Rabobank: De huizenmarkt is een zeepbel

Tussen wetenschappers durft Rabobank topman Piet Moerland wel toe te geven dat de huizenmarkt een enorme zeepbel is. Het wordt ook duidelijk dat de Nederlandse banken geen buffers hebben en uiterst kwetsbaar zijn. De staat mag ze strak weer gaan redden.

met Dirk Bezemer ( tot 0.40), Harald Benink (vanaf 2.08), Piet Moerland (vanaf 6.20), Nout Wellink (vanaf 7.13)

Share Button
Tagged with: , ,
246 comments on “Rabobank: De huizenmarkt is een zeepbel
 1. Axel says:

  Maar de leek mag nog voor de leeuwen geworpen worden.

 2. snorkel says:

  Interessante uitspraken Wellink en Moerland beginnen hier: http://www.youtube.com/watch?v=jHR1TM1QKvU&feature=youtu.be&t=7m34s

 3. ll says:

  Alles wat hier op dit blog bij elkaar is gebabbeld komt nu uit……….., het is triest, zeer triest……

  De SPV’s met het magische getal van 347 miljard, dat is onze bubbel ………. ( zie je wel alles verdwijnt 😉 )

  Nieuwsarchief het actuele getal…….dnb.

  http://www.dnb.nl/nieuws-en-publicaties/nieuwsoverzicht-en-archief/het-actuele-getal/jaar-2010/dnb236577.jsp , we mogen het nog steeds niet weten ………

 4. snorkel says:

  Stuk over blunderende economen, door Jesse Frederik op FTM: http://www.ftm.nl/original/een-glibberige-blunderjacht.aspx

  Pinokkio zegt dat zijn neus helemaal niet groeit 😉

 5. SchuurHuurder says:

  Net het nieuwe draadje gemist, dan maar even een kopie:

  Even een paar opmerkingen over de discussies die de afgelopen tijd gevoerd zijn.

  – De 33% overvalued die de Economist aangaf zou niet betekenen dat we nog 33% moeten dalen, maar 25% (om op langjarig gemiddelde te komen). 133 * 0,75 = 99.75.

  – Het plan om pensioenopbouw te gebruiken om hypotheken af te lossen wordt een aspect volledig genegeerd. De pensioenopbouw gebeurd belastingvrij, de uitkering is namelijk belast. Ik hoor niemand in de plannen om dit geld te gebruiken over of dit dan direct op het marginale tarief (veelal 42 of 52%) te belasten. Wanneer dit niet belast zou worden is het namelijk een schandalig plan, een megakorting om een huis te kopen, waar iedereen die prudent heeft gefinancierd dit extreme voordeel niet heeft genoten. Wanneer het wel belast wordt is het een goed plan, maar twijfelachtig in hoeverre dit aantrekkelijk is voor gezinnen.

 6. pietsje says:

  PS, nog een kleine toevoeging, de genoemde 900 euro is inclusief aflossing

 7. pietsje says:

  Aflossing = inleg (voor de details)

 8. snorkel says:

  pietsje,

  Pietsje, ik vind het oprecht zeer kwalijk dat je consequent de Nederlandse huizenbezitter poogt te karakteriseren als een ongenuanceerde en overmoedig opportunist die zijn levensgenot moet halen uit het maximaal profiteren van fiscale ontwijkroutes en de daadwerkelijke kosten en risico’s van zijn financiële keuzes met veel overbodig dedain afschuift op de hardwerkende belastingbetaler. Dat jíj nou zo in elkaar steekt, soi… Maar doe het dan niet voorkomen alsof elke huizenbezitter jouw hybris deelt of zou moeten delen. De meeste huizenbezitters zijn gewoon normale mensen die destijds met goede bedoelingen een, achteraf gezien, desastreuze keuze hebben gemaakt. Een foute en bovendien astronomisch dure keuze, waar de gehele vaderlandse economie nu en de komende jaren voor moet boeten. Het zoeken naar een goede oplossing voor deze problemen die iedereen nu zo keihard raken lijkt me belangrijker dan het nog even verder opblazen van de zalvende zeepbel van jouw eigen egocentrisch zelfbeeld. Het enige wat je nu bereikt is dat de gepercipieerde perfiditeit van jouw personaliteit geprojecteerd wordt op de wanhopige huizenbezitter die in de praktijk al pittig in de pee zit. Jouw huis wordt er geen cent meer waard door, en geen enkele weldenkende Nederlander ‘stapt in’ vanwege het getroll van een troll.

 9. walderbos says:

  de huizenmarkt is een grote bubbel! maar daar tegenover staat een enorme zak met geld. http://www.geldgelul.nl/deltaplan-huizenmarkt-en-pensioen-instant-succes/ samenvoegen (salderen van die twee zou toch helemaal geen slecht idee zijn.

 10. pietsje says:

  Lieve Snorkel,

  Als je inhoudelijks niets te melden hebt behalve persoon lijken beledigingen, zou je dan niet willen reageren. Je vervuilend dut forum toch al sterk.

  Voor persoonlijke frustraties zijn andere media

  Dank

 11. snorkel says:

  SchuurHuurder: Ik hoor niemand in de plannen om dit geld te gebruiken over of dit dan direct op het marginale tarief (veelal 42 of 52%) te belasten.

  Ik heb geprobeerd CONSEQUENT* aan te geven dat dit gewoon normaal belast dient te worden. Dat zou, naast dus de benodigde ademruimte voor de huizenbezitter, ook een goede impuls voor de schatkist betekenen. Je kunt je inderdaad afvragen of het in dat geval voor een individueel huishouden *over het geheel gezien* verstandig zou zijn. Echter
  1) Het blijft een persoonlijke keuze. Eventueel kan een onafhankelijk financieel adviseur het huishouden helpen met doorrekenen van deze keuze. Dat kost een paar honderd euro, maar op onderwaterbedragen van €40k tot €40k tot zelfs de €600k van RADAR is dat niks.
  2) We praten niet over gehelen als de bank je een dreigbrief stuurt. Dan gaat het over hier en nu.
  3) Bovendien, als het huishouden hierdoor het huis kan behouden (er niet geëxecuteerd hoeft te worden), dan komt er op latere leeftijd weer het voordeel van een afbetaald huis voor terug.

  * ben daar misschien niet altijd in geslaagd in the heat of the moment 😉

  Wat mij betreft gewoon zien als extra inkomen dus!

 12. KoophuisXXL says:

  Ondanks dat ik de manier van reageren van pietsje niet waardeer, heeft hij wel een punt!

  Net heeft de dochter van een vriendin getekend voor een huurhuis(je) 510 Euries per maand. Jaren 40, klein, niet geisoleerd.

  Een hok!

  Als je je het kunt veroorloven is een koophuis niet verkeerd. Jong kopen EN afbetalen.

  Dat de huren veel te hoog zijn is een ander verhaal!

 13. snorkel says:

  KoophuisXXL: Ondanks dat ik de manier van reageren van pietsje niet waardeer, heeft hij wel een punt!

  […]

  Als je je het kunt veroorloven is een koophuis niet verkeerd. Jong kopen EN afbetalen.

  Tegen de huidige waardedalingen is helaas niet op-te-aflossen. Instappen nu? Een Domme Z! Instappen over X jaar (±5? – wanneer de huizen nog 25% goedkoper zijn)? Wellicht een Slimme Z!

 14. SchuurHuurder says:

  snorkel,

  Gelukkig dat ik dus niet de enige ben die dit zo ziet. Ik hoor hier de roeptoeterende oencomonen alleen nooit over. Wanneer het gewoon belast wordt is het verder een prima plan, balansverkorting bij huishoudens door schulden en bezittingen wegstrepen is een prachtig ding (ook voor spaar- en beleggingshypos natuurlijk). Mag wel eens afgelopen zijn met onze 17 miljoen hedgefundjes.

  Ook mee eens dat het hier en nu voor veel gezinnen op de eerste plek komt. Ben momenteel zelf aan het bezichtigen en zie veel gezinnen met jonge kinderen die momenteel gevangen zitten in hun overgefinancierde koophut. Natuurlijk hebben ze dit zelf gedaan, maar het zou mooi zijn als er een uitweg komt die niet ten koste gaat van de belastingbetaler.

 15. snorkel says:

  SchuurHuurder: Ik hoor hier de roeptoeterende oencomonen alleen nooit over.

  Goed punt. Misschien dat Hans de Geus of Robin Fransman daar iets over zouden kunnen toelichten? Weet niet of ze meelezen 😉

 16. ll says:

  SchuurHuurder,

  Hangt er van af…..Als je pensioen “voortijdig” op zou nemen, koop je dan je pensioen af ?

  Afkopen van je pensioen is voor de belastingdienst n.l. zoals zij het noemen ‘een illegale daad’ T’is niet anders 😉

 17. pietsje says:

  Ik praat over maandelijkse last jongen, dat is zoiets als je huur. Waarde van mijn huis maakt dan niet uit (hooguit voor de belastingen, maar dan heb ik liever zo laag mogelijk!)

  En ja voor een verzekering betaal je geld, in dit geval de kans dat je wellicht later per maand iets minder zou kunnen betalen. Dat geef ik gelijk toe!

  Kopen is als een verzekering, als je het kan betalen en aflossen is alkemade maand dat je wacht een maand extra onzekerheid en langer doorwerken.

  Maar dat kan je vast ook op Google vinden

  snorkel: Tegen de huidige waardedalingen is helaas niet op-te-aflossen. Instappen nu? Een Domme Z! Instappen over X jaar (±5? – wanneer de huizen nog 25% goedkoper zijn)? Wellicht een Slimme Z!

 18. snorkel says:

  pietsje,

  Neehoor, want jij moet na 5 jaar waardedaling nog 5 jaar extra doorwerken om weer ‘on par’ uit te komen. Iemand die over 5 jaar instapt hoeft dat niet, en wint dus bruto 10 jaar. Netto kan die persoon dus 5 jaar eerder stoppen met werken. Simpel sommetje, niet te moeilijk voor jou 😉

 19. SchuurHuurder says:

  ll:
  SchuurHuurder,

  Hangt er van af…..Als je pensioen “voortijdig” op zou nemen, koop je dan je pensioen af ?

  Afkopen van je pensioen is voor de belastingdienst n.l. zoals zij het noemen ‘een illegale daad’ T’is niet anders

  Er zou sowieso nieuwe wetgeving moeten komen om dit plan in werking te stellen, anders was de hele discussie hieromtrent onnodig. De vraag is alleen mocht deze wetgeving er komen, wat de fiscale afhandeling hier dan van zou moeten zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat de oenconomen voor fiscaal vrijgestelde uitbetaling zijn van de pensioengelden voor aflossing van schulden, zo intelligent zijn de meeste nog wel. Onze politici daarentegen…

 20. pietsje says:

  Tegels jongentje, fiscaal mag je hypotheen niet korter zijn dan 20 jaar. Dus je bereking klopt niet zolang die er is.

  En nogmaals als jr volledig afbetaald maakt de prijs niet uit.

  Maar we spreken elkaar wel als we 50 zijn. Op jouw werk waarschijnlijk… Want jij werk dan nog!

 21. snorkel says:

  pietsje: Want jij werk dan nog!

  Ik hoop het wel! Moet er niet aan denken om achter de geraniums te zitten… Voorlopig ben jij vandaag alweer bijna €70 kwijt aan waardedaling, los nog van dat je al maanden geen klanten meer in je hypotheekshop hebt gehad, en krijgt de goedbedoelende huizenbezitter een slecht imago door jouw getroll. Toedeloe 😉

 22. snorkel says:

  pietsje: fiscaal mag je hypotheen niet korter zijn dan 20 jaar.

  30 – 10 = 20. Zelfs voor jou niet te moeilijk.

 23. ll says:

  H
  SchuurHuurder,

  Het mooiste zou zijn, om maar even geen pensioen te moeten betalen voor de onderwaters, totdat ze weer boven Jan zijn 🙂

  Maar we zitten nu in een negatieve oekoenomische spiraal, want dat geld dat je dan niet hoeft te sparen voor je pensioen, verdwijnt ook weer in het nikx, als je daar extra van gaat aflossen ……… hoor topic ……

  Een nikx nikx situatie …….

 24. snorkel says:

  pietsje,

  Jahoor, die is wel van je rekening afgeschreven. In één klap met je maandelijkse betaling aan de bank. Had je een huis gekocht dat goedkoper was, dan was die maandelijkse afschrijving kleiner geweest en had je dus meer geld overgehouden. Koop je over 5 jaar hetzelfde huis, wat dan goedkoper is, dan betaal je minder en ben je dus eerder uit de kosten. Wie had er ook alweer de mond zo vol van het “afschrijven van kosten”? Wat jij nu doet is jezelf dwingen veel meer “kosten af te schrijven” dan iemand die over 5 jaar goedkoper koopt. Zo veel zelfs dat die persoon die over 5 jaar koopt met twee vingers in de neus jou in kan halen en uiteindelijk zelfs eerder zijn investering afbetaald heeft dan jij.

 25. snorkel says:

  pietsje,

  Je moet het dus een beetje zien als zonnepanelen kopen in 1970. Met de panelen van toen kwam je nooit uit de kosten, omdat die niet rendabel waren. Iemand die in 1970 zijn zonnepanelen heeft gekocht is nu nog niet uit de kosten. Met de panelen van 40 jaar later ben je binnen een paar jaar uit de kosten. Iemand die dus in 2010 zonnepanelen kocht heeft dus over het geheel een betere koop gedaan dan iemand die dit in 1970 deed.

 26. pietsje says:

  Klopt! In vind huizen uit de jaren 70 hooker lelijk! Maar wanneer kom je ooit eens met zinnige (!) inhoudelijke argumenten???? Of kan je die niet vinden op google?

  snorkel:
  pietsje,

  Je moet het dus een beetje zien als zonnepanelen kopen in 1970. Met de panelen van toen kwam je nooit uit de kosten, omdat die niet rendabel waren. Iemand die in 1970 zijn zonnepanelen heeft gekocht is nu nog niet uit de kosten. Met de panelen van 40 jaar later ben je binnen een paar jaar uit de kosten. Iemand die dus in 2010 zonnepanelen kocht heeft dus over het geheel een betere koop gedaan dan iemand die dit in 1970 deed.

 27. pietsje! says:

  PS, iemand die in 1970 zonnepanelen heeft geplaatst heeft daar inmiddels goed aan verdient!

  pietsje:
  Klopt! In vind huizen uit de jaren 70 hooker lelijk! Maar wanneer kom je ooit eens met zinnige (!) inhoudelijke argumenten???? Of kan je die niet vinden op google?

 28. a says:

  snorkel:
  pietsje,

  Pietsje, ik vind het oprecht zeer kwalijk dat je consequent de Nederlandse huizenbezitter poogt te karakteriseren als een ongenuanceerde en overmoedig opportunist die zijn levensgenot moet halen uit het maximaal profiteren van fiscale ontwijkroutes en de daadwerkelijke kosten en risico’s van zijn financiële keuzes met veel overbodig dedain afschuift op de hardwerkende belastingbetaler. Dat jíj nou zo in elkaar steekt, soi… Maar doe het dan niet voorkomen alsof elke huizenbezitter jouw hybris deelt of zou moeten delen. De meeste huizenbezitters zijn gewoon normale mensen die destijds met goede bedoelingen een, achteraf gezien, desastreuze keuze hebben gemaakt. Een foute en bovendien astronomisch dure keuze, waar de gehele vaderlandse economie nu en de komende jaren voor moet boeten. Het zoeken naar een goede oplossing voor deze problemen die iedereen nu zo keihard raken lijkt me belangrijker dan het nog even verder opblazen van de zalvende zeepbel van jouw eigen egocentrisch zelfbeeld. Het enige wat je nu bereikt is dat de gepercipieerde perfiditeit van jouw personaliteit geprojecteerd wordt op de wanhopige huizenbezitter die in de praktijk al pittig in de pee zit. Jouw huis wordt er geen cent meer waard door, en geen enkele weldenkende Nederlander ‘stapt in’ vanwege het getroll van een troll.

  Reageer je nu nog steeds serieus op pietsje?

  KoophuisXXL: Ondanks dat ik de manier van reageren van pietsje niet waardeer, heeft hij wel een punt!

  Welk punt maakt hij dan?

  Dat kopen op de lange termijn niet dramatisch hoeft uit te pakken als je gewoon aflost en niet boven je kunnen koopt wisten we hier toch al lang?

  SchuurHuurder: Wanneer het gewoon belast wordt is het verder een prima plan, balansverkorting bij huishoudens door schulden en bezittingen wegstrepen is een prachtig ding (ook voor spaar- en beleggingshypos natuurlijk).

  Helemaal mee eens, omdat…

  SchuurHuurder: maar het zou mooi zijn als er een uitweg komt die niet ten koste gaat van de belastingbetaler.

 29. snorkel says:

  pietsje!: PS, iemand die in 1970 zonnepanelen heeft geplaatst heeft daar inmiddels goed aan verdient!

  Maar die gaat over de jaren nooit zo veel rendement behalen als iemand die dat in 2010 deed. Bovendien hebben die paar cracks die dat inderdaad deden (was destijds nog helemaal geen consumentenproduct) die zijn panelen anno 2013 al lang moeten vervangen 😉

 30. Mark says:

  Jongens, jongens, niet vechten.

  laten we goed luisteren wat er nu gezegd is door de “deskundige”.
  “allerlei zeepbellen zoals in de huizenmarkt”.
  Hij zei het niet met sarcasme of cynisme…gewoon serieus tussen neus en lippen.

  Dat zegt dus de woorvoereder van de hoofd-veroorzaaker van de moeder aller bubbles!

  Zoiets als een dief die zegt dat je huis goed beveiligd is, vervolgens je berooft en later zegt dat je huis niet goed beveiligd was.

  Niemand zei in 2008: “nu niet kopen want we zitten op de top”. Nu in 2013 zeggen ze wel:”nu kopen want we zitten op de bodem”.
  Rabobank….wat een clowns. Je zou daar maar werken of klant zijn.

 31. snorkel says:

  a: Reageer je nu nog steeds serieus op pietsje?

  Nee, maar ik vind het zo zielig voor de serieuze huizenbezitter dat ze zo’n slechte naam krijgen op deze manier. Verder is het een alleen maar schattig getroll natuurlijk…

 32. a says:

  pietsje: Kopen is als een verzekering

  Muhahahahahahahahahahahaha….

  SchuurHuurder: De vraag is alleen mocht deze wetgeving er komen, wat de fiscale afhandeling hier dan van zou moeten zijn.

  Terecht punt wat je maakt, maar wat mij betreft een no-brainer. Pensioenbesparingen zijn uitgesteld loon, kortom, hierover is gewoon inkomstenbelasting verschuldigd. Ik zie geen enkele reden waarom de regering dit zou veranderen onder de huidige omstandigheden.

  Neem hierbij ook in ogenschouw dat de pensioentegoeden naast uitgesteld loon ook uitgestelde belastingen vertegenwoordigen. Dit is dan ook één van de belangrijke redenen waarom investeerders met vertrouwen in Nederlandse staatsschuld beleggen. Als je hier aan gaat morrelen door fiscale vrijstelling te verlenen dan ga je dus morrelen aan de gegarandeerde belastinginkomsten in de toekomst. Ongetwijfeld zal dat negatieve gevolgen hebben voor de financiering van onze staatsschuld.

  Kortom, zeer onwaarschijnlijk dat die vrijstelling er komt. Op zijn best kan je kijken naar het tarief van de inkomstenbelasting wat betaald moet worden. Immers, na de pensioendatum ligt dit tarief in de regel lager dan nu. Daar zou je voor kunnen compenseren.

 33. pietsje says:

  Klopt helemaal!

  Maar eh, wat is nu je punt? Of wil je weer je alwetende google-kennis etaleren? Ik begrijp je redenatie niet helemaal… Je probeert me uit te leggen dat jevnu moet huren met een voorbeeld waarin je dik geld verdient.

  Goed, zal wel een kultuur verschil zijn

  snorkel: Maar die gaat over de jaren nooit zo veel rendement behalen als iemand die dat in 2010 deed. Bovendien hebben die paar cracks die dat inderdaad deden (was destijds nog helemaal geen consumentenproduct) die zijn panelen anno 2013 al lang moeten vervangen

 34. snorkel says:

  pietsje,

  Als je (iets – welk product of asset dan ook) wilt kopen, is het slim dat op het juiste moment te doen. Dat moment is voor de aankoop van een huis niet nu, maar pas wanneer er nog een zo’n 20% tot 30% van de prijzen af is. Zelfde als met die zonnepanelen uit 1970; een slimme koper koopt op het juiste moment.

  Uitzonderingen daargelaten natuurlijk: Als je het geld in één keer cash op tafel kunt leggen of geen keus heb omdat je uit je huidige huis moet, etc… Of als je heel graag de bouwwereld wilt sponsoren. Maar als je doel is jezelf te sponsoren moet je nu geen huis kopen.

 35. Rik says:

  @11
  — Je vervuilend dut forum toch al sterk.
  Nou Pietsje.. over vervuilen gesproken.. jou spray aan postings begint dit forum aardig te vervuilen..

 36. decima says:

  Gentlemen kan het klaer wezen met dat gesteggel, de gangbare niet posters maar wel volgers worden hier verdrietig van. Waarschijnlijk toch Voerman nodig om alles in goede banen te leiden hier…

 37. snorkel says:

  decima,

  Dat is dus juist het doel van de troll. Als je ‘m zijn zin geeft houdt het nooit op. Als je ‘m negeert heeft ‘ie ook al zijn zin, want dan herhaalt ‘ie 100x dat tegengeluiden worden ‘geblokeert’. Dus gewoon zijn onzin weerleggen. De volgers zijn intelligent genoeg om zelf zin van onzin te scheiden.

 38. pietsje says:

  Weerleggen? Doe dat dan ook eens….. Volgens mij geef je me juist steeds extra argumenten! Volgens mij wil je gewoon hier je ego opvijzelen met je google-kennis…. En die zieligheid gun ik je van harte!

  snorkel:
  decima,

  Dat is dus juist het doel van de troll. Als je ‘m zijn zin geeft houdt het nooit op. Als je ‘m negeert heeft ‘ie ook al zijn zin, want dan herhaalt ‘ie 100x dat tegengeluiden worden ‘geblokeert’. Dus gewoon zijn onzin weerleggen. De volgers zijn intelligent genoeg om zelf zin van onzin te scheiden.

 39. pietsje says:

  Rik: @11
  – Je vervuilend dut forum toch al sterk.
  Nou Pietsje.. over vervuilen gesproken.. jou spray aan postings begint dit forum aardig te vervuilen..

  Sorry, ik zal vanaf nu proberen om wél inhoudelijk te reageren.

 40. De Pessimist says:

  Omdat ik het hele QE en inflatie niet begreep en toch vaak een terug kerend onderwerp is was ik blij dat ik deze site vond die mij het duidenlik kon uitleggen.
  nakedcapitalism.co…vely-irrelevant.html
  Ik deel hem maar omdat ik denk dat heel veel bezoekers eigenlijk niet zo goed weten wat nu QE inhoud en dat is bizar van iets wat zo vaak in het nieuws is .

 41. pietsje says:

  H hahah, leuk Snorkel! Onder mijn naam publiceren uit frustratie zegt echt meer over u dan over mij! Succes! Ik lees vanavond wel wat je onder mijn naam zegt..

 42. pietsje says:

  Dit heb ik dus niet gezegd. Als je denkt dat je me zo weg kan krijgen dan heb je pech!!!!

  pietsje: H hahah, leuk Snorkel! Onder mijn naam publiceren uit frustratie zegt echt meer over u dan over mij! Succes! Ik lees vanavond wel wat je onder mijn naam zegt..

 43. pietsje says:

  Is niet heel moeilijk hoor…. Als er 2 keer Oveel geld ia is dit nog maar de helft waar per eenheid. Erg moeilijk! Maar dat LAN natuurlijk niet, hahaha

  Maar wie post dit nu? Weer snorkel? Of de echte pietsje?

  De Pessimist:
  Omdat ik het hele QE en inflatie niet begreep en toch vaak een terug kerend onderwerp is was ik blij dat ik deze site vond die mij het duidenlik kon uitleggen.
  nakedcapitalism.co…vely-irrelevant.html
  Ik deel hem maar omdat ik denk dat heel veel bezoekers eigenlijk niet zo goed weten wat nu QE inhoud en dat is bizar van iets wat zo vaak in het nieuws is .

 44. De Pessimist says:

  pietsje: Volgens mij wil je gewoon hier je ego opvijzelen met je google-kennis…

  De kennis vandaag de dag is gratis de diploma’s daar in tegen super duur .Het is eigenlijk net als met huizen grond vs huis .
  Ik vermoed dat je tegenwoordig met google,youtube, gratis universiteiten op het web en gratis boekenzolders meer kennis kunt vergaren dan een student uit de jaren 90 die in de banken heeft geleerd.Mara dan mis je wel het zuipen en het netwerk om later je zakken semi corrupt te kunnen vullen.

 45. De Pessimist says:

  De Pessimist:
  Omdat ik het hele QE en inflatie niet begreep en toch vaak een terug kerend onderwerp is was ik blij dat ik deze site vond die mij het duidenlik kon uitleggen.
  nakedcapitalism.co…vely-irrelevant.html
  Ik deel hem maar omdat ik denk dat heel veel bezoekers eigenlijk niet zo goed weten wat nu QE inhoud en dat is bizar van iets wat zo vaak in het nieuws is .

  http://www.nakedcapitalism.com/2013/05/steve-keen-is-qe-quantitatively-irrelevant.html
  Is de goede link.

 46. pietsje says:

  hah nu is het stil heh..

 47. Michel says:

  pietsje,

  Kapitaalverzekering? Oeh.. je hebt wel een rotsvast vertrouwen in ons DGS.

 48. Claude says:

  WoON 2012: Tussen 2009 en 2012 is het reële huishoudensinkomen gedaald van € 35.800 naar € 34.400 (-4%)

 49. Claude says:

  WoOn 2012: Over alle koopstarters bekeken is de annuïteitenhypotheekschuld 14 procent lager ten opzichte van de huidige schuld. De verplichting tot aflossing leidt voor koopstarters dus tot een aanzienlijk kleinere bestedingsruimte bij de aanschaf van hun eerste woning. Enerzijds zullen zij dan met minder kwaliteit genoegen moeten nemen of op een goedkopere locatie moeten gaan wonen. Anderzijds zullen de prijzen dalen omdat starters een groot aandeel uitmaken van de transacties op de koopmarkt en daardoor een belangrijke invloed hebben op de prijsontwikkeling.

  Wachten (geduld) loont dus. Verandering regels 1 januari 2013 alleen al zorgt voor een uiteindelijke prijsdaling van 14%.

 50. pietsje says:

  Oefe en dan te bedenken dat de huren wel gewoon met minimaal de inflatie stijgt, en dat zelfs nog per jaar!

  Gelukkig is mijn 100% spaarhypotheek kosten gewoon gelijk gebleven zijn (of zelfs afnemen als je stort)

  Claude:
  WoON 2012: Tussen 2009 en 2012 is het reële huishoudensinkomen gedaald van € 35.800 naar € 34.400 (-4%)

 51. pietsje says:

  heb in 2011 dan ook EUR 18,000 en in 2012 EUR 11,000 gestort. had ik niet kunnen doen als ik gehuurd had.

 52. snorkel says:

  Pietsje, gewoon je kanker bek houden. Wij houden niet van jou soort buitenlanders!

  pietsje:
  heb in 2011 dan ook EUR 18,000 en in 2012 EUR 11,000 gestort. had ik niet kunnen doen als ik gehuurd had.

 53. pietsje says:

  Snorkel, neem nog even een pilletje! Drank maakt meer kapot dan je lief is. …. Blijkbaar!

  snorkel:
  Pietsje, gewoon je kanker bek houden. Wij houden niet van jou soort buitenlanders!

 54. lapje says:

  decima: Gentlemen kan het klaer wezen met dat gesteggel, de gangbare niet posters maar wel volgers worden hier verdrietig van. Waarschijnlijk toch Voerman nodig om alles in goede banen te leiden hier…

  Ik ben recentelijk weer afgehaakt. Het huidige trollen voeren maakt deze website een stuk minder interessant. Ik scan nu alleen nog maar voor interessante links.

  Aan de overkant is het gras tegenwoordig echt groener.

 55. Alexander says:

  snorkel:
  Pietsje, gewoon je kanker bek houden. Wij houden niet van jou soort buitenlanders!

  Snorkel, dit is echt niet nodig. Pietsje vraagt om inhoudelijke tegenargumenten en die zijn er zat.

  Bijvoorbeeld: Pietsje, je stelt dat je woont voor 900 euro bruto per maand. Dat is (bij een rente van 5% en een looptijd van 30 jaar slechts een hypotheek van 130000 euro. Daar koop je bijna niets voor.

  Ten tweede beweer je dat je over 20 jaar woonlastenvrij bent. Dan heb je dus 10 jaar geleden gekocht, toch? Of was je looptijd minder dan 30 jaar? Dan was het hypotheekbedrag ook nog lager dan die 130k.

  De starter van nu kan geen prettig huis kopen voor 130k.

  Als je nu prettig woont, is er geen enkele reden om een huis te kopen. Bedenk wel dat je -als je over dertig jaar woonlastenvrij wil zijn- je wel iedere maand ‘aflossingsgeld’ opzij moet leggen. Want op een gegeven moment bereik je de leeftijd dat een looptijd van dertig jaar niet meer reeel is.
  Maar wie nu goed huurt en spaart, die is aan het eind van de rit financieel beter uit.

 56. Jean Paul says:

  De Pessimist: Omdat ik het hele QE en inflatie niet begreep en toch vaak een terug kerend onderwerp is

  Een vermakelijk stukje van prof. Peter Stallinga over geld, austerity en een ‘gouden standaard’ e.d. als onteigeningsregime, hier.

 57. a says:

  snorkel:
  Pietsje, gewoon je kanker bek houden. Wij houden niet van jou soort buitenlanders!

  Snorkel, dit kan echt niet… het moet zijn “jouW soort buitenlanders” 😉

 58. erik says:

  Voor de duidelijkheid, er is hier maar 1 trol en dat ben Ik, laat het duidelijk zijn.

 59. asd says:

  decima: Gentlemen kan het klaer wezen met dat gesteggel, de gangbare niet posters maar wel volgers worden hier verdrietig van. Waarschijnlijk toch Voerman nodig om alles in goede banen te leiden hier…

  Loop even de reacties na bij dit nieuwe onderwerp, maar die zij niet allemaal even leuk.

  Begrijp best, dat je alert moet zijn voor trollen, die willens en wetens voortgaan met anderen op het verkeerde been te zetten, maar die leggen het gevecht tegen de sterk veranderende realiteit toch af. Hoef je niks aan te doen.

  Denk erom hoor, anders ga ik met decima Voerman bellen om jullie tussen de lijntjes te houden.

 60. snorkel says:

  Nou, ik ben even aan het werk en er wordt weer volop onder mijn naam gepost zie ik wel. Ik heb even geen zin om alles na te lopen en te rectificeren, maar ga er maar van uit dat alle posts met grove spelfouten (zoals “jou soort” -> “jouw soort” en “kanker bek -> “kankerbek”) en scheldpartijen van Pietsje zijn. De admin kan het zo nakijken in de blogs, dus ‘t komt wel goed.

 61. Voerman says:

  snorkel: Pietsje, gewoon je kanker bek houden. Wij houden niet van jou soort buitenlanders!

  Admin
  Het is voor U denk ik simpel mogelijk om een dergelijk min mens te traceren en te bannen.
  Denk niet, dat het snorkel is, hoewel hij zelfs wel eens een dwaling maakt op het pad van fatsoen!

  Please namens bijna iedereen?

 62. asd says:

  Voerman: AdminHet is voor U denk ik simpel mogelijk om een dergelijk min mens te traceren en te bannen.Denk niet, dat het snorkel is, hoewel hij zelfs wel eens een dwaling maakt op het pad van fatsoen!Please namens bijna iedereen?

  Prima, Voerman!

 63. ll says:

  Voerman: Admin
  Het is voor U denk ik simpel mogelijk om een dergelijk min mens te traceren en te bannen.
  Denk niet, dat het snorkel is, hoewel hij zelfs wel eens een dwaling maakt op het pad van fatsoen!

  Please namens bijna iedereen?

  Hoogehuizenprijzenminnenden ( copyright Juan ) gaan veel te ver en stelen zelfs indentity van Snorkel, heel gemeen …….. 😉

  +1

 64. ll says:

  Oh Tufkaj, wat zijn nou jouw bronnen ? 🙂 Knap hoor……

  Van Woningnieuws, alias de Starter 🙂

  http://www.mindfulmoney.co.uk/wp/shaun-richards/the-netherlands-looks-as-if-a-second-credit-crunch-is-tightening-its-grip-on-it/

 65. Draaikont says:

  KoophuisXXL:
  Ondanks dat ik de manier van reageren van pietsje niet waardeer, heeft hij wel een punt!

  Net heeft de dochter van een vriendin getekend voor een huurhuis(je) 510 Euries per maand. Jaren 40, klein, niet geisoleerd.

  Een hok!

  Als je je het kunt veroorloven is een koophuis niet verkeerd. Jong kopen EN afbetalen.

  Dat de huren veel te hoog zijn is een ander verhaal!

  Wat is jong kopen? Ik zou bijna willen stellen dat iedereen eerst zou moeten huren voor hij gaat kopen. een advies dat mijns inziens altijd opgaat, zonder maars. “Wonen” is ook iets waar veel aan te leren valt namelijk.

 66. Dawg says:

  ll: Nieuwe pensioenplannen, naar leeftijd 71.5dagelijksestandaar…stinginkomsten-staat

  Te schandelijk voor woorden hoe boomers als Samson en Rutte hun generatie bevoordelen ten koste van onze kiunderen en kleinkinderen.

 67. maarten says:

  Dawg,

  het zijn geen boomers, maar rijke stinkerds

 68. ll says:

  Nog 7 woco’s met risicovolle derivaten , in het blad dat niet genoemd mag worden ……..

  En de scholen ? en de ziekenhuizen ? en de havens ?

  Begint een beetje een eng landje te worden, een risicovol landje vol met risicovolle derivaten ……. 😉 Hoeveel stond er ook al niet bij de ATC ? was het niet zo’n 750 miljard ?

  Lijstje kwijt ……. stond ook wel wat buitenlands spul bij, dat dan weer wel ……

 69. Adamus says:

  Veroplichte overstromingsverzekering!!!!!!!

  Wat is er mis met een “onderlinge”???

 70. Stoelgang says:

  snorkel:
  Interessante uitspraken Wellink en Moerland beginnen hier: youtube.com/watch?…outu.be&t=7m34s

  Bedoelt die huichelaar Wellink nu dat we niet zomaar Jantje (Jan Kees de Jager), Pietje (Piet Moerland) en Gerritje (Gerrit Zalm) de schuld mogen geven van dit debacle?

 71. Adamus says:

  En nu bij nosVandaag een vice-premier aan het woord. “Hoe kunnen we de schade voor de belastingbetaler zo beperkt mogelijk houden”. FYRA is het onderwerp. “Er zijn geen aantrekkelijke opties”. “Schatkist”. Dacht altijd: NS is verzelfstandigd met goed betaalde bestuurders……en de minister doet het woord 🙂

 72. ll says:

  Stoelgang,

  Een collectieve dwaling was het, volgens de Rabo ……

 73. Adamus says:

  ll,

  We zijn een tulpenbol…in een half millennium evolueren van iets wat uit de grond komt naar iets uit het niets. Het is wachten op glasvezel…..gaat het nog sneller 😉

 74. snorkel says:

  Stoelgang: Bedoelt die huichelaar Wellink nu dat we niet zomaar Jantje (Jan Kees de Jager), Pietje (Piet Moerland) en Gerritje (Gerrit Zalm) de schuld mogen geven van dit debacle?

  Ha, het zou zomaar kunnen! Heb wel vaker gehoord dat Nout extreem goed is in het wegen van zijn woorden.

 75. asd says:

  ll: Hoogehuizenprijzenminnenden ( copyright Juan ) gaan veel te ver en stelen zelfs indentity van Snorkel, heel gemeen …….. +1

  Rekenen we ook goed. Dan bedoel je toch: snorkel in plaats van Snorkel? Weet namelijk niet goed wie er achter snorkel of Snorkel zit. Ik begrijp, dat sowieso degene met het slechte taalgebruik de trol onder de S(s)norkels is.

 76. Stoelgang says:

  snorkel:
  pietsje,

  Neehoor, want jij moet na 5 jaar waardedaling nog 5 jaar extra doorwerken om weer ‘on par’ uit te komen. Iemand die over 5 jaar instapt hoeft dat niet, en wint dus bruto 10 jaar. Netto kan die persoon dus 5 jaar eerder stoppen met werken. Simpel sommetje, niet te moeilijk voor jou

  Snorkel, laat de stumperd maar in zijn eigen sopje gaar koken. Jouw inhoudelijke kennis in reactie op die stumperd is als parels voor een zwijn. Het zou me niet verbazen als het de een of andere wanhopige hypotheekadviseur of makelaar is die hier zijn duidelijk aanwezige frustraties botviert. Hij is in persoon trouwens eigendom van een geldschieter, die een digitale schuld heeft gecreëerd, waar die stumperd elke dag hard voor moet werken. Dat is al straf genoeg. Negeer de stumperd.

 77. Adamus says:

  Leuk: “oranje is ergens naartoe leven” ING Barings 😉 mens durf te leven ……

  Behoorlijk zieke tekst als je het relateert aan de de Oranje’s -die volgens Ad Broere financiëel uit de wind werden gehouden door ING na de ondergang van Barings bank.

  Frans op het water?

 78. Stoelgang says:

  ll:
  Stoelgang,

  Een collectieve dwaling was het, volgens de Rabo ……

  Dat is dan zeker een deel van het socialiseren van de verliezen. Wat een kolder van de Rabobank 😀 Ik heb uit principe vandaag trouwens mijn rekening opgezegd bij die boevenbende 😀 Voelt prima!

 79. Adamus says:

  Dawg: Te schandelijk voor woorden hoe boomers als Samson en Rutte hun generatie bevoordelen ten koste van onze kiunderen en kleinkinderen.

  Niet alle kalen zijn boomers hoor.

 80. ll says:

  Adamus: mens durf te leven

  Favoriete nummer van mijn omaatje, van Jean Louis Pisuisse

  Premiére 6 september 2013 Mensch durf te leven ….

 81. asd says:

  snorkel: Ha, het zou zomaar kunnen! Heb wel vaker gehoord dat Nout extreem goed is in het wegen van zijn woorden.

  Wellink – met zijn Wellinkpot – is oorspronkelijk een omhooggevallen ambtenaar van het Ministerie van Financiën.

  Niet te vergelijken met een aantal ministers en CB-directeuren als Lieftinck en Zijlstra (nee, niet die Halbe!), die we ooit hebben gehad. Geldt eigenlijk voor het hele kabinet. Moet je maar eens het onderzoek van de Universiteit Leiden lezen, zoals vervat in http://www.Parlement.com. Dan schrik je van de achtergrond van onze huidige bestuurders.

  Wellink heeft een niet al te sterk karakter: hij denkt exclusief, d.w.z. oorzaken van de ontstane malaise liggen elders: niet bij De Jager, Moerland en Zalm, laat staan bij hem!

 82. Dawg says:

  Adamus: Niet alle kalen zijn boomers hoor.

  Klopt. Dat is ook onderdeel van de strategie. Wel plukken, maar ondertussen een beetje onduidelijk laten wie er het meest kaal geplukt wordt.

 83. snorkel says:

  De geesten worden klaargestoomd voor versnelde afschaffing van de HRA in september!

  Arnoud Boot, Lans Bovenberg, “VVD eindelijk op het rechte fiscale pad”, Me Judice, 7 juni 2013 – http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/vvd-eindelijk-op-het-rechte-fiscale-pad

 84. Adamus says:

  pietsje:
  Net weer een mooie extra storting gedaan ip de spaarrekening van mijn spaarhypotheek.

  Als niet Nederlander vind ik hey een geweldig systeem! Je ontvangt wel de volledige rente maar over de evenhoge. Betaalde rente krijg je de helft terug. Super!

  On topic, mijn hypotheek loopt bij de lokale Rabobank.

  Short the system maar loop niet in je eigen mes 😉

 85. Adamus says:

  Dawg: Klopt. Dat is ook onderdeel van de strategie. Wel plukken, maar ondertussen een beetje onduidelijk laten wie er het meest kaal geplukt wordt.

  Yep. Niet alle plukkers zijn kalen.

 86. Adamus says:

  ll:
  H
  SchuurHuurder,

  Het mooiste zou zijn, om maar even geen pensioen te moeten betalen voor de onderwaters, totdat ze weer boven Jan zijn

  Maar we zitten nu in een negatieve oekoenomische spiraal, want dat geld dat je dan niet hoeft te sparen voor je pensioen, verdwijnt ook weer in het nikx, als je daar extra van gaat aflossen……… hoor topic ……

  Een nikx nikx situatie …….

  Maar dan gaan ze weer zeiken over scheefhuurders die roken en ook aan vanalles meer moeten (mee)betalen. Alle drogredenen worden erbij gehaald.

 87. Adamus says:

  erik:
  Voor de duidelijkheid, er is hier maar 1 trol en dat ben Ik, laat hetduidelijk zijn.

  Doppelt L

 88. latida says:

  Het feit dat er hier fanatieke trollen actief zijn is op zichzelf al een bevestiging van het feit dat er op deze website veel waardevolle infomratie te vinden is.

  Wat opvalt bij met name Pietsje is dat zijn verhaal niet consistent is, maar wel doorspekt is van de terminoligie die met name door belanghebbenden jarenlang is gebezigd.

  Het doel lijkt te zijn om verwarring en tweedracht te zaaien, en ruzies te ontlokken. Klassiek trollengedrag dus. Beter is om er helemaal niet mee in discussie te gaan.

 89. Dawg says:

  ll: HSchuurHuurder, Het mooiste zou zijn, om maar even geen pensioen te moeten betalen voor de onderwaters, totdat ze weer boven Jan zijn Maar we zitten nu in een negatieve oekoenomische spiraal, want dat geld dat je dan niet hoeft te sparen voor je pensioen, verdwijnt ook weer in het nikx, als je daar extra van gaat aflossen ……… hoor topic …… Een nikx nikx situatie …….

  Dat geld mag dan in het niks verdwijnen, de bestedingen blijven hoe dan ook beter op peil. In plaats van uit je netto inkomen af te lossen, doe je dat nu met je pensioenpremie. Door haar spaaroverschot heeft Nederland opties die een land met een spaartekort niet heeft. Die landen zouden zo’n hypotheekschuld als de Nederlandse niet kunnen aflossen zonder de bestedingen sterk te verminderen. En daar gaat de economoie weer van krimpen.Daarom zitten die macro oenconomen altijd over die pensioenen te zeuren als het over de Nederlandse hypotheekschuld gaat.

 90. Dawg says:

  latida,

  Nee. Please.

 91. latida says:

  Interessant commentaar op Sargasso:

  http://sargasso.nl/feit-of-fabel-huizenprijzen

  “de waarde van de eigenwoningsubsidie is de contante waarde van de subsidiestroom. Die stroom bestaat uit drie componenten 1) HRA (+), 2) eigenwoningforfait (–) en 3) de derving vermogensrendmentsheffing (+). [a]

  1) en 2) worden gewoonlijk samengeteld tot HRA-subsidie en 3) de vrijstelling van de vermogensrendementsheffing – als ik mijn hypotheek aflos en dus spaar- wordt liefst vergeten, maar is wel degelijk een forse subsidie in vergelijking met een sparende huurder die wel vermogensrendementsheffing betaalt.

  Voor een 30-jarige 100% annuïteitenhypotheek met 4,5% rente en 52% – 38% belastingtarief is de contante waarde tegen 4% van 1) en 2) samen 20,6 % van de koopprijs over de looptijd. De subsidie door de vrijstelling vermogensrendementsheffing is tegen contante waarde 11,7% van de koopprijs. Totaal komen we dus op 32,3% van de koopprijs. Voor 42% belasting zal de som van 1) en 2) lager uitvallen, de som 3) is gelijk. Het CPB doet de woning graag af als een consumptiegoed en `vergeet` dus de derving vermogensrendementsheffing.

  De vraag is dus in welke mate dit effect in de waarde van het huis begrepen is. Het effect is persoonlijk en afhankelijk van de privé fiscale situatie. Rapport [a] ging uit van ruwweg 20% om uit te rekenen hoeveel de huurders te veel huur betaalden door de verhoging van de WOZ-waarde door de HRA-subsidie. [a blz. 28]

  [a] In 2008 waren hier bedragen mee gemoeid van 1) 11,4 mld. 2) -2,2 mld. en 3) 7,7 mld. Totaal dus 16,9 mld. ( 4 wonen brede heroverwegingen.”

 92. Sjakie says:

  Nee, de rekeninghouders “mogen” de banken straks redden.

 93. Okkie says:

  pietsje:
  PS, nog een kleine toevoeging, de genoemde 900 euro is inclusief aflossing

  Dat betekent alleen dat je bent ingestapt toen de prijzen nog een stuk lager worden. De starter van nu heeft hier geen zak aan.

 94. Steven says:

  Sjakie,

  soort omgekeerd piramide spel: je leent kleine bedragen van de bank, je betaalt ze rente en je kan later miljarden terugstorten als rekeninghouders zijnde (leners en spaarders). En ondertussen vermaken de bankiers zich met hun jaarlijkse bonussen. (ha ha… zoiets?)

 95. Okkie says:

  SchuurHuurder,

  Iets anders is dat de dekkingsgraden van veel pensioenen op dit moment te laag zijn. Het is een vreemde zaak als alleen schuldenaren hun geld aan slechte pensioenfondsen mogen onttrekken terwijl huurders en aflossers erin moeten blijven zitten.

 96. snorkel says:

  Okkie,

  Ja klopt, maar daar is wel een verdeelsleutel voor te vinden. Of je eist gewoon extra bijstortingen de komen de jaren. Verplicht adviesgesprek met een budgetcoach en sober leven… Dan gaan de voorschot-opnemers de komende 10 jaar maar niet op vakantie naar het buitenland en geen nieuwe auto kopen – valt best te doen

 97. Okkie says:

  snorkel,

  Een voorschot geven aan mensen die aantoonbaar slecht zijn in aflossen? Ik zie het niet gebeuren dat dat pensioengeld later alsnog wordt ingelegd. Trouwens, dan krijgt het geen tijd om te renderen.

 98. Prevenda says:

  Volgens mij staan op dit moment 1 mln huizen onder water. Dat betekend dat er veel lucht uit de zeepbel gelopen is. Veel mensen die hun huis verkopen doen dat met verlies.

 99. snorkel says:

  Okkie,

  Ja, dat ze alsnog met een lager pensioen genoegen moeten nemen, of langer door moeten werken denk ik wel ja.

  Maar volgens mij kun je mensen best wel leren verstandig met geld om te gaan. Budgetcooach erbij, targets zetten, etc. Het is natuurlijk makkelijk om aan elke potentiele oplossing wel één of ander nadeel te vinden… Maar er zal toch IETS moeten gebeuren wat op deze manier gaan we steeds sneller steeds verder de problemen in komen. Totdat straks echt letterlijk de helft van de huizenzitters met een restschuld zit. En wat doen we dan?

 100. snorkel says:

  Okkie,

  Ik sta natuurlijk ook open voor andere opties… niet dat ik er iets mee kan, maar een beetje brainstormen kan geen kwaad 😉 Je weet maar nooit door welke persoon mét de nodig invloed ‘t nog eens gelezen wordt!

 101. De Pessimist says:

  Best boeiend te zien hoe de groep Keen ,Bezemer steeds meer gehoor krijgen bij onze verlichters die door krijgen dat het vertrouwen op de oude garde economen elke keer weer uitdraait op een teleurstelling .Hou Bezemer op elke aanval met gemak kan pareren en dat is niet omdat hij zo goed kan praten maar omdat het verhaal gewoon lijkt te kloppen .
  Ik denk dat nog nooit een zoon groot publiek heeft kunnen toekijken hoe iemand of groep zich naar een nobel prijs en nieuwe politieke stroming toe werkt.

 102. Voerman says:

  snorkel: Totdat straks echt letterlijk de helft van de huizenzitters met een restschuld zit. En wat doen we dan?

  Heel simpel. Niks meer te koop zetten en uitzieken in je onderwaterstaande huis.
  Makkelijk, dan hebben huizen ook meteen geen prijs meer in plaats van een te hoge. Iedereen op zijn wenken bediend. 🙂

 103. snorkel says:

  Voerman,

  Dan krijgt de post ook eindelijk weer iets te doen… want die mogen dan héél erg veel “brieven van de bank” gaan bezorgen. Je denkt toch niet dat de banken lekker een anderhalf miljoen huishoudens met gemiddeld een ton onderwaarde ongemoeid gaat laten? Op een gegeven moment wordt het voor de banken ook buigen, of de hypotheekschuldenaar laten barsten…

 104. maarten says:

  Voerman,

  Dan crepeert de hele economie Voerman, daar ben ik tegen. Hoe kun je nu een situatie waarin iedereen gevangen is, alleen omdat je er zelf kennelijk belang bij hebt, aanhangen.

 105. maarten says:

  als die huizen echt te duur zijn voor de bewoners moeten ze eruit! en anders moeten de prijzen gewoon rigoreus naar beneden, geen andere smaken

 106. Steven says:

  maarten,

  Maar dat gebeurt dus ook gewoon. Kijk naar Amerika, Japan
  , Spanje en Ierland. Ook daar had je trollen met een andere mening, maar de prijzen zakken (uiteraard)

  of je moet je als “Nederlander” een speciaal volk voelen waar DAT niet gebeurt.

 107. Nico de Geit says:

  snorkel:
  Voerman,

  Dan krijgt de post ook eindelijk weer iets te doen… want die mogen dan héél erg veel “brieven van de bank” gaan bezorgen. Je denkt toch niet dat de banken lekker een anderhalf miljoen huishoudens met gemiddeld een ton onderwaarde ongemoeid gaat laten? Op een gegeven moment wordt het voor de banken ook buigen, of de hypotheekschuldenaar laten barsten…

  Ik denk niet dat de bank veel van zich laat horen. mensen moeten gewoon op tijd hun verplichtingen nakomen en dat is het.

  Maar als het leencontract verlengd moet worden kan het opeens wel eens vervelend worden voor de leenkneus. Alle leenkneuzen komen systematisch één voor één aan de beurt. Vooral geen paniek en iedere klant is een individueel geval. De bank heeft liever te maken en individuen dan met groepen van een paar miljoen boze leenkneuzen.

 108. Voerman says:

  snorkel: Je denkt toch niet dat de banken lekker een anderhalf miljoen huishoudens met gemiddeld een ton onderwaarde ongemoeid gaat laten?

  Wat moet je dan? Zou jij dan die onderwaarde bij willen passen? Als iedereen vanuit zijn onderwaterpositie aan zijn verplichtingen jegens de bank voldoet is er niets aan de hand. Verder die banken naar de kloten laten lopen.

  maarten: Hoe kun je nu een situatie waarin iedereen gevangen is, alleen omdat je er zelf kennelijk belang bij hebt, aanhangen.

  Maarten, praat nu niet in elke situatie over een “kennelijk eigenbelang”.
  Als jij daarvan overtuigd bent, geef dan maar eens aan, wat Voerman in godsnaam voor belang kan hebben bij alles wat een ander uitspookt met huizen en het geld wat daar mee gemoeid is, of de ellende waarin zij ondanks – of dankzij hun eigen beslissingen verzeild zijn geraakt!

 109. snorkel says:

  Voerman,

  Kijk Voerman, het is eigenlijk heel simpel. Een aantal miljoen Nederlanders heeft een voorschot op hun toekomstige inkomen genomen om daarvan een stapel stenen te kopen. Ze gingen er van uit dat dat kon en jarenlang kon dat ook. Je kon een huisje kopen, met een fikse opslag voor de rente, en betaalde dat gewoon in maximaal 30 jaar af. Tot zo ver nog OK.

  Een gedeelte van deze kopers heeft dit verstandig gedaan. Verstandig genoeg om bij noodsituaties nog steeds gewoon aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Ook nog OK.

  Een ander deel is uitgegaan van onrealistische toekomstige loonstijgingen en/of heeft zich afhankelijk gemaakt van fiscale voordeeltjes. Daar wordt het al tricky

  Maar erger nog: Weer een ander deel ging uit van stijging van de ‘waarde’ van die stapel stenen. Ze wilden de lening terugbetalen niet door te betalen, maar hoopten dat ze ooit een nóg grotere gek konden vinden die nóg meer voor die stapel stenen zou gaan betalen. Dat kan een tijdje goed gaan, maar is uiteindelijk een onhoudbare situatie. Als dit te lang zo doorgaat dan raakt het geld gewoon op.

  Om die onhoudbare situatie toch door te zetten moesten volgende generaties nóg meer lenen en lenen en lenen. Zo veel dat ze het bijna onmogelijk nog terug konden betalen (de 1e groep werd dus kleiner) en dat ze bij een beetje tegenwind al in de problemen kwamen (groepen 2 en 3 werden veel groter). En toch had iedereen het idee dat ze recht hadden op een eigen stapel stenen.

  En nu? Nu zitten we midden in het “herstel” van die volledig uit de hand gelopen onhoudbare situatie. Dan is “blijven zitten en uitzieken” echt geen optie meer Voerman. Dat hadden we 15 jaar geleden moeten doen, toen kon een weekje rust een een bord kippensoep misschien nog soelaas brengen. Maar de patient is nu echt te ziek om er op eigen kracht weer bovenop te komen. En de rest van het leven in het ziekenhuis aan de beademing liggen is voor de oudsten misschien een optie, maar voor iedereen jonger dan (zeg) 50 echt niet hoor… Hoe gaan we dit oplossen?

 110. snorkel says:

  Voerman: Als iedereen vanuit zijn onderwaterpositie aan zijn verplichtingen jegens de bank voldoet is er niets aan de hand. Verder die banken naar de kloten laten lopen.

  Ha, dan krijg je deze nun eens terug: Dat gaat NOOIT gebeuren Voerman 😉 Die bank heeft gewoon het recht om een bijstorting te eisen.

  En als ze dat niet doen, dan moeten ze dus afschrijven en kan ik weer meebetalen aan nieuwe reddingen… En daarna weer een ronde als de prijzen nog verder zijn gedaald. En dan de volgende ronde. En zo verder de komende 10 jaar. Heb ik ook niet zo’n zin in.

 111. maarten says:

  Voerman,
  Nu, dat is een gevolgtrekking uit je oplossing om iedereen te laten zitten in de ellende, mensen met huizenhoge schulden en mensen die geen kansen krijgen. Dat is geen oplossing voor de maatschappij voerman, dus voor wie wel?

 112. Draaikont says:

  snorkel:
  Okkie,

  Ja, dat ze alsnog met een lager pensioen genoegen moeten nemen, of langer door moeten werken denk ik wel ja.

  We hebben een collectief pensioenstelsel. Er is niemand die een potje voor zichzelf heeft. Premiebetaling geeft je later enkel een aanspraak op een bepaald bedrag aan het einde van de looptijd. Als je dat einde uberhaupt haalt. Men moet echt niet willen dat schuldenaren gevrijwaard zijn van premie. Premie die (juist de komende tijd) hard nodig is voor anderen. Terminalen moeten ook gewoon betalen, arbeiders uit een volksbuurt die gemiddeld nog niet eens de 70 halen ook, buitenlanders zonder volledige AOW ook. Voor mij voelt het als het begin van het einde: het laatste potje waar nog wel geld in zit wordt geplunderd.

  Ik zie dan meer in mensen, banken en landen failliet laten gaan. Geld moet weer naar de reële economie stromen. Als wat daar niet bij hoort (bubbelschulden, speculatie etc.) moet worden opgeruimd, liefst zo snel mogelijk.

 113. Voerman says:

  maarten: als die huizen echt te duur zijn voor de bewoners moeten ze eruit!

  Maarten, het probleem is juist niet, dat die huizen te duur zijn voor de bewoners, maar dat de huizen hun waarde verloren hebben, vandaar dat onder water staan.

 114. maarten says:

  Voerman,

  eens, dat wilde ik even horen. Sorrie als ik je beledigd heb voerman, maar het zit me hoog

 115. maarten says:

  Voerman,

  sommige huizen zijn te duur voor de bewoners, en die moeten eruit. Denk aan het hogere segment, mensen die geld verdienen met de bubbel

 116. snorkel says:

  Draaikont,

  Nou, dat is natuurlijk ook niet helemaal waar. Heus niet iedereen krijgt exact dezelfde uitkering. En er zijn ook zat mensen die helemaal geen gebruik maken van die potjes.

  Maar jij stelt dus voor dat iedereen, ook de spaarders, huurders, afbetaalde huiseigenaren, etc maar moet dokken? Want ik kan je verzekeren dat jouw spaargeld weg is als al onze banken failliet gaan. Dan is het DGS ook niks meer waard. Ik vind het nogal naar ‘moral hazard’ rieken als de rekening wéér bij een ander gelegd wordt.

 117. Voerman says:

  snorkel: En als ze dat niet doen, dan moeten ze dus afschrijven en kan ik weer meebetalen aan nieuwe reddingen… En daarna weer een ronde als de prijzen nog verder zijn gedaald. En dan de volgende ronde. En zo verder de komende 10 jaar. Heb ik ook niet zo’n zin in.

  En als ze dat wel doen en dus niet af hoeven te schrijven, dan betalen we toch via de NHG of nader uit te vinden foefjes toch de rekening voor de banken.
  Gewoon boekhoudkundig gelazer omdat er machtige credietbeoordelaars in het spel zijn.
  Hoe je het ook wendt of keert; de ramp is geschiedt.

 118. snorkel says:

  Voerman: Maarten, het probleem is juist niet, dat die huizen te duur zijn voor de bewoners, maar dat de huizen hun waarde verloren hebben, vandaar dat onder water staan.

  Dat zeg ik; een te grote groep mensen heeft zo op het randje gekocht dat een daling niet op te vangen is. Dat is dus een stommiteit (van zowel de lener als de uitlener). Wie moet die stommiteit gaan betalen? De bewust hurende spaarder dan maar?

 119. Voerman says:

  maarten: Sorrie als ik je beledigd heb voerman

  Maarten, ik ben niet beledigd, zoalng wij elkaar uit willen leggen wat we bedoelen.

 120. Voerman says:

  snorkel: Dat is dus een stommiteit (van zowel de lener als de uitlener). Wie moet die stommiteit gaan betalen? De bewust hurende spaarder dan maar?

  Neen, zoals ik al zei onderwater uitzieken en de bank doet maar wat hij wil. Noit meer bailen op kosten van de belastingbetaler, of hij nu huurt of niet.

 121. snorkel says:

  Voerman,

  En daarom zeg ik: huiseigenaren die onder water staan per direct op noodrantsoen. Budgetcoach gaat samen de financiele situatie doornemen, schrapt ALLE luxe en sluist de rest van het geld door naar terugbetalen van de lening die ze van de pensioenfondsen hebben gekregen om de hoge nood op te lossen.

  Of vind jij het wel verantwoord dat ik, die in 2007 mijn hypotheekadviesgesprek met de bank heb afgezegd omdat ik aan zag komen dat het fout zou gaan, straks al mijn spaargeld kwijt ben omdat iemand anders een huis heeft gekocht dat nu te goedkoop is in vergelijking tot wat ze er destijds voor betaald hebben?

 122. snorkel says:

  Voerman: Neen, zoals ik al zei onderwater uitzieken en de bank doet maar wat hij wil. Noit meer bailen op kosten van de belastingbetaler, of hij nu huurt of niet.

  En wat denk je dat er gebeurt als een bank failliet gaat? En nog één. En nog één? Dan ben ik mijn spaarcenten ook gewoon kwijt hoor.

 123. snorkel says:

  snorkel,

  Sterker nog: Dan ben ik mijn spaarcenten kwijt, en de mensen met te hoge schulden merken er niks van. Die mogen lekker blijven wonen, en hoeven niet af te lossen, bij te storten of een deel van hun luxe op te geven van Voerman. Zéér oneerlijk voorstel!

 124. snorkel says:

  Voerman, je houdt er curieuze ideeën op na. Als ik pleit voor belastingverlaging voor iedereen dan zeg jij dat niet goed is omdat het voordeel toch bij de hoogste inkomens terecht komt. Maar tegelijkertijd denk je wel dat onze politici de banken gaan laten betalen en de schuldvolle burger uit de wind houden? Curieus 😉

 125. De Pessimist says:

  snorkel,

  Rustig snorkel ,wij hebben de prutsers de kans gegeven beleid te maken het is echt onze schuld en ook onze plicht ze terug naar het hok te sturen en de Machiavelli in me zegt met zoon rot schop dat hok in trappen dat ze er nooit meer uit durven pff prutsers .De leen kneus kon er niks aan doen die verdient genade en dat is de basis voor het nieuw gezag.

 126. snorkel says:

  De Pessimist: De leen kneus kon er niks aan doen die verdient genade en dat is de basis voor het nieuw gezag.

  Genade prima. Maar wel meteen op een streng financieel dieet dan!

  Verder natuurlijk mee eens dat ‘we’ (in zoverre ‘we’ bestaat) zelf voor de prutsers gekozen hebben die weigeren iets aan de situatie te doen.

 127. Adamus says:

  Dawg: Dat geld mag dan in het niks verdwijnen, de bestedingen blijven hoe dan ook beter op peil. In plaats van uit je netto inkomen af te lossen, doe je dat nu met je pensioenpremie. Door haar spaaroverschot heeft Nederland opties die een land met een spaartekort niet heeft. Die landen zouden zo’n hypotheekschuld als de Nederlandse niet kunnen aflossen zonder de bestedingen sterk te verminderen. En daar gaat de economoie weer van krimpen.Daarom zitten die macro oenconomen altijd over die pensioenen te zeuren als het over de Nederlandse hypotheekschuld gaat.

  Misschien ook beter om af te lossen met alle mogelijke middelen met in het achterhoofd dat er van alle “beleggingen in schuld” -wat pensioenen ook zijn- niets overblijft.
  Probleem is dat er nog een categorie, onder paraplu van overheid, de pensioenbeloften ook nagekomen zien worden. Eerlijker kunnen we het niet maken?

 128. phusg says:

  Okkie:
  SchuurHuurder,

  Het is een vreemde zaak als alleen schuldenaren hun geld aan slechte pensioenfondsen mogen onttrekken terwijl huurders en aflossers erin moeten blijven zitten.

  Het is toch niet zo vreemd als die schuldenaren hun pensioengeld alleen mogen herinvesteren in een even slecht hypotheek (hun eigen).

  De verdeelsleutel zit ‘m toch in de verminderde inleg in en dus uitbetalingen van het eigen pensioenfonds?

 129. snorkel says:

  Ewald Engelen over de private schuldenbom, en hoe MediaMark er alles aan doet om deze tot ontploffing te brengen: http://www.groene.nl/2013/23/zelf-ontbranding

 130. De Pessimist says:

  snorkel: Genade prima. Maar wel meteen op een streng financieel dieet dan!

  Wij krijgen de macht er voor terug door genade te geven!
  Ik maak maar een grap maar het is denk ik wel hoe het opgelost gaat worden .Zo kwam denk ik ook het christendom en ander stromingen aan de macht.
  btw Wat een wereld nummer Maarten!

 131. snorkel says:

  Voerman: Als iedereen vanuit zijn onderwaterpositie aan zijn verplichtingen jegens de bank voldoet is er niets aan de hand.

  Zelfs dat durf ik te bestrijden: Als huishoudens alles uit de kast halen om maar aan hun hypothecaire verplichtingen te blijven voldoen, dan slaat dat slecht neer op de echte economie. De economie van (niet-financiele) diensten en goederen. De economie waar wij niet-bankiers van leven.

  Die schulden moeten verlaagd worden, niet slechts “gewoon in stand gehouden zo lang het goed gaat”. Aflossen verplichten voor iedereen. Per direct!

 132. De Pessimist says:

  snorkel,

  Ewald noemt het aantal wanbetalingen.Ik begin heel erg te vermoeden dat er zwendel in het spel is Of op zijn minst heel creatief met cijfers word omgesprongen vooral ook omdat het aantal veiling minder zou zijn .Als ik journalist zou zijn zou ik hier in duiken .Het bestaat gewoon niet dat de wanbetalingen niet uit de klauwen aan het lopen is terwijl bijvoorbeeld de middenstand -5% gaan .

 133. Adamus says:

  snorkel:
  Voerman, je houdt er curieuze ideeën op na. Als ik pleit voor belastingverlaging voor iedereen dan zeg jij dat niet goed is omdat het voordeel toch bij de hoogste inkomens terecht komt. Maar tegelijkertijd denk je wel dat onze politici de banken gaan laten betalen en de schuldvolle burger uit de wind houden? Curieus

  Voerman gaat nog ontdekken wat “bail in” concreet gaan betekenen 🙂

 134. Adamus says:

  De Pessimist:
  snorkel,

  Ewald noemt het aantal wanbetalingen.Ik begin heel erg te vermoeden dat er zwendel in het spel is Of op zijn minst heel creatief met cijfers word omgesprongen vooral ook omdat het aantal veiling minder zou zijn .Als ik journalist zou zijn zou ik hier in duiken .Het bestaat gewoon niet dat de wanbetalingen niet uit de klauwen aan het lopen is terwijl bijvoorbeeld de middenstand -5% gaan.

  Rabo heeft al een meer dan decennialange reputatie om uitstel van betaling en bijboeken van rente&aflossing buiten het dorpsnieuws te houden. Kwam altijd weer op haar pootjes terecht. Nu wordt het precair.

 135. Adamus says:

  Kan lang aan: vanLanschot bestaat ook nog.

 136. snorkel says:

  De Pessimist,

  Aan de ene kant verbaas ik me er ook over. Aan de andere kant: Een vriend van me zit nu in een positie (zal er niet te veel over uitweiden) die mij wel heeft doen inzien waarom er zo weinig wanbetalers zijn, Mensen zij, als het er écht op aan aan komt, bereid om héél veel offers te brengen. Dat betekent wel dat ze niet meer uit eten gaan, geen terrasjes meer pakken, geen nieuwe kleding meer kopen, etc… Alleen nog maar de hypotheek, eten en het minimum aan vaste lasten. Dan kan ik me er ineens juist wel weer iets bij voorstellen dat de middenstand achteruit holt, maar het aantal wanbetalers nog best mee kan vallen… Maar als het vet van de botten is, kan dit zomaar de lucht in schieten natuurlijk (zoals Ewald ook zegt)

 137. Voerman says:

  Conclusie:

  We zijn met zijn allen de lul en nadenken helpt ook niet!
  We are doomed.
  Er is geen oplossing.
  Misschien helpt bidden! 🙂

  Voerman zoekt voor zichzelf en nog een paar mensen meer de nooduitgang wel op!

  Welterusten allemaal!

 138. Adamus says:

  snorkel: Zelfs dat durf ik te bestrijden: Als huishoudens alles uit de kast halen om maar aan hun hypothecaire verplichtingen te blijven voldoen, dan slaat dat slecht neer op de echte economie. De economie van (niet-financiele) diensten en goederen. De economie waar wij niet-bankiers van leven.

  Die schulden moeten verlaagd worden, niet slechts “gewoon in stand gehouden zo lang het goed gaat”. Aflossen verplichten voor iedereen. Per direct!

  En dan blijkt dat we een voorschot hebben genomen op de toekomstige welvaart. Waar gaan we in de toekomst genoegen mee nemen? Ik zie de dertigers wel huilen hoor 🙁

 139. snorkel says:

  Adamus: En dan blijkt dat we een voorschot hebben genomen op de toekomstige welvaart.

  En tegelijkertijd ligt er nog voor 1050 miljard aan toekomstige welvaart op ons te wachten. Waanzin!

 140. Nico de Geit says:

  Adamus: En dan blijkt dat we een voorschot hebben genomen op de toekomstige welvaart.

  Welvaart is een hoeveelheid goederen en diensten.

  Er is geld uit het niets getoverd en daar zijn goederen en diensten mee gekocht. Nu moet dat geld worden terugbetaald. Dat kan alleen als de mensen met schulden goederen en/of diensten gaan produceren. Maar gaan die producten en diensten afnemen?

  Het systeem van geld uitlenen hield alleen rekening met groei en stijgende prijzen.

 141. Nico de Geit says:

  Herstel: Maar wie gaan die producten en diensten afnemen?

 142. maarten says:

  oplichten loont, omdat we niet meer over motieven durven te oordelen. DDat zal in de toekomst ook wel ander worden.
  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3454831/2013/06/07/Amsterdamse-notaris-voor-870-000-euro-opgelicht.dhtml

 143. De Pessimist says:

  Nico de Geit: Welvaart is een hoeveelheid goederen en diensten.

  Ach dat geld is maar verzonnen om die goederen en diensten die er waren te kunnen verdelen.het gekke vind ik wel dat ze nu diensten en goederen laten rusten om te bezuinigen.En dat alles omdat de ratten te veel hebben geconsumeerd .

 144. Jan says:

  Wat een bekvechterij, waarom gaan jullie niet eens rustig lezen…?

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/05/achter-mijn-gat-vergaat-de-wereld/

 145. NewKidInTown says:

  Goedemorgen, dit forum wordt wel een stuk onaantrekkelijker, zwak uitgedrukt, door al dat getrol. Ik was tot circa posting nr 50 gekomen en stop er maar even mee.
  Dat is natuurlijk ook het doel van trollen, fora verzieken als de teneur hen onwelgevallig is.

  Maar ja, wat doe ik hier nog ? We weten denk ik inmiddels alles al, ALLES staat op klappen, woningmarkt, economie, staatschuld, bank(en) en EUR.
  Kom hier wel weer eens terug als de Rabo daadwerkelijk omvalt en bij de staat (wij dus) aanklopt om hen te redden.

  Tot over een paar maanden dan maar.

  Nu eerst nog maar even op biflatie en de dagelijksestandaard kijken.

 146. NewKidInTown says:

  En op IEX natuurlijk, het huizendraadje:

  http://www.iex.nl/Forum/Topic/1263132/123/Huizenprijzen-dalen-met-60-in-7-jaar-en-nog-veel-meer.aspx

  al ruim 12000 postings. Inclusief getrol, dat dan weer wel.

 147. ll says:

  Geld is schuld, deal with it. Zegt Jesse Frederik, hiernaast in de twittertjes.

  Dat begrijp ik dan helemaal niet …….

  Geld = schuld , wie heeft deze leuze in het verre verleden erin gepompt ?

  Geld = schuld, dus geen geld = geen schuld ?

  Geld is nu helemaal op ( Lorenzo ), maar de schulden reizen de pan uit ………

  Of geleend geld = schuld ? Een woordje vergeten misschien ? 😉

 148. Voerman says:

  NewKidInTown: Goedemorgen, dit forum wordt wel een stuk onaantrekkelijker, zwak uitgedrukt, door al dat getrol. Ik was tot circa posting nr 50 gekomen en stop er maar even mee.
  Dat is natuurlijk ook het doel van trollen, fora verzieken als de teneur hen onwelgevallig is.

  Eens.
  Anderzijds vereist het wel wat volharding en doorzettingsvermogen van de posters van dit forum om desondanks toch gewoon door te gaan.

 149. ll says:

  Oh ja, mooi plaatje van een rijdende zeer snelle trein, in Japan dat wel …….

  http://www.kuoni.nl/ccdimage/16087571

 150. ll says:

  Voerman: Anderzijds vereist het wel wat volharding en doorzettingsvermogen van de posters van dit forum om desondanks toch gewoon door te gaan.

  Voerman, hou vol ….. dit blog is a.h.w. een geschreven boek-verslag van voor en na de crisis, maar het boek is nog niet uit …….. 🙂

  Maar het script is al wel wel geschreven 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=LKoORWOteqw

 151. hj says:

  ll:
  Oh ja, mooi plaatje van een rijdende zeer snelle trein, in Japan dat wel …….

  http://www.kuoni.nl/ccdimage/16087571

  ik zie geen rijdende trein, ???

 152. hj says:

  hoezo flauw???

 153. king says:

  OT

  269.997 huizen te koop

  Ik zeg altijd “3 is teveel”.

 154. Nico de Geit says:

  ‘Consumenten met stadsverwarming voelen zich massaal in de kou gezet. Zij vinden dat energiebedrijven woekerprijzen rekenen voor het warm stoken van hun huis.’

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21633139/__Dupe_door_stadsverwarming__.html

  Ook iets om rekening mee te houden als je een woning koopt.

 155. Nico de Geit says:

  ‘Tussenpersonen die bemiddelen in hypotheken over de grens hebben het sinds de berichten over Duitse hypotheken in Nederland erg druk. De Brabantse adviseur Marco Verbrugge ontvangt zo’n honderd aanvragen per dag voor Duitse hypotheken.’

  ‘Bij Duitse banken krijgt u slechts een hypotheek tot 70 á 80 procent van de woningwaarde. Starters zonder eigen geld maken dus weinig kans, geeft bemiddelaar Verbrugge aan. “Een hypotheek in Duitsland is echt iets voor mensen met voldoende geld die graag willen doorstromen.” Verder krijgt u in Duitsland vrijwel onmogelijk een hypotheek als u ondernemer bent of een flexibel contract hebt.’

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21632096/__Is_een_Duitse_hypotheek_wel_zo_aantrekkelijk___.html

 156. Voerman says:

  snorkel: Voerman, je houdt er curieuze ideeën op na. Als ik pleit voor belastingverlaging voor iedereen dan zeg jij dat niet goed is omdat het voordeel toch bij de hoogste inkomens terecht komt.

  Maar, beste snorkel!
  Hoe kom je op het idee, dat er op dit moment – of de komende jaren sowieso enige ruimte is voor belastingverlaging? Voerman wordt gewoon verdrietig bij het idee, dat een man als snorkel dat verzonnen krijgt.
  Hoogstens is het mogelijk, dat via een politiek spelletje de HRA “afgeschaft” wordt en op een kostenneutrale manier als “”
  belastingverlaging” weer teruggegeven wordt aan de hierdoor ontstane “slachtoffers”.
  Wat heeft dit forum met zijn eeuwige HRA geneuzel dan voor goeds zien gebeuren voor huizenprijzen?

 157. snorkel says:

  Voerman: Hoe kom je op het idee, dat er op dit moment – of de komende jaren sowieso enige ruimte is voor belastingverlaging?

  HRA afschaffen belasting verlagen is gewoon schuiven met potjes. Dat kost niks.

  Maar hoe kom jij aan het idee dat huiseigenaren mooi kunnen blijven zitten, steeds verder onder water raken, en de politiek en banken dit gaan toelaten? Daar gaat nog heel wat meer geld in om dan in de HRA. We staan nu al 30 miljard onder water. En dat is niet op te vangen door met potjes te schuiven. Dus hoe gaan we dat oplossen Voerman? Gewoon lekker blijven subsidiëren en wachten tot we op 60 miljard onder water staan? En daarna op 120 miljard? En de banken ‘toestemming’ geven om fantasiewaarden voor de onderwaterpanden aan te houden?

 158. Belletje says:

  Denk op zich dat de minst erge optie is om iedereen zijn eigen pensioenpotje te geven. Dan kan het onderwaterhuishouden zijn inleg tijdelijk in aflossen steken. Ook kunnen de mensen die niet hun hele leven bij dezelfde werkgever werken, hun potje meenemen. Wat mij betreft ook als je ZZP wordt.

  Bijkomend voordeel is dat je dan zelf je potje kunt laten lopen bij een fonds dat investeringen doet waar jij achter staat.

 159. Voerman says:

  snorkel: Dus hoe gaan we dat oplossen Voerman? Gewoon lekker blijven subsidiëren en wachten tot we op 60 miljard onder water staan? En daarna op 120 miljard? En de banken ‘toestemming’ geven om fantasiewaarden voor de onderwaterpanden aan te houden?

  Geen idee; jij wel? 🙂 🙂

 160. Nico de Geit says:

  snorkel: Dus hoe gaan we dat oplossen

  De oplossing is de mensen gewoon in hun huis laten zitten. Leegstand heeft niemand iets aan.

  Mensen moeten ook niet al te veel stoppen met consumeren want dan stort de economie in en komt heel Nederland in de goot terecht. (dat gaat toch wel gebeuren)

 161. ll says:

  Ondertussen in Ierland.

  Huizenprijzen……….

  Van 8.8 x modaal toen, naar nu onder de 4.5 % x modaal ………., p.s ‘onze’ huizenprijzen waren op de top 10 x modaal ……. 😉

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/house-prices-here-have-fallen-too-far-oecd-claims-29324269.html

 162. snorkel says:

  Voerman: Geen idee; jij wel?

  – Zo snel mogelijk schuldsubsidie overboord gooien en de belasting verlagen voor iedereen
  – Mensen het mogelijk maken om een voorschot / renteloze lening uit hun pensioenaanspraak te nemen
  – Deze mensen verbieden op buitenlandse vakanties te gaan voor X jaar en voerbodige luxe aan te schaffen. Maar ze moeten inderdaad wel op een normaal niveau door kunnen leven en consumeren.
  – De bank dwingen om voor een periode van X jaar elke afgeloste euro te verdubbelen
  – Aflosboetes verbieden

  Als dat niet helpt: huizenbezitters uit de euro!

 163. snorkel says:

  Aantal huizeneigenaren in de schuldhulpverlening met 50% toegenomen in één jaar…

  http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3455180/2013/06/08/Crisis-verdubbelt-schuldhulpverlening.dhtml

  Misschien een goed idee om toch maar eens iets te gaan ondernemen? We zijn 4 miljoen Griekenlandjes aan het kweken!

 164. Voerman says:

  snorkel: HRA afschaffen belasting verlagen is gewoon schuiven met potjes. Dat kost niks.

  Het levert op die manier ook geen moer op!

  Maar als je er eeuwig over door wilt praten kan je beter pietsje terugroepen, die is daar ook gek op!

  Voerman is van mening, dat zelfs na eeuwig doordebateren niet altijd overeenstemming bereikt kan worden. Zo is het leven nu eenmaal. De toekomst zal uitwijzen hoe het allemaal verloopt.

 165. Stoelgang says:

  maarten:
  Voerman,

  Dan crepeert de hele economie Voerman, daar ben ik tegen. Hoe kun je nu een situatie waarin iedereen gevangen is, alleen omdat je er zelf kennelijk belang bij hebt, aanhangen.

  De belangen van verschillende generaties zijn tegengesteld Maarten. De opmerking waar jij op reageert staat bol van het egocentrisme helaas. De huizenprijzen moeten echter niet gefixeerd worden en
  krampachtig hoog gehouden worden, maar moeten omlaag, meer transacties, meer betaalbare woningen, meer bouwers aan het werk enzovoort. De beleidsdoelstelling is vooralsnog echter fictief ‘waarde’behoud voor mensen die huizen (consumptiegoederen) als pensioenen (waardeopslag) zijn gaan zien. Daar gaan ze nu de zure vruchten van plukken, dus hakken in het zand ten koste van alles.

 166. Stoelgang says:

  snorkel:
  Ewald Engelen over de private schuldenbom, en hoe MediaMark er alles aan doet om deze tot ontploffing te brengen: http://www.groene.nl/2013/23/zelf-ontbranding

  Goed artikel, dat is exact wat er aan de hand is. NL-Huizenleasers zijn niet (per se) insolvabel, maar wel illiquide. En als je maar lang genoeg illiquide blijft, wordt je vanzelf insolvabel…

 167. Keesje says:

  Best shocking: 60 plussers hebben het vaakst een alleen aflossingsvrije hypotheek(45% !!!)

  http://hypotheeknaarnul.blogspot.nl/2013/06/volgens-het-cbs-heeft-ruim-een-derde.html

 168. lorenzo says:

  177. prachtig artikel , een jaartje of 10 te laat , dat wel. We kijken de koe in de kont ; net als op feestjes , in kantines en welk hokje dan maar ook.
  Is er geen opleiding voor de mens ”vooruitkijken met behoud van voldoende cognitief vermogen ” ?

 169. Stoelgang says:

  snorkel: En tegelijkertijd ligt er nog voor 1050 miljard aan toekomstige welvaart op ons te wachten. Waanzin!

  De oplossing is eenvoudig: geld (fiat) is per definitie schuld. We zouden een nieuwe betaaleenheid moeten creëren in NL waarin we kunnen betalen met hypotheekschuldeenheden. Een soort ruilhandel met makkelijk te cederen deeltjes schuld. De onderliggende waarde zijn dan de huizen. Die worden minder waard, maar altijd nog beter dan een volstrekt ongedekt systeem zoals de Euro of Dollar waarbij je moet geloven dat gekleurde papiertjes waarde hebben. Simpel 😀

 170. Stoelgang says:

  Nico de Geit: Welvaart is een hoeveelheid goederen en diensten.

  Er is geld uit het niets getoverd en daar zijn goederen en diensten mee gekocht. Nu moet dat geld worden terugbetaald. Dat kan alleen als de mensen met schulden goederen en/of diensten gaan produceren. Maar gaan die producten en diensten afnemen?

  Het systeem van geld uitlenen hield alleen rekening met groei en stijgende prijzen.

  Nico, je vergeet het meest venijnige gedeelte van het geldcreatie-systeem: rente (a.k.a. de scherprechter).

 171. Stoelgang says:

  ll:
  Ondertussen in Ierland.

  Huizenprijzen……….

  Van 8.8 x modaal toen, naar nu onder de 4.5 % x modaal ………., p.s‘onze’ huizenprijzen waren op de top 10 x modaal …….

  independent.ie/bus…claims-29324269.html

  NL is anders 😀 Wellicht zet NL een nieuwe standaard 8 X modaal 😀

 172. snorkel says:

  Voerman: Het levert op die manier ook geen moer op!

  Jawel! Het levert op: Het wegnemen van de perfide prikkel om schulden zo hoog mogelijk te houden op kosten van een ander. En zoals we weten betekent het hoog houden van schulden dat de ‘servicekosten’ van die schulden (oa rente) ook eeuwig hoog blijven en dat dit weer toe meer nieuwe schulden leidt. Lees Minky’s schuldfasen er maar op na: http://www.slideshare.net/knightofni/minsky-phases-asset-allocation/4.
  En dat is dus allemaal geld wat uit de echte economie verdwijnt. De enige mogelijke uitkomst is (op enig moment) een crash.

  Of geloof jij nog steeds dat de HRA als schuldsubsidie een positieve uitwerking voor alle burgers heeft? In dat geval zeg ik: Belasting verdubbelen en allerlei subsidies er bij verzinnen. Is immers zo goed voor de burger…
  – Geld lenen om een auto van te kopen? Subsidiëren! ARA
  – Geld lenen om een laptop of smartphone te kopen? Subsidiëren! DRA
  – Geld lenen om de nieuwste Nikes te kopen? Subsidiëren! SRA
  – Geld lenen om coke / heroïne te kopen? Subsidiëren! VRA

  Waarom ben jij eigenlijk zo’n tegenstander van het vereffenen van de HRA? Kun je dat onder woorden brengen Voerman? Zonder er om heen te draaien, denigrerende termen als ‘geneuzel’ te gebruiken en te concluderen dat we het nou eenmaal niet eens zijn graag. Kom gewoon eens met een argument vóór het voor altijd en eeuwig in stand houden van de HRA.

 173. Draaikont says:

  snorkel:
  Draaikont,

  Nou, dat is natuurlijk ook niet helemaal waar. Heus niet iedereen krijgt exact dezelfde uitkering. En er zijn ook zat mensen die helemaal geen gebruik maken van die potjes.

  Maar jij stelt dus voor dat iedereen, ook de spaarders, huurders, afbetaalde huiseigenaren, etc maar moet dokken? Want ik kan je verzekeren dat jouw spaargeld weg is als al onze banken failliet gaan. Dan is het DGS ook niks meer waard. Ik vind het nogal naar ‘moral hazard’ rieken als de rekening wéér bij een ander gelegd wordt.

  Mijn punt is juist dat bij jouw voorstel de rekening net zo hard bij anderen komt te liggen.

  In elk geval vind ik het een veel te vroeg stadium om nu al de pensioenpot leeg te roven. Als ik die filmpjes zie met “slachtoffers” die met een restschuld van 30K in een huurhuis terecht zijn gekomen dan zie ik niet waarom dat zo’n groot probleem is dat we daarvoor (alweer en nu al) toekomstige welvaart op het spel moeten zetten. Alles wat je nu uit de pensioenfondsen haalt zal de bestedingen in de toekomst naar beneden halen, op het moment dat het waarschijnlijk nog veel harder nodig is om deze bestedingen op peil te houden. In elk geval wordt met zo’n oplossing wederom een soort voorschot op de toekomst genomen en mijn gevoel zegt dat daar juist alle ellende mee begonnen is.

  Verder zijn er tal van mogelijkheden om een faillissement van een bank af te handelen. Ook daar zou je een plan voor kunnen bedenken. Sterker nog, de meeste banken zijn praktisch al failliet, dus lijkt me in dit stadium belangrijker om daar over na te denken dan over hoe we op zo’n eerlijk mogelijke manier het laatste beetje Nederlandse spaargeld (pensioen) kunnen plunderen.

 174. Floor says:

  Off Topic, ff wat humor tussendoor met de column van Youp genaamd Fyrus.

  Een depressieve vriend van mij wilde zelfmoord plegen en sprong een paar maanden geleden in de buurt van Roosendaal voor een aanstormende Fyra. Hij kwam er vanaf met twee schaafwonden en een winkelhaak in zijn spijkerbroek, terwijl de Fyra total loss naast de rails stond. Compleet aan flarden.
  Later verdedigde de hoogste baas van de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda zich door te melden dat er expliciet in de folder stond dat de treinen niet geschikt waaren voor suïcide.
  Zowel de Belgen als wij zijn er mee genokt. Er was veel aan te merken op de Italiaanse treinen. In Antwerpen kwam regelmatig alleen een eenzame ruitenwisser aan. De rest was er onderweg afgetrild.
  De Fyra’s hadden wel een toilet. Daar is Bertje Meerstadt, op dit moment nog de hoogste baas van NS, apetrots op. In de sprinter was hij de plee nog vergeten en het toentertijd uitdelen van de plaszakken aan de conducteurs zag hij jarenlang als het dieptepunt in zijn verder glanzende carrière. Daarom was hij persoonlijk naar Toscane afgereisd om er op toe te zien dat er inderdaad een toilet in de trein kwam.
  Het Italiaans van Bertje was echter slecht en het Engels van de Italianen abominabel, dus de eerste de beste passagier die het toilet in de Fyra door wilde spoelen trok meteen ook aan de noodrem. Daarna had de trein drie dagen in een Belgisch weiland stilgestaan. Kinderziekte noemden de Italianen het voorvalletje. Het kwam op de lijst met de andere 2.000 pijnpunten. Verroeste assen, haperende remmen, deuren die niet dicht wilden, deuren die niet open wilden, kapotte verwarmingen, hete lucht blazende airco’s enzovoort, enzovoort.
  Er is ook nog een ruzietje tussen Bertje en de Italianen geweest over het feit dat de Fyra’s nogal stuifsneeuwgevoelig waren. Bij twee vlokken stond het kreng al stil. De Italianen hadden de bezwaren weggehoond door te melden dat er bij de minste geringste sneeuwbui niet één trein van de NS reed, dus waarom zou de Fyra dat dan wel moeten kunnen?
  Ondertussen begrijp ik dat het vertrek van Bertje niets te maken heeft met het lachwekkende Fyra-drama. Niks handdoek in de ring, Bertje verlaat met opgeheven hoofd de NS. Hij is vooral trots op het feit dat de Spoorwegen veel klantgerichter zijn gaan werken. Zo werden door zijn toedoen de treinen die niet reden luid en duidelijk omgeroepen. Dit alles heet transparantie naar de klanten toe! Aan het eind van de dag was de omroeper wel hees en vroeg zich steeds vaker af of het niet handiger was om de treinen die wel reden om te roepen. Dat scheelde veel werk.
  Nog een speerpunt van Bert? Hij stuurde alle gestrande reizigers regelmatig een bloemetje. Een zogenaamd compensatieruikertje. Dat waren er op een gegeven moment zoveel dat Bert een megacontract met de bloemenveiling in Aalsmeer heeft gesloten. Sterker nog: hij werd daar de beste klant en mocht op een goede dag een werkbezoekje aan de veiling afleggen. En wat zag hij daar? Karretjes op monorails die redelijk op tijd reden. Zat geen leeg wagentje tussen. Dus vroeg hij de bloemenveiling directeur of die niet een tijdje voor spoorwegbaas wilde spelen.
  Dat leek de goede man wel wat. En dus wordt de bloemenveilingbaas Timo Huges per 1 oktober president-directeur van de NS. Dan gaat Bertje namelijk weg. Of er moeten dan blaadjes op de rails liggen. Dan wordt het 1 november. 1 december kan natuurlijk ook nog. Hoewel? Dan heb je kans op bevroren wissels. Maar voor 2014 is hij vertrokken. En van de fouten die bij de parlementaire enquête naar buiten komen gaan we in de toekomst met zijn allen heel veel leren. Dat wordt de conclusie van de comissie onder leiding van een brave parlementariër.
  Ach, het kost al met al een paar honderd miljoen, maar we hebben er toch ook een hoop lol van. Ik heb tenminste weer een week onbedaarlijk hard gelachen. En dat scheelt toch weer mooi een zelfmoord.

 175. snorkel says:

  Draaikont: Als ik die filmpjes zie met “slachtoffers” die met een restschuld van 30K in een huurhuis terecht zijn gekomen dan zie ik niet waarom dat zo’n groot probleem is dat we daarvoor (alweer en nu al) toekomstige welvaart op het spel moeten zetten.

  Aha, ok. Ik filosofeer vanuit de veronderstelling dat onderwaarde / een restchuld wél een probleem is. Maar misschien is het inderdaad ook gewoon prima als het huis verkocht wordt en die gezinnen in een goedkope huurwoning terecht komen. Ze zullen het heus wel overleven. En zo worden (heel langzaam) de schuldposities uiteindelijk ook verkleind. Er zijn in Nederland duizenden gezinnen die al járen lang in een huurwoning zitten en elk dubbeltje om moeten draaien. Die overleven het ook gewoon.

 176. snorkel says:

  Gisteravond deze film gezien: http://www.imdb.com/title/tt2368553/ – Zo kun je ook met je restschuldprobleem / beursverliezen / onbetaalbare zorg omgaan 😉

  Let wel; het is een Amerikaanse(!) film, geen met feiten onderbouwde documentaire waarin hoofdrolspelers aan het woord komen. Verwacht drama en actie, geen onderzoeksjournalist die interviews afneemt en historische gebeurtenissen duidt. Ik had een slechte B-film verwacht. maar ik werd positief verrast.

 177. asd says:

  Wat een bezopen financiering van de NL-huizenmarkt al niet te weeg kan brengen:

  In de samenleving steeds meer mensen, die al dan niet door eigen toedoen in de problemen komen, naast de veroorzakers(zie credo blog),die er op tijd tussenuit zijn geknepen, nadat ze de kip met het gouden ei hebben geslacht;

  een levendige discussie op dit blog, zinvol, zeer noodzakelijk en aanbevelenswaardig voor de grootst mogelijk spreiding.

  Belangrijkste punt voor de nabije toekomst blijft, dat het type boosdoener, dat deze ellende heeft veroorzaakt en er van heeft geprofiteerd, op tijd wordt ontmaskerd ( graaiers in de politiek, bij banken en de vastgoedmaffia incl.woco’s)en geen enkele kans meer krijgt.

  En intussen maar van die gigantische schuld zien af te komen. Wat mag je daartoe aan solidariteit van de bevolking verwachten? Hoe ver moet je gaan? Wat is redelijk?

  Kan er geen noodwetje komen om graaiers, grootverdieners boven de Balkenendenorm en grootkapitaalbezitters uit te nodigen voor “een extra inspanning”?
  Of megabetalingen aan OWS en de EU een tijdje stop te zetten, slechts een tijdje?

 178. Dawg says:

  OT

  Wat iedereen (behalve JK de Jager) al wist omdat het overal te lezen was (behalve in de MSM) wordt nu ook door het IMF toegegeven:

  http://www.ftm.nl/original/imf-geeft-fouten-toe-bij-grieks-steunprogramma.aspx

  Het IMF wist in 2010 al dat de Griekse schulden onhoudbaar hoog waren en dat er op afgeschreven zouden moeten worden. Maar er moest tijd gerekt worden zodat met bailout geld de schuld aan schuldeisers uit de private sector afbetaald kon worden. Daaraan werden de Griekse bevolking en de Europese belastingbetaler opgeofferd.

  “De ware begunstigden van het hulpprogramma was niet zozeer Griekenland, alswel private crediteuren en de Eurozone als geheel. Private crediteuren kregen de tijd om hun Grieke staatsobligaties bij de officiële sector te dumpen, zodat uiteindelijk overheden de rekening betaalden, en de Eurozone kreeg de tijd om het besmettingsgevaar af te wenden.”

  Uiteraard wisten onze nationale politici van niets.

 179. erik(trol) says:

  Leuke Floor!

 180. henk 6 says:

  Floor,

  Leuk floor ik las hem vanmorgen, ik heb gelachen, ps misschien handig om deze column toch te verwijderen, ivm rechten.

 181. Voerman says:

  snorkel: Kom gewoon eens met een argument vóór het voor altijd en eeuwig in stand houden van de HRA.

  Daar is geen argument voor.
  Maar er is ook geen argument voor om de HRA af te schaffen en vervolgens te compenseren door andere IB tarieven.
  Afschaffen HRA prima! Maar dan ook ineens en goed. Voor belastingverlaging is geen geld!

 182. snorkel says:

  Voerman: Voor belastingverlaging is geen geld!

  Ok, dat kan ook. Dan gaan per saldo de lagere inkomens er procentueel meer op achteruit dan de hoge inkomens. Maar bijkomend voordeel is dan inderdaad dat we voor dit jaar absoluut genoeg bezuinigd hebben! Kan de huurverhoging teruggedraaid, hoeven we niet extra te bezuinigen op zorg en pensioenen, kan het sociaal akkoord gewoon doorgang vinden… Al met al: Prima plan Voerman!

 183. Dawg says:

  OT

  Ewout Engelen nog even over de ‘redding’ van Griekenland:

  http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3455192/2013/06/08/F-ck-de-Grieken.dhtml#

  “Ook u bent voorgelogen. Van meet af aan was duidelijk dat Griekenland nooit aan zijn schuldverplichtingen zou kunnen voldoen. Afwaarderingen zouden sowieso moeten gebeuren. Maar als de trojka dat in 2010 zou hebben gedaan, zouden Franse en Duitse banken zijn natgegaan. En dus is er in totaal 245 miljard aan Griekenland geleend om ‘onze’ banken voldoende tijd te geven om hun Griekse posities af te bouwen. Ondertussen hielden politici van het kaliber De Jager u voor dat u ‘luie Grieken’ aan het redden was en dat alles met rente zou worden terugbetaald. Dubbel nee dus.”

  Binnenkort zullen we die 245 miljard wel gaan afschrijven. Schade voor de Nederlandse belastingbetaler: circa 15 miljard. Nederland is een provincie van de EU geworden en de EU wordt bestuurd door een boevenbende.

 184. Voerman says:

  snorkel: Ok, dat kan ook. Dan gaan per saldo de lagere inkomens er procentueel meer op achteruit dan de hoge inkomens

  Jij weet even goed als ik, dat de HRA de-nivellerend werkt, door de progressieve werking van de belastingschijven.
  Hoe hoger het inkomen – en dus de belastingschijf, hoe groter het voordeel van de HRA wordt. Dat heb ik altijd het onterechte gevonden van het systeem.

 185. ll says:

  Zei C. Teulings dat nou echt bij zijn afscheid , dat alleen een paar GEKKEN de crisis hebben zien aankomen ? 🙂

  Is dit nu een officieel door het CPB erkend gekken-blogje dan ? 😉

  Stukje van Gerhard Hormann, in de Volkskrant…… over niet bang zijn de boot te missen ……

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3454663/2013/06/08/Aspirant-huizenkopers-hoeven-niet-bang-te-zijn-de-boot-te-missen.dhtml

 186. Voerman says:

  asd: Belangrijkste punt voor de nabije toekomst blijft, dat het type boosdoener, dat deze ellende heeft veroorzaakt en er van heeft geprofiteerd, op tijd wordt ontmaskerd ( graaiers in de politiek, bij banken en de vastgoedmaffia incl.woco’s)en geen enkele kans meer krijgt.

  …..en geplukt als ordinaire boeven
  …..en vervolgd als ordinaire boeven
  …..en veroordeeld als ordinaire boeven

 187. snorkel says:

  Voerman: Hoe hoger het inkomen – en dus de belastingschijf, hoe groter het voordeel van de HRA wordt.

  Ligt er aan hoe je het bekijkt. In euro’s wel, in procenten (zoals ik aangaf) niet. Dat verzin ik niet, zegt het CBS. Ik zit hier niet een beetje dingen uit m’n duim te zuigen Voerman… Dat laten we aan anderen over 😉

 188. Voerman says:

  snorkel: Ligt er aan hoe je het bekijkt. In euro’s wel, in procenten (zoals ik aangaf) niet. Dat verzin ik niet, zegt het CBS.

  Voervrouw betaalt bij de bakker en de supermarkt met euro’s en niet met procenten.

 189. snorkel says:

  Voerman: Voervrouw betaalt bij de bakker en de supermarkt met euro’s en niet met procenten.

  Ze betaalt net zo goed met procenten van de inhoud van haar portemonnee. Anyway, ik gaf hier duidelijk aan dat het om procenten ging. Beter lezen voordat je kritiek spuit volgende keer Voerman 😉

  Maar het gaat weer nergens over. HRA is niet recht te praten. Scheefontvangen al helemaal niet. Afschaffen HRA is zeer wenselijk. Daar zijn we het over eens

 190. ll says:

  Voerman: …..en geplukt als ordinaire boeven
  …..en vervolgd als ordinaire boeven
  …..en veroordeeld als ordinaire boeven

  Ach welnee, het was ‘een collectieve dwaling’, onthou die, Rabo is zich al aan het indekken …..

  Ondertussen vallen er zomaar muren om……

  http://www.lc.nl/images/cci_images/article15969823.ece/BINARY/original/B82637091Z.1_20130608143020_000%2BG4HBLHJA.1.jpg

  http://www.lc.nl/friesland/regio/article15969753.ece/Deel-muur-Jumbo-Drachten-ingestort-

  Bouwen kunnen ‘ze’ ook al niet meer, grond verkopen, dat dan weer wel……… 😉

  Ondertussen in Grunn, de ice-age is weer begonnen …….

 191. Voerman says:

  snorkel: Afschaffen HRA is zeer wenselijk. Daar zijn we het over eens

  Volkomen eens.
  Had wat sneller gekund maar oké. 🙂
  Zegt het voort:

  Voerman is voor afschaffing van de HRA.
  Voerman is niet voor fiscale compensatie als gevolg van afschaffing HRA.

 192. Maria says:

  ll: Zei C. Teulings dat nou echt bij zijn afscheid , dat alleen een paar GEKKEN de crisis hebben zien aankomen ?
  Is dit nu een officieel door het CPB erkend gekken-blogje dan ?

  Eindelijk erkenning!!!

 193. Henk 6 says:

  ll:
  Zei C. Teulings dat nou echt bij zijn afscheid , dat alleen een paar GEKKEN de crisis hebben zien aankomen ?

  Teulings, was zeker ook z,n mannetje op school, niet super slim, maar door hard werken toch goed kunnen leren. Reproduceren was prima, zelf nadenken ho maar, zien we nu het resultaat van.

 194. Tsjaa.. says:

  ll:
  Zei C. Teulings dat nou echt bij zijn afscheid , dat alleen een paar GEKKEN de crisis hebben zien aankomen ?

  Nog zo’n gek, Albert Spits met zijn lezing van 2 weken terug. Het kijken waard.

  http://www.libertarischepartij.nl/video-de-werkelijke-oorzaken-van-de-economische-crisis/

 195. Voerman says:

  ll: Ach welnee, het was ‘een collectieve dwaling’, onthou die, Rabo is zich al aan het indekken …..

  Niet mee eens, zelfs als het grappig bedoeld is van je.
  Er is in dit Landschap een cultuur ontstaan van geuzennaampjes en komische omschrijvingen voor politieke en maatschappelijke criminelen.
  Niet doen, want daardoor ontspringen zij keer op keer de dans en mogen de poet houden en worden niet vervolgd! Gewoon boeven en niets anders! 😐

 196. Adamus says:

  ll:
  Tiny homes …….. klein is in, 28 m2 is genoeg

  nrc.nl/nieuws/2013…-op-zijn-hippe-7-m2/

  Die lezen hier ook al mee 😉
  http://rowdykittens.com/our-tiny-house/

 197. latida says:

  Dawg,

  Maria: Eindelijk erkenning!!!

  lol +100

 198. Adamus says:

  Tsjaa..: Nog zo’n gek, Albert Spits met zijn lezing van 2 weken terug. Het kijken waard.

  libertarischeparti…-economische-crisis/

  Nog twee weken en de euro moet vallen volgens Spits. Ondertussen verdient hij zijn geld met? Adviseren van de gevestigde orde: de beleggers in schuld 😉

 199. Adamus says:

  Ondertussen vallen er zomaar muren om……

  Hier en daar valt een muur maar op het snijvlak kans op nieuwe- tijdelijke natuur.
  http://www.funda.nl/koop/steenwijk/bouwgrond-4349747-eeserwold-wonen-kavel/

  Lijkt wel een blaue stad…..

 200. Adamus says:

  Adamus: Nog twee weken en de euro moet vallen volgens Spits. Ondertussen verdient hij zijn geld met? Adviseren van de gevestigde orde: de beleggers in schuld

  En dan ook nog “goudstandaard” en zilver in een adem noemen. Dan is een filmpje van 1.5 uur een lange zit. ‘t Is niet iemand van “short the system”.

 201. Dawg says:

  Henk 6: Teulings, was zeker ook z,n mannetje op school, niet super slim, maar door hard werken toch goed kunnen leren. Reproduceren was prima, zelf nadenken ho maar, zien we nu het resultaat van.

  Ik heb zelf niet de illusie dat we hier achter ons pc-tje slimmer zitten te wezen dan degenen die aan de touwtjes trekken. Eerder dat we altijd een paar stappen achter lopen op ze. Neem nou die Jager. Velen versleten hem voor dom met z’n populistische retoriek over ‘hangmatgrieken’ die ons alles met rente zouden terugbetalen. Ondertussen wist ie zelf al lang dat de Grieken op een kansloze bezuinigingsmissie waren gestuurd. En de hele Nederlandse regering, Merkel, Sarkozy, de Europese Commissie, de ECB, iedereen die de officiele Europese beleidslijn steunde wist dat. Men is niet dom, wel een beetje onbetrouwbaar en niet vertrouwen.

 202. snorkel says:

  Voerman: Zegt het voort:

  Voerman is voor afschaffing van de HRA.

  Hahaahha! En Voermanheeft nog goede humor ook! 😉 Dat wordt gewaardeerd!

 203. snorkel says:

  Maria: Eindelijk erkenning!!!

  “First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, and then you win.”
  ― Mahatma Gandhi

  Waar zitten we nu? Ergens tussen “ridicule” (Coen Teulings) en “fight” (betaalde trollen) in?

 204. snorkel says:

  Dawg: Ondertussen wist ie zelf al lang dat de Grieken op een kansloze bezuinigingsmissie waren gestuurd.

  Dat wist iedereen (die het wilde weten) natuurlijk al Net zoals iedereen (die het wil weten) nu al lang weet dat onze eigen 4,5 miljoen kleine Griekenlandjes ook gewoon keihard veel verder in de problemen gaan komen.

 205. Henk 6 says:

  Dawg: Ik heb zelf niet de illusie dat we hier achter ons pc-tje slimmer zitten te wezen dan degenen die aan de touwtjes trekken. Eerder dat we altijd een paar stappen achter lopen op ze. Neem nou die Jager. Velen versleten hem voor dom met z’n populistische retoriek over ‘hangmatgrieken’ die ons alles met rente zouden terugbetalen. Ondertussen wist ie zelf al lang dat de Grieken op een kansloze bezuinigingsmissie waren gestuurd. En de hele Nederlandse regering, Merkel, Sarkozy, de Europese Commissie, de ECB, iedereen die de officiele Europese beleidslijn steunde wist dat. Men is niet dom, wel een beetje onbetrouwbaar en niet vertrouwen.

  Dus niet integer.

 206. Steven says:

  Tsjaa..: Nog zo’n gek, Albert Spits met zijn lezing van 2 weken terug. Het kijken waard.

  dat was wel 1,5 uur op een zaterdagavond, maar zeker de moeite waard! Was helaas alleen veel bevestiging van wat ik al wist, maar vind vooral zijn geschiedenis kennis zo geweldig.

 207. Risp says:

  Ik heb de indruk dat velen zich blind staren op de huizenprijzen en vergeten dat wij ook in een groter economisch geheel leven.
  Als anderhalf miljoen huizenbezitters een huis hebben die een ton onder water staat, dan betekend dat simpelweg het faillissement van Nederland. Banken kunnen dit verlies nooit ondervangen en gaan dus failliet. Omdat Nederland economisch zeer onstabiel wordt gaan de prijzen om geld op de internationale geldmarkt te lenen zwaar omhoog en dat gaat iedere burger in Nederland betalen. Let wel, in Griekenland stonden deze leningen op een gegeven moment op 15 %, Als Nederland tegen dit soort tarieven op de internationale geldmarkt moet gaan lenen gaat dat bakken met geld kosten die iedere burger (ook huurders) gaan betalen, belastingen gaan omhoog. De rentestanden staan nu redelijk laag, maar die gaan in deze situatie ook erg stijgen, in de jaren 80 stond de rente voor een hypotheek rond de 14 %.
  In dit soort financiële omstandigheden gaat echt niemand een huis kopen !!!
  Dus linksom of rechtsom…. Iedere burger gaat het gelag betalen.

 208. hj says:

  deze al langsgekomen (?): http://www.sp.nl/wonen/nieuwsberichten/14525/130606-blok_maakt_wonen_onmogelijk.html

  Ik vind overigens wel dat de SP beter Nederlandsch moet gaan schrijven, bah bah bah wat een taalfouten

 209. Maria says:

  latida:
  Dawg,

  lol +100

  Pardon?

 210. Maria says:

  snorkel:
  Waar zitten we nu? Ergens tussen “ridicule” (Coen Teulings) en “fight” (betaalde trollen) in?

  Niks trol, verdorie!!
  Ik ben in 2008, toen ik me ben gaan verdiepen in het hele banken en euro-verhaal, helemaal voor gek verklaard. Zelfs mijn echtgenoot en kinderen keken ma in die tijd meewarig aan toen zij (ma) de kredietkraan dichtdraaide en hypotheekschulden terugbetaalde.

  In die tijd was het “grapje” aan tafel: was zeker in de aanbieding, niet moeders!

  En let wel: in die tijd kon de koek nog niet op, alleen bij ons. Niet prettig met opgroeiende tieners die alles willen hebben en altijd vooraan willen staan, zeker in de situatie waarin wij verkeren, Gooische meisjes, maar dan op een zuidelijke matras.

  4-5 jaar later worden vanzelfsprekend de aanbiedingen uit de supermarkt meegenomen met de opmerking: he ma, het was in de aanbieding hoor!

  Hoe kan de wereld verkeren?

  Als Coen Teulings dan zegt dat alleen een paar gekken de crisis zagen aankomen, zeg ik: Yes, eindelijk erkenning!! Eindelijk mag ik gek zijn!

  Die achterlijke Pietje Moerland die op een economen bijeenkomst wel verteld dat er een zeepbel is geblazen, maar het “klootjesvolk” nog wijs maakt dat de “bodem” is bereikt is de lucht van zijn adem niet waard.

  Nog altijd vind ik mijn brief aan de heer Moerland het beste wat ik heb geproduceerd op dit blog. Google Geachte heer Moerland, beste Piet en hij komt naar boven. Afgezien van het feit dat ik in die brief hypotheekgever/nemer door elkaar heb gehaald denk ik wel, dat, vanaf die tijd het blog angstvallig door de Rabobank gevolgd is.

  Ik was vanavond op een feest en het was de eerste keer dat ik niet sprak over crisis, geld besparen, bezuinigen enzovoort.

  Het nadeel was dat iedereen om mij heen er wel over sprak en mij vroeg hoelang dit nog ging duren.

  Ik ben in 2008 begonnen, nu studerende kinderen, laat ons zeggen nog 3 jaar voor we hypotheekvrij zijn, 2016 wordt weer een basisjaar.

  Succes iedereen, maar ook jullie lukt het!!!

 211. Maria says:

  Dawg: Ik heb zelf niet de illusie dat we hier achter ons pc-tje slimmer zitten te wezen dan degenen die aan de touwtjes trekken. Eerder dat we altijd een paar stappen achter lopen op ze. Neem nou die Jager. Velen versleten hem voor dom met z’n populistische retoriek over ‘hangmatgrieken’ die ons alles met rente zouden terugbetalen. Ondertussen wist ie zelf al lang dat de Grieken op een kansloze bezuinigingsmissie waren gestuurd. En de hele Nederlandse regering, Merkel, Sarkozy, de Europese Commissie, de ECB, iedereen die de officiele Europese beleidslijn steunde wist dat. Men is niet dom, wel een beetje onbetrouwbaar en niet vertrouwen.

  In 2008, op een beurs in het zuiden van het land, na de val van Lehman, vertelde een medewerker van de Rabobank dat er niets aan de hand was, want de huizenprijzen stegen toch nog altijd!!

  Dwag, ik ben er van overtuigd, ze wisten het niet of negeerden alle signalen. Om signalen op te pikken moet je een beetje gestoord zijn en de mogelijkheid hebben om “out of the box” te kunnen denken.

  Heb jij al ooit iemand een bankgebouw naar binnen zien lopen waarvan je dacht dat hij/zij “out of the box” kon denken. Mocht het al zo zijn, in ieder geval afgelopen tijd ontslagen.

  Altijd keurige mensen met keurig gestreken kleding en subliem opgemaakte gezichten achter keurige sjaaltjes. Mensen om door een ringetje te halen en hun woning is idem dito.

  Mensen waarvan je hoopt dat een klein beetje van hun perfectie neerdaalt op je, als je een hypotheek bij hun afsluit.

  We lopen niet achter op die mensen, in tegendeel, we lopen allang voor. We hebben het alleen niet gezien, we dachten dat zij het beter wisten.

  Denk voor jezelf, denk voor je omgeving, je familie, je vrienden.

  Laat je niets wijs maken door bedrijven die je het sublieme levensgeluk verkopen.

  Je sublieme levensgeluk is iets wat jij alleen kunt creeren!!

 212. Maria says:

  Tsjaa..: Nog zo’n gek, Albert Spits met zijn lezing van 2 weken terug. Het kijken waard.

  libertarischeparti…-economische-crisis/

  Tja, al een tijdje lid!

 213. latida says:

  Axel,

  Maria: Pardon?

  Voor gek versleten worden in deze materie, daar mag je best trots op zijn Maria, dat meen ik echt, kan erover meepraten. Ik moet altijd lachen wanneer iemand me voor gek verklaard, omdat ik dan weet dat ik een gevoelige snaar heb geraakt die doorgaans meer zegt over degene die het zegt. Heel herkenbaar.

 214. ll says:

  Maria: Dwag, ik ben er van overtuigd, ze wisten het niet of negeerden alle signalen. Om signalen op te pikken moet je een beetje gestoord zijn en de mogelijkheid hebben om “out of the box” te kunnen denken.

  Klopt helemaal Maria …. citaatje van C. Teulings….

  ‘De crisis heeft ons volledig verrast. Dat iets met deze omvang kon gebeuren, was een schok. Het viel ver buiten het bereik van wat wij voor mogelijk hielden.’

  Sie haben es nicht gewusst, and You and I are the fools…..

  I’m proud to be a fool 😎 High five voor alle fools van dit blog en natuurlijk ……… applaus voor jezelf 🙂 ( een ander zal dit nooit doen ! )…….

  Voerman: Niet mee eens, zelfs als het grappig bedoeld is van je.

  Het is geen grapje hoor Voerman, het is een citaat van een Rabomannetje ……. zal proberen het op te zoeken, was op vrijdag middag op radio 1, tijd vergeten ……, oef

 215. snorkel says:

  Maria: Niks trol, verdorie!!

  Nee, jij niet natuurlijk… Maar de “bevechters” wel. En schimmige IP-kantoortjes met hun juridische verordeningen, die mag je ook wel tot de ‘bevechters” rekenen.

 216. Draaikont says:

  snorkel: Aha, ok. Ik filosofeer vanuit de veronderstelling dat onderwaarde / een restchuld wél een probleem is. Maar misschien is het inderdaad ook gewoon prima als het huis verkocht wordt en die gezinnen in een goedkope huurwoning terecht komen. Ze zullen het heus wel overleven. En zo worden (heel langzaam) de schuldposities uiteindelijk ook verkleind. Er zijn in Nederland duizenden gezinnen die al járen lang in een huurwoning zitten en elk dubbeltje om moeten draaien. Die overleven het ook gewoon.

  Inderdaad vind ik het probleem nog niet groot genoeg en vind ik vooral dat de economie en de huizenmarkt nog niet ver genoeg is afgekickt van goedkoop geld en dure lucht. Er nu pensioengeld tegenaan gooien maakt mijns inziens het onderliggende probleem alleen maar groter.

  Overigens wel het beste plan dat ik tot nog toe heb gehoord.

 217. renren says:

  snorkel:
  Okkie,

  Budgetcooach erbij, targets zetten, etc.

  En die budgetcoach werkte vroeger zeker bij de hypotheker of een ander woekerkantoor.

 218. KoophuisXXL says:

  Maria, ik ben vanaf 2005 extra gaan aflossen en heb het geluk gehad dat we tussen 2005 en 2012 het hoogste gezinsinkomen hadden. Geld in het kot geduwd ipv auto of vakantie.
  De fam. was het er absoluut niet mee eens maar denken er nu anders over. Kot is nagenoeg vrij terwijl het bij de kennissen van mijn familie ontslagen regent.
  Bij ons denkt iedereen Who’s next? maar hebben nu niet de druk, hoe de eindjes aan elkaar te knopen mocht het gebeuren.

 219. snorkel says:

  renren: En die budgetcoach werkte vroeger zeker bij de hypotheker of een ander woekerkantoor.

  JHahaha, en dan krijg je ds budget-advies van precies dezelfde persoon die de problemen mede heeft veroorzaakt door je een veel te duren hypo te verkopen 😉 Kun je ‘m meteen een tik op z’n snuit geven!

 220. Maria says:

  ll: Ach welnee, het was ‘een collectieve dwaling’, onthou die, Rabo is zich al aan het indekken …..

  Kan inderdaad niet anders, zeker na hetgeen Piet naar buiten heeft gebracht.

  Belastingcentjes klaar? De volgende bank komt eraan!

  Ban the f*cking “banksters”!!

 221. Maria says:

  KoophuisXXL: Geld in het kot geduwd

  Mooi, zuidelijke ligging zeker, geld in het kot geduwd!

 222. scheefhuurder says:

  trollen moet je negeren, ze leven op aandacht.

 223. TP says:

  ‘Huizenprijzen stabiliseren in 2014’

  De huizenprijzen zullen in 2014 stabiliseren, er zijn wat indicatoren die daar op wijzen. Dat zei Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zondag in het programma Business Class.

  “Volgens hem kan er gezegd worden dat de crisis op de huizenmarkt over de helft is.”

  Dus volgens Ger nog eens ongeveer 20% te gaan.

  http://www.nu.nl/economie/3496031/huizenprijzen-stabiliseren-in-2014.html

 224. Stoelgang says:

  Risp:
  Ik heb de indruk dat velen zich blind staren op de huizenprijzen en vergeten dat wij ook in een groter economisch geheel leven.
  Als anderhalf miljoen huizenbezitters een huis hebben die een ton onder water staat, dan betekend dat simpelweg het faillissement van Nederland. Banken kunnen dit verlies nooit ondervangen en gaan dus failliet. Omdat Nederland economisch zeer onstabiel wordt gaan de prijzen om geld op de internationale geldmarkt te lenen zwaar omhoog en dat gaat iedere burger in Nederland betalen. Let wel, in Griekenland stonden deze leningen op een gegeven moment op 15 %, Als Nederland tegen dit soort tarieven op de internationale geldmarkt moet gaan lenen gaat dat bakken met geld kosten die iedere burger (ook huurders) gaan betalen, belastingen gaan omhoog.De rentestanden staan nu redelijk laag, maar die gaan in deze situatie ook erg stijgen, in de jaren 80 stond de rente voor een hypotheek rond de 14 %.
  In dit soort financiële omstandigheden gaat echt niemand een huis kopen !!!
  Dus linksom of rechtsom…. Iedere burger gaat het gelag betalen.

  Eens. Dat is dus precies wat ik steeds bedoel met ‘het sprookje in NL is uit’. Er is een groter economisch geheel waarin het huizenbubbeltje van NL slechts een minuscuul druppeltje op een zeer heet plaatje is. Dit lokale ‘probleempje’ krijgen we bij gelijkblijvende omstandigheden nog niet eens zonder kleerscheuren opgelost. De omstandigheden blijven echter niet gelijk. Het is wachten op de komende draconische lastenverzwaringen, de structurele stijgingen van grondstoffen (vergeet dat reeds leeggelopen bubbeltje bij Slochteren maar, dat is nauwelijks relevant) en bijvoorbeeld stijgende rente.

  Dit aangevuld met vergrijzing, verloedering, niet of slecht (lees: klaargestoomd voor deelname in de niet-productieve diensteneconomie) opgeleide mensen, criminaliteit, grote rijen bij voedselbanken, grillige steeds verhardende politiek, stijgende werkloosheid vormt een explosief mengsel.

  Wie koopt in dit landschap nog een huis? Dat is met recht kamikazekopen (copyright Juan) 😉

 225. Stoelgang says:

  Maria: Niks trol, verdorie!!
  Ik ben in 2008, toen ik me ben gaan verdiepen in het hele banken en euro-verhaal, helemaal voor gek verklaard. Zelfs mijn echtgenoot en kinderen keken ma in die tijd meewarig aan toen zij (ma) de kredietkraan dichtdraaide en hypotheekschulden terugbetaalde.

  In die tijd was het “grapje” aan tafel: was zeker in de aanbieding, niet moeders!

  En let wel: in die tijd kon de koek nog niet op, alleen bij ons. Niet prettig met opgroeiende tieners die alles willen hebben en altijd vooraan willen staan, zeker in de situatie waarin wij verkeren, Gooische meisjes, maar dan op een zuidelijke matras.

  4-5 jaar later worden vanzelfsprekend de aanbiedingen uit de supermarkt meegenomen met de opmerking: he ma, het was in de aanbieding hoor!

  Hoe kan de wereld verkeren?

  Als Coen Teulings dan zegt dat alleen een paar gekken de crisis zagen aankomen, zeg ik: Yes, eindelijk erkenning!! Eindelijk mag ik gek zijn!

  Die achterlijke Pietje Moerland die op een economen bijeenkomst wel verteld dat er een zeepbel is geblazen, maar het “klootjesvolk” nog wijs maakt dat de “bodem” is bereikt is de lucht van zijn adem niet waard.

  Nog altijd vind ik mijn brief aan de heer Moerland het beste wat ik heb geproduceerd op dit blog. Google Geachte heer Moerland, beste Piet en hij komt naar boven. Afgezien van het feit dat ik in die brief hypotheekgever/nemer door elkaar heb gehaald denk ik wel, dat, vanaf die tijd het blog angstvallig door de Rabobank gevolgd is.

  Ik was vanavond op een feest en het was de eerste keer dat ik niet sprak over crisis, geld besparen, bezuinigen enzovoort.

  Het nadeel was dat iedereen om mij heen er wel over sprak en mij vroeg hoelang dit nog ging duren.

  Ik ben in 2008 begonnen, nu studerende kinderen, laat ons zeggen nog 3 jaar voor we hypotheekvrij zijn, 2016 wordt weer een basisjaar.

  Succes iedereen, maar ook jullie lukt het!!!

  +10 Klasse verhaal, ik heb dezelfde bevindingen in mijn omgeving. Grappig die kleine dingen en het besef dat mensen toch gaan ontwikkelen. Lastig wel op feestjes inderdaad: iedereen praat de hele tijd over tijdelijke economische dipjes en spoedig herstellende huizenprijzen. Om nu op elk feestje een tirade af te steken dat geld schuld is, dat goud het enige geld is, dat huizenprijzen in een bubbel zitten en steeds weer naar de mediaan terugvallen dus gaan halveren, dat het sprookje in NL uit is, is ook niet gezellig. Bovendien lastig met een aantal glazen wijn in je kraag 😀

 226. renren says:

  Maria:

  Belastingcentjes klaar? De volgende bank komt eraan!

  Ban the f*cking “banksters”!!

  Op chloorwater en goedkoop fabrieksbrood!

 227. afbetaalde huiseigenaar says:

  TP:
  ‘Huizenprijzen stabiliseren in 2014′

  De huizenprijzen zullen in 2014 stabiliseren, er zijn wat indicatoren die daar op wijzen. Dat zei Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zondag in het programma Business Class.

  “Volgens hem kan er gezegd worden dat de crisis op de huizenmarkt over de helft is.”

  Dus volgens Ger nog eens ongeveer 20% te gaan.

  nu.nl/economie/349…liseren-in-2014.html

  hier het stukje uit het interview met ome Ger:
  Volgens hem kan er gezegd worden dat de crisis op de huizenmarkt over de helft is.

  De NVM-baas wees er bijvoorbeeld op dat er al een aantal maanden op rij minder woningen op de markt komen. ”Dat is voor makelaars minder goed, maar leidt op termijn tot krapte op de markt. En dat is gunstig.”

  en hier de Funda tikker:
  per vandaag de magische grens van 270.000 gepaseerd.

 228. renren says:

  ll: Ach welnee, het was ‘een collectieve dwaling’, onthou die, Rabo is zich al aan het indekken …..

  Ondertussen vallen er zomaar muren om……

  lc.nl/images/cci_i…000%2BG4HBLHJA.1.jpg

  lc.nl/friesland/re…-Drachten-ingestort-

  Bouwen kunnen ‘ze’ ook al niet meer, grond verkopen, dat dan weer wel………

  Ondertussen in Grunn, de ice-age is weer begonnen …….

  Jumbo: afbraakprijzen

 229. renren says:

  @ Maria
  Als je aflost bij die rabobanksters krijg je een brief met aanbod van ze. Alsof ze je een gunst verlenen.

 230. Nico de Geit says:

  Ik snap niet dat Ger focust op de prijsdaling, dat is negatief. Hij kan beter focussen op de koopjes in de markt en de huidige kopers zalig verklaren. Immers: wie het nu voor elkaar krijgt een woning te kopen koopt tegen historisch lage prijzen (als je slechts een paar jaar terugkijkt).

  Harry zal het vast met Ger eens zijn dat op termijn de prijzen weer aantrekken. Dus nu je slag slaan is een slimme zet.

  Volgend jaar en het jaar erop hetzelfde verhaal. Nu een pareltje kopen tegen een historisch lage prijs is slim. Makelaars moeten nu eenmaal huizen verkopen en altijd verkondigen dat nu het moment is om in te stappen.

  Een makelaar die zegt dat als je nu instapt je straks door de goot gaat, inclusief iedereen die voor jou garant staat, is een slechte makelaar. Een ijsverkoper zegt ook niet dat ijs slecht voor je is.

 231. Nico de Geit says:

  Nu een huis kopen is een van de slechtste investeringen die je kunt doen. Maar als je het geld hebt liggen dan snap ik het wel. Geld op de bank kan verdampen, als je een huis koopt dan heb je in ieder geval waar voor je geld.

  Ik denk alleen dat de waarde van het huis sneller daalt dan een mix van aandelen, edelmetaal, valuta, verhuurd OG en landbouwgrond.

  Ik was afgelopen week in een Vinex-wijk en het leek meer op Egypte dan op Nederland. Misschien ziet straks heel Nederland er zo uit en de vraag is of je daar wilt wonen. Dus nog een reden om je vermogen vloeibaar te houden.

  Je moet nooit al je eieren in één mandje stoppen, en je moet al helemaal niet speculeren met geleend geld. Een derde van je vermogen in je huis stoppen vind ik echt wel de bovengrens.

 232. Juan de Meeleezer says:

  ll: Huizenprijzen……….

  Van 8.8 x modaal toen, naar nu onder de 4.5 % x modaal ………., p.s ‘onze’ huizenprijzen waren op de top 10 x modaal

  Tsja

  alles wijst erop dat er géén sprake is van een grote zeepbel.

  Om maar een recente gedachte aan te halen.

  Buenas
  Juan

 233. Apekool says:

  Nico de Geit:
  Een ijsverkoper zegt ook niet dat ijs slecht voor je is.

  Zeg Nico, laat ons toch in elk geval een paar illusies over 😉

 234. Animal Crackers says:

  ‘Eurocrisis is voorbij’

  Hahaha Frankrijk krijgt een jaar langer de tijd dan NL om te stabiliseren, we moeten stimuleren…
  Er is geen crisis, zeker geen schuldencrisis!

  Nieuw forum topic!

 235. tufkaj says:

  ll:
  Oh Tufkaj, wat zijn nou jouw bronnen ?Knap hoor……

  Van Woningnieuws, alias de Starter

  mindfulmoney.co.uk…ning-its-grip-on-it/

  alles van twitter 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*