Europese Commissie: Hoog risico op financiële ineenstorting Nederland 2010

Wall Street Journal: Eurozone krijgt in 2010 te maken met enorme schuldencrisis

Nederland Leenland

Volgens de Europese Commissie (EC) lopen in het nieuwe jaar 8 EU-landen het grote risico dat de publieke financiën niet langer betaalbaar zullen zijn, en de landen feitelijk failliet gaan. Deze landen zijn Griekenland, Spanje, Ierland, Slovenië, Slowakije, Malta, Cyprus en… Nederland.

De overige EU landen krijgen van de EC het predikaat ‘gemiddeld risico’ opgeprikt. Alleen Finland is als ‘laag risico’ gekwalificeerd.

Vanwege de Europese Monetaire Unie zal een faillissement van één lidstaat onmiddellijk gevolgen hebben voor de EU als geheel. De Europese landen zijn financieel, economisch en politiek inmiddels zo nauw met elkaar verbonden, dat de landen die er beter voor staan een lidstaat dat financieel instort wel te hulp móeten komen. ‘Na twee jaar met instortende bankensystemen en een economische recessie, gaat de Eurozone 2010 in met een enorme schuldencrisis,’ schrijft de Wall Street Journal.

Het land met het hoogste risico is Griekenland, dat een begrotingstekort van 12,7% van het BNP heeft, vier keer zo hoog als de vastgestelde limiet. De Griekse regering probeert om het parlement zover te krijgen akkoord te gaan met forse bezuinigingen, wat ongetwijfeld gepaard zal gaan met nog meer spanning in de toch al onrustige straten van de Griekse steden. Hoewel een Grieks bankroet grote gevolgen zal hebben voor het aanzien van de EU, weigert Brussel tot nu toe om Griekenland financieel te hulp te schieten.
Naast Griekenland is ook de internationale kredietstatus van Spanje reeds verlaagd; Ierland en Portugal zijn gewaarschuwd dat zij de volgende landen kunnen zijn. Ook Frankrijk, dat op het kaartje blauw is gekleurd (‘gemiddeld risico’) loopt, net als Groot Brittannië -dat zich niet in de Eurozone bevind-, wegens de snel verslechterende overheidsfinanciën het risico een lagere kredietbeoordeling te krijgen.

De overheidsfinanciën van de Eurolanden hebben zware klappen gekregen vanwege de honderden miljarden kostende bailouts van de Europese banken en financiële instellingen. Door de economische recessie stijgen daarnaast de kosten van de sociale zekerheid, maar dalen de belastinginkomsten. Veel economen vrezen dan ook dat het vele jaren zal gaan duren voordat de schade hersteld is. Tevens zijn beleggers bang voor een ‘dubbele dip’ recessie in de EU, als de overheden verkeerd zitten met hun timing en de snelheid waarmee ze hun huishoudboekjes op orde proberen te krijgen.

De direkte gevolgen van het redden van de banken zullen voor ons, de burgers, in 2010 forse bezuinigingen zijn op onder andere werkloosheidsuitkeringen en andere overheidsprogramma’s, en tevens flinke belastingverhogingen. Al in januari zal Griekenland de kop afbijten met een naar verwachting radicaal fiscaal hervormingsplan; de rest van de EU zal er in de 2 jaar daarna eveneens aan moeten geloven. Conclusie: het is voorlopig gedaan met de almaar groeiende welvaart van de laatste 20 jaar. Vrijwel iedereen zal moeten leren voor lange tijd fors de broekriem aan te halen.
bron: Xander
Share Button
Tagged with:
295 comments on “Europese Commissie: Hoog risico op financiële ineenstorting Nederland 2010
  1. lxiv says:

    Op het staatsjournaal hoor ik juist altijd dat het in Nederland het beste geregeld is van heel Europa. Hoe kan dit nu?

  2. knaak says:

    hebben jullie die film Zeitgeist addendum al gezien ? daarin word uitgelegd dat het monetaire systeem uit elkaar klapt, en dat een op een schulden gebaseerde economie niet stand kan houden er moet een op grondstoffen gebaseerde economie komen.

  3. simply henky says:

    Ik ben benieuwd wat Kees de Kort, maandag op BNR. hierover gaat zeggen. Ongetwijfeld zal hij beginnen met iedereen veel heil en zegen voor het nieuwe jaar toe te wensen.

  4. Bouke says:

    We hebben natuurlijk een sustainability-probleem. Het structureel saldo zou +1% bbp moeten zijn om de vergrijzing en stijgende kosten van de gezondheidszorg te compenseren en helaas is het saldo behoorlijk veel lager. Maar dat maakt het niet automatisch tot een houdbaarheidsprobleem in 2010! Ik heb de bron er eens op nagelezen (http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/publication16507_en.pdf) en daarin staat wat ik al vermoedde: het is vooral de inschatting van de verwachte kostenstijging in de gezondheidszorg die in Nederland veel en veel hoger is ingeschat dan in andere landen. Hierbij gaat het over de kostenstijging over de periode 2010 – 2060 (!). Hoe je het ook draait, de kosten van de gezondheidszorg gaan in 2010 geen probleem voor de financiering van het Nederlandse tekort worden.
    Ook al gaan we er in 2010 (tot 2015) geen last van hebben, het onderliggende probleem is er natuurlijk wel en moet aangepakt worden. Het structureel saldo van NL moet dus enorm omhoog. De bezuinigingen uitstellen tot 2011 (en daarmee tot 2012, want 2011 is een verkiezingsjaar), is echt een heel slecht idee…

  5. knaak says:

    bezuinigingen juist zo lang mogelijk uitstellen ! we kunnen het toch niet meer terug betalen met ze allen de boel klapt toch uit elkaar binnen 10 jaar ! geld staat tot een product, we vertrouwen allemaal dat we genoeg geld hebben om eten (product) te kopen . maar de verhoudingen tussen producten en geld zijn schreef gegroeid door de enorme geld groei = schulden groei . Er is nu veel meer schuld dan producten in verhouding , banken kunnen bijna zoveel maken als ze willen (de dollar is niet meer gekoppeld aan goud sinds 1971), wanneer dat geld in omloop komt dan blijkt dat geld bijna niks meer waard is …

  6. salsa says:

    Dan zal de rente op staatsobligaties wel lekker omhoog gaan. Leuk rendement!

  7. Arnold Onderwaarde says:

    maar…. NL is toch anders??
    Is het nu anders anders en daardoor toch niet anders dan anders?

  8. spongebob says:

    WSJ heeft in het plaatje waarschijnlijk portugal met nederland verwisseld.

    Nederland doet het beter dan gemiddeld en portugal slechter dan gemiddeld en is daarom wel hoog risico land.

  9. ll says:

    Ach ja, dat zat eraan te komen, maar iemand MOET de schuld hiervan krijgen, en dat zijn de oudjes en de toekomstige kosten van hun verzorging, maar dat is helemaal de oorzaak niet, maar die zal verdoezeld worden, omdat men dat niet kan en wil begrijpen.

    Het verkoopt als politiek beter de oudjes als zondebok te zien, alsdat de politiek zelf heeft gefaald.

    Inzake kredietcrisis is de politiek heel dom geweest, door niet te luisteren naar de voortekenen. En die waren er zat genoeg.

    De politiek heeft gefaald.

  10. ll says:

    En de oudjes krijgen de schuld.
    Letterlijk en figuurlijk.

  11. lorenzo says:

    Ja de politiek heeft het gedaan , maar wij burgers zijn volgevreten . Het feest was intens , was mooi , was heerlijk en lang. En houdt het nu dan op ?

  12. klaas says:

    Laten we eens stoppen met deze zotte ideen! (zie link)

    Hier gaan miljarden over de balk, maar je hoort er bijna niemand over!

    De ouderen zullen uiteindelijk wel weer moeten inleveren, maar de bodemloze put, natuur ‘beheer’ krijgt er vast geld bij.

  13. Chris says:

    En de vastgoedmarkt zal ook geen herstel kennen in 2010!

    ‘Op de Nederlandse kantorenmarkt daalde het opnamevolume – de hoeveelheid huurtransacties in vierkante meters, exclusief huurverlengingen – in 2009 met circa 40% ten opzichte van een jaar eerder. Het beleggingsvolume op de markt voor commerciele vastgoedfondsen daalde dit jaar met 45% en ten opzichte van 2007 zelfs met bijna 60%.’

    http://biflatie.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=352:nog-geen-verbetering-vastgoedmarkt-in-2010&catid=37:huizenmarkt

  14. bigD says:

    Als de Staatsuitgaven in Nederland de afgelopen tien jaar zo’n beetje verdubbeld zijn, dan lijkt het mij dat er relatief veel vet weg te snijden valt. Jammer voor de minima dat ze geen subsidie meer krijgen voor een LCD TV, een laptop en een ongewenst kerstpakket van €50… zullen ze het overleven?

  15. Boefke says:

    Géén subsidies meer in Nederland? Nou kom, wat moeten dan al die honderdduizenden overbodige ambtenaren het komende jaar gaan doen? Raamstaren was al een grote hobby maar het zal niet minder worden.

    De woningmarkt (om die er maar weer eens bij te halen) zal door de handelingen van dit kabinet niet geholpen zijn, maar raakt steeds verder in het nauw. Ooit wel eens gehoord dat de lang hypotheekrente gebaseerd is op het rendement op staatslening van 10 jaar+ opslag. Ik vroeg me al af waarom hij de laatste dagen zo steil opliep, maar dat is nu verklaard.

    Gevolg hypo-rente gaat omhoog (lang) en zullen dus weer vele kamikaze starters kort financieren. Wordt weer leuk bij het oversluiten over een paar jaar, als de overheid toch echt geen subsidies meer kan uitschrijven op over te sluiten hypotheken 😉

    En we wandelen verder langs het uitgestippelde pad en zien links en rechts de reeds voorziene problemen…….na 2008,2009 is er alleen duidelijk geworden dat het pad lang en donker zal zijn.

  16. Buddy says:

    sustainability of public finances?

    1.) vergrijzing + beroepsbevolking krimpt
    2.) ziektekosten rijzen de pan uit.
    3.) HRA en stijgende korte rente vanaf 2011 (crash huizenmarkt)
    1% rentestijging zal huizenprijs door de bank genomen met 9% doen dalen.

    De huidige NL politici/beleidsmakers, oftewel de vertegenwoordigers van de dictatuur van de meerderheid, zien door de bomen het ‘eigen’ bos niet meer.

  17. simply henky says:

    Buddy mee eens, dit is me uit het hart gegrepen

  18. Goudbelegger says:

    De babyboomers zijn wel degelijk fout. Willen allemaal tot 59 werken, sommigen zijn al met 55 gestopt.

    Wie betaalt dat???

    Verder krijgen ze enorm veel aandoeningen na hun 60e en dat moet behandeld worden. Ja, dat is in Nederland wel in orde. De artsen zijn goed, alle apparatuur en medicijnen staan tot hun beschikking.

    Wie betaalt dat??

    Jij, de werkende. Jij betaalt dat via pensioenpremies, aow en ziektekostenverzekering. Zelf hoef je nog geen aanspraak op deze zaken te maken maar je betaalt wel. Straks kan het niet meer betaald worden en wil ook niemand het meer betalen en stort het in.

    Kan het fout zien maar dan moeten anderen maar eens uitleggen waar al die babyboomers dan van leven. Van het geld dat ze voor zichzelf gespaard en betaald hebben aan premies en belasting in de 30 jaar dat ze gewerkt hebben en waarvan ze nu nog 30 jaar willen leven? Ja, voor een klein deel, de rest wordt betaald door anderen, nog wel.

  19. floor says:

    Nou meneer goudbeleggertje, ben speciaal voor u even ingelogd.
    Aangezien ik tot de door u verguisde generatie behoor wil ik u wel even mededelen dat uw reactie kant nog wal raakt.
    Enig idee wat mijn gezinnetje koste aan verzekering iedere maand toen wij nog allen dik onder de 60 waren (dus nog niets kosten) en de particuliere ziektekostenverzekering nog bestond?
    Een minimum inkomen!
    AOW is een omslagstelsel, m.a.w. de werkende generatie hoest de AOW voor de 65+ op.
    Ken er niks aan doen, zo werkt het nu eenmaal.
    En betalen aan anderen via pensioenpremies? Die anderen zijn dan de verzekeringsmaatschappijen neem ik aan, of misschien de rest van Europa?

  20. Goudbelegger says:

    Je bevestigt mijn stelling. Ik heb echt een enorme hekel aan jullie generatie die Nederland kapot gemaakt heeft en zelf alleen maar pakt en pakt en pakt, smerige egoïsten zijn jullie. Jij hebt waarschijnlijk een hekel aan mensen zoals ik die dit soort dingen beredeneren.

    Ook heel makkelijk om te zeggen, zo werkt het nou eenmaal met die aow, zo lust ik er ook nog wel een. Dat is een politiek besluit dat ooit genomen is wat weer voor jullie babyboomertjes gunstig is.

    En betalen aan anderen via pensioenpremies? Die anderen zijn dan de verzekeringsmaatschappijen neem ik aan, of misschien de rest van Europa?

    Die verzekeringsmaatschappijen zijn niks, dat zijn handelaartjes die het niet uitmaakt of dit pyramidespel instort, dat zijn een paar duizend organisatoren van het spel, die pakken ook alleen maar. Ik ga er vanuit dat ze gaten gaan dichten met pensioenpremie die nu betaalt wordt. Als ze straks, zo rond 2011, de pensioenen niet meer kunnen betalen uit het potje met geld wat ze hebben zullen ze rechtstreeks geld van de inleg uitbetalen aan gepensioneerden. Dat betekent dat degenen die inleggen natuurlijk nooit meer ene f$cking cent pensioen gaan krijgen.

    Ja, ik zie het heel somber in, dat klopt en als je denkt dat ik het te extreem zie begrijp ik dat, we zullen zien.

  21. spongebob says:

    goudbelegger(tje). ik raad je aan om in een bejaarden of verzorgingshuis te gaan werken.
    Daar kun je dan je frustraties uitleven en dan hoeven we hier geen onzin van jou meer te lezen.

  22. Henri says:

    Goudbelegger en anderen, ik vind het persoonlijk zo zinloos om boos te worden op babyboomers, beleidmakers of makelaars.
    Zoals Floor schrijft: zo is het nou eenmaal.
    Het zal wel aan mijn persoonlijkheid liggen: ik maak me nergens druk over, tenzij het iets is waar ik invloed op kan uitoefenen. Ik neem de dingen zoals ze zijn en probeer er een positieve draai voor mezelf aan te geven. Ik lees hier vaak een boel drukte over dingen die toch niet gaan veranderen.
    Zo, en nou ga ik lekker slapen.

    “Verander wat je niet kunt accepteren. Accepteer wat je niet kunt veranderen.”

  23. kees says:

    en je weet wat je hebt
    en je hebt wat je weet
    en alles dat staat vast
    je maakt je geen zorgen
    je schijt op de rest
    want wij zijn aangepast

    zoiets, henry?

  24. Peter says:

    @floor en spongebob:

    We leven in een welvaart van beperkte houdbaarheid. We gebruiken meer resources dan de aarde ons blijvend van kan bedienen. En jullie zien die situatie en de relatief nog steeds bloeiende economie die de pensioenen ondersteunen als “normaal”.

    De pensioenen zoals ze nu zijn, zelfs het concept pensioen op zichzelf zijn door 1 generatie verzonnen te midden van een onhoudbare welvaart en technologische ontwikkeling gebaseerd op onenige voorraden olie. Je kan er donder op zeggen dat de 40ers van nu geen vergelijkbare voorziening zullen hebben, maar ze dragen wel vol bij aan die van de babyboom generatie als die is gestopt met werken over een paar jaar. Tezamen met de enorme kosten van de gezondheidszorg, dankzij de vergrijzing.

    Dus goudbelegger heeft gelijk, een omslagstelsel is niet eerlijk. Klagen over premies die je heb moeten afdragen ten spijt, dat geeft je geen enkel recht om ander onrecht als terecht te bestempelen.

    En denk nou niet dat de jongere generatie die problemen over hoge particuliere premieafdracht niet heeft gekend, zo oud is het huidige stelsel ook weer niet. Vergeet niet dat er toen ook toen al extra betaald moet worden om ook de minder verdienende van gezondheidsvoorziening te voorzien. Ik weet nog de dubbele particuliere kosten t.o.v. ziekenfonds nog. Je kreeg bovendien de helft van de service wel te verstaan. Je moest zelf je geld bij de verzekering zien terug te krijgen, waarbij de ziekenfonds gebruiker enkel zijn pasje hoefde te laten zien en lekker door kon gebruiken.

  25. bigD says:

    Probleem is dat we allemaal denken dat we recht hebben op wat we van vadertje Staat krijgen of wat ons beloofd is. Ik vraag me dan toch af wie de rol van gulle suikeroom dan op zich gaat nemen? (Hint: niet ik)

  26. Risp says:

    Goudbelegger heeft voor een deel gekijk mbt tot zijn critiek op de babyboomers (niet iedereen over één kam scheren). Ik ben van mening dat deze generatie te weinig structureel in het land heeft geinvesteerd en een beetje veel vruchten van de boom heeft geplukt, weinig overlatend voor volgende generaties. En laten we wel wezen, daar waren velen ook niet mee bezig, het geld kon niet op, lekker lekker leven.

    Maar zo gaat het.
    De eerste generatie bouwt het land op (na wereldoorlog 2)
    De tweede generatie bouwt het uit.
    De derde generatie woont het uit.
    En de vierde generatie kan het weer opbouwen.

    En zo verder.

  27. Spaarvarken says:

    Mag ik de babyboomers onder ons er even fijn aan herinneren dat zij:
    A. De beste studiefinanciering kende !
    B. De sociale voorzieningen door hen zijn gebruikt en afgebroken ! (WW, WAO)
    C. Zij relatief weinig pensioenpremie betaalde in verhouding tot wat de jeugd nu betaald.
    D. De beste ziektekostenverzekering hadden met de hoogste dekking !
    E. De beste lijfrente aftrek hebben genoten.
    D. De hypotheekrente aftrek volledig hebben kunnen benutten zonder toeters en bellen.
    E. Zij de enige zijn die een huis met winst kunnen verkopen.

    En hun kinderen nu het kind van de rekening gaan worden. Geeft een fijn gevoel als ouder toch?
    Als ik babyboomer was zong ik een toontje lager en zou ik actief mee willen denken aan een goede toekomst voor mijn kinderen (is in ieders belang)

    NB. En het feit dat je particulier verzekerd was had te maken met de hoogte van je inkomen dus kon je dat ook betalen !!

    De woorden van goudzoekertje zijn niet allemaal uit de lucht gegrepen maar ik zou het anders formuleren.

  28. ll says:

    Deze crises is veroorzaakt door een toen nog JONGE generatie, die in de kelders van de banken financiele NEP producten creerden, die nu de financ. wereld om zeep hebben geholpen.

    Als de financiele wereld werkte zoals die zou moeten werken, spaargeld uitlenen naar ondernemers, zou er niets aan de hand zijn geweest.

    Maar het grote geld, is toch echt in handen gekomen van een PAAR mensen, en het hele volk is nu de dupe.

    Ook de babyboomers, en de baby busters, en ook hun kinderen, want het gevolg hiervan is, dat het z.g. vermogen opgebouwd in vastgoed zal verdwijnen.

    En als ik de reacties hierboven lees, zal er helaas ook nog een grote sociale onrust gaan ontstaan.

  29. simply henky says:

    De overheid krijgt nu een koekje van eigen deeg.
    Ze is niet voor haar inwoners maar tegen. Altijd maar weer de belastingen verhogen, geen kans om vlees op de botten te krijgen. Iedereen (ondernemers in het bijzonder) wordt klemgezet.
    De economie draait door middel van casino geld en het piramidespel van inflatie.
    Het enige wat ze (de overheid)op dit moment nog maar kunnen is een hyperinflatie kreeren. De staatsschuld wordt dan minder, en de trouwe oppassende spaarder is dan weer een beetje armer. Maar het is in Europa en met de Euro net als met de wet van de communiserende vaten. Het (monopoli) geld wordt gewoon verdeld over alle landen die aan het spel meedoen.
    Toch vervelend voor de overheid dat iedereen de hand op de knip houd. Geen superinflatie maar deflatie.
    Misschien komt er een einde aan het exporteren van uitkeringen en dergelijke zaken.

  30. lorenzo says:

    De frustraties worden alleen maar groter na het intense feest die heerlijk lang duurde.
    Nederlanders, die ook nog eens verzekeringsverslaafd zijn, moeten eens gaan leren voor zichzelf te zorgen en te sparen. Dat kennen we niet , we hebben een verzorgingsstaat en habgen alles aan verzekringsbedrijven.
    We zien de buren al gestopt zijn met werken …hoe kan dat ?
    Amerikanen en ondernemers weten het . Die MOETEN.
    En de eerst die dat doorheeft kan het eerste stoppen ( ps. waarom hebben we allemaal zo”n hekel aan werken trouwens..)
    Janken , zeuren …zijn we ook een beetje aan verslaafd natuurlijk.
    Zelf doen dus en zondags eens iets anders verzinnen als de woonboulevard …

  31. tinus says:

    Tja, het is ontegenzeggelijk waar dat de babyboomer generatie over het algemeen behoorlijk heeft geprofiteerd van de socio-economische ontwikkelingen van de laatste decennia.

    Maar, het is net zo waar dat wat de huizenmarkt betreft de prijzen zo uit de pan zijn gerezen omdat latere generaties, waaronder de mijne (34 jaar), bereid waren om torenhoge leningen aan te gaan. Hypotheken op dubbele inkomens, aflossingsvrij natuurlijk, kosten koper en luxe verbouwingen direct meefinancieren, ze hebben er allemaal zelf hun handtekening onder gezet.

    Zolang zo weinig mensen van mijn generatie beseffen dat de macht uiteindelijk bij hen ligt – als zij hun poot stijf houden dalen de prijzen namelijk vroeg of laat – richt ik liever mijn aandacht op hen dan dat ik mijn frustaties afreageer op de babyboomers.

  32. tinus says:

    Ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben, maar de lunchtafel bij mijn werk is illustrerend hoe de verhoudingen tussen de generaties liggen.

    De collega’s van rond de 55, allen academisch gevormd en uit het juiste linkse hout gesneden, geven grif toe dat zij financieel op rozen zitten. Huis afbetaald, mooie overwaarde, nog in aanmerking komend voor regelingen uit de CAO die voor de jongere medewerkers zijn afgeschaft, noem maar op.

    Zij zeggen ook best bereid te zijn om wat in te leveren ten opzichte van de jongere generaties.

    Zo nu en dan komt het onderwerp “wat gaan de huizenprijzen doen” voorbij. Het valt mij dan op dat vooral de jongere collega’s (<35 jaar) het meest "bubble-minded" zijn. Zij trekken wit weg bij de gedachte dat de prijzen weleens zouden kunnen dalen en zijn gedecideerd tegen elke maatregel die dit proces kan versterken.

    In mijn ogen gezonde ideeen als het afschaffen of tenminste fiscaal onaantrekkelijk maken van de aflossingsvrije hypotheek of het verplicht meenemen van eigen geld (zeg 10% van de prijs van het huis) worden weggehoond.

    Mijn punt, als we generaties als collectief de schuld in de schoenen gaan schuiven, dan lopen we het risico om bondgenoten te verliezen. Ik denk namelijk dat er meer kans is dat de babyboomers aan de lunchtafel bereid zijn om een einde te maken aan het piramidespel dan de jongere collega's met eurotekens in de ogen.

  33. ll says:

    @ 35 Tinus, Tsja, je vergeet de studiefinanciering, die zijn ook meegefinancierd, [ het lijkt Amerika wel ] door de z.g. adviseurs, die nu met de noordertrom zijn vertrokken, en nu dus onbereikbaar zijn.

  34. tinus says:

    Hoi Il,

    Je reageerde terecht op een eerdere post waarin de babyboomers generatie collectief verantwoordelijk werd gehouden voor alle onheil, inclusief de builenpest.

    Collectief zwarte pieten helpt niet.
    Die post helpt dus niet.
    Jouw reactie door jongere adviseurs als schuldigen aan te wijzen helpt ons ook niet veel verder.

    Daar kan je namelijk weer tegenover plaatsen dat die jongere adviseurs van hun oudere bazen de opdracht kregen om mooie financiele producten te bedenken.

    Zo komen we geen stap verder. Ik ben meer geinteresseerd in wat jij vindt dat er moet gebeuren om uit deze impasse te komen.

    Tot slot, niet dat ik parmantig wil doen, maar je had daar een mooie contaminatie te pakken. Het is namelijk met stille trom vertrekken of met de noorderzon.

  35. Dalen says:

    Wat een slappe onzin allemaal over de babyboomers. De meeste van hen, waaronder ik, hebben de 50urige werkweek gekend en woonden in een huisje 3 hoogachter en werden jarenlang geplukt door die dikke huisbaas.

    Velen zoas ik gingen emigreren en hadden soms tientallen jaren bittere armoude in een vreemd land waar je ook weer werd uitgebuit.

    Punt is dat de jonge generatie in en in verziekt zijn en geen enkele vechtlust hebben. Willen direct na hun trouwen een eigen huis hebben terwijl men vroeger eerst enkele jaren bij ouders of schoonouders inwoonden en hard gingen sparen.

    Wanneer staat de jonge generatie eens op en pikt het niet langer. Slaafs Den Haag volgen helpt geen zak.

    Kankeren op een site zoals deze helpt echt niet.

    Sta eens op!

    Dat babyboomers overwaarde hebben in hun huis daar vragen ze niet om. Tenslotte heb je daar niet veel aan als je er wil blijven wonen.

    Jullie moeten eens ophouden met zeuren en aktie ondernemen of uit dat kutland weggaan.

    Zoals ik hier al eerder liet zien, zet men liever mogelijke bouwgrond onder water dan dar men het de burger gunt.

    http://www.zuidoord.nl/persberichten/lto-reportage2

    Slapjanussen zijn de meeste jongeren. Mijn kinderen hebben dat wel begrepen en willen alles beter doen dan hun ouders. En ja dat hebben ze gelukkig ook. Alledrie een mooie villa en bijna afbetaald.

    Jullie verzuren je leven met die afgunst en naar anderen te wijzen.

  36. ll says:

    @ Tinus, als ik van mijn dochter [ 21 ] hoor dat veel [ maar niet allen hoor ]vriendinnen in financiele problemen zitten, en er zelfs eentje nu met een ton aan schulden falliet verklaard gaat worden, zit er iets heel erg fout. Eerst zal het besef moeten doordringen, dat men op de pof heeft geleefd.

    Men zal eerst zijn of haar schulden moeten aflossen.

    En leren de tering naar de nering te zetten, zelfs hier heeft men de afgelopen jaren meer uitgegeven dan er ingekomen is.

  37. Okkie says:

    @Spaarvarken nr.31
    A. De Wet op de Studiefinanciering is pas in 1986 ingevoerd. Hiervoor was het voor arme gezinnen vrijwel onmogelijk om hun kinderen te laten studeren. Mijn ouders hebben in ieder geval nooit van een dergelijke voorziening gebruik kunnen maken.
    B. De meeste sociale voorzieningen zijn juist door babyboomers in het leven geroepen. Misbruik van sociale voorzieningen wordt terecht aan banden gelegd. Ik neem trouwens aan dat je zelf ook stemrecht hebt.
    C. Je kunt babyboomers moeilijk verantwoordelijk houden voor de vergrijzing. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van het feit dat mensen nu minder kinderen nemen.
    D. De medische voorzieningen waren van een lager niveau dan nu.
    E,D. Dit gaat alleen op voor hogere inkomens. Meer dan de helft van de babyboomers kon zich geen huis veroorloven, maar nu meent iedereen er recht op te hebben.
    E. Er heeft zich in de jaren 80 ook een scherpe prijsdaling voorgedaan, dus zijn er mensen geweest die hun verlies hebben genomen bij de verkoop van hun woning.

    Het zijn niet alleen babyboomers die van de vorige prijsstijgingen hebben geprofiteerd. Babyboomers losten tenminste nog hun hypotheek af, terwijl jongere generaties boven hun stand leven zodat ze niet af hoeven lossen. Hiermee hebben ze de huizenprijzen opgedreven zolang het kon.

  38. kees says:

    Laten we Jetta Klijn vragen waar we allemaal recht op hebben.

  39. bigD says:

    Inter-generationeel slagveldje hier! Maar de vraag is wie gaat deze oorlog winnen: baby boomer of generatie X? De patatgeneratie zal wel neigen naar het vechten aan de kant van generatie X als ik het zo inschat.

    Oorlogen kennen geen winnaars!

  40. ll says:

    @ 42 Kees, we hebben nergens recht op, alles is al geconsumeerd voor de komende 20 jaar hoor.

    Laat het besef tot ons komen.

  41. Dalen says:

    41@ okkie

    Volledig eens met je.

    Ook ik heb mijn studie in de avonduren moeten volgen omdat ik moest werken omdat mijn ouders geen geld hadden. Ik ben er ook gekomen.

    Hoogtijd dat jongeren eens beseffen wat werken en sparen is.

    De hoge huizenprijzen komen echt niet door de babyboomers. Deze regering die lak aan de burger heeft is grotendeels debet hier aan.

    Maar goed, iedereen laat zich als een echte calvinist slachten want we hebben het zo goed, Nederland is tenslotte anders. Ja dat klopt ook, vandaar ik allang gevlucht ben.

  42. Jan modaal says:

    @45 dalen

    Het is wel makkelijk om je verantwooding niet te nemen als babyboomer.

    Ook moet je niet “de jongeren” zo door de modder sleuren, die jongeren zijn tenslotte door de babyboomers opgevoed? Of gevoed?

    /offtopic:
    Jongeren kunnen nu geen woning kopen, omdat de babyboomers in de jaren 80 en 90 de regering alles maar lieten doen. En nog steeds laten doen. Blijf vooral stemmen op die partij van 20 jaar geleden met het motto “dat doe ik al jaren” en denk eens verder dan alleen jezelf.

  43. kees says:

    tinus,
    Ik denk namelijk dat er meer kans is dat de babyboomers aan de lunchtafel bereid zijn

    ze willen het individueel oplossen. Door schenkingen aan kinderen, zoals nu fiscaal gunstig kan per 2010. Is de overwaarde afgedeeld dan blijft het deel van abp nog over. Het pensioendeel betalen bv. de jongere onderwijzers aan mee.
    gelukkig zijn er nog mensen met een roeping……

  44. kees says:

    bigd – ik ben geen boomer, maar hoe oplossen?
    Ik heb wel eens een patatje aan de lijn gehad die zei “ik zal kijken wat ik voor je kan doen”.
    Patatje werd dus gevraagd voor een baan!

  45. kees says:

    Dalen, Ja dat klopt ook, vandaar ik allang gevlucht ben.

    je gaat toch niet zeggen dat België (staatsschuld100%) of de sociale heilstaat Frankrijk niet om hun loontje komen?
    (volkskrant dit weekeinde interview Sarko adviseur:alle heil komt van links)

  46. kees says:

    ll Zegt:
    3 January 2010 om 10:42 am
    @ 35 Tinus, Tsja, je vergeet de studiefinanciering, die zijn ook meegefinancierd, [ het lijkt Amerika wel ] door de z.g. adviseurs, die nu met de noordertrom zijn vertrokken, en nu dus onbereikbaar zijn.

    daar schreef midas hier ook al over. Apart verhaal.

  47. Okkie says:

    @Jan modaal:
    De generatie na de babyboomers heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en heeft ook al wat jaartjes stemrecht. Ik ben geen babyboomer, maar ik doe niet mee aan het afsluiten van aflossingsvrije tophypotheken.

    De PVV is ook voor instandhouding van de hypotheekrenteaftrek dus een nieuwe partij is niet noodzakelijk een verbetering. Het ontgaat me waarom iemand die net afgestudeerd is al gelijk een woning zou moeten kopen i.p.v. tenminste de kosten koper bij elkaar te sparen.

  48. kees says:

    dalen,

    Zoals ik hier al eerder liet zien, zet men liever mogelijke bouwgrond onder water dan dar men het de burger gunt.

    wij krijgen straks “gratis” voedsel uit Eu.

    straks ook een Eu deurwaarder 🙂

  49. kees says:

    Okkie,

    acadeem van 35 met 10 jaar werkervaring, moet een een huis cash kunnen betalen. Kan dat niet dan heeft de acadeem iets verkeerd gedaan.
    (teveel auto, teveel wintersport, teveel reis naar Indonesië, Kathmandu etc.)

  50. bigD says:

    @kees(48)
    Je aanname is dat er een oplossing is, ik hoop dat je gelijk hebt.

    @54
    Aan welk bedrag zat je dan te denken?

  51. Peter says:

    @54: Kees,

    Dat is weer een hele discussie op zich, ik zal je verklappen dat ik zelf nooit onder de indruk ben geweest van welk papiertje dan ook…laat staan er een exorbitante hoge beloning voor over te hebben. Je bent uiteindelijk waart wat anderen voor je werk over hebben. Allen in situaties waar mensen andermans geld uitgeven kun je die waarde overstijgen (overheid, grote bedrijven). Maar dan ben je natuurlijk zelf al een exces als gevolg van het op sociaal gebied disfunctioneren van de mens in een grotere organisatie.

  52. kees says:

    bigd

    @54
    Aan welk bedrag zat je dan te denken?

    waar mises ook op gewezen heeft, 180/220K.

  53. bigD says:

    @kees(57) Zegge en schrijve €20k per jaar. Stel dat een acadeem gemiddeld in marginaal belastingtarief van 42% zit, dan moet je bruto bijna €2000 per maand vrij besteedbaar inkomen hebben over die tien jaar. Eigenlijk nog meer want wie wil er nu geen LCD TV, één vakantie en andere “noodzakelijke” luxe? Ik zie het niet gebeuren.

    Ik ben het met de stelling eens dat een acadeem na tien jaar een huis cash moet kunnen betalen, maar dan moeten of de netto salarissen omhoog in Nederland, of de huizenprijzen naar beneden.

  54. Goudbelegger says:

    Onvoorstelbaar.

    De ‘acadeem’ moet dit en dat kunnen betalen. Hebben jullie wel hersens??

    Een meisje of jongetje die vrouwenrechten aan de UVA heeft gedaan, amerikanistiek of Nederlands, geschiedenis, politicologie, bestuurskunde, economie, bedrijfskunde allemaal academici, allemaal 100% nutteloos.

    Hebben we het over natuurkundigen, scheikundigen, totaal ander verhaal, vinden allerlei dingen uit, zorgen voor hogere welvaart, ja, die zouden binnen kunnen lopen op eigen kracht en terecht.

    Kijken we naar het eerste oplichtersgroepje dan moet het toch duidelijk zijn dat er veel te veel van die groep zijn????!! Waarom denk je dat de belastingen en huizenprijzen zo hoog zijn??

    M’n neefje, BLIJ, LACHEND, ‘ja, ik studeer geschiedenis, later ga ik waarschijnlijk bij de gemeente werken, daar gaan de meesten werken die geschiedenis hebben gestudeerd’. Waarom denk je dat de gemeente zoveel in grond handelt? Ze moeten al die ‘academici’ betalen, overdrachtsbelasting, ingezetenenbelasting.

    Het systeem is rot omdat tevelen willen vreten van het werk van een ander, dat is de kern. Rot, tweede fase, kapot. Je kan niet alles gratis krijgen in het leven en alleen maar pretenderen en liegen.

  55. Okkie says:

    @kees:
    Waarop baseer je de wijsheid dat elke acadeem tot zijn 35ste 18k tot 22k per jaar weg zou kunnen leggen? Spaarrendement is verwaarloosbaar.

  56. Okkie says:

    @bigD:
    Het lijkt me niet realistisch of wenselijk dat elke afgestudeerde na 10 jaar een huis cash kan betalen gezien het hoge percentage hooggeschoolden in Nederland (niet allemaal van hoge kwaliteit).

  57. kees says:

    om het ambtelijk te houden: acadeem van 35 kan in eind schaal 13 zitten. Dat is toch wel 60K bruto? Ik weet het zeker. Heeft al 15 jaar grote vakanties gehad. Op 26 jaar appartement gekocht (incl. verzekeringen/belegggngshyp.) met eerste vriendinnnetje. “we hebben recht op meer dan driehoogachter, moet bij de vrienden in de buurt wonen en gaan niet met de ns-veewagen naar het werk”. Hoeveel geld is er dan al verkwanseld?
    Shit vergeten dat het 2verdieners zijn: Samen meer dan 100K. Meerdere auto’s natuurlijk.

  58. Jan says:

    @ 54
    Een adacemicus bij de uni verdient echt niet zoveel…
    Postdoc salaris houdt niet over…

  59. kees says:

    inflatie de grote stad:

    Aankoop wasdroger bij kleine winkel/expert. Prijs €500. Bezorgkosten erbij oké. Vervolgens kwam het gesprek op service: €85 voorrijkosten, en €65 per kwartier.

    De geschiedenisleraren hoeven geen pionproject meer te doen………

  60. kees says:

    64
    klopt Jan. Wie blijft er nu 25 jaar bij een uni hangen om te promoveren van docent naar hoofddocent en blijft ook nog met droge ogen beweren dat hij/zij wetenschappelijke artikelen schrijft. Dan wordt je door elke beetje bijdehante promovendus van 25jaar uitgelachen.
    2Verdieners kunnen veel sparen. Klaar.

  61. Mark Koster says:

    Jammer dat die gevaarlijke, geschifte godsdienstwaanzinnige Xander hier als bron wordt gebruikt. 90% van wat er op die idioot zijn site staat is aantoonbaar gelogen, de andere 10% is zéér twijfelachtig. Als we Xander moesten geloven dan waren we allang kapot met zijn allen aan rampen, marsmannetjes oorlog, dodelijke injectiecampagnes van overheden en nog veel meer onzin. Die gevaarlijke gek ontzegt zijn eigen kinderen medische zorg omdat hij in allerlei complotten van de overheid en wetenschappers gelooft. En dan vind hij het nog gek als hij met de dood wordt bedreigd. Hij zou opgeloten moeten worden in een inrichting die psychopaat.

    Erg teleurstellend dat deze site Xander serieus neemt. Dit was de laatste keer dat ik op huizenmarktzeepbel was.

  62. Boefke says:

    @62

    Mooi artikel. Nog 21% te gaan, pakweg 10 in de zak, tja de door de meesten voorspelde 30% gaat er dan toch echt komen.

    Holadijee, alleen jammer dat de rente door het plafond gaat temee….

  63. kees says:

    Een meisje of jongetje die vrouwenrechten aan de UVA heeft gedaan, amerikanistiek of Nederlands, geschiedenis, politicologie, bestuurskunde, economie, bedrijfskunde allemaal academici, allemaal 100% nutteloos.

    goudbelegger. De lieden die ik ken in de leeftijd van 30/35 hebben allemaal werk. Beloond in de categorie 50/70K. Zijn ook 2 verdieners. Ook al zou hun meisje kapster of hondentrimster zijn dan kan er gespaard worden.
    Wat zo leuk is dat dergelijke banen ook vergeven worden door consultancybedrijven 🙂
    Ouwehoeren herkennen elkaar en gunnen graag de opdracht aan de andere OH.

  64. kees says:

    boefke:
    Holadijee, alleen jammer dat de rente door het plafond gaat temee….

    hou er rekening mee dat tegen die tijd er geen handel meer is in staatsobligaties en alle banken genationaliseerd zijn. Denk over een periode van slechts 5 jaar.

  65. kees says:

    Mark: Noorweegse spiraal in oude culturen teken van het naderende einde

    Hoe wisten die oude culturen dat dat de Noorweegse spriraal was?

    Ik ben geloof ik via een linkje van Willem Middelkoop ook op die site terecht gekomen……

  66. Okkie says:

    @Mark Koster:
    Het is inderdaad niet slim van de admin om een figuur met psychische aandoening als bron aan te halen.

    @kees nr.66:
    Eerder beweerde je dat een acadeem de 22k per jaar zelf weg kon leggen, maar nu moet men er kennelijk tweeverdiener voor zijn. Echte tweeverdieners bestaan trouwens bijna nauwelijks zeker niet als er kinderen bijkomen. Is het trouwens bij je opgekomen dat er ook alleenstaanden bestaan die een woning nodig hebben?

    Ik concludeer dat je zelf geen academicus bent, maar wel jaloers op de enige die je kent. Als je de diverse salariswijzers had bekeken, had je gezien dat niet iedereen 60k per jaar tot zijn beschikking heeft.

    Er zijn genoeg mensen die een huis in 10 jaar bij elkaar kunnen sparen, maar de verschillen in salaris zijn erg groot ook voor universitair geschoolden. Recentelijk afgestudeerden verdienen niet zoveel en moeten ook nog een studieschuld aflossen.

    Ik vind het geen argument dat mensen maar een baan moeten nemen waarin ze meer kunnen verdienen, want niet iedereen kan of wil een managementfunctie beoefenen.

  67. Spaarvarken says:

    @59
    Dat heet bureaucratie waarbij 1/3 nog iets nuttigs bijdraagt aan de productie en 2/3 het geld vangt door het werken achter een bureau en bepaald wat die 1/3 moet doen. Je hoort nu toch niet voor niks van de politici dat ze op het aantal ambtenaren willen gaan bezuinigen. (verkiezingen in aantocht)
    Maar je denkt toch niet dat beleidsmakers op zichzelf gaan bezuinigen. Er zijn er alleen maar meer bijgekomen.

  68. Okkie says:

    @ll:
    In het artikel van de Wall Street journal staat niets over NL. Als ik naar de achterliggende cijfers kijk voor Nederland, vind ik deze er niet overdreven slecht uitspringen. Sterker nog, Nederland doet het op alle fronten beter dan de gehele Eurozone.

  69. JH says:

    Mijn zus, 36 jaar oud , parttime huisarts heeft ink 60k, haar partner 37 jr, directeur IT bedrijfje, ingenieur heeft ink. van 83k.Drie jonge kinderen. Hebben hypotheek van 320k op rijtjeshuis van 270k (huidige waarde). Ongeveer 1/3 van hypo is sinds aanvang euribor met 1,1% opslag. Hierdoor afgelopen jaar 6 % rente betaalt, maar sinds jaarlijkse herziening in november is dit gedaald naar 2,85 %. Hierdoor voordeelkomende jaar van 140 netto per maand. Duideijk is dat ze achteraf teveel hebben betaald voor de in 2004 aangeschafte eerste woning, welke in ieder geval voor de komende 5 jaar nog groot genoeg is. Hierdoor de pech dat met huidig gezamenlijk inkomen in de huidige kopersmarkt een groter en mooier vrijstaand huis zou kunnen worden gekocht maar dat dan eerst huidig rijtjeshuis met verlies van 50k zou moeten worden verkocht voordat gewenst groter huis kan worden gekocht.
    Duidelijk gevalletje van ofwel je verlies nemen en groter gaan wonen, dan wel voorlopig riant blijven leven in wat minder huis.

  70. kees says:

    Maar je denkt toch niet dat beleidsmakers op zichzelf gaan bezuinigen. Er zijn er alleen maar meer bijgekomen.

    dat gaan ze niet zelf verzinnen, daartoe moeten ze aangestuurd worden.

  71. kees says:

    Sterker nog, Nederland doet het op alle fronten beter dan de gehele Eurozone.

    Ja Okkie, in NL is alles goed geregeld.

    binnenlandsbestuur…meenten.138433.lynkx
    weer een paar miljard over de kling. Gaat misschien ten goede komen aan je 1verdieners?

  72. kees says:

    Okkie

    Eerder beweerde je dat een acadeem de 22k per jaar zelf weg kon leggen,

    1)heb ik die 22K genoemd en waar?

    2)waar hebben we het op deze site gehad over woningen om alleen in te wonen?

    3)Acadeem? Omdat het bij mij meestal goed gaat met dt? Wel afgestudeerd, maar in de jaren 70, op eigen kosten en ook niets niets waard. Arbeiderskinderen kregen 9000 gulden studiebeurs per jaar en konden leuk op vakantie. Minimumloon was in 1974 ongeveer 500 netto.
    (De babyboomers die de leuke studiebeurs voor gehuwden hebben gehad laten we erbuiten)

    4)Minder geld=kleiner huis. Tering naar de nering. Allemaal niet gebeurd.
    Jammer, gemiste kans.

    5)recentelijk afgestudeerden moeten nog sparen……da’s logisch lijkt me.

    Moeten de vrije heren en dames onder de 35 nu ook al gefaciliteerd worden?
    Die is lekker. Minder geld = kleiner huis!

  73. Okkie says:

    @kees nr.79:
    1)Je had het over 220k in 10 jaar.

    2)Je had het over acadeem enkelvoud in punt 54. Een aantal hiervan zal inderdaad alleen willen wonen. Het gaat wat te ver om een vriend of vriendin te nemen zodat die meespaart voor het huis.

    3)Kennelijk baseer je je idee over wat een acadeem verdient op een enkele kennis.

    4)Er is geen enkele noodzaak tot het zo snel bijeen sparen van een huis als je minimaal 40 jaar moet werken.

    5)Er valt de eerste 5 jaar weinig te sparen. Je mag blij zijn als je direct werk vindt op opleidingsniveau. Er is voor de meeste jongeren geen sprake van een inkomen van 70k.

  74. Okkie says:

    @kees nr.65:
    Investeer in een waslijn met een stel knijpers.

  75. Okkie says:

    @JH:
    Het huis waar ze naartoe willen zal ook goedkoper zijn door de crisis. De grootste prijsdaling zit in de hogere prijsklasse.

  76. kees says:

    Ja, okkie moet je doen; driehoogachter. Je hospita al gesproken?

  77. JH says:

    @Okkie; klopt, echter naar ik weet kun je in de huidige markt een verlies van 50K niet zomaar meefinancieren in een nieuwe hypo, ook al voldoe je aan criteria voor veel ruimere hypo gezien inkomen. Je zult deze
    50K verlies uit eigen geld moeten bijleggen. Wat ik met de casus eigenlijk wilde benadrukken is dat de doorstroming naar duurdere prijsklasse boven 350k vanwege verschillende oorzaken vrijwel stokt. Overigens adviseer ik een ieder met een hoog inkomen (> 60 k met aftrek van 52%) sowieso om nog even te wachten totdat de maatregelen m.b.t. bezuinigingen op hypotheekrente duidelijk zijn.

  78. kees says:

    JH,

    dan wreekt het hebben van geen spaargeld zich. Jammer dat ze blijkbaar al geen eigen geld hadden bij aankoop.
    Ze hebben het huis gefinancierd incl. kk neem ik aan.
    De goedkoopste “Dirkoplossing” zou zijn: 25 eigen geld en 25 rek.courant krediet en sparen als een gek. Maar, de nieuwe woning is waarschijnlijk ook niet volgens de eisen? Makkelijk dus: gewoon blijven zitten.

  79. JH says:

    @Kees: huis in 2004 voor 271500,-inderdaad kk gekocht. KK is meegefinancierd plus 25.000 in depot voor noodzakelijke verbouwing op eerste verdieping van 2 naar 3 slaapkamers + nieuwe schuifpui + tuin. Vrij spaargeld is er momenteel wel ad 40.000k in box 3, daarnaast inmiddels ongeveer 10.000k opgebouwd in aan hypo verpand beleggingsgedeelte ook in box 3 ( 5000k eerste inleg in 2004 + vervolgens 50,- per maand inleg om daarmee bij fictief rendement van 8 % (!) per jaar in 2034 dee1 hypotheek ad 125.000 te kunnen aflossen, wat uiteraard niet reeel is). De huidige hypotheek van 320.000 loopt nu echter al 5 jaar, zodat volgens de huidige regelgeving nog 25
    jaar aftrek resteert indien voor duurder huis nieuwe hypo wordt afgesloten. Voorlopig blijven ze zitten wat gelukkig voor mijn zus goed te doen is met de huidige ruimte in een prettige buurt. Het is vooral de kennissenkring van zeer goed verdienende tweeverdieners met kinderen die mijn zus af en toe verleid tot de medeling dat ze groter zou willen wonen.Dit lijk mij echter geen goede motivatie !

  80. Goudbelegger says:

    Wat betreft die academici bestuurskunde, amerikanistiek, politicologie etc. die elkaar allemaal opdrachten gunnen. Dat weet ik, dat klopt.

    Maar dat is een poppenkast, een toneelstuk. Dat is niet houdbaar. Daarom gaat ons systeem instorten. Nogmaals, eerst fascisme, dan oorlog, vrij snel.

    Part One is entitled ‘The Something-for-Nothing Personality”, which appears in the final decades of the demise of EMPIRES and is the catalyst and driving force behind the collapse of the economies in which they reside. They vote for a living and ask public servants to confiscate wealth from others and transfer it to themselves. This group is fully in control of the G7 and are crony capitalists, elites, public servants, trade unionists and welfare recipients, just to name a few. Locusts, which strip economies BARE and eat the roots of wealth generation until the empire collapses under the weight of inextinguishable debt, unpayable entitlements and sovereign defaults through various means

  81. Goudbelegger says:

    THE SOMETHING FOR NOTHING PERSONALITY. Hoe duidelijk wil je het hebben? Hoe kernachtiger wil je de Nederlandse ambtenaar en het hele circus dat er aan vasthangt beschreven hebben?

  82. floor says:

    Vele net afgestudeerden uit de alpha hoek gaan het zowiezo moeilijk krijgen.
    De bêta’s worden gevraagd aangezien deze “probleemoplossend” kunnen denken.
    Bedrijven hebben kennelijk grote problemen.
    Gewoon wiskunde gaan studeren, liggen de multinationals in rotten van 10 op je stoep.

  83. floor says:

    Las trouwens in het NRC afgelopen zaterdag dat er in China per jaar net zoveel ingenieurs afstuderen als dat er in Nederland werkzaam zijn.
    Die nemen het zaakje dadelijk gewoon over.

  84. bigD says:

    @Okkie(61)
    Dus komen we aan bij mijn conclusie: huizen zijn te duur in Nederland. Netto salarissen liggen ook te laag, maar dat komt door de hoge belastingdruk.

    @floor(90)
    Ooit een afgestudeerde ingenieur uit China gesproken? Ik wel en ik kan je vertellen, ik begrijp heel goed waarom internationale bedrijven geen geschikte kandidaten kunnen vinden in China en dure expats naar China sturen. Vooralsnog nemen Westerlingen China over en niet andersom.

  85. Bram says:

    Aan de vele reacties die op deze site te lezen zijn over opleiding en beloning, wordt het tijd voor een revival van Ivan Illich’s “Deschooling Society”(1971).

    Haarfijn wordt hier blootgelegd hoe ons onderwijssysteem nooit kan overleven.

    Konden de babyboomers nog een carriere maken met een Mulo-diploma op zak, tegenwoordig moet je al minstens een MBO of HBO-diploma hebben om aan de bak te kunnen.

    In een generatie-tijd is er zomaar 5 jaar studie aan vastgeplakt om aan de minimumeisen te voldoen.

    Is dit dan de z.g. diploma-inflatie tegen aldoor stijgende kosten?
    En zijn mensen inmiddels slimmer geworden?

  86. kennie says:

    ingenieur = mens met 2 linker handen?

  87. Wieger says:

    Ik zie zoveel reacties over en weer en probeer de beste eruit te filteren en mee te nemen in mijn beslissing voor de aankoop van mijn huis. Ik kan nu een twee onder een kap woning kopen met woonopp. 150m2, perceel 300m2, bouwjaar 1998. Ik heb nu de prijs naar beneden gekregen van 235K naar 210K. Ik ben van plan om hier lang te gaan zitten en kan tegen 4,95% 20 jaar vast mijn Hypotheek afsluiten en ik huur momenteel. Wat is wijsheid??? Ik krijg zo’n unheimisch gevoel als ik al deze site bezoek. Kopen of afwachten?

  88. ll says:

    @ 94 Wieger. Tip uit het boek van E.Mecking, die tot nu toe in alles gelijk heeft gehad…Kijk naar de marktindicator, als die op 40 staat, koop dan een huis.

    http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/Actueel/EigenHuisMarktindicator/

  89. ll says:

    @ 94 Het boek heet, “deflatie in aantocht ”

  90. Fred. says:

    Beste Wieger,
    Als ik zo uw bericht lees lijkt het me vrij risicoloos om te kopen: prima prijs, hele prima rente.
    Zeker omdat je er toch lang wil wonen, zie ik eigenlijk geen probleem.
    Niet kopen brengt evengoed risico’s met zich mee:
    Stelt u zich nou eens voor dat de huizenprijzen niet de al heel lang verwachte maar nog steeds niet doorgezette enorme daling laat zien, maar de rente wel de verwachte stijging?
    En uw huur stijgt maar door.

    Maar als het niet goed voelt moet u het uiteraard niet doen.

  91. kees says:

    89

    de communicatieve techneut, die wel.

  92. kees says:

    92
    bram,
    Is dit dan de z.g. diploma-inflatie tegen aldoor stijgende kosten?
    En zijn mensen inmiddels slimmer geworden?

    mavo,havo,atheneum,rechten kan nog leiden tot functie van handhavingsambtenaar. Detacherende consultancy bedrijven werken daar mee. Laag loon en een leaseauto voor de 25jarige. Zo zijn er ook veel verneukt de laatste 10 jaar.

  93. Dalen says:

    @94 Wieger

    Waarschijnlijk is dit in het noorden van het land gezien de prijs. Ik vind het namelijk niet te duur. Ik zie deze prijzen wel in Assen en ik weet dat daar de huizen vrij lang te koop staan en vele staan al leeg (scheidingen vermoed ik en als gevolg van de DSB affaire).

    Als het een huis is dat echt naar je zin is, zou ik zeker overwegen het te kopen. Het is zeker dat de rente gaat stijgen. Voor beperking HRA zou ik ook niet bang zijn. Dat zal mijns inziens oude gevallen niet raken en zeker niet in deze prijsklasse.

    Heb je zelf twijfels, doe het dan niet. De prijzen zullen op korte termijn niet stijgen.

    zie ook http://www.fd.nl/artikel/13816530/herstel-huizenprijs-2015

  94. kees says:

    94
    is het betaalbaar, heb 2 of 1 inkomen nodig, streek van het land, mag je er nog een garage bijbouwen, etc.?
    Morgen kan de hemel naar beneden vallen, maar je kunt hier op termijn nooit veel op verliezen en dan zal dat alleen virtueel zijn. (
    Maar alleen een Volendammer kan zeggen dat hij er de rest van zijn leven blijft wonen)

  95. kees says:

    Jammer dat Niek niet reageert 🙂

  96. kees says:

    En de beperking HRA gaat niet gebeuren dit jaar.
    Zelfs geen overnachtse aktie van het kabinet rond de jaarwisseling.
    We gaan sluipenderwijs van ons geld afgeholpen worden: http://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2009/11/2009-financieel-topjaar-gemeenten.138433.lynkx
    Gemeenten maken zich ook geen zorgen voor 2010 heb ik gehoord. Waar borrels al goed voor kunnen zijn. Dus “something for nothing” vrienden vergeet de ineenstorting voorlopig maar even.

  97. Martijn says:

    We gaan sluipenderwijs van ons geld afgeholpen worden


    “The problem with fiat money is that it
    rewards the minority that can handle money,
    but fools the generation that has worked and
    saved money.”

    -Adam Smith

  98. kees says:

    106 martijn,

    deze zinsnede “rewards the minority that can handle money” behoeft duiding. Enig idee wie dat zijn? Kunnen “wij” met een priveverzameling goudstaafjes daaraan meedoen?

  99. Martijn says:

    @Kees

    Volgens mij kunnen wij daar aan meedoen.

    We hebben geen drukpers en/of wetgevende macht en staan daarmee een streepje achter, maar dat maakt ons niet meteen machteloos.

    Wie het systeem begrijpt kan met geld (en goud) omgaan.

  100. kees says:

    110
    Wie het systeem begrijpt kan met geld (en goud) omgaan.

    oké, studeren is voor een leven lang.

  101. kees says:

    “Deflatie in aantocht” heb ik lang geleden gelezen, maar heeft hij echt zoveel gelijk? Mij schieten de voorbeelden niet te binnen.

  102. Martijn says:

    @112

    I have never let my schooling interfere with my education. — Mark Twain

    En nog eentje (ook voor Ludwig):
    Read, every day, something no one else is reading. Think, every day, something no one else is thinking. Do, every day, something no one else would be silly enough to do. It is bad for the mind to continually be part of unanimity.”
    Gotthold Ephraim Lessing

  103. kees says:

    95 eigen huis

    De stemming onder consumenten geeft uiteindelijk de doorslag op de woningmarkt.

    willen is kunnen? Ver. eigen droomhuis.

  104. Realist says:

    @94 Wieger

    210k voor een 2-kapper van die afmetingen lijkt mij wel een redelijke prijs. Ik heb genoeg oudere gezien van gelijke grootte die 350k+ moesten kosten. Veel hangt af van de staat van het pand, de locatie en de mogelijkheden om het eventueel weer te verkopen.

    En 5% voor 20 jaar is ook niet slecht. De vraag is of dat aflossingsvrij (= huren v/d bank) is of niet. Als dat wel het geval is, zou je wellicht een extra marge moeten aanhouden voor het geval de politiek aflossingsvrij gaat beperken.

    Het belangrijkste is dus dat je voldoende financiele ruimte aanhoudt voor het geval dat. Ik hanteer zelf een marge van minimaal 1.5x stijging v/d kosten. Als je nu al moet lenen op twee inkomens zonder veel speelruimte, zou ik er nog maar eens goed over nadenken. Er gaan de komende tijd echt wel wat veranderingen plaatsvinden die ook bestaande eigenaren zullen treffen.

  105. kees says:

    realist, ik denk dat er niet veel gaat veranderen.

    kan hooguit denken aan stijginginkomstenbelasting naar 60% en dan mogen degenen in dat tarief hun hra tot max. 48% houden, zoiets. Er zal door de politici nog heel veel voor de bühne worden gedaan.

  106. Wieger says:

    @realist

    Hypotheek is gebaseerd op 1 inkomen. Het inkomen van mijn vrouw niet meegenomen. Combinatie van aflossingsvrij en spaarhypotheek. 1,5 keer de kosten van de hypotheek moet dus makkelijk kunnen.

  107. Realist says:

    @118

    Klinkt redelijk solide. Ik denk niet dat de prijs snel zal dalen en over 20 jaar zal het pand meer moeten kunnen opbrengen. Let er wel op dat je tegen die een oplossing voor het aflossingsvrije deel hebt.

    Houdt er rekening mee dat de betaalbaarheid de komende jaren zal gaan afnemen. De kosten zullen op alle gebieden gaan flink stijgen en de overheid is vast van plan die 35 miljard voor een deel bij de huizenbezitter weg te halen. Maar dat merk je ook als je huurt. Ik denk dat de tijd van grote stijgingen achter ons ligt. De prijs van 350k+ die ik hierboven noemde is in de meeste gevallen gewoon volstrekt belachelijk. Het gaat dan om huizen uit begin 1970 met kleine kamers en slechte isolatie. Zelf vind ik 250k voor dergelijke woning op een goede locatie wel zo’n beetje de limiet. Jij zit daar dus nog een heel stuk onder, maar ik vermoed dat je dan wel een stuk buiten de randstad zit.

    @117 – kees

    Nederland is de spreekwoordelijke kikker in de pan. Er is de afgelopen jaren al heel veel veranderd en niet bepaald ten goede, maar de meeste mensen zijn zo kortzichtig bezig dat ze het totaal niet in de gaten hebben (of het niet willen zien). Het is o.a. fout gegaan bij het onderwijs en de import van allerlei kansloze figuren (wit of zwart – doet er niet toe). En de Nederlander stond er bij en keek er naar. Niet vanwege tolerantie, maar vooral door onverschilligheid en eigen belang. Iedereen rekende zich rijk, maar de gepeperde rekening komt in de komende decennia.

  108. Ludwig von Mises says:

    Martijn

    Zondag in 1 ruk Black Swans uitgelezen van Taleb. Alhoewel ik intuitief begreep wat hij schreef (ik schreef hier eerder: quants trap ik mijn kantoor uit en ik die precies niet wat ze zeggen), een aanrader. Ook voor Johanna.

    Strauss en Howe / Batra en Sarkar zijn in bestelling.

    Volgens mij heb ik weer een ban op deze site te pakken van mijn prive adres.

    Dank admin. en gefeliciteerd Lorenzo.

    Je weet me wel te vinden op de andere site.

  109. S says:

    Als je niet van een klein inkomen kan sparen, kan je dat ook niet van een groot inkomen.

    Een huis in tien jaar bij elkaar sparen is voor de meeste mensen niet realistisch. Minimaal kosten koper is wel realistisch.
    Ik wil maximaal 80% van de aanschafwaarde lenen en een lineaire of annuïteitlening op basis van één inkomen afsluiten samen met m’n vriend.
    Dit kán, mensen. Ik ben 25, heb niet eens een hoog inkomen gehad en ben nu bezig met een tweede opleiding.
    Om verschillende redenen koop ik nu nog niet, één daarvan is dat ik niet meer wil betalen dan dat iets waard is.

  110. kees says:

    ludwig,

    Je weet me wel te vinden op de andere site.

    ik heb geen reden gezien. Misschien iets gemist?

    huizenhype is weer in de lucht?

  111. Peter says:

    @97: Fred,

    In een vrije markt zou de koopprijs van een huis zijn gebaseerd op de huurprijs (bouwkosten zijn tamelijk verwaarloosbaar). En de huurprijs is dan weer een functie van besteedbaar inkomen en de kosten van je overige kosten in het dagelijks leven.

    In Nederland leven we met een overheid die het systeem zo heeft ingericht zat zij de grote keuzen voor je maken. Wat er gebouwd mag worden, waar en met allerlij regels zelfs de prijs en tijd bepaald. Eigenlijk communistisch dus, met een vleugje bestedingsvrijheid om het op kapitalisme te laten lijken.

    Hier is de huurprijs dan ook een functie geworden van de koopprijs, door koop stimuleringen en diverse belastingen en niet te vergeten grondverkoop. En de maximum prijzen van koop zijn weer een functie van overheidsuitgaven en de leencapaciteit van de kopers die met allerlei constructies flink is opgerekt.

    Het is een piramide op zijn kop! Dat kan nooit lang goed gaan nu er niet meer zo gemakkelijk toekomstige welvaart geleend kan worden voor een woning. De boel gaat dan ook in elkaar klappen en niet zo’n beetje ook, dat kan gewoon niet anders.

    Wonen moet (en kan) betaalbaar zijn, zonder dat een overheid zich er zwaar mee bemoeid. De verliezen als gevolg van de domme uitgaven in het verleden moeten nog worden genomen. Dat zal via steun aan de banken wel op de gehele samenleving worden afgewenteld…dus verliest als je niet meespeelt.

    En volgens mij is het spel nu wel zo’n beetje over en om nu nog te kopen, ja dan zadel je jezelf met zware verplichtingen op…een groot risico in 1 keer. Beter om dan huur te betalen denk ik, in het ongunstigste geval ben je over 20 jaar gezien meer kwijt, maar daar staat flexibiliteit tegenover (geen strop om je nek). Verhuizen in een dalende markt met schulden is een probleem zoals we nu zien.

    De problemen zullen nog jaren aanhouden, er wordt tenslotte niets gedaan om het vastgelopen systeem te herzien. Men probeert het duidelijk niet meer werkende systeem alleen maar te herstarten (a.k.a. de prijzen moeten verder omhoog, we moeten nog meer toekomstige welvaart in onze huizen stoppen).

    Had het er het laatste met mijn vader over en die gedachten gang zit gewoon in de babyboom generatie ingebakken. Als er te veel capaciteit is dan moet dat afgestoten worden, maar zonder dat de prijzen omlaag gaan e.d.

    Nou, dat kan economisch dus niet 🙂

  112. Ludwig von Mises says:

    testerdetest

  113. Ludwig von Mises says:

    Ah, om onverklaarbare redenen kunnen we weer posten. Misschien toch een te wantrouwende natuur.

  114. Martijn says:

    @Ludwig

    Black Swan heb ik al gelezen.

    Ik heb vandaag “The True Believer” van Eric Hoffer besteld.

    A stevedore on the San Francisco docks in the 1940s, Hoffer wrote philosophical treatises examining mass movements–from Christianity in its infancy to the national uprisings of modern times. His analysis of the psychology of mass movements is a brilliant and frightening study of the mind of the fanatic.

    Van hem is ook de quote: We used to think that revolutions are the cause of change. Actually it is the other way around: change prepares the ground for revolution.

    De komende periode is er, afgaande op de ontwikkelingen in de financiële en geopolitieke wereld en analyses als die van Batra, op zijn minst een opportunity window voor een (flinke) revolutie.

    Of het zo ver gaat komen zullen we moeten afwachten, maar ik ga die richting de komende tijd wel wat verder verkennen.

  115. Fred. says:

    beste Peter,
    Hoe de wereld zou moeten zijn doet er in deze vraag niet heel erg veel toe.
    Het is niet ondenkbaar dat de kosten voor wonen (het percentage van ons inkomen dat we hieraan kwijt zijn) nog verder zal stijgen.

    De wereld is inmiddels zo complex geworden (niet te verwarren met gecompliceerd) dat niemand met zekerheid kan voorspellen wat er gaat gebeuren, ook niet de mensen die denken dat wel te kunnen beredeneren (zij missen onvermijdelijk een aspect van de complexiteit) of in het verleden weleens gelijk hebben gehad.

    Voor wat betreft flexibiliteit ben ik het niet met u eens: in de wijken waar wij bijvoorbeeld willen wonen zijn de wachttijden voor betaalbare huurwoningen meer dan 15 jaar, dan ben je met kopen toch nog steeds goedkoper uit en flexibeler.

    Over het algemeen adviseer ik mensen die overwegen te kopen ook af te wachten nu, zeker wanneer ze nog prima en betaalbaar zitten. Wieger echter legt de zaken op zo’n manier neer dat ìk het zou kopen en er geen (groot) risico in zie, dat is het enige dat ik aangaf. Ik neem aan dat hij in dit huis geïnteresseerd is omdat hij geen betere huuroptie heeft/kent. Woonplezier is immers ook een hoop waard. De wereld draait gelukkig niet alleen om geld.

  116. Ludwig von Mises says:

    Staat bij dezen ook op de verlanglijst.

    Prettig 2010 toegewenst trouwens.

  117. Peter says:

    Ik proef wat “Nassim Taleb” (Black Swan) in je opmerking…en dat is niet onterecht. Maar je moet het niet overtrekken, markten zijn niet zo ingewikkeld dat hier helemaal geen zekerheden zijn.

    Wat betreft flexibiliteit…die 15 jaar is heel kunstmatig (weer die overheid), want er zijn genoeg woningen…ik zie hier niemand op straat liggen.

    De gedachtegang is al heel lang dat kopen is flexibeler…omdat we huizen te koop zetten i.p.v. te verhuren. Een niet al te sterke redenatie natuurlijk…aangezien we daar zelf voor verantwoordelijk zijn.

    En verhuizen als je in een koophuis zit is ontegenzeggelijk veel moeilijker bij constante prijzen, laat staan met dalende prijzen. En er is geen fundamentele reden waarom huizen meer waard zouden worden.

    Ik respecteer je inzicht hoor…wilde allen even inhaken met die van mijn eigen.

  118. Peter says:

    Ik ben overigens ook van plan “Black Swan” te gaan lezen. Wat YouTube clips van de man gezien en zijn boek lezen lijkt zal me beslist van toegevoegde waarde. Ik hoop alleen dat het boek voor de normale mens te volgen is en niet te veel drijft op hogere wiskunde, omdat ik dan snel zal moeten afhaken.

    Wat me overigens opviel op YouTube is dat hij in de laatste maanden steeds feller te keer gaat tegen de huidige gang van zaken in de VS. Waar hij eerst vooral technisch werkte is het nu een stuk emotioneler.

    Beslist een interessant figuur om in de gaten te houden.

  119. kees says:

    Of het zo ver gaat komen zullen we moeten afwachten, maar ik ga die richting de komende tijd wel wat verder verkennen.

    martijn, de winter is nog niet afgelopen, maar het klinkt alsof de blaadjes van de bomen gaan vallen.
    Revolutie?

  120. ll says:

    Hierin zit nog niet de daling van 2009 in verwerkt, van 7 %, scary

  121. kees says:

    Waar hij eerst vooral technisch werkte is het nu een stuk emotioneler.

    peter, waarschijnlijker is dat hij en ook Faber ,kunnen schoppen en slaan, maar dat er verder niets gebeurt.

    Weet iemand waarom Martin Armstrong nu van het toneel verdwenen is? Oplichting?

  122. Ludwig von Mises says:

    We zijn reinhart en rogoff aan het lezen. Citaat:

    “a bank with a healthy deposit and a large portfolio of illiquid loans may well have bright prospects over the long term…..however if for some reason depositors try to withdraw all funds, trouble ensues…such was the fate of the banks in the classic miovies “its a wonderfull life” and “mary poppins”

    Mijn meisje kijkt graag naar MP. Zeitgeist?

    Misschien maar goed dat ze iemand heeft die voor haar zorgt de komende jaren…

    Alles is met alles verbonden. Martijn zal de vele referenties aan eruditie van taleb wel waarderen.

    @ Peter. Mag ik adviseren Taleb te lezen, weinig wiskunde en je had de bovenstaande opmerking zonder enige twijfel niet gemaakt…

  123. Martijn says:

    (128)

    Jij hetzelfde Jasper!

  124. Ludwig von Mises says:

    Armstrong was geen oplichter. Michael Milken was het ook niet. Het zijn helden van de kleine man die door TPTB in het gevang worden gestopt.

  125. kees says:

    Ludwig, dus ook de VS kent zijn Siberië.
    Niet direct bij me opgekomen dat de angst in de vs regeert, notabene de leiders van de vrije wereld.

  126. ll says:

    @ 135 Mises, ja dat was grappig in Mary Poppins, bankrun op twopence.

  127. Martijn says:

    Taleb kan ik zeker waarderen. Hem lezen is geen verspilling van je tijd.

  128. Martijn says:

    @Kees (131)

    Wat bedoel je?

    Volgens sommige bronnen gaat 23,5% van het totale inkomen-voor-belasting in de VS naar de bovenste 1% van de maatschappij.
    Sterker nog: Moreover, the
    overall share of the total national income flowing to the top 1/10 th of 1% rose from 7.3% in 2002 to 12.3% in 2007. According to Piketty-Saez, these are the most lopsided figures in the data going back to 1913 and surpass even the previous peak in 1928.

    Hebben jullie de inkomensverdeling van een dictatuur wel eens naast die van de VS gelegd? En kijk nog eens goed wie er gered worden tijdens deze crisis en wie niet.

    Er zitten een aantal dingen goed scheef.

    Een dergelijke inrichting is van zichzelf uit balans, en daarmee niet duurzaam. In het verleden is een revolutie regelmatig het middel gebleken om de zaak weer recht te trekken.

    En hoe zoiets er in deze tijd precies uit gaat zien durf ik niet te zeggen, maar het stoffige beeld met guillotines lijkt me niet het juiste. Ik ben me bewust van de wat onhandige bijklank van het woord, maar ik zou daar niet blijven steken.

  129. Martijn says:

    @141

    Ter aanvulling: behalve de beurs zie ik weinig structurele stijgingen die positief kunnen worden uitgelegd. Het voorjaar is wat mij betreft nog lang niet in zicht.

  130. kees says:

    @Kees (131)

    Wat bedoel je?

    martijn, klonk nogal gedeprimeerd.

  131. Okkie says:

    @JH:
    In het door jouw genoemde voorbeeld van huisarts en directeur IT bedrijfje kan er inderdaad wel wat geld gespaard dan wel afgelost worden.

    @kees:
    Wie klaagt er hier over de kosten van een wasdroger?

  132. Goudbelegger says:

    Jullie kennen Armstrong?????

    Het niveau is hier soms best wel hoog….

    New world order geloofde ik nooit in maar nu lijkt er toch iets van te kunnen kloppen, woorden van Gerald Celente, dacht hetzelfde. Denk vaak hetzelfde als Gerald.

    Dit is the end game, alles is mogelijk de komende jaren, alles, het enige wat je zekerheid kan bieden is gouden munten in je eigen knuistjes..

  133. Goudbelegger says:

    @141.

    Dingen scheef in Amerika???

    In Nederland 90 communistische bouwprojecten door de kamer gegaan. Weer talloze connected bouwbedrijfeigenaren multimultimultimiljonair, ken iemand met Euro 550 miljoen op z’n rekening en hele familie aan het overheidsbouwinfuus.

    Dan nog de 1000’en ‘hulp’verleningsinstanties, ontwikkelingswerk, gemeenten, provincies etc. etc. etc. etc. etc.

    Amerika zit iets fout? Ja, maar bij ons ook, onhoudbaar.

  134. Martijn says:

    @146

    Hier misschien ook, maar heb jij hier wel eens een voedselbon gezien? Of uitkeringen om platte televisies van aan de muur te hangen aan de overkant van de plas?

  135. kees says:

    147 plus ludwig,

    ik lees ook dat hij ook nog een typewriter in zijn gezicht gegooid heeft gekregen. Toch een vorm van Siberië. Voor Sacharov heb ik geloof ik nog eens een kaart ingestuurd, tijden veranderen.

  136. kees says:

    Martijn, bonnen kun je printen.

    volgens mijn dochter, de wetenschapper, is er een onderzoek waarbij het hebben van een plasma relateert aan de hoeveelheid vuurwerk die is ingekocht (?) en afgestoken.

  137. kees says:

    okkie, jij snapt niet dat een wasmachinemonteur inmiddels €300 p.u. moet opbrengen. Heb je met een hospita ook niets mee van doen. Ieder nadeel…..

  138. Ludwig von Mises says:

    145

    Dat was een half jaar geleden anders op deze site vrees ik. Gelukkig hebben we Lorenzo nog om het niveau omlaag te halen. Ik merk dat zelfs Boukje het niet meer nodig vind oneens te zijn.

    Martijn

    Vroeg gisteren een collega die risicomanagement doet of ze Taleb gelezen heeft. Nee, maar ze had er wel van gehoord. Suckers for the taking, die bankiers van tegenwoordig.

  139. Ronald says:

    @129

    Ik heb het boek ‘The Black Swan’ net uitgelezen en ik kan het zeker aanraden. Voor het grootste deel van het boek heb je niet echt wiskundige kennis nodig, alleen het 3e deel van het boek over bell-curve, lineaire schaalbaarheid en fractals is vrij technisch. De schrijver geeft ook diverse keren aan dat je dit deel zonder problemen over kunt slaan.

  140. ll says:

    Wow, weer eentje die toegeeft dat de modellen niet gewerkt hebben, en nog niet werken.

    http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/5695-stiglitz-economen-droegen-bij-aan-crisis-.html

  141. Martijn says:

    @Ludwig (152)

    Met mensen als die collega van je vind ik het af en toe bijzonder lastig omgaan. Het stelt me meermaals teleur dergelijke mensen op zulke posities aan te treffen. Op bepaalde niveaus verwacht je zelfstandige gedachten en een kritische blik, maar het is soms ontstellend te zien hoe weinig mensen daartoe in staat zijn.

    Wat dat betreft vind ik het prettig om op een site als deze te zien dat niet iedereen zo is.

  142. Martijn says:

    @Kees (143)

    Is niet depressief. Ik gaf al aan dat een revolutie in deze tijd vele vormen kan hebben. Wat ik in elk geval zie is dat er zaken in zowel het politieke als financiële systeem de laatste decennia steeds schever begonnen te staan, en dat lijkt de laatste tijd in een versnelling te zijn gekomen.

    Dat roept toch een beetje om verandering, en vooralsnog lijken de heren beleidsmakers zich daar niet voor in te spannen.

    Op ten duur gaan anderen er dan voor zorgen.

  143. Martijn says:

    @157

    Maar een volksopstand verwacht ik vooralsnog niet. Daar zijn de meeste heren en dames burgers niet wakker genoeg voor.

  144. Martijn says:

    @Kees 150

    Plasmatelevee gerelateerd aan vuurwerk?

    Wat is het doel van dergelijk onderzoek?

  145. ll says:

    Men krijgt een volksopstand als het verschil tussen rijk en arm te groot is geworden.

    Tijdens de vorige depressie, waren er grote rellen in Amsterdam.

    Daar werd toen met harde hand ingegrepen.

    Ook ging de bemanning van “de Zeven Provincien ” aan het muiten, omdat ze geen gage meer kregen, en vervolgens is daar een BOM op gegooid, door het voormalige CDA, een voltreffer, de muiterij was acuut voorbij.

  146. kees says:

    154Ik heb het boek ‘The Black Swan’ net uitgelezen en ik kan het zeker aanraden.

    gisteravond gedownload als pdf en meteen gestart.
    (bol.com prijs is 9.95 voor de engelse taal en ongeveer 25 voor NL.)

  147. Ludwig von Mises says:

    Zie je, kees, dat

    1 Het nemen van een lange hypotheek een vorm van kwartjes verliezen (aan boomers) om tientjes te verdienen (vanm boomers) is.

    2 Het kopen van goud een vorm van geen kwartjes verdienen (van boomers) om tientjes te verliezen (aan boomers) is.

    En dat in beide gevallen de boomers geholpen zijn. There is logic to this madness. Take the long term interest.

  148. kees says:

    157 martijn,

    Dat roept toch een beetje om verandering, en vooralsnog lijken de heren beleidsmakers zich daar niet voor in te spannen.

    Zolang iedereen het erover eens is dat Bos een fantastische job gedaan heeft gaat Bos echt niet de neiging krijgen om een beetje verandering aan te brengen. Met “een beetje” maak je jezelf niet zichtbaar bij de meute. Pats, boem maakt meer indruk blijkbaar.
    Bos c.s. is zo ongeveer de winning team waar ze allemaal bij aan willen haken. Vrijwaart ook iedere vriend en vijand van zelf ideeën opperen en hebben. Men geeft ook blijk van nooit enig idee te hebben gehad en dat wordt dan leuk verdoezeld met die manier van goedkeuren.
    Zoiets dus. Het gaat voorlopig dan ook niet gebeuren. Eigenlijk kabbelen we lekker verder.

  149. kees says:

    159
    @Kees 150

    Plasmatelevee gerelateerd aan vuurwerk?

    Wat is het doel van dergelijk onderzoek?

    Ik heb het voorwoord niet gelezen, maar het zal er ongetwijfeld uitgelegd worden.

    We maakten wat lol over het multiculturele-en white trash plasma volk in die vogelaarwijk/bloemhof waar echt de hele straat al een week lang bezaaid lag met rotzooi. Huisvuil zich ook nog leuk opstapelde, gemeente geen taak voor zichzelf zag en de wijkagent maar een mannetje charterde om de rotzooi iedere dag af te voeren. Gelukkig hebben ze daar nog wel elke dag te eten, anders zouden de “havenots” bij de “haves” naar binnen komen – zou de linkse jaren zeventiger zeggen.
    Vierde generatie met uitkering komt eraan daar!
    En Pechtholt maar volhouden dat het om exotische kookluchtjes in het trappenhuis gaat.

  150. Ludwig von Mises says:

    157 164

    Volgens mij zitten we midden in die verandering.

    Alleen valt ie een beetje tegen voor sommigen die denken op van alles en nog wat recht te hebben.

    En voor anderen die dachten op van alles en nog wat recht te hebben.

  151. kees says:

    161

    antenna is een errug links clubje hoor.

  152. kees says:

    Ludwig,

    Wat zie je gloren?

    Voorlopig zijn alleen de Korpschefs nog aan het woord geweest en struikelen de politici daar nog over. Vooralsnog het kortopdepolswerk dus.

  153. johanna says:

    @152,@154,@156,@162
    Een probleem met modellen is dat beleidsmakers en economen ze vaak toepassen onder condities waaronder ze niet zijn afgeleid (dwz. de werkelijkheid) en daar mee doorgaan zels als het model gefalsificeerd is, indien dit in hun praktische of ideologische kraampje te pas komt.

    De opstellers zijn vaak veel terughoudender.

    Enkele voorbeelden?:

    Keynes vroeg Tinbergen meermaals z’n (T’s) statistische aannames praktisch te verifieren, T. deed dit nooit voozover ik weet, hoorde laatst Hans-Werner Sinn, topbankier, doodleuk zeggen dat Arrow en Debreu bewezen hadden dat reele markten (Pareto) efficient zijn, terwijl er het latere Sonnenschein-Mantel-Debreu ‘theorema’ is dat marktfalen uitvoerig beschrijft, Gaussische Black-Scholes is al in 1987 gefalsificeerd maar werd (of wordt?) nadien nog gebruikt, in veel leerboeken economie en macro-economische modellen ( o.a.CPB ) hangen nog restanten van gefalsifiseerde neo-klassieke evenwichtstheorie rond en ik vrees dat sommige bankiers nog verouderde CAPM versies gebruiken.

    Taleb is altijd leuk, maar als je wat verder wilt en niet tegen een beetje wiskunde opziet: Mc Cauley Dynamics of Markets (2de druk, de fouten van de eerste zijn er wel uit).

    Vond ook Posner: ‘A Failure of Capitalism’, amusant nu hij inziet de ‘Invisible Hand’ wat al te krachtig te hebben geschud.

    Deze post is trouwens geen pleidooi tegen modellen, alleen een voor betere; hier kan ik het wel met Lucas eens zijn: ” Economic theory is mathematical analysis, everything else is just pictures and talk”.
    Dit hoeft overigens ‘behavioral economics’ niet uit te sluiten.

  154. Martijn says:

    @Johanna

    Economic theory is mathematical analysis, everything else is just pictures and talk

    Economische theorie wordt, zeker de laatste tijd, door veel mensen als “onzin” afgedaan. En als je bovenstaande definitie aanhoudt kan ik daar wel inkomen.

    Je kan wiskundig analyseren wat je wil, maar bewijzen dat daarmee de toekomst structureel te voorspellen is, gaat je voorlopig niet lukken.

    Economische theorie waar je niet al te veel aan hebt bij het voorzien van de toekomst heeft wat mij – en veel anderen – betreft niet al te veel waarde.

    Volgens mij het vooruitzien van de toekomst sowieso geen wetenschap, eerder een kunst.

    Daar komen pictures en talk samen met wat andere zaken denk ik net zo goed van pas als wiskundige analyse.

  155. Ludwig von Mises says:

    Pfff

    Zo ingewikkeld.

    Ik hou me bij het kopen van out of the money opties zolang mijn fingerspitzen me vertellen dat / wanneer dat is wat ik moet doen.

    Wetenschap of kunst – het is gewoon een kwestie van goed opletten.

    Keynes en Taleb zijn mensen van de praktijk zoals je stelt. Ik ben blij dat er nog wetenschappers zijn die het paard niet achter de wagen spannen. Dat geeft hoop.

  156. lorenzo says:

    Ludwig von Mises , ik merk je bent nog steeds boos. Een bepaald niveau zet boosheid heel snel opzij en gaat weer over tot de inhoud.

  157. Martijn says:

    @Johanna

    Heb jij eigenlijk nog actief ingespeeld op economische ontwikkelingen de afgelopen 3 jaar?

    En heeft het je windeieren gelegd, of juist niet?

  158. Ludwig von Mises says:

    Lorenzo

    Wat een inhoudelijke bijdrage van niveau.

    Werkelijk, je tilt het forum in je eentje naar hoogten die voor eenvoudige zielen als mijn persoontje onnavolgbaar zijn.

    Ik wilde dat ik je analyses kon begrijpen. Misschien is dat voor de gewone man niet wegelegd, maar ik blijf proberen hoor!

    Als ik maar alstjeblief mag blijven hier. Stuur me niet weg! Please please please?

  159. johanna says:

    @170 Martijn @172 Ludwig
    Eerst maar even wat evergreens van de Maestro:

    “we are not about to go into a situation where prices will go down nationally” (Greenspan 19.5.2006)

    “It looks as though the worst is behind us in terms of the effect of the housing slump on
    economic growth” (7.11.2006)

    Alan had dan nog het voordeel zich erin getraind te hebben het onvoorzienbare te voorzien door regelmatig naar een 50-tal diagrammen met actuele financiele data te turen.

    G. gebruikte hierbij geen theorie ( eigen woorden) maar ging dan af op intuitie en ‘gevoelens rond de maagstreek’ (zie Woodwards biografie van G.) om te bepalen hoe de vlag erbij hing.

    (had Ludwig daar maar gezeten)

    Alan’s plexis solaris, een partijtje co-integratie op de Cray of een handjevol vuistregels, blijkbaar een pot nat wat voorspellen betreft, het wachten is nog maar op een Middelkoops “Voorspellen doe je zo” al vraag ik me wel af of lieden als Buffet en Soros (‘m’n beste crisis ooit’) niet meer weten; Taleb doet er wel lollig over maar die trekt toch aan heel wat minder touwtjes.

    Enfin, goed modelleren geeft juist z’n eigen beperkingen aan, is ook niet per se kwantitatief ( denk maar aan de glansrol van Brouwers fixed- point theorema ( een handige vinding van eigen bodem ) in economische analyses) en is door z’n logische formalisering juist geschikt om ideologische oordelen/ wensen en feiten te scheiden.

    Een verbaal-filosofische en normatieve benadering heeft zeker z’n waarde maar uiteindelijk moeten er concrete kwantitatieve begrotingen opgesteld worden.

  160. Ludwig von Mises says:

    In 96 gaf Greenspan zijn irrational exuberancer speach.

    Mischien dat Ayn Rand gelijk had toen ze hem een sociale climber noemde en dat ie wat eerder met pensioen had moeten gegaan.

    Ik begrijp dat jij in het bezit bent van een model dat beter functioneert dan Alan – achteraf?

    Taleb en mijn persoontje hebben daarentegen geen pretenties maar gepakt wat we konden pakken.

    Ricardo (een man van de praktijk) stelde: alle economie is politieke economie.

    Zo bezien kan het zijn dat Alan en Mises allebei gelijk hebben.

    En Paulson. En Sprott. En…

    Emperisch gezien dan he – achteraf.

  161. Ludwig von Mises says:

    “(had Ludwig daar maar gezeten)”

    De beste stuurlui staan aan wal. Taleb is rijker dan Greenspan.

    Mises heeft geen ambities.

  162. Martijn says:

    @Johanna

    Ik vind dit niet je sterkste reply.

    Greenspan had de macht over en verantwoordelijkheid voor nogal wat zaken. Bovendien is was zijn agenda volgens mij niet zonder meer onomstreden.

    De man sprak bovendien voortdurend in raadselen. Hij lijkt me geen goed voorbeeld voor wat het voorspellen van economisch verloop betreft.

    maar uiteindelijk moeten er concrete kwantitatieve begrotingen opgesteld worden.

    Als die begrotingen nou zouden kloppen kan ik me voorstellen dat er vraag naar is. De financiële sector heeft de afgelopen periode wel laten zien dat daar doogaans geen sprake van is.

    Ik betwijfel ten de kwantificeerbaarheid van veel zaken die de economie beinvloeden ten zeerste, en heb daarom gerede twijfels bij de rekenfanaten binnen de economische discipline.

    Getallen bieden een mooie schijnzekerheid binnen de theoretische wereld. In de praktijk zijn ze de afgelopen jaren van aanzienlijk minder waarde gebleken.

  163. Martijn says:

    Voor wie het leuk vind (ik ga het niet allemaal lezen): http://pragcap.com/the-ultimate-guide-to-2010-investment-predictions-and-outlooks

  164. Ludwig von Mises says:

    Ik heb er eentje tussenuit gepikt. Goud gaat dit voorjaar naar USD 1380 IMO.

    Lees de comments. Lees de comments. Suckers for the taking. On – ge – lo – fe – lijk.

    http://pragcap.com/gold-is-going-to-super-spike-in-2010

  165. Ludwig von Mises says:

    Voor de die hard studenten economie – niet voor de wetenschappers:

    http://www.group30.org/about.htm

    http://www.zerohedge.com/sites/default/files/Group%20of%20Thirty%20Fin%20Stability.pdf

    Dit is wat ze willen:

    “a. Money market mutual funds wishing to continue to offer bank-like services, such
    as transaction account services, withdrawals on demand at par, and assurances of
    maintaining a stable net asset value (NAV) at par should be required to reorganize as
    special-purpose banks, with appropriate prudential regulation and supervision, government
    insurance, and access to central bank lender-of-last-resort facilities.
    b. Those institutions remaining as money market mutual funds should only offer a conservative
    investment option with modest upside potential at relatively low risk. The
    vehicles should be clearly differentiated from federally insured instruments offered by
    banks, such as money market deposit funds, with no explicit or implicit assurances to
    investors that funds can be withdrawn on demand at a stable NAV. Money market mutual
    funds should not be permitted to use amortized cost pricing, with the implication
    that they carry a fluctuating NAV rather than one that is pegged at US$1.00 per share.”

    En dit is wat Barrack Perron – sorry, Obama doet:

    new regulations proposed by the administration, and specifically by the ever-incompetent Securities and Exchange Commission, seek to pull one of these three core pillars from the foundation of the entire money market industry, by changing the primary assumptions of the key Money Market Rule 2a-7. A key proposal in the overhaul of money market regulation suggests that money market fund managers will have the option to “suspend redemptions to allow for the orderly liquidation of fund assets.” You read that right: this does not refer to the charter of procyclical, leveraged, risk-ridden, transsexual (allegedly) portfolio manager-infested hedge funds like SAC, Citadel, Glenview or even Bridgewater (which in light of ADIA’s latest batch of problems, may well be wishing this was in fact the case), but the heart of heretofore assumed safest and most liquid of investment options: Money Market funds, which account for nearly 40% of all investment company assets. The next time there is a market crash, and you try to withdraw what you thought was “absolutely” safe money, a back office person will get back to you saying, “Sorry – your money is now frozen. Bank runs have become illegal.”

    Welterusten.

  166. kees says:

    Guusje Nadorst vertelt nu dat er forse maatregelen gaan komen. Dit jaar nog……..

  167. kees says:

    1981 ramde Volcker de rente tot tophoogte waardoor 30 jaar treasuries zeer aantrekkelijk worden. kopers daarvan hebben 30 jaar lang een positief reel rendement gehad en de hoofdsom komt het eerste halfjaar van 1981 vrij.

    2011?

  168. Ludwig von Mises says:

    2011 inderdaad. Ik zou zeggen een intermediate top in de goudprijs van boven de 2000 USD voor Juni 2011.

  169. kees says:

    Ludwig, hoeveel €’s zal dat zijn?

  170. Martijn says:

    @Kees (189)

    Waarschijnlijk meer dan nu. Zowel de euro als de dollar hebben wat regionale problemen (Griekenland, Spanje, California, etc) en beiden beschikken in principe over een drukpers.

  171. Martijn says:

    Meer positief nieuws voor huizenverkopers in Nederland?
    http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2010/01/inkomen_huishoudens_fors_gedaa.html

    Hou die vraagprijzen lekker hoog jongens.

  172. Ludwig von Mises says:

    Gelukkig gaan de WAI, WAO, AOW, WAJONG, WW en die twee andere waarvan ik het acroniem vergeten ben omhoog, samen met het minimum loon.

  173. Martijn says:

    En voor de dames en heren deflationista: http://www.z24.nl/bedrijven/voeding_drank/artikel_113375.z24/Supermarkten_zagen_omzetstijging_in_2009.html

    Ondanks de economische crisis groeide de omzet van Nederlandse supermarkten in 2009 met 5,4 procent.

    Dat is stijging van voedselprijzen jongens. Ik had het ruim een jaar geleden al over landbouw. Dat blijft nog wel even.

  174. Ludwig von Mises says:

    Nietus. Er is deflatie, ik heb het zelf in de krant gelezen.

    En de bank geeft maar liefst anderhalf procent rente. Something for nothing eigenlijk.

    Je bent wel gek als je geen geld spaart.

  175. kees says:

    Ludwig, ik heb ook geen zin om het er doorheen te jassen, omdat ik er anders niets voor krijg.

  176. Ludwig von Mises says:

    Wel, het moge duidelijk zijn welk alternatief je hebt IMO.

    Is een manier van nu uitgeven – en toch ook niet.

  177. kees says:

    Martijn, ik weet niet of dit soort voedsel iets van doen heeft met landbouw. Meer met toegevoegde waarde vanuit de industrie.

    Btw: vanaf het mini-akkertje 500 onbespoten boerenkoolstronkjes verkocht. €2 per stuk.
    De kosten kunnen weer betaald worden 🙂
    Ook nog wat geprobeerd in mijn (sociale?) huurwijk. Niet te slijten.

  178. Ludwig von Mises says:

    Mijjn turkse buurman in mijn vorige woning kweekte prei en wat nog meer in zijn postzegeltje achtertuin.

    Vertelde ook dat ie met 65 (volgend jaar) terug naar turkije verhuist.

    Goed voor de deflatie, als ie euro’s in Turkijke gaat uigeven.

  179. Martijn says:

    @Kees

    Mooi project hoor. Ik sta achter dat soort dingen. Wat dat betreft is Amerika overigens niet altijd slecht bezig: http://www.latimes.com/news/nation-and-world/la-na-detroit-farms27-2009dec27,0,7336715.story

  180. Martijn says:

    @Kees

    Martijn, ik weet niet of dit soort voedsel iets van doen heeft met landbouw. Meer met toegevoegde waarde vanuit de industrie.

    Dat ben ik met je eens. Al valt over dat “toegevoegd” nog wel te debateren, al weet ik dat je het op dat punt met me eens bent. Monsanto & cs voegen niet zozeer waarde toe, maar verschuiven de belasting. Zo gaat één gewas vaak wat efficienter groeien ten koste van de biodiversiteit en wat al dies meer in de omtrek.

    Een beetje hetzelfde als veel andere bedrijven. Als Nike gif gaat lozen en kinderarbeid inzet in China hebben ze zogenaamd hun efficientie verhoogd, maar als we naar de totale effecten kijken valt te betwijfelen of we er met zijn allen beter van worden.

    Maar goed, hogere prijzen in de supermarkt geven aan dat het met de deflatie op de basisbehoeften wel meevalt. In combinatie met prijsdalingen elders lijkt het er dan toch op dat de broekriem wordt aangetrokken. Niet echt een reden om van aanstaand herstel te spreken voor zover ik kan zien.

  181. Ludwig von Mises says:

    MV = PT

    Voor de liefhebbers:

    Radford describes how in a prisoner’s camp during the Second World War cigarettes became the principal “currency” and how prices compared to cigarettes fluctuated widely. The Red Cross would make weekly deliveries of cigarettes to the P.O.W. camp and prices would subsequently fluctuate largely as a function of the quantity of cigarettes delivered. When plenty of cigarettes were delivered the prices of other goods would increase; conversely, when the supply of cigarettes was scarce, prices would deflate. Radford concluded that “the economic organisation described was both elaborate and smooth-working in the summer of 1944. Then came the August cuts [in the delivery of cigarettes by the Red Cross – ed. note] and deflation. Prices fell, rallied with deliveries of cigarette parcels in September and December, and fell again. In January 1945, supplies of Red Cross cigarettes ran out and prices slumped still further: in February the supplies of food parcels [to a lesser extent, food also was used as medium of exchange – ed. note] were exhausted and the depression became a blizzard. Food, itself scarce, was almost given away in order to meet the non-monetary demand for cigarettes.”

  182. ll says:

    Of is hier sprake van een omzetdaling bij de horeca, en daarom een omzetstijging bij de supermarkten, omdat mensen meer thuis eten en drinken en spelletjes doen.

  183. Martijn says:

    @ll

    Dat is inderdaad mogelijk. Omzetdaling bij de horeca zelfs zeer waarschijnlijk.

  184. Martijn says:

    @Ludwig

    Leuk!

  185. Ludwig von Mises says:

    But Pimco remains “modestly bullish” towards interest rate exposure in the euro zone, which has not expanded fiscal policy so aggressively, and where central bank buying of longer-term debt will not shrink so much in 2010, McCulley added.

    http://www.iimagazine.com/asset_management/Articles/2365935/PIMCO-Trims-US-UK-Bond-Exposure.html

  186. Martijn says:

    and where central bank buying of longer-term debt will not shrink so much in 2010

    In de VS gaat de Fed in 2010 denk ik ook gewoon door met centen drukken, al valt nog te bezien hoe.

  187. Martijn says:

    @205

    In die hoek (cartes de crédit) zitten ook problemen.

  188. kees says:

    200 Ludwig, mooi verhaal. Zal met spruitjes niet zo snel lukken.
    Voedsel groeit eigenlijk overal. UK is zelfvoorzienend door de WO gekomen door de allotments, zelfs composting werd tot kunst verheven.
    Mijn ervaring is dat boeren/tuinders die “echt voedsel” maken/telen er vaak moeite mee hebben een goede prijs te vragen voor hun spullen. Generen ze zich een beetje voor. “Het groeit immers gewoon op het land”.

  189. kees says:

    Schiet mij nu te binnen dat de teelt van tabak in NL ook lucratief was tijdens WO2. Kon men flink mee ruilen. Sommigen zeggen woekeren.
    Druivenkasjes werden zo goed gebruikt in die tijd.

  190. Ludwig von Mises says:

    Tsja, verkeerde gewoonten renderen nogal in tijden van oorlog en stress.

    Grootvader was groothandelaar in Jenever voor WOII, had zijn kelder volliggen tijdens de hongerwinter.

  191. Goudbelegger says:

    Huishoudens kregen verder te maken met hogere pensioenpremies. Daaraan werd een half miljard euro meer uitgegeven. Pensioenfondsen moesten de premies verhogen doordat ze hun vermogen sterk hadden zien slinken door de financiële crisis.

    ———

    Inderdaad, we zitten middenin de verandering, had 2010 voor het echte grotere werk op dit gebied en de jaren er na natuurlijk, zo’n 5 tot de climax en al heel snel ellende.

    Zoals bovenstaande ook duidelijk maakt, het moet ergens vandaan komen, het gratis geld voor de babyboomers onder andere, maar dat wordt niet zo goed begrepen.

  192. ll says:

    @ Mises, QE onomkeerbaar, men gaat het blijkbaar toch proberen.

    Pimco trekt zich terug….

    http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/5719-gross-vreest-gevolgen-van-exitstrategie.html

  193. Ludwig von Mises says:

    Bill Gross heeft het over het stoppen van de stimuleringsmaatregelen.

    Dat is iets anders dan het sterilliseren van liquiditeit van reeds gemonetiseerde schulden.

    Pimco is een mammoettanker, als hij nu al aan omtrekkende beweging gaat maken, is dat omdat ie wat minder flexibel is.

    Ik speculeer erop dat niet eerder dan de tweede helft 2010 en meer waarschijnlijk in de eerste helft van 2011 monetaire stimulering zal stoppen.

    Obama heeft gezegd dat ie de komende 10 jaar tien triljard overheidstekort wil draaien. Dat betekent dat de fiscale stimulering (daar) nog jaren doorgaat.

    Of dat verstandig is, is een tweede.

  194. Ludwig von Mises says:

    Eens. Sinclair vandaag:

    Dear CIGAs,

    The Angels are moving targets that are refined with each market reaction. Their change is miniscule but we account for it. That fact that $1224.10 was the cash high and the fact that the $1080 area worked reasonably well has lit up $1764 even brighter than $1650.

    I therefore conclude that gold is definitively going to $1650 with an overrun to $1764 prior to a reaction before it moves to higher prices on or before January 14th, 2011.

  195. Ludwig von Mises says:

    Kijk eens op thewealthofgenerations.blogspot.com

    Zal vanaf dit weekend artikelen posten.

  196. Martijn says:

    Ik zei gister al iets over Spanje. Banken rollen daar hypotheken door in de hoop dat het later beter wordt.
    Not likely so: http://en.mercopress.com/2010/01/06/spanish-unemployment-at-new-records-19.3-and-40-for-the-young

    Spaanse banken moeten het komende jaar eigenlijk gaan afboeken denk ik.

  197. ll says:

    @ 219, dat is geen recessie meer, maar een depressie.

  198. Martijn says:

    We zitten in principe ook in een depressie, met de bijkomstigheid dat dit keer alle deuren open staan voor een verandering van het financiële systeem.

    De beurzen vandaag weer omlaag, wie weet heeft het met de staatsschuld van de VS te maken: http://www.gainspainscapital.com/index.php?option=com_content&view=article&id=206:could-the-fed-be-manufacturing-another-crash

  199. Martijn says:

    @218

    Als ik ergens op moet inzetten – en dat moet ik – dan is het goud.

    Ik denk nog steeds dat het papieren systeem in een bubbel zit – niet goud – en dat we daarom nog meer waarde aan de basis van geld gaan hechten.

  200. Martijn says:

    Ludwig,

    Ik vond vooral deze interessant: http://www.commodityonline.com/news/Gold-buying-frenzy-grips-China-24497-3-1.html

    BEIJING: The Chinese people are increasingly getting entangled in the luster for gold. The Chinese families are on a buying spree of gold ornaments, gold bars, gold coins and gold ETFs. But they are not alone. Chinese mining companies, bullion dealers, gold associations, jewelers and traders are all in the grip of the ‘yellow’ fever with one aim: buy and trade gold. China, indeed, is in the grip of a gold buying frenzy.

    Dat zijn dezelfde Chinezen die vroeger van hun spaarcenten Amerikaanse staatsobligaties en MBSs kochten.

    De “revolutie” waar ik eerder over sprak zal uiteindelijk worden bekrachtigd door het volk – als ie er komt.

    Een herwaardering van goud in de financiële wereld noem ik een revolutie.

  201. Ludwig von Mises says:

    Als ik mijn blogje even mag promoten, bijgaand mijn eerste inleidende artikeltje. Er komt namelijk een einde aan deze trend en regeren is vooruitzien. We willen ahead of the curve blijven…

    The Role of Gold in Times of Monetary Distress: Beyond Gold Fever.

    The role of Gold in times of monetary distress is to close the balance of the central bank.

    We may quite safely assume that the current trend, where gold gains in price world wide in order to close the balance, primary of the FED but also of the other central banks will continue for the forseable future.

    Blogs discussing the economics of monetization and price inflation however, can be found all over the internet. The current paradigm that includes rising gold prices is slowly becoming mainstream.

    We need to start contemplate the future beyond rising gold prices. What will trigger the end of “gold fever”, which are the criteria that need to be in place to move beyond creative destruction and towards constructive economics. This blog aims to expand our horizon beyond the current acquisitive mentality.

    The author has some ideas on which he’ll expand on this blog, but all help is wellcome. Together we should be able to counter the mass when it is needed most – and profit from it as we should.

  202. kees says:

    ludwig, bovenstaande link was weer een leuk handenwarmertje.

  203. denachtzuster says:

    Opmerkenlijk stuk. Zeker als je het origineel van uit de bron leest….. Hier word met geen woord over NL gerept??? Ik heb altijd geleerd dat als je een citaat over neemt met daarbij een bron vermelding dat je het citaat niet naar je eigen hand mag zetten. Ik kan in deze niet anders vast stellen dat dit stuk dan ook deels op fanasie van de schrijver berust. Erg jammer, doet deze site geen goed.

    MENSEN, DOORKLIKKEN NAAR DE BRON!

  204. Goudbelegger says:

    Goud kan gewoon weer als geld dienen over een paar jaar. Gewoon het hele systeem van digitaal geld en papiergeld en credit cards houden maar wel inwisselbaar tegen goud, bijvoorbeeld 1 ounce is Euro 2500.

    Dus gewoon goud kopen en niet te moeilijk doen. Het is goed, er zit niet iets verborgen, je bent de massa al voor, je bent al een stap verder, dat is je denkwerk geweest, je reden voor winst die je zoekt.

  205. Ludwig von Mises says:

    227

    ?

    228

    ik zou nog eens nadenken over het concept geld. Je wil dat de overheid een prijs voor goud vaststelt.

    En als we dan geld gaan uitlenen, en we lenen teveel uit en het kan niet worden terugbetaald en de overheid gaat geld bijdrukken. Wat doen we dan met de prijs van goud?

    Je wil terug naar bretton woods. Niet vervelend bedoeld: maar met dezelfde uitganspunten dezelfde acties een andere uitkomst verwachten lijkt me niet verstandig.

    Goud kopen is een goed advies.

  206. Martijn says:

    Gewoon het hele systeem van digitaal geld en papiergeld en credit cards houden maar wel inwisselbaar tegen goud, bijvoorbeeld 1 ounce is Euro 2500.

    Ik verwacht dat goud vrij verhandelbaar gaat worden en de markt niet meer gemanipuleerd zoals nu. Dat is genoeg, meer hoeft er niet te gebeuren.

  207. Ludwig von Mises says:

    230

    Hear hear.

  208. Ludwig von Mises says:

    Ik vind overigens 2500 te weinig. Wat jij, Martijn?

  209. kees says:

    227 nachtzuster, beste kerel, ludwig zijn linkjes zjn safer dan de bank hoor. snap niet wat je bedoelt.

  210. kees says:

    je bent de massa al voor, je bent al een stap verder,

    die ben je al voor door niets te doen. Massa wordt gered door de regering en de andere banken. Icesave was daar een voorbeeld van. DSB volgde, nou ja op een paar mensen na die hun zaak verkocht hadden en hun geld tijdelijk geparkeerd hadden bij Dirk. Ondernemen is risico nemen zullen ze gedacht hebben. Risico inschatten is blijkbaar weer moeilijk.

  211. Martijn says:

    Ik vind overigens 2500 te weinig. Wat jij, Martijn?

    Mij ga je niet verbazen met meer, maar zoals ik al zei: ik zie het als een spel, waar óók de knikkers belangrijk zijn.
    Ik denk niet in mogelijke winsten, maar probeer slechts op de juiste algemene richting te zitten. Als de scheidsrechter affluit zie ik wel wat de score is. Maar goud naar 5000+ euro zo mij niet verbazen hoor, het dubbele zelfs ook niet.

    Ik zie wel waar we langskomen als we onderweg zijn. Voorlopig blijf ik nog aan boord en vind ik het een mooie reis.

  212. Ludwig von Mises says:

    233

    ik realiseer me nu dat nachzuster op het originele artikel uit de wall street journal reageert. Ik ben het met hem eens, het is scaremongering. Gelukkig is het hier de VS niet.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/5735197/___Buitenlucht_niet_verwarmen___.html

    Gelukkig wordt er in den haag voor ons gezorgd. Ik zeg 10.000 euro de ounce, Femke.

  213. Ludwig von Mises says:

    ” die ben je al voor door niets te doen.’

    Jahaha. Ik ga met een glimlach mijn nachtliteratuur lezen zo.

  214. kees says:

    martijn is wel heel optimistisch over het vrij verhandelbaar blijven van goud.
    ‘kweenie wat er gaat gebeuren als Iran platgegooid gaat worden.

  215. Ludwig von Mises says:

    235

    We moeten onze mening dagelijks bijstellen. Een jaar en een half geleden mailde ik mijn ” baas” dat we zeker naar 1650, waarschijnlijk naar 3500 en mogelijk naar 6500 gaan (USD)

    Nu ben ik van mening: Zeker 3500, waarschijnlijk 6500 en mogelijk 12000

  216. Ludwig von Mises says:

    238

    Als de sociopaten iran moeten platgoooien om hun vrij verhandelbare goud naar 12000 te jassen zulen ze dat niet nalaten.

    Dat hebben Bush en onze Nobele Obama wel laten zien.

  217. Ludwig von Mises says:
  218. Ludwig von Mises says:
  219. Ludwig von Mises says:

    ” Lloyd Blankfein, Goldman Sachs chief executive, and Jamie Dimon, chief executive of JPMorgan Chase, were invited but are not planning to attend.”

    Tsja, ze hebben betere dingen te doen. Oude vrouwtjes beroven ofzo.

    http://www.ft.com/cms/s/0/310b5c88-fb0d-11de-94d8-00144feab49a.html?nclick_check=1

  220. Ludwig von Mises says:
  221. Martijn says:

    martijn is wel heel optimistisch over het vrij verhandelbaar blijven van goud.

    Kees, je snapt me nog niet.

    Goud is nu niet vrij verhandelbaar. Het lijkt zo, maar de markt is gemanipuleerd. Met allerhande papieren producten en andere vormen van shortselling is de prijs al een paar decennia gedrukt. De stijging die we nu mee maken is het langzaam loslaten van het onderdrukken van de goudprijs.

    Wij kleine jongens kunnen kopen wat we willen, maar wat denk je dat er gebeurt als China nu om 1000 tonnes vraagt?

    Vergis me niet Kees: die vraag is er wel degelijk en sluimert al tijden op de achtergrond. Tot nu toe werd de tijd alleen nog niet rijp geacht hem openlijk naar voren te brengen.

    Als dat wel gebeurt gaat goud zijn herwaardering krijgen.

    En als Iran plat gaat wordt het inderdaad moeilijk aan goud te komen. Daarom adviseer ik ook fysiek te kopen. Als het echt nodig is, gaat het je niet meer lukken je spul uitgeleverd te krijgen, wat je ook probeert.

  222. Ludwig von Mises says:

    246

    Het merkwaardige aan goud is, dat mensen er meer van willen naarmate het duurder wordt. Net als met geld.

    Alle andere goederen hebbe een verzadigingseffect, behalve goud en geld.

    Dus, als je wil dat mensen goud gaan sparen, maar je het duurder. Als je wil dat mensen geld agan sparen, maak je goud goedkopen. Larry Summers heeft daar een jaar of 20 een paper over geschreven, the gibson paradox. En zo is geschied”

    http://www.gata.org/files/gibson.pdf

    Terwijl ik deze paper zocht vind ik een blog: ” This blog is devoted to seeing to it that Larry Summers gets to spend more time with his family. ….”

    firelarrysummersnow.blogspot.com/…/summers-dead-wrong-on-cause-of-crisis.html

    Vrienden heeft ie er niet mee gemaakt….

  223. Ludwig von Mises says:

    Welnu, bedtijd. Er ligt nog een pil op het nachtkastje.

    Mag ik Michel, knaak en sam bedanken voor hun bijdragen vandaag? Het was me een genoegen al die kennis op te mogen zuigen.

  224. Ludwig von Mises says:

    Ok, nog 1 dan:

    Remarks by Chairman Alan Greenspan
    Currency reserves and debt
    Before the World Bank Conference on Recent Trends in Reserves Management, Washington, D.C.
    April 29, 1999

    One way to address the issue of the management of foreign exchange reserves is to start with an economic system in which no reserves are required. There are two. The first is the obvious case of a single world currency. The second is a more useful starting point: a fully functioning, fully adhered to, floating rate world.

    All requirements for foreign exchange in this idealized, I should say, hypothetical, system could be met in real time in the marketplace at whatever exchange rate prevails. No foreign exchange reserves would be needed.

  225. Ludwig von Mises says:

    “I should say, hypothetical”

    De beste man loopt al een poosje mee. Chinezen zeggen dat je de vijand om te beginnen moet kennen. Dus niet onderschatten.

    Cordialement,

    Ludwig de Bankier.

  226. kees says:

    Zou ie het nu over NL of over Spanje, Griekenland hebben.

    ik zou het curieus willen noemen om het het de mond van Z te horen.
    Herman heeft ambitie. poe

  227. Ludwig von Mises says:

    Kijk dan ook eens hier naar, kees.

    http://www.cnbc.com/id/34721320

    Als een ECB lid in de populaire media opmerkingen maakt terwijl een audit team naar athene afreist, is dat met een reden.

    Ik denk trouwens dat griekenland eerder uit mde problemen is dan de UK.

    “The European Union would not help bail out Greece if that country’s public debt problem continued to worsen, European Central Bank Executive Board member Juergen Stark was reported as saying on Wednesday.

    “The markets are deluding themselves when they think at a certain point the other member states will put their hands on their wallets to save Greece,” Stark said in an interview with Italian newspaper Il Sole 24 Ore.

    RELATED LINKS
    Current DateTime: 12:35:40 07 Jan 2010
    LinksList Documentid: 34721230
    No Bailout for Greece? Don’t Bet on ItGreece Vows Tougher Deficit CutsStronger than Forecast Recovery?Ten Outrageous Predictions for 2010Get the Latest European News
    Greek bond spreads widened slightly in response to the report”

    ” But analysts said Stark’s comments did not necessarily mean the EU would refuse to assist Greece if aid became necessary to prevent a debt default.”

    Ja, hij lult de rente voor zijn lol omhoog.

  228. Ludwig von Mises says:

    Ik kijk geen filmpjes, maar mischien is dit wat voor Johanna.

    http://endtheecb.ning.com/video/mathematically-perfected

    Wat een randdebielen. Zonder interest, geen interesse.

  229. kees says:

    Tsja, ze hebben betere dingen te doen. Oude vrouwtjes beroven ofzo.

    of ze hebben lang geleden aan het spaarpotje van een minderjarige gezeten. Je weet maar nooit in Swiss.

  230. kees says:

    Waarom zou je Griekenland, een land dat te lamlendig is om de miljardeninvesteringen in de olympische spelen te onderhouden, een helpende hand bieden? Krijgen is niet goed. Zich lekker trots irriteren over Macedonië ligt ze beter.

  231. ll says:

    Waarom mogen de Centrale Banken vals geld drukken voor de Banken….

    Dat is fraude, en dus een misdaad.

    Een rechtsongelijkheid tegenover andere bedrijven, die mogen dat niet , en tegenover het volk.

    En omdat deze QE ook nog eens een keer onomkeeerbaar blijkt te zijn, moet het volk de komende 10 jaar eerst werken, om dit valse geld te vervangen, en pas na de tien jaar weer voor zichzelf gaan werken.

    Welke schurk durft dit van zijn bevolking te vragen.

    De enige oplossing is de Banken van het volk te laten zijn, dus nationaliseren. Dan weet het volk tenminste dat ze de komende tien jaar ook voor zichzelf werken, en niet alleen voor de banken.

    Dan is de welvaart tijdelijk maar minder, ook nog eens een keer goed voor het millieu, maar in elk geval beter, dan 10 jaar werk voor de Bank.

    Consuminderen.

  232. Hugo says:

    @ ll

    Heb je zoveel vertrouwen in NL / EU politici & het volk dat je ze de controle over het geld wilt geven? Zeker na een gedwongen nationalisatie (brr communisme) kan je als land helemaal geen kant meer op. In mijn optiek vinden overheden en het volk al dat valse geld veel te fijn om daar verstandig mee om te gaan.

    Waarom zo moeilijk doen, er is al een oplossing. Ga gewoon goud sparen.

  233. Goudbelegger says:

    Inderdaad, we gebruiken geld en goud is de achterliggende waarde, net zoals het vlak na alleen het gebruik van goud was en hoe de banken ontstaan zijn.

    Wat is er mis mee? Hoe zou je het anders moeten doen? Ik wil wel gewoon via de computer alles blijven betalen natuurlijk.

    Wat mij betreft is het gewoon wachten op een land dat voor een deel goud weer als achterliggende waarde gaat gebruiken. Rusland zit ik aan te denken, goud past echt bij Rusland. Andere landen zijn Zwitserland en Monaco maar misschien ook Argentinië of Peru.

    Hoe dan ook, de gestoorden en fascisten zijn aan de macht, overal in de Westerse wereld. Waarom wordt de Westerse wereld volgepompt met immigranten? Gewoon gestoord, is toch nergens voor nodig? Waarom betalen we bij het benzinestation belasting en krijgen we een beetje benzine erbij? Waarom bestaan er allerlei organisaties die ons vertellen dat we niet vet moeten eten, niet roken, moeten sporten?????? Waarom hebben we nog provincies?? etc. etc. Dan nog de pensioenen…. onmogelijk zoals die nu georganiseerd zijn, wordt het volgende kaartenhuis wat instort. De Westerse wereld loopt op haar laatste benen maar de overheid zal alles doen om de boel nog in de lucht te houden. Fascisme, onderdrukking, enorme belastingen, sterke inflatie etc. zullen ons deel zijn.

    Geld zal geen manier meer zijn om waarde op te slaan, wel om te ruilen. Goud zal hét medium zijn om waarde op te slaan en later zal het weer een ruilmiddel zijn.

    Wat jullie lijken te zeggen dat je fysiek goud gaat ruilen, dat is echt te lastig. Hoe dan ook, wat mij betreft is het voorbij, de Westerse wereld is op maar loopt op momentum nog een paar stappen. Koop goud.

  234. Martijn says:

    Wat jullie lijken te zeggen dat je fysiek goud gaat ruilen

    Ik vind het een aparte conclusie.

    Wie zijn “jullie” en waar leidt je dat ruilen van fysiek goud uit af?

  235. Ludwig von Mises says:

    Il

    Leer het nu eens te begrijpen.

    Om, te beginnen zijn er mensen die geld geleend hebben dat ze niet konden terugbetalen. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid. Niet die van de bankiers.

    Tenzij je wil dat ik voor jou verantwoordelijk wordt – en dan lazer ik je met plezier je huis uit om hem dan terug te verhuren.

    De centrale banken doen precies waavoor ze bedoeld zijn: een run on the bank door de babyboomers die hun volledige vermogen in een oude sok onder hun matras wensen te leggen omdat ze elkaar en hun progenity niet vertrouwen.

    Onder ons gezegd: als we moten hyperinflateren zullen we dat doen.

    Als de boomers collectief failliet gaan daardoor – diegenen die het advies van Hugo en Goudbelegger serieus nemen daargelaten – is dat hun eigen verantwoo4rdelijkheid.

    Als de uitkeringstrekkers van de honger omkomen is dat hun eigen verantwoordelijkheid.

    Banken nationaliseren? Wat denk je nu man? Er gaat de koemden tien jaar geen winst gemaakt worden door de banken worden gemaakt.

    En als ik ze daarna niet kan kopen omdat jij ze hebt ganationaliseerd, pak ik mijn biezen.

    Wonen er allen nog maar failliete boomers, uitkeringstrekkers en PVVers die het werk doen hier.

  236. Ludwig von Mises says:

    Hugo heeft het licht gezien.

    Goudbelegger, lees Another en FOA en FOFOA eens.

    Er gaat een wereld voor je open en je hebt het in je om te begrijpen wat er aan de hand is. Woede is niet op zijn plaats.

    http://www.usagold.com/goldtrail/archives/goldtrailone.html

  237. Ludwig von Mises says:

    “Geld zal geen manier meer zijn om waarde op te slaan, wel om te ruilen. Goud zal hét medium zijn om waarde op te slaan en later zal het weer een ruilmiddel zijn.””

    Wat is het nu. Wel waardemiddel (oppotmiddel) zeggen economen of niet.

    Je bent in de war.

    Wel ruilmiddel of niet: Martijn en mijn persoontje denken er in ieder geval anders over dan je meent – goud is geen ruilmiddel. Daar hebben we digitale cijfertjes voor.

    Als betaalmiddel is goud een barbaars reliek. Als oppotmiddel al 6000 jaar onovertroffen.

    Lees Another.

  238. Peter says:

    Goud als direct ruilmiddel kan alleen als IEDEREEN er op een praktische manier over kan beschikken.

    En dat zal dus nooit meer gebeuren.

    Als dekking van papier or elektronisch ruilmiddel dat veel praktischer is het juist heel geschikt. We moeten natuurlijk wel het gebruik van fractionele reserves afschaffen op monetair gebied omdat dat welke dekking dan ook ondermijnt zoals LvM in een eerdere post met link aantoonde.

    Overigens het laatste bonusnieuws gehoord? Klaar voor de volksopstand in de VS waarbij duizenden doden gaan vallen?

    Er zijn dus banken die ondanks steun verlies draaien en twee derde van de OMZET aan bonussen uitkeren!!!

    Zie: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week01/vr_1000_jacob_beurs.avi_plain.xml

    Ondertussen tankt de economie en leeft 1 van de 8 amerikanen op voedselbonnen!

    Zie: http://www.nytimes.com/2010/01/03/us/03foodstamps.html?hp

    Dat is een behoorlijk explosief mengsel zou ik zeggen. Moge het goed af gaan lopen!

  239. Martijn says:

    Ja.

    Ik verwacht dat de digits deze crisis gaan overleven en dat power hitters als amazon en google blijven voortbestaan.

  240. Ludwig von Mises says:

    Martijn

    In de depressie zijn bedrijven als Dupont, IBM, Texas Instruments, HP, Merck, Gilette, Johnson (nu& Johnson) groot geworden.

    Veel van deze bedrijven zijn in de depressia van 1873 -1896 gestart.

    http://www.vcconfidential.com/2009/02/why-great-companies-get-started-in-the-downturns.html

    Je weet waar je in moet investeren straks…

  241. kees says:

    goud voor graaiers, hugo. Zullen de actievoerende ambtenaren zeggen. Pleps volgt.

  242. Martijn says:

    @266

    Mooie link.

  243. Ludwig von Mises says:

    Ambtenaren en plebs lopen altijd achter de feiten aan. Ik maak me vooralsnog meer zorgen over amerika.

    Nederland heeft zijn les de 19e eeuw (1800 – 1900) geleerd:

    Stukje geschiedenis:

    Plebejer

    Plebejer is iemand uit het “plebs”, het volk, een gewoon burger, niet-patriciër, in de eerste tijd zonder politieke rechten. De term werd met name gebruikt tijdens het Romeinse Rijk.

    Het Romeinse leger bestond uit dienstplichtige boeren. Door de vele veroveringsoorlogen bleven deze boeren langer dan vroeger van huis. Hun achtergebleven familieleden konden daardoor het werk niet meer aan. Zij waren gedwongen hun land te verkopen. Het geld dat ze ervoor kregen, raakten ze snel weer kwijt, omdat ze geen andere inkomsten meer hadden. Deze boerengezinnen trokken naar de steden, vooral naar Rome. Daar ontstond een snel groeiende bevolkingslaag van zeer arme plebejers en vroegere boeren die alleen maar hun kinderen (‘proles’ in het Latijn) bezaten. Zij werden de proletariërs genoemd.

    Patriciërs en de rijke plebejers vormden de nieuwe bovenlaag: de nobiles. De proletariërs hielden zich in leven door tijdelijk werk, bijv. als bouwvakker. Ook verkochten zij hun stem bij verkiezingen aan één van de nobiles.

  244. Ludwig von Mises says:

    269 Leuk he?

  245. kees says:

    261 goudbelegger.
    daarom ook: “loop naar de pomp” ook heeft een historie.

  246. kees says:

    ludwig, jammer voor die werklui in Dubai die zelfs hun paspoort verkocht hebben en niet meer terug kunnen. “Maar we blijven trots” .

  247. kees says:

    maar wie zijn en blijven nu de “nobiles”?
    Er zijn er niet veel meer die zich verplicht voelen.

  248. kees says:

    Ik ken mensen die door 2 ha land te verkopen een auto konden kopen (1970). De tweede auto moest van geleend geld worden gekocht. Plebs creëert zichzelf, daar is niet eens een categorie nobiles voor nodig.

  249. Ludwig von Mises says:

    Mensen als Donner (patricier) en Marcel Boekhorst (rijke plebejaat)

  250. Ludwig von Mises says:

    Tsja. Dubai. Ik ben er niet voor dat je je leningen niet terugbetaald EN de armen naait.

  251. Martijn says:

    Donner de privacypiraat.

    Zo’n vent mag van mij voor de leeuwen.

  252. Ludwig von Mises says:

    278

    Ik begrijp je gevoel. Maar we gaan in een global village leven.

    Als de dorps vandalist niet meer om de hoek woont, wil je toch andersinds de schadelijke types in de gaten kunnen houden.

    Ik denk dat de juridische waarborgen belangrijker zijn dan gebruik van de techniek op zich.

    Als ik lees dat met oudjaar een kat is opgeblazen, krijg ik een PVV gevoel.

    Zet die camera’s maar neer, maar behandel de dader liever dan hem in het cachot te gooien.

  253. Goudbelegger says:

    Zal het lezen Von Mises maar heb al duizenden artikelen gelezen en al 10 jaar nagedacht over wat er de komende jaren gaat gebeuren. Mijn grote talent is denk ik toch de kern van gecompliceerde zaken zien. Of dat klopt zal de komende jaren blijken. Mijn conclusies heb ik zo’n 5 jaar geleden al getrokken en die lijken alleen maar bevestigd te worden, Gerald Celente denkt praktisch hetzelfde bijvoorbeeld.

    Ben ook niet kwaad, heb even bij de overheid gewerkt en was daarna wel getraumatiseerd, dat mensen zo slecht kunnen zijn, naief als ik was had ik daar geen idee van. Daarom zeg ik ook, degenen die nu vreten van het systeem zullen alles doen om het in stand te houden, het zal niet lukken maar je moet in de tussentijd niet tussen de radaren van de machine terechtkomen.

    Wat betreft goud begrijp ik jullie twee Martijn en jij, inderdaad niet helemaal wat betreft het praktisch gebruik ervan. Wat betreft het kopen van goud zitten we op één lijn. Denk trouwens dat goudaandelen wellicht het beter gaan doen dit jaar. Als je van die winst vervolgens goud koopt heb je later meer goud.

    En ik ben niet in de war wat betreft geld en goud nu, dit systeem blijft wel een paar jaar nog bestaan, ruilen met geld van de overheid. Diezelfde overheid zal ons tot uitgeven aanzetten, gaf jij zelf ook al aan, door geld bij te drukken, dus geld is dan nog wel een ruilmiddel maar sparen heeft geen zin meer, dat bedoelde ik dus.. beetje veel tekst maar ja.

  254. Hugo says:

    @ Kees (267),

    Communisten, sorry ambtenaren, maken altijd meer kapot dan je lief is. Enige wat ze kunnen is onder dreiging van geweld en opsluiting andermans eigendom afnemen en aan zichzelf geven. Zoveel rechten, zo weinig plichten. Gelukkig leven we niet in de VS en naast Duitsland welke de les ten tijde van de Weimar Republiek heeft geleerd.

    Illustratie is dat er in DL al ‘goudpinapparaten’ staan. http://www.nrc.nl/economie/article2356749.ece/Pinautomaat_voor_goud_geiuml_ntroduceerd_in_Duitsland
    Ik maak me geen zorgen en slaap heerlijk.

  255. Ludwig von Mises says:

    Goudbelegger

    Je ziet iets over het hoofd.

    Lees de link – je gaat me daarna hier op deze site bedanken voor de tip – net als Hugo deed. En ik Martijn.

    “Wat betreft goud begrijp ik jullie twee Martijn en jij, inderdaad niet helemaal wat betreft het praktisch gebruik ervan”

    Het zal je volledig duidelijk worden in no time. Lees de link.

    Die is al tien jaar oud en nog altijd actueel.

    Weet je wat een grey cardinal is?

    Er zijn krachten aan het werk waar je geen weet van hebt, zeg ik je vriendelijk.

    Deze link linkt direct naar een grijze kardinaal. Een kijkje “behind the curtains”.

    Lees de link.

  256. Martijn says:

    Wat betreft goud begrijp ik jullie twee Martijn en jij, inderdaad niet helemaal wat betreft het praktisch gebruik ervan. Wat betreft het kopen van goud zitten we op één lijn.
    Het enige verschil is verkopen. Jij wil het ruilen, wij niet. Goud is opslag van waarde zonder het door de tand des tijds te laten aantasten. Dus wie wil sparen koopt goud, wie op ten duur moet eten verkoopt het. Van het geld dat je dan krijgt koopt je vervolgens weer wat je wil eten. Geld blijft bestaan voor het ruilen van goederen, goud wordt voor sparen.

    Denk trouwens dat goudaandelen wellicht het beter gaan doen dit jaar. Als je van die winst vervolgens goud koopt heb je later meer goud.
    Dat zou goed kunnen, maar zeker ben je niet. Bovendien komt er een tijd dat fysiek goud moeilijk te krijgen is. Goudaandelen hebben dus aanzienlijk meer risico, maar ook een eventueel hogere beloning (zo gaat dat vaker).

    Ik raadt je aan om spaargeld waar je zuinig op bent in fysiek goud om te zetten. Met je koffiegeld kan je vervolgens de mijnen over andere zaken in.

  257. Martijn says:

    @Goudbeleggert

    Zal het lezen Von Mises maar heb al duizenden artikelen gelezen en al 10 jaar nagedacht over wat er de komende jaren gaat gebeuren.

    De link die von Mises je gaf is toch echt key. Zo belangrijk zelfs dat ik het apart vind dat je hem gemist hebt in al je studie. Snel inhalen dus!

  258. Ludwig von Mises says:

    284

    Het gaat om kwantiteit, niet kwaliteit.

    Deze link had je de moeite van al die duizenden artikelen bespaard.

  259. Ludwig von Mises says:
  260. Ludwig von Mises says:

    Niet de film, lees het stukje.

  261. kees says:

    ludwig

    Er zijn krachten aan het werk waar je geen weet van hebt,

    weten de krachten het zelf?

  262. Ludwig von Mises says:

    kees

    Ik zou zeggen, ja.

    Ze weten in ieder geval dat ze aan het werk zijn.

    Ik denk zelfs – maar wijsheid is weten wat je niet weet – dat ze weten wat ze doen. Als in hoe de uitwerking gaat zijn.

  263. kees says:

    je bedoelt toch usagold.com?
    sorry, misschien lag ik even op de archiefkast. Je weet maar nooit.

  264. Martijn says:

    Leuk stuk Mises.

    Wie weet had ik de beste man ook gemist, al ben ik geen gehaast persoon.

  265. kees says:

    Tommy Em. zou ik wel herkennen 🙂 zou alleen geen nieuw inzicht brengen.

  266. Ludwig von Mises says:

    USA Gold is een means to an end – geweest.

    De goldbugs waren het meest ontvankelijk.

    De dynamiek die wij ervaren is eerst daar publiek gemaakt, IMO.

    Maar lees de site, wat nu gebeurt is een jaar of 40 geleden geplanned.

  267. Ludwig von Mises says:

    291 292

    Ik zou er wellicht ook voorbijgelopen zijn, alhoewel ik altijd een zwak voor de zwerver op de hoek had.

    Stemt tot nadenken, ik heb enorme wijsheden geleerd van dorpsgekken en zwervers over de hele wereld.

  268. Goudbelegger says:

    Een wel heel lang verhaal. Als je iets begrijpt dan kun je het bondig weergeven zei Einstein al.

    We beleven het einde van de Westerse samenlevingen waar teveel mensen willen leven op de kosten van anderen zonder iets te doen en dit zal eindigen in een onvoorstelbare oorlog, geld zal daarom al z’n waarde verliezen en goud is je middel om je kapitaal mee te nemen door deze extreme periode heen.

    In één zin, oorzaak, gevolg en wat je moet doen. Daar zit wel jaren denkwerk achter en je kan er nog wat over uitwijden maar dit is wel de kern.

    Duidelijke uitleg in ieder geval hoe jullie goud zien. Dat impliceert ook dat alles ongeveer blijft zoals het nu is, snap niet hoe je dat kan denken maar ok.

  269. Martijn says:

    Duidelijke uitleg in ieder geval hoe jullie goud zien. Dat impliceert ook dat alles ongeveer blijft zoals het nu is, snap niet hoe je dat kan denken maar ok.

    Dat zeggen we niet, maar op die onvoorstelbare oorlog van je geven wij geen garantie, met je jaren studie.

    Een wel heel lang verhaal. Als je iets begrijpt dan kun je het bondig weergeven zei Einstein al.
    Ik snap niet dat je dat verhaal gemist hebt met al die studie van je, maar goed, zoek het verder lekker zelf uit (en ja, dat heb je vast al gedaan – denk je).

  270. Ludwig von Mises says:

    295

    Ik ben er klaar mee. Er zijn hier geen zielen te winnen Martijn.

    “Een wel heel lang verhaal. Als je iets begrijpt dan kun je het bondig weergeven zei Einstein al.”

    Je geeft iets waardevols en krijgt een belediging terug.

    Die gast heeft de eerste pagina van de trail die een weekend duurt om te lezen en tien jaar geleden TIEN JAAR geleden voorspelde wat nu gebeurt, EN WAAROM, gelezen, en denkt dat ie niets nieuws leest.

    Wat een idioten. Wat een waste of time.

  271. Martijn says:

    Ja, in dit geval ben ik het met je eens.

    Maar goed, mensen als goudbelegger zorgen wel dat ik me straks minder schuldig voel.

    Ik heb hier onder andere geleerd dat er mensen zijn die het echt niet willen zien. Niet willen, kun je nagaan.

  272. Ludwig von Mises says:

    289

    Eens. Buiten de woede van het moment: ze zullen krijgen wat ze toekomt.

    Ik zal bezien of ik het vanaf hier of elders toedien

    Nogmaals M, andere blog wat mij betreft. Ik nodig kees ook uit om eens te komen kijken.

    Demograven zijn ook welkom. 🙂

  273. Goudbelegger says:

    Niet zo bitcherig zeg. Ik vind dat verhaal gewoon onleesbaar en onzinnig, dat mag toch?

    Het is veel eenvoudiger dan wat daar staat.

    Wat jullie volgens mij een beetje missen is menselijk gedrag en de geschiedenis. Het gaat niet alleen om goud, geld, inflatie en deflatie.

    Ik ben behoorlijk zeker dat er oorlog komt maar kan niet in de toekomst kijken dus weet het inderdaad niet zeker.

    Verder beleg ik al vanaf 2003 in goud, heb in 2007 op de top alles verkocht toen iedereen me voor gek verklaarde, al die anderen zijn to-taal weggevaagd, alles weg, terwijl ik eind 2008 weer ben gaan kopen en nu op iets van 250% winst sta. Normaal post ik dit soort dingen niet maar jullie zijn zo vol van jezelf.

    Er is inderdaad meer maar dat zit niet in het financiële..

  274. De zuster says:

    Waarom word mijn bijdrage uit de discussie gehaald? Gaat het hier over huizen en zeep bellen of om “goud wat kun je er mee”.

1 Pings/Trackbacks for "Europese Commissie: Hoog risico op financiële ineenstorting Nederland 2010"
  1. […] tot 45 jaar Ce-re-mo-nie. Hy-po-theek. Rom-per-tje. In-di-go-kind. Strie-men. E-rec-tie-plein. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*