“Nederlandse bankensector is veel te groot”

Het balanstotaal van de Nederlandse banken ligt momenteel rond de 2.000 miljard euro. Het BNP van Nederland is 600 miljard euro. Een risicovolle factor van 3,5 derhalve.

15:00 Financiële sector te groot voor Nederland? (2009)

Bank
Als het volledig misgaat in het financiële systeem dan is Nederland niet bij machte om de Nederlandse banken te redden. De verhoudingen zijn namelijk te groot geworden. In Groot-Brittannië maken ze zich al zorgen over de Engelse factor van 2,5, en wij hebben een factor van 3,5. Het Pond Sterling daalt op dit nieuws hard.

zie ook: Wie betaalt?

Balanstotalen Nederlandse banken

Bank miljarden euro’s
ING 1.000 (alleen bank)
Rabobank 560
ABN Amro NL / Fortis 350 (schatting)
SNS 70 (alleen bank)
Van Lanschot Bank 20
Friesland Bank 10
DSB 8

Totaal ongeveer: 2.000 miljard euro.
BNP Nederland ligt rond de 600 miljard euro

bron:

Share Button
Tagged with: ,
191 comments on ““Nederlandse bankensector is veel te groot”
 1. Simply Henky says:

  Ik vroeg me af hoe oud dit nieuws was.

  Maar goed, mijn voorzichtige conclusie is dat we met z’n allen zo ongeveer failliet zijn en knechje kunnen worden van de overnamekandidaat China

 2. Tom says:

  Inderdaad, oud nieuws.

 3. nhz says:

  De schuld van de Joden

 4. nhz says:

  @1:
  jammer, maar volgens sommige recente analyses (zie o.a. zerohedge) is China zelf feitelijk ook failliet 😉

 5. nhz says:

  @3:
  voor alle duidelijkheid: dit is niet van mij, er zit hier een idioot (hoogstwaarschijnlijk dat mannetje Tom) mijn naam te misbruiken. Heb ik je op je pik getrapt, meneertje?

 6. Dow Jones says:

  @1 en 4…

  Vrij naar George Orwell:

  Alle landen zijn failliet, maar sommige zijn meer failliet dan andere…

 7. Peter2 says:

  @5 nhz,

  Ik vont het al onwaarschijnlijk. Ook is jou commentaar is altijd meer dan een oneliner of een enkel statement.

 8. Dawg says:

  Nou ja, gelukkig zijn spaartegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd.

 9. Peter2 says:

  @8, Dawg:

  Joking aside…gingen we 1 januari 2001 niet terug naar de oude garantie hoeveelheid?

 10. Peter2 says:

  @9

  Correctie: 2011

 11. Peter2 says:

  @9:

  Valt weer mee (het is maar hoe je het bekijkt), Google levert op:

  http://www.meer-sparen.nl/garantie-regeling.html

  Garantiestelsel gaat dus naadloos over in een door de EU opgelegde garantie.

  Nog steeds stupide hoog als je het mij vraagt, en blij wordt ik er niet van om de risico’s van veel rijkere burgers te moeten dragen.

 12. Dawg says:

  Ik denk dat ‘t garantiestelsel weinig voor zal stellen bij een Ijsland scenario. Je zal je gespaarde digits wellicht terugkrijgen, maar wat ze dan waard zijn kun je zelf wel raden. Minder in ieder geval dan de toename van de staatsschuld die dan resteert.

 13. KariZ says:

  ‘Je zal je gespaarde digits wellicht terugkrijgen, maar wat ze dan waard zijn kun je zelf wel raden.’

  Zo is het!

  DÉ FOA-klassieker (uit 2001):

  ‘My friend, debt is the very essence of fiat. As debt defaults, fiat is destroyed.

  This is where all these deflationist get their direction. Not seeing that hyperinflation is the process of saving debt at all costs, even buying it outright for cash.

  Deflation is impossible in today’s dollar terms because policy will allow the printing of cash, if necessary, to cover every last bit of debt and dumping it on your front lawn!

  Worthless dollars, of course, but no deflation in dollar terms!’

  DUMPING IT ON YOUR FRONT LAWN!!

  QE2 en verder….

  http://www.usagold.com/goldtrail/archives/goldtrailone.html

 14. Get a Life! says:

  @dawg en kariz

  En wat denk je dat mensen gaan doen die voor een implosie geen schulden hadden maar alleen maar eigen vermogen?

  Wat jullie impliceren is mijn inziens niet erg realistisch. Als het daadwerkelijk zover komt dan wordt het ongetwijfeld een wereldoorlog met alle gevolgen van dien.

  Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van dat hyperinflatie/deflatie gelul.. Niemand kan met zekerheid aangeven waar het naartoe gaat. En stel dat het ene of het andere staat te gebeuren, geef dan aan wat de gevolgen zullen zijn. Hoe kan de westerse maatschappij hier ooit weer bovenop komen?

  Ik denk dat de mensen die op dit moment een aflossingsvrije hypotheek hebben het hardste schreeuwen dat we naar hyperinflatie gaan en dat alle schulden als sneeuw voor de zon verdwijnen en dat mensen met eigen vermogen roepen dat het deflatie zal worden.. Er zijn dus waarschijnlijk meer mensen die hyperinflatie wensen.. Alleen daarom zal dit niet gebeuren! 🙂

  Niet erg realistisch om te denken dat je vanaf een zeker moment van je schulden afkomt.. Ik geef toe, onze overheid heeft ons tot op het bot gestimuleerd om zoveel mogelijk met schulden te leven.. Maar ik kan me niet voorstellen dat banken de macht die ze hebben gecreeerd op gegeven moment weer uit handen zullen geven. Heb je nu schuld dan ben je een fucking slaaf, ook als straks de boel in elkaar sodemietert. Je blijft een slaaf.

 15. Get a Life! says:

  Overigens interesseert het me geen reet dat mijn spaargeld minder waard wordt.

  Spaargeld zal enigszins meestijgen met eventuele hoge inflatie. Geld lenen wordt immers veel en veel duurder. Of verwachten jullie dat alleen de hypotheekrente gaat stijgen?

  Velen begrijpen blijkbaar ook niet dat salarissen in deze crisis juist NIET zullen meegroeien met de inflatie. Wanneer stijgen salarissen? Als het ze allemaal bijzonder voor de wind gaat. Nu is elk bedrijf bezig om te saneren en kosten te besparen.

  Als goud/zilver van de een op andere dag 50% daalt ga dan niet janken maar zie het als een koopmoment..

 16. Dawg says:

  @14 Get a Life

  Wat mij betreft zijn alle scenario’s denkbaar. Elk met een met voor mij niet te bepalen waarschijnlijkheid: inflatie, deflatie hyperinflatie.

  Wat ik toe nu toe heb zien gebeuren doet me vermoeden dat we de weg naar hyperinflatie zijn ingeslagen. Banken en zelfs hele landen worden overeind gehouden door die schulden te herfinacieren met meer schuld. Zo kunnen faillisementen op de lange baan worden geschoven, maar dat betekent ook dat “the process of saving debt at all costs, even buying it outright for cash” (zie @KariZ) in werking is gezet.

 17. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Ook de heer Drs. Jaap van Duijn spreekt wijze woorden over de waterhoofden die sommige financiële sectoren zijn geworden voor de (reële) economiën van sommige landen:

  Wat er kan gebeuren als banken veel te groot zijn in relatie tot de economie van hun land, hebben we eerder in IJsland gezien en zien we nu weer in Ierland.
  ….
  Ierland heeft drie banken, die zich allemaal te buiten zijn gegaan aan overdadige financieringen van onroerend goed.
  ….
  De last van die terugbetaling is feitelijk naar de Ierse burgers verschoven. Om de banken te redden heeft Ierland zoveel moeten lenen dat het begrotingstekort dit jaar 32% bedraagt. Er is waarschijnlijk geen Europees land dat ooit in vredestijd zo’n groot tekort heeft gehad.
  ….
  Terwijl de Nederlandse rente 3% is, liep de Ierse vorige maand op naar bijna 9%.
  ….
  Maar dat was weer tegen het zere been van andere Europese bankiers, die deze schulden op hun balans hebben staan. Als hun vorderingen minder waard blijken te zijn, komen zij weer in de problemen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/jaapvanduijn/8405526/__Wie_betaalt___.html?p=40,1

  Juan dacht de financiële sector er was om de schaarste in de reële economie op verantwoorde wijze te verdelen maar daar is dus niet iedereen het over eens:-)

  Daarom ook, mede daarom zegt Juan (herhaling):
  – K.K. niet afschaffen
  – HRA tot de eeuwigheid (liefst langer)
  – meer startersregelingen
  – NHG naar 3.000.000 euro
  – verkoop de meeste goederen producerende bedrijven aan de chinezen (laten die daar ook nog eens interesse hebben) is tevens beter voor het milieu
  🙂

  Visie 2020: krimpende bejaarden-polder met Hogehuizenprijzen.

  Yes we could, so yes we can !

 18. Juan Belmonte says:

  Sinds de afschaffing van het kwartje als wettig betaalmiddel duurt het wat langer tot verstandige inzichten doordringen in de ondoordrenkbare breinen van bestuurders 🙂

  Er valt nog zelden een kwartje 🙂

 19. Juan Belmonte says:

  Spanje is weer even in de mode, “de Nederlander” weet nog niet dat er daar 300.000 hypothecaire executies waren in 3 jaar.

  Als de rente niet langer de werkelijke prijs van geld weergeeft,
  treden er andere mechanismen op

 20. ll says:

  Oh, oh, morgen [ zondag ] in Een Vandaag

  De grote bankrun 7 december.

  Ben benieuwd of het echt doorgaat, hoe groot de banklobby is…….

 21. KariZ says:

  @14:
  ‘@dawg en kariz

  En wat denk je dat mensen gaan doen die voor een implosie geen schulden hadden maar alleen maar eigen vermogen?’

  Geen idee. Probeer voor mezelf te denken, mijn voorlopige comclusie is dat goud de minst slechte optie is.

  ‘Wat jullie impliceren is mijn inziens niet erg realistisch. Als het daadwerkelijk zover komt dan wordt het ongetwijfeld een wereldoorlog met alle gevolgen van dien.’

  Jij doet wat veel goud-critici doen. Eerst ontkennen/belachelijk maken en vervolgens compleet doorschieten naar de andere met geweld (wapens / eten kopen), wereldoorlog etcetc. Je gaat zeg maar van DENIAL naar DESPAIR (van ontkenning ineens door naar wanhoop). Zonder tussenweg.

  ‘Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van dat hyperinflatie/deflatie gelul.. Niemand kan met zekerheid aangeven waar het naartoe gaat.’

  DENIAL

  ‘Ik denk dat de mensen die op dit moment een aflossingsvrije hypotheek hebben het hardste schreeuwen dat we naar hyperinflatie gaan en dat alle schulden als sneeuw voor de zon verdwijnen en dat mensen met eigen vermogen roepen dat het deflatie zal worden.. Er zijn dus waarschijnlijk meer mensen die hyperinflatie wensen.. Alleen daarom zal dit niet gebeuren! :)’

  Ik heb (heel weinig) spaargeld maar denk toch aan fikse inflatie.

  ‘Niet erg realistisch om te denken dat je vanaf een zeker moment van je schulden afkomt.. Ik geef toe, onze overheid heeft ons tot op het bot gestimuleerd om zoveel mogelijk met schulden te leven.. Maar ik kan me niet voorstellen dat banken de macht die ze hebben gecreeerd op gegeven moment weer uit handen zullen geven. Heb je nu schuld dan ben je een fucking slaaf, ook als straks de boel in elkaar sodemietert. Je blijft een slaaf.’

  DESPAIR

 22. KariZ says:

  Get a Life! Zegt:
  4 December 2010 om 7:15 pm

  ‘Overigens interesseert het me geen reet dat mijn spaargeld minder waard wordt.’

  Dat interesseert mij ook weinig. 😉

 23. Juan Belmonte says:

  @20

  Onverstandig, een bankrun organiseren.

  Één keer de heer Lakeman, pion in het spel rond DSB, dat ook zonder die actie zou gaan vallen, maar nu een voor het publiek duidelijke vorm kreeg, is voor Juan al ruim (on)voldoende (ookwel teveel).

  De enige corrida (run) waar Juan aan meedoet is die met stieren…

 24. lorenzo says:

  Weet ik niet de banken zijn ook onverstandig voor mij , juist nu moet het even knallen.

 25. Get a Life! says:

  @KariZ

  Het is je blijkbaar ontgaan dat ik vanaf 2001 in goud zit..

 26. KariZ says:

  Nu begrijp ik nog minder van je bovenstaande postst…

  Maar chapeau!

  Ik wou dat ik toen centen had gehad.. 😉

 27. nhz says:

  @11:

  “Nog steeds stupide hoog als je het mij vraagt, en blij wordt ik er niet van om de risico’s van veel rijkere burgers te moeten dragen.”

  ik heb veel meer dan een ton op de bank, maar niet bepaald het idee dat andere burgers garant staan voor mijn spaartegoed (ook niet dat onder de 100K). Als de bank klapt krijg ik toch weinig terug (hooguit nominaal na lang wachten, volgens een Argentinie scenario), want dat is Nederland waarschijnlijk failliet. Anderszijds sta ik zelf wel onbetaald garant voor de veel te lage hypotheken van talloze Nederlanders. Moet je opletten wat er gebeurt met de spaarsaldi als mensen alles boven bijv. 20K of 100K euro van de bank halen; dan zijn gelijk alle banken in NL failliet, want het geld is heel scheef verdeeld. De grotere spaarders zijn noodzakelijk voor het voortbestaan van de banken.

  @20:
  het échte event van 7 december wat de banken betreft is het referendum in Ierland; dat kan potentieel een fatale bankrun op de ECB piggybank veroorzaken.
  Veel belangrijker dan de run op de flappentappers.

 28. dalen says:

  @ 28

  Ik herken je angst. Wanneer er ook maar enigzins een minimale paniek ontstaat, is er geen houden meer aan. Vroeg of laat zal dit zeker gebeuren en dan zal er geen Nederlandse bank meer te redden zijn.

  Als het goed is, liggen hier al scenario’s voor klaar. Ik reken een beetje op verstandig Duitsland.

  Intussen probeer ik me in te dekken met onroerend goed, mits het tegen een bodemprijs te krijgen is. Tot op heden valt dat tegen maar ik bemerk dat er veel barsten in het geheel komen.

  Goud, en daar blijf ik bij, ondanks wijze argumenten van Martijn en GB e.a, vind ik speculatief en te veel manipuleerbaar. Dek me wel in voor 10% met edelmetaal maar ervaringen uit het verleden hebben mij doen argwanen.

  Mijn grote angst is hoe verkoop ik het ooit weer als er een dalende lijn inzet.

 29. Peter2 says:

  @28: nhz,

  Ja, men zal nieuw geld uitbrengen als het niet anders kan om aan de garantie verplichting te voldoen en dat raakt iedereen.

  Maar als het garantie niveau lager was, zeg 20k, dan zouden de verliezen vooral gedragen worden door mensen met veel geld die niet hun geld spreiden.

  Voor jou gaan ze natuurlijk geen inflatie bailout regelen dan, en de waarde van mijn spaargeld blijft gelijk ;).

  Maar goed er is altijd wel een grotere vis. Overigens denk ik dat de meeste mensen geen ton hebben in geld, niet werkelijk dan. Die “sparen” naast hun hypotheekschuld. Zonder die verdeling zouden veel minder rekeningen veel geld bevatten.

  We garanderen dus inderdaad de huizen bubbel schuld met ons deposito garantiestelsel. Daar is het natuurlijk nooit voor bedoeld!

 30. Adamus says:

  Mijn grote angst is hoe verkoop ik het ooit weer als er een dalende lijn inzet.

  De Chinese ambassade bijvoorbeeld?

  Onroerend goed is veel te duur en raakt technisch verouderd de komende 30 jaar. Onderhoud, aanpassen, verbouwen. Het zal de aandacht van de staat ook niet ontgaan; verplichten tot vanalles en nog wat. Tenminste als alles bij het oude systeem blijft en dat hopen “we” eigenlijk…..

 31. bigD says:

  Die bank balanstotalen zeggen me weinig. Dat ze te groot zijn in relatie tot de economie neem ik voor het gemak maar als waarheid aan, maar het onthult eigenlijk helemaal niks. Wat is de kwaliteit van die balans? Hoe zijn de schulden en bezittingen opgebouwd? Hoe zit het met de off-balancesheet financiering: derivaten, SPV’s, e.d.?

  Is er überhaupt nog een ontwikkeld land dat immuun is voor een ineenstorting van het bankwezen? 2,5x, 3,5x, 10x… er is geen verschil in de uitkomst.

 32. Juan Belmonte says:

  @32 bigD

  Zit iets in, zeker ook off-balance gebeuren zou erbij geteld moeten worden als we de mate van waterhoofdigheid bepalen.

  En ook is de kwaliteit bepalend, “waarden” in een land met een hoogopogeleide bevolking, goede infrastructuur die daarmee waarde-toevoegend zijn, zijn minder risicovol dan “waarden” op een eiland dat een sterk inheems karakter en verder niets te bieden heeft.

 33. ll says:

  Dit zijn cijfertjes van ING 2007 on-balance credit exposure en off-balance exposure

  http://www.ing.com/xpedio/annualreport2007/cons_annual_accounts/additional_info_cons_balance_sheet/note24.html

 34. Juan Belmonte says:

  Hetzelfde zien we in de krimpgebieden in NL: Heerlen, Noord-Oost Groningen, Zeeuws Vlaanderen.

  Waarmee Juan niet wil beweren dat er enkel inheemse bevolking zit 🙂

  Er stond overigens vrijdag een artikeltje in NRC In steeds meer gemeenten gaat de bevolking krimpen

 35. Juan Belmonte says:

  @34 Il merci

  In Groot-Brittannië maken ze zich al zorgen over de Engelse factor van 2,5, en wij hebben een factor van 3,5. Het Pond Sterling daalt op dit nieuws hard.

  Kortom die 3,5 is niet eens het hele verhaal,

  …journalisten en volledigheid….

 36. John says:

  Maandag in eenvandaag: de bankrun van dinsdag.
  Op zich dapper van ze dat ze dit zo in het nieuws gaan zetten, maar ik vrees dat er een paar ‘experts’ aan het woord komen die vertellen dat zoiets schadelijk is voor iedereen een een paar anderen die zeggen dat het allemaal niet zoveel zal voorstellen.
  Een massale bankrun zou ik niet toe oproepen, omdat het abrupt beeindigen van dit financiële systeem waarschijnlijk geen eerlijke winnaars en verliezers zal opleveren. Echter geloof ik dat er niet genoeg momentum is om daadwerkelijk banken te doen laten omvallen. Desondanks hoop ik dat de actie significant genoeg is dat er een maatschappelijke discussie op gang komt over de rol van banken en hoe we die kunnen beperken.

  Een subtielere oproep van mijn kant: een massale bankoverstap in December 2010. Dat wil zeggen dat mensen allemaal even te raden gaan of hun bank dit jaar terughoudend is met bonussen en een beetje ethisch te werk gaat (b.v. via http://www.eerlijkebankwijzer.nl) en dan beslissen of ze niet beter kunnen overstappen.
  Het kost je iets meer moeite, maar levert een veel beter resultaat op.

 37. Adamus says:

  ik heb veel meer dan een ton op de bank, maar niet bepaald het idee dat andere burgers garant staan voor mijn spaartegoed

  Hoe zou dat nou eens “eerlijk” herverdeeld kunnen worden? :-)))

 38. lorenzo says:

  john, als morgen de files niet meer bestaan voelen we ons doodongelukkig . Dat zal de kern zijn van de ollanders.

 39. Nico de Geit says:

  Als de Nederlandse bankensector in elkaar klapt draait de belastingbetaler er uiteindelijk voor op. De overheid heeft zich namelijk garant gesteld, en waar moet het geld anders vandaan komen dan van belastingbetalers?

  Geld onderbrengen in Zwitserland (buiten de EU) is geen probleem. Rekening openen, geld storten, een beleggingsrekening, geen punt.

  Panama en de Bahama’s zijn ook groeiende financiële centra met een bankgeheim en een gunstig belastingklimaat. Ik moet toch maar eens gaan kijken voor een ligplaats in de jachthaven op de Bahama’s inclusief postadres en bank- en beleggingsrekening.

  Een slimme geit is op zijn toekomst voorbereid.

 40. dalen says:

  Hoezo geen manipulatie in edelmetalen?

  http://www.nu.nl/economie/2394691/jp-morgan-koopt-helft-koper-metaalbeurs.html

  Velen zullen er weer achteraan rennen en vervolgens waarde inleveren.

 41. KariZ says:

  @41 de ‘markt’ voor edelmetalen is waarschijnlijk de meest gemanipuleerde van alle.

  De vraag is; inwelke richting wordt deze gemanipuleerd?

 42. Netherworld of subprime lending aka Buddy says:

  http://www.omroepwnl.nl/programmas/ochtendspits/ochtendspits-van-1-december-2010?deel=2

  Hugo Priemus aan het woord tijdens de ochtendspits op 1 dec 2010.

  Interview start na circa 3 min.

  In het kort wordt de situatie op de woningmarkt pakkend omschreven met de volgende woorden. “Een wankel evenwicht.”

 43. Netherworld of subprime lending aka Buddy says:

  @ 33

  al die “waarden” liggen in Nl beneden zeeniveau.

  Risicovehogend zou ik zeggen.

 44. Juan Belmonte says:

  @43 Mooi fragment weer.

  De heer Prof Dr. Ir. Hugo Priemus verwoordt het iets academischer dan Juan maar de lijnen lijken wel op elkaar:
  Uiteindelijk zullen we toch wel aan een veel ingrijpender hervorming moeten geloven.

  De zwaarden van Damocles zijn:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-11-2010/de-huizenmarkt-stort-in-2011-weer-in/#comment-56682

  in Engeland is men ons voor gegaan. … Daar was ook een enorme royaal fiscaal systeem. Toen zijn het de Conservatieven geweest die dachten “-ja maar hier zitten we miljarden rond te pompen” en mede daardoor zijn de tarieven inkomstenbelasting véél te hoog.

  Hoe zat het ook al weer met die “liberalen”, die waren tegen kunstmatige inmenging van de overheid, of heeft Juan het weer eens niet begrepen…
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-10-2010/nvm-liegt/#comment-53203

  Dus even nadenken:
  – in U.K. heeft men al al 15 jaar geleden ingegrepen.
  – in NL is HRA instand gehouden en zijn de schulden en huizenprijzen door het dak gegaan.

  Komt er “opeens” een kredietcrisis die het Hogehuizenprijsminnen wegens kunstmatig lage rente aan banden legt….

  En dan gaan de prijzen in de U.K. 20% omlaag en in NL 2% omlaag (en wordt er weinig verkocht).

  En dat terwijl de schuldengraad van vastgoed in NL hoger is dan in Engeland.

  Geduld, in 2011 komt het vast-goed

  Hahahahahaaaaa, gratis cabaret 🙂

 45. nhz says:

  @28,31:
  ik ben het in grote lijnen met Dalen eens, ook 10% in goud en ik zou graag een groter deel in vastgoed hebben. Vastgoed lijkt me wat betreft in beslagname etc. veel veiliger dan goud of goldstocks, bij echte calamiteiten. Maar ook eens met Adamus dat vastgoed zeker in de polder teveel overgewaardeerd is om nu te kopen. Bovendien lijkt de kans me aanwezig dat het de komende generatie niet meer gaat stijgen, als gevolg van de voorgaande bubble. Dus vrijwel zeker een slechte ‘investering’ maar wellicht toch een goede ‘verzekeringspolis’. Buitenlands vastgoed, wat lorenzo hier wel eens propageert, zou ik alleen zien zitten als je de situatie ter plekke kent en het zelf gaat gebruiken (of desnoods iemand die je goed kent). Ook dan denk ik dat het in overgrote delen van Europa nog te vroeg is om te kopen, wellicht in sommige landen over 1-2 jaar. En tegen die tijd is de noodzaak van een verzekeringspolis al achterhaald omdat het bankensysteem al onderuit ligt …

  @37:
  ik geloof niet in eerlijke banken, ze zijn in NL veel te sterk met elkaar verweven en uiteindelijk is het lood om oud ijzer. Voorlopig zie ik AAB (staatsbank) en RABO als degelijker dan de rest, als je meer spaargeld hebt is dat wel een belangrijk punt 🙁

  @38:
  het wordt ook niet eerlijk herverdeeld, het wordt gewoon jaarlijks afgeroomd via inflatie en belasting. Tot nu toe vooral ten bate van degenen die netto profiteren van de staat (bijv. via grote schulden / aftrekposten, een uitkering of een veel te hoog ambtenaren salaris).

  @40:
  dacht je dat je zomaar geld kunt overmaken naar het buitenland, of opnemen van je rekening, en dan tegen de fiscus zeggen dat het opgemaakt is? Dat geloven ze misschien als je gemiddeld een paar duizend euro saldo hebt en regelmatig rood staat, maar anders niet hoor. Ik denk dat bankgeheim zijn langste tijd gehad heeft, wereldwijd; behalve dan voor mensen met heel veel kapitaal (10 miljoen, of misschien nog veel meer) of precies de juiste connecties.

  @43:
  hilarisch dat hij een sterk groeiende voorraad bij minimale omzet als een wankel evenwicht beschrijft. De meest optimistische omschrijving lijkt me een instabiel evenwicht, zoiets als een balletje dat heen en weer rolt op de top van een berg; kan maar één kant op.

 46. Juan Belmonte says:

  Kijk, dat de NVM de 5 Zwaarden van Damocles op de dagelijkse radio spots liever onbesproken laat is J.i. merkwaardig, immers zij profiteren van transactievolume, dus hoe eerder NL de werkelijkheid omarmd hoe beter want hoe kleiner de klap.

  Het wachten duurt nu al ruim 2 jaar en er kan nog wel een jaartje bij en inmiddels is min 38% >/b>de verwachting (Erasmus universiteit)

  Maar wat echt opvallend is, is dat de NVM in die spots, hun 7 redenen om NU een huis te kopen achterwege laat en zich richt op plattelandswoningen en wat dies meer zij.

  Kortom, het is struisvogel-tijd.. 🙂

 47. Juan Belmonte says:

  Ook het “nieuwe” concept van biedenenwonen blijft angstvallig stil, des te meer die min 38% want als de Hollanders zelfs niet voor min 20% die op biedenenwonen geboden wordt willen kopen dan zijn de rapen binnenkort wel gaar…

  Kortom: er komen steeds minder Kamikaze Kopers

 48. nhz says:

  The roof falls in on Ireland’s Millionaires Row:
  http://www.guardian.co.uk/world/2010/dec/05/dublin-housing-market-crisis-bailout

  binnenkort ook een sloopfonds voor Blaricum en Bloemendaal?

  Wat het artikel niet vermeldt is wie de financiële slachtoffers zijn van deze ‘millionaire property crash’. Ik wed dat de meest miljonairs er weinig last van gaan hebben dankzij constructies die hun prive vermogen uit de wind houden, en dat de schade bij de gewone burgers terecht komt via miljoenen afschrijving op iedere hypotheek.

 49. Nico de Geit says:

  @nhz – 46

  “dacht je dat je zomaar geld kunt overmaken naar het buitenland, of opnemen van je rekening, en dan tegen de fiscus zeggen dat het opgemaakt is?

  Het is eerder een probleem als je vermogen is gestegen en dus onverklaarbare inkomsten hebt gehad.

  Het is een keus of je de Nederlandse overheid vertelt waar je geld is. In Zwitserland betaal je bronbelasting over je spaargeld, dus ik zie niet in waarom dat in Nederland nogmaals belast zou moeten worden. Daar zal vast wel wetgeving over zijn.

  Zwitserland kent nog steeds bankgeheim. En stel dat de Nederlandse overheid bij de Geit op bezoek komt om hem te informeren over zijn banksaldo in Zwitserland of elders, wat dan nog?

  Panama en de Bahama’s schijnen ook een bankgeheim te kennen en hebben een gunstig belastingklimaat. Je moet je natuurlijk wel afvragen of je bezit daar veilig is – wat is een garantie van de Panamese of Bahamaanse overheid of bank waard?

  Het gaat erom dat als het echt fout gaat de Geit nog een appeltje voor de dorst heeft en niet alle bezit is verdampt. Je moet nooit alle eieren in een mandje doen, en dat doe ik nu wel. Als de Nederlandse staat niet meer aan haar verplichtingen voldoet, en de Nederlandse banken ook niet, heb ik echt een probleem. Stort daarnaast de economie in en wordt onroerend goed waardeloos, dan zit ik, net als de rest van de middenklasse aan de grond. Door bezit wereldwijd te spreiden kun je dat scenario proberen te vermijden.

  Je mag – als ik me niet vergis – 15.000 euro per persoon meenemen naar het buitenland per keer, zonder dit aan te geven. Ga je met zijn drieën (18+), dan gaat dat per keer om 45.000,- euro.

  Maar dat zou in de toekomst best wel eens kunnen gaan veranderen.

  Een slimme geit is op zijn toekomst voorbereid.

 50. Patrick says:

  @50 Nico, dat is 15.000 cash per persoon naar het buitenland denk ik?

  Maar hoe denken ze over 3 baartjes goud van een kilo? …

 51. Nico de Geit says:

  Dat is lastig. Dat zou je na moeten vragen. Smokkelen gaat in ieder geval niet, althans niet met het vliegtuig.

  Weet de Nederlandse overheid dat je dat goud hebt? Is het ergens geregistreerd?

  Een tijdje terug heb ik in Nederland geïnformeerd hoe het precies ging. Ik wilde best fysiek goud kopen, maar ik wil niet geregistreerd worden. Zij een pak geld, ik het goud. Zonder legitimatie. Het ging om een paar kilo.

  Als ik me niet vergis was dat bij een deel van ABN_Amro ‘Holland Unie’ of zoiets. Als het geregistreerd wordt en belast met vermogensrendementsheffing zie ik het niet zitten. Bovendien kan de overheid het afpakken als dat ze zo uitkomt. Niet afgeven = de cel in.

 52. Patrick says:

  Ik neem aan dat het bij het eerste douane poortje al aan het licht komt omdat t metaal is.

  De vraag is met name: hoe kun je aantonen dat je rechtmatige eigenaar bent?

  Straks pakken ze t meteen af omdat ze denken dat t crimineel witwas goud is…

 53. Nico de Geit says:

  “Straks pakken ze t meteen af”

  Daar zijn overheden goed in. Als het van mij was nam ik het één voor één mee, en in ieder geval niet met het vliegtuig.

  Ik dacht dat die 15.000 euro betekent ‘ter waarde van 15.000 euro’. Het maakt dus niet uit in welke valuta, etc. Wat doet een kilo goud momenteel, 22k? Niet aangeven = crimineel.

 54. nhz says:

  @50:

  “Zwitserland betaal je bronbelasting over je spaargeld, dus ik zie niet in waarom dat in Nederland nogmaals belast zou moeten worden. Daar zal vast wel wetgeving over zijn.”

  wetgeving: is belastingontduiking, potentieel nu met 300% boete voorzover ik weet.

  “Zwitserland kent nog steeds bankgeheim. ”

  recente affaire rond US belastingontduikers gevolgd? Hoe geheim hangt af van politieke druk. Geheel voorspelbaar blijven de grootste zwartspaarders (voorlopig?) buiten schot, maar de kleintjes lopen inmiddels groot risico dat hun gegevens worden doorgespeeld naar de eigen belastingdienst.

  @50,51:
  ik dacht dat de grens voor cash geld inmiddels veel lager is. En goud moet je waarschijnlijk altijd aangeven als het voor ‘belegging’ is, zoals goudstaafjes dus.

  @52:
  Hollands Bank Unie, onderdeel van AAB en inmiddels van Deutsche Bank (als het al rond is). Die leveren echt niet fysiek uit zonder legitimatie met volledig adres etc. Anders zou het heel makkelijk zijn om je rekening leeg te halen, met koffertje naar HBU en dan omzetten in goudstaafjes. Voor 95% van de burgers past al hun bezit in een draagbaar koffertje … Kun je op je buik schrijven dus.

 55. Netherworld of subprime lending aka Buddy says:

  NL Bank!
  “How did you go bankrupt?
  Two ways. Gradually, then suddenly.”

  – Ernest Hemingway, The Sun Also Rises

 56. Eduro says:

  @50 3 personen 45000 ja dat klopt maar boek dan wel apart omdat je als groep boekt wordt het bij elkaar opgeteld.

  het gaat echter om zwart geld. als je bijvoorbeeld 50 000 meneemt en een opnamebewijs toont van de bank (recent natuurlijk) is er geen probleem.

  Verder mag je rustig meer geld overmaken dat is totaal geen probleem als je het binnen het bancaire circuit doet.

 57. Nico de Geit says:

  @ nhz – 55

  “wetgeving: is belastingontduiking, potentieel nu met 300% boete voorzover ik weet.”

  Weet je ook waarover die 300% berekend wordt?

  In Zwitserland krijg je 0% rente over je euro’s. Dus dat zou uitkomst kunnen bieden. Of rekent de overheid nog steeds met die 4% rendement?

  Maar misschien is het verstandig (een deel) om te wisselen naar Franken, dan krijg je wel rente. Ik weet niet meer hoeveel, maar het was erg weinig. En daar gaat dus ook nog de bronbelasting vanaf.

  Iets van 35% van de rente voor ingezetenen, en 30% voor niet-ingezetenen. Maar dan moet je dus wel bewijzen dat je een niet-ingezetene bent en komt de rekening dus op je naam.

  Door een rekening in Franken te openen ontloop je ook het euro-risico en loop je Frank-risico.

  Het gaat mij vooral om de spreiding van risico. Ik ben gehecht aan mijn vermogen, heb er namelijk voor moeten werken en heb me het een en ander ontzegt. Ik wil het nog een keer uitgeven.

  “Kun je op je buik schrijven dus.”

  Precies ja, daar was ik ook achter. Mijn excuus voor de onduidelijkheid in de tekst.

  Wat mij ook stoorde waren de aanzienlijke kosten voor het weer omwisselen naar valuta.

 58. nhz says:

  @57:
  “het gaat echter om zwart geld. als je bijvoorbeeld 50 000 meneemt en een opnamebewijs toont van de bank (recent natuurlijk) is er geen probleem.”

  Mits je het AANGEEFT bij de douane. Essentieel element … als ze het bij kontrole vinden (bijv. met die honden die op euro biljetten getraind zijn) dan hang je. Ik hoorde pas van een kennis dat hij helemaal geen 10.000 euro meer mag uitvoeren uit NL zoals vroeger, wellicht omdat hij buiten de EG woont en daarom onder strengere regels valt?

 59. nhz says:

  @58:
  die 300% is vermoedelijk de boete over de ontdoken belasting. Maar als je niet overtuigend kunt aantonen waar het geld vandaan komt (erfenisje ofzo) zal het wel om het hele bedrag gaan …

  Als jij een ton zwart geld hebt kan de fiscus makkelijk aannemen dat je 41% inkomstenbelasting ontdoken hebt, dan ben je na 300% boete vermoedelijk failliet. Precies om deze reden zijn afgelopen jaar veel kleinere spaarders in Zwitserland overgegaan tot aangifte: de belasting is dan te overzien, als je gesnapt wordt NIET.

  Ik denk niet dat je nog zomaar als niet-ingezetene een rekening kunt openen. Dat kon 25 jaar geleden wel, maar ze zijn al die gevallen aan het controleren (ik ken er twee die overigens echt niet-ingezetene zijn). Je moet gewoon opgeven waar je belasting betaalt, en dat wordt dan gecontroleerd. In hoeverre je nog geheel anoniem een rekening kunt openen in Zwitserland waag ik te betwijfelen, ze staan onder zware druk. Zulke zaken zijn alleen nog mogelijk voor mensen met de juiste connecties, EU-ambtenaren, diplomaten etc.

 60. Nico de Geit says:

  @ Enduro – 57

  “als groep boekt wordt het bij elkaar opgeteld”

  Dat wist ik niet. Goed dat je het zegt.

 61. nhz says:

  vanavond 18.30-19.15 uur, Ned.2, de Magie van Wetenschap:

  Hoe is het als wetenschapper als je jarenlang voor een grote storm hebt gewaarschuwd en er plotseling middenin zit, als de financiële crisis voortraast en er banken omvallen? Maaik Krijgsman en Hans Pool volgen econoom Arnoud Boot op de voet in de tijd dat de kredietcrisis in alle hevigheid losbarst. Hoe vaak gebeurt het dat wetenschap zo dicht op de (mondiale) actualiteit zit en zo politiek geladen is?

  Heeft Boot dan duidelijk gewaarschuwd? Ik herinner me vooral vage praatjes …

 62. nhz says:

  @63:
  wat betreft de eerste link: hilarisch verhaaltje. Blijkbaar is het regeren van een tweetalig mini-staatje vele malen moeilijker dan het overeind houden van de EU bankensector en economie…. want dat regeren is in jaren al niet gelukt en de economie redden kan blijkbaar met een druk op de knop. Misschien toch terecht dat we zoveel Belgenmoppen hebben. Of zou het er aan liggen dat alleen de echte sukkels in de EU politiek terechtkomen?

 63. lorenzo says:

  Een non-resident nummer(huur / koop woning veelal nodig) is gevraagd bij een buitenland rekening . Uitvoer van geld in de EU is onbeperkt mits de bron te noemen is.

 64. Martijn says:

  @29 Dalen

  Goud, en daar blijf ik bij, ondanks wijze argumenten van Martijn en GB e.a, vind ik speculatief en te veel manipuleerbaar. Dek me wel in voor 10% met edelmetaal maar ervaringen uit het verleden hebben mij doen argwanen.

  De goudprijs wordt momenteel vanuit de papierhandel bepaald en is absoluut gemanipuleerd.

  Daarentegen zijn steeds meer politiek kracht achter hogere prijzen. China heeft onlangs zelfs een fonds opgericht om ETFs (papier) te kopen waarmee ze natuurlijk een flinke invloed kunnen gaan uitoefenen (om uitlevering vragen bij te snel dalende prijzen bijvoorbeeld).

  Op welke ervaringen uit het verleden doel je?

  De spike in begin 80-ger was een politiek signaal. De prijs ging destijds verticaal om aan te geven dat goud ‘geen optie was’ voor de grote jongen (wie zou er bij een dergelijk prijsverloop nog tijdig kunnen instappen).

  Toen dat duidelijk was ging het ook even snel weer naar beneden.

  Dat lijkt momenteel anders te zijn.

  Maar goed, verstandig dat je kritisch blijft en slechts een deel koopt. Ik heb het idee de situatiatie redelijk te begrijpen en ben overeenkomend geïnvesteerd. Hoe meer begrip ik mezelf toedichtte, hoe meer goud ik kocht.

  10% vind ik wat weinig, maar een klein deel kan ver gaan.

  Het is verder niet mijn bedoeling iemand iets aan te praten. Gewoon zelf lezen wat er geschreven wordt en een eigen conclusie trekken. We zien vanzelf wel hoe het zit (zat).

 65. Adamus says:

  10% van 1 miljoen is veel, maar relatief weinig.
  Van 200k ook dubieus.
  10% van 30k (te?) weinig denk ik.
  Afwegen pffff?…

 66. nhz says:

  @67:
  ach, als goud nog jaren door blijft stijgen volgens de huidige (parabolische) lijn, dan zitten mensen als Dalen en ik straks vanzelfs op >50%, zelfs bij verder geen actie ondernemen 😛

  Ik blijf van mening dat je liefst moet kopen als het bloed door de straten loopt, of het nu vastgoed of goud is. Bij beide is daarvan geen sprake en dus is het geen goed koopmoment. Je moet ook geen brandverzekering afsluiten als je huis in brand staat. De gold charts laten de laatste maanden allerlei abnormale abberaties zien (zoals vele open gaps), dat kan door manipulatie komen maar ook doordat het een (tijdelijke?) blow-off top is waarbij teveel mensen haast hebben om in te stappen.

 67. Juan Belmonte says:

  @63

  Wawoe schrijft in zijn boek dat systemen zichzelf niet corrigeren, maar dat politici de macht hebben om dat te doen. Dat is geen ‘linkse hobby’. “Banken zijn geen onderdeel van de vrije markt. In feite is de meerderheid van de Nederlandse banken failliet gegaan. Zonder miljarden overheidssubsidie stonden ze nu niet meer overeind.”

  Opmerkelijk, van een insider, die nota bene genationaliseerd is.

  Qua positie pleit dit betoog de banken vrij om “maar te doen wat ze goed dunkt” immers banken hebben geen moreel besef om die systemen zelf te corrigeren, en iedereen handelt hetzelfde (immoreel) als hier een bonus op staat.
  Het morele besef behoort dus- voor zover Juan de redernering goed begrijpt- vooral van politici te komen.

  Het lijkt zo alsof de financiële wereld vrijwel volledig van enige blaam gezuiverd is, en precies dàt gedrag was één van de oorzaken van het falen van “het einde van de geschiedenis”.

  Wèl weten dat het mis zal gaan maar er uit eigenbelang niet naar handelen.
  …..
  Er is één bankier die hiervoor wèl publiekelijk een boetekleed aantrok, de heer Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers. Niet vooraf, achteraf. Maar dat is dan altijd nog sterker dan het relaas van de heer Wawoe.

 68. Adamus says:

  Nhz zou je dit verkoopmoment niet met beide handen aanpakken? Het is tenslotte gewoon papier. Je blijft vertrouwen hebben in je huisbank. Ik snap dat niet.

 69. Adamus says:

  Je hebt lang gewezen op de parabolische beweging.
  Ik zie in het plaatje een vloertje. Het is maar net hoe je het plaatje oprekt of laat krimpen. Visueel zijn er opties.

 70. Juan Belmonte says:

  En ondertussen groeien allerlei noodplannen er lustig op los:

  IMF pleit voor groter noodfonds eurozone
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8414213/__IMF_pleit_voor_groter_noodfonds_eurozone__.html?p=1,1

 71. Adamus says:

  Ja Juan en er dan flink wat $$$$$ inpompen als een Trojaans paardje.

 72. Adamus says:

  $$$$ waar onze minister de jager, met goedkeuring van het parlement, ons garant heeft gesteld 🙂

 73. Adamus says:

  Wèl weten dat het mis zal gaan maar er uit eigenbelang niet naar handelen

  Minister de Jager probeerde iets met moral hazard.

 74. Juan Belmonte says:

  Tsja het hoort bij de tijd zullen we maar zeggen, ‘t is gewoon de mode.

  Juan zal zijn voorkeur voor een vleesje wellicht op termijn ook wel aanpassen aan de sushi dan wel de Tofu, wat de mode ook voorschrijft.
  De snijtanden -aanwezig in het gebit van ieder mens- kunnen onder de huidige omstandigheden wellicht ook het best aangewend worden voor de jacht op groenten en fruit ….

  🙂

 75. Rik says:

  @40
  Ik bezin me ook al een tijdje op een buitenlandse rekening. Toch is het bij het zoeken naar het juiste land/bank denk ik wel belangrijk om je doel helder te stellen. Als je op het internet gaat zoeken dan gaat 99% over belastingontduiking/-ontwijking. Als dat je primaire doel is, dan lijkt het me allemaal erg ingewikkeld en riskant. Ik lees jouw doel echter als ‘bescherming tegen omvallende nl of eu banken’. Voor mij is het belangrijkste doel ‘privacy’ Ik wil van die meespiedende overheden af, of in ieder geval tot een minimum beperken. Wat ik er tot nu toe van begrepen heb is dat je bij het openen van een bankrekening in Zwitserland, (maar ook in Luxemburg en Oostenrijk) kunt kiezen. Of Zwitserland houdt de bronbelasting in zonder NL info te verschaffen over jouw rekening. Of NL krijgt inzage in jouw rekening en je moet zelf je renteinkomsten verwerken in je aanslag. Als je voor de 1e optie kiest, hoeft NL en EU helemaal niks te weten over jouw bankactiviteiten in Zwitserland. Maar ik word graag gecorrigeerd als ik het verkeerd begrijp.

  @46
  Als ik met een zwitserse rekening geldt overmaak naar een nederlandse rekening weet de nl-overheid mi alleen dat iemand met dezelfde naam als mij iets overmaakt. Alleen de amerikaanse overheid kon wel eens iets meer weten, omdat alle IBAN betalingen via Swift in Brussel aan USA worden doorgegeven. Voor het storten van geld op een zwitserse rekening kun je naast de fysieke optie ook gebruik maken van exchange agents. Ook daar moet je je weliswaar legitimeren, maar dan ontkom je denk ik wel aan het geautomatiseerd meekijken van overheden. Je komt dan pas in beeld als je iets verdachts doet. Vraag blijft dan natuurlijk is veel geld overmaken ‘verdacht’ en wat is ‘veel’.
  “dacht je dat je zomaar geld kunt overmaken naar het buitenland, of opnemen van je rekening, en dan tegen de fiscus zeggen dat het opgemaakt is?”
  Hoe moeten de talloze gokkers die hun kapitaal op gamessites verspelen dan dat bewijs leveren ?
  @50
  “Het is eerder een probleem als je vermogen is gestegen en dus onverklaarbare inkomsten hebt gehad.”
  Inderdaad.
  “Het is een keus of je de Nederlandse overheid vertelt waar je geld is. In Zwitserland betaal je bronbelasting over je spaargeld, dus ik zie niet in waarom dat in Nederland nogmaals belast zou moeten worden. Daar zal vast wel wetgeving over zijn.”
  Volgens mij wordt de verdeling van de bronbelasting onderling geregeld tussen CH en NL zonder dat NL info krijgt over de accounts waarover het gaat. Dit is ook de reden waarom Zwitserland ermee accoord ging.
  @65 lorenzo
  Heb je daar een bron voor ? Ik heb zelf alleen nog contact gehad met luxemburgse banken en daar kreeg ik informatie dat ik als nl-er gewoon een rekening kon openen. Maar je moet wel even persoonlijk op gesprek komen.

 76. ll says:

  Banken horen nutsbedrijven te zijn. Als er nu, zoals blijkt uit dat mooie boek, er criminelen aan de top te zitten van bank-nutsbedrijven dan hebben de politici gefaald. Als crimininelen niet worden bestraft, maar beloond, met nog meer fiat geld, dan heeft het slachtoffer [ de burger ] het nakijken.

  En dat pikken wij niet meer, wij zijn boos. En hebben het vertrouwen compleet verloren in politici en banken. Zorg maar, dat U het terugkrijgt, dames en heren ook.

  U heeft Uw controlerende taken niet verricht, U heeft verzaakt.

 77. ll says:

  En als je even rekent, wat dat betekent, 5 jaar depressie

  “The unemployment rate is just not going down,” said Mr Bernanke, who took over running the central bank from Alan Greenspan in 2006. “At the rate we’re going it could be four to five years when we’re back to a more normal level of unemployment.”

 78. Adamus says:

  Je kunt het vertrouwen wel terug willen hebben, maar dan stort het systeem in. Er is geen weg terug.
  TINA, die afkorting kwam ik recent tegen. Geen alternatief!

 79. Adamus says:

  U heeft Uw controlerende taken niet verricht, U heeft verzaakt

  “niemand heeft het kunnen voorzien”. En volksvertegenwoordigers al helemaal niet, maar waren hun ambtenaren? Verder zijn er blijkbaar geen kamerleden die bankiers spreken of gesproken hebben in hun seculiere leven.

  Van Wilders kunnen we wel wat verwachten 🙂

 80. Adamus says:

  5 jaar? Meteen voor tekenen.

 81. Adamus says:

  Heb je geld, probeer je eigennbankier te zijn.

 82. ll says:

  @ adamus, er zijn wel alternatieven, de ene is de printing press, en de andere is China, niet dat ik er iets mee heb.

  China is nu al booming in Polen.

  Dus komt toch de voorspelling uit, dat het ” Rijke Westen “, de derde wereld van de toekomst is.

  En dat niemand ” het ” heeft zien aankomen, wel op dit draadje hoor 😉

 83. Goudbelegger says:

  @68 je maakt een vergelijkbare fout die ik ook gemaakt heb in het verleden, heeft me Euro 20.000 gekost in een half jaar, voor mij nog een redelijk bedragje. Je hebt gelijk dat dit een fase is die voorkomt in een markt maaarrrrrrrrr dat kan heel goed 1x heel sterk zijn en daarna niet meer in die mate voor tientallen jaren.

  ——–

  Ik blijf van mening dat je liefst moet kopen als het bloed door de straten loopt, of het nu vastgoed of goud is.

 84. nhz says:

  @69:
  ik lees er juist een duidelijke argumentatie in om de bonussen volledig af te schaffen. Helder betoog en ik ben het daar 100% mee eens.

  @85:
  “dat kan heel goed 1x heel sterk zijn en daarna niet meer in die mate voor tientallen jaren.”

  inderdaad, dat noem ik dus een blow-off top. Ik heb geen trek om daar in een laat stadium in te stappen, omdat goede timing bij uitstappen alleen bij toeval mogelijk is. De ervaring leert dat de meesten bij een blow-off top veel te lang blijven zitten en dan op verlies staan.

  @86:
  “Mijn jaarcontract als communicatieadviseur bij VTL werd in april niet verlengd. Het bedrijf is erg afhankelijk van subsidies ”

  dat laatste zegt alles eigenlijk.

 85. Adamus says:

  Ik blijf van mening dat je liefst moet kopen als het bloed door de straten loopt, of het nu vastgoed of goud is.

  wanneer is dan het koopmoment? Ik zie niks in stenen, allemaal gedoe.
  Het moment is als prijzen minstens gehalveerd zijn en de koopkracht van je contanten max 10 tot 20% onderuit is gehaald door inflatie.

  Overigens koopt m.i. Niemand o.g. zonder schuld, dus dat blijft de prijs nog even vasthouden.

 86. lorenzo says:

  Rik , je zit nog in de onderzoeks fase maar misbruik mijn woorden nu niet nu jouw belangstelling vooral uitgaat naar belastingontduiking .

 87. Martijn says:

  Ik blijf van mening dat je liefst moet kopen als het bloed door de straten loopt, of het nu vastgoed of goud is.

  Ik vind dergelijke op het oog simpele uitspraken toch niet altijd even sterk.

  Hoe was het je bijvoorbeeld vergaan in Zimbabwe of Weimar Duitsland? Argentië? Op ten duur liep het bloed daar redelijk door de straten, maar daar hield het niet op.

  Een dergelijke ‘regel’ kan je zeker helpen bij het spotten van overdrijving/bubbels, maar er is niet één generieke regel die altijd geldt.

  Kochten jullie de dip van deze crisis?

 88. nhz says:

  @92:
  ik zeg ook ‘liefst’, ik ben niet dogmatisch en heb een maand ofzo geleden nog een beetje bijgekocht op een kleine dip. In principe koop ik bij op dat soort momenten, en soms verkoop ik wat als het extreem overbought staat. Nogmaals, als het Weimar of Zimbabwe scenario aanstaande is dan denk ik niet dat je met goud veel beter af bent, dan wordt toch alles in beslag genomen en kun je veel beter maken dat je wegkomt uit de USSE.

  Ik denk niet dat er veel mensen gekocht hebben op de dip van 2008 😉

 89. nhz says:

  @91:
  gewoon een manier van uitstel bedingen voor de banken. As ze nu strenger worden t.a.v. aflossingsvrij en tophypotheken, dan gaan de balansen er vast griezelig uitzien.

 90. Adamus says:

  Nhz, je praat dan toch eigenlijk over “sigarengeld”.

 91. Ain says:

  Gisteren van Vaassen naar Epe gewandeld. Wat staan er onderweg toch veel woningen te koop….

 92. Adamus says:

  Ik denk niet dat er veel mensen gekocht hebben op de dip van 2008

  Best wel veel denk ik. Maar bewust?

 93. Adamus says:

  Ain, ik heb het idee dat daar heel veel 65+ woont.
  En ieder dorp heeft wel een school met de bijbel.
  Je moet er “passen”.

 94. Dawg says:

  @89 nzh

  Dat is de shit met de euro. Kan m.i. alleen nog overeind gehouden worden door de EU instellingen nog macht te geven.
  En da’s dan weer eeen middel dat erger is dan de kwaal.

 95. Martijn says:

  Nogmaals, als het Weimar of Zimbabwe scenario aanstaande is dan denk ik niet dat je met goud veel beter af bent, dan wordt toch alles in beslag genomen en kun je veel beter maken dat je wegkomt uit de USSE.

  Ik denk niet dat er veel mensen gekocht hebben op de dip van 2008

  Weimar/Zimbabwe om aan te geven dat je daar ongeveer twee jaar lang kon instappen in de lokale munt terwijl het bloed door de straten liep, maar je er aan het eind van de rit onmogelijk beter van geworden kon zijn.

  Ik heb ook niet op de dip gekocht in ’08 overigens.

  Voor goud nu: al dat geroep over bubbels en contrair handelen is opmerkelijk twee jaar na het barsten van (een van) de grootste bubbels ooit.

  Wellicht is mijn visiei – al vind ik dat een criterium – meer contrair dan al die bubble-roepers en (zelfverklaarde) ‘contrarians’ bij elkaar: het monetaire systeem gaat op de schop.

  Al die bubbelroepers gaan er van uit dat het blijft zoals het was en dat binnen dat kader ‘de goudbubble’ ooit wordt lekgeprikt.

  We zouden ook zomaar in een nieuw (aangepast) monetair systeem terecht kunnen komen waar goud een nieuwe rol speelt.

 96. Martijn says:

  Wellicht is mijn visiei – al vind ik dat een criterium – meer contrair

  Handig die edit-funtie:

  Wellicht is mijn visie – al vind ik dat Geen criterium – meer contrair …

 97. Adamus says:

  Rik , je zit nog in de onderzoeks fase maar misbruik mijn woorden nu niet nu jouw belangstelling vooral uitgaat naar belastingontduiking .

  Rik is niet van de fiscus 😉

 98. Ain says:

  @98 Inderdaad Bible belt…dan zou je denken dat er ook veel jongeren zijn. Er staan vooral veel dure vrijstaande woningen te koop en veel vakantiehuisjes… 316 hits alleen al in dit dorp, waarvan 174 vrijstaand

 99. Get a Life! says:

  In de NRC van afgelopen zaterdag stonden wel een aantal interessante artikelen mbt de EUR (voorpagina Economie):

  Daarin oa een interessante grafiek met benodigde waarde van de verschillende fictieve nationale euro’s ten opzichte van de Duitse Euro (100) om de verhoudingen binnen de eurozone weer in balans te krijgen…

  Duitse euro: 100
  Finse euro: 98.6
  Franse euro: 94.5
  Oostenrijkse euro: 94.3
  Italiaanse euro: 90
  Belgische euro: 89.4
  Nederlandse euro: 89.1
  Portugese euro: 85.8
  Griekse euro: 82.1
  Spaanse euro: 80.8
  Ierse euro: 80.5

  Het feit dat NL laag staat valt te wijten aan het verlies aan concurrentiekracht dat teruggaat tot de invoering van de euro.
  De gulden had tegen een veel sterkere koers (tussen de 5% – 10%) de euro in ‘gemoeten’.
  Dat de gulden in 1999 te zwak de euro in ging, is inmiddels gecompenseerd door de economische wetten zelf: de inflatie en de loonkosten in NL, die door de loonmatiging in de jaren 90 sterk waren gedrukt, hebben de afgelopen 10 jaar een inhaalslag gemaakt.
  Als de gulden destijds sterker in de euro was opgegaan, was het verschil tussen de duitse euro en de nederlandse euro er nu waarschijnlijk niet geweest…

  Hoe lang zal het duren voordat er een gezamelijke supranationale schatkist voor de eurozone komt, waarvan de bewaarder bindende eisen stelt aan de overheden die het van kapitaal voorziet? Nadeel is dat de sterkere landen hierdoor waarschijnlijk een hogere rente gaan betalen dan ze op dit moment doen. De vraag is of ze hiertoe bereid zijn…

  Conclusie: de euro was een mooie munt!

 100. Ain says:

  Dit slaat echt alles: € 6.500.000 vraagprijs voor een ontzettend lelijk ‘landhuis’ uit 2008 met 4 ha bosgrond, 900m2 woonoppervlak en enkele zwembaden (binnen en buiten)nabij Epe. Leuk om in de gaten te houden wanneer en voor hoeveel deze ooit weggaat. Ik vind het enorm lelijk en zou het niet moeten…ps er wordt heel veel kitsch gebouwd in Nederland…in de ‘stijl’ zoals deze, maar dat is mijn mening….

 101. wilson says:

  De westelijke beschaving, Democratie & mensenrechten zijn één grote illusie.

  http://www.zonnewind.be/politiek/spanje/militaire-dictatuur.shtml

 102. Dawg says:

  “Dat de gulden in 1999 te zwak de euro in ging, is inmiddels gecompenseerd door de economische wetten zelf: de inflatie en de loonkosten in NL, die door de loonmatiging in de jaren 90 sterk waren gedrukt, hebben de afgelopen 10 jaar een inhaalslag gemaakt”.

  “Inhaalslag”, typische eufemistische NSB Handelsblattlingo.

  Voor de doorsnee Nederlandse CAO slaaf is de koopkracht van z’n loon de afgelopen 10 jaar nauwelijks van z’n plaats gekomen. Alleen in Duitsland werden de duimschroeven nog wat strekker aangedraaid, (de tijd van Harz IV)

 103. Martijn says:

  Voor de doorsnee Nederlandse CAO slaaf is de koopkracht van z’n loon de afgelopen 10 jaar nauwelijks van z’n plaats gekomen. Alleen in Duitsland werden de duimschroeven nog wat strekker aangedraaid, (de tijd van Harz IV)

  Ik proef wat woede. Gezien de absorbitante beloningen voor de top (onze ‘leiders’) vind ik dat zeer begrijpelijk, maar aan de andere kant is het natuurlijk te gek voor woorden dat wij hier op een hoog welvaarsniveau leven dankzij de slavenkracht van China en de ‘ontwikkelingslanden’.

  Wie elders geboren is ziet het onrecht van de ‘arme, uitgebuite Nederlanders’ denk ik niet zo.

 104. Goudbelegger says:

  @109 je zegt wel eens goede dingen maar dit klopt echt niet. Nederland is welvarend omdat we al meer dan 100 jaar de beste ingenieurs ter wereld hebben, samen met Duitsland, Engeland en nog wat landen en omdat we rustig allemaal serieus en georganiseerd werken en er relatief weinig corruptie is. Dat is echt dé reden.

  Lijkt nu wel een eind aan te komen maar dat is een ander verhaal.

  Moet je eens kijken hoe het er in arme landen aan toe gaat…… het is een soort hel bijna vergeleken met het Westen. Uitbuiting van arme landen heeft links sinds 1970 als reden opgevoerd in de media, heel succesvol want iedereen praat het na, zelfde alsof de socialist Hitler rechts zou zijn geweest.

  ——-

  te gek voor woorden dat wij hier op een hoog welvaarsniveau leven dankzij de slavenkracht van China en de ‘ontwikkelingslanden

 105. Martijn says:

  Dat is echt dé reden.

  Je bent niet bekend met het divide-et-impera-beleid van de CIA? Dat de VS zowel Irak als Iran financieel en met wapens steunde toen ze beiden in oorlog waren?

  De acties van IMF dat een land in de schulden stort en vervolgens beleid afdwingt waar nationaal bezit ‘geprivatiseerd’ wordt zodat het door Westerse partijen kan worden opgekocht?

  De importheffingen op voedsel uit Afrika terwijl wij omgekeerd onze overschotten graag dumpen?

  Ik laat het lijstje hierbij, maar bovenstaande is niet uitputtend voor Westerse acties.

  Je wil mij toch niet gaan vertellen dat het Westen niet bewust de kansverderling wereldwijd beïnvloed voor eigen gewin?

  Allemaal links propaganda? Jij wil bovenstaande gaan ontkennen?

  Ik dacht dat je de spelletjes wel een beetje kon zien inmiddels…

 106. Martijn says:

  en er relatief weinig corruptie is.

  Is dit nou een serieuze reactie van je, of probeer je de boel op scherp te zetten omwille van discussie?

  Heb jij de afgelopen twee jaar ook maar een klein beetje opgelet?

  Gezien hoe bankiers in de VS met belastingcenten hun bonussen verhoogden na het creëren van de grootste financiële crisis ooit?

  Hoe er de ene na de andere Goldman-bankier de Treasury leidt?

  De verhalen over vastgoed en ambtenaren op deze site?

  En dan zeg jij dat we hier geen corruptie kennen?

  Waar haal je die onzin vandaan?

  Je spreekt jezelf ook nog eens tegen bovendien.

  Zal wel aan mij liggen allemaal…

 107. Martijn says:

  mdat we al meer dan 100 jaar de beste ingenieurs ter wereld hebben

  Trots op Nederland…

  Heb je bovenstaande riedel van je geblondeerde voorbeeld toevallig?

 108. Rik says:

  @90
  “Rik , je zit nog in de onderzoeks fase maar misbruik mijn woorden nu niet nu jouw belangstelling vooral uitgaat naar belastingontduiking .”

  Protest !! Waar lees je dat in mijn posting 77 ? Ik quote uit deze posting:

  “Voor mij is het belangrijkste doel ‘privacy’ Ik wil van die meespiedende overheden af, of in ieder geval tot een minimum beperken.”

  Ik heb 20 jaar gespaard voor een zeer bescheiden kapitaal en daar zoek ik een veilige haven voor.

 109. Dawg says:

  ……te gek voor woorden dat wij hier op een hoog welvaarsniveau leven dankzij de slavenkracht van China en de ‘ontwikkelingslanden…….

  Je snijdt hier een punt aan dat alleen met empirie te bevestigen dan wel te weerleggen valt. Ik wil hier in het kort alleen het volgende over kwijt.

  Feit is dat de welvaart in Nederland al een hoog peil had bereikt toen de doorsnee Chinees zich nog met een kommetje droge rijst per dag moest zien te redden. Inmiddels zijn we een globaliseringsgolf verder. China exporteert goedkoop en dat houdt bij ons welliswaar de prijzen laag, maar ook de lonen.
  http://henryckliu.com/page237.html

  Eerste zes alinea’s geven m.i. een goede beschrijving van de stand van zaken.

 110. Adamus says:

  Ik heb 20 jaar gespaard voor een zeer bescheiden kapitaal en daar zoek ik een veilige haven voor.

  Ik heb wel eens het idee dat ons geld of wat daarvoor doorgaat daar niet voor bedoeld is. Het is geen store of waelth.
  Ook een Zwitsers bank kan je koopkrachthandhaving niet garanderen.

 111. lorenzo says:

  114 ;PROTEST GEACCEPTEERD!
  Maar…ben je dan al bij de luxemburgse bank geweest , en dat kan alleen fysiek ?

 112. Goudbelegger says:

  Eens met onderstaande, dacht ik ook. Hoe hadden we het in 1988, EK. Goed of goed????

  En uiteraard hebben we corruptie Martijn, ik ben de eerste om dat toe te geven. Maar onze corruptie is nog steeds wel even wat anders dan in Indonesië, Afghanistan, Irak, Chili, China, Rusland, Oezbekistan, Pakistan, Zimbabwe, Marokko, Turkije, Egypte, Iran etc. etc. etc. ga daar eens lekker een rechtszaak aan als vals beschuldigde….. ga daar eens de cel in. Begin daar eens een eigen bedrijf, bouw daar eens iets op.

  ‘We’, de ingenieurs, eerlijke zakenlui, harde werkers, hebben het echt zelf gedaan, valt niks op af te dingen.

  Juist door die absurde ideeën dat we onze welvaart gestolen hebben krijg je dat linkse gekken het weg willen geven. Het beste wat er ooit op aarde was wat betreft welvaart en vrijheid, hup…… dieptriest.

  Feit is dat de welvaart in Nederland al een hoog peil had bereikt toen de doorsnee Chinees zich nog met een kommetje droge rijst per dag moest zien te redden. Inmiddels zijn we een globaliseringsgolf verder. China exporteert goedkoop en dat houdt bij ons welliswaar de prijzen laag, maar ook de lonen.
  http://henryckliu.com/page237.html

 113. dalen says:

  @ 118

  “En uiteraard hebben we corruptie Martijn, ik ben de eerste om dat toe te geven. Maar onze corruptie is nog steeds wel even wat anders”

  Lees ik daar curruptie?

  In Nederland een paar uurtjes billetjes wassen of het park harken.

  Werkstraf voor corrupte ambtenaar en wegenbouwer

  http://www.fd.nl/artikel/20870528/werkstraf-corrupte-ambtenaar-wegenbouwer

 114. Martijn says:

  Juist door die absurde ideeën dat we onze welvaart gestolen hebben krijg je dat linkse gekken het weg willen geven. Het beste wat er ooit op aarde was wat betreft welvaart en vrijheid, hup…… dieptriest.

  Laat dat weggeven – wat je misschien tegen de borst steekt – nou even weg en kijk naar de feiten.

  Wil je de lijst die ik hierboven opnoem ontkrachten?

  Zet het Westen niet aan tot oorlog elders om wapens te verkopen?

  Proberen organisaties als de CIA achter de schermen niet altijd de geopolitiek in hun voordeel te sturen?

  Is het IMF niet opgezet om Amerikaanse belangen te dienen en landen in armoede te storten en te beroven?

  Wel eens van John Pilger (economic hitman) gehoord?

  Waar haal je de naïviteit vandaan?

  Het siert je niet, goudbelegger, dat gebrek aan zelfkritiek. Als bankdirecteuren of ambtenaren wat te veel verdienen sta je te schreeuwen en te janken, maar voor de perverse relatie tussen het Westen en de rest van de wereld die wel in je eigen voordeel werkt ben je blind.

  Hoogmoed noemen we dat; een gemene ziekte.

  En mocht het je helpen met de interpratie: ik pleit nergens voor ontwikkelingshulp en ben er zelfs tegen, maar dat staat compleet los van bovenstaande.

 115. nhz says:

  @110:
  Ik durf rustig te stellen dat NL relatief welvarend is omdat ze lang geleden een tijdje zeer efficient de wereld geplunderd hebben (ja, ze waren ook innovatief etc. maar vooral fout). Beetje hetzelfde verhaal als o.a. UK en nu bijvoorbeeld de VS.

  @110, 112:
  relatief weinig corruptie, want wij hebben het poldermodel waarbij mensen zonder enige consequentie kunnen doen aan ‘exhibitionistische zelfverrijking’. In andere landen moet dat stiekum, hier niet;)

  @115:
  “Feit is dat de welvaart in Nederland al een hoog peil had bereikt toen de doorsnee Chinees zich nog met een kommetje droge rijst per dag moest zien te redden.”

  praten we nou over de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw of 1950? China is altijd een economische wereldmacht geweest, alleen de periode van ongeveer 1700 (zo uit mijn hoofd) tot onze jaren tachtig was een uitzondering. China heeft straks gewoon weer de plek op het wereldtoneel die ze altijd hadden. Een plek die de Hollanders wellicht 1 generatie lang hebben gehad, en dus niet pakweg 2 millennia.

  @119:
  tja, hoeveel ambtenaren zijn er echt gestraft na de bouwfraude affaire? Er zijn er een paar overgeplaatst of een tijdje op non-actief gesteld? Een betere aanmoediging voor corruptie kan ik me nauwelijks voorstellen. Over de verhouding tussen straf en boete voor de bouwmaffia zal ik het maar helemaal niet hebben 🙁

 116. Martijn says:

  Een laatste: realiseert goudbelegger zich de voordelen die het heeft om als natiestaat de wereldreservemunt (dollar) te drukken?

  Dat je dan alles wat je importeert kan ruilen voor papier; gratis producten krijgt?

  Dat die dollarstatus soms met geweld wordt afgedwongen (Irak)?

  En daar gigantische welvaartsvoordelen van afhangen?

  Of ga je nu serieus argumenteren dat Saddam een slechterik was waarvan de wereld terecht bevrijd werd door het Westen?

  Dat olievoorraden (No. 2 wereldwijd als ik me niet vergis) en Saddams plan olie in euro’s te verhandelen geen enkel rol speelden bij de beslissing tot invasie?

  Tja… wie dat wil ontkennen heeft wat mij betreft een aardig verwrongen wereldbeeld.

 117. Goudbelegger says:

  Ja, ja, ben het met je eens dat Amerika, achter de schermen gecontroleerd door de zionisten, de wereld bedriegen en leegroven. Maar dat doen ze ook met de Amerikanen.

  En wij in Nederland net zo erg bezig met de financiële sector en overheid die met plezier de middenklasse plundert.

  Ben het wel voor een groot deel met je eens maar we hebben onze welvaart toch echt te danken aan hardwerkende, intelligente mensen. Die doen we tekort door te stellen dat we onze welvaart gestolen hebben. En we vernietigen het Westen nog sneller met dat smerige foute schuldgevoel.

 118. Adamus says:

  En hoe is het met die Maastrichtse ambtenaar afgelopen? Het heeft wat gekost en dan kun jener soms vanaf. Was het gevalletje Leers en ook weer om O.G.

 119. Martijn says:

  Ben het wel voor een groot deel met je eens maar we hebben onze welvaart toch echt te danken aan hardwerkende, intelligente mensen. Die doen we tekort door te stellen dat we onze welvaart gestolen hebben. En we vernietigen het Westen nog sneller met dat smerige foute schuldgevoel.

  Je haalt mijn ‘bijdragen’ door de war met je eigen gedachte.

  Ik stelde dat het Westen er bewust op aanstuurt – en dat al een paar eeuwen deed – de gang van zaken in de rest van de wereld in hun eigen voordeel te beïnvloeden.

  Daaraan is geen woord gelogen, en onze welvaart komt voor een groot deel daar vandaan.

  Dat ingenieurs en anderen daaraan ook een bijdrage leverden hoor je mij niet ontkennen, maar dat is toch eerder bij- dan hoofdzaak.

  Opiumoorlog van Engeland in China? Ik kan hier nog wel even mee doorgaan, en aan die voorbeelden (ook die van hierboven) komt nauwelijk een ingenieur te pas.

  Die doen we tekort door te stellen dat we onze welvaart gestolen hebben. En we vernietigen het Westen nog sneller met dat smerige foute schuldgevoel.
  Prima: we hebben onze welvaart grotendeels gestolen.

  (Hoe zat het ook alweer met de Indianen die vroeger in Amerika leefden; uitgestorven wegens een gebrek aan ingenieursopleidingen?)

  Ik vraag je niet je schuldig te voelen, maar als je feiten gaat proberen te ontkennen door ze ‘een smerige, fout schuldgevoel’ te noemen, dan neig ik er naar mijn opmerking over hoogmoed te herhalen.

 120. nhz says:

  @123:
  “Ja, ja, ben het met je eens dat Amerika, achter de schermen gecontroleerd door de zionisten, de wereld bedriegen en leegroven. Maar dat doen ze ook met de Amerikanen.”

  Maar volgens diverse Amerikanen is Wikileaks een sneaky plan van Israel om Amerika kapot te maken, wellicht nadat ze even hebben geholpen om af te rekenen met de vijanden in de regio. Niet dat ik dat geloof, maar laat ze vooral het ‘Mothership’ USSA saboteren, dat ruimt lekker op en kijken wat er dan van Israel overblijft. Israel is the tail that wags the dog’, maar een staartje alleen overleeft niet lang 😉

  Ik voel me overigens niet echt schuldig voor wat mijn verre voorouders gedaan hebben; dat neemt niet weg dat je na zulke excessen beter zou moeten weten dan voortzetten van het huidige beleid, wat gewoon kolonialisme in een nieuw jasje is.

  Hardwerkende, intelligente en eerlijke mensen zijn al verregaand weggepest uit Nederland; vandaar dat we nu een schijnwelvaart hebben die stoelt op ‘financiële dienstverlening’.

 121. Rik says:

  @117 lorenzo
  “PROTEST GEACCEPTEERD!”
  Okay, dan nu terug naar de vraag: Waar is de bron van jouw wetenschap in 65.

  “Maar…ben je dan al bij de luxemburgse bank geweest , en dat kan alleen fysiek ?”
  Ik ben nog niet langs geweest, maar telefonisch begreep ik dat je persoonlijk op bezoek moet om de rekening te kunnen openen. Maar ik begrijp dat dit voor de veel eu banken de invulling van het principe ‘now your customer’ is. Alleen NL banken denken dat ze hun klanten leren kennen door louter papier op te vragen.

  @116 Adamas
  “Ik heb wel eens het idee dat ons geld of wat daarvoor doorgaat daar niet voor bedoeld is. Het is geen store of waelth.
  Ook een Zwitsers bank kan je koopkrachthandhaving niet garanderen.”
  Zoals gezegd is mijn primaire doel ‘meekijkende overheden voorkomen/verminderen’ en ik denk dus dat een buitenlandse rekening daarbij helpt.

  Verder vind ik geld een heel vervelend onderwerp en wil ik er zo min mogelijk mee bezig zijn. De permanente portefeuille van Harry Browne met 25% cash, 25% edelmetaal, 25% stock, 25% bonds spreekt me om twee redenen aan. De eerste is dat de financiele wereld met alle manipulaties zolang de zaak niet tot op de grond is afgebroken ondoorgrondelijk blijft voor een leek. Het kan wat mij betreft alle kanten op, maar met de PP heeft elk scenario zo zijn eigen ‘hedge’. Het tweede voordeel is dat als ik het eenmaal geregeld heb, ik nog hooguit 2 keer per jaar op een vast tijdstip met mijn financien hoef bezig te zijn. Ik hou me leven met echte zaken bezig.

 122. nhz says:

  @127:
  P.S.: vraag vandaag eens aan Julian Assange hoe veilig een Zwitserse bankrekening is. Het is gewoon veilig totdat bepaalde politici besluiten dat het niet meer ‘veilig’ mag zijn. De spelregels worden voortdurend gewijzigd, het is maar het hoe het TPTB uitkomt.

 123. nhz says:

  Voor wie denkt dat de banksters en politici nu zonder munitie zitten om de huizenbubble gaande te houden zomaar een berichtje over de Spaanse hypotheekmarkt:

  How To Get a 50 Year, 100% LTV, Euribor + 0.35%, Two Year Grace Period Mortgage
  http://www.zerohedge.com/article/how-get-50-year-100-ltv-euribor-035-two-year-grace-period-mortgage

  Betalen voor je huis is ZO ouderwets … zet alles maar op de rekening van de belastingbetaler, makkelijker kunnen we het niet maken.

 124. Peter2 says:

  He is een beetje vervelende discussie geworden, en ik wil Goudbelegger hier een hart onder de riem steken. Hij heeft goede argumenten en die worden mijn inziens tekort gedaan.

  Welvaart is namelijk nooit een kwestie van enkel plunderen. Welvaart moet in eerste instantie ergens gegenereerd worden. Zoiets als ijzer in de grond is gewoon dat, een klomp onbruikbare roest!

  Het is zo dat de innovatie en productiviteit in de arme landen verregaand in het niet valt bij dat van de technologisch / organisatorisch meer ontwikkelde / stabielere landen. Anders dan de natuurlijke resources te plunderen in die landen, valt er niet veel te halen om eerlijk te zijn.

  En bij dat laatste daar hebben Martijn/nhz dan ook zeker een punt. Het is niet te ontkennen dat westerse belangen de landen met resources destabiliseren en exploiteren. Tot op zekere hoogte wel te verstaan, maar het gebeurd en is zeer georganiseerd. Het is ook slechts een deel van het totaal plaatje.

  Goudbelegger heeft bijvoorbeeld weer gelijk als hij stelt dat er bij ons weinig sociale onrust is. Dit heeft namelijk een groot effect op hoe goed wij welvaart kunnen creëren. Enkel geld bijdrukken creëert namelijk geen welvaart, die ijzerklop uit dat arme land ook niet. Er komt eerst nog technologie en productiviteit bij kijken. Dat natuurlijk veel beter in een rustige en vooral veilige omgeving waar de prioriteiten niet constant op de fysieke survival liggen.

  Het gevaar dat ik zie met de zienswijze van Martijn is het risico dat je de baby met het badwater weggespoeld als je dingen onder zijn visie gaat proberen te corrigeren.

  Zo is hulp sturen naar arme landen bijvoorbeel het domste dat je kunt doen. Het ontwricht de locale ontwikkeling en verstoort de markt op ziekelijke wijze. Als wij goederen zoals voedsel erheen sturen dan gaan de lokale boertjes stuk omdat ze niet cunnen concureren, laat staan ruimte hebben om zelf te innoveren. Dit werkt extreem destabiliserend.

  Die landen helpen net onderwijs en technologie die ze in staat stelt ook efficiënter te werken zou weer wel goede hulp zijn. Maar de commerciële belangen, ook onder ons liggen denk ik anders!

  Een tussen onze en die zeer arme fase is wat je in Azië ziet gebeuren. Mensen die volgens onze standaarden uitgebuit worden bouwen mede dankzij westerse “uitbuiters” langzaam maar zeker een welvarender samenleving op. Zo zeer zelfs dat zij kunnen concurreren met het westen en over niet al te lange tijd ook zonder technologische inbreng van het westen dit vol kunnen houden.

  Het is dus niet enkel zwart of wit. Inspelen op schuldgevoel is denk ik ook een heel slechte raadgever in deze. Staat ons “schuld” of “moreel” gevoel werkelijk boven het welzijn van die armere mensen? Ons gevoel is gebaseerd op onze eigen situatie , die vervolgens totaal onvergelijkbaar is met die van die in de armere landen.

  En laten we wel wezen, uiteindelijk is er maar 1 absolute natuurwet. En dat is “survival of the fittest”. Als zij 20 uur per dag moeten zwoegen om voedsel op de plank te hebben, dan doet men dat! In weel gevallen is er geen alternatief, gezien de lage productiviteit van de zelfstandige boertjes die op eigen kracht net in leven kunnen blijven. En dat laatste is echt niet onze schuld. Zoveel mensen op deze aardkloot verijst gewoon hogere productiviteit en de voorwaarden ervoor. Wie niet bij kan dragen, op welke manier dan ook, zal afvallen.

  Kun je oneerlijk of onethisch vinden. Maar dat betekend net zo veel als dat ik gefrustreerd zou zijn dat sterren ronde vormen hebben in plaats van dat ze lijken op onze kerststerren.

 125. nhz says:

  @130:
  “Als zij 20 uur per dag moeten zwoegen om voedsel op de plank te hebben, dan doet men dat! In weel gevallen is er geen alternatief, gezien de lage productiviteit van de zelfstandige boertjes die op eigen kracht net in leven kunnen blijven. En dat laatste is echt niet onze schuld. ”

  Alsof de westerse boertjes op eigen kracht kunnen overleven … van geen kant! Die overleven alleen dankzij goedkope olie en het afwentelen van allerlei kosten van hun produktieprodes (denk aan water, kusntmest, pesticiden, grootschalige natuurvernietiging, genetische manipulatie, enz.). En vooral ook dankzij het feit dat enorme hoeveelheden grondstoffen (bijv. kunstmest) uit het buitenland hier naar toe worden gesleept om de produktie te verhogen. Het Westen overleeft niet zozeer dankzij innovatie, maar vooral omdat zij de spelregels maken en steeds opnieuw manipuleren in hun eigen voordeel (WTO etc). Ook in de landbouwsector is dat overal te zien. Heel veel Derde Wereld boertjes zijn de afgelopen generatie trouwens meer afhankelijk geworden, juist door de westerse ‘innovatie’ zoals die door o.a. Wageningen gepredikt wordt. Met totale afhankelijkheid van steeds meer gif, steeds meer water (wat opraakt), zaadjes van Monsanto enz.

 126. tinus says:

  Ik moet zeggen dat ik vind dat de kwaliteit van dit forum hard achteruitholt.

  @Martijn,

  Iedereen heeft recht op een mening.
  Dat iemand er een andere mening op nahoudt, geeft jou niet het recht om met diskwalificaties, zoals “waar haal je de naiviteit vandaan” aan te komen.

  Er is ook nog zoiets als met respect discussieren.

 127. Peter2 says:

  Het is niet te ontkennen dat onze hele welvaart op direct, dan wel indirect op is olie gebaseerd.

  En de meeste landen waar wij onze olie vandaan halen zijn er zelf ook wel degelijk beter van geworden.

  Wat betreft onze boeren, ja die drijven op subsidie. Maar ze zouden ook prima overeind blijven zonder, als ze maar veel meer vragen voor het voedsel. Het is niet alsof we voldoende elders vandaan kunnen halen, en wij zouden het gewoon betalen!

  De andere benoemde negatieve aspecten die in onze landbouw zitten, hebben ook een positief gevolg. Voldoende voedsel voor iedereen hier, totdat de olie op is althans. Dus moeten we voor die tijd iets anders innoveren 😉

  Wat betreft boertjes die afhankelijk worden van onze technologie. Dat is selectief shoppen denk ik. Er bestaat techniek om met zeer weinig tot geen water in heel warme landen betere landbouw te doen dan er nu gebeurd. Zelfs midden in de woestijn, kun je aan landbouw doen!

  Het is particuliere innovatie door ondernemers, niet zozeer van de universiteiten hier!

  Dus ja, ik ben het met je eens wat er dingen gebeuren die niet ideaal zijn. Maar dat is niet door gebrek aan innovatie aan onze kant, het is meer politiek.

  Als een boer in Afrika met pesticiden die wij al in de ban hebben gedaan zijn gezien en zijn naasten van voedsel kan voorzien, dan zijn ze er mee geholpen. We weten allemaal dat dit nog een staartje gaat krijgen en ook dat het met meer technisch vernuft beter kan.

  Maar uiteindelijk technisch beter en nu economisch beter zijn niet altijd hetzelfde. Soms moeten idealen even wachten tot de tijd er rijp voor is, helaas.

 128. Martijn says:

  @Tinus
  Iedereen heeft recht op een mening.
  En waarom zou ik dan niet van mening mogen zijn dat het naief is te denken dat het Westen een goede fee is in de rest van de wereld?

  Interessante vraag hè? Tot hoever gaat dat recht van een eigen mening. Mag je met die mening anderen beledigen of niet?

  Nog best een actuele vraag ook…

  Maar goed, ik snap je opmerking wel, maar probeer tegelijkertijd ook mijn mening uit te dragen.

  En die is wel degelijk dat het naief is om te denken dat…

  Als het je blij maakt, Tinus (en goudbelgger): ik doelde vooral op de gedachtelijn die ik naief vond.

  Dat zegt maar ten dele iets over de ‘persoon’ goudbelegger.

 129. Martijn says:

  @Peter

  Voordat ook jij tot de onjuiste gedachte komt: ik stelde en stel nergens dat we ontwikkelingshulp zouden moeten geven.

  Enkel dat we onze welvaart voor een groot deel te danken hebben aan het ‘plunderen’ van de rest van de wereld, en zeker niet enkel en alleen aan onze goede ingenieurs – zoals goudbelegger stelde.

  Je opmerking dat er aan beide kanten iets van waarheid zit verwerp ik ook helemaal niet, ik stelde ook nergens dat ingenieurs onbelangrijk waren.

  Maar wel dat ons best bewust mogen zijn van de kosten die onze onze welvaart voor anderen meebrengt.

  Gewoon bewustzijn, geen ontwikkelingshulp of gelddonaties.

 130. Martijn says:

  Heb het er nog maar even bijgehaald:

  Nederland is welvarend omdat we al meer dan 100 jaar de beste ingenieurs ter wereld hebben, samen met Duitsland, Engeland en nog wat landen en omdat we rustig allemaal serieus en georganiseerd werken en er relatief weinig corruptie is. Dat is echt dé reden.

  ‘We’, de ingenieurs, eerlijke zakenlui, harde werkers, hebben het echt zelf gedaan, valt niks op af te dingen.

  Dat is een op het naïeve af beperkte voorstelling van zaken waarop het een en ander valt af te dingen, zoals hierboven beschreven.

  Mooi toch? Zo komt goudbelegger ook weer eens wat nieuws onder ogen en kan hij zijn wereldbeeld wat bijschaven. Ik kom hier zelf ook om te leren. Over de huizenmarkt en andere zaken. En zelfs de ‘vaardigheid’ van het discussieren kan je hier oefenen.

 131. nhz says:

  @133:
  “We weten allemaal dat dit nog een staartje gaat krijgen en ook dat het met meer technisch vernuft beter kan.”

  mijn mening (ook als biochemicus) is dat het juist met minder ‘technisch vernuft’ een stuk beter kan. Maar dan wordt er door de grote bedrijven uit het Westen niet aan verdiend, dus geen optie. Volgens mij heb je ook van geen kant in de gaten hoe vreselijk afhankelijk onze landbouwsector van het buitenland is geworden (uitgezonderd wellicht een klein aantal bioboertjes etc.).

 132. ll says:

  Een zeer getergde Plasterk op tv, inzake bankrun morgen. U betaalt gewoon de rekening als er banken gaan vallen, net zoals U de rekening zal betalen van de failliete landen in ons goddelijk Europa, help….., waar is het intellect ….., in staking ?

 133. Omnius says:

  tip: nu op nederland 2 Tegenlicht over verstedelijking en krimp op platteland.

 134. Martijn says:

  Laatste aanvulling: er is op technologisch gebied inderdaad veel gebeurd in het Westen, en dat mag zeker ook gewaardeerd worden.

  Zonder de computer zaten wij hier bijvoorbeeld niet te kletsen…

 135. Adamus says:

  Als een boer in Afrika met pesticiden die wij al in de ban hebben gedaan zijn gezien en zijn naasten van voedsel kan voorzien, dan zijn ze er mee geholpen

  En ze worden toch niet oud genoeg om aan de gevolgen, zoals een fijne kanker aan het spijsverteringskanaal, te overlijden 😉

  En we kunnen natuurlijk zelf het onderzoek uitvoeren.

 136. nhz says:

  @139:
  clueless PR, zoals vaker tegenwoordig bij Tegenlicht. Alleen wie goed oplet ziet hoe handige jongens slapende rijk worden van het leeglepelen van de subsidieruif, natuurlijk onder het prevelen van allerlei mooie praatjes; maar de argeloze kijker ziet dat niet.
  Fantastisch zo’n totaal overbodige container terminal (maar liefst 75 banen!), zo’n kerncentrale met nucleaire opslag, en de vieste chemiefabriek van Europa. Heel veel potentie, als afvalvat van Nederland. En programma dan ook nog in samenwerking met de Roosevelt nep-university, het was te verwachten :((

  Oja, de baas van Roompot (die van de treurige vakantieparkjes) is de één na rijkste inwoner van Zeeland; middelmaat loont. De meeste van die parken zijn trouwens prive grond, waar je belasting betaalt aan de project ontwikkelaar; tamelijk uniek in NL.

 137. Adamus says:

  .., waar is het intellect ….., in staking
  “Intellect in staking” 🙂
  Wat die ooit briljante Ronald er van bakte…..straks heeft ie ook nog een mening over het op poten houden van de huizenmarkt. Vooral niet lager bieden, anders draait de belastingbetaler ervoor op.

 138. nhz says:

  @143:
  gelukkig heeft hij meer verstand van biochemie, dat mag je hopen tenminste. Het was op voorhand duidelijk dat je bij Ronald niet hoeft aan te komen met strenge bezuinigingsmaatregelen voor Euro zondaars.

 139. Frank says:

  Tegenlicht:
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/nederland-op-de-tekentafel/krimpen-aan-de-maas.html

  bij 22.25 sec:

  Van 3 rijwoningen naar 1.

  ok reken ff mee;
  3 keer á 75k = 225k
  Dan de toko verbouwen naar 1,doe er nog maar een ton bovenop;
  dus ninstens 325k

  Wie gaat daar dan wonen…in een krimpregio?De burgemeester?

 140. Adamus says:

  En laten we niet over het hoofd zien hoeveel “resources” er nodig zijn voor onze zuivel- en vleesindustrie.

  Een mooi resultaat van onze slimme techniek is de biogasinstallatie bij de boer. Genoeg energie voor 150
  Woonhuizen. Wat gaat erin en waar komt het oorspronkelijk vandaan? Gras en hooi voor buitenkoetjes? Denk het niet. Jammer dat niet elke boer zo’n hoogst rendabele installatie kan hebben.
  Er is te weinig subsidie beschikbaar….

 141. Goudbelegger says:

  Ongelofelijk altijd weer dit soort dingen. En als je mensen afgewogen realistisch advies geeft om bijvoorbeeld risico te spreiden willen ze niet luisteren..

  Misschien is sterke tot hyperinflatie alleen voor het omhoog houden van de beurzen al zeker. Al die pensioen scam scemes kunnen alleen maar enigszins werken met hoge koersen.

  ——–

  A federal law enforcement task force investigation targeting financial fraud cases nationwide has led to charges against 532 criminal and civil defendants involving $10.4 billion in total losses for more than 120,000 victims, Attorney General Eric H. Holder Jr. announced Monday.

  Mr. Holder said the task force initiative, known as “Operation Broken Trust,” is the first national operation of its kind to target a broad array of investment fraud schemes that directly prey on the investing public. It was described as the largest ever nationwide crackdown on financial fraud.

  “With this operation, the Financial Fraud Enforcement Task Force is sending a strong message,” Mr. Holder said. “To the public: Be alert for these frauds, take appropriate measures to protect yourself, and report such schemes to proper authorities when they occur.

  “And to anyone operating or attempting to operate an investment scam: Cheating investors out of their earnings and savings is no longer a safe business plan — we will use every tool at our disposal to find you, to stop you and to bring you to justice,” he said.

  The cases included an oil and gas investment scheme in Dallas that bilked 7,700 investors out of more than $485 million; a Ponzi scheme in Chicago that targeted elderly Italian immigrants and hundreds of others who had sought promised returns of up to 15 percent on their investments; a Ponzi scheme in Florida in which 75 investors lost $89 million; a Ponzi scheme in New York that saw nearly $2 million in losses and more than 185 victims who were offered chances to invest in an electronics distribution company; and an investment scheme in Virginia that bilked more than 800 victims throughout the U.S. and Canada, many of whom were elderly.

 142. nhz says:

  @145:
  325K, dat is dankzij NHG etc. toch bijkans bereikbaar voor iedere bijstandstrekker in de polder?

  @146:
  de berichtgeving over die biogas installaties in de afgelopen week was onvoorstelbaar. Wat zijn journalisten toch achterlijk, doen allemaal alsof het hypermodern is terwijl dit begin 20e eeuw volkomen normaal was op het platteland. Natuurlijk niet met 150 huizen er op aangesloten (gaat nu ook niet gebeuren in de praktijk) maar het werkte wél, en zonder subsidie.

  @147:
  wedden dat in al die gevallen de misdaad loont voor de daders, zelfs als ze de boete betalen? Net als in Nederland, vraag maar aan Jan V.

 143. Adamus says:

  De Standaard Online – Speculanten zijn niet de boosdoeners, zegt Europese Commissie

  In politieke kringen wordt er vaak van uitgegaan dat speculanten de koersen op de kredietderivatenmarkt manipuleren om zo het vertrouwen van de beleggers in een land onderuit te halen, maar de opstellers van het rapport toonden aan dat daar geen sprake van is. Integendeel zelfs: kredietderivaten zijn een goede zaak geweest voor een land als Griekenland, omdat ze institutionele belegggers toelieten om tegen een aanvaardbaar risico toch nog staatspapier van dat land te kopen. Zonder die derivaten zou de crisis dus mogelijk nog sneller of erger hebben toegeslagen..No shit, Sherlock … 

  HVR (deze morgen) : * Pour vivre heureux il faut vivre caché ! *

  Dan Reynders : We hebben dringend een regering (met liberalen-humhum) nodig om de spekulanten af te houden.

  Kommunikatie CHAOS !!!
  Zonder die derivaten zou de crisis dus mogelijk nog sneller of erger hebben toegeslagen.. staat er en dat is nog eens niet zo gek.
  Er staan slechts 2 woorden verkeerd- en 1 teveel in, ik zal ze corrigeren:

  DOOR die derivaten IS de crisis dus mogelijk nog sneller of erger {.}toegeslagen.. 

  De kredietbehoefte en insolvabiliteit liep al eind jaren ’90 – begin 2000 de pan uit en TOEN had feitelijk de kredietcrisis moeten beginnen. Maar tjah, de internetbubbel barstte en men had daardoor al genoeg aan het hoofd.
  Op dat moment zijn die synthetische producten, die voorheen -of verboden waren, -of voorbehouden voor bijzondere omstandigheden, plots fors uit de kast gehaald. Werkelijk alle financiële instanties gingen er in handelen in de VS.
  Greenspan is ervoor gewaarschuwd >zie notulen FOMC 2002bullet leningen< worden afgelost en wordt met spanning wordt uitgezien naar wat dan de Real Value is.
  Die 'waarde' zal, als de westerse economie niet als een sneltrein aantrekt, onder de 50% uitkomen, waardoor de Amerikaanse EN Europese netto schulden zomaar'met factor "tig" kunnen oplopen en de boel alsnog klapt.
  Dan klapt dus bijna het fiatsysteem en dat zal men niet willen, dus ……. WORDEN AL DIE SCHULDEN STRAKJE WEG_GEHYPERINFLATEERD ….. dat is nog de enige uitweg, zo lijkt het …..

  Gepikt van een ander forum. Foei.

 144. lorenzo says:

  127 , Rik : kijk dat zijn tenminste nog banken die geven om de klant daar in Luxemburg , ze willen je graag een rekening geven en ook even persoonlijk zien. Waar zie je dat op zijn beurt nog ?

 145. Adamus says:

  Wie gaat daar dan wonen…in een krimpregio?De burgemeester

  Koop er nog een rijtje bij en maak er 12 55+woningen van. Zullen wel regels zijn om dat soort van particulier initiatief tegen te gaan. Of het wordt gedoogd totdat de spelregels veranderd worden.

  Ik heb overigens wel hoop; onze nieuwe regering zitten een heleboel niet zulke snuggere lui in, dus de kans op ‘regeltjes’ iets kleiner 😉

 146. Adamus says:

  Nhz, in noordhollanse polders stonden veel moerasgasketeltjes en tijdens schaatsen konden we op veel plekken van die borrelende wakken zien. Allemaal weg: ‘schadelijk voor milieu’.

 147. Adamus says:

  Jan V is dan wel een misdadiger, maar de burgemeester hoeft niet onder te duiken. Nee, die drinken straks een glas en zoeken een passende taak voor 80 uur; voorlichten van gemeente- of pensioenfondsmensen: ‘hoe is het zomaar zo gekomen’.

 148. Martijn says:

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1335798/Global-warming-halted-Thats-happened-warmest-year-record.html

  Speciaal voor nhz een stukje door oliemaatschappijen gesponsorde anti-broeikasreclame.

 149. dalen says:

  @ 15

  “Ik heb overigens wel hoop; onze nieuwe regering zitten een heleboel niet zulke snuggere lui in, dus de kans op ‘regeltjes’ iets kleiner”

  Integendeel, zie een diarree van niet ‘snuggere’ regels voorbijkomen. Gelukkig kunnen wetsvoorstellen nog worden tegengehouden door de Eerste Kamer. AMvB’s zijn lastiger.

 150. Ain says:

  Ook interessant programma over bouwfraude:

  http://www.avro.nl/Pages/player.aspx?maid=tcm:8-237481

  “In de serie Brandende Kwesties onderzoekt journalist en programmamaker Gideon Levy macht en machtstructuren. In de tweede aflevering gaat hij na waarom Ad Bos, ook wel bekend als de klokkenluider in de bouwfraudeaffaire, nog steeds door de Staat wordt vervolgd terwijl de meeste grote bouwers nooit voor de rechter hoefden te verschijnen.

  Is hier sprake geweest van een ‘old boys network’ van bouwers, politici en magistraten dat elkaar uit de wind heeft gehouden?

  ‘Niet schikken maar vervolgen’ was het credo van ministers en Kamerleden toen de bouwfraude in 2001 naar buiten kwam. Daarvan is praktisch niets terechtgekomen. Levy gaat op pad met de vraag hoe dat zover is gekomen. Wat zegt het over de macht in Nederland? En over de moraal?

  Levy voert gesprekken met onder anderen Elco Brinkman, voorzitter van de Nederlandse bouwers, Anne Willem Kist, voormalig topman van de kartelpolitie NMa, Marijke Vos, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie bouwfraude en oud-minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst. Laatstgenoemde stelt: “Als anderen niet strafrechtelijk worden vervolgd, dan Ad Bos ook niet. Bos is de zondebok van de bouwfraudezaak.”

  Komend voorjaar staan meer uitzendingen gepland van Brandende kwesties, een nieuw opiniërend, journalistiek programma van de AVRO. Ook daarin probeert Gideon Levy op zijn geheel eigen wijze macht en machtsmechanismen bloot te leggen.”

 151. Ain says:

  Assange is gearresteerd

 152. nhz says:

  @156:
  tja, diep triest. Terwijl alle grote criminelen vrolijk rond blijven lopen of zelfs nog stapels extra geld worden toegestopt (vandaag 144 miljard extra bonus voor het geboefte op Wall Street) wordt hij gearresteerd op basis van een aanklacht waarvan een kind nog kan zien dat het 100% fake is. Kun je nagaan door wat voor een schoften wij geregeerd worden 🙁

 153. ll says:

  Pensioenfondsen moeten hypotheken verstrekken.

  Precies wat al had gedacht, je pensioen inruilen om je restschuld en/of rente te kunnen betalen, komt ook mooi uit voor de erfbelasting, komt alles samen.

  NVBouw heeft gewoon dit draadje gelezen.

  Gij zult eerst Uw schulden betalen, voor U pensioen krijgt.

  http://www.nvb-bouw.nl/Nieuws/Reacties_NVB:9380/6_december_2010_‘Pensioenfondsen_moeten_in_hypotheken’

 154. Adamus says:

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2010/12/7_Jim_Rickards_-_Swiss_Bank_Client_Denied_His_$40_Million_in_Gold. html

  In an exclusive King World News interview, Jim Rickards told KWN that he was informed that a client of a major Swiss bank requested to take his one ton of physical gold that he owned outright out of the bank, and the bank would not give him his gold. The client had to use his lawyers and threaten to go public in order to eventually get his gold.

  Voor de papieren tijgers die denken dat er uitgeleverd wordt op aanvraag.

 155. Adamus says:

  Ja Dalen, de nieuwe politiek. Gisteren de pretoogjes gezien van de vroeger NS personeelsbaas Noten?
  Geile machtshonger. PvdA gaat alles traineren.
  Ik hoop daar de conclusie uit te kunnen trekken dat er een boel niet meer gaat gebeuren.
  Kunstsubsidiekorting staat op de tocht, maar misschien gaan de publieken dat betalen. Is dat erg?
  Ik gok op een opruiming zoals ze dat zelf niet bedoeld hebben. VVD’ers zijn geen tactische vooruitdenkers.

 156. Adamus says:

  Massaal pinnen vandaag was gisteren bij de publieken.
  Was het vorige week ookmal door hen gebracht?

 157. nhz says:

  @159:
  gelukkig heb ik geen ton physical gold op de bank 😉

  Als je het wel meekrijgt mag je aannemen dat er altijd wel iemand bij de bank of de meekijkende veiligheidsdiensten is die bepaalde elementen wil tippen over waar het goud is. Want je bent dan gelijk schuldig aan ‘terrorisme’ (of misschien heet dat ook wel verkrachting, kun je gelijk uitgeleverd worden naar Zweden of de VS …)

 158. Ain says:

  Laten we met zijn allen zorgen dat er geen meerderheid in de Eerste Kamer komt, dat is een eerste stap om dit ‘kabinet’ te stoppen…Dus alles behalve CDA, PVV, VVD en SGP stemmen…maar wat dan wel?

 159. nhz says:

  nog een run op de bank vandaag:
  http://www.rawstory.com/rs/2010/12/hackers-website-bank-froze-wikileaks-funds/

  heb gelijk maar mijn Paypal account opgezegd, wegens medeplichtigheid van PP aan criminele activiteiten.

 160. Adamus says:

  Pensioenfonsen/hypotheek.

  Plus nog een deel van AOW afpakken via SVB, preferent.

 161. Ain says:

  @161 hier de link over de reportage over de bankrun vandaag. Hoe staat het er trouwens mee? Ik hoor er nog weinig van in de mainsteam media…

  http://www.eenvandaag.nl/economie/36821/krijgt_een_oud_voetballer_een_bank_op_zijn_knie_n_

 162. Adamus says:

  Assange gaat de verhoorders zeggen dat ze nooit meer een pensioen gaan krijgen en geeft ze als voorproefje daarvan een paar linkjes. De cobs en pensioenen is altijd een hangijzer in de series.

 163. nhz says:

  @167:
  misschien kan hij beter dreigen dat ze de BofA leaks direct vrijgeven, in plaats van over een paar maanden. Zou toch toepasselijk zijn, op Bonusdag.

 164. Adamus says:

  Nee, hij houdt het achter de hand. En misschien gaan anderen wel wroeten. Verder moet die ouwe meuk nog doorgelezen worden of doen wij dat? Misschien is ie in het spinhuis veiliger dan in the countryside van devon.

 165. Adamus says:

  Nhz, MasterCard heeft ook assange eruit gezet.
  Paypal heb ik ook niet meer, ze wilden een paar maanden geleden iets teveel van me weten.

  Maar wat moeten we met creditcards, Amazon, eBay=paypal? Onze staatsbank zou À ook geblokkeerd hebben, ik heb daarover geen illusie.

 166. Adamus says:

  À = Å

 167. nhz says:

  @169:
  het toont duidelijk aan dat niets veilig is voor een corrupte overheid. Ik had net een paar dagen terug wat overgemaakt (gewoon SEPA betaling) naar die Zwitserse bankrekening die nu onder valse voorwendselen geblokkeerd is. Ik hoop dat ze de Zwitserse Postbank nog dagenlang uit de lucht houden, en dat er meer handlangers stevig aangepakt worden. Hopelijk wordt de schade dan zo groot dat ze zo’n streek niet nog een keer durven uithalen; want geld dat is het enige waar zulke firma’s gevoelig voor zijn.

  Er lopen al goede initiatieven om het internet uit de handen van de Yanks en andere overheden te rukken, hopelijk komt dat nu in een stroomversnelling. Daarna kan de bankensector volgen. Ondertussen hilarisch om her en der de opmerkingen van Hitlary van een tijdje terug over recht op vrij internet in China terug te lezen 😛

 168. Rik says:

  even testen. Komt deze wel aan ?

 169. Adamus says:

  En paypal was de knuppel in het banken- hoenderhoek.
  Praatjes dus.

 170. Rik says:

  @128
  “P.S.: vraag vandaag eens aan Julian Assange hoe veilig een Zwitserse bankrekening is.”
  Ik lees nu pas dat Assange zwitserse rekening is afgesloten. Lees op BBC News dat ze inderdaad non-residency als argument gebruiken. Wel een beetje dom dat Assange Postfinanze heeft gekozen om zijn geld te stallen. Dat is namelijk geen bank en valt dus niet onder het bankgeheim. Zover was ik in ieder geval al wel met mijn onderzoek gekomen 😉

  @169
  “Nhz, MasterCard heeft ook assange eruit gezet.”
  en daarmee mijn donatie. Gelukkig heb ik een visa card, want als ik naast paypal ook mijn creditcard moet opgeven wordt het leven wel erg ingewikkeld.

  “Paypal heb ik ook niet meer, ze wilden een paar maanden geleden iets teveel van me weten.”
  Ik heb zelf een paar maanden geleden om die reden mijn reguliere account opgezegd. Maar ik heb wel meteen een nieuwe anonieme account aangemaakt. Was wel even een diepteinvesterinkje voor nodig, maar hij werkt nu goed ism 3vcash.nl. Wat belangrijk is om te weten is dat dat tuig je ip in de gaten houdt. Ik leen daarom speciaal voor paypal het ip van mijn buurman.

 171. nhz says:

  @174:
  Assange heeft ook helemaal geen behoefte aan ‘geheim’, in tegenstelling tot zijn tegenspelers. Wedden dat tienduizenden rekeninghouders van Postbank een onjuist adres hebben?
  En anders hadden ze hem wel opgepakt omdat hij een ‘geheime rekening’ had ;(

 172. Robald says:

  Kan allemaal wel waar zijn, maar we gaan toch weer uit een economisch dal kruipen. Alle indicatoren staan nu weer op groen. Aandelen gaan gestaag omhoog, vroegconjuncturele bedrijven draaien als een dolle. Ik zeg het jullie: De huizenmarkt gaat binnenkort weer los komen! In aantallen verkopen dan; niet in een prijzenstijging.

 173. Adamus says:

  Ik snap dat de autoverkopen in het hogere segment geheel te danken zijn aan het optimisme bij de rozebrillenmannetjes.

 174. lorenzo says:

  zo is het , de vS gaat eertst nog eens extra 1000 miljard op het vastgoed afschrijven en daarna komt het wel weer goed . Komt tijd komt leven.

 175. BenBau says:

  Robald heeft gelijk! Het modale salaris wordt binnenkort 3x zo hoog zodat de gemiddelde huizenprijs niet 10x, maar 3x het brute jaarsalaris is en iedere bank direct een hypotheek zal afgeven. Dream on Robald!

 176. Ain says:

  ‘Bouwvoorman Brinkman volstrekt ongeloofwaardig’

  De overheid investeert in de moeilijke tijd zwaar in de bouw. De sector zou daarvoor dankbaar moeten zijn, evenals voor de relatief milde afhandeling van de bouwfraude. Bouw-voorman Brinkman straalt echter niet volstrekte integriteit uit.

  Lees de column

  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/home/%29/components/financien/rtlz/redactie/column/pheijffer/2010/articles/1207_pheijffer_brinkman_ongeloofwaardig.xml

 177. ll says:

  Oeps, daar gaat onze garantie van 26 mjd voor ING voor prime hypotheken.

  Meer uithuiszettingen, ook prime
  ”Zelfs de meest kredietwaardige huizenkopers worden nu in recordaantal uit hun huis gezet omdat ze de hypotheek niet meer kunnen (of willen) betalen. Een nieuwe studie laat zien dat 1 op de 5 gezinnen éxtra binnenkort nog het huis kan verliezen.”

 178. ll says:

  Foutje, deze hypotheken zijn toch in handen van de belastingbetaler ? Dan moeten wij Ollanders de Amerikanen uit hun huizen gaan zetten ? Jeetje, wat een toestand zeg, dat wil ik helemaal niet, mensen in een ander land uit hun huis zetten.

 179. ll says:

  Trouwens, zowiezo moet er nu al 5 mld op worden afgeboekt [ uiteraard voor kosten belastingbetaler ], is de ING nu toch niet ontzettend vooruitziend geweest, door aan onze Wouter deze hypotheken te kunnen door verkopen ?

 180. nhz says:

  @176:
  yep, voor de onnozelen die alles afmeten in dagelijks meer waardeloze dollars of pleuro’s. Geniet ervan, die ‘recovery’ 😛

  @180:
  “Bouw-voorman Brinkman straalt echter niet volstrekte integriteit uit. ”

  hoe is het mogelijk, integriteit en maffiabaas Elco Brinkman samen in één zin…

  @182:
  let op: die Amerikanen blijven grosso modo gewoon lekker in huis zitten zonder te betalen, en ING stuurt ons de rekening.

  @183:
  Ze zullen wel weer record bonussen krijgen bij ING voor deze slimme zet. Go banksters, go … geef de wereldeconomie nog een extra zetje in de run naar de afgrond.

 181. ll says:

  nhz, dat zijn wij hoor voor wel 80% delen in winst en verlies

  ‘ING blijft eigenaar van de hypotheken. De staat deelt voor 80 procent mee in eventuele winsten of verliezen. De overige 20 procent komt voor rekening van ING.’

 182. ll says:

  Nhz, vraagje, als de grondstoffen zoals nu stijgen, en er komt inflatie op grondstoffen [ dus zo’n beetje op alles, behalve huizen dan ], dan moet de ECB de rente gaan verhogen, maar dat willen/kunnen ze niet, want dan komen de landen in problemen, om hun schulden te kunnen af betalen, wat gebeurt er dan ? Dit lijkt me een pat-stelling.

 183. nhz says:

  @185:
  zolang de staat meedeelt in de winst zullen de bonussen zo hoog uitvallen dat er niks de verdelen valt. Of ze gaan lekker afboeken ofzo; privatise the gains, socialise the losses. Kun je aan de banksters van ING wel overlaten. Wie had gedacht dat die suffe Postbank ooit zo’n roversnest zou worden …

  @186:
  rente gaat zeker niet (significant) omhoog want dat is politiek niet acceptabel. Het enige wat er gebeurt is dat het Ministry of Truth extra gaat sleutelen aan de inflatieberekening, om het gepeupel de indruk te geven dat het allemaal wel meevalt en dat de recovery loopt als een trein. Met misschien af en toe eens een terroristische dreiging of een extra voetbal kampioenschap, om de aandacht af te leiden. En wellicht af en toe 1-2% extra loonstijging, als de echte inflatie 10% of meer is kan dat gebaar aan de bonden er makkelijk af.

 184. Adamus says:

  Achter Vlissingen is vast nog wel een galgenveldje. Jammer dat het beroep van beul is afgeschaft.

 185. ll says:

  @ nhz, thankx

 186. Adamus says:

  De heren Maas en Rinnooy Kan hebben nooit kunnen bevroeden wat hun opvolgers met die tent uit gingen spoken.

  Corporate governance

  Herkströter vertelde dat ING streeft naar een transparante corporate-governancestructuur (goed ondernemingsbestuur), met een goed systeem van ‘checks & balances’, een structuur die recht doet aan de belangen van al degenen die belang hebben bij de onderneming. “In de afgelopen jaren hebben we ons ingespannen om de transparantie en participatie en invloed van aandeelhouders en certificaathouders te vergroten.”
  http://www.ing.com/group/showdoc.jsp?docid=213791_NL&lang=nl

 187. Goudbelegger says:

  Dit kabinet stoppen.. Rijd elke dag langs een schouwburg hier verderop, staan altijd ongeveer 5 reclameborden voor een of ander ‘diepzinnig’ toneelstuk. Deze borden wisselen minimaal 1x PER WEEK, dus elke week zijn er 5 tot 10 toneelgroepen, producers, regelaars, managers etc. die op de zak van de achterlijke belastingbetaler lekker de kast leegtrekken. Ain, als je denkt dat dit goed is en houdbaar moet je vooral PVDA stemmen en dit kabinet stoppen.

  De echte crisis komt nog, gewoon door 40 jaar socialisme en een strafrecht dat niet werkt waardoor financiële oplichterij een legale business is geworden.

 188. nhz says:

  @176:
  misschien komt het nog goed met de creditcard donaties, de twee internationale creditcard schurken krijgen een klacht aan de broek 😉 Misschien moet er ook eens iemand PayPal gaan aanklagen. Jammer dat die hijgerige US advocaten in zo’n geval ineens niet meer geinteresseerd zijn.

  http://www.guardian.co.uk/news/blog/2010/dec/08/wikileaks-us-embassy-cables-live-updates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*