Huizenprijzen dalen 6,3%

Het tweede kwartaal van 2012 werden er 20,2 procent meer woningen verkocht dan in het voorgaande kwartaal. De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning daalde in het tweede kwartaal met 6,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld wordt een woning voor 215 duizend euro verkocht. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

zie ook: Huizenprijs daalt 6,3 procent in tweede kwartaal 2012

De omzet in de woningmarkt is nog maar 5,3 miljard. Dit is 19,8% minder dan in het 2de kwartaal van 2011.  De makelaars zien desondanks wederom lichtpuntjes op de woningmarkt. Ger Hukker is zelf  wel wat pessimistischer:  “Dit kwartaal was een klein lichtpuntje, zo een die extra opvalt als het buiten heel donker is. We hebben geen indicatie voor een structureel herstel. Veruit de meeste seinen staan op rood.”

Share Button
Tagged with: , ,
83 comments on “Huizenprijzen dalen 6,3%
 1. SchuurHuurder says:

  De woningmarkt zit duidelijk in de lift. Deze lift gaat echter wel naar beneden.

 2. Tufkaj says:

  prijzen zijn 6,3% lager en belasting 4% lager dan een jaar geleden. Dus nu is de aanschaf van een huis 10.3% goedkoper. Toch zijn er 1.3% minder transacties geweest dan een jaar eerder. En dan hebben we zelfs nog een tijdelijke opleving van de markt gehad door de rush op de ‘tijdelijk’ lagere overdrachtsbelasting.

  Het statistisch bericht van de NVM straalt wel wat realisme uit. De pers en makeljongetjes gaan echter aan de haal met het ‘lichtpuntje’ van de tijdelijke opleving.

  Welnu makeljongens, I’ve got news for you – de 2%regeling is verlengd en het feest is voorbij:
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/lijngrafieken-woningmarkt/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&gegeven%5B%5D=nieuwbouw&multiy=on&perweek=on

 3. Johan says:

  Hyper-DeFlatie in huizenland!

  Sinds 2008 is er dus reeds 20% vanaf. Voorzichtige voorspellingen zeggen dat er voor eind 2013 nog 15 % vanaf gaat. Tezamen met de verlaagde overdrachtsbelasting is (voor de koper) een huis dus 38% goedkoper t.o.v. de top in 2008!

  Dat gaat buigen, kraaken en volgens mij ook barsten.
  Nederland – Spanje: 1-1.

  Sinds begin 2011 ben ik langzaam (maar zeker) over aan het gaan op edelmetalen. Voelde in het begin als landverraad maarja….wie is er begonnen?

 4. magnum says:

  De telegraaf voorop. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12539960/__Woningmarkt_leeft_op__.html

  We gaan maar eens een beetje namene en shamen. Die Ertan Basekin heeft er niets van begrepen.

  Q2 afzetten tegen Q1 en dan beweren dat seizoensinvloed een dikke plus is. Grafiekjes lezen is niet zo heel moeilijk.

 5. ll says:

  Ondertussen in Ierland

  Gekocht
  63 nieuwe huizen voor 649.000, 10.000 per huis, en ook nog eens 4x de vraagprijs. 🙂

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/63-houses-sold-for-just-649000-but-10000-per-unit-was-four-times-the-asking-price-3166674.html

 6. Aurely says:

  10.000 geloof ik niet in (je wil hier niet wonen ALS het zover is!). Maar een eensgezinswoning voor een ton of anderhalf moet over een jaar of 3-5 toch lukken.

  Ff doorsparen dus nog voor mij, dan is de kop er straks af.

 7. Lex says:

  Dus de prijzen waren het afgelopen kwartaal 6.3% lager dan hetzelfde kwartaal in 2011.

  Oei. Dan gaat het nu heel hard. Immers, dit jaar april waren de prijzen 5.2% lager dan april 2011. In mei dit jaar was de daling al 5.7% t.o.v. mei 2011. En als nu het hele kwartaal de prijzen 6.3% onder dat van hetzelfde kwartaal in 2011 ligt, dan moet de daling in juni meer zijn geweest dan 6.3% t.o.v. juni 2011. Waarom wordt er nu opeens anders gerapporteerd?

  Knap dat de NVM er toch nog een spin aan weet te geven die door de media klakkenloos wordt overgenomen als goed nieuws verhaal.

  En dat geleuter over overdrachtsbelasting die verlaagd was en dat daardoor extra verkocht is. ONZIN. Kijk eens naar de verkopen in de eerste 2 kwartalen van 2009. Ja, toen was de procentuele stijging van kwartaal 1 naar kwartaal 2 nog hoger dan nu het geval is. En wat is er met de prijzen gebeurd sindsdien…….Juist, die ging naar beneden.

  Oh, trouwens, de olie prijs daalt, de uitzendbranche kan minder uren rekenen, dus de economie trekt niet aan. Maar ja, als Ger Hukker en de makelaars denken dat de huizenprijzen misschien vanaf nu aan trekken, tsja, dan zal de rest van de wereld het wel verkeerd hebben…

 8. Lex says:

  Dus de prijzen waren het afgelopen kwartaal 6.3% lager dan hetzelfde kwartaal in 2011.

  Oei. Dan gaat het nu heel hard. Immers, dit jaar april waren de prijzen 5.2% lager dan april 2011. In mei dit jaar was de daling al 5.7% t.o.v. mei 2011. En als nu het hele kwartaal de prijzen 6.3% onder dat van hetzelfde kwartaal in 2011 ligt, dan moet de daling in juni meer zijn geweest dan 6.3% t.o.v. juni 2011.

  Knap dat de NVM er toch nog een spin aan weet te geven die door de media klakkenloos wordt overgenomen als goed nieuws verhaal.

  En dat geleuter over overdrachtsbelasting die verlaagd was en dat daardoor extra verkocht is. ONZIN. Kijk eens naar de verkopen in de eerste 2 kwartalen van 2009. Ja, toen was de procentuele stijging van kwartaal 1 naar kwartaal 2 nog hoger dan nu het geval is. En wat is er met de prijzen gebeurd sindsdien…….Juist, die ging naar beneden.

  Oh, trouwens, de olie prijs daalt, de uitzendbranche kan minder uren rekenen, dus de economie trekt niet aan. MAar ja, als Ger Hukker en de makelaars denken dat de huizenprijzen misschien vanaf nu aan trekken, tsja, dan zel de rest van de wereld het wel verkeerd hebben…

 9. Lex says:

  Sorry voor de dubbele post. Ge-rot-zooi met al die cookies ook.

 10. Tufkaj says:

  Lex: En dat geleuter over overdrachtsbelasting die verlaagd was en dat daardoor extra verkocht is. ONZIN. Kijk eens naar de verkopen in de eerste 2 kwartalen van 2009.

  Ik denk dat dat verhaal wel echt klopt hoor. Zie b.v. de link die ik hierboven plaatste. Bestaande markt veerde op, nieuwbouw niet. Op twitter was ook al sprake van notariskantoren die op zaterdag 30 juni open wilden zijn om de stormloop aan te kunnen voor de verhoging van de OVB.

 11. Tufkaj says:

  Ger Hukker vond overigens dat het van “nieuw realisme” getuigt dat vraagprijzen met 3.3% zakten. Echter is daarmee de verkoper nóg 3% verder van de realiteit komen te staan, gezien de waardedaling van 6.3% 🙂

 12. Voerman says:

  @Frans,

  Naar aanleiding van je menselijke levensbeschouwing onder het vorige artikel (volledig begrip en empathie hiervoor en hiermee):

  Voerman laat zijn levensgeluk niet afhankelijk zijn van wat door fraudeurs en criminelen geregeld wordt.
  Zoal eerder gezegd, elk individueel mens is altijd in de positie om zijn individuele keuzes te maken. Neen zeggen kan altijd; als ja zeggen niet helpt zwijg je en laat ze naar de kloten lopen.
  Dat is de grootste en mooiste vorm van macht die bestaat.
  Als je afstand neemt van het grote geheel, (daar heb je toch geen invloed op) blijft slechts je eigen vierkante millimeter over.
  Op die millimeter zitten maar een paar belanrijke zaken zoals je gezondheid waar je zelf niet helemaal over gaat, je meest naasten en geliefden waar je zelf wel – of niet voor kiest of gekozen hebt, je werk waarvoor je ook zelf kiest of gekozen hebt en tenslotte je materiele bezittingen waarover jijzelf gaat zolang je jezelf niet laat bestelen.

  Het belangrijkste bezit is het vermogen om gelukkig te zijn en de basis daarvoor is een positieve instelling en die is helemaal en alleen van jou.

  De grootste kans om die positieve instelling te verliezen (en daar loop jij mi gevaar) is gelegen in je eigenschap om alles te willen begrijpen, die kennis over te dragen op de medemens en zo te kunnen hopen, dat de wereld niet wordt, zoals jij op je verlichte momenten vreest.

  Tenslotte nog een tip:
  Ga voorzichtig beginnen aan dagelijks een uurtje intensieve sportbeoefening (indien mogelijk hardlopen want dat is het goedkoopste en het beste).
  Voerman doet dit al 50 jaren en geloof me, in een fit lijf zit een fitte geest!

 13. tufkaj says:

  Volledig overgenomen makelpraat in het Parool (http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3285536/2012/07/12/Amsterdamse-woningmarkt-houdt-zich-staande.dhtml):

  ‘Amsterdamse woningmarkt houdt zich staande’
  +19.5% kwartaal op kwartaal (qoq) transacties
  -7.4% qoq verkooptijd
  +1% qoq verkoopprijs

  Zoeken we echter bij NVM de volledige cijfers (http://www.nvm.nl/nl-NL/Wonen/Marktinformatie/Woningmarktcijfers_Q2_2012.aspx) en vergelijken we met vorig jaar om seizoenseffecten uit te sluiten:
  -1.5% transacties
  +39.4% verkooptijd
  -9.8% verkoopprijs

  Dit is nou statistisch manipuleren to the max. Kan ik komende tijd mijn kamikazekopende vrienden weer gaan uitleggen hoe het zit.

 14. Ma Ling says:

  NVM propaganda weer op volle toeren. De 5 verboden woorden binnen de NVM (slecht, negatief, beroerd, matig en stilgevallen) komen gewoonweg nooit terug in een woningmarktbericht.

  GH die -3,3% van de vraagprijs realistisch vindt: dat duidt nog altijd op een ontkenningsfase. De NVM heeft nog een lange weg te gaan..

  ergste is dat alle MSM nog wel zo’n bericht overnemen.

 15. Voerman says:

  Ma Ling: (slecht, negatief, beroerd, matig en stilgevallen)

  Maar dat weten alle huizenbezitters beter dan de makelaars. Zij krijgen immers met open huis dagen geen serieuze hond over de vloer. Maar wat maakt het uit?
  Bezitters van aantrekkelijke woningen weten heus wel wat de echte waarde van hun huis is, vergeleken met veel rommel die te hoog geprijsd te koop staat.

 16. Adamus says:

  Voerman: Maar dat weten alle huizenbezitters beter dan de makelaars. Zij krijgen immers met open huis dagen geen serieuze hond over de vloer. Maar wat maakt het uit?
  Bezitters van aantrekkelijke woningen weten heus wel wat de echte waarde van hun huis is, vergeleken met veel rommel die te hoog geprijsd te koop staat.

  Wat is aantrekkelijk? Leuk boerderijtje, veel grond ergens in de buurt van Zutphen al enkele jaren te koop. Van 1.2 miljoen naar 750K. Ook het begrip aantrekkelijk wordt door de tijd(geest) onderhanden genomen.

 17. Voerman says:

  Adamus: Ook het begrip aantrekkelijk wordt door de tijd(geest) onderhanden genomen.

  Maar niet altijd in negatieve zin.
  Armoede onder de kopers wil niet zeggen, dat een huis minder aantrekkelijk wordt, als je dat met tijdgeest bedoelt. Het is mode, dat kopers een huis zoeken in een segment, wat zij niet kunnen – of willen betalen.

  Als je een Fiat 500 kunt – of wilt kopen, ga je toch ook niet naar een Mercedes dealer?

  Geef nu geen al te voorspelbare reactie; wij weten langzamerhand wat wij aan elkaar hebben, Adamus!

 18. Frans says:

  Freaking unbelievable!
  http://www.davidicke.com/headlines/69255-the-pentagon-wants-awards-for-bravery-for-drone-pilots-who-kill-people-remotely-far-from-the-field-of-battle-

  Dit is geen opzichzelf staand los feit: het is onderdeel van de totale corruptie, opgang van fascisme, en een voorbeeld van hersenspoeling.
  Bussiness as usual.

 19. Frans says:

  Unieke kans!
  Van te voren aangekondigde brainwash operatie!
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2wPmtxht09o

 20. Frans says:

  Ik heb het volgende geplaatst op deze site:
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/lukassen/2012/articles/nederlandsge-bank.xml

  “hmmmm…
  De DNB werd in 1948 pas van een particuliere onderneming een staatsbank.
  Vooral in naam dan. Dit is in 1998 teruggedraaid toen er een nieuwe bankwet werd opgesteld, waarbij de minister van financieen alleen het recht heeft op informatie die nodig is voor het financieel beleid.
  De ECB bepaald nu het beleid.
  Dus: de bankers occupation is ook hier doorgedrongen, de DNB heeft zelf niets meer in te brengen en is een stroman voor de ECB, lees de banksters van Wallstreet.
  Het is _@*#_&* $I ongelofelijk!”

  Voor wie het niet geloofd:
  http://www.dnb.nl/binaries/Geschiedenis%20DNB_tcm46-144511.pdf

 21. Frans says:

  @ 20: Qua reactie bedoel ik, ze hebben me nog steeds niet gevraagd te schrijven voor RTLZ haha! (dan zou er wel een andere wind waaien!)

 22. ll says:

  Securitisatie gaat nog steeds door…….

  Balansverlenging voor Achmea.

  http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/extra-armslag-voor-achmea-hypotheekbank-door.189538.lynkx

  Wat je niet ziet is er niet :-), in elk geval buiten het bereik van de toezichthouders, en de hypotheekschuldenberekenaars 😉

 23. ll says:

  Mooi gezegd Ewald Engelen, Privaat ontschulden.

  Niet terug naar 1982 ( Juan 🙂 ), maar naar 1931, een depressie dusss……, maar gelukkig ligt de welvaart nu véél hoger als toen, we overleven het wel.

  http://www.ftm.nl/followleader/wakker-worden-het-is-weer-1931.aspx

 24. magnum says:

  een beetje rondklikken op die nvm site is op zich wel aardig

  http://www.nvm.nl/nl-NL/Wonen/Marktinformatie/Woningmarktcijfers_Q2_2012.aspx

  regio 38 het gooi
  y-o-y
  hoekwoning van 309 naar 358
  2 on 1 kap van 539 naar 461
  Vrijstaand van 1083 naar 764

  per m2 is de daling wat minder spectaculair maar 300k en een beetje is toch wel een hele emmerat minder dus men

  klik ook eens op een regio zoals maastricht. verassend

  Iemand een idee hoe je al die data allemaal zonder je lens te klikken kunt bekijken.

 25. magnum says:

  klik eens op zo’n regio als zuthpen.

  ik begrijp niks van die cijfers

  Transactieprijs y-o-y van 269 naar 240 is volgens hen in % -0.1 ???

  Vervolgens staat er dat de m2 prijs van 2112 naar 1870 gaat en dat is dan maar -5.4%

  beets me

 26. Pietje says:

  Als je de cijfers puur sec berekent en gewoon middelt dan zou er een maand-op-maand daling juni ’12 tov juni ’11 van ongeveer 8% moeten zijn!
  (5,2/3) + (5,7/3) +(x/3) = 6,3 => x = 8
  Geen wonder dat de NVM er alles aan doet om de cijfers te
  pimpen, dit is een ramp (voor huizenbezitters met een huis dat te koop staat dan wel te verstaan!).

 27. SchuurHuurder says:

  Pietje:
  Als je de cijfers puur sec berekent en gewoon middelt dan zou er een maand-op-maand daling juni ’12 tov juni ’11 van ongeveer 8% moeten zijn!
  (5,2/3) + (5,7/3) +(x/3) = 6,3 => x = 8
  Geen wonder dat de NVM er alles aan doet om de cijfers te
  pimpen, dit is een ramp (voor huizenbezitters met een huis dat te koop staat dan wel te verstaan!).

  Het zal wel meevallen (of beter gezegd tegenvallen). Vorig kwartaal kwamen de cijfers van het NVM ook niet overeen met die van het CBS. Overigens door 3 delen is niet volledig, aangezien er niet alle maanden evenveel werd verkocht. Niet dat dit meer dan 0,1% of 0,2% zal schelen voor het kwartaal. Er zal wel tussen de 0,5% en 1% af zijn gegaan in juni t.o.v. mei.

 28. xenobinol says:

  Ik heb zelf ook even naar de cijfers zitten kijken, deugd maar heel weinig van. Zal wel aan mij liggen dat ik hun data niet goed kan interpreteren 😉

 29. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Juan graaft in het archief 🙂

  12 juli 2011: NVM: Huis kopen in 2011 ? Slimme Z
  12 juli 2011: Juan: Géén huis kopen in 2011 ? Slimme R
  12 juli 2012: NVM: De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning daalde in het tweede kwartaal met 6,3 procent ten opzichte van vorig jaar.

  Makelleugenaars denken anno 2012 met internet en een prima opgeleide bevolking weg te kunnen komen met prietpraat.

  Kennelijk mag eerlijk zijn over huizen niet maar inmiddels mag eerlijk zijn over bedrijfspanden weer wèl: (Juan snapt er gene snars van) Het is wel een vrij ingewikkeld vak, hoor dat makelliegen…
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/rabo-huizen-10-te-duur-in-nederland/#comment-99293

 30. Juan Belmonte says:

  En de -altijd kritische media-
  die
  1) de kredietcrisis niet (tijdig) zag aankomen
  2) niet duidelijk (simpel) weergeeft dat het probleem op de Hollandse huizenmarkt gewoon is dat huizen te duur zijn en schuld ten opzichte in komen uit zijn voegen gegroeid is
  3) moeite heeft met het begrip “schuldig”

  Journalistiek (Hollandse Zaken) brengt gruwelijke zelfmoord naast Rabobank weer zodanig dat de schuldenaar aan de ontstane situatie zelf geen schuld heeft:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-06-2012/wie-het-laatst-lacht/#comment-107510
  Journalistiek (Hollandse Zaken) gaat verder en legt geen enkele veranwtoordelijkheid bij de 59-jatige werklozen man met twwe huizen man in kwestie zèlf:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-07-2012/geen-huizen-met-nhg-meer-veilen/#comment-108524

  chuldig is per definitie degene die een schuld aangaat. Voerman: er is maar een manier om de basis voor geldzorgen te leggen, nl: GELD UITGEVEN WAT JE NIET HEBT. Taboe op de bal leggen bij zelf verantwoordelijk nemen voor de eigen lange termijn financiële situatie.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-07-2012/bkr-steeds-meer-geldzorgen/#comment-108695

  Welnu die -“altijd kritische media”-
  die laten de makelleugenaars er ook nog gewoon mee wegkomen.

  Olé
  Bravó.
  🙂

 31. lexion says:

  deze is voor Frans

 32. lexion says:

  http://www.youtube.com/watch?
  v=xXWYeekiqwo&feature=channel&list=UL

  voor Frans

 33. Adamus says:

  ll:
  Mooi gezegdEwald Engelen, Privaat ontschulden.

  Niet terug naar 1982 ( Juan ), maar naar 1931, een depressie dusss……, maar gelukkig ligt de welvaart nu véél hoger als toen, we overleven het wel.

  ftm.nl/followleade…et-is-weer-1931.aspx

  Geen deflatie? 🙂

 34. magnum says:

  dit is toch wel een van de grootste bagger info graphics die ik in tijden heb gezien. Wat een prutsers

  http://www.z24.nl/multimedia/archive/00089/Infographic_huizenma_89700a.swf

 35. Juan Belmonte says:

  ll: Niet terug naar 1982 ( Juan 🙂 ), maar naar 1931, een depressie dusss……, maar gelukkig ligt de welvaart nu véél hoger als toen, we overleven het wel.

  Even kijken of Juan het nog een beetje begrijpt.

  Bankieren in een notedop is geld kanaliseren van spaarders naar consumenten(hypotheken) en bedrijven(leningen) die hiermee
  – woonconsumptie vooruitfinancieren (consumenten)
  – nieuwe toegevoegde waarde maken (bedrijven)

  Nu gaat er in deze notedop gewoon wel eens wat mis en wordt er door de bank wel geld uitgeleend maar door de schuldenaar niet altijd keurig terugbetaald.
  Zolang de rente (de prijs van geld) die risico’s afdekt treden er verliezen op die al in de rentevoet verdisconteerd want de bank zal daar voorzieningen voor treffen.

  Alleen als nu blijkt dat -op grote schaal-
  – grond
  – huizen
  – kantoren
  – productiemiddelen
  opééns veel minder marktwaarde hebben dan het getal waarop ze gewaardeerd werden….

  Kortom: er is jarenlang tegen een veel te lage risicoperceptie uitgeleend (en DUS een te lage rente) en is er een zeepbel in assets ontstaan.
  Dus 20 jaar Keynessiaans stimuleren dmv een structureel te lage rente gaf als resultaat een zeepbel. Velen werden jaarlijks “gratis” rijker van de stijging van huizenprijzen dan van sparen uit arbeid.

  En dan zoeken we met méér Keynes er weer uit moeten komen ?

  Nee, deze meneer Engelen mag avn JUan nog wel een keertje het betoog van Prof Dr Dolf van den Brink doorlezen:

  Dolf van Den Brink onderschrijft het opblazen met geldgroei van vastgoed (sakkerloot)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-06-2010/renteaftrek-en-realiteitszin/
  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/41/1015_1530_kaz_recessie_is_gezond.xml

  Constatering

  Keynessiaanse Geldgroei (dankzij exotische schuldgroei door langdurig lage rentes) was de oorzaak van het maken van zeepbellen op assetmarkten.

  Overweging: geldgroei (via nog kunstmatig lagere rentes werkt niet meer, de ECB is uitgeplast (de FED was dat al reeds eerder).

  Vraag:
  Hoe kan geldgroei dan ook de oplossing zijn ?
  Juan snapt oorzaak en gevolg weer eens niet 🙂

 36. Juan Belmonte says:

  magnum: dit is toch wel een van de grootste bagger info graphics die ik in tijden heb gezien. Wat een prutsers

  Eens.

  Hoe kan het dat de gemiddelde vraagprijs op Funda zo veel hoger is dan die prachtige statistieken van “de gemiddelde woning”?

  Referentie
  Gemiddelde woningwaarde is iets anders dan de gemiddelde vraagprijs van een te koop staand woonhuis (237.000 vs ruim 3 ton):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-05-2012/trek-een-lange-neus-naar-al-die-banken-en-financiele-adviseurs-los-je-hypotheek-af/#comment-106012

 37. Juan Belmonte says:

  Kortom: bezuiningen is HARD nodig.
  Monetair stimuleren heeft tot nu toe weinig uitgehaald.

  Als men eerder had bezuinigd waren schulden wellicht niet tot onhoudbare proporties gestegen.

  buenos días
  Juan

 38. Frans says:

  Hee Lexicon: link doet niet.

  ( thankx anyway 🙂 )

 39. Frans says:

  Sorry, tis lexion, ging echt per ongeluk.

 40. Frans says:

  @ Juan 38: nee, was het maar zo simpel.
  De bank leent het spaargeld tientallen keren uit.
  Dus: ik leg 1000 Euro in, en er wordt 30.000 uitgeleend.
  Dit effect wordt nog versterkt (Droste effect) doordat geld wat binnenkomt die van een lening is verkregen (doordat het door de lener wordt uitgegeven) ook weer op de bank komt, waarna het wee X keer kan worden uitgeleend. Dus banken creeren geld (schuld) uit het niets en vangen daar geld voor.
  Verder is er nog de berg aan derivaten.
  Dit verhaal is op zichzelf al veel te simpel.
  (Juan begrijpt er dus nog niet zo heel veel van)

 41. Frans says:

  @ Juan: wat wel klopt in algemene zin is dat risico veel te laag wordt ingeschat of beter gezegd dat de rente inderdaad kunstmatig laag wordt gehouden.
  Het is allemaal een piramide spel, niet alleen de huizenmarkt maar het totale monetaire systeem.
  De huizenbubbel is dus onderdeel van een veel groter geheel.

 42. Kariz says:

  OT:

  Vandaag dumpt WBC Staedion massaal een hoop huizen bij mij in den haag. Prijsklasse 100000-200000 euro.

  Op 1 dag 45 huizen. Trendbreuk?

 43. Voerman says:

  Voerman is een gelukkig mens, omdat hij alleen maar door hemzelf begrepen micro-economie bedrijft.

  Macro-economie wordt zelfs niet door hoogbegaafde economen begrepen en toch bedreven.
  Hetzelfde als een vliegtuig besturen, terwijl je nauwelijks kunt fietsen.

 44. magnum says:

  lekker hoor

  http://abnamro.eu.bdvision.ipreo.com/NSightWeb_v2.00/Downloads/Files/deecc9ba-628b-4a01-bbcf-26316c9dbaad.pdf

  maar geen wooooord over beperkte financierbaarheid

  Dutch housing market in a negative feedback loop The Dutch house market has been in a deadlock for the past three years. Prices are down 13% peak-to-through and transaction volumes almost halved. Newsflow on the housing market has been predominantly pessimistic as
  recession, consumer confidence and house prices are in a negative feedback loop with eachother. We believe that cyclical economic headwinds, election fuelled
  uncertainty on policy changes and decreasing affordability will continue to weigh on house prices. This could result in another 14% house price drop in the
  coming three years, in our view.

 45. Voerman says:

  magnum: maar geen wooooord over beperkte financierbaarheid

  Wie zelf over voldoende middelen beschikt heeft geen last van beperkte financierbaarheid.
  Wie met beperkte financierbaarheid bedoelt, dat niet voldoende geld geleend kan worden denkt al snel in de richting van het leggen van de basis van financiele problemen door GELD UITGEVEN WAT JE NIET HEBT.

 46. Cinelux says:

  Tufkaij: Je wordt nog bekend met je site 😉
  zie geenstijl

 47. tufkaj says:

  Cinelux:
  Tufkaij: Je wordt nog bekend met je site ;)
  zie geenstijl

  Had het gezien ja 🙂 Wel jammer dat hij linkje vandaag pas plaatste. De dagkoers gister was veel angstaanjagender 🙂

 48. dalen says:

  Bij SNS bank is vandaag wel de pl**ris uitgebroken. Ben benieuwd of je het weekend nog kan pinnen.

  PS geen bankrun svp

 49. dalen says:

  Voor Frans

  Wetsvoorstel tot vermindering van het aantal Kamerleden ingediend bij de Tweede Kamer. Nu nog wachtgeld afschaffen.

  Worden dadelijk geregeerd door een paar eliten met één opperhoofd achter de schermen. WIE O WIE

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/persberichten/2012/07/13/wetsvoorstel-tot-vermindering-van-het-aantal-kamerleden-ingediend-bij-de-tweede-kamer.html

 50. ll says:

  @ Dalen, wat denk je trekt SNS ook haar dochter ASN mee ? Dan moeten er wel maatregelen worden genomen 😉

 51. ll says:

  Feli Tufkaj 🙂

 52. dalen says:

  @ 24 ll

  “Securitisatie gaat nog steeds door…….”

  Tot de derivatenbom ontploft.

  Zelfs JP Morgan verliest bijna 6 miljard.

  http://m.nrc.nl/nieuws/2012/07/13/derivatenverlies-jp-morgan-twee-keer-zo-hoog-als-gedacht/

  Mag het slibverwerkingsbedrijf niet klagen met een fooitje van 200 miljoen. KdK zou zeggen dat is goed nieuws voor de pennelikkers want het verlies is beperkt gebleven.

  Welke lijken komen er wereldwijd nog uit de kast. Spanje lanceert ook het ene bericht na het andere.

  Gaat u rustig slapen “Wij staan er goed voor” Balk-ellende

 53. ll says:

  Dank Dalen 🙂

 54. dalen says:

  @ ll

  Het weekend zal er maatregelen genomen moeten worden lijkt mij.

  Kennis schoot helemaal in de stress met een hoop geld daar.

  Staat (wij dus) staat garant……….

 55. dalen says:

  Inderdaad Feli Tufkaj.
  “Mooi Man”

 56. Adamus says:

  NOS doet inmiddels ook aan financiële adviezen. “maakt u zich niet druk over spaargeld; depositogarantiestelsel”. Formuliertje invullen en de overheid doet de rest.

 57. Adamus says:

  dalen:
  Bij SNS bank is vandaag wel de pl**ris uitgebroken. Ben benieuwd of je het weekend nog kan pinnen.

  PS geen bankrun svp

  Systeembank. Pinnen zal nooit een probleem worden. Misschien loopt pinnen al via “Jan Kees”, dat hoef ” jij” voor je eigen bestwil nog niet te weten. Het is vrijdag! Maandag weten we meer en in het weekeinde werken de kaboutertjes en niet de uitzendkrachten zoals bij het DSB debacle.

 58. Adamus says:

  Dalen heeft het al geschreven……. Ik kan beter met de laatste post beginnen 🙂

 59. Adamus says:

  In ieder geval maandag a.s. Zijn we collectief weer meer verarmd.

 60. Adamus says:

  dalen,

  En de € en $ gaan een beetje gelijk op? Dus niemand heeft er erg in.

 61. Adamus says:

  ll:
  @ Dalen, wat denk je trekt SNS ook haar dochter ASN mee ? Dan moeten er wel maatregelen worden genomen

  Er gaan in NL geen banken meer failliet. DNB heeft aangetoond bij DSB niet in staat te zijn het aan te kunnen ook en maar enige leiding te kunnen geven. Juristen en economen zijn nu eenmaal niet pro-actief. Achteraf hé: “we hebben het niet aan zien komen”. Hadden ze het wel aan zien komen dan zouden ze het niet doorgehad hebben.

 62. Adamus says:

  dalen:
  PS

  Mag het slibverwerkingsbedrijf niet klagen……..

  Link

  volkskrant.nl/vk/n…door-derivaten.dhtml

  Is eigelijk een grondstoffenbedrijf. Echt een Nederlands produkt.

 63. ll says:

  Voor de ‘vrolijke’ noot, ( helaas onverkoopbaar, niets meer waard ) 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=VWHCc3eLDvc

 64. ll says:

  Het hele slib-derivaten-verhaal in volle lengte.

  Jesse Frederik en Eric Smit

  http://www.ftm.nl/original/slib-en-derivaten.aspx

 65. Voerman says:

  Sprak vandaag vrienden die hun sinds kort aantrekkelijk geprijsde huis uit de verkoop genomen hebben.
  Reden hiervoor is de angst, dat het huis inderdaad gekocht wordt.
  Zij zouden geen manier weten om het geld veilig onder te brengen.
  Dan maar het geld veilig in het huis laten zitten.
  Ik kan mij hier heel goed in verplaatsen; heb dit in eerdere posts ook aangegeven.
  Ondertussen wel een krankzinnige wereld!

 66. tufkaj says:

  Voerman:
  Sprak vandaag vrienden die hun sinds kort aantrekkelijk geprijsde huis uit de verkoop genomen hebben.
  Reden hiervoor is de angst, dat het huis inderdaad gekocht wordt.
  Zij zouden geen manier weten om het geld veilig onder te brengen.
  Dan maar het geld veilig in het huis laten zitten.
  Ik kan mij hier heel goed in verplaatsen; heb dit in eerdere posts ook aangegeven.
  Ondertussen wel een krankzinnige wereld!

  Ik kan me hun overweging ook voorstellen. Ik vraag me alleen ook af wat we zouden moeten willen dat zij zouden doen. In mijn beleving zouden zij al dat geld het best moeten kunnen investeren in innovatie en productie. Daar worden we beter van.
  Ik ben het met ze eens dat dat op dit moment een lastige investering is, met onzeker rendement. Maar als maatschappij moeten we daarnaar terug wmb. Dat mensen met geld investeren in vooruitgang. Maar hoe bereiken we nu dat het in het voordeel van die investeerder is om daadwerkelijk daarin te investeren 😕

 67. Adamus says:

  ll:
  Het hele slib-derivaten-verhaal in volle lengte.

  Jesse Frederik en Eric Smit

  http://www.ftm.nl/original/slib-en-derivaten.aspx

  Nu al op eigen website……de vosjes in hilversum-centrum was vandaag ook campingnieuws.

 68. Adamus says:

  Waarmee ik wil zeggen: “voortaan toch maar op vakantie in Frankrijk of Turkije of Egypte”.

  Ik heb het vermoeden dat de VKredactie het wel een aardig komkommernieuwtje vond.
  Wordt niet vervolgd.

 69. Voerman says:

  tufkaj,

  Probleem inderdaad.
  Letterlijk alles valt stil door angst, twijfel en wantrouwen.
  Heb geen verstand van economie, maar dit lijkt mij slopend.

 70. kds450 says:

  Even off topic maar dit moet ik even kwijt.
  Boek ik net even de kinderbijslag a 269,- over op de betaalrek. en maak ook even 2 betalingen over.
  De eerst betreft het eigen risico van de zorgverzekering a 165,- en de tweede een beukeuring
  van 102,- omdat ik 12 km te hard reed!!!!!
  Alles alweer terug bij de overheid. Nee, die overheid
  die komt er wel, maakt u zich maar geen zorgen.

 71. maarten says:

  @67: daar kan ik me niks bij voorstellen bij deze angst, waarom maken ze, je kennissen, er geen eind aan, volgens griekse traditie Plato weetjewel

 72. maarten says:

  lang leve Zerohedge.com!

 73. Voerman says:

  maarten: @67: daar kan ik me niks bij voorstellen bij deze angst, waarom maken ze, je kennissen, er geen eind aan, volgens griekse traditie Plato weetjewel

  Maarten, ik neem aan dat je naar post 68 wilt verwijzen als dat ook niet inmiddels veranderd is. Door te quoten voorkom je dit soort vergissingen.

  Ter zake:
  Plato was een ouwehoer. Maar goed, dat filosofen niet altijd gelijk hebben (hadden), net zo min als economen.
  Domweg in je huis blijven wonen geeft ook minder rotzooi als zelfdoding.
  Overigens leuk je weer eens te treffen!

 74. magnum says:

  @ 47 Voerman

  Wat ik maar bedoel te zeggen. Dat veel zorgvuldiger lenen inclusief normaal aflossen gaat een mega effect hebben op het maximaal te lenen bedrag = maximaal te bieden bedrag.

  En die daling zit volgens mij onvoldoende in dat ‘rapport’. Geen woord over de exit of beperking HRA voor nieuwe gevallen of op z’n minst het risico daarvan. En daarom is het een bagger rapport.

  Wat ik aan het verhaal niet begrijp. Waar zouden ze gaan wonen.

 75. Adamus says:

  Voerman:
  tufkaj,

  Probleem inderdaad.
  Letterlijk alles valt stil door angst, twijfel en wantrouwen.
  Heb geen verstand van economie, maar dit lijkt mij slopend.

  Ik heb wat maatregelen getroffen, maar of ik die ook als 65plusser gedaan zou hebben??? Het klinkt misschien suf, maar rond 50/55 moet je ongeveer inschatten waar over 10 jaar te willen staan. Zowiezo in die periode de zaakjes resuffelen denk ik. In ieder geval zwaar overdenken en niet wachten tot 70.
  ‘k heb het niet over tweede leggers van 57 🙂

 76. Adamus says:

  kds450:
  Even off topic maar dit moet ik even kwijt.
  Boek ik net even de kinderbijslag a 269,- over op de betaalrek. en maak ook even 2 betalingen over.
  De eerst betreft het eigen risico van de zorgverzekering a 165,-en de tweede een beukeuring
  van 102,- omdat ik 12 km te hard reed!!!!!
  Alles alweer terug bij de overheid. Nee, die overheid
  die komt er wel, maakt u zich maar geen zorgen.

  Incl. Adm.k. 😉

 77. eric406 says:

  O.t.
  De gemeente San Bernardino in Californië heeft faïlliesement aangevraagd. Een gemeente met 211000 inwoners en een tekort van 45 milj. Dan is NL toch weer anders, hier heeft een gemeente als Apeldoorn al een mogelijke strop van 200 milj. Bij ons wordt de verantwoordelijke wethouder op wachtgeld gezet, en verder hoor je er niemand meer over. Haha een beetje school heeft al meer schulden dan San Bernardino, en hoor je die klagen? Nee hoor niets aan de hand. De moderne putjesschepper ook voor 200 milj. het schip in, ach ja kan gebeuren. Woco’s voor miljarden verknoeit, jammer, de overige woco`s helpen ons er weer bovenop. Politieacademie, ziekenhuizen, eigenlijk alles wat je zo`n beetje kunt verzinnen heeft meer ellende dan San Bernardino, maar hoor je ze klagen? Nee, hier gaat het over de kutzomer, en voor de rest niet zeuren. We verhogen de huren iets, en het eigen risico,laten de 65 plussers een paar dagen langer werken, doen ook nog iets bij de BTW op. Zo lossen wij de problemen op in Holland, wij gaan geen faillissement aanvragen. Daar kunnen ze in Californië nog iets van leren.

 78. philippulus says:

  ‘Alle hypotheken verplicht aflossen’

  bron: AD

  Zalm: Anders geen belastingvoordeel

  Alle huizenbezitters, dus niet alleen de starters, moeten hun hypotheek direct gaan aflossen. Dat bepleit Gerrit Zalm, voorman van ABN Amro, in het AD van vandaag. Wie niet meedoet, moet zijn belastingvoordeel kwijtraken.

  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3286600/2012/07/14/Alle-hypotheken-verplicht-aflossen.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

 79. ll says:

  @ Philippulus, je bent we weer voor 🙂 lol

  Is Zalm bezig een nieuw verdienmodel te creëren voor de banken en makelaars ?
  Nieuwe taxatie’s en hypotheken oversluiten.

  Never waste a crisis 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*