‘Nederland zwakste kernland eurozone’

Volgens Morgan Stanley zal Nederland dit jaar als enige kernland een economische krimp kennen. De prognose van een mild herstel in 2013 komt volgens de bank onder druk door onzekerheid over tal van belangrijke politieke beslissingen.

De bank is van mening dat de consument de voornaamste rol heeft in de ontwikkeling van de Nederlandse economie. ,,Nederlanders lijken meer moeite te hebben met de noodzaak om hun schulden af te lossen. Bovendien neemt hun onzekerheid toe door een krappere bestedingsruimte en de zwakke arbeidsmarkt.”

Nederlanders kampen onder meer met een grote waardedaling van hun huizen. Ze hebben bovendien de hoogste hypotheeklasten binnen de eurozone. Het is daarom niet verwonderlijk dat ze het grootste deel van hun besteedbare inkomen opzij zetten om de rente te betalen, aldus Morgan Stanley. ,,De huizenmarkt is een potentieel groot gevaar voor de overheid. Alleen al de Nationale Hypotheek Garantie staat gelijk aan 24 procent van het bruto binnenlands product.”

Share Button
46 comments on “‘Nederland zwakste kernland eurozone’
 1. ulrich says:

  Onbegrijpelijk dat dit geen politiek thema is. Een tikkende tijdbom. We weten niet hoe groot het risico is, we weten niet om hoeveel hyptotheken en om welke hypotheek som het gaat maar we hebben toch een premie vastgesteld. En de Nederlandse belastingbetaler staat borg.
  Het cijfer van 24 procent is volgens mij nergens op gebaseerd. Het kan ook 100 procent zijn of 4 procent van BBP. Een steekproef bij de rabobank om zicht te krijgen, was dusdanig afwijkend dat deze verworpen is. De uitkomsten hiervan staan echter niet vermeld in hetzelfde jaarverslag van het NHG.
  Op deze manier ontstaat nooit een evenwicht tussen een realistische value-loan verhouding, en een realistische rente.
  Met een dergelijke staatsteun voor risicovolle producten kunnen we in ieder geval de banken niet de schuld geven van de volgende crisis. De oorzaak van de huidige en de komende problemen liggen bij u en ik, als kiesgerechtige belastingbetaler.

 2. Aurely says:

  Ah. De hetze tegen Nederland is begonnen?

 3. ll says:

  ‘Het is daarom niet verwonderlijk dat ze het grootste deel van hun besteedbare inkomen opzij zetten om de rente te betalen, aldus Morgan Stanley’

  Morgan Stanley heeft het helemaal in de smiezen 😉

  We hebben als volk helemaal nikx geen vermogen meer ( volgend jaar zelfs een negatief vermogen ), en moeten n.b van het ( toekomstige ) besteedbare inkomen de rente gaan betalen, knap hoor M.S.

  Een compliment voor een bank mag ook wel eens 🙂

 4. azijnseikerT says:

  USofA (GS) gaat Europa langzaam slopen, met zerohedge in de frontlinie.

 5. ll says:

  Staat natuurlijk niet voor niets in het kopje SUB-PRIME hypotheken…….

  Hoeveel IOU’s van onze huizen zouden de Amerikaanse banken in bezit hebben ? 😉

  America komt naar je toe…… om je huis op te eisen ?

 6. Adamus says:

  azijnseikerT:
  USofA (GS) gaat Europa langzaam slopen, met zerohedge in de frontlinie.

  Goed gezien 🙂

 7. Adamus says:

  ll:
  Staat natuurlijk niet voor niets in het kopje SUB-PRIME hypotheken…….

  Hoeveel IOU’svan onze huizen zouden de Amerikaanse banken in bezit hebben ?

  America komt naar je toe…… om je huis op te eisen ?

  Met de hulp van de monopolist op geweld 😉 zie je Opstelten al binnenkomen met zijn stoottroepen “binnen zonder kloppen”. “U kunt nu wel zeggen dat het Uw eigen huis is, maar het is niet zo”. UOT(hem)!!!!! Nu acte van cessie svp en teken meteen voor de toekomstige verdiensten van uw ongeboren kinderen…..hoewel, dat heeft de politiek al gedaan; voor de hele groep tekent wat makkelijker.

 8. Floor says:

  Ik zou wel eens willen weten welke landen die ‘kernlanden’ zijn momenteel.
  Oostenrijk en Frankrijk worden in de meeste artikelen al niet meer genoemd.
  Men heeft het uitsluitend nog over Duitsland, Nederland, Luxemburg en Finland.

 9. harry Nak says:

  Rente rente betalen overurendraaien ,vrouw 40 uur werken, geen tijd voor de kinderen. en naar 30 jaar toch noch uit je leasehuis gezet worden omdat je je hypotheek niet afgelost hebt.
  Bedankt: hypotheek adviseurs ,makelaars en de vriendelijke bank medewerkers .en je ouders die je gestimuleert hebben om een huis te kopen wat je nooit hoeft aftelossen. En waardoor je slapent rijk wordt.
  Maar ja we hoorden wel jaren bij het vrienden groepje.

  Wat is eigelijk een onherroepelijke machtiging tot verkoop mijn hypotheek bank zegt dat ik die moet onderteken omdat iedereen dat doet mij huis krijgt dan een hogere verkoopwaarde klopt dat??

 10. Adamus says:

  Gaat het zo goed met de “BV Nokia”? Park(eer)stad Luxemburg… NL met de letterlijke “as van zuid” in een vaasje op de kast…..Duitsland neemt het leeuwendeel van de handel met China voor haar rekening, maar ook hier niet alles koekenei.

 11. Claude says:

  VVD is pulling a Balkenende. De HRA voor bestaande aflossingsvrije hypotheken blijft bestaan. Niet als officieel ‘breekpunt’, maar wel als ‘absolute topprioriteit’.

  Rob Mulder, via Admin, tweet: “Met VVD als vriend heeft huizenbezitter geen vijanden meer nodig. Kloof bestaande/nieuwe gevallen kost ons 100 miljard ”

  En zo is het maar net. Geen annuitaire hypotheek voor bestaande gevallen is compleet onzinnig. Bovendien scheelt het je de eerste 10 jaar nauwelijks omdat je ook in annuitaire hypotheken nauwelijks aflost (wellicht 25%?) en je dus hoogstens na 10 jaar een kwart van de rente-aftrek kwijt bent. In de tussentijd levert dit de schatkist elk jaar weer honderden miljoenen extra op.

  Je zou er bijna links van worden.

 12. ll says:

  @ adamus 🙂

  Maar de burgemeesters spelen het spel gewoon mee, 😉

  Ondertussen in Enschede.

  – Enschede schrapt voor € 63 mln bouwplannen
  – Hierdoor loopt de gemeente € 63 mln mis.

  Dus door voor 63 miljoen NIET te bouwen moet de gemeente een verlies incasseren van 63 miljoen ?

  Met welk geld wilde de gemeente dan bouwen ? Met al uitgegeven geld ?

  Geleend geld dat ook al is uitgegeven ( boekwaarde ) en misschien ook nog eens is gefinancierd met kredietderivaten ? Heeft Enschede daar net zoals die burgemeesters in Griekenland ook misschien een handje van gehad ?

  Snapt u het nog ? 😉 Adamus snapt het gelukkig héél goed 🙂

  http://propertynl.com/index-newsletter/enschede-schrapt-voor-63-mln-bouwplannen/

 13. ll says:

  harry Nak: Wat is eigelijk een onherroepelijke machtiging tot verkoop mijn hypotheek bank zegt dat ik die moet onderteken omdat iedereen dat doet mij huis krijgt dan een hogere verkoopwaarde klopt dat??

  Nee hé, is toch persoonlijk ?

  De onherroepelijke volmacht, dat is niet fraai.

 14. tufkaj says:

  Ma Ling: wat mij vooral opvalt is dat de laatste tijd veel ‘duo-koop’-woningen en ‘slimmer-kopen’-woningen worden aangeboden.

  Heel hinderlijke ontwikkeling inderdaad. Eigenlijk gewoon een volgende variant op aflossingsvrij. Echter nu laat je niet de schuld in stand, maar blijft een deel van het bezit in handen van de verkoper + je betaalt volle mep voor het andere deel. Op twitter zie ik allemaal lyrische mensen uit de corporatie wereld over dit soort wanproducten berichten. Het brengt volgens hun de woning binnen bereik van de starter. Volgens mij raakt de starter op die manier juist weer verder verwijderd van een eigen huis.

  Het zou mij niet verbazen als de bank per 1/1/13 met exact zulke producten gaat komen. ipv 50% aflossingsvrij, koopt de bank de helft van het huis. Je betaalt dan natuurlijk wel een kleine opslag op de andere helft. Ik wil ze niet op ideeën brengen, maar dit verzinnen ze zelf toch wel.

  Chateau Bellevue: Jonge raadsleden met puike ideetjes, jongens!

  bnr.nl/topic/beurs…-kleiner-en-slechter

  De starter staat er inmiddels beter voor dan 25% van de bestaande eigenaren (die staan onderwater). Nog even en de perceptie van wat een passende woning voor een starter is t.o.v. een passende woning voor een doorstromer slaat radicaal om.

 15. tufkaj says:

  ll,

  Grondgebonden woningen in het centrum krijgen voortaan voorrang.

  http://propertynl.com/index-newsletter/enschede-schrapt-voor-63-mln-bouwplannen/

  Zouden we dan eindelijk weer beginnen aan een periode waarin mooie huizen worden gebouwd waar vraag naar is? Net als in de jaren 30?

 16. lorenzo says:

  harry Nak: Bedankt: hypotheek adviseurs ,makelaars en de vriendelijke bank medewerkers .en je ouders die je gestimuleert hebben om een huis te kopen wat je nooit hoeft aftelossen. En waardoor je slapent rijk wordt.
  Maar ja we hoorden wel jaren bij het vrienden groepje.
  Wat is eigelijk een onherroepelijke machtiging tot verkoop mijn hypotheek bank zegt dat ik die moet onderteken omdat iedereen dat doet mij huis krijgt dan een hogere verkoopwaarde klopt dat??

  Als het kalf verdonken is dempt men de put …( laat , heel laat..)

 17. ll says:

  tufkaj: Net als in de jaren 30?

  Zover terug ? ik dacht dat we teruggingen naar DNB’s prognose, naar 1982 😉

 18. Adamus says:

  Economists warn of “agflation,” or inflation triggered by a rise in the price of agricultural products
  http://www.spiegel.de/international/business/drought-not-the-only-factor-driving-up-agricultural-prices-a-851068.html

  Moet ook nog een een artikel zijn over biofuel en ruïneren akkerbouwers in Duitsland. De Koek en Ei gaat duur betaalt worden. Daar gaat geen Aldi bij helpen; winkelen bij goedkope super is een vlucht vooruit 😉

 19. Adamus says:

  Als kalf verdronken is verkoopt men de hut. Soms sloopt men de hut. Brengt vlgs gemeenten ook wat op; fictief dan 🙂

 20. Adamus says:

  Il SUSHI è il migliore amico di ogni giornalista. Punto. Voor Juan 😉

  https://twitter.com/FGoria/statuses/243808103819255809

 21. Adamus says:

  https://twitter.com/lexhoogduin/statuses/243728469542973440

  Hoogduin:

  “Sterilisatie is cosmetica”

  Auw

 22. Floor says:

  harry Nak: Wat is eigelijk een onherroepelijke machtiging tot verkoop mijn hypotheek bank zegt dat ik die moet onderteken omdat iedereen dat doet mij huis krijgt dan een hogere verkoopwaarde klopt dat??

  Alleen het feit al dat de bank beweerd dat iedereen dat doet en je huis er een hogere waarde door krijgt moet alle alarmbellen af laten gaan.
  Heb jij een ‘oud’ hypotheekcontract?

 23. Adamus says:

  Weidmann eas tegen….de Jager voor. Dus Duitsland gaat straks door met NL….Dlnd als gekke gerritje….

 24. Adamus says:

  Doortrekken betuwelijn gaat er natuurlijk ook niet meer komen 😉

 25. Floor says:

  Adamus,

  Jens is helemaal niet tegen, die speelt het spelletje van Merkel en Draghi gewoon mee.

 26. Adamus says:

  Floor:
  Adamus,

  Jens is helemaal niet tegen, die speelt het spelletje van Merkel en Draghi gewoon mee.

  Soort mevr. Hennis (vvd weigerambtenarij stemmen) maar dan anders.

  Btw, ik schreef de Jager, m.z Knot.

 27. Adamus says:

  Duitse hof gaat toch akkoord, dan is het inderdaad makkelijk tegenstemmen.

 28. Floor says:

  Adamus,

  Juist, dat bedoel ik.
  Duitsland wil die Target 2 miljarden terug, in ieder geval zoveel als mogelijk, dus zolang als dat er nog iets te confisceren valt daar bij die PIIGS is de procedure gewoon die van ‘kicking the can’ en ik vermoed dat ze zelf inschatten nog een jaar of 3 nodig te hebben.
  Alleen PIIGS met ballen zouden nog roet in het eten kunnen strooien van Angela.

 29. afbetaalde huiseigenaar says:

  zeker.. 12.9 Karslruhe is puur pro forma..
  wir sind am arsch..en helaas het is utsluitend het kopen van tijd..
  heel interessant uitzending hier deze week met Prof. Dr. Max Otte: beroemde fin. specialist uit Frankfurt.. hij riep: banktransactionsteuer moet er komen, ophouden met de Dicke Bertha ( dat wat Draghi dus per gisteren min of meer het tegendeel van doet) quote: wat hier in europa gebeurt is eenmalig schandaleus in de geschiedenis: het is het privatiseren van winst door de banken en het publiek ( steuergelder) afwentelen van de risico en de verliezen.. denken maar even aan de Eurohyp hier 100 miljarden staan er in deze bad bank opgehoest door de belastingbetaler alhier in D. un quote..

  kon deze sendung niet zo snel vinden maar hier een andere goede over hedgefonds / derivaten etc.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=M7Csso12ytE

 30. ll says:

  Plutocratie duzzz, het geld regeert.

 31. Adamus says:

  https://twitter.com/FGoria/statuses/244000854053629952

  Nog een leuke voor de manische optimisten

 32. Adamus says:

  Floor:
  Adamus,

  Juist, dat bedoel ik.
  Duitsland wil die Target 2 miljarden terug, in ieder geval zoveel als mogelijk, dus zolang als dat er nog iets te confisceren valt daar bij die PIIGS is de procedure gewoon die van ‘kicking the can’ en ik vermoed dat ze zelf inschatten nog een jaar of 3 nodig te hebben.
  Alleen PIIGS met ballen zouden nog roet in het eten kunnen strooien van Angela.

  Moeten wel keiharde assets zijn, die digits gaan sneller dan sneeuw voor de zon.

 33. Floor says:

  Adamus,

  Net als die miljarden die het land verlaten?

 34. Floor says:

  En vervolgens kopen we in recessie tijd tegen recessieprijzen, nagenoeg de nada dus, het restant op.
  Eén Europa toch? Maakt niet uit wie de eigenaar is dan lijkt mij.

 35. Floor says:

  Adamus: Nog een leuke voor de manische optimisten

  Ja en nu maar hopen dat Monti ‘zijn volk’ binnen afzienbare tijd kan brainwashen door hen belasting te laten betalen, ik bedoel maar, 200 jaar Camorra mentaliteit poets je niet zo maar ff weg.

 36. Lex says:

  harry Nak: Bedankt: hypotheek adviseurs ,makelaars en de vriendelijke bank medewerkers .en je ouders die je gestimuleert hebben om een huis te kopen wat je nooit hoeft aftelossen. En waardoor je slapent rijk wordt.
  Maar ja we hoorden wel jaren bij het vrienden groepje.

  Schuld extern neerleggen = macht over jezelf
  extern neerleggen. Denk zelf eens na voordat je iets doet zonder meteen als mak schaapje de kudde achterna te lopen. Waarom denk je dat schaapjes op de rand van de afgrond gezet worden door een wrede boer? Juist, dan drukken ze lekker terug als ze in hun …… Zie je de parallelen met de bank/overheid 😉

  tufkaj: Echter nu laat je niet de schuld in stand, maar blijft een deel van het bezit in handen van de verkoper + je betaalt volle mep voor het andere deel.

  Hey, maar zo’n rare constructie kennen we toch al jaren? Erfpacht! Ook zoiets moois waar je veel betaald en nooit de echte eigenaar wordt.

  Maar ja, niemand wil meer technische/meoilijke studies doen, boete op langer dan 4 jaar studeren (TU’s zijn 5 jaar), productie is naar lagelonen landen verschoven, LTS is verdwenen dus echte ambachtslieden zijn hier ook niet meer te vinden, we schuiven alleen dozen vanuit de EU van/op schepen. Toch niet gek dat we geen kernland zijn. Bootjes hebben de Chinezen en Indiers ook, net al vaklieden een hoogopgeleiden…..

  Als we niet aan kernzaken werken en alleen maar polderen, dan moeten we ook niet zeiken dat we geen kernland meer zijn.

 37. duufbier says:

  We zijn (bijna) geen kernland omdat we nu langzaam maar zeker een periode van stagflatie binnenrollen (hoge inflatie, met tegelijk recessie / hoge werkloosheid), PLUS een liquidity trap.

  Niet meer uit te komen. Game over.

 38. Floor says:

  duufbier,

  Leg eens uit, want dit bekt natuurlijk wel lekker, maar het verband met dat kernland ontgaat mij een beetje.

 39. Ma Ling says:

  afbetaalde huiseigenaar,

  idd, media maken 12 september belangrijk, vanwege verkiezingen in NL en ESM-uitspraak in DL. Echter: uitslagen staan zo goed als vast. 12-9 gaat de geschiedenisboeken in als de dag dat Apple i-Phone 5 presenteerde…

 40. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Krimp is een reëel scenario, de beroepsbevolking zal krimpen en de kredietbubbel zal ook krimpen.

  Weinig nieuws.

 41. Keesje says:

  @44 we gaan allemaal naast onze bijstand of ww zwartwerken in polen en roemenie, zodat we nog de hypotheek kunnen voldoen ( als er veel geld al inzit, anders gaan we gewoon failliet persoonlijk natuurlijk en doen we niets meer….wachten op betere tijden of zo)

 42. Michel says:

  Wat een gelul zeg, Niemand die hier wakker wordt?
  Er staat volgens: “Morgan Stanley” en dat nemen jullie natuurlijk meteen serieus.

  Zout op, dat stelletje oplichters aldaar heeft de lont aangestoken. Failliet moeten ze daar, niet morgen maar NU!

 43. jodha says:

  Wij zijn toch de zoveelste staat? Zelfs als we hier een virus uitvinden en in de VS roept iemand dat het niet openbaar mag worden dan doen we dat braaf. Vaccine ontwikkeling ligt onder homeland security, lees de act maar.
  MS valt onder de criminele machinaties van een paar idioten die denken dat ze god zijn.
  EU val 100% in de definitie van fascisme, maar het is vanuit de VS opgezet.
  Verkoop je schulden, en zoals Buffett vorig jaar zei: nu tijd om op je leven te gaan passen, niet op je kapitaal.
  vreemde tijd. Ook de chemtrails in de lucht deed ik lang af als contrails, maar als ik het bekijk kan het gewoon niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*