Arnoud Boot: werkloosheid en een huizenprobleem

Arnoud Boot is duidelijk: werkloosheid samen met een huizenprobleem dat leidt tot harde omstandigheden voor grote groepen mensen

httpv://www.youtube.com/watch?v=Gr1_dChZhTA

httpv://www.youtube.com/watch?v=DtR27xH5p2I

Prof. Ewald Engelen: deze crisis gaat nog 10 tot 15 jaar duren

Keynesiaan Valentijn van Nieuwenhuijzen (ING) is bang voor deflatie en wil het Ponzi Scheme verder opblazen. Het bankmannetje kan niets beters verzinnen

Share Button
Tagged with: ,
120 comments on “Arnoud Boot: werkloosheid en een huizenprobleem
  1. ll says:

    Hmmm, juist, het Japan scenario, dat wordt hier op dit draadje al jaren lang gezegd. Chapeau voor dit draadje…..

    Deflatie is in aantocht dus 😉

  2. Juan says:

    ll: het Japan scenario

    Bizarre waarderingen van Japanse gronden (Japan kon theoretisch héél USA opkopen):
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-05-2010/bob-janjuah-ziet-grote-problemen/#comment-40055

    Voedsel voor gedachten.

  3. Juan says:

    Maar ook in de polder hebben de accountants jarenlang niet de verantwoordelijk genomen om geleidelijk waarderingen aan te passen.

    Accountants accorderen balanswaarderingen BOG terwijl ze beter weten en nemen hun verantwoordelijkheid niet wanneer deze conflicteert met eigen belang:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-12-2010/huizenprijs-bepalend-voor-welvaart/#comment-60142

    Oftwel:iedereen hield iedereen voor de gek
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

  4. Juan says:

    Het is welletjes, buenas dias

  5. Frans says:

    Arnout Boot: “de schulden moeten worden weggewerkt”.
    Hij zegt er niet bij hoe. Als hij denkt dat dit zonder faillisement en schuldsanering gaat, en door bezuinigen moet worden gedaan is het een sukkel: onmogelijk.
    Beide heren in de video’s gaan nog van de lineaire economische modellen uit lijkt me. In gruwel hiervan: ze zijn niet in staat te begrijpen dat het monetaire systeem FUBAR is (Fucked beyond any repair).
    Beiden impliceren indirect dat het systeem zoals het was tijdens de groei een “normaal” systeem was, terwijl de fout al zat ingebakken.
    Beiden hebben het niet over de macht van de banken wegens het schuldsysteem waarop het monetaire systeem is gebaseerd, en de gijzeling van de wereld door de banken en het grote kapitaal.
    Beiden zien niet de fundamentele oorzaak en weigeren het algemeen geldende paradigma zelf te bekritiseren, erbuiten te stappen.
    Triest, triest, triest. Het toont aan dat we NIETS moeten verwachten van politiek.
    Arnout Boot wordt overigens ook door een financieele instelling (meen ik) betaald, dus ook al is hij een van minst slechte economen, het blijft behelpen.

  6. p.j.v.a. says:

    We stevenen af op 10 verloren jaren net als de jaren 90 van Japan, toen ook te weinig werd afgeboekt.

    Ik ben benieuwd hoe grote groepen mensen dit gaan verteren.

    De meesten onder ons hebben nooit enige financiele tegenslag gehad en zijn tot in het dna verwend.

  7. floor says:

    En groot verschil met het Japan van begin jaren ’90, Japanners bezaten toen nog plenty spaarcentjes itt inwoners van de westerse wereld nu.

  8. Steve says:

    @7 Frans,
    Massale schuldenkwijtschelding is het normale process: een Jubilee.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Jubilee_(Christianity)

    “a Jubilee year is mentioned to occur every fifty years, in which slaves and prisoners would be freed, debts would be forgiven and the mercies of God would be particularly manifest”

    Omdat de een z’n schuld een ander z’n kapitaal is betekent dit dus dat de partijen met het kapitaal kopje onder gaan. Grosso modo de boomer generatie. Aangezien de boomers in onze democratie de meerderheid hebben zie ik ook niet hoe dit al polderend opgelost kan worden. Waarschijnlijk is het ‘t meest realistisch dat het systeem kapot gaat, dus hoe sneller hoe beter.

    @8 p.j.v.a.
    Maar daar maar 20 jaar van. 2040 is het toppunt van de vergrijzing.

    @9 floor
    Jammer alleen dat ze die massaal in Japanse staats obligaties hebben zitten. De Japanse pensioenfondsen durven die nu dus niet te verkopen omdat ze snappen dat dan het kaartenhuis instort.

    Vergis je niet in Japan gaan de minder bedeelden dood van de honger en wonen veel ‘jongeren’ tot ver in de dertig noodgedwongen bij hun ouders, de zgn ‘freeters’.

    Hun grootste asset is een gedisciplineerde homogene cultuur.

  9. Scheefwoner says:

    p.j.v.a.:

    Ik ben benieuwd hoe grote groepen mensen dit gaan verteren.

    De meesten onder ons hebben nooit enige financiele tegenslag gehad en zijn tot in het dna verwend.

    Ach, we kunnen nu nog niet spreken van een echte crisis in Nederland maar als het echt in volle omvang, zoals beide heren voorspellen, crisis wordt dan durf ik te stellen dat de huidige generatie daar meer problemen mee zal hebben dan de jaren 30 generatie van de vorige eeuw. De huidige generatie is reeds gedegenereerd tov de jaren 30 generatie. Heeft alles te maken met kapitalistische instituten zoals McDonalds / CocaCola / Fastfood etc. Meer dan 50% van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht met veelal daaraan gerelateerde kwalen. Tel daarbij op de door de socialisten bedongen vrijheid van softdrugsgebruik waardoor vele hersenen niet meer functioneren zoals het hoort en je begrijpt waarom.

    Ook de saamhorigheid van het volk was in de jaren 30, ondanks de verzuiling, veel groter dan de saamhorigheid van nu. Waar dat aan ligt zal ik hier maar niet schrijven.

  10. Scheefwoner says:

    De opvattingen van professor Arnoud Boot en professor Ewald Engelen staan lijnrecht tegenover die van professor Eichholtz. Volgens de theorie van professor Eichholtz ia er geen sprake van een overaanbod woningen want voor elke woning die verkocht wordt is weer een nieuwe vraag. Eigenlijk kun je deze theorie vergelijken met de theorie dat tegenover elk sterftecijfer een geboortecijfer staat.

    Waarschijnlijk is Eichholtz ook iemand die reïncarnatie serieus neemt. De heer Rob Mulder (VEH)is zijn apostel.

  11. Suzanne says:

    Goed. Het probleem is niet langer houdbaar. We zullen moeten boeten voor decennialange overconsumptie.
    Dat is duidelijk.

    De vraag is: wat doe je daar persoonlijk mee? Blijf je hier en accepteer je dat het voorzieningenniveau langzamerhand steeds lager zal worden (geen geld meer voor gezondheidszorg, ouderenzorg, onderwijs of onderhoud van wegen etc etc). Dat is natuurlijk een optie; persoonlijk heb ik nergens schulden en een zeer stabiele bron van inkomsten. Ik zal er waarschijnlijk niet heel erg onder lijden, behalve dat natuurlijk ook voor mij de belastingen hoger worden en de genoemde verschraling van de leefomgeving.

    Je kunt daarop anticiperen door bijv. zo min mogelijk te betalen voor een zo groot mogelijk huis, waar de oma’s tzt bij in kunnen wonen. En de kinderen naar een school te doen waar de ouderlijke bijdrage hoog is, waarmee je de staatsafhankelijkheid deels afvangt.

    Of spring je als een rat van het zinkende schip af en probeer je ergens ter wereld een goed heenkomen te zoeken. Buiten de euro zone, Canada, New Zealand of Noorwegen, bijvoorbeeld. Dat brengt weer allerlei andere nadelen met zich mee, want het paradijs bestaat nu eenmaal niet.

    De ultieme vraag begint zich dus op te dringen:

    Shoud I stay or should I go?

  12. Dow Jones says:

    Even off-topic…

    Ik ben vandaag naar een paar meubelzaken geweest; ik ben namelijk op zoek naar een nieuwe zithoek (leder, tweezits, driezits en twee fauteuils). Het viel me echt op hoe vriendelijk men je tegenwoordig ontvangt; ik werd er bijna onpasselijk van. Ik was eraan gewend dat je gewoon zonder veel gezeur over koudschuim en speciale veersystemen een beetje kon rondlopen, maar dat viel tegen. Men kwam meteen aanzetten met tips over “hoe de winkel werkt”, men vroeg of ik koffie wilde (nooit na twaalven, ik ben geen junk) en men liep eens even gezellig met me mee door de winkel. Nu weet ik wel dat het slecht gaat met de huizenmarkt en dat de meubelzaken daar ook wel iets van zullen merken, maar dit was wel erg opvallend. Men wil wel heel graag een verkoop sluiten.

    (Mijn praktische tip: Als je binnenkort meubels gaat aanschaffen, betaal dan niet vooruit. Bij een faillissement kun je dan namelijk fluiten naar je centen. Ik wijs voor het gemak maar even op het recente faillissement plus de doorstart van It’s Electronics.)

    Welnu, een bepaalde zitcombinatie kon mijn goedkeuring wel wegdragen en ik kwam in gesprek met de verkoper. Ik vroeg – natuurlijk – of de meubels ook thuis bezorgd konden worden. “Ja hoor, mijnheer, natuurlijk,” was het antwoord, “alleen brengen we daar wel een percentage (6%) voor in rekening.” Reken eens even uit wat dat is op een bedrag van 4000 euro. Inderdaad, ik vond het ook wat veel. De koop is dus niet gesloten. Men begrijpt nog steeds niet dat een kopje koffie (of een appeltaart, huizenverkopers) geen verkoop sluiten. De sleutel is eerlijkheid. Ze begrijpen het nog steeds niet helemaal. Ik heb in het voormalige Oostblok betere klantenservice meegemaakt dan hier in ons mooie Nederland.

    Ik voorspel een gouden toekomst voor de klantvriendelijke bedrijven die oprecht opereren en kwaliteit leveren. Hé, wat klinkt dat toch ouderwets. Maar goed, het verleden zou wel eens de toekomst kunnen worden.

    Cheerio,

    Dow Jones

  13. Scheefwoner says:

    @ Suzanne

    STAY, dit is jouw land, hier woont jouw bloed en dat van jouw familie. Het gras is echt niet groener in New Zealand, overigens een land waar je niet te lang in de zon moet zitten. (dunne ozonlaag)

    Ik heb zelf nooit op grote voet geleefd, nooit geleend, altijd gewerkt en gespaard. Daarom vind ik het zo onterecht dat dit land zichzelf zo verzwakt door een overvloed aan subsidies in alle geledingen van onze maatschappij met als koploper de huizenmarkt en sociale dienst.

    Dat door de crisis vele geldkranen dichtgaan vind ik een prima zaak.

    Degenen die verstandig zijn komen toch altijd weer boven drijven. Er is altijd een toekomst.

  14. Peter2 says:

    In het begin van het 2e filmpje wordt wat mij betreft een verkeerde constatering gedaan.

    Het is niet Europa die Griekenland zomaar dwingt te korten op salarissen e.d. Het zijn wel voorwaarden voor steun, welke we helemaal niet verplicht zijn te geven.

    Ze kunnen het ook zelf oplossen, maar dan, zonder die steun zitten ze vrijwel allemaal meteen zonder inkomen en zonder eten! Zo ver heeft men het laten komen daar, feest tot het einde!

    Simpel gezegd, het huidige Griekenland kan NIET in zijn eigen noden voorzien en de ingrepen zouden nog vele malen drastischer zijn zonder de Europese bemoeienis. Niemand kan en wil momenteel zomaar geld weg sturen naar dat land, wetende dat het een bodemloze put is als er niets structureels wordt opgelost.

    Voorlopig zie ik ook enkel volwassen kleuters rellen daar. Beledigd dat ze zijn, als ze niet langer over de rug van de rest van Europa meer kunnen verdienen dan bijvoorbeeld een Duitser met eenzelfde baan, maar die veel grotere productieve output heeft.

    Ze zullen terug moeten naar hard werken voor weinig en met weinig middelen en die dingen maken die de rest van de wereld wil komen. Net zoals China de laatste decennia heeft gedaan en met duidelijk effect.

    Het zal best zijn dat Europa met zijn normen/regelgeving in de weg staat van een herstel in Chinese stijl en dat Griekenland dus veel sneller op de been is zonder Europa. Maar dan moeten ze zich eerst ervan doordringen dat het feest op kosten van anderen voorbij is!

    En voorlopig hoor ik daar nog helemaal niets van!

  15. Peter2 says:

    correctie:

    Ze zullen terug moeten naar hard werken voor weinig en met weinig middelen en die dingen maken die de rest van de wereld wil KOPEN.

  16. asd says:

    @11 (scheefwoner),@8(p.j.v.a):

    Zo is het!

    Huidige generatie is slachtoffer van de consumptiemaatschappij, het consumentenvee zogezegd, dat de oude waarden, zoals saamhorigheidsgevoel, nooit heeft leren kennen. Daartoe hebben ze nooit de gelegenheid gekregen. Kunnen ze niks aan doen. Dat was er wèl, laten we zeggen, tot plm begin jaren zeventig.

    De boosdoeners zijn de producenten waarvan Scheefwoner al deels melding maakte. (“Omzet draaien en nog eens omzet draaien. Als ze ongezond willen leven is dat hun zorg, als wij maar omzet draaien. Het milieu? De rechten van de aarde? Interesseert ons geen fuck”.)

    De lege genotzuchtige blikken van de jongere generaties maken duidelijk, dat ze vermoedelijk niet zoveel geestkracht hebben zich in te stellen op mindere tijden ten gevolge van voortschrijdend koopkrachtverlies etc. Hoe dat uitpakt?

    Zeker niet dat ze solidair met anderen zullen worden, zoals in de jaren dertig en in WO II het geval was. (Een familielid van mij zei op hoge leeftijd: “Ik vind dit een rot tijd, ik wou, dat het nog oorlog was!)

    De veramerikanisering van de samenleving na de oorlog heeft zijn sporen nagelaten.

    @13 (Suzanne):
    Scheefwoner (@14) heeft het prima verwoord.

    In de V.S., N.Z. of Australië wonen, betekent per definitie geestelijke armoede ondergaan.
    Tenzij je een domme materialist of een hulk bent, dan kun je daar floreren.

    Zou altijd voor Europa kiezen met zijn grote veelzijdigheid aan geest en cultuur.

    Dan maar weer op de fiets naar Frankrijk of Zweden in plaats van bumper klevend per Chinese bolide je daarheen te begeven al dan niet met sleurhut en jengelende kinderen op de achterbank (hyper door alle snoeptroep met schadelijke toevoegingen).
    Ook een vorm van geestelijke armoede.

    Dus Suzanne, hier blijven!

  17. Dawg says:

    Frans,

    Eens, ons uit de schulden bezuinigen gaat niet meer lukken. Kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat de echte deskundigen daar ook werkelijk nog in geloven.

    Hoe zou, wat jou betreft, een gezond en rechtvaardig financieel systeem er overigens uit moeten zien? Iets wat veel meer in de richting van full reserve banking gaat? Een systeem waar de creatie van liquiditeit niet ook gelijktijdig tot (overheids)schuld leidt?

  18. hugo says:

    Leuk historisch stukje over de voorloper van de Euro (Van 1865 tot 1926).

    ”Europese munt ook in verleden problematisch”
    http://www.historischnieuwsblad.nl/00/hn/nl/156/nieuws/17247/Europese_munt_ook_in_verleden_problematisch.html

    Toen ”Al spoedig na de toetreding tot de unie in 1869 was het land (Griekenland) door zijn hoge schulden gedwongen overvloedig papiergeld uit te geven.”
    Nu idem

    Toen; ”Om snel aan kapitaal te komen liet Rome noodgeld drukken in de vorm van papiergeld.”
    Nu idem maar dan door de ECB.

    Wat we leren van geschiedenis is dat we op de lange termijn niets leren van geschiedenis. Of met de woorden van Einstein Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.

    We kunnen inmiddels concluderen dat ons (veroorzakers van) lijden, veroorzaakt wordt door leiders welke alle eigenschappen hebben van totale krankzinnigheid.

    Goed weekend!

  19. thegatesareclosing says:

    @ASD “In de V.S., N.Z. of Australië wonen, betekent per definitie geestelijke armoede ondergaan.
    Tenzij je een domme materialist of een hulk bent, dan kun je daar floreren.”

    Hollandse mafketel. Blijf jij maar lekker fietsen hoor.

    @Suzanne, ik ben d’r zo een die er vandoor gaat, heb papieren voor meerdere landen buiten Europa, kan er per direct en onbeperkt heen.

    De vraag ‘Should I stay or should I go’ is een goede vraag, maar je moet er niet te lang over nadenken. Zorg altijd dat je bij de eerste lichting emigranten zit. Dat zal namelijk steeds minder makkelijk gaan. Je middelen staan onder druk en de immigratielanden zitten ook niet te wachten op allemaal uitgehongerde Europeanen. Je kunt er tevens vanuit gaan dat de winters hier de komende tien jaar steeds langer en kouder en dodelijker worden. Zeker met afnemende bronnen. Als de Noordelijke Golfstroom er mee stopt, zit je feitelijk in Alaska/Canada. Alleen wel met een miljoen hongerige Finnen. Net waar je zin in hebt.

    De beste investering voor hoogopgeleide Nederlanders onder de 35 jaar en zonder koopwoning is emigratie.

    But hurry the fuk up, the gates are closing.

  20. AVE says:

    ASD maakt, zonder dat hij het zelf door heeft, duidelijk waarom je hier minder kansen hebt dan in de VS, Australië of Nieuw-Zeeland.

    Mijn woning is zo goed als afbetaald, ik heb relatief jonge kinderen hier en ik kom al sinds 1978 regelmatig in de VS maar ik vraag me steeds vaker af waarom ik er toentertijd niet ben gaan wonen.

  21. Juan Belmonte says:

    Scheefwoner: Volgens de theorie van professor Eichholtz ia er geen sprake van een overaanbod woningen want voor elke woning die verkocht wordt is weer een nieuwe vraag.

    Dat is op zich ook niet zo’n slecht redenering (afgezien van de krimpgebieden waar het niet waar is) maar het zegt NIETS over prijsvorming.

    Bij prijsvorming komt financierbaarheid en verwachte toekomstige prijsontwikkeling kijken. Hierbij komt dus wel degelijk de huidige situatie van NL wereldkampioen lenen (tweede bij WK voetbal, eerste met schulden: hier wel gewonnen van Spanje).

    Die schulden die ontbreken in Prof Dr Piet Eichholtz’ relaas, net zoals de VGH en de NVM ze vergeten of ermee onbekend zijn.

    De makelaars kunnen -wegens gebrek aan kennis van de huizenmarkt- dan maar beter tweedehands auto’s gaan verkopen:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2011/woonlasten-in-nederland/#comment-89985

    🙂

  22. asd says:

    @21 (thegatesareclosing)

    Tja… Je hoort duidelijk in die contreien thuis.

    @22(A/E)
    .. en dat terwijl de V.S. bezig is achter de horizon te verdwijnen…

  23. papo says:

    Maar hopen dat met de komende magere jaren de NL boven de horizon blijft.

  24. asd says:

    @ 25 Dat zou leuk zijn, papo, maar je maakt wel deel uit van Europa met zijn culturele verscheidenheid. En mager is goed voor de gezondheid.

  25. asd says:

    @ 25 Denk het wel,papo. We liften toch op Dld mee?

  26. thegatesareclosing says:

    @ASD, ben jij zo’n Hollander die na het uitdelen van 1 koekje de trommel weer dicht doet en opbergt? Ik schat je in als iemand van het meer socialistische, stedelijke kamp. Een hyperactief stadsmens die zich verheven voelt boven alles wat niet metro-seksueel is.

    De crisis is jouw grootste vijand. Het taalgebruik van jouw soort zal spoedig omslaan van ‘leuk’, ‘fijn’ in ‘naar’.

  27. Juan Belmonte says:

    On-topic

    In het VVD kamp bestaan ook realistische geluiden:

    http://www.cobouw.nl/nieuws/politiek/2011/10/29/nijpels-wil-nationaal-akkoord-over-wonen

    Dinsdag kan de VVD in de Eerste Kamer het idee voor een Nationaal Woonakkoord steunen. Het is onduidelijk of die kans bestaat. Loek Hermans, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, was onbereikbaar voor commentaar.

    Juan heeft al opgeroepen om de Tweede Kamer maar af te schaffen en te vervangen door de Eerste Kamer, hoe ver kan een democraat gaan ?

    We horen het wel weer, dat er een nieuwe draai aan gegeven moet worden is wel duidelijk, met
    – een volledig vastgelopen huizenmarkt waarbij:
    – voortzetting van de “onduidelijkeden omtrent HRA” alléén maar tegen werkt en
    – de druk op ook de particuliere schulden vanuit Europa noopt tot beperking HRA

    is de vraag niet òf maar wanneer die draai gevonden wordt.

    Vorige keer Draaide de Eerste Kamer met een maand, kijken of de Tweede net zo snel is als de Senioren 😛

  28. asd says:

    @ 28(thegatesareclosing)

    Tja…

  29. Juan Belmonte says:

    Dawg,

    Sakkerloot !

    Uitstekend artikel.

    De Prof Dr Piet Eichholtz komt daarmee ook in aanmerking om tweedehands auto’s te gaan verkopen (met Fortis financiering dan)

    Als een hoogleraar vastgoedfinanciering de HYPOTHEEKSCHULDEN VERGEET (bij die vastgoedfinanciering) tsja wat dan eigenlijk, Juan is even helemaal sprakeloos….

    En Prof Dr Marc Francke, ook gekocht door Hogehuizenprijsminnend NL ?

    Onafhankelijke wetenschappers.
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH,
    HIHAAAAA,
    Holladieeeee,
    Holladiooooo

    (de sprakeloosheid was van korte duur) 😛

  30. Juan Belmonte says:

    Het zijn opmerkelijke tijden

    (Juan haalt weer eens zijn eigen woorden aan, gelijk Brel in Burgerij)

  31. Juan Belmonte says:

    Maar het was weer mooi
    buenas noches
    Juan

  32. Scheefwoner says:

    Juan Belmonte: Dat is op zich ook niet zo’n slecht redenering (afgezien van de krimpgebieden waar het niet waar is) maar het zegt NIETS over prijsvorming.

    Afgezien van de woningen die na overlijden verkocht worden, heeft professor Eichholtz gelijk dat er weer een vraag zal zijn naar een andere woning. Dat hoeft per definitie natuurlijk niet een koopwoning te zijn. Denk maar bijvoorbeeld aan de ouden van dagen die naar een bejaardentehuis vertrekken of mensen die door omstandigheden gaan huren.

  33. Scheefwoner says:

    vervolg

    Ook staat er aanbod op Funda van verkopers die al een andere woning gekocht hebben.
    De vraag naar een volgende koopwoning zal nooit 1 op 1 zijn. Aan de andere kant kan de vraag na verkoop ook vergroot worden na bijvoorbeeld
    echtscheiding want dan zijn er twee woningen nodig.

    Professor Eichholtz verwacht geen prijsdaling doordat het aantal huishoudens de komende 15 jaar met 800.000 zal toenemen. Hij houdt alleen geen rekening mee met het scenario dat professor Ewald Engelen in het filmpje schetst.

    De vergelijking die ik maakte met (1 op 1) reincarnatie
    gaat niet helemaal op. Je hoeft namelijk niet altijd terug te keren als mens.

    Kan ook als stier, bijvoorbeeld de beruchte El toro Raton.

    http://www.youtube.com/watch?v=eZc2nLuG3Pg

  34. Scheefwoner says:

    AVE:
    ASD maakt, zonder dat hij het zelf door heeft, duidelijk waarom je hier minder kansen hebt dan in de VS, Australië of Nieuw-Zeeland.

    Mijn woning is zo goed als afbetaald, ik heb relatief jonge kinderen hier en ik kom al sinds 1978 regelmatig in de VS maar ik vraag me steeds vaker af waarom ik er toentertijd niet ben gaan wonen.

    Ave,

    Als je daar was gaan wonen had je je nu afgevraagd waarom je niet in Holland was gebleven.

  35. Scheefwoner says:

    @21 The gates are closing,

    Vertrek je vanavond nog, dan kom ik je uitzwaaien. Maar niet terugkomen svp.

  36. AVE says:

    @38 Scheefwoner
    Wie weet. Ik heb wel ervaren dat als je wil en kan werken en de VS, je er daar toch wel een stuk beter voor staat.
    Maar ook dat je als armere (ziek, oud en geen goed pensioen) er doorgaans beter af bent dan hier in Europa.
    Ik moet nog een dikke 10 jaar tot aan mijn pensioen. Ik hoop dat mijn huis dan nog wat waard is en ik mijn AOW mee mag nemen naar het buitenland.

  37. Bug says:

    Bij de buurman is het gras groener.

    The gates are closing. Maar ja aan welke kant van het hek is het gesticht.

  38. Nico de Geit says:

    Voedsel wordt duurder, energie wordt duurder. Inkomens nemen nauwelijks toe, of dalen gemiddeld door werkloosheid. Dan blijft er minder over voor het huis.

  39. Frans says:

    Dawg:
    Frans,

    Hoe zou, wat jou betreft, een gezond en rechtvaardig financieel systeem er overigens uit moeten zien? Iets wat veel meer in de richting van full reserve banking gaat? Een systeem waar de creatie van liquiditeit niet ook gelijktijdig tot (overheids)schuld leidt?

    Er is geen ideaal systeeem, maar het creeeren van geld moet aan de overheid worden overgelaten.(die dus geen rente hierover verschuldigd is)
    Banken moeten saaie instellingen worden. Het verdien model van banken moet worden gebaseerd op geleverd werk (de prikklok), en niet op het rondschuiven van derivaten en leverage.
    Ik weet niet de antwooorden op hoe anders, maar in IEDER GEVAL moet het recht van particuliere instellingen om geld te creeren tegen rente worden weggenomen.
    Misschien is het interessant de ins en outs van Halal bankieren eens te bestuderen.

    Het volledig invullen van een nieuw systeem is leuk, maar nu moet er een wereldwijde schuldsanering komen, en de banken overheidsbanken worden, en de creatie van geld door de overheid plaats vinden renteloos.

  40. Nico de Geit says:

    Heeft iemand hier interesse in Siberië? Natuur, ruimte, betaalbare grond, Rusland levert haar burgers niet uit. Als de imperialisten wereldwijd oorlog gaan voeren is de kans dat ze een bom in Siberië gooien zeer klein.

    Een leuke houten woning en snel internet voor thuiswerkers. De investering is relatief laag.

  41. Nico de Geit says:

    @ Frans

    Terwijl centrale banken enorme hoeveelheden geld creëren krijgt de spaarder nauwelijks rente.

    Bij een rente van 2,1 %, een inflatie van 3% en een vermogensrendementsheffing van 1,2% is je geld na 31 jaar in koopkracht gehalveerd. Dan lijkt het me verstandig om nu rustig aan te doen en pas te gaan werken als je het geld nodig hebt.

    Sparen schiet niet op, aandelen zijn ook uiterst riskant, edelmetaal heeft zijn risico’s, onroerend goed hetzelfde.

    Als de Occupy-mensen hun zin krijgen gaan de belastingen omhoog. Dan loont het helemaal niet meer om te gaan werken als je het geld niet direct nodig hebt.

  42. Maria says:

    @42 Frans

    “Ik weet niet de antwooorden op hoe anders, maar in IEDER GEVAL moet het recht van particuliere instellingen om geld te creeren tegen rente worden weggenomen.”

    En hierover waren wij het allang eens.

    Lieve groet,

    Maria

  43. richard says:

    @44 ja hebt gelijk er inks mere dat zeker is, zelfs niet je eigen huis. Maar ALS je je schulden afloat bij de bank, Dan is het zeker dat je niks meer moet betalen. bij den verhuurde owning hetzelfde. Een verhuurde woning genereert altijd inkomsten indien afgelost

  44. ll says:

    Beide heren boven zijn modelgericht, maar zijn nu wel gaan nadenken blijkbaar…….Onzekerheid, menselijk handelen ( koopstaking ) passen niet in ingewikkelde oekoenomische modellen…..

    http://www.mejudice.nl/artikel/699/geschiedenis-is-betere-gids-voor-economen-dan-complexe-modellen

    Kijken naar het verleden, daar kan je je lesje leren, zonder moeilijke modellen die toch niet werken……
    Een historicus aan het woord die de crisis WEL voorspelde 🙂 , al in 2004, maar zonder modellen 😉

    http://www.youtube.com/watch?v=LKoORWOteqw

    Het inzicht komt wel, maar het duurt eventjes…….., en ondertussen zijn de problemen alleen maar groter geworden, meer schulden i.p.v. minder, dankzij de MODELLEN. Hebben de modellen onze oekoenomoe omzeep geholpen ?

    Het moet toch wel een klap zijn voor de oekoenomen, dat ze moeten gaan NADENKEN, 🙂

  45. Juan Belmonte says:

    ll: Een historicus aan het woord die de crisis WEL voorspelde 🙂 , al in 2004, maar zonder modellen

    Precies, dat denkt Juan ook (gevoelsmatig), als ze toegestaan hadden dat de lucht in 2003 uit de huizenmarkt kon lopen (b.v. door iet heftiger onzeker te zijn over HRA) dan was de lucht van toen eruit en was de schuldenexplosie 2003-2008 (het vervolg) ook veel kleiner geweest en daarmee de opbouw van risico’s van lenen maar niet-kunnen-terugbetalen.

    Alleen maar wijzen op huizenprijzen in Duitsland (die in 20 jaar gelijk bleven terwijl de polder uit zijn jas groeide) was mogelijk ook al voldoende geweest om de rationele kant van het verhaal iets meer aandacht te geven.

    Maar ja dat is allemaal achteraf de koe in de kont kijken. 😛

    DNB, banken en politiek hebben die schuldenopbouw kennelijk niet als een reëel probleem gezien. Wellicht is dat ook geen echt probleem en zien “de pessimisten” de beren door een vergrootglas, we zullen zien.

  46. ll says:

    Voor Juan, 🙂

    Nieuw filmpje op biflatie.nl

    Stop de geldcreatie…….

    http://biflatie.nl/

    Het schijnt nu echt, dat alle kwartjes gaan vallen 😉

  47. Juan Belmonte says:

    ll,

    Over Mejudice:
    De huidige crisis is een complexe crisis die zich maar moeizaam laat vangen in wiskundige modellen, aldus Eduard Bomhoff.

    Ja sorry hoor maar Juan heeft toch met een aantal heel eenvoudige achterkant van een sigarendoos redeneringen laten zien dat het feest op de huizenmarkt niet eeuwig kon voortduren?

    Voor wie kort van memorie is:
    1) Tussen 1990 en 2008 stegen de inkomens ruim DRIE maal minder snel dan de totale NL hypotheekschuld. Als men bedenkt dat schulden afgelost worden uit inkomen, dan kan dat niet eeuwig doorgroeien, toch? J.i. een eenvoudig en zelfs bijna wiskundig bewijs.
    P.S. bij een hypotheekschuld van 1004 Miljard zou die factor ZES maal zijn !
    2) Holland is huizen gaan leasen (aflossingvrij en met rentesubsidie HRA) ten tijde van historisch (en kunstmatig)lage rente. Hierbij was de gedachte: een huis is waard wat men kan leasen. Een huis is waard wat men kan gesubsidieerd (HRA) kan lenen-zonder-terug-te-betalen
    .

    Maar vergt het dan enorme briljantie om in te zien dat zoiets een modegril is ? Juan is een stierenvechter. Als zelfs een stierenvechtertje, die torero-taal en koeien-kolder al moeilijk uiteen kan houden dat zo neerzet, waarom kunnen gasten die ervoor geleerd hebben dat dan niet inzien ?

    Laat oekoenomen nou gewoon eens zeggen waar het op staat ipv prachtige artikelen te schrijven die de kern niet raken:
    – het Westen houdt de rente al decennia kunstmatig laag omdat de BRIC landen in de nek hijgen en het Westen wil blijven doorconsumeren
    – hoofdoorzaak is dan ook de USA rente en de euro rente die niet teveel mag wijken van de dollar rente vanwege wisselkoers en daarmee concurrentieposities
    – gevolg is enorme schuldenopbouw en daarmee opgepotte toekomstige deflatie op Assets: huizen kantoren, winkels
    – een aantal partijen heeft doelbewust dit gecreëerd en de risico’s verkocht aan andere partijen (gesecuritiseerde subprime leningen).
    – gevolg: banken vallen om niemand vertrouwt niemand meer

    En om maar te voorkomen dat Assets in het Westen zouden dalen zijn enorme risico’s genomen: in de polder:
    – huizen leasen

    Maar dat is delay and pray.


    Al is de securitisatie nog zo groot
    de tijd legt de werkelijkheid echt wel bloot
    🙂

  48. Juan Belmonte says:

    Scheefwoner: de beruchte El toro Raton

    Helemaal goed !

    De amateurs rennen weg voor de stier.
    Stierenvechters staan stevig stil en laten de stier het ren-werk doen 😛

  49. ll says:

    Ach, het zal even wennen zijn voor ons Ollanders, een periode van deflatie…..

    In Japan is nu de situatie geheel anders……..Daar is een hele generatie opgegroeid met deflatie, en veel sparen onder het matras ( bank leverde toch niks op ) Er komt nu een beetje inflatie, en dan is het wel heel erg wennen om weer geld te gaan UITGEVEN. 🙂

  50. Suzanne says:

    {DNB, banken en politiek hebben die schuldenopbouw kennelijk niet als een reëel probleem gezien. }

    Ze zien het nog steeds niet als een probleem. Het meest schuldige element in de huidige crisis is de stelselmatige ontkenning van de oorzaak ervan en het misplaatste geloof in het systeem waardoor de crisis alleen maar geperpetueerd wordt.

    Maw ze zijn nog steeds bezig het ene gat met het andere te vullen, nu zelfs door heel ordinair de geldpersen aan te zetten. Het is haast niet te geloven dat er zoveel stelselmatige domheid de macht heeft.

    @
    the gatesareclosing. Had zeer zeker niet de VS in gedachten. Vrees dat er eerst een nieuwe planeet gevonden moet worden voordat emigreren een serieus alternatief wordt.

  51. Nico de Geit says:

    Suzanne: Vrees dat er eerst een nieuwe planeet gevonden moet worden voordat emigreren een serieus alternatief wordt.

    Voor de allerrijksten is een ruimteschip mogelijk haalbaar. De huidige planeet vernietigen en een paar jaar wachten in een schuilkelder behoort ook tot hun mogelijkheden.

  52. ll says:

    Nico de Geit, imo stelt moeder aarde zelf wel orde op zaken…….. Wij zijn als mens alleen maar arrogante tijdelijke bewoners van de planeet Aarde, we plunderen, we moorden elkaar uit, we roven, en wat al niet meer…….

    Wat de Maya’s zeggen, al het slechte verdwijnt in de aarde en al het goede komt naar boven 🙂

    So, don’t you worry, worry, worry about a thing.

  53. Scheefwoner says:

    Gisteravond in het NOS journaal vanaf 12:00 min. een voorproefje van wat de Rotterdamse notaris Vic van Heeswijk pas voorspelde.

    http://nos.nl/uitzending/50425-20111029-200000-nos-journaal-2000-uur.html

  54. Scheefwoner says:

    AVE:
    @38 Scheefwoner
    Wie weet. Ik heb wel ervaren dat als je wil en kan werken en de VS, je er daar toch wel een stuk beter voor staat.
    Maar ook dat je als armere (ziek, oud en geen goed pensioen) er doorgaans beter af bent dan hier in Europa.
    Ik moet nog een dikke 10 jaar tot aan mijn pensioen. Ik hoop dat mijn huis dan nog wat waard is en ik mijn AOW mee mag nemen naar het buitenland.

    AVE,

    Ik heb er zelf 3 maanden gewerkt (Ohio) en vond het verschil tussen arm/rijk juist erg groot. Veelal hadden de mensen in de armere klasse meerdere baantjes om rond te komen. Ook veel ouderen die nog aan het werk zijn om het te kunnen bolwerken. Voor de rijken zal de belastingdruk daar aangenamer zijn dan in Nederland. Dat ben ik met je eens. Mijn Japanse collega hier in Nederland gaat over 3 jaar met pensioen en vertrekt naar Duitsland!!

    Juist door mijn verblijf in US ben ik overtuigd anti kapitalist geworden. Ik heb Das Kapital van Karl Marx gelezen en daar las ik over de erbarmelijke omstandigheden van de arbeidersklasse in Londen. Daar vergelijk ik de lagere klasse in US ook mee, hoewel in mindere mate. Ik ben trouwens geen communist hoor.

    Mocht je emigreren dan wens ik je toch veel succes.

  55. Scheefwoner says:

    Juan Belmonte: Helemaal goed !

    De amateurs rennen weg voor de stier.
    Stierenvechters staan stevig stil en laten de stier het ren-werk doen

    @ Juan

    Voordat er weer zo’n soort Bull door Beursplein 5 rent zijn we wellicht 15-20 jaar verder.

    Ik zie nu alleen maar beren.

    Prettige zondag.

  56. wilson says:

    @Nico de Geit

    “Voor de allerrijksten is een ruimteschip mogelijk haalbaar. De huidige planeet vernietigen en een paar jaar wachten in een schuilkelder behoort ook tot hun mogelijkheden.”

    Waarschijnlijk niet, zie het “RA-materiaal”.

  57. Peter2 says:

    Scheefwoner: AVE,

    Ik heb er zelf 3 maanden gewerkt (Ohio) en vond het verschil tussen arm/rijk juist erg groot. Veelal hadden de mensen in de armere klasse meerdere baantjes om rond te komen. Ook veel ouderen die nog aan het werk zijn om het te kunnen bolwerken. Voor de rijken zal de belastingdruk daar aangenamer zijn dan in Nederland. Dat ben ik met je eens. Mijn Japanse collega hier in Nederland gaat over 3 jaar met pensioen en vertrekt naar Duitsland!!

    Juist door mijn verblijf in US ben ik overtuigd anti kapitalist geworden. Ik heb Das Kapital van Karl Marx gelezen en daar las ik over de erbarmelijke omstandigheden van de arbeidersklasse in Londen. Daar vergelijk ik de lagere klasse in US ook mee, hoewel in mindere mate. Ik ben trouwens geen communist hoor.

    Mocht je emigreren dan wens ik je toch veel succes.

    Kapitalisme heeft veel welvaart gecreëerd, dus dat is positief. De negatieve zaken die jij benoemd komen door ingrijpen van de overheid. Minimum loon en belasten van werkgevers.

    Het lijk allemaal heel sociaal dat regeltjes maken en belasten om de zwakkeren te “helpen”, maar het effect is precies het omgekeerde.

    Er is gewoon een groot verschil in de productiviteit van mensen, en niet iedereen is gelijk! Dit is een biologisch feit.

    Door de enige manier van de “zwakkeren” af te nemen om te concurreren, en dat is op prijs, door middel van een minimum loon, worden ze werkeloos gehouden. Of in ieder geval hebben ze veel minder baanzekerheid.

    Tegelijk bevoordeelt dit de sterkeren, omdat die niet op prijs meer hoeven te concurreren, er valt immers competitie af!

    Hierdoor wordt de tweedeling tussen arm en rijk dus vergroot. Dat het verschil in de VS jaar in jaar uit groter wordt is omdat er steeds meer “sociale” beschermende maatregelen zijn die arbeid daar duur maken.

    De gemakkelijk te verplaatsen lage lonen arbeid verhuist dan dus naar het buitenland, wat de situatie enkel verergerd. Nu kun je dat ook weer willen gaan bestrijden met regels en daar zijn ze bij de overheid al druk planmatig mee bezig. De “communistische” ambtenaren daar er van overtuigt dat zijn bedrijven met regels kunnen dwingen arbeid terug te halen. Iedereen daar praat elkaar na en het een grote FDR mentaliteit.

    Kapitalisme is het natuurlijke systeem, een van individuele vrijheid en beloning naar door anderen gewaardeerde prestaties. Deze steunpilaar van de welvaart wordt stelselmatig door beleidsmakers in het westen (in tegenstelling tot China) om zeep geholpen en dan gek vinden dat mensen minder willen werken en het systeem in zijn voegen kraakt?

    Nee anti-kapitalist is in mijn ogen gelijk als het pad naar onderdrukking en communisme. Het is het stelselmatig verarmen van je bevolking door gebrek aan efficiëntie en het promoten van corruptie omdat een kleine groep heel veel macht heeft om de middelen die er zijn te verdelen.

    In dat opzicht is democratie eigenlijk al een stap richting onderdrukking! Economische vrijheden is uiteindelijk wat het belangrijkst is, je kunt in China nog 100 jaar de communistische partij aan de macht hebben, zolang ze de mensen economisch en in hun privé leven maar vrij laat zijn!

  58. wilson says:

    “Kapitalisme is het natuurlijke systeem, een van individuele vrijheid en beloning naar door anderen gewaardeerde prestaties. Deze steunpilaar van de welvaart wordt stelselmatig door beleidsmakers in het westen (in tegenstelling tot China) om zeep geholpen en dan gek vinden dat mensen minder willen werken en het systeem in zijn voegen kraakt?”

    Ik denk dat kapitalisme net als communisme een kunstmatige systeem is met alle gebreken. Het zijn dus twee onvolledige systemen die toe zijn aan vervanging. Geen van deze systemen kunnen op die wijze oneindig groeien en dat is de juiste reden van desintegratie zoals we dat nu ervaren.

  59. Scheefwoner says:

    @59 Peter2,

    Volgens mij ben je een aanhanger van de theorie van Ayn Rand en dan met name de theorie uit het boek Atlas Shrugged. Correct?

    Kapitalisme werkt hebzucht in de hand en blokkeert een eerlijke verdeling van de welvaart. Als je bedenkt hoeveel offers er gebracht zijn door arbeiders en vakbonden voor een eerlijkere verdeling dan is het eigenlijk jammer dat je er zo over denkt.

    Een totalitair systeem van kapitalisten, is dat wat je wilt?

  60. Nico de Geit says:

    Scheefwoner: een eerlijke verdeling van de welvaart

    Welvaart maak je zelf. Als ik mijn tuin vol zet met appelbomen dan heb ik heel veel appels. Ik heb die appels van niemand gestolen. Dat de buren geen appels hebben is niet mijn schuld. Als ze appels willen zullen ze er wat voor moeten doen.

    De buren zullen zich beklagen dat de appels niet eerlijk verdeeld zijn, maar het zijn mijn appels.

    Als ik lekker mijn appels op zit te eten komen zij aan met verhalen over slavernij en kolonialisme. Ik heb de appelbomen zelf geplant, zelf verzorgd in mijn eigen tuin. Daarom zijn de appels van mij.

  61. wilson says:

    @Nico de Geit

    Het kapitalisme heeft een piramide-constructie, is een kunstmatige systeem en is dus niet hetzelfde zoals wat de natuur je kan geven (appels).

  62. Dawg says:

    Frans,

    “….. maar in IEDER GEVAL moet het recht van particuliere instellingen om geld te creeren tegen rente worden weggenomen.”

    Lijkt mij ook een essentieel vereiste.

  63. Okkie says:

    Nico de Geit,

    Je hebt je eigen tuin zeker aangeschaft met behulp van HRA.

  64. tinus says:

    Op deze uitspraak:

    “In dat opzicht is democratie eigenlijk al een stap richting onderdrukking!”

    zou George Orwell trots zijn geweest.

  65. asd says:

    @61 (Peter2),
    @62 (wilson),
    @63 (Scheefwoner)

    Het Raubtierkapitalismus en Kasino-kapitalismus, zoals sterk in de Anglo-Amerikaanse wereld vertegenwoordigd, werkt een ordinaire afvalrace tussen mensen in de hand.

    Een sociale markteconomie, gekenmerkt door herverdeling, is een stuk beschaafder.
    In dit verband kennen wij het Rijnlandse model (ook in Frankrijk) i.t.t. genoemde Anglo-Amerikaanse tegenhanger.

    De veramerikanisering in NL – vooral door toedoen van dit (overigens internationaal onbetekenende) kabinet – zal zorg dragen voor verdere verhuftering in de samenleving, die toch al zo moeilijk bijeen is te houden.

    Ik ben geen communist, maar weet wel, dat het communisme – naast de verschrikkingen die het heeft aangericht- veel goeds heeft opgeleverd.

    Ik sprak mensen van de universiteit van St. Petersburg bijv., die zich tegenwoordig nog maar één kaartje per jaar voor een klassiek concert kunnen veroorloven, daar waar ze voorheen wekelijks in de concertzaal zaten.

    Uit de voormalige DDR gelijksoortige verhalen gehoord op gebied van kunst, cultuur, onderwijs en gezondheidszorg en zeker niet van de eerste de beste.

    Trouwens je begint die veramerikanisering al bij ons in het Concertgebouw te merken, zelfs als bezoeker, waar inmiddels de banksters met hun publiek in de zaal sterk zijn vertegenwoordigd. Bepaald geen “verrijking” alleen al vanwege hun gedrag en hun domme opmerkingen.

    Hoe dan ook: geen van de systemen kunnen inderdaad oneindig groeien, vandaar dat een “soziale Marktwirtschaft”, waarmee Duitsland na de oorlog (en ná de niet belangeloze Marshallhulp en verstrekking van Care-Pakete) er boven op is gekomen, het meest voor de hand blijft liggen.

    En dat zou best eens zonder de EU in zijn huidige vorm kunnen. Ieder Europees land volgens zijn eigen gewoonten verder met zijn eigen munteenheid. En weer lekker wisselkoersen en hun pariteiten berekenen. Schept werkgelegenheid, zo ook het schrijven van handelsbriefjes in het Frans, Duits, Engels, Spaans, Italiaans aan een veelheid van kleinere bedrijven, kortom zoals nog niet al te lang geleden er bij vele handelshuizen op de Amsterdamse grachten het er aan toe ging.
    Gewoon de klok terugzetten. Net zoals vannacht.

    Wordt ook een ongebreidelde groei en winstmaximalisatie een stuk moeilijker. Bevordert de rechten van de aarde met alles wat erop groeit, bloeit, leeft, speelt en snoeit. Dat wel.

  66. Peter2 says:

    Scheefwoner:
    @59 Peter2,

    Volgens mij ben je een aanhanger van de theorie van Ayn Rand en dan met name de theorie uit het boek Atlas Shrugged. Correct?

    Ik ken het boek enkel bij naam, ik kan dat nog bevestigen of ontkennen.

    Scheefwoner:
    Kapitalisme werkt hebzucht in de hand en blokkeert een eerlijke verdeling van de welvaart.

    En jij denkt dat mensen zonder kapitalisme niet hebberig zouden zijn?

    Waarop is die aanname gebaseerd? Mensen zijn sociale wezens en status zal dus altijd een rol spelen in onze maatschappij. En met status komt de noodzaak je te kunnen onderscheiden.

    Ver der is het een noodzaak aan te tonen dat je goed voor je nageslacht kan zorgen door enige zekerheid te bieden. Meer persoonlijke bezittingen of macht verwerven is dus onderdeel van het aantrekken van een partner en dat zal altijd zo blijven!

    Ga je dus met een ander politiek systeem niet veranderen!

    Dan kom je overigens nog wel op een goed punt uit…en dat is een antwoord op de vraag:

    Wat is eerlijk?

    Als ik de helft van het werk verzet, werk dat iedereen graag ziet gebeuren. En de baten ervan, daar moet ik de helft afstaan aan mensen die niets hebben bijgedragen terwijl ze er wel profijt van hadden.

    Is dat eerlijk?

    Gek genoeg gaan alle tegenstanders van kapitalisme er vanuit dat eerlijk betekend dat iedereen evenveel heeft/krijgt (communistische ideaal).

    Maar vergeten wordt dat al die dingen die we graag willen hebben niet vanzelf ontstaan. Door de mooie gevolgen van productief zijn af te pakken en te herverdelen, creëer je in essentie een slavenvolk.

    Scheefwoner:

    Als je bedenkt hoeveel offers er gebracht zijn door arbeiders en vakbonden voor een eerlijkere verdeling dan is het eigenlijk jammer dat je er zo over denkt.

    Een totalitair systeem van kapitalisten, is dat wat je wilt?

    Er de vakbonden hebben weinig goeds gedaan. Betere arbeidsomstandigheden, dat is het enige waar ik ze een positieve rol ik kan toewijzen.

    De rest (en hetgeen ze trots op zijn) is voornamelijk protectionisme en afpersing ten voordele van henzelf en ten koste van de overigen in de maatschappij.

    Een paar weken terug nog zo’n mooi actueel voorbeeld van de idiote gedachtegang van vakbonden. Dan bedoel ik de stakende schoonmakers.

    De vakbond woedend dat de WC’s op het ministerie van buitenlandse zaken nu door anderen worden schoongemaakt (het eigen personeel, dat het naast de eigen arbeid moet doen). Dat is staking breken noemen schreeuwen ze dan!

    Met andere woorden, alleen zij hebben het zelfbenoemde recht anderen in de stront te laten zakken en de aanspraak op dat specifieke werk. Als een andere er werk en inkomen door heeft, dan is het ineens slecht.

    Met andere woorden, ze willen niets anders dan concurrentie uitsluiten!

    Zij denken zelf te bepalen wat iets waard is en als ze het niet krijgen, dan gaan ze chanteren en zelfs over tot economische afpersen om hun zin te krijgen. Ieder ander zou ervoor het gevang ingaan!

    Wat de as”socialen” onder onze bevolking iedere keer weer vergeten is dat je niet zelf bepaald hoeveel je werk waard is, maar dat anderen dat doen door iets te kopen of je in te huren.

    De koper/afnemer mag niet gedwongen worden onvrijwillig een product/arbeid van je af te nemen tegen een prijs die hij/zij er niet voor over heeft.

    Dus de asociale vakbonden die wij kennen, zijn inderdaad een stel boeven en ik zie ze liever vandaag dan morgen ontbinden!

    Ze hebben niet aangesloten werkers en werkelozen zo veel ellende gebracht, ik zou die gasten zelfs nog liever het gevang in willen zien gaan.

    Ik meen dat dit duidelijk genoeg is! Je leeft duidelijk niet in hetzelfde land als ik (Nederland). Ik ben het arrogante en leugenachtige gedrag van die bonden meer dan spuugzat. En ik ben gewoon altijd werknemer geweest, laat staan wat ik er van zou vinden als ik mensen in dienst zou hebben!

  67. Peter2 says:

    wilson:
    “Kapitalisme is het natuurlijke systeem, een van individuele vrijheid en beloning naar door anderen gewaardeerde prestaties. Deze steunpilaar van de welvaart wordt stelselmatig door beleidsmakers in het westen (in tegenstelling tot China) om zeep geholpen en dan gek vinden dat mensen minder willen werken en het systeem in zijn voegen kraakt?”

    Ik denk dat kapitalisme net als communisme een kunstmatige systeem is met alle gebreken. Het zijn dus twee onvolledige systemen die toe zijn aan vervanging. Geen van deze systemen kunnen op die wijze oneindig groeien en dat is de juiste reden van desintegratie zoals we dat nu ervaren.

    Stel we hebben geen systeem, en ieder moet zichzelf bedruipen in de natuur. Welk systeem hebben we dan?

    Juist: kapitalisme!

  68. Peter2 says:

    tinus:
    Op deze uitspraak:

    “In dat opzicht is democratie eigenlijk al een stap richting onderdrukking!”

    zou George Orwell trots zijn geweest.

    Wil jij beweren dat democratie zoals wij deze kennen, niet grote groepen mensen opzadelt met lasten en verplichtingen waar zij helemaal geen baat bij hebben, of zelf om hebben gevraagd?

    En de overheid krijgt in deze tijd steeds meer macht. Dan is natuurlijk glashelder dat wat ik beweer, ook gewoon klopt. Het gebeurd voor je ogen, enkel een blinde kan het niet zien!

  69. Michel says:

    Peter2: Wil jij beweren dat democratie zoals wij deze kennen, niet grote groepen mensen opzadelt met lasten en verplichtingen waar zij helemaal geen baat bij hebben, of zelf om hebben gevraagd?

    De democratie zoals wij die kennen, is niets anders dan een politieke supermarkt. Voor elk wat wils.
    Een democratie zal altijd mensen opzadelen met verplichtingen waarvoor ZIJ niet gekozen hebben.

  70. Peter2 says:

    Michel: De democratie zoals wij die kennen, is niets anders dan een politieke supermarkt. Voor elk wat wils.
    Een democratie zal altijd mensen opzadelen met verplichtingen waarvoor ZIJ niet gekozen hebben.

    En dat is goed?

    Kijk er eens als volgt naar. In ons systeem is een klein deel van de mensen echt invloedrijk.

    Op zich is dat al het tegenovergestelde van wat mensen onder “democratie verstaan”, maar dat daargelaten.

    Erger is dat het een “moral hazard” vormt. Belangen groepen die niet via (overigens vage) verkiezingen gekozen zijn zullen lobbyisten inzetten om die kleine groep machtige mensen te bewerken en te bewegen te handelen in hun belang. Op iedere mogelijke manier, van omkopen met mooie baantjes tot misleiding en misinformatie.

    Dit is het proces waardoor de corruptie tot stand komt. Hoe meer macht er centraal is, hoe corrupter het wordt. En hebben we werkelijk centrale planners nodig om te bepalen wie er nu weer gratis geld of oneerlijk concurrentie voordeel mag genieten?

  71. Peter2 says:

    Dit heb ik net gevonden, geeft ook mooi weer wat ik al eerder beschreef:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ybe0w_Gp9e8

  72. hugo says:

    Er

    tinus: Op deze uitspraak:

    “In dat opzicht is democratie eigenlijk al een stap richting onderdrukking!”

    zou George Orwell trots zijn geweest.

    Er zijn op hoofdlijnen 5 politieke systemen;

    – Dictatuur
    – Corporatisme (hebben wij en bewegen richting dictatuur)
    – Democratie (mob rule)
    – Republiek
    – Anarchisme

    Mijn voorkeur gaat uit naar een republiek of anarchisme. Voornamelijk omdat een democratie (of erger) de neiging heeft de gevolgen van het handelen van anderen bij verstandigen neerlegt. Je ziet het nu bij alle jammeraars. Die leggen doodleuk de gevolgen van hun handelen bij de verstandigen neer en zeggen ”daar hebben we voor gekozen”. Echter in het geval dat ze winnen houden ze alles zelf. Wat mij betreft is iedereen verantwoordelijk voor eigen handelen. Daar kan een democratie (of erger) niet mee omgaan.

  73. Frans says:

    Valentijn van Nieuwenhuijzen: dit akelige mannetje heb ik al vaker mogen aanhoren, en hij kraamt alleen maar onzin uit.
    Sorry, maar ik erger me mateloos aan dergelijke wandelende reclame’s voor maatpakken en de banken sector. Ik snap niet dat zo’n man nog wordt uitgenodigd. Waarschijnlijk brengt ie geld mee om zijn reclame praatje te komen doen.
    Aan dat soort lulkoek heeft niemand wat.

  74. ll says:

    Politiek is de Fame Academy voor ongetalenteerden…….. 😉

  75. ll says:

    @ Frans, Walewijn, maar hij haalt wel CNN 🙂

  76. Frans says:

    @ ll: natuurlijk haalt hij de CNN, deze is in handen van het grote geld, en ze staan met welkomkransen klaar om wandelende maatpakken die de religie van de banken verkondigen te verwelkomen.
    Zolang ze maar niet eerlijk zijn, en de waarheid vertellen is er niets aan de hand.

  77. Frans says:

    Democratie???
    De macht van het grote geld, de internationale bedrijven en de bankensector heerst. Ik kan me overigens ook niet herinnneren dat me gevraagd is of Nederland zich voor 100 Miljard zich garant kan stellen voor de EU.
    Ongevraagd wordt de crisis gebruikt om de macht van de EU uit te breiden.

  78. Frans says:

    @ ll: link: sesamstraat?

  79. Michel says:

    hugo:

    ……………. Wat mij betreft is iedereen verantwoordelijk voor eigen handelen. Daar kan een democratie (of erger) niet mee omgaan.

    Dus eigenlijk ben je een liberaal in pure vorm.

  80. Frans says:

    Max Keiser over de “reddingsactie” van de EU.
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=P8sK9gZEUac

  81. Michel says:

    Peter2: En dat is goed?

    ……………..
    .
    .

    Kijk er eens als volgt naar. In ons systeem is een klein deel van de mensen echt invloedrijk.

    Nee ik zeg niet dat het goed is, wij hebben iets wat er op lijkt.

    De uiteindelijke macht, zoals bij elke staatsvorm, ligt bij een aantal personen, zo niet bij één persoon.

    Ik ben er van overtuigd dat uiteindelijk elke staatsvorm corrumpeert!

    Alleen de manier van inpakken verschilt.

  82. Huizenkoper says:

    Het enige wat de crisis mij echt leert is dat de macht aan de markt (banken,adviseurs,makelaars bv) laten zonder duidelijke regels, “betutteling” in vvd/pvv jargon, niet werkt. Vertrekken naar de usa in de aanmatigende veronderstelling daar bij de happy (gezonde) few te blijven horen lijkt me weinig aanlokkelijk. Al is het maar vanwege een tot de tanden toe bewapende bevolking. waar het wachten is op Rodney King achtige rellen. Doet u mij maar Nederland!. Ook als medisch specialist ben ik hier prima af. Dat was in de usa vast slechter (zorg-onderwijs-verzekeringslasten,meer auto’s nodig etc etc, ) daar weegt 10%punt meer belastingdruk niet tegenop. )

  83. dr.t says:

    Peter2
    Helemaal mee eens dat het minimumloon tot veel ellende heeft geleid, waaronder verslechtering internationale concurrentiepositie en verdwijnen van banen.
    Laat de bijstand het maar verder aanvullen, of anders een soort basisinkomen voor de minmima ervan maken en mensen toestaan bij te verdienen.
    Dat zorgt voor meer werk en het zet mensen in beweging.

    Over de zegeningen van de vakbond kan ik kort zijn, zelden zoveel ongemotiveerde mensen gezien als in NL.
    Kijk eens naar het verschil hoe je aan een terras, cafe of restaurant tussen NL en buitenland.
    Als gast wordt je getolereerd.
    En waarom, omdat iedereen in NL al volgegeten is, nooit armoede heeft meegemaakt en zoiets heeft van waarom zou ik voor een ander hard gaan lopen.
    En vervolgens eisen gaan stellen aan de werkgever.
    Dat alles ook nog op even chagerijnige al fanatsieloze manier.
    Maar de banken en het bedrijfsleven overal de schuld van geven is zo lekker makkelijk.

  84. tufkaj says:

    was dit linkje hier al langsgekomen? FD over hoe de crisis nu juist ook bij tweeverdienende tophypotheekbezitters toe slaat:
    http://fd.nl/Print/krant/Pagina/Netto/893515-1110/steeds-meer-hogere-inkomens-bedolven-onder-schuldenberg

  85. thegatesareclosing says:

    @61 Er is maar een ultiem vrijheidsgebaseerd systeem en dat is het Anarcho-Kapitalisme 🙂

    http://en.wikipedia.org/wiki/Anarcho-capitalism

  86. thegatesareclosing says:

    @ASD

    Nok eens even met je “Amerikaanse verhuftering van de maatschappij”.

    Ikzelf ben 8 keer in de US geweest en ben alle keren zeer aangenaam verrast door de vriendelijkheid van de mensen aldaar.

    Vertel eens, hoe vaak ben jij de grote plas overgevlogen? En nee, niet als een hautain socialistisch salsa-backpackertje naar Latijns Amerika.

  87. thegatesareclosing says:

    Dat ‘hufterige gedrag’ waar ASD zo over preekt is juist veroorzaakt door een maatschappij waar asociaal gedrag gepermitteerd kan worden omdat men toch niet door het sociale vangnet heen kan vallen.

    In een hardere maatschappij, zoals in de US, heb je je te gedragen. Je dient jezelf namelijk op ieder moment zo goed mogelijk te verkopen, want als je mede-burgers je eenmaal laten vallen, beland je regelrecht in de goot. En terecht.

    Mensen zoals ASD hebben hebben een allergie ontwikkeld voor systemen waarbij je het beste uit jezelf moet halen om te overleven. Ze hebben liever iedereen ziek, zwak en misselijk aan het staatsinfuus, om daarmee hun eigen machtspositie te vergroten.

    Denk daar maar eens over na.

  88. Okkie says:

    thegatesareclosing,

    Als mensen in de VS alleen maar rijk werden door zich netjes te gedragen, zaten we nu niet midden in een crisis. Ik bestrijd overigens niet dat een groot deel van de Amerikanen nette mensen zijn.

  89. tinus says:

    Peter,

    Ik moet zeggen dat ik bepaald niet overtuigd ben door jouw pleidooi.
    En de toch wat bozige toon die uit jouw epistels opstijgt, helpt ook niet.

    Hier mijn opinie.

    De mens is imperfect. We moeten daarom niet alle heil van de staat verwachten.
    Maar ook niet van de markt.

    Zou je de staat wegdenken, dan zoekt de markt namelijk zijn eigen monopolies.
    En organiseert de markt de macht en het geweld om de monopolies te behouden.

    We kennen dit uit de 19e eeuw en ook vandaag de dag zien we dit fenomeen.
    Denk aan al die banken en verzekeraars die zijn gefuseerd.
    Dat hebben ze echt niet voor de klant gedaan, maar om de competitie uit te schakelen, en daarmee te bezuinigen op de kwaliteit van hun producten, teneinde meer “winst” te maken.

    Kortom, de markt is van nature niet zo eerlijk en “vrij”.
    Wat nodig is om de markt te beteugelen is een georganiseerde politieke wil, of anders gezegd: democratie.

    Die democratie zorgt voor een open en eerlijke markt, gaat monopolies tegen, bevordert eerlijke competitie, zorgt voor bescherming van werknemers en consumenten en – ja ook van aandeelhouders. De staat regelt een eerlijke rechtgang als controlemechanisme en investeert in de economie, waar de markt dit nooit zou doen (denk aan een wegennet).

    Tuurlijk, op al die terreinen gaat ontzettend veel fout.
    Het blijft immers mensenwerk. Maar het systeem van checks and balances corrigeert de excessen en zorgt voor duurzame groei op de langere termijn.

    En andersom werkt het dus ook, de vrije markt is nodig om de excessen van de staat te beteugelen.

    Kiezen voor een van de extremen, of dat nu maximale staatsmacht is of maximale “vrije markt”, is eigenlijk een en dezelfde keuze.

    Groet,

  90. asd says:

    Oké, beste mensen hierboven. Speciaal voor jullie ;-):
    http://www.youtube.com/watch?v=0F_VNfmoB-s
    Have a níce éeevening. Praise the Lord!

  91. Charlie says:

    @87 Huizenkoper:

    Ook als medisch specialist ben ik hier prima af.

    Scheefloner!

  92. Scheefwoner says:

    @ dr t.
    @ peter2

    over de vakbonden

    Kom op nou jongens. Dit kun je toch niet menen. Dit kun je alleen menen als je afstamt van een eeuwenoud aristocratisch geslacht. Willen jullie weer terug naar kinderarbeid, onmenselijk lange werktijden, geen inkomen bij ziekte etc. Allemaal zaken waar de vakbonden verbeteringen hebben gebracht. We zijn op een hoger (sociaal) niveau beland. Natuurlijk zijn er altijd excessen en is de vakbond op sommige punten doorgeslagen maar jullie kunnen toch niet ontkennen dat de verworven basisrechten noodzakelijk zijn.

  93. Juan Belmonte says:

    tufkaj,

    Artikel met inhoud:

    In 2010 waren er 711.000 huishoudens met een problematische schuld, 10% van alle huishoudens in Nederland. Recentere cijfers zijn er nog niet, maar van allerlei kanten komen signalen dat die getallen door de weer aanzwellende economische malaise hoger komen te liggen.

    Zo liep van oktober 2010 tot deze maand het aantal huishoudens dat achterstallig was met hypotheekverplichtingen op van 37.000 tot 45.000, aldus het Bureau Krediet Registratie dinsdag. Het gaat om achterstanden van minimaal drie maanden. In 2005 was dat tweederde minder.

    …wachten op de klap die maar niet gaat komen omdat er nog zoveel water door de Maas moet.

    Nooit iets over gelezen op Mejudice, ook niet over de 300.000 hypothecaire executies in Spanje.

    Oekoenoemen zien pas een put
    als een hele kudde kalveren verdronken is 😛

  94. boosBasje says:

    En wat als de huurders hun huizen opeisen voor zeg maar 10 x de jaarhuur na 20 jaar huurpenningen betaald te hebben.
    (Dan zal je een AAP zien neuken op glad ijs).

  95. Scheefwoner says:

    @ thegatesareclosing

    Ik dacht eigenlijk dat je al vertrokken was. Of slaat de twijfel toe?

    Ik ben er zelf 1 x geweest voor 3 maanden en wat betreft de vriendelijkheid waar je het over hebt, die is een en al gemaakt. Als ze vragen how are you? en je wilt antwoorden zijn ze meestal al 3 meter doorgelopen. Mijn oom heeft daar een succesvolle carriere gehad en heeft altijd heimwee gehad naar Holland. Maar jij zal wel veel harder zijn zoals de meeste Amerikanen. Ach laat me niet lachen die hardheid zit verscholen achter een dikke vetlaag. Geef mij maar een koekje van ASD die sluit tenminste het trommeltje zodat ik mooi slank blijf.

    rank en slank, flink als een windhond, taai als leer en hard als kruppstahl, het is er een uit de jaren 30 doos maar die vlieger gaat voor mij nog steeds op. geen speld tussen te krijgen.

    breng dat maar over naar je nieuwe landje.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Obesity_in_the_United_States

  96. hugo says:

    Michel: Dus eigenlijk ben je een liberaal in pure vorm.

    Over het algemeen geloven liberalen nog in het geweldsmonopolie van de staat. Dat doe ik niet. Als ik mezelf moet plaatsen zie ik mezelf meer als libertariër danwel anarcho-kapitalist welke een probleem heeft met opgebouwde generationele rijkdom (zie Rothshield, Rockefeller etc) welke wordt doorgegeven. Ik heb het dan over zeg honderd miljard en meer. Niet het wisselgeld van een miljonair. Kortom het non agressie principe.

    Scheefwoner: jullie kunnen toch niet ontkennen dat de verworven basisrechten noodzakelijk zijn.

    Zodra je je realiseert dat je geen (basis)rechten hebt maar privileges begin je ergens te komen. Rechten kan niemand afnemen, privileges wel. Vandaar dat ze steeds meer verdwijnen.

  97. hugo says:

    Wat achtergronden gepubliceerd dit weekend;

    Cathrine Austin Fits (onderdeel van regering bush sr en verantwoordelijk voor huizenbeleid mid jaren 1990) & Max Keiser. Ze zou nu de overheidsbemoeienis ,met de huizenmarkt meteen beëindigen…
    http://maxkeiser.com/2011/10/30/ote129-on-the-edge-with-catherine-austin-fitts/

    Leerzame toelichting op het EFSF en meer; http://www.zerohedge.com/news/things-make-you-go-hmmm-such-empty-box-filled-promises-money-and-europes-soup-nazi

    Societe Generale; We zijn allen Grieken;
    http://www.scribd.com/doc/70834759/New-World-Order

    Allicht dat iemand er wat aan heeft.

  98. Juan Belmonte says:

    dr.t: Maar de banken en het bedrijfsleven overal de schuld van geven is zo lekker makkelijk.

    EENS Dr t

    Het publiek heeft huizen gekocht: van en aan elkaar. De FED en ECB hield de rente langdurig laag. Makelaars en VGH stimuleerden het publiek, taxateurs en accountants luisterden erg goed naar hun klanten. Gemeenten waardeerden grondig en (voornamelijk) banken hebben leningen verstrekt. De DNB, AFM, Economische Wetenschap keek toe. De politiek bedacht alsmaar weer nieuwe kunstgrepen om kunstmatig opgepompte prijzen maar niet te laten zakken.

    Zonder de banken vrij te willen pleiten, dienstbaarheid is geen grap, krijgt Juan ook de indruk dat (ook hier) het wel heel makkelijk wordt om alles in de schoenen van de financiële sector te schuiven.

    Te makkelijk inderdaad.

    Verder zijn we het vaak oneens, gelukkig maar dan is er wat te wapperen 😛

  99. Expat says:

    Scheefwoner,
    Jij begrijpt wel erg weinig van Amerikanen met zo’n opmerking. Desinteresse heeft hier totaal niets mee te maken.

    Er zijn in de US hele fijne plekken om te leven, maar ook mindere. Net als Europa. Maar in de US ligt dankzij de mindere invloed van de staat de nadruk wel veel vaker op samen-leven. Bij de betuttelde Hollanders veel en veel minder.

    Heimwee komt trouwens vaker door vrienden en familie dan door het land. Zonder deze zou ik me voorgoed in de US vestigen juist om de openheid van mensen en natuur (noord-westen).

  100. Peter2 says:

    Scheefwoner:
    @ dr t.
    @ peter2

    over de vakbonden

    Kom op nou jongens. Dit kun je toch niet menen. Dit kun je alleen menen als je afstamt van een eeuwenoud aristocratisch geslacht. Willen jullie weer terug naar kinderarbeid, onmenselijk lange werktijden, geen inkomen bij ziekte etc. Allemaal zaken waar de vakbonden verbeteringen hebben gebracht. We zijn op een hoger (sociaal) niveau beland. Natuurlijk zijn er altijd excessen en is de vakbond op sommige punten doorgeslagen maar jullie kunnen toch niet ontkennen dat de verworven basisrechten noodzakelijk zijn.

    Je noemt “excessen” op uit een tijd waar we technologisch zeer slecht ontwikkeld waren en dus veel minder productief. En ook voor een kind geld, dat die in zo’n periode voor zijn bestaan moet vechten.

    Om dezelfde reden is het niet eerlijk onze normen met de situatie zoals in China te vergelijken. Die mensen daar komen van ver!

    Onze betere werk omstandigheden hebben we vooral te danken aan investeringen in betere productietechnieken. Net na de oorlog toen er vrijwel niets was, werd vrijwel ALLES met de hand gedaan en op een heel inefficiënte manier als we de normen van vandaag nemen.

    De technologische vooruitgang maakt dat 1 persoon nu het werk verzet waar vroeger 100 of nog meer mensen voor nodig waren. Dit maakt dat wij niet allen veel meer luxe hebben, maar ook minder kort hoeven te werken.

    Geen verworvenheid van vakbonden dus. Die hebben meer gedaan om dit proces tegen te werken en heden ten dage te ondermijnen.

    En wat betreft mijn haat tegen de vakbonden. Zij mengen zich in zaken die iedereen aangaan en en doen alsof zij het morele recht in hun handen hebben. Vervolgens verneuken ze half Nederland! Goed voorbeeld is het WAO debacle uit de vorige eeuw en de verschrikkelijke starheid op de arbeidsmarkt. Beide hebben mij als jongere toen enorm dwars gezeten, je wordt gewoon weg gediscrimineerd en onmogelijk gemaakt te concurreren op zowel kwaliteiten als inkomen.

    En zo zijn er met mij meer slachtoffers.

  101. Peter2 says:

    Ik bedoelde natuurlijk:

    De technologische vooruitgang maakt dat 1 persoon nu het werk verzet waar vroeger 100 of nog meer mensen voor nodig waren. Dit maakt dat wij niet allen veel meer luxe hebben, maar ook minder LANG hoeven te werken.

  102. Juan Belmonte says:

    Scheefwoner: Volgens de theorie van professor Eichholtz ia er geen sprake van een overaanbod woningen want voor elke woning die verkocht wordt is weer een nieuwe vraag.

    Laten we eens kijken of dat zo is aan de hand van
    ………..

    oude koeien:

    De fameuze nieuwbouw in Voorschoten, waar 1 vierkante meter weiland vroeger 5 euro waard was en dankzij

    een Vinex Facelift

    1500 euro (maal 300 !!!)

    Daar gaan we dan:
    We hadden hier al eens uitgerekend dat in Voorschoten een Vinex optrekje staat met een vraagprijs van 1.140.000 euro voor een lapje grond van 514 m2.

    Stel nu dat de herbouwkosten van deze “vrijstaande villa” 314.000 (dat is erg ruim) dan houden we 800.000 euro over voor de 514 m2 grond.
    Dus 1556 euro de meter.

    De grondprijs in Voorschoten is dan omhoog-geschoten van 5 euro de meter naar 1556.

    … maal 300…

    Sim-sala-bouw, van 5 naar 1556.

    Op Funda staat ook “+6 maanden”, er is tot nu toe geen Kamikaze Koper geweest die zich hieraan heeft gewaagd.koop èn LEEGSTAAND.

    Jammer meneer Eichholtz, volgende keer iets harder nadenken 😛

    http://www.funda.nl/koop/voorschoten/huis-4479126-voorsche-park-fase-iib-bouwnr-86/

    De teller staat nog steeds op 6+ maanden: good luck !

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-12-2010/geen-extra-steun-voor-starters-op-huizenmarkt/#comment-57350

  103. tufkaj says:

    Juan Belmonte,

    het is dan ook vast geen toeval dat de NVM in het huidige tempo 6,13 jaar bezig is met verkopen van de huidige voorraad bouwgrond…
    http://fundacijfers.staanhier.nl/graph2.php?soort=Voorraad&gegeven=bouwgrond

  104. asd says:

    @87 (Huizenkoper)
    Een realistische kijk op de V.S.

    @91 (thegatesareclosing)
    Salsa? Heerlijke muziek! Speel ik graag ter afwisseling van klassiek.

    @92 (thegatesareclosing)
    Het blijft telkens maar bij infantiele veronderstellingen.

    @93 (Okkie)
    Kan ik volledig beamen. Ken ook vele nette Amerikanen.

    @94 (Tinus)
    Een deskundig exposé!

    @97 (scheefwoner)
    Zoals wel vaker, sla je de spijker op zijn kop.

    @100(scheefwoner)
    Alweer raak. Heb Amerikaanse bedrijven van dichtbij meegemaakt en regelmatig over de vloer gehad.

    @103(expat)
    Kan niet ontkennen, dat ik via de school van de kinderen met de alleraardigste Amerikanen ben omgegaan.
    Ik weet zeker, dat ook die hun “Raubtierkapitalismus” met zijn funeste invloed op de wereld veroordelen.

    Is er dan niets te doen tegen het Raubtierkapitalismus?
    Ja natuurlijk, als zíj het kunnen, kunnen wij het óok!
    http://www.youtube.com/watch?v=2P4IyId88QA

  105. Juan Belmonte says:

    tufkaj,

    Tsja en dat terwijl de heer Drs Ed van de Bijl een run op Nieuwbouw verwachtte.

    Ed van de Bijl dacht in de zomer 2010 dat de impasse doorbroken was:

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2010/ed-van-de-bijl-verwacht-prijsexplosie-nieuwbouwwoningen/

    Een jaar geleden dezelfde discussie (BNR) “er moet iets gebeuren”.

    De polder staat volledig stil.

    Juan heeft al opgeroepen de Twee Kamer maar te laten vervangen door de Eerste Kamer.

    Rien ne va plus
    Plus n’existe pas

  106. nhz says:

    Scheefwoner: Het gras is echt niet groener in New Zealand,

    echt wel, het doet soms gewoon zeer aan je ogen; vooral op het Noordeiland. Afgezien daarvan: het hangt erg af van je lifestyle of een ander land een voor- of achteruitgang is. Wie gaat voor de consumptie economie en veel geld verdienen, of voor het uitkeringsparadijs, die heeft in Nieuw Zeeland (of Australie) niets te zoeken. Idem als je liefst iedere week in het Concertgebouw of een chique museum komt. Lonen (sociale voorzieningen) en carriere mogelijkheden zijn daar minder dan hier, daar staat wel een veel relaxter leven tegenover. Weinig overheid, meer eigen verantwoordelijkheid, heel veel natuur en ruimte, veilige en gezonde omgeving op maximale afstand van alle nucleaire/chemische/politieke vervuiling van de westerse wereld. ‘t is maar wat je prioriteiten zijn …

  107. jacqueline says:

    @nhz 111.
    Helemaal waar, woon al sinds 1997 in Australie en het leven is een makkie, maar je bent inderdaad verantwoordelijk voor jezelf, wat natuurlijk zijn vele voordelen heeft, je wordt niet zo in een hokje geplaatst, geen bemoeienissen. De mensen leven hier meer, maken zich niet zo druk om alles. Quality of life is veel hoger. En ik ben er nog steeds van overtuigd dat Australie weer goed door de volgende crisis komt omdat de grond hier gewoon vol zit met goodies waar de Chinezen maar al te graag voor willen betalen en daar China naar mijn mening de wereld gaat leiden zit Australie wel goed. In oppervlakte bijna net zo groot als de US, maar veel minder population.Maar moet wel persoonlijk bekennen dat heimwee niet kan wijken hoe goed, vrij en goed het wel niet is, maar daar hebben hoofdzakelijk de vrouwen dan last van jammer genoeg. Het “oude” Nederland blijft trekken, ook al is dat ver te zoeken tegenwoordig.
    Maar het blijft altijd je thuis, wat er ook gebeurt. Dus voor alle (vooral vrouwelijke) toekomstige emigranten, denk goed na, als je eenmaal de stap hebt genomen blijf je altijd tussen twee landen ‘hangen’, vooral als je kinderen in het nieuwe land geboren zijn en je ouders en familie in Nederland wonen.
    Goh, er zou ook een emigranten website moeten zijn, dat zou super zijn. Gegroet, moest ff reageren hierop, lees al zoveel jaren mee en dit gaat me nauw aan het hart.

  108. ll says:

    Gemeenten zuchten onder rentelasten, ……..daarom maar een lastenverzwaring voor de burger. 😉

    Bij mij zijn de kosten aan de gemeente inmiddels 1200 per jaar, inclusief waterschapslasten…..

    Deflatiespiraal ?

    http://www.bouwenwonen.net/immo/read.asp?id=29613

  109. Claude says:

    CBS: WOZ-waarden 2011 http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLnl&PA=37610&LA=nl Gemiddelde woningwaarde 2011 van 243k naar 237k in 2010. Nog steeds verdrievoudiging ten opzichte van de WOZ-waarde 2000. Kleinste dalingen vreemd genoeg in Flevoland en Groningen.

  110. Claude says:

    @114 Dat staat er wat crappy. 2011 dus 237k, 2010 243k.

  111. dr.t says:

    Scheefwoner:
    @ dr t.
    @ peter2

    over de vakbonden

    Kom op nou jongens. Dit kun je toch niet menen. Dit kun je alleen menen als je afstamt van een eeuwenoud aristocratisch geslacht. Willen jullie weer terug naar kinderarbeid, onmenselijk lange werktijden, geen inkomen bij ziekte etc.

    Scheefwoner ik pleit niet voor het opheffen van een vangnet maar voor een aanpassing ervan.

    Het idee is vrij eenvoudig.
    Check of mensen in de bijstand kunnen werken.
    Verlaag de bijstand met een x bedrag.
    Verlaag of schaf het minimiumloon af.
    Resultaat meer banen.
    Laat bijstandgerechtigden wat ze bijverdienen ook houden, tot het niveau dat bijstand niet meer nodig is.
    Resultaat meer werk, meer werkenden, minder afhankelijkheid en versterking van de concurrentiepositie van NL.

  112. Okkie says:

    Scheefwoner,

    Hier sluit ik me bij aan. Liever een aantal mensen dat misbruik maakt van onze verzorgingsstaat, want het alternatief is verschrikkelijk.

  113. Joop says:

    @Okkie, scheefwoner, Peter2 en dr.t

    Eens met Peter2 en dr.t
    Alle regels die de overheid invoert en die vakbonden bedingen om de situatie van de arbeider te verbeteren, zijn alleen mogelijk omdat er door de industrialisatie meer welvaart is.

    Moet je je voorstellen wat er zou zijn gebeurd als alle nu bestaande regels zouden zijn ingevoerd vóór de industrialisatie. Dan hadden we helemaal nooit zoveel vooruitgang gehad. Het zou gewoonweg te duur zijn geworden of onmogelijk zijn om een fabriek te beginnen.

    Na verloop van tijd was er genoeg welvaart gecreeërd en was het mogelijk voor de bedrijven om betere werkomstandigheden te bieden aan hun arbeiders. Nu claimen politici en vakbonden graag de eer voor het creeëren van betere werkomstandigheden, maar in feite is het de verdienste van de vooruitgang. Dus hulde aan de fabrieksdirecteuren, bedenkers van de machines en natuurlijk de arbeiders die jarenlang hard gewerkt hebben. En dus niet aan politici of vakbonden.

    Een goed boek over hoe allerlei beleid van overheid en vakbonden juist volledig de plank misslaat is een oud boek van Henzy Hazlitt: http://mises.org/books/economics_in_one_lesson_hazlitt.pdf
    Een echte eye-opener!

  114. asd says:

    @112(jaqueline)

    Probeer eens met behulp van Radio Nederland Wereldomroep een emigranten website op te zetten.

    Zie hun colofon voor contact.
    wereldomroep@rnw.nl

  115. Paul99 says:

    asd:
    @112(jaqueline)

    Probeer eens met behulp van Radio Nederland Wereldomroep een emigranten website op te zetten.

    Zie hun colofon voor contact.
    wereldomroep@rnw.nl

    Daar zou ik geen stuiver in willen investeren, Nederlandse emigranten zijn immigranten in hun nieuwe land en zullen zich (in tegenstelling tot vele Turken en Marrokanen en noem maar op) op hun nieuwe land gaan concentreren. Er zijn er genoeg websites, vaak per land georganiseerd, waar onderwerpen die immigranten interesseren, worden behandeld. Ik ben zelf iemand die Nederland achter zich heeft gelaten en zit helemaal niet te wachten op hulp of informatie van de Wereldomroep. Alles kun je tegenwoordig vinden op internet over emigrantenzaken en specifiek per land op de specifieke websites per land of per regio.

  116. Juist wanneer men zo negatief is gebeurt meestal het tegenover gestelde.

  117. Peter2 says:

    Okkie:
    Scheefwoner,

    Hier sluit ik me bij aan. Liever een aantal mensen dat misbruik maakt van onze verzorgingsstaat, want het alternatief is verschrikkelijk.

    Eerlijk concurreren voor je inkomen is natuurlijk verschrikkelijk!

    Ik weet niet of jij werk hebt, maar ik zit in een vrije sector. Geen bonden, geen bindende CAO onderhandeld door onbekende derden. En wat werkgevers betreft, die zijn op een enkele onkundige na, prima voor hun personeel. Geen secondaire arbeidsvoorwaarden waar niemand wat aan heeft, maar wel geld kosten. Goede communicatie, flexibele instelling en geen hokjes denken zoals je veel in andere sectoren geformaliseerd ziet.

    Hoe dat kan? Werkgevers snappen donders goed dat ze je nodig hebben. Mensen die wat kunnen en het bedrijf verder helpen die wil de niet zien weglopen naar de concurrent! Ik ben dan ook niet in een IT fabriek gaan werken, waar het business model gewoon het verkopen van uren aan de overheid is en men inhoudelijk weinig om het resultaat geeft. Dat is een keuze die je als werknemer zelf maakt en die bedrijven bestaan ook voornamelijk doordat ze vrijwel uitsluitend voor de overheid werken anders gaan ze failliet. Opvallend genoeg hebben die slechte bedrijven juist wel een CAO!

    Het is echt niet zo dat bij een vrijere markt, we terug vallen naar het niveau van een arm Nederland met weinig technische middelen!

    Toen de krediet crisis in hevigheid losbarstte hebben bedrijven ook zo lang mogelijk aan hun met moeite verworven personeel vast gehouden. Niemand, anders dan de concurrentie, heeft hen hiertoe gedwongen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*