Albert Spits over de oorzaken van de economische crisis

Albert Spits vertelt over de oorzaken zijn van de economische crisis. Hij legt de situatie uit omtrent de geld- en kredietgroei en wat de essentie is van de goudstandaard als monetair systeem. Albert is een van de weinige Nederlandse experts op het gebied van de Oostenrijkse School. Een tegenlicht op de ‘Keynesiaanse waarheid’.

Zijn lezing kun u geheel terugkijken op de site van de Libertarische Partij

Share Button
Tagged with: ,
249 comments on “Albert Spits over de oorzaken van de economische crisis
 1. Hijdieandersnooitietszegt says:

  OT:

  http://www.nu.nl/economie/3496031/huizenprijzen-stabiliseren-in-2014.html

  “De NVM-baas wees er bijvoorbeeld op dat er al een aantal maanden op rij minder woningen op de markt komen. ”Dat is voor makelaars minder goed, maar leidt op termijn tot krapte op de markt. En dat is gunstig.”

  Ger in de bocht. Zou hij weten dat Funda inmiddels boven de 270.000 staat ??

  Doet me denken aan deze:

  http://www.youtube.com/watch?v=M1owcncKCHg

  On topic: de huizenmarktcrash en economische crisis duurt wat langer en is daarom wat minder heftig (tot nu toe) dan Albert in Mei 2008 voorspelde. Mensen met een scherp oor en veel geduld zouden hier eens moeten luisteren:

  http://www.deepjournal.com/p/2/a/nl/1563.html

 2. asd says:

  @226 (Maria, vorige onderwerp),

  Leuk verhaal, herkenbaar! De uitspraak van Teulings duidt er overigens op, dat ie zelf gek is. Zo is er inmiddels weer ééntje even voor het voetlicht getreden: Hukker! Wie volgt?

  Sorry, wel effe scrollen.

 3. Juan de Meeleezer says:

  Hijdieandersnooitietszegt: Ger in de bocht.

  De huizenprijzen zullen in 2014 stabiliseren, er zijn wat indicatoren die daar op wijzen. Dat zei Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zondag in het programma Business Class.

  Tsjaa de man die in 2012 nog stelde dat de NL huizenmarkt over het algemeen behoudend gefinancierd was blijft allerlei prachtgedachten opperen en wordt door de media niet teruggefloten.

  Huis kopen in 2011 SLimme Zet ?
  Geen journalist met voldoende hersencellen die die vraag stelt.

 4. Nico de Geit says:

  Spits focust op productie, maar wat is productie zonder consumptie?

  In Nederland en ook in veel andere westerse landen hebben veel mensen op krediet geleefd. Ze consumeerden meet dan ze produceerden. Anderen produceerden meer dan ze consumeerden.

  Aan een kant heb je nu de leenkneuzen die te veel consumeerden, aan de andere zijde mensen met een vette spaarrekening. Je zou de schulden van de ene groep weg kunnen strepen tegen die van de andere groep, een reset. Maar daar zullen de spaarders niet gelukkig mee zijn, de leenkneuzen wel.

  De mensen met een vette spaarrekening dat zijn de productieven. Goede kans dat zij massaal de handdoek in de ring gooien als er een reset komt, of hun heil elders zoeken.

 5. Animal Crackers says:

  Hijdieandersnooitietszegt,

  Haha dacht precies hetzelfde!
  Nog 5500 en we gaan naar de nieuwe all time high van een half jaar geleden toen ze de berekeningswijze aanpasten. Niets helpt!

  Maar de kop is leuk; ‘huizenprijzen stabiliseren in 2014’. D’r staat nog een leuke; ‘Eurocrisis voorbij’, waarin Hollande mag raaskallen.

  Dat die propaganda er inmiddels helemaal niet meer als koek ingaat blijkt overigens meteen wanneer je de reacties bij dat artikel, het onderonsje tussen Harrie Mens en Ger Hukker, er op naleest. Dat is wel eens anders geweest! Het lijkt erop dat mensen inmiddels steeds beter doorkrijgen dat ‘nieuws’ in de mainstream media door sponsoren en lobby’s gestuurd en gebracht propaganda is en je het derhalve met ‘n korreltje zout moet nemen. (dat is bijna ‘n understatement)

  Er zijn er daarnaast ook ‘n hoop die hier veel te weinig meelezen om het allemaal goed te kunnen gaan snappen omdat ze er blijk van geven de klok te hebben horen luiden maar niet weten niet waar de klepel hangt. Ik pik er eentje uit:

  “Ik heb in 1990 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor 100% van de WOZ waarde.
  Er is dus niks afgelost, maar inmiddels is de WOZ waarde zo hoog dat de hypotheek daar nog maar 27% van is.
  Dus 73% overwaarde waar ik niks aan gedaan heb en nu maandlasten gelijk aan die van een sociale huurwoning.
  Alleen de factor tijd en het ongebreidelde uitdijen van de hype, die mede door die NVM werd gepropageerd, heeft aan mijn “succes” c.q rijkdom (op papier) bijgedragen.
  Ik heb er niks aan, want ik kan die overwaarde niet verzilveren.
  Dat wordt dus zakkenvullen door de erfgenamen, met als onovertroffen winnaar, van dit piramidespel, de overheid met haar successierechten.

  Ik beken, ik ben een (onschuldige) scheefkoper. “

  Het is niet de maan, het is de vinger die naar de maan wijst. Je hebt je niet laten bedriegen… je was ‘ónschuldig’… Dat is niet alleen naief, maar je kunt er nog steeds van leren! Doe je dat niet en geef je alleen anderen de schuld dan is dat logischerwijze onterecht en maak je je schuldig aan demagogie maar daarnaast is niet in je eigen belang! Ga als de donder AFLOSSEN! Het motto van Nico de Geit, dat ik overigens vaak niet deel, gaat hier zonder meer op. Red jezelf! Eigen schuld! Overigens zijn erfgenamen doorgaans je kinderen. Die zijn, door de bank genomen, (sorry flauwe woordspeling) vooral enorm gebaat bij hoge huizenprijzen natuurlijk!

 6. afbetaalde huiseigenaar says:

  Juan de Meeleezer,

  beste Juan.. wij hebben nauwelijks journalisten meer in Nederland.. we hebben daarvoor een overvloed aan facilitators..(helaas) en vaak nog te duur betaald als je die makker Pauw uit P&W neemt..
  wat een snoeshaan…
  juist als er een interesaante discussie tot stand komt waarbij de econome van het NRC Gerrit Zalm contra geeft en hem met feiten om de oren slaat..
  je ziet Zalm slikken.. dat had hij niet verwacht..
  interumpeert die Pauw ( nomen est omen) met een nietigheidje.. moet zijn maul houden en een mooi debat tot stand laten komen..

  devies is: copy maken en kritische inhoud op een 2e plaats..het moet allemaal blits snel

  prachtig recent voorbeeld waren toch die grappenmakers uit de achterhoek met hun Duitse Hypotheken om vervolgens overal te worden geciteerd als een “hot item”..
  15 minutes of fame.. en daarna weer weg te zakken in een zee van andere nullen en nieten.. dat was de preciese voorspelling van .. was het Andy Warholl??

  of het na-apen dat de huizenmarkt de bodem heeft bereikt..bij de staats TV

  mijn kritisch navragen ( schriftelijk) bij de NOS heeft natuurlijk geen antwoordt gekregen..

  ja het is erg.. maar niet nieuw..

  krtisch navragen maakt nooit geliefd maar behoud wel voor het slaafs volgen in collectieve valkuilen.
  was altijd zo en is nu meer als evident geworden dat de mensen “überfordert” zijn met de vloed aan informatie op facebooknivo..
  the spin via twitter & nieuws op nivo en de snelheid van bits & bytes.

 7. Pipo says:

  Kan iemand dit filmpje vinden in de juiste beeldverhoudingen?

 8. Animal Crackers says:

  Pipo,

  Wat schuift het?

 9. Pipo says:

  Animal Crackers,
  Jarenlange adoratie 😉

 10. decima says:

  Juan de Meeleezer: De huizenprijzen zullen in 2014 stabiliseren, er zijn wat indicatoren die daar op wijzen. Dat zei Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zondag in het programma Business Class.

  Tsjaa de man die in 2012 nog stelde dat de NL huizenmarkt over het algemeen behoudend gefinancierd was blijft allerlei prachtgedachten opperen en wordt door de media niet teruggefloten.

  Huis kopen in 2011 SLimme Zet ?
  Geen journalist met voldoende hersencellen die die vraag stelt.

  Vraag die ik me als 3 jaar geleden als starter (mid 20) stelde: is de lichte opleving in de huizenmarkt tijdelijk of structureel. Praktisch: appartement kopen en over jaartje of 5 stapje groter of huren en in 1 keer goede stap maken.huren in je uppie omg A’dam-Leiden echter uberduur. Voor laatste optie gekozen met hilarische gevolgen omdat ik woonlasten zo laag mogelijk wilde houden; antikraak,huis met 3 polen, zolderkamer 3 hoog achter, riant grachtenpand- en dat in 3 jaar. Was bron van grappen voor veel toenmalige collega’s big 4. En kon er zelf ook wel om lachen. Nu 3 jaar later buffertje gespaard, contract bij groeiend, leuk bedrijf, vriendin, en komend jaar mooie en goedkope huurlocatie ergens komende 5 jaar van plan te kopen. Vraag is waneer natural level is bereikt, of wellicht dip voordat natural level bereikt is.(?) Dan iets leuks kopen.Enkele vrienden die 3 -4 jaar geleden kochten en erover denken om te verhuizen zijn achteraf niet vrolijk. Wellicht een is het een troost voor ze dat niet iedereen geschikt is om als ‘wandering hobo’ te wachten op betere tijden 😉

 11. Animal Crackers says:

  Pipo:
  Animal Crackers,
  Jarenlange adoratie

  Precies! Van deze clown onder meer:
  http://www.alternet.org/progressive-wire/bernanke-warns-against-premature-policy-tightening

  😉 Dat staat niet in de krant. ‘Liegen dat het gedrukt staat’ had ooit een andere betekenis evenals ‘bankroof’, mensen beginnen wakker te worden, hopelijk…

 12. Tsjaa.. says:

  Pipo:
  Kan iemand dit filmpje vinden in de juiste beeldverhoudingen?

  Over 1,5 week zal er een nieuwe versie komen.

 13. Animal Crackers says:

  decima,

  Een ‘natural level’ impliceert dat je het klimaat begrijpt en op de juiste wijze intrepeteert. Samen wonen met hardwerkende Polen kan ook ons wereldbeeld behoorlijk op z’n kop zetten kennelijk. Daar kan ik zonder meer over mee praten al betrof het andere ‘gastarbeiders’. Een sociaal mens heeft vrienden die niet op afstand staan. Dat is lachen! 🙂 Niet het vooruitkijken maar uit de geschiedenis leren maakt het verschil, wat dat betreft is het noemen van termijnen een wassen neus. En, beviel het? Is het leuk? De overheid zal wel gaan inzetten op de toenemende werkloosheid. Niet op het probleem dat daaraan ten grondslag ligt! Schandalig die buitenlanders die onze banen inpikken en zo. Het is allemaal zo voorspelbaar.

 14. De ontwikkelaar says:

  Ik had al eerder gehoord dat er gerotzooid wordt met het zgn. ‘mandje’ waarmee de inflatie wordt bepaald.

  Amerika: Als men dezelfde producten zou hanteren als 15 jaar geleden dan zou de inflatie 2x zo hoog zijn.

  Het zelfde zal ook wel voor NL gelden. Je kan wel 19000 producten nemen, maar als je de belangrijkste buiten beschouwing laat……………

 15. Animal Crackers says:

  Wat stelselmatig vergeten wordt is dat straks een buitenlander uw luier gaat verschonen (dus denk ff een keer na voordat je schijt aan ze hebt!) wanneer, als gevolg van uw ‘welverdiende’ ouderdom, de sluitspieren niet meer naar behoren functioneren. Hoe zou dat toch komen?

  Met alle kritiek op de ‘Europese bankenunie’ of de Europese bureaucratie of het teloor gaan van onze nationale munt, dreigen we daarbij één belangrijk ding te vergeten. Dat er ‘n allesoverheersend principe aan ten grondslag ligt! Hoe de wereld in elkaar steekt en wie beter worden van de politieke beslissingen en wie slechter. Wie verdeelt, wie of wat heerst?

  Net zoals ‘n bedrijf als GAP z’n kleren laat maken in ‘n fabriek als in Bangladesh (waar 1200 mensen hun leven verliezen en meer gezinnen getroffen zijn) en ze blijkbaar geen verantwoordelijkheid neemt voor fatsoenlijke productie omstandigheden door geen convenant te tekenen waar andere bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, zijn wij bezig de industrie van banken, financials, hedge funds en bedrijven uit de wind te houden omdat ons vertelt wordt dat het nu eenmaal zo is. Dat we ‘er niets aan kunnen doen’. Dat het ‘marktmechanismen’ zijn. Niets is minder waar, maar… We hoeven slechts te vertrouwen.

  En dus lopen we, en kopen we, T-shirts van ‘n bedrijf als GAP, dat z’n logo full frontal afdrukt op z’n produkt. De kreet ‘just do it’ van Nike was ook exemplarisch voor de tijdsgeest en wellicht trendsettend in dit verband en doet zijdelings denken aan de reclame slogan van Obama, ‘yes we can’. Het getuigt van de impact van het narcistisch, individualistisch denken in onze relatief rijke samenlevingen. Dat er door sommigen (ook hier!) verwezen is naar de ondergang van het Romeinse Rijk door decadentie getuigt van historisch besef!
  Corruptie viert hoogtij als de onderdanen tot slaven zijn gereduceerd. Lees de krant tussen ‘de regels’ door!

  De wereld in orde komt er niet als we het failliete systeem met z’n fiat geld niet herzien.

  Heel toevallig maken we deel uit van de wereld al wil menigeen u doen geloven dat we op ‘n eiland wonen.

  Bedrijven dienen ‘n ander belang. Haar eigen.
  (De goeden niet ten na gesproken maar dat is weer een ander verhaal, niet het grote verhaal)

  Politics is the entertainment branch of industry ~ Frank Zappa

  U wordt vermaakt!

 16. afbetaalde huiseigenaar says:

  decima,

  decima.. helemaal goed jonge!

  en laat je vooral niet gek maken door de MSM..

 17. Frans says:

  Admin: Even misschien de titel verbeteren?

 18. Animal Crackers says:

  Frans,

  Benieuwd naar je suggestie Frans.
  Ik zie het probleem niet.
  Ik ben weliswaar geen expert maar ook dat begrip is aan inflatie onderhevig zoals velen hier door he ‘debunken hebben aangetoond. Doet het er toe? Zo ja, leg uit.

 19. Frans says:

  A spits over WAT de oorzaken, etc.

 20. Animal Crackers says:

  Beetje kort door de bocht Frans. Of, zoals Snorkel het ooit eens verwoordde ‘maak van je hart geen moordkuil, het is een openbaar blog’.

 21. Animal Crackers says:

  Niet dat ik het liberalisme aanhang het neoliberalisme heeft al genoeg schade aangericht tenslotte.
  Het zich volstrekt afkeren van de politiek sluit immers samenleven niet uit, integendeel dan ben je er op aangewezen. Kan het zo zijn… 😉

 22. Hermanes says:

  Vandaag heerlijk weer gehad gisteren lekker in de tuin gezeten,praatje maken met mensen in het Nederlands.99,9 procent is hier Ollander.Als het minder leuk wordt in de steden door cultuurverschillen zijn de huizen hier niet meer aan te slepen in 25 minuten zit je vanaf hier in Rotterdam

 23. Henk 6 says:

  Hermanes,
  Je lijkt snel tevreden te zijn, zouden meer mensen een voorbeeld aan moeten nemen.

 24. Henk 6 says:

  Hermanes,

  Ik doelde op Rotterdam, sorry 010-020 flauwe grap. Ik heb ook een heerlijke dag gehad, in Amsterdam dus.

 25. Hermanes says:

  Ok,Amsterdam vanaf hier iets langer…;-)

 26. Henk 6 says:

  Hermanes,

  Ok dan zit je prima.

 27. azijnseikerT says:
 28. Hermanes says:

  Juist ja,Amsterdam is me iets te druk

 29. Hermanes says:

  te duur,teveel buitenlanders,huizenprijzen en huurprijzen te hoog.

 30. Animal Crackers says:

  Hermanes:
  Vandaag heerlijk weer gehad gisteren lekker in de tuin gezeten,praatje maken met mensen in het Nederlands.99,9 procent is hier Ollander.Als het minder leuk wordt in de steden door cultuurverschillen zijn de huizen hier niet meer aan te slepen in 25 minuten zit je vanaf hier in Rotterdam

  Als je jong bent en je trekt je nergens wat van aan dan ligt de wereld aan je voeten. 🙂
  Alsof het gemakkelijk is waardedaling te accepteren ook al is dat gesubsidieerd. Door louter Nederlanders btw. Ach uitzondering…

 31. Animal Crackers says:

  azijnseikerT:
  Huh? Hoe komt Albert Spits aan 400% schuld bbp?
  rijksbegroting.nl/…ota,kst173801_7.html

  Hoe groot ‘de schuld’ werkelijk is, een groter geheim geloof ik. Maar wie ben ik, in wezen heeft ll zo ongeveer het patent omdat ze het de hele tijd roept.
  Het beest is zo groot dat je het niet meer ziet!
  Is maar ‘n detail.

 32. Animal Crackers says:

  Animal Crackers,

  Overigens de nuancering; dat Hermanes ‘n buitenlander is, wat zijn gebrekkige Nederlands verklaart. Gelukzoekers heb je overal. En mensen die zich in allerlei onmogelijke bochten wringen om wat krom is recht te praten zonder dat het opvalt. 🙂 Ieder z’n hobby, of is het ‘n ge-emigreerde makelaar?
  Aandoenlijk!

 33. Animal Crackers says:

  Hermanes,

  Druk? Waarmee?

 34. Animal Crackers says:

  Hermanes,

  Goed bezig! Nu nemen we je serieus!

  Modify this!

 35. medelijder says:

  Ga op het strand liggen met een avontuurlijk verhaal van een landgenoot, die het vanuit zijn perspectief heeft beleefd:

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/05/achter-mijn-gat-vergaat-de-wereld/

 36. Frans says:

  Animal Crackers:
  Beetje kort door de bocht Frans. Of, zoals Snorkel het ooit eens verwoordde ‘maak van je hart geen moordkuil, het is een openbaar blog’.

  haha! was niet ruw bedoeld..
  Ik zie dat de titel ondertussen is aangepast. 🙂

 37. Animal Crackers says:

  Frans,

  Of het bedoeldt is of niet, doet niets af aan de content, wat de grammatica ook beweert 🙂
  Tenzij het ‘je gram halen’ betreft.
  Een veelbetekenend begrip onder… verslaafden!

 38. Frans says:

  WOW! Ik mag dat wel wat Albert Frits hier betoogd! 🙂
  (mee eens)
  De uitzondering op de regel qua economen.
  Hij zal wel niet veel verdienen, eerlijk zijn loont financieel vaak niet, zeker niet in banksterland.

 39. Animal Crackers says:

  Frans,

  Tenzij je ‘n veer in je reet krijgt als de pensioenfondsen voor de problemen van de bank mogen opdraaien omdat de hypotheekschuld een groter probleem is. En daar valt wat voor te zeggen. Een gouden handdruk is niet voor iedereen weggelegd. Dat komt nog 😉

 40. Hermanes says:

  ok,ben ik weer even in de polder gelopen met hond

 41. Animal Crackers says:

  Hermanes:
  ok,ben ik weer even in de polder gelopen met hond

  Had je een plastic zakje bij je en Heb je de behoefte opgeruimd? Ook sociaal onvermogenden komen niet uit onder die verplichting van de wet. Ook al heb je een affectiedefect wat mensen betreft.

 42. Animal Crackers says:

  Hermanes,

  Heb je geen facebook of zo. Ben je niet de major op foursqaure van het park…
  Laten we het honden hebben en afgericht zijn rofl.

 43. Frans says:

  Ah! Geen enkele reden om ons zorgen te maken!
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/opkoopprogramma-ecb-onbeperkt

 44. Frans says:

  Grappig die namen die ze altijd weer verzinnen voor het drukken van geld!
  Outright Monetary Transactions (OMT) 🙂
  PRACHTIG!!!

 45. Frans says:

  En ALWEER een hele geruststelling!!
  De avond kan niet meer stuk!
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/huizenprijzen-stabiliseren-2014

 46. Animal Crackers says:

  Frans,

  Ze proberen van alles Frans. Kan niet stuk, kan niet, kan niet, kan niet…
  Dan weet je het wel als je ‘n beetje intelligentie bezit.

 47. Hermanes says:

  Animal crackers leer Nederlands joh….dit kan echt niet.

 48. Maria says:

  Frans:
  En ALWEER een hele geruststelling!!
  De avond kan niet meer stuk!
  rtlnieuws.nl/econo…en-stabiliseren-2014

  Volgens mij heb je een mooi weekend op de boot gehad, je klinkt zo optimistisch!

 49. Animal Crackers says:

  Frans:
  Grappig die namen die ze altijd weer verzinnen voor het drukken van geld!
  Outright Monetary Transactions (OMT)
  PRACHTIG!!!

  Et zijn nog hele bevolkingsstammen die niet weten wat quantitive easing inhoud. Jongeren kan ik dat niet zo heel erge kwalijk nemen maar begrijp mij niet verkeerd. Vanwege hun hormoonspiegel die zal veranderen op termijn, net zoals: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwantitatieve_versoepeling

 50. maarten says:

  vanmiddag Buitenhof gezien met Samsom, en ik werd misselijk van zijn Griekenland demagogie

 51. maarten says:

  hedgefunds, NV’s en rating agencies zullen ons allen in het westen de nek wel omdraaien

 52. Animal Crackers says:

  Hermanes:
  Animal crackers leer Nederlands joh….dit kan echt niet.

  Ik hou enorm van dieren maar dit is niet de plek om er over te discussieren. Dat doe je zowiezo niet dus ben je ‘n soort aangename afleiding. Genieten!
  Laat zien 🙂

 53. Frans says:

  Maria: Volgens mij heb je een mooi weekend op de boot gehad, je klinkt zo optimistisch!

  haha! Was het maar waar….
  Een mevrouw K uw thee weekend achter de rug, maar voel me weer wat beter, vandaar….

 54. Animal Crackers says:

  Animal Crackers:
  Hermanes,

  Heb je geen facebook of zo. Ben je niet de major op foursqaure van het park…
  Laten we het over honden hebben en afgericht zijn rofl.

  Show me the shit man!

 55. Frans says:

  Animal Crackers: Et zijn nog hele bevolkingsstammen die niet weten wat quantitive easing inhoud. Jongeren kan ik dat niet zo heel erge kwalijk nemen maar begrijp mij niet verkeerd. Vanwege hun hormoonspiegel die zal veranderen op termijn, net zoals: nl.wikipedia.org/w…tatieve_versoepeling

  Wat dat betreft kunnen ze beter de term geld bijdrukken gebruiken, begrijpt de jeugd het ook!

 56. Animal Crackers says:

  Frans,

  R8 Evengoed kan het geen kwaad onderwijzen.
  Had ik ooit nodig. Niet uit de hoek van het establishment!

 57. Frans says:

  Animal Crackers:
  Frans,

  R8 Evengoed kan het geen kwaad onderwijzen.
  Had ik ooit nodig. Niet uit de hoek van het establishment!

  Inderdaad, op school wordt je opgevoed in de matrix.

 58. Animal Crackers says:

  Er is ook een hondenuitlaatservice Hermanes, als je je het kunt veroorloven.
  Ken je hier uitgebreid poepen.
  Mij hoor je niet klagen! 🙂 🙂 🙂

 59. maarten says:

  Animal Crackers,

  poep opruimen graag hermanes

 60. Voerman says:

  Er zijn weer een aantal verondersteld verstandige mensen die zich als loktrol laten gebruiken. 😐
  Uitermate dom.
  Steeds meer volgers haken af.
  Serieuze posters zie je niet meer.
  Resultaat: Forum naar de klote als het voortduurt!

 61. maarten says:

  Voerman,

  mogen lezers dat zelf bepalen? trollen horen bij internet, het is altijd nog beter als reclame

 62. Maria says:

  Voerman:
  Er zijn weer een aantal verondersteld verstandige mensen die zich als loktrol laten gebruiken.
  Uitermate dom.
  Steeds meer volgers haken af.
  Serieuze posters zie je niet meer.
  Resultaat: Forum naar de klote als het voortduurt!

  +10

 63. Juan de Meeleezer says:

  Voerman: Serieuze posters zie je niet meer.

  Voerman, u bent te pessimistisch hier 🙂
  Juan ziet prima inhoud voorbijkomen.

  Goede post van ll vergelijk Ierland daling in Janmo’s en in NL: Van 8.8 x modaal toen, naar nu onder de 4.5 % x modaal ………., p.s ‘onze’ huizenprijzen waren op de top 10 x modaal
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-06-2013/rabobank-de-huizenmarkt-is-een-zeepbel/#comment-147628

  Claude rekent even voor dat wie naar de makelleugenaars en overigen in Hogehuizenprijsminnend NL heeft geluisterd en in 2008 een huis voor 5 ton kocht, nu op 150.000 euro waardeverlies staat:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-05-2013/europese-commissie-hypotheekrenteaftrek-moet-sneller-worden-afgeschaft/#comment-146338
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-05-2013/europese-commissie-hypotheekrenteaftrek-moet-sneller-worden-afgeschaft/#comment-146364

  Mooi hè internet ?

 64. Juan de Meeleezer says:

  Juan is inderdaad als vanouds een hoop onzin aan het spuien, vooral met zichzelf bezig en nog steeds de supera arrogante (hij haalt nog steeds zijn eigen woorden aan)

  VEH verwacht FLINKE VERBETERING op de woning-“markt”
  Juan is bezig een Jomanda-achtige aanpak uit te proberen. Immers: anti-depressiva zijn zo slecht voor de beeldvorming 🙂 (mooie doble sentido, al zegt Juan het zelf 🙂 )

  Tjeemig de peeemig wat is zo’n anti-depressiva alias Jomanda bui toch héérlijk.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-05-2013/europese-commissie-hypotheekrenteaftrek-moet-sneller-worden-afgeschaft/#comment-146171
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-05-2013/europese-commissie-hypotheekrenteaftrek-moet-sneller-worden-afgeschaft/#comment-146173

  En niet te vergeten:
  Belgisch expert, de heer Luc Machon van BIV in Canvas: Ik denk dat ze in Nederland op de huizenmarkt een gróter probleem hebben dan deze in de Verenigide Staten.
  We hebben een expert te pakken die snapt dat Holland overgaat: – vàn gesubsidieerd (100% HRA) huizen leasen (aflossingsvrij, alleen rente betalen) naar – gewoon lenen en weer terugbetalen (rente + aflossing).
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-04-2013/huizenprijs-in-nederland-niet-overgewaardeerd/#comment-140855

 65. snorkel says:

  Voerman,

  ai, Voerman… straks gaan de trollen nog denken dat ze effect sorteren. 😉 Trollen horen bij internet, als men daar niet tegen zou kunnen, dan kunnen we net zo goed het hele internet afsluiten. Bovendien weet de NSA toch precies wie ze zijn, met naam en toenaam… hahahaha!

  Ik zie juist steeds meer en betere posts en posters voorbijkomen, ondanks het feit dat de huizenmarkt-zeepbel nu wel eens breed onderkend is. Je zou verwachten dat dit blog zolangzamerhand wel een overbodig is geworden, maar niets is minder waar! Onze admin blijft lekker bezig en de poster ook. Er komen zelfs nieuwe posters bij de afgelopen dagen. Go! Go! Go!

 66. Steven says:

  Ik betaal 538 euro huur voor een betonnen hok ergens in Amsterdam Z/O. Ik blijf er zitten omdat ik een voor en achtertuin heb en er nou eenmaal ben gaan wonen door omstandigheden (verloor mijn vorige baan en daardoor ook mijn woning in Amsterdam centrum: dat was er aan gekoppeld)

  Ik kan me gewoon met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat mijn huisje 538 euro per maand moet kosten. echt niet. Toch is dat zogenaamde sociale huur. Daar begint het al mee. Waar gaat dat extra geld allemaal heen? (ik denk naar raar management en zo)

  en het is wat laat: dus wat veel drank op.

 67. snorkel says:

  Steven: Ik kan me gewoon met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat mijn huisje 538 euro per maand moet kosten. echt niet.

  Ja, volslagen idioot is het. We moeten wel goedkoop werken, maar mogen niet goedkoop leven…Dat is op termijn natuurlijk vragen om problemen.

 68. Animal Crackers says:

  snorkel,

  Steven, daar hoef je niet voor te drinken!
  De drooglegging in de 30’er jaren diende een ander doel!
  Eenvoudig gelukkig in de Wibautstraat… De man keert zich om zijn graf! http://www.woningnetregioamsterdam.nl/EenheidDetails/30217882
  Hoeveel ‘financiële’ ruimte hebbben we nodig!
  Als het absurdisme niet bestond dan konden we gewoon het koninklijk instituut voor de tropen afschaffen, het stedelijk of rijks levert veel meer op! Vergeet de verbouwingen. Historie is maakbaar!!!

 69. Animal Crackers says:

  Het ergste moet nog komen. In 2017 dat mensen zich realiseren dat ze op ‘n wel heel slecht moment gekocht hebben. Zeker nu 🙂

 70. Maria says:

  snorkel: We moeten wel goedkoop werken, maar mogen niet goedkoop leven…Dat is op termijn natuurlijk vragen om problemen.

  +10

 71. Animal Crackers says:

  Animal Crackers,

  Sorry, moest zijn:
  ‘op een heel “ERG” slecht moment’.
  Je kunt niet altijd scherp (genoeg) zijn tenslotte.

 72. Steven says:

  Animal Crackers,

  Met mij hoef je geen medelijden te hebben. Ik huur, spaar edelmetaal en heb geen enkele schuld. (ben ook nog eens over de 130 kilo en heb alle vecht en schietsporten gedaan) :laatste is GEINTJE!

  maar een soort: Be Prepaired lijkt me wel handig.

 73. Steven says:

  prepared

 74. Voerman says:

  Juan de Meeleezer: Voerman, u bent te pessimistisch hier
  Juan ziet prima inhoud voorbijkomen.

  Ook dat is waar!

 75. ll says:

  Ondertussen is NL veranderd in Japanistan, ongemerkt dat wel…………
  Jaren lang geen nieuwe hypotheken …….., tenzij u de eerste 30% kunt sparen van de waarde van uw nieuwe huis ( u kunt ook wachten, want met wachten spaart u vanzelf de eerste 30%) , en een Duitse hypotheek kunt nemen ……, dat dan weer wel, en dan zitten we nu terug in de jaren ’80 duzzzzzz ….

  Dus toch terug naar 1982 😉 DNB

  http://www.telegraaf.nl/dft/21636119/___Banken_blijven_nog_jaren_weg___.html

 76. ll says:

  http://www.dnb.nl/nieuws-en-publicaties/nieuwsoverzicht-en-archief/speeches-2003/auto35768.jsp

  En dat zeg ik ‘alles verdwijnt’ ‘ze’ plakken er gewoon een plaatje op ….. Terug naar 1982 speech uit 2003 van Brouwer DNB is WEG…….., alles verdwijnt ………zó doorzichtig ……

  Maar het heeft echt wel bestaan hoor ;)……

  http://www.nujij.nl/economie/economie-en-vastgoed-terug-naar-1982.9669305.lynkx

  Maar gelukkig plakt de BIS nog geen plaatjes 🙂

  http://www.bis.org/ifc/events/5ifcconf/xu.pdf

  Conspiracy in the Dutch housingmarket past wel in deze grote info. verdwijntruc …………

 77. ll says:

  Conspiracy of silence, moet het zijn, natuurlijk is het nu wel letterlijk dan, dat wel, alle BRONNEN verdwijnen één voor één ………….., totdat alle bronnen alleen nog maar lucht zijn, net zoals de huizenmarkt zelf ? 🙂

 78. Nico de Geit says:

  De buren hebben een nieuw autootje, zeker 2 meter kleiner dan de vorige.

 79. Nico de Geit says:

  Steven: Ik kan me gewoon met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat mijn huisje 538 euro per maand moet kosten.

  Dat geld wordt rondgepompt. De overheid neemt en geeft.

 80. Dr.t says:

  Flinke groei Japanse economie, lees ik in de kranten.
  Men verwacht een groei van 4 a 5 procent op jaarbasis.
  Overheid boekt ook een plus op haar rekening.

  Geestig om te zien hoe snel ik gelijk krijg…

 81. ll says:

  DNB ff gebeld, je kan hem vinden onder nieuws, dan speech dan jan. dan 2003 , héél goed verstopt dussssss, en dan krijg je deze link, ff kijken of ie werkt.

  http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/speeches-2003/auto35768.jsp

 82. TulipManIA says:

  Dr.t: Flinke groei Japanse economie, lees ik in de kranten.Men verwacht een groei van 4 a 5 procent op jaarbasis.Overheid boekt ook een plus op haar rekening.Geestig om te zien hoe snel ik gelijk krijg…

  Ik vrees dat je toch echt nog even moet wachten om gelijk te krijgen. Laten we dan toch eerst het volledige jaar afwachten en dan nog even om de “correcties” te verwerken..

  Voor je informatie: Japan had het 4de kwartaal 2012 een krimp van 3.6%. De groei die je aanhaalt is op basis van dat kwartaal en dan doorgetrokken voor het gehele jaar…

  Jaar op jaar groei, Q1 2013 tov Q1 2012 is slechts 0.2%..

  Maar goed, laten we opgewekt en optimistisch blijven..

 83. snorkel says:

  Wéér een nieuw historisch faillissementsrecord in mei: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/maand/2013-06-10-m07.htm

  Volgens mij had ik een paar maanden geleden uitgerekend dat elke maand 0,5% van de bedrijven failliet gaat.

 84. Nico de Geit says:

  snorkel:
  Wéér een nieuw historisch faillissementsrecord in mei: cbs.nl/nl-NL/menu/…d/2013-06-10-m07.htm

  Volgens mij had ik een paar maanden geleden uitgerekend dat elke maand 0,5% van de bedrijven failliet gaat.

  ‘Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand’

  Ook dat nog.

  Veel bedrijven hebben geen vet meer op de botten. Binnenkort moeten schulden worden terugbetaald als de lening niet verlengd wordt. Dan kan het helemaal hard gaan. Tenzij het aantal zittingsdagen wordt teruggebracht natuurlijk :).

 85. Nico de Geit says:

  Er moet een nieuwe balans gevonden worden. Ik ben heel benieuwd hoe Nederland eruit ziet als die balans gevonden wordt.

  We zitten in een neerwaartse spiraal van faillissementen en ontslagen, ellende en armoede. De bodem is nog lang niet in zicht.

  Het is opmerkelijk dat slechts weinig mensen de wurggreep van de neerwaartse spiraal zien.

  De economie zit in een neerwaartse spiraal. De makkelijkste weg eruit is gewoon uit de economie stappen, niet meer meedoen. Je eigen huisje bouwen en je eigen groente verbouwen, je eigen brandhout sprokkelen, enz. Maar dat mag natuurlijk niet anders gaat iedereen dat straks doen.

 86. TulipManIA says:

  Nico de Geit: Het is opmerkelijk dat slechts weinig mensen de wurggreep van de neerwaartse spiraal zien.

  Is maar goed ook. Het is uiteraard goed dat er een nieuwe balans wordt gezocht tussen verdien-capaciteit en de waarde van goederen, zoals bv. huizen…

  Maar laten we elkaar nou niet de put in praten.

  Daar wordt Nico de Geit zelf en anderen o(huizenbezitters/ niet huizenbezitters) ok niet beter van…

 87. lorenzo says:

  Grootste probleem van de ollanders is dat ze het te goed hebben (gehad) ,en lijden (of leiden) aan het Paris Hilton syndroom .
  En nu 2013 er nog steeds geen prijs voor hebben betaald , als met KdeK te spreken : HGBB .
  Op micro niveau hoop ik dan maar dat dat zo is , de berichten zijn anders. Cognitieve dissonantie het sleutelewoord als resultaat voor een cyclische levenswijze. We zijn geen slachtoffer …
  Nou, nu maar eens de vakantie gaan regelen .

 88. lorenzo says:

  We zijn in Nederland al des duivels als ons voorzichtig gemaand wordt , omwille van de kosten , ook eens zelf naar onze ouders toe te gaan , ergo op te passen .
  Dat heet een mentaliteits kwestie te zijn . Ollanders moeten zich een beetje schamen , geeft op zijn minst de cultuur aan ( aldus een ollander).

 89. snorkel says:

  TulipManIA: Maar laten we elkaar nou niet de put in praten.

  Ja precies! En dat begint wat mij betreft met “het daelen der Hollandsche huyzenpreijzen” te zien als een GOEDE ontwikkeling. Over 5 jaar is er tenminste nog íéts betaalbaar in dit land: de huizen! 😉

 90. Henk 6 says:

  TulipManIA: Daar wordt Nico de Geit zelf en anderen o(huizenbezitters/ niet huizenbezitters) ok niet beter van…

  Inderdaad verlies accepteren (we hebben het heel goed gehad, lui gemaakt door gratis geld, komende jaar wat minder), stoppen met somberen, aan de slag, ondernemen, hard werken en durven risico’s te nemen.

 91. Henk 6 says:

  lorenzo:
  We zijn in Nederland al des duivels als ons voorzichtig gemaand wordt , omwille van de kosten , ook eens zelf naar onze ouders toe te gaan , ergo op te passen .
  Dat heet een mentaliteits kwestie te zijn . Ollanders moeten zich een beetje schamen , geeft op zijn minst de cultuur aan ( aldus een ollander).

  +1

 92. Nico de Geit says:

  TulipManIA: Maar laten we elkaar nou niet de put in praten.

  Daar wordt Nico de Geit zelf en anderen o(huizenbezitters/ niet huizenbezitters) ok niet beter van…

  Misschien zitten we met zijn allen wel in een groot piramidespel. Je probeert het geld dat je met hard werken hebt verdiend om te zitten in duurzaam geld: edelmetaal bijvoorbeeld of een huis. Maar het zou best wel eens kunnen dat zowel de huizenprijzen als de prijzen van edelmetaal straks nog maar een kwart zijn van wat ze ooit waren.

  Je kunt een bedrijf kopen, maar ook dat bedrijf is geen zak meer waard als het economisch heel slecht gaat. Voor aandelen geldt hetzelfde.

  Eigenlijk zit er maar één ding op: nu produceren maar dat ook direct consumeren.

  Het domste dat je nu kunt doen is met geleend geld beleggen. En toch doen veel mensen dat door een huis te kopen op afbetaling.

  Iets kopen op afbetaling is slim als het piramidespel groeit, maar het is heel dom om dat te doen als het piramidespel krimpt.

 93. Nico de Geit says:

  Albert Heijn knijpt haar medewerkers helemaal uit. Ook de leveranciers worden uitgeknepen. Alles voor de winst.

  Die winst komt er. Vervolgens weten ze niet wat ze met die winst moeten. Daarom kopen ze Bol.com.

  Ik vraag me echt af of het niet beter is je geld gewoon op te maken. Het is heel waarschijnlijk dat we met zijn allen in diepe armoede terecht komen en dat iedere manier om te ontsnappen onmogelijk wordt gemaakt.

  Ik ga niet met een blikje euroshopper bier op het bankje zitten, maar ik blijf achter mijn beeldscherm zitten met een kopje thee.

 94. Nico de Geit says:

  lorenzo: Nou, nu maar eens de vakantie gaan regelen .

  En dan denken al die mensen die daar iets aan verdienen dat het goed gaat, terwijl het wel eens de laatste vakantie zou kunnen zijn.

 95. ll says:

  Proest, hiernaast in de twittertjes van Lex Hooogduin, http://lexhoogduin.com/episodes/54-uiteenspattende-illusies-10-juni-2013#.UbWG91ZJGmg.twitter

  is een hele korte samenvatting van wat Eric Mecking schreef in 2005 in het boek deflatie in aantocht ….

  http://www.bol.com/nl/p/deflatie-in-aantocht/1001004006244730/

  En, oh ja Lorenzo. Eerst moet de mens een besluit nemen, n.l. het besluit om verlies te nemen op welvaart en waarde, het moeilijkste besluit dat er is …….

 96. Nico de Geit says:

  snorkel: Over 5 jaar is er tenminste nog íéts betaalbaar in dit land: de huizen!

  De prijzen zullen waarschijnlijk dalen, maar dat komt omdat de inkomens gemiddeld dalen. Als je niks verdient dan is ook een huis dat maar de helft kost onbetaalbaar.

 97. Nico de Geit says:

  Henk 6: stoppen met somberen, aan de slag, ondernemen, hard werken en durven risico’s te nemen.

  Ik heb helemaal geen zin om te gaan werken. Ik pluk alleen de vruchten die laag hangen. Ik weet niet wat ik met het geld moet. Waarom moet mijn vermogen verder groeien?

  Is dat geld wat ik in het verleden heb verdiend eigenlijk wel van mij? Een belangrijk deel staat geparkeerd bij ING en als je inlogt kun je er naar kijken. Maar het inloggen lukt de laatste tijd steeds vaker niet. Er wordt geadviseerd om het uit te printen. En dan? Het boven je bed hangen?

 98. Nico de Geit says:

  O nee, een rating systeem. Vanaf nu alleen maar applaus van de massa scoren?

  Geit bereid zich voor op minnetjes.

  Helaas is niet zichtbaar wie geplust of gemind heeft.

 99. Nico de Geit says:

  Goat, five points
  Chèvre, cinq points
  Ziege, fünf Punkte
  Коза, пять очков
  Geit, vijf punten

 100. erik(trol) says:

  Ik zie een hoop mensen klusjes laten doen aan hun huis hier in de buurt. Mensen krijgen er weer vertrouwen in. Ik durf zelfs te zeggen dat de WOZ hier volgend jaar niet meer omlaag gaat. Mijn ex buur was hier nog even vorige week. Mag over zijn huur van 681,- euro, 6% huurverhoging gaan betalen en volgend jaar weer. Zit je dus binnen het jaar op een huur van 760,- euro. En dat loopt dan door tot 820 euro, maximale huur puntengrens. Hij overweegt ook maar te gaan kopen. Gelijk heeft ie. De prijzen worden hier amper nog lager in het segment tot 240k en de rente is laag.

 101. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  O nee, een rating systeem. Vanaf nu alleen maar applaus van de massa scoren?

  Geit bereid zich voor op minnetjes.

  Helaas is niet zichtbaar wie geplust of gemind heeft.

  Het plus- en min systeem is inmiddels vervangen voor het 1 tot 5 puntensysteem. Ik weet niet wat het beste is en of het überhaupt iets toevoegt.

  Wat betekent het applaus van de massa? De massa heeft altijd ongelijk. Maar de meeste mensen voelen zich nu eenmaal veilig in een grote kudde, vooral op gebaande wegen.

 102. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Het plus- en min systeem is inmiddels vervangen voor het 1 tot 5 puntensysteem

  Toch maar een plus- en min-systeem?

 103. Bug says:

  erik(trol):
  Ik durf zelfs te zeggen dat de WOZ hier volgend jaar niet meer omlaag gaat. Mijn ex buur was hier nog even vorige week.

  Logisch, als er niks verkocht is of alleen onder de 250k blijft de WOZ gelijk. Hoeven de banken ook niets af schrijven. Opdracht volbracht.

 104. TulipManIA says:

  erik(trol): Hij overweegt ook maar te gaan kopen. Gelijk heeft ie. De prijzen worden hier amper nog lager in het segment tot 240k en de rente is laag.

  Hi Erik, waar een wil is, is schijnbaar een weg…

  De vraag blijft natuurlijk: Kan hij (en al die andere geinteresseerde huurders) ook daadwerkelijk kopen?

  Heeft hij genoeg spek op de botten om een aankoop deels zelf te betalen, en genoeg vertrouwen in de zekerheid van zijn inkomen..?

 105. TulipManIA says:

  Nico de Geit: Is dat geld wat ik in het verleden heb verdiend eigenlijk wel van mij?

  Ik denk dat het wel van jou is.

  Maarrr…. Kun je er op enig moment de goederen/diensten voor aanschaffen die je eerder in gedachten had…

  Daar zit ‘m volgens mij de kneep.

  Het is misschien beter om een materieel goed (wat dat ook mag zijn, zelfs een huis..) in bezit te hebben (zelf als dat in waarde kan dalen), dan een immaterieel getal op een afschrift dat kan worden geconfisceerd (bail in, belasting, inflatie, of anders).

  Het zgn. rendement vs. risiko verhaal…

 106. snorkel says:

  De Speld:

  ‘Miljarden achtergehouden door consumenten’
  Mogelijk tientallen miljarden ongebruikt op de bank

  DOOR D.P. VAN BOCHOVE EN CORNELIS TJAKKE • MAANDAG 10 JUNI 2013, 11:06

  Veel Nederlandse huishoudens halen maandelijks substantiële hoeveelheden geld binnen. Het merendeel hiervan blijft ongebruikt op bankrekeningen staan. Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit.

  Vorig jaar wisten de huishoudens gemiddeld zo’n 57.000 euro binnen te halen van overheid en bedrijfsleven, 1 procent meer dan het jaar daarvoor. Zij gebruiken het geld slechts ten dele aan waarvoor het bedoeld is: aankopen doen. De economie loopt hierdoor miljarden mis.

  Peter Scheepsmaker, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, leidde het onderzoek. “Bedrijven en overheidsinstellingen pompen miljarden euro’s in consumenten, maar staan er niet bij stil óf zij dit geld besteden, en zo ja, waar.”

  Het probleem ligt volgens Scheepsmaker niet bij het aanbod. “Er zijn genoeg dingen waar consumenten hun geld in kunnen steken. De laatste jaren is het aanbod in consumentenartikelen juist sterk gestegen, en winkels staan te trappelen om een bijdrage uit de fondsen.”

  Marjetta van Hoven, woordvoerder van de retailsector: “Het is voor ons steeds moeilijker geworden om aanspraak te maken op de fondsen die door consumenten beschikbaar gesteld worden. De selectieprocedures zijn erg ingewikkeld en het duurt vaak weken voordat er een beslissing genomen wordt.”

  De consumenten waren niet bereikbaar voor commentaar.

  http://www.speld.nl/2013/06/10/%E2%80%98miljarden-achtergehouden-door-consumenten%E2%80%99/

 107. snorkel says:

  Beantwoording Kamervragen PVV over schuldkwijtschelding Griekenland door Eurozone

  De minister van Financiën antwoordt op Kamervragen over het bericht ‘Eurozone scheldt mogelijk Griekse schuld kwijt.’

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/06/10/beantwoording-kamervragen-pvv-over-schuldkwijtschelding-griekenland-door-eurozone.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

  Nederland is geen voorstander van schuldkwijtschelding.

  Duidelijk. Dat wordt kwijtschelden dus

  ps, je zou maar “Barry Mad Lener” (Barry de gekke lener) heten en politiek bedrijven in het land met de grootste schulden ter wereld…

 108. De Pessimist says:

  Ik vind Albert maar een rare kwabernoot die verblind is door de glans van goud .En op het moment dat hij begint te goochelen met M0,M1 ,M2 houd het op.

 109. TulipManIA says:

  snorkel,

  Daarom is voorkomen beter dan genezen…

  Iedereen wist van te voren dat dit geld nooit zou terugkomen en toch is het besluit erdoor gekomen..

  De bevolking is niet dom, maar wel mak.

 110. De Pessimist says:

  Nico de Geit: Aan een kant heb je nu de leenkneuzen die te veel consumeerden, aan de andere zijde mensen met een vette spaarrekening. Je zou de schulden van de ene groep weg kunnen strepen tegen die van de andere groep, een reset. Maar daar zullen de spaarders niet gelukkig mee zijn, de leenkneuzen wel.

  Maar ik ben gewoon een werker en ik wil niet met mijn arbeid de status quo in stand houden .Ik verdom het ook om iets meer te doen dan nodig is om in leven te blijven ik ga niet sparen of lenen zo lang de schade uit het verleden niet is opgelost zelfs niet als de rente naar 0% zou gaan.Dus wat mijn betreft zo snel mogelijk wegstrepen renteniers/leenkneuzen .

  Ik ben tegen het + en – misschien wel iets om om post weg te mogen stemmen als het totaal niet relevant of te kwetsend is .

 111. De Pessimist says:

  snorkel: Duidelijk. Dat wordt kwijtschelden dus

  Natuurlijk

  snorkel: Volgens mij had ik een paar maanden geleden uitgerekend dat elke maand 0,5% van de bedrijven failliet gaat.

  Als er nu niet heel veel bedrijven worden gestart is het een exceptionele groei en dat is ook volkomen logies en kan ook niet anders als de drie pijlers waar de economie op draait bezuinigen (multinationals ,overheid en particulieren+mkb)

 112. ll says:

  Komt die afschrijving schuld Griekenland hier nog bovenop ?

  http://nos.nl/artikel/516316-dnb-68-mrd-bezuinigingen-nodig.html

 113. snorkel says:

  ll,

  Dit jaar krimpt de economie naar verwachting met 0,8 procent, waar DNB een half jaar geleden nog uitging van 0,6. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben consumenten niet zo sterk de hand op de knip gehouden als in de periode van 2011 tot en met 2014. De reden is dat mensen minder te besteden hebben nu de werkloosheid stijgt en huizen minder waard worden.

  Weer een standaard opmerking die exemplarisch is voor de versteende denkwijze. Dat huizen minder waard worden zorgt helemaal niet voor minder consumptie. De consumptie die werd aangejaagd door dure huizen is geen echte consumptie, dat is alleen meer ‘in de tijd verschoven consumptie’. De latere generaties betalen daar weer voor.

  Duurdere huizen en duurdere huren zorgen op termijn juist voor minder consumptie en dus minder structurele groei! Goedkoop wonen zou een zegen zijn voor elke Nederlander, en bovendien voor onze economie. Zakken met die prijzen/huren!

 114. snorkel says:

  snorkel,

  grr… daar had ik even verkeerd gequote!

  1e alinea kont uit het NOS artikel van ll

  2e en 3e alinea zijn mijn mening daarover

 115. De Pessimist says:

  ll: Komt die afschrijving schuld Griekenland hier nog bovenop ?

  nos.nl/artikel/516…inigingen-nodig.html

  En de nationalisatie van RABO .
  Maar de wereld handel groeit wordt gesteld maar ik vrees dat Rotterdam niet meer het centrum van de wereld handel is en dat hele export verhaal over en uit is de wereldhandel bevind zich in zuid oost Azie en China

 116. snorkel says:

  ll,

  Ook die hadden we hier al voorspeld: Die 200 miljard is er helemaal niet, maar door de media-aandacht krijgen de verkopers van deze hypotheken ineens wel veel meer belletjes. En van al die belletjes zijn er vast een paar die in aanmerking komen. Slimme Z van die hypotheekverstrekkers! Alleen de Nederlandse collega’s die geen Duitse hypotheken verkopen zullen er bepaald niet blij mee zijn…

 117. De Pessimist says:

  De DNB bemoeid zich weer eens waar ze hun bek dienen te houden ze gaan niet over politieke keuzes.
  Hun aanbeveling om in de zorg te snijden om dat de burger niet meer kan inleveren is bovendien kul .De arts thuiszorgmedewerker verpleger zijn gewoon burgers die worden ontslagen bij bezuinigingen in de zorg .Mijn idee is eens om te kijken wat gezinnen kwijt zijn aan rente lasten en of we daar wat aan kunnen doen dan gaan er ook wel wat banen verloren bankiers en ander nutteloos tuig .Moordenaars zijn het roven van de zorg om hun geld industrie in stand te houden

 118. ll says:

  Volgende probleem, hoe kom je in hemelsnaam van je NHG hypotheek af ?

  Een hypotheek met NHG,
  daar ben je niet blij mee …….

 119. Draaikont says:

  De ontwikkelaar:
  Ik had al eerder gehoord dat er gerotzooid wordt met het zgn. ‘mandje’ waarmee de inflatie wordt bepaald.

  Amerika: Als men dezelfde producten zou hanteren als 15 jaar geleden dan zou de inflatie 2x zo hoog zijn.

  Het zelfde zal ook wel voor NL gelden. Je kan wel 19000 producten nemen, maar als je de belangrijkste buiten beschouwing laat……………

  Ook leuk aan de inflatie is het feedbackmechanisme. Wanneer het CBS de inflatie op 2,5% heeft gezet worden de huurprijzen navenant verhoogd, passen hun bedrijven hun tarieven aan, laat de NS de treinkaartjes met eenzelfde percentage duurder worden etc. etc. De helft van de inflatie voor volgend jaar heb je daarmee al te pakken….

 120. snorkel says:

  ll: NHG

  Hoe kom je in hemelsnaam van je hypotheek af?

  NHG! Nu Huren Gaan!

 121. Voerman says:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/pensioen/werknemerspensioen/21635374/___Lagere_premie_pensioen___.html

  Wijs besluit! 🙂
  De aankomende pesionado heeft het dik voor mekaar betreffende de toekomst en het kan wel een beetje lijden.
  Weinig pensioen nodig omdat de aankomende grijze massa:

  Voldoende gespaard heeft.

  Een eigen huis heeft en dus geen huur betalen.

  Tegen die tijd hypotheekvrij is.

  Energie is gratis; zorgt de zon voor.

  Weinig voedsel nodig omdat veel eten ongezond is.

  Autorijden is niet meer nodig, toch onbetaalbaar.

  Zij zijn bereid om te werken tot de dood daarop volgt.

  Zorgkostenverzekering is overbodig, omdat alles 100% eigen risico is.

  Culturele genoegens zijn gratis, volop gratis muziekaanbod van de balkangasten.

  Ouderwetse sociale voorzieningen afgeschaft omdat iedereen voor zichzelf kan zorgen.

  Voor alle overige behoeften zorgt de overheid.

 122. ll says:

  FED gaat geldkraan dichtdraaien.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21637044/___Dichtdraaien_geldkraan_Fed_in_het_verschiet___.html

  Hoop dan wel dat het een vrouwvriendelijke kraan is, moest net de hoofdwaterkraan afsluiten voor de loodgieter, zeer vrouwonvriendelijke kraan …….., bijna niet dicht te krijgen 😉

 123. Animal Crackers says:

  snorkel:

  Weer een standaard opmerking die exemplarisch is voor de versteende denkwijze. Dat huizen minder waard worden zorgt helemaal niet voor minder consumptie. De consumptie die werd aangejaagd door dure huizen is geen echte consumptie, dat is alleen meer ‘in de tijd verschoven consumptie’. De latere generaties betalen daar weer voor.

  Duurdere huizen en duurdere huren zorgen op termijn juist voor minder consumptie en dus minder structurele groei! Goedkoop wonen zou een zegen zijn voor elke Nederlander, en bovendien voor onze economie. Zakken met die prijzen/huren!

  Boodschappen doen steeds eenvoudiger 🙂

  ll:
  DNB ff gebeld, je kan hem vinden onder nieuws, dan speech dan jan. dan 2003 , héél goed verstopt dussssss, en dan krijg je deze link, ff kijken of ie werkt.

  dnb.nl/nieuws/nieu…s-2003/auto35768.jsp

  En of ie werkt!
  Goed bezig! Hulde!

  snorkel,

  Geniaal en uiterst creatief!

  Ondertussen via twitterticker… Negeren die huurders en tijd kopen:
  http://www.duic.nl/nieuws/43776/explosieve-stijging-van-huur-krachtwijken-worden-hardst-geraakt/

  Doet ‘n beetje denken aan deze kasteelheer:
  http://www.youtube.com/watch?v=FWBUl7oT9sA

  Viva la Vinex, aflevering 1:
  http://www.radio1.nl/items/80111-serie-1-viva-la-vinex

  Gezelli!

 124. Animal Crackers says:

  Overigens prachtige, toepasselijke muziek er onder bij viva la vinex! Little Boxes – Malvina Reynolds

 125. Draaikont says:

  Henk 6: Inderdaad verlies accepteren (we hebben het heel goed gehad, lui gemaakt door gratis geld, komende jaar wat minder), stoppen met somberen, aan de slag, ondernemen, hard werken en durven risico’s te nemen.

  Veel plezier. Ik doe niet mee. Ik heb het gevoel dat het hele idee is dat het klootjesvolk steeds harder voor steeds minder mag werken en dan maar niet moet zeuren, want ja andere tijden en nieuwe realiteit blah blah. Ik wil best ondernemen, hard werken en durven risico’s te nemen, maar dan wel graag als de laag van profiteurs (nutteloze managers, overheidscommissieleden, gratis-geld-hier-ben-ik prutsers, politieke lulhoeren, omhooggevallen corpsballetjes, arrogante middle-mans, belastingvretende-ontslagvergoedingen-incasseerders, incompetentiebonus-ontvangers) is opgeruimd. Anders werk ik niet voor mijn eigen welvaart, maar puur om al dat andere nutteloze werk in stand te houden.

  Alsof ik op een ICT-helpdesk zit in mijn eentje, maar wel met een manager, een kwaliteitsmedewerker, een controller, een procesontwikkelaar, een senior bussiness consultant en 2 stagairs. Gelukkig wordt er voor het beschrijven van de juiste openingszin bij het opnemen van de telefoon een extern bureau ingehuurd. Hoef ik daar gelukkig niet meer over na te denken.

  Ik pas. Jij veel succes.

 126. ll says:

  Animal Crackers: Overigens prachtige

  Thankxx.

  Als dank …. 😉

  http://www.youtube.com/watch?v=cntYIkuthYg

 127. De Pessimist says:

  Kijk ik naar Lex hoogduin en dan vraag ik me toch af wat hij wil.
  we zitten met een hele lage arbeid participatie en we willen ook nog dat ongewenste finacielle industrie verkleinen .Dan wil LEX ook nog eens langer doorwerken en minder mensen laten werken in de zorg dat zal nog meer mensen thuis houden .Minder zekerheden is nog minder consumptie (alleen mensen die zich veilig voelen consumeren)Ideeën van dit soort mannetjes leiden naar 50% werkeloosheid zonder visie wat hij nou wil voor de samenleving en hoe hij denkt geweld te kunnen voorkomen van mensen die hij denkt uit te sluiten .

 128. snorkel says:

  ll,

  Mooi verhaal van 10 JAAR GELEDEN en goed gevonden! Complimenten!

 129. De ontwikkelaar says:

  8 miljard bezuinigen.
  Natuurlijk in september pas beslissen.

  Klink mij in de oren als:

  De zaak staat in de fik. Waarom nu de sirenes laten loeien als ze dat iedere 1e van de maand ook al doen.

 130. snorkel says:

  De Pessimist: Kijk ik naar Lex hoogduin en dan vraag ik me toch af wat hij wil.

  In het nieuws blijven! 😉 Economen en aanverwante vogels komen er steeds meer achter dat ze relevant blijven door in te spelen op ontwikkelingen, niet door dwars de realiteit te blijven ontkennen. Oplossingen bieden, daarvoor moet je weer niet bij een econoom zijn. De enige mogelijke oplossing is namelijk: “minder economie”

  De ontwikkelaar: 8 miljard bezuinigen.

  Misschien kunnen we, onze VOC mentaliteit eer aandoende, de Amerikanen hun eigen kernbommen terugverkopen? http://nos.nl/artikel/516306-hoe-geheim-was-volkel.html

 131. Dawg says:

  De Pessimist,

  Zo’n crisis is voor een beetje rechtse bal natuurlijk een uitgelezen moment om een ideologisch verlanglijstje af te werken. Niet dat het iets gaat doen aan de SCHULDENcrisis, maar meer een kwestie van het ijzer smeden als het heet is.

  Al die kleaudtzakken van DNB die nu die drie procent heilig verklaren hadden er geen probleem mee om Griekenland nog even extra op te laden met 235 miljard euro schuld toen het land allang failliet was.

 132. Inon says:

  Nieuwe cijfers van DNB over aantallen onderwaterhypotheken: eind 2012 1,3 miljoen huishoudens onder water, 65 miljard aan potentiële restschuld bij deze huishoudens.

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21637335/__DNB__65_miljard_aan_onderwaarde_op_hypotheken__.html

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3456125/2013/06/10/DNB-65-miljard-aan-onderwaarde-op-hypotheken.dhtml

  Kon op website DNB niet direct verdere info vinden.

 133. snorkel says:

  Inon,

  Uit het artikel

  In 2007 lag de gezamenlijke woningwaarde nog 700 miljard euro boven de totale hypotheekschuld. Dat zal in 2015 naar verwachting circa 300 miljard euro minder zijn, aldus DNB.

  Huizenbezitters lossen sneller af
  In die raming is meegenomen dat huishoudens, mede gezien de lage spaarrente, spaargeld blijven gebruiken om vervroegd af te lossen. DNB gaat uit van „enkele miljarden per jaar”.

  Dus even grof gerekend..

  2007:
  + hypotheekschuld ±€650 G (er doen veel getallen de ronde, maar we houden even de meest voorkomende aan)
  + overwaarde €700 G
  = totale waarde: €1350 G

  2015
  + hypotheekschuld €570 G (minder zal het zeker niet zijn)
  + overwaarde €300 G
  = totale waarde: €870 G

  DNB Gaat uit van een maximale daling van ±35% tussen 2007 en 2015.

  En wat daarna…?

 134. De Pessimist says:

  snorkel,

  Is het niet zo dat er juist veel afbetaalde huizen nu op de markt komen die nu met hypotheek worden weggezet/De opbrengst van die huizen komt op een spaarrekening en zo lijkt het net alsof Nederland meer aan het sparen is maar niks is minder waar.

 135. ll says:

  Nu op rtlz.nl site

  Prof Eiffinger

  Het is de huizenmarkt, stupid ……..uiteraard vrij vertaald. 😉

 136. tja says:

  snorkel:
  Inon,

  Uit het artikel

  Dus even grof gerekend..

  2007:
  + hypotheekschuld ±€650 G (er doen veel getallen de ronde, maar we houden even de meest voorkomende aan)
  + overwaarde €700 G
  = totale waarde: €1350 G

  2015
  + hypotheekschuld €570 G (minder zal het zeker niet zijn)
  + overwaarde €300 G
  = totale waarde: €870 G

  DNB Gaat uit van een maximale daling van ±35% tussen 2007 en 2015.

  En wat daarna…?

  Wel goed lezen…. 300 miljard minder van 700 miljard = 400 miljard. Overigens neemt de hypotheekschuld nog steeds toe, ouderen met weinig hypotheek op hun huis verkopen deze, waarna er een hogere hypotheek op wordt afgelsoten dan er oorspronkelijk op rustte. De daling waar de DNB vanuit gaat zal dus lager zijn dan die 35% die jij noemt.

 137. snorkel says:

  De Pessimist,

  Ja klopt. In totaal ontsparen we nog steeds. Ik denk overigens dat mijn berekeningetje niet de werkelijkheid weerspiegelt, maar meer de wensdroom van DNB. In realiteit gaat de hypotheekschuld echt niet uit zichzelf significant dalen. Die paar miljard aflossing die we niet met veel pijn en moeite bij elkaar schrapen is direct weer nodig om de nog steeds veel te dure huizen te ‘transfinancieren’ van de stopper naar de starter. Alleen extra geld (niet krediet, maar geld) of fikse afschrijvingen kunnen dit probleem snel oplossen. Maar waar tover je zo snel even een paar honderd miljard vandaan? Het begint met een P…

 138. snorkel says:

  tja,

  Ohja. Ik had ook véél te veel aflossing gerekend hoor 😉 80 miljard in 8 jaar. Kan natuurlijk nooit. Want er is juist méér geld nodig om te “transfinancieren”.

  Dus die daling was echt het “maximale”. Zeg maar de wensdroom van DNB

 139. ll says:

  snorkel: In 2007 lag de gezamenlijke woningwaarde nog 700 miljard euro boven de totale hypotheekschuld.

  Goed lezen, de woningschuld wordt door DNB ( en CBS heeft daar ook een handje van ) verrekend met ALLE heilige huisje, inclusief de woco huisjes, studentenflats, pensioenwoningen etc. alles.

  Als je ALLEEN de koopwoningen neemt staan we nu ongeveer quite………

  Vermogen huizenbezitters = nu 0, nou ja misschien nog een kleine 10k ? 😉

 140. Nico de Geit says:

  ‘Ongeveer 1,3 miljoen huishoudens hadden eind vorig jaar een hypotheek waarvan de waarde hoger was dan die van hun woning. Hun totale tekort bedroeg circa 65 miljard euro, meldde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.’

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21637335/__DNB__65_miljard_aan_onderwaarde_op_hypotheken__.html

 141. Dawg says:

  snorkel: Ja klopt. In totaal ontsparen we nog steeds.

  Volgens het CEP 2012 p.44 stijgen de gezinsbesparingen weer.

 142. Dawg says:

  snorkel,

  Al die geheel of tenminste gedeeltelijk afgeloste huisjes die nu tegen een veelvoud van de oorspronkelijke prijs en ‘gefinancierd’ doorverkocht moeten worden. Je kunt je afvragen hoeveel extra hypotheekschuld er nodig zal zijn om bij de huidige prijzen de koopmarkt weer in beweging te krijgen. Bij DNB zullen ze die ramingen wel gemaakt hebben….. Waarna ze zich waarschijnlijk te pletter zijn geschrokken.

 143. De Pessimist says:

  Dawg,

  Daar zal wel blinde paniek zijn bij DNB .Als ze eens een keertje gaan kijken op de sloopstranden van India of Bangladesh zullen zien dat die export droom van een oplevende wereld handel wel erg optimistisch is .
  Volgens mij zijn de huisjes ook aan het verkrotten er is te weinig onderhoud en wordt dat meegenomen dat de nominale waarde daalt ?

 144. Nico de Geit says:

  De Pessimist: Volgens mij zijn de huisjes ook aan het verkrotten

  De eigenaren zijn aan het wachten tot de markt weer aantrekt. Dat achterstallige onderhoud moet de volgende eigenaar maar opknappen.

  Beterschap is beloofd voor volgend jaar. Volgend jaar waarschijnlijk hetzelfde verhaal.

  Veel oude huizen zijn zo slecht geïsoleerd dat de boel gewoon plat moet. Veel mensen komen daar natuurlijk pas achter als de gasprijs nog veel hoger is. Eerst proberen ze hun krot te isoleren.

 145. Voerman says:

  Dawg: Al die geheel of tenminste gedeeltelijk afgeloste huisjes die nu tegen een veelvoud van de oorspronkelijke prijs en ‘gefinancierd’ doorverkocht moeten worden. Je kunt je afvragen hoeveel extra hypotheekschuld er nodig zal zijn om bij de huidige prijzen de koopmarkt weer in beweging te krijgen.

  Hoeven niet allemaal tegelijk! 🙂

 146. Hermanes says:

  Animal cracker Om terug te komen over mijn hond,hier hebben ze zover ik weet geen hondenuitlaatservice of dat moet ik zelf zijn voor mijn eigen honden,het voordeel hier is dat ik 10 passen zet en ik op een mooi grasveld sta inclusief vijver daar kan hij lekker poepen zonder problemen.In de stad moet je moeilijk gaan doen met zakjes maar dat ken ik hier niet.

 147. Hermanes says:

  Heb ook nog gasten aan de buitenkant van mijn woning hangen,een nest of 4 zwaluwen noemen ze die dingen.Maar dat is te ingewikkeld voor jouw jij bent opgegroeid met de wetenschap dat melk in de fabriek gemaakt wordt.

 148. Nico de Geit says:

  De Pessimist: Is het niet zo dat er juist veel afbetaalde huizen nu op de markt komen die nu met hypotheek worden weggezet/De opbrengst van die huizen komt op een spaarrekening

  Die oudjes worden geplukt als ze naar een verzorgingstehuis moeten, thuishulp krijgen of als ze doodgaan. Misschien verzuimen nabestaanden om bezwaar te maken tegen de WOZ-aanslag en graait de belastingdienst een extra groot deel weg. Als er dan nog wat over is. Veel oudjes schijnen ook aflossingsvrij te zitten.

  Kinderen die massaal een negatieve erfenis aanpakken en op tv de slachtofferrol op zich nemen -‘het was niet te zien aankomen’. ‘Je kunt de bank immers niet met de strop laten zitten’, pffff.

 149. Nico de Geit says:

  Ik heb weer even gewerkt en wat geld verdiend. Ik parkeer een deel van dat geld bij ING. Er wordt geadviseerd regelmatig een uitdraai te maken van je saldo. Ik stelde eerder in deze draad voor die uitdraai boven mijn bed te hangen.

  Daar was ik over na aan het denken tijdens het werken. Waarom geen lijstje erom? Om die uitdraai. Zo erg zal het toch niet zijn? Die uitdraai als aandenken aan vroeger, toen ik dacht dat dat geld van mij was….

  Ik heb een aandeel ter waarde van 1.000 Reichsmark in een lijstje. In 1904 leek investeren in de spoorlijn van Moskou naar Kazan een goede investering. 4% rente, gegarandeerd door de KEIZERLIJK Russische Familie. De aandelen waren na de revolutie waardeloos.

  Ik ga alvast een uitdraai maken van mijn saldo bij ING en een lijstje kopen. Ik heb ook nog iets van Icesave, daar had ik ook een rekening.

 150. Hermanes says:

  Nico de geit Wat bedoel je ik heb weer even gewerkt ? 1 dag een maand een jaar?Gangbaar is dat je doordeweeks naar je werk gaat en in het weekend thuis bent.O wacht de aap komt uit de mouw je kunt geen huis kopen omdat je geen vast werk hebt.

 151. Voerman says:

  Nico de Geit,

  Denk, dat je een beeld hebt van oudjes, wat in tegenstelling tot de oudjes zelf niet geheel met de tijd is meegegaan.
  De oudjes van tegenwoordig kunnen lezen en schrijven en hebben een krant, telefoon, internet, een I-pad enz.
  Zij “eppen” stiekem met mekaar en worden door de kleinkinderen geraadpleegd over zaken waarmee die kleinkinderen niet mee thuis aan kunnen komen.

  Paar uitzonderingen daargelaten zijn het krasse knarren.

 152. Nico de Geit says:

  De Pessimist: Is het niet zo dat er juist veel afbetaalde huizen nu op de markt komen

  Heel veel babyboomers wachten op betere tijden. Ze hebben blijkbaar geen besef van macro-economie. Er zijn immers veel meer babyboomers dan mensen van de volgende generatie. Veel mensen van de volgende generatie hebben gekocht en staan al zwaar onder water.

  Blijft over: de mensen die net de arbeidsmarkt op komen. Maar die verdienen meestal niet veel.

  De huizenmarkt kan alleen gered worden als mensen heel veel geld kunnen lenen tegen een extreem lage rente, het liefst 0%, en winst op de eigen woning gegarandeerd wordt door bijvoorbeeld de NHG. Het lijkt erop dat die tijd voorbij is. De bank doet moeilijk over geld uitlenen en de voorwaarden van de NHG worden veel minder soepel.

 153. Nico de Geit says:

  Hermanes:
  Nico de geit Wat bedoel je ik heb weer even gewerkt ? 1 dag een maand een jaar?Gangbaar is dat je doordeweeks naar je werk gaat en in het weekend thuis bent.O wacht de aap komt uit de mouw je kunt geen huis kopen omdat je geen vast werk hebt.

  Daar zit iets in Hermanes. Het viel mij op dat Duitse banken niet willen lenen aan ondernemers. Waarom dat precies is weet ik niet. Het zal wel met risico te maken hebben. Veel ondernemers gaan failliet met zwaar weer.

  Ik ga echt niet werken voordat ik uitgebreid heb ontbeten en me verveel. Alles wat je te veel verdient in dit land wordt weggekaapt door de belastingdienst of kun je op je spaarrekening zetten. Vergeet niet op tijd een uitdraai te maken.

  Regel 1: word wakker zonder wekker
  Regel 2: zorg voor een uitgebreid ontbijt
  Regel 3: ga pas werken als je je verveelt

 154. Hermanes says:

  Beste Nico en jij wilt nu nog serieus genomen worden?Ben jij dan de rots in de branding als echte autochtoon of moeten we het dan toch van allochtonen hebben die wel willen werken?

 155. snorkel says:

  Dawg,

  Maar de schulden ook. refdag.nl/nieuws/economie/analyse_we_houden_de_hand_niet_op_de_knip_1_733379

 156. Nico de Geit says:

  Voerman: Hoeven niet allemaal tegelijk!

  Hoeveel potentiële kopers staan er tegenover de potentiële verkopers?

 157. Nico de Geit says:

  Hermanes:
  Beste Nico en jij wilt nu nog serieus genomen worden?Ben jij dan de rots in de branding als echte autochtoon of moeten we het dan toch van allochtonen hebben die wel willen werken?

  Hermanes, hier wonen geen allochtonen.

 158. snorkel says:

  De ontwikkelaar:
  Ik had al eerder gehoord dat er gerotzooid wordt met het zgn. ‘mandje’ waarmee de inflatie wordt bepaald.

  Amerika: Als men dezelfde producten zou hanteren als 15 jaar geleden dan zou de inflatie 2x zo hoog zijn.

  Het zelfde zal ook wel voor NL gelden. Je kan wel 19000 producten nemen, maar als je de belangrijkste buiten beschouwing laat……………

  Ik las laatst op Twitter dat ze in Amerika van plan zijn ook ‘entertainment rechten’ (film-, muziekrechten en dergelijke) mee te gaan nemen. Hoop nog steeds dat er iets ontbrak in die 140 karakters, want… WTF?!

 159. tufkaj says:

  Zo. Terug van paar dagen Vlieland (waar het weer beduidend minder was dan in de rest van het land). Nog wat gemist 🙂

  Ik las op Geenstijl dat we door de 270K heen zijn op funda, verder dat DNB wil dat huizenprijzen stijgen door lagerentebiedende pensioenfondsen en buitenlandse partijen, dat iemand op het FNV congres peop stond te praten over pensioenen. En Ger wist weer een slimme zet.

  Er gebeurt zo veel dat er niet tegenop te lezen valt als je terug komt na een weekend. Tegelijk kun je 4 jaar weg blijven zonder iets nieuws te lezen.

 160. snorkel says:

  tufkaj,

  En we gaan toch die 4 miljard van het sociaal akkoord toch wél bezuinigen.

  Ohnee, het is toch nog even 6 miljard geworden

  Ohnee wacht, 8 miljard. Dat is het. 8 miljard, dat is het écht hoor! 😉

  Linkje van ll is ook de moeite waard even te lezen: Toespraak van DNB uit 2003 op vastgoedcongresje: http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/speeches-2003/auto35768.jsp

 161. Apekool says:

  Dr.t:
  Flinke groei Japanse economie, lees ik in de kranten.
  Men verwacht een groei van 4 a 5 procent op jaarbasis.
  Overheid boekt ook een plus op haar rekening.

  Geestig om te zien hoe snel ik gelijk krijg…

  Intussen is heel Japan 25% goedkoper geworden (inclusief het spaargeld van de Japanners zelf) met de waardedaling van de Yen.

  Dat waren dure procenten…

 162. tufkaj says:

  snorkel,

  ohja, die bezuinigingen miste ik nog 🙂 linkje ga ik nu kijken.

  Ander linkje, tekenend voor deze tijd wmb: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3456124/2013/06/10/Bonden-jongeren-willen-uit-pensioenfondsen.dhtml#.UbXgAPZiUnA.twitter Jongeren willen uit het systeem waarin zij disproportioneel bijdragen aan welvaart van anderen en geen vertrouwen hebben in zelf ontvangen daarvan.

  Als ik dit combineer met het berichtje van dawg tijdje geleden waarbij hij fors minder kreeg dan de eerste boomers, denk ik dat ook bij de pensioenen de groep 35-50 weleens tussen wal en schip kan gaan vallen hier ten gunste van hun oudere broertjes.

 163. Nico de Geit says:

  Acht miljard bezuinigen? Rusland koopt ieder jaar voor 83 miljard in Nederland. En wat doet Nederland? Rusland op de vingers tikken. In Rusland zouden homo’s worden achtergesteld en de 600 NGO’s moeten zich voortaan aan de regels houden.

  Ik kijk iedere dag het Russische journaal en steeds als het over Nederland gaat beginnen ze weer over de pedofielenclub die hier wordt toegestaan.

  Poetin heeft het over pedofilie, Mark Rutte verslikt zich:

  http://www.youtube.com/watch?v=qL6KVIWUieY

  Nederland pedoland:

  http://www.youtube.com/watch?v=YCehIajwnHQ

  Binnenkort is er weer een anti-Rusland actie tijdens de Zwarte Cross, georganiseerd door Amnesty International. 450 mensen gaan naakt 2×400 meter rennen met een helm op hun kop, tegen het verschrikkelijke Rusland. Amnesty wil er wereldwijd aandacht aan geven.

  Nederlanders staan achter dat soort acties. Ze schijnen niet te beseffen hoeveel geld 83 miljard euro is.

  Je klanten moet je niet schofferen als je ze te vriend wilt houden. Dat geldt ook voor de islamitische klanten. Nederland exporteert voor vele miljarden aan zuivelproducten naar islamitische landen.

  Ik ben benieuwd hoe lang Nederland nog welvarend blijft.

 164. snorkel says:

  tufkaj,

  Wel lekker uitgewaaid? 😉 Weer met frisse moed klaar om je in te zetten voor starters op de woningmarkt?

  Want @Woningnieuws heeft zich ten doel gesteld de starters de mogelijkheid te geven middels het Starterscafé zich te laten voorinformeren en hiermee stabilisatie op de starters woningmarkt te creëren.

  Want de @Woningnieuws maakt zich hierover zorgen. Al enkele jaren is het internet de grootste informatiebron, maar tegelijkertijd is deze ook vervuilt met gedateerde cijfers en gegevens. Desondanks is de behoefte aan objectieve informatie onder starters nog steeds erg groot. @Woningnieuws pleit voor één centraal en objectief informatiepunt.

 165. Philippulus says:

  Nederland moet de hypotheekrenteaftrek sneller beperken.

  De Europese Commissie wil dat Nederland de hypotheekrenteaftrek geheel of gedeeltelijk afschaft. De commissie waarschuwt voor de hoge huizenprijzen, die tevens het gevolg zijn van de aftrekbaarheid van hypotheekrente.

  EU-sancties

  Regeringsleiders moeten de adviezen in juni goedkeuren. Als een land een aanbeveling niet uitvoert, kan de Commissie uiteindelijk met sancties komen.

  http://www.elsevierfiscaal.nl/fiscaal-actueel/nieuws/nieuws/2860/nederland-moet-de-hypotheekrenteaftrek-sneller-beperken

  Sancties? fat chance natuurlijk, maar het is weer eens gezegd..

 166. Frans says:

  snorkel: Desondanks is de behoefte aan objectieve informatie onder starters nog steeds erg groot

  Ze hoeven maar 1 ding te weten: don’t buy!

 167. tufkaj says:

  snorkel,

  één centrale bron van waarheid. Wat was het NOS journaal toch heerlijk he 😉 en nu die niet meer de autoriteit is die het was ontstaat er chaos. Moeten we niet willen met zijn allen!

 168. snorkel says:

  Frans en tufkaj,

  Ja, je zou maar Stichting Starter heten en zo’n kul-verhaal uit je bek weten te krijgen! 😉 http://www.stichtingstarter.nl/stichting-starter

  Nog met 2 spelfouten ook trouwens…

 169. Frans says:

  snorkel:
  Frans en tufkaj,

  Ja, je zou maar Stichting Starter heten en zo’n kul-verhaal uit je bek weten te krijgen! http://www.stichtingstarter.nl/stichting-starter

  Nog met 2 spelfouten ook trouwens…

  Heb ff gekeken wie erin zitten: allemaal, zonder enkele uitzondering, financieele terroristen.
  Dus: stichting starter = stichting propaganda.

 170. Frans says:

  (vandaar ook het kul verhaal)

 171. Dawg says:

  Philippulus: De Europese Commissie wil dat Nederland de hypotheekrenteaftrek geheel of gedeeltelijk afschaft.

  Ik betwijfel of deze gedachten echt sterk leven in de EC. Ik denk eerder dat hier sprake is van de veel gebruikte zogeheten U-bocht constructie: wanneer nationale politici in het nationale parlement niet over voldoende steun krijgen of het vanwege de kiezersgunst niet aandurven bepaalde besluiten te nemen dan proberen ze vaak hun zin te krijgen via de Brusselse omweg:

  http://www.welt.de/politik/article715345/Europa-entmachtet-uns-und-unsere-Vertreter.html
  Langs die weg is ook de huurgrens van 33.000 euro tot stand gekomen.De EC wilde wel een duidelijke afbakening van de sociale huursector, maar specifieke inkomensgrenzen werden niet genoemd. Daar kwam de toenmalige minister Donner zelf mee aanzetten, met als alibi dat dat van Brussel zou moeten.

 172. snorkel says:

  Dawg: zogeheten U-bocht constructie:

  JAAAA! Dat denk ik ook! +100 Dawg… waar zijn die plus-knopjes gebleven? 😉

 173. tufkaj says:

  Frans: Heb ff gekeken wie erin zitten: allemaal, zonder enkele uitzondering, financieele terroristen.
  Dus: stichting starter = stichting propaganda.

  Klopt. Is hier vaker geconstateerd. Laatste dat ik er over schreef: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/05/23/stichting-starter-viert-feest/

 174. Adamus says:

  Je klanten moet je niet schofferen als je ze te vriend wilt houden. Dat geldt ook voor de islamitische klanten. Nederland exporteert voor vele miljarden aan zuivelproducten naar islamitische landen.

  Ik ben benieuwd hoe lang Nederland nog welvarend blijft.

  En dat voor een handelsland dat zelfs varkensvlees in islamitische landen weet te verkopen 😉

  Stel je voor: “Poetin wij hoeven jouw gas niet meer”. Maken en ontwikkelen doen die Russen niet hé. Draait Duitsland de kraan dicht dan breekt in Rusland de pleuris uit.

 175. Steven says:

  snorkel: Nog met 2 spelfouten ook trouwens…

  Twee spelfouten? Moet je deze kromme zin eens lezen…

  “De stichting heeft ten doel om personen die zich voor het eerst op de huizenmarkt richten, wegwijs te maken in de wereld van makelaardij, financieel advies, bankinstellingen en notariaat, en voort al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord”

 176. Frans says:

  Steven: Twee spelfouten? Moet je deze kromme zin eens lezen…

  “De stichting heeft ten doel om personen die zich voor het eerst op de huizenmarkt richten, wegwijs te maken in de wereld van makelaardij, financieel advies, bankinstellingen en notariaat, en voort al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord”

  hahaha! Ik beweer niet dat ik perfect Nederlands schrijf, maar dit slaat alles!

 177. snorkel says:

  Steven,

  Holy mackerel! Ik kwam niet verder dan de eerste vier zinnen (met daarin dus die 2 spekfouten)… Ik merk dat het maar goed is dat ik niet verder heb gelezen! 😉

 178. Adamus says:

  Nederlanders staan achter dat soort acties. Ze schijnen niet te beseffen hoeveel geld 83 miljard euro is.

  Omzet is geen winst. De kosten kunnen best de baat wel eens overtreffen. Of is het de winst die de copyright/brievenbusfirma’s hier binnenbrengen tegen 3% belasting?

 179. snorkel says:

  snorkel: spekfouten

  Ja, inderdaad “spekfouten” ja. Fout spek dus… 😉 Is maar goed dat ik niet schrijf voor een huizenmarktstartersstichtingswebsite.

 180. Steven says:

  Dat staat dus gewoon op de eerste pagina van hun site. Niet te geloven inderdaad. Een makelaar die iets moois wil typen (maar dat niet kan)

  Mijn starters pagina zou beginnen met: Aangezien het economisch slechter gaat en de huizenprijzen na enorme stijgingen eindelijk beginnen te zakken, is het voor een starter zeer onverstandig nu te kopen. Probeer iets goedkoop te huren of blijf zitten waar je zit. Misschien is het na een jaar of vijf wel een goede mogelijkheid, maar pas altijd op voor hoge schulden.

 181. Nico de Geit says:

  Adamus: Omzet is geen winst

  Het gaat voornamelijk om (bewerkte) landbouwproducten.

 182. Voerman says:

  Nico de Geit: Hoeveel potentiële kopers staan er tegenover de potentiële verkopers?

  Voor elke koper is een verkoper nodig, dus op termijn van beiden precies evenveel.

 183. Belletje says:

  Hoeveel verkopers zijn er eigenlijk die vrijelijk in prijs kunnen zakken?

  En hoeveel woningzoekenden met vast contract/zak geld, zonder onverkocht huis?

  Want is dat deel van de spelers niet de enige vrije markt?

 184. snorkel says:

  Belletje: Hoeveel verkopers zijn er eigenlijk die vrijelijk in prijs kunnen zakken?

  270.000. Maar dan moeten ze wel van de illusie afstappen dat verlies lijden op stenen onwenselijk / onmogelijk is.

  Hoeveel potentiële kopers zijn er eigenlijk die vrijelijk hun (koop)prijs kunnen verhogen? Dat lijkt me een heel wat grotere uitdaging. Daarvoor moet je een heel groot voorschot nemen op toekomstig salaris waarvan je nog maar moet zien of je dat ooit gaat verdienen.

 185. Voerman says:

  Belletje:
  Hoeveel verkopers zijn er eigenlijk die vrijelijk in prijs kunnen zakken?

  En hoeveel woningzoekenden met vast contract/zak geld, zonder onverkocht huis?

  Want is dat deel van de spelers niet de enige vrije markt?

  Inderdaad, de rest is ruis en vertroebeling van de beeldvorming.

 186. Steven says:

  je kan allerlei dingen vezinnen, maar kijk gewoon naar Ierland, Spanje, Japan en de USA.

  hoeveel verkopers vrijelijk in prijs kunnen zakken is een non item. Het gaat er om wat men er voor wil betalen straks.

 187. Dawg says:

  Als niks meer helpt kan je altijd nog een blik nieuwe woonconsumenten opentrekken.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/06/bijstandstoerisme

 188. Frans says:

  Steven: Het gaat er om wat men er voor wil betalen straks.

  Herstel: wat met KAN betalen straks. (en dat is niet veel haha!)

 189. Henk 6 says:

  http://www.dnb.nl/binaries/EOV-juni_2013_web_tcm46-292373.pdf

  Hierbij het stukje van de DNB over de onderwaterhypotheken. Waar vandaag over werd geschreven. Zie pagina 8 en 9.

  Figuur 3 links laat de schuld van de huishoudens zien als ratio van het inkomen. De huishoudshuld is gestegen van 105% van het inkomen in 1995 tot 290% in 2012. Nu zien we voor het eerst een kleine daling in 2013. Rara hoe kan het dat het economische zo slecht gaat. Grafiekje verklaart de economische groei van de jaren tot 2008, en verklaart ook de komende daling.

 190. Voerman says:

  Frans: Herstel: wat met KAN betalen straks. (en dat is niet veel haha!)

  Nog ff sparen dan? 🙂

 191. Voerman says:

  Voerman: Nog ff sparen dan?

  Grapje. 🙂
  Maakt allemaal niks uit.
  De etalage staat vol en kijkers zat, maar de winkel is failliet en gesloten.

 192. snorkel says:

  Voerman:
  De etalage staat vol en kijkers zat, maar de winkel is failliet en gesloten.

  En de kijkers die wél willen kopen, en inderdaad misschien netjes gaan bausparen om te kopen… die zullen de komende jaren minder consumeren. Want sparen = nonsumeren

 193. Steven says:

  Frans: Herstel: wat met KAN betalen straks. (en dat is niet veel haha!)

  Denk dus dat er best een hoop mensen zijn (zoals wij) die best kunnen kopen, maar het toch niet doen. Dus kans op de overshoot down. Dan goed opletten en een huis kopen.. 😉 (maar ben daar echt helemaal niet mee bezig nu uiteraard)

 194. snorkel says:

  Henk 6,

  Goed gevonden Henk 6! Lijkt me uit die grafiekjes zonneklaar dat de prijzen opdrijven niet de oplossing is. In 2002/2003 was het huizenkapitaal even groot als nu, maar toch de overwaarde een stuk groter… Om het onderwaterprobleem op te lossen MOET DE SCHULD OMLAAG!

  Grafiekjes: https://pbs.twimg.com/media/BMbOuKSCQAEiFip.png:large

 195. Voerman says:

  snorkel: En de kijkers die wél willen kopen, en inderdaad misschien netjes gaan bausparen om te kopen… die zullen de komende jaren minder consumeren. Want sparen = nonsumeren

  Ziet ernaar uit, dat huizenmarkt en economie de prijs voor elkaars falen of zojewilt succes gaan betalen.

 196. snorkel says:

  Ook mooi dat ze er al vanuit gaan dat het huizenkapitaal weer gaat stijgen vanaf 2015, en de hypotheekschuld weer mooi toe gaat nemen. Hahahahaha!

 197. snorkel says:

  Voerman,

  Yup! Dat lijkt me een goede observatie Voerman! Waar de huizenmarkt en de economie elkaar 15 jaar zogenaamd(!) aangejaagd/versterkt hebben, moeten ze nu concurreren om “share of wallet” (zoals dat heet in marketingland)

 198. Henk 6 says:

  snorkel,
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=80056NED&D1=a&D2=0&D3=a&HD=090713-1432&HDR=G1,T&STB=G2

  Op cbs.nl kun je zien dat in 2011 de waarde van alle koophuizen 1150 miljard was. Dit waren 4,2 miljoen huizen , waarvan er maar 3,5 miljoen een hypotheek hadden.

  DNB suggereert een overwaarde van 400 miljard in 2013. de dnb neemt in de berekeningen hier gemakshalve ook de waarde van de 700k woning zonder hypotheek mee. Dit vertekend het beeld significant.

 199. Dawg says:

  snorkel: En de kijkers die wél willen kopen, en inderdaad misschien netjes gaan bausparen om te kopen… die zullen de komende jaren minder consumeren. Want sparen = nonsumeren

  En dat in de hele westerse wereld. Stemt toch een beetje somber. Al die vraag die uitvalt gaat heel veel mensen hun baan en inkomen kosten. Kan niet echt vrolijk worden van de denkbare gevolgen daarvan: wereldwijde debtdeflation of, als dan de printpers te hulp wordt geroepen, een beetje hyperinflatie als medicijn. Kan me voorstellen dat in beide scenario’s slechts weinig gezinnen zich bezig zullen houden met de vraag kopen of huren. een beetje een luxe probleem dan.

 200. snorkel says:

  Henk 6,

  Ja, had ik al begrepen. Anders had dat zwarte lijnetje een stuk lager gelegen. Ook dit is wéér een reden dat die overwaarde voorlopig echt niet terug gaat komen. De ouderen die hun huis verkopen en de overwaarde opsouperen, die worden vervangen door (relatieve) jongeren die zich diep in de schulden moeten steken om die huizen over te kopen. “Transfinancieren” noem ik dat 😉

 201. snorkel says:

  Nu op SBS6: huizeneigenaren zijn BOOS! Er wordt namelijk een winkelcentrum (WTF???) gebouwd op de plaats waar nu hun huizen staan… Zit je dan in je koophut

 202. Juan de Meeleezer says:

  Henk 6: Figuur 3 links laat de schuld van de huishoudens zien als ratio van het inkomen.

  Die is duidelijk Henk 6

  Schulden versus spaartegoeden zegt minimaal zoveel:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/Leningenenspaartegoeden.png

  In 1990 waren schulden ongeveer evenveel als spaartegoeden.
  IN 2011 waren schulden ruim TWEE maal zoveel als spaartgoeden.

  Immers: zelf de Vereniging Geleased huys zei het:
  – aflossen is voor de dommen
  – of erger: Aflossen is onwenselijk/

  En dat is in de huizenprijzen gaan zitten
  In Duitsland stegen woningprijzen vanaf 1990 met 0,7% per jaar in NL met 7%.
  DUS in NL stegen huizenprijzen wting jaar lang TIEN MAAL harder dan bij de buren (met een grotere industie en veel minder SCHULD)
  Verder mooie voorbeelden: Bij de buren is het gras grüner
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-03-2012/wat-is-er-mis-met-de-nederlandse-woningmarkt/#comment-100479

  Gemiddeld inkomen tussen 1990 en 2008 van 22k naar 37k (maal 1.7). – Hypotheken tussen 1990-2008 van 113M naar 687M (factor 6). Dan is de totale NL hypotheekschuld is ruim DRIE maal harder gegroeid dan de groei van het gemiddelde inkomen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-09-2010/economie-en-vastgoed-terug-naar-1982/#comment-53808

  Nee, er zijn
  -zeker en vast-
  géén tekenen geweest
  die zouden hebben kunnen wijzen
  op het al dan niet mogelijk bestaan
  van een zeepbel op de NL woning-“markt”

  De nieuwe lichting studenten
  krijgt het lenen
  met de paplepel ingegoten.

 203. Belletje says:

  Mensen met NHG die zwaar onder water staan mogen vaak niet zo heel ver zakken. Dus ergens wordt die groep verplicht op te blijven zitten en af te lossen en betreedt de markt niet. Niet de vrije markt tenminste.

  Iemand die 15 jaar geleden heeft gekocht en zo 20% kan zakken, zonder een tik op de vingers, die is onderdeel van de vrije markt. Als hij denkt dat hij met dezelfde korting een duurder huis kan kopen, is het voordelig te zakken.

  Iemand met vast contract en/of wat geld staat daar tegenover, en samen komen ze op een prijs uit. Hoe lager de prijs, hoe meer mogelijke kopers.

 204. Henk 6 says:

  snorkel,

  Als je echt goed naar de cijfers kijkt klopt er niet veel van wat de DNB schrijft. Bovenstaande is het eerste wat aantoonbaar niet klopt, wat zal er nog meer niet kloppen?

 205. Juan de Meeleezer says:

  Henk 6: DNB suggereert een overwaarde van 400 miljard in 2013. de dnb neemt in de berekeningen hier gemakshalve ook de waarde van de 700k woning zonder hypotheek mee. Dit vertekend het beeld significant.

  Klopt, een dergelijke vergelijking zegt dan ook niets over risico’s op een eventueel aanwezig grote zeepbel.

  Het vertekenen van de werkelijkheid is de grootste hobby van Hogehuizenprijsminnend NL.

  Mr Ger Hukker denkt nog steeds dat de NL woning-“markt” behoudend gefinancierd is.

  De Rabobakn kwma onlangs met een briljante analyse maar vergeet te melden hoe het toch kan dat -volgens eigen opgave- slechts 14% van de leningen een onderpand ter waarde van meer dan 50% van de lening heeft.

  Verdeling van hypotheekwaarde tov onderpand van de Rabo, hoe ver staan hypotheken bij rabobank onder water:
  http://www.rabobank.com/content/images/IR_presentation_tcm43-167009.pdf
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-08-2012/23-rabobank-hypotheken-staat-onder-water/
  Heel opmerkelijk is dat SLECHTS 14% van de hypotheken van de Rabobank en LTV waarde van 50% of minder heeft !

  Behoudend krijgt een volledig nieuwe betekenis,
  klaarblijkelijk werd het hoog tijd,
  ….
  al die zeurpieten over lenen en terugbetalen.
  al die zeurpieten en pessimisten over de afschaffing van HRA
  al die vervelende pessimisten en azijndrinkers….

  De ultieme capa voor azijnpisserij:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-03-2011/bausparen-biedt-ons-kansen/#comment-66934

  Drink, dance have fun
  ennueh koop nog snel ff een huisie man 🙂

 206. Juan de Meeleezer says:

  De heer Hans Andre de La Porte van VGH verwoordt het maar weer eens: een woning is waard wat met
  – met 100% HRA
  – aflossingsvrij
  – op twee inkomens
  – bij kunstmatig lage rente
  kan lenen
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-01-2011/hans-andre-de-la-porte-veh-de-huizenprijzen-gaan-6-dalen-in-2011/#comment-61057

 207. Adamus says:

  Nico de Geit: Het gaat voornamelijk om (bewerkte) landbouwproducten.

  Uit de oekraïne 😉

 208. Juan de Meeleezer says:

  “Iedereen hield iedereen voor de gek”
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

  NOS bericht dat NL hypotheekschuld 900 miljard is:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-02-2012/cda-laat-ouders-ook-aflossen/#comment-97922

  Eindhovens Dagblad:
  LATEN WE ER GEEN DOEKJES OM WINDEN.
  De huidige malaise op de huizenmarkt is helemaal onze eigen schuld.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-02-2012/abp-niet-blij-met-hypothekenplan/#comment-99062
  Dit artikel is bijna kunst.

 209. Juan de Meeleezer says:

  Muy buenas noches
  Juan

 210. Voerman says:

  snorkel: De ouderen die hun huis verkopen en de overwaarde opsouperen

  Ik ken weinig van die oudere feestvierders; is ook maar net, wat je onder opsouperen verstaat. Appartementje kopen uit gebrekkigheid voor de opbrengst van hun comfortabele huis? Jonge, wat een feest!

 211. Frans says:

  Steven: Denk dus dat er best een hoop mensen zijn (zoals wij) die best kunnen kopen, maar het toch niet doen. Dus kans op de overshoot down. Dan goed opletten en een huis kopen.. (maar ben daar echt helemaal niet mee bezig nu uiteraard)

  Precies. Ik heb mijn huurhuis laten verbouwen om de komende 7 jaar eens rustig toe te kijken wat er allemaal gaat komen, en op welk moment ik eventueel instap.
  Ik denk dat na 2020 als ik dan nog niet ben ingestapt ik ook nooit meer instap.
  Wat mij betreft: fasten your seat belts….

 212. Frans says:

  Als je goed oplet, dan zie je dat zowel de diepte als de frequentie van slecht nieuws toeneemt.
  De lijn is naar beneden. Pas als deze trend omkeert kun je gaan denken aan de toekomst in de zin van opbouwen van whatever. Tot die tijd is lijfsbehoud en behoud van eventuele bezittigen het thema, althans dat zou het n.m.i. moeten zijn….

 213. latida says:

  Ben het helaas weer met je eens Frans. Iedere kleine bijstelling naar beneden is er een op een lange weg naar beneden.

  Nu al ineens 1,3 miljoen huishoudens onder water.

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21637335/__DNB__65_miljard_aan_onderwaarde_op_hypotheken__.html

  Daar zijn dus heel snel zo’n 300,000 huishoudens bijgekomen, eerder was er immers sprake van 1 miljoen.

  300 miljard waarde is verdampt, en de gezamenlijke onderwaarde van de 1,3 miljoen huishoudens die grotendeels gedurende de afgelopen 10 jaar heeft gekocht is 65 miljard, wat neerkomt op gemiddeld 50,000 euro per huishouden.

  Ondertussen staan er 270,000 huizen te koop en worden er per jaar nog geen 100,000 huizen verkocht.

  De banken geven geen ook hypotheken meer.

  De overheid wordt aangespoord de hypotheekrente aftrek versnel af te bouwen, maar belslist in plaats daarvan de huren drastisch te verhogen.

  Er zijn in de maand mei een recordhoeveelheid faillisementen.

  Ook blijken 60-plussers vaker aflossingsvrije hypotheken te hebben.

  “Zestigplussers met een hypotheek in 2012 hebben veel vaker dan jongere huiseigenaren een aflossingsvrije hypotheek. Ruim een derde van de woningeigenaren van 60 jaar en ouder heeft geen hypotheek meer op de woning.”

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3840-wm.htm

  Hier kun je ook zien dat nog geen 5% onder de vijftig jaar een eigen huis bezit zonder daar ook hypotheek op te hebben.

  “Zestigplussers bezitten de duurste woningen en hebben het laagste afgesloten hypotheekbedrag. De gemiddelde woningwaarde is ruim 300 duizend euro, het gemiddelde afgesloten hypotheekbedrag is 137 duizend euro. Zij kunnen eventuele openstaande hypotheekschulden bij verkoop van de woning eenvoudig aflossen.”

  Dan moeten er echter wel kopers zijn voor deze woningen die ruim 300 duizend euro zouden moeten opbrengen.

  Fijne dag allen.

 214. ll says:

  Kartelafspraken 🙂

  Alle directeuren grote banken.

  Om de burger niet nog somberder te maken, afspraak mediastilte rond huizenmarkt, geen prognoses meer…………..

  Radio 1.

  Dan doet DNB het toch weer wel, met foute cijfertjes, ook dat nog………. Henk 6 DNB cijfers kloppen voor geen meter ……… iedereen neemt alles van iedereen klakkeloos over, de cijfertjes dan, bedoel ik………, maar niemand rekent na of het wel klopt ( uitzondering dit blog dan ) , gek hé ? 😉

  Juan de Meeleezer: NOS bericht dat NL hypotheekschuld 900 miljard is:

  Tja, is dat niet nog een ietsepietsie te weinig ?
  Ernst en Young had héél andere cijfers, maar ook deze BRON is verdwenen, niet meer te traceren …… Provada ……

  Alle info verdwijnt …….., en dat is niet leuk meer…..

 215. ll says:

  Voor Geit, voor papieren bankafschriften……..

  Kan je zelf aan- en uitzetten, inloggen bij je bank, menu gegevens wijzigen. Rekeninggegevens, rekeningnummer aangeven, dan naar blok rekeningafschriften. Klik op wijzigen en daarna bevestigen.

 216. Juan de Meeleezer says:

  ll: Dan doet DNB het toch weer wel, met foute cijfertjes, ook dat nog

  Vandaag in FD:
  DNB verwacht twee jaar dalende huizenprijzen en nog minimaal -10% van de prijs af.
  Hierbij is herstel van vertrouwen essentieel dus DNB geeft dit beeld bewust in tegenstelling tot wat commerciële banken nu stellen (“de bodem”).

  Bye bye Casametrie
  By bye meneer Teulings
  Bye bye meneer Rutte
  Bye bye meneer Hukker
  Bye bye meneer Stegeman

  Geduld,
  Hogehuizenprijsminnend NL is gewoon uitgeluld.

  De enige professionele partij die aangaf verstand te hebben van vastgoed is Redevco.

  Redevco voorspelde in 2008 al reeds een crash
  orde grootte 42% prijsdalingen
  omdat zij WEL een relatie legden tussen inkomens- en schuldgroei
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-01-2012/meer-dan-half-miljoen-huiseigenaren-onder-water/#comment-95504

  Stuur alle overige vastgoedspecialisten maar naar huis, liefst een 42% overgewaardeerd huis 🙂

 217. Juan de Meeleezer says:

  Als er een ton zit tussen de gemiddelde vraagprijs en de gemiddelde transactieprijs is een prijsval van zo’n 33% te verwachten voor een markt-evenwicht.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/20-01-2012/voortdurende-prijsdaling-koopwoningen/#comment-95915

  Hoe ligt dat nu, anderhalf jaar later ?

  Topsegment zal zwaar op slot zitten.

  Marktcijfers worden verstoord door transacties à la die van 1000 huizen in één keer vanwege faillissement van Roger Lips.
  De statistieken
  blijven er maar op losliegen.

  Makelleugenaardij wordt zelfs door DNB toegepast, een publiek orgaan.
  SCHANDE !
  DNB suggereert een overwaarde van 400 miljard in 2013. de dnb neemt in de berekeningen hier gemakshalve ook de waarde van de 700k woning zonder hypotheek mee. Dit vertekend het beeld significant.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-06-2013/albert-spits-over-de-oorzaken-zijn-van-de-economische-crisis/#comment-147922
  Natuurlijk weer geen journalist te vinden met voldoende hersencellen om dit een te belichten, meeminnende watjes.

  In vastgoed werd recent (juni 2013) OPEENS 11% verhuurde maar verborgen leegstand ontdekt, ontdekt door iedereen behalve insider die wisten dat al lang. En toen ging BOG leegstand opeens van 14% naar 28%.

  Het tijdperk van internet is nog niet doorgedrongen tot de statistiekproducenten van de polder.

 218. Juan de Meeleezer says:

  buenos días
  Juan

 219. Nico de Geit says:

  latida: Nu al ineens 1,3 miljoen huishoudens onder water.

  De cijfers zijn van eind 2012, we zijn nu alweer een half jaar verder.

 220. ll says:

  Proest, ondertussen in Ierland.

  Nieuw plannetje voor de onbetaalbare hypo’s .

  Het onbetaalbare gedeelte van je persoonlijk hypo gewoon huishoudelijk off-balance zetten. Zo gek, zat ik laatst ook al aan te denken, wat banken kunnen, kunnen huishoudens nu blijkbaar ook duzzzz …… gewoon je onbetaalbare schulden buiten de huishoudbalans parkeren ? ……. wat een fake …..

  Nou begrijp ik ook ineens waarom de hyptheekmarkt in Ierland begin dit jaar met 66% is ingestort …….

  http://www.independent.ie/irish-news/mortgage-aid-plan-will-just-put-families-in-more-debt-29332218.html

 221. Nico de Geit says:

  ‘Winkeliers weten zich geen raad meer omdat bendes die hun zaken bestelen vrij spel hebben. De politie doet vrijwel niets met beveiligingsbeelden’

  http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/21638973/__Winkeldief_kan_slag_slaan__.html

  Goed plan, begin een winkel in Nederland.

 222. ll says:

  Nico de Geit: De cijfers zijn van eind 2012, we zijn nu alweer een half jaar verder.

  40% of meer van de hypotheekgevers in NL nu onderwater duzzz ?

  Met behoudend gefinancierde hypo’s ? Hoe kan dat nou Ger Hukker ? Vertel ………

 223. Nico de Geit says:

  ll: papieren bankafschriften

  Ik had het over inlijsten van je laatste bankafschrift. Het is maar een idee. Ik hoop niet dat ik dat mee ga maken. Een lijst aan de muur met als aandenken een bankafschrift.

  Dan zal ik denken: had ik maar die boot gekocht, die auto of misschien wel dat huis. Aan de andere kant: als prijzen dalen heb je euro’s nodig om toe te kunnen slaan. Op het laatste gok ik dan maar.

 224. ll says:

  Afscheid van rekenmodellen in de huizenmarkt ?

  In het blad dat niet genoemd mag worden…..

  Gatsie anders moet ik stante pede naar de bibliotheek …….. bij ons geen blad dat niet genoemd mag worden te krijgen, en vandaag een beetje lui, dus wie heeft de tekst ? Please ?

 225. TP says:

  ‘Ombudsman onderzoekt NHG’

  De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer onderzoekt of het gebruikelijk is dat de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) zelf huizen aankoopt.

  http://www.nu.nl/economie/3497481/ombudsman-onderzoekt-nhg.html

 226. ll says:

  Oh jee die WEW . Van hiernaast in de twittertjes.

  Vroeg iemand laatst hier ook, waar heeft de WEW haar geld geparkeerd ?

  Nou in huizen duzzzzz ? …… in onderwaterhuizen, om precies te zijn ? …….. 😉

  http://www.nu.nl/economie/3497481/ombudsman-onderzoekt-nhg.html

 227. ll says:

  Nico de Geit: Op het laatste gok ik dan maar.

  Systeem resetten en klaarmaken voor de volgende kredietcycle, eens per 3 generatie’s ( copyright Mises )

  Lijkt me ook dat wat contantjes geen kwaad kunnen, in de huidige tussenfase …… 🙂

 228. snorkel says:

  Voerman: is ook maar net, wat je onder opsouperen verstaat

  Ja klopt… De opbrengst gebruiken voor je pensioen of om je verzorging te betalen, of zelfs om een rollator te kopen is “opsouperen”. Neemt allemaal niet weg dat er meer krediet nodig is om het huis door te verkopen. Dus dat de totale krediethoeveelheid eerder stijgt dan daalt. Om daar tegen af te lossen moeten we echt massaal gaan (af)betalen.

 229. a says:

  ll:
  Afscheid van rekenmodellen in de huizenmarkt ?

  In het blad dat niet genoemd mag worden…..

  Gatsie anders moet ik stante pede naar de bibliotheek…….. bij ons geen blad dat niet genoemd mag worden te krijgen,en vandaag een beetje lui, dus wie heeft de tekst ?Please ?

  Wat wil je weten?

  Kort samengevat:
  – Banken (ABN, ING, Rabo) en kabinet hebben eind vorig jaar afgesproken om geen cijfermatige voorspellingen meer te doen over de huizenmarkt, want is slecht voor sentiment
  – Blok heeft zich volgens zijn woordvoerder hier niet in gemengd
  – Achter de schermen is er consensus dat de bodem -5% tot -10% tov huidig niveau ligt
  – DNB verwacht -10% uitgesmeerd van nu t/m 2015
  – VEH juicht het toe dat de banken geen uitspraken meer doen in de trant van “huizenprijzen gaan X% dalen”, omdat daardoor starters hun aankoop uitstellen
  – NVM idem dito omdat “de huizenmarkt erg gevoelig is voor uitspraken van banken en beleidsmakers”

 230. a says:

  Deze is ook mooi:
  http://fd.nl/economie-politiek/531521-1306/ombudsman-onderzoekt-stichting-waarborgfonds-eigen-woningen

  WEW koopt woning van echtpaar op executieveiling en verkoopt deze met winst door. Restschuld wordt echter door WEW wel gevorderd bij echtpaar. Echtpaar is boos dus “Ombudsman to the rescue”.

 231. snorkel says:

  a,

  Is het niet gewoon omdat die ‘banken en beleidsmakers’ zich zo langzaamaan volslagen belachelijk begonnen te maken? Met al die foute voorspellingen van ze…

  Want het CBS / Kadaster blijft gewoon de komenden jaren elke maand met slecht nieuws komen hoor. Dat lijkt me veel ‘gevoeliger’ liggen bij de weldenkende potentiële koper.

 232. Voerman says:

  snorkel: Dus dat de totale krediethoeveelheid eerder stijgt dan daalt. Om daar tegen af te lossen moeten we echt massaal gaan (af)betalen.

  Grappig, te konstateren, dat de waarde van de totale huizenvoorraad bepaald wordt door de economische toestand en niet door de intrinsieke waarde van de huizen. (intrinsieke waarde lijkt een non-begrip bij een huis!)
  De overwaarde – of onderwaarde wordt dus bepaald door het economisch tij.

  Economisch zwakke tijd = huizen zakken dieper in het water, verliezen hun waarde en er moet afgelost worden.

  Economisch sterke tijd = huizen komen omhoog uit het water, huizen krijgen meer waarde en er kan overwaarde opgenomen worden.

  Ligt er maar net aan in welke positie (koper – of verkoper) je zit in een bepaalde economische situatie.

 233. a says:

  snorkel:
  a,

  Is het niet gewoon omdat die ‘banken en beleidsmakers’ zich zo langzaamaan volslagen belachelijk begonnen te maken? Met al die foute voorspellingen van ze…

  Want het CBS / Kadaster blijft gewoon de komenden jaren elke maand met slecht nieuws komen hoor. Dat lijkt me veel ‘gevoeliger’ liggen bij de weldenkende potentiële koper.

  Even voor de helderheid: mijn reactie schetst de uitsluitend de inhoud van het genoemde artikel, niet mijn persoonlijke inschatting van de waarde van die inhoud.

  Overigens: is de “weldenkende potentiële koper” niet een contradictie in terminus de komende jaren?

 234. snorkel says:

  Voerman,

  Ja, dat is nou eenmaal zo met producten waar zoveel meer bij komt kijken dan alleen de grondstoffen. Een huis is de afgelopen decennia meer een financiële en emotionele investering geworden, dan een product dat je beschermt tegen weer en wind… Natuurlijk ligt de waarheid ergens in het midden, maar we zitten anno 2013 nog lang niet op het juiste spoor.

 235. snorkel says:

  a: Even voor de helderheid: mijn reactie schetst de uitsluitend de inhoud van het genoemde artikel, niet mijn persoonlijke inschatting van de waarde van die inhoud

  Ja begrijp ik. Ik had meten zeggen: “Is de werkelijk reden (die niet genoemd wordt) niet gewoon…”

  a: Overigens: is de “weldenkende potentiële koper” niet een contradictie in terminus de komende jaren?

  Ik ben ook een potentiële koper; bij de juiste prijs, voorwaarden, vooruitzichten, etc. Maar ik houd mezelf voor dat ik weldenkend genoeg ben om nog even wat jaartjes te wachten totdat de lucht er uit is 😉 Misschien mis ik de boot. Misschien is het wel een meesterzet. Wie zal het zeggen…

 236. De Pessimist says:

  Als groen links zich druk gaat maken om zo iets banaals als geld en banken moet het wel erg zijn.
  Het CDA gelooft de bankiers nog

  http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&audioId=1908727

 237. Voerman says:

  snorkel: maar we zitten anno 2013 nog lang niet op het juiste spoor.

  Ergo, alvorens op het juiste spoor te komen moeten wij eerst nog economisch bergafwaarts.
  Hoop, dat er dan nog een trein is! 🙂

 238. snorkel says:

  Mocht je nog van plan zijn geweest een willekeurige Nobelprijswinnaar te ontmoeten, dan is je kans nu een stukje kleiner geworden. Krugman komt NIET naar ROtterdam, want hij was TE DUUR

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/paul-krugman-komt-toch-niet-te-duur

 239. De Pessimist says:

  snorkel: Mocht je nog van plan zijn geweest een willekeurige Nobelprijswinnaar te ontmoeten, dan is je kans nu een stukje kleiner geworden.

  Ik dacht dat het ook geen echte nobel prijs was klopt natuurlijk ook want het is geen wetenschap en het dient de mensheid niet per definitie .Aan de hand van economie kan je wel zien hoe vastgeroest de problemen zijn in de wetenschap .Voorde meeste economen is de wereld plat en ook al weten ze dat de wereld rond is nog steeds werken ze met de vlakke wiskunde om hun koers uit te zetten op een ronde aarde .het is net als de kerk in de middeleeuwen die donders goed wist hoe de wereld in elkaar zat maar niet kon omschakelen omdat er dan persoonlijke belangen zou sneuvelen.

 240. lorenzo says:

  Voerman: Grappig, te konstateren, dat de waarde van de totale huizenvoorraad bepaald wordt door de economische toestand en niet door de intrinsieke waarde van de huizen. (intrinsieke waarde lijkt een non-begrip bij een huis!)
  De overwaarde – of onderwaarde wordt dus bepaald door het economisch tij.
  Economisch zwakke tijd = huizen zakken dieper in het water, verliezen hun waarde en er moet afgelost worden.
  Economisch sterke tijd = huizen komen omhoog uit het water, huizen krijgen meer waarde en er kan overwaarde opgenomen worden.
  Ligt er maar net aan in welke positie (koper – of verkoper) je zit in een bepaalde economische situatie.

  Vraag en aanbod is dan ook niet bepalend , althans niet in voldoende mate om de prijs te bepalen .
  we kunnen dus een korreltje zout nemen op het gemiddelde verjaardags van henk en ingrid en hun storeys. Over autos gaan praten….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*