Strengere regels hypotheek voorzien in 2011

Nieuwe regels waarbij er beperkingen worden gesteld aan de zogenoemde tophypotheken, gaan naar verwachting ergens in de eerste helft van volgend jaar gelden. Dat maakte het ministerie van Financiën maandag bekend.

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën kondigde in april aan de tophypotheken te willen aanpakken. In de toekomst mag de hypotheek nog maximaal 112 procent van de aankoopwaarde bedragen. Het deel dat hoger is dan de aankoopwaarde moet binnen zeven jaar zijn afgelost of worden gedekt met opgebouwd vermogen. Dat geldt niet voor hypotheken die onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen.

De Jager wil de nieuwe regels uiterlijk in september voorleggen aan de ministerraad. Erna volgt nog een advies van de Raad van State. Begin december wil hij de plannen voorleggen aan de Tweede Kamer.

bron: ANP

Share Button
Tagged with: ,
365 comments on “Strengere regels hypotheek voorzien in 2011
  1. Marketwatch says:

    Kijken hoe lang het deze keer duurt voordat hij terug wordt gefloten door de vastgoedmaatjes van het CDA…

  2. Claude says:

    Hoewel dit volgens mij volstrekt normaal is in omringende landen, niet voor alle hypotheken geldt (kennelijk vallen NHG hypotheken er niet onder, ik vermoed omdat deze sowieso voor 50% uit een spaarcomponent moet bevatten) is dit wel degelijk een ‘game changer’ op de huizenmarkt, en dan vooral voor de hogere prijsklassen.

    Reken maar mee: als ik een huis van 4 ton wil kopen, dan is dat 40.000 euro bij 10% kosten koper. 40.000 euro in 7 jaar terugbetalen betekent 470 euro per maand (netto!) betalen. Mind you: dat is fors voor veel huishoudens en hoefde tot nu toe niet. Dit zal de appetite voor een woning alleen maar verder verminderen.

    Verder wat betreft het bericht: “De Jager wil de nieuwe regels uiterlijk in september voorleggen aan de ministerraad.”. Eerst maar eens zien of JK er in september nog zit…

  3. Starter Zonderhuis says:

    Hoe zit het met herfinanciering van bestaande hypotheken,moeten die nadat de looptijd is afgelopen, onder de bovenstaande regeling worden gefinancieerd.

    Stel je hebt in 2006 een huis gekocht met 5 jaar vastgelegde hypotheek, aflossingsvrij. En je huis is geen spat meer waard geworden. Wat moet je dan?

  4. Get a Life! says:

    @2

    Er zijn doorgaans geen starters die beginnen met een woning van 400k. Dit zijn veelal doorstroomwoningen waarbij kopers vaak overwaarde hebben waardoor die extra financiering niet nodig is.

  5. Juan Belmonte says:

    Claude rekent zich Realist 🙂

    Raar he, dat die overheden rentes zo laag houden, als onder hun bewind de vastgoed zeepbel gaat….

    Alles op alles (desnoods een grotere bel) om dat te voorkomen.

    Een k.k. van 40.000 werd 5 jaar geleden met de enorme overwaardespiraal wel weer terugverdiend….
    Nu de overwaarde- in een onderwaardespiraal is omgeslagen (behalve in Friesland da, of was het Groningen, ben de Twaalfstedentocht nu alweer kwijt) niet meer.
    Einde overwaardefeest.

    En dan hebben we het hier alleen nog over de k.k. die ooit opgehoest (betaald, niet alleen gefinancierd) moet worden.

    Wie het laatst liegt, betaalt het gelag 🙂

  6. nhz says:

    @2:
    het geldt maar voor een klein deel van de hypotheken en er veel uitzonderingen. Voor de hoogste prijsklasse zal inderdaad een kleine groep afvallen, maar de meeste van die kopers hadden alleen een tophypotheek vanwege de belastingkorting, en niet omdat ze die tophypotheek nodig hebben. Ze kunnen die 40K meestal zo uit de zak betalen, maar waarom zou je dat doen met de huidige regels …
    De echte speculanten die zonder cent op zak een duur pand kochten zijn denk ik al uit de markt gehaald, want die moeten het hebben van snelle waardestijging; de meesten zullen nu toch wel doorhebben dat dat inmiddels niet meer zo waarschijnlijk is.

    Heb net even het laatste huizenfoldertje doorgebladerd: blijkbaar is er toenemende stress onderin de markt, ik zie nu zelfs huisjes van onder de 100K euro te koop. Maar bovenin de markt lijken de (vraag)prijzen verder te exploderen, een gemiddeld doodsaai 2-onder-1-kappertje van 10-20 jaar oud moet 400-500K opbrengen, en vrijstaand (5 meter tuin rondom?) soms nog veel meer. Ik zag o.a. een huis dat in 2001 nieuw verkocht werd (tien dezelfde) voor 225K nu te koop voor 525K – vindt men blijkbaar nog steeds normaal. De verkopers bovenin de markt hebben duidelijk alle vertrouwen dat het goed komt.

  7. Juan Belmonte says:

    Dit zijn veelal doorstroomwoningen waarbij kopers vaak overwaarde hebben waardoor die extra financiering niet nodig is.

    Erica Verdegaal denkt daar anders over, die overwaarde is vaak al reeds weer geconsumeerd igv de dertigers en veertigers, zie artikel bij andere draad paar dagen geleden…..

  8. Claude says:

    @4

    Nu nog niet, maar of dat in de toekomst zo blijft weet ik niet. Als de hele mind-set gaat veranderen (dat de huizenmarkt slechts eenrichtingsverkeer qua prijzen is), waarom zou iemand dan twee, drie keer een huis willen kopen totdat hij of zij de woning bewoont waarin de kinderen worden grootgebracht.

    Als je ergens maar vijf jaar wilt wonen (appartement binnenstad zeg maar), dan is een kosten koper van 10% (los of je het moet terugbetalen in 7 jaar) die je niet terugverdient door stijgende woningprijzen vrij fors. En dat is bij gelijkblijvende prijzen. De gedachte dat je nu een huis koopt voor 3 ton en die over vijf jaar voor hetzelfde bedrag kwijt kunt zijn (na aftrek makelaarskosten) is weinig hoopvol te noemen. Dat betekent dat je 30k kwijt bent. Aan helemaal niets. Ofwel give or take 24 maanden een maandhuur in de vrije sector, die je de vrijheid geeft om te gaan waar je wilt. En dat is los van de hypotheekrente die je dan ook nog moet betalen.

    Met andere woorden: bij stagnerende huizenprijzen over langere perioden worden sommige woningen (bijvoorbeeld appartementen in een binnenstad voor yuppen) totaal oninteressant. Maar goed, dat is slechts mijn mening.

  9. nhz says:

    @7:
    zou kunnen, maar we weten het niet. Het zou voor een deel kunnen verklaren waarom de hypotheekschuld blijft stijgen terwijl de huizenprijzen dalen. Maar dit kan ook komen doordat steeds meer mensen fiscaal het onderste uit de kan halen.

    @8:
    helaas werkt het nog niet echt zo, omdat huren in de vrije sector vaak (ik denk > 90% van het aanbod) 2-3x duurder is dan kopen; dit heeft vanzelfsprekend te maken met het mislopen van HRA, startersleningen enz. Alleen met het veel geluk kun je relatief voordelig huren in de vrije sector, en dat zal dan vaak ook nog een tijdelijk kontrakt zijn. De zeer rigide huurmarkt in NL ondersteunt voorlopig nog de huizenhoge prijzen van koopwoningen.

    Ik schat dat momenteel de kosten van huur ongeveer opwegen tegen de kosten van de hypotheek plus de waardedaling van enkele % per jaar; maar het hangt sterk af van het soort woning. Uiteindelijk moet je ook onderhoudskosten, kk etc. meenemen maar dat doen de meesten niet denk ik. Pas als de daling van de huizenprijzen versneld wordt huren duidelijk interessanter – maar de politiek zal dat tot elke prijs proberen te voorkomen.

  10. RealisT says:

    Ondertussen in Amerika:

    http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/25/0621_1505_Meredith_Whitney_dubbel_dip_voor_huizenmarkt_Amerika.xml

    Double-dipping; in Seinfeld leverde dat ooit al eens veel consternatie op. Gelukkig is Nederland anders. Hier hebben we wielklemmen en bestuurders met een bord voor hun kop.

  11. Marketwatch says:

    Omdat een dergelijk ingrijpende maatregel volgens mij veel invloed gaat hebben, kan het volgens mij niet anders dat deze maatregel gepaard zal gaan met een verlaging/afschaffing van de overdrachtsbelasting.

  12. nhz says:

    @10:
    ingrijpende maatregel, tussen aanhalingstekens… Maar misschien heb je wel gelijk, als ze tegelijk de kk eraf halen dan komen de kopers van een duur huis met tophypotheek er nog beter vanaf dan in de huidige situatie, lijkt me een mooie vorm van symboolpolitiek voor een paars kabinet (tenslotte zitten er bij PvdA en GL meer tophypotheken dan bij de VVD …).

  13. nhz says:

    Think of California as Greece on the Pacific: bankrupt and desperately needing a bailout.
    http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/economy/california-on-verge-of-system-failure/article1609891/

    Lees vooral het latere deel van het verhaal, over het verband met de huizenbubble. Gelukkig is alles anders in de polder, hier blijven de huizenprijzen en ambtenaren salarissen (+ aantallen) lekker eeuwig stijgen. Crisis, what crisis?

  14. nhz says:

    over Griekenland gesproken, het Griekenland van het Noorden kan er ook wat van. Slapende rijk worden in je hangmat in de polder. Ik hoorde zaterdag nog van iemand die met 55 met pensioen mag (ja, het kan nog steeds blijkbaar, als je bij de juiste overheidsdienst werkt).

    Nederlandse mannen gaan eerder met pensioen dan Griekse mannen

    RTLZ-beurscommentator Mathijs Bouman heeft een wel heel bijzonder lijstje van de OESO gevonden: de gemiddelde leeftijd waarop mannen met pensioen gaan. En wat blijkt: Nederlandse mannen gaan met gemiddeld 61,89 jaar met pensioen, en Griekse mannen pas op 62,25 jaar. Koreaanse mannen moeten wereldwijd het langste werken.

  15. Hugo says:

    @13

    De grote vraag is voor wie werkt men zo belachelijk lang? Duidelijk is dat niet voor jezelf is. Gezien de huidige arbeidsproductiviteit zou ik verwachten dat na een jaartje of 15-20 fulltime werken de arbeid er op zou moeten (mogen) zitten. Helaas zijn er zoveel parasieten die straffeloos mogen plunderen en belasting heffen dat 45 jaar nog niet genoeg is. Ik zou (zwat/wit) willen stellen, hoe langer men moet werken hoe meer de werkende mens wordt uigezogen. 1 Woutertje in de wachtgeld = hoeveel mensjaren extra arbeiden? 1 bankje bailen = jaartje later met pensioen. 1 jaartje Afganistan, 1 jaartje EU waanzin en ik kan nog wel even doorgaan. Daarom werk je zolang.

  16. floor says:

    Ik vind jullie allemaal zo positief over en bang voor.
    Geduld zoals Juan predikt mensen.
    De HRA schaft zich zelf af, geen haar op mijn hoofd die daar aan twijfelt. Onze overheid heeft dadelijk helemaal geen centjes meer om de HRA in stand te houden.
    Enig idee wat er nog aan zit te komen op de arbeidsmarkt? Niet naar de werkeloosheidcijfers luisteren, die zijn allemaal fake, staan we om bekend in Europa.
    Die dikke rode draad die overal doorheen loopt, daar gaat het om.
    En die rode draad zegt mij dat het leeuwendeel van de mensen het niet meer kan betalen dadelijk.

  17. Hugo says:

    @15

    Die dikke rode draad is het klappen van fiatgeld wat mij betreft.

  18. KariZ says:

    @16

    $ of euri?

    Maar daarvoor eerst nog de rente omhoog…

  19. nhz says:

    @14:
    tja, voorlopig gaat het uitstekend met de ambtenaren; zo langzaam aan moeten er steeds meer zelfstandigen en harde werkers in het bedrijfsleven worden uitgeknepen om dat zo te houden, maar daar ligt geen ambtenaar wakker van. Als ze straks maar een goudgerand pensioen en miljoenenvilla hebben, hoe dat allemaal mogelijk is moet je hen niet vragen.

    @15:
    de overheid heeft altijd geld, want ze hebben een bankbiljettenpers. Wat er gebeurt met de ambtenaren salarissen in deze +/- grootste economische crisis ooit lijkt me een duidelijk teken.

    @16:
    denk ik ook, maar ik ben er niet van overtuigd dat dat op korte termijn gebeurt. Kan nog best 10-20 jaar duren (al zal ik niet verbaasd zijn als ze voor 2012 de boel per ongeluk al opblazen).

  20. Goudbelegger says:

    @14 inderdaad, wordt veel te weinig opgemerkt in de media…. Daarom moet je als hard werkende in de private sector of veel onzekerheid hebbende ook gewoon pvv stemmen maar ok, zullen meesten ook wel doen.

  21. Hugo says:

    De $IMFS uiteraard. Euro heeft een stukken betere kans om de storm te doorstaan.

  22. Chewbakka says:

    Als starter heb ik nu een goedkope huurwoning. 3 jaar geleden ingetrokken met als doel na 3 jaar een huis te kopen. Kan nu aan het geld en benodigde papieren komen, maar laat de huizenmarkt maar helemaal leeg bloeden.

    Zou goed voor ons zijn om de prijs van een rijtjes huis terug te zien op het niveau van 10 jaar geleden ~120k. (HRA compensatie en dit kunnen we wel netjes volledig aflossen zoals het hoort)

    Alle starters in mijn vrienden kring denken er ook zo over. Als de mensen onderaan de piramide het zaakje niet meer steunen zal het in moeten storten.

    Heb geen zin mijn nek in een financiële strop van 250k te steken. Ik ga niet andermans rijkdommen sponsoren.

  23. adamus says:

    iemand die met 55 met pensioen mag

    bij de marine moet je zijn.

  24. bigD says:

    De politiek weet weer eens wat goed is voor het volk en voor de banken. Waar hebben we nog verkiezingen voor en waarom worden de laatste paar banken ook niet genationaliseerd?

    Werkelijk, alsof de fout zit bij de hypotheeknemer en -verschaffer, die handelen volledig rationeel binnen alle regels en “incentives” die door de politiek zijn opgesteld. Volgens mij zit het fout in het systeem. Denk aan: grondpolitiek, HRA en scheefwonen.

  25. nhz says:

    @21:
    ja, ‘k heb em nog ergens op zolder.

    @22: precies, en van tropenjaren was niet bepaald sprake, of je zou de vakanties moeten bedoelen.

    @23:
    mee eens, het is een systeemfout. Maar aangezien de politiek een groot deel van de risico’s op de huizenmarkt naar de belastingbetaler heeft overgeheveld is het ook aan de politiek om de puinhoop te corrigeren. Dat zou het beste kunnen door het volledig afschaffen van het huidige systeem van HRA, NHG, grondpolitiek enz. Helaas is nog meer regeltjes (om de scherpe kantjes eraf te halen, of de indruk te wekken dat ze ‘iets doen’) de enige realistische optie. Is ook weer goed voor de werkgelegenheid voor ambtenaren 😉

  26. E van Noorwegen says:

    Hier een situatieschets:
    Een huis gekocht in 1984, koopsom 115.000 gulden. Kosten koper dus ca. 127.000 gulden, dat is ca. 60.000 euro (iets minder).
    Het huis is daarna nog verbouwd; er is enkele malen overwaarde opgenomen; dit alles in tijden dat het voor de wind ging.
    Inmiddels zijn er op het persoonlijke vlak wat zaken veranderd en ligt de situatie minder rooskleurig. Er staat een aflossingsvrije hypotheek van 90.000 open, het huis is getaxeerd op 300.000, en het inkomen is laag.
    De aflossingsvrije hypotheek kost ongeveer 300,- per maand, dit is net op te brengen. Daar zit het probleem hem dus niet.
    Iemand enig idee of/hoe de bank aan de bel trekt wanneer de nieuwe regels daadwerkelijk van kracht worden?
    Immers, de overwaarde van het huis dekt nu nog ruimschoots de openstaande schuld van 90K. Maar die 90K is wel veel meer dan 112% van de oorspronkelijke koopsom (26 jaar geleden, iets minder dan 60K).

  27. nhz says:

    @25:
    niets aan de hand, de nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe hypotheken. En als ze bij de bank opnieuw zouden beoordelen, dan altijd op basis van de aktuele waarde die zo ver boven de hypotheeksom zit dat er zelfs in een pessimistisch scenario weinig mis kan gaan (als de huizenprijzen 75% dalen, wat ik niet uitsluit, is er nog weinig aan de hand; en dan heeft de bank wel wat anders aan het hoofd dan dit soort klanten vragen of ze 10.000 euro willen bijstorten).

  28. Johan says:

    @24

    Ik zou je toch heel erg zorgen gaan maken. De periode van 30 jaar loop al over 4 jaar af. Je geeft aan een aflossingsvrij hypotheek te hebben. Over 4 jaar mag je gaan herfinanciëren. Tegen die tijd zal de rente zeer waarschijnlijk hoger liggen en heb je geen aftrek meer. De kosten aan je huis zouden wel eens kunnen verdubbelen. Gelukkig is het in absolute termen nog geen heel groot bedrag. In vier jaar kan je natuurlijk veel aan doen zodat je 600 euro in de maand kan ophoesten.

  29. Kapotjeplov says:

    @26

    De teller van 30 jaar aftrek is gaan lopen vanaf het moment dat deze regel is ingevoerd (ik dacht 2002), en niet met terugwerkende kracht vanaf het moment dat de hypotheek is afgesloten. E van Noorwegen hoeft zich m.b.t. de 30 jaar termijn dus vooralsnog weinig zorgen te maken.

    Het is zelfs zo, dat als je een nieuwe, hogere, hypotheek voor bv. een duurder huis neemt, de termijn van 30 jaar opnieuw begint te tellen voor dat deel wat er extra is bijgekomen t.o.v. de oude hypotheek.

  30. lxiv says:

    Mooi, kan er weer wat lucht uit de bubble. Op de lange termijn beter voor iedereen.

  31. adamus says:

    zolang je de huur aan de bank blijft betalen, geen probleem.

  32. Juan Belmonte says:

    Off-topic: Biedenenwonen werkt volgens Juan niet in de polder.

    De site http://www.biedenenwonen.nl biedt de mogelijkheid om te bieden op een vrijwillig ter veiling aangeboden woning. De oprichters van Tango en Route Mobiel dachten dit varkentje wel even te wassen, maar het kan wel eens een vies beestje zijn.

    Zelf geven dit soort sites ook toe dat “vanaf-bieden” op een vastgoedveiling niet in onze cultuur zit.

    Veilingwebsites raken steeds meer in trek. Volgens de makelaarsorganisatie NVM en Vereniging Eigen Huis (VEH) worden steeds meer woningen op veilingen aangeboden. De VEH is blij met deze tendens, omdat het meer zekerheid zou geven dat woningen daadwerkelijk verkocht worden.

    “In ons omringende landen zijn vrijwillige veilingen aan de orde van dag. Bij ons hebben veilingen een negatief imago doordat louche handelaren in achterafzaaltjes prijsafspraken maakten”, zegt een woordvoerder van de VEH. Ook de NVM is blij met de toenemende populariteit van veilingen. De NVM stelt dat bijna de helft al tijdens de eerste veiling al ordt verkocht, terwijl de klad er bij de gewone verkoop goed in zit.

    http://www.biedenenwonen.eu/nieuws.php#71

    De Makelpraatjes kennende, als het wel zou lopen zouden ze wel met hele harde cijfers van de toren blazen. Dus als we de roze brillen eraf halen, staat hierboven: we hebben inderdaad een imago probleem.

    Bovendien zijn er heel veel van dit soort websites.

    http://www.veilen.livy.nl/
    http://www.vastgoed-auctions.nl/
    http://www.huizenveiling.nl
    http://www.woningafslag.nl
    http://www.verkoopbeloning.nl/index2.php
    http://www.veilingnotaris.nl
    http://www.biedenenwonen.nl
    http://www.openhuis.nl
    http://www.vrijwilligevastgoedveiling.nl

    Kortom ondanks aardige kortingen op de vanaf prijs (zeg min 20%) loopt het voor géén meter.

    Iemand meer ervaringen ?

  33. Juan Belmonte says:

    We weten van http://www.veilingnotaris dat er voorbeelden zijn van min 30% tot min 80%, als het verkopen MOET gebeuren.

    Die staan in de Tombola Top Tien, wat geveild wordt, wordt gezien.

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-06-2010/de-nederlandse-schuldenberg-groter-dan-piigs/#comment-41120

    CBS heeft er in het vastgoednieuws ook geen expliciete aandacht aan besteed ??

  34. Juan Belmonte says:

    Geduld, komt u over een jaar maar terug 🙂

  35. nhz says:

    Net even het plaatselijke aanbod van commercieel vastgoed (winkelpanden, bedrijfsruimtes etc.) doorgebladerd, nadat me al fietsend door de buurt opviel dat er wel erg veel posters op winkels en kantoren hangen. Onvoorstelbaar, voor iedere 5-6 woningen die te koop staan staat er een bedrijfsruimte te huur of te koop. Nog nooit zoveel commercieel aanbod gezien. Niet verwonderlijk, aangezien men regelmatig een jaarhuur vraagt waarvan je je afvraagt of het per ongeluk de koopprijs voor het hele pand is … werkelijk de meest absurde huren, terwijl er al enorm veel leeg staat, zelfs op toplokaties. Blijkbaar willen heel veel ondernemers en pandjesbazen nu cashen en wegwezen …

    ik voorspel dat de bulk van dit aanbod nog vele jaren leeg zal staan. Je zou zeggen dat de bank de bui moet zien hangen, maar je hoort er eigenlijk weinig over (wel wat meer dan 5 jaar geleden, het probleem is natuurlijk niet nieuw).

  36. Juan Belmonte says:

    @ nhz

    We zagen toch eerder dat van de 7 miljoen nieuw gebouwde vierkante meters kantoor er per saldo maar 1 miljoen gebruikt wordt?

    Er zit géén opgepotte toekomstige inflatie in de balansen van de vastgoed-sector 🙂

    Dat wisten we al in 2008:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-09-2008/door-kredietcrisis-vervallen-grote-bouwprojecten/

    Zelfs de NVM geeft het toe:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-06-2010/wachten-op-herstel-woningbouwsector-is-wachten-op-wonder/#comment-41579

    Met de kennis van nu weten we dat het toen iets te rooskleurig was, er staat meer dan 8 miljoen meter zonder toegevoegde waarde op de balansen:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-06-2010/brinkman-wil-dat-we-nog-meer-lenen/#comment-41246

  37. ll says:

    Euribor stijgt snel

  38. Juan Belmonte says:

    @ Il

    Dat zal de balansposities op vastgoed goed doen ?

  39. Juan Belmonte says:

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7013351/__Spanje_duurder_uit_met_leningen__.html?p=20,1

    Spanje, mooie mist met

    De gemiddelde opbrengst van de lening is 0,913 procent tegen 0,645 procent bij de vorige veiling.

    Wat is nu de rente, bij welke termijn

  40. adamus says:

    (wel wat meer dan 5 jaar geleden, het probleem is natuurlijk niet nieuw).

    ik kijk nooit meer naar het prg van Harry Mens, maar minstens 5 jaar geleden wist hij eens een lijstje tevoorschijn te halen over het aanbod in Alkmaar. Wat toen al mega was. Harry was erg pessimistisch. Nu roept hij waarschijnlijk dat we optimistisch moeten zijn en de overheid vooral moet ondersteunen? 🙂

  41. nhz says:

    @37:
    0,9% voor een 3 maands lening resp. 1.7% voor 6-maands (afgerond). De vraag is dan of de rente op jaarbasis is of over de looptijd van de lening. Ik denk op jaarbasis, met de belachelijk lage Euribor kan er dan toch nog aan verdiend worden.

    Spanje betaalde vorige week voor een 30 jaars lening bijna 5% rente – onvoorstelbaar laag voor een land waarvan je zou zeggen dat het binnen een paar jaar ook in grote problemen kan komen. En dan nog even afgezien van de opgepotte inflatie die 5% voor een NL staatslening al belachelijk laag maakt, maar da’s dan mijn mening …

  42. nhz says:

    @38:
    hoe zat dat ook alweer met die onderzoeken naar de betrokkenheid van Harry in minder nette vastgoed zaakjes? Zijn programma is gewoon één grote infomercial, ik kijk er ook al lang niet meer na (per ongeluk wel eens, een paar minuten tijdens het zappen op zondag …).

  43. Juan Belmonte says:

    Kees is alleen vergeten te vermelden dat het brein achter welvaartsgroei die gebaseerd is op kredietgroei, de heer Alan Greenspan, ook “om” is.

    Je bent nooit te oud om te leren 🙂

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-06-2010/oeso-nederlandse-huizenmarkt-op-de-schop/#comment-42248

  44. adamus says:

    too young to die. Never too old to learn.

  45. adamus says:

    gaat Norman nu opschrijven wat hij allemaal fout heeft gedaan? Of had hij een pistool op de slaap?

  46. adamus says:

    Kees lult ook alleen maar of bestedingen. Ook besmet met Keynes.

  47. nhz says:

    @41:
    ik blijf het zeggen: Japan heeft geen deflatie, alleen desinflatie: een vastgoed bubble die al zo’n 20 jaar bezig is om leeg te lopen. Zou hier ook kunnen gebeuren inderdaad, maar de kans lijkt me niet zo groot omdat de uitgangspositie (schuldenberg) hier volstrekt anders is.

    En voor wie bang is voor 20 jaar ‘deflatie’: ga eens in Japan kijken, volgens mij gaat het daar helemaal niet zo slecht (ook niet vergeleken met 20 jaar geleden).

    @43:
    zeg dat wel, afgezien daarvan kletst Greenie gewoon net zoals de wind waait, gewoon wat hem het beste uitkomt. Een waar orakel dat altijd gelijk heeft.

  48. adamus says:

    Norman is ongetwijfeld een briljant denker. Daarvoor maakt het niet uit welke kant het opgaat, als het maar leuk is for the brains. Is misschien nu wel bij leven met zijn standbeeld bezig. Als hypothese dan.

  49. Juan Belmonte says:

    Off-topic:

    Stel u gaat ervan uit dat de overheid er voor de burger is en niet andersom. Dan verleent de overheid diensten ten behoeve van burgers, die voor die diensten betalen, meestal in de vorm van belastingen.

    Welnu, dan doet in de USA de overheid het héél goed 🙂

    Immers, ze verleent 25% méér diensten dan de burgers aan belastingen betalen.

    De andere kant van de vetlederen medaille is dat 1 op de 4 door de overheid aan die diensten uitgegeven dollars dus geleend moet worden. Gelukkig (voor de overheid) is de rente op de leningen laag. Wordt de lening ooit terugbetaald ?

    Jawel waarschijnlijk ooit wordt-i terugbetaald, alleen de vraag is wat het waardeverschil is tussen de dollar bij aangaan van de lening en bij terugbetaling.

    De dag dat de dollar valt….

    P.S. in NL is die verhouding momenteel 1 op 10 (bron: NRC, Schinkel’s forum)

  50. adamus says:

    Laat Maarten maar kletsen, Juan. Heeft ook het journalistieke buskruit uitgevonden.

  51. Juan Belmonte says:

    Merci nhz

    Weer iets geleerd desinflatie:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Desinflatie
    Afnemende inflatie (in de tijd) maar nog steeds inflatie.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Deflatie
    Een veel gematigder variant van het scenario heeft zich voltrokken in Japan, dat vanaf de jaren 80 gedurende langere tijd deflatie kende.

    Constatering: Wikipedia houdt Japan wel op deflatoir.

    Ik wil hiermee niet zeggen dat er dus hier deflatie zal gaan optreden, begrijp het nog steeds niet helemaal, denk wel dat het verstandig is om wat in Japan gebeurt is te begrijpen en als reëel scenario mee te nemen. Soortgelijk aan Japan zal vastgoed in reële termen waarde moeten inboeten, in hoeverre dat met een schok gebeurt hangt waarschijnlijk af van de mate waarin verliezen (verdamping van opgepotte toekomstige inflatie) genomen moeten worden ?

    Feit is dat het vertrouwen ernstig verstoord raakt bij banken met bad balances (dat leert Japan ons ook J.i.)

    Het is verders maar goed ook dat de Japanners hun Keizerlijk Paleis niet geruild hebben tegen de staat Californie begin jaren ’90, immers die USA staat is zo’n beetje failliet. Bovendien is een keizer zonder paleis weinig representatief en kanni zijn kleren niet kwijt. 🙂

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-05-2010/bob-janjuah-ziet-grote-problemen/#comment-40055

  52. Juan Belmonte says:

    @50 Juan begrijpt Maarten Schinkel (of denkt datti hem begrijpt) veelal scherpe analyses, jammer datti geen oog heeft voor de totale NL hypotheekschuld (of het lef niet heeft dat eens goed te onderzoeken)…

    Goede VPRO documentaire “de dag dat de dollar valt”, hierin figureert de heer Schinkel. Was meen ik Tegenlicht…

  53. Juan Belmonte says:

    @48 merci adamus

    Ben ook hier eens wezen kijken.

    Geldgroei in $ was gemiddeld 8%, inflatie zo’n 2% volgens de grafiek in de link. Dat klopt met het gevoel als de rente langdurig niet de prijs van geld weergeeft (en dus risico’s op niet-terugbetalen van nieuwe schulden niet indamt), treden er andere mechanismen op

    The reason is that the new money doesn’t get spread evenly over the economy; rather, it enters the economy at discreet points, causes some prices to increase relative to other prices, and benefits some individuals and economic sectors (the early receivers of the new money) at the expense of others. It therefore leads to a greater number of ill-conceived investments, more resources being wasted, and the transference of wealth from the later to the earlier users of the new money.

    Precies, hetzelfde punt als de valsmunters van gister.

    Juan: Als financiële stabiliteit geen eigenaar heeft is het makkelijk rijk rekenen.

  54. adamus says:

    Schinkel heeft geen ballen, op zijn spaans dan. Je dicht hem teveel toe door te denken dat hij nog wat wetenswaardigheden achter de hand heeft. Of hij is waardeloos in zijn vak; kan ook 😛

  55. adamus says:

    oh, heeft Schinkel het ook allemaal zien aankomen?

    Juan, kijk bv welke richting de stier gaat…..
    http://fofoa.blogspot.com/ er is zoveel meer te lezen dan alleen goud.

  56. adamus says:

    http://theautomaticearth.blogspot.com/2010/06/june-21-2010-major-threat-to-us-economy.html

    hoor ik onze politici wel zeggen, van pvv tot vvd en van pvda tot sp: “dan is er wel 1% van het kapitaal verdampt”…….

  57. adamus says:

    wij pikken het niet dat de burger inlevert; “bankenbelasting”. LOL.

  58. Juan Belmonte says:

    Wel heeft-i een punt dat -bij meerdere grote munten die allemaal tegelijkertijd proberen hun inflatie te exporteren- men graag een lage rente rekent, werkt drukkend op de koers (exportversterkend) en levert hoge waarden in activa op.

    En op het moment waarop de markt niet meer wil of kan, is QE (printen ofwel de Centrale Bank koopt rechstreeks schuldpapier van overheden) een mooi paardemiddel.

    Ondertussen vallen (intern binnen die munt) dié partijen om die leenden maar niet langer terug kunnen betalen…

    Dat zijn toch Zimbabwaanse methoden of ziet Juan het niet helemaal scherp ?

  59. nhz says:

    @52:
    laten we wel zijn, wat is er nu echt veranderd in Japan de afgelopen 20 jaar, bijna niks toch? er zijn schulden verschoven tussen bedrijven en privaat, er is nóg meer gebouwd etc., maar de keizer is er nog steeds ook al wordt zijn functie wellicht langzaam uitgekleed.
    Het grote verschil is echte dat Japan in de jaren 80 een enorm spaartegoed had, en zelfs nu nog een netto spaartegoed heeft; dit in tegenstelling met de polder waar het netto spaartegoed (minus hypotheek – en andere schulden) al lang voor de top van de bubbel zwaar negatief werd.

    @53:
    ik heb uit diverse discussies de indruk dat de heer Schinkel de omvang van het huizenbubbel probleem zwaar onderschat.

    @54:
    de analyses van Saville kan ik zeker aanraden!

    @57:
    merkwaardig figuur die Ferguson, soms briljant inderdaad maar ook analyses waarvan je je echt afvraagt of hij nou echt zo dom is of dat hij de lezer op het verkeerde been wil zetten. Maar ja, wie Ayaan als hoofdprijs aan de haak slaat (en daarvoor zijn gezin in de steek laat), daar zou ik sowieso al grote vraagtekens bij zetten.

  60. Juan Belmonte says:

    @59 uitgekleed 🙂

    mogelijk hebben de IJslanders (en indirect wij) een steentje bijgedragen, de carry-trade effecten zijn deels door ons opgevangen.

    Japan heeft zijn asset bubble hiermee geexporteerd naar IJsland, toch ?

  61. Juan Belmonte says:

    Journalist de heer Pieter Klok van de Volkskrant mist iets redelijk essentieels…

    Alan Greenspan = FED = Federaal = overheid

    Of had de FED aandelen uitstaan op de Nasdaq ? 🙂

  62. dawg says:

    @ 58 nzh

    “…..dit in tegenstelling met de polder waar het netto spaartegoed (minus hypotheek – en andere schulden) al lang voor de top van de bubbel zwaar negatief werd…..”

    Zo aantoonbaar onjuist. Nederland heeft al decennia lang een spaaroverschot. Staatsschuld en hypotheekbubble ten spijt.

  63. dawg says:

    @ 61 Juan

    Of is de FED toch een particulier monopoly van banken?

    Google maar eens op “who owns the FED?”

  64. Hugo says:

    @ Juan,

    De FED is van origine een particuliere onderneming. Je kan twisten en zeggen dat de FED nu onder overheidscontrole staat maar dat betwist ik dan weer :).

    Dat stuk in de telegraaf dat je linkte (57) is bar en boos.
    ”Een andere reden voor voorlopige blijvende lage rente is de dalende geldhoeveelheid (zie figuur). ”
    http://www.telegraaf.nl/jsp/foto_window.jsp?id=http://images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/00733/Column_A-Eurozone_g_733018g.jpg&caption=&copyright=&artid=7018363&artsec=erikbakker&artparsec=DFT&arttit=Ayaan%20en%20waar%20zal%20de%20rentestand%20staan?

    Uit de figuur met titel Eurozone M3 geldhoeveelheid blijkt dat deze van 12.0 is gedaalt tot -0,1. We hebben -0,1 M3. Wat een blunder. Dan te bedenken dat je jezelf zo mag noemen;

    ”Erik Bakker is managing partner van OHV, een onafhankelijke financiële intermediair en vermogensbeheerder voor institutionele en particuliere klanten.”.

  65. adamus says:

    en dat kunnen we tegen elkaar wegstrepen…….
    o.a. via box 3 op termijn, verder nog wat valsemunterij en de staat begint te winnen.

  66. Juan Belmonte says:

    http://www.federalreserve.gov/generalinfo/faq/faqfrs.htm

    Who owns the Federal Reserve?
    The Federal Reserve System is not “owned” by anyone and is not a private, profit-making institution. Instead, it is an independent entity within the government, having both public purposes and private aspects.

    When was the Federal Reserve created?
    The Federal Reserve was created on December 23, 1913, with the signing of the Federal Reserve Act by President Woodrow Wilson. The act had been drafted as House Resolution 7837 by Representative Carter Glass (D-VA), incoming chairman of the House Banking and Currency Committee.

    Maar Juan zoekt ook nog op de Nasdaq, het zou Juan (geen grap?) niet verbazen als de FED er aandelen had 🙂

  67. Juan Belmonte says:

    Vergelijk ook FED met DNB.

    DNB is een N.V. (rechtsvorm) en tegelijkertijd een (semi-)overheidsorgaan (ZBO) dat eveneens een Europese dimensie heeft.(ESCB)

    Het dagelijkse bestuur van de Nederlandsche Bank is in handen van een directie. Die bestaat uit een president en maximaal vijf directieleden. De directieleden worden door de Kroon steeds voor zeven jaar benoemd.

    USA president Bush benoemde Ben Bernanke tot FED chairman. Lijkt een politieke benoeming, maar toegegeven, Juan ziet al snel ergens politiek in 🙂

    Ingewikkeld hoor.
    Formeel zijn DNB en FED natuurlijk onfhankelijk van de politiek 🙂

    http://www.dnb.nl/over-dnb/organisatie/index.jsp

  68. floor says:

    @ anybody maar vooral nhz
    Ten tijde van het ontstaan van de crisis in Japan verkeerde de rest van de wereld nog in een staat van financiële euforie.
    Ondanks dat feit is het Japan gedurende de volgende twee decennia niet gelukt de boel uit het slob te trekken.
    Zou het de rest van de wereld dan nu wel lukken denk je?

  69. bigD says:

    @nhz(45)
    Ik ben bekend met Japan en het gaat er erg slecht op het moment, zelfs voor Europese maatstaven. De gewone man is bevangen van economische angst en de vergrijzing daar versnelt het proces. Het is niet voor niks dat de politiek daar weer in een tumultueuze periode terecht is gekomen. Zelfs de Yakuza leidt onder de recessie, afgaand op anecdotische verhalen.

  70. ll says:

    @ nhz, of anderen, in the UK gaat de VAT van 17.5 naar 20 %, met een stagnerende economie, is dit dan geen gecreerde stagflatie ?

  71. nhz says:

    @65:
    niet alleen naar IJsland: Australie, Nieuw Zeeland, allemaal zelfde verhaal. De huizenbubbels aldaar hebben veel te maken met Japanse speculanten die dankzij de carrytrade grote posities in buitenlands vastgoed konden innemen. In 2008 leek daar even een eind aan te komen, maar het loopt weer allemaal als nooit tevoeren, NZ$ is t.o.v. de euro 50% gestegen sinds begin 2009. De stijging van dollar t.o.v. euro is er niks bij …

    @66:
    grote onzin natuurlijk, er is helemaal geen sprake van deflatie in de VS, de money supply groeit nog steeds zoals Saville duidelijk aangaf. Zelfs in de zwaar gemanipuleerde cijfers is de money supply groei nog steeds positief, en in werkelijkheid +/- 10% per jaar.

    @68:
    de hypotheekschuld is VEEL groter dan de spaartegoeden (en zelfs groter dan de spaartegoeden en pensioenreserves etc. bij elkaar, wat je volgens mij trouwens niet mag meerekenen).
    Dat spaaroverschot van jou dat is een economische entiteit waar ik GEEN ENKEL BELANG aan hecht. Show me the money …

    @73:
    de FED heeft feitelijk aandelen in alles wat in dollars noteert, want over iedere dollar in omloop vangen zij rente. En ja, de FED is dus een volledig private onderneming, in handen (uiteindelijk) van vooral Europees oud geld. Europees dan inclusief de Rothschilds etc.

    @75:
    nee, ik denk niet dat dat Japan lukt met dit beleid om de simpele reden dat Keynesiaanse economie niet werkt (want het is grote onzin).

    @76:
    maar wat noem je dan slecht, het land bulkt van de welvaart, nog steeds. Ik ben er nooit geweest hoor, maar ik zie op straat niks dan luxe, en in half Azie staat een Japanner synoniem voor een miljonair waar het geld aan alle kanten vanaf spat. In Oz en NZ zijn bijna alle superrijken Japanners, zet een hoop kwaad bloed daar vooral omdat ze vaak officieel nog in Japan wonen.

    @77:
    volgens mij is er in de UK gewoon sprake van gierende inflatie. Deze zomer al boven de 5%. Waar is er deflatie in de UK? Oja, in de huizenmarkt, een klein beetje – telt niet mee voor mij want is het leeglopen van een giga bubble.

  72. Martijn says:

    @75

    Een beetje twijfel aan jezelf zou je niet misstaan.

    Een paar keer schreeuwverhaaltjes over Japan lezen is niet genoeg.

    Wat is daar nou veranderd? Consumentenprijzen bleven grofweg hetzelfde, het land heeft naast een grote staatsschuld enorme (grootste ter wereld) dollarreserves. Verder liep er een huizenbubble leeg, maar die was ook ongekend opgeblazen.

    En wie zegt ons dat Japan per se meer inflatie wou? Misschien namen ze wel genoegen met een uiterst geringe deflatie in sommige consumentenprijzen.

    Tot slot zat er een flinke carry-trade tussen de USD en JPY.

    En als je nu gaat geloven dat de VS ook in delfatie kunnen belanden begrijp je het internationale financiële systeem en de rol van de dollar en schulden daarin nog niet.

    Maar zet gerust je centjes op de bank. Ik pak ze van je af terwijl je hier schrijft.

  73. Haha says:

    Tuurlijk jongen er is niets aan de hand… werk zat en winstmarge om u tegen te zeggen! concurrentie? ben je gek?! Huizenmarkt idem dito loopt als een trein en volgend jaar nog beter let op mijn woorden. Goud zou ik snel verkopen en ga aan de dollar!

  74. Starter Zonderhuis says:

    @62 t/m 79:
    Heren en hopelijk ook dames, ik geniet van jullie comments.

    Even dichter bij huis:
    2008= 338K hypotheek
    2009= 315K hypotheek
    2010 juni= 299K hypotheek

    dit ondanks mijn jaarlijkse inkomensgroei van 6% en gedaalde 10 jarige rente. Er wordt niet meer gekeken naar de maandelijkse lasten die je kan dragen, maar Bank wil niet meer dan 4,7 keer jaarinkomen meegeven. Eerder kreeg ik zonder problemen 5,5 keer inkomen mee, met 50% aflossingsvrij. (niet dat ik zoiets doe natuurlijk)

    Niet alleen de overheid begint hem te knijpen!

  75. Martijn says:

    80

    We gaan een ontwaarding zien in zaken die gefinancierd worden en een waardestijging in direct gekochte noodzakelijkheden (zoals eten).

    Huizenprijzen gaan relatief dalen (doen ze al).

  76. KariZ says:

    @80 Yep. Banken zitten in een enorme spagaat.

    Waarom aan jou risicovol lenen in een dalende huizenmarkt? Terwijl ze goedkoop geld kunnen krijgen van centrale banken?!

    Aan de andere kant:

    Minder/moeilijker uitlenen heeft een verder dalende huizenprijs tot gevolg. En dus een waardedaling van het onderpand van de bestaande hypotheekleningen –> meer huizenbezitters die ‘onder water’ staan.

  77. Martijn says:

    84

    Daarom moet je ook het fysieke spul aanschaffen. Heb het hier vaak genoeg gezegd, en als het goed is begrijp jij het ook.

    Er gaan meer van dergelijke belastingen komen. Als Australië het kan, wat let andere landen dan om te volgen?

    Later goudbelegger…

  78. Huurder inmiddels 25 says:

    De afschaffing van de straterslening zet de doorstroom in de huizen’markt’ verder stil.

    Als ‘scheefhuurder’ woon ik nu al zo’n 3 jaartjes in een sociale huurwoning voor 460 Euro per maand. Ondanks dat ik deze site al zo’n 2 jaar bezoek begint het, vooral bij de vrouw, te kriebelen om een huisje te kopen. voornaamste reden een tuin.

    2 weken geleden bij de hypotheker geweest. Wat blijkt door de afschaffing van de starterslening (en omdat 1/3 van mijn salaris uit mobiliteits vergoeding bestaat + vrouw werkt parttime) kan ik een bestaand huis van max 175.000 Euro kopen (met NHG). Tsja voor die prijs gaan we er kwa woongenot zeker niet op vooruit.

    Huidige situatie, ruim appartement in Tilburg, 2 slaapkamers, in een zeer goede wijk. Op zoek naar een ruim voelend huis met 3 slaapkamers (+1 proof) en redelijke tuin in een zeer goede wijk (+1 proof).

    Ondanks dat de vraagprijzen mondjesmaat dalen zal er zeker nog 20k/10+% af moeten voordat de gemiddelde (noem me veeleisend) starter in kan stappen.

  79. Peter2 says:

    @79: Martijn,

    “Maar zet gerust je centjes op de bank. Ik pak ze van je af terwijl je hier schrijft.”

    Jij en nog veel anderen ;). Is iedereen overigens opgevallen dat er niet te sparen valt tegen de oplopende staatsschuld. Als het je lukt 8.000 euro opzij te zetten per jaar, dan zal je zien dat de staatsschuld per inwoner meer omhoog is gegaan in dezelfde periode, en daar betaal je rente over, terwijl de rente op je spaargeld vrijwel 0% is.

    En ondanks dat er (even lachen) “bezuinigingen” aan zitten te komen, stellen die in het geheel niets voor bij de ingrepen die nodig zijn. Je mag raden wat er dus met de staatsschuld gaat gebeuren. Probeer daar maar eens tegenop te sparen, je wordt inderdaad gewoon uitgekleed.

    Nu is het voor velen nog mooi financieel weer…en dan ineens blijkt alles op de pof (zie IJsland). En dan heeft natuurlijk niemand het geweten :).

    Verder volledig eens met nhz, zoals gebruikelijk. We zij dan wel een rijk land, maar minder dan we denken en dus geven we te veel uit en lopen de schulden op. Op bezittingen kun je niet goed een waarde vastplakken en al helemaal niet als deze nog niet eens zijn afbetaald. Je kan natuurlijk niet de onrealistische bubbel waarde blijven aanhouden. Sparen via he huis bestaat niet, dat is gewoon speculeren.

    De hypotheek schuld staat wel wast, maar de waarde van de onderliggende dekking (het huis) is flexibel en kan dus veranderen naar omstandigheid. Over 2 jaar kunnen de huizenprijzen 25% lager liggen en je schuld gelijk zijn en dan blijkt die zo goede “inverstering” ineens heel erg slecht uit te pakken. Overigens is die veel gebruikte term “investeren” totaal verkeerd. Het is in werkelijkheid “consumeren” en “speculeren”, er is namelijk pas sprake van een investering als het object waar je geld in stopt, structureel inkomen genereert. En als dat zo zou zijn terwijl je er in woonde, dan zou de huidige schuld en het risico ervan irrelevant worden en we niet meer werken en enkel huizen laten bouwen.

    Maar helaas is de werkelijk anders, omdat een huis geen inkomen genereert en zelfs geld kost (onderhoud, belasting, e.d.) ben je afhankelijk wan werk om aan je leen verplichtingen te kunnen blijven voldoen. En hoe hoger de schuld en de kosten aan het huis, hoe hoger je inkomen uit werk moet zijn. En daar is de schoen dus gaan wringen.

    Veel mensen moeten het al met minder inkomen doen en minder mensen hebben werk dan voorheen. En we moeten nog maar zien wat de investeringen van de afgelopen jaren in het bedrijfsleven echt gaan opleveren. Het is waarschijnlijk dat er meer dan gewoonlijk weggegooide welvaart blijkt te zijn.

    Nu kun je zoals velen redeneren dat de ene mans uitgaven een andermans inkomen is. Maar dan hou je jezelf voor de gek aangezien geld heen en weer schuiven zelf geen welvaart genereert. Het is slechts een middel om die productie plaats te laten vinden die nodig is om aan onze wensen te voldoen. En als die productie er niet komt na een investering, dan verdwijnt er schuld (een andermans bezit) omdat er iemand verlies moet nemen. Blijft een deel van de schuld, een restschuld dus…dan vertegenwoordigd dit toekomstige bestedingen die niet gedaan zullen worden. Een stommiteit levert gewoon verlies op, rechts of links om, dat maakt niet uit.

    Dus als er geen productiviteit resulteert uit een besteding dan is het gewoon consumeren, ofwel het opmaken van (door iemand, ergens) gespaarde welvaart. En dat consumeren kan dus abrupt stoppen, als er niemand meer is die de free lunch betaald. Tot die tijd lijkt alles mooi weer 🙂

  80. option trader says:
  81. Martijn says:

    Ondanks dat de vraagprijzen mondjesmaat dalen zal er zeker nog 20k/10+% af moeten voordat de gemiddelde (noem me veeleisend) starter in kan stappen.

    Meer dan wat geduld ga je niet nodig hebben.

  82. bigD says:

    @nhz(78)
    maar wat noem je dan slecht, het land bulkt van de welvaart, nog steeds. Ik ben er nooit geweest hoor, maar ik zie op straat niks dan luxe, en in half Azie staat een Japanner synoniem voor een miljonair waar het geld aan alle kanten vanaf spat. In Oz en NZ zijn bijna alle superrijken Japanners, zet een hoop kwaad bloed daar vooral omdat ze vaak officieel nog in Japan wonen.

    Het is mij duidelijk dat je er nog nooit geweest bent inderdaad! 😉
    Dat beeld van de rijke Japanner mag je fors bijstellen. Zelfs Japan heeft geen positieve “savings ratio” meer (erg moeilijk om betrouwbare bron te vinden overigens). De jonge generatie verdient niet meer wat hun ouders verdienden. Het levensonderhoud is er steenduur, mede door hun protectionistische economische beleid. Enfin, het blijft een bijzonder en ook mooi land, maar geen melk en honing meer!

  83. KariZ says:

    @86

    ‘Dus als er geen productiviteit resulteert uit een besteding dan is het gewoon consumeren, ofwel het opmaken van (door iemand, ergens) gespaarde welvaart.’

    Ik weet niet of je op eerste levensbehoefte (wonen, voeding) het etiket consumeren (of niet renderende investering) kunt plakken in de context zoals jij die bedoelt.

    Voor de rest wel redelijk eens..

  84. Starter Zonderhuis says:

    @85 huurder inmiddels 25:

    Tsja, bij mij zit ook een vrouwtje in huis, maar dan met tikkende eierstokken. Nesteldrang heeft ze. Om de zoveel tijd moet ik weer lullen als Brugman om haar van een bod op een huis af te houden.

    Het is echt killing: verstand tegenover emoties. Want ook ik zou nu het liefste kopen. Maar ja, als dat gebeurt, dan zitten de kinderen wel mooi ruim, maar een spelcomputer van de sint kunnen ze vergeten!

  85. Peter2 says:

    @91: KariZ;

    “Ik weet niet of je op eerste levensbehoefte (wonen, voeding) het etiket consumeren (of niet renderende investering) kunt plakken in de context zoals jij die bedoelt.”

    Consumeren is gewoon een duur woord voor nuttigen. En nuttigen betekend impliciet, opmaken.

    http://www.encyclo.nl/begrip/consumeren

  86. John says:

    @starter zonder huis

    Vergeet niet dat er op deze site voornamelijk ras pessimisten zitten die al 2 jaar verwachten dat de grote klap morgen gaat komen.
    Een huis waar je minimaal 10 jaar fijn in kan wonen, dat je financieert op een verstandige manier, gaat je echt geen grote problemen opleveren.

  87. nhz says:

    @83:
    eerst maar eens het Ministry of Truth opheffen, lijkt me veel nuttiger.

    $84:
    afgaande op wat ik zo her en der lees is de kans dat dit in deze vorm doorgaat nihil. Maar overheden worden steeds creatiever in het schrapen van centjes …

    @90:
    dat de jonge generatie in Japan het een stuk minder heeft heb ik ook wel gelezen, maar dat geldt in veel ‘ontwikkelde’ landen. Ze hebben allemaal welvaart geleend van de toekomst, en de rekening is in aantocht. Maar nogmaals: volgens mij valt het erg mee met bijv. armoede, welvaartsnivo, werkeloosheid etc. (zeker vergeleken met bijv. de VS, blijkbaar is ‘deflatie’ zo slecht nog niet vergeleken met inflatoir beleid).

    @92:
    een paar jaar geleden was het op het US huizenbubbelforum een vast item: mannen die door hun vriendin/vrouw gedwongen werden een steeds groter en duurder huis te kopen (anders stap ik nu op!), en die nu met een megastrop om de nek zitten en vaak ook zonder vriendin/vrouw natuurlijk, als ze de hypotheek niet goed geregeld hadden. De Nasdaq bubble kwam duidelijk van de mannen, de huizenbubble overduidelijk van de vrouwen (zeker in de VS).

    @93:
    goh, zou het CBS goede voeding, luxe wonen en allerlei vertier nog niet vol meetellen als investering in jezelf?
    😉

  88. nhz says:

    @94:
    worden er dan ergens in Nederland verstandige hypotheken verstrekt?
    😉

  89. Kevin says:

    @89

    Als inderdaad blijkt dat de huizenprijzen 20% kunnen zakken zullen de de banken de 4,5x snel aangepast naar 3,5 of ‘maar’ 3x je inkomen en een hypotheek van maximaal 70 tot 80% van de waarde v/d woning en de rest zelf inbrengen (via SPAARGELD)

  90. KariZ says:

    @94. Ik denk eerder realisten. Vergeet niet wat er de afgelopen 2 jaar gebeurd is.

    Ik hoor Balkenende nog zeggen op prinsjesdag 2008, ‘Nederland heeft een gezonde en robuuste economie die tegen een stootje kan’.

    Kijk waar we nu staan, het echte bitterzuur moet nog komen, zoet zit er voorlopig helemaal niet in. 🙂

    Heb zelf trouwens 2 x gesproken met een bank…beide keren werd het afgeraden eigen geld te gebruiken voor aankoop.

    Helemaal gek zijn ze…

  91. nhz says:

    @97:
    precies, het hele feest van de afgelopen 20 jaar gaat teruggedraaid worden naar normale waardes. Het enige wat de politiek kan doen is de correctie vertragen en daarmee de puinhoop veel groter maken dan nodig is.

    @98:
    “Nederland heeft een gezonde en robuuste economie die tegen een stootje kan”

    wat ambtenaren en politici betreft blijft dat voorlopig ook zo, helaas.

    “Helemaal gek zijn ze…”
    ze willen gewoon maximaal uitlenen, en aangezien meestal het meeste risico zo doorgeschoven kan worden naar de staat (met NHG etc. etc.) zouden ze wel dom zijn als ze voorzichtig zijn. Voor de bank is die lening gewoon gratis inkomsten, net zoals het voor de meeste scheefleners gratis geld is 😉

  92. Huurder inmiddels 25 says:

    Mocht ik inderdaad nu een huis kopen (wat binnen mijn eisenpakket valt) van 175.000 Euro. NHG/Rente 15 jaar vast@4,9%/100% Aflossen.

    dan kan: de rente over 15 jaar naar 9% zonder dat ik 100 euro netto meer kwijt ben in de maand (rente over het opgebouwde geld stijgt mee, zo laten uitrekening iig).

    Het huis in waarde dalen zonder dat ik in de schuldsanering hoef.

    Maar ja… Ik zou natuurlijk liever (een deel) van de waardedaling, die naar mijn idee zeker gaat komen, van de prijs af hebben voordat ik iets ga kopen 😉

    Wil natuurlijk een niet al te grote dief zijn van mijn eigen wallet.

    Het is echt heel bekenbaar dat de vrouw gewoon ff een huis wil kopen.. waarom moeilijk doen?? iedereen doet het toch? pappie en mammie zeggen toch dat het een goede investering is?

    Dat huren gewoon geld weggooien is en een huis kopen niet, heb ik al uit haar hoofd kunnen krijgen.. tenzij je natuurlijk niets hoeft te financieren.

    Dat hier vooral anti- en doomdenkers zitten… Misschien zit daar wel iets in.. maar alleen naar de politiek en de makelaars (tv en kranten) luisteren is dan weer het tegenovergestelde.. ik wil gewoon alle kanten van het verhaal horen en dan hopelijk een goede keuze maken 🙂

  93. Huurder inmiddels 25 says:

    hmm wat spelfoutjes hier en daar.. lees er maar ff doorheen 🙂 misschien eerst ff de tekst in word knallen en dan pas hierin plakken 🙂

  94. John says:

    @100
    Precies, op de manier die jij voorstelt kun je ook nu prima een huis kopen.
    Als je nu goed onderhandelt en de huidige lage rente voor 15 jaar vastzet is het onwaarschijnlijk dat je jezelf in je vingers snijdt. Hypotheekrente aftrek zal in de komende 10 jaar zeker tot 30% niveau blijven bestaan.

  95. Kevin says:

    @100

    Moet je eens laten uitrekenen wat je over 30 jaar aan rente hebt betaald! En daar komt het onderhoud, verzekeringen, een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken nog wel bij. Heb je er over nagedacht hoe lang je wilt blijven wonen in deze woning? Heb je(en hou je) leuke buren? Want zelfs bij verkoop over 5-10 jaar zul je behoorlijk moeten inleveren!

  96. ll says:

    Een middenklasser huis voor een gemiddeld inkomen mag niet hoger zijn dan 4.5 keer 32.000 [ modaal inkomen ] is dus 144 k. Alles daarboven is opgepotte inflatie.

    Dat zijn de basisregels voor een normaal functionerende huizenmarkt. Zo was het en zo zal het ook weer worden. In Amerika is er nog steeds een vraaguitval. Hier trouwens nu ook. De markt gaat zichzelf corrigeren, daar helpt geen lieve overheid aan.

  97. Henri says:

    @100
    4.9% rente 15 jaar vast??
    Knappe jongen als je dat voor elkaar krijgt. Laat ons tegen die tijd ajb weten bij welke bank je dat gelukt is.

  98. Hans2 says:

    @ 78 nhz

    “Ik ben er nooit geweest hoor, maar ik zie op straat niks dan luxe”

    Wow gefeliciteerd nhz, dit is werkelijk het domste wat ik tot nog toe hier op deze site heb gelezen 😉

  99. Huurder inmiddels 25 says:

    4.9% 15 jaar vast met NHG was een paar weken terug het laagste wat ze me hebben voorgeschoteld bij de hypotheker. In de nieuwsbrief van afgelopen week kwam 4.8% langs op de langlopende hypotheek.. geen idee of dat 15 jaar was.

    30 jaar rente / 30 jaar huur, het zal om het even zijn denk ik, huis is bedoeld voor de komende 5-10 jaar inderdaad.

  100. dawg says:

    @ 78 nzh

    “Dat spaaroverschot van jou dat is een economische entiteit waar ik GEEN ENKEL BELANG aan hecht. Show me the money.”

    Weet ik. Daarom doe je, op dit punt althans, uitspraken die in strijd zijn met de logica en de met de feiten.

  101. adamus says:

    “Probeerrente”

  102. adamus says:

    kevin, nu heb je leuke buren, maar die verhuizen ook zomaar een keer. Of de gemeente plaats huisvuilcontainers aan de kant van de koopwoningen; niet bij huurkant natuurlijk, die mogen rotzooi maken bij een ander.

  103. adamus says:

    Heb zelf trouwens 2 x gesproken met een bank…beide keren werd het afgeraden eigen geld te gebruiken voor aankoop.

    kariz, zei Cohen ook al. Hij is ook op de markt voor koop…..

  104. Juan Belmonte says:

    @ 94 John

    Vergeet niet dat er op deze site voornamelijk ras pessimisten zitten die al 2 jaar verwachten dat de grote klap morgen gaat komen.
    Een huis waar je minimaal 10 jaar fijn in kan wonen, dat je financieert op een verstandige manier, gaat je echt geen grote problemen opleveren.

    Helemaal eens, als u nu gelukkig wordt met het kopen van een huis, en u kunt het u betalen en u bent hier mee tevreden, waarom zou u het niet doen ?

    Tegelijkerijd geldt dat de discussie (door voornamelijk pessimisten ? ) hier breder gaat:
    – economie,
    – valuta,
    – goud,
    – rente,
    en soms zelfs stierenvechten.
    Kortom: prachtforum.

    Claude rekent bijvoorbeeld voor hoe (de op handen zijnde) afschaf van de verhuisboete k.k. (scheelt 40.000 euro in zijn voorbeeld) door kan werken voor mensen met koopplannen.

    Maar het is heel sociaal om nu nog net even de volle met 10% k.k. aan de maatschappij af te dragen, 10% nota bene over een prijs waarvan sommigen onder ons verwacht datti moet dalen.

    Dat laatste (dalen) lijkt me dan inderdaad ook voor die aspirant huizenkopers een pessimistisch vooruitzicht 🙂

    Faites vos jeux
    Rien ne va plus 🙂

  105. Juan Belmonte says:

    de volle met 10% k.k. =
    de volle MEP 10% k.k.

  106. Huurder says:

    Iemand ‘The Great Reset’ van R. Florida gelezen?

    Eindelijk iemand met visie; ownership society is over zijn hoogtepunt heen, een economic trap en niet meer te rijmen met toekomstige eisen aan mobiliteit en flexibiliteit.

    Ben benieuwd wat anderen ervan vinden…

  107. Juan Belmonte says:

    Nog een puntje van Juan:

    En wie de Tombola Top Tien heeft gezien

    weet

    wat geveild wordt, wordt gezien.

    Kortom: er is nu geen reële markt, verkoopvolumes zijn erg laag, als u wilt zoekt Juan graag nog even de cijfers erbij.

    Voor het geval u het vergeten was:
    De Tombola Top Tien toont huizen die (gedwongen) verkocht worden op prijsniveaus varierend tussen min 30% en min 80% tov vraagprijs bij (niet gelukte) ongedwongen verkoop.

    Einde punt.

  108. KariZ says:

    @111. Kees, ik heb nu uit pure ellende maar wat gaûwe stavuh gekog.

    🙂

  109. adamus says:

    toekomstige eisen aan mobiliteit en flexibiliteit.

    dit is tegen de administratie waar wij onze welvaart aan hebben danken. Zo is mij in de jaren 70 geleerd. “kijk eens naar landen waar de administratie povertjes is, daar is geen welvaart”.
    Inderdaad ze kennen op veel plekken op aarde geen CJG (wat moet ik de kinderen vertellen als we gaan scheiden of kind wil meer zakgeld). Appie Klink kom er maar in…..

  110. adamus says:

    kariz, jacobse en van es willen je wel helpen met midnightgardening. 😉 Wat was de levertijd?

  111. nhz says:

    @106:
    ik ben tv en youtube, voor het geval je je afvroeg of ik denk helderziend te zijn 🙂
    En ik heb familie die een paar keer per jaar in Japan komt ivm werk.

    @108:
    jij praat steeds over een jaarlijks ‘spaaroverschot’, maar met geen woord over wat daar zichtbaar van over is. Hard schreeuwen dat je gelijk hebt, maar tel nou gewoon de bedragen eens bij elkaar op dan zie je wat ik bedoel. Als de waarde van de huizen met 50% daalt dan staat het overgrote deel van Nederland, zowel prive als staat, zwaar in de min.

  112. nhz says:

    @118:
    correctie: “ik heb tv en youtube”
    is wat duidelijker zo 🙂

  113. nhz says:

    @114:
    het grafiekje van floris.nu blijft in deze een duidelijke indicator van zowel voorgaande manipulatie door NVM (strikt plafond van 200.000) als het feit dat er sinds een paar maanden geen houden meer aan is. Toch blijven er hier steeds weer mensen beweren dat er niks aan de hand is en dat alles goed komt …

  114. adamus says:

    Kariz, dat deel kan Martijn niet meer van je afpakken 😉

  115. Juan Belmonte says:

    @68, 78, 108

    Zolang er twijffel is over de werkelijke hoogte van de NL hypotheekschulden (609, 780, 815, 1004 miljard, wie het weet mag het zeggen) is het lastig om hier iets zinnigs over te zeggen.

    Als NL bij 609 miljard euro al de grootste (relatief tov BNP) hypotheekschuld van Europa heeft, zoals nu regelmatig in het nieuws, staat die kwalificatie in ieder geval niet ter discussie.

    Het beeld van de spaarzame Nederlander lijkt hiermee inmiddels wel ontkracht:
    Het traditionele beeld van de spaarzame Nederlander moet op de schop. We leven al tien jaar op de pof, blijkt uit de statistieken van het CBS.
    http://www.trouw.nl/nieuws/economie/article2950183.ece/De_spaarzame_Nederlander_bestaat_al_een_tijdje_niet_meer_.html
    en natuurlijk ook hier:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-12-2009/de-spaarzame-nederlander-bestaat-al-een-tijdje-niet-meer/

    Mooi forum hè ?

  116. Martijn says:

    123

    Ik heb al genoeg.

    http://www.gold.de/

    Kan je de prijzen vergelijken.

    Bij http://www.coininvestdirect.com/main.php?country_id=149 heb ik prima ervaringen. Levertijd ongeveer 4 dagen.

  117. adamus says:

    Zal Middelkoop het goud ook signeren? Zomaar, als meerwaarde, mocht je het ooit nog eens gaan veilen.

  118. Noah says:

    Ook interessant. Deze financiele crisis, begonnen met de huizencrisis in Amerika is echt nog niet over. We leven op dit moment in een zeer irriele economie. Het lijkt alsof we economisch stijgen, maar we dalen nog steeds. Weet dat deze stijgingen alleen maar veroorzaakt worden door financiele steun van regeringen. Met andere woorden, de economische groei is met name bij grote bedrijven omdat wij ons belastingeld aan hun gegeven hebben. Vroeger kochten wij producten bij bedrijven, nu het economisch slecht gaat kopen we niet meer bij ze, maar geven we ze gewoon ons belastinggeld. Gratis en voor niks.

    Nu de reele economie.
    Die ga je nu steeds meer zien nu subsidies afgebouwd worden.

    Zo ook de stijging van de huizenverkopen in de Verenigde Staten. Deze huizenverkopen stegen juist door overheidssubsidies. Nu deze subsidies afgelopen zijn zien we de reeele economie.

    En wat zien we dan ?

    Dan zien we dat het aantal verkopen van nieuwe woningen in de VS in de maand mei zwaar is gedaald.

    “In mei werden omgerekend naar aantal op jaarbasis 300.000 nieuwe woningen in de VS verkocht, het laagste cijfer van de afgelopen 40 jaar. Analisten hadden gerekend op gemiddeld 410.000 huizen. De scherpe daling viel samen met het aflopen van een overheidsregeling die huizenkopers een belastingvoordeel gaf. Dinsdag zorgde een tegenvallend cijfer over de verkoop van bestaande huizen ook al voor dalende koersen op Wall Street.”

    Zie voor het hele stuk:

    http://www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?titel=Slecht+huizencijfer+overschaduwt+Wall+Street&story_ID=526719

  119. adamus says:

    Martijn, dat is snel. Ik wacht op laatste uitlevering nu meer dan 4 weken bij M.

  120. Martijn says:

    @127

    Is ook snel. Ze accepteren orders ook niet direct maar controleren eerst de voorraad.

    Maar dat van M. ga je nog wel krijgen. Ik ken trouwens meer mensen die aan het wachten zijn, maar het is het logistieke proces dat voor vertraging zorgt, geen gebrek aan materiaal.

    Dat gaan we als het goed is later krijgen. Ik betwijfel of dat nog in 2010 gebeurt, al zien we de spanning op de papiermarkten zo nu en dan wat aantrekken.

    Ik denk dat wie nog wil nog wel even kan bijkopen, al zal het waarschijnlijk wel weer aan hogere prijzen zijn.

    Voor nhz is het te hopen dat de correctie nog komt…

  121. floor says:

    @ 79 Martijn

    Had je het tegen mij?

  122. Martijn says:

    ja

  123. KariZ says:

    @124 Martijn.

    Doe jij meer munten of 100 gr+?

    Of beetje van alles.?

  124. Juan Belmonte says:

    @Noah

    Goed punt, USA subsidie op huizen valt weg, verkopen duikelen, mooi marktevenwicht, ook dáár.

    Marktwerking is in de economie het (automatisch) tot stand komen van een evenwichtprijs voor een goed of voor een dienst wanneer er evenwicht ontstaat tussen vraag en aanbod.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Marktwerking

    Off-topic en wat extreeem:
    Spreken is zilver
    Zwijgen goud

    Maar ook dáár zijn grenzen aan.

    http://www.nu.nl/binnenland/2276179/man-ligt-vier-jaar-dood-in-kamer.html

  125. adamus says:

    Ik 100gr 🙂 Maar heb je sjoeche van munten, dan lijkt me dat ook wel wat. Ben helaas geen insider.

  126. floor says:

    @129 Martijn
    Dan lees jij kennelijk zinnen die ik niet geschreven heb.
    Of is je fantasie met je op de loop gegaan?

  127. KariZ says:

    @126 Kees. Ikke ook! Heb nu contact gehad met een knaap via de meel.

    Korte lijnen daar is perfect, kon ook m’n leveringsadres veranderen.

    Geen gezeik, iedereen rijk!

  128. KariZ says:

    Munten, koop je gewoon via de veiling Kees…

  129. Martijn says:

    133

    In dat geval ben ik benieuwd wat je bedoelde.

    Ten tijde van het ontstaan van de crisis in Japan verkeerde de rest van de wereld nog in een staat van financiële euforie.
    Ondanks dat feit is het Japan gedurende de volgende twee decennia niet gelukt de boel uit het slob te trekken.
    Zou het de rest van de wereld dan nu wel lukken denk je?

  130. KariZ says:

    @125

    http://jsmineset.com/

    Ik geniet van zijn sarcastische commentaar.

    By the way…er gaan stemmen op die zeggen dat het BP drama weleens een Black Swan in the making is…

  131. Martijn says:

    @137

    Lijkt het wel op.

    Dat lek gaat niet meer dicht, en BP kan niet failliet want vele malen belangrijker/groter dan Lehman.

  132. adamus says:

    ik heb de second edition van de black swan op mijn stapeltje liggen; alleen al voor de aanvulling. Engelse pocket.

  133. adamus says:

    gelukje voor ABP?

  134. Martijn says:

    Gros 250, ook wel wat 100, paar munten en kilo.

    Verschil tussen 250 en 100 is niet altijd erg groot als je prijsvergelijkt.

    Met meer dan 250gr ga je voor ongebruikelijke transacties in de melding.

  135. Martijn says:

    Munten hebben niet de ideale prijs per gram, maar hebben iets meer esthetische waarde (voor wie er om geeft).

    En als we zo blijven stijgen maakt dat beetje extra premie niet zoveel uit.

    Maar als we echt naar hoge prijzen gaan dan gaat men toch vooral naar het gewicht kijken en naar de esthetiek.

  136. Martijn says:

    en niet naar de esthetiek.

  137. dawg says:

    @ 108 nzh

    Het komt mij voor dat jij de begrippen “inkomen” en “vermogen” met elkaar verwardt.

    Kredietverlening maakt een samenleving op zich niet rijker of armer: tegenover de schuld van de één staat immers een vordering van de ander.

    Casus. Ik verkoop mijn huis van 2 ton aan jou voor 5 ton.
    De inkt van het contract is nog niet droog of de huizenmarkt klapt in elkaar, jij verliest je baan en moet je pas gekochte huis weer verkopen. Voor 2 ton of nog minder. Lullig voor jou, want je verliest 3 ton. Maar jouw verlies is mijn (vermogens)winst.

  138. floor says:

    @ 135 Martijn
    Nou doe je het weer, @ 133 moet zijn @ 132
    Wat ik bedoelde was dat ONDANKS die wereldwijde financiële euforie de japaners er niet in geslaagd zijn de afgelopen 20 jaar de boel plaatselijk uit het slob te trekken.
    De japanners zouden zich in principe in die afgelopen 20 jaar moeten hebben kunnen (dat is een bek vol)herstellen doordat het in de rest van de wereld op en top ging.
    Lukte dus niet.
    Nu zit de hele wereld in de shit, waarom zouden wij het dan nu wel moeten kunnen.
    Het hele financiële systeem spoort niet, Japan was gewoon het eerste land waar dat duidelijk werd.
    En de rest volgt.

  139. floor says:

    @ 143
    Tenzij de kredietverlener de bank is natuurlijk, want die scheppen geld uit het niets.
    Dus die 5 ton van de koper van jouw huis die bestond eigenlijk helemaal niet.
    Die 3 ton die jij er aan overhoudt dus eigenlijk ook niet. Al helemaal niet wanneer je het investeert in een ander huis.
    Ondertussen staat de koper voor 3 ton niet bestaand geld in het krijt bij de bank.
    En dat gaat de koper gedurende zn leven natuurlijk never nooit terug betalen, want in Nederland ga je dan gewoon 3 jaar op een houtje bijten en dan is het niet bestaande geld ook gelijk weer een niet bestaande schuld.
    En die 3 ton, die dus nog steeds niet bestaat mag dan opgehoest worden door de belastingbetaler met eerlijk verdiend wel bestaand geld.
    Volgens mij wordt een samenleving daar echt wel armer van.

  140. dawg says:

    @ 145 Floor

    Helemaal waar, maar ook in het door jou geschetste scenario houdt dawg 3 ton over aan het piramidespel op de huizenmarkt.
    Allen komt nu de rekening niet langer uitsluitend bij nzh terecht, maar ook bij banken en-of belastingbetalers.

  141. Peter2 says:

    @143: dawg,

    Dat is veel te simpel gesteld en onwerkelijk in ons huidige geldsysteem en de manier waarop huizen gefinancierd worden, namelijk vooral met nieuw verzonnen geld.

    Dit geld winst vertegenwoordigd een nieuwe aanspraak op geproduceerde middelen. Die aanspraak kun je meteen na verkoop effectueren door er meer middelen mee te kopen, zonder dat er evenredig snel aan nieuwe middelen bij geproduceerd wordt. Het aantal middelen, onze cumulatieve welvaart, neemt daarbij af. Dit ondanks dat op papier huizen ineens meer waard zijn door de transactie 🙂

    Dit alles komt omdat de lening aan nhz een claim was op de toekomst, waar jij kan nu alle vruchten al van kan plukken en waarbij de bank (idealistisch) het volle risico draagt dat nhz faalt bij het aflossen.

    Als nhz nu niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, maakt dat voor jou niets uit, maar er staat geen door nhz geleverde productie tegenover om jou uitgaven te balanceren.

    Dit verschil (jou winst) is dus het potentiële verlies, die vertegenwoordigd wordt door de ongefundeerde consumptie die je waarschijnlijk gaat doen na zo’n winst. Ik zeg potentieel omdat je mogelijk niet alles consumptief besteed. En het tevens enkel verlies is als de bank het anders productief had ingezet zoals het lenen aan succesvolle middelen producerende bedrijven.

    De les is dat jou winst op de verkoop (een niet productieve actie), wel ingezet kan worden om de reeds opgebouwde middelen te verminderen. En dat betekend een verlies aan collectieve welvaart. Het is consumptie die anders niet in die mate plaats zou vinden!

  142. Peter2 says:

    @146: dawg,

    Dawg of huizen verkopers tezamen zijn natuurlijk geen goede representatie van de welvaart van onze samenleving als geheel.

  143. dawg says:

    @ 147

    Ik snap het punt dat je wil maken: de huizenbubble leidt tot excessieve kredietverlening en dat veroorzaakt dan weer consumptie waar geen productie en/of groei van productiecapaciteit tegenover staat.

    En als ik nu die 3 ton vermogenswinst die ik bij nzh heb weggehaald gebruik om een zeilbootje te laten bouwen bij jachtwerf Stellinga in Sneek?
    Dat zou zeker goed zijn voor mijn welvaart, maar zou dat dan ten kostte gaan van de huidige of toekomstige collectieve welvaart?

    ‘k Had die drie ton ook kunnen beleggen in een bedrijf dat lekkende onderzeese boorgaten dicht of zelf zo’n bedrijf kunnen beginnen. Had ik daarmee dan onze huidige of toekomstige welvaart geschaad?

  144. bigD says:

    @KariZ(130)
    Voordeel munten: courant, lage denominatie (1 troy ounce), internationaal bekend.

    Nadeel munten: relatief duur, is voornamelijk een retail product dus makkelijke prooi van belasting of conviscatie.

    Als je staven koopt, let er dan wel op dat het van gerenommeerde bronnen komt (stempeltje, serieel nummer, certificaat e.d.)

  145. Juan Belmonte says:

    @147, 151 Additioneel

    Een mogelijk “scenario for dummies” zoals de techneut Juan:

    Er was eens een langdurige, hele lage rente, die niet de prijs van geld weergeeft. Rente geeft normaliter de prijs van geld weer:
    – risico op inflatie
    – risico op niet-terugbetalen
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Rente (zie opbouw rente)

    Als de rente langdurig kunstmatig laag blijft, groeien de schulden. Dat niet alleen: de inkomens stijgen veel minder snel dan de schulden want die kunstmatig lage rente remt de geldgroei niet, geld groeit door nieuwe schulden en bestaand geld wordt minder waard (omdat er meer van in omloop is). Echter mensen ervaren dat niet zo, het zit immers voornamelijk in de sterk gestegen waarde van huizen. Mensen rekenen zich zo rijk.

    Laten we gemakshalve de niet-reële waarde, het nieuwe geld waarvan het publiek zich niet bewust is, maar opgepotte toekomstige inflatie noemen, immers het is latente inflatie en zit vast(opgepot) in vastgoed. Als hier in economisch jargon een bestaand woord voor is, wilt u die laten weten ?

    Hoe konden die huizen zo sterk in waarde stijgen?
    Omdat totale schuld steeds verder stijgt, gaan de huizenprijzen mee omhoog, het lenende publiek heeft immers door grote leningen veel geld tot haar beschikking en biedt tegen elkaar op (mits het aanbod van huizen de vraag niet overstemt). Een overwaardespiraal ontstaat, huizen stijgen steeds verder in waarde en lijken een veilige belegging, dus is men bereid er steeds meer voor te lenen.

    Grappig is dat deze overwaardespiraal lijkt te voldoen aan de definitie in de wet op kansspelen (pyramide spel)
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-06-2010/vbohypotheekdiscussie-nekt-verkoop/#comment-41833

    Wat kan de overwaardespiraal stoppen ?
    – op het moment waarop het publiek zich realiseert en potentiele kopers weigeren te kopen of simpelweg de boel met hun inkomens niet meer geleend krijgen stopt het overwaardefeest.

    Dat is precies wat er in Japan gebeurd is tot de vastgoedcrisis begin jaren ’90.
    Hierna is in Japan gepoogd om met Keynessiaanse recepten de economie (kunstmatig) aan te jagen op niveaus die boven de werkelijke stand waren, zonder de opgepotte toekomstige inflatie te laten verdampen, er wordt nog steeds gesproken van Bad Banks in Japan en met 200% BNP Staatsschuld komt misschien de term “Bad Country” een keer in beeld.

    Dat is ook precies wat in USA gebeurd is: schulden stegen 5 maal harder dan inkomens (bron: Marc Faber in VPRO documentaire Tegenlicht). In USA was een flinke correctie op huizenprijzen zeg min 30%. Dat is precies wat we nu ook zien: als USA subsidies intrekt op huisaankopen, storten die aankopen in, heel kunstmatig allemaal.
    (Juan gelooft in de maakbare samenleving 🙂 )

    Dat is ook precies wat er in IE, UK, SP gebeurd is zeg een jaar geleden. Prijzen kelderden, een hele normale correctie van prijs in een markt.
    In de NL polder geldt hetzelfde, schulden stegen 5-10 maal harder (berekening Juan) dan inkomens (1990-2008) alleen is dat niet bij het publiek bekend, géén journalist die daar nu eens een artikel over maakt.
    Maar in de poldertraditie kennen we geen verliezers, iedereen wint altijd, dus wachten verkopers met het verlagen van prijzen. En kopers ook (en attendant Godot)

    Dus
    1) de KENNIS van deze situatie is er niet bij het NL publiek en Hogehuizenminnend NL doet er alles aan om dit te verdoezelen(b.v. Maurice de Hondt: 64% van de Nederlanders verwacht dat de Huizenprijzen in 2010 stijgen)
    2) de acceptatie van deze situatie is er al helemaal niet
    Ondertussen dalen verkopen en wordt de NVM steeds kleiner 🙂

    Gelukkig houdt de FED de (korte) rente op 0,25% en kan de EU hier niet al te ver vanaf zitten omdat er anders via de valuta ongewenste effecten gaan optreden.

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7027833/__Fed_houdt_rente_laag__.html?p=32,1

    USA en China doen een tango op muziek waarbij Japan in een langdurig deflatie scenario terecht kwam.

    De NL zeepbel zou wel eens pas kunnen barsten als de rente een werkelijke waarde wordt, en dat kan nog wel even duren.

    Voor alle pessimisten, optimisten en overigen:
    Geduld, komt-i rustig over een jaartje nog eens terug (credits Freek de Jonge)

  146. adamus says:

    die 3 ton zet je bij DSB en we zijn weer terug bij af.
    Of de overheid pakt elkaar jaar 10% dan lopen we met 10 jaar ook weer vlak.

  147. Juan Belmonte says:
  148. Juan Belmonte says:

    De heer Hukker geeft eigenlijk aan dat HRA nooit afgeschaft kan worden. Kan niet want:
    – waardedaling van huizen
    – in gevaar komen van pensioenvoorzieningen
    – economie komt in gevaar.

    hahaha, denk eens na wat hier staat.

    Alle NL zekerheden zijn dus afhankelijk van een fiscale stimulatie van schulden.

    Maar wat zijn “die zekerheden” in werkelijkheid dan waard, ze kunnen dus niet bestaan zonder kunstmatige ingrepen van een overheid die als enige in de Europa zulke ingrepen doet ?

    De heer Hukker kan zo in één van de Japanse kabinetten van de afgelopen 20 jaar, lekker lenen en oppotten maar met die toekomstige inflatie 🙂

  149. Juan Belmonte says:

    Sterker nog

    Alle NL zekerheden zijn dus afhankelijk van een fiscale stimulatie van schulden bij een kunstmatig lage rente.

    Van harte, iedereen die aan deze toekomstbestendige situatie heeft bijgedragen 🙂

  150. Martijn says:

    Floor,

    Het huidige financiële systeem heeft inderdaad zijn beste tijd gehad.

    Maar het gaat wel iets dieper dan landen die deflatie proberen af te houden.

    Japan was (is) een vriendje van de VS. Die zitten samen in het schuitje van de USD. Japan heeft de afgelopen jaren wat problemen gehad, maar het is geen derdewereldland geworden, en met de deflatie viel het ook wel mee.

    Wat Japan wel deed was de dollar steunen. En stiekem goudkopen (denk ik).

    We zullen zien.

    Maar eventjes een parallel trekken van een youtubuefilmpje over Japan naar Nederland (of het Westen) vandaag gaat het niet doen.

    Je gelooft toch in deflatie? Eurootjes op de bank die steeds meer boterhammen kopen?

  151. Martijn says:

    Nu zit de hele wereld in de shit, waarom zouden wij het dan nu wel moeten kunnen.

    Mij hoor je niet zeggen dat we terug gaan naar hoe het was.

    Er gaan zaken veranderen.

    Daarom kocht ik goud.

  152. adamus says:

    “kan niet en kerkhof”

  153. KariZ says:

    Voor Kees, Martijn, BigD, Niek, Optiontrader 🙂

    een 71 paginas tellend rapport (in engels) van oostenrijkse bank met de S, over goud met héél veel grafieken om van te smullen.

    Titel:

    In GOLD we trust. Ik kreeg hem gemeeld van USAgold forum.

    CHeck de link en pak het pdf-icoontje.

    http://produkte.erstegroup.com/CorporateClients/en/ResearchCenter/Overview/Research_Detail/index.phtml?ID_ENTRY=2150

  154. KariZ says:

    @Juan o.a. over rente als risico-thermometer:

    http://mcalvanyweeklycommentary.com/

  155. nhz says:

    @125:
    het begon al veel eerder, namelijk vanaf het moment dat Easy Al Greenspan aan het roer van de US (en in feite de wereldwijde) economie kwam. Met als gevolg o.a. de Azie crisis, LTCM, de Nasdaq bubble enz. Iedere keer opgelost met een nieuwe, nog grotere bubble blazen en dus nog meer schulden.

    @136:
    de door Jim verwachte explosie van de goudprijs (paar weken terug) is tot nu toe uitgebleven. Als je snel bent kun je misschien nog putopties voor de Europese stranden kopen, voordat BP hier ook aanspoelt.

    @143:
    nee, ik verwar die juist niet. Maar jij komt steeds met zaken als de spaarquote wat helemaal niks zegt. Ik heb ook vijftien jaar lang ‘gespaard’ in een pensioenprodukt. Zegt helemaal niks, het enige wat wat zegt is wat er uiteindelijk over is; ongeveer niks dus. Zo is het ook met het sparen van de Nederlanders: de schulden blijven, de waarde van de huizen (en pensioenen, immers ook voor een flink deel in vastgoed en allerlei andere zwaar overgewaardeerde zaken) kan verdampen als sneeuw voor de zon. Maar de pensioenverplichtingen blijven net als de schulden, al kun je proberen ze weg te inflateren; mag je dus zeker niet als gewoon vermogen meetellen.

    Dat de schuld van de een het vermogen van de ander is klopt tot op zekere hoogte, al zitten die anderen niet alleen in NL. Maar dan nog: stel dat de totale ‘welvaart’ zoals gemeten door economen over 20 jaar hetzelfde is, maar dan met 99,9% daarvan geconcentreerd bij 1000 personen en de rest van de polder straatarm. Dan kun je toch moeilijk stellen dat de welvaart hetzelfde gebleven is.

    Een probleem met kredieten is overigens dat ze vaak NIET (af)betaald worden; de schuld van de een is dan NIET meer het vermogen van de ander. Dit geldt zeker bij langlopende schulden zoals voor huis of pensioen. Kijk wat er momenteel in de VS gebeurt …

    @151:
    ik denk dat bij lage rente de ambtenaren inkomens potentieel harder stijgen, omdat de overheid zich ook rijk rekent. Je ziet het overal om je heen, al wordt nu in sommige landen aan de rem getrokken.

    Het pyramidespel stopt als de rente niet verder omlaag kan, want dat is één van de basisvoorwaardes voor het hele kaartenhuis van eeuwig stijgende prijzen. Met een rente van 0-0.25% is de bodem echt bereikt. De rente daalt al bijna 30 jaar, het moment dat we (voor 30 jaar?) weer gaan stijgen kan nooit meer ver weg zijn. Misschien nog een jaartje hooguit, en dan kan geen overheid er meer wat aan doen. Het enige wat ze kunnen doen is steeds nieuwe kunstgrepen verzinnen om het spel nog wat langer aan de gang te houden, zoals de recente versoepeling van het erfrecht t.b.v. de huizenbubbel, de ‘afbouwsubsidies’ van duizenden euro’s voor nieuwbouw woningen en allerlei andere flauwekul. Ooit moeten de prijzen weer in lijn komen met de inkomens, en 5x hogere inkomens in korte tijd lijkt me niet aannemelijk, tenzij we het Weimar scenario krijgen wat voor huiseigenaars doorgaans niet gunstig zou zijn.

    @154:
    gelukkig liet Hukker gisteren ook weten dat er dankzij de makelaars nog steeds onbeperkt zwart geld in de huizenmarkt kan stromen. Alleen formuleert hij het iets anders.

  156. Martijn says:

    Adamus

    coininvest 21ste ‘s-avonds besteld, vandaag binnen.

  157. adamus says:

    Martijn, was het om te proberen? Ik heb begrepen dat je eerder bij HBU en M kocht. Ik vind het netjes.
    Ik twijfel niet aan je kennis, maar hoe heb je geverifiëerd of het “zuivere koffie” is?
    Mijn laatste bestelling is nu meer dan een maand geleden…..Ik weet, ik moet zelf informeren, maar had wel een mailtje van M. verwacht.

  158. ll says:

    @ 155 Schone schijn ? Zekerheden die een stimulans nodig hebben zijn geen zekerheden, het zijn schijnzekerheden.

  159. adamus says:

    Hukker gelooft er zelf in. Ook minister Bos gelooft er nog steeds in. Hij is een goede vrind van Cohen en die gelooft er ook nog steeds in. Ook Rijkman G gelooft er nog in. Wie zijn wij dan? 🙂

  160. adamus says:

    Dalen did his homework!

  161. adamus says:

    What’s in it for me, zou mijn US neefje zeggen.

  162. adamus says:

    martijn, omgerekend is 100gr. goedkoper dan 250?

  163. dalen says:

    @164

    Als je daar je auto hebt verzekerd of een claim hebt, is het zaak om je spoedig te melden.

    Als ik het arrest lees, is en was het een verliesgevend bedrijf. Het gaat niet eens om zulke enorme bedragen, althans voor die kringen. Het bedrijf is echter onverkoopbaar.

    Laten we hopen dat het hier bij blijft.

    Ik hoor Balkenende nog zeggen “wij staan er goed voor”.

  164. adamus says:

    Ik hoor Balkenende nog zeggen “wij staan er goed voor”.

    onze economie kan tegen een stootje. En dat blijkt de A1 en A2 en A12 en A4 staan weer vol, bumper tegen bumper. We moeten ons pas zorgen maken als er ‘s ochtends geen file op de A7 staat tussen Avenhorn en Zaandam 🙁

  165. KariZ says:

    Als je de CBS cijfers ziet zit in de financiele wereld iig flink de klad erin.

    En dan moet de echte sanering bij de ambtenaren van ABn nog beginnen.

    Binnenkort lekker doortuffen op de zuid-ring van de A10. 🙂

  166. nhz says:

    @171:
    “En dan moet de echte sanering bij de ambtenaren van ABn nog beginnen.”

    bij de ambtenaren van buiten ABN ook …

    Komend weekend de G20 discussie met de vaste strijd tussen (hyper)inflateren en bezuinigen. Benieuwd of er iemand wint, of dat het definitief grote ruzie wordt (US+UK tegen Duitsland?). Zou bepalend kunnen zijn voor de goudkoers van de komende maanden, wel/niet uitbraak uit de cup-and-handle (tot nu toe is die er niet, maar het is op het randje).

  167. Juan Belmonte says:

    @ adamus

    Hukker gelooft er zelf in. Ook minister Bos gelooft er nog steeds in. Hij is een goede vrind van Cohen en die gelooft er ook nog steeds in. Ook Rijkman G gelooft er nog in. Wie zijn wij dan?

    Wij, dat zijn degenen die hard moeten lachen om George Soros, deze man verdient een standbeeld net als Greenspan en Keynes, laten we ervoor sparen….

    George Soros waarschuwde Duitsland voor deflatie als ze gaan bezuinigen, keep on printing George, en precies zoals het wèl hoort: het primaat ligt bij de politiek, niet bij Hedgefunds.

    Vrouwen met ballen moeten we steunen, het grootste gedeelte van de politieke galdpraters heeft weinig waar ze op sturen, andersw warenb we nu niet waar we nu zijn. We kunnen de mensen zonder beef dan ook maar beter niet kwalijk nemen dat ze geen cojones hebben, een politiek antwoord van Juan niet ?

  168. Juan Belmonte says:

    Juan heeft besloten om “Pessimist” als geuzenaam te voeren, want Krimp is een Kans.

    Aanhangers van Hogehuizenprijsminnend NL zien mensen die wijzen op problemen (zoals Drs. Kees de Kort, Dr. Ir. Maartje Martens, Drs Jaap van Duijn, Prof. Dr. Ir. Hugo Priemus, Dr. Dolf van de Brink, en natuurlijk dan ook Juan die ze aanhaalt) als pessimisten en dat is helemáál waar.

    Heerlijk om pessimistisch te zijn, men kan gewoon cijfers op een rij zetten en vragen stellen zonder gestoord te worden door hoofdredacties, politici, makelaars, bankiers, Maurice de Hondt en andere polderaars die hun (afwijkende) visie op de Waarheid willen spinnen.

    Hier volgt daarom een berichtje:

    Aantal banen daalt met 156.000.
    http://www.nrc.nl/economie/article2569746.ece/Aantal_banen_daalt_met_156.000

    Pessimistisch nieuws en uitstekend voor de daling van de huizenprijzen 🙂

  169. Juan Belmonte says:

    @172 En dan moet de echte sanering bij de ambtenaren van ABn nog beginnen

    Ja, een toegevoegde waarde toets in het licht van een genationaliseerde bank in Krimp-tijd is weer een andere dan die ten tijde van het Grote Geldscheppen.

    Jammer voor de mensen en waarschijnlijk wel realiteit.

  170. Juan Belmonte says:

    @171 Inderdaad

    Juan kan terecht verweten worden debet, credit, zoet, zuur, Groningen, Friesland (en links en rechts) met grote regelmaat door elkaar te halen….

    Onze voormalige premier heeft “zoet” en “zuur” waarschijnlijk niet helemaal scherp 🙂

  171. Juan Belmonte says:

    @ dalen scherp !

    Kent u ook achtergronden, hoe groot is deze International Insurance Corporation in de verzekeringsmarkt ?

  172. Juan Belmonte says:

    @158 🙂

    “Kan niet” ligt op het Kerkhof en “Wil niet” ligt ernaast….

  173. ll says:

    @ Juan. Vond een stukje op rtlz.nl

    IIC is een schadeverzekeraar die motorrijtuigenverzekeringen verkoopt via internet. Onder motorrijtuigen wordt verstaan: personenauto, bestelauto, vrachtauto of motorrijwiel. Naast in Nederland, is het bedrijf actief in Duitsland, Frankrijk en Spanje.

  174. Juan Belmonte says:

    @ Il

    Merci, een kleine partij, nooit van gehoord IIC ?

    Ze doen kennelijk geen pensioenen, da’s namelijk vrij sneu voor wie er spaarde…

  175. Juan Belmonte says:

    Nee maar, allemaal pessimisten aldaar:

    De stagnerende hypotheekmarkt, het huidige kostenniveau en de gevolgen van de veranderde wet- en regelgeving hebben ertoe geleid dat de directie voorziet dat Inbiznis niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen”, aldus het bedrijf

    Inbiznis is no longer in business

    AFAB zat toch al een smetje op ?

  176. nhz says:

    @173:
    Soros is al jaren aan het sparen voor zijn eigen standbeeld, van onze spaarcentjes.

    @174:
    The nice part about being a pessimist is that you are constantly being either proven right or pleasantly surprised.

    The optimist proclaims that we live in the best of all possible worlds; and the pessimist fears this is true.

    Always borrow money from a pessimist, he doesn’t expect to be paid back.

    (vooral dat laatste hebben ze wel goed begrepen …)

    @176:
    rechts en links is soms dan ook verregaand uitwisselbaar, bijv. in de politiek.

    @179:
    misschien kunnen ze fuseren met Leaseplan? Dan kunnen ze helemaal niet meer stuk ;(

  177. Juan Belmonte says:

    Nhz

    The nice part about being a pessimist is that you are constantly being either proven right or pleasantly surprised.

    Verbazingwekkend leuke reactie 🙂

  178. Juan Belmonte says:

    Leaseplan wordt
    Leaseplan Bank wordt
    Leaseplan Bank Verzekeraar

    en dat in een tijd dat de meeste bankverzekeraars na diverse fusies weer terug naar hun roots gaan (splitsen):
    – conservatief bankieren en
    – conservatief verzekeren

    🙂

  179. nhz says:

    @185:
    en als ze toch bezig zijn kunnen ze ABNAMRO ook nog wel overnemen; volgens de Rijkman is het toch weinig waard, hij kan het weten. Voor je het weet is het NL bankwezen eigendom van VW!

  180. nhz says:

    @186:
    nog even en degenen die underwater zijn kunnen het benodigde bedrag gratis lenen van de Fanny & Freddie. New York gaf recent al het voorbeeld: ze hadden geen geld voor afdracht aan het eigen ambtenaren pensioenfonds; na wat denkwerk bleek de oplossing simpel: ze lenen die -tig miljard gewoon van … het pensioenfonds!
    Overigens is de sleutel inleveren maar in vijf (?) staten mogelijk; niet toevallig zijn dat wel de staten waar de bubbel het ergst was, o.a. CA en FL.

  181. nhz says:

    @188:
    is weer eens wat anders dan rijden in een Porsche van de bank …

  182. nhz says:

    sorry, laatste opmerking hoort bij 187.

  183. Juan Belmonte says:

    @188

    Het zijn bijzondere tijden, ook voor pensioenfondsen en nu begrijpt Juan ook waarom men geen zicht had op de kredietcrisis. Als allerlei feitelijk failliete partijen elkaar ook nog eens flinke sommen lenen, ze zoeken het daar maar mooi uit met hun financial engineering, er zit zeg maar wat speling in de constructie 🙂

  184. adamus says:

    ABN, maximaal haalbare winst 1 tot 2 miljard. Bank zou dan 20 miljard waard zijn. Wat voor winst draait ABN nu? Winst is maximaal 500miljoen. Waarde= 5 miljard? (voor de gebouwen waarschijnlijk…….)

  185. nhz says:

    met het oog op de G20 top en de gouden muntjes die voortdurend langskomen even een schets van de actuele situatie. De Krona loopt momenteel aan kop in de race naar de bodem, maar US en UK doen ook hun best:

    http://fx.sauder.ubc.ca/cgi/fxplot?b=XAU&c=USD&c=AUD&c=ISK&c=EUR&c=GBP&c=USD&rd=*&fd=1&fm=1&fy=2000&ld=1&lm=6&ly=2010&y=daily&q=volume&f=png&a=lin&m=0&x=&cu=on

  186. nhz says:

    @193:
    lange URLs werkt hier niet blijkbaar, zo dan maar: http://tinyurl.com/36k2ryp

  187. ll says:

    @ juan en de pensioenfondsen, onderstaande ook nooit meer iets van gehoord

    http://www.theaustralian.com.au/business/news/ing-pension-fund-frozen/story-e6frg90f-1111118454455

  188. ll says:

    @ adamus, nog een zwarte zwaan van Taleb …..

    http://xandernieuws.punt.nl/?id=593777&r=1

  189. Geilman Groenink & Ger Rukker says:

    @ Under Water:

    Luctor et Emergo, daar zijn wij in NL goed in! Huizen under water, een paar goede dijken en het probleem is opgelost.

    Zo, nu weer even hoeba hop met zijn 2en!

  190. bigD says:

    Nieuwste inflatie-vaste belegging: postzegels!

    http://nos.nl/artikel/167134-nieuwe-postzegels-zonder-prijs-erop.html

    Eigenlijk zo goed als goud. Binnenkort rekent men af bij de AH met postzegels. Over twee jaar noemen we dit nieuwe betaalmiddel gewoon weer guldens. (U dacht toch niet dat die 44ct voor een “1” postzegel toevallig bijna 1 gulden kost?)

  191. ll says:

    Deze site, bekijk hem maar eens, prachtige penthouses, schitterende appartementen etc, en dan denk je, dat is een makelmannetje.

    http://stadgroningen.lefier.nl/nederlands/in/ik-zoek/koopwoning/nieuwbouw/kop-van-oost?pagina=1

    Maar het tegendeel is waar, het is een WONINGBOUWVERENIGING, die alleen nog maar dure woningen heeft gerealiseerd en die probeert te verkopen. Maar het verkopen lukt niet en dan probeert men te verhuren, en dat lukt ook niet.

    Maar voor sociale huurwoningen, moet men wachten, soms wel 6 jaar, terwijl heel veel dure projecten die deze woningbouwvereniging heeft gerealiseerd gewoon leeg staan.

  192. ll says:

    Allemaal niet verkochte woningen die nu te huur staan

    http://www.dekopvanoost.nl/huren/

  193. ll says:

    Adamus, je grote vriend W.Buiter
    van Citi, zegt dat er nog $5 Trillion bijgedrukt moeten worden.

    Het houdt niet over, toch …..

    http://www.zerohedge.com/article/evans-pritchard-announces-fed-contemplating-5-trillion-qe-expansion

  194. Martijn says:

    @163

    Ik heb wel eens vaker zaken met Duitse handelaren gedaan voor munten, altijd pas na info gezocht te hebben op fora en ook enkel met handelaren die lid van de vereniging waren.

    Coininvest is een grote en ik kwam er veel goede verhalen over tegen. Wat ik van ze kreeg zag er ook keurig uit.

    Honderd procent zeker ben je natuurlijk nooit, maar ik maak me over deze aankopen geen enkele zorgen.

  195. Henri says:

    @196
    Wel creatief, een 13 in een dozijn hoogbouwflat aanprijzen als “Wonen op hoog niveau”.

  196. nhz says:

    @198:
    doen ze in Zeeland net zo. Een deel van de luxe bouw is na 1-2 jaar leuren inmiddels door de WBV verkocht (met verlies neem ik aan) aan een commercieel bedrijf dat probeert de projecten nu uit te baten. Maar nog steeds staat de bulk leeg want de prijzen die ze vragen zijn gewoon veel te hoog. Er zullen wel afspraken zijn dat ze de gewone koopmarkt niet in gevaar mogen brengen, want dan worden andere partijen weer boos 😉 Wachtlijsten zijn hier wel iets korter, 3-4 jaar maar in essentie is de benadering het zelfde: gewone huurders die niet ‘zielig’ zijn kunnen stikken (of de hoge prijzen slikken …). Er waren ook plannen voor ingewikkelde constructies tussen gemeente en WBV, om de leegstaande luxe woningen met vette subsidie te verhuren, maar daar hoor ik weinig meer van.

  197. adamus says:

    Coininvest is een grote en ik kwam er veel goede verhalen over tegen. Wat ik van ze kreeg zag er ook keurig uit.

    merci.
    M levertijd gaat naar 6 wkn heb ik inmiddels vernomen.

  198. adamus says:

    195

    wonen in de dijk.

  199. adamus says:

    nhz, de deal zal zijn dat de woningen op papier verkocht zijn met allerlei bedingen. Allemaal tijdrekkerij. Ik denk niet dat de miljoenen overgemaakt zijn op de rekening van de corporatie.

  200. adamus says:

    Il,

    doe Willem mijn amicale groeten.

  201. adamus says:

    Il, las gisteren ergens de volgorde voor de USA.
    Eerst EU, dan UK, dan nog een flinke oorlog, dan USA zelf door het putje. Alleen niemand heeft voorzien dat USA nu een eigen putje heeft in de golf van Mexico. Dat wordt een vieze bende.

  202. adamus says:

    Il, Pritchard is wel een EU basher in mijn ogen.

  203. nhz says:

    @206:
    ja, ik vermoed ook zoiets.

    @208:
    wat heet putje, het was misschien beter geweest als ze bij BP een zwart gat hadden aangeboord dat de hele VS in één keer had opgezogen. Ruimt lekker op 😉

    @209:
    da’s nog voorzichtig uitgedrukt. Ambrose is vooral de spreekbuis van de City Banksters, hij pust voortdurend het beleid waar de City rijk mee wordt. Het belang van de gewone burger interesseert hem geen moment.

  204. ll says:

    Adamus, Ambrose is zijn tijd altijd ver vooruit, hij zag de crisis als enige al lang tevoren aankomen, net zoals Hugh Hendry, wijze mensen.

  205. nhz says:

    @211:
    net zo vooruitziend als Willem Middelkoop, die de laatste tijd ook voortdurend pleit voor héél veel geld bijdrukken en vooral niet bezuinigen. Ik denk dat Ambrose een enorme verantwoordelijkheid heeft gezien alle invloedrijke mensen die zijn artikelen lezen, en hij maakt er zwaar misbruik van.

  206. ll says:

    nhz, waar kan ik dat vinden, die uitspraken van W.Middelkoop, dat is ook een wijze denker. Maar geld bijdrukken is alleen al nodig om de deflatiespiraal te doorbreken, een noodzakelijk kwaad, volgens sommigen. Maar zoals eerder gezegd, deflatie wil niemand, maar overkomt je.

  207. Martijn says:

    @ll

    Je moet jezelf nog wat verder bijscholen.

    Nog al wiedes dat Ambrose deze crisis zag aankomen.

    Wellink en Bernanke zagen dat ook, maar konden het niet zeggen.

    Amrbose mocht dat wel. Maar dat maakt hem niet meteen eerlijk.

    Die kerel liep al op de Euro te zeuren toen de gulden nog van goud was.

  208. ll says:

    Trouwens W.Middelkoop komt zo op rtlz.nl om 13.20 live stream, in “de kijker aan zet”, over de G 20 economie stimuleren, of niet stimuleren

  209. KariZ says:

    Bernanke en deflatie…geen geslaagde combi…

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bernanke_Doctrine

    USA: Inflate or Die!

    Goud al binnen?

  210. Martijn says:

    @215

    Voor de VS is ‘stimuleren’ de enige(!) optie.

    En dat ‘stimuleren’ betekent gewoon geld bijdrukken om de banken te drijvende te houden.

    Die beslissing staat vast voor zo lang het kan; totdat de dollar zijn reservestatus kwijt raakt door een verder verlies van ‘vertrouwen’.

    Technisch is dat vertrouwen er bij de grote spelers al niet meer, maar men is nog bezig met het managen van de transitie.

    Het komt er dus vooral op aan het volk mee te krijgen.

    Management van de perceptie dus. Als we met zijn allen roepen over stimulus geloven we vanzelf wel dat het iets moois is.

    In de tussentijd zullen bij toenemende druk de teugels van de goudprijs steeds verder gevierd worden.

    Totdat er een keer leveringsproblemen ontstaan. Dan is het spelletje voorbij.

    Kan nog wel twee jaar lopen hoor.

  211. nhz says:

    @213:
    Willem brengt het geld bijdrukken en de voortdurende bailouts, net als Ambrose, als noodzakelijk kwaad; het komt in zijn praatjes of colums steeds terug.

    Deflatie wil niemand? Mij best hoor, lijkt me juist uitermate gezond. Niks ‘noodzakelijk kwaad’.

  212. ll says:

    Yes, hij staat al op het draadje, helaas beste mensen, de situatie is onoplosbaar. Volgens deze heren kan men kiezen tussen deflatie op korte termijn, of uitstellen en geld drukken, en dan een hypertje op lange termijn. Tja. Schulden afbouwen, schijnt toch wel erg moeilijk te zijn. Ieder zijn vak.

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week25/vr_1100_beurs_hans.avi_plain.xml

  213. harde werker says:

    tussen de regels door vergeten we 1 groot gevaar waar de US al zorgen om maakt: stijging van omzet en productiviteit met minder banen.

    Werk stijgt net als werkloosheid! dat is erg zorgwekkend voor overheden en banken…

  214. dalen says:

    Nieuw-Zeelands dorp te koop

    Als je toch een huis wil kopen, koop er dan een paar. Volgens mij is er wel een scribent op dit forum die graag naar NZ wil.

    Ik koop de pub wel. Dorst genoeg met deze temperatuur.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/7042254/__Nieuw-Zeelands_dorp_te_koop__.html?p=5,1

  215. Martijn says:

    En Kees, wat deflatie betreft: dat zou normaliter ook gezond zijn.

    Probleem is alleen dat we dat al zo vaak hebben uitgesteld en ons financiële systeem zo strak aan elkaar hebben geknoopt dat geïsoleerd omvallen niet meer mogelijk is.

    Deflatie betekent implosie met de gevolgen van dien en weer helemaal opnieuw beginnen.

    Inflatie zou wat beter beheersbaar kunnen zijn. Je weet dan wat er gaat komen en kan achter de schermen maatregelen nemen.

    Goede uitkomst is daarbij niet gegarandeerd, waar het is de menselijke natuur om zaken wat vooruit te schuiven.

  216. adamus says:

    Willem moet niet op tv, maar in de gieterij staan. Desnoods als inpakker/verzender (6wkn levertijd).

  217. adamus says:

    Bij inflatie kunnen de mensen die er toe doen allerlei “belangrijke” beslissingen nemen.
    Ik krijg de indruk dat bij deflatie hun werkgelegenheid ook wat gaat afnemen?

  218. Martijn says:

    235

    Zeker. Ook dat speelt een rol.

    We worden in elk geval in de media aan alle kanten bestookt met verhalen als zou deflatie het ergste ooit zijn.

    Floor (van hier) gelooft daar ook vol overtuiging in meen ik.

    Met deflatie zou men ‘de controle kwijt zijn’.

    Onzin natuurlijk, er zijn een aantal zeer welvarende periodes geweest tijdens deflaties.

    Maar onze economisch systeem is nu wel ingericht op inflatie. Iedereen (bedrijven en consumenten) is massaal schulden aangegaan in de veronderstelling dat die in waarde zouden dalen.

    Draai die trend om en alles(!) klapt. Dan is het einde verhaal.

  219. nhz says:

    @231(?), NZ dorp te koop:

    het zal niet zo simpel zijn dat je door aankoop van een NZ dorp zelf Kiwi met permanente verblijfsvergunning wordt, want dat vergt normaal (als je geen vaste baan krijgt etc. etc.) een investering van $2.5 miljoen die voor jaren vaststaat tegen effectief 0% rente. En om te mogen kopen moet je misschien ook nog wel aantonen dat je gediplomeerd hotelbeheerder bent ;(

    Of je daar in de buurt van Arthur’s Pass veel bier kunt slijten waag ik te betwijfelen, rum lijkt me een betere gok.

    @235:
    deflatie = vooruitgang. waarom zou alles steeds duurder moeten worden, het is de wereld op z’n kop. Er zijn wel wat uitzonderingen denkbaar maar in grote lijn zou deflatie echt normaal moeten zijn; alleen komt het de banksters niet uit.

  220. ll says:

    Deflatie is goed voor mensen die hebben gespaard, met hun spaargeld kunnen ze meer dingen doen.

    Voor mensen met schulden is deflatie een ramp. Inkomsten die gaan dalen, en daardoor stijgen de schulden.

    Deflatie is een normale correctie op inflatie, altijd door de eeuwen heen zo geweest, niets nieuws onder de zon.

    Alleen deze generatie heeft alleen met inflatie geleefd, die weten niet beter dan dat alles duurder gaat worden.

    Niet mijn oude omaatje, die vertrouwde geen bank, had al haar geld in een oude sok, heeft wel deflatie meegemaakt.

    Het is maar net met wie je spreekt.

  221. Martijn says:

    deflatie = vooruitgang. waarom zou alles steeds duurder moeten worden, het is de wereld op z’n kop.

    Onzin. Het financiële systeem is onderdeel van ons coördinatiesysteem, net als het internet.

    Dat kunnen we in principe vormgeven hoe wel willen.

    Deflatie is een normale correctie op inflatie, altijd door de eeuwen heen zo geweest, niets nieuws onder de zon.
    Ik zei al dat je wat moest bijstuderen. Ik kan je Zimbabwe aanraden als onderwerp. Of Frankrijk met de Assignat en de Mandat, of Weimar Duitsland.

    Niet mijn oude omaatje, die vertrouwde geen bank, had al haar geld in een oude sok, heeft wel deflatie meegemaakt.
    En rijk dat ze er van werd.

    Je weet wat ze zeggen over broken clocks…

  222. nhz says:

    de dagelijks portie leugens en bedrog:

    ING: bodem huizenmarkt al dit jaar in zicht

    De ING verwacht dat de gemiddelde huizenprijs dit jaar nog 1,5% zakt, maar daarna volgt herstel door een aantrekkende stemming onder de consumenten. In totaal is de Nederlandse huizenprijs dan vanaf de top met 8% gedaald.

  223. Juan Belmonte says:

    @240 ING heeft vast de casametrie inauguratie lezing van kersverse prof Marc Franke gelezen.

    In the basic scenario the
    nominal price in 2010 increases with 1%, in the positive scenario with 3%
    and in the pessimistic scenario prices decline with 1½%.

    Page 18 in Casametrics.

    Waarmee Juan de stelling wel aandurft dat het wetenschappelijke gehalte van dit forum best wel eens hoger zou kunnen zijn dan die promotielezing, hier is hoor en wederhoor en bronvermelding èn serieuze aandacht voor schulden.

    Allen die bijdroegen: proficiat 🙂

  224. Juan Belmonte says:

    Tegelijkertijd: academinsche “vrijheid” is een groot goed….

  225. nhz says:

    @238:
    “Dat kunnen we in principe vormgeven hoe wel willen.”

    zeggen Martijn en de banksters – maar daar ben ik het dus niet mee eens.

    Er is een natuurlijke gang van zaken, namelijk dat bij vooruitgang (bijv. hogere productiviteit, nieuwe uitvindingen en technieken) alledaagse artikelen steeds goedkoper worden, tenzij het gaat om zaken die snel gaan opraken. Als je dat omkeert ben je gewoon financieel aan het knoeien ten bate van een kleine elite, het geeft economisch de foute signalen en is op termijn desastreus. Zoals we nu ook zien.

    @243:
    maar ja, de enige officiele onderzoeken en statistieken zijn afkomstig van / betaald door belanghebbenden; dan kun je weinig anders dan leugens en bedrog verwachten. Het begint wat dat betreft op de farma sector te lijken.

  226. Juan Belmonte says:

    En om het wetenschappelijk niveau toch iets leuker te maken een filmpje, dat in dit kader veelzeggend is, zij het dat het hier slechts om een bijrol van de grootste waterballon ter wereld gaat:

    http://www.youtube.com/watch?v=6TkhQ_gIrGE

  227. adamus says:

    Juan en het witte gevaar. Als je wilt dat je motortje gaat haperen.

  228. Martijn says:

    zeggen Martijn en de banksters – maar daar ben ik het dus niet mee eens.

    Er is een natuurlijke gang van zaken

    Die natuurlijke gang van zaken is onder andere dat mensen met elkaar concurreren op veel vlakken en problemen voor zich uitschuiven.

    Zo ook met het financiële systeem.

    Maar op dit moment is het werkelijk onmogelijk om deflatie aan te gaan en het systeem te behouden.

    Dus we kiezen inflatie.

    En ja, als spaarder heb je daar last van (als je in cash blijft zitten en wacht op correcties in goud), maar jij bent niet de enige persoon in het verhaal, Niek.

    Er gaat sowieso pijn geleden worden, en die verdelen we met zijn allen.

    En om even terug te komen op die natuurlijk gang van zaken: de pijn zal niet voor iedereen even groot worden.

    Net zoals jij een flinke bankrekening hebt ten koste van onder andere en flink stel Afrikanen.

  229. ll says:

    In Griekenland staan stukken eiland te koop, heeft er iemand een idee wat Schiermonnikoog zal opleveren als het in de verkoop komt. Toch wel handig, al die appeltjes voor de dorst, voor de kust.

  230. ll says:

    @ Martijn, mooie vormgeving van Bernanke, met helicoptergeld en super lage rente, en toch gaan in Main Street de prijzen omlaag, dat zou toch niet mogen, alles keurig geregiseerd en het werkt niet.

    http://blogs.telegraph.co.uk/finance/files/2010/05/QE.jpg

  231. ll says:

    Het enige wat zal gaan werken, denk ik, is dat Bernanke de inkomstenbelasting met terugwerkende kracht aan het volk teruggeeft in GOUD

  232. nhz says:

    @247:
    ik vind het een beetje vreemd verhaal, over Mykonos etc. Er zijn toch altijd en overal stukken Griekenland te koop, ook op de eilanden? Of bedoelen ze dat ze nu bijzondere stukjes die van de overheid zijn (natuurgebied, wellicht een oude marinebasis ofzo?) bij wijze van uitzondering wél en tegen een gunstige prijs willen verkopen? En is het dan alleen voor buitenlanders, of ook voor rijke Grieken?

    Schiermonnikoog: ik dacht dat het meeste in handen was van Staatsbosbeheer. Als die gaan verkopen tegen de huidige taxatiewaardes dan is het nog een aardig appeltje voor de dorst. Hoop wel dat ze dan afspreken dat de toekomstige eigenaar zelf de kustverdediging, bevoorrading etc, mag regelen 😉

    @248:
    zo simpel is het niet, de huizenprijzen dalen (niet overal) maar veel andere prijzen stijgen. Vaak (bijv. in de supermarkt) in de vorm van steeds kleinere verpakkingen voor dezelfde prijs, of steeds meer zaken die vroeger inclusief waren waarvoor je nu moet bijbetalen (bijv. in de dienstverlening).
    Maar het lijkt me wel duidelijk dat de theorie waar Heliben zich op baseert niet klopt.

  233. Martijn says:

    251 252

    Het draait om de invloed van schulden en derivaten.

    Prijzen van main street zijn bijzaak. Main street is een side-show totdat daar besloten wordt de dollar te ontvluchten.

    En het is prima voor Ben als prijzen daar laag blijven, want dan kan hij meer printen voor het financiële systeem.

  234. ll says:

    Tja, die derivaten, oftewel afgeleide financiele producten. Dat is ook zo’n rare toestand, want het bedrag aan onderliggende waarde hiervan was steeds 369.000 Miljard, en nu hoor ik toch President Obama vandaag vertellen dat het nu ineens plotsklaps om een bedrag gaat van 600.000 Miljard. Nog veel meer veelvouden van de wereldeconomie.

  235. Martijn says:

    Maar het lijkt me wel duidelijk dat de theorie waar Heliben zich op baseert niet klopt.

    Ik snap al weinig, maar ik durf gerust te stellen dat jij ook een zeer beperkte visie hebt en niet eens weet wat je niet weet.

  236. ll says:

    Er is geen theorie, men doet maar wat, Bernanke wil wel meer gaan printen, maar hij krijgt geen toestemming van de FED, men is bang voor Zimbabwaanse en Weimariaanse toestanden.

  237. ll says:

    Is Mises nog wel eens present op dit draadje…….ik mis hem zeer, hij weet zoveel……

  238. Martijn says:

    Er is geen theorie, men doet maar wat

    Om te bescheuren.

    Met weet dondersgoed hoe de zaken staan, maar er is simpelweg niet zoveel speelruimte meer.

    Daarom is het deels een toneelspel geworden.

  239. adamus says:

    Maar het lijkt me wel duidelijk dat de theorie waar Heliben zich op baseert niet klopt.

    punt is dat hij kan handelen/beïnvloeden, hoe dan ook. Kunnen wij niet.

  240. adamus says:

    Mises is ook op zoek naar wat hij (nog) niet weet.
    Ben nog wel LvM tegengekomen van fofoa.

  241. ll says:

    Oef Martijn je schrijft als een bankster, Main street zonder de dollar …… dat is als vloeken in de kerk, of bedoel je dat men daar in de toekomst met Renminbi gaat betalen.

  242. Martijn says:

    ll de banksters proberen een olietanker op volle vaart in een krappe haven te parkeren, dat is de situatie.

    Dat had misschien niet gemoeten, maar we hebben in het verleden allemaal de gashendel steeds verder open gedraaid.

    Dan kunnen we wel op de wal staan roepen dat de stuurlui (centrale bankiers) gek zijn, maar ga er zelf maar eens aan staan.

    En dat de rest van de bankwereld intussen vanaf de boeg probeert zoveel mogelijk vis binnen te halen is inderdaad niet netjes, maar volgens mij wel menselijk.

    Die hebben ook liever nog een goede vangst voordat het straks misschien mis gaat.

  243. Martijn says:

    260

    Ik heb fofoa een donatie gedaan, verdient ie wel.

  244. Juan Belmonte says:

    @253, 254

    De economie kan na 20 jaar Keynessiaanse (kunstmatige) stimulatie wel wat deflatie gebruiken.

    We vergeten wel eens dat Keynes werkte in een situatie zonder Keynes.

    Werkt Keynes op zichzelf? Welnu de Japanse variant lijkt een wat minder gelukkig experiment.

    Wellicht dat de heren van BNR voorkennis ons ook lezen, kunnen ze boevnstaande quotes meenemen.

    Opgepotte toekomstige inflatie dames en heren, daar draait het om en die staat niet op spaarrekeningen zoals in Keynes theorie, die zit in vastgoed.

    Misschien dat Ludwig von Mises zich inderdaad meldt, veel van geleerd en bovendien een prima Taurus en da’s een compliment.

  245. Juan Belmonte says:

    @246
    Juan en het witte gevaar. Als je wilt dat je motortje gaat haperen.

    Juan wil niets dan een eerlijke weergave van feiten.

    Dan kan blijken of
    Wie het laatst liegt, betaalt het gelag al dan niet van toepassing is op de NL situatie, zoals deze van toepassing was in USA, ES, IER, UK.

    Nu nog een journalistiek onderzoek naar de werkelijke hoogte van de NL hypotheekschuld.

    Juan is dus zelfbenoemd pessimist, het alleen maar meevallen (tx, Nhz) 🙂

  246. Juan Belmonte says:

    8 miljoen vierkante meter kantoor staat leeg, opgepotte toekomstige inflatie zonder toegevoegde waarde

    Overcapaciteit heet dat.
    Afwaarderen, face the facts or eat sushi forever

  247. dawg says:

    @ 262

    “Opgepotte toekomstige inflatie dames en heren, daar draait het om en die staat niet op spaarrekeningen zoals in Keynes theorie, die zit in vastgoed.”

    Is dat wel zo? Circuleert dat middels de hypothecaire kredietverlening geschapen geld al niet gewoon in het systeem? En is wat hier “opgepotte inflatie” wordt genoemd niet reeds geeffectueerde inflatie?
    (Waar komen bijv anders die hoge huizenprijzen vandaan?)

  248. ll says:

    Herfinancieren van die massa kantoren , wie kan dat betalen, afboeken kan niet, dan zijn de banken failliet.

  249. adamus says:

    Il, laat een “Italiaan” de boekhouding samenstellen en zie wat er mogelijk is.

  250. Juan Belmonte says:

    Wie leest deze blog nu, zijn het alleen
    – adamus, 🙂
    – Martijn, 🙂
    – nhz, 🙂
    – Ludwig von Mises, 🙂
    – Kees,
    – floor,
    – Bouke,
    – Claude,
    – Il,
    – Hugo,
    – Peter2,
    – Bert,
    – dalen, 🙂
    – option trader,
    – KariZ
    – Ger Hukker
    – Steve
    – Spongebob 🙂
    – John 🙂
    – dawg 🙂
    – M 🙂
    – BigD
    – Marketwatch
    die dit lezen, zeg 20 man/vrouw?

    Wie is Juan vergeten (excuses, u valt vast ook onder links, rechts, Grongingen, Friesland)

    Wie leest dit nog meer, laat gerust een berichtje achter, kritiek is van harte welkom (het kan dan alleen maar meevallen 🙂 )

  251. Juan Belmonte says:

    @dawg

    Geen idee, heb het niet-realistische deel van de huidige prijzen ook maar een naam gegeven, als er in de USA iets (waarde van huizen) verdampt kan je dat “iets” toch een naam geven.

    Als het al een naame heeft, prima, als er een betere term is laat het weten…

    Het is opgepotte toekomstige inflatie in mijn beleving omdat het
    1) inderdaad geld is dat via schuld wel geschapen is maar “vast” zit in vastgoed, vandaar opgepot
    2) nu nog geen inflatie veroorzaakt maar in de toekomst (ooit) wel want het zit in het systeem.

    Waarom is reeds geeffectueerde inflatie beter, die inflatie is er toch nog niet ?
    (hier houdt Juan’s middelbare school kennis op)

  252. Martijn says:

    Juan,

    De gelddrukkerij houdt de illusie van waarde (toekomstige opgepotte inflatie) in leven.

    Deflatie maakt ze stuk.

    Maar ontsnappen zal niemand.

    Behalve wie in de gele sloepen varen.

  253. Juan Belmonte says:

    @ Martijn

    Que pasa lo que pasa.

    Laat maar gebeuren wat er gebeurt.

    We hebben er hier met zijn 20-en géén invloed op.

    Wel interessant om erover na te denken, weer eens wat anders dan een slappe detective op TV….

  254. adamus says:

    Behalve wie in de gele sloepen varen.

    kwam vanochtend niet ter sprake bij Willem/Rtlz.
    geen enkele hint zelfs.

  255. nhz says:

    @252:
    ik ben geen econoom, maar dat Keynesiaanse economie niks met de werkelijkheid te maken heeft dat lijkt me duidelijk; iedereen kan zien dat deze theorie en de daarop gebaseerde invertenties (zoals die van Heliben) NIET kloppen resp. niet werken. In de wetenschap gaat men dan doorgaans op zoek naar een nieuwe theorie, maar economen en bankiers stoten zich in het gemeen liefst zo vaak mogelijk aan dezelfde steen. Je kunt ook vermoeden dat die hele Ken. theorie alleen maar een smokescreen is om de geldhoeveelheid lekker te kunnen oppompen, en eindeloos te profiteren van de rentewinst die dat oplevert.

    @267:
    inderdaad, het is een klein gezelschap zoals op de meeste blogs. Zelfs het US housingbubbleforum had minder dan 100 vaste posters (terwijl ze daar toch 20x groter zijn dan Nederland). Anderzijds werd daar uiteindelijk in de media (die erg lui bleven) wel steeds vaker aan gerefereerd, of stukjes ervan opgepikt.

    @264/68:
    ik denk dat een groot deel van de opgepotte inflatie nog niet circuleert, omdat de meeste huiseigenaars de papieren winst niet simpel kunnen (of willen) opnemen uit de piggy bank. Soms gebeurt dat wel via verhogen van de tophypotheek, maar lang niet altijd. Als de prijzen straks gaan dalen omdat de geldstroom vanuit de centrale banken stokt, dan worden huiseigenaars gedwongen de schuld terug te betalen (de piggybank in reverse) of ze gaan failliet. Dan blijft er van de opgepotte inflatie wellicht weinig over. Maar dit is erg afhankelijk van het financiele beleid, dus moeilijk voorspelbaar.

  256. BenBau says:

    Ik lees mee (lange thread trouwens)…

  257. adamus says:

    Juan, alleen die willen te kaapren varen, moeten mannen met baarden zijn. JP, Joris en Corneel….

  258. dawg says:

    @ 268 Juan

    Voor zover ik weet zijn kredietverlening en geldschepping twee kanten van dezelfde medaille. Op hetzelfde moment dat de bank je een krediet verstrekt wordt een equivalent bedrag aan girale liquiditeit geschapen. En die liquiditeit gaat circuleren. Van de bank naar de hypotheekgever/huizenkoper, van de hypotheekgever/huizenkoper naar de huizenverkoper etc.
    Het geld zit dus niet zozeer “vast” in het onroerend goed. Het circuleert gewoon. Die 400 miljard aan hypothecair krediet die in de afgelopen tien jaar zijn verstrekt hebben zo bezien hun inflatoire werk dus al gewoon gedaan.

  259. Martijn says:

    276 Met zes weken levertijd heeft Willem weinig aan reclame.

    Juan,

    We hebben er hier met zijn 20-en géén invloed op.

    We kunnen een reddingsboot regelen voor onszelf.

  260. nhz says:

    @269:
    het is lastig grafiekjes tekenen als de as van de grafiek voortdurend wordt aangepast (bijv. inflatie berekening, of wat men wel/niet meetelt bij geldgroei of schulden).

  261. Martijn says:

    276

    Los daarvan past Willem wel op een karikatuur te worden.

    Hij is niet dom.

  262. Juan Belmonte says:

    Merci BenBau 🙂

  263. Juan Belmonte says:

    @273

    Hmmmm.

    Keynes werkte perfect de afgelopen 20 jaar. Allemaal welvaart gecreerd.

    Alleen werd wel een aandelen-zeepbel (AEX op 700)en een vastgoedzeepbel gecreerd. En we moesten met zijn tweeën gaan werken om te mogen wonen.
    Zeg maar de andere kant van de vetlederen medaille.

    Juan komt nooit een referentie naar deze blog tegen, vandaar die oproep, wie het in ‘s hemelsnaam lezen. Leuk voor Juan en 20 anderen om de gedachten eens te ordenen (en wat stoom af te blazen) maar verders weinig mensen die het lezen…

  264. Juan Belmonte says:

    @277 u gaat vast weer voor goud ?

  265. Juan Belmonte says:

    @276

    Voor zover ik weet zijn kredietverlening en geldschepping twee kanten van dezelfde medaille. Op hetzelfde moment dat de bank je een krediet verstrekt wordt een equivalent bedrag aan girale liquiditeit geschapen. En die liquiditeit gaat circuleren. Van de bank naar de hypotheekgever/huizenkoper, van de hypotheekgever/huizenkoper naar de huizenverkoper etc.
    Het geld zit dus niet zozeer “vast” in het onroerend goed. Het circuleert gewoon.

    Klopt, bij nader inzien inderdaad, de vorige eigenaar gaat ermee aan de haal igvb een starter met nieuwe hypotheek.

    Die 400 miljard aan hypothecair krediet die in de afgelopen tien jaar zijn verstrekt hebben zo bezien hun inflatoire werk dus al gewoon gedaan.

    Hmmm. Maar dat is (nog) niet in de prijzen en inkomens doorgekomen. Alles wordt juist goedkoper, deflatie wordt zelfs in de Telegraaf genoemd dus heel NL leest het.

  266. adamus says:

    Wel interessant om erover na te denken, weer eens wat anders dan een slappe detective op TV….

    silent witness, Leo heeft net ontdekt dat het een mevrouw was die het loodje had gelegd. Het hoofd opgelost voor het goede doel.

  267. dawg says:

    @ 273 nzh

    Vraag aan tien economen wat de essentie is van Keynes’ opvattiningen en je krijgt tien verschillende antwoorden. (En elf als Keynes zelf zich onder die tien economen zou bevinden.)
    Er wordt daarom ook wel gesproken van “Keynesian economics” en “the economics of Keynes”. Met die aanduiding doelt men dan op de orspronkelijke geachten van the man himself en “Keynesian economics” staat dan voor de populaire interpretatie waarmee generaties economen sinds WO II zijn grootgebracht. En die interpretatie mondt dan uit in het bekende recept dat bij recessie de belastingen moeten worden verlaagd en de overheidsbestedingen opgevoerd.
    Geldschepping hoort daar echter niet bij omdat dat bij een recessie/depressie niet effectief is vanwege de “liquitit trap”.

  268. KariZ says:

    @260 Martijn…ik was verrast. Iemand die zoveel inzicht heeft, en dan dit.

    Ik lees zijn blogs nu terug in de tijd zeg maar…jij loopt daar al een tijdje zag ik. Volg je deze crisis al lang, trouwens?

    Of beter gezegd, wanneer kocht je je 1e grammetje? 🙂

    Heb overigens 100X meer opgestoken van FOFOA dan van Mises.

  269. adamus says:

    En het nepgeld kan ook weer vermogen worden bij bank B en kan het weer 20x over de kop……
    Dirk zei dan ook: wij kunnen 100xgroter worden.

  270. Juan Belmonte says:

    Tussenstand: 23 + 1 zielen lezen deze blog, de rest van NL kijkt naar Leo 🙂

  271. adamus says:

    Of beter gezegd, wanneer kocht je je 1e grammetje?

    just nosy 😉

  272. dawg says:

    “Hmmm. Maar dat is (nog) niet in de prijzen en inkomens doorgekomen. Alles wordt juist goedkoper, deflatie wordt zelfs in de Telegraaf genoemd dus heel NL leest het.”

    Maar dat is dus precies waar ik op doel. De inflatie heeft zich inmiddels geefectueerd, maar nu de kredietverlening begint te haperen begint de lucht uit de prijzen te lopen.

  273. Juan Belmonte says:

    @287 Joselito had er ook al een soortgelijk visie op:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-11-2009/verpakken-lening-door-bank-moet-blijven/#comment-22643

    Surf dude number one ….

    Juan zegt dan maar weer:
    als financiële stabiliteit géén eigenaar heeft is het makkelijk rijk rekenen

  274. adamus says:

    Keynes staat bij mij voor “maakbaar” en dan nog door de overheid ook. Inmiddels horen daar ook grote bedrijven in de dienstensector (banken/consultants) en faciliterende- zelfs researchafdelingen van bv Philips, Shell, Unilever etc. bij.

  275. Patrick says:

    Zeg 267, schrijf me niet te snel af 😉

  276. Hans- says:

    @267
    Ik lees het ook! Tot ongenoegen van mijn vrouw, en omgeving.
    Mis wel Niek!!, en de laatste tijd mises.
    Soms zijn jullie wel hatelijk,maar dat hoort er misschien bij,Helaas!
    Ook ik zie dat de markt al jaren fout zit, maar mijn omgeving reageerd of dat het normaal is!!!

  277. Juan Belmonte says:

    290

    Daar kijkt Juan (gevoel, moeite met beredeneren) anders tegenaan maar weet het ook weer geen vorm te geven, kom ik op terug.

    Er moet nl iets irreeels aan waarde verdampen, terwijl de schulden blijven. Er is overcapaciteit of overkoopkracht tov buitenland.

    Zoiets….

    hmm…

  278. adamus says:

    Deflatie. Voer uit blik waarschijnlijk. De spulletjes waar ik in geïnteresseerd ben zie ik helemaal niet goedkoper worden. Ik heb het dan niet over goud.

    (3kg kersen bv. voor €20 zag ik in een stalletje langs de weg, import)

  279. Juan Belmonte says:

    @Hans-

    Gracias.
    23 + 1(Niek) + 2 (Hans-) = 26.

  280. Juan Belmonte says:

    @293

    Patrick pardon : 27 🙂

  281. Juan Belmonte says:

    Okkie rekenen we ook mee: 28.

  282. adamus says:

    Kariz, hoeveel onsjes moet je hebben om straks met de club van raspoetin mee te mogen doen?

  283. ll says:

    Waar is Goudbelegger

  284. ll says:

    Chantal

  285. Juan Belmonte says:

    tx 300 Il

    Chantal en Pinball = 30

  286. dawg says:

    @ 294 Juan.

    Inkomen, vermogen, schuld, prijzen, geld….. ‘t Luidt uiteindelijk allemaal in euro’s of dollars, maar ‘t zijn wezenlijk verschillende begrippen.

    Vermogen beschrijft een toestand, nl de waarde van je bezittingen min de schulden. Koop je een huis, dan leg je (een deel van) je vermogen vast in een berg stenen en een lapje grond. Betaal je veel te veel voor dat huis dan doe je een deel van je vermogen over aan de vorige eigenaar. ‘t Vermogen verdampt dus niet, ‘t verandert van eigenaar.

    En ‘t geld blijft gewoon lekker circuleren. Totdat er per saldo leningen afgelost gaan worden.

  287. arendsoog says:

    @267

    Arendsoog leest driftig mee, maar post (zeer) weinig…

  288. Juan Belmonte says:

    ‘t Vermogen verdampt dus niet, ‘t verandert van eigenaar.

    Stel dat morgen alle huizen in NL op -50% komen.
    Naar wie gaat dat dan ?

    Stel dat de AEX morgen, ueh maandag naar 170 gaat ? Naar wie gaat die waarde dan ?

    Het is niet als entropie…

  289. Juan Belmonte says:

    Bienvenido Arendsoog: 31 🙂

  290. KariZ says:

    @298 Don’t know Kerel…hoop van harte dat wij genoeg hebben 🙂

    Juan, we zouden wel willen weten hoeveel meelzers er ondertussen zijn!

    Admin: gemm. aantal bezoekers per dag?

  291. dawg says:

    “Stel dat morgen alle huizen in NL op -50% komen.
    Naar wie gaat dat dan?

    Wie wint er bij een piramidespel? En wie zijn de verliezers?

  292. KariZ says:

    Ff naar de grote lijnen.

    VS wordt is hard op weg naar een financiele implosie met al die steden en staten die bankroet zijn:

    http://www.leap2020.eu/GEAB-N-46-Special-Summer-2010-edition-is-available-Global-systemic-crisis-Second-half-of-2010-The-global-system-s-four_a4810.html

    Fasten your fuckin seatbelts! (en zorg dat je je goud binnen hebt…jij ook Kees 🙂 )

  293. KariZ says:

    Could be in 2 years…could be tomorrow…

    http://www.bloomberg.com/news/2010-06-25/states-of-crisis-widen-as-46-governments-in-u-s-face-greek-style-deficits.html

    Of gaan we eerst nog oorlog voeren?

    (Marc Faber)

  294. Juan Belmonte says:

    @307

    Wie het laatst liegt betaalt het gelag.

    Erica Verdegaal (nrc columniste) noemde het “kanonnenvoer” die laatste instappers/instinkers, hoe men het ook noemen wil.

    Maar terug naar de gedachte: net als waardecreatie (uit het niets, tegenpartij = Niemand) plaatsvindt bij opgaangde beurzen en bij overwaardespiraal op vastgoed, is de tegenpartij bij verdamping ook diezelfde Niemand ?

    Of houdt Juan’s kennis hier weer eens op ?

  295. Juan Belmonte says:

    @308 California

    Hasta la vista, baby 🙂

  296. Juan Belmonte says:

    De heer Arnold Schwarzenegger (gouverneur van Californië) zelf heeft bitter weinig van de Oostenrijkse School meegekregen 🙂

  297. KariZ says:

    @310 Nope.

    Illinois:

    http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2010/06/illinois-leaps-ahead-of-california-in.html

    ‘Moths to a Flame

    Investors badly burnt in the stock market crash have been attracted to municipal and junk bonds like moths to a flame. It remains to be seen if states will default, but to escape untenable pension obligations I believe they should.’

    Burn baby burn! 😉

    Serieus, dit gaat héél pijnlijk worden.

    Is de Ned. huizenmarkt kinderspel bij.

  298. dawg says:

    Waarde = ruilwaarde. Dus een subjectieve tijd en plaatsgebonden waarde. Als jij mij vandaag een pakket aandelen kunt verkopen voor € 10.000 en dat pakket aandelen is morgen geen spaan meer waard, dan zou je kunnen zeggen dat de waarde van de aandelen is verdampt. Maar die € 10.000 aan vermogen bestaat nog steeds. Is alleen nu van jou. Want wie het laatst lacht bij een piramidespel lacht soms te laat.

  299. Juan Belmonte says:

    Off-topic:

    Inane Thoughts of the Day: CNNMoney Article says “Housing Shortage is Coming”; Coldwell Banker CEO says Now is the “Absolute Best Time” to Buy a Home

    Best logisch met:
    1) forse afname volumes en dus prijsdruk (USA heeft wèl een MARKT)
    2) Mortgage rates at lowest point since at least 1971 (zie ook eerdere post)

    http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2010/06/inane-thoughts-of-day-cnnmoney-article.html

  300. Omnius says:

    32..

    Ook een vaste meelezer van deze blog, ik lees ‘m meerdere keren per dag. Ben zelf op dit moment huurder die graag een huisje wil kopen voor een realistische prijs..

    Ik twijfelde lang tussen inflatie en deflatie (tussen wel of niet snel nog ff een hypotheek opnemen..).

    Maar voorlopig ga ik uit van het deflatie scenario. Ben schuldenvrij en probeer wat spaargeld op te bouwen, om over 1 of 2 jaar een leuk huisje te kunnen aanbetalen. Of anders lekker te blijven huren..

    Ik heb zo’n idee dat er vele meelezers zijn hier.. ben ook benieuwd naar de cijfers van de admin..

    Ga in elk geval door zou ik zeggen.. elke dag weer interessant.. hoewel soms iets te off-topic..

  301. Juan Belmonte says:

    Is de Ned. huizenmarkt kinderspel bij.

    “Kinderspel” lijkt Juan bij de huidige krampachtige pogingen van Hogehuizenprijsminnend NL (ook maar een naam gegeven net als “Opgepotte toekomstige inflatie”) niet helemaal de juiste formulering.

    Veel gemeenten kunnen tekorten krijgen, diverse partijen met zekerheden (banken, pensioenfondsen, coporaties, bouwers) zouden (als ze eerlijk zijn) moeten afwaarderen, een onderwaardespiraal werkt net zo hard door als een overwaardespiraal alleen dan de andere kant op.

  302. Juan Belmonte says:

    @315 Merci voor het melden Omnius, we worden dus meer gelezen en staan idd op 32

    Ben ook benieuwd naar de gemiddelde daghits van unieke bezoekers van de admin, onderaan staat 323.000 unieke bezoekers sinds 2 jaar, kennlijk zijn de meesten (zo’n 322.968) verdwaalde zoekmachines o.i.d. ?

  303. KariZ says:

    @316 Omnius

    Nooit over goud gedacht?

    Ga een stapje verder dan de Ned. huizenmarkt.

    http://fofoa.blogspot.com/2009/12/gold-ultimate-wealth-reserve.html

  304. optout says:

    Juan,

    ‘k Lees sinds een jaar vrijwel dagelijks mee. Ik ben zowel huurder als verhuurder, en, weliswaar vanaf de zijlijn, geintrigeerd door het spel en de commentaren tijdens een wisselende wedstrijd. Waarvoor mijn dank.

  305. adamus says:

    Juan, we zouden wel willen weten hoeveel meelzers er ondertussen zijn!

    25 to 30.000 per maand.

  306. frank says:

    @ Juan,

    ik lees ook al geruime tijd mee. Interessant forum. Ik denk dat het huizenspel onhoudbaar is, of er voor een eerlijke afbouw van schulden gekozen wordt, of nog een keer alles opblazen en dan opnieuw beginnen is de vraag. Ik ben bang voor het meest oneerlijke, het laatste dus… In beide gevallen zal de welvaart in ieder geval een stap terug uitdoen.

  307. Juan Belmonte says:

    Merci optout: 33.

    adamus: 30.000 valt tegen voor een pessimist 🙂
    Nee, serieus dat geloof ik niet maar wacht ook (rustig) een signaal van de admin af.

  308. djantje says:

    Ik lees ook regelmatig mee 🙂

    En mijn mening is, huizen zijn te duur (ik moet er nog een kopen/huren, vanuit studentenhuis), of ik krijg te weinig loon 😉

    Ik ben wat meer filosofisch ingesteld, ik vind interessant om te lezen en leren, bull, bear market, zeepbellen, kandratieff (allemaal golven, of beweging/verandering, maar op verschillende schaal grootte)

    Leer wel veel hier overigens, bedankt daarvoor in iedergeval, ook voor de links die hier worden geplaatst.

  309. Juan Belmonte says:

    @ frank: tx 34

    “t wordt denk ik handig als het er 30.000 zijn dat ze net als Omnius (315) zelf de tel bijhouden, Juan raakt de tel liever kwijt en is zo off-line.

  310. Juan Belmonte says:

    @322 tx 35

  311. floor says:

    Voor Martijn
    http://www.marketoracle.co.uk/Article20327.html

    Iemand heeft m al een keer hier gelinked, maar dit lijkt mij geen onrealistisch scenario.
    En dan kom jij ook nog aan je trekken.
    Het kan alleen nog wel een tijdje duren, want dit scenario is echt “the endgame” en ja, deflatie is de nachtmerrie van iedere overheid.

  312. john doe says:

    Ik lees ook mee ;-). Interessante discussies belicht vanuit vele percepties. Schapen gedrag is hier niet aanwezig. Veel sterke eigen meningen zorgen ervoor dat ik vaak terugkeer naar deze site. Leuk om te lezen!

    Zelf behoor ik tot de jongere generatie (27) en ben anderhalf jaar geleden bewust gaan huren (particuliere sector). Ondertussen aardig wat spaargeld opgebouwd en ik moet zeggen, zou graag iets willen kopen maarrrrr … ik ben niet dat schaap en al zeker niet degene die het gelag betaald!

    Zelf bewust een eigen mening blijven vormen en niet zomaar uitgaan van mainstream (mensen + media + school) is belangrijker dan ooit tevoren (al is het soms wel vermoeiend dat mensen niet verder willen kijken.. die eeuwige discussies :P)!

  313. Medico says:

    Raar , in de randstadstad waar ik 2 jaar naar keek op funda gaan nu een aantal huizen rond 500-650k met goeie ligging als warme broodjes weg. Ik ben zelf ook bezweken. Ik zie de huizenprijs nog wel 20% dalen maar veel sneller zie ik de rente 40% toenemen of de aftrek extra beperkt worden voor nieuwe kopers. Als ik dit forum lees (verslind) had ik moeten blijven huren. Ik hakte de knoop toch door en kocht een relatief duur huis. Wie steunt mijn keus? Voor het alternatief scenArio, wat doen de afwachters met evt spaargeld waar men binnen 3 jaar een huis voor wil kopen, obliigaties? Klein deel goud? Dank

  314. ll says:

    Waarom de ECB de rente op spaargeld [ per ongeluk ] om zeep heeft geholpen, waarom Uw spaargeld niet veilig staat op de bank, leuk duidelijk stukje geschreven door Marc De Mesel

    http://www.dekritischebelegger.nl/economie/rente/waarom-spaarrekening-niets-meer-oplevert/

  315. Omnius says:

    @324 Kariz.

    Natuurlijk denk ik wel na over (fysiek) goud, dat moet wel als je deze site dagelijks leest.;-)
    Een groot deel van mijn (bescheiden) spaargeld heb ik echter nog belegd in (biotech) aandelen. De rest staat gewoon op een spaarrekening.

    Ben wel sinds kort bezig om langzaam aan mijn digitaal geld om te zetten in cash, dus ik houd wel rekening met wat meer extreme situaties, zie ook @334. Zo’n permanente portefeuille spreekt mij wel aan.
    Maar ik geloof dat we nog wel een beetje tijd hebben. Het duurt altijd langer tot iets in elkaar klapt dan dat ik verwacht, zie ook de huizenmarkt.

    Ik heb in 2002 een huisje gekocht, maar vond de prijzen toen eigenlijk al onrealistisch. Ben er sinds 2007 gelukkig weer uit, redelijk kosten neutraal.

    We wachten het rustig af en houden rekening met de diverse scenario’s, maar ik blijf het lastig vinden om in te schatten welk scenario het nu precies gaat worden.

    Maar las vorige week een mooie quote op deze site die mij wel heel erg aansprak en wat mij betreft altijd een goede leidraad is:
    “Gold is the money of kings; silver is the money of gentlemen; barter is the money of peasants; but debt is the money of slaves.”
    – Norm Franz

    Geen schuld voor mij dus..zou de overheid ook eens een voorbeeld aan moeten nemen.. (Geld lenen kost geld..)

    fijne weekend allemaal

  316. Juan Belmonte says:

    Een makelaar is een integer vertrouwenspersoon. Die heeft het beste met u voor.

    http://www.z24.nl/bedrijven/bouw_vastgoed/artikel_151229.z24/Makelaars_melden_opvallend_weinig_verdachte_transacties.html

    Als we de werkelijke hoogte van de hypotheekschuld zouden weten en weten dat NVM stelmatig met cijfers knoeit zijn wellicht veel transacties van de afgelopen jaren aan te merken als “verdacht” 🙂

    NVM: 7 redenen om NU een huis te kopen 🙂

    Juan: 1 reden om dat nog even uit te stellen: u loopt de kans te verworden tot:
    kamikaze koper (k.k. staat ter discussie)
    scheeflener (huizen kunnen ook in de polder dalen, al duurt het wat langer)

    Buen fin de semana.

  317. adamus says:

    floor, scenario is nu in de koplampen blijven kijken?

  318. KariZ says:

    Floor in een ander draadje hadden we al de vloer aangeveegd met die link van je.

    Ga ik niet herhalen.

    De crux was dat er al een munt IS met een relatie met goud…

    Voor de rest sluit ik me aan bij 336.

  319. KariZ says:

    Tijd om bij te gaan kopen Kees, at every price!

    De focus van europa naar de VS wordt met de dag sterker.

    ‘Are Treasury bonds a Bubble?

    (…)

    Back in November – and in spite of gross borrowing excesses – the markets were fine lending to Greece for two years at about 2%. Two-year Greek yields traded today at 10%, down from as much as 18% last month. Were Greek bonds in a Bubble this past autumn? I would argue an emphatic “yes” and then question why analysts would not contemplate that similar misperceptions and speculative dynamics might be in play in our debt markets.

    (…)

    But as soon as market yields rose – and more fundamentally-based risk premiums took hold – the true state of underlying structural debt problems were illuminated and the bubbles burst. For an extended period, the market accommodated Bubble excesses, only to see the Bubble falter almost the moment that this accommodation began to wane.

    I believe market perceptions are in the process of changing. Municipal Credit default swap (CDS) prices rose again. This week, California CDS prices surged 46 bps to 346 bps. Illinois CDS rose 48 bps to 360 bps. New York State increased 35 bps to 284 bps, and New York City CDS rose 21 bps to 237 bps.

    While changing perceptions may not yet be manifesting in higher Treasury yields, it is apparent that the markets are taking a much dimmer view of U.S. debt risks. In particular, muni debt protection costs have risen dramatically, while junk bond spreads have widened about 200 bps over the past six weeks. It is also worth noting that dollar strength has begun to wane. Perhaps subtle, but a case can be made that market concern for structural debt problems is shifting to the U.S. At the early stage of a changing market risk focus, one would expect the marginal borrowers (muni and junk) to begin to suffer (as Treasuries retain their bulletproof status).

    ‘The Eurozone and the UK now recognize the necessity for a more “austere” approach to government debt growth. The U.S. has not – and likely won’t until the market forces its hand. So there is now a clear policy divide for the markets to contemplate. In Europe, there appears a willingness to accept some short-term pain for the good of long-term stability. Here at home, there remains a stubborn adherence to inflationism.’

  320. Pedro says:

    Ik ben ook uitsluitend meelezers en ik lees de blog 2 a 3 keer per week. ik ben ook een huurder, sterker nog een scheefhuurder, maar spaar nog een jaar of 3 voordat ik een eigen woning ga kopen. Ik denk dat er veel mensen zijn zoals ik die graag informatie absorberen maar niet de behoefte hebben om hun mening te verkondigen op een blog. Ik gebruik meerdere sites/blogs om een beeld van de situatie te krijgen om daar voor mezelf en mijn gezin de beste beslissing te kunnen nemen.

  321. Juan Belmonte says:

    Pedro, John doe: welkom

    We staan op 37 man vrouw op de 16 miljoen. 🙂

  322. KariZ says:

    FOFOA:

    ‘Gold WANTS to explode. The dollar WANTS to collapse. Those that are doing everything in their power to forestall the inevitable are the ones who need a miracle just to make it through the summer.

    Like little dutchmen with a finger in the dike.

    Every day, week, and month that this crumbling monstrosity stays intact is a pure miracle. They aren’t just dodging a bullet, they are at Gallipoli in 1915 running through a hail of gunfire.

    It is all part of the global house of cards and the first card to fall, one little card, will likely bring the whole house down.’

  323. Martijn says:

    @Kariz (289)

    @260 Martijn…ik was verrast. Iemand die zoveel inzicht heeft, en dan dit.

    Ik begrijp je niet. Bedoelde je mijn opmerking over bankiers?

    Ik kocht op de dip in 2008.

  324. ll says:

    @ Juan, nog even over leegstaande kantoorruimten, men wil niet afboeken, struisvogelgedrag, 25 % leegstand in 2015

    http://www.vastgoedplatform.be/onderzoek-tu-delft-helft-leegstaande-kantoren-moet-worden-herontwikkeld/

  325. KariZ says:

    @342 M. Nee, ik bedoel over FOFOA, die bijdrage.

    Ik geloof 100% oprecht hoor, maar het verbaasd me voor iemand met zo’n inzicht en kennis.

    2008, klasse! Ik pas sinds paar maandjes, onder het motto beter laat dan nooit. Ik kan (voor mezelf) gewoon weinig tegenargumenten verzinnen wat betreft het free gold concept. Het is zo doorwrocht en past zo goed in de actualiteit.

    Bij het kopen van fysiek moet je een soort mentale/psychologische barrière over lijkt het, ik althans.

    Verstandelijk/intelletueel weet je dat het goed is, maar toch…die flappen in je portemonnee is toch ook lekker…terwijl het geen ene reet voorstelt natuurlijk.

    Ik dacht, misschien zit jij al sinds 2000 in fysiek…vandaar, vroeg het me af. Échte goudmanie moet nog komen, in het westen althans.

  326. Martijn says:

    floor,

    Dat stuk van je mist een deel van de wereldwijde ontwikkelingen en gaat uit van een aantal dubieuze premissen.

    Ten eerste is er een strijd bezig om wie de reservemunt gaat drukken. Daarvoor is de steun van olie nodig. Ik hoor hem er niet over.

    Ten tweede kan een vrije goudprijs ook prima werken om een eventuele hyperinflatie te neutraliseren, hoor ik hem ook niet over.

    Ten derde betwijfel ik het dat ‘de elite’ zo eensgezind is, en al helemaal op globaal niveau.

    Het lijkt mij een wat matig stuk, maar als je graag bang wil zijn voor end-games, de elite is het natuurlijk leuk.

  327. nhz says:

    @288:
    heb je gelijk in, ik doel vooral op ‘Keynesian economics’ zoals dat momenteel door de meeste regeringen in het westen (vooral angelsaksisch) gebruikt wordt. Dus de ‘theorie’ waar ik op doel is vermoedelijk meer kletspraat van politici en beleidsmakers dan serieuze economische theorie, maar het onderscheid is helaas vaak niet te maken, mede door de grote overloop tussen beide sectoren. Ik heb ook wel eens gelezen dat Keynes later zwaar spijt had van wat hij had opgeschreven, en vooral omdat men er een heel andere draai aan heeft gegeven.

    @299:
    mee eens, de meeste zaken van waarde stijgen nog steeds in prijs.

    @307,309:
    goed punt van Juan; een groot probleem bij huizen is dat het een papieren waarde is die bepaald wordt door transacties in de marge. Het is onmogelijk het huidige NL huizenbestand wat te koop staat te verkopen voor de vraagprijs, ik denk dat zelfs met -75% het niet zou lukken. In de VS is het overigens nog erger op het moment, ondanks 2-3 jaar flinke daling.

    @320:
    ik lees in diverse analyses dat de prijzen nog makkelijk 20-30% omlaag kunnen, ook als je bijv. naar de historische huizenprijs in goud kijkt, of de prijs t.o.v. inkomens. Maar in sommige staten zijn de prijzen wel zo laag dat je weinig risico meer loopt, zelfs vorig jaar kon je in sommige lokaties al voor $50-75K een prachtig huis met grote tuin kopen. Hier ehb je daarvoor net een garage of een half studentenkamertje, terwijl de inkomens redelijk vergelijkbaar zijn …
    Een keerpunt in de markt is overigens betrouwbaarder op hoog volume, en dus niet op laag volume zoals we nu in NL en VS zien. Voortzetting van de downtrend lijkt me technisch gezien aannemelijker.

    @322:
    denk ik ook, de neerwaartse spiraal gaat minstens zo effectief zijn als de opwaardse: angst is een sterkere emotie dan hebzucht. Er zijn allerlei ontwikkelingen denkbaar die elkaar gaan versterken als de bal eenmaal rolt (als de politiek ophoudt met het handje onder de markt te houden, wat ze nog steeds op grote schaal doen).

    @332, 340:
    het scenario wat daar geschetst wordt voor afrekening met de goldbugs lijkt me niet waarschijnlijk, maar je weet nooit. Ik vind dat op websites als FOFOA een sterk religieus getint sfeertje hangt, dat bevalt mij niet zo (ook niet als ‘contrarian’). Ik geloof niet dat alleen de goldbugs ‘gered’ gaat worden en dat de financiele elite en de politiek ze gewoon hun gang laat gaan. Ik geloof wel overigens wel in goud als ‘store of value’ zolang het systeem doormoddert, maar niet als het crasht waar ze nu hard mee bezig zijn.

    @335:
    voor die verdachte transacties heb je de NVM niet nodig, die kun je zo uit de gegevens van het Kadaster halen. Bij mij in de stad stikt het ervan als je wat gaat grasduinen. Maar blijkbaar wil niemand het weten, ook de belastingdienst niet.

    @337:
    wellicht weten we meer na de G20 top van deze week; er dreigt een scheiding der geesten, en dat zou een stuk beter zijn dan dat ze allemaal blind in de Keynesiaanse sprookjes van de FED en BOE blijven geloven.

  328. Martijn says:

    En het stuk over goud en real interest rates is ook grote onzin, floor.

  329. Martijn says:

    Kariz,

    Ik ben in 2008 van steen naar metaal overgegaan.

    Die donatie heeft hij wat mij betreft verdiend.

    En dit is ook een beetje de Amerikaanse manier. Er zit veel werk in, en daar mag op zich best een tegemoetkoming tegenover staan.

    Ik meen me te herinneren dat hij redelijk vermogend is, dus het is niet zo dat hij anders droog brood moet eten.

  330. nhz says:

    @346:
    ik doe sinds 2004 aan goud (eerste aankopen op EUR 340/ounce), maar dat is vooral traden om de inflatie bij te houden; als het hard stijgt stap ik meestal weer uit om later bij een correctie weer in te stappen. En ik gebruik maar een klein deel van mijn vermogen. Voordeel van fysiek uitleveren zie ik wel, maar in mijn huidige situatie geeft het teveel problemen. Martijn heeft wel op een mooi moment gekocht trouwens, goede ‘timing’ 🙂

  331. floor says:

    @ 336
    Geen idee wat je bedoelt Adamus.

  332. floor says:

    @ 339
    Sorry KariZ voor het verdoen van je tijd, reacties op die link heb ik kennelijk gemist destijds, heb ook geen tijd om dagelijks op dit forum rond te hangen.

  333. Eduro says:

    Ik lees alweer een jaar bijna dagelijks mee, ik wilde graag een leuk huisje kopen maar vond de prijzen al tijden te hoog.

    door volgen van de vele links is mijn leercurve snel gegroeid.

    Waarvoor mijn dank.

    verder wat losse conclusies.

    inmiddels natuurlijk foa/another/fofoa gevonden mede daardoor is inzicht van de huidige/komende problemen toegenomen.

    als ondernemer zie ik deflatie in de markt, prijzen zakken voor luxe cq goederen die makkelijk zijn maar ook gehuurd kunnen worden, noodzakelijke producten blijven stabiel of lopen langzaam op (inflatie)

    in juni 2008 voelde ik aankomen dat er iets goed fout zat ( de mensen smeten met geld alsof het gratis was.

    de meeste mensen om mij heen familie,vrienden etc hebben geen idee wat er gaande is en negeren alles, ik ben er maar mee gestopt met waarschuwen cq toelichten.

    been nu bezig om bezittingen af te stoten en om te zetten in goud, het enigste wat ik nog vertrouw.

    De huizenmarkt is slechts een klein deel van de allesomvattende problematiek.

    er is nog wel wat tijd maar zelf denk ik dat als je medio september je positie niet bepaalt hebt, dat je te laat bent.

    de euro/goudprijs blijft aardig stabiel voor mij een teken dat de dollar langzaam terrein verliest tov de euro.

  334. Erik says:

    Ook hier een regelmatige meelezer. De inhoud van de reacties van de vaste mensen die posten is van hoog niveau. Begon met weinig kennis van hoe de economie werkelijk werkt met lezen, en inmiddels heb ik dankzij jullie veel bijgeleerd. Bedankt voor het openen van mijn ogen! De wereld blijkt er toch echt anders uit te zien dan je al die jaren hebt gedacht. En ja, ook ik heb een reddingsvlot waarop ik nog een paar plankjes hoop te kunnen timmeren voordat de storm losbarst.

  335. zwartkijker says:

    @ 270

    Juan Belmonte,

    N.a.v. je vraag: ja, ik volg de site al 2 jaar, bijna op dagelijkse basis. En met veel plezier. Ook al voel ik zelf niet de drang om m’n opinies ten tonele te voeren, ik zie wl veel geestverwanten.

    Heb na verkoop oude woning begin 2010 plus veel sparen een half mln cash, maar weiger dat in een zwart gat te gooien. Huur op dit moment. Helaas heeft het vrouwtje een andere kijk op de werkelijkheid. De tweede is op komst en er moet een tuin komen en een 4e slaapkamer… Tegen hormonen kunnen de veelal valide argumenten op deze site niet op.

    Ben benieuwd wat eerder komt: de onvermijdelijke huizencrash of de dreiging van een scheiding;-)

  336. adamus says:

    zw.kijker,

    alleen je poot stijf houden? Misschien moeder van je kinderen ook even hier naar toe masseren een optie?

  337. zwartkijker says:

    Adamus,

    Dank voor suggestie. Zoals eerder door anderen opgemerkt: sociale omgeving verkeert m.i. nog steeds in ontkenningsfase. Vrienden en familie hebben moeite met gedachte dat opwaartse trend van laatste 30 jaar wel eens doorbroken zou kunnen worden. Gevalletje sterk linear denken. Anders gezegd: velen om mij heen zien de huidige macro-ec ontwikkelingen als een simpele V recessie. En sporen mij aan om snel te kopen, want in 2011 zouden met het aantrekken van de ec de prijzen wel weer eens kunnen stijgen!

    Zelf wacht ik liever totdat het bloed door de straten kruipt, de rente torenhoog is en de verkopers dreigen te gaan springen. Heb begin vorig jaar ter bescherming ook maar een paar kilo fysiek goud gekocht. Laat maar komen die storm! Zo’n – ik geef toe, wellicht wat cynische – houding wordt niet door iedereen gewaardeerd. Zeker niet bij degenen die zelf in de afgelopen vijf jaar hebben gekocht.

  338. zwartkijker says:

    Ad 354

    … en mocht er zware deflatie komen, dan is het ook nooit gek om contanten te bezitten.

    Heb het onbehaaglijke gevoel dat we momenteel in het oog van de storm zitten.

  339. Fjodor says:

    Heeren dames posters,

    Er is een grote groep mensen die dit forum volgt zonder zelf te posten. En ook ik ben een huurder die zich interesseert in de huizemarkt en macroëconmie. Bovengenomede dilemmas tav partner zijn herkenbaar. Dit doet mij denken aan opmerking van giphart(?) dat alles wat ik doe in Nederland door 160.000 anderen wordt gedaan. Duidelijk pre-internet aantal maar toch meneer Belmonte, u hoeft niet bank te izjn dat uw opmerkingen onopgemerkt blijven. Ten slotte dank voor de originele gedachten en schijnbaar volledige documentatie over de huizenmarkt.

  340. Juan Belmonte says:

    @ Fjodor, zwartkijker, Erik,

    encantado !

    U brengt de teller op 40.
    Laten we daar een eindstand van maken.

    40 man / vrouw stelt inhoudelijke vragen aan Hogehuizenprijsminnend NL.

    15.000 communicatiemanagers bij de overheid (incluis gemeenten), diverse mensen bij banken, DNB, AFM, makelaars, verzekeraars, pensioenfondsen, 64% van NL bevolking (volgens Maurice dan) en een onbekend aantal spindoctors en AIVD medewerkers is bezig om de perceptie te managen als zou er in de NL huizenprijzen weinig tot geen lucht zitten.

    Welnu de schuldengroei in NL overtrof inkomensgroei met een factor 5, net als USA.
    Welnu NL heeft als enige nog HRA.
    Welnu k.k staat op de rol en de kamikaze kopers sterven uit.
    Alleen in NL gebeurd tot nu toe weinig tot niets, alleen de verkopen staan stil.

    Als we hier met 40 man inhoudelijk discussieren hoeven idd alleen maar Geduld te hebben en ondertussen de humor in te zien van de spagaten die vertoond worden.

    Want al die spindoctors, communicatiemanagers, gladpraters kunnen een markt 20 jaar bedotten, 21 lukt niet, het is een volwassen markt 🙂

  341. nhz says:

    @359:
    tja Juan, met +/- 40 man/vrouw is het duidelijk dat hier een minderheidsstandpunt wordt uitgedragen. Misschien de term ‘opgepotte toekomstige inflatie’ maar wijzigen in ‘opgepotte toekomstige salarisstijging’? Dit aangezien eeuwig hoge huizenprijzen een gegeven zijn in de polder, en de wanverhouding tussen huizenprijzen en inkomens dus alleen kan korrigeren door een toename van de inkomens met een factor 5. Het Ministry of Truth zou een dergelijke positieve visie vast ook waarderen 🙂

  342. Juan Belmonte says:

    @nhz

    Goed punt.

    Die komt ook, ooit, “opgepotte toekomstige salarisstijging”.

    Het lijkt nu dat het Geduld daarvoor nog vééél meer (langduriger) is dan het Geduld voor een correctie op ook de onbetaalbare en inmiddels zelfs onfinancierbare NL huizenmarkt.

  343. Juan Belmonte says:

    Vwb die salarisstijging:

    Geduld, komt u na het verloren decennium nog maar eens rustig terug:
    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7043732/___Verloren_decennium_voor_eurozone___.html?p=20,1

  344. nhz says:

    @362:
    ik krijg de indruk dat de auteurs van dat ‘verloren decennium’ rapport nou juist suggereren dat de noordelijke EU landen de inkomens stevig kunnen verhogen (vooral die van de ambtenaren) want bezuinigen zou daar fout zijn. Terwijl het noorden en Club Med via één munt en één rentarief aan elkaar vast zitten wordt de scheiding der geesten dan bereikt door salarisverlaging in het zuiden en salarisverhoging in het noorden. Lijkt me een minstens zo dom recept als wat ze nu proberen. Voor de goede orde: ik heb dat rapport niet gelezen, alleen diverse samenvattingen op fin. websites.

  345. Janus says:

    Hier nog een spons!

    Lees inmiddels al een tweetal maanden mee.
    Zit op dit moment in de luxe positie als huurder (private sector).
    Wij (vriendin en ik) zijn ons aan het oriënteren in de vrijstaande sector in het noorden des lands. Tot op heden zeer kritisch en minstens 100000,- onder de vraagprijs geboden. Ik had voor de gein de gesprekken met de verkoopmakelaars voor jullie willen opnemen. Werkelijk priceless.
    Vrienden/familie blijven overigens zeer stugge gesprekspartners. ‘koop dat huis toch, je hebt er toch een goed gevoel bij’ of ‘nu kopen, de rente is laag, dit krijg je nooit weer’.

  346. FT says:

    Juan,

    Er zijn volgens mij heel veel meelezers. Ikzelf lees wanneer ik tijd heb (schade inhalen zoals nu). Vaak is reageren op zo’n moment mosterd na de maaltijd. Is als geschreven of door een ander draadje niet meer relevant.

    Om een locatie te duiden, volgens mij ben ik de buur(t)man van KariZ.

  347. adamus says:

    Om een locatie te duiden, volgens mij ben ik de buur(t)man van KariZ.

    brandkastdeler?

  348. Wowly says:

    Ik lees ook al enkele maanden mee (Langer dan een jaar?) Heb me in de jaren 2000 verbaasd over de bizarre waardering voor vastgoed. Was destijds niet in staat om te kopen met een goede lange termijnvisie. Helaas is mijn eigen leeftijd een spelbreker, alsmede dat we met vijfen in een belachelijk klein huisje wonen. Omdat ik het vertikte om een tweedehandshuis voor een bizarre prijs te gaan kopen ga ik het van arre moede maar zelf bouwen en heb dan toch wat grond gekocht van de gemeente (327euro p/m2). Hier gaat een (vrijstaand) huis op worden gebouwd (ze starten na de bouwvak) van 711 M3 inhoud. het gehele zwikkie gaat precies 375K euro kosten inclusief aardig wat spaargeld. Voor dat geld koop ik in mijn dorp een tweekapper van 25 jaar oud, kostbaar qua energie en onderhoud. Laat staan wat het gaat kosten om in de randstad te laten bouwen……Laat mijn nieuwe huisje met zijn 40 cm dikke muren een laagenergiewoning worden, ben ik ook gewapend tegen de onvermijdelijke energiecrisis haha. Ook leuk, de 4 bouwjongens zijn allen zeer gemotiveerd om het huis te mogen bouwen, ik hoop dat hun offerte’s mij dan ook gaan verassen….(blij positief dan toch..) Misschien word de prijs dan nog een tandje lager (heb nu erg royaal gerekend om het tegen 2006-prijzen te laten bouwenr
    Het huis mag voor mij de komende 20 jaar rustig worden afgewaardeerd worden, ik houd dit (financieel) makkelijk vol. Maak me eigenlijk meer zorgen over de opleiding van de jongens in de toekomst dan de waarde van het huis.

    Ik vind op dit forum soms erg leuke/vermakelijke zaken staan, als is het ook wel enigzins eenrichtingsverkeer (alles gaat naar beneden…). De huidige communicatie, concurrentie en de militaire status van de USA (en hun goudvoorraad) zal de boel gecontroleerd laten klappen. het is nog even wachten tot de chinezen met de billen bloot gaan zegmaar…..

    Wowly

    PS; ga trouwens rustig door met de humoristische beschouwingen Juan, ik kan er wel van genieten 🙂

  349. KariZ says:

    Nu je het zegt…ik mis een paar gram 🙂

    In de kantlijn van het nieuws:

    http://www.nu.nl/economie/2283312/nhg-moet-twee-keer-zo-vaak-uitkeren.html

    We raken langzaam op stoom…kleine 2 jaar na het begin van de crisis.

    ‘Dankzij’ onze verstarde huizenmarkt…

  350. Cornflake says:

    Ja het is genoeg.

    http://www.bullion-investor.com

    De prijsvergelijking is zelfs nog beter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*