Geen extra steun voor starters op huizenmarkt

kaartenhuisMinister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vindt het niet verstandig om starters op de huizenmarkt extra steun te geven. Er zijn al de hypotheekaftrek, de hypotheekgarantie en diverse variaties in financieringsmogelijkheden.

Nieuwe budgetten moet je ook ergens anders weghalen, zei hij, en dat zou dan slechts voor een enkele groep zijn.

De situatie op de woningmarkt is door de economische crisis volgens hem ook niet verslechterd: er is een ruime keus en de prijzen zijn iets verlaagd.

Donner wil wel de verkoop van corporatiehuizen bevorderen, huizen dus in een goedkoper segment.

Een toenemend aantal studenten zoekt onderdak, maar dat vindt de bewindsman vooral een lokale zaak, omdat het lang niet overal speelt. Hij wees er overigens op dat in een aantal gemeenten wordt gekeken hoe leegstaande kantoren kunnen worden omgebouwd tot wooneenheden.

bron: ANP

Share Button
Tagged with:
107 comments on “Geen extra steun voor starters op huizenmarkt
  1. Pieter says:

    Donner laat de markt (tot op bepaalde hoogte) zijn werk doen en komt niet met extra subsidies.

    Het is een klein stapje in de juiste richting, maar uiteraard zijn we er nog lang niet.

  2. Dawg says:

    Woon jij in een kantoor? Uhh nee…., ik ben een thuiswerker.

  3. Get a Life! says:

    Met de nieuwtjes van afgelopen week lijkt het erop dat het kabinet zich eindelijk realiseert dat een stevige daling van zeg 42% (Dick Vos van Redevco) toch echt wel een realistische mogelijkheid is.

    Natuurlijk wil je dan voorkomen dat extra steunmaatregelen worden getroffen om de onderkant van de pyramide weer te voeden.

    Er is geen tekort aan geld, de overheid wordt eindelijk verstandig… Of..

  4. bigD says:

    Tja, de realiteit is dat het geld op is. Het is altijd politiek makkelijker om veranderingen door te voeren wanneer de nood het hoogst is. HRA op de schop in 2012?

    Binnenkort zijn het de gemeentes die grond met grote “korting” gaan verkopen. Het “we wachten tot de markt normaliseert” zal worden “we pakken het betaalbare woningtekort aan”. Het zal wel beginnen met de kleinere beginnerswoningen, want daar zijn de marges nog het beste.

  5. Adamus says:

    Er zijn nog heel veel lokale politici en burgemeesters die denken dat het gaat zoals het altijd ging. De toko blijft gewoon doordraaien. En de grond? Die is er nu eenmaal, die loopt niet weg. Bovendien hoorde ik bij de bandenspecialist:”de woningmarkt stabiliseert zich”. 🙂

  6. R-KNOW says:

    @ Adamus: Ja klopt, een stabiele lijn omlaag..

  7. Arno Wingen says:

    Denk dat het geld toch echt wel op is. Niet omdat we niet zouden ‘kunnen’ bijlenen, maar omdat elk Europees land aan zijn liquiditeit moet werken (ivm de zwakke broeders).

    Zal echt niet zo zijn dat de overheid ineens besluit verstandig te worden.

    @5 – Wel fijn dat ze bij de bandenspecialist weten hoe het echt zit 😉

  8. John says:

    Het slechte economische nieuws begint langzaam tot een climax te leiden.

    Mensen die mij een jaar geleden wegzetten als ‘onheilsprofeet’ en zeiden dat de crisis wel overwaait en de meeste mensen er weinig van voelen, vertellen mij nu dat ze nu ook denken dat ik gelijk had/heb. Hun redenatie was een jaar geleden dat de overheid e.e.a. wel zou voorkomen als zaken echt fout dreigen te gaan. Diezelfde mensen beseffen nu ook dat de mogelijkheden om in te grijpen nu op zijn en dat met het vullen van het ene gat ergens anders een minstens zo groot gat ontstaat.
    Ik verwacht een versnelling van de daling van de huizenprijzen begin 2011 naar zo’, 3 a 4 % op jaarbasis puur op basis van financiële mogelijkheden en de nieuwe hypotheekregels. Als er paniek onstaat misschien zelfs meer, maar massa-emoties laten zich slecht voorspellen.

  9. dalen says:

    Kennelijk is er maar één remedie om de opportunistische politiek aan te pakken en hun verborgen agenda naar boven te halen.

    Stel voor dat we aan Julian Assange (Wikileaks) vragen de documenten van alle politici te openbaren zodat het volk weet wat de werkelijk beweegredenen zijn m.b.t. hetgeen ze steeds roepen. Scheelt een hoop geld aan latere parlementair onderzoeken.

    Vervolgens met pek en veren door Den Haag jagen.

  10. Arno Wingen says:

    Denk dat paniek nog wel even duurt. Er beginnen nu wel wat dingen door te sijpelen in de publieke opinie, maar dat gaat nog altijd langzaam.

    En de bandenspecialist heeft gezegd dat de woningmarkt stabiliseert!

  11. Nou, says:

    O ja, daar komen die omgebouwde kantoren ook weer om de hoek kijken.

    Jammer alleen dat de kantorenbubble nog groter is dan de huizenbubble.
    Bij mij in de buurt is kantoorruimte duurder dan woonruimte(vrije sector). En je krijgt er minder voor. Slechtere buurt, minder isolatie, minder toiletten, geen douche, geen tuin. En minder parkeerplaats.

    Maar dus vooral duurder dan woonruimte, dus ombouwen is afschrijven.

  12. Netherworld of subprime lending aka Buddy says:

    @5
    Er zijn nog heel veel lokale politici en burgemeesters die denken dat het gaat zoals het altijd ging. De toko blijft gewoon doordraaien. En de grond? Die is er nu eenmaal, die loopt niet weg. Bovendien hoorde ik bij de bandenspecialist:”de woningmarkt stabiliseert zich”.

    Vwb Goud (Au) blijft het stilletjes. Daarover hoor je uitsluitend Willem M. kakelen.
    De lokale juwelier biedt trouwens 30 euro/gr. Een behoorlijk verschil met de quotes in de media.

  13. ll says:

    Goede vraag, wat is de verborgen agenda van de politici, wat weten zij, dat wij niet weten. Wie zijn de adviseurs. Trichet begint zijn straatje al leeg te vegen, door de toekomstige schuld voor het uiteenvallen van de EMU nu bij de politici neer leggen. ‘U zult bezuinigen’, is zijn motto nu.

  14. Ronald says:

    Een vraagje aan de goudbeleggers hier (heeft helaas niets met het actuele bericht te maken maar er is geen algemeen forum voor dit soort zaken)

    Simpel bekeken is goud een metaal dat beperkt voorkomt in de wereld, wat lastig te winnen is en waar we historisch een grote waarde aan hechten. Historisch gezien vooral als sieraad.

    Ik ben geen expert maar volgens mij zijn er weinig industriële toepassingen waarvoor goud het enige toepasbare metaal is.

    Met dit in het achterhoofd is ook de waarde van goud niet meer dan een stilzwijgende waarde toekenning aan een op aarde beperkt beschikbaar metaal.

    Blijft uiteindelijk dus over de gelimiteerde beschikbaarheid en dat het mooi blinkt.

    Is goud hierbij zoveel verschillend van muntgeld of zelfs fiat geld?
    Zijn lang goed te houden etenswaar, kunstmest of noodzakelijk gereedschap geen betere lange termijn belegging?

  15. Pieter says:

    Zelf heb ik mijn kansen gespreid.

    Ik heb goud en zilver aangekocht (en doe dat nog steeds) bij Goldmoney en sinds kort ook bij Goldrepublic.nl

    Daarnaast heb ik fysiek gouden en zilveren munten om me een tijdje te kunnen redden, mocht het internet (tijdelijk) uitgeschakeld worden door wat voor reden dan ook en/of als het fiat papiergeld niets meer waard is.

  16. Nou, says:

    Hoi, Ronald,

    (ik ben geen goudbelegger)
    Fiatgeld is niet gelimiteerd beschikbaar itt goud. Etenswaar en kunstmest zijn goede investeringen, maar als je voor 100.000 euro kunstmest of eten hebt, dan is dat moeilijk op te slaan.

    Er zijn vele metalen die net als goud schaars zijn, maar veel meer industriele toepassingen hebben. voorbeelden zijn platina, maar ook ruthenium, rhodium, palladium, osmium, iridium.
    (http://en.wikipedia.org/wiki/Precious_metal)

    Misschien ook wel koper?

    Investeren in gereedschap is altijd een goed idee vind ik. Mits je ermee kan werken natuurlijk. Ook hier geld dat het duur is het op te slaan of op te stellen.

  17. bigD says:

    @Ronald(14)
    Goud heeft een aantal unieke kenmerken die het uitermate geschikt maken om een monetaire belegging te zijn:
    * vergaat niet
    * economisch schaars
    * makkelijk met je mee te nemen
    * internationaal erkend
    * makkelijk op te slaan
    * historisch altijd rol van geld gehad

    De economische schaarste is waarin het verschilt met fiat geld en dat is nou net de crux. Op zich zou een ieder ander object of materiaal dat bovenstaande kenmerken heeft, de rol van geld kunnen innemen. Zilver komt nog het dichtst in de buurt.

    Er zijn niet veel etensmiddelen die je makkelijk in groot volume kan opslaan, maar het zeker waar dat gedroogde peulvruchten, stookolie en wellicht water een perfect ruilmiddel kan zijn in barre tijden.

    Als belegging zijn productieve middelen, inclusief landbouwgrond, gereedschap en machines interessant, maar met name land is niet zo heel goedkoop op het moment. In goud uitgedrukt is de prijs wel al fors gedaald.

  18. bigD says:

    Ik vergat te noemen, goud is generiek. Wat ik bedoel is, de ene auto is de andere niet, maar goud is goud, zeker in de meer pure vormen (99+%).

  19. Adamus says:

    WikiL plat omdat Amazon ze van de server gehaald heeft? Nu snap ik de opmerking van nhz om geen boeken bij Amazon te kopen.

  20. nhz says:

    @7:
    tja, moet je opletten hoeveel geld er nog beschikbaar is in Den Haag als op 7 december Ierland zomaar NEE zegt tegen de EU bailout, en onze banksters hun verliezen op tafel leggen bij de overheid. Begrotingstekort van 5.7% is dan een illusie, we kunnen dan gelijk aansluiten bij Portugal, Spanje, Belgie enz. Waarna de echte poldercrash van start kan gaan.

    @9:
    Wikileaks is sinds vannacht helemaal uit de lucht. Ik hoop dat er wat hackers een tegenaanval willen organiseren op de fascisten die nu overal wild om zich heen slaan, vooral vanuit de VS. Bij deze wil ik iedereen die vrijheid waardeert oproepen om zodra het weer kan Wikileaks financieel te steunen.

    Ik zou het schitterend vinden als alle drek uit de beerput, vooral ook die uit de polder, voor iedereen beschikbaar is. Dat is de enige manier om deze criminelen onder controle te houden.

    @11:
    als ze slopen subsidieren zullen ze ook geen probleem hebben met subsidieren van een onrendabele ombouw van kantoorruimte. Als het maar wat schuift voor de politici en hun maffia vriendjes.

    @14:
    goud kun je niet bijdrukken. Zolang er geen spectaculaire technologische ontdekkingen komen is het de enige eerlijke vorm van geld, en daarom bij uitstek geschikt voor één produkt: investering (verzekeringspolis tegen geldontwaarding, corrupte politici en banksters). Dat het verder nauwelijks toepassingen heeft is juist een voordeel.

  21. KariZ says:

    @14 ‘Een vraagje aan de goudbeleggers hier (heeft helaas niets met het actuele bericht te maken maar er is geen algemeen forum voor dit soort zaken)’

    http://forum.goud.com/de-hooimijt/539-goud-en-goudmijnaandelen-de-bearmarket-voorbij-3429.html#post56923

    Voor wie interesse heeft in een iets bredere plaatje op goud.

  22. Get a Life! says:

    Laat je overigens niet verleiden door Jim Sinclair om te investeren in een junior miner als durban roodepoort deep. Met dit aandeel kun je alleen maar verliezen. Als ik 10 jaar geleden niet in dit aandeel geinvesteerd had dan was ik nu serieus binnen geweest (dankzij een andere miner Bema Gold -> Kinross)
    Er zijn veel grote banken die enorm shorten op juniors. Fysiek is t beste, maar verdiep je in het verkopen ervan, voordat je het aankoopt! 🙂 Op termijn verwacht ik dat zilver overigens goud zal outperformen! Maar dat is mijn mening. Voor nu is het geen goed instapmoment in elk geval.

  23. Goudbelegger says:

    @22 je moet ook spreiden, je moet niks natuurlijk, maar lijkt me verstandig. Gisteren door de 100% rendement voor dit jaar.

  24. Goudbelegger says:

    En ik koop trouwens geregeld nieuwe goudaandelen bij. Er zijn nog zat kansen.

  25. Goudbelegger says:

    Voor iedereen, lees het verhaal van deze ‘oude’ wijze man. Zit vol in de juniors, net als ik, alleen langer omdat ie eerder dingen begreep.

    ——–

    I’m just saying that I’ve been thinking about ‘Risk’ and specifically about risk in the securities markets. What prompted that thought? Well it’s because for my own account since the beginning of the year 2000, all my investments have been made in precious metals equities, most of which have been in gold equities, and all of which have been in the junior category. How’s that for risk? Well I think most of you would answer to that question, “it’s a stupid risk,” and more so if you knew that I turned 58 years old in September 2000.

    So what is risk? In investing, it is the uncertainty of return on capital. So, all investment strategies are risky, whether it is money invested in government bonds, the shares of so-called blue chip companies or start-up companies. In investing, as in life, there are no guarantees.

    As an ex-stockbroker, I’ve always been amused by the so-called risk profiles that clients must complete when opening their brokerage accounts. You know the ones, where you tick the box that guides your broker into suggesting the appropriate investments as per your desired risk tolerance level.

    http://www.gold-eagle.com/editorials_08/gordon101810.html

  26. Adamus says:

    Waar hangt die Mises tegenwoordig uit? Nu het toch dat andere zilverpapier gaat.

  27. Martijn says:

    305.190 Koophuizen op jaap.nl

    Hoe veel was dat enige tijd terug, iemand hier die het weet?

  28. Get a Life! says:

    Het lijkt me wel interessant om de bestaande funda-indicator uit te breiden met een jaap-indicator.

  29. ll says:

    @ Martijn op Prinsjesdag 217.000

  30. ll says:

    @ Martijn was op Funda

  31. ll says:

    Huizenzoeker zit er tussenin 247.067

  32. Martijn says:

    @14

    Er zijn wel fora voor goud.

    Maar je vraag:

    Met dit in het achterhoofd is ook de waarde van goud niet meer dan een stilzwijgende waarde toekenning aan een op aarde beperkt beschikbaar metaal.

    Ja.

    Maar daarmee is het nog niet onbelangrijk. Wat is geld?

    “Een stilzwijgende waardetoekenning aan bedrukt papier dat steeds minder beperkt beschikbaar is”?
    Het lijkt me geen onaardige omschrijving.

    Is goud hierbij zoveel verschillend van muntgeld of zelfs fiat geld?
    Ja. Aan goud wordt al meerdere duizende jaren stilzwijgend waarde toegekend en er zijn zelfs oorlogen om gevoerd. Ook in oorlogen nu is het altijd goud (en kunst) wat meegenomen wordt door plunderende vijanden, niet het bedrukte papier.
    Bovendien kan goud niet worden bijgedrukt en kleven aan goud geen schulden of verplichtingen van anderen. Dat lijkt in deze tijden steeds belangrijker te worden.

    Zijn lang goed te houden etenswaar, kunstmest of noodzakelijk gereedschap geen betere lange termijn belegging?
    Tja, papiergeld dat nog veel absurder is dan goud houdt het toch al lang vol; mensen sparen het liever dan etenswaar, kunstmest etc.

    Daar is natuurlijk een reden voor: onze welvaart is deels ontstaan door specialisatie. Doordat we niet allemaal iedere dag ons eigen akkertje ploegen hebben we ons kunnen verdiepen in zaken en zo vanalles kunnen leren. Maar specialisatie vraagt wel samenwerking, en waar samenwerking nodig is ontstaat geld.

    Geld kan vanalles zijn en er is vanalles geprobeerd; van schelpen tot kamelen en van rijst tot hout. Uiteindelijk werd het goud (en zilver) en later papier.

    Maar dat papier wordt altijd uitgeleend, en de aldus ontstane schulden worden dan ook als bezit, of zelfs geld, gezien. En dan blijkt dat die schulden niet terugbetaald kunnen worden en het bezit eigenlijk waardeloos is.

    Dat is de kern van deze crisis. Een systemische schuld orgie.

    Maar wij willen dat afwaarderen van schulden niet toestaan en zetten de drukpers aan.

    Zowel geld als schulden-als-bezit draaien dus om hetzelfde probleem.

    Goud is vrij van schulden en/of verplichtingen van anderen en omzijlt daarmee het probleem van deze crisis.

    En door onze verregaande specialisatie kan er praktisch niemand meer voor zichzelf zorgen. Stel je alleen al voor dat je ziek wordt. Hoe regel je dat met de dokter.

    Daarom gaan we hoe dan ook een financieel systeem nodig hebben.

    En om dat systeem weer gezond te maken gaan we schuldwaarde vervangen met die van goud.

    Daarom gaat goud in waarde stijgen, en schulden en papiergeld (praktisch hetzelfde) in waarde dalen.

    Verwacht je dat er totale chaos uitbreekt koop dan kunstmest of etenswaar, en als je echt slim bent een geweer om spullen van anderen af te pakken (in plaats van dat ze er met jou etenswaar vandoor gaan).

    Anders koop je best goud.

  33. Martijn says:

    Het lijkt me wel interessant om de bestaande funda-indicator uit te breiden met een jaap-indicator.

    Jaap lijkt mij betrouwbaarder.

  34. dalen says:

    @ 19, 20

    Wikileaks vind je nu hier in Zwitserland

    http://213.251.145.96/

  35. nhz says:

    @35:
    inderdaad, voor steun:
    http://213.251.145.96/support.html

    ben benieuwd hoe deze cyberwar gaat aflopen. De Yanks zullen wel blij zijn dat hun Cybercommand sinds een paar weken operationeel is, gelijk al de DNS servers uit de lucht halen. Volgende week het hele internet maar afsluiten misschien? En dan nog klagen over censuur in China, stelletje kleuters …

  36. ll says:

    Dank U Martijn, er staat op Uw link, dat E.Mecking binnenkort een nieuw boek gaat uitgeven.

  37. Get a Life! says:

    Het grappige is dat alle geeks inmiddels het bestand insurance.aes256 van wikileaks hebben gedownload. Alleen een password en de chaos is compleet! Nucleaire bom anno 2010.
    Anyway, het lijkt wel alsof de druk om dit alles te stoppen is toegenomen nu hij heeft aangegeven zijn pijlen na oud en nieuw op een bank uit de us te richten. (Bank of America).. Tja, dat kan natuurlijk ook consequenties hebben.

  38. Martijn says:

    http://www.startersrente.nl/nieuws.asp?id=29

    Nieuwe trucjes op de woningmarkt?

  39. nhz says:

    @38:
    in hoeverre de leaks kloppen kun je goed zien aan hoe hard er gekermd wordt als je een beetje doordrukt. Er zullen vast in toenemende mate fake leaks binnenkomen bij wikileaks, maar het meeste valt prima te controleren. En wie zelfs na de huidige minimale cableleaks nog denkt dat de VS een alibi of voorwendsel nodig hebben om een ander land binnen te vallen of plat te bombarderen die is volstrekt achterlijk. Het is een stelletje pathologische criminelen daar (net als in veel andere regeringen overigens). Hoogste tijd dat er een eind komt aan dit regime, en als daarvoor een US Bank door het afvoerputje moet des te beter.

  40. nhz says:

    @40:
    nieuwe smerige truuk van Vereniging Geleend Huis en FBTO, op kosten van de belastingbetaler. Bedankt André!!

  41. nhz says:

    P.S. 40:
    “Moet ik de voorgeschoten rente door de woningcorporatie terugbetalen? En zo ja, wanneer?

    Ja. De woningcorporatie schiet 20% van de maandelijkse hypotheekrente voor. Hierdoor maakt de corporatie het mogelijk dat jij, als je inkomen nog beperkt is, toch een huis kunt kopen. Je moet de voorgeschoten rente wel terugbetalen, maar pas als je de woning gaat verkopen of na 30 jaar. Op dat moment heeft de woning waarschijnlijk al een bepaalde overwaarde en is je inkomen gestegen. Het is dan makkelijker om de verschuldigde rente terug te betalen. Bij onvoldoende waardeontwikkeling wordt de renteschuld (gedeeltelijk) kwijtgescholden (zie Verkoop van de woning).

    de overige faq’s kan ik ook aanraden als leesvoer.

    Als ik het goed begrijp hebben de WBV’s een nieuwe truuk bedacht om hun oude woningen te lozen tegen topprijs, en geheel voor risico van de belastingbetaler. Het belang van Vereniging Geleend Huis zie ik wat minder, want er worden hier gewoon huurwoningen voor koopwoningen geruild, wat netto geen effect heeft op de woningmarkt. Misschien dat het indirect (via de WBV’s die weer extra geld vangen) helpt om het pyramidespel nog wat langer gaande te houden.

  42. adamus says:

    Ik was eerder terecht gekomen op de site van een wc genaamd Sité in de achterhoek. Weinig te huur maar wel te koop. Vooruitlopen op de krimp, straks komen ze die huizen niet meer kwijt, hoewel er nu nog een tekort is aan huurhuizen. Zit je mooi met de koophuis, terwijl dezelfde huizen straks leeg staan. Zullen er ook nog voorwaarden aan het koophuis verbonden zijn: als er gesloopt gaat worden schept dat ook verplichtingen voor de koper? Ofwel huisje afstaan tegen een nog vast te stellen vergoeding?

  43. adamus says:

    Volgende week het hele internet maar afsluiten misschien?

    dan is er ook geen bankverkeer meer mogelijk. De zevende dan maar. Ik zie het nog niet gebeuren.

  44. Toon says:

    Weet niet precies wat die startersrenteregeling inhoud. Maar, zo op het eerste gezicht lijkt het weer een maatregel die vooral bedoeld is de huidige huizen-‘bezitters’ te helpen in plaats van de starters…

  45. Toon says:

    Niet dat de huizenbezitters er op de lange termijn mee geholpen zijn, dit soort regelingen verdwijnen op een gegeven moment toch weer.

  46. Dow Jones says:

    “305.190 Koophuizen op jaap.nl”

    Dat zal nog wel meer worden ook. Het precieze getal maakt dan niet eens zo heel veel uit; elk nieuw aangeboden huis blijft gewoon heel lang te koop staan.

    Waar het eigenlijk om gaat is dat het pricing gap onverbiddelijk tot uiting komt in het dalen van de verkopen. Als de prijs te hoog is, daalt de vraag gewoon. Totdat het pricing gap (IMF: >30%, OESO: 48%) is verdwenen of – in de taal van dit forum – de bubble is leeggelopen, zal de koopbereidheid laag blijven.

    Ik denk dat de regering zich dit onderhand ook wel realiseert. Het leek er in het begin nog op dat de regering alleen bezig was de huizenmarkt overeind te houden, maar ik denk dat men nu wel beseft dat dit gewoon niet kan. Er is echter een verschil tussen een zachte landing (Nederland) of een doodsmak (Ierland). Ik denk dat de regering inzet op een gematigde daling van huizenprijzen over de komende tien jaar (zo’, 2-3% nominaal (dus echte daling) per jaar). Dan zal bij een mandatoir correcte inflatie van 2% op jaarbasis het pricing gap voor het grootste gedeelte verdwenen zijn over tien jaar, zonder dramatische problemen zoals in Ierland.

    Dat lijkt me een vrij realistisch scenario om de woningmarkt weer gezond te maken. Je zult dan ook zien dat verkopen over een jaar of vijf weer enigszins gaan aantrekken en dat de prijzen zich op de langere termijn zullen stabiliseren op inflatieniveau, zoals het hoort in een weldenkend land.

    Het is alleen wel te hopen dat er tegen die tijd niet weer een Gerrit Zalm opstaat (Frans Weekers?) die dit land opnieuw in de financiële ellende stort. Ik vraag me trouwens wel af waar die parlementaire enquete blijft over de passieve rol van de minister van financiën (Paus Pius XII) tijdens Paars II inzake de hysterische prijsstijgingen op de woningmarkt tussen 1995 en 2002. Hij had de HRA toen moeten afschaffen of afbouwen. Wel gemakkelijk voor mij om dat nu te zeggen, maar regeren is vooruitzien, dus men had moeten ingrijpen toen het kon.

    Cheerio,

    Dow Jones

  47. Martijn says:

    New York Times editors said Sunday that although the paper’s reporters had been digging through WikiLeaks trove of 250,000 State Department cables for “several weeks,” the online whistleblower wasn’t the source of the documents.

    Waarom dan de verhalen dat er pas een paar honderd docs zijn losgelaten?

    http://news.yahoo.com/s/yblog_thecutline/20101129/ts_yblog_thecutline/guardian-editor-says-they-gave-cables-to-the-ny-times

    Dubieuze zaak…

  48. dalen says:

    Via Pirate Bay is een bestand van 1,4 GB te downloaden met ongecensureerde documenten. Nog beveiligd maar er zijn zat wish kids die dit kunnen openen.

    Zou er ook wat uit Den Haag bijzitten. Kan me voorstellen dat menige politici de huizenmarkt in de lucht houdt wegens eigen belang. Dat laatste vul jezelf maar in.

  49. nhz says:

    @49:
    NYT is bezig met een hetze tegen wikileaks, en hoort niet meer bij de kranten die officieel meedoen. NYT heeft het inmiddels drukker met het verdedigen van hun Saint Obama (je weet wel, dat figuur dat een open en eerlijke regering beloofde en nu moord en brand schreeuwt) en het verdacht maken van wikileaks dan met echte journalistiek.

    @50:
    dat bestand is zonder de key absoluut niet te openen; ik denk zelfs niet voor de Amerikaanse geheime dienst. De key wordt pas verstrekt als het noodzakelijk blijkt de insurance policy te activeren.
    Laatste wat ik las is dat er zo’n 2750 documenten zijn waar Nederland in voorkomt. Kans dat er wat bijzit over NVM, NHG, WeW, HRA en al die andere bubblemaffia lijkt me niet groot omdat het vooral nationale items zijn, maar wie weet 😉

  50. Adamus says:

    Ik hoorde vandaag ook nog dat dga’s die OG aan zichzelf verhuren en de panden privé hebben dit in een BV kunnen zetten, fiscaal niet nadelig. In dit geval is de bank er niet blij mee. Moet voor 2001 (?) aangeschaft zijn.
    Zou ter ondersteuning van midden/kleinbedrijf zijn.

    Wel een verschil, tot voor kort was het nog strafbaar om een kantoor aan huis te hebben .

  51. dalen says:

    @ 50

    Ok. dan bij deze een oproep aan een ieder die inside information heeft m.b.t. de huizenmarkt. U wordt rijkelijk beloond met een Ministerspost en een standbeeld in de Blauwe Stad.

    Wikileaks_NL huizenbubble

  52. latcho says:

    @14 Ronald

    Goud is zo duur als wat de gek er voor geeft. Wat schaars is, is meer waard, of het nu rotstekeningen uit de prehistorische tijd zijn of goud.
    Je kan natuurlijk kiezen om je huiskamer vol te zetten met 5000 zakken kunstmest of 25 draagbare goudmuntjes in de la op te bergen.
    Die keuze laat ik aan jou.
    Verder: Bekijk niet de stijgende goudprijs, maar bedenk dat het de dalende PAPIEREN geld prijs is.

  53. nhz says:

    @52:
    bizar verhaal, precies om die reden heb ik in 2001 mijn pand moeten verkopen (op straffe van een verstikkende strafheffing van de belastingdienst). En nu mag het weer wel? Da’s diezelfde overheid die zo voorzichtig is met wijzigingen in de HRA, terwijl dat toch om veel minder grote bedragen gaat (gemiddeld gesproken dan).

    Maar ja, kleine ondernemers zijn voor de ambtenaartjes die de regels maken per definitie criminelen geloof ik …

    Zou het soms een poging zijn om het hoge segment van de huizenmarkt te steunen? Tien jaar geleden werden in mijn omgeving panden van boven een miljoen (gulden) al vaak via een BV of stichting gekocht, mede een reden dat de huizenstatistiek onbetrouwbaar is want in zo’n geval telt het niet mee bij NVM of Kadaster, en je kunt de prijs ook niet inzien.

  54. Goudbelegger says:

    @32 vrij goede tekst. Praktisch iedereen die dit leest zou denken dat je niet helemaal goed bent of dat het een opstel is voor school of zo.. We zullen binnen een paar jaar wel weten of je gelijk hebt.

  55. bigD says:

    Even een kanttekening bij @32, alleen een goudstandaard voorkomt een schuldencrisis niet, dat hebben we ook tijdens de Great Depresson meegemaakt. Het tweede probleem is fractional reserve banking.

  56. nhz says:

    gelukkig is er ook nog goed nieuws vandaag van Rabobank. Geniet u even mee:

    “Koude winter goed voor meer economische groei

    Een strenge winter is goed voor de Nederlandse economie. Als de winter doorzet zoals die begonnen is, levert dat de Nederlandse economie een extra groei van 0,25 procentpunt op. Dat stelt econoom Tim Legierse van Rabobank vrijdag. De groei komt geheel voor rekening van de gasproductie. Nederland voert nog steeds ruimschoots meer gas uit dan in.”

    “Maar de economische groei als gevolg van de kou is zeer relatief. ,,Het is niet ingegeven door een keuze of vertrouwen. Het is koud, dus mensen worden gedwongen de verwarming aan te zetten.””

    mooi beroep, econoom bij een bank …

  57. Stan says:

    Er is geen woningMARKT! Er is een door belangengroepen bij elkaar verzonnen concept. Waar grof aan verdient werd. De burger betaalt het gelag.
    De vrije markt is een utopie. Net zoals communisme en fascisme eindigt ook deze utopie in (zei het financieel) ellende.

  58. Martijn says:

    @56, 57

    Er gaat geen goudstandaard komen.

    Nu zien we de schuld van anderen als waarde-opslag, maar die schuld blijkt niet waard te zijn wat de digits zeiden.

    Dan krijg je deflatie, maar Lehman liet ons zien dat het systeem dat niet aan kan.

    Dan maar digits bijmaken om de schuld alsnog rond te krijgen.

    Geen deflationaire druk meer op het systeem, geen afwaardering van schuld.

    Wel afwaardering van geld.

    En we hebben blijkbaar een nieuw waardemiddel nodig.

    Goud dus. Als losse reserve, naast geld.

    http://zaplog.nl/zaplog/article/de_ecb_goud_strategie_een_snapshot

  59. dalen says:

    @58

    “De groei komt geheel voor rekening van de gasproductie. Nederland voert nog steeds ruimschoots meer gas uit dan in.’

    Die econoom kan beter in het vastgoed adviseren. Hij heeft kennelijk geen idee hoeveel (groene) stroom wij importeren en dat ons gas veel sneller op is dan iedereen denkt.

    We moeten ons toeleggen op het opslaan van CO2 willen we nog wat verdienen.

  60. nhz says:

    @61:
    gelukkig verdienen wij veel meer aan gasexport dan we betalen voor import van (groene/kern)stroom … maar niet heus 😛

    Op termijn verwacht ik omzetting van CO2 in nieuwe energiedragers (omkering van de verbrandingsreactie), via biotechnologie. Gewoon direct recyclen, lijkt me beter dan opslaan met alle onzekerheden en kosten (van transport o.a.). Op kleine schaal wordt er al mee geexperimenteerd, maar onze overheden gaan dit pas toestaan als de grote viespeuken er goed aan kunnen verdienen, en die zijn nog niet zover (al is o.a. Exxon wel aan het investeren op dit gebied). Er zijn ook technieken om het CO2 te gebruiken voor nuttiger toepassingen zoals klimaatvriendelijk cement (cement produktis is verantwoordelijk voor iets van 15% van de wereldwijde CO2 uitstoot).

  61. Adamus says:

    mooi beroep, econoom bij een bank …

    Had je ook wel kunnen zitten, nu stook je voor eigen rekening. Die gast mag zelfs babbelen in de baas zijn tijd. Roeping gemist 🙂

  62. dalen says:

    Eens, maar die lege gasvelden moeten nuttig worden gemaakt.

    Groene stroom wordt door allerlei fiscale regels zwaar gesubsidieerd, met name in Frankrijk. Maar jij wij leveren gas hi hi.

    Ach laten we de economen niet teveel voor de voeten lopen.

  63. Adamus says:

    55 nhz gaat over aflossingsvrije hypo van bijna zeven miljoen. Per jaar wordt de rentenvastgesteld. Linke soep, maar nu is rente dik 4 procent. Ik heb begrepen dat het fiscaal erg veranderd is…..
    Die panden zijn volgens mij gehalveerd in waarde. Incl. Verbouwing hebben ze tussen 95 en 2000 5miljoen gulden gekost. Voor 1998 (?) was al die overwaarde opnemen nog aftrekbaar ook. Dus lekker leven!
    Uiteindelijk zijn ze de pineut, omzetten nemen ook af.
    Die maatregel is gemaakt omdat er heel veel in de shit zitten.

    De jager zegt nu toch ook: voor speculeren gelieve naar de vs te gaan.

  64. Adamus says:

    Dalen is een gasvelde leeg? Ik heb begrepen dat het poreus is, zoals een emmer met knikkers. En wie zegt dat CO2 zich toevallig onder bepaalde omstandigheden niet anders gedraagt dan aardgas?

  65. Adamus says:

    @66
    Moet eigenlijk zijn :hetzelfde gedraagt…

  66. Juan Belmonte says:

    Off-topic: NRC kwam gisteren met een analyse van grondprijzen nav CBS cijfers.

    Rationele gedachte: er zou -ook in NL- een verband moeten zijn tussen de waarde van een huis en de kosten om zo’n huis opnieuw te bouwen.

    We hadden hier al eens uitgerekend dat in Voorschoten een Vinex optrekje staat met een vraagprijs van 1.140.000 euro voor een lapje grond van 514 m2.

    Stel nu dat de herbouwkosten van deze “vrijstaande villa” 314.000 (dat is erg ruim) dan houden we (ex k.k.) 800.000 euro over voor de 514 m2 grond.
    Dus 1556 euro de meter.

    De grondprijs in Voorschoten is dan omhoog-geschoten van 5 euro de meter naar 1556.

    … maal 300…

    Sim-sala-bouw, van 5 naar 1556.

    Op Funda staat ook “+6 maanden”, er is tot nu toe geen Kamikaze Koper geweest die zich hieraan heeft gewaagd.

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-12-2009/wat-kost-een-huis-in-het-buitenland/#comment-24602

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-12-2009/wat-kost-een-huis-in-het-buitenland/#comment-24643

    Kortom: Komplete Wahnsin, mogelijk gemaakt dankzij de beleving dat schulden er niet toe doen.

    Dat dat wel het geval kan zijn hebben we in IJsland, USA, Ierland en Spanje gezien. Dat laatste heeft de afgelopen 3 jaar 300.000 huisuitzettingen wegens wanbetaling op de hypotheek…

    Enkel aan de kantoren-kant (met een overschot van 8 miljoen meter) is er enig realisme:
    http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/12/03/Kantorenmarkt-getroffen-door-mokerslag.html

  67. dalen says:

    @ 66

    Carbon is big business. Weten ze in Den Haag ook wel. Hier lossen we het begrotingstekort mee op.

    Wikileaks kom maar op met die documenten.

  68. Charlie says:

    Dus als we meer gas kunnen verkopen is dat goed voor onze economie. Ik zie er weinig productiviteit in eerlijk gezegd. Het schept niet eens banen. Alleen wordt de overheid er rijker door. Nogal dubieus.

  69. dalen says:

    @ 70

    Jij bent ook geen econoom. Meer geld betekent meer peperiaanse feestjes en dat genereert economie. Horeca en toeleveranciers krijgen meer werk, snap dat toch.

  70. Juan Belmonte says:

    Blijkt uit dat stuk in NRC dat 1500 euro de meter geen uitzondering is, hele volksstammen hebben de beleving dat een vierkante meter 500-2000 euro waard is…

    Hogehuizenprijsminnend NL, een hooggewaardeerd publiek, klopt zich op de borst.

    Kijken of de Chinezen het daar ook mee eens zijn … 🙂

  71. Dawg says:

    @70 Charlie

    Misschien zou je ‘t verbruik zelfs in mindering moeten brengen op je nationale inkomen, nl als afschrijving op je voorraad aardgas.

  72. nhz says:

    @66:
    “En wie zegt dat CO2 zich toevallig onder bepaalde omstandigheden niet anders gedraagt dan aardgas?”

    ik zou zeggen: weet iemand wanneer CO2 zich toevallig wél hetzelfde gedraagt als aardgas?

    Net zo veilig als die zoutmijn met kernafval in Duitsland, waar nu even wat problemen zijn met de kankerstatistiek maar da’s typisch weer iets voor azijnpissers. Ze hadden in Barendrecht ook gewoon moeten garanderen dat alle woningen minimaal voor de wenswaarde van 2008 te verkopen zijn aan de overheid, dan was men nu vast vóór geweest. Zo doen ze het in Borssele ook tenslotte, veel banen beloven en niemand die meer zeurt over extra kankersterkte (en hoeveel banen het zijn valt toch niet te kontroleren met al die hekken om het terrein etc.).

    @70:
    niet zo zwartkijken: iedereen een torenhoge gasrekening en voor je het weet hebben we 2% hoger BNP 🙂 Indien effect onvoldoende, energiebelasting verhogen en hup, zo weer een % BNP erbij 😛
    Yes we can, economie moet je niet moeilijk over doen …

  73. sven says:

    Géén steun voor de starter, is de beste steun die er is dames en heren.

  74. alek_a says:

    Off topic.

    Wil best aan wikileaks doneren maar dan ben ik bang dat mijn gegevens onderschept en ergens opgeslagen worden. Iemand een idee erover?

  75. Tom says:

    @76,

    Ik wil ook wel doneren, maar dan moeten ze nu wel eens een keer met ECHT NIEUWS komen. Tot nu toe hebben ze enkel open deuren ingetrapt en vermoedens die velen al hadden bevestigd, maar niets nieuws onthuld.

  76. Adamus says:

    76

    Je gegevens staan al genoteerd, die moeten alleen nog opgedist worden.
    We hebben toch niets te verbergen?

    Overigens al door de USA naaktscanner geweest?
    Die plaatjes kunnen zo het www op 🙂

  77. KariZ says:

    @73 en @75

    Allebei eens! 🙂

  78. nhz says:

    @76:
    ik zou betalen via IBAN overboeking, om te voorkomen dat PayPal (US bedrijf) de centjes straks zelf houdt.

    Als je bang bent dat ze weten dat je ze steunt (natuurlijk weten ze dat, VS krijgt dankzij onze EU kleptocraten inzicht in ALLE internationale betalingen), dan moet je eerst bedenken dat je voor Homeland Security en onze AIVD al een terrorist bent als je verhalen over/van Wikileaks leest op internet. Ze kunnen alles zien en alles wat ze hebben kan tot in eeuwigheid tegen je gebruikt worden.

    Dit is een uiterst belangrijke ontwikkeling, de eerste oorlog om de vrijheid op internet. En de reacties erop van bedrijven (de meeste nemen afstand bij het eerste telefoontje van een getikte politicus) en landen als Zweden en nu weer Frankrijk zeggen zo mogelijk nog meer: het fascisme is overal. Als iedereen er gelijk bang voor wegkruipt dan hebben we straks een censuur op internet waarbij vergeleken China een vrijhaven zal zijn.

    @77:
    lame comment

    @78:
    die naaktplaatjes van de scanners staan zelfs voor een deel al op het web. Dus het zijn niet alleen de beambtes die kunnen genieten.

  79. nhz says:

    @80:
    Jaap mist de essentie van het probleem. Laten we eerst maar eens in eigen land orde op zaken stellen, maar dat is het laatste wat de politiek wil.

    “Waarom zouden in het ergste geval Ierse belastingbetalers garant moeten staan voor tekorten die door roekeloos opererende Nederlandse banken zijn veroorzaakt? ”

  80. Goudbelegger says:

    @69 het is allemaal oplichterij. Carbon handel vinden ze fantastisch, weer iets nutteloos om miljarden mee te verdienen.

    Ik zeg met overtuiging oplichterij omdat ik eind jaren ’90 projecten gedaan heb bij een energiebedrijf in Brabant, opvallend was hoe sterk ze verweven waren met de provincie, het is allemaal één grote kliek. En waar ging het allemaal om? Baantjes, bonussen, projectjes, aanzien. Ratio? Heeft iets nut? Deed er niet toe.

    En de mensen die er rondliepen.. in het MKB waar echt geld verdiend moet worden zouden ze geen dag iets kunnen doen. Onderschat niet wat voor laagste van het laagste volk bij de overheid werkt. En die hebben de macht.. alsof we allemaal in een vliegtuig zitten met piloten aan het stuur die ‘management van een organisatie in de lucht’ ‘gestudeerd’ hebben, dit kan alleen maar extreem eindigen.

  81. nhz says:

    @83:
    mee eens dat Carbon Trading zoals het nu georganiseerd wordt pure oplichterij is. Maar voor de goede orde: 95% van de winst komt in de zakken van de zakenbanken en enkele kleine spelers rond Carbon Trading, en NIET bij de overheid of bedrijven die energievriendelijk innoveren. De overheidsbaantjes op dit gebied zullen grotendeels externe consultants betreffen, er is nauwelijks normaal overheids personeel dat er mee bezig is. Mijn indruk is overigens ook dat capabele, eerlijke mensen bij de overheid snel weg zijn, want dat wordt daar zelden gewaardeerd.

  82. dalen says:

    Eens! CO2 (emissie)veilingen is ook miljoenen business. Kompleet uit de hand gelopen. Vergelijk het met asbest maar dan in het kwadraat.

  83. dalen says:

    @ 83 GB

    “Onderschat niet wat voor laagste van het laagste volk bij de overheid werkt.”

    Waar ik regelmatig mee te maken heb, is niet zo slecht en zelfs zeer behulpzaam.

    Ben het wel eens als je zegt ambtenaren die iets kunnen zeggen of macht uitoefenen over de burger, in het algemeen niet deugen. Dis is mijn ervaring toen ik nog volop in het bedrijfsleven zat en tot op het bot getergd werd met de meest onzinnige en niet na te leven regeltjes.

    Daarom ben ik allang gevlucht.

    Het is roeien tegen de waterval in.

  84. nhz says:

    @86:
    eens, ik doelde ook meer op capabele mensen hogerop die echt wat kunnen bereiken; onderop zijn er genoeg behulpzame ambtenaren, maar de bulk is naar mijn indruk niet bepaald capabel.

    Ik kreeg van de week nog een mooie glossy folder over nieuwe jodiumtabletten die je kunt ophalen, omdat wij zo’n veilige kerncentrale hebben (eigenlijk is het meer voor een ongeluk in Belgie, want in NL kan niets misgaan). Een en al propaganda van de nucleaire industrie, maar het is wel een overheidsfolder. Als je daar dan een vraag over stelt aan de verantwoordelijke ambtenaren wordt het oorverdovend stil. Vermoedelijk snappen ze zelf niet eens wat een kolder er in die folder staat 🙁

    P.S.: leuke reactie uit Rusland, daar weten ze blijkbaar beter hoe je met stekeligheden moet omgaan dan in het land van de vrije markt, vrije pers en free speech:

    In de memo’s worden de Russische premier Vladimir Poetin en Medvedev omschreven als ‘Batman en Robin’. Daarnaast wordt Rusland een virtuele maffiastaat genoemd, waar corruptie in alle gedelingen van de maatschappij is doorgedrongen.

    Medvedev zei dat het Kremlin niet ‘paranoïde’ wordt van de gelekte documenten. Wacht maar tot de Amerikanen de memo’s van Russische diplomaten en inlichtingendiensten lezen, grapte hij

  85. Nou, says:

    @Guan, 68,
    Vindt je dat al veel? 1500 euro/m2 is een koopje. Vraag maar aan deze verkopers:

    http://www.funda.nl/koop/eindhoven/appartement-47455348-javalaan-129/

    (5500euro/m2) maar dan zonder grond)

  86. Tom says:

    @ 81 NHZ,

    Vertel eens dan iets echt nieuws wat jij hebt geleerd van wikileaks?! Trouwens aan je comments te lezen ben je een bijzonder gefrustreerd manneke.

  87. nhz says:

    @89:
    voor briljante mensen zoals jij is er blijkbaar nooit wat nieuws in de wereld, en zelfs als iemand als eerste een nieuwbericht brengt had jij het al voorspeld. Duh …

    ik ben niet gefrusteerd, ik vind het schitterend dat het geboefte wat ons regeert nu eindelijk eens openlijk te kakken wordt gezet en dat iedereen kan zien (i.p.v. ‘vermoeden’) hoe het systeem werkt. Ik kijk ook me smart uit naar de komende leaks over BofA, en hopelijk komt er ook een stortvloed over JPM en G$ praktijken.

  88. Tom says:

    Beste NHZ,

    Ik heb nergens geschreven dat ik briljant ben. Jij bent juist degene die zich hier op dit forum presenteert als oppergoeroe en allesweter. Ik met smart op de leaks gewacht en ze met grote interesse doorgenomen. Nieuwswaarde was echter droevig en meer van het rtl boulevard-niveau.

    Trouwens je hebt mijn vraag niet beantwoord, slechts enkel weer je frustraties de vrije loop gelaten: wat heb jij nu allemaal wel voor nieuwe FEITEN geleerd?!

  89. Dawg says:

    @91 Tom

    Op de side van Wikileaks staat wel een berucht videofragment met beelden vanuit een Apache die op burgers aan het schieten is alsof het om een videogame gaat. Die beeldem zijn de wereld inmiddels rondgegaan en hebben ook de MSM bereikt.

  90. Dow Jones says:

    @about 75% of this thread…

    Zou u misschien een beetje on topic kunnen blijven? Al die paranoïde ouwewijvenpraat over Wikileaks is niet zo heel erg interessant namelijk en verstoort bovendien de intelligente discussie.

  91. Goudbelegger says:

    @84/ 86 jullie weten behoorlijk goed hoe het bij de overheid in elkaar zit. Exact wat ik ook merkte, de mensen die nog iets willen met hun leven werken daar niet lang maar dat zijn er niet veel, het is gewoon te verleidelijk, lekker bijna niet werken, ontslagen worden kan praktisch niet en je verdient veel meer dan in het bedrijfsleven, even naar het werk elke dag en dan lekker genieten van de rest van de tijd. En inderdaad, niet iedereen is er slecht maar de meesten wel en je wordt daar lui..

    Wat mij betreft is de kern nu overheid vs vrije burger en de vrije burger gaat eerst verliezen maar daarna zou er een betere wereld kunnen komen, het is al min of meer voorspeld. Wie had ooit vroeger gedacht dat mensen geen lijfeigenen meer zouden zijn??

  92. Dow Jones says:

    @94 (Goudbelegger)…

    Even voor de volledigheid: Beschouwt u medewerkers van banken, accountants, advocaten of consultants ook als ambtenaren? Volgens mij is het namelijk overal hetzelfde; alle grote instellingen waar men onzichtbaar kan zijn roepen apathisch gedrag van werknemers over zich af.

    Men werkt nog wel een beetje hard als men jong is en nog geen vast contract heeft. Daarna begint het grote parasiteren op de jongere generatie. Dat is een patroon dat ik overal tegenkom, behalve bij zelfstandige ondernemers en ZZP’ers en in branches waar dat minder goed mogelijk is, zoals het onderwijs en de zorg.

    Het is trouwens wel ironisch dat de generatie van de Grote Idealen, de baby boomers, hier nu gewoon volledig aan meedoet.

  93. FT says:

    @94 en 95,

    Een beetje kort door de bocht om deze mensen lui te noemen. Een percentage zal dat ongetwijfeld zijn.
    Het probleem is meer dat men heel druk bezig is met onproductieve zaken. Niveau stapel papier verplaatsen (proces en procedure geneuzel).

  94. FT says:

    aanvulling:
    onproductieve en Contra-productieve zaken.

  95. Dow Jones says:

    @96 (FT)…

    Ik noemde niemand lui, geloof ik (integendeel, zou ik bijna zeggen). Hoe zei Job Cohen dat ook alweer? Dat zou onnodig grievend zijn, en dat is niet mijn stijl. Ik bood juist wat weerstand aan die populistische prietpraat van de tapkast over ambtenaren in het algemeen.

    Lees ook gelijk mijn vorige post even (48); heel wat interessanter dan al die divergerende zever hierboven over Wikileaks en carbon trading.

  96. Goudbelegger says:

    @95 wat jij zegt klopt maar dat is niet relevant voor de houdbaarheid van het systeem. Als een bedrijf 20 man heeft die de hele dag Internetten en stagiaires pakken en 10 jonge mannen werken nog echt dan zullen ze als ze niet alleen voor de overheid werken dat recht moeten trekken. De overheid hoeft nooit wat recht te trekken, die pakken gewoon ons geld af. Als ze teveel afpakken stort het systeem in, dat is al tientallen keren gebeurt en zal volgens mij nu zeker ook weer gebeuren.

    @96 ik ben zelf ambtenaar geweest even, ook weer naief dacht ik dat ik met serieuze verantwoordelijke mensen iets goeds voor het land zou doen, hoe naief kun je zijn, stelen, liegen, luieren, bedriegen, lunches, niks doen, reisjes, cursussen, fake rapportjes schrijven. Werken? Gebeurt niet. Ik heb het dan niet over iemand die op een strooiwagen zit maar over de 90% achter een bureau.

    Ik heb twee eerlijke ambtenaren gekend. Eentje zei, vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan. De ander zei, ik weet dat het fout is maar als ik het niet doe dan doet iemand anders het. De meesten zijn het laagste van het laagste maar dat kun je niet weten tot je er tussen gezeten hebt, dat moet ik toegeven, ik had ook geen idee.

  97. Adamus says:

    Ik zeg met overtuiging oplichterij omdat ik eind jaren ’90 projecten gedaan heb bij een energiebedrijf in Brabant, opvallend was hoe sterk ze verweven waren met de provincie, het is allemaal één grote kliek

    Zou je iets in zd Limburg moeten doen. Daar zit het prov.bestuur letterlijk op een bestuurseiland in de Maas. Geen pottekijkers, maar soms staat de gelagkamer op een keer; moeten ze te pissen om daarna de volgende fles open te trekken. Hier kun je zien wat inteelt is.

  98. Simon says:

    Even om weer terug te komen bij de huizenmartk;
    Ik wil kopen op dit moment maar sluit mijn ogen niet voor de macro economische ontwikkelingen.
    vraag; Stel dat je een bod doet gecorrigeerd op minimaal 25% daling in de komende jaren.
    Kan je dan ondanks de situatie niet toch een goede deal maken bestendig tegen een dalende huizenmarkt?

  99. Martijn says:

    @101

    Met 25% onder de top zit je denk ik niet ontzettend slecht hoor. We gaan op ten duur wel weer wat inflatie zien die de daling gaat beperken, en bovendien wordt daar nu al alles aan gedaan.

    Stijgen gaan de prijzen denk ik in geen geval, maar heel hard dalen wellicht ook niet.

    Een rustige ‘sluip-crash’ lijkt me het meest waarschijnlijk, maar wie ben ik?

    Verder spelen er andere overwegingen. Als ik zo goedkoop mogelijk wil eten moet ik bij de aldi inkopen, maar ook ik ga wel eens naar een restaurant.

    Voor wonen in een mooie omgeving en een huis dat je aanstaat kan je toch ook best wat betalen?

    Als je van plan bent binnenkort weer te verhuizen zou ik rekening houden met kostenkoper, en als je van je baan niet zeker bent kan je problemen krijgen met je hypotheek. Ook veel cash betalen lijkt me nu niet handig, maar verder zie ik geen onoverkomelijke problemen.

    Ik zou zeggen: gewoon even netjes alle kosten, wensen en opties op een rijtje zetten en het wordt vanzelf duidelijk. Je kan hier in elk wat nuttige tips en invalshoeken oppakken, als is deze site natuurlijk niet objectief. Kijk ook elders rond zou ik zeggen.

  100. nhz says:

    @101:
    bedoel je dan een bod van vraagprijs min 35% overvraagpremie, min 25% marge voor toekomstige prijsdaling? Dus min 50-60%?

    Het gemiddelde huis is momenteel 30-35% overvraagd, dus die 30% korting moet er sowieso inzitten; maar een goede deal heb je dan nog lang niet.

  101. FT says:

    @101,

    Doe inderdaad even goed onderzoek. Kijk bijv op http://www.miljoenhuizen.nl

    Korting is een heel relatief begrip. Korting van wat? (zie voorbeeld nhz).

    Als je objectief een prijs moet vaststellen, dan zou ik zeggen dat de prijs van vandaag ongeveer de prijs van 2004/2005 mag zijn (bron kadaster). Als je op die prijs 25% weet te bedingen denk ik dat je het heel aardig (risico-arm) doet.

  102. Simon says:

    Goede vraag NHZ en FT;
    ik was uitgegaan van alleen doe toekomstige prijsdaling. De overvraagpremie niet meegerekend.
    Ik ga gelijk de prijs van Kadaster bekijken om een goede schatting te kunnen geven wat een risico arm bod zou zijn.
    Het probleem van de markt is niet dat er niets gekocht wordt, het probleem is volgens mij dat de vraagprijs niet meer reeel is. Wanneer verkopende partijen verlies durven pakken (wat iemand niet doet wanneer het niet hoeft) denk ik dat de zeepbel al aardig op weg is leeg te lopen.

  103. Dow Jones says:

    @99 (Goudbelegger)…

    Dat klopt; men heft gewoon een beetje meer belasting, maar efficiënter werken of innoveren zit er vaak niet in. Integendeel zelfs, ik heb – toen ik eens een weekje werkte bij een gemeentelijke hovenier, gewoon voor de grap, ik was jong en student – zelfs meegemaakt dat men tegen me zei dat ik niet zo hard moest aanpakken, want dan zou uitkomen dat het werk ook best met twee man minder gedaan kon worden. Het bewust saboteren van de arbeidsproduktiviteit dus, en dat waren dan nog ambtenaren die een meetbare taak moesten verrichten.

    Hier maak ik me nog niet eens zo heel druk over trouwens, want die lui verdienen toch niks. Als het echter gaat om al die overbodige dure bestuurslagen die op geen enkele manier waarde toevoegen, dan zou ik wel eens willen zien dat McKinsey even goed de bezem erdoorheen haalt…

  104. Frank says:

    Geen extra steun voor starters op huizenmarkt
    ….kijk es aan:

    ‘Prijs nieuwe woning daalt fors’ door Peter de Lange
    ROTTERDAM – De prijs van nieuwe woningen in Rotterdam zal de komende jaren fors dalen. Er is zelfs een kostenreductie tot 25 procent mogelijk.

    Een nieuwbouw project van woonhuizen. ANP Dat verwacht de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (Wonen). Deze prijsdaling zal het gevolg zijn van een nauwere samenwerking tussen gemeente en bouw.

    Volgende week zet Karakus (PvdA) de eerste stap naar betaalbaardere woningen in een overeenkomst met de corporatie ComWonen en aannemer Dura Vermeer Bouw Rotterdam. In deze overeenkomst staat dat de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (dS+V) actief wordt betrokken bij de planvorming voor de tweede fase van woningbouwproject Het Mooie Plan in Lombardijen.

    Bouwplan

    Als de gemeente vanaf het eerste begin meedenkt over een bouwplan, kunnen er afspraken worden gemaakt met bouwer, opdrachtgever en architect, waardoor fouten en vergissingen tijdens de bouw zijn uitgesloten. Dat voorkomt latere aanpassingen, scheelt tijdrovende procedures en vereenvoudigt de vergunningverlening. Karakus streeft naar een vergunningverlening binnen één week. Nu gaan daar vaak maanden mee heen.

    Karakus’ uiteindelijke doel is, nieuwbouwwoningen voor een prijs van maximaal twee ton te realiseren. Hij wil dat bereiken door het ontwerp van woningen te standaardiseren.

    De wethouder: „Je maakt één ontwerp voor buitengevel en dak en één ontwerp voor de complete afwerking binnen. Je kunt dan snel en efficiënt bouwen, want je hebt maar één keer een vergunning nodig en alle afmetingen en materialen liggen al vast.” Volgens Karakus hoeft deze werkwijze er niet toe te leiden dat straks overal in Rotterdam dezelfde huizen opduiken. „Je kunt verschillende pakketten bedenken en die onderling combineren.”

    ComWonen en Dura Vermeer werken in Rotterdam al sinds 2008 aan een methode om de bouwkosten te verlagen en de kwaliteit te verhogen. Bij een eerder woningbouwproject in Lombardijen wisten de twee partijen al een kostenbesparing van twaalf procent te bereiken.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/8461202/___Prijs_nieuwe_woning_daalt_fors___.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*