ABN Amro: huizenprijzen dalen 8% in 2013

Economen van ABN Amro Bank verwachten dat de prijzen van Nederlandse koopwoningen hun daling in 2013 zullen versnellen en dat herstel pas in 2014 gloort.

In de Woningmarktmonitor van juli van het Economisch Bureau van de bank stellen de economen vooral hun raming voor 2013 sterk neerwaarts bij, mede vanwege de geplande aanpassingen in de hypotheekrenteaftrek. Voor volgend jaar verwachten ze nu een daling van 8%, ofwel 5 procentpunten meer dan de prijsdaling van 3% die ze in april voorzagen.

Inclusief de verwachte prijsdaling van 5% dit jaar, die de economen al eerder aankondigden, komt het prijspeil eind 2013 in totaal 12,5% onder het niveau van 2011 uit. Indien de economie in de tussentijd opveert, zo stellen ze, kan de huizenmarkt in 2014 weer verbeteren.

Lees verder bij RTL Z

netto woonlasten

Share Button
Tagged with: ,
169 comments on “ABN Amro: huizenprijzen dalen 8% in 2013
 1. Nou says:

  Spiegeltje spiegeltje aan de wand,
  wat is de waarde van mijn pand?

 2. De ontwikkelaar says:

  ALs de economie opveert dan ……………….kan…..

 3. ll says:

  Nou, niet veel meer. Raar jaar 2013, ineenstorting huizenmarkt en dan dit ook nog…….

  Europa slaapwandelt naar een catastrofe………

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/30/europa-slaapwandelt-richting-catastrofe.xml

 4. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Terwijl de makelleugenaars
  er lustig op los liegen
  komen banken met voorspellingen
  van correcties op de woning-“markt”

  Huis kopen in 2011 SLIMME Z ?
  Even wachten SLIMME R !

  un saludo,
  Juan

 5. afbetaalde huiseigenaar says:

  economie, huizenmarkt 2013 en europese catastrophe en het kost duitsland straks veel geld…ja…ik merk het hier..een kleine impressie uit het buitenland- duitsland, de motor van europa

  ben als NL al 20 jaar zelfstandig lokale gevestigde ondernemer in Duitsland – normale ups and downs, maar altijd goed te doen in meine neue Heimat. topjaren 2008, 2009,2010,2011 en 1e 6 maanden van 2012.. en nu: ik kijk na of er stroomstoring is.. de telefoon gaat niet meer.. het is stil- heel stil.. okay eerst maar eens slaap inhalen en voor het eerst maar eens vakantie.. maar mijn gevoel zegt: voorzichtig.. iets klopt er niet..liever maar balkonia en geld sparen.. er komen hele woeste tijden op ons af..
  de ifo index ( duitse index) weer naar beneden..
  het is de stilte voor de storm.. alle hens aan dek, ales vastmaken, schotten dicht!! bar geld lacht .. en gottseidank geen schulden…en dan kijken wordt het hyperinflatie of wordt het deflatie.. maar opleving nee.. wie hou je nou voor de gek?

 6. tufkaj says:

  Dalende prijzen zijn IMHO het herstel van de markt. Ergens vind ik het ook vreemd dat geen enkel economisch bureau zich aan de vraag lijkt te wagen wanneer dit herstel zich laat meten in een fatsoenlijk aantal transacties.

 7. afbetaalde huiseigenaar says:
 8. lapje says:

  Casus: Betaalbaarheid neemt af door lastenstijging van ruim 25% in het eerste jaar en die stijging neemt exponentieel toe in de verdere jaren.

  Vraag: Met hoeveel procent moeten de huizenprijzen dalen om in het eerste jaar met gelijke lasten te komen?

  Antwoord: 15,6%. Van 225.000 naar 190.000 =>
  (225 – 190) / 225 * 100% = 15,6%

 9. lapje says:

  Correctie, de maandlasten stijgen het eerste jaar met 18,8% (van 8.730 naar 10.368). Prijsdalingberekening klopt wel.

 10. Onderwaarde says:

  wat ben ik blijk dat ik huur …

 11. Onderwaarde says:

  wat ben ik blij dat ik huur …

 12. Adamus says:

  tufkaj:
  Dalende prijzen zijn IMHO het herstel van de markt. Ergens vind ik het ook vreemd dat geen enkel economisch bureau zich aan de vraag lijkt te wagen wanneer dit herstel zich laat meten in een fatsoenlijk aantal transacties.

  Misschien zijn er een paar variabelen intrinsiek vergiftigd.

 13. ll says:

  Karim, is voor mij abacadabra
  Misschien hebt U hier wat aan ?

  Doorsnee vermogen huishoudens 1 januari 2009 43.000
  Doorsnee vermogen huishoudens 1 januari 2011 29.000
  Zal nu wel op 0 staan, denkt u ook niet ?

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3558-wm.htm?RefererType=RSSItem

  Huishouden bestaat uit 2.2 personen. 🙂

 14. tufkaj says:

  Karim:
  Wie kan dit staatje verklaren?

  statline.cbs.nl/St…&D4=5&VW=T

  Ik kan het je uitleggen, maar zou een A4-tje typwerk opleveren. Welke vraag wilde je met het staatje beantwoorden?

 15. tufkaj says:

  Karim,

  Wat me iig wel opvalt is dat de 10% met het laagste inkomen in dit land een gemiddelde hypotheekschuld heeft die past bij de 10-20% hoogste inkomens. Waarschijnlijk een hoop renteniers die een schuld in stand houden…
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=4&D2=111-120&D3=14&D4=l&HDR=G1,T&STB=G3,G2&VW=T

 16. Reaguurder says:

  lapje:
  Casus: Betaalbaarheid neemt af door lastenstijging van ruim 25% in het eerste jaar en die stijging neemt exponentieel toe in de verdere jaren.

  Vraag: Met hoeveel procent moeten de huizenprijzen dalen om in het eerste jaar met gelijke lasten te komen?

  Antwoord: 15,6%. Van 225.000 naar 190.000 =>
  (225 – 190) / 225 * 100% = 15,6%

  Eerder 0%.

  Maandlasten in 1e jaar bij bankspaar en annuiteit zijn gelijk, mits je appels met appels vergelijkt (dus beiden een 100% hypotheek).
  Het voorbeeld van het artikel is verkeerd, die gaat uit van 50/50 bankspaar en aflossingsvrij. Natuurlijk is aflossingsvrij goedkopeer – je lost niet af! Bovendien vergeten ze voor het gemak te vertellen dat je daarna nog een 30-jaars periode hebt voor het aflossingsvrije deel, terwijl je met annuiteit dan je gehele schuld al hebt afgelost.

  Zo kan ik ook wel berekeningen doen, zoals dat bankspaar nu vele malen duurder is dan annuiteit. Pak bijvoorbeeld een bankspaar binnen-15-jaar-geheel-aflossen-hypotheek en kijk wat dan je maandlasten zijn.

 17. Reaguurder says:

  Ow ja, met annuiteit kun je ook voor variabele rente gaan. Die is record-laag (al vanaf 2,6%) waar je bij bankspaar over het algemeen ‘verplicht’ een vaste rente moet hebben (die begint bij 3,2%).
  Kost ook aardig wat extra centjes, zo’n renteverschil van relatief gezien 20% die de bankspaar variant vraagt.

 18. Hugo says:

  Mmm bijzondere voorspelling van ABN…. Ze gaan er dus vanuit dat de uitgaven aan woonlasten, welke al tot de hoogste van de wereld behoren vrolijk door blijven stijgen. Maar ja, wat verwacht je van een ponzi bank die zijn eigen broek niet eens kan ophouden. Luisteren naar een bank is nooit slim. Zoveel mogelijk mijden dat tuig.

 19. Steven says:

  tufkaj: Dalende prijzen zijn IMHO het herstel van de markt.

  Ja heel Nederland lacht. De Vvd en Pvv zijn ook blij. Na jaren van stijgende prijzen voor woningen worden ze eindelijk met procenten goedkoper. Er hoeft straks minder geleend te worden en kan men meer besteden aan andere leuke dingen. 🙂

 20. tufkaj says:

  Steven,

  Een afkickende junk lacht ook niet. Hij herstelt wel 😉

 21. Shake'mOut says:

  Steven: Ja heel Nederland lacht. De Vvd en Pvv zijn ook blij. Na jaren van stijgende prijzen voor woningen worden ze eindelijk met procenten goedkoper. Er hoeft straks minder geleend te worden en kan men meer besteden aan andere leuke dingen.

  Lenen is niet leuk hoor. Een lening is het geld van slaven.

 22. Hugo says:

  tufkaj: Een afkickende junk lacht ook niet. Hij herstelt wel

  Hoge huizenprijzen zijn een symptoom, niet de oorzaak van de problemen. Om in de metafoor the blijven, de junk heeft een longontsteking gekregen door zijn lijf te slopen met drugs. De inzet nu is de longontsteking aan te pakken. Niet de verslaving.

  Overigens is zuivere heroine niet veel schadelijker dan alcohol. De illegaliteit en het versnijden ervan maakt het zo schadelijk.

 23. Steven says:

  aan Tufkaj

  Bij alle gebruiksvoorwerpen is men blij als ze dalen in prijs, maar bij woningen wil “men” het liever niet. Het blijft belachelijk.
  Bij TV’s bijv. weet iedere koper dat de helft van de waarde minstens verdampt binnen een paar jaar, maar bij woningen is men na 20 jaar stijging zo gewend dat het verder stijgt dat goedkoper worden opeens vervelend en voorkomen dient te worden.

  hoop echt dat er gewoon 50% afgerost wordt. (leedvermaak?: JA!)

 24. Hugo says:

  tufkaj,

  Moest denken aan deze gouwe ouwe

  ”Drugs money worth billions of dollars kept the financial system afloat at the height of the global crisis, the United Nations’ drugs and crime tsar has told the Observer.”
  http://www.guardian.co.uk/global/2009/dec/13/drug-money-banks-saved-un-cfief-claims

  Hier een gevolg..
  ‘A top executive at the world’s largest bank said he would step down today after details about rampant money-laundering violations at HSBC came to light.”
  http://www.cbc.ca/news/business/story/2012/07/17/hsbc-mexico-drug-money-laundering.html

 25. Piet jan Heyn says:

  Leest iedereen er nou overheen? Is de titel niet bedoelt om iedereen op te naaien? Er had ook kunnen staan:
  Consument wordt bij nieuw regime over 30 jaar niet meer uit huis gezet wegens restschuld! Bij het gele lijntje staat nl exculsief eindaflossing twv 114.000 Eu.

  Gewoon een kwestie van nu geen huis kopen en nog even wachten. De prijzen zakken van zelf en dan heb je een huis voor een lagere prijs en geen restschuld!

 26. Piet jan Heyn says:

  Heb het stuk op RTLZ ook even gelezen. De economen van de ABN Amro geven aan dat door de crisis banken niet meer zo veel geld durven uit te lenen. Dit doet het overkomen alsof de banken makkelijker geld gaan uitlenen als de crisis voorbij is en de huizenprijzen weer gaan stijgen. Dit lijkt mij niet reeel.
  Banken zijn afhankelijk van inversteerders. Deze inversteerders zijn wakker geschud en deze willen geen geld inversteren in een wankelle Nederlandse hypotheken.

  Daarnaast zien banken ook wel in dat de bevolking van Nederland niet blijft groeien. Nederland staat op het punt te vergrijzen. Hetzelfde euvel heeft in Japan plaats gevonden en daar heeft de vergrijzing ook geleid tot prijsdalingen.

 27. Henk 6 says:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/30/abn-daling-huizenprijzen-versnelt.xml

  Allen lees het stuk van de ABN, de woningmarktmonitor van juli. Vooral pagina 3 en 4, daar lees ik, we hebben een funding gap van 480 miljard en we weten niet hoe we die moeten dichten. Dit zijn zaken die in november 2011 nog gebagatelliseerd werden door de banken, toen Klaas Knot met het fundinggap voor het eerst in de media kwam. Nu lijkt het een vooraankondiging voor nieuwe staatssteun., want de tent is bijna kapot.

  Tevens lees ik duidelijk dat de staat garant staat voor de Nhg en dus het probleem wel gaat oplossen.

  Als laatste valt me op dat het een analyse lijkt van een buitenstaander. Het lijkt net alsof abn geen rol heeft gespeeld bij de hoge Ltv em hoge mate van aflossingsvrije hypotheken.

 28. Hugo says:

  hoe verrassend;

  ”The guy who openly admitted he was getting notification from the BOE to manipulate Libor, and was advising his traders appropriately, Barclays’ COO Jerry del Missier, and who quit the same day as his boss Bob Diamond, has finally had his pay package revealed. The payoff to get him out and shut him up? £8,750,000.”
  http://www.zerohedge.com/news/barclays-disgraced-coo-gets-%C2%A3875-million-golden-parachute-instead-jail-time

  Dat er klasse justitie bestaat in het, kuch, ”vrije westen” begint toch wel heel zichtbaar te worden.

 29. Adamus says:

  afbetaalde huiseigenaar:
  economie, huizenmarkt 2013 en europese catastrophe en het kost duitsland straks veel geld…ja…ik merk het hier..een kleine impressie uit het buitenland- duitsland, de motor van europa

  ben als NL al 20 jaarzelfstandig lokale gevestigde ondernemer in Duitsland – normale ups and downs, maar altijd goed te doen in meine neue Heimat. topjaren 2008, 2009,2010,2011 en 1e 6 maanden van 2012.. en nu: ik kijk na of er stroomstoring is.. de telefoon gaat niet meer.. het is stil-heel stil.. okay eerst maar eens slaap inhalen en voor het eerst maar eens vakantie.. maar mijn gevoel zegt: voorzichtig.. iets klopt er niet..liever maarbalkonia en geld sparen.. er komen hele woeste tijden op ons af..
  de ifo index ( duitse index) weer naar beneden..
  het is de stilte voor de storm.. alle hens aan dek, ales vastmaken, schotten dicht!! bar geld lacht .. en gottseidank geen schulden…en dan kijken wordt het hyperinflatie of wordt het deflatie.. maar opleving nee.. wie hou je nou voor de gek?

  En dan de Telegraaf vanochtend met campingnieuws over triple A Duitsland……nee ons treft het niet….tot de Rabo genationaliseerd wordt….

 30. RealisT says:

  Oeps, foutje in de volgende zin:

  Economen van ABN Amro Bank verwachten dat de prijzen van Nederlandse koopwoningen hun daling in 2013 zullen versnellen en dat herstel pas in 2014 gloort.

  Herstel pas in 2014 moet natuurlijk pas in 2024 zijn. Wat zit die 1 toch akelig dicht bij de 2 op het toetsenbord.

  Die 8% daling in 2013 zou best wel kunnen, tenzij we weer een kabinet krijgen die de verkoper langdurig valse hoop geeft. Maar zoals we hier (bijna) allemaal weten: van uitstel komt zeker geen afstel.

 31. RealisT says:

  Henk 6: Tevens lees ik duidelijk dat de staat garant staat voor de Nhg en dus het probleem wel gaat oplossen.

  Is dat dus een reden voor ratingbureaus om NL binnenkort af te waarderen?

 32. Adamus says:

  Reaguurder:
  Ow ja, met annuiteit kun je ook voor variabele rente gaan. Die is record-laag (al vanaf 2,6%) waar je bij bankspaar over het algemeen ‘verplicht’ een vaste rente moet hebben (die begint bij 3,2%).
  Kost ook aardig wat extra centjes, zo’n renteverschil van relatief gezien 20% die de bankspaar variant vraagt.

  In 1981 gedaan toen rente 11% was. Met de gedachte dat het vast niet veel hoger kon worden, “anders zou iedereen failliet gaan”. Het ging naar 13.5 -wel halfjaarlijks aflossen en rente betalen. 1984 was de stand 8.5.
  Andersom kan natuurlijk niet!

 33. Adamus says:

  Hugo: Hoge huizenprijzen zijn een symptoom, niet de oorzaak van de problemen. Om in de metafoor the blijven, de junk heeft een longontsteking gekregen door zijn lijf te slopen met drugs. De inzet nu is de longontsteking aan te pakken. Niet de verslaving.

  Overigens is zuivere heroine niet veel schadelijker dan alcohol. De illegaliteit en het versnijden ervan maakt het zo schadelijk.

  Wie zullen er belang bij hebben die meuk niet vrij te geven? 2% blijft verslaafd, ongeacht waaraan.

 34. Adamus says:

  RealisT: Is dat dus een reden voor ratingbureaus om NL binnenkort af te waarderen?

  Waarom afwaarderen? Betere garantie kun je niet krijgen: de produktie van de NL bevolking, transitostation “duitsland” en ook nog “as van Zuid” (job cohen) en ook nog een gasrotonde (laat die duitsers maar panelen plaatsen…)

 35. Adamus says:

  Henk 6,

  Ze haalde vandaag snel 1,5 miljard binnen. Moeten ze elke dag doen.

 36. RealisT says:

  Steven: Bij TV’s bijv. weet iedere koper dat de helft van de waarde minstens verdampt binnen een paar jaar, maar bij woningen is men na 20 jaar stijging zo gewend dat het verder stijgt dat goedkoper worden opeens vervelend en voorkomen dient te worden.

  Als daarentegen een TV op de pof aflossingsvrij met 30-50% subsidie + staatsgarantie op de lening verkocht kon worden, kostte morgen de eenvoudigste 26″ flatscreen minstens 10.000 Euro. Het gaat immers om betaalbare maandlasten, je weet toch.

  Het probleem met huizen is dat de bedragen ondertussen zo vreselijk groot zijn (probeer op 2x modaal maar eens 50.000 Euro aanbetaling bijeen te sparen), dat het voor de meeste mensen slechts abstracte getalletjes zijn geworden. En dus niet langer equivalent van arbeid. En verder wordt een huis in NL al lang niet meer als gebruiksvoorwerp maar als belegging voor de oude dag gezien. Met een aantal vaste stappen in je woon-carrière (hier zijn website voor). Het beleggingsaspect maakt het inschatten van waarde ook veel moeilijker. De meeste eigenaren passen een tijdje voor de bank op het huis en aan het eind wordt je beloond met een mooie bonus.

  Jarenlang was huren – mede dankzij fiscaal beleid – dus diefstal van de eigen portemonnee, want dan deel je zeker niet mee in de winst. Maar nu het pyramidespel is vastgelopen, moeten de huren flink omhoog omdat de verhouding tussen kopen en huren ineens ‘scheefgetrokken’ is in het nadeel van de koper. Want natuurlijk zijn de koopprijzen niet te hoog.

 37. RealisT says:

  Adamus: de produktie van de NL bevolking

  Bedoel je hier goederen mee of bevolkinsaanwas? 🙂

 38. jim says:

  ‘Er staan nu volgens de Makelaars 230.000 huizen te koop.’

  Volgens het rapport. Ze liegen niet. Ze geven een voorstelling van zaken.

  Hoe nu die mooie grafiek van Floris te verklaren?
  http://www.floris.nu/funda/

 39. Adamus says:

  RealisT: Bedoel je hier goederen mee of bevolkinsaanwas?

  Ik heb gehoord dat die zelfs geïmporteerd is 😉 (heb je niet van mij)

 40. Adamus says:

  RealisT,

  Een hypotheek is geen 3 ton, maar 1250 pmd en “voor die prijs huur je niet zo’n huis”. Dus voor de prijs van een huurhuis blablabla……
  Een van de twee partners ziet waarschijnlijk ook nooit de bedragen per maand en de de ander verdringt het. Zoals alle vrienden dat dan ook weer doen.

 41. Steven says:

  aan RealisT

  klopt. bedragen zijn zo hoog dat men gewoon helemaal de weg kwijt is. 300.000 euro bijv. is gewoon 200 netto modale salarissen. als je dat niet ziet dan moet je maar terug naar de kleuterschool of bloeden voor je stommiteit als je dat bedrag wil neerlappen voor een lullige vinex. (of wat dan ook)

 42. Steven says:

  200 netto salarissen is natuurlijk 200 netto maand-salarissen.

 43. Nico de Geit says:

  Ik was vanochtend in een vinexwijk van 2006. De achtertuin stond vol onkruid en de bewoner stonk. Toch iets om over na te denken.

 44. Huurder says:

  Nouja geiten ruiken ook niet altijd lekker (sorry was een inkoppetje, kon het niet laten, vat het niet serieus op aub).. Je post is uiteraard wel waar, blijkbaar is vinex toch ook niet zo geweldg als ooit gedacht.

 45. Shake'mOut says:

  Viesex

 46. Shake'mOut says:

  De bewoner stonk naar angstzweet?

 47. Henk 6 says:

  Adamus:
  Henk 6,

  Ze haalde vandaag snel 1,5 miljard binnen. Moeten ze elke dag doen.

  Ik heb het gelezen. Ze doen dit 2 maal per jaar. Hypotheek productie dit jaar 3 miljard? Dat zijn 12k hypotheken van 250 k in een jaar. Dat is niet om over naar huis te schrijven.

  Het document van de ABN heeft het over een funding gap van 480 miljard voor all nl banken samen, wat kort gefinancierd is. ABN geeft een aantal opties om dit gat te dichten zoals het Deense model of pensioenfondsen, al deze opties voldoen niet. De enige manier om dat gat te dichten Zijn covered bonds. 1,5 miljard is dan wel erg weinig voor z,n grote bank.

 48. Steven says:

  reuters: kopers van vinex woningen stinken naar angstzweet

  geintje 🙂

  maar laten we wel wezen: huizenprijzen dalen (eindelijk) en er is geen enkel pluspunt. dus verder dalen….. zo moeilijk is het allemaal niet.

 49. Henk 6 says:

  Adamus:
  Henk 6,

  Ze haalde vandaag snel 1,5 miljard binnen. Moeten ze elke dag doen.

  Net gelezen, ze doen dat 2 keer per jaar.
  1,5 ,miljard dat zijn 6.000 hypotheken van 250k. Ben niet onder de indruk.

 50. maria says:

  Henk 6:
  rtl.nl/components/…prijzen-versnelt.xml

  Allen lees het stuk van de ABN, de woningmarktmonitor van juli. Vooral pagina 3 en 4,daar leesik, we hebben een funding gap van 480 miljard en we weten niet hoe we die moeten dichten. Dit zijn zaken die in november 2011 nog gebagatelliseerd werden door de banken, toen Klaas Knot met het fundinggap voor het eerst in de media kwam. Nu lijkt het een vooraankondiging voor nieuwe staatssteun., want de tent is bijna kapot.

  Tevens lees ik duidelijk dat de staat garant staat voor de Nhg en dus het probleem wel gaat oplossen.

  Als laatste valt me op dat het een analyse lijkt van een buitenstaander. Het lijkt net alsof abn geen rol heeft gespeeld bij de hoge Ltv em hoge mate van aflossingsvrije hypotheken.

  Funding gap van 480 miljard en toch bepaalt de rente nog steeds niet de prijs van geld!

  Toch iets om over na te denken.

 51. Adamus says:

  maria,

  Van hoeveel geld zou de rente de prijs moeten bepalen? Inmiddels is de geldhoeveelheid of wat daar voor doorgaat schier oneindig.

 52. ll says:

  Toch is het wel even wennen, lijkt me, schulddeflatie 😉

  Je hebt een inkomen, maar je vermogen verdampt sneller dan je inkomen………, voor een woning met een hypotheek ( = waarde woning 🙂 ) van zo’n 200.000 verdampt er 1666 per maand tot einde 2013.

  Van een woning met een hypotheek van 300.000 verdampt er 2500 per maand.

  Uitgaande van nog een daling van 2% dit jaar en 8% volgend jaar……….., deze schatting is nog aan de magere kant……..

  En……. het doorsnee vermogen van de Ollander is dan gereduceerd tot 0, of misschien wel negatief……

  Maar gelukkig hebben we de pensioenpotten nog 🙂

 53. Reaguurder says:

  RealisT:
  Het probleem met huizen is dat de bedragen ondertussen zo vreselijk groot zijn (probeer op 2x modaal maar eens 50.000 Euro aanbetaling bijeen te sparen), dat het voor de meeste mensen slechts abstracte getalletjes zijn geworden.

  Sorry hoor, maar als je op 2x modaal geen 50k kan sparen dan doe je ergens iets goed fout of is niet opgehouden bij eengezinswoning (4 slaapkamers, immers 2,3 kinderen)+ tuin + 2 auto’s.

  Steven:
  aan RealisT

  klopt. bedragen zijn zo hoog dat men gewoon helemaal de weg kwijt is. 300.000 euro bijv. is gewoon 200 netto modale salarissen. als je dat niet ziet dan moet je maar terug naar de kleuterschool of bloeden voor je stommiteit als je dat bedrag wil neerlappen voor een lullige vinex. (of wat dan ook)

  Modaal is rond de, wat zal het zijn, ruwweg 1.780 netto per maand schat ik.
  Dan is 300.000 euro dus 300.000/1.780=168.5 maandsalarissen. Zit je dus 16% (ruim 2.5 jaarsalarissen netto!) naast. Jij gaat nu dus terug naar de kleuterschool, of zat je al in een vinexwijk?

 54. Jeroen says:

  Reaguurder: Jij gaat nu dus terug naar de kleuterschool, of zat je al in een vinexwijk?

  Nou, nou…

  Reaguurder: Modaal is rond de, wat zal het zijn, ruwweg 1.780 netto per maand schat ik.

  De term “ruwweg”, hoeveel procent marge heeft dat?

  Als je 168.5 maandsalarissen als het juiste getal aanneemt, en dat is toch het betoog van jouw post, dan zit Realist er 100*(200-168.5)/168.5=18.7 procent naast. Geen 16 procent…

  Er is niets mis met een beetje schattend rekenen, voor de discussie is dat meestal goed genoeg.

 55. Draaikont says:

  Steven:
  aan RealisT

  klopt. bedragen zijn zo hoog dat men gewoon helemaal de weg kwijt is. 300.000 euro bijv. is gewoon 200 netto modale salarissen. als je dat niet ziet dan moet je maar terug naar de kleuterschool of bloeden voor je stommiteit als je dat bedrag wil neerlappen voor een lullige vinex. (of wat dan ook)

  Modaal is rond de, wat zal het zijn, ruwweg 1.780 netto per maand schat ik.Dan is 300.000 euro dus 300.000/1.780=168.5 maandsalarissen. Zit je dus 16% (ruim 2.5 jaarsalarissen netto!) naast. Jij gaat nu dus terug naar de kleuterschool, of zat je al in een vinexwijk?

  Op basis van “ruwweg” “schatten” resulterende in een afwijking van 16% mag Steven terug naar de kleuterschool?

 56. Adamus says:

  Reaguurder,

  Wel rekening houden met 2.485969968% inflatie; doen de hoge rekenmeesters ook.

 57. ll says:

  Wat is een outputindex ?

  Bouwkosten van een woningen blijven dalen 🙂

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLnl&PA=80334NED&LA=nl

 58. Wilbert says:

  Kort mijn overpeinzingen bij het ABN documentje. Er staat in elk geval EEn leuk, voor mij nieuw, gegeven in.

  “DNB schat dat gezinnen een vermogen hebben opgebouwd in direct aan hypotheken gekoppelde producten van omstreeks 30-45 mld.”

  Dat is dus het KEW (kapitaalverzekering eigen woning) kapitaal waarover in het verleden lange, heftige discussies zijn gevoerd. Een referentie naar waar hij dat cijfer gevonden heeft zou zeer welkom zijn.

  In de discussies kwamen de schattingen tussen de 40 en 125 mld, met uitzondering van wat gekke makelaars die op honderden miljarden uitkwamen. DNB bevestigt dus blijkbaar de lagere schattingen.

  Dan struikel ik een stukje verderop in het document over deze regel:

  “Starters zullen moeten kiezen of zij hogere woonlasten accepteren, hun woonwensen naar beneden aanpassen of dat zij wachten totdat het prijspeil zodanig is gedaald dat hun lasten weer corresponderen met voor 1 januari 2013.”

  Eerder is al het antwoord gegeven welke van deze drie het zeker niet gaat worden. Starters kunnen/mogen geen hogere woonlasten accepteren, daarvoor bieden de aangescherpte hypotheekregels geen ruimte.

  Dat starters hun woonwensen bijstellen, is een mogelijke optie, maar gebeurde dat eigenlijk niet altijd al? De meeste mensen bepalen ruwweg wat ze aan hypotheek kunnen krijgen en gaan daar vervolgens een huis bij zoeken. Prijsdaling van iets duurdere woningen om in de betaalbare range te vallen liggen dan voor de hand.

  De laatste alinea is bijzonder triest. Krapte legt een bodem onder de prijs. Dat makelaars op dat peuterniveau redeneren snap ik nog, maar in een macro economisch onderzoek verwacht ik toch eigenlijk iets meer diepgang.

  Er worden minder huizen gebouwd omdat er minder vraag naar huizen is tegen de prijs waartegen deze worden aangeboden. Dat geldt schijnbaar voor alle huizen, niet alleen de dure. Dat lijkt mij een slecht teken voor de bestaande huizenmarkt. De kronkel dat het tot gebrek leidt en dus tot prijsdemping is in mijn ogen lachwekkend.

  Ik snap het idee wel, bouwbedrijven moeten vergroten om meer woningen te kunnen bouwen. Dat kost tijd/investeringen, dus daar zit een vertraging op. Klassieke varkenscyclus, zeg maar. Mocht de malaise nog jarenlang aanhouden dan gaat dit ook wel gebeuren, maar niet als je de aanname overeind wil houden dat de economie en dus de vraag naar woningen in 2014-2015 weer gaat aantrekken.

  Als het in 2014 ook maar een beetje lijkt op herstel, dan gaan de bouwbedrijven op volle krachten woningen neerzetten. Waarbij gemeenten/vergunningverleners juichend actief meedenken hoe het allemaal sneller kan. Blij als ze zijn dat ze van eindelijk van hun bouwgrond afkomen.

  Zolang de vraag naar nieuwbouwwoningen niet stijgt zal de vraag naar bestaande woningen waarschijnlijk ook niet stijgen. Tenzij de prijzen van bestaande woningen duidelijk onder de prijzen van nieuwbouw komen te liggen.
  Mogelijk krijgen we dan ten gevolge van de residuele grondwaardemethode nog een interessant wedstrijdje naar de bodem te zien.

  Die druk die bij gemeenten ligt om met minder winst genoegen te nemen gaat de komende jaren ook toenemen. Die winst staat al in de boeken, het geld is al uitgegeven. Ik ken EEn voorbeeld waar een gemeente al met de vrije bouwkavels aan het stunten is geweest (500m2 voor X euro, de tweede 500m2 voor de halve prijs.)

  Overigens terzijde: Die 75.000 nieuwbouwwoningen waaraan jaarlijks behoefte zou zijn… Ik weet dat het een CPB cijfer is, maar waag daar toch grote vraagtekens bij te zetten. Gekeken naar de ontwikkeling van de huishoudens en aantal woningen in de periode 2000-2010 lijkt het mij wel erg veel. Een mogelijke verklaring is dat het CPB de komende 20 jaar rekent met de sloop en vervanging van oudere huurwoningen.

  Gezien de huidige (CBS) cijfers is daar op dit moment in elk geval geen sprake van.

  Per jaar onttrekkingen aan huur- en koopwoningen:

  2006 15.992 5.664
  2007 18.785 5.055
  2008 17.192 5.181
  2009 14.890 4.114
  2010 11.765 3.345
  2011 10.940 3.527

  Conclusie: Van het 19k (75-56) woningen die minder gebouwd zijn, wordt ruwweg de helft ‘gecompenseert’ door minder onttrekkingen.

  Nog een reden om een groot kruis door die laatste alinea te zetten.

 59. Nico de Geit says:

  Huurder: blijkbaar is vinex toch ook niet zo geweldg als ooit gedacht

  Onkruid in de tuin en een stinkende bewoner. Er is vast wel een douche en een wasmachine, en onkruid uit je tuin halen is binnen een half uurtje gebeurt – het was een vinex-tuin, dus klein.

  Misschien was de persoon depressief.

  Een vinex-woning is niets voor mensen met een auto en toch zie je die er veel. Een vinex-bewoner behoort met het OV te gaan. Dat was ook het idee achter het Vinex-concept.

 60. Karim says:

  Wie weet er ergens een groot leegstaand kantoor dat makkelijk in veel woningen kan worden omgezet?

  Lijkt mij dat n verhuur van woonruimte met een huur van 400-800 euro een grote toekomst tegemoet gaat.

  100 x 500 euro huur = 50,000 euro per maand x12 = 600,000 euro per jaar aan huurpenningen. Kun je daar een beetje leuk megakantoor van huren om in huurwoningen in uit te splitsen?

  6 miljoen in 10 jaar lijkt me een goed begin voor een bedrijfsplan/woningbouwvereniging, dan kan er wel voor 2 miljoen worden verbouwd ook om het er knappies uit te laten zien. 2 miljoen onderhoud en 1 miljoen winst.

  Zou wel een droom zijn om in Nederland voor eens en voor altijd het probleem van woningnood uit de wereld te helpen, dat neemt namelijk een heleboel andere problemen weg, zoals bestrijden van de armoede en een samenleving waarin mensen weer actief deelnemen aan het sociale verkeer in plaats van uitsluiting en voedselbanken.

 61. Steven says:

  aan Reaguurder

  modaal inkomen had ik moeten zeggen. Salarissen liggen wat hoger ja.

 62. Nico de Geit says:

  Karim: Wie weet er ergens een groot leegstaand kantoor dat makkelijk in veel woningen kan worden omgezet?

  Vergis je niet in de kosten van ombouw. Waarschijnlijk is het beter alles plat te gooien en opnieuw te beginnen.

 63. Nico de Geit says:

  Karim: Lijkt mij dat n verhuur van woonruimte met een huur van 400-800 euro een grote toekomst tegemoet gaat.

  400 euro voor een éénkamerwoning, 800 voor een drie-kamerwoning. Dat zullen wel DDR-appartementen worden, bah.

  Waarom geen vrijstaande huisjes in het bos? Laat mensen zelf maar bouwen.

 64. Karim says:

  @Nico Dan zouden er meer percelen
  hier te vinden moeten zijn tegen lagere prijzen:

  http://kopen.marktplaats.nl/huizen-en-kamers/kavels-en-percelen/c1055.html

 65. SchuurHuurder says:

  Wilbert:

  Eerder is al het antwoord gegeven welke van deze drie het zeker niet gaat worden. Starters kunnen/mogen geen hogere woonlasten accepteren, daarvoor bieden de aangescherpte hypotheekregels geen ruimte.

  Deze regels gaan volgens mij uit van annuïtaire aflossing. De kans dat starters nu niet meer maximaal gaan lenen is natuurlijk wel aanzienlijk, vanwege de maandlasten. Ook wordt huren nog aantrekkelijker ten opzichte van kopen. Hoe dan ook een prijsdrukkend effect.

  Zou het erg toejuichen als deze regels per 1/1/2013 worden ingevoerd, maar ik zie het nog niet gebeuren. Verkiezingen half september, 3,5 maanden om een hele vreemde coalitie te vormen en onderhandelen die volgens voor 1 januari deze regel erdoor moeten jassen. Ik acht de kans dat dit op tijd rond is niet groot, helaas.

 66. Nico de Geit says:

  Mensen zouden gewoon hun eigen huisje in het bos moeten kunnen bouwen op erfpachtgrond. De overheid verkoopt de grond liever om het daarna te belasten. De huis- of grondbezitter wordt driedubbel genaaid.

  Wat hebben dieren het toch makkelijk. Zij vragen geen vergunning en betalen helemaal niets. Af en toe moeten ze vechten, dat dan weer wel.

 67. Nico de Geit says:

  @ Karim

  Bosgrond koop je voor een euro per meter, maar je mag er niet op bouwen. Je mag er zelfs geen hek omheen zetten. Je mag erover heen lopen, maar dat mogen anderen ook.

  De westerse maatschappij is een overspannen maatschappij.

 68. Karim says:

  Waar koopt een burger dan bosgrond voor een euro per meter?

  Eerst opkopen dus en dan kijken of je een bouwverunning kan krijgen. Vooral dorpen die met leegstand te maken krijgen zouden er zo goed aan doen om nieuwe lokale economie nieuwe impulse te geven. Ook wordt het dan aantrekkelijker om buiten de stad te wonen.

  Voor 1 euro per meter kun je een stichting oprichten die voor iedere geinvesteerde euro 1 euro bosgrond aankoopt. Noem het de Nationale Bosbank.

 69. Karim says:

  Je kan er zelfs voor sparen zodat je als inwoner bijvoorbeeld op een gegeven moment 1000m2 bij elkaar gespaard heeft. Sta vervolgens toe om er een ‘schuilhut’ op te zetten.

 70. Karim says:

  “samen het bos in” lijkt me een goede slogan 😀

 71. Karim says:

  “400 euro voor een éénkamerwoning, 800 voor een drie-kamerwoning. Dat zullen wel DDR-appartementen worden, bah.”

  Dat hoeft niet. Je zou alleen moeten leren anders tegen leegstaande kantoren aan te kijken. Mooie uitdaging voor de binnenhuiarchitectuur.

 72. Henk 6 says:

  Karim:
  Wie weet er ergens een groot leegstaand kantoor dat makkelijk in veel woningen kan worden omgezet?

  Lijkt mij dat n verhuur van woonruimte met een huur van 400-800 euro een grote toekomst tegemoet gaat.

  100 x 500 euro huur = 50,000 euro per maand x12 = 600,000 euro per jaar aan huurpenningen. Kun je daar een beetje leuk megakantoor van huren om in huurwoningen in uit te splitsen?

  6 miljoen in 10 jaar lijkt me een goed begin voor een bedrijfsplan/woningbouwvereniging, dan kan er wel voor 2 miljoen worden verbouwd ook om het er knappies uit te laten zien. 2 miljoen onderhoud en 1 miljoen winst.

  Zou wel een droom zijn om in Nederland voor eens en voor altijd het probleem van woningnood uit de wereld te helpen, dat neemt namelijk een heleboel andere problemen weg, zoals bestrijden van de armoede en een samenleving waarin mensen weer actief deelnemen aan het sociale verkeer in plaats van uitsluiting en voedselbanken.

  Leuk dat je hiermee komt. Laatst was er bij nieuwsuur een voorbeeld uit Amsterdam van een kantoorpand waar starters een casco appartement voor 500 euro de meter konden kopen in een oud kantoor pand. Ze moesten het nog wel zelf inrichten. Maar goed 70 meter a 500 euro is 35k!!! vind dat maar eens in Amsterdam!

  Als starters zou ik het wel weten, geen stress, prima woonlocatie, lage woonlasten en lekker vaak op vakantie en uit eten, woning zelf is misschien niet altijd perfect, maar je krijgt er veel voor terug. IK denk persoonlijk dat dit soort initiatieven een extra prijsdruk op de markt legt, mensen zijn niet gek!

  Het zou inderdaad leuk zijn als woningnood niet meer een probleem zou zijn in Nederland.

 73. Nico de Geit says:

  Karim: Sta vervolgens toe om er een ‘schuilhut’ op te zetten.

  Dat kun je dus vergeten. Je mag niet eens een boom uit je bos halen of hout sprokkelen.

  Ook bos moet onderhouden worden en het is niet meer dan logisch dat de eigenaar de rekening krijgt. Goed nadenken dus voordat je bos koopt.

  Je koopt weliswaar bos, je wordt eigenaar maar je mag helemaal niets met je bos. Je bent alleen eigenaar en verantwoordelijk voor onderhoud.

 74. Nico de Geit says:

  Over bosgrond hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen.

  Mensen die bosgrond kopen hopen misschien dat het in waarde stijgt of dat het bestemmingsplan wijzigt. Maar meestal blijft bos gewoon bos en mag bijna niets en moet heel veel.

  Percelen te koop: http://www.bosgrond.nl/Percelen.htm

 75. Karim says:

  “meestal blijft bos gewoon bos en mag bijna niets en moet heel veel.”

  Dat is een kwestie van afwegingen en keuzes die je als land met elkaar maakt in de (lokale) politiek

  Je zou het ook kunnen zien als eenmanier om leegloop van dunbevokte gebieden een economische impuls te geven.

 76. Karim says:

  http://www.bosgrond.nl/Percelen.htm

  DAt zijn wel heeel kleine stukjes, vind je zelf ook niet?

 77. JR says:

  Vele malen heb ik dit aangegeven de prijs zal zakken naar wat betaalbaar is voor de huidige/toekomstige situatie. Nog afwachten wat er in september gebeurt en dan kan het snel gaan of met de daling of met het aantal verkopen.

 78. Karim says:

  Waarom zou jehierop niet gewoon een hutje voor de houtkap bij mogen bouwen?

  http://www.bosgrond.nl/MeerloC230.htm

 79. Karim says:

  En als het je eigendom is, moet je er ook een omheining omheen mogen zetten, waar anders dient het eigendomsrecht toe als dan niet om het te beschermen voor het ongevraagd gebruik door anderen?

 80. HPT says:

  Karim: Wie weet er ergens een groot leegstaand kantoor dat makkelijk in veel woningen kan worden omgezet?Lijkt mij dat n verhuur van woonruimte met een huur van 400-800 euro een grote toekomst tegemoet gaat.100 x 500 euro huur = 50,000 euro per maand x12 = 600,000 euro per jaar aan huurpenningen. Kun je daar een beetje leuk megakantoor van huren om in huurwoningen in uit te splitsen?6 miljoen in 10 jaar lijkt me een goed begin voor een bedrijfsplan/woningbouwvereniging, dan kan er wel voor 2 miljoen worden verbouwd ook om het er knappies uit te laten zien. 2 miljoen onderhoud en 1 miljoen winst.Zou wel een droom zijn om in Nederland voor eens en voor altijd het probleem van woningnood uit de wereld te helpen, dat neemt namelijk een heleboel andere problemen weg, zoals bestrijden van de armoede en een samenleving waarin mensen weer actief deelnemen aan het sociale verkeer in plaats van uitsluiting en voedselbanken.

  Ik hoorde ergens dat het maken van een appartement in een lege ‘ruimte’iets van 25.000 euro kost. Aanleg badkamer, keuken, vloeren, etc. Dan moet je toch een behoorlijke lening af kunnen sluiten als je dit wil realiseren. En geen garantie dat al je woningen verhuurd worden.

 81. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Mensen zouden gewoon hun eigen huisje in het bos moeten kunnen bouwen op erfpachtgrond. De overheid verkoopt de grond liever om het daarna te belasten. De huis- of grondbezitter wordt driedubbel genaaid.

  Wat hebben dieren het toch makkelijk. Zij vragen geen vergunning en betalen helemaal niets. Af en toe moeten ze vechten, dat dan weer wel.

  De kerst is nog weleens een obstakel.

 82. Adamus says:

  HPT,

  Voordeel is dat in een holle lege ruimte een prefab container-badkamer/keuken in gehesen of gereden kan worden. Huis in huis bouwen etc.

 83. Adamus says:

  Henk 6,

  Er stond ook al een Amsterdamse wethouder bij in de uitzending. Vraag mij af waarom hij zich ermee wilde bemoeien…..”geld is money” zei Marcel van Dam.

 84. Karim says:

  Woonconaitners!

  http://ow.ly/cvQid

  48×500= 24000 per maand huur= levert op 488,000 huur per jaar

  in het bos of op de parkeerplaatsen van leegstaande kantoren die kunnen wordeningezet voor de fascilitaire benutting van de ruimtes.

  niks mis mee zolang het op devraag is afgestemd,
  voor 20,000 land + 25,000 wooncontainer heb je dan al een vrijstaand huis op eigen grond voor 45000 euro, verkoop er velgens nog 3 voor 50,000 ieder en voila! 4 voor de prijs van 1! 😀

  http://bit.ly/MnDYiu

 85. Karim says:

  Of als je een beetje gespaard hebt, stapel 8 containers a 1500 euro op elkaar en ga zelf aan de gang:

  http://www.homedit.com/a-two-story-house-made-of-eight-shipping-containers-with-a-modern-interior-design/

 86. Karim says:

  hier huur je voor 325 per maand al een unit van36m2. (6×325=1950/6maanden)

  http://www.woonunit-huren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=17

 87. Adamus says:

  Karim,

  Uw trailerhome op een leegstaand parkeerdek. Btw in 2000 werden er op het dak van een voormalig marinegebouw in A’dam Oost ook “containers” op het dak geplaatst (300/400K guldens) Was toen ook goed genoeg voor onze wethouder Maarten v P 🙂

 88. Draaikont says:

  Karim,

  Jammer dat het project volgens de site 300.000 dollar bij elkaar heeft gekost. Beetje jammer als je casco er al staat voor 12000 euro.

  Karim: hier huur je voor 325 per maand al een unit van36m2. (6×325=1950/6maanden)

  Onderdeel van een grote zeepbel. Mensen die nergens meer heen kunnen huren dit soort troep. Over een paar jaar levert het geen drol meer op, zorg dan dat je je investering er alvast uit hebt.

  Overigens vind ik containerwoningen en dat soort plannen/verschijnselen symptomatisch voor de toestand van onze huizenmarkt. Kennelijk is de “de constructie / de materialen” de enige plek waar men denk dat het goedkoper kan terwijl het overgrote gedeelte van de “kosten” toch echt ergens anders zitten in de Nederlandse woningmarkt. En menig consument is gek genoeg om ook nog te denken dat een containerwoning voor 350eu in de maand misschien niet ideaal is, maar toch best goedkoop toeven is.

  Iedereen is de weg kwijt.

 89. Karim says:

  kijk eerst hier maar eens wat je voor de prijs van 5 containers + inbouwkosten kan maken.

  dat wat je op constructie bespaart kan je in je intereur stoppen

  http://www.youtube.com/watch?v=AqLs2WCjiBo&feature=player_embedded#!

 90. Cinelux says:

  Henk 6 : De zogenaamde “kluswoningen” kun je inderdaad kopen voor weinig geld, maar er zit een opknapverplichting bij, dat je gezamelijk de renovatiekosten moet bekostigen voor een flink hoog bedrag.Het bedrag bij elkaar opgeteld valt dan vaak tegen.

 91. Karim says:

  ha!
  in china koop je een hele set voor tussen de 3300 en 5500 dollar:

  http://sell.lulusoso.com/selling-leads/5572/prefab-mobile-Container-House.html

  ik weet niet wat het verschepen kost, maar als dat voor 5000 dollar zou lukken ben je voor minder dan 10000 euro klaar.

 92. Draaikont says:

  Karim,

  Als je het per se goedkoop wilt doen laat dan het huis gewoon fabriceren in China. Hoe denk je dat de huidige containerwoningen zijn gemaakt? Door Nederlandse bouwvakkers?

  Karim: kijk eerst hier maar eens wat je voor de prijs van 5 containers + inbouwkosten kan maken.dat wat je op constructie bespaart kan je in je intereur stoppenyoutube.com/watch?…ure=player_embedded#!

  Volgens mij mis je mijn punt een beetje. Wat je bespaart op lucht kun je namelijk ook in je interieur stoppen. Grote voordeel is dat je dan niet in een koude, tochtige, lawaarige, lelijke woning hoeft te wonen en de Hollandse metselaar ook nog een boterham kan verdienen.

 93. Lex says:

  Piet jan Heyn: Heb het stuk op RTLZ ook even gelezen. De economen van de ABN Amro geven aan dat door de crisis banken niet meer zo veel geld durven uit te lenen. Dit doet het overkomen alsof de banken makkelijker geld gaan uitlenen als de crisis voorbij is en de huizenprijzen weer gaan stijgen. Dit lijkt mij niet reeel.

  Er is bij het monetaire systeem toch niets veranderd sinds de banken/krediet crisis eind 2007 (ja, 2008 volgens de media)? Nou, dan kan er alleen economische groei zijn volgens het oude stramien. Oftewel er is alleen economische groei mogelijk als voldoende bedrijven/particulieren zich in de schulden willen steken. Economische groei is sinds de Vietnam oorlog alleen mogelijk gemaakt door geldcreatie. NIET door productie of iets anders concreets. En zolang dat niet aangepast wordt (en nee de politiek heeft de ballen, kennis en de macht niet om dat voor elkaar te krijgen), is het monetaire system wezenlijk hetzelfde.
  De schulden zullen WEER oplopen, alles lijkt koek en ei, en over 5 a 10 jaar komt hetzelfde probleem weer boven. En waarschijnlijk is ook dan weer de oplossing: winsten worden geprivatiseerd (banken zijn grotendeels prive bezit), en de verliezen worden gesocialiseerd (ofwel het klootjes volk en de onderkant van de middeklasse) kunnen via bezuinigingen en belastingverhogingen wederom opdraaien voor de ellende.

  Dus ik snap je punt. Niet reeel, maar wel realiteit.

  ll: Doorsnee vermogen huishoudens 1 januari 2009 43.000
  Doorsnee vermogen huishoudens 1 januari 2011 29.000

  Aj, da’s heel eng. Want denk eens aan de quote 500, en hele hordes mensen die meer dan een ton hebben. Dus als ik zo bij mij de straat in kijk weet ik zeker dat het gemiddelde klopt, maar het gros zit dan wel op 0 of zelfs negatief.

  Nico de Geit: Over bosgrond hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen.

  Ja, ho, als je het openstelt voor publiek. Anders kun je fors lappen hoor. Waarom denk je dat alle grote landeigenaren hun stulpje in het bos willen laten bestempelen met “natuurschoon wet”. Wel een hek en niet dokken voor de belasting. Zo gaat dat bij echt vermogende mensen.

 94. Karim says:

  wordt ook al gedaan in Canada:

  http://www.youtube.com/watch?v=Pb_DYHYxlOk

 95. Hugo says:

  maarten: zerohedge.com/news…-zakynthos-broke-law

  Is de ”law” wel zo rechtvaardig en juist?

 96. maarten says:

  Het lijkt erop dat het systeem meer en meer snakt naar burgelijke ongehoorzaamheid en meer…oftewel echte economische groei en niet mensen die hun schapen op het droge hebben oneindige zekerheden garanderen

 97. ll says:

  http://www.scienceguide.nl/201207/hoeveel-lijken-nog-in-de-kast.aspx

  40 miljard aan derivaten ?

  Vandaag komen de ROC scholen met de billen bloot

 98. ll says:

  Van Amweb

  26-07-2012 • Remko
  ING steunt alvast: financiering per 3 augustus maximaal 100% woningwaarde (koopsom)….daar gan we alvast want geen gemiddelde burger heeft de 6% KK op zak…dalend dus maar totdat niemand meer koopt

  Is dit bekend ?

 99. Adamus says:

  ll:
  scienceguide.nl/20…-nog-in-de-kast.aspx

  40 miljard aan derivaten ?

  Vandaag komen de ROC scholen met de billen bloot

  Heb je een (nieuws)link over die ROC’s?
  Besturen die dergelijke verplichtingen zijn aangegaan zijn waarschijnlijk al (grotendeels) vertrokken. Ze hebben wel vaak “leningen” waar bezit tegenover staat…….

 100. ll says:

  Adamus, hier het hele verhaal. Gokken met derivaten.

  Het beest is zó groot dat je het niet meer ziet 😉

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12633527/__Mbo_s_gokken_met_derivaten__.html

 101. SchuurHuurder says:

  ll: r 3 augustus maximaal 100% woningwaarde (koopsom)….daar gan we alvast want geen gemiddelde burger heeft de 6% KK op zak…dalend dus maar totdat niemand meer koopt

  Dat lijkt een beetje op inspelen op het huidige sentiment. In principe is er natuurlijk niet zoveel mis met een renteswap om te hedgen tegen een hoge rente. Natuurlijk lever je op je derivaat in bij een lage rente, maar dat hoor je terug te verdienen op de lagere rente die je op je leningen betaald. Je zet gewoon je rente voor je lening vast.

 102. V says:

  ll,

  Op scholen en universiteiten zitten tegenwoordig alleen maar alfa-mannetjes (zowel kennis als gedrag) in de top. Voor hen is geld het hoofdproduct en zijn onderwijs en onderzoek de derivaten. Een voorbeeld daarvan is dat er op universiteiten al jaren een artikelinflatie aan de gang is zodat de universiteit in kwestie hoog in de internationale ranglijstjes komt. Reputatie is belangrijker dan daadwerkelijke kwaliteit. Bovendien is kwaliteit meten maatwerk (er bestaan geen algemene meetinstrumenten voor kwaliteit), maar daar hebben de CVB’ers geen tijd voor. Vertrouwen hebben in de proffesionals en eens in de zoveel jaar een goede evaluatie houden is ook tegen hun natuur: ze vinden zichzelf namelijk zo goed, dat iedereen onder hen wel relatief slechter moet zijn en dus regelmatig kwantitatief getoetst moeten worden. Dat geeft ze zekerheid. Dat ze hiermee eigenlijk de goede wetenschappers en docenten afstraffen en wegjargen en vooral Diederik Stapels creeeren hebben ze tot op de dag van vandaag niet door.

 103. SchuurHuurder says:

  Ik bedoelde natuurlijk de post van ll 104 te quoten. Inspelen op het sentiment was bedoelt voor het artikel.

 104. Karim says:

  @ll “In de afgelopen tien jaar hebben veel mbo’s hypotheken of andere leningen afgesloten om nieuwe gebouwen te kunnen kopen. De geleende bedragen moeten worden terugbetaald met rente. Om zich tegen renteschommelingen te beschermen hebben de scholen via banken zogenaamde ‘derivaten’ afgesloten. Het gaat om ‘swaps’, verzekeringen die een vast rentepercentage beloven als de rente op de geldmarkt stijgt.”

  Op wiens advies is dit gebeurd? Daar gaat een doorsnee school toch niet uit zichzelf mee aan de slag? Wie is Aansprakelijk?

  “Daarom vormen de verzekeringen die scholen hebben afgesloten nu een financieel blok aan het been.”

  Verzekeringen???

 105. Adamus says:

  ll:
  Adamus, hier het hele verhaal. Gokken met derivaten.

  Het beest is zó groot dat je het niet meer ziet

  telegraaf.nl/binne…met_derivaten__.html

  Ik heb geen abo, dus kan niet alles zien 🙂

 106. Adamus says:

  SchuurHuurder:
  Ik bedoelde natuurlijk de post van ll 104 te quoten. Inspelen op het sentiment was bedoelt voor het artikel.

  Ik kom geen duidelijke verhalen tegen………het zijn natuurlijk geen onderzoeksjournalisten, anders zouden ze hierover al veel eerder bericht hebben. Zal toch geen campingnieuws zijn: “Geert moet ingrijpen” -die heeft zich deze week weer duidelijk uitgesproken bij powned 😉

 107. lorenzo says:

  Reaguurder: Ow ja, met annuiteit kun je ook voor variabele rente gaan. Die is record-laag (al vanaf 2,6%) waar je bij bankspaar over het algemeen ‘verplicht’ een vaste rente moet hebben (die begint bij 3,2%).Kost ook aardig wat extra centjes, zo’n renteverschil van relatief gezien 20% die de bankspaar variant vraagt.

  ”record-laag” :
  Zeker geen hypotheek gever in 2012 , je moet maar durven beweren.

 108. Karim says:

  kijktip over libor:

  http://www.thedailyshow.com/watch/wed-july-18-2012/international-banking-actuality-part-37—libor-fallout

  Ben benieuwd of ze in NL de Rabo aansprakelijk wordt gesteld. Ze hebben dan wel 4 mensen ontslagen, maar per saldo hebben ze er nog steeds willens en wetens aan meegedaan.

 109. Shake'mOut says:

  ll:
  We gaan eran, wij burgertjes, jawel ECB afschrijven, lees en huiver

  telegraaf.nl/dft/n…_Griekenland___.html

  …let ook op de woordkeuze ‘politiek gevoelig’. het eurofiele tuig denk niet verder dan politieke gevoeligheid. er staat uiteraard dat de belastingbetaler ronduit bestolen wordt, maar dat past natuurlijk niet in het meesterplan om iedereen er politiek correct en politiek verantwoord onder te trekken. BAH! ik walg er elke dag meer van.

 110. Shake'mOut says:

  Karim:
  kijktip over libor:

  thedailyshow.com/w…—libor-fallout

  Ben benieuwd of ze in NL de Rabo aansprakelijk wordt gesteld. Ze hebben dan wel 4 mensen ontslagen, maar per saldo hebben ze er nog steeds willens en wetens aan meegedaan.

  Mooie link, ik lach me ziek hier. De banksters… morgen meer in dit theater…

 111. Karim says:

  “Het plan is om de schulden van Griekenland met 70 tot 100 miljard euro terug te brengen door afschrijvingen op leningen uit de officiële sector, zoals de ECB, nationale centrale banken en mogelijk ook landen.”

  “Als landen moeten afschrijven op de leningen lijden belastingbetalers directere verliezen, wat politiek gevoelig kan liggen. ”

  Understatement van de eeuw inderdaad.

  Wat mij verbaast is dat je in september alleen tegen het ECB kunt stemmen als je voor Wilders kiest. Alle onderbuikjes comfortabel in 1 hokje gezet. Dat alleen al klopt van geen kanten en is bij lange na geen afspiegeling van de wens van het volk.

 112. ton says:

  Let op!!!

  De bodem voor de starters is bijna bereikt

 113. ton says:

  Stellen die allebei een baan hebben, verdienen al snel te veel om betaalbaar te huren, die gaan dus kopen.

 114. Floor says:

  Karim,

  Deze voorgekookte scam gaat nog veel verder dan een ‘aantal’ banken, deze heren zijn gewoon doorgerold naar hedge funds alwaar hun kennis en contacten mooi van pas kwamen.
  http://www.zerohedge.com/news/hedge-fund-trail-liborgate-gets-hotter-mega-fund-brevan-howard-next

 115. Adamus says:

  Shake'mOut,

  Morgen? 24/7 draait de HFhandel door.

 116. Karim says:

  Hoe weten we dat er niet ook met euribor gerommeld is?

  Deze is ook leuk trouwens over de Libor rente manipulaties waarbij consumenten mogelijk voor vele miljarden zijn benadeeld:

  http://www.colbertnation.com/full-episodes/thu-july-19-2012-lisa-jackson

 117. Adamus says:

  ton:
  Let op!!!

  De bodem voor de starters is bijna bereikt

  PIZZA!

 118. Adamus says:

  ll:
  We gaan eran, wij burgertjes, jawel ECB afschrijven, lees en huiver

  telegraaf.nl/dft/n…_Griekenland___.html

  Camingnieuws. De Telegraaf is eerder op de fles Griekenland.

 119. Karim says:

  Dank je wel voor de link
  Floor,

  “when all is said and done, many more funds will have terminated traders they hired for reasons (and kickbacks) unknown over the past 2 years as Lie-bor manipulators sought to put a clean firewalled break between their old employer and current one. Because apparently sometimes the regulators are that stupid and can be confused by a simple job change. And while many have assumed (and even calculated based on completely groundless assumptions) that only BBA member banks have benefited from Libor manipulation, the reality is that hedge funds were just as complicit and benefited just as much if not more. ”

  En dan vandaag ontslaat de Rabo 4 medewerkers vanwege precies dezelfde reden!

  Dat staat dan toch op zijn minst gelijk aan het verdoezelen van bewijs voor een misdaad die gepleegd is?

 120. Hugo says:

  Karim: Hoe weten we dat er niet ook met euribor gerommeld is?

  Je hoort te weten dat er met Euribor, Libor, etc gerommeld is. Centrale banken zetten de rente op een arbitrair niveau. Dat de grote commerciëlen (eigenaren van de centrale banken) er zelf dan nog een beetje mee gaan rommelen lijkt me zeer waarschijnlijk. Nu in ieder geval nog in onderzoek…

  ”Euribor rate-rigging investigation widens to four more banks”
  http://www.guardian.co.uk/business/2012/jul/19/euribor-rate-rigging-scandal-widens

  Hou wel in je achterhoofd dat Bloomberg, welke het Libor schandaal onder de aandacht bracht zelf een concurrent aan het opzetten is.

  ”Bloomberg and Qatar Central Bank Launch Interbank Rate QIBOR will enhance transparency and promote liquidity”
  http://www.bloomberg.com/pressroom/bloomberg-and-qatar-central-bank-launch-interbank-rate/

  Toeval? Ik denk het niet, gewoon een gevalletje backstabben voor eigen gewin.

  Mij benieuwen of de Vestias, MBO’s en de rest van de 40 miljard aangifte gaan doen en weigeren de verliezen te betalen aangezien ze overduidelijk zijn opgelicht. De Chinezen zijn ze voorgegaan in 2009.

  ”The Chinese government has told Chinese companies they do not have to honor derivates and commodity futures contracts made with Western financial institutions.”
  http://www.reuters.com/article/2009/08/31/china-derivatives-idUSSP47327420090831?pageNumber=2&virtualBrandChannel=11604

 121. ll says:

  @ adamus, we sullen sien 🙂

  Iemand het eerste deel al gezien van Atlas Shrugged ?

  12 oktober deel 2

  http://finance.fortune.cnn.com/2012/07/27/atlas-shrugged-economy/?iid=SF_F_River

 122. Hugo says:

  Floor: deze heren zijn gewoon doorgerold naar hedge funds alwaar hun kennis en contacten mooi van pas kwamen.

  Regulatory capture. Laat je nooit wijs maken dat CB’s etc onafhankelijk zijn. Hier een (beperkt) overzicht over de FED. http://www.zerohedge.com/contributed/2012-07-25/fed-%E2%80%9Cindependence%E2%80%9D-scam-%E2%80%A6-and-no-reason-prevent-full-audit

  Waar zij Draghi ook al weer ”Says ECB Will Do What’s Needed to Preserve Euro”. Oh ja, in een speech tijdens de Global Investment Conference te London. Die konden dus frontrunnen. Waar zit Tricky Trichet nu? oh voorzitter van de G30. Wat is dat voor clubje? ”an international forum of public and private sector financial leaders”
  http://in.reuters.com/article/2011/11/22/idINIndia-60670320111122 Tuurlijk benoemd om zijn vaardigheden (proest)… Zo kan ik nog wel even doorgaan.

 123. Dawg says:

  Adamus: Camingnieuws. De Telegraaf is eerder op de fles Griekenland.

  Een opzetje uit Duitse hoek om de burgerij te mobiliseren tegen nog eens 300 miljard (hoe onverwacht toch) voor Spanje?

 124. Hugo says:

  ll: Iemand het eerste deel al gezien van Atlas Shrugged ?

  Ik heb begrepen dat het een waardeloze film is. Ik heb goede herinneringen aan het boek dus heb het de film overgeslagen. Ik zou het boek graag iedereen tippen. Het is dat ik het niet kan betalen maar anders had ik reeds ge shrugged :). In griekenland zijn ze verder.

  ”In Zakynthos in the Ionian and Rethymno on Crete, every business inspected was breaking the law, while on the islands of Paros and Myconos, 70 percent were avoiding taxes.”

  http://www.zerohedge.com/news/greek-deposit-plunge-continues-tax-inspection-finds-every-business-zakynthos-broke-law

  Mijn zegen hebben ze. Corporaties mogen dat legaal hier in NL.

 125. sven says:

  @ ton

  Wa voor booiem bedoelde gij?

 126. Karim says:

  “it certainly sounds as if the Bank of England encouraged Barclays to lower its LIBOR submissions. The scandal could potentially reach beyond Diamond to the bank-skewering regulators themselves.”

  http://finance.fortune.cnn.com/2012/07/03/the-fall-of-bob-diamond/

  Misschien dus dat de regulatoren er zelf nota bene ook aan meewerkten.

  Nou onze Jan Kees de Jager kan zijn lol op

  http://www.youtube.com/watch?v=J9Da8XJXJu8

 127. Hugo says:

  Dawg: Een opzetje uit Duitse hoek om de burgerij te mobiliseren tegen

  Nah, de Eurofielen (Merkel en haar kliek zijn dat) hebben met zijn alleen dit gezongen (met nadruk op we will go all down together). (relevante stukjes uit het liedje, hier en daar wat aangepast naar de EU situatie)

  We met as soul mates on Paris Island
  We left as inmates from an asylum
  And we were sharp, as sharp as knives
  And we were so gung ho to lay down our lives

  We came in spastic like tameless horses
  We left in plastic as numbered corpses
  And we learned fast to travel light
  Our arms were heavy but our bellies were tight

  We had no home front, we had no soft soap
  They sent us Playboy, they gave us Bob Hope
  We dug in deep and shot on sight
  And prayed to Jesus Christ with all of our might

  We had no cameras to shoot the landscape
  We passed the hash pipe and played our Doors tapes
  And it was dark, so dark at night
  And we held on to each other
  Like brother to brother
  We promised our mothers we’d write

  And we would all go down together
  We said we’d all go down together
  Yes we would all go down together

  Remember Greece, remember Spain
  They left their childhood on every acre
  And who was wrong? And who was right?
  It didn’t matter in the thick of the fights

  We held the day in the palm of our hands
  They ruled the nights, and the nights
  Seemed to last as long as six weeks…

  …On Paris Island
  We held the Northlands, they held the Southlands
  And they were sharp, as sharp as knives
  They heard the hum of our Euros
  They counted the Dollars
  And waited for us to arrive

  And we would all go down together
  We said we’d all go down together
  Yes we would all go down together
  http://www.sing365.com/music/lyric.nsf/Goodnight-Saigon-lyrics-Billy-Joel/885F3CEE393DE19548256870001CB15A

 128. Hugo says:

  Karim: Misschien dus dat de regulatoren er zelf nota bene ook aan meewerkten.

  Natuurlijk werkten ze er aan mee. De EBA (european banking authority) is een zeer discutabele club na de 2 hilarische stress testen. Eerste ronde…. alles in orde met bv Dexia. Oeps, binnen de maand Dexia op de fles. Tweede ronde, alles in orde met bv Bankia, binnen 2 maanden op de fles. Schijnveiligheid. WIe is de topman van de EBA? Andrea Enria waarom om oh waarom toch is zijn bio verwijderd van de site van de EBA? http://eba.europa.eu/News–Communications/Year/2011/EP-confirms-Andrea-Enria-as-the-inaugural-Chairper.aspx.

  Hier een korte bio welke ook weer bevestigt dat de slager zijn eigen vlees keurt. http://www.salzburgglobal.org/current/includes/FacultyPopUp.cfm?IDSPECIAL_EVENT=1995&IDRecords=132529
  Opvallend dat ook hij weer uit de Anglo wereld komt (Cambridge elite). Vergeet niet dat Italie, net zoals Griekenland met de boeken heeft gerommeld om erin te komen. In zijn vormalige functie moest Andrea Enria er van geweten hebben en anders is hij incapabel. IDeale man op de plek. Allicht dat daarom de 1e keuze is gepasseerd (Steven Maijoor), niet corrumpeerbaar genoeg.

 129. Karim says:

  Ambtenaren, in dienst van het publiek, alsmede alle leden van het ECB zijn letterlijk vrijgesteld van zich aan te wet moeten houden, wat regelrecht indruist tegen artikel 1 van de Nederlandse wet dat iedereen voor de wet gelijk is.

  Men mag dus liegen, frauderen, verzwijgen, verduisteren, verbloemen en verneuken – zonder dat men strafbaar is.

  En dat moet de financiele veiligheid van een ieder in Europa bewaken?

  http://www.youtube.com/watch?v=sAn7baRbhx4

 130. Adamus says:

  Karim,

  Pikmeer arrest.

 131. Frans says:

  Karim: Hoe weten we dat er niet ook met euribor gerommeld is?

  Natuurlijk is er met de UERIBOR ook gerommeld.
  En verder: de LIBOR is de ontwettige manipulatie, veel erger en ingrijpender is de manipulatie van de centrale banken van de rente, die onnatuurlijk laag staat: bevoordeeld de mensen die schulden maken, de speculanten, en gaat ten koste van de spaarders en de pensioenfondsen: regelrechte roof!

 132. Frans says:

  EURIBOR

 133. Frans says:

  Adamus: Pikmeer arrest.

  Het watarrest?

 134. Hugo says:

  Frans: Het watarrest?

  ”De gemeente Boarnsterhim liet het vaarwater de Groundam in Friesland in 1995 uitbaggeren, terwijl de verontreinigde baggerspecie in het Pikmeer werd gestort. Voor de provincie was deze illegale lozing in hoge mate kostenbesparend. De verantwoordelijke (gemeente-)ambtenaar werd strafrechtelijk vervolgd en door de rechtbank veroordeeld, welk vonnis in hoger beroep door het hof werd bekrachtigd. De Hoge Raad heeft dit arrest vernietigd en de zaak terugverwezen naar het hof voor verdere behandeling. Deze uitspraak staat bekend als het eerste Pikmeerarrest, of Pikmeer I.

  De Hoge Raad heeft de ambtenaar ontzien vanwege de functie die hij bekleedde. Hij handelde als ambtenaar in het algemeen belang en kon daarom niet strafrechtelijk worden vervolgd.”
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pikmeerarrest

  Nieuwe versie ervan;

  ”na kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens dat de opslag van kentekens door politie illegaal is, gaan ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) de wet aanpassen om dit toch mogelijk te maken.

  “Er zal een wetsvoorstel komen en ik heb samen met collega Ter Host besloten omdat onmiddellijk in voorbereiding te nemen waarbij de politie de mogelijkheid houdt om kentekens te vergelijken met wat er kort na het passeren van de camera blijkt”, aldus de minister van Justitie tegenover de NOS. ”
  http://www.security.nl/artikel/32247/1/Hirsch_Ballin_wijzigt_wet_voor_opslag_kentekens.html

  ESM gaat eea op steroids toepassen. Bestuurders en werknemers per wet onschendbaar. BIS medewerkers (waarvan Fout Wellink opperbobo was) zijn reeds mondiaal onschendbaar.

  Overheid staat boven de wet. Hoe ging de stelling ook al weer? voor de gewone mens zijn wetten loodzware kettingen, voor de elite spinnenrag. (of iets in die strekking)

 135. Hugo says:

  ps, pikmeer staat ook wel bekend als Kafka in de polder

 136. Karim says:

  Hoogste tijd voor een Pik Minder Arrest!

  “Hij handelde als ambtenaar in het algemeen belang en kon daarom niet strafrechtelijk worden vervolgd.””

  Kunnen burgers dan ook niet onder dezelfde voorwarden in het algemeen belang en vrij van strafrechtelijke vervolging handelen als ambtenaren & bankiers dat mogen? Iedereen is toch voor de wet gelijk?

 137. Adamus says:

  Frans: Het watarrest?

  Speciaal voor jou uitgebaggerd en opgedist 😉

 138. Steven says:

  aan Frans

  Euribor klinkt alleen al als een zombie woord. probeer gewoon aan jezelf te denken. Ze verlagen rentes en ze pompen geld. Mijn logische reactie er op is dus edelmetaal kopen. Niet veel hoor, want ik ben niet rijk, maar wel elke maand wat.

 139. ll says:

  @ adamus, hij is er toch gekomen, de Tato Nano, helaas maar eentje 🙂

  http://www.metronieuws.nl/plus/tata-nano-je-kan-er-om-lachen-maar-hij-is-goedkoop/SrZley!FhIfDz7Vb0CM/

 140. Johan says:

  @ 139

  Ik ben begin 2012 ook begonnen met mijn spaargeld om te zetten in edelmetaal (zilver).
  Voelde in begin als landverraad maarja, wie is er begonnen?

  Met al die bankproblemen, t.w.:
  – abn -> fortis
  – abn/fortis failliet
  – deutsche bank zo goed als failliet
  – ING zo goed als failliet
  – Ijsland failliet
  – DSB failliet
  – SNS failliet

  Al 3 jaar was ik voornamelijk bezig om mijn geld te verplaatsen, ik voelde mezelf een soort concierge van mijn eigen geld.
  Nu slaap ik weer heerlijk. Hyperinflatie, deflatie, euro problemen, spaarrente omlaag…ze zoeken het maar uit.

  Zilver:
  http://www.youtube.com/watch?v=-IiarVvZguY&feature=related

 141. Adamus says:

  Karim:
  Hoogste tijd voor een Pik Minder Arrest!

  “Hij handelde als ambtenaar in het algemeen belang en kon daarom niet strafrechtelijk worden vervolgd.””

  Kunnen burgers dan ook niet onder dezelfde voorwarden in het algemeen belang en vrij van strafrechtelijke vervolging handelen als ambtenaren &bankiers dat mogen? Iedereen is toch voor de wet gelijk?

  Je kan leuk lullen, maar de een is wel iets minder gelijk dan de ander….

  On Topic: de ESM’ers genieten immuniteit.

 142. Adamus says:

  ll:
  @ adamus, hij is er toch gekomen, de Tato Nano, helaas maar eentje

  metronieuws.nl/plu…SrZley!FhIfDz7Vb0CM/

  Vanuit India is ook een lange weg …….straks geassembleerd in Wijk aan Zee?

 143. jim says:

  @ Johan en andere golddiggers!

  Het moet mij van het hart.
  Een nieuwe gouden eeuw?

  ‘Substances extracted from the earth – stone, iron, bronze – have been so critical to human development that historians name the ages of our past after them. But while scholars have carefully tracked human use of minerals, they have never accounted for the vast environmental damage incurred in mineral production. Few people would guess that a copper mining operation has removed a piece of Utah seven times the weight of all the material dug for the Panama Canal. Few would dream that mines and smelters take up to a tenth of all the energy used each year, or that the waste left by mining measures in the billions of tons – dwarfing the world’s total accumulation of more familiar kinds of waste, such as municipal garbage. Indeed, more material is now stripped from the earth by mining than by all the natural erosion of the earth’s rivers. The effects of mining operations on the environment are discussed under the following topics: minerals in the global economy, laying waste, at what cost cleaning up, and dipping out. It is concluded that in the long run, the most effective strategy for minimizing new damage is not merely to make mineral extraction cleaner, but to reduce the rich nations needs for virgin (non-recycled) minerals.’
  Uit 1992. Twintig jaar geleden!
  http://www.osti.gov/energycitations/product.biblio.jsp?osti_id=6527164

  Als je in jouw post koloniale drang naar overleven je kapitaal veilig wilt stellen, en denkt dat je er mee weg komt om edelmetaal te kopen. Verdiep je dan ook eens in de consequenties daarvan!

  Of wil je bevestiging van het idee dat je goed bezig bent? Ik ben er niet over begonnen hoor! Ik heb mij slechts verdiept in speculatie, milieu en slavenarbeid naast vergiftiging, roofbouw en uitputting.

  Veiligheid is ‘n illusie!
  In deze vorm – investeren in edelmetaal – is het levensbedreigend voor enorme populaties in mijnbouwgebieden en desastreus voor het ecosysteem en daar levende bevolkingsgroepen en support het nietsontziende corporaties. Postzegels verzamelen is zinvoller volgens mij.LOL.

  Ik herinner mij iemand op dit zelfde blog die zoiets zei als: ‘Nixon in 1971 stepped of the goldstandard for it never to return. It’s history and it never will return, stupid!’ Alsof je terug kunt naar de gulden …

  Niets helpt beter dan het onderwijzen van de massa. Er zijn er hier die hun gewicht in goud waard zijn door juist dat te doen. Daar onstaat ‘waarde’.

  Gratis advies over wat je het beste met je geld kunt doen. Wanhopig het gouden kalf redden van verdrinking?
  Ik heb wel een idee. Speculeren! Zullen we het eens hebben over de groei en energiepolitiek en investeringen in een duurzame zelfvoorzienende economie?

  Waar woont jouw huis?

 144. Heiny says:

  http://www.nu.nl/geldzaken/2869236/zorg-betalen-huis-verkopen.html

  Het wordt steeds spannender… I het idee al niet geopperd dar met de wegzakkende pensioenen mensen dat (deels) gingen betalen met hun huis. Nu komt eenzelfde idee voor de zorg…

  Heb je na 30 jaar eindelijk je huis afbetaald, kun je hem verkopen voor je pensioen en zorg… Dus je eindigt op “0” en de banken en farmaci hebben maximaal geboert!

 145. Hugo says:

  leuke van een (ex) IMF mannetje;

  ”Zorg betalen door huis te verkopen

  Oudere Nederlanders moeten een groter deel van hun eigen zorgkosten betalen, onder meer door hun huis te verkopen.

  In zijn plannen moeten jongeren daarom nu al gestimuleerd worden om een huis te kopen, onder meer door ze minder pensioenpremie te laten betalen.

  Wie uiteindelijk met pensioen gaat, verkoopt zijn huis aan een woningbouwcorporatie en gaat huur betalen voor dezelfde woning.

  Het verkoopbedrag kan dan worden gebruikt voor een ‘zorgpensioen’ waaruit zorgkosten worden betaald.”

  en als klapper op de vuurpijl;
  ”Ook de banken varen er wel bij, omdat die zitten met grote hoeveelheden uitstaande hypotheken.”

  http://www.nu.nl/geldzaken/2869236/zorg-betalen-huis-verkopen.html

  Balletje balletje, zo heb je het, zo niet meer. Is beleid uiteraard.

 146. jim says:

  Adamus:
  iex.nl/Column/8125…leistert-deel-1.aspx

  .

  De meeste Nederlandse denken dat de VVD de problemen oplost. Kwik lost goud op 😉

 147. Frans says:

  Adamus: Speciaal voor jou uitgebaggerd en opgedist

  Haha! 🙂 🙂 🙂

 148. Frans says:

  Hugo,

  Ah Hugo, bedankt! Ik had inderdaad ervan gehoord, maar had geen idee waar het voor stond! (Pikmeerarrest)

 149. Frans says:

  @ Steven: ik zit ook in zilver.
  (bovendien wil ik zo weinig mogelijk op de bank hebben staan, niet omdat ik het niet vertrouw, maar uit principe)

 150. Frans says:

  off to the boat, eens kijken of ik nu de AIS weergave op mijn plotter wel voor elkaar krijg. (slepend project, maar elke keer een stapje verder)

 151. Hugo says:

  Over de reguleerders (en regulatory capture). Libor fraude in 1991 al bekend?

  (Beschermd Financial Times stuk in de open)

  ”In 1991 I had live trading screens that showed the Libor rates. In September of that year, on the third Wednesday, at 11 o’clock, I watched those screens to see where the futures contract should settle. Shortly afterwards, Liffe announced the contract settlement rate.”

  ”One of the investigations is being undertaken by the House of Commons Treasury Committee. I telephoned the Committee on July 3 and spoke with a Committee specialist. I told the specialist about the foregoing and said that I was willing to testify under oath. The specialist seemed extremely interested. They said they were to have a meeting about the Libor scandal and would call me back afterwards.

  I did not hear back, however, so I telephoned to ask what was happening. My testimony was not wanted, the specialist told me.”

  http://www.gata.org/node/11615

 152. tufkaj says:

  Net ff wat grafiekjes van google insights bij elkaar gezet. Iemand nog ideeën voor aanvulling? http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/google-insights/

 153. Shake'mOut says:

  Goedenavond allen, het gaat hier op huizenmarkt zeepbel verbazend weinig over de huizenmarkt zeepbel, waar dit blog toch om begonnen is. Maar eerlijk is eerlijk, de internationale monetaire, financiële en andersoortige schandalen hebben zeer zeker de boventoon en de Nederlandse huizenmarkt is enkel een druppel op een gloeiende plaat, maar wel één van de druppels die de Nederlandse schuldenemmer zal laten overlopen.

  Maar goed, walging alom hier wederom door de eurofiele boeven. Ik neem nog maar een biertje waarvan ik ga genieten in de huurtuin. Kijken of morgen de pinautomaat het nog doet. Leuk als je daar niet meer van afhankelijk bent overigens…

 154. afbetaalde huiseigenaar says:

  een slag onder de duitse gordel.. duitsland kan zich niet weeren zodra de WW2 erbij wordt gehaald..
  ik woon & werk in Dld, al meer als 20 jaar en weet dat een open wond is en vigo strooit hier zout in en velangt in de gelijke ademteug svp geld dokken?!

  tevens: interessant dat het uit spaanse monde komt: spaanse geschiedenis en WW!!? Franco.. en wel tot 1975 en hebben dus zelf geen enkele peseta toen ooit bijgedragen aan de wiederaufbau van Duitsland.
  Marshall plan was een lening, die door de Duitsers ( alsook de nederlanders) gewoon terug werd betaald..

  ja Maria.. goede slachtkreet:
  “ich bin ein Berliner”

 155. Adamus says:

  We already knew that banks were fraudsters. We now learn the legal “settlements” are a new fraud by politicos http://t.co/cZ7mxsmu @rcwhalen

 156. tufkaj says:

  afbetaalde huiseigenaar: een slag onder de duitse gordel..

  Ha, zoals ‘HRA’ een ‘subsidie’ noemen een slag onder de grachtengordel is 😉

 157. Adamus says:

  tufkaj: Ha, zoals ‘HRA’ een ‘subsidie’ noemen een slag onder de grachtengordel is

  Klinkt als een linkse direkte.

 158. Johan says:

  @ jim 152

  Alle productie buiten brood en water zal het milieu onnodig belasten. Een reep chocolade, glas bier, biefstuk, TV, etc. Allemaal luxe producten die we eigenlijk niet nodig hebben. Klopt.
  Maar de regering heeft deze “moeder alle zeepbellen” in de huizenmarkt toegestaan. Als deze uiteen klapt zal ruim honderd miljard in rook opgaan (jaja!).
  Ik heb spaarzaam geleefd en heb geen schuld. De buffers die ik op heb gebouwd t.b.v. onder andere pensioen laat ik niet afpakken door deze klunzen.

  Ik zit grotendeels in edelmetalen. Andere mensen kijken graag naar hun spaar”geld” wat in feite niets meer is dan een getal op hun computerbeelscherm.
  Als internet even down is dan staat er niets op hetzelfde beelscherm….

  ignorance is a bles

 159. David Johnson says:

  Dit is om u te informeren dat we alle soorten van de lening (Business, Persoonlijk, Consolidatie, Auto, Investment, etc) @ 3% op jaarbasis aan te bieden. Heeft u behoefte aan een lening en zijn omgezet door uw bank te wijten aan slecht krediet? Heeft u onbetaalde rekeningen of in de schulden? Heeft u dromen van het opzetten van een bedrijf? Contacteer ons voor een lening vandaag en een einde maken aan alle zetten uw financiële barriers.We zijn snel en betrouwbaar en eerlijkheid is onze horloge woord. e-mail naar chasebank.0044@gmail.com

  Als u wenst een lening voor welk doel dan ook, laat het ons weten uw;

  naam:
  land
  Sate en plaats:
  Bijvoorbeeld:
  Mobiel nummer:
  Lening Bedrag:
  Lening Duur:

  De heer David Johnson.

1 Pings/Trackbacks for "ABN Amro: huizenprijzen dalen 8% in 2013"
 1. […] 2013 (lees: ‘Huizenprijs daalt ook in 2013 fors‘) en de ABN Amro verwacht zelfs dat de huizenprijzen 8% gaan dalen in 2013. Over de grove inschattingsfouten van een paar jaar geleden heeft niemand het […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*