Arm en beschaamd zo arm te zijn

Door: Bas Jacobs

Ik ging in het Oog op Morgen (Radio 1, dinsdag 12 april 2011) in discussie met Mevr. de Boer van de VVD over de hypotheekrenteaftrek. Zelden zo sterk het gevoel gekregen dat we in Nederland langzaam afglijden naar ‘Amerikaanse toestanden’: politici uiten zich slechts in one-liners, gaan niet langer op inhoudelijke argumenten in en spreiden groot dedain voor kennis en wetenschap ten toon.

Mevr. de Boer beweerde eerst dat afschaffing van de hypotheekrenteaftrek tot verschrikkelijke prijsdalingen in de huizenmarkt leidt. Vervolgens betoogt ze dat de hypotheekrenteaftrek geen prijsopdrijving in de huizenmarkt veroorzaakt. Mevr. de Boer toont hiermee aan helemaal niets van economie te begrijpen, maar meent zich wel forse uitspraken over economen te permitteren.

Mevr. de Boer geeft economen de schuld van de malaise in de huizenmarkt. Door over het H-woord te praten zouden zij huizenkopers bang maken. Terwijl mevrouw de Boer huiseigenaren de stuipen op het lijf jaagt door te spreken over huizenprijsdalingen van 30 procent als de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Dat is een ridicuul getal en wordt door geen enkele wetenschappelijke analyse ondersteund. Sterker, in het meest extreme geval, waarin de gehele behandeling van het eigen huis fiscaal neutraal wordt (15 miljard (!) minder subsidie op huizen), en wat door niemand wordt voorgesteld, zal de prijsdaling ongeveer 17,6 procent bedragen, zie link.

Mevr. de Boer beweert zich om gewone mensen te bekommeren en verwijt daarmee economen impliciet dat niet te doen. Alsof gewone mensen niet armer worden omdat ze door de hypotheekrenteaftrek 15 miljard euro meer belasting moeten betalen. Alsof er voor gewone mensen door de hogere belastingen niet minder werk is, omdat hoge belastingen de economie verstoren en werkgelenheid vernietigen. En alsof gewone mensen niet blootstaan aan grote financiële risico’s als ze teveel schulden maken.

Iedereen met een beetje verstand van zaken vindt dat er iets met de hypotheekrenteaftrek moet gebeuren. Sterker, ik ken geen enkele weldenkende econoom die niet vindt dat er iets moet gebeuren. Ook onze beleidsinstanties zijn uni sono: het CPB, de DNB, de AFM, het IMF, de OECD, de SER, enzovoorts, enzovoorts.

Ik ben kennelijk in de onterechte veronderstelling dat de VVD haar gedachtengoed baseert op de verlichting; redelijk, rationeel en liberaal. Mevr. De Boer beukt vrolijk los op de onderbuik van de kiezer, toont geen enkel respect voor kennis en wetenschap en verdedigt beleid dat met de beste wil van de wereld niet liberaal kan worden genoemd.

Om Vasalis te parafraseren: ik voel me arm en beschaamd zo arm te zijn met zulke politici.

Share Button
Tagged with: , ,
321 comments on “Arm en beschaamd zo arm te zijn
 1. Adamus says:

  “mevr. De Boer neukt er vrolijk op los” Bassie durft wel hè.

  Even OT jsmineset.com/2012…f-the-deflationists/

 2. Adamus says:

  En iedere econoom vindt dat die “instanties” er toe doen? De Econoom haalt de verkeerde ondersteuners van zijn visie erbij. Misschien Bettie er als model in verwerken?

 3. Ik heb haar in debat gezien met PVDA-er Monasch en toen snapte ze niet dat mensen met een 100% aflossingsvrije hypotheek eigenlijk “huurders” zijn van de bank. Heel dom mens. Ze klinkt ook een beetje als een boer, trouwens.

 4. mich says:

  Let op de spin; afschaffen van hra subsidie is een belasting verhoging. Nee mevrouw, het is een lastenverlichting van 15G voor NL.
  VVD’rs zijn subsidiejunkies, net als de rest.

 5. WS says:

  Je kunt het Betty ook moeilijk kwalijk nemen dat ze niets van economie begrijpt met haar achtergrond:

  “Juridische Bestuurswetenschappen (richting binnenlands bestuur en extra vakken op het gebied van internationaal en milieurecht) Rijksuniversiteit Groningen, 1990 – 1996”

  De tweede kamer zit vol met dit soort labzwansen, iedereen met een degelijke studie zit niet in de politiek. Heeft de heer Wientjes toch weer gelijk dat het niveau van de Nederlandse politici onder de maat is

  nu.nl/economie/280…iet-goed-genoeg.html.

  Waar vervolgens weer kritiek op komt van Jeanine Hennis-Plasschaert met een achtergrond in European Secretarial Academy te Utrecht.

  Geen wonder dat het hard achteruit gaat in Nederland, straks gaat DNB ons nog vertellen dat we moeten sparen om ons huis af te lossen, want er komen zware tijden aan……

 6. dave says:

  Politici zijn per definitie extraverte lui. En daarover las ik vandaag het volgende:

  welingelichtekring…aten-het-minste.html

 7. jan says:

  Ik heb zelden zo*n dom gezwets gehoord als van dat rund de Boer.Dat zoiets in de kamer zit zegt iets over het nivo van kamerleden.De VVD is tegen subsidies,maar die 15 miljard voor de huizenmarkt moet kunnen . Maar wel gehandicapten alles afpakken en schaamteloos de rekening van deze HRA onzin bij belastingbetalers neerleggen.Ben het verder helemaal eens met Bas Jacobs

 8. dave says:

  Wel een beetje een boos stukje van Jacobs trouwens. Kwam ie er niet goed uit op de radio en wil ie nu alsnog zijn gram halen?

  Inmiddels staat toch wel vast dat er zoveel meningen als economen zijn. Dus om nou te zeggen “wij met ons gezond verstand” en “mevrouw dom” vind ik niet chic. Eigenlijk is dit een beetje een ordinaire scheldpartij.

  Waarbij het natuurlijk ook nog eens zo is dat die mevrouw een vertegenwoordiger van een door meerderen gesteunde mening is. Dat is het werk van een politicus, niet te verwarren met econoom. Morgen kan ze zomaar weer een andere pet op hebben.

  En in wezen heeft ze gelijk: de H-renteaftrek zorgt niet voor prijsopdrijving maar heeft daar al voor gezorgd. En daar verschijnt het door mevrouw vertegenwoordigde belang in beeld: Men wil geen afstand doen van die verworven meerwaarde. Daar afstand van doen, is voor velen een verliespost. Door zich politiek zo op te stellen en druk te blijven uitoefenen bereikt ze mogelijk dat maatregelen worden afgezwakt.

  Kortom: Het is een spel! Dat moet Jabobs toch weten (wat er verder inhoudelijk ook van zij)

 9. Nou says:

  O ja ik snap hem “weldenkend econoom” goede grap hoor.

 10. xenobinol says:

  Ik vind Betty de Boer echt het meest storende kamerlid, deze dame is niets anders dan een trekpop van de vastgoedmaffia. Het is werkelijk beschamend dat de VVD zo’n vrouw in haar gelederen tolereert. Anti liberaal, anti sociaal, onwetenschappelijk en totaal geen respect voor het liberale gedachtegoed. Betty go home.

 11. Marc says:

  Ik heb tot op heden altijd nog VVD gestemd maar het standpunt van de Boer is inderdaad absurd en naar mijn mening populistisch.

  Toch eens gaan nadenken of er geen betere partijen zijn.

 12. Marc says:

  @10 Betty de Boer er uitschoppen is natuurlijk een beter idee 😉

 13. Voerman says:

  Zij is zoals vrijwel alle politici van dit moment alleen maar vrij van argumenten, brutaal, vindt ieder ander mens dom en zou in elke politieke partij haar weg kunnen vinden.
  De mensen moeten zeer snel wel erg bang gemaakt worden om nog naar de stembus te gaan. Angst voor de toekomst, angst voor europa, angst voor juist geen europa, angst voor de euro, angst voor de rente, angst voor alles!
  Politieke terreur zou ik het willen noemen.
  Met een beetje fantasie vormt men de NATO om tot een europees leger met de staf in Brussel en dan is de zaak geregeld.
  Stampvoetende gelaarsde eenheden kunnen dan eenvoudig de lidstaten in het gareel houden. Waar kennen wij dat ook al weer van?

 14. djantje says:

  Per 2013 wordt de aftrek beperkt voor nieuw afgesloten hypotheken.
  Dus, de hypotheekrente staat als een huis bij de VVD, dat klopt niet.

  Quote van wiki over subsidie;
  “De term subsidie is een verzamelnaam voor het instrumentarium dat de overheid heeft om beleidspunten te stimuleren. Vormen van subsidie zijn onder meer: achtergesteld krediet, fiscale kortingen, garanties en investeringspremies.”

  Fiscale korting = subsidie
  NHG = subsidie

  Dedain, juiste woord keuze.

 15. ll says:

  Admin en anderen, al het f.d. gelezen ? 🙂

 16. Nico de Geit says:

  Ik heb een briljant plan: de HRA blijft, maar alle huizen gaan in box 3 als ‘tijdelijke maatregel’ om extra geld binnen te harken. Daarna ook de HRA verder inperken.

 17. Adamus says:

  ll:
  Admin en anderen, al het f.d. gelezen ?

  Leedvermaak 😉

 18. Adamus says:

  djantje:
  Per 2013 wordt de aftrek beperkt voor nieuw afgesloten hypotheken.
  Dus, de hypotheekrente staat als een huis bij de VVD, dat klopt niet.

  Quote van wiki over subsidie;
  “De term subsidie is een verzamelnaam voor het instrumentarium dat de overheid heeft om beleidspunten te stimuleren. Vormen van subsidie zijn onder meer: achtergesteld krediet, fiscale kortingen, garanties en investeringspremies.”

  Fiscale korting = subsidie
  NHG = subsidie

  Dedain, juiste woord keuze.

  Wat nu als er salarisverlagingen gaan komen? Is niet ondenkbaar en is al gaande.
  Minder aftrekbaar!

 19. dalen says:

  @ allen

  BdB wordt overal door de vastgoedmaffia gefeteerd en met fanfare onthaald en doet in elke gemanupileerd namaak debat of forum mee. Het zal haar, evenals de rest van de politici een worst zijn of Nederland of het volk is geholpen met de ingenomen standpunten (leugens). Kijk maar naar het slechtste kabinet ooit, dat gelukkig is gevallen.

  Wat wij kunnen doen is hier op het digitale Malieveld onze kritiek laten horen, dat vroeg of laat door zal werken.

  Nogmaals, maak een Twitter-account en slinger je onvrede het world wide web op. De admin Twittert veel en het is misschien een idee om iedere reactie hier (automatisch) op Twitter door te plaatsen.

  Ik heb geen idee of dat mogelijk is gezien de beperking van 140 tekens.

  Misschien is hier een script voor te schrijven en als dat zo is, houd ik me aanbevolen het ook te gebruiken voor mijn website.

  PS de admin heeft 1100 volgers die veel tweets forwarden dus het wordt best wel gelezen. De 1100 volgers kunnen er zo maar 11.000 worden of nog meer.

 20. Adamus says:

  Voerman:
  Zij is zoals vrijwel alle politici van dit moment alleen maar vrij van argumenten, brutaal, vindt ieder ander mens dom en zou in elke politieke partij haar weg kunnen vinden.
  De mensen moeten zeer snel wel erg bang gemaakt worden om nog naar de stembus te gaan. Angst voor de toekomst, angst voor europa, angst voor juist geen europa, angst voor de euro, angst voor de rente, angst voor alles!
  Politieke terreur zou ik het willen noemen.
  Met een beetje fantasie vormt men de NATO om tot een europees leger met de staf in Brussel en dan is de zaak geregeld.
  Stampvoetende gelaarsde eenheden kunnen dan eenvoudig de lidstaten in het gareel houden. Waar kennen wij dat ook al weer van?

  Het is hier een paar weken geleden al genoteerd dat ons landje opgedeeld is in 25 afdelingen; om snel op terroristische acties te kunnen reageren. Je weet waarschijnlijk ook wat er nu op “Soesterberg” gebeurd?

 21. Constance says:

  Heb toch wel een beetje te doen met Betty; die ogenschijnlijk kordate, naadloze domheid en onwrikbare overtuiging, waarin nu toch wat deukjes zijn geslagen.

  Je zult maar de boer op moeten met Marks HRA-flauwekul, zonder diens inventieve, ontwijkende retorische capriolen en irrelevante, maar afleidende spitsvondigheden en dat dan ook nog met die snerpende, platvloerse dictie. Met eruditie en integriteit kom je daar niet ver.

  Wel overigens met dezelfde financieel-economische kwaliteiten als die van de chef; Marks bijzondere inzichten zijn trouwens in internationale kringen ( WSJ,FTD )inmiddels legendarisch en z’n 50 miljard vergissing is inmiddels ook daar een klassieker.

  Het schijnt nu dat Mark internationaal tegenwoordig voor alle zekerheid maar overal tegen is, tenslotte is hij naar eigen zeggen voortdurend doende ‘Nederland aan de Nederlanders terug te geven’.
  En is het U ook opgevallen dat, als Mark dan toch over
  financiele zaken spreekt, hij tegenwoordig met triomfantelijke precisie zo maar tal van irrelevante details weet op te noemen?

  Enfin, is dan nu R.H.’s dictum: ‘never attribute to malice which is adequately explained by stupidity’ hier op B. de B. van toepassing zoals enkelen suggereren?
  @Voerman wijst er al op, dat we hiermee Betty te kort doen, ik zelf geloof ook, dat dit veelzijdig talent moeiteloos beide combineert.

  Natuurlijk, alle partijen handelen electoraal opportunistisch, maar nergens vind je zo uitgesproken, dat de eigen grondbeginselen niet toegepast moeten worden op de koopwoningmarkt, als bij de VVD.

 22. Adamus says:

  dalen,

  Dalen, de admin vindt dat twitteren sneller gaat dan deze trage site laden 😉

 23. Hendrik says:

  De VVD lijkt een patent te hebben op arrogante politica’s, met weinig verstand van zaken en een hele grote broek aan. Ik herinner me Annemarie Joritsma, die als minister van Economische Zaken ook niet bepaald uitblonk in kennis van zaken. Wel altijd een grote mond. En wie herinnert zich nog VVD-burgemeester van Schiedam Wilma Verver, die recent na een schandaal moest opstappen?

 24. Adamus says:

  “Jan Bonjer, hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad hierover: ‘Onze multimediale en compacte journalistiek wordt mede mogelijk gemaakt door een nieuw redactiesysteem. ”

  @FD

  Gratis nieuws graaien van het web is ook al een nieuw systeem.

 25. nhz says:

  Adamus: En iedere econoom vindt dat die “instanties” er toe doen?

  tja, niet sterk van Bas om al die gewichtige instanties erbij te halen die het tot voor kort ook steeds mis hadden. En die maximaal 17.6% daling van de huizenprijzen lijkt me ook typerend voor bijziende mensen zoals de gemiddelde oenconoom 😎

  Maar verder in grote lijnen wel met Bas eens 😉

  grootgrondbezitter: Ik heb haar in debat gezien met PVDA-er Monasch en toen snapte ze niet dat

  Uh … ga je nu suggereren dat Monasch het wél snapte? Die man raaskalt ook aan één stuk door, vooral als het over economie gaat; geen haar beter dan deze trekpop.

  WS: De tweede kamer zit vol met dit soort labzwansen, iedereen met een degelijke studie zit niet in de politiek.

  onzin, er zitten diverse mensen met een degelijke natuurwetenschappelijke opleiding in de Kamer. Neem nou mijn vakgenoot Ronald Plasterk, iemand die hoog scoorde in wetenschappelijk Nederland, maar blijkbaar geen garantie voor zinnige opmerkingen als Kamerlid. Ik denk dat je beter mensen kunt hebben zonder titeltjes enzo, die in het dagelijks leven geleerd hebben hoe het werkt; maar die peinzen er niet over tussen al die varkens in de modder te gaan wroeten, die hebben wel wat beters te doen.

  dave: En in wezen heeft ze gelijk: de H-renteaftrek zorgt niet voor prijsopdrijving maar heeft daar al voor gezorgd.

  onzin natuurlijk, als het niet voor prijsopdrijving zorgt dan zouden zonder HRA de prijzen ook niet dalen, dat maakt het een kul-argument.

  xenobinol: Het is werkelijk beschamend dat de VVD zo’n vrouw in haar gelederen tolereert.

  helemaal niet, het helpt juist te begrijpen waar de VVD voor staat: socialisme voor de rijken, marktmanipulatie, tegen alles wat met vrije markt en liberalisme te maken heeft 😎

  djantje: Dus, de hypotheekrente staat als een huis bij de VVD, dat klopt niet.

  alleen voor VVD leden, die allemaal al een maximale tophypotheek hebben en dus geen centje pijn hebben van die nieuwe maatregel. Let wel: de recente kritische geluiden in de VVD t.a.v. HRA komen van jongelui die overwegend helemaal niet bij de VVD achterban horen.

  Nico de Geit: Ik heb een briljant plan: de HRA blijft, maar alle huizen gaan in box 3 als ‘tijdelijke maatregel’ om extra geld binnen te harken.

  hoezo goed plan, in welke box valt de HRA dan? Als die in box1 blijft vallen dan zal het weinig uitmaken, de vermogensheffing over huizen zal ongetwijfeld excessief laag blijven vergeleken met spaargeld en andere vormen van vermogen (en er zal ongetwijfeld dan een belastingvrije voet ter hoogte van ongeveer de NHG grens ingevoerd worden). En als de HRA dan in box3 valt, dan gaan mensen met flink vermogen extra profiteren (lekker HRA aftrekken van de belasting die je op je fictieve vermogenswinst moet betalen? In dat geval zou ik ook gaan denken over een huis kopen …).

 26. zomg says:

  Naast het kiezen van politici via stemming… zou je eigenlijk ook politici weg moeten kunnen stemmen.
  net als een spelletje x-factor…

 27. tufkaj says:

  Betty is er zo eentje die zo dom is dat je haar nooit zult overtuigen dat ze geen gelijk heeft. Gaat ze niet snappen. Té frustrerend, vooral omdat ze door belangengroepen op een belangrijke post is gepositioneerd.

 28. djantje says:

  Adamus: Wat nu als er salarisverlagingen gaan komen? Is niet ondenkbaar en is al gaande.
  Minder aftrekbaar!

  Klopt, aftrekbaarheid is afhankelijk van de belastingschaal, voornamelijk lastig bij inkomensverlaging.
  Het maakt niet uit of dit nu komt door salarisverlaging (gezien inderdaad), wisseling van baan, of (tijdelijke) WW uitkering.

  nhz
  alleen voor VVD leden, die allemaal al een maximale tophypotheek hebben en dus geen centje pijn hebben van die nieuwe maatregel. Let wel: de recente kritische geluiden in de VVD t.a.v. HRA komen van jongelui die overwegend helemaal niet bij de VVD achterban horen.

  Ja, jongelui/studenten inderdaad (zonder koophuis), die zien de bui duidelijk hangen, als je wil starten, geen riante aftrek meer, aflossen is verplicht en je studieschuld/lening telt mee voor de maximale hoogte van je hypotheek.

  En aan (normale) huurwoning kom je bijna niet, tenminste, het segment 650 – 800 euro moet volgens mij nog gebouwd worden.
  En in dit segment heb je meer aan een algemene belastingverlaging, dan alleen aan hypotheekrente aftrek.

 29. tufkaj says:

  tufkaj:
  Betty is er zo eentje die zo dom is dat je haar nooit zult overtuigen dat ze geen gelijk heeft. Gaat ze niet snappen. Té frustrerend, vooral omdat ze door belangengroepen op een belangrijke post is gepositioneerd.

  en.wikipedia.org/w…2%80%93Kruger_effect

  djantje: En aan (normale) huurwoning kom je bijna niet, tenminste, het segment 650 – 800 euro moet volgens mij nog gebouwd worden.

  Stel: 17 maal de jaarhuur moet de kostprijs van een woning zijn voor een investeerder. Een huis van 700 euro moet dus voor ongeveer 145.000 worden gebouwd.

  Een rijtjeshuis kan met wat goede wil worden verkocht voor 225.000 euro. Het wordt gebouwd voor 125.000 euro. Dit betekent dat de gemeente een ‘kostprijs’ rekent voor de grond van die woning is nu 225.000-125.000 = 100.000.

  De investeerder in een huurwoning heeft nu dus een whopping 45.000 euro (145.000-100.000) om een huis te bouwen als hij redelijk rendement wil behalen. Daar kan hij niks voor bouwen.

  ergo, geen middensegment huur. Totdat de koopwoningen instorten.

 30. tufkaj says:

  Bij bovenstaand rekenvoorbeeld zijn bouwkosten ad 125.000 een uit de lucht gegrepen gok. 17 maal de jaarhuur is de vuistregel om een rendement van 6% te halen als verhuurder.
  Zulke rendementen haal je echter bijna nergens in huidig klimaat dus het zou best kunnen dat investeerders voor een ‘zekere’ 3 a 4% rendement gaan.
  Daarnaast zitten talloze gemeenten enorm omhoog met grond (vandaag weer Enschede: propertynl.com/pro…default.asp?id=35615) en zijn ze bereid om ‘korting’ te geven in het huursegment (niet in het koopsegment uiteraard, want dan moeten ze afboeken op de grond).

 31. Floor says:

  Nooit geweten dat ‘Germany’ al op AA- stond, maar ondertussen is het gekonkel, gemanipuleer en gedreig niet van de lucht.
  zerohedge.com/news…owngrades-germany-aa

 32. Floor says:

  Iemand enig idee waar Nederland volgens deze clowns staat?

 33. hugo says:

  nhz,

  De UK telegraph is het met je eens dat de EU elite haar hand heeft overspeeld en een te grote crisis heeft gecreëerd om haar doel te bereiken, EUroland.

  ”The EU’s ‘beneficial crisis’ has spun out of control
  ‘Europe’ expected to be united through emergencies, but this one will tear it apart.”
  telegraph.co.uk/co…-out-of-control.html

  (dwag als je dit leest hoop ik dat je je scepsis laat varen over hoe gepland dit is)

 34. Henk 6 says:

  Na 2 maanden het onderwerp minder gevolgd te hebben, zie ik dat er in de algemene opinie weer een grote stap is gezet. Iedereen praat openlijk over de hoge huizenprijzen en hoe het zo ver heeft kunnen komen. De markt lijkt te versnellen in de neergang.

  Maak me wel Zorgen om ING en SNS….. steeds meer Signalen die op rood staan (vastgoed, SNS Schrijft op Spaans vastgoed af, ING lijkt geen slechte leningen te hebben in Spanje,,… ING krijgt boete van 600 Mio lekker in control,….). ING is alleen te groot voor NL,…

 35. Steven says:

  Het vrij kunnen drukken van geld heeft natuurlijk een hoop welvaart gebracht, maar dus ook een hoop schulden. Het systeem is gebouwd op geld maken uit het niets en uitlenen (dat weet iedereen nu wel)

  Als de groei er uit is dan wil men nog steeds geld maken en gaat dat dan in banken pompen die het niet meer willen uitlenen omdat ze bij wijze van spreken liever hun eigen bonussen willen innen dan het uitlenen en niet terug krijgen.

  Kort door de bocht: elk Fiat geldsysteem is altijd geklapt en zal dat na deze minstens 40 jaar weer doen.

  even een copy uit wikepedia:

  Fiduciair geld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is of die het vertegenwoordigt (zoals gouden en zilveren munten), maar aan het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden. De nominale waarde berust dus niet op een bepaald gewicht en gehalte van edelmetaal maar op het vertrouwen dat de economische actoren stellen in de waarde van de munteenheid. Het woord fiduciair is afgeleid van het Latijnse woord voor vertrouwen.

 36. xenobinol says:

  nhz:

  helemaal niet, het helpt juist te begrijpen waar de VVD voor staat: socialisme voor de rijken, marktmanipulatie, tegen alles wat met vrije markt en liberalisme te maken heeft

  Dat vermoeden had ik reeds maar het is goed dat ik het nu bevestigt krijg 😉

 37. Voerman says:

  nhz: onzin natuurlijk, als het niet voor prijsopdrijving zorgt dan zouden zonder HRA de prijzen ook niet dalen, dat maakt het een kul-argument.

  Dat de prijzen zonder HRA gaan dalen is een aanname op dit log, maar is niet aantoonbaar omdat de HRA nog steeds bestaat.
  Bovendien zou afschaffing van HRA m.i. eventueel pas op lange termijn effect hebben op de huizenprijzen; daar hebben de kopers van nu en nabije toekomst niets aan, kost ze alleen maar geld. Nog nooit een onderbouwde prognose gezien op het effect van afschaffing van HRA. Voor alle duidelijkheid, ik heb persoonlijk geen belang bij HRA; voor mij niet van toepassing.

 38. Adamus says:

  hugo:
  nhz,

  De UK telegraph is het met je eens dat de EU elite haar hand heeft overspeeld en een te grote crisis heeft gecreëerd om haar doel te bereiken, EUroland.

  ”The EU’s ‘beneficial crisis’ has spun out of control
  ‘Europe’ expected to be united through emergencies, but this one will tear it apart.”
  telegraph.co.uk/co…-out-of-control.html

  (dwag als je dit leest hoop ik dat je je scepsis laat varen over hoe gepland dit is)

  De Engelsen herkennen het ?

 39. Steven says:

  aan Voerman

  Als de hypotheekrente aftrek wordt afgeschaft dalen de huizenprijzen natuurlijk. Jij zal alles wel goed voor elkaar hebben, maar daarom is het inderdaad niet voor u van toepassing. Kom op zeg. beetje logica heb je toch wel? Een huis van 400.000 euro en zeg 5 procent rente netto is gewoon meer dan 1600 euro per maand… En dan heb je niet eens een echt super huis.

 40. Dawg says:

  @33 Hugo

  Maybe, maybe not. Er is in ieder geval altijd wel een stroming geweest die crises beschouwt als breekijzer naar verdergaande centralisatie van de macht. ‘t Was voor mij destijds ook één van de redenen om tegen de komst van de euro te zijn.

  Whatever. De politieke mainstream lijkt in ieder geval van geen wijken te willen weten: dat Vierde Rijk gaat er komen. Die eensgezindheid verbaast me eerlijk gezegd wel.

  Die Engelse pers, als spreekbuis van de City, heeft natuurlijk ook een beetje erg dubieuze agenda.

 41. dalen says:

  @ voerman

  “Bovendien zou afschaffing van HRA m.i. eventueel pas op lange termijn effect hebben op de huizenprijzen; daar hebben de kopers van nu en nabije toekomst niets aan, kost ze alleen maar geld. Nog nooit een onderbouwde prognose gezien op het effect van afschaffing van HRA.”

  Of je geniet van een wijntje, hetgeen ik voor je hoopt, of je raaskalt, hetgeen ik niet van je gewend bent.

  Onderbouwing dat huizenprijzen dalen na afschaffing HRA, kan je hier op dit blog zeker vinden. Zelfs mijn kleindochter van 7 kan je dat voorrekenen.

 42. dalen says:

  Zie hier en daar een T staan die er niet hoort. gevolg van mijn wijntje zal ik maar aannemen.

 43. KoophuisXXL says:

  Waarom wordt op dit blog vaak met huizen van 4ton+ gerekend?

  De meeste families zitten in rijtjeshuizen van 160 tot 220K en hebben vaak niet de maximale aftrek.

  Ik geloof zeker dat afschaffing een effect zal hebben op de huizenprijs, maar veel mensen hebben ook nog een aardige spaarrekening en zullen dus gaan aflossen. En blijven zitten!

 44. Steven says:

  aan dalen

  of te veel bier zoals ik: maar de visie is al zo lang in ons hoofd dat zelfs na 3 flessen wijn de gedachte hetzelfde blijft. (kan er niets aan doen)

 45. hugo says:

  Adamus: De Engelsen herkennen het ?

  Ze zijn ”vergeten” te vermelden dat ze zelf ook gaan verdrinken in hun eigen fiat.

  Dawg: verdergaande centralisatie van de macht

  Wat mij betreft zien we nu een falen van die centralisatie over de hele wereld. Of het nu Europe, VS, UK, Japan, BRICS.

  Dawg: Die eensgezindheid verbaast me eerlijk gezegd wel.

  Sinds ik weet wie het nieuws bepalen weet ik wel wat beter. Hier een goed beginpunt. anarchiel.com/disp…_nieuws_in_nederland

 46. Voerman says:

  dalen: Zie hier en daar een T staan die er niet hoort. gevolg van mijn wijntje zal ik maar aannemen.

  Proost!
  Maar met alle respect, voerman is een simpel mens, maar gelooft in zijn recht op een afwijkende mening tot zijn ongelijk is onderbouwd, liefst in eenvoudige taal.
  Laten wij er beiden nog eentje nemen.

 47. Voerman says:

  Steven: beetje logica heb je toch wel?

  Sorry, maar dat soort logica heb ik niet.
  Misschien te lang in het leger geweest. (toen er nog een echt nederlands leger was)

 48. Steven says:

  KoophuisXXL: Ik geloof zeker dat afschaffing een effect zal hebben op de huizenprijs, maar veel mensen hebben ook nog een aardige spaarrekening en zullen dus gaan aflossen. En blijven zitten!

  En wat staat er op die spaarrekening…. : denk hoogstens 20.000 (ik heb het in ieder geval niet staan)

 49. Steven says:

  aan Voerman

  ha ha. bedoel het niet persoonlijk, maar als de prijs voor gewoon een beetje wonen te hoog wordt door die HRA af te schaffen gaan de huizenprijzen gewoon dalen. En ze bouwen het langzaam af dus dalen de woningprijzen ook langzaam. (de bekende kikker die langzaam gaargekookt wordt zonder uit de pan te springen; schijnt een onzin verhaal te zijn, maar bij huiseigenaren zie ik het wel)

 50. Frans says:

  De Boer moet natuurlijk het standpunt van de VVD verdedigen. Met een volsagen krankzinnig standpunt krijg je een tenenkrommend kraknzinnige verdediging.
  De dog and pony show. Niets meer en niets minder, niet de moeite waard om hier verder nog wat over te zeggen.

 51. Steven says:

  aan Maria

  ja inderdaad! maar het is me net te ingewikkeld om een oplossing te vinden dus koop ik gewoon edelmetaal. 🙂

 52. Wilhelmina Kuttje Jr says:

  Je staat op de vijfde verdieping van een gebouw dat in brand staat, je ziet mensen voorbijstormen met tuingietertjes om de brand te blussen.

  Anderen zie je nog proberen om door de steeds dikker wordende rook een nooduitgang te vinden.

  Er staat ook nog een raam open waar je uit kan springen.

  Sommige mensen zijn er hevig van overtuigd dat de brand nog geblust kan worden anderen dat de nooduitgang nog gevonden gaat worden. Nog weer anderen springen liever het raam uit.

  Kiest u zelf maar.

  Dit zijn uw enige opties.

  Want de eurozone heeft wel een ingang maar geen uitgang, behalve dan dat open raam op de vijfde verdieping.

 53. maria says:

  @ 48 Frans

  De Boer is niet de moeite waard om over te schrijven of te spreken.
  De grafiek die Hans de Geus laat zien en zijn uitspraak dat we tot onze keel in de schulden zitten, geeft meer te denken.
  Want helaas, heeft hij gelijk.

  Het nieuws van vandaag dat Nederland niet meer in een recessie zit, kan wellicht mijn moeder nog blij maken, het arme kind weet niet beter, maar wij weten helaas beter.

  We gaan alleen maar omlaag, niet erg en niet over wakker liggen, niet meer doen! Dat heeft namelijk geen enkele zin. Alles gezond en nog te eten? Bon ton!!

  In andere landen is dat niet meer het geval en nu begint duidelijk te worden wat we bedoelden met:
  “When the shit hits the fan”.

  http://anarchiel.com/display/de_kruik_is_te_water

  Het stuk bevat grote kernen van waarheid en wat je ook over de EU en de Euro zou mogen vinden, het was bedoeld om het geheel samen te brengen, maar het gaat het tegenovergestelde bereiken.

  “When the shit hits the fan”.

 54. Shake'mOut says:

  @49 Regel ook een setje Euro biljetten van de P-serie en wat Yen’s, dan kom je wel gedraaid 🙂

 55. Shake'mOut says:

  @50 Klopt helaas, het filmpje en vooral de dikke oranje lijn die trots boven alle andere uitstijgt laat niets aan onduidelijkheid over. Heeft er iemand hier trouwens al een noodrantsoen ingeslagen voor het moment na de zoveelste falende nutteloze belastinggeld verspillende Euro-flop, waardoor de realiteit wellicht vat op mensen zal krijgen?

 56. ll says:

  Oninbare schulden Duitsland 50% ( zie link )
  Af te boeken kantoorwaarden Olland 45 % ( off-balance )

  Steeds weer kom je het bedrag van om en nabij de 50% tegen, dit zou dan impliceren dat als alle assets in Europa worden gehalveerd in waarde, dit de echte ware waarde zou zijn, voor de komende tien, twintig jaar.

  Alleen heeft Olland een extra probleem met de house-assets…, en dan met naam de HRA aftrek. Die 12 miljard aftrek heeft een contante waarde van 200 miljard. 😉

  online.wsj.com/art…20120626-712326.html

 57. ll says:

  Derivaten, de asset verdubbelaar 🙂

 58. ll says:

  Betaald met Europese subsidies, van de balans van de banken afgeflikkerd en nu nog een keertje te betalen met belastinggeld ?

  Derivaten de asset verdubbelaar 🙂

  youtube.com/watch?…&feature=relmfu

 59. ll says:

  Wie weet hier meer van ? Target2, de doodgezwegen alles vernietigende tikkende tijdbom in Europa ?

  aadverbaast.wordpr…e-tijdbom-in-europa/

 60. Voerman says:

  dalen: Of je geniet van een wijntje, hetgeen ik voor je hoopt, of je raaskalt, hetgeen ik niet van je gewend bent.

  Voerman raaskalt nooit!
  Verder even goede vrienden.

 61. ll says:

  De geschiedenis herhaalt zich 😉

  Vernietiging van nieuwe huizen.

  2009 USA
  http://www.youtube.com/watch?v=ZsgOaCZ2Lag

  3 jaar later en nu in Ierland.

  independent.ie/bus…ongford-3150787.html

 62. ll says:

  Voerman is goed
  en Voerman doet
  alles zoals het wezen moet 🙂

 63. dalen says:

  @ 56 ll

  “Wie weet hier meer van ? Target2, de doodgezwegen alles vernietigende tikkende tijdbom in Europa?”

  Dat is dus het grote probleem met de betalingen van Amerika aan China. China heeft ruim 800 miljard euro van zijn buitenlandse reserves geïnvesteerd in Amerikaanse “schuldpapieren”. Dat is bijna een derde van Amerika’s buitenlandse schuld. Situatie in juli 2011.

  Schuldbewijzen in de vorm van waardeloze derivaten. Dus derivaat op derivaat enz.

  De neutronenbom die een keer ontploft!

 64. nhz says:

  zomg: Naast het kiezen van politici via stemming… zou je eigenlijk ook politici weg moeten kunnen stemmen.
  net als een spelletje x-factor…

  de waan van de dag dus, lijkt me geen goed idee; het zou beter zijn om ze gewoon in te huren voor een vaste termijn die niet te lang is, zonder verlenging na sneaky regelingen voor de achterban, zonder gelobby van grote bedrijven met de luilekkerbaantjes na bewezen dienste. Geen topsalarissen, maar er weer een beroep van eer van maken waar mensen trots op kunnen zijn, in plaats van zoals nu dat je je zou moeten schamen dat je tussen dat geboefte gezeten hebt. Voorzover ze dat al doen, want er zijn geloof ik Kamerleden die nooit op komen dagen.

  djantje: En aan (normale) huurwoning kom je bijna niet, tenminste, het segment 650 – 800 euro moet volgens mij nog gebouwd worden.

  dat segment komt vanzelf vrij als de politiek stopt met de mega-subsidie voor leegstaande huizen (de dubbele HRA, plus al die handige lieden die meerdere huizen hebben en ze op naam van de kinderen zetten met een slimme lening er tegenover.

  tufkaj: Bij bovenstaand rekenvoorbeeld zijn bouwkosten ad 125.000 een uit de lucht gegrepen gok. 17 maal de jaarhuur is de vuistregel om een rendement van 6% te halen als verhuurder.

  die bouwkosten zijn echt veel lager, je kunt een woning voor een klein gezien bouwen voor 75K inclusief de grond (25K grond plus gemeenterechten schat ik). Vroeger was bij vastgoed 12x de jaarhuur een redelijke waarde, en in slechte tijden gaan huizen wel eens weg voor 3-4x de jaarhuur (bijv. New York tijdens de Great Depression, dus het zou in Amsterdam ook zomaar kunnen gebeuren). Hangt sterk af van de inflatie, de effectieve rente, fiscaal regime etc.

  tufkaj: Zulke rendementen haal je echter bijna nergens in huidig klimaat dus het zou best kunnen dat investeerders voor een ‘zekere’ 3 a 4% rendement gaan.

  ach, in Zwitserland en diverse andere landen accepteren mensen nu enthousiast een negatief rendement van 1% of nog erger om hun geld op de bank te mogen zetten. Dan kan ik me voorstellen dat iemand met 0% rendement op vastgoed heel happy is, dat verdwijnt ten slotte niet van het éne op het andere moment als er ergens een financieel incidentje is.

  Floor: Nooit geweten dat ‘Germany’ al op AA- stond, maar ondertussen is het gekonkel, gemanipuleer en gedreig niet van de lucht.

  als we de aandacht maar kunnen afleiden van de veel grotere financiële puinhoop in UK en VS, nietwaar?

  Voerman: Bovendien zou afschaffing van HRA m.i. eventueel pas op lange termijn effect hebben op de huizenprijzen; daar hebben de kopers van nu en nabije toekomst niets aan, kost ze alleen maar geld.

  als dat zo zou zijn, dan komt de huizenmarkt krakend tot stilstand, jarenlang. Het aantal kopers dat de huidige prijzen kan betalen zal dan per direct met nog eens 90% of meer dalen. Dream on …

  Dawg: Whatever. De politieke mainstream lijkt in ieder geval van geen wijken te willen weten: dat Vierde Rijk gaat er komen. Die eensgezindheid verbaast me eerlijk gezegd wel.

  er is anders grote verdeeldheid over wat dat Vierde Rijk moet inhouden; ik heb niet de indruk dat een kabinet van Merkel, Monti, Hollande, Gollum enz. veel besluiten zal kunnen nemen.

  KoophuisXXL: maar veel mensen hebben ook nog een aardige spaarrekening en zullen dus gaan aflossen.

  alleen wel jammer dat die mensen met een aardige spaarrekening NIET dezelfden zijn als degenen die dringend moeten gaan aflossen. De prijzen worden bepaald door wie in problemen komt, niet door wie er warmpjes bij zit en de crisis gaat uitzitten.

  ll: Steeds weer kom je het bedrag van om en nabij de 50% tegen, dit zou dan impliceren dat als alle assets in Europa worden gehalveerd in waarde, dit de echte ware waarde zou zijn, voor de komende tien, twintig jaar.

  dat zou aardig kloppen met de 60-70% koopkracht daling die de pleuro sinds de introductie heeft laten zien.

  ll: Vernietiging van nieuwe huizen.

  vergeet niet de US Savings&Loans crisis in de jaren ’80 (?). Toen werd in sommige staten ook massaal gesloopt, of de overheid kocht hele contingenten veel te dure woningen van beleggers (o.a. in socialistisch paradijs California) voor een topprijs, die dan voor sociale verhuur gebruikt werden. De belastingbetaler is iedere keer het kind van de rekening; groot verschil is wel dat bij de S&L crisis veel van de verantwoordelijke schurken achter de tralies belanden. Daarvan is nu geen sprake meer, nergens in de westerse wereld trouwens; juist de schurken van de vastgoed/bankster maffia zijn nu de spekkopers, ze staan nog steeds boven de wet.

 65. De ontwikkelaar says:

  Dat De Boer Juridische bestuurswetenschappen heeft gestudeerd is haar probleem, maar dat zij De specialist is op woninggebied zegt genoeg over de rest binnen de VVD.

  Laatst wat beelden gezien van het partijcongres.
  Werkelijk ongelooflijk wat voor vetnekken, brallers en wandelende zaadcellen daar rond liepen.

  Maar of je het nou aan al die andere politieke vakgenoten moet overlaten.

 66. Adamus says:

  KoophuisXXL:
  Waarom wordt op dit blog vaak met huizen van 4ton+ gerekend?

  De meeste families zitten in rijtjeshuizen van 160 tot 220K en hebben vaak niet de maximale aftrek.

  Ik geloof zeker dat afschaffing een effect zal hebben op de huizenprijs, maar veel mensen hebben ook nog een aardige spaarrekening en zullen dus gaan aflossen. En blijven zitten!

  Uiteindelijk gaat het om “betaalbaarheid”.

 67. nhz says:

  P.S.: voor wie nog steeds denkt dat de VVD een liberale partij is: minister Kamp ‘stopt met bezuinigen op ambtenaren’. Wtf … er is nog helemaal niet bezuinigd, één jaartje nullijn voor het laagste contingent misschien, de meeste ambtenaren hebben ook dit jaar weer 2% inkomensstijging. Bij de provincie Zeeland gaan ze nog steeds met 57 met pensioen, met een mooie gouden parachute en de bijna-garantie dat ze straks nog via de achterdeur tegen een véél hoger salaris mogen terugkomen omdat ze ‘onmisbaar’ zijn. Reken maar dat al het geboefte van elkaar zegt dat ze onmisbaar zijn. En maar klagen over de Grieken die officieel met 61 met pensioen zijn (maar in de praktijk veel later, want van een pensioen kun je daar doorgaans niet meer leven, dus moeten ze een nieuw baantje zoeken na pensionering).

  Hoeveel ambtenaren waren er vóór de VVD aan de macht kwam, en hoeveel nu? Ik wed dat het aantal alleen maar groter geworden is, zeker als je al die ingehuurde ‘externen’ meetelt (de ontslagen ambtenaren die via de achterdeur terugkomen). Er is alleen bezuinigd op sommige stokpaardjes van de VVD: minder ontwikkelingssamenwerking, minder controle op milieudelicten en belastingfraude. Nog even en de VVD is dé ambtenarenpartij: zulke goudgerande garanties voor slapende rijk worden vind je nergens. Nu nog vooral voor topambtenaren, maar de instappers kunnen er vol vertrouwen in hebben dat ze onder de VVD ooit ook aan de beurt komen. Net als de vele kleine ondernemertjes die vroeger VVD stemden in de overtuiging dat ze ooit, als ze groot zijn, ook schandalig konden gaan profiteren van al die VVD maatregelen; maar ondertussen werden ze natuurlijk lekker gepakt om de grootverdieners extra te spekken …

 68. Adamus says:

  ll:
  Voerman is goed
  en Voerman doet
  alles zoals het wezen moet

  Voerman’s hanselswijze is héél slecht voor de macro-economie 😉

 69. Voerman says:

  Steven: ha ha. bedoel het niet persoonlijk, maar als de prijs voor gewoon een beetje wonen te hoog wordt door die HRA af te schaffen gaan de huizenprijzen gewoon dalen

  Je kunt de prijs voor een “beetje wonen” ook hoger maken, door de energieprijzen te verhogen, de WOZ waarde te verhogen, glasoppervlakbelasting in te voeren, noem maar op. Dat wil toch niemand?
  Dezelfde nep argumenten.
  Wist je overigens, dat erfpacht ook fiscaal aftrekbaar is?

 70. Floor says:

  @Il
  Ik heb n.a.v. Target2 m’n idee over een Duitsland wat uit de EMU stapt maar geschrapt.
  Voorlopig handelt Angela zoals het een goed huisvrouw betaamt.
  Wanneer Duitsland de grootste berg geld in moet brengen dan wil ze ook de grootste berg zeggenschap hebben.
  Zo’n kop zou ik ook hebben, dus voorlopig gaan al die failliete landen net in leven gehouden worden via bailouts totdat het water hen tot boven de lippen staat en ze zelf vertrekken of zich overgeven aan Angela.

 71. Voerman says:

  ll: Voerman is goed
  en Voerman doet
  alles zoals het wezen moet

  Is dit een argument?

 72. Kariz says:

  Laten jullie het ff weten wanneer greece exit is?

  😉

 73. Kariz says:

  Voerman: Dat de prijzen zonder HRA gaan dalen is een aanname op dit log, maar is niet aantoonbaar omdat de HRA nog steeds bestaat.
  Bovendien zou afschaffing van HRA m.i. eventueel pas op lange termijn effect hebben op de huizenprijzen; daar hebben de kopers van nu en nabije toekomst niets aan, kost ze alleen maar geld. Nog nooit een onderbouwde prognose gezien op het effect van afschaffing van HRA. Voor alle duidelijkheid, ik heb persoonlijk geen belang bij HRA; voor mij niet van toepassing.

  ‘De prijzen gaan dalen…’ Welke prijzen bedoel je: vraagprijzen of daadwerkelijke transacties.

  HRA is een schuldenhefboom. Vervalt deze dan kun je minder lenen.

  Minder lenen bij het huidige prijsniveau betekent 2 dingen.

  1. geen transacties.
  2. prijsverlagingen.

  Beide zie je nu al. Afschaffing HRA zal dit versnellen. Dat is geen aanname maar gewoon logisch nadenken. Hoeveel ‘prognose’ wil je hebben? Dit zijn de feiten.

  En het kost de kopers v.d. toekomst niets natuurlijk! Het is juist goed voor ze.

  We huren rustig voort…

 74. Voerman says:

  Adamus: June 2012 om 8:57 am Adamus(Quote) (Reply)

  ll:
  Voerman is goed
  en Voerman doet
  alles zoals het wezen moet

  Voerman’s hanselswijze is héél slecht voor de macro-economie

  Voermans handelswijze, denkwijze, leefwijze, alsmede voermans aanwezigheid op dit log heeft totaal geen invloed op de macro-economie. Datzelfde geldt voor alle medeposters op dit log. Macro-economisch handelen wordt door de politiek beinvloed. Voerman probeert alleen maar door meedoen op dit log te snappen wat de wereld van vandaag beweegt en voor op hol geslagen geesten een beetje relativiteit aan te brengen. Het dagelijkse handelen van voerman is heel micro in deze wereld en bestaat uit het dagelijks proberen een zonnestraaltje op te pikken en nabijen zoveel mogelijk te laten meedelen in de vreugde. Voermans grootste frustratie bestaat erin, dat hij dagelijks allert moet zijn, dat de politiek geen schaduw werpt over zijn kleine gebiedje.

 75. tinus says:

  Kijk, dat Betty een domme gans is, zie je snel.

  Maar wat moeten we nou met een econoom die denkt dat de daling in de toekomst op de decimaal nauwkeurig valt te berekenen (17,6%).

 76. Frans says:

  Zeer aanbevolen om te luisteren: een Nederlandse econoom die zinnig praat over de schuldenproblematiek: zeer uitzonderlijk.
  rtl.nl/components/…iet-terugbetaald.xml

 77. Frans says:

  tinus: Kijk, dat Betty een domme gans is, zie je snel. Maar wat moeten we nou met een econoom die denkt dat de daling in de toekomst op de decimaal nauwkeurig valt te berekenen (17,6%).

  Goede opmerking. Belachelijk inderdaad: een econoom die echt niet nadenkt! 17,5% is al te nauwkeurig, laat staan 17,6. Komt natuurlijk uit de computermodellen gerold, en wordt zonder na te denken opgeschreven.
  Wetenschappelijk is het FOUT om in de weergave van een getal ten onrechte een precisie te impliceren.

 78. Voerman says:

  Floor: Voorlopig handelt Angela zoals het een goed huisvrouw betaamt.
  Wanneer Duitsland de grootste berg geld in moet brengen dan wil ze ook de grootste berg zeggenschap hebben.

  Maar goed, dat het verleden van Angela’s “huishouding” een beetje beladen is. Anders zou zij allang aan die Belg gevraagd hebben om na te denken over een Europese krijgsmacht.

 79. De ontwikkelaar says:

  Kan iemand mij uitleggen waarom de VVD tegen meer Europa is, d.w.z. tegen afstaan bevoegdheden, als dat er voor zorgt dat Nederland op de vingers wordt getikt als er partijen meer willen uitgeven dan is toegestaan?

  Het betekent dat links geen beloftes kan waarmaken gefinancierd met oplopende overheidsschulden.

  De VVD zou daar garen bij kunnen spinnen.

  Of betekent het dat de vvd-stemmer dat niet begrijpt?

 80. Voerman says:

  Kariz: We huren rustig voort…

  Mijn antwoord op dezelfde theorie van Steven een paar posts terug geldt ook voor jou. Huur echter rustig voort, je hebt de tijd.
  Het bevreemd mij overigens in hoge mate, dat de HRA zo hardnekkig het belangrijkse bindmiddel op dit log blijft.
  Waarschijnlijk daarom, dat elke afwijkende mening tav HRA als bedreigend ervaren wordt.

 81. Voerman says:

  De ontwikkelaar: Kan iemand mij uitleggen waarom de VVD tegen meer Europa is, d.w.z. tegen afstaan bevoegdheden

  Ik hoop, dat dat zo is omdat de VVD begrijpt, dat in dat geval Nederland nog verder financieel uitgekleedt wordt om de knoflooklanden in de club te houden.
  Ben bang, dat zij een andere vunzige reden hebben.

 82. Floor says:

  De ontwikkelaar,

  Rutte en de VVD zijn beiden een beetje de weg kwijt vermoed ik want ondertekening en ratificatie van het ESM verdrag betekend zo ongeveer dat je alle bevoegdheden kwijt raakt.
  Denk ook niet dat we naar die Haagse clowns moeten luisteren, Nederland loopt aan het handje van Duitsland, luister dus maar wat het antwoord van Angela is op iedere oprisping van uit de PIIGS, Frankrijk en zelfs Brussel.

 83. Harry Nak says:

  Nee nouw wordt ie mooi………….
  Lachen lachen Betty de Hoer (H=B) van de Banken Makelaars .
  Betty de H… zegt:
  1)Gestudeerde economen hebben geen kennis van economie
  2)de politiek stuurt te pas en te onpas tegen economische wetten in.
  3)VVD is voor markt reguliering.
  4)Betty de H… en Vvd doen alles eraan nu zieltjes te winnen prinziepes staan op de laatste plaats.

  Conclusie :Bedankt Betty de H. nu zie ik pas hoe ziek de politiek is.En moet ik vaststellen dat jullie een totale plan economie willen stelletje vvd comunisten .
  VVD het wordt tijd om Betty eruit te smijten maar den wel door de gesloten deur

  .

 84. Harry Nak says:

  VVD communisten Plan economie, rode sokken .Economie naar je hand zetten.Geld verbranders

  Betty go home …………………
  Denk aan al die arme gezinnen met kinderen die 2 keer te duur huis moeten kopen en nooit de hypotheek kunnen opbrengen

 85. Adamus says:

  Voerman: Maar goed, dat het verleden van Angela’s “huishouding” een beetje beladen is. Anders zou zij allang aan die Belg gevraagd hebben om na te denken over een Europese krijgsmacht.

  Krijgsmacht?
  azizonomics.com/20…e-absurdity-of-nato/

 86. Adamus says:

  Voerman: Ik hoop, dat dat zo is omdat de VVD begrijpt, dat in dat geval Nederland nog verder financieel uitgekleedt wordt om de knoflooklanden in de club te houden.
  Ben bang, dat zij een andere vunzige reden hebben.

  Verwevenheden en baantjes 😉 http://nl.wikipedia.org/wiki/Atzo_Nicolaï

 87. Adamus says:

  Floor:
  De ontwikkelaar,

  Rutte en de VVD zijn beiden een beetje de weg kwijt vermoed ik want ondertekening en ratificatie van het ESM verdrag betekend zo ongeveer dat je alle bevoegdheden kwijt raakt.
  Denk ook niet dat we naar die Haagse clowns moeten luisteren, Nederland loopt aan het handje van Duitsland, luister dus maar wat het antwoord van Angela is op iedere oprisping van uit de PIIGS, Frankrijk en zelfs Brussel.

  Sterker een pagtij zonder visie, zelfs nooit gehad, ook niet onder Wiegel; de man van het verbond van zorgverzekeraars o.i.d. -in ieder geval iets met ons geld.

 88. Adamus says:

  Willen we de IJslandroute? Ieder voor zich en dus ook afzonderlijk failliet. Ieder land zijn “Kees de Jager” die zegt dat we op het verlies verdienen en per land wordt bij decreet de (hypotheek)schulden vrijgescholden.

 89. tinus says:

  Waarom zou de VVD mevrouw de Boer uit de partij moeten knikkeren?

  Betty is de beste persoon op deze positie.

  Feit is dat de zware staatsinmenging op de huizenmarkt zich niet leent met liberale principes.

  Feit is ook dat de staatsinmenging op de huizenmarkt zorgt voor negatieve economische verstoringen.

  Dan zet je als partij toch niet iemand op die post die dit ziet en met zichtbare moeite de onjuistheden en kromme rederingen uit zijn mond laat komen?

  Of nog erger, tijdens een radio-interview zich laat ontvallen dat de econoom een punt heeft?

  Nee, dat doe je niet, je zet iemand neer als Betty, die zo nodig zal pleiten dat de zon opkomt in het westen en ondergaat in het oosten.

  En dat allemaal voor electoraal gewin…van de partij die zo prat gaat op prudent overheidsbeleid.

 90. Peter2 says:

  Kariz: We huren rustig voort…

  Met het volste vertrouwen in onze woningcoöperaties die met miljarden speculeren, afkomstig van een veel te hoge huurprijs.

  Gemeten aan koopwoningen dan weer niet altijd dankzij subsidie, maar ja de prijzen van koopwoningen worden op verschillende manieren bepaald door gemeenten. Via grondverkoop, bestemmingsplannen en grondspeculatie!

  Dus we hebben corrupte centrale huur planners aan de ene en socialistische gemeente clubjes aan de andere kant die de koopprijzen bepalen.

  Dit kan denk ik enkel opgelost worden met een complete crash van de machtsstructuren. Maar door de huidige politiek ideologische propaganda en economische ongeletterdheid van de Nederlander zal wat erna komt waarschijnlijk niet beter zijn.

  Decennia van erbarmelijk slecht onderwijs en centrale planning maakt dat we in een orwelliaanse woon-wereld leven waar mensen meer dan de helft van hun netto inkomen aan wonen kwijt zijn.

  Maar toch zullen die mensen eerder steun verlenen aan de daders die het huidige systeem beheren en de bevolking arm maken, dan zich van deze mensen afkeren.

  Zo is het ronduit schrikbarend dat in NL na constant bewijs dat centrale planning faalt en corruptie in de hand werkt een groot deel er geen genoeg van kan krijgen en voor partijen gaat als de SP. Een partij die het liefs alles centraal geregeld ziet worden langs haar ideologische gronden. Niet dat andere grote alternatieven zo veel beter zijn overigens…

  We are doomed!

 91. Adamus says:

  Peter2,

  Totale crash biedt grond om in één keer alles te centraliseren. We hebben dan wel slechte scholing gehad, maar overnacht is de klus geklaard. Samen met Amerikaanse militaire IT’ers waar we op Soesterberg mee “samenwerken” -wat er op een beeldscherm van 100m2 veel te genieten 🙂

 92. Adamus says:

  Adamus,

  Viel iets tussenuit: wat valt er veel…..etc.

 93. Harry Nak says:

  Nee nouw wordtie mooi…..
  Je hebt gelijk tinus Betty de Boer Moet op zijn plaats blijven. Zo’n oliefant in een porselein kast doet ons de ogen openen . En haar brutaliteit is ongelooflijk. En haar verstand gelukkig niet groter is als een erwtje.
  Het is een typisch voorbeeld van een politikus zonder moraal die zeer typerent is voor de tijden waar we nu leven. Veel van zulke mensen in de politiek trekken waarscheinlijk in de toekomst wel mensen aan die het gepruts niet meer aan kunnen zien .En de hopelijk wel moed en kracht en koerage hebben om iets positief te doen voor nederland in plaats van zelf hun zakken vullen

 94. jim says:

  Of topic misschien, alhoewel…

  De gemeente Amsterdam heeft 750.000 euro beschikbaar gesteld voor een uitgebreide herdenking van het slavernijverleden in 2013. Omdat het dan 150 jaar geleden is…

  Dat iedereen slaaf van de banken is heeft er niets maar dan ook helemaal niets mee te maken natuurlijk!

  Betalen die er aan mee, die banken? Waren het niet de banken die de Apartheid steunden! ABN-AMRO onder meer in de 80er jaren. Voordat ze doorhadden dat het ‘onhandig’ was?

  Waarom moet dat zoveel kosten en waar gaat dat geld naartoe?

  Het stadsdeel Amsterdam Oost verhuurde afgelopen konninginnedag de publieke ruimte, het Oosterpark waar traditioneel het Keti Koti festival wordt gehouden aan het Loveland festival. Een dance-event. Toegang +/- 10 euro pp.
  Weg met die kindertjes die een instrument bespelen.
  Plaatjes draaien! Boze buurtbewoners, echtpaar 70+ die door het park naar huis wilden de toegang geweigerd, amok, meteen 5 beveiligers (van die sportschooljongens) erbij. Heb het overgens gefilmd.

  Op 22 Juli is het weer zover.
  Park (publieke ruimte) opnieuw verhuurd aan het Appelsap festival. Appelsap heet zo omdat ze dan biologische appelsap verkopen (De pillenslikkers drinken natuurlijk geen alcohol). De ideologische vlag op de modderschuit.

  Slimme marketing van die grootverdienende lui in de vermakelijkheidsindustrie die zich ‘handig’ als ‘culturele voorhoede’ presenteren. Vriendjes? Ja zat, ook op Facebook en andere nieuwe media! Naast de officieele legitieme Reclameborden zitten de betaalautomaten, lantaarnpalen, prullenbakken, metrostations en stoplichten inmiddels volgeplakt met promotie stickers. Hun guerilla marketing.
  En ze krijgen subsidie van… Het stadsdeel (ons).
  Mooie boel!

  Het Stadsdeel als pooier! Hoeveel zou ze dat opleveren? Kom ik niet achter. Ze hebben nog wat financieele tegenvallers mbt MuzieQ goed te maken natuurlijk. Een ontredderd half plat gereden park achterlatend. Maar binnenkort gaan ze het renoveren.

  Gisteren nog even gecheckt. In dit stadsdeel zijn nu 8 sociale huurwoningen beschikbaar via woningnet. Wel urgentieverklaring nodig. Schrijf je in ben je over 8 jaar aan de beurt als je niet ziek of gehandicapt bent.

  Vraag je af wie er op de feestjes komen. In de openbare publieke ruimte. Slaven?

  De sociale huur slopen in Amsterdam Oost? Het kan met premiekoopwoningen ervoor in de plaats. Juist nu! In mijn straat woco De Key doet funderingsonderzoek bij huizen in het blok een gat van meters diep en leegpompen. Omdat er op de hoek gebouwd gaat worden. Koopwoningen natuurlijk en dan moet er geheid worden. Dat ze op de hoek gaan bouwen komt omdat er 5 jaar geleden 2 sociale huurwoningen zijn gesloopt omdat er iets mis zou zijn geweest met de fundering. Er is toen geen spade in de grond gegaan! Slechts mooie verhalen van bouwtechnische deskundigen. Het was en is van een projectontwikkelaar en staat op eigen grond. Tamelijk uniek in Amsterdam.

  Geen tijd en zin voor ‘n wob procedure maar het stinkt. Alles heeft een onderkant. Veel te druk met overleven in dit slavenbestaan.

 95. jim says:

  Off topic
  Maar toch… vanwege het ontrollende drama in Syrie.

  ‘Five minarets in New york’ uit 2010 van de Turkse regisseur en schrijver Mahsun Kirmizigül. Actueel, of liever universeel. Prachtig indrukwekkend acteerwerk en plot. Wraak als slechte raadgever. Daar hoef je niet religieus voor te zijn, het kan ook traditie zijn en vanuit andere overwegingen of filosofien geinspireerd. Over vooringenomenheid. Menselijk drama dat tot nadenken stemt. Denk niet dat Geert Wilders hier een boodschap aan heeft.
  http://www.imdb.com/title/tt1686039/
  Als ‘The Terrorist’ op youtube deze film.

 96. jim says:

  Ik ken een bevriende Syrier die zijn moeder geen geld meer kan sturen vanwege het bankembargo!
  Waanzin!

 97. nhz says:

  Frans: Zeer aanbevolen om te luisteren: een Nederlandse econoom die zinnig praat over de schuldenproblematiek: zeer uitzonderlijk.

  ik vind het helemaal geen zinnig verhaal, want het betekent dat we de mensen die groot gokten en daarmee de wereld financieel in de vernieling hielpen (niet alleen de banksters maar ook de scheefleners en vele andere financiële kleuters) rijkelijk gaan belonen. Laat me raden, is deze oencoenoom lid van de PvdA of van de SP?

  Floor: Rutte en de VVD zijn beiden een beetje de weg kwijt vermoed ik want ondertekening en ratificatie van het ESM verdrag betekend zo ongeveer dat je alle bevoegdheden kwijt raakt.

  ach, als het ESM doorgaat zijn er weer volop vette baantjes te verdelen in de Eurocratie; te beginnen voor het corpsballetje himself.

  Adamus: Sterker een pagtij zonder visie, zelfs nooit gehad, ook niet onder Wiegel;

  ik zie volop visie: zakken vullen!

  Peter2: Maar toch zullen die mensen eerder steun verlenen aan de daders die het huidige systeem beheren en de bevolking arm maken, dan zich van deze mensen afkeren.

  hoe zat het eigenlijk, is die villa van 5 miljoen van baasje Staal al afgebrand nadat hij de NL belastingbetalers en huurders 2 miljard afhandig gemaakt heeft? Werk aan de winkel (dit vooral voor wie straks op de Antillen op vakantie gaat, vereer het boegbeeld van de NL PvdA elite met een bezoekje en laat een souvenir achter).

  jim: De gemeente Amsterdam heeft 750.000 euro beschikbaar gesteld voor een uitgebreide herdenking van het slavernijverleden in 2013. Omdat het dan 150 jaar geleden is…

  hier in Middelburg gaat daar denk ik ieder jaar wel zo’n soort bedrag aan op; iedere keer opnieuw een buslading van ‘slachtoffers’ die uit verre landen worden ingevlogen, met gratis hapjes enz. enz. Goede business voor een selectie groep excuus-ondernemers. Momenteel hebben we hier trouwens ook weer ‘Southpark’ en al die andere festiviteiten die de moderne vorm van slavernij in stand willen houden door het allemaal als een groot feest te presenteren; het gaat er in als koek …

 98. nhz says:

  jim: Ik ken een bevriende Syrier die zijn moeder geen geld meer kan sturen vanwege het bankembargo!

  ziek maar als het daar nou bij bleef .. naar diverse landen in o.a. Zuid-Amerika kun je ook al jaren geen geld meer overmaken, dankzij de bemoeienis van Obama en zijn rakkers. Iedereen die niet pro-USSA is is een ‘terrorist’ en kan dus op ieder gewenst moment geelimineerd worden, liefst door een target drone zodat niemand er wat van durft te zeggen en je altijd kunt doen alsof het door een software foutje kwam. Het is nu wachten op de mededeling dat alle target drones uit Afghanistan, voordat ze definitie naar Zuid-Amerika verplaatst worden, even mogen oefenen in de buurt van Turkije. Als de talkingheads van onze media en Henk&Ingrid het volkomen normaal vinden dat een bemande bommenwerper ruimschoots de grens van een niet-bevriende natie overschrijdt (tuurlijk mag je daar niet op schieten, zouden wij ook niet doen!), dan zullen ze wel in feeststemming zijn als de drones straks gaan huishouden in Syrie, en gelijk nog even verderop waarschijnlijk 😎 Tijd dat de Russen weer even met de GPS coordinaten van het spul gaan rommelen 😉

 99. maria says:

  In Duitsland kan het gezegd worden en wordt het ook nog vermeld, dit in tegenstelling tot Nederland.

  Pimco in Duitsland:

  spiegel.de/wirtsch…egehen-a-841237.html

 100. maria says:

  In der Spiegel online uberhaupt onthutsende verhalen over huiseigenaren in Spanje en de armoede in Griekenland.

  Hoe is het mogelijk dat deze verhalen amper de pers in Nederland halen? Te confronterend?

 101. Frans says:

  @ maria 92: dat zeg ik al jaren….

 102. Frans says:

  @nhz 90: ?????????????
  Je hoort andere dingen in het verhaal dan ik.

 103. Shake'mOut says:

  @ Maria: er zijn minimaal drie factoren waarom we de realiteit niet zullen horen in de Nederlandse media maar wel in de Duitse:

  1 de Duitse vastgoedmarkt is niet zo rot als de onze en de subsidieleaserszogenaamdeeigenarenvankoopwoningen moeten tegen dit soort stemmingmakerij beschermd worden
  2 de verkiezingen komen eraan en jan keynes de jager (jagen doen we in het bos) wil een baantje veilig stellen
  3 Betty de Boer

  (de laatste is letterlijk en figuurlijk een grap)

 104. Shake'mOut says:

  theaustralian.com.…ay3x58-1226409858066

  Zelfs aan de andere kant van de wereld vragen ze zich af wat die incompetente eurofielen waar wij voor gekozen hebben (hahaha) eigenlijk uitvoeren… Mooie referte aan de titel van dit topic past hier. Zucht.

 105. Voerman says:

  Heel vaak gaat het verwijzen naar het volgnummer van een post mis, omdat die volgnummers tussentijds gewijzigd worden.
  Beter is het om bij een commentaar nav een posting te klikken op (quote) en vervolgens je tekst in het reactievenster te schrijven.
  Zie het echt heel vaak (misschien wel meestal misgaan.

 106. hugo says:

  dalen: “Wie weet hier meer van ? Target2, de doodgezwegen alles vernietigende tikkende tijdbom in Europa?”

  Wat wil je weten Dalen? Tussen de Europese CB’s is een grote onbalans. DL CB ca 900 miljard, NL ca 60 miljard. Gewoon een extra LTRO, ESM, EFSF, Swapline of hoe je het ook wil noemen. Europese CB’s settelen niet….

  Kariz: Laten jullie het ff weten wanneer greece exit is?

  Zodra op jouw kosten de Griekse elite niet meer wordt omgekocht, makkelijk. Toch leuk te zien dat er iemand is die het fijn vind om uitgebuit te worden. Berlusconi al gehoord trouwens? Ik wil ook geld anders gaan we naar de Lire. Inzet voor de verkiezingen.

  Adamus: Willen we de IJslandroute?

  Ja graag, waar kan ik tekenen? Is heel goed gegaan aldaar. Dat in tegenstelling tot Griekenland… Tja daar hebben ze een president die het volk boven eigen graaien stelt.

  maria: Hoe is het mogelijk dat deze verhalen amper de pers in Nederland halen? Te confronterend?

  Excuus luie Grieken moet in stand worden gehouden om de shock doctrine verder te kunnen uitrollen. Al meegekregen dat de medische sector is ingestort en dat energievoorziening in gevaar aan het komen is?

 107. Dawg says:

  Frans:
  Zeer aanbevolen om te luisteren: een Nederlandse econoom die zinnig praat over de schuldenproblematiek: zeer uitzonderlijk.
  rtl.nl/components/…iet-terugbetaald.xml

  Eensch, en dat nog wel op rtl z.

 108. Dawg says:

  nhz: ik vind het helemaal geen zinnig verhaal, want het betekent dat we de mensen die groot gokten en daarmee de wereld financieel in de vernieling hielpen (niet alleen de banksters maar ook de scheefleners en vele andere financiële kleuters) rijkelijk gaan belonen. Laat me raden, is deze oencoenoom lid van de PvdA of van de SP?

  Is nog meer geld smijten naar instellingen of landen die in feite al failliet zijn dan geen struisvogelpolitiek die de verliezen alleen maar groter gaan maken?

 109. tufkaj says:

  @109, voerman

  Voerman:
  Heel vaak gaat het verwijzen naar het volgnummer van een post mis, omdat die volgnummers tussentijds gewijzigd worden.
  Beter is het om bij een commentaar nav een posting te klikken op (quote) en vervolgens je tekst in het reactievenster te schrijven.
  Zie het echt heel vaak (misschien wel meestal misgaan.

  Helemaal mee eens. Als quoten niet lukt gewoon ff pagina refreshen en bij volgende keer laden werkt het meestal wel.

 110. ll says:

  Jeetje, hebben we deze gemist ? De ondergang van het stenenrijk door Ewald Engelen.

  Olland sub-prime land
  Gevaar voor oekoenomie van Europa.
  etc.

  Precies wat dit draadje al jaren zegt 🙂 Is hij één van ons 😉 Lees en huiver…….

  ftm.nl/followleade…-het-stenenland.aspx

 111. maria says:

  Nee, hebben we niet gemist, gelezen en opgeslagen!

 112. tufkaj says:

  ll: Is hij één van ons

  Ik heb hem op tv weleens een gebaar zien maken dat op een vreemd dialect van de geheime groet leek. Ik weet het ook niet, er zijn zoveel slapende cellen door het land verspreid dat ik ze ook niet allemaal ken 😉

 113. Peter2 says:

  Frans:
  Zeer aanbevolen om te luisteren: een Nederlandse econoom die zinnig praat over de schuldenproblematiek: zeer uitzonderlijk.
  rtl.nl/components/…iet-terugbetaald.xml

  Nee, echt snappen doet de man het niet. Ook totaal geen zelfreflectie, wat beschamend is voor een wetenschapper. Niet dat hij op alle punten ernaast zit, maar zodra hij in oplossing gaat praten dan zie je als snel hoe faliekant fout hij zit met zijn denken.

  Zo stelt hij dat een stabiele inflatie van zo’n 3 procent (liefst hoger) goed is omdat schulden dan automatisch zouden verdwijnen.

  Hiervan kan een brugklasser die nog niet “vergiftigd” is al zien dat dat niet klopt. Bij zo’n stabiele inflatie wordt bij leningen de rente navenant hoger gezet ter compensatie. Met als resultaat dat dat er blijvende hoge besteedbare inkomsten schade is bij degene die leent. Veelal zijn de rentes nog variabel ook!

  De extra hoge kosten worden net als met HRA gewoon verdeeld tussen de schuldenaar en de spaarders met reserves elders die niets met de transactie te maken hebben. Ten bate van de banken wel te verstaan!

  Mensen geen vermogen opbouwen anders dan via schuld met hoge rente erop. Enkel de banken kunnen dat en dus is er dan een monopolie op welvaart in de handen van de banken!!!

  Verder wordt zoals we nu ook zien het hele systeem kwetsbaar omdat niemand nog klappen op kan vangen zonder direct beschikbare of inbare reserves.

  En dan waagt hij het nog even om Keynes en macro economen op die leer geschoeid in zijn algemeenheid op een voetstuk te plaatsen. De grootste reden dat we in een grote financiële crisis zitten is juist door de slechte prikkels die zij als oplossing aandragen.

  Als sparen niet werkt om vermogen op te bouwen en het altijd goedkoper is met krediet te werken, dan krijg je casino kapitalisme en overheids socialisme. Die verdomde klootzak heeft het nota bene al die jaren gestimuleerd! Het maakt daarbij niet meer uit waar je geld in stopt, het is altijd het risico te nemen er en er zelf iets mee doen. BUBBELS!

  Gezonde rendabel ideeën die investeringsgeld nodig hebben krijgen in zo’n stelsel zeer zware concurrentie van alle flut projecten die nooit en te nimmer rendement zullen dragen. Hiermee verdwijnt economische kracht en welvaart in een socialistisch afvoerputje aangezien de lasten van die slechte beslissingen door het collectief gedragen worden.

  Maar goed, we weten waar het vandaan komt. Die Hans de Geus is ook zo’n communist en gebruikt zijn positie om even een kameraad te laten komen spreken.

  Gevaarlijk zo’n man, op zo’n plek!

 114. jodha says:

  Mevr. De Boer heeft geen idee wie het geld drukt, en wie er derhalve meer macht krijgt als bij een crisis het onderpand richting banken stroomt. Op deze manier worden mensen van de wereld slaaf van de bank, worden landen slaaf van de bank, krijgt de bank dus geheel zeggenschap over he land. Dit is geen electoraal systeem meer, maar een full spectrum dominance principe waarbij de mensen van dit stukje aardbodem zelf niet meer zeker zijn of ze in de toekomst wel voldoende gezond eten krijgen.
  Betty de Boer heeft geen kennis in micro-economie, niet in macro-economie, en niet in de historie incl ontstaan van centrale banken. Ze is waarschijnlijk best lief maar heeft te weinig kennis om het spel te begrijpen.
  Enige jaren geleden werd er binnen Clingendael met teleurstelling gesproken over het niveau van het buitenland klasje. Dit was de trend in de hele NL politiek. Helaas.
  Betaal schulden af, en druk je diensten niet in geld uit als dat niet noodzakelijk is.

 115. Floor says:

  @Il
  Tja, financiëele geografie, wat is dat nu weer voor een kut studie?

 116. Pinball says:

  @artikel

  Hans de geus begrijpend zou ik zeggen dat een economie valt of staat bij een goed functionerende vastgoedmarkt!

  Ik kom veel in Duitsland, maar Duitsers zien een woning niet als belegging waar je geld aan moet verdienen, maar iets waar je juist je leven goed kunt doorbrengen.
  Het zal denk ik tijd worden dat we in Nederland een woning weer gaan zien als een erfstuk voor de familie.

  De zogenaamde starterswoning is in Duitsland niet bekend, dat is iets waar ze in Nederland over na zouden moeten denken.

  Wat Hans de Geus dus ziet in zijn grafiekje is het cultuurverschil tussen de woningmarkt in Duitsland en Nederland.
  De Duitsers zien een woning als gewoon koopwaar, niet als belegging waar je winst op zou moeten maken.

 117. Voerman says:

  jodha: een full spectrum dominance principe waarbij de mensen van dit stukje aardbodem zelf niet meer zeker zijn of ze in de toekomst wel voldoende gezond eten krijgen.

  “Stukje aardbodem” , dat is een opvatting die voerman aanspreekt. Ik ben kortelings een paar weken in een Arabisch land aan het werk geweest om mijn gedeeltelijk geroofde pensioenrechten voor een aantal jaren te compenseren.
  Inderdaad, terugkomen daarvan gaf niet meer het gevoel van een thuiskomst. Ook Nederland is me ontstolen en ik weet geen manier om dat te compenseren. Bedankt politiek!
  Niet te lang getreurd, op de leeftijd van voerman kan je ongestraft gevoelsmatig in het verleden leven, nog niet te verwarren met dementie!

 118. Voerman says:

  Pinball: Het zal denk ik tijd worden dat we in Nederland een woning weer gaan zien als een erfstuk voor de familie.

  Goed gezien, moet jenem wel afbetaald hebben!

 119. Floor says:

  Pinball,

  En daar sla je precies de spijker op de kop, wij hebben de afgelopen 20 jaar helemaal niets geproduceerd en moesten het dus van de huizensector hebben om te kunnen groeien en te blijven consumeren. Al het andere hebben we namelijk in de uitverkoop gegooid.
  Duitsland is daar iets zuiniger en slimmer mee omgegaan en ziedaar het verschil. Niet dat het ze gaat redden hoor, no way, we are all doomed, maar dat is wel de rede dat ze momenteel net iets langer de poot stijf kunnen houden.

 120. lexion says:

  Huizenprijzen in Duitsland zijn op acceptabel niveau. Maar duitse banken zijn super kwetsbaar, omdat ze zoveel hebben uitgeleend aan zuidelijke landen. En de duitse staatschuld is toch ook hoog. Maar die Duitsers laten zich hopelijk niet kisten.

 121. maria says:

  En opnieuw lig Finland dwars wordt er gesteld.

  volkskrant.nl/vk/n…and-van-Cyprus.dhtml

  Finland ligt niet dwars, daar zitten mensen met, wat zullen we zeggen, boerenverstand, net zoals in Ijsland!!!!!

  Hadden we daar een klein beetje van in onze 1e en 2e Kamer in plaats van de duur klinkende studies die dus geen ruimer zichtsveld opgeleverd hebben.
  Zonde van onze belastingscenten geweest, die studies!

 122. KoophuisXXL says:

  Waarom heeft Duitsland A+ en NL AAA?
  Ik kijk regelmatig naar de Duitse actualiteit, ook daar zijn complete gemeentes bankroet door rente speculatie. En de Duitse banken zitten zwaar in derivaten.

 123. KoophuisXXL says:

  Boeren verstand in Ijsland? Waar komt dat geld dan vandaan? De financieele sector of een paar geknuppelde zeehondjes?

 124. Shake'mOut says:

  Van provincie Noord-Holland meen ik 😀

 125. Shake'mOut says:

  Koophuis, alles wat in noord-holland niet bij dirk scheringa was Ondergebracht lag in ijsland 😀

 126. Oeps says:

  KoophuisXXL,

  Het is Egan-Jones die Duitsland afwaardeerd naar A+.
  Moody’s, S&P en Fitch hebben Duitsland nog op AAA :

  boston.com/news/wo…xi2IExf2N/story.html

 127. Adamus says:

  Voor de deflationisten -die de “snelle jelle”ontbijtkoek bij AH per plakje kopen in de bonus.

  Currency induced cost push inflation will make the velocity of money explode when it occurs in full. It will be the fastest spike up in history. It will be a currency, not business activity event.

  Your geniuses are not that intelligent. They have no clue of the impact of currency induced cost push inflation. Thanks, but I do not need your lesson on Velocity of Money. It has been well considered and researched in past situation of similar occurrences.

  I got lesson on Velocity of Money many decades ago from the Chicago School. Don’t piss off old guys who are widowers as we have nothing to risk. Stay with your historian that used the gold gang for his own purposes, and now is kissing the ass of who he next wants a favor from.

  By the time your beloved chart shows you the spike the entire event will be over and you will find yourself in a strange new world you do not understand.

  How the hell can you think that I failed to consider the Velocity of Money?

  Jim

  jsmineset.com/2012…27/jims-mailbox-971/

 128. Adamus says:

  Voerman:
  Heel vaak gaat het verwijzen naar het volgnummer van een post mis, omdat die volgnummers tussentijds gewijzigd worden.
  Beter is het om bij een commentaar nav een posting te klikken op (quote) en vervolgens je tekst in het reactievenster te schrijven.
  Zie het echt heel vaak (misschien wel meestal misgaan.

  Het is een zootje ook qua snelheid. Twitteren gaat sneller -zie admin 😉

 129. Adamus says:

  Floor:
  @Il
  Tja, financiëele geografie, wat is dat nu weer voor een kut studie?

  Kun je misschien beleidsmedewerker projectontwikkeling duurzaamheid bij de rijksoverheid mee worden?

 130. Adamus says:

  Voerman: Proost!
  Maar met alle respect, voerman is een simpel mens, maar gelooft in zijn recht op een afwijkende mening tot zijn ongelijk is onderbouwd, liefst in eenvoudige taal.
  Laten wij er beiden nog eentje nemen.

  Tja, ik kom nu tachtigers tegen die als oud indiëganger zeggen dat ze genaaid zijn. Hoezo “ttoen het nog een leger was”: is het nooit geweest. Een speeltje. Nou ja, op de Grebbenberg misschien 🙁

 131. ll says:

  Wilt u s.v.p. alles even inleveren ? 😉

  ftm.nl/followleade…spelen-met-vuur.aspx

 132. maria says:

  En Il deze dan op ftm:

  ftm.nl/copypaste/b…gantische-boete.aspx

  Voor diegene die dacht dat de bank het goed met ons voor had. Het best belang is eigen belang, nietwaar!

 133. Floor says:

  @maria
  Heb ik hier nog een leuk artikel voor je over Bank of America, leest heerlijk weg, op pagina 3 wordt trouwens ook even gerefereerd aan die Libor scam.
  rollingstone.com/p…ked-to-fail-20120314

 134. Adamus says:

  Zodra op jouw kosten de Griekse elite niet meer wordt omgekocht, makkelijk. Toch leuk te zien dat er iemand is die het fijn vind om uitgebuit te worden. Berlusconi al gehoord trouwens? Ik wil ook geld anders gaan we naar de Lire. Inzet voor de verkiezingen.

  Die hoeft niet te worden omgekocht, die is al afgekocht. Alles wat maritiem is betaald nergens aan mee?

 135. Adamus says:

  Floor,

  BoA de baas van “Ludwig” 🙂

 136. Adamus says:

  ll,

  Sociaal contract! Duisenberg -geen idee wat die bancaire hoogvlieger uitgespookt heeft.

 137. nhz says:

  Adamus: Kun je misschien beleidsmedewerker projectontwikkeling duurzaamheid bij de rijksoverheid mee worden?

  duurzaamheid daar heeft onze overheid geen enkele behoefte aan; maar misschien is er een vacature voor duurheid beleid, dingen duurder maken daar zijn ze een kei in die rijksambtenaren.

  ondertussen: de dag is nog jong, maar er is alweer 2% van de pleuro af dus wie weet hoe het eind van de dag staat. De AU en NZ$ bereiken vandaag een nieuwe all time high t.o.v. de pleuro, en dat terwijl de commodities de afgelopen maand fors gedaald zijn. Kun je nagaan hoeveel moeite er gedaan wordt om het de EU multinationals (voorop die in Duitsland) naar de zin te maken. Gollum zal wel trots zijn dat ze met hun praatjes zo 20% van de euro afgesnoept hebben in een paar maanden tijd.

 138. Cinelux says:

  rtl.nl/components/…t-geleidelijk-af.xml

  Hier zakt je broek toch van af !

  Ik zelf huur voor opslag een leegstaand pand via een anti kraak organisatie.Ik volg deze markt al een aantal jaar en rij af en toe door industriegebieden om te kijken wat er leeg staat.In de hele regio Haaglanden komen er steeds meer grote kantoorpanden bij die leeg komen.De leegstaande panden staan al jaren leeg en worden bijna niet meer verhuurd.Ik kan geen 1 pand opnoemen die momenteel omgebouwd wordt tot appartementencomplex van de 50 a 60 panden die volledig leeg staan.

  Het enigste wat nog wel “redelijk” verhuurd wordt zijn de kleine panden met overhead deur.

 139. SchuurHuurder says:

  Cinelux,

  De werkgelegenheid neemt toe? Stijgende vraag naar kantoorpanden? Kantoren die omgebouwd worden? Je zou bijna denken dat dit persbericht sarcastisch bedoeld was.

  Welke functie/bestaansrecht heeft het EIB eigenlijk? Lijkt mij een mooi begin voor de komende ronde van bezuinigingen.

 140. TP says:

  S&P: aanpassing hypotheekrenteaftrek doet huizenprijzen dalen.

  Standard & Poor’s (S&P) verwacht dat de Nederlandse huizenprijzen in de nabije toekomst zullen blijven dalen, mede als gevolg van maatregelen om de hypotheekrenteaftrek geleidelijk af te schaffen.

  rtl.nl/components/…-dowjones1150297.xml

 141. Cinelux says:

  Waarschijnlijk heeft het EIB zelf belegd in commercieel vastgoed 😉

 142. Kariz says:

  Adamus,

  Paar maanden terug ging ik eens googlen op financiele geografie.

  Dan kom je dus op elke ‘hit’ bij hem uit…wat het is weet verder niemand

  Maar goed hij is hoogleraar. Wellicht voor 1,5 uur p/w. maar die titel is in de pocket.

 143. Voerman says:

  Adamus: Tja, ik kom nu tachtigers tegen die als oud indiëganger zeggen dat ze genaaid zijn. Hoezo “ttoen het nog een leger was”: is het nooit geweest. Een speeltje. Nou ja, op de Grebbenberg misschien

  Over dat soort onderwerpen kun je alleen meepraten als je veel tijd en respect in je bagage hebt.

 144. nhz says:

  Cinelux: Hier zakt je broek toch van af !

  ja, in Zeeland zou de leegstand maar 2% zijn. Nou, In Your Dreams!!! Massieve leegstand van kantoor- en bedrijfsruimtes ook hier, al meer dan 10 jaar trouwens. Over die flink aantrekkende werkgelegenheid zullen we het maar helemaal niet hebben, Crisis What Crisis voor de spindoctors bij EIB blijkbaar …

  Cinelux: Waarschijnlijk heeft het EIB zelf belegd in commercieel vastgoed

  Schuin tegenover mij staat al jaren een duur kantoorpand van de NVB (de bouwondernemers) te koop en te huur, leeg natuurlijk. Nooit een cent van de huur afgedaan, tekenend voor hoe er daar gedacht wordt. Ze willen het volle pond, en anders mag de belastingbetaler straks voor de schade opdraaien want bij dit soort lieden valt er nooit wat de halen als het fout gaat 🙁

  Voerman: Over dat soort onderwerpen kun je alleen meepraten als je veel tijd en respect in je bagage hebt.

  in tijden van oorlog is het eerste slachtoffer de Waarheid; tegenwoordig al lang voordat de oorlog begonnen is. Vrijwel alle oorlogen van na WOII zijn (bijna allemaal door het Westen, onze vrienden in de USSA etc.) uitgelokt of gestart onder leugens en valse voorwendselen; en daarvoor gebeurde dat ook al frequent. Recent weer in grote delen van Afrika, nu weer in Yemen, Syrie, straks in Iran. De media, het voetbalvolk en de militie-mannetjes slikken het allemaal voor zoete koek. ‘Goed dat er een leger is’, af en toe een flinke portie slopen is goed voor de oenconomie en om de schaapjes onder de duim te houden. Vooral ook bang blijven voor moslim terroristen enzo, doodeng allemaal, atoombom erop om zeker te zijn! En goed voor de werkgelegenheid bij de AIVD dus nog beter zo 😎

 145. De ontwikkelaar says:

  @134
  Met die laatste alinea raak je in Nederland wel een heel gevoelige snaar.

  Wij eisen wel excuses van de Jappen en de Duitsers maar historisch gezien zijn Nederlanders niks beter.

  Door Amerika uit Indonesie gegooid, Als laatste de slavernij afgeschaft, als zeeovers in de oost rondgevaren, veilige havens bieden in Joegoslavie en vervolgens hard wegrijden en als je veroordeeld wordt in beroep gaan want de VN is eindverantwoordelijk.

  Totaal schaamteloos.

 146. Cinelux says:

  NHZ: “Ze willen het volle pond, en anders mag de belastingbetaler straks voor de schade opdraaien want bij dit soort lieden valt er nooit wat de halen als het fout gaat”

  Inderdaad ze zijn alweer bezig met een sloopfonds op kosten van de belastingbetaler.Gokken zonder risico.
  Wanneer is Nederland failliet met alle garantiefondsen en vangnetten?

  Zie RTLZ “Een dag eerder werd bekend dat de overheid een convenant heeft gesloten met marktpartijen ter bestrijding van de leegstand in de kantorensector. Daarbij staan investeringen in verduurzaming en in de kwaliteit van kantoren centraal en wordt er gekeken naar de vorming van een fonds ter bevordering van de sloop van kansloze kantoren.”

 147. Frans says:

  Reden voor het leeg blijven staan van kantoorpanden en het niet willen verlagen van de huren is naar mijn mening dat dit de balansen van onder andere banken zou verstoren: extend and pretend, dus net doen of de waarde van het pand nog datgene is wat op de balans staat. Ook lagere huren is toegeven dat de economische waarde van een pand lager is geworden.
  Van hetzelfde laken en pak is natuurlijk de woningmarkt.
  Ik ben zo ongelofelijk stom dat ik op het volgende pas nu kom: niet alleen de politiek rondom de koopwoningen wordt zo gemanipuleerd dat het verlies door de banken niet hoeft te worden genomen, nee, het is ook de differentiaal zoals ik het zou willen noemen tussen kopen en huren waar natuurlijk door de manipulators wordt gekeken: je moet sowieso wonen, en dus is de differentiaal van belang: aan de andere kant van de vergelijking van de huizenprijzen staan de huurprijzen die kunstmatig hog moet worden gehouden!!
  (Vandaar de huurverhoging maatregelen!!!)
  Ben ik nu de enige die zo stom was om dit simpele gegeven pas zo laat echt 100% helder voor me te zien?
  Ik begreep wel bijna onbewust dat de huurprijs meespeelde in de “balans”

 148. Frans says:

  Nog even voor nhz en andere een heldere uiteenzetting (hoop ik):
  Bij de prijs van de huizen hebben de banken de DNB en de politici allemaal bijgedragen tot onverantwoordelijke prijsopdrijving.
  Met name de banken zouden als commercieele instelling een risico moeten lopen ten opzichte van de gegeneerde inkomsten, immers dat is het verdienmodel, en daarom wordt er rente geheven.
  Doordat de huizenbubbel inklapt wordt de prijs van een huis gehalveerd (stel). Als er echte marktwerking zou zijn, zouden bijna alle banken in onder andere Europa failiet zijn, maar ook landen.
  Doordat wonen (hetzij huren of kopen een noodzaak is, is er ook gedeelelijk een verantwoording van genoemede partijen die de prijsopdrijving (mede) hebben veroorzaakt.
  Goed, ik stel dat het dus volkomen redelijk is om ook voor huizenbezitters tot een vorm van gedeeltelijke schulden sanering te komen. Dit als compensatie van toegebracht financieel nadeel en leed.
  Het is volkomen onzin als de banken overeind worden gehouden, en er geen schuldreductie komt voor huiseigenaren, dit betekend immers dat het volk voor het buitensporige verdienmodel van de banken betaald, maar de banken naast deze volkomen onterechte compensatie ook nog eens het recht van bezit houdt op de onderpanden.
  Wel eens over nagedacht dat deze sfeer van overeindhouden van de banken, deze laatste het mogelijk maakt, nee zelfs wenselijk maakt, dat wanbetalers zo snel mogelijk uit hun huis worden gezet, en het huis tegen elke prijs snel wordt verkocht op de veiling? Zo snel mogelijk nu het nog kan in dit klimaat de verliezen pakken en ondersteund worden door “derden”.
  Uiteindelijk is er eigenlijk maar 1 partij die het bezuurt: het volk. Linksom of rechtsom. De bestuurders en de banksters zorgen wel voor zichzelf, zij maken immers de macht uit, en willen deze niet kwijt. Het enige is het volk uitkleden (kijk naar Griekenland) en het terroristische verdien model overeind houden.

 149. nhz says:

  De ontwikkelaar: Wij eisen wel excuses van de Jappen en de Duitsers maar historisch gezien zijn Nederlanders niks beter.

  helemaal eens.

  Cinelux: Inderdaad ze zijn alweer bezig met een sloopfonds op kosten van de belastingbetaler.Gokken zonder risico.

  ik doelde vooral op het feit dat het meeste bedrijfs vastgoed met enorme leverage gefinancierd is, vaak door schimmige BV’tjes die alle winst opsoeperen als het goed gaat, en in slechte tijden ploffen en de bank (= de belastingbetaler of kleine belegger) met het giga verlies laten zitten. Bij veel vastgoed gebeurt dat al als de waarde met 10% zakt, terwijl in veel gevallen 50% waardedaling nog optimistisch is.

  Cinelux: Daarbij staan investeringen in verduurzaming en in de kwaliteit van kantoren centraal en wordt er gekeken naar de vorming van een fonds ter bevordering van de sloop van kansloze kantoren.

  het enige wat centraal staat is nog meer geld toesluizen naar de schurken (Elco en zijn bende) die de ellende georganiseerd hebben. Iedere keer onder een andere noemer, maar het resultaat is hetzelfde.

 150. nhz says:

  Frans: Het is volkomen onzin als de banken overeind worden gehouden, en er geen schuldreductie komt voor huiseigenaren, dit betekend immers dat het volk voor het buitensporige verdienmodel van de banken betaald, maar de banken naast deze volkomen onterechte compensatie ook nog eens het recht van bezit houdt op de onderpanden.

  daar pleit ik ook niet voor; wat mij betreft moet de overheid alleen – linksom of rechtsom – de spaartegoeden garanderen aan gezien spaarders geen enkel alternatief hebben in dit systeem. En voor de rest gewoon allemaal failliet laten gaan, zowel banken (in eerste instantie hun obligatie- en aandeelhouders, en wat mij betreft ook de pensioenfondsen en alle andere instanties die de riante regelingen voor het geboefte garanderen). Maar dus ook de huiseigenaars: niks kwijtschelding. Als het handje onder de banken vandaan gaat (sporadisch gebeurt dat al trouwens, bijv. bij kleine obligatie houders) dan krijgt de bank een deel van de pijn van de bubble voor de kiezen, en de ‘huiseigenaar’ zijn eigen deel. Hoe ze het onderling verdelen maakt mij niet uit, als er maar geen cent spaar- resp. belastinggeld toegaat naar deze partijen; in tegendeel, spaarders en belastingbetalers zijn de afgelopen tien jaar al gigantisch gedupeerd zonder dat ze enig voordeel konden behalen in wat gaande was, dus daar mag nog miljarden compensatie voor komen.

  Frans: Wel eens over nagedacht dat deze sfeer van overeindhouden van de banken, deze laatste het mogelijk maakt, nee zelfs wenselijk maakt, dat wanbetalers zo snel mogelijk uit hun huis worden gezet, en het huis tegen elke prijs snel wordt verkocht op de veiling?

  ach kom nou, daar is helemaal geen sprake van. Huizen die eigenlijk geveild zouden moeten worden worden massaal, op kosten van vooral de belastingbetaler, uit de markt gehouden. Mede in het belang van de banken natuurlijk, omdat hun balans mooier lijkt zolang die pandjes niet verkocht worden. Ik denk dat juist als de banken hun eigen broek moeten ophouden veel huiseigenaars (de hopeloze gevallen) op straat zouden komen, én dat in veel gevallen (de iets minder hopeloze gevallen) de bank een deel van de lening zou kwijtschelden om tot een voor beide partijen haalbare nieuwe overeenkomst te komen. Nu is het in het belang van beide partijen om te doen alsof de neus bloed …

 151. Heiny says:

  Is het zo vreemd om te denken dat als de hra wordt afgeschaft, dat dan huizen idd 30(tot 42%) goedkoper worden?

  stel ik ben “nu” een starter die een hypotheek van 150k kan betalen… Dan zou met een afschaf van de hra toch ook plots 42% minder zijn (alt dit ineens zou gebeuren)

  Daar hoeven toch geen uitgebreide formules voor aan te pas komen?

 152. Frans says:

  @ nhz: volgens mij verschillen we in grote lijnen niet heel veel wat betreft opvatting.
  Tweede alinea: je hebt volgens mij daar tot nu toe gelijk ik, kan later veranderen.

 153. Peter2 says:

  Heiny,

  Het blijft een zeer vreemde gewaarwording je maximale leencapaciteit als maatstaf voor de prijs van een huis te nemen.

  Dat bij het vormen van een bubbel, tijdens economische groei en vooral met lage rente het zo heeft gewerkt, wil niet zeggen dat onder andere omstandigheden zo’n redenatie stand houd.

  Hiermee rekening houdend, zal de prijs verder moeten zakken dan je hier voorstelt.

 154. hugo says:

  Adamus: Die hoeft niet te worden omgekocht, die is al afgekocht. Alles wat maritiem is betaald nergens aan mee?

  Waarom denk je dat zij (en de rest van de elite) daar genoegen mee nemen? Ze zijn niet voor niets lid van de EU(ro) geworden. Met niets nemen ze geen genoegen. Dat is de afgelopen 250 jaar wel duidelijk in Griekenland. 50% van de tijd in default en als ze geld krijgen/lenen meteen roven en op de populatie dumpen. Is niets nieuws behalve dat het nu op de hele EU(ro) bevolking kan worden gedumpt. Mooi verdienmodel toch?

 155. tufkaj says:

  Laatste blinde vlekken van de fundateller zijn ingevuld door een mailer op mijn site 🙂
  woningmarktcijfers…od-funda-vanaf-2007/

  Kende de site van Floris nog niet. Kan vanaf nu zijn sheets terzijde leggen en genieten van de geneugden des automatisering. Floris neemt een deze dagen de gegevens ook op.

 156. Voerman says:

  Heiny: Is het zo vreemd om te denken dat als de hra wordt afgeschaft, dat dan huizen idd 30(tot 42%) goedkoper worden?

  Dat is een heel vreemde gedachtengang.
  Misschien dat dat resultaat over een aantal jaren bereikt zou kunnen worden, maar dan heb jij inmiddels al heel wat voordeel aan HRA gemist, terwijl je nu het volle pond voor je huis zou betalen. Ben het er mee eens, dat de HRA misbruikt wordt om grootverdieners te matsen. Reken er op, dat na een evt. afschaffing of aanpassing bijv. dmv een verneukeratief systeem aan vlaktax de grote jongens buiten schot blijven, terwijl jij daarvoor de rekening betaalt.
  Vind het teleurstellend, dat zelfs de meest begaafde posters op dit log dat niet doorhebben.

 157. Joost says:

  S&P: huizenprijzen in Nederland dalen verder
  volkskrant.nl/vk/n…d-dalen-verder.dhtml

 158. Heiny says:

  @Peter2: mij gaat het er om dat als ze willen dat mensen instappen en plots de hra kwijtraken… Dan is hun leen vermogen toch 40% lager?

  Dus als je de onderkant van de markt nog wil zien te slijten dan zullen toch de prijzen in de buurt van het leenvermogen moeten komen

  Het wal zal het schip doen keren, leek me logisch… Of men zal simpelweg hun huis niet meer willen verkopen… Maar voor iemand die nu max 150k kan lenen zal zonder hra flink minder kunnen lenen.

 159. Voerman says:

  Heiny: Maar voor iemand die nu max 150k kan lenen zal zonder hra flink minder kunnen lenen.

  Geesnapt!

  Nu eerst even sparen voor een flinke aanbetaling, anders ben je zelfs met HRA de lul.

 160. Chris says:

  Maximaal leenvermogen is gebasseerd op je inkomen. De HRA wordt hierin niet meegenomen (dankzij de AFM, die godzijdank nog altijd de +/- 30k verhoging van lage hypotheken weet tegen te houden).

  Bij afschaf van de HRA verandert je maximale hypotheek niet, wel je maandlasten. En vanuit die maandlasten is de verwachten dat men niet langer maximaal zal WILLEN lenen en er dus een verlaging komt van de huizenprijs. Alleen die daling is grijs gebied, omdat het per persoon zal verschillen.

 161. Chris says:

  Maximaal leenvermogen is gebasseerd op je inkomen. De HRA wordt hierin niet meegenomen (dankzij de AFM, die dingen vanuit overheid/NIBUD nog altijd weet tegen te houden).

  Bij afschaf van de HRA verandert je maximale hypotheek niet, wel je maandlasten. En vanuit die maandlasten is de verwachten dat men niet langer maximaal zal WILLEN lenen en er dus een verlaging komt van de huizenprijs. Alleen die daling is grijs gebied, omdat het per persoon zal verschillen.

 162. xenobinol says:

  tufkaj:
  Laatste blinde vlekken van de fundateller zijn ingevuld door een mailer op mijn site
  woningmarktcijfers…od-funda-vanaf-2007/

  Kende de site van Floris nog niet. Kan vanaf nu zijn sheets terzijde leggen en genieten van de geneugden des automatisering. Floris neemt een deze dagen de gegevens ook op.

  Geweldig goed nieuws 🙂

 163. lorenzo says:

  Chris : ”Bij afschaf van de HRA” , deze (de HRA) is al jaren uitgefaseerd met genoemde effecten . Het is dus al langer gaande .

 164. nhz says:

  Heiny: stel ik ben “nu” een starter die een hypotheek van 150k kan betalen… Dan zou met een afschaf van de hra toch ook plots 42% minder zijn (alt dit ineens zou gebeuren)

  volgens mij niet, want over het eerste deel van je inkomen betaal je vooral sociale premies, die 42% gaat dus pas boven een bepaalde grens tellen. Dus het effect is wat dat betreft een stuk kleiner dan 42%, voor ‘starterswoningen’. Maar wel sterk afhankelijk van persoonlijke situatie. Ik denk dat bijv. een verschuiving van 100% naar 90% hypotheken (daar zijn we nog lang niet) of vervallen of duurder worden van NHG garantie véél meer effect kan hebben.

  Chris: Bij afschaf van de HRA verandert je maximale hypotheek niet, wel je maandlasten.

  in theorie, in de praktijk is het anders want NATUURLIJK is die maximale hypotheek ook gebaseerd op wat betaalbaar is met HRA.
  _________

  ondertussen, om nog even terug te komen op de gekwalificeerde deskundologen in de Tweede Kamer:

  PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk: ,,De EU heeft vannacht een stap gezet in de richting van een bankenunie. Politiek gezien is deze stap veel groter dan premier Rutte wilde. Maar het is een goede stap, dus hij zou eens moeten inzien en toegeven dat dit goed is voor Europa.”

  De beurs (= de kleine beleggertjes) denk met Ronald mee en knalt omhoog op het nieuws dat Europa voor de honderste (ofzo…) keer gered is, kunnen ze nog net voor het weekend aandeeltjes kopen, yippie! Europa gaat in nog hogere versnelling other people’s money uitgeven, en feesten alsof er ‘no tomorrow’ is (dat laatste hebben ze gelijk in, met dit beleid). Feest voor de banken vooral, want die zijn nu meer dan ooit verzekerd van gratis geld en kunnen niet meer failliet; minder feestelijk voor de belastingbetalers in Noord-Europa, maar die slapen rustig verder. Dit bespoedigt het einde van kleptocratisch Europa, dat is het enige dat er goed aan is 🙁

  Gelukkig heeft Ronald meer verstand van biochemie; mag je hopen tenminste, anders moet zijn universiteit gelijk honderden wetenschappelijke publicaties gaan intrekken 😎

 165. Floor says:

  @nhz
  Dit door vele landen nog niet geratificeerde en nog niet in werking zijnde ESM verdrag, moet dus nu eerst opnieuw opgetakeld worden, wederom door alle landen ondertekend en vervolgens geratificeerd.
  In Duitsland heeft het Constitutionele Hof vorige week uitstel van ondertekening van het (oude) ESM verdrag gevraagd en dat moet dan nu dus in vernieuwde vorm per 9 juli a.s. ingaan?
  Die euforie op de aandelenmarkten gaat niet lang duren.

 166. ll says:

  ING derde dip in aantocht, huizenmarkt in Olland heeft Griekse, Portugese en Spaanse verschijnselen. 😉

  rtl.nl/components/…n-een-triple-dip.xml

 167. SchuurHuurder says:

  nhz,

  Nhz, ik waardeer je posts, maar qua belastingen zit je er vaak naast. Belastbaar loon – aftrekposten = belastbaar inkomen. Hier worden sociale lasten en inkomstenbelasting over. 42% telt vanaf een kleine 19k belastbaar inkomen (41,95%, maar op die 0,05% zal het niet aankomen).

  nibud.nl/inkomsten…elastingstelsel.html

 168. nhz says:

  Floor: Die euforie op de aandelenmarkten gaat niet lang duren.

  ik hoop dat je gelijk hebt; lettende op de beurs lijkt het wel of alles op de achtergrond al rond is; maar laten we even afwachten wat de beurs maandag denkt …

  SchuurHuurder: Nhz, ik waardeer je posts, maar qua belastingen zit je er vaak naast.

  Maak dan eens een berekening hoeveel iemand met een modaal salaris in de praktijk minder kan lenen zonder die HRA. Volgens mij is dat dan geen 42% minder maar iets van 30% minder.
  Maar kan best dat ik er opnieuw naast zit hoor, zulke zaken laat ik aan mijn boekhouder over en het interesseert me eigenlijk van geen kant. Mijn inkomen wisselt zo sterk dat ik toch niks aan al die ‘belastingaftrek-optimalisaties’ zoals HRA heb.

 169. Chris says:

  2e helft 2012 wordt drama voor huizenmarkt

  biflatie.nl/artike…huizenmarkt#comments

 170. wilson says:

  @ll

  “ING derde dip in aantocht, huizenmarkt in Olland heeft Griekse, Portugese en Spaanse verschijnselen.”

  Toch vindt het merendeel van “onderwaterland” dat wij zo anders zijn xD.

 171. ll says:

  Jim Rogers.

  Rogers: financieel Armageddon onafwendbaar

  fondsnieuws.nl/ind…rticle&id=13425

 172. SchuurHuurder says:

  nhz,

  Ik ben maar een simpele boekhouder, geen hypotheekadviseur, maar ik weet dat de richtlijnen uitgaan van 100% annuïtair. Als we uitgaan van een woning van 200k en een inkomen van 32k zijn de maandelijkse kosten netto in het eerste jaar € 761 (funda berekening). Zonder HRA is er natuurlijk ook geen EWF, wat het lastiger te berekenen maakt, maar volgens mij kom je een leencapaciteit uit van zo’n 142k, inderdaad zo’n 30% minder dus. Het verschil in lasten tussen 100% annuïtair en 50% spaar/50% afl vrij is misschien relevanter, volgens funda met dezelfde parameters is dat zo’n 16% in het eerste jaar. Dit verschil loopt natuurlijk wel op doordat er minder recht is op HRA naarmate de looptijd vordert.

 173. ll says:

  Sorry folks, nog meer slecht nieuws, een krimpend krediet voor burgers……. rtlz

  product.datastream…&action=REFRESH

 174. maria says:

  Laat die banken failliet gaan!!!!
  Het gaat nog meer kosten op deze manier!

  Er zijn toch werkelijk geen woorden voor zoveel domheid!

  joop.nl/economie/d…olpen_uit_noodfonds/

 175. de_markies says:

  @Tufkaj,

  Ik zie dat er interactieve mogelijkheden zijn om de cijfers te combineren met andere variabelen. Helemaal mooi zou zijn als je de woningprijs als variabele mee kon nemen (door te indexeren op een of andere wijze) of zie ik die functie over het hoofd?

  ziet er leuk uit!

 176. Duufbier says:

  maria,

  Met je eens Maria.
  Maar nu zie je eens te meer wie er nu eigenlijk de macht in handen heeft.

  Overigens viel het mij op uit de reacties bij het door jou geposte artikel dat mensen behoorlijk radeloos zijn. Iedereen doorziet dit laatste gedrocht van een plan, maar wat doe je eraan?? Is een stem op de PVV dan echt het enige antwoord dat je kunt geven???

  Ik denk niet dat nationaal-socialisme het antwoord moet zijn op dit ontaarde gegraai van de banken, maar ik heb aan de andere ook nog geen alternatief gevonden…

 177. nhz says:

  ll: Rogers: financieel Armageddon onafwendbaar

  lijkt me ook als je ziet hoe de beurs vandaag reageert. Euro gaat hard omhoog, maar goud gaat nog veel harder omhoog. Ik schat dat Goldman $ucks met deze éne EU beslissing vele miljarden verdiend heeft in één klap, als je ziet hoe de PIGS rente in elkaar klapt (en voor niets gaat de zon op, dus weldra zal de rente van Nederland en Duitsland met hetzelfde percentage gaan stijgen). Geen gezeik, iedereen rijk met de complimenten van Gollum van Rompuy (iedereen rijk, behalve dan wie financieel verstandig was want die wordt nu alles afgepakt).

  maria: Laat die banken failliet gaan!!!!

  helaas, dankzij het besluit van vannacht kunnen banken niet meer failliet, de enige die failliet zal gaan is de belastingbetaler. Met de complimenten van Mark en de VVD 😎

  Duufbier: Is een stem op de PVV dan echt het enige antwoord dat je kunt geven???

  natuurlijk niet, want de PVV vertegenwoordigt net zo goed een bankenmaffia; en dan nog een ergere dan waar we nu in eerste instantie mee te maken hebben. Ik vind dit hele EU beleid trouwens behoorlijk nationaal-socialistische trekjes krijgen, in letterlijke zin.

 178. Duufbier says:

  nhz: Ik vind dit hele EU beleid trouwens behoorlijk nationaal-socialistische trekjes krijgen, in letterlijke zin.

  Ja, dat heeft het. Of communistisch, of hoe je enig ander dictatoriaal bestuur noemt waarbij een kleine elite de macht heeft en schathemeltje rijk is en de gewone man klein, arm en dom gehouden wordt…

  Vind maar eens een plek op deze wereld waar het anders of beter is geregeld …. 🙁

 179. Voerman says:

  nhz: Ik vind dit hele EU beleid trouwens behoorlijk nationaal-socialistische trekjes krijgen, in letterlijke zin.

  Geheel mee eens!
  Alleen kennelijk nog iets te vroeg om openlijk te praten over een Europese krijgsmacht. Komt nog!
  Niet om aanvallers van buitenaf af te schrikken maar om de “interne rust” te handhaven.

  De gemiddelde (zelfs hoogopgeleide) sufferd praat over het hele Europese gebeuren, alsof het alleen maar een tijdelijk nadelig politiek spelletje is.
  Is het niet!

 180. Steven says:

  ja je zou verwachten dat ze een potje geld maken om als een bank failliet gaat de klanten te helpen overstappen naar een andere bank; Zoals dat ging of gaat bij DSB. Nu wordt het wel effe anders. De schade van schandalige zelfverrijking kan gewoon worden afgeschoven op de bevolking en die bank blijft gewoon bestaan. Als we nu iets niet nodig hebben is het 300 verschillende geldzuigende banken in Europa. Een stuk of vijf goede moet toch genoeg zijn?

 181. maria says:

  Als Jan met de Pet en Henk en Ingrid bijgaand stuk van Jesse Frederiks beginnen te snappen, zijn we een aardig eind op weg naar een revolutie die niet zo prettig zal zijn.

  ftm.nl/original/ke…n-gemanipuleerd.aspx

  Ban “the Banksters” potver……………

 182. Voerman says:

  Steven: Als we nu iets niet nodig hebben is het 300 verschillende geldzuigende banken in Europa. Een stuk of vijf goede moet toch genoeg zijn?

  Er zijn belangrijke mensen die vinden dat dat zo moet en erover gaan, en daarom gaan de dingen zoals ze gaan.
  Je zin klinkt als een ontevreden voetbalsupporter aan de zijlijn.

 183. Steven says:

  aan voerman

  ha ha . ja klopt. Is toch gewoon raar dat we zo nodig die banken moeten redden? Gewoon banken afbouwen is een stuk voordeliger. Maar goed; als we alleen van de zijlijn als boze supporter mogen kijken hoe ons belastinggeld wordt uitgegevn aan banken dan moet het maar zo zijn(?).. 🙂

 184. ll says:

  Mevrouw Merkel heeft nog een Joker 🙂

  spiegel.de/politik…kritik-a-841773.html

 185. Shake'mOut says:

  Goedemiddag allemaal… nou ja goed, we zijn door dat stelletje politieke dwaallichten dat zogenaamd onze belangen behartigt nog eens verder van huis geraakt dan we al waren. Marc Rutte zojuist op het nieuws: ik heb heel hard gewerkt om tot de oplossing van het schuldenprobleem te komen. Waar maken we ons nog druk om?

  Ik heb twee vragen: heeft iemand van jullie al voorbereidingen getroffen in de vorm van noodrantsoenen en andere voorbereidingen voor wanneer straks de niet afwendbare chaos uitbreekt?

  Ten tweede: ik lees in de bovenstaande post over woningmarktvoorspellingen dat de factor van stijgende hypotheekrente een negatieve invloed op de prijzen van woningen heeft, maar waaruit blijkt nu concreet dat de rente stigende is? Dat het gaat gebeuren lijkt me niet meer dan logisch, maar waar staat het? Stijgende rente is overigens exact wat we nodig hebben om tot een beetje realiteitszin in de markt te komen, maar dat krijgt zijn beloop wel…

  Alvast bedankt!

 186. Shake'mOut says:

  ll,

  hahaha inderdaad de laatste joker, maar wat was de eerste? Marc Rutte zelf zeker, die over het paard getilde studentikoze economisch analfebete fijnpratende handpop van angela? met zulke politici hebben we geen vijanden meer nodig… zucht…

 187. tufkaj says:

  de_markies:
  @Tufkaj,

  Ik zie dat er interactieve mogelijkheden zijn om de cijfers te combineren met andere variabelen. Helemaal mooi zou zijn als je de woningprijs als variabele mee kon nemen (door te indexeren op een of andere wijze) of zie ik die functie over het hoofd?

  ziet er leuk uit!

  Heb daar ook weleens over nagedacht, maar het is wel een klusje om de PBK’s van het kadaster er naast te leggen. Ik parkeer hem even op mijn todo lijst 😉

 188. ll says:

  Nou ja, die stijgende rente heeft te maken met de hogere risico-opslag voor de banken met dat nieuwste accoord.

  T’ís ergens mooi uitgelegd, ik ga voor je zoeken 🙂

 189. ll says:

  Shake’mOut.

  Ergens in dit filmpje, geloof ik ? Luister maar ff, als het niet zo is zoek ik verder 🙂

 190. Dawg says:

  “Door banken direct uit een Europees noodfonds te financieren, wordt de lening niet opgeteld bij de staatsschuld van het betreffende land. En daardoor hoeft het land niet aan strenge hervormings- en bezuinigingsvoorwaarden te voldoen.”

  De leiders spraken af dat zodra het bankentoezicht er is, de steun die de Spaanse bankensector binnenkort krijgt, ook onder dit nieuwe instrument gaat vallen. De toegezegde maximale 100 miljard euro voor de Spaanse banken drukt dan niet langer op de Spaanse begroting. Hierdoor krijgen hopelijk beleggers weer meer vertrouwen in Spanje en zijn bereid weer Spaans staatspapier tegen een lagere rente te kopen.

  “Belangrijk element hierbij is de toezegging dat de steun die op korte termijn via het tijdelijke noodfonds EFSF en het permanente noodfonds ESM naar Spanje gaat, geen preferente status krijgt boven leningen die aan private aandeelhouders zijn verstrekt. Eerder was hier wel sprake van en dat maakte beleggers extra huiverig om in Spaans en staatspapier te stappen. In geval van wanbetaling zouden ze dan achteraan staan.”

  z24.nl/economie/ar…_staatsleningen.html

  Laat dit maar eens goed tot je doordringen. Als deze interpretatie van de gisteren gesloten overeenkomsten juist is kan het LEEGTREKKEN van de (Nederlandse) belastingbetaler nu pas echt beginnen. De weg ligt nu open om de de verliezen van de banken in om het even welk land uit de zone te verhalen op de belastingbetaler.

 191. Shake'mOut says:

  ll,

  Thanks! Ik vraag het omdat het op woningmarktvoorspellingen.nl als feit wordt gebracht, terwijl ik het in de praktijk nog niet zie. Dat komt volgens mij nog wel, maar dan plotseling en heftig als het kaartenhuis van de banksters in elkaar dondert en liegen dus niet meer wordt gedekt door de politiek of financieringsmogelijkheden…

 192. Shake'mOut says:

  ll,

  Helemaal goed, dank!

 193. Dawg says:

  ll:
  Dom, dom hier is ie

  rtl.nl/components/…maal-veroorzaakt.xml

  Dat had je nu nieten moeten doen ll. ‘k Had me gisteren al veel te veel geergerd aan die domme hockeytrut die zonder enig weerwoord van betekenis wegkwam met de boodschap “dat we allemaal schuldig zijn aan de kredietcrisis”.

  Nogmaals: het beoordelen van kredietrisio’s is de corebusinees van banken. Als er dus teveel krediet wordt verleend dan is dat van de eerste tot en met de tiende plaats de fout, schuld en verantwoordelijkheid van het bankwezen.

 194. maria says:

  @ 194 Dwag

  Dus: Ban “the Banksters”!!!!

 195. philippulus says:

  nhz: wat mij betreft moet de overheid alleen – linksom of rechtsom – de spaartegoeden garanderen aan gezien spaarders geen enkel alternatief hebben in dit systeem. En voor de rest gewoon allemaal failliet laten gaan, Maar dus ook de huiseigenaars: niks kwijtschelding.

  Nhz, mijn held!

  (brown nose mode-off)

 196. Dawg says:

  maria:
  @ 194 Dwag

  Dus: Ban “the Banksters”!!!!

  ‘t Zijn wel de politici die zich als hoeren laten gebruiken. Om maar on topic te blijven.

 197. nhz says:

  Voerman: Alleen kennelijk nog iets te vroeg om openlijk te praten over een Europese krijgsmacht. Komt nog!
  Niet om aanvallers van buitenaf af te schrikken maar om de “interne rust” te handhaven.

  Dat gaat in één moeite door: zie de NATO schermutselingen rond Syrie, proberen een echt conflict uit te lokken want die moslims en alles daar uit de buurt daar moet je iedere dag voor huiveren, als die allemaal weggebombardeerd worden dan gaan we een gouden toekomst tegemoet; een gouden toekomst onder leiding van echte fascisten. Kijk naar de NATO symbolen en je weet genoeg. En het kan mooi de aandacht afleiden van wat er echt aan de hand is, want een bevolking van een paar honderd miljoen die echt in de gaten krijgt hoe ze genaaid worden is moeilijk in de hand te houden.

  Voerman: De gemiddelde (zelfs hoogopgeleide) sufferd praat over het hele Europese gebeuren, alsof het alleen maar een tijdelijk nadelig politiek spelletje is.
  Is het niet!

  vermoedelijk dezelfde hoogopgeleide slimmerds die nu met een tophypotheek even de dip uitzitten.

  Shake'mOut: Ik heb twee vragen: heeft iemand van jullie al voorbereidingen getroffen in de vorm van noodrantsoenen en andere voorbereidingen voor wanneer straks de niet afwendbare chaos uitbreekt?

  dat heeft voor de meesten weinig zin denk ik; als je in een grote of middelgrote stad woont maak je geen schijn van kans denk ik als straks de pleurig uitbreekt (blokkering van internet en alle financiele transacties, binnen een week meeste supermarkten leeg, geen benzine meer aan de pomp, enz.).

  ll: Nou ja, die stijgende rente heeft te maken met de hogere risico-opslag voor de banken met dat nieuwste accoord.

  da’s waar, maar ondertussen blijft de ECB wel de effectieve rente verlagen; dus die paar opcenten van de banken bijten voorlopig niet. Het enige wat tot nu toe bijt is de strengere hypotheeknormen voor het nieuwe kanonnenvoer.

  Shake'mOut: Dat komt volgens mij nog wel, maar dan plotseling en heftig als het kaartenhuis van de banksters in elkaar dondert

  denk ik ook.

  Dawg: ‘t Zijn wel de politici die zich als hoeren laten gebruiken.

  politici zijn door ons gekozen en aan ons verantwoording schuldig; wat ze doen klopt al jaren van geen kant met hun mandaat. Zij kunnen het tij keren maar blijven de banksters door dik en dun steunen, dus politici zijn DE eerstverantwoordelijke partij voor alle ellence. Banksters zijn gewoon ratten die gebruik maken van de mogelijkheden die de politici ze bieden; als politici geen weekdieren waren dan zou de wereld er heel anders uitzien.

 198. Floor says:

  Voerman: Geheel mee eens!Alleen kennelijk nog iets te vroeg om openlijk te praten over een Europese krijgsmacht. Komt nog!

  Die hebben we al een aantal jaren Voerman. en.wikipedia.org/w…an_Gendarmerie_Force

 199. maria says:

  @ 198 Floor

  Weten we ook direct door wie de revolutie zal worden neer geslagen!

 200. Floor says:

  @Dawg
  Uh, niet alle hockeytrutjes hebben het nodig om hun geweten schoon te poetsen. Gaat haar niet redden trouwens, dacht dat de inhoud van al die ‘doom’links hier toch allang als gegeven beschouwd werd. Het grote onwetende deel van de bevolking met meer dan 1 hersencel wordt nu langzaam ingelicht, de rest snapt het toch niet, iedere dag een beetje meer zodat de klap niet volkomen onverwacht komt.
  Kan het trutje tenminste met recht zeggen dadelijk dat iedereen de bui kon hebben zien hangen.

 201. Voerman says:

  Dawg: ‘t Zijn wel de politici die zich als hoeren laten gebruiken. Om maar on topic te blijven.

  Erg zacht gezegd!
  Het is ronduit crimineel, dat een demissionair kabinet gesteund door de oppositie, tezamen genoemd “de kunduz coalitie”, zelfbenoemd en niet door het volk gekozen, zaken teweeg brengt die geschiedkundig hun weerga niet kennen.
  Waar halen zij de moed en de arrogantie vandaan.

 202. dr. t says:

  Er lijkt me dat een prima ontwikkeling gaande is.
  Ten eerste schulden verschuiven van staten/banken naar de ECB. Tegen de ECB valt niet op te speculeren dus de rente op leningen zullen dalen.
  Dat heeft een positief effect in een markt dat eerder last heeft van prijsdalingen dan prijsstijgingen ,zie bijv de woningmarkt.
  Kortom eindelijk komt er vertrouwen en hopelijk volgen de banken nu ook eens het goede voorbeeld richting de consument.
  Het zou zelfs eens goed zijn dat een bank verplicht wordt om een deel van het kapitaal dat zij ontvangen, in de vorm van goedkope leningen, door te sluizen naar de consument.
  Ik denk hoe dan ook dat het keerpunt mu eindelijk bereikt is. Duitsland neemt afstand van de inflatie/spook psychose en eindelijk kan er al la de VS en GB eens geld gepompt worden in de markt.

 203. Frans says:

  Dawg: Dat had je nu nieten moeten doen ll. ‘k Had me gisteren al veel te veel geergerd aan die domme hockeytrut die zonder enig weerwoord van betekenis wegkwam met de boodschap “dat we allemaal schuldig zijn aan de kredietcrisis

  Precies, die had ik gisteren ook al gezien, dacht erover om hier kommentaar erover te posten. Wat een stomme trut!

 204. Frans says:

  @ Maria & others:
  Over banken gesproken!
  youtube.com/watch?…ture=player_embedded

 205. Frans says:

  De perfecte kroegmaat! Wat zou ik graag eens met Nigel Farage een stevig glas bier drinken!
  youtube.com/watch?…ture=player_embedded

 206. Frans says:

  (en met Lauren Lyster, de interviewster heb ik hele andere dingen in gedachten)

 207. Frans says:

  Het zijn de mensen die geen onderzoek doen die me van conspiracy thinking beschuldigen.
  Is hier een spelt tussen te krijgen?
  Hoofd functionaris van de geheime dienst, onstlagen ondertussen omdat hij de waarheid geen geweld aan wilde doen, zegt dat 9/11 99% zeker geen alqaida aanslag was, en 7/7 (London metro bomaanslagen) 95% zeker niet.
  youtube.com/watch?…&v=c4lDg9D_peQ#!

 208. Frans says:

  DE oplossing voor een menage a trois!
  davidicke.com/head…first-gm-babies-born

 209. dalen says:

  @ voerman

  “Waar halen zij de moed en de arrogantie vandaan.”

  “Panem et circenses” of “brood en spelen”. Reeds sinds 123 v. Chr.

  Vertaal “brood en spelen” in iPod,iPhone, flatscreen, auto waar je halve salaris aan opgaat en de mogelijkheid om geld te lenen voor luxe, waaronder 3 x per jaar op vakantie.

  Het ideale scenario om het volk totaal klem te zetten en toch het idee te geven dat ze het reuze goed hebben.

 210. Frans says:

  is-it-time-to-consider-locking-up-bankers
  Hierop weten we al lang het antwoord!
  davidicke.com/head…r-locking-up-bankers

 211. Voerman says:

  dalen: “Panem et circenses” of “brood en spelen”. Reeds sinds 123 v. Chr.
  Vertaal “brood en spelen” in iPod,iPhone, flatscreen, auto waar je halve salaris aan opgaat en de mogelijkheid om geld te lenen voor luxe, waaronder 3 x per jaar op vakantie.

  Tja, veel mensen (hopelijk niet de meesten) verlagen zich tot ordinair hoerengedrag (met respect voor de echte dames van de betaalde liefde die volgens kenners meestal echt waar voor je geld geven) wanneer het gaat om dat soort zaken. Voerman leefde altijd vrij matig, maar tevreden en heeft daarom op zijn nadagen meer ruimte en nog meer tevredenheid. Echter nadenken over politiek maakt voerman soms razend.
  Oke, een manche motorcross met de kleinkinderen maakt alles weer goed. Als kleine zonde heeft voerman van zijn Arabisch avontuur oa een paar nieuwe crossmotortjes gekocht.

 212. Voerman says:

  Frans: De perfecte kroegmaat! Wat zou ik graag eens met Nigel Farage een stevig glas bier drinken!

  Inderdaad, wanneer je met vrienden een goed glas wijn drinkt bij de open haard ervaar je maximaal een aangename fantasie.
  Een glas bier met een goede vriend brengt je vaak tot het diepe gevoel de waarheid te ontdekken.

 213. wilson says:

  In deze hele crisis hebben beide partijen een aandeel: de banken en de consumptiejunks.

 214. Voerman says:

  Frans:
  (en met Lauren Lyster, de interviewster heb ik hele andere dingen in gedachten)

  Je bent een mens!!!!!!!!!!!!

 215. Frans says:

  Ah Voerman! Een goede avond toegewenst!

 216. Frans says:

  wilson: In deze hele crisis hebben beide partijen een aandeel: de banken en de consumptiejunks.

  uhmmm…. en wie profiteerde er het meest, en wie wordt nu overeind gehouden en wie niet….?

 217. wilson says:

  @Frans

  “uhmmm…. en wie profiteerde er het meest, en wie wordt nu overeind gehouden en wie niet….?”

  Beide partijen hebben van de vele miljarden geprofiteerd. De elite is klein en de buit enorm (waarschijnlijk ook het grootst), het gewone volk is enorm in aantallen die de rest van “aanzienlijke buit” onderling hebben kunnen verdelen, dankzij allerlei gemaakte regeltjes.

  Het systeem van de elite krijgt prioriteit zodat ze weer hetzelfde kunstje in de toekomst kunnen uithalen, alleen zij zullen worden gered. Ze moeten dus altijd aan de macht blijven.

 218. maria says:

  Frans:
  De perfecte kroegmaat! Wat zou ik graag eens met Nigel Farage een stevig glas bier drinken!
  youtube.com/watch?…ture=player_embedded

  Mag ik mee??

 219. Dawg says:

  wilson:
  In deze hele crisis hebben beide partijen een aandeel: de banken en de consumptiejunks.

  Zolang het nog zo is dat de bank de macht heeft om tot op de cent te bepalen hoeveel krediet verleend wordt en Henk en Ingrid niet, gaan praatjes als “dat we allemaal schuldig zijn aan de schuldencrisis” er bij mij gewoon niet in. Hoeveel sukkels er dan ook bereid zijn zich voor de rest van hun leven in de schuld te steken voor paar bakstenen en wat dakpannen.

  Kijk, dat ik op klaarlichte dag beroofd wordt door die kudtbanken is tot daar aan toe, maar me daar dan nog schuldig aan moeten voelen ligt niet helemaal in m’n aard.

 220. maria says:

  Ijzersterke, gelezen op Joop.nl:

  “Als banken zo belangrijk zijn voor de economie, horen ze niet thuis in private handen”!!!

  Enteren, verspreiden en nooit meer vergeten!

 221. maria says:

  Voor Jan met de Pet, Henk en Ingrid en wij die dachten het te begrijpen:

  “Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven!!”

  en veel belangrijker:

  “Wat je niet uitgeeft, hoef je niet voor te werken”

  geenstijl.nl/mt/ar…_megastal_.html#more

 222. Aurely says:

  Geeft ook duidelijk aan dat banken misbruik hebben gemaakt van hun positie en van de mogelijkheden die de politiek gaf. Eigenlijk doen ze dus precies hetzelfde als de klant die nu niet terug kan betalen.

 223. ll says:

  Olie in één dag gestegen met 9.36% ?

 224. ll says:

  Libor perikelen …… 😉

  Onze buren tonen daadkracht……., maar dan vertrek je toch gewoon ?

  telegraaf.nl/nieuw…en_onder_vuur__.html

 225. ll says:

  VVD lanceert een nieuwe originele ? ” Blow Up The Bubble Hypotheek ” 🙂 , alleen jammer dat de prijs van krediet omhoog gaat………

  trouw.nl/tr/nl/450…-dan-koopprijs.dhtml

 226. Okkie says:

  dave:
  Inmiddels staat toch wel vast dat er zoveel meningen als economen zijn. Dus om nou te zeggen “wij met ons gezond verstand” en “mevrouw dom” vind ik niet chic. Eigenlijk is dit een beetje een ordinaire scheldpartij.

  Waarbij het natuurlijk ook nog eens zo is dat die mevrouw een vertegenwoordiger van een door meerderen gesteunde mening is.

  Ik vond het taalgebruik van die mevrouw ook verre van netjes en ze vertegenwoordigt een mening waarvoor de steun behoorlijk aan het afbrokkelen is.

 227. Adamus says:

  ll:
  Libor perikelen ……

  Onze buren tonen daadkracht……., maar dan vertrek je toch gewoon ?

  telegraaf.nl/nieuw…en_onder_vuur__.html

  Als ze dan ook meteen de risico’s in hun kielzog meenemen. Prima.

 228. RealisT says:

  ll: VVD lanceert een nieuwe originele ? ” Blow Up The Bubble Hypotheek ” 🙂 , alleen jammer dat de prijs van krediet omhoog gaat………

  Ja, want de VDD loopt immers niet weg voor problemen. Sterker nog, ze maken nog veel groter.

  Ondertussen is het wel zo’n beetje de grootste partij van NL. Wat een domme schapen lopen er hier toch rond.

 229. KariZ says:

  ll:
  VVD lanceert een nieuweoriginele ? ” Blow Up The Bubble Hypotheek ”, alleen jammer dat de prijs van krediet omhoog gaat………

  trouw.nl/tr/nl/450…-dan-koopprijs.dhtml

  Aan de domheid van sommige politici schijnt echt geen grenzen te zijn.

  KdK: ‘met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig’.

 230. tufkaj says:

  ll:
  VVD lanceert een nieuweoriginele ? ” Blow Up The Bubble Hypotheek ”, alleen jammer dat de prijs van krediet omhoog gaat………

  trouw.nl/tr/nl/450…-dan-koopprijs.dhtml

  Het was niet de hoogte van de leningen maar het strenger worden van de banken die voor problemen zorgden zeker.

  Het was ook niet het vallen, maar het neerkomen dat pijn deed. Moest er wel ooit van komen.

 231. hugo says:

  Duufbier: Ik denk niet dat nationaal-socialisme het antwoord moet zijn op dit ontaarde gegraai van de banken, maar ik heb aan de andere ook nog geen alternatief gevonden…

  Allicht dat het libertarisme iets voor je is. Ze doen de komende verkiezingen mee. Zie http://www.libertarischepartij.nl/

  Dawg: dat van de eerste tot en met de tiende plaats de fout, schuld en verantwoordelijkheid van het bankwezen.

  Mmmm ik zou de overheid er ook wel een paar plekken willen geven. Al die garanties spelen zeker een rol. Geef een lening welke jullie normaal nooit zouden geven en als het misgaat plukken wij het geld wel van mensen welke niets met die deal te maken hebben. Zie export garanties, spaargeld garanties, bail out garantes, NHG etc etc.

  maria: “Als banken zo belangrijk zijn voor de economie, horen ze niet thuis in private handen”!!!

  Absoluut wel, de staat en bankieren, recept voor falen. Zie de huidige situatie maar dan nog erger.

  ll: Olie in één dag gestegen met 9.36% ?

  Maandag gaat het Iraanse olie embargo in en de dollar is redelijk hard onderuit gegaan. Doet wonderen voor de olieprijs.

 232. Pinball says:

  hugo: Allicht dat het libertarisme iets voor je is. Ze doen de komende verkiezingen mee.

  Ja, nog minder overheid zal de bankensector echt verwelkomen, ik zeg niet dat het socialisme de oplossing is, maar het liberalisme heeft de mensheid ook nog geen wonderen gebracht.

  Vrijheid en verantwoordelijkheid horen bij elkaar.
  De meeste banken zien de vrijheid wel zitten, maar de verantwoordelijkheid is aan de belastingbetaler.

  Een liberaal zou naast vrijheid ook verantwoordelijkheid moeten ‘preken’.

 233. Pinball says:

  hugo: Absoluut wel, de staat en bankieren, recept voor falen. Zie de huidige situatie maar dan nog erger.

  De banken waren voor de jaren negentig goed gereguleerd, maar het liberale gedachtegoed dacht toch dat banken het zonder staat ook wel konden?

  De banken sector moet een vrije markt zijn met goed toezicht, dus het vrije liberale gedachtegoed kunnen deze instituties niet aan en moeten dus een socialistische manier van toezicht hebben.

 234. hugo says:

  Pinball: maar het liberalisme heeft de mensheid ook nog geen wonderen gebracht.

  Eens, daarom ben ik fan van het libertarisme (niet liberalisme). Als partijen hun verantwoordelijkheid niet aankunnen (zoals de staat en banken) moeten ze failliet gaan, simpel. Niets gevolgen dumpen op onschuldigen.

  Pinball: De meeste banken zien de vrijheid wel zitten, maar de verantwoordelijkheid is aan de belastingbetaler.

  Inderdaad, liberalen zijn socialisten geworden. Privatise the gains, socialise the losses, iedereen is daar helaas fan van :(. Daarom ben ik groot fan van
  vrijheid &verantwoordelijkheid en niet dat geemmer van nu wat uiteindelijk op falen zal uitlopen.

  Pinball: De banken sector moet een vrije markt zijn met goed toezicht,

  Contradictie in terminus. Toezichthouders worden altijd overgenomen door de grote jongens in hun voordeel. Regulatory capture, zie je bij DNB, bij AFM etc etc etc. Toezicht geeft schijnzekerheden. Alleen groot risico op failliet gaan geeft enige garanties.

 235. Adamus says:

  Pinball: Ja, nog minder overheid zal de bankensector echt verwelkomen, ik zeg niet dat het socialisme de oplossing is, maar het liberalisme heeft de mensheid ook nog geen wonderen gebracht.

  Vrijheid en verantwoordelijkheid horen bij elkaar.
  De meeste banken zien de vrijheid wel zitten, maar de verantwoordelijkheid is aan de belastingbetaler.

  Een liberaal zou naast vrijheid ook verantwoordelijkheid moeten ‘preken’.

  Er gaan geruchten dat de systeembanken het derde kwartaal verder uit het lood gaan dan de toren van Pisa……..

 236. Henk 6 says:

  nu.nl/economie/284…elende-bankiers.html

  Wordt nu eindélijk de onzin van de euribor rente opgelost.

 237. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  De VGH, Vereniging Geleased Huys is van het standpunt af dat AFLOSSEN ONWENSELIJK IS

  Immers:

  Standpunt Vereniging Eigen Huis
  Aflossen maakt weerbaar

  Wij vinden het verstandig dat u uw hypotheek aflost. Dat maakt u namelijk weerbaarder bij
  onvoorziene omstandigheden, zoals (echt-)scheiding of inkomensdaling als gevolg van
  arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of overlijden van uw partner. Ook als u met pensioen
  gaat, kan een (deels) afgeloste hypotheek zorgen voor lagere maandlasten.

  Referentie:
  Aflossen is onwenselijk volgens Drs Rob “AFLOSSEN IS ONWENSELIJK” anno mei 2011:
  huizenmarkt-zeepbe…obank/#comment-78966

  Wat een draai, en is inmiddels een hoop water door de Maas 🙂

  Straks gaan ze nog inzien dat Hogehuizenprijsminnend NL de innovatie volledig in de weg zit. Hele innovatie-agenda opgesteld, in het putje doordat de prusters zich geen (leegstaande) prutsruimte kunnen veroorloven.

  NHG naar 5.000.000, oppompompen die grondprijzen 🙂

 238. Juan Belmonte says:

  Dus -als Juan het goed begrijpt-
  zèlfs de Vereniging Geleased Huys
  snapt dat huizen gesubsidieerd leasen
  (100% HRA = subsidie)
  (aflossingsvrij = leasen, geen eigendomsopbouw)
  geen duurzame manier van wonen is

  Wat dat wonen 4.0 toch niet voor inzichten heeft gebracht, het is volstrekt terecht dat de mannen als glimmende gasten op de foto staan.

  Juni 2012: er is water door de Maas 🙂

  Nu maar afwachten wat de verkoper ermee doet ….

  Het zijn de aanbieders/eigenaren/leascontracthouders die de sleutel tot realistische transcatieprijzen in handen hebben (voorbeeld vertaling uit Hogehuizenprijsminnends in Hilversum):
  huizenmarkt-zeepbe…water/#comment-96582
  huizenmarkt-zeepbe…water/#comment-96585

  De sleutel voor het vlottrekken van de woningmarkt ligt bij de verkoper:
  huizenmarkt-zeepbe…ijgen/#comment-96787

  De 7 reden om te wachten met het kopen van een huis: (Correct Hergebruik is de kracht van reclame)
  huizenmarkt-zeepbe…ijgen/#comment-96787

  Ook Kees de Kort rekent in JanMo’s Jan Modaal:
  huizenmarkt-zeepbe…markt/#comment-91501
  en verder nog meer mensen Otto Normalverdiener, (Duitsland) Monsieur Toutlemonde, (Frankrijk) Pepe Pérez, (España) Average Joe (U.K.) en Joe Sixpack (USA)
  huizenmarkt-zeepbe…arkt/#comment-100476

 239. Frans says:

  freaking awesome interview!
  Dit is een must watch for everyone!
  youtube.com/watch?…d&v=uFHuzf8li0k

 240. Juan Belmonte says:

  Voor het archief:

  Juni 2012:

  Kennelijk mag eerlijk zijn over huizen niet maar inmiddels mag eerlijk zijn over bedrijfspanden weer wèl: (Juan snapt er geen ene snars van) Het is wel een vrij ingewikkeld vak, hoor dat makelliegen…
  huizenmarkt-zeepbe…rland/#comment-99293

  En zlefs het CPB snapt dat er op de KANTORENMARKT iets mis is.

  Op de Hollandse Hogehuizenprijsminnende woningmarkt, die dankzij HRA een schuldgroei-explosie meemaakte waarbij schulden langdurig RUIM 3 maal harder stegen dan inkomens….

  Welnu het CPB is er anno juni 2012 nog niet over uit dat een Zeepbelleke zit.

  De kantorenmarkt NU wel, wat een inzicht, langzaam komt de realiteit in beeld 🙂

 241. Frans says:

  @ Maria: als we Nigel Farage gaan bezoeken, zullen we dan met mijn zeilboot gaan?

 242. Juan Belmonte says:

  CPB: situatie kantorenmarkt niet uniek, wel zorgelijk

  nvm.nl/actual/juni…arkt_niet_uniek.aspx

  Klaarblijkelijk: situatie Woningmarkt
  wèl uniek en
  …niet zorgelijk ?

 243. Frans says:

  @ 224 Maria: het intelligente antwoord:
  youtube.com/watch?…&v=8Y-u0UnKZ_U#

 244. Juan Belmonte says:

  TP: S&P: aanpassing hypotheekrenteaftrek doet huizenprijzen dalen.

  Standard & Poor’s (S&P) verwacht dat de Nederlandse huizenprijzen in de nabije toekomst zullen blijven dalen, mede als gevolg van maatregelen om de hypotheekrenteaftrek geleidelijk af te schaffen.

  De prijsexplosie op nieuwbouw , zoals voorspeld door de heer Drs Ed van de Bijl, trekker van een makelleugenaarsclubje
  ….
  alsmede
  het herstel van woningprijzen naar niveau 2008, zoals voorspeld door Prof Dr Marc Francke
  ….
  laten klaarblijkelijk “nog even” op zich wachten.

  Geduld, komt u over 25 jaar nog maar terug 🙂

 245. Paul99 says:

  Juan Belmonte:
  CPB: situatie kantorenmarkt niet uniek, wel zorgelijk

  nvm.nl/actual/juni…arkt_niet_uniek.aspx

  Klaarblijkelijk: situatie Woningmarkt
  wèl uniek en
  …niet zorgelijk ?

  Kwam naar aanleiding van bovenstaande nog weer het bericht van de NVM uit FEBRUARI 2012 tegen:

  ‘Eind dalende woningprijzen in zicht’

  het stuk eindigt met de coclusie:

  ‘Voor makelaars, notarissen en hypotheekadviseurs liggen drukke tijden voor de boeg.’

  Ik zou zeggen: ALLE VERLOVEN INGETROKKEN, NIEMAND OP VAKANTIE, OPSTELLEN IN RIJEN VAN DIE 🙂

 246. jim says:

  Geen prestatiebeloning meer bij ING Bank

  “De nieuwe, 3-jarige cao geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012 voor 19.000 medewerkers van ING Bank en Westland Utrecht Bank in Nederland. Zij krijgen geen prestatiebeloning meer. In ruil daarvoor stijgt hun salaris gedurende de looptijd van de cao in vijf stappen met in totaal ruim 9,3 procent.

  rtl.nl/components/…eer-bij-ing-bank.xml

  “De FNV prijst de stappen die ING de afgelopen jaren heeft gezet in de beperking van de beloning van topbestuurders, waardoor er meer samenhang komt tussen de lonen van het cao-personeel en de topbankiers. “ING blijkt in ieder geval niet doof voor de maatschappelijke discussie en de veranderende opvattingen over beloning in de top van ondernemingen. Het is een voorbeeld dat wat ons betreft navolging verdient”, stelt voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten.”

  Warme omarming van onze grootste vakbond.
  En de rest van de CAO sectoren? Onderwijs, (kenniseconomie, innovatie) zorg en welzijn? Ik noem maar wat. Krijgen die ook relevante salarisverhoging voor de goede prestaties? Of moeten die er eerst maar eens bovenop zien te komen? Leuke kop!

  Of ligt het aan mij dat ik het vindt stinken.
  De bank die zo aan haar inflatiecorrectie (geen klantenbinding maar werknemersbinding)doet en de vakbondsbestuurder die er zo samenhangend z’n bonus uitsleept?
  Zou Henk een flexwerker zijn of is het gewoon een politiek dier? Heeft de ING een nieuwe coach? Heet ze Ingrid? Maar vooral: veel vertrouwen gewenst! Sterkte!

  Het zal wel een gebrek aan empathie zijn maar ik heb weinig medelijden met het bankpersoneel die in mijn ogen ambtenaren zijn van een andere regering.

  http://www.youtube.com/watch?v=uesCu3VVR4E
  Scheelt weer bij het afbetalen van … Good job!

 247. Paul99 says:

  “coNclusie”

  “RIJEN VAN DrIE”

  enzo 🙁

 248. maria says:

  @247 Frans

  Nemen we hem ook mee op de zeilboot?

  Indrukwekkend!!

 249. Paul99 says:

  Ik heb er nog eentje voor jullie, kon het niet laten.
  Weliswaar uit april 2011 toen er natuurlijk nog helemaal niets aan de hand was en zelfs de “experts”-liegmannetjes ook nog niet de huizenmarkt-zeepbel vanaf 2008 zagen aankomen.

  Met daarin o.a. de volgende statements van een makelliegmannetje:

  “1 Ding is zeker, de woningmarkt is kerngezond.”

  “Als koper wil je maar 1 ding. Wonen.”

  “De waarde van je woning of de hoogte van het bedrag wat je kunt lenen is niet interessant. Kijk naar wat je wil uitgeven per maand, pas daar je hypotheekbedrag en woonwensen op aan.”

  http://descherpepen.nl/2011/de-woningmarkt/

 250. Adamus says:

  Frans:
  @ Maria: als we Nigel Farage gaan bezoeken, zullen we dan met mijn zeilboot gaan?

  Laat Nigel maar blazen. Zo jammer dat ie Engels is. Hoe gaat het met de city?

 251. ulrich says:

  Valt me op dat DNB de berichtgeving aan het doseren is. Hier lijkt mij toch een strategie achter te zitten.
  Het is toch al lang bekend dat de zorgplicht van banken niets voorstelt, vooral ook met betrekking tot hypotheek aflossing na je pensioen.

  Als hypotheekgever/huizenkoper teken je ervoor dat je als je met pensioen bent waarschijnlijk problemen hebt met aflossen. En dat is de zorgplicht.

  Volgens mij kunnen we een pool houden wat het volgende bericht zal zijn:
  1) Uw kan door u bank gedwongen door een hertaxatie en het verschil bij moeten betalen.
  2) Als een grote bank valt is het maar de vraag of het garantiestelsel het aan kan.
  3) Het Garantiestelsel voor woningen is niet bestand tegen calamiteiten
  4) Uw huis is in veel gevallen al niet van de bank maar van verschillende chinese, amerikaanse en mexicaanse eigenaren, die alle mazen in uw contract kunnen uitnutten en in sommige gevallen aanpassen

  Ik gok op 2

 252. Juan Belmonte says:

  Paul99: “De waarde van je woning of de hoogte van het bedrag wat je kunt lenen is niet interessant. Kijk naar wat je wil uitgeven per maand, pas daar je hypotheekbedrag en woonwensen op aan.”

  Met dit soort adviezen hebben makelleugenaars, banken en hypotheekadviseurs, gesteund door een overheid die uit elektorale overwegingen een taboe op HRA verkoos boven de werkelijkheid erkennen
  iets tot stand gebracht
  ….
  Hogehuizenprijsminnend NL
  ….
  met als basis een flinke hypotheek.

  En de wetenschap ?
  En dan het dedain jegens de wetenschap waar de heer Prof Dr Bas Jacobs aan refereert.

  Beste heer Jacobs, TWEE jaar gelee proveerde een gestudeerd mens (drs Marc Francke) op een theorie (casametrie) die voorspelde dat er géén zeepbel in de NL huizenmarkt zat.
  Een paar maanden geleden beweerde publicatie van nota bene de Rabobank het omgekeerde.

  We kunnen die discussie -geheel in poldertraditie- nog wel 10 jaar uitstellen.

  Over dédain:
  WÁÁR, waar o waar, beste heer Jacobs is de HUIDIGE WETENSCHAPPELIJKE DISCUSSIE over de CASAMETRIE ???

  Zonder zinnige discussie is die OEKOENOMISCHE wetenschap een behoorlijke fars.

 253. ulrich says:

  @frans
  Interview is inderdaad interessant.
  youtube.com/watch?…d&v=uFHuzf8li0k
  In this edition of the show Max interviews Catherine Austin Fitts from Solari.com. She talks about the multiple debt plans; bailouts and funding facilities, attempting to hold the Euro zone together. Catherine Austin Fitts is the president of Solari, Inc., the publisher of The Solari Rep
  En actief geweest in BUSH 1
  Het heeft een beetje een aluhoedje gehalte, maar gaat erom dat landen worden gedestabiliseerde en de oplossing ligt bij centralisering.
  Het gaat erom dat met maffia praktijken landen worden gedestabiliseerd en de assets goedkoop worden gekocht. Niet zo ongeloofwaardig als je de recente veroordeling van bankiers ziet.
  Ik denk dat dit soort uitwassen niet streng genoeg worden gestraft kijk bijvoorbeeld naar dhr Staal die iedereen uitlacht op de Antillen

 254. Juan Belmonte says:

  Mede dankzij het gebrek aan discussie in de wetenschap kon een vierkante meter poldergrond uitgroeien van 2,30 euro naar ruim 1500 euro (althanks op papier)

  Vinex Villa op 514m2 in Voorschoten van 5 euro de meter naar 1556 euro de meter
  huizenmarkt-zeepbe…markt/#comment-57350
  huizenmarkt-zeepbe…bleem/#comment-90533
  Wil Mevrouw De Minister van Hogehuizenprijsminnend NL wellicht eens uitleggen hoe het kan dat een vierkante meter grond van 2,30 naar 1500 euro gaat door een plastische VINEX operatie ?
  huizenmarkt-zeepbe…zigd/#comment-106105

  De kennis van NU ? DE KENNIS VAN TOEN WAS ER GEWOON.
  huizenmarkt-zeepbe…aien/#comment-101893

  Er zijn ook uitzonderingen van moedige wetenschappers:
  – Mevrouw Dr Ir Maartje Martens
  – Prof Dr Dolf van den Brink
  – Prof Dr Ir Hugo Priemus

  Maar de meeste wetenschappelijke schapen graasden op de Hogehuizenprijsminnende graslanden.
  Vandaar enige dédain is ook terecht, J.i. de wetenschap zag de kredietcrisis ook amper aankomen.

 255. Juan Belmonte says:

  Bouwfonds ziet anno juni 2012 nog steeds geen zeepbel op de NL woning-“markt”, wat een sukkelaars:
  huizenmarkt-zeepbe…ngen/#comment-106592
  huizenmarkt-zeepbe…ngen/#comment-106593

  Drs Taco van Hoek dacht in 2011 dat HRA niet zozeer een probleem was (er is een ZEEPBEL op BOG en een ZEEPBEL op de Hollandse Huizen-“markt”):
  huizenmarkt-zeepbe…eren/#comment-106793

  De Uni-invest portefeuille met B-klasse kantoren is 65% afgeboekt:
  “De verkoopprijs van €358 mln loog er niet om en impliceert een korting van 65% op de oorspronkelijke hoofdsom en we hebben het dan dus nog niet eens over het al verdampte eigen vermogen.”
  beurs.nl/opinie/ad…kantorenmarkt-wakker
  testa.huizenmarkt-…ccoord/#comment-1102

  WÁÁR o waar o waar is de wetenschappelijke discussie over het feit dat op
  op Bedrijfs Onroerend Goed WEL
  sprake is van een zeepbel en op
  de particulier woningmarkt
  – DIE NET ZO HARD OP SLOT ZIT ALS BOG-
  niet ….

  Wie kan Juan hier helpen met inzicht ?

  Enkel op één of ander blogje dichten een paar malloten, waaronder één Doctor (t) elkaar die nodige zienswijzen toe. Nota bene wordt dat blogje door de FD media groep -die zelf ook kredietcrisis miste- gepest.

  Over dédain … 🙂

 256. Juan Belmonte says:

  Overigens uitstekend dat de heer prof Dr Bas Jacobs die Betty de Boer het vuur flink aan de schenen legt.

  Wat die dame allemaal uitkraamt ….

 257. Frans says:

  maria: @247 FransNemen we hem ook mee op de zeilboot?Indrukwekkend!!

  Hee! Dat is een idee! Zetten we hem achter het stuur, kijken we hoe dat eruit ziet!

 258. Frans says:

  @ Ulrich,
  inderdaad het is een erg goed interview wat iedere hoog geeerde luisteraar zou moeten horen.
  Tin foil hat?: ik dacht het niet. Deze dame is niet zomaar iemand, ze weet waarover ze het heeft.
  Omdat ze op een hoog abstractie niveau praat komt het misschien zo over, maar ze heeft ontzettend veel onderzoek en kennis waarop ze haar mening baseerd, en bovendien behoort ze tot de selecte groep voorlopers die al jaren weet hoe de hazen lopen.
  Trust me: ze weet waar ze het over heeft.
  Dit is overigens precies het punt: toen ik jaren geleden voor het eerst bij Max Keiser terecht kwam flapperden mijn oren, ik wist dan ook in die tijd minder dan de gemiddelde bezoeker hier. Het heeft me tijden gekost om te beseffen dat het geen extreme uitspraken zijn die Max doet, maar gewoon de waarheid, whatever that may be.
  Max is een ster in de creatieve abstractie, en heeft dezelde kwaliteiten als Catherine. Voeg ze samen en… vuurwerk!
  Ik probeer de pareltjes te posten die ik zo af en toe tegenkom: dit is er naar mijn onbescheiden mening zo een!

 259. Nico de Geit says:

  Veel grappige reacties:

  ‘D’66: ‘woningbezit naar box 3’

  nujij.nl/economie/….lynkx#axzz1zAHsO4Ff

 260. lapje says:

  @ll(128)
  VVD lanceert een nieuwe originele ? ” Blow Up The Bubble Hypotheek ” , alleen jammer dat de prijs van krediet omhoog gaat………

  trouw.nl/tr/nl/450…-dan-koopprijs.dhtml

  Het maakt allemaal niets uit. Banken willen helemaal niet meer, meer dan 100% verstrekken. En ook huizenkopers zijn wijs geworden en laten zich niet meer gek maken. Boven-modaal kan nog steeds 6x jaarsalaris lenen, maar doet dat niet… rara, hoe kan dat?

  Leuke verkiezingsstunt van VVD voor hen die al een hypotheekstrop om de nek hebben hangen, maar het verandert niets aan de realiteit.

 261. lapje says:

  @dr. t(205)
  Meestal negeer ik u, maar u heeft me succesvol uit de tent gelokt.

  Er lijkt me dat een prima ontwikkeling gaande is.
  Ten eerste schulden verschuiven van staten/banken naar de ECB. Tegen de ECB valt niet op te speculeren dus de rente op leningen zullen dalen.
  Dat heeft een positief effect in een markt dat eerder last heeft van prijsdalingen dan prijsstijgingen ,zie bijv de woningmarkt.
  Kortom eindelijk komt er vertrouwen en hopelijk volgen de banken nu ook eens het goede voorbeeld richting de consument.
  Het zou zelfs eens goed zijn dat een bank verplicht wordt om een deel van het kapitaal dat zij ontvangen, in de vorm van goedkope leningen, door te sluizen naar de consument.
  Ik denk hoe dan ook dat het keerpunt mu eindelijk bereikt is. Duitsland neemt afstand van de inflatie/spook psychose en eindelijk kan er al la de VS en GB eens geld gepompt worden in de markt.

  Als de overheid efficient geld kan pompen in de economie, maw productief kan aanwenden omdat de vrije markt dat om diverse redenen niet wil of kan, dan heeft u gelijk. Anders heeft u 100% ongelijk.

  Er is een enorme overcapaciteit in de Nederlandse economie in de financiële sector, de overheid en de bouw. Deze overcapaciteit moet teruggebracht worden en we moeten onze richten op zaken waar een tekort aan is, bijvoorbeeld zorg en techniek. Anders is iedere gedrukte euro een verloren euro die langzaam tot hyperinflatie zal leiden.

  De discussie is hier niet vaak gaande, maar wat is geld? Simplistisch gesteld, geld moet gewaarborgd zijn door productieve capaciteit in de economie. Is die er niet (zoals Zimbabwe en Weimar) dan leidt het tot hyperinflatie. Geld is een claim op iemand’s productiviteit. Als er meer claims circuleren dan er productiviteit is, dan kan u begrijpen waarom prijzen gaan stijgen. Andersom als er te weinig geld is, maar teveel potentiële capaciteit (bijvoorbeeld werkeloosheid tijdens een recessie), dan zal geld drukken, zoals Keynes goed opmerkte, wel tot economisch herstel leiden. MITS het wordt gestopt in zinvolle productieve activiteit, dus niet als het in bouwsubsidies wordt gestopt, of nog erger: corrupte PIGS landen.

 262. Henk 6 says:

  http://www.bbc.co.uk/news/business-18665508

  Libor en euribor fraude wordt nu eindelijk aangepakt. Dit is in mijn ogen een systeem fraude, die nu nog afgewenteld wordt op een paar medewerkers. Paar maanden geleden was er ook een onderzoek naar euribor fiximg, ik heb daar nooit meer iets van gehoord, waren er toen hogere machten actief?

 263. Adamus says:

  ll,

  Nog meer nieuws uit Dagblad v/h Noorden -wat een schandalig makelaarskrantje is dat trouwens. Iemand van NOM wil een standbeeld voor Calon: “de doener”- “macher” is te Duits.
  “blauwe stad heeft last van de economische dip” (de crisis kon niemand voorzien zal de voormalig dir. op economische zaken zeggen?)
  En zo lekken de miljarden van de Hanzelijn met de snelheid van een zweeftrein weg; schuld van de Friezen 🙂

 264. Adamus says:

  Vandaar enige dédain is ook terecht, J.i. de wetenschap zag de kredietcrisis ook amper aankomen.

  Ze hebben Kafka nooit gelezen: “langzaam gaat de zon onder…..”

 265. Adamus says:

  @Ulrich.
  “Ik denk dat dit soort uitwassen niet streng genoeg worden gestraft kijk bijvoorbeeld naar dhr Staal die iedereen uitlacht op de Antillen”

  Die gaat de “haringkar” niet missen?

 266. Dawg says:

  Slopen met Van Poelgeest, is slopen met subsidie.

  fd.nl/economie-pol…-inzetten-voor-sloop

 267. philippulus says:

  @270 Dawg, maarten “ik-zou-niet-weten-wie-het-anders-moet-betalen” van Poelgeest blijft onnavolgbaar:

  “Gemeenten hebben ook last van de leegstand die is ontstaan. Daarom moet ook de stad bijdragen”

 268. philippulus says:

  Voor de data-freaks: hdn.nl/media/persb…estand-2009-2011.pdf

  HDN-gegevens bieden inzicht in hypotheekmarkt 2009-2011.

 269. lapje says:

  Poelgeest ziet leegstand waarschijnlijk als bedreiging voor de inkomsten van het Amsterdamse grondbedrijf en in het verlengde daarvan zijn eigen macht. Bedrijven trekken vanzelf uit Amsterdam weg als ze goedkoper in Den Haag of Rotterdam (of over onze landsgrenzen) terecht kunnen. Voor wie zit zo’n a-morele parasiet eigenlijk in het gemeente bestuur?

 270. ll says:

  Vanavond, Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland.

  tvgids.nl/programm…ing_van_Griekenland/

 271. Wilbert says:

  @272 philippulus

  Erg leuk documentje. Dankje 🙂

 272. Tsja... says:

  @Lapje, je antwoord getuigd van een groot inzicht in de huidige problematiek en heb met plezier je 2 bovengenoemde antwoorden gelezen. De Marktconomie is mijn inziens net als een rivier. Je kunt allerlei dammen opwerpen of waterwegen aanpassen, maar uiteindelijk zal water altijd naar het laagste punt stromen. De oplossingen van afgelopen week en de voorstellen van van der Poelgeest zullen tijdelijke stopmiddelen zijn, maar uiteindelijk zal het water altijd naar het laagste punt stromen en dat kan je niet tegenhouden.

 273. Tsja... says:

  Tenminste je denkt hetzelfde als ik, maar dat kan eigenlijk ook betekenen dat je er eigenlijk niks van begrijpt.

 274. Juan Belmonte says:

  Dawg: Slopen met Van Poelgeest, is slopen met subsidie.

  Juan zal niet meer uit het FD te quoten, levert alleen maar gelazer op. Jammer, was ooit een prima bron, maar het zij zo gegeven de advocaten die ze op de site afsturen.

  Ook BNR heeft een nieuwe koers, allemaal business partners die zendtijd kopen, alleen Paul van Liempt stijgt boven de massa uit, de rest raakt het nivo gezellige voetbalgekte waarbij te voorspellen is welke adverteerders welke onderwerpen hebben ingebracht.
  Thema: “vrouwen on-top” gesponsord door een dames-werving-en-selectie-clubje zonder rode franje.

  Ahaaa 🙂

  Maar terug naar uw punt dawg.
  De heer Van Poelgeest heeft eerst de gemeentelijk grondprijzen omhooggeregisseerd, nu willi ze voor een neergang behoeden dmv een verplichte bijdrage van iedereen en allemaal, ook de randgemeenten doen gezellig mee met het oplossen van de Amsterdamse SUSHI.

  De gemeente maakte met het omhoogschroeven van de parkeertarieven (tot de hoogste-op-aarde) al eerder een zéér goede ( 🙂 ) indruk: er was opeens veel parkeerruimte in het centrum, want wie wil er nog een avondje uit in Amsterdam waar parkeren méér kost dan een biefstukje of een concertje ?

  De afgelopen 8 jaar was de Amsterdamse politiek niet in staat de vastgoedgekte in goede banen te leiden en nu zou ze dat wel kunnen ?
  Sterker nog: het mogen doorbouwen aan de Zuid-as was één van de sterke argumenten vóór invoer van een milieu-zone buiten die Zuid-as, namelijk in de binnenstad.
  Kromme redenering, weinig logica, maar destijds wèl het verhaal van de Amsterdamse Gemeenteraad.

  Het allerbeste meneer van Poelgeest, hefze. 🙂

 275. Juan Belmonte says:

  philippulus: Voor de data-freaks: hdn.nl/media/persb…estand-2009-2011.pdf

  HDN-gegevens bieden inzicht in hypotheekmarkt 2009-2011.

  Opmerkelijk dat commercieel gevoelige informatie, hypotheekoffertes, zonder expliciet medeweten van de consument centraal opgeslagen wordt….

  De hogere hypotheeksommen in relatie tot de inkomens en het groter aandeel aflossingsvrije hypotheken lijken inderdaad te worden veroorzaakt door de hogere prijzen in de betreffende provincies.

  In Juan’s wartaaltje:

  Hogehuizenprijsminnen leidt dus (althans TUD) tot huizenlease (aflossingsvrij lenen is leasen is géén eigendomsopbouw).

  🙂

 276. Juan Belmonte says:

  Off-topic: Redevco vérkoopt.

  Redevco verkoopt zijn volledige Turkse portefeuille en de bijbehorende managementorganisatie aan de Blackstone Group. Dat heeft Redevco zojuist bekendgemaakt.

  In een half jaar tijd heeft Redevco de waarde van zijn portefeuille teruggebracht van 7,3 miljard naar 6,5 miljard euro. De onderneming verkocht eerder al haar vastgoed in Scandinavië, Polen en Italië en beëindigde in China het partnerschap met Shui on Land voor de ontwikkeling van Wuhan Tiandi Riverview Plaza.

  Redevco wil de verkoopopbrengsten gebruiken voor nieuwe aankopen en herontwikkelingen in zijn kernmarkten België, Centraal-Europa, Frankrijk, Duitsland, Spanje/Portugal, Zwitserland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

  vastgoedmarkt.nl/n…uille-aan-blackstone

  Die willen nog wel eens gewoon zeggen waar het op staat (korte zinnen).

  Redevco voorspelde in 2008 al reeds een crash orde grootte 42% prijsdalingen omdat zij een relatie legden tussen inkomens- en schuldgroei
  huizenmarkt-zeepbe…water/#comment-95504

 277. Juan Belmonte says:

  Off-topic: Derivatentekort Portaal ruim half miljard
  vastgoedmarkt.nl/n…al-ruim-half-miljard

  Eerst een probleem
  dan pas een oplossing

  Wordt de volgende stap om het bezit van de woningbouw garant te laten staan voor WEW/NHG ?

 278. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  De heer Van Polegeest is meer bezig met zaken die hij niet onder controle heeft dan die zaken waar-i geacht mag worden beroepshalve enige invloed op te hebben:

  Amsterdam doet er gemiddeld nogal lang over om te argumenteren waarom een koopwoning méér waard is dan de eigenaar/potentiele verkoper voor ogen heeft.


  Amsterdam kampt met een grote achterstand in het afwikkelen van protestbrieven. Een groot deel van de bezwaren (in 2011 was dat ruim 60 procent) wordt niet binnen de wettelijke termijn van een kalenderjaar afgehandeld.

  Over de bezwaren die wel binnen een jaar worden afgewikkeld, doet Amsterdam gemiddeld 243 dagen. Dat is ruim het dubbele van het landelijk gemiddelde van 110 dagen.

  De Rekenkamer vindt ook dat de gemeente burgers niet goed uitlegt hoe de WOZ-waarde tot stand komt. Ook de uitspraken op bezwaar zijn volgens de Rekenkamer moeilijk leesbaar.
  nvm.nl/actual/juni…ller_afwikkelen.aspx

  Hahahahahaaaaaaa.

  Moeilijk leesbaar, ‘t is weer lachen met de makelleugenaars 🙂

 279. Juan Belmonte says:

  Off-topic:

  Juan begint steeds meer te zien in WONEN 4.0
  nvm.nl/actual/juni…chter_wonen_4_0.aspx

  Al is het nog steeds géén 4-0. 🙂

 280. Juan Belmonte says:

  @ wie het maar leest
  Weinig respons iedereen op vakantie ?

  @admin: zeer goed responstijden vandaag….

 281. tufkaj says:

  Juan Belmonte: De hogere hypotheeksommen in relatie tot de inkomens en het groter aandeel aflossingsvrije hypotheken lijken inderdaad te worden veroorzaakt door de hogere prijzen in de betreffende provincies.

  Het valt ook op dat de hoge LTV en LTI’s buitengewoon vaak kiezen voor looptijd 5-10 jaar. Was er niet iets van een verplichte toetsrente tot een looptijd van 5 jaar?
  M.a.w. Hebben nu alle 5.5 LTI / 120% LTV mensen een looptijd van 5 jaar en een dag of lijkt dat?

 282. Juan Belmonte says:

  Hèhè, de bouwwereld begint te snappen dat de gemeentelijke grondprijzenpolitiek ze dedasomdoet.

  Een van de maatregelen die gemeenten kunnen nemen is verlaging van de grondprijs. Verder moeten de jarenlange kostbare procedures rond vergunningverlening worden verkort. Overtoom: ,,De bouwprijzen zijn bij ons en in de omringende landen vrijwel gelijk. Het zijn de grond en de dure vergunningverlening die enorm op de uiteindelijke huizenprijs drukken.”
  huizenmarkt-zeepbe…zijn/#comment-108212

  Eerder gaf de heer Brinkman in een niet nader te noemen medium al aan dat de grondkosten de afgelopen 10 jaar TIEN maal harder gestegen dan de bouwkosten.
  Met de uitsprak van de heer Drs Elco Brinkman dat Grondprijzen TIEN maal harder gestegen zijn dan de BOUWKOSTEN positioneert hij een verklaring die zowel betrekking heeft op BOG als op woningbouw.
  huizenmarkt-zeepbe…ngen/#comment-106595

  Hogehuizenprijsminnend NL
  is uiteindelijk (nieuw woord: lange termijn)
  slechts een papieren innovatie.

  Welke slimme journalist kijkt nu eens naar inkomensgroei en hypotheekschuldengroei de afgelopen 20 jaar. 🙂

  Te dom om tijdig te rekenen ?

 283. Juan Belmonte says:

  tufkaj: M.a.w. Hebben nu alle 5.5 LTI / 120% LTV mensen een looptijd van 5 jaar en een dag of lijkt dat?

  Geen idee, blijft schimmig.

  De database betreft aanvragen tot hypotheekoffertes met een hele hele boel onduidelijke data (soms wel 30% van de gevallen).
  Het meest opmerkelijk dat er met deze database “opeens” een nieuw instituut is verrezen. DNB, Kadaster dan wel een (andere) toezichthouder kon klaarblijk géén rekenschap nemen voor dit inzicht ?

 284. tufkaj says:

  Juan Belmonte: @admin: zeer goed responstijden vandaag….

  nu je het zegt 🙂

 285. tufkaj says:

  Ergens wel jammer dat hiermee de “ik ga op vakantie en neem mee”-manier van reacties lezen verloren lijkt te zijn gegaan 😀

 286. maarten says:

  Griekenland zou GS aan moeten klagen, en een precedent stellen van belangen van naties vs belangen van een private partij *bekijkt de tegenlicht aflevering GS & Griekenland* wegens slechte advisering en belangenverstrengeling

 287. Juan Belmonte says:

  maarten: Griekenland zou GS aan moeten klagen

  Ze hebben ze zelf betaald voor de fraude….
  Opdrachtgever geeft opdrachtnemer aan wegens fraude 🙂

 288. maarten says:

  of wellicht wegens: insider trading & fraud

 289. Juan Belmonte says:

  Insider geeft andere insider aan wegens
  ….
  voorkennis 🙂

 290. maarten says:

  aangezien GS wist dat griekenland de lening niet terug kon betalen omdat de verzekeraar om ging vallen

 291. maarten says:

  Hoeveel EU geld gaat nu naar GS?

 292. Juan Belmonte says:

  Maar toegegeven:
  dat zou de cabaret wel
  verfrissend leuk maken.

  Al die Keynessianen op de radio
  men wordt er knettermalloot van

  Spanje mag niet te hoge rente betalen
  WANT
  dan kunen ze niet meer terugbetalen.

  HAHAHAHAHAH
  snappen helemaal niks nada noppes van
  DE PRIJS VAN GELD
  (rente hoort risico te sturen).

 293. maarten says:

  al het geld dat van EU naar GS gaat zou naar juristen moeten gaan om GS aan te klagen

 294. Juan Belmonte says:

  maarten: Hoeveel EU geld gaat nu naar GS?

  Nihil, een fractie, de verdiensten van GS spelen in het grote Spel der dingen geen rol (wel leuk voor de exec’s overigens)

  Het gaat niet om geld.
  Het gaat om gedrag.

  The sun is shining
  the weather here
  make you wanna move
  your dancing feet

  am a rainbow too

  🙂

 295. maarten says:

  ok perspectief in tegenlicht: het ging “maar” om 5 miljard, aha… ok… nou het ziet ernaar uit dat GS geboft heeft… DE EU is ffukt

 296. maarten says:

  @297: je hebt gelijk Juan, ik ga maar een potje dansen, dat is veel belangrijker 😉

 297. Juan Belmonte says:

  maarten: het ging “maar” om 5 miljard, aha… ok

  Blijft een leuk sommetje.
  Maar als exec’s een paar honderd miljoen
  bonus doen

  is ‘t zo op 🙂

  Juan zal weer weer een eigenwijze stierenknokker zijn 🙂
  Juan hoopt
  dat ze gelukkig zijn met hun miljoenen

  gedrag
  is meer waard dan
  geld
  🙂

 298. Juan Belmonte says:

  maarten: ik ga maar een potje dansen

  Juan is een beetje hotel de botel na gister 🙂

 299. maarten says:

  iedereen in de eu zou shorts moeten kopen

 300. Juan Belmonte says:

  maarten: iedereen in de eu zou shorts moeten kopen

  Met dit weer zeker.
  Maar de zomer zou wel eens korter kunnen zijn
  dan de broeken

  DNB (mevrouw Joanne Kelderman) waarschuwt serieus voor zwaar weer …

  Maar Juan snapt niks van speculeren
  Long en short
  zijn als
  debet en credit
  Friesland en Groningen 🙂

  Alleen mannen als de heer Marc Calon snappen dergelijke complexe zaken 8)

 301. maarten says:

  @303: och een hollandse zomer, we zijn het gewend…

 302. maarten says:

  lekkere spaanse gekte, We gaan gewoon door met reuzen bevechten

 303. Juan Belmonte says:

  maarten: We gaan gewoon door met reuzen bevechten

  Rekent u maar !
  De journalisten zullen het niet doen !

 304. Adamus says:

  Alleen mannen als de heer Marc Calon snappen dergelijke complexe zaken 8)

  Daarom ook in het Dagblad van het Noorden een oproep voor een standbeeld voor hem.

 305. Juan Belmonte says:

  Adamus: Daarom ook in het Dagblad van het Noorden een oproep voor een standbeeld voor hem.

  Ook hier is het nodige gedaan
  ter eer en huidiggedachtenis
  aan een sprekend man
  uit het tijdperk van de kunstmatig lage rentes

  Het is immers niet iedere nanoseconde
  dat er een stad op aarde ontstaat
  zeker niet in het Hogehuizenprijsminende
  en qua bevolking krimpende
  Hollanda 🙂

  Para siempre 8)

 306. Juan Belmonte says:

  Rood is rood
  wit is wit
  maar Blauw is Blauw

  De Blauwe Stad
  bouwt met jou 🙂

  Juan kan zó de afdeling Communicatie van de bovengemiddelsde Makelleugenaarsorganisatie in.
  (prijsexplosie in nieuwbouw in 2013 verwacht …)

  om daar
  -zonder dédain voor de wetenschap-
  de beste communiatie-wetenschappelijke theorie lostelaten op
  Kakerverse Kamikazekopers
  (liefst zonder aanelkaarschrijffouten dan 🙂 )
  ….

 307. Juan Belmonte says:

  Dit moeten de leukste tijden ooit geweest zijn 🙂

 308. Juan Belmonte says:

  Blauwestad

  Calon en consorten
  zijn begonnenmetaanelkaarschrijven …

  Juan is
  slechts een volger 🙂

 309. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 310. Hans Jurgen says:

  Het gunstigste dat je over de grote Amerikaanse Depressie zou kunnen schrijven is dat zij kort duurde.

  Tegenwoordig is dit anders. Tegenwoordig hebben centrale banken zoveel kaarten in hun mouw dat ze ons lijden eindeloos kunnen verlengen.

  Of zoals Friedrich Nietzsche ooit schreef: hoop is de ergste van alle kwaden, want zij verlengt onze kwellingen.

 311. lapje says:

  Hans Jurgen: Tegenwoordig hebben centrale banken zoveel kaarten in hun mouw dat ze ons lijden eindeloos kunnen verlengen.

  Eindeloos is korter dan u denkt! 🙂

 312. Dawg says:

  OT

  Op de dag dat de Eerste Kamer instemt met het ESM:

  ttp://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/27/update_eerste-kamer-gaat-akkoord-met-esm_verdrag-dowjones1153380.xml

  Blijkt:

  “Meerderheid beslist
  We bepalen niet zelf waar de steun via het nieuwe Europese Stabiliteits Mechanisme naar toe gaat. Eerst meldde zich de Spaanse minister van Financiën, Luis de Guindos: “a handful of countries can not block ESM moves; Finland and Netherlands have no ESM majority”.

  Gevolgd door EU president Van Rompuy: “Kritische eurolanden als Nederland en Finland kunnen ESM-steun aan zwakke eurolanden niet tegenhouden.”

  De Geus
  “Maar hola, hoe kan dat nou”, stelt RTLZ beurscommenattor Hans de Geus: “Rutte en De Jager hebben toch steeds gezegd dat Nederland elke nieuwe vorm van steun uit het ESM kan blokkeren omdat er unanimiteit nodig is onder de lidstaten? En alleen in het geval van een noodprocedure kan met een meerderheid van stemmen worden volstaan, wat in de praktijk betekent dat Nederland en Finland buiten spel staan?” Met 85% van de stemmen kan een beslissing worden doorgedrukt.

  Noodprocedure
  Maar met de opmerkingen van De Guindos en Van Rompuy komt aan die illusie een einde. “Hoe zit dat dan? Kennelijk gaan zij ervanuit dat élke keer dat er steun wordt gegeven, dit onder het regime van een noodprocedure gebeurt. Kleine landen zijn dan dus uitgepraat.”

 313. philippulus says:

  ‘T kán aan mij liggen, maar was er gisteren niet een nieuw item op de site?

 314. ll says:

  Dawg en Philipulus, klopt helemaal onze Admin is op een andere server overgegaan en niets werkt meer op de IPAD, wel op een laptoppie 🙂

  Maar hij weet er al van

 315. ll says:

  Philipulus, ga naar huizenmarkt-zeepbel.nl, dan naar de 254 comments, ernaast bij de recente reacties verschijnen dan de nieuwste berichten, pak daar één van en je komt op de nieuwe topic. 🙂 Behalve deze post dan……..succes

 316. philippulus says:

  Thnx. ll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*