Rabobank roept op tot sloop van woningen in krimpgebieden

Martijn de Jong-TennekesRabobank stelt voor om in de krimpgebieden van Nederland woningen te slopen. Huizen in deze regio krijgen anders last van een sterke waardedaling.

zie ook: ‘Sloop lost problemen krimpgebied op’ | Nieuws van vandaag | Cobouw.nl

Het noorden, oosten en uiterste zuiden van het land heeft al te maken met bevolkingskrimp. De Drechtsteden, waaronder Dordrecht en Sliedrecht, krijgen volgens de onderzoekers binnen enkele jaren ook met dit probleem te maken.

Lees hier het hele rapport van de Rabobank over bevolkingskrimp

bron: Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with:
169 comments on “Rabobank roept op tot sloop van woningen in krimpgebieden
  1. adamus says:

    en de Rabo hoeft dit jaar minder in de stroppenpot te stoppen.

  2. Ain says:

    Wat een visie hebben die banken toch…starters moeten vooral aflossen in krimpgebieden…waarom heeft de Rabo de starters uberhaupt een hypotheek verleend? Hebben ze de krinp niet zien aankomen of is het een verkapte wijze om wederom overheidsgeld binnen te krijgen (overheid lost de restschuld wel af)?

    Wordt een beetje moe van deze berichten…

  3. Charlie says:

    Goed idee lijkt me. Ik ga een sloopbedrijf beginnen.

  4. Jeroen says:

    Een goede lange-termijn visie zou precies omgekeerd kunnen zijn:

    Laat die woningen maar voor wat ze zijn, en laat de prijzen maar wat zakken. Halen we nu nog even de broekriem aan, maar met een gedaald prijsniveau en dus een gunstiger inkomen/woningprijs-ratio is het risico van toekomstige hypotheken een stuk lager. En daar worden banken weer blij van. Nu de prijzen op peil houden betekent dus ook dat het hoge risiconiveau blijft bestaan voor banken als ze hypotheken verstrekken.

    Banksters denken inderdaad niet verder dan hun bonusch…

  5. Nou, says:

    en je ligt weer dubbel. Woningen moeten worden gesloopt omdat ze anders minder waard worden.

    De schaarste op de woningmarkt moet koste wat (de belastingbetaler) kost in stand worden gehouden.

    Ik heb op de link naar het hele rapport geklikt maar die wil me enkel een abonnement aansmeren. is die ook elders te zien?

  6. Jeroen says:

    @3 Charlie,

    Pak ik alvast een stevige moker uit de schuur. Treffen we elkaar morgen bij, laten we zeggen, het hoofdkantoor van DNB?

  7. Charlie says:

    @jeroen

    Dat zou de eerste zichtbare protestactie van Nederlandse burgers zijn tegen corruptie van de financiële maffia. Dat past niet in het beeld van het vertrouwen dat Nederlandser hebben in hun overheid.

  8. Jeroen says:

    @Charlie:

    Wie zegt dat de gemiddelde burger nog enig vertrouwen in de overheid heeft?

    Volledige rapport:

    http://overons.rabobank.com/content/images/DemografischeKrimp-201009_tcm64-128127.pdf

  9. Ain says:

    @6 dat ligt aan de grachtengordel, niet bepaald een krimpgebied 😉

    Ze hebben nog wel een kantoor in Apeldoorn leeg staan, dat kan je wellicht slopen….

    http://www.flickr.com/photos/25356747@N03/2441064924

    http://search.propertynl.com/search.dll?guid=F344CC4FE15544A496FB555398612215&call=print&session=3E3B44E15B9F4D489A369CB60E66ADDF&id=8E6B4B5F0C524588901A3E75B0B5875D&usage=5

    DNB na 40 jaar weg uit Apeldoorn

    APELDOORN – De Nederlandsche Bank (DNB) gaat weg uit Apeldoorn. De 250 medewerkers verhuizen in december 2009 naar Amsterdam.

    Het vertrek is het gevolg van een centralisatiebesluit dat de directie van DNB in 2005 nam. De gedwongen verhuizing leidde aanvankelijk tot hevig verzet van personeel, vakbonden en ondernemingsraad.

    De Nederlandsche Bank zat in totaal veertig jaar in Apeldoorn

  10. Ain says:

    Trouwens ABN heeft ook nog wat pandjes in de aanbieding, als na de sloop van het kantoor in Apeldoorn je frustratie er toch nog niet helemaal uit is… 😉 Zitten vast ook wel wat pandjes in krimpgebieden bij, kunnen de banken bij zichzelf beginnen.

    http://www.joneslanglasalle.nl/Netherlands/NL-NL/Pages/abnamro.aspx

  11. Mike says:

    Kunstmatig in standhouden van het “woningtekort” dus.
    Corrupt pokkeland…

  12. R-KNOW says:

    Als je een beetje jong en ambitieus bent, ga je ook niet wonen in een krimpgebied, ook al zijn de prijzen daar een stuk lager. Dan kun je wel een groter huis hebben, maar als je vervolgens van je huis uit eerst een kwartier moet rijden voordat je een supermarkt of een tankstation e.d. tegen komt, dan schiet het natuurlijk niet op. Ben ook van mening dat de krimp in die gebieden niet te keren is. Ik verwacht echt niet dat Shell of Philips straks een vestiging gaat openen in Winterswijk of Reiderland ofzo.

  13. Kapotjeplov says:

    Wat een kul. Bovendien, wie gaat zijn eigen woning slopen? Oude huurwoningen kan ik me nog iets bij voorstellen, maar koopwoningen? Hoe wil je dat voor elkaar krijgen? De mensen onteigenen en dat de boel plat gooien?

    Beter zou zijn de prijzen in de krimpgebieden zodanig te laten dalen dat het interessant wordt voor mensen om er te gaan wonen. Dan geef je de consument een keuze. Of voor 5 ton in de Randstad een hutje op een postzegel, of in Zuid Limburg een villa op 1000 m2.

  14. Kapotjeplov says:

    @12: Dat er krimp in een regio is, wil niet zeggen dat het dun bevolkt is. Zuid Limburg is een krimpgebied, maar bepaald niet dun bevolkt, met behoorlijke steden als Maastricht, Sittard/Geleen, Heerlen en Roermond, en met Luik, Aachen en Köln voor de deur.

    Daar hoef je dus echt geen kwartier te rijden voor een supermarkt of een tankstation.

    Men zou het voor bedrijven veel aantrekkelijker moeten maken om in deze regio’s te investeren. Dat kan met goed spreidingsbeleid. Heel veel back-office activiteiten die nu in de Randstad zitten kunnen makkelijk elders worden gedaan. Het is gewoon een kwestie van fincancieel aantrekkelijk maken: de Randstad duurder en de regio goedkoper. Los je het fileprobleem ook een stuk op.

  15. Voorzichtig says:

    @13: In Duitsland en Frankrijk is dit al jaren de normaalste zaak van de wereld: topprijzen in de centra van gewilde en economisch sterke
    steden en koopjes in de periferie en op het platteland waar weinig werkgelegenheid en voorzieningen zijn. De enige reden waarom de prijzen in veel dorpen in Nederland nog overeind
    blijven is het feit dat de voorzieningen nog redelijk zijn; door de vergrijzing, krimp, bezuinigingen van de gemeenten en de opkomst van internet echter dreigen deze voorzieningen langzamerhand te sneuvelen.

  16. R-KNOW says:

    Wij wonen zelf nu nog voorlopig in de achterhoek, maar je ziet in kleinere omringende dorpen al wel echt de gevolgen van de krimp. Scholen die sluiten, sommige huizen die leeg staan en minder investering in de openbare ruimte. Ook al kun je er met 2 goede inkomens momenteel een vrijstaand huis kopen, dan nog moet je afvragen of het wel prettig wonen is, in zo’n gebied.

    Tuurlijk, het zou inderdaad aantrekkelijker gemaakt moeten worden om interessante bedrijven in die gebieden te laten vestigen zodat niet iedereen s’ochtends in de file richting het westen hoeft te staan. Maar dat zie ik voorlopig niet gebeuren. Dan moet het voordeel voor zo’n bedrijf wel heel erg groot zijn.

  17. adamus says:

    Goed idee lijkt me. Ik ga een sloopbedrijf beginnen.

    daar ben je 40 jaar te laat mee, die business is al lang gesaneerd. Je moet contacten hebben voor de goede handel. De juiste machines voor de juiste klus hè 🙂

  18. adamus says:

    Rabo, eerst de gesubsidieerde land- en tuinbouw, toen het gesubsidieerde OG. Wat daarna?
    Jawel aandeel in Eureko verlagen, maar wel de samenwerking uitbreiden……hoeveel gaan ze verliezen de komende 25 jaar?

  19. Rabobetaalt says:

    Een uitstekend idee. Rabo heeft genoeg gespaard om dit zelf te financieren?

  20. dalen says:

    @ 11

    En nu moeten gemeenten ook al uit een ander vaatje gaan tappen om meer WOZ bijdragen te kunnen innen. De Hoge Raad zegt vandaag dat burgers altijd bezwaar of beroek kunnen indien bij de vaststelling van de WOZ waarde ookal is het verschil klein.

    Gevolg zal zijn dat iedereen nu gewoon bezwaar zal gaan maken. Bijkomend nadeel is natuurlijk dat er nog meer ambtenaren bijkomen die het bezwaarschrift moeten beantwoorden. Daarnaast gaat men natuurlijk allemaal in hoger beroep bij afwijzing van de beschikking met alle bureaucratie die er bijkomt.

    Voor wie het allemaal wil lezen zie hier

    http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/HogeRaad/Actualiteiten/Beperking+toetsing+WOZ-waarden+niet+aanvaardbaar.htm

  21. adamus says:

    Het is gewoon een kwestie van fincancieel aantrekkelijk maken: de Randstad duurder en de regio goedkoper. Los je het fileprobleem ook een stuk op.

    jawel, de overheid moet gewoon prioriteiten stellen met wat ze met ons geld gaat doen…….

  22. J says:

    Dit is natuurlijk de opmaat naar een groot offensief om huurwoningen plat te gooien met geld uit de staatskas. Als er maar voldoende huurders op de koopmarkt worden geduwd, valt het probleem wel mee.

    Worden banken, huiseigenaren en makelaars beter van. Huurders worden er minder van en vrije sector huurders betalen het feestje. Zoals altijd.

  23. nhz says:

    ik weet een veel betere oplossing: bommen op de Rabobank, kost veel minder dan hele woonwijken slopen en zijn we ook van het gezeur af. Wie gaat er hier over Homeland Security, kunnen die dit soort terroristen niet eens stevig aanpakken? Het werkkapitaal van de BV Nederland is namelijk in gevaar, ze willen toch niet zeggen dat de belangen van een paar bankiers boven die van het land gaan??

    @14:
    “Men zou het voor bedrijven veel aantrekkelijker moeten maken om in deze regio’s te investeren. ”

    bijvoorbeeld doordat werknemers er heel goedkoop kunnen wonen; moeten we wel eerst van het gezeik van de vakbonden af die vinden dat je ondanks de lage huzienprijzen dan toch tot op de laatste cent hetzelfde loon moet krijgen als in bijv. Den Haag. En inderdaad, dan hoeven we ook geen miljarden voor nieuw asfalt etc. uit te geven, plus het bespaart miljarden op arbeidsverlies door stress etc. in de Randstad.

    @15:
    de prijzen zijn ook nog steeds hoog in talloze dorpen waar helemaal geen voorzieningen meer zijn. Het is tenslotte Nederland waar de huizenprijzen nooit(serieus) mogen dalen.

    @18:
    Rabo gaat niets verliezen, de belastingbetaler zal linksom or rechtsom bijspringen. Daar zorgen al hun vertegenwoordigers in de Kamer wel voor.

    @20:
    bij ons gaan de belastingen (parkeerbelasting, reclame belasting voor bedrijven etc.) alvast met 10-20% omhoog dit jaar. Dat noemt men dan weer ‘bezuinigen’, ja daar is de politiek heel goed in.

  24. adamus says:

    bij ons gaan de belastingen (parkeerbelasting, reclame belasting voor bedrijven etc.) alvast met 10-20% omhoog dit jaar. Dat noemt men dan weer ‘bezuinigen’, ja daar is de politiek heel goed in.

    zolang die “ondernemers” de afpersers blijven betalen of het in de prijs van hun product kunnen doorberekenen, geen vuiltje aan de lucht.

  25. FT says:

    Wie gaat dit betalen?
    Eenvoudig, de profiteurs natuurlijk. Dat zijn de banken en de buren.

    Nog een ideetje om de voorzieningen instand te houden in de krimpgebieden, we gaan veel ambtenaren ontslaan. We geven ze keuze, of een wachtgeldregeling, maar dan moet je daarvoor wel een buurtwinkel runnen of de kraan gaat dicht.

  26. nhz says:

    @24:
    de meeste ondernemers hier draaien op ambtenaren of een nep-universiteit waar voorlopig dus geld in overvloed is. Maar als je niet in dat circuit levert is het natuurlijk minder vrolijk.

    @25:
    van mij mogen de banken en huiseigenaars in de regio op vrijwillige basis een opkoop- en sloopfonds maken. Maar geen cent belastinggeld of subsidie erin, en banken die hieraan meedoen komen never nooit niet in aanmerking voor een bailout of wat dan ook aan overheidsgeld.

    Wat het andere ideetje betreft: hier in de buurt is een stadje waar heel veel rentenierende ambtenaren zitten. Het voorzieningennivo is inmiddels nul (afgezien van een supermarktje in de drie zomermaanden). De huizenprijzen zijn er zo ongeveer de hoogste van Nederland, zelfs een piepklein monumentenpandje kan makkelijk 8 ton kosten. Waarom zouden ze gaan werken die ambtenaren als ze nog steeds slapende rijk worden van HRA enzo…

  27. Juan Belmonte says:

    @11 Mike

    Kunstmatig in standhouden van het “woningtekort” dus.
    Exact.

    Hogehuizenprijsminnend NL wil graag 1 hypotheekadviseur een maand bezig laten zijn met bemiddeling van een hypotheek.
    Daarvoor moet alles wijken.

    Hier schiet Rabo de NVM in de voet want die hadden eerder bedacht Krimp = Kans.
    Krimp = (nu) SLOOP KANS. 🙂

  28. Juan Belmonte says:

    NHG naar 3 miljoen (een plan van Juan) staat even niet in de schijnwerpers 🙂

  29. FT says:

    Juan 27,

    Verder gebruiken veel adviseurs betere software, waardoor er minder fouten worden gemaakt.

    Die adviseurs is ook een vorm van verborgen werkeloosheid.
    Gewoon dat excel bestand online zetten en ze zijn overbodig geworden.

  30. Juan Belmonte says:

    @29

    Wie een huis koopt bereidt zich natuurlijk in alle rust en gedegen voor. Lidmaatschap van bijvoorbeeld de Consumentenbond is veel verstandiger dan naar een willekeurige keurige Jazeker te stappen.

    Die heeft namelijk (keurig als ze zijn) het beste met u voor maar het allerbeste voor zichzelf en dat is ook helemaal niet raar, zo werkt de wereld nu eenmaal.

    1 Woekerpolis per adviseur per maand, zou dat in de landen zonder HRA ook zo zijn ?? 🙂

  31. Juan Belmonte says:

    De heer Mr. G. Hukker kan het maar niet laten om zijn makelmannetjes volledig bealchelijk te maken. Recemt gebruikte hij nog het argument van een eeuwig woningtekort, toen kwam hij met “Krimp-Kans” en nu komt Rabo met “Krimp = Sloopkans”.

    Vandaag claimt hij het alleenrecht op realistische cijfers:

    Vergelijk de radiospot van vandaag waarin NVM claimt dat er een hoop onzin over de huizenmarkt te horen en te lezen is
    http://nieuws.nvm.nl/~/media/NVMWebsite/Downloads/BNR_campagne/11%20Dagelijks%20nieuws.ashx

    met
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-10-2010/nvm-liegt/

    en
    „De consument is vanwege de crisis weliswaar voorzichtiger, maar de huizenprijzen blijven stabiel, eenvoudigweg omdat er een tekort aan woningen is.”

    http://www.trouw.nl/nieuws/economie/article1875380.ece/Geen_paniek_ondanks_dalende_woningprijs_.html

    Haha haha haha ha haaaaaaaaaaa.
    Wat een bak 🙂

  32. Juan Belmonte says:

    Speciaal voor de heer Hukker zal Juan nog een Tombola Top Tienduizend samenstellen:

    De Tombola Top Tienduizend versie 4
    1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
    2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
    3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
    4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
    5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
    6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
    7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
    8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
    9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
    10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
    11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
    12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
    13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
    14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
    15) Spongebob De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
    16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen
    17) FT Duinlaan 143 den Haag -33% van 1.120k voor 749k (nota bene: nog te koop)
    18) Z24 met verschil gemiddelde vraagprijs vrijstaande woningen en gemiddelde verkoopprijs = 32 procent
    19) IMF die al een paar jaar beweert dat huizenprijzen in 30% overgewaardeerd worden
    20) Juan Belmonte Van de Veldestraat 68, 2525 AX ‘S-GRAVENHAGE -42% van 101 k voor 58 k euro
    21) Mr. G Hukker met 22102010 het bericht dat NVM wèl betrouwbare informatie over de woningmarkt heeft
    22)

  33. Juan Belmonte says:

    Zijn er nog journalisten die eens een kritisch artikeltje over de NVM kan schrijven ?

    type
    De Waarheid
    en andere ongemakken

    (dat was vroeger een VPRO reportage reeks waarin misstanden in beeld kwamen)

  34. FT says:

    Juan,

    Ik moet zeggen dat trouw er wel een zorgvuldig gekozen woord keuze op na houdt. 🙂

    De laatste keer dat de huizenprijzen kelderden was in 1990.

    Ze kiezen voor het woord KELDEREN.

  35. Juan Belmonte says:

    Maar sommige cijfers zijn wellicht wel weer handig:

    Wanneer de woningprijzen dalen met 10 procent, verdampt circa 170 miljard euro aan vermogen op de woningmarkt, zo hebben de makelaars becijferd.

    http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/288054/2010/04/08/Aftrek-geen-heilig-huisje-meer-voor-NVM.dhtml

    DUS:
    totale woningwaarde 1.700 Miljard (NVM cijfer 2008)
    En hier zou een schuld van 600 Miljard euro (DNB cijfer) tegenoverstaan ?

    Wetende dat huishoudens
    -maximaal lenen om maximaal af te kunnen trekken
    – ondanks HRA de woonquote in EU bovengemiddeld hoog is
    – NL de hoogste hypotheekschuld / BNP verhouding heeft

    is
    – òf die eerste
    – òf die tweede
    (of beide)
    bijzonder onwaarschijnlijk.

    Daar hoeft u geen geleerde in de casametrie voor te zijn, dat is stierenverstand 🙂

  36. Juan Belmonte says:

    @FT

    KELDEREN is ook het juiste woord.

    HRA is morsdood, wie nu nog met 100% HRA over 5 jaar rekent is:

    Kamikaze Koper !

    (hetzelfde geldt wie nu nog bereid is om k.k. te betalen)

  37. nhz says:

    @29:
    en in plaats van kleine typefouten ofzo maken de adviseurs nu systematische fouten om niet te zeggen systematische fraude dankzij uitgekookte software (net als in de VS).

    @30:
    de Consumentenbond is ook een verlengstuk van het grote bedrijfsleven, en deel van Hogehuizeprijzenminnend Nederland.

    @31:
    Ger heeft de slooplijst van Rabo blijkbaar al binnen en in de cijfers verwerkt. Dat ruimt lekker op!

    @34:
    de laatste keer dat de prijzen kelderden was toch in 1980??

    @35:
    “Wanneer de woningprijzen dalen met 10 procent, verdampt circa 170 miljard euro aan vermogen op de woningmarkt, zo hebben de makelaars becijferd. ”

    Gelukkig heeft het WeW fonds een buffer van ruim 600 miljoen, genoeg om die 170 miljard verlies op te vangen 😛

  38. FT says:

    Juan,

    Je hebt twee soorten kamikaze kopers.
    De eerste (daar heb ik medelijden mee) zijn de onwetende kamikaze kopers. Het NVM journaal te veel geloven.
    De tweede groep is veel erger.
    Een vriendin heeft haar appartement verkocht voor de HOOFDPRIJS, vraagprijs – 5.000.
    Ondanks waarschuwingen en voorbeelden toch een nieuwe gekocht voor 10.000 onder de vraagprijs (bijna 3 ton). Ik heb haar voor gek verklaard, maar ze vindt dat ze goed onderhandeld heeft.

  39. W.Ooms says:

    Als we ons huis voor deze prijs niet kwijt komen, dan slopen we het maar, dan heeft niemand er meer wat aan. Wat is dat nu weer voor instelling? Wedden dat die huizen als warme broodjes over de toonbank gaan als je een nul van de huidige prijs van het huis afhaalt. Inderdaad een goed idee om dan maar te starten bij het hoofdkantoor van de Rabobank.

  40. Juan Belmonte says:

    @FT

    Verliezen is vervelend.

    Iedereen mag de eigen aan- en verkoop overwegingen maken.

    Deze site geeft in ieder geval tegenwicht aan de gedachte dat huizenprijzen niet kunnen dalen “eenvoudigweg omdat er een tekort aan woningen is”, om de heer Hukker nog maar eens aan te halen in de slooptijden.

  41. Jeroen says:

    @35 Juan: let op de stier z’n hoorns, maar pas op dat ‘ie je niet in de rug trapt…

    Zo is het ook met getallen, 1700 miljard en 600 miljard (800?) zou best beide kunnen.

    Er zijn in Nederland 7 miljoen woningen, met gemiddeld 240.000 euro per woning kom je op 1700 miljard. Minder dan de helft van de waarde is verhypothekiseerd. Ga maar na: de grote waardestijging heeft de afgelopen 15 jaren plaatsgevonden. Met 200.000 verkochte woningen per jaar (schatting…) zijn er dus maar 3 miljoen verkochte woningen in die periode, en 4 miljoen niet. Dus op een deel van de koopwoningvoorraad zit een flinke hypotheek, een groot deel heeft geen of nauwelijks hypotheek.

    Daarnaast zullen door ontwikkelaars gebouwde huurwoningen wel meetellen in het 1700-miljard getal, maar ze tellen niet mee in het 600-miljard getal omdat de financiering niet via een hypotheek plaatsvindt.

  42. Juan Belmonte says:

    @41 Jeroen

    Aardig verhaal waarvoor dank.
    Het zou inderdaad best kunnen.

    U betrekt huurwoningen in (41) een discussie over koopwoningen, het gaat om (gemiddeld over de laatste 15 jaar) minder dan 4.000.000 stuks niet 7.000.000.

    Tegelijkertijd -als 600 miljard klopt- zijn er dan merkwaardige cijfers in omloop.

    Wilt u ook uw visie geven op de 5 vragen van Juan:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/hoe-groot-is-de-totale-nederlandse-hypotkeekschuld/

  43. Juan Belmonte says:

    Dus op een deel van de koopwoningvoorraad zit een flinke hypotheek, een groot deel heeft geen of nauwelijks hypotheek.

    Dat is 18% van de koopwoningen die hypotheekvrij zijn.

  44. Ain says:

    @39 Sommigen zijn al gestart de nieuwe Rabotoren te slopen…..afgelopen maandag weer brandjes daar…

  45. Juan Belmonte says:

    Tienduizenden Hollanders (veelal seniore huizenbezitters in de polder) hebben in de ontvolkte gebieden in Belgie, Frankrijk, Spanje een droom (tweede)huis kunnen kopen. Voor een appel en een ei (jaren ’80) en vaak dankzij overwaarde op hun eerste huis.

    Als men daar een poldergedachte op los had gelaten -slopen met die woningen in die Belgische dorpen-, waren onze landgenoten er nooit terechtgekomen.

    De gedachte om te gaan slopen is wederom het bewijs dat er van een markt in de polder weinig sprake is.

    Met de liberalen aan het roer kunnen we dan ook vast weinig enthousiasme bespeuren voor dit soort plannen, we zullen zien.

  46. nhz says:

    @43:
    en bedenk daarbij dat van de woningen die de afgelopen 10 jaar gekocht zijn de bulk met ruim 110% hypotheek startte. Wat dit betekent voor de actuele hypotheek t.o.v. de waarde is raden, maar aankopen van de afgelopen paar jaar zitten gezien de geleidelijke daling vrijwel zeker op 120% hypotheek of nog hoger. Bovendien zijn er de afgelopen vele hypotheken overgesloten (met name onder NHG) om fiscaal het onderste uit de kan te halen. Je hebt geen woningverkopen nodig om de hypotheekschuld op te jagen, een verhoging van de NHG grens is al genoeg.

    @46:
    ja, ik ben benieuwd of de ‘liberalen’ naast 30 miljard normale subsidie voor de woningmarkt per jaar ook nog vele miljarden aan sloopsubsidie gaan uitgeven. Als de gemiddelde huiseigenaars niet wil verkopen met meer dan 5% korting, dan gaan ze vast ook niet slopen als ze minder dan 95% van de droomprijs krijgen. Dat gaat flink oplopen …

  47. Okkie says:

    Als er kennelijk geen tekort aan woningen is, moet dat tekort maar gecreëerd worden. Enge lui bij de Rabobank. Hoe is het mogelijk dat Dordrecht (13 minuten met de trein van Rotterdam CS) als krimpgemeente wordt aangemerkt?

  48. Nou, says:

    Hoi, Okkie,

    Ben je wel eens in Dordrecht geweest? Dan ga je niet naar het centrum, maar 5 minuten verder. Diep in de biblebelt, waar de zware industrie de lucht verpest. Oude slechte huizen en nog oudere kaaskoppen beheersen het straatbeeld. er is daar wel een patatkraam. Geen bioscoop en geen disco. de grond is vervuild en op zondag kan je er een kanon afschieten.

  49. Jeroen says:

    @Juan:

    U betrekt huurwoningen in (41) een discussie over koopwoningen, het gaat om (gemiddeld over de laatste 15 jaar) minder dan 4.000.000 stuks niet 7.000.000.

    Er zijn nu pakweg 4 miljoen koopwoningen en 3 miljoen huurwoningen, samen 7 miljoen woningen en 1700 miljard waard (240k per stuk). Als op de 4 miljoen koopwoningen gemiddeld 240k hypotheek zou rusten, dan kom je op 960 miljard. Daar kan wat bij (‘nhz‘ veel woningen 110% of zelfs wat meer gefinancierd), maar daar zal vooral nogal wat vanaf moeten denk ik. Veel woningen zijn de afgelopen 15 jaar nooit verhandeld en hebben dus een lage of geen hypotheek, en er wordt toch nogal wat afgelost (NHG vereist minstens 50% aflossen).

    Mijn verhaaltje kwam grotendeels uit de dikke duim, met wat ruwe getallen, alleen om inzichtelijk te maken dat de orde grootte van de bedragen goed zou kunnen kloppen. We hebben te weinig data voorhanden om er een echt goede berekening op los te laten, maar dat zal misschien een miljard of 100 schelen…

    Ik vind het mooi dat u zoveel moeite steekt in het boven water krijgen van de juiste getallen omtrent de nederlandse hypothekenberg (of moet ik zeggen ‘put’). Ik heb zelf echter teveel andere hobbietjes om zelf ook heel diep in de materie te duiken. Hopelijk krijgt u binnenkort wel een aanvaardbaar antwoord van ‘de Hoge Heeren’…

  50. Martijn says:

    De VS: http://www.clearcapital.com/company/pr_details.cfm?position=30686

    Dat beloofd weinig goeds.

    Dat de problemen daar nog niet opgelost waren was al langer duidelijk, maar ik verwachtte niet dat we de bodem vwb huizenprijzen nog zouden gaan zien aan de overkant van de plas.

    Als het met dit tempo doorgaat (wat ik nog steeds betwijfel) zal ik mijn mening moeten bijstellen.

  51. nhz says:

    @50:
    “Veel woningen zijn de afgelopen 15 jaar nooit verhandeld en hebben dus een lage of geen hypotheek, ”

    ik betwijfel of dit zo is – hoeveel mensen in Nederland hebben jaar op jaar de overwaarde geincasseerd via oversluiten, voor een nieuwe auto of een luxe vakantie? De hypotheekmaffia jaagde op dit soort groot wild, vanwege de supervette premies die ze iedere keer opnieuw in de zak konden steken. Het eigen huis als flappentap, uit de DSB affaire kennen we de voorbeelden van mensen die ‘beetgenomen waren'(de rekening steeds verder lieten oplopen), zal bij andere banken ook gebeurd zijn maar vermoedelijk wat minder extreem.

    Overigens zijn er NHG leningen die ‘piggyback’ zijn, bijv. bovenop een hele grote aflossingsvrije 80% lening. Dus dan is het maar net wat je ‘aflossen’ noemt.

    Het blijft dus gokken alom hoe hoog de hypotheekschuld, en daarmee het risico, echt is.

    @51:
    misschien mede dankzij Foreclosuregate? Als je de laatste berichten uit de VS hierover volgt lijkt er totale verwarring over het juridisch eigendom van vrijwel alle huizen (alle huizen waarop sinds begin jaren 80 een hypotheek is afgesloten, al was het maar tijdelijk). Het zal aan de politiek zijn hoe dit balletje verder rolt, maar als ze dit niet snel oplossen en eigendom juridisch weer helder is, wat is een huis dan nog waard als ‘investering’?

    Ook zou je kunnen vermoeden dat steeds meer Amerikanen besluiten om te stoppen met hypotheek betalen en gewoon in huis te blijven wonen, aangezien de kans om eruit gezet te worden voorlopig nihil is. Ook al hebben al die mortgages misschien nog AAA rating, ze zijn dan volstrekt waardeloos. Voor de huizenprijzen kan dit alleen maar meer daling betekenen, hooguit met even pauze zolang de politiek worstelt over Foreclosuregate. Maar ooit gaan al die woningen toch op de markt komen…

  52. Juan Belmonte says:

    @Jeroen

    Wederom dank, er zijn weinigen die de discussie aangaan, hier hebben we wat heen en weer gediscussieerd en zijn die 5 vragen eruit komen rollen. Op Mejudice was er welgeteld één enkeling geinteresseerd die ook antwoordde.

    Juan stelt ook niet zozeer dat de NL hypotheekschulden samen 815 of 1004 zijn, Juan stelt vragen bij 600 miljard die DNB opgeeft (op basis van bronnen) en daar is (dus) een aantal aanknopingpunten voor (zie link in 42 als uw andere hobbies dat toch zouden toelaten).

    De huurmarkt mag buiten beschouwing gelaten. Laten we kijken naar huizen mèt hypotheekschuld, die zullen meer dan 1200 miljard aan waarde vertegenwoordigen. Slechts de helft als totale NL hypootheekschuld is dan voor Juan raar, wetende dat NL het meest schuldenbeladen land is per verdiende euro(de provincie Ijsland daargelaten) en de behoefte van de bevolking om dankzij HRA maximaal te lenen om maximaal af te kunnen trekken van Inkomstenbelasting.

    Ik vind het mooi dat u zoveel moeite steekt
    Dank, het is ook erg leuk om commentaar te geven op de opmerkelijke berichten die ons als betrokken burger bereiken.

    Juan geniet vooral van de NVM: gratis cabaret 🙂

    Wellicht draait het allemaal om misverstanden (in de bronnen en afgeleide gedachten) en volstaan enkele eenvoudige antwoorden om een eenduidig beeld te geven.

  53. Juan Belmonte says:

    @Jeroen

    Nog wat hulp bij uw pogingen Juan te helpen:

    De totale waarde van de Nederlandse woningvoorraad bedraagt volgens cijfers van het CBS 1.500 miljard euro.
    Het gaat hier om 2008.

    http://www.z24.nl/economie/artikel_8714.z24/Huizenmarkt_zorgt_voor_problemen.html

    NVM doelt hierboven op 1700 miljard, J.i. ènkel de koopwoningmarkt, de huurwoningen van corporaties behoren namelijk niet tot de vrij te aan- en verkopen objecten, maar Juan kan zich vergissen.

    Er is een verschil tussen marktwaarde volgens CBS en som WOZ waarde. 🙂

  54. Juan Belmonte says:

    Maar direct toegegeven, NVM zal natuurlijk overdrijven, het zijn makelaars, de kop van Jut van Hogehuizenprijsminnend NL.

    Het maakt Juan creatief, dat bloggen, Hogehuizenprijsminnend NL heeft-i zelf bedacht, is ook makkelijk:
    – men kan er alle krachten onder schuiven die maar blijven stellen dat er woningnood is, dat huizenprijzen niet kunnen dalen, dat het wel meevalt met schulden……

    🙂

  55. Okkie says:

    @Nou, nr.49
    Meestal planten die refo’s zich voort als konijnen dus dat maakt het opmerkelijk dat de bevolking daar krimpt. Ik zou zelf niet in zo’n omgeving willen wonen.

    Er staat nog iets opvallends in het rapport van de Rabobank:
    “De Randstad heeft per saldo te maken met een uitstroom van bewoners naar andere regio’s. Het woon- en leefklimaat is daar prettiger dan in de Randstad”
    Een huis in de Randstad biedt dus ondanks de relatief hoge werkgelegenheid geen garantie tot waardebehoud.

  56. nhz says:

    @56:
    “…opmerkelijk dat de bevolking daar krimpt. Ik zou zelf niet in zo’n omgeving willen wonen. ”

    blijkbaar zijn er meer mensen die er zo over denken, want de uitstroom gaat harder dan er nieuwe refo’s bijgeproduceerd worden 😉

    Als de Randstad krimpt en de buitengewesten ook krimpen, geeft de Rabo dan feitelijk toe dat bijna heel Nederland al krimpt, en dat zonder sloop de huzienprijzen overal zouden moeten dalen?

  57. tokkert says:

    Van sloophuizen is iets prachtigs te maken als de inkoopprijs klopt:

    NL. (namelijk)grondprijs min afbraakkosten!(Bijv. €25.000)

    En een beetje meer of minder “Eigenleistung”.

    Is de “Bausubstanz in Ordnung” dan is afbraak ECOLOGISCH gezien inakceptabel.

    Dus niet slopen!

    Vraag en aanbod zullen vooral na uitwerking en afschaffing van “subsidies”(HRA, hypotheek garantie etc.starters potjes) de prijs gaan bepalen.

    Dat wil zeggen dalen

    Stand nu wat mij betreft (10% per jaar vanaf october 2008 tot oct.2013)

    Huizenprijzen : – 20% (“durchschnitt”)

  58. Henri says:

    @26
    “van mij mogen de banken en huiseigenaars in de regio op vrijwillige basis een opkoop- en sloopfonds maken. Maar geen cent belastinggeld of subsidie erin, en banken die hieraan meedoen komen never nooit niet in aanmerking voor een bailout of wat dan ook aan overheidsgeld.”

    – Wij hoeven geen geld beschikbaar te stellen aan het depositogarantiestelsel om concurenten te redden als we er zelf niet voor in aanmerking kunnen komen.
    Ik denk dat de RABOBank als grootste en gezondste bank onder die voorwaarden graag alle rechten op bailout op zou geven. En ik denk dat de DNB dat nooit goed vindt.

  59. Okkie says:

    @31 Juan Belmonte
    “Voor het eerst sinds 1990 daalde de verkoopprijs van woningen. Toch is er volgens de NVM geen reden tot paniek.”
    De NVM wekt veel vertrouwen op deze manier. Zo heb ik altijd het Transgalactisch Liftershandboek op zak om mij zekerheid te bieden. Dit omdat de tekst “Geen paniek” op de kaft gedrukt staat.

  60. Juan Belmonte says:

    @59 Okkie

    Adams en adamus zijn helemaal ok 🙂

  61. Juan Belmonte says:

    Vervolg op Jeroen

    U bent een prima Taurus, Jeroen, formaat Ludwig von Mises, die helaas elders aan het grazen lijkt te zijn.

    Laten we het volgende gedachtenspel eens doen. Marktwaarde huizen (ultimo 2008)is gemiddelde tussen NVM en CBS(bravo: Juan neemt NVM voor deze ene keer serieus) en daarmee 1500+1700/2 = 1600 miljard euro.

    18% is hypotheekvrij stel lineair dan is 288 miljard hypoptheekvrij.
    Houden we over: 1600 -/- 288 = 1312.

    Dan is 1000 miljard schuld in het licht van de schuldstimulatoren:
    1) HRA
    2) box 1
    helemaal niet onmogelijk.

    Maar laten we de lijn Balkenende doorzetten: zwijgen, het H-woord is taboe, de H-kosten zijn taboe, de rol van SPV’s is taboe.

    Juan zegt: se acabo la fiesta.

    En zo zijn er nog een paar van die paaltjes, zo is schuldgroei op verschillende manieren te meten.

    Conclusie:
    de vierkantsvergelijking is een veelkoppig monster 🙂

    Juan deelt uw mening dat er spoedig een antwoord van DNB mag komen, maar Juan stelt nu al een jaar vragen en kan het nog wel een tijdje volhouden, het is namelijk gratis cabaret en daarmee goed voor de stierenvechtkunst.

  62. Juan Belmonte says:

    @Jeroen

    Maar nogmaals, Juan neemt de positie van vragen stellen over de verschillende versies van de officiele cijfers.

    Wat is uw gevoel beste Jeroen?
    – tussen 1999 en 2004 steeg de NL hypotheekschuld met 6,75% BNP
    – tussen 2005 zou de schuld opeens met 1,75% stijgen BNP
    – juist in die periode werd 347 miljard SPV schuld bekend, in stappen, ontdekt.
    – in één document -gerelateerd aan die SPV schulden- lijkt een gat te zitten tussen de 40 miljard en 100 miljard tussen tabellen en grafieken.

    Maar Juan kan zich natuurlijk vergissen en dan zijn er natuurlijk eenvoudige antwoorden op de vragen te verwachten ….

  63. Juan Belmonte says:

    Gelukkig vindt hier wèldiscussie plaats 🙂

    Wie er op wil reageren, voel u vooral vrij, deze blog is een resultaat van iedereen die tot nu toe bijdroeg.

  64. Juan Belmonte says:

    Terwijl de trend vanaf midden jaren ‘0 juist is: steeds meer aflossingsvrij lenen, gaat de totale NL hypotheekschuld in de cijfers relatief fors omlaag.

    Waarom valt dit nu niemand op, wo sind die Fragen ?
    (en de antwoorden)

  65. adamus says:

    alles oké 🙂

  66. adamus says:

    Er zijn nu pakweg 4 miljoen koopwoningen en 3 miljoen huurwoningen, samen 7 miljoen woningen en 1700 miljard waard (240k per stuk). Als op de 4 miljoen koopwoningen gemiddeld 240k hypotheek zou rusten, dan kom je op 960 miljard.

    De stichtingskosten van huurwoningen gebouwd voor 1982 zijn minder dan €45K.
    Nemen we dat ook mee in het rekensommetje.

  67. MR says:

    De Rabobank is in paniek. Terecht.

  68. adamus says:

    Ik denk dat de RABOBank als grootste en gezondste bank onder die voorwaarden graag alle rechten op bailout op zou geven. En ik denk dat de DNB dat nooit goed vindt.

    de Rabo kan dat, heeft immers stromannen en zelfs vrouwen in alle hoeken van maatschappelijk en politiek NL. Schijt aan dronken naatje zou het devies moeten zijn. Wat weerhoudt ze? De vlag hangt er 99% zeker toch anders bij dan we denken.

  69. adamus says:

    De Rabobank is in paniek. Terecht.

    link?

  70. Goudbelegger says:

    In paniek? Kom op…. 95% van de mensen in dit land leeft gewoon rustig door, alles gaat goed.

    Van de academici, dus ook de Rabobank bestuurders en medewerkers, is dat 99,99%, nog nooit zoveel rijken gezien, iedereen is rijk, rijk, rijk, steenrijk, superrijk. Je struikelt over de Audi’s, Volvo’s, nieuwe keukens, huizen, bonussen, vakanties.

    Om maar even de realiteit onder de aandacht te brengen.

    Hoe het er in de nabije toekomst uit zal zien, 2011, 2012, weet ik ook niet maar aangaande het heden gaat alles gewoon goed.

  71. MR says:

    Een oproep tot kapitaalvernieting is pure paniek. Paniek over de nabije toekomst: 2011, 2012.

  72. nhz says:

    @67:
    stichtingskosten hier in het buitengewest in de jaren ’50 ongeveer 5000 gulden en begin jaren ’60 18.000 gulden. We praten dan over ruime rijtjeswoningen met riante tuin.

    @71:
    helaas ja, met de meeste mensen die het beleid analyseren en bepalen gaat het beter dan ooit. En de massa die merkt het pas als de geld/kredietkraan wordt dichtgedraaid, waarvan voor de meesten nog lang geen sprake is (zelfs bij werkeloosheid krijg je tenslotte 2 jaar lang je volle loon doorbetaald in veel sectoren …).

    zelfs hier op het forum is het sinds begin van de de herfstvakantie opvallend stil 😉

  73. adamus says:

    zal het op de echte huizenmarkt sinds de herfstvakantie ook wat rustiger zijn? 😉

  74. nhz says:

    wat prijsontwikkeling betreft: bij doorkijken van de foldertjes van de vastgoed maffia viel me vandaag op dat de nieuwbouw huizen bij mij in de buurt duidelijk goedkoper worden. Het gaat hier dan om echte nieuwbouw (bouw nog niet gestart), niet onverkochte voorraad. Waar de prijzen tot begin dit jaar begonnen bij 219K euro (3 tot tien onder één kap, klein tuintje) beginnen ze nu bij 169 of 179K euro. En nieuwbouw appartementen beginnen nu bij 150K in plaats van ongeveer 200K. Er zal vast wel ergens bezuinigd zijn, maar de omslag is best opvallend. Aan de grondprijzen ligt het niet, want die zijn hier in de regio eerder gestegen dan gedaald (al zal bij WBV’s er soms wel een deal onder tafel met de gemeente zijn).

    Het zijn nog wel in de grote lijnen dezelfde fantasieloze bouwsels als we al jaren gewend zijn, dus nog een heel lange weg te gaan.

    Afgezet tegen die 169K voor nieuwbouw is een voormalige woningbouwwoning van 40-50 jaar oud a 220K minus 20-25% korting (met allerlei beperkingen t.a.v. de eventuele doorverkoop) dan wel weer stevig aan de prijs, ook al hebben die vermoedelijk een extra slaapkamertje ofzo …

  75. Jeroen says:

    Een interessante factsheet met wat CBS getallen, wellicht kunnen de eerdere schattingen ermee worden aangescherpt:

    http://www.bouwendnederland.nl/SiteCollectionDocuments/Factsheet%20woningvoorraad.pdf

    Hieruit blijkt dat voor de 1700 miljard waarde ook de huurwoningen worden meegenomen zoals ik ook al eerder aangaf, en dat is op zich best logisch want dat zijn natuurlijk ook gewoon huizen met een marktwaarde. De oorspronkelijke stichtingskosten doen uiteraard nu niet meer ter zake bij de huidige waardebepaling. Laten we deze getallen iets extrapoleren: in 2010 7.1 miljoen woningen waarvan 54 % koopwoningen, dat zijn dus 3.8 miljoen koopwoningen. De al eerder gegeven link:

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-10-2010/er-worden-steeds-minder-woningen-verkocht/

    komt op 4.1 miljoen koopwoningen. De getallen lijken dus wel aardig met elkaar in overeenstemming.

    De koopwoningen vertegenwoordigen dus een waarde van 4.1 miljoen maal 240k per woning, is totaal 984 miljard. Dit is een enorm veschil met de 1343 miljard die in uw brief wordt genoemd.

    Van de 4.1 miljoen koopwoningen is 18% hypotheekvrij, dus 0.82*4.1 = 3.36 miljoen woningen hebben een (rest)hypotheek. Op basis van de gemiddelde waarde (240k per woning), en ervan uitgaande dat er gemiddeld op 115% wordt gefinancierd, dan komen we op een (eerste) absolute bovengrens voor het totale hypotheekbedrag van 927 miljard. Veel verder zullen we niet komen denk ik:

    1) Wat is het aandeel van consumptief verhoogde hypotheken door grote overwaarde (totaalbedrag stijgt)?
    2) Wat is het aandeel van oudere woningen die al 30 jaar niet meer zijn verkocht en waar slechts een lage hypotheek op rust (drukt het totaalbedrag)?
    3) Wat is het aandeel van aflossingen de afgelopen jaren (drukt het totaalbedrag)?

    Om eens een voorbeeld te schetsen: in mijn familie is een woning die niet hypotheekvrij is. Hypotheek pakweg een modaal jaarsalaris, WOZ ruim boven een miljoen. Met dit soort gevallen wordt het allemaal moeilijk schatten…

    Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me het volgende: er is een enorm verschil tussen de 603 miljard die DNB opgeeft, en 1004 miljard van het kadaster (wederom getallen uit de brief van Juan). Echter: het kadaster heeft geen zicht op het verloop van hypotheken nadat deze zijn ingeschreven, want het kadaster wordt alleen ‘gevoed’ door notariële aktes bij inschrijving van een hypotheek. Het kadaster ziet dus alleen de totale hoogte bij inschrijving, en zal bij een totaal-analyse niet veel anders kunnen doen dan deze inschrijvingswaarde opgeven. Ook als de betreffende hypotheek al voor 90% is afgelost! Het getal van het kadaster stijgt dus met de inschrijving van nieuwe hypotheken, maar daalt alleen als een hypotheek volledig wordt afgelost en uitgeschreven. Voor DNB geldt waarschijnlijk een ander scenario. Zij hebben, in tegenstelling tot het kadaster, nauw contact met de grote Nederlandse banken, en zullen wellicht informatie kunnen verkrijgen over de werkelijke restschuld van hypotheken. Daardoor zal DNB een veel lager getal kunnen opgeven dan het kadaster.

    Wie weet komen we weer een stapje verder met deze overdenkingen…

  76. adamus says:

    De oorspronkelijke stichtingskosten doen uiteraard nu niet meer ter zake bij de huidige waardebepaling.

    UITERAARD

    We tellen de waarde van de sloophuizen op bij de minder oude huizen? LOL

    Er is heel veel vermogen verjubeld met de herwaarderingen.

  77. adamus says:

    En huizen in de familie van 1.2 miljoen gaan naar 500K; dan wordt het weer iets makkelijker rekenen.

  78. Juan Belmonte says:

    @ 75 Jeroen

    Dank voor uw uitgebreide antwoord, er valt weer wat te puzzelen.

    Uw redernering dat Kadaster geen partij is, voor actuele schulden lijkt te kloppen.
    Vwb schulden: des te meer komt er aan op de zorgvuldigheid vanuit DNB.

    Over uw familie: u boft met een dergelijk woongenot in de familie. Er zijn ruim 24.000 woningen met WOZ boven het miljoen. Een groot deel zal -enkel en alleen om 52% IB te reduceren- er schulden op nahouden of dat nu nodig is of niet. Het feit dat de helft van HRA bij de hoogste inkomensgroepen terecht komt onderschrijft deze stelling en maakt uw voorbeeld voorbeeldig.

    Over uw redernering:
    De koopwoningen vertegenwoordigen dus een waarde van 4.1 miljoen maal 240k per woning, is totaal 984 miljard.
    Die redernering vermengt dan wederom huur met koop en dat verklaart het verschil tussen uw 984 miljard en de 1343 van CBS.

    240.000 euro is in uw voorbeeld de gemiddelde woningwaarde op basis van het totalbedrag (1700)gedeeld door alle woningen.(7 miljoen). U berekent dus het gemiddeld “Koopenhuurhuis”.
    Overigens komt de NVM op een soortgelijke waarde voor “de gemiddelde woningwaarde”, opmerkelijk dit valt mij (dankzij uw opmerking) nu pas op en neigt dan ook naar een grotere schuld.

    WBV (corporatie =huur) woningen zijn goedkoper dan particuliere (koop)woningen en moeten dan ook buiten berekeningen voor de particuliere koopmarkt blijven.
    Verder zijn huurwoningen van WBVs bedoeld voor verhuur en worden ze bewoond door huurders en niet zomaar vrij verhandelbaar en vij door de koper te gebruiken (en gelukkig maar).
    Het is dan ook en nogmaals (wederom scheiden van koop en huur) onzinnig ze in de particuliere woningkoopmarkt te betrekken.

    Dat is inderdaad een interessant verschil die 984 vs 1343:
    Bron: Sociaaleconomische trends, 4e kwartaal 2009 pagina 39 (Overwaarde en koerswinsten waren jarenlang bron voor extra consumptie door huishoudens, Melanie Koymans en Jan Ramaker)

    Zie pagina 39 (hier zitten geen WBV huur-waarden in):
    huizenbezit (van huishoudens) 1343
    Overwaarde woning (bezit -/- hypotheek) 656
    hypotheken 687
    N.b. merk op dat overwaarde hier als sluitpost genomen is en dat bij hogere schuld of lagere woningwaarde de overwaarde dus lager is.
    CBS waardeert totale particuliere huizenbezit op 1343 miljard / 4 miljoen koopwoningen = 335.000 euro (rekenkundig gemiddelde koopwoning).

    Dit lijkt ook in lijn met http://www.huizenzoeker.nl/
    Vraagprijs (mediaan) € 250.067 Dit is het meeste voorkomende maar niet het rekenkundig gemiddelde.
    Vraagprijs (gemiddeld) € 324.523 dus het rekenkundig gemiddelde komt ongeveer overeen met CBS van 335.000 een kleine daling was te verwachten.

    Volgens statline is de totale woningwaarde per 2008 1633 miljard euro. Let op eenheid = WOZ waarde, niet “euro marktbeleving” of “euro vraagprijzen”.
    Het ligt inderdaad voor de hand dat hier de WBV’s ook inzitten. Volgens Z24/CBS hebben WBV’s 380 miljard dus dan komen we (na aftrek) ook hier aardig in de buurt van die 1343.

    Merk nogmaals op dat 1343 van CBS gebaseerd is op WOZ waarde. “de vrije markt vraagprijs”is vooralsnog boven WOZ.
    Als we hiervoor corrigeren en op de 1600 Miljard willen uitkomen als “door de huidige particuliere woonconsument beleefde woningwaarde” dan zit er zo’n 20% tussen.
    Wetende dat het verschil tussen gemiddelde vraagprijs en gemiddelde verkoopprijs bij vrijstaande woningen 32% is, is dit ook niet onaannemelijk.

    Uw argument (en die van nhz) dat er in de afgelopen periode regelmatig méér dan de woningaankoopwaarde gefinancierd is klopt helemaal.
    (tot wel 160% van welke woningwaarde dan ook, volgens dhr Dr. Wellink tijdens tweedekameronderzoekscommissie De Wit).
    Tegelijkertijd zal de totale NL hypotheekschuld onder die 1343 miljard moeten blijven, er is immers per saldo overwaarde en 18% is hypotheekvrij.

    Uw punt dat de door u berekende 984 miljard woningwaarde een totale NL hypotheekschuld van 1004 miljard onmogelijk (absolute bovengrens =927) zou maken pareert Juan hiermee.

    Met het verzoek om naar post 62 te kijken, ben benieuwd of u hier uw scherpte ook op los wilt laten.

  79. Goudbelegger says:

    @72 inderdaad… Droomwereld leven ze in, rijk, geen zorgen, niet werken. Het allerbeste wat je nu kan zijn wat betreft veel geld en zekerheid is ambtenaar.

    Dat er in Nederland ambtenaren uitgaan zie ik ook nog niet gebeuren..

    ——–

    Terwijl overal hard bezuinigd moet worden om de staatsfinanciën op orde te houden, willen de Brusselse bureaucraten hun budget met 6 procent laten stijgen om meer personeel aan te nemen, loonsverhogingen te kunnen doorvoeren en extra kantoren

  80. FT says:

    Even ter aanvulling.
    De familie van Jeroen zal geen HRA aanvragen.
    Immers, WOZ ca 1.000.000 geeft een OZB van 5.500.
    Om voor HRA in aanmerking te komen moeten de kosten hoog zijn.
    Laten we eens uit gaan van een ongunstig scenario: 52% LB en 6% rente. Dan zou de hypotheekschuld boven de 150.000 moeten liggen voor teruggave, dat is 5x modaal.
    Bij lagere LB en lagere rente gaat het breakeven punt alleen maar omhoog. (boven 15% rente zit ik rond 2x modaal, 70.000 euro)

  81. FT says:

    Sorry, OZB van 5.500 moet zijn een forfait van 5.500

  82. MR says:

    Welke vooraanstaande Joodse rabbi was dat, nhz? En what heeft deze rabbi met GS te maken?

  83. MR says:

    Ik heb het gevonden, rabbi Ovadia Yosef. Een zorgelijk ongelukkige uitspraak, inderdaad.

  84. karel says:

    wel grappig zelfs in google trends is te zien dat mensen geen hypotheek willen . Er word steeds minder naar gezocht.

    http://www.google.nl/trends?q=hypotheek

  85. ll says:

    @ nhz De financiele schuldenberg op onze aarde is nu 188 Tr. Het GDP van deze wereld is 6.1 Tr. Dus de schuldenberg is 300 % van het GDP.

    4Tr is dan peanuts 😉

  86. Jojo says:

    Denk dat ik m’n rekening bij de Rabobank maar weer ga opzeggen. Als ze met zo’n idioot idee voor de dag durfen komen dan begin je toch wel een beetje te twijfelen aan de verstandelijke capaciteiten van het management van deze bank. Of staat het water hen soms zo na aan de lippen ? Nog een ideetje voor de directie kamer; maak van die “krimp gebieden” een groot oefenterrein voor de landmacht. Hoeven we niet zoveel voor de sloop te betalen.

  87. nhz says:

    @84:
    rabbi’s en G$ hebben alles met elkaar te maken; ik denk dat je wat beter op deze firma moet studeren … maar in Nederland maakt men zich liever druk over zaken zoals die in Fitna te zien zijn, niet over de andere (veel gevaarlijker) fundamentalisten in de wereld.

    @87:
    4T is geen peanuts als je het in je eigen zak kunt steken, da’s wat ik bedoelde.

    @88:
    zo’n oefenterrein is ook beter voor de Afghanen, hoeft er niet iedere dag wat ‘collateral damage’ afgeboekt te worden wat vroeg of laat toch in de WikiLeaks terecht komt. En als er af en toe eens een NL burger omkomt bij het slopen dan pakt de rest vast ook snel de biezen, dus dat is dubbele winst voor Rabo. Aan de andere kant, misschien krijgen we dan minder asielzoekers uit Afghanistan en Pakistan dus dat is dan weer een min voor de huizenmaffia.

    Heeft iemand trouwens al in het Iraq war logs gevonden welke deal Balkje gemaakt heeft rond zijn steun voor de Iraq oorlog? Of moeten die communicaties met ambassades etc. nog komen?

  88. dalen says:

    Juan,

    Hier nog een aardige voor je overzicht m.b.t. de opbrengst van woningen op een veiling en de geschatte waarde.

    Het betreft een uitspraak van het Hof ’s-GRAVENHAGE waarbij de makelaar die de woning veel te hoog inschatte (213.500,00) aansprakelijk wordt gehouden.

    De opbrengst was slechts 110.000, 00, hetgeen betekent dat de makelaar 113.000 kan bijleggen. De bank, SNS in casu, die de financiering deed, kan dus opgelucht zijn.

    Ik zal geen waardeoordeel over de makelaar hebben gezien de makelaars op deze blog.

    Arrest is hier te lezen

    http://zoeken.rechtspraak.nl/default.aspx

    LJN is > BN0527

  89. Dow Jones says:

    Dit is pas echt opportunisme van de bovenste plank…

    De “Robber Bank” begint zich te realiseren dat wat Fortis en ING is overkomen in 2008 / 2009 met de Amerikaanse rommelhypotheken nog wel eens een peuleschilletje zou kunnen blijken in vergelijking met de problemen waar de Rabobank in de toekomst mee te maken zou kunnen krijgen. De Rabo is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland en zal dus bij de onvermijdelijke instorting van de woningmarkt (prijsdalingen) in grote problemen komen omdat de hypotheekportefeuille dan niet meer gedekt is door bezittingen (collateral). Er zal dus iets moeten worden gedaan om het aanbod te verminderen en prijzen kunstmatig hoog te houden. Je kunt dan denken aan het “hard aanpakken” van krakers (die reduceren immers de vraag naar woonruimte en bemoeilijken speculatie met onroerend goed), subsidies of – inderdaad – op grote schaal slopen van bestaande woningen. In principe doet de Rabobank dus een oproep tot het bewust creëren van woningnood.

    Inderdaad: “De Rabobank. Een bank met ideeën…”

  90. MR says:

    nhz: “rabbi’s en G$ hebben alles met elkaar te maken.”

    Ga je nou ook zeggen dat de Rabobank eigenlijk Rabbibank is 😕

  91. adamus says:

    Je kunt dan denken aan het “hard aanpakken” van krakers (die reduceren immers de vraag naar woonruimte en bemoeilijken speculatie met onroerend goed), subsidies of – inderdaad – op grote schaal slopen van bestaande woningen.

    dan loopt het krakerstreintje ook niet meer. Er zullen nog meer “nette” studenten thuis blijven wonen -de krakers misschien gewoon op kamers? Ouders met studerende kinderen thuis gaan misschien wel niet meer zo snel verhuizen nu de situatie na de middelbare school niet echt veranderd. De snode plannetjes hoeven niet altijd te werken.

  92. adamus says:

    Uw redernering dat Kadaster geen partij is, voor actuele schulden lijkt te kloppen.

    maar Kadaster, tenminste de top, weet het wel 🙂
    En dir = pvda bij mijn beste weten, dus er zijn politici die het ook weten.

  93. adamus says:

    4Tr is dan peanuts

    dat is borrelnootjes.

  94. nhz says:

    @90:
    opmerkelijk, ik neem aan dat dit een uitzondering op de regel is. Brede toepassing van dit arrest zou wel goed kunnen zijn om de beroepsgroep een beetje eerlijker te maken 😉

    @91:
    misschien kunnen ze een deal met de krakers maken om zo te kraken dat er netto minder woningen beschikbaar zijn 😉

    @92:
    nee, dat is toch echt een andere bloedgroep. Al weet ik ook niet echt hoe het zit tussen Rabo (iedere amerikaan schiet in de lach als ze dat woord horen), G$ en AIG; Rabo lijkt me toch vooral een concurrent van het geboefte op 85 Broad Street.

  95. RealisT says:

    Een medewerker van de Rabobank heeft zich afgelopen wezenloos lopen klikken:

    http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/43/1025_nederlanders_somber_ove_huizenmarkt.xml

    Helaas slechts 3% resultaat…

  96. Janus says:

    @89 (Dalen),

    Heeft de SNS zelf niet de plicht om het huis te taxeren of was de makelaar, in kwestie, ingehuurd door de SNS bank?

  97. dalen says:

    @ 97

    Makelaar was deed taxatie in opdracht van koper en op basis daarvan is een hypotheek verstrekt. Toen koper niet meer kon betalen waren de rapen gaar, lees bank gaat uitwinnen. Dus opbrengst was veel lager. Bij rechtbank was bank nog ten dele eigen schuld, hetgeen logisch lijkt. Het Hof kwam in hoger beroep weer tot andere overwegingen.

  98. adamus says:

    Een medewerker van de Rabobank heeft zich afgelopen wezenloos lopen klikken:

    ze zouden de medewerkers van DNB ten tijde van het DSB spectakel in moeten huren. Lopend vuurtje verzekerd.

  99. Juan Belmonte says:

    @89 dalen

    Dat was geen vrijblijvend advies 🙂

    Is m.i. ook een goed signaal, wie
    -ten onrechte
    en aantoonbaar willens en wetens
    en (hier komt-i) beroepsmatig huizen
    onrealistisch hoog inschat,
    en dus daarvoor betaald wordt
    kan niet
    eindeloos en
    straffeloos hogehuizenprijsminnen.

    Dit is de eerste formele kracht die Hogehuizenprijsminnend NL in toom houdt …

  100. Juan Belmonte says:

    De DSB dacht met u mee 🙂

  101. Juan Belmonte says:

    Eindelijk nemen mensen serieuze zaken serieus.

    Het woord “nee” wordt ontdekt.

  102. nhz says:

    @100:
    weinig kans, de grote schurken van DSB hebben bijna allemaal alweer een nieuwe baan, vast ook nog beter betaald. Voor criminelen en gladjakkers is altijd plaats in de financiele dienstverlening.

    @103:
    zeg maar nee, dan krijg je er twee?
    (voor de prijs van één)

  103. harde werker says:

    It looks like history repeating: Was het keizerrijk Rome duizenden jaren geleden ook geen soort Europa met 1 munt? Zij regeerden met harde hand door grote politieke macht met hoge kosten van staat. Het geld kwam door hoge belastingen en men bouwden gouden paleizen van veel geld omringd door zee van armoede…

    Dit wereldrijk ging ten onder aan de dingen die we hier altijd noemen op de site:

    te hoge huizenprijzen
    hoge belastingen burgers
    te groot ambtelijk bestand
    deflatie en inflatie van geld
    stijgende voedselkosten

    OK, je had nog echt goud als geld en dat holde men bij de banken uit en je had geen stroom nodig voor je LCD tv om the ministry of truth te zien.

    Ik zeg: aarde naar de klote helpen door overbevolking, dan stijgen de huizenprijzen door schaarste 😉 Geld bestaat tussen het vertrouwen van 2 mensen op elkaar. Nu dit in gedrang komt doordat men geen vertrouwen heeft stort het financiele stelsel in elkaar.

    Gelukkig hebben de wereldbanken betaald vertrouwen gekregen in de grote wereldmachten doordat de FED en ECB geld rondpompen.

    Nu de consument nog het vertrouwen terug krijgen in de banken en de staat om weer geld te geven in bruikleen om de gaten te vullen. De anti kraakwet is al in gang, de socialistische strop zit al om je nek…

  104. nhz says:

    @105:
    net naar National Geographic gekeken?

  105. harde werker says:

    De wereldeconomie wordt nu pas interessant: er wordt winst gemaakt met het rondpompen van geld. Er komen geen banen bij en het productievolume krimpt, dat is de onrust op de wereldmarkt. Huizenprijzen is maar peanuts dan.

    Nu de rechtzaken over forclosures begonnen zijn of alles wel volgens de wet mocht, gaan we een leuke tijd tegemoet. Regeert het verstand, de hebzucht of het instandhouden van de heilige drie eenheid: bank/overheid/kapitaal.

    Ik ga het jammer genoeg nog meemaken…

  106. harde werker says:

    @105 Dat was een leuke docu en een bevestiging van mijn schamele kennis! De verwoording was beter dan de mijne, vandaar de samenvatting.

    ik zing het nog wel uit met het nodige kapitaal in de kont.. Gisteren medewerker van een bank gesproken: hij maakte zich zorgen over de verkoop van zijn huis. Hoe kon het zijn dat hij zijn huis niet kwijt was voor 320? helaas legde hij in 2 minuten uit waarom…

    zijn huidige huis was 2onder1 kap zonder garage en kocht via vastgoedafdeling van zijn bank een vrijstaand huis met garage nieuw voor 310k.. Hij snapte het niet maar had nog 9mnd de tijd haha

  107. boefke says:

    Hahahahaha!!!

    Leuk als je maanden een site niet bezocht hebt en je leest dan alle 105 posts in 1 keer van dit onderwerp.

    Erg vermakelijk om alle veelal ludiek reacties te lezen. Echter het schreeuw en scheld gehalte neemt wel hand over hand toe, heel dit forum tegen die o zo boze buitenwereld.

    Misschien een tip voor degene die hem pakt, u leeft in diezelfde boze wereld, en met schreeuwen bereikt u weinig. HANDELEN, is het devies.

    Hoe ga ik niet in deze reacties plaatsen, het lijkt een godswonder maar HET woord is nog niet gevallen, en dat houden we dan nog maar even zo…;-)

  108. nhz says:

    @107:
    nou ja winst maken .. het is maar wat je winst noemt. De financiele sector heeft gewoon een patent op stelen ontwikkeld, ze produceren niks van waarde en de ‘winst’ die ze maken wordt gewoon rechtstreeks gestolen van de rest van de wereldbevolking.

    @108:
    het voetvolk bij de banken is net zo clueless als de gemiddelde burger. Geloven allemaal in de sprookjes die ze iedere avond ruim voor het slapen gaan verteld worden door o.a. het NVM journaal.

  109. nhz says:

    @111:
    ik dacht eerder aan iets met de Acropolis, maar kan me vergissen 😉

  110. dalen says:

    @ 110

    Dit woord?

    Nee het is “anarchisme”

  111. lxiv says:

    Vandaag weer in het FD: Shell roept op tot massaverbranding olieproducten.

    Omdat vanwege de teruggelopen vraag naar olie in verband met de crisis de vraag te ver is teruggelopen roept Shell de overheid op om olie op te kopen en deze te verbranden.
    “In de tijd van 100 dollar per vat hebben wij miljardeninvesteringen gedaan om olie uit moeilijk winbare velden te halen. Hiervoor hebben wij een olieprijs van minstens 80 dollar per vat nodig”

    Natuurlijk naait de Rabo je dubbel. Want je mag meebetalen aan het opkopen en slopen van huizen en tegelijkertijd meer voor andere huizen betalen omdat die schaars blijven. Een gek die hierin trapt.

  112. Okkie says:

    Hier kun je lekker goedkoop wonen, heb je nog de rust en de ruimte en er rijden vrijwel geen auto’s. Er woont maar 1 buitenlander genaamd Ergun.
    http://www.funda.nl/koop/spijk-gld/woonhuis/
    Klein nadeeltje, alle winkels zijn verdwenen, de plaatselijke voetbalclub is opgeheven, er komt geen openbaar vervoer en er staan te weinig lantaarnpalen langs het fietspad. Het enige tijdverdrijf bestaat uit vendelzwaaien of in de kroeg zitten om te klagen over al die getinte mensen op tv. Heerlijk, waar vind je nog zo’n ouderwets gezellig dorp.

  113. adamus says:

    Waar blijft het intellect van Nederland nu? De “Ankersmitjes” hadden in 2007/2008 iedere week wel een krantenpagina ter beschikking om de moraal achter het verhaal te duiden. Doodstil.

  114. adamus says:

    Een gek die hierin trapt.

    jij zet hier een hele grote groep mensen weg die graag dertig jaar met hun gehospitaliseerde geest aan de financiële ketting worden gelegd.

  115. Frank says:

    “Hoe ga ik niet in deze reacties plaatsen, het lijkt een godswonder maar HET woord is nog niet gevallen, en dat houden we dan nog maar even zo…;-)”

    …aach het H-woord?NL is al met de vinger gewezen,maar dat maakt niet uit,als we uit de EU worden gezet,gaan we gewoon terug naar de Gulden.
    Die Gulden is ntrl superieur tov de Euro,dat wordt cashen aan 1 op 1…toch?
    Ik ga snel een paar ton lenen,dank je wel voor het advies!

  116. Frank says:

    ojaa NL is anders

  117. dalen says:

    “Eigen woning surseance” is de titel van een merkwaardig artikel.

    http://www.pluspost.nl/eigen-woning-surseance/41209

    De auteur meent een oplossing te hebben om een executieverkoop te voorkomen. Verkoop je huis aan je tante en vraag faillissement aan.

    Ik zou zeggen doe het dan goed en verkoop het tegen een klein prijsje met de clausule dat je het weer terug kan kopen. Uiteraard loop je tegen pauliana aan.

  118. Paul says:

    Return to “normal” en de kerst slaat de angst toe? Of houdt het langer aan?

  119. Goudbelegger says:

    @82 goed gezien, moet je eens de namen bekijken van degenen die bij de grote banken, hedgefunds etc. zitten. Iemand vertelde me ooit dat Amerika door de Joden geleid werd, uiteraard lachde ik dat als gehersenspoeld achterlijk nederlandertje weg, nu weet ik beter. Dit filmpje vallen echt de schellen van je ogen…………… je denkt dat je naar de VN kijkt of het Amerikaans congres maar het is de Joodse lobbygroep voor Amerika!!!!!!!!!!!!!!!! Wat ze ook zegt…..

    http://www.youtube.com/watch?v=NP4S0iMpai8

  120. Frouke says:

    De hoogte van de huren, de ontwikkeling van de verkoopprijzen, in euro’s of in koopkracht, en dat in een heleboel landen, allemaal in een enkele infografiek.
    Je moet er voor naar de Economist, want daar houdt men meer van feiten dan van meningen. Maar als je dat doet, dan weet je hoe de ontwikkeling van de huurprijzen in Nederland is in vergelijking met, bijvoorbeeld, Belgie. Of Frankrijk. En waar de huizenbubbel het ergste was (tip: ze eten daar Tapas)
    En dat allemaal onder deze ene link
    Welingelichte kringen :Bron The Economist

    http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2010/10/global_house_prices

  121. nhz says:

    @123:
    “want daar houdt men meer van feiten dan van meningen.”

    ondertussen halen ze hun data voor Nederland wel bij NVM. Hoe betrouwbaar wil je je data hebben?

    volgens mij is de ergste huizenbubble daar waar ze aardappels eten (hoewel tegenwoordig misschien meer junk food in het algemeen).

  122. John says:

    @ 113

    Heb je een link naar een bron?

    Ik kan het niet terugvinden, maar als Shell hier echt toe oproept dan wordt het misschien eens tijd om actief mee te helpen om het kapitalistische systeem over het randje van de afgrond te duwen.

  123. lorenzo says:

    119 , niet alleen pauliana , de erfbelasting zal een gedeelte vragen , zo goed dus niet allemaal.

  124. lorenzo says:

    108 , soortgelijke woorden heb ik ook eens gebruikt. En zo is het.

  125. Goudbelegger says:

    @124 ………. zal maar even niks zeggen………….

    komt iemand eens met een grappig ironisch stukje……

  126. Adamus says:

    “All oil will burn” was de titel van het artikel?

  127. Adamus says:

    “Eigen woning surseance” is de titel van een merkwaardig artikel

    Grimbert vond wel dat de woningmarkt uit het slop geholpen moest worden. Ik geloof dat hij er niet veel van snapt.

  128. Sam says:

    @128 Golfoorlog, Irak oorlog what’s next?

  129. John says:

    @ 127,

    Een tijdje geleden had ik de ironie direct ingezien 😉 Vandaag de dag verbaas ik me nergens meer over, want alles blijkt geoorloofd om de crisis te bestrijden.

  130. nhz says:

    @131:
    eerst meneer Assange en WikiLeaks plat bombarderen (de US Media hebben de bommenluiken al geopend), daarna weer business as usual en lekker geld verdienen met mensen dood maken. Wat kan het leven simpel zijn …

  131. Adamus says:

    Dalen, zijn er reacties? 🙂

  132. nhz says:

    @134/135:
    tja, wat een onvoorstelbaar dom voorstel in dat artikel. Over moral hazard gesproken … Zou de auteur zelf een veel te hoge hypotheek hebben? Ook wat dit betreft geeft de VS weer eens het allerslechtste voorbeeld, de schade wordt uiteindelijk verhaald op de weinige mensen die zo verstandig waren om niet mee te doen. NHG/WeW is al erg genoeg, het moet niet nog gekker worden 🙁

  133. Goudbelegger says:

    @132 en nou uitzoeken wie de grote belanghebbenden zijn bij defensie uitgaven..

  134. boefke says:

    @ 132

    Platbombarderen? Wie tussen de regels doorleest en weet waarna hij zoekt ziet genoeg. Wordt terloops maar genoemd in de media, maar wie financiert daar vooral de opstand in de ogen van Assange??

    Juist, Iran.

    Zoals Al Caida nooit in New York is geweest, en Sadam nooit geen massavernietigingswapens had………zo financiert Iran wellicht helemaal niets in Irak…..

    Wikileaks is IMO ingesteld door Amerika zelf, of beter gezegd door Amerikaanse bronnen 🙂 voorzien. Waar of niet?

    Het groter doel zal later wel weer blijken, maar de prijzing van olie van Dollars naar Euro’s is dienne buurman al op de galg komen staan.

  135. nhz says:

    @138:
    jij leest (met de Amerikaanse nieuwsmedia) wel heel selectief. Wikileaks zegt niet dat Iran er achter zit, ze melden alleen dat de Amerikanen dat denken (wat snappen Amerikaanse soldaten en hun superieuren nou van politiek, laat staan politiek van buiten Amerika?). Paranoia als je het mij vraagt.

    Ook opmerkelijk hoe de Amerikaanse media eigenlijk niks negatiefs over de VS kunnen vinden in die 400K documenten dat de moeite van publikatie waard is. Ach ja, systematisch en op grote schaal martelen, vermoorden enz. van onschuldige burgers daar zijn ze nu wel aan gewend, da’s gewoon een voorrecht dat je hebt als God’s Own Country en daar moet dus niemand zich mee bemoeien. Als je de commentaren in de US media leest van lezers dan zie je pas wat een verschrikkelijk eng land het daar is.

  136. boefke says:

    http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6987699n

    Nu we het toch over gods volk hebben 🙂

  137. nhz says:

    @140:
    ‘kwistnie dat ze daar nu ook al 2 jaar WW hebben; alleen is dat blijkbaar wel een stuk minder riant dan bij ons. En na die 2 jaar wacht echt de gaarkeuken en leven in je auto of een kartonnen doos, terwijl handige Nederlanders tamelijk riant kunnen leven van de bijstand.

    Eén van de tragische zaken (meer bij ons dan in de VS denk ik) is dat er allerlei capabele mensen werkeloos worden en misschien permanent van de arbeidsmarkt verdwijnen, terwijl bij de overheid talloze uitvreters hun dikbetaalde baantjes houden omdat ontslag uiteindelijk niet rendabel is. Wat dat betreft gaat het gelijk op met de huizenmarkt waar verstandige burgers gaandeweg geelimineerd worden en de echte speculanten en uitvreters jaar in jaar uit de hand boven het hoofd gehouden wordt, op kosten van de rest.

  138. adamus says:

    ving vanavond nog een flard nieuws op. Halsema had het in de tweedekamer over 600 miljard hypotheekschuld. Naar ik meen Blok van de VVD begon in haar ogen te jijbakken: “U zorgt ervoor dat de huizenmarkt instort omdat U aan de HRA wil komen”. Triest hoor die VVD’ers.
    De VVD’er meent het ook nog, die heeft geen dubbele agenda.

  139. nhz says:

    @142:
    waar is de goede oude tijd gebleven, waarin er nog echte liberalen bij de VVD zaten, en ze in de eerste plaats de partij waren van ‘oud geld’ die een huis gewoon cash betaalden of in ieder geval niet meededen aan de scheefleners orgie van vandaag de dag ;(

  140. adamus says:

    nhz, het is ook een Vulkspartai uitgebouwd door toppertje Wiegel, de man van ziekNL.

  141. Peter15 says:

    Heel ander onderwerp:
    Funda heeft al twee dagen geen eigen, nieuw te koop staande, NVM woningen op de site toegevoegd……..

    Wat is er aan de hand???

    Durven ze niet meer?
    Hebben ze een collectieve NVM vakantie week?
    Is er iets mis met de makelaarssoftware?

  142. hans says:

    @145

    lol, misschien is het maximum bereikt en kan hun database niet nog meer te koop staande huizen aan.

  143. Goudbelegger says:

    @141 goed gezegd.. Apart trouwens hoe in Amerika er echt wat aan de hand lijkt af en toe met de economie, ze kunnen daar nog mensen voor de camera krijgen die het moeilijk hebben. De 99’ers gaan zelfs demonstreren. Terwijl hier niks, niks, niks aan de hand is. Heel apart.

    —–

    terwijl bij de overheid talloze uitvreters hun dikbetaalde baantjes houden omdat ontslag uiteindelijk niet rendabel is. Wat dat betreft gaat het gelijk op met de huizenmarkt waar verstandige burgers gaandeweg geelimineerd worden en de echte speculanten en uitvreters jaar in jaar uit de hand boven het hoofd gehouden wordt, op kosten van de rest.

  144. Starter says:

    Buiten dit nieuwsbericht over het slopen van woningen vraag ik me af of de daadwerkelijke kosten van het in stand houden van de HRA de overheid niet veel meer kost dan enkel de aftrek.

    Is de particuliere huizenmarkt gekoppeld aan de sociale woningbouw? Maw is de huurprijs van een sociale huurwoning gekoppeld aan die van de vrije sector?
    Dan zou afschaffen van de HRA een daling van de huizenprijs –> daling van de huurkosten in vrije en sociale sector –> daling van het aantal mensen met huurtoeslag betekenen?

    Dan bespaart de overheid dus op de aftrek én de huurtoeslagen.
    Hoe groot zou dan de besparing voor de overheid zijn?

  145. nhz says:

    @148:
    besparing 30 miljard per jaar bij verder ongewijzigd beleid. Redelijkerwijs zou een aanzienlijk deel daarvan wel moeten worden teruggegeven in de vorm van belastingkorting, bij afschaffing van HRA kan de inkomstenbelasting gehalveerd worden. Ik zou er absoluut niet voor zijn dat Den Haag die 30 miljard in eigen zak mag steken om naar eigen inzicht te ‘herverdelen’ want dan komt er misschien een nog oneerlijker gedrocht voor in de plaats.

  146. Juan Belmonte says:

    Wil iemand op Juan’s “gemiddelde” berekening reageren?

    Gemiddelde woningprijs 240 k (obv ALLE woningen = koopenhuurhuis)
    Gemiddelde KOOPwoning 335 k (ALLEEN koop)

    Net opgezocht:
    gemiddelde WOZ huurwoning: 158 k. (bron SER)
    http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/laat-huurders-hun-huurhuis-kopen/

    Klopt dit volgens u ook of zijn er nog andere inzichten ?

  147. Juan Belmonte says:

    Met mediaan koop = 240 k.
    (meest voorkomende woning, zeg maar Jan Modaal woning)

    Het gemiddelde wordt anders teveel beïnvloed door extremen (die 24.000 woningen met WOZ boven het miljoen) om een beeld van de doorsnee woning te krijgen.

    Dus hanteert men voor de beeldvorming ipv rekenkundig gemiddelde de mediaan.

    Maar om te rekenen moet men het rekenkundig gemiddelde nemen 🙂

  148. spongebob says:

    Ik kan een voorbeeld verzinnen waarin het wel zinvol is om huizen te slopen.

    In de klei van west nederland staan tienduizenden woningen van voor 1960 op houten palen met mogelijk een te laag grondwaterpeil. Vele honderden van deze woningen zullen door de eigenaar nooit gerepareerd kunnen worden omdat het te duur wordt. Het resultaat is dat zodra deze houten palen door paalrot hun draagvermogen verliezen er scheurvorming en verzakking optreedt. Na 10 jaar of iets langer verzakken zal zo een woning vaak onbewoonbaar verklaard moeten worden.
    In Rotterdam en Dordrecht staan al tientallen van deze woningen, binnenkort rijp voor de sloop

    zie http://www.platformfundering.nl/

    Maar ik geloof eerlijk gezegd niet dat de Rabo bank op deze gevallen duidde in het artikel.

  149. adamus says:

    In Rotterdam en Dordrecht staan al tientallen van deze woningen, binnenkort rijp voor de sloop

    en ook nog in privébezit. Kafka aan de maas heeft weer toekomst.

  150. adamus says:

    http://www.funda.nl/koop/doesburg/straat-de-bogaert/nr-36/

    is dit niet de doorsnee burgermanswoning Juan?

  151. ll says:

    @ Juan, denk dat het ongeveer klopt, wbv 2.4 mln woningen en een totaal aan kapitaal 380 mld.

    http://www.z24.nl/bedrijven/bouw_vastgoed/artikel_75101.z24/Top_tien_rijkste_woningcorporaties_.html

  152. nhz says:

    @152:
    “Maar ik geloof eerlijk gezegd niet dat de Rabo bank op deze gevallen duidde in het artikel.”

    denk ik niet nee, want hierbij gaat het vermoedelijk vaak om bovenmodale woningen (monumentenpanden etc.).
    Onderin de markt slopen is goedkoper dan bovenin, meer ‘bang for the buck’; maar als de overheid alles toch betaalt zou de keus anders kunnen uitpakken. Sterker nog: de overheid hoeft niets te doen, als ze het palenprobleem lang genoeg negeren is dit weer een extra fundering onder de huizenhoge prijzen ;(

    Fijn om te zien hoe via het Waterschap stadsbewoners de agrariërs subsidiëren.

  153. Wilbert says:

    @150, van de andere kant bekeken.

    Volgens het CBS was in 2009 de gemiddelde waarde koopwoning 301k.

    Totaal aantal huishoudens: 7226k
    Totaal aantal koopwoningen: 4071k
    Totale waarde koopwoningen: 1223,6 miljard.

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=a&D2=0&D3=0,9,14&D4=l&HDR=G1,T&STB=G3,G2&VW=T

    Volgens WOZ 2009:
    Totaal aantal woningen (koop + huur): 7083286 stuks
    Totale waarde woningen (koop + huur): 1732,7miljard

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70082ned&D1=1&D2=a&D3=0&D4=l&HDR=T&STB=G3,G1,G2&VW=T

    Aantal huurwoningen en koopwoningen in 2009:

    Eigen woning: 4152k
    Huurwoning: 3156k

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70843ned&D1=0&D2=0&D3=59-60&D4=l&HDR=T&STB=G3,G2,G1&VW=T

    509,1miljard voor 3156k huurwoningen, geeft 161k per huurwoning.

  154. Juan Belmonte says:

    @ Il, Wilbert,

    Merci, Juan is niet helemaal absurd met de berekeningen.

    Dit zet meteen het beeld recht als zou “de gemiddelde koopwoning” 240.000 euro moeten kosten.

    De mediaan (het doorsnee huis) van 240 k is goed mogelijk maar niet het rekenkundig gemiddelde, dat ligt boven de 3 ton, 10 maal Jan Modaal.

    Waarom is dat van belang ?

    De waarschijnlijkheid van een grotere totale NL hypotheekschuld neemt toe naarmate de rekenkundige gemiddelde woningwaarde hoger is.

    Door de Wet Hillen is het ook waarschijnlijker dat er weinig kleine hypotheekschulden zijn. Aflossen wordt interessanter bij kleine hypotheekbedragen anders moet men huurwaardeforfait meetellen om HRA te genieten.

    En dat alles geeft een ander beeld 🙂

  155. Wilbert says:

    @158

    Je krijgt een leuk beeld als je wat dwarsdoorsnedes bekijkt, mijn persoonlijke favoriet:

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=0,4&D2=0,32-43&D3=9,14,l&D4=l&HDR=T,G2&STB=G3,G1&VW=T

    Deze geeft volgens mij vrij aardig het probleem weer. De groep van 25-35jaar zit vast, heeft nauwelijks/geen overwaarde kan geen kant op zonder verlies te nemen en heeft nauwelijks eigen vermogen om dat op te vangen. Gaat nog een paar jaar duren voor deze groep genoeg gespaard heeft om weer in beweging te komen.

    Deze is ook leuk:

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=0,4&D2=0,111-120&D3=9,14,l&D4=l&HDR=T,G2&STB=G3,G1&VW=T

    Geeft weer hoe de huizenmarkt verdeeld is over de inkomensgroepen.

    En deze kwam ik recent tegen:

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=0,4&D2=0,131-154&D3=0,9,14,l&D4=l&HDR=T,G2&STB=G3,G1&VW=T

    Met name die tweede regel kostte mij een tijdje om te begrijpen/geloven.

    In 2009 waren er blijkbaar 299k huishoudens met een schuld van meer dan 10k.
    Waarvan 283k een hypotheekschuld hadden van gemiddeld 444k.
    Van deze groep heeft 266k een eigen woning met een gemiddelde woningwaarde van 235k.
    Een groep van 17k heeft dus nog een hypotheekschuld, maar geen eigen huis meer.

    Totale woningwaarde deze groep: 62,6 miljard
    Totale hypotheekschuld deze groep: 125,6 miljard (Maw: 7% van de eigenhuis-bezitters neemt 20% van de totale hypotheekschuld voor hun rekening)

    Van deze groep naast de gemiddelden de percentielen bekeken (25-50-75):
    waarde : 235k (158k-202k-265k)
    hypotheek: 444k (190k-245k-353k)
    tekort : 209k ( 32k- 43k- 88k)
    perc. : 189% (120%-121%-133%)

    De percentielen laten redelijk ‘normale’ tophypotheken zien, 20 tot 33% boven de woningwaarde.

    Blijkbaar zijn er daarnaast ook top-tophypotheken van meer dan 200%, anders zie ik zo niet hoe je aan de gemiddelden kunt komen.
    Aangenomen dat de huishoudens zonder eigen woning maar met hypotheek gemiddeld een restschuld van hooguit enkele tienduizenden euros open hebben staan wordt het zelfs nog schever.

  156. Deniesa says:

    Bericht ook geplaatst op http://www.deniesa.nl. In Deniesa bestaan er geen hypotheken meer…

    Zeitgeist? Iconomy?

    Groet,
    Iwanjka

  157. Juan Belmonte says:

    @157 Wilbert

    Er is hier een aantal merkwaardige cijfers.

    Wat Juan wèl begrijpt:
    De hoogste 10% inkomens heeft:
    – een gemiddelde woningwaarde van 440k
    – een gemiddelde hypotheek van 277k
    – buiten het huis om een eigen vermogen van 387k

    Conclusie: de rijksten in NL hoeven helemaal geen hypotheekschuld aan te houden (met 387 k is 277 k af te lossen) maar doen dat wel. Logisch ook om IB te drukken.

    Aangezien het hier om 657.000 huishoudens gaat, tikt dat voor de totale NL hypotheekschuld lekker aan. 🙂

  158. Juan Belmonte says:

    In Deniesta (161) kunnen de hypotheken dan wel ontbreken in de Hollandse polder hebben de rijksten de grootste schulden 🙂

  159. Juan Belmonte says:

    Uitgaande van 600 miljard als totale NL hypotheekschuld hebben de 10% hoogste inkomens ruim 30% van de schuld.

    En dat zal vast ook iets voor HRA teruggave betekenen….

  160. nhz says:

    @164:
    per definitie hebben de hoogste inkomens een nog groter percentage van de teruggave dan van de schuld, ik vermoed voor de 10% hoogste inkomens ver boven de 50% van de teruggave 🙁

  161. Juan Belmonte says:

    @nhz

    gedachte klopt, dacht dat de cijfers 20% 50% waren….

    Hoe het ook zij HRA is dus eigenlijk gewoon inkomenspolitiek omdat de schuld zo enorm groot is

  162. Juan Belmonte says:

    Dat verklaart des te meer dat er zoveel verzet tegen opheffen taboe rondom HRA is.

    En dus worden startersregelingen en generatiehypotheken uit de kast gehaald om maar de schuld toe te laten nemen.

    Raar, wir haben es gewusst maar niemand die er iets tegen doet.

  163. Juan Belmonte says:

    Juan heeft een zesde vraag over de totale NL hypotheekschuld 🙂

  164. Juan Belmonte says:

    Kijk als er beleggingshypotheken zijn, en die zijn er behoorlijk wat, dan moet dat effect hebben op de totale uitstaande hypotheekschuld bij een AEX die van 700 punten naar 200 gegaan is.

    Nog even over broeden…

  165. adamus says:

    Juan Belmonte Zegt:
    29 October 2010 om 8:45 pm
    Kijk als er beleggingshypotheken zijn, en die zijn er behoorlijk wat, dan moet dat effect hebben op de totale uitstaande hypotheekschuld bij een AEX die van 700 punten naar 200 gegaan is.

    Nog even over broeden…

    daar is vast een verzekering voor afgesloten.

  166. Dow Jones says:

    Ik wacht nog op een bericht op deze site over het plan van de NMa (aangespoord door de VEH) om te gaan onderzoeken of er in Nederland prijsafspraken zijn gemaakt tussen de banken over marges op hypotheken en rentestanden. Dat was vandaag – om de een of andere vage reden – opeens wéér in het nieuws…

    Het zal zo wel op de site verschijnen. Het is natuurlijk vrij duidelijk waarom de VEH goedkopere hypotheken door lagere rentestanden wil. Lage rente + HRA = oneindig stijgende woningprijzen. Alleen wel jammer dat het volgende ook geldt: lage rente > vernietiging pensioenen en spaartegoeden + aanleg van nieuwe kredietbubble.

    Wisten jullie trouwens dat het in Canada vrij leuk wonen en leven is? Ik heb net nog een vrijstaande villa (vier slaapkamers, vier badkamers, 700 m2 eigen grond en twee garages) in de buurt van Ontario zien staan voor rond de 400.000 euro. Daar heb je in de omgeving van Amsterdam nog geen rijtjeshuis voor. Bovendien hoef je als je in Canada woont ook niet meer naar die lelijke hoofden van Stef Blok, Mark Rutte, Jan Kees de Jager en Maxime Verhagen te kijken. Ook mooi…

2 Pings/Trackbacks for "Rabobank roept op tot sloop van woningen in krimpgebieden"
  1. […] 22 October 2010 om 8:19 pm […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*