Vereniging Eigen Huis opent de aanval op de VVD

Rob Mulder, directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis leverde vandaag stevige kritiek op het woningmarktbeleid van de VVD. Hij schrijft: “Met VVD als vriend heeft huizenbezitter geen vijanden meer nodig http://po.st/ZVnpHD  Kloof bestaande/nieuwe gevallen kost ons 100 miljard”

zie ook: Lijden jonge VVD stemmers aan het Stockholm Syndroom?
https://twitter.com/rob_mulder/status/243967479376928768
Bouwlobbyist en VVD kamerlid Betty de Boer reageerde geïrriteerd: “terwijl het VVD programma als beste uit de bus komt voor de woningmarkt. Je moet je leden geen rad voor de ogen draaien”

Betty de Boer vs VEH

Rob pareert de kritiek van de VVD,  “traditioneel is VVD vriend van de huizenbezitter. Maar gaat niet mee met haar tijd. Schadelijk voor woningmarkt.”

Leningen en spaartegoeden huishoudens

 

 

Share Button
Tagged with: ,
130 comments on “Vereniging Eigen Huis opent de aanval op de VVD
 1. john says:

  dit is de tekst van Rutte uitgesproken in het debat over de lenteaccoord:
  ‘De huizenprijzen zijn niet in 2011 gaan dalen, maar al sinds 2008. Er is lucht uit de huizenmarkt aan het lopen. Dat is een feit waar wij mee te maken hebben. De huizenprijzen waren enorm gestegen. Ik heb mijn eigen huis in 1995 gekocht voor EUR165.000 en vergelijkbare huizen in de straat gingen tien jaar later voor 3,5 ton van de hand. Dat zijn idiote verdubbelingen. In sommige buurten zijn de huizenprijzen vertweeënhalf- of verdrievoudigd. Dat is volstrekt niet te handhaven. Daar loopt nu lucht uit.’

 2. john says:

  Uitspraak de Boer (VVD) woordvoerster 2e Kamer:
  De overheid gaat niet over de hoogte van de huizenprijzen in de koopmarkt. En dit houdt tevens in dat mensen die gekocht hebben met een restschuld achterblijven.

 3. adamus says:

  john:
  Uitspraak de Boer (VVD) woordvoerster 2e Kamer:
  De overheid gaat niet over de hoogte van de huizenprijzen in de koopmarkt. En dit houdt tevens in dat mensen die gekocht hebben met een restschuld achterblijven.

  zullen alles uit de mond moeten sparen, niet verhuizen, baan in dezelfde regio houden en rekenen op erfenis -wat 40 minners ook doen.

 4. Claude says:

  Rutte doet een Balkenende.

  Niet dat het een f### uitmaakt, er komt immers toch een middenkabinet. Waarbij de HRA voor bestaande gevallen gewoon wordt aangepakt. Als VEH al voor is, laten we elkaar dan niet voor de gek gaan houden. HRA is als kernenergie, een gepasseerd station, verleden tijd, moet je niet teveel tijd meer in stoppen. Tijd dat ook, losjes inspelende op andere uitlatingen hier, biobrandstoffen ook naar het rijk van ‘serieus, was dat toen zo?’-weetjes geschopt wordt.

 5. adamus says:

  john:
  Uitspraak de Boer (VVD) woordvoerster 2e Kamer:
  De overheid gaat niet over de hoogte van de huizenprijzen in de koopmarkt. En dit houdt tevens in dat mensen die gekocht hebben met een restschuld achterblijven.

  maar overheid, pardon vvd, kan er wel voor zorgen dat de prijzen niet meer gaan zakken. Wat schrijf ik: zelfs gaan stijgen. Hoeveel inflatie hebben we dan nodig? we gaan er niet komen met die luizige 2,837585686%

 6. Claude says:

  Hypotheekregels 2013 kunnen naar men zegt niet meer gewijzigd worden door tijdgebrek. De vraag is dan: hoe jazeker, is de hypotheker dan nog? Volgend jaar wordt dan een rampjaar voor hen. Het adviseren tussen lineair en annuitair is niet zo heel erg lastig.

  Denk echter dat er toch iets uit de hoge hoed komt. Uiteindelijk draait het denk ik toch uit op het volgende:

  * Fictief annuitiair aflossen voor alle gevallen, dus ook bestaande gevallen
  * Verruiming hypotheekmogelijkheden, dus ook weer deels aflossingsvrije en spaarhypotheken
  * Nieuwe kopers hoeven de eerste vijf jaar niets af te lossen
  * Looptijd hypotheek gaat naar 35 jaar (indien het op uiterlijk 67ste levensjaar afloopt)
  * Afschaffing overdrachtsbelasting starters
  * LTV gaat versneld naar max. 100% in 2015, max. 90% in 2020

  Ik zou plezierig verrast zijn wanneer het scherper wordt dan dit. Maar gelet op het feit dat zelfs in de Kunduz-akkoorden toen de VVD met de rug tegen de muur stond niets gedaan werd aan bestaande hypotheken, denk ik niet dat dat gebeurt.

 7. tufkaj says:

  Toch is het een merkwaardige ‘swing’ van VEH om ineens niet meer voor HRA te staan. Ze acht op dit moment kennelijk een hoge huizenprijs belangrijker dan subsidie voor haar leden.
  Ik denk dat hier binnen VEH best veel discussie over is geweest. Maar uiteindelijk hebben al haar leden belang bij een hoge prijs en slechts een deel bij HRA. Een flink deel van de leden heeft immers geen schuld meer, of maar een kleine schuld. Kennelijk heeft dit deel de interne machtsstrijd gewonnen van het deel met een hoge hypotheekschuld. In dit kader doe ik geen uitspraken over verbanden met leeftijd en vertegenwoordiging in lobby-groepen 😉

 8. Claude says:

  tufkaj, WONEN 4.0 hè. En inderdaad, de jonge huizenbezitter met restschuld is geen lid van de VEH, maar moeten wel uiteindelijk de huizen van de babyboomers die binnenkort wegwillen kopen. Dat gaan ze niet doen met zoveel onzekerheid.

  Onze forumvriend Gerhard Hormann timmert verder aan de weg! http://www.telegraaf.nl/binnenland/12908296/__Snel_aflossen_hypotheek_maakt_je_populair__.html?cid=rss

  “Wie tegen vrienden zegt dat ie de hypotheek aan het aflossen is, wordt als een loser beschouwd. Maar als de eerste ton eraf is, word je behandeld alsof je de Postcode loterij hebt gewonnen.”

 9. Claude says:

  VVD heeft niet lang getreurd om het ‘defriending’ van de VEH.

  Economisch Instituut voor de Bouw (EIB): woningmarkt meest gebaat bij plannen VVD http://www.nvm.nl/actual/september_2012/eib_woningmarkt_meest_gebaat_bij_plannen_vvd.aspx

 10. Claude says:

  Goeroe Frits Panhuyzen: “Ik verwacht dat in het vastgoed het dieptepunt van de crisis zo langzamerhand is bereikt. De onroerend goed markt zal de komende jaren uit het dal klimmen. Nu is dus tijd om in te kopen.” http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/frits-panhuyzen/12908413/__Het_vastgoedtij_keert___.html?cid=rss

 11. adamus says:

  Claude,

  ken die Fritz niet.

 12. adamus says:

  tufkaj,

  het regent opzeggingen? Teveel leden in de categorie omroep Max?

 13. adamus says:

  adamus,

  en waarom lid zijn? Ken starters -of waren dat- die een VEH bouwkundige meenamen bij de oplevering. Na een jaartje het nu dan ook niet meer zagen van de club;-)

 14. adamus says:

  adamus:
  adamus,

  en waarom lid zijn? Ken starters -of waren dat- die een VEH bouwkundige meenamen bij de oplevering. Na een jaartje het nut dan ook niet meer zagen van de club;-)

 15. Claude says:

  adamus, volgens de Financiele Telegraaf is hij een ‘goeroe’ Adamus. Had van die kerel natuurlijk ook nooit gehoord. Maar hij is directeur van Synvest. “SynVest beleggingsfondsen is een ervaren aanbieder van beleggings fondsen op het gebied van vastgoed.” Lol. Financiele Telegraaf is net zoals Harry Mensch zijn programma.

 16. adamus says:

  Claude:
  adamus, volgens de Financiele Telegraaf is hij een ‘goeroe’ Adamus. Had van die kerel natuurlijk ook nooit gehoord. Maar hij is directeur van Synvest. “SynVest beleggingsfondsen is een ervaren aanbieder van beleggings fondsen op het gebied van vastgoed.” Lol. Financiele Telegraaf is net zoals Harry Mensch zijn programma.

  snap het, een soort moppentapper.

 17. king says:

  @ adamus

  Niet Harry Mensch, maar Harry touw was dat. (die moppentapper.

 18. cartoonist says:

  Ik zag vandaag een DVD die zo’n 3 weken geleden uitgebracht is en uitgezonden op een TV station in colorado.
  Er komen tientallen professionals uit de bouw architectuur etc. aan het woord die duidelijk aantonen dat het verhaal van de overheid

  over het instorten van 3 wolkenkrabbers door 2 vliegtuigen gewoon onmogelijk is.
  Ze bewijzen dat alle drie de torens d.m.v. zorgvuldig geplaatste explosieven moeten zijn neergehaald.

  1700 professionals eisen een heropening van het onderzoek, ze voelen zich in hun beroepseer aangetast. Zij ontwerpen gebouwen

  die niet na een kantoorbrand in elkaar storten alsof er geen natuurwetten bestaan. (zoals WTC-7)

  Er worden geen hypotheses aangedragen over wie en waarom die 3 wolkenkrabbers zijn vernietigd, enkel wordt aangetoond dat het

  officiele verhaal van de overheid onmogelijk de waarheid kan zijn.

  Griezelig als je er over nadenkt wat de implicaties hiervan zijn.

  http://911expertsspeakout.org/the_film.html
  http://video.cpt12.org/video/2270078138

  Dit gaat het vertrouwen in de toekomst, de politiek of in de woningmarkt niet herstellen.

  Goud uitgebroken vandaag? 43600 euro/kilo, 1735$/ounce
  Diederik Schmull ziet het toch verkeerd ?

 19. adamus says:

  king:
  @ adamus

  Niet Harry Mensch, maar Harry touw was dat. (die moppentapper.

  ene geert xx, de belegger had een promo bij mensch.

 20. Jan says:

  Alle andere partijen willen de lucht uit de woningmarkt (terecht) laten ontsnappen, dus ik snap niet dat VEH nu plots zo gepikeerd doet jegens de VVD. Dat is niet helemaal consistent met hun normale boodschappen.

  Omdat overigens ALLE andere partijen de lucht uit de woningmarkt willen laten ontsnappen, ga ik ervan uit dat dat na de verkiezingen hoe dan ook gebeurd. De woningmarkt speelt dus geen rol in mijn stemgedrag. Omdat ik voor een kleine overheid ben, kies ik voor VVD al ben ik het met het woningmarktstandpunt van deze partij oneens.

 21. tufkaj says:

  Jan: dus ik snap niet dat VEH nu plots zo gepikeerd doet jegens de VVD.

  Dat is idd wel ‘een dingetje’. Het waren altijd beste vrindjes. Ik denk dat VEH boos is dat VVD nu al akkoord is gegaan met het belastingplan van Weekers waarin de starter zelfs niet eens fictief meer mag aflossen. Dit betekent prijsdaling en dat wil VEH niet.
  Ik denk ergens dat VEH nogsteeds alles ‘integraal’ wil aanpakken om te voorkomen dat er iets gebeurt. Bovendien zijn ze er steeds als de kippen bij om te benadrukken dat wonen 4.0 pas van start gaat in opgaande lijn. Zodra de lijn opgaand is, gebeurt er helemaal niets meer, en dat weten ze.

 22. Juan Belmonte says:

  @ artikel
  en
  @ Jan

  Jan: Alle andere partijen willen de lucht uit de woningmarkt (terecht) laten ontsnappen, dus ik snap niet dat VEH nu plots zo gepikeerd doet jegens de VVD. Dat is niet helemaal consistent met hun normale boodschappen.

  Drs Rob “Aflossen is onwenselijk” Mulder van de Vereniging Geleased Huys heeft klaarblijkelijk verkiezingen nodig om tot nieuwe inzichten te komen ?

  Gewoon een degelijk haasje-over om in de publiciteit te komen

  het is de tijd van gratis publiciteit
  ipv gratis cabaret

  Referenties:
  De VGH (VEH) geeft zelf toe dat ze stropfinancieringen nastreven en dat zal Juan ze nog wel nadragen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78966
  Rob Mulder raaskalt en denkt datti (hij) bepaalt welke risico’s banken nemen: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78969
  Ultieme kritiek op Rob Mulder (Zork):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-10-2011/dolf-van-den-brink-huizenprijzen-20-tot-25-procent-te-hoog/#comment-88978

  NVM en VGH VEH riepen anno mei 2011 dat de condities voor de NL huizenmarkt zo slecht nog niet waren:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2011/banken-strenger-voor-hypotheken/#comment-76311
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78986

 23. Adamus says:

  Jan:
  Alle andere partijen willen de lucht uit de woningmarkt (terecht) laten ontsnappen, dus ik snap niet dat VEH nu plots zo gepikeerd doet jegens de VVD. Dat is niet helemaal consistent met hun normale boodschappen.

  Omdat overigens ALLE andere partijen de lucht uit de woningmarkt willen laten ontsnappen, ga ik ervan uit dat dat na de verkiezingen hoe dan ook gebeurd. De woningmarkt speelt dus geen rol in mijn stemgedrag. Omdat ik voor een kleine overheid ben, kies ik voor VVD al ben ik het met het woningmarktstandpunt van deze partij oneens.

  Kleine overheid zoals Wiegell voorstond, tot hij min.v.biza werd: 12% meer ambtenaren onder zijn bewind 😉

 24. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  Dokter Rob gaat uit van kabinet D66, CDA, PvdA, CU en nog wat eenlingen 😉

 25. Juan Belmonte says:

  Dat de VVD niet meegaat met de tijd
  is overigens
  een briljant punt
  van de heer Drs Rob “Aflossen is onwenselijk” Mulder.

  Wat zegt dat over de VGH ?

  Hebben die tijdig signalen gegeven dat hypotheekschulden en hogehuizenprijzen
  volledig uit de pas
  geraakt zijn
  ten opzicht van inkomens
  waarmee die schulden (niet) afgelost werden ?

  Juan heeft wel eens wat gejat:
  De Beste Stuurlui
  dempen de put

  (op tijd)
  🙂

 26. Adamus says:

  tufkaj,

  De NL huizenmarkt is doomed en daar hebben politici, starters en Rob geen enkele invloed op. De financiële wereld, sommigen zeggen markten LOL hebben even andere dingen aan hun hoofd. Kijk naar de goudprijsstijging vandaag….ik heb nog niet naar € vs $ koers gekeken.

 27. john says:

  Een plan op het ministerie , waar VVD van weet, wordt uitgewerkt om het vermogen op een woning te belasten in Box 3, zoals het spaargeld.

 28. Juan Belmonte says:

  Adamus: Dokter Rob gaat uit van kabinet D66, CDA, PvdA, CU en nog wat eenlingen

  Interessant punt.
  Maar is het belang van de VGH, Vereniging van Huizen-Leasers met veelal een hypotheek -vaak aflossingsvrij- niet beter gediend bij een kabinet dat met de VVD ?

 29. tufkaj says:

  Juan Belmonte: Interessant punt.
  Maar is het belang van de VGH, Vereniging van Huizen-Leasers met veelal een hypotheek -vaak aflossingsvrij- niet beter gediend bij een kabinet dat met de VVD ?

  Het deel dat haar hypotheek heeft afgelost niet. Ik zou weleens willen weten hoeveel hypotheek Rob, Marlies, Hans en Bob nog hebben..

 30. Juan Belmonte says:

  Off-topic.

  Structureel overschot aan bouwgrond in veel regio’s
  http://www.romagazine.nl/uit-de-praktijk/4459-gemeentelijke-grondposities

  Welnu komt dat even goed uit.
  Allerlei makelleugenaars voorzien namelijk Explosies (omhoog) in de nieuwbouwhuizenprijzen wegens een tekort aan nieuwbouwwoningen (in 2065 ?)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl

  Geef het bouwen vrij en laat de gemeentes deze op de grond-“markt”aan particulieren aanbieden.

  NVB: grondprijzen moeten 40 procent omlaag:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2012/nvb-grondprijzen-moeten-40-procent-omlaag/#comments

  Enkele overige signalen:
  Verkooptijd nieuwbouwwoningen is ook niet wat het geweest is: mnw.datawonen.nl/q…bcbdb9c94385394ba35b (van 50 naar 300 dagen)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-08-2012/helft-hypotheekrenteaftrek-is-voor-hoogste-inkomens/#comment-112020

  BAM voorziet totale huizenprijsdaling orde grootte 30%
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-08-2012/23-rabobank-hypotheken-staat-onder-water/#comment-111749
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-08-2012/23-rabobank-hypotheken-staat-onder-water/#comment-111751

  En niet te vergeten: Nederland heeft een totale hypotheekschuld van 240% van het total disposible income:
  http://www.thebubblebubble.com/european-housing-bubble/
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-08-2012/onroerendgoedzeepbel/#comment-110424

  Prachtige post van CLaude die aantoont dat het aantal huizen met WOZ tussen 500.000 en 1.000.000 gestegen is met maal 100 (10.000%): van 3000 in 1999 naar 300.000 in 2009.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103010

 31. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Het deel dat haar hypotheek heeft afgelost niet. Ik zou weleens willen weten hoeveel hypotheek Rob, Marlies, Hans en Bob nog hebben..

  Persoonlijke situaties doen er J.i. weinig toe.

  Feit is dat in de Polder er meer dan 1 miljoen (JAZEKER) aflossingsvrije hypotheken zijn.

  In 2006 1 miljoen huizenlease contracten: 1 miljoen aflossingsvrije hypotheken.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2011/raad-van-state-donners-maatregelen-tegen-scheefwonen-onevenwichtig-en-eenzijdig/#comment-94621
  In 2009: 50%:
  http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_58965.z24/Helft_hypotheeksom_wordt_niet_afgelost.html
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/twee-keer-dezelfde-steen/#comment-99620

 32. Adamus says:

  tufkaj,

  Marlies heeft geen hypotheek.

 33. Juan Belmonte says:

  Adamus: Marlies heeft geen hypotheek.

  en gunt graag anderen een flinke hypotheek

  om de hogehuizenprijzen
  op de Hollandse gesubsidieerde woning-lease-“markt”
  maar hoog te houden.

  Best een mooie gedachte 🙂

 34. Juan Belmonte says:

  Aflossen is onwenselijk volgens Rob VGH anno mei 2011:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78966

  Juni 2012 VGH is gedraaid: Wij vinden het verstandig dat u uw hypotheek aflost
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-06-2012/arm-en-beschaamd-zo-arm-te-zijn/#comment-108168

  Tegelijkertijd hoeven we om de eventuele dalingen op de woning-“makrt” volgens de VGH eigenlijk niet al te veel zorgen te maken…
  immers het is vooral een papieren gegeven.

  Huizenprijsdalingen zijn geen probleem en vooral een papieren gegeven volgens Rob Mulder anno januari 2012
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-01-2012/nvb-zorgen-over-woningmarkt/#comment-95618

  Klaarblijkelijk is (ook) deze discussie niet zo zinvol. (?) 🙂

 35. Juan Belmonte says:

  Wie nu huizen koopt tegen prijzen die gebaseerd zijn op gesubsidieerd (HRA) leasen die betaalt de Stropleningprijs.

  Immers:
  – banken verwachten 30% daling
  – ontwikkelaars roepen gemeenten op tot 40% daling grondprijs
  – de rente is nu nog steeds historisch kunstmatig laag.

  Dus de gehele NL woning-”markt” moet omlaag in prijs wil er nog doorstroming plaatsvinden.
  Dat heeft Juan niet bedacht, wèl Dr Ir Maartje Martens:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/

  En nog lòs van de overgang
  – vàn huizen gesubsidieerd(HRA) leasen (aflossingsvrij financieren)
  – naar gewoon lenen en terugbetalen

  wat gebeurt er als de rente REËEL wordt ?

 36. Hugo says:

  adamus,

  Totaal OT maar ik denk dat je dit wel kunt waarderen. Hongarije wijst Monsanto de deur en ploegt wat akkers met dat spul om. Oh en wijst het IMF de deur.

  http://theautomaticearth.com/Finance/hungary-throws-out-monsanto-and-the-imf.html

 37. Juan Belmonte says:

  Adamus: Dokter Rob gaat uit van kabinet D66, CDA, PvdA, CU en nog wat eenlingen

  Even los van wat precies de intentie van de VGH is…
  Laten we vaststellen dat weer breeduit in het nieuws komt dat de huizenbezitter het beste uit is bij de VVD:

  http://www.nu.nl/nieuws/2903836/woningmarkt-meest-gebaat-bij-plannen-vvd.html

  Althans volgens de Bouwers …

  Kortom:
  degelijk haasje-over
  of
  géén degelijk haasje-over

  in de publiciteit is men weten te komen

 38. tufkaj says:

  Juan Belmonte,

  ik snap ‘de bouw’ niet helemaal. Volgens mij zijn die helemaal niet gebaat bij HRA. Als ik namens hun zou denken, zou ik vol inzetten op lagere grondprijzen en hra cold turkey afschaffen. Dan worden na een jaartje pijn huur én koop weer een optie, waar nu een starter liever tot zijn 40e bij zijn ouders blijft.

  Die HRA komt in mijn beleving grotendeels bij de banken terecht. Die houden zich nog best rustig eigenlijk, in de aanloop naar de verkiezingen…

  Ik denk dat de bouw heel dik in de grondspeculatie zit. Anders hadden ze een andere strategie gekozen. Of ze zijn dom, dat kan ook, maar geloof ik niet.

 39. Hugo says:

  tufkaj: Of ze zijn dom, dat kan ook, maar geloof ik niet.

  Ik begin steeds meer te geloven in wat Einstein ooit stelde. Er zijn twee dingen oneindig, het universum en menselijk stupiditeit.

 40. Hugo says:

  Goede analyse wat Mario Draghi’s nieuwe plan inhoud.
  http://www.zerohedge.com/contributed/2012-09-07/marios-shock-and-awe

 41. Juan Belmonte says:

  tufkaj: ik snap ‘de bouw’ niet helemaal. Volgens mij zijn die helemaal niet gebaat bij HRA. Als ik namens hun zou denken, zou ik vol inzetten op lagere grondprijzen en hra cold turkey afschaffen. Dan worden na een jaartje pijn huur én koop weer een optie, waar nu een starter liever tot zijn 40e bij zijn ouders blijft.

  Eens Juan snapt de bouw ook niet.

  Soms is er erkenning:
  De heer Drs Elco Brinkman gaf al reeds eerder aan dat de grondkosten de laatste 10 jaar ruim 10 maal harder gestegen zijn dan de bouwkosten.
  Drs Elco Brinkman geeft aan in FD dat de grondkosten 1997-2011 10 maal harder gestegen zijn dan de bouwkosten:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-12-2011/ing-huizenprijzen-dalen-4-procent-in-2012/#comment-94490

  En de problemen zitten hem ook voornamelijk in die gronden:
  Wil Mevrouw De Minister van Hogehuizenprijsminnend NL wellicht eens uitleggen hoe het kan dat een vierkante meter grond van 2,30 naar 1500 euro gaat door een plastische VINEX operatie ?
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-05-2012/plannen-voor-de-woningmarkt-worden-mogelijk-weer-gewijzigd/#comment-106105

  Maar meestal ontkenning:
  Appendix brandbrieven wordt steeds langer:
  Brandbrief 100.001 over de Starter die de dupe zou zijn van minder lenen is een grijze plaat van Hogehuizenprijsminnend NL
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2012/nvb-grondprijzen-moeten-40-procent-omlaag/#comment-97599

  brandbrief 100.002 (NVB):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97785

  brandbrief 100.003 22 puntenplan van de topeconomen
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-02-2012/abp-niet-blij-met-hypothekenplan/#comment-98895

  Brandbrief 100.004 de bouw blijft opropen tot continuering van het maken van onverantwoorde schulden en etvens zou de NL huizenmarkt in beginsel gezond zijn:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/honderdduizenden-kunnen-rekeningen-niet-betalen/#comment-99373

  Brandbrief 100.005 oud-Politici roepen op om pensioenfondsen te verplichten om in hypotheken te gaan. Huizen-“markt” of huizen-markt ? Hypotheek-“markt” of hypotheekmarkt ?
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/twee-keer-dezelfde-steen/#comment-99904

  Brandbrief 100.006 de bouwfrauduleuzen (ontwikkelaars en vastgoedbeleggers) roepen het kabinet op om de hypotheekverstrekking op peil te houden
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-03-2012/dnb-groei-consumptie-laagst-van-eurozone-door-huizenmarkt/#comment-100244

  Brandbrief 100.007: HELP
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-03-2012/starters-verwachten-verdere-daling-huizenprijzen/#comment-101612

  Brandbrief 100.008: HANS DE BOER KOMT ten tijde van 16 miljard bezuinigen met een plan om starters 10% van de huizenprijs kado te doen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-03-2012/bouwlobby-maakt-minister-chagrijnig/#comment-102412
  En wat moet er gebeuren om het prbleem wel integraal aan te pakken (4 ton subsidie op de Vinex Villa in Voorschoten):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-04-2012/ger-hukker-nvm-vraagprijs-van-veel-huizen-is-te-hoog/#comment-102422

  Brandbrief 100.009: NVB vergeet prijsverlaging als mogelijke oplossing voor gebrek aan doorstroom in overprijsde huizen-“markt”
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-07-2012/geen-huizen-met-nhg-meer-veilen/comment-page-1/#comment-108410

  Het is dus NIET DE STARTER maar de onredelijke verkoopprijzen die de woningmarkt op slot zetten. Het verkrampte hogehuizenprijsminnen van de NVM (makelaars zelf hekelen Hukker) wordt ook genoemd:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97622
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97623

 42. Juan Belmonte says:

  Kortom:

  niemand zoekt de confrontatie van het werkelijke punt:
  – huizenprijzen zijn door bizarre schuldstijging bizar gestegen
  – die stijging zit NIET in de stichtingskosten (bouwkosten) maar in de grondprijzen.

  C’est tout.

 43. Juan Belmonte says:

  tufkaj: ik snap ‘de bouw’ niet helemaal.

  Kortom
  die hele HRA non-discussie, is ook de overheid zelf die weigert in haar eigen vlees te snijden. Goed van de heer Drs Elco Brinkman datti dat nu eindelijk snapt (Juan had zich hier al reeds eerder over verbaasd, zie eerdere posts). Het belang van Bouwend NL kan gewoon niet samengaan met bizar hoge grondprijzen.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-12-2011/ing-huizenprijzen-dalen-4-procent-in-2012/#comment-94492

 44. Juan Belmonte says:

  tufkaj: ik snap ‘de bouw’ niet helemaal.

  Ongelooflijk dat Drs E. Brinkman niet inziet dat Hogegrondprijzenminnend NL de bouwsector sloopt:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91570

 45. Juan Belmonte says:

  Herhaling

  Een crisis = afrekenen met oude denkbeelden en oude kwakzalvers.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-08-2012/23-rabobank-hypotheken-staat-onder-water/#comment-111602

  Waar is het nieuwe inzicht ?

 46. Juan Belmonte says:

  buenas
  Juan

 47. tufkaj says:

  Juan Belmonte: Waar is het nieuwe inzicht ?

  wonen kost geld: http://www.youtube.com/watch?v=exAxhY1x7iI

 48. Voerman says:

  tufkaj: Dan worden na een jaartje pijn huur én koop weer een optie, waar nu een starter liever tot zijn 40e bij zijn ouders blijft.

  Lijkt mij een weinig overdreven.
  Ik zie nergens ‘jongbejaarden’ en ,bejaarde kleuters’ die nog bij hun inmiddels hoogbejaarde ouders wonen.
  Wordt wel gedaan door verstokte vrijgezellen, maar die worden er schatrijk van en die kunnen tzt een riant huis betrekken zonder hypotheek.
  Voerman durft te stellen, dat er voor iedereen voldoende passende woningen zijn in dit landschap. Het probleem is niet het probleem van de mensen die graag doorstromen maar van de instanties en personen die daar geld aan willen verdienen. Natuurlijk zijn er mensen die een eerste woning zoeken of die niet geheel naar tevredenheid wonen, maar die mensen hebben alleen wat geld nodig en daar kunnen zij het beste zelf voor sparen.
  En…. Een eigen huis was al nooit voor iedereen weggelegd. Daar moest je meestal jezelf gedurende een periode in je leven andere dingen voor ontzeggen.
  Lastig alleen, dat de huizenprijzen momenteel een beetje de pan uitgerezen zijn. Komt vanzelf goed! Daar helpt geen nieuwe regering aan.

 49. maarten says:

  @49:
  deze jongeman kan prima een luxe villa betrekken in de polder
  http://www.zerohedge.com/news/friday-humor-new-normal-asset-manager

 50. Adamus says:

  Juan Belmonte: Ongelooflijk dat Drs E. Brinkman niet inziet dat Hogegrondprijzenminnend NL de bouwsector sloopt:
  huizenmarkt-zeepbe…markt/#comment-91570

  Maakt niet uit er >7 miljoen m2 dak nutteloos. Deel het door 250 en we hebben er 28.000 woningen bij. Tel daarbij alle zomerhuisjes, verdiepingen, vakantieboerderijen, etc. etc. en we halen een paar honderd duizend starterswoningen met gemak. Maar mag het van broeder Samson?

 51. Adamus says:

  tufkaj:
  Juan Belmonte,

  ik snap ‘de bouw’ niet helemaal. Volgens mij zijn die helemaal niet gebaat bij HRA. Als ik namens hun zou denken, zou ik vol inzetten op lagere grondprijzen en hra cold turkey afschaffen. Dan worden na een jaartje pijn huur én koop weer een optie, waar nu een starter liever tot zijn 40e bij zijn ouders blijft.

  Die HRA komt in mijn beleving grotendeels bij de banken terecht. Die houden zich nog best rustig eigenlijk, in de aanloop naar de verkiezingen…

  Ik denk dat de bouw heel dik in de grondspeculatie zit. Anders hadden ze een andere strategie gekozen. Of ze zijn dom, dat kan ook, maar geloof ik niet.

  De bouw is de banken (bijv. Rabo pensioenfonds) Degene die het project financiert levert ook het bouwbedrijf. Omdat bouwbedrijf echt fysiek moet leveren mag die ook in een SUV auto rijden als bonus, maar knippert de financier met de ogen dan is het bouwbedrijf op de fles. De ogen zijn meestal gericht op die dikke wagen, maar het zijn de hoertjes van de bouwwereld en worden misschien wel muppets genoemd op de burelen van de financials;-)

 52. Adamus says:

  Hugo:
  Goede analyse wat Mario Draghi’s nieuwe plan inhoud.
  zerohedge.com/cont…marios-shock-and-awe

  De inhoud van je bestekbak kreeg dan ook zomaar een waardeboost vandaag.

 53. Adamus says:

  Hugo:
  adamus,

  Totaal OT maar ik denk dat je dit wel kunt waarderen. Hongarije wijst Monsanto de deur en ploegt wat akkers met dat spul om. Oh en wijst het IMF de deur.

  theautomaticearth.…nto-and-the-imf.html

  Bijzonder land. Niet altijd positief in het nieuws.

 54. Henk 6 says:

  De kiezers denken dat beleidsvarianten van de Nederlandse politiek op het gebied van hra nog impact zal hebben op de huizenmarkt. Dit is een verkeerde voorstelling van zaken en uitermate misleidend. De politiek en de veh weten dit.

  Het belangrijkste is dat er steeds minder, tot geen, krediet beschikbaar is voor funding van nieuwe hypotheken. Banken moeten nu covers bonds uitgeven met een hoger onderpand dan de lening om nog funding te krijgen, dit is het begin van het einde van de kredietverlening. Huizenprijzen dalen en daarmee het onderpand, kredietverlening wordt moeilijker enz enz , spiraal naar beneden.

  Net als in Griekenland zal ook in Nederland de externe krachten, kopers van de coverde bonds, bepalen wat er gebeurt. Hopeloze kreten voor hulp van de pensioenfondsen zijn de laatste krampjes van de sector die met de rug tegen de muur staat.

  Politici leg uit wat je weet en leg dat eerlijk uit!

 55. Henk 6 says:

  PS op voorgaande
  Wat is de uitweg, denk ik?

  Behoefte naar krediet en goede rendementen zal blijven, maar die zal door de huidige banken niet meer afgegeven worden. Nieuwe partijen zullen de rol van de banken overnemen, (pensioenfondsen, Apple, Google). De huidige banken worden grote bad banks, die zich alleen nog richten op het uitzuigen van de onder water hypotheken door extra hoge rentes, de DSB strategie.

  Krediet verlening zal op basis gaan van max 80% van het onderpand. De huizenmarkt zal zich hier naar vormen.

 56. Chateau Bellevue says:

  Natuurlijk is er voor iedereen, starters incluis, een passende woning te vinden, binnen zijn of haar budget:

  http://www.bnr.nl/topic/beurs/851507-1209/starterswoning-moet-kleiner-en-slechter

  Je moet gewoon niet zoveel eisen stellen. Stel je voor dat je als starter voor 2 ton zomaar een huis met goede fundering, goede kwaliteit bouwmaterialen en een lapje grond zou krijgen: dat is natuurlijk onomgelijk,we zijn hier in Nederigland. Wees blij met je postzegelwoning in Schubbekutteveen en ga als de bliksem de pensioenen en de waardevermeerdering van de babyboomers betalen!

  Met dank aan de VVD, die ooit liberale partij die van mening is dat de overheid klein moet zijn en het aan de markt moet overlaten tenzij het de winst van 1 van hun vrindjes (projectontwikkelaars, allerhande bouwproleten, gemeentes) betreft.

  ong 3 jaar huizenmarktzeepbel gevolgd en gezien hoe de publieke opinie van volkomen denial en kop in het zand, (want Nl is anders!) naar totaal defaitisme is gegaan. Nu Belgie nog. Daar groeien de vastgoedbomen nog steeds tot in de hemel. De Belg met de baksteen in zijn maag beschouwt dit als een goede belegging, daarbij aangejaagd door de media die aanbevelen op een all-time high te kopen en bijv aandeln (die zwaar afgestraft of ondergewaardeerd zijn, zo u wil, al moet men natuurlijk wel voorzichtig zijn) zwaar negeert of afraadt.

  Laatst nog een interview met een (rijke) bedrijfsleider gelezen “ik investeer graag in vastgoed aan de kust. Er is slechts 65 km kust in Belgie; Dat is een goede belegging”
  Hey dombo! Zodra er geld nodig is, en dat zal snel komen, gaat knokke personebelasting opslaan, gaan de huurinkomsten belast worden (ipv het nu schandalig oneerlijk belasten op enkel kadastraal inkomen) en zit je daar met je 13 in 1 dozijn crap appartement. Hoeveel mooie kust is er trouwens in Europa! Of denk je dat iedereen graag in belastingdrukland nr 1 zijn domicilie blijft behouden.

  enfin, einde rant , was er maar een manier om short te gaan op de huizenmarkt

  Nu ja we zullen wel zien.

 57. ll says:

  JUAN, ga erheen !!!!!! ……..een studiedag met Prof. Dr. M. Francke :-), hij is er nog steeds, dit is echt pas lachen…………gaan ze gewoon door met een model dat niet werkt ? Of zullen ze toch tot de conclusie komen dat het casametrie-model NIET werkt, maar wat dan, moeten ze gaan NADENKEN zonder model ? …… 😉

  WOZ.
  Studiedag modelmatige waardebepaling 27 september 2012 in Hotel Vianen.

  http://www.wozinformatie.nl/public/nieuwsarchief/item/?itemID=7990&bc=nieuws

 58. ll says:

  Juan, wel een beetje duur 150 euro, sorry zag ik niet 😉

  http://www.vastgoedcert.nl/files/modFiles/uitnodiging.pdf

 59. ll says:

  Hmmmm, vraagprijzen mediaan beginnen nu langzaam, maar toch ietsje sneller? te zakken 🙂

  Ze zijn te laat………..het zijn nu alleen nog de moetjes en de luxe paarden die huizen kopen.

  De bank hoeft nu alleen de moetjes nog te financieren ( Henk6 😉 ), de luxe paarden kunnen het zelf wel 🙂

  http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/

 60. Adamus says:

  enfin, einde rant , was er maar een manier om short te gaan op de huizenmarkt

  Dat heet dan huren en verder op de handen blijven zitten.

 61. Juan Belmonte says:

  ll: JUAN, ga erheen !!!!!! ……..een studiedag met Prof. Dr. M. Francke 🙂 , hij is er nog steeds, dit is echt pas lachen…………gaan ze gewoon door met een model dat niet werkt ? Of zullen ze toch tot de conclusie komen dat het casametrie-model NIET werkt, maar wat dan, moeten ze gaan NADENKEN zonder model ? ……

  ll, dank voor de opmerkzaamheid.

  De inhoudelijke discussie
  over de woning-“markt”
  vindt J.i. plaats HIER
  al een jaartje of VIER

  Dus niet zozeer op een congres van casametristen.
  ook niet op een initiatief van VBO (hoe sympatiek ook)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-08-2012/helft-hypotheekrenteaftrek-is-voor-hoogste-inkomens/#comment-111969
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-08-2012/helft-hypotheekrenteaftrek-is-voor-hoogste-inkomens/#comment-112014

  Immers:
  Juan is hier geworden totwatti is: een internetblogger op http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl.

  Men kan toch ook Japi en Bavink niet elders ten tonele brengen? Die horen thuis in de Uitvreter, nergens anders. Ze bestaan alleen in dat boek 🙂

  Juan glimlacht
  Juan wacht
  hij doordacht
  datti de tijd heeft
  en dat heeft-i
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-09-2010/rechts-mikt-op-invoeren-vlaktaks/#comment-51510

  Overigens:
  Juan gelooft in het zelfreinigend vermogen van de wetenschap, laten de Dédainisten als Prof Dr Bas Jacobs daar maar gaan oreren.

 62. Juan Belmonte says:

  Er is vast op 27/9 géén sprake van een verwachte kredietkrimp 🙂

  Robeco staat te koop ?
  ‘Rabo kan ruim 2 miljard ophalen met Robeco’
  http://www.nu.nl/economie/2904245/rabo-kan-ruim-2-miljard-ophalen-met-robeco.html

 63. Juan Belmonte says:

  En Juan stelt vast dat de heer Drs Elco Brinkman wel logisch kan redeneren:

  “Want minder aftrek betekent in 4 miljoen huishoudens al gauw dat je honderden euro’s minder per maand te besteden hebt. Dat hakt in de koopkracht, en zeker als je op een woning gaat bieden. Ook al verlaag je het fiscale voordeel geleidelijk, kopers anticiperen dan toch nu al op minder aftrek straks. Het effect is er dus meteen.”
  http://www.nu.nl/economie/2904364/fel-pleidooi-elco-brinkman-aanpak-hypotheekrenteaftrek.html

  Datzelfde geldt voor de componenten die de huizenprijsexplosie door schuldexplosie te grondslag lagen:
  – 100% aflossingsvrij lenen
  – een kunstmatig lage rente die ooit wel de prijs van geld gaat weergeven

  Brinkman: Politici zouden in zijn ogen minder naar de theorie en meer naar de praktijk moeten kijken.
  EENS: gaan we erkennen dat schulden (en daarmee huizenprijzen) onhoudbaar zijn gegroeid tov inkomens (waarmee inderdaad die schulden nu niet meer afgelost worden).

  Brinkman: “Dat de woningmarkt een zeepbel zou zijn die op knappen staat is een leuke theorie, maar de economie bestaat niet uit modellen maar uit de werkelijkheid”, aldus Brinkman.
  De werkelijkheid is natuurlijk NIET dat Holland de HoogsteHuizenHypotheken heeft
  De werkelijkheid is natuurlijk NIET dat VASTGOEDZEEPBELLEN ontstaan HuizenHOGEHypotheken.

  Immers dat hebben we NIET gezien in Spanje, Ierland, USA, U.K. 🙂
  Holland is anders, in Holland is WONINGNOOD. 🙂

  En alle partijen die orde grootte 30% daling voorzien (incluis BAM, Rabo, IMF, ING, the economist) hebben het helemaal mis 🙂

 64. Juan Belmonte says:

  Eigenlijk zegt de heer Drs Brinkman met zijn logische redenering:

  Wie nu nog rekent met 100% HRA
  over 1,5,10,20,30 jaar
  is een Kamikazekoper

  En dat komt Juan
  dan wel weer
  redelijk
  bekend
  voor


  🙂

 65. Juan Belmonte says:

  Voor wie interesse heeft in vastgoedbubbels
  La burbuja que no rie
  de bubbel die niet lacht

  Bilbao alquilará pisos por 50 euros a jóvenes a cambio de participar en programas sociales

  Leegstaande woningen te huur voor 50 euro
  “Als de jongeren zich -in ruil- maar gedragen.”

  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/09/07/suvivienda/1347012704.html

 66. Steven says:

  nu kopen met (bijna) 100% schuld geeft direct aan welke programma’s ze kijken op RTL4 en SBS6. Ik kijk ze overigens ook vaak voor de lol. 🙂

 67. Steven says:

  … 16:30 De grote verbouwing; 17:30 Huizenjacht; ha ha. Huizen jacht is zoiets als een verdoofde bejaarde leeuw neerknallen op afstand.

 68. @NatPolWhy says:

  Conclusies #EIB over #woningmarkt onzin? “Het voordeel van lagere huizenprijzen voor toekomstige toetreders blijft buiten beschouwing”.

 69. lorenzo says:

  Tja , Henk en Ingrid/ Johnny en Anita ( de meerderheid van de bevolking in meer of mindere mate , dat wel ) is het leidende onderwerp van politiek en commercie (handboeken marketing)
  geef ze brood en spelen , houd de aftrek ! Bij ons lagere zorgkosten ! Goh , wat een leuke jongen toch ( die vroeger de boel kort en klein sloeg om elk ongerif van de meneer)
  Het doel wordt gehaald , de rest van het jaar kijken we weer Boer zoekt Vrouw , help mijn man doet iets aan het huis , ruzie met de buren en ander geestelijk ongerief in casu gif voor de mens.
  Nou nog een paar dagen , een beetje sinterklaastijd eigenlijk …

 70. Juan Belmonte says:

  Kijk, dat is nou wat Juan bedoelt met dat schulden de pan uitgerezen zijn in de periode 1990-2008:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/Leningenenspaartegoeden.png

  Als in een exra plaatje de schulden versus het total disposable household income in de tijd zou staan, dan is het beeld compleet en snappen we allemaal waarom Hogehuizenprijsminnend NL iedereen JAZEKER en van harte heeft aangeraden om vooral NIET AF TE LOSSEN.
  Immers als men de traditie van aflossen zou hebben volgehouden dan was de zeepbel in de huizen-“markt” allang naar boven gekomen.

  In Frankrijk is de outstanding debt van 2000 naar 2010 geexplodeerd van 30% disposable household income naar 60% ! Zie Page 29 en zie ook page 84. (prima post van Arendsoog)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-08-2012/onroerendgoedzeepbel/#comment-110395
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-08-2012/onroerendgoedzeepbel/#comment-110399

  Nederland heeft een totale hypotheekschuld van 240% van het total disposible income:
  http://www.thebubblebubble.com/european-housing-bubble/
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-08-2012/onroerendgoedzeepbel/#comment-110424

 71. Juan Belmonte says:

  @admin

  complimenten !

 72. Juan Belmonte says:

  Je hebt pas een oplossing
  als je ook een probleem hebt.

  De huizenmarkt is dan wel in crisis maar
  WIE LEGT UIT IN JIP EN JANNEKE TAAL
  wat er aan de hand is ?

  De VGH heeft anno augustus 2012 nog steeds prietpraat over de complexiteit van de woningmarkt: Powering and puzzling. Huizen zijn gewoon te duur (Juan snapt het):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/20-08-2012/sociale-huurwoning-20-procent-duurder/#comment-111224

 73. Juan Belmonte says:

  Van de casametristen hoeven we
  niet veel realiteit te verwachten
  immers juist in Spanje (casa is een Spaans woord) is de boel opgepompt en ingeklapt

  Wie dat gemist heeft
  geeft te kennen
  dat vakmanschap
  meesterschap is 🙂

  Het woord casa heeft ook een verstrekkende betekenis is het Spaans: trouwen = casarse = zich huizen = het ouderlijk huis verlaten.

 74. JR says:

  Beangstigend plaatje de langlopende leningen zijn verzevenvoudigd terwijl de spaartegoeden en deposito’s verdrievoudigd zijn. Ongeacht welke marktwerking dan ook gaat dit corrigeren onmogelijk om zoiets vast te houden. En en ander is natuurlijk gestimuleerd door de lage rente en fiscale voordelen van een lening te hebben (hypotheek)

  Ik heb ook nooit de stelling begrepen dat tegenover de schuldenberg een enorm spaartegoed staat. Uit cijfers van de DNB komt duidelijk naar voren dat er een probleem generatie is, diegene die een veel te duur huis hebben gekocht en 2 autos op de pof, deze groep gaat de recessie binnenkort keihard voelen. Werkeloosheid neemt toe, huizenprijzen zullen blijven dalen (ongeacht de plannen van het kabinet), kinderopvang wordt duurder, alles wordt duurder. Je zou nu maar in een huurhuis zitten en vermogend zijn. mooie tijden breken dan aan..

 75. Juan Belmonte says:

  Nog een keertje een mooie quote.

  NVM voorman Mr Ger Hukker in zijn laatste column:
  De Nederlandse huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd
  http://www.nvm.nl/columns/ger_hukker/achtste_column_ger_hukker.aspx

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/Leningenenspaartegoeden.png

  Hahahahahahahahaaaaa,
  behoudend
  wat een woord in deze context
  GEEN ENKELE JOURNALIST DIE DEZE GRAPJAS VRAAGT WAAROM-I TOCH ALTIJD ZO LOLLIG IS

  Wie dat gemist heeft
  geeft te kennen
  dat vakmanschap
  meesterschap is 🙂

 76. ll says:

  En al weer een aanslag op de koopkracht, de assurantiebelasting.

  Van 9,7 naar 21 %

  In totaal zit een gezin nu tot 2015 op 755 extra belastingen aan btw en assurantie.

  Kan ook niet extra worden afgelost op de hypotheek, duzzzz, jammer nog langer op water en brood 😉

  Juan, casa in het Italiaans is wel huis 🙂

 77. Juan Belmonte says:

  ll: Juan, casa in het Italiaans is wel huis

  in het Spaans ook: la casa = het huis.

  De opmerking hierboven
  is van het type
  “daarenboven”

 78. Adamus says:

  Steven:
  nu kopen met (bijna) 100% schuld geeft direct aan welke programma’s ze kijken op RTL4 en SBS6. Ik kijk ze overigens ook vaak voor de lol.

  Herhalingen uit 2006?

 79. Adamus says:

  ll:
  En al weer een aanslag op de koopkracht, de assurantiebelasting.

  Van 9,7 naar 21 %

  In totaal zit een gezin nu tot 2015 op 755 extra belastingen aan btw en assurantie.

  Kan ook niet extra worden afgelost op de hypotheek, duzzzz, jammer nog langer op water en brood

  Juan, casa in het Italiaans is wel huis

  En aan een hypotheek is ook een leuke verzekering verbonden.

 80. Jan says:

  Adamus: Kleine overheid zoals Wiegell voorstond, tot hij min.v.biza werd: 12% meer ambtenaren onder zijn bewind

  Die koe komt wel uit een hele oude sloot, maar dat wekt geen verbazing als je nagaat dat de gemiddelde linksmens leeft in de jaren ’70 van de vorige eeuw, en als je nagaat dat de verkiezingsprogramma’s van de linkse partijen ons terug brengen naar de jaren ’30 daarvan…

  Feit is dat de VVD-kabinetten van afgelopen jaren bijzonder flink in de overheid hebben gesnoeid. Dat dat nog steeds work-in-progress is, geeft aan hoe zeer de overheid uit de hand was gelopen.

  En als je dan toch terug gaat naar de jaren ’70: Wiegel had nog behoorlijk veel puin uit de tijd van Den Uyl te ruimen. Die sinterklaas was allerlei verplichtingen aangegaan waar Wiegel mee geconfronteerd werd.

 81. Hugo says:

  Jan: Feit is dat de VVD-kabinetten van afgelopen jaren bijzonder flink in de overheid hebben gesnoeid.

  Zoals de EU op poten zetten en laten uitdijen tot het monster wat het nu is?

 82. Nothus says:

  Jan: Die koe komt wel uit een hele oude sloot, maar dat wekt geen verbazing als je nagaat dat de gemiddelde linksmens leeft in de jaren ’70 van de vorige eeuw, en als je nagaat dat de verkiezingsprogramma’s van de linkse partijen ons terug brengen naar de jaren ’30 daarvan…

  Feit is dat de VVD-kabinetten van afgelopen jaren bijzonder flink in de overheid hebben gesnoeid. Dat dat nog steeds work-in-progress is, geeft aan hoe zeer de overheid uit de hand was gelopen.

  En als je dan toch terug gaat naar de jaren ’70: Wiegel had nog behoorlijk veel puin uit de tijd van Den Uyl te ruimen. Die sinterklaas was allerlei verplichtingen aangegaan waar Wiegel mee geconfronteerd werd.

  Bazelt niet!

  Niet verbazingwekkend maakt het bijzonder weinig uit welke smaak viezigheid er de scepter zwaait:

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81242NED&D1=16,21,29-31&D2=0-17,22,27,32,37,42,47,52&HDR=G1&STB=T&VW=T

 83. Adamus says:

  ll,

  Was ass.bel 0,75% in 1970?

 84. Adamus says:

  Jan: Die koe komt wel uit een hele oude sloot, maar dat wekt geen verbazing als je nagaat dat de gemiddelde linksmens leeft in de jaren ’70 van de vorige eeuw, en als je nagaat dat de verkiezingsprogramma’s van de linkse partijen ons terug brengen naar de jaren ’30 daarvan…

  Feit is dat de VVD-kabinetten van afgelopen jaren bijzonder flink in de overheid hebben gesnoeid. Dat dat nog steeds work-in-progress is, geeft aan hoe zeer de overheid uit de hand was gelopen.

  En als je dan toch terug gaat naar de jaren ’70: Wiegel had nog behoorlijk veel puin uit de tijd van Den Uyl te ruimen. Die sinterklaas was allerlei verplichtingen aangegaan waar Wiegel mee geconfronteerd werd.

  Haha, Wiegel en puinruimen. Hij had het inzicht helemaal niet om zaken voortvarend ter hand te nemen. Heeft zijn hele carrière niet eens bij een bedrijf gewerkt.

 85. Johanna says:

  Aha, Hans Wiegel.
  Z’n glorietijd heb ik niet meegemaakt, maar het schijnt een uiterst veelzijdig talent te zijn geweest:

  Voortvarend verstrekker van verdachte vastgoedadviezen, geslepen volksmenner, waaraan fact chekers een dagtaak zouden hebben gehad, gevat debater in het parlement en aldaar tevens afgevaardigde van de jeneverbranche, gretig investeerder in rommelportefeuilles in het Zwitserse, volle neef van Arie Bombarie en daarnaast ook nog eens auteur van kordate colums, boordevol gerijpt staatsmanschap en stilistische finesse.
  En dat alles ten dienste van ‘de mensen in het land’. Hoe jammer dat we ons op de maan zelf maar moeten zien te redden.

  Ook verzorgt Hans nog steeds optredens als oordeelkundig orakel, waarbij hij zichzelf steevast, met nogal kokette zelfspot, graag memoreert als “de beste premier die Ned. nooit gehad heeft.”
  Daarbij overigens graag vaag blijvend over het begrotingstekort van het slappe kabinet van Agt-Wiegel, dat mede door Wiegels toedoen zo uit de hand liep, dat Andriessen (destijds minister van financiën )
  er maar de brui aan gaf.

  Wat een kanjer die Wiegel, een echte VVDer!

 86. Adamus says:

  Adamus,

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Den_Uyl

  Een gedoogkabinet 🙂 weinig voor elkaar gekregen en iemand heeft het hier over “de puinhopen”. Wat heeft de vvd uitgevroten voor mei 1973?

 87. Floor says:

  @Johanne
  Die omschrijving doet mij aan Clinton zonder sigaar denken.

 88. Floor says:

  Adamus,

  Toen was Wiegel zich aan het inwerken.

 89. Floor says:

  Nothus: en als je nagaat dat de verkiezingsprogramma’s van de linkse partijen ons terug brengen naar de jaren ’30 daarvan…

  Dat komt mooi uit dan, daar schijnen we ondertussen zo ongeveer te staan qua ellende.

 90. Adamus says:

  Floor:
  @Johanne
  Die omschrijving doet mij aan Clinton zonder sigaar denken.

  🙂

 91. Adamus says:

  Floor: Dat komt mooi uit dan, daar schijnen we ondertussen zo ongeveer te staan qua ellende.

  En dat allemaal door die linkse kabinetten van de laatste 10 jaar ….

 92. Adamus says:

  …..maar die moesten de puinhopen van paars dan weer …….en Diederik heeft het skokje van Emiel volgens Maurice overgenomen en gaat de economie uit het slob halen om vervolgens te ontdekken dat de wereld groter is dan een torentje aan een vijver.

 93. RealisT says:

  Iemand vanavond Vara’s Kassa nog gezien? Itempje over wel of niet aflossen van hypotheekschuld:

  http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/aflevering/kassa-e61bf23843/speel/1/

  Komt in het kort hier op neer: met aflossen moet je goed opletten om fiscaal zo gunstig mogelijk te profiteren. VB: bij een extra aflossing van 225 Euro per maand op een 50/50 hypotheek kan zo na 26 jaar de hele schuld worden afgelost. Maar dan zegt de presentatrice: ‘dat moet je dan wel hebben’ WTF? 270k schuld en dan is 225 Euro extra per maand onhaalbaar? Wat is er ineens gebeurt met het argument dat men in de toekomst steeds meer zou gaan verdienen?

  Iemand in het publiek zegt: ‘ik ga nog verlopig niet aflossen want misschien krijg ik volgens jaar wel een bonus op aflossen’. Ze zegt dus niet dat ze het niet kan, maar dat ze eerst een fiscale stimulans moet krijgen. WTF??? 2x profiteren van de belastingbetaler! En schop onder haar r33dt zou meer op z’n plaats zijn.

  Vervolgens vraagt een Bulgaarse mevrouw zich af waarom het Nederlandse belastingstelsel zo idioot in elkaar steekt dat het aangaan van schulden wordt gestimuleerd. Slimme mensen daar in Bulgarije. Of zouden ze iets in hun yoghurt doen?

  De financieel expert zegt trouwens nog iets interessants. In 2008 kostte een gemiddelde woning 250k en even later zegt ie dat in 1985 de gemiddelde prijs 50k was (klopt m.i. aardig). In pakweg 25 jaar tijd 5x over de kop dus. Hoezo een bubble?

  Tenslotte laat de kijker via het 2e scherm nog even weten weinig te voelen voor het aflossen zoals de regering dat bedoeld heeft, nl het daadwerkelijk verlagen van de schuld. 70% wil het niet. Nooit geweten dat er zo veel VVD-ers naar Kassa kijken. Aan de andere kant zal de titel van het programma (kassa!) bij deze mensen wellicht bepaalde verwachtingen wekken.

 94. DWVDD says:

  Even een praktisch vraagje over edelmetaal.
  Als je een wat groter bedrag (lees: al je spaargeld) in goud wil stoppen, wat is de handigste manier?

  Gouden tientjes & mable leafjes in je kast is leuk als het maximaal 5000 euro vertegenwoordigd. maar wat als het meer is? Waar kan je het beste een kilobaar kopen tegen spotprijs?
  Ik lees nergens over de ‘cost of carry’ van goud. Wat/hoeveel zijn bewaarkosten & verzekeringskosten, en wat zijn de beste aanbieders hiervan?

  Hugo of Steve, enige tips hier?
  thx

 95. DWVDD says:

  vertegenwoordigt

 96. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Kijk dat is iets waar de VGH zich zelden zo druk om heeft gemaakt, en dat hoefde ook niet want immers de Hogehuizenprijzen zouden doorstijgen tot in de Eeuwigheid:

  In de Hoogtijdagen van Hogehuizenprijsminnend NL betaalde de consument onbewust 7000 euro voor een hypotheekadvies. JAZEKER.

  Al sinds 2009 moet men zo’n vorstelijke beloning opbiechten aan de klant. Toch betaalt menige, argeloze consument tot op heden ongemerkt tot €7.500 courtage voor drie ton hybride hypotheek of tot €7.000 voor een koopsompolis van een ton.
  http://ericaverdegaal.nl/publications/index/839

 97. Hugo says:

  Adamus: Die omschrijving doet mij aan Clinton zonder sigaar denken.

  Priceless, werkelijk prachtig verwoord.

 98. ll says:

  Wientjes, nooit meer over krimp praten 😉

  http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=113329

 99. Floor says:

  ll,

  Die Wientjes lijkt mijn 2-jarige kleinzoon wel, handjes voor de ogen en wat ik niet zie is er niet.

 100. tufkaj says:

  Floor: Die Wientjes lijkt mijn 2-jarige kleinzoon wel, handjes voor de ogen en wat ik niet zie is er niet.

  Hij zou een mooi stel vormen met Betty de Boer. Wat een tenenkrommend dom mens is dat zeg. De hele dag loopt ze wc-eend berichten te spammen dat de VVD goed is en ze is compleet doof voor alles wat met objectieve kennis van doen heeft.

  Niet dat jullie hier iets mee kunnen, maar moest het ff ergens kwijt 🙂

 101. Juan Belmonte says:

  ll: Wientjes, nooit meer over krimp praten

  De heer Wientjes:
  ‘Krimp benoemen maakt problemen alleen maar groter’

  Even doortrekken naar de Hollandse woning-“markt”:
  – argeloze consumenten betaalden tot op heden ongemerkt tot €7.500 courtage voor drie ton hybride hypotheek of tot €7.000 voor een koopsompolis van een ton:
  dat gebeurt er dus als jááren lang de woekerplissen en JAZEKER constructies verzwegen worden
  – argeloze consumenten sloten tot op heden aflossingsvrij leningen af (gemiddelde woningprijs op Fnda 11 maal Jan Modaal) omdat ze anders gewoon de Hogehuizenprijzen niet konden financieren. Gevolg grote groepen leasden hun huis, gesubsidieerd met HRA. Gevolg: Holland heeft de grootste hypotheekschuld en het afschaffen van zowel aflossingsvrij lenen als van HRA -wat in het licht van de bewegingen in de EU te voorzien moet zijn geweest- werd een steeds groter probleem.

  Soms door te blijven zwijgen
  worden problemen gekweekt !

  Spreken is Zilver
  Maar zwijgen is boud

  In het korte termijn belang van wie ?

  Hogehuizenprijsminnend NL
  =
  Hogeschuldenminnend NL
  =
  Woekerpolisminnend NL

  De beste stuurlui
  dempen de put
  (op tijd)

  zizo
  juan

 102. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Niet dat jullie hier iets mee kunnen, maar moest het ff ergens kwijt

  Dat heeft Juan ook wel us 🙂

 103. harry Nak says:

  ?

 104. Juan Belmonte says:

  ll: Het nationale inkomen 2011

  Pagina 130.

  (jaren 2005 .. 2011)
  Woningen 800898 849177 886682 931418 972116 991201 959799
  Grond onder woningen 838910 892890 957279 991482 910216 871143 875453

  Aantal opmerkingen

  1) Juan is niet bekend met CBS jaarrekeningen.
  Is het gebruikelijk (sinds wanneer) wanneer worden woningen(stenen) en de grond waarop de stenen staan apart inzichtelijk gemaakt en hoe zou dat er uitzien in een grafiekje 1990-2008 ?

  2) betekent dat dat de totale woningwaarde (koop èn huur) in 2011 dus 959799 + 875453 = 1.835.252 bij CBS in de boeken staat ?

  3) dan is het klaarblijkelijk zo dat de woninggrond in 2005…2007 méér waard was dan de stenen die erop stonden maar hier is in 2008 verandering in gekomen ?

  interessant, nooit iets van gelezen.

 105. ll says:

  @ juan hier de onroerende zaken van 2005, maar de waarde van de grond ? Heeft het iets met erfpacht te maken ? Ik zou het echt niet weten, abracadabra voor mij 🙂

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37610&D1=a&D2=0&D3=a&HD=100916-0810&HDR=T&STB=G1,G2

  Het was Tufkaj ook al opgevallen, dat de grond nu ineens pardoes apart wordt vermeld.

  Je kan deze statistieken ophalen per jaar onder nationale rekeningen CBS

 106. ll says:

  Ze zullen die 800 miljard aan gronden toch ook nog niet eens apart gesecuritiseerd hebben hé ? 😉 Waarom ineens apart vermelden.

  Dat wordt dan wel een beetje onoverzichtelijk, als we failliet zijn, en de houders van de eigedomsrechten gaan claimen, het huis voor de Amerikanen, en de grond voor de Chinezen ?

 107. ll says:

  Leuke weetjes ?

  Schulden banken 4 biljoen
  Schulden huishoudens 800 miljard
  Staatsschuld 500 miljard.
  Garantiestellingen totaal 466 miljard
  Voorraad aardgas 161 miljard.

  Maar we zijn héél erg rijk als landje hoor, gelukkig maar 🙂

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/5EAB7A35-9CA8-4FB1-9919-E0AAE4E4FC56/0/Opbouwnationaalvermogenstokt.pdf

 108. cartoonist says:

  Die Wientjes lijkt mijn 2-jarige kleinzoon wel, handjes voor de ogen en wat ik niet zie is er niet.

  Wientjes lijkt mij de aangewezen persoon voor een ministerpost, op buitenlandse of binenlandse zaken in het nieuwe kabinet.

  Ze zijn zo voorspelbaar in de politiek, de een nog ondeskundiger dan de ander. Onzin uitkramen en positivisme uitstralen en vooral zo blij zijn als een kind, want zeg nou zelf, het is toch prachtig om te mogen spelen in die zandbak wat de regering heet. Lekker knoeien en elkaar zo nu en dan een vinger in ogen prikken als (je denkt dat) er niemand kijkt. En toch vorstelijk betaald worden. Niet zelfstandig kunnen/willen denken is een pre, nee, is een vereiste om goed te functioneren in de politiek.

  Gewoon uitvoeren wat de lobbyisten je influisteren en alles komt goed (zeker met jou als je politica/politicus bent).

  De werkelijkheid is te onwelgevallig voor bijna alle politici en een groot deel van het kiezersvolk.
  cognitieve dissonantie oftewel gewoon de handjes voor de ogen houden en wat je niet wilt zien is er dan opeens niet meer.

  Gewoon ontkennen dat multinationals en banken het systeem volledig controleren en ondertussen de blijde boodschap verkondigen dat het evangelie van de parlementaire democratie het volk de zeggenschap geeft d.m.v. democratische verkiezingen. . . . . Amen.

  Niet dat jullie hier iets mee kunnen, maar moest het ff ergens kwijt </p)

  Dat heeft de satirische cartoonist ook wel eens. 🙂

  Gaat u vooral stemmen als dat u een goed gevoel geeft, lekker strategisch stemmen op D66 of groen links. Of misschien pleegt u wel een daad van verzet door op de PVV te stemmen.

 109. ll says:

  @ Juan, je hebt helemaal gelijk. De grond is meer waard dan de huizen die erop staan, shocking……

  Pagina 169 legt het uit.
  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/5EAB7A35-9CA8-4FB1-9919-E0AAE4E4FC56/0/Opbouwnationaalvermogenstokt.pdf

  De omgekeerde residuele waarde.
  http://www.evao.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=14&Itemid=149

  De huizenwaarde zakt, dus stijgt de grondwaarde.

 110. ll says:

  @ juna, het inzicht stijgt, en is nu bijna geen abacadabra meer 🙂

  We hebben gewoon een grondbubbel, is van alle tijden

  http://mises.org/document/6648/The-Great-American-Land-Bubble-The-Amazing-Story-of-LandGrabbing-Speculations-and-Booms-from-Colonial-Days-to-the-Present-Times

 111. ll says:

  Het is toch wel grappig, we vallen altijd weer op Mises terug. 🙂

 112. cartoonist says:

  Onder de bezielende leiding van eerst Greenspan en nu Bernanke doen we gewoon de 1930’s revisited.
  En nu wereldwijd want de dollar is de basis van het monetaire stelsel.

  Ravi Batra schreef over Greenspan in ‘Greenspan’s Fraud’
  http://02ae523.netsolhost.com/gsfrd.html

  “Greenspan’s economics may be abbreviated to Greenomics, which essentially turns out to be Greedomics, signifying a view that nothing should be done to interfere with business greed and the pursuit of profits.”

  Handel in grond is een profijtelijk businessmodel voor de banken en (super)rijken

 113. xenobinol says:

  In het korte termijn belang van wie ?

  Hogehuizenprijsminnend NL
  =
  Hogeschuldenminnend NL
  =
  Woekerpolisminnend NL

  De beste stuurlui
  dempen de put
  (op tijd)


  zizo
  juan

  Geachte Juan, het is altijd weer een genot om uw berichten te lezen 🙂

 114. ll says:

  Juan Belmonte: 2) betekent dat dat de totale woningwaarde (koop èn huur) in 2011 dus 959799 + 875453 = 1.835.252 bij CBS in de boeken staat ?

  Ik denk niet bij de woningwaarde maar wel bij het vermogen van huishoudens.
  Sommige statistieken vermelden inclusief IZWH ,

  , Instelling zonder winstoogmerk ten behoeve van huishoudens ‘

 115. ll says:

  @ Juan, ik ben er al helemaal uit 🙂

  Het CBS gaat uit in die Nationale Rekeningen Statistiek van de nieuwbouwkosten.
  Dat is residuele rekenmethode, is al eerder vermeld.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70769ned&D1=a&D2=a&D3=0,12,24,36,48,60,72,84,96,108,120,132,144,156,168,180,192&HDR=T,G1&STB=G2&VW=T

  Dan krijg je 7.3 miljoen x de bouwkosten ( zie boven ) 56% koop- en de rest huurwoning, op die 959799 in 2011.

  Die trek je af van WOZ ( jawel, daar is ie weer Prof.Dr.M.Francke ) en je houdt de grondwaarde over.

  Nu is dan de vraag, die bouwkosten ? , is dat casco of een woning met een keuken, badkamer etc., er is al eerder over gesproken, hier op dit blog, daar zouden ze ( CBS ) misschien een foutje kunnen hebben gemaakt 😉

  Ik heb met de Rabo gebeld, die snappen er helemaal nikxx van, zeggen ze. 😉

 116. cartoonist says:

  @ ll,

  Na beschouwing van de CBS cijfers snap ik het.

  Je moet het even doorhebben en een positieve wereldkijk hebben maar dan zie je het licht . . . .

  Prof.Dr.M.Francke is geniaal

  Hij maakt alle gemeenten met bouwgrond op de balans steenrijk.
  Hij maakt alle huizenbezitters met eigen grond onder hun huis steenrijk.
  Hij maakt de Nederlandse staat steenrijk.

  Geen gezijk, iedereen rijk . . Lang leve de casametrie.

  Ga zo door admin , eens krijgen we hier op het blog door hoe het werkt 🙂

 117. Juan Belmonte says:

  ll: @ Juan, je hebt helemaal gelijk. De grond is meer waard dan de huizen die erop staan, shocking……

  Tsja.

  Dank uit uw link:
  Hierdoor verdubbelde het aandeel van grond
  in het totale vermogen van 18 procent in 1996 tot ruim 33 procent in 2011.

  Kortom: vroeger (1996) hadden we in Nederland vanalles en was grond gewaardeerd op
  Maar toen hadden we ook substantieel veel minder schuld.

  Grondwaarde-explosie = SCHULD-explosie.

  Huis kopen in 2011 Slimme Z ?
  Kamikazekopers, opstellen in rijen van 5 graag, u wordt door de gemeente begeleid om Startersfinanciering te krijgen en de verhuiscoach van de NVM helpt u graag voor het geval u niet helemaal snapt hoe dat nu allemaal werkt… verhuizen is eigenlijk alleen te doen voor hoger opgeleiden, overigen hebben er vast HULP bij nodig 🙂

 118. Juan Belmonte says:

  Jammer dat de heer Drs Ed van de Bijl,
  een gestudeerd mensch,
  en vast bizonder bedreven in zijn vak
  -makelliegen-
  en dientengevolge een kenner van de huizen-“markt”
  met al zijn ingewikkelde omstandigheden

  (komt-i)

  WEL VOORZAG dat er een prijsexplosie in nieuwbouw wegens woningnood zou optreden (we wachten er nog even op, GEDULD)
  maar tegelijkertijd

  NIET ZAG dat GRONDPRIJZEN en SCHULDEN (ten opzicht van inkomens) volstrekt uit de Pas gingen lopen.

  Kortom: hij ziet Héle rare dingen en mist volledig de clou op de woning-“markt”.

  Hetzelfde verhaal
  voor de heer Leo van de Pas
  van die andere makelleugenaarsclub.

  En wij goedgelovige burgers maar vertrouwen op de vastgoedprofessional 🙂

  Wie dat gemist heeft
  geeft te kennen dat vakmanschap meesterschap is 🙂

  Jammer overigens dat de makellaars maar niet inhoudelijk reageren op de blog
  – één uiztondering (respect) daargelaten …..

 119. Juan Belmonte says:

  ll: @ Juan, ik ben er al helemaal uit

  Juan is u helemaal kwijt.

  Hoewel vingersvlug met de lap
  rekenkundig een natte dweil.

  Stierenvechters
  houden de lappen
  graag droog 🙂

 120. Juan Belmonte says:

  xenobinol: Geachte Juan, het is altijd weer een genot om uw berichten te lezen

  Dank, deze site heeft voor Juan een hoog therapeutisch gehalte.

  Gedeelde gratis cabaret
  is anderhalve
  gratis cabaret
  – verre van smart

  🙂

 121. Juan Belmonte says:

  ll: Pagina 169 legt het uit.
  cbs.nl/NR/rdonlyre…aalvermogenstokt.pdf

  Nog een quote.
  De waarde van de eigen woningen inclusief grond liep op van 35 procent van het totale
  nettovermogen van huishoudens in 1996 naar 58 procent in 2008.

  Dan denk Juan
  iets van:
  Hoogewaardeerd publiek !
  (wat iets anders
  is
  dan
  Hooggeëerd publiek !)

  Zou dat publiek ook nadenken ?

  In de jaren voor de crisis groeide de schuld met ongeveer 60 miljard euro per jaar, na
  de crisis vlakte de groei af tot 20 miljard per jaar in 2011. In dat jaar hadden Nederlandse
  huishoudens voor 801 miljard euro aan leningen openstaan. Dit is ruim 107 duizend euro
  per huishouden.

  Maar aan die laatste zin hebben we helemaal niks, dat is ietszeggend: huurders hebben geen hypotheekschuld.

  Bij een beeldvorming rondom hypotheken gaat het niet om
  – de totale hypotheekschuld gedeeld over ALLE huishoudens
  het gaat om:
  – de totale hypotheekschuld gedeeld over ALLE huishoudens MET EEN HYPOTHEEK !

  En dan komen er andere getallen uit, de fameuze 181.000 euro (gemiddelde hypotheekschuld per huishouden met een hypotheek).

  STATLINE van Wilbert:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54561
  Gemiddeld 65% hypotheek: 181 keuro op gemiddelde woningwaarde van 280 keuro.

 122. Juan Belmonte says:

  Figuur 7.7 is ook zo’n mooie beeldvormer:
  het lijkt als alles koek en ei is want de schulden vallen wel mee tov de vorderingen.

  Maar kijk nu een zonder naar de pensioenen te kijken

  in 1990 waren schulden een KWART tov het totale bezit (25%)
  in 2008 waren schulden 80% tov het totale bezit.

  Nooit gehoord van de hypotheek-schuld-explosie ?

 123. Juan Belmonte says:

  En dan nog maar een keertje
  – een herhaling van de gratis cabaret-

  Nog een keertje die mooie quote.

  NVM voorman Mr Ger Hukker in zijn laatste column:
  De Nederlandse huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd
  http://www.nvm.nl/columns/ger_hukker/achtste_column_ger_hukker.aspx

  Enige toelichting voor het woord behoudend
  in 1990 waren schulden een KWART tov het totale bezit (25%)
  in 2008 waren schulden 80% tov het totale bezit.

  Maar in overweging nemende dat Holland
  de Hoogste schuldquote op zijn huishoudelijk vastgoed heeft
  kunnen wij gerust 🙂 stellen dat:
  De Nederlandse huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd 🙂

  De heer Mr Ger Hukker moet
  – òf een cursus logica
  – òf een cursus moerstaal (wat betekend behoudend)
  want ergens zien wij een hoge nood aan iets
  (nee geen woningnood) 🙂

 124. Henk 6 says:

  Juan Belmonte:
  En dan nog maar een keertje
  – een herhaling van de gratis cabaret-

  Nog een keertje die mooie quote.

  NVM voorman Mr Ger Hukker in zijn laatste column:
  De Nederlandse huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd
  nvm.nl/columns/ger…lumn_ger_hukker.aspx

  Enige toelichting voor het woord behoudend
  in 1990 waren schulden een KWART tov het totale bezit (25%)
  in 2008 waren schulden 80% tov het totale bezit.

  Maar in overweging nemende dat Holland
  de Hoogste schuldquote op zijn huishoudelijk vastgoed heeft
  kunnen wij gerust stellen dat:
  De Nederlandse huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd

  De heer Mr Ger Hukker moet
  – òf een cursus logica
  – òf een cursus moerstaal (wat betekend behoudend)
  want ergens zien wij een hoge nood aan iets
  (nee geen woningnood)

  Hoe durft hij het te schrijven , behoudend gefinancierd. We hebben de hoogste hypotheek schuld van de wereld!

 125. Juan Belmonte says:

  buenas noches,
  Juan

 126. Juan Belmonte says:

  ll: Het is toch wel grappig, we vallen altijd weer op Mises terug.

  Tijdgeest, Keynes is op.

 127. lorenzo says:

  Juan moet nog een beetje leren dat de wereld nu eenmaal zo in mekaar steekt
  (en al zit u in de politiek er nooit iets aan kan veranderen , de mens afschaffen zou een oplossing zijn ..)
  ps. we hebben al weer massaal de kerstvakantie geboekt las ik net , heerlijk in dit land geboren te zijn , wel enigszins vermoeiend koffers in een uitpakken in zo’n kort tijdsbestek , maar wel genieten .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*