Draaikont Frans Weekers

Het plan van het CDA om het aflossen van de hypotheekschuld fiscaal meer te stimuleren, valt in goede aarde bij staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).

”Daar is niks mee”, aldus Weekers donderdag in het radioprogramma Dit is de Dag. Nog geen jaar geleden zei Weekers bij BNR nog het tegenovergestelde.  Nu gaat hij de mogelijkheden bekijken, maar wees er wel op dat er geld voor gevonden moet worden.

Een aantal maanden geleden dacht Frans Weekers er nog heel anders over..

Elly Rabo

Share Button

256 Reacties

 1. opzoeknaareenappartementje Zegt:

  Voorbereiding op de verkiezingen van 2012.

 2. CD Zegt:

  Op het vorige draadje maakte @V opmerkingen over de Wet Hillen die mij aan het nadenken zet.

  Hoewel ik alleen maar voorstander kan zijn van prikkels die het aflossen van een hypothecaire lening stimuleren, komt het idee van het CDA mij voor als een veredelde vorm van leensubsidie/hypotheekrente-aftrek.

  Zoals ik het begrijp (corrigeer mij als ik het onjuist heb) blijft de hypotheekrente aftrek in een vorm bestaan in combinatie met een afname van het eigen woning forfait (EWF) naarmate er meer afgelost wordt.

  Dit komt toch feitelijk neer op het rondpompen van nog meer belastinggeld t.b.v. leensubsidies? (Met uitschakeling van een gezonde marktwerking als gevolg.)

  Goed dat men wenselijk gedrag wil bekrachtigen (belonen van aflossen), maar het onwenselijke en het pathologisch blijft op deze manier hoogstwaarschijnlijk ongebreideld in stand.

  Geen wonder dat de VVD niet op voorhand tegen is.

 3. ll Zegt:

  Kost alleen maar extra belastinggeld 😉

  Dus goed voor b.v. de heer Donner, profiteert ie lekker dubbel.

  Eerst met volledige HRA aftrek, en daarna strakjes als ie gaat aflossen. Prima timing………..

 4. TulipManIA Zegt:

  Voor degenen die het beste voor hebben met de gezondheid en stabiliteit van de NL’se economie op termijn heb ik de paradoxale stelling:

  Laten we hopen dat de soevereine, banken en economische crises ook NL dermate zullen raken dat hervormingen moeten plaatsvinden door de tucht van de markt.

  Klinkt natuurlijk controversieel maar dat kan politici noodzaken om de economie en de verdeling van welvaart echt broodnodig op de “juiste” schop te nemen… En dat maatregelen welke de zaak nog meer compliceren en nog meer geld laat rondzwerven, tot het verleden gaan behoren.

 5. ll Zegt:

  TulipManIA wat heeft U een schitterende nickname…..

  Wie is dan die markt ? Is die markt dan dezelfde die die gekke frutsels heeft bedacht ? en waardoor nu alle spaargeld van alle Ollanders en de mensen van de hele wereld verdwenen is ?

  En nog steeds bezig is meer en nog meer gekke frutsels te bedenken ?……..laten we het maar innovatieve financiele producten noemen :-), staat wat beter……, maar het blijven frutsels…….

  En is dat die markt met die mooie frutsels die nu zelfs de Centrale Banken in de houtgreep hebben ? en de gouverments ?

  Onder die tucht ?????

 6. TulipManIA Zegt:

  II, ik ben het helemaal met je tegenwerpingen eens.

  De tucht van de markt welke noodzakelijk is, is juist weg. Ik zeg niet dat tucht van de markt betekend dat we de boel aan de haviken overlaten, maar de juiste regulering en standvastigheid aan de dag leggen om te zorgen dat banken en andere onverlaten ons niet naar de slachtbank leiden.

  In plaats van regulering (derivaten, off balance constructies) en het afstraffen van ongebreidelde risico affectie zonder de schuldigen op de blaren te laten zitten zijn marionetten (bijv Draghi bij de ECB, IMF, EC) aan de knopppen aan het draaien ten behoeve van banken en andere inner circle belanghebbenden.

  Nederland is ook een voorbeeld hoe de kluit wordt belazerd. Onder het mom van het behouden van de hypotheekrente-aftrek en andere maatregelen voor de common good worden hervormingen die echt nodig zijn niet doorgevoerd.

 7. Frans Zegt:

  @ Tulpenmania: tja, hervormingen….
  Als je ziet dat in Italie banksters op niet democratische manier de macht hebben gekregen (gegrepen) dat de Draghi een lid van de trilaterale commisie is, ook een bankster, dan weet je welke kant het opgaat.
  Mijn enige hoop is dat er zoveel verdeeldheid is en tegenstrijdige belangen van de elite dat het allemaal ontspoort en dat de wereldwijde bezetting door de banken op die manier een einde neemt.
  Mocht dit allemaal acabadabra zijn dan adviseer ik om eens naar “the money masters” te kijken: een goede basis om een begin van begrip te krijgen wat er zich allemaal aan het afspelen is. (ff googelen, is op youtube te zien)

 8. hugo Zegt:

  OT update over Meerstad. Zoveelste gevalletje socialise the losses, privatise the gains. Wederom mogen de mensen welke hier niets mee te maken hadden de verliezen betalen…

  ”Meerstad is door de financiële crisis in zwaar weer terechtgekomen. Er is een verlies van 60 miljoen euro ontstaan, waarvan 40 miljoen op tafel wordt gelegd door de gemeente Groningen. De overige partijen, waaronder de gemeente Slochteren en de provincie, nemen de rest voor hun rekening. Groningen reserveert daarnaast nog eens 52,5 miljoen extra om mogelijke tegenvallers op te vangen.”

  Ik gok dat je die 52,5 miljoen met vijf mag vermenigvuldigen voordat dit debakel is afgehandeld..

  powned.tv/nieuws/b…_voor_groningen.html

 9. TulipManIA Zegt:

  Frans, dank je wel voor de verwijzing. Ik zal er zeker even naar kijken.

  Het lijkt er zeker op dat we afstevenen op een wereld waarin bepaalde partijen het volk en hele landen in de houtgreep nemen. Daar moeten we korte metten mee maken, voordat het te laat is. Na de tweede wereldoorlog is er een samenklontering op meerdere vlakken gekomen, allerlei onafhankelijke landen zijn nu gegroepeerd in unies (Europa, Americas, Africa, AP), banken zijn enorm groot geworden, centrale banken hebben het grotendeels voor het zeggen, evenals bijvoorbeeld het IMF. De boze tongen beweren dat de VN de voorloper is van de wereldstaat, het IMF/Wereldbank de voorloper is van de echte wereldbank en dat legers steeds meer gaan samenwerken om uiteindelijk de wereldorde te bewaren…

  Ik hoop maar dat ze ongelijk hebben…

 10. asd Zegt:

  @9 TulipMan/A: “centrale banken hebben het grotendeels voor het zeggen”.

  De Schweizerische National Bank, SNB,
  pleurt sinds kort grote hoeveelheden Francs op de markt, waarbij – relatief gezien – de hoeveelheden Dollars en Euro’s van de Fed en de ECB in het niet vallen, nu en in de toekomst.

  Het heet om de koers op 1,20 Chf voor 1 Euro te houden, omdat de Zwitserse Franc anders te duur wordt tengevolge van de acties van de ECB en de Fed en dat is logischerwijze schadelijk voor de export van het Alpenland. Heel plausibel.

  Of “steckt dort etwas anderes hinten”, gezien de rol van Zwitserland in de wereld (van vermogenden)?

 11. nhz Zegt:

  TulipManIA: De tucht van de markt welke noodzakelijk is, is juist weg.

  inderdaad, het wordt hoogste tijd voor austerity; niet voor onschuldige burgers, maar voor banksters, politici, scheefleners en ander tuig dat de huidige problemen veroorzaakt heeft. Misschien een mooie wens voor 2012, dat we eindelijk eens wat echte marktwerking krijgen …

  hugo: Ik gok dat je die 52,5 miljoen met vijf mag vermenigvuldigen voordat dit debakel is afgehandeld..

  ja, en denk maar niet dat de verantwoordelijke politici er iets van leren. Die gaan in hun huidige baan vrolijk voor nog veel grotere schade zorgen.

  asd: Of “steckt dort etwas anderes hinten”, gezien de rol van Zwitserland in de wereld (van vermogenden)?

  over vermogenden gesproken, de recente schermutselingen tussen de Amerikaanse belastingdienst en de Zwitserse banken zijn zeker interessant. Ik begrijp dat voorlopig de echt vette Amerikaanse vissen (en vermoedelijk iedereen met goede politieke connecties) buiten schot blijven, maar dat de kleinere visjes die zwartsparen in Zwitserland keihard aangepakt worden. Dit moet toch kwaad bloed zetten bij de onderlaag van de elite zou je denken, en ook bij banken als UBS die zo een hoop klandizie en vertrouwen kwijtraken.

 12. tufkaj Zegt:

  OT, Willem Middelkoop voorspellingen voor 2012:

  Nederlandse huizenprijzen gaan scherp dalen

  De Nederlandse huizenmarkt gaat volgens Willem veel pijn lijden. We hebben al een correctie gehad maar de daling zal versnellen. De markt zit op slot en de huizenprijzen gaan volgens hem dan ook scherp lager. Hij maakt zich daar zorgen om. “De huizenprijzen gaan scherp dalen. Verzilver de overwaarde en ga huren.”

  Middelkoop voorziet een daling vanaf de top van minimaal 30%. De helft is al gerealiseerd. Mensen die een huis verkopen moeten een lage prijs vragen anders worden ze gedwongen het tegen een nog lagere prijs van de hand te doen.

  dekritischebelegge…-zilver-keren-terug/

 13. Dawg Zegt:

  Da’s natuurlijk een lastig probleem: naarmate je meer aflost op je hypothecaire lening kun je minder hra claimen. Maar, ik maak me geen zorgen. Ik denk dat de politiek deze onrechtvaardigheid wel glad zal weten te strijken.

 14. renren Zegt:

  @ TulipManIA
  ‘Frans, dank je wel voor de verwijzing. Ik zal er zeker even naar kijken.’

  Even naar kijken is er niet bij. The money masters duurt een dikke drie uur.

 15. AVE Zegt:

  @Tulipmania

  Ik denk dat het een politiek probleem is. Men wil de eigen politieke agenda zo lang mogelijk overeind houden:

  De MER en SDI milieumaatregelen o.a. wegenbelasting-, BPM en bijtellingsvrij auto’s, maar vooral alternatieve energievormen (windmolenparken zonder enige positieve bijdrage)……kosten ons 18 miljard.

  Hé, toevallig, de bezuinigingen bedragen ook 18 miljard.

  Ik kan me zo voorstellen dat de meeste mensen toch liever betaalbare gezondheidszorg hebben dan een windmolenpark op de Noordzee dat vanwege de onderhoudskosten maar stilgezet is.

  In Spanje en Portugal is men al zover, daar worden de subsidies aan zonne-energie stopgezet. Kostte meer geld dan het opleverde.

  Wel opvallend dat ook dit thema, evenals de HRA en ontwikkelingshulp niet bespreekbaar is bij het CDA.

 16. TulipManIA Zegt:

  Renren, inderdaad 🙂

  Ik zie nu ook dat deze volledige documentaire drie uur duurt. Ben net door de eerste 15 minuten heen.

  Heb meer en meer het idee dat we met zijn allen de verdommenis in worden geholpen (bewust dan wel onbewust) waarna uit de smeulende puinhoop ineens reddende engelen zullen opstaan met het voorstel tot het instellen van nieuwe instituties die de mensheid zullen “redden”. En oh wat zullen we met zijn allen deze instituten met hun nieuwe voorstellen omarmen omdat het alternatief oh zo slecht zal uitvallen.

  De geesten zijn over de jaren al rijp gemaakt. De VN, het IMF, het internationaal gerechtshof (ja, NL sleept er ook wat uit) en wat niet meer zal als nieuwe realiteit zo logisch lijken. Nu alleen nog de wereldmunt verder ontwerpen…

 17. Frans Zegt:

  @ 15 Tulipmania: Bewust.
  Echt de documentaire kijken: dan wordt een hoop duidelijk!

 18. Frans Zegt:

  @ AVE: heb je links betreft de alternatieve energiebronnen die niet renderen? Ben zeer geinteresseerd hier meer over te weten te komen. (ook al stemt het **alweer** niet vrolijk).

 19. Frans Zegt:

  James Turk:

  The ECB is trying to keep these banks liquid, but it is not doing anything to solve the real problem which is many of these banks are insolvent. The banks are sitting on mountains of bad debt that is related to the bursting of the real estate bubble, as well as government bonds, the repayment of which is questionable….

  kingworldnews.com/…h_Straight_Year.html

 20. azijnseikerT Zegt:

  Lijkt me nogal logisch om bij veranderende omstandigheden je mening te wijzigen. Het getuigt van gezond verstand om niet steeds bij je standpunt te blijven. Of verkiezingen daarbij een rol spelen, zal me worst wezen. Het zou er alleen maar van getuigen dat een systeem werkt.

  @Frans zoek zelf maar eens op google op “rendabel windenergie” of “rendabel zonne energie”. Het draait grotendeels op subsidies of indirecte subsidies, concurrerend is het in ieder geval niet.

 21. TulipManIA Zegt:

  azijnseikerT, ik ben het roerend met je eens.

  Uiteraard heb je mensen die onafhankelijk van gewijzigde informatie hun mening wijzigen alleen maar om politiek gewin. Dat is natuurlijk verwerpelijk.

  Maar het wijzigen van je standpunt omdat de wereld om ons heen verandert, en daardoor nieuw beleid moet worden ontwikkelt om daarop in te spelen, is noodzakelijk.

  Echter, politiek gezien wordt dat als draaien uitgelegd, het heeft een negatieve connotatie.

  Het zou politici wat meer sieren om er gewoon voor uit te komen dat hun vorige standpunt nu niet meer houdbaar is en dat wijzigen van de koers noodzakelijk is.

  Dat is echt “besturen”, het woord zegt het al, er moet wel worden gestuurd

 22. nhz Zegt:

  AVE: De MER en SDI milieumaatregelen o.a. wegenbelasting-, BPM en bijtellingsvrij auto’s, maar vooral alternatieve energievormen (windmolenparken zonder enige positieve bijdrage)……kosten ons 18 miljard.

  je bent wel echt kampioen manipulatie en bewust onjuiste berichtgeving, nietwaar? Je zou zo milieuminister voor de PVV kunnen worden.

  Frans: @ AVE: heb je links betreft de alternatieve energiebronnen die niet renderen? Ben zeer geinteresseerd hier meer over te weten te komen. (ook al stemt het **alweer** niet vrolijk).

  tja, zullen we het eerst eens hebben over de super goedkope kerncentrales? In mijn provincie werd begin jaren ’60 beloofd dat de energiemeters zouden verdwijnen, met atoomstroom zou energie zo goedkoop worden dat het voor iedereen gratis zou zijn. Sinds de kerncentrale er staat zitten we hier altijd bij de duurste regio’s van het land, en dat is ondanks miljarden aan staatssubsidies. En voor die nieuwe ‘goedkope’ kerncentrale moet dan ook nog het stroomtarief fors omhoog, anders is het niet rendabel. En maar wauwelen over goedkope atoomstroom.

  azijnseikerT: Het draait grotendeels op subsidies of indirecte subsidies, concurrerend is het in ieder geval niet.

  wat is er dan wél concurrerend? Olie, gas en steenkool als je alle milieukosten buiten beschouwing laat? De olie industrie is MET AFSTAND de grootste subsidie/belastingkorter slurper ter wereld, het gaat om een paar honderd miljard per jaar en dan tellen we de talloze olie-oorlogen nog niet eens mee. Vergeleken daarmee stellen de subsidies voor de alternatieven niks voor, en dat gaat dan ook nog voor het overgrote deel naar kernsplijting en kernfusie, m.i. zeer ongewenste ook zeer onrendabele technologie. Wat er aan zon, wind etc. besteed wordt is hooguit een paar % van wat er naar olie, gas en steenkool gaat. Maar ja, vooral vasthouden aan het idee dat alternatieven slecht zijn voor de portemonnee, en dus ‘slecht’.

 23. floor Zegt:

  Las laatst ergens dat een groot deel van al die zogenaamde “groene energie” hier in dit land afkomstig is van franse en duitse kerncentrales.
  Denk dat het grote probleem van deze wereld heel eenvoudig te omschrijven valt, gewoon één grote oplichtersbende, die in hoge maten gefaciliteerd wordt door die oneindige stroom subsidies.
  Subsidies zijn killing, afschaffen allemaal en daar versta ik ook de ontwikkelingshulp onder.
  En ook inderdaad die voor die achterlijke windmolenparken en zonnepanelen, tenzij dat ineens zomaar een stuk goedkoper blijkt te kunnen natuurlijk.

 24. floor Zegt:

  Oh, welke bank was dat ook alweer die het verstrekken van hypotheken weer geheel in eigen hand wilde nemen?
  Dus niet meer via b bijv. de Hypotheker?
  De Hypotheker ziet de bui al hangen en wil nog graag even de laatste slag slaan door lieden zoals boven genoemd voor de laatste keer uit te knijpen.

 25. nhz Zegt:

  floor: Denk dat het grote probleem van deze wereld heel eenvoudig te omschrijven valt, gewoon één grote oplichtersbende, die in hoge maten gefaciliteerd wordt door die oneindige stroom subsidies.
  Subsidies zijn killing, afschaffen allemaal en daar versta ik ook de ontwikkelingshulp onder.

  eens; en wat subsidies betreft kunnen we beginnen met afschaffen van die megasubsidies voor olie, kolen en gasboeren. Ik ben er van overtuigd dat de echte alternatieve energiebronnen dan voor veel toepassingen zeer rendabel zullen blijken, ook zonder subsidie (daarbij zie ik liever solar dan wind, om allerlei redenen). Het zal wél betekenen dat de directe kosten van energie omhoog gaan, en dat de viespeuken meer moeten betalen resp. failliet gaan (de grote aluminiumsmelter naast de kerncentrale Borsele is sinds deze week failliet; toeval dat de beslissing over de tweede kerncentrale ineens is uitgesteld??).

  Dawg: Het kan geen kwaad daar nog eens goed naar te kijken.

  vanzelfsprekend herijken bij de Hypotheekshop, a 150 euro of nog meer per uur. Blijkbaar moet er nog even wat omzet gedraaid worden voor eind van het jaar 😉

 26. ll Zegt:

  @ Dawg, nieuw verdienmodel van de Hypotheker, schuldhulpverlener 🙂

 27. ll Zegt:

  ING stelt krimpprognose bij 😉 , daling huizenprijzen tot 2013

  telegraaf.nl/dft/n…gemoet__.html?sn=dft

 28. Bug Zegt:

  ave

  In Spanje en Portugal is men al zover, daar worden de subsidies aan zonne-energie stopgezet. Kostte meer geld dan het opleverde.

  Ach ja, korte termijn denken is ook een vorm van denken. Als we als europa zijnde nou de pig landen nou eens de komende 30 jaar volgooien met zonnepanelen e.d. dat is goed voor hun economie en dient ook een strategische energie plan voor europa.
  Nog even samenwerken met Marokko, tunesie en Turkije. Daarnaast kan al die daar opgewekte energie ook aangewend worden voor onziltingsinstallatie’s en kan men eindelijk ook eens gaan beginnen met Spanje te herbossen voordat dat een grote zandbakk wordt.

  Zomaar wat gedachten bij zo’n regeltje van jou. Maar ach dat zal wel niet kunnen omdat dat niet rendabel of te utopisch is.

 29. Dawg Zegt:

  ll,

  LOL

  “…..passen veel hypotheken door de huidige financiële crisis en de daarmee gepaard gaande waardedaling van woningen niet meer in de huidige tijd.”

  ,,Anders dan voor de crisis kun je er niet automatisch vanuit gaan dat de waarde van een woning zal toenemen. Daar moet de hypotheek wel op berekend zijn.”

  Je kunt inderdaad maar beter lachen om de schijnheiligheid van dit soort uitspraken dan je er aan te ergeren of er van over je nek te gaan.

 30. papo Zegt:

  Als we onze levensstijl (comfort, mobiliteit en vermaak) willen behouden zal er behoefte zijn aan energie. Efficiente technologie kan deze behoefte verlagen, echter in de opkomende continenten/markten zal de behoefte (die nu relatief laag is) voorlopig alleen maar toenemen.

  Dat er nu redelijk makkelijk toegang is tot aardolie maakt alternatieve duurzame bronnen relatief duur. Zijn echter de volgende zaken doorberekend in de olie prijs?
  – Hoeveelheid aardolie is beperkt, dus door nu alleen alle makkelijk toegankelijk energiebronnen aan te wenden wordt de kosten van de lastiger te verkrijgen energie doorgeschoven naar toekomstige generaties.
  – Aardolie is niet alleen een brandstof, maar ook een grondstof voor de chemie. Lijkt erg verspillend om deze nu massaal aan te wenden voor onze energievoorziening.
  – In hoeverre zijn de kosten van de oorlogen (Irak) doorberekend in de energieprijs?
  – In hoeverre zijn de kosten van het reinigen van de vervuiling doorberekend in de energieprijs?
  – En dan vervuiling die niet gereinigd (kan) worden en het menselijk leed (ziektes e.d.) wat daaruit voortkomt… Hoe worden deze kosten doorberekend.

  Dus hoewel voor de met olie geproduceerde energie momenteel een lage kostprijs gerekend wordt, kun je afvragen of je verstandig bezig bent om voornamelijk hiervan gebruik te maken. Naar mijn mening moet er gezocht worden naar duurzame (=niet eindige) bronnen en conversies en deze moeten gebruikt worden, ook als de kostprijs hiervan hoger is. Zolang er geen zinvolle energiebron gevonden is moet maximaal ingezet worden op efficientie verhoging en matigen van energie verbruik.

  Gezien de schaatste van geld bij de gemiddelde consument is het logisch dat deze kiest voor de energiebron met de laagste prijs. Daarom is er naar mijn mening een belangrijk sturende rol weggelegd voor de overheid in de vorm van ondersteuning van R&D, belastingen en subsidies. Ik ben in zijn algemeenheid tegen marktverstorende (fiscale) regelingen (zoals bijv. HRA, NHG), maar ben geneigd om een uitzondering te maken voor het energie vraagstuk (Hoewel het laatst in de USA ook weer verkeerd ging bij Solyndra) gezien de relevantie ervan en mijn twijfels of dit door de mark alleen opgelost gaat worden.

 31. Steve Zegt:

  @23 floor

  ‘In eigen hand nemen’ betekent hier gewoon stoppen. Nederlandse hypotheken zijn TOXIC waste op de Nederlandse bankbalansen geworden:
  nrc.nl/nieuws/2011…-problemen-met-geld/

  De rente zal dus de lucht in schieten. Het is natuurlijk niet toevallig dat werkelijk iedereen binnen de huizen-maffia het over aflossen heeft gezien de credit-crunch waar men in zit.

  Banken willen geen geld meer aflossen omdat ze het te druk hebben met het repareren van hun balansen.

  SNS
  amweb.nl/nieuws/in…oductie.169833.lynkx

  BNP-Paribas
  amweb.nl/nieuws/in…derland.169762.lynkx

 32. Steve Zegt:

  Ik bedoelde boven natuurlijk “Banken willen geen geld meer uitlenen …”

 33. KariZ Zegt:

  Staat toch al vol open die geldpers?

  Waar kwam die 480 miljard anders vandaan?

 34. FT Zegt:

  @Allen,

  Ik zie een aantal discussies over energie.
  Kijk eens naar dit verhaal:
  De E-CAT

  http://ecat.com/

  http://www.ecatnews.net/

  De E-CAT (Energy Catalyzer) is een vorm van koude kernfusie, waarbij Ni+H wordt omgezet in Cu. Dit wordt gedaan door een geheime katalysator toe te voegen.

  Het verhaal ziet er erg plausibel uit, er worden op diverse plaatsen op aarde testen gedaan om de claim te valideren. Maar of het waar is of een HOAX? Ik ben er nog niet uit.
  Als de claim waar is, dan koop je straks voor ca 2000 euro een reactortje voor in de meter kast die voldoende is om een normaal huishouden op te draaien. Bijvullen hoeft (bijna) niet.

  Maar wat klopt er niet aan dit verhaal?
  Fe-56 is het stabiele eindproduct van alle nucleaire reacties. Alles hoger dan Ijzer laat zich splitsen, alles lager dan IJzer laat zich fuseren (Met netto energie opbrengst).
  Dus in dit geval zou er energie bij moeten om deze funsie tot stand te brengen, dus wat is de rol van de katalisator in deze?

 35. Ralph Zegt:

  Wie H zegt moet ook B zeggen: iex.nl/Column/6951…et-ook-B-zeggen.aspx

 36. Dawg Zegt:

  KariZ,

  Tuurlijk, de kloof tussen zeggen en doen bij de ECB wordt groter en groter. Bini Smaghi vertrekt bij de ECB en hoeft nu wellicht wat minder de schijn op te houden.

 37. nhz Zegt:

  Bug: Nog even samenwerken met Marokko, tunesie en Turkije. Daarnaast kan al die daar opgewekte energie ook aangewend worden voor onziltingsinstallatie’s en kan men eindelijk ook eens gaan beginnen met Spanje te herbossen voordat dat een grote zandbakk wordt.

  er lopen sinds kort twee grote private initiatieven in die richting (ik dacht in Marokko, niet helemaal zeker; in ieder geval in/bij de Sahara). De opwekking van energie is daarbij inderdaad gekoppeld met ontzilting en tuinbouw, mogelijk t.z.t. ook bosbouw.
  Lijkt me een uitstekende investering; ik zou zo meedoen als het kon.

  papo: – In hoeverre zijn de kosten van de oorlogen (Irak) doorberekend in de energieprijs?

  niet, en dat maakt alle conventionele berekeningen direct absurd. Reken minimaal 1000 miljard subsidie per jaar voor het afdwingen van ‘goedkope’ olie (dit dus nog bovenop de +/- 380 miljard die de olie/steenkool/gas industrie jaarlijks aan subsidies en belastingkortingen krijgt). De maatschappelijke kosten op termijn schat ik minstens ook in die orde van grootte. Kortom, als dit wordt doorberekend dan is deze ‘goedkope’ energie vele malen duurder dan bijv. zonnestroom.

  Dawg: ,,Ik snap de quasi-religieuze discussies over kwantitatieve verruiming niet”, zei Bini Smaghi tegen de krant.

  ik snap het ook niet, want de ECB heeft het afgelopen jaar al als een gek geld bijgedrukt, maar dan via de achterdeur. Het is een volkomen achterhaalde discussie, die alleen dient om de indruk te wekken dat bij de ECB ‘its all zbout zee price stabeeleetee’.

  FT: Maar of het waar is of een HOAX? Ik ben er nog niet uit.

  koude kernfusie is wetenschappelijk gezien gewoon onbewezen. Er zijn honderden zo niet duizenden van dit soort bedrijven, op basis van koude kernfusie, bolbliksems, allerlei exotische Tesla ideen, t/m antimaterie enz. Het verhaal heeft alle kenmerken van een slim opgezette ‘hoax’, bedoeld om investeerders en overheden geld afhandig te maken. Wat dat betreft moet je de jongens van de warme kernfusie nageven dat ze het veel handiger spelen: ze beloven al 70 jaar lang dat het binnenkort (10-20 jaar) rendabel is, en hebben in die periode voor ver door de 100 miljard aan subsidie ontvangen, zonder ook maar enig praktisch nut te kunnen aantonen.

  Overigens: de laatste jaren werden we in de pers (zeker hier in Zeeland) doodgegooid met verhalen dat her kernafval probleem oplosbaar is met nieuwe technologieen. Dat is uiteindelijk ook allemaal te herleiden tot koude kernfusie; wel vermakelijk, want als je zo van je kernafval af zou kunnen komen zijn kerncentrales helemaal niet meer zinvol …

  FT: dus wat is de rol van de katalisator in deze?

  bijna al die soort bedrijven hebben een ‘geheim element’ in het proces dat zorgt dat iemand anders het niet kan nadoen, en zo kan aantonen dat het niet werkt.

 38. Apeldoorn Zegt:

  nhz: koude kernfusie is wetenschappelijk gezien gewoon onbewezen.

  Wat onbewezen is, is niet automatisch onwaar: topdocumentaryfilm…ion-fire-from-water/

  De hele energiesector zit niet te wachten op dit soort ontdekkingen: “power to the people” is natuurlijk niet de bedoeling.

 39. dr.t Zegt:

  Ik moet komend maand een keuze maken om mijn hypotheekrente periode te verlengen.
  Ik denk eraan om het voor een periode van minimaal 10 jaar vast te leggen.
  Als dan over een half jaar de rente, zoals jullie verwachten omhoog schiet, dan zit ik goed.
  Dan kan ik wellicht aan een aspirantkoper ook mijn hypotheek lening aanbieden als onderdeel van de verkoop.
  Lijkt jullie dit een goede strategie?

 40. KariZ Zegt:

  Sparen doe je niet in fiat.

  Daarom staat de gouden poort ook open. Dankzij de Ecb/Euro. Goud MTM op de balans. Itt de Fed.

  Goud zit al in een bullmarket sinds de introductie van de euro en da’s geen toeval.

  Daarom is fysiek goud kopen in EU ook vrij van BTW (itt tot zilver).

  Fysiek goud. Buiten het financieel systeem. In eigen beheer. Denk aan MF Global.

  jessescrossroadsca…uidate-customer.html

 41. KariZ Zegt:

  @38

  Zo lang als mogelijk vastleggen.

  Jouw kostbare bezit is niet het huis waar je in woont maar de langlopende hypotheek die je hebt tegen de huidige rente.

  Dat kwartje gaat bij heel veel nederlanders vallen de komende jaren. Goedschiks of kwaadschiks.

  Think about it…

 42. dr.t Zegt:

  Was mijn idee ook 🙂 wellicht leg ik het wel voor 20 jaar vast!

 43. KariZ Zegt:

  Als die mogelijkheid er is moet je dat zeker doen.

  Stel je voor de huizenprijs blijft dalen de komende jaren. Echter, ook jouw huis natuurlijk.

  Maar je wilt toch ‘wooncarrière’ maken!

  Dus (er van uitgaand dat je je baan behoud komende tijd): je verkoopt jouw huis met verlies. Vervolgens groei je door naar een groter huis dat relatief nog harder in waarde is gedaald dan het jouwe (het duurdere segment daalt immers harder) en je neemt je hypotheek mee die je onder de huidige gunstige voorwaarden hebt vastgelegd.

  De bank zal wel om wat spaargeld vragen natuurlijk.

  Zo gemakkelijk als het de afgelopen 15/20 jaar ging is echt verleden tijd.

 44. KariZ Zegt:

  Mensen die geen cash hebben maar wel op korte termijn een huis willen kopen moeten nu zo hard als ze kunnen naar de bank rennen voor een hypotheek.

  Hoe lager de huizenprijzen worden hoe sneller de banken de kredietkraan dicht gaan draaien. En het ‘mooie’ is: de kredietkraan loopt altijd nét ietsje voor op de dalende huizenprijs. Gewoon de omgekeerde dynamiek van de afgelopen 15/20 jaar toen de banken bij een stijgende huizenprijs de financiering telkens iets versoepelde en de vraag in stand hield (waardoor de huizenpijs weer verder kon stijgen.

  Potentiële vraag naar huizen is nu dan ook niet belangrijk meer. Vraag komt immers pas NA financiering.

  Mensen met een baan en eigen geld kunnen natuurlijk gerust nog ff wachten. Immers: liever een kleine lening tegen een hoge rente dan omgekeerd.

 45. KariZ Zegt:

  KariZ:
  Mensen die geen cash hebben maar wel op korte termijn een huis willen kopen moeten nu zo hard als ze kunnen naar de bank rennen voor een hypotheek.

  Zij zijn eigenlijk al 6/9 maanden te laat. Het proces is al in volle gang.

  Waarom jou een risicovolle lening (met een in waarde dalend onderpand) geven als ze bij de ECB voor 1% aan het infuus kunnen om hun balans op te poetsen?

 46. KariZ Zegt:

  alea iacta est

 47. Maarten Post Zegt:

  “Driekwart huurhuizen komt te koop” — Oei, nog meer aanbod, nog sterker dalende prijzen.

  nos.nl/artikel/324…en-komt-te-koop.html

 48. Dawg Zegt:

  KariZ,

  Deze Jim Sinclair al beluisterd?

  kingworldnews.com/…23_Jim_Sinclair.html

 49. opzoeknaareenappartementje Zegt:

  @ Maarten Post

  Dat in combinatie met een NHG die wordt verlaagd in 2012 en een deflatieverwachting… Auw, dat gaat zeer doen.

 50. KariZ Zegt:

  Ja vanochtend toevallig. Sinclair is the best.

  Eerst MF Global, toen die $-swap, dan gaan weer de geldsluizen open bij de ECB. Fundamenteel wint de goudbullmarkt aan kracht. ‘See you at $4500’.

  We zitten in een deflationair scenario dat onhoudbaar is bij de huidige mondiale schuldposities.

  Daarom wordt alles gecounterd met ongebreidelde liquiditeits-creatie. we gaan inflateren big time.

  Dus mensen die cash hebben om een huis te kopen moeten oppassen niet alsnog bij hun ballen gepakt te worden.

  Er zijn meer manieren om geld te verliezen dan alleen bij het kopen van een te duur huis.

  Inflatie is een onzichtbare dief, onbegrepen door het grote publiek. Toenemende inflatie bij de huidige lage rentestanden leidt tot collectieve verarming. Te beginnen bij de pensioenfondsen.

  Europe is the detonator…the US$ is the bomb:

  leap2020.eu/GEAB-N…e-country_a8481.html

  De Schuld van de US nam alleen al in de maand november met 140+ miljard $ toe. 1 Maand!

  US$ is de world Reserve Currency…dit gaat gewoon fout aflopen. Euro-gedoe is niet het begin van het einde maar het einde van het begin.

 51. hugo Zegt:

  floor: Las laatst ergens dat een groot deel van al die zogenaamde “groene energie” hier in dit land afkomstig is van franse en duitse kerncentrales.

  Groot deel van de zogenaamde groene stroom is inderdaad atoom- en kolenstroom. Kwestie van creatief boekhouden. Meeste Scandinavische landen halen hun meeste energie uit waterkracht. Ze zijn dus veel schoner dan moet van al die flut verdragen. Op papier exporteren nu ze een deel van die stroom naar oa NL en op papier importeren ze vieze NL stroom. NL wat schoner op papier en Scandinavië wat viezer, zijn ze allebei braaf. Kost je al NL wel wat maar dan heb je ook helemaal niets bereikt. Zijn we gek op in dit land / continent.

 52. WC eend Zegt:

  De klappen vallen het hardst in de plaatsen met de meeste corporatiewoningen.

  Amsterdam West, Oost, maar ook de Pijp zullen in 2012 een neerwaartse prijscorrectie laten zien.

  Vervolgens wijken als het Museumkwartier, Apollobuurt en Willemspark. Deze laatsten hebben weinig corporatiewoningen, maar de vraag naar woningen in deze wijken zal teruglopen omdat kopers andere wijken steeds aantrekkelijker gaan vinden door de lagere prijzen.

  Waar stopt het? Laten we zeggen dat er uiteindelijk 1500 per m2 van de prijs af zal gaan in alle wijken in Amsterdam.

 53. KariZ Zegt:

  Turkey lifted its gold reserves by a hefty 1.328 million troy ounces, or 30%, last month as central banks around the world maintained their positions as net buyers of the precious metal.

  According to data from the International Monetary Fund, the Turkish central bank increased its gold reserves to 5.758 million ounces in November, from 4.429 million ounces the month prior. This followed a rise of 697,000 ounces in October, the latest IMF figures show.

  online.wsj.com/art…116010889936678.html

 54. nhz Zegt:

  Apeldoorn: Wat onbewezen is, is niet automatisch onwaar:

  dat zeg ik ook helemaal niet, dat het onwaar is. Ik zou er alleen geen grote geldbedragen insteken totdat ze met iets komen dat objectief controleerbaar is. Dit gewoon gebaseerd op gezond verstand, ‘too good to be true’ en de ervaring met talloze voorgangers van dit soort bedrijven, die allemaal fantasten of oplichters bleken.
  _________________

  OT: ik zag net op zerohedge een mooie term ter overdenking voor de kerstperiode en het nieuwe jaar:

  Peak Loot

  veel gekker kan het niet worden; dus het kan niet lang meer duren voordat de parasieten zich op de eigen gelederen richten. Misschien al begonnen trouwens, met MFGlobal etc. Blijft nog de vraag welke parasiet als laatste overblijft, maar ik vrees dat ik het antwoord al weet.

 55. gekke gerritje Zegt:

  nu.nl/economie/270…-koop-aanbieden.html

  Stel ik zou het willen kopen.
  Ik weet niet wat ze dan aan de vraagprijs gaan doen,maar ben wel gek als ik ipv 520 huur ineens bruto 1400 euro hypotheek zou gaan betalen.
  Is die na 30 jaar natuurlijk wel klein stukje van mij maar of dat het waard is?
  Wel leuk wat extra aanbod op deze markt is altijd welkom!

 56. floor Zegt:

  Kunnen we hier een discussie opzetten over die 75% huurwoningen die aan huurders verkocht gaan worden?
  Kan mijn vinger er niet achter krijgen wat hier de truq gaat worden, want vertrouwen doe ik ze per definitie niet.
  Ik bedoel, uitsluitend nog meer aanbod en daardoor prijsdaling is mij te makkelijk, aangezien onze roverheid daar geen baat bij heeft, dus dat is ‘m niet.
  Iemand?

 57. KariZ Zegt:

  @53 Goldman

 58. WC eend Zegt:

  @floor

  Kassa voor banken: 75% van de corporatiewoningen wordt verkocht en gefinancierd met een hypotheek.

 59. floor Zegt:

  @gekke gerritje
  Max sociale huur is E652, dus even op de amerikaanse manier uitgerekend (jaarhuur/prijs huis = 5%), betekent dit, 652×12 mnd = 7824
  aan huur per jaar.
  Bij een hypotheekrente van 5% zou dit betekenen dat het huis dus E 156.480 gaat kosten.

 60. floor Zegt:

  @WC eend
  Inderdaad, das numero uno.

 61. Dawg Zegt:

  floor,

  Vroeg het me ook al af wat hier achter kon steken. Mischien floppen er teveel commerciele avontuurtjes van de WBV’s en ziten die nu krap bij kas.

 62. floor Zegt:

  @54 mezelf
  Vraag mij af hoeveel pandjes er in onze goddelijke hoofdstad voor die prijs weg mogen.

 63. tufkaj Zegt:

  Volgens mij willen de corporaties helemaal niet verkopen hoor. Kabinet wil gewoon de huursector terug dringen volgens mij.

 64. floor Zegt:

  @Dawg
  Dat zou best nummer twee kunnen wezen, aangezien ik nog nooit een voorstel zo snel aangenomen heb zien worden.
  Afgelopen woensdag werd er zogenaamd nog hevig geprotesteerd over deze nieuwe actie.

 65. Scheefwoner Zegt:

  Maarten Post:
  “Driekwart huurhuizen komt te koop” — Oei, nog meer aanbod, nog sterker dalende prijzen.

  nos.nl/artikel/324…en-komt-te-koop.html

  Maarten,

  Ben benieuwd met welke aanbieding ze gaan komen dan. Ik huur deze woning vanaf 1992 en heb in die tijd euro 75000 aan huur betaald. Deze huizen zijn in 1989 gebouwd voor hfl 170000 (euro 77142) Heeft de woningbouwcorporatie minder voor betaald in de bulk.

  Ik betaal nu 520 euro huur dus als ik hetzelfde wil blijven betalen maar dan aan hypotheek komen we met een annuïteitenhypotheek op 30 jaar (zonder HRA) op een bedrag van 100000 euro uit.

  Als Rutte er nou zo’n succes van wil maken moet hij meteen bedingen dat de prijzen dermate laag moet zijn en gebaseerd zonder HRA mogelijkheid. Dan zal ik er nog eens over denken.

  Ik vraag mij af wel addertje onder het gras ligt.

  De bestaande huizenverkopers komen nog verder onder druk te staan en de banken zitten volgens mij ook niet te wachten om nog meer te lenen met oude meuk onderpanden. Misschien een truc van de overheid om nog meer mensen te knechten.

 66. floor Zegt:

  @tufkaj
  Dat zou nummer 3 kunnen wezen en dan niet zozeer het terug dringen van de huursector als wel het er snel uitwerken van de scheefhuurders.
  Dan zullen ze die prijzen echt heel laag moeten houden trouwens want een scheefhuurder heeft al lang bewezen heel goed te kunnen rekenen.

 67. floor Zegt:

  @Scheefwoner
  Je vergeet het onderhoud wat dan voor eigen rekening komt.

 68. floor Zegt:

  @Scheefwoner
  Maar………. je wordt wel gedwongen om te sparen, hoeven ze wat minder pensioen uit te keren t.z.t.

 69. Scheefwoner Zegt:

  floor:
  @Scheefwoner
  Je vergeet het onderhoud wat dan voor eigen rekening komt.

  Ik weet het Floor, en net als met auto’s en oude mensen komen de gebreken naarmate de leeftijd vordert.

  Overigens wederom geen gelijk voor Piet Eichholtz dat elke verkoop resulteert in een nieuwe koopunit vraag.

 70. Scheefwoner Zegt:

  @ floor,

  Ik maak me trouwens geen illusies hoor. ze zullen wel komen met minimaal 200000 euro en dan basis HRA die dan binnen de kortste keren aangepast wordt. mij vangen ze niet!!

 71. tufkaj Zegt:

  Scheefwoner: Overigens wederom geen gelijk voor Piet Eichholtz dat elke verkoop resulteert in een nieuwe koopunit vraag.

  Even daarover: mijn vrouw heeft nu 24 huizen bekeken (ik 3 🙂 ). Daarvan waren er zeker 14 onbewoond of bijna onbewoond omdat de verkopers al wat anders hadden gekocht. Iemand anders soortgelijke ervaring?

 72. TP Zegt:

  Bij mij in de stad (40.000 inwoners)heeft de WBV drie maanden geleden ook al 1500 woningen in de verkoop gedaan, maar worden allemaal wel op een soort erfpacht regeling verkocht. De eerste 6 weken was een huis verkocht!

 73. Scheefwoner Zegt:

  tufkaj: Even daarover: mijn vrouw heeft nu 24 huizen bekeken (ik 3 ). Daarvan waren er zeker 14 onbewoond of bijna onbewoond omdat de verkopers al wat anders hadden gekocht. Iemand anders soortgelijke ervaring?

  @tufkaj,

  Ja, dan is de volgende unit een unit tussen zes plankjes geworden of inderdaad al een ander huis gekocht en dan moet je oude woning leeg en duidelijk te koop staan om in aanmerking te komen voor de dubbele HRA. Bij mij in de buurt ook zat van die onverkochte woningen van verkopers die al in een andere woning zitten. Veel van die woningen zijn verhuurd. Ik denk dat de verkopers denken dat de markt over een paar jaar wel weer “aantrekt”.

  Ongelooflijk maar is echt zo. Ook veel makelaars denken zo. Misschien ben ik wel te pessimistisch.

  Prettige Kerstdagen aan allen.

 74. Goudenhoepel Zegt:

  floor:
  @54 mezelf
  Vraag mij af hoeveel pandjes er in onze goddelijke hoofdstad voor die prijs weg mogen.

 75. Marketwatch Zegt:

  floor:
  …Ik bedoel, uitsluitend nog meer aanbod en daardoor prijsdaling is mij te makkelijk, aangezien onze roverheid daar geen baat bij heeft, dus dat is ‘m niet. Iemand?

  Sinds 2008 moeten de sociale woningbouw corporaties vennootschapsbelasting betalen. Veel sociale huurwoningen staan voor lage bedragen op de balans, dus bij die 75% verkoop gaan er dus gigantische winsten gedraaid worden door de corporaties en de overheid zal die winsten heerlijk afromen middels de vennootschapsbelasting. De (r)overheid zit al jaren te azen op die ongerealiseerde vermogens bij de corporaties en middels dit wetsvoorstel gaat ze dat dus lukken…

 76. Goudenhoepel Zegt:

  Prijs wordt gesteld door de banken. Die bepalen immers wat een hypotheekgever maximaal mag lenen. Banken zijn zeer terughoudend en worden met grote waarschijnlijkheid nog strenger.

  Kortom, neerwaartse prijsdruk in Amsterdam.

 77. Dawg Zegt:

  Hoe langer ik over die verkoop van huurwoningen nadenk hoe merkwaardiger ik die voorgenomen maatregel vind. Alleen al vanwege de timing. Ik neem aan dat de totaal uitstaande hypotheekschuld in Nederland alleen maar verder zal toenemen en dat terwijl nu net tot iedereen begint door te dringen dat die schuld al onmogelijk hoog is. Misschien dat de WBV nog snel even willen of mogen cashen op hun reeds grotendeels afgeschreven en afgeloste woningen voordat de woningprijzen nog 30% omlaagstuiteren.

 78. TP Zegt:

  Zou het mogelijk zijn dat het kabinet door deze regeling de woningbouw weer wil stimuleren door WBV te verplichten weer nieuwe huurwoningen te laten bouwen.

 79. gekke gerritje Zegt:

  Is dit het idee hierachter?
  Door de verkoop van huurwoningen gaat de woningmarkt nog verder op z’n gat,dalen de huizenprijzen verder en zal er meer moeten worden afgelost of als dit niet kan kunnen de collega belastingbetalers voor de problemen opdraaien.
  En zijn het de banken die alles weer op orde kunnen krijgen.
  Uiteraard zal voor de verkoop van de huurwoningen(tegen die tijd) de aftrek en hoogte van de schuld wel beperkt blijven.
  Zodat er huurders kopen met inbreng van eigen geld daar is immers behoefte aan.

 80. nhz Zegt:

  gekke gerritje: Door de verkoop van huurwoningen gaat de woningmarkt nog verder op z’n gat,dalen de huizenprijzen verder

  dat hoeft helemaal niet, want kwa woningaanbod is dit overwegend vestzak-broekzak. De meeste van deze huurders waren toch niet van plan te kopen, als ze nu toch wegens een gunstig aanbod hun eigen huurwoning kopen dan verandert dat niks voor die 250K woningen die op funda te koop staan. Hooguit zou een enkele goedkope funda woning een potentiele klant mislopen.

  We hebben het hier al vaker gezegd: dit kabinet zijn holmaten van de banken. Dus waar het om gaat is zoveel mogelijk mensen een door de belastingbetaler gegarandeerde hypotheek (want allemaal NHG)aan te smeren, zodat de banken risicoloos extra omzet kunnen draaien. En misschien is er vanuit de WBV hoek stiekum ook wel interesse om, zolang de prijzen nog niet ingestort zijn, zoveel mogelijk huizen voor kunstmatig hoge prijzen te lozen. Authentieke jaren ’50 rijtjeswoning voor 249.000 euro; nu tijdelijk via uw WBV met 25% korting, volledige financiering en terugkoop garantie!! Misschien moeten ze ook nog uitleggen dat je er een autootje of superformaat flatscreen TV gratis bij krijgt, en Henk en Ingrid benedenmodaal krijgen misschien interesse.

 81. floor Zegt:

  @TP
  Dat is nummer 4

 82. floor Zegt:

  @nhz
  Die prijzen gaan we nu dus ff afwachten, neem aan dat we dat hier snel genoeg vernemen.
  Zijn ze dermate hoog dan heeft ook deze actie van den Haag nul komma nul effect en blijkt het volk gewoon te slim te worden voor dat zwikkie dombo’s. Heerlijk lijkt mij dat trouwens.
  Slaap lekker en voor diegene die morgen nog moeten inslaan en niet aanwezig zijn, fijne feestdagen, voor alle anderen ook natuurlijk.

 83. wiek Zegt:

  HRA is voor kopers belangrijk en stemt waarschijnlijk VVD of CDA

 84. Frans Zegt:

  Verkoop huurwoningen: ik denk inderdaad dat het zo simpel is dat het gaat om de banken die zo weer extra hypotheken kunnen schrijven: die markt was immers ingestort, en daar moet wat aan worden gedaan.
  Dus: de regering handeld weer eens in het belang van de banken.
  Of anders gezegd: het land uitknijpen tot op het bot om zoveel mogelijk schuldslaven te creeren.
  Ander aspect is misschien dat woningcooperaties weer geld hebben wat of op de bank beland, wie weet worden er staatsobligaties van gekocht, of misschien gaan ze weer bouwen van het geld: stimuleer je de bouw.
  Dus voor het nieuwe huren moeten er weer schuldslaven worden gecreerd.

  Ik denk de laatste tijd steeds meer dat de meeste politici gewoonweg te weinig verstand hebben van financieele zaken, en worden voorgelicht door de specialisten. Ik heb dit al twee keer ergens gelezen en/of gehoord afgelopen week. Je hoef maar 1 of 2 pionnen te hebben die wel weten hoe het zit en “verkeerd zijn” om de rest te beinvloeden naar wie ze wel en wie ze niet moeten luisteren.

  Meili Vos heeft wel eens op de radio gezegd dat de banken teveel invloed hadden via de lobby. Kijk je naar haar website, dan zie je tot je schrik dat ze het onder andere over banken en vertrouwen spreekt, en dat ze er helemaal niets van snapt. Ik heb een uitgebreide mail gestuurd, maar niets op weer gehoord.
  (geprobeerd zorgvuldig te formuleren, en niet beschuldigend, maar misschien is het wel irritant dat iemand je wil aansporen tot meer onderzoek)

  nhz, floor en anderen bedankt voor de reacties op het energie gebied. Het is me duidelijk geworden & ik had het natuurlijk moeten weten: ook het speelveld van geld en belangen. Dit past naadloos bij het algehele plaatje: de macht van de grote internationale bedrijven en de banken.

  Misschien niet interessant maar toch:
  Ik voel dat ik meer de kant op neig om te geloven dat in de nabije toekomst zaken een niet beheersbare dynamiek gaan krijgen. En dat is goed. Ik bedoel hiermee dat “the powers that be” niet is staat zullen zijn hun criminele doelen te bereiken, omdat de dimensie waarin de ommekeer gaat plaatsvinden deze oversteigt. Ik hoop dat door schokkende ontwikkelingen in de toekomst mensen naar antwoorden op zoek gaan, en deze zijn te vinden op het internet.
  Als veel mensen erachter komen wat er zich werkelijk afspeelt dan is er hoop.
  Als bijvoorbeeld het Amerikaanse leger in opstand komt tegen het fascisme in de US dan kan dit zo’n trigger zijn.
  Goed, allemaal speculatie, laten we afwachten.
  In ieder geval gaat de huizenmarkt en de financieele markt op een ongelofelijk manier op zijn plaat gaat is mijn overtuiging, en wel op een manier die erger is dan de verbeelding van de meesten. Dit gekoppeld aan chaos, armoede etcetera.

  Ik zou persoonlijk geen EUR meer willen bezitten, dat is zeker.

 85. ll Zegt:

  Vastgoedjournaal, grappig stukje over de huizenmarkt, blijf nog maar even huren, straks gaat er toch wel 15 % van de prijs af 😉

  Verjaardagsfeestjes.

  vastgoedjournaal.n…Verjaardagsfeestjes/

 86. ll Zegt:

  Voor de liefhebbers……

  ( hoorde net, ik probeer het nu te achterhalen dat de heer Gerritse van de AFM het nu heeft over ONVOORZIENBARE RISOCO’s in de huizenmarkt.), vooral het woord onvoorzien 🙂

  slideshare.net/luc…nsen-en-de-risico1-1

 87. V Zegt:

  nu.nl/politiek/270…ftrek-hypotheek.html

  Is het CDA eindelijk zo ver dat ze hervormingen willen en daarbij geen taboes meer opwerpen, gaat Rutte zelf met z’n hakken in het zand over de HRA. Nu zal ook het CDA wel weer een puntje gaan claimen en hebben we een volstrekt incompetent kabinet om ons door de moeilijke crisisjaren te loodsen. Ik hoop dat we snel weer naar de stembus kunnen!

 88. dr.t Zegt:

  Een artikel van de volkskrant vermeld dat tegenover een schuld van 640 miljard aan hypotheekschuld een vermogen van 1100 aan bezit (waarde van de huizen) staat.
  Weliswaar daalt het laatste, maar mij komt het voor dat de schreeuwerige conclusie dat binnen afzienbare tijd banken fors moeten afboeken op hun hypothecaire vorderingen ietswat overdreven is.
  De buffer is tamelijk groot.
  Afgezien van het feit dat de NHG er nog is en banken hun hypotheken allang in pakketjes hebben doorverkocht.

 89. nhz Zegt:

  dr.t: Weliswaar daalt het laatste, maar mij komt het voor dat de schreeuwerige conclusie dat binnen afzienbare tijd banken fors moeten afboeken op hun hypothecaire vorderingen ietswat overdreven is.

  jij hebt blijkbaar nog steeds niet door (samen met o.a. Ralph) dat het een bank geen snars helpt als de hypotheekportefeuille GEMIDDELD boven water staat. Het risico zit bij de mensen die ruim onder water staan resp. komen, en dat is een zeer grote groep (ik denk voor eind 2012 meer dan 20% van de hypotheken). Dan kan de bank voor die gevallen zijn verlies nemen en dwingen tot verkoop, of hopen dat alles overwaait en dat de Draghi maffia er via hyperinflatie voor zorgt dat het met de prijzen weer goed komt. Als banken er massaal op aan sturen om de belastingbetaler met de zwarte Piet op te zadelen (via NHG), dan voorspel ik grote onrust.

  dr.t: Dat bezweert premier Rutte vandaag in een interview met De Telegraaf.

  een duidelijke Kerstboodschap van deze premier. Dit kabinet is er voor banken, vastgoed maffia en scheefleners; wie niet boven zijn stand leeft en iets nuttigs doet in de samenleving, die kan stikken en gaat komend jaar nog verder uitgeknepen worden. Prettige kerstdagen namens Mark en zijn maatjes 😎

 90. nhz Zegt:

  dr.t: En het mooie van de hypotheekrenteaftrek is dat het bezitsvorming stimuleert.

  waaruit maar weer blijkt dat Rutte zoals altijd kletst uit zijn nek, en niet eens het verschil tussen bezit en schuld snapt.

 91. nhz Zegt:

  Frans: Als bijvoorbeeld het Amerikaanse leger in opstand komt tegen het fascisme in de US dan kan dit zo’n trigger zijn.

  vandaar dat ze volop bezig zijn met mindcontrol drugs voor militairen (die zorgen dat je je gedraagt als een zombie zonder geweten), inplanteerbare electrodes die zorgen dat militairen op afstand bestuurbaar zijn en natuurlijk zoveel mogelijk drones voor het geval de ‘wetware’ toch niet voldoende kneedbaar blijkt. Nu maar hopen dat de Chinezen vaart maken met het hacken van die US drones, dan kan het misschien ook eens tegen ze gebruikt worden. Ik wacht met spanning tot een Predator het gespuis op Wall Street en Capitol Hill onder vuur neemt 🙂

 92. Pinball Zegt:

  nhz: Dan kan de bank voor die gevallen zijn verlies nemen en dwingen tot verkoop, of hopen dat alles overwaait en dat de Draghi maffia er via hyperinflatie voor zorgt dat het met de prijzen weer goed komt.

  Als Draghi zover zal komen, ik denk dat de Amerikanen , en andere belanghebbenden het binnen kort voor elkaar hebben en dat de ECB niet meer nodig zal zijn, omdat de Euro niet meer bestaat.

  Op korte termijn zal het ook voor de Amerikanen een financieel economische aderlating zijn, maar op langere termijn zal het meer macht geven aan de Amerikanen, Chinezen en andere grootmachten.
  Uiteindelijk zitten deze machten niet te wachten op een grote Europese macht, omdat de concurrentie kracht van Europa als eenheid nog wel eens de andere grootmachten zou kunnen overtreffen.(dat doet Europa op het moment al, als meest welvarende gebied op aarde.)
  Nu hebben tegenstanders van Europa nog de kans om de tactiek van verdeel en heers toe te passen en dat zullen ze niet nalaten.

 93. dr.t Zegt:

  20 procent van de hypotheken onder water?
  Kan alleen gelden voor de starters die omstreeks 2005 een woning hebben gekocht. Maakt dat deel 20 procent van de markt uit, lijkt me overdreven?
  Het zijn bovendien vaak jonge talentvolle mensen die wel een stootje kunnen hebben en in ieder geval een volle arbeidszame leven voor zich hebben om dat beetje schuld terug te betalen.

  Het zijn de klanten waar een bank het van moet hebben, zou je ook (cynisch) kunnen vaststellen.

 94. Pinball Zegt:

  dr.t: Het zijn de klanten waar een bank het van moet hebben, zou je ook (cynisch) kunnen vaststellen.

  Of we willen of niet, we zullen altijd klant moeten blijven van een bank, er is zover mij bekend geen back-up systeem.

 95. Juan Belmonte Zegt:

  dr.t: Geen van de ministers of Kamerfracties van de partijen wil volgens hem ingrijpen in de aftrek. „Niemand heeft het in het vizier.”

  Dat is allemaal prachtig.
  De regering voert uit, de Tweede Kamer neemt wetten aan.

  Prima dat de regering als allerlaatste struisvogel honger wil leiden (koppie in het zand) en de HRA met zijn schadelijke werking op Hogehuizenprijzen en Hogegrondprijzen niet durft aan te pakken.

  Maar dan het primaat bij de Politiek, het primaat bij de Tweede Kamer, maar die wil het nog steeds niet snappen.

  Je kunt pas een oplossing hebben
  als je een probleem hebt

  Het gaat niet om de regering in deze, het gaat om de Tweede Kamer. De Tweede Kamer weigert te luisteren naar IMF OESO ECB, inmiddels bijna alle oekoenomen en opiniemakend NL, prominenten van CDA en VVD incluis en blijft ontkennen dat HRA een kunstgreep is die eraan gaat.

  Vandaar:

  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF

 96. Juan Belmonte Zegt:

  Laten we het eens omdraaien:

  December 2011:
  – Sterke Stagnatie op de Hollandse Huizenmarkt
  – Heel de aarde (het buitenaardse IMF is Juan onbekend) bepleit aanpak HRA
  – 3 jaar lang crisis over te hoge schulden bij (al dan niet omvallende) banken, die vervolgens verplaatst zijn naar Overheden, waarna de crisis-discussie vrolijk verder gaat over te hoge overheidsschulden
  – Holland heeft hoogste Hypotheekschuld op aarde

  en wat doet de Tweede Kamer:

  ….

  HELEMAAL NIETS (ze erkennen het probleem niet eens)

  Met alvast de beste wensen voor 2012.

  un saludo,
  Juan

 97. Gerson Zegt:

  Rutte: “Daar zijn twee redenen voor. In de eerste plaats is het een correctie voor de hoge belastingdruk. En het mooie van de hypotheekrenteaftrek is dat het bezitsvorming stimuleert. Dus het is een geweldig instrument.”

  Reden 1: Zorg dan dat de belastingdruk van zichzelf al juist is. Ofwel belastingverlaging i.c.m afbouw HRA.
  Reden 2: De HRA stimuleert geen bezitsvorming maar schuld.

  En dan beweert Rutte ook nog eens dat de uitspraak van Verhagen over dat er geen heilige huisjes zijn ook zou kunnen gaan over ontwikkelingssamenwerking. Een grove leugen natuurlijk, maar zo laat het kabinet goed hun idee bij de Kerstgedachte doorschemeren…

 98. wilson Zegt:

  En ze trekken iedereen mee, scheef-leners, huiseigenaren (dat is wel wat anders), scheef-huurders, huurders en spaarders.

  @nhz

  Hoe wordt de schade straks verdeeld? Wie zal straks het meest bloeden? Als vluchten nog als optie geldt, alle huurders en spaarders naar Deutschland, dan hoeven alleen de beleidsvoerders en scheef-leners hun zwemvesten aan te trekken.

 99. Scheefwoner Zegt:

  dr.t:
  20 procent van de hypotheken onder water?
  Kan alleen gelden voor de starters die omstreeks 2005 een woning hebben gekocht. Maakt dat deel 20 procent van de markt uit, lijkt me overdreven?
  Het zijn bovendien vaak jonge talentvolle mensen die wel een stootje kunnen hebben en in ieder geval een volle arbeidszame leven voor zich hebben om dat beetje schuld terug te betalen.

  Het zijn de klanten waar een bank het van moet hebben, zou je ook (cynisch) kunnen vaststellen.

  Dr.t,

  Om precies te zijn momenteel 12,5%, maar NHZ geeft aan: eind 2012 en gezien de doorzettende daling zou 20% nog mild zijn. Een arbeidszaam leven om dat terug te betalen? Laat me niet lachen, veelal aflossingsvrije tophypotheken die helemaal geen ruimte hebben om (extra) te gaan aflossen. Die groep gaat echt wat beleven de komende jaren en zo talentvol zijn deze mensen niet anders hadden ze niet op de top van de markt gekocht.

 100. Marketwatch Zegt:

  Intern zijn er nog wel wat obstakels te overwinnen, voordat het wetsvoorstel mbt verkoop van huurwoningen er door zal komen:

  “Oud-VVD-voorzitter en burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn heeft kritiek op het plan van het kabinet om driekwart van de huurwoningen te verkopen aan bewoners. ‘Rücksichtslos’, zei Eenhoorn vandaag in TROS Kamerbreed.”

  trouw.nl/tr/nl/450…enplan-kabinet.dhtml

 101. Scheefwoner Zegt:

  @ Juan,

  Como esta usted?

  Al in spanning voor “the fat one” EL GORDO

  Bon chance

  feliz navidad y prospero ano

 102. lorenzo Zegt:

  Juan se sienta como en casa en Olanda , probablemente para preparar el pavo. Nada de El Gordo 🙂

 103. nhz Zegt:

  dr.t: Kan alleen gelden voor de starters die omstreeks 2005 een woning hebben gekocht.

  blijkbaar nog nooit van hypotheek oversluiten gehoord?

  Juan Belmonte: Prima dat de regering als allerlaatste struisvogel honger wil leiden (koppie in het zand) en de HRA met zijn schadelijke werking op Hogehuizenprijzen en Hogegrondprijzen niet durft aan te pakken.

  ja, je kunt Mark Rutte niet ontzeggen dat hij visie heeft. Visie op een bak zand wel te verstaan.

 104. hugo Zegt:

  dr.t: De buffer is tamelijk groot.

  Grappig, waarom krijgen die banken dan elke keer tientallen, honderden miljarden en in sommige gevallen biljoenen toegestopt? De buffer lijkt alleen maar groot vanwege mark to fantasy. Waarom zouden die banken een buffer aanhouden aangezien ze weten dat als het misgaat en ze geen buffer hebben de maatschappij ervoor opdraait. Als ze er wel 1 hebben draaien ze er zelf voor op. Hetzelfde gaat op voor een groot deel van de bevolking overigens.

  nhz: dat alles overwaait en dat de Draghi maffia er via hyperinflatie voor zorgt dat het met de prijzen weer goed komt

  Leuk grafiekje mbt de expansie van de balans van de ECB en FED. zerohedge.com/site…2/ECB%20vs%20FED.jpg . Blans met 25% opblazen in een jaar tijd is really good for Ze stabilitee!

  Marketwatch: “Oud-VVD-voorzitter en burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn heeft kritiek op het plan van het kabinet.”

  Die meneer Eenhoorn heeft de centen van de corporatisering, ahem, privatisering van de Nuon er al doorheen gedraaid en heeft geld nodig. Valt vast wel een dealtje met hem te maken.

  nhz: Visie op een bak zand wel te verstaan.

  Lol volgens mij een visie zoals een struisvogel deze heeft met zijn kop IN een bak zand. Anders geef je hem teveel krediet.

 105. asd Zegt:

  Wat hebben jullie toch tegen die arme Mark Bluffe?

  Hij is immers tot dè politicus van het jaar verkozen?
  En… jawel niet door de allerminste, namelijk door “de NL-pers”!

  Of zit die club samen met “politiek Den Haag”, a.h.w. onder een glazen stolp, elkaar over en weer het balletje toe te spelen?

  Bijvoorbeeld om toekomstige baantjes en belangen al te regelen. Als het kan zonder teveel publiciteit. Volgens het concept van de z.g. brokersmentality, zoals je die in de Middle East aantreft.

  Ik weet het niet meer. Wat ik wel weet is, dat “de NL-pers” met zijn nominatie van Mark Bluffe de verrutering in dit land alleen maar vergroot.

 106. Maarten Post Zegt:

  nhz,

  Volgens expert Johan Conijn in het Journaal gisteren, leidt het plan tot minder starters op de bestaande koopmarkt, vanuit de huursector, met verdere prijsdalingen tot gevolg.

 107. hugo Zegt:

  asd,

  Wat ik weet is dat Ben Knapen in het kabinet zit. Deze meneer is goed thuis in het PCM concern (rvb en hoofdredacteur). Daarnaast heeft hij ook wat kennisjes bij het NOS aangezien hij daar correspondent was. Ook is hij bijzonder hoogleraar Media en Kwaliteit aan de Radboud Universiteit. Gezien zijn taak bij Philips senior directeur corporate communicatie, marketing en institutionele betrekkingen was weet hij met behulp van zijn media vrienden vast wel hoe hij dit kabinet moet ‘positioneren’.

 108. hugo Zegt:

  Maarten Post: Volgens expert Johan Conijn in het Journaal

  Haha dat een expert durven noemen. Het is een orinaire lobbyist.

  ”Dr. J.B.S. Conijn (1950) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Woningmarkt aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Amsterdam School of Real Estate (ASRE) en wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Makelaars, de NVM. Het gaat om een nieuwe leerstoel…..”
  Wat meer info zie uva.nl/actueel/obj…FFE-8A9899F5C429030F of

 109. Tufkaj Zegt:

  hugo,

  Klopt allemaal, maar de conclusie van conijn is wel correct in dit geval.

 110. Patrick Zegt:

  112 Even een algemene waarneming: ik houd inmiddels al ruim drie jaar een lijst bij van honderd woningen in mijn omgeving.

  De laatste paar weken merk ik dat er ineens een flink aantal vraagprijzen wordt verlaagd.

  Het kan natuurlijk een einde-jaar fenomeen zijn maar dat lijkt me niet echt logisch: logischer lijkt me om de vraagprijs aan te passen net voor de lente begint.

  Ik vermoed dat we de eerste tekenen zien van enige paniek onder de verkopers.

  Het mailverkeer dat ik de laatste tijd heb gehad met een aantal makelaars wijst daar ook op.

  Zijn er forummers die dezelfde signalen proeven in de markt?

 111. Frans Zegt:

  @ asd: about Mark Bluffe:
  Volgens mij zou het een uitstekende padvinder zijn!

 112. Frans Zegt:

  Rutte: deze regering komt niet aan hypotheekrenteaftrek

  rtl.nl/components/…theekrenteaftrek.xml

 113. Ralph Zegt:

  Juan Belmonte:
  Laten we het eens omdraaien:

  December 2011:
  – Sterke Stagnatie op de Hollandse Huizenmarkt
  – Heel de aarde (het buitenaardse IMF is Juan onbekend) bepleit aanpak HRA
  – 3 jaar lang crisis over te hoge schulden bij (al dan niet omvallende) banken, die vervolgens verplaatst zijn naar Overheden, waarna de crisis-discussie vrolijk verder gaat over te hoge overheidsschulden
  – Holland heeft hoogste Hypotheekschuld op aarde

  en wat doet de Tweede Kamer:

  ….

  HELEMAAL NIETS (ze erkennen het probleem niet eens)

  Met alvast de beste wensen voor 2012.

  un saludo,
  Juan

  Frans:
  Rutte: deze regering komt niet aan hypotheekrenteaftrek

  rtl.nl/components/…theekrenteaftrek.xml

  Dat laatste is niet helemaal waar. Als je onze hypotheekschuld corrigeert met de waarde die daar tegenover staat inclusief spaargeld, dan valt het allemaal reuze mee. Betekent natuurlijk niet dat schuld verminderen niet noodzakelijk is.

 114. hugo Zegt:

  Tufkaj,

  Ik vraag me af of die conclusie terecht is. Voordat je een WBV woning krijgt sta je jaren (soms meer dan een decennium) op een wachtlijst. Heb je er eenmaal eentje zit je goedkoop. Ik kan me niet voorstellen dat veel mensen met een WBV woning behoefte hebben het dubbele te gaan betalen voor minder woongenot.

  Aangezien deze regeling alleen voor bestaande huurders gaat gelden lijkt mij dat er geen verdringing op de reguliere markt gaat plaatsvinden. Als de WBV’s deze woningen op de markt gaan gooien zou ik het ermee eens zijn. Volgens mij is dit (oa) een regeling bedoeld om de balansen van de WBV’s op te schonen. Officieel hebben ze zeker 80 miljard aan schulden. Nu nog die off balance erbij :).

 115. Ralph Zegt:

  Snap niet helemaal waarom in mijn vorige post ook ineens Frans gequote is, want dat heb ik niet gedaan…

 116. Frans Zegt:

  @ Ralph: “Dat laatste is niet helemaal waar. Als je onze hypotheekschuld corrigeert met de waarde die daar tegenover staat inclusief spaargeld, dan valt het allemaal reuze mee. Betekent natuurlijk niet dat schuld verminderen niet noodzakelijk is.”

  Daar gaat het niet om: de hoogste schuld is de hoogste schuld. De tegenwaarde is gedeeltelijk fictief: ik bedoel we hebben dacht ik nu toch wel gezien hoe liquide een huis is, en gezien we in een ineenstortende markt zitten de waarde alleen maar verder daalt.

 117. tufkaj Zegt:

  Ralph: Als je onze hypotheekschuld corrigeert met de waarde die daar tegenover staat inclusief spaargeld, dan valt het allemaal reuze mee.

  Gemiddeld wel ja. Maar feit is dat er een zwik mensen is met een hoge waarde tov de schuld en een zwik mensen met een lagere waarde dan de schuld. Gemiddeld niks aan de hand, maar de tweede groep is komende jaren de Sjaak.
  hugo,
  Ik denk ook dat niet veel mensen er gebruik van gaan maken, maar de mensen die in een corporatiewoning zitten die twijfelen om te gaan kopen, zouden nu weleens hun “eigen” woning kunnen gaan kopen ipv een bestaande koopwoning. Zij zouden starter zijn geweest en een keten van 5 verhuizingen op gang hebben gebracht.

  Als ik naar mezelf kijk kan ik zomaar tot die groep gaan behoren. Ik huur nu een corporatiewoning (vrije sector) en ben laatste tijd aan het rondkijken om te kopen. De wens om te kunnen verbouwen knaagt, terwijl we in een prima huis wonen. Als de WBV nu met een voorstel komt om deze woning te kopen voor weinig, dan ben ik best bereid daar over te praten.
  Aan de andere kant laat ik dan geen huurwoning achter en is iemand anders die een vrije sector huurwoning zocht misschien genoodzaakt te gaan kopen. Ik weet het gewoon niet zo waar het heengaat met dit voorstel…

 118. Patrick Zegt:

  @120 Mijn moeder kreeg vorige maand ook het aanbod om haar huurwoning te kopen.

  Ze ging naar de voorlichtingsavond en daar waren bar weinig huurders komen opdraven.

  Navraag achteraf onder buurtbewoners leerde dat niemand een koopproces in gang heeft gezet.

  Voorgestelde koopprijs was 185000 euro, vraagprijzen voor dergelijke huizen doen hier op dit moment op Funda ongeveer 235000.

  Ik denk dat het gros van deze huurders nooit en te nimmer een hypotheek loskrijgt bij de bank, en daar heb je dus meteen je grootste probleem te pakken met dit soort plannen.

 119. Patrick Zegt:

  Oh en wat nog wel leuk is om te vermelden: Ze moest persee beslissen en tekenen vóór 31-12.

  In dat geval zou er iemand van de bank langskomen om een speciaal rentetarief te bespreken, de kosten koper zouden door de wbv betaald worden en ze kreeg een bon van 500 euro voor de Gamma.

  Mijn vertaling: de wbv wilde heel graag, maar dan wel de koopsom nog dit jaar in de boeken…

 120. tufkaj Zegt:

  Patrick: Ik denk dat het gros van deze huurders nooit en te nimmer een hypotheek loskrijgt bij de bank, en daar heb je dus meteen je grootste probleem te pakken met dit soort plannen.

  Mee eens. Groot deel krijgt dat niet. Dus daar heeft het voorstel ook geen enkele betekenis voor. Misschien heeft het nog wel de meeste invloed op vrije sector huurders die zoals ik ooit tijdelijk ergens neerstreken en zich nu voor langer kunnen gaan vestigen.
  Ik ben iig heeel benieuwd of ik een dergelijk voorstel krijg en voor welke prijs. Ik vermoed van niet, omdat ik in een gebied zit wat het nieuwe centrum moet gaan worden van stadsdeel oost (en dus aantrekkelijk is voor projectontwikkelaars). Ik denk dat over paar jaar hier de bulldozer rond rijdt. De sociale woningen worden al alleen maar aan studenten toegewezen om een maximale huurtermijn af te dwingen.

 121. Patrick Zegt:

  Nu ik erover nadenk, misschien is het kabinetsvoorstel ook een poging om mensen met een te hoog inkomen uit het huurbestand te lokken.

  De scheefhuurders zijn toch zo’n item de laatste tijd? Die kunnen het wel betalen…

 122. Frans Zegt:

  Patrick:
  Nu ik erover nadenk, misschien is het kabinetsvoorstel ook een poging om mensen met een te hoog inkomen uit het huurbestand te lokken.

  Schieten we daar wel wat mee op? Tenslotte komen deze huurhuizen niet vrij voor huurders…
  De scheefhuurders zijn toch zo’n item de laatste tijd? Die kunnen het wel betalen…

 123. Frans Zegt:

  Oeps, dat ging even mis.

 124. Juan Belmonte Zegt:

  Ralph: dan valt het allemaal reuze mee.

  Het valt kennelijk dusdanig méé dat Grote Maatregelen wèl mogelijk zijn:

  1) alle WoCo’s worden nu verplicht tot te koop aanbieden van woningen aan huurders. Dit is een Historische Zet (maar het nut ontgaat Juan volledig, huurders huren, velen omdat ze niet kunnen kopen en geen financiering kunnen rondkrijgen)
  Dit is geen Slimme Z, dit is een Kansloze Z ookwel een Z voor Kansloze Kopers.
  2) de Hoofdoorzaak van de Hollandse SchuldenBerg en belachelijk Hogehuizenprijzen, de HRA, blijft schijnbaar onaantastbaar intact.

  Briljant hoor, de juiste problemen worden wèl aangepakt 🙂 (not)

  Kortom het was kennelijk de hoogste tijd voor Grote, Historische maar dan wèl totaal ZinlozeMaatregelen…

  Stichting BedenknogeenpaarKanslozeMaatregelen ?

  De heer Drs Mark Rutte stond toch voor vermindering van regels ?

  Desalniettemin:

  Wie nu nog rekent met 100% HRA over 1,5,10,20,30 jaar
  is een KamikazeKoper

  EN:
  inmiddels verwacht iedereen dalende huizenprijzen tot zeg 2015,
  nu kopen, is dan ook niet zo verstandig maar ieder is vrij … 🙂

 125. tufkaj Zegt:

  Frans: Schieten we daar wel wat mee op? Tenslotte komen deze huurhuizen niet vrij voor huurders…

  Ik ben bang dat het kabinet de boel gewoon echt niet snapt.
  1) er zijn voldoende sociale huurwoningen voor de doelgroep
  2) de doelgroep kan geen sociale huurwoning bemachtigen omdat deze worden bewoond door scheefhuurders
  3) er zijn teveel scheefhuufders.

  Conclusie van het kabinet is nu dat het aantal schefhuurders moet worden tegengegaan. Met het verkopen van de huurwoningen aan de huurders gebeurt dat. Echter loopt het aantal woningen even hard terug en wordt het onderliggende probleem geheel niet aangepakt. Maar dat is de core business van dit kabinet, dus dat klopt wel weer.

 126. Scheefwoner Zegt:

  Marketwatch:
  @ 120 tufkaj

  Die goede koopprijs voor je huidige huurwoning kun je wel vergeten als ik het artikel in de Volkskrant mag geloven:

  “Daarom moeten de corporaties de woningen tegen 90 procent van de WOZ-waarde aan hun huurders aanbieden.”

  Vaak blijkt dat de WOZ-waarde hoger ligt dan de marktprijs. De peildatum van de woz-waarde is altijd op 1 januari van het voorgaande jaar. Met andere woorden als de marktprijs daalt dan volgt de woz-waardedaling pas 1 jaar later. Dus in een stijgende huizenmarkt zou je een voordeel hebben maar in een huidige dalende huizenmarkt heb je als koper tegen 90% van de woz-waarde helemaal geen voordeel!!

  Gewoon gelul dat je een voordeel gegund wordt, vraag mij af of Henk en Ingrid dit in de gaten hebben. De partijen die inkomsten genereren uit de WOZ-waardebepaling zitten trouwens helemaal niet te wachten op die daling want dat vermindert de inkomsten. (waterschap / OZB etc)

  Waarom denk je dat er zoveel bezwaarschriften WOZ waarde zijn?

  wozspecialisten.nl…;8m60CFYOEDgodfT9-ng

  Doe mij maar 90% van de executiewaarde. (90% van 85%)
  zo niet blijf ik lekker huren.

 127. Juan Belmonte Zegt:

  Marketwatch: “Dit kabinet vindt bezitsvorming erg belangrijk en wil dus alle huurders in staat stellen hun huis te kopen’, stelde minister-president Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Daarom moeten

  DAAROM moet

  moet de Tweede Kamer eerlijk zijn in het erkennen dat HRA ten dode is opgeschreven en contraproductief werkt.

  Het zou de regering sieren als zij de Tweede Kamer vóór zou zijn. Maar het is aan de Tweede Kamer om de regering op het rechte pad (of uberhaupt een pad) te sturen.

  Dus als de regering durft aan te geven dat ze snapt dat HRA tot bizarre prijsopdrijvingen geleidt heeft:
  – huizen gesubsidieerd(HRA) leasen (aflossingsvrij) ipv lenen en terugbetalen

  Hier had ook een kans gelegen voor de nieuwe minister, mevrouw Spies van Binnenlandse Zaken.

  Mevrouw Mr drs J.W.E. Spies is niet alleen minister van Binnenlandse Zaken, zij blijkt binnen één week ook minister van Gratis Cabaret, iets dat zelfs beroepsgrappenmaker Donner niet heeft gehaald
  (proficiat) 🙂

  Er waren ook verstandige opmerkingen dan wel maatregelen:
  – De heer Mr. Donner deed al een prima poging door aan te geven te snappen dat zonder HRA een huis minder waard is.
  – De heer Mr drs J.C. De Jager deed een prima poging door -in volstrekte afwezigheid van stellingname vanuit DNB- het aflossingsvrij aan de kaak te stellen en het financieringsmodel van tussenpersonen die door anderen (banken) betaald worden dan de afnemer van het advies (de consument) te veranderen.

 128. Scheefwoner Zegt:

  @ Juan

  dank voor bijdrage ter leering ende vermaeck.

  vernam van lorenzo de kookkunsten

  para usted:

  buenasalud.net/201…pavo-de-navidad.html

 129. asd Zegt:

  @110 hugo: je bent goed op de hoogte. Er zijn meer van die klanten, die de journalistiek hebben verruild voor de macht. Niet alleen in de politiek maar ook in de voorlichting van departementen, als ambtenaar dus.
  Je kunt zo zien wie de volgende zijn, die azen op een politieke c.q. ambtelijke loopbaan in de top van een departement.
  Met alleen de NL-pers kom je er niet wanneer het gaat om de onafhankelijkheid van de berichtgeving.
  Daarvoor moet je zoveel mogelijk de internationale pers raadplegen.

  @114 Frans: heel leuk. Je kan Bluffe er zo tussen zetten als derde scoutingleider: vetcabaret.com/And…3Dyoutube_gdata.html

 130. Juan Belmonte Zegt:

  Scheefwoner,

  Helemaal goed, eerst opwarmen totti intern 75 graden is,
  dan 10 graden scheefhouden, ‘t rolt er zo in 🙂

 131. Juan Belmonte Zegt:

  Kijk,

  Juan zoekt weer naar woorden om die sympathieke regeringsmaatregel wat sjeu te geven.

  Maar de woorden komen er vandaag niet zo makkelijk uit, het zal een overvloed aan caloriën zijn die de zegskunst de das omdoet. The revenge of the pavos zullen we maar zeggen.

  Maarueh iets van:

  Wie géén huis koopt voor een ander
  woont er zelf in

  Kortom: wie vóór 2015 een huis koopt
  koopt bewust zijn eigen onderwaarde

  Immers hoe langer de politiek blijft uitstellen te erkennnen dat de HRA op de fles gaat, hoe langer de boel op slot blijft

  STILstand met Hogehuizenprijzen
  is de nieuwe vooruitgang

 132. TP Zegt:

  “Dit kabinet vindt bezitsvorming erg belangrijk en wil dus alle huurders in staat stellen hun huis te kopen’.

  En over een paar jaar wordt het zorgstelsel aangepast en kun je je bezit inruilen voor zorg!!

 133. Scheefwoner Zegt:

  Eindconclusie:

  Het plan van Liesbeth Spies om huurders geld over te laten hevelen naar woningcorporaties die dan weer met datzelfde geld via nieuwbouw de woningmarkt kunnen boosten heeft net als de kalkoen zelfs de kerst niet overleefd.

  Hopelijk voor 2012 iets zinnigs zoals afschaffing HRA.

  Kom op Liesbeth je kan het!

 134. Juan Belmonte Zegt:

  Scheefwoner: Kom op Liesbeth je kan het!

  Grote waardering voor de Gratis Cabaret.
  ‘t Is wel een Lollige minister met dergelijke plannen:

  Diverse Banken STOPPEN met Hypotheken:
  – Van Lanschot (2008)
  – BNP Paribas stopt met hypotheken per 1/1/2012
  – SNS gaat veel minder hypotheken verstrekken
  – Direktbank
  – Elq (2008)
  – Avero Achmea is gestopt met hypotheken
  – GMAC stopt Nederlandse hypotheken

  En de kersverse Minister van Gratis Cabaret & Binnenlandse Zaken (waaronder ook de Woningmarkt) komt met een plan om een nieuw Subprime Segment (WoCo-huurders) maar eens flink aan te boren bij de huidige huizenprijzen terwijl NHG tot in 2014 afgebouwd wordt en de politiek daarmee een deel van de regie voor de daling van Hogehuizenprijzen ter hand neemt.

  HAHAHAHA, wat een KERST-GRAP, briljant 8)

 135. Juan Belmonte Zegt:

  Kortom, en herhaling is de kracht van reclame:

  Wie géén huis koopt voor een ander
  woont er zelf in

  Kortom: wie vóór 2015 een huis koopt
  koopt bewust zijn eigen onderwaarde

  Kansloze actie uit het Haagse
  maar wel erg leuk en daarom te waarderen. 🙂

 136. Scheefwoner Zegt:

  Juan Belmonte:

  Diverse Banken STOPPEN met Hypotheken:
  – Van Lanschot (2008)
  – BNP Paribas stopt met hypotheken per 1/1/2012
  – SNS gaat veel minder hypotheken verstrekken
  – Direktbank
  – Elq(2008)
  – Avero Achmea is gestopt met hypotheken
  – GMAC stopt Nederlandse hypotheken

  Precies en het is daarom dat via deze concurrentiebeperking de weg naar hogere rentetarieven open ligt.

  De toekomst voor lagehuizenprijzenminnenden ziet er rooskleurig uit.

  Alle killers zoals HRA afschaffing / scheidingen / werkloosheid vallen in het niet bij de grootste killer: renteverhoging.

 137. Juan Belmonte Zegt:

  Scheefwoner: Alle killers zoals HRA afschaffing / scheidingen / werkloosheid vallen in het niet bij de grootste killer: renteverhoging.

  Deels eens, maar daar moet Juan nog even over nadenken.

  Immers HRA halveert (bijna) de hypotheekrentes ongeacht hoogte….

  Waar in de reële economie de creatie van waarde belast wordt (b.v. BTW)…
  wordt in de irreële economie het maken en houden van schulden gestimuleerd (HRA, de schuldensubside voor de wereldkampioen schulden)

  Gaat u vooral zo door mevrouw Spies, 2012 belooft een prachtig jaar te worden en anders 2013 wel…

 138. 406 Zegt:

  Het is allemaal niet zo moeilijk. De wbv hadden in 2000 2,36 miljoen woningen. Als de wbv er hiervan 75% van kan verkopen tegen gemiddeld €100.000 dan zit er zo maar 800 miljoen extra in de pot van het WEW.

  nhg.nl/organisatie…en-liever-kopen.html

 139. Frans Zegt:

  TP:
  “Dit kabinet vindt bezitsvorming erg belangrijk en wil dus alle huurders in staat stellen hun huis te kopen’.

  Dit zou je eens goed tot je moeten laten doordringen…
  waarom??????
  Deze soundbite viel me al eerder op. Nietszeggend?

  Waarom zou iemand van de regering bezitsvorming erg belangrijk vinden????

  Wat is daarvan de reden…….?

  b

 140. Frans Zegt:

  Vervolg 143.

  Misschien is het alleen dat deze soundbite wordt gebruikt om een goed gevoel bij mensen op te roepen en wordt hij daarom gebruikt om “wat zaken te regelen”.

  Zou er echt een idealistisch grondslag zijn voor deze uitspraak?

  Het belangrijkste goed lijkt mijn autonomie, en het lijkt me dat het bezit van een eigen huis hier niet aan bijdraagt, immers ik heb als individu niet het gedrag van de regering in de hand wat betreft allerlei belastingen die bij het bezit van een huis om de hoek komen kijken.
  Als ik het niet eens ben met ontwikkelingen op het gebied van belastingen zit ik met een niet liquide middel in mijn maag. Als er bepaalde ontwikkelingen komen die het onaantrekkelijker maken een huis te bezitten, dan zal de verkoop lastiger worden cq de prijs omlaag gaan.

  Natuurlijk is het eigen bezit in de vorm van een huis goed voor de regering: Succesie rechten!!
  Het is in ieder geval voor mij zo dat ik me nu een stuk opgeluchter voel zonder dan met huis.
  Contra-intuitief geeft dit een veel groter mate van autonomie als het bezit van een huis met een hypotheek. Well, shit, even without mortgage! (zou in mijn geval zo zijn)

  Ik wordt !@()#&*!@)$V helemaal niet goed van dergelijke soundbites, oftwel lulkoek van de politici.
  Ik weet precies wat ze willen en waarom: schuldslaven.
  Fuck them!

 141. Frans Zegt:

  Denk in termen van autonomie in plaats van bezit!

 142. Piggelmee Zegt:

  Het is een bizarre maatregel, dat moeten verkopen van die corporatiewoningen.

  Maar zou het niet zo simpel kunnen zijn: hoe meer mensen er afhankelijk zijn van HRA om rond te komen, hoe meer stemmen de partij die ‘staat als een huis’ kan verwachten?

  De VVD maakt zich graag onmisbaar. Dus liever het nog wat complexer maken en nog meer mensen er met hun haren bijslepen. God verhoede dat er een cleane oplossing komt waarbij iedereen vrij kan kiezen of’ie huurt of koopt. Dat zou .. liberaal zijn. The horror.

 143. Frans Zegt:

  Piggelmee:

  Dat zou .. liberaal zijn. The horror.

  Good one! 🙂

 144. Juan Belmonte Zegt:

  406,

  Persbericht: Bijna half miljoen huurders willen liever kopen – 01 november 2010

  Straks in 2012 met Funda op 300.000 en HRA nog steeds önduidelijk”:
  Huizenmarkt-zeepbel.nl: Bijna half miljoen kopers willen liever huren – 01 november 2012

 145. Frans Zegt:

  Draghi, Monti, Papademous:
  bad news!!!!!!!!!!!!!

 146. Frans Zegt:

  @ Juan: Frans zegt: bijna een half miljoen mensen is nog maar een fractie van de mensen die niet snappen wat er aan de hand is en graag vrijwillig hun nek in de strop willen steken!

 147. Juan Belmonte Zegt:

  Frans,

  9 punten voor inhoud
  10 punten voor de vorm 🙂

  buenas noches,
  Juan

 148. Frans Zegt:

  Juan: haha! 🙂 dankjewel, en ook een goedenacht!

 149. Cinelux Zegt:

  113 Patrick: De laatste paar weken merk ik dat er ineens een flink aantal vraagprijzen wordt verlaagd.

  Is mij ook opgevallen, vooral de laatste zes weken.
  Je ziet ook dat het grootste deel van de (onder voorbehoud van) verkochte woningen flink “afgeprijsd” zijn.

 150. ll Zegt:

  Prof Priemus praat over de verkoopmaatregel van de Woco’s en spreekt over een totale ontwrichting 😉

  radio1.nl/contents…koop?autostart=77268

 151. ll Zegt:

  Welling sprak over top hypotheken zijn sub-prime……..

  Spreken we nu eventjes over de gesecuritiseerde hypotheken, van een bedrag van zo’n 347 miljard ? …….

  Ronald Gerritse van de AFM spreekt nu over ” EEN EXPLOSIEF MENGSEL VAN ONGEZIENE RISICO’S EN EEN TEVEEL AAN GELD. ”

  En deze beleggingen allemaal met een AAA rating ? 😉

  Vergis je niet, de onderwaarde van deze beleggingen is nu al zo’n 10% minder, en is nog dalende…….., als we naar als ons voorland Ierland kijken gaat er nog wel zo’n 40% af……., explosief, ja, dat kan je wel zeggen……..

 152. ll Zegt:

  Hopenlijk hebben de banken zich behoorlijk ingedekt met credit default swabs, door te speculeren op een dalende huizenprijs in Olland……. ,om de verliezen te compenseren, snapt U het nog ? :-), het is een rare wereld….

  huizenmarkt-zeepbe…en-op-huizenprijzen/

 153. Juan Belmonte Zegt:

  ll: Prof Priemus praat over de verkoopmaatregel van de Woco’s en spreekt over een totale ontwrichting

  Mooie kans dus voor de heer Mr Donner, om te tonen dat hij onafhankelijk is in zijn nieuwe rol als vice-voorzitter van de Raad van State.
  Past ook in het straatje van Hogehuizenprijsminnend NL om het aanbod zo beperkt mogelijk te laten zijn want anders waren al die NHGs, bankierende gemeenten, etc ook niet nodig geweest.

  Briljant plan om je eigen plan af te kunnen knallen in een nieuwe functie om daarmee je onafhankelijkheid te tonen.

  Humor 🙂

  Maarueh de politiek en maakbaarheid, da’s een ander verhaal. Over verhalen over kuilen en graven:

  Wie géén huis koopt voor een ander
  woont er zelf in

  Kortom: wie vóór 2015 een huis koopt
  koopt bewust zijn eigen onderwaarde
  (en da’s geen Slimme Z)

 154. ll Zegt:

  Ondertussen verzuipt Ierland in haar eigen schulden……. zwarte zwaan ?

  independent.ie/nat…in-debt-2973007.html

 155. Juan Belmonte Zegt:

  ll,

  20 jaar lang een lekker lage rente, wat een mooie tijd.
  Al 3 jaar plakken zachte heelmeesters monetaire pleisters op structurele wonden die steeds maar groter groeien.

  Leven op de pof van toekomstige generaties
  Alan “the magician” Greenspan.
  Kunstmatig lage rente.
  Gratis cabaret.

  Alles is onwerkelijk
  todat het toch gebeurt

  Sin poesía
  no se puede torear 🙂

 156. Juan Belmonte Zegt:

  Kortom:
  – in Ierland is de bankensector omgevallen vanwege vastgoedbubbel (politiek geeft het nog niet toe)
  – in Spanje is de bankensector omgevallen vanwege vastgoedbubbel (politiek geeft het nog niet toe, we mogen het niet in de krant lezen alleen zelf bedenken)

  En ondertussen is in Holland, het land met de grootste hypotheekschuld, motor onder vastgoedzeepbellen in alle landen, de schuldenstimulator HRA nog steeds onbespreekbaar voor de Tweede Kamer en de regering.
  De regering komt met een maatregel om alle WoCo’s te verplichten om hun woningen aan hun huurders aan te bieden ( vrije markt).

  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF

  (verkiezingen hebben geen zin meer, Juan is hier Prof Dr Ir Hugo Primus een stap voor)

  Als de regering zo doorgaat dan moet die ook maar weg,
  liever:
  – Belgisch beleid
  in afwezigheid van een regering
  . . . . . dan
  Komplete Kolder in de Polder
  met een Rariteitenkabinet.

 157. FT Zegt:

  Patrick:
  112 Even een algemene waarneming: ik houd inmiddels al ruim drie jaar een lijst bij van honderd woningen in mijn omgeving.

  De laatste paar weken merk ik dat er ineens een flink aantal vraagprijzen wordt verlaagd.

  Het kan natuurlijk een einde-jaar fenomeen zijn maar dat lijkt me niet echt logisch: logischer lijkt me om de vraagprijs aan te passen net voor de lente begint.

  Ik vermoed dat we de eerste tekenen zien van enige paniek onder de verkopers.

  Het mailverkeer dat ik de laatste tijd heb gehad met een aantal makelaars wijst daar ook op.

  Zijn er forummers die dezelfde signalen proeven in de markt?

  Patrick,

  In welke regio woon jij? In Den Haag zie ik dit al sinds afgelopen zomer.
  Ik heb hier ook al eerder melding van gemaakt, ik zet hieronder een paar linkjes naar dit soort meldingen:

  huizenmarkt-zeepbe…age-1/#comment-87381

  huizenmarkt-zeepbe…age-1/#comment-89478

  huizenmarkt-zeepbe…age-3/#comment-90431

  huizenmarkt-zeepbe…age-1/#comment-92755
  (moet zijn van 200 per WEEK naar 100 per WEEK.

  huizenmarkt-zeepbe…age-3/#comment-93301

 158. Adamus Zegt:

  Juan Belmonte,

  Wij zijn ook rijp voor een echt HuizenStabiliteitsFonds. 😉

 159. Adamus Zegt:

  Juan Belmonte,

  Onderklasse wordt socialistisch op de been gehouden
  Middenklsse tot nek in de schulden (lossen mooit meer af)
  Corporatistische elitie die via papier naar echte rijkdom wil schuiven (Frans). Vraag is of oude elite dat toestaat.

 160. tufkaj Zegt:

  FT: huizenmarkt-zeepbe…age-1/#comment-92755
  Overigens sinds ca november zie ik per dag steeds minder huizen op funda (her)aangeboden. Waren dat (in mijn selectie) ca 200 per week, nu zijn dat er ca 100 per week.

  Dan zie ik een verschil tussen jouw zoekopdracht en het landelijk totaal. Dat is sinds de week van 14 september al ingezakt. Het aantal woningen dat sinds 1 dag (inc opnieuw aangeboden) op funda staat sinds 1 augustus:
  fundacijfers.staan…p&gegeven=1-dag

 161. Juan Belmonte Zegt:

  Adamus,

  Als-i minimaal 5.000.000 euro is per huis, dan is Juan vóór (zie eerdere posts). ‘t is gewoon zonde om geld te laten verdampen, zonder het door de belastingbetaler op te laten hoesten en gratis geld printen is uberhaupt in de mode. Inflatie bestaat niet meer, dat is iets van vroeger.
  Meteen doen, weer een kans voor mevrouw Mr drs Liesbeth Spies.

  P.S. Adamus, ‘t is nog steeds geen tijd voor Mahler, de PolderPolonaise klinkt nog steeds met verve.

 162. FT Zegt:

  Tufkaj,

  Ik heb even opnieuw gekeken.
  In septemebr zie ik een opleving, een verdubbeling tov juli en augustus. Daarna valt het weer terug.
  Als ik zo naar de cijfers kijk, dan lijkt het een seizoen invloed (zomervakantie). Maar nu ik hier nogmaals naar kijk, denk ik dat je gelijk hebt en dat alleen september een uitschieter is.
  Je moet het meer lezen als “sinds november is MIJ dat opgevallen”.

  Overigens, misschien noemens waardig. Een week of 2 geleden was er een gevalletje (nog niet lang te koop) maar ineens ruim 18% van de vraagprijs af.
  Iemand die hoopt de veiling voor te zijn?

 163. tufkaj Zegt:

  FT: Je moet het meer lezen als “sinds november is MIJ dat opgevallen”.

  Het was geen aanval, maar had een interessante conclusie kunnen opleveren vwb het type huizen dat in bepaald seizoen opnieuw wordt aangeboden 😉
  Seizoensinvloeden kan ik helaas pas vanaf augustus 2012 uitsluiten, afgezien van de grafiek met “totaal verkocht in afgelopen jaar”.

 164. hugo Zegt:

  Juan Belmonte: ‘t is nog steeds geen tijd voor Mahle

  Allicht tijd voor wat Chopin? Deze lijkt me best toepasselijk om in te zetten. http://www.youtube.com/watch?v=kyFyAqLtHq8

 165. FT Zegt:

  Tufkaj,

  Ik zie het ook niet als een aanval. Meer een aansporing om nog eens naar de cijfers te kijken.

  Terwijl ik naar de cijfers keek, viel mij een huis op dat sinds 2006 als drie keer opnieuw was aangeboden voor een steeds hogere prijs.
  Een handelaar die het aan een andere handelaar verkoopt om de prijs steeds hoger te flippen? Wat een bullsh^%.

  Ik moet zeggen dat ik het niet consistent volg. Maar op basis van o.a. historische gegevens (miljoenhuizen) valt mij op de wel heeeeel veel huizen sinds 2005/2006 een ruime 30% zijn opgeblazen. Dus nog even los van alle andere faktoren is dit gegeven alleen al goed voor een daling van ca 25%.

 166. Juan Belmonte Zegt:

  hugo,

  Helemaal goed, wellicht ook deze, nog wat subtieler (en Spaans ondertiteld):
  http://www.youtube.com/watch?v=_cTS8sBxSCA

 167. Juan Belmonte Zegt:

  Dow Jones: Wanneer 75% van iets minder dan de helft van alle woningen in Nederland opeens te koop wordt aangeboden, zal dat namelijk waarschijnlijk wel gevolgen hebben voor de verkoopprijs

  Dow, de grap is dat het niet de vrije markt op gaat maar alleen aangeboden wordt aan de huurder, die het veelal niet kan financieren, zeker niet met de (overgebleven) banken die met de te verwachten prijsval nog durven financieren. Uitzonderingen daargelaten.

  Kortom, een openingetje maar géén finale.

  Wat wel een finale is:
  http://www.youtube.com/watch?v=uYM54vhLYTU

 168. Adamus Zegt:

  Juan Belmonte,

  Weihnachts oratorium 🙂

  En verder nieuws: http://www.refdag.nl/zondag

 169. floor Zegt:

  Onderstaand de link naar een artikel van Hans de Geus.
  En kijk dan met name eens naar de reacties van een zekere Willempie3, denk dat Willempie er niet ver vanaf zit.
  rtl.nl/components/…-paard-van-Troje.xml

 170. Juan Belmonte Zegt:

  Adamus,

  Bij geen nieuws zal Juan maar beter zijn woordenbrij inhouden…

  hasta la proxima
  Juan

 171. Adamus Zegt:

  floor,

  Goedkoper dan wat? In gemanuleerde corporatieve markten.

 172. Dow Jones Zegt:

  Mooi Freudiaans taalfoutje…

  Ik schreef: […] “het plan van de regering om woningstichtingen 75% van hun woningen te koop aan te bieden.”

  Zo lijkt het net alsof de regering – zoals onder het communisme – de woningen zelf in bezit heeft. Dat moet natuurlijk zijn: “het plan van de regering om woningstichtingen 75% van hun woningen te koop aan te laten bieden.”

  Cheerio,

  Dow Jones

 173. floor Zegt:

  En de rede dat kweetje Rutte die bezitsvorming zo belangrijk vindt lijkt mij duidelijk.
  Wanneer de pensioenen geen fluit meer waard zijn is het wel zo prettig wanneer iedereen in een eigen afbetaald huis woont tegen de tijd dat men de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

 174. floor Zegt:

  @Adamus
  ???? geen idee waar je het over hebt.

 175. Dow Jones Zegt:

  Juan Belmonte: Dow, de grap is dat het niet de vrije markt op gaat maar alleen aangeboden wordt aan de huurder, die het veelal niet kan financieren, zeker niet met de (overgebleven) banken die met de te verwachten prijsval nog durven financieren. Uitzonderingen daargelaten.Kortom, een openingetje maar géén finale.Wat wel een finale is:http://www.youtube.com/watch?v=uYM54vhLYTU

  Inderdaad, maar toch…

  Als iedere huurder zijn of haar huurhuis zou willen kopen, dan neemt de vraag naar andere – reeds beschikbare – koophuizen toch enorm af? Huurders betreden dan niet meer de “koopmarkt”, maar de huidige huurmarkt wordt – voor 75% – toegevoegd aan de koopmarkt. Dat is volgens mij een beetje hetzelfde als uitgifte van nieuwe aandelen door een NV of monetaire verruiming door een centrale bank. Zulke acties leiden meestal tot devaluatie van de waarde van het reeds bestaande papier of het onderpand.

  Zo’n maatregel zal er op termijn natuurlijk wel toe leiden dat meer mensen een eigen huis bezitten, wat de overheid de kans geeft om vervolgens belastingen te gaan heffen op dat vermogen. Je moet niet vreemd opkijken als de overheid hypotheekgevers (dus huiseigenaren) straks eerst fiscaal gaat stimuleren om de hypotheek af te lossen om daarna – wanneer de woning volledig eigen bezit is – de eigen woning in box 3 onder te brengen. Ik hoop dat ik tegen die tijd wel op Jersey of Guernsey of in Monaco woon…

  Q: Waarom wil(de) de overheid het eigenwoningbezit eigenlijk bevorderen?

  A: Om de grondslag voor toekomstige vermogensrendementsheffing stevig te verankeren in consumptief vastgoed.

  Woningstichtingen bezitten evenveel schuld als vastgoed en hebben bovendien als bedrijf recht op allerlei belastingvoordelen. Die betalen dus netto helemaal geen belasting. Nu het doel van de woningstichtingen bereikt is – huisvesting voor iedereen bereikbaar en betaalbaar maken – wil de overheid zijn geld terug.

  Q: Wie mag dat gaan betalen?

  A: Diezelfde arme sloeber die uiteindelijk ook de BTW betaalt, minstens 32% belasting betaalt en de inflatie mag dragen: de burger / belastingbetaler / consument / werknemer…

  Cheerio,

  Dow Jones

 176. Patrick Zegt:

  @163 FT Prettige Kerst overigens…

  Ik woon zelf bij Den Bosch. Merk trouwens ook dat er een beetje een tweedeling ontstaat in de te koop staande huizen: Er worden tegenwoordig ook huizen te koop gezet tegen iets reëlere vraagprijzen; deze huizen worden ook sneller verkocht. Er ontstaat een markt van redelijk geprijsde woningen die omzet genereert. Wat overblijft zijn vooral de huizen vanaf 450K waarvan de verkopers de hoofdprijs blijven vragen, ook al staat t huis al vijf jaar te koop.

  Voor de statistieken zou het beter zijn als deze grote plas van veel te dure en incourante woningen volledig van Funda zou verdwijnen; ze worden immers tegen de huidige vraagprijzen nooit meer verkocht.

 177. Patrick Zegt:

  @184 Mee eens. Het zou hoogstens kunnen betekenen dat de nominale prijzen stabiel blijven. (hetgeen het volk natuurlijk ook rustig houdt)

 178. menno Zegt:

  @ Patrick
  Ik woon ook in de buurt van Den bosch te weten in St-gestel en zie dat woningen bijvoorbeeld in een plaats als Vught al jaren te koop en leeg staan en toch mondjesmaat in prijs willen zakken, wat me opvalt is dat een makelaar als Atten-zijlstra de laatste tijd plotseling over een breed front de vraagprijs laat zakken, misschien begint de paniek toe te slaan laten we het hopen voor de starters.

 179. floor Zegt:

  @scheefwoner
  Ja, die 10 jaar gaat ‘m niet worden. Beter zou zijn te zeggen dat na die 10 jaar de prijzen weer richting oorspronkelijke hypotheekwaarden kunnen groeien.
  Ik bedoel maar, 3 ton hypotheek nu blijft natuurlijk 3 ton hypotheek dan.
  Die devaluerende spaarcenten maakt niet uit natuurlijk, een euro blijft hier een euro, probleem alleen is dat de meesten niet meer aan sparen toekomen.
  Pensioenen idem, 65/66+ misschien wel 70-, koopt geen huis meer, die wil alleen maar verkopen.
  Dus mocht dit scenario inderdaad gespeeld worden en ook nog lukken, hetgeen ik betwijfel trouwens, dan is nu cash een huis kopen een prima optie.
  Moet je die centen wel hebben liggen natuurlijk.
  Maar…….. zoals ik al zei, ik heb net als de schrijver zo mijn bedenkingen, denk dat ze dit in de PIIGS al helemaal niet zonder wat flinke opstanden voor elkaar gaan boksen. Daar gaan ze het niet redden zonder een enorme verlaging van de lonen nl.
  Dus voorlopig zijn we nog niet zover, eerst een aantal PIIGS er uit en wat deflatie hier er in.

 180. Adamus Zegt:

  Patrick:
  @163 FT Prettige Kerst overigens…

  Ik woon zelf bij Den Bosch. Merk trouwens ook dat er een beetje een tweedeling ontstaat in de te koop staande huizen: Er worden tegenwoordig ook huizen te koop gezet tegen iets reëlere vraagprijzen; deze huizen worden ook sneller verkocht. Er ontstaat een markt van redelijk geprijsde woningen die omzet genereert. Wat overblijft zijn vooral de huizen vanaf 450K waarvan de verkopers de hoofdprijs blijven vragen, ook al staat t huis al vijf jaar te koop.

  Voor de statistieken zou het beter zijn als deze grote plas van veel te dure en incourante woningen volledig van Funda zou verdwijnen; ze worden immers tegen de huidige vraagprijzen nooit meer verkocht.

  Zegt ie eigenlijk en wrijft het ze nog een keer in: jullie zijn al lekker bezig met geldontwaarding, wij kunnen dat ook. Hoe moet je zoets lezen?

  Dawg,

 181. hugo Zegt:

  asd: Daarvoor moet je zoveel mogelijk de internationale pers raadplegen.

  Ik denk meer aan de alternatieve media. De corporatistische (internationale) media is niet te vertrouwen.

  Frans: Het belangrijkste goed lijkt mijn autonomie, en het lijkt me dat het bezit van een eigen huis hier niet aan bijdraagt,

  Eens, het belangrijkste wat je kan hebben is mobiliteit en flexibiliteit. Met een leenhuis van de bank ben je prooi voor de overheid en banksters zonder enige optie om jezelf te redden.

  ll: Welling sprak over top hypotheken zijn sub-prime

  Wellink is betrapt op liegen onder ede. Verhoor commissie de Wit(wasser), niemand kon dit zien aankomen. In zijn boek, ik zag het aankomen. Geen waarde hechten aan de woorden van die zak.

  Juan Belmonte: Off-topic: voor wie durft om de impact van wat er in Spanje aan het gebeuren is te begrijpen.

  Veel plezier met de Lehman bankier welke nu minister van financien is. Geeft vast een goed gevoel 🙂

  Adamus,

  Thanx! Leuke toevoeging!

 182. Scheefwoner Zegt:

  Midden jaren 80 kwam er een Zweed naar Nederland genaamd Lars-Erik Magnusson die het ei van Columbus had gevonden. Hij kocht vastgoed met geleend geld en van de huuropbrengsten kon hij zijn rente en aflossing bij de bank betalen. De timing was perfect want de vastgoedprijzen waren aan het uitbodemen en de rente was van 12% naar zo’n 7% gedaald. Hoewel hij nu financiële problemen heeft, heeft hem dat destijds geen windeieren gelegd. De prijzen gingen na 1985 omhoog en zijn onderpanden werden lekker afgelost. Jammer voor hem dat hij het later zo verkloot heeft, maar dat is een ander verhaal.

  Op dit moment zou het onmogelijk zijn om zo’n investering in de huidige omstandigheden te doen. Als voorbeeld de eengezinswoningen rond om mij heen die massaal te koop staan voor euro 250000. Aangezien ze niet verkocht worden, worden ze verhuurd voor rond de 850 euro. Dat betekent een rendement van 4% per jaar en daar moet je dan als verhuurder de aflossing/rente aan de bank van betalen. Met andere woorden totaal niet rendabel als belegging. Blijven er twee opties over om de zaak rendabel te maken: of de huur naar 1600 euro, of het investeringsbedrag van 250000 euro naar 130000 euro om met de huidige 850 euro huur genoegen te nemen. Nu zal Magnusson in ander vastgoed belegd hebben dan eengezinswoningen maar dit is meer bedoeld om aan te geven hoe absurd hoog de prijzen momenteel nog zijn. 40-50% daling vanaf de top is niets anders dan een gezonde correctie op een zieke markt.

 183. wilson Zegt:

  De winter is pas vijf dagen geleden begonnen.

 184. Maarten Post Zegt:

  dr.t,

  Maar Dr. T., bestaan er dan helemaal geen risico’s op de Nederlandse huizenmarkt?

 185. Okkie Zegt:

  Dow Jones,

  Ik kreeg ook al zo’n raar kerstgevoel toen ze op het NOS-journaal verkondigden dat je er niet meer bij hoort zonder Nordmann-kerstboom. Welk belang heeft de NOS bij zulke opzichtige sluikreclame?

 186. Steven Zegt:

  Vandaag effe door Niewendijk en Kalverstraat gelopen: overal uitverkoop, Sale Sale (klinkt als sell, sell) en zelfs al wat lege winkels gezien met nep galeries om de luiken maar niet dicht te hoeven doen. De werkelijkheid is gewoon recessie en vinex bunkers voor 350.000 euro gaan ook in de sale voor 50 % korting straks. En die kleding in die winkelstraten is nieuw. Bij die vinex woningen zijn de vingerafdrukken en loopplekken duidelijk te zien, dus een korting van 70 % zou op zijn plaats zijn. 🙂

 187. Steven Zegt:

  was aan Dow Jones (192)

 188. Scheefwoner Zegt:

  Nu de vetreserves weer bij menigeen zijn aangevuld is dit misschien wel een leuke link om vanuit een ander perspectief de wereld te bekijken. Helaas zal dit in een streng gereguleerde samenleving als de Nederlandse niet mogelijk zijn. Als zo’n gemeenschap zelfvoorzienend wordt dan raakt de overheid haar grip en daarmee haar inkomsten op de burger kwijt.

  Jim Morrison zei het all: you’re all a bunch of f..king slaves!

  http://www.youtube.com/watch?v=91pBFyLWIx4

 189. Scheefwoner Zegt:

  Voor 1/3 van de waarde van een vinex-woning kun je hier een leuke prefab uitzoeken. WOZ waarde 90000, acceptabel voor de gemeente?

  http://www.bauhu.com/steel/prices.htm

 190. Huizendoc Zegt:

  @199
  scheefwoner de woningen van bauhu zijn niet alleen van pre-euro prijzen maar ook van crisis kwaliteit. De muren zijn slecht geisoleerd, het ventilatiesysteem ouderwerts. Kan me voorstellen dat met een dergelijk systeem wel een concurerende woning kan worden neergezet.

  Het is mogelijk met Nederlandse bouwers een rijtje neer te zetten voor 90.000 als je weiland mag gebruiken om daar een woning neer te zetten. Echter dan moeten gemeentes/corperaties/projectontwikkelaars verlies nemen en hun grondpositie af waarderen. Dat gaat dus de komende 20 jaar niet gebeuren.

 191. tufkaj Zegt:

  Huizendoc: maar ook van crisis kwaliteit

  Geen kwaliteit als crisiskwaliteit! Bouwvakkers die voor weinig staan te springen om een huis in elkaar te timmeren en wat graag hun best doen om terug te mogen komen. Lage grondstofprijzen vanwwege terugvallende vraag en in NL een pretpakket van stimuleringsmaatregelen voor “de motor van de economie”.
  Het is niet voor niets dat we allemaal graag in een jaren 30 woning wonen toch 🙂

 192. Huizendoc Zegt:

  @turkaj
  Een jaren 30 woning wel, die werden vaak met goede materialen gebouwd. Jaren 50 liever niet (ook geen vette jaren), in de werderopbouw lag de nadruk op kwantiteit niet op kwaliteit.
  Deze woningen zijn opgebouwd met 50 mm minerale wol-isolatie in de wanden. Ventilatiesysteem en verwarmingsysteem wekken niet veel vertrouwen Dat wordt een aardige energierekening. Er zijn verschillende bouwsystemen die wel een goede isolatiewaarde combineren met concurerende prijzen.

  Lage grondstofprijzen?, volgens mij zijn deze hoog. Stimuleringsmaatregelen zijn er vooral om de vraag te stimuleren maar niet om het aanbod goedkoper te maken. Hetgeen nu wel goedkoop wordt aangeboden is arbeid. Ik vrees dat daar een hoop verborgen armoede zit onder zzp-ers.

  Ik deel je verwachting dat er goedkoper woningen worden aangeboden doordat aanbod en vraag niet in evenwicht zijn. Ik zie er echter weinig voorbeelden van, behalve tarieven van zzp-ers. Jij wel?

 193. Dow Jones Zegt:

  wilson: De winter is pas vijf dagen geleden begonnen.

  Correctie: de meteorologische winter begint op 1 december en loopt tot eind februari. We hebben dus al zo’n 30% van de winter gehad en we hebben nog niets eens serieuze nachtvorst gezien. Die voorspelling van een zeer strenge winter zit er nu dus al zo’n 30% naast…

  Cheerio,

  Dow Jones

 194. Dow Jones Zegt:

  Okkie: Dow Jones, Ik kreeg ook al zo’n raar kerstgevoel toen ze op het NOS-journaal verkondigden dat je er niet meer bij hoort zonder Nordmann-kerstboom. Welk belang heeft de NOS bij zulke opzichtige sluikreclame?

  De NOS is niet objectief, en zeker niet scherp.

  DJ

 195. Dow Jones Zegt:

  Steven: Vandaag effe door Niewendijk en Kalverstraat gelopen: overal uitverkoop, Sale Sale (klinkt als sell, sell) en zelfs al wat lege winkels gezien met nep galeries om de luiken maar niet dicht te hoeven doen. De werkelijkheid is gewoon recessie en vinex bunkers voor 350.000 euro gaan ook in de sale voor 50 % korting straks. En die kleding in die winkelstraten is nieuw. Bij die vinex woningen zijn de vingerafdrukken en loopplekken duidelijk te zien, dus een korting van 70 % zou op zijn plaats zijn.

  Men probeert – op allerlei creatieve manieren – de consument te verleiden tot kopen. Dat geeft in principe ook helemaal niets; dat verleiden hoort bij het spel dat men de vrije markt noemt. Ik haak alleen wel af als verkopers tegen me gaan staan liegen om een verkoop te sluiten. “Ja, echt waar mijnheer, gemaakt in Duitsland,” dat werk. Ga gewoon weer eens met respect je klanten bedienen en ga werken aan een goede vertrouwensband met die klant. Dat geldt voor alle bedrijven, van de horeca (“truffels, mijnheer”) tot aan het garagebedrijf (koelvloeistof en uitbalanceren).

  Met leugenaars doe ik geen zaken, of ik nu investeer in private equity of in een zak aardappelen. Eerlijkheid, naar jezelf en naar anderen, is volgens mij heel belangrijk.

  Cheerio,

  DJ

 196. lorenzo Zegt:

  Juan Belmonte: Off-topic: voor wie durft om de impact van wat er in Spanje aan het gebeuren is te begrijpen.

  Nou , een drankje op het terras , bij een graadje of 20 . Het leven is kort.

  off-topic (dan is het geoorloofd..) : wat een heerlijke drukte gisteren weer bij de woonboulevards, heerlijk toch te weten in in dit landje ( nu even Olanda) geboren te zijn , het 1 na rijkste land van de Eu , ik denk zelfs van de wereld . Gewoon genieten …

 197. dr.t Zegt:

  In NL hebben ze het over een crisis als de koopkracht een half procentje achteruit gaat.
  En dat is nog maar een gemiddelde, er wordt gelukkig door zeer velen nog bakken met geld verdiend.
  Overigens staat er in de telegraaf een artikel over kartelvorming bij het bepalen van hypotheekrente.
  Banken gaan het toch moeilijker krijgen om uit te leggen waarom dan rente hier 2 procent hoger is dan in het buitenland.
  Temeer omdat de rente tarieven van de ECB eerder nog lager dan hoger zulllen gaan worden.
  Het risico-opslag verhaal begint gezien het lage aantal wanbetalers een beetje afgezaagd te worden.
  Waar het om gaat is dat banken doelbewust gesubsidieerd worden en ook nog eens te beroerd zijn hun hoofdtaak (kredietverstrekking) goed uit te voeren.

 198. hugo Zegt:

  dr.t: Overigens staat er in de telegraaf een artikel over kartelvorming bij het bepalen van hypotheekrente.

  Het gehele bankwezen is een kartel / monopolie. Geregeld bij wet. Voor de elite, door de elite. De bevolking kreeg wat restjes toegeworpen. Nu niet meer. Deal with it.

  dr.t: Waar het om gaat is dat banken doelbewust gesubsidieerd worden en ook nog eens te beroerd zijn hun hoofdtaak (kredietverstrekking) goed uit te voeren.

  Je komt in de buurt. Nu nog realiseren dat kredietverstrekking niet de hoofdtaak is van een bancair systeem. De hoofdtaak is winsten genereren voor de eigenaren. Daarbij is alles geoorloofd aangezien men boven de wet staat. Vandaar dat Fout Wellkink onder ede mag liegen, er niemand uit het systeem is vervolgd wegens fraude, oplichting, valsheid in geschrifte etc. Kredietverlening is een spelletje welke erbij KAN worden gespeeld. Dat is nu niet interessant. Dus wordt er niet gespeeld.

 199. Juan Belmonte Zegt:

  dr.t: Banken gaan het toch moeilijker krijgen om uit te leggen waarom dan rente hier 2 procent hoger is dan in het buitenland.

  Achwelnee.

  De helft van die 2% betaalt de belastingbetaler via HRA. (nu nog wel, straks niet meer).

  Maakt niemand zich druk om en de VGH heeft zich de laatste jaren gedragen als een verwende kleuter die uberhaupt niet meer serieus genomen wordt.
  Storm in een glas maaswater.

  En als voor banken in de Polder 2% meer te verdienen valt aan hypotheken dan een “markt”-rente zou rechtvaardigen, waarom stoppen dan zoveel banken met het aanbieden van hypotheken ?
  huizenmarkt-zeepbe…ekers/#comment-94247

  Of is de huizenzeepbel hier wel erg groot, groter dan Juan zich voor kan stellen ?

  Er komt pas concurrentie op de hypotheekrentemarkt als de afnemers van leningen ook gewoon zèlf de (volledige) kosten voelen

  Immers: anders waren de huidige huizenprijzen nooit gebaseerd geraakt op de maandelijkse leasekosten en hoefde de gemeente Utrecht niet trots te zijn op het realiseren van de 1000-ste starterslening.
  nvm.nl/actual/dece…_starterslening.aspx

  Hoe kunstmatig kan doorstroom in een huizen-“markt” zijn?

 200. Juan Belmonte Zegt:

  Scheefwoner,

  Goede post.

  Als toch de woningmarkt in zijn geheel bekeken wordt met een integraal plan met alle partijen meepratend, betrek dan de Duitse Fertigbauers er ook maar bij.

  Die doen niet lullen maar bouwen.

  Die zeggen dan gewoon: voor 90 k zetten we een vinex-villa neer als de Gemeentes even de grondprijzen vrijgeven (die daardoor gewoon halveren) zijn een hoop kunstgrepen overbodig en kunnen mensen zonder overheidsbemoeienis gewoon zelf een huis laten bouwen.

  De overheid zelf
  is de grootste rem op de woningmarkt
  immers niemand mag zijn eigen huis meer bouwen, terwijl het technisch des te makkelijker geworden is

 201. WC eend Zegt:

  Wat zal de impact zijn op de huizenprijzen van de WOZ-waarden die per 1 januari openbaar worden gemaakt?

  Een markt die meer richting deze WOZ-waarden beweegt?

 202. Dow Jones Zegt:

  dr.t: Banken gaan het toch moeilijker krijgen om uit te leggen waarom dan rente hier 2 procent hoger is dan in het buitenland.

  Nee hoor, dat komt doordat men in Nederland nog steeds 106% van de waarde van de woning kan financieren, in een markt waarin de waarde van vastgoed structureel daalt en zal blijven dalen. Die “hoge” rente is dus gewoon een risico-opslag. Ik vind trouwens dat die rente best een half procentpuntje omlaag kan, maar dan gaan we – net zoals in bijvoorbeeld Duitsland – de maximale financiering gewoon op 80% zetten. Voor al die reeds bestaande tophypotheken (150% financiering) zou de rente eigenlijk een procentpunt of twee/drie hoger moeten liggen, of men zou verplicht moeten worden om af te lossen.

  Proost!

  Dow Jones

 203. Juan Belmonte Zegt:

  WC eend: Wat zal de impact zijn op de huizenprijzen van de WOZ-waarden die per 1 januari openbaar worden gemaakt?

  GEEN. (Juan ziet het niet)

  Immers de overgang van gesubsidieerd (HRA) huizen leasen (aflossingsvrij) naar gewoon lenen en terugbetalen (zoals de rest van de wereld doet) heeft tot nu toe ook zeer bepekt effect op de Hollandse Hogehuizenprijzen gehad, wel op het aantal transacties, dat is nogal laag omdat dat iedereen weet dat er prijscorrecties moeten aankomen.

  Kortom die -30% die nog gaat komen, gaat echt niet van de WOZ waarden komen, maar wellicht mist Juan allerlei inzichten.
  Die komen uit acceptatie van de nieuwe werkelijkheid en dat kan nog wel even duren.

  Kees de Kort ziet ook steeds meer parallellen met Japan, de SUSHI blijft eeuwig vers op de balans…

  Het enige effect is dat straks iedereen gaat klagen over WOZ, als de onderwaardespiraal eenmaal op stoom is.

  Maar wei het weet mag het zeggen. 🙂

 204. hugo Zegt:

  Juan Belmonte: Het enige effect is dat straks iedereen gaat klagen over WOZ,

  Jup, dat lijkt mij ook de bedoeling. Dan kan de regering zeggen dat er meer duidelijkheid nodig is en dus de huidige WOZ methodiek vervangen dient te worden door een ‘eerlijker systeem’. Ze zullen de WOZ waarden bekijken en deze landelijk gelijk trekken. Voor 80% zal dat betekenen verhoogd worden, voor 20% verlaagd (rule of thumb welke de staat vaak gebruikt). Tevens is dit een goed middel om meer centralisatie af te dwingen en zo meer geld in de richting van de staat te kanaliseren en weg van de gemeenten. De gemeenten zullen eerst het meeste nog ontvangen maar uiteraard zal dat, ala bijstand, snel worden afgeknepen.

  Als ik de overheid was, welke altijd meer geld en macht wil, zou ik dit spel zo spelen.

 205. Steven Zegt:

  aam Juan Belmonte

  Maar wie het weet mag het zeggen. 🙂

  Ik weet het! De huizenprijzen dalen vanaf 2008 en geen enkele reden tot stijging nog. Of er moet nog sterkere inflatie komen, maar dat zorgt weer voor hogere rentes en dus ook voor hogere lasten en waarschijnlijk dus ook weer lagere prijzen van huizen. Dus een verlies verlies situatie. 🙂

 206. MikeStrike Zegt:

  Interessante video’s

  (Met dank aan de huizenmarkt twitter)

  boombustblog.com/b…ailure-in-us-history

 207. ll Zegt:

  De WOZ-waarde wordt vastgesteld naar het prijspeil op 1 januari van het VOORGAANDE jaar.

  Loopt dus altijd een jaar achter de feiten aan, plus het feit dat er aan het einde van een jaar bijna geen huizen worden verkocht, en dan neemt men maar DE VRAAGPRIJS…….., is bij ons gebeurd……, dus ook nog eens te veel te hoog.

  Een huis dat in juli worden verkocht met een WOZ van 229.000 voor een koopsom van 150.000 worden dus NIET in de modellen meegenomen 🙂 en kan dus ook niet worden meegenomen in een bezwaarschrift….want het huis heeft alweer een andere WOZ waarde in hun administratie, dus de koopsom is geen WOZ waarde….., alleen aan het einde van het jaar…. ;), en dan worden er bijna geen referentiewoningen verkocht……

  Hoe belazer je de kluit…….

 208. Ralph Zegt:

  Juan Belmonte: GEEN. (Juan ziet het niet)

  Immers de overgang van gesubsidieerd (HRA) huizen leasen (aflossingsvrij) naar gewoon lenen en terugbetalen (zoals de rest van de wereld doet) heeft tot nu toe ook zeer bepekt effect op de Hollandse Hogehuizenprijzen gehad, wel op het aantal transacties, dat is nogal laag omdat dat iedereen weet dat er prijscorrecties moeten aankomen.

  Kortom die -30% die nog gaat komen, gaat echt niet van de WOZ waarden komen, maar wellicht mist Juan allerlei inzichten.
  Die komen uit acceptatie van de nieuwe werkelijkheid en dat kan nog wel even duren.

  Kees de Kort ziet ook steeds meer parallellen met Japan, de SUSHI blijft eeuwig vers op de balans…

  Het enige effect is dat straks iedereen gaat klagen over WOZ, als de onderwaardespiraal eenmaal op stoom is.

  Maar wei het weet mag het zeggen.

  Welke -30%?

 209. Steven Zegt:

  aan Ralph

  als er geen marsmannetjes komen die te veel willen betalen staat die -30 procent er volgend jaar al.

 210. Ralph Zegt:

  Steven:
  aan Ralph

  als er geen marsmannetjes komen die te veel willen betalen staat die -30 procent er volgend jaar al.

  Heb je het (zonder succes) al vaker gevraagd, maar ik probeer het gewoon opnieuw; wedden van niet?

 211. Ralph Zegt:

  *Heb het je.

 212. Steven Zegt:

  aan Ralph

  ja het gaat niet zo snel, maar ok ik wed van wel voor de gok. zal wel een saaie -7 procent of zo worden….

 213. Goudenhoepel Zegt:

  Steven:
  aan Ralph

  ja het gaat niet zo snel, maar ok ik wed van wel voor de gok. zal wel een saaie -7 procent of zo worden….

  Het is wachten op de echtscheidingen en ontslagen. Dan MOET de prijs naar beneden.

 214. tufkaj Zegt:

  Steven:
  aan Ralph

  ja het gaat niet zo snel, maar ok ik wed van wel voor de gok. zal wel een saaie -7 procent of zo worden….

  Als je de lijn van afgelopen 4 maanden doortrekt kom je op 7,5 a 8%.

  Maar iets zegt me dat de afgelopen maand de bewustwording flink heeft geholpen bij verkopers die tot dantoe beweerden dat het hele land was gezakt in pijs, “maar nog niet bij hun in de straat”.

 215. ll Zegt:

  Rabo is nu monopolist op hypothekengebied, oef, mijn variabele rente is dit jaar van 3.6 % naar 4.1 % gestegen, nu begrijp ik waarom, ….. Euribor 3 maanden nu 1.396 % + 1.5 % risicoopslag, ( ikke zonder risico dusss ), betaal teveel 1.2 %, dat is dus mijn slachtofferrentepercentage aan de monopolist 😉

  nos.nl/video/32570…-hypotheekmarkt.html

 216. Dawg Zegt:

  ll,

  Vraag je eens af waar de rente vandaag zou staan als de centrale banken niet alles op alles zouden zetten om die rente op een zo laag mogelijk pitje te houden.

 217. Dawg Zegt:

  Steven,

  Niet zo gehaast. In Japan hebben de huizenprijzen er ook zo’n 15 jaar over gedaan om met 60% te zakken.

 218. floor Zegt:

  @Dawg
  Ik meen zelfs 80% en zelfs daar hebben ze de bodem nog steeds niet bereikt.
  Krijg je ervan wanneer je je land in een dusdanige situatie manoeuvreert dat de rente niet meer omhoog kan zonder dat de zaak implodeert. Daar heb je dan niet eens een tsunami voor nodig. En dadelijk zijn al die japannertjes hun in staatsobligaties gestoken spaarcenten ook nog kwijt.
  Lijkt mij een puik idee om de strategie van de Japanners aan te houden.

 219. Dawg Zegt:

  floor,

  Japan. Kwam vandaag nog even in het vizier van Kees de Kort:

  http://www.bnr.nl/column/keesdekort/

  Een paneldiscussie met Kyle Bass waarin onder meer de Japanse overheidsfinancieen ter sprake komen.

  http://www.youtube.com/watch?v=WWgtzwqWh60

  Wordt je allemaal niet zo vrolijk van.

 220. floor Zegt:

  @Dawg
  Thanks, had z’n column niet gelezen vandaag want die staat er niet, hij had kennelijk iets anders te doen vanmiddag. Iets feestelijks, in pak en geheim.

 221. floor Zegt:

  edit
  Hier trouwens de 2011 versie (november) van interview met Bass.
  http://www.youtube.com/watch?v=5V3kpKzd-Yw

 222. ll Zegt:

  Nieuwjaarskaart uit Ierland, ons voorland ? 😉

  nos.nl/artikel/325…art-uit-ierland.html

 223. ll Zegt:

  Ondertussen in Olland, het vertrouwen daalt en daalt, in de huizenmarkt……

  http://www.eigenhuis.nl/tools/marktindicator/

 224. ll Zegt:

  Volkskrant, huizenmarkt van kwaad tot erger……….

  volkskrant.nl/vk/n…waad-tot-erger.dhtml

 225. Mark Zegt:
 226. ll Zegt:

  Onderwaarde woning ? van hiernaast side-bar

  ” Volgens politicoloog Marcel Boogers (Universiteit van Tilburg) is het heel belangrijk dat de overheid met oplossingen komt. Anders ontstaan volgens hem ‘Amerikaanse toestanden’: “Gezinnen die failliet raken, mensen die hun huis uit worden gezet, huizen die moeten worden geveild. Dat zal forse sociale consequenties hebben en een heel groot beroep doen op de solidariteit in de Nederlandse samenleving.”

  Dat wordt weer dokken dudes, eerst de banken redden, dan de ECB redden, en dan ook nog eens de onderwaterliggenden huizenbezitters redden, vervolgens het Groninger Museum redden…….., en wie redt ons ? 🙂

 227. Ann Zegt:

  floor,

  Floor, heb begrepen dat je makelaar bent.
  Ik zoek een makelaar voor wat advies, maar dan iemand met gelijkgestemde inzichten. Heb je een website o.i.d.?

 228. ll Zegt:

  Mark, volop kansen, de bouw- en makelaarslobby begint nu wel erg veel Mohammed Said al-Sahhafse trekjes te vertonen 🙂

 229. lorenzo Zegt:

  Juan Belmonte: Achwelnee.
  De helft van die 2% betaalt de belastingbetaler via HRA. (nu nog wel, straks niet meer).
  Maakt niemand zich druk om en de VGH heeft zich de laatste jaren gedragen als een verwende kleuter die uberhaupt niet meer serieus genomen wordt.
  Storm in een glas maaswater.
  En als voor banken in de Polder 2% meer te verdienen valt aan hypotheken dan een “markt”-rente zou rechtvaardigen, waarom stoppen dan zoveel banken met het aanbieden van hypotheken ?

  Juan, : als jij straks in 2019 ook een hypotheekje hebt zal je antwoord 180 graden anders zijn.

 230. tufkaj Zegt:

  Loopt het kabinet nu te googelen met eigen woning forfait om ondanks de dalende prijzen toch evenveel inkomsten te houden?
  nu.nl/economie/270…forfait-in-2012.html

  (ben belastingtechnisch niet erg onderlegd merk ik)

 231. tufkaj Zegt:

  uhm, goochelen uiteraard 😉

 232. lorenzo Zegt:

  239 : ja

 233. WC eend Zegt:

  ‘Kabinet denkt serieus over versobering renteaftrek’

  elsevier.nl/web/Ni…ring-renteaftrek.htm

 234. Naïef? Zegt:

  @ 235 //
  Dat wordt weer dokken dudes, eerst de banken redden, dan de ECB redden, en dan ook nog eens de onderwaterliggenden huizenbezitters redden, vervolgens het Groninger Museum redden…….., en wie redt ons?

  Niemand!

 235. SchuurHuurder Zegt:

  Zou een mooie aanzet zijn, dat plan van post 242. Wel per direct invoeren, dan mag het volgende kabinet een relatief lage maximale hypotheek toevoegen (200k oid) die niet meer geïndexeerd wordt. Dan zijn we er redelijk soepel vanaf en kan het huidige kabinet claimen dat zij de HRA in stand hebben gehouden.

 236. Frans Zegt:

  Ah! waar had ik het laatst over?
  rtl.nl/components/…er-woonbelasting.xml

 237. Frans Zegt:

  coño!

  http://www.zerohedge.com/news
  /abysmal-spanish-housing-market-gets-even-worse-october

 238. V Zegt:

  WC eend: ‘Kabinet denkt serieus over versobering renteaftrek’elsevier.nl/web/Ni…ring-renteaftrek.htm

  Wilders heeft ook deze minimale beperking van de HRA alweer in de ijskast gezet door met nieuwe verkiezingen te dreigen. Nu zou dit laatste erg goed zijn, maar het lijkt me sterk dat Rutte zijn kabinet laat vallen over iets wat hij zelf eigenlijk ook niet wil.

 239. V Zegt:

  Als addendum op mijn vorige post (249):

  Wel grappig aan het plan is dat de HRA niet eens versoberd wordt van aflossingsvrij (dus ook spaarhypotheken) naar annuitair, maar zelfs naar lineair.

  Met de huidige NHG eisen als uitgangspunt zien we dat 50% sparen en 50% aflossingsvrij erg populair voor huidige nieuwe hypotheek. De spaarinleg per jaar is hierbij zo’n 0.8% van de totale hypotheek per jaar.
  Nu ga ik ervan uit dat na deze versobering onder NHG alleen nog maar lineaire hypotheken worden verschaft. Hiervoor moet 3.33% van de totale hypotheek per jaar worden ingelegd.
  Tel bij bovenstaande getallen een netto hypotheekrente van 3% op: 3.8% maandlasten met NHG nu t.o.v. 6.33% maandlasten met de versobering. Bij de aflossingsvariant wordt de rentecomponent natuurlijk minder in de loop der jaren, maar hypotheken worden nu afgesloten op de huidige financieerbaarheid van potentiële kopers. Dit betekent dat je ongever 40% minder hypotheek kan krijgen!

  Kortom, het lijkt een kleine versobering maar het kan uiteindelijk heel heftig uitpakken!

 240. hugo Zegt:

  Dawg: Vraag je eens af waar de rente vandaag zou staan als de centrale banken niet alles op alles zouden zetten om die rente op een zo laag mogelijk pitje te houden.

  De centrale banken bepalen altijd de basisrente dus er is niets speciaals aan de hand. Rente omlaag manipuleren danwel omhoog is onderdeel van hun core business. Wat de ECB nu doet is gewoon een lucratief trucje uithalen voor de financiële sector ten koste van de rest.

  Leen zo goed als gratis bij ons, dit geld drukken we bij. Vang veel hogere rente in landX. Mislukt het, eerst geld uit de pensioenen etc plunderen. Lukt het dan nog niet, dumpen die handel. Eerst bij de pensioenfondsen ed van andere landen en anders uiteindelijk bij de ECB. Gegarandeerd inleg terug.

  Zo heeft de financiële sector voordeel van zowel de lage als hoge rente. Vroeger werd dat woeker genoemd en kon je er de strop voor krijgen. Nu schijnt dat soort manipulatie marktwerking te heten.

 241. Dawg Zegt:

  hugo,

  Ik zie de schuldencrisis toch in de eerste plaats als een syssteemfalen veroorzaakt door fractioneel bankieren. En dat fractioneel bankieren komt eigenlijk per definitie neer op rentemanipulatie.

 242. floor Zegt:

  @Ann 238
  Nee, ik ben geen makelaar, verkondig zelfs al 30 jaar dat de eerste betrouwbare makelaar nog uitgevonden moet worden, dus……. kom maar op met je vragen want ik ken er zat en die wil ik best even tegen elkaar uitspelen als ik jouw daarmee kan helpen.
  Denk trouwens dat je hier op de site ook een heel eind komt hoor.
  Indien dat te gevoelig ligt geef dan maar een seintje, stuur ik je een email adres.

 243. nhz Zegt:

  ll: Loopt dus altijd een jaar achter de feiten aan, plus het feit dat er aan het einde van een jaar bijna geen huizen worden verkocht, en dan neemt men maar DE VRAAGPRIJS…….., is bij ons gebeurd……, dus ook nog eens te veel te hoog.

  maar dat het 20 jaar lang andersom was daar klaagt natuurlijk niemand over …

  Goudenhoepel: Het is wachten op de echtscheidingen en ontslagen. Dan MOET de prijs naar beneden.

  of juist NIET, want straks staat internet vol met de gouden tip hoe je zonder een centje pijn aan je NHG-hypotheekstrop ontkomt. Niks prijs verlagen, gewoon het volle pond vragen voor het geval een gesubsidieerde sukkel dat wil betalen, en anders is het verlies voor de belastingbetaler.

  floor: Ik meen zelfs 80% en zelfs daar hebben ze de bodem nog steeds niet bereikt.

  inderdaad, huizenprijzen ongeveer -75% en grondprijzen ongeveer -90%. Maar per lokatie vanzelfsprekend wel flinke verschillen. Wat zou een huis in Fukushima momenteel waard zijn? ;(
  In de omgeving van Fukushima 2 (in Zeeland) worden nog steeds vrolijk recordprijzen gevraagd, maar dan zit je er ook gegarandeerd warmpjes bij wat straling betreft. Jammer dat je daar dan weer weinig aan hebt met een gewone zonnecollector ;(

  ll: Volgens politicoloog Marcel Boogers (Universiteit van Tilburg) is het heel belangrijk dat de overheid met oplossingen komt.

  hoeveel hypotheek zou Marcel zelf hebben, zoiets als Piet Hein en dan op basis van minstens 10x gezinsinkomen?

  Frans: /abysmal-spanish-housing-market-gets-even-worse-october

  wat mij opviel in het bericht is dat de situatie in Spanje sterk lijkt op die in NL: in het grootste deel van het land zijn de prijsdalingen nog steeds heel beperkt (met dank aan de ECB die de Euribor nabij nul houdt) maar is de omzet gehalveerd. Net als bij ons de stilte door de storm.
  Voor de duidelijkheid: wat lorenzo hier steeds meldt over sterk gedaalde huizenprijzen (en goed moment om te kopen) is zeker NIET van toepassing op de normale binnenlandse markt, maar hooguit (wat de dalingen betreft, niet het koopadvies) op de Costa’s.

  hugo: Nu schijnt dat soort manipulatie marktwerking te heten.

  tja, het werkt inderdaad: euro op laagste stand van het jaar dankzij de hyperinflationair (meer dan 100% per jaar) groeiende balans van de ECB.

 244. hugo Zegt:

  Dawg,

  Oneens, fractional banking kan prima werken zolang mensen hun spaargeld buiten het financieel systeem houden. Faalt het? Jammer, reset, maximaal een paar maanden verlies behalve als je een gokker bent.

  Wat mij betreft is het pricefixing van geld het grootste probleem. Dit wordt gedaan door CB’s. Binnen een fractional reserve systeem kan je prima vrije markt rentes hebben. Bijvoorbeeld als er zeg 3% vast per jaar vast geïnjecteerd wordt in het systeem. Centrale banken met hun pricefixing van geld (niet spaargeld maar means of exchange) zijn het grootste probleem. Ik kan er niets anders van maken.

 245. Dawg Zegt:

  hugo,

  Wat bedoel je met “pricefixing van geld (niet spaargeld maar means of exchange”? Dat de centrale banken een doelrente vaststellen?

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.