Hugo Priemus: “Ga huren!”

Een passend aanbod van huurwoningen is hét antwoord op de vastgelopen woningmarkt voor starters en flexwerkers. Elke maatregel om de koopwoningmarkt te stimuleren is onverstandig.

Dat zegt Hugo Priemus, emeritus hoogleraar Volkshuisvesting aan de TU Delft, in reactie op het pleidooi van Bouwend Nederland-voorman Elco Brinkman op BNR om de Nationale Hypotheekgarantie uit te breiden.

bron: BNR

Share Button
Tagged with:
770 comments on “Hugo Priemus: “Ga huren!”
 1. sven says:

  Zéér verstandig om te huren natuurlijk !

  Het geeft me een gevoel van rijkdom 🙂

  Huurders are winners !!!! 🙂

 2. KwamLachOverwon says:

  Vlijmscherpe woorden van Priemus. “Ik vind het prachtig passen in de vorige eeuw.” … “Hoe krijgen we de hypotheekschuld nog een stuk hoger en hoe wentelen we risico’s af.” Heel verstandig natuurlijk om kopen te koppelen aan sparen i.p.v. aan schulden. He he, eindelijk een wijze academicus.

 3. EJS says:

  Van Brinkman weten we dat ie het uithangbord is van de bouwlobby. Wiens brood men eet, etc..
  Het verhaal van Priemus komt mij zeer plausibel over. Echter, iets wat we langzamerhand wel hebben geleerd is om niemand op z’n blauwe ogen (of prof titel) te geloven. Dus vraag ik mij voor de zekerheid af: wie weet of Priemus nog schnabbels heeft die van invloed zouden kunnen zijn op het verhaal dat ie houdt?

 4. Hermanes says:

  Of zijn toch de kopers de ‘losers

 5. Hermanes says:

  ‘1 Sven kopers moeten sparen om een huis of in ieder geval een klein stukje zelf te kunnen betalen,daar heeft deze heer Priemus helemaal gelijk in.
  Waar zou de huurder voor kunnen sparen?Een nieuwe auto of iets dergelijks?

 6. EJS says:

  Hermanes:
  Of zijn toch de kopers de ‘losers

  Iedereen is op zijn/haar manier slachtoffer van de crisis. Sommigen zitten met een restschuld of kunnen niet uit hun koopwoning verhuizen vanwege onderwaarde. Anderen huren soms omdat dit – gegeven de ontwikkelingen op de woningmarkt – op dit moment de beste of enige optie lijkt. Sommigen wonen nog tegen hun zin bij pappie en mammie. Enfin, tijden zijn veranderd en in beton gegoten waarheden van pre-2008 zijn aan het schuiven. Lijkt me te gemakkelijk om bepaalde groepen als losers weg te zetten. En dan nog: wat levert zo’n kwalificatie op? Als de SHTF dan moeten we de losers (whomever that may be) toch op 1 of andere manier vanuit het collectief ondersteunen. Al was het maar uit welbegrepen eigenbelang. Of wil jij graag iemand onder een afdekzeil bij jou op het trottoir hebben wonen? Ik heb het veel gezien in India en daar werd ik niet vrolijk van.

  Het is in het leven meer: you win some, you loose some. De verhouding tussen beiden varieert afhankelijk van de generatie waartoe je toevallig behoort en evt. in het verleden gemaakte keuzes.

  Ik zou het waarderen als je eerst even goed nadenkt voordat je je oneliners het web op gooit.

 7. tufkaj says:

  EJS: Dus vraag ik mij voor de zekerheid af: wie weet of Priemus nog schnabbels heeft die van invloed zouden kunnen zijn op het verhaal dat ie houdt?

  Hoewel ik hem niet ken geloof ik hem wel. Hij is al jáááren heel consequent in zijn uitingen en vertegenwoordigd m.i. nooit een lobby. Of het moet de huursector zijn, maar krijg daar maar eens geld voor.

  Voor mij zijn er vier gradaties in betrouwbaarheid, in volgorde van slecht naar goed:
  1 Bijzonder hoogleraar
  2 Een willekeurige Sjakie op straat
  3 Hoogleraar
  4 Emeritus hoogleraar

  Priemus is dus Emeritus.

 8. tufkaj says:

  tufkaj: vertegenwoordigd

  getver. -d +t

 9. henk 6 says:

  Hugo Priemus, zoals ik hem nu hoor, hoort hij niet in het rijtje boelhouwer, Conijn,… (ik ken heer Priemus niet)

  Mooie stelling: De vraag naar koopwoningen is afgenomen, in lijn met mijn langspeelplaat: Schaarste is een sprookje!

 10. EJS says:

  tufkaj: getver. -d +t

  Je vergeet nog te vermelden:

  5. Het NOS journaal!

 11. Dawg says:

  Aan iedere bezoeker van deze onvolprezen site nog de beste wensen voor het komende jaar. (Zeker voor Floor. Hoop dat alles weer goed komt met je.)

  Kopen of huren. ‘k Blijf het toch een netelige vraag vinden. Gesteld dat je voor die keuze staat en gesteld ook dat je, gezien je financiele middelen, ook een keuze hebt.

  Duidelijk lijkt me wel dat je als je nu koopt onder een vallend mes gaat staan gezien de nog te verwachten daling van de huizenprijzen. Zelf zou ik er helemaal niet van opkijken als de reele huizenprijzen in de komende 10 jaar zullen dalen met zo’n 50% ten opzichte van de top.

  Maar wat doe je in de tussentijd met je spaargeld in een omgeving waar centrale banken wereldwijd liever een jaarlijkse inflatie van 5 dan van 2% zien. Kan je je misschien toch maar beter in de schulden steken voor een koophut.

 12. Rexpat says:

  EJS:
  Van Brinkman weten we dat ie het uithangbord is van de bouwlobby. Wiens brood men eet, etc..
  Het verhaal van Priemus komt mij zeer plausibel over. Echter, iets wat we langzamerhand wel hebben geleerd is om niemand op z’n blauwe ogen (of prof titel) te geloven. Dus vraag ik mij voor de zekerheid af: wie weet of Priemus nog schnabbels heeft die van invloed zouden kunnen zijn op het verhaal dat ie houdt?

  Dhr. Priemus heeft geen schnabbels en heeft daardoor minder impact dan de schnabbelaars die “politieke expertise” hebben en de wereld slechts bezien in termen van niet het gelijk hebben (Priemus) maar het gelijk verkrijgen (Brinkman). In die wereld van de Brinkmannen heeft degeen die het gelijk verkrijgt ook daadwerkelijk gelijk. Daar wordt niet meer geloofd in een objectieve werkelijkheid maar de werkelijkheid die kan worden voorgespiegeld en waar je massa in kunt laten geloven (in een democratie ga je net zo lang door met PR/reclame totdat men jouw mening gelooft)

  Priemus is lekker old skool. En een echte techneut naar mijn hart. Eentje die dus niet gelooft in het “krijgen van gelijk” maar het “hebben van daarvan”. Feiten kunnen worden berekend en beargumenteerd. Verdere discussie is voor mensen die dat niet begrijpen niet nodig.

  De Brinkmannen zijn het symptoom van de verloedering van de samenleving waar Principes niet meer gelden maar een uitgangspunt wordt ingenomen en vervolgens de argumenten bij worden verzonnen cq. gemaakt. De utilitarist in optima forma.
  Ik heb gewonnen (voor jullie. waar jullie me voor hebben ingehuurd). Dus ik had gelijk is het credo.

  Nederland. Vroeger dacht ik dat we een hoogontwikkeld volk waren. Dacht dat het in de buitenlanden slecht was.

  Terug in Nederland: Schellen en ogen.

  Triest.

 13. EJS says:

  Dawg:

  Maar wat doe je in de tussentijd met je spaargeld in een omgeving waar centrale banken wereldwijd liever een jaarlijkse inflatie van 5 dan van 2% zien.

  Kies voor een asset zonder counterpart-risico: Zet een deel van je vermogen om in fysiek goud en silver. Op die manier kan je gevolgen van evt. negatieve spaarrente wellicht (NB: ik hou een slag om de arm) meer dan compenseren. Niet met het doel om er rijk van te worden (want dat gaat je toch niet lukken, tenzij je de opbrengst tzt wilt gebruiken om een huis te kopen), maar als verzekering voor situaties die je theoretisch niet uitsluit, maar waarvan je hoopt dat ze zich niet voor zullen doen.

 14. tufkaj says:

  Dawg,

  Ik had vandaag een soortgelijke discussie op twitter. Met een spaarrente van 2% en een inflatie van 2,5% zou je beter kunnen kopen. Echter moet je wel goed beseffen dat de huizenprijzen niet in de inflatiecijfers verwerkt zijn. Inflatie is heel persoonlijk. Als benzine duurder wordt beïnvloed dat de inflatie, maar als jij geen auto hebt boeit dat niet. Als je dit jaar niks zou consumeren behalve een huis is er sprake van wellicht 8% deflatie.

  Maar goed, in sommige situaties is kopen beter of de enige optie. Weet alleen wel dat je voorlopig (15jr) vast zit en zorg dat je aflost.

 15. henk 6 says:

  Dawg,

  Essentie is dat de daling nu snel(ler) moet gaan en niet zoals de laatste jaren, waarbij legio starters er nog eventjes ingeluisd zijn. Nu wonen ze op een flatje van 60 meter waar geen kinderen kunnen komen, verkopen is geen optie, dan volgt er een rest schuld. Persoonlijke drama’s die ik nu zie.

  Ik zou mensen niet durven te adviseren om nu nog een huis te kopen, zonder hen ook op de risico’s te wijzen. Sommige mensen in de media hebben daar minder moeite mee.

 16. henk 6 says:

  tufkaj: Ik had vandaag een soortgelijke discussie op twitter. Met een spaarrente van 2% en een inflatie van 2,5% zou je beter kunnen kopen. Echter moet je wel goed beseffen dat de huizenprijzen niet in de inflatiecijfers verwerkt zijn. Inflatie is heel persoonlijk. Als benzine duurder wordt beïnvloed dat de inflatie, maar als jij geen auto hebt boeit dat niet. Als je dit jaar niks zou consumeren behalve een huis is er sprake van wellicht 8% deflatie.

  Maar goed, in sommige situaties is kopen beter of de enige optie. Weet alleen wel dat je voorlopig (15jr) vast zit en zorg dat je aflost.

  Als je inflatie meeneemt is kopen voor de lange termijn beter. Punt is alleen om het goede insatp moment te bepalen, (daar kan geen infalatie en spaarrente tegen op).

 17. Hermanes says:

  Je zou moeten proberen nu goed te onderhandelen over de prijs van een huis,betaal alleen waar het voor getaxeerd wordt of probeer rond de executiewaarde uit te komen.
  Kies een huis uit waar je minimaal 10 jaar kunt blijven wonen(kinderen) of probeer van de situatie gebruik te maken en in een keer dat droomhuis te kopen waar je de rest van je leven wilt blijven wonen.

 18. EJS says:

  En soms is het beter om een klein verlies nu te nemen (lage spaarrente) teneinde een groter verlies in de toekomst te vermijden (huis dat X% in waarde daalt). Zo’n verliesminimalisatie strategie is rationeel en kenmerkend voor afwegingen die tijdens een langdurige economische neergang moeten worden gemaakt. Van pre-Lehman denken (winstmaximalisatie, koopwoning als flappentap) naar post-Lehman denken. Het kan verkeren!

 19. cartoonist says:

  henk 6: Hugo Priemus, zoals ik hem nu hoor, hoort hij niet in het rijtje boelhouwer, Conijn,… (ik ken heer Priemus niet)

  Priemus is sinds 2007 met pensioen en hoeft dus geen schnabbels meer te doen.

  Priemus is wel de oprichter van OTB geweest, het ‘instituut’ waar eerst Conijn directeur was, voor hij naar Ortec ging, en daarna Boelhouwer.

  OTB het instituut voor onafhankelijk onderzoek en advies op het gebied van wonen, bouwen en de gebouwde omgeving.. . . . Hoewel . . . . .?

  http://www.joswassink.nl/inzicht/?p=1282

  OTB doet onderzoek en maakt advies in opdracht van derden en zoals overal geldt: Hij die betaalt, bepaalt.

  Dus die onafhankelijkheid moeten we wel in het juiste perspectief zien.
  Conijn en Boelhouwer zijn nog zeer aktief dus schnabbelen en timmeren flink aan hun eigen weg en hebben bij wijze van spreken hun ziel aan de duivel verkocht. Zoals zovele bijzonder gesubsidieerde hoogleraren en andere ‘onafhankelijke’ opinimakers.

 20. EJS says:

  cartoonist,

  Dank voor de nuance!

 21. henk 6 says:

  Hermanes,

  dit was het verhaal van 2009, nu moet je gewoon even wachten tot de markt instort. (of 20% minder bieden dan de woz waarde)

 22. tufkaj says:

  cartoonist: OTB het instituut voor onafhankelijk onderzoek en advies op het gebied van wonen, bouwen en de gebouwde omgeving.. . . . Hoewel . . . . .?

  Ik heb er een jaartje gestudeerd (heette toen TB). Was destijds alleen met heel andere dingen bezig dan studeren. Met mijn huidige interesse was ik vast blijven plakken. Hoewel, wie zegt dat ik vier jaar met de huizenmarkt bezig blijf 🙂

  OTB is een prima instituut. TU-delft is prima. Daarover echt geen enkele twijfel bij mij. De mentaliteit is echter wel dat je natuurlijk kansen moet aanpakken en projecten mogelijk maken. Als je alles afbrand is er gauw geen OTB meer nodig.

 23. Hugo says:

  tufkaj: Als benzine duurder wordt beïnvloed dat de inflatie, maar als jij geen auto hebt boeit dat niet.

  Inflatie is een veelkoppig monster. Als benzine duurder wordt zijn de te verwachten effecten of winstdaling voor producenten aangezien ze het zelf ophoesten of;
  – Prijsstijging van vliegvakanties
  – Prijsstijging van veel voedsel (vervoerd met vrachtwagens en vliegtuigen en geproduceerd met veel olie)
  – Stijging van je gasrekening (prijs van gas gebaseerd op olieprijzen)
  – Stijging van de prijs van commodities, kost olie om ze te winnen. Vrij veel zelfs veel olie.

  Wat ik will zeggen is dat we in een complex systeem leven. Prijsstijging van olie heeft tov van andere producten wel erg veel invloed. Actie, reactie bedoelde en onbedoelde consequeties. Uiteraard ondervind de autorijder wel de meeste prijsgevolgen van de prijsstijging :).

  Zelfde geld voor huizenprijzen in dit land. Huizenleasers zullen de grootste gevolgen ervan ondervinden. Toch zullen we er bijna allemaal last van ondervinden, ook de huurders.

 24. Nothus says:

  Met werkloosheid rap richting 8 procent missen we nu alleen nog …. hogere rente.

  Nothus voegt dus nog even toe aan zijn verwachtingen
  – Bondzilla! Voor H2 (ingefluisterd weliswaar)
  – en nog vergeten: opknappers worden onverkoopbaar, want geen extra grote lening voor huizen-leasers en investeerders stappen niet onder vallend mes.

  Verder doet het Nothus genoegen niet alleen toenemend gezeur te zien, maar ook constructievere bijdragen uit het hogere segment.

 25. cartoonist says:

  tufkaj,

  Sommige ‘optimisten’ hemelen alles op en maken alles mooier dan het is.

  Ik zie mezelf meer als een realistische pessimist.

 26. maarten says:

  ja ga eens huren, stelletje kl$%tzakken

 27. Dawg says:

  Nothus,

  Waar gaat die hogere rente volgens jou vandaan komen? Het barsten van de bondbubbel is al heel wat keertjes aangekondigd, maar voorlopig koopt een CB als de FED doodgemoedereerd zo’n beetje alle emissie van nieuwe staatsschuld op.

 28. maarten says:

  Dawg,

  daarvandaan…

 29. maarten says:

  EJS,

  Ik heb geen vertrouwenscrisis en ik vertrouw Priemus (bijna op zn blauwe ogen(heeft ie die?)). Jou daarentegen EJS vertrouw ik voor geen cent. Gek he? intuitie

 30. maarten says:

  das ad hominem

 31. henk 6 says:

  OT,

  Er is een interessante discussie tussen AFM en Rabo over de vergoeding voor hypotheek advies. Is er iemand juridisch geschoold, die me kan helpen bij de volgende vraag.

  Indien de bank mij bv een top-hypotheek adviseert zonder mij gelijktijdig te wijzen op de risico’s, kan ik dan in het geval dat het fout gaat de bank aansprakelijk stellen.

  Dit is iets anders dan een hypotheek verkopen wat de banken vorige week deden. Ik koop nu een advies en bij een aantoonbaar slecht advies (bv Top-hypotheek zonder op de risico’s te wijzen) voor mijn situatie kan ik de bank aansprakelijk stellen voor de gevolgen.

  In analogie: Bij beheerd beleggen is de bank verplicht om een risico profiel te maken van de klant-situatie en een check te doen op het kennisniveau van de klant, geen complexe producten als de klant het niet begrijpt.

  Als de bank aansprakelijk gesteld kan worden van slechte adviezen is dat goed nieuws, we zijn weer een stap dichter bij verantwoord lenen.

 32. Hugo says:

  Dawg,

  Ook een goed nieuw jaar dwag! Als je spaargeld hebt zou ik niet lenen om een huis te kopen behalve als het echt niet anders kan. Koop met je spaargeld wat Draghi niet kan vernietigen (geen counterpartyrisk dus) zeg ik, geen huis 😀

 33. maarten says:

  ad Hominem, in het geval van Brinkman: prima; bij Priemus: niet prima. Das maar mijn mening en die is vaak fout dus zeg het maar…

 34. maarten says:

  een geval van
  quod licet iovi non licet bovi

 35. EJS says:

  Nothus:

  – en nog vergeten: opknappers worden onverkoopbaar, want geen extra grote lening voor huizen-leasers en investeerders stappen niet onder vallend mes.

  Daar raak je een interessant aspect. Als ik in mijn omgeving kijk staan er dikwijls kasten van huizen te koop, maar met achterstallig onderhoud. Niet dat het onderhoud op zich zo slecht is, maar woning is niet meer van deze tijd. Op foto’s Funda zie je dan meubilair uit jaren ’60, enkel glas, soms gaskachels, kapverdieping niet geisoleerd, keuken uit jaar nul. Je herkent zo’n erflater/verzorgingshuisverkasser woning van verre.

  Met de strengere kredietnormering is eigen inleg voor renovatie vereist. Denk bij dergelijke woningen dan snel aan 50 – 150 duizend Euro. Hoe groot is de groep kopers die zoiets out of pocket kan neerleggen? Dergelijke woningen gaan m.i. vanaf nu flink worden afgeprijsd, bovenop de reguliere daling in het segment 5 ton plus. De media is nog niet echt op de kluswoningproblematiek gedoken. Een SBS kluswoningaankoopprogramma (8 lettergrepen) zal in de toekomst weinig kijkerswaarde meer hebben, want niet meer relevant voor de doelgroep. Zal tzt nog wel eens een separaat topic op forum worden.

 36. tufkaj says:

  cartoonist:
  tufkaj,

  Sommige ‘optimisten’ hemelen alles op en maken alles mooier dan het is.

  Ik zie mezelf meer als een realistische pessimist.

  Heb je minder kans op het dunning kruger effect 🙂 http://en.wikipedia.org/wiki/Depressive_realism

 37. maarten says:

  tufkaj,

  optimisten hebben een evolutionair voordeel, denk ik

 38. EJS says:

  maarten:
  EJS,

  Jou daarentegen EJS vertrouw ik voor geen cent. Gek he? intuitie

  Dank voor dit inkijkje. Geeft mij ook weer informatie. Hier was ik door een andere blogger al voor gewaarschuwd.

  Ik hoop dat je intuitie je bij je keuzes op de woningmarkt in ieder geval niet in de steek laat!

 39. maarten says:

  EJS,

  het is ad hominem, dus je hoeft het je niet aan te trekken, en ik moet een boek over etiquette gaan lezen…

 40. EJS says:

  maarten:
  Das maar mijn mening en die is vaak fout dus zeg het maar…

  Niet alleen een inkijkje, maar ook blijk van zelfinzicht. Je overtreft m’n verwachtingen.

 41. maarten says:

  EJS,

  en jij deed hetzelfde bij Priemus, je bent gewaarschuwd tegen jezelf

 42. EJS says:

  maarten,

  Weet niet hoe ik een lachende smiley moet invoegen. Dus hierbij op de oude manier:-)

  Shake hands!

 43. maarten says:

  EJS,

  ik ben handelsbekwaam inderdaad, en jij?

 44. maarten says:

  EJS,

  als je niet meer zo lellek doet dan… (schud)

 45. EJS says:

  maarten:
  EJS,

  ik ben handelsbekwaam inderdaad, en jij?

  Dat ik handelingsonbekwaam zou zijn is nog niet in rechte vastgesteld, dus houd het maar op een voorlopig ja.

 46. maarten says:

  EJS,

  maar heb je ook zelfinzicht?

 47. EJS says:

  maarten:
  EJS,

  maar heb je ook zelfinzicht?

  Oef, moeilijke vraag. Soms wel, soms verrassend weinig. Laat ik graag aan anderen om over te oordelen. Weet in ieder geval wel dat ik van nu huis kopen straks ontiegelijk veel spijt zal krijgen.

 48. Dawg says:

  Hugo,

  Zelf zit ik niet zo op het vinkentouw voor een koophuis: ik huur een woning die me bevalt en niet al te duur is. Maar ik probeerde me te verplaatsen in de overwegingen van de minder tevreden huurder met een beetje spaargeld. Hoe kan die zijn burgermansvermogentje beschermen tegen de financiele repressie door de centrale banken als ie niet in de PM wil stappen?

  Welk risico zie jij als je nu een huis koopt en dat bijvoorbeeld voor de helft met geleend geld financiert?

 49. Hermanes says:

  43 Hugo geen risico

 50. cartoonist says:

  Ik zie mezelf meer als een realistische pessimist.

  tufkaj:
  Heb je minder kans op het dunning kruger effect 🙂 http://en.wikipedia.org/wiki/Depressive_realism

  Depressieviteit is een stemmingsstoornis.

  Optimisme en pessimisme zijn geen stoornissen maar gemoedstoestanden.

  Ik ben een tevreden mens die zowel pessimistische en evengoed ook optimistische momenten beleeft.
  Wat dus niet wil zeggen dat je mij het etiket manisch-depressief kunt/mag geven aangezien dat weer een bipolaire stoornis betreft.

 51. Maria says:

  Hugo Priemus, complimenten en dank voor de eerlijkheid!!!

 52. cartoonist says:

  Dawg: Welk risico zie jij als je nu een huis koopt en dat bijvoorbeeld voor de helft met geleend geld financiert?

  Dawg, ik ben zo vrij om hier ongevraagd ook mijn mening over te geven. 😉

  Japan scenario is het risico. Jarenlang een dalende huizenmarkt en geen loonstijging voor de massa.

 53. Maria says:

  @ 20 Nothus


  Met werkloosheid rap richting 8 procent missen we nu alleen nog …. hogere rente.

  Hoe zegt Juan Belmonte dit ook alweer:

  Als de rente de prijs van het geld niet meer bepaalt…

  In een wereld waar een tekort aan geld is en een overvloed aan schuld zouden we een rente moeten hebben die minimaal het dubbele is van de huidige.

  Lees en huiver:

  “If Americans/Dutchmen ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
  bron: Thomas Jefferson

 54. Maria says:

  EJS: Daar raak je een interessant aspect. Als ik in mijn omgeving kijk staan er dikwijls kasten van huizen te koop, maar met achterstallig onderhoud. Niet dat het onderhoud op zich zo slecht is, maar woning is niet meer van deze tijd. Op foto’s Funda zie je dan meubilair uit jaren ’60, enkel glas, soms gaskachels, kapverdieping niet geisoleerd, keuken uit jaar nul. Je herkent zo’n erflater/verzorgingshuisverkasser woning van verre.

  Met de strengere kredietnormering is eigen inleg voor renovatie vereist. Denk bij dergelijke woningen dan snel aan 50 – 150 duizend Euro. Hoe groot is de groep kopers die zoiets out of pocket kan neerleggen? Dergelijke woningen gaan m.i. vanaf nu flink worden afgeprijsd, bovenop de reguliere daling in het segment 5 ton plus. De media is nog niet echt op de kluswoningproblematiek gedoken. Een SBS kluswoningaankoopprogramma (8 lettergrepen) zal in de toekomst weinig kijkerswaarde meer hebben, want niet meer relevant voor de doelgroep. Zal tzt nog wel eens een separaat topic op forum worden.

  Toen wij ons eerste huis kochten, in 1990, was er een vieze badkamer en vies toilet en een Bruynzeel keuken welke ter plekke van vocht-toevoeging uitgezet was. De enkele beglazing en oude cv-ketel namen we op de koop toe evenals de niet-geisoleerde zolder.

  Badkamer, toilet en verschrikkelijke open haard kwamen de eerste financiele ronde door, zelf gefinancierd!
  Voor de laminaatvloer op de eerste verdieping moesten we geld lenen van onze ouders, in ieder geval voor twee maanden.

  De keuken werd pas vervangen 4 jaar na aankoopdatum, evenals onze c.v. ketel, we hadden weer iets gespaard.

  Wat is het nu toch dat alles in 1 keer en direct moet?

 55. Maria says:

  cartoonist: Dawg, ik ben zo vrij om hier ongevraagd ook mijn mening over te geven.

  Japan scenario is het risico. Jarenlang een dalende huizenmarkt en geen loonstijging voor de massa.

  Als de markt de prijs van geld, = rente, niet gaat bepalen, is het Japan scenario inderdaad waar we uitkomen.

  Gaan we toch niet willen?

 56. Deutsche Mark says:

  Moet op het late (of vroege?) uur over de slotzin(nen) van het verder goede betoog van Priemus nog even iets kwijt, want ik kan het daar niet mee eens zijn.

  “WANT daar stijgen de prijzen WEER” (over Dld.), zei Priemus als bewijs voor de betere wisselwerking huur/koopsector. (Iig begreep ik het zo)

  Met het woord “weer” heb ik wel een probleemje en met “want” eveneens.

  De laatste huizenprijsstijging ligt in Dld. al een hele tijd achter ons, want er was ~20 jaar van een lichte daling sprake. Een daling die momenteel in veel gebieden nog steeds doorzet.
  Prijsstijgingen zijn er slechts in enkele bijzonder geliefde regio’s/steden, die (toevallig?) in de voorgaande 20 jaar het minste van de lichte prijsdaling betroffen waren.

  De reden voor deze prijsstijging in selecte gebieden is heel eenvoudig en heeft niets met het verhaal van Priemus te maken:
  Er stroomt bergen met “bang” geld in de duitse vastgoedmarkt.

  Veel mensen vertrouwen het monetaire systeem in Europa voor geen stuiver meer (gek hè 🙂 ) en zoeken in duitse stenen het veiligste onderkomen voor hun poen.
  (niet alleen Duitsers, er komt veel “vluchtgeld” uit rest-Europa)

  Toegenomen vraag veroorzaakt dus de stijging en er wordt relatief weinig voor gefinancierd. De oorspronkelijke bewoners van deze bubble-regio’s zitten natuurlijk met de gebakken peren en kunnen kiezen:
  -ophoepelen naar elders
  -(te) veel krediet opnemen om tegen de handje-contantje-kopers op te bieden en op de vertrouwde stek te kunnen blijven.

  Ik ben uitermate negatief over deze ontwikkeling, ze is niets waar NL naar moet gaan kijken. Er zijn al problemen genoeg.

 57. ll says:

  NHG is blijkbaar ook een piramidespelletje 😉

  NHG staat n.b. ook garant voor de never nooit meer af te lossen startersleningen ( sub-prime ), zelfs de rente is nu al niet meer op te brengen……..door mensen die in 2009 zo’n lening zijn aangegaan….en nu moeten beginnen met rente te betalen, de 3 gratis rentejaren zijn voorbij……….

  Meer geld in de pot ? Loopt ie leeg ?

  Wat wil die Brinkman nou, heeft ie soms ook al bakzeil gehaald bij het plunderen van de pensioenpotten ?

  Hij zit blijkbaar nog in denial……

  3x hoera voor Hugo Priemus 🙂

 58. Keesje says:

  Maria,

  Veel mensen vinden door woonprogramma’s dat hun huis hun smaak (en hun intelligentie misschien ook 😉 ) weerspiegelt……maar idd wij hebben het ook elk jaar iets aangepakt (huis uit 1950 onverbouwd huurhuis)

 59. ll says:

  Kredietgroei en nu krimp in Nederland

  http://michielbijlsma.files.wordpress.com/2011/05/kredietgroei_ofs2011.jpg

  Waar is Minsky moment gebleven ?

 60. ll says:

  Juan, je posten zijn er 🙂 Thankxxx

 61. lapje says:

  henk 6: Als je inflatie meeneemt is kopen voor de lange termijn beter. Punt is alleen om het goede insatp moment te bepalen, (daar kan geen infalatie en spaarrente tegen op).

  Je bedoelt zoals de huizenprijzen in Japan:
  nominale prijzen op het niveau van 1980
  reële prijzen onder het vorige dieptepunt van 1977 (oftewel all-time low sinds metingen begonnen)

  Het is ABSOLUUT geen gegeven dat huizenprijzen over 20 jaar weer op de niveau’s van 2008 staan. Ik sluit het ook niet uit overigens.

 62. ll says:

  Keesje: …maar idd wij hebben het ook elk jaar iets aangepak

  Als je dak maar goed is 🙂

 63. ll says:

  Kijk, dit gebeurt ook bij mij altijd, WOZ gebaseerd op een vraagprijs……, er worden geen huizen verkocht omdat de vraagprijs te hoog is, zo zit je nu in een vicieuze cirkel…….. 😉

  Ik zeg, de helft eraf……..

  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/ozb-aanslag-gebaseerd-op-nooit-verkocht-huis-1.3588776

 64. Grondschrijver says:

  Op zich een prima betoog natuurlijk, van Hugo Priemus, maar één ding snap ik niet. Ergens halverwege zegt hij dit:

  “Dus we moeten accepteren, in mijn ogen, dat de koopsector een stapje terugdoet. En niet voor niks zijn de voorspellingen van ING en Rabo dat dit jaar de prijzen met 7 procent zullen dalen en volgend jaar met nog eens 4 á 5 procent, …dat is natuurlijk een teken dat we te veel koopwoningen hebben”

  ???

  Ik had al eerder iets geschreven over de lage bouwkosten van een tussenwoning (vanaf 54k, excl. btw):

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-12-2012/peter-boelhouwer-luister-gewoon-naar-de-bouwlobby-geef-starters-opnieuw-tophypotheken/#comment-123134

  Ook heb ik nog eens navraag gedaan bij iemand die in de bouw werkt. En die heeft mij kunnen wijsmaken dat een simpele eengezinswoning (en dus geen extreem kleine starterswoning) al vanaf 50k wordt gebouwd, exclusief btw. Dit zal dan ook wel exclusief winst zijn, maar toch.

  En dan heb je nog sites als dit:

  http://www.cascowoningbouw.nl/prefab-woningen/

  Ja, hier komen natuurlijk nog extra kosten bij zoals 2-4k voor de heipalen (seriewerk), 50k(?) voor de afbouw en misschien nog het transport. Maar met 120-150k (incl. btw) moet je toch een heel eind komen …voor een vrijstaande woning zonder grond.

  Dus als je deze getallen; 61-100k voor een tussenwoning en 120-150k voor een vrijstaande prefab woning afzet tegen de gemiddelde verkoopprijzen, zoals 240k voor een eengezinswoning en 340k voor een vrijstaande woning (dit zijn gemiddelden voor alle koopwoningen, dus inclusief bestaande bouw),

  …dan zit hier vast nog wel wat lucht tussen (= grond). Zelfs als je er ‘maar liefst’ 12 procent van afhaalt.

  Maar goed, de strekking van zijn verhaal is natuurlijk: Eerst sparen en dan pas kopen, en – daarom – is er nu een grote behoefte aan huurwoningen.

  Ben ik het helemaal mee eens.

  …de markt ook trouwens.

 65. Adamus says:

  henk 6: Als je inflatie meeneemt is kopen voor de lange termijn beter. Punt is alleen om het goede insatp moment te bepalen, (daar kan geen infalatie en spaarrente tegen op).

  De wereld van morgen wordt geen extrapolatie van de huidige met als enig verschil lagere huizenprijzen. Er komt een instapmoment voor mensen met cash en de rest lenen buiten bank om.

 66. Nothus says:

  Nothus’ vriendjes zien in de VS de nodige tekenen van nieuwe bubbel(s). De daar stijgende huizenprijzen zijn echt (aanbod is ook flink geslonken). In het huidige tempo is daar ook de werkloosheid over een paar maanden onder de fed doelstelling. En er zijn al de nodige officiele geluiden te horen over einde QE.

  Hoe lang het dan duurt voordat de rente in NL stijgt?

 67. Adamus says:

  maarten:
  EJS,

  Ik heb geen vertrouwenscrisis en ik vertrouw Priemus (bijna op zn blauwe ogen(heeft ie die?)). Jou daarentegen EJS vertrouw ik voor geen cent. Gek he? intuitie

  Pr. Is ouwe economie. Zijn mening doet er niet toe, net zoals de onze. Hij had zich ook hier kunnen melden aan de koffietafel -of later op de dag de bar.

 68. Adamus says:

  Nothus:
  Nothus’ vriendjes zien in de VS de nodige tekenen van nieuwe bubbel(s). De daar stijgende huizenprijzen zijn echt (aanbod is ook flink geslonken). In het huidige tempo is daar ook de werkloosheid over een paar maanden onder de fed doelstelling. En er zijn al de nodige officiele geluiden te horen over einde QE.

  Hoe lang het dan duurt voordat de rente in NL stijgt?

  Plus de univerteitsbubbel -niet leuk voor flying professor Robbert Dijkgraaf.

 69. Adamus says:

  Maria:
  @ 20 Nothus


  Met werkloosheid rap richting 8 procent missen we nu alleen nog …. hogere rente.

  Hoe zegt Juan Belmonte dit ook alweer:

  Als de rente de prijs van het geld niet meer bepaalt…

  In een wereld waar een tekort aan geld is en een overvloed aan schuld zouden we een rente moeten hebben die minimaal het dubbele is van de huidige.

  Lees en huiver:

  “If Americans/Dutchmen ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
  bron: Thomas Jefferson

  Misschien voor de geïnteresseerden: Ad Broere “geld komt uit het niets”
  http://www.bol.com/nl/p/geld-komt-uit-het-niets/9200000009681345/

 70. Dawg says:

  Nothus: En er zijn al de nodige officiele geluiden te horen over einde QE

  Is volgens mij je reinste MOPE door de FED. Voor iedere 100 dollar die de regering van Obama binnenkrijgt geven ze er momenteel 140 uit. De FED kan niet meer stoppen met QE want dan gaat de rente door het dak.

 71. lorenzo says:

  Een woonboot huren in Amsterdam dan maar ? mooi uitzicht zie ik…http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2619499

 72. Hermanes says:

  Idd er komt een instapmoment voor mensen met cash en zoals je kunt lezen zijn dit mensen vooral van buiten Nederland(zakenmensen)geen mensen die op dit forum zitten dus.

 73. henk 6 says:

  Iemand vandaag het fd gelezen, pagina 16. Brinkman wil uitbreiding NHG.

  Die man is echt niet wijs!
  In het kader van de overname van de hypotheken van de banken door de pensioenfondsen. Brinkman vindt dat de DNB de risico’s voor de NL hypotheken te hoog inschat!
  ” Brinkman die tevens president-commissaris is van de grootste pensioenbelegger van het land, APG, snapt die opstelling van de DNB niet. “als je naar de statistieken kijkt, wordt er netjes afgelost”.

  Ik ben echt boos:
  a) hij liegt “”als je naar de statistieken kijkt, wordt er netjes afgelost” Als je naar de statistieken kijkt is dit onjuist en t.o.v. de benchmark met andere landen is het een drama!
  b) hij heeft 2 petten (ABP en woningmarkt) en verkwanselt de belangen van de pensioenfondsen door te stellen dat de DNB de risico’s te hoog inschat. Lees de pensioenfondsen betalen te weinig voor de hypotheken die ze overnemen van de banken.

  Deze man heeft geen enkel ethisch besef en moet stoppen!

 74. henk 6 says:

  Hermanes:
  Idd er komt een instapmoment voor mensen met cash en zoals je kunt lezen zijn dit mensen vooral van buiten Nederland(zakenmensen)geen mensen die op dit forum zitten dus.

  O?

 75. lorenzo says:

  henk 6: mensen vooral van buiten Nederland(zakenmensen)geen mensen die op dit forum zitten dus.

  O ?

 76. henk 6 says:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/01/buitenkans_goedkoopste_bnerwon.html

  In het kader van duidelijke communicatie vond ik deze reactie op geen stijl wel mooi verwoord: “Leenkneusjes met een tophypotheek zijn gewoon de nieuwe paupers.”

 77. EJS says:

  Hermanes:
  Idd er komt een instapmoment voor mensen met cash en zoals je kunt lezen zijn dit mensen vooral van buiten Nederland(zakenmensen)geen mensen die op dit forum zitten dus.

  O?

 78. tufkaj says:

  henk 6,

  mooi linkje onder ‘eindejaarsrally’ 😉 Alleen jammer dat met de allerbeste bedoelingen mijn banners kapotstuk zijn gemaakt.

  Iemand een idee voor een alternatief voor adsense?

 79. Rexpat says:

  lorenzo: O ?

  O ?

 80. Rexpat says:

  Hermanes:
  Idd er komt een instapmoment voor mensen met cash en zoals je kunt lezen zijn dit mensen vooral van buiten Nederland(zakenmensen)geen mensen die op dit forum zitten dus.

  O ?

 81. HNK says:

  lorenzo: Een woonboot huren in Amsterdam dan maar ?

  Lekker tussen de ratten op je boot de hele zomer genieten van luidruchtige Amsterdammers die op elke warme dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat vroeg je varen.

  In de hoofdstad is er nog altijd veel discussie over die boten. Er moeten er steeds meer wijken of vergunningen worden niet verlengd bij de verkoop, waar door de eigenaren met een behoorlijke financiële strop komen te zitten.

 82. Adamus says:

  Grondschrijver,

  Mijn nw huurhuis staat op grond van €1000 m2. In een dorp een uur rijden oostelijk vanaf Utrecht! Eerste kopers kochten hetzelfde huis voor 190K, nadat verkoop niet goed liep kregen de nieuwe kopers (koopgarant) 30K korting 😉

 83. Ma Ling says:

  Grondschrijver,

  ik onderschrijf je betoog helemaal. Het is zonder twijfel mogelijk om voor € 100k een riante woning te bouwen. een standaardwoning onder de € 100k al helemaal.

  Er is echter 1 reden waarom dit voorlopig niet op grote schaal van de spreekwoordelijke grond komt: grondprijzen.

  Je krijgt immers zulke absurde grondquotes bij relatief lage bouwkosten dat plannen op last van het ambtelijk of bestuurlijk apparaat niet verder worden uitgewerkt.

  Het residueel rekenen heeft in de pre-crisis-tijd tot een gemiddelde grondprijs van ca € 300/m2 geleid.

  De te verwachten toekomstige en daarom reeds ingeboekte winsten zijn volledig gespendeerd: aan gemeentehuizen, sportaccomodaties, maar ook aan het gemeentelijk salarishuis.
  Dit laatste maakt het ontslaan van overbodig ambtelijk personeel (50% ?) tot een bijzonder kostbare aangelegenheid.

  Het substantieel verlagen van grondprijzen wordt doorgaans niet geaccepteerd vanuit het bestuurlijk apparaat en daarmee is de impasse compleet. (2 % daling van grondprijzen – iets wat je wel op verschillende plaatsen in gemeenteland ziet – zie ik niet als echte daling omdat het geen zoden aan de dijk zet)

  Tot slot: vanwege de hierboven beschreven impasse zie ik de crisis voorlopig nog wel dooretteren, zeker ten aanzien van nieuwbouw/nieuwe ontwikkelopgaven.

 84. Deutsche Mark says:

  Hermanes:
  … zoals je kunt lezen zijn dit mensen vooral van buiten Nederland(zakenmensen)geen mensen die op dit forum zitten dus.

  O ?

 85. afbetaalde huiseigenaar says:

  Hermanes:
  Idd er komt een instapmoment voor mensen met cash en zoals je kunt lezen zijn dit mensen vooral van buiten Nederland(zakenmensen)geen mensen die op dit forum zitten dus.

  oh?

 86. Voerman says:

  Hermanes: Idd er komt een instapmoment voor mensen met cash en zoals je kunt lezen zijn dit mensen vooral van buiten Nederland(zakenmensen)geen mensen die op dit forum zitten dus.

  Ik zit met een paar vragen betreffende de toekomst.
  Als jij je glazen bol een dagje kunt missen, leen je hem dan even uit aan mij?

 87. Nico de Geit says:

  Over buitenlanders die in Amsterdam onroerend goed kopen om af en toe in te verblijven: ik kies er zelf voor om in een vast hotel te gaan zitten in het buitenland. Het is makkelijk en veilig. En je weet precies wat het kost.

  Veel mensen hebben geen exit-strategie. Waar een exit-plan behoort te zijn zit een blinde vlek. Dat is een genetisch defect. Nomaden laten hun troep gewoon achter, maar in de hedendaagse maatschappij gaat dat niet.

 88. Nico de Geit says:

  Gisteren had ik een gesprek met iemand die in een appartement woont. Hij had zijn kat begraven in zijn tuintje op een meter diepte. Hij was bang dat de volgende eigenaar zijn kat op zou graven.

  Ik verzekerde hem dat die kans klein is. Die kat komt pas weer tevoorschijn als zijn appartementencomplex wordt afgebroken en als de bulldozers het terrein glad maken.

  Reactie appartement-eigenaar: ‘afgebroken?’

  Geit: ‘dacht je dat het eeuwig bleef staan of zo?’

  Onroerend goed is beperkt houdbaar, zeker appartementen. Hij betaalt nu al 120 euro per maand aan de VVE voor onderhoud. Op termijn gaat er meer kapot en gaat dat bedrag dus omhoog. Daardoor wordt de woning minder waard.

  Op een gegeven moment is het interessanter om de hele flat plat te gooien en nieuwbouw te plegen. Daar had hij nog niet over na gedacht.

  Ik denk dat ik het nog wel mee ga maken dat die flat plat gaat en dat de bulldozers het terrein glad strijken.

  Maar wat als niemand interesse heeft om nieuwbouw te plegen en de bewoners uit te kopen?

  Veel mensen hebben geen exit-plan. De appartement-eigenaar heeft een aflossingsvrije hypotheek.

 89. tufkaj says:

  Nico de Geit: Maar wat als niemand interesse heeft om nieuwbouw te plegen en de bewoners uit te kopen?

  Dat trekt van Poelgeest zijn ‘bail-out man’ outfit aan en springt hij in de bailout-mobiel. To the rescue.

 90. Nico de Geit says:

  tufkaj: Dat trekt van Poelgeest zijn ‘bail-out man’ outfit aan en springt hij in de bailout-mobiel. To the rescue.

  Ik ga er van uit dat tegen die tijd het geld op is. De overheid trekt zich dan op alle fronten terug – of juist het omgekeerde – gaat alles regelen.

  Het lijkt me niet slim om op dat moment eigenaar te zijn.

  Mogelijk moeten andere eigenaren betalen om de rotzooi op te ruimen. Dat zie je ook bij sanering van kantoorruimte.

 91. Maria says:

  Adamus:
  funda.nl/koop/amst…751295-amstel-230-2/

  Voor de zakenman

  Koopje, daar kan geen hotel tegen op.
  Vooral die belastingbrief op het aanrecht zal kopers ertoe over halen!!

 92. tufkaj says:

  Ma Ling: Het residueel rekenen heeft in de pre-crisis-tijd tot een gemiddelde grondprijs van ca € 300/m2 geleid.

  Helemaal eens met jouw verhaal en dat van grondschrijver. Grondprijzen zijn de grote onbesproken factor lijkt het. Het publieke debat wordt beheerst door een strijd tussen de subsidies (koop vs huur) en dit soort onderliggende problemen vrijwel genegeerd.

  Laatste tijd zakken gemeenteraden met veel poeha ‘tot wel’ 3% terwijl bij een 8% prijsdaling de grond makkelijk 16% zou moeten dalen om in de pas te blijven.

  Vanuit de bouwwereld zou je hier grote protesten verwachten, maar daar blijft het dubieus stil. Soms wordt er tussen neus en lippen wat gemompeld. De belangen zijn waarschijnlijk teveel verweven, denk ik dan..

  Overigens kom ik op iets hogere grondprijzen als ik op kadaster vastgoeddashboard kijk. Prijzen lijken ook nauwelijks gezakt.

 93. Marketwatch says:

  Gisteren op BNR hoorde ik Eduard Schaepman, directeur van kantoorverhuurder Regus Benelux nog met een ‘oplossing’ komen voor de vele leegstaande kantoren in NL:

  http://www.bnr.nl/?service=player&type=archief&fragment=2013010419245860

  Het begint goed met slopen van die oude panden en de eigenaar die dat verlies mmoet dragen maar dan komt het ‘mooie’ van zijn plan: de gemeente moet de grond onder hee pand terugkopen voor de aanschafwaarde die de eigenaar van het pand ervoor heeft betaald!

  Natuurlijk is het waar dat de gemeentes woekerwinsten op die grond hebben gemaakt maar blijkbaar waren ontwikkelaars bereid om die prijzen te betalen maar blijkbaar niet bereid om bijbehorende risico’s te dragen.

  De kromme logica en brutaliteit die dit soort figuren elke keer weer weten te tentoonstellen is echt ongelofelijk…

 94. Maria says:

  Nico de Geit:
  Gisteren had ik een gesprek met iemand die in een appartement woont. Hij had zijn kat begraven in zijn tuintje op een meter diepte. Hij was bang dat de volgende eigenaar zijn kat op zou graven.

  Ik verzekerde hem dat die kans klein is. Die kat komt pas weer tevoorschijn als zijn appartementencomplex wordt afgebroken en als de bulldozers het terrein glad maken.

  Reactie appartement-eigenaar: ‘afgebroken?’

  Geit: ‘dacht je dat het eeuwig bleef staan of zo?’

  Onroerend goed is beperkt houdbaar, zeker appartementen. Hij betaalt nu al 120 euro per maand aan de VVE voor onderhoud. Op termijn gaat er meer kapot en gaat dat bedrag dus omhoog. Daardoor wordt de woning minder waard.

  Op een gegeven moment is het interessanter om de hele flat plat te gooien en nieuwbouw te plegen. Daar had hij nog niet over na gedacht.

  Ik denk dat ik het nog wel mee ga maken dat die flat plat gaat en dat de bulldozers het terrein glad strijken.

  Maar wat als niemand interesse heeft om nieuwbouw te plegen en de bewoners uit te kopen?

  Veel mensen hebben geen exit-plan. De appartement-eigenaar heeft een aflossingsvrije hypotheek.

  Zie dat hier in een klein provinciestadje. Appartementencomplexen uit de jaren ’60.
  Vroeger, tot de ’80 jaren “huurkazernes”, daarna uitgepond. Prijzen van € 80.000,= tot € 120.000,=.
  Daken dienen vervangen te worden maar geen geld in de pot.
  Worden onverkoopbaar indien servicekosten aangepast worden, zijn nu al onverkoopbaar vanwege nieuwe financiele regels.
  Vooral jonge mensen die hier gekocht hebben, als voer voor de instandhouding van de doorstroompiramide. Wordt een ramp!!

 95. Adamus says:

  Maar wat als niemand interesse heeft om nieuwbouw te plegen en de bewoners uit te kopen?

  Veel mensen hebben geen exit-plan. De appartement-eigenaar heeft een aflossingsvrije hypotheek.

  Dan eindigt het als de Scheveningse pier: lokale overheid dreigt met deurwaarder, want “de eigenaren hebben een morele verplichting” 🙂

 96. Adamus says:

  Maria: Koopje, daar kan geen hotel tegen op.
  Vooral die belastingbrief op het aanrecht zal kopers ertoe over halen!!

  Arendsoog 🙂

 97. afbetaalde huiseigenaar says:

  Adamus: Arendsoog

  .. wow Maria. adlerauge 🙂

 98. snorkel says:

  Hermanes,

  De huurder kan consumeren en zo onze economie er weer bovenop brengen! Huurders hebben de toekomst Hermanus 😉

 99. snorkel says:

  Hermanes:
  Idd er komt een instapmoment voor mensen met cash en zoals je kunt lezen zijn dit mensen vooral van buiten Nederland(zakenmensen)geen mensen die op dit forum zitten dus.

  O ?

 100. snorkel says:

  Adamus:
  funda.nl/koop/amst…751295-amstel-230-2/

  Voor de zakenman

  Leuke 115m^2 voor de stertende zakenman + ambtenarenvrouw (huh, bestaan die dan?) Voor ongeveer een derde van de vraagprijs komen de verkopers er misschien ooit nog vanaf

 101. snorkel says:

  Maria: Koopje, daar kan geen hotel tegen op.
  Vooral die belastingbrief op het aanrecht zal kopers ertoe over halen!!

  ai ai ai, die vermaledijde gemeentelijke belastingen 😉

 102. snorkel says:

  Verdomd Hermanus, zit jij hier achter? Rijke buitenlanders zullen onze huizenmarkt wel out-bailen! http://www.ft.com/intl/cms/s/2/bdcdfb92-42f6-11e2-aa8f-00144feabdc0.html#axzz2H70cT4Wm

  Tja, men moet er toch een draai aan geven heh… Als straks blijkt dat de rijke buitenlandse investeerders ook niet zitten te wachten op tientallen procenten waardeval, dan hebben we tegen die tijd misschien wel life on other planets ontdekt die staan te popelen om hun unobtanium-winsten te investeren in de monumentale en unieke grachtengordel van onze hoofdstad.

 103. afbetaalde huiseigenaar says:

  admin:

  bij de wakkere krant, de NVM en VEH: overal kom je polls tegen.

  zou toch wel leuk zijn als wij erook aan doen
  bv. afstemmen over het makelaars woord des jaares en wel uit de bekende perfide koopstrucendoos van de makelaars:

  a. starterssttiching
  b. Duo Koop ( grond word niet meer geleverd, dus een verkapte erfacht konstruktie)
  c. bieden vanaf..

  is maar een voorbeeld..

 104. Hermanes says:

  Eens even kijken waar hadden we het over

 105. Hermanes says:

  Ow ja,over die buitenlandse investeerders die zitten te wachten om in Amsterdam gebouwen op te gaan kopen voor leuke(re) prijzen.

 106. Hermanes says:

  En dus bedoelde ik dat die investeerders dus vooral buitenlanders zijn en geen mensen van dit forum

 107. Marc says:

  afbetaalde huiseigenaar,

  De erfpachtconstructie is wel een interessante die vermoedelijk veel toegepast gaan worden nu er verplicht 100% afgelost moet worden. Op erfpacht kan je namelijk niet aflossen en de canon is wel gewoon volledig aftrekbaar.

  Ik ga hem in ieder geval wel toepassen. Dan koop ik de grond vanuit een eigen BV, regel ik de mogelijkheid om op ieder moment de grond terug te kopen en geniet ik de volledige aftrek over de canon die vervolgens weer als inkomsten bij de BV binnenkomen. Een leuke fiscale truc die toegestaan is.

 108. dawg says:

  Hermanes: En dus bedoelde ik dat die investeerders dus vooral buitenlanders zijn en geen mensen van dit forum

  Oh?

 109. Rexpat says:

  Hermanes:
  En dus bedoelde ik dat die investeerders dus vooral buitenlanders zijn en geen mensen van dit forum

  Oh?

  Running Gag in wording.

 110. cartoonist says:

  ll: Kijk, dit gebeurt ook bij mij altijd, WOZ gebaseerd op een vraagprijs……, er worden geen huizen verkocht omdat de vraagprijs te hoog is, zo zit je nu in een vicieuze cirkel…….. 😉

  Ik zeg, de helft eraf……..

  Nee nee nee, ll je snapt het niet ….
  Woz gebaseerd op vraagprijs, dat is casametrie.

  De huizenprijzen zijn vanaf 2011 al weer gestegen boven de pre-crisis prijzen , alleen in de hoofden van onze bestuurders natuurlijk.
  Door nu de WOZ waarde op de hoogste vraagprijs voor vergelijkbare objecten te baseren kan men gewoon net doen of er niets aan de hand is.

  Keeping up appearences.

  Al die mensen die hun huis voor een te hoge prijs te koop hebben staan moeten even contact opnemen met hun gemeente, er is vast wel over te praten dat ze uitstel van betaling voor de ozb heffing krijgen op voorwaarde dat zij de vraagprijs op pre-crisis niveau laten staan.

  Dat is casametrie.

  Gemeenten blij want zij hebben een kloppende begroting en alle burgers blij want hun woning stijgt weer in (woz)waarde.

  Casametrie is gewoon psychologie.

 111. Nico de Geit says:

  Er zijn dus rijke buitenlanders op zoek naar een appartement in Amsterdam. Maar hoeveel rijke buitenlanders hebben hun appartement te koop staan in Amsterdam?

  Kochten die buitenlanders dat appartement met geleend geld, in de hoop nog veel rijker te worden door dat appartement ooit voor veel meer geld door te verkopen?

 112. Nico de Geit says:

  Leuk hoor, een appartementje op een A1 locatie. Maar instappen op de top van de markt is niet erg slim.

  Als je de verhuurwaarde van een appartementje weet kun je ook berekenen wat een redelijke koopprijs is.

 113. Hermanes says:

  102

  Geen idee,maar zoals ik zij geen mensen die daar gaan kopen op dit forum

 114. Maria says:

  Hermanes:
  102

  Geen idee,maar zoals ik zij geen mensen die daar gaan kopen op dit forum

  Hoe bedoelde??? ….zoals ik zij geen mensen….

 115. Hermanes says:

  ‘-)

 116. Voerman says:

  Hermanes:
  ‘-)

  Beste Hermanes,
  De pek is reeds op temperatuur en de kippen zijn geplukt……..
  Voerman heeft je gewaarschuwd…
  Misschien nog een kleine kans….

 117. Oeps says:

  Rexpat: Running Gag in wording.

  Ah!

 118. Hermanes says:

  107 haha voerman

  De mensen hier laten zich wel snel uit het veld slaan,zolang er samen gepraat,gegniffeld en elkaar filmpjes kunnen toesturen van de dalende huizenmarkt is alles koek en ei,wordt er een beetje tegenin gegaan dan ben je de running gag,mongool,scheeflener,afbetaler of iets van dat.
  Dus kort gezegd je moet een beetje meepraten en grinniken om het leed van de jeugd die huizen gekocht heeft op de top dan is het goed.

 119. EJS says:

  Hermanes,

  Ik ben nogal nieuw op dit forum. Raak langzamerhand gefascineerd door je ongetwijfeld scherpzinnige, maar daardoor wellicht moeilijk te bevatten bijdragen. Zou je mij/ons nog een keer kunnen uitleggen met welk doel je hier aanwezig bent? Dan begrijp ik je teksten beter.

  Bij voorbaat dank voor je moeite!

 120. tufkaj says:

  Hermanes: Dus kort gezegd je moet een beetje meepraten en grinniken om het leed van de jeugd die huizen gekocht heeft op de top dan is het goed.

  Nee hoor. Je moet met argumenten komen. Dan ben je een zeer welkome aanvulling in het reageerpaneel. Mensen die wat komen trollen reageer ik nooit op.

 121. dawg says:

  tufkaj,

  Zoh!

 122. Hermanes says:

  110 EJS

  Ik ben hier om zoals ik al eerder gezegd heb wijzer te worden over de woningmarkt.
  Ik heb hier eerst wat meegelezen en heb hier ook zeker wat van opgestoken heb hier mijn voordeel meegedaan toen ik mijn huis heb gekocht waar ik binnenkort naartoe ga.
  Heb geleerd dat de huizenmarkt(niet alleen op dit forum)nog zeker 20% gaat dalen en hier mijn voordeel meegedaan.Ik heb dus een echte actie ondernomen en heeft me geld bespaart.Mijn doel is om mensen niet alleen te laten dromen over dalingen (-50%).

 123. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Er zijn dus rijke buitenlanders op zoek naar een appartement in Amsterdam. Maar hoeveel rijke buitenlanders hebben hun appartement te koop staan in Amsterdam?

  Kochten die buitenlanders dat appartement met geleend geld, in de hoop nog veel rijker te worden door dat appartement ooit voor veel meer geld door te verkopen?

  Pand was in 1994 van een Amsterdammer die zijn zaakjes hier van de hand had gedaan en het gebruikte als pied à terre. Belgie was fiscaal interessant voor dga’s die hadden gecasht. Koopprijs? Max 250.000 gulden schat ik.

 124. cartoonist says:

  Hermanes: Dus kort gezegd je moet een beetje meepraten en grinniken om het leed van de jeugd die huizen gekocht heeft op de top dan is het goed.

  We kunnen veel van Hermanus zeggen wat niet deugt maar hij heeft toch maar mooi een huis gekocht, om de onder water staande Nederlandse jeugd een hart onder de riem te steken.

  Hermanus is een zeer altruistisch mens.
  Daar kunnen velen op dit blog een voorbeeld aan nemen. (grins)

  Straks als Hermanus onder water komt te staan, dan ga ik ook kopen.

  Houd moed Hermanus.

 125. EJS says:

  Hermanes:
  110 EJS

  Mijn doel is om mensen niet alleen te laten dromen over dalingen (-50%).

  Ah, dank. Goed dat je je bekommert om anderen, maar wat is je motief om mensen zulke dromen te ontnemen? Je hebt immers zelf al een woning gekocht, begrijp ik. Dan ben je voorlopig (5 a 10 jaar?) niet in de markt en hebt dus geen direct belang bij de discussies. Nogmaals, ik probeer je te begrijpen.

 126. Maria says:

  Voerman: Beste Hermanes,
  De pek is reeds op temperatuur en de kippen zijn geplukt……..
  Voerman heeft je gewaarschuwd…
  Misschien nog een kleine kans….

  Ijzersterk Voerman!

 127. Voerman says:

  cartoonist: Hermanus is een zeer altruistisch mens.
  Daar kunnen velen op dit blog een voorbeeld aan nemen. (grins)
  Straks als Hermanus onder water komt te staan, dan ga ik ook kopen.
  Houd moed Hermanus.

  Niet op reageren, Hermanus.
  Neem even rust…
  Bedenk wat minder riskante omgangsvormen…
  Kom dan als een nieuw mens terug.

  Probeer niet om minder populair te worden als Voerman, want dat gaat toch niet lukken. 🙂

 128. Steven says:

  Dan toch even een goed woordje voor een veel jongere collega die kocht!. Hij kocht namelijk met “Koopgarant”. Het rare is dat er direct 30 duizend van de prijs af ging en als de prijs onder de koopprijs gaat kopen ze hem toch terug tegen aankoopprijs als het moet (dus terugkoopgarantie!)

  Die collega zei al tegen mij..: kan mij het schelen of de prijs zakt: ik betaal nu veel minder voor een grotere woning..

  wat is dat nou weer voor een gedrocht dat Koopgarant?? maar geef mijn collega groot gelijk.

 129. Hermanes says:

  129 Voerman

  Haha dank je ik trek me niet snel iets aan,trek mijn eigen plan en denk voor mezelf wat goed is.
  Ben niet echt een volger zeg maar,maar ik ga ervandoor heb een verjaardag.
  Veel plezier en gegniffel gewenst voor de rest.(Beavis en Butthead show)

 130. Maria says:

  Hermanes,

  Als je gekocht hebt, zoals je dat aangeeft, super!!
  Maar ieder mens doet het op zijn eigen manier en de jouw manier hoeft niet de beste te zijn.

  Geniet van je bezit, maar zie het niet als investering, daar zijn woningen namelijk niet voor.

 131. Frans says:

  Zo, na twee dagen erg hard werken, ff een hazenslaapje van 3 uur, en met mijn reserve leesbril die ik toevallig vond na het zoeken op de op maat gemaakte, een post zonder de rest eerst te hebben gelezen:
  Ik werd dus even echt kwaad toen ik de woorden van Brinkman hoorde. }_(#$_*(#+_@$(*@+_#$*_
  Gelukkig dat er ook hoogleraren zijn die niet on the take zijn. (omgekocht)
  Dit is een grote uitzondering, die helaas de regel bevestigd.
  Wel manna uit de hemel.
  De waarheid is tegenwoordig erg dun gezaaid…
  Of beter: (ja ja, De waarheid bestaat niet en zo) De eerlijkheid is erg dun gezaaid.
  “Ze” zullen niet erg blij zijn met Priemus. Dit vooral omdat een kind al kan zien dat hij gewoon gelijk heeft.
  ‘t werd tijd dat er weer eens iemand iets zinnigs verteld.

 132. Voerman says:

  Maria: Ijzersterk Voerman!

  Dank je, Maria.
  Ben bang, dat het niet helpt, maar een compliment van een vrouw zoals jij……

 133. Frans says:

  Voerman, latida en Maria, mocht het jullie interesseren: ik heb bij het vorige topic nog wat reacties gegeven.

 134. henk 6 says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21199185/__Pimco_ziet_inflatie_opkomen__.html

  de economie in Amerika lijkt aan te trekken, net als de rente.

 135. Frans says:

  Hermanes: De mensen hier laten zich wel snel uit het veld slaan,zolang er samen gepraat,gegniffeld en elkaar filmpjes kunnen toesturen van de dalende huizenmarkt is alles koek en ei,wordt er een beetje tegenin gegaan dan ben je de running gag,mongool,scheeflener,afbetaler of iets van dat.

  Zeg Hermanes: op dit blog schrijven menesen al jaren die tegen de algemene mores, als roepende in de woestijd uitspraken hebben gedaan over de woningmarkt die nu allemaal worden vervuld. Ze hebben hun nek uitgestoken, de moed gehad om tegen alles in hun EIGEN mening te vormen, ZELF na te denken.
  Het is dus niet verwonderlijk dat als er iemand hier op het blog komt die zo’n beejte “aan de andere kant” kan worden geschaard deze het voor zijn kiezen krijgt: en terecht!
  Natuurlijk ben je helemaal vrij om je eigen mening te hebben, maar wees niet verbaasd hier tegengas te krijgen.
  PS: is het je al opgevallen dat deze site “huizenmarkt-zeepbel heet?

 136. tufkaj says:

  Steven: kopen ze hem toch terug tegen aankoopprijs als het moet (dus terugkoopgarantie!)

  Het zou kunnen verschillen per woco, dat weet ik niet… Maar bij mijn beste weten mag de corporatie een taxateur aanwijzen en kopen ze de woning terug tegen dat taxatiewaarde van dat moment. Dat is de terugkoopgarantie.

  Als het huis nu dus 20% zou zakken in waarde, laten ze het tegen die tijd taxeren voor 20% minder en ben je dat geld gewoon kwijt. Het is een perfecte manier voor een corporatie om je in te dekken tegen daling van je bezit. In plaats van te verhuren en zelf risico te lopen, verkoop je het tijdelijk.

 137. Voerman says:

  henk 6: net als de rente.

  Het allergrootste risico voor de huizenbezitter met schuld.
  AFLOSSEN!
  OOK ALS HET NIET HOEFT!

 138. Steven says:

  aan Tufkaj

  ja de kleine lettertjes.. (ik las het verkeerd): “en verstrekt een terugkoopgarantie tegen de dan geldende marktwaarde” .. wat een gedrocht dus toch weer.. 🙂

 139. maarten says:

  Hermanes,

  ja hoor Hermanes. Tuurlijk

 140. tufkaj says:

  Steven,

  is zeker een gedrocht. Met briljante voorman ook weer: http://www.corporatienl.nl/600-000-woningverkopen-per-jaar/

 141. Frans says:

  Voerman: Ik zit met een paar vragen betreffende de toekomst.
  Als jij je glazen bol een dagje kunt missen, leen je hem dan even uit aan mij?

  Wat Hermanus hier zegt is helemaal zo gek nog niet!
  Het xijn de vertegenwoordigers van het corporate fascism systeem die naast misschien in elk stad een liefje, oh nee, dat waren de zeelieden, in elk stad een appartement krijgen.

 142. henk 6 says:

  Voerman: Het allergrootste risico voor de huizenbezitter met schuld.
  AFLOSSEN!
  OOK ALS HET NIET HOEFT!

  De gemiddelde leenkneus kan dat niet.

 143. Grondschrijver says:

  Ik heb voor de gelegenheid nog maar eens één van mijn economische theorieën opgepoetst, waarmee ik het door (bijna) niemand vermoedde verband aantoon tussen hoge schulden van consumenten, minder individuele welvaart, minder economische groei en de kijkcijfers van ‘sterren doen dingen’.

  Consumenten met hoge schulden staan een groot deel van hun uit arbeid verkregen inkomen af aan de bank d.m.v. het betalen van rente. En de geldstroom die hierdoor ontstaat heeft de volgende negatieve gevolgen:

  1. De werkgelegenheid in de financiële sector neemt in eerste instantie toe, door een niet te stuiten bureaucratie.
  2. Aangezien werknemers in de financiële sector eigenlijk niets anders doen dan een beetje met geld schuiven (zeker als het om leningen aan consumenten gaat), wordt er minder geproduceerd. De totale welvaart neemt dus af.
  3. Sommige financiële instellingen weten de bureaucratie echter wel degelijk te beteugelen, met als gevolg: een paar financiële onproductievelingen verdienen schandalig veel geld. Zij geven dus als het ware het geld uit (in de reële sector) dat door werknemers (in de reële sector, maar ook door hun eigen personeel met een hoge hypotheekschuld) is verdiend. Oftewel, de welvaart wordt slechter verdeeld.
  4. Daarnaast houden banken minder ruimte over op de balans om leningen te verstrekken aan bedrijven in de reële sector. Rentes worden hierdoor hoger en investeringen nemen af.
  5. De kans op een deflatiespiraal neemt toe (instabiele economie).
  6. Maar tegelijkertijd zorgen hoge schulden van consumenten voor een opwaartse druk op de lonen. De concurrentiepositie t.o.v. het buitenland neemt hierdoor af.
  7. En de laatste twee genoemde punten zijn in principe tegenstrijdig en zorgen daarmee voor een soort van frictiewerkloosheid, …maar dan een die ontstaat door consumenten met hoge schulden.
  8. Veel mensen vinden ‘sterren doen dingen’ leuk.

  Goed, dit kan natuurlijk iedere scholier in het voortgezet onderwijs bedenken. En ik heb daarom zelfs geen econoom ooit horen zeggen dat consumenten met hoge schulden goed zijn voor de economie.

  Toch heb ik economen vaak iets horen suggereren dat hier wel enigszins op lijkt; namelijk dat ontschulden / het dalen van huizenprijzen slecht is voor de economie als geheel. En dit wordt natuurlijk nooit letterlijk gezegd. Het wordt hooguit gesuggereerd: Neem een willekeurige (graag geziene) econoom in een praatprogramma op tv, en vraag deze econoom om de situatie te duiden. In negen van de tien gevallen zal deze econoom heel geduldig uitleggen dat consumenten minder uitgeven, dat banken in problemen (kunnen) komen en dat de economie hierdoor stagneert …op de korte termijn.

  Maar dit laatste legt deze econoom natuurlijk zelden duidelijk uit, en de tv-bobo die hem/haar interviewt vraagt hier natuurlijk (zelden) over door. Nog sterker, als de econoom/deskundige hier wel iets over kwijt wil, dan is het al gauw “Next, volgend onderwerp, ja ja, dat weten we nu wel”.

  …of is dit nou puur mijn, ietwat, subjectieve perceptie?

  Hoge schulden van consumenten zijn in ieder geval niet alleen slecht op de lange en de middellange termijn, maar natuurlijk op de hele termijn. En de relatief kleine kortetermijneffecten tijdens het toenemen van deze schulden, dan wel het afnemen van deze schulden, vallen hierbij eigenlijk in het niet. …wat overigens niet wegneemt dat het korte en het hele termijn effect elkaar juist versterken als de zeepbel leegloopt. En dit heeft op zijn beurt weer tot gevolg: paniek. Allerlei economen, politici en deskundigen beginnen opeens gevraagd of ongevraagd te roepen; rustig blijven, rustig blijven, er is niets aan de hand, er moet vooral rust komen op de woningmarkt, in de economie en bij mensen die naar sterren kijken die dingen doen, vertrouwen is wat we nodig hebben, ja vertrouwen, ja vertrouw me nou maar, ja vertrouw me nou maar!!! Vertrouwen kreng!!!!

  Ik zou zeggen; kom maar op met die deflatie.

  We hebben m.i. gewoon een bodem nodig. Een échte bodem, hoe vervelend dit ook is (of lijkt).

 144. Steven says:

  henk 6: De gemiddelde leenkneus kan dat niet.

  Ik ken ze dus uit mijn omgeving.. Huis op IJburg kopen voor 600.000 met twee normale inkomens.. man man man dat is ruim 1,3 miljoen guldens en dat zonder eigen geld… Je moet toch gek wezen zou je zeggen, maar het is juist zo’n heel helder denkend gezinnetje. (dus niet, maar zo komen ze wel over). Die Peter Schiff legde het mooi uit in die postings wat eerder.

 145. bosa says:

  ‘Ga huren en wacht je tijd af’.

  Ik weet nog goed toen ik samen met mijn vriendin wilde samenwonen. Destijds in 1991 in Utrecht betrokken we een huuretage. We huurden voor een bedrag van fl. 750,- (€ 330,-). En we vonden dat destijds een groot bedrag. Ik werkte op contract en mijn vriendin werkte bij het Rijk. We hadden een huiskamer van 16m2 en twee kamers en een kleine keuken en badkamer met douche. Geen balkon. Als het warm weer was waren we altijd (heel onrustig) niet thuis. Soms namen we de picknickmand mee en lagen langs het Amsterdams Rijnkanaal. Het was niet ideaal, maar ik denk er met plezier aan terug.

  Twee jaar later. Na een zonnevakantie na een ver eiland welke verregende besloten we. We gaan op zoek naar een huis met een tuin. Zodat als het dan mooi weer is we dan ook in de tuin kunnen liggen.
  Zo gezegd, zo gedaan. Nou ja, destijds was het niet makkelijk ook. Maar we schreven ons in bij de gemeente. Puntensysteem economische gebonden of ingezetene in de gemeente waar je je inschreef. De gemeente destijds waar het over gaat was Leidsche Rijn bij Utrecht welke de grootste bouwlocatie zou worden van Europa.

  We kregen een aanbod van de gemeente om een huis te kunnen kopen (1993) voor destijds fl 240.000,- (€ 108.907,-). In De Meern en op tekening zag het er best allemaal goed uit. Maar ik en mijn vriendin durfden dit niet. We vonden het ‘te duur’. Mijn familie bevatte mensen die in de financiële sector werkten en die verklaarde me voor gek. Zij zeiden me: ‘een huis wordt altijd alleen maar meer waard’. Tsja, dacht ik dan. Dat is wel waar want mijn oma woonde in een huisje in de jaren dertig wat toen destijds veel minder waard was als nu. Maar het de aanschafprijs kwelde me. Ik en mijn vriendin vonden het te duur. Dus we legde het naast ons neer.

  We spaarden maar voor onze bruiloft. En zo gezegd wederom, zo gedaan. En net mijn bruidje over de drempel gedragen. Viel er een envelop van de gemeente op onze mat. Met een melding over woningbouw in de ‘andere’ gemeente van de toekomstige VINEX-locatie .. Vleuten. Dit betrof een premie-c woning. Ik had nog steeds geen vaste baan. Waardoor ik onrustig werd. Want dit zag ik wel zitten. De aankoopprijs was fl 185.000,- (€ 83.949,-). Wij vulden de papieren in en tot onze stomme verbazing kwamen wij er voor in aanmerking. Er werd weliswaar geloot onder de mensen die zich voor deze woningen inschreven. Het bleek achteraf dat we een kans van 1:60 hadden. We lieten er dus 59 achter ons.

  En we werden op gesprek uitgenodigd bij de bank. De Postbank wilde me geen lening vertrekken omdat ik op contract werkte. Daar baalde ik stevig van. Vervolgens maakte we een afspraak bij de Rabobank. En we werden uitgenodigd. Een vrouwelijke hypotheekadviseuse. Geen verkoopmachine. Behoudend. Ze gaf aan vertrouwen in ons te hebben als jong stel. Ze zei: ‘ik zie hier twee mensen voor me zitten die serieus zijn’. Ze kon natuurlijk terug zien in de computer dat ik/we al jaren een privérekening had bij deze bank. En dat ik alles op orde had. Maar het was fijn dat deze vrouw ons op dat moment dit uitsprak. Er viel een last van mijn af. Ik was spaarzaam eigenlijk altijd al. En wilde geen grote risico’s nemen.

  Kocht toen ik mijn eerste auto ging kopen een nieuwe fiat Panda, terwijl mijn familieleden (die dus werkten in financiële sector) meer voor gingen voor stoere sportauto’s. Ik dacht destijds al: ‘het hoeft niet stoer te zijn, maar een gunstig benzineverbruik vind ik belangrijk’.

  We waren er dolgelukkig mee. Er zat wel een vlizotrap in bleek op een voorlichtingsavond. Voor ons geen reden voor zorgen, want we waren nogmaals dolgelukkig. Maar bij het overgrote gedeelte van onze buurtgenoten werden de minpunten van onze woningen steeds kritischer bekeken. Tot op de dag van vandaag begrepen we dat niet. De standaard bouwkeuken vlogen er in negen van de tien gevallen uit. Direct na oplevering. Mijn vrouw en ik keken elkaar dan aan en dachten: ‘die zijn gek, wat is daar nou mis mee?’. We hebben achteraf bijna 11 jaar gedaan met dat bouwkeukentje. Toen waren de meeste mensen al aan hun tweede keuken bezig. Maar ik zeg maar zo: ‘het gaat niet om uit wat voor een keuken de soep gemaakt wordt, maar wat voor een soep er uit de keuken komt’.

  Acht op de tien mensen stroomden door naar grotere woningen in deze grote VINEX-locatie. Zitten nu voor gemiddeld € 350.000,-. Zouden ze nou allemaal zoveel gelukkiger zijn dan ik? Zij hebben een woon carrière gemaakt. En ik niet. Ik werk al elf jaar parttime samen met mijn vrouw. Mijn vrouw is de kostwinner. (heeft een hersentumor overwonnen en inmiddels reuma) en we zijn in de gelukkige situatie geweest om ons zoontje zelf op te kunnen voeden/op te vangen. Heb geen woon carrière gemaakt en zelfs geen carrière. Het interesseert met niets. Ik wil niet te veel risico’s nemen. Want ik vind het prettig om in een klein huis te wonen wanneer ik het koud heb dat het snel warm is.

  Ben als ik de rekening op maak voor gek verklaard voor.
  1 dat ik niet voor € 108.907,- , maar voor minder.
  2 dat ik niet fulltime werkte, maar met minder genoegen nam en nu denk: ‘fuck it.. I did it my way’.

  De moraal van dit verhaal is.

  Kijk starten willen we allemaal. Laat je niet misleiden door de staat. Vertrouw zelfs geen advies van je familie! Trek je eigen plan. Slaap er nog eens een nachtje over. Wees nuchter. Een huis is geen appeltje voor de dorst. Als je nu te duur koopt zal het een molensteen om je nek zijn ooit. Durf ‘nee’ te zeggen. Wanneer je weet dat de huizenprijzen nog een lange periode dalen, ga huren. Huur te koop staande woningen! Misschien met een lekkere zonnige tuin! Hoef je niet langs het kanaal te liggen.

  Ik blijf in mijn woning en ga niet meer verhuizen. Tot mijn dood. Wil niet groter. ‘Nothing left to be desired’.

  Mijn woning was virtueel in 2008 € 240.000,- waard. Dus meer een meerwaarde van € 156.051,-. Maar heb nooit gedacht: ‘ik ga mijn overwaarde cashen’. Dat durfde ik dus niet. Kon het zelfs niet want ik werk(te) parttime.

  Voor de komende jaren is ‘angst’ een goede raadgever.

 146. Voerman says:

  henk 6: De gemiddelde leenkneus kan dat niet.

  Laat hij dan al maar vast een nooduitgang zoeken, want die rente gaat onvermijdelijk omhoog.
  Geen andere mogelijkheid behalve een nog grotere en veelomvattender ramp!

  Heb je geen glazen bol voor nodig. Boerenverstand is genoeg.

 147. Voerman says:

  Steven: Huis op IJburg kopen voor 600.000 met twee normale inkomens.

  Daar heb je verstandelijk gezien minstens vier normale inkomens voor nodig, heden.

 148. Voerman says:

  Steven: IJburg

  Heeft Voerman wel wat mee. Een tijdje geslapen toen het nog een militair object was, maar daar heb jij niets mee. Jammer jongen, daar in datleger heb je toch een stuk van je vorming, roots zeg maar, opgelopen. Is ook een stukje van je.

 149. Steven says:

  Voerman: Daar heb je verstandelijk gezien minstens vier normale inkomens voor nodig, heden.

  klopt, maar ze hadden al een huis.. dus de bank dacht.. ach ok. (nu hebben ze er twee..: eerste niet verkocht maar nu verhuurd). Is gewoon een voorbeeld uit de praktijk.

 150. maarten says:

  Voerman,

  Nou voerman, dat slapen op die zandplaat daar heeft steven niet veel aan gemist vermoed ik als ik me er even mee mag bemoeien

 151. Frans says:

  Steven,

  Leuke vid.

 152. Voerman says:

  Frans: Wat Hermanus hier zegt is helemaal zo gek nog niet!

  Frans, wij geloven in twee verschillende dingen die hetzelfde effect hebben. Hebben wij het al vaker over gehad. Maar als het er op aan komt is onze escape door dezelfde emergency -exit. Ik zou jou het meer ontspannen paradigma van een Voerman gunnen!
  Kijk maar onder de vorige topic.

 153. Voerman says:

  maarten: Nou voerman, dat slapen op die zandplaat daar heeft steven niet veel aan gemist vermoed ik als ik me er even mee mag bemoeien

  Maarten, je bemoeienis is niet alleen welkom, maar ook grappig. Ook in het leger geweest? Wat deed je daar?
  (jullie beiden hebben de typische manschappenmentaliteit, wat ik niet negatief bedoel)

 154. Nico de Geit says:

  Beetje off topic:

  Na Gerard Depardieu mogelijk ook een Russisch paspoort voor Brigitte Bardot:

  http://www.youtube.com/watch?v=UikH0ADkcy8

 155. Steven says:

  aan Voerman

  Ja ik heb in het leger gezeten en ja de huizen bubble barst. (langzaam wegens allerlei overheidsbemoeienis)

  tot morgen! of overmorgen,

 156. Maria says:

  @ 134 Frans

  “Zo, na twee dagen erg hard werken, ff een hazenslaapje van 3 uur, en met mijn reserve leesbril die ik toevallig vond na het zoeken op de op maat gemaakte, een post zonder de rest eerst te hebben gelezen:”

  Frans, leesbrillen kosten bij de Hema en het Kruitvat ca. € 4,00 per stuk. Met een beetje geluk en kapitaal kun je er alle kamers in je huis mee voorzien. Ik in ieder geval wel, lucky me!!

 157. Maria says:

  @ 138 Frans

  “Zeg Hermanes: op dit blog schrijven menesen al jaren die tegen de algemene mores, als roepende in de woestijd uitspraken hebben gedaan over de woningmarkt die nu allemaal worden vervuld. Ze hebben hun nek uitgestoken, de moed gehad om tegen alles in hun EIGEN mening te vormen, ZELF na te denken.”

  Frans, heb jij dat nu ook? Ondanks alle shit die nu naar boven komt en alle ellende waarvan wij weten, dat je denkt, he gelukkig, ik ben toch niet gek?

 158. maarten says:

  Voerman,

  sancho panza, thats me voerman

 159. maarten says:

  Voerman,

  en mijn naam betekent volgens het Meertens instituut: tevredenheid over de oorlog, kenje nagaan

 160. tufkaj says:

  Een vrolijk stukje leesvoer van de BCG: http://www.scribd.com/doc/117792941/BCG-Ending-the-Era-of-Ponzi-Finance-Jan-2013

  over schuld, houdbaarheid van financiën en vergrijzing.

 161. Maria says:

  tufkaj:
  Een vrolijk stukje leesvoer van de BCG: scribd.com/doc/117…nzi-Finance-Jan-2013

  over schuld, houdbaarheid van financiën en vergrijzing.

  Lijkt mij zo dat er toch nog genoeg voor “Goldman Suchs” en de rest van het zooitje te doen is, nietwaar?

 162. Maria says:

  Maar inderdaad, en Il heeft de vraag ook al gesteld:

  What about the Minsky moment?

 163. Nico de Geit says:

  Maria: heb jij dat nu ook? Ondanks alle shit die nu naar boven komt en alle ellende waarvan wij weten, dat je denkt, he gelukkig, ik ben toch niet gek?

  Ik zei het net nog tegen iemand, dat ik niet gek ben. Die ander: ‘NEE, JIJ bent niet GEK’. Tja, dan weet je het zeker.

 164. Nico de Geit says:

  @ Maria,

  Ik heb één ding geleerd, en dat is me niet met de massa te bemoeien of ze proberen te redden. Laat ze maar verzuipen, wat kan mij het schelen.

  Mijn motto: Red Jezelf.

 165. Bug says:

  Voerman: Laat hij dan al maar vast een nooduitgang zoeken, want die rente gaat onvermijdelijk omhoog.
  Geen andere mogelijkheid behalve een nog grotere en veelomvattender ramp!

  Heb je geen glazen bol voor nodig. Boerenverstand is genoeg.

  Nou kijk er toch maar effe in, ik wacht er namelijk al 7 jaar op.

 166. Maria says:

  Nico de Geit:
  @ Maria,

  Ik heb één ding geleerd, en dat is me niet met de massa te bemoeien of ze proberen te redden. Laat ze maar verzuipen, wat kan mij het schelen.

  Mijn motto: Red Jezelf.

  En dan Nico, leven in een wereld waarin “Eenoog” koning is?

 167. Maria says:

  Bug: Nou kijk er toch maar effe in, ik wacht er namelijk al 7 jaar op.

  Dat verrekte 7e jaar!

 168. Henk 6 says:

  Maria:

  Frans, heb jij dat nu ook? Ondanks alle shit die nu naar boven komt en alle ellende waarvan wij weten, dat je denkt, he gelukkig, ik ben toch niet gek?

  Ik herken dit ook. Mensen verklaarde ons in 2009 voor gek in ons huurhuis. Nu feliciteer men ons bijna, tijd om naar een koophuis te kijken…..

 169. Maria says:

  Henk 6: Ik herken dit ook. Mensen verklaarde ons in 2009 voor gek in ons huurhuis. Nu feliciteer men ons bijna, tijd om naar een koophuis te kijken…..

  Nog even Henk!

 170. de markies says:

  Hermanus,

  Bijdragen worden wel degelijk gewaardeerd. Of ik het nu eens ben of niet. Wat meerkleurigheid kan nooit kwaad. Ben wel benieuwd waarop je daling van 20 procent baseert. Net zo uit de lucht gegrepen als de 50 procent?

  Hermanes:
  110 EJS

  Ik ben hier om zoals ik al eerder gezegd heb wijzer te worden over de woningmarkt.
  Ik heb hier eerst wat meegelezen en heb hier ook zeker wat van opgestoken heb hier mijn voordeel meegedaan toen ik mijn huis heb gekocht waar ik binnenkort naartoe ga.
  Heb geleerd dat de huizenmarkt(niet alleen op dit forum)nog zeker 20% gaat dalen en hier mijn voordeel meegedaan.Ik heb dus een echte actie ondernomen en heeft me geld bespaart.Mijn doel is om mensen niet alleen te laten dromen over dalingen (-50%).

 171. Frans says:

  Maria: Frans, heb jij dat nu ook? Ondanks alle shit die nu naar boven komt en alle ellende waarvan wij weten, dat je denkt, he gelukkig, ik ben toch niet gek?

  Maria, het is natuurlijk belangrijk, voor ierder mens, om ook bevestiging te krijgen in welke vorm dan ook.
  Allemaal denken we heimelijk dat we het beter weten dan andere, aan de andere kant zijn we onzeker. Twee kanten van dezelfde munt?
  Ik vind het alleen heel tragisch allemaal, het doet me echt pijn om het veroorzaakte leed te zien.
  Vandaag gesproken met nieuwe collega’s in de muziek: het gaat het echt heel slecht met de muziek qua optredens en inkoemn. Op weg ernaar toe radio 1: steeds meer bedrijven gaan failliet, en die trekken weer andere bedrijven mee. “de overheid zou moeten ingrijpen”. Dat laatste is natuurlijk onzinnig.
  Eerlijk gezegd vind ik het verbijsterend hoe erg gelijk ik krijg, absouluut niet leuk.
  Ik werd ooit door iemand herinnerd dat ik ook al zo negatief was in 2000. (het zou volgens hem dus zo’n vaart niet lopen) De .com crisis is toen natuurlijk “opgelost” met de volgende bubbel. Uistel van excecutie, en het verergeren van de toestand als alles wel mis gaat lopen, zoals toen al door een enkeling werd gezegd.
  Dus: het is erg tweeslachtig, maar voornamenlijk vind ik het totaal niet leuk om te worden bevestigd….

 172. Nico de Geit says:

  Maria: En dan Nico, leven in een wereld waarin “Eenoog” koning is?

  ‘In het land der blinden is eenoog koning’

  Die blinden kunnen soms behoorlijk boos op je worden. Blinden geloven nu eenmaal alleen wat de massa gelooft. Het zijn kuddedieren. Ze hebben ook veel weg van zombies.

 173. Maria says:

  Nico de Geit: ‘In het land der blinden is eenoog koning’

  Die blinden kunnen soms behoorlijk boos op je worden. Blinden geloven nu eenmaal alleen wat de massa gelooft. Het zijn kuddedieren. Ze hebben ook veel weg van zombies.

  Blinden zouden je ook zomaar kunnen volgen, de vraag is alleen waar de weg heen gaat?
  Ik weet hem op dit moment nog niet, en dat is mijn probleem.
  Gelijk krijgen, na jaren, voelt wel als een overwinning, en dat is het ook.

  Ik weet alleen niet of ik er nu gelukkig mee moet zijn!

 174. Hermanes says:

  170 De Markies

  Die 50% daling is wat ik regelmatig hoor op dit forum dit is wel erg overdreven en een droom voor veel mensen die nog moeten kopen.

  Die 20% die nu nog moet komen kan ook 25 of 30 % zijn,maar de mensen kunnen minder lenen doordat de totale schuld moet worden afgelost ipv aflossingsvrij(maandlasten gaan omhoog)
  En als mensen een oud huis kopen wat moet worden opgeknapt moeten ze zelf dit verbouw bedrag bij elkaar sparen,wat de prijs dus gaat drukken.

 175. Maria says:

  Hermanes:
  170 De Markies

  Die 50% daling is wat ik regelmatig hoor op dit forum dit is wel erg overdreven en een droom voor veel mensen die nog moeten kopen.

  Die 20% die nu nog moet komen kan ook 25 of 30 % zijn,maar de mensen kunnen minder lenen doordat de totale schuld moet worden afgelost ipv aflossingsvrij(maandlasten gaan omhoog)
  En als mensen een oud huis kopen wat moet worden opgeknapt moeten ze zelf dit verbouw bedragbij elkaar sparen,wat de prijs dus gaat drukken.

  Even voor mijn begrip, betaal jij je huis cash of huur je van de bank?

 176. Bug says:

  Maria,

  Hermanus klinkt als een leaser. Net als mijn persoon.

  Echter ook ik geloof in een daling van minimaal -30 maar -50/60% beschouw ik ook absoluut niet als geheel ondenkbaar tot zeer denkbaar.

  Het s te hopen voor hem dat hij een echt goede deal gesloten heeft

 177. Nico de Geit says:

  Hermanes: Die 50% daling is wat ik regelmatig hoor op dit forum dit is wel erg overdreven en een droom voor veel mensen die nog moeten kopen.

  Huizen zijn momenteel veel te duur. De economie moet een nieuw evenwicht vinden omdat de instroom van gratis geld minder is geworden. Daar komt ook nog ‘veranderende demografie’ bij.

  Alsmaar dalende huizenprijzen zijn geen droom maar een nachtmerrie. Het duidt namelijk op verpaupering.

  Is een prijsdaling van 90% of zelfs meer mogelijk? Bekijk de volgende filmpjes:

  —————————

  Op nog geen 40 kilometer van het centrum van het Amerikaanse Chicago ligt het stadje Gary in de staat Indiana. Het is een voormalige industriestad maar de fabrieken staan nu voor 90% leeg. Ook huizen en winkels staan massaal leeg, werkelijk alles is er in verval. Vrijwel iedereen die de stad kon verlaten heeft zijn heil elders gezocht. Bewoners die die mogelijkheid niet hadden leven in armoede en worden geplaagd door werkloosheid, drugsgebruik en criminaliteit. Filmpje:

  http://www.youtube.com/watch?v=BkTAYzbBIOA

  Detroit werd 50 jaar lang bestuurd door linkse politici. Mega-woonwijken werden gerealiseerd, onderwijs, gezondheidszorg en er was een goed betaalde arbeidsplaats voor iedereen. De droom van een linkse maatschappij is een nachtmerrie geworden. Detroit wordt nu geteisterd door armoede, werkloosheid en criminaliteit.

  Als het destructieve beleid doorgaat verandert heel Amerika in één grote achterstandswijk. En niet alleen Amerika, ook in Nederland zijn de tekenen van een destructief beleid al goed zichtbaar, bijvoorbeeld in Vogelaars’ kansenwijken en andere destructieve projecten. Het is politiek correct om het raciale aspect in de problematiek onaangeroerd te laten.

  Filmpje: ‘Detroit in ruins’

  http://www.youtube.com/watch?v=1hhJ_49leBw

  In de woestijn van Californië ligt een meer met een oppervlakte van 970 vierkante kilometer: de Salton Sea. Het meer ontstond in 1905 door een dijkdoorbraak. Aanvankelijk werd gedacht dat het meer vanzelf op zou drogen, maar dat gebeurde niet. Vanaf de jaren ’20 werd het ontdekt als recreatie-oord. Hotels, restaurants en andere voorzieningen schoten als paddenstoelen uit de grond, later gevolgd door woonwijken, scholen, etc.

  Door landbouw kwamen nitraten in het meer terecht en het meer werd ook steeds zouter. Dat leidde tot algengroei. Toeristen bleven weg en ook de bewoners vertrokken. Wat rest is een post apocalyptisch landschap.

  Filmpje: ‘The Accidental Sea’

  http://www.youtube.com/watch?v=otIU6Py4K_A

 178. Nico de Geit says:

  Maria: Blinden zouden je ook zomaar kunnen volgen, de vraag is alleen waar de weg heen gaat?

  Het is essentieel op het juiste tijdstip de Titanic te verlaten. Zolang de muziek speelt en de drank vloeit gaan ze me echt niet volgen. Dat hoeft ook niet. Dan heb ik lekker de hele reddingsboot voor mezelf.

 179. Nico de Geit says:

  Hermanes: Die 50% daling is wat ik regelmatig hoor op dit forum dit is wel erg overdreven en een droom voor veel mensen die nog moeten kopen.

  De top van de onroerend goed zeepbel was in 2008. Als de huizen 25 jaar na 2008 hetzelfde kosten als in 2008 is de daling van 50% bereikt vanwege de geldontwaarding (inflatie).

  We zijn al aardig op weg. Ik verwacht een verslechterende economie vanwege de mislukte multiculturele samenleving en de vergrijzing. Ik denk er zelfs over Nederland te verlaten. Ik kan zo maar weg, want ik heb geen gefinancierd koophuis.

  Ik heb een veel te duur huurhuis. En als er hier niets meer te verdienen valt kan ik beter vertrekken naar goedkopere oorden. Ik ben niet van plan mijn spaargeld op te maken aan huur.

 180. ll says:

  tufkaj: Een vrolijk stukje leesvoer van de BCG

  Yap, je blijft lachen, van een Duitse Site Ponzi in beeld…….. 🙂 Thankxx had hem bijna gemist……

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/wp-content/uploads/2012/12/growth.jpg

 181. ll says:

  cartoonist: Nee nee nee, ll je snapt het niet ….
  Woz gebaseerd op vraagprijs, dat is casametrie.

  Casametrie.

  Is casametrie dan een systeem van roze wolkjes in een eeuwig durend hoogehuizenprijzen festijn ? Dan is die Prof.Dr.M.Francke toch een mirakels wonderkind 😉
  Met zijn ‘geen gezeik u blijft altijd rijk’ sprookjes rekenmethode. 🙂

  Is trouwens ook niet zo leuk voor de erfgenamen, de huizenwaarde wordt ook via de WOZ waarde berekend, u betaalt dus ook ‘roze wolkjes’ erfbelasting.

  Zal de markt zich hier ook iets van aantrekken ?

 182. ll says:

  tufkaj: Een vrolijk stukje leesvoer van de BCG

  Willem Middelkoop, over hetzelfde onderwerp. Ponzi.

  https://www.youtube.com/watch?v=RdOAbrYGKQE

 183. ll says:

  ll: Iemand een idee wat dit betekent ?

  Betekent het dat de kunstmatige-fraude-geld-berg geen uitweg meer vindt ?

  Zoiets van, je kan het paard wel naar de bron brengen maar niet dwingen te drinken ?

  Is het dat alles nu stil staat ? Dat niemand meer wil lenen ?

  Is dit misschien de omslag ? Het Minsky Moment ?

  Is nu de tijd nu aangebroken dat de rente omhoog gaat, zoals bij Nothus al is ingefluisterd ?

  Is het dat het echt verdiende geld nu haar echte waarde krijgt ? Juan ……..

 184. ll says:

  Maken we allemaal nu mee ? 🙂
  Ben benieuwd……….

  http://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/euribor.asp

 185. ll says:

  Alles overziende, hiernaast admin plaatst vandaag ‘economische zaken moet ingrijpen want bedrijven betalen niet meer’, banken lenen niet meer onderling, de lange rente ( Mises )gaat stijgen, bovenstaande cash aankopen woningen Amsterdam…………

  Lol, betekent het misschien CASH IS KING ?

 186. henk 6 says:

  OT:

  Binnenkort is de gemiddelde woningwaarde lager dan de gemiddelde hypotheek waarde.

  Op 1-1-2012 was de gemiddelde woz waarde 232.000k. Inmiddels is daar alweer 8% vanaf dus ca 212.00k

  Op 1-1-2012 was de gemiddelde hypotheek 191k (670 miljard hypotheek schuld / 3,5 miljoen huizen met hypotheekschuld) De gemiddelde hypotheek zal iets gestegen zijn dit jaar.

 187. ll says:

  Oef, een beetje teveel gespammed vandaag, nu maar even weer de lange ladder op…..huis voor de verkoop ‘fähig machen’

  Voor de helft van de roze wolkjeswaarde zijn er vast wel gegadigden 😉

 188. ll says:

  henk 6: Binnenkort is de gemiddelde woningwaarde lager dan de gemiddelde hypotheek waarde.

  Hangt er vanaf hoe het wordt berekend……. 😉

  Het doorsnee vermogen verrekent de hypotheekschuld over ALLE huizenbezitters…….

  Nog even wachten, dit jaar of volgend jaar zitten we met een negatief doorsnee vermogen….., maar altijd achteraf, dat wel

  http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2012/1/Flink-verlies-vermogen-door-dalende-huizenprijzen-ELSEVIER328465W/

 189. Henk 6 says:

  En de massa zit maar te ontkennen!

  ll,

  Het zal eens tijd worden dat de leenkneuzen geconfronteerd worden met de werkelijkheid.

 190. aurely says:

  Voerman,

  ja. in mijn boekje is nu het koop moment!

  Helaas. Ben net begonnen met sparen. Wil eerst meer hebben om mn risico’s en mogelijkheden watgunstiger te maken.. maar anderen: Veel geluk!

 191. Voerman says:

  aurely: ja. in mijn boekje is nu het koop moment!

  Weet niet welk boekje jij daarover hebt, maar Voerman zou alleen een huis kopen, wanneer hij momenteel slecht woonde en heel veel cash had!

 192. Ma Ling says:

  tufkaj: Overigens kom ik op iets hogere grondprijzen als ik op kadaster vastgoeddashboard kijk. Prijzen lijken ook nauwelijks gezakt.

  (& @ Grondschrijver)

  Dat zou goed kunnen, ik kom voornamelijk bij kleine en middelgrote gemeenten over de vloer, voornamelijk in het zuiden en oosten van het land.

  Wat het echter nog krommer maakt: in gemeenteland gaat men ervanuit dat 2013 en mogelijk 2014 nog een vervelend jaar wordt, maar erna gaat het gewoon weer beter. Vanaf 2015 wordt in grondexploitaties doorgaans weer gerekend met een positieve parameter voor opbrengstenstijging (1% – 2%); M.a.w: de grondprijzen gaan weer stijgen!

  Mocht deze opbrengstenstijging echter niet gerealiseerd worden, dan leidt dat wederom tot extra verliezen bij het grondbedrijf.

  Tel dus nog maar wat op bij de voorspellingen van Deloitte (4 mld afschrijven) of Fakton (5,7 mld afschrijven).

  Hermanes,

  Net als EJS probeer ik je te begrijpen. Ik doe dit echter steeds minder. Als je stelt dat je persoonlijk voordeel hebt gehad door eerst hier e.e.a. te lezen over de woningmarkt, waarom zou je de forumbezoekers dan niet bedanken ipv aan te vallen?
  Verder geef ik je wel gelijk: 50% daling vanaf nu zie ik ook niet gebeuren, maar dat komt m.i. vooral door het feit dat er zoveel marktverstorende maatregelen zijn, of evt nog worden opgetuigd.

  Tot slot: hypocrisie ten top in makelaarsland. December was een topmaand en maakte voor bepaalde makelaars zelfs het hele jaar nog goed. Gevolg: behalve de 13e en 14e maand kon er nog een bonusje af (15 1/2 maand).
  Enkele dagen nadat er 450% (!!) maandloon is toegekend/uitgekeerd, worden alweer pessimistische berichten op speciaal hiervoor gemaakt ‘brandbriefpapier’ gezet en gaat de lobby in Den Haag vrolijk verder met het vragen/eisen van nieuwe maatregelen om de bouwsector te stimuleren.

  Ongehoord.

 193. Juan Belmonte says:

  ll: Juan, je posten zijn er

  Helemaal goed, vriendelijk dank.
  Juan

 194. Juan Belmonte says:

  henk 6: Binnenkort is de gemiddelde woningwaarde lager dan de gemiddelde hypotheek waarde.

  Aanvullend: wellicht vergeet u de 18% hypotheekvrije woningen.

  Deze tellen niet mee met de bepaling van het gemiddelde van het gemiddelde hypotheekbedrag, wèl bij gemiddelde woningwaarde.

  Opvallend is wel de daling van de gemiddelde hypotheeksom.

  Gemiddelde hypotheeksom in het derde kwartaal 10 € 295.042
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-09-2010/economie-en-vastgoed-terug-naar-1982/#comment-55456
  Dat is wat er destijds afgesloten is in een kwartaal.

  Maar dat is nog verschillend nog de totale gemiddelde hypotheeksom over koopwoningen mèt een hypotheek:
  STATLINE van Wilbert:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54561
  Gemiddeld 65% hypotheek: 181 keuro op gemiddelde woningwaarde van 280 keuro.
  181 k euro is wat er destijds gemiddeld openstond aan alle met hypotheken beslaste huizen (4 miljoen -18% = 3,2 miljoen huishoudens).

  Om terug te komen op uw punt:
  Binnenkort is de gemiddelde woningwaarde lager dan de gemiddelde hypotheek waarde.
  Dus zo snel zal dit niet gaan.

 195. Frans says:

  Voerman: Weet niet welk boekje jij daarover hebt, maar Voerman zou alleen een huis kopen, wanneer hij momenteel slecht woonde en heel veel cash had!

  🙂

 196. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  De mannen die gepleit hebben om alsmaar méér schuld
  -desnoods huizen gesubsidieerd leasen
  – met desnoods een achtervang NHG van 11 maal JanModaal bruto
  – desnoods de pensioenfondsen verplichten om de fundinggap van banken te vullen om rentestijgingen te voorkomen.

  Kortom:
  – de prijzen (m.n. grondprijzen) kunstmatig hoog maken
  – de rente kunstmatig laag houden
  – de maandlasten kunstmatig laag houden
  De Hogehuizenprijsminnende polderspagaat in zijn “mooiste” vorm, de heer Drs Rob “Aflossen is onwenselijk” Mulder van de Vereniging Geleased Huys likt er zijn vingers bij af (om maar een uitspraak van de premier te gebruiken).

  Kortom: alle mogelijke
  – schuldgroei
  – geldgroei
  – subsidie en
  – garantiemaatregelen uit de kast
  om maar te voorkómen dat de huidige huizenbezittende klasse teruggaat in de beleving van de waarde van hun huis. Zij zijn politiek een grotere (en daarmee interessantere) groep dan potentiele toetreders en daarom: Hogehuizenprijsminnend beleid.

  Kortom: de heer Drs Elco Brinkman toont hier de laatste stuiptrekkingen uit het GratisGeldTijdperk, die geleid hebben tot de Kredietcrisis (die niemand heeft willen zien aankomen).

  Vriendelijk dank voor het gesubsidieerd huizen leasen 🙂

 197. Juan Belmonte says:

  Prof Dr Ir Hugo Priemus legt weer eens de vinger op de zere plek, zoals ook eerder.

  Hugo Priemus:

  “Wij moeten rekening houden -ondanks ongetwijffeld weer wat lichtpunten die b.v. makelaars weer weten te bedenken- dat er nog een aantal jaren een min zal zijn in de prijsontwikkeling.”

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-03-2010/hugo-priemus-de-huizenprijzen-zullen-waarschijnlijk-jaren-blijven-dalen/#comment-33842

 198. Frans says:

  ll: Iemand een idee wat dit betekent ? Nothus misschien ?nasdaq.com/article…4-00410#.UOkikqxNizY

  Dit betekend dat de ratten het schip verlaten voordat het zinkt. Euribor is natuurlijk ook gemanipuleerd. Als dit uitkomt is het handig als je geen lid meer bent.
  Dat is althans hoe ik het zie.

 199. Juan Belmonte says:

  cartoonist: Casametrie is gewoon psychologie.

  Daar kan Juan het wel mee eens zijn 🙂

  Als men dan toch gaat modelleren, neem dan de groei hypotheekschuld als afhankelijke variabele mee, deze is namelijk uiteindelijk (op lange termijn) afhankelijk van de groei van inkomens, althans in de arena van Juan wèl 🙂

  Juan is daar een zonderling in maar niet de enige, specialisten in de vastgoedsector kwamen op soortgelijke ideeën:
  Redevco voorspelde in 2008 al reeds een crash orde grootte 42% prijsdalingen omdat zij een relatie legden tussen inkomens- en schuldgroei
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-01-2012/meer-dan-half-miljoen-huiseigenaren-onder-water/#comment-95504

 200. Hermanes says:

  176 Nico de geit

  Bedankt voor je filmpjes leuk om te kijken voor de tweede keer,toch nog een keer bekeken want je zal er wel een boodschap mee hebben maar kon hem niet ontdekken.
  Vooral het stukje van de Salton Sea is erg mooi wist je dat hier trouwens een film over is hij heet ‘The Salton sea’kijk anders even op wiki.Heb hem een jaartje of 5 geleden gezien maar allee.Ik vind Nederland niet echt vergelijkbaar met dit stukje woestijn waar totaal geen industrie of dergelijke is.

 201. Oeps says:

  Ma Ling: Wat het echter nog krommer maakt: in gemeenteland gaat men ervanuit dat 2013 en mogelijk 2014 nog een vervelend jaar wordt, maar erna gaat het gewoon weer beter.

  Ja, de welbekende 5-jaars hockeystick forecast. Zie je erg veel in het bedrijfsleven. Dit jaar is bagger .. volgend jaar ook nog, maar daarna gaan we als een speer omhoog! En deze voorspellng 5 jaar achter elkaar, dan ga je dus effectief alleen maar naar beneden.
  Ik vermoed niet dat we zo snel door deze dip heen zijn.

 202. Pinball says:

  henk 6: Als je inflatie meeneemt is kopen voor de lange termijn beter. Punt is alleen om het goede insatp moment te bepalen, (daar kan geen infalatie en spaarrente tegen op).

  Kopen is beter als men ook daadwerkelijk aflost.
  Anders is het een soort van leaseconstructie waar de huizenbezitter alle risico’s van draagt.

  Zelf ben ik voorstander van een grote huursector, omdat daar een constant investeringsbeleid op gevoerd kan worden wat ten goede komt aan de werkgelegenheid en uiteindelijk ook aan het woongenot.

  De koopmarkt is te conjunctuurgevoelig.
  De bouw ligt stil, het onderhoud ligt stil, alles is te vrijblijvend en te afhankelijk van eventueel toekomstig inkomen.

 203. sven says:

  Ma Ling: (& @ Grondschrijver)

  Dat zou goed kunnen, ik kom voornamelijk bij kleine en middelgrote gemeenten over de vloer, voornamelijk in het zuiden en oosten van het land.

  Wat het echter nog krommer maakt: in gemeenteland gaat men ervanuit dat 2013 en mogelijk 2014 nog een vervelend jaar wordt, maar erna gaat het gewoon weer beter. Vanaf 2015 wordt in grondexploitaties doorgaans weer gerekend met een positieve parameter voor opbrengstenstijging (1% – 2%); M.a.w: de grondprijzen gaan weer stijgen!

  Mocht deze opbrengstenstijging echter niet gerealiseerd worden, dan leidt dat wederom tot extra verliezen bij het grondbedrijf.

  Tel dus nog maar wat op bij de voorspellingen van Deloitte (4 mld afschrijven) of Fakton (5,7 mld afschrijven).

  Hermanes,

  Net als EJS probeer ik je te begrijpen. Ik doe dit echter steeds minder. Als je stelt dat je persoonlijk voordeel hebt gehad door eerst hier e.e.a. te lezen over de woningmarkt, waarom zou je de forumbezoekers dan niet bedanken ipv aan te vallen?
  Verder geef ik je wel gelijk: 50% daling vanaf nu zie ik ook niet gebeuren, maar dat komt m.i. vooral door het feit dat er zoveel marktverstorende maatregelen zijn, of evt nog worden opgetuigd.

  Tot slot: hypocrisie ten top in makelaarsland. December was een topmaand en maakte voor bepaalde makelaars zelfs het hele jaar nog goed. Gevolg: behalve de 13e en 14e maand kon er nog een bonusje af (15 1/2 maand).
  Enkele dagen nadat er 450% (!!) maandloon is toegekend/uitgekeerd, worden alweer pessimistische berichten op speciaal hiervoor gemaakt ‘brandbriefpapier’ gezet en gaat de lobby in Den Haag vrolijk verder met het vragen/eisen van nieuwe maatregelen om de bouwsector te stimuleren.

  Ongehoord.

  Ook u bent geestelijk nog niet rijp voor een prijsdaling van meer dan 50% zie ik wel.

  Geeft niet, komt toch vanzelf.

  Je overschat de mogelijkheden om een vangnet te creëeren. Dat maximale begrotingstekort van 3% is de bubbel gedreven economie aan het nekken.

 204. Oeps says:

  aurely: ja. in mijn boekje is nu het koop moment!

  Maar toch niet voor de huidige vraag-prijs? Misschien wel het moment om wat aggresiever te gaan onderhandelen? Eens kijken hoe de ‘markt’ reageert op aanzienlijk lagere biedingen? 😯

 205. Juan Belmonte says:

  Oeps: Ik vermoed niet dat we zo snel door deze dip heen zijn.

  Dat kan best eens het geval zijn.

  Japan heeft defaltie ondanks 25+ jaar Keynessiaanse geldinjecties een florerende wereldhandel (met mooie Japanse export)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-06-2010/strengere-regels-hypotheek-voorzien-in-2011/#comment-42559
  Waarom zouden dergelijke recepten in Europa, met een soortgelijke zwaar overbeprijsde grondprijzen, een vergrijzende bevolking, dure sociale regelingen en de concurrentie van BRIC in de nek hier wel makkelijk mee wegkomen ?

  Japan heeft 190% BNP staatsschuld
  Joost van der Does de Villebois ziet de beurs als weerspiegeling van de economie:
  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/joostvanderdoes/6777459/__Overd_r_acht__.html?p=40,1
  Is inmiddels boven de 225%.

 206. Juan Belmonte says:

  sven: Ook u bent geestelijk nog niet rijp voor een prijsdaling van meer dan 50% zie ik wel.

  Zelfs de VGH Vereniging Geleased Huys stelde einde vorig jaar dat een huis van 180.000 euro door de nieuwe kabinetsmaatregelen 40.000 euro duurder zou worden tussen 31/12/2012 en 1/1/2013.

  Als we mogen uitgaan van een marktmechanisme in de Hollandse woning-“markt” zou moet op termijn de prijs (zeker bij de huidige vastzittende markt) dus minimaal met 40/180 = 22% gaan dalen.

  En de VGH dat is de grote belanghebbende bij de huidige hogehuizenprijzen.

 207. sven says:

  Ma Ling,

  Zo’n goede maand in december voor makelaars kan wel eens tegenvallen. Veel ” onder voorbehoud jes ”

  Het zijn vaak de naïfste en simpele stellen die nog snel even hun nek in die strop wilde steken. Ik weet zeker dat de helft van de aanvragen niet gehonoreerd gaat worden!

 208. Oeps says:

  Juan Belmonte,

  Belangrijk is ook op te merken hoe de opbouw is van de hypotheek-schulden. Vooral in de laatste 10-15 jaar zijn die enorm toegenomen, en zijn vooral jonge gezinnen, met amper enig opgebouwd vermogen, nu met hypotheek onder water, eigenaar van ongeveer de helft van de totale hypotheek schuld. Grote schuldenlast op schoudertjes die het niet kunnen dragen .. en omdat dit voornamelijk zit in aflossingsvrije hypotheken (zo ongeveer de enige hypotheevorm afgesloten in deze periode) is er ook weining vooruitzicht op enige afbouw van deze schuld.

 209. Henk 6 says:

  Juan Belmonte: Kortom: de heer Drs Elco Brinkman toont hier de laatste stuiptrekkingen uit het GratisGeldTijdperk, die geleid hebben tot de Kredietcrisis (die niemand heeft willen zien aankomen).

  IK HEB NU NIET VEEL TIJD, MAAR ZAL JE AANTONEN DAt mijn sommetje klopt. ik heb rekening gehouden met jouw punten.

 210. Juan Belmonte says:

  Henk 6,

  Prima, Juan heeft zelden haast.

  – alleen bij grote stieren in ‘t zandt 🙂

 211. sven says:

  Juan Belmonte,

  Hallo Juan.

  Jou commentaren vanaf 2008 kan ik super waarderen.

  Ik vind het ook nodig dat door geduldige herhaling de mensen erop gewezen worden dat rustig afwachten het beste is wat ze kunnen doen.

 212. snorkel says:

  Juan Belmonte: – de maandlasten kunstmatig laag houden

  Juan, zoals gewoonlijk 100% met je eens. Toch verbaas ik me er nog steeds over dat ‘lage maanlasten’ voor de NLse bevolking een eufemisme is geworden voor ‘zo veel mogelijk schuld, en zo weinig mogelijk (af)betalen’. Een soort gesubsidieerde “have your cake and eat it too”. Hoe is het zo ver gekomen dat we daar massaal in getrapt zijn?

  Andere vraag is; wat doen we er aan, nu het spel uit lijkt te zijn? 😉

 213. Juan Belmonte says:

  Oeps: omdat dit voornamelijk zit in aflossingsvrije hypotheken (zo ongeveer de enige hypotheevorm afgesloten in deze periode) is er ook weining vooruitzicht op enige afbouw van deze schuld.

  Exact.

  Men is huizen gesubsidieerd gaan leasen. En niet een paar. Massaal.
  In 2006 1 miljoen huizenlease contracten: 1 miljoen aflossingsvrije hypotheken.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2011/raad-van-state-donners-maatregelen-tegen-scheefwonen-onevenwichtig-en-eenzijdig/#comment-94621
  In 2009: 50%:
  http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_58965.z24/Helft_hypotheeksom_wordt_niet_afgelost.html
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/twee-keer-dezelfde-steen/#comment-99620

  Het effect van het gesubsidieeerd (HRA) LEASEN (100+% aflossingsvrij) van huizen op de huizenprijzen is ook énorm:
  Prachtige post van Claude die aantoont dat het aantal huizen met WOZ tussen 500.000 en 1.000.000 gestegen is met maal 100 (10.000%): van 3000 in 1999 naar 300.000 in 2009.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103010

  Denk nu eens na: in 10 jaar WOZ waarde van explodeert het aantal huizen in het subtopsegment met een factor (maal) 100. IN TIEN jaar !

  Nee de heer Brinkman doet “een prima oproep” om die prijsexplosie met nog méér extra Kunstgrepen in stand te houden.

  Hou dan ook, dat lukt toch niet, de markt gaat zijn werk doen onafhankelijk of dit leuk is voor politieke meerderheden en gedachtengangen van weledel zeer hooggeleerde heeren casametristen en makelleugenaars….

  De maakbaarheid van de samenleving
  is niet oneindig.

 214. Juan Belmonte says:

  snorkel: Hoe is het zo ver gekomen dat we daar massaal in getrapt zijn?

  De makelleugenaars, finciele adviseurs hebben een te grote invloed gehad op (een gebrek aan gezond) beleid.

  Polderaars (NVM, ERA, VEH Bouwend NL) aan het roer
  Politici, Gewetenrijke Wetenschappers en serieuze Toezichtshouder stilletjes op de achterbank:
  Zet de hypotheekschuld-hekken
  maar weer eens ouderwets
  Wagenwijd open

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-121483

  snorkel: Andere vraag is; wat doen we er aan, nu het spel uit lijkt te zijn?

  NIETS.

  Soms is het beste om even NIETS te doen.
  Géén extra Kuinstgrepen.

  Gewoon(in de juiste betekenis van het woord gewoon) net als de rest van Europa gaan
  – SPAREN
  en dan
  lenen en terugbetalen.

  Als Starters IETS nodig hebben is dat NIETS:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2011/brandbrief-voor-startersleningen/#comment-91287
  en
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91488

 215. Juan Belmonte says:

  sven: Jou commentaren vanaf 2008 kan ik super waarderen.

  Dank, Sven.

 216. Juan Belmonte says:

  Gelukkig komt Juan’s commentaar gewoon door.
  Maar het is weer mooi geweest.

  Tijd om naar serieuze zaken te kijken:
  http://www.elmundo.es/elmundo/toros.html

 217. afbetaalde huiseigenaar says:

  Oeps: Maar toch niet voor de huidige vraag-prijs? Misschien wel het moment om wat aggresiever te gaan onderhandelen? Eens kijken hoe de ‘markt’ reageert op aanzienlijk lagere biedingen?

  aurely, bedenk: die 22 % ( zie kommetaar Juan) moet nog verdisconteerd worden in de vraagprijs apres 01012013
  en je spaarboekje is nog niet zo vol.. dan wacht want die 22% is toch mooi meegenomen, toch?

  kan je nog wachten of is er een reden dat je nu moet ( kan ja zijn…. )

 218. Pinball says:

  snorkel: Hoe is het zo ver gekomen dat we daar massaal in getrapt zijn?

  Hebzucht, afgunst, materialisme….

 219. tufkaj says:

  Pinball: Hebzucht, afgunst, materialisme….

  En de noodzaak om een dak boven je hoofd te hebben.

 220. afbetaalde huiseigenaar says:

  Juan Belmonte: Dank, Sven.

  +1

 221. Voerman says:

  tufkaj: En de noodzaak om een dak boven je hoofd te hebben.

  En zelfs dan blijven hebzucht, afgunst en materialisme bestaan.

  ‘Ambitie’ noemen wij dat in onze beschaving.

 222. noghuurder says:

  214 Pinball

  De gewone burger dacht dat politiek, banken, adviseurs, etc. wisten waar ze me bezig waren. Dat kan hen ook niet verweten worden; daar hebben zij echter niets aan. Feit is echter dat niemand wist waar ze mee bezig waren en dat economie en markten getuige de geschiedenis steeds tegen dit soort luchtbellen oplopen. Zelf huur ik – ondanks aanvankelijke hevige weerstand vrouw en omgeving – nog. Anders had ik zo rond 2005-2007 gekocht. Het financiële verschil tussen toen kopen en nu nog steeds huren is door hyp. aftrek en relatief hoge huur in vrije sector vrees ik niet zo groot als je zou denken. Integendeel, qua cash (niet vermogen) zou kopen denk ik voordeliger zijn geweest. Wel geeft het een gevoel van vrijheid.

 223. Pinball says:

  tufkaj: En de noodzaak om een dak boven je hoofd te hebben.

  snorkel: Hoe is het zo ver gekomen dat we daar massaal in getrapt zijn?

  Hebzucht, afgunst, materialisme….

  Als dat het was zouden mensen geen tophypotheek hebben afgesloten om badkamers, keukens en weet ik wat allemaal te vervangen die nog lang niet afgeschreven waren.

  Ik mensen keukens en badkamers zien verbouwen en vervangen die nog geen 3 jaar oud waren.
  Ikzelf huur en heb mede door deze site mijn gezonde verstand weten te behouden en heb niet hoeven kopen om een dak boven mijn hoofd te hebben.

 224. Pinball says:

  noghuurder,

  Jouw verhaal is mijn verhaal.;-)

 225. noghuurder says:

  Het geinige is dat afgelopen maanden voor het eerst omgeving (collega’s etc) aangeven dat ik het zo gek nog niet bekeken heb (acceptance). Daarbij moet je er uiteraard voor waken niet al te blij te lijken met hun verlies (wat ik ook niet ben; het is en blijft schrijnend). De groep die met de gebakken peren zit is 28-36 (mijn generatie) die een tussen-appartement/flat hebben gekocht en nu groter willen gaan wonen. Die kijken nu tegen schuld van nieuwe keuken, k.k. en waardedaling aan. De meeste zullen zich daar wel uit verdienen, maar het is niet fijn te werken voor uitgaven die je al hebt gedaan.

 226. Ma Ling says:

  sven: Ook u bent geestelijk nog niet rijp voor een prijsdaling van meer dan 50% zie ik wel.
  Geeft niet, komt toch vanzelf.
  Je overschat de mogelijkheden om een vangnet te creëeren. Dat maximale begrotingstekort van 3% is de bubbel gedreven economie aan het nekken.

  Beste Sven,

  een kleine nuance: geestelijk ben ik wel rijp voor dergelijke dalingen. Sterker nog: ik ben een hurende starter, stel de eventuele aankoop van een huis voorlopig uit en ben in die zin dus gebaat bij echte substantiële dalingen van de huizenprijs.

  Waarom ik niet meer geloof in een daling van 50% vanaf nu komt door de bouwlobby/politiek. Nagenoeg iedere poging om de woningmarkt weer als een gezonde, niet-overprijsde markt te laten functioneren wordt vroeg of laat in de kiem gesmoord door FIRE-types of mannen met combinaties van ir, prof, dr, mr etc voor hun naam.

  Wat betreft de eis van max 3% begrotingstekort -die van mij gewoon 0% had mogen zijn- geldt hetzelfde: het dwingt de staat tot bezuiningen (mogelijk verder ingrijpen in het hra-vehikel), maar tal van belanghebbende (politieke) partijen spelen nu de volgende troef: het zijn bijzondere omstandigheden waardoor de eis van 3% niet meer zou gelden. Gevolg: verdere hervormingen in NL blijven uit, dus de koopwoningmarkt blijft voorlopig een zwaar gesubsidieerde sector.

  In dit kader moet je mijn uitspraak dan ook zien dat ik niet meer in een daling van 50% geloof. Echter, was er sprake van echte marktwerking (dwz geen of beperkte staatsinmening) dan zie ik de huizenprijzen wel wat verder naar beneden kukelen.

  sven: Zo’n goede maand in december voor makelaars kan wel eens tegenvallen. Veel ” onder voorbehoud jes ”
  Het zijn vaak de naïfste en simpele stellen die nog snel even hun nek in die strop wilde steken. Ik weet zeker dat de helft van de aanvragen niet gehonoreerd gaat worden!

  Wellicht heb je gelijk. In mijn omgeving zie ik echter de meeste hypotheekaanvragen goedgekeurd worden. Daar zitten dan ook paar Rabo-generatiehypotheken bij (gadver- wat een woord zeg). De kopers zou ik niet simpel willen noemen (allemaal stuk voor stuk hbo- of wo-geschoold) maar wel extreem naief.
  Overigens is mijn voorbeeld van de makelaar die even goed casht in december rechtstreeks uit de praktijk (Eindhoven e.o.) afkomstig.

  Sven e.a: mocht een van jullie binnenkort data hebben van al dan niet gehonoreerde hypotheekaanvragen van afgelopen weken: please share, ben razend benieuwd!

 227. tufkaj says:

  Pinball:
  noghuurder,

  Jouw verhaal is mijn verhaal.;-)

  Same here. Het huis dat ik toen gekocht zou hebben had niet gepast bij mijn huidige situatie en er is een relatie-break-up overheen gegaan. Ook dan is huren soms handiger.

  OT:
  It’s a plane!
  No, it’s a bird!
  No, it’s BAILOUTMAN
  tadadadadadadada BAILOUTMAN!
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/bailoutman.png

 228. Voerman says:

  Voerman: ‘Ambitie’ noemen wij dat in onze beschaving.

  Mensen die ambitie uit hun leven verdrongen hebben wonen op hoge bergen (Himalaja, Tibet) en leven als asceten. Erotiek wordt veelal verbannen uit het levenspatroon. De westerse man krijgt dat doorgaans niet voor elkaar en verkiest het samenwonen met een vrouw op basis van minstens in het begin erotiek.
  Dan is de ambitie geboren en wordt de begeerte naar de ‘dingen’ gevoedt.
  De mannen die op dit blog posten verzwijgen niet voor niets de woonwensen en ahdere wensen van hun vrouwelijke partner.
  De schaarse vrouwelijke posters brengen vanuit hun “vrouw zijn” ook weinig duidelijkheid in dit opzicht.
  Voerman wil hier niet van sexisme verdacht worden. Pas op!
  Maar misschien gaat het niet te ver, om te stellen, dat de zeepbel in hoge mate een gevolg is van erotische oprispingen.

  Voor alle duidelijkheid: Voerman wil niet de vrouwen aanwijzen als schuldige van de hele zeepbel, maar zij hebben wel flink meegeblazen! 🙂

 229. tufkaj says:

  Voerman: Voor alle duidelijkheid: Voerman wil niet de vrouwen aanwijzen als schuldige van de hele zeepbel, maar zij hebben wel flink meegeblazen!

  Na de geweldige ervaringen met het discussiëren over boomer vs non-boomer weet je wel weer een mooi onderwerp aan te snijden Voerman 😀

 230. Pinball says:

  noghuurder,

  Ik ben het met je eens dat het niet leuk is dat ook mensen in mijn omgeving in de problemen zijn gekomen.

  Maar een aantal van deze mensen traden naar mij toe als een soort beleggingsadviseur in vastgoed en ben op menig verjaardag uitgehoond omdat ik toch kanttekeningen bij hun verhaal plaatste.

  Ik krijg geen opmerkingen dat ik het toch goed gezien heb.
  Nu is het bij deze mensen de schuld van de bank, overheid en Europa.
  Ik krijg zelfs nu nog verwijten naar mijn hoofd dat ik huur en eigenlijk zou moeten kopen om toch de woningmarkt weer aan te zwengelen.
  En spijt me zeer, maar ook daar zet ik kanttekeningen bij.
  Toen de winsten uit de verkoop van huizen in de zakken van deze mensen verdwenen waar zij slim en ik was maar een huurder en toch een beetje dom.
  Nu zitten ze in de problemen en zijn ze verkeerd voorgelicht.

  Ik heb zeker medelijden met sommige van deze mensen, maar helemaal vrij van blaam zijn ze in mijn ogen ook niet.

 231. snorkel says:

  tufkaj: It’s a plane!
  No, it’s a bird!
  No, it’s BAILOUTMAN
  tadadadadadadada BAILOUTMAN!
  woningmarktcijfers…loads/bailoutman.png

  Holy gesubsidieerde starteeslening BAILOUTMAN! TADADADADADADADADADADADADADADADA… BAILOUTMAN!!!!

 232. noghuurder says:

  221 Voerman

  Ik begrijp je bijdrage niet helemaal, maar volgens mij komt het er – vaak – op neer dat met name de vrouw hecht aan een leuk, gezellig huis, en dat de man ook let op de centen/risico’s (soms ten onrechte). Daar is ook niets mis mee. Het betekent wel dat het niet gek is dat vrouwen (niet allemaal, maar in veel gevallen m.i. wel) in de periode dat kopen ‘normaal’ was, ‘iedereen doet het, waarom wij niet?’, weerstand boden tegen een duidelijke wens van de man om te blijven huren (hogere maandlasten, aanzienlijk minder keuze bij woning, anders dan vriendinnen, etc.).

 233. Voerman says:

  tufkaj: Na de geweldige ervaringen met het discussiëren over boomer vs non-boomer weet je wel weer een mooi onderwerp aan te snijden Voerman

  Het is alhier een nog totaal onontgonnen gebied! 🙁
  Rust kennelijk een taboe op! 😐
  Dit moet uit de heikele sfeer! 🙂

 234. Hermanes says:

  221 Voerman

  Klopt vrouwen willen graag alles naar hun zin,mooie keuken leuke badkamer mooie meubeltjes.
  En ze denken financieel iets minder na.(ook niet vervelend bedoeld)
  Voerman hoe zou het zitten met de vrouwen van huurders,zouden deze vrouwen niet graag een mooie badkamer of keuken in hun huurhuisje willen?
  Of zou de ‘slimmere’huurder niet ingaan op de wensen van zijn vrouw?

 235. Voerman says:

  noghuurder: weerstand boden tegen een duidelijke wens van de man

  De spijker op zijn kop! 🙂 🙂 🙂

 236. noghuurder says:

  226 Hermanes

  Deze huurder heeft uiteindelijk besloten een normaal, volledig gerenoveerd voormalig ‘koophuis’ te huren, met alles erop en eraan. Is wel prijzig.

 237. Voerman says:

  Hermanes: Of zou de ‘slimmere’huurder niet ingaan op de wensen van zijn vrouw?

  Waarschijnlijk is de slimmere huurder wat meer ascetisch ingesteld.
  De domme koper loopt daarentegen waarschijnlijk teveel achter zijn eh….. aan. 🙂

 238. snorkel says:

  Hermanes: Voerman hoe zou het zitten met de vrouwen van huurders,zouden deze vrouwen niet graag een mooie badkamer of keuken in hun huurhuisje willen?

  In de meeste huurhuizen zitten prima badkamers en keukens. In de mijne in ieder geval wel. Ik heb er bovendien minimaal aan hoeven klussen en als er iets kapot is komen ze het gratis repareren! Mijn inbouwappratuur kan ik gewoon doorverkopen aan de volgende huurder (en de verhuurder geeft voorrang aan opvolghuurders die spullen zoals vloeren/inbouwapparatuur willen overkopen)

 239. Voerman says:

  noghuurder: Deze huurder heeft uiteindelijk besloten een normaal, volledig gerenoveerd voormalig ‘koophuis’ te huren, met alles erop en eraan. Is wel prijzig.

  Ook jij zult rijkelijk beloond gaan worden! 🙂

 240. tufkaj says:

  Maar om er toch op te reageren. Bij mij en in mijn omgeving is het vrijwel altijd de vrouw die beslist dat er gekocht dient te worden (op die toon ook). Ook beheert de vrouw een voor mannen onzichtbaar todo lijstje met klussen in huis waar geen einde aan komt. Deze wordt gedoseerd tot de man gebracht in een tempo dat net op- of net onder de pijngrens ligt.

 241. Hermanes says:

  229 Voerman

  Dan zal ik ook wel ascetisch ingesteld zijn met mijn 1,5 jaar wonen in een anti-kraak……

 242. noghuurder says:

  tufkaj,

  Hilarisch 😉

 243. Maria says:

  Voerman,

  Ach Voerman,

  Wellicht dat zij kon opscheppen over haar inductiekookplaat en hij kon pochen over de hoogte van de hypotheekrenteaftrek.
  It’s all the same in the same game!
  The shit blijft hoe er nu uit te komen en ik denk dat het veel echtscheidingen gaat opleveren (makelaars dus ik, weer werk!)en weinig erotiek maar veel armoede.

 244. Voerman says:

  tufkaj: Maar om er toch op te reageren. Bij mij en in mijn omgeving is het vrijwel altijd de vrouw die beslist dat er gekocht dient te worden (op die toon ook). Ook beheert de vrouw een voor mannen onzichtbaar todo lijstje met klussen in huis waar geen einde aan komt. Deze wordt gedoseerd tot de man gebracht in een tempo dat net op- of net onder de pijngrens ligt.

  Tufkaj, elke poging van jouw kant om je als een bijzonder mens te profileren kan je vanaf nu vergeten.
  Je bent na deze oprisping van openheid althans in mijn ogen, de meest normale vent op dit log en daar is lef voor nodig.

 245. Voerman says:

  Maria: The shit blijft hoe er nu uit te komen en ik denk dat het veel echtscheidingen gaat opleveren (makelaars dus ik, weer werk!)en weinig erotiek maar veel armoede.

  Vond ik al eerder, maar Maria, je bent een echte vrouw naar Voermans hart.

 246. Voerman says:

  Hermanes: Dan zal ik ook wel ascetisch ingesteld zijn met mijn 1,5 jaar wonen in een anti-kraak……

  Je was inderdaad aan een koopwoning toe!

 247. tufkaj says:

  Maria: The shit blijft hoe er nu uit te komen

  Wat mij betreft moeten we kijken hoe we mensen die afgelopen 12 jaar hebben gekocht van hun schulden af helpen. En stoppen met het verhogen van schulden van starters. Per direct dus al het geld van de startersleningen inzetten voor schuldafbouw doorstromers. Om maar een beginnetje te noemen.

  Voerman,

  Ik zal nooit beweren speciaal te zijn hoor. Maar ik moet dus weer even klussen nu, ik klonk toch niet chagrijnig he?

 248. cartoonist says:

  snorkel: Toch verbaas ik me er nog steeds over dat ‘lage maanlasten’ voor de NLse bevolking een eufemisme is geworden voor ‘zo veel mogelijk schuld, en zo weinig mogelijk (af)betalen’. Een soort gesubsidieerde “have your cake and eat it too”. Hoe is het zo ver gekomen dat we daar massaal in getrapt zijn?

  Niet alleen de bevolking is daar ingetrapt.
  Ook bedrijven zijn veelal overgestapt op volledig leasen van gebouwen en apparatuur. Evenals staten die hun staatsbedrijven verpand hebben aan de banken tegenover de staatsschuld.

  Feit is wel dat de grote banken door manipulatie van de geldhoeveelheid en de rentestanden in de loop der tijd een steeds groter deel van de wereldse zaken op haar balans heeft weten te krijgen.

  De “have your cake and eat it too” filosofie dreigt nu om te slaan in een “have nothing and get hungry” realiteit.

  Inderdaad is het tijd om onszelf af te vragen : Hoe is het zo ver gekomen dat we daar massaal in getrapt zijn?

 249. Voerman says:

  Voerman gaat jullie nu een tijdje alleen laten met dit financieel/erotisch geladen onderwerp.
  Ga er ondertussen voorzichtig mee om en hou het heel!
  Want het is echt de rode draad die door de hele zeepbel heen een dominante plaats inneemt!

 250. Voerman says:

  noghuurder: weerstand boden tegen een duidelijke wens van de man om te blijven huren

  cartoonist: Inderdaad is het tijd om onszelf af te vragen : Hoe is het zo ver gekomen dat we daar massaal in getrapt zijn?

  Zo is het gekomen dus:

 251. Grondschrijver says:

  tufkaj: Laatste tijd zakken gemeenteraden met veel poeha ‘tot wel’ 3% terwijl bij een 8% prijsdaling de grond makkelijk 16% zou moeten dalen om in de pas te blijven.

  Vanuit de bouwwereld zou je hier grote protesten verwachten, maar daar blijft het dubieus stil. Soms wordt er tussen neus en lippen wat gemompeld. De belangen zijn waarschijnlijk teveel verweven, denk ikdan..

  Dat denk ik ook. Ik vraag mij ook serieus af waarom werknemers van honderden (kleine) bouwbedrijven die lid zijn van Bouwend Nederland niet doorhebben dat zij werkloos worden door dit stilzwijgen van hun opperhoofd. Kan mij dit nauwelijks voorstellen. Bouwers zonder boeren verstand…?

 252. cartoonist says:

  Maria: Wellicht dat zij kon opscheppen over haar inductiekookplaat en hij kon pochen over de hoogte van de hypotheekrenteaftrek.
  It’s all the same in the same game!

  En samen konden zij zich rijk wanen aan de hoge woz-waarde van hun geleasd huis.

  Tegenstrijdig maar voor deze mensen is het te hopen dat er te weinig woningen verkocht gaan worden zodat de mogelijkheid/dwang om woz-waarden naar realistisch lagere waarden bij te stellen achterwege blijft.

  Dan kunnen ze nog een tijdje door gaan met de ‘keeping up appearances’ show.

 253. cartoonist says:

  Speciaal voor voerman een erotisch getint plaatje uit de keeping up appearances show

  http://images.bookcrossing.com/images/journalpics/103/46/10309546.jpg

  en een filmpje

  http://www.youtube.com/watch?v=RcN8e3wpFH8

 254. Grondschrijver says:

  Ma Ling:

  Dat zou goed kunnen, ik kom voornamelijk bij kleine en middelgrote gemeenten over de vloer, voornamelijk in het zuiden en oosten van het land.

  Wat het echter nog krommer maakt: in gemeenteland gaat men ervanuit dat 2013 en mogelijk 2014 nog een vervelend jaar wordt, maar erna gaat het gewoon weer beter. Vanaf 2015 wordt in grondexploitaties doorgaans weer gerekend met een positieve parameter voor opbrengstenstijging (1% – 2%); M.a.w: de grondprijzen gaan weer stijgen!

  Het grootste probleem dat ik in dit soort ‘positieve’ voorspellingen zie, is dat een positieve grondexploitatie alleen maar mogelijk is met hoge grondprijzen. Oftewel: als de grond niet genoeg oplevert, lijdt de gemeente verlies en worden bouwprojecten – om deze reden – uitgesteld of stopgezet. De markt volgt dus de grondprijzen i.p.v. andersom.

  Maar aan de andere kant vind ik het helemaal niet gek dat een gemeente de grondopbrengsten probeert te maximeren. Een woning zal op een goede locatie namelijk altijd meer opbrengen dan alleen de bouwkosten (in een ontspannen markt, zonder schaarste, maar ook zonder overschot). Het is m.i. dan ook volkomen normaal dat deze extra opbrengsten ten goede komen aan deze omgeving, of een andere omgeving, of de maatschappij als geheel. Hoge grondopbrengsten zijn dus prima. Maar… gemeenten mogen hier natuurlijk niet van afhankelijk zijn. Nog sterker, gemeenten zouden hier wat mij betreft zelfs zo min mogelijk directe voordelen van moeten ondervinden.

  En daarom hieronder (nogmaals) een link naar mijn post met een schetsmatig plannetje om zowel gemeenten als bouwers in het gareel te houden.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-10-2012/gemeenten-verliezen-miljoenen-op-grond/#comment-116463

  Overigens is het natuurlijk een piece of cake om een idee te bedenken dat beter werkt dan hoe het nu gaat. Vrijwel ieder (willekeurig) plan werkt namelijk beter. Het schimmige grondbeleid/schaarstebeleid dat nu binnen complexe wettelijke kaders wordt gevoerd zoals de Wro, grondexploitatiewet, anterieure overeenkomst en alle bepalingen en uitzonderingen die hiervoor gelden, heeft in ieder geval zijn beste tijd gehad (hoop ik).

  Daarnaast mogen hoge grondprijzen m.i. nooit via de leencapaciteit worden gestimuleerd. Het is natuurlijk het beste voor welvaart/economie dat de gemiddelde grondprijs zo laag mogelijk is. Consumenten met lage schulden zeg maar…, maar daar had ik al eens iets over geschreven 🙂

 255. AzijnseikerT says:

  Iedereen was bang om de boot te missen, een soort van hebberigheid. maar dan zonder er bij na te denken. Zoals ik al eerder heb gezegd is er in die tijd ook door een vriend “druk” op mij uitgeoefend. Want ik was een dief van eigen portemonnee. Hij zei dat zijn huis in een jaar 30K was gestegen in waarde. Waarop ik hem vroeg wie die 30K spaart in een jaar? Want iemand moet dat toch betalen? Maar zo moest ik niet denken. Het was in 2005.

 256. afbetaalde huiseigenaar says:

  Voerman: Mensen die ambitie uit hun leven verdrongen hebben wonen op hoge bergen (Himalaja, Tibet) en leven als asceten. Erotiek wordt veelal verbannen uit het levenspatroon. De westerse man krijgt dat doorgaans niet voor elkaar en verkiest het samenwonen met een vrouw op basis van minstens in het begin erotiek.
  Dan is de ambitie geboren en wordt de begeerte naar de ‘dingen’ gevoedt.
  De mannen die op dit blog posten verzwijgen niet voor niets de woonwensen en ahdere wensen van hun vrouwelijke partner.
  De schaarse vrouwelijke posters brengen vanuit hun “vrouw zijn” ook weinig duidelijkheid in dit opzicht.
  Voerman wil hier niet van sexisme verdacht worden. Pas op!
  Maar misschien gaat het niet te ver, om te stellen, dat de zeepbel in hoge mate een gevolg is van erotische oprispingen.

  Voor alle duidelijkheid: Voerman wil niet de vrouwen aanwijzen als schuldige van de hele zeepbel, maar zij hebben wel flink meegeblazen!

  prrost voerman.. heb je hem al zitten om 15.08
  grins 🙂

 257. Wim says:

  En toch, veel reacties verbergen of hebben een duidelijk cynisme. Let wel, hoe meer verlies genomen moet worden in de huizenmarkt hoe meer een ieder moet en mag meebetalen. Maakt niet uit of je huis hypotheek vrij is of dat de hypotheek laag of hoog is of zelfs en zeker als men een woning huurt. Iedereen krijgt vroeg of laat deze rekening gepresenteerd. Spijtig maar zo zit het systeem in elkaar. Ik wil hiermee aangeven als je wijst en enkele reacties zijn doorspekt van leedvermaak dan wijs je spijtig genoeg ook naar jezelf. Enkele zullen het wellicht finiancieel langer uithouden maar betalen zul je. Vele onder ons hebben er lang van geprofiteerd en ach nog een paar jaartjes en we gaan weer de goede kant op kijken. Een ding is wel zeker de bakens zijn definitief verzet.
  Veel lees en huiverplezier nog.

 258. Voerman says:

  Maria: The shit blijft hoe er nu uit te komen

  Voor degenen die nu al diep in de shit zitten is er misschien hoop op een erfenis of een straatprijs of redding door een overheidsmaatregel.
  Hoe dan ook zullen zij uiteindelijk net als de boomers door versterving van het toneel verdwijnen.

  Gevallen die nu aan de dreiging onderhevig zijn kunnen alleen ontsnappen na bestudering van de hier opgetekende financieel/erotische beschouwingen.
  Dat betekent, dat mannen moeten ophouden om achter hun eh… aan te lopen en dat vrouwen niet meer aan de zeepbel moeten blazen.

  Geheel nieuwe risicogroepen moeten vooral beseffen, dat onafhankelijk denken en zelf verstandige besluiten nemen de enige manier is om een goede start te maken. Gratis professionele adviezen worden alleen gegeven door mensen die geld aan je kunnen verdienen.

  Individuele ongevallen zullen altijd onvermijdbaar blijven.

 259. Voerman says:

  Vergat ik nog even te zeggen:

  De meeste slachtoffers van het hele woninggedoe hebben zichzelf letterlijk en figuurlijk verneukt.

 260. Michael says:

  Niemand kan in de toekomst kijken. Is het verstandig om nu nog een tijdje te huren. Ja, als de prijzen op de woningmarkt nog flink zullen dalen, zal iedereen het daar achteraf mee eens zijn.

  Aan de andere kant moet het ook bij je leefstijl passen. Bij een koophuis heb je toch meer het gevoel dat de woning van jou is, en zul je investeringen in verbetering aan de woning eerder doen, omdat je dan eerder aan waarde vermeerdering werkt. Dat soort investeringen zul je minder snel bij een huurwoning doen.

 261. noghuurder says:

  Wim,

  Eens wat cynisme betreft. Berichten en reacties op dit blog en op twitter zijn m.i. vaak onnodig cynisch (wat de boodschap zelf ondergraaft) en gaan mij soms te ver. Toch maakt het m.i. voor starters (als in: degene die de markt voor het eerst betreedt) op lange termijn veel verschil, namelijk ‘het’ verschil, wat het instapmoment is. Met inflatie zitten we nu al 20-25% onder de top. Stel dat daar nog eens 10-15% vanaf gaat. Dat maakt, net als op de beurs, op lange termijn veel verschil.

 262. snorkel says:

  Wim,

  1) Hier heerst zeker niet méér cynisme dan het cynisme wat huizenkopers jarenlang tegenover niet-huizenkopers ten toon hebben gespreid. Je moest eens weten hoe superieur hypotheekbezitters zich de afgelopen decennia hebben gedragen. Tja, wie het laatst lacht lacht nu eenmaal het best
  2) Betalen gaan we allemaal, dat is zeker was ook al voorzien. Naar voren getrokken consumptie gaat ten koste van toekomstige consumptie. Er is hier helemaal niemand die dat bestrijdt. Wat hier echter wel al jarenlang bestreden werd is dat een huis kopen risicoloos slapen rijk worden is, en dat nú altijd hét moment is om te kopen.

  Jouw reactie is de standaard reactie van iemand die zijn ongelijk niet onder ogen kan zien. Je bent bezig de aandacht af te leiden van het feit dat goudzoekers op de huizenmarkt wel degelijk tot een enorme bubbel hebben geleid die nu klapt. Dat we daar anno 2013 allemaal de zure vruchten van plukken is juist waarvoor op huizenmarkt-zeepbel al jaren gewaarschuwd wordt. Dat is geen leedvermaak, maar inzicht. En bij inzicht mag ook best gelachen worden zo nu en dan. Verpakt in een pakketje satire komt de boodschap misschien wél aan 😉

 263. snorkel says:

  Michael: Bij een koophuis heb je toch meer het gevoel dat de woning van jou is, en zul je investeringen in verbetering aan de woning eerder doen, omdat je dan eerder aan waarde vermeerdering werkt. Dat soort investeringen zul je minder snel bij een huurwoning doen.

  Daar staat tegenover dat je (in dit decennium) bij kopen meet het gevoel hebt met een molensteen om je nek te staan met het water tot je aan lippen. Dat hele investeren is ook nog maar de vraag of dat waardevermeerdering oplevert in een crachsende markt. Net zoals bij een hausse is bij ene crash de ratio ver te zoeken.

  Bovendien, misschien ben ik de enige: Alle investeringen die in mijn huurwoning gedaan worden (schilderwerk binnenshuis, inbouwapparatuur in de keuken, de rest betaalt de verhuurder) vergroten ook mijn woongenot. Bovendien kan ik de vloer, raambekleding en keukeninbouwapparatuur ook gewoon doorverkopen aan de volgende huurder.

 264. Voerman says:

  Michael: Bij een koophuis heb je toch meer het gevoel dat de woning van jou is, en zul je investeringen in verbetering aan de woning eerder doen, omdat je dan eerder aan waarde vermeerdering werkt.

  Dat gevoel dat die woning van jou is, wordt behoorlijk verpest door het hebben van een hoge hypotheek.

  Investeringen die met onderhoud te maken, prima mits dat op dat moment financieel verantwoord is.

  Investeringen die puur met verfraaiing te maken hebben zijn leuk, wanneer je je eigen geld kunt drukken. Zij voegen bijna nooit wat toe aan de verkoopwaarde van een huis.

 265. Maria says:

  Wim:
  En toch, veel reacties verbergen of hebben een duidelijk cynisme. Let wel, hoe meer verlies genomen moet worden in de huizenmarkt hoe meer een ieder moet en mag meebetalen. Maakt niet uit of je huis hypotheek vrij is of dat de hypotheek laag of hoog is of zelfs en zeker als men een woning huurt. Iedereen krijgt vroeg of laat deze rekening gepresenteerd. Spijtig maar zo zit het systeem in elkaar. Ik wil hiermee aangeven als je wijst en enkele reacties zijn doorspekt van leedvermaak dan wijs je spijtig genoeg ook naar jezelf. Enkele zullen het wellicht finiancieel langer uithouden maar betalen zul je. Vele onder ons hebben er lang van geprofiteerd en ach nog een paar jaartjes en we gaan weer de goede kant op kijken. Een ding is wel zeker de bakens zijn definitief verzet.
  Veel lees en huiverplezier nog.

  Wim, je hebt helemaal gelijk.
  We zullen inderdaad met z’n allen de rekening gaan betalen.
  Het enige wat mij er waanzinnig aan stoort, en wellicht daarom soms ook een vorm van cynisme, is dat wij de afgelopen jaren onze hypotheek wel netjes terug betaald hebben. Dat betekende ook niet meelopen in de “rat-race”, waardoor wij als een soort van bedelaars bekeken werden.
  Nu na jaren, ik wil niet zeggen van afzien, zou het betekenen dat datgene wat ik niet heb uitgegeven gebruikt zou moeten worden om anderen, die dat wel gedaan hebben, een hand in de rug te houden!

 266. snorkel says:

  Wim,

  No geven een meta-opmerking; het verschil tussen jouw opmerking en zich nu ontvouwende werkelijkheid zit het in het volgende besef:

  – Jij gaat er van uit dat *iets* (wat dat dan ook is) de daling van huizenprijzen veroorzaakt en dat de overheid/banken/huurder/etcetc het kunnen stoppen. Huizenbezitters zijn dus slechts slachtoffers in jouw optiek. Als we nou maar gewoon XYZ, dan zullen de prijzen weer stijgen met tientallen procenten per jaar, zoals het hoort
  – De werkelijkheid is echter dat die stijgingen allen mogelijk gemaakt zijn omdat consumptie naar voren is getrokken. Dit heeft een aantal decennia lang gewerkt maar werk nu “tégen ons” – Je zou het ook kunnen zien als een gezonden en onvermijdelijke correctie. Als je je zou verdiepen in fundamentele economie zou je dat weten. Jammergenoeg zijn deze bewegingen te langdurig om door de meeste mensen begrepen te worden, omdat ze ongeveer lang duren als een mensenleven.
  – Conclusie; waar jij de huidige gebeurtenissen (het leeglopen van de kredietbubbel met alle vervelende gevolgen) ziet als probleem (zwart), zien anderen (velen hier) dit juist als enige en onvermijdelijke oplossing (wit). Van die twee visies vind ik persoonlijk de zwartkijker nog de meest cynische.

 267. tufkaj says:

  noghuurder: reacties op dit blog en op twitter zijn m.i. vaak onnodig cynisch

  Mee eens. Net zoals iemand die huurders losers noemt de eerstvolgende drie topics niet er niet op hoeft te rekenen dat hij serieus wordt genomen, gaat de massa ons niet serieus nemen als we het over leenkneuzen hebben.
  Aan de ene kant mag je in je clubhonk natuurlijk wel wat anders praten, aan de andere kant moet je bewust zijn van het effect.

 268. Michael says:

  Voerman: Investeringen die met onderhoud te maken, prima mits dat op dat moment financieel verantwoord is.

  Ik denk ook eerder aan een dakkapel of een uitbouw of zo. Dat zul je eerder doen bij een koopwoning. En dit levert over het algemeen ook wel een stuk waardevermeerdering op.

  Ik ben met jou en Snorkel eens dat de woningmarkt nu dusdanig aan het dalen is, dat het de vraag is of je inderdaad ooit iets terug gaat zien van die waardevermeerdering.

 269. snorkel says:

  Michael: Ik ben met jou en Snorkel eens dat de woningmarkt nu dusdanig aan het dalen is, dat het de vraag is of je inderdaad ooit iets terug gaat zien van die waardevermeerdering.

  Voorlopig in ieder geval. Over een jaartje of 7 is de hele Kondratieff winter voorbij en is de hele situatie weer anders.

  Maar vat dit aub niet op als pleidooi om geen kwaliteitsverbeteringen aan je huis te doen. Voor jezelf en je gezin is een uitbouw/dakkapel/extra verdieping/etc misschien een prima investering in woongenot. Of misschien heb je de extra ruimte wel gewoon nodig vanwege een nieuwe junior in de familie. Want je mensen, wonen mag ook gewoon iets kosten. Maar een dakkapel op je huis zetten zelfs daar nog weer winst op te maken bij verkoop; Nu even niet…

 270. Voerman says:

  Maria: Nu na jaren, ik wil niet zeggen van afzien, zou het betekenen dat datgene wat ik niet heb uitgegeven gebruikt zou moeten worden om anderen, die dat wel gedaan hebben, een hand in de rug te houden!

  En daarme heb je het grootste gelijk, maar het zal niet helpen vrees ik.
  Sterker nog; dat proces is al lang gestart en onomkeerbaar. Vluchten naar het buitenland kan niet, want dan moet je tegen de stroom in van al het verkeer wat onze richting uit komt. Je kunt om jezelf te redden alleen nog vertragen, verwarren, saboteren, jezelf onzichtbaar maken, terugstelen en nog een paar dingen meer.
  Dan ben jij ook nog een keer de dief en de echte dieven worden als slachtoffers gezien. Past wel in de contouren van dit landschap. 🙂

 271. cartoonist says:

  Wim,

  1) Cynisme (filosofie)
  Het cynisme was een invloedrijke Hellenistische filosofische school.
  De populaire conceptie van de filosofie van deze school leeft nu nog voort in het normale gebruik van het woord cynisme, hetgeen een dispositie aangeeft om niet in de goedheid van de mens te geloven.
  De filosofie werd door Antisthenes, een leerling van Socrates, gesticht te Athene. Het cynisme als leer was geïnspireerd op de Socratische theorie: kennis is wijsheid.

  2) Cynisme (psychologie)
  Onder cynisme wordt een houding verstaan, die vaak in taal tot uiting komt, maar die ook onuitgesproken kan blijven. Deze houding is er een van wantrouwen tegen iemands goede bedoelingen, of tegen het nut van instituties, of van grote ongevoeligheid voor de gevolgen van de eigen daden.

  Mede door afwijzing van het cynisme zijn we juist in deze problemen gekomen.
  Door bijvoorbeeld te geloven in de goedheid van de hypotheekadviseur. Of door te geloven in de goedheid van politici.

  Terwijl cynische mensen juist lenen tot het maximale en denken ‘ik heb toch NHG dus als het misgaat kost het mij niets’ en ook de redenering dat ‘de huurder wel extra belasting betaalt omdat ik HRA heb’ is zeer cynisch.

 272. Adamus says:

  henk 6:
  Iemand vandaag het fd gelezen, pagina 16. Brinkmanwil uitbreiding NHG.

  Die man is echt niet wijs!
  In het kader van de overname van de hypotheken van de banken door de pensioenfondsen. Brinkman vindt dat de DNB de risico’s voor de NL hypotheken te hoog inschat!
  ” Brinkman die tevens president-commissaris is van de grootste pensioenbelegger van het land, APG, snapt die opstelling van de DNB niet. “als je naar de statistieken kijkt, wordt er netjes afgelost”.

  Ik ben echt boos:
  a) hij liegt “”als je naar de statistieken kijkt, wordt er netjes afgelost” Als je naar de statistieken kijkt is dit onjuist en t.o.v. de benchmark met andere landen is het een drama!
  b) hij heeft 2 petten (ABP en woningmarkt) en verkwanselt de belangen van de pensioenfondsen door te stellen dat de DNB de risico’s te hoog inschat. Lees de pensioenfondsen betalen te weinig voor de hypotheken die ze overnemen van de banken.

  Deze man heeft geen enkel ethisch besef en moet stoppen!

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verklaring-omtrent-het-gedrag

  Was voor Elco geen probleem. Indien wel: er is vast nog wel een bewapend familielid 😉

 273. Adamus says:

  <
  Gelukkig dat er ook hoogleraren zijn die niet on the take zijn. (omgekocht)

  Als hun instituutje gered moet worden gaan ze stuk voor stuk voor de bijl. Vanmiddag over de oranje’s een geschiedenisprofessor en eerder hebben we Baud gehad over de zorregieta’s.

 274. Johanna says:

  @249,@250 Voerman

  Een beetje rustig graag Voerman, dit is een site voor het hele gezin.
  Een hoogleraarschap bij de faculteit Tegeltjeswijsheden maakt je nog niet tot een specialist in de finesses van de vrouwelijke psyche.

 275. cartoonist says:

  Adamus: Vanmiddag over de oranje’s een geschiedenisprofessor en eerder hebben we Baud gehad over de zorregieta’s.

  Is dat ergens terug te kijken/luisteren op het web ?

 276. Hermanes says:

  257 Tufkaj

  Lekker belangrijk of jij mij serieus neemt of niet,ik blijf je in ieder geval een huurkneus vinden.

 277. Voerman says:

  Johanna: Een beetje rustig graag Voerman, dit is een site voor het hele gezin.
  Een hoogleraarschap bij de faculteit Tegeltjeswijsheden maakt je nog niet tot een specialist in de finesses van de vrouwelijke psyche

  Johanna,
  Ik ben voor mijn doen enorm oppervlakkig gebleven en de vrouw in het bijzonder niet in het minst aangevallen. Het valt echt niet mee om zonder gebruik van schuttingtaal en te kwetsen zo diep en wezenlijk in te gaan op een zeer delicaat en wezenlijk fascet van de huizenzeepbel. Dat jij dat tegeltjeswijsheid noemt is waarschijnlijk het verweer vanuit jou vrouwelijke psyche, maar in elk geval meer op de man gespeeld dan een argument. Als je het grappig bedoelt, Oké dan maar Voerman kan er echt niks mee.

 278. tufkaj says:

  Hermanes,

  lekker puh

 279. Hermanes says:

  267 Tufkaj

  Haha,geintje ik heb begrip voor als je huurt als je hiermee later wel je doel kan bereiken b.v. een goedkoper huis kopen of iets dergelijks gewoon doen.Kan dit zelf nogal moeilijk afkeuren ik heb het zelf ook gedaan.

 280. Hermanes says:

  267 Tufkaj

  Heb je er trouwens weleens aan gedacht om b.v. in 2004 een forum op te zetten over hoe goed huurders het hadden?

 281. Voerman says:

  Voerman: vanuit jou vrouwelijke psyche

  Uit emotie de w achter jou (bezittelijk vnw) vergeten.

 282. Johanna says:

  @266 Voerman
  Ondanks mijn veelal luchtige toon is het nooit mijn bedoeling om mensen te kwetsen of lollig te doen, maar je geeft zelf aan dat je erg oppervlakkig bent gebleven en verwijt mij dan dat ik dat signaleer.

  Kun je die tegenstrijdigheid even ophelderen?
  Het gebruik daarbij van logica zal ons niet ontrieven.

 283. tufkaj says:

  Hermanes: Kan dit zelf nogal moeilijk afkeuren ik heb het zelf ook gedaan.

  Hoe lang heb je gewacht als ik mag vragen?

  Hermanes: Heb je er trouwens weleens aan gedacht om b.v. in 2004 een forum op te zetten over hoe goed huurders het hadden?

  Nee, waarom had ik dat moeten doen?

 284. Deutsche Mark says:

  Deutsche Mark,

  Gisteren met stip op 56 binnengekomen toen de teller al rond de de 150 stond.
  Kortom, door niemand gelezen….

  Op herhaling dus m’n reaktie op een rare verwijzing van Priemus.

 285. Steven says:

  Hermanes,

  Velen van ons kunnen morgen naar de bank lopen en zeggen: geef me het geld voor dat huis (met genoeg geld of inkomen)

  maar waarvoor zouden we? een daling van 5 procent per jaar is veel meer dan huur per jaar. Ik weet dat je dat ook wel weet, maar ik peper het nog maar eens in. 🙂

 286. Voerman says:

  Johanna: Ondanks mijn veelal luchtige toon is het nooit mijn bedoeling om mensen te kwetsen of lollig te doen, maar je geeft zelf aan dat je erg oppervlakkig bent gebleven en verwijt mij dan dat ik dat signaleer.

  Johanna,
  Ik verwijt je niet, dat je mij oppervlakkigheid aan wilt wrijven, maar wel dat je op de man speelt met je ‘tegeltjeswijsheid’.
  Zoals ik al aangaf, is het bij dit soort onderwerpen moeilijk om in door iedereen geaccepteerde taal in details te treden. Dat ik het onderwerp op deze wijze zo diepgaand onder de aandacht gebracht heb zonder te kwetsen vind ik, al zeg ik het zelf, sierend voor mij. Ik hoop, dat je mij nu beter begrijpt, maarja, de mannelijke psyche is zelfs voor een man niet altijd geheel te bevatten.

 287. Nico de Geit says:

  Investeren in een huurhuis

  Als ik een huis huur dan moet er meestal van alles gebeuren, schilderwerk, gordijnen, de tuin, enz. Daar heb ik dan vijf, tien jaar plezier van. Daarna zijn die investeringen al lang afgeschreven.

  Als je zo nodig een huis wilt met een dakkapel, huur dan een huis met een dakkapel.

  Serieus genomen worden

  Het lukte Peter Schiff in 2005 ook niet om serieus genomen te worden. Hij huurde, en dan spoor je niet. OG wordt immers altijd meer waard.

  Titanic

  Tien het personeel van de Titanic de reddingsschepen liet zakken om van boord te gaan en anderen aanmoedigden dat ook te doen werden ze uitgelachen. De muziek speelde nog en de drank vloeide. Mensen moeten eerst keihard met de waarheid geconfronteerd worden voordat ze actie ondernemen.

  Eerst moet het kalf dood, dan dempt men de put. Niet andersom.

 288. Maria says:

  Nico de Geit,

  Titanic

  Tien het personeel van de Titanic de reddingsschepen liet zakken om van boord te gaan en anderen aanmoedigden dat ook te doen werden ze uitgelachen. De muziek speelde nog en de drank vloeide. Mensen moeten eerst keihard met de waarheid geconfronteerd worden voordat ze actie ondernemen.

  Eerst moet het kalf dood, dan dempt men de put. Niet andersom.”

  Helemaal waar Nico!

 289. Steven says:

  Nico de Geit,

  rare is dat vergelijkingen met Ierland, Spanje en Amerika elke keer weer in de wind worden geslagen.. 50 procent zakken in Nederland kan niet…

  Waarom kan dat nou toch niet? Juist in Nederland is alles overgefinancierd; nog erger dan in bovenstaande landen. Ja maar hier is grond schaars..: echt onzin.. Als je zoals ik dagelijks door het land rijd is het bij lange na niet vol. (9 procent is bebouwd)

 290. snorkel says:

  Voerman: Voor alle duidelijkheid: Voerman wil niet de vrouwen aanwijzen als schuldige van de hele zeepbel, maar zij hebben wel flink meegeblazen!

  Je kunt je zelfs afvragen of het wel nut heeft een schuldige aan te wijzen; banksters, politici, (ver)bouwers, lobbyisten, advizeuren, starters, boomers, stoppers… geen enkele van de individuen uit welke groep dan ook gaat toegeven dat ze schuldig zijn aan wat dan ook 😉

  Wat mannen/vrouwen betreft; De meeste woonupgrade-beslissingen in mijn omgeving worden inderdaad op initiatief van de vrouw genomen, of op initiatief van de man niet-genomen. Dit zegt nog niet of het goede beslissingen zijn 😉 Maar mijn ervaring is ook dat mannen maar wat graag poch(t)en met de ‘in the pocket’ behaalde virtuele winst. Heb het zelfs meegemaakt dat een mannelijke collega reeds winst van 20k meende gemaakt te hebben nog vóórdat hij het koopcontract ondertekende… Want “Een appartement in dezelfde flat staat voor 20k meer op Funda”. Irrationeel denken is geen exclusief voorrecht voor één der beide sexen blijkt dan maar weer…

 291. Steven says:

  rijdT (sorry ben een Beta)

 292. snorkel says:

  Deutsche Mark: Deutsche Mark,

  Gisteren met stip op 56 binnengekomen toen de teller al rond de de 150 stond.
  Kortom, door niemand gelezen….

  Op herhaling dus m’n reaktie op een rare verwijzing van Priemus.

  Eens! Viel mij ook al op. Ik maakte er het volgende van:
  Het is nog steeds ‘de bedoeling dat prijzen stijgen zoals ze altijd in de geschiedenis gedaan hebben’ alleen de heren experts zijn het tijdelijk even niet eens over welke acties er voor zorgen dat we ‘weer’ naar die normale situatie terugkeren.

  Maarja, ik wilde ook niet op alle slakken zout leggen 😉 Op zich zit er ook wel iets in dat als we nu de markt zijn werk laten doen, dat de prijzen dan later ooit wel ‘weer’ gaan stijgen. En als stijgende huizenprijzen het big hairy audascious goal van NL is, dan is dé uitgelezen manier om dat te bereiken; de prijzen nu hun weg naar beneden laten vinden

  Overigens, als het aan Hermanus ligt komen de rijke buitenlanders massaal naar Amsterdam om hun uitpuilende portemonnee pandje-contantje te legen in onze UNESCO grachtengordel. We schijnen de op 2 na grootse Japanse community in Europa te hebben, dus dat komt helemaal goed 😉 Nú de PLUNGE nemen, goede Z! http://www.ft.com/intl/cms/s/2/bdcdfb92-42f6-11e2-aa8f-00144feabdc0.html#axzz2H70cT4Wm – WTF, ik associeer een PLUNGE wel met grachten, maar niet met slim geld…

 293. snorkel says:

  Nico de Geit: Als je zo nodig een huis wilt met een dakkapel, huur dan een huis met een dakkapel.

  hahaha! +1!

 294. Voerman says:

  Steven: rare is dat vergelijkingen met Ierland, Spanje en Amerika elke keer weer in de wind worden geslagen.. 50 procent zakken in Nederland kan niet…

  Steven, als de prijzen 50% gezakt zijn koop ik er twee bij om te verhuren.
  Betaal ik uit mijn achterzak van het geld wat ik (niet bespaard – maar gespaard heb) door al vele jaren juist niet te huren.
  Allemaal heel persoonlijk.
  Je moet het willen zien om het te kunnen snappen.
  Maar ja, andere tijden…

 295. snorkel says:

  Voerman: Steven, als de prijzen 50% gezakt zijn koop ik er twee bij om te verhuren.

  Doen!

  Grappig dat ik EXACT ditzelfde argument ook meerdere malen van starters zonder één euro op de bank heb gehoord. Waar ze dat geld vandaan dachten te halen om >2 huizen te bezitten zonder enig kapitaal is me tot op de dag van vandaag een compleet raadsel.

  Dit wil overigens niet zeggen dat ik niet geloof dat het bij jou wél kan hoor Voerman. Ik vond het gewoon grappig deze opmerking ‘uit de oude doos’ weer eens te horen 😉

 296. Steven says:

  Voerman,

  denk het niet Voerman. Huren gaan namelijk ook naar beneden in de vrije sector. sla de discussie op en kijk er over vier jaar weer naar. Er kan van alles gebeuren, maar een 50 procent er af vind ik zelfs nog meevallen gezien de 300 procent stijging in 15 jaar.

 297. Deutsche Mark says:

  Hermanes:
  Ik vind Nederland niet echt vergelijkbaar met dit stukje woestijn waar totaal geen industrie of dergelijke is.

  Mag ik idiote projecten zoals “blauwe stad” niet met de idiote “Salton Sea” plannetjes vergelijken?
  Waarom eigenlijk niet?
  Ik zie meer overeenkomsten dan verschillen.

  En het filmpje over Detroit geeft aan hoe vergankelijk economische bloei kan zijn.
  In de ’70er jaren een vooraanstaande industriestad en nu een spookstad.
  En dat, naar mijn mening anders als in het filmpje aangegeven, slechts omdat de consument liever het product van een ander merk koopt. (in Dld. is autobouwen ook door hoge vakbond gesteunde lonen een dure grap, maar heel de wereld wil ze hebben en betaald de meerprijs)
  Als de auto’s uit Detroit kwalitatief niet zo slecht waren geweest, was deze stad nog steeds rijk geweest.

  In NL gebeurde na de ondergang vd textiel en het stopzetten vd mijnbouw in het oosten en Limburg bijna hetzelfde. Omdat NL klein is wordt er meestal wel weer een andere bestemming voor een streek gevonden, iets wat in Dld. bijv. al minder het geval is. Ga maar eens een rondje “streetviewen” in Sachsen-Anhalt. Daar zie je het Detroit-effect, maar dan in kleine plaatsen/dorpen.

  Het is altijd gevaarlijk te denken: “dit kan mij/ons niet gebeuren”, Hermanus.
  Dat is misplaatst kop-in-het-zand optimisme.

 298. Maria says:

  Steven:
  Voerman,

  denk het niet Voerman. Huren gaan namelijk ook naar beneden in de vrije sector. sla de discussie op en kijk er over vier jaar weer naar. Er kan van alles gebeuren, maar een 50 procent er af vind ik zelfs nog meevallen gezien de 300 procent stijging in 15 jaar.

  Huren gaan inderdaad omlaag, zowel zakelijke als particuliere. Doodsimpel, niet meer op te brengen!

 299. Wim says:

  @Maria, dat is ook een zorg van mij en vele met mij. Enkele prominente heren zouden graag zien dat diegene die met grote zorg en voorzichtigheid hun huishoudboekje op orde hebben gebracht, nu aangesproken moeten worden om diegene die minder zorgvuldig waren financieel bij te staan. Dit laatste daar heb ook ik enige moeite mee. Maar zoals eerder aangegeven zal dit naar alle waarschijnlijkheid toch de praktijk worden. Er is helaas geen andere oplossing, de echte problemen zijn nog niet opgelost. Dus wees blij dat jij/u weet wat zorgvuldigheid betekend als het om financiën gaat daar gaat jij/u nog veel profijt van krijgen.

 300. Deutsche Mark says:

  Voerman:
  Betaal ik uit mijn achterzak van het geld wat ik (niet bespaard – maar gespaard heb) door al vele jaren juist niet te huren.

  Je moet het willen zien om het te kunnen snappen.
  Maar ja, andere tijden…

  Er valt niets te willen zien, je geeft het antwoord op je vergelijking die niet opgaat zelf al:
  “andere tijden”

  Wanneer kocht jij je 1e huis?
  Hoe waren de stijgingen van inkomen, consumentenprijzen en huizenprijzen sindsdien?

  Wat jij van toen tot nu bewerkstelligd hebt (en moeite kost, weet ik omdat ik vergelijkbaar denk bezig te zijn) gaat in veel gevallen nu niet meer. Ook niet als je de discipline ervoor wilt opbrengen. Met een koophut van 7ton onder de rook van Schiphol/A’dam werk je jezelf financieel de vernieling in, hoe je het ook denkt te organiseren.

  Ik had geluk 10 jaar terug in Dld. nog als één vd laatsten op de achterste wagon vd trein waar jij voorin zit te kunnen springen. Die trein is nu uit zicht en de goederentrein die nu op het perron staat laat je beter vertrekken zonder in te stappen.

 301. Voerman says:

  Maria: Huren gaan inderdaad omlaag, zowel zakelijke als particuliere. Doodsimpel, niet meer op te brengen!

  Dan kopen wij er maar geen twee huizen bij en bewaren wij de boerenspaarcentjes die dan weer twee keer zoveel waard zijn. Ach wat kwats… Zal Voerman zijn tijd nog wel duren! 🙂

 302. Steven says:

  en dat ja maar Rutte zegt dat het allemaal goed komt en het bedelen van Brinkman voor de bouwlobby heeft natuurlijk geen enkele zin als het keihard daalt.
  “You can fool some people sometimes, but you can’t fool all the people all the time”

 303. Deutsche Mark says:

  Steven,

  Leuk dat je deze grafiek weer eens plaatst, want mij is wat opgevallen:

  Toen ik vorige week een avondje in internet naar het economische wel en wee van NL heb gezocht, kwam ik tot de ontdekking dat de periode ~1710-1730 waarin de prijzen aan de herengracht sterk stegen, een magere economische periode was!

  De hoge prijzen in A’dam destijds waren wellicht door hetzelfde “bange” geld te verklaren dat nu in enkele duitse steden de prijzen naar boven doet schieten.

  Dat brengt de vraag naar voren:
  Hoe ontwikkelden zich de prijzen in NL afgezien van A’dam-centrum door de eeuwen?
  Wijkt deze grafiek evt. sterk af vd Herengrachtindex?

 304. Voerman says:

  Deutsche Mark,

  Je kunt er verschillend over denken, maar juist dit is een tijd van uitdagingen. Ik zou willen, dat ik nog jong was. Met dezelfde inzet en onafhankelijkheidsdrang die ik vroeger had zou ik nu meer kunnen bereiken. Hoeft niet meer. Maar je moet maar zo denken, als het gemakkelijk is kan iedereen het! Niet iedereen kan succes hebben en jezelf onderscheiden kost inspanning en lef. Beetje geluk werkt ook mee.

 305. Deutsche Mark says:

  Zo, ik heb op 284, 288 en 291 posts van mij staan, waarvan er 2 in het spamfilter zijn beland.
  Welke?

  Ik wordt er doodziek van dat filter…
  Admin, doe er toch eens wat aan!

 306. Hermanes says:

  Tufkaj

  Waarom zou je in 2004 geen huizen zeepbel begonnen zijn,kijk als je echt gehuurd had om de verwachte daling had ik in die tijd al een forum verwacht je had dan echt een vooruitziende blik gehad en loopt niet net als nu achter de feiten aan.

  Misschien kunnen we huurders vergelijken met het leasen van een auto je bouwt geen waarde op maar hebt vaste maandelijkse kosten inclusief onderhoud,je betaald dus eigenlijk een all-in prijs als huurder betaal je dus ook de afschrijving van de auto en aan het einde van de rit is de auto 3x betaald en wordt hij verkocht met restwaarde.

 307. Hermanes says:

  En de auto (huis) koste toen hij gemaakt werd 30 jaar geleden 5.000 euro en nu betaal jij het leasebedrag voor deze auto (huis) voor een waarde van 30.000 euro.Echt slim huren!

 308. Deutsche Mark says:

  Hermanus, je autolease vergelijking gaat gedeeltelijk mank.
  Als de leaseprijzen door de producent kunstmatig gedrukt worden (zoals wonen ook kunstmatig beinvloed wordt), kan een situatie ontstaan waarin leasen goedkoper is dan kopen.

  In 2009 bijv. hadden we in Dld. de Abwrackprämie wat de verkopen van kleine auto’s (vaste subsidie van 2500€ tikt bij goedkope auto’s harder aan) in de hoogte deed snellen.
  BMW bleef met ladingen middenklasse auto’s zitten (vooral 3 serie en ook de 5), want die werden in ’09 nauwelijks verkocht.
  De oplossing werd gevonden in (te) lage leaseaanbiedingen. De voorraad moest weg, om het even tegen welke prijs.

  Ik denk dat normaal gesproken kopen ook een financieel voordeel ten opzichte van huren met zich meebrengt, maar we nu een uitzondingssituatie hebben waarin dat niet het geval is. (die situatie duurt nu al zo’n 12-15 jaar)
  Na de boom ’95-’00 zijn de huizen in NL doodgewoon overprijsd geworden en gebleven.
  De echte correctie richting niveau eind’90er moet in mijn opinie nog komen.
  En gaat komen.

 309. Steven says:

  Hermanes,

  ondertussen op Funda (keek zo maar effe, veel grotere voorbeelden te vinden). zo 70.000 euro er af:

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-48560086-silodam-441/kenmerken/

  valt echt niet tegenaan te sparen/huren

 310. Deutsche Mark says:

  Dat BMW de voorraad met goedkope leaseaanbiedingen wegwerkte en niet met grote kortingen bij de dealer voor contant betalers was om redenen van prijsbescherming!

  Wie koopt in ’10 of ’11 een BMW met 12% korting als ie weet dat de korting in ’09 25 of 30 % was? !!!

  Deze psychologische truuk proberen sommige woonsectorafhankelijken nu ook in de “oplossingen” in te bouwen.

  Leuke analogie.

 311. Hermanes says:

  Deutsche Mark

  Bedankt voor je inbreng.
  Je had mij een poosje geleden het antwoord gegeven aan mij dat je naar Duitsland bent verhuis maar ben daar toen niet over verder gegaan.
  Vind het een hele stap van je om eigenlijk een buitenlander te worden vindt je de huizenprijs echt opwegen tegen het gevoel dat je nu een Duitser bent,of heb je nu een verschrikkelijk mooi huis en omgeving?

 312. Hermanes says:

  294 Steven

  Nee daar kun je inderdaad niet tegen sparen,het zijn belachelijke prijzen voor een appartement wat mij betreft mag hier nog 50% van de prijs af.locatie,locatie,locatie zij de makelaar…

 313. Steven says:

  Hermanes,

  denk eerder dat het een nederlander is met een verschrikkelijk mooi huis en omgeving..

 314. Steven says:

  Hermanes,

  sorry zag je post niet. ok. zijn we het eens..

 315. Deutsche Mark says:

  Steven:

  funda.nl/koop/amst…lodam-441/kenmerken/

  En daar moet de buitenlandse koper opgewonden van raken:
  3500€/m² (1400€/m³), erfpacht tot slechts 2049 afgekocht en bijna 200€ servicekosten.
  En dat voor een flatwoning!

  Gaat nog wel duren voordat ze er massaal op af komen, die buitenlandse “zakenmensen”. 😉

 316. snorkel says:

  Hermanes:
  Tufkaj

  Waarom zou je in 2004 geen huizen zeepbel begonnen zijn,kijk als je echt gehuurd had om de verwachte daling had ik in die tijd al een forum verwacht je had dan echt een vooruitziende blik gehad en loopt niet net als nu achter de feiten aan.

  Misschien kunnen we huurders vergelijken met het leasen van een auto je bouwt geen waarde op maar hebt vaste maandelijkse kosten inclusief onderhoud,je betaald dus eigenlijk een all-in prijs als huurder betaal je dus ook de afschrijving van de auto en aan het einde van de rit is de auto 3x betaald en wordt hij verkocht met restwaarde.

  Hermanus, is het patroon je al duidelijk? Jij blijft halsstarrig beweren dat kopen goedkoper is dan huren. Daar blijft men hier tegenin brengen dat dit lang zo is geweest, maar OP DIT MOMENT (incl de afgelopen 5 jaar) niet opgaat. Het één sluit het ander niet uit; er zijn momenten/omstandigheden dat kopen verstandig is (±1990 bv), er zijn momenten/omstandigheden dat huren verstandig is. Op de keper beschouwd en in het algemeen gesproken (kan voor individuele gevallen dus anders zijn) is nú zo’n goed-huur-moment en nu even niet zo’n goed-koop-moment. Dat jij blijkbaar een ingebouwde voorkeur voor kopen hebt, of je eigen recente beslissing wil rechtvaardigen doet niks af aan deze algemene trend. De huurhuizen zijn niet aan te slepen, en de koophuizen staan 3 jaar lang te wachten met een bord in de tuin. Wil je nog meer bewijs? Of is heel Nederland gek behalve jij?

  Dat gezegd hebbende, zijn zowel kopen als huren nu historisch duur. Het argument “je moet toch wonen” zou je alleen mogen gebruiken als je een keuze zou overwegen tussen wonen en niet-wonen, niet voor de keuze tussen kopen en huren 😉

 317. Voerman says:

  Hermanes: Nee daar kun je inderdaad niet tegen sparen,het zijn belachelijke prijzen voor een appartement wat mij betreft mag hier nog 50% van de prijs af.locatie,locatie,locatie zij de makelaar…

  Maar dan ben jijzelf ook 50% kwijt van het geld wat je in je pas gekochte huis gestopt hebt!!

 318. Deutsche Mark says:

  Hermanes:
  Vind het een hele stap van je om eigenlijk een buitenlander te worden vindt je de huizenprijs echt opwegen tegen het gevoel dat je nu een Duitser bent,of heb je nu een verschrikkelijk mooi huis en omgeving?

  Ik heb een leuk huis in een mooie omgeving.
  Maar dat ik min of meer “duitser” geworden ben heeft andere redenen.
  NL had me niks meer te bieden, en toen ik de papieren voor down-under al op tafel had liggen trof ik een prachtige vrouw.
  Daardoor is het Dld. geworden, zo simpel kan het lopen.

 319. Hermanes says:

  302

  Wat bedoel je precies Voerman,woon ik in een appartement in Amsterdam?

 320. tufkaj says:

  snorkel: Dat gezegd hebbende, zijn zowel kopen als huren nu historisch duur.

  En precies daarom pin ik nu het liefst mijn woonlasten niet voor 30 jaar vast 😉

  Hermanes:
  Tufkaj

  Waarom zou je in 2004 geen huizen zeepbel begonnen zijn,kijk als je echt gehuurd had om de verwachte daling had ik in die tijd al een forum verwacht je had dan echt een vooruitziende blik gehad en loopt niet net als nu achter de feiten aan.

  Misschien kunnen we huurders vergelijken met het leasen van een auto je bouwt geen waarde op maar hebt vaste maandelijkse kosten inclusief onderhoud,je betaald dus eigenlijk een all-in prijs als huurder betaal je dus ook de afschrijving van de auto en aan het einde van de rit is de auto 3x betaald en wordt hij verkocht met restwaarde.

  Je weet dat dit niet mijn forum is? Ik ben eind 2005/begin 2006 gaan huren. Omdat ik daling verwachtte, niet zeker was van mijn relatie, en weiger iets te kopen wat niet over 5 jaar aan mijn leefpatroon voldoet. Kun je verduidelijken waarom ik achter de feiten aan loop volgens jou?

  Ik zie mezelf niet als ‘een huurder’ zoals jij. Ik ga kopen. Ooit. Maar ik snap dat het de discussie makkelijker voor je maakt.

 321. Adamus says:

  Er zijn nog steeds mensen die denken dat het kopen van een produkt waarvan er dertien in een dozijn gaan een unieke aankoop is en haar waarde behoudt. Laten we beginnen met de appartementen……dan de rijtjes doorzonwoningen….etc.

 322. Hermanes says:

  303 Deutsche Mark

  Haha ,zo kan het ook lopen.
  Ben regelmatig in Duitsland op vakantie geweest is een mooi land je kan op sommige plekken uren lopen zonder iemand tegen te komen in de natuur.

 323. snorkel says:

  tufkaj: En precies daarom pin ik nu het liefst mijn woonlasten niet voor 30 jaar vast

  Goed punt inderdaad!

 324. Hermanes says:

  305 Tufkaj

  Ok,dus eigenlijk was het alles een beetje bij elkaar dat je de stappen hebt ondernomen om te gaan huren.
  Dus laten we zeggen je hebt de zeepbel zien aankomen voor 30% ‘-)

 325. Voerman says:

  Hermanes:
  302

  Wat bedoel je precies Voerman,woon ik in een appartement in Amsterdam?

  De post van Steven was de aanleiding.
  50% eraf geldt in de optiek van steven voor alle huizen!

 326. tufkaj says:

  Hermanes,

  Ik heb inmiddels best een aantal vragen aan je gesteld en nog geen antwoord gehad. Ik ga even wat anders doen. Veel plezier hier 🙂

 327. Adamus says:

  Maria: Huren gaan inderdaad omlaag, zowel zakelijke als particuliere. Doodsimpel, niet meer op te brengen!

  Bij mij van de 5 permanent een huis leeg….succes rabo pensioenfonds. Maar wel een grote bek door jaarlijks een brief te schrijven dat ze op op grond van de wet…….de prijs mogen verhogen.

 328. Voerman says:

  Deutsche Mark: trof ik een prachtige vrouw.

  🙂 🙂 🙂

 329. Steven says:

  Adamus,

  hier hetzelfde.. denk nog een paar maanden de onzin aanzien en dan toehapen met huurverlagingen eisen of gewoon weg gaan.

 330. Grondschrijver says:

  Hermanes: Misschien kunnen we huurders vergelijken met het leasen van een auto je bouwt geen waarde op maar hebt vaste maandelijkse kosten inclusief onderhoud,je betaald dus eigenlijk een all-in prijs als huurder betaal je dus ook de afschrijving van de auto en aan het einde van de rit is de auto 3x betaald en wordt hij verkocht met restwaarde.

  Je overdrijft hier flink om je punt te maken, maar overdrijven mag. En daarnaast heb je in principe helemaal gelijk; huren is in principe duurder dan kopen. Een huurder neemt namelijk een dienst af van de verhuurder en dat mag best iets kosten.

  Echter, de praktijk is al ruim 10 jaar dat kopen financieel nóg onvoordeliger is dan huren. …wat overigens niet wil zeggen dat kopen altijd voor iedereen onverstandig is, maar zolang de huizenprijzen nog veel te hoog zijn, gaat jouw vlieger gewoon niet op. Het is dus te hopen dat huizenprijzen zo ver zakken dat jij gelijk krijgt. Vanaf dat moment hebben alle huurders / nieuwe huizenkopers weer een betaalbaar onderkomen en kan jij lekker gaan vliegeren.

 331. noghuurder says:

  snorkel,

  Nr. 301: als men deze toelichting niet begrijpt, dan wil je het inderdaad gewoon niet begrijpen, en moeten er verder geen woorden meer aan vuil worden gemaakt. Wel blijft het een feit dat er vanwege de behandeling inkomensbelasting/aftrek een enorme bias is naar koop (dit werkt zelfs door in de kinderopvangtoeslag, omdat verzamelinkomen toetsinkomen is). Alleen een krach van de markt werkt daar tegen op. Daarvan is nu sprake, daar is geen ontkennen meer aan. Het had allemaal uiteraard ook anders kunnen lopen, maar dat is nu eenmaal niet zo.

  Een andere reden waarom huren voor jongeren (zeg: tot 35) een verstandige keuze kan zijn geweest, is dat het flexibiliteit biedt. Indien je voor werk of om andere redenen wilt verhuizen levert dit met een koophuis nu kosten/problemen op. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Zelf heb ik er wel voordeel van gehad. Enigszins toeval, maar wel fijn.

  Verder geldt natuurlijk: ieder doet wat hem/haar goeddunkt en over 20 jaar zien we wel waar de diverse schepen zijn gestrand (of nog varen)!

 332. snorkel says:

  noghuurder,

  Klopt helemaal.

 333. Hermanes says:

  310 Voerman.

  Dus jij zegt dat Steven denkt dat er bij alle huizen 50% af moet?
  Naar mijn idee zit er nogal verschil in een rijtjeswoning die je kan kopen voor 175k of een appartement voor 500.000 euro.
  De duurste van de 2 staan wel in Amsterdam maar toch,beetje vreemde gedachte niet?

 334. Hermanes says:

  315 Nog huurder.

  De NHG zorgt er wel voor dat de bootjes niet zinken,ze maken hoogstens een zware storm mee maar ze redden het tot de veilige haven.

 335. Maria says:

  Voerman:

  Ik heb af en toe toch wel medelijden met mevrouw Voerman hoor!

 336. de markies says:

  @hermanus,

  Nog dank voor je toelichting eerder over waarom je 20 procent verwacht. Ik denk ook dat de 50 niet gehaald wordt, omdat de overheid teveel kunstgrepen zal blijven gebruiken om de markt te beïnvloeden en zo geen echte markt laat zijn. Mijn punt was natuurlijk dat het roepen van procenten hier heel vaak gebeurt en hoe je dus precies aan 20 procent komt wordt dus ook niet duidelijk. Voor de goede orde: ik heb elf ook geen idee, maar schat op basis van de grafieken van huizenprijzen en de daar zichtbare bubble dat het nog wel tussen de 15-35 procent al moeten kunnen. Maar ik voel we mee met de rabobank: ik weet het ook niet precies en waag me niet teveel aan voorspellingen.

  Voor het forum hier geldt: ik denk dat er goede voorspellingen worden gedaan als het gaat over de beweging en richting van de markt, MAAR men is vaak erg enthousiast over de snelheid waarmee de bubbel zal leeglopen en hoeveelheid van de prijsdaling. Maar misschien heb ik het mis.

  Zelf huur ik met plezier nog enkele jaren door, voordat ik me weer op een kopersmarkt al gaan begeven. Ook ik geloof dat kopen in principe gunstiger is, maar de laatste en komende jaren zeker niet….

 337. Maria says:

  Wim,

  “Dus wees blij dat jij/u weet wat zorgvuldigheid betekend als het om financiën gaat daar gaat jij/u nog veel profijt van krijgen.”

  Insgelijks zou ik zo zeggen!

 338. Maria says:

  Hermanes:
  315 Nog huurder.

  De NHG zorgt er wel voor dat de bootjes niet zinken,ze maken hoogstens een zware storm mee maar ze redden het tot de veilige haven.

  Ik ben bang van niet Hermanes.
  Als er iets is wat op korte termijn gaat sneuvelen denk ik, (oke wie ben ik?) dat dat de NHG zal zijn.
  De fraudebestendigheid van dit fonds is nihil -1!

  Ik verwacht dat eind 2014 de middelen opgedroogd zullen zijn. Een voordeel is dan natuurlijk dat de belastingbetaler mag gaan betalen want:
  DE OVERHEID DAT BEN JIJ!!!!!

 339. Voerman says:

  Maria: Ik heb af en toe toch wel medelijden met mevrouw Voerman hoor!

  Komisch.

  Mevrouw Voerman is een heel verstandige aantrekkelijke en mooie vrouw die heel goed voor zichzelf kan zorgen en lange periodes terwijl Voerman abroad was financieel en ook verder onafhankelijk kon leven met familie, kinderen, kleinkinderen en vriendinnen. Voerman is in de verste verte niet dominant en vrijheid en onafhankelijkheid passen daarbij. Iemand anders onderwerpen betekent ook het einde van je eigen vrijheid.
  Voerman houdt nog steeds van zijn meiske, in alle opzichten, en zij weet dat!
  Voerman is trots op Voervrouw.
  Nog meer nodig?

 340. Oeps says:

  Hermanes: Misschien kunnen we huurders vergelijken met het leasen van een auto je bouwt geen waarde op maar hebt vaste maandelijkse kosten inclusief onderhoud,je betaald dus eigenlijk een all-in prijs als huurder betaal je dus ook de afschrijving van de auto en aan het einde van de rit is de auto 3x betaald en wordt hij verkocht met restwaarde.

  Zo’n 47% van de totale hypotheekschuld is in volledig aflossingsvrije hypotheken, voornamelijk opgebouwd in de laatste 10-15 jaar. Met een reden natuurlijk, nml. omdat het stulpje anderszins niet te betalen was, en met een dergelijke hypotheekvorm was het nog wel te doen. Alleen in dit geval betaal je alleen de rente, en bouw je geen enkel vermogen op, en betaal je uiteindelijk ook x keer de waarde van het huis. Nu moeten we nog maar eens zien of het gekochte daadwerkelijk meer waard gaat worden. Als deze financieringsvorm niet meer terugkeert (en daar ziet het nu wel naar uit) dan kan het wel degelijk zo zijn dat je aan het einde van de looptijd niet positief eindigt. Er zijn er die zich nu al toch wat zorgen maken over het einde van de hypotheek looptijd .. nml. dat ze het op te hoesten bedrag niet hebben/bezitten ..

 341. Voerman says:

  Hermanes: Dus jij zegt dat Steven denkt dat er bij alle huizen 50% af moet?

  Mot je bij steve weze!

 342. Oeps says:

  Maria: Ik ben bang van niet Hermanes.
  Als er iets is wat op korte termijn gaat sneuvelen denk ik, (oke wie ben ik?) dat dat de NHG zal zijn.
  De fraudebestendigheid van dit fonds is nihil -1!

  Dat zou wel eens goed kunnen. Er zit eigenlijk niet eens zo veel geld in dit potje, maar vreemd genoeg denk ik dat het genoeg zal zijn. Nu is het misschien nog niet zo moeilijk in aanmerking te komen voor NHG, maar als het potje leegt dreigt te raken, scherpen ze vast de regels een beetje aan .. of wat er ook nodig zal zijn om eea wel passend te krijgen. Het geld is op.

 343. Hermanes says:

  Voerman

  Praat dan ook niet uit naam van Steven,zie 310!!

 344. Adamus says:

  de markies,

  Al eens bij je opgekomen dat de overheid ook failliet is? Hebben het teveel over “vertrouwen”.

 345. Maria says:

  Voerman: Komisch.

  Mevrouw Voerman is een heel verstandige aantrekkelijke en mooie vrouw die heel goed voor zichzelf kan zorgen en lange periodes terwijl Voerman abroad was financieel en ook verder onafhankelijk kon leven met familie, kinderen, kleinkinderen en vriendinnen. Voerman is in de verste verte niet dominant en vrijheid en onafhankelijkheid passen daarbij. Iemand anders onderwerpen betekent ook het einde van je eigen vrijheid.
  Voerman houdt nog steeds van zijn meiske, in alle opzichten, en zij weet dat!
  Voerman is trots op Voervrouw.
  Nog meer nodig?

  Nee, helemaal goed!!!

 346. de markies says:

  Ik stel vast dat hier soms voorspellingen worden gedaan over een prijsdaling in een bepaalde periode en dat dit niet uitkomt omdat overheid een zachte landing wil bewerkstelligen. Ik begrijp heel goed dat de overheid dat helemaal niet zo goed kan regisseren….

  maar hier worden soms ook verkeerde voorspellingen gedaan. Dat kan gebeuren toch?

  Adamus:
  de markies,

  Al eens bij je opgekomen dat de overheid ook failliet is? Hebben het teveel over “vertrouwen”.

 347. Nico de Geit says:

  de markies: Ik stel vast dat hier soms voorspellingen worden gedaan over een prijsdaling in een bepaalde periode en dat dit niet uitkomt

  De voorspellingen van de overheid komen nog minder uit. De aanname dat OG weer aan gaat trekken vanaf 2014, 2015, is ronduit schokkend.

 348. maarten says:

  Hermanes,

  Ten eerste, een huis is om in te wonen, het is ongeschikt als beleggingsobject vanwege de twijfelachtige waarde dat het vertegenwoordigd. Begrijp me goed een huis heeft een essentiële gebruikswaarde en als dat goed wordt benut hebben we er allemaal profijt van.
  Rijk worden van je huis is een Ponzi gebleken. Als alle overwaarde van vroeger aub in een potje NHG gedaan kan worden? vast niet
  Ten tweede het is een grof schandaal dat niet de bijl aan de wortel van de hypotheken en derivaten klucht (allemaal triple A; een verzinsel van de banken) wordt gelegd.

 349. maarten says:

  het feit dat we nog waarde hechten aan “de mening” van rating agencies hint erop dat we in sprookjesland leven

 350. maarten says:

  kennelijk hebben we behoefte aan een autoriteit waaraan we ons gezond verstand uit zouden willen besteden. En dan blijkt dat juist deze autoriteit volledig irrationeel

 351. Hermanes says:

  334 Maarten

  Mee eens,een huis is alleen om in te wonen en hopelijk oud te worden.

 352. Maria says:

  maarten:
  kennelijk hebben we behoefte aan een autoriteit waaraan we ons gezond verstand uit zouden willen besteden. En dan blijkt dat juist deze autoriteit volledig irrationeel

  Maarten,

  Het is niet uit zouden willen besteden, het is: uitbesteden!!!

 353. maarten says:

  Hermanes,

  kijk als ik iemand als Voerman, stoer hoor beweren dat hij, als de prijzen 50% dalen, meteen drie huizen gaat kopen om te verhuren denk ik: weet die man wel waar hij aan begint?
  Dat leasen van huizen van jou daar geloof ik niet zo in

 354. maarten says:

  om de economie weer draaiende te krijgen moet het menselijk kapitaal in de gaten gehouden worden: investeren in de toekomst en niet in Japanistan in de polder

 355. Maria says:

  Zit net te lezen op de Dagelijkse Standaard, het artikel:

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/01/waarom-toezicht-in-de-publieke-sector-altijd-faalt

  Zullen we de NHG beschouwen als publieke sector en hierop ook van toepassing verklaren:

  “Zolang het systeem in stand gehouden wordt, dat de belastingbetaler ‘the lender of last resort’ is en publieke bedrijven, maar ook private zoals de banken, niet failliet kunnen gaan en hun bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld, zal er niets verbeteren.

  Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef…, zoals het was.”

  Tjonge, jonge…..
  Hoe dom kan een natie zijn??

 356. Hermanes says:

  337 In dat leasen geloof ik zelf ook niet helemaal heb daarom 20% van de prijs afgepraat en 20% zelf ingelegd bij aankoop van mijn huis….

 357. Voerman says:

  Hermanes: Praat dan ook niet uit naam van Steven,zie 310!!

  niet seike

 358. Hermanes says:

  341 Voerman

  Dat deed je toch uit naam van steven praten?

 359. snorkel says:

  Hermanes,

  en de rest van het geld? heb je dat geleased van de bank?

 360. Hermanes says:

  342 Voermans of was je alvast bezig 3 huizen uit te zoeken?
  Zakt de prijs 50% kan je 3 huizen kopen,dus als de prijs gelijk blijft 100% kun je anderhalf huis kopen.
  Monopoly of echte?

 361. maarten says:

  Hermanes:
  Tufkaj

  Waarom zou je in 2004 geen huizen zeepbel begonnen zijn,kijk als je echt gehuurd had om de verwachte daling had ik in die tijd al een forum verwacht je had dan echt een vooruitziende blik gehad en loopt niet net als nu achter de feiten aan.

  Misschien kunnen we huurders vergelijken met het leasen van een auto je bouwt geen waarde op maar hebt vaste maandelijkse kosten inclusief onderhoud,je betaald dus eigenlijk een all-in prijs als huurder betaal je dus ook de afschrijving van de auto en aan het einde van de rit is de auto 3x betaald en wordt hij verkocht met restwaarde.

  Je neemt als uitgangspunt dat huren duurder zou moeten zijn als kopen, is helemaal niet waar vanwege volumevoordeel van woningcoorporatiewoningen. En dan stel je dat het normaal is om huren meer dan 3 keer duurder dan kopen te maken. waar haal je het vandaan?

 362. Voerman says:

  Truste allemaal!

 363. Hermanes says:

  343 Snorkel

  Ja

 364. maarten says:

  mensen met een kleine beurs hebben altijd elkaar nog, in tegenstelling tot de mr Burnsen en Scrooges van deze wereld. Kies maar waar je bijhoort…

 365. Hermanes says:

  347 Ik lease maar ik betaal de auto wel langzaam af voor de helt.
  De huurderleaser betaald alleen de huurlease of zoiets….

 366. snorkel says:

  Ok, De meesten NLers doen dat. Jij ‘slects’ 60%, de meesten >100%

  En waarom zou een huis leasen duurder zijn dan “het geld voor een huis” leasen?

 367. maarten says:

  Hermanes,

  nee sorrie, ik ben niet overtuigd

 368. maarten says:

  huurwoningen zijn vaker kleine appartementen voor jongeren, alleenstaanden en ouderen. Het zijn vaker goedkopere woningen om te bouwen om te onderhouden etc.

 369. Hermanes says:

  maarten.

  Klopt,goedkopere woningen vaak ook simpeler en saaier minder keuze.
  Heb geen zin om daar de rest van mijn leven in te wonen,dat is de belangrijkste motivatie voor mij niet vermogensopbouw of dergelijke.

 370. maarten says:

  Hermanes,

  Dat zal voor veel huurders de reden zijn om te sparen voor een koopwoning

 371. maarten says:

  maar niet tegen deze prijzen

 372. Hermanes says:

  354

  Klopt,je moet ook in de gelukkige omstandigheden zijn om te kunnen sparen,met sparen bedoel ik geld wat je hebt verdiend met werken en op de bank zet.
  Je kunt ook ‘sparen’door niet te kopen……….

 373. maarten says:

  Hermanes,

  besparen

 374. Belletje says:

  Ik ben ook een vrouw en ik huur toevallig. Deels vanwege de te verwachten waardedaling, deels omdat ik me nog niet voldoende gesetteld voelde. Kopen doe ik liever met twee dan in mijn eentje, en mijn relatie is er nog niet serieus genoeg voor. Ik hou best wel van mooi wonen, maar ik heb liever over 5 jaar iets waar we oud kunnen worden, dan morgen een kek appartementje.

  Ik denk dat de vrouwen die graag een koopwoning willen, tegen de zin van hun man, vaak in twee categorieën vallen: Vrouwen de zwanger zijn/dit op korte termijn willen worden of vrouwen die veel minder slim/verstandig zijn dan hun partner. In het eerste geval zal het niet snel om een appartement of te kleine tussenwoning gaan, dus zal de schade meevallen. Je kunt immers gerust 10 jaar in het huis blijven wonen. In het laatste geval jammer voor die man. Lijkt me dat er veel ruzie komt.

  Als je met twee personen bent, met ieder een modaal inkomen en geen kinderen op komst, is de vrije sectorhuur goed te doen. Voor 1000,- heb je een prima appartement. Hetzelfde kopen levert misschien lagere maandlasten op, maar dan moet je heel zeker weten dat de waarde niet daalt en er geen kinderen komen. Ik denk dat als je vriendin in deze situatie een koopwoning wil, en jij nog niet, het handig is om aan te geven dat je wilt wachten tot je een woonhuis kunt betalen. Om voorbereid te zijn op gezinsuitbreiding of gewoon om lekker een tuin te hebben over een paar jaar.

 375. Deutsche Mark says:

  Voerman,

  Moeilijk thema.
  In de Randstad zag ik rond ’90 voor mij geen realistische kansen. De keuze te vertrekken was dus al gemaakt toen door toeval de uiteindelijke weg zich aandiende.
  Blijven was hoe dan ook geen optie.

 376. Deutsche Mark says:

  Deutsche Mark,

  deze voor vooral Hermanes is net met stip op 302 binnengekomen. Ook flink wat reakties van anderen uit het filter in het topic geplaatst. (hoogscrollen loont)

 377. Deutsche Mark says:

  Deutsche Mark,

  en deze voor allen.
  Ben benieuwd naar de reakties van historisch geinteresseerde zeepbellers hierop.

 378. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:

  Alsmaar dalende huizenprijzen zijn geen droom maar een nachtmerrie. Het duidt namelijk op verpaupering.

  Is een prijsdaling van 90% of zelfs meer mogelijk? Bekijk de volgende filmpjes:

  —————————

  Op nog geen 40 kilometer van het centrum van het Amerikaanse Chicago ligt het stadje Gary in de staat Indiana. Het is een voormalige industriestad maar de fabrieken staan nu voor 90% leeg. Ook huizen en winkels staan massaal leeg, werkelijk alles is er in verval. Vrijwel iedereen die de stad kon verlaten heeft zijn heil elders gezocht. Bewoners die die mogelijkheid niet hadden leven in armoede en worden geplaagd door werkloosheid, drugsgebruik en criminaliteit. Filmpje:

  http://www.youtube.com/watch?v=BkTAYzbBIOA

  Detroit werd 50 jaar lang bestuurd door linkse politici. Mega-woonwijken werden gerealiseerd, onderwijs, gezondheidszorg en er was een goed betaalde arbeidsplaats voor iedereen. De droom van een linkse maatschappij is een nachtmerrie geworden. Detroit wordt nu geteisterd door armoede, werkloosheid en criminaliteit.

  Als het destructieve beleid doorgaat verandert heel Amerika in één grote achterstandswijk. En niet alleen Amerika, ook in Nederland zijn de tekenen van een destructief beleid al goed zichtbaar, bijvoorbeeld in Vogelaars’ kansenwijken en andere destructieve projecten. Het is politiek correct om het raciale aspect in de problematiek onaangeroerd te laten.

  Filmpje: ‘Detroit in ruins’

  http://www.youtube.com/watch?v=1hhJ_49leBw

  In de woestijn van Californië ligt een meer met een oppervlakte van 970 vierkante kilometer: de Salton Sea. Het meer ontstond in 1905 door een dijkdoorbraak. Aanvankelijk werd gedacht dat het meer vanzelf op zou drogen, maar dat gebeurde niet. Vanaf de jaren ’20 werd het ontdekt als recreatie-oord. Hotels, restaurants en andere voorzieningen schoten als paddenstoelen uit de grond, later gevolgd door woonwijken, scholen, etc.

  Door landbouw kwamen nitraten in het meer terecht en het meer werd ook steeds zouter. Dat leidde tot algengroei. Toeristen bleven weg en ook de bewoners vertrokken. Wat rest is een post apocalyptisch landschap.

  Filmpje: ‘The Accidental Sea’

  http://www.youtube.com/watch?v=otIU6Py4K_A

  Deutsche Mark: Mag ik idiote projecten zoals “blauwe stad” niet met de idiote “Salton Sea” plannetjes vergelijken?
  Waarom eigenlijk niet?
  Ik zie meer overeenkomsten dan verschillen.

  En het filmpje over Detroit geeft aan hoe vergankelijk economische bloei kan zijn.
  In de ’70er jaren een vooraanstaande industriestad en nu een spookstad.
  En dat, naar mijn mening anders als in het filmpje aangegeven, slechts omdat de consument liever het product van een ander merk koopt. (in Dld. is autobouwen ook door hoge vakbond gesteunde lonen een dure grap, maar heel de wereld wil ze hebben en betaald de meerprijs)
  Als de auto’s uit Detroit kwalitatief niet zo slecht waren geweest, was deze stad nog steeds rijk geweest.

  In NL gebeurde na de ondergang vd textiel en het stopzetten vd mijnbouw in het oosten en Limburg bijna hetzelfde. Omdat NL klein is wordt er meestal wel weer een andere bestemming voor een streek gevonden, iets wat in Dld. bijv. al minder het geval is. Ga maar eens een rondje “streetviewen” in Sachsen-Anhalt. Daar zie je het Detroit-effect, maar dan in kleine plaatsen/dorpen.

  Het is altijd gevaarlijk te denken: “dit kan mij/ons niet gebeuren”, Hermanus.
  Dat is misplaatst kop-in-het-zand optimisme.

  Nederland is anders. Voerman gaat huizen kopen als ze met 50% kelderen, om ze te verhuren. In de filmpjes is de prijsdaling veel groter dan 50%. Dus Voerman: sla je slag.

 379. ll says:

  Floor ( hoe gaat ie ? ), als je je een beetje goed voelt, kan je dan even naar dit stukje kijken van onze ‘grote vriend’ D.Schmull ? 😉

  Ik snap er nikx van, hij is voor mij ineens zó warrig, of ik ben ineens warrig, zou ook kunnen. 🙂

  http://schmullstrategie.nl/2013/01/tip-van-rik-de-laatste-bubbel/

  De laatste zeepbel.

 380. ll says:

  Mediastilte in de huizenmarkt ? 😉

 381. ll says:

  Leuke verkooptruc ?

  U betaalt 1000 per m2 voor de grond en krijgt het huis er gratis bij 🙂

  Waar is Phllipulus ?

 382. ll says:

  Nieuw fenomeen bij mij in de straat. De 4 leegstaande woningen worden ongeveer één keer per 2 jaar verkocht, maar blijven na verkoop gewoon weer leeg staan :-), en staan daarna weer te koop, is dit niet vreemd ?

  Prijs daalt een beetje, na verkoop stijgt ie weer een beetje, maar grosso modo blijft de prijs constant…….., leuk voor de roze wolkjes WOZ waarde ? 😉

 383. ll says:

  Loondeflatie.

  Capgemini verlaagt lonen oudere werknemers, in het blad dat niet genoemd mag worden.

 384. TP says:

  Flexibeler liquiditeitsregels voor banken

  BASEL – Internationale financiële toezichthouders hebben zondag nieuwe regels voor liquide middelen die banken moeten aanhouden versoepeld en uitgesteld.

  Banken mogen nu meer soorten bezittingen, waaronder bepaalde aandelen en hypotheekproducten, mee laten tellen om te voldoen aan de zogenoemde liquidity coverage ratio dan in het oorspronkelijke plan.

  http://www.nu.nl/economie/2997726/flexibeler-liquiditeitsregels-banken.html

 385. Adamus says:

  ll:
  Nieuw fenomeen bij mij in de straat. De 4 leegstaande woningen worden ongeveer één keer per 2 jaar verkocht, maar blijven na verkoop gewoon weer leeg staan , en staan daarna weer te koop, is dit niet vreemd ?

  Prijs daalt een beetje, na verkoop stijgt ie weer een beetje, maar grosso modo blijft de prijs constant…….., leuk voor de roze wolkjes WOZ waarde ?

  In afwachting van nw BIS regels 🙂

 386. Floor says:

  ll: k snap er nikx van, hij is voor mij ineens zó warrig, of ik ben ineens warrig, zou ook kunnen.

  Naar omstandigheden nog steeds prima.
  Ben het met je eens dat het een warrig nietszeggend stukje is, gaat volgens mij meer over de US trouwens.
  Ik kijk niet zo veel meer aangezien alle reacties op alle artikelen sinds kort uitsluitend voor betalende leden zijn en het waren juist die reacties van Schmull die interessant waren.

 387. Adamus says:

  Banken staan aan basis economisch herstel, maar dat waren de bouwers toch al?

  De omgekeerde wereld.

 388. Joachim says:

  Banken en politiek hebben het probleem opgelost 🙁 , ze gaan gewoon weer ouderwetsch verpakken en doorverkopen: http://www.z24.nl/z24geld/artikel_405218.z24/Banken_kunnen_hypotheek_goedkoper_financieren.html

 389. Bug says:

  snorkel:
  Ok, De meesten NLers doen dat. Jij ‘slects’ 60%, de meesten >100%

  En waarom zou een huis leasen duurder zijn dan “het geld voor een huis” leasen?

  Het is ook 10-tjes werk per maand als je het over een gehele wooncariere bekijkt (van 22-77 jaar) heb ik enige tijd geleden uitgezocht. ja ja inclusief onderhoud, belastingen, rentestijging, woekerpolissen ongein, lokale overheid oprispingen etc etc.

 390. Adamus says:

  Floor: Naar omstandigheden nog steeds prima.
  Ben het met je eens dat het een warrig nietszeggend stukje is, gaat volgens mij meer over de US trouwens.
  Ik kijk niet zo veel meer aangezien alle reacties op alle artikelen sinds kort uitsluitend voor betalende leden zijn en het waren juist die reacties van Schmull die interessant waren.

  Zocht ook naar reacties….combineer het met soepeler regels voor banken en meer schuld of niet afboeken maar inflatie.

 391. Derp says:

  Hoi allemaal.

  Ik wil zelf binnenkort een huis kopen, en het lijkt mij dat dit moment ook een goed moment is om te onderhandelen omdat de tegenpartij ook niet weet hoeveel de prijzen gaan zakken.

  Ik neem persoonlijk aan dat in het beste/slechtste geval de prijzen nog een procent of 30 gaan zakken over de komende jaren. Er staat hier in de reacties wel eens dat de prijzen nog 50% gaan dalen, maar dat lijkt me over het algemeen gezien wat overdreven.

  Als ik deze grafiek zie (en mag aannemen dat 40-50 keer een maandinkomen een redelijke prijs is):

  http://www.ftm.nl/upload/content/images/LTIratiomodaal.png

  Dan zal het misschien 50% vanaf de top zijn, maar er is al wat gezakt. De prijzen zijn (volgens mij) nog te hoog omdat ik mensen ken die met één inkomen van even boven modaal in een huis van 4 ton wonen, terwijl iemand met een volledige hypotheek hier 3-4 modaal voor moet verdienen.

  Volgens het CBS ligt een gemiddeld huishoud inkomen trouwens rond de 70-80-90K, dus dat komt wel redelijk overeen met een huizenprijs van 280-320-360K:

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=70843ned&D1=a&D2=0-18&D3=0&D4=l&HD=080523-1711&HDR=G3,G2,T&STB=G1

  Ik ben zelf 24 en wil graag een huis kopen (met een tuin, in een dorp) maar dat is met € 3000-4000 bruto per maand en 50K spaargeld niet makkelijk.

  Ik kijk nu naar een oud huis op een b-locatie met 500m2 perceel en een prijs van 280K. Ik kan denk ik maximaal 150-200K lenen, dus wil een bod doen van 200-225K (maar dan zit ik wel flink in de schulden)

 392. Bug says:

  waarde vermingdering, restwaarde, etc etc

 393. Hermanes says:

  398 Derp

  Die 50k wil je die gebruiken om de hypotheek te verlagen of om het oude huis op te knappen?

 394. Hermanes says:

  En een bod doen van 200 225 is zeker te doen,ik zou het huis laten taxeren en kijken wat de executiewaarde is en daar een klein beetje 10k bovenop doen.

 395. Derp says:

  Hermanes,

  Die wil ik eigenlijk gebruiken voor de kosten koper en een beetje opknappen. Echt verbouwen kan dan wel als ik weer gespaard heb.

  Dit is trouwens wel verreweg de goedkoopste grond in de omgeving, de meeste bouwvallen zijn 350K en er staat zelf een stukje bouwgrond voor € 1200 per m2 (wel op een a-locatie).

 396. Bug says:

  Derp

  Dan hoop ik voor je dat je er de komende 20 jaar wilt blijven wonen, geen 2 linker handen hebt, de benzine prijs stabiel zal blijven en graag een moestuin onderhoud en van puzzelen en kamperen houd.

  Van sparen zal dan ook erg weinig komen.

  Dit is niet sarcastisch bedoeld, helaas.

  Kortom ga huren en kom over 5 jaar terug

 397. Marketwatch says:

  In Apeldoorn begrijpen ze het ook nog niet helemaal:

  “Volgens de gemeente ligt de tegenvallende verkoop aan de huidige marktomstandigheden. Kandidaat-kopers ondervinden problemen bij de verkoop van hun huidige woning en kunnen minder gemakkelijk een (voldoende hoge) hypotheek krijgen. De grondprijs zou nauwelijks een rol spelen.

  De gemeente noemt de grondprijs marktconform. We hebben dat bij de bepaling van de prijs ook extern laten toetsen. ‘De grondprijs met enkele tientjes verlagen, maakt volgens ons niet het verschil. Dan zou het om honderden euro’s moeten gaan’.

  Of begrijpen ze juist wel wat er eigenlijk moet gebeuren?

  http://www.destentor.nl/regio/ook-op-maat-blijft-bouwkavel-onverkocht-1.3593223

 398. Derp says:

  Bug:
  Derp

  Dan hoop ik voor je dat je er de komende 20 jaar wilt blijven wonen, geen 2 linker handen hebt, de benzine prijs stabiel zal blijven en graag een moestuin onderhoud en van puzzelen en kamperen houd.

  Van sparen zal dan ook erg weinig komen.

  Dit is niet sarcastisch bedoeld, helaas.

  Kortom ga huren en kom over 5 jaar terug

  Hehe, ik heb twee rechterhanden, wil er de rest van m’n leven wonen en de grote tuin wil ik voor de moestuin.

  Ik huur momenteel voor 900 euro per maand en kan ongeveer € 20K per jaar sparen. Ik heb alleen wel het risico om m’n werk kwijt te raken en een normaal HBO salaris is rond de 2300 bruto per maand, waarmee de hypotheek dan bijna niet te betalen is.

 399. snorkel says:

  Bug,

  Zozo, wel een avondje bezig geweest zeker? 😉

 400. Bug says:

  Derp

  Mocht je speculeren op een loonstijging omdat je aan het begin van je cariere staat. Dan zou ik daar maar enige terughoudendheid in betrachten.

 401. Bug says:

  snorkel:
  Bug,

  Zozo, wel een avondje bezig geweest zeker?

  iets meer, ben niet zo snel 🙂

 402. Vermakelaar says:

  Derp,

  Wanneer je 24 bent en je studiebeurs terugbetaald hebt en daarnaast met je salaris 50k gespaard hebt (lijkt wel of alle starters die hier langskomen dat hebben) daarnaast ook nog auto rijd dan moet je wel over ‘n extreem spaartalent beschikken. Ik zou er mee doorgaan! Het komt op mij wat ongeloofwaardig over want de meesten van 24 die ik ken geven veel uit aan vakanties, uitgaan, telefoon en andere gadgets. Zal wel aan mij liggen. Maandag vrij jongens? Of is het jullie werk?

 403. lorenzo says:

  sven: Ik vind het ook nodig dat door geduldige herhaling de mensen erop gewezen worden dat rustig afwachten het beste is wat ze kunnen doen.

  …of stenen niet zo belangrijk vinden en lekker gaan leven . Het is soms kort zelfs.

 404. Mastah says:

  Derp: Ik wil zelf binnenkort een huis kopen, en het lijkt mij dat dit moment ook een goed moment is om te onderhandelen omdat de tegenpartij ook niet weet hoeveel de prijzen gaan zakken.

  Is dit de enige motivatie om nu een huis te kopen? Of zijn er ook nog andere redenen (partner, gezinsvorming, uit huis bij ouders)?
  Als wat jij noemt namelijk de voornaamste reden is om te kopen, weet ik niet of de afweging heel verstandig is. Zoals hier al vaker genoemd is, weet niemand precies wat er in de toekomst nog met de prijzen zal gaan gebeuren, als in, de richting is duidelijk, maar het percentage waarmee het zal dalen niet. Vooral ook omdat veel af zal hangen van factoren waar je geen invloed op hebt (globale economische ontwikkelingen, politieke wispelturigheid etc).

  Door nu te kopen voor een bepaalde prijs stel je jezelf bloot een bepaald risico. Je neemt dus een gok op de toekomst, waar veel onzekerheden in zitten. Dat kan goed uitpakken (dat je daadwerkelijk een goede prijs hebt gehad) of juist slecht (dat je achteraf alsnog veels te veel hebt betaald en ‘vast zit’ in je huis).
  Aangezien ik aanneem dat je doel niet winstmaximalisatie zal zijn met je huis, maar dat je prettig wilt wonen voor een acceptabele prijs, vraag ik mij af of je graag risico wil nemen of niet? Ik zou gewoon de kat uit de boom kijken, en de keuze maken als het duidelijk is wat de daadwerkelijke bodem van de markt gaat zijn, en wanneer andere factoren (zoals genoemd in de 1e alinea vaak mbt partner en gezinsvorming) het nemen van een dergelijk risico voldoende rechtvaardigen.

 405. Derp says:

  Vermakelaar:
  Derp,

  Wanneer je 24 bent en je studiebeurs terugbetaald hebt en daarnaast met je salaris 50k gespaard hebt (lijkt wel of alle starters die hier langskomen dat hebben) daarnaast ook nog auto rijd dan moet je wel over ‘n extreem spaartalent beschikken. Ik zou er mee doorgaan! Het komt op mij wat ongeloofwaardig over want de meesten van 24 die ik ken geven veel uit aan vakanties, uitgaan, telefoon en andere gadgets. Zal wel aan mij liggen. Maandag vrij jongens? Of is het jullie werk?

  Ik heb nooit een studieschuld opgebouwd, geef niet veel geld uit en werk al een tijdje.

  De reden dat ik binnenkort wel wil kopen is omdat ik graag dichter bij mijn familie en vrienden wil wonen en omdat ik een moestuin wil. Er zijn wel wat goedkopere huizen met tuin, maar daar kan/wil ik niet lang blijven wonen.

  En enkele jaren geleden waren hier voornamelijk rijtjeshuizen van 400K te koop en er zijn wel “starterswoningen” van 300K maar ik denk ik dat ik dat ooit kan betalen.

 406. sven says:

  lorenzo: …of stenen niet zo belangrijk vinden en lekker gaan leven . Het is soms kort zelfs.

  Lekker leven kun je net zo goed zonder leashuis en leasauto.

  Ik gooi het geld alleen liever niet weg aan rentebetalingen voor de bank en de leasemaatschappij.

  Zij krijgen geld voor niks doen. Daar werk ik niet aan mee!

 407. Bug says:

  Derp

  Goed te horen dat je blijkbaar geen overspannen levensstijl hebt. Zou toch nog maar even wachten met je hoofd in de strop te steken.

  Sparen en prijsdaling in huizen gaat dubbel hard. Zo te horen is het huis dat je wilt kopen nou ook bepaald je droomhuis. Maar ik kan me vergissen.

  Vermakelaar.

  Ben AZZPZH = aankomend zelfstandige zonder personeel zonder haast

 408. Nathalie says:

  Het grote volgende probleem is in de maak, en dat is afbraak van arbeidsrechten. Vaste baan wordt zeldzaam. Aangezien als men een huis koopt dat over 30 jaar uitsmeert neemt de onzekerheid toe of men wel of niet aan de afspraak kan houden.
  Echter de huurmarkt is nu aan het vastlopen, er is weinig keus, te duur, mensen blijven ook zitten.
  Hoe dan ook, wonen wordt passen en meten. Terwijl het wel van een basisbehoefte is. Mensen leggen veels te veel vertrouwen in de politiek maar tot nu toe durft men weinig visie te tonen omdat de vraag verkeerd gesteld wordt. Wonen wordt te veel gekoppeld aan economische groei, er moeten te veel partijen van de koek hebben. En er is een gigantische vastgoedbubbel en aangezien deze lobby sterk is…vrees ik dat zij straks met de pensioenpot vandoor gaan onder het mom economische groei..

 409. Claude says:

  Derp, waarom is een -50% ongeloofwaardig. Juan heeft een oude post van mij hierboven uit de mottenballen gehaald. Hierin link ik naar de ontwikkeling van de WOZ-waarden tussen 1995 en 2011 ( zie hier: http://i39.tinypic.com/mtbias.jpg ). Bron: CBS. Als je deze cijfers bestudeert, waarom is -50% dan zo gek?

 410. lorenzo says:

  Nathalie: Vaste baan wordt zeldzaam

  je baas , de ondernemenr heeft ook geen vaste baan , we gaan een andere kant op. We hebben het namelijk te goed gehad.

 411. Derp says:

  Claude:
  Derp, waarom is een -50% ongeloofwaardig. Juan heeft een oude post van mij hierboven uit de mottenballen gehaald. Hierin link ik naar de ontwikkeling van de WOZ-waarden tussen 1995 en 2011 ( zie hier: http://i39.tinypic.com/mtbias.jpg ). Bron: CBS. Als je deze cijfers bestudeert, waarom is -50% dan zo gek?

  De 50% lijkt me niet heel geloofwaardig omdat het denk ik niet veel onder de 4keer een jaarinkomen zal zakken. Als de lonen lager worden is het natuurlijk een ander verhaal, maar mensen willen toch graag ergens wonen ook als dat met een grote schuld moet.

  In sommige delen van het land kan het natuurlijk wel meer dan 50% worden, en voor de duurdere huizen ook.

  En als koper heb je natuurlijk ook het risico dat helemaal niemand het wil kopen omdat er niemand wil wonen.

 412. Henk 6 says:

  We hebben hier op de site veel discussie over of de prijs van een woning gaat dalen, met hoeveel en wanneer. Ik denk persoonlijk dat die discussie steeds minder relevant begint te worden. Het gaat om hard werken versus speculeren wat weer de persoonlijke welvaart gaat bepalen.

  Als we over 3 -7 jaar uit de crisis komen, (ontstaan doordat we te veel schulden hebben gemaakt), ziet de wereld er geheel anders uit en is het niet meer een extrapolatie van de huidige wereld. Als we doorgaan op de huidige weg komen we namelijk niet uit de crisis!

  Persoonlijk huur ik tijdelijk, eerst in de hoop dat de huizenprijzen sterk zouden dalen en ik opzoek was naar een goed instap moment voor mijn eigen voordeel. Ik ben dus geen haar beter dan de gemiddelde een leenkneus (sorry voor het woord maar ik vind hem wel mooi).

  Als ik op macro niveau kijk dan merk ik dat het roer drastisch om moet in Nederland. We hebben veel oude mensen, hoog opgeleid maar weinig ambiteus ( vet gevreten) t.o.v. AZie waar mensen echt hard willen werken voor een significant beter leven. Tevens hebben we relatief hoge maandlasten om alle onze geleende huizen en goederen mee af te betalen. Lonen zijn daarom vaak hoog t.o.v. de productiviteit in de markt.
  De welvaart die we ervaren kwam voort uit de huizen bubble en minder uit onze toegevoegde waarde / harde werken. De huizenbubble maakte ons lui.

  Om onze welvaart weer op een sustainable pijl te brengen zullen we hard moeten werken.

  http://www.nu.nl/economie/2997807/it-bedrijven-korten-oudere-werknemers.html

  Bovenstaand berichte van Cap Gemini geeft aan hoe de vlag er op Macro niveau erbij hangt, veel mensen verdienen teveel t.o.v. wat de markt bereid is om te betalen.

  Vergelijk dit tijdsbeeld eens met onderstaande reclame uit 2009 en voel het verschil.

  http://www.youtube.com/watch?v=WfKj4DNWtiY

  Al met al,
  1) De (door de koper ervaren) risico’s voor het kopen van huis nemen toe wat resulteert in een lagere markt prijs met name gedreven door de transitie waar we nu inzitten om uit de crisis te komen.
  2) De leen-moraal zal veranderen resulterend in een lage huizenmarkt.
  3) Mensen moeten weer keihard aan de slag om toegevoegde waarde te leveren, alleen dit zal hun eigen welvaart verhogen. Niet het speculeren op de huizenmarkt, wat een leenkneus deed en wat ik in principe ook doe om een goed instap moment te kiezen.
  4) het model van groei zal langzaam losgelaten moeten worden en vervangen worden door iets anders.

  Al met al stop met speculeren en ga weer keihard aan het werk!

 413. Henk 6 says:

  PS: voordat we een generatie discussie krijgen, weinig ambiteus slaat op alle Nederlanders, niet alleen de ouderen!

 414. Derp says:

  Henk 6,

  Dat bericht op nu.nl had ik ook gezien, en voornamelijk de reacties zijn leuk om te lezen.

  Ik werk ook in de ICT en de lonen zijn veel te hoog ten opzichte van andere vakgebieden. En er zijn inderdaad zat mensen met een MBO diploma die niets kunnen, maar er zijn er ook heel veel die minstens zo goed zijn als oudere werknemers, terwijl ze 4 keer minder verdienen/krijgen.

  Ik zie de komende jaren de markt nog wel instorten, maar er zal volgens mij wel werk blijven omdat het niveau in andere landen (naar mijn ervaring) nog veel lager ligt dan hier.

 415. Claude says:

  Derp, 4x jaarinkomen = grosso modo 8x netto jaarinkomen. Sinds vorige week moet de 106% in 30 jaar worden afgelost. Dus van je 30 netto jaarinkomens, ben je +/- 8.4 netto jarainkomen ofwel 28% kwijt voor de aflossing. Dit was je tot vijf jaar geleden nog in het geheel niet kwijt. Neem je dat mee in je berekening?

  Of anders gezegd: je wilt een woning kopen van 225k. Daarmee had je in 1995 in de top 10% van de woningen gezeten. Heb je ook het gevoel dat deze woning in die categorie hoort?

  Kijk je naar je eigen CBS-koppeling wel even naar primair inkomen ipv bruto-inkomen? Neem je ook mee dat het salaris van de partner niet volledig mag worden meegenomen (trek dus van dat primair inkomen nog maar eens 40/140ste af). Hoeveel hou je dan nog over in je x4 berekening?

 416. sven says:

  Henk 6,

  Er zijn ontzettend veel mensen die keihard hebben gewerkt om hun hebbedingetjes te betalen.
  Een steeds grotere groep van hen zit na wat tegenslagen gelijk in geld nood.

  Met alleen keihard werken red je het niet.

 417. Henk 6 says:

  Derp,

  “Ik zie de komende jaren de markt nog wel instorten, maar er zal volgens mij wel werk blijven omdat het niveau in andere landen (naar mijn ervaring) nog veel lager ligt dan hier.”

  Ik heb andere ervaringen, niveau in India en China is prima, maar ook niet meer zo goedkoop, dat wel. Als de euro nog even doorzakt zal er weer minder stamp werk naar India e.a. gaan. Maar India is met name op research aan het verbeteren.

 418. karel says:

  Of de huizen prijzen in de toekomst gaan stijgen of dalen,hangt toch maar van een ding af en daar wordt (begrijpelijk)niet over gepraat hier(want dat weet geen mens hier)namelijk”wat doet de economie” daar hangt alles vanaf.Gaat die goed en is er volop werk en opslag”dan kan je gerust zijn dat de huizenprijzen eer stijgen dan dalen,gaat het daarmee slecht “dan kan je ook gerust zijn dat de huizenprijzen gaan dalen en zoveelste slechter dat het gaat,zoveelste harder gaan de prijzen voor een huis naar beneden gaan en gelijk het nu zich voordoet ziet het er naar uit dat het met de economie zeker niet goed gaat,dus……↓.

 419. sven says:

  Claude,

  De executie verkopen gaan voor een daling van 50% zorgen de komende 10 jaar.

  Dit IS een Japan scenario, daar blijft alles al 30 jaar dalen.

 420. Bug says:

  Derp

  Veel succes met je nieuwe woning.

  Ik merk dat je je keuze al gemaakt hebt. Blijkbaar had je nog wat behoefte aan bevestiging. Die heb je gekregen van good old faithfull Hermanes.

  O?

 421. Derp says:

  Claude,

  Ik heb natuurlijk ook liever dat het meer zou zakken, maar er zijn ook zat stelletjes die beide modaal verdienen, en dus 2×1800 = 3600 per maand binnenkrijgen, en dan is 225K met een annuitaire hypotheek ongeveer € 1360 per maand, dus 1/3 van het inkomen (zonder HRA, maar daar wil ik geen rekening mee houden).

  Als je dan kinderen krijgt of je baan kwijt raakt heb je natuurlijk wel een probleem.

  Het zou voor mij het mooiste zijn als de banken nog strenger worden en maar op één salaris rekenen.

 422. Henk 6 says:

  karel: Of de huizen prijzen in de toekomst gaan stijgen of dalen,hangt toch maar van een ding af en daar wordt (begrijpelijk)niet over gepraat hier(want dat weet geen mens hier)namelijk”wat doet de economie” daar hangt alles vanaf.Gaat die goed en is er volop werk en opslag”dan kan je gerust zijn dat de huizenprijzen eer stijgen dan dalen,gaat het daarmee slecht “dan kan je ook gerust zijn dat de huizenprijzen gaan dalen en zoveelste slechter dat het gaat,zoveelste harder gaan de prijzen voor een huis naar beneden gaan en gelijk het nu zich voordoet ziet het er naar uit dat het met de economie zeker niet goed gaat,dus……↓.

  Niet mee eens, je gaat volledig voorbij aan het structurele probleem van overkreditering op de huizenmarkt, tot medio 2009 zijn er te veel aflossingsvrije top-hypotheken afgesloten. Die tijden komen niet meer terug.

  Bijgaand filmpje geeft de moraal duidelijk weer.
  http://www.youtube.com/watch?v=WfKj4DNWtiY
  filmpje is pas 4 jaar oud!

 423. Derp says:

  Bug,

  Haha, ik heb m’n keuze zeker nog niet gemaakt omdat ik het risico eigenlijk veel te groot vind.

  Maar van de andere kant wil ik ook niet met kopen wachten tot ik in de 30 ben (maar dat is wel wat verwend).

  Er wonen hier trouwens wel heel veel oude mensen in oude huizen, en die komen de komende jaren ook in de verkoop (met grotere tuin en mooiere locatie), dus het is misschien ook handiger om nog te wachten en te sparen.

 424. Bug says:

  Ha, woorden waaruit blijkt dat je de tijdgeest aanvoelt. Als je 29 bent ben je ook nog niet in de 30. Maar wel een 100k meer in de pocket.

  Zo ik hoor de deluchtalarm afgaan. Ik ga maar de schuilkelder in 🙂

 425. Henk 6 says:

  sven:
  Henk 6,

  Er zijn ontzettend veel mensen die keihardhebben gewerkt om hun hebbedingetjes te betalen.
  Een steeds grotere groep van hen zit na wat tegenslagen gelijk in geld nood.

  Met alleen keihard werken red je het niet.

  Slim werken? Deels heb je gelijk, ik wil niemand voor het hoofd stoten.

  Heb je het filmpje gezien? Wat denk je dan? Het vertelt de gehele kredietcrisis in 28 seconden!

  Lenen, een nieuwe keuken is normaal, hoef ik niet voor te sparen, ben lekker slim bezig, ik ben rijk door mijn overwaarde, er zijn geen risico’s ……

 426. afbetaalde huiseigenaar says:

  hoi Derp,
  toen ik 24 was had ik een eigen krot, een fikse hypotheek voor een heel jong iemand zonder geld en dus op B lokatie en gekocht op de top van de toenmalige huizenbubble in de 80 er jaren. en wilde het step for step opknappen
  ( klinkt dit bekend????)

  man wat heb ik daar voor moeten bloeden.. had ik toen maar iemand gehad die me adviseerde. natuurlijk was huren toen ook niet makkelijk ( had je ook overal de wachtlijsten en was het beu op kamers 3 hoog achter te zitten met een gaskacheltje )

  nu lees ik jouw wensen ( he ik begrijp je) maar had ik toen maar iemand gehad die me adviseerde.. jezus ik was zo groen … zucht..

  als er 1 additionele reden is waarom ik op deze site aktief ben: dan is het voor jonge lui zoals jij.. om ze een kans te geven zich te bezinnen voordat ze er NU aan beginnen..
  eigen huis: ja zeker.. maar timing timing timing

  vraagje die de ING op hun website alle toekomste huizenkopers stelt: weet jij zeker dat jij de volgende 15 jaar blijft zitten?

  met 24 kan er nog zoveel veranderen, a. op prive gebied en b. op de arbeitsmarkt..
  wil jij flexibel zijn: ivm een nieuwe of andere partner en werkgever.. dan is gewoon huren het beste.

  voordat jij je beslissing neemt:

  kijk toch eventjes of je niet een overkocht huis kan huren.. daarvan staan er 13 in het dozijn te huur via parasius, direct wonen, prevenda, stichting tijdelijke 2 woningen, overbruggingsverhuur, ect etc.

  ik wens je echt het allerbeste..en lots of wisdom

 427. Nico de Geit says:

  Derp, fantastisch dat jij jezelf opoffert om het piramidespel overeind te houden. Zelfopoffering is een groot goed.

 428. Derp says:

  Bug,

  afbetaalde huiseigenaar,

  Bedankt voor het advies 🙂

  Ik had 3 jaar geleden ook bijna een woning gekocht (met bijdrage van mijn vader) op een echte k-locatie op grote afstand van alles en ben heel blij dat ik dat niet gedaan heb.

  Maar dit is op zich wel een plek waar ik zou willen wonen en de reden waarom ik twijfel (in plaats van nadenk) is dat er voor 100K meer niets beters is te krijgen (ik woon dan wel in een duur dorp/omgeving). En ik ben eigenlijk bang dat ik helemaal nooit in een huis met moestuin kan wonen.

  Van de andere kant heb ik ook helemaal niet zoveel zekerheid over mijn inkomen en dat van m’n vriendin en heb ik ook eigenlijk niet genoeg tijd om te verhuizen/verbouwen. En ik weet inderdaad ook niet zeker of ik dit over 10 jaar ook nog wil. :/

 429. Mastah says:

  Nico de Geit:
  Derp, fantastisch dat jij jezelf opoffert om het piramidespel overeind te houden. Zelfopoffering is een groot goed.

  Hehe, LOL.
  Dit moet me denken aan dat ik laatst op mijn Twitter-timeline volgende plaatje doorkreeg: https://twitter.com/notherKev/status/287640863998353408/photo/1

  Misschien volgt er in de toekomst ook wel een kruisje voor de gesneuvelden die gevochten hebben in de strijd voor hogere huizenprijzen en daar hun leven daarvoor (aan de bank) gegeven hebben…

 430. Bor de Wolf says:

  Derp,

  Gewoon niet aan beginnen (tenzij je enorm slecht woont, maar dat leed lees ik niet je posts). Je bent veel te jong om je voor een enorm vermogen in de schulden te steken. Er kan nog zo veel veranderen in je leven; je geeft al aan dat je niet eens zeker bent van je baan. Daar zit je dan, met je vette hypotheek.

  Ikzelf zit ook te dubben om te kopen, maar mijn reden is heel anders: kleine peuter, die ik meer wil bieden dan een balkonnetje. En die kleine peuter wordt snel ouder, terwijl je in mijn regio ongeveer een 1 mnd oude baby al in moet schrijven voor de basisschool in het juiste postcodegebied, wil je niet buiten de boot vallen.

  Wat is wijsheid? Ik heb in ieder geval besloten toch minstens de effecten van de nieuwe hypotheekregels af te wachten. Een annuïteitenhypotheek leek me trouwens sowieso al beter, wegens de grotere flexibiliteit. Maar ja, eindeloos wachten heeft ook geen zin, het echte leven moet ooit een aanvang nemen…

  Hoe dan ook, op je 24ste zou ik me echt met andere dingen bezig houden dan een huis kopen.

 431. Vermakelaar says:

  cartoonist:
  Wim,

  1) Cynisme (filosofie)
  Het cynisme was een invloedrijke Hellenistische filosofische school.
  De populaire conceptie van de filosofie van deze school leeft nu nog voort in het normale gebruik van het woord cynisme, hetgeen een dispositie aangeeft om niet in de goedheid van de mens te geloven.
  De filosofie werd door Antisthenes, een leerling van Socrates, gesticht te Athene. Het cynisme als leer was geïnspireerd op de Socratische theorie: kennis is wijsheid.

  2) Cynisme (psychologie)
  Onder cynisme wordt een houding verstaan, die vaak in taal tot uiting komt, maar die ook onuitgesproken kan blijven. Deze houding is er een van wantrouwen tegen iemands goede bedoelingen, of tegen het nut van instituties, of van grote ongevoeligheid voor de gevolgen van de eigen daden.

  Mede door afwijzing van het cynisme zijn we juist in deze problemen gekomen.
  Door bijvoorbeeld te geloven in de goedheid van de hypotheekadviseur. Of door te geloven in de goedheid van politici.

  Terwijl cynische mensen juist lenen tot het maximale en denken ‘ik heb toch NHG dus als het misgaat kost het mij niets’ en ook de redenering dat ‘de huurder wel extra belasting betaalt omdat ik HRA heb’ is zeer cynisch.

  The power of negative thinking:
  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324705104578147333270637790.html?mod=rss_most_viewed_day_europe?mod=WSJEurope_article_forsub

 432. Hermanes says:

  Derp

  Nou,nou je laat je nogal snel overhalen om het niet te doen.
  Om eerlijk te zijn denk ik dat je het niet gaat redden om jaren lang stukje bij beetje op te knappen en het huis naar je zin te maken.
  Omdat te bereiken moet je inderdaad flink bloeden en klussen wanneer andere mensen vrij zijn.
  En over dat punt heb ik zelf goed nagedacht want wilde ook graag een oud(karakter)huis om op te knappen met leuke tuin maar mijn vrije tijd is met veel waard dus is het een huis geworden bouwjaar 2008.

 433. Nathalie says:

  @darp, wonen doe je elke dag, vakanties kan je overslaan, auto laten staan, met creativiteit kun je uitgaven naar beneden stellen. Zou als ik jou was eerst een buffer opbouwen. En zoals het er na uit ziet zullen de huren alleen maar stijgen en de keuze minder worden.
  Zolang je huis maar niet ziet als geldautomaat. En een stuk verlies mee laten rekenen.

 434. Derp says:

  Bor de Wolf,

  Hermanes,

  Ik twijfel nog steeds dus ben nog niet overgehaald 🙂

  En een oud huis is inderdaad niet heel handig, maar ik heb wel de kennis en kunde om het te verbouwen en als ik geld heb zou ik er ook nog een nieuw huis kunnen bouwen. En ik heb wel wat vrije tijd over om te klussen (vind ik leuk en doe ik nu ook)

  Op dit moment woon ik trouwens ook wel goed voor een redelijke huur op een goede locatie met een klein tuintje, dus ik mag ook niet klagen, maar ik zit wel vrij ver van mijn vrienden af.

  Stel dat ik toch zo dom zou zijn om het te kopen of een bod te doen, wat zouden jullie dan een redelijk bedrag vinden? (Er rekening mee houdend dat vergelijkbare huizen eromheen verkocht zijn en te koop staan voor 400-500K+)

  Ik kan altijd een bod doen en de bewoners leven niet meer en hadden geen kinderen (huis is trouwens wel goed onderhouden)

 435. Hermanes says:

  Beste Derp

  Ik zou in jouw geval het huis laten taxeren en laten berekenen wat de executiewaarde is en rond deze prijs een bod doen.
  Een huis laten taxeren kost je rond de 500 euro,als je een aardige taxateur hebt kun je hem vragen of hij dit doet door het huis te bekijken en bereken b.v. via funda.
  Hij kijkt naar inhoud,locatie,grondoppervlakte de taxateur zal als hij zijn werk goed doet niet kijken naar emotionele waarden zoals de eigenaar doet,voor hem is het een hoopje stenen met een dak en tuin.

 436. Mastah says:

  Nathalie: En zoals het er na uit ziet zullen de huren alleen maar stijgen en de keuze minder worden.

  Dat denk ik niet. Huuraanbod neemt sterker toe dan de vraag (mede door die te dure huizen die maar niet verkocht worden nu maar worden verhuurd): http://www.nu.nl/geldzaken/2995896/vraag-en-aanbod-huurwoningen-neemt-toe.html

  En daarnaast daalt de gemiddelde huurprijs per m2: http://www.nu.nl/geldzaken/2995181/huur-58-euro-gestegen-in-2012.html (dat de gemiddelde totale huursom toeneemt komt denk ik voornamelijk doordat degenen die eerst zouden kopen, nu maar besluiten een (riant) huurhuis te nemen).

  En kijk naar het commerciële vastgoed. Daar is de speculatiebubbel iets eerder gebarsten dan op de huizenmarkt. Daar worden nu de huurcontracten massaal opengebroken en de huren verlaagd.

  Zekerheden uit het (recente) verleden houden niet meer per se stand…

 437. Hermanes says:

  Het is trouwens een ideale situatie je hoeft dus niet te kopen maar kunt dit doen als je zin hebt en de prijs jouw aanstaat.Dus doe een belachelijk laag bod je hebt tijd genoeg.

 438. Bor de Wolf says:

  Derp,

  Geen idee wat een goed bod is. Maar gegeven je leeftijd, het verschil tussen de vraagprijzen in de omgeving en wat zelf denkt realistisch te bieden (is er niet iets grondig mis met dat huis?) en het feit dat je hier anonieme mensen om advies vraagt die natuurlijk helemaal niet genoeg gegevens hebben om een advies uit te brengen, die combinatie doet me de suggestie aan de hand je te adviseren helemaal niet te beiden.

  Toen ik 24 was woonde ik op 12 m2 voor 200 eu/mnd (Adam-O). Dat zal wel niet meer kunnen, maar sindsdien heb ik jaren in de VS en elders achter de rug, en dat zou nu niet meer kunnen als ik een huis zou kopen op die leeftijd. Toegegeven, sommige kameraden van toen hebben goed gekocht, maar bij mijn terugkomst in NL keek ik eens rond naar wat er gevraagd werd voor een hok in, bijvoorbeeld, die oude buurt van me, en dacht al snel: daar trap ik niet in. Ik had ook de crash in de VS van dichtbij meegemaakt. Nu pas begint Nederland te lijken op wat ik destijds in de VS zag, en ik zou dus erg uitkijken, als 24 jarige.

  Zoals ik je zei, mijn huidige situatie is een andere; mijn hand wordt haast gedwongen wegens de kroost… Maar effe de kat uit de boom kijken, alleen al de afgelopen 2 jaar, heeft me tonnen bespaard.

 439. Derp says:

  Hermanes,

  Zelf laten taxeren kan ik inderdaad wel overwegen. Volgens mij is het nu getaxeerd rond de 300K, dus dan zal de executiewaarde rond de 225K liggen.

  Ik kan natuurlijk ook 150K bieden, daar voel ik me zelf wat prettiger bij, maar dan zit de prijs van de grond op minder dan de helft dan de gemeente vraagt.

  In ieder geval allemaal bedankt voor de reacties, en ik wacht het nog even af 🙂

 440. cartoonist says:

  ll: U wordt belazerd.

  Alex

  telegraaf.nl/dft/g…ordt_belazerd__.html

  Mooi artikel waar ik helemaal achter kan staan.

 441. Bor de Wolf says:

  >> Nu pas begint Nederland te lijken op wat ik destijds in de VS zag

  Hiermee bedoel ik: nu pas zie ik algemeen het besef indalen dat de huizen niet meer voor oude prijzen te verkopen zijn, en dat de oude leenpraktijken niet goed waren. De echte gang naar beneden moest in mijn omgeving in de VS toen nog beginnen; daar hebben we hier dan wel een klein aanvangetje mee genomen. Maar qua sentiment lopen we (dat getal hoor je wel vaker, trouwens, ha ha) precies 5 jaar achter op Amerika, als je het mij vraagt.

 442. Derp says:

  Bor de Wolf,

  De reden dat ik het hier vraag is omdat alle andere mensen die ik ken zeggen dat ik meteen moet kopen. Wil wel beide zijden van het verhaal horen natuurlijk 🙂

  En er is niet echt iets grondig mis met het huis, maar de tuin grenst wel aan het spoor (met perron). Dat is ook de reden waarom het goedkoper is dan andere huizen in het dorp, maar ik heb het grootste deel van mijn leven een paar huizen verderop gewoond en vind het niet zo’n probleem. (Die huizen van 400-500K+ zitten trouwens ook aan het spoor).

 443. snorkel says:

  Derp: Stel dat ik toch zo dom zou zijn om het te kopen of een bod te doen, wat zouden jullie dan een redelijk bedrag vinden? (Er rekening mee houdend dat vergelijkbare huizen eromheen verkocht zijn en te koop staan voor 400-500K+)

  Kijk niet te veel naar te koop staande huizen in de omgeving, en al helemaal niet naar vraagprijzen. Ik heb ooit een professioneel vastgoedhandelaar horen beschrijven hoe hij aan zijn ‘waar kwam’ en wat hij privé-kopers aanraadde:
  – Kijk alleen naar huizen die al een tijdje te koop staan (let op: dubbele HRA loopt op een gegeven moment af)
  – Laat alle emotie varen (ik geef toe, als handelaar heb je makkelijk praten… dit is moeilijker als particulier) en wordt nooit ‘verliefd op een huis’. Vertel jezelf “voor dit ene huis zijn er nog 10 anderen”.
  – Doe geen zaken met makelaars, alleen met eigenaars
  – Schrijf een persoonlijke brief aan de eigenaar, waarin je aangeeft waarom het huis bij jou zou passen (vul de redenen zelf in, maar maak het persoonlijk!). Doe deze brief fysiek in de bus van het huis (evt op hun nieuwe adres als ze al verhuisd zijn en je kunt dat achterhalen)
  – Maar geef meteen aan dat je niet meer dan X euros op kunt brengen (geef de bank maar de schuld) – X euros is zo’n 50%-60% van de vraagprijs en zeker nooit hoger dan de executiewaarde. Je moet zelf inschatten hoe hoog X precies is, maar denk als handelaar (hoe optimaliseer ik mijn winst), niet als privépersoon (hoeveel kan ik maximaal opbrengen)!
  – Je aanbod zal waarschijnlijk niet geaccepteerd worden, houd het daar bij en communiceer verder niet
  – Als het huis 3 maanden later nog niet verkocht is, doe je hetzelfde opnieuw, maar je bod is niet hoger!
  – Dit herhaal je elke 3 maanden totdat ze je bod accepteren (dan heb je een grote slag geslagen) of het huis aan een ander wordt verkocht (dat vind jij dan niet erg, want je bent niet verliefd geworden op dat ene huis)
  – Dit kun je natuurlijk parallel doen bij meerdere geschikte huizen. Jij bent dan ook nog eens in de bevoorrechte positie dat je niet weg hoeft uit je huidige woning (toch?)

  Vrij ‘kille’ manier van handelen en huizenbezittend NL zal je vergruizen omdat jij eigenhandig de huizenmarkt naar de haaien helpt en hun niks gunt. Maar daar heb jij geen boodschap aan: Je denk immers als handelaar 😉 Het schijnt wel effectief te zijn.

 444. Voerman says:

  Derp: Als je dan kinderen krijgt of je baan kwijt raakt heb je natuurlijk wel een probleem.

  Zo lang je in die termen moet denken zou ik eerst proberen wat meer gezond verstand te ontwikkelen. 🙂

 445. Ma Ling says:

  Derp: Als je dan kinderen krijgt of je baan kwijt raakt heb je natuurlijk wel een probleem.

  Hihi. Als je plots een kind krijgt? Ik hoop dat je de komst van een kleine toch wel aan ziet komen…
  En mocht de kleine er dan zijn, hoop ik dat je blijdschap ervaart en het niet als een probleem ziet.

  Maar to the point: het (gratis) advies van afbetaalde huiseigenaar zou ik ter harte nemen.

  Ik zou willen toevoegen: join the koperstaking!

 446. cartoonist says:

  ll: Prijs daalt een beetje, na verkoop stijgt ie weer een beetje, maar grosso modo blijft de prijs constant…….., leuk voor de roze wolkjes WOZ waarde ?

  Als de woz-waarde in elkaar stort dan stort Nederland in elkaar.
  Alle mooie balansen zijn gebaseerd op hoge woz-waarde.

  Gemeenten met hun mooie rating gebaseerd op dure grond op de balans.
  Banken met hypotheken en hypotheek derivaten op de balans die hun AAA rating danken aan de hoge woz-waarden.
  De staat met zijn AAA rating voor staatsleningen. Als de woz waarde keldert moet de staat garant staan voor de NHG en dat gaat om vele tientallen of honderden miljarden. Dan is het gedaan met Nederland en belanden we in een spanje/italie/griekenland situatie waarin we 5% over de staatsleningen moeten gaan betalen.

  Het failliet van Nederland duurt niet lang meer.

 447. Hermanes says:

  Laten we zeggen dat dit forum gaat over appels de mensen hier op dit forum willen graag dat je appels eet en blijft kopen.
  Als volgende ga je naar een forum over peren deze mensen hier willen graag je peren eet en blijft kopen.

  Het gaat erom wat je zelf liever eet de appels of de peren.

 448. Derp says:

  Dat van dat kind was niet helemaal op mezelf van toepassing, maar ik bedoelde eigenlijk te zeggen er genoeg mensen zijn die het huis ook kunnen betalen en die niet zo terughoudend zijn met kopen 🙂

  Maar ik wacht het nog wel even af. Mensen die veel geld verdienen zitten meestal aan een huis vast dat ze niet met overwaarde kunnen verkopen en mensen zonder koophuis verdienen over het algemeen niet genoeg om een hypotheek ervoor te krijgen dus het blijft met wat geluk nog wel een jaartje staan. En leven zonder geldzorgen bevalt me ook wel 🙂

 449. afbetaalde huiseigenaar says:

  zeg derp,

  even achterste voren gedacht: ik heb de indruk dat het huis sub optimaal is en het zeker niet zo snel verkocht wordt.
  wat dacht je ervan het huis van je begeerde te huren???
  (vragen kost niks)

  met een 1e recht van koop
  additioneel verhandelbaar: de reeds gedane huurpenningen tegen gerekend worden.

 450. V says:

  Derp: Ik ben zelf 24 en wil graag een huis kopen (met een tuin, in een dorp) maar dat is met € 3000-4000 bruto per maand en 50K spaargeld niet makkelijk.

  Derp,

  Je uitgangssituatie is erg goed. En je hebt een huis op het oog waar je lang wilt wonen. Maar vergeet niet het volgende mee te nemen:

  – Je salaris is erg goed voor iemand van 24 met HBO ICT. Als je nu ontslagen wordt dan is het helemaal niet vreemd als je weer terug gaat naar 2400 Euro bruto per maand of minder. Een huis van 150k wordt dan al pittig.
  Ben je iemand die zijn werk in de buurt zoekt van zijn woning (en dus niet hoge eisen stel aan het werk) of zoek je liever een woning dicht in de buurt van (leuk) werk?
  – Ben je nog alleen? Ik ken heel veel mensen die als alleenstaande een huis hebben gekocht en daar later spijt van kregen toen ze een relatie kregen. Dubbele huizen, te kleine huizen voor een gezin, verkeerde woonplaats. Kijk eens naar de documentaire ‘dubbele lasten’ van Frans Bromet.
  – De geluidsoverlast van een spoorwegovergang kan meevallen, maar check het zelf ter plaatse goed of het acceptabel is. Bedenk ook dat het toilet van de trein nog steeds op het spoor terecht komt en de poep en pies bij harde wind letterlijk je tuin in kan waaien. Soms kan je het toiletpapier tegen de ruiten aan zien zitten bij huizen naast een spoor.
  – Je bent 24 en hebt al 50k spaargeld. De prijzen zakken nog steeds en er is geen duidelijke noodzaak om nu iets te kopen. Waarom niet doorsparen en nog even afwachten. Vanwaar die haast om zo jong al iets te kopen? Woon je nu zo slecht of laat je je nog gekmaken dat een koophuis het hoogste goed is?

  Of het een goede beslissing is om nu te kopen kun je alleen zelf maken. Maar bij twijfel denk ik dat wachten beter is.

 451. Derp says:

  V,

  Ik neem dan inderdaad een groot risico omdat het gemiddelde inkomen op mijn leeftijd lang niet genoeg is voor zo’n hypotheek.

  Maar ik woon nu ook best mooi en ik wacht het nog lekker even af, die moestuin en hond komen dan later wel 🙂

 452. karel says:

  Henk 6,

  Welk hieronder gezeg wordt door Bor de Wolf dat bedoel ik Henk.Het kan niet goed gaan met de huizenmarkt,als jonge mensen nog NIET zeker zijn v

  Bor de Wolf Zegt:
  7 January 2013 om 12:32 pm (Quote) (Reply)
  Derp,
  Gewoon niet aan beginnen (tenzij je enorm slecht woont, maar dat leed lees ik niet je posts). Je bent veel te jong om je voor een enorm vermogen in de schulden te steken. Er kan nog zo veel veranderen in je leven; je geeft al aan dat je niet eens zeker bent van je baan. Daar zit je dan, met je vette hypotheek.

 453. Nico de Geit says:

  Kopen of huren?

  Er staat van alles te koop bij mij in de buurt: oude troep en veel te duur. Kopers zijn er niet.

  ‘Verkopers’ gaan er blijkbaar vanuit dat de markt in 2014, 2015 weer aan gaat trekken. Ik deel die visie niet. Ik denk dat de huizen die nu te koop staan in 2014, 2015 nog steeds te koop staan.

  Verderop staat een huis te koop voor de 2008+ prijs. Het staat al te koop vanaf 2007. Misschien kunnen ze het niet verkopen omdat ze onder water staan. Dat is hun probleem.

  Daarom blijf ik huren: ik weet waar ik aan toe ben, geen langlopende verplichtingen en ik kan uitstappen. Bovendien is huren momenteel veel goedkoper dan kopen als de huizenprijzen niet herstellen.

  Wat ga je doen als de economie verslechterd? Mogelijk raak je je werk/baan kwijt. Ga je dan alle werk aanpakken om je hypotheek te betalen? Een verslechterende economie betekent dalende prijzen. Je staat dan onder water en je huis is een gevangenis geworden.

  Als je geen werk vind word je uiteindelijk uitgezet en ben je je spaargeld kwijt.

 454. Henk 6 says:

  karel,

  Onzekerheid (risico’s) speelde in 2008 geen enkele rol bij de aankoop van een huis.
  In 20013 denkt men 3 maal na voordat men een huis koopt, dit alleen heeft invloed op de prijs.

  Jij suggereerde dat niemand de huizenmarkt kon voorspellen omdat niemand de economische omstandigheden kan voorspellen. Hiermee suggereer je dat de prijs ontwikkeling hiervan afhankelijk is, er aan voorbijgaand dat de huizenbubble gecreerd is door een structureel probleem, te weten overkreditering.

  Deze overkreditering is het probleem met economische gevolgen ook voor de huizenmarkt.

 455. Nico de Geit says:

  Als er heel veel mensen zoals Derp waren zou het huizenmarktpiramidespel overeind blijven. Maar er zijn maar weinig mensen zoals Derp, maar wel heel veel babyboomers die uiteindelijk hun huis duur willen verkopen.

  Derp probeert het stokje over te nemen van de babyboomers, maar dat zal falen. Een andere oplossing is gelegen in immigratie: gedacht werd dat immigranten zich zouden ontwikkelen en heel hard zouden gaan werken. Sommigen doen dat ook, maar dat is een minderheid. Ook zij nemen het stokje niet over van de babyboomers.

 456. Nothus says:

  Derp, die CBS cijfers die je noemt, wel goed kijken! Die grafiek is gemaakt op basis van gemiddeld modaal inkomen, en die ligt op ongeveer 33000 euris per jaar, zo uit het hoofd. Het gemiddelde bruto huishoudinkomen, uit jouw link, ligt op iets van 56000 per jaar. Doe 4x dat modale inkomen, en de prijzen kunnen nog door de helft. Als je 3x huishoudinkomen gaat nemen, want vrouwen werken nu, kan er nog 30 procent van de prijs af.

  Nothus begint steeds meer te neigen naar die 4x modaal als verwachting, omdat de overheid stevig begint mee te snoepen van het extra salaris van moeders de vrouw.

 457. Henk 6 says:

  Nico de Geit,

  Nico,

  Sluit de ogen en bedenk hoe het in 2008 ging. Met z’n alle door een woning rennen, eind van de bezichtiging een bod doen en dan maar hopen dat je met je bod het huis had. Wel natuurlijk 5-10% boven de vraagprijs bieden anders had je het huis niet.

  Nu heb je mensen als Hermanus en Derp die netjes de risico’s in kaart brengen en dan wel of niet de sprong maken. Dat is heel anders en zal de prijzen ook al doen dalen.

 458. cartoonist says:

  Nico de Geit: gedacht werd dat immigranten zich zouden ontwikkelen en heel hard zouden gaan werken

  Immigranten halen de druk van de ketel op de arbeidsmarkt , zodat er geen enkele reden is om lonen te verhogen. In de huidige situatie zitten er juist loonsverlagingen aan te komen.

  Tegen de tijd dat de lonen hier het niveau Turkije-Marocco benaderen komt er weer ruimte. (dubbelzinnig 😉 )

  Ruimte om de lonen wat te laten stijgen bedoel ik natuurlijk.