Voor een kalmeringsmiddel ga je naar de drogist

door: Ivo Arnold

Het FD publiceerde gisteren een artikel over het stopzetten van woningmarktvoorspellingen door de grote banken. Zij doen dit uit angst voor het voeden van pessimisme en om de markt gerust te stellen.

In een eerdere blog heb ik het punt gemaakt dat het een goede zaak is dat ze daarmee ophouden, maar dat ze het doen om de verkeerde reden. De goede reden is het vermijden van een belangenconflict. Banken die op een berg hypotheken zitten en in het verleden te dure woningaankopen van hun klanten te ruimhartig hebben gefinancierd, willen de markt natuurlijk niet destabiliseren met al te negatieve voorspellingen. Dus toen een woningmarkteconoom van de Rabobank vorig jaar eindelijk eens een keer een realistische (en zeer negatieve) voorspelling gaf, trapte zijn baas Piet Moerland meteen op de rem. Dit was toch echt niet de bedoeling; een bank moet vooral vertrouwen uitstralen en de mensen geruststellen. Zijn collegae vinden dat blijkbaar ook, zo lazen we gisteren in het FD. Als de woningmarkteconomen bij de grootbanken nog enig zelfrespect hebben, nemen ze collectief ontslag in plaats van hun snavels zo te laten knippen door Moerland en consorten.

De verdienste van Moerland is echter dat hij overduidelijk heeft aangetoond dat banken belanghebbend zijn en dus geen onafhankelijke woningmarktvoorspelling zullen leveren. Ze hadden ook nooit aan deze activiteit moeten beginnen. Laten we hopen dat de voorspellingen niet worden hervat als de markt weer opkrabbelt. Voor een kalmeringsmiddel moet de huizenbezitter maar naar de drogist.

Maar stoppen met voorspellen betekent dan ook echt stoppen. En dat is niet gebeurd. Weliswaar wordt er geen numerieke voorspelling meer gepubliceerd, in de tekst van de laatste woningmarktmonitor blijven de Rabobank-economen in de glazen bol kijken, zij het wat waziger:

De betaalbaarheid op lange termijn en de stabilisatie van de transactieaantallen doen vermoeden dat de bodem in zicht is. Dit laat natuurlijk onverlet dat een voortkwakkelende economie en oplopende werkloosheid geen goed nieuws zijn voor herstel op de woningmarkt.

De afnemende daling van het aantal transacties tot bijna een stabilisatie en de recente geringe maandelijkse prijsstijgingen geven evenwel aanleiding om over marktherstel te filosoferen.

Misschien kunnen ze in de volgende editie het woord “vermoeden” vervangen door “hopen” of “bidden” en het woord “filosoferen” door “dromen”. Mijn dringend advies aan deze economen is: verlaag je niet tot dit soort vage taal en beperk je tot een feitelijke presentatie van de relevante data en de recente ontwikkelingen.

Verrassend was de reactie van twee parlementsleden op het FD-artikel. GroenLinks kamerlid Linda Voortman maakt het het bontste:

Eerst hebben de banken jaren geroepen dat de huizenprijzen zouden blijven stijgen, zonder te waarschuwen voor de risico’s”, zegt Voortman. ”En nu het dan niet zo goed gaat, waarschuwen ze de consument opnieuw niet. De banken hebben een zorgplicht en dan moet je ook goed informeren.

De eerste opmerking is terecht, maar daarna gaat het mis. Zorgplicht heeft niets te maken met het publiceren van onbetrouwbare korte-termijn voorspellingen. Alleen goede voorspellingen informeren, maar daartoe zijn banken niet in staat (en vele anderen overigens ook niet). Voor de crisis had een aspirant-huizenkoper er meer aan gehad als de bank hem een grafiek had getoond van de lange-termijn huizenprijzenontwikkeling, inclusief de forse daling begin jaren tachtig en het zwakke herstel daarna. Met als boodschap: huizenprijzen gaan niet alleen maar omhoog, maar ook omlaag. Zorg dus voor een prudente financiering om een eventuele sterke prijsdaling op te vangen.

Dan CDA-kamerlid Raymond Knops. Die heeft alle begrip voor de beslissing van de banken, omdat de voorspellingen niet uitkomen.

En dus kloppen de modellen niet. Dat zorgt nu steeds voor de nodige onrust, dus het is goed als die modellen eerst bijgesteld worden.

Ik deel zijn vertrouwen in modellen niet. Het is moeilijk de aanhoudende economische onzekerheid en de veranderingen in het woningmarktbeleid goed te modelleren. Maar stel dat het zou lukken, wat heeft een bankeconoom daar dan aan als hij van zijn baas de opdracht krijgt om de markt te kalmeren.

Van kamerleden zou je verwachten dat ze een goed gevoel voor belangenconflicten hebben. Maar voor dit belangenconflict zijn ze volledig blind.

bron: Weblog Ivo Arnold

Share Button
Tagged with:
947 comments on “Voor een kalmeringsmiddel ga je naar de drogist
 1. Maria says:

  Waarom er nooit niets zal veranderen in de politiek:

  “Beloning
  Scheepbouwer acht het, achteraf gezien, uitgesloten dat er in Nederland ooit een zakenkabinet komt. “Ik heb geleerd uit die gesprekken: bij politieke partijen staan tientallen mensen klaar als beloning voor jarenlang heel hard werken in die partij, om een keer een ministers- of staatssecretarispost te vervullen. Dat gaan ze echt in Nederland nooit aan zomaar mensen buiten de partij geven.”

  http://www.bnr.nl/nieuws/230258-1306/scheepbouwer-ik-werd-benaderd-voor-zakenkabinet?s_cid=HUD

 2. Adamus says:

  Zekerheid willen we, een betrouwbaar middel: een pgb voor de huizenleaser waar niet meer aan getornd kan worden. Gaan we de “huizenmarkt” vermedicalisseren?

 3. latida says:

  Ik plaats mijn commentaar in de vorige draad bij deze nogmaals, omdat ‘gebrek aan voorspellend vermogen’ iets anders is dan net doen of je gek bent.

  Bovendien is een belangrijk deel van de instorting van de huizenmarkt te wijten aan het niet afschaffen van de HRA, wat nu toch echt staat te gebeuren.

  De vraag is of de gevolgen hiervan bovenop de reeds voorspelde -7% voor 2013 komen? Dan komt -33% over de komende 2,3 jaar toch echt heel dichtbij..

  “Ruim 10 jaar geleden in 2003:

  trouw.nl/tr/nl/432…ijk-afschaffen.dhtml

  ” de hypotheekrenteaftrek is slecht voor de economie. Momenteel kost de aftrek de staat jaarlijks zo’n zes miljard euro aan gederfde belastinginkomsten. Dat is ruim één procent van het nationaal inkomen. Het jaarlijkse bedrag in euro’s wordt op lange termijn hoger, doordat huizenprijzen -en dus ook de hypotheken- waarschijnlijk stijgen. Omdat echter ook het nationaal inkomen zal stijgen, zal het bedrag als percentage van het nationaal inkomen wellicht gelijk blijven. Over een periode van bijvoorbeeld vijfentwintig jaar zou het dan gaan om een bedrag ter waarde van ruim vijfentwintig procent van het nationaal inkomen.

  Om de aftrek te financieren, zijn relatief hoge belastingtarieven nodig. De gemiddelde Nederlander wordt van de aftrek dus niet rijker. Wel is de regeling per saldo gunstig voor huiseigenaren. Huurders daarentegen worden enkel geconfronteerd met hogere belastingtarieven.”

  7 jaar geleden in 2006:

  elsevier.nl/Dossie…rek-ELSEVIER085132W/

  “Bos is voorstander, Verdonk houdt de mogelijkheid een pietsje open en Balkenende ziet het niet gebeuren zolang hij premier is, maar allemaal denken ze erover na: beperken van de hypotheekrenteaftrek. Zelfs de meest hardvochtige verdediger van de eigen woning, Vereniging Eigen Huis, gaat na raadpleging van de leden de discussie aan. Bijna de helft van de huizenbezitters vindt aanpassing van de aftrek bespreekbaar.

  De noodzaak is evident.”

  Ook in 2007:

  ad.nl/ad/nl/1012/N…-in-stappen-af.dhtml

  “De hypotheekrenteaftrek is een van de belangrijke redenen waarom veel mensen geen passende woning kunnen vinden, aldus de VROM-raad. Door deze koopsubsidie worden de prijzen van koophuizen namelijk opgedreven. De overheid schenkt jaarlijks 9,9 miljard aan huiseigenaren terwijl huurders op 1,8 miljard kunnen rekenen.”

  en

  “Het is niet de eerste keer dat de VROM-raad de aftrek van de hypotheekrente ter discussie stelt. In 2000 en in 2004 kwam de adviesraad al met voorstellen om dit belastingvoordeel voor huiseigenaren af te schaffen.
  De raad krijgt brede steun voor het plan. Naast internationale denktanks vindt ook de vereniging van woningcorporaties Aedes dat ingrepen nodig zijn. De Woonbond stelt dat het kabinet een mogelijke daling van de waarde van woningen moet accepteren bij de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.
  De organisaties vinden het te gek voor woorden dat het kabinet zelfs een discussie over het afschaffen van het belastingvoordeel uit de weg gaat. Voorzitter Meijdam van de VROM-raad: ,,We willen niet rebellerig zijn. Het gaat ons om de ernst van de problematiek.”
  De VROM-raad vindt niet alleen dat de hypotheekrenteaftrek moet worden afgeschaft. Het wil ook andere belastingen en subsidies op wonen opheffen, waaronder de huurtoeslag en de belasting op woningen, het eigenwoningforfait””

 4. Adamus says:

  Adamus:
  Zekerheid willen we, een betrouwbaar middel: een pgb voor de huizenleaser waar niet meer aan getornd kan worden. Gaan we de “huizenmarkt” vermedicaliSeren?

 5. decima says:

  Ook in Trouw (12/06/13)een analyse, met als toepasselijke kop ‘Ssst, de huizenprijzen gaan verder dalen.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3457328/2013/06/12/Ssst-de-huizenprijzen-gaan-verder-dalen.dhtml

  Interessant dat er bij veel huizenverkopers een bepaalde no go area is wat betreft prijsdaling van hun huis. Al verschillende keren gehoord van verkopende huizenbezitter: “Nee, nee, als het onder dat bedrag komt, verkoop ik het niet, dan ga ik het liever verhuren.”

  Lijkt me dat dit invloed heeft op aanbod vrije markt en op termijn ook prijs?
  Disclaimer: opmerking komt wel opvallend vaak van mensen die geen oog meer dicht zouden doen als ze uberhaupt hun grasmaaier eventjes zouden uitlenen, dus wellicht loopt het zo’n vaart niet…

 6. Amor fati says:

  Mensen,

  Dat vele zich, de afgelopen jaren voor de gek hebben laten houden is wel duidelijk geworden. Deze nieuwe poging van de banken (met het water aan de lippen)is naar ik vrees niet de laatste keer dat de belang hebbende partijen de kudde voor de gek proberen te houden!

  Op deze site zit veel kennis en sommige van jullie zijn uitermate analytisch ingesteld, chapeau! Helaas zijn de gevolgen van de als maar verslechterende woningmarkt en daardoor een verslechtering van de algehele economie niet alleen voor de woningbezitter, die al dan niet noodgedwongen moet verkopen, maar ook voor jullie wijsneuzen een feit. De neerwaartse spiraal begint zo langzamerhand één ieder te treffen.

  Dat de woningprijzen te hoog waren behoeft geen uitleg meer, maar de totale woningschuld in Nederland is dusdanig hoog dat bij een faillissement van (maar) één van de grote banken, vadertje staat (lees: wij allen te samen) de zaak niet meer kunnen redden!!! Daar is dus niemand bij gebaad, ook jullie wijsneuzen niet!

  Bij een transparante (woning)markt hoort inderdaad openheid van alle partijen, dat bij de banken de geest uit de fles is, is duidelijk, dat hun eigen beleid uiteindelijk ook hun ondergang zou kunnen worden is zeker niet ondenkbaar meer, zeker niet als de woningprijzen nog veel verder dalen. Helaas trekken zij dan alles en iedereen mee!

  Met dit in het achterhoofd, is het de vraag, wat is wijs: soms is het beter iets te verliezen dan een grote kans om alles te verliezen.

  Wat heb je aan een hele lage woningprijs als je geen werk meer hebt en de banken onvoldoende vermogen hebben om je van een passende hypotheek te voorzien, NIETS!

  Ik vrees dat de meeste van jullie wijsneuzen gefrustreerde huurders zijn, die zich door de macht van het grootkapitaal beet genomen voelen. Helaas, zo zit de wereld in elkaar, dat veranderd niet zo maar. Het is jammer dat sommige van jullie wijsneuzen hun intelligentie niet aangewend hebben om zich zelf te verrijken, i.p.v. gefrustreerd commentaar geven op een systeem, hoe onrechtvaardig en oneerlijk het ook lijkt te zijn, waar toch niet tegen te vechten valt. De macht en belangen van andere zijn hier nu eenmaal groter.

  Gelijk hebben is één, gelijk krijgen een ander!

  Haec hactenus

 7. De Pessimist says:

  hj,

  Hoe zo zou het niet erger worden?
  Een kleine blik op de wereld handel leert dat er nog nooit zo veel schepen op de sloopstranden zijn gebracht als in afgelopen maanden dat reders hun schepen op halve kracht laten varen om brandstof te capaciteit te besparen .Dan weet je wel genoeg wat er met de wereld handel aan het gebeuren is en dat de bezuinigingen kunnen worden opgevangen door de export gelul van de bovenste plank is .als de economie uit drie pijlers bestaat en ze krimpen alle drie dan lopen ook de schulden op en de welvaart daalt .Het kan toch nooit de bedoeling zijn om welvaart in te leveren en dan als geschenk ook nog eens een hogere schuld krijgen .
  De export is het opium voor politici .maar is op

 8. Voerman says:

  Amor fati: Gelijk hebben is één, gelijk krijgen een ander!

  ….en dat geldt ook voor Amor fati 🙂

 9. Claude says:

  Duitse hypotheek: 10 jaar vast, 2,7%, volledig annuitair aflossen voor je 67ste, vaste baan nodig en max. 70% lenen.

  Grof gezegd: alles wat je boven 2,7% betaalt nu, betaal je omdat we in Nederland geen fatsoenlijk beleid hebben gevoerd. Alles wat je boven 4,5xmodaal inkomen voor een modale koopwoning hebt betaald, betaal je omdat we in Nederland geen fatsoenlijk beleid hebben gevoerd. Je wordt dus dubbel gepakt als je gekocht hebt. Een steeds kleiner doekje voor het bloeden is de HRA, maar daarover op een dinsdag in september meer.

 10. Claude says:

  Oh ja, hier de info over Duitse hypotheken: http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/06/duitse-hypotheek-alle-informatie-op-een-rij

  Ik vind het briljant. Succes Nederlandse banken. Maar mijn toekomstige hypotheek loopt via Duitsland. Deze krent gaat uit de Nederlandse pap. 😉

 11. NewKidInTown says:

  Voerman: ….en dat geldt ook voor Amor fati

  Wijsneus 😉

 12. Frans says:

  Sorry, maar ik vind het een pruts artikel: de moeite niet waard om er maar een woord aan vuil te maken.
  (Ben het ook dus niet eens met de inhoud, welke ongeacht je mening erg zwak is)

 13. Marc says:

  @Amor fati
  Eens!

  Ik ben dan geen gefrustreerde huurder maar wil groter gaan wonen. Dalende woningprijzen zijn in mijn belang (geen restschuld hier). De HRA mag er van mij af maar ik realiseer mij terdege dat de banken dan omvallen en dat vele huizenbezitters dan enorm de sjaak zijn. Daarnaast, zoals je terecht aangeeft worden omvallende banken op de Nederlandse belastingbetaler afgewenteld waardoor ik ook de sjaak ben.
  Dus ik ben voor een geleidelijke afschaffing (mag sneller dan de huidige 0,5% per jaar). Desnoods met fiscale stimulering op aflossen van schuld want macro-economisch gezien zijn de omvang van de private schulden het grote probleem die de consumptie doet remmen.

 14. Eric406 says:

  Amor fati,

  Oneens!

  Ik ben geen gefrustreerde huurder. Maar kan niet wachten tot de wal het schip keert, en we kunnen beginnen schoon schip te maken. Had naar mijn mening al veel eerder moeten gebeuren, maar niemand heeft er de ballen voor. De laatste die ik überhaubt iets zinnigs hoorde zeggen in de politiek, is doodgeschoten. Ik weet niet wat jou beweegt om ons als een stel kleuters te moeten neerzetten, maar waarschijnlijk zie jij je belangen in het gedrang komen. Des te beter dat de boel op ploffen staat, eens kijken hoe het de gevestigde belangen vergaat.
  Het resultaat van al dit gegoochel met subsidies, is dat mijn vader van 80, die er 20 minuten over doet om de trap op te komen, van de gemeente geen traplift krijgt, omdat ze vele 10 tallen miljoenen hebben vergokt met de woningmarkt.
  De geest is uit de fles, probeer hem er maar weer eens in te stoppen. The next stop is panic

 15. Dr.t says:

  Marc:
  @Amor fati
  Eens!

  Ik ben dan geen gefrustreerde huurder maar wil groter gaan wonen. Dalende woningprijzen zijn in mijn belang (geen restschuld hier). De HRA mag er van mij af maar ik realiseer mij terdege dat de banken dan omvallen en dat vele huizenbezitters dan enorm de sjaak zijn. Daarnaast, zoals je terecht aangeeft worden omvallende banken op de Nederlandse belastingbetaler afgewenteld waardoor ik ook de sjaak ben.
  Dus ik ben voor een geleidelijke afschaffing (mag sneller dan de huidige 0,5% per jaar). Desnoods met fiscale stimulering op aflossen van schuld want macro-economisch gezien zijn de omvang van de private schulden het grote probleem die de consumptie doet remmen.

  Helemaal mee eens. Verplichting om de HRA te gebruiken voor het aflossen van de hypotheek zou al een stap in de goede richting zijn.
  Over glazen bol kijken gesproken, de meesten hier kunnen er ook wat van …

 16. TulipManIA says:

  Amor fati,

  Amor Fati, ik zou zeggen: omarm het lot en trek het je niet teveel aan…

  Vier keer een referentie naar wijzneuzen doet het vermoeden rijzen dat je nogal moeite hebt met de ontwikkelingen…

  Ondanks je didactische stijl, ben ik met je eens dat een verslechtering van de economie voor ons allen effect zal hebben. Hypotheekgever of huurder, dat maakt niet uit.

  Ook vind ik het beter om met stappen de bel te laten leeglopen, ipv big bang, wel alleen ten koste van degenen die nu een koophuis hebben, en niet ten laste van de nieuwe instappers.

  Of bedoel je dat degenen die niet aan het spel hebben meegedaan en er via een omweg toch aan hebben bijgedragen hebben (niet hypotheekgevers), onder het mom van solidariteit de rekening mogen oppikken?

  Als je een Ferrari koopt op basis van een PL’tje en na een paar jaar wil je hem verkopen omdat je een gezinsauto wil, vraag je toch ook niet de buurman om het verschil tussen uitstaande lening en verkoopwaarde van je Ferrari bij te passen? Dan trek je toch ook de broekriem aan en sappel je een paar jaar tot je weer boven bent..?

 17. Voerman says:

  Dr.t: Helemaal mee eens. Verplichting om de HRA te gebruiken voor het aflossen van de hypotheek zou al een stap in de goede richting zijn.
  Over glazen bol kijken gesproken, de meesten hier kunnen er ook wat van

  Ook jij hebt gelijk! 🙂

 18. ll says:

  Dr.t: Over glazen bol kijken gesproken, de meesten hier kunnen er ook wat van …

  Nikx geen bol …….. lezen http://www.bol.com/nl/p/deflatie-in-aantocht/1001004006244730/

  Kijken naar het verleden is leren voor de toekomst 🙂

 19. De Pessimist says:

  http://www.nu.nl/economie/3499029/opstelten-bekijkt-lager-btw-tarief-inbraakpreventie.html
  Nog een fiscaal voordeeltje voor Wassenaar en Bloemendaal enz

 20. Voerman says:

  De Pessimist:
  nu.nl/economie/349…nbraakpreventie.html
  Nog een fiscaal voordeeltje voor Wassenaar en Bloemendaal enz

  Opstelten heeft met de politie afgesproken dat het aantal woninginbraken in 2017 is gezakt naar maximaal 65.000.

  Zoiets spreek je niet met de politie af, maar met de inbrekers. Die gaan daarover! 🙂

 21. snorkel says:

  Amor fati,

  Grappig, dat argument hoorde ik vroeger vaker. Nu niet meer zo vaak, dus leuk!

  Kort samengevat komt jouw verhaal hier op neer: When the shit hits the fan, EVERYBODY gets dirty.

  Nou, ik kan je vertellen dat dit slechts ten dele klopt. Natuurlijk Heeft iedereen er last van als de economie verder instort, of er een grote bank omvalt, danwel gered moet worden. Maar de slimme wijsneus kan verschillende maatregelen nemen waardoor hij nog enigszins buiten schot blijft. een echte slimme wijsneus kan misschien zelfs zijn slag slaan. Dat wordt immers van de homo economicus verwacht in een kapitalistisch systeem. Maar voorwaarde hiervoor is wél, dat je het hebt zien aankomen.

  Maar wat mij het meeste stoort aan jouw redenatie, of hij nu van jou komt of van een ander, is dit: (Ik houd even dezelfde beeldspraak aan…)

  In jouw redenering verborgen zit de veronderstelling dat, als we de fan maar hard genoeg aanzetten (lees; vanalles uithalen om huizenprijzen te stutten), dan zal de shit er niet in vliegen. Nou, die mening deel ik niet. De huidige penarie is juist het gevolg van het alles uit de kast trekken om de bubble maar groter te blazen. Volgens mij maak je de potentiële problemen alleen maar groter als je de fan nog harder zet. De huizenprijs gaat een keer terug naar het historisch evenwichtsniveau. Niet omdat wij dat zo leuk vinden, of omdat wij verbitterde huurders zijn. Wwat ik overigens absoluut niet ben. Ik huur voorlopig naar alle tevredenheid nadat ik in 2007 na een avondje eigen onderzoek te hebben gedaan er bewust voor heb gekozen mijn door de Rabo geïnitieerde hypotheekadviesgesprek af te zeggen. Ook niet omdat ik het “anderen niet gun”. Ik gun iedereen alles, maar de situatie op de Nederlandse huizenmarkt was gewoon niet houdbaar. De volgende generatie zou 10x hun jaarsalaris moeten lenen om een gemiddeld huis te kopen. En de generatie daarna misschien wel 15x.

  Wat “gelijk hebben” betreft zijn we hier misschien een stelletje wijsneuzen; We hebben bewezen het inderdaad beter te weten van menig econoom. Dus nu is het voor jou zaak om je af te vragen naar wie jij liever luistert. Naar een paar gekken op een blog dat al 6 jaar op het juiste spoor zit, of naar media-economen en belangenclubs die keer op keer fout zitten? Ik zou luisteren naar degene die keer op keer gelijk heeft gekregen. Gelijk gekregen door de feiten.

  Mocht de wereld inderdaad vergaan, dan is dat jammer. Maar die kans is niet heel groot. Over ±5 tot 10 jaar is de crisis voorbij en over ±15 jaar is de bodem in de huizenmarkt bereikt, om daarna nog enige tijd zijwaarts te bewegen. Dan ben ik er klaar voor! 😉 Jij kunt dat ook zijn, als je je blik naar voren richt.

 22. latida says:

  Voerman: Opstelten heeft met de politie afgesproken dat het aantal woninginbraken in 2017 is gezakt naar maximaal 65.000.

  Zoiets spreek je niet met de politie af, maar met de inbrekers. Die gaan daarover!

  Inderdaad opmerkelijk!

  Of zou het over computerinbraken gaan?

 23. erik(trol) says:

  Wat denken jullie wat er gebeurd als de hypotheekrente aftrek verdwijnt of verplicht moet worden gebruikt voor aflossing? Totale doodsteek voor de economie. De prijzen van huizen zijn hier helemaal niet zo hoog meer. Was laatst nog in turkije, moet je is kijken wat er gevraagd wordt voor een simpel appartementje……

 24. snorkel says:

  erik(trol),

  Of we nou bezuinigen op HRA, of de zorgverzekering onbetaalbaar maken, of belastingvrije pensioenopbouw afschaffen, of de BTW naar 45% gooien, of de huren nog een keer verhogen… Het geld moet ergens vandaan komen. Dat het in september van jouw subsidie afgaat betekent alleen maar dat het niet ergens anders gehaald hoeft te worden. Als “doodsteek” is het dus niet meer of minder dodelijk dan welke andere bezuiniging dan ook.

  Bovendien: huurders zijn al geplukt. Nu is het simpelweg de beurt aan hypoptheekschuldenaren. Was zo gepland, dus het gaat ook gebeuren. Deal with it.

 25. Marc says:

  Eric406:
  Amor fati,

  Oneens!

  Ik ben geen gefrustreerde huurder. Maar kan niet wachten tot de wal het schip keert, en we kunnen beginnen schoon schip te maken. Had naar mijn mening al veel eerder moeten gebeuren, maar niemand heeft er de ballen voor. De laatste die ik überhaubt iets zinnigs hoorde zeggen in de politiek, is doodgeschoten. Ik weet niet wat jou beweegt om ons als een stel kleuters te moeten neerzetten, maar waarschijnlijk zie jij je belangen in het gedrang komen. Des te beter dat de boel op ploffen staat, eens kijken hoe het de gevestigde belangen vergaat.
  Het resultaat van al dit gegoochel met subsidies, is dat mijn vader van 80, die er 20 minuten over doet om de trap op te komen, van de gemeente geen traplift krijgt, omdat ze vele 10 tallen miljoenen hebben vergokt met de woningmarkt.
  De geest is uit de fles, probeer hem er maar weer eens in te stoppen. The next stop is panic

  Stel morgen is de HRA afgeschaft en de woningmarkt daalt met 30%, wat denk je dat het effect is op de begroting van de gemeente en de rijksoverheid? Denk dat er dan juist minder geld is voor trapliften.

  Ik begrijp jouw emotie wel. Het had nooit mogen gebeuren dan gemeenten zulke grote risico’s namen met hun grondbedrijven met alle gevolgen van dien. Maar dat is gebeurd en onomkeerbaar. De situatie wordt alleen maar slechter wanneer gemeenten de komende jaren verliezen moeten nemen op het grondbedrijf door een verder imploderende woningmarkt en daarmee ook de grondmarkt.

 26. snorkel says:

  Marc,

  Die markt implodeert toch wel. Is niet meer te stoppen. Alle extra lucht die je er nu weer inblaast kost veel geld (wat er niet is), en moet er toch ooit weer uit. Daarmee doe je op lange termijn meer schade dan goed. Betaalbare huizen, daar gaan we naartoe! Eindelijk! 😉

 27. Hermanes says:

  Snorkeltje = gefrustreerd huurdertje

 28. ll says:

  Het grootste gedeelte van de HRA toeslag gaat naar de allerhoogste inkomens ( het hier wel bekende K.d.K verhaal…… )

  3/4 van de hypotheekportefeuille van Lanschot is aflossingsvrij

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/driekwart-hypotheekportefeuille-van-lanschot-aflossingsvrij

 29. Marc says:

  snorkel:
  Marc,

  Die markt implodeert toch wel. Is niet meer te stoppen. Alle extra lucht die je er nu weer inblaast kost veel geld (wat er niet is), en moet er toch ooit weer uit. Daarmee doe je op lange termijn meer schade dan goed. Betaalbare huizen, daar gaan we naartoe! Eindelijk!

  Ik ben van mening dat de financierbaarheid in hoge mate de prijzen bepaald. HRA is onderdeel van deze financierbaarheid. De financierbaarheid is al behoorlijk afgenomen en nog niet verwerkt in de huizenprijzen. Dus ja, de markt daalt verder. Echter, zonder dat de hypotheekberg afneemt leidt dat tot risicovolle situaties voor de Nederlandse economie. Derhalve moet je mensen de tijd gunnen om af te lossen. Afknijpen van het besteedbaar inkomen door onmiddellijke afschaffing van de HRA leidt er toe dat de probleemhypotheken (vaak de tophypotheken) verder onder water komen te staan en het schuldenprobleem groter wordt. Focus zou moeten liggen op schuldafbouw aangezien de banken onvoldoende gekapitaliseerd zijn om massaal af te schrijven op de hypotheekportefeuille. En je weet al wie de rekening betaald als de rabo ook een staatsbank wordt ….. Van de SNS en de ABNAMRO komt de rekening sowieso bij ons te liggen.

 30. tufkaj says:

  Ben me op dit moment aan het stukbijten op WoON2012 btw. Had toegang gevraagd en gekregen 🙂

 31. eric406 says:

  Marc,

  Slechter wordt het hoe dan ook, maar vanwege de collateral damage heb ik liever dat het drastisch is. Ik weet toch wel dat ik de “lul” ben, heb daar ook niet zo veel moeite mee. Zachte heelmeesters, stinkende wonden. Daar ben ik banger voor. Dat het plebs de rekening gepresenteerd krijgt, en het potverteren gewoon door gaat. De enige manier die ik zie (om de huidige strukturen af te breken) is flink nat gaan, maar dan met zijn allen.
  Zelfverrijking, graaien, vriendjespolitiek, corruptie, leugens en bedrog ben ik helemaal klaar mee.

 32. ll says:

  Marc: HRA is onderdeel van deze financierbaarheid.

  Grapje zeker 🙂

  ‘Je sluit toch geen hypotheek af omdat je het geld niet hebt maar om fiscale redenen ………. ‘

  Dit is schmullen voor Juan 🙂

 33. snorkel says:

  ll,

  41.000 huishoudens ontvangen elke maand bijna €2000 aan HRA-subsidie. De zogenaaande “topscheefprofiteurs”

  165.000 huishoudens ontvangen elke maand bijna €1000 euro aan HRA-subsidie. De “scheefprofiteurs”

  Nog eens 827.000 huishoudens ontvangen elke maand €500 aan HRA-subsidie. De “ookscheefprofiteurs”

  Samen vormen deze drie groepen 25% van alle HRA-profiteurs. Deze 25% kost de belastingbetaler €7 miljard per jaar. HRA afschaffen voor de hoogste 25% zou dus in één klap alle bezuinigingen in september 2013 overbodig maken. Deze scheefprofiteurs ontvangen ruimschoots voldoende salaris om dit op te kunnen vangen.

 34. ll says:

  tufkaj:
  Ben me op dit moment aan het stukbijten op WoON2012 btw. Had toegang gevraagd en gekregen

  Rustig aan Tufkaj, je werkt veel te hard zag ik op jou site 🙂

 35. Marc says:

  ll: Grapje zeker

  ‘Je sluit toch geen hypotheek af omdat je het geld niet hebtmaar om fiscale redenen………. ‘

  Dit is schmullen voor Juan

  Vooruit dan maar weer, de mate van financierbaarheid bedoelde ik natuurlijk 😉

 36. snorkel says:

  Marc: Afknijpen van het besteedbaar inkomen door onmiddellijke afschaffing van de HRA leidt er toe dat de probleemhypotheken (vaak de tophypotheken) verder onder water komen te staan en het schuldenprobleem groter wordt.

  En als de BTW weer wordt verhoogd? Of de zorgverzekeringspremie? Dat leidt zeker niet tot problemen? En dus tot verlaagde consumptie? En die huurverhoging? Die had zeker geen enkele invloed op het vrij besteedbare inkomen van 45% van NL?

  Het is heel simpel: Het plan was vooropgezet. Eerst de huurders aanpakken. Daarna de huizeneigenaren. Zo komt iedereen aan de beurt en krijgt de schatkist extra geld binnen. Er is geen geld om de huizenprijzen te verhogen. Dat zou ook negens op slaan, want de regering moet zich verre houden van marktverstoringen. Waarom zou de belastingbetaler moeten betalen om huizenprijzen nog een beetje langer omhoog te houden? De belastingbetaler draagt toch ook niks bij aan mijn huur? Of aan mijn Porsche? Of mijn aandelen Facebook?

 37. maarten says:

  snorkel,

  das puur een zakcentje om te consumeren, bij deze groep.

 38. Marc says:

  snorkel,

  Ik zal je tegemoetkomen, voor de hoogste groepen kan de HRA best in één stap terug naar 40% i.p.v. in het 52% tarief aftrekken. Ik vind dan wel dat het toptarief ook wat omlaag moet. Dan ben je ook ineens af van de hypotheekconstructies met eigen BV’s waar ik zelf ook dankbaar gebruik van maak.

 39. maarten says:

  maarten,

  die 2000 euro per maand bedoel ik

 40. tufkaj says:

  ll: Rustig aan Tufkaj, je werkt veel te hard zag ik op jou site

  Welnee, al veel te lang niks leuks meer toegevoegd juist 🙂 Heb best een todo lijst op dit moment 🙁

 41. tufkaj says:

  damnit, verkeerd gequote, maar idee is vast duidelijk..

 42. snorkel says:

  Marc: Ik vind dan wel dat het toptarief ook wat omlaag moet.

  Daar heeft Voerman nog wel wat over te zeggen 😉

 43. De Pessimist says:

  Marc: Stel morgen is de HRA afgeschaft en de woningmarkt daalt met 30%, wat denk je dat het effect is op de begroting van de gemeente en de rijksoverheid?

  Stel dat op alle huizen nu 500 miljard hypotheek zit a 5% dat is 25 miljard wat aan inkomen verdampt aan rente .
  Nu schaffen we de HRA af en na enkele jaren is er nog maar 200 miljard a 4% (4%? ja dat kan omdat de ltv gezonder is dan)Is nog maar 8 miljard .Die 17 miljard waar de bankiers nu van feesten en zuipen en bonussen uitkeren zouden onze overheden maatschapenrijke dingen kunnen doen of terug geven aan het volk.
  Dat de prijzen dalen is niks aan te doen

 44. Marc says:

  snorkel: Waarom zou de belastingbetaler moeten betalen om huizenprijzen nog een beetje langer omhoog te houden? De belastingbetaler draagt toch ook niks bij aan mijn huur? Of aan mijn Porsche? Of mijn aandelen Facebook?

  De vraag is, wat kost de belastingbetaler meer. De HRA ineens afschaffen waardoor de consumptie verder daalt en banken vermoedelijk allemaal omvallen of de HRA langzaam afbouwen.

  Aangaande de BTW, ik was ook geen voorstander van de BTW verhoging maar vind wel dat begrotingsevenwicht bereikt moet gaan worden. Linksom of rechtsom moeten er dan concessies gedaan worden. Ik ben namelijk geen voorstander van het verder laten oplopen van schulden om de economie een boost te geven. Keynes werkt alleen bij gesloten economieën en afwezigheid van grote overheidsschulden.

 45. ll says:

  maarten: das puur een zakcentje om te consumeren, bij deze groep.

  Het hoogste rendement krijg je in je HRA tent 🙂

 46. snorkel says:

  Marc: Linksom of rechtsom moeten er dan concessies gedaan worden.

  Dus per saldo maakt het niet zo veel uit of je de HRA afschaft (niemand zegt dat dit ineens moet trouwens…) of op andere manier het geld bij de burger vandaan haalt. Het geld moet op tafel komen. Dan ben ik er voor om die kans aan te grijpen om zsm de meest verstorende en ronduit oneerlijke fiscale disstimulans ter wereld de nek om te draaien. Dat hoeft niet in 1x, maar bijvoorbeeld aftoppen op €500 per maand (en niet indexeren) zou al bijna €2 miljard opleveren. €500 per maand moet ruim voldoende zijn voor een normaal huishouden om een passend huis te kopen. En dat was toch het hele idee van de HRA? (note: ik weet dat dit niet het geval is, maar dat is wel het argument dat je altijd hoort…)

 47. eric406 says:

  Nog even Off Topic: de reactie van de gemeente op de vraag of mijn vader in aanmerking kan komen voor een traplift.

  Dit zie ik als een rechtstreeks gevolg van de 200 miljoen verlies op de grondspeculaties.

  aan het adviesgesprek dat wij hebben gepland op 20 juni wil ik u nogmaals aangeven dat verhuizen voorliggend is op verstrekkingen vanuit de Wmo. Ik heb net contact gehad met Woonkeus en de vraag gesteld hoelang het zal duren eer iemand een seniorenwoning heeft als de nood hoog is. Een woning met 1 slaapkamer hoeft niet lang te duren. Het is verschillend, omdat het uiteraard wisselt wanneer een woning vrij komt. Maar het hoeft geen maanden te duren.
   
  Hieronder voeg ik nog een tekst toe uit onze beleidsregels waarin staat dat er geen traplift wordt verstrekt:
   
  Ook bij woonvoorzieningen speelt de eigen verantwoordelijkheid een grote rol. Er wordt van inwoners van Apeldoorn gevraagd te anticiperen op en te reserveren voor de toekomst. Naar mate men ouder wordt, neemt het beroep op zorg en hulpmiddelen toe. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het beroep op hulpmiddelen rond de leeftijd van 70 jaar explosief stijgt. Het is dan ook voorzienbaar, dat naar mate men ouder wordt, de kans groter wordt dat men een beroep op hulpmiddelen moet doen. Daarnaast is in Nederland het maken van een wooncarrière heel gewoon. Afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden vertrekt iemand vanuit het ouderlijke huis naar een studentenkamer of gaat direct op zichzelf wonen. Met het aangaan van een vaste relatie zit vaak een volgende verhuizing naar een grotere woning in de planning (waar men een gezin kan stichten). Wanneer men een gezin heeft en de kinderen zijn uitgevlogen, dan wordt vaak nagedacht over kleinere woonruimte/gelijkvloers wonen of het opnieuw inrichten van de woning (en kamers anders gaan gebruiken).
  Wanneer iemand kan zien aankomen dat een bepaald probleem zich zal aandienen en men is in staat dat zelf op te lossen, bijvoorbeeld door hiervoor geld, dat beschikbaar is, te reserveren, is het niet onlogisch dit dan ook van iemand te verwachten. Immers, als iemand in staat is zijn eigen probleem op te lossen, hoeft er geen compensatie plaats te vinden. Omdat een ieder die ouder wordt zich op enig moment de vraag zal stellen wat te doen wanneer de ouderdomsgerelateerde beperkingen toenemen, wordt gesteld dat verhuis- en herinrichtingskosten voor het verhuizen naar een toekomstbestendige woning algemeen gebruikelijk zijn. Als iemand dan voor zichzelf de keuze maakt te gaan verhuizen zodra die beperkingen zich gaan voordoen, mag van die persoon ook verwacht worden dat deze voor de kosten van verhuizing en herinrichting heeft gereserveerd.
  Andersom geldt het ook dat wanneer iemand heeft besloten in de huidige woning te blijven wonen en de beperkingen nemen steeds verder toe, dat dan verwacht mag worden dat deze persoon daar rekening mee heeft gehouden (ook financieel) in die zin dat hij zijn woning zodanig kan aanpassen dat hij in de bestaande woning kan blijven wonen.
   
  Een traplift wordt niet gezien als een algemeen gebruikelijke voorziening, maar is wel een alternatief voor verhuizen. Verhuizen wordt algemeen gebruikelijk geacht voor senioren of personen met een chronisch progressief ziektebeeld. Indien men er voor kiest niet te verhuizen, dan komen de kosten die voortvloeien uit die keuze ook voor eigen rekening. Een traplift wordt daarom niet toegekend indien verhuizen de goedkoopst compenserende oplossing is en dit algemeen gebruikelijk wordt geacht.
   
  •       Indien een algemeen gebruikelijke voorziening noodzakelijk wordt geacht en de belanghebbende heeft hiervoor niet kunnen reserveren, kan overdracht plaatsvinden naar de Stadsbank van de gemeente Apeldoorn voor een rentedragende lening.

  Dit is de informatie van de rijksoverheid betreffende de WMO

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wet-maatschappelijke-ondersteuning-wmo/vraag-en-antwoord/welke-hulp-en-voorzieningen-biedt-de-wet-maatschappelijke-ondersteuning-wmo.html

 48. tufkaj says:

  Ik was afgelopen week bij een vergadering bij een klant waar mensen te horen kregen dat 20% van de banen zouden verdwijnen. De vraag werd gesteld waarom men zo gelaten reageerde terwijl men dit al een tijdje wist.

  Het antwoord was: “omdat we weten dat dat nooit gaat werken”.

  Ik vond het een eye-opener. Kennelijk geloven we nogsteeds dat we een depressie als deze kunnen hebben en het zelfde kwaliteit/welvaartsniveau kunnen handhaven.

 49. slimme gerrit says:

  Eric406:
  Amor fati,

  Het resultaat van al dit gegoochel met subsidies, is dat mijn vader van 80, die er 20 minuten over doet om de trap op te komen, van de gemeente geen traplift krijgt, omdat ze vele 10 tallen miljoenen hebben vergokt met de woningmarkt.

  tuurlijk had met die 10tallen miljoenen betere dingen gedaan kunnen worden. Maar zelfs als de gemeente dat geld niet had verloren had ik het nog niet gewild dat daar trapliften van gesubsidieerd zouden worden.

  Doorgeslagen verzorgingsstaat

 50. snorkel says:

  Marc,

  Maar we kunnen het ook anders proberen:

  Er moet in september 6 tot 8 miljard op tafel komen. Laten we héél naïef zijn en aannemen dat het, zoals MediaMark heeft aangegeven inderdaad lukt om 2/3 te realiseren door te ‘snijden in eigen vlees’ (gaat nooit en te nimmer lukken, maar goed…)

  Dan blijven er minimaal 2 tot 3 miljard over die binnengehaald gaan worden door ronduit lasten te verzwaren. Wat stel jij voor?

 51. Marc says:

  De Pessimist,

  De rekensom is te simpel. Je vergeet de kosten van de verdere instorting van de economie en de kosten van herkapitalisatie van de banken. Daarnaast zitten de probleemhypotheken niet bij de mensen met hoge spaartegoeden die eenvoudig kunnen aflossen. Voor de hele hoge inkomens zou het niet uitmaken en zal de totale hypotheekschuld inderdaad afnemen maar niet in de mate die jij voorstelt. Een groot aandeel van de middeninkomens komen wel in de problemen bij afschaffing HRA.

 52. lapje says:

  Amor fati,

  Je tiepering van mij als gefrustreerde (bewuste) huurder klopt wel. Meedoen omdat iedereen het doet en geloven dat je in je eentje toch het systeem niet kan veranderen, is voor mij een verwerpelijk standpunt.

  Ik vond Gladiator een inspirerende parabel. Ik noem een Gandhi, een Martin Luther King, een Mandela. Of zoek het kleiner: Edward Snowden.

  Beeeeh! Is ook een optie.

 53. snorkel says:

  snorkel: Wat stel jij voor?

  En bedenk daarbij ook even dat de huurder al ‘gepakt’ is voor 2 miljard… En dat er minder huurders dan kopers zijn, so you do the math.

 54. Marc says:

  snorkel,

  Mijn voorstel:
  * HRA per direct alleen aftrekbaar in 40% schijf en afbouwen in 20 jaar naar 0%;
  * Per direct stoppen van subsidies aan duurzame stroomopwekking en dan met name de windmolens op zee want dat is water naar de zee dragen;
  * Gezondheidszorgbudgetten afknijpen met 10% aangezien daar veel te veel verspilling is. Zonder afname van de budgetten geen creativiteit en zal de verspilling nooit tegengegaan worden (wel goed kijken waar het kan, niet uniform afknijpen);
  * Alle subsidies gerelateerd aan integratieprojecten per direct afschaffen;
  * Ontwikkelingshulp beperken tot noodhulp aangezien ik van mening ben dat het merendeel van de ontwikkelingshulp bij foute regimes terecht komt;
  * Verder professionaliseren inkoopfunctie binnen overheidsland want het geld ligt voor het oprapen door beter in te kopen (weet ik uit eigen ervaring).

 55. maarten says:

  weg met die fucking hra, 2000 euro per maand voor de allerrijksten? die ook nog eens rijk geworden zijn, ja waarmee eigenlijk?

 56. lapje says:

  Marc,

  Pertinente onzin. De economie is uit balans door de HRA en zal weer in balans gebracht moeten worden. Herbalanseren is terugbrengen naar een gezond economisch evenwicht. Hoe je de pijn gaat verdelen en hoe snel je de pijn gaat nemen, dat zijn de twee vragen. Iedereen hier begrijpt best dat dit geleidelijk moet gebeuren en dat de bankslaven niet aan de leeuwen gevoerd moeten worden.

  Uiteindelijk wordt de rekening linksom of rechtsom betaald. Dat was de afgelopen 15 jaar al zo en dat zal ook zo blijven. Ik verwacht nog 10 jaar transitie, maar wie weet. Japan zit al 30 jaar in transitie. IJsland heeft slechts 5 jaar nodig gehad.

  Aanpassen kunnen we allemaal als het moet.

 57. maarten says:

  Amor fati,

  dont patronize me! we hebben niet samen geknikkerd hé

 58. snorkel says:

  Marc,

  Dat zijn allemaal, op de 1e na (maar is die 2 tot 3 miljard waard?), geen lastenverzwaringen voor de burger 😉 En MediaMark is duidelijk geweest: 1/3e komt van lastenverzwaringen.

  Ben het wel met een aantal van je punten eens hoor, maar je speelt een beetje vals 😉 Dus probeer het nog eens met 2 tot 3 miljard lastenverzwaringen!

 59. pietsje says:

  +10. Geen idee wat maar ik zie het Maria het ook altijd doen als ze het ergens mee eens is.

  Maar het is mooi fat er eens een realistisch verhaal is op dit losers forum.

  Amor fati:
  Mensen,

  Dat vele zich, de afgelopen jaren voor de gek hebben laten houden is wel duidelijk geworden. Deze nieuwe poging van de banken (met het water aan de lippen)is naar ik vrees niet de laatste keer dat de belang hebbende partijen de kudde voor de gek proberen te houden!

  Op deze site zit veel kennis en sommige van jullie zijn uitermate analytisch ingesteld, chapeau! Helaas zijn de gevolgen van de als maar verslechterende woningmarkt en daardoor een verslechtering van de algehele economie niet alleen voor de woningbezitter, die al dan niet noodgedwongen moet verkopen, maar ook voor jullie wijsneuzen een feit. De neerwaartse spiraal begint zo langzamerhand één ieder te treffen.

  Dat de woningprijzen te hoog waren behoeft geen uitleg meer, maar de totale woningschuld in Nederland is dusdanig hoog dat bij een faillissement van (maar) één van de grote banken, vadertje staat (lees: wij allen te samen) de zaak niet meer kunnen redden!!! Daar is dus niemand bij gebaad, ook jullie wijsneuzen niet!

  Bij een transparante (woning)markt hoort inderdaad openheid van alle partijen, dat bij de banken de geest uit de fles is, is duidelijk, dat hun eigen beleid uiteindelijkook hun ondergang zou kunnen worden is zeker niet ondenkbaar meer, zeker niet als de woningprijzen nog veel verder dalen. Helaas trekken zij dan alles en iedereen mee!

  Met dit in het achterhoofd, is het de vraag, wat is wijs: soms is het beter iets te verliezen dan een grote kans om alles te verliezen.

  Wat heb je aan een hele lage woningprijs als je geen werk meer hebt en de banken onvoldoende vermogen hebben om je van een passende hypotheek te voorzien, NIETS!

  Ik vrees dat de meeste van jullie wijsneuzen gefrustreerde huurders zijn, die zich door de macht van het grootkapitaal beet genomen voelen. Helaas, zo zit de wereld in elkaar, dat veranderd niet zo maar. Het is jammer dat sommige van jullie wijsneuzen hun intelligentie niet aangewend hebben om zich zelf te verrijken, i.p.v. gefrustreerd commentaar geven op een systeem, hoe onrechtvaardig en oneerlijk het ook lijkt te zijn, waar toch niet tegen te vechten valt. De macht en belangen van andere zijn hier nu eenmaal groter.

  Gelijk hebben is één, gelijk krijgen een ander!

  Haec hactenus

 60. Marc says:

  lapje,

  Als je goed had gelezen had je geweten dat ik ook voor afschaffing van de HRA ben onder voorwaarde dat het geleidelijk gaat.

 61. De Pessimist says:

  Marc,

  Je praat gewoon uit je eigen straatje .
  Met wat je daar opnoemt kom je nog niet in de buurt van de door jou gewenst begroting evenwicht voor de staat .

 62. maarten says:

  die hele ideologie van competitie en de beste willen zijn heb ik zo mijn bekomst van… een excuus voor hufterig gedrag, zie JK de Jager en Rutte ten opzichte van Griekenland in Rutte 1

 63. maarten says:

  iedereen die zich niet hufterig gedraagt is zeker gek, dat willen die ideologen graag geloven, het is een soort gedachtenpolizei

 64. De Pessimist says:

  snorkel: lastenverzwaringen voor de burger En MediaMark is duidelijk geweest: 1/3e komt van lastenverzwaringen.

  Bijna alle bezuinigingen komen voor de kiezen van de burger .Een werkloze ambtenaar is ook een burger die geen geld meer heeft om naar de IKEA te gaan .Alleen als de overheid zou stoppen met importeren van goederen zou dat niet al te schadelijk zijn voor Nederland maar als elk land dat gaat doen weer wel en bovendien loop ons overschot nog verder op. dat 1/3 2/3 verhaal is eigenlijk 1/3 kaasschaaf en 2/3 loterij alles of niks als die bij jouw neervalt maar dan nog word dat geld ontrokken aan de economie .

 65. snorkel says:

  De Pessimist,

  Je hebt helemaal gelijk, maar het gaat me er even om Marc te laten inzien dat HRA sterk inperken (met minimaal €2 miljard dus) de enige optie is. Mark en Stef hebben de olietanker zo gemanouvreerd dat de HRA wel aangepakt MOET worden 😉

 66. Marc says:

  snorkel,

  LOL, ik ben helemaal niet voor lastenverzwaringen dus dat is een lastige. De belastingdruk is al te hoog.

  Maar vooruit:
  * de awbz voor vermogende mensen mag verder uitgekleed worden. Scootmobielen valt veel op te besparen maar heb het idee dat daar al stappen gezet zijn.

  * Laag tarief op BTW afschaffen en gedeeltelijk compenseren voor de lagere inkomens;

  * per direct afschaffen 0% en 14% bijstelling voor elektrische auto’s maar dat zit volgens mij al in de pijplijn;

  * afschaffen energie belasting vrijstelling tot 800 Kwh;

  * OV duurder maken. Zaken als regiotaxi waarbij ik goedkoper reis met chauffeur dan wanneer ik met mijn eigen auto rij is wat absurd (5 euro voor 20km ritje)

 67. maarten says:

  Marc,

  wat dacht je van hra helemaal afschaffen?

 68. Marc says:

  maarten,

  Lees mijn reacties eens.

 69. snorkel says:

  Marc,

  En dat is 2 tot 3 miljard bij elkaar? 😉 We doen wel aan onderbouwen hier heh!

  En wat ga je doen met de €2 miljard die de huurders al hebben moeten ophoesten? Dat was ook een ordinaire lastenverzwaring. En kom niet aan met scheefwonen, of je krijgt een ‘scheefprofiteren’ terug! hahahaha!

  Die huurverhoging ook teruggeven dan maar? En dan nog 2 miljard extra lastenverzwaren voor iedereen?

  Face it. De huurders zijn gepakt zodat straks de kopers gepakt kunnen worden. Die 1/3e lastenverzwaringen is toevallig precies de 2,nogwat miljard die je bij kopers vandaan kunt halen als je de koper even hard pakt als de huurder. En Olli Rehn vindt ineens de 3% niet zo belangrijk, als de HRA maar versneld afgebouwd wordt. Het CBS doet ineens een onderzoek over de mening van het volk over de HRA. En Hans Stegermanus van nota bene de Rabo schrijft ineens een open brief aan het kabinet dat de HRA versneld moet verdwijnen… Je gaat het zien als je het doorhebt…;-)

 70. Marc says:

  snorkel,

  Ik heb geen problemen met huurverhogingen aan “scheefhuurders” al vind ik wel dat de inkomensgrens veel te laag ligt dus ik ga gedeeltelijk met je mee.

  Mijn voorstel HRA nu naar max 40% en afbouwen in 20 jaar naar 0% lijkt mij een voorstel waar Rehn zich uitermate in kan vinden (in tegenstelling tot in 24 jaar afbouwen naar 38%)

  Wat de onderbouwing betreft, er staat geen CPB op mijn voorhoofd maar gevoelsmatig zat ik met mijn voorstellen, waarbij in eigen vlees werd gesneden, al aan de 8 miljard. Alleen al 3 miljard voor die schattige windmolentjes.

 71. Animal Crackers says:

  Het klinkt hier af en toe zoals ‘n dialoog uit Het Bureau van J.J. Voskuil. 😉

 72. Marc says:

  Marc: Mijn voorstel HRA nu naar max 40% en afbouwen in 20 jaar naar 0% lijkt mij een voorstel waar Rehn zich uitermate in kan vinden (in tegenstelling tot in 24 jaar afbouwen naar 38%)

  En for the record, met bovenstaand voorstel gaat mijn HRA ineens naar 0 euro aangezien het niet meer fiscaal aantrekkelijk is om jezelf vanuit een eigen BV een hypotheek te verstrekken. Dus geen greintje eigen belang.

 73. maarten says:

  Animal Crackers,

  Maarten Koning goes internet?

 74. Juan de Meeleezer says:

  ll: 3/4 van de hypotheekportefeuille van Lanschot is aflossingsvrij

  De gemiddelde loan-to-value van de hypotheekportefeuille van Van Lanschot van 91% wijst op een grote kans dat een hypotheeklening in deze portefeuille niet volledig wordt gedekt door de waarde van het onderpand. Het percentage is veel hoger dan het landelijke gemiddelde, dat volgens CBS-cijfers vorig jaar op 60% lag.

  Hieruit blijkt dat fiscale aspecten, lees HRA-aftrek de belangrijkste reden is.

  Volledig legaal en dankzij het taboe op HRA weinig besproken.

  Hoogste tijd dan ook om eens hardop te zeggen dat 10% van de HRA subsidie-ontvangers 30% van het HRA subsidie budget ontvangen terwijl ze het aantoonbaar geeneens nodig hebben.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2010/helft-senaat-wil-hypotheekrenteaftrek-herzien/#comment-55492

  De 10% hoogste inkomens in NL hebben 30% van de Hypotheekschuld
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54580
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54582
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2010/helft-senaat-wil-hypotheekrenteaftrek-herzien/#comment-55492 (de hoogste inkomens hebben HRA helemaal niet nodig)

 75. Voerman says:

  tufkaj: Daar heeft Voerman nog wel wat over te zeggen

  HRA afschaffen, prima, maar dan voor iedereen en geen enkele vorm van compensatie via de IB.

  Voor echte crepeergevallen als gevolg van de afschaffing zijn er bestaande tegemoetkomingen.

 76. Juan de Meeleezer says:

  Kortom: zo’n beetje alle hypotheekklanten van Van Lanschot staan onder water

 77. maarten says:

  Marc,

  get outta here! en nu?

 78. Voerman says:

  Voerman: tufkaj: Daar heeft Voerman nog wel wat over te zeggen

  Sorry, niet bij tufkaj maar bij snorkel gequote.

 79. maarten says:

  Voerman,

  ja hulde voor de simpelziel, hé? voerman

 80. Juan de Meeleezer says:

  Herhaling van de heer Mr Ger Hukker:

  De NL huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd

  Van Lanschot heeft een LTV van 91%
  Heel NL (gemiddeld) 60%

  Het is toch werkelijk niet te geloven.

  Die man doet uitspraken op zijn eigen vakgebied die volstrekt hilarisch zijn en menige Kamikazekoper over de Hogehuizenprijsminnende streep zal hebben getrokken.

  Waar komt het standbeeld ?

 81. Animal Crackers says:

  maarten,

  Ja, zoiets. Hoe de hoofdrolspeler ‘The Rule of First’ er creatief in verwerkt op hoogst intelligente wijze… Dat is dan weer ‘internet’ natuurlijk.

 82. Marc says:

  maarten:
  Marc,

  get outta here! en nu?

  Waarom? omdat wij van mening verschillen?

  Beetje simplistisch.

 83. maarten says:

  Marc,

  nu das spijkers op laag water zoeken Marc

 84. De Pessimist says:

  Juan de Meeleezer,

  Wat onwezenlijk is moet worden belast.Voor een overheid is het hebben van onderdanen met niet productieve schulden schadelijk en dient dus belast te worden .HRA is net zo iets als subsidie op tabak .

 85. De Pessimist says:

  De Pessimist: onwezenlijk

  onwenselijk

 86. Juan de Meeleezer says:

  Nog even for the record

  Juni 2013:
  Spaarders krijgen 1,5% op hun spaarrekening en betalen bij een belastingschijf van 42% of 52% al snel méér belasting over hun spaargeld dan ze aan rente binnen krijgen

  Scheefleners betalen op de rente op hun niet-noodzakelike lening 5 a 6% (met HRA iets meer dan de helft, zeg 3%) en bouwen via de spaarhypotheek BELASTINGVRIJ kapitaal op tegen diezelfde 5 a 6%.

  Welke oekoenoom wil Juan eens uitleggen wat nu het NT hiervan is, is er een oekoenomisch NUT, worden we hier maatschappelijk beter van ?

 87. Animal Crackers says:

  Marc: Waarom? omdat wij van mening verschillen?

  Beetje simplistisch.

  Misschien heeft Snorkel alles al gezegd?
  Met belasting betalen en de huurverhoging heeft hij in elk geval al een steentje bijgedragen aan jouw hra terwijl jij jouw hypotheek misschien al bijna hebt afgelost. Wie zal het zeggen? En hoeveel subsidie heeft dat alles bij elkaar misschien wel opgeleverd, genoeg voor ‘n traplift voor je oude vader? Kortom over persoonlijk te behalen voordelen kun je lang lullen, op allerlei terreinen als de informatie beperkt is.

 88. Juan de Meeleezer says:

  De Pessimist: Wat onwensenlijk is moet worden belast.

  Eens

  Het omgekeerde gebeurt

  HRA is de opium van het volk

 89. snorkel says:

  De Pessimist: Wat onwenselijk is moet worden belast.

  Dus schuldtax? Lijkt me nog best een goed idee eigenlijk…

 90. Animal Crackers says:

  De Pessimist: onwenselijk

  Oei, het wezen van een vrije markt wellicht?

 91. Animal Crackers says:

  Het principe van de vervuiler betaalt werd bij voorstellen om te komen tot een vleestax nooit behaald. 🙁

 92. Juan de Meeleezer says:

  Juan de Meeleezer: Juni 2013:
  Spaarders krijgen 1,5% op hun spaarrekening en betalen bij een belastingschijf van 42% of 52% al snel méér belasting over hun spaargeld dan ze aan rente binnen krijgen

  Scheefleners betalen op de rente op hun niet-noodzakelike lening 5 a 6% (met HRA iets meer dan de helft, zeg 3%) en bouwen via de spaarhypotheek BELASTINGVRIJ kapitaal op tegen diezelfde 5 a 6%.

  Juan kan wel wat kalmeringsmiddelen gebruiken.

  Wáár is de verontwáárdiging
  ??????????????????????????????????

  Is boerenverstand volstrekt verdwenen ?

 93. Dawg says:

  snorkel: Dus schuldtax? Lijkt me nog best een goed idee eigenlijk…

  Wat is er mis met hrb: hypotheekrentebijtelling.

 94. Juan de Meeleezer says:

  Met wederom de groeten aan
  Heel Hogehuizenprijsminnend NL
  42% overprijsde woning-leasers
  de overigen

  🙂
  Juan

 95. snorkel says:

  Dawg,

  Kan ook! Als alleen hypo-schud onwenselijk is… Dan houd je wel de ‘productieve schulden’ zoals sctudieschulden en investeringen buiten schot. Dus prima! 😉 Maar ik zou ‘m ook voor auto-financieringen en elke vorm van persoonlijk krediet (wel met een bijtellingsvrije voet) laten gelden

 96. Juan de Meeleezer says:

  Dawg: Wat is er mis met hrb: hypotheekrentebijtelling.

  Voor lease-autos geldt BIJTELLING
  Voor Lease-huizen geldt AFREK

  Logisch 🙂

 97. Voerman says:

  Juan de Meeleezer: Voor lease-autos geldt BIJTELLING
  Voor Lease-huizen geldt AFREK
  Logisch

  Juan heeft even het pad van de ernst verlaten? 🙂

 98. snorkel says:

  van de Twitter van Hans de Geus

  http://www.rentreview.nl/blog/voorlaatste-fase-in-de-vastgoedcrisis-het-zwijgen/

  Het kan nu toch dus niet lang meer duren voordat de laatste fase in de crisis aanbreekt: de overgave. Op dat moment gebeurt wat onvermijdelijk is: de vastgoedmarkt zakt door haar hoeven en bereikt de bodem. En die bodem ligt op Iers niveau, inclusief de gevolgen voor overheidsfinanciën en (Rabo)banken. Spannende tijden liggen voor ons.

 99. Animal Crackers says:

  Goed bezig weer hier! Ik wordt er zowaar een beetje vrolijk van 🙂

 100. Animal Crackers says:

  snorkel,

  Als de Rabobank nu eens een filiaal in IJsland begon?
  Misschien zou dat de redding van NL en de banken kunnen betekenen. lol

 101. De ontwikkelaar says:

  Doordat banken hun balansen niet opschonen en daardoor nog vele jaren onvoldoende krediet zullen verstrekken zal Nederland in een Japan-scenario komen/blijven, het vertrouwen niet terug komen en de prijzen nog jaren blijven dalen.

 102. snorkel says:

  Animal Crackers,

  En we noemen het ICE-LEND 😉

 103. tufkaj says:

  52% v/d nederlanders denkt meer voor zijn woning te kunnen vangen dan hij zelf zou kunnen financieren. (eerste vondst in woon2012)

 104. Animal Crackers says:

  En iedereen die bij de bank werkt een hypotheek onder ‘gunstige voorwaarden’.

 105. Animal Crackers says:

  tufkaj:
  52% v/d nederlanders denkt meer voor zijn woning te kunnen vangen dan hij zelf zou kunnen financieren. (eerste vondst in woon2012)

  Vandaar dat iedereen goud koopt, we zitten op ‘n goudmijn! 🙂

 106. Nico de Geit says:

  Het Nederlandse aardgas schijnt over 15 jaar op te zijn, ook dat nog.

 107. snorkel says:

  tufkaj,

  Sense of entitlement + The greater fool = WAANZIN!

 108. Animal Crackers says:

  Nico de Geit,

  En over vijftien jaar blijkt er gas te zitten onder de grond in Palestina. Ook dat nog.

 109. Animal Crackers says:

  Methaangas, dat dan weer wel. Of olie, eventueel.

 110. Animal Crackers says:

  Nico de Geit:
  Het Nederlandse aardgas schijnt over 15 jaar op te zijn, ook dat nog.

  Dan maken we toch gewoon kerncentrales van die dingen die nu weg liggen te rotten in Volkel 😉

 111. De Pessimist says:

  Nico de Geit:
  Het Nederlandse aardgas schijnt over 15 jaar op te zijn, ook dat nog.

  Kopen van ons export overschot gas terug .Is dat cirkeltje ook weer rond .Ik denk dat het een zegen zou zijn wanneer dat gas op is .

 112. Animal Crackers says:

  Ik neem ff gas terug.. te vrolijk, ook niet goed.

 113. Animal Crackers says:

  Maar ik neem geen woord terug!
  Ik voorspel alleen niets meer.

 114. Stoelgang says:

  hj:
  Pssssssst, het gaat nog klotiger worden volgens de Rabobank

  trouw.nl/tr/nl/450…gneert-in-2014.dhtml

  Het afbraakproces aangevangen. De prijsdalingen van woningen komen in de loop van dit jaar, maar zeker vanaf september, in een stroomversnelling. De werkloosheid loopt sterk op en het aantal faillissementen explodeert. En het is nog maar net begonnen.

  Een gemiddelde gezinswoning in NL koop je (als je dat om de een of andere bizarre reden nog zou willen) over een paar jaar voor 4 x een brute modaal salaris. Het spoor dat deze prijsdaling in de restanten van de NL-se consumptie-economie zal trekken zal er niet om liegen. Het grootste gedeelte van de NL-se schijnwelvaart is gebaseerd op fictieve waarderingen van woningen op basis van geleend geld, grotendeels omgezet in consumptie en dus verdampt.

  Het sprookje NL is uit, de wal keert het schip.

 115. Voerman says:

  Galgenhumor hedenavond.

  Ik wens U allen een slapeloze nacht, teneinde zo lang mogelijk te kunnen nagenieten! 🙂

 116. Dawg says:

  Voerman,

  LOL.

 117. Maria says:

  ll: Grapje zeker
  ‘Je sluit toch geen hypotheek af omdat je het geld niet hebt maar om fiscale redenen ………. ‘

  Ernstige waarheid!
  Krijgen geld terug van de belasting, weet je wel!
  Betalen meer aan de bank, maar dat willen ze niet weten!

 118. Maria says:

  ll: Het hoogste rendement krijg je in je HRA tent

  Die moet ingelijst worden!!!

 119. Stoelgang says:

  Amor fati:
  Mensen,

  Dat vele zich, de afgelopen jaren voor de gek hebben laten houden is wel duidelijk geworden. Deze nieuwe poging van de banken (met het water aan de lippen)is naar ik vrees niet de laatste keer dat de belang hebbende partijen de kudde voor de gek proberen te houden!

  Op deze site zit veel kennis en sommige van jullie zijn uitermate analytisch ingesteld, chapeau! Helaas zijn de gevolgen van de als maar verslechterende woningmarkt en daardoor een verslechtering van de algehele economie niet alleen voor de woningbezitter, die al dan niet noodgedwongen moet verkopen, maar ook voor jullie wijsneuzen een feit. De neerwaartse spiraal begint zo langzamerhand één ieder te treffen.

  Dat de woningprijzen te hoog waren behoeft geen uitleg meer, maar de totale woningschuld in Nederland is dusdanig hoog dat bij een faillissement van (maar) één van de grote banken, vadertje staat (lees: wij allen te samen) de zaak niet meer kunnen redden!!! Daar is dus niemand bij gebaad, ook jullie wijsneuzen niet!

  Bij een transparante (woning)markt hoort inderdaad openheid van alle partijen, dat bij de banken de geest uit de fles is, is duidelijk, dat hun eigen beleid uiteindelijkook hun ondergang zou kunnen worden is zeker niet ondenkbaar meer, zeker niet als de woningprijzen nog veel verder dalen. Helaas trekken zij dan alles en iedereen mee!

  Met dit in het achterhoofd, is het de vraag, wat is wijs: soms is het beter iets te verliezen dan een grote kans om alles te verliezen.

  Wat heb je aan een hele lage woningprijs als je geen werk meer hebt en de banken onvoldoende vermogen hebben om je van een passende hypotheek te voorzien, NIETS!

  Ik vrees dat de meeste van jullie wijsneuzen gefrustreerde huurders zijn, die zich door de macht van het grootkapitaal beet genomen voelen. Helaas, zo zit de wereld in elkaar, dat veranderd niet zo maar. Het is jammer dat sommige van jullie wijsneuzen hun intelligentie niet aangewend hebben om zich zelf te verrijken, i.p.v. gefrustreerd commentaar geven op een systeem, hoe onrechtvaardig en oneerlijk het ook lijkt te zijn, waar toch niet tegen te vechten valt. De macht en belangen van andere zijn hier nu eenmaal groter.

  Gelijk hebben is één, gelijk krijgen een ander!

  Haec hactenus

  Tja, als het huis naast jou in brand staat, heb jij ook een probleem. Maar je bent er in de explosieve situatie die zal volgen altijd beter aan toe in een huurhut dan in een koopkooi. Verder: er is een harde reset nodig. De politiek handhaaft enkel (zoals de geschiedenis uitwijst) slechts de status quo en biedt dus geen soelaas. NL kenmerkt zich op dit moment niet enkel door vleugellamme visieloze alles kapot regulerende politiek, maar ook door enorme schuldposities van huishoudens en een enorm generatieconflict. Zonder harde reset komt er geen oplossing.

 120. Animal Crackers says:

  Voor ‘n kalmeringsmiddels ga je naar de drogist. In beeld.

  Een dooie mus. Hoe kom je erbij!
  http://2.bp.blogspot.com/-PuDIkNS_8jA/Tk_X7YMqopI/AAAAAAAABAs/bW_jKTT9NGU/s1600/Shut+Up%2521.jpg

  Nogmaals ik doe geen, ik zeg géén voorspellingen meer.
  De huizenmarkt echter, kan wel een oppepper gebruiken.
  http://i.imgur.com/fBWEr.jpg

  Straks staat de msm bol van verontwaardigde burgers die niet hun eigenbelang nastreefden en plotseling bleken te kunnen schrijven. Mark my words.
  Doen wij aan schuldhulpverlening? Ja! De hele godganse tijd!

 121. Stoelgang says:

  Eric406:
  Amor fati,

  Oneens!

  Ik ben geen gefrustreerde huurder. Maar kan niet wachten tot de wal het schip keert, en we kunnen beginnen schoon schip te maken. Had naar mijn mening al veel eerder moeten gebeuren, maar niemand heeft er de ballen voor. De laatste die ik überhaubt iets zinnigs hoorde zeggen in de politiek, is doodgeschoten. Ik weet niet wat jou beweegt om ons als een stel kleuters te moeten neerzetten, maar waarschijnlijk zie jij je belangen in het gedrang komen. Des te beter dat de boel op ploffen staat, eens kijken hoe het de gevestigde belangen vergaat.
  Het resultaat van al dit gegoochel met subsidies, is dat mijn vader van 80, die er 20 minuten over doet om de trap op te komen, van de gemeente geen traplift krijgt, omdat ze vele 10 tallen miljoenen hebben vergokt met de woningmarkt.
  De geest is uit de fles, probeer hem er maar weer eens in te stoppen. The next stop is panic

  En zo is het maar net, zachte heelmeesters lopen er genoeg rond. En de wonden stinken inderdaad behoorlijk.

 122. Maria says:

  Juan de Meeleezer:
  Kortom: zo’n beetje alle hypotheekklanten van Van Lanschot staan onder water

  Maar de meeste hebben daar wel spaargelden en beleggingen tegenover staan hoor!!!
  Klinkt als: pensioenen!

 123. Stoelgang says:

  Voerman: Ook jij hebt gelijk!

  Bezigheidstherapie is voor iedereen anders.

 124. Maria says:

  De ontwikkelaar:
  Doordat banken hun balansen niet opschonen en daardoor nog vele jaren onvoldoende krediet zullen verstrekken zal Nederland in een Japan-scenario komen/blijven, het vertrouwen niet terug komen en de prijzen nog jaren blijven dalen.

  Helemaal mee eens maar…
  Zolang de politiek doet alsof ze onnozel is en niemand echte standpunten durft in te nemen en uitvoert zal dat vertrouwen ook niet terug komen.

  Laat duidelijk worden wat dit land nodig heeft daarbij in acht nemend dat zachte heelmeesters, stinkende wonden maken!

 125. Stoelgang says:

  erik(trol):
  Wat denken jullie wat er gebeurd als de hypotheekrente aftrek verdwijnt of verplicht moet worden gebruikt voor aflossing? Totale doodsteek voor de economie. De prijzen van huizen zijn hier helemaal niet zo hoog meer. Was laatst nog in turkije, moet je is kijken wat er gevraagd wordt voor een simpel appartementje……

  Die doodsteek komt er zonder die idiote leasesubsidie ook wel, ben maar niet bang (of juist wel). 🙂

 126. Maria says:

  Stoelgang: En zo is het maar net, zachte heelmeesters lopen er genoeg rond. En de wonden stinken inderdaad behoorlijk.

  En we hebben dit niet van tevoren afgesproken!!

 127. Stoelgang says:

  Hermanes:
  Snorkeltje = gefrustreerd huurdertje

  Snorkel heeft kennelijk honing aan zijn kont, de meest succesvolle huizenleasende trollen zijn namelijk niet van hem weg te slaan 😀

 128. Animal Crackers says:

  Radio 1 het hele ster reclameblok voor het nieuws van 24:00 Door… Banken! Waar halen ze het geld vandaan 🙂

 129. Maria says:

  “De hypotheekportefeuille van Van Lanschot is voor driekwart aflossingsvrij en staat waarschijnlijk voor een groot deel ‘onder water’, maar dit is geen reden tot zorg voor de private bank, die erop wijst dat zijn vermogende cliëntèle weinig betalingsproblemen kent.”

  Let wel: maar dit is geen reden tot “zorg” voor de private bank

  Ik denk dat de “private” bank wel een extra reden tot zorg heeft want een groot aantal “private clients” van de bank verdient “de kost” in de zorg!

 130. Stoelgang says:

  Maria: En we hebben dit niet van tevoren afgesproken!!

  Lol, ik moet je nu wel een +10 voor je uitstekende woordkeuze geven natuurlijk 😀

 131. Animal Crackers says:

  Maria,

  Gewoon het oudere personeel ontslaan en nieuw jong personeel aannemen werkt kosten neutraal natuurlijk.
  Expertise wegwerpen? Zojuist afgestudeerden zijn beter op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het vakgebied omdat ze net zijn opgeleid en van de meest recente ontwikkelingen hebben geleerd!
  Dat wordt bijgehouden… Betaalt zich ook later uit 🙁

 132. Maria says:

  Stoelgang: Lol, ik moet je nu wel een +10 voor je uitstekende woordkeuze geven natuurlijk

  Krijg jij gewoon +10 van mij!

 133. Maria says:

  Animal Crackers:
  Maria,

  Gewoon het oudere personeel ontslaan en nieuw jong personeel aannemen werkt kosten neutraal natuurlijk.
  Expertise wegwerpen? Zojuist afgestudeerden zijn beter op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het vakgebied omdat ze net zijn opgeleid en van de meest recente ontwikkelingen hebben geleerd!
  Dat wordt bijgehouden… Betaalt zich ook later uit

  Even duidelijkheid: een groot aantal klanten van Van Lanschot is bijv. huisarts of tandarts or whatever in de zorg maar wel met veel geld en waarschijnlijk nog meer schuld.

  Dat was mijn enige uitgangspunt!

 134. Animal Crackers says:

  Bejaardenverzorgster wordt je omdat je rijk wilt worden. Op een gegeven moment ben je gewoon te oud. Omdat het zo is. Bij bankiers ligt dat iets anders.
  Ik ga Zalm niet noemen. Gewoon omdat ik vis vindt stinken.

 135. Animal Crackers says:

  Sommigen hoeven geen punten, die maken ze, zonder dat iemand het ziet. Lekker belangrijk.

 136. Maria says:

  Animal Crackers:
  Sommigen hoeven geen punten, die maken ze, zonder dat iemand het ziet. Lekker belangrijk.

  Net je laatste reactie nagelezen van gisteravond.
  Morgen/vandaag beter, maak er een mooie dag van!!

  Welterusten!

 137. Animal Crackers says:

  Maria,

  Thanxx jij ook, hoogste tijd!

 138. ll says:

  Site dagblad dat niet genoemd mag worden staat nog steeds open.

  Vandaag de nieuwe werkelijkheid.

  To QE or not to QE …….. 🙂

  Vrije vertaling, dat wel……

 139. ll says:

  Japanistan down meer dan 5% ?

  To QE or not to QE, that’s the question 🙂

 140. ll says:

  Tufkaj, staat er in die WOON en nog wat ook iets van …/

  Kunt u met de huidige leenregeltjes van de bank, uw huidige inkomen of met eigen middelen uw eigen huis nu kopen , voor de prijs die er nu voor gevraagd wordt ? Kijk dat zijn nou interessante vragen, maar die worden nooit gesteld, ben ik bang ……

  Nou ik niet, kan mijn eigen huis nu nooit betalen 🙂 , maar het putje in de tuin is gelukkig weer schoon, viel mee, 10 cm drab uit regenwater, afwaswater, en waswater, geen muizen of ratten erin, alleen wat verzopen wormen en slakken …. in drie jaar, dat is toch netjes nietwaar 😉

 141. ll says:

  Om nog even op van Lanschot terug te komen, proest :-), leuk was ie hé Juan …….

  Citadel

  http://www.vanlanschot.nl/vanlanschot/over-van-lanschot/investor-relations/debt-investors/securitisaties.html

 142. ll says:

  En eh , nou ja dit werd even tussen neus en lippen verteld door iemand, 25% van de retail bedrijven zit nu bij byzonder beheer …….

  Holy drab, 25 %, daar schrik je toch wel even van ………

 143. ll says:

  Ik mis nog steeds de twittertjes ?

  Zijn ze weg ? Of alleen bij mij …..

 144. ll says:

  Nou ja, beter een wijsneus dan een financiële analfabeet, we gaan vooruit, wie weet volgend jaar nog een beter cijfer ? 😉

  Amor fati,

 145. ll says:

  Ondertussen bij Karel Schiffer van de NHG en de WEW… oeps …….

  ‘ Volgens de jurist van de klagers is er sprake van “ernstige belangenverstrengeling en machtsmisbruik”.

  http://www.homefinance.nl/algemeen/nieuws/onderzoek-nationale-hypotheek-garantie-1367.asp

 146. Marc says:

  ll,

  hier zijn ze ook weg.

 147. Draaikont says:

  Amor fati:
  Dat de woningprijzen te hoog waren behoeft geen uitleg meer, maar de totale woningschuld in Nederland is dusdanig hoog dat bij een faillissement van (maar) één van de grote banken, vadertje staat (lees: wij allen te samen) de zaak niet meer kunnen redden!!! Daar is dus niemand bij gebaad, ook jullie wijsneuzen niet!

  Mijns inziens een typisch dogma. Faillissement van de Rabobank zal ongetwijfeld chaos zijn, desalniettemin denk ik niet dat het slecht is voor Nederland.

  Ook nogal typerend hiervoor is dat je ervan uit gaat dat de staat “de zaak” moet “redden”. In zo’n geval red de staat een bank. Niet meer en niet minder. Men moet stoppen het als waarheid te presenteren dat die banken in het algemeen belang zijn en dat zonder hen Nederland niet verder kan. Wat een onzin.

  Gewoon schulden verkopen / herstructureren (wat de gek ervoor geeft) en spaartegoeden desnoods bijprinten.

  Verder is het denk ik goed, voor jezelf vooral, als je niet al te belerend doet.

 148. ll says:

  Draaikont: desalniettemin denk ik niet dat het slecht is voor Nederland.

  Niet ? Aan het IMF infuus ? Gasvelden in de aanbieding ? Eilanden verkopen ? Bestaat NL gewoon niet meer, afgelopen over en uit

 149. latida says:

  Amor fati,

  Als je een rotte kies hebt dan kun je wel net doen of het niet zo is, maar de pijn blijft.

  Dan kun je ervoor kiezen om pijnstillers te nemen om de pijn te verzachten, maar daar wordt de situatie niet beter op, integendeel.

  Je zult op een gegeven moment toch echt naar de tandarts moeten om het probleem te verhelpen.

  En nu zeg jij dat mensen die roepen dat je naar de tandarts moet gaan omdat de situatie anders eerder erger dan beter wordt, hun mond dicht moeten houden.

  Beter zou het zijn als degene met kiespijn inderdaad hun mond dichthouden en direct naar de tandarts gaan om het probleem op te lossen en desnoods de kies te laten trekken indien noodzakelijk.

  Doet even pijn, maar dan is het probleem zelf wel opgelost.

 150. snorkel says:

  Stoelgang,

  En dat terwijl ik ze toch nu alweer een halve week negeer… 😉 Maar ik wil best de Olli Rehn van huizenmarkt-zeepbel spelen hoor! Hebben ze lekker iemand om boos op te worden vanwege hun eigen domme beslissingen…

  latida,

  Zeer goede metafoor!

 151. ll says:

  Ondertussen in de UK

  Loondeflatie , gemiddeld EP 1300 per jaar

  http://www.bbc.co.uk/news/business-22860320

 152. latida says:

  erik(trol):
  Wat denken jullie wat er gebeurd als de hypotheekrente aftrek verdwijnt of verplicht moet worden gebruikt voor aflossing? Totale doodsteek voor de economie. De prijzen van huizen zijn hier helemaal niet zo hoog meer. Was laatst nog in turkije, moet je is kijken wat er gevraagd wordt voor een simpel appartementje……

  Dat heet hervormingen doorvoeren om tot een gestandaardiseerde europese markt te komen. Pas dan kan de weg omhoog gevonden worden, eerder niet.

  LTV waardes zijn door de HRA buitengewoon hoog, dat betekent dat er meer risico aan vastzit en gewoon een gedeelte ongedekt is.

  Als in Turkije de appartementen veel kosten, kan dat alleen stand houden als er ook echt eigen geld in zit.

  Als iedereen arm is en op de pof leeft en maar raak leent, dan horen de prijzen niet te stijgen. Als men veel eigen geld erin stopt, dan gaan de prijzen wel omhoog.

  LTV is het belangrijkste. De banken hebben buitengewoon veel risico genomen, al dan niet op aandringen en met mederwerking van de overheid, of andersom.

  De waarde van de huizen zelf is gaminpuleerd door de HRA. En daarom moet deze verdwijnen.

  Verder moet de overheid ook andere hervormingen doorvoeren om voor de HRA afschaffing te compenseren. Lagere belastingen dus, zoals Woz en huurwaardeforfeit en wat er verder onnodig is opgetuigd.

  Kortom, openbaar bestuur, banken en scheefleners worden terecht tot de orde geroepen.

 153. latida says:

  Juan de Meeleezer: Juan kan wel wat kalmeringsmiddelen gebruiken.

  Is boerenverstand volstrekt verdwenen ?

  Hier. Het is gewoon oplichterij van de bovenste plank waardoor al het zuurverdiende geld van de burgers naar bepaalde partijen toevloeit.

  Het is nota bene nog wel precies zo opgezet dat zodra iemand in staat is om zelf een huis te kopen, medeplichtig wordt aan de solidariteit met de vermogenden en profiterenden aan de bovenkant. En om het het hele spelletje in stand te houden krijgt de vinex wijk bewoner ook een paar honderd euro extra in de maand.

  Van den grote hoop is het prettig graaien wat je graaien kan.

 154. snorkel says:

  En ze zijn lekker bezig op FTM vandaag:

  Jesse Frederik: HET OPGEHEVEN CREDITEURENVINGERTJE

  http://www.ftm.nl/original/het-opgeheven-crediteurenvingertje.aspx

 155. snorkel says:

  latida,

  Is natuurlijk ook gewoon het uitbuiten van de domheid van mensen die zelf niet in staat zijn te begrijpen dat die paar honderd euro HRA
  – Door henzelf betaald wordt door middel van veel te hoge inkomensbelastingen
  – De prijzen door de jaren opdrijft zodat ze met een exorbitant hoge schuld zitten én veel te veel rente betalen over de looptijd
  – Aanzet tot risico-maximalisering met potentieel desastreuze gevolgen

  Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat miljoenen Nederlanders dit gewoon niet wíllen begrijpen en zich blindstaren op die paar maandelijkse grijpstuivers…

 156. lorenzo says:

  Maria: Jesse Frederiks weer eens ijzersterk:
  ftm.nl/original/wa…economen-misten.aspx

  ja fantastisch , maar waren we in , zeg , 2006 toen de signalen ( althans hier ..) ook al te zien waren ?
  Ik heb er weinig horen spreken …..
  Nu wil iedereen , tegen een orgasme aan, zijn visie geven op het internet ( en feestjes , partijen en kantines) als een bloedhond reikend naar zijn eerst hapje in 2013.

 157. Maria says:

  lorenzo: ja fantastisch , maar waren we in , zeg , 2006 toen de signalen ( althans hier ..) ook al te zien waren ?
  Ik heb er weinig horen spreken …..
  Nu wil iedereen , tegen een orgasme aan, zijn visie geven op het internet ( en feestjes , partijen en kantines) als een bloedhond reikend naar zijn eerst hapje in 2013.

  Ik denk toch dat Jesse een van de eerste journalisten was die dit heeft opgepikt.
  Slechtste voorbeeld, mijn in ziens, wat je kunt noemen!

 158. lorenzo says:

  in 2006 of omstreeks ? Wil het graag zien .

 159. Maria says:

  Maria: Ik denk toch dat Jesse een van de eerste journalisten was die dit heeft opgepikt.
  Slechtste voorbeeld, mijn in ziens, wat je kunt noemen!

  Dan zou ik toch eerder Robin Fransman willen noemen.

 160. Maria says:

  lorenzo:
  in 2006 of omstreeks ? Wil het graag zien .

  2006 inderdaad niet, maar 2008/2009 wel.

 161. ll says:

  lorenzo: ja fantastisch , maar waren we in , zeg , 2006 toen de signalen ( althans hier ..) ook al te zien waren ?
  Ik heb er weinig horen spreken …..
  Nu wil iedereen , tegen een orgasme aan, zijn visie geven op het internet ( en feestjes , partijen en kantines) als een bloedhond reikend naar zijn eerst hapje in 2013.

  Hormann was de eerste 🙂 vanaf 1999 al, voor of na Lorenzo ?

  https://twitter.com/Gerhardhormann/status/258228134808276992

  En Eric Mecking natuurlijk vanaf 2005 met boek.

 162. Maria says:

  ll: Hormann was de eerstevanaf 1999 al, voor of na Lorenzo ?

  twitter.com/Gerhar…s/258228134808276992

  En Eric Mecking natuurlijk vanaf 2005 met boek.

  Helemaal juist!

 163. lorenzo says:

  Maria: 2006 inderdaad niet, maar 2008/2009 wel.

  Naar ik kan aanemen :lieve maria , in 2008/2009 kon het orgastisch ingestelde en vooral cyclisch denkende deel van de bevolking bijvoorbeeld middels kranten lezen dat het crisis is ….

 164. lorenzo says:

  Maria: ll: Hormann was de eerstevanaf 1999 al, voor of na Lorenzo ?
  twitter.com/Gerhar…s/258228134808276992
  En Eric Mecking natuurlijk vanaf 2005 met boek.Helemaal juist!

  Nou , we hebben er 2 gevonden(..) , en Jesse dan , want dat was mijn vraag ?

 165. Dawg says:

  lorenzo: ja fantastisch , maar waren we in , zeg , 2006 toen de signalen ( althans hier ..) ook al te zien waren ?
  Ik heb er weinig horen spreken …..
  Nu wil iedereen , tegen een orgasme aan, zijn visie geven op het internet ( en feestjes , partijen en kantines) als een bloedhond reikend naar zijn eerst hapje in 2013.

  Gaap……’t Is je misschien nog steeds niet opgevallen, maar op dit blog zitten hoofdzakelijk contrarians die geen lesje nodig hebben over anticyclisch handelen.

 166. Henk 6 says:

  snorkel:
  latida,

  Is natuurlijk ook gewoon het uitbuiten van de domheid van mensen die zelf niet in staat zijn te begrijpen dat die paar honderd euro HRA
  – Door henzelf betaald wordt door middel van veel te hoge inkomensbelastingen
  – De prijzen door de jaren opdrijft zodat ze met een exorbitant hoge schuld zitten én veel te veel rente betalen over de looptijd
  – Aanzet tot risico-maximalisering met potentieel desastreuze gevolgen

  Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat miljoenen Nederlanders dit gewoon niet wíllen begrijpen en zich blindstaren op die paar maandelijkse grijpstuivers…

  Inderdaad!

 167. Maria says:

  lorenzo: Naar ik kan aanemen :lieve maria , in 2008/2009 kon het orgastisch ingestelde en vooral cyclisch denkende deel van de bevolking bijvoorbeeld middels kranten lezen dat het crisis is ….

  2008 was topjaar in de makelaardij en dus op de woningmarkt!!
  Niemand geloofde nog dat huizenprijzen zo onder druk zouden komen te staan, behalve de lieve Maria!

 168. latida says:

  snorkel:
  latida,

  Is natuurlijk ook gewoon het uitbuiten van de domheid van mensen die zelf niet in staat zijn te begrijpen dat die paar honderd euro HRA
  – Door henzelf betaald wordt door middel van veel te hoge inkomensbelastingen
  – De prijzen door de jaren opdrijft zodat ze met een exorbitant hoge schuld zitten én veel te veel rente betalen over de looptijd
  – Aanzet tot risico-maximalisering met potentieel desastreuze gevolgen

  Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat miljoenen Nederlanders dit gewoon niet wíllen begrijpen en zich blindstaren op die paar maandelijkse grijpstuivers…

  Soort Massa hypnose onder het mom van ‘belastingvoordeel’.

  Kwam je bij een bank, verkochten ze je belastingvoordeel. Kom je bij de belasting, moet je door een wirwar van regels het over geld gaan hebben.

 169. snorkel says:

  dr.t. lees je mee?

  Abenomics weer(!) mislukt! Japan gaat weer(!) kapot…
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/jacob-schoenmaker-japans-sprookje-ten-einde

 170. snorkel says:

  lorenzo: Naar ik kan aanemen :lieve maria , in 2008/2009 kon het orgastisch ingestelde en vooral cyclisch denkende deel van de bevolking bijvoorbeeld middels kranten lezen dat het crisis is ….

  Dat klopt. En tóch bleef de overgrote meerderheid van de economen, experts, journlaisten, belangengroepen, politici en zelfs burgers gewoon ontkennen dat er structureel is mis zat. Het zou “binnenkort weer beter gaan” en eht was “een tijdelijk dipje”.

  Je kunt mensen (en dus ook alle bovenstaande groepen) moeilijk kwalijk nemen dat ze de toekomst niet exact kunnen voorspellen. Wat je ze wél dégelijk kwalijk kunt nemen is dat ze de hedendaagse realiteit negeren en ontkennen.

 171. snorkel says:

  lorenzo: Nou , we hebben er 2 gevonden(..) , en Jesse dan , want dat was mijn vraag ?

  Maar Lorenzo, als het niet vóór 2006 voorzien van de problemen een diskwalificatie is voor hedendaagse critici… Waar was JIJ in 2006?

 172. erik(trol) says:

  Inmiddels zie ik dat alle eengezinswoningen(3 laags) in Leidschenveen met een vraagprijs onder de 250k verkocht zijn. Er staan er nog stuk of 3 op met 2 lagen die iets lager geprijs zijn waarvan ook al 1 onder bod. Ook in de klasse van 250k tot 300k word er nu goed verkocht. Dit geld ook voor Leidschendam waar de prijzen iets lager liggen. De bodem is hier voor nu bereikt. Voor mij staat dat vast. Het zou me enorm verbazen als er wat aan de HRA gedaan wordt in het segment tot 265k.

 173. ll says:

  Hmmmmmm, toch een voorspelling en wel van krullebol, de bodem ligt op het Ierse niveau ……..

  En laat nou bijna iedereen op dit blog weten dat het Ierse niveau ligt op -60 % zo ongeveer…….. op het land en Dublin – 50 % zo uit mijn blote hoofd.

  Klein Ierland ? Merijn Knibbe ? Afwachten maar……

 174. De Pessimist says:

  Liberalisering en deregulering van de financiële sector is het zelfde als apothekers toestaan medicijnen zonder recept te verstrekken.

 175. Tijl says:

  Even lekker OT, maar wat is een sociale koopwoning eigenlijk, en wat is daar dan zo schitterend aan?

 176. lorenzo says:

  Maria: Niemand geloofde nog dat huizenprijzen zo onder druk zouden komen te staan, behalve de lieve Maria!

  Ik moet nu weer het woord ”orgastisch ” gebruiken en dat wordt gegund . Dat is gezond zelfs .
  Maar en dus…de rest hier wordt gediskwalificeerd . Leuk en dank.

 177. lorenzo says:

  snorkel: Waar was JIJ in 2006?

  Ik was druk doende de geitjes aan het bedienen. Gewoon , omdat ze er om vroegen.

 178. lorenzo says:

  Dawg: Gaap……’t Is je misschien nog steeds niet opgevallen, maar op dit blog zitten hoofdzakelijk contrarians die geen lesje nodig hebben over anticyclisch handelen.

  Nou ja , als je veel tijd hebt , boos zelfs en slechts zit te hopen op de bodemprijs is mijns inziens niet bepaald een staaltje van anti-cyclisch handelen . Dat had trouwens wel gekund de afgelopen , nou zeg , 20 jaar .

 179. lorenzo says:

  Concluderend heb ik geteld 2 plus 1 ( Goed zo Maria), die niet pro cyclisch hebben gedacht en wellicht zelfs gehandeld.
  Komt dat niet overeen met dat de meerderheid een pro-cyclische denkwijze erop na houdt ?
  Geen verwijt , slechts een feit :iets wat marketeers en politci met graagte gebruiken .

 180. De Pessimist says:
 181. Voerman says:

  Tijl: Even lekker OT, maar wat is een sociale koopwoning eigenlijk, en wat is daar dan zo schitterend aan?

  Niet zo 1-2-3 en eenduidig uit te leggen, maar neem de tijd om op “sociale koopwoning” te googelen en je krijgt een grote dosis aan informatie.

 182. HNK says:

  erik(trol): Inmiddels zie ik dat alle eengezinswoningen(3 laags) in Leidschenveen met een vraagprijs onder de 250k verkocht zijn

  Nee hoor, deze niet in elk geval:
  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/huis-48785485-snoekbaarssingel-16/

  erik(trol): Ook in de klasse van 250k tot 300k word er nu goed verkocht.

  Dat hoop ik dan voor deze verkopers:

  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/huis-47231015-graskarpersingel-39/
  +18 maanden -20 000

  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/huis-84866868-baarssingel-28/
  +11 maanden -25 000

  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/huis-84826672-parelduikersingel-6/
  +47 maanden -20 000

  Ik ken de markt en de transactie prijzen niet maar op een eerste blik in de huizen die er staan verkopen de 3 laags eengezinswoning boven de 250 000 vrij moeizaam, en staan ze onder druk van prijs dalingen in het segment er boven. Maar goed dit is voor jouw situatie niet echt relevant want je blijft er nog wel even zitten. Waarom denk je dat er nu een bodem is in die regio?

 183. snorkel says:

  lorenzo,

  Beetje flauw van je dit… Zo kun je overal een kinderachtig spelletje van maken.
  Maar goed, u vraagt wij draaien:
  – Maartje Martens
  – Kees de Kort
  – Peter Schiff
  – Steve Keen

 184. snorkel says:

  snorkel,

  – Jaap van Duijn

 185. Ma Ling says:

  Als we dan toch voor de afwisseling offtopic gaan: waarom wordt de bestaande bouw nog steeds aangeboden met prijzen + k.k.?

  Wordt de volgende stap/incentive niet: huis te koop, vraagprijs € 300.000 k.v.?

  ‘T zou nog een poging kunnen zijn om de hogehuizenprijzen hoog te houden…

 186. Voerman says:

  erik(trol):
  Inmiddels zie ik dat alle eengezinswoningen(3 laags) in Leidschenveen met een vraagprijs onder de 250k verkocht zijn. Er staan er nog stuk of 3 op met 2 lagen die iets lager geprijs zijn waarvan ook al 1 onder bod. Ook in de klasse van 250k tot 300k word er nu goed verkocht. Dit geld ook voor Leidschendam waar de prijzen iets lager liggen. De bodem is hier voor nu bereikt. Voor mij staat dat vast. Het zou me enorm verbazen als er wat aan de HRA gedaan wordt in het segment tot 265k.

  Erik, wat er met huizenprijzen gebeurt is als eigenaar volledig niet interessant. Waar het om gaat, is dat je al-met-al goedkoper woont in je eigen huis dan in een gelijkwaardig huurhuis, afgezien nog van woongenot. Tussentijdse waardedaling deert je niet zolang je niet om een of andere reden hoeft te verkopen. Het hele gedoe is het gevolg van een banken/schuld/economische crisis en die gaat met zekerheid eens over en dan komen de prijzen ook wel weer in de pas met de normale situatie. Ondertussen heb jij geld bespaard t.o.v. huurders en al die tijd naar je zin gewoond.
  Als eigenaar/bewoner is het niet mogelijk een open discussie over de kwaliteit van het wonen te hebben met mensen die een koophuis liefdeloos een “leasehok” of “koopkooi” noemen. Voor hen is de kans op het ontwikkelen van een positieve koop/woonwens na jarenlang tegendenken langzamerhand wel heel erg klein geworden.

 187. lorenzo says:

  snorkel: Beetje flauw van je dit… Zo kun je overal een kinderachtig spelletje van maken.
  Maar goed, u vraagt wij draaien:
  – Maartje Martens
  – Kees de Kort
  – Peter Schiff
  – Steve Keen

  We hebben 7.000.000 huizen , koop . De lijst mag nog langer worden maar blijft een minderheid van een paar procent. Lorenzo is wellicht de enige Realist hier , zonder petje derhalve. (hoewel ie wel een petje moet hebben …)

 188. Eric406 says:

  Ma Ling:
  Als we dan toch voor de afwisseling offtopic gaan: waarom wordt de bestaande bouw nog steeds aangeboden met prijzen + k.k.?

  Wordt de volgende stap/incentive niet: huis te koop, vraagprijs € 300.000 k.v.?

  ‘T zou nog een poging kunnen zijn om de hogehuizenprijzen hoog te houden…

  Zou dan V.o.n. zijn. Heb me hier in het verleden al vaker over verbaasd.

 189. snorkel says:

  lorenzo: We hebben 7.000.000 huizen , koop .

  Waar haal jij ineens 7 miljoen koophuizen vandaan? Kom op Lorenzo, niet jezelf nu ook al diskwalificeren heh! 😉

 190. erik trol says:

  NHK. De woningen die je opnoemt zijn overpriisde woningen toen ze werden aangeboden, en liggen ver van ov en winkelcentrum. Zelfs deze woningen vrijwel direct verkocht indien de vraagprijs beneden de 250k komt.De woning aan de snoekbaarssingell wordt binnen paar weken verkocht, let maar op.

 191. a says:

  Snorkel, ik zie hier de HRA niet tussen staan…

  http://www.z24.nl/economie/kabinet-niet-meer-dan-6-miljard-bezuinigen

  Hoe kan dat?

 192. Nothus says:

  Volgens huizenzoeker 319 huizen te koop in Ldam tot 350k, 32 verkocht ov. Ook 169 te koop boven 350k, 5 verkocht ov. Die 250k rijtjeshuizen zullen wel profiteren van de scheefhuurdersheffing. Verder is dit natuurlijk alleen interessant voor Henk en Ingrid.

  erik(trol):
  Inmiddels zie ik dat alle eengezinswoningen(3 laags) in Leidschenveen met een vraagprijs onder de 250k verkocht zijn. Er staan er nog stuk of 3 op met 2 lagen die iets lager geprijs zijn waarvan ook al 1 onder bod. Ook in de klasse van 250k tot 300k word er nu goed verkocht. Dit geld ook voor Leidschendam waar de prijzen iets lager liggen. De bodem is hier voor nu bereikt. Voor mij staat dat vast. Het zou me enorm verbazen als er wat aan de HRA gedaan wordt in het segment tot 265k.

 193. snorkel says:

  a,

  Wat zie je er dan wel tussen staan? Noem voor de grap eens één concrete, specifieke maatregel die in dat stukje staat. En waar staat dat die gehele 6 miljard uit “de zorg” (wat is “de zorg”?) en “de uitkeringen” (wat zijn “de uitkeringen”?) komt, en dat overige maatregelen uitgesloten zijn?

  Wedje leggen dat er bij de volgende bezuinigingen iets met de HRA gaat gebeuren? €100?

 194. tufkaj says:

  snorkel:
  The first rule of dalende huizenprijzen is…

  fc01.deviantart.ne…justhunt-d4jb49q.jpg

  Haha, dat fragment van fight club zat ik gister nog te kijken voor mogelijke mash up. Net als de eindscene trouwens, waarbij alle gebouwen instorten.

 195. Nico de Geit says:

  erik trol: De woning aan de snoekbaarssingell wordt binnen paar weken verkocht, let maar op.

  Ik geloof je. Er zijn nogal wat mensen die geloven dat de bodem in zicht is omdat dat op tv was.

  Als je zelf na kunt denken weet je dat we in een negatieve spiraal zitten en dat de bodem van die economische neergaande spiraal nog lang niet in zicht is. Althans, dat is de visie van een simpele Geit.

 196. tufkaj says:

  ll: Kunt u met de huidige leenregeltjes van de bank, uw huidige inkomen of met eigen middelen uw eigen huis nu kopen , voor de prijs die er nu voor gevraagd wordt ? Kijk dat zijn nou interessante vragen, maar die worden nooit gesteld, ben ik bang

  Dat is wel waar ik inderdaad ook naar zocht met mijn 4.5* huishoudinkomen. Dit was nog te kort door de bocht, maar het bestand heeft zo’n 700 variabelen. Moet mijn weg nog een beetje vinden 🙂

 197. tufkaj says:

  kamervragen over zwijgplicht banken en overheid bij prijsdaling: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-231099.html

 198. a says:

  snorkel:
  a,

  Wat zie je er dan wel tussen staan? Noem voor de grap eens één concrete, specifieke maatregel die in dat stukje staat. En waar staat dat die gehele 6 miljard uit “de zorg” (wat is “de zorg”?) en “de uitkeringen” (wat zijn “de uitkeringen”?) komt, en dat overige maatregelen uitgesloten zijn?

  Wedje leggen dat er bij de volgende bezuinigingen iets met de HRA gaat gebeuren? €100?

  Ik hoop dat je gelijk hebt, maar vrees dat er niet verder gemorreld wordt aan de HRA. De eerste ruim 4 miljard staan alvast, dat is gewoon het pakket van het voorjaar. Beetje schrappen in de zorg en de uitkeringen (niet indexeren, dat soort gein) en je bent er toch?

  Zo’n weddenschap is toch wel 70-30 in my favor denk ik, maar ik wed niet met onbekenden op internet 😉

 199. snorkel says:

  tufkaj,

  Laast zat ik te denken dat heel Nederland in “Waterworld” aan het veranderen is… 😉 https://www.youtube.com/watch?v=5AvwHZF0RAc

 200. snorkel says:

  a,

  We zullen zien 😉

 201. tufkaj says:

  snorkel:
  tufkaj,

  Laast zat ik te denken dat heel Nederland in “Waterworld” aan het veranderen is… https://www.youtube.com/watch?v=5AvwHZF0RAc

  ik zoek eigenlijk dat fragment van Erik de Noorman waarbij het hele land wegzinkt terwijl iedereen blijft ontkennen 😛 filmpje kijk ik vanavond, zit nu op slechte ontvangst in betonnen wachtruimte bij garage…

  Over die

  ll: staat er in die WOON en nog wat ook iets van

  Wat ik nu kan vinden is:
  – verwachte verkoopwaarde
  – vermogen box 3
  – huishoudinkomen
  – hypotheek

  ben ik er als ik zeg dat max aan te schaffen huis is:
  vermogen box 3 + verkoopwaarde – hypotheek + 4.5 * inkomen?

 202. a says:

  snorkel:
  a,

  We zullen zien

  Zeker, we komen er op terug. Ik hoop dat jij wint 😉

 203. De Pessimist says:

  https://www.youtube.com/watch?v=rOP8Hd4vuhg
  Zo pak je bankiers aan .De tijd dat ze zonder angst kunnen stelen zou toch wel eens over moeten zijn.

 204. Wilbert says:

  tufkaj: ik zoek eigenlijk dat fragment van Erik de Noorman waarbij het hele land wegzinkt terwijl iedereen blijft ontkennen…

  Niet zo moeilijk te vinden toch?

  http://www.youtube.com/watch?v=eid8vK0s7sY

 205. snorkel says:

  Weer een gemeente onder toezicht van de provincie, door verliezen op grondspeculatie. http://www.nu.nl/politiek/3499917/gemeente-heerenveen-toezicht-provincie.html

  En dan raken ze ook nog de titel “schaatstempel van Nederland” kwijt… ai ai ai

 206. Philippulus says:

  tufkaj: ik zoek eigenlijk dat fragment van Erik de Noorman waarbij het hele land wegzinkt terwijl iedereen blijft ontkennen

  http://www.youtube.com/watch?v=d8IBnfkcrsM

 207. Philippulus says:

  Wilbert,

  Damn! 😉

 208. snorkel says:

  snorkel:
  JSF komt er. Kosten €4 miljard. rtlnieuws.nl/nieuw…-definitief-voor-jsf

  Maar hij kan wel rondjes draaien enzo: http://www.youtube.com/watch?v=CutCWryk2W4

 209. hj says:

  Na de faal-Fyra (die stilstaande treinen) heeft dit oneindig-onnozele kabinet nu besloten eveneens de F-35 (ja die kut JSF) aan te schaffen voor het luttele bedrag van 4.000.000.000 euro (4 miljard klinkt minder)

  Nah ja

  Volgend jaar overigens wel 6 miljard bezuinigen volgens PvdA en VVD (VVD wil nog meer bezuinigen, ongeveer 8 miljard, maar dan krijgen ze ruzie met PvdA die voorlopig niet verder wil gaan dan 6 miljard)

  CPB cijfers morgen (vrijdag), verwacht: 3.8 of 3.9 % tekort, iedere .1 betekent 1 miljard bezuinigen, dus 3.8=8 miljard , 3.9=9 miljard, 4.1=11 miljard bezuinigen enz

  net op RTL nieuws

  ikzelf verwacht een tekort van 3.8 %

  wedden?

 210. snorkel says:

  The Foreclosure Problem Just Got Worse In Nevada And Florida

  http://www.businessinsider.com/nevada-foreclosure-starts-rise-2013-6#ixzz2W77BoyxO

  Gaat lekker met de VS huizenmarkt, dr.t…

 211. tufkaj says:

  Dank voor alle linkjes 🙂 Was misschien idd toch makkelijker dan ik dacht. Wellicht kijk ik wel nog even of ik hem in een andere taal kan vinden. Engels leidt zo af van de ondertitels.

 212. Voerman says:

  hj: Na de faal-Fyra (die stilstaande treinen) heeft dit oneindig-onnozele kabinet nu besloten eveneens de F-35 (ja die kut JSF) aan te schaffen voor het luttele bedrag van 4.000.000.000 euro (4 miljard klinkt minder)

  Pas op!
  Voerman heeft een oprechte hekel aan pascifisten!
  Zijn altijd in vredestijd aan het oorlogvoeren en
  als het echt oorlog wordt zie je ze niet meer!

 213. Voerman says:

  Voerman: heeft dit oneindig-onnozele kabinet nu besloten eveneens de F-35 (ja die kut JSF) aan te schaffen

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3458349/2013/06/13/Minister-ontkent-definitieve-keuze-voor-JSF.dhtml

  Bovendien het is nog niet waar ook zegt hare excellentie

 214. hj says:

  We hebben nu toch een Koning (Willempie), lang leve de koning

  (iets met water (en)):

  (tijd voor humor, lache):

  http://www.youtube.com/watch?v=ClGSJjgWaDg

  http://www.youtube.com/watch?v=LWBTCuWKcE4

  hij is gek…….. hahahahahah

 215. tufkaj says:

  Philippulus:
  Of Duits

  http://www.youtube.com/watch?v=iZiO9bqzHzg

  heerlijk 🙂 Volgens mij kan ik daar wel wat mee. Nu nog zorgen dat er meer uren in een dag gaan 🙂

 216. Draaikont says:

  Voerman:
  Galgenhumor hedenavond.

  Ik wens U allen een slapeloze nacht, teneinde zo lang mogelijk te kunnen nagenieten!

  Ik ben zeer traag met bijlezen, maar ik vond dit wel een erg mooie reactie :).

 217. De Pessimist says:

  Voerman: Pas op!
  Voerman heeft een oprechte hekel aan pascifisten!

  Verloopig hoeft de vijand helemaal niks te doen om de vernietiging van het westen te laten voltrekken. De vijanden hebben geen wapens meer nodig ,de tijd doet het werk .De JSF is het beste wapen dat de vijand kan bedenken wapens of self destruction.

 218. Draaikont says:

  ll: Niet ? Aan het IMF infuus ?Gasvelden in de aanbieding ?Eilanden verkopen ?Bestaat NL gewoon niet meer, afgelopen over en uit

  Want? Waar baseer je dat op? Landen gaan gewoon verder bij een faillisement hoor. Verder is dat natuurlijk ook het hele idee: gewoon weer opnieuw beginnen in plaats van doormodderen in rotte stront. Nog los van het feit dat een bankfailissement helemaal geen landsfaillisement hoeft te betekenen.

  IMF-infuus moet men overigens gewoon weigeren. Altijd. Heeft namelijk in heel de geschiedenis bij geen enkel land gewerkt. Althans niet bij het land dat aan het infuus hing, wel voor andere landen en belanghebbenden.

 219. Voerman says:

  hj,

  hj, wat je ook bent of voorstelt:

  Nederland is dan wel versjaggerd, maar Voerman voelt zich nog steeds een geboren Nederlander!
  Daarom is Voerman erg ontstemd en vindt dit echt niet kunnen.

 220. De Pessimist says:

  Draaikont,

  Nederland gaat helemaal niet aan het IMF infuus het is een inlands probleem. Voor wie of wat zou het IMF hier orde op zaken moeten stellen ?
  Of zie ik hier iets fout ?
  alleen al het idee dat een van de 10 rijkste landen in de wereld aan het IMF infuus zou moeten omdat het kapitaal wat scheef verdeeld is, zou diep triest moeten zijn.

 221. Nico de Geit says:

  Filmpje van Money Week over de neergaande economische spiraal:

  http://pro.moneyweek.com/myk-eob/LMYKP420/

  (must see)

 222. hj says:

  Voerman, bent u soms Koningin Beatrix of zo?

  leg uw beschuldiging uit, ik bedoel het verder goed, maar ik vind u maar een oude (ouderwetse) zuurpruim

 223. hj says:

  Voerman:
  hj,

  hj, wat je ook bent of voorstelt:

  Nederland is dan wel versjaggerd, maar Voerman voelt zich nog steeds een geboren Nederlander!
  Daarom is Voerman erg ontstemd en vindt dit echt niet kunnen.

  Wat? vind u echt niet kunnen?

 224. snorkel says:

  Nico de Geit,

  Gossie, en die Engelsen maar denken dat ze veel schuld (en te grote beloften) hebben… Zeker nog nooit naar dit grafiekje gekeken: http://graphics.wsj.com/national-debts/#i%5B%5D=999

 225. snorkel says:

  hj: Voerman, bent u soms Koningin Beatrix of zo?

  Nee joh… Want in oorlogstijd zie je die nergens! 😉

 226. Nico de Geit says:

  snorkel: Maar hij kan wel rondjes draaien enzo

  JSF

  De brandstoftank kan ontploffen maar daar wordt aan gewerkt. Hij kan niet landen op een vliegdekschip en er is ook nog geen bewapening voor, dat moet nog ontwikkeld worden.

  Werd Prins Bernhard, oprichter van de Bilderberg conferentie, niet veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen voor de aankoop van Amerikaanse straaljagers in de jaren ’70?

  Het gaat gewoon door tot Nederland compleet failliet is. Het koningshuis en de rest zal al wel een veilig comfortabel plekje hebben uitgezocht.

 227. hj says:

  snorkel: Nee joh… Want in oorlogstijd zie je die nergens!

  Met de aller-aller-aller-laatste-nog-levende-F16 naar Canada

  daarom willen ze nu ook nieuwe, voor vaderdag, als hun cadeautje voor goed (Brussels) kabinetsbeleid

  en daarna weer de bevolking uitknijpen, go go go

 228. De Pessimist says:

  Nico de Geit: Filmpje van Money Week over de neergaande economische spiraal:

  Ik vind het maar een slecht filmpje en de toon die hij aanslaat bevalt me al helemaal niet.
  Wie de groei wil gebruiken om voor zijn ouders te zorgen is het leven niet waard .

 229. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Filmpje van Money Week over de neergaande economische spiraal:

  http://pro.moneyweek.com/myk-eob/LMYKP420/

  (must see)

  De Pessimist: Ik vind het maar een slecht filmpje

  Je moet er ook bij eten en drinken, chips, borrelnootjes, bier of iets sterkers. Laat je meeslepen.

 230. hj says:

  Ik zit nu inmiddels aan de Cognac

 231. De Pessimist says:

  Nico de Geit,

  IK zit aan de Export bier lekker goedkoop en goed voor de economie.Wij kunnen ook zo een filmpje maken en daarna met de oplossing komen ,koop goud van ons ! Dan komt alles goed met U.maar vooral met ons:)

 232. maarten says:

  Nico de Geit,

  een hele lange reclame?

 233. Nico de Geit says:

  maarten: een hele lange reclame?

  Apart hè? Dan denk je dat het afgelopen is en dan gaan ze toch weer verder. Ik vond het filmpje de moeite waard, maar iets te veel paniek.

  We zitten in een neerwaartse spiraal maar ik denk dat het nog heel lang gaat duren. Money Week suggereert dat zij een veilige haven weten maar ik heb daar zo mijn eigen ideeën over.

 234. maarten says:

  vertrouwen komt te voet en gaat te PAARD haha!

 235. Hans- says:

  OT. Vond bij het opruimen van een kast een Ned. vlag.
  Daar was je vroeger trots op.
  Heb’n maar in mijn kofferbak van de auto gelegd.
  Makkelijk als je een wiel moet wisselen!

 236. Adamus says:

  Animal Crackers:
  Maria,

  Gewoon het oudere personeel ontslaan en nieuw jong personeel aannemen werkt kosten neutraal natuurlijk.
  Expertise wegwerpen? Zojuist afgestudeerden zijn beter op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het vakgebied omdat ze net zijn opgeleid en van de meest recente ontwikkelingen hebben geleerd!
  Dat wordt bijgehouden… Betaalt zich ook later uit

  Het zijn de ouderen (55+) die zoiets verzinnen 😉

 237. Adamus says:

  Het gaat gewoon door tot Nederland compleet failliet is. Het koningshuis en de rest zal al wel een veilig comfortabel plekje hebben uitgezocht.

  Met zoveel poen zouden jij of ik allang zijn vertrokken of in ieder geval de helft van de tijd in Arg. of Gr. bivakkeren.

 238. Stoelgang says:

  lorenzo: Ik moet nu weer het woord ”orgastisch ” gebruiken en dat wordt gegund . Dat is gezond zelfs .
  Maar en dus…de rest hier wordt gediskwalificeerd . Leuk en dank.

  Het valt me keer op keer op dat ik noch jouw intonatie, noch jouw emotie, noch jouw inhoudelijke boodschap begrijp. De rest van de postings begrijp ik wel, zelfs die van de trollen, maar die van jou niet. Wellicht een goed plan om geen wartaal meer te spuien en eens duidelijk te zijn?

 239. Stoelgang says:

  lorenzo:
  Concluderend heb ik geteld 2 plus 1 ( Goed zo Maria), die niet pro cyclisch hebben gedacht en wellicht zelfs gehandeld.
  Komt dat niet overeen met dat de meerderheid een pro-cyclische denkwijze erop na houdt ?
  Geen verwijt , slechts een feit :iets wat marketeers en politci met graagte gebruiken .

  …of is het drank?

 240. Stoelgang says:

  HNK: Nee hoor, deze niet in elk geval:
  funda.nl/koop/s-gr…snoekbaarssingel-16/

  Dat hoop ik dan voor deze verkopers:

  funda.nl/koop/s-gr…graskarpersingel-39/
  +18 maanden -20 000

  funda.nl/koop/s-gr…6868-baarssingel-28/
  +11 maanden -25 000

  funda.nl/koop/s-gr…parelduikersingel-6/
  +47 maanden -20 000

  Ik ken de markt en de transactie prijzen niet maar op een eerste blik in de huizen die er staan verkopen de 3 laags eengezinswoning boven de 250 000 vrij moeizaam, en staan ze onder druk van prijs dalingen in het segment er boven. Maar goed dit is voor jouw situatie niet echt relevant want je blijft er nog wel even zitten. Waarom denk je dat er nu een bodem is in die regio?

  Er is elke week een (nieuwe) bodem in die regio. In elke regio trouwens. En niet alleen in de woning’markt’ trouwens. En niet alleen in NL trouwens.

 241. Stoelgang says:

  Voerman: Erik, wat er met huizenprijzen gebeurt is als eigenaar volledig niet interessant. Waar het om gaat, is dat je al-met-al goedkoper woont in je eigen huis dan in een gelijkwaardig huurhuis, afgezien nog van woongenot. Tussentijdse waardedaling deert je niet zolang je niet om een of andere reden hoeft te verkopen. Het hele gedoe is het gevolg van een banken/schuld/economische crisis en die gaat met zekerheid eens over en dan komen de prijzen ook wel weer in de pas met de normale situatie. Ondertussen heb jij geld bespaard t.o.v. huurders en al die tijd naar je zin gewoond.
  Als eigenaar/bewoner is het niet mogelijk een open discussie over de kwaliteit van het wonen te hebben met mensen die een koophuis liefdeloos een “leasehok” of “koopkooi” noemen. Voor hen is de kans op het ontwikkelen van een positieve koop/woonwens na jarenlang tegendenken langzamerhand wel heel erg klein geworden.

  Een badinerend en belerend praatje. Iemand die ‘wat meer levenservaring’ heeft, zou met het oog op het verleden (ik noem het voorbeeld 1978-1980) moeten begrijpen dat er niets mis is met de doelbewuste keuze om de kat uit de boom te kijken voor wat betreft de woning’markt’, vooral gezien de economische rampspoed die voor de deur staat. Het voorkomen van een substantieel vermogensverlies is een prima streven en het signaal dat menig zeepbelbezoeker daar bewust mee bezig is, is hier regelmatig op te pikken. Bovendien vertel je onzin: er is gezien de voortgaande prijsdalingen van woningen niet goedkoper te wonen dan in een huurhuis.

 242. hj says:

  ik kan geen bodem meer zien, misschien dat ik al door de bodem heen ben?

 243. Stoelgang says:

  Nico de Geit: Ik geloof je. Er zijn nogal wat mensen die geloven dat de bodem in zicht is omdat dat op tv was.

  Als je zelf na kunt denken weet je dat we in een negatieve spiraal zitten en dat de bodem van die economische neergaande spiraal nog lang niet in zicht is. Althans, dat is de visie van een simpele Geit.

  “Beter één simpele geit met boerenverstand, dan een huis kopen na het zoveelste bodembericht op hart van nederland” 😀

 244. De Pessimist says:

  hj,

  als de bodem in zicht is schenk je gewoon wat bij

 245. ll says:

  Spooksteden in aantocht…….

  Eerst een huis slopen voordat je een nieuwe mag bouwen ……

  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/huis-bouwen-zuid-limburg-eerst-%C3%A9%C3%A9n-slopen

 246. Draaikont says:

  De Pessimist:
  Draaikont,

  Nederland gaat helemaal niet aan het IMF infuus het is een inlands probleem. Voor wie of wat zou het IMF hier orde op zaken moeten stellen ?
  Of zie ik hier iets fout ?
  alleen al het idee dat een van de 10 rijkste landen in de wereld aan het IMF infuus zou moeten omdat het kapitaal wat scheef verdeeld is, zou diep triest moeten zijn.

  Dat is ook niet mijn suggestie. Enige wat ik zeg is dat een we het idee moeten loslaten dat een bankfaillisement het einde van de wereld is. Dat is bedacht door een hele krachtige lobby…

 247. renren says:

  ll:
  Spooksteden in aantocht…….

  Eerst een huis slopen voordat je een nieuwe mag bouwen ……

  rtlnieuws.nl/nieuw…%C3%A9%C3%A9n-slopen

  Wat wordt hier mee bedoeld?:
  Wie een huis bouwt maar niet zelf een andere woning wil slopen, kan geld storten in een fonds.

  Kan geld storten; dus dat hoeft niet?

 248. VSH says:

  ll:
  Spooksteden in aantocht…….

  Eerst een huis slopen voordat je een nieuwe mag bouwen ……

  rtlnieuws.nl/nieuw…%C3%A9%C3%A9n-slopen

  Kijken wat er gebeurt als ze er achter komen dat dit ook weer prijsdrukkend gaat werken. Er is immers minder geld beschikbaar om aan de grond+woning uit te geven als je eerst het huis van iemand anders moet slopen en afvoeren.

  En welk huis ga je dan slopen? Staan die leegstaande huizen niet gewoon te koop of zo? Die hebben toch een eigenaar?

 249. Homo emere domus says:

  VSH,

  Je mag een willekeurig huis uitzoeken.
  Ik stel voor: het gemeentehuis

 250. Adamus says:

  ll:
  Spooksteden in aantocht…….

  Eerst een huis slopen voordat je een nieuwe mag bouwen ……

  rtlnieuws.nl/nieuw…%C3%A9%C3%A9n-slopen

  Of een kleine penetentie: storten in sloopfonds. Waarom de lege woningen niet overdoen aan de kerk? -als we toch onze schuldgedreven politiek economische fantasie onbeperkt laten grasduinen.

 251. Adamus says:

  Draaikont: Dat is ook niet mijn suggestie. Enige wat ik zeg is dat een we het idee moeten loslaten dat een bankfaillisement het einde van de wereld is. Dat is bedacht door een hele krachtige lobby…

  Daarom gaan er ook stemmetjes op om de pensioenfondsen deel te laten nemen in het bankkapitaal. Er is nog niet genoeg verwevenheid 😉 Alleen het fonds van Shell zal daar niet instinken.

 252. Homo emere domus says:

  FF serieus.

  Probleem: het is onaantrekkelijk om in Zuid Limburg te wonen vanwege gebrek aan werk en/of vrienden en familie.

  Gevolg: Leegstand en goedkope woningen.

  Maatregel: Wonen in zuid Limburg duurder maken (dmv slooppremie).

  Gevolg van maatregel: wonen in zuid Limburg wordt nog onaantrekkelijker..

  Beleid gaat boven mijn pet geloof ik…

 253. snorkel says:

  Homo emere domus,

  De mensen die dit bedacht hebben lopen waarschijnlijk zodanig achter op de feiten dat ze (nog steeds) de illusies koesteren dat
  – Huizen nu al heel goedkoop zijn (valt iets voor te zeggen, maar ze worden nog goedkoper)
  – Er woningschaarste is in heel Nederland (onzin, woningen zat en de bezettingsgraad is historisch laag dus die kan makkelijk omhoog)
  – Dat vraag en aanbod de prijs bepalen, dus dat op de lange termijn huizen altijd in prijs stijgen (deze snap ik zelf ook niet, maar goed)
  – Dat er door schuiven met potjes geld, want dat is dit idee in feite, meer geld gecreëerd kan worden (dat hebben we gezien de afgelopen 5 jaar… gaat goed joh!

 254. lorenzo says:

  snorkel: Waar haal jij ineens 7 miljoen koophuizen vandaan? Kom op Lorenzo, niet jezelf nu ook al diskwalificeren heh!

  ok , ollanda is voor mij niet zo interessant ,mits jij je niet meer anti-cyclisch noemt (of anderen hier..).

 255. lorenzo says:

  Stoelgang: Het valt me keer op keer op dat ik noch jouw intonatie, noch jouw emotie, noch jouw inhoudelijke boodschap begrijp. De rest van de postings begrijp ik wel, zelfs die van de trollen, maar die van jou niet. Wellicht een goed plan om geen wartaal meer te spuien en eens duidelijk te zijn?

  mijn psychiater heeft mij geleerd het immer , onafhankelijk van het (on)gelijk, bij mezelf te zoeken .
  Ook is mijn levenservaring dat als ik het nu niet begrijp ik mezelf de tijd moet geven om het eventueel later te begrijpen .
  Daarnaast is een beetje vreugde in het leven , en in dit rijke land specifiek, ook aan te bevelen .

 256. lorenzo says:

  Stoelgang: Een badinerend en belerend praatje. Iemand die ‘wat meer levenservaring’ heeft, zou met het oog op het verleden (ik noem het voorbeeld 1978-1980) moeten begrijpen dat er niets mis is met de doelbewuste keuze om de kat uit de boom te kijken voor wat betreft de woning’markt’, vooral gezien de economische rampspoed die voor de deur staat. Het voorkomen van een substantieel vermogensverlies is een prima streven en het signaal dat menig zeepbelbezoeker daar bewust mee bezig is, is hier regelmatig op te pikken. Bovendien vertel je onzin: er is gezien de voortgaande prijsdalingen van woningen niet goedkoper te wonen dan in een huurhuis.

  Is stoelgang niet gewoon een schagrein ?

  Stoelgang: …of is het drank?

  voor deze opmerking dezelfde conclusie aann uw adres.

 257. snorkel says:

  lorenzo,

  Lorenzo, je zakt steeds verder af… Ik heb mijzelf nog nooit anti-cyclisch genoemd. Dat vind ik namelijk een zinloze term (hoewel ik wel begrijp wat ermee bedoeld wordt). Cyclisch, pro-cyclisch, anti-cyclisch, contra-cyclisch en bi-cyclisch en para-cyclisch is allemaal niet zo relevant. Het gaat er om dat je dromen en denken op de juiste manier weet te onderscheiden. Wensdromen en fantaseren doe je over wat je wilt, realistisch denken doe je bij wat je doet om die dromen waar te maken. Dromen kun je niet bij elkaar lenen.

 258. Nico de Geit says:

  ll: Eerst een huis slopen voordat je een nieuwe mag bouwen ……

  Maar eerst voor veel te veel geld dat sloopkrot kopen natuurlijk. De eigenaar van dat sloopkrot behoort natuurlijk zijn eigen rotzooi op te ruimen.

  Binnenkort ook in Nederland: veel boze jonge mensen.

 259. lorenzo says:

  snorkel: lorenzo, Lorenzo, je zakt steeds verder af… Ik heb mijzelf nog nooit anti-cyclisch genoemd. Dat vind ik namelijk een zinloze term (hoewel ik wel begrijp wat ermee bedoeld wordt). Cyclisch, pro-cyclisch, anti-cyclisch, contra-cyclisch en bi-cyclisch en para-cyclisch is allemaal niet zo relevant. Het gaat er om dat je dromen en denken op de juiste manier weet te onderscheiden. Wensdromen en fantaseren doe je over wat je wilt, realistisch denken doe je bij wat je doet om die dromen waar te maken. Dromen kun je niet bij elkaar lenen.

  Het anti-cyclische is toch de veroorzaker in hergeen we nu zitten ….Maar goed.
  Of een mens ver afgezakt is moet er een aantal parameters in ruime mate zijn vervuld : autonome denkwijze ( met resultaat ..) , een blog niet als levensvervulling zien , en boosheid welke uiteindelijk de beste graadmeter is voor iemand zijn gemoedstoestand.
  Nou , laten we samen deze parameters samen gaan invullen met in onze gedachten ”dromen”.

 260. Nico de Geit says:

  ‘Huiseigenaren die besluiten om hun woning in afwachting van verkoop te verhuren, kunnen een strop van duizenden euro’s voor de kiezen krijgen. Makelaars mogen in dat geval namelijk direct hun courtage opeisen.’

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21650747/__Woning_verhuren_blijkt_strop__.html

 261. lorenzo says:

  Nico de Geit: ‘Huiseigenaren die besluiten om hun woning in afwachting van verkoop te verhuren, kunnen een strop van duizenden euro’s voor de kiezen krijgen. Makelaars mogen in dat geval namelijk direct hun courtage opeisen.’telegraaf.nl/overg…_blijkt_strop__.html

  is toch bekend.. en m.i. nog het minst grote nadeel.

 262. snorkel says:

  lorenzo,

  En Lorenzo zijn argumenten zijn weer eens op, dus begint hij maar weer over iets anders. Geen gesprek mee te voeren op deze manier

 263. TulipManIA says:

  lorenzo: Het anti-cyclische is toch de veroorzaker in hergeen we nu zitten ….Maar goed.
  Of een mens ver afgezakt is moet er een aantal parameters in ruime mate zijn vervuld : autonome denkwijze ( met resultaat ..) , een blog niet als levensvervulling zien , en boosheid welke uiteindelijk de beste graadmeter is voor iemand zijn gemoedstoestand.
  Nou , laten we samen deze parameters samen gaan invullen met in onze gedachten ”dromen”.

  Mijn complimenten voor de onnavolgbare gedachtenuiteenzettingen.

  Wat is je geheime recept voor de unieke communicatieve stijl en als ik zo vrij mag zijn, in welke branche etaleer je jouw communicatieve vaardigheden teneinde een orgastische levensstijl te onderhouden?

 264. Nico de Geit says:

  We bevinden ons in een negatieve cyclus van een neerwaartse economische spiraal. Er is maar één manier eruit: de maatschappij vaarwel zeggen. Robinson Crusoë had geen last van economische ellende veroorzaakt door anderen.

  Het is allemaal wel op te lossen maar deelnemers aan de maatschappij willen geen oplossing. Werknemers willen niet voor veel minder werken, mensen met spaargeld willen hun spaargeld niet wegstrepen.

 265. Nico de Geit says:

  StommeZ:
  Einde van goedkoop geld?

  spiegel.de/interna…policy-a-905242.html

  Als de rente omhoog gaat wordt dat een bloedbad. Leuk voor de spaarder maar rampzalig voor mensen en bedrijven met veel schulden.

  Als bedrijven en personen er niet in slagen op zijn minst de rente te betalen kan de spaarder ook fluiten naar zijn spaargeld.

  Een hogere rente betekent misschien wel een totaal faillissement. Ik vraag me af hoe dat eruit gaat zien want het land en de mensen blijven gewoon bestaan.

 266. afbetaalde huiseigenaar says:
 267. afbetaalde huiseigenaar says:

  admin: ik mis de kollumn rechts met de twitters ..

 268. De Pessimist says:

  Nico de Geit: Een hogere rente betekent misschien wel een totaal faillissement. Ik vraag me af hoe dat eruit gaat zien want het land en de mensen blijven gewoon bestaan.

  Het kan wel redelijk netjes worden opgelost denk ik maar houd types als B.Jeltsin wel uit de buurt.
  Zo als Reagean en Thatcher een keerpunt in een doodgelopen weg waren zo zullen er nu ongetwijfeld nieuwe types opstaan die bankiers en andere parasieten de straat op trappen net als de mijnwerkers van toen, die niet flexibel wouden meedenken over de toekomst.

 269. afbetaalde huiseigenaar says:

  afbetaalde huiseigenaar:
  Homo emere domus,

  LOL

  bedoelde dus je gemeentehuis opmerking ..

 270. afbetaalde huiseigenaar says:

  ennuh.. de export stort ook al.. de laatste strohalm..
  maar we blijven positief: een van de huizen die ik volg heeft er vandaag 20.000 op de prijs gegooid..
  read my lips: er boven op gedaan!!
  WTF?!

  maar we doen maar een MediaMark:
  hoeraa.. hoezee het gaat dus echt vooruit.. de bodem is bereikt.. zo ongeveer, ja toch??

 271. snorkel says:

  Nico de Geit: ls bedrijven en personen er niet in slagen op zijn minst de rente te betalen

  Dan kunnen ze toch gewoon een extra lening afsluiten om de maandlasten te drukken? 😉

  Nico de Geit: Een hogere rente betekent misschien wel een totaal faillissement. Ik vraag me af hoe dat eruit gaat zien want het land en de mensen blijven gewoon bestaan.

  Dan gaan we die JSF’s toch nog nodig hebben… Het is alleen de vraag of we ze hébben tegen die tijd 😉

 272. snorkel says:

  afbetaalde huiseigenaar: een van de huizen die ik volg heeft er vandaag 20.000 op de prijs gegooid..
  read my lips: er boven op gedaan!!

  En daardoor heeft Erik Trollemanus dus vandaag wéér €20k verdiend aan zijn investering! Het kan niet op!

 273. afbetaalde huiseigenaar says:

  Sweder van Wijnbergen met een intervieuw op RTL Z

  ‘Stop met subsidiëren van schulden aangaan’

  kijken ..

 274. hj says:

  zo, en nu aan de VriMiBo, en laat die huis-“eigenaren” toch lekker met rust

  ze komen er vast en zeker vanzelf wel achter dat er zoiets bestaat van een “markt van vraag (proest) en aanbod”

 275. hj says:

  laat die onverlaat min. Stef Blok nou eens uitzpekenen, waar WERKELIJK behoefte is op de woningmarkt

  maar nee, hij doet gewoon wat Brussel wil,

  gevolg: hogere huren (ook voor minima), woningmarkt nog verder kapot, en de woningcorporaties zeggen dat ze door de verhuurdersheffing geen nieuwe projecten meer aangaan

  dus geen nieuwe sociale huur- en koopwoningen meer bouwen

  gevolg: bouwwereld failliet

  snapt u het nog?

  ze zijn gek…………….. hahahhahaha

 276. hj says:

  uitzpekenen = uitzoeken

  sorry voor de typefout

 277. hj says:

  met bier op reken ik nu eenmaal sneller:

  uitzpekenen = uitrekenen

  of eventueel uitzpekenen = uittekenen

  vul maar in, maar of het gebeurd?

  Nee joh, waar hebben we anders die Klojo Blok voor?

  om centjes op te halen

  niet voor de burger, maar voor Brussel, voor z’n eigen,
  voor……. inderdaad die minima die in die huisjes wonen

  ingewikkeld

 278. hj says:

  we moeten gewoon massaal dood, probleem opgelost

  biertje? iemand? hallo? shit!

 279. snorkel says:

  hj: hogere huren (ook voor minima)

  Ik ben dus vooral benieuwd hoe dit in de toekomst uit gaat pakken. Ze hebben de max huurwaarde 4,5% van de WOZ even uitgesteld. Maar wat als die er wél gaat komen over zeg een jaar of 2 a 3? En ondertussen zijn de huizenprijzen nog verder gedaald… Dan moeten de huren misschien wel weer massaal omlaag. Dat zou ook niet zo gek zijn, want het was de EU toch te doen om ‘marktconforme huren’?

  Misschien ben ik weer eens veel te optimistisch, maar ik zie ruime mogelijkheden om zowel de HRA af te schaffen als de huren op termijn weer mee te laten dalen met de huizenprijzen (maar pas als de huizenprijzen nog flink gedaald zijn hoor). Misschien gaat de economie zelfs wel op wonderlijke wijze ineens groeien als de HRA in september flinkt wordt ingeperkt (dat is m.i. best zo te manipuleren), zodat de deur wagenwijd openstaat voor gehele afschaffing. Tegenover alle klagers (a.k.a. profiteurs) speelt ons kabinet de Zwarte Piet toe aan de EU en voor alle successen wordt de eer zelf opgestreken. Ideaal zo’n Olli “bliksemafleiderRehn”.

 280. snorkel says:

  snorkel: Olli “bliksemafleiderRehn”

  A.K.A “Olli Rehn Herring”

 281. De Pessimist says:

  afbetaalde huiseigenaar: Sweder van Wijnbergen met een intervieuw op RTL Z

  ‘Stop met subsidiëren van schulden aangaan’

  kijken ..

  Deze Baron heeft vele landen naar de kloten geholpen en nu komt hij zijn werk afmaken om hier ook de boel naar de kloten te helpen .Levensgevaarlijk mannetje is dit.

 282. SdB says:

  gelezen in digitale editie van een grote krant van vandaag:

  De banken zien het veel te rooskleurig, „2014 wordt het jaar van de grote klap”, zegt Nico Rietveld. Volgens de directeur van NVB is de situatie ’allerbelabberdst’. „De orderportefeuilles van onze leden drogen op. Per dag gaan er zeven bedrijven failliet. Er wordt minder gebouwd dan tijdens de crisis van de jaren dertig. Daar kan geen economisch model tegenop.”

 283. hj says:

  Eén ding snapt Klojo Blok kennelijk niet: wonen is nr. 1

  Inschrijvingen op een sociale huurwoning overstijgen met gemiddeld meer dan 100 aanvragen gemakkelijk de vraag.

  Die mensen kunnen eenvoudigweg geen woning kopen, maar willen maar al te graag op zich zelf wonen

  En hij is degene die dit nu “behoorlijk” frustreert

  ligt aan de scheefhuurders

  doe onderzoek beste man!!!!!!!, dan blijkt dat dat echte bullshit is

  ga aan de slag en vertel de waarheid

  alleen zo is Nederland gediend bij een min. van Wonen

  oetlul

 284. Homo emere domus says:

  Ter illustratie van de kunde van onze politici is dat bij (in dit geval) GroenLinks na werkgroep Rozelinks, Linkerwang (geen grap), dierenrechten en de werkvloer in oktober 2012 toch maar eens gestart is met werkgroep Economie.

  http://groenlinks.nl/node/88994?utm_source=GroenLinks+Nieuwsbrief&utm_campaign=cfc34032e3-GroenLinks_Nieuwsbrief_2012_10_08&utm

  Kwestie van je prioriteiten op een rijtje hebben…

 285. Tsjaa.. says:

  De Pessimist: Deze Baron heeft vele landen naar de kloten geholpen en nu komt hij zijn werk afmaken om hier ook de boel naar de kloten te helpen .Levensgevaarlijk mannetje is dit.

  Verschrikkelijke man, mijn nekharen gaan recht overeind staan als ik zie dat deze arrogante droeftoeter weer een podium is gegeven op TV, wat een fluteconoom.

 286. Wilbert says:

  Juan de Meeleezer,

  Gegeven die cijfers een oplossingsrichting om HRA af te bouwen: Schaf HRA af voor dat deel van de hypotheek dat met belastbaar vermogen kan worden afgelost. Belastbaar vermogen is dat deel van het vermogen dat boven de plusminus 40k uitkomt (plusminus 20k voor alleenstaanden).

  Drie voorbeelden van hoe dat zou gaan werken:
  1) Voor een huishouden zonder belastbaar vermogen blijft HRA zoals die op dit moment is.
  2) Voor een huishouden met 60k belastbaar vermogen (dus 100k ‘op de bank’) gaat op een hypotheek van 120k de helft van de HRA wegvallen.
  3) Voor een huishouden met meer belastbaar vermogen dan de hypotheek valt HRA compleet weg.

  Hoeveel er dan precies zal worden afgelost is lastig te zien, maar gegeven de CBS cijfers en een beetje natte vinger werk lijkt ergens tussen de 50mld en 150mld realistisch.

  Hypotheken zonder HRA voordeel zullen waarschijnlijk worden afgelost, het biedt immers geen voordeel meer om die schuld aan te houden. Het nadeel is enerzijds de 5% hypotheekrente en anderzijds de 1,2% vermogensheffing wat makkelijk is op te lossen door met het ‘vrije’ vermogen de hypotheek (deels) af te lossen.

  Voor spaar- en beleggingshypotheken zal dan ook moeten gaan gelden dat ze gaan horen tot het huishoudvermogen. Dat die bizarre constructies worden opgeheven lijkt me ook niet heel vreemd.

  Uitgaand van 100mld (toegegeven zonder al te stevige onderbouwing) levert jaarlijks zo’n 2 mld minder aan HRA op.

  Ook niet onbelangrijk, die 100mld levert op de totale hypotheekschuld van 650mld een leuke daling op. Doet het ook heel goed voor het aanzicht in het buitenland, waar we nu een modderfiguur slaan met onze enorme huishoudschulden.

  Daarnaast heeft het als positief bijeffect dat het een boel ondoorzichtige belastingconstructies overbodig maakt.

  Het zal wat aantrekkelijker worden om vermogen buiten het huishoudvermogen aan te houden, maar dat was in de oude situatie ook al het geval, dus heel veel erger zal dat waarschijnlijk niet worden.

  Het minder aan HRA uitgekeerde kan gebruikt worden om de hoogste belastingschijf een paar procentpunten te laten zakken.

  Als ‘bezuiniging’ zou je kunnen overwegen het eerste jaar de hoogste schijf nog op 52% te laten staan en pas vanaf het erop volgende jaar het percentage budgetneutraal te verlagen.

  Ik zie eigenlijk voor bijna iedereen voordelen. Alleen een kleine groep die zichzelf diep in de schulden heeft gestoken om het maximale profijt uit HRA te halen krijgt een tik, maar met die groep kan ik niet veel spijt hebben. Is er iemand die grote nadelen ziet?

  Na wat nadenken: Het grootste nadeel is dat die kleine groep die maximaal profiteert van HRA zwaar oververtegenwoordigd is in de tweede kamer. Die gaan hier nooit mee akkoord zonder amendementen om het nadelige effect voor hunzelf teniet te doen.

 287. Frans says:

  Tsjaa..: Verschrikkelijke man, mijn nekharen gaan recht overeind staan als ik zie dat deze arrogante droeftoeter weer een podium is gegeven op TV, wat een fluteconoom.

  Inderdaad, Sweden van Wijnbergen ontkend op RTLZ domweg zo’n beetje de (economische invloed van) de huizenbubbel.
  Hans de Geus daarintegen legde de nadruk op de “vergeten” factor in alle commentaren: de hoogte van de private schulden.

 288. lorenzo says:

  snorkel: lorenzo,
  En Lorenzo zijn argumenten zijn weer eens op, dus begint hij maar weer over iets anders. Geen gesprek mee te voeren op deze manier

  nou , dan anwoord ik wel op tulpamania (o.i.d.)….

 289. lorenzo says:

  TulipManIA: Mijn complimenten voor de onnavolgbare gedachtenuiteenzettingen.
  Wat is je geheime recept voor de unieke communicatieve stijl en als ik zo vrij mag zijn, in welke branche etaleer je jouw communicatieve vaardigheden teneinde een orgastische levensstijl te onderhouden?

  Dank en fijn te horen . Ik dacht en denk al langer : grijze muizen genoeg toch ?

 290. lorenzo says:

  Nico de Geit: Het is allemaal wel op te lossen maar deelnemers aan de maatschappij willen geen oplossing. Werknemers willen niet voor veel minder werken, mensen met spaargeld willen hun spaargeld niet wegstrepen.

  Ni9co , we hebben het (nog) te goed en derhalve weinig tijd . De vakantie breekt weer aan .

 291. lorenzo says:

  hj: we moeten gewoon massaal dood, probleem opgelost
  biertje? iemand? hallo? shit!

  toch zal dat in fictieve zin , de oplossing zijn . De veroorzaker die nu met andere dingen bezig is ,wegkijkt en zelfs niet uitzoekt wat cognitieve dissonantie nu eigenlijk is.
  Flora en fauna zal er ook mee opknappen , terzijde.

 292. snorkel says:

  Van de Twitter van Tufkaj:

  Vereniging Eeuwige Hypotheekschuld tikt kantonrechter op de vingertjes. http://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2013/419968-geen-courtage-bij-tijdelijke-verhuur/ Foei, kantonrechter!

 293. latida says:

  Als er in Kerkrade in sommige straten 1 op de 3 huizen leegstaat dan is er in de Provincie Limburg alvast geen sprake van schaarste.

  Het kan haast niet anders dat dat voor meerdere andere provincies precies geldt.

  Tel daar vervolgens bij op de historisch lage bezettingsgraad.

  En bezie dan ook nog eens het aantal leegstaande kantoorgebouwen.

  En dan nog het feit dat er niet minder dan 270,000 huizen te koop staan, terwijl er per jaar misschien maar 100,000 worden verkocht.

  Daar komt bij dat verreweg de meeste woningzoekenden op zoek zijn naar goedkope huurwoningen voor studenten en sociale minima.

  Dan is de vraag: Welke schaarste?

  En als je dan de economie wilt aanjagen, dan moet je ervoor zorgen dat mensen meer te besteden hebben. Waar moet dat vandaan komen?

  Het antwoord is simple: Wonen moet goedkoper worden, door HRA maar ook andere woongerelateerde belastingen simpelweg af te schaffen. Dan komt er over de hele breedte meer geld vrij voor andere zaken, zelfs voor het aflossen van een eventuele onderwaarde.

  Om werkgelegenheid te bevorderen voor de bouw en voor woningcorporaties stel ik voor om daarvoor geschikte kantoorpanden om te bouwen voor jongerenhuisvesting, waar zij kunnen sparen voor het geval ze later de koopmarkt op willen.

  Zo, dat ook weer opgelost, niet verkeerd zo vlak voor het weekend 🙂

  Fijn weekend allemaal!

 294. De Pessimist says:

  Frans: Inderdaad, Sweden van Wijnbergen ontkend op RTLZ domweg zo’n beetje de (economische invloed van) de huizenbubbel.

  mensen worden niet onzeker van onderwater staan .Niet in de familie van de baron waar pappie het wel bij past maar de meeste mensen gaan er toch van zweten net zo erg als van baan onzekerheid. Ik ben niet baan zeker en het interesseert me geen moer omdat ik geen schulden heb en toch niet kan sparen voor langdurige wezenloosheid .Het is niet leuk maar mijn nek wordt er niet afgedraaid als mijn inkomsten wegvallen dat is wel een ander verhaal als dan dat je de rentelasten niet meer kan dragen ,slaaf is alles wat je rest dan .Het is een goede wiskundig natuurkundige is het maar van menselijke gevoelens heeft hij geen kaas gegeten .

 295. De Pessimist says:

  Wilbert: Gegeven die cijfers een oplossingsrichting om HRA af te bouwen: Schaf HRA af voor dat deel van de hypotheek dat met belastbaar vermogen kan worden afgelost. Belastbaar vermogen is dat deel van het vermogen dat boven de plusminus 40k uitkomt (plusminus 20k voor alleenstaanden).

  Stel eerst de vraag waar is HRA voor heeft het enig nuttig effect, schaad het of helpt het de samenleving.Ik denk dat de conclusie is dat het gewoon ongewenst is om slecht gedrag te subsideren dus helemaal stoppen met HRA en zelfs leen tax en goed gedrag “aflossen” belonen.leuk noodwetje

 296. Voerman says:

  De Pessimist: Stel eerst de vraag waar is HRA voor heeft het enig nuttig effect, schaad het of helpt het de samenleving.Ik denk dat de conclusie is dat het gewoon ongewenst is om slecht gedrag te subsideren dus helemaal stoppen met HRA

  Eens.
  De mensen die echt slachtoffer zijn van de afschaffing (die komen ongetwijfeld voor in de laagste inkomensgroepen) kunnen een beroep doen op de bestaande regelingen die ons sociaal vangnet kent.
  Verder geen enkele compensatie, vooral geen fiscale compensatie, want dat houdt de HRA via een achterdeurtje toch nog gedeeltelijk in stand.

 297. Nico de Geit says:

  snorkel: Dan gaan we die JSF’s toch nog nodig hebben… Het is alleen de vraag of we ze hébben tegen die tijd

  Deze kunnen binnen ruim een half uur hier zijn: http://www.1tv.ru/news/techno/235185

  Sneller en een groter werkgebied dan Amerikaanse toestellen. Niet zichtbaar op de radar, kan ook zonder piloot vliegen en zelfs landen zonder piloot.

  Bewapening hangt er niet onder maar wordt binnenboord gehouden. Je kunt dus niet meer zien wat hij bij zich heeft.

  Finland en Zweden zitten niet in de NAVO, de feitelijke grens is dus dichterbij dan veel mensen denken. Bij een conflict bellen Merkel en Berlusconi met Moskou. Wat blijft er dan nog over van de NAVO?

  De NAVO heeft een heel grote mond maar wat gebeurt er als er met scherp geschoten wordt? Denk aan Georgië. De Duitsers hebben een Stalingrad-complex en doen waarschijnlijk niets. Blijft over: de Fransen (F) en de UK (F-UK). En dan nog de failliete VS.

  Gelukkig wordt de oorlog in Syrië uitgevochten en niet hier. Maar wie weet wat nog gaat komen.

  Terug naar de huizenmarkt in NL.

 298. Nico de Geit says:

  snorkel: Dan kunnen ze toch gewoon een extra lening afsluiten om de maandlasten te drukken?

  Dat denken ze misschien maar de tijd van terugbetalen is aangebroken.

 299. snorkel says:

  Nico de Geit,

  Ik kan het cyrillische schrift nog we enigszins ontcijferen, maar dan snap ik nog geen hond van wat er staat of wat ze zeggen 😉 Dus ik vertrouw je op je woord!

 300. Nico de Geit says:

  snorkel:
  Nico de Geit,

  Ik kan het cyrillische schrift nog we enigszins ontcijferen, maar dan snap ik nog geen hond van wat er staat of wat ze zeggen Dus ik vertrouw je op je woord!

  Er zit een filmpje bij.

 301. De Pessimist says:

  Nico de Geit,

  Wat kosten ze ?
  Zijn ze te koop van af de plank?

 302. snorkel says:

  Nico de Geit: Er zit een filmpje bij.

  Ja, een Russisch gesproken filmpje toch? Of kijk ik er nou overheen? Anywaybehoorlijk offtopic ook 😉

 303. Nico de Geit says:

  De Pessimist:
  Nico de Geit,

  Wat kosten ze ?
  Zijn ze te koop van af de plank?

  Zo ver zijn we nog niet. Nederland is nog steeds een provincie van de failliete VS. We moeten Amerikaanse rommel kopen, zo is dat afgesproken.

 304. Nico de Geit says:

  De NAVO is net als de overheid: ze geven allerlei garanties af. Ze gaan er vanuit dat ze de beloofde bijstand nooit hoeven te verlenen. De NAVO spendeert 70% van het wereldtotaal aan defensie. Maar de BRICS-landen lopen hun militaire achterstand snel in.

  Kaartje van de NAVO-landen:

  http://www.boekje-pienter.nl/images/navo-lidstaten.jpg

  Kaartje van de BRICS-landen:

  http://image.almanar.com.lb/english/edimg/2013/World/BRICS/BRICS.jpg

  Vooral de laatste kaart zal niet op het NOS-journaal voorbij komen zolang Nederland een provincie is van de VS.

 305. ll says:

  Ondertussen in Ierland.

  Tjonge, lees en huiver, een gokje met 6 miljard van de Ierse pensioengelden ……, of toch een PR stunt ?

  ‘It is understood the Government did not need permission from the EU/IMF for the move, because the cash has never been covered by the so-called memorandum of understanding setting out the bailout terms.’

  Ierland heeft geen toestemming nodig van EU/IMF om de pensioenpotten te plunderen …….

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/pensions/coalitions-6bn-gamble-with-pension-fund-29343703.html

 306. Marc says:

  Voerman: Eens.
  De mensen die echt slachtoffer zijn van de afschaffing (die komen ongetwijfeld voor in de laagste inkomensgroepen) kunnen een beroep doen op de bestaande regelingen die ons sociaal vangnet kent.
  Verder geen enkele compensatie, vooral geen fiscale compensatie, want dat houdt de HRA via een achterdeurtje toch nog gedeeltelijk in stand.

  Dat is leuke borreltafelpraat en gaat never nooit niet gebeuren.
  Heeft te maken met zaken als betrouwbare overheid, geen enkele politieke partij die dit zou accepteren en de genadeslag voor de financiële sector.

  Ik begrijp werkelijk waar niet waarom er hier zo veel in één keer de HRA willen afschaffen en blind zijn voor de ongewenste neveneffecten.

  Het idee van
  Wilbert,

  is veel beter en pakt precies het probleem aan waar iedereen zo moeite mee heeft, dat de hoge inkomens onevenredig veel HRA vangen ondanks dat ze vermogend zijn.

 307. Hermanes says:

  Zo luitjes nog steeds aan het praten over de huizenmarkt,het is een onderwerp wat je niet los laat he…. Dromen en zwijmelen over een goedkoop mooi huis wat je kan kopen maar eerst even wachten tot de prijzen nog 40% dalen laten we zeggen gemiddeld 100.000 euro voor een huis.

 308. peter says:

  Een onbetrouwbare overheid is er een die haar fouten niet durft te herstellen. En niet een overheid die in haar fouten volhard!

 309. peter says:

  Ik bedoelde dus:

  Een betrouwbare overheid is er een die haar fouten durft te herstellen. En niet een die in haar fouten volhard!

 310. Hermanes says:

  Peter wat is het nu een overheid die wel of niet haar fouten durft te herstellen?

 311. Stoelgang says:

  TulipManIA: Mijn complimenten voor de onnavolgbare gedachtenuiteenzettingen.

  Wat is je geheime recept voor de unieke communicatieve stijl en als ik zo vrij mag zijn, in welke branche etaleer je jouw communicatieve vaardigheden teneinde een orgastische levensstijl te onderhouden?

  In de makelaardij denk ik 😀 Verder: eens. Onnavolgbaar is inderdaad een goede kwalificatie. Wat een kwats 😀

 312. peter says:

  Hermanes:
  Peter wat is het nu een overheid die wel of niet haar fouten durft te herstellen?

  Betrouwbaar is in mijn beleving, een overheid die fouten hersteld.

 313. cartoonist says:

  Marc: Heeft te maken met zaken als betrouwbare overheid

  peter: Betrouwbaar is in mijn beleving, een overheid die fouten hersteld.

  Dit is een Contradictio in terminis.

  Alleen naievelingen geloven dat de begrippen ‘overheid’ en ‘betrouwbaar’ zijn te verenigen.

 314. Animal Crackers says:

  cartoonist,

  Door de bank genomen 😉
  Welcome back cartoonist! Ik heb je (meer dan eens) gemist!

 315. Animal Crackers says:

  lorenzo: mijn psychiater heeft mij geleerd het immer , onafhankelijk van het (on)gelijk, bij mezelf te zoeken .
  Ook is mijn levenservaring dat als ik het nu niet begrijp ik mezelf de tijd moet geven om het eventueel later te begrijpen .
  Daarnaast is een beetje vreugde in het leven , en in dit rijke land specifiek, ook aan te bevelen .

  Mmh, volgens mij snapt je psychiater iets niet.

  Ik weet niet meer wie het zei, Cees Buddingh? Die grossierde in citaten… ‘Voor een gek is een wijze altijd nog gekker dan ‘n gek voor ‘n wijze.’

  Toegeschreven aan Boddhidharma deze: ‘Waarom wachten op grijs haar? Verlichting is onmiddelijk!’

  Dat je je niet realiseert dat wanneer er een scooter voorbij komt op dat terras op ‘n heerlijke zomeravond dat je kunt denken ‘ik wou dat ik een geweer bij me had’, doordat dat je door dat geluid (verbrandingsmotor, explosieve mengsels die ontploffen) een verstoring waar je aan gewend bent geraakt niet meer luistert naar de rest, de mechanische muziek van voorbijrijdende fietsers, de geluiden van de kinderen verderop, het glasgerinkel van de barkeep achter je, de kerkklok in de verte, het shree shree van de gierzwaluwen in de lucht… en gefrustreerd de gevolgen accepteert van ‘t niet meer kunnen luisteren omdat ‘het nu eenmaal zo is’. Als de brommer weg is doe je dat dan steeds? De brommer is er. Maar niet de hele tijd! Waar is het zelf NU? Ik betrap mijzelf daar af en toe op. Ik bezit een vermogen. Gelukzalig moment dat voorbij gaat tot er zich iets nieuws voordoet, tenzij het je ontgaan is…
  Ik moet iets bezitten…

  my 2 cents

 316. Frans says:

  Nico de Geit: kan ook zonder piloot vliegen en zelfs landen zonder piloot.

  Dat laatste lijkt me gezien het eerste wel handig ja.

 317. ll says:

  Kwam deze ergens tegen, kan het niet meer vinden

  Meer dan 50.000 eraf in twee jaar, gemiddelde hypotheeksom, dat dan weer wel ……..

  http://biflatie.nl/wp-content/uploads/Gemiddelde-hypotheeksom.png

 318. ll says:

  Ah nou zie ik het Biflatie.nl 🙂

 319. Buddy says:

  FD.NL 11 juni 2013
  Afscheid van rekenmodellen voor huizenmarkt

  ‘Ik heb de grafiek met de prijsvoorspelling persoonlijk uit onze Monitor Koopwoningmarkt gehaald’, zegt professor Peter Boelhouwer van de TU Delft over zijn recente rapport over de huizenmarkt.

  Wat zou deze bouwsteen alchemist – in kinderterminologie ook bekend als “de Nederlandse NEP-professor” – nog meer uit zijn tita-tover receptuur halen?

  De Marktindicator (met copyright) van de Vereniging Geleased Huis stijgt te laatste tijd weer met behulp van Boelhouwer’s persoonlijke (ha, ha, …) Viagra!!!

 320. snorkel says:

  Volges de krant die niet genoemd wenst te worden liggen de huizenprijzen in NL nu op internationaal niveau. In vergelijking met bijv Duitsland zijn we niet mere overgewaardeerd. Alleen in VK zijn de prijzen hoger

  http://fd.nl/economie-politiek/860257-1306/luchtbel-huizenmarkt-loopt-leeg

 321. snorkel says:

  Marc: Ik begrijp werkelijk waar niet waarom er hier zo veel in één keer de HRA willen afschaffen en blind zijn voor de ongewenste neveneffecten.

  Dat begrijp je verkeerd Marc. En dat heb ik ja al meerdere keren verteld.

  Ander punt: Het is behoorlijk hypocriet om zo zielig te doen over de ‘neveneffecten’. HRA is een regelrechte subsidie (een scheefsubsidie ook nog) waar geen enkele tegenprestatie tegenover staat aan 50% van NL, betaald door de andere 50% van NL. Als jij (alleen) mij 100 jaar lang maandelijks €500 geeft zonder dat ik daar iets voor hoef te doen, en er daarna mee stopt omdat je geld op is. Mag ik dan klagen (vanwege de nadelige effecten op mijn portemonnee) dat je stopt, of moet ik blij zijn dat ik het zo lang gekregen heb?

 322. snorkel says:

  Hermanes: laten we zeggen gemiddeld 100.000 euro voor een huis.

  De bodem gaat liggen op €130.000 in 2020. Daarna delen we nog door naar €135.000 in 2030 – Denk daar maar eens over na 😉

 323. Philippulus says:

  Een ervaring rijker, een illusie armer?

  Verkoop Duitse hypotheken in Nederland uitgesteld.

  Het plan om op grote schaal Duitse hypotheken in Nederland te verkopen, is uitgesteld. Dit melden de Stentor en de Twentsche Courant Tubantia.

  Initiatiefneemster Hanneke Mons en Findesk uit Deventer hebben dit besloten na slechte publiciteit. Volgens de krant heeft Mons een dubieus zakelijk verleden. Ze ging eerder failliet met een assurantie- en belastingadvieskantoor en heeft daarna in Duitsland een groot aantal, voornamelijk Nederlandse, klanten gedupeerd bij de verkoop van hypotheken. Veel mensen zijn in betalingsproblemen gekomen. Ook klagen oud-werknemers en anderen die voor Mons werkten over haar.

  http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=165517

 324. Philippulus says:

  Een druilerige zaterdagochtend, dus wat oud nieuws.

  Afschaffing in andere landen.

  http://www.vbowonenenzo.nl/content.asp?id=511

 325. snorkel says:

  Philippulus,

  Hoe transparant! Ze hebben een mooi databeestje aan telefoonnnummers van wanhopige hypotheekleners binnen. Nu alles uitzoeken en kijken wie ze een gangbare(!) Duitse hypotheek kunnen verkopen…

  Dat wordt dus €200 miljard extra bezuinigen 😉

 326. Stoelgang says:

  Nico de Geit: Deze kunnen binnen ruim een half uur hier zijn: http://www.1tv.ru/news/techno/235185

  Sneller en een groter werkgebied dan Amerikaanse toestellen. Niet zichtbaar op de radar, kan ook zonder piloot vliegen en zelfs landen zonder piloot.

  Bewapening hangt er niet onder maar wordt binnenboord gehouden. Je kunt dus niet meer zien wat hij bij zich heeft.

  Finland en Zweden zitten niet in de NAVO, de feitelijke grens is dus dichterbij dan veel mensen denken. Bij een conflict bellen Merkel en Berlusconi met Moskou. Wat blijft er dan nog over van de NAVO?

  De NAVO heeft een heel grote mond maar wat gebeurt er als er met scherp geschoten wordt? Denk aan Georgië. De Duitsers hebben een Stalingrad-complex en doen waarschijnlijk niets. Blijft over: de Fransen (F) en de UK (F-UK). En dan nog de failliete VS.

  Gelukkig wordt de oorlog in Syrië uitgevochten en niet hier. Maar wie weet wat nog gaat komen.

  Terug naar de huizenmarkt in NL.

  Als er T-50’s worden ingezet boven NL, wordt de huizenmarkt kleiner. Dan ontstaat eindelijk die ‘schaarste’ waar de hogehuizenprijzenminners prat op gaan.

 327. snorkel says:

  Philippulus,

  En de les is: Het maakt niet uit of, hoe, en wanneer je de HRA afschaft. Als de economie(!) slecht gaat, gaat het slecht op de huizenmarkt. Als de economie(!) goed gaat, gaat het goed op de huizenmarkt.

 328. king says:

  Philippulus,

  Ik zie nog steeds huizen (patio bungalow) te koop staan van 259k die in mijn ogen nog geen 160k waard zijn. Ik zou er eerlijk gezegd niet met een tevreden gevoel in wonen. Piepklein patioplatje en je zit tegen je “carport” aan te kijken.
  Mijn oog valt veel vaker op huizen in Duitsland waar je voor minder dan de helft 1000 vierkante meter krijgt (met moestuin) en echte kelder onder het huis.

  Dan loop ik toch maar even naar een echte Duitse bank en leg de helft van het geld op tafel. De rest betaal ik in 10 jaar terug ( of eerder).

  Het idee Nederland te verlaten voor een land dat niet “van mij” is…. het zal even wennen zijn. De grond is echter wel van mij. Zelf gekocht dan.

  Limburg wordt het zeker niet, want daar moet je er eerst een slopen. (waarom sloopt die eigenaar het zelf niet? Die is toch zelf verantwoordelijk?).

  Voorlopig is het Ned-Dtsl 1-3

 329. Stoelgang says:

  Hermanes:
  Zo luitjes nog steeds aan het praten over de huizenmarkt,het is een onderwerp wat je niet los laat he…. Dromen en zwijmelen over een goedkoop mooi huis wat je kan kopen maar eerst even wachten tot de prijzen nog 40% dalen laten we zeggen gemiddeld 100.000 euro voor een huis.

  Nou moet ik zeggen dat het gratis cabaret rond de woning’markt’ op de steeds versnellende weg van prijsdalingen grootse vormen aanneemt en dat juist dat bijzonder vermakelijk is (om slechts één voordeel van de totaal instortende woning’markt’ te noemen).

  Verder bewijst dit blog elke dag weer zijn bestaansrecht en biedt het steeds meer mensen het broodnodige inzicht om juist geen huis in dit idiote landschap te kopen en ze op die manier muurvast in schulden te verankeren aan deze steeds verder ontsporende toestand die we NL noemden. Ik hoor de signalen steeds vaker om me heen, dus dat is prima.

  Het komt ooit wel weer goed met dit landschap, maar dat wordt een lange zeer treurige weg en dan kan je beter niet aard en nagelvast aan het landschap verbonden zijn 🙂

 330. Stoelgang says:

  snorkel: En daardoor heeft Erik Trollemanus dus vandaag wéér €20k verdiend aan zijn investering! Het kan niet op!

  Hahahaha een troll trollen 😀 Goeie. Hij wordt nog rijk! Hij begint op de man te lijken die ik laatst sprak, die aangaf dat hij uiteindelijk zou verdienen op het optelsommetje van de HRA en het in het kader van zijn aflossingsvrije beleggingshypotheek opgebouwde vermogen 😀

 331. lorenzo says:

  Stoelgang: In de makelaardij denk ik Verder: eens. Onnavolgbaar is inderdaad een goede kwalificatie. Wat een kwats

  Nou , nou . Vanmorgen een beetje slechte stoelgang gehad ? Ka ik toch niets aan doen ….
  De kwats heeft me slechts daar gebracht alwaar ik nu sta in dit korte leven, brengt u vooral geen verandering in deze situatie….

 332. Stoelgang says:

  snorkel:
  Philippulus,

  En de les is: Het maakt niet uit of, hoe, en wanneer je de HRA afschaft. Als de economie(!) slecht gaat, gaat het slecht op de huizenmarkt. Als de economie(!) goed gaat, gaat het goed op de huizenmarkt.

  Met de kanttekening dat de huizen’markt’ een versterkend effect heeft naar beide kanten. Als je namelijk alleen al over de idiote gedachte nadenkt van een huis als waardeopslag (een pensioenpot) kan je op je vingers uittellen wat voor rampspoed eraan komt…

 333. lorenzo says:

  …ook vraag ik u niet zo denigrerend te doen over het vak ”makelaar” , een alhier veelvuldig aanwezig zijnde dame (en lief zelfs) zal wel eens boos op u kunnen worden , mar gelukkigerwijs bindt de man dan veelal in is mijn ervaring.

 334. lorenzo says:

  Animal Crackers: Mmh, volgens mij snapt je psychiater iets niet.

  en toch geen uitleg van jouw waarom niet ……komt dat nog ?

 335. Stoelgang says:

  lorenzo:
  …ook vraag ik u niet zo denigrerend te doen over het vak ”makelaar” , een alhier veelvuldig aanwezig zijnde dame (en lief zelfs) zal wel eens boos op u kunnen worden , mar gelukkigerwijs bindt de man dan veelal in is mijn ervaring.

  Dat was slechts bedoeld als compliment. Is woningmakelaar in uw ogen een vak trouwens?

 336. Dr.t says:

  http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3459113/2013/06/15/Luchtbel-huizenmarkt-loopt-leeg.dhtml

  Prijsniveau van NL se huizen ligt inmiddels op hetzelfde niveau als GB,Belgie en Duitsland. Dit als gevolg van een daling van 20 procent in NL en een stijging van 10 procent van de woningprijzen bij onze buren.tel daarbij op een lage rentestand en wellicht kan je dan de conclusie trekken dat de bodem in zicht komt binnen enkele jaren.

  En verder de discussie over de HRA is toch een beetje achterhaald? De meeste hier verruilen de HRA graag voor een verlaging van het IB tarief, met name voor de topinkomens. Maximaal 40 procent of een vlaktaks lijkt me redelijk.

 337. lorenzo says:

  Stoelgang: Zo luitjes nog steeds aan het praten over de huizenmarkt,het is een onderwerp wat je niet los laat he…. Dromen en zwijmelen over een goedkoop mooi huis wat je kan kopen maar eerst even wachten tot de prijzen nog 40% dalen laten we zeggen gemiddeld 100.000 euro voor een huis.

  Gezien de genoemde wachttijd (bij benadering) vraag ik op feestjes dan ook immer over auto’s te praten .
  Dat is in de praktijk niet bepaald makkelijk te realiseren maar zal het niet opgeven.

 338. Stoelgang says:

  Dat was de reactie van Hermanes die je quote, Lorenzo.

 339. lorenzo says:

  Stoelgang: Dat was slechts bedoeld als compliment. Is woningmakelaar in uw ogen een vak trouwens?

  Ik merk de vrouw doet zijn werk al , al is het indirect .
  Het is zeker een vak : net als hoer zijn, boef of Ziggo baas zijn in 2013 .

 340. Stoelgang says:

  lorenzo: Ik merk de vrouw doet zijn werk al , al is het indirect .
  Het is zeker een vak : net als hoer zijn, boef of Ziggo baas zijn in 2013 .

  Wat zijn de specifieke kwaliteiten van makelaars dan?

 341. Voerman says:

  Marc: Dat is leuke borreltafelpraat en gaat never nooit niet gebeuren.
  Heeft te maken met zaken als betrouwbare overheid, geen enkele politieke partij die dit zou accepteren en de genadeslag voor de financiële sector.

  Wel een nagedacht over de neveneffecten van het bestaan – en door laten bestaan van de HRA?
  Voor mensen die de HRA niet kunnen missen hebben wij een uitstekend stelsel ven sociale voorzieningen in dit land.
  De echt bevoordeelden kunnen het missen.
  Voermans grootste vrees is, dat na afschaffen van de HRA een wijziging van het IB stelsel uitgevonden wordt, waardoor de grootste HRA vangers van nu wederom het meeste profiteren.

 342. lorenzo says:

  Stoelgang: Wat zijn de specifieke kwaliteiten van makelaars dan?

  Poeh , haal net wat zeet van mijn voorhoofd , was een beetje bang dat je mij de kwaliteiten van dat andere , door mij gememoreerde , beroep nader ging ondervragen . Nou , gelukkig maar .
  Makelaars heb ik trouwens niet nodig , mijn advies aan velen geweest hier ;alleen.. met de nadrukkelijke waarschuwing wel de ,vooral juridische implicaties, die bij de koop/verkoop kunnen horen nadrukkelijk te kennen.

 343. snorkel says:

  Stoelgang,

  Ja, daarover zijn we het eens. Maar ik denk ook dat er een reden is dat zulke zaken soms in crisistijd gebeuren. Dat is namelijk de schuld van de scheefdenkende bevolking zelfs. Een deel van bevolking heeft zichzelf emotioneel gehersenspoeld, waardoor het verkrijgen van een democratische meerderheid erg moeilijk is. Dus dan moet het maar in crisistijd. Omdat we hebben nagelaten het op een beter moment (zoals bijv 1990?) te doen!

  Ewald Engelen is trouwens op Twitter bezig over de HRA. https://twitter.com/ewaldeng/status/345790674400055296 – Hij heeft een beetje gelijk en ook een beetje ongelijk, maar wat z’n conclusie/aanbeveling nou is snap ik niet helemaal… 😉

 344. Dr.t says:

  http://www.nu.nl/economie/3501525/nederlands-huis-even-goedkoop-als-in-buurland.html

  Gelukkig maar. Opmerkelijke feitjes. In duitsland ziet men een huis steeds meer als een veilige investering. In GB zorgt een ruimhartig monetair beleid tot herstel op de huizenmarkt.

 345. Stoelgang says:

  Het blad dat niet genoemd mag worden stelt in een artikel van vandaag dat de luchtbel in de huizen’markt’ leegloopt en dat de huizenprijzen door de crisis op de woningmarkt gedaald zijn tot het niveau van de direct omringende landen. Alleen in het Verenigd Koninkrijk liggen de prijzen hoger.

  Tufkaj, Snorkel, Juan, kom er maar in 😀

 346. Dr.t says:

  Voerman,

  Voerman, maar dat zijn toch juist degenen die al het grootste deel van de belastingen ophoesten….

 347. Floor says:

  Off Topic
  Ik beperk mij tegenwoordig maar tot een beetje humor op de zaterdag.

  Gluipkabouters column van Youp.

  Of Trix en Lex zelf betrokken zijn geweest bij de aanleg van het zijspoor voor Geertje? Ja! Moeder en zoon hebben natuurlijk niet persoonlijk met Fred de Graaf gebeld, maar regelden wel heel sluw dat de man als een dronken Albanese schaker moest gaan puzzelen om Wilders op 30 april zo ver mogelijk van Lex & Max te houden. Daar hebben ze hun gluipkabouters voor.
  Hoe dat in zijn werk gaat? Dat zou je aan Dries en Ruud moeten vragen. Die weten dat en willen het graag vertellen. Vooral Lubbers, maar dan moet je snel zijn omdat hij tussen nu en twee weken gedwongen opgenomen wordt in een psychiatrische inrichting. De isoleercel is al in gereedheid gebracht. Hij mag echt nooit meer praten. Staatsgevaarlijk dement staat er op zijn dossier.
  Eerst kakelde hij botergeil in een actualiteitenprogramma hoe hij zich ooit persoonlijk met de partnerkeuze van de prinsen Alexander, Friso en Constantijn had bemoeid. Dat was pijnlijk voor Trix, maar nog redelijk onschuldig. Nu heeft hij echter onthuld dat ons land al jaren kernkoppen herbergt en verteld waar die krengen precies liggen weg te roesten. Gefeliciteerd Volkel. Bij de volgende wereldoorlog worden jullie als eerste van de kaart geveegd!!! Dit weekend zijn in dat Brabantse dorp de Luchtmachtdagen. Misschien is het een goed idee om Lubbers als gids in te huren?
  Goed duo, die Lubbers en van Agt. Dries schijnt een keer per week te risken met Gretta Duisenberg en dan neuriën ze aan het eind altijd even samen het Horst Wessellied.
  En Ruud heeft sinds kort een exclusief contract met het weekblad Privé. De ex-premier vertelt over de hobby’s van prins Bernard. Hij leerde Ruud hoe je je hand behendig op een vrouwenbil legt. De kneepjes van het vak dus. Hoofdredacteur Santegoeds hangt kwijlend aan de lippen van de leeglopende bejaarde. Evert ziet dit echter nog niet als zijn journalistieke hoogtepunt. Dat komt pas als Jeroen Krabbé gaat dementeren en hem exclusief vertelt hoe het kleine kutkeffertje van Barbra Streisand in 2013 in het Rijksmuseum na sluitingstijd tegen De Nachtwacht stond te zeiken. En dat museumdirecteur Pijbes een keukenrol bij zich had om de zaak droog te deppen. Dat waren nog eens tijden.
  Hij zal dan ook vertellen dat dezelfde Barbra in die tijd verbaasd en verbolgen was over het feit dat er geen werk van de grote Jeroen Krabbé in het Rijksmuseum hing. En toen ze hoorde dat er ook niks van hem in het Stedelijk te vinden was, dreigde ze haar tweede concert in Amsterdam af te zeggen. Uit protest. Jeroen heeft haar toen persoonlijk overgehaald om haar publiek niet de dupe te laten worden van deze artistieke dwalingen van de blinde Nederlandse museumdirecties.
  Maar terug naar die zielige Fred de Graaf, die overigens gewoon in de Eerste Kamer blijft zitten. En uiteraard al zijn nevenfuncties houdt. Ik vond hem in de aanloop naar het feestje zo leuk. Met een chronische erectie kampeerde hij een maand in De Nieuwe Kerk. Zo intens genietend van zijn finest hour. Maar nu treedt hij af als voorzitter.
  “Aftreden?”, bulderde Teeven afgelopen donderdag tegen Rutte en Opstelten. “Je kruipt als een echte VVD’er nederig voor de Oranjes en daarna lul je jezelf er tegen iedereen behendig uit. Dat is politiek. Maar je treedt toch niet af? Al had die Wilders zich verhangen.
  Frans Weekers mompelde: “Hij had eerst met zijn leermeester Jos van Rey moeten bellen. Die weet hoe je dat doet met zachte G. Aanval is de beste Limburgse verdediging.”
  Maar hoe komen we er achter of Trix en Lex erachter zaten? Gewoon Obama bellen. Die volgt ons allemaal. Een president die echt naar zijn volk luistert. En niet alleen zijn eigen volk.
  Kort en bondig: Trix & Lex moesten Geert niet, die sneue De Graaf heeft zich laten misbruiken en moet er nu voor bloeden. Dat soort bloedt trouwens graag voor de monarchie.
  En ik sta voor het eerst in mijn leven achter Geert. Vierkant zelfs. Hoop zo dat hij komende week zijn rechtse tanden in dit eng manipulerende koningshuis zet en voorlopig niet loslaat. Is trouwens ook goed voor die examens stelende Rotterdamse Marokkanen. Dat Geert even iets anders aan zijn blonde hoofd heeft . Zijn ze toch geslaagd.

 348. snorkel says:

  Voerman: Voermans grootste vrees is, dat na afschaffen van de HRA een wijziging van het IB stelsel uitgevonden wordt, waardoor de grootste HRA vangers van nu wederom het meeste profiteren.

  Ik deel deze vrees van Voerman. En dat is precies de reden dat we niet massaal op de VVD hadden moeten stemmen! Dát de HRA er op termijn aan gaat is al jaren bekend en ontstijgt de zittende partij(en). Jaren geleden waren er al geruchten dat een ruime meerderheid van partijen een pact gesloten had de HRA op termijn aan te pakken, wie er ook aan het bewind kwam. D66 en de VVD waren initiatiefnemers van dit pact.

  Hoe dit afschaffen vervolgens vorm krijgt, en dus inclusief hoe de compensatie verdeeld wort, dat is geheel afhankelijk van de op dat moment zittende partijen. Bij een VVD kabinet gaan de topinokmens er meer van profiteren, bij een linkser kabinet minder. Als je dus anno 2012 als Jan Modaal voor de VVD hebt gestemd ivm de HRA, dan heb je jezelf in je keihard voet geschoten, daarna je eigen portemonnee gestolen en tot slot jezelf in je.Hermanus gesodomeerd.

 349. Philippulus says:

  Dr.t,

  Grappig hoe geforceerd men “duur” in de titel vervangen heeft voor “goedkoop”.

 350. snorkel says:

  Dr.t,

  End at hoort ook zo. Progressieve belastingen zijn goed voor de economie. Vergeet niet dat in de jaren 70 het toptarief >80% was. Dus niet klagen aub…De scheefinkomens zijn al ruimschoots gecompenseerd (voor wat eigenlijk?) in de afgelopen decennia.

 351. Heinz says:

  Waarom zouden de huizenprijzen zich stabiliseren op het niveau van de omringende landen? Als het zo slecht blijft gaan in Nederland zouden de huizenprijzen mee moeten zakken naar wat de inwoners kunnen betalen, en niet wat de omringende landen doen.

 352. Stoelgang says:

  Philippulus:
  Dr.t,

  Grappig hoe geforceerd men “duur” in de titel vervangen heeft voor “goedkoop”.

  De propagandamachine draait op volle toeren, wat een gekunsteld verhaal weer.

 353. snorkel says:

  Stoelgang,

  Tja… ik weet niet zo goed wat ik er van moet zeggen. Hoe weerleg je de uitspraken van een gek?

  Maar weet je wat helemaal bizar is. Zojuist hebben ze dit ‘staatje’ er bij gezet http://fd.nl/economie-politiek/363815-1306/huizenprijzengoed.jpg/ALTERNATES/e/huizenprijzenGOED.JPG – Die stond er vanochtend toen ik het las nog niet. Ben ik nou kippig, of zijn de huizen in Duitsland én België volgens hun eigen info véél goedkoper? En dat is aangenomen dat we het over kwalitatief ongeveer gelijkwaardige goederen hebben…

 354. Stoelgang says:

  Hier nog een aardige voor het weekend. Een goede beschouwing op het grotere geheel: http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/06/het-roer-moet-om

 355. Marc says:

  Voerman,

  De HRA is volstrekt onwenselijk. Daarin verschillen wij niet van mening. Zoals eerder aangegeven, ik vind dat de HRA in 20 jaar naar 0% moet.

  Maar mensen van mijn generatie (30 – 40) met een huis in de verkeerde tijd gekocht op 2 inkomens en die ook nog kinderen hebben, kan je niet ineens zonder overgangsregeling tientallen procenten koopkracht ontnemen. Dat betekend huis in de verkoop, restschuld, etc etc.

  Natuurlijk hebben zij het huis te duur gekocht en daar zit een stuk eigen verantwoordelijkheid. Echter, huren was vaak geen optie (alleen in de particuliere sector te vinden tegen maandlasten die vaak hoger waren dan de hypotheeklasten) en bij pa en ma thuis wonen met vrouw en kinderen doe je ook niet. In zo’n situatie ga je uit van de maandlasten behorende bij het fiscale stelsel in Nederland. Jouw voorstel zegt eigenlijk, hypotheek niet meer kunnen betalen dan executie woning en de schuldsanering in. Het is wat wrang als dan ineen een half miljoen mensen hun huis uit worden gejaagd door een fiscale maatregel die weliswaar 12 miljard oplevert maar aan de andere kant ook negatieve kanten met zicht mee draagt. Lagere economische groei door minder consumptie, minder afloscapaciteit, omvallende banken etc. Als de negatieve kanten per saldo meer kosten dan de opbrengsten dan heb je maar weinig bereikt.

  De Nederlandse politiek gaat over koopkrachtplaatjes en alleen daarom al is het scenario onmiddellijke afschaffing HRA irrealistisch. Je moet daarom zoeken naar een realistisch scenario wat de uitwassen onder de HRA aanpakt en de schuldquote doet verlagen.

  Maar wat ik een beetje proef bij jou is dat de onderliggende reden voor per direct stoppen met HRA is de wens om kosten wat het kost verder de nivelleren. Veelverdieners profiteren naar verhouding het meest van de HRA. Aan de andere kant is een IB tarief van 52% in NL ook aan de hoge kant. In ieder geval de VVD heeft altijd gezegd dat HRA onderdeel van inkomenspolitiek is. Bij afschaffing (afbouw) van de HRA zal de IB ook omlaag gaan (koopkrachtplaatjesverhaal). Persoonlijk vind ik dat niet erg. Ik ben waarschijnlijk in jouw ogen zo’n veelverdiener. Persoonlijk kan ik het ook lijden dat de HRA per direct afgeschaft wordt. Maar daar gaat het hier dus niet om, het gaat om macrodenken en de effecten op de Nederlandse huishoudens en de economie.

  Ik vind het prima dat jij en anderen blijven hameren op afschaffing van de HRA maar bedenk je ook dat het irrealistisch is en meer kan bereiken met realistische scenario’s. Waar ik meer moeite mee heb is zijn de koopkrachteffecten op de modaal tot 2x modale inkomens van dergelijke maatregelen en het gemak waarmee daar overeen gestapt wordt.

 356. snorkel says:

  Dr.t: In GB zorgt een ruimhartig monetair beleid tot herstel op de huizenmarkt.

  Je bedoelt: “… tot verder ontwrichting van de huizenmarkt”

  Herstel, dat is waar we in Nederland nu mee bezig zijn, en wat ze in Ierland en de VS al achter de rug hebben 😉

 357. Voerman says:

  Dr.t: Voerman, maar dat zijn toch juist degenen die al het grootste deel van de belastingen ophoesten….

  …..We hebben toch niet voor niets een progressief IB stelsel!
  Weet je wel, sterkste schouders zwaarste lasten, heeft niks met socialisme te maken in deze corrupte wereld, maar met medemenselijkheid.

 358. snorkel says:

  Voerman: heeft niks met socialisme te maken in deze corrupte wereld, maar met medemenselijkheid.

  En het is gewoon economisch het slimste om te doen. Lagere inkomens consumeren namelijk een significant groter gedeelte van hun inkomen, en ook vaker in eigen land. Waar hoger inkomens geld vaker stil laten liggen, of het uitgeven in het buitenland.

  Als je een belastingeuro te verdelen hebt kun je die dus beter geven aan de lage inkomens, casu quo incasseren bij de hoge inkomens. Dat zorgt voor de minste verstoring van de economie.

  Natuurlijk ben ik het er wel mee eens dat een grens hieraan zit. Maar wat mij betreft gaat het mes flink in alle fiscale sluiproutes waardoor de scheefinkomens nu scheefbijdragen.

 359. Voerman says:

  Marc: De HRA is volstrekt onwenselijk. Daarin verschillen wij niet van mening. Zoals eerder aangegeven, ik vind dat de HRA in 20 jaar naar 0% moet.
  Maar mensen van mijn generatie (30 – 40) met een huis in de verkeerde tijd gekocht op 2 inkomens en die ook nog kinderen hebben, kan je niet ineens zonder overgangsregeling tientallen procenten koopkracht ontnemen. Dat betekend huis in de verkoop, restschuld, etc etc.

  Marc, ik begrijp je redenatie meer dan wie ook op dit forum. Als je wat langer mee had gedraaid, had je kunnen zien, dat Voerman vanaf de eerste minuut tot heden behoorlijke kanttekeningen plaatst bij afschaffen van de HRA. voerman is daarom door de meest intelligente mensen op dit forum veracht en uitgescholden om zijn domheid.
  Ik denk daar tot op heden tot in het diepst van mijn wezen nog niet anders over, omdat ik weet, dat veel mensen in de lagere inkomensregionen de HRA nodig hebben om domweg in hun huis te kunnen overleven.
  Aan de andere kant zijn er in dit landschap een hele categorie grootverdieners en corrupte graaiers die zich dankzij de HRA extra verrijken. Alleen al om die reden dient de HRA afgeschaft te worden op een zodanige wijze, dat dat gespuis niet van de afschaffing kan profiteren.
  Voor de echte slachtoffers van een afschaffing hoopt Voerman, dat er speciale voorzieningen in het leven geroepen worden.

  Voerman vreest echter, dat in dit corrupte landschap, verdeeld door afgunst en egoïsme deze zaak niet goed geregeld gaat worden.
  Nogmaals, volledig begrip voor je post!

 360. Marc says:

  Voerman,

  Mooie reactie. Dan verschillen wij minder van mening dan ik dacht.
  Eén kanttekening. Belastingontwijking door HRA constructies is gewoon legaal. Ik maak er ook gebruik van. Prima dat dat afgeschaft wordt maar om nou iedereen die dat toepast doet als gespuis en graaier neer te zetten gaat wat ver. Ik vind mijzelf uiteraard geen gespuis, graaier en ben ook niet corrupt 😉 Integriteit is mijn belangrijkste bezit.

  Corruptie moet je uiteraard aanpakken. Daar is het strafrecht voor. Met HRA aanpakken haal je de corruptie niet weg.

 361. Marc says:

  Voerman: voerman is daarom door de meest intelligente mensen op dit forum veracht en uitgescholden om zijn domheid.

  Er zijn te veel pseudo intelligente mensen die menen het patent op de waarheid te hebben en doof zijn voor andermans argumenten. Die mensen lach ik altijd uit 😉

 362. snorkel says:

  Marc,

  Marc, ik ben het in de basis helemaal eens met je verhaal. Sommige gezinnen zijn afhankelijk van de HRA (maar als je 3x per jaar naar het buitenland vliegt en 2 auto’s op de oprit hebt staan behoor je NIET tot die groep!). Ook is particulier huren erg duur waardoor velen al snel voor een kopwoning kiezen.

  Maar…

  1) Zo beredeneerd kun je dus de recente huurverhogingen ook niet billijken. Dat is óók gewoon een lastenverzwaring voor gezinnen. Ik betaal al véél te veel huur (véél meer dan 4,5% van de WOZ) maar krijg er toch gewoon €60 per maand bij door Stef Blok’s “ingezet beleid”
  2) Is het opdringen van astronomisch hoge woonlasten, ter meerder eer en glorie van de bouw- en bankensector niet een veel groter probleem voor Jan en jantien Modaal en iedereen die daar een modaal onder of boven zit? Zouden die mensen niet veel beter af zijn met lagere huizenprijzen, en dus minder schuld en minder ‘servicekosten’ aan die schuld? Je kunt je maandlasten verlagen door subsidie, maar als de lening in de eerste plaats lager zou zijn, dan was dat helemaal niet nodig
  3) Als we OOIT weer naar een normale situatie toe willen, dan zal er toch iets moeten veranderen. Het feit dat HRA-subsidie (en hetzelffde geldt voor huurtoeslag) bestaat zegt toch al dat WONEN TE DUUR IS IN NEDERLAND!?

  Dus wat mij betreft: per direct aftoppen van de HRA op maximaal €500 (of liever nog minder!) per maand. Net zoals de huurtoeslag maximaal €280 per maand is. Die €500 niet indexeren en afbouwen naar €0 over een periode van 10 jaar. Dan raak je alleen de 25% scheefontvangers. Die hebben dat geld echt niet nodig. En het levert per direct een structurele besparing van ongeveer €2 miljard op.

  Wat mij betreft staat daar een algehele belastingverlaging voor iedereen tegenover. Over de precieze tarieven en schijven heb ik ook een mening, maar dat voert nu even te ver. Bovendien heeft Voerman daar ook goede argumenten bij en dat leidt were zo af van de kern van de discussie 😉

 363. Philippulus says:

  Tilburg screent huurders voor makelaars

  Tilburgse NVM-makelaars die vermoeden dat aspirant-huurders hennep gaan kweken, kunnen de gemeente en politie voortaan vragen om een screening. Alleen als de uitkomst positief is, wordt het pand verhuurd.
  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2013/06/14/Tilburg-screent-huurders-voor-makelaars

  Binnenkort(?): “Makelaars toegestaan een vuurwapen te dragen” (‘t zou wel gunstig zijn voor de huizenverkoop, dat dan weer wel).

  ——————————————–

  Philippulus:
  Dr.t,

  Grappig hoe geforceerd men “duur” in de titel vervangen heeft voor “goedkoop”.

  Euh, “voor” is Door (+ bloos-smiley).

 364. snorkel says:

  snorkel: Dan raak je alleen de 25% scheefontvangers.

  Hier bedoel ik: Dan raak je NU alleen de 25% scheefontvanger en de rest heeft 10 jaar de tijd om zich aan te passen.

 365. Apekool says:

  snorkel: Ander punt: Het is behoorlijk hypocriet om zo zielig te doen over de ‘neveneffecten’. HRA is een regelrechte subsidie (een scheefsubsidie ook nog) waar geen enkele tegenprestatie tegenover staat aan 50% van NL, betaald door de andere 50% van NL. Als jij (alleen) mij 100 jaar lang maandelijks €500 geeft zonder dat ik daar iets voor hoef te doen, en er daarna mee stopt omdat je geld op is. Mag ik dan klagen (vanwege de nadelige effecten op mijn portemonnee) dat je stopt, of moet ik blij zijn dat ik het zo lang gekregen heb?

  Alhoewel correct, is dit toch erg incompleet. In Nederland worden enorme hoeveelheden subsidies, toeslagen, kortingen en rugzakjes verstrekt.

  Het zou erg welkom zijn om die hele rataplan van geld rondpompen, fraudegevoelige regelingen en falende controles geheel uit te roeien en geheel in de onderste IB schijven op te nemen.

  Gaat niet gebeuren natuurlijk, politici laten zich graag gijzelen door de “schrijnende gevallen” die je altijd en in iedere context wel tevoorschijn kan toveren. Vooral kijken naar incidenten terwijl je het grote geheel aan zijn lot overlaat…

 366. Voerman says:

  Marc: nou iedereen die dat toepast doet als gespuis en graaier neer te zetten gaat wat ver

  Had ik ook niet bedoeld! 🙂
  Alleen wie naast grootverdiener ook nog graaier is!
  Sorry voor het ongemak! 🙂

 367. Voerman says:

  dt p: Yes, Stalin rules!

  Als je door Voerman serieus genomen wilt worden, moet je met meer overwogen reacties komen.

 368. snorkel says:

  Apekool: Alhoewel correct, is dit toch erg incompleet.

  “Compleet” bestaat niet! 😉 Je kunt altijd wel iets er bij verzinnen. Dat neemt echter niet weg dat mijn vergelijking precies aangeeft hoe we de HRA nu ingericht hebben, en waarom deze afschaffen verre van ‘oneerlijk’ is.

  Daarnáást: Het feit dat al die subsidies STRUCTUREEL “nodig zijn” betekent toch al wel dat er heel wat scheef zit in Nederland… toch?

 369. Voerman says:

  Marc: Er zijn te veel pseudo intelligente mensen die menen het patent op de waarheid te hebben en doof zijn voor andermans argumenten. Die mensen lach ik altijd uit

  Sterker nog; er zijn op dit forum zelfs hoogbegaafde hoog gerespecteerde (toekomstige) veelverdieners die zelfs zonder een hypotheek te hebben wel een voordeel zien in afschaffing van de HRA.
  Waarom?
  Omdat zij voor zichzelf een mogelijk groot voordeel zien in daarna aanpassen van de IB schijven en daarvan uit gaan.

  Voor hen is het dan natuurlijk gewoon incasseren ten koste van de echte slachtoffers.

 370. Apekool says:

  snorkel: “Compleet” bestaat niet! Daarnáást: Het feit dat al die subsidies STRUCTUREEL “nodig zijn” betekent toch al wel dat er heel wat scheef zit in Nederland… toch?

  Juist!

  Dus: algehele hervorming van ons subsidie en toelagestelsel, niet telkens op microniveau aan 1 rare regeling gaan sleutelen.
  Precies dat structurele laat zien dat ons hele ingewikkelde stelsel door de stofkam moet.

 371. Voerman says:

  Apekool: Precies dat structurele laat zien dat ons hele ingewikkelde stelsel door de stofkam moet.

  Stofkam?

  Haha, wij werken in dit landschap alleen met harken en die werken maar één kant op! 🙂

 372. Nico de Geit says:

  Voerman: …..We hebben toch niet voor niets een progressief IB stelsel!
  Weet je wel, sterkste schouders zwaarste lasten, heeft niks met socialisme te maken in deze corrupte wereld, maar met medemenselijkheid.

  En dat zegt een babyboomer. De babyboom-generatie heeft Nederland veranderd van een welvarend land met toekomst in een failliete en onleefbare modderpoel. De enkele enclave waar het nog veilig is is voor de meeste mensen onbetaalbaar.

  De babyboomers, dat is die volgevreten generatie van wereldverbeteraars. De ravage die ze hebben aangericht is niet te overzien.

 373. Voerman says:

  Nico de Geit: En dat zegt een babyboomer.

  Zucht.
  Begint dat gemekker weer.
  Voerman heefter genoeg over gezegd en doeter niet meer aan mee.

  Probeer liever te bedenken, wat jij ZELF bijgedragen hebt aan je EIGEN hedendaagse welvaart.

 374. Juan de Meeleezer says:

  Wilbert: tufkaj: ik zoek eigenlijk dat fragment van Erik de Noorman waarbij het hele land wegzinkt terwijl iedereen blijft ontkennen…

  Niet zo moeilijk te vinden toch?

  http://www.youtube.com/watch?v=eid8vK0s7sY

  Drink,
  Dance,
  Have fun
  (vrij naar Lorenzo 🙂

 375. Juan de Meeleezer says:

  Wilbert: Juan de Meeleezer,

  Gegeven die cijfers een oplossingsrichting om HRA af te bouwen: Schaf HRA af voor dat deel van de hypotheek dat met belastbaar vermogen kan worden afgelost. Belastbaar vermogen is dat deel van het vermogen dat boven de plusminus 40k uitkomt (plusminus 20k voor alleenstaanden).

  Drie voorbeelden van hoe dat zou gaan werken:

  Uitstekende gedachten.
  Complimenten.

  Voor Juan geldt dat een subsidie alleen gegeven dient te worden als deze noodzakelijk is en daarmee een wenselijke functie vervult die anders onvervild zou blijven.
  HRA is een subsidie.
  HRA maf aflossen niet in de weg staan en moet het zelfs stimuleren.

  Daar gaan we dan.

  1) Voor een huishouden zonder belastbaar vermogen blijft HRA zoals die op dit moment is.

  Hiervoor zou Juan ook zien dat op termijn dezelfde condities gelden als voor wie nu een hypotheek afsluit: alleen HRA voor het deel dat annuïtair afgelost wordt.

  2) Voor een huishouden met 60k belastbaar vermogen (dus 100k ‘op de bank’) gaat op een hypotheek van 120k de helft van de HRA wegvallen.
  Salderen is een prima idee. Ook hier geldt: naar een annuïtair regime.

  3) Voor een huishouden met meer belastbaar vermogen dan de hypotheek valt HRA compleet weg.
  Salderen is een prima idee. Als er per saldo niet overblijft, dan is HRA dus overbodig. Wel is een overgangsregeling te bepleiten.

  Toegevoegd:
  4) voor restschulden: HRA handhaven volgens annuïtair regime.

 376. Juan de Meeleezer says:

  Voerman: Zucht.
  Begint dat gemekker weer.
  Voerman heefter genoeg over gezegd en doeter niet meer aan mee.

  Prima plan Voerman.

  De gesubsidieerde huizenlease is nu echt over.
  We werden geregeerd door de verwende Leasekleuters (voor wie het woord “nee”niet in het dictionnaire zit) en de makelleugenaars die maar hosanna bleven roepen – om met Monty Python te spreken- terwijl het water zichtbaar steeg.

  Dat betekent voor huizenprijzen dat ze dalen.
  Los van welke generatie de huizen bezit dan wel niet bezit, de daling is een economische golf die nu eenmaal een bepaalde leeftijdscategorie harder treft dan de ander. Elkaar generatiegerelateerde verwijten hierover maken lost weinig op.

  De zeepbel is uiteindelijk met medewerking van vrijwel iedereen opgeblazen.

 377. Juan de Meeleezer says:

  Stoelgang: Het blad dat niet genoemd mag worden stelt in een artikel van vandaag dat de luchtbel in de huizen’markt’ leegloopt en dat de huizenprijzen door de crisis op de woningmarkt gedaald zijn tot het niveau van de direct omringende landen.

  Aantoonbare onzin.

  Cijfers E&Y: Totale woning (WOZ?) waarde 1400 Miljard euro, da’s 7 miljoen woningen, gemiddeld 2 ton voor alle koop-en-huur-woningen. Grondprijs in NL gemiddeld 41% hoger dan in Vlaanderen en 35% hoger dan in Duitsland.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-07-2012/zalm-alle-hypotheken-verplicht-aflossen/#comment-109205
  Stelling dat NL en BE situatie soortgelijk zijn is lariekoek:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-01-2013/peter-boelhouwerde-overheid-moet-de-huizenprijzen-weer-opjagen/#comment-127212

  Lariekoek
  Ook Kees de Kort rekent in JanMo’s Jan Modaal:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91501
  en verder nog meer mensen Otto Normalverdiener, (Duitsland) Monsieur Toutlemonde, (Frankrijk) Pepe Pérez, (España) Average Joe (U.K.) en Joe Sixpack (USA)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-03-2012/wat-is-er-mis-met-de-nederlandse-woningmarkt/#comment-100476

  Apekool
  De huizenprijs in Duitsland ligt een ton lager:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-06-2011/overdrachtsbelasting-van-de-baan/#comment-79710
  Samenvatting Duitsland:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-01-2013/peter-boelhouwerde-overheid-moet-de-huizenprijzen-weer-opjagen/#comment-127207

  Hogehuizenprijsminnend gespin:
  Belgisch expert, de heer Luc Machon van BIV in Canvas: Ik denk dat ze in Nederland op de huizenmarkt een gróter probleem hebben dan deze in de Verenigde Staten.
  We hebben een expert te pakken die snapt dat Holland overgaat: – vàn gesubsidieerd (100% HRA) huizen leasen (aflossingsvrij, alleen rente betalen) naar – gewoon lenen en weer terugbetalen (rente + aflossing).
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-04-2013/huizenprijs-in-nederland-niet-overgewaardeerd/#comment-140855

  De Beste Belgenmop ooit: Die Belgische expert de heer Machon snapt méér van de Hollandse Huizen-”markt” dan welke Hollandse makelleugenaar dan ook
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-04-2013/huizenprijs-in-nederland-niet-overgewaardeerd/#comment-140865

  Achterliggende hoofdreden:
  – NL heeft 250% van EU gemiddelde aan schuld. HALLO
  – NL gaat over van gesubsidieerd huizen leasen naar gewoon lenen en terugbetalen. HALLO MAAL TWEE

  Prachtige spin overigens in het blad dat niet genoemd mag worden, Juan heeft het natuurlijk dan ook niet gelezen en kan er inhoudelijk niet op ingaan 🙂

 378. Juan de Meeleezer says:

  Een prachtig weekeinde toegewenst
  Juan

 379. Juan de Meeleezer says:

  Excuses, onze ll vergeten:

  Goede post van ll vergelijk Ierland daling in Janmo’s en in NL: Van 8.8 x modaal toen, naar nu onder de 4.5 % x modaal ………., p.s ‘onze’ huizenprijzen waren op de top 10 x modaal
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-06-2013/rabobank-de-huizenmarkt-is-een-zeepbel/#comment-147628

 380. Stoelgang says:

  Voerman: Zucht.
  Begint dat gemekker weer.
  Voerman heefter genoeg over gezegd en doeter niet meer aan mee.

  Probeer liever te bedenken, wat jij ZELF bijgedragen hebt aan je EIGEN hedendaagse welvaart.

  Dus het jarenlang totaal aan alle redelijkheid en realiteitszin voorbij gaan om de huizenprijzen zo hoog mogelijk op te pompen (ergo mensen in de schulden te duwen onder het mom dat dat normaal is) en het ‘resultaat’ vervolgens opsouperen aan consumptieve doeleinden, dat is volgens sommigen ‘bijdragen aan welvaart’.

  Nico, zo weet je weer waar je staat. Van de boomers moet je geen compassie verwachten in de weg naar oplossingen voor de gerezen problemen. Ikke ikke ikke… Onhebbelijk egoïstisch en egocentrisch gedrag ten behoud van verworven rechten en fictieve woningprijzen 🙁

 381. Juan de Meeleezer says:

  Succes aan Hogehuizenprijsspinnend NL

  Hace buen tiempo 🙂

  un saludo,
  Juanito

 382. Juan de Meeleezer says:

  Voor de Keynessianen:

  Stimuleer Detroit ff uit de schulden:

  Detroit, de thuisbasis van de Amerikaanse autogigant General Motors, gaat gebukt onder een schuldenlast van 17 miljard dollar (12,7 miljard euro) en is hard geraakt door de economische crisis. Orr wil nu dat de schuldeisers instemmen met een afschrijving van schulden en dat vakbonden akkoord gaan met kortingen op pensioenen. ,,Onze plannen zijn stoutmoedig want agressieve stappen zijn nodig om Detroit er weer bovenop te helpen”, aldus de curator.

  ..
  Door geldgebrek zijn veel openbare diensten in Detroit uitgevallen en moeten zelfs de straatlichten uit. De stad heeft sinds 2000 meer dan een kwart van zijn inwoners verloren, tot circa 700.000 nu. Veel wijken in Detroit zijn vervallen tot krottenwijken.

  Detroit is de armste grote stad van de Verenigde Staten, met een derde van de bevolking die onder de armoedegrens leeft. Detroit heeft ook jaren met ernstig financieel wanbeleid te kampen gehad.

  Lees: het stimuleren is al flink geprobeerd.
  Maar wellicht helpt hetzelfde recept met een grotere dosis 🙂

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21652072/__Actieplan_tegen_bankroet_Detroit__.html

 383. Marc says:

  Stoelgang,

  Wanneer de emotie de ratio overstijgt kan je beter stoppen met discussiëren voordat je je zelf nog belachelijker maakt.

 384. Nico de Geit says:

  Marc: voordat je je zelf nog belachelijker maakt

  Niet iedereen is bang om voor gek versleten te worden.

  De wijsheid bevindt zich in ieder geval niet in de massa. De mensenmassa die zwaar onder invloed staat van de MSM mag naar de stembus, maar misschien is het beter beslissingen aan een inktvis over te laten.

 385. RealisT says:

  Alarm: al zeven jaar geen economische groei in Nederland

  In de economische geschiedenis is deze stilstand ongekend. Bovendien zal de werkloosheid in 2017 met circa 7% op een historisch hoog niveau liggen. Hervormingen zijn achterwege gebleven en door de ombuigingspakketten die een totaal van €46 miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen omvatten, heeft de economie zware schade opgelopen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21651928/__Alarm__al_zeven_jaar_geen_economische_groei_in_Nederland__.html

  De bodem is in zicht (echt waar)…

 386. hj says:

  ik ben gewoon een simpele boer, laatst nog even op funda gekeken: simpel flatje

  http://www.funda.nl/koop/noordwijkerhout/appartement-47764580-zwaluwlaan-7/kenmerken/?sstab=true

  WOW, maar liefst 8 duizend gezakt in vraagprijs

  niet dus

  én : Servicekosten € 130 /mnd

  dan begint m’n boerenverstand te stuiteren:

  Vraagprijs € 149.000 k.k.

  fl 328.352,79

  drie-honderd-en-achtentwintig-duizend gulden voor

  Wonen (= woonoppervlakte) 40 m²

  ze zijn gek!!………….. hahahhahahhahaha

 387. RealisT says:

  hj:
  ik ben gewoon een simpele boer, laatst nog even op funda gekeken: simpel flatje

  funda.nl/koop/noor…enmerken/?sstab=true

  WOW, maar liefst 8 duizend gezakt in vraagprijs

  niet dus

  én : Servicekosten€ 130 /mnd

  dan begint m’n boerenverstand te stuiteren:

  Vraagprijs€ 149.000 k.k.

  fl 328.352,79

  drie-honderd-en-achtentwintig-duizend gulden voor

  Wonen (= woonoppervlakte)40 m²

  ze zijn gek!!………….. hahahhahahhahaha

  Ja maar de prijzen in NL zijn nu ongeveer gelijk aan die in bijv Duitsland hoor. 🙂

  Dat je voor diezelfde prijs over de grens veel meer huis krijgt, laten we gemakshalve maar even buiten beschouwing.

 388. RealisT says:

  hj: ik ben gewoon een simpele boer, laatst nog even op funda gekeken: simpel flatje

  funda.nl/koop/noor…enmerken/?sstab=true

  Wat een treurig hok! Voor de helft zou ik het nog niet willen hebben.

 389. hj says:

  Voor een kalmeringsmiddel ga je naar de drogist

  goeie titel overigens +10

 390. hj says:

  nog niet eens voor € 50.000 kk

  nog te duur naar mijn bescheiden mening (mede gelet op de service kosten van € 130 /mnd)

 391. asd says:

  Even een weekje afstand genomen van NL: wat een weldaad!

  En dit land gaat maar voort op de ingeslagen weg, welke hotemetoot je ook uit de samenleving neemt. Namen noemen met bijbehorende catastrofale ideeën? Heeft geen zin.
  De graaiers gaan intussen geniepig hun gang. Namen noemen? Heeft ook geen zin: vossen verliezen wel hun haren, maar niet hun streken.
  Politieke mooipraters noemen? Heeft eveneens geen zin. Hebben belang bij het pappen en nathouden om minstens de status quo te kunnen handhaven.

  Wat voor status quo? Een afglijdende reële economie zeker en een zich zelf om zeep helpende financiële sector inclusief die van de onroerend goedmarkt.

  Gaan we het toch met z’n allen ergens anders weghalen: onderwijs, zorg, vergrijzing, pensioenen, criminaliteitsbestrijding, veiligheid, kunst, cultuur, bibliotheken en natuur? Ja! Dat is de sleutel tot succes: verdere verarming van 90% der bevolking. Die sukkels reageren toch niet. Zijn suf geconsumeerde babyboomers plus nazaten met hun onder water staande bezittingen. Daar kun je je als 10% – waaronder oud politici – niet druk over maken.

  Wel over Brussel natuurlijk! De weg naar dat mysterie aldaar moet open en gebaand zijn: scope weet je wel en natuurlijk vanwege de belangen van multinationals, die hun personeel eruit flikkeren.

  Maar daar in Brussel zit nou juist een deel van het venijn: die weten allang, dat in een aantal zuidelijke lidstaten het thema van de bankencrisis geen rol meer speelt.

  Neem nummer 4 van de Eurozone: Italië. Daar is de regering steeds minder geneigd een harde reformkoers door te zetten, hoewel het toenemend aantal rommelkredieten op bankbalansen zorgwekkend is. Intussen al 133 mrd Euro. En de progressie daarin wordt alsmaar groter. Zo ook de Italiaanse staatsschuld, die vorig jaar lag bij 127,0% van het BBP, dit jaar op 131,4% en volgend jaar vermoedelijk op 132,2%. Een gevaar voor de stabiliteit van Italië en voor de rest van de Eurozone. Over de andere zuid Europese landen, waar de spanningen tussen arm en rijk oplopen, zullen we het maar niet hebben.

  Dan moet je er toch niet aan denken, dat in noord Europa ook Letland als 18e Euroland de Euro gaat invoeren: het nieuwe Cyprus voor de rijke Russische oligarchen. Dat soort toetredingen zorgt niet voor ontspanning maar voor nieuwe problemen in de EU.

  Ik begin steeds meer te twijfelen aan de verstandelijke vermogens van wat zich “Brussel” noemt. En wanneer een NL-overheid (met ruziënde Kamervoorzitters) zich daar klakkeloos naar voegt, word het de hoogste tijd eens de bakens te verzetten.

  Brussel is al bezig Europa kapot te maken, maar het huidige Den Haag doet dat ook met de NL-samenleving. Wat is dat toch?

  Zeker is, dat de “oplossing” van de NL-misère van buitenaf zal komen en bepaald niet van binnenuit. Daarvoor zijn alleen al de bestaande regeltjes een te grote hindernis.

 392. hj says:

  nach und?

  bier halen bitch

  yep bier halen

 393. HNK says:

  Dit is ook een leuke, de raming van het CBS versus de realiteit:

  http://www.kruger-partners.nl/actueel/ramingen-versus-realisatie-van-het-cpb.html

 394. Steven says:

  asd,

  De euro zou eigenlijk gewoon een handig betaalmiddel moeten zijn. Dan ga je naar Letland of Turkije en betaalt gewoon met euro’s: DAAR is niets mis mee.

  Maar de Euro is gebaseerd op schulden en niet op waarde dus daar gaat het al mis. Als de Euro stond voor bijv. 10 eieren of nog makkelijker een beetje edelmetaal dan was het een handig ruilmiddel, maar omdat centrale banken zelf bepalen wat “de Euro” waard is en hoeveel ze er van uitlenen is het al een corrupte munt vanuit zichzelf.

 395. HNK says:

  Excuss CPB

 396. hj says:

  bier is binnen, feest kan beginnen

  nieuwe stereo gekocht, buren niet blij mee

  hebbie dat weer

 397. Voerman says:

  asd: Even een weekje afstand genomen van NL: wat een weldaad!

  Helemaal herkenbaar en nog mild onder woorden gebracht. Als ik een weekje of anderhalf abroad ben geweest verbaas ik mij steeds bij terugkeer over alles. Even een Nederlandse krant inzien tijdens de terugreis is noodzakelijk om je niet al tijdens de landing kapot te schrikken. Nederland (bestaat al niet meer) is suicidaal tot op het bot.
  …..En wij spelen hier in de box met huizenprijzen. 🙂

 398. hj says:

  HNK:
  Dit is ook een leuke, de raming van het CBS versus de realiteit:

  kruger-partners.nl…tie-van-het-cpb.html

  grafiek des doods

  zie ook geenstijl met dergelijke grafiekjes en dan met name ook over Griekenland

  nu ook Nederland

  in rap tempo downwards

 399. Animal Crackers says:

  Voerman:
  …..En wij spelen hier in de box met huizenprijzen.

  http://www.truthdig.com/cartoon/item/the_awakening_20130612/

 400. hj says:

  Yes!!!!!!!!!!! alweer de vierhonderdste reactie

  feest *plop*

 401. asd says:

  Voerman: Helemaal herkenbaar en nog mild onder woorden gebracht. Als ik een weekje of anderhalf abroad ben geweest verbaas ik mij steeds bij terugkeer over alles. Even een Nederlandse krant inzien tijdens de terugreis is noodzakelijk om je niet al tijdens de landing kapot te schrikken. Nederland (bestaat al niet meer) is suicidaal tot op het bot.…..En wij spelen hier in de box met huizenprijzen.

  Ik heb gelachen Voerman. Helemaal juist! Pakte vroeger van ellende al gauw weer een buitenlandse krant om niet in een al te grote dip op Schiphol te landen.

  Dat was toen. Laat staan nu!

 402. NRW says:

  Stoelgang:
  Het blad dat niet genoemd mag worden stelt in een artikel van vandaag dat de luchtbel in de huizen’markt’ leegloopt en dat de huizenprijzen door de crisis op de woningmarkt gedaald zijn tot het niveau van de direct omringende landen. Alleen in het Verenigd Koninkrijk liggen de prijzen hoger.

  Tufkaj, Snorkel, Juan, kom er maar in

  Appels en peren … Neem nou het grensgebied tussen Nijmegen en Enschede en vergelijk de prijzen met dezelfde gebied over de grens: de vraagprijzen liggen nog steeds op het drievoudige.
  Wat concreter: onze vrijstaande winkelbungalow in centrum van een Duitse stad met 25000 inwoners, 10 jaar geleden gekocht voor 190k momenteel ca. 210k waard, op een eigendomsgrondstuk van 870m2, echte woonopp. 345m2 + in de woning geintegreerde buitenterras van 40 m2, inhoud 1250 kuub, oprit voor 6 autos, onderkelderd, wijnkelder, bioscoop, fitnessruimte, atelier, sauna, binnenmuren 25 cm buitenmuren 40 cm, alle kozijnen dubbelglas aluminium, hoogwaardige marmer en natuurstenen vloeren etc. Verder alle belangrijke voorzieningen op loopafstand: winkels, supermarkten, ziekenhuis, artsenhuis, restaurants, stadspark, stadshuis, cafes etc. Ook is er nauwelijks criminaliteit. In het grensgebied, zelfs in het agrarische achterhoek kan ik niet iets vergelijkbaars vinden onder de 600k. Ondanks de grootte van het huis is het jaarlijkse kostenplaatje zeer gunstig: onze wijnkelder kost meer op jaarbasis.

 403. asd says:

  Steven: asd, De euro zou eigenlijk gewoon een handig betaalmiddel moeten zijn. Dan ga je naar Letland of Turkije en betaalt gewoon met euro’s: DAAR is niets mis mee.Maar de Euro is gebaseerd op schulden en niet op waarde dus daar gaat het al mis. Als de Euro stond voor bijv. 10 eieren of nog makkelijker een beetje edelmetaal dan was het een handig ruilmiddel, maar omdat centrale banken zelf bepalen wat “de Euro” waard is en hoeveel ze er van uitlenen is het al een corrupte munt vanuit zichzelf.

  Steven, ben het volstrekt met je eens. Zo behoort een economie in groter verband te werken! Ik heb wat dat betreft veel van de Zwitsers met hun kantonale systeem binnen één van de meest echte democratieën (“Abstimmungen über Gott und seine alte Mur”)mogen leren ondanks neo-liberale invloeden.

 404. asd says:

  Steven; reactie blijkbaar in het spamfilter blijven hangen. Komt later wel.

 405. HNK says:

  asd: Pakte vroeger van ellende al gauw weer een buitenlandse krant om niet in een al te grote dip op Schiphol te landen.

  Haha. Het probleem van mijn generatie is dat we op vakantie nog steeds van alles op de hoogte zijn omdat we verslaafd zijn aan schermpjes die ons dat vertellen. Ik ga deze zomer eens proberen om drie weken geen enkel nieuws te volgen in het buitenland.

 406. RealisT says:

  Deze is leuk: het CPB vs Reality

  http://www.kruger-partners.nl/actueel/ramingen-versus-realisatie-van-het-cpb.html

  De gemiddelde makelaar is betrouwbaarder 🙂

  MediaMark kan beter maar eens naar de kermis gaan voor een groeiprognose.

 407. Animal Crackers says:

  Vroeger, wanneer men naar het buitenland op vakantie ging resulteerde dat niet zelden in ‘n cultuurshock door de aanblik van alle daar aangetroffen ellende. Sinds massatoerisme is welbevonden om de economie van armere goedkopere landen te stimuleren, we het ongeveer als ontwikkelingshulp zijn gaan zien en we het ons vertrouwde welvaartsniveau op locatie kunnen ervaren doordat landen de vakantieresorts op onze behoeften hebben afgestemd waarbij die landen de kansarmen buiten het blikveld hebben gepositioneerd schrikt de massamens wanneer ze eenmaal terug de vertrouwde massamedia raadpleegt…

  En onze economie dan? Zouden we hier ook vakantie kunnen vieren?

 408. hj says:

  Nieuw! De CPB Grafiek-Des-Doods

  zie verder: http://www.geenstijl.nl

 409. ll says:

  hj: Nieuw! De CPB Grafiek-Des-Doods

  Hmmmmmm, lijkt wel een copie van ……

  http://www.ftm.nl/upload/content/images/troika.PNG

 410. ll says:

  hj: Nieuw! De CPB Grafiek-Des-Doods

  Hmmmmmm, lijkt wel een copie van ……

  http://www.ftm.nl/upload/content/images/troika.PNG

  En dat was Griekenland duzzzzz

 411. Stoelgang says:

  RealisT: Wat een treurig hok! Voor de helft zou ik het nog niet willen hebben.

  Nee, het is geen treurig hok, het is een “uitermate licht en prima onderhouden studio-appartement met heerlijk balkon op het zuiden, gelegen op de 1e verdieping van een kleinschalig appartementengebouw, op korte afstand van strand en duinen”.

  Grijp je kans 😀

 412. Nico de Geit says:

  Juan de Meeleezer: Door geldgebrek zijn veel openbare diensten in Detroit uitgevallen en moeten zelfs de straatlichten uit. De stad heeft sinds 2000 meer dan een kwart van zijn inwoners verloren, tot circa 700.000 nu. Veel wijken in Detroit zijn vervallen tot krottenwijken.

  Dat zoiets ook in Nederland kan gebeuren is voor veel mensen moeilijk te accepteren.

 413. Stoelgang says:

  Opmerkelijk is dat er zowel bij de kenmerken als de omschrijving eerst over een starterslening wordt gebabbeld en daarna pas het appartement. Maar feitelijk is het tekenend voor de manier waarop de afgelopen jaren met kopers is omgegaan door de branche. Eerst de lening, dan mag je er een huis bij uitzoeken. Bah.

 414. Stoelgang says:

  ll: Hmmmmmm, lijkt wel een copie van……

  http://www.ftm.nl/upload/content/images/troika.PNG

  En dat was Griekenland duzzzzz

  Die kan je één op één op de NL woning’markt’ plakken, dan klopt ie ook. Alleen de X-as een beetje bijstellen.

 415. Stoelgang says:

  Juan de Meeleezer: Aantoonbare onzin.

  Cijfers E&Y: Totale woning (WOZ?) waarde 1400 Miljard euro, da’s 7 miljoen woningen, gemiddeld 2 ton voor alle koop-en-huur-woningen. Grondprijs in NL gemiddeld 41% hoger dan in Vlaanderen en 35% hoger dan in Duitsland.
  huizenmarkt-zeepbe…ssen/#comment-109205
  Stelling dat NL en BE situatie soortgelijk zijn is lariekoek:
  huizenmarkt-zeepbe…agen/#comment-127212

  Lariekoek
  Ook Kees de Kort rekent in JanMo’s Jan Modaal:
  huizenmarkt-zeepbe…markt/#comment-91501
  en verder nog meer mensen Otto Normalverdiener, (Duitsland) Monsieur Toutlemonde, (Frankrijk) Pepe Pérez, (España) Average Joe (U.K.) en Joe Sixpack (USA)
  huizenmarkt-zeepbe…arkt/#comment-100476

  Apekool
  De huizenprijs in Duitsland ligt een ton lager:
  huizenmarkt-zeepbe…-baan/#comment-79710
  Samenvatting Duitsland:
  huizenmarkt-zeepbe…agen/#comment-127207

  Hogehuizenprijsminnend gespin:
  Belgisch expert, de heer Luc Machon van BIV in Canvas: Ik denk dat ze in Nederland op de huizenmarkt een gróter probleem hebben dan deze in de Verenigde Staten.
  We hebben een expert te pakken die snapt dat Holland overgaat: – vàn gesubsidieerd (100% HRA) huizen leasen (aflossingsvrij, alleen rente betalen) naar – gewoon lenen en weer terugbetalen (rente + aflossing).
  huizenmarkt-zeepbe…eerd/#comment-140855

  De Beste Belgenmop ooit: Die Belgische expert de heer Machon snapt méér van de Hollandse Huizen-”markt” dan welke Hollandse makelleugenaar dan ook
  huizenmarkt-zeepbe…eerd/#comment-140865

  Achterliggende hoofdreden:
  – NL heeft 250% van EU gemiddelde aan schuld. HALLO
  – NL gaat over van gesubsidieerd huizen leasen naar gewoon lenen en terugbetalen. HALLO MAAL TWEE

  Prachtige spin overigens in het blad dat niet genoemd mag worden, Juan heeft het natuurlijk dan ook niet gelezen en kan er inhoudelijk niet op ingaan

  Gracias. Puike reactie 😀 Ik denk dat dit artikel wel het meest schaamteloze gebeuren is in lange tijd. Hoewel: politiek gestuurd zwijgen van banken mag er ook zijn 😉

 416. ll says:

  Ondertussen in de NL

  Rabo verlaagt nu de variabele rent naar 3.3 , gaat tot nu toe precies zoals ik had gedacht ……. 😎 en tegen de tijd dat de rente weer gaat stijgen, ben ik hypotheekvrij, thankxx to Gerhard Hormann ……., joepie ……….

  Stoelgang, heb totaal geen verstand van x assen ……
  Dat plaatje van Jesse zat in mijn geheugen gegrift, precies die inflatie die is meeberekend in die héle foute modelletjes ……… 😉

 417. ll says:

  Ondertussen in Ierland.

  Had deze al eerder gepost, maar is blijkbaar niet doorgekomen, de pensioenpotten gaan nu worden geplunderd ?

  Gamble with 6 billion pension fund …….

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/pensions/coalitions-6bn-gamble-with-pension-fund-29343703.html

 418. ll says:

  tufkaj,

  Moest gisteren even op Vlieland zijn, eerst huis zichtbaar vanaf de boot stond te koop, en nog véél meer, van de 510 huizen staan er nu 47 te koop …….

  http://www.huislijn.nl/koopwoning/friesland/vlieland/

 419. NRW says:

  http://www.nu.nl/economie/3501525/nederlands-huis-even-goedkoop-als-in-buurland.html

  Appels en peren … Neem nou het grensgebied tussen Nijmegen en Enschede en vergelijk de prijzen met dezelfde gebied over de grens: de vraagprijzen liggen nog steeds op het drievoudige.
  Wat concreter: onze vrijstaande winkelbungalow in centrum van een Duitse stad met 25000 inwoners, 10 jaar geleden gekocht voor 190k nu misschien 210k waard, op een eigendomsgrondstuk van 870m2, echte woonopp. 345m2 + in de woning geintegreerde buitenterras van 40 m2, inhoud 1250 kuub, oprit voor 6 autos, onderkelderd, wijnkelder, bioscoop, fitnessruimte, atelier, sauna, binnenmuren 25 cm buitenmuren 40 cm, alle kozijnen dubbelglas aluminium, hoogwaardige marmer en natuurstenen vloeren etc. Verder alle belangrijke voorzieningen op loopafstand: winkels, supermarkten, ziekenhuis, artsenhuis, restaurants, stadspark, stadshuis, cafes etc. Ook is er nauwelijks criminaliteit. In het grensgebied, zelfs in het agrarische achterhoek kan ik niet iets vergelijkbaars vinden onder de 600k. Ondanks de grootte van het huis is het jaarlijkse kostenplaatje zeer gunstig: onze wijnkelder kost meer op jaarbasis.

 420. Stoelgang says:

  tufkaj:
  Hoe tevreden mensen zijn met hun woonomgeving: woningmarktcijfers…et-zijn-woonomgeving

  Complimenten wederom!

 421. ll says:

  Zo raar de site van het blad dat niet genoemd mag worden staat nu al een klein weekje helemaal open……

  Is daar iets aan de hand ?

 422. tufkaj says:

  ll:
  tufkaj,

  Moest gisteren even op Vlieland zijn, eerst huis zichtbaar vanaf de boot stond te koop, en nog véél meer, van de 510 huizen staan er nu 47 te koop …….

  huislijn.nl/koopwo…/friesland/vlieland/

  Ik was er vorig weekend 🙂 Lekker uitwaaien, voor zover dat gaat met twee hele kleine kinderen.

  Vlieland is de gemeente die mijn ‘woningmarkt des doods’ kaart destijds verstoorde, er zijn nl 0 woningen verkocht in afgelopen jaar. Ik deelde te koop/verkocht en om eoa reden bedacht Google dat Vlieland dan maar een TVT van 4 jaar had (ipv oneindig).

 423. hj says:

  even een eenvoudige vraag: wat kan ik het beste doen

  woon in een schitterend huurhuisappartement, kosten ongeveer 400 euro per maand, op de bank: ca 275.000 euro,
  huurverhoging extra was 1.5% van weinig, 1.5% van 400 = 6 euro extra per maand

  wachten?

  precies, met dank aan dit Klojo kabinet

 424. Bug says:

  Voerman: …..We hebben toch niet voor niets een progressief IB stelsel!
  Weet je wel, sterkste schouders zwaarste lasten, heeft niks met socialisme te maken in deze corrupte wereld, maar met medemenselijkheid.

  Hebgier A heeft 1 miljoen netto per jaar nodig om zijn hebzucht te bevredigen. Het moet 52% IB belasting betalen. Het deelt zichzelf dus 2,1 miljoen, nee 2,5 miljoen toe uit de pot. Iets extra voor eventuele tegenvallers. Word IB 75% dan wordt dit uiteraard 5 miljoen. Mocht het bedrijf failliet gaan dan gaat het weer naar het volgende instelling.

  Zo werkt het mijn beste.

 425. Steven says:

  tufkaj,

  Het moet er wel een soort Walhalla zijn op Vlieland gezien die prijzen.. 🙂

  ga er maar gerust van uit dat daar 50 procent minstens vanaf gaat…

 426. Voerman says:

  Bug: Zo werkt het mijn beste.

  Helaas en het is al bijna de standaard levenswijze van bijna heel vermogend Nederland.

  Dat komt van dat straffeloos accepteren “dat het nu eenmaal zo werkt”.

  Toch komt vroeg – of laat de afrekening.

 427. tufkaj says:

  Steven:
  tufkaj,

  Het moet er wel een soort Walhalla zijn op Vlieland gezien die prijzen..

  ga er maar gerust van uit dat daar 50 procent minstens vanaf gaat…

  Ik zou er niet kunnen wonen. Maar voor een weekje vakantie buiten het hoogseizoen raad ik het iedereen die met natuur kan omgaan aan 🙂

 428. Marc says:

  hj,

  Wachten. Jouw rente opbrengsten zijn meer dan de extra huurkosten en bovendien wordt je geld meer waard ondanks de inflatie en de vermogensbelasting indien je het aanwend voor een huis. 2015 is een mooi jaar om toe te slaan.

 429. Nico de Geit says:

  Ik vraag me af of het niet verstandig is spaargeld gewoon uit te geven. De grote vraag is wanneer de grote klappen komen. Als je vermogen met 70% krimpt (op de aandelenmarkt bijvoorbeeld) heb je misschien spijt dat je het niet hebt uitgegeven. Goed om daar vooraf over na te denken.

  Aan de andere kant: ik merk dat het steeds moeilijker wordt om een paar centen te verdienen. Veel mensen doen net alsof hun geld heel veel waard is. Ze vinden dat ik heel blij moet zijn met een paar tientjes. Ik laat ze meestal maar in die waan.

  We zitten in een neerwaartse economische spiraal en ik denk dat het onvermijdelijk is dat bezittingen in waarde gaan dalen. Het ene bezit zal natuurlijk meer dalen dan het andere, maar de algemene trend is omlaag. En dat geldt ook voor de inkomens.

 430. Voerman says:

  Steven: ga er maar gerust van uit dat daar 50 procent minstens vanaf gaat…

  Als er dan tegelijkertijd ook 50% van de bestedings-/financieringsruimte van de consument/huizenkoper afgegaan is, dan schieten wij er met z’n allen niet veel mee op. Ben bang, dat wij een beetje die richting uit aan ‘t gaan zijn.

 431. Steven says:

  Voerman,

  Als je gewoon je geld verdient en dat niet in te dure huizen steekt, ga je er niet beter van worden, maar armer wordt je er niet van. 😉

 432. Voerman says:

  Voerman: Ben bang, dat wij een beetje die richting uit aan ‘t gaan zijn.

  Ik bedoel daarmee te zeggen, dat je momenteel nog geen baksteen moet kopen, laat staan een huis, tenzij je zo rijk bent, dat het allemaal niets uitmaakt.

  Als je echter bezitter/bewoner van een huis bent is het ook buitengewoon dom om momenteel te verkopen als je niet echt moet. Ook hier geldt die regel van de rijkdom uiteraard.

 433. NRW says:

  nu.nl/economie/350…als-in-buurland.html

  Appels en peren … Neem nou het grensgebied tussen Nijmegen en Enschede en vergelijk de prijzen met dezelfde gebied over de grens: de vraagprijzen liggen nog steeds op het drievoudige.
  Wat concreter: onze vrijstaande winkelbungalow in centrum van een Duitse stad met 25000 inwoners, 10 jaar geleden gekocht voor 190k nu misschien 210k waard, op een eigendomsgrondstuk van 870m2, echte woonopp. 345m2 + in de woning geintegreerde buitenterras van 40 m2, inhoud 1250 kuub, oprit voor 6 autos, onderkelderd, wijnkelder, bioscoop, fitnessruimte, atelier, sauna, binnenmuren 25 cm buitenmuren 40 cm, alle kozijnen dubbelglas aluminium, hoogwaardige marmer en natuurstenen vloeren etc. Verder alle belangrijke voorzieningen op loopafstand: winkels, supermarkten, ziekenhuis, artsenhuis, restaurants, stadspark, stadshuis, cafes etc. Ook is er nauwelijks criminaliteit. In het grensgebied, zelfs in het agrarische achterhoek kan ik niet iets vergelijkbaars vinden onder de 600k. Ondanks de grootte van het huis is het jaarlijkse kostenplaatje zeer gunstig: onze wijnkelder kost meer op jaarbasis.

 434. NRW says:

  nu.nl/economie/350…als-in-buurland.html

  Appels en peren … Neem nou het grensgebied tussen Nijmegen en Enschede en vergelijk de prijzen met dezelfde gebied over de grens: de vraagprijzen liggen nog steeds op het drievoudige.
  Wat concreter: onze vrijstaande winkelbungalow in centrum van een Duitse stad met 25000 inwoners, 10 jaar geleden gekocht voor 190k nu misschien 210k waard, op een eigendomsgrondstuk van 870m2, echte woonopp. 345m2 + in de woning geintegreerde buitenterras van 40 m2, inhoud 1250 kuub, oprit voor 6 autos, onderkelderd, wijnkelder, bioscoop, fitnessruimte, atelier, sauna, binnenmuren 25 cm buitenmuren 40 cm, alle kozijnen dubbelglas aluminium, hoogwaardige marmer en natuurstenen vloeren etc. Verder alle belangrijke voorzieningen op loopafstand: winkels, supermarkten, ziekenhuis, artsenhuis, restaurants, stadspark, stadshuis, cafes etc. Ook is er nauwelijks criminaliteit. In het grensgebied, zelfs in het agrarische achterhoek kan ik niet iets vergelijkbaars vinden onder de 600k. Ondanks de grootte van het huis is het jaarlijkse kostenplaatje zeer gunstig: onze wijnkelder kost meer op jaarbasis.

 435. Floor says:

  ll,

  🙂

 436. asd says:

  Animal Crackers: Vroeger, wanneer men naar het buitenland op vakantie ging resulteerde dat niet zelden in ‘n cultuurshock door de aanblik van alle daar aangetroffen ellende. Sinds massatoerisme is welbevonden om de economie van armere goedkopere landen te stimuleren, we het ongeveer als ontwikkelingshulp zijn gaan zien en we het ons vertrouwde welvaartsniveau op locatie kunnen ervaren doordat landen de vakantieresorts op onze behoeften hebben afgestemd waarbij die landen de kansarmen buiten het blikveld hebben gepositioneerd schrikt de massamens wanneer ze eenmaal terug de vertrouwde massamedia raadpleegt…En onze economie dan? Zouden we hier ook vakantie kunnen vieren?

  Dat is nou juist het punt. Vraag mij af of die zwetende rijen toeristen op Schiphol (je moet er toch niet aan denken daar tussen te moeten staan!)nou wel zo’n aanwinst betekenen voor ontwikkelingslanden. Heb mijn twijfels. Zo’n verandering in de samenlevingen aldaar om zich op in te stellen heeft zeker geen welvaart opgeleverd. Eerder afbraak van eigen waardevolle cultuur.

  Nee, dan heb ik meer waardering voor die NL-tandarts, arts of ondernemer, die zich in zijn vrije tijd als stoker of machinist in het zweet staat te werken op een stoomlocomotief of als conducteur omdat hij deel wil uitmaken van een hobby spoorwegmaatschappij, waarvan er vele in NL zijn.

 437. Steven says:

  Waar we aan moeten wennen straks is dat een Chinees net zo veel kan als wij. Dus zij gaan in inkomen omhoog en wij omlaag. Meest domme is dus nu een hoop schulden te hebben terwijl we nu zoveel verdienen.

  huizenprijzen gaan omlaag. de lonen gaan omlaag. De schulden gaan omhoog..

  Dat komt uiteraard omdat men 20.000 kilometer verderop alles goedkoper doet. Nu 300.000 in de min staan zonder special skills is dom (heel dom)

 438. Steven says:

  of het nou voor een huis is of voor een antieke klok (of zo)

 439. black says:

  helaas de goedkope duitse Hypotheken gaan niet door.
  wie had dat verwacht!!

  http://www.gelderlander.nl/algemeen/economie/duitse-hypotheken-uit-koker-dubieuze-zakenvrouw-1.3868227

 440. Nico de Geit says:

  black: de goedkope duitse Hypotheken gaan niet door

  Of het is gewoon een negatieve publiciteitsstunt.

 441. Voerman says:

  black: helaas de goedkope duitse Hypotheken gaan niet door.
  wie had dat verwacht!!

  Ieder nuchter mens?

 442. Voerman says:

  Steven: De schulden gaan omhoog..

  Maakt ieder voor zichzelf uit.
  Kwestie van lanzamer consumeren dan inkomen genereren. 🙂

 443. Voerman says:

  Steven: huizenprijzen gaan omlaag.

  Maken wij zelf uit; domweg niet verkopen. 🙂

 444. Voerman says:

  Steven: de lonen gaan omlaag

  Maken wij zelf niet uit; daar gaat de baas over. 🙂

 445. asd says:

  Steven: Waar we aan moeten wennen straks is dat een Chinees net zo veel kan als wij. Dus zij gaan in inkomen omhoog en wij omlaag. Meest domme is dus nu een hoop schulden te hebben terwijl we nu zoveel verdienen.huizenprijzen gaan omlaag. de lonen gaan omlaag. De schulden gaan omhoog.. Dat komt uiteraard omdat men 20.000 kilometer verderop alles goedkoper doet. Nu 300.000 in de min staan zonder special skills is dom (heel dom)

  Dat mag zo zijn voor een groot deel, maar vergeet niet, dat een Chinees niet kan initiëren, ontwerpen, componeren en muziek maken, maar slechts naäpen, perfectioneren en plagiaat plegen.
  Of het nou gaat om een los Italiaans modestuk of een complete fabrieksinstallatie, het vermogen tot creëren van geestelijk eigendom hebben ze niet. Daarom kopen ze zoveel cultuur, kastelen, wijngaarden, chique hotels, ondernemingen, kortom zaken waar de Europese cultuur aan ten grondslag ligt.
  Zo zal een Chinees technisch perfect viool of piano kunnen spelen, maarrrr… das gewissene etwas zal altijd ontbreken oftewel het verhaal!

  En zo is het met hun innovatieve en creatieve denken nu eenmaal gesteld. Helemaal niet erg, tegelijkertijd wel geruststellend dat ze niet de hele tent kunnen overnemen!

 446. Steven says:
  <