Koopsubsidie té succesvol

Koopsubsidie voor starters op de woningmarkt dreigt ten onder te gaan aan zijn eigen succes. Als de pot namelijk leeg is, wordt die niet meer aangevuld. Starters die gebruik willen maken van de koopsubsidieregeling, moeten er dus snel bij zijn in 2010, zo waarschuwen hypotheekadviseurs.

Minister Van der Laan (VROM) verwacht dat het wegvallen van koopsubsidie voor een groot deel opgevangen zal worden door startersleningen van gemeenten. Maar hypotheekadviseurs betwijfelen dat. „Het is maar zeer de vraag of de startersleningen van de gemeenten de koopsubsidie goed kunnen vervangen. Niet alle gemeenten doen mee aan de startersleningen. Gemeenten die wel meedoen, kunnen zelf allerlei eisen stellen aan de regeling, bijvoorbeeld dat de regeling alleen geldt voor nieuwbouw of alleen tot een bepaalde koopsom. Een ander belangrijk verschil voor de starter is dat de koopsubsidie een subsidieregeling is en de starterslening een lening”, aldus een woordvoerder van Hypotheekshop.

De maximale koopsom om in aanmerking te komen voor koopsubsidie gaat in 2010 omhoog naar €167.300 (was: €163.625) en de bijbehorende hypotheek bedraagt maximaal €180.684. Door de verhoging van de koopsubsidiegrens met 2,25 procent en door de daling van de woningprijzen met ongeveer 5 procent komen nog meer starters in 2010 in aanmerking voor koopsubsidie.

De Hypotheekshop vindt het een slechte zaak dat de koopsubsidiepot niet nader wordt aangevuld.

In 2008 waren er ongeveer 9000 aanvragen voor een koopsubsidie en in 2009 zal het uitkomen rond de 15.000 aanvragen.

„Dankzij de koopsubsidie heeft een grote groep starters het afgelopen jaar een huis kunnen kopen. Bovendien zorgen deze starters voor het op gang houden van de doorstroming op de woningmarkt”, aldus de woordvoerder.

bron:  Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: , , ,
9 comments on “Koopsubsidie té succesvol
 1. Jeroen S. says:

  Ofwel; het schip zinkt, maar de muziek speelt fijn door…

  Ik kreeg laatst ook een brief in huis waarin letterlijk stond, dat wanneer mijn financier niet verder kon gaan dan het gewenste bedrag [lees: wanneer hij het niet verantwoord acht om meer te gaan lenen], dat dan de gemeente bijspringt! [lees: dat de gemeente graag de strop nog wat verder aantrekt om de polonaise maar aan de gang te houden].

  Goed zo! Hier wordt de markt beter van… [zucht]

 2. kees says:

  mish gaat weer los:

  Then, if you are terminally ill but with some time to live, consider moving to HOLLAND where euthanasia is legal. Such is the idiocy of US tax law.

  kent het grote verschil niet tussen sederen en actief euthanaseren.

  hoewel, euthanaseren bepaal je -soms?- zelf en sederen bepaalt de dokter.

  lijkt het hellende vlak van de financiële wereld wel.

 3. Mark1 says:

  Ik vrees dat die overheidssubsidies en kapitaalinjecties bij banken (waar dus ook de huurder aan meebetaald) nog wel een tijdje doorgaan. De helft van de bevolking heeft een hypotheek bij de bank en de huidige regering kiest voor deze helft van de bevolking. Ik hoef hier natuurlijk niet uit te leggen dat er dus alles aangedaan wordt om de huizenprijzen kunstmatig hoog te houden.

 4. kees says:

  4
  mijn grote wens is voor dit jaar dan ook dat er de garantie wordt gegeven dat het de komende 15 jaar zo blijft. Heb er zelfs een kleine premie voorover (aegon?).

 5. Mark1 says:

  5
  Ik ben benieuwd. Misschien een beetje of topic maar volgens het laatste vastgoedbericht van het kadaster is in de laatste maand het aantal verkochte woningen weer gedaald naar 9970 woningen. Vreemd dat het aantal aangeboden woningen op Funda ook is gedaald?? Dit kan alleen maar betekenen dat onverkoopbare woningen (lees: te dure) uit de markt worden gehaald. De gelukzoekers zijn het al aan het opgeven lijkt het.

 6. Martijn says:

  @6

  Ik spreek inmiddels veel bekenden uit relatief goede buurten waar te koop staande huizen inmiddels verhuurd worden.

  Brief met de maandelijkse huurverlaging al ontvangen?

  Het zou zomaar kunnen gebeuren.

 7. kees says:

  corporaties kunnen het beter aan hun klanten geven dan terugbrengen naar de overheid. Zo kan het ook.
  Vrije sector hebben we aanbod gehad van 780 naar 680 vanaf juli en kunnen daar nu al over beslissen.

 8. Martijn says:

  @8

  Het is vooral het verhaal van het woningtekort wat gebruikt werd om het stijgen van prijzen goed te praten.

  Ik heb het idee dat het met dat tekort ernstig meevalt als ik wat er nu uit de verkoop gehaald en te huur wordt gezet.

  Door alleen al het aanhouden van twee huizen tijdens de verkoop te beperken komt er al een flinke lading vierkante meters vrij volgens mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*