Bubbels en fundamenten

Bubbels en fundamenten is de titel van een artikel dat is geschreven door Rabobank econoom Hans Stegeman. Hierin geeft hij aan dat er in Nederland geen huizenbubbel is omdat het overgrote deel van de waardeontwikkeling op de woningmarkt is te verklaren vanuit fundamentele factoren: reële rente- en inkomensontwikkeling, verstrekkingsbeleid en de ontwikkeling van het aanbod.  Helaas zeggen bank-economen dit vrijwel altijd en overal.

Als voorbeeld: Jonathan McCarthy, senior economist, New York Fed, and Richard W. Peach, vice president, New York Fed in 2004:

“The marked upturn in home prices is largely attributable to strong market fundamentals: Home prices have essentially moved in line with increases in family income and declines in nominal mortgage interest rates.”

Bubbel?
Wat is überhaupt een prijsbubbel? Zoals de Amerikaanse econoom Robert Shiller het hier uitlegt kan een speculatieve bubbel worden gezien als een sociale epidemie waarbij de besmetting gaat via de prijsontwikkeling. Ofwel, prijsstijgingen maken degenen die als eerste zijn ingestapt rijk. Dat nieuws verspreidt zich, waardoor steeds meer mensen willen instappen. Deze vraag leidt tot extra prijsstijgingen, waarbij altijd verhalen over een ‘nieuwe tijd’ en waarom dit toch allemaal verklaarbaar is de ronde doen. De bubbel neemt steeds sneller toe. Na het knappen van de bubbel volgt eenzelfde proces neerwaarts, omdat steeds meer mensen willen verkopen.

zie ook: There’s No Housing Bubble

De huidige problemen worden volgens Hans vooral veroorzaakt door de politiek. “Als je aan een van die fundamentele factoren gaat sleutelen leidt dit vanzelfsprekend tot een daling van de prijs. Een aanscherping van de verstrekkingsvoorwaarden doet dat, evenals een daling van de werkgelegenheid en de beschikbare inkomens. En langdurige politieke onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek helpt prijzen ook vanzelf omlaag. En daarbij geldt, net als in een opgaande markt, dat prijsdalingen versterkt worden door dalingen in het recente verleden en een deel van de daling ook een overreactie op basis van sentiment is.”

3-6-2013 16-52-22

Toch steekt Hans ook de hand in eigen boezem: “Achteraf praten is makkelijk. Maar wellicht was vooral één van de fundamenten, die van de financieringskant, wankel. En sleutelen aan een wankel fundament laat het hele bouwwerk op de woningmarkt schudden.”

Ik denk dat het niet geheel toevallig is dat Hans nu met dit stuk komt. Lees ook: Een glibberige blunderjacht – Follow the Money

Bron: Rabobank

Share Button
Tagged with: ,
479 comments on “Bubbels en fundamenten
 1. Chateau Bellevue says:

  Ja, achteraf praten is makkelijk.
  Maar er zijn ook altijd vele mensen die tijdens de bubbel al waarschuwen.
  Deze worden dan belachelijk gemaakt,en er wordt niet naar hen geluisterd.

  Wanneer dan de bubbel barst komen de krokodilletranen :”dit was niet te voorzien, we waren allemaal shuldig”

  Neen, er zijn een paar partijen schuldig, maar het lukt hen altijd de schade over de gehele samleving te verdelen.

 2. snorkel says:

  De fundamentele fout van Hans Stegeman en een klein groepje economen en huizenbezitters dat samen angstvallig wil vasthouden aan het verleden zit ‘m natuurlijk in hun verstoorde begrip van termen als ‘verantwoord’, ‘herstel’, ‘duidelijkheid’ etc. Zij zijn simpelweg nog niet tot het inzicht gekomen dat de markt nu juist aan het herstellen is. Herstellen van 20 jaar oververhitting en een risicovolle opeenstapeling van schulden.

  Het huidige heerstel is juist verantwoord en biedt eens steeds groter wordende duidelijkheid voort de (toekomstige) woonconsument. Volledige duidelijkheid en verantwoord en huis kopen kan pas als de huizenprijzen weer rond historisch gemiddeld niveau liggen (€130k in 2020, in euro’s van dan), de HRA helemaal is afgeschaft, mensen weer enige zekerheid hebben in hun baan, er niet elk half jaar ineens 5 miljard extra bezuinigingen op tafel komen, de huren weer naar een normaal niveau kunnen, etc… Misschien dat daarna zelfs de huizenprijzen weer gaan stijgen 😉

 3. Dirk says:

  Hieruit blijkt maar weer dat de banken niet in de gaten hebben dat zij zelf de grote veroorzakers van bubbels zijn. Banken creëren geld uit het niets en vragen daar rente voor. Er zit geen rem op! Omdat meer leningen, meer krediet en dus meer winst voor de banken betekent. De enige manier waarop we geld in de economie krijgen is door het van de banken te lenen. Vindt je het gek dat de huizenprijzen door het dak gaan? Denk nu eens na! In wiens belang is dat? Kijk een 2 minuten naar het filmpje op de homepage van positivemoney.org (er is NL ondertiteling). Misschien dat u dan eindelijk begrijpt hoe het zo gekomen is.

 4. trawler says:

  @2: “de huren weer naar een normaal niveau kunnen”
  Inderdaad, sinds beide salarissen van een stelletje mee mogen tellen voor de hypotheek zijn niet alleen de huizenprijzen omhoog gegaan, maar ook de huurprijzen (ik heb het over de vrije sector). Ik kom binnenkort terug naar Nederland en schrik me een hoedje als ik kijk wat je tegenwoordig aan een huurhuis moet uitgeven.

 5. linsen says:

  De bubbel wordt langzaam leeggeprikt doordat er allerlei maatregelen genomen waardoor mensen minder kunnen lenen. Het deltaplan voor de huizenmarkt is er al http://www.geldgelul.nl/deltaplan-huizenmarkt-en-pensioen-instant-succes/ op dat artikel is ook gereageerd door mensen die die misschien hun huis uit moeten en dus een restschuld overhouden, terwijl er iets van 1.5 ton in hun pensioen pot zit, waarom kan je zoiets niet salderen?

 6. snorkel says:

  trawler: Ik kom binnenkort terug naar Nederland en schrik me een hoedje als ik kijk wat je tegenwoordig aan een huurhuis moet uitgeven.

  Dat hoor ik van veel buitenlanders en terugkerende Nederlanders. Engelse oud-collega van me bleef er (rond 2009-2010) maar over doorgaan hoe duur de huren hier waren. Heb ‘m toch maar afgeraden een huis te kopen 😉

 7. Michel says:

  trawler,

  Natuurlijk, de prijzen blijven op gelijk niveau. Just in case! Trawler zet weer voet op Nederlandse bodem en vanaf daar tellen we verder.

 8. trawler says:

  @6: wat bedoel je?

 9. Dawg says:

  Beetje vaag stukje van Stegeman. ‘k krijg de indruk dat ie verruiming van de beschikbaarheid van krediet als een fundamental beschouwd, maar verkrapping dat van niet.

 10. snorkel says:

  pietsje,

  Die inflatie waardoor jouw spaarhypo en beleggingshypo straks niks meer waard zijn bedoel je? En waardoor jouw oudedagvoorziening straks zo duur is dat je je huisje er voor moet verkopen? Die?

  Of die inflatie die nergens lijkt te lukken? Die inflatie? 😉

 11. snorkel says:

  pietsje,

  happerdehap! 😉 hahaha

 12. latida says:

  Je kan het ook omdraaien:

  “dat prijsdalingen versterkt worden door dalingen in het recente verleden en een deel van de daling ook een overreactie op basis van sentiment is.””

  wordt dan:

  ‘dat prijsstijginen versterkt worden door stijgingen in het recente verleden en een deel van de stijging ook een overreactie op basis van sentiment is’

  en

  “het overgrote deel van de waardeontwikkeling op de woningmarkt is te verklaren vanuit fundamentele factoren: reële rente- en inkomensontwikkeling, verstrekkingsbeleid en de ontwikkeling van het aanbod.”

  wordt dan:

  ‘het overgrote deel van de waardedaling op de woningmarkt is te verklaren vanuit fundamentele actoren: irreële rente- en inkomensontwikkeling, verstrekkingsbeleid en het gebrek aan adequate ontwikkeling van het aanbod”

  Somt het vrij duidelijk op, toch?

 13. De ontwikkelaar says:

  Ik hou het er op dat de prijzen ruim 40% te hoog waren, excl. aanpassing HRA, dus met … 50%.

  De inflatie doet ook mee, maar we hebben nog een aardig ritje te maken.

 14. snorkel says:

  pietsje:
  En

  En al gevonden? Inderdaad…En wat was de rente op uw spaarrekening ook al weer? En wat was het ook al weer…huurstijging =inflatie plus hoeveel procent?

  Niet gevonden, want niet gezocht. Weet het wel ongeveer uit m’n hoofd, want heb onlangs eens even kort gekeken naar de commissie Hofstra. Zou je ook eens moeten doen 😉

  Wat waren de spaarrentes en hypotheekrentes ook alweer in die jaren Pietsje? 😉 Zet je jezelf toch weer klem heh… Maar ik stel je trollen wel op prijs hoor. Alleen geef je de huizenbezitter er zo’n slecht imago mee. Da’s dan weer jammer

 15. snorkel says:

  p,

  waar staat dat?

 16. snorkel says:

  p,

  Hahahahha, mooi dit. Je bent zo gemakkelijk ‘bestuurbaar’ Pietsje! Mij tot googlen willen aanzetten maar met één zinnetje zijn de rollen omgedraaid. Hahahahaha… slechte troll, dat wel. 😉

  Ben jij misschien die failliete hypotheekadviseur uit Deventer? Die afgelopen week in een wanhopige poging probeerde NL er van te overtuigen dat Duitse banken even 20% van het ESM aan hypo’s in NL kwam uitzetten? Hij had toch niks beters te doen want klanten had ie niet meer… Ben jij die persoon? 😉

 17. De Pessimist says:

  Sommige economen zou je preventief moeten ruimen

 18. De Pessimist says:

  De Pessimist,

  Een beroepsverbod bedoel ik hoor.

 19. Dr.t says:

  snorkel: Dat hoor ik van veel buitenlanders en terugkerende Nederlanders. Engelse oud-collega van me bleef er (rond 2009-2010) maar over doorgaan hoe duur de huren hier waren. Heb ‘m toch maar afgeraden een huis te kopen

  Valt foch mee metee huurprijzen? Zelfs in de omgeving van Haarlem kun je vanaf 1000 euro een leuk huisje scoren. Als je niet kieskeurig bent dan moet het in Zeeland voor een fors lager bedrag ook lukken. Of je gaat vijftien jaar op een wachtlijst staan in Amsterdam dan kunje in een sociale huurwoning voor de rest van je leven op kosten van de maatschappij leven.

 20. Dawg says:

  De Pessimist,

  ‘t Is een verhaal van niks dat Stegeman ophangt. Er is geen bubble zegt ie, ‘t is de politiek die de kredietvoorwaarden aanscherpt waardoor de prijzen nu zakken. I see. En die 400 miljard, die verdrievoudiging van de hypotheekschuld,die in de huizenmarkt werd gepomt in de tien jaar voorafgaande aan de schuldencrisis? Die had dan zeker geen prijsopdrijvende effect?

 21. Philippulus says:
 22. Dr.t says:

  Zonder gekkigheid zo’n huis in de omgeving van Haarlem, 1000 euro. Ik schat in dat de hypothecaire lasten op 800 uitkomen, energie, woz en onderhoud komen er dan nog eens bij.. Ik kan me niet voorstellen dat daar nou fors op verdient wordt of dat een huurder door een soortgelijk huis te kopen, minder kosten maakt. Dus waarom zouden de huren zo hoog zijn? Ja als je van een minimuminkomen moet rond komen dan wel, maar daar is juist het sociale verhuur voor bedoeld..

 23. ll says:

  Menselijk DNA raakt op, over 8000 jaar……

  De aftakeling is begonnen? 😉

  http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/46075/de_mens_wordt_steeds_dommer

 24. Dr.t says:

  Of je blijft tot je veertigste bij mammie wonen….

 25. Animal Crackers says:

  Haha geen bubble.
  Dan was stimulatie toch niet nodig al die tijd?
  Stimulatie is frustratie, zoveel is duidelijk!
  Als IEDEREEN belang had bij een gesubsidieerde woningmarkt dan kun je alle regelingen NHG, HRA, huursubsidie, gewoon afschaffen! Daarvan hangt de kredietruimte af! Geen bubble, een blowjob!

 26. nhz says:

  snorkel: Engelse oud-collega van me bleef er (rond 2009-2010) maar over doorgaan hoe duur de huren hier waren. Heb ‘m toch maar afgeraden een huis te kopen 😉

  da’s wel merkwaardig, want de grote steden van Engeland zijn vast nog duurder dan NL om te huren (misschien wel gemiddeld goedkoper omdat er veel meer bezemkasten in het aanbod zitten, Nederlanders zijn kieskeuriger).

  pietsje: En heb je de inflatie cijfers uit de jaren 70 en 80 wel eens bekeken?

  het risico is wél dat straks de inflatie op 10-20% staat en de politiek en centrale banken de spaarrente straf op nul houden, omdat anders het systeem klapt.
  Ik denk dat je met een spaarhypotheek dan bedrogen uitkomt.

  De ontwikkelaar: De inflatie doet ook mee, maar we hebben nog een aardig ritje te maken.

  en vergeet vooral niet dat de (hypotheek)rente na 30 jaar daling terug moet naar normale waardes. Dat is nog dodelijker voor de prijzen dan afschaffen van HRA, gezien het extreem lage nivo dat we nu hebben.

  Dr.t: Als je niet kieskeurig bent dan moet het in Zeeland voor een fors lager bedrag ook lukken.

  misschien in de middle of nowhere, dan komt er wel de kosten van een auto (en extra veel rijden, voor de boodschappen etc.) bij; dus dat bespaart niet erg veel … in de weinige steden met een goede verbinding met de rest van het land zijn de huren op landelijk nivo, soms nog hoger vanwege weinig aanbod.

  Dawg: ‘t Is een verhaal van niks dat Stegeman ophangt. Er is geen bubble zegt ie, ‘t is de politiek die de kredietvoorwaarden aanscherpt waardoor de prijzen nu zakken. I see.

  het bekende verhaal inderdaad.

  Ik adviseer iedereen het boek van Shiller ‘Irrational Exuberance’ te lezen. De geschiedenis herhaalt zich, en dat geldt ook voor de talloze ‘deskundigen’ die zichzelf met hun uitspraken a la ‘er is geen bubble’ volstrekt belachelijk maken voor het nageslacht.

 27. nhz says:

  ll: Menselijk DNA raakt op, over 8000 jaar……

  De aftakeling is begonnen? 😉

  eenvandaag.nl/gezo…_wordt_steeds_dommer

  heeft niks met DNA te maken, en met ‘IQ’ kun je dat niet meten. Maar dat mensen steeds dommer worden zou mij niks verbazen, gezien de premie die de overheid vooral de laatste 30 jaar op domheid heeft gezet. De natuurlijke selectie is steeds meer uitgeschakeld en wie denkt dat dat de kwaliteit van de menselijke genen ten goede komt is naïef. Dat uit zich overigens niet alleen in domheid, maar zeker ook in toename van medische en sociale problemen.

  Animal Crackers: Als IEDEREEN belang had bij een gesubsidieerde woningmarkt dan kun je alle regelingen NHG, HRA, huursubsidie, gewoon afschaffen! Daarvan hangt de kredietruimte af! Geen bubble, een blowjob!

  het probleem is dat Stegeman c.s. al die stimulerende maatregelen als ‘The New Normal’ zien, ze weten niet beter dan dat dit normaal is en eeuwig zo zal blijven. Een bekende denkfout die steeds opnieuw bij bubbles optreedt. Die Stegeman heeft vast de crash van 1980 niet bewust meegemaakt …

 28. Dawg says:

  Dr.t: Of je gaat vijftien jaar op een wachtlijst staan in Amsterdam dan kunje in een sociale huurwoning voor de rest van je leven op kosten van de maatschappij leven

  Op kosten van de maatschappij leven…..Dat is echt demagogische onzin. Zo’n jaar of 15 geleden kostte de bouw van een gemiddelde huurwoning 110.000 gulden:

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/1999/1999-0214-wm.htm

  Rekening houdend met een stijging van de bouwkosten van 30% zou dat nu dus voor 1,3 x f 110.000 : 2.2 = EUR 65.000 moeten kunnen. Uitgaande van een afschrijftermijn van 50 jaar en een rente van 4% per jaar wordt zo’n bedrag terugverdiend met een jaarlijkse huursom van € 3.026 of wel € 252,17 per maand. Woco’s vragen inmiddels een gemiddelde huursom van € 450. You do the math.

 29. snorkel says:

  nhz: da’s wel merkwaardig, want de grote steden van Engeland zijn vast nog duurder dan NL om te huren (misschien wel gemiddeld goedkoper omdat er veel meer bezemkasten in het aanbod zitten, Nederlanders zijn kieskeuriger).

  Dacht ik eerst ook. Maar hij was er van overtuigd dat het in Engeland in een middelgrote stad (vergelijkbaar met Amsterdam – London is een complete uitzondering door de zakenmannetjes gaf hij zelf ook aan) véél makkelijker is om überhaubt een woning te vinden, en ook nog eens veel goedkoper huren. En mijn vermoeden kan natuurlijk niet op tegen de ervaringen van een Engelsman uit een middelgrote stad in Engeland 😉 Als ‘ie nou een trol was geweest dan was ‘t een makkie!

  nhz: De natuurlijke selectie is steeds meer uitgeschakeld en wie denkt dat dat de kwaliteit van de menselijke genen ten goede komt is naïef. Dat uit zich overigens niet alleen in domheid, maar zeker ook in toename van medische en sociale problemen.

  Zeker!

 30. Philippulus says:

  PROVADA: ‘Vastgoedwereld moet anders met vak omgaan’

  De vastgoedwereld kan niet meer rekenen op waardestijgingen.

  http://www.propertynl.com/index-newsletter/provada-vastgoedwereld-moet-anders-met-vak-omgaan

 31. trawler says:

  dr. t: “Valt foch mee metee huurprijzen? Zelfs in de omgeving van Haarlem kun je vanaf 1000 euro een leuk huisje scoren. Als je niet kieskeurig bent dan moet het in Zeeland voor een fors lager bedrag ook lukken. Of je gaat vijftien jaar op een wachtlijst staan in Amsterdam dan kunje in een sociale huurwoning voor de rest van je leven op kosten van de maatschappij leven.”

  Ik vind 1000 euro niet echt een “meevallende” huurprijs (komt ook nog g/w/l/ bij). Sociale huurwoning kom je niet in als je boven een bepaald bedrag verdient (waar ik het overigens mee eens ben).
  Er zijn tegenwoordig gewoon weinig woningen te huur (in de randstad) in het goedkopere segment van de vrije sector. Dat was in de jaren negentig wel anders.

  En, @snorkel, ik overweeg zeker niet om te kopen, maar ik verdom het om de helft van mijn salaris aan woonkosten te laten opgaan.
  Dan maar in een achterstandswijk wonen.

 32. Animal Crackers says:

  Dawg: Op kosten van de maatschappij leven…..Dat is echt demagogische onzin. Zo’n jaar of 15 geleden kostte de bouw van een gemiddelde huurwoning 110.000 gulden:

  cbs.nl/nl-NL/menu/…999/1999-0214-wm.htm

  Rekening houdend met een stijging van de bouwkosten van 30% zou dat nu dus voor 1,3 x f 110.000 : 2.2 = EUR 65.000 moeten kunnen. Uitgaande van een afschrijftermijn van 50 jaar en een rente van 4% per jaar wordt zo’n bedrag terugverdiend met een jaarlijkse huursom van € 3.026 of wel € 252,17 per maand. Woco’s vragen inmiddels een gemiddelde huursom van € 450. You do the math.

  Inderdaad! Dat dedain, die retoriek van Dr.t!
  Heeft waarschijnlijk niet gecheckt in welke regio de wachtlijsten voor ‘n sociale huurwoning meer dan 15 jaar bedraagt. Erger, de sociale problematiek die natuurlijk gemiddeld toeneemt met alle gevolgen, en dus economische, van dien. Als je er niet naar kijkt dan is het er niet. 😉 Vandaar dat sociaal geografen soms ‘n belangwekkender verhaal ophangen dan sommige économisch deskundigen’. Het was nooit een exacte wetenschap maar daarmee klinkt het niet minder indrukwekkend, ook al is dat ‘op kosten van de maatschappi’j.

 33. snorkel says:

  Dawg,

  En ondertussen kost een gemiddelde HRA-steuntrekker de belastingbetaler (ons) in 2013

  10,5 miljard (HRA – EWF)
  450.000 huishoudens met HRA
  __________________________________ -/-

  €1944 per maand, ofwel €23.333 per jaar

  En dan hebben we het nog niet over de bijkomende kosten van belastingvrij sparen, bank-bail-outs, administratieve rompslomp, etc.

 34. Dawg says:

  snorkel,

  Zijn er maar 450.000 huishoudens die hra ontvangen? Kan ik me nauwelijks voorstellen. Er zijn toch zo’n 3 miljoen koophutten in Nederland.

 35. snorkel says:

  snorkel,

  Maar dan met en nulletje verschoven heh! FF verkeerd in mn spreadsheet getypt

  En ondertussen kost een gemiddelde HRA-steuntrekker de belastingbetaler (ons) in 2013

  10,5 miljard (HRA – EWF)
  4.500.000 huishoudens met HRA
  __________________________________ -/-

  €194 per maand, ofwel €2333 per jaar

  En dan hebben we het nog niet over de bijkomende kosten van belastingvrij sparen, bank-bail-outs, administratieve rompslomp, etc.

 36. Animal Crackers says:

  Er zijn altijd mensen die door de Hra hun huis afbetaald hebben toch? Verworven rechten.

 37. snorkel says:

  Dawg,

  Ja, klopt, ik had verkeerd getypt. Er zijn 7,5 miljoen woningen in NL, waarvan er ongeveer (iets minder dan) 4,5 miljoen HRA ontvangen. Heb hier een staatje met de exactere cijfers. Loopt op van ongeveer 3 miljoen HRA ontvangers in 2000 tot 4,2 in 2011.

 38. snorkel says:

  In totaal trokken we overigens in 2011 €33,380 miljard af aan “aftrekposten voor de eigen woning”. Dat was in 2000 nog €16,886 miljard.

 39. Dawg says:

  Animal Crackers,

  En dan hebben we ‘t nog maar niet over dat die woco’s vervolgens reeds afgeschreven woningen marktconform verkopen voor twee of driemaal die
  € 65.000.

 40. Animal Crackers says:

  snorkel:
  In totaal trokken we overigens in 2011 €33,380 miljard af aan “aftrekposten voor de eigen woning”. Dat was in 2000 nog €16,886 miljard.

  En voor dat ‘hoofdpijn-dossier’ was het nodig de huren op te hogen om de zaken weer een beetje ín balans’ te trekken om reden dat de boel weer aantrekt.
  Verrek, ik krijg trek om te kopen en de huur van m’n kinderen te betalen 🙂

 41. Draaikont says:

  linsen:
  De bubbel wordt langzaam leeggeprikt doordat er allerlei maatregelen genomen waardoor mensen minder kunnen lenen. Het deltaplan voor de huizenmarkt is er al geldgelul.nl/delta…ioen-instant-succes/ op dat artikel is ook gereageerd door mensen die die misschien hun huis uit moeten en dus een restschuld overhouden, terwijl er iets van 1.5 ton in hun pensioen pot zit, waarom kan je zoiets niet salderen?

  Werk je bij een bank ofzo dat je met dat soort plannen komt?

 42. Dawg says:

  snorkel: snorkel, Maar dan met en nulletje verschoven heh! FF verkeerd in mn spreadsheet getyptEn ondertussen kost een gemiddelde HRA-steuntrekker de belastingbetaler (ons) in 201310,5 miljard (HRA – EWF)4.500.000 huishoudens met HRA__________________________________ -/-€194 per maand, ofwel €2333 per jaarEn dan hebben we het nog niet over de bijkomende kosten van belastingvrij sparen, bank-bail-outs, administratieve rompslomp, etc.

  Dat komt veel meer overeen met de getallen die ik me bij de hra voorstel.

 43. Draaikont says:

  pietsje:
  En heb je de inflatie cijfers uit de jaren 70 en 80 wel eens bekeken?

  Die zal je vast ergens gaan googlen. Succes jongen?

  Heb je de huizenprijzen uit die jaren weleens bekeken?

 44. Frans says:

  Wat is nog erger dan een econoom?
  Een bankeconoom.
  In de volksmond zou hij gewoon een vuile leugenaar worden genoemd.
  Of een vies stuk vreten! 🙂

 45. Frans says:

  De onderligende gegevens van de huizenmarkt geven hem natuurlijk volkomen ongelijk. Bekijk een grafiek van gemiddeld inkomen en de gemiddelde huizenprijs vanaf 1980/90 tot aan nu en met een oogopslag weet je dat ie uit zijn nek lult.

 46. Animal Crackers says:

  snorkel:
  snorkel,

  Maar dan met en nulletje verschoven heh! FF verkeerd in mn spreadsheet getypt

  En ondertussen kost een gemiddelde HRA-steuntrekker de belastingbetaler (ons) in 2013

  10,5 miljard (HRA – EWF)
  4.500.000 huishoudens met HRA
  __________________________________ -/-

  €194 per maand, ofwel €2333 per jaar

  En dan hebben we het nog niet over de bijkomende kosten van belastingvrij sparen, bank-bail-outs, administratieve rompslomp, etc.

  Energiekosten voor gesubsidieerde energiezuinige woningen subsidieren. Dubbelop kosten neutraal!

 47. Frans says:

  En inderdaad: natuurlijk is het de schuld van een ander! _@(&#*_!(@*#
  Ik vraag me af waar hij het lef vandaan haalt om de intelligentie van de gemiddelde mens zo te beledigen.

 48. snorkel says:

  Bizar trouwens: een gemiddelde HRA-ontvanger kreeg in 2011 per maand méér HRA dan een gemiddelde huurtoeslagontvanger huurtoeslag!

  Gemiddelde HRA-toeslag per huishouden per maand 2011: ±€190
  Gemiddelde huurtoeslag per huishouden per maand 2010: €170
  Gemiddelde huurtoeslag per huishouden per maand 2012: €150

  Alleen zijn er wel >4x zo veel HRA-ontvangers als dat er huurtoeslagontvangers zijn.

  Scheefleners, de nieuwe tokkies

 49. dr.t says:

  Dawg: Op kosten van de maatschappij leven…..Dat is echt demagogische onzin. Zo’n jaar of 15 geleden kostte de bouw van een gemiddelde huurwoning 110.000 gulden:

  cbs.nl/nl-NL/menu/…999/1999-0214-wm.htm

  Rekening houdend met een stijging van de bouwkosten van 30% zou dat nu dus voor 1,3 x f 110.000 : 2.2 = EUR 65.000 moeten kunnen. Uitgaande van een afschrijftermijn van 50 jaar en een rente van 4% per jaar wordt zo’n bedrag terugverdiend met een jaarlijkse huursom van € 3.026 of wel € 252,17 per maand. Woco’s vragen inmiddels een gemiddelde huursom van € 450. You do the math.

  Het kenmerk van huren is nu juist dat er nooit iets wordt afbetaald en dat huurprijzen niet vast staan. Wat jij met je rekenvoorbeeld bewijst is dat je er in dit geval verstandig aan zou hebben gedaan om een huis te kopen.
  Gratis wonen door regelmatig aan je huur over te maken kan nu eenmaal niet.

 50. nhz says:

  snorkel: Dacht ik eerst ook. Maar hij was er van overtuigd dat het in Engeland in een middelgrote stad (vergelijkbaar met Amsterdam – London is een complete uitzondering door de zakenmannetjes gaf hij zelf ook aan) véél makkelijker is om überhaubt een woning te vinden, en ook nog eens veel goedkoper huren. En mijn vermoeden kan natuurlijk niet op tegen de ervaringen van een Engelsman uit een middelgrote stad in Engeland 😉 Als ‘ie nou een trol was geweest dan was ‘t een makkie!

  ik bedenk net dat de UK regering de afgelopen jaren het ‘Buy to Let’ gigantisch gepusht heeft (met subsidies etc.), met als gevolg dat er nu al veel kersverse ‘landlords’ failliet gaan wegens overaanbod. Ik weet niet hoe dit over het land verdeeld is, maar het zal plaatselijk de huren vast zwaar onder druk zetten.

  Animal Crackers: Er zijn altijd mensen die door de Hra hun huis afbetaald hebben toch? Verworven rechten.

  leg eens uit, ik ben benieuwd …

  Animal Crackers: Energiekosten voor gesubsidieerde energiezuinige woningen subsidieren. Dubbelop kosten neutraal!

  wordt wel noodzakelijk nu, met die EU ‘anti-dumpingheffing’ van 46% op Chinese zonnepanelen. Oftewel: na veel geld rondpompen dient het netto allemaal om nog meer Eurocraten een (bijna-)belastingvrij luizenleven te bezorgen.

 51. snorkel says:

  Animal Crackers: Energiekosten voor gesubsidieerde energiezuinige woningen subsidieren. Dubbelop kosten neutraal!

  En het gaat nog véél verder: Ook méér kinderopvangtoeslag als je HRA hebt (WTF!). En potentieel minder ZWV betalen. Elke € die je van je belastbaar inkomen / toetsingsinkomen af kunt schrapen komen tig dubbeltjes voor terug via allerlei weggetjes in alles wat inkomensafhankelijk is.

 52. dr.t says:

  En uiteraard is teruggave van belastinggeld niet hetzelfde als een kostenpost, dat kan iedere boekhouder je vertellen.
  HRA de laatst overgebleven methode om iets aan de verderfelijke inkomensnivellering in dit land te doen.
  De VVD zou wel gek zijn om dat middel uit handen te geven, op zijn minst zouden ze er een IB tarief van maximaal 40 procent voor mogen terug krijgen. Maar dezelfde politieke partijen die huilen over de HRA willen nu juist het IB tarief omhoog schroeven.

 53. Animal Crackers says:

  dr.t: Het kenmerk van huren is nu juist dat er nooit iets wordt afbetaald en dat huurprijzen niet vast staan. Wat jij met je rekenvoorbeeld bewijst is dat je er in dit geval verstandig aan zou hebben gedaan om een huis te kopen.
  Gratis wonen door regelmatig aan je huur over te maken kan nu eenmaal niet.

  Gaan we weer. Huren is gratis! aldus Dr.t.
  Dus kopen is verstandig….
  Vertrouw nooit drugsverslaafden! Ze bedriegen hun eigen moeder als het uitkomt!
  De agenda van deze troll spreekt boekdelen zonder hij het beseft. Hap de pap!

 54. nhz says:

  snorkel: Bizar trouwens: een gemiddelde HRA-ontvanger kreeg in 2011 per maand méér HRA dan een gemiddelde huurtoeslagontvanger huurtoeslag!

  bedenk wel dat gemiddeldes waarschijnlijk zwaar vertekenen, omdat HRA in de praktijk een villawijken subsidie is. Ik wed dat de mediaan véél lager licht.
  Al met al denk ik dat de gemiddelde scheeflener ongeveer evenveel toeslag krijgt als de gemiddelde sociale huurder. Alleen mensen zonder huursubsidie zijn de klos, want die moeten feitelijk dat bedrag opbrengen en ze zijn een minderheid (sociale huurders zonder subsidie, vrije sector huurders en huiseigenaars zonder hypotheek).

 55. snorkel says:

  nhz: ‘Buy to Let’

  Ja, dát is me pas een idiote regeling! Ooit met een (andere) Engelse collega een discussie over de HRA gehad (hij was ook in het ;”Je bent toch geen dief van je eigen portemonnee” verhaal van de hypoadviseur getrapt). Hij wilde beweren dat HRA geen invloed op de prijzen had, omdat ze in Engeland ook hoge prijzen hadden en geen HRA. Toen heb ik ‘m maar eens even met de volslagen idiotie van zijn eigen woningmarkt geconfronteerd…

 56. ll says:

  En nog iemand die zegt dat er géén huizen-bubbel is 2010

  ‘ Volgens hoogleraar Francke is momenteel geen sprake van overwaardering van woningen ‘ ……. en toch 20% eraf, is geen bubbel hoor 😉 , maar wat is het dan wel 🙂

  http://www.metronieuws.nl/nieuws/geen-prijsdaling-woningen/dYBjbb!n180611/

  Het woord bubbel bestaat gewoon niet bij oekoenomen ? Is het maar een woordspelletje ? …..

  Kunnen we het misschien zo zeggen ? In het verleden gecreeerde inflatie is gelijk aan toekomstige deflatie door aflossing ?

  Merijn Knibbe had er ook een mooi woord voor……

  Philippulus: PROVADA: ‘Vastgoedwereld moet anders met vak omgaan’

  Er is al wel een nieuw modelletje hoor, met de mooie naam ‘hedonisch prijsmodel’, van dezelfde Prof.Dr. M.Francke, die ( zie hierboven ) zei dat de huizenprijzen nooit ver zouden dalen, dat dan weer wel 🙂

  http://dare.uva.nl/document/463008

 57. dr.t says:

  2333 per jaarEn dan hebben we het nog niet over de bijkomende kosten van belastingvrij sparen, bank-bail-outs, administratieve rompslomp, etc.

  Maar dan nog iemand die enigszins behoorlijk verdient betaalt minstens 10 a 20 keer zoveel belasting. Een miminumloner of bijstandgerechtigde kost alleen maar geld in een zwaar gesubsidieerde huurwonin.

 58. Dawg says:

  OT

  http://www.reuters.com/article/2013/06/02/banks-recapitalisation-bis-idUSL5N0EB1LP20130602

  De BIS kondigt maakt een bail-in blueprint aan.

  En ik maar denken dat het verboden was om op te roepen tot een bankrun.

 59. Frans says:

  Dawg:
  OT

  reuters.com/articl…dUSL5N0EB1LP20130602

  De BIS kondigt maakt een bail-in blueprint aan.

  En ik maar denken dat het verboden was om op te roepen tot een bankrun.

  Haha! OT kan zowell On Topic als Off Topic betekenen! 🙂

  Heb ik al eens eerder over gepost, dat dit bail in ons te wachten staat.
  Stelletje fuckers: zo voorspelbaar….

 60. nhz says:

  snorkel: via allerlei weggetjes in alles wat inkomensafhankelijk is.

  en vergeet ‘vermogensafhankelijk’ niet. Want er zijn allerlei regelingen waar je met meer dan pakweg 20-50K spaargeld niet voor in aanmerking komt maar wél als je een huis van een miljoen hebt met een half miljoen aan hypotheek. Sterker nog, ik las pas tot mijn verbazing dat een huiseigenaar twee jaar lang bijstand kan krijgen als hij geen inkomen heeft; maar een huurder met meer dan 5K spaargeld komt niet in aanmerking daarvoor.

 61. nhz says:

  Dawg: reuters.com/articl…dUSL5N0EB1LP20130602

  De BIS kondigt maakt een bail-in blueprint aan.

  En ik maar denken dat het verboden was om op te roepen tot een bankrun.

  ik vind het een hoogst onduidelijk artikel; ze bedoelen misschien inderdaad dat de spaarders, na de aandeelhouders, als eerste gepakt gaan worden, maar dat staat er niet openlijk. Als ze dat van plan zijn lijkt het me ook de ultieme oproep tot een bankrun, of zou er al ‘flankerend beleid’ in de pen zitten (currency controls etc.)? Als alle spaarders en bedrijven met emer dan 100K op de rekening hun geld weghalen is vrijwel iedere EU bank gelijk failliet.

 62. Dawg says:

  dr.t: Het kenmerk van huren is nu juist dat er nooit iets wordt afbetaald en dat huurprijzen niet vast staan. Wat jij met je rekenvoorbeeld bewijst is dat je er in dit geval verstandig aan zou hebben gedaan om een huis te kopen.
  Gratis wonen door regelmatig aan je huur over te maken kan nu eenmaal niet

  Over de voors en tegen van huren versus kopen zal het laatste woord nog niet gezegd zijn op dit blog, maar daar ging jouw statement niet over.

 63. snorkel says:

  nhz: Ik wed dat de mediaan véél lager licht.

  Dat zoeken we even op!

  Gemiddelde in 2011: €290
  Jan Modaal in 2011: ±€160
  Mediaan (benadering, want niet aanwezig in mijn data) in 2011: ±€225

  Maar van alle bovenstaande zou je het betaalde EWF circa €110 nog moeten aftrekken (wat ik wel had gedaan in mijn berekening)

  Overigens kreeg in 2011 de top 1% woeker-HRA-graaiers (te weten 41.000 huishoudens) een cadeautje van bijna €2000 per maand op kosten van de belastingbetaler.

 64. Animal Crackers says:

  nhz: bedenk wel dat gemiddeldes waarschijnlijk zwaar vertekenen, omdat HRA in de praktijk een villawijken subsidie is. Ik wed dat de mediaan véél lager licht.
  Al met al denk ik dat de gemiddelde scheeflener ongeveer evenveel toeslag krijgt als de gemiddelde sociale huurder. Alleen mensen zonder huursubsidie zijn de klos, want die moeten feitelijk dat bedrag opbrengen en ze zijn een minderheid (sociale huurders zonder subsidie, vrije sector huurders en huiseigenaars zonder hypotheek).

  Is dat onderzocht Niek? Die groep die je ‘n minderheid noemt? Te verwaarlozen factor? De democratie van de meerderheid? Daar ga je dan met je goeie gedrag!
  En die villawijkbewoners die afbetaald hebben dan, ondanks dat er groepen zijn die nog niet aan kopen toe waren omdat het niet loont in een dalende markt te kopen? Die gespaard hadden en nu de lul zijn omdat ze een nadeel ervaren? Niet zo simpel. Ziek Niek!

 65. snorkel says:

  dr.t,

  Door de HRA hoefde men in 2011 13% tot 68,2% minder inkomensbelasting te betalen dan iemand met exact hetzelfde inkomen maar zonder hypotheekschuld

  HRA (minus EWF) kost in totaal ongeveer 4x tot 5x zo veel als huurtoeslag.

  De rijkste 1% van NL krijgt elke maand aan HRA een bedrag van meer dan TWEE “BIJSTANDSMOEDER MET KINDEREN”-UITKERINGEN per maand.

 66. Dawg says:

  dr.t: 2333 per jaarEn dan hebben we het nog niet over de bijkomende kosten van belastingvrij sparen, bank-bail-outs, administratieve rompslomp, etc.

  Maar dan nog iemand die enigszins behoorlijk verdient betaalt minstens 10 a 20 keer zoveel belasting. Een miminumloner of bijstandgerechtigde kost alleen maar geld in een zwaar gesubsidieerde huurwonin.

  Nogmaals, mijn antwoord had betrekking op jouw ongefundeerde uitspraak dat een huurder op kosten van de maatschappij leeft. Waarom koppel je voortdurend huurders aan associaties met bijstandsgerechtigden? Tweederde van de huurders ontvangt niet eens huurtoeslag. Ze betalen er wel aan mee (en aan aan de uitkering van hra-gerechtigden).

 67. snorkel says:

  snorkel: De rijkste 1% van NL krijgt elke maand aan HRA een bedrag van meer dan TWEE “BIJSTANDSMOEDER MET KINDEREN”-UITKERINGEN per maand.

  Oftewel, van wat we maandelijks aan de rijkste 41.000 woeker-HRA-graaiende huishoudens van NL cadeau geven, zouden bijna 100.000 bijstandmoeders met kinderen een maand kunnen leven. In 2011 that is

 68. Frans says:

  bail-in = spaarders.

 69. snorkel says:

  Frans,

  Hey, spaarders bestaan niet meer heh! “Unsecured Creditors” heten die tegenwoordig 😉

 70. Dawg says:

  nhz: ik vind het een hoogst onduidelijk artikel; ze bedoelen misschien inderdaad dat de spaarders, na de aandeelhouders, als eerste gepakt gaan worden, maar dat staat er niet openlijk. Als ze dat van plan zijn lijkt het me ook de ultieme oproep tot een bankrun, of zou er al ‘flankerend beleid’ in de pen zitten (currency controls etc.)? Als alle spaarders en bedrijven met emer dan 100K op de rekening hun geld weghalen is vrijwel iedere EU bank gelijk failliet.

  Ik vind de berichtgeving tamelijk schimmig. Ik krijg zelf het idee dat er herkapitalisaties aan zitten te komen met tegoeden van rekeninghouders en dat de autoriteiten daarbij voorzichtig balanceren tussen het voorkomen van bankruns en het alvast ‘in de week leggen’van wat er te gebeuren staat.

  ‘k Heb overigens elders gelezen dat er voor de herkapitalisatie van de banken nooit genoeg rekeninghouders zijn met saldi hoger dan 100.000. Dat zou betekenen dat die garantie dus ook boterzacht is.

 71. ll says:

  Frans: bail-in = spaarders.

  En hier gaan we weer de fout in, een spaarder bestaat niet op een bank, het is een belegging in de bank. Een spaarrekening op de bank is EEN BELEGGING ……. :-), en in ruil daarvoor krijgt u rente…… en een IOU, dat dan weer wel 🙂

  Een IOU van de bank is het bedrag wat de bank aan U is verschuldigd, en als er een bail-in komt kan de bank u niet meer terug betalen…….en bent u het geld kwijt , zo simpel 🙂

 72. Adamus says:

  Voor de liefhebbers: SER laat vandaag op VNG congres in Zwolle nieuws uitgaan dat alle indicatoren naar plus wijzen.

 73. snorkel says:

  Dawg: ‘k Heb overigens elders gelezen dat er voor de herkapitalisatie van de banken nooit genoeg rekeninghouders zijn met saldi hoger dan 100.000. Dat zou betekenen dat die garantie dus ook boterzacht is.

  Wat ik er van begrijp is dat die garanties ‘lokale’ aangelegenheden zijn, de BIS houdt daar in principe geen rekening meer. De centrale bank van elk land kan dus uitrekenen hoeveel ze kunnen garanderen. Dat is wat ik er van begreep een paar maanden geleden (maar die artikelen van de FSB zijn zo onleesbaar dat je er nauwelijks doorheen komt…)

 74. Draaikont says:

  dr.t:
  2333 per jaarEn dan hebben we het nog niet over de bijkomende kosten van belastingvrij sparen, bank-bail-outs, administratieve rompslomp, etc.

  Maar dan nog iemand die enigszins behoorlijk verdient betaalt minstens 10 a 20 keer zoveel belasting. Een miminumloner of bijstandgerechtigde kost alleen maar geld in een zwaar gesubsidieerde huurwonin.

  Hoeveel iemand kost en iemand oplevert voor onze economie wordt bepaald door de reeële waarde die iemand levert. Ooit stond dat in verhouding met hoeveel iemand verdiende en hoeveel belasting iemand betaalde. Tegenwoordig is helaas die verhouding in veel gevallen een beetje zoek. Dat maken discussies over de profiteurs en “slachtoffers” van huurtoeslagen en HRA’tjes vrij zinloos.

 75. snorkel says:

  Dawg: Waarom koppel je voortdurend huurders aan associaties met bijstandsgerechtigden?

  Framing. Als je maar vaak genoeg de woorden ‘aap’ en ‘brommer’ dicht bij elkaar zet/noemt, gaan mensen steeds makkelijker geloven dat apen op brommers (kunnen) rijden. Daarom is het woord scheefhuurder ook bedacht. “Scheef” + “huurder” = slecht. Als het “slimhuurder” had geheten had men het nooit kunnen aanpakken.

 76. Dawg says:

  ll,

  Formeel is dat mischien zo dan moeten we ook eerlijk kunnen zeggen waar het op staat:

  GET YOUR MONEY OUT OF THE SYSTEM

  Bij deze.

 77. Animal Crackers says:

  snorkel: Oftewel, van wat we maandelijks aan de rijkste 41.000 woeker-HRA-graaiende huishoudens van NL cadeau geven, zouden bijna 100.000 bijstandmoeders met kinderen een maand kunnen leven. In 2011 that is

  Ik ben geen alleenstaande moeder maar maak mij wel zorgen over hoe die kinderen daar opgroeien. Wat het met ze doet. Als de overheid banlieue’s zoals in Parijs in grote steden nastreeft kun je daar eenvoudig op wachten met dit beleid, en op de problemen die dat met zich meebrengt. Daarmee bezorgt de minister voor wonen slechts werk voor de minister van veiligheid! Dussss… is de regering er voor ons?
  Niet de bevolking en wat zich er daar afspeelt definieert het probleem maar het geld en waar het vandaan moet komen. Hoe kortzichtig die aannames ook zijn. De roep om vertrouwen is niets anders dan dat het appelleert aan schuldposities van ‘n (gecorumpeerd) deel van de bevolking! De werkelijke slachtoffers, het deel dat zich niet conformeerde aan de norm, negerend that is!
  Stel nu dat juist die groep het bij het rechte eind had? Dan zagen die hun eigenbelang niet.
  Alsof eigenbelang niet samen zou moeten vallen met het algemeen belang!

 78. Dawg says:

  snorkel,

  Zeker weten. ‘t Werkt ook de andere kant op. Zo zijn marktconforme huren eerlijke en juiste huren waar verder geen discussie over mogelijk is.

 79. Animal Crackers says:

  ll,

  Kan ik mij geld bij you beleggen 🙂

 80. snorkel says:

  Dawg,

  Yup!

  daarom probeer ik overal het woord “herstel” te koppelen aan een terugkeer naar historisch normale waarde. Herstel van oververhitting 😉

 81. Steven says:

  We (nou ja ik i.i.g) huren om nou juist niet afhankelijk te zijn van een bank, rente of hard dalende huizenprijzen, maar wat ze laatst deden: het verhogen van de huren terwijl de huizenprijzen dalen is natuurlijk iets wat alleen een foute politiek kan verzinnen. Mensen die hun huis zouden kunnen verkopen en daarna huren blijven zitten omdat huren nog duurder wordt. Op de achtergrond raakt hun huis verder onderwater en wordt het nog onaantrekkelijker om te verkopen en krijgen zij dus ook een fikse restschuld.

 82. Steven says:

  Steven,

  (ja alleen als huizenprijzen verder dalen, maar dat neem ik maar gewoon aan)

 83. Homo emere domus says:

  Steven,

  Markmodus AAN
  Je gaat toch niet terug naar een huurhuis. Dat is een demotie in je wooncarriere!
  Markmodus UIT

 84. Steven says:

  Homo emere domus,

  ja ik snap dat gevoel van mensen ook wel.. 🙂

 85. De Pessimist says:

  Animal Crackers: Alsof eigenbelang niet samen zou moeten vallen met het algemeen belang!

  Juist
  Als dat niet meer het geval is faalt de democratie.

 86. Dr.t says:

  snorkel: Oftewel, van wat we maandelijks aan de rijkste 41.000 woeker-HRA-graaiende huishoudens van NL cadeau geven, zouden bijna 100.000 bijstandmoeders met kinderen een maand kunnen leven. In 2011 that is

  Je hebt gelijk snorkel een heel land vol bijstansmoeders en NL draait weer als een tierelier….snap je zelf niet waar je fout gaat in je redenering?

 87. snorkel says:

  Dr.t,

  Nee, slimmerik. Het gaat niet om die moeders… HET GAAT OM DE KINDEREN!

  En bovendien: Een heel land vol bestuursvoorzitters van grote bankverzekeraars gaat ook lekker werken heh? Wie gaat er dan nog de plees schoonschrobben?

  Doe nou eens normaal man. Ben je nou echt zo’n wannabee VVD’er die niet snapt dat ‘ie nooit een echte VVD’er zal worden? Ik durf wel te wedden dat jij er persoonlijk op vooruit gaat als alle idiote fiscale sluiproutes worden afgesloten.

 88. Dr.t says:

  Dawg: Nogmaals, mijn antwoord had betrekking op jouw ongefundeerde uitspraak dat een huurder op kosten van de maatschappij leeft. Waarom koppel je voortdurend huurders aan associaties met bijstandsgerechtigden? Tweederde van de huurders ontvangt niet eens huurtoeslag. Ze betalen er wel aan mee (en aan aan de uitkering van hra-gerechtigden).

  Ik noemde sociaal verhuur heel specifiek in dat kader. Jij haalt nu de vrije sector erbij. Over dat laatste beweerde ik alleen maar dat de huurprijzen er niet echt hoog zijn a.h.v. een voorbeeld in een rijke gemeente..

 89. Frans says:

  ll: Een IOU van de bank is het bedrag wat de bank aan U is verschuldigd, en als er een bail-in komt kan de bank u niet meer terug betalen…….en bent u het geld kwijt , zo simpel

  Dat is wat ik zo ongeveer in steno bedoelde met die opmerking! 🙂

 90. Homo emere domus says:

  Dr.t,
  Ik begrijp je punt maar ik durf desondanks te stellen dat de uitkering van een bijstandsmoeder (100% consumptie) waarschijnlijk beter besteed is dan het geven aan banken via hypotheekrenteaftrek van groothuisbezitters.

 91. Voerman says:

  snorkel: Oftewel, van wat we maandelijks aan de rijkste 41.000 woeker-HRA-graaiende huishoudens van NL cadeau geven, zouden bijna 100.000 bijstandmoeders met kinderen een maand kunnen leven. In 2011 that is

  Voerman heeft tot nu bij snorkel e.v.a. geproefd, dat de opbrengst van de HRA-afschaffing gebruikt zou moeten worden voor verlaging van de IB, waar bij ik nog opmerkte, dat hierbij de kans groot zou zijn, dat de grootste HRA-profiteurs wellicht het grootste voordeel van die belasting verlaging zouden krijgen. Over bijstandsmoeders met kinderen hoor ik hier voor het eerst. Voorbijgaand sentiment van het moment?
  Misschien zouden de veroorzakers van dat bestand aan bijstandmoeders wellicht ook een grotere bijdrage kunnen leveren in die situaties?

 92. Steven says:

  Homo emere domus,

  Dat geld gaat op aan de oosterburen : bmw’s en mercedessen en toch wonen ze daar goedkoper. 🙂

 93. Adamus says:

  nhz: ik vind het een hoogst onduidelijk artikel; ze bedoelen misschien inderdaad dat de spaarders, na de aandeelhouders, als eerste gepakt gaan worden, maar dat staat er niet openlijk. Als ze dat van plan zijn lijkt het me ook de ultieme oproep tot een bankrun, of zou er al ‘flankerend beleid’ in de pen zitten (currency controls etc.)? Als alle spaarders en bedrijven met emer dan 100K op de rekening hun geld weghalen is vrijwel iedere EU bank gelijk failliet.

  En waar gaan die spaarders hun papiergeld parkeren?

 94. Animal Crackers says:

  Sjezus we zijn ziek.
  Dokter help, help, help.

  Mahahahaaa

 95. nhz says:

  dr.t: HRA de laatst overgebleven methode om iets aan de verderfelijke inkomensnivellering in dit land te doen.

  ja, op voorwaarde dat je een huis koopt 😎
  NIET dus.

  ll: en toch 20% eraf, is geen bubbel hoor 😉 , maar wat is het dan wel 🙂

  ik hoop dat hij z’n eigen boelshit voor zoete koek slikt en al zijn geld in de zwaar ondergewaarde polderhuizenmarkt stopte 🙂

  ll: Het woord bubbel bestaat gewoon niet bij oekoenomen ? Is het maar een woordspelletje ? …..

  jawel hoor, goud is een bubble; daar waarschuwen oenconomen voortdurend voor. Maar verder bestaan er inderdaad geen bubbles in de oenconomie.

  Animal Crackers: Is dat onderzocht Niek? Die groep die je ‘n minderheid noemt?

  De helft van de totale HRA soms komt terecht bij de 10% die het meest verdient; lijkt me duidelijk zat.

  Animal Crackers: En die villawijkbewoners die afbetaald hebben dan,

  ik noemde al de huiseigenaars zonder hypotheek (of met weinig hypotheek desnoods), die zijn dus ook de klos. Maar dat doet niks af aan het beeld dat HRA een villawijkensubsidie is, want daar komt de bulk van het geld terug.

  Dawg: ‘k Heb overigens elders gelezen dat er voor de herkapitalisatie van de banken nooit genoeg rekeninghouders zijn met saldi hoger dan 100.000. Dat zou betekenen dat die garantie dus ook boterzacht is.

  op basis van wat ik zo her en der heb gelezen klopt dat niet, de saldi boven 100.000 zijn wel degelijk een groot bedrag. Maar misschien bedoelen ze dan de saldi van privé personen boven 100K, dus niet van de bedrijven (die in Cyprus ook geklauwd werden). Ik ben ook benieuwd of ze weten hoeveel rijke EU burgers hun spaarsaldo in porties van 100K over talloze EU banken verdeeld hebben … vast niet. En je moet zulke ‘spreiding’ nooit onderschatten, vanuit Spanje en Griekenland werd er bijv. afgelopen twee jaar voor honderden miljarden aan spaargeld naar het buitenland overgeheveld. Dat betreft bijna per definitie vooral grote spaarders.

  ll: , en in ruil daarvoor krijgt u rente…

  in ruil daarvoor krijg u géén rente (of negatieve rente, na aftrek van inflatie en belasting)

  Dawg: Toevallig stond vandaag dit berichtje op het net:

  zaplog.nl/zaplog/a…_geld_goud_en_zilver

  tja, was te verwachten daar gezien de overige maatregelen; zal hier ook wel komen.

  Draaikont: Hoeveel iemand kost en iemand oplevert voor onze economie wordt bepaald door de reeële waarde die iemand levert. Ooit stond dat in verhouding met hoeveel iemand verdiende en hoeveel belasting iemand betaalde. Tegenwoordig is helaas die verhouding in veel gevallen een beetje zoek. Dat maken discussies over de profiteurs en “slachtoffers” van huurtoeslagen en HRA’tjes vrij zinloos.

  eens, maar dat neemt niet weg dat HRA en andere toeslagen een pervers systeem zijn. Het wordt er niet beter door.

  Steven: het verhogen van de huren terwijl de huizenprijzen dalen is natuurlijk iets wat alleen een foute politiek kan verzinnen

  inderdaad, één van de vele perverse incentives in ons fiscaal/economisch systeem.

 96. Voerman says:

  Adamus: En waar gaan die spaarders hun papiergeld parkeren?

  Zij gaan daar eerst hun schulden mee aflossen.
  Als er dan nog geld over is gaan zij wat onderhoud aan hun huis doen.
  Vervolgens geven ze wat aan hun kinderen.
  Dan wat leuke vakantie tripjes.
  Ook wat onder het matras of een stoeptegel bewaren voor als het helemaal klote wordt.

 97. nhz says:

  Dr.t: Over dat laatste beweerde ik alleen maar dat de huurprijzen er niet echt hoog zijn a.h.v. een voorbeeld in een rijke gemeente..

  de huurquote in Nederland is (gemiddeld dus) met afstand de hoogste van Europa. Ik weet niet hoe jij ‘niet echt hoog’ definieert, maar volgens mij klopt er dan iets niet.

  Adamus: En waar gaan die spaarders hun papiergeld parkeren?

  Da’s de grote vraag, ik denk dat wat ze nu bereiken is dat mensen hun geld gaan spreiden over allerlei banken (ook buiten eigen land, zeker met zo’n ‘EU depositogarantie’ in aantocht). Maar uit sommige landen hoor je ook wel dat een flink deel van dat geld toch maar in vastgoed gaat.
  Ik ben er zelf nog niet uit, maar een aanzienlijk deel in goud (en dan niet in een eigen kluis) lijkt me voorlopig de meest flexibele en toch relatief veilige oplossing. Maar ik denk niet dat dat op grote schaal gaat gebeuren, tegen de tijd dat de gemiddelde spaarder daar over denkt is het vast al verboden of anderszins onmogelijk gemaakt, a la France.

 98. Animal Crackers says:

  Kamadeeldra

  “Dag dokter”

  – Dokter! Dokter! U moet mij onmiddelijk helpen!
  – Er zijn nog twintig wachtenden voor u
  – Daar kan ik echt niet op wachten!
  – Er zit niks anders op
  – Maar het is een kwestie van leven of dood!
  – Dat maak ik wel uit…
  – Maar dokter…
  – Als u aan de beurt bent
  – Dan is het te laat dokter, geloof me..
  – Wat mag u dan wel schelen?
  – Ik heb een mes in mijn rug, kijk maar..
  – Ik zie het ja.
  – Maar krijg ik dan geen voorrang?
  – Nee, daar kan ik echt niet aan beginnen
  – Maar dokter, ik sterf!
  – Ik weet het goed gemaakt..

  ( Dokter trekt mes uit rug van patient en steekt het in diens oog.)

  – Probeert u het eens bij de oogarts schuin tegenover.

  (Kamagurka en Jules Deelder, Humo Mei 2003)

 99. Voerman says:

  Steven: Dat geld gaat op aan de oosterburen : bmw’s en mercedessen en toch wonen ze daar goedkoper.

  Vandaar die dure automobielen natuurlijk!
  En als je zo ver van huis werkt moet je natuurlijk een betrouwbaar vevoermiddel hebben!

 100. Mark says:

  Rabobank zit tot over zijn oren in de nederlandse sub-prime “onder water” hypotheken. Deze bank heeft dus altijd bijbedoelingen met dit soort onderzoek.
  Overheids-steun, HRA, NHG, starterslenign, valse rapporten, LIBOR rentemanipulatie, etc, etc.
  Alles maar dan ook ALLES wordt in werking gesteld om de boel overeind te houden. De titanic moet dezelfde koers blijven varen.

  Ik ben dolblij dat ik weg ben bij deze bank met boertjes. Ik keek er eerst tegenop om over te stappen maar het is echt een piece off cake!

 101. Animal Crackers says:

  Over vooruitziende blikken die kunnen doden gesproken…

 102. Dawg says:

  Dr.t,

  Dit is het punt wat ik maak in reactie op jouw uitspraak dat een sociale huurder op kosten van de samenleving woont:

  Op kosten van de maatschappij leven…..Dat is echt demagogische onzin. Zo’n jaar of 15 geleden kostte de bouw van een gemiddelde huurwoning 110.000 gulden:

  cbs.nl/nl-NL/menu/…999/1999-0214-wm.htm

  “Rekening houdend met een stijging van de bouwkosten van 30% zou dat nu dus voor 1,3 x f 110.000 : 2.2 = EUR 65.000 moeten kunnen. Uitgaande van een afschrijftermijn van 50 jaar en een rente van 4% per jaar wordt zo’n bedrag terugverdiend met een jaarlijkse huursom van € 3.026 of wel € 252,17 per maand. Woco’s vragen inmiddels een gemiddelde huursom van € 450. You do the math.”

  Schiet m’n redenering kapot of reageer er helemaal niet op, maar sleep er niet van alles bij wat niet ter zake doet.

 103. Homo emere domus says:

  Steven,

  Hmm…
  Ik ben juist over de grens gaan wonen om minder reistijd te hebben (15 min met de fiets) naar mijn werk. Kwaliteit van leven is ook wat waard…

 104. Steven says:

  Voerman,

  hmmm ik bedoelde eigenlijk het teruggave geld van de rijke grote scheefleners in Nederland.. (zeg maar 4000 per maand aan hypotheek betalen per maand en 2000 terugkrijgen en zo..): kan dat nu eigenlijk nog steeds?

 105. Voerman says:

  Steven: kan dat nu eigenlijk nog steeds?

  Moet je aan hén vragen! 🙂
  Vrees van wel!

 106. Steven says:

  en dat ze dus die 2000 per maand teruggave in de BMW steken. Uiteraard ook weer via een BV. maar goed: HRA wordt gewoon niet gebruikt waarvoor het de bedoeling was; dat lijkt me duidelijk.

 107. dr x says:

  En waar komt die deling van 2.2 Vandaan? Maakt nogal wat uit..

  Dawg:
  Dr.t,

  Dit is het punt wat ik maak in reactie op jouw uitspraak dat een sociale huurder op kosten van de samenleving woont:

  Op kosten van de maatschappij leven…..Dat is echt demagogische onzin. Zo’n jaar of 15 geleden kostte de bouw van een gemiddelde huurwoning 110.000 gulden:

  cbs.nl/nl-NL/menu/…999/1999-0214-wm.htm

  “Rekening houdend met een stijging van de bouwkosten van 30% zou dat nu dus voor 1,3 x f 110.000 : 2.2 = EUR 65.000 moeten kunnen. Uitgaande van een afschrijftermijn van 50 jaar en een rente van 4% per jaar wordt zo’n bedrag terugverdiend met een jaarlijkse huursom van € 3.026 of wel € 252,17 per maand. Woco’s vragen inmiddels een gemiddelde huursom van € 450. You do the math.”

  Schiet m’n redenering kapot of reageer er helemaal niet op, maar sleep er niet van alles bij wat niet ter zake doet.

 108. Animal Crackers says:

  Dawg,

  huh?
  probleem met quoten?

 109. snorkel says:

  Steven: kan dat nu eigenlijk nog steeds?

  Jep, kan prima! 1% van de HRA-subsidieontvngers (zo’n 41.000 huishoudens) deden het in 2011. Ze ontvingen 48,2% van hun woonkosten terug en wisten hiermee hun inkomensheffing met 30,8% te verminderen. Alleen die groep kostte ons al bijna 1 miljard in 2011.

  Uitgaande van de gegevens vermoed ik dat dit vooral mensen zijn die DGA-constructies gebruiken. Zij ontvangen dus nog veel meer andere subsidies……. De grote “scheefprofiteurs” zeg maar

 110. snorkel says:

  dr x: En waar komt die deling van 2.2 Vandaan? Maakt nogal wat uit..

  Guldens naar Euro’s? Zomaar een gokje? 😉

 111. Animal Crackers says:

  Anarchist die de klepel heeft horen hangen?
  Dar valt helemaal niet op natuurlijk 🙂
  Geen benul. Op in gaan!

 112. Dawg says:

  Adamus: En waar gaan die spaarders hun papiergeld parkeren?

  Huizen natuurlijk! Of de AEX. En als je dat allemaal niet wil moet je je netjes en alvast voorovergebukt vast laten binden in het digitale systeem.

 113. Steven says:

  snorkel: Uitgaande van de gegevens vermoed ik dat dit vooral mensen zijn die DGA-constructies gebruiken. Zij ontvangen dus nog veel meer andere subsidies……. De grote “scheefprofiteurs” zeg maar

  Enige investering is waarschijnlijk het lidmaatschap van het golfveld.. 🙂 (maar nu draaf ik wat door: ik weet het)

 114. pi says:

  Inderdaad helemaal mee eens! Gewoon de grondprijs negeren…. Dat is namelijk onzin, hahaha!

  Waarom denk je dat de WoCos onder de overheid vallen? Een mogelijkheid zou kunnen zijn subsidies, is maar een idee!

  Dawg:
  Dr.t,

  Dit is het punt wat ik maak in reactie op jouw uitspraak dat een sociale huurder op kosten van de samenleving woont:

  Op kosten van de maatschappij leven…..Dat is echt demagogische onzin. Zo’n jaar of 15 geleden kostte de bouw van een gemiddelde huurwoning 110.000 gulden:

  cbs.nl/nl-NL/menu/…999/1999-0214-wm.htm

  “Rekening houdend met een stijging van de bouwkosten van 30% zou dat nu dus voor 1,3 x f 110.000 : 2.2 = EUR 65.000 moeten kunnen. Uitgaande van een afschrijftermijn van 50 jaar en een rente van 4% per jaar wordt zo’n bedrag terugverdiend met een jaarlijkse huursom van € 3.026 of wel € 252,17 per maand. Woco’s vragen inmiddels een gemiddelde huursom van € 450. You do the math.”

  Schiet m’n redenering kapot of reageer er helemaal niet op, maar sleep er niet van alles bij wat niet ter zake doet.

 115. Animal Crackers says:

  Dawg: Huizen natuurlijk! Ofde AEX. En als je dat allemaal niet wil moet je je netjes en alvast voorovergebukt vast laten binden in het digitale systeem.

  Er zijn er maar weinigen die daar kont van doen!
  Maar dat heeft niets te maken met hoe je geneukt wordt, of je het nu merkt of niet!

 116. Dawg says:

  dr x: En waar komt die deling van 2.2 Vandaan? Maakt nogal wat uit.

  Zeker. Zo is € 450 omgerekend een bedrag van Fl 990. Ik geef je de verzekering dat we dat in 2001 nog een heel hoog bedrag hadden gevonden als gemiddelde huurprijs voor een wocokot. Moet ik het nu opeens zo weinig vinden dat er in de komende 4 jaren nog eens 20% bij kan. Alleen omdat de koopprijzen nog sneller zijn gestegen door een volslagen uit de hand gelopen kredietverlening?

 117. Dawg says:

  pi:
  Inderdaad helemaal mee eens! Gewoon de grondprijs negeren….Dat is namelijk onzin, hahaha!

  Waarom denk je dat de WoCos onder de overheid vallen? Een mogelijkheid zou kunnen zijn subsidies, is maar een idee!

  Ik ruik een argument. Hulde. Na aftrek van die EUR 252,17 resteert bij een gemiddelde huursom van EUR 450 nog een kleine EUR 200 per maand. Laten we (wilde gok) veronderstellen dat daarvan EUR 100 bestemd is voor beheer en onderhoud en EUR 100 als vergoeding voor de kosten die een verhuurder moet maken om de grond te verwerven. In 50 jaar heeft de verhuurder dan 50 x 12 x EUR 100 = EUR 60.000 ontvangen voor grond die nog steeds zijn eigendom is.

  Betaalt een huurder te weinig? Leeft hij op kosten van de maatschappij? Zeg ‘t maar.

 118. snorkel says:

  Steven: Enige investering is waarschijnlijk het lidmaatschap van het golfveld

  Dat is een bedrijfsinvestering onder de post ‘relatiemanagement’ 😉 Kun je gewoon aftrekken! Winst is een boekhoudkundige fout toch?

 119. Steven says:

  snorkel,

  hoe weet jij dat allemaal? (ha ha)

 120. pi says:

  Hier ligt het probleem, In Utrecht zijn er WoCos woningnet in wijk c (Naast de bijenkorf) tot zuilen (achterstands Eijk noord). De huren zijn gelijk.

  Daarnaast houd u geen rekening met de huur subsidie.

  Iedereen moet wonen, maar wel naar vermogen!

  Ben het wel met mijn idool eens, ook ik zie fat hier in een jaren 30 wijk, de goedkoopste woningen voor steeds hogere prijs weg gaan na steeds kortere perioden. Maar dat zal hier wel niet geoorloofd worden.

  Jammer 🙁

 121. snorkel says:

  Maaruh, Pietsje / Adison / dr.t / Adisini / Adisin,

  Waarom vind jij het zo nodig sociale huurders te bashen? Volgens mij zit er op dit hele blog geen enkele sociale huurder hoor 😉 En de eerste (sociale) huurder die elke maand €2000 cadeau krijgt van de belastingdienst moet ik nog tegenkomen.

 122. snorkel says:

  Steven,

  Oh joh, hoeveel privé-bonnetjes ik niet in ondernemershandjes heb zien verdwijnen…. Ken van die mensen die elk bonnetje (zelfs als ze zelf later in het restaurant komen aankakken en niet eens meegegeten hebben – of flatscreens voor in de eigen woonkamer) inpikken en opvoeren als bedrijfskosten

 123. Dawg says:

  snorkel,

  Kan jou die multinicks schelen. En bovendien, je moet maar zo denken: een schizofreen komt nooit alleen.

 124. snorkel says:

  Dawg,

  Is ook zo inderdaad! Als ‘ie z’n HRA met 4 man moet delen is ‘t ineens een stuk minder 😉

 125. Steven says:

  snorkel,

  ach ik ken ze ook. Allemaal gezellig eten, betalen en één neemt het bonnetje mee. (alsof wij dat niet zien…)

 126. Pieter says:

  Tsja… Als jij niet steeds bij elk bericht je gesprekspartner blokeerd kan ik het wellicht een keer uitleggen.

  Akkoord?

  snorkel:
  Maaruh, Pietsje / Adison / dr.t / Adisini / Adisin,

  Waarom vind jij het zo nodig sociale huurders te bashen? Volgens mij zit er op dit hele blog geen enkele sociale huurder hoor En de eerste (sociale) huurder die elke maand €2000 cadeau krijgt van de belastingdienst moet ik nog tegenkomen.

 127. Dawg says:

  snorkel:
  Dawg,

  Is ook zo inderdaad! Als ‘ie z’n HRA met 4 man moet delen is ‘t ineens een stuk minder

  LOL. Vandaar dat sjachrijn.

 128. snorkel says:

  Pieter,

  Hhahahah… Ja, want ik kan hier vanuit mijn huurwoninkje jouw IP blokkeren op het wereldwijde web. Ik kan wel minister worden joh!

  Of heb jij misschien een blok-hypotheek? Zou het daar aan liggen?

 129. maarten says:

  hier is ie, de sociale huurder: dat ben ik, kom maar op

 130. Steven says:

  maarten,

  Je betaalt ook te veel. Ik zit ook in een sociale huurwoning en betaal om precies te zijn 538 euro huur(NEE GEEN HUURSUBSIDIE NONO’ S!). Dat is 1185 oude guldens aan huur. Lijkt me zat in amsterdam z/o. zal eens een grafiek zoeken hoe dat is gestegen.

 131. maarten says:

  snorkel,

  Geniaal, “slimhuurder” die ga ik nog vaak gebruiken

 132. maarten says:

  Steven,

  330 p/m. 30 gas en electra. Ik ga mn UPC abbonement opzeggen, ik ben klaar met die mindcontrol

 133. Voerman says:

  maarten: hier is ie, de sociale huurder: dat ben ik, kom maar op

  Ze komen niet, Maarten.
  Je hebt een hoge mate van “aaibaarheid”.
  Kwestie van een konijnenvelletje hebben.

 134. Voerman says:

  maarten: 330 p/m. 30 gas en electra. Ik ga mn UPC abbonement opzeggen, ik ben klaar met die mindcontrol

  Je bent inderdaad een slimhuurder.
  Voerman betaalt dat bedrag alleen al aan gas en elektra.
  Praten we nog niet over onderhoud, OZB, rioolbelasting, waterschapsheffing, waardevermindering en wat verder vergeten is. Voerman is als het ware bij jou vergeleken een “dombezitter”.
  Waar doet hij het allemaal van! 🙂

 135. De Pessimist says:

  maarten,

  450,- voor 35 vierkante meter
  Maar dan ben ik wel ongeveer achterburen van Elco Brinkman :(.
  Ik geef geen donder om wonen en eigenlijk lijkt het me wel leuk om antkraak te gaan wonen gewoon een grote vakantie van je leven maken en nog 4000,- euro per jaar
  besparen. Die zekerheid van een eigen huis is eigenlijk alleen maar de zorgen van een huis.

 136. Steven says:

  sinds 2007 dalen de huizenprijzen maar stijgen de huren. (wel erg laag lijkt me, maar geen bronnen)

  http://pleinplus.nl/documents/10180/2483201/img126

 137. maarten says:

  Voerman,

  dat is austerity hé, iedereen gaat in een bijlmerflatje wonen, auto wegdoen fiets aanschaffen, alleen nog maar euroshopper blikvoer eten. Ja dáár wordt de economie beter van

 138. maarten says:

  ironie hé menschen

 139. nhz says:

  Dawg: “Rekening houdend met een stijging van de bouwkosten van 30% zou dat nu dus voor 1,3 x f 110.000 : 2.2 = EUR 65.000 moeten kunnen.

  en ja, een kleine gezinswoning incl. tuintje kun je dus zelfs met de huidige bubblelonen in de bouw leveren voor 75.000 euro. Als de WBV ze met honderden tegelijk bouwt vast goedkoper …

  Ik denk wel dat een deel van de sociale huurders in woningen zit die eigenlijk ver boven hun inkomensnivo vallen (een bijstandsmoeder die een up-to-date huis met vier slaapkamers en tuin krijgt bijvoorbeeld, in mijn gemeente tamelijk normaal), maar het omgekeerde zal vast ook voorkomen.

  Steven: en dat ze dus die 2000 per maand teruggave in de BMW steken. Uiteraard ook weer via een BV.

  uiteraard? je kunt niet zomaar geld overhevelen tussen prive naar BV hoor … dat kost vaak belasting.

  snorkel: Uitgaande van de gegevens vermoed ik dat dit vooral mensen zijn die DGA-constructies gebruiken.

  ik denk van niet, ik denk dat veel van die mensen juist leasen of hun woning huren van de BV; maar ik geef toe dat ik niet de meest actuele informatie heb op dat terrein. Als je veel vermogen hebt en een hoog inkomen hebt als ondernemer, dan kan HRA tamelijk irrelevant zijn.

  snorkel: Ken van die mensen die elk bonnetje (zelfs als ze zelf later in het restaurant komen aankakken en niet eens meegegeten hebben – of flatscreens voor in de eigen woonkamer) inpikken en opvoeren als bedrijfskosten

  die ken ik ook, maar de meeste echte ondernemers besteden hun tijd veel nuttiger dan met bonnetjes verzamelen en uitzoeken …

 140. Steven says:

  laat maar (bovenstaande). maar geloof me maar dat de huren BOVEN inflatie zijn gestegen.

 141. nhz says:

  Steven: sinds 2007 dalen de huizenprijzen maar stijgen de huren. (wel erg laag lijkt me, maar geen bronnen)

  http://pleinplus.nl/documents/10180/2483201/img126

  dat gaat over kamerverhuur en studentenkamers, zegt weinig over de gewone woninghuur lijkt me. Ik vrees dat er weinig goede gegevens zijn, de huren die gemeld worden door grote verhuurder websites zoals Pararius betreffen meestal te huur staande woningen, dat is net zo interessant als de vraagprijzen op funda … En bij de WBV’s is sowieso geen sprake van ‘marktprijzen’.

 142. Steven says:

  nhz: uiteraard? je kunt niet zomaar geld overhevelen tussen prive naar BV hoor … dat kost vaak belasting.

  De auto wordt via de BV gekocht (op kosten van) en de btw loze betaling gaat gewoon direct via die teruggave (of zo hoor: zit niet in dat wereldje.. : ik werk gewoon, maar kan me wel voorstellen hoe het er aan toe gaat)

 143. snorkel says:

  nhzhun woning huren van de BV

  Dat is de andere optie inderdaad. Maar dat het ‘fiscale constructies’ zijn, daarin is zelfs het CBS het met me eens… volgens hun eigen rapport 😉

  Grappig ook dat het laagste inkomensdeciel méér HRA (zowel in total als per huishouden) ontvangt dan het 2e. Per huishouden zelfs meer dan het 3e. Komt dus ook door dit soort constructies. En dat verzin ik niet zelf heh (zoals gezegd, ik heb geen verstand van frauderen), dat zegt het CBS

 144. asd says:

  Wat? Een RABO-bankeconoom, die wat beweert? Maar eerst even dit.

  Volgens een recent bericht van de ILO neemt het gevaar op sociale onrust in de EU aanzienlijk toe. De situatie wordt gekenschetst als: bedenkelijk.

  Het conflictpotentieel is vooral gelegen in de massieve spaarprogramma’s en ongunstige economische vooruitzichten. De programma’s zijn verantwoordelijk voor steeds meer sociale onevenwichtigheden in samenlevingen. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter, waarmede het ongenoegen van benadeelden en verliezers groeit.

  Intussen hebben besparingsmaatregelen in Griekenland tot nog toe nauwelijks iets opgeleverd: de economische output loopt gewoon terug en de werkloosheid blijft stijgen.
  Geldt m.m. ook voor de rest van Zuid-Europa, inclusief Frankrijk en België.

  De ILO heeft berekend, dat het gevaar op sociale onrust al bij de 50% ligt. Stagnerende economische groei, werkloosheidquota, staatsschuld, begrotingstekorten en vooral scheve inkomensverdeling zijn de grootste oorzaken. In de praktijk wordt de beschuldigende vinger gewezen in de richting van het bankwezen.

  Kun je tot nog toe zeggen: een-ver-van-mijn-bed-show, maar wat heeft een geïsoleerde beschouwing tot nut wanneer het vroeg of laat komt tot sociale onrust rondom ons heen?

  Gelooft u de overheid, de banken en de makelaars nog? Een ijzersterk credo van dit blog.

  Wordt er nota bene een RABO-bankeconoom ten tonele gevoerd, die beweert dat er helemaal geen huizenbubbel is (leest ie bijv. The Economist?) en dan breekt er op dit blog (een begrijpelijke) reuring uit, die sowieso laat zien wie de trollen en de serieuzen zijn.

  Toch jammer omdat de daaruit voortvloeiende discussies weer zo beperkt NL ’s zijn, waar geen ander Europees land een snars van begrijpt. “souvereiniteit in eigen kring dus”.

  Gezien de conclusies van de ILO, zou ik mij meer zorgen maken over het mogelijk verdwijnen van de EURO in het huidige stadium van EU-ontbinding, namelijk als laatste bindmiddel in Europa, dan over de NL-huizenmarkt, waarover – je kunt in dit land niets anders verwachten! – een RABO-bankeconoom valse voorlichting geeft. Eigenlijk niet de moeite waard om aandacht aan te besteden.

  Voerman, pak je crossmotor maar, blijf er gezond bij, zolang het nog kan!

 145. snorkel says:

  asd: inkomensverdeling

  asd, ik pik dat woordje er even uit omdat het voor sommigen als een lap op een rode stier werkt… en ik niet de post wil quoten. Maar ik vind je hele post super!

 146. latida says:

  Chateau Bellevue,

  snorkel:
  dr.t,

  Door de HRA hoefde men in 2011 13% tot 68,2% minder inkomensbelasting te betalen dan iemand met exact hetzelfde inkomen maar zonder hypotheekschuld

  HRA (minus EWF) kost in totaal ongeveer 4x tot 5x zo veel als huurtoeslag.

  De rijkste 1% van NL krijgt elke maand aan HRA een bedrag van meer dan TWEE “BIJSTANDSMOEDER MET KINDEREN”-UITKERINGEN per maand.

  Totaal bezopen.

 147. De Pessimist says:

  asd,

  Mooi geschreven.
  Alles staat op instorten.De ene parlementaire commissie na de andere maar de wekelijke commissie waarom werkelijk alles fout gaat in den haag wordt nooit gehouden altijd heeft een ander de schuld nooit is de vraag waarom konden ‘ze’ zo de fout ingaan .Het lijstje bloopers is enorm en politieke schuldigen worden nooit gestraft .Betuwelijn,hsl,privatisering rondes ,JSF tweede Maasvlakte .wat ging er wel goed eigenlijk ?De democratie heeft de controle verloren

 148. KoophuisXXL says:

  Ondertussen verklaard Dijsselboom dat de woningprijzen de bodem hebben bereikt zelfs dat de huizenprijzen weer gaan stijgen.. poeh, kunnen we eindelijk weer op de pof tegen de klippen op consumeren!

  Wenkbrauwen fronsen doet..

  K&B vanavond

 149. Stoelgang says:

  trawler:
  @2: “de huren weer naar een normaal niveau kunnen”
  Inderdaad, sinds beide salarissen van een stelletje mee mogen tellen voor de hypotheek zijn niet alleen de huizenprijzen omhoog gegaan, maar ook de huurprijzen (ik heb het over de vrije sector). Ik kom binnenkort terug naar Nederland en schrik me een hoedje als ik kijk wat je tegenwoordig aan een huurhuis moet uitgeven.

  Als je de keuze hebt en als ik je een goed advies mag geven: blijf weg uit de vergane glorie NL, het sprookje is uit. Armoede zal de toekomst bepalen en het economische centrum van de wereld ligt niet langer in Europa. Dit zijn de nadagen van een aantal decennia die qua welvaart gedragen zijn door fictieve rendementen op woningen. De situatie is onhoudbaar en NL gaat qua welvaartsniveau flink wat stappen terug. Een gemiddelde koopwoning gaat ook weer terug naar maximaal 4x modaal, rond de 130k.

 150. Stoelgang says:

  snorkel: Dat hoor ik van veel buitenlanders en terugkerende Nederlanders. Engelse oud-collega van me bleef er (rond 2009-2010) maar over doorgaan hoe duur de huren hier waren. Heb ‘m toch maar afgeraden een huis te kopen

  Tja, dat laatste kost je nu en de komende jaren minimaal € 1.000,- netto vermogensverlies per maand. Geen optie 😀

 151. Stoelgang says:

  pietsje:
  Ik ga de Snorkel methode eens toepassen..

  De enige oplossing uit deze schuldenberg is inflatie…En dus ook lagere hypotheekschulden.

  Ik heb reeds eerder een artikel gepost en gericht aan jou met betrekking tot de effecten van inflatie, hyperinflatie en deflatie op particulier vastgoed. Alle gevallen zijn rampzalig wanneer je een eigen woning bezit. Je hebt alleen niet de moeite genomen om het even te bestuderen en dus blijf je onzin verkondigen 😉

 152. Stoelgang says:

  snorkel:
  pietsje,

  Die inflatie waardoor jouw spaarhypo en beleggingshypo straks niks meer waard zijn bedoel je? En waardoor jouw oudedagvoorziening straks zo duur is dat je je huisje er voor moet verkopen? Die?

  Of die inflatie die nergens lijkt te lukken? Die inflatie?

  Feiten 1 – gebakken lucht 0 😀

 153. Frans says:

  asd: Gezien de conclusies van de ILO, zou ik mij meer zorgen maken over het mogelijk verdwijnen van de EURO in het huidige stadium van EU-ontbinding, namelijk als laatste bindmiddel in Europa, dan over de NL-huizenmarkt, waarover – je kunt in dit land niets anders verwachten! – een RABO-bankeconoom valse voorlichting geeft. Eigenlijk niet de moeite waard om aandacht aan te besteden.

  Ach welnee! De EURO is juist onderdeel van het probleem!
  Ik zou me meer zorgen maken over de onrusten die gaan uitbreken, ook in Nederland.
  Volgens mij heb ik dat al een jaar of 3 geleden dit voorspelt op dit blog, maar weet het niet zeker.
  Anyway: TPTB willen de EUROzone in stand houden, dat mag toch wel duidelijk worden na een jaren durende schertsvertoning.
  De Grieken waren veeeeeeeeeeeeeeeeel beter uit geweest met het uit de EURO stappen, en devalutatie van de Drachme van zo’n 40 tot 60%.
  En dan weer lekker goedkoop op vakantie naar Griekenland.

 154. Animal Crackers says:

  pi:

  Waarom denk je dat de WoCos onder de overheid vallen?

  De meesten zijn stichtingen geworden hoor ‘n tijdje geleden. Het valt ook niet mee om het allemaal bij te houden tegenwoordig.
  Maar ook een zelfstandig opererende hoer kan zich niet onttrekken aan de opvoeding die ze heeft genoten.
  En dat blijkt! Als je voor ‘t blok staat dan kun je niet anders. Rennen op de schaduw van de zweep!

 155. Steven says:

  KoophuisXXL: Ondertussen verklaard Dijsselboom dat de woningprijzen de bodem hebben bereikt zelfs dat de huizenprijzen weer gaan stijgen.. poeh, kunnen we eindelijk weer op de pof tegen de klippen op consumeren!

  denk uiteraard precies het omgekeerde…

 156. Steven says:

  (en met heel wat meer onderbouwing: lees even deze blog helemaal door 😉

 157. ll says:

  En nog een balans opgemaakt, deze keer van de honderden gewonden, door die andere bankbalansen, dat wel …….

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/21614849/__Gewonden_bij_crisisprotest__.html

 158. ll says:

  En voor een Duitse Hypotheek moet u hier zijn, rente vanaf 2.6% ……….

  http://www.verbrugge.com/nieuws/duitse-hypotheek-bij-verbrugge/

 159. ll says:

  En een waarschuwing voor het tekenen van de ‘ onherroepelijke volmacht ‘………, want dan kom je niet in aanmerking voor de schuldhulpverlening ……….

  http://hypotheken.blog.nl/consument/2010/11/02/volmacht-bank-oppassen

 160. ll says:

  Gatsie, alles zit weer vast, teken geen ‘onherroepelijke volmacht’, want dan kom je niet in aanmerking voor schuldhulpverlening ………

 161. ll says:

  En alweer een bodem 🙂 joepie, deze keer uitgeroepen door Stegeman, die van hierboven, jawel ……..

  Radio 1 hier te volgen, live …. ben benieuwd

 162. KoophuisXXL says:

  Steven: en met heel wat meer onderbouwing: lees even deze blog helemaal door

  Hahaha Steven, wenkbrauwen fronsen doet.. is een beetje de taal van de jeugd;-)

  Volgens mij doet Dijssel veel uitspraken die hij niet waar kan maken. En er wordt toch al volop aan zijn stoelpoten gezaagd.

 163. Juan de Meeleezer says:

  @ artikel

  Verassend gewaagde zienswijze.

  1990-2008 inkomens maal 1,7
  1990-2008 schulden maal 6.

  Tophypotheken van 160+% naar nu 110% en dalende richting EU gemiddelden van 80%
  Aflossingsvrij financieren (huizenlease) afgeschaft
  HRA afgebouwd voor nieuwkomers naar annuïtair regime
  HRA voor bestaande gevallen op de tocht
  Werkloosheid oplopend naar ’80 crisis nivo
  Rente hoger maar ten opzichte risico nog laag

  800.000 woningen met een hypotheek > “waarde”.

  Tsja dan liggen bij de Juan de woorden in de mond:
  Alles wijst er op dat er geen grote speculatieve bubbel is geweest in de huizenprijzen in Nederland.
  https://www.rabobank.com/publicationservice/download/20130602_Bubbels%20en%20fundamenten_Hans_Stegeman.pdf

  Met dan ook de nadruk op het woord: alles

  Muy buenos días
  Juan

 164. Juan de Meeleezer says:

  En nog even aanvullend

  Stand zomer 2013:
  – huizenprijzen 18% gedaald tov top in 2007/2008
  – alle oekoenomen en de minister van Financiën Bos en het CPB en casametristen haasten zich in 2009 om te melden dat er geen zeepbel was
  – The Economist die itt alle oekoenomen destijds WEL een prijsdaling voorspelde ziet NU NOG een overwaardering van 30%.

  L’histoire
  ne se repète jamais 🙂

 165. Juan de Meeleezer says:

  ll: En zijn we niet trots op ‘onze’ Tufkaj ?

  woningmarktcijfers…ken-als-een-starter/

  Eerste Hulp Bij het denken als een Starter

  Briljant en JAZEKERs wij zijn trots op j.

 166. Juan de Meeleezer says:

  buenos
  Juan

 167. ll says:

  Volgens Stegeman zijn de huizenprijzen nu 30% gezakt……volgens de Economist zijn de huizenprijzen NU nog 33 % te hoog, samen zitten we dan op 63% in de toekomst, en dan Albert Spits in 2008 ………. huizenprijzen dalen 60% in 7 jaar……., zit ie er niet ver naast ? 😉

  http://www.deepjournal.com/p/2/a/nl/1563.html

 168. ll says:

  Juan de Meeleezer,

  Hmmmmmm 🙂

  Twee zielen, één gedachte ……..

 169. Draaikont says:

  Steven:
  maarten,

  Je betaalt ook te veel. Ik zit ook in een sociale huurwoning en betaal om precies te zijn 538 euro huur(NEE GEEN HUURSUBSIDIE NONO’ S!). Dat is 1185 oude guldens aan huur. Lijkt me zat in amsterdam z/o. zal eens een grafiek zoeken hoe dat is gestegen.

  Ik zit ook in een sociale huurwoning. Ik betaal iets meer dan 650 euro. Dit gaat over een verloop van ongeveer 6 jaar stijgen naar 933 euro. Hoewel dat maximumbedrag ook wel geïndexeerd zal worden. Tegen die tijd ben ik allang weg of zorg ik ervoor dat ik geen baan meer heb.

 170. ll says:

  Krimp in notariskantoren, en afkalving van de tarieven……

  http://www.z24.nl/ondernemen/notariskantoor-krimpt-door-huizenmarkt

 171. Tsjaa.. says:

  ll: Stegeman zijn de huizenprijzen nu 30% gezakt……volgens de Economist zijn de huizenprijzen NU nog 33 % te hoog, samen zitten we dan op 63% in de toekomst, en dan Albert Spits in 2008 ………. huizenprijzen dalen 60% in 7 jaar……., zit ie er niet ver

  Er komt een nieuwe presentatie met Albert aan en daar voorspelt hij dat de prijzen nog 35% gaan dalen.

 172. ll says:

  De Pessimist: Ik heb weer een bodem gevonden

  Wie houdt het aantal bereikte bodems bij ? 😉

  Boelhouwer zo op Radio1, het lijkt wel een soort van massa psychose, een media bereikte bodem hype …o.i.d.

 173. De Pessimist says:

  ll: Boelhouwer zo op Radio1, het lijkt wel een soort van massa psychose, een media bereikte bodem hype …o.i.d.

  Ik denk eerder dat funda de 300 duizend bereikt dan dat er een extra huis wordt verkocht door al dit gezwam .En toch heb ik wel een zwak voor Boelhouwer hij is zo begaan met hoge prijzen dat het aandoenlijk is .

 174. ll says:

  CPB over de hoge staatsschuld, en de gevarenzone 80 tot 100% van bnp.

  http://www.cpb.nl/publicatie/de-naakte-feiten-over-de-nederlandse-overheidsschuld

  En hoe zit het dan met de gevarenzone van de huishoudschuld van 133% van bnp ? 😉

 175. Nico de Geit says:

  Gisteren kamikazekopers van dichtbij bekeken. Oud groot huis waar veel aan moet gebeuren. Huidige waarde: ca. een half miljoen euro’s. De kopers: een hoogopgeleid stelletje van begin 20.

  Een van hun ouders stond vol trots aan hun zijde. De ouders zullen wel garant staan.

  Als de huizenprijzen blijven dalen – wat ik verwacht – gaat de hele familie door de goot.

 176. tinus says:

  Peter B. bevestigt met zijn optreden op radio 1 dat hij mijn stem in de poll dubbel en dwars verdient.

  Wat een geleuter zeg. Een paar quotes:

  “de prijzen zijn historisch laag”

  En de allermooiste. Peter somt op waarom het voor de starter nu een mooi moment is om in de markt te stappen. Lage rente bladibla.

  Komt de interviewer met de constatering dat het aanbod hoog is.

  Waarop Peter zegt “ja…dat is eigenlijk nadelig”.

  Nadelig voor wie Peter, toch niet voor die starter, want veel aanbod is veel keus en dit drukt toch de prijs?

  Iets zegt mij dat Peter niet spreekt namens de starter…

 177. Nico de Geit says:

  ll: En alweer een bodem

  Ze bedoelen een nieuw dieptepunt en begrijpen niet dat het nog veel verder omlaag gaat.

 178. Nico de Geit says:

  ll: afkalving van de tarieven

  Veel bouw gerelateerde ondernemers rekenen op het moment prijzen die niet kostendekkend zijn. Ze snappen blijkbaar niet dat ze voor niks staan te werken of dat er bij de geringste tegenslag geld bij moet.

  Als je niks kunt verdienen kun je beter uitslapen. Sommigen hebben geen buffer en zijn dus gedwongen om te gaan ‘werken’.

 179. Jean Paul says:

  ll: en dan Albert Spits in 2008 ………. huizenprijzen dalen 60% in 7 jaar……., zit ie er

  Nog zo’n voorspelling van Albert Spits (23 dec 2011 Biflatie.nl):

  “De euro valt medio 2012”

  De man heeft er kijk op.

 180. snorkel says:

  Tsjaa..: Er komt een nieuwe presentatie met Albert aan en daar voorspelt hij dat de prijzen nog 35% gaan dalen.

  Op naar de 130k voor een gemiddeld huis! 😉

  Als er niks gebeurt is het in 2020 zo ver. Als er wel ‘iets’ gebeurt sneller…

 181. bosa says:

  Wat een bericht van de Rabobank : ‘Rabo: bodem woningmarkt in zicht’.

  Krijg spontaan een liedje in mijn hoofd bij zo’n bericht.

  refr.:
  Dan lig ik in m’n nette pak
  Diploma’s en m’n cheques op zak
  Mijn polis en mijn woordenschat, awoei
  Onder de flatgebouwen van de stad naast jou
  Laat maar vallen dan
  Het komt er toch wel van
  Het geeft niet of je rent

 182. lorenzo says:

  tja , de koe is net voorbijgelopen …kijken hem nu zelfs in de kont.

  nhz: en vergeet vooral niet dat de (hypotheek)rente na 30 jaar daling terug moet naar normale waardes. Dat is nog dodelijker voor de prijzen dan afschaffen van HRA, gezien het extreem lage nivo dat we nu hebben.

  een uitspraak van iemand die de uitdrukkelijke wens vorm wil geven op basis van verkeerde aannamens . Althans , de aannames die niet begrepen worden merk ik uit dit commentaar .

 183. Nico de Geit says:

  UTRECHT (AFN) –
  De huizenprijzen in Nederland zullen naar verwachting volgend jaar stabiliseren. Dat schrijft de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, in zijn woensdag verschenen kwartaalbericht over de woningmarkt.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21622603/__Rabobank__bodem_woningmarkt_in_zicht__.html

 184. Adamus says:

  Jean Paul: Nog zo’n voorspelling van Albert Spits (23 dec 2011 Biflatie.nl):

  “De euro valt medio 2012″

  De man heeft er kijk op.

  Nog een maandje 😉
  De kans is groter dat het huis van Dijselbloem onderwater staat ……uiterwaarden Wageningen

 185. lorenzo says:

  Nico de Geit: UTRECHT (AFN) –
  De huizenprijzen in Nederland zullen naar verwachting volgend jaar stabiliseren. Dat schrijft de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, in zijn woensdag verschenen kwartaalbericht over de woningmarkt.
  telegraaf.nl/dft/n…arkt_in_zicht__.html

  Ach , de Rabobank , problematischer vind ik de uitspraak van RTL nieuwes dat ”de huizenprijzen nu erg laag zijn”.

 186. Bug says:

  nhz:

  en vergeet vooral niet dat de (hypotheek)rente na 30 jaar daling terug moet naar normale waardes. Dat is nog dodelijker voor de prijzen dan afschaffen van HRA, gezien het extreem lage nivo dat we nu hebben.

  Kun je even aangeven wat die rente moet zijn ? Ben benieuwd wat dat, naar jouw mening, zou moeten zijn ?

 187. Nothus says:

  Nothus noteert nogmaals dat, in tegenstelling tot de Hukkers en Mulders van deze wereld, de verwachtingen van Rutte en Dijsselbloem serieuzer genomen moeten worden. Deze mensen hebben een reputatie, en toegang tot de meest vroege data (de cijfers in de media lopen al snel een paar maanden achter).

  Nothus sluit niet uit deze zomer een “return to normal” reactie te zien: de verkopen zullen, zeker maand op maand, toenemen, de betaalbaarheid verbetert, door de steeds lagere rente, en de prijzen dalen minder hard dalen of zelfs helemaal niet, met dank het CBS index gesleutel.

  Deze gecoordineerde PR-actie zou natuurlijk mooi passen in een streven de HRA verder te beperken per Augustus, in een “uitbodemende markt met lage rente”, als opmaat naar de verhuizing van het huis naar box 3 in 2015.

  Een echt herstel is, zoals eerder betoogd, echter pas in zicht als de funda-teller daadwerkelijk gaat dalen en de verkopen stijgen. Zie bijvoorbeeld de VS, waar nu in veel markten krapte, en de prijzen navenant stijgen.

 188. Tsjaa.. says:

  Jean Paul: Nog zo’n voorspelling van Albert Spits (23 dec 2011 Biflatie.nl):

  “De euro valt medio 2012″

  De man heeft er kijk op.

  Hij had niet verwacht dat de ECB bereid was veel verder te gaan dan het hun gegeven mandaat. Zou Draghi niet zijn befaamde speech hebben gehouden vraag ik me af hoe lang we het hadden volgehouden met de Euro. Hij had daar niet op gerekend, maar doet niks af aan de strekking van zijn verhaal die spot-on is.

  Het zit met zijn voorspellingen wat betreft de huizenmarkt al heel wat beter dan een hoop mainstream economen, zoals Sweder van Wijnbergen, die heel overtuigend alleen maar achteraf kunnen constateren.

 189. nhz says:

  snorkel: Dat is de andere optie inderdaad. Maar dat het ‘fiscale constructies’ zijn, daarin is zelfs het CBS het met me eens… volgens hun eigen rapport 😉

  natuurlijk zijn het fiscale constructies; dat neemt niet weg dat een gemiddelde kleine ondernemer heel veel belasting betaalt in NL (helemaal vergeleken met multinationals zoals Apple die nog geen 1% belasting betalen, van de meeste NL multinationals is het percentage helaas helemaal niet bekend). Als iemand een groot pand koopt en een deel aan zijn bedrijf verhuurt, of andersom, is het volkomen logisch dat een deel van die kosten aftrekbaar is van de belasting (auto idem). En VEEL logischer dan het volledig aftrekken van al je kosten van je prive luchtkasteel, want dat is economisch totaal niet productief.

  asd: Gezien de conclusies van de ILO, zou ik mij meer zorgen maken over het mogelijk verdwijnen van de EURO in het huidige stadium van EU-ontbinding, namelijk als laatste bindmiddel in Europa, dan over de NL-huizenmarkt

  Ik mag hopen dat de Euro NIET het laatste bindmiddel is. Misschien moeten ze toch eens nadenken over die gezamenlijke wortels en identiteit, of misschien zelfs over gezamenlijke idealen waar een gemiddelde EU burger achter kan staan (brood en spelen vrees ik, maar toch). Als het enige bindmiddel is dat andere landen/burgers de rekening voor het feest betalen (waar de euro feitelijk voor staat tegenwoordig) dan belooft dat weinig goeds.

  Stoelgang: Een gemiddelde koopwoning gaat ook weer terug naar maximaal 4x modaal, rond de 130k.

  en die zal voor de gemiddelde burger met die 130K prijs minstens zo onbetaalbaar zijn als nu.

  Juan de Meeleezer:
  1990-2008 inkomens maal 1,7
  1990-2008 schulden maal 6.

  1990-2008 rente gedeeld door 4 (ongeveer).

  Draaikont: Dit gaat over een verloop van ongeveer 6 jaar stijgen naar 933 euro.

  er zijn gewoon veel te weinig huurders die zo’n bedrag kunnen/willen betalen voor een doorgaans al vrij oude huurwoning. Dus dat gaat nooit lukken; ze zullen er wel op gokken dat een flink deel van de huurders uit gemak blijft zitten, of omdat er door alle frictie op de woningmarkt geen makkelijke alternatieven zijn.

  Nico de Geit: Gisteren kamikazekopers van dichtbij bekeken. Oud groot huis waar veel aan moet gebeuren. Huidige waarde: ca. een half miljoen euro’s. De kopers: een hoogopgeleid stelletje van begin 20.

  Een van hun ouders stond vol trots aan hun zijde. De ouders zullen wel garant staan.

  ja, pas maar op … paar jaar geleden kwam er ook zo’n 20er stelletje kijken bij een huis bij mij in de straat waar ze al tijden 900K voor vroegen en waar héél veel aan verbouwd moest worden. Maar het werd wel verkocht, en daarna is er nog een half jaar op grote schaal verbouwd. Reken maar uit … zolang je onder de 35 bent kunnen de ouders belastingvrij heel veel geld overhevelen, mits het voor een eigen huis is. Belachelijke regeling …

  Nico de Geit: Veel bouw gerelateerde ondernemers rekenen op het moment prijzen die niet kostendekkend zijn. Ze snappen blijkbaar niet dat ze voor niks staan te werken of dat er bij de geringste tegenslag geld bij moet.

  en toch zijn de bouwkosten in NL véél hoger dan in de meeste andere landen; blijkbaar doen ze iets niet goed hier.

  *********
  Ik lees net dat de gemeente Middelburg, waar ze denken dat ze Amsterdam zijn en de prijzen dus, a la dr.t, alleen maar omhoog kunnen, een voorziening van ruim 8 miljoen heeft genomen over 2012 i.v.m. de grondportefeuille. Da’s een flink bedrag voor een gemeente met 50.000 inwoners. Maar het goede nieuws is volgens de politici dat we met die voorziening de pijn wel gehad hebben (let op: het is geen afboeken, dat bedrag komt dubbel en dwars terug als je maar geduld hebt). Hilarisch, de grondportefeuille is ruim 100 miljoen euro en ze denken dat ze met deze enige afboeking sinds de top er zijn, met slechts 8% daling?? En dat terwijl heel Zeeland aan de krimp is, en er in Middelburg zelfs in de meest optimistische berekeningen genoeg bouwgrond beschikbaar is voor tientallen jaren. ‘Ja maar, die grond wordt ieder jaar 4% meer waard dus daar wordt alleen maar op verdiend’ … totdat de rentelasten de gemeente teveel worden, misschien moeten ze eens wat tips gaan vragen in Apeldoorn 😎

 190. lorenzo says:

  Tsjaa..: die heel overtuigend alleen maar achteraf kunnen constateren.

  doen we eigenlijk allemaal nu : verjaardagsfeestjes , kantines , blogs : laten we aan het werk gaan .

 191. nhz says:

  Bug: Kun je even aangeven wat die rente moet zijn ? Ben benieuwd wat dat, naar jouw mening, zou moeten zijn ?

  ongeveer 4% boven de echte inflatie (wat tegenwoordig moeilijk te achterhalen is), in de praktijk historisch gezien 6-8% voor langjarige leningen, maar dat is uitgaand van een degelijk economisch beleid waarbij de geldpers niet onbeperkt draait zoals nu. Eigenlijk is het grootste probleem de rente voor korte en aflossingsvrije leningen, omdat die dankzij de ECB vér onder normaal zitten; daar kunnen de tarieven zeker een factor vijf omhoog met alle gevolgen van dien. Bij een 30 jaar vast lening valt het naar verhouding nog wel mee denk ik, daar zou de rente uiteindelijk 50-100% hoger kunnen uitvallen dan nu, al zal het tijdelijk nog wel meer stijgen.

  Nothus: de betaalbaarheid verbetert, door de steeds lagere rente,

  ik betwijfel of dat gaat lukken, hoe moet de rente verder omlaag? De ECB rente zit al op nul, en we zien in Japan momenteel dat dit soort manipulatie tot grote ongelukken leidt. Ik hoop en verwacht dat voordat de ECB dit gaat proberen ze de les van Japanistan geleerd hebben; Japan gaat door het afvoerpuntje dankzij 20 jaar stupide Neo-Keynesiaans beleid van rente omlaag drukken en gratis geld.

 192. Jean Paul says:

  Tsjaa..: Hij had daar niet op gerekend, maar doet niks af aan de strekking van zijn verhaal die spot-on is.

  Moet ik hieruit nu begrijpen dat het voorbijgaan aan de totale politiek-economische context één van de kenmerken van Alberts kwaliteitsprognoses is?

 193. Tsjaa.. says:

  Jean Paul: k hieruit nu begrijpen dat het voorbijgaan aan de totale politiek-economische context één van de kenmerken van Alberts kwaliteitsprognose

  Hoe bedoel je?

 194. HNK says:

  De Pessimist: Ik heb weer een bodem gevonden
  nu.nl/economie/349…in-woningmarkt-.html

  Het lijkt een beetje een traditie te worden bij de Rabo..

  2008:
  Rabo verwacht dat de prijzen oven 2008 en 2009 verder gaan stijgen:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1226656/2008/05/08/Rabobank-ziet-huizenprijzen-stijgen-met-drie-procent.dhtml

  2010:
  Rabo zegt prijzen stijgen weer
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-11-2009/rabobank-abn-huizenprijzen-stijgen-in-2010/

  2011:
  Rabo zegt de huizenprijzen zullen weer stabiliseren
  http://www.starcq.nl/wonen-nieuws/rabobank-huizenprijzen-stijgen-in-2011

  etc.. etc..

  Vandaag zien ze weer eens een bodem met herstel zonder daar enige aanleiding voor te hebben. Ik sta er iedere keer van te kijken dat het zogenaamde “herstel” en de “bodem” elke keer gefundeerd worden op schaarste en betaalbaarheid. Ondertussen staat elke straat vol te koop borden zelfs hier in Amsterdam raken ze grond en nieuwbouw appartementen op gunstige locaties maar moeizaam en mondjes maat kwijt, zit er een groot gat tussen wat een verkoper wil en koper kan betalen. Stijgt de werkloosheid nog steeds fors en klungelen we met een recessie met nog eens 6 miljard aan bezuinigingen in het vooruitzicht.

  Ik denk dat we zo’n voorspelling pas serieus kunnen nemen als de rest van het economische nieuws ook wat positiever is.

 195. tja says:

  pietsje:
  Zelf denk jongen…Echt waar, je moet het ook eens proberen

  De rente was toen 2 a 3 procent onder de inflatie…En dat is zelfs zonder vermogensheffing. Maar daar heb jij vast geen last van

  Maar we maken de balans straks wel op.

  Succes jongen!

  Je kunt je wel voorstellen wat een rente van 10% doet op de prijsontwikkeling van de huizenmarkt. En of die rente in de 70s of 80s nou boven of onder de inflatie was maakt niet zo veel uit, met een tien jaar vaste rente periode betaalden vele huizeneigenaren uiteindelijk een rente die ver boven het inflatieniveau zat. Als de rente op de lange termijn gaat stijgen komen er in ieder geval een hoop huizeneigenaren in de problemen.

 196. Nico de Geit says:

  lorenzo: ”de huizenprijzen nu erg laag zijn”.

  De prijzen zijn historisch laag als je niet al te ver terugkijkt. Van 1948 tot 2008 gingen de prijzen eigenlijk alleen maar omhoog, met hier en daar een kronkeltje in de grafiek.

 197. Bug says:

  lorenzo: doen we eigenlijk allemaal nu : verjaardagsfeestjes , kantines , blogs : laten we aan het werk gaan .

  Spreek voor jezelf. Vroeg omstreeks 1995, bij de aanschaf van een appartement, of hij verwachte of de huizenprijzen weer snel zouden dalen. Hij keek me glazig aan en zij dat hij dat niet verwachte. Hij had helaas gelijk.

 198. pietsje says:

  Lieve mensen,

  Soms daald de huizenprijs en soms stijgt deze…. Ik begrijp dat jullie alle tevreden zijn over de aandacht op feestje over jullie mening, maar accepteer ook dat er een keer een omslag komt.

  Is die omslag nu? Of over 20 jaar? Ik weet het niet, en jullie ook niet (al zal niet iedereen dat accepteren).

  Fundamentele feiten zijn dat er veel meer geld on omloop is gekomen…. Dus er komt weet inflatie. En dat er nu nauwelijks gebouwd wordt waar de bevolking groeit. In de toekomst zal er heus wel weer een stijging komen.

  Hebben jullie wel eens nagedacht wanneer deze site op te heffen? Na 3 jaar huizenstijging? Na 10 jaar?

  PS, wat wel opvalt is dat ik na iedere post steeds geblokkeerd wwordt…. Iets tegen vrijheid van meningsuiting of andersdenkenden? Gelukkig is een nieuw ip snel gemaakt!

 199. Bug says:

  De vraag werd aan de Makelaar gesteld

 200. Philippulus says:

  De meter-fetisjisten kunnen zich weer verlekkeren aan een nieuwe:

  http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1348:openhuizenlink-presenteert-woning-interesse-meter&Itemid=2

  (kan trouwens geen verwijzing vinden op de openhuizenlink-site, maar dat kan aan mij liggen).

 201. lorenzo says:

  Bug: Spreek voor jezelf. Vroeg omstreeks 1995, bij de aanschaf van een appartement, of hij verwachte of de huizenprijzen weer snel zouden dalen. Hij keek me glazig aan en zij dat hij dat niet verwachte. Hij had helaas gelijk.

  volgens mij doe ik niet anders , chagrijn. Zon schijnt !

 202. lorenzo says:

  Nico de Geit: De prijzen zijn historisch laag als je niet al te ver terugkijkt. Van 1948 tot 2008 gingen de prijzen eigenlijk alleen maar omhoog, met hier en daar een kronkeltje in de grafiek.

  Zo werken wij hier niet , we willen immers de voedselbank voor zijn en dat lukt aardig …

 203. lorenzo says:

  pietsje: En dat er nu nauwelijks gebouwd wordt waar de bevolking groeit. In de toekomst zal er heus wel weer een stijging komen

  ..als de latente vraag naar ferrari’s .

  Heeft Pietsje zelf wel enige fiducie hoe en waarom de prijzen eerst stegen en nu dalen . Uit het verhaal kan ik het niet bepaald opmaken , ergo zie zelfs aannames die niet bepaald meer zullen gelden in de toekomst.

 204. Bug says:

  lorenzo: volgens mij doe ik niet anders , chagrijn. Zon schijnt !

  Mag dat niet dan ?

 205. Nico de Geit says:

  lorenzo: Zo werken wij hier niet

  We zijn inderdaad nog niet terug op het prijsniveau van 1948. In 1948 stond alles er best goed voor. Jaren van groei en welvaart stonden voor de deur.

  Nu hebben we te maken met een groeiend aantal niet-werkende ouderen, een mislukte multikul, hoge lonen, een te grote geldverslindende overheid, harde internationale concurrentie en mondialisering. Die mix gaat geen welvaart opleveren, het is een explosief mengsel. Zoek tijdig dekking, en: red jezelf.

 206. erik trol says:

  Zoals eerder gemeld, huizen prijs is bij mij in buurt al gebodemd, het aankoopmomemt om te kopen is nu voor degene die vorig jaar December de boot hebben gemist, rennen naar die makelaars!

 207. lorenzo says:

  Bug: Mag dat niet dan ?

  vandaar mijn opmerking over de zon , verhoging van het serotonine gehalte alsmede pro hormoom D . Maak er gebruik van .

 208. Nico de Geit says:

  erik trol: rennen naar die makelaars!

  Niks mis mee als je het geld hebt liggen. Als je een auto koopt weet je ook dat hij over 10 jaar niet veel meer waard is.

  Maar als je het geld niet hebt maar het geld moet lenen, dan ben je aan het speculeren met geleend geld. En dat kan heel zuur aflopen.

 209. Bug says:

  lorenzo: vandaar mijn opmerking over de zon , verhoging van het serotonine gehalte alsmede pro hormoomD . Maak er gebruik van .

  Nou dan ga ik maar even naar buiten Dr. Oetker. 🙂

 210. Henk 6 says:

  HNK: Het lijkt een beetje een traditie te worden bij de Rabo..

  2008:
  Rabo verwacht dat de prijzen oven 2008 en 2009 verder gaan stijgen:
  trouw.nl/tr/nl/432…t-drie-procent.dhtml

  2010:
  Rabo zegt prijzen stijgen weer
  huizenmarkt-zeepbe…zen-stijgen-in-2010/

  2011:
  Rabo zegt de huizenprijzen zullen weer stabiliseren
  starcq.nl/wonen-ni…jzen-stijgen-in-2011

  etc.. etc..

  Vandaag zien ze weer eens een bodem met herstel zonder daar enige aanleiding voor te hebben. Ik sta er iedere keer van te kijken dat het zogenaamde “herstel” en de “bodem” elke keer gefundeerd worden op schaarste en betaalbaarheid. Ondertussen staat elke straat vol te koop borden zelfs hier in Amsterdam raken ze grond en nieuwbouw appartementen op gunstige locaties maar moeizaam en mondjes maat kwijt, zit er een groot gat tussen wat een verkoper wil en koper kan betalen. Stijgt de werkloosheid nog steeds fors en klungelen we met een recessie met nog eens 6 miljard aan bezuinigingen in het vooruitzicht.

  Ik denk dat we zo’n voorspelling pas serieus kunnen nemen als de rest van het economische nieuws ook wat positiever is.

  In het nieuws gisteren > 10% werkeloosheid tot 2018! (we wennen aan dit soort nieuws blijkbaar,…)
  Bodem huizenmarkt bereikt, knap als je dat kunt spinnen met deze berichtgeving!

  het enige wat ik me kan bedenken is dat de prijzen veel harder zijn gedaald (t.o.v. 2008) dan nu uit de statistiek blijkt.

 211. ll says:

  De detailhandel stort in, en we zijn Portugal al gepasseerd …… allemaal aan het aflossen ? of toch een koopstaking ……. let wel ……. het eerste vijfde gedeelte van het bedrag van uw aankoop is voor de Staat.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/handel-horeca/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3842-wm.htm

  Iemand enig idee hoe je rotte glaslatten het beste weg kan hakken ? Kan niks op internet vinden ……..

  Moet ik nou ook nog timmervrouw worden ? ….. eigenlijk helemaal geen zin an, maar ja andere tijden hé ……. 😉

 212. Nico de Geit says:

  Als ik me nou echt zou vervelen ging ik bij de bank zeuren over turbo’s in zilver, die ik volledig wil financieren. Als zilver stijgt kun je heel veel geld verdienen. Zilver moet echt gaan stijgen want….. de bodem is nu echt bereikt?

  Als ze leningen geven voor huizen kunnen ze ook turbo’s in zilver financieren, dat is ongeveer net zo riskant.

  Sparen in turbo’s kan natuurlijk ook, om je huis mee af te lossen.

  Als iedereen nou turbo’s in zilver kocht, moet je zien hoe de prijs explodeert. Zolang mensen blijven kopen natuurlijk. Want als ze loslaten is de prijs weer terug bij af.

  Zo werkt het bij huizenprijzen ook, alleen beseft de massa dat niet. Ik kan daar niet helemaal bij, het gaat toch om hoog-opgeleide mensen?

 213. Nico de Geit says:

  erik trol: Zoals eerder gemeld, huizen prijs is bij mij in buurt al gebodemd

  Je bedoelt een nieuw dieptepunt. Een bodem is iets anders.

 214. Nico de Geit says:

  Extreem opmerkelijke reactie op Elsevier:

  r. schip 10:48

  Grappig die reacties hier.

  Deskundigen die positief nieuws brengen worden klakkeloos niet geloofd.

  Deskundigen (waarvan de bron niet wordt vermeld) die negatief nieuws brengen worden klakkeloos wel geloofd.

  Als je beseft dat de woningprijs (gemiddeld) als volgt is opgebouwd, dan hoef je geen rekenmeeester te zijn om een verdere daling van 30-50% als onhaalbaar te bestempelen:

  Aaanneemsom 45-50%
  Bijkomende kosten 9-12%
  Grondkosten 20-40%
  BTW 21%

  De bouwkosten kunnen echt niet veel lager meer, daar is de afgelopen jaren heel veel in gebeurd, met name in standaardisatie, loonkosten (o.a. Polen)en materiaalkosten (scherpe contracten a.g.v. schaartste). De loonkosten kunnen bijna niet verder omlaag en materiaal en grondkosten worden bepaald door de wereldhandel en daar hebben wij weinig invloed verder op. De inschatting is dat de prijzen voor grondstoffen (en ennergie!) de komende tijd juist zullen gaan stijgen.

  Wat blijft dan over: grondkosten. Daar wordt momenteel in afgewaardeerd, maar moet weer door de bvelastingbetaler worden opgebracht……

  Vergeleken met omliggende landen betalen wij inmiddels een derede wereld land prijs voor onze woningen en is er in feite sprake van onderwaarde. Als je de prijzen in en rond de grote steden in Duitsland, Frankrijk en zelfs Belgie ziet dan koop je hier voor een koopje!

  http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2013/6/Rabobank-bodem-van-huizenmarkt-is-in-zicht-1274750W/?pagenr=2#comments

 215. Olaf says:

  @Dawg In de omgeving van Amsterdam staan jongerenwoningen van 40 m2 nu the huur voor bijna 600 euro op woningnet, daar betaalde je aan het begin van de euro nog 300 en een beetje per maand voor.
  Een verhuurder/woco koopt of laat huizen bouwen als belegging. Dat wordt gefinancierd met geld dat hij heeft liggen. Dat kan hij op de bank zetten maar levert weinig op.
  Ik neem niet aan dat een verhuurder zo dom is om met geleend geld te gaan beleggen, resultaten daarvan hebben we in het verleden gezien.

 216. Belletje says:

  http://www.nu.nl/economie/3492610/aflossingsvrije-hypotheek-meer-bij-ouderen.html

  Bij jongeren wordt de aflossingsvrije hypotheek steeds minder populair. Het leeuwendeel van de kopers onder de 40 koopt dus met het idee om af te lossen, wat ertoe leidt dat de LTI voorlopig daalt. Dus vier keer je inkomen aflossen ipv 7 keer je inkomen leasen.

  Volgens mij zal de politiek de HRA moeten afschaffen voordat de rente stijgt. 4% kan de burger immers beter zonder HRA betalen dan 7%; de mensen met een lage LTV kunnen overstappen naar ING of een Duitser. Alleen de groep die én onderwater staat én geen ruimte heeft om te bezuinigen én geen NHG heeft raakt dan het huis kwijt. Als er dan rentestijging komt zijn de banken de boeman, maar die zijn weer niet afhankelijk van de kiezer.

  Ik denk wel dat als de rente eenmaal is gestegen, de lonen ook zullen moeten stijgen. Maar, ook de voedselprijzen. Dus stel je krijgt 300€ meer netto loon, maar betaalt hiervan 100€ aan duurdere boodschappen, en je rentelasten zijn met 300€ naar 700€ gestegen, dan zit je wel 100€ krapper. Iemand die later koopt, tegen een lagere prijs in een HRA vrije markt met bijvoorbeeld 200€ rente en 200€ aflossing op hetzelfde inkomen, zit er beter voor. Zijn woonlasten stijgen met 150€ en hij heeft juist 50€ extra te besteden.

 217. lapje says:

  HNK: klungelen we met een recessie met nog eens 6 miljard aan bezuinigingen

  Tegenwoordig worden lastenverzwaringen bezuinigingen genoemd. Er wordt zeer weinig bezuinigd in Den Haag.

 218. Nico de Geit says:

  Olaf: Ik neem niet aan dat een verhuurder zo dom is om met geleend geld te gaan beleggen, resultaten daarvan hebben we in het verleden gezien.

  De meesten hebben heel veel geld geleend en speculeerden met hefboomwerking. De meesten staan inmiddels onder water.

 219. Nico de Geit says:

  Belletje: Ik denk wel dat als de rente eenmaal is gestegen, de lonen ook zullen moeten stijgen. Maar, ook de voedselprijzen. Dus stel je krijgt 300€ meer netto loon, maar betaalt hiervan 100€ aan duurdere boodschappen, en je rentelasten zijn met 300€ naar 700€ gestegen, dan zit je wel 100€ krapper

  Ik denk dat de lonen gemiddeld gaan dalen, en dat energie en voedsel duurder worden. Dan blijft er dus minder over om uit te geven aan je woning.

 220. Tijl says:

  Nico de Geit,

  Ik mis de post “winst”

 221. RealisT says:

  Nico de Geit: De huizenprijzen in Nederland zullen naar verwachting volgend jaar stabiliseren. Dat schrijft de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, in zijn woensdag verschenen kwartaalbericht over de woningmarkt.

  Nederlanders zijn niet alleen kampioen in private schulden, maar straks ook in collectieve. Succes met je bodems en herstel.

  http://www.telegraaf.nl/dft/21621217/__ING__Moed_ontbreekt_bij_Europese_politici__.html

 222. snorkel says:

  pietsje: Een derde van de huizen zijn hypotheekvrij.

  Een derde van de huizen die in bezit zijn van mensen boven de 60 ja.

  Als we zo selectief te werk gaan kunnen we ook boude stellingen verkondigen als: “slechts 3% van de koophuizen is hypotheekvrij” – Dat klopt namelijk voor de groep 30 tot 40-jarigen.

 223. snorkel says:

  pietsje: duurzame energie

  Duurzame energie is duurder dan “niet-duurzame” energie. De enige manier waarop wij de komende jaren gaan besparen op onze energierekening is als we die kolencentrales nog eens flink overuren laten maken, gestookt met goedkope kolen uit China en de VS.

  Op lange termijn is duurzame energie natuurlijk wel the way to go. Maar goedkoop, dat (nog) niet!

 224. Nico de Geit says:

  RealisT: Succes met je bodems en herstel.

  Toen de Titanic zinkende was wilden de opvarenden dit niet geloven. Nederland glijdt af naar een derdewereldland, en ik geloof het eigenlijk ook niet. Maar iedereen kan het zien.

  Het leven gaat gewoon door, maar je moet wel op tijd maatregelen nemen als je een hogere welvaart wilt. Wat die maatregelen zijn moet iedereen voor zichzelf weten.

  In de praktijk betekent het behoud van vermogen en inkomen. Ik zie veel mensen in een vrijwel lege vijver vissen, en ze blijven het maar proberen. Vroeger zat er veel vis in die vijver. ‘Overwaarde-vis’.

 225. snorkel says:

  pietsje: maar accepteer ook dat er een keer een omslag komt.

  Daar rekenen we zelfs op! Wij stappen graag in vlak voor die omslag. Op dat moment moet jij nog 10 jaar waardedaling goedmaken. Dan kunnen wij dus 10 jaar eerder met pensioen dan jij 😉

 226. snorkel says:

  HNK,

  Precies! Heel goed opgemerkt!

  Jesse Frederik van FTM was het ook al opgevallen: http://www.ftm.nl/original/woningmarktcrisis-ten-einde.aspx

 227. Eric406 says:

  erik trol:
  Zoals eerder gemeld, huizen prijs is bij mij in buurt al gebodemd.

  In welk postcodegebied staat je huis? De vier cijfers zijn voldoende. Dan kunnen we hier het mirakel ook van dichtbij aanschouwen. Wellicht dat een klein beetje van die hosanna stemming ons ook ten deel valt.

 228. Adamus says:

  Een echt herstel is, zoals eerder betoogd, echter pas in zicht als de funda-teller daadwerkelijk gaat dalen en de verkopen stijgen. Zie bijvoorbeeld de VS, waar nu in veel markten krapte, en de prijzen navenant stijgen.

  http://www.peakprosperity.com/blog/82088/housing-prices-being-dangerously-distorted-big-institutional-money

 229. snorkel says:

  snorkel: Een derde van de huizen die in bezit zijn van mensen boven de 60 ja.

  Wat dus ook betekent dat 2/3e van de huizen van mensen boven de 60 nog niet afbetaald is. Dan ben ik toch blij met, en heb ik ook respect voor, onze verstandige en zelfstandige Voerman! 😉

 230. asd says:

  @153(snorkel),
  Nou ja, het gaat erom, dat je in dit soort tijden het beste elkaars kennis en inzicht kunt delen, waartoe dit blog zich met heel goede inzendingen prima leent.
  Hoe nota bene in vredestijd samenlevingen zo gierend uit de hand hebben kunnen lopen, is voor mij een bron van ergernis. Hoogste tijd de boel niet meer op zijn beloop te laten en de “boosdoeners” blijvend te ontmaskeren, zonder natuurlijk in “zuur gedoe” te vervallen. En dat doen jullie als frequente inzenders heel goed, waar ik hoogstens af en toe wat toevoeg;

  @155(De Pessimist),
  Dat is nou precies wat ik bedoel!

  @161(Frans),
  Je zult me niet geloven, maar ik ben het met je eens. Ik loop dit al te roepen sinds “Maastricht”.
  Maar het is anders gelopen. De paradox in de huidige staat van ontbinding is echter, dat neveneffecten aan kracht winnen, w.o. die van het psychologische bindmiddel tussen Europese volkeren.
  Of dat op den duur sterk genoeg zal zijn om de rust en de Euro te handhaven, moet nog worden afgewacht.
  Ik denk, dat “de straat” de hotemetoten steeds meer gaat vertellen, wat ze moeten doen. Als het komt tot een geleidelijke weg terug naar de diverse oorspronkelijke muntstelsels dan wel nieuwe combinaties, zou dat mooi zijn. Maar ik vrees,dat het ook dan wel weer eens anders kan lopen.
  Kortom: weet jij het, weet ik het? Nou,ik niet!

  @Maria,
  Sorry Maria, ik zag geen kans op de nieuw aangeleerde manier te posten. Effe zo,dus.

 231. snorkel says:

  pietsje,

  Inderdaad mooi studieonderwerp (maak daar maar: werk-onderwerp van), want ik heb er net een project van 3 maanden op zitten over dit onderwerp

  Right here right now is duurzame energie duurder dan kolen-energie en gas-energie. Zonnepanelen zijn inderdaad over de gehele levensduur (veel) goedkoper (al sinds 2006 trouwens) mits je het geld hebt voor de initiële investering. Hier en nu is er geen goedkopere energie te vinden dan kolen-energie. Bewijs maar eens anders.

  Op het totale energieverbruik is consumentenenergie trouwens een lachertje. Grootverbruikers als de hoogovens hebben die goedkope kolen-energie gewoon nodig. Hoe graag ik het ook anders zou willen zien, dat is de realiteit.

 232. Nico de Geit says:

  asd: Hoe nota bene in vredestijd samenlevingen zo gierend uit de hand hebben kunnen lopen, is voor mij een bron van ergernis. Hoogste tijd de boel niet meer op zijn beloop te laten en de “boosdoeners” blijvend te ontmaskeren, zonder natuurlijk in “zuur gedoe” te vervallen.

  Reken er maar op dat straks woedende menigten de straat op gaan om ‘de boosdoeners te ontmaskeren’. De feitelijke drijfveer is frustratie over hun eigen situatie. Ik kijk op grote afstand toe via mijn beeldscherm.

  Mijn motto: red jezelf.

 233. De Pessimist says:

  Zou de rabo eigenlijk niet helemaal stopen met verwachtingen uitspreken ?

 234. Eric406 says:

  Al wordt de energie nog zo goedkoop, de overheid gaat er met het verschil vandoor. Straks weer 6 cent bij het gas op? Heffing op zonnepanelen.

 235. Voerman says:

  asd: Voerman, pak je crossmotor maar, blijf er gezond bij, zolang het nog kan!

  Dank je!

  snorkel: Dan ben ik toch blij met, en heb ik ook respect voor, onze verstandige en zelfstandige Voerman!

  Ook heel blij mee.

 236. snorkel says:

  Eric406: Al wordt de energie nog zo goedkoop, de overheid gaat er met het verschil vandoor. Straks weer 6 cent bij het gas op? Heffing op zonnepanelen.

  Ga er maar van uit dat je over een paar jaar ook (op één of andere manier) belasting betaalt op energie die je zelf opwekt. Of de belasting op panelen gaat flink omhoog, of je slimme meter houdt bij wat je verbruikt / teruglevert aan het net. Waarom denk je dat iedereen ineens zo nodig een slimme meter in huis moet binnen anderhalf jaar?

 237. snorkel says:

  Overigens is energie al 20 jaar consequent elk jaar duurder aan het worden én elk jaar een groter percentage van de huishoudbestedingen. http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=60046ned&D1=1,21-30&D2=0-1,14&D3=a&HDR=T&STB=G1,G2&VW=T – En zonnepanelen bestaan al een tijdje hoor 😉

  Uw reactie, Pietsje?

 238. asd says:

  Nico de Geit: Reken er maar op dat straks woedende menigten de straat op gaan om ‘de boosdoeners te ontmaskeren’. De feitelijke drijfveer is frustratie over hun eigen situatie. Ik kijk op grote afstand toe via mijn beeldscherm. Mijn motto: red jezelf.

  Zit wat in, maar dan denk ik toch aan de velen, die zich niet kunnen redden.

 239. Adamus says:

  Voerman, pak je crossmotor maar, blijf er gezond bij, zolang het nog kan!

  In Drenthe wordt al aan guerilla crossen gedaan. Even voor een half uurtje een maislandje kraken en wegwezen door de bossen. Als dat soort volk straks honger krijgt komen ze bij je “oogsten”. Zowel binnens- als buitenshuis.

 240. Nico de Geit says:

  snorkel: Waarom denk je dat iedereen ineens zo nodig een slimme meter in huis moet

  Dat zal ook wel zijn om fraude te voorkomen. In Griekenland loopt de belastingheffing via het energiebedrijf. Als je niet betaalt sluiten ze je af.

 241. Adamus says:

  snorkel: Ga er maar van uit dat je over een paar jaar ook (op één of andere manier) belasting betaalt op energie die je zelf opwekt. Of de belasting op panelen gaat flink omhoog, of je slimme meter houdt bij wat je verbruikt / teruglevert aan het net. Waarom denk je dat iedereen ineens zo nodig een slimme meter in huis moet binnen anderhalf jaar?

  Terwijl een ouderwetse meter net zo slim mechanisch kan terugdraaien. Maar met een onlinemeter kan de energieleverancier wel handige besparende tips geven 😉

 242. De Pessimist says:

  Nico de Geit: Dat zal ook wel zijn om fraude te voorkomen. In Griekenland loopt de belastingheffing via het energiebedrijf. Als je niet betaalt sluiten ze je af.

  Dan zullen zonnecellen en accu’s wel populair zijn nu

 243. Henk 6 says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21622603/__Rabobank__bodem_woningmarkt_in_zicht__.html

  Reacties bij de telegraaf op het stuk van de Rabo zijn helder, de meeste geloven het niet dat er een bodem is.

 244. Nico de Geit says:

  asd: Zit wat in, maar dan denk ik toch aan de velen, die zich niet kunnen redden.

  Dat zijn die mensen die mij altijd uitlachen en op de PvdA stemden. Ze zeiden dat ik een fascist was omdat ik de multikul niet zag zitten, ze zeiden dat Nederland een rijk land is/was, enz. En de laatste tijd ben ik ‘een vieze rat die het zinkende schip verlaat’.

 245. Adamus says:

  Had Dijselbloem gisteravond nog iets te melden bij Knevel?

 246. asd says:

  @Nico de Geit,

  reactie in het spam blijven hangen. Komt later wel.

  @Adamus, Voerman,

  Heb een tijdje in de Achterhoek gewoond met een maisveld voor de deur. Zat eerste rang op het terras met al die knetterende, stinkende en salto’s makende crossmotoren.
  En daar geldt: jong geleerd, is oud gedaan als je zag hoe kinderen op kleine motorfietsjes zich niet onbetuigd lieten.
  Die gaan natuurlijk naar Drenthe.

 247. asd says:

  Nico de Geit: Dat zijn die mensen die mij altijd uitlachen en op de PvdA stemden. Ze zeiden dat ik een fascist was omdat ik de multikul niet zag zitten, ze zeiden dat Nederland een rijk land is/was, enz. En de laatste tijd ben ik ‘een vieze rat die het zinkende schip verlaat’.

  Dat is ook niet mijn favoriete groep, die je daar noemt sinds de verwording van de P.v.d.A, ingezet met Nieuw Links in 1970, waarvan de coryfeëen zich thans geruisloos gedragen als VVD’ers met landgoederen.

 248. ll says:

  Bill Gross van Pimco.

  QE is nu onderdeel van het probleem, ( net zoals de HRA hier 😉 ) Stimuleren begint nu een vies woord te worden ? , dan is deflatie in aantocht……..

  http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/16107-gross-qe-is-nu-onderdeel-van-het-probleem.html

 249. asd says:

  @Nico de Geit, Adamus, Voerman,

  Reactie weer in het spamfilter blijven hangen.

 250. Eric406 says:

  Adamus:
  Had Dijselbloem gisteravond nog iets te melden bij Knevel?

  Zat weer een of ander lul verhaal op te hangen over bezuinigingen. Het kwam er op neer dat de overheid de economie helemaal niet aan het kapotbezuinigen is, omdat ze nog net zo veel geld uitgeven als de jaren ervoor.

 251. Dawg says:

  asd,

  Men begon aan ‘de lange mars door de instituties’ maar ontdekte al vlug, zoals iemand het ooit omschreef, dat het best wel aangenaam vertoeven was in het pluche van die instituties.

  Bij die groep proefde je ook de , zeker tot de opkomst van Fortuijn, vaak nauwelijks onderdrukte minachting voor de eigen achterban: het klootjesvolk

 252. snorkel says:

  Adamus: Terwijl een ouderwetse meter net zo slim mechanisch kan terugdraaien.

  Maar dan weet de overheid/energieleverancier dus niet hoeveel belasting ze kunnen rekenen… Je neemt 10 af van het net, levert 5 terug, meter geeft 5 aan en je betaalt dus maar belasting over 5

  Een slimme meter houdt niet alleen het saldo bij, maar ook de delen. Je neemt 10 af, levert 5 terug, maar meter geeft alles gedetailleerd aan, en je betaalt belasting over 10

  Et voila, gratis geld voor de belastingdienst!

  Adamus: Maar met een onlinemeter kan de energieleverancier wel handige besparende tips geven

  Heeft natuurlijk ook voordelen, zo’n ding. Wat je allemaal uit die data op kunt maken mbv een beetje slimme software en vervolgens kunt verbeteren in je verbruik is echt fantastisch! 😉

 253. Philippulus says:

  Afschaffing hypotheekrenteaftrek meest populair bij rijksten

  http://amweb.nl/-/afschaffing-hypotheekrenteaftrek-meest-populair-bij-rijksten

 254. Dawg says:

  ll:
  Bill Gross van Pimco.

  QE is nu onderdeel van het probleem, ( net zoals de HRA hier ) Stimuleren begint nu een vies woord te worden ? , dan is deflatie in aantocht……..

  fondsnieuws.nl/nie…an-het-probleem.html

  De Fed zit voortdurend dan weer koud dan weer warm te blazen over QE: de ene keer wordt gezinspeeld op het afbouwen van QE, dan weer op het intensiveren ervan. In de MSM wordt ieder woord van Bernanke daaromtrent op een goudschaaltje gewogen. In grote delen van de blogosfeer wordt er alleen maar smalend gereageerd op de FED-spin: ze kunnen niet meer stoppen met QE, want als ze dat doen vliegt de rente omhoog en knappen alle bubbles acuut. Bernanke koopt op dit moment, dacht ik, zo’n beetje 40% van alle nieuwe overheidsschuld op.

 255. Michel says:

  snorkel,

  De écht rijke Nederlanders, maken indien zij geen BV-lease back constructie hebben, niet eens gebruik van de HRA.
  De rest kun je scharen onder “2 maanden geen geld verdient” de hele tent failliet!

 256. snorkel says:

  pietsje:
  Als je ook de afschrijvingen van centrales meeneemt is alleen kernenergie goedkoper.

  Die staan er al. Nu uitzetten en je kunt ze in 1x helemaal afschrijven. Dus laten we ze aanstaan… Jij snapt niet zo veel van politiek heh? 😉

  Per kWh is kolenenergie nu het goedkoopste te produceren. Over de lange termijn is het een ander verhaal, zoals ik al aangaf. Stuur je proefschrift maar door hoor. Daarin ga je onmogelijk bewijzen dat een kWh zonne-energie nu goedkoper te koop is op de energiemarkt dan een kWh kolen-energie. En dat is waar onze regering naar kijkt: De klWh prijs voor de grootindustrie. Bewijs maar anders… I’m waiting…

 257. snorkel says:

  Michel,

  Dat heb ik niet zelf bedacht heh… Dat zegt het CBS. Het CBS zegt ook zelf dat in het laagste inkomensdeciel (veel) fiscale constructies voorkomen waardoor de getallen daar vervormd zijn.

  Misschien had ik ipv ‘rijkste’ moeten spreken van ‘hoogste inkomens’.

 258. tja says:

  erik trol:
  Zoals eerder gemeld, huizen prijs is bij mij in buurt al gebodemd, het aankoopmomemt om te kopen is nu voor degene die vorig jaar December de boot hebben gemist, rennen naar die makelaars!

  LOL

 259. Tsjaa.. says:

  pietsje:
  Kolencentrales staan er idd al…Vandaar ook afschrijven op de kosten. Pfff, kan je nu echt niet beter?

  Afschrijven op de kosten? Man o man, waar heb je dat proefschrift in godsnaam ingediend?

 260. De Pessimist says:

  pietsje: Misschien eens echte wetenschap hierover leZen…. Zal ik je mijn proefschrift opsturen? Of heb je dat al gegoogeld?

  Heb je niet een linkje naar je pdf?

 261. Afbetaald huiseigenaar says:

  Nothus..wij denken hetzelfde..het wordt gedirigeerd en zo zitten we in de beartrap fase..back to normal.. en dus het alibi par excellence voor dh om de volgende ronde in te luiden..na prinsjesdag gaat het naar beneden..dan pas zien we de volle impact..zorgkosten lukte niet..btw aanpassing wel..nadat de starter en de huurder de pensionado en iedereen al aan de beurt kwam..blijft er dus niks anders over om de groep die buiten kijf bleef -het bestaande hra voor de zittende garde -aan te pakken..in augustus gaan we de 1e geluiden horen..tot die tijd worden er een paar ongeduldige of goedgelovige mensen geslachtoffered..de rest kan gewis op zomervakantie gaan

  Nothus:
  Nothus noteert nogmaals dat, in tegenstelling tot de Hukkers en Mulders van deze wereld, de verwachtingen van Rutte en Dijsselbloem serieuzer genomen moeten worden. Deze mensen hebben een reputatie, en toegang tot de meest vroege data (de cijfers in de media lopen al snel een paar maanden achter).

  Nothus sluit niet uit deze zomer een “return to normal” reactie te zien: de verkopenzullen, zeker maand op maand, toenemen, de betaalbaarheid verbetert, door de steeds lagere rente, en de prijzen dalen minder hard dalen of zelfs helemaal niet, met dank het CBS index gesleutel.

  Deze gecoordineerde PR-actie zou natuurlijk mooi passen in een streven de HRA verder te beperken per Augustus, in een “uitbodemende markt met lage rente”, als opmaat naar de verhuizing van het huis naar box 3 in 2015.

  Een echt herstel is, zoals eerder betoogd, echter pas in zicht als de funda-teller daadwerkelijk gaat dalen en de verkopen stijgen. Zie bijvoorbeeld de VS, waar nu in veel markten krapte, en de prijzen navenant stijgen.

 262. Tsjaa.. says:

  pietsje:
  Bouwkosten jongen …. Voortaan eerst even nadenken voordat je iemand probeert te beledigen. Hahah

  Kosten schrijf je niet op af, je schrijft af op investeringen. Zodra je afschrijft worden het kosten. Geeft niet hoor, maar zoals iemand al eerder zei, waar is dat proefschrift van je?

 263. Tsjaa.. says:

  Uit het stuk van de Dijsselbloem en de Rabo door RTLZ:

  Economen van Rabobank wijzen woensdagochtend op tekenen die “doen vermoeden dat de bodem in zicht is”, hoewel het aantal transacties en de huizenprijzen nog steeds dalen, en de voortkwakkelende economie en de oplopende werkloosheid ongunstige factoren blijven.

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/huizenmarkt-eindelijk-betere-tijden#node_241141

  Haha, waarom zouden dan in godsnaam de huizenprijzen niet verder meer dalen?

  De huizenprijzen en het aantal transacties daalt alleen maar verder, de economie krimpt, de werkloosheid loopt op en er komen weer belastingenverhogingen aan in augustus. Schiet mij maar lek, maar dit duidt toch maar op één ding en dat is verder dalen.

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/huizenmarkt-eindelijk-betere-tijden#node_241141

 264. snorkel says:

  pietsje: Kolencentrales staan er idd al… Vandaar ook afschrijven op de kosten

  Afschrijven doe je op een investering Pietsje. Gedurende de looptijd van die investering. Daarmee wordt een deel van die afschrijving een jaarlijkse kostenpost. Daarnaast maak je kosten om die centrales draaiende te houden.

  Als je dan stopt met die investering moet je dus eigenlijk het restant in 1x afschrijven en dan wordt het wel heel duur dat jaar… Als je dus ergens NIET mee wil stoppen, dan zeg je dat de kosten van die afschrijving te groot zijn om in 1x te nemen en je ze per sé wilt verspreiden over meerdere jaren. Politiek, niet zo moeilijk toch? 😉

 265. Afbetaald huiseigenaar says:

  Klopt doen ze in belgie al…

  snorkel: Ga er maar van uit dat je over een paar jaar ook (op één of andere manier) belasting betaalt op energie die je zelf opwekt. Of de belasting op panelen gaat flink omhoog, of je slimme meter houdt bij wat je verbruikt / teruglevert aan het net. Waarom denk je dat iedereen ineens zo nodig een slimme meter in huis moet binnen anderhalf jaar?

 266. Tsjaa.. says:

  pietsje:
  Snorkel, dis jij vind de bouwkosten van een centrale geen investering? Check!

  Het is misschien te technisch voor je, maar op kosten kan je niet afschrijven zoals ik al eerder schreef. Kosten neem je namelijk altijd in hetzelfde jaar. Hoe denk je dat zo’n centrale op de balans staat, als bouwkosten? Of als pand, reactoren, etc.? Als jij hoog van de toren wil blazen zal je dat ook moeten laten blijken in de details. Maar nogmaals waar is je proefschrift?

 267. Afbetaald huisgenaar says:

  @nothus..ee delen dezelfde mening
  Jammer
  Mijn antwoord blijft in de spamfilter hangen..thema beartrap fase back to normal…in september komt de glijbaan
  Rest zie mijn antwoord zodra vrijgegeven

 268. Voerman says:

  asd: En daar geldt: jong geleerd, is oud gedaan als je zag hoe kinderen op kleine motorfietsjes zich niet onbetuigd lieten.
  Die gaan natuurlijk naar Drenthe.

  Bij de fam. Voerman crossen we op eigen terrein!

 269. lorenzo says:

  Tsjaa..: Haha, waarom zouden dan in godsnaam de huizenprijzen niet verder meer dalen?
  De huizenprijzen en het aantal transacties daalt alleen maar verder, de economie krimpt, de werkloosheid loopt op en er komen weer belastingenverhogingen aan in augustus. Schiet mij maar lek, maar dit duidt toch maar op één ding en dat is verder dalen.
  rtlnieuws.nl/econo…e-tijden#node_241141

  En dan noem je niet eens de belangrijkste , derhalve een gemiste kans en gewoon jammer.

 270. Tsjaa.. says:

  lorenzo: En dan noem je niet eens de belangrijkste , derhalve een gemiste kans en gewoon jammer.

  En de dreigende afschaffing van de HRA?

 271. RealisT says:

  Nico de Geit: Ik zie veel mensen in een vrijwel lege vijver vissen, en ze blijven het maar proberen.

  Mooie beeldspraak geit 🙂

  Ik zie een donker watertje waarvan je onmogelijk kunt zeggen of er veel of weinig in zit door er naar te kijken. Voor de meeste ‘vissers’ is de hoop dat er toch ergens een gek is die zal bijten.

 272. Nico de Geit says:

  Hoeveel ouders zijn er die tegen hun kinderen zeggen: ‘koop een huis’. En dan ook nog eens een huis van een paar ton. Geld hebben ze niet, maar hun ouders staan garant met hun eigen huis. Als het mis gaat ligt straks de hele familie in de goot.

  Het kost me echt moeite om te beseffen dat ouders in volle overtuiging hun kind pushen een hypotheek te ondertekenen en zelf garant staan. Blijkbaar zijn ze er heel zeker van dat de huizenprijzen binnen enkele jaren weer aantrekken.

  Ik zie een neergaande economische spiraal waarvan ik de bodem niet kan zien.

 273. RealisT says:

  snorkel,

  snorkel: Ga er maar van uit dat je over een paar jaar ook (op één of andere manier) belasting betaalt op energie die je zelf opwekt.

  Absoluut! Als morgen auto’s zonder gedoe op kraanwater kunnen rijden, kost een liter water overmorgen 2 euro.

  Die importheffing op zonnepanelen is natuurlijk ook belachelijk, al was Nederland het daar volgens mij ook niet mee eens. We moeten wel vergroenen, als het maar niet goedkoper wordt.

 274. Nico de Geit says:

  RealisT: Voor de meeste ‘vissers’ is de hoop dat er toch ergens een gek is die zal bijten.

  Ik had meer ondernemers op het oog die blijven vissen in de ‘overwaarde-vijver’. Dat doe ik zelf ook en ik zit al op het punt dat het lokaas en de moeite meer kosten dan de opbrengst van een enkel dun visje. En mijn kosten zijn laag. Hoe moet het met de vissers met hoge koste en verplichtingen?

 275. snorkel says:

  Nico de Geit: Blijkbaar zijn ze er heel zeker van dat de huizenprijzen binnen enkele jaren weer aantrekken.

  Ja, dat vind ik ook heel vreemd. Want de meeste van die ouders hebben de jaren 80 meegemaakt dus, zelfs al zijn ze er zelf zonder kleerscheuren doorheen gekomen, wéten ze dat het ook mis kan gaan… Ik zou toch niet weten wat het anders is dan “op hoop van zegen”.

 276. asd says:

  Dawg: asd, Men begon aan ‘de lange mars door de instituties’ maar ontdekte al vlug, zoals iemand het ooit omschreef, dat het best wel aangenaam vertoeven was in het pluche van die instituties.Bij die groep proefde je ook de , zeker tot de opkomst van Fortuijn, vaak nauwelijks onderdrukte minachting voor de eigen achterban: het klootjesvolk

  Mooi omschreven, niet goed te praten, maar wel begrijpelijk!
  Een deel van het klootjesvolk is gewoon niet vatbaar voor (Europese) beschaving en gedraagt zich daar dan ook naar, zie: voetbalveld, tennisveld, hockeyveld, vette AH-troep, patat-met, onprofessionaliteit achter het stuur,ondersteboven lopen bij de supermarkt, plotselng een arm die voor je neus verschijnt om een zakje AH-comfortfood te pakken, kortom ongeleide projectielen als gevolg van het idee, dat zij toppertjes zijn. Dan hebben we het nog niet over de typische “ïk-generatie”, die effe op school verhaal komt halen wanneer hun oogappeltje “onheus” is bejegend.

  Met die categorieën heb ik géén consideratie. Die mogen van mij in de komende tijden flink teruggaan in hun consumptiegedrag.

  Wat dat betreft, ga ik bij uitzondering voor het “pluchedenken”!

 277. asd says:

  @Dawg,

  Reactie nog even in het spamfilter blijven hangen.

 278. asd says:

  Voerman: Bij de fam. Voerman crossen we op eigen terrein!

  Zo hoort het ook Voerman. Verdient navolging!

 279. NewKidInTown says:

  snorkel: Ja, dat vind ik ook heel vreemd. Want de meeste van die ouders hebben de jaren 80 meegemaakt dus, zelfs al zijn ze er zelf zonder kleerscheuren doorheen gekomen, wéten ze dat het ook mis kan gaan… Ik zou toch niet weten wat het anders is dan “op hoop van zegen”.

  Als het ouders zijn van kinderen net begin 20, zeg 23, dan hebben ze die rond 1990 gekregen en hoogstwaarschijnlijk niet de dip 1978 – 1988 meegemaakt als woning bezitter. Who cares, kopen die hap, komt goed, next year herstel, je kunt beter NET voor het herstel begint, instappen, anders ben je te laat 😉

 280. Nico de Geit says:

  snorkel: Want de meeste van die ouders hebben de jaren 80 meegemaakt

  In de jaren ’80 was er een dipje van 30% of zo. Deze dip gaat waarschijnlijk veel verder.

  Waarschijnlijk denken dat soort mensen dat het een tijdelijk dipje is, dat de bodem bereikt is en dat zij spekkoper zijn. Ze houden er totaal geen rekening mee dat als de prijzen blijven dalen hun hele familie in de goot terecht komt. Ze staan allemaal voor elkaar garant, zo sluw is de bank wel.

  Van de bank snap ik het ook wel: zij willen een koper, of groep kopers (ouders), met eigen vermogen. Anders zit de bank straks met de strop.

  Ik ben blij dat ik daar niet bij loop, want dan zou ik de schuld krijgen. Ik had het immers voorspeld en ik zit de hele dag achter de computer te hangen. En dat is volgens hun dan de oorzaak van de neergaande spiraal en hun ellende. Dat ik achter de computer hang en weiger te vissen in een vrijwel lege vijver.

  Mijn visjes zijn al op het droge en daar moet ik goed op passen.

 281. Nico de Geit says:

  De huizenprijzen stegen van 1948 tot 2008. veel mensen denken dat stijging van de huizenprijzen normaal is. Bijna niemand kijkt eeuwen terug. Macro-economie, ze snappen het niet. Daarom blijven veel ondernemers ook gewoon door vissen in een vrijwel lege vijver.

  Een restaurant in de buurt had last van omzetdaling. logisch: in het verleden werd veel overwaarde uitgegeven aan uit eten gaan. Dat is nu minder.

  Wat doet het restaurant? Een verbouwing van tonnen om de wind weer in de zeilen te krijgen. Het is gewoon een gebrek aan inzicht in de macro-economie.

 282. Nico de Geit says:

  asd: dat zij toppertjes zijn

  De ‘overwaarde-toppertjes’ ze zullen moeten wennen aan de nieuwe tijd.

 283. asd says:

  Nico de Geit: De ‘overwaarde-toppertjes’ ze zullen moeten wennen aan de nieuwe tijd.

  Als dat maar goed gaat! Voor de rest ook eens met je @303 en @304.

 284. Voerman says:

  Nico de Geit: Waarschijnlijk denken dat soort mensen dat het een tijdelijk dipje is,

  Kenmerk van een dipje is altijd, dat het tijdelijk is; anders is het geen dipje. Alleen als dat dipje zich voordoet in jouw tijd en jouw situatie dan is dat lastg en extra lastig als het wat langer duurt.
  Maar alle dipjes gaan eens over! 🙂

 285. snorkel says:

  NewKidInTown: hoogstwaarschijnlijk niet de dip 1978 – 1988 meegemaakt als woning bezitter

  hhmmm… ja inderdaad!

 286. Adamus says:

  Voerman: Kenmerk van een dipje is altijd, dat het tijdelijk is; anders is het geen dipje. Alleen als dat dipje zich voordoet in jouw tijd en jouw situatie dan is dat lastg en extra lastig als het wat langer duurt.
  Maar alle dipjes gaan eens over!

  Het te dippen voorwerp valt uitelkaar als een kaakje te lang in de hete thee.

 287. nhz says:

  tja: Als de rente op de lange termijn gaat stijgen komen er in ieder geval een hoop huizeneigenaren in de problemen.

  en dat die stijging komt is zeker, want de rente zit op de laagste waarde in vierhonderd jaar (in NL, in veel andere landen is de historie minder lang …). De afgelopen 30 jaar ging het alleen maar omlaag, het zou wel eens 30 jaar omhoog kunnen gaan …

  Nico de Geit: Van 1948 tot 2008 gingen de prijzen eigenlijk alleen maar omhoog, met hier en daar een kronkeltje in de grafiek.

  je kunt beter naar een inflatie-gecorrigeerde grafiek kijken, dan zie je iets heel anders.

  Nico de Geit: Extreem opmerkelijke reactie op Elsevier:

  hoe zo opmerkelijk? domme mensen zijn er in overvloed in dit land, dit is er zo een (die denkt dat hij zelf heel slim is, maar dat gaat vaak samen).

  Olaf: Ik neem niet aan dat een verhuurder zo dom is om met geleend geld te gaan beleggen, resultaten daarvan hebben we in het verleden gezien.

  LOL! Wat dacht je dat veel WoCo’s de afgelopen jaren deden? Vraag eens aan Erik Staal …

  lapje: Tegenwoordig worden lastenverzwaringen bezuinigingen genoemd. Er wordt zeer weinig bezuinigd in Den Haag.

  ‘bezuinigen’ betekent bij de overheid altijd dat je meer betaalt voor minder produkt/service. Bezuinigen in de vorm van minder overheid of lagere tarieven is ondenkbaar.

  pietsje: Energieprijzen stijgen? Door steeds bewuster met energie om te gaan en door de grote opkomst van duurzame energie is het algemene beeld juist dat deze sterk gaat dalen!

  LOL, alsof er een vrije markt voor energie is … het zijn allemaal door de overheid gegarandeerde monopolies, net als de huizenmarkt. 100% manipulatie.
  Bovendien, als ze ooit de echte kosten meerekenen (legers, steun aan foute regimes, milieuschade, mega-subsidies van 600 miljard per jaar voor vieze energie) dan kan alleen al de olieprijs makkelijk naar $300 per barrel.

  pietsje: Mooi studieonderwerp Snorkel, je heb zonnecellen er in 5 jaar uit en ze gaan 30 jaar mee

  en na die vijf jaar komt de overheid met een belasting op zonnepanelen; het moet niet te aantrekkelijk worden. Die nieuwe 46% ‘anti-dumping’heffing’ helpt ook prima 😎

  snorkel: Right here right now is duurzame energie duurder dan kolen-energie en gas-energie.

  praten we dan inclusief of exclusief de mega-subsidies voor kolen en olie? Bijna al die berekeningen hangen aan elkaar van oncontroleerbare aannames. Garbage in, garbage out.

 288. Adamus says:

  Nico de Geit,

  Jaren 80 had men eigen geld ingelegd. Huisje van 100 verkopen na 3 jaar (=3x3300aflossen) en 30.000 eigen geld = 60.000 voordat men over onderwater kon spreken. KK werd al niet geleend. Vertaal naar 2000 na Christus: 100+kk+verbouwing+vakantie……..

  De “gewone man” heeft zichzelf in het pak genaaid.

 289. a says:

  Ook in sommige MSM wordt Stegeman niet serieus genomen… en terecht.

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/reginaldmelchers/21623470/__Worst_van_Stegeman__.html

 290. Adamus says:

  Nico de Geit,

  De meeste ouders van “jaren80” zijn blijven zitten en hebben hun baan behouden. Het is dus schijnbaar overgewaaid, maar is
  uitstel van executie.

 291. RealisT says:

  Nico de Geit:

  Net nog in het staatsjournaal. De consumentenbestedingen zijn dramatisch. We staan op de 22e plaats, tussen portugal en spanje. Komt natuurlijk allemaal door consumenten die hard aan het sparen zijn voor een eigen huis of een nieuwe auto.

  Komt er iemand vertellen dat ze zo’n terugval in 13 jaar nog niet eerder hebben gezien. Het historisch besef van een pinda dus. De economie is aan het de-toxen. Wen er maar aan.

 292. nhz says:

  snorkel: Overigens is energie al 20 jaar consequent elk jaar duurder aan het worden én elk jaar een groter percentage van de huishoudbestedingen.

  zoals bij ieder overheidsmonopolie: Put a federal agency in charge of the Sahara Desert, and it would run out of sand

  Eric406: Het kwam er op neer dat de overheid de economie helemaal niet aan het kapotbezuinigen is, omdat ze nog net zo veel geld uitgeven als de jaren ervoor.

  dat klopt wel denk ik, en het geldt voor heel Europa: de overheden geven geen cent minder uit, er wordt wel geschoven tussen diverse posten en meestal is het gevolg nog grotere inkomensverschillen. Zelfs in Griekenland is er nauwelijks bezuinigd hoor, als je de echte getallen erbij neemt; er is alleen zwaar bezuinigd in de particuliere sector, noodgedwongen.

  Philippulus: Afschaffing hypotheekrenteaftrek meest populair bij rijksten

  amweb.nl/-/afschaf…opulair-bij-rijksten

  opmerkelijk, ik ben benieuwd wat de vraagstelling precies was 😎

  pietsje: Als je ook de afschrijvingen van centrales meeneemt is alleen kernenergie goedkoper.

  ja, als je malafide berekeningen hanteert is kernenergie altijd het goedkoopste; vraag maar in Fukushima …

  Tsjaa..: De huizenprijzen en het aantal transacties daalt alleen maar verder,

  een bodem wordt alleen gezet op hoog volume, dus alles wijst erop dat we nog heel ver van de bodem zijn.

  RealisT: We moeten wel vergroenen, als het maar niet goedkoper wordt.

  het ergste wat de overheid zich kan voorstellen is dat mensen zelf hun energie gaan regelen, buiten de overheid en het net om. Dus snel even iedereen een slimme meter en een steeds duurdere netaansluiting aansmeren, dan kunnen ze je straks een zware boete geven als je geen aansluiting op het net meer wenst.
  Bij riool etc. is dat soms al het geval ;-(

 293. nhz says:

  RealisT: Komt er iemand vertellen dat ze zo’n terugval in 13 jaar nog niet eerder hebben gezien. Het historisch besef van een pinda dus. De economie is aan het de-toxen.

  inderdaad, we gaan nu ondervinden waar jarenlange ‘vooruitgeschoven consumptie’ dankzij goedkoop krediet en andere bubblepret toe leidt.

 294. Nico de Geit says:

  Voerman: Maar alle dipjes gaan eens over!

  In honderden jaren zijn de huizen niet zo duur geweest als in 2008. Het kan dus honderden jaren gaan duren tot ze weer op dat niveau komen, als het ooit zover komt.

 295. dr.t says:

  nhz: inderdaad, we gaan nu ondervinden waar jarenlange ‘vooruitgeschoven consumptie’ dankzij goedkoop krediet en andere bubblepret toe leidt.

  Ja met name omdat men in Europa zo stom is om de kredietkraan dicht te draaien. Of nog sterker zo stom is om de munt niet devalueren of hypotheekschulden simpelweg te laten verrekenen door de ECB. Net als in de VS waar de economie weer aantrekt. Hoeveel signalen zijn er nodig om te concluderen dat een rigide bezuinigingsbeleid contraproductief is.

  Het multiplier effect van bezuinigingen wordt structureel onderschat, dan wel genegeerd. Dat argument wordt ook op deze site nooit of te nimmer benoemd en noch onderkent.

  Toegegeven in betere tijden had men juist wel dienen te bezuinigen. Politiek gezien is daar helaas geen draagvlak voor te vinden. Meer uitgeven, betekent immers meer stemmen en pas als het niet anders ‘kan’ met de crisis als alibi, drukt men de maatregelen door die men al eerder had willen (moeten!) nemen.

 296. Nico de Geit says:

  Voerman: Maar alle dipjes gaan eens over!

  Met huizen werd een piramidespel gespeeld, het spel is nog niet uit. Een piramidespel loopt altijd slecht af.

 297. asd says:

  @317(dr.t.),

  De FED treft voorbereidingen in het najaar die absurd wijd openstaande kredietkraan dicht te draaien: de minimale opleving van de VS-economie heeft geen enkele betekenis, gezien de giga-geldinjecties, die daar voor nodig zijn: meer dan één biljoen dollar extra per jaar.

  De FED grijpt die lichte schijnverbetering niet voor niets aan om een begin te kunnen maken met het afbouwen van zijn eigen desastreuze beleid.

  En jij wil de geldkraan in de EU openzetten?
  Kijk eens naar het klassieke effect van het mulitpliersysteem à la Keynes.

  Werkt alleen in of na een oorlogssituatie.

 298. Voerman says:

  nhz: opmerkelijk, ik ben benieuwd wat de vraagstelling precies was

  Ze zullen ongetwijfeld begrepen hebben, dat afschaffing HRA betekent, dat zij hiervoor ruimschoots beloond worden door fiscale compensatie.
  Her-verdeling is immers leuk, zolang het andermans zaken betreft.

  Je moet eens op het idee komen om je eigen zaken te her-verdelen; ben je zeer snel klaar.

 299. Voerman says:

  Nico de Geit: Met huizen werd een piramidespel gespeeld, het spel is nog niet uit. Een piramidespel loopt altijd slecht af.

  Beste nico; het hele leven is immers een groot pyramidespel.

  Adamus: Het te dippen voorwerp valt uitelkaar als een kaakje te lang in de hete thee.

  Klinkt leuk, maar daar kan niemand iets mee.
  We hadden het over een economische dip en da’s geheel andere koek! 🙂

 300. Juan de Meeleezer says:

  dr.t: Ja met name omdat men in Europa zo stom is om de kredietkraan dicht te draaien. Of nog sterker zo stom is om de munt niet devalueren of hypotheekschulden simpelweg te laten verrekenen door de ECB. Net als in de VS waar de economie weer aantrekt. Hoeveel signalen zijn er nodig om te concluderen dat een rigide bezuinigingsbeleid contraproductief is.

  Tegen welke prijs ?
  De Dollars klotsen je om de oren.

  De FED is gestop met de publicatie van $M3.
  http://www.federalreserve.gov/releases/h6/discm3.htm

  Alles maximaal op de pof om het buitenland te laten betalen door inflatie te ezporteren dat
  – NU dan-
  hèt argument om de huizenmarkt-zeepbel weer verder op te pompen met méér krediet ?

  En hoe wordt dat dan aan de eigen bevolking “verkocht” ?

  Huis kopen in 2011 Slimme Z ? 🙂

 301. Juan de Meeleezer says:

  Voerman: het hele leven is immers een groot pyramidespel

  En als dat zo is:
  -het moment van instappen kan hierbij
  dan maar beter een bewuste keuze zijn.

 302. Juan de Meeleezer says:

  dr.t: Het multiplier effect van bezuinigingen wordt structureel onderschat, dan wel genegeerd. Dat argument wordt ook op deze site nooit of te nimmer benoemd en noch onderkent.

  Onzin er wordt al jááren kunstmatig gestimuleerd.

  Dolf van Den Brink onderschrijft het opblazen met geldgroei van vastgoed (sakkerloot)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-06-2010/renteaftrek-en-realiteitszin/
  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/41/1015_1530_kaz_recessie_is_gezond.xml

  Japan heeft deflatie ondanks 20 jaar lang Keynessiaanse geldinjecties een florerende wereldhandel
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-06-2010/strengere-regels-hypotheek-voorzien-in-2011/#comment-42559

  Japan heeft daardoor 200+% BNP staatsschuld
  Joost van der Does de Villebois ziet de beurs als weerspiegeling van de economie:
  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/joostvanderdoes/6777459/__Overd_r_acht__.html?p=40,1

  Keynessiaanse Geldgroei (dankzij exotische schuldgroei door langdurig lage rentes) was de oorzaak van het maken van zeepbellen op assetmarkten.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-07-2012/huizenprijzen-dalen-63/#comment-108900

  In USA geeft de overheid 60% méér uit dan dat ze binnenkrijgt. Leve Keynes, hij heeft allen met enkel een boerenverstand volledig verslagen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-04-2013/huizenprijs-in-nederland-niet-overgewaardeerd/#comment-141144

  Keynes bashing: ook Sweder van Wijnbergen geeft aan dat Keyenessiaans stimuleren vrij zinloos is:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-05-2013/schulden/#comment-142145

  Maar Juan snapt heel weinig van dit soort macro oekoenomie, Drs Kees de Kort heeft hier een heldere visie op. Zoekt u maar eens op het internet… 🙂

 303. Juan de Meeleezer says:

  Kortom beste dr t.
  Bent u hier dan toch een beetje
  escuala antigua
  (old school)

 304. snorkel says:

  dr.t: Ja met name omdat men in Europa zo stom is om de kredietkraan dicht te draaien. Of nog sterker zo stom is om de munt niet devalueren

  Ga je nog eens reageren op de schier eindeloze stroom tegenargumenten die je krijgt elke keer als je dit roept? Ik vraag me eigenlijk af waarom je dit blijft roepen? Als huizeneigenaar moet he ECHT niet blij zijn moet hoge inflatie hoor… Dat is je wijsgemaakt, maar klopt van geen kant 😉

  Lees Gonzalvo Lira er maar eens op na!

 305. Juan de Meeleezer says:

  Maar even terug naar de huizen-“markt”

  Is er nu opeens geen zeepbel meer ?

  Hebben we in juni 2013 weer de bodem in zicht, net als in april 2013, in diverse andere (en dezelfde maanden) in 2011, 2010, 2009 ??

  DriehonderdDubbeleBodems
  kenmerken
  de daling
  op de Hollandse Huizen-“markt”
  🙂

 306. maarten says:

  Ik liep vandaag achteloos in mn lunchpauze in het park en belandde toevallig bij strand Zuid de borrel van Provada (vastgoedbeurs in de RAI). En er stonden nog voldoende volle champagneflessen voor iedereen die maar wilde

 307. snorkel says:

  maarten: Provada

  De Profiteurs uit het Vastgoed Dagen? 😉

 308. Hijdieandersnooitietszegt says:

  Tsjaa..: rtlnieuws.nl/econo…e-tijden#node_241141

  Inmiddels al bijna onderaan die pagina : Poll van 04 juni 2013 12:27 standje 6 juni 2013 ~ 20:00:

  Is het dieptepunt op de huizenmarkt binnen handbereik?
  Keuzen
  11% Ja, de huizenprijzen zitten nu op de bodem
  18% Ja, de prijzen dalen nog maar iets
  71% Nee, we zakken nog verder weg

  SH!T, tis nie gelukt om de boodschap over te brengen.
  Zijn die jongens van de Rabo nou zo slim of is het volk nou zo dom….(of andersom):-)

 309. Nico de Geit says:

  Voerman: Beste nico; het hele leven is immers een groot pyramidespel.

  Voor sommige babyboomers misschien.

 310. snorkel says:

  OFFTOPIC:

  IMF is vandaag trouwens “live en rechstreeks” aan het toegeven dat er grote fouten gemaakt zijn met “Griekenland” – http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/05/eurozone-crisis-china-wine-japan-markets#block-51af7320e4b0ae18e994aff6

  /OFFTOPIC

 311. Voerman says:

  Nico de Geit: Voor sommige babyboomers misschien.

  Zucht.

 312. nhz says:

  Nico de Geit: In honderden jaren zijn de huizen niet zo duur geweest als in 2008.

  let wel: de duurste huizen in 400 jaar t.o.v. de inkomens of BNP, dat is veel erger dan ‘gewoon’ de duurste.

  dr.t: Ja met name omdat men in Europa zo stom is om de kredietkraan dicht te draaien.

  LOL, we moeten vooral doorgaan met bubbles blazen en gratis geld in het rond laten vliegen? Ja dat is productief, heb je teveel naar meester-oplichter Krugman geluisterd misschien?

  dr.t: Net als in de VS waar de economie weer aantrekt.

  LOL in het kwadraat.

  dr.t: met de crisis als alibi, drukt men de maatregelen door die men al eerder had willen (moeten!) nemen.

  daar merk ik anders helemaal niks van, er wordt gewoon doorgefeest. Ik heb van dit kabinet nog niet één serieuze maatregel gezien om Nederland toekomstbestendig te maken, het is pappen en nathouden, en hopen dat de Titanic op eigen kracht boven water blijft drijven. Slaap lekker …

  Voerman: Ze zullen ongetwijfeld begrepen hebben, dat afschaffing HRA betekent, dat zij hiervoor ruimschoots beloond worden door fiscale compensatie.
  Her-verdeling is immers leuk, zolang het andermans zaken betreft.

  precies 🙁

 313. snorkel says:

  snorkel: Wat dus ook betekent dat 2/3e van de huizen van mensen boven de 60 nog niet afbetaald is

  En die 2/3 van de 60+ers die hun huis nog niet afbetaald hebben krijgen in totaal €2.2 miljard euro per jaar van ons.

 314. snorkel says:

  Hans Stegeman op http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3453236/2013/06/05/Rondvraag-Huizenkopers-neem-de-tijd.dhtml

  Momenteel is de situatie op de woningmarkt in geen model vast te leggen.

  Ohnee Hans? Zeker weten? Ik heb hier namelijk een mooi grafiekje voor je:
  http://s23.postimg.org/8xys0e7mj/crashtrend.jpg
  http://postimg.org/image/9aq66kpw7/

  Gewoon de bubble + crash van de jaren ’80 x2 doen en je hebt een model te pakken dat al sinds 1990 exact klopt! Economie, zo moeilijk is het allemaal niet mensen… 😉

 315. snorkel says:

  Heb je 25 minuten niks te doen? FILMPJES KIJKEN

  Dirk Bezemer over geld, krediet en de economie: http://youtu.be/oY4gsaMEHi4
  Jaap van Duijn over schulden, de huizenmarkt en krediet: http://youtu.be/Y-z0wM0fs3s

 316. Adamus says:

  Hoor nu op BNR. Prof. Konijn en zijn broer van de Hypotheker. “Nu kopen”.

  Bodem wel ongeveer bereikt. Immers: huren zijn fors gestegen. Geloof dat we inmiddels ook een univerteitsbubbel hebben. Wat een lichtgewichten.

 317. Voerman says:

  snorkel: En die 2/3 van de 60+ers die hun huis nog niet afbetaald hebben krijgen in totaal €2.2 miljard euro per jaar van ons.

  Voor zover dat komt door opnemen van overwaarde (en dat was bij veel echte boomers dom om niet te doen!) krijgen zij niets van ons. Rente over opgenomen overwaarde is immers al lang niet meer aftrekbaar. Die mensen lopen als zij echter met pensioen gaan wel tegen grote problemen aan.

 318. tufkaj says:

  ll:
  En zijn we niet trots op ‘onze’Tufkaj?

  Ha, dank 🙂 maar is best oud 😉 (nogsteeds wel een van mijn meest zorgvuldige artikelen ondanks dat het in een uitbarsting van zo’n 2 uur tot stand kwam)

  Maar wat te denken van de nieuwste Rabo-show? http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/06/05/rabo-kwartaalbericht/

 319. snorkel says:

  Voerman,

  Dat kan zo zijn. Maar feit blijft dat ze €2,2 miljard per jaar van ons krijgen. Waarom ze dat krijgen?…. wie het weet mag het zeggen 😉

 320. Adamus says:

  Prof. Konijn: de restschuld is er al, dus verandert er niets bij opname in financiering van een volgende woning 🙂

 321. Voerman says:

  snorkel:
  Voerman,

  Dat kan zo zijn. Maar feit blijft dat ze €2,2 miljard per jaar van ons krijgen. Waarom ze dat krijgen?…. wie het weet mag het zeggen

  Weet ik helaas niet. Ikkrijgterniksvan! Voerman is een domkoper!

 322. snorkel says:

  Voerman: Voerman is een domkoper!

  Maar afbetalers zijn beter af… betaald 😉

 323. tufkaj says:

  Adamus:
  Prof. Konijn: de restschuld is er al, dus verandert er niets bij opname in financiering van een volgende woning

  Daar ben ik het wel mee eens. Probleem is echter dat de restschuld nog niet in de taxatie van de huidige woning is verwerkt 😉

 324. nhz says:

  snorkel: Gewoon de bubble + crash van de jaren ’80 x2 doen en je hebt een model te pakken dat al sinds 1990 exact klopt!

  het lijkt me duidelijk dat de ‘crash’ deze keer totaal anders zal zijn. Indertijd was de rente sky-high (ook al vóór de crash) en daalden de prijzen 40% binnen 1.5 jaar, waarna de markt jarenlang onderuit lag. Nu zijn we al bijna vijf jaar aan het dalen in slakkentempo, en de rente is historisch laag. Het lijkt me duidelijk dat de omstandigheden én de dynamiek volstrekt anders zijn dan rond 1980.

  Adamus: Prof. Konijn: de restschuld is er al, dus verandert er niets bij opname in financiering van een volgende woning 🙂

  tja, was er niet iets met vereist onderpand bij afsluiting van een hypotheek? zal wel te ouderwets zijn voor het Konijn 😎

 325. Juan de Meeleezer says:

  Adamus: Hoor nu op BNR. Prof. Konijn en zijn broer van de Hypotheker. “Nu kopen”.

  Bodem wel ongeveer bereikt. Immers: huren zijn fors gestegen.

  Hahaha, wat een verhaal.
  Hogehuizenprijzen houden stand
  omdat de huren omhoog gaan.

  De huizenprijzen glijden met gemiddeld zo’n 1000-2000 euro per maand, de grootste prijscorrecties zitten bovenin maar die zijn het hardst gegroeid de laatste 20 jaar.

  Wie even wacht koopt meer pracht
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-04-2013/vergrijzing-en-woningmarkt/#comment-139257

 326. Steven says:

  nhz: Nu zijn we al bijna vijf jaar aan het dalen in slakkentempo, en de rente is historisch laag.

  Gewoon het Japan scenario dus? Ook hier 80 procent er af?

  Wat een huis waard is zie je ook in het oosten nu. Een hut van stenen letterlijk onder water door overstromingen. In Nederland staat men bij aankoop al direct 8 netto jaarlonen in het rood : je moet het maar willen. Beroerd is dat mensen die dat niet willen er wel voor moeten meedokken via HRA, NHG (de meest rare) en straks misschien door het nationale huizenbezitters reddingsplan. (NHR)

 327. Steven says:

  En hoe lang gaat een woning mee? Dan heb je hem afbetaald en wil niemand hem hebben (ook jezelf niet). Gemiddelde leeftijd van een woning is nu 38 jaar las ik net. Ja ik weet het: koop je een grachtenpand of een mooi statig jaren dertig huis dan ligt het anders, maar toch..:
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2000/2000-0434-wm.htm

 328. snorkel says:

  nhz: het lijkt me duidelijk dat de ‘crash’ deze keer totaal anders zal zijn. Indertijd was de rente sky-high (ook al vóór de crash) en daalden de prijzen 40% binnen 1.5 jaar, waarna de markt jarenlang onderuit lag. Nu zijn we al bijna vijf jaar aan het dalen in slakkentempo, en de rente is historisch laag. Het lijkt me duidelijk dat de omstandigheden én de dynamiek volstrekt anders zijn dan rond 1980.

  Heb je naar het grafiekje gekeken? Klopt precies!

 329. RealisT says:

  VVD: bezuinig op zorg, uitkeringen en toeslagen

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21625156/___Niet_snijden_in_onderwijs___.html

  en

  Verhogen belasting onvermijdelijk

  http://www.telegraaf.nl/feed/21613468/__Verhoging_belasting_onvermijdelijk__.html

  Goh! Ik ben toch zo benieuwd wat voor keuzes dit kabinet straks gaat maken…

 330. RealisT says:

  RealisT,

  Ik denk zelf o.a. het verhogen van het eigen risico en verlagen van de zorgtoeslag om scheefzieken tegen te gaan.

  En de uitkeringen fors verlagen/verkorten is ook heel nuttig om scheefwerklozen weer aan het werk te krijgen.

  Of de VRH op spaargeld naar 20% om scheefsparen te stoppen.

  Fuck Yeah! Scheefregeren is een feest!

 331. snorkel says:

  RealisT,

  Ik zeg altijd maar zo: “Scheven en laten scheven”, “Wie dan scheeft, wie dan zorgt”, “wie spaart, die scheeft wat” en “we scheven als God in Frankrijk”

 332. ll says:

  Ondertussen in Lansingerland.

  ‘De gemeente zal niet nog een keer op dezelfde manier in het onroerendgoedtraject van de VINEX- woningbouw stappen, zoals eerder is gebeurd.’

  Over bubbels gesproken, Lansingerland moet het doen met 100 miljoen per jaar, en heeft nu voor 72 miljoen aan nu onverkoopbare grond op haar balans ?

  http://www.heraut-online.nl/heraut-online/index.php?itemid=19852&catid=12

 333. Juan de Meeleezer says:

  Nog even terug.

  ALLES wijst er op dat.

  Prachtige post van Claude die aantoont dat het aantal huizen met WOZ tussen 500.000 en 1.000.000 gestegen is met maal 100 (10.000%): van 3000 in 1999 naar 300.000 in 2009.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103010

  Ook dat lijkt Juan geen teken van een grote zeepbel 🙂

 334. Juan de Meeleezer says:

  Dus nog een keertje.

  Aantal huizen met WOZ tussen 500 k en 1 miljoen euro:
  1999: 3000 stuks
  2009: 300.000 stuks

  Nee, dat is een normaal verloop van waarde, laten we zeggen: het is meegegaan met de inflatie.

  Daar is nix “scheefs” an

  🙂

 335. Juan de Meeleezer says:

  Adamus: Hoor nu op BNR. Prof. Konijn en zijn broer van de Hypotheker. “Nu kopen”.

  Welnu, daar zullen we de heer Prof Konijn wellicht nog eens aan herinneren.

  Jammer dat het zo stil is rond Juan’s favoriete professor de heer Prof Dr Marc Francke. Wat zou de casametrie ons nu allemaal vertellen ?

 336. Juan de Meeleezer says:

  Zou er dan ècht een bubbel zijn als de bruto hypotheekschuld (tov inkomen) in Holland ruim 2,5 maal het Europees gemiddelde is ?

  Zou er dan ècht een bubbel zijn als in Holland de hypotheekschulden de afgelopen 20 jaar ruim 3,5 maal sneller gegroeid zijn dan de inkomens (waarmee de schulden dan ook inderdaad -heel modisch- NIET afgelost werden) ?

  In vergelijk met Ierland (waar een forse crash plaatvond op de woningmarkt) belenen de Hollanders hun vastgoed met een factor 3 méér !
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-11-2010/huizenprijzen-dalen-nog-licht/#comment-55743

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-10-2012/stop-de-restschuld/#comment-115669

  Nederland in rijtje landen Griekenland SPanje Portugal Ierland Nederland als hoog risico landen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-01-2010/europese-commissie-hoog-risico-op-financiele-ineenstorting-nederland-2010/

  Neen, het zal een klein onbeduidend bubbeltje zijn.

  Redevco zal ook wel ongelijk hebben.
  Redevco voorspelde in 2008 al reeds een crash orde grootte 42% prijsdalingen omdat zij een relatie legden tussen inkomens- en schuldgroei
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-01-2012/meer-dan-half-miljoen-huiseigenaren-onder-water/#comment-95504
  Dit zal niet voor niets buiten de mainstream media gebleven zijn.

 337. Juan de Meeleezer says:

  Wel uitdagend:
  – er valt weer wat te wapperen 🙂

  Juan denkt dat Holland overgaat van:
  gesubsidieerd huizen leasen
  (100% HRA op een 100% baflossingsvrije hypotheeklening gebaseerd op twee inkomens op 160+% van de executiewaarde van een huis)
  naar
  gewoon lenen en terugbetalen
  (altijd aflossen, beperkt of geen HRA, ook voor bestaande gevallen)

  Er heerst nog steeds een enorm taboe op de financiering van de Hollandse Huizen-“markt”

  Buenos días
  Juan

 338. ll says:

  Hmmmmm, de traditionele bouwlobby werkt niet meer ? 😉 , dat is toch héél vreemd ? Of toch ook weer niet ? ……

  Als een lobby niet meer werkt, zitten we dus aan de top van het Ponzi-sceme ……

  http://www.nvb-bouw.nl/nieuws/artikel/292-publieksactie-bouw-nou-op.html

 339. Juan de Meeleezer says:

  Nog een mooie dan:

  Het eigen woning bezit is van 48,4% in 1995 gestegen naar 57% in 2011. Terwijl in die zelfde periode de hypotheekschuld is gestegen van 60% van het BBP naar 130% van het BBP.

  Deze toename in hypotheekschuld is dan zeer waarschijnlijk
  vrijwel volledig verklaarbaar
  door het toegenomen woningbezit.

  🙂

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2012/nvb-grondprijzen-moeten-40-procent-omlaag/#comment-97504

  Tsja dan liggen bij de Juan de woorden wel zeker in de mond:
  Alles wijst er op dat er geen grote speculatieve bubbel is geweest in de huizenprijzen in Nederland.
  Bron: publicatie on topic.

  La burbuja
  imobilaria
  en Holanda
  es una pequeña

  Helder 🙂

 340. Juan de Meeleezer says:

  Prof Dr Johan Konijn snapte anno november 2012 de problematiek op de woningmarkt niet:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-11-2012/svt-vetenskapens-varld-over-de-huizenzeepbel-in-nederland/#comment-120643

  Een half jaar later nog steeds niet 🙂

 341. Juan de Meeleezer says:

  ll: The Wall Utrecht , bijna leeg

  De Wall keert het schip
  of
  Het Schip keert de Wall ?

  Recent in FD: leegstand in BOG (kantoor/winkels) tweemaal zo groot als eerder gedacht.

  NU (juni 2013) komt de zeepbel in BOG pas echt naar buiten.

  Kennelijk mag eerlijk zijn over huizen niet maar inmiddels mag eerlijk zijn over bedrijfspanden weer wèl: (Juan snapt er geen ene snars van)
  Het is wel een vrij ingewikkeld vak, hoor dat makelliegen…
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/rabo-huizen-10-te-duur-in-nederland/#comment-99293

 342. ll says:

  Op dft een enquete ‘ de malaise op de NL huizenmarkt is nog niet ten einde ‘……

  http://www.telegraaf.nl/dft/

  80% is het eens………., einde denial ?

 343. Juan de Meeleezer says:

  Juan de Meeleezer: Het eigen woning bezit is van 48,4% in 1995 gestegen naar 57% in 2011. Terwijl in die zelfde periode de hypotheekschuld is gestegen van 60% van het BBP naar 130% van het BBP.

  Gewoon cijfers die je met boerenverstand kan interpreteren.

  Nooit zoiets gelezen op Mejudice of economie katernen in kranten. Ook nooit gezien dat dit een rol heeft gespeeld in de overwegingen van de CPB, alias het Wetenschappelijk buro van Hogehuizenprijsminnend NL.

  Er is ook geen enkele student oekoenomie die een balletje opgooit ?

  Allemaal Keynessiaanse lammetjes,
  te slim voor boerenverstand 🙂

 344. Juan de Meeleezer says:

  ll: 80% is het eens………., einde denial ?

  Achwelnee, dat duurt 20 jaar volgens Prof Dr Piet Eichholz:

  http://www.mejudice.nl/video/detail/piet-eichholtz-over-de-magie-van-de-aankoopprijs

 345. Bug says:

  snorkel:
  RealisT,

  Ik zeg altijd maar zo: “Scheven en laten scheven”, “Wie dan scheeft, wie dan zorgt”, “wie spaart, die scheeft wat” en “we scheven als God in Frankrijk”

  Als er een schevert over de dam is volgen er veel meer.

 346. snorkel says:

  ll,

  Het hele “Duitse banken komen 40% van het ESM / 30% van onze totale uitstaande hypotheekvolume / 500% van onze jaarproductie aan nieuw kapitaal in Nederlandse hypotheken storten” was voor mij het toppunt van de “return to normal” 😉

  Als er straks in september verder gemorreld wordt aan de de HRA dan is de laatste ‘weerstand gebroken’

 347. Adamus says:

  Juan de Meeleezer: Welnu, daar zullen we de heer Prof Konijn wellicht nog eens aan herinneren.

  Jammer dat het zo stil is rond Juan’s favoriete professor de heer Prof Dr Marc Francke. Wat zou de casametrie ons nu allemaal vertellen ?

  De bodem vertelt ons niets. Bij tekenen van herstel komt hij weer uit de casametrische krochten en schuift aan bij de opvolgers van P&W -als i zelf al niet met pensioen is.

 348. Adamus says:

  snorkel:
  ll,

  Het hele “Duitse banken komen 40% van het ESM / 30% van onze totale uitstaande hypotheekvolume / 500% van onze jaarproductie aan nieuw kapitaal in Nederlandse hypotheken storten” was voor mij het toppuntvan de “return to normal”

  Als er straks in september verder gemorreld wordt aan de de HRA dan is de laatste ‘weerstand gebroken’

  HRA knutselarij gaat niet werken als er niets aan IB-tarief wordt gedaan. 45minners met kinderen zullen anders echt met de rug tegen de muur komen. Eens kijken wat er uit de hoge hoed gaat komen. Eigenlijk is er geen uitweg. Behalve de banken zou het onderwater deel van nu en in de toekomst genationaliseerd moeten worden. (Zie een modern Oostduitsland voor me met Opstelten aan het hoofd)

 349. Floor says:

  ll:
  The Wall Utrecht , bijna leeg

  retaildetail.nl/va…-karwei-te-verliezen

  Betere tijden breken aan voor dit soort zaken, maar kleiner, in het centrum van gemeenten.
  Krijg net een tel van zo’n zaak voor een sproeiertje op mn keukenkraan á een lullige 3 euro die ze niet hadden in de door mij gewenste kleur.
  Heeft ‘ie gewoon besteld, kijk dat is service, die man die denkt vooruit, volgende keer komt ze om wat duurders, klantenbinding heet dat, gaan we eindelijk weer eens normaal doen.

 350. Adamus says:

  ll:
  Hmmmmm, de traditionele bouwlobby werkt niet meer ?, dat is toch héél vreemd ? Of toch ook weer niet ?……

  Als een lobby niet meer werkt, zitten we dus aan de top van het Ponzi-sceme ……

  nvb-bouw.nl/nieuws…tie-bouw-nou-op.html

  Ze kunnen een troffel pakken en gewoon vrij gaan metselen op eigen kosten. Een heerlijke zomerdag weer trouwens 🙂

  Doet Janneke het vrije schilderwerk wel.

 351. Bug says:

  ll:
  Op dft een enquete ‘ de malaise op de NL huizenmarkt is nog niet ten einde ‘……

  http://www.telegraaf.nl/dft/

  80% is het eens………., einde denial?

  35 % pas uit ontkenning en niet 80 %. Als je de economie de schuld geeft dan ontken je nog steeds dat de huizenprijzen te hoog zijn.

 352. ll says:

  M.K.Francke@uva.nl

  Prof.Dr.M.Francke, onbetwist de woningmarkt specialist 😉

  Herstel huizenprijzen in 2011……

  http://www.vbowonenenzo.nl/content.asp?id=739

 353. ll says:

  Bug,

  Dat waren dus ook mijn gedachten 😎 denial duzzzzzz nog steeds, hoelang duurt zoiets ?

 354. Bug says:

  ll:
  Bug,

  Dat waren dus ook mijn gedachten denial duzzzzzz nog steeds, hoelang duurt zoiets ?

  20 jaar, of een bezetting door een vreemde mogendheid van tenminste 5 jaar. Je mag kiezen :-).

 355. Adamus says:

  Bug: 20 jaar, of een bezetting door een vreemde mogendheid van tenminste 5 jaar. Je mag kiezen .

  Troika?

 356. ll says:

  Voor Maria of Floor ? sorry vergeten wie erom vroeg ……

  Het BCG rapport, ook aangehaald trouwens door Prof Bezemer, hiernaast in de twittertjes …….

  http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf

 357. lorenzo says:

  Tsjaa..: En de dreigende afschaffing van de HRA?

  Opnieuw , weer proberen totdat lorenzo tevreden is .

 358. lorenzo says:

  on-topic:
  …vergeten we ondertussen niet dat het vandaag mooi weer is , we wel enige vrije tijd hebben (..) en derhalve weer aan de vitamine d opbouw moeten werken ?

 359. snorkel says:

  CPI inflatie is 2,8% zegt het CBS – http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-042-pb.htm

  Lees je mee dr.t.? Gewoon netjes binnen de marge… Wel brengen we massaal ons geld naar het buitenland door op steeds duurdere buitenlandse vakanties te gaan. Is de oproep van MediaMark toch nog ergens goed voor geweest: kapitaalexport!

  Volstrekt bizar trouwens dat buitenlandse vakanties wél in het CPI-modelletje zitten en huizenprijzen niet.

 360. lorenzo says:

  snorkel: Wel brengen we massaal ons geld naar het buitenland door op steeds duurdere buitenlandse vakanties te gaan

  Na je Mavo examamen naar Albuferia , Haiti en ander vrolijk vertier.
  Gewoon genieten , de rijkdom , het korte leven . Elke dag dankbaar zijn hier te leven .

 361. Dawg says:

  snorkel: Volstrekt bizar trouwens dat buitenlandse vakanties wél in het CPI-modelletje zitten en huizenprijzen niet

  Mischein omdat Tweedehandsgoederen zitten niet in de CPI zitten.

 362. snorkel says:

  Dawg,

  Nieuwbouwhuizen zitten er ook niet in volgens mij 😉 En elke afgesloten hypotheek is toch echt een ‘nieuw gefabriceerd product’

  Ik weet wel waarom het is. Het CBS ziet een huis niet als consumptie, maar als investering. Voor huiseigenaren gaan ze uit van een huurzombienadering: als dit huishouden zou huren, hoeveel zouden ze dan kwijt zijn. Omdat huurprijzen en koopprijzen normaal gesproken enigszins in de pas lopen zou je dat nog kunnen billijken. Maar anno 2013 gaat het natuurlijk nergens meer over!

 363. Voerman says:

  lorenzo: Na je Mavo examamen naar Albuferia , Haiti en ander vrolijk vertier.
  Gewoon genieten , de rijkdom , het korte leven . Elke dag dankbaar zijn hier te leven .

  Als het cynisch bedoeld is Oké.

  Mijn kleinkinderen staan in het weekend in de horeca af te wassen en brengen krantje rond om wat geld te verdienen voor leuke dingen.
  Voerman is eigenlijk wel tevreden over de wijze waarop zijn kinderen (leeftijd van veel posters alhier) hun kinderen opvoeden.
  Dat geeft hoop voor de toekomst.
  Voor de leuke dingen zorgen opa en oma. (met mate)

 364. Maria says:

  ll:
  Voor Maria of Floor ?sorry vergeten wie erom vroeg ……

  Het BCG rapport, ook aangehaald trouwens door Prof Bezemer, hiernaast in de twittertjes…….

  http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf

  Bedankt!

 365. Maria says:

  lorenzo:
  on-topic:
  …vergeten we ondertussen niet dat het vandaag mooi weer is , we wel enige vrije tijd hebben (..) en derhalve weer aan de vitamine d opbouw moeten werken ?

  Vitamine D opbouw bijna voltooid, morgen weer het vliegtuig naar huis!

 366. Bug says:

  lorenzo:
  on-topic:
  …vergeten we ondertussen niet dat het vandaag mooi weer is , we wel enige vrije tijd hebben (..) en derhalve weer aan de vitamine d opbouw moeten werken ?

  Gedaan. Mijn leaseschuur geverfd. 🙂 Maar ik blijf gewoon een chagerijn. Zal wel genetisch zijn 🙂

 367. Tsjaa.. says:

  lorenzo: Opnieuw , weer proberen totdat lorenzo tevreden is .

  Ja, sergeant! ‘De private schulden zijn gewoon veels te hoog?’

 368. Voerman says:

  Voerman: Juist, niet pappe en nathouwe maar doorpakke.

  En dan laten we de PvdA de HRA pakken en dan geven wij die weer terug als lagere IB schalen aan de slachtoffers.

  En als dat gelukt is, is het weer tijd voor een nieuwe kabinetscrisis en dat brengt europa weer buiten de aandacht en zo ongeveer doen wij dat allemaal! 😐

 369. Maria says:

  Voerman: En dan laten we de PvdA de HRA pakken en dan geven wij die weer terug als lagere IB schalen aan de slachtoffers.

  En als dat gelukt is, is het weer tijd voor een nieuwe kabinetscrisis en dat brengt europa weer buiten de aandacht en zo ongeveer doen wij dat allemaal!

  Werk hebben is niets in deze tijd, werk houden, daar gaat het om!

 370. hj says:

  BTW je klok loopt nog een uur achter!!

 371. Tijl says:

  Klassejustitie is eigenlijk dan ook scheefrecht.

 372. Voerman says:

  hj:
  BTW je klok loopt nog een uur achter!!

  Kondratieffwintertijd!

 373. lorenzo says:

  Tsjaa..: Ja, sergeant! ‘De private schulden zijn gewoon veels te hoog?’

  ook waar maar u mist de belangrijkste …
  Geef acht en nadenken !

 374. lorenzo says:

  Maria: Vitamine D opbouw bijna voltooid, morgen weer het vliegtuig naar huis!

  dat betwijfel ik , niet zijnde de vlieger , maar uw D niveau , dat kan namelijk niet in 1 dag , 1 week of 1 maand.
  Wel een goede reis.

 375. lorenzo says:

  Bug: Gedaan. Mijn leaseschuur geverfd. Maar ik blijf gewoon een chagerijn. Zal wel genetisch zijn

  dit soort geconstateerde feiten worden slechts een probleem indien u of uw naasten er last van krijgen of in casu al hebben.

 376. lorenzo says:

  Voerman: Als het cynisch bedoeld is Oké.
  Mijn kleinkinderen staan in het weekend in de horeca af te wassen en brengen krantje rond om wat geld te verdienen voor leuke dingen.

  Na mijn Mavo was het autos wassen , wc”s schoonmaken en de hond uitlaten .
  Tijden veranderen en als je de 40 gepaseerd bent kennelijk niet meer te volgen .

 377. Voerman says:

  lorenzo: Tijden veranderen en als je de 40 gepaseerd bent kennelijk niet meer te volgen .

  Rustig doorlopen!
  De jonge mensen zijn net jonge honden; zij lopen vooruit, komen weer terug, piesen tegen elke boom, blaffen naar alles.
  Rustig lopend legt het baasje de helft van de afstand van zijn hondje af, maar arriveert op hetzelfe uur op dezelfde plek. 🙂

 378. ll says:

  lorenzo: En dan noem je niet eens de belangrijkste

  De huizenprijzen zijn te hoog ?

  Leuk spelletje 🙂

 379. wilhelminakutje says:

  snorkel:
  Dawg,

  Nieuwbouwhuizen zitten er ook niet in volgens mij En elke afgesloten hypotheek is toch echt een ‘nieuw gefabriceerd product’

  Ik weet wel waarom het is. Het CBS ziet een huis niet als consumptie, maar als investering. Voor huiseigenaren gaan ze uit van een huurzombienadering: als dit huishouden zou huren, hoeveel zouden ze dan kwijt zijn. Omdat huurprijzen en koopprijzen normaal gesproken enigszins in de pas lopen zou je dat nog kunnen billijken. Maar anno 2013 gaat het natuurlijk nergens meer over!

  BAF! Niet BAM!
  Nivelleren zul je leren!
  Linksom of rechtsom, achterhaald!
  Slikken of stikken. De minister voor wonen is precies daarvoor in ‘t leven geroepen! Waardedaling? Huurverhoging! Probleem opgelost! Tot zover de analyse en conclusies van onze minister voor wonen. Wat dat helst? Als we allemaal (samen) het probleem ontkennen bestaat het niet (voorlopig!).
  Vooruitdenken: Wegkomen met winstmaximalisatie voordat het begint op te vallen. Zo maak je ‘n termijn vol. Er zijn heel veel slachtoffers waar je deel van uit maakt en te weinig gevangenissen waarin verantwoordelijken moeten bloeden! Geen bankdirecteur die moet aderlaten! Doneren aan de bloedbank heeft ‘n andere connotatie gekregen tegenwoordig. Als je aan de bloederziekte lijdt moet je geholpen worden. Zijn eiwitten het probleem dan van deze kanker, een welhaast chronische ziekte mag je hopen?
  Welnee, er is proefondervindelijk onderzoek nodig. Koop ‘n huis bitch! Dan vermindert dat het probleem met ontschulden waar wij ongelooflijk veel geld aan kwijt zijn! Sigh…. Het is slechts een kwestie van tijd voordat wij de levensstandaard van de elite opgehoopt hebben onder het mom van iets aan ‘de eigen verantwoordelijkheid’ te hebben gedaan.

  Je stem ingebed op tv en internet. Het ergste moet nog komen!

 380. De Pessimist says:

  ll,

  Geef de huizenmarkt maar de schuld ,niet de schuldenlast laat staan de werkeloosheid of gedaalde reële inkomens .zou ik wat zijn als ze de lage inkomens de schuld zouden geven dan zouden ze nog hun kassa juffrouwen wat meer moeten betalen .Lang leven de leven laten leven economie

 381. snorkel says:

  Voerman,

  Scheeftreinen waarschijnlijk

 382. Nico de Geit says:

  Fiscus zoekt oud-voetballer Winston Bogarde

  ‘De 41-jarige Bogarde heeft een enorme hypotheekschuld bij Van Lanschot. Vorig jaar legde de bank daarom al beslag op een riant appartement in Rotterdam en een kapitale Amsterdamse villa van de oud-speler. Beide woningen werden geveild voor een fractie van wat Bogarde er destijds voor betaalde.’

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/20791748/__Beslag_op_miljoenen_Bogarde__.html

 383. Apekool says:

  snorkel:
  Bizar trouwens: een gemiddelde HRA-ontvanger kreeg in 2011 per maand méér HRA dan een gemiddelde huurtoeslagontvanger huurtoeslag!

  Gemiddelde HRA-toeslag per huishouden per maand 2011: ±€190
  Gemiddelde huurtoeslag per huishouden per maand 2010: €170
  Gemiddelde huurtoeslag per huishouden per maand 2012: €150

  Alleen zijn er wel >4x zo veel HRA-ontvangers als dat er huurtoeslagontvangers zijn.

  Scheefleners, de nieuwe tokkies

  Contextloze nonsense

  huurtoeslagontvangers betalen (vrijwel) geen belasting en premies
  HRA ontvangers krijgen een korting op de te betalen belasting en premies

  HRA kan je pas ‘genieten’ nadat je vooraf door de belastingdienst geschoren bent, da’s toch anders dan handje ophouden.

  Disclaimer: HRA is een achterlijk fiscaal instrument, maar dat staat even buiten deze discussie.

 384. snorkel says:

  Apekool: Contextloze nonsense

  Niet contextloos, want ik heb daarboven vele stats over de HRA gepost, en netjes gemeld waar deze vandaan komen
  Ook geen nonsense, want het is waar.

  Jij brengt een nuancering aan. Dat is prima. Maar doe dat wel even op fatsoenlijke wijze aub.

  En dan inhoudelijk: Natuurlijk is het óók waar dat HRA-genieters ook belasting betalen. Maar gemiddeld wel 13% tot 68% minder dan mensen met hetzelfde inkomen maar zonder hypotheekschuld.

 385. Nico de Geit says:

  ‘Europese bedrijven moeten tot en met 2017 in totaal 3,9 biljoen dollar (2971 miljard euro) aan bedrijfsleningen aflossen. Dat meldde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) donderdag.’

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21626853/__Europese_bedrijven_moeten_biljoenen_aflossen__.html

 386. Tijl says:

  Apekool,

  Correctie:

  HRA kan je pas ‘genieten’ nadat je vooraf door de belastingdienst geschoren bent, EN in het bezit van een eigen huis, da’s toch anders dan handje ophouden.

 387. ll says:

  T’is maar een dipje …….

  ‘ Ondanks de verliezen op grond zijn gemeenten hoopvol gestemd. Ze zien de stagnatie van de woningmarkt als een tijdelijk probleem ‘

  http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=149062

  Denial, nog 20 jaar ? 😉

 388. snorkel says:

  Tijl: EN in het bezit van een eigen huis

  EN in het bezit bent van een hypothecaire schuld

  Je weet wel, die schulden waar Nederland nu aan onderdoor gaat… 😉

 389. snorkel says:

  Een Voerman die zijn netjes heeft (af)betaald krijgt namelijk geen cent HRA!

 390. Voerman says:

  snorkel: Een Voerman die zijn netjes heeft (af)betaald krijgt namelijk geen cent HRA!

  Ja, gek he; een eigen huis en toch geen HRA.
  Daar denk je toch niet aan!
  Niet normaal! 🙂

 391. Voerman says:

  snorkel: Scheeftreinen waarschijnlijk

  Italianen kunnen heel knappe machines bouwen; daar weet Voerman over mee te praten!
  Hoewel, met geld hebben ze een speciale reputatie.

 392. Voerman says:

  snorkel: Een Voerman die zijn netjes heeft (af)betaald krijgt namelijk geen cent HRA!

  En heel terecht!

 393. snorkel says:

  ’Malaise huizenmarkt niet voorbij’

  Uit zeer betrouwbare bron: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21626984/___Malaise_huizenmarkt_niet_voorbij___.html

  Ook mooi dat het filmpje precies het tegenovergestelde vertelt van het artikel waarbij het geplaatst is…

 394. tufkaj says:

  Voerman: eigen

  we zetten de klok 20 jaar terug?

 395. tufkaj says:

  Voerman: Kondratieffwintertijd!

  we zetten de klok 20 jaar terug?

  (vorige post was verkeerd gequote…)

 396. tufkaj says:

  RealisT: Goh! Ik ben toch zo benieuwd wat voor keuzes dit kabinet straks gaat maken…

  ja, of dit is de openingszet voor de volgende verkiezingen.

 397. Adamus says:

  Na het knappen van de bubbel volgt eenzelfde proces neerwaarts, omdat steeds meer mensen willen verkopen.

  De sukker ziet niet dat dit een kunstmatige markt is een onderdeel van financial engineering. Willen is hier geen kunnen.

 398. Adamus says:

  tufkaj: ja, of dit is de openingszet voor de volgende verkiezingen.

  Misschien gaan ze wel knabbelen aan de toeslag voor kinderopvang 😉 Klein beginnen.

 399. snorkel says:

  Adamus: Misschien gaan ze wel knabbelenaan de toeslag voor kinderopvang Klein beginnen.

  Om scheefpeuteren tegen te gaan? En beweging op de kinderopvangmarkt te stimuleren?

 400. latida says:

  Dat eenieder moge genieten van het zomerzonnetje!

  Erik de Vlieger over de BOG portefeuille van de Rabo:

  http://www.thepostonline.nl/2013/06/06/afwaarderen-van-leegstaande-kantoorpanden-wat-kost-dat/

 401. Voerman says:

  RealisT: Goh! Ik ben toch zo benieuwd wat voor keuzes dit kabinet straks gaat maken…

  Kiezen niet; doen alles en nog meer. 🙂

 402. De Pessimist says:

  snorkel: Om scheefpeuteren tegen te gaan? En beweging op de kinderopvangmarkt te stimuleren?

  Als je nu de oppas oma heel zwaar gaat belasten voor haar goedwillende familie zorg stoomt de kinderopvang vanzelf weer vol.

 403. snorkel says:

  De Pessimist,

  Eerst een oppas-oma-heffing van inflatie + 4% zodat iedereen zijn kinderen op de opvang doet
  En daarna de kinderopvangtoeslag verlagen

  Hopsa, gratis geld!

 404. Voerman says:

  snorkel:
  De Pessimist,

  Eerst een oppas-oma-heffing van inflatie + 4% zodat iedereen zijn kinderen op de opvang doet
  En daarna de kinderopvangtoeslag verlagen

  Hopsa, gratis geld!

  Maken we toch geen kindjes meer!
  Gaan de dames allemaal scheefbaren! 🙂

 405. Voerman says:

  En voor vreemdgaan moeten we ook een mildere benaming vinden. Scheef..eh……! 🙂

 406. snorkel says:

  Voerman,

  Scheefgaan?

 407. tufkaj says:

  Voerman,

  snorkel,

  Dat was toch niet scheef, maar schuin?

 408. De Pessimist says:

  Voerman: Maken we toch geen kindjes meer!

  Nu kindjes maken of een huis kopen is net zo stom als in 1937

 409. snorkel says:

  tufkaj,

  Ik zou ‘t niet weten. Geen verstand van, net als van frauderen… 😉

 410. Belletje says:

  Voerman:
  En voor vreemdgaan moeten we ook een mildere benaming vinden. Scheef..eh……!

  Scheve schaats past niet bij dit weer hoor.

 411. Voerman says:

  snorkel: Dat was toch niet scheef, maar schuin?

  Schuinmarcheren!
  Maar dat is al heel oud!

 412. Voerman says:

  snorkel: Ik zou ‘t niet weten. Geen verstand van, net als van frauderen…

  Meer verstand van Vrouwderen wellicht?

 413. Voerman says:

  De Pessimist: Nu kindjes maken of een huis kopen is net zo stom als in 1937

  Weet ik zo net nog niet.
  Die kindjes van 1937 veelal dood.
  Die huizen van 1937 staan er meestal nog en zijn minstens 30X zoveel waard geworden, maar toegegeven, die kindjes van 1937 hebben er meestal niet veel meer aan.

 414. Nico de Geit says:

  De Pessimist: Nu kindjes maken of een huis kopen is net zo stom als in 1937

  Kinderen hebben vooral veel zorg en aandacht nodig, maar dat hoeft niet veel te kosten.

 415. Voerman says:

  Nico de Geit: Kinderen hebben vooral veel zorg en aandacht nodig, maar dat hoeft niet veel te kosten

  Zeker weten, dat zeer uiteenlopende gedachten bestaan over het kostenaspect van kinderen!

 416. maarten says:

  Voerman,

  ja in sommige landen zijn kinderen een soort pensioen

 417. erik(trol) says:

  Erik de Trol heeft zijn woningwaarde deze week met circa 15k zien stijgen. Huizen onder de 250k zijn hier niet meer te vinden…..al het goedkope is verkocht en het duurdere zakt niet meer omdat ze niet kunnen zakken.

  Mooi leven in de vinex.

  Hartelijke groet uit het zonovergoten Leidschenveen.

 418. maarten says:

  erik(trol),

  pro zakje erik?

 419. eric406 says:

  erik(trol):

  Hartelijke groet uit het zonovergoten Leidschenveen.

  Wat was nu je postcode gebied?

 420. maarten says:

  OT: (politiek commentaar) geef Teeven een elektronische enkelband!

 421. Voerman says:

  maarten: ja in sommige landen zijn kinderen een soort pensioen

  Ongetwijfeld waar.
  In dit landschap echter knabbelen ze vaak mee van je pensioen.

  Pas de problème!

 422. rik says:

  @450
  laat even je postcode achter, dan kunnen we het zelf even checken…

 423. Voerman says:

  maarten: pro zakje erik?

  Voerman vindt Erik rustgevend in zijn presentatie!
  Meen ik echt!

 424. maarten says:

  Voerman,

  DAs niet echt realistisch Voerman, overslagstelsel etc.

 425. De Pessimist says:

  Voerman: Ongetwijfeld waar.
  In dit landschap echter knabbelen ze vaak mee van je pensioen.

  Pas de problème!

  In meeste derde wereld landen hebben ouderen helemaal geen kapitaal niks helemaal niks en worden ze verzorgt uit liefde en respect!Oudjes in Holland denken omdat ze wat kapitaal hebben opgebouwd als een bullebak liefde en zorg kunnen kopen voor een spotprijsje en arrogant de meester kunnen spelen .Helaas zijn ze oud, zwak en naar dus worden ze gewoon leeggeroofd .Vertrouw niet te veel op kapitaal

 426. maarten says:

  Voerman,

  hij zit vast aan de (Griekse of Italiaanse of Spaanse) wijn Voerman, denk je niet?

 427. maarten says:

  of zou hij soms een glas karnemelk drinken?

 428. Stoelgang says:

  Juan de Meeleezer:
  Maar even terug naar de huizen-”markt”

  Is er nu opeens geen zeepbel meer ?

  Hebben we in juni 2013 weer de bodem in zicht, net als in april 2013, in diverse andere (en dezelfde maanden) in 2011, 2010, 2009 ??

  DriehonderdDubbeleBodems
  kenmerken
  de daling
  op de Hollandse Huizen-”markt”

  Een bodem laat zich niet voorspellen. Lui die bodems uitroepen doen dat per definitie ongefundeerd of, zoals de Rabobank, tegen beter weten en de realiteit in. Dit komt dus neer op totale onzin. Een bodem wordt slechts gezet op groot handelsvolume en niet in omstandigheden dat er nauwelijks transacties zijn zoals nu. Er is geen groot volume, er is geen substantiële hoeveelheid transacties, er is dus geen bodem, nu niet en nog lang niet.

 429. Stoelgang says:

  Voerman: Zucht.

  Feiten kan je niet wegzuchten 😉

 430. Stoelgang says:

  tufkaj: Ha, dank maar is best oud (nogsteeds wel een van mijn meest zorgvuldige artikelen ondanks dat het in een uitbarsting van zo’n 2 uur tot stand kwam)

  Maar wat te denken van de nieuwste Rabo-show? woningmarktcijfers…abo-kwartaalbericht/

  Hoe dan ook: complimenten. Goed stuk, wellicht heb je de financiële levens van heel wat lui gered 😀

 431. Belletje says:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2336830/Home-sweet-little-home-Tiny-houses-look-like-garden-sheds-latest-property-craze.html?ito=feeds-newsxml

  Voor wie graag volledig contant wil kopen kan dit ook een optie zijn.

  Wijn drinken is trouwens goed voor de periferie.

 432. Stoelgang says:

  Juan de Meeleezer: De Wall keert het schip
  of
  Het Schip keert de Wall ?

  Recent in FD: leegstand in BOG (kantoor/winkels) tweemaal zo groot als eerder gedacht.

  NU (juni 2013) komt de zeepbel in BOG pas echt naar buiten.

  Kennelijk mag eerlijk zijn over huizen niet maar inmiddels mag eerlijk zijn over bedrijfspanden weer wèl: (Juan snapt er geen ene snars van)
  Het is wel een vrij ingewikkeld vak, hoor dat makelliegen…
  huizenmarkt-zeepbe…rland/#comment-99293

  Nu nog afboeken en correct gewaardeerd op de (bank)balansen zetten, al dat BOG. Als die exercitie achter de rug is en de Rabobank na een forse bail-in alsnog aan de staatssteun hangt, kan er eerlijk over huizen gesproken worden.

 433. snorkel says:

  Hoe blijft consumptie stijgen, terwijl de lonen niet stijgen? https://pbs.twimg.com/media/BMGqjSfCIAA60Es.png

  IT”S THE DEBT, STUPID!

  Lijkt inflatie nog steeds zo’n goed plan, dr.t.?

 434. Stoelgang says:

  tufkaj:
  Voerman,

  snorkel,

  Dat was toch niet scheef, maar schuin?

  Beter scheef erin dan recht ernaast 😀

 435. Stoelgang says:

  Steven: nee inderdaad..
  huizenmarkt-zeepbe…1-2-2013-9-56-35.png

  Zie je die piek van vandaag in het grafiekje? Er is een koopkooi 15K meer ‘waard’ geworden 😀

 436. snorkel says:

  erik(trol): Erik de Trol heeft zijn woningwaarde deze week met circa 15k zien stijgen.

  Hahahahaha! De laatste keer dat ik dat hoorde
  – Was in 2007
  – Was een maand voordat de ‘eigenaar’ ontslagen werd en diep in de problemen kwam

  Ik hoop dat het jou beter vergaat Erik.

 437. snorkel says:

  erik(trol): Erik de Trol heeft zijn woningwaarde deze week met circa 15k zien stijgen.

  Maar wel goed dat Erik de Troll enthusiast meedoet met het luiden van de “return-to-normal”-bel. Goed dat we nu tenminste weer precies weten waar we staan en wat er nog komen gaat 😉

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Stages_of_a_bubble.png

 438. ll says:

  Hmmmmmmm, iemand ?

  Research from DTZ shows.

  Europe’s net

  debt funding gap for 2013/14 has fallen by 42% over the last six months, as a result of continued bank deleveraging and strong non-bank lending to the commercial property market ……..

  Ga niet naar rtlz, waarschijnlijk hack !

 439. Draaikont says:

  eric406: Wat was nu je postcode gebied?

  249X Denk ik.
  In vinexwijken zie je de prijzen inderdaad minder snel zakken naar mijn idee. Toch allemaal ruime woningen die nog niet zolang geleden gekocht zijn (en dus vaak hopeloos onder water staan). 250K is, gezien wat de rest van Nederland vraagt voor ouwe krotten, ook niet zo gek voor een ruime, bijna nieuwbouwwoning in de randstad. De fout die Erik alleen maakt is dat hij zijn woningwaarde bepaald aan de hand van de prijzen op de te koop borden. “Het goedkope spul dat allemaal al is verkocht” zou een veel betere indicatie zijn.

 440. Voerman says:

  De Pessimist: Oudjes in Holland denken omdat ze wat kapitaal hebben opgebouwd als een bullebak liefde en zorg kunnen kopen voor een spotprijsje en arrogant de meester kunnen spelen .

  Sorry, ik wou je niet frustreren!
  Ben je veuls te aardig voor. 🙂

 441. Dr.t says:

  snorkel:
  Hoe blijft consumptie stijgen, terwijl de lonen niet stijgen? https://pbs.twimg.com/media/BMGqjSfCIAA60Es.png

  IT”S THE DEBT, STUPID!

  Lijkt inflatie nog steeds zo’n goed plan, dr.t.?

  Beste snorkel, je hebt inderdaad nog een reactie van mij tegoed. Ik heb helaas niet altijd de tijd om daar goed voor te zitten. Dat is wel nodig want je hebt veel argumenten ingebracht. Een kapitaalinjectie, en of devaluatie, maakt inderdaad de import duurder, kan zorgen voor een kapitaalvlucht, doet niets aan onevenwichtigheden op de markt, jaagt wellicht inflatie aan, zorgt voor nieuwe bubbels etc.
  Ik weet niet of ik je zo goed heb samengevat, maar dit moet de lading enigszins dekken.

  Voor nu ik erken dat het allemaal goede argumenten zijn, maar ben niet overtuigd van het alternatief, schulden langdurig aflossen, terwijl de markt compleet in elkaar zakt. Waar is het licht aan het einde van deze tunnel? Wat als Europå alleen staat in deze benadering en andere landen het spel wel oneerlijk blijven? Tegen bijvoorbeeld een kunstmatig goedkope chinese munteenheid valt moeilijk te concureren.

  In de grafiek laat je de schuldenontwikkeling ten opzichte van het inkomen. Nog meer kredietverlening stel ik echter niet voor. Ik had het over de afschrijving van schulden, met een steuntje in de rug van de ECB. Aflossen duurt te lang en is schade toe. Ook aan in principe gezonde bedrijfstakken. Ondernemingen die willen investeren bijvoorbeeld.

 442. Adamus says:

  Stoelgang: Zie je die piek van vandaag in het grafiekje? Er is een koopkooi 15K meer ‘waard’ geworden

  Komkommertijd.

 443. Belletje says:

  Draaikont: 249X Denk ik.
  In vinexwijken zie je de prijzen inderdaad minder snel zakken naar mijn idee. Toch allemaal ruime woningen die nog niet zolang geleden gekocht zijn (en dus vaak hopeloos onder water staan). 250K is, gezien wat de rest van Nederland vraagt voor ouwe krotten, ook niet zo gek voor een ruime, bijna nieuwbouwwoning in de randstad. De fout die Erik alleen maakt is dat hij zijn woningwaarde bepaald aan de hand van de prijzen op de te koop borden. “Het goedkope spul dat allemaal al is verkocht” zou een veel betere indicatie zijn.

  Ik denk dat de huidige marktwaarde zo tussen de 200 en 220K, dus 12-20% beneden de vraagprijs. Dat is immers wat de kopen aan korting krijgt, gemiddeld genomen. Denk niet dat Erik teveel betaald heeft, gegeven dat ie op dat moment wilde kopen.

  Zou hij een jaar, misschien twee jaar wachten en sparen, was hij natuurlijk wel veel beter af geweest. Vinex zijn jonge modale wijken waar veel mensen onder water staan die niet ver kunnen zakken. (NHG segment.) Echter, in het segment van 250-350K zijn er genoeg mensen die het huis al lang bewonen en nog wel tienduizenden kunnen zakken in prijs. Iemand die 220K te besteden heeft, dus de bovenkant van de potentiële vinexkopers, kan dan ook in een net wat betere wijk terecht. Dat zet straks wel druk op dit segment.

 444. lorenzo says:

  ll: De huizenprijzen zijn te hoog ?
  Leuk spelletje

  Zeker leuk , maar wederom hoort Lorenzo niet het juiste antwoord. Geduld heb ik , maar tot een zeker moment.

 445. lorenzo says:

  Voerman: Rustig doorlopen!
  De jonge mensen zijn net jonge honden; zij lopen vooruit, komen weer terug, piesen tegen elke boom, blaffen naar alles.
  Rustig lopend legt het baasje de helft van de afstand van zijn hondje af, maar arriveert op hetzelfe uur op dezelfde plek.

  Deze meneer heeft afgelopen 20 jaar menig verjaardagsfeestje verpest , afgezien van de jarige dan, anti-cyclisch gedacht derhalve en navenant gehandeld.
  In deze fase van mij leven zit ik vol met spreekwoorden : als met kolen , roest ,na mij zonvloed, bout haggelen , en tijd uitzingen .
  Leg nu geen link met mijn ego , deze is niet groot , zo groot als de auto waarmee ik pleeg rond te rijden.
  En dat wordt jaarlijks geevolueerd opdat die balans blijft bestaan.

 446. lorenzo says:

  Nico de Geit: Fiscus zoekt oud-voetballer Winston Bogarde
  ‘De 41-jarige Bogarde heeft een enorme hypotheekschuld bij Van Lanschot. Vorig jaar legde de bank daarom al beslag op een riant appartement in Rotterdam en een kapitale Amsterdamse villa van de oud-speler. Beide woningen werden geveild voor een fractie van wat Bogarde er destijds voor betaalde.’
  telegraaf.nl/binne…oenen_Bogarde__.html

  Die zat toch met Badr ergens ver weg een biertje te drinken ?

 447. lorenzo says:

  ….oh en hypotheek schuld en ver weg ; steeds meer verdwijnen naar Zuid Amerika , for ever , ook ver weg trouwens. Een ontsnappingsroute zeg maar .

 448. snorkel says:

  lorenzo: En dan noem je niet eens de belangrijkste

  Het geld (en de kredietruimte gebaseerd op toekomstig geld) is op?!

 449. lorenzo says:

  Enkele dagen (..) later , 486 prikjes en we zijn er . Gefeliciteerd, hoewel geen prijs aan verbonden.

 450. ll says:

  lorenzo: Enkele dagen (..) later , 486 prikjes en we zijn er

  Tjonge, daar had nou nooit aan gedacht 😉 , feli Snork 🙂

  Maar de volgende topic wijst hier wel even haarzuiver naar 🙂

 451. SchuurHuurder says:

  Even een paar opmerkingen over de discussies die de afgelopen tijd gevoerd zijn:

  – De 33% overvalued die de Economist aangaf zou niet betekenen dat we nog 33% moeten dalen, maar 25% (om op langjarig gemiddelde te komen). 133 * 0,75 = 99.75.

  – Het plan om pensioenopbouw te gebruiken om hypotheken af te lossen wordt een aspect volledig genegeerd. De pensioenopbouw gebeurd belastingvrij, de uitkering is namelijk belast. Ik hoor niemand in de plannen om dit geld te gebruiken over of dit dan direct op het marginale tarief (veelal 42 of 52%) te belasten. Wanneer dit niet belast zou worden is het namelijk een schandalig plan, een megakorting om een huis te kopen, waar iedereen die prudent heeft gefinancierd dit extreme voordeel niet heeft genoten. Wanneer het wel belast wordt is het een goed plan, maar twijfelachtig in hoeverre dit aantrekkelijk is voor gezinnen.

 452. Nico de Geit says:

  lorenzo: Die zat toch met Badr ergens ver weg een biertje te drinken ?

  De ruime kredietverstrekking had ten doel om nieuwkomers het gevoel te geven erbij te horen. Het eindigt in dit geval in wanbetaling en crimineel gedrag. Ik ben niet van plan die rekening te betalen. maar iemand moet het betalen.

 453. De Pessimist says:

  Omdat ik het hele QE en inflatie niet begreep en toch vaak een terug kerend onderwerp is was ik blij dat ik deze site vond die mij het duidenlik kon uitleggen.
  http://www.nakedcapitalism.com/2013/05/steve-keen-is-qe-quantitatively-irrelevant.html
  Ik deel hem maar omdat ik denk dat heel veel bezoekers eigenlijk niet zo goed weten wat nu QE inhoud en dat is bizar van iets wat zo vaak in het nieuws is .

 454. Prevenda says:

  Als er gekeken wordt naar de inflatiecorrectie zitten wij momenteel op een huizenwaarde niveau van 1999.

 455. Maria says:

  lorenzo: Die zat toch met Badr ergens ver weg een biertje te drinken ?

  Toevallig in het vliegtuig gezien!

 456. lorenzo says:

  nou , hoop dat je dan wel aardig geweest bent….

 457. lorenzo says:

  Nico de Geit: De ruime kredietverstrekking had ten doel om nieuwkomers het gevoel te geven erbij te horen. Het eindigt in dit geval in wanbetaling en crimineel gedrag. Ik ben niet van plan die rekening te betalen. maar iemand moet het betalen.

  De enige oplossing in deze is resident worden , elders.

 458. lorenzo says:

  ll: Tjonge, daar had nou nooit aan gedacht , feli Snork
  Maar de volgende topic wijst hier wel even haarzuiver naar

  soms is ie best goed , soms dus…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*