Voor Jan Modaal is koophuis straks een illusie

Door strengere hypotheekregelgeving van zowel banken, Nationale Hypotheek Garantie (NHG), als overheid staat de groep mensen die rond 33.000 euro verdient voortaan als huizenkoper buitenspel.

zie ook: De implosie van een woningmarkt

De mensen met een dergelijk inkomen kunnen straks 75.000 euro minder lenen om een huis te kopen. In plaats dus van te kunnen zoeken naar huizen tot 180.000 euro worden zij straks voor de schier onmogelijke taak gesteld een huis van maximaal 105.000 euro te vinden.

Garagebox

Niet alleen in de dure Randstad, maar ook daarbuiten voorziet de markt amper in die prijsklasse. In stadscentra van Amsterdam, Utrecht en Den Haag kost een garagebox al meer.

Ook geen huurwoning

Tot overmaat van ramp komen modaal verdieners ook niet in aanmerking voor huurwoningen, omdat zij daar te veel voor verdienen. Europese wetgeving schrijft per 1 januari namelijk voor dat corporaties 90 procent van hun sociale huurwoningen aan mensen dienen te verhuren met lage inkomens.

zie ook: Een ding is zeker: woningprijzen in Nederland zullen scherp dalen

Ook de vrije huursector biedt voor de middenklasse geen soelaas; daar beginnen de huurprijzen vaak boven de 1000 euro per maand. En er zijn lange wachttijden voor betaalbare woningen. Door deze ontwikkelingen is het voor starters al onmogelijk de eerste stap op de woningmarkt te zetten. Vereniging Eigen Huis (VEH) luidt de noodklok.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with:
206 comments on “Voor Jan Modaal is koophuis straks een illusie
 1. ll says:

  Gewoon gaan sparen, moest ook in de jaren 80, met 1/3 cash een huis kopen, was toen heel gewoon.

  Alleen was toen de rente veel hoger, kon je sneller sparen…….

 2. Nico de Geit says:

  Ik kijk gespannen toe, en geniet. Jarenlang heb ik me het genot van een ‘eigen huis’ ontzegt omdat het me onverstandig leek.

  Het lijkt erop dat ik gelijk ga krijgen, maar het duurde langer dan ik dacht.

 3. Pieter says:

  Dit kon wel eens een grote steen in de vijver zijn en de daling een grotere versnelling geven.

  En natuurlijk beginnen de instanties als VEH, NVM, NVB weer te piepen over de gevolgen, niet willen accepteren dat de prijzen nu absurd hoog zijn en zowieso onbetaalbaar is voor de meesten.

  Heel goed dat er strengere regels komen, mag van mij naar het Duitse model. Zelf geld meenemen, geen HRA, geen aflossingsvrije hypotheek. De prijzen zullen dan zakken naar een realistisch niveau. En dat betekend tussen de 30%-50% vanaf de huidige niveaus.

 4. ll says:

  Nico de Geit, heb je al lekker gespaard ? Kan je straks 2 huizen kopen voor de prijs van 1.

 5. F. Kolibri says:

  Het pyramidespel is ten einde. Terecht dat er strengere eisen komen. En komen de huizenprijzen weer op een normaal niveau

 6. JP says:

  Dat komt aan als een moker ! Er zijn natuulijk altijd van die arme sloebers die nu nog snel huis kopen voor het te laat is. Maar vanaf de 1 januari gaat dit als een glijbaan naar beneden !

 7. Goudbelegger says:

  Deze er even overheen, ragggg. Modaal inkomen Euro 50.000.. met dit soort berichten??

  —–

  Steeds meer wanbetalers AMSTERDAM – Nederland kent steeds meer wanbetalers. Stond in 2009 nog 4,5 miljard euro open aan onbetaalde rekeningen, inmiddels is dat opgelopen tot 5,7 miljard.

 8. dalen says:

  De hele situatie die nu is ontstaan, onbetaalbare huizen, hypotheken (in welke vorm dan ook)die niet meer af te lossen zijn zonder een enorme restschuld, executieverkopen, banken die gered moeten worden met belastinggeld, ontslag ten gevolge van faillissementen en bezuinigingen enz enz is in en in triest voor degeen die het keihard raakt.

  Allemaal het gevolg van een opportunistische regering die horende doof en ziende blind is. Verkeerd beleid op alle fronten.

  Dat mijn spaarcenten er aan gaan dat is dan jammer maar kan ik wel mee leven. Dat mijn kinderen en kleinkinderen een slechte toekomst krijgen is vele malen erger.

  De verantwoordelijken zijn dadelijk gevlogen en laten het land in een grote puinhoop achter.

  Wat mij betreft mag het volk eens keihard voor zichzelf opstaan. Helaas zie ik dat niet gebeuren omdat men het ogenschijnlijk nog steeds te goed heeft.

  Ondanks dat voor mij de prijzen van de woningmarkt mag inzakken is het triest voor alle mensen die noodgedwongen ridder te voet geraken terwijl de verantwoordelijken in koor roepen “wij kunnen er niets aan doen”. Zal dan wel marktwerking heten hetgeen dan, opportunistisch men is, gepromoot worden.

  We kunnen dan wel roepen eigen schuld dikke bult maar laten we eerst eens wijzen naar de beleidsmakers en er van uitgaan dat de plebs niet beter weten en dikwijls vast zitten en hun omstandigheden.

 9. John says:

  Koude kerst !

  Dit met huren zal wel geen probleem worden. Veel voormalige verkoop huizen kun je vanaf 1 januari gewoon huren voor een prikje ! Er zijn namelijk een heel zooitje verkopers wat niet wil en kan zakken in prijs. Met een huurder krijg je tenminste nog een beetje ”schadevergoeding”.

  Bovendien kunnen niet geregeld luchten en verwarmen bij lage buitentemperaturen leiden tot schimmelvorming ! En dat is een heel erg duur grapje (dat kan oplopen tot 10.000 euro)! Dat zal bij sommige al het geval zijn (leegstand langer dan 2 jaar).

 10. lorenzo says:

  Nee , ik denk we moeten naar ons zelf kijken .
  Kinderen kunnen niet altijd overzien wat ze doen , volwassenen ook niet is mij gebleken . Ik was in 2006 roepende in de woestijn , men zag water branden.
  Inhaligheid moet worden afgestraft , dat bepaaalt het lot trouwens , iets wat wij volwassenen niet wilden zien.
  Nu niet primair maar een ander wijzen……

 11. BenBau says:

  Nu nog een echte eurocrisis en een renteexplosie en de depressie is compleet.
  Sinds 2000 zeg ik al tegen iedereen om me heen dat de huidige “welvaart” gewoon niet KAN! Alles is gewoon uit de toekomst naar voren gehaald en de huizenprijzen zijn daarvan de hoofd schuldige.

 12. Robald says:

  @7.Goudbelegger:
  Ik kan je spreektaal even niet volgen. Een modaal inkomen is geen €50.000 maar €30.000.

  Ik denk net als 9.John dat huren in de vrije sector een steeds minder groot probleem wordt omdat huiseigenaren liever €300 minder huur vangen voor een te koop staand huis, dan €3.000 te zakken met de vraagprijs.
  Toch zal dit een versneld effect hebben op de waardedaling van huizen. Aan de onderkant krijg je steeds meer mensen die een plafond hebben van laten we zeggen 1 tot 1,5 ton en voor wie de sociale huur geen optie meer is.
  De huidige onderkant van de markt zal dus flink moeten zakken en daarmee zakt de rest van de markt mee.
  Gemiddelde huizenprijs zal terugmoeten van 2,5 ton naar 1,5 à 2 ton

 13. Starter says:

  Blijkbaar snappen mensen niet dat 6x modaal lenen een molensteen om de nek is met alle gevolgen van dien.
  In plaats van jammeren mag je als starter blij zijn met dit soort maatregelen. De huizenprijzen zullen er door zakken.

  En laat je nou niet foppen, want dat onbereikbaar mooie huis blijft net zo onbereikbaar hierdoor en niet meer.

 14. Get a Life! says:
 15. Jeroen says:

  @starter(13):

  En laat je nou niet foppen, want dat onbereikbaar mooie huis blijft net zo onbereikbaar hierdoor en niet meer.

  Tenzij je tot de kleine groep koppige huurders behoort die de ellende al van verre hebben zien aankomen en ondertussen een spaarpot hebben opgebouwd.

  [overdrijf-mode aan]

  Die gaan die mooie hut gewoon handje contantje betalen…

  [overdrijf-mode uit]

 16. nhz says:

  @8:
  als je ziet wat er nu in de wereld gaande is, dan denk ik dat de huizenmarkt in NL pas serieus korrigeert nadat het hele financiele systeem is ingestort. Dat betekent dat alleen de scheefleners en speculanten profiteren (huis afpakken zie ik ze in zo’n situatie niet gebeuren, in opdracht van wie?) en dat verstandige burgers al hun kapitaal verspelen. En ach, meer dan half Nederland heeft vermoedelijk meer schuld dan bezit, dus die gaan er niet wakker van liggen.

  @9:
  in mijn omgeving zie ik de vrije sector huren absoluut niet dalen, eerder het omgekeerde. Ik heb dit jaar al heel hard moeten zoeken om iets te vinden dat fatsoenlijk en betaalbaar was; die nieuwe verhuurders zijn vaak dezelfde mensen die vasthouden aan een veel te hoge vraagprijs, dollartekentjes in de ogen.

  @14:
  en reken maar dat de andere bouwbedrijven het net zo hard doen, misschien zijn ze net wat slimmer. Er zijn al jaren signalen dat het ‘convenant’ na de bouwfraude geen enkel effect heeft gehad, hooguit zijn de methodes aangepast. Maar ligt voor de hand in een sector waar het geld in het rond spuit, en waar alle officiele partijen belang hebben bij prijsopdrijving.

 17. Toon says:

  Wat een idioterie van VEH. De huizenprijzen zijn gewoon te hoog, dat is het probleem. Niet de strengere regels voor hypotheekverstrekking. Nederland is daarin ook met de nieuwe regels in internationaal perspectief nog steeds soepel.

 18. FT says:

  @jeroen (15),

  Laat die [overdrijf mode] maar weg. De groep zal niet groot zijn, maar ze zijn er echt. Even wachten tot het bloedbad er is en dan instappen. Ik zie ook diverse mensen die de spaarpot op de kopzetten om een flinkdeel af te lossen. Het klikt HRA technisch onwaarschijnlijk, maar het gebeurt. De personen waarvan ik dit heb gehoord, geloof ik op de uitspraken.

  PS.
  Als je de reacties leest, lopen er hier ook een aantal rond met een spaarpotje.

 19. dalen says:

  Zie dat vandaag de AEX weer omhoog vliegt. Snap hier niets van. Hoe kan het sentiment van de een op de andere dag totaal omslaan.

  Kan hieruit maar één conclusie trekken en dat is speculatie van grote partijen die veel kleinere beleggers een oor aannaaien.

  De wereld wordt op alles fronten gemanipuleerd. Ook ogenschijnlijke ‘wereldleiders’ zijn marionetten.

 20. nhz says:

  @19:
  inderdaad, dollar daalt nu even maar als je naar goud kijkt blijven vrijwel alle currencies hard dalen. Grote crash of hyperinflatie op komst, als je het mij vraagt. Dit nog even afgezien van het feit dat bonus season binnenkort wordt afgesloten, dus de G$ van deze wereld schudden nog even goed aan de boom van de wereldeconomie voor maximaal resultaat. Ongetwijfeld weer een nieuw bonusrecord voor de banksters dit jaar; de politici die ze ongestoord hun gang laten gaan zijn zo mogelijk nog grotere criminelen.

 21. Nico de Geit says:

  `Nico de Geit, heb je al lekker gespaard ? Kan je straks 2 huizen kopen voor de prijs van 1.`

  Ik heb inderdaad lekker gespaard. Dat geld staat voor een deel bij de bank. De bank heeft dat geld uitgeleend aan huizenbezitters. Bezitters?

  Gaat het wel goed komen met de banken? Moeten mensen niet bij gaan storten? De hypotheek mag natuurlijk niet hoger zijn dan de waarde van het huis, anders is de bank echt fout bezig.

  Verstandige mensen bij de bank maar niet heus.

 22. E van Noorwegen says:

  Jan 2x modaal zit met de toekomstige regels ook vreemd te kijken. Want die dacht binnenkort iets voor 250K te kunnen kopen. En komt nu niet verder dan 190K. Dan kom je bij de huidige prijsniveau’s uit op een tussenwoning. Tenzij je 50km bij mij vandaan een riant huis koopt in de gemeente Eemsmond. Met de huidige leegloop, mogelijk CO2 opslag, potentiële kernreactor, plus de verzakkende bodem, kun je daar heel wat krijgen voor 190K.
  Maar schijn bedriegt. Net als in de rest van NL zullen ook daar de prijzen fors onderuit gaan, en net als in de rest van NL zitten ook daar halsstarrige verkopers en makelaars.
  Mijn hoop is toch gedeeltelijk gevestigd op de makelaars. Hopelijk raken deze mooipraters langzamerhand door hun opgebouwde geldreserves heen, en moeten ze omzet kweken om niet over de kop te gaan.
  Want ergens in het schakelkettinkje zal een schakel uit de pas gaan lopen. En dan krijg je een sneeuwbal effect.
  Kwestie van geduld, eens durft een partij de eerste te zijn om de prijs fors te verlagen.

 23. nhz says:

  enigszins OT:

  Het schijnt dat er sinds gisteren een internationaal arrestatiebevel van Interpol geldt voor Julian Assange, wegens ‘sex crimes’. Ongehoord hoe brutaal deze lui zijn, ze gaan er blijkbaar vanuit dat ze overal mee weg komen. Dat Zweden kan van mij nu ook definitief de prullenbank in, stelletje Orwelliaanse fanaten …

  Wat zou de volgende stap zijn: verklaren dat iedereens bankrekening voortaan vol eigendom van de banksters is?

 24. Adamus says:

  Gewoon gaan sparen, moest ook in de jaren 80, met 1/3 cash een huis kopen, was toen heel gewoon

  Maar nu gelukkiger. hoe zal het overigens met het rondomtien stelletje zijn?

 25. nhz says:

  @22:
  klinkt aantrekkelijk. Bij mij in de buurt, met een kerncentrale op de stoep en 1-2 nieuwe in aantocht (we hebben tenslotte meer kernwapens nodig …), de hoogste dioxine vervuiling van Europa en nauwelijks banen buiten het ambtenaren circuit, koop je voor 190K nog niet eens een aftands arbeiderswoninkje waar je nog een jaar mag gaan klussen.

 26. Charlie says:

  Voor potentiële instappers is dat natuurlijk geweldig nieuws. Opeens wordt er een gat in de kopersmarkt gecreëerd tussen de 180.000 en 105.000 euro. Dat kan alleen maar een prijsverlagend effect hebben.

  @nico de geit (21)
  Gaat het wel goed komen met de banken? Moeten mensen niet bij gaan storten? De hypotheek mag natuurlijk niet hoger zijn dan de waarde van het huis, anders is de bank echt fout bezig.

  Verstandige mensen bij de bank maar niet heus.

  Beste Nico,

  Misschien ter verveling van andere bezoekers van dit forum, wil ik je toch even attent maken op de site van Marc de Mesel die banken ook niet vertrouwt en uitlegt hoe je je spaargeld beschermt door het zo te verdelen:

  25% aandelen
  25% staatsobligaties
  25% goud
  25% cash

  Zie http://www.marcdemesel.be/
  Dit is voor mij een ideale mix van rendement en bescherming.

 27. Adamus says:

  Ik proef dat het met ING niet bijster goed gaat. Enig idee wat dat gaat betekenen voor de andere banken?
  Tweederde bank, eenderde zelf zal de toekomst worden. En nog wat voorwaarden, zoals die integraal uit de contracten van dsb kunnen worden overgenomen.

 28. KariZ says:

  Al deze maatregelen zijn een zegen voor toekomstige huizenkopers!

  Prijs gaat rustig aan omlaag. Jammer voor de huizenbezitters maar het is jarenlang andersom geweest.

 29. Charlie says:

  @27 Vergeet de Rabo boerenleenbank niet.

  Tot voor kort maakten ze reclame met het feit dat ze de grootste hypotheekverstrekker van Nederland zijn. Nu zou het de bank “met ideeën” zijn die hypotheken verstrekt “die rust geven”.

  Doe daar de boeren bij die zich nauwelijks kunnen bedruipen. De Rabobank zit tot aan z’n nek in de hypotheken aan Nederlandse boeren, die steeds meer voor miljoenen schuld hebben. In 2015 wordt het melkquotum afgeschaft, waardoor de opbrengsten waarschijnlijk nog lager worden dan voorheen. Grondprijzen zakken en boeren gaan failliet.
  beta.uitzendinggem…gen/999545-het-debat

 30. piepo de clown says:

  Huren in de vrije sector… Dacht het niet. Gewoon gaan huren bij instellingen als ad-hoc.

 31. Adamus says:

  Boeren zijn al failliet; gewoon alle regelingen wegdenken. Mijn idee hoor, ik vind het een pornografische business.

  Nhz, mogen van de paus boeren die besmet zijn met de mrsa bacterie ook straks weer in de kerk komen?

 32. Adamus says:

  Sorry
  Kerk=hospitaal

 33. sven says:

  Gewoon minder gaan werken en huursubsidie gaan ontvangen.

 34. lexion says:

  Slimme zet van de overheid.

  Huizen tot 200.00 euro werden nogwel verkocht voor hoge prijzen. Daarboven werd het lastig en huizen boven de miljoen zijn bijna onverkoopbaar geworden. Door de leencapaciteit te verlagen gaan huizenprijzen dalen. Dat is naar mijn mening een kwestie van afwachten. Door trapsgewijs lucht uit de woningmarkt te laten lopen, blijven de banken uit de gevarenzone. Die hebben weer een jaartje kunnen spekken, door extra rente te vragen.

  Huizenbezitters verliezen zo hun overwaarde en of komen in de onderwaarde. Die mensen kunnen extra aflossen. Mensen die werkloos raken of om wat voor reden ook moeten verkopen komen in de problemen.

  Deze oplossing zat er aan te komen, alleen wat later dan de AFM had gehoopt.

 35. KariZ says:

  @34 neehh….het wordt tijd dat de overheid nu echt eens oprot uit de huizenmarkt.

  Overheid is er voor zorg en onderwijs en basisvoorzieningen.

  Ik heb nooit begrepen waarom het een taak van de overheid moest zijn om het eigen woningbezit te stimuleren.

 36. KariZ says:

  @35 ‘Huizen tot 200.00 euro werden nogwel verkocht voor hoge prijzen.’

  Wist ik niet.

  ‘Door trapsgewijs lucht uit de woningmarkt te laten lopen, blijven de banken uit de gevarenzone.’

  Die banken zijn allemaal van ons! Tenminste,wanneer het slecht gaat. Maken ze winst dan mogen ze het zelf houden.

  TBTF remember!!

 37. Hugo says:

  ”Overheid is er voor zorg en onderwijs en basisvoorzieningen.”

  Enige waar de overheid voor zou moeten zijn is het waken over een groot aresenaal nukes en deze afvuren indien er een aanval plaatsvind. Aangezien we geen nukes hebben is de overheid overbodig. Sterker nog, de overheid maakt meer kapot dan je lief is. Ook in het ”onderwijs” etc.

 38. nhz says:

  @29:
  waarom zou een boer failliet gaan als de grondprijs zakt?? Lijkt me juist gunstig voor boeren die gewoon willen boeren …

  @31:
  zitten er dan nog mrsa/esbl-vrije kerkgangers bij? Er zullen een hoop varkenshouders, kippenhouders en verre kennissen daarvan op de kerkbankjes zitten …
  En wat hospitaal betreft, ze krijgen zelfs een voorkeurs behandeling 😉

  @33:
  “Een verdere neergang van de woningmarkt zet het economisch herstel op de tocht.”

  Oja, het economisch herstel. Waar gaat dit helemaal over …

  @34:
  moet je wel zorgen dat je je spaargeld wegwerkt. Misschien toch maar alles in goudstaafjes omzetten? Als je wat meer hebt helaas niet geloofwaardig te organiseren …

  @38:
  en waken over de nukes die we wél hebben hier (op Volkel, en wellicht ook nog steeds op Fort Rammekens, en wie weet nog andere schimmige lokaties) worden ze bewaakt door de 100% criminele yanks.

  Ik ben ook voor een superkleine overheid. Alleen kerntaken, verder alles afstoten. Hebben ze in Nieuw Zeeland iets van 30 jaar terug gedaan, met waanzinnig goed resultaat. Oprotten al die overbodige knoeiers, manipulators en profiteurs. Of onderwijs een overheidstaak is weet ik niet, maar ik zie in het buitenland weinig goede alternatieven. 90% van wat hier ‘zorg’ heet is m.i. ook geen overheidstaak. Als mensen een supersnelle scootmobiel willen, of eersteklas ziekenhuiszorg, of ieder jaar een orgaantransplantatie ofzo, laat ze dat aub zelf betalen 🙁

 39. KariZ says:

  ‘waarom zou een boer failliet gaan als de grondprijs zakt??’

  Net een megastal neergezet met grond als onderpand.

  Onderpand minder waard –> oeps kleine lettertjes niet gelezen.

  Kunt u even overmaken?

 40. Robald says:

  Voor Jan Modaal is een koophuis straks helemaal geen illusie; hij wordt betaalbaarder dan ooit! Over een jaar of 5.

 41. KariZ says:

  @41 Exact! Heerlijk toch die betaalbare woningen?!? Ik betaal me al suf aan o.a. hogere ziektekosten en dagelijke boodschappen.

 42. nhz says:

  @40:
  ik vraag me af hoe realistisch jouw scenario is. De agrarische grondprijzen zijn niet echt hard gestegen, ik denk niet dat al die boerenbedrijven gefinancierd zijn op basis van de landbouwwaarde van de grond (maar ik weet er weinig van, dus wie weet…). Het lijkt me dat de omzet, melkquota, subsidies etc. eerder een rol spelen. Helemaal voor mega varkensstallen want die draaien naar mijn indruk vrijwel geheel op subsidies.

 43. KariZ says:

  @43 was de knipoog vergeten 😉

  Heb de ballen verstand van agrarisch.

  Voor mij komt melk uit een pak…

 44. nhz says:

  @44:
  tja, ik denk ook niet dat er in een pak melk nog veel van de boerderij zit …

  ondertussen:

  Aantal woningen per koper op historisch hoogtepunt

  Woningkopers hebben nu 22,28 bestaande koopwoningen ter beschikking. In maart 1998 lag dit getal op slechts 1,68 woningen per potentiële koper. Volgens het Wegwijs-kenniscentrum overstijgt het huidige aantal te koop staande woningen per koper het niveau van april 2009, toen de teller op 21,94 stond. De woningmarkt wordt als normaal beschouwd als gemiddeld 7 woningen per koper te koop staan. Boven dat aantal is sprake van een kopersmarkt, een markt waarin de koper in het voordeel is. In maart 1998 werd met 1,68 woningen per koper een laagterecord geboekt. Er stonden toen slechts 32.857 woningen te koop voor 19.557 kopers. De verkooptijd bedroeg destijds enkele weken.

  NB: Wegwijs is nogal manipulatief (ze bemiddelen o.a. in hypotheken). ‘kopersmarkt’ zullen we maar eggen 😉

 45. Martijn says:

  Doe daar de boeren bij die zich nauwelijks kunnen bedruipen.

  Grondprijzen, grondprijzen…

  Die boeren profiteerden deels (vaak?) ook mee op het grondbeleid en wisten de laatste tijd ook vaak wel een deel van de winsten binnen te hengelen. Dat werd dan weer elders geïnvesteerd voor voortzetten, dus ook daar stegen de prijzen.

  Inmiddels staat er ruim 7mio m2 kantoorruimte leeg en is er zelfs al een ‘top’ belegd voor betrokkenen bij dat probleem.

  Tel daarbij de ‘moeizame’ huizenmarkt op, en grondprijzen hebben hun stijging wel gezien.

  En de gevolgen daarvan komen nu deels bij boeren en gemeenten (met soms aanzienlijke grondportefeuilles) terecht.

 46. Charlie says:

  @nhz
  Als mensen een supersnelle scootmobiel willen, of eersteklas ziekenhuiszorg, of ieder jaar een orgaantransplantatie ofzo, laat ze dat aub zelf betalen
  😀 Epic!

  Aantal woningen per koper op historisch hoogtepunt

  Wauw van 1,68 naar 22,28. Hoezo huizenmarkt?

 47. nhz says:

  @47:
  ik denk dat de meeste boeren die geprofiteerd hebben van de grondprijzen al geen boer meer zijn, of met de jackpot naar het buitenland vertrokken zijn. Waarom zou je nog ploeteren als je veel meer verdient met grondspeculatie.

  Ik ken er twee hier in de buurt die hereboer geworden zijn: hebben van de 20 miljoen ofzo die ze voor hun land kregen een paar andere boerderijen in de provincie gekocht waar voor hen gewerkt wordt, en verzitten hun tijd in de gemeenteraad namens het CDA resp. VVD. Alwaar ze zich natuurlijk bezig houden met het grondbeleid en natuurbeleid, zoals het aankopen van hun eigen grond of dat van de buurman voor nieuwe woonwijken. Kan allemaal in Nederland.

  @48:
  dat die verdertienvoudiging van het aanbod heeft plaatsgevonden terwijl de prijzen spectaculair stegen is nog wel het beste bewijs dat er GEEN huizenmarkt is in de polder, maar uitsluitend overheidsinterventie. Ach, nog een maand of wat en dan is het geld europawijd op en resteert er alleen maar schuld. Ben benieuwd hoe ze dan nog een handje onder de prijzen willen houden 😛

 48. Claude says:

  “In plaats dus van te kunnen zoeken naar huizen tot 180.000 euro worden zij straks voor de schier onmogelijke taak gesteld een huis van maximaal 105.000 euro te vinden.”

  Klopt dit wel? Dat zou betekenen dat je met een modaal inkomen van 33.000 ‘slechts’ 3,2 maal je jaarsalaris kunt lenen.

  Ondertussen: VVD wil kantoorruimte omzetten in woonruimte, geen cynisme hier, is een goed plan! http://nieuws.nvm.nl/actual/december_2010/vvd_wil_actieplan_tegen_leegstand.aspx

 49. Claude says:

  @49 “dat die verdertienvoudiging van het aanbod heeft plaatsgevonden terwijl de prijzen spectaculair stegen is nog wel het beste bewijs dat er GEEN huizenmarkt is in de polder, maar uitsluitend overheidsinterventie. ”

  In plaats van overheidsinterventie denk ik aan de veel simpelere kredietruimte bij banken. Woningzoekers gingen tot voor kort naar de bank, vroegen daar de maximale leenruimte, gingen vervolgens kijken wat ze konden kopen, namen de vraagprijzen voor waar aan onder druk dat alles toch verkocht werd, en kochten het.

  De leenruimte werd hoger en hoger door de verruimde regels, mensen die samen gingen wonen etc.

  Intussen cashten mensen die minder verdienden op elke woningverkoop en konden op basis van overwaarde meer en meer lenen. Of ze de overwaarde daadwerkelijk meenamen naar de nieuwe hypotheek of verbrasten deed er volgens mij een goede tijd ook niet toe.

  En inmiddels zitten we in een situatie waar een goed deel van de samenleving never ever ever hun huis zouden kunnen kopen op basis van zelfs de huidige en al helemaal niet de toekomstige regels.

  Daartegenover staat dat veel mensen vrij safe zitten. Mensen die bijvoorbeeld >10 jaar geleden hun huis gekocht hebben en niet elke drie jaar de nieuwe keuken/badkamer hebben betaald door de hypotheek te verhogen. Deze groep zal zich het snelste aanpassen aan de realiteit.

  Afrondend. De laatste jaren zag je een neerwaartse druk aan de bovenkant van de pyramide. Vrijstaande huizen daalden enorm in prijs. Nu gaat de onderkant van de pyramide, of beter: het kaartenhuis, aangepakt worden. Dit kan een ineenstorting te weeg brengen die op elk niveau gevoeld gaat worden. Als er huizen van zeg 60m2 worden verkocht voor 130k. Hoe ga jij dan je huis van 80m2 verkopen voor 260k?

 50. Ain says:

  @49 Gisteren zat CDA-boerenzoon koopmans erg dom te kletsen bij Pauw en Witteman, hier zijn achtergrond, zegt genoeg…

  Naam Gerardus Peter Jan Koopmans
  Geboren Velden LI, 14 augustus 1962
  Functie Lid Tweede Kamer
  Partij CDA
  Politieke functies
  1990 – 1999 lid gemeenteraad Arcen en Velden
  1994 – 1998 wethouder Arcen en Velden
  1999 – 2003 lid Provinciale Staten Limburg
  2002 – heden lid Tweede Kamer

  Gerardus Peter Jan (Ger) Koopmans (Velden, Limburg, 14 augustus 1962) is een Nederlands politicus. Sinds 23 mei 2002 is hij lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA.

  Koopmans is homoseksueel[1] en is samen met zijn echtgenoot eigenaar van een winkel in antiek en interieurartikelen in Velden. Van 1980 tot 1987 was Koopmans zelfstandig ondernemer in maatschap met zijn ouders op hun agrarisch bedrijf, en van 1987 tot 1 januari 1997 zelfstandig melkveehouder. Van 1 april 1990 tot 14 september 1999 was hij lid van de gemeenteraad van Arcen en Velden, van 13 april 1994 tot 14 april 1998 wethouder (van ruimtelijke ordening, milieu, grondzaken) van Arcen en Velden, (tevens locoburgemeester) en van 13 april 1999 tot 20 maart 2003 lid van de Provinciale Staten van Limburg. In de Tweede Kamer houdt hij zich onder andere bezig met landbouw (intensieve veehouderij), milieubeleid (landbouw, afvalbeleid, bodemsanering) en deregulering en vermindering administratieve lasten. Daarnaast is hij algemeen woordvoerder voor de CDA Tweede Kamerfractie op het terrein Verkeer en Waterstaat[2]. In 2006 kreeg Koopmans de ‘Verlepte Plant’-prijs van FNV Bondgenoten omdat hij een motie indiende om 14- en 15-jarigen te mogen inzetten bij werk waarbij ze met bestrijdingsmiddelen in aanraking kunnen komen.

  Koopmans is lid van de Rooms-katholieke Kerk en werd omstreeks 1984 lid van het CDA. Van 1985 tot 1993 was hij daar lid van het bestuur afdeling Arcen en Velden en tevens campagneleider te Arcen en Velden. Van 1985 tot 1992 was hij lid van het algemeen bestuur CDA kamerkring Limburg, waarvan vier jaar lid van het dagelijks bestuur (penningmeester). Naast partijpolitieke en parlementaire werkzaamheden heeft Koopmans meerdere bestuursfuncties vervuld, zoals van 1999 tot 2002 voorzitter L.L.T.B. kring Noord en van 2000 tot 2002 lid van het College van Advies en Bijstand Interpolis NV”

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ger_Koopmans

 51. Claude says:

  Overigens staat op het FD een daling van € 147.000 naar € 105.000. Nog steeds fors uiteraard, bijna 30%. En dan zijn de rentes nog niet eens fors gestegen tot nu toe.

 52. Charlie says:

  Epic. Johan Derksen veegt de vloer aan met wk2018 bid en cda-er gerkoopmans

  Voor degenen die het niet gezien hebben: http://bit.ly/fchLmx

 53. nhz says:

  @50:
  en tegelijk natuurlijk heel veel goedkope woningen slopen. Goed voor de bouwmaffia …

  @51:
  niet mee eens: die overkreditering kon alleen maar omdat de overheid al het risico afschuift op de belastingbetaler via NHG/WeW, koopsubsidies (die nooit terugbetaald gaan worden). WSNP en bovenal onbeperkte bank bailouts.

  “Als er huizen van zeg 60m2 worden verkocht voor 130k. Hoe ga jij dan je huis van 80m2 verkopen voor 260k?”

  ach, je hebt mensen die voor een auto die misschien 10 km/uur harder kan (alleen in Duitsland) graag 2x zoveel betalen …

  @53:
  afgaande op de overal fors oplopende rentes op staatsobligaties (zelfs voor Duitsland nu) ben ik heel benieuwd hoe lang ze die hypotheekrentes nog zo laag houden. Nog even en Mr. Scheeflener leent goedkoper dan Duitsland, over misprijzing van risico gesproken …

  @54:
  merkwaardig dat volgens het Nibud mensen een stuk minder kunnen uitgeven terwijl er volgens diezelfde overheid bijna geen inflatie is, sterker nog er wordt doorlopend gezeurd over deflatie risico 😛

  Gelukkig gaat de beurs weer als een speer omhoog vandaag, het zal wel zijn omdat we binnenkort van Wikileaks af zijn en international gekonkel en oplichterij weer op volle sterkte verder gaan. Goed voor de beurs en vooral goed voor de religieuze terroristen van Wall Street 😛

 54. nhz says:

  @55:
  tja, treffend voorbeeld van door wat voor totaal onnozele halzen dit land bestuurd wordt. Rijp voor een inrichting dit figuur.

  Gelukkig is Belgie voor 2018 allang verdwenen, dus komt toch niks van 😛 Ik hoop dat de FIFA maffia daar in de kontrakten geen rekening mee gehouden heeft.

 55. Adamus says:

  Ondertussen: VVD wil kantoorruimte omzetten in woonruimte, geen cynisme hier, is een goed plan

  Gaat nu het geld van die veel te dure bouwgrond retour naar de kopers of moet de prijs van de kantoorgrond worden opgetild? ‘t Is allemaal anders erg oneerlijk; wie gaan er met de tengeltjes tussenzitten of delen mee?

 56. Claude says:

  @58 Interesseert me eigenlijk niet. De prijs gaat de markt op, of je deze an sich nu ontkent of niet. Het gaat mij om meer verhuur c.q. mogelijkheden om ergens te wonen. Vergroting van het woonaanbod is altijd goed.

 57. Adamus says:

  Ik heb het niet gezien, iPad speelt geen flash, maar laadt deze site wel snel 😉

  Ab Klink lijkt de duurste ministers ooit te worden. Eerst het griepvaccin en nu het wk!

  Ab Koopmans heeft er wel 100miljoen per dag voorover; 4 weken feest. 28x100miljoen!!!!!
  Ab is de man van “we betalen het uit de begroting”.

  Nu ik het zo nareken, is het begrotingstekort inmiddels 36x100miljoen? Is Ab de NLwikiLeak?

 58. Adamus says:

  Gelukkig is Belgie voor 2018 allang verdwenen, dus komt toch niks van Ik hoop dat de FIFA maffia daar in de kontrakten geen rekening mee gehouden heeft.

  Wie zegt dat beide landen niet hebben vastgelegd borg voor elkaar te staan?

 59. Zilverprijs says:

  Eindelijk verstandige regels.
  En zelfs met die regels krijg je nog meer hypotheek dan voor de bubble het geval was.
  Geen enkel probleem overigens, de huizenprijs zal ook mooi 55% meedalen van 240K naar 108K en iedereen kan weer lekker een huis kopen.
  Tot die tijd meezingen op ‘House for sale’ van lucifer.

 60. Arno Wingen says:

  Je ziet dat het hele verhaal rondom de HRA, NHG en tophypotheken nu langzaam begint te wankelen. Zal zijn effect hebben op de huizenmarkt in 2011. Ik denk niet dat we een gigantische daling gaan zien, eerder iets geleidelijks en langdurigs (denk Japan huizenmarkt scenario).

  Ik verkoop overigens huizen, dus het is niet de meest populaire mening onder vakbroeders 🙂 Heb er een flink, uitgebreid stuk over geschreven op mijn blog. Blijft koffiedik kijken, maar zie het de komende tijd niet aantrekken.

 61. nhz says:

  @61:
  Nederland is tegen die tijd vast ook failliet, dus de beslissing is dan aan Duitsland, als die nog samen in dezelfde euro zitten (je weet nooit …). En anders valt er niks te halen 😉

  @63:
  we krijgen de komende jaren, naarmate de mogelijkheden van de overheid om de markt te manipuleren afnemen. ‘price discovery’ zoals dat zo mooi heet op de beurs. Ik denk niet dat gaat blijken dat een huis in Nederland 2-3x zoveel waard is als een vergelijkbaar huis in omringende landen …

 62. Adamus says:

  Die boeren profiteerden deels (vaak?) ook mee op het grondbeleid en wisten de laatste tijd ook vaak wel een deel van de winsten binnen te hengelen.

  De boeren die ik ken hebben verkocht in guldens en hebben elders bedrijf voortgezet en uiteindelijk door de Rabo de zaak(10ha+opstallen) laten verkopen. Ook nog schulden bij sociale dienst en nu werken ze op de plantsoenengrasmaaier (hij was immer zo goednin het verwisselen van bougies) of vannacht op de zoutstrooier

 63. Adamus says:

  Btw de boeken van de bank kloppen wel hoor, gewoon de buren gefinancierd, beter gezegd geherfinancierd en er is nu overwaarde of iets wat daarvoor doorgaat.

 64. Juan Belmonte says:

  @41 Robald.

  Voor Jan Modaal is een koophuis straks helemaal geen illusie; hij wordt betaalbaarder dan ooit!

  Exact.

  Men mag verwachten dat er een relatie is tussen de bouwkosten en de vraagprijs voor een koophuis.

  Als voor een bestaande woning 1/3 van de vraagprijs gelijk staat aan de herbouwkosten en 2/3 (dus) grondwaardering is, is dat huis “grondig gewaardeerd”.

  Komplete waanzin, dus.

  Prima actie dan ook om nu consumenten te behoeden voor stropleningen. Beter te laat dan nooit.

  Immers als de rente niet de werkelijke prijs (en risico’s) van geld lenen weergeeft, zijn er andere mechanismen nodig.

 65. Adamus says:

  Heb er een flink, uitgebreid stuk over geschreven op mijn blog. Blijft koffiedik kijken, maar zie het de komende tijd niet aantrekken

  Op huizen in Dieren wordt zelfs nog geboden door meerdere “liefhebbers” heb ik gemerkt. Gewoon jaren 60 bungalowtjes met veel achterstallig onderhoud.

 66. Mieke says:

  Al vaker aangegeven…..de ontkenningsfase zit er bij de meute nog steeds in…..mensen, de huizenmarkt gaat in deze kondratiev-cyclus minimaal 70% nominaal vanaf de top van de markt naar beneden…naar niveaus begin jaren 80…
  …en dan ben ik nog optimistisch!

 67. Adamus says:

  Nhz waarom denk je dat NL in dezelfde munt mag als duitsland? Zullen die nitwits hier (jouw woorden) geen toelatingsexamen moeten doen? Ze hebben daar de rugzak van de issies nog en dan de lasten van NL erbij? Maar de euro gaat niet uit elkaar vallen, Duitsland staat er denk ik helemaal niet zo goed voor als men suggereert.

 68. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Vereniging Eigen Huis (VEH) luidt de noodklok.

  Hahahahahaaaaaaa.

  De Vereniging Geleend Huis ziet zich bedreigd, ze smelten de kazen, ze beperken het lenen 🙂

 69. Adamus says:

  Eindelijk verstandige regels.
  En zelfs met die regels krijg je nog meer hypotheek dan voor de bubble het geval was.
  Geen enkel probleem overigens, de huizenprijs zal ook mooi 55% meedalen van 240K naar 108K en iedereen kan weer lekker een huis kopen.
  Tot die tijd meezingen op ‘House for sale’ van lucifer.

  Je salaris/inkomen kan natuurlijk ook meebewegen naar beneden …..al bij stilgestaan?

 70. wilson says:

  Wilt u een betaalbare huis? Kom dan eens langs bij Simpelpand B.V. en praat met de heer Srik.

 71. Adamus says:

  Veh, zolang ze een klok hebben is er nog een toren.
  Neil youg?

 72. Juan Belmonte says:

  Het is ook te zot om bij stil te staan.

  Er was eens een MARKT in Holland

  Een belangenpartij luidt de noodklok over die MARKT.

  In de markt 150 kilometer verderop liggen de prijzen 40% lager.

  Maar terug naar Holland.
  Waar zijn vraag en aanbod ?

  Waarom moeten de overheid én ingrjpen met starterssubsidies en met HRA en met NHG én belastingvrijstelling van bezit (box 1).

  Kijk het was allang zo dat Jan Modaal géén gemiddelde vraagprijs van een koopwoning kon financieren. Met Jan Modaal krijg je namelijk nooit die gemiddelde vraagprijs van 10 maal bruto Jan Modaal (330.000 euro, zeg 700.000 oude guldens) nooit gefinancierd.

  Laat staan datti zou aflossen, dat is pas Jan Modaal in de kou zetten.

  Kijk eerst moet het probleem benoemd worden.
  In Duitsland zijn de huizenprijzen de afgelopen 15 jaar nauwelijks gestegen, in NL ruim MAAL DRIE.

  Nooit de Vereniging Geleend Huis over gehoord: over de risico’s van het betalen en financieren van de overwaarde van de vorige eigenaar 🙂

 73. dalen says:

  @ 72

  Ja Kooten en de Bie zijn nu weer actueel. Vooral de uitzending “bezuinigen” ha ha

  http://www.youtube.com/watch?v=SA3GmB9Bxfc

  “Laat ze zelf maar bezuinigen”

 74. Pjotr says:

  De oplossing om voor een goedkoop huurhuis in aanmerking te komen is er al.

  Gewoon minder werken.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/8379790/__Minder_werken_voor_huis__.html?p=2,3

  Hoe sloop je de economie?

 75. FT says:

  @Claude (50),

  Leuk dat VVD plan voor kantoren, maar ik heb een paar weken geleden al gemeldt dat dit leuk klinkt, maar niet werkt.
  Ik heb de link even opnieuw opgezocht:

  http://nieuws.nvm.nl/Actual/Augustus/'Kantoren%20ombouwen%20in%20woningen%20is%20lastig‘.aspx

 76. nhz says:

  @69:
  Nederland is economisch gewoon een provincie van Duitsland; eens ze hun financiele speculatie een beetje indammen mogen ze gewoon meedoen, dan hebben de Duitsers het voortaan voor het zeggen in Rotterdam enzo.

  @74:
  maar Juan, ge gaat toch niet beweren dat de gemiddelde huizenkoper een Jan Modaal is? De creme de creme van de natie is het, want je moet briljant zijn om de waarde te zien van zijn polderwoning. De gemiddelde VEH supporter verdient vast 4x modaal 😉

  @76:
  grote onzin: je moet eerst je spaargeld opmaken (als je flink wat hebt tenminste) en dan nog 5-10 jaar op de wachtlijst.

  Nadenkertje voor hijgerige PvdA politici: zouden gewone ambtenaren misschien niet teveel verdienen, dat ze gezien hun inkomen niet meer in aanmerking komen voor een gewoon huurhuis?

 77. Juan Belmonte says:

  @81 maar Juan, ge gaat toch niet beweren dat de gemiddelde huizenkoper een Jan Modaal is?

  Nee inderdaad die is/was “Boven Jan”. 🙂

 78. Juan Belmonte says:

  @76 “Laat ze zelf maar huizenkopen”

  En dat gebeurt ook….

 79. Juan Belmonte says:

  Gratis cabaret met Van Kooten en De Bie, zeker met die 9% spaarrente in de etalage bij een -toen nog zelfstandig- lokaal ABN AMRO wijkkantoortje…

 80. dalen says:

  @ 63
  “Ik denk niet dat we een gigantische daling gaan zien, eerder iets geleidelijks en langdurigs (denk Japan huizenmarkt scenario).”

  In theorie heb je gelijk en ben ik het met je eens. Echter, ten tijde van de vorige huizencrisis was het ook anders. Rationeel is dan niemand meer. Iedereen vlucht gelijktijdig naar de uitgang. Destijds stonden van de een op de andere dag hele straten te koop, terwijl een week daarvoor ieder huis dat werd aangeboden door de telefoon, zonder enige bezichtiging, met opbod werd verkocht. Ik heb toen ook eens in een rij potentiele kopers gestaan voor een bovenwoning. Toen ik aan de beurt (na 1,5 uur wachten) was mocht ik het dubbele van de vraagprijs bieden want anders nam de volgende het “huis” wel.

  De week daarna was het totaal anders. Deze les vergeet ik nooit meer.

  Ik weet, het was toen anders want de rente was zeer hoog maar ik zie nu omstandigheden die vele malen erger zijn.

  Dit kan nooit meer goedkomen.

  Iedereen heeft natuurlijk geleerd, althans degeen die nu grote belangen hebben. Deze proberen via de propaganda machine de ballen in de lucht te houden. Maar ja, zoals je altijd ziet, op een gegeven moment moet je zoveel ballen in de lucht houden dat uiteindelijk iedere bal naar beneden valt. Iedere jongleur kan je dat uitleggen.

 81. Juan Belmonte says:

  Juan zegt: als de overheid in Spanje zijn aandeel in de Loterij verkoopt is het echt voor het echie. Ook de luchthaven wordt door de socialisten gedenationaliseerd (geprovatiseerd).

  http://www.elmundo.es/mundodinero/2010/12/01/economia/1291195877.html

  Alle Spanjaarden geloven dat op een dag hen de “vette” (tocar el gordo) prijs toekomt.

  La burbuja que no rie es la ‘burbuja inmobiliaria’.

  Voor de Spanje kenner: La burbuja que rie, “de bubbel die lacht” is een populair restaurant, genoemd naar de bubbel in de appelcider.

  In Spanje staat gewoon in de krant dat er sprake is van een zeepbel:
  http://www.elmundo.es/elmundo/2010/12/01/suvivienda/1291204116.html

  Alhier hebben we er -hoewel wel bekend is dat de gemiddelde huizenprijs 10 maal bruto Jan Modaal is- nog wat moeite mee…

  Paciencia ……

 82. wilson says:

  De Aso-bank voorkomt bankrun.

  http://www.youtube.com/watch?v=8uhG0sx6P0k

 83. Juan Belmonte says:

  en 2009, según datos del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), se contabilizaron un total de 114.000 ejecuciones hipotecarias, el doble que el ejercicio precedente, y para 2010 la previsión apunta a los 118.000 procedimientos.

  U hoeft het niet Spaans benauwd te krijgen van 118.000 executorale veilingen in 2010, immers in 2009 waren het er ook 114.000. en in 2008 (de helft) 60.000.
  Som = 300.000 !!!

  Juan heeft pas nog eens gezegd dat niet Portugal het probleem is, het is Spanje “la burbuja que no rie”.

  Triest want Spanje is een mooi land.

  En Paco de Puttengraver, die is even uitgegraven ….

 84. Juan Belmonte says:

  En dat staat in El Mundo, de NRC van Spanje, niet op één of andere vage blog.

 85. Juan Belmonte says:

  Maar dat hebben we tot nu toe nog niet in het NRC gelezen… (ook niet op page 23)

  tout est politique
  et la politque est tout 🙂

 86. nhz says:

  @85:
  “als de overheid in Spanje zijn aandeel in de Loterij verkoopt ”

  verkocht aan Goldman $ucks misschien?

  @87:
  het wachten is nu op een EU subsidie op internationaal huizen slopen.

 87. Adamus says:

  In de markt 150 kilometer verderop liggen de prijzen 40% lager.

  Een 55+ huisje huren voor 450 all in en een leukere toko over de grens. Kwam ik laatst zomaar achter bij een kennis; buurman zit weer drie maanden op zee hahahaha.

 88. Juan Belmonte says:

  Juan heeft pas nog eens gezegd dat niet Portugal het probleem is, het is Spanje “la burbuja que no rie”.

  Over niet Portugal maar Spanje zelf (reactie op 133 floor)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-11-2010/dnb-premie-nhg-hypotheek-moet-omhoog/#comment-56473

  Verder:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-11-2010/stimulering-koophuis-moet-op-de-schop/#comment-56039

 89. Juan Belmonte says:

  Terug naar de titel:

  Voor Jan Modaal is koophuis straks een illusie ?

  Het is juist nu een illusie

  En dat blijft zo als
  – K.K. en
  HRA 30 jaar lang
  in stand blijven.

  Maar die kans is nèt zo groot als de kans dat er volgend jaar géén executorale verkopen in Spanje zijn…

  nul nada noppus

  Oogjes toe en snaveltjes dicht 🙂

 90. Adamus says:

  En Paco de Puttengraver, die is even uitgegraven

  Uitgeput.

 91. Juan Belmonte says:

  🙂

 92. Ain says:

  Straks in P&W: “We moeten stoppen met het zieligheidsdenken en overbescherming van de consument,” zo zegt voorzitter van de NVI Jet Creemers vandaag in het Algemeen Dagblad.

  Nederland kent steeds meer wanbetalers, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). Het totaalbedrag aan openstaande rekeningen is de afgelopen drie maanden gestegen naar 5,7 miljard euro, in 2009 was dat in dezelfde periode nog 4,5 miljard. Vooral consumenten, maar ook bedrijven betalen niet op tijd.

  Die wanbetalers maar uit huis zetten? Als ze dat al hebben?

 93. FT says:

  Spaans vastgoedfonds incasseert 44% verlies in november.

  http://www.propertynl.com/producten-old/nieuwsbrief/default.asp?id=30700

  Nederland als land doet het ook goed -10,1%

 94. Arno Wingen says:

  @84 – Ik kan me voorstellen dat je er met die ervaring iets anders tegenaan kijkt.

  De reden dat ik aan een Japan scenario denk is dat je deflatie hebt, gecombineerd met een nogal langzaam besef van wat er echt aan de hand is. Niemand heeft in de gaten dat de tijden van stimulans echt op zijn en dat de markt nu zijn werk gaat doen.

  Zoals NHZ al heel mooi zei (@64); we krijgen ‘price discovery’. Geweldig begrip 🙂

  Ik zie het niet zo 1-2-3 plotseling kantelen, daar is nog te weinig besef voor.

 95. tokkert says:

  1.12.2010: 26 maanden prijsdaling sinds oct 2008.

  26 x 0.83333 =21,66 % op gemiddeld huis.

  Nog een kleine drie jaar en de markt is weer vlot getrokken

  De tijd zal het leren

  Vraag en aanbod bepalen de prijs

 96. tokkert says:

  Hoopvolle ontwikkeling.

 97. FT says:

  Weer een gezellig plan voor risico van de belastingbetaler. Met dank aan de MAO-isten.
  U de lusten, nu de prijzen gaan dalen, wij het risico.

  http://nieuws.nvm.nl/Actual/december_2010/SP_wil_huurrecht_voor_kopers_invoeren.aspx

  Even een aanvullend vraagje:
  Met het absurde europese plan, hoe zit dat nu precies? Ik verdien 34.000 en verkoop mijn huis aan de WBV, dan mag ik deze zeker niet meer terughuren.

 98. nhz says:

  @96:
  wanbetalers uit huis zetten, in Nederland? Pas was nog op TV te zien dat mensen die een jaar lang geen huur betalen er nog niet eens uit te krijgen zijn …

  @97:
  heel raar verhaal, dat de Spaanse vastgoedindex 44% omlaag zou zijn in één maand kan ik me niet voorstellen. Misschien was het fonds waar het over gaat het enige dat in de gevolgde index zit, en hadden ze één of andere calamiteit.

  @101:
  leuk plan ja. Er zal vast nog een voorwaarde toegevoegd worden dat je de winst op het pand sinds het moment van kopen mag houden, en dat bij verlies de WBV het verlies voor haar rekening neemt. En natuurlijk dat voor zielige mensen de huur ook gesubsidieerd kan worden, want als je de hypotheek niet meer kon betalen zal ongesubsidieerde huur ook wel een probleem zijn 😉

 99. Juan Belmonte says:

  Off-topic: NRC journalist Maarten Schinkel schreef gisteren een kritische noot.

  NL heeft een relatief grote financiële sector, eind 2009 3,87 maal het BBP.

  NL staat op 5, na:
  1) Ierland
  2) IJsland
  3) Denemarken
  4) UK.

  De nummers 1 en 2 zijn er niet zo best aan toe: ingestorte woningmarkt, minder betrouwbaar financieel stelsel.

  UK heeft nog steeds een eigen munt en is daarmee minder relevant, duidelijk is wel dat ook de UK huizenmarkt een forse correctie heeft gekregen.

  Denemarken, weet iemand hier meer van ?

 100. Deniesa says:

  Huizen zijn niet om te hebben… en dat gaat pijn doen…

 101. Juan Belmonte says:

  @102

  Dat SP plan is dan meteen kandidaat voor het Domste plan van de Eeuw.

  ALS naast:
  – HRA schuldsubsidie die de kunstmatig lage rente zo’mn beetje halveert
  – starterssubsidies
  – box 1 vrijstelling
  – NHG (recent opgetrokken tot 350.000 euro)


  er nog méér maatregelen genomen worden met nóg meer overheidsbemoeienis en minder markt.

  DAN blijft er nog maar 1 optie over voor mensen met verstand:
  – emigreren naar een land:
  1) dat groeit
  2) met betaalbare huizen
  3) met een lage staatsschuld

  Dat ook de SP nog eens tot Hogehuizenprijsminnend NL gerekend zou worden, het zijn merkwaardige tijden.

 102. Juan Belmonte says:
 103. Charlie says:

  @Juan

  Ik weet alleen dat Deense boeren tot een paar jaar geleden als de helden van de Europese landbouw werden gezien, maar dat ze nu financieel aan de grond zitten.

  Deense huizenmarkt en SaxoBank… geen idee.

 104. Patrick says:

  Ook dit noemen wij Deflatie,

  Triest voor de mensen die de laatste 10? jaar hun huis “gekocht” hebben.
  Deze mensen komen onvermijdelijk in de restschuld te zitten bij verkoop.

  De banken weten al een paar jaar dat de prijs van een huis te duur is.
  Daarom geven de banken steeds minder hypotheken, bij executie verkoop, komt de bank immers met verlies te zitten.

  Nu met dit artikel komen ze er voor uit(scheelt meteen een hoop hypotheek aanvragen voor de bank).

  Huiseigenaren wees blij, voor de mensen die straks door prijsverlaging wel op een normale manier een huis kunnen kopen.
  Zij hoeven immers niet zo diep in de schuld te gaan, en komen later waarschijnlijk niet in de problemen doordat ze een
  huis hebben kunnen kopen voor een normale prijs.

  Zodat deze mensen ook de hypotheek ook echt kunnen afbetalen ipv alleen de rente.
  Mensen worden op deze manier voor zichzelf in bescherming genomen, dus dit is een goede regeling.
  De huizenprijzen bleven toch zakken, al was dit bericht er niet gekomen.

  Banken krijgen nu in fase’s de klapen te verwerken van mensen die de hypo niet meer kunnen betalen.

  Een half miljoen gulden voor een rijtjeshuis is toch ook niet (af)te betalen voor Jan Modaal?.
  Dat is het nooit geweest, dat blijkt wel met dit bericht.
  Bij aflsuiten van een hypotheek lieten mensen hun eigen wijsmaken, dat een huis van een half miljoen gulden zou verdubbellen
  naar een miljoen gulden vanwege looninflatie e.d.

  Stel je verkoopt het huis voor een miljoen euro, wie zou dat huis dan daarna kunnen betalen ? jan modaal?

  Loop eens een bouwmarkt binnen, praxis, gamma, de prijzen zijn absurt hoog voor bijv. tuinhout,keuken art. enz enz.
  Dit alleen maar omdat er toch betaald werd met geleend geld.

  Ook deze prijzen en andere zullen zakken, ook dat is Deflatie!.

  Mensen zien niet in dat als het geld op is, dat het dan ook echt op is!, en er dus dit soort berichten naar buiten komen.

  Al met al worden de woningen straks goedkoper en komt de markt vanzelf weer op gang, want wat niet verkocht wordt, wordt goedkoper!.

  We krijgen straks een wisseling v d wacht, jan modaal(met hypotheek restschuld) wordt straatarm, en degene met uitkering wordt jan modaal.

 105. Diederik says:

  Is het zo dat de markt een (gezonde) correctie krijgt, of gaan we eerder naar een groter probleem?

  Als mensen hun woning niet kunnen verkopen omdat ze simpelweg niet kunnen zakken in de vraagprijs, zal dat segment woningen bij dalende huizenprijzen niet verkocht gaan worden. De bank zal haar verlies niet nemen, het risico is immers voor de lener. Dus zal deze het verlies moeten nemen of compenseren. Echter de meeste leners kunnen het niet nemen, want dan staat hij op straat met een restschuld, sociale huurwoningen zijn er niet en particuliere huur is te duur. Deze zal dus blijven zitten en het huis te koop laten staan in het segment “spookaanbod”.
  De lener kan dan alleen doen, wat hij al vanaf het begin had moeten doen, afbetalen/inlossen en na jaren wanneer het restant van de schuld gelijk is aan de waarde van de woning, de woning verkopen zonder verlies.

  Voor iemand die de afgelopen 10 jaar een huis heeft gekocht kan dit betekenen dat deze nog (minimaal) 10 jaar in de woning zal moeten blijven wonen. Mits de markt weer extreem aantrekt in die 10 jaar natuurlijk.

  Op zich is daar niks mis mee, dat is het risico natuurlijk. Het nadeel is alleen dat de mensen met een gezonde financiële situatie, die nu/straks voor een reële prijs willen en kunnen kopen, door de impasse in de financiële kant van de woningmarkt, geen of weinig aanbod hebben (op het eerder genoemde spookaanbod na).
  Zij zullen dus wachten in hun huur of (deels) afbetaalde koopwoning. Met als gevolg dat zij potentiële woonplekken voor starters, lagere inkomens e.d. bezet houden.
  Starters, jongeren en jonge gezinnen zullen dus ook weer moeten wachten en misschien zelfs wel de komende jaren bij hun ouders moeten blijven wonen.

  Betaalbare nieuwbouw zou dan een oplossing kunnen zijn, echter hebben de projectontwikkelaars hetzelfde probleem als de huizeneigenaren. De gecalculeerde winstmarges zijn niet meer van deze tijd en er zal een correctie moeten plaatsvinden op de prijs. De vraag is alleen, kan dat?
  De grond is immers duur betaald en de lonen en kosten over de hele linie (van manager, tot architect, tot installateur, tot leverancier) zijn hoog. Daarnaast drukken de niet verkochte projecten zwaar op de balans van investeerders.
  Los daarvan wil niemand het risico nemen zijn eigen markt kapot te maken natuurlijk.

  Logisch gevolg is dat projecten in de ijskast gaan, simpelweg omdat het risico te groot is, de winstmarge te klein of er gewoon geen klanten zijn.

  Uiteindelijk komen/zitten we dan in een situatie waar een essentiële basis behoefte van een mens, fijn wonen, niet meer toereikend is voor iedereen.
  Dat lijkt me erg slecht voor ontwikkeling en economie, een ieder weet dat een mens het best presteert, wanneer deze zich goed en gelukkig voelt. Een goede woonomgeving draagt daar aan bij.

  Daarnaast mis ik in de huizen discussie al jaren de stem van de groep mensen, die gewoon wil kunnen wonen, leven en werken zonder te willen/moeten speculeren of risico’s nemen met het dak waar zij onder leven.
  Zijn die er eigenlijk wel?

  Zoals velen hier op de site, roep ik ook maar wat zonder een oplossing aan te dragen.
  Misschien moeten we daar eens over nadenken.
  Zijn er bijvoorbeeld goed werkende, eerlijke, (collectieve) systemen te bedenken welke naast de huidige marktgedreven systemen kunnen bestaan? Systemen die bijvoorbeeld banken en project ontwikkelaars buitenspel kunnen zetten voor de groep die daar liever geen zaken mee doet.

  Of bestaan er landen waar comfortabele huisvesting, eerlijk, betaalbaar en toereikend is voor iedereen zonder dat het een communistisch systeem is?
  En zo ja, hoe is dat geregeld?

  Het zijn wellicht een tikje naïeve en opportunistische vragen, maar het gaat om een basis behoefte waar iedere Nederlander het recht moet hebben te kunnen kiezen hoe hij of zij dit in wil vullen.
  We leven immers niet meer in de jaren waar vastgoed een zekere belegging is. Zouden we dan ook niet meer keuze mogelijkheden moeten creëren?

 106. Duitser says:

  Ik heb een beetje zitten rekenen en zoveel krijg je in Duitsland ook met dit salaris. Maar dan max 100% financieren (zelf KK financieren). Ligt dan ook een beetje aan de gewenste aflossingspercentage en hypotheekrente ‘aber das kommt schon hin’. Bij de Sparkasse (grootste hypotheek verstrekker in D) rekent met de 500 euro regel. Als alle vaste lasten (van huis en verzekeringen tot sport en mobiel) zijn betaald moet er tenminste 500 euro over zijn. Het deel huis neemt ongeveer een derde in van je netto salaris. Dat is een gezonde financiering !

  Ik was altijd al verbaasd wat mensen konden lenen met hun salaris. Een kapster en een magazijnmedewerker kopen in Nederland zo maar een huis van 3 ton. Dat kon alleen maar fout gaan ! Maar er is toch iemand wakker geworden !

 107. Duitser says:

  Die 500 geld dus voor e e n volwassene. Twee volwassenen waarschijnlijk 700. En kinderen 250. Maar die details ken ik niet. Heb namelijk zelf alleen gekocht.

 108. anderhalf keer modaal says:

  @ 109 Diederik.

  Interessante gedachte. De schulden houden de gelederen gesloten en de prijzen en het aanbod blijven hoog. Dit hoor ik ook van huiseigenaren. “Het kan niet zakken want de hypotheekschulden zijn zus en zo hoog”.

  De situatie in Ierland laat zien dat dit niet opgaat. Ook hier waren de schulden torenhoog. (en nog steeds) Ondanks dat zakte het prijsniveau met 30 tot 50% en de banken moesten worden gered door de Ierse regering, en deze op haar beurt weer met EU-geld.

  Tijd voor een haircut?

 109. nhz says:

  @109:
  de woningmarkt situatie is bijna nergens ter wereld zo absurd slecht als in Nederland en de verklaring is ook duidelijk: eindeloze overheidsinterventie. Als de overheid ophoudt met op alle mogelijke manieren de huiseigenaars en bouwmaffia te subsidieren dan lost het probleem zichzelf op. Dan gaan mensen gewoon wonen in een huis dat past bij hun inkomen, en zullen bouwbedrijven die niet innovatief zijn en veel te hoge prijzen rekenen (99% van de bedrijven in NL) failliet gaan.

  Overigens hebben de kopers van de laatste tien jaar nog een ander probleem dat je over het hoofd ziet: ze kunnen hun huidige hypotheek alleen betalen dankzij kunstmatig lage rente, HRA en vaak nog allerlei andere subsidies (zoals de soms bijna 10.000 euro kinderopvang subsidie voor een gemiddeld gezin). Allemaal onhoudbaar wat betekent dat die hypotheek op termijn voor hun onbetaalbaar is. Nu zal de hele Tweede Kamer waarschijnlijk gaan eisen dat die mensen gewoon in ‘hun’ huis mogelijk blijven ook als ze de hypotheek niet kunnen betalen, maar toch … het geld is aan het opraken. Tijd voor grote schoonmaak, en dan vooral onder de politici en banksters die dit alles georganiseerd hebben. En al die scheefleners moeten wat mij betreft een les krijgen die ze hun leven lang niet meer vergeten.

  @113:
  tja, dat is het grote nadeel van de vertragingstactiek van onze politici: tegen de tijd dat onze huizenbubble barst is het EU noodfonds leeg. Dus deze truc gaat niet op denk ik 😛

 110. Get a Life! says:

  @Diederik: Bedankt voor je bijdrage!

  Het lijkt me inderdaad een goed idee om met de lezers/schrijvers van deze site naast het azijnpissen ook een soort denktank te vormen waarin we gezamenlijk een realistisch voorstel uitwerken hoe de boel weer op gang kan worden gebracht.
  Er zijn hier de afgelopen jaren al behoorlijk wat mogelijke oplossingen aangedragen. Maar misschien is het wat om de boel op een hoop te gooien… Zijn we in elk geval ook positief bezig!

 111. dalen says:

  @ 115 Get a life

  Wij kunnen verzinnen wat we willen maar zolang je de meerderheid niet achte je krijgt, is het een utopie om te denken dat je de opportunistische regering (politiek) en de lobby’s van de bouw, banken enz kan doorbreken.

  Ik ben al jaren medestrijder tegen het onzinnige beleid inzake de planologische ontwikkeling van Nederland. Klik eens op de link hieronder en je ziet hoe prima bouwgrond en landbouwgrond wordt verspild. Ik kan veel meer voorbeelden verzinnen maar ben al tientallen jaren roepende in de woestijn.

  Iedereen zou gemakkelijk een huis met 1000m2 grond kunnen hebben want er is ruimte zat. Nee, de plebs moet je dom houden in een Vinexwoning zonder enige parkeerplaats, boven op elkaar enz.

  Klik hier en zie internet voor vele andere voorbeelden.

  http://www.zuidoord.nl/home

 112. Timo says:

  Ik begrijp de redenering dat de prijzen in een aantal gevallen niet kunnen zakken door de restschuld. Echter, dat geldt niet voor de huiseigenaren die inmiddels een leuke overwaarde gerealiseerd hebben. Ik ken geen cijfers, maar ik verwacht dat dit het overgrote deel van de huiseigenaren is (grofweg de meeste transacties van voor 2000). Wanneer deze mensen willen (of moeten), kunnen ze zonder problemen veel zakken. Gezien het lage aantal transacties in de hele markt, verwacht ik dat deze prijsdalingen al snel terug te zien zijn in de statistieken. En wanneer de statistieken aantonen dat de prijsdaling doorzet, kan ik me voorstellen dat huiseigenaren niet gaan wachten op betere tijden, maar juist nu gaan verkopen, voordat het nog erger wordt.

  De afgelopen 6 maanden leek de prijsdaling te stoppen. Dat bevestigde het optimistische verhaal van de makelaars dat de bodem nu ongeveer bereikt is en de markt weer aantrekt. Nu uit de cijfers van oktober bleek dat de prijsdaling weer groter geworden is, denk ik dat dit gegeven weer extra druk oplevert.

  En wat te denken van de babyboomers, die hun afbetaalde woningen binnen afzienbare tijd zullen verwisselen voor een appartement of een bejaardentehuis? Ik verwacht daardoor ook alleen maar een toenemende prijsdruk.

 113. sven says:

  @ 115

  Azijnpissers ??????

  In de jaren ’90 was het een hype om de ” overwaarde ” op je dak waar je onder leefde te gebruiken om een gloed nieuwe auto,keuken,bankstel,eetkamer,tuin,bed,vakantie,caravan,schoenen,fiets, jaaaa zelfs ondergoed mee te financieren !!!!!
  Als je vervolgens een nieuw dak onder je hoofd wilde lenen dan moest de huizenspeculant voor dat oude dak zooooveeeel betalen dat die gecashte ” overwaarde ” plus een beetje erbovenop, betaald moest worden.

  De starters die de ” gecashte overwaarde ” moesten ( graag wilden betalen ) kregen ” hulp ” van de bank om die grote speculatie in de prijzen te finacieren ( 125-130% ).

  Vervolgens wilde deze starters na een aantal jaar van hun oude dak af ( want ze waren aan wat beters toe ), dus moest de volgende ” dak boven je hoofd ” speculant, deze 25-30% plus een beetje gaan financieren bij de bank plus nog een beetje voor een nieuwe keuken want die viel niet in de smaak bij je vriendin.

  Dit dak boven het hoofd van de huizenspeculant is op een ziekelijke manier onbetaaaalbaaar geworden voor de eventuele huizenlener in de toekomst.

  snappie?

 114. nhz says:

  @115,116:
  een neutronenbom op het binnenhof, wat ministeries en bankster forten zal wel niet legaal zijn; dus helaas dan maar wachten tot het geld op is, zelfde resultaat met helaas veel meer schade (want hoe langer dit circus doordraait, hoe groter de schade). Het lijkt me een illusie dat je het geboefte dat ons regeert tot eerlijker beleid kunt aanzetten, dat kan alleen de markt doen. En de markt neemt zijn tijd, helaas.

  @117,118:
  ik vroeg me ook al af of dit betekent dat de NL belastingbetaler bijv. de 5 miljard lening van de FED nu moet terugbetalen met zuurverdiende euro’s. Of hoeft dat niet terugbetaald omdat de FED al die dollars toch uit het niets produceert?
  Bij RABO gaat het wel om een buitenlandse deelneming, dus wellicht de US vestiging.

  @119:
  ik denk dat je het mis hebt: ik ken in mijn omgeving talloze voorbeelden van mensen die tonnen overwaarde hebben en geen cent willen zakken met de vraagprijs. Die houden hun huis net zolang in de verkoop dat iemand de hoofdprijs biedt.
  Babyboomers die hun afbetaalde huis voor een schappelijk prijsje wegdoen? Niet in Nederland, zeker weten …

 115. nhz says:

  @115,116:
  P.S.: just say NO werkt ook, als voldoende mensen het doen. Gewoon geen huis kopen en iedereen duidelijk maken dat je GEK bent als je nog een huis koopt en crimineel als je mensen een tophypotheek aansmeert in de huidige markt.

  Net zo goed als het helpt om niets meer te bestellen bij Amazon, of zaken te doen met dat fascistische Hellhole dat Zweden heet, totdat ze hun Wikileaks beleid volledig herzien en welgemeende excuses aanbieden.

 116. Ain says:

  @122 Ik verwijs mijn vrienden ook wel naar deze site, is ook een soort NO! 😉

 117. Diederik says:

  @ 112 Charlie

  Leuk initiatief. Jammer echter dat het gericht is op één bepaalde doelgroep.
  Het gaat in deze niet zo om het type woning, maar meer om het totale aanbod en type financiering.

  @ 113 anderhalf keer modaal

  Ik gebruik de tondeuse 😉

  @ 114 nhz

  Klopt, ik ben er van uit gegaan dat deze mensen gewoon nog HRA krijgen. Zodra dat weg valt, zal het heel hard gaan.
  Voor een grote groep die al 10 jaar een hypotheek heeft lopen, betekend het sowieso dat ze nog maar 20 jaar recht hebben op HRA.

  Het nadeel van alle subsidies is natuurlijk dat het de prijs beïnvloed. Men hoopt aan de andere kant wat terug te verdienen en in een gezonde markt kan dat ook. Als de markt echter inzakt zijn gesubsidieerde vormen enorm inefficiënt.

  Dat politici hun verantwoordelijkheid moeten nemen kan ik wel inkomen, zij behartigen immers publiek belang.
  Dat bankiers hun verantwoordelijkheid moeten nemen vind ik erg makkelijk. Men is er tenslotte zelf bij wanneer hij/zij een overeenkomst met een bank aangaat. Het is niet zo heel moeilijk om te berekenen dat je een geleende woning al snel 1,5x meer betaald aan de bank.

  @ 115 Get a life

  Dat is precies wat ik bedoel.
  Roepen hoe het niet moet is het makkelijkste wat er is. Oplossingen aandragen een stuk moeilijker.

  @ 116 dalen

  Innovatie begint vaak op kleine schaal.
  Eindelijk komt er nu een besef bij de meerderheid, dat het anders moet. Dit zou dus juist het moment moeten zijn om te blijven roepen in die woestijn, of moet ik zeggen polder.

 118. Adamus says:

  Huiseigenaren wees blij, voor de mensen die straks door prijsverlaging wel op een normale manier een huis kunnen kopen.
  Zij hoeven immers niet zo diep in de schuld te gaan, en komen later waarschijnlijk niet in de problemen…

  En niet onbelangrijk, ze zijn een categorie die de pensioenen en AOW kunnen opbrengen. Ze zullen helemaal geschoren worden. Eerlijkheid is ver te zoeken.

 119. Ain says:

  Ik vraag me af of huizenbezitters wijzer worden wanneer hun kinderen op zoek gaan/moeten naar een huis….

 120. Adamus says:

  Het lijkt me inderdaad een goed idee om met de lezers/schrijvers van deze site naast het azijnpissen ook een soort denktank te vormen waarin we gezamenlijk een realistisch voorstel uitwerken hoe de boel weer op gang kan worden gebracht.

  Denktank, naast de azijn pissen.
  De oplossing is nogal simpel, maar gaat zich vanzelf aandienen. Alleen zal de prijs betaald worden door niet schuldenaren. We gaan hoe dan ook de nieuwe prijs ontdekken en sneller dan ook maar iemand heeft kunnen bevroeden. Kun je nu cash wat leuks kopen: DOEN, over twee jaar zijn de huizen wel veel goedkoper, maar je digitale centjes nog minder waard.

 121. Goudbelegger says:

  Na het bouwen de ‘krimp’ ‘managen’, nog makkelijker nog meer geld. En je energierekening gaat volgend jaar omhoog om ‘groene’ projecten tegen ‘het broeikaseffect’ te financieren.

  Vooral dat broeikaseffect is zo duidelijk, dat mensen dat nog ontkennen, ziek zijn ze..

  —-

  93 miljoen euro voor krimp DEN HAAG – De 31 miljoen euro die het Rijk al eerder beschikbaar stelde voor de aanpak van de leegloop ofwel ‘krimp’ in Parkstad-Limburg, Noordoost-Groningen en Zeeuws-Vlaanderen wordt door provincies en gemeenten verdrievoudigd tot 93 miljoen euro. Dat is donderdag in Den Haag afgesproken tijdens een grote bestuurdersconferentie over krimp. Door krimp wordt het moeilijk voorzieningen te handhaven.

  Voor Parkstad-Limburg en Noordoost-Groningen is nu ruim 44 miljoen euro beschikbaar en voor Zeeuws-Vlaanderen 4,5 miljoen euro. Het streven is de leegstand daar in tien jaar tijd tot maximaal 2 procent terug te brengen. Volgens de laatste prognoses krijgt ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten de komende dertig jaar met teruggang van het inwonertal te maken, aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. „Door vroegtijdig in te spelen op de voorziene omslag en regionale samenwerking blijft de leefbaarheid zoveel mogelijk op peil.”

 122. Goudbelegger says:

  Een tip, realistische voorstellen zijn net zoveel waard als stront, niet veel.

  Denk in belangen en macht. Heb je geen macht kun je stoppen met denken..

 123. Adamus says:

  Ik vraag me af of huizenbezitters wijzer worden wanneer hun kinderen op zoek gaan/moeten naar een huis….

  Niet dus, altruïsme is ver te zoeken. We hebben liever dat de buren het huis voor ze betalen. “Peter robs Bobby”.

 124. Get a Life! says:

  @nhz Ik ben er van overtuigd dat mensen met veel overwaarde op gegeven moment wel degelijk bereid zijn te zakken in prijs. Het zijn net lemmings.. Op gegeven moment zakt iedereen steeds meer omdat anders de ‘overwaarde’ wel eens geheel verdwenen kan zijn. En natuurlijk zal een deel van deze huisbewoners in dat geval niet overgaan tot verkoop maar noodgedwongen blijven zitten.
  Dit deel zal dan massaal de woning alsnog te koop zetten wanneer de markt om een of andere reden weer begint aan te trekken met als direct gevolg dat de markt wordt overspoeld met een nieuwe golf aan woningen…

  @Sven Ik ben zelf ook een azijnpisser, contrarian, negatieveling or whatever.. Maar toch ook wel realistisch.

  Natuurlijk maak ik me geen illusie door te denken dat we met zn allen wel even een oplossing bedenken die vervolgens moet worden doorgevoerd. Nee, maar we tonen in elk geval aan dat een dak boven het hoofd voor iedereen mogelijk moet zijn. Maar waarschijnlijk niet in de orgie van dit kapitalistisch systeem.

 125. Adamus says:

  Goudbelegger. Er schijnt ook een sloperskartel te zijn.
  Altijd al geweest, dat weet ik dus uit de eerste hand, uit de tijd toen ik nog sloophout verwerkte. Begin jaren 90 gemerkt dat je in die business door en door corrupt moet zijn en geen kleine jongen. Ook het liefst de spulletjes gefinancierd door de bank, dat geeft rugdekking.
  Dat opheffen van de leegstand is dus geen punt voor een paar zware machines.
  Prachtig dat de socialistisch burgemeester Depla de banken zo’n plezier kan doen door alles wat meer is dan een fietsenhok met de grond gelijk te kunnen maken. “wij hebben iemand nodig met een lijntje naar ‘s Gravenhage”.

  Denk je trouwens dat die gelden los komen? Het moet van meerdere partijen komen…..

 126. Get a Life! says:

  @Adamus

  Ik ben het niet met je eens dat de niet-schuldenaren de rekening gepresenteerd krijgen. Nee, in deze crisis krijgen juist diegenen die buitensporig boven hun macht hebben geleefd de rekening gepresenteerd.

  Natuurlijk zal de waarde van geld afnemen en gaat iedereen er op achteruit, maar persoonlijk heb ik in deze tijd liever geen eigen huis en een aanzienlijk bedrag op mijn rekening dan een tophypotheek zonder overwaarde en zonder enige vorm van aflossing…

  Ik zie bij mezelf ook dat de salarissen niet stijgen maar stabiliseren. De kosten voor levensonderhoud stijgen daarentegen sterk. De verstandige mensen die sparen, vermogen opbouwen (en dat zijn er ook best veel) zullen in deze tijd een veel langere adem hebben dat de dromers (je weet wel, die lui die straks hun villa denken af te lossen met een halfje wit gesneden).

 127. Nothus says:

  Alle hypotheek-bewegingen lijken sterk te suggereren dat men gaat proberen een laatste (grote) groep een woning/krot aan te smeren.

  Oftewe, de iets beter verdienende loonslaaf moet de slecht onderhouden corporatie-woningen gaan kopen. Een paar “anti-speculatie” regelingen erbij, en de pandjes kunnen voor 100-180k van de hand gedaan worden. Nieuwe leningen bij de banken, en cash voor de overheid (voor de banken, uiteraard).

  Dat onderwijl ook de rest van de huizenmarkt een opdonder krijgt, boeit niet. U bent toch al slaaf van de bank.

 128. Dawg says:

  @128 Goudbelegger

  “Vooral dat broeikaseffect is zo duidelijk, dat mensen dat nog ontkennen, ziek zijn ze..”

  Echt waar?

  http://www.green-agenda.com/

 129. Get a Life! says:

  Mooi man… Op basis van dit bericht:

  Telegraaf, ik dank u voor dit artikel van vandaag. Dit is het resultaat van enkele minuten geleden: “Beste Bart, Wij zien af van de aankoop van appartement 55. De risico’s op de huizenmarkt zijn verder toegenomen, nu ook de onderkant van de markt op slot gaat” Zou fijn zijn wanneer u een eens een positief bericht brengt! Op deze wijze zullen we nooit de weg naar boven vinden!

  Bart Aarendonk (makelaar), IJsselstein | 11:11 | 02.12.10

 130. Dawg says:

  @133 Get a Life!

  Er is een gezegde en dat luidt dat iemand een probleem heeft als hij jou 1.000 euro schuldig is, maar dat als hij jou 100.000 euro schuldig is jullie allebei een probleem hebben.

  Een debiteur die failliet gaat kan in z’n val z’n credieuren mee slepen. En een spaarder is een crediteur. Bij z’n bank of z’n pensioenfonds of waar dan ook. daarom mogen de PIIGS ook niet failliet gaan.

  Quantative easing is eigenlijk in essentie het in leven laten van failliete schuldenaars.

 131. Get a Life! says:

  @Dawg

  Daar ben ik me van bewust. Maar trek het nu eens door naar QE v5… Wat gebeurt er uiteindelijk als het systeem implodeert? Wat is dan de situatie van schuldenaren vs niet-schuldenaren? 😉

 132. Goudbelegger says:

  @132 herken dat van projecten die ik nog heel af en toe doe richting de overheid, het liefst doen ze alleen zaken met grote partijen, dan wordt alles goed geregeld, vooral op papier, netjes rapportjes, brieven, declaraties etc. etc. Daar gaat het om. Als ik iets geleerd heb..

  Hoorde laatst van een architectenbureau die naar China gingen omdat alle beetje grote opdrachten hier naar grote standaardkantoren gaan.

  En die partijen, banken, bouw, den haag, provincies, gemeenten willen toch allemaal hetzelfde? Denk dat ze wel geld gaan geven, ‘samenwerking’ vinden ze altijd prachtig bij de overheid.

  @134 dat was ironisch, er is geen broeikaseffect, wel gratis geld voor corrupte ‘wetenschappers’. Maar misschien zou ik ook meedoen als ik bij een universiteit zat, lekker gratis paar honderdduizend zonder werken, er gaan geen mensen van dood.

 133. Goudbelegger says:

  Wat Amerikaanse sites bezocht, zijn opvallend veel reclame’s voor bedrijven die verschillende planten/ groentezaden aanbieden voor als straks ‘de schappen leeg zijn’. Misschien totale onzin, vind het wel interessant.

 134. Dawg says:

  @136 Get a Life

  Ben je als hurende spaarder wellicht je pensioen en je spaargeld kwijt. En zit de scheeflener nog steeds in z’n huis (doet dan € 52.000.000) waarop een aflossingsvrije hypotheek van 3 ton staat.

 135. Dawg says:

  @138 Goudbeleggers

  I see. Wat een onverwacht optimisme.

 136. Get a Life! says:

  @Dawg

  Dus jij bent er zo een die verwacht dat scheefleners hun hypotheek straks met een halfje wit kunnen aflossen? Come on, you’re better than that!

  De inflatie van een aantal primaire levensbehoeften resulteert in deflatie van weer andere primaire levensbehoeften.

  Denk jij dat het inkomen meegroeit met de (hyper)inflatie die jij suggereert? Waar komt het geld vandaan wat hyperinflatie zal veroorzaken? Hoe komt dit bij de consument terecht?

 137. Adamus says:

  133 dream on.

 138. Adamus says:

  Wat Amerikaanse sites bezocht, zijn opvallend veel reclame’s voor bedrijven die verschillende planten/ groentezaden aanbieden voor als straks ‘de schappen leeg zijn’. Misschien totale onzin, vind het wel interessant.

  Enne bestendig tegen wat veranderingen in de toekomst? Ik geloof dat je meer aan wat elementaire kennis hebt op plantjesgebied dan die behandelde zaadjes.

 139. wilson says:

  Misschien hier al eerder vermeld?

  “geheim noodplan voor bankrun”

  http://www.zonnewind.be/economie/crisis/bankrun-7-december-maatregelen-duitsland.shtml

 140. anderhalf keer modaal says:

  Meckings boek is wellicht actueler dan ooit. Deflatie. QE helpt niet…het is als duwen aan een touw.

 141. Dawg says:

  @142 Get a life!

  Je kan er beter niet op rekenen dat je inkomen meegroeit met de geldontwaarding als er hyperinflatie ontstaat. ‘k Verwacht eerder een ellendige toename van armoede. Maar daar krijgt een huurder ook mee te maken.

 142. Dawg says:

  @ 146 1 1/2 x modaal

  ‘k Las net een artikeltje waarin wordt beargumenteerd dat een overheid kan easen tot ze een ons weegt. En ondertussen geen prijs- of rentestijging veroorzaakt. En ook al gaat de staatsschuld skyhigh, de rentelasten worden nooit onhoudbaar want die worden toch door de centrale bank teruggestort in de schatkist.

  Quantitative easing komt in feite neer op een overheid die zelf het geld maakt in plaats van dat aan de banken over te laten. En in zo’n situatie kan de overheid theoretisch iedere deflatie aan.

 143. FT says:

  @Anderhalf keer modaal (113)

  Ik maak bezwaar tegen deze uitspraak:

  Tijd voor een haircut?

  Ik zou zeggen KNIPPEN EN SCHEREN!

 144. Dawg says:

  Dit is het artikel wat ik bedoel
  in @148 Dawg

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=22214

 145. FT says:

  Gehoord op BNR.
  Donner is tegen een nieuw subsidie/maatregel om starters aan een huis te helpen.
  Er zijn al voldoende regelingen, meer verhoogt het risico.

  Applausje voor Donner.
  Begint het besef van de realisteit dan eindelijk op het Binnenhof door te dringen?

 146. ll says:

  @ FT, klapjes voor Donner, ik denk meer dat het geld gewoon op is. Er kan n.l. niet meer worden geleend.

 147. anderhalf keer modaal says:

  @ FT 149

  Tijd voor een haircut?

  Ik zou zeggen KNIPPEN EN SCHEREN!

  Inderdaad. Door het afstempelen van staatsobligaties van PIGS landen kan het systeem weer gezond worden. De pijn komt dan terecht bij de houders van deze obligaties, over het algemeen banken. Dit gaat wel gepaard met verlies van macht en invloed van deze landen in de periferie van de Eurozone, en mogelijk de gehele EU.

  De andere mogelijkheid is het Japan-scenario. De federale overheid (de EU dus) houdt alles overeind door eindeloos garantiefondsen in het leven te houden en te vergroten, met als gevolg torenhoge staatsschulden.

  In beide scenario’s volgen deflatie en dalende huizenprijzen, het tweede scenario duurt enkel langer.

 148. Adamus says:

  Begint het besef van de realisteit dan eindelijk op het Binnenhof door te dringen

  Waarschijnlijk door ouderlingen benaderd om wat hypotheekzondaars bij te staan zodat er met de kerst nog een konijnenpootje voor ze uitgekookt kan worden.

 149. Adamus says:

  Gelukkig is de kogel door de Ierse kerk.

 150. Get a Life! says:

  @142 Dawg

  Ik weet wel zeker dat het inkomen niet meegroeit met de geldontwaarding. Daarom denk ik dat het beter is als je wat cash achter de hand hebt ipv dikke schulden..

 151. lorenzo says:

  145. mooi berichtje Wilson , ik denk dat hoe dan ook de klant het wel voor het zeggen heeft en zo hoort het.

 152. Okkie says:

  @156
  Helaas groeit de spaarrente ook niet mee met de geldontwaarding. Integendeel, de meeste banken verlagen de spaarrente stapsgewijs.

 153. FT says:

  Ik heb nu ook het bericht gevonden.
  Ik ben nu toch teleurgesteld op de radio klonk het beter.

  http://nieuws.nvm.nl/Actual/december_2010/Geen_extra_steun_voor_starters_op_huizenmarkt.aspx

  Oh,
  Deze kan er ook wel bij.
  http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/12/03/Donner-praat-toch-over-woningmarkt.html

 154. Okkie says:

  @135 Get a life!
  Het verbaast me dat huizenkopers aan de onderkant van de markt naar de risico’s kijken. Is de verkoop niet gewoon afgeblazen omdat ze de hypotheek niet rond kregen?

 155. Juan Belmonte says:

  @160 Mooie spin

  “Het tekort op de woningmarkt ontstaat nu. Er zijn 80.000 woningen nodig, maar er worden volgend jaar slechts 60.000 woningen gebouwd.”

  222.000 te koop.
  Maar er komt dus nog steeds een woningnood.

  Maar dan zijn die oproepen tot sloopfondsen toch wat raar, of begrijpt Juan het weer niet ?

  Haha, sorry maar Juan even lachen nu de zelf-scheeflenende minister ons deze wijze woorden toedicht.

  38% omlaag, beste heer Donner en er komt weer beweging in.

  En laten we vooral de k.k. en HRA belevingen nog een jaartje in stand houden want zo wordt het onvermijdelijke nog héél eventjes uitgesteld:-)

 156. Juan Belmonte says:

  In Spanje in 3 jaar 300.000 huisuitzettingen wegens hypotheek-lenen-maar-niet-terugbetalen, dat lezen we in de Spaanse kranten, niet de Hollandse kwaliteitsmedia met zijn fluisternomen….

 157. Nico de Geit says:

  Is Hukker – genomineerd voor de Pinokkio-award – al op tv geweest om te vertellen dat de huizenprijzen gaan stijgen?

 158. Juan Belmonte says:

  @164

  Nee, jammer datti niet samen met Maurice de Hond in beeld komt…

  Maar het einde jaar nadert en de Vereniging Geleend Huis met de heer André “dat zit zo” de la Porte kunnen nog vanalles bekokstoven.

  Hopelijk is het weer gratis pret 🙂

  De Krimp blijkt nu overigens ook weer niet zo’n grote Kans datti zonder steun verder kan:
  http://nieuws.nvm.nl/actual/december_2010/93_miljoen_euro_voor_krimp.aspx

 159. Juan Belmonte says:

  Of samen met Paco de Puttengraver, die heeft tijd 🙂

 160. Nico de Geit says:

  Vele jaren lang werden badkamers, vloeren, keukens, meubels en auto’s verkocht op leencapaciteit – overwaarde. Het ziet er nu naar uit dat er straks onderwaarde is – dat er moet worden bijgestort.

  Dat is niet goed voor de omzet van die keuken- en badkamerbedrijven. Hun pand langs de snelweg zal overbodig zijn bij een flinke omzetdaling. Wie gaat een keuken, vloer of badkamer kopen als hij tienduizenden euro’s of meer bij moet storten?

  Ik had al jaren terug op dit scenario gerekend. Sinds 2003 is de koers gebaseerd om deze ontwikkeling. Nu nog de HRA eraf en de rente naar 14%!

  Feest in Huize de Geit!

  Die vrijstaande woning komt met de dag dichterbij.

 161. Juan Belmonte says:

  Een fiesta is fijn, la burbuja que no rie zou zelfs wel eens even kunnen aanhouden.

  Maakt u zich maar op voor een lang feest, zonder haast.

  Manjana, manjana 🙂

 162. Goudbelegger says:

  Wel oppassen voor sterke inflatie of misschien wel hyperinflatie de Geit.. waar zo velen op dit forum voor waarschuwen. Als je je geld op een spaarrekening hebt.

 163. Nico de Geit says:

  @ Goudbelegger

  “Wel oppassen voor sterke inflatie of misschien wel hyperinflatie de Geit.. waar zo velen op dit forum voor waarschuwen. Als je je geld op een spaarrekening hebt.”

  Het was al eerder genoemd in deze draad maar het is ook mijn visie om maximaal te spreiden. Wereldwijd. Staatsobligaties zie ik niet zitten omdat ik al genoeg afhankelijk ben van de staat.

  Aandelen en valuta wel en, tja, onroerend goed. Lang geleden gekocht en al Jaaaren verhuurd. Edelmetaal vind ik te speculatief, maar heb wel goud producerende bedrijven.

 164. Adamus says:

  Ik weet wel zeker dat het inkomen niet meegroeit met de geldontwaarding. Daarom denk ik dat het beter is als je wat cash achter de hand hebt ipv dikke schulden..

  Of als stelletje een beetje carrière maken en als derttigers samen 120/150k binnenklussen. ‘t Is maar een idee hoor en Ingrid moet dan toch maar een rijkere man nemen.

 165. Get a Life! says:

  Ik ben inderdaad onderdeel van een stelletje van halverwege 30 zonder een euro schuld en met veel eigen vermogen in de vorm van digits op banken.
  Woning twee jaar geleden verkocht. Overwaarde verzilvert, je kent het wel.
  Overigens nooit verbouwd, nieuwe keukens, nieuwe vloeren. Nee eerste woning een beetje geverfd en er 10 jaar met plezier gewoond. Destijds een spaarhypo afgesloten waarvan de polissen nu gewoon nog doorlopen.

  Nu huren, met wat geluk voor een prikkie in een luxe vrijstaand huis van de bank met een groot stuk grond. Ik wil het wel kopen van de bank, maar voor een realistische prijs.. Maar de bank met de r neemt liever geen verlies (zeg 50%). Maar in de afgelopen twee jaar is er nog altijd geen persoon geweest die hoger heeft geboden. Kortom, wij blijven voorlopig lekker zitten en aanschouwen de markt onder het genot van een echte cappuchino!

 166. Nico de Geit says:

  “Nu nog de HRA eraf en de rente naar 14%!”

  Ik vergat de economische neergang die niet uit kan blijven als miljoenen hypotheekslaven de hand op de knip gaan houden.

  Alles op een rijtje:

  – Het opdrogen van krediet
  – Rente omhoog
  – HRA beperkt
  – Economische neergang
  – Gevolgen van een veranderende bevolkingssamenstelling door de instroom van mensen afkomstig uit derdewereldlanden met een lage arbeidsproductiviteit
  – algemene daling van inkomsten uit arbeid bij zowel bedrijven als werknemers
  – hevige concurrentie tussen bedrijven en werknemers om hun deel van de koek te behouden
  – een verarmde middenklasse
  – afbraak van sociale voorzieningen

  Feest in Huize de Geit. Al meer dan acht jaar zit ik op dit scenario te wachten als een kind op Sinterklaas. Zou het dan echt werkelijkheid worden?

 167. nhz says:

  @137:
  de makelmannetjes kunnen er blijkbaar nog steeds niet aan wennen dat het geld niet meer vanzelf binnenstroomt. Flink uitknijpen dit boevengilde, en eigenlijk is de politiek op dat punt wel goed bezig door het overeind houden van een onhoudbare markt. Hopelijk volgt daarna dan de rest van de vastgoed maffia.

  @140 GB:
  nogmaals je hebt geen idee waar je over praat. De ‘corrupte wetenschappers’ zijn de climate change denialists; bijna allemaal staan ze op de loonlijst van Shell, Monsanto of schimmige stichtingen die door dat soort firma’s betaald worden. Het hele ‘Climategate’ verhaal is nonsens, er is geen enkel ernstig feit boven water gekomen. Ik hoop dat via Wikileaks ofzo ooit nog eens de beerput opengaat van degenen die achter het hacken van die mails zitten.

  @142:
  ja, dat risico lijkt me heel reel. Met name omdat de politiek en de banksters dit verkiezen boven het alternatief.

  @146:
  tja, amerikaanse zaadjes: vermoedelijk genetisch gemanipuleerd zodat ze steriel zijn en je ze volgend jaar opnieuw moet kopen. Dit nog even afgezien van de gezondheidsrisico’s van genetisch gemanipuleerd voedsel.

  @155:
  dat afstempelen gaat op zijn vroegst in 2013 van start. Tegen die tijd is de eurozone al lang failliet.

  @160:
  inderdaad, de ervaring van de laatste tien jaar leert dat de inkomens vermoedelijk de inflatie nog beter gaan bijhouden dan de spaarrente (na aftrek van belasting en kosten). Straks lekker 0% spaarrente, 2% loonstijging (voor ambtenaren in ieder geval) en 10% inflatie. Wedden dat de EU er geen enkel probleem mee heeft als de banken europawijd de spaarrente naar nul brengen?

  @167:
  misschien kunnen ze Paco lenen van de Spanjaarden, om wat extra putten te graven voor alle politici en spinmeisters die ons land in de put hebben geholpen met oliedomme huizenmarkt politiek.

  @174:
  nul procent kans; ze laten liever het hele systeem instorten.

 168. Goudbelegger says:

  @174/ 140 wat een arrogantie weer, niet te geloven. Er is geen spoortje van bewijs van een broeikaseffect, NIKS, integendeel, in Engeland vriest het nu ‘s nachts meer dan 25oC EEN RECORD!! Dat sommige wetenschappers van bedrijven die tegen het broeikaseffect zijn corrupt zijn zal best maar is dat een bewijs dat het broeikaseffect bestaat? Moet niet gekker worden.

  @174 natuurlijk krijg je gelijk. Wel gek dat je het over de bijbel hebt maar geen goud hebt..

 169. Adamus says:

  GB het is me zelfs opgevallen dat de zon minder schijnt de laatste maanden.
  Ik kan je een tuintje aanraden, alleen jammer dat dan niet minimaal 20 jaar ervaring hebt. Zou je kunnen zien dat er wel degelijk iets veranderd. “het voorjaar steeds later” LOL

 170. Nico de Geit says:

  Die opwarming is net zoiets als zure regen.

  Ik heb wel goud in de vorm van goudproducerende bedrijven. Als het met goud goed gaat moet dat toch ook goed komen. Ik wil niet te veel goud omdat het uiterst speculatief is. Ik zit wel behoorlijk in grondstoffen.

  En ook energie en telecom. Mensen blijven bellen en gaan echt niet in de kou zitten. Alles wereldwijd gespreid.

 171. Martijn says:

  Over die lekken: http://www.thedailybell.com/1246/Comes-a-Blond-Stranger.html

  Ik vind het lastig te beoordelen, maar ben zeker niet zonder meer overtuigd van geloofwaardigheid.

  Statistisch gezien heb ik daarmee overigens de wind mee; er wordt over politieke zaken vele malen meer gelogen dan dat de waarheid wordt verkondigd – smiley

 172. Goudbelegger says:

  @177 je zal er wel verstand van hebben luister liever naar jou dan dat ik 10 kranten lees. Wat betreft eigen tuintje zat ik ook niet aan Nederland te denken.

  @178 heb zelf ook veel goudaandelen en maar heel weinig echt goud, had het liever anders gehad maar ik was naief. Denk dat je als het echt tot een uitbarsting komt, wat ik verwacht, toch goud moet hebben. Trouwens, voorspellingen, al dan niet samenhangend met het geloof, daar heb ik je nog niet over gehoord.

 173. Nico de Geit says:

  @ Goudbelegger

  “Denk dat je als het echt tot een uitbarsting komt, wat ik verwacht, toch goud moet hebben.”

  Als je fysiek goud koopt wordt geregistreerd wie je bent. De overheid weet dus wie het heeft. Ergens verstoppen heeft geen zin. Er kan een moment komen dat je gedwongen wordt het in te leveren. Anders ben je crimineel en ga je de cel in.

  Met goud betalen is zo wie zo lastig. Beter is zoveel mogelijk geld nu om te zetten in dingen die je op termijn toch moet kopen. Neem een vrouw mee, vrouwen houden van inslaan.

 174. Martijn says:

  @Nico

  Als je fysiek goud koopt wordt geregistreerd wie je bent. De overheid weet dus wie het heeft. Ergens verstoppen heeft geen zin. Er kan een moment komen dat je gedwongen wordt het in te leveren. Anders ben je crimineel en ga je de cel in.

  Ik heb wel goud in de vorm van goudproducerende bedrijven. Als het met goud goed gaat moet dat toch ook goed komen. Ik wil niet te veel goud omdat het uiterst speculatief is. Ik zit wel behoorlijk in grondstoffen.

  En ook energie en telecom. Mensen blijven bellen en gaan echt niet in de kou zitten. Alles wereldwijd gespreid.

  Jij hebt anoniem aandelen gekocht?

  Overigens is goud in België wel degelijk met cash te koop.

 175. Adamus says:

  Als je fysiek goud koopt wordt geregistreerd wie je bent

  Waar wordt dat geregistreerd?
  Moet je jezelf identificeren als je het ophaalt?

 176. nhz says:

  @182:
  tja, aandelen lijkt me toch ook véél makkelijker om in beslag te nemen. Binnen één seconde wereldwijd alles geconfisqueerd bij wijze van spreke.

  Ik dacht trouwens dat je in NL tot 1000 euro ofzo goud kunt kopen zonder identificatie? Geen ervaring mee hoor, als je wat meer wilt kopen niet praktisch … Ik neem aan dat je gouden munten ook anoniem kunt kopen (in kleine aantallen) en als ze dan perse je adres willen weten kun je altijd nog Dagobert Duck in Duckstad opgeven. Anders zou het een administratie van enorme proporties worden …

 177. Adamus says:

  Dingen die je op termijn toch moet kopen? Scheepsbeschuit en supplementen om scheurbuik te voorkomen. Kom op.

  Koop vooral o.g. Dan weet je zeker dat de staat het gaat belasten.

 178. Adamus says:

  Ik geef altijd drs AFM Hoogenvorst op. Zonder r.

 179. Adamus says:

  Nhz, dat durft de geit niet. Zit mentaal aan de pen verankerd. Heeft geen touwtje meer nodig.

 180. Adamus says:

  Maar hebben we het over confiscatie of nationalisatie?
  Het blijft gewoon box 3, het spel is nog niet in het eindstadium. Verlenging, penalties, sudden death, om het aantrekkelijk te houden kan alles veranderd worden. Morgen kan de hemel trouwens ook naar beneden vallen. Waarvan acte.

 181. Nico de Geit says:

  @ Adamus

  “Dingen die je op termijn toch moet kopen? Scheepsbeschuit en supplementen om scheurbuik te voorkomen. Kom op.”

  Ik had al geschreven dat je het best een vrouw mee kunt nemen. Die houden van inslaan. Ik ken geen vrouwen die van scheepsbeschuit en supplementen houden. Ik heb dat probleem dus niet.

 182. Nico de Geit says:

  “Overigens is goud in België wel degelijk met cash te koop.”

  Een tijdje terug heb ik in Nederland geïnformeerd hoe het precies ging. Ik wilde best fysiek goud kopen, maar ik wil niet geregistreerd worden. Zij een pak geld, ik het goud. Zonder legitimatie. Het ging om een paar kilo.

  Als ik me niet vergis was dat bij een deel van ABN_Amro ‘Holland Unie’ of zoiets. Als het geregistreerd wordt en belast met vermogensrendementsheffing zie ik het niet zitten.

 183. Nico de Geit says:

  Aandelen kunnen inderdaad snel in beslag worden genomen. Net als spaargeld. Het lijkt me daarom verstandig om ook een rekening te openen in Zwitserland en eventueel in Panama of de Bahama’s.

  Het is niet voor het eerst dat mensen moeten vluchten voor hun leven met achterlating van al hun bezittingen.

  Een slimme geit is op zijn toekomst voorbereid.

 184. Dow Jones says:

  @190 (Nico de Geit)…

  Daar maak je een goed punt, Nico. Hoe zit dat eigenlijk met goud en vermogensrendementsheffing? Een spaartegoed belasten is vrij gemakkelijk; je kijkt als overheid gewoon naar de digits. Goud kan echter nogal fluctueren. Moet je dan uitgaan van de gemiddelde waarde tussen 1 januari en 31 december?

  Is het ook niet zo dat je bij de aanschaf van goud BTW (19%?) verschuldigd bent? Dan speel je bij een rendement van 20,5% dus nog steeds quitte. Daarna begin je natuurlijk wel winst te maken, als goud door blijft stijgen tenminste.

  Graag even wat input van de ervaren goudbeleggers.

 185. Dow Jones says:

  Dat moest natuurlijk 20,2% zijn…

 186. nhz says:

  @193:
  voor goud werkt het net zo als voor geld: het enige wat telt is de totale waarde van je vermogen op 1 januari resp. 31 december; alles was daartussen gebeurt is irrelevant voor de fiscus. Over goud wordt in Nl en de meeste andere landen geen BTW berekend (zilver wél bij fysieke uitlevering).

 187. Dow Jones says:

  @195 (nhz)…

  Bedankt voor de info, maar hoe wordt de officiële dagwaarde dan bepaald? Gewoon de dagkoersen van goud op 1 januari en 31 december in euro’s aanhouden en middelen? Het verbaast me dat ze daar bij de fiscus nog wijs uit worden eigenlijk. Ik heb namelijk geen al te beste ervaringen met de flexibiliteit en intelligentie van de heren belastingambtenaren…

 188. Martijn says:

  Bedankt voor de info, maar hoe wordt de officiële dagwaarde dan bepaald? Gewoon de dagkoersen van goud op 1 januari en 31 december in euro’s aanhouden en middelen?

  Dagwaarde is verkoopwaarde (dus minus de spread van de dealer).

  Daar is dus geen officiële maatstaf voor.

 189. ll says:

  @ Dow Jones, gewoon laten omsmelten tot een gebruiksvoorwerp, presse papier, een standbeeld van jezelf, knikkers voor de kinderen o.i.d. Sieraden kan ook. Gebruiksvoorwerpen voor persoonlijke behoeften hoeven niet te worden opgegeven, van welk materiaal dan ook.

 190. Adamus says:

  Aan iedere mapleleaf of Kruger een oogje laten zetten.

 191. Dow Jones says:

  @197 en 198 (Martijn en ll)…

  Als je dat zo leest, besef je weer eens hoe de gewone spaarder bij de neus wordt genomen met die vermogensrendementsheffing. Dat hebben ze mooi bedacht trouwens, 30% betalen over 4% van je vermogen, ongeacht of je rendement maakt of niet. (Vroeger – voor het Plan Oort – betaalde je gewoon belasting over je behaalde rendement.)

  Vermeend (PvdA) had een tijdje terug nog wat commentaar op deze constructie omdat die impliciet uitgaat van 4% rendement. Dat haal je met sparen natuurlijk allang niet meer. Een rendement van 2% zou trouwens, ook met het oog op het mandaat van de ECB, realistischer zijn. Maar men komt er gewoon mee weg, met vermogensrendementsheffing en de HRA, al sinds 1892.

  Ik moet wel zeggen dat een gouden presse papier me toch ook niet echt gerust zou doen slapen. Als zo’n ding drie ons weegt, is dat toch al gauw meer dan 10.000 euro waard. Dan moet je je werkster dus wel echt kunnen vertrouwen. Dan is een standbeeld misschien toch een beter idee; dat stop je niet zomaar even in je zak.

 192. Adamus says:

  Ligt moeilijk met ob. Rond 1990 is de OB afdeling opgegaan in het grote geheel. Tot 2000 waren ze de kluts kwijt ennik heb er een aantal jaren geleden nog een langs gehad:-(

  Tientallen jaren geleden kon antiek ook op laag tarief. Het moest minstens 100jaar oud zijn. Met foto te bewijzen en een tekstje. Daar snapte de controleur niets van. Hoewel sommigen dan weer wel alles wisten van tarief voor boter van de koekjesfabriek.

 193. anderhalf keer modaal says:

  Uit een mailing van makelaar Eggink Maalderink:

  “Vanaf 1 januari 2011 wordt de NHG norm drastisch verscherpt. Daarmee wordt de financieringsnorm bijgesteld en wordt het voor u wellicht de komende jaren onmogelijk om de door u benodigde hypotheek te verkrijgen. Wij willen extra benadrukken dat u, om voor de nu geldende, aantrekkelijke rentestand en de NHG voorwaarden 2010 in aanmerking te komen, nog dit jaar een aanvraag voor de financiering moet indienen. Grijp nu uw kans!”

  hahahahahaha!!!
  ….
  HAAHAHAHAHAHAHAHAHAAA!!!!

  WhoeaaaaHahahahahaaaaa

  Koop nu een huis want in 2011 kunt u een stuk minder lenen vanwege de bijgestelde financieringsnorm.
  Dus tot 31-12-2010 heeft u nog de kans om u tot uw nek in de schulden te steken.

 194. anderhalf keer modaal says:

  Een kleine aanvulling: Hiermee beweer ik niet dat een huis kopen per definitie onverstandig is. Onverantwoord lenen wel.

 195. nhz says:

  @203:
  hangt er van af, veel van de huidige kopers hebben financieel niks te verliezen als ze een huis kopen. Maandlasten zijn aanvankelijk lager dan wanneer je iets vergelijkbaars huurt, en afbetalen is voor de dommen. Dankzij NHG en eventueel WSNP lopen ze geen enkel financieel risico, hooguit risico op een hoop ‘gedoe’. Ze kunnen er financieel alleen maar op vooruit gaan en velen zullen de gok wagen zodra ze een kans krijgen. Als de inflatie straks uit de hand gaat lopen hebben ze misschien nog goed gegokt ook.

  Als ik geen cent te makken had zou ik nu ook een huis kopen, het is gewoon een gratis lot in de Staatsloterij.

 196. Nico de Geit says:

  @ Dow Jones – 193

  “Graag even wat input van de ervaren goudbeleggers”

  Het beleggen in fysiek goud ketste af op de legitimatieplicht en de hoge kosten van aan- en verkoop. Ik beleg alleen wat in goudproducerende bedrijven via een beleggingsfonds.

 197. JH says:

  Wat iedereen vergeet. Zolang gemeenten weigeren de grondprijs te laten dalen naar een normaal niveau zullen er geen goedkopere woningen komen! Vergelijk Duitsland (20 euro per m2 of zo) en Nederland (400-1200 euro per m2). Gemeentes zullen eerder gewoon stoppen met bouwprojecten. Pas als de grondprijs echt gaat dalen breekt de hel los.

 198. Martijn says:

  Het beleggen in fysiek goud ketste af op de legitimatieplicht en de hoge kosten van aan- en verkoop. Ik beleg alleen wat in goudproducerende bedrijven via een beleggingsfonds.

  Volsterkt anoniem en zonder legitimatieplicht? Klinkt mij ‘rock solid’ in de oren…

  In België kan je kopen zonder legitimatie.

 199. FT says:

  @JH,

  Alstublieft.
  Een klein stapje, maar …

  Den Bosch boekt € 10 mln af op grondportefeuille.
  http://www.propertynl.com/producten-old/nieuwsbrief/default.asp?id=30806

 200. wsd says:

  ik ben het er helemaal mee eens,nu kopen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*