Woonlasten in Nederland

Uit onderzoek voor de Europese Commissie blijkt dat de woonlasten in Nederland de hoogste van Europa zijn; gemiddeld 30,9% van het besteedbaar inkomen. Een op de vijf huishoudens in Nederland (met de laagste inkomens) betaalt bijna de helft aan woonlasten, terwijl het Europese gemiddelde 22,2% bedraagt.Met dit gegeven zou je verwachten dat de woonlasten van de EU-lidstaten gelijk getrokken worden waarbij Nederland wordt ontzien. Niets is minder waar.

De Europese Unie heeft bepaald dat mensen die meer dan €33.000 verdienen op de particuliere woningmarkt moeten huren. Op straffe van een sanctie moet 90% van die huurwoningen worden toegewezen aan huishoudens met inkomen lager dan die grens.

Die nieuwe maatregel treft 650.000 huishoudens; in politiek vakjargon ‘scheefwoners’ genoemd. Ondanks dat de hypotheekschuld in Nederland de hoogste ter wereld bedraagt (vele malen groter dan in de VS) wil men ‘scheefwoners’ dwingen om door te stromen naar een wankel huis gebouwd op schulden waardoor de hypotheekschuld nog hoger wordt.

In 2003 kostte een nieuw koophuis gemiddeld €230.000.Tegenwoordig moet daarvoor een ton meer worden neergeteld. In diezelfde periode zijn zelfs WOZ-waardes met 237% gestegen.

Lees verder op de van van De Reaguurder

DNB schreef (blz60): Voor het gemiddelde Amerikaanse huishouden geldt dat de woonlasten in het afgelopen decennium sterk zijn gestegen, tot bijna 14 procent van het beschikbare inkomen. Deze stijging weerspiegelt een forse toename van de hypotheekschuld. Voor subprime huishoudens liggen de woonlasten soms boven de 40 procent van het beschikbare inkomen, zonder dat daar spaargelden tegenover staan.

Share Button
48 comments on “Woonlasten in Nederland
 1. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Uit onderzoek voor de Europese Commissie blijkt dat de woonlasten in Nederland de hoogste van Europa zijn; gemiddeld 30,9% van het besteedbaar inkomen.

  En dat ondanks de HRA subsidie ?

  In Handelshuis Holland is een huis gemiddeld een ton duurder dan in Industriestaat Duitsland.

  Maarueh, mondje dicht hoor, ander zouden de huizenprijzen wel eens kunnen gaan dalen…. (Oh have the Beatles split up ?)

 2. Juan Belmonte says:

  In 2003 kostte een nieuw koophuis gemiddeld €230.000.Tegenwoordig moet daarvoor een ton meer worden neergeteld.

  Juan denkt dan iets van:
  Wie het laatst loog
  betaalt het gelag

  Mind heden en verleden:-)

 3. Dow Jones says:

  Ja, en wie kopen die nieuwe huizen? Precies…

  http://www.youtube.com/watch?v=49GavdGWtac

  Cheerio,

  Dow Jones

 4. Tufkaj says:

  Juan Belmonte:
  En dat ondanks de HRA subsidie ?

  Zonder alle subsidies zouden we nu natuurlijk 120% van ons inkomen betalen 😉
  Maar zonder dollen, volgens mij gaat er zo 40 miljard aan subsidies de woningmarkt in toch? Dit is dus nog eens 10% van ons inkomen, alleen zien we dat niet omdat het via de fiscus loopt. Als je die cijfers mee rekent komen we waarschijnlijk helemaal schokkend hoog uit.

  Offtopic: volgens dit artikel:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/2982180/2011/10/22/Koophuis-niet-altijd-voordeligste-alternatief.dhtml
  Zou mijn gehuurde rijtjeshuis in amsterdam zo’n 15 jaar huur moeten kosten. Dus, eensgezinswoning 80m2 (volgens makelaarsmaatstaven), tuin en vliering zou dan 129K kosten in best aardige buurt.
  Iets zegt me dat dat niet reeel is en dat ik nog wel ff lekker zit 🙂

 5. Juan Belmonte says:
 6. Tufkaj says:

  Juan Belmonte,

  Ik woon juist rechtop. Is soms wat moeilijk in slaap vallen wel 🙂 maar zit in de bodem van de vrije sector, waar ik me veilig waan voor alle stormen die de kop op steken. Alleen zo jammer dat ik daarmee gelijk de grootste nettobetaler van alle subsidies moet zijn.

 7. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  De heer Mr, G Hukker, voorman van de NVM, heeft een opstel gescheven, laten we die eens een cijfers geven.

  NHG niet in de ban

  We zijn er nog lang niet. Het derde kwartaal is voor de woningmarkt wisselvallig verlopen. Het kwartaal kende een positieve start. Dankzij de verlaging van de overdrachtsbelasting ging in juli het aantal transacties sterk omhoog. Deze positieve trend werd helaas niet voortgezet in de rest van het kwartaal. Uiteindelijk kwam het aantal transacties uit op 4 procent, veel minder dan de voorspelde 10 procent.

  Twee oorzaken liggen hieraan ten grondslag. Allereerst kreeg het consumentenvertrouwen eind augustus een enorme knauw door de opgelaaide schuldencrisis. Ten tweede heeft de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen een negatief effect. Pleit zeker niet voor ‘leen maar raak’, maar het is helder dat op dit moment met de handrem erop aan consumenten wordt geleend. Banken verlenen geen maatwerk bij hypotheekaanvragen, waardoor veel potentiële huizenkopers niet aan de bak komen.

  Dat is vreemd, want in de eigen Gedragscode Hypothecaire Financieringen staat dat de consument serieus wordt genomen, persoonlijke afwegingen meetellen en hypotheekverstrekking geen confectiewerk maar maatwerk is. Geen woorden maar daden, zou ik zeggen.

  Het consumentenbelang zou centraal moeten staan bij de hypotheekverstrekkers, maar zij doen meer aan risicoreductie en daarmee komt een grote groep consumenten in de kou te staan. Dat moet anders. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mag niet in de ban gedaan worden, maar moet omarmd worden als een veilig instrument waar consumenten baat bij hebben.

  Onbegrijpelijk dus dat de banken lobbyen voor een verlaging van de NHG-grens naar 265.000 euro. Dat is niet slim. De NHG is een uitstekende maatregel die vrijwel niets kost, consumenten en kredietverleners zekerheid biedt en de onrust op de woningmarkt beperkt.

  Ger Hukker, voorzitter NVM

  Juan geeft de heer Hukker een drie. (op schaal tien)
  Voornaamste reden: gebrek aan kennis van de woningmarkt, met het taalgebruik zit het wel goed 😛

 8. Juan Belmonte says:

  Twee oorzaken liggen hieraan ten grondslag. Allereerst kreeg het consumentenvertrouwen eind augustus een enorme knauw door de opgelaaide schuldencrisis. Ten tweede heeft de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen een negatief effect.

  MOET ZIJN:

  Allereerst zijn huizenprijzen in NL te hoog, gemiddelde vraagprijs is 11 maal JanMo bruto en daarmee onfinancierbaar, in Duitsland is de gemiddelde huizenprijs een ton lager
  Ten tweede is na 20 jaar ontkennen dat HRA er aan gaat nu het besef ontstaan dat er echt een moment gaat komen dat HRA op de schop gaat, is het niet in deze regeringsperiode, dan wel een volgende en zoals de heer Prof Dr Ir Hugo Priemus stelde, dat zijn nieuwe verkiezingen wel waard.

 9. Juan Belmonte says:

  Pleit zeker niet voor ‘leen maar raak’, maar het is helder dat op dit moment met de handrem erop aan consumenten wordt geleend.

  MOET ZIJN:

  De NVM heeft in het verleden stelselmatig adviezen verleend aan consumenten om maximaal te lenen om daarmee ook maximaal HRA te kunnen benutten. De NVM begint zich nu in 2011 bewust te worden van de schuldenpositie van de polder waarbij hypotheekschulden in de periode 1990-2008 drie maal harder stegen dan inkomens, wat natuurlijk nooit een oip lange termijn houdbare situatie kan zijn.

 10. Juan Belmonte says:

  Het consumentenbelang zou centraal moeten staan bij de hypotheekverstrekkers, maar zij doen meer aan risicoreductie en daarmee komt een grote groep consumenten in de kou te staan. Dat moet anders. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mag niet in de ban gedaan worden, maar moet omarmd worden als een veilig instrument waar consumenten baat bij hebben.

  Het is bizar dat de risico’s die nu op de huizenmarkt spelen en niet langer onder de pet te houden zijn, doelend met name op executies, niet eerder openlijk door de NVM gesignaleerd zijn en aan de kaak gesteld.
  De Campagne Van de 7 redenen om toen een huis te kopen was dan ook Geen Slimme Z voor consumenten.

  Verder is het onverstandig om NHG -in het licht van erkenning van ontstane en niet langer uit te stellen problemen- nog grotere risico’s te laten lopen, een keer moet de markt zijn werk doen.

 11. Juan Belmonte says:

  Onbegrijpelijk dus dat de banken lobbyen voor een verlaging van de NHG-grens naar 265.000 euro. Dat is niet slim.

  MOET ZIJN

  Volstrekt logisch dat NHG tijdelijke verhoging naar 350.000 euro (ruim 11 maal JanMo) zijn grenzen bereikt heeft. De staat kan niet eeuwig garant staan voor de woningmarkt, Nederland is geen Bananenrepubliek maar een Appeltjespolder. 😛

 12. Juan Belmonte says:

  Jammer hoor te moeten constateren dat de makelaars zo weinig van de woningmarkt snappen, ze kunnen wellicht beter tweedehands auto’s gaan verkopen 🙂

 13. asd says:

  @ 12 (Juan)

  Helemaal juist.
  Zo staan NL-ers in Dld erom bekend, dat ze Schrottautos opkopen, in NL invoeren, oplappen en voor hoge bedragen aan de man proberen te brengen.

  Makelaars zijn weliswaar dom, maar leep genoeg om op hun manier potentiële huizenkopers erin te luizen.

  Zij behoren tot hetzelfde slag als tweedehandsautohandelaren.
  Wie weet zien we binnenkort makelaarskantoren wel terug als tweedehands automobielbedrijven.

  Vrije jongens als Jacobse en Van Es hebben meer mijn sympathie. http://www.youtube.com/watch?v=RI4NhxdoCCs

 14. ll says:

  Vandaag kop voorpagina Dagblad van het Noorden, de papieren versie….

  WAARDE BOUWGROND VERDAMPT……

  Even tussendoor sorry Juan 🙂

 15. Juan Bemonte says:

  ll: Even tussendoor sorry Juan

  Tsja Juan blogt af en toe een beetje in zichzelf, excuses. Voor dit geval: wie een drie uitdeelt mag het ook wel enigszins onderbouwen…

 16. Juan Bemonte says:

  HNK: Over leuke koppen gesproken…

  Onbegrijpeloos.

  Hoe kan 2% van de EU economie (Griekenland) nu “opeens” 444 Miljard nodig hebben ? Stoppen ze daar euro’s in pitloze druiven, verbranden ze daar papiergeld, waar zit het hem dan in (Juan snapt het probleem niet dan kanni de oplossing ook niet snappen)

  De echte problemen zitten J,.i. in Spanje met 300.000 hypothecaire executies een veel grotere verdamping van kapitaal in een veel grotere (Spanje: 10% van EU om en nabij dacht Juan) economie.

  Maar het kan zijn dat Juan zich vergist: van de NL huizenmarkt heeft Juan al nèt iets meer verstand dan van tweedehands auto’s en van macro economie al helemaal niet. Maar wie het weet mag het zeggen.

 17. Ralph says:

  Juan Belmonte:
  Twee oorzaken liggen hieraan ten grondslag. Allereerst kreeg het consumentenvertrouwen eind augustus een enorme knauw door de opgelaaide schuldencrisis. Ten tweede heeft de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen een negatief effect.

  MOET ZIJN:

  Allereerst zijn huizenprijzen in NL te hoog, gemiddelde vraagprijs is 11 maal JanMo bruto en daarmee onfinancierbaar, in Duitsland is de gemiddelde huizenprijs een ton lager
  Ten tweede is na 20 jaar ontkennen dat HRA er aan gaat nu het besef ontstaan dat er echt een moment gaat komen dat HRA op de schop gaat, is het niet in deze regeringsperiode, dan wel een volgende en zoals de heer Prof Dr Ir Hugo Priemus stelde, dat zijn nieuwe verkiezingen wel waard.

  Gaan we weer. Modaal en gemiddeld is wat anders. Tevens is de CBS term “modaal inkomen (33.000 euro)” niet eens het statistische modale inkomen. Het gemiddelde inkomen is 53.000 euro (bruto). De gemiddelde woningprijs lag laatst op 240.000 euro, zal inmiddels iets lager zijn.

 18. nhz says:

  Juan Belmonte: En dat ondanks de HRA subsidie ?

  ja, de woonlasten voor kopers zijn in NL relatief laag, die voor huurders zijn extreem hoog (tot wel 40-50% van inkomen).

  Juan Belmonte: Voornaamste reden: gebrek aan kennis van de woningmarkt, met het taalgebruik zit het wel goed

  NVM en VEH hebben elkaar weer helemaal gevonden blijkbaar. Het motto is nu eendrachtig: maximaal lenen, lenen, lenen en nooit meer terugbetalen! Ik zou zeggen: ga lekker in Griekenland op vakantie en blijf daar, zal vast bevallen.
  Overigens rammelt het taalgebruik ook nogal.

  Juan Belmonte: Het is bizar dat de risico’s die nu op de huizenmarkt spelen en niet langer onder de pet te houden zijn, doelend met name op executies, niet eerder openlijk door de NVM gesignaleerd zijn en aan de kaak gesteld.

  blijkbaar erkend NVM die risico’s nog steeds niet, of wil doen alsof ze irrelevant zijn omdat het geen risico’s voor de makelaar en de scheefwoner zijn, maar hooguit voor de belastingbetaler. Ik heb het vermoeden dat er flinke overlap tussen deze groepen zit, maar het zal wel weer de tragedy of de commons zijn die toeslaat.

  Juan Bemonte: Stoppen ze daar euro’s in pitloze druiven, verbranden ze daar papiergeld, waar zit het hem dan in

  ze stoppen o.a. euro’s in tweedehands tanks en stealth jagers (schepen). Ik denk dat het vooral in die stiekum scheepjes zit: je koopt zo’n schip van de Fransen voor pakweg een half miljard en bij aankomst in Griekenland kan niemand het meer vinden; dus bestel je gelijk de volgende, plus nog een reserve (mede vanwege de vette commissies die hier te schuiven vallen). Dan gaat het hard. En reken maar dat de hele overheid daar op deze manier werkt, sinds ze door hebben dat ze heel Europa bij de kladden hebben. Even doorknijpen en de politieke maffia, van links tot rechts, schreeuwt om het hardst dat G-Pap direct nog véél meer centjes krijgt.

 19. Juan Bemonte says:

  Ralph: . De gemiddelde woningprijs lag laatst op 240.000 euro, zal inmiddels iets lager zijn.

  Dank voor inhoudelijke reactie.

  Juan rekent nu eenmaal in JanMo’s, doen banken ook.

  240 k: doelt u hier op de koopwoningprijs of zitten hier ook huurwoningen bij, zeg maar 240k is een gemiddelde huur-en-koop-woning en heeft u hier een bron bij?

  Punt blijft staan, waarom is er uberhaupt NHG nodig in Holland als de huizenprijzen realistisch zouden zijn ?

  En nu die NHG er toch is, waarom moet die NHG grens die toch al hoog is (265.000 = 8 maal JanMo) verhoogd blijven op 350 k (= bijna 11 maal JanMo) ?

  NHG is er omdat Hogehuizenprijsminnend NL de huizenprijs opgedreven heeft en strarters anders helemaal niet aan de bak komen. En dat kip-en-ei probleem wordt steeds groter.

  Hetzlefde met aflossingsvrij financieren, dat is de norm geworden omdat anders huizenprijzen zouden hebben moeten dalen en dat wilde NL koste-wat-het-kostte voorblijven (Juan noemt dat uitstellen).

  Het blijft dus allemaal weer méér kunstgrepen, de verkeerde oplossingen voor de verkeerde problemen.

 20. nhz says:

  Juan Bemonte: Punt blijft staan, waarom is er uberhaupt NHG nodig in Holland als de huizenprijzen realistisch zouden zijn ?

  de huizenprijzen van Ralph zijn altijd realistisch onder impliciete aanname van allerlei onrealistische (onhoudbare) subsidies en garanties voor huiseigenaars 😎

  Juan Bemonte: En nu die NHG er toch is, waarom moet die NHG grens die toch al hoog is (265.000 = 8 maal JanMo) verhoogd blijven op 350 k (= bijna 11 maal JanMo) ?

  Ik zou zeggen NHG maximaal 4.5x het modaal inkomen (en zonder HRA 3x inkomen), of de mediane woningprijs (welke van de twee op een bepaald moment het laagste is). Alles daarboven is onverbodige onzin. Liefst koppelen aan de mediane woningprijs, dan kan er voortaan ieder jaar minstens een paar % van de NHG grens af, hoe makkelijk kun je bezuinigen maken?

 21. ll says:

  Van flappentap naar molensteen.

  Gemeenten in problemen.

  De banken sturen hun rekenmeesters nu naar de gemeentehuizen, om te vertellen dat al die hectare’s weiland veel minder waard zijn dan waarvoor ze in de boeken staan……….

 22. Scheefwoner says:

  De woonlasten van de scheefwoners komen dus nog het meest in de buurt van het Europees gemiddelde. Het aantal van 650.000 is volgens mij aan de hoge kant want volgens een berekening van het ministerie van VROM lag dit op 4% van alle huishoudens in Nederland. Dan zou je volgens mij op minder dan de helft van 650.000 uitkomen. Maar goed, zij zijn in ieder geval niet verantwoordelijk voor het verschil van 8.7%. Zij maken het verschil juist kleiner en desondanks wil de overheid deze groep toch naar een hoger percentage woonlasten dirigeren.

  De huishoudens die daar wel debet aan zijn, zijn de scheefleners. Als gevolg van te hoge leningen zijn zij het die het percentage woonlasten versus inkomsten omhoogstuwen.

  Eigenlijk toont het artikel goed aan dat de huizenmarkt zonder HRA moet dalen met 45% om op het Europees gemiddelde te komen. De daling zou eigenlijk nog veel groter moeten zijn omdat in het artikel de aflossing niet vermeld wordt. Het artikel is van augustus 2010 dus daar wordt nog van aflossingsvrij uitgegaan.

  Stel nu dat een woning van 250.000 een gemiddelde woonlast geeft van de in het artikel genoemde 30.9% tov het besteedbaar inkomen. Dan zou je met een daling van 8.7%, naar Europees niveau, op 228.250 uitkomen. 5% hypotheekrente geeft 11412 en na verrekening HRA netto 6850 rente per jaar.

  Om zonder HRA op ongeveer dezelfde 6850 per jaar uit te komen moet de woningwaarde van 250.000 met 45% dalen naar 137.500.

  Conclusie: een woning van 250.000 zou na afschaffing HRA moeten dalen met 45% om te conformeren aan het Europese gemiddelde van 22,2%.

  Echter, nu dat het verplicht is om de helft van de schuld af te lossen komt daar nog eens lineair berekend 4166 per jaar bij. Dat betekent een verhoging van de woonlastenquote van 30.9% richting 50%.

  Dus laat mij als scheefwoner met een woonlastenquote van onder de 20% met rust en zorg dat je zelf je zaakjes op orde hebt. Volgens veel scheefleners was ik altijd de dombo die bleef huren en nu dat de nood aan de man komt kunnen ze mijn rug op.

 23. Scheefwoner says:

  scheefwoner 1.0 (vooral Nederlands Nederlands, neologisme, wonen)
  iemand die “scheefwoont”; meestal: iemand die in een huis woont waarvan de huur te laag is in verhouding tot zijn inkomen; ook wel: iemand die in een huis woont waarvan de huur te hoog is in verhouding tot zijn inkomen

  Ook wel: iemand met een vooruitziende blik een huis kan kopen zonder hypotheek, dit echter niet doet.

 24. lorenzo says:

  Iemand die Ollanda af en toe verlaat en een periode onder de palmbomen gaat zitten (al dan niet in een woning).
  Is dat ook een scheefwoner ?

 25. Merijn Knibbe says:

  Voor wat gegevens over de immer stijgende woonlasten in Nederland:

  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=684

 26. Juan Belmonte says:

  Scheefwoner: scheefwoner 1.0 (vooral Nederlands Nederlands, neologisme, wonen)

  Mooi, heeft u er ook eentje voor Scheeflener, Juan wil wel een poging doen om de Kamikazekoper meer handen en voeten te geven 🙂

 27. Juan Belmonte says:

  nhz: Ik zou zeggen NHG maximaal 4.5x het modaal inkomen

  Juan wil ook wel eens een profballonnetje lanceren, kunnen we die NHG club niet gewoon privatiseren o.i.d., dan mogen ze (zonder staatssteun) zelf bepalen hoe hoog die garanties zijn en de bijbehorende premies.

  Klinkt als een prima plan, Juan riep al eerder dat NHG naar 5.000.000 moest, dat kàn dan dus gewoon. 😛

 28. ll says:

  Voor ADAMUS, meneer Buiter, hij zegt het hardop, Europese banken zijn failliet, hij heeft de crisis NIET zien aankomen, maar wat hij er ook niet bij zegt is dat alle banken op de hele wereld zijn, behalve uitzonderingen natuurlijk 😉

  Mises kom er eens in please ……

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111021_145

 29. Steven says:

  aan Juan Belmonte 28

  Goed idee. een soort doorlopende putoptie op huizen (zonder einddatum). Wedden als dat geprivatiseerd wordt dat er dan een echt prijskaartje aan die NHG hangt (die niemand kan betalen)

  Nu moeten de huurders er o.a straks voor op draaien via de belasting.

 30. Steven says:

  NAG lijkt me ook leuk. (nationale auto garantie)

  Dan koop je een mercedes van 150.000 euro en als je de bank niet meer kan betalen doet de NAG dat. 🙂

 31. Steven says:

  of NCG garantie (nationale camper garantie). Want daar kan je in wonen en rijden!

 32. dalen says:

  @ 29

  Buiter heeft begin 2008 en daarvoor al gezegd dat veel verpakte obligaties en andere financiele producten vergiftigd zijn.

  Bij herhaling heeft hij o.a. Wellink gewaarschuwd dat het fout gaat. Ook Jan K is herhaaldelijk gewaarschuwd maar die bleef maar roepen.

  “We verdienen er aan”

  Later

  “Het kost ons geen geld”

  Later

  “We kunnen de strop beperken”

  Later

  “Als we niet bijspringen en garant staan stort het hele systeem in”

  Nu

  “Griekenland krijg een blanco check”

  Morgen

  “Nederland hangt aan het infuus van China”

  Overmorgen

  “Bijltjesdag”

  Het is te hopen dat de bevolking zijn verstand niet verliest en redelijk blijft.

 33. ll says:

  Voor dalen 🙂

  Op een dag worden we wakker en komen dan tot de conclusie dat we 50% minder bezitten dan gisteren……..

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/belgium/8843652/Eurozone-summit-despair-and-backbiting-in-the-corridors-of-power.html

 34. dalen says:

  @ 34

  Zag gisteren een film die ik na een half uur heb afgezet want als we die kant opgaan is het niet best.

  “SAW VI”

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Saw_VI

  Gevangenen moeten zich bewijzen ten opzichte van de zonden die ze begingen. De zonden bestonden onder andere uit het verkopen van gemanipuleerde polissen gebaseerd op niet-ethische gronden, eufemistisch gezegd.

 35. nhz says:

  Juan Belmonte: Juan wil ook wel eens een profballonnetje lanceren, kunnen we die NHG club niet gewoon privatiseren o.i.d., dan mogen ze (zonder staatssteun) zelf bepalen hoe hoog die garanties zijn en de bijbehorende premies.

  (ook @30(Steven):
  dat kan en komt neer op per direct afschaffen 🙂
  er is al eens uitgerekend dat de NHG premies, bij de huidige woningprijzen, NHG grens en verregaande garanties, op de vrije markt 4-5% premie zou vergen. Daar weegt de 0.5-0.75% rentevoordeel niet tegenop. En ik wed dat vrijwel niemand onder de scheefleners nog interesse heeft in de risico verzekering i.v.m. restschuld als die een paar % van de woningwaarde kost (pakweg 10.000 euro voor een gemiddelde hypotheek).

  ll: ailliet, hij heeft de crisis NIET zien aankomen, maar wat hij er ook niet bij zegt is dat alle banken op de hele wereld zijn, behalve uitzonderingen natuurlijk

  ja, als we over hardstikke failliet, zombie-bank, praten dan staat $hiti bank van Buiter wereldwijd in de top drie schat ik zo. Buiter is geen domme man, en hij durft te zeggen waar het op staat. Maar de laatste tijd praat hij vooral nog de amerikaanse grootbanken en bankiers naar de mond.

 36. Paul99 says:

  Merijn Knibbe:
  Voor wat gegevens over de immer stijgende woonlasten in Nederland:

  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=684

  Uitstekend en goed onderbouwd verhaal Merijn. In plaats van de huren geforceerd te verhogen om de woningprijzen maar op peil te houden, zouden ze beide, huren en huizenprijzen, OMLAAG moeten. De grootste oorzaak van de hoge huizenprijzen zijn de totaal uit de hand gelopen grondprijzen, waar onder andere de overheid van profiteert. Aan het begin een extra 100.000 euro in rekening brengen en die later als een sigaar uit eigen doos gedeeltelijk teruggeven als HRA. Wat zijn we toch al die jaren bedrogen, vooral de kopers na 2000 die nog niet gecashed hebben.

  Steven:
  aan Juan Belmonte 28

  Goed idee. een soort doorlopende putoptie op huizen (zonder einddatum)………..

  Ik twijfel er niet aan dat de financiele industrie hier ter zijner tijd mee gaat komen, d.w.z. over 5 of 10 jaar als we het dieptepunt zo ongeveer bereikt hebben. Wellicht dat de geldgevers dit zelfs verplicht gaan stellen als voorwaarde voor een hypotheek. Ik schud dit laatste zelf even uit de mouw, volgens mij heb ik wel talent voor de financiele industrie, geinteresseerden kunnen zich natuurlijk altijd melden om me in te huren, ideeen zat. 🙂

 37. Scheefwoner says:

  Merijn Knibbe:
  Voor wat gegevens over de immer stijgende woonlasten in Nederland:

  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=684

  @ Merijn,

  Bedankt voor de link. De scheefwoners wonen dus aardig conform aan de Europese richtlijnen. Voor de vrije sector huurders die met te hoge woonlasten zitten zou eigenlijk een soort tegenhanger van de HRA moeten bestaan. Wat dacht je van HHA (hoge huren aftrek), een aftrek op de IB om te conformeren aan de Europese richtlijnen inzake woonlastenquote. Wel zo eerlijk toch?

 38. Ralph says:

  Juan Bemonte: Dank voor inhoudelijke reactie.

  Juan rekent nu eenmaal in JanMo’s, doen banken ook.

  240 k: doelt u hier op de koopwoningprijs of zitten hier ook huurwoningen bij, zeg maar 240k is een gemiddelde huur-en-koop-woning en heeft u hier een bron bij?

  Punt blijft staan, waarom is er uberhaupt NHG nodig in Holland als de huizenprijzen realistisch zouden zijn ?

  En nu die NHG er toch is, waarom moet die NHG grens die toch al hoog is (265.000 = 8 maal JanMo) verhoogd blijven op 350 k (= bijna 11 maal JanMo) ?

  NHG is er omdat Hogehuizenprijsminnend NL de huizenprijs opgedreven heeft en strarters anders helemaal niet aan de bak komen. En dat kip-en-ei probleem wordt steeds groter.

  Hetzlefde met aflossingsvrij financieren, dat is de norm geworden omdat anders huizenprijzen zouden hebben moeten dalen en dat wilde NL koste-wat-het-kostte voorblijven (Juan noemt dat uitstellen).

  Het blijft dus allemaal weer méér kunstgrepen, de verkeerde oplossingen voor de verkeerde problemen.

  Banken doen niks met het “modale inkomen” maar met het inkomen van de hoofdkostwinner en eventueel (een gedeelte van) het inkomen van de partner. Wat betreft de gemiddelde prijs van koopwoningen: http://www.vromtotaal.nl/nieuws/2010/augustus/woningmarktcijfers-gemiddelde-woningprijs-stijgt.6303.lynkx

  http://www.woningmarktcijfers.nl/nieuws/woningtransacties_en_gemiddelde_koopsom_stijgen_in_september.htm

  De NHG is ook niet nodig, maar dat is natuurlijk lekker verdienen over de rug van anderen.

 39. Scheefwoner says:

  Juan Belmonte: Mooi, heeft u er ook eentje voor Scheeflener, Juan wil wel een poging doen om de Kamikazekoper meer handen en voeten te geven

  Sorry Juan,

  Niets gevonden in het Algemeen Nederlands Woordenboek, echter wel een eigen interpretatie.

  Scheeflener: biologische entiteit die na geboorte een natuurlijk rechtspersoon wordt met dezelfde rechten en plichten als de overige rechtspersonen. Onderscheidt zich echter van de overige rechtspersonen door parasitair gedrag. Binnen de groep van parasitaire scheefleners zijn twee soorten waarneembaar. De eerste soort is de reeds volgevreten parasiet die ondanks voldoende kapitaal toch zoveel mogelijk schuld op zich neemt om maximaal te profiteren van zijn gastheer.

  De tweede soort is de zwakkere nog niet volgevreten parasiet die door een hypotheek van 6, 7 of 8 maal het bruto salaris ook maximaal wil profiteren van zijn gastheer. Deze zwakkere parasiet heeft het minste intellect en de verwachting is dan ook dat deze als eerste uitsterft. Hun lot ligt vooralsnog in handen van de gastheer die of voortijdig ontwaakt en de parasieten van zich afschudt of zich laat wegvreten zodat er uiteindelijk niets meer overblijft om op te parasiteren.

  Om een aspirant parasitair scheeflener een metafoor te geven van Kamikazekoper is eigenlijk een belediging van deze vliegers die min of meer verplicht werden om op jonge leeftijd hun leven te geven aan Nippon.

  Yoroshiku onegaishimasu! & een gezegende zondag.

 40. Scheefwoner says:

  People always survive, thanks to the sacrifice of others
  But the important thing is what we do with that sacrifice
  It has been sixty years since the war ended
  It’s now time to respect the spirits of war heroes and the end of the war
  Japan’s war was noble and grand, whether it was right or wrong
  To fight the enemy, knowing you would be defeated
  To fight to win from time to time at the risk of your own life
  Our ancestors were not wrong
  We just love Japan
  We are neither right nor left, we are simply bald headed
  We like Japan and the Japanese a lot
  Don’t forget our hopes and pride
  For a start, raise your voices, you Japanese boys and girls
  The spirit of Kamikaze is always with us.

  http://www.google.nl/imgres?q=kamikaze&um=1&hl=nl&sa=N&biw=1600&bih=782&tbm=isch&tbnid=l8eeWWXiobzMwM:&imgrefurl=http://www.overig-nieuws.nl/2011/03/luchtmacht-japan-gaat-weer-kamikazes.html&docid=yk3Uziiugry1kM&imgurl=https://lh5.googleusercontent.com/-pWTfGx0cWVM/TYJnAPbeYAI/AAAAAAAADA4/uhoz1BK3i-4/s1600/kamikaze.jpg&w=490&h=599&ei=dP2jTpnYPMnm-gaJ8aSZBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=1071&vpy=386&dur=192&hovh=154&hovw=126&tx=81&ty=81&sig=113685745613416662949&page=4&tbnh=128&tbnw=103&start=100&ndsp=36&ved=1t:429,r:24,s:100

 41. philipulus says:

  harakiri-kopers dan maar?

  Seppuku (切腹) is een traditionele vorm van zelfmoord van de samurai in Japan. Het geschiedt door opensnijden van de buik. Daarom wordt er soms ook wel de minder eervolle term harakiri (腹切り) aan gegeven (let.: “de (onder)buik opensnijden”). Het is een bijzonder pijnlijke manier om zelfmoord te plegen.

 42. nhz says:

  Paul99: Ik twijfel er niet aan dat de financiele industrie hier ter zijner tijd mee gaat komen, d.w.z. over 5 of 10 jaar als we het dieptepunt zo ongeveer bereikt hebben.

  tja, mosterd na de maaltijd dan. Ik zou al jaren graag beleggen in putjes op de Nederlandse huizenmarkt, er is nog steeds een enorm neerwaarts potentiaal. Maar over 5-10 jaar is dat niet meer interessant 🙁
  Dit nog even afgezien van het probleem dat ze, na naked shorts op failliete banken, putjes op de polderbubble ook wel op alle mogelijke manieren zullen verbieden.

 43. Ralph says:

  nhz: tja, mosterd na de maaltijd dan. Ik zou al jaren graag beleggen in putjes op de Nederlandse huizenmarkt, er is nog steeds een enorm neerwaarts potentiaal. Maar over 5-10 jaar is dat niet meer interessant
  Dit nog even afgezien van het probleem dat ze, na naked shorts op failliete banken, putjes op de polderbubble ook wel op alle mogelijke manieren zullen verbieden.

  Ik denk dat jij beter niet kan beleggen, aangezien je deze “bubbel” ook niet gepakt hebt terwijl daar honderden procenten winst in zeer korte periodes te pakken was.

 44. Joost says:

  @17, Zo’n 40.000 per Griek dus. Best een leuk kadootje…

 45. Juan Belmonte says:

  Scheefwoner: Niets gevonden in het Algemeen Nederlands Woordenboek

  Kamikazekoper onbreekt ook al, tijd om hier iets minder onduidelijk over te zijn (à la eufemisme HRA afschaffing).

  Een poging….

  Kamikazekoper: iemand die de spins van Hogehuizenprijsminnend NL geloofde en een huis kocht om en nabij prijspeil 2008. Ookwel bekend als Slimme Z slachtoffer.

 46. Juan Belmonte says:

  Joost: @17, Zo’n 40.000 per Griek dus. Best een leuk kadootje…

  Dank Joost, en wat verdient de Griekse JanMo ?

  Of vergelijk met Griekse BNP. er is “opeens”een gat ontdekt ter grootte 2 maal Griekse BNP, twee jaar alles wat de Grieken samen verdienen, is dat het nu?

  Hoeveel pitlozen druiven zijn dat ?

 47. Okkie says:

  Offtopic: volgens dit artikel:
  volkskrant.nl/vk/n…te-alternatief.dhtml
  Zou mijn gehuurde rijtjeshuis in amsterdam zo’n 15 jaar huur moeten kosten. Dus, eensgezinswoning 80m2 (volgens makelaarsmaatstaven), tuin en vliering zou dan 129K kosten in best aardige buurt.
  Iets zegt me dat dat niet reeel is en dat ik nog wel ff lekker zit

  De vraagprijs voor mijn woning in Eindhoven is 25 jaar huur. Naar ik aanneem zal de verkoopprijs op ongeveer 20 jaar huur liggen. Het onderzoek in de Volkskrant geeft een vertekend beeld omdat gemeubileerde woningen voor expats zijn meegenomen. De huurprijs hiervan is al snel 2 keer zo veel als voor de kale woning met hetzelfde oppervlak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*