Brinkman wil dat we nog meer lenen

De woningmarkt zit flink in de problemen. Volgens Elco Brinkman zitten we 50 tot 60 procent onder het normale niveau. Deze oproep doet hij niet zomaar, hij wil natuurlijk dat de overheid ingrijpt. Deze moet zorgen dat mensen weer meer gaan lenen.

luister ook naar Brinkman op BNR

De overheid zou in kunnen springen door meer garanties te geven zodat partijen weer makkelijker hypotheken gaan verstrekken. Dergelijke maatregelen zijn erg ondoorzichtig. De overheid neemt het risico over, maar geeft geen geld uit. Dit is mooi voor de begrotingsplaatjes, maar er is wel een risico. De overheid heeft al aardig wat van dergelijke garanties afgegeven aan partijen. Als deze risico’s materialiseren dan komt de overheid in ernstige problemen. Dan zal blijken dat de problemen veel groter zijn dan bleek uit de staatsschuld en het financieringstekort.

Vervolgens zullen er dus weer meer hypotheken worden verstrekt. Nu is Nederland al wereldkampioen hypotheekverstrekken. Door een toename van de hypotheekverstrekking neemt de kwetsbaarheid van de gezinnen verder toe. Het zal mij benieuwen of de regering toegeeft aan deze noodkreet. Het geven van garanties is een vorm van ondersteuning die weinig weerstand oproept omdat het niet direct leidt tot extra uitgaven. Daarmee laat Brinkman dus zien dat hij zijn gevoel voor politiek nog niet verloren is.

Er staan ook nog zinnige dingen in zijn advies. Hij kaart het gemeentebeleid aan ten aanzien van de grondverstrekking. De gemeenten nemen hun verlies niet op de lagere grondprijzen en blijven regelmatig zitten met de grond. Zij wachten liever tot de prijzen weer zijn gestegen. Dit terwijl het juist de grondbezitter is die normaal gesproken het verlies moet nemen.

Dit is verklaren doordat normaal gesproken de grondbezitters degenen zijn die de overwinst opstrijken. Stel dat het 100.000 euro kost om een huis te bouwen dat verkocht kan worden voor 250.000 euro. De aanbieder van de grond zoekt degene die de hoogste prijs wil betalen. De projectontwikkelaar kan bij een prijs die lager ligt dan 150.000 euro winst maken. Als er voldoende projectontwikkelaars zijn dan is er altijd wel iemand die de hoofdprijs van 150.000 euro wil betalen. Het is de grondbezitter die de winst naar zich toe kan halen als er concurrentie is tussen de projectontwikkelaars.

Maar als nu de huizenprijs daalt naar bijvoorbeeld 220.000 euro. De kosten van het bouwen van een huis zullen maar weinig veranderen. De projectontwikkelaars kunnen nu dus maar 120.000 euro bieden voor de grond. Het is de grondbezitter die hier de markt op slot kan gooien door de prijzen hoog te houden. Als de gemeenten zich aan zouden passen aan de nieuwe prijzen dan zou de nieuwbouwmarkt weer in beweging kunnen komen. Bij huizen weet je zeker dat er behoefte is. Het is alleen een kwestie van de juiste prijs.

Maar stel nu eens dat de garantieregeling doorgaat en dat er daardoor meer hypotheken verstrekt worden. De gemeenten kunnen dan weer de hoofdprijs vragen voor hun grond. Over de ruggen van de huizenkopers wordt op deze manier de gemeente gesubsidieerd.

Als je het probleem op wil lossen dan moet je helder hebben wat de oorzaken zijn. Het verlagen van de grondprijzen is de meest transparante en minst bureaucratische oplossing. De garantieregeling heeft als bijeffect dat de groei van de overheid ook wordt gestimuleerd. In hoeverre dit een rol speelt in de besluitvorming kan ik niet inschatten. Ik kan alleen maar tegen beter weten in hopen op een verstandige beslissing.

Marcel Meijer
www.devrijeeconomie.nl


Share Button
Tagged with:
151 comments on “Brinkman wil dat we nog meer lenen
  1. Juan Belmonte says:

    Juan vond het verhaal van Prof Dr. Ir. Hugo Primus wel duidelijk.

    Huizen zijn hier te duur, onfinancierbaar, laat staan aflosbaar.

    Waarom moet een huis in Nijmegen 50% duurder zijn dan hetzelfde huis bij de buren in Duitsland, die ook nog een een prima export-industrie hebben ?

    Wat de heer Brinkman allemaal aan geluidsgolven produceerde “de overheid dit, de overheid dat, de pensioenfondsen zus en zo” is hem volledig ontgaan, een rennende koe kijkt men niet in de kont 🙂

  2. Nou, says:

    Brinkman zegt het nu al voor de zoveelste keer:

    Consument heb nou vertrouwen.(2:13)

    Je hoort het keer op keer. Balkenende zegt dat alles het zelfde blijft. Het cpb zegt dat de huizenprijs stabiel blijft. en de rest van de politieke kliek heeft het ook over stabiel beleid (afbouwen over 30 jaar ofzo)

    Als al die stropdassen zeggen dat ik vertrouwen moet hebben, heb ik mijn hand stevig op de knip.

  3. Juan Belmonte says:

    Tja, de uitzending (zie de video hier recht, net onder De Nederlandse woningmarkt is het grootste legale piramidespel van Europa! waarin de grondspeculant, de heer Sisselaar toegeeft dat de grondprijs in NL geexplodeerd is, dat bouwbedrijven 2/3% marge marge maken en de grondspeculanten 300% was in 2005.

    Dat is 2005, 5 jaar geleden, heeft dat enige invloed gehad ?

    Tot nu toe niet.

    Wie weet blijft alles gewoon bij het oude, bloggen we ons hier suf en verandert er weining.

    Het is in ieder geval mooi weer: zon 🙂

  4. nhz says:

    Brinkman: stevige pleister op de mond, dwangbuis aantrekken, opsluiten in zo’n betonnen gevangenis waar hij en z’n vrindjes in grossieren en sleutel permanent kwijtmaken.

  5. Juan Belmonte says:

    Nhz,

    de heer Brinkman is een keurige meneer, gewoon laten uitpraten, er komt vooral onzin uit, het publiek moet inmiddels wel weten waar het aan toe is.

    Wèl sportief van de VVD voorman, de heer Rutte, datti een CDA kopstuk als Brinkman uitnodigt bij BNR in zijn zendtijd, èn ruimte geeft aan de jonge liberalen van D66 om hun punt voor afschaf HRA te maken, dat is gewoon open discussie en daarmee te waarderen.

    Zoals eerder gezegd, ben het met u eens, het maakt niks uit wat de politiek voor nieuwe of oude kunstgrepen bedenkt.

    Juan gelooft in de maakbare samenleving 🙂

  6. nhz says:

    @5:
    het maakt niet uit wat de politiek bedenkt, de instorting komt toch. Maar voordat het zover is kan de politiek de puinhoop nog wel een stuk groter maken. In dat licht dient mijn advies t.a.v. Brinkman gezien te worden. Ik wed dat er voldoende politici zijn die gaan zeggen dat dit uitstekende voorstellen zijn.

  7. Juan Belmonte says:

    En de heer Brinkman maakt terecht een punt van renovaties, om de bouw aan de slag te houden, is geen onzin.
    Is zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid die die goed invult op die wijze.

    Als hij echter praat over vergroting van schulden om de huidige prijsniveaus in stand te houden is dat m.i. maatschappelijk onverantwoord en zelfs verwijtbaar. De beste man heeft ook hier een verantwoordelijkheid en als hij niet zou weten waar hij over praat is-i niet de juiste man op die plek.

  8. Juan Belmonte says:

    Vandaar dat de schuldvraag (niet: wie heeft het gedaan, maar: hoeveel is er nu ècht in NL geleend en welke risico’s zijn ermee gepaard) zo belangrijk is.

    Maar Juan zal waarschijnlijk moeten blijven accepteren dat er geen antwoorden komen op die vraag (609, 815, 1004 Miljard), het zal politiek niet opportuun zijn om dat nu aan de orde te stellen.

    Geduld dus, maar weer.

  9. nhz says:

    @7:
    ik heb de indruk dat veel van die renovaties ook moeten gebeuren met ‘overwaarde’ van de huidige bewoners, daar ben ik dus ook op tegen want uiteindelijk draait ook daar de belastingbetaler straks voor op. Laat die bewoners eerst maar eens een flink deel van de hypotheek afbetalen, dan kunnen we verder zien of er geld is voor dure renovaties (want 95% gaat op aan mooie keuken, badkamer, garage, tuin etc. en niet aan bouwkundig noodzakelijke aanpassingen/herstel).

  10. Juan Belmonte says:

    Deels wel, deel gaat het ook om bezit van corporaties, nogal vermogende half-publieke partijen. Vermoed dat de heer Brinkman voornamelijk op die laatste doelt.

  11. nhz says:

    @10:
    tja, dan hebben die WBV’s weer een argument om de huur stevig te verhogen. Slopen aan de onderkant van het bestand, en wat ze overhouden zo duur mogelijk maken ter eer en meerdere glorie van Elco en z’n makkers. Nee, mijn goedkeuring kan het niet hebben, die hollandse maffia.

  12. anderhalf keer modaal says:

    De schuldenberg nog verder vergroten om de huidige prijniveau’s in stand te houden – en daarmee de impasse op de woningmarkt nog verder te vergroten – dat is inderdaad een heel slecht idee.

    Maar de bouw aan de slag houden met renovatie-projecten…is volgens mij helemaal niet zo slecht.

    Wel zelf betalen graag.

    Ik kocht mijn huis ook gedeeltelijk met eigen geld. Alle verbeteringen achteraf, daar heb ik gewoon eerst voor gespaard.

    Is ook veel leuker als je na verkoop bij de notaris een kopje koffie mag komen drinken, en niet het hele bedrag retour gaat naar de hypotheek-verstrekker.

  13. nhz says:

    @12:
    “Wel zelf betalen graag.”

    onder die voorwaarde prima, maar hoeveel huiseigenaars gaan die renovatie zelf betalen?

    Hele volksstammen staan nu al in de min (gemiddeld 113% hypotheek bij aankoop) en de echte daling moet nog van start gaan. Natuurlijk zijn er mensen die hun jaren ’50 woning in de jaren ’50 gekocht hebben en de hypotheek al lang afbetaald hebben, maar dat zullen er niet veel zijn. Ben benieuwd hoe de gemiddelde eigenaar renovatie gaan betalen; ik vrees dat er een renovatiefonds van de overheid moet komen dat die zielige huiseigenaars gaat helpen om de woning up-to-date te maken, op kosten van de belastingbetaler dus (behalve voor wie zo dom was om te sparen en nog geld over heeft …). Voor de goede orde: als Elco zich er mee bemoeit praten we niet over renovaties van een paar duizend euro per huis, dit moet serieus geld gaan kosten.

  14. Jean Paul Belmondo says:

    113% is inderdaad één van die getallen die de ronde doet.

    Als de cijfers van voormalig minister van Financiën Wouter Bos zoals genoemd in Paauw en Witteman kloppen, een afwaardering op hypothecaire onderpanden bij DSB van 1,8 naar 1,1 miljard (-38%) dan mogen we nog wel wat vuurwerk verwachten bij de publicatie van het lang verwachte rapport over de neergang van die DSB. Die publicatie is nu uitgesteld tot einde juni, over de verkiezingen heen:
    òf men kan niet teveel tegelijk over het volk uitstorten
    òf de inhoud van het rapport kan wat anders worden na de verkiezingsuitslag 🙂

    Overigens is 1,8 mljard niet zoveel, dat zijn 7500 Jan Modale huizen.

  15. Juan Belmonte says:

    Zeg maar un pueblito, een dorpje.

  16. Juan Belmonte says:

    En dat getal (7500) zou het aandeel DSB in de “woekerpolissen” behoorlijk beperken, laten we keurig afwachten wat voor verhaal eruit komt.

    Wellicht laten de heeren Pieter Lakeman en Jelle Hendricks weer van zich horen, is altijd weer interessant die mannen op TV.

  17. adamus says:

    Vermoed dat de heer Brinkman voornamelijk op die laatste doelt.

    Br. was daarmee nogal voorzichtig (BNR vandaag) Hij wilde duidelijk de opdrachtgevers niet tegen de haren in strijken. Via via is de club van Br. natuulijk wel op het belastinggeld van ons uit.

  18. Juan Belmonte says:

    Brinkman maakt het vast niet uit wie het geld ophoest, particulier, corporatie, belastingbetaler, als-i zijn clubbie maar aan het werk houdt.

  19. adamus says:

    Juan, honderduizenden slachtoffers.

    Zag JP zojuist nog even een opmerking maken over de DSB-VVD’ers.

  20. Juan Belmonte says:

    En mogelijk terecht, laten we het rapport maar afwachten, met name posities Zalm en Wellink zullen interesant zijn.

    JP stond vandaag in het NRC zijn probleem zelf uit te leggen: hij lijdt ipv hij leidt.


    Toen Rutte tijdens het lijsttrekkerdebat nadrukkelijk zei dat je het met het CDA nooit zeker weet, dacht ik oké dan krijg je hem terug.
    Daarom heb ik er een breekpunt van gemaakt. Bij de VVD ben je juist niet zeker.

    Interviewer: Maar zelfs uw voormalig politiek adviseur, Jack de Vries, zei dat je geen breekpunt moet formuleren.

    IN principe doen we dat ook nooit. De kiezers weten nu wat ze aan het CDA hebben.

    Nu kan Juan het allemaal verkeerd begrepen hebben, maar de demissionair premier van Nederland en lijsttrekker van patij 1 CDA legt hier toch echt uit dat het CDA voor deze éne exceptionele keer ècht betrouwbaar is.

    Niet héél sterk 🙂 🙂 🙂

  21. Juan Belmonte says:

    CDA

    Nederland kan (ècht) op ons rekenen.

    Welnu, Juan rekent graag een sommetje mee 🙂

  22. Juan Belmonte says:

    Overigens wel helemeel met de heer Mr. Dr. J.P. Balkenende over de titel van het artikel in NRC van vandaag: Nederland heeft een ADHD democratie

    Vandaar ook dat óók Juan Geduld predikt 🙂

  23. Juan Belmonte says:

    Hmm.. dat zijn erg veel typefouten en het is geen koeienkolder:

    Opnieuw.

    Overigens wel helemaal eens met de heer Mr. Dr. J.P. Balkenende vwb. de titel van het artikel in NRC van vandaag: Nederland heeft een ADHD-democratie

    Vandaar ook, dat óók Juan, Geduld predikt.
    🙂

  24. adamus says:

    Juan, hoeveel promille van de luisteraars, of kijkers , hoort nu echt wat de demprem zegt? Hij is in beeld geweest. Dat telt.

  25. adamus says:

    Benadruk vooral dat DR. ; 6 jaar geschiedenisboeken lezen. Is dat wetenschap?

  26. adamus says:

    leuk wat de Jp zegt over adhd, maar hij zet hier toch wel een miljoen kwetsbare landgenoten weg.
    Straks heeft hij die hele patientenvereniging tegen zich in het harnas genomen.

  27. boefke says:

    file:///C:/Users/johan/Downloads/flash-crash-4-3.gif

    Cijfers zeggen meer da dan woorden, sorry Elco.

  28. boefke says:

    http://www.marketoracle.co.uk/images/2010/Jun/flash-crash-4-3.gif

    Zo, op de vroege morgen valt het allemaal nog niet mee 😉

  29. boefke says:

    Vraag me trouwens serieus af hoe Ludwig zit met zijn shorts op de Dollar (ergens zo rond de 1,30) en zijn papieren goud.

    Ludwig?

    Nieuwe posities ingenomen of ga je die innemen?

  30. boefke says:

    had/m al gezien op goud.com

    Weinig in wat niet iedereen al weet toch?

    -Daar wringt de schoen, voor ons bekend, grote boze buiten wereld weet hoegenaamd van niets

  31. Okkie says:

    De bewering van Meijer dat projectontwikkelaars grond zouden kopen voor zo’n hoog bedrag dat ze geen winst meer kunnen maken is volledig uit de lucht gegrepen. Ik geloof er ook niets van dat de bouwkosten niet omlaag zouden kunnen.

  32. Okkie says:

    “Bij huizen weet je zeker dat er behoefte is.” Iedereen wil zo goedkoop mogelijk wonen, maar je kunt nog moeilijk van een woningtekort spreken. De noodzaak voor het bijbouwen van huizen ontbreekt.

  33. Okkie says:

    @Juan B.:
    De enige verantwoordelijkheid van Brinkman is om zijn zakken en die van de bouwsector te vullen.

  34. bigD says:

    En op een dag zijn de mensen al die kwakzalvers met hun mooie praatjes van “het komt allemaal weer goed” zat. Dan krijgen we een stoelendans in de politiek en mogen de Brinkmannetjes en de Hukkertjes van het gefaalde systeem de biezen pakken, al dan niet vrijwillig. Krijgen we weer echt visionair leiderschap van de oude Europese leest… bruine hemden enzo. Om tien jaar later af te vragen hoe het toch ooit zo ver had kunnen komen.

  35. bigD says:

    OK, OK… eentje moet de eerste zijn:

    €1017 !!!

  36. adamus says:

    ?? 37

  37. boefke says:

    @nr 37

    Sorry bigD dit ticker is te vroeg uitgegaan gisteravond. Momenteel 1020.30 E.

    Lijkt me mooi moment Nhz.

  38. Mark1 says:

    @30 en @31: die Middelkoop is geniaal in zijn eenvoud. Zoals ie het verteld is het toch wel behoorlijk schokkend want hij legt op een eenvoudige manier heel veel verbanden.

  39. nhz says:

    @32:
    ik denk dat het soms wél klopt, en dat ze net zo dom zijn als de gemiddelde huizenkoper altijd was: als er altijd een greater fool is die het voor meer van jou gaat kopen (bij projectontwikkelaars was dat nog zekerder door de kunstmatige schaarste) wat maakt het dan uit wat je betaalt? Het is een 1-2’tje tussen gemeentes en projectontwikkelaars, die elkaar allebei wat gunnen zolang ze maar aan de bal kunnen blijven.

    @35:
    heeft Balkje dan ooit keuzes gemaakt? Oja, de Iraq oorlog en het de nek omdraaien van alternatieve energie; maar het was toch vooral géén keuzes maken, iets waar men inmiddels kamerbreed goed in is geworden.

    @39:
    mooi moment – voor kopen of verkopen? 😉
    ik kijk momenteel niet teveel naar de euro prijs, de euro is voorlopig een speelbal van speculanten, in ieder geval zolang de politiek weigert om serieuze maatregelen te nemen.

    @40:
    ik vond het een vaag verhaal en zeker niks nieuws, maar ja …

  40. adamus says:

    nhz, is ook niks nieuws. Zo werkt het systeem.
    sommigen horen het voor het eerst. Dat kan.

  41. Mark1 says:

    @41: of middelkoop nu het hele plaatje te pakken heeft is mij ook niet helemaal duidelijk maar het prikkelt wel om het verder uit te zoeken alleen niet vanmiddag want het is veel te mooi weer.

  42. Mark1 says:

    @42: klopt. Middelkoop brengt het verhaal heel laagdrempelig en dat is echt een verdienste.

  43. adamus says:

    het is laagdrempelig, alleen zoeken de meeste mensen er teveel achter. Maar ja, in een wereld waar prof. Smalhout ook al een gerenommeerd wetenschapper wordt genoemd is het land der blinden niet ver weg.

  44. adamus says:

    “het geheim van geld” Meijer moet ook lachen vermoed ik.

  45. nhz says:

    @42-45:
    laagdrempelig inderdaad, maar hier spreekt toch vooral de ondernemer die gezien heeft dat je bij een goldrush beter de spijkerbroeken en pikhouwelen kunt leveren dan zelf naar goud te gaan zoeken. Als ik het goed begreep verdient hij nu 10.000 euro per dag, da’s aanzienlijk meer dan Ome Nout. Wel vriendelijk dat hij dan nog gratis een praatje komt maken voor zo’n gezelschap en voor de internet gelovigen 😉

    Zijn mening dat het huidige systeem absoluut overeind moet blijven (en graag ook niet teveel paniek zaaien) vind ik ook zwak beargumenteerd, de voornaamste reden daarvoor lijkt me dat het hem goud geld oplevert.

  46. adamus says:

    1 miljoen per dag omzet goud? Minstens 30kg per dag.

  47. adamus says:

    handige gast, die Willem. Van mij mag ie.

    De buitenlandse dienst van de EU wordt met 5000 man opgetuigd door mevr. Ashton. Dat zijn geen plannen, er zijn al veel mensen aangenomen.
    Ik heb gisteren -erg onsportief- iemand niet gefeliciteerd die daar gaat werken. Iedereen was blij en vond het een geweldige promotie. Financiëel was het geen achteruitgang.

    Daar gaan de centjes, zei Rothbard.

  48. adamus says:

    Meijer snapt niet dat de bouwkosten niet lager kunnen worden. Moet toch ook eens buiten zijn vakgebied kijken. Denkt ook nog in de huidige kadertjes, zoals NL er nu bij ligt.

    Kan Lubbers misschien nog een keer Brinkman afserveren?

  49. adamus says:

    Niemand kijkt nog naar Frankrijk, gek genoeg. Inveztor was vanochtend op bezoek bij een goed geïnformeerde Amerikaanse onroerend goed belegger in dat prachtige land. Hij had een schriftelijk bericht gezien waarin het Elysée de banken verbied beslag te leggen. Want veel commerciëel onroerend goed dat in 2006 en 2007 naar de markt gekomen is loopt niet.
    En als er beslag wordt gelegd moeten de banken provisioneren. Dat zou wel eens lastig kunnen worden.

    Schuldenberg.

  50. boefke says:

    @47

    Nou nhz, wat een pessimistisch verhaal toch weer 😉

    Ben het regelmatig met je eens hoor maar nu draaf je toch echt door in je “ben overal tegen” tactiek.

    Dat Willem dingen adviseert aan mensen en daar geld aan verdient, tja welkom in 2010. Dat het systeem beter zo blijft als nu, kan ik beter op terugkomen als het systeem geklapt is….dan snap je beter wat er te bedoeld wordt.

    Heb je best hoog staan Niek, maar dat je de beginbattle in de goudstrijd compleet gemist hebt, maakt nog niet dat je de witte vlag moet hijsen in deze oorlog 😉

    Beetje optimisme mag zo nu en dan best deel zijn van je reply’s.

  51. Hugo says:

    @ 47 (nhz)

    Absoluut eens dat hij slechte redenen geeft waarom dit systeem overeind moet blijven. Hij geeft zelf notabene de beste reden waarom dit systeem neer moet. Zonder fiat geen/ flink minder oorlog.

  52. nhz says:

    @51:
    ach ja, Frankrijk … volgens sommige geruchten nu ook al op de rand van faillissement vanwege ClubMed en Hongarije. Wel of niet beslag leggen maakt dan weinig meer uit …

    @52:
    die reactie van jou daar snap ik dus niks van. Het systeem is failliet, dus allemaal goud kopen en rustig gaan slapen? Ik denk dat Willem prima inziet hoe oneerlijk het huidige systeem is en dat het daarom hoog tijd is dat er een eind aan komt; als voldoende mensen dat inzien kan dat ook. Met alleen goud kopen verandert er niks, en legitimeer je het eerder (‘ik profiteer mee, gaat lekker zo’ – iets wat ik bij nogal wat goldbugs bespeur). Stel je voor dat straks iedere scheeflener zijn overwaarde gaat gebruiken om goud te kopen, dan krijg je helemaal een puinhoop.

  53. adamus says:

    of iedere scheefhuurder van zijn spaargeld stukjes goud koopt.

    Ik zie niet in waar de goudkoper van profiteert.
    Als je goud als belegging ziet begrijp je het niet. Ik doe niet aan namedropping, maar Martijn heeft het ook hier al vele malen gezegd. Hugo ook, etc……

    Er zijn nog steeds mensen die niet door hebben dat je spaarrekening leeggeïnflateerd wordt.
    De Jager vandaag, geen idee in welke krant, maar het volgende: “wij hebben 750 miljard ter beschikking gesteld”. “Wij” !

    Verdegaal in NRC: zoek de hoogste rente! Niet diepgaand, maar in ieder geval geen schulden maken.

  54. adamus says:

    dan krijg je helemaal een puinhoop.

    nu kunnen we gelukkig de depressie uitzingen……
    Wachten tot de aandelenhandel instort is ook speculeren met je cash.

  55. nhz says:

    @55:
    ik beweer ook niet dat de goudkoper profiteert, wel dat velen dat dénken; ik lees het hier regelmatig (inderdaad, er zijn een paar uitzonderingen).

    met ‘puinhoop’ bedoel ik dat als de scheefleners hun overwaarde in goud gaan omzetten, de monetaire inflatie stevig uit de hand kan lopen; eigenlijk de ideale manier om goud te kopen voor andermans kosten en risico 🙁

  56. bigD says:

    @nhz(54)
    Met alleen goud kopen verandert er niks, en legitimeer je het eerder (‘ik profiteer mee, gaat lekker zo’ – iets wat ik bij nogal wat goldbugs bespeur).
    Nou maak je slachtoffers van degenen die 20 jaar lang van het corrupte financiële systeem (fiat geld en fractional reserve banking) hebben geprofiteerd. Ik reken daar ook de meeste huizenbezitters toe die na 1996 hebben gekocht.

    Los daarvan klopt het niet wat je zegt. Goud kopen is het afzweren van fiat geld en je terugtrekken uit de corrupte praktijken die het systeem beheersen. Als iedereen het deed, dan zou het gauw over zijn met de banksters en hun politieke handlangers. Hoe sneller het systeem implodeert, hoe beter. De patient is nu niet meer te redden, maar er zijn nog genoeg gezonde organen over voor een transplantatie. De authoriteit van en geloofwaardigheid in de politiek en haar instituten worden nu zo hard geërodeerd, dat het gevaar loert op een anarchistische transatie. Ik heb liever IJslandse praktijken met een benevolente politieke beweging (Beste Partij) die breken met het verleden, dan we hebben kunnen zijn bij het omvallen van de Sovjet Unie.

  57. bigD says:

    Bij Willem Middelkoop krijg ik altijd de indruk dat hij geen kaas heeft gegeten van monetaire economie. Klok-klepel, vork-steel e.d.

  58. option trader says:

    @ 59 bigD

    Ik krijg de indruk dat hij heel slim is. Hij wil jou Euro’s en jij krijgt zijn Goud. Waarom is dat?

  59. adamus says:

    Er wordt ook heel veel samenzwering geveinsd. Is mijn indruk. Als het niet door M. zelf is dan wel door de club er omheen. Ik zie hem dat nooit zo ontkrachten.

  60. adamus says:

    Ja, Optiontr. waarom wil hij digitaal geld? 🙂
    Cash betalen gaat niet bij Adamgold.

  61. adamus says:

    Hij zegt ook “vrienden waarmee ik heb gestudeerd”. Welke studie? Denk ik dan.

  62. Patrick says:

    @60 Hij verkoopt zijn goud niet. Hij koopt goud in en verkoopt het aan jou met een marge.

    Het is gewoon handel.

    Wat is daar nou mis mee?

  63. nhz says:

    @58:
    goud kopen is voor jou misschien afzweren van fiat geld, maar zeker weten dat het voor veel goud(mijn)kopers niet zo is. Ik praat ook helemaal niet over ‘slachtoffers’, ik denk wel dat veel goldbugs dezelfde mentaliteit hebben als veel huizenkopers van de jaren 90 en daarna: ze zien dat het systeem niet deugt en proberen er maximaal van te profiteren.

    @59:
    grotendeels mee eens, maar hij heeft dus wel door hoe hij er zelf goed aan kan verdienen.

    @61:
    dat is ook één van mijn bezwaren tegen veel goldbug sites, het staat soms bol van ongeloofwaardige verhalen (typisch Amerikaans …). Daaraan gekoppeld vaak de ‘survivalist’ mentaliteit (guns, ammo en vier jaar bonen en water onder de keldertrap). Niet mijn smaak. Natuurlijk heeft een deel van die verhalen een kern van waarheid, maar het wordt allemaal enorm opgeblazen en niet zonder reden, ook hier is er een hele club handige jongens die lekker aan de hype verdient.

  64. adamus says:

    Patrick; NL kift. Hij rekent provisie als verkooptussenpersoon. Hij doet de verkoop voor Schöne.

    nhz, waarom laten banken die handel lopen? Toch te bewerkelijk? Met nulletjes spelen op een toetsenbord gaat toch sneller.

  65. nhz says:

    @66:
    goede vraag waarom banken dat niet zelf doen, ik denk dat Willem het al aangaf: het zou de vlucht naar goud teveel legitimiteit geven. Bij de Rabo kan ik helemaal geen goud kopen, bij AAB (nog) wel, de vraag is ,hoe lang nog nu HBU in Duitse handen is (gezien het beleid hier resp. daar voor mij een veiliger idee).
    Het is wel opvallend dat ook instellingen als HBU nooit echt geadverteerd hebben. In het buitenland zie je hetzelfde, bijv. rond die automaten die goudstaafjes verkopen, dat komt van handige jongens en niet van grote banken.

  66. nhz says:

    het ging ook over huizen, dus hier nog even de gemiddelde US huizenprijs in ounces gold:
    http://www.investmenttools.com/images/re/re_div_gold.gif

    Is al stevig gekorrigeerd dus (bijna -75%), nog wat lager en het zou daar aantrekkelijk worden om (een deel van) je goud in vastgoed om te zetten. Nederland zit op -60% in goud gerekend, maar de bodem is hier nog veel verder omlaag denk ik.

  67. adamus says:

    German officials haven’t been fooled by the hype surrounding quantitative easing. In a recent interview in Der Spiegel, Bundesbank chief Karl Otto Pöhl summed up the ECB’s efforts like this:

    “It was about protecting German banks, but especially the French banks, from debt write-offs. On the day that the rescue package was agreed on, shares of French banks rose by up to 24 percent. Looking at that, you can see what this was really about — namely, rescuing the banks and the rich Greeks.”

  68. Patrick says:

    Sprak gisteren op verjaardag iemand die huis te koop heeft van vijf ton. Heel weinig animo.

    Vorige maand heeft hij een mogelijke deal laten gaan omdat er een gat van 10K zat tussen het bod en wat hij wil vangen.

    Letterlijk citaat “toen heb ik nee gezegd want dan moet er geld bij, en dat kan natuurlijk niet.”.

    Toen zei ik dat ie beter zo’n deal kon pakken omdat hij anders achter de markt aan gaat lopen en volgend jaar misschien wel voor 50K erin gaat.

    Letterlijk antwoord “er worden nog steeds huizen verkocht, dus ik wacht gewoon tot iemand mijn prijs betaalt”.

    Ik heb hem een biertje ingeschonken en het onderwerp veranderd.

  69. Juan Belmonte says:

    Off-topic:

    Rudy Stroink, directeur TCN, projectontwikkelaar (vastgoed) stopt met bouwen om op zijn 55ste zijn carrière een politieke wending te geven. Als de bouwwereld al vreemd van politiek zou zijn, immers er wordt gesproken over “een wending”.
    Daarom was de heer Stroink voor de tweede maal in korte tijd op BNR bij Paul van Liempt om te melden dat “zijn naam werd genoemd”.

    Motto What does not kill you makes you stronger. Zo werden in Antwerpen leegstaande kantoren omgetoverd in woningbouw, wel lelijk vond ook de spreker, die gewassen steen betonbouw, maar ook voor de helft van de prijs.

    Wat er in NL volgens Stroink leegstaat is iets meer dan we in de krant lezen, zo’n 8 miljoen kwadraat meter. Dus niet 5, niet zes maar acht miljoen meters die geen toegevoegde waarde staan te draaien, daar is immers de grond te duur voor…..

    Ondertussen merkt de heer De Villepin (Frans politicus) terecht in NRC op dat na 5 eeuwen Westerse hegemonie, het even wennen is aan andere spelers.

    Juan denkt nog eens na en komt inderdaad tot de merkwaardige conclusie dat “uitdagingen” misschien het beste opgelost kunnen worden door de veroorzakers, die hebben er immers geen afstand van genomen ( 🙂 ), en pleit daarmee impliciet voor nog een termijn voor de heer Wellink ? 🙂 🙂

    Of is-i weer van het zandpadje af, el torero loco ?

  70. Martijn says:

    @60

    Twijfel jij wel eens aan je intelligentie? Het zou je niet misstaan.

    Ik krijg de indruk dat hij heel slim is. Hij wil jou Euro’s en jij krijgt zijn Goud. Waarom is dat?

    Adamus leek dat eerst ook al niet te begrijpen, maar je doet hier impliciet de aanname dat Middelkoop oneindig rijk is en oneindig veel goud bezit. Hij zou volgens jou immers goud verkopen dat al van hem is.

    Dan heb je blijkbaar geen enkele kaas gegeten van handel.

    Toch grappig voor iemand die stelt in opties te handelen. Dat is immers ook een product waarbij men geld probeert te verdienen aan zaken die men niet bezit.

    Willem is handelaar en zit met zijn voorraad nagenoeg glad. Hij verdient aan de provisie voor logistiek.

    Maar goed, als je dit niet kan volgens blijf dan lekker in je eigen onzin geloven. Ik pak met plezier jouw geld af straks.

  71. Martijn says:

    @62

    Ah, ik had het net over je. Je lijkt het nog steeds niet helemaal te snappen.

    Denk je nou echt dat het allemaal secondewerk is?

    Ja, Optiontr. waarom wil hij digitaal geld? 🙂
    Cash betalen gaat niet bij Adamgold.

    Erg vreemd inderdaad om cash te accepteren binnen een handelssysteem dat op cash gebaseerd is.

    En laten we vooral de optie uitsluiten dat hij na het ontvangen iets met die cash doet (goud of goudmijnen kopen bijvoorbeeld).

    Als hij dat zou doen zou het vast in hoofdletters bovenaan zijn site zetten en tijdens ieder interview eindeloos vertellen…

    Met wantrouwen en een kritische houding is niets mis, maar probeer het te gebruiken om te onderzoeken, niet als standaardhouding want dan kom je nergens.

  72. Martijn says:

    In a recent interview in Der Spiegel, Bundesbank chief Karl Otto Pöhl summed up the ECB’s efforts like this

    Bundesbank chief…

    Lopen we niet een beetje achter de feiten aan als we dat in 2010 schrijven?

    Von 1980 bis 1991 war er Präsident der Bundesbank.

  73. Martijn says:

    @72, 73

    Ik zie dat Patrick en nhz het wel begrijpen. Ik sta er oprecht versteld van dat anderen totaal niet lijken te begrijpen wat handel is.

    Dat gaat nog wat worden als het goud verder gaat stijgen straks. Het zou me niet verbazen als jullie veel te vroeg verkopen.

  74. nhz says:

    @70:
    ik heb hier dacht ik al eens verteld dat mijn voormalige buurvrouw al een jaar of drie leurt met een huis in die prijsklasse. In al die jaren zo’n 30 bezoekers gehad (dus belangstelling is er wel, sjieke straat …). Paar maanden geleden had ze nog een bod van 6K onder de vraagprijs hooghartig van de hand gewezen. Stel je voor!! Ze heeft geen tophypotheek dus verkopen voor het volle pond is niet nodig, ze vindt gewoon dat ze recht heeft op dat bedrag. Tot mijn verbazing is de vraagprijs sinds vorige maand 50K euro lager, denk dat de bieder van 6K onder de vraagprijs geen interesse meer had 😉

    Maar ik denk niet dat het veel gaat helpen, na zo lang leuren met een pand is 10% korting ook niet echt interessant (en het is nog steeds veel te duur voor wat je krijgt …). Over het algemeen zijn er bij mij in de regio nog steeds heel weinig prijs korrekties (behalve dan grapjassen die na een jaar leuren 5% korting geven …).

  75. nhz says:

    @71:
    bedoel je nu nog een termijn Ome Nout, om het systeem definitief om zeep te helpen? Ik heb niet de indruk dat hij iets geleerd heeft van de huizenbubbel, de kredietcrisis of wat dan ook.

    @75:
    de kunst is niet om op het juiste moment te verkopen maar vooral om op het juiste moment het goud in te wisselen voor iets anders van (stabiele/stijgende) waarde, en dat is nog veel lastiger. Ik denk zelf dat tegen de tijd dat de rente boven de 8-10% komt je goud zou moeten gaan inwisselen voor iets anders, vermoedelijk vastgoed (jawel!). Maar het zou best kunnen dat de huizenmarkt de komende jaren zo verandert dat vastgoed voor een paar generaties geen goede belegging (dan wel store of value) meer is. Andere indicator dat het tijd wordt om te verkopen is als alle grote internet sites en het NVM journaal dagelijks de goudprijs melden 😉

  76. boefke says:

    @75

    Het zou me niet verbazen als jullie veel te vroeg verkopen.

    Inderdaad, maar dan druk je je goud-waarde uit in papier. Al krijg je nog zoveel papier voor je goud, het is gebasseerd op niets momenteel. Zolang dat is zal ik mijn goud NOOIT verkopen.

    Dat er dan mensen zijn die dat wel doen, ach moeten we alleen maar blij mee zijn. Dan is de aanbodzijde wat langer gegarandeerd voor diegenen die de achterliggende gedachte wél begrijpen.

    “Met wantrouwen en een kritische houding is niets mis, maar probeer het te gebruiken om te onderzoeken, niet als standaardhouding want dan kom je nergens.” Martijn, dit is nu wat ik wilde zeggen maar moeilijk kon verwoorden……

  77. Martijn says:

    Toen zei ik dat ie beter zo’n deal kon pakken omdat hij anders achter de markt aan gaat lopen en volgend jaar misschien wel voor 50K erin gaat.

    Zowel de huizenmarkt als de goudmarkt zouden binnenkort best eens bevolkt gaan worden door prijsjagers (resp. naar beneden en naar boven).

    Paar maanden geleden had ze nog een bod van 6K onder de vraagprijs hooghartig van de hand gewezen. Tot mijn verbazing is de vraagprijs sinds vorige maand 50K euro lager
    Flinke omslag, interesante zaak. Ben benieuwd wat daar achter zit.
    Overigens lijkt er dus nog wel wat belangstelling te zijn als we op dat bod van 6k onder afgaan.

  78. boefke says:

    @ 77.

    Kijk we zijn het weer eens 😉

    Dit wordt redelijk onderschreven door dit artikel, wat je nu beweert.

    http://www.marketoracle.co.uk/Article19928.html

  79. adamus says:

    Martijn, ik koop nog regelmatig, ook met de huidige prijs. Zie het bezit van goud alleen niet als handel of belegging. Maar dat heb ik al proberen uit te leggen. Fiat is losgezongen van de werkelijkheid. Daarom zullen overheidskosten ook toenemen; los van werkelijke waarden en inflatie al lang een feit.
    Ik denk verder dat de verkoop van goudhoeveelheid door Middelkoop wel meevalt en heb hier gisteren al een een aanname/rekensommetje laten zien. Van mij mag Willem zijn zakken vullen; dan heb ik ook de juiste keuze gemaakt. Alleen die levertijd….ik moet iedere keer controleren of ik alles wel binnen heb gekregen.
    Verder legt Middelkoop uit dat het hem in de schoot geworpen is en heeft dat aanvaard.

  80. boefke says:

    @81

    Zojuist ook nog gekocht, en ja ook bij deze prijs. Precies dezelfde reden adamus.

  81. adamus says:

    Juan, dat is de A2 Amsterdam/Maastricht over een breedte van 20 meter. Is dat veel? Wat niet meegerekend wordt is de grond en de infrastructuur rondom die leegstaande vloeren.

  82. nhz says:

    @79:
    “Overigens lijkt er dus nog wel wat belangstelling te zijn als we op dat bod van 6k onder afgaan.”

    deze lokatie trekt altijd ook mensen aan die het eigenlijk niks uitmaakt wat het kost. Maar dan moet je dus geen redelijk bod gaan weigeren, dan zijn ze gelijk weer weg. Ik denk dat de vraagprijs nu verlaagd is omdat ze echt weg wil daar, het huis wordt gezien haar leeftijd onpraktisch. Dus misschien dat het verstand nu toch een beetje gaat winnen van de hebzucht, we zullen zien of het nog op tijd is.

    Overigens is zo’n sjieke straat soms dolle pret. Schuin tegenover mijn vorige pand (heel sjiek …) stond de enige bouwval in de straat, het is zelfs een keer bij TV makelaar tevergeefs in de verkoop geweest omdat het ondanks de – voor de lokatie – lage prijs niet verkoopbaar bleek. In de tijd dat ik er woonde werd het diverse keren doorverkocht, als mensen ontdekt hadden wat er mis was. Als er dan weer een advertentie verscheen stopten er gelijk het hele weekend Landrovers, Jaguars etc. voor de deur om even het pandje te bekijken; allemaal mensen die graag voor weinig geld op een toplokatie wilden wonen. Meestal waren ze dan na 30 seconden ook weer weg 😉

    @80:
    ik geloof wel in de Kondratiev analyse van golfbewegingen in allerlei maatschappelijke zaken, alleen voor timing heb je er niks aan. De verwarring over ´waar ze nu staan´ is nog vele malen groter dan bij bijv. Elliott Wave.

    @81:
    wat Willem verkoopt is inderdaad een druppel op de gloeiende plaat. Van mij mag hij ook best hoor, maar ik vind het jammer dat hij met zijn inzicht in de fouten van het systeem en zijn bekendheid bij het publiek niet meer doet.

  83. Martijn says:

    Ik denk verder dat de verkoop van goudhoeveelheid door Middelkoop wel meevalt en heb hier gisteren al een een aanname/rekensommetje laten zien.

    In zijn eerste jaar had hij 10mln omzet, en toen mensen dachten dat Duitsland terug naar de DM zou gaan verkocht hij 30 kilo per dag.

  84. Martijn says:

    Alleen die levertijd….ik moet iedere keer controleren of ik alles wel binnen heb gekregen.

    Koopgoud.nl is sneller en werkt met koeriers, dus ook geen postbode die steeds maar getekende pakketjes komt bezorgen.

  85. Patrick says:

    Nhz, toen ik wat navraag deed over een huis van 350K dat te koop staat in een dorp hier vlakbij, zei de buurman daar “gewoon een ton lager bieden, dat doet iedereen tegenwoordig”.

    A interessant omdat de realiteit blijkbaar ook doordringt tot de gewone man

    B ik zie dat als de voornaamste reden dat de vraagprijzen niet omlaag gaan: mensen zijn als de dood dat er ook een ton minder geboden wordt als ze wél reëel prijzen.

  86. Patrick says:

    Martijn, koopgoud.nl is duur. ik kan je veel gunstiger handelaars aanreiken.

  87. Patrick says:

    Willem middelkoop is trouwens ook te duur, snap niet dat mensen niet even verder zoeken.

  88. Martijn says:

    @88

    Graag.

  89. adamus says:

    nhz, bij verandering zou Nout een andere functieomschrijving moeten krijgen. Enig idee wat dat gaat kosten als bureau Hay er aan te pas moet komen?

    Onroerend goed is passé, m.i. Ook gratis geld gaat er niet meer naar toe. Het wordt echt een drama. Hoe moeten al die zichtlocaties langs de snelwegen afgebouwd worden? Er is een gemeente met een probleem rond een niet afgebouwd museum in Opmeer/Spanbroek. Wie gaat de rest van Nederland afbouwen? Er zijn ook te weinig bewoners voor al die kale betonvloeren.

    Boefke; Top, morgen betalen we meer en is je fiatgeld minder waard. Enige waar ik zelf nog in zou willen investeren ( groot woord), is iets dat inkomen genereert.

  90. adamus says:

    patrick, gooi maar op die linkjes.

  91. Patrick says:

    Martijn, kijk bijvoorbeeld even bij prakken.nl en vergelijk hun 100g Au baar met middelkoop en koopgoud.nl

    Maak je mij de helft over van wat je de komende tijd gaat besparen?

  92. Patrick says:

    en dat geldt ook voor jou Adamus! 😉

  93. Martijn says:

    @94

    Thanks.

    Maak je mij de helft over van wat je de komende tijd gaat besparen?

    Ik neem aan dat je het niet nodig zult hebben zodra de echte stijging begint.

    Smiley

  94. boefke says:

    @92 Adamus.

    Iets dat inkomen genereert….tja van dat noodzakelijke kwaad komen er steeds minder beschikbaar 😉

    Mijn ervaring is dat je met een positieve gezonde instelling en een goede dosis doorzettingsvermogen tot veel in staat bent. Investeer daar dan ook vooral in!

  95. nhz says:

    @91:
    berichten in de Telegraph over de Euro neem ik al een tijd niet meer serieus. Even afgezien daarvan lijkt de kans dat de euro in de huidige vorm over 5 jaar nog bestaat mij uitermate klein.

    @92:
    investeren in iets dat inkomen genereert is meestal het beste inderdaad; vandaar dat ik mij richt op kapitaalbehoud tot ik weer wat anders kan gaan doen. Ik zou zeker nooit al mijn geld in goud stoppen, zelfs vastgoed kan een goede bron van inkomen zijn (maar het zou ook best 10-20 jaar kunnen duren voor we zover zijn).

    @94:
    weet je toevallig ook wie er het goedkoopste is voor kilo baren? Ik ben een beetje lui 😉
    Ik betaal nu bij AAB (= HBU) effectief 2.5% boven spotprijs denk ik (1.5% voor girale aankoop plus 1% voor fysiek uitleveren, dacht ik). Niet dat het heel veel uitmaakt gezien de dagelijks fluktuaties, betrouwbare levering is belangrijker.

  96. Patrick says:

    Nhz, ik heb nog nooit een kilobaar gekocht.

    Ik vind t een on(ver)handelbare eenheid, laat staan als goud een keer flink hergewaardeerd zou worden.

    Luie donder. 😉

  97. nhz says:

    @99:
    net even gekeken bij prakken: duidelijke informatie, daar kan ik wel voldoende uit halen (is elders lang niet altijd zo te vinden!).
    Ik zag dat ze bij kilobaren 4% spread tussen aan- en verkoop hebben; is uiteindelijk vergelijkbaar met de geschatte kosten bij AAB. Ik ga nog eens navragen hoe het bij AAB precies zit met de kosten rond fysiek aan/verkoop.
    Voor mij is het alleen als ‘store of value’, ik zie mezelf niet goudstaafjes particulier verhandelen. Dus dan zijn kilobaren praktischer (en iets goedkoper).

  98. adamus says:

    ja, Patrick ik heb daar aan gedacht en zag mezelf ook wel in wielrenoutfit wegrijden uit dat gehucht in Friesland. Met een verzwaard gereedschaptasje onder mijn zadel, zo tussen de bandenlichters en solutie. Visualiseren is bestellen……

  99. Patrick says:

    Ok Nhz ik begrijp je punt, maar houd in de gaten dat je nooit in 1 keer alles gaat terug converteren omdat timing voor het optimale moment bijna onmogelijk is:

    Waarschijnlijker is dat je over een langere periode stapsgewijs terug gaat converteren naar dingen die jij waardevast vindt. Dat gaat veel gemakkelijker als je 100g baartjes hebt dan dat je alleen hele kilo’s hebt…

    (tenzij je straks 60 baren van 1 kilo hebt, maar dat waag ik te betwijfelen)

  100. Patrick says:

    101 Adamus, ik zie het al, jij gaat geen zilver aanschaffen 😉

  101. adamus says:

    berichten in de Telegraph over de Euro neem ik al een tijd niet meer serieus. Veel Europa bashing door de angelsaksen. Jammer, want er wordt wel veel meer geschreven.

    Niet dat het heel veel uitmaakt gezien de dagelijks fluktuaties, betrouwbare levering is belangrijker. daarom ook gekocht bij Middelkoop. Alles is vers gegoten, hoewel ik daar niet bij sta.

    investeren vastgoed. Dan moet er nog zo ontzettend veel gesaneerd worden en locale overheden desperaat zijn. Na prinsjesdag 2010, maar vraag me niet hoeveel daarna.

    Ik koop alleen 100gr. Relatief duur maar ik kan daar misschien wel het frame van mijn huis mee betalen aan de curator van het failliete bouwbedrijf.

  102. adamus says:

    nhz, de kosten om er vanaf te komen/verkopen moet je natuurlijk ook meenemen. Misschien minder bij HBU? Schöne/middelkoop kopen niet terug als ik het goed heb.

  103. nhz says:

    @105:
    de info van prakken suggereert dat hun bars zonder verdere test terug ingekocht worden, bij 1 kg kost dat je dus effectief 4% aan/verkoop. Bij HBO suggereerde de info dat ze bij terugkopen eerst willen verifieren, tegen soms hoge kosten. Ik moet dus nog eens navragen hoe dat bij AAB zit, of ze ook garanderen tegen welke kosten ze bars t.z.t. weer willen terugnemen.

    Dit even afgezien van mijn afkeer van fysiek op het moment wegens praktische redenen (geen eigen huis, en lastig als je de grens over wilt). En ook afgezien van de vraag hoe het zit als door een systeemcrash Prakken, HBU etc. straks niet meer bestaan of particulier goud bezit verboden wordt 🙁

  104. Martijn says:

    En ook afgezien van de vraag hoe het zit als door een systeemcrash Prakken, HBU etc. straks niet meer bestaan of particulier goud bezit verboden wordt

    Als er een systeemcrash komt lijkt het al dan niet bestaan van Prakken me een van de minst belangrijke zaken. Meer mensen zullen goud dan immers als waardevast zien en dat zal het echt niet moeilijker maken er vanaf te komen.

    Maar goed, ik weet dat zaken graag somber inziet nhz en wil niet al te veel zorgen voor je wegnemen.

    Smiley.

  105. adamus says:

    Particulier goud wordt niet verboden. Er zijn te weinig mensen mee bezig. Zwaar overtrokken denk ik. Willem kan wel zeggen dat er op de markt van Haarlem over wordt gepraat, maar hij woont daar niet (Castricum). De goudautomaat in Duitsland staat op Frankfurter luchthaven. De angelsaksische websites trekken dan al snel de conclusie dat de Duitser in goud vlucht. Heel veel humbug.
    Het systeem gaat ook niet crashen. Het wordt hooguit minder waard. Al moeten er foodtickets uit de pinautomaat komen, het systeem blijft hetzelfde. In Argentinië gaat ook de zon nog steeds op en onder. Van Zimb. kunnen we zeggen dat die geen systeem hebben, hoewel dat dan ook weer duidelijk is.

  106. adamus says:

    Er kan natuurlijk wel wat welvaart gereshuffled worden.

  107. adamus says:

    telegraph.co.uk/fi…d-in-five-years.html

    nhz, jij ziet jezelf als contrarian toch?

    voor die tijd is de UK helemaal doorgedraaid. Alleen fysiek nog een eiland, dat hebben ze nog niet door.

  108. adamus says:

    Met goud zou ik ook niet in Zeeland durven wonen, voor je het weet ligt het op de bodem. 2012 belooft niet veel goeds.

  109. Hugo says:

    ”Het systeem gaat ook niet crashen. Het wordt hooguit minder waard.”

    Ach dat dachten heel wat rijken in het verleden ook. Als ik zo om me heen mijn oor te luisteren leg hebben velen geen / amper vertrouwen meer in geld, politici en de rechtstaat. Laten dat nu net de belangrijkste pilaren zijn waarop het systeem is gebouwd.

    Wat mij betreft zitten we midden in een slowmotion crash van het systeem. Het is de kunst over te gaan naar een nieuw systeem zonder al teveel kleerscheuren. De dollar niet meer de wereldreserve munt, goud zal spaarmiddel worden en de confiscatie middels de drukpers (grotendeels) tot het verleden behoren. De rol van overheden & banken zal flink worden gereduceerd en zo kan ik nog wel een paar puntjes noemen. Ik vind het nogal wat en zou het wel het einde van een systeem willen noemen.

  110. harde werker says:

    @32 @50
    De kosten van een nieuw te bouwen huis zijn aanzienlijk gedaald in de huidige crisis:

    2007;450euro pm2 ex BTW
    2010: 350euro pm2 incl BTW!!!!

    En grond: 500m2 in omgeving Arnhem voor 170.000euro! Dat is 340euro pm2 ipv de 500euro die het eerder was.

    Dat vind ik serieuze dalingen!

    Men vergeet alleen dat de huidige klant erg snel wijzigt door scheidingen, schulden en overgebleven overwaarde als schuld. dat was in 2000 minder.

  111. adamus says:

    Hugo, over die rol van overheden en ook banken. Mevr. Ashton is haar Eu dienst aan het optuigen met 5000 man. Voorlopig gaat het graaien gewoon door en staan NL 30/35 jarige bestuurskundigen te popelen om promotie te maken naar Brussel.

    eigenlijk is het systeem al gecrashed maar is het een systeem in oorlogstijd. Het draait gewoon door. 99% van de hoger opgeleide nederlander heeft nog nergens erg in. Zo zie ik het in mijn omgeving. Als ze het niet zien hoeven ze het ook niet te begrijpen.

  112. Martijn says:

    Ik vind het nogal wat en zou het wel het einde van een systeem willen noemen.

    Mee eens, maar wellicht ook de overgang naar een nieuw systeem.

    Het zou zomaar goed kunnen uitpakken, maar dat zal niet gemakkelijk zijn.

    Dan kunnen we schelden op mensen als Wellink en Trichet, maar uiteindelijk gaat het wel deels van hen afhangen.

    Sommigen hier weigeren overigens te zien in welke positie dergelijke heren zich bevinden en bekijken alles vanuit hun eigen situatie. De beste stuurlui staan ook hier weer aan wal, maar die stuurlui kijken ook niet verder dan hun eigen kade.

  113. Hugo says:

    Adamus, eens dat het graaien (nog) doorgaat terwijl iedereen weet dat de koek op is. Beetje ala roadrunner. Vooral niet naar beneden kijken want dan val je keihard dus blind doorrennen! De vraag rest hoe goed is de conditie.

    Wat kunnen dat soort hoger opgeleiden nu helemaal? Ik kom ze regelmatig op het werk tegen. Wat een gedresseerde aapjes. Hebben geleerd het juiste multiple choice vakje aan te kruisen nav een regeltje welke voor ze is bedacht. Eigen input / creativiteit is er niet meer bij.

    Verder eens dat het een systeem in oorlogstijd is. De slachtoffers vallen met bosjes (smiley). Als de Ashtonnetjes welke Europa ‘rijk’ is niet ophouden en eens erkennen dat welvaart niet top down kan worden geschapen met wat extra regeltjes en extra schulden zullen ook in Europa de rapen gaar zijn. Ik heb niet het idee dat ze vrijwillig zullen stoppen dus rest mij niets anders dan mijn surplus arbeid om te zetten in fysiek en vertrek te plannen. De wealth zal fysiek vertrekken naar waar het rechtvaardig wordt gewaardeerd.

  114. Patrick says:

    Hugo, en waar is dat volgens jou?

  115. boefke says:

    Utpoia

    Deze begrippen zul je nergens de boventoon zien voeren. Rechtvaardig en gewaardeerd.

    Volgens mij maakt het niet uit waar je je hutje bouwt, als het maar met het juiste fundament is.

  116. Martijn says:

    Deze begrippen zul je nergens de boventoon zien voeren. Rechtvaardig en gewaardeerd.

    Ik spreek genoeg mensen (doorgaans enkel met een goede opleiding dus misschien niet representatief) die het in grote lijnen met ons eens zijn.

    De boel zou best eens om kunnen slaan; we lijken redelijk dicht tegen een grens aan te zitten; een zogenaamde critical state.

    Of die omslag er komt en in welke mate valt uiteraard niet voorspellen, maar het zou best eens verder kunnen gaan dan velen denken.

    Ik raadde eerder al de boeken van Mark Buchanan in dat verband.

  117. Martijn says:

    @119

    Overigens ben ik me er van bewust dat onze geschiedenis continu in een dergelijke critical state verkeerd lijkt te hebben; eigenlijk precies zoals Buchanan zegt.

    Mark Twain en vele anderen voor hem uitten voor onze geboorte dezelfde kritiek die wij vandaag te berde brengen.

  118. Juan Belmonte says:

    @83 adamus

    Mooie vergelijk met de A2, die is recent ook verbreed op diverse plekken.

    Zo bouwden -volgens NRC eind mei- de projectontwikkelaars er in de afgelopen 10 jaar 7 miljoen vierkante meter kantoor bij en steeg de vraag met 1 miljoen meter. Die overige 6 mijoen staat of leeg of creerde via vervangingsvraag elders leegstand.

    Als 6,7 (cijfers IVBN) miljoen meters kantoorruimte leeg = 14% dan is 8 miljoen gelijk aan 17%.

    Best substantieel, een overschot “kantoor” van zo’n 20%, dat is geen statistisch ruisje. 🙂

  119. Hugo says:

    @ Patrick (117)

    Ik ben me sinds kort aan het oriënteren. Ik verwacht nog 2-3 jaar nodig te hebben om het verantwoord te kunnen doen. Tot nu toe heb ik 2 landen op mijn vakantie lijstje staan. Uruguay en Ijsland. Ik ben me nu in Tanzania aan het verdiepen. Nieuw Zeeland is vanwege zijn huizenbubble af gevallen. Thailand vanwege de ongelijkheid in de samenleving. Uit betrouwbare bron (nhz) heb ik vernomen dat dit in Maleisie ook zo is.

    @118
    Uiteindelijk is het fundament een overheid. Die kan veel te veel flikken. Het gevaar van de steeds verder oprukkende staat is hier eerder besproken. Ik ben liever vrij met veel minder materiele meuk dan blijvend meedraaien in een steeds minder vrije samenleving.

    @Martijn,
    Heb jij vertrouwen in Wellink en Trichet? Tot nu toe houden ze (digitale) alternatieven tegen. Verder hebben de heren een aantal beloftes gebroken. Uiteraard is veel onder zware politieke druk gebeurt. Ze kunnen beginnen met goede wil te tonen door alternatieve betaalmiddelen ook digitaal toe te staan.

    Volg jij de best partij in Ijsland? Volgens mij komt dat land het meest in de buurt van critical state. Ook nog eens op een positieve manier.

    Verder valt het me op dat hier juist veel mensen zijn die het heft in eigen hand nemen en niet meer vertrouwen op wie dan ook. Vind ik een positieve ontwikkeling. Ook bij mij in de buurt zie ik de wens naar rechtvaardig en gewaardeerd. Ik ken mijn krachtwijkie wel :). Dit broeit wereldwijd en zal via het financiele systeem zichtbaar worden. De landen welke het meest mensvriendelijk zijn zullen de wealth aantrekken en welvarender eruit komen. Dat hoop ik in ieder geval.

  120. Martijn says:

    Heb jij vertrouwen in Wellink en Trichet? Tot nu toe houden ze (digitale) alternatieven tegen.

    Welke alternatieven?

    Hun capaciteit en toewijding aan een beter nieuw systeem vind ik lastig inschatten. In de BIS heb ik op zich wel vertrouwen en gezien hoe Wellink daar gewaardeerd wordt zal ik hem in elk geval niet onderschatten.

    Zoals je al aangeeft moesten we maar niet vergeten dat beide heren zich in een knap lastige situatie bevinden.

    Wat IJsland betreft zie ik daar inderdaad positieve ontwikkelingen. Overigens wonen in heel het land (dat groter is dan de benelux) minder mensen dan in Den Haag. Het lijkt daarom misschien spannender dan het is, al is ieder stap er natuurlijk één.

  121. Martijn says:

    Bij IJsland loop je uiteraard wat risico op vulkaanuitbarstingen zoals je zag, en de dagen in de winter zijn erg kort, maar het zal nergens perfect zijn.

    Ik vond de natuur er zelf erg mooi en de lucht zoals overal in Scandinavië van een prettige frisheid.

    Maar wat cultuur/mensen betreft is er niet heel veel te beleven.

  122. KariZ says:

    @122. De regel is wel dat wanneer mensen ‘op leeftijd’ raken, men Nederland zo slecht nog niet vindt.

  123. option trader says:

    @ 59 @ 64 @ 72

    Nogmaals bedankt voor de antwoorden.

    Geen verstand van monetaire economie. Hij is een doodgewone handelaar het had net zo goed brood kunnen zijn. Verdienen aan hype is dus lucratief. Het draait om de Euro’s.

    Denk aan de antwoorden van NHZ en Patrick. Als de Dow op 500 punten staat is Goud MAXIMAAL 500 USD.

  124. Hugo says:

    @Martijn, Er zijn een aantal lokale alternatieven, de meest bekende zijn al die bonnen van winkels. Wettelijk mogen die niet digitaal. Er zijn tevens een aantal kleine lokale geldsystemen welke ook niet digitaal mogen gaan. Briefje printen best. Maar dat als alternatief gebruiken is verboten. Mede daarom zijn er (nog) geen alternatieven. Zelfs goud wordt amper uitgedrukt in zichzelf.

    De bis vind ik een lastige organisatie om in te schatten. Waar ik het grootste probleem mee heb is dat alles waar het echt om gaat zo stiekem moet gebeuren. Uiteraard is die eigenschap niet aan de bis voorbehouden.

    Waar het mij uiteindelijk om gaat is mijn wens om wat ik een positieve bijdrage vind te kunnen leveren, ik erken mijn beperkingen. Sommige stapjes veroorzaken een waterfall effect. Freegold op Ijsland als uitbreiding op India en China en daar een handeltje hebben (fantaseer even)….

  125. Hugo says:

    Bedankt voor link martijn. De linies worden steeds onduidelijker. De eerste referentie naar de verkopen welke ik zag kwamen vanuit het Chinese persburo.

  126. Martijn says:

    De eerste referentie naar de verkopen welke ik zag kwamen vanuit het Chinese persburo.

    Wist ik niet. Heb je een link?

  127. Martijn says:

    @127

    Geen verstand van monetaire economie. Hij is een doodgewone handelaar het had net zo goed brood kunnen zijn. Verdienen aan hype is dus lucratief. Het draait om de Euro’s.

    Je verbaast me alweer met je gedachtengang, en ook nu lijkt die me erg matig gefundeerd.

    Hij lijkt inderdaad gevoel voor handel te hebben; hij begon immers de juiste handel op het juiste moment.

    Of hij verstand heeft van monetaire economie valt daaruit niet af te leiden, je weet toch niet wat hij privé met zijn verdiende euro’s doet?

    En aangezien hij met de juiste handel kwam zou ik geneigd zijn om te denken dat hij monetaire economie wel begrijpt.

  128. Martijn says:

    @127

    En 500:500 voor Dow/goud lijkt me 1:1. Als je kijkt waar we nu staan ga je het met aandelen dus slechter doen dan met goud.

    Los daarvan lijkt nhz me momenteel niet de beste persoon voor advies over goud.

  129. Hugo says:

    Martijn,

    Helaas kan ik de link zo snel niet vinden. Allicht dat ik morgen nog even voor je zal kijken. Ik ben zeker van mijn zaak. Zijn van die details die me opvallen.

  130. adamus says:

    nhz heeft er calvinistische moeite mee hoe hij in zijn vorige leven de centjes bij elkaar heeft geharkt ? IT was ook een inkoppertje vanaf 1990.

  131. KariZ says:

    nhz is een echte zeeuw, laat hem toch.

    Het is OT om wie je je zorgen moet maken 😉

  132. adamus says:

    KariZ, zelfs prof. Buikhuizen heeft zich sterk gemaakt om zonnig van de AWBZ gebruik te kunnen maken. Leuk is de fora als frankrijkforum/spanjeforum etc te lezen en het gaat voornamelijk over sociale verzekeringen. Het hemd is altijd nader dan de rok.

  133. KariZ says:

    @136 Hmmm. Is ver van mijn bed show. ik hoop mijn schamele bezit eerst te behouden komende jaren…voordat ik over ca. 35 jaar mag potverteren in Zuid-europa.

    Ik heb er zin an!

    ‘Het draait gewoon door. 99% van de hoger opgeleide nederlander heeft nog nergens erg in. Zo zie ik het in mijn omgeving. Als ze het niet zien hoeven ze het ook niet te begrijpen.’

    100% mee eens Kees. Tis eigenlijk te triest voor woorden. Maar vaak genoeg denk ik bij mezelf ‘misschien zie ik het wel helemaal fout en loopt het met een sisser af’.

    Nu nog maar wat verder studeren met FOA’s goldtrail. Ben in deel 4 dan 5 nog en dan de thoughts van Another. Indrukwekkend, ook al snap ik niet alles.

    ‘This is the decades long game we are playing for, my friend. This is the big one we own gold for. This will be the defining moment in our time that changes perceptions about the value, reserve currencies and the wealth of ages. Watch with me now, as events prove all things!

    Thanks,
    TrailGuide’

  134. adamus says:

    KariZ en ook nog een keer herlezen……al die voortschrijdende inzichten.

  135. adamus says:

    FOA/another. en je wilt ook weten bij This is the big one we own gold forhoeveel je nodig hebt voor je survivalkit?

  136. KariZ says:

    [i]This is the big one we own gold for[/i]

    Ja die is mooi.

    Zou eigenlijk met spuitbus groots op het Ministerie van Financien gekalkt moeten worden

    Mooie [i]Tag[/i]

    tja toen we nog jong waren 😉

  137. KariZ says:

    sorry … 🙂

  138. nhz says:

    @110:
    ja, ik denk dat Engeland liever niet toegeeft dat ze hopen bij de euro ingelijfd te worden voordat het pond niks meer waard is.

    @111:
    op de bodem: is wel extra veilig tegen het dievengilde.

    @112:
    ik denk ook wel dat het huidige systeem ten einde loopt. Het is alleen raden wat er voor in de plaats komt.

    @128:
    BIS vertrouw ik ook niet gezien de belangen die er achter zitten, ook al is hun belang momenteel wat meer parallel met Europa/euro dan met IMF/US/$.

    Ik denk ook dat het internet in kombinatie met giraal goud (in één of andere vorm, ik overzie de details van de bestaande systemen niet echt) mogelijkheden biedt voor een eerlijker en vooral democratischer economisch systeem, dat niet meer automatisch voor een groot deel wordt afgeroomd door een kleine bankierselite. Het internet en de moderne communicatiemiddelen bieden ook mogelijkheden voor directere democratie, nieuwe energiebronnen bieden mogelijkheden voor kleinschalige, veiliger/schoner, democratische energievoorziening, enz. Wat mij betreft alles zo klein mogelijk regelen, en dus ook zo weinig mogelijk overheid. De technische mogelijkheden zijn er meer dan vroeger, vraag is of het gebruikt gaat worden of dat we straks een nog grootschaliger globale overheid en mega-bedrijfsleven krijgen, met een gemoderniseerd fascistisch staatssysteem.

    @134:
    ik zat niet in de gewone IT hoor, maar in een heel specialistisch hoekje.

  139. adamus says:

    en moeten we dan met een nieuw goud/digitaal geldsysteem alle geroofde spulletjes terugkopen?

  140. nhz says:

    @145:
    ja, da’s één van de grote problemen. Met name al die ‘huiseigenaars’ die nog geen cent betaald hebben maar wel vinden dat het huis van hén is omdat ze een handtekening onder een kontrakt gezet hebben waar ze gelijk tienduizen of zelfs honderdduizenden euro’s gratis consumptie mee kregen. Een deel van dat geld gaat nooit betaald worden, eerlijk gestolen heet dat. De politiek zal deze klasse van scheefleners tot de laatste tand verdedigen, dus ook het politieke systeem moet op de helling, anders wordt het niks.

  141. spongebob says:

    @nhz.

    Al deze zgn. huiseigenaars moeten gewoon de komende dertig jaar huur betalen aan de bank of aan de staat als die bank genaasd wordt. Ook voor hen zullen er huurverhogingen ingevoerd worden als ze de verkeerde hypotheekvorm gekozen hebben.
    Het simpelweg schrappen van deze schulden zou geweld uitlokken van diegene die dan geen gratis huis krijgen.

  142. adamus says:

    sponge, dat schrappen kan natuurlijk op een veel gluiperiger manier. Laat dat maar aan de politiek over. Ik zie nog niet dat de scheeflener wordt weggestreept tegen de scheefwoner. Wel leuk dat we er vanuit gaan dat de staat het alles overheersende orgaan moet zijn op de zaakjes op te knappen.

  143. nhz says:

    @149:
    inderdaad, kijk hoe dit in de VS wordt opgelost – de hele hypotheekschuld wordt via F&F en banken bailouts doorgeschoven naar de belastingbetaler, veel wanbetalers zitten al twee jaar gratis in hun huis en de overheid houdt ze de hand boven het hoofd. Hypotheek (af)betalen is voor de dommen; gaan we hier ook krijgen.

  144. spongebob says:

    Zullen we dan maar gewoon allemaal VVD stemmen. vvd staat immers voor Veel Vrije Dagen en hun motto is geen gezijk iedereen rijk. En natuurlijk uit vaderlandsliefde nu direct een zo duur mogelijk huis kopen met maximale schuld.

  145. adamus says:

    Hypotheek (af)betalen is voor de dommen; gaan we hier ook krijgen.

    gelukkig is de grens niet ver. Enniewee mijn svb dossier wordt nu ontvlochten. Twee duitse vrouwen eruit gevist 🙂

  146. nhz says:

    AFM beboet Mercedes-Benz wegens overkreditering

    De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Mercedes-Benz Financial Services een boete van 24.000 euro opgelegd. Dat maakte de AFM, die de boete op 8 april gaf, woensdag bekend.

    De toezichthouder legde de bestuurlijke boete op omdat het bedrijf in de periode van 1 juli 2008 tot en met 13 mei 2009 bij de acceptatie van aanvragen voor consumptief krediet beoordelingscriteria had vastgelegd die onvoldoende gericht waren op het voorkomen van overkreditering.

    heel dapper AFM, nu nog de overkreditering bij huizen aanpakken want dat probleem is pakweg 1000x groter. Alleen mag daar van hogerhand niks aan gedaan worden. ‘Lenen kost geld’, maar een tophypotheek blijkbaar niet (eigenlijk hebben ze dan nog gelijk ook, zoals het nu werkt).

    Mercedes zal wel lachen om deze boete, één wat luxere auto extra verkopen met wat gerommel en ze hebben het al terugverdiend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*