NVB: zorgen over woningmarkt

Nederland is niet bepaald een toonbeeld van politieke stabiliteit. Ook de woningmarkt lijdt daaronder, meent voorzitter Boele Staal van de NVB.

Die politieke instabiliteit blijkt vooral bij woningmarkthervormingen. Toch is het niet alléén de politiek die daaraan schuldig is, meent Staal. “De woningmarkt zit vast, het prijsmechanisme disfunctioneert. Dat zie je in de huurmarkt, in de koopmarkt, sociale woningbouw, scheefwonen en fiscaliteit”.

Hervorming
Staal pleit dan ook voor een nationaal akkoord over de hervorming van de woningmarkt. En dat betekent niet per se aanpak van de hypotheekrenteaftrek. “Komend voorjaar zal het kabinet beslissen over hervormingen. Daarin moet je alles betrekken en niets bij voorbaat iets uitsluiten.”

Fiscaal
Iedereen is het erover eens, meent Staal, dat er iets moet gebeuren aan de fiscaliteit van de woningmarkt. Het komt echter aan op creativiteit om te kijken hoe de woningmarkt weer op gang moet worden gebracht. “Regeren is vooruitzien”.

Banken kunnen daar een belangrijke rol in spelen, maar dan gaat het niet om de eisen bij een hypotheekaanvraag. “De stagnatie in de woningmarkt zit hem niet in de verstrekkingsnormen van de hypotheken, maar in het feit dat de prijzen nog veel te hoog liggen en de onzekerheid over de fiscaliteit.”

bron: BNR

Share Button
Tagged with:
63 comments on “NVB: zorgen over woningmarkt
 1. tufkaj says:

  Dit zijn zinnige woorden. De NVM weet hele andere woorden van de beste man op te tekenen vandaag?
  http://www.nvm.nl/actual/januari_2012/spies_moet_scheefwonen_aanpakken.aspx

 2. tufkaj says:

  excusez, ik haal twee nieuwsberichten door elkaar. Bovenstaande van mij slaat nergens op in deze context 🙂

 3. Frans says:

  De gebruikelijke volkomen kul!

  Vanavond op de VPRO reportage over de kantoormarkt, en na de reclame een economisch progrtamma! Wat een weelde!

  Kantoormarkt: wat ik al eerder schreef maar wat hierin nog duidelijker naar voren komt: in de antorenmarkt vind directe pensioenroof plaats. In feite als je het kortsluit zijn het de gemeentes die de pensioenkassen leegroven.
  Zoals eerder al betoogd: de gemeentes geven nieuwe grond uit om daaraan te verdienen. De oude kantoorgebouwen zijn eigendom van de pensioenfondsen. De oude gebouwen worden door perverse prikkels verlaten, en weg waarde voor pensioenfondsen. Simple as that.

  Jim Rogers, Chineesche econoom en Duitse Euro parlementarier voor de groenen:
  Jim Rogers 80% goed, Chineesche econoom 100% goed, Duitse parlementarier: snapt er zeer weinig van.

  Tekortkoming Jim Rogers vind ik dat hij de invloed van de lobby van de grote bedrijven en de banken onderschat, en de totale corruptie daarvan niet aan de kaak stelt. Verder: het begint allemaal met de manier van geld creatie die niet deugd.

  Jim verdedigd het kapitalisme: op zich sta ik daar sympathiek tegenover, ware het niet dat we niet in een kapitalistische wereld leven. De verdediging van voorstanders zeggen dit ook, niet beseffend dat dit ook door de communisten werd gezegd.
  Hoe het wel moet weet Frans even niet, maar ik ga erover nadenken, en ik kom er hopelijk op terug.

  Verder wil ik zo onbescheiden zijn om mijn vreugde te delen over dingen die ik zelf al had bedacht bevestigd te zien in deze programma’s. 🙂

 4. Ollie says:

  Frans,

  Jim laat het achterste van zijn tong niet zien.
  Als je goed luistert en iets meer van hem weet zegt ie interessante dingen.Maar hij let wel op om bij 100% te komen.

 5. maarten says:

  d66 had het in het partijprogramma goed in de tweede kamerverkiezingen 2010

 6. Maarten Post says:

  ‘Woningmarkt dit kwartaal in vrije val’ — hadden we die hier al gehad?

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/01/09/Woningmarkt-dit-kwartaal-in-vrije-val

 7. maarten says:

  Zie video:http://www.youtube.com/watch?v=JHTCpDpNavY&feature=youtu.be
  Niet afwaarderen in handen laten van eigenaren.
  Daarmee stimuleer je: wij van wc eend adviseren wc eend.

  Maar er worden interessante dingen gezegd. Ook door de vvd, mevr de Boer. Eigenaren hebben geen belang bij leegstand (hoezo niet eigenlijk? juist wel toch?). Geef de kantoren een andere functie. Studenten & volkshuisvesting wat mij betreft.

 8. Henk says:

  De VPRO documentaire gaf een mooi inkijkje. Heb jaren gewerkt tussen lege kantoorpanden, begreep niet waarom er nog steeds gebouwd werd. Kwartje begint te vallen.

  Wat ik alleen niet begrijp, zitten de pensioenfondsen te slapen? Die weten toch ook hoe het spel gaat.

 9. maarten says:

  daar is wel vraag naar 😉

 10. Henk says:

  @maarten dat is dan extra werk voor (ver) bouwend Nederland.

 11. maarten says:

  het is geen huizen zeepbel het is een rendement op investeringen zeepbel

 12. maarten says:

  je valt op een prachtige vrouw, maar dan blijkt ze niet trouw… wat heb je dan? een illusie

 13. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  “De stagnatie in de woningmarkt zit hem niet in de verstrekkingsnormen van de hypotheken, maar in het feit dat de prijzen nog veel te hoog liggen en de onzekerheid over de fiscaliteit.”

  Nee maar, nog een keertje lezen:

  “De stagnatie in de woningmarkt zit hem niet in de verstrekkingsnormen van de hypotheken, maar in het feit dat de prijzen nog veel te hoog liggen en de onzekerheid over de fiscaliteit.”

  Tsja daar zit iets in, Hogehuizenprijsminnend NL.

  Alleen de onzekerheid over de fiscaliteit is er inmiddels niet meer. Iedereen weet dat HRA er aan gaat, de vraag is wanneer. (SCHAF de TWEEDE KAMER af)

  Wie nu nog rekent met 100% HRA over 1,5,10,20,30 jaar
  is een Kamikazekoper

  Kennelijk is de heer Mr Boele Staal het inmiddels wel met Juan eens, over dat Kamikazekoperschap, evenals de constatering dat de Hogehuizenprijzen gewoon tè hoog zijn en dat het een huizen- “markt” is ipv een huizen-markt… 🙂

  Zèlfs de heer Mr G Hukker durfde ook de -20% te noemen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-01-2012/meer-dan-half-miljoen-huiseigenaren-onder-water/#comment-95447

  En gerenommeerde vastgoedpartijen partijen als Redevco voorspelden in 2008 al reeds eerder een orde grootte 42% prijsdalingen voor de Hollandse Hogehuizenprijzen-“markt”.

  Het wordt nog druk in Lagerehuizenprijsminnend NL 🙂

 14. nhz says:

  Frans: In feite als je het kortsluit zijn het de gemeentes die de pensioenkassen leegroven.

  nou, nou … je kunt ook zeggen dat de pensioenfondsen jarenlang ‘mark to fantasy’ bedreven hebben, o.a. om de uitkeringen aan de boomers lekker hoog te kunnen vaststellen. Nu worden ze door de werkelijkheid achterhaald. De werkelijkheid is dat kantoorpanden snel in waarde dalen (tenzij men blijft investeren), en dat de huurprijs dan omlaag moet. Maar dat was dus (tot een jaar geleden ofzo) geen optie. Voor jarenlang dom beleid komt nu de rekening, met uitgeven van nieuwe grond heeft dit weinig te maken. Of wil je nou voorstellen dat de gemeente bedrijven dwingt om genoegen te nemen met een oud kantoorpand tegen woekerhuur?

 15. nhz says:

  maarten: je valt op een prachtige vrouw, maar dan blijkt ze niet trouw… wat heb je dan? een illusie

  illusie? alleen als je prachtig als ‘mooi+trouw’ definieert 😉

 16. Juan Belmonte says:

  Off-topic, (MAAR WEL LACHEN)

  maandag 16 januari 2012
  De Vereniging Geleased Huis neemt weer eens stelling in waarbij het for the record handig om die hier te herhalen, laten we ook wat reclame maken voor Hogehuizenprijsminnend NL (zeker als-i leuk is).

  Rob Mulder van de VGH blogt zijn gedachten:

  Onder water op de woningmarkt

  Naarmate de waarde van woningen daalt, staan steeds meer eigenwoningbezitters ‘onder water’ met hun hypotheek. Dit betekent dat hun hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Hoe erg is dit? Het is vooral erg als je moet of wilt verhuizen. En de banken maken het erger dan nodig zou zijn.

  Geen probleem
  Het is erg onprettig om te beseffen dat je huis minder waard is dan het bedrag dat je hebt geleend om de woning te kopen. Het hoeft echter gelukkig niet altijd een acuut probleem te zijn. Dat geldt met name voor eigenaren die de hypotheeklasten goed kunnen opbrengen en die voorlopig in de woning willen blijven wonen. Het verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning is dan vooral een papieren gegeven.

  Restschuld
  Pas als de woning daadwerkelijk moet worden verkocht, ontstaat een restschuld. Die zal minder hoog zijn naarmate de eigenaar een groter aan de hypotheek gekoppeld spaarpotje heeft (een spaar- of beleggingspolis of banksparen), waardoor de netto hypotheekschuld immers lager is dan de bruto schuld. Mensen die pas kort geleden hun eerste woning hebben gekocht hebben meestal nog het minst kunnen sparen. Als zij, bijvoorbeeld door echtscheiding of werkloosheid, moeten verkopen, hebben zij een financieel gat te dichten. Eventueel elders opgebouwd spaargeld gaat dan verloren. Of ze blijven daadwerkelijk met een schuld zitten.

  Wat Juan ervan begrijpt is dat huizenprijsdalingen geen probleem zijn en vooral een papieren gegeven.

  We zullen zien of we hier in de toekomst nog een keer naar terugverwijzen, net als bij de volgende hieronderstaande terugverwijzingen.

  Heel geestig voor wie iets snapt van lenen en terugbetalen
  Rob Mulder legt in mei 2011 “nog even uit” dat aflossen onwenselijk is:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78966
  Hopsa, en weer gratis lachpunten punten voor de Vereniging Geleased Huis 🙂

  Anno mei 2011 dacht VGH nog dat de woningmarkt er bijna uitstekend bijstond: NVM en VGH VEH riepen anno mei 2011 dat de condities voor de NL huizenmarkt zo slecht nog zijn waren:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2011/banken-strenger-voor-hypotheken/#comment-76311

  Hihi, wat een rakkers 🙂

 17. Juan Belmonte says:

  Excuus, Juan is voor de tweede keer vandaag de bron vergeten voor wie graag de oorsprong van de gedachten wil achterhalen:

  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/

 18. Juan Belmonte says:

  Drs Rob Mulder, hij die doctor wordt kan nog een hoop nieuwe indrukken opdoen (voordatti doctor is).

  Maar zelfs zij die als doctor geworden zijn en nota bene op het thema huizen-“markt”-FINANCIERING promoveerden kunnen de plank volledig mis slaan, zo bijvoorbeeld Prof Dr Marc Francke die in februari 2010 voorspelde dat de huizenprijzen in 2011 weer op Hogehuizenprijsminnend niveau zouden komen.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-01-2012/streep-door-versoepeling-hypotheek-tweeverdieners/#comment-95142

  Grappenmakers zat in die poldèr.

 19. Juan Belmonte says:

  Jammer dat Ludwig von Mises er niet meer is,
  viel er nog eens wat te wapperen
  en ook Dr t en Lorenzo zijn wat stil de laatste tijd (wellicht aan de ski ?)

  Juan komt op dit forum ook weg met zijn SCHAF de TWEEDE kamer AF, en meteen toegegeven Juan is best blij met een democratie (en als die een beetje werkt, des te beter) maar zijn er hier dan geen democraten ?

 20. Juan Belmonte says:

  por fin
  sin poesía
  no se puede torear

  Buenas noches
  Juan

 21. Frans says:

  nhz: nou, nou … je kunt ook zeggen dat de pensioenfondsen jarenlang ‘mark to fantasy’ bedreven hebben, o.a. om de uitkeringen aan de boomers lekker hoog te kunnen vaststellen. Nu worden ze door de werkelijkheid achterhaald. De werkelijkheid is dat kantoorpanden snel in waarde dalen (tenzij men blijft investeren), en dat de huurprijs dan omlaag moet. Maar dat was dus (tot een jaar geleden ofzo) geen optie. Voor jarenlang dom beleid komt nu de rekening, met uitgeven van nieuwe grond heeft dit weinig te maken. Of wil je nou voorstellen dat de gemeente bedrijven dwingt om genoegen te nemen met een oud kantoorpand tegen woekerhuur?

  markt to fantasy: volgens mij bestaat er bijna niets anders.
  Praktijk is en blijft dat de pensioenfondsen worden uitgekleed op deze manier en dat de gemeente geil om meer geld binnen te halen op de lucratieve voorstellen ingaan, zonder zich druk te maken over ghost buildings whatsoever.
  Als ik het oude KPMG gebouw zag, dan kon je bepaald niet zeggen dat het oude meuk was, integendeel. (heb je de uitzending eigenlijk wel gezien?)
  Werd ook duidelijk in de uitzending dat KPMG alleen voor het geld ging verhuizen.
  Onredelijk hoge huur? Ik zou het niet weten, en ik denk niet dat de huur lager is in het nieuwe gebouw.
  Het is vrij simpel the racket te ontleden als je kijkt wie er beter van wordt en wie er slechter van wordt. Geen enkel bedrijf kan het zich verooloven zulke gebouwen neer te zetten en te verhuren, om vervolgens na een paar jaar geen opbrengsten meer te krijgen.
  Dat de pensioenfondsen hoog blijven uitkeren is niet om de boomers lekker hun geld te geven, maar om niet toe te hoeven geven dat ze in problemen zitten, en dat het een totale scam is. De mensen die daar netjes in het pak lopen te zitten te wezen willen natuurlijk het gevoel van een respectabele baan houden, en goed blijven verdienen.
  Maar goed, het is allemaal interconnected, onderdeel van de phony fantasy world of finance.

 22. Frans says:

  Ik bedenk me nog het volgende: ten eerste is KPMG zelf natuurlijk een voorbeeld van het volledig uit de hand gelopen economische model waarbij de wandelende maatpakken teveel geld verdienen, de hele financieele sector volledig is ontspoord, gegroeid als een kankergezwel met zoveel corruptie dat KPMG daar veel werk aan heeft, veel te veel werk. Die club zou in een post clash in een saai oud gebouw moeten zitten met 1/10 van de werknemers met veel lagere salarissen.
  Wat is er handiger om mee te eten uit de ruif? Dit is natuurlijk het motto van de projectontwikkelaars en de gemeentes. je moet je afvragen waar komt dat geld allemaal vandaan? Precies, het is geld van de financieele maffia, de banksters, de hedge funds.
  Als je niet begrijpt dat dit gewoon niet kan, een spiksplinter nieuw gebouw en het oude leeg laten staan terwijl deze nog in perfecte staat is, zonder dat het ten koste gaat van iets anders.
  Het is PRECIES waar het allemaal over gaat in deze tijd: overheid en de financieele sector versus de bevolking. Een duidelijker voorbeeld is er bijna niet!

 23. Maarten Post says:

  Frans,

  Die voorlichter zei dat KPMG geen eigenaar is van dat gedumpte gebouw.

 24. Frans says:

  Maarten Post,

  Ja, dat weet ik, dat is het probleem juist!

 25. Frans says:

  De Gotspe!!!!

  Bankenlobby: politiek heeft zichzelf in houdgreep
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/03/nvb_politiek-heeft-zichzelf-in-houdgreep.xml

  Tis net ff anders: de fucking bankenlobby heeft de politiek in de greep!

 26. Frans says:

  Misschien een idee om Boelens Staal in het vuur te gooien? Kunnen we hem omsmelten tot een voorwerp wat tenminste bruikbaar is?

 27. ll says:

  Mensen met een strop-hypotheek zitten vast aan hun bank en kunnen geen kant op……

  De banken hebben alles geplunderd wat er te plunderen is, behalve…..de pensioenpotten.

  In de USA moesten de burgers ook hun 401k opmaken om hun hypotheken te kunnen blijven betalen, ik denk dat de banken er nu op uit zijn de opgebouwde pensioenen in Olland fiscaal te kunnen inzetten :-), en dan zijn echt alle potjes leeg……..

 28. ll says:

  2013, geen nieuwe instroom WEW ? Ook een Ponzi sceme ?

  ” De normen voor hypothecaire kredietverlening worden in 2013 nog strenger, verwacht Karel Schiffer, directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verzorgt. ‘Ik houd rekening met een verdere verscherping van de Nibud-normen. Over 2013 ben ik in toenemende mate pessimistisch’, zegt hij desgevraagd.

  Schiffer doelt onder meer op nieuwe bezuinigingen waartoe het kabinet van CDA en VVD dit voorjaar mogelijk overgaat. Verdere normverscherping maakt het nog lastiger voor consumenten om een koopwoning te financieren en zal de koopmarkt een nieuwe zeperd opleveren. ”

 29. Steven says:

  alleen al voor ING werken meer dan 100.000 mensen. Stel dat ze gemiddeld 50.000 per jaar kosten, dan betalen we met zijn allen dus 5 miljard per jaar. En dat zijn alleen nog personeelskosten. (en ook voor maar 1 bank)

  als je de andere banken aan het infuus meetelt plus bijv. bijna alle makelaars, dan zou het begrotingstekort zo weg zijn als ze wel iets nuttigs zouden doen. 🙂

 30. xenobinol says:

  Steven:
  alleen al voor ING werken meer dan 100.000 mensen. Stel dat ze gemiddeld 50.000 per jaar kosten, dan betalen we met zijn allen dus 5 miljard per jaar. En dat zijn alleen nog personeelskosten. (en ook voor maar 1 bank)

  als je de andere banken aan het infuus meetelt plus bijv. bijna alle makelaars, dan zou het begrotingstekort zo weg zijn als ze wel iets nuttigs zouden doen.

  Ik hoop dat 90% van die mensen hun baan gaat verliezen, laat ze eens wat nuttigs gaan doen met hun leven 🙂

 31. Dawg says:

  Stukje bij beetje worden steeds meer handjes onder de hogehuizenprijzen weggetrokken.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/03/Banken-maken-plannen-voor-eind-hypotheekrenteaftrek.xml

 32. xenobinol says:

  @Claude

  BS (Bull Shit?) heeft gelijk… de prijzen zijn niet te hoog onder de omstandigheden van voor 2007. Maar onder de huidige en toekomstige omstandigheden zijn ze veel te hoog. Om het in de woorden van BS uit te drukken: “daar is in de beprijzing rekening mee gehouden” 🙂

 33. p.j.v.a. says:

  Het oude pand van van KPMG is van een Duitse belegger. Zo makkelijk als je in Nederland kantoren en bedrijventerreinen kan bouwen zo moeilijk is dat in Duitsland. Daar heeft die belegger zich blijkbaar in vergist.

  Als ik dan Van Poelgeest hoor zeggen dat ze de eigenaren van leegstaande kantoren een boete gaan geven omdat een pand te lang leeg staat, terwijl die zelfde Van Poelgeest er grof aan verdient als er een kantoor wordt gebouwd die er voor zorgt dat een ander kantoorpand leeg komt te staan is er maar 1 conclusie:

  Door de ratten besnuffeld!

 34. nhz says:

  Frans: Praktijk is en blijft dat de pensioenfondsen worden uitgekleed op deze manier

  nee, ze worden niet uitgekleed; dat doen ze zelf. De nieuwe kleren van de pensioenfondsen, waarmee al die mooie boomer uitkeringen betaald werden, blijken érg weinig om het lijf te hebben.

  Frans: Als ik het oude KPMG gebouw zag, dan kon je bepaald niet zeggen dat het oude meuk was, integendeel. (heb je de uitzending eigenlijk wel gezien?)

  die uitzending niet, maar het is al een oud verhaal; dit heeft meer te maken met belastingvoordeel etc. dan met een verouderd gebouw. Zulke belastingvoordelen ben ik vanzelfsprekend tegen maar zo werkt het nu eenmaal, en van een accountant kun je verwachten dat ze er maximaal misbruik van maken.

  Frans: Als je niet begrijpt dat dit gewoon niet kan, een spiksplinter nieuw gebouw en het oude leeg laten staan terwijl deze nog in perfecte staat is, zonder dat het ten koste gaat van iets anders.

  dat is maatschappelijk zeer ongewenst, maar nogmaals: je moet de oorzaken goed benoemen. De beheerders van deze kantoren hebben jarenlang wanbeleid gepleegd; om nu alle schuld op de gemeentes te schuiven is onzin.

  ll: 2013, geen nieuwe instroom WEW ? Ook een Ponzi sceme ?

  tja, ongetwijfeld dalende instroom en sterk toenemende uitstroom bij het WeW.

  xenobinol: Ik hoop dat 90% van die mensen hun baan gaat verliezen, laat ze eens wat nuttigs gaan doen met hun leven 🙂

  eens, maar je mag hopen dat ze inderdaad dan iets nuttigs gaan doen en niet ‘waar ze goed in zijn / lol in hebben’; want dat is ordinaire struikroverij of erger. De financiële sector is gewoon gelegaliseerde piraterij, het voegt zelden iets toe voor de maatschappij (uitzondering: voor politici levert het wél veel op) maar richt enorme schade aan.

  ll: depers.nl/cultuur/…begin-met-leven.html

  daar zit wat in; maar het gaat nog jaren duren voordat Henk en Ingrid zover zijn.

  Claude: Die manoeuvre van de AFM heeft tot commotie geleid. Zo zijn er kamervragen gesteld, door onder meer de PvdA. ‘Wij vinden dit volstrekt rigide’, reageert Jacques Monasch, Kamerlid van de PvdA.

  tja, voorspelbaar dat salonsocialist Monasch, kampioen leven op andermans portemonnee, nu boos is. Meneer zal zelf ook wel een (tweeverdien-)tophypotheek hebben.

 35. lorenzo says:

  Juan Belmonte: en ook Dr t en Lorenzo zijn wat stil de laatste tijd (wellicht aan de ski ?)

  Nou , bij deze dan. Ik Begin alweer aan de zon en dito palmbomen te denken , nog een paar weekjes .
  Geniet mensen , de prijzen zakken toch wel , kantines zitten vol met economen nu . De Eenogige in het land der Blinden gaat genieten en komt terug als er geoogst kan worden.

 36. nhz says:

  p.j.v.a.: Als ik dan Van Poelgeest hoor zeggen dat ze de eigenaren van leegstaande kantoren een boete gaan geven omdat een pand te lang leeg staat, terwijl die zelfde Van Poelgeest er grof aan verdient als er een kantoor wordt gebouwd die er voor zorgt dat een ander kantoorpand leeg komt te staan is er maar 1 conclusie:

  als de eigenaar van het pand een verstandig financieel beleid voert, dan is het met de nog steeds stijgende grondkosten onbegrijpelijk dat zo’n oud pand leeg blijft staan (even afgezien van rare belastingconstructies zoals hier bij KPMG). Wie zijn pand al 10 of 20 jaar geleden neerzette zou veel lagere kosten moeten hebben dan wie dat nu doet (ik ken geen gegevens, maar in mijn omgeving zijn de grondkosten voor kantoorparken gestegen van 100-150 gulden/m2 in 1990 tot minimaal 400 euro/m2 nu; dat is bijna een vertienvoudiging). Ik weet uit eigen ervaring dat er jarenlang geen cent te onderhandelen was over bedrijfshuur in tegendeel: de prijzen stegen jaar op jaar met 10-20% (even afgezien van contracten met vaste huur voor bijv. 5 jaar). Ondertussen stond heir 30-40% van de kantoorruimte jarenlang leeg. De eigenaars zijn twintig jaar lang slapende rijk geworden en gaan nu klagen; echt schandalig dat ze dat durven. Ze hadden gewoon de huur moeten aanpassen naar een nivo waarbij er wél interesse is. Als ze dat niet vooraf hadden kunnen bedenken dan hebben ze in deze branche niets te zoeken. Het is net als al die scheefleners die nu gaan klagen dat die derde buitenlandse vakantie per jaar er niet meer in zit door de scherpere hypotheeknormen, en dat de overheid dus moet bijspringen (bijv. door de huurders verder uit te persen). Allemaal krokodillentranen; dit soort financiële prutsers moeten gewoon uit de roulatie gehaald worden, of het pensioenfondsen zijn of niet.

 37. p.j.v.a. says:

  @nhz:

  De huren zijn in Nederland het laagste van West-Europa, absoluut en relatief als onderdeel van de loonkosten.

  Als je weet (= aangetoond) dat gebruikers van nieuw bedrijventerrein voor ca. 93% bestaat uit verhuizers, elk nieuw bedrijventerrein betekent eigenlijk een ander leeg terrein, dan kan het niet anders dan dat verloedering om de hoek ligt.

  Een beetje rekenaar weet ook dat het opknappen van een oud bedrijventerrein meer kost dan dat een nieuw bedrijventerrein van de zelfde grootte aan grondopbrengsten oplevert.

  Tel uit je winst!

  En verder mag elke huurder, belegger, ontwikkelaar, wethouder, aannemer, bank en alle andere (klagende) Medelanders zich in de spiegel aankijken en zich afvragen welk voordeel hij/zij in het geheel/debakel (in de ruimste zin) heeft gehad.

 38. Frans says:

  nhz: nee, ze worden niet uitgekleed; dat doen ze zelf. De nieuwe kleren van de pensioenfondsen, waarmee al die mooie boomer uitkeringen betaald werden, blijken érg weinig om het lijf te hebben.

  die uitzending niet, maar het is al een oud verhaal; dit heeft meer te maken met belastingvoordeel etc. dan met een verouderd gebouw. Zulke belastingvoordelen ben ik vanzelfsprekend tegen maar zo werkt het nu eenmaal, en van een accountant kun je verwachten dat ze er maximaal misbruik van maken.

  dat is maatschappelijk zeer ongewenst, maar nogmaals: je moet de oorzaken goed benoemen. De beheerders van deze kantoren hebben jarenlang wanbeleid gepleegd; om nu alle schuld op de gemeentes te schuiven is onzin.

  Niet uitgekleed: wel uitgekleed. De werking van de pensioenfondsen is onder andere gebaseerd op rendement wat op laten we het noemen spaargeld wordt gemaakt. Mee eens dat er ook een stuk eigen verantwoordelijkheid meespeelt, en dat ze net zo goed hebben meegedaan aan het bomen die tot de hemel groeien, en ze hadden aan de alarmbel moeten trekken en moord en brand moeten schreeuwen, om er overigens dan achter te komen dat dit toch niets helpt.
  De algemene situatie is nu eenmaal zo dat corporate fascism het economisch model uitmaakt van nu, en dat er een overdracht van bezit is van de middenklasse naar de banken en de grote bedrijven, inclusief de wapenhandel.
  We zien een overheid die steeds groter wordt en steeds meer geld van de burger nodig heeft. (dit komt uiteindelijk weer bij de banken uit)
  Ik mag je herinneren aan de overheid die ineens geld zag bij de pensioenfondsen en de dollar tekens in de ogen kreeg, en met het plan kwam om de pensioenfondsen te gaan belasten. Daaruit voortgekomen is de achteraf gezien desastreuze beslissing van de pensioenfondsen om versneld wat geld kwijt te raken middels de vervroegde uittreding.
  Inderdaad: NIET DE SCHULD VAN DE PENSIOENFONDSEN!
  Bedenk goed dat de pensioefondsen het geld van het volk is, dus per definitie prooi van de overheid en de bankensector.
  Verder wordt de rente kunstmatig laag gehouden hetgeeen weer overheid en banken ten goede komen ten koste van de pensioenfondsen.
  Er zijn ook allerlei regels waaraan de pensioenfondsen worden gehouden. Ze moeten natuurlijk zoveel mogelijk de (ongedekte)troep (lees schuld) opkopen waar de overheid (staatsobligaties)en de banken (MBS e.d.) mee in de maag zit. Herinner je het proces van de DNB waarmee de glasblazers pensioenfonds uiteindelijk werd beperkt in de positie die in goud mocht worden ingenomen, en daarmee via jurispruidentie alle andere vakbonden. Reden: “te risicovol”. Dus zelfs als je snapt hoe de wereld in elkaar zit als pensioenfonds wordt je eenvoudigweg gedwongen het perverse spel mee te spelen, en de winst van 50% die ondertussen gemaakt had kunnen worden op goud aan je voorbij laten gaan.
  Ergo: ik ben het totaal oneens met je standpunt.

  Het zijn niet de beheerders van de kantoren die er een potje van gemaakt hebben. Maar goed, nogmaals je moet kijken wie er beter van worden.

 39. Frans says:

  hmmm… Als ik het zo lees dan is het zo gek nog niet, en moet ik misschien mijn visie herzien op de heer Boele Staal…
  Aan de andere kant: toch zegt hij aan de ene kant dat er niet moet worden gezwartepiet, maar wel meteen de overheid verwijt dat het zichzelf in de houdgreep heeft: merkwaardig haha!

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/03/Banken-maken-plannen-voor-eind-hypotheekrenteaftrek.xml

 40. Nico de Geit says:

  Na Tegenlicht was er een stukje over een man met een restschuld van 80K. Dat kwam door DSB, met name Dirk. Hem trof geen enkele blaam.

  Uitzending over leegstaande kantoren – Die woordvoerder van KPMG kwam niet al te best uit zijn woorden. Dat maakt geen betrouwbare indruk. Ik ga er vanuit dat ze zich nog steeds niet bekeerd hebben.

 41. Frans says:

  @ Nico: kwam niet goed uit zijn woorden? Zo ziet iemand eruit die wordt vastgezet in een gesprek met de waarheid, en dit zelf weet.

 42. Dawg says:

  nhz: nee, ze worden niet uitgekleed; dat doen ze zelf. De nieuwe kleren van de pensioenfondsen, waarmee al die mooie boomer uitkeringen betaald werden, blijken érg weinig om het lijf te hebben.die uitzending niet, maar het is al een oud verhaal; dit heeft meer te maken met belastingvoordeel etc. dan met een verouderd gebouw. Zulke belastingvoordelen ben ik vanzelfsprekend tegen maar zo werkt het nu eenmaal, en van een accountant kun je verwachten dat ze er maximaal misbruik van maken.dat is maatschappelijk zeer ongewenst, maar nogmaals: je moet de oorzaken goed benoemen. De beheerders van deze kantoren hebben jarenlang wanbeleid gepleegd; om nu alle schuld op de gemeentes te schuiven is onzin.tja, ongetwijfeld dalende instroom en sterk toenemende uitstroom bij het WeW.eens, maar je mag hopen dat ze inderdaad dan iets nuttigs gaan doen en niet ‘waar ze goed in zijn / lol in hebben’; want dat is ordinaire struikroverij of erger. De financiële sector is gewoon gelegaliseerde piraterij, het voegt zelden iets toe voor de maatschappij (uitzondering: voor politici levert het wél veel op) maar richt enorme schade aan.daar zit wat in; maar het gaat nog jaren duren voordat Henk en Ingrid zover zijn.tja, voorspelbaar dat salonsocialist Monasch, kampioen leven op andermans portemonnee, nu boos is. Meneer zal zelf ook wel een (tweeverdien-)tophypotheek hebben.

  Je zit weer lekker uit je onderbuik te zwammen. Pensioenfondsen worden op dit moment gesloopt door de rentemanipulatie van de centrale banken. Heeft niets met Ponzi’s of bevoordeling van boomers te maken.

 43. nhz says:

  p.j.v.a.: Als je weet (= aangetoond) dat gebruikers van nieuw bedrijventerrein voor ca. 93% bestaat uit verhuizers, elk nieuw bedrijventerrein betekent eigenlijk een ander leeg terrein, dan kan het niet anders dan dat verloedering om de hoek ligt.

  Een beetje rekenaar weet ook dat het opknappen van een oud bedrijventerrein meer kost dan dat een nieuw bedrijventerrein van de zelfde grootte aan grondopbrengsten oplevert.

  dat vestzak-broekzak geloof ik wel, het aantal bedrijven groeit nauwelijks en er is eerder minder dan meer kantoorruimte per inwoner nodig (meer dienstverlening/IT, thuiswerken etc.). Toch blijft het een feit dat de grondkosten op zo’n nieuw terrein veel hoger zijn dan op het oude, dat betekent dat men op oudere terreinen met een veel lagere huur dezelfde winst moet kunnen maken. Waarom wordt zo’n kantoorpand door de gebruiker niet in bijv. 20 jaar afgeschreven, en houden ze rekening met een dalende huuropbrengst, of wellicht een grote opknapbeurt na 10 of 20 jaar? Of de huren hier zo extreem laag zijn betwijfel ik, voor kleine bedrijven zijn de huren in zo’n groot kantoor vrijwel niet op te brengen; ik denk dat het alleen geldt voor wie een komplete etage van een kantoorkolos huurt en alle bijbehorende belastingvoordelen kan benutten.

  Dat een nieuw terrein voor de gemeente vaak rendabel is (als ze aan het oude niks doen, zoals o.a. in mijn eigen gemeente) dat snap ik, maar dat betekent nog niet dat het voor de kantoorbouwers/huurders rendabel is.

  Nico de Geit: Na Tegenlicht was er een stukje over een man met een restschuld van 80K. Dat kwam door DSB, met name Dirk. Hem trof geen enkele blaam.

  dat gaan we de komende jaren nog een miljoen keer horen, van Henk & Ingrid & de pensioenfondsen & de gemeentes.

  Nico de Geit: Ik ga er vanuit dat ze zich nog steeds niet bekeerd hebben.

  deze firma’s zitten vol met slizzards van de ergste soort. Het zou me verbazen als ze een keer rationeel én volkomen eerlijk tegelijk overkomen.

 44. nhz says:

  Dawg: Pensioenfondsen worden op dit moment gesloopt door de rentemanipulatie van de centrale banken.

  het ging hier over vastgoed, en dat ze zichzelf jarenlang rijk gerekend hebben (net als met aandelen etc. trouwens). Niks zwammen, dat is gewoon een keihard feit waar de boomers bovenmatig van geprofiteerd hebben. Ze (degenen die pakweg tussen 2000 en nu met pensioen gingen) hebben een feest gehad wat nooit meer terug komt, de generatie die erna komt mag de rekening betalen.

  Wat betreft ‘rentemanipulatie’: ja, dat werkt negatief op het vereiste vermogen via de rekenrente, maar het zou gunstig moeten zijn voor de winst uit o.a. staatsobligaties. Op zich vind ik die rekenrente, als maatstaf voor wat je ‘risicoloos’ kunt verdienen, een prima regel. Ik garandeer je dat als straks de rente flink omhoog gaat er nog veel meer lijken uit de kast komen bij de pensioenfondsen, en dat dan blijkt dat de huidige maatregelen (die voor 2013) nog onvoldoende zijn.

 45. xenobinol says:

  Frans:
  @ Nico: kwam niet goed uit zijn woorden? Zo ziet iemand eruit die wordt vastgezet in een gesprek met de waarheid, en dit zelf weet.

  Inderdaad, ik vond het juist een zeer goede PR man, eentje van het type die overal wel een antwoord op heeft. Uiteraard was zijn interviewer iemand die zich niet van de weg liet lokken en daarom kwam toch wel boven water dat het KPMG vooral om de poen te doen was en dat de ‘duurzaamheid’ vooral een groen etiket is om de harde waarheid te verhullen.

 46. RealisT says:

  And the hits just keep on coming:

  Rabobank en ING willen afbouw hypotheekrenteaftrek

  De Rabobank stelt voor dat de aftrek alleen nog gaat gelden voor de annuïteitenhypotheek en dus niet voor varianten als de spaarhypotheek of de aflossingsvrije hypotheek. Dit betekent dat huizenbezitters verplicht moeten aflossen.

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/327900/Rabobank-en-ING-willen-afbouw-hypotheekrenteaftrek.htm

  Wie onder de geachte aanwezigen hier zei laatst nog: AFLOSSEN BITCHES!

  Dit zullen ze bij de VGH (voorheen VEH) vast niet leuk vinden.

 47. Dawg says:

  nhz,

  Ik ga hier niet weer die hele pensioendiscussie herhalen. Verdiep je eerst maar eens in de materie. Een ding wil ik nog wel kwijt: als een lage (reele) rente ongunstig is voor spaarders in het algemeen dan geldt dat natuurlijk net zo goed voor of nog wel sterker voor pensioenfondsen.

  En ja, de toekomst voor de fondsen en hun deelnemers ziet er niet best uit. “All paper will burn”. Dat is het scenario waar ik maar rekening mee probeer te houden. Maar dat is niet het scenario waar de bobo’s die nu de pensioenen willen kortwieken van uit gaan. Die (VNO/NCW) willen hoofdzakelijk zo weinig mogelijk pensioenpremie betalen en het toekomstige aanbod van arbeid in Nederland zo ruim mogelijk houden. Opgeklopte verhalen over stijgende levensverwachting en ongelijke verdeling van lusten en lasten over de generaties zijn niet meer dan de rookgordijnen die dat streven aan het oog moeten onttrekken.

 48. Claude says:

  RealisT: Wie onder de geachte aanwezigen hier zei laatst nog: AFLOSSEN BITCHES!

  Dat was ik, Claude. Geparafraseerd naar de ideologie van ZeroHedge uiteraard.

  Hier een mooi verhaal voor een boek: http://nos.nl/artikel/331380-makelaar-bestraft-in-burgemeestersaffaire.html “De burgemeester, de aanneme en de taxateur. ”

 49. Tufkaj says:

  Minister spies deelt de kamer zojuist mede dat het glas van de woningmarkt half vol is.

  Volgens mij is hij helemaal vol en wel voor de helft met lucht.

 50. nhz says:

  floor: Ik lees hier dat huiseigenaren met achterstand in ieder geval nog ouderwets aangepakt worden.

  tja, onvoorstelbaar dat de banken proberen de scheeflener zelf aansprakelijk te maken voor zijn schulden, in plaats van het gewoon op de belastingbetalers te verhalen. Moest verboden worden!!

  Trouwens ook schandaling dat de banken die scheefleners niet uitleggen dat je via NHG en een nep-scheidinkje, of anders wel via de WSNP, moeiteloos van de tonnen schuld afkomt. Dat zou echt op de eerste pagina van het hypotheek contract uitgelegd worden.

  Maar eerlijk gezegd denk ik dat het hier om uitzonderingen op de regel gaat; zoniet des te beter.

  Dawg: Een ding wil ik nog wel kwijt: als een lage (reele) rente ongunstig is voor spaarders in het algemeen dan geldt dat natuurlijk net zo goed voor of nog wel sterker voor pensioenfondsen.

  natuurlijk, zeg ik dan wat anders? Dus die rekenrente is volkomen reëel in de huidige situatie (die misschien nog wel heel lang gaat duren). De tijd van risicoloos dikke winsten maken op je inleg ligt achter ons, en komt voorlopig niet meer terug.

  Dawg: Die (VNO/NCW) willen hoofdzakelijk zo weinig mogelijk pensioenpremie betalen

  natuurlijk, want als de pensioenpremies nog hoger worden dan prijst NL zich volledig uit de markt. Nogmaals, er zijn pensioenen beloofd die helemaal niet kunnen; dat staat los van de vraag wie de rekening betaalt (de werkgever, de belastingdienst of de pensioengerechtigde zelf).

  Claude: “De burgemeester, de aanneme en de taxateur. ”

  tja … ik wed dat er talloze van zulke verhalen zijn. Witte boorden criminelen gaan bijna altijd vrijuit, helaas; helemaal als het politici zijn.

 51. Nou says:

  Het is een zegen voor Nederland en de werkende Nederlanders dat er zo veel kantoren leegstaan.

  Heb je wel eens in zo een gebouw gewerkt? saaie a4-tjes, slappe koffie en afgestompte managers. Collega’s die al om 8:30 aan de slag zijn en verbeten zitten te niksen tot diep na 16:00. en dan nog even 45 minuten in zo’n autotje zitten met je stropdas en je nette broek waar je een plakkerige zak van krijgt?

  Geef mij maar een gezellige werkplaats, of lekker thuis, als je iets nuttigs wilt bereiken in je leven.

  http://www.nspco.org.uk/

 52. nhz says:

  zelfs koninklijk vastgoed in het buitenland heeft het nu moeilijk blijkbaar:

  De vakantievilla van Willem-Alexander en Máxima in Mozambique is verkocht. Premier Mark Rutte heeft dat maandag in een brief kenbaar gemaakt aan de Tweede Kamer.

  Tot eind 2011 probeerden de kroonprins en zijn echtgenote het huis te verkopen aan een andere particulier, maar dat lukte niet als gevolg van “marktomstandigheden”.

  Daarom werd de villa op 11 januari verkocht aan de beheerder van het project, Machangulo SA, tegen een “symbolisch bedrag”.

 53. Dawg says:

  nhz,

  “Nogmaals, er zijn pensioenen beloofd die helemaal niet kunnen; dat staat los van de vraag wie de rekening betaalt (de werkgever, de belastingdienst of de pensioengerechtigde zelf).”

  Toon dat dan maar eens aan.

 54. Nico de Geit says:

  Er staat giga veel leeg aan kantoorruimte. Gaat het om bedrijfsruimte waar je met een vrachtwagen kunt laden en lossen en waar iets (met je handen) gedaan wordt, dan is de keuze heel beperkt. Maar ook daar staat het nodige leeg, soms jarenlang, maar ze verdommen het gewoon om met de prijs te zakken.

  Waarom kost een loods die voor 30K gebouwd kan worden 150K?

 55. nhz says:

  Dawg: Toon dat dan maar eens aan.

  de werkelijkheid is bezig om dat keihard aan te tonen; maar het zal wel een paar jaar duren voordat de gemiddelde burger dat ook inziet. Sparen voor je pensioen door 5-10% van je loon in te houden, terwijl het pensioen bijkans even lang duurt als het werkzame leven, natuurlijk kan dat niet; maar het is wel aan hele volksstammen beloofd, met mooie verhalen over geld verdienen op beleggingen (wat feitelijk niet kan, je mag blij zijn als je de inflatie bijhoudt).

 56. Dawg says:

  nhz,

  Nu begrijp ik hoe je aan je “inzichten” komt. Het pensioen duurt niet bijkans net zolang als je werkzame leven en premies van 10% of lager zijn geen regel, maar uitzondering.

  Een 65-jarige man heeft op dit moment een levensverwachting van nog 15 jaar na een werkzaam leven van circa 40 jaren.

  Pensioenpremies van tussen de 20 en 25% waren tot het begin van de jaren ’90 heel gewoon (Het ABP had rond die tijd een dekkingspercentage van 200%), maar verblind door de tot de verbeelding sprekende beleggingsresultaten en de veronderstelde overreserves gingen de premies terug naar 10% of nog lager. Die tijd ligt echter al weer heel lang achter ons achter ons.

  Dat Nederland zich geen geen kostendekkende pensioenprmie zou kunnen veroorloven i.v.m. met de buitenlandse concurrentie is te lachwekkend voor woorden. Nederland is een van de weinige landen die z’n oudedagsvoorzieningen ten dele kapitaalgedekt financiert. Al onze concurrenten zullen die voorzieningen in de toekomst uit de lopende inkomsten moeten gaan betalen.

 57. Juan Belmonte says:

  lorenzo: Geniet mensen , de prijzen zakken toch wel , kantines zitten vol met economen nu . De Eenogige in het land der Blinden gaat genieten en komt terug als er geoogst kan worden.

  Dank voor reactie Lorenzo.

  Juan en u begrijpen elkaar niet helemaal….
  Da’s overigens niet erg.

  Kijk het gaat er J.i. niet om om half Holland de loef af te steken, en als dat al zo zou zijn, is dat bijzaak.

  Op de lange termijn worden we niks wijzer van Hogehuizenprijzen en geïmporteerde kombinatietangen van C kwaliteit.

  Het is dom om huizenprijzen op te pompen omdat dat de concurrentiepositie uitholt. Een chinese arbeider kost 10 maal minder dan een Hollander, u kunt bij wijze van spreken (even los van de wetgeving) bij het schilderen van een huis zo de tickets boeken om een stel chinezen over te halen. De kwasten met varkenshaar nemen ze wel mee.

  Leuk voor de korte termijn -zeker voor diegenen die kapitaal hebben en geen arbeid verrichten- maar op de lange termijn oliedom.

  De meest concrete maatregel die het Kabinet kan nemen om innovatie te stimuleren is om het HogegrondPrijzenBeleid (HRA, NHG, bankierende provincies, bankierende gemeenten, starterssubsidies, etc) te staken.

  Want er was nog iets met prutsen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-11-2011/91-procent-gaat-geen-woning-kopen/#comment-92432

 58. Juan Belmonte says:

  Tufkaj: Minister spies deelt de kamer zojuist mede dat het glas van de woningmarkt half vol is.

  Volgens mij is hij helemaal vol en wel voor de helft met lucht.

  Haha mooi beeld

 59. Juan Belmonte says:

  RealisT: Dit zullen ze bij de VGH (voorheen VEH) vast niet leuk vinden.

  Nee er moet nog heél véél water door (Bob) de Maas wiul-i snappen wat er aan de hand is.

  Huizen leasen is uit, echt waar 🙂

 60. racekever says:

  Pensioenpotten straks leeg, George Carlin wist dat jaren geleden al. Voor wie hem nog niet gezien heeft zeker een aanrader.

  http://www.youtube.com/watch?v=iM-npdIXsCc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*