Bestaande koopwoningen in april bijna 8 procent goedkoper dan jaar eerder

Bestaande koopwoningen waren in april 7,6 procent goedkoper dan in april 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is iets groter dan in de voorgaande maand. Toen waren de huizen 7,0 procent goedkoper. De index van het CBS en het Kadaster geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april 2013 op hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19,5 procent.

In de eerste vier maanden van 2013 wisselden 29 644 woningen van eigenaar. Dat is 7,9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

bron: CBS

Share Button
Tagged with:
984 comments on “Bestaande koopwoningen in april bijna 8 procent goedkoper dan jaar eerder
 1. lapje says:

  Ik vraag mij af of we de eerste effecten van de nieuwe berekeningsmethode zien. Gemiddelde hypotheeksom had een grotere daling gesuggereerd. Voor de trend maakt dat overigens niet uit.

 2. Onderwaarde says:

  Jetzt gehts loooooooosssss……

 3. Nico de Geit says:

  Ik huur een huis met een waarde van ca. 300.000 euro. Het afgelopen jaar bespaarde is dus alleen al 24.000 euro aan waardedaling door te huren.

  Dat is 2000 euro per maand.

 4. lorenzo says:

  4. nico : een huis heeft geen waarde , enkel op feestjes.

 5. Tijdelijke huurder says:

  Ja Nico, zo zitten er meer. In mijn vriendengroep wordt redelijk gekocht, hier heerst toch nog het principe ‘huren is geld weggooien’. Maarja, op een huis van € 200.000 is dit toch mooi € 15.000…

  Maarja, ik krijg het sommige mensen niet aan het verstand gepraat dat € 15.000 waardedalning + rente voor de hypotheek toch echt duurder is dan huren.

 6. nhz says:

  Nu nog wachten op de lange lijst van oenconomen en woningmarkt ‘deskundigen’ die verklaren dat (alweer) de bodem nu écht bereikt is.

  Overigens is in mijn omgeving het prijsniveau van 2003 nog lang niet bereikt, de daling sinds de top in 2009 is nog minimaal. Ik schat dat het hier (in het segment boven de NHG grens) eerder prijsniveau 2007 of daaromtrent is, en veel vraagprijzen liggen zelfs nog boven het niveau van 2009. Nog een zeer lange weg te gaan dus, dat de prijzen dalen lijkt in Zeeland nog niet te zijn doorgedrongen.

 7. snorkel says:

  lapje,

  Ik vermoed dat de koopprijs ook zonder nieuwe berekening steeds dichter bij de hypotheekhoogte zal komen liggen. “Over-lenen” zal afnemen lijkt me… Banken willen het niet meer, consumenten willen het niet meer, NHG doet moeilijker, en de overheid wil het niet meer. Maar we komen van idioot hoge “over-leningen”, dus het zal nog heel lang duren voordat we op een ‘normale’ 80% LTV zitten.

  Verder:
  We hebben dus nu een maand-op-maand daling van 1,4%
  – PBK april 87,2
  – PBK mei 86
  Wie was het ook alweer die hier vorige maand de bodembel luidde?

  Daarmee zijn de (kleine) (overheidsgestuwde) stijgingen van februari en maart weer teniet gedaan en zitten we weer op niveau januari 2013. De dwing-magie van Stef Blok begint een beetje uit te werken…

 8. ll says:

  lapje: k vraag mij af of we de eerste effecten van de nieuwe berekeningsmethode zien.

  Inderdaad, wou ik net posten NVM cijfers einde jaar was 206k en hier 215k ( ook einde jaar cijfers ) verschilletje van 9k, resultaat nieuwe rekenmodel? ……..prijzen stijgen t.o.v. NVM ……. 🙂

 9. Ma Ling says:

  lapje: Ik vraag mij af of we de eerste effecten van de nieuwe berekeningsmethode zien. Gemiddelde hypotheeksom had een grotere daling gesuggereerd. Voor de trend maakt dat overigens niet uit.

  Of er is een andere oorzaak dan de nieuwe berekeningsmethode. Gemiddelde koopsom en hypotheeksom liggen dichterbij elkaar, bijvoorbeeld omdat:
  – er relatief meer starters dan oversluiters zijn (want door deze oversluiters/overwaardebenutters lag de gemiddelde hypotheeksom toch vaak ruim hoger dan de gemiddelde hypotheeksom?)
  – banken geen hoge LTV’s meer goedkeuren bij hypotheekaanvraag, omdat de focus meer op de balans dan op de kredietverstrekking ligt.
  – mensen meer eigen vermogen inbrengen en dus minder via vreemd vermogen moeten financieren…?

  Tot slot: nu 7,6% eraf, maar moet je eens opletten wat juni 2013 gaat doen tov juni 2012. hou het nieuws rond 20 juli maar in de gaten…

 10. Adamus says:

  nhz:
  Nu nog wachten op de lange lijst van oenconomen en woningmarkt ‘deskundigen’ die verklaren dat (alweer) de bodem nu écht bereikt is.

  Overigens is in mijn omgeving het prijsniveau van 2003 nog lang niet bereikt, de daling sinds de top in 2009 is nog minimaal. Ik schat dat het hier (in het segment boven de NHG grens) eerder prijsniveau 2007 of daaromtrent is, en veel vraagprijzen liggen zelfs nog boven het niveau van 2009. Nog een zeer lange weg te gaan dus, dat de prijzen dalen lijkt in Zeeland nog niet te zijn doorgedrongen.

  In Goes toch wel -30 als men kijkers wil lokken.

 11. Nico de Geit says:

  lorenzo:
  4. nico : een huis heeft geen waarde , enkel op feestjes.

  Ik denk zeker wel dat er een ‘waarde’ is. Er is immers vraag en aanbod. Die ‘waarde’ is momenteel wel zeer beperkt houdbaar.

  Voor courante woningen is de waarde vrij makkelijk vast te stellen door te kijken naar transacties uit het recente verleden. Maar nogmaals: de ‘waarde’ daalt momenteel snel.

  Het zou best kunnen dat prijzen binnenkort in een vrije val terecht komen.

  ‘Waarde’ wordt natuurlijk altijd bepaald door de gegeven marktomstandigheden. Als vrijwel iedereen gaat verkopen en er nauwelijks kopers zijn daalt de ‘waarde’ snel. Het omgekeerde is ook waar.

  Je kunt het woordje ‘waarde’ ook vervangen door ‘prijs’.

  Alle dingen die gekocht en verkocht worden hebben ‘waarde’. De ‘waarde’ of ‘prijs’ wordt bepaald door vraag en aanbod.

 12. ll says:

  Juist, helemaal gelijk heeft de schrijvert wat we willen hebben is BTW deflatie ;), en vooral op hout, en verf en dan pas ga ik kozijnen laten vervangen, eerder niet ……. de eerste 21% is voor de staat is 1/5 prijs kozijn, ik ben toch niet gek ?

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2013/05/18/21-procent-btw-van-nul-omzet-is-niks

 13. azijnseikerT says:

  Wat nhz zegt. De vraagprijzen worden niet of nauwelijks aangepast hier in de kop van Drenthe. Om een beetje op in mijn ogen redelijke prijs te komen moet je er soms meer dan een ton af halen. Zo ga ik niet in onderhandeling.

 14. Nico de Geit says:

  Tijdelijke huurder:
  Ja Nico, zo zitten er meer. In mijn vriendengroep wordt redelijk gekocht, hier heerst toch nog het principe ‘huren is geld weggooien’. Maarja, op een huis van € 200.000 is dit toch mooi € 15.000…

  Maarja, ik krijg het sommige mensen niet aan het verstand gepraat dat € 15.000 waardedalning + rente voor de hypotheek toch echt duurder is dan huren.

  Die mensen zullen er vanuit gaan dat we in een tijdelijke dip zitten, en dat binnenkort de huizenprijzen weer met 10 tot 15% per jaar gaan stijgen.

  Het kost mij veel moeite om te accepteren dat de meeste mensen gewoon volkomen achterlijk zijn. Ik ben zelf laag opgeleid en dat maakt acceptatie ervan nog moeilijker.

  Ik ben laag opgeleid, dus ik moet dom en volkomen achterlijk zijn. Mensen met een hoge opleiding behoren slimmer te zijn dan laag opgeleiden. Misschien heb ik het mis en hebben zij het bij het rechte eind, en ben ik volkomen achterlijk. Maar wat maakt het eigenlijk uit of je achterlijk bent?

  Het is echt een worsteling als je jezelf afvraagt of je achterlijk bent.

 15. Erik says:

  Jonge jonge…..

  Dat ik met mijn krantenwijk toch nog ruim 15.000 euro per jaar kan sparen door niet te kopen….wie had dat ooit gedacht?

  Zodra de gemiddelde huizenprijs rond de 150.000 staat ga ik eens een bezichtiging plannen.

 16. Ma Ling says:

  lorenzo: 4. nico : een huis heeft geen waarde , enkel op feestjes.

  Een huis geen waarde? Geen boekwaarde, geen grondwaarde, geen beleggingswaarde, geen marktwaarde, geen WOZ-waarde, geen executiewaarde, geen eindwaarde, geen onderhandse verkoopwaarde in verhuurde staat, geen restwaarde, geen emotionele waarde?

  Lorenzo, jij die graag dicteert en doceert, moet ik jou nou gaan uitleggen dat huizen wel waarde hebben maar geen realistische prijzen?

  Ik zie je voorspelbare reactie weer tegemoet (vakanties geboekt, topdrukte bij de bouwmarkten, mensen die op zoek zijn naar een 4e auto of een grotere cupmaat) en dat je weer volkomen voorbij gaat aan hetgeen zich Nederland-breed afspeelt, waaronder op de koop- en huurmarkt van woningen en BOG.

 17. Nico de Geit says:

  Toen huizenprijzen stegen hoorde je iedereen over ‘overwaarde opnemen’.

  Nu huizenprijzen dalen hoor ik niemand over ‘onderwaarde aflossen’.

  ‘Overwaarde’ of ‘onderwaarde’ komt alleen tot stand bij verkoop. Voor banken is het totaal onverantwoord om meer te financieren dan de huidige marktwaarde van de woning.

 18. nhz says:

  Adamus: In Goes toch wel -30 als men kijkers wil lokken.

  Bedoel je dan die zwaar overprijsde nieuwbouw?
  In Souburg hebben ze ook een tijd geleurd met (half)vrijstaande villa’s met 35% korting maar ja, korting zegt niks – het gaat er om wat je uiteindelijk moet betalen.

  Nico de Geit: Mensen met een hoge opleiding behoren slimmer te zijn dan laag opgeleiden.

  Mensen met een hoge opleiding zijn vaak te arrogant om toe te geven dat ze het mis hebben; en die blijven dus alle tekenen dat dat écht zo is negeren; cognitieve dissonante noemt men dat (maar voor laag opgeleiden ma ‘dom’ ook). Zo is ook bekend dat hoger opgeleiden over het algemeen zeer slechte beleggers zijn, want daarbij is essentieel dat je tijdig signaleert wanneer je het mis had.

  Ma Ling: Een huis geen waarde? Geen boekwaarde, geen grondwaarde, geen beleggingswaarde, geen marktwaarde, geen WOZ-waarde, geen executiewaarde, geen eindwaarde, geen onderhandse verkoopwaarde in verhuurde staat, geen restwaarde, geen emotionele waarde?

  De waarde is twijfelachtig, de kosten zijn een zekerheid (OZB en andere belastingen, onderhoud, en soms ook nog een hypotheek …).

  Een realistische prijs lijkt mij de prijs van voor de start van de bubble (rond 1990), plus inflatiecorrectie (+60% ongeveer, afgaande op de inkomens). In mijn regio moet er dan nog zeker 70-80% van de prijzen af (van individuele prijzen, niet perse van de gemiddelde verkoopprijs; statistieken zijn leugens in het kwadraat).

 19. snorkel says:

  Nico de Geit,

  Voor drugsdealers is het ook totaal onverantwoord om (steeds meer) drugs te verkopen aan junkies. Toch doen ze het. En als ze er mee ophouden om minder risico te lopen, dan worden hun ‘klanten’ nog boos ook…

  Zwaar beroep hoor, drugsdealer… uhm oeps, ik bedoel bankier

 20. Maria says:

  Nico de Geit: Mensen met een hoge opleiding behoren slimmer te zijn dan laag opgeleiden.

  Niet dus, zou dat wel zo zijn geweest, hadden we geen crisis gehad en zeker geen banken die omgevallen zouden zijn.

 21. Maria says:

  nhz: Zo is ook bekend dat hoger opgeleiden over het algemeen zeer slechte beleggers zijn, want daarbij is essentieel dat je tijdig signaleert wanneer je het mis had.

  Helemaal juist, mijn echtgenoot de econometrist, heeft afgelopen jaren een grote verliespost behaald met beleggen door iedere keer weer opnieuw te proberen de markt te verslaan.

 22. Stoelgang says:

  Nico de Geit: Ik denk zeker wel dat er een ‘waarde’ is. Er is immers vraag en aanbod. Die ‘waarde’ is momenteel wel zeer beperkt houdbaar.

  Voor courante woningen is de waarde vrij makkelijk vast te stellen door te kijken naar transacties uit het recente verleden. Maar nogmaals: de ‘waarde’ daalt momenteel snel.

  Het zou best kunnen dat prijzen binnenkort in een vrije val terecht komen.

  ‘Waarde’ wordt natuurlijk altijd bepaald door de gegeven marktomstandigheden. Als vrijwel iedereen gaat verkopen en er nauwelijks kopers zijn daalt de ‘waarde’ snel. Het omgekeerde is ook waar.

  Je kunt het woordje ‘waarde’ ook vervangen door ‘prijs’.

  Alle dingen die gekocht en verkocht worden hebben ‘waarde’. De ‘waarde’ of ‘prijs’ wordt bepaald door vraag en aanbod.

  Neen, enkel de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.

  Voorbeeld: een brood kost € 1,50. Dat is de prijs bepaald door vraag en aanbod en de waarde in het economische verkeer. Indien u nagenoeg sterft van de honger bij een gelijk aanbod en een gelijke prijs van brood, is het brood u echter veel meer waard. Die waarde is niet in cash uit te drukken.

  U ziet dat enkel de prijs door vraag en aanbod bepaald wordt en dat waarde een fictief of emotioneel begrip is.

 23. tufkaj says:

  Afijn. Dus weer een tijdelijke opleving in prijzen toen de markt onder tijdsdruk stond.

  Mij zegt dit dat nogsteeds de koper zich onder druk voelt staan. Het is dus nog steeds geen kopersmarkt. Pas als de prijzen tijdelijk naar beneden afwijken van de trend praat ik over een kopersmarkt.

 24. Stoelgang says:

  Nico de Geit: Die mensen zullen er vanuit gaan dat we in een tijdelijke dip zitten, en dat binnenkort de huizenprijzen weer met 10 tot 15% per jaar gaan stijgen.

  Het kost mij veel moeite om te accepteren dat de meeste mensen gewoon volkomen achterlijk zijn. Ik ben zelf laag opgeleid en dat maakt acceptatie ervan nog moeilijker.

  Ik ben laag opgeleid, dus ik moet dom en volkomen achterlijk zijn. Mensen met een hoge opleiding behoren slimmer te zijn dan laag opgeleiden. Misschien heb ik het mis en hebben zij het bij het rechte eind, en ben ik volkomen achterlijk. Maar wat maakt het eigenlijk uit of je achterlijk bent?

  Het is echt een worsteling als je jezelf afvraagt of je achterlijk bent.

  Als u uw boerenverstand maar zoveel als mogelijk gebruikt, dan zal alles recht komen. Als iedereen dat namelijk deed, waren er geen bubbels. Er is namelijk slechts een kleine minderheid die enorm profiteert van de exorbitant gestegen huizenprijzen, maar die minderheid had het in het ideale geval afgelegd tegen de groep boerenverstand gebruikers. Echter van de laatste groep is een groot gedeelte gevallen voor gratis geld en hebzucht.

 25. Nico de Geit says:

  Erik: Dat ik met mijn krantenwijk toch nog ruim 15.000 euro per jaar kan sparen door niet te kopen….wie had dat ooit gedacht?

  Niet ‘sparen’ maar ‘besparen’.

 26. j. jansen says:

  Zo zie je maar; de markt heeft altijd gelijk. Maakt niet uit hoeveel er dan ook geroeptoeterd wordt door de z.g. experts.

 27. Stoelgang says:

  Ma Ling: Een huis geen waarde? Geen boekwaarde, geen grondwaarde, geen beleggingswaarde, geen marktwaarde, geen WOZ-waarde, geen executiewaarde, geen eindwaarde, geen onderhandse verkoopwaarde in verhuurde staat, geen restwaarde, geen emotionele waarde?

  Lorenzo, jij die graag dicteert en doceert, moet ik jou nou gaan uitleggen dat huizen wel waarde hebben maar geen realistische prijzen?

  Ik zie je voorspelbare reactie weer tegemoet (vakanties geboekt, topdrukte bij de bouwmarkten, mensen die op zoek zijn naar een 4e auto of een grotere cupmaat) en dat je weer volkomen voorbij gaat aan hetgeen zich Nederland-breed afspeelt, waaronder op de koop- en huurmarkt van woningen en BOG.

  Ma Ling, wat is dan de waarde van een object? Dat kan u toch niet duiden? De prijs wel, door middel van aanbod en aanvaarding, maar toch niet de waarde? Kan u mij dit wellicht uitleggen?

 28. Stoelgang says:

  tufkaj:
  Afijn. Dus weer een tijdelijke opleving in prijzen toen de markt onder tijdsdruk stond.

  Mij zegt dit dat nogsteeds de koper zich onder druk voelt staan. Het is dus nog steeds geen kopersmarkt. Pas als de prijzen tijdelijk naar beneden afwijken van de trend praat ik over een kopersmarkt.

  Daar heeft u gelijk in. Pas op dat moment komt er onderhandelingsruimte en kunnen partijen tot elkaar komen. Nu is er slechts sprake van een zich langzaam naar het zuiden verplaatsende loopgravenoorlog.

 29. Nico de Geit says:

  Stoelgang: Neen, enkel de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.

  Voorbeeld: een brood kost € 1,50. Dat is de prijs bepaald door vraag en aanbod en de waarde in het economische verkeer. Indien u nagenoeg sterft van de honger bij een gelijk aanbod en een gelijke prijs van brood, is het brood u echter veel meer waard. Die waarde is niet in cash uit te drukken.

  U ziet dat enkel de prijs door vraag en aanbod bepaald wordt en dat waarde een fictief of emotioneel begrip is.

  Voor mij is ‘prijs’ gelijk aan ‘waarde’ uitgedrukt in gangbare valuta.

  Emotionele waarde wordt inderdaad niet in euro’s uitgedrukt. Maar veel verkopers willen dat wel. maar het staat ze natuurlijk vrij om iedere prijs te vragen die ze willen. Niet vreemd natuurlijk dat er geen kopers zijn.

  Opmerkelijk overigens dat veel mensen ook nu vasthouden aan hun droomprijs terwijl huizenprijzen nog steeds extreem hoog zijn.

 30. Kamikaze koper says:

  Nico de Geit: Die mensen zullen er vanuit gaan dat we in een tijdelijke dip zitten, en dat binnenkort de huizenprijzen weer met 10 tot 15% per jaar gaan stijgen.

  Het kost mij veel moeite om te accepteren dat de meeste mensen gewoon volkomen achterlijk zijn. Ik ben zelf laag opgeleid en dat maakt acceptatie ervan nog moeilijker.

  Ik ben laag opgeleid, dus ik moet dom en volkomen achterlijk zijn. Mensen met een hoge opleiding behoren slimmer te zijn dan laag opgeleiden. Misschien heb ik het mis en hebben zij het bij het rechte eind, en ben ik volkomen achterlijk. Maar wat maakt het eigenlijk uit of je achterlijk bent?

  Het is echt een worsteling als je jezelf afvraagt of je achterlijk bent.

  Nico, voor wat het waard is: ik schat zo in dat je over een zeer goed potentieel beschikt, maar pech had met iets: omstandigheden / dyslectie / ADD of god weet wat.

  Dus een goed stel hersens, wat helaas niet “automatisch” tot de juiste scholing heeft geleid.

  Gelukkig kan ik je ook het omgekeerde melden: mensen met een afgeronde universitaire opleiding kunnen op diverse vlakken nog dommer dan het achtereind van een varken zijn, of geen spijker in de muur kunnen slaan.

  Dus bestempel je niet te snel als “achterlijk”.

 31. Nico de Geit says:

  j. jansen: Zo zie je maar; de markt heeft altijd gelijk. Maakt niet uit hoeveel er dan ook geroeptoeterd wordt door de z.g. experts.

  Als ik een miljoen zou krijgen van de overheid als ik vandaag een huis koop, dan zou ik vandaag nog een huis kopen. maar als de overheid dat zou dat doen zal de huizenprijs zich snel aanpassen, en zouden alle woningen een miljoen meer kosten.

  Heet zoiets ‘marktwerking’?

 32. G.Lambers says:

  Nico de Geit,

  Nico,

  Geen zorgen, ik ben behoorlijk hoog opgeleid (2x HBO techniek met veel wiskunde) maar zie het net zo als jij. Er zijn gewoon veel mensen die misschien op het eerste oog niet achterlijk zijn, maar zich wel laten opjutten door de kuddementaliteit en daardoor met open ogen in de slinks opgezette val van de financiele mannetjes en vrouwtjes zijn getrapt. Was mij ook bijna overkomen.

  En gezond verstand is altijd nog iets anders als een heleboel boeken in je kop stampen en er vervolgens niets mee doen omdat je na een maand alles al weer vergeten bent door overmatig drankgebruik…. Bovendien geeft het bezitten van veel kennis niet automatisch een garantie voor wijsheid, dat vergt weer een hele andere ontwikkelingsweg.

  Geduld, we zullen zien hoe dit afloopt. De natuurwet heeft uiteindelijk het laatste woord. “What goes up, must come down.” !!

 33. azijnseikerT says:

  Cognitieve dissonantie, sommige mensen hebben wel de klok horen luiden maar weten nog niet precies waar de klepel hangt.

 34. Mark says:

  Van “uitbodemen” is dus totaal geen sprake!

  Vanavond zullen objectieve marktdeskundige op het 6 uur nieuws weer alle uit de kast halen om de zeepbel te ontkennen.

  Echter: 1 juli wordt de (nietszeggende) NHG grens weer met 30.000 verlaagd. Dit zal de 2e helft van 2013 de markt verder omlaag duwen.
  In 2014 word begonnen met de beperking van de HRA.

  Resume, het wordt 1 lange, 5 jaar durende, glijbaan omlaag. Het kan ook veel sneller gaan maar dat wordt tegen gehouden door Den Haag.

 35. Ma Ling says:

  tufkaj: Afijn. Dus weer een tijdelijke opleving in prijzen toen de markt onder tijdsdruk stond.
  Mij zegt dit dat nogsteeds de koper zich onder druk voelt staan. Het is dus nog steeds geen kopersmarkt. Pas als de prijzen tijdelijk naar beneden afwijken van de trend praat ik over een kopersmarkt.

  En toch: afgelopen jaren zagen we transacties kelderen en prijzen maar mondjesmaat volgen. Inmiddels is hier verandering in gekomen: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/cijfers/extra/huizenprijzen-visualisatie.htm

  in veel provincies zakken de prijzen harder dan het aantal transacties. Ook het beeld van nhz wordt hier bevestigd: In Zeeland lijken andere wetten te gelden, al zou er ook sprake kunnen zijn van een fikse vertraging van trends aldaar.

  Stoelgang: Ma Ling, wat is dan de waarde van een object? Dat kan u toch niet duiden? De prijs wel, door middel van aanbod en aanvaarding, maar toch niet de waarde? Kan u mij dit wellicht uitleggen?

  Klopt. Waarde is over het algemeen een behoorlijk subjectief begrip. Ik struikelde alleen over de uitspraak dat een huis GEEN waarde zou hebben. Da’s onzin.
  Zoals in mijn post aangegeven: er zijn verschillende waardebegrippen. sommige waarden komen tot stand zonder dwang (marktwaarde), anderen worden ‘bepaald’ (door taxatie of boekhoudkundig) zonder daartegen bezwaar te maken, terwijl andere weer het gevolg zijn van aannames (beleggingswaarde).

  Kortom: pas als we weten over welk waardebegrip we praten, kunnen we pas iets zeggen over de verhouding tot de prijs.

 36. Nico de Geit says:

  Mark: het wordt 1 lange, 5 jaar durende, glijbaan omlaag

  En over 5 jaar is de bodem bereikt?

  Ik denk dat de bodem tussen 2030 en 2040 zit. Maar het zou ook best verder weg kunnen zijn. Ik kan er in ieder geval niet op wachten, ik moet nu verder met mijn leven.

 37. asd says:

  nhz, Nico de Geit, Maria, Kamikaze koper, G.Lambers,

  Over opleiding gesproken: ik heb veel gehad aan een makelaar in de “goede oude tijd”, die mij met groot genoegen en het nodige plezier vertelde,dat juristen en economen de eersten zijn, die er bij een koopovereenkomst invliegen!

  Sindsdien heb ik mijn makelaars met zorg uitgekozen.

 38. Tsjaa says:

  Voor de Liefhebber!

  Vanavond om 20:00 spreekt Albert Spits over de werkelijke oorzaken en oplossingen van de crises in Café Heffer in de oudebrugsteeg 7 in Amsterdam.

  Be there or be square!

 39. igorn says:

  ik begrijp niet wie die mensen zijn die nu blijkbaar toch kopen. Zijn in die cijfers ook bedrijven meegenomen en investeringsfondsen, of zijn dat echt allemaal particulieren ?

  Ik zou graag zelf ook willen kopen want idd “huren is geld weggooien”, maar de chaos op de woningmarkt is op dit moment zodanig, met een volstrekt onbetrouwbare overheid dat ik nog even wacht. De prijzen zullen nog zat zakken. Bestedingsruimte van gezinnen en jonge mensen is gewoonweg te laag voor de huidige prijzen.

 40. lorenzo says:

  Nico de Geit: Ik denk zeker wel dat er een ‘waarde’ is. Er is immers vraag en aanbod. Die ‘waarde’ is momenteel wel zeer beperkt houdbaar.

  Het feit dat ik nu iets ga uitleggen is ook de reden waarom de genoemde 8 procent me niet intereseert , slechts voor statistiek fetisjisten die er nu zo veel zijn.
  Waarde van een woning is niet de prijs van een object , zoals hier nog wel eens wordt gesuggereert zelfs bedoeld.
  Daarbij zitten we in een wereld waarbij vraag en aanbod wordt geflatteerd door de veel actuatoren die er niet horen te zijn in enigszins normale omstandigheden.
  De omzet geeft een betere , engszins realistische kijk op waar we naar toe gaan.
  Kortom , het feit dat de burger ( een leek dus) exact weet de waarde van zijn pand is er juist de oorzaak van dat we nu zijn waar we wel of niet willen zijn.

 41. lorenzo says:

  Nico de Geit: Ik denk zeker wel dat er een ‘waarde’ is. Er is immers vraag en aanbod. Die ‘waarde’ is momenteel wel zeer beperkt houdbaar. Voor courante woningen is de waarde vrij makkelijk vast te stellen door te kijken naar transacties uit het recente verleden. Maar nogmaals: de ‘waarde’ daalt momenteel snel. Het zou best kunnen dat prijzen binnenkort in een vrije val terecht komen. ‘Waarde’ wordt natuurlijk altijd bepaald door de gegeven marktomstandigheden. Als vrijwel iedereen gaat verkopen en er nauwelijks kopers zijn daalt de ‘waarde’ snel. Het omgekeerde is ook waar. Je kunt het woordje ‘waarde’ ook vervangen door ‘prijs’. Alle dingen die gekocht en verkocht worden hebben ‘waarde’. De ‘waarde’ of ‘prijs’ wordt bepaald door vraag en aanbod.

  Nico de Geit: Ik denk zeker wel dat er een ‘waarde’ is. Er is immers vraag en aanbod. Die ‘waarde’ is momenteel wel zeer beperkt houdbaar.

  Het feit dat ik nu iets ga uitleggen is ook de reden waarom de genoemde 8 procent me niet intereseert , slechts voor statistiek fetisjisten die er nu zo veel zijn.
  Waarde van een woning is niet de prijs van een object , zoals hier nog wel eens wordt gesuggereert zelfs bedoeld.
  Daarbij zitten we in een wereld waarbij vraag en aanbod wordt geflatteerd door de veel actuatoren die er niet horen te zijn in enigszins normale omstandigheden.
  De omzet geeft een betere , engszins realistische kijk op waar we naar toe gaan.
  Kortom , het feit dat de burger ( een leek dus) exact weet de waarde van zijn pand is er juist de oorzaak van dat we nu zijn waar we wel of niet willen zijn.

 42. lorenzo says:

  Ma Ling: lorenzo: 4. nico : een huis heeft geen waarde , enkel op feestjes.Een huis geen waarde? Geen boekwaarde, geen grondwaarde, geen beleggingswaarde, geen marktwaarde, geen WOZ-waarde, geen executiewaarde, geen eindwaarde, geen onderhandse verkoopwaarde in verhuurde staat, geen restwaarde, geen emotionele waarde?
  Lorenzo, jij die graag dicteert en doceert, moet ik jou nou gaan uitleggen dat huizen wel waarde hebben maar geen realistische prijzen?

  Goed , je noemt nu een aantal waardes, wellicht kun je stuk voor stuk uitleggen hoe deze tot stand komt.
  Daarbij vraag ik je hoe een waarde van een woning tot stand komt, op ze minst de definitie ervan.
  Kunnen we er later weer op ingaan , de inhoud onbreekt namelijk een beetje , zoals op feestjes ook zo vaak .

 43. lorenzo says:

  azijnseikerT: Cognitieve dissonantie, sommige mensen hebben wel de klok horen luiden maar weten nog niet precies waar de klepel hangt.

  laten we over autos gaan praten .

 44. ll says:

  Tsjaa: Albert Spits

  Die Spits van de 60% daling ? 🙂 Lijkt me zeer de moeite waard om op de trein te stappen …..

  Stukje van dft met een mooie grafiek

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21580946/__Huizen_in_april_7_6_procent_goedkoper__.html

 45. test12 says:

  Dit bericht is wederom niet te lezen op de pagina van de NOS, toeval?

 46. Jeroen says:

  igorn: ik begrijp niet wie die mensen zijn die nu blijkbaar toch kopen

  Diverse groepen kopen nu:

  1) Starters die misschien een goede deal hebben gemaakt.
  2) Huurders die voor een behoorlijke prijs hun woning kunnen overnemen.
  3) Mensen die niet ‘onder water’ staan en een ‘horizontale beweging’ op de woningmarkt maken. Geen probleem.
  4) Etc.

  igorn: met een volstrekt onbetrouwbare overheid

  Hoewel ik geen fan ben van het overheidsbeleid is dit natuurlijk wel erg tendentieus…. Decennia lang is de HRA regeling aangepast ten gunste van de woningeigenaar (namelijk het verlagen van het huurwaardeforfait, nu het eigenwoningforfait) en hoorde je niemand daarover. Nu de zaken er wat anders voorstaan en de regels ten nadele van de woningeigenaren worden aangepast, gewoon omdat dat hard nodig is, is dat opeens ‘onbetrouwbaar gedrag’. Niet erg consequent…

 47. Maria says:

  asd:
  nhz, Nico de Geit, Maria, Kamikaze koper, G.Lambers,

  Over opleiding gesproken: ik heb veel gehad aan een makelaar in de “goede oude tijd”, die mij met groot genoegen en het nodige plezier vertelde,dat juristen en economen de eersten zijn, die er bij een koopovereenkomst invliegen!

  Sindsdien heb ik mijn makelaars met zorg uitgekozen.

  Grootste problemen met economen en juristen. Vooral de laatste denken de puntjes op de i te zetten maar verliezen de grote lijnen uit het zicht!

 48. Maria says:

  igorn: Bestedingsruimte van gezinnen en jonge mensen is gewoonweg te laag voor de huidige prijzen.

  Maar dat betreft ook de huurprijzen!

 49. asd says:

  @47(Maria), Nou en of! Kan erover meepraten. Moeten die lui ook maar een groentetuintje beginnen om af te kicken van hun denkspiralen!

 50. tim says:

  @34

  kan hier wel in meegaan. Heb een grafiek die inflatie en huizenprijzen bijhouden vanaf 1995. Verschil is nu nog 47% in het “voordeel” van de huizenprijzen. Mijn mening is dat deze twee elkaar moeten volgen. Dus nog 47% te gaan. 15% wordt “opgelost” door inflatie van de komende 5 jaar en de overige 30% door daling van de prijzen(6% per jaar tot 2018). Dus dan kom je ook weer uit op de 30% die de economist aangeeft. Totaal is er dan 53% vanaf en dan zitten we weer op de levels van 1997. Dan ga ik eens kijken om te verhuizen. Tot die tijd los ik af wat ik kan.

 51. De Pessimist says:

  igorn: ik begrijp niet wie die mensen zijn die nu blijkbaar toch kopen

  Ik begin te vermoeden dat er een hoop onder sociale dwang wordt verkocht .Een werkgever die huis van werknemer koopt een neef die huis van oom koopt enz. Een soort van verlies delen over de familie .

 52. Frans says:

  “Het is een domper want de afgelopen maanden zagen we een klein herstel’, aldus Peter Hein van Mulligen van het CBS. “Hoe dat komt is lastig te zeggen, maar huizenkopers hebben er nog steeds geen zin in.”

  Ook in de video van RTLZ over dit onderwerp zegt Peter Hein dat “helaas” de huizenmarkt verder in elkaar zakt.

  Ik heb net gebeld met de CCS, een instantie die het CBS in de gaten moet houden, om te weten te komen of de CBS met belastinggeld wordt betaaald.
  Als dit zo is, dan ben ik pisnijdig dat er politieke uitspraken worden gedaan door de CBS op de media. Ze moeten gewoon cijferneuken, maar geen interpretatie afgfeven. Of het helaas of gelukkig is dat de huizenmarkt in elkaar zakt dat maak ik *@_#*@_ zelf wel uit!

 53. Frans says:

  Ik wordt (hopelijk) nog terug gebeld.

 54. Dow Jones says:

  nhz:
  Nu nog wachten op de lange lijst van oenconomen en woningmarkt ‘deskundigen’ die verklaren dat (alweer) de bodem nu écht bereikt is.

  Overigens is in mijn omgeving het prijsniveau van 2003 nog lang niet bereikt, de daling sinds de top in 2009 is nog minimaal. Ik schat dat het hier (in het segment boven de NHG grens) eerder prijsniveau 2007 of daaromtrent is, en veel vraagprijzen liggen zelfs nog boven het niveau van 2009. Nog een zeer lange weg te gaan dus, dat de prijzen dalen lijkt in Zeeland nog niet te zijn doorgedrongen.

  Ons Zeeuw’n ben’n zunig?

  Cheerio,

  Dow Jones

 55. nhz says:

  Maria: Niet dus, zou dat wel zo zijn geweest, hadden we geen crisis gehad en zeker geen banken die omgevallen zouden zijn.

  intelligentie heeft weinig correlatie met gezond verstand, en andere persoonlijkheidsfactoren zoals bijv. het inzien van je eigen beperkingen.

  tufkaj: Mij zegt dit dat nogsteeds de koper zich onder druk voelt staan. Het is dus nog steeds geen kopersmarkt. Pas als de prijzen tijdelijk naar beneden afwijken van de trend praat ik over een kopersmarkt.

  inderdaad, er is nog lang geen sprake van capitulatie bij het koperspubliek. Dat komt pas als ze serieus risico gaan lopen door afschaffen (of te duur maken) van NHG en een verplichte aanbetaling van 10-20%. Er zijn nog honderdduizenden (misschien wel een paar miljoen) clueless bodemvissers in voorraad, die moeten eerst allemaal uit de roulatie gehaald worden voordat de markt weer gezond kan worden.

  j. jansen: Zo zie je maar; de markt heeft altijd gelijk.

  welke markt, er is nergens meer een vrije markt in het westen (in ieder geval niet als we praten over huizen, aandelen, obligaties, currencies enz.).

  G.Lambers: Geduld, we zullen zien hoe dit afloopt. De natuurwet heeft uiteindelijk het laatste woord. “What goes up, must come down.” !!

  overigens zijn de meeste natuurwetten ook beperkt houdbaar; reken maar dat politici en banksters hard op zoek zijn naar nieuwe achterdeurtjes om de markt buitenspel te houden.

  Ma Ling: Ook het beeld van nhz wordt hier bevestigd: In Zeeland lijken andere wetten te gelden, al zou er ook sprake kunnen zijn van een fikse vertraging van trends aldaar.

  ach, ik zag dat er weer twee appartementen te koop staan in het Badpaviljoen in Domburg (3.5-4 miljoen per stuk, duurste vastgoed per m2 van Nederland). Als er één verkocht wordt (ze worden blijkbaar regelmatig geflipt door de NL elite) dan schiet de Zeeuwse huizenprijs zo 10% omhoog, gezien het minimale aantal transacties. Leve de statistiek 😎

  igorn: ik begrijp niet wie die mensen zijn die nu blijkbaar toch kopen.

  mensen die kopen met ‘other people’s money’; want dat kan nog steeds voor velen.

  lorenzo: De omzet geeft een betere , engszins realistische kijk op waar we naar toe gaan.

  helemaal eens, nog even voort zo en de omzet is NUL 😎

  Frans: Als dit zo is, dan ben ik pisnijdig dat er politieke uitspraken worden gedaan door de CBS op de media. Ze moeten gewoon cijferneuken, maar geen interpretatie afgfeven.

  CBS = Ministry of Truth. 100% betaald uit onze portemonnee en 100% leugens.

 56. Frans says:

  nhz: CBS = Ministry of Truth. 100% betaald uit onze portemonnee en 100% leugens.

  Thanx! 🙂
  Ik had het kunnen weten: heeft natuurlijk helemaal geen zin om hier tegenin te gaan…

 57. snorkel says:

  tim: kan hier wel in meegaan. Heb een grafiek die inflatie en huizenprijzen bijhouden vanaf 1995. Verschil is nu nog 47% in het “voordeel” van de huizenprijzen.

  Dan is het werkelijke verschil nog hoger, want in 1995 waren de huizenprijzen al enkele jaren (±7) sneller aan het stijgen dan de inflatie.

  Ook denk ik dat we nog wel een undershoot gaan krijgen. De bodem zal ónder het evenwichtsniveau liggen (om daarna weer te gaan stijgen, maar dat is pas rond 2030)

 58. lapje says:

  Frans: Ik heb net gebeld met de CCS

  Go Frans! 🙂

  Frapper toujours!

 59. hj says:

  diep triest:

  gister bij de Albert Hein: deze producten verdwijnen uit de schappen: o.a. Black Koffie van Douwe Egberts

  de laatste 3 pakken nog kunnen meenemen…..

  snik, bij de Digros ook al niet meer te koop

  dit soort berichten geven aan hoe slecht het met de Nederlandse economie gesteld is,

  zelfs je favourite koffie kun je niet meer kopen

  te duur, mensen bezuinigen nu werkelijk op alles??

  we’re doomed, Nederland failliet

 60. dawg says:

  Stoelgang: Ma Ling, wat is dan de waarde van een object? Dat kan u toch niet duiden? De prijs wel, door middel van aanbod en aanvaarding, maar toch niet de waarde? Kan u mij dit wellicht uitleggen?

  Prijs = waarde, ruilwaarde om precies te zijn. Waarde di etijd-, plaats- en individugebonden is.

 61. De Pessimist says:

  Frans: Ik had het kunnen weten: heeft natuurlijk helemaal geen zin om hier tegenin te gaan…

  Straks moeten ze daar nog een cursus integer handelen gaan volgen .

 62. De Pessimist says:

  De staat leent geld voor 0,015% vandaag.De gemeentes hebben heel veel braak liggende grond en bouwvakkers zitten thuis aan het bier en de bevolking trekt bij elkaar in vanwege onbetaalbare woningen .Je moet wel heel erg van schaarste houden om onder deze omstandigheden niet als staat een project ontwikkelaar te worden om te bouwen wat het volk kan/wil betalen.

 63. Frans says:

  Even de Nationale Ombudsman gebeld, en deze gaf mij het juiste nummer van het CBS voor klachten aan het adres van het CBS: erg vriendelijke dame, die beloofde dat ik onmiddelijk wordt terug gebeld door de juiste man zodra ie klaar is met zijn telefoontje. Kort uitgelegd waarom het ging en… ze gaf me volmondig gelijk! (“helemaal mee eens”)
  Wordt vervolgd….

 64. nhz says:

  Dow Jones: Ons Zeeuw’n ben’n zunig?

  Vermoedelijk is mijn directe omgeving niet representatief omdat hier veel overbetaalde (gemeente/provincie) ambtenaren zitten waarvoor het geld nog vrijwel onbeperkt in het rond spat, en de baanzekerheid hoog blijft. Voor die groep is het nog steeds feest, ze kunnen veel bieden en als ze willen verkopen hebben ze meestal geen haast dus het beeld hier zal vast achterlopen bij de landelijke situatie. Zelfs Carla Peijs heeft ondanks drie prijsverlagingen (in twee jaar van 1149 naar 945K) haar kapitale pandje hier om de hoek nog niet kunnen verkopen. En voor wie pakweg 1 miljoen te besteden heeft is er in de directe omgeving volop uitzoek … Verder zijn diverse dure panden die te koop staan eigendom van schimmige bedrijven of organisaties, moeilijk na te gaan wat daar allemaal achter zit.

  In het algemeen denk ik dat het zeer lage aantal transacties de werkelijkheid maskeert, feitelijk wat lorenzo ook zegt. De statistieken tonen ‘wat de gek er voor geeft’ voor die paar panden die verkocht zijn, maar niet wat de waarde van de huizen voor de gemiddelde burger is.

 65. Ma Ling says:

  lorenzo: Goed , je noemt nu een aantal waardes, wellicht kun je stuk voor stuk uitleggen hoe deze tot stand komt.
  Daarbij vraag ik je hoe een waarde van een woning tot stand komt, op ze minst de definitie ervan.
  Kunnen we er later weer op ingaan , de inhoud onbreekt namelijk een beetje , zoals op feestjes ook zo vaak .

  De prijs van een woning komt doorgaans tot stand doordat vraag (bereidwillige koper) en aanbod (bereidwillige verkoper) elkaar zonder dwang weten te vinden. Als je deze prijs wilt schatten, doe je een uitspraak over de marktwaarde. Ik schat zo in dat jij je hierin wel kunt vinden en dat je inziet dat huizen dus wel waarde hebben. Zie hier, een 100% inhoudelijke reactie.

  Behoefte om er nu (dwz bij dit topic) verder op in te gaan heb ik niet. Je zou ook zelf eens wat kunnen googelen om je kennis op peil te brengen.

  De admin levert een topic en volgens mij zijn we (=bezoekers en posters alhier) daar nog niet over uitgepraat.

  Zo becijfert Jos Koets dat het in dit tempo nog 1,5 – 2 jaar gaat duren voordat we weer dezelfde betaalbaarheid hebben als voor januari 2013, toen de aflossingsverplichting van kracht werd.

  En zo zitten we nu op het prijsniveau van april 2003, maar ligt het prijsniveau van augustus 2002 binnen handbereik (volgende maand al?)

  @ Snorkel: had ik al laten weten dat ik jouw reactie onder een ftm-artikel (survivalgis) van dhr Strop laatst top vond?

 66. Henk 6 says:

  G.Lambers:
  Nico de Geit,

  Nico,

  Geen zorgen, ik ben behoorlijk hoog opgeleid (2x HBO techniek met veel wiskunde) maar zie het net zo als jij. Er zijn gewoon veel mensen die misschien op het eerste oog niet achterlijk zijn, maar zich wel laten opjutten door de kuddementaliteit en daardoor met open ogen in de slinks opgezette val van de financiele mannetjes en vrouwtjes zijn getrapt. Was mij ook bijna overkomen.

  En gezond verstand is altijd nog iets anders als een heleboel boeken in je kop stampen en er vervolgens niets mee doen omdat je na een maand alles al weer vergeten bent door overmatig drankgebruik…. Bovendien geeft het bezitten van veel kennis niet automatisch een garantie voor wijsheid, dat vergt weer een hele andere ontwikkelingsweg.

  Geduld, we zullen zien hoe dit afloopt. De natuurwet heeft uiteindelijk het laatste woord. “What goes up, must come down.” !!

  Nico, Ik ben ook hoog opgeleid (TU) maar realiseer me dat ik nog heel veel niet weet en snap! Daarmee ben ik net zo dom als anderen, maar slimmer dan de hoog opgeleiden die wel denken dat ze zelf alles snappen.

  Opleiding zegt dus niets. In situaties waarin zaken snel veranderen, zoals in een crisis, is opleiding vaak een handicap omdat men de opleiding (vaak reproductie van kennis)als basis ziet en voelt, terwijl juist de basis aan het veranderen is. Je moet dus los zien te komen van de aangeleerde werkelijkheid en opnieuw zelf gaan nadenken, dat is best moeilijk. Je moet je dan kwetsbaar durven opstellen. De een kan dat beter dan de ander.

 67. snorkel says:

  Henk 6: maar slimmer dan de hoog opgeleiden die wel denken dat ze zelf alles snappen.

  Mkijn ex-werkgever was professor. Een gevleugelde uitspraak van ‘m was: “Ik weet niet wat ik niet weet. Dus daar kan ik geen rekening mee houden.” Dan dacht ik altijd: “Je bent toch professor geworden juist door uit te zoeken wat je nog niet weet?”. Maar dat is blijkbaar te veel werk of te moeilijk ofzo… Je kunt ook gewoon lekker blijven geloven wat je zelf goed uitkomt natuurlijk, wel zo makkelijk.

 68. Johanna says:

  Tsjaa: Vanavond om 20:00 spreekt Albert Spits over de werkelijke oorzaken en oplossingen van de crises in Café Heffer in de oudebrugsteeg 7 in Amsterdam.

  Aha, weer eens een reactie van dat grappige methodologische warboeltje, dat gaat onder de naam ‘Oostenrijkse school’. Bekend om hun zelffeliciterende stijl en hun verleidelijke simplificaties, doorgaans stoutmoedige generalisaties van de samenhangen in een Robinson Crusoe economie.
  Zeer in trek bij hen wier levensvervulling het is de goudprijs omhooggekletst te hebben.

  Uiteraard geven enkel zij de ‘werkelijke oorzaak’ van de crisis en is hun oplossing ook altijd de ‘juiste oplossing’.

  Dat was al duidelijk voor hen die hun boekjes lazen (bijv. de Soto’s Geld, Krediet, Crisis, de huidige standaard) , alternatieve ideeën krijgen altijd het epitome ‘fallacy’, terwijl de lezer er door schrijver onophoudelijk op gewezen wordt, dat zij een meesterwerk leest.

  Be prepared!

 69. Henk 6 says:

  snorkel,

  Jouw prof weet tenminste nog dat hij dingen niet weet.

 70. Maria says:

  Henk 6: Je moet dus los zien te komen van de aangeleerde werkelijkheid en opnieuw zelf gaan nadenken, dat is best moeilijk.

  +1

 71. snorkel says:

  Henk 6,

  Hahhaha. Hij hield de mogelijkheid open dat er dingen waren die hij niet wist. En die negeerde hij vervolgens. Daar was dan ook wel alles mee gezegd. Hij is onlangs zijn huis kwijtgeraakt trouwens.

 72. nhz says:

  snorkel: Dan is het werkelijke verschil nog hoger, want in 1995 waren de huizenprijzen al enkele jaren (±7) sneller aan het stijgen dan de inflatie.

  voor zover ik weet begon de echte stijging (10% of meer per jaar, overigens was de inflatie/rente toen ook vrij hoog) in de meeste provincies in 1991/1992. Alleen rond Amsterdam was er vanaf 1989 al een duidelijke stijging (voorspelbaar, financieel centrum dus de eerste plek waar het easy money door de straten klotst …).

  snorkel: Ook denk ik dat we nog wel een undershoot gaan krijgen.

  Eens, aan het einde van de bubble zal er totale paniek zijn en zullen mensen (en investeerders) tot elke prijs van hun vastgoed af willen. Daarvan is nog lang geen sprake.

  hj: gister bij de Albert Hein: deze producten verdwijnen uit de schappen: o.a. Black Koffie van Douwe Egberts

  die verdween hier twee jaar geleden al uit de schappen; soms loopt Zeeland dan toch voor blijkbaar 😉

  Henk 6: Nico, Ik ben ook hoog opgeleid (TU) maar realiseer me dat ik nog heel veel niet weet en snap! Daarmee ben ik net zo dom als anderen, maar slimmer dan de hoog opgeleiden die wel denken dat ze zelf alles snappen.

  wijs zijn is weten wat je niet weet 🙂

  Henk 6: Opleiding zegt dus niets.

  meestal heel veel weten van héél weinig.

  snorkel: Je bent toch professor geworden juist door uit te zoeken wat je nog niet weet?

  Denk ik niet, je wordt tegenwoordig het makkelijkst professor als je de allergrootste oogkleppen op hebt en uitsluitend de gebaande paden volgt; vooral als het om de medische of financiële sector gaat, maar eigenlijk overal. Maar met je eens dat het precies andersom hoort te zijn 🙁

  snorkel: Hij is onlangs zijn huis kwijtgeraakt trouwens.

  wie weet, misschien wel de start van een goede (maar dure) opleiding 🙂

 73. latida says:

  Als de prijzen lager worden lost de zogenaamde ‘schaarste’ op de woningmarkt zich vanzelf op.

  Tegelijkertijd is het fabeltje van woningschaarste een argument om de prijzen hoog op te drijven.

  Er is geen schaarste. Er is genoeg plek om een dak boven het hoofd van eenieder te bieden. Er is zelfs veel te veel gebouwd als je de kantoorpanden erbij optelt.

  Maar goed. Quote van deze link: (bedankt!)

  http://www.z24.nl/analyse/artikel_440452.z24/Mathijs_Bouman__Huis_onder_water__Dan_geen_pensioenpremie_.html#.UZtWuMkQ0gU.twitter

  “Over hoeveel hypotheken inmiddels ‘onder water’ staan, lopen de meningen uiteen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek rekende in maart van dit jaar voor dat ruim een miljoen huizen in Nederland minder waard zijn dan de hypotheekschuld.

  Dat is ongeveer een kwart van alle huizen. Gemiddeld zou het gaan om 13.000 euro aan ‘onderwaarde’.

  Maar het CBS baseert zich op cijfers uit januari 2011. Sindsdien is de huizenprijs met ruim 12 procent gedaald, dus het probleem zal intussen veel groter zijn geworden.

  De Nederlandsche Bank schrijft in een recent onderzoek dat 30 procent van de woningen onder water staat. Maar DNB geeft daar verder geen cijfers en bedragen bij.

  Een rapport van de Amsterdam School of Real Estate van begin dit jaar, heeft het over 800 duizend woningen die nu onder water zouden staan. Dat is minder dan schattingen van CBS en DNB. Maar de onderzoekers denken dat het per woning om een onderwaarde van bijna 39 duizend euro gaat, drie maal zo hoog als het CBS-bedrag.”

  En dan over opleiding. Je opleiding bepaalt tot welke kennis je bent blootgesteld door anderen. Wat je daarvan werkelijk opsteekt en hoe lang die kennis waarde blijft houden is een tweede.

  Maar je eigen kennis op peil houden doe je door zelf op onderzoek uit te gaan en nieuwe dingen bij te leren. Het is meer een mentaliteit dan een papiertje of een geinstitutionaliseerd iets.

  Ik heb met veel mensen samengewerkt op allerlei niveaus van schoonmaker tot professor. De domste mensen zijn zij die niet de mentaliteit hebben om zichzelf en anderen vragen te blijven stellen, nieuwsgierig te blijven, iets op te steken op grond van argumenten, en denken het allemaal wel te weten.

  Bovendien is er een groot verschil tussen intelligentie en geluk.

  Wat dat betreft zou ik er zelfs voor willen pleiten dat de gelukkigste mensen misschien wel het intelligenst zijn. Het vermogen om gelukkig te zijn is immers vele malen meer waardevol voor de persoon zelf dan het vermogen om ingewikkelde vraagstukken op de lossen.

  Dus om echt van intelligentie te kunnen spreken, zal iemand ten eerste op het meest basale niveau de ogenschijnlijk simpelste vraagstukken moeten kunnen oplossen, anders blijft zelfs iemand met veel diploma’s, papieren, status en reputatie ‘een beetje dom’.

 74. hj says:

  Henk 6: Je moet dus los zien te komen van de aangeleerde werkelijkheid en opnieuw zelf gaan nadenken, dat is best moeilijk.

  Ik ga maar even los van dit forum, (potten bier halen),
  kan even niet meer helder nadenken

  voorlopig zit ik goed (lage huur, dus lage huurverhoging, maar wel 275.000 euro op bank)

  tot over een paar weken

 75. nhz says:

  P.S.: misschien al eerder langs gekomen hier, maar vanaf 2016 zijn spaartegoeden boven 100K euro in de EU officieel vogelvrij (waren ze feitelijk al, maar dan is het voor iedereen duidelijk). Dus u hebt nog 2.5 jaar om uw spaargeld op te maken (of op een veiliger plaats te stallen) voordat het in beslag genomen wordt door de kleptocraten. En t.z.t. kan de 100K grens natuurlijk naar believen verlaagd worden als ‘de omstandigheden dat noodzakelijk maken’…

  U ziet, voor de Eurocraten zijn spaarders financieel terroristen die je niet hard genoeg kunt aanpakken, en mensen die veel geld lenen van de bank (zeker als ze het lenen voor een overprijsd huis) zijn zielug en moet je aan alle kanten in de watten leggen.

  Ik ben wel benieuwd hoe ze t.z.t. al die EU hypotheken denken te gaan financieren. Want als iedereen zijn spaargeld boven 100K weghaalt uit Europa dan wordt de basis voor de hypotheken vele malen kleiner dan nu. Onder zulke condities zou ik zelfs tegen 10% rente er niet over peinzen mijn geld bij de bank te laten.

 76. Jeroen says:

  nhz: maar vanaf 2016 zijn spaartegoeden boven 100K euro in de EU officieel vogelvrij

  Je bedoelt toch zeker “per afzonderlijke bankinstelling (met eigen bankvergunning)”?

 77. De Pessimist says:

  nhz: U ziet, voor de Eurocraten zijn spaarders financieel terroristen

  Ik heb toch echt liever dat het geschil, schuldenaar vs rentenier onderling wordt opgelost en dan dat de neutrale toekijker niet de rentenier zijn vermogen hoeft te verschaffen en voor de schuldenaar zijn primaire levensbehoefte moet gaan betalen. Misschien was het rendement in het verleden gewoon veel te hoog.

 78. nhz says:

  Jeroen: Je bedoelt toch zeker “per afzonderlijke bankinstelling (met eigen bankvergunning)”?

  Wedden dat het tegen die tijd (met één overkoepelende EU toezichthouder) gewoon per EU inwoner geldt?

  Aangezien pakweg 95% van de EU burgers toch geen 100K spaargeld heeft zouden de kiezers het prima vinden; risicoloos scoren voor de kleptocraten. GL politici zien vast kans om een zeteltje terug te winnen met hun strijd tegen de ‘verderfelijke kapitalisten’; een inkomen van een paar ton zoals van de gemiddelde GL ambtenaar is natuurlijk prima, als je alles maar direct uitgeeft (of overmaakt naar een belastingparadijs).

 79. nhz says:

  De Pessimist: Ik heb toch echt liever dat het geschil, schuldenaar vs rentenier onderling wordt opgelost en dan dat de neutrale toekijker niet de rentenier zijn vermogen hoeft te verschaffen en voor de schuldenaar zijn primaire levensbehoefte moet gaan betalen. Misschien was het rendement in het verleden gewoon veel te hoog.

  wat is een ‘rentenier’ dan? Iemand die jaarlijks een paar procent inteert op zijn vermogen door het beschikbaar te stellen aan banken (= scheefleners)?

 80. Maria says:

  Jeroen: Je bedoelt toch zeker “per afzonderlijke bankinstelling (met eigen bankvergunning)”?

  Persoonlijk denk ik,dat we naar totale bedragen gaan en dat het bedrag van 100.000 euro zeer snel verlaagd gaat worden tot het maximale belastingvrije bedrag. En niet per bankinstelling!

 81. Maria says:

  Dit wordt zo vaak in de media herhaalt dat je er je vraagtekens bij moet zetten:

  ” „Einleger mit weniger als 100.000 Euro werden aber immer und überall in Europa in vollem Umfang geschützt sein. Niemand sollte daran zweifeln“, so Barnier zunächst.”

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/05/21/eu-zugriff-auf-deutsche-sparer-ist-nach-geltendem-recht-moeglich/

 82. De Pessimist says:

  nhz: wat is een ‘rentenier’ dan? Iemand die jaarlijks een paar procent inteert op zijn vermogen door het beschikbaar te stellen aan banken (= scheefleners)?

  Helaas wel .Afgelopen jaren is er toch rente gegeven zonder dat er echt rendement gemaakt werd gewoon een ponzi scheme .Ik heb geen schulden gemaakt en ook geen echt vermogen opgebouwd omdat mijn boeren verstand het niet goed vond voelen .Maar nu wil ik het niet met arbeid beiden partijen uit de wind houden .Er vechten er twee om een been en de derde moet betalen doei.Als er geen reële groei is is er ook geen reële rente op tegoeden.

 83. snorkel says:

  nhz: wat is een ‘rentenier’ dan?

  Rentiers bestaan niet meer. Iedere spaarder is nu een “unsecured creditor”. Oftewel, het geld op de bank is niet van de klant. Het geld is al van de bank. De klant is een crediteur geworden die maar moet zien of ‘ie nog terugbetaald wordt.

  Hier wordt uitgewerkt wie er allemaal “niet terugbetaald wordt”, en in welke volgorde, wanneer een bank omvalt: http://www.financialstabilityboard.org/publications/r_111104cc.pdf

 84. snorkel says:

  De Pessimist,

  Hahahahahahahha! “Ik hoop dat…”. Dat is nóg zwakker dan de gebruikelijke politici-praat “Het kan…”

 85. snorkel says:

  De Pessimist,

  Op zich denk ik dat het goed zou zijn als buitenlandse banken weer op de NLse hypotheekmarkt actief worden (maar ik denk niet dat ze dat willen). Dat gaan ze natuurlijk alleen maar doen als ze lage LTV leningen (max 80%) kunnen wegzetten, net als in hun eigen land. Misschien dat de NLse banken dan ook volgen… Zou goed zijn voor de gezondheid van de huizenmarkt.

 86. Keesje says:

  Henk 6,

  EXACT! Je moet zelf durven nadenken, zelf vragen durven hebben en op zoek durven gaan naar de antwoorden. En een antwoord is vaak niet het nakletsen van anderen die als je doorvraagt, ze zeggen: ach “ze zullen het DAAR wel weten”. DAT IS GEEN ANTWOORD en per definitie zou je zwarte doos antwoorden moeten proberen uit te zoeken. ALs het te goed is om waar te zijn…..zoiets als die Rabobank interne markt rotzooi :))))

 87. Keesje says:

  nhz: eken denken te gaan financieren. Want als iedereen zijn spaargeld boven 100K weghaalt uit Europa dan wordt de basis voor de hypotheken vele malen kleiner dan nu. Onder zulke condities zou ik zelfs tegen 10% rente er niet over peinzen mijn geld bij de bank te laten.

  ……dan gaan niet alleen de bedrijven, zoals Apple en Starbucks, naar belastingparadijzen, dan gaat IEDEREEN zijn spaargeld naar belastingparadijzen….

 88. Nico de Geit says:

  De Pessimist:
  De staat leent geld voor 0,015% vandaag.De gemeentes hebben heel veel braak liggende grond en bouwvakkers zitten thuis aan het bier en de bevolking trekt bij elkaar in vanwege onbetaalbare woningen .Je moet wel heel erg van schaarste houden om onder deze omstandigheden niet als staat een project ontwikkelaar te worden om te bouwen wat het volk kan/wil betalen.

  Maar als ze dat doen dalen de huizenprijzen!

 89. Keesje says:

  Maria: naar totale bedragen gaan en dat het bedrag van 100.000 euro zeer snel verlaagd gaat worden tot het maximale belastingvrije bedrag. En niet per bankinstelling!

  Tja…. zo krijg je heel Nederland/Europa dan weer wel aan het consumeren….hopen ze dan….. Zullen er wel weer beleggingspandjes gekocht gaan worden om het te verhuren, en Kunst, en natuurlijk net als Apple en Starbucks, alles naar superrrrrijke belastingparadijzen. Misschien maar eens naar zo’n eilandje ergens gaan verhuizen…..hebben ze vast nog wel ICT-ers nodig 😉

 90. Voerman says:

  Keesje,

  En voor diegenen die denken dat ze op alle vragen het antwoord gevonden hebben:

  ER ZIJN VRAGEN WAAROP GEEN ANTWOORD BESTAAT!

  ER WORDEN EVENWEL MASSA’S ANTWOORDEN GEGEVEN OP VRAGEN DIE NOOIT GESTELD ZIJN!

 91. Keesje says:

  De Pessimist,

  Je had ook contant een huis kunnen kopen, zeg voor 250.000 euro en geen huur meer hoeven betalen….dan kun je de waardedaling a 5-10% per jaar wel lijden….

 92. Keesje says:

  snorkel: entiers bestaan niet meer. Iedere spaarder is nu een “unsecured creditor”. Oftewel, het geld op de bank is niet van de klant. Het geld is al van de bank. De klant is een crediteur geworden die maar moet zien of ‘ie nog terugbetaald wordt

  Whahaha die ga ik onthouden, een unsecured creditor! Helaas heb je wel gelijk….toch zou ik liever een unsecured creditor zijn, dan nu, netjes leven met 1 klein huis, 1 goedkope middenklasser en relatief goedkope h&m en c&a kleding voor het gezin 🙂

 93. Bug says:

  tim:
  @34

  kan hier wel in meegaan. Heb een grafiek die inflatie en huizenprijzen bijhouden vanaf 1995. Verschil is nu nog 47% in het “voordeel” van de huizenprijzen. Mijn mening is dat deze twee elkaar moeten volgen. Dus nog 47% te gaan. 15% wordt “opgelost” door inflatie van de komende 5 jaar en de overige 30% door daling van de prijzen(6% per jaar tot 2018). Dus dan kom je ook weer uit op de 30% diede economist aangeeft. Totaal is er dan 53% vanaf en dan zitten we weer op de levels van 1997. Dan ga ik eens kijken om te verhuizen. Tot die tijd los ik af wat ik kan.

  Lijkt me realistisch. Maar dan wel voor de 300k + klasse. -53% voor een jan Modaal huis kun je vergeten. Zo’n hoge restwaarde kunnen ze niet trekken en blijven zitten. Alleen gedwongen verkopen misschien maar of je zo’n huis wilt kopen is de vraag.

 94. nhz says:

  Maria: Dit wordt zo vaak in de media herhaalt dat je er je vraagtekens bij moet zetten:

  ” „Einleger mit weniger als 100.000 Euro werden aber immer und überall in Europa in vollem Umfang geschützt sein. Niemand sollte daran zweifeln“, so Barnier zunächst.”

  Ja, het oorspronkelijke voorstel voor Cyprus, zoals afgezegend door Jeroen-poep-aan-je-schoen, was een ‘slip of the tongue’, is niet gebeurd, gelijk vergeten 🙂
  Een haircut van 100% voor grote spaarders is natuurlijk véél beter dan een 6% haircut voor alle spaarders 😎 Want iemand met 100K spaargeld is géén speculant of vuile kapitalist en iemand met meer dan 100K wél. Wat fijn als de wereld zo simpel en overzichtelijk is …

  De Pessimist: Helaas wel .Afgelopen jaren is er toch rente gegeven zonder dat er echt rendement gemaakt werd gewoon een ponzi scheme

  wat een onzin, je weet echt niet waar je over praat. In de EU kun je al zeker tien jaar geen rendement maken op spaargeld (nou vooruit, in Cyprus kon dat wellicht) want de rente is al jaren lager dan de inflatie plus de vermogens rendement heffing; dus ‘sparen’ bestaat niet meer sinds de Euro.

  snorkel: Rentiers bestaan niet meer. Iedere spaarder is nu een “unsecured creditor”. Oftewel, het geld op de bank is niet van de klant. Het geld is al van de bank. De klant is een crediteur geworden die maar moet zien of ‘ie nog terugbetaald wordt.

  inderdaad, maar dankzij onbeperkt geld printen is er geen goed alternatief voor geld op de bank zetten; als je het onder de matras stopt wordt het ook minder waard, heb je ook diefstal risico (wél kleiner dan bij een bank) en je moet ook nog betalen voor cash afhalen of terugbrengen en je loopt de minimale rente ook nog mis.

  Keesje: ……dan gaan niet alleen de bedrijven, zoals Apple en Starbucks, naar belastingparadijzen, dan gaat IEDEREEN zijn spaargeld naar belastingparadijzen…

  Reken maar dat er tegen die tijd een strenge ‘capital controls’ wetgeving is die bijv. 25% van je geld inpikt als je het buiten de EU wilt stallen of uitgeven; alleen voor kleine luiden uiteraard, niet voor de elite. Belastingparadijzen zullen graag meewerken aan zo’n maatregel, op voorwaarde dat ze de kippen met de gouden eieren niet hoeven slachten. Een aangezien die kippen vaak de EU politici zelf zijn (lees maar na, de gemiddelde Spaanse, Griekse of Italiaanse politicus heeft vele miljoenen op zwarte bankrekeningen staan, en in Noord Europa is dat misschien ook wel heel normaal).

 95. Keesje says:

  Voerman:
  Keesje,

  En voor diegenen die denken dat ze op alle vragen het antwoord gevonden hebben:

  ER ZIJN VRAGEN WAAROP GEEN ANTWOORD BESTAAT!

  ER WORDEN EVENWEL MASSA’S ANTWOORDEN GEGEVEN OP VRAGEN DIE NOOIT GESTELD ZIJN!

  Op elke vraag is er een antwoord. Ook “ik weet het niet” is een antwoord. Helaas krijgen we dat antwoord nou nooit van VGH, Blok en consorten…..

  En ja, er kan altijd een nieuwe Spaanse griep, zwarte dood, Ebola virus uitbreken of een Koreaanse raket verkeerd landen……

 96. nhz says:

  nhz: Een aangezien die kippen vaak de EU politici zelf zijn (lees maar na, de gemiddelde Spaanse, Griekse of Italiaanse politicus heeft vele miljoenen op zwarte bankrekeningen staan, en in Noord Europa is dat misschien ook wel heel normaal).

  dat moest zijn: En aangezien die kippen vaak de EU politici zelf zijn is verzekerd dat alles ‘goed geregeld’ wordt, en dat kleine spaarders dus niet onder de dievenbende uit komen. Dus koop vooral nog een huis, op straffe van confiscatie van je vermogen.

 97. Keesje says:

  Bug: Lijkt me realistisch. Maar dan wel voor de 300k + klasse. -53% voor een jan Modaal huis kun je vergeten. Zo’n hoge restwaarde kunnen ze niet trekken en blijven zitten. Alleen gedwongen verkopen misschien maar of je zo’n huis wilt kopen is de vraag.

  Ik denk dat de dertigers van nu ook vaker uit de kleinere gezinnen komen, waardoor er relatief meer grotere erfenissen (huizen / geld) vrijkomen bij dood van ouders. Vroeger kreeg je gedeeld door 4 – 10 kinderen, tegenwoordig 1-2 kinderen. En als je getrouwd bent en geluk hebt, x2 voor 1 gezin……..

 98. nhz says:

  Keesje: En ja, er kan altijd een nieuwe Spaanse griep, zwarte dood, Ebola virus uitbreken of een Koreaanse raket verkeerd landen……

  Of misschien kan de (hypotheek-)rente zelfs wel gaan stijgen (echt, zou dat kunnen na 25 jaar neerwaartse manipulatie door de bankstermaffia?) Over de mogelijkheid van een -99% flashcrash in de beursindexen dankzij een losgeslagen HFT algo zullen we het maar niet hebben, kwestie van even geduld …

 99. Keesje says:

  Voerman,

  En: alles wat met geld te maken heeft zou je zowiezo echt heeeeel goed moeten uitspitten en proberen zo’n goed mogelijke antwoorden op te krijgen. En nooit teveel lenen en liever niet op 2 inkomens 😉

 100. Frans says:

  Ik heb zojuist Peter Hein van Mulligen van het CBS aan de telefoon gehad: hij was het ermee eens dat ze geen politieke uitspraken mochten doen, maar dat zijn uitspraak op RTLz dat het jammer is dat de huizenprijzen verder waren gedaald geen politieke uitspraak was.
  Op zich sportief dat de man zelf beld, was niet dom op zich, maar in een disucssie van een half uur kon ik hem toch niet overtuigen van mijn standpunt: jammer.
  Ik laat het hierbij, in ieder geval mijn best gedaan.
  De man is ook blijkbaar gehersenspoeld en maakt onderdeel uit van de massapsychose dat de huizenrprijzen koste wat het kost hoog moet blijven.

 101. Keesje says:

  nhz: schien kan de (hypotheek-)rente zelfs wel gaan stijgen (echt, zou dat kunnen na 25 jaar neerwaartse manipulatie door de bankstermaffia?) Over de mogelijkheid van een -99% flashcrash in de beursindexen dankzij een losgeslagen HFT algo zullen we het maar niet hebben, kwestie van even geduld …

  +10

  Dat de rente weer omhoog zal gaan is wat mij betreft wel evident. Alles wat naar het 0 punt daalt, zal vast wel weer eens omhoog gaan. En gezien 1982 is 12% niet onmogelijk. Terug naar 6% lijkt me zelfs zeer waarschijnlijk binnen 10 jaar.

 102. Keesje says:

  Frans,

  Whahaha goed man!! Je moet wast durven in het leven 🙂

 103. Frans says:

  Ah! Nog meer hersenspoeling en MOPE! (mangament of perspection economics)

 104. Keesje says:

  Keesje,

  wast = wat

 105. Maria says:

  Keesje: Zullen er wel weer beleggingspandjes gekocht gaan worden om het te verhuren,

  Gebeurt nu al en niet door beleggers maar door zuinige mensen die angst hebben voor hetgeen met de Euro gaat gebeuren en hun geld liever in een te verhuren appartementje stoppen!

 106. nhz says:

  De Pessimist: Ik heb er weer een.
  rtl.nl/components/…innenkort-omhoog.xml

  Tja, het slimste jongetje uit de kleuterklas van MediaMark wil als eerste verklaren dat de bodem van de huizenmarkt (bijna) bereikt is. En ze gaan ook nog de hypotheekrente verder omlaag brengen, lijkt me een goed plan. En nee, die ‘hoge’ hypotheekrente ligt aan de banken die niet willen uitlenen, dat heeft niks te maken met de véél te hoge huizenprijzen in de polder.

  Dit hele interview lijkt me een betrouwbare contra-indicator.

 107. Frans says:

  Keesje:
  Keesje,

  wast = wat

  Yeah! en beld – belt.

 108. Jeroen says:

  Maria: Persoonlijk denk ik,dat we naar totale bedragen gaan en dat het bedrag van 100.000 euro zeer snel verlaagd gaat worden tot het maximale belastingvrije bedrag. En niet per bankinstelling!

  Dat lijkt me een vreemde zet. Als een bank om dreigt te vallen, dan zou je kunnen beargumenteren dat (na aandeelhouders etc.) de spaarders bij die bank worden aangesproken op hun vermogen boven 100k om bij te dragen aan de ‘redding’ van de bank. Als je die claim vervolgens uitbreidt tot het totale vermogen van een spaarder, ook al heeft ‘ie helemaal geen geld bij die bank staan, dan loopt Europa opeens heel snel leeg. Diegenen die echt wat in de melk hebben te brokkelen (vermogen van meer dan een paar miljoen) vertrekken allemaal, dat zal om vele honderden miljarden gaan. Een dommere regel bestaat niet, ik zie het niet gebeuren…

 109. Claude says:

  Frans: Ik heb zojuist Peter Hein van Mulligen van het CBS aan de telefoon gehad:

  Hulde!

 110. Maria says:

  Jeroen,

  Hoeveel mensen zullen meer dan 100.000,- euro op hun spaarrekening hebben staan?
  Te weinig denk ik, om aan alle schulden te kunnen voldoen!

  Dan moet je dus je Ponzi-scheme groter gaan maken.

 111. Maria says:

  Jeroen: Een dommere regel bestaat niet, ik zie het niet gebeuren…

  We hebben toch al heel veel domme regels de revue zien passeren, of niet dan?
  Een meer, een minder?

 112. Frans says:

  Als je tegen een head and shoulders reclame kunt is het ook wel leuk op deze link http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/21/dijsselbloem-huizenprijzen-gaan-binnenkort-omhoog.xml de video te bekijken.
  Dijsselbloem is toch eerlijker dan ik dacht: hij heeft het over de huizenbubbel die aan het instorten is, en de lucht die eruit moet.
  Zijn analyse waarom in Nederland de situatie minder erg is dan in het buitenland, want hier is geen woningoverschot, en dat daarom de huizenmarkt over niet al te lange tijd weer gaat herstellen deel ik niet. (Hij vermeld bijvoorbeeld niet dat de Nederland de hoogste of op een na hoogste schuld ter wereld heeft)

 113. Claude says:

  Keesje: Terug naar 6% lijkt me zelfs zeer waarschijnlijk binnen 10 jaar.

  Van de andere kant: met 100% verplichte aflossing en een LTV die de honderd elk jaar een beetje meer benadert (dit wordt ongetwijfeld als vergezicht binnenkort de negentig) wordt het risico van de gelduitlener steeds minder.

  Ik denk dat de hypotheekrente binnenkort 3,5% voor 30 jaar wordt, net als bijvoorbeeld de VS. Op datzelfde moment vliegt de HRA eruit en wordt ons belastingstelsel hervormd. Wellicht gebeurt dit allemaal nog sneller dan je denkt.

 114. latida says:

  Weet iemand toevallig of er ook ergens een veiling voor ligplaatsen voor woonboten is? Of waar je terecht kan voor een ligplaats?

  Ik zie hier een hoop woonboten geveild voor leuke prijzen maar allen zonder ligplaats:

  https://www.bva-auctions.com/auction/lot/7470

  Ligplaats regelen, woonbootje neerzetten, en wie weet ben je klaar voor nog geen 30,000 euro?

  Vervolgens verhuren voor 500 euro per maand excl. gas/water/licht, en tel uit je winst!

  Graag gedaan, u las het hier eerst op huizenmarkt-zeepbel 😉

 115. nhz says:

  Jeroen: Als je die claim vervolgens uitbreidt tot het totale vermogen van een spaarder, ook al heeft ‘ie helemaal geen geld bij die bank staan, dan loopt Europa opeens heel snel leeg. Diegenen die echt wat in de melk hebben te brokkelen (vermogen van meer dan een paar miljoen) vertrekken allemaal, dat zal om vele honderden miljarden gaan.

  Ach kom, denk je dat die mensen niet vertrekken als ze de eerste 100K mogen houden als de politici uit stelen gaan? Iemand die zo dom is verdient het inderdaad om alles kwijt te raken …
  Nee hoor, ik garandeer je dat tegen 2016 al dit vermogen uit de EU vertrokken is.

  Maria: Hoeveel mensen zullen meer dan 100.000,- euro op hun spaarrekening hebben staan?
  Te weinig denk ik, om aan alle schulden te kunnen voldoen!

  Dat zijn er weinig, maar het zijn wel flinke bedragen (vermogen per huishouden in NL gemiddeld iets van 70K maar mediaan nog geen 5K euro dacht ik), zeker als je de bedrijven meetelt. Ze beginnen gewoon met laaghangende fruit, makkelijk scoren bij de schaapjes; daarna volgt in stapjes de rest die nog wat durft te sparen.

  Maria: We hebben toch al heel veel domme regels de revue zien passeren, of niet dan?

  hoe dommer de regel, hoe meer kans dat hij ingevoerd wordt; de hele crisis bewijst het 🙂

  Frans: Dijsselbloem is toch eerlijker dan ik dacht: hij heeft het over de huizenbubbel die aan het instorten is, en de lucht die eruit moet.

  Op dat punt is hij wel eerlijk (en dat heeft hij al vele malen eerder gezegd) maar wel raar dat hij dan al die andere PR praatjes gaat houden. Kortom, ongeloofwaardig net als zijn beleid inzake Cyprus.

  latida: Weet iemand toevallig of er ook ergens een veiling voor ligplaatsen voor woonboten is? Of waar je terecht kan voor een ligplaats?

  volgens mij is een ligplaats net als de prijs van een stuk bouwgrond een superdure woonvergunning, waarvan de prijs naar willekeur door gemeentes wordt opgedreven. Maar misschien kun je ergens bij een stortplaats ofzo nog goedkoop terecht 😉

 116. latida says:

  @nhz

  Een slimme gemeente die meer inwoners wil kan er verstandig aan doen om goedkoop ligplaatsen beschikbaar te stellen.

  10-25 extra ligplaatsen levert toch weer wat extra lokale belastingen op, is goed voor de plaatselijke economie en middenstand, en maakt de woonmarkt net weer even meer iets meer divers en het dorp/gebied aantrekkelijker.

  Ik vind het concept van een woonboot erg aantrekkelijk, omdat je altijd de mogelijkheid hodt te verkassen en je huis mee te nemen. Dat maakt het investeren erin net weer even iets aantrekkelijker.

  Ik snap dan ook niet dat (nog) geen markt is voor ligplaatsen?

  Dat kan toch niet hetzelfde kosten als een vierkante meter grond? Hoe zit het daar eigenlijk mee?

  Weet iemand dat?

 117. Ma Ling says:

  De Pessimist: Ik heb er weer een.
  rtl.nl/components/…innenkort-omhoog.xml

  Dit is echt sneu. Dijsselbloem hoopt blablabla, maar RTL-nieuws stelt: ‘Bodem huizenmarkt binnenkort bereikt’.

  Rare berichtgeving om een ongefundeerde wens als stelling te poneren. Heel graag had ik Dijsselbloem zelf zonder blikken/blozen horen zeggen dat de bodem nu toch definitef bereikt was… Die politieke taal bevat teveel uitwegen.

  Keesje: Op elke vraag is er een antwoord. Ook “ik weet het niet” is een antwoord. Helaas krijgen we dat antwoord nou nooit van VGH, Blok en consorten…..

  Tsja, je hebt 3 soorten antwoorden: goede, eerlijke (=ik weet het niet) en foute 😉

  Frans,

  maar je hebt ‘m geen corporate fascist genoemd?

 118. ll says:

  Frans: Hij vermeld bijvoorbeeld niet dat de Nederland de hoogste of op een na hoogste schuld ter wereld heeft)

  Tja, het best bewaarde geheim van NL 🙂 Het is ook niet zo eenvoudig om hier achter te komen, ook niet als minister …… er zijn n.l. verschillende versies, zie hiernaast ……..

 119. Frans says:

  Ma Ling: Frans,
  maar je hebt ‘m geen corporate fascist genoemd?

  hahaha! 🙂
  Nee, ik had het woord wel in mijn hoofd, maar dr was (gelukkig maar) geen goede gelegenheid om het te dumpen. Het beschrijft zo integraal de wereld waarin we leven dat it has to grow on you.
  Zelf heb ik de term jaren geleden gehoord, hij werd vaak gebezigd door Bob Chapman (RIP), en het heeft bij mij ook maanden, nee jaren geduurd voordat ik begreep hoe waar en kernachtig deze term is, en (voor mij) de essentie weergeeft van deze huidige (economische) tijd.
  Zo zie je maar, niet voor niets gebruik ik deze term hier, omdat het naar mijn bescheiden mening een begrip is wat kan leiden tot een beter integraal begrip van de wereld om ons heen.
  Grappig is dat laatste tijd steeds meer naar buiten komt wat dit begrip bevestigd….

 120. afbetaalde huiseigenaar says:

  nhz:
  P.S.: misschien al eerder langs gekomen hier, maar vanaf 2016 zijn spaartegoeden boven 100K euro in de EU officieel vogelvrij (waren ze feitelijk al, maar dan is het voor iedereen duidelijk). Dus u hebt nog 2.5 jaar om uw spaargeld op te maken (of op een veiliger plaats te stallen) voordat het in beslag genomen wordt door de kleptocraten.

  hoi.. er zijn zoveel berichten en soms zie je het bos maar die individuele boom niet meer.
  help me even bij het zoeken..

  waar heb jij dit bericht gevonden..
  bij voorbaat dank

 121. Frans says:

  nhz: Op dat punt is hij wel eerlijk (en dat heeft hij al vele malen eerder gezegd) maar wel raar dat hij dan al die andere PR praatjes gaat houden. Kortom, ongeloofwaardig net als zijn beleid inzake Cyprus.

  Ik geloof dat hij in het geval van Cyprus per ongeluk teveel uit de school heeft geklapt, en dat hij de waarheid sprak. (De template)
  Dit, de zogenaamde bail in, wordt inderdaad het toekomstige model om de insolvabele banken schijnbaar solvabel te houden. Er zijn al landen die het in de wetgeving hebben ingevoerd zoals Canada. Ik geloof ook Duitsland, maar dat weet ik niet zeker.
  We worden gewoon allemaal beroofs, simpel as that. Corporate fascism rules!!

 122. Voerman says:

  Frans: We worden gewoon allemaal beroofs, simpel as that. Corporate fascism rules!!

  Hoe kun je spreken van diefstal in een omgeving waar het begrip “eigendom” geen betekenis meer heeft?

 123. Mark says:

  On-ge-loof-e-lijk….

  Het staatsjournaal vermeldt de 8% daling niet eens!

  Een mega-kapitaalvernietiging sloopt alle spaartegoeden van hypotheekeigenaren….maar euh….niet doorvertellen!

  Bram vermeulen:
  “Als ik niet kijk, heb ik het niet gezien”

 124. latida says:

  @ll

  Containerwoningen zijn inderdaad interessant!

  Je eigen blokkendoos, voor 1500-2500 per blok.

  Going Off the Grid Gehry-Style:
  http://dz8s0oagnjand.cloudfront.net/

 125. Steven says:

  dit vind ik wel een mooie van NHZ (als verklaring waarom het niet zo snel gaat:
  “Er zijn nog honderdduizenden (misschien wel een paar miljoen) clueless bodemvissers in voorraad, die moeten eerst allemaal uit de roulatie gehaald worden voordat de markt weer gezond kan worden”

  Daar heb ik weer een mooi voorbeeld van uit mijn directe omgeving. Ze kochten recent een huis in Osdorp met grote korting omdat het het showhuis was van een groot project. Mooi geverfd en goed afgewerkt. Dan heb ik zoiets van: al draagt een aap een gouden ring het is en blijft een lelijk ding. (of het nou met korting is of niet: zeker in Osdorp..)

  Vind apen overigens mooie dieren hoor daar gaat het niet om.

 126. Belletje says:

  Bug: Lijkt me realistisch. Maar dan wel voor de 300k + klasse. -53% voor een jan Modaal huis kun je vergeten. Zo’n hoge restwaarde kunnen ze niet trekken en blijven zitten. Alleen gedwongen verkopen misschien maar of je zo’n huis wilt kopen is de vraag.

  Het lijkt me sowieso dat de verwachtte daling een gemiddelde is, waarbij de duurdere huizen meer dalen dan de goedkope, de slechte huizen meer dalen dan de goede en ook twee identieke huizen een verschillende vraagprijs kunnen hebben.

  Tot 300k is veel NHG bij, die kunnen niet dalen en blijven zitten waar ze zitten. De mensen die zo’n woning kwijt moeten en een lage schuld hebben en de executieverkopers zullen meer zakken. Echter, waar er in deze groep kopers verdwijnen omdat ze geen hypotheek meer kunnen krijgen, komen er ook mensen bij die ipv 400K nu 250K kunnen lenen.

  Ik denk dat deze groep trouwens wel weer langer door blijft dalen in een laag tempo. De NHG huizen kunnen steeds in prijs aangepast worden als de WOZ lager uitvalt, dus een tijdje na de verkopen tegen lager tarief. Deze blijven dan op voorraad staan tot de daling minder dan 5% is.

  Volgens mij zit het segment 300-600K vooral bij de oudere generatie. Een deel zal afbetaalde de woning aan een kind schenken. Wie echt weg wil/geen nabestaanden heeft zal behoorlijk zakken; ze staat tegenover een kleine groep met vaste inkomens boven de 75K/veel eigen geld. Huizen met een flinke hypotheek uit geweigerde erfenissen zullen ook veel zakken in prijs.

 127. ll says:

  @ Latida. En het beste isolatie materiaal
  zijn wespennesten.

  ‘ De nesten worden gemaakt van plantenvezels of droog hout. Dikwijls ziet men wespen aan droog hout knagen. Door de plantenvezels of het hout fijn te kauwen ontstaat er een papierachtige stof.’

  Werkt geweldig, alleen hoe maak je het na ? 🙂

  Moest maar eens een kauwexperiment gaan uitvoeren. 😉

 128. De Pessimist says:

  Frans: We worden gewoon allemaal beroofs, simpel as that. Corporate fascism rules!!

  Die beroving is al lang geweest alleen kreeg iedereen er leen capaciteit voor terug .In dat soort omstandigheden is het heel slecht vermogen opbouwen je kan beter een boot kopen in dat geval denk ik .Het neemt niet weg dat Corporate fascism rules!!

 129. ll says:

  De Pessimist: Die beroving is al lang geweest alleen kreeg iedereen er leen capaciteit voor terug

  Mooi gezegd …….. 🙂

  Verschil tussen echte en Mickey Mouse leencapaciteit van huur-koop-woningen ……

  ‘ De gemiddelde waarde van een huurwoning is € 43.200, dit is fors lager dan de WOZ-waarde van € 154.900 per woning ‘

  en hij wordt verkocht voor de leencapaciteit …….

 130. ll says:

  Inderdaad NOS heeft ook last van het Cassandra-effect

  Dalende huizenprijzen ?

  http://nos.nl/nieuws/archief/

 131. Steven says:

  leuk om bijv. deze zinnen naast elkaar te leggen:

  “De koffieprijzen gaan dalen!
  Eindelijk, na een jarenlange stijging van de prijzen voor ruwe koffiebonen gaan deze nu eindelijk dalen. De grootste oorzaak hiervan zijn de recente oogsten in vooral Brazilië. Niet alleen zijn deze oogsten kwalitatief uitstekend, maar ook nog eens enorm groot. Er wordt zelfs al gesproken van recordoogsten!”

  en (22 maart):

  “De prijs van een woning is eindelijk weer iets omhoog gegaan: van € 206.500 naar € 210.000. Ook werden er in februari 25% meer woningen verkocht dan de maand ervoor. Het is helaas te voorbarig om te spreken van een opleving”

  vul de gedachten hier achter zelf maar in…

 132. ll says:

  Kan het oorspronkelijke bericht van Moody’s niet meer vinden, maar gaat over achterstanden in betaling meer dan 60 dagen van 0.86% ?

  http://www.pie-mag.com/articles/5406/dutch-rmbs-delinquencies-rise-on-falling-prices-moody-s/

  NL wordt wel goed in de gaten gehouden ………

 133. latida says:

  ll:
  Inderdaad NOS heeft ook last van het Cassandra-effect

  Dalende huizenprijzen?

  http://nos.nl/nieuws/archief/

  In ieder geval wel 1 nieuwsbericht dat wel met vastgoed te maken heeft:

  http://nos.nl/artikel/509180-doorgaan-met-nieuwbouw-thialf.html

 134. latida says:

  subsidies..

  “Het nieuwe ijsstadion in Heerenveen gaat 81 miljoen euro kosten. Het Friese stadion verwacht 70 miljoen euro binnen te halen aan subsidies van rijk en provincie. Het bedrijfsleven zou 6 miljoen moeten bijdragen, maar daarover komt pas zekerheid als de overheidssubsidies zijn toegezegd.”

 135. De Pessimist says:

  corporatefascism.nl
  is nog vrij 🙂

 136. nhz says:

  afbetaalde huiseigenaar: waar heb jij dit bericht gevonden..

  vandaag gevonden op één van de financiële websites; het moet overigens nog bekrachtigd worden door de diverse EU parlementen resp. fin. ministers. Maar daarbij verwacht ik geen tegenstand, hooguit wijzigingen op details.

  Frans: Dit, de zogenaamde bail in, wordt inderdaad het toekomstige model om de insolvabele banken schijnbaar solvabel te houden. Er zijn al landen die het in de wetgeving hebben ingevoerd zoals Canada. Ik geloof ook Duitsland, maar dat weet ik niet zeker.

  Dit voorstel komt van BIS en is al zeker twee jaar in voorbereiding in vele landen; vermoedelijk zal het in de hele angelsaksische wereld ingevoerd worden per 2015/2016.

  Mark: Bram vermeulen:
  “Als ik niet kijk, heb ik het niet gezien”

  tja, wat verwacht je anders van de Fabeltjeskrant?
  Oogjes dicht en snaveltjes toe …

  latida: Je eigen blokkendoos, voor 1500-2500 per blok.

  Voor scheefleners die hun huis kwijtraken? Goed idee, in plaats van dat ze op kosten van de belasting een riante huurwoning krijgen (wat nu gebruikelijk is), of dat de sociale dienst hun hypotheek voor 1-2 jaar blijft betalen.
  Heeft in de polder weinig toekomst, een container is niet erg comfortabel in ons klimaat en als je ze daarvoor wilt aanpassen wordt het tamelijk duur; dan kun je beter gelijk een prefab woning nemen.

  Belletje: Het lijkt me sowieso dat de verwachtte daling een gemiddelde is, waarbij de duurdere huizen meer dalen dan de goedkope, de slechte huizen meer dalen dan de goede en ook twee identieke huizen een verschillende vraagprijs kunnen hebben.

  Plus een grote verschuiving in het verkochte type woning, net als dat bij de stijging gebeurde (maar dan wellicht in omgekeerde richting).

  De Pessimist: Die beroving is al lang geweest alleen kreeg iedereen er leen capaciteit voor terug

  Nee, die leenkapaciteit kwam terecht bij heel andere personen. Sparen doe je door veel minder uit te geven dan er binnenkomt; mensen die grote bedragen lenen hebben precies het omgekeerde beleid. Dat is de groep die al zeker 20 jaar lang aan alle kanten bevoordeeld wordt (in ruil voor slaaf van de bank worden, dat wel).

  Steven: vul de gedachten hier achter zelf maar in…

  de gemiddelde NOS redacteur/redactrice of bobo heeft een inkomen van twee-drie ton en dus een hypotheek van een miljoen of daaromtrent.

 137. ll says:

  Gieren boven de pensioenpotten.

  Peter Verhaar, Geen Stijl.

  http://bank.blog.nl/geen-stijl

 138. snorkel says:

  Frans,

  Goeie actie!

  Misschien zet het de heer nog tot nadenken aan. Misschien niet nu, maar als de huizenprijzen in 2020 nog eens 30% lager zijn dan nu zal hij misschien nog wel terugdenken aan vandaag… 😉

 139. latida says:

  Dit is van 13 Maart:

  “Editor’s Note: Moody’s released the following statement in conjunction with a ratings action it took earlier today on three Dutch banks”

  http://www.creditwritedowns.com/2013/03/netherlands-poor-economy-prompts-moodys-to-change-outlook-on-three-dutch-banks-to-negative.html

 140. latida says:

  “Dutch investment institutions generated combined returns of 3.8% over the first quarter, due mainly to rising equity markets, according to figures from the country’s financial regulator (DNB).

  The total value of equity holdings increased by 7.7% during the first three months of the year, while the DNB’s benchmark, the MSCI World Index, increased by 10%.”

  “investors pulled €600m and €500m from property funds”

  http://www.ipe.com/news/equity-markets-drive-3-8-q1-return-for-dutch-pension-funds_52486.php#.UZu1OLX-E5Q

 141. asd says:

  Jawel, NL-koophuizen al weer bijna 8% ‘goejekoper’. Wat is het verband met Japan, ervan afgezien, dat we hier toch al met een gigantische prijsbubble in de onroerendgoedmarktsector zitten waaruit de lucht langzamerhand ontsnapt?

  De expansieve geldpolitiek van Japan om het land uit stagnatie en deflatie te halen, werkt namelijk zo goed, dat het land bezig is zijn eigen economie om zeep te helpen.

  Zo is sinds half november 2012 de koers van de Yen t.ov. de US$ met ruim 30% gedaald, zo ook navenant t.o.v. de Euro.

  Inspanningen van de C.B. in Tokyo om de economie aan te zwengelen, werken precies in het tegendeel.

  De daaruit voortkomende stijging van consumentenprijzen en vooral van grondstoffen (uit Australië) en energie in Japan, moge daarom een waarschuwing zijn voor de EU, de ECB en de Fed met hun expansieve geldpolitiek.

  In een dergelijk actueel scenario zou de NL-huizenmarkt alleen nog maar verder onder druk kunnen komen te staan, waarbij die 7,8% prijsdaling sinds vorig jaar peanuts is.

  Immers, eerst de boodschappen bij Albert Heijn via zijn koffiehoek kunnen doen en dan kijken wat er voor andere oplichters overblijft. En dat zal “modo groso” niet al te veel zijn. Vandaar.

  Ook bij het bedrijfsleven bestaan niet al teveel verwachtingen voor zijn toekomstige afzet in NL, gezien het toenemend aantal opgewonden reclamespots op TV en radio. Zogezegd een unieke stijl in Europa.

  Je kunt dan beter voor een inkomen bij de politie werken om NL tussen de lijntjes te houden. Een groeimarkt met gegarandeerde perspectieven.

  Maar waarschijnlijk zal het voorlopig in ons piepkleine landje niet zover komen: alles gebeurt volgens Heinrich Heine in Holland toch vijftig jaar later? Wie dan leeft, wie dan zorgt.

  Terug naar Japan. Dan is het ook weer zo, dat een land als Spanje – dankzij Japan – zonder problemen 3,5 miljard op gunstige condities heeft kunnen lenen via de financiële markten. Blijkbaar niet dankzij ECB en ESM. En dat is wel erg komisch, vooral omdat de verkregen perfecte condities niet in overeenstemming zijn met de feitelijke economische situatie van de Eurolanden, waar een hardnekkige recessie zorgt voor gemiddeld 27% werkloosheid.

  Deze probleemloze refinanciering van Spanje wordt dan ook toegeschreven aan de extreem soepele geldpolitiek van de Fed en de CB in Japan, waardoor veel geld stroomt naar… Spanje en andere Zuid Europese landen. Zo gaan die dingen. Spanje heeft Europa niet eens meer nodig en dat houden ze nog voor zichzelf ook. Snappen jullie het, snap ik het met onze goede bedoelingen in het Noorden? Ondankbare honden hoor, die Spanjaarden, terwijl niet alleen hun huizenprijzen maar ook de onze blijven dalen.

 142. tufkaj says:

  Wat zouden je boodschappen nu kosten als ze dezelfde prijsontwikkeling hadden doorgemaakt vanaf 1975 als huizen? http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/05/21/boodschappenlijstje-uit-1975/

 143. tufkaj says:

  Sjakie van afdeling bijzonder beheer (!) van de Rabobank, zet zich voor lokale partijtje namens de starter in voor hogere leningen: http://www.mooiboxtel.nl/nieuws/politiek_nieuws/49522/wethouder_van_de_wiel_neemt_petitie_startersleningen_in_ontvangst

 144. latida says:

  asd,

  Ik snap er vooralsnog geen ene bal van:

  “Economists have warned that low rates are allowing unviable “zombie” households and businesses to limp on while starving promising new borrowers of cash.”

  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/10056484/Rate-rise-will-trigger-economic-shock-former-BoE-policymakers-warn.html

  Wat is een ‘Zombie-huishouden’?

 145. snorkel says:

  latida: Wat is een ‘Zombie-huishouden’?

  En MediaMark zei nog zó… “NIET ZOMBIEËN!”

 146. snorkel says:

  tufkaj,

  Holy crap. Toiletrollen zijn de beste investering! Ik ga NU rennen naar de Appie, want ik ben toch geen dief van eigen portemonneen!

 147. tufkaj says:

  Frans: Ik heb zojuist Peter Hein van Mulligen van het CBS aan de telefoon gehad: hij was het ermee eens dat ze geen politieke uitspraken mochten doen, maar dat zijn uitspraak op RTLz dat het jammer is dat de huizenprijzen verder waren gedaald geen politieke uitspraak was.

  Goed bezig 🙂 Ik maak er ook vaak een gewoonte van journalisten op de vingers te tikken bij zulke uitspraken 🙂

 148. Belletje says:

  latida:
  asd,

  Ik snap er vooralsnog geen ene bal van:

  “Economists have warned that low rates are allowing unviable “zombie” households and businesses to limp on while starving promising new borrowers of cash.”

  telegraph.co.uk/fi…licymakers-warn.html

  Wat is een ‘Zombie-huishouden’?

  Een gezin dat failliet is, maar niet failliet verklaard wordt. Lijkt mij bijvoorbeeld Koos Werkeloos met de aflossingsvrije hypotheek, die alleen de rentelasten kan voldoen door de lage rente. Er is geen ruimte om af te lossen, maar het huis gaat ook niet naar de veiling.

  Als de rente 1% hoger lag, zou Koos failliet gaan en zijn huis naar de veiling gaan. Geld dat extra ingelegd zou worden door spaarders kan in tienvoud worden uitgeleend aan Jan, die het wel betalen kan.

 149. Nico de Geit says:

  tufkaj:
  Wat zouden je boodschappen nu kosten als ze dezelfde prijsontwikkeling hadden doorgemaakt vanaf 1975 als huizen? woningmarktcijfers…penlijstje-uit-1975/

  Je kunt je ook afvragen wat we zouden verdienen als de lonen waren mee gestegen met de huizenprijzen. Sterker: voor een deel is de loonstijging het gevolg van stijgende huizenprijzen.

  Op de omslag van Elsevier: ‘Waarom komen familiebedrijven zo goed door de crisis?’ Elsevier gaat er blijkbaar vanuit dat de crisis al bijna voorbij is.

 150. tufkaj says:

  latida: Wat is een ‘Zombie-huishouden’?

  Ernst, zombie en de rest?

 151. asd says:

  latida, snorkel, Belletje,

  De term “Zombie” households ken ik niet. Is zeker wel plastisch uitgedrukt. Macro bedoeld in het geval van Spanje of micro in het voorbeeld van Belletje?

 152. Claude says:

  Sell, sell, sell: http://www.veilingnotaris.nl/server/multimediaserve/72953 . De duizend woningen die geveild worden volgende maand.

 153. nhz says:

  asd: Inspanningen van de C.B. in Tokyo om de economie aan te zwengelen, werken precies in het tegendeel.

  Maar dat gebrek aan succes van de Japanse oenconomen en beleidsmakers is voor de briljante geesten in onze politiek en de bankwereld juist een aansporing om nog véél meer QE dan Japan te gaan doen.

  Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results (Einstein)

  asd: Maar waarschijnlijk zal het voorlopig in ons piepkleine landje niet zover komen: alles gebeurt volgens Heinrich Heine in Holland toch vijftig jaar later? Wie dan leeft, wie dan zorgt.

  Ik geef Japan met de huidige aanpak nog een paar maanden voordat de boel klapt. Hun obligatiemarkt (de één na grootste ter wereld) moet regelmatig stopgezet worden wegens veel te grote bewegingen (dalingen), het hele zaakje staat op instorten dankzij het recente QE/devaluatiebeleid. Dus waarschijnlijk kunnen we op afstand aanschouwen hoe dit soort Keynesiaans beleid uitpakt, al moet je niet uitsluiten dat de Eurocraten gaan proberen om nog vóór Japan naar de knoppen te gaan.

  asd: Terug naar Japan. Dan is het ook weer zo, dat een land als Spanje – dankzij Japan – zonder problemen 3,5 miljard op gunstige condities heeft kunnen lenen via de financiële markten. Blijkbaar niet dankzij ECB en ESM.

  Dat valt nog te bezien, ik denk dat de ECB bezig is om op grote schaal PIGS staatsobligaties op te kopen. Dat mogen ze niet, maar banksters vinden altijd een achterdeurtje.

  latida: Wat is een ‘Zombie-huishouden’?

  een huishouden dat bij een normale rente failliet zou zijn; het grootste deel van Nederland dus, overigens inclusief een groot deel van de grotere polderbedrijven.

  snorkel: Holy crap. Toiletrollen zijn de beste investering! Ik ga NU rennen naar de Appie, want ik ben toch geen dief van eigen portemonneen!

  toiletrollen van Apple? Gaan ze hun offshore -via Nederland eerlijk gestolen – cash dan echt laten rollen? Oh ik zie het al, niet goed gelezen 😉

  Belletje: Als de rente 1% hoger lag, zou Koos failliet gaan en zijn huis naar de veiling gaan.

  en niet alleen Koos, maar ook een groot deel van de Spaanse scheefleners (dat zijn er miljoenen) zou failliet gaan. Want die betalen vaak Euribor + 0.5% en dat is dus bijna niks; Euribor naar 2% en half Spanje is failliet, laat staan als we teruggaan naar een normale waarde van 4-6%. Gaat dus nooit gebeuren, de EU heeft veel liever dat al hun onderdanen zombies worden.

 154. Claude says:

  NHG heeft weinig nadelen maar is geen luilekkerland ( http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/20955466/__NHG_heeft_weinig_nadelen_maar_is_geen_luilekkerland__.html?cid=rss )

  Uit het artikel: “Wel wijst Schiffer op de eigen verantwoordelijkheid. De NHG scheldt alleen de restschuld kwijt bij gedwongen verkoop door echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Mensen die een veel hogere hypotheek hebben dan de huidige waarde van hun huis, moeten zich niet rijk rekenen door te denken dat de NHG de restschuld bij een scheiding altijd overneemt. „De NHG is geen pinautomaat en zeker geen luilekkerland”, stelt Schiffer. Bij een scheiding moet men aantonen dat daar daadwerkelijk sprake van is. Ook wordt gecontroleerd of iemand nog eigen vermogen heeft en of een van beide partners het huis alleen kan betalen. Mensen die al een tijdje wanbetaler zijn of het op verkoop op de veiling laten aankomen, moeten hun restschuld terugbetalen.”

  Dat stukje dat een van beide partners het huis alleen kan betalen was ik nog niet tegengekomen. Daar zit natuurlijk een nogal subjectief variabele. NHG kan bijvoorbeeld altijd vinden dat een van de partners het kan betalen. Okay, in feite heeft hij dan niets meer te besteden voor de rest, maar hij kan het wel betalen.

  In het artikel wordt nog gezegd dat je met de NHG 0,5 tot 0,8 procentpunt rentekorting krijgt. Maar is dat tegenwoordig nog wel zo? Er wordt relatief weinig uitgekeerd, dat moet banken ook zijn opgevallen.

  De NHG redt het dus wel. Ze veranderen simpelweg de uitkeringsvoorwaarden en vervolgens ben je aan de grillen van de bank overgeleverd. Terecht, want je bent de lening aangegaan, maar wellicht toch anders als je je voorgesteld had.

  Had je maar in 2010 of 2011 moeten ‘scheiden’.

 155. snorkel says:

  tufkaj: Wat zouden je boodschappen nu kosten als ze dezelfde prijsontwikkeling hadden doorgemaakt vanaf 1975 als huizen? woningmarktcijfers…penlijstje-uit-1975/

  Weet je wat helemáál idioot zou zijn? Als de huizenmarktcrashcrash van begin jaren 80 niet was gebeurd, dan waren huizen nóg 2x zo duur geweest, en toilet-trollen dus ook. Zo bezien mogen we blij zijn met een crash zo nu en dan 😉

 156. Floor says:

  asd: moge daarom een waarschuwing zijn voor de EU, de ECB en de Fed met hun expansieve geldpolitiek.

  Schiet ook niet op natuurlijk wanneer we met z’n allen onze munten gaan devalueren, verandert er de nada.

 157. asd says:

  @148(nhz), Dank voor je aanvullende informatie. Zeer zeker heel reëel. Maarr, het zal toch niet waar zijn?

 158. latida says:

  Grappig dat we van zombie-banks naar zombie-households zijn gegaan.

  ‘the joke is on you’

 159. Keesje says:

  asd:
  @148(nhz), Dank voor je aanvullende informatie. Zeer zeker heel reëel. Maarr, het zal toch niet waar zijn?

  Ja is waar. Is alleen onduidelijk of het dan geen sociale huurwoningen meer worden ( huurtoeslag en hoogte huur!!) en of inwoners eruit moeten ………………. Toch vreselijk dat er allemaal opkopers door je ramen gaan staan staren voor onderhoud en doorverkoopbaarheid?! Sorry, sta te knipperen met m’n ogen van ongeloof en ook qua geen informatie geven daarover bij deze notaris…….

 160. Keesje says:

  asd:
  @148(nhz), Dank voor je aanvullende informatie. Zeer zeker heel reëel. Maarr, het zal toch niet waar zijn?

  En daarnaast vind ik het ongelooflijk dat ze naar 4 woningen per verkoop kijken….stel je wil je eigen huis kopen omdat jij je huurhuis leuk verbouwd hebt recent…?

 161. Nico de Geit says:

  Claude:
  Sell, sell, sell: veilingnotaris.nl/…ultimediaserve/72953 . De duizend woningen die geveild worden volgende maand.

  Een paar honderd woningen die in vier kavels geveild worden: dat zorgt niet voor een maximale opbrengst.

  De eerste kavel: zeker honderd woningen met een totaalwaarde van zo’n 8 miljoen euro (100 x 80K)- ik roep maar wat. Maar wie heeft 8 miljoen euro in zijn achterzak?

  Ik denk dat nu al vast staat wie de koper wordt.

 162. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Een paar honderd woningen die in vier kavels geveild worden: dat zorgt niet voor een maximale opbrengst.

  De eerste kavel: zeker honderd woningen met een totaalwaarde van zo’n 8 miljoen euro (100 x 80K)- ik roep maar wat. Maar wie heeft 8 miljoen euro in zijn achterzak?

  Ik denk dat nu al vast staat wie de koper wordt.

  Foutje, 1000 woningen. 1000 x 80K is 80 miljoen euro. En dat in vier kavels.

  Prijsafspraken mogen niet en dit wel?

 163. asd says:

  @149(Floor),

  Zou best kunnen. Heb geen idee hoe dat dan zou kunnen uitpakken. Voor de meesten wellicht “nada”, voor de rest wat gunstiger.

  Zo heeft de deflatieperiode van de jaren dertig mijn ouders bijvoorbeeld in staat gesteld veel te reizen.

  Misschien is de “ene deflatie” weer anders dan “de andere”. Geen idee. Niks in de tijd is c.p. in de ware zin des woord. Vandaar ook telkens weer een andere c.p.!

  Ik zou zeggen; God voor ogen houden en je …. dicht!

 164. Steven says:

  nhz: Gaat dus nooit gebeuren, de EU heeft veel liever dat al hun onderdanen zombies worden.

  maar wel aan het werk: dus geef ze NHG en HRA. Gewoon sparen voor een hut is science fiction.

 165. asd says:

  @151(latida), British invention?

 166. asd says:

  @152(Keesje),

  Niet verstandig om een huurhuis te verbouwen. Gewoon een tijdje afzien en dan wegwezen!

 167. latida says:

  Dat zijn hele ‘straatjes’ die daar op de veiling naar een nieuwe eigenaar op zoek zijn.

  Klaargelegd voor de pensioen fondsen wellicht om straks de prijsdaling te absorberen onder het mom dat de bodem is bereikt?

  Ik raad maar wat natuurlijk, maar je weet nooit..

  En dan dit, echt iets voor Tufkaj of anderen om de,cijfers te dubbel checken? Klopt dit verhaal en worden de verliezen precies daar neergelegd waar ze ze al lang en breed van tevoren kunnen voorspellen waar de pijn zit?

  http://cormol.wordpress.com/2013/04/11/rehn-en-ecb-kunnen-me-nog-meer-vertellen/

 168. Frans says:

  Maria (and others) : the latest Nigel Farrage!
  http://www.youtube.com/watch?v=BQryLd2MYaE&feature=player_embedded

 169. Juan de Meeleezer says:

  @ artikel

  Tsja.
  Mei 2013 min 8% en de klap moet nog komen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/

  Dalende woningprijzen beschouw ik niet als een negatieve ontwikkeling daar koopwoningen al jaren steeds minder in het bereik kwamen voor de meeste huishoudens en (te) hoge hypotheeklasten veel eigenaar-bewoners in een wurggreep houden. De vraag is eerder hoe een prijsaanpassing en een nieuw evenwicht op de woningmarkt gerealiseerd kunnen worden. Om hiermee een begin te maken is het allereerst van belang te accepteren dat een koopwoningmarkt gebaseerd op doorstroming heeft opgehouden te bestaan – in ieder geval in de omvang en snelheid van de afgelopen decennia.

  Zèlfs die eerste simpele acceptatie is er nog niet.
  Er is nog een lange weg te gaan.

  Even in de achteruitkijkspiegel kijken.

  Huis kopen in 2011 SLIMME ZET. aldus NVM in 2011.
  De voorspelkracht en betrouwbaarheid van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelleugenaars is hiermee niet in een beter daglicht komen te staan.

  Ed van de Bijl verwacht prijsexplosie nieuwbouwwoningen
  (september 2010)
  Voor een professional (de heer Drs Ed van de Bijl is voorzitter van VastgoedPro
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2010/ed-van-de-bijl-verwacht-prijsexplosie-nieuwbouwwoningen/

  ‘Huizenprijzen in 2011 terug op piekniveau’
  Uitgegeven: 2 februari 2010 11:27
  AMSTERDAM – De huizenprijzen zullen in de loop van 2011 weer op het niveau belanden van het piekjaar 2008. Dat stelt hoogleraar Real Estate Valuation Marc Francke van de Universiteit van Amsterdam.

  Alweer zo’n vastgoedspecialist die iets gemist heeft.

  … 🙂

 170. Bruno says:

  Vandaag dit opiniestuk in de Volkskrant…

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3444319/2013/05/21/Red-de-woningmarkt-bouw-huurhuizen.dhtml

  … en op BNR de CEO van Bouwinvest die aankondigt grote interesse te hebben in de markt van huurhuizen tussen 650 en 900 Euro.

  Is de MSM er eindelijk achter gekomen dat huren het nieuwe kopen is?

 171. Juan de Meeleezer says:

  Claude: Sell, sell, sell: veilingnotaris.nl/…ultimediaserve/72953 . De duizend woningen die geveild worden volgende maand.

  Klopt zagen we al eerder.
  Roger Lips failliet er worden in één klap duizend huizen geveild:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-05-2013/panache-over-de-successen-van-stef-blok/#comment-144169

  De heer Mr Vic van Heeswijk krijgt
  -alle spindoctors van de laatste 5 jaar ten spijt-
  alsnog gewoon gelijk.

  Notaris Vic van Heeswijk: begin jaren ’80 veilden we 6000 à 7000 hypotheekveilingen op 2 miljoen koophuizen. Nu 2000 per jaar, als je dat projecteert verwacht je 13.000 – 14.000 hypotheekveilingen per jaar.
  Als je het koopt loop je het risico dat je 1) geen financiering krijgt 2) het huis totaal anders aantreft dan je dacht dat het was: er is een risico dat het gestript, aan puin geslagen, of afgebrand is terwijl het onverzekerd was of dat de oorspronkelijke bewoners er nog in zitten.
  Één Vandaag 24-10-2011
  Hij krijgt pas gelijk in 2013:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-05-2013/panache-over-de-successen-van-stef-blok/#comment-144169

  Calcasa schat in dat het aantal gedwongen verkopen gestegen is met 60% van circa 9.700 in 2011 naar circa 15.600 in 2012. (verwachting van Mr Vic van Heeswijk is uitgekomen maar buiten mainstream media)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-02-2013/de-slag-om-nederland-over-woningcorporaties/#comment-129979

 172. Maria says:

  nhz: de gemiddelde NOS redacteur/redactrice of bobo heeft een inkomen van twee-drie ton en dus een hypotheek van een miljoen of daaromtrent.

  +1, Ijzersterk!!!

 173. Juan de Meeleezer says:

  Over zinnige Kunstgrepen:

  Gemeente Apeldoorn verplicht verkopers van starterswoningen
  aan kopers die een starterslening bij de Gemeente afsluiten
  om 1250 euro korting te geven:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-01-2012/streep-door-versoepeling-hypotheek-tweeverdieners/#comment-95114

  Wat een effect heeft die 1250 euro verplichte korting gehad….

  Laten we Prof Dr Peter Boelhouwer weer eens vragen om Startersleningen en Startersgiften opnieuw op de landkaart te zetten:

  Prof Dr Peter Boelhouwer draait 78 toerenplaten van Hogehuizenprijsminnend NL en denkt dat met nog een paar extra leningen en subsidies de overwaardespiraal-treintjes wel weer op gang komen en de hele woningmarkt in beweging komt:
  nu moet je zorgen dat de starters voldoende leningen kunnen krijgen en als dat niet lukt geef ze subsidies
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103111

 174. Juan de Meeleezer says:

  In de serie behoorlijk krankzinnige maatregelen
  is nog een hoop voer voor historici 🙂

 175. Maria says:

  tufkaj: Ernst, zombie en de rest?

  +1

 176. Maria says:

  nhz: Dus waarschijnlijk kunnen we op afstand aanschouwen hoe dit soort Keynesiaans beleid uitpakt, al moet je niet uitsluiten dat de Eurocraten gaan proberen om nog vóór Japan naar de knoppen te gaan.

  Die is voor herhaling vatbaar!

 177. Maria says:

  Nico de Geit: Ik denk dat nu al vast staat wie de koper wordt.

  It’s “the Banksters”!!

  “the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
  bron: Thomas Jefferson

 178. Juan de Meeleezer says:

  In de serie krankzinnige gedachten de volgende.

  De heer Leo van de Pas is
  -van de website woningmarktcijfers.nl-
  en wijt de malaise op de woningmarkt
  enkel en alleen aan onheilsprofeten.

  Zo van:
  Er is géén zeepbel,
  deze wordt aangepraat door De Pessimisten,

  Hulde aan de anti-depressiva voorschrijvers
  voor hun bijdrage aan het blazen van de zeepbel 🙂

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-07-2012/geen-huizen-met-nhg-meer-veilen/#comment-108618

 179. Maria says:

  asd,

  Als je op reply drukt, kan de lezer direct terugvinden wat er gezegd is en hoef je zelf niet het betreffende nummer op te zoeken. Werkt perfect!

 180. Maria says:

  asd: Zo heeft de deflatieperiode van de jaren dertig mijn ouders bijvoorbeeld in staat gesteld veel te reizen.

  Want? Op welke manier?

 181. Juan de Meeleezer says:

  NVM augustus 2012:
  De woningmarkt bevindt zich momenteel rond de bodem.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-08-2012/onroerendgoedzeepbel/#comment-110358

  Die steeds maar terugkerende bodem,
  ze kunnen er niet genoeg van krijgen.

 182. Juan de Meeleezer says:

  Voor alle “Optimisten”:

  Einde periode van forse prijsdalingen in zicht
  Sinds de prijsval in juli 2012 is de gemiddelde koopsom van woningen nauwelijks veranderd. Dit blijkt uit een analyse van Woningmarktcijfers.nl . De koopsom bevindt zich al negen maanden op een stabiel niveau van gemiddeld € 215.000. In het eerste halfjaar van 2012 werd er nog gemiddeld € 235.000 voor een koopwoning betaald.

  Welnu er zijn partijen die hier heel anders tegenaankijken.

  Reë le kans op stijgende huizenprijzen vanaf juli 2013
  Omdat het CBS en het Kadaster steeds vergelijkt met dezelfde maand van het voorgaande jaar, kunnen we nog zeker drie maanden persberichten met dalende prijzen verwachten. Vooral in juni, wanneer de vergelijking met de topmaand juni 2012 (gemiddelde koopsom € 240.000) wordt gemaakt, zal sprake zijn van een forse prijsdaling. Vanaf juli zullen de ontwikkelingen voor het eerst positief kunnen worden omdat dan vergelijkingen met het huidige, lagere prijsniveau worden gemaakt. Het zou dan zomaar kunnen dat de woningprijzen gedurende een of meer maanden een hoger gemiddelde laten zien. De lage hypotheekrente van dit moment kan hierbij een positieve rol spelen. Behoudens nieuwe prijsdalingen, zou dit het einde kunnen inluiden van een periode waarin vooral het negatieve sentiment de woningmarkt heeft beheerst.

  http://www.woningmarktcijfers.nl/nieuws/einde_periode_van_forse_prijsdalingen_in_zicht.htm

  Allemaal Hermanessen 🙂

 183. Maria says:

  Frans:
  Maria (and others) : the latest Nigel Farrage!
  youtube.com/watch?…ture=player_embedded

  Netto 100.000,- pond met een belasting van 12% voor een groot succes: het niet toestaan van olijfolie in schaaltjes!!

  Hear, hear!!

  Long live Nigel Farage!

 184. Maria says:

  Juan de Meeleezer: Huizenprijzen in 2011 terug op piekniveau’
  Uitgegeven: 2 februari 2010 11:27
  AMSTERDAM – De huizenprijzen zullen in de loop van 2011 weer op het niveau belanden van het piekjaar 2008. Dat stelt hoogleraar Real Estate Valuation Marc Francke van de Universiteit van Amsterdam.

  Alweer zo’n vastgoedspecialist die iets gemist heeft.

  Maar hij moet ook collegegeld verkopen!

 185. Maria says:

  Bruno:
  Vandaag dit opiniestuk in de Volkskrant…

  volkskrant.nl/vk/n…ouw-huurhuizen.dhtml

  … en op BNR de CEO van Bouwinvest die aankondigt grote interesse te hebben in de markt van huurhuizen tussen 650 en 900 Euro.

  Is de MSM er eindelijk achter gekomen dat huren het nieuwe kopen is?

  Huurprijzen zijn de nieuwe luchtbel in ons polderlandschap.
  Het makelvrouwtje waarschuwt!
  Ca. 120 m2 voor 650,= per maand, jaren dertig dus veel stookkosten, raak ik binnen 2 maanden niet kwijt!
  Prachtig appartement, groot dakterras, centrumlocatie.

  Het is dat ik woon, maar ik zou daar zo intrekken.
  Niente, nothing!

  Huurprijzen zijn de nieuwe luchtbel!

 186. Juan de Meeleezer says:

  Maria: Maar hij moet ook collegegeld verkopen!

  Aan aandacht op deze site geen gebrek 🙂

 187. Juan de Meeleezer says:

  buenas noches
  Juan

 188. Maria says:

  Juan de Meeleezer,

  Geschreven ergens in juni 2012:

  “Alle seinen staan op rood, willen we iets zullen we moeten wachten tot de banken de woningen loslaten die op dit moment eigenlijk al geexecuteerd hadden moeten zijn!
  De Rabobank heeft zelfs in Eindhoven een apart callcenter ingericht voor mensen die hun woonlasten niet meer kunnen voldoen.
  De enige reden dat dit gedaan wordt is om de prijzen van het onroerend goed zo lang mogelijk te handhaven.
  Met de oplopende werkeloosheid zal ook aan dit verhaal een einde komen en zullen de aantallen veilingen gaan stijgen. Dan is het zaak om voldoende geld achter de hand te hebben.”

  En dat geldt voor iedereen!!

 189. De Pessimist says:

  De paniek moet toch wel erg hoog zijn als er echt geen woord gezegd mag worden bij de staats TV over een lichte neergang van de huizen prijzen .

 190. Jaap Visser says:

  Juan de Meeleezer,

  Net een aangekoekte rijstpan afgewassen, yep de bodem was snel in zicht echter schoon was de pan pas veel later.

 191. De Pessimist says:

  Juan de Meeleezer: deze wordt aangepraat door De Pessimisten,

  Kon ik het maar dan was sprooke al in in 2002 afgelopen .

 192. latida says:

  lapje,

  Maria: Huurprijzen zijn de nieuwe luchtbel in ons polderlandschap.
  Het makelvrouwtje waarschuwt!
  Ca. 120 m2 voor 650,= per maand, jaren dertig dus veel stookkosten, raak ik binnen 2 maanden niet kwijt!
  Prachtig appartement, groot dakterras, centrumlocatie.

  Het is dat ik woon, maar ik zou daar zo intrekken.
  Niente, nothing!

  Huurprijzen zijn de nieuwe luchtbel!

  Welke stad Maria? Gewoon nieuwsgierig..

  Wie helpt er mee spelregels te schrijven voor de nieuwe Nederlandse versie van monopoly?

  http://www.raaskalderij.be/2012/02/griekse-versie-van-monopoly-krijgt-weer-speel-drachmen/

 193. asd says:

  @170(Maria), dank voor de tip. Moet mij er toch eens in verdiepen;
  @171, Wat je vraag betreft: diè deflatieperiode van de jaren dertig was voor mijn ouders gunstig, omdat ze in de jaren twintig waren gewaarschuwd voor de grote depressie en mijn vader zijn baan in het bedrijfsleven op tijd had kunnen verwisselen voor één bij de overheid.
  Dat alles bleef hen in tijden van gigantische werkloosheid in staat stellen te reizen. Bovendien hadden we toen de gouden standaard;
  @175, Vrees ook, dat de huurmarkt alles in zich heeft een nieuwe zeepbel te worden, zeker als die van de koopmarkt helemaal is leeggelopen. Tot die tijd valt het nog wel mee en levert huren vs “waarde”verlies koophuizen relatief winst op.

 194. Maria says:

  latida,

  Een dorp, (ik weet nog hoe het was!) ergens in het zuiden van het land! Het raakt kant noch wal, maar verstandige huurders trekken naar Belgie (Belgie!), want daar zijn de huren en de zorgpremies stukken lager!

 195. Maria says:

  Maria,

  En langs het tuinpad van m’n vader
  zag ik de hoge bomen staan.
  Ik was een kind en wist niet beter,
  dan dat nooit voorbij zou gaan.

  Wat leefden ze eenvoudig toen
  in simp’le huizen tussen groen
  met boerenbloemen en een heg.
  Maar blijkbaar leefden ze verkeerd,
  het dorp is gemoderniseerd
  en nu zijn ze op de goeie weg.
  Want ziet, hoe rijk het leven is,
  ze zien de televisiequiz
  en wonen in betonnen dozen,
  met flink veel glas, dan kun je zien
  hoe of het bankstel staat bij Mien
  en d’r dressoir met plastic rozen.

 196. Maria says:

  Dat dorp van toen, het is voorbij,
  dit is al wat er bleef voor mij:
  een ansicht en herinneringen.

  Toen ik langs het tuinpad van m’n vader
  de hoge bomen nog zag staan.
  Ik was een kind, hoe kon ik weten
  dat dat voorgoed voorbij zou gaan.

 197. Frans says:

  nhz: Dit voorstel komt van BIS en is al zeker twee jaar in voorbereiding in vele landen; vermoedelijk zal het in de hele angelsaksische wereld ingevoerd worden per 2015/2016.

  Yeach!!!

 198. Maria says:

  Frans,

  ?

 199. Frans says:

  Hoi Maria,

  Gaat over de bail in constructie zoals uitgevoerd in Cyprus die ook als wettelijke mogelijkheid in de EU en verder. Dus: als de banken het moeilijk krijgen mogen ze geld van de spaarders afnemen, gewoon zomaar.
  Ik wist dat dit in het verschiet lag, maar nhz wist wat meer details over de staat van voortgang van deze onzalige ontwikkeling.
  Ik zie geen reden om meer dan het hoogst noodzakelijke op de bank te parkeren, datgene wat nodig is voor de noodzakelijke transacties.
  Voor de rest: stuff them, them banksters!

 200. Frans says:

  die ook als wettelijke mogelijkheid in de EU en verder…. uitgevoerd gaat worden.

 201. Henk 6 says:

  http://www.telegraaf.nl/nieuws/21580851/__NN_wacht_miljardenclaim__.html
  Naast de waarde daling van huizen hebben we ook dit nog!

  Aan de ene kant ben ik blij voor mezelf als de daling van de huizenprijzen nog even door zet. Aan de andere kant ben ik bang voor alle drama die nog komen gaat. Zowel voor mezelf(kans op spaargeld kwijt raken ) als voor mijn vrienden en familie met huizen. Het is echt een kl.r. zooi! En we weten het al jaren!

  Ik wil meewerken aan een zachte landing van de huizenmarkt onder de voorwaarden dat men nu open en eerlijk gaat uitleggen wat er aan de hand is aan de mensen en dat er een strafrecht komt die de daders van deze financiele wanbeheer, voor jaren opbergt in de gevangenis. Ik wil niet leven in een boevenstaatje.

  Zoals Frans en anderen vaak aangeven, er is geen oplossing, maar laten we dan sturen op rechtvaardigheid.

 202. Expatter says:

  Henk 6:
  telegraaf.nl/nieuw…iljardenclaim__.html
  Naast de waarde daling van huizen hebben we ook dit nog!

  Aan de ene kant ben ik blij voor mezelf alsde daling van de huizenprijzen nog even door zet. Aan de andere kant ben ik bang voor alle drama die nog komen gaat. Zowel voor mezelf(kans op spaargeld kwijt raken ) als voor mijn vrienden en familie met huizen. Het is echt een kl.r. zooi! En we weten het al jaren!

  Ik wil meewerken aan een zachte landing van de huizenmarkt onder de voorwaarden dat men nu open en eerlijk gaat uitleggen wat er aan de hand is aan de mensen en dat er een strafrecht komt die de daders van deze financiele wanbeheer, voor jaren opbergt in de gevangenis. Ik wil niet leven in een boevenstaatje.

  Zoals Frans en anderen vaak aangeven, er is geen oplossing, maar laten we dan sturenop rechtvaardigheid.

  10+

 203. Draaikont says:

  latida:
  Dat zijn hele ‘straatjes’ die daar op de veiling naar een nieuwe eigenaar op zoek zijn.

  Klaargelegd voor de pensioen fondsen wellicht om straks de prijsdaling te absorberen onder het mom dat de bodem is bereikt?

  Ik raad maar wat natuurlijk, maar je weet nooit..

  En dan dit, echt iets voor Tufkaj of anderen om de,cijfers te dubbel checken? Klopt dit verhaal en worden de verliezen precies daar neergelegd waar ze ze al lang en breed van tevoren kunnen voorspellen waar de pijn zit?

  cormol.wordpress.c…-nog-meer-vertellen/

  Ik denk dat de cijfers wel kloppen hoor. Gemiddeld gezien zal Nederland en het Nederlandse huishouden er ook helemaal niet zo slecht voor staan. Net zoals 10% werkloosheid betekent dat 90% nog steeds een baan heeft.

 204. ll says:

  Draaikont: Ik denk dat de cijfers wel kloppen hoor

  Nou dacht het niet 😉 , er staat 1156 miljard voor eigen woningen = 270k per eigen woning ( gek hé, ze rekenen allemaal met vraagprijzen ), is nu 206k. gemiddeld…….., verschilletje van 260 miljard…., maar och toch ……

 205. Belletje says:

  ll: Nou dacht het niet, er staat 1156 miljard voor eigen woningen = 270k per eigen woning( gek hé, ze rekenen allemaal met vraagprijzen ), is nu 206k. gemiddeld…….., verschilletje van 260 miljard…., maar och toch ……

  Als 206 de huidige vraagprijs is, en de verkoopprijs daar 12% onder zit, ligt de huidige verkoopprijs rond de 188. Het kan natuurlijk wel zijn dat de verkochte woningen een andere samenstelling hebben dan het totaal.

 206. ll says:

  Belletje: Als 206 de huidige vraagprijs is

  Nee hoor is de gemiddelde verkoopprijs, sorry, excuses …….

 207. king says:

  Belletje,

  Wat er nog verkocht wordt…..
  Mooie ligging in de wijk
  Geen tuin op het oosten of noorden
  goed onderhouden
  mooie keuken en badkamer

  en een flexibele verkoper
  en een gedwongen koper (door omstandigheden)

  Dan heb je’m wel gehad.

  De rest wil jarenlang op funda staan en gaat 2017-2020 voor een “habbekrats” weg, maar reken mee dat je dan wel moet investeren voor je erin kan trekken.

 208. snorkel says:

  Frans: Gaat over de bail in constructie zoals uitgevoerd in Cyprus die ook als wettelijke mogelijkheid in de EU en verder. Dus: als de banken het moeilijk krijgen mogen ze geld van de spaarders afnemen, gewoon zomaar.
  Ik wist dat dit in het verschiet lag, maar nhz wist wat meer details over de staat van voortgang van deze onzalige ontwikkeling.

  Sterker nog, je kunt de ontwikkelingen gewoon volgen op de website van het FSB: http://www.financialstabilityboard.org/

  Je moet alleen wel zin/tijd hebben om door een schier oneindige lijst aan artikelen te waden. De meest recente versie van de bail-in template die ik heb kunnen vinden is deze
  Key Attributes of Effective Resolution Regimes for Financial Institutions”
  op pagina 4 van de ‘publications’-tab. Dit is ook waar de term ‘unsecured creditor’ vandaan komt.

  Hier staat ook in dat salarissen en bonussen mogen worden teruggehaald (“claw-bak”) en managers mogen worden ontslagen vervangen, etc. En dat obligatiehoudes (in een bepaalde volgorde) eerst aan de beurt zijn, etc etc. Niemand kan achteraf juridische stappen ondernemen. Wel is er een ‘no creditor worse off”-clausule, die specificeert dat niemand slechter af mag zijn dan wanneer de bank failliet zou gaan.

  Oftewel; het redden van banken is voorbij, wanneer dit ingaat gaan banken failliet met doorstart.

 209. ll says:

  ll: Wel is er een ‘no creditor worse off”-clausule, die specificeert dat niemand slechter af mag zijn dan wanneer de bank failliet zou gaan.

  Waar kan je je IOU’s ( tegoedbewijzen van de bank ) inleveren ? 😉

 210. ll says:

  ll: Waar kan je je IOU’s ( tegoedbewijzen van de bank ) inleveren ? 😉

  Moet zijn voor Snorkel , holy crap, hoe kan dit nou weer ?

 211. snorkel says:

  ll: Waar kan je je IOU’s ( tegoedbewijzen van de bank ) inleveren ?

  Ha! Nou, nú nog bij de bank. Over een paar jaar sta je met je IOU-tjes in de rij op het binnenhof om gebruik te mogen maken van het DGS. En dan maar hopen dat er nog geld is, dat het DGS nog steeds op €100k staat en dat ze ‘n beetje snel uitbetalen (vriend van me heeft er vrij lang (enkele maanden) op moeten wachten na IceSave)… Wat ik er van begrijp (maar het is nogal taaie materia allemaal) is dat de FSB het DGS als ‘lokale aangelegenheid’ ziet en daar hebben ze dus geen boodschap aan. Van de bank hoef je niks te verwachten. Als je je geld terug wilt (zij zien het dus zo dat dat geld van de bank is) moet je geluk hebben dat er een fatsoenlijk DGS in jouw land is.

  Maar je bent nog altijd beter af dan de aandeelhouders en certificaathouders. Die zijn sowieso alles kwijt en hebben geen enkel vangnet. Als de ‘massa’ dit zou weten dan zou volgens mij niemand meer in banken beleggen

 212. Michel says:

  Maria,

  Maria, het betreft niet alleen spaarrekeningen, ook je rekening courant e.d. hoort bij die € 100.000.

  Voorbeeldje eenmanszaak 2 man personeel privé spaarrekeningen €80.000 (voor bijvoorbeeld vervangen huisraad, slechte maanden/jaren plus studie kinderen)
  rekening courant zaak €40.000, je opdrachtgever heeft net betaald. Je moet het salaris en vakantiegeld twee medewerkers overmaken, de huur voldoen, je eigen salaris aanvullen enz..

  Dan zit je met gemak op €120.000,-

 213. snorkel says:

  snorkel: Als je je geld terug wilt (zij zien het dus zo dat dat geld van de bank is) moet je geluk hebben dat er een fatsoenlijk DGS in jouw land is.

  Ja snorkel, dat kun je nou wel zeggen, maar natuurlijk is DGS-geld ook gewoon een sigaar uit eigen doos.

 214. Hans says:

  We koersen dus af op een gemiddelde daling van zo’n 7,5% voor dit jaar. Met inflatie van zo’n 2,5% is dat een reele daling van 10%. Helaas in mijn omgeving heeft meer dan de helft van de verkopers hun vraagprijs nog niet aangepast, zelfs al staat de woning meer dan 2 of soms wel 3 jaar op de markt. Die gaan er waarschijnlijk van uit dat de daling tijdelijk is en dus weer snel zal stijgen als de economie aantrekt. Wishful thinking, maar wel de realiteit. Zo’n houding is ook niet aantrekkelijk voor potentiële kopers, want wie gaat er onderhandelingen beginnen met -25% van de vraagprijs? En zo blijft de markt muurvast zitten.

 215. ll says:

  snorkel: (zij zien het dus zo dat dat geld van de bank is)

  Klopt een deposito is ‘an investment in the bank’ …….dat weten de meeste mensen niet……. je hebt je geld geïnvesteerd…….. en zie het maar eens terug te krijgen 😉

 216. Maria says:

  Michel:
  Maria,

  Maria, het betreft niet alleen spaarrekeningen, ook je rekening courant e.d. hoort bij die € 100.000.

  Voorbeeldje eenmanszaak 2 man personeel privé spaarrekeningen €80.000 (voor bijvoorbeeld vervangen huisraad, slechte maanden/jaren plus studie kinderen)
  rekening courant zaak €40.000, je opdrachtgever heeft net betaald. Je moet het salaris en vakantiegeld twee medewerkers overmaken, de huur voldoen, je eigen salaris aanvullen enz..

  Dan zit je met gemak op €120.000,-

  Dat klopt, maar ik bedoelde te zeggen dat er niet zoveel rekeninghouders zijn die die bedragen op hun rekening hebben staan, laat ons een zeggen 10%.

  Te weinig om van te plukken c.q. te stelen!

 217. Maria says:

  Gisteren ook al op deze site vermeld geworden, maar de reguliere media zwijgt de daling van de huizenprijs dood.

  Als je het niet benoemt, bestaat het niet!

 218. nhz says:

  Floor: Schiet ook niet op natuurlijk wanneer we met z’n allen onze munten gaan devalueren, verandert er de nada.

  nou, er verandert heel veel in de prijzen, bijvoorbeeld; voor je het weet heb je hyperinflatie, er zijn inmiddels overal tekenen van. Maar de echte economie wordt er inderdaad niet beter van, in tegendeel.

  Nico de Geit: Foutje, 1000 woningen. 1000 x 80K is 80 miljoen euro. En dat in vier kavels.

  Prijsafspraken mogen niet en dit wel

  Inderdaad, erg manipulatief. Wordt dus allemaal gekocht door een bank, waarschijnlijk van ons belastinggeld. Want alleen voor banken is geld gratis (nou ja, 0.25% rente … bijna gratis dus).
  En anders door de pensioenfondsen, wat misschien nog niet zo gek zou zijn als ze het voor een goede prijs kopen en professioneel beheren. Maar of er nog professionele beheerders ronddwalen in die kringen waag ik te betwijfelen, bijna net zoveel hebzucht en kortzichtigheid als bij de banksters.

  Bruno: Vandaag dit opiniestuk in de Volkskrant…

  volkskrant.nl/vk/n…ouw-huurhuizen.dhtml

  … en op BNR de CEO van Bouwinvest die aankondigt grote interesse te hebben in de markt van huurhuizen tussen 650 en 900 Euro.

  wat een misleidend stukje … het begint goed, maar vervolgens wordt voorgerekend dat 720 euro huur voor een ‘basiswoning’ heel realistisch is; dit is grote volksverlakkerij. Helemaal bij de huidige rentestanden. Een fatsoenlijke woning inclusief grond hoeft niet meer dan 75K te kosten, uitgezonderd een enkele toplocatie in de Randstad. Alles daarboven is oplichterij, en 2x de kosten rekenen voor rente (voor de banken) is helemaal absurd. Dat Bouwinvest onder die condities interesse heeft snap ik wel 🙁

  Maria: “the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
  bron: Thomas Jefferson

  lijkt erop dat het in Nederland andersom gaat, en dat ze iedere sukkel een gratis overmaats huis geven maar wel al het spaargeld gaan afpakken van de financieel verstandige burgers.

  Juan de Meeleezer: De heer Leo van de Pas is
  -van de website woningmarktcijfers.nl-
  en wijt de malaise op de woningmarkt
  enkel en alleen aan onheilsprofeten.

  goed nieuws, laten we nog even wat extra lawaai maken dan hier 🙂

 219. snorkel says:

  Vrijdag 31 Mei schijnt er dé grote cyber-bank-aanval te komen. Alles tot nu toe was ‘oefenen’ voor 31 Mei. Stond op de Twitter (jep, gewoon op Twitter) van degenen die de verantwoordelijk voor de vorige aanvallen hebben opgeëist. Weet niet hoe serieus ik het moet nemen, maar ga toch maar even wat contant geld pinnen van te voren.

 220. Maria says:

  snorkel: Vrijdag 31 Mei schijnt er dé grote cyber-bank-aanval te komen

  Iedereen vakantiegeld!

 221. ll says:

  snorkel: Vrijdag 31 Mei schijnt er dé grote cyber-bank-aanval te komen.

  Alleen in NL ?

 222. snorkel says:

  ll: Alleen in NL ?

  Nee, dit is de “BIG BANG” waarmee “ze” het hele internationale banksysteem plat willen leggen.

  Nogmaals, de bron is vrij twijfelachtig. De Twitteraccount is ondertussen offline gehaald. Wat daar destijds op stond leek vrij correct, maar dat zegt nog niet alles natuurlijk… Ik heb voor mezelf bedacht dat het geen kwaad kan even een paar honderd euro contant op zak te hebben.

 223. Maria says:

  snorkel: Nee, dit is de “BIG BANG” waarmee “ze” het hele internationale banksysteem plat willen leggen.

  Nogmaals, de bron is vrij twijfelachtig. De Twitteraccount is ondertussen offline gehaald. Wat daar destijds op stond leek vrij correct, maar dat zegt nog niet alles natuurlijk… Ik heb voor mezelf bedacht dat het geen kwaad kan even een paar honderd euro contant op zak te hebben.

  En afschriften van je rekeningen op te slaan of af te drukken!

 224. Keesje says:

  asd:
  @152(Keesje),

  Niet verstandig om een huurhuis te verbouwen. Gewoon een tijdje afzien en dan wegwezen!

  Tja…..dat is gepraat achteraf natuurlijk…..het zal je maar gebeuren.

  Ken een kopppel die een aantal jaren terug appt in Amsterdam verbouwde met medeweten en goedkeuren eigenaar. Vervolgens verkoopt de eigenaar het ele pand en wil de neuwe eigenaar iedereen eruit assen met knokploegen….

 225. Keesje says:

  Maria: En afschriften van je rekeningen op te slaan of af te drukken!

  Afschriften zeker bewaren. Het is nog steeds 1x in de maand gratis bij ING en ABNAMRO. Vaker is betalen, kun je op de websites aangeven als je ingelogd bent.

 226. a says:

  Draaikont: Ik denk dat de cijfers wel kloppen hoor. Gemiddeld gezien zal Nederland en het Nederlandse huishouden er ook helemaal niet zo slecht voor staan. Net zoals 10% werkloosheid betekent dat 90% nog steeds een baan heeft.

  Nee hoor. In Nederland betekent 10% werkloosheid dat minder dan 50% een baan heeft.

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/5379448E-F4A2-4D45-9669-EFB865A304FF/0/10130501v4art.pdf

 227. Michel says:

  Nico de Geit,

  Yep, dit zijn dan de duizend woningen van de Lips Capital Group. De SNS bank wil gewoon geld zien. Gewoon in één koop over 4 kavels. Niets mis mee toch? En zo te zien zijn het voornamelijk jaren 70/80 wijken en woningen, niet het beste spul.

 228. Keesje says:

  Maria: En afschriften van je rekeningen op te slaan of af te drukken!

  Ik heb als ICT-er bij 3 banken gewerkt, en bij 1 bank ben ik me rotgeschrokken over een bepaald soort beleggingshypotheken. software kon veranderen ZONDER dat mensen opnieuw doorgerekend werden. En dan gaat het over ernstige dingen, zoals dat de bank kon aangeven waar men in had belegd, en de klant het zelf niet wist. Gevolg: bank kan eigen gedane investeringen, de slechtste, bij de klant neerleggen en de goede rendementen bij zichzelf. Ja zo kan ik ook een leuk bedrijf starten…..dus wat e ook doet, NOOIT een zwarte doos investering doen op zulke grote dingen als hypotheken of leaseplannen ed.

  Altijd zo duidelijk en makkelijk mogelijk…….

 229. Nico de Geit says:

  Hans: Die gaan er waarschijnlijk van uit dat de daling tijdelijk is en dus weer snel zal stijgen als de economie aantrekt. Wishful thinking, maar wel de realiteit. Zo’n houding is ook niet aantrekkelijk voor potentiële kopers, want wie gaat er onderhandelingen beginnen met -25% van de vraagprijs? En zo blijft de markt muurvast zitten.

  En in tussentijd begint de verf te bladderen, de badkamervloer te lekken, valt de keuken uit elkaar, enz. De inkomens blijven dalen en dalen terwijl het ontslagen en faillissementen regent. De ‘huiseigenaar’ houdt stug vol: ‘Mijn huis is goud waard’.

  Hele weilanden waar woonwijken zouden kunnen komen. Bos in overvloed. Er is geen natuurlijke schaarste maar gecreëerde schaarste. De overheid bepaalt waar gebouwd mag worden, en denkt: ‘die stukjes bos en weiland zijn goud waard’.

 230. Nico de Geit says:

  snorkel: maar ga toch maar even wat contant geld pinnen van te voren.

  Beetje laat. Je moet niet alleen contant geld hebben, maar ook levensmiddelen, water en brandstof.

 231. lorenzo says:

  Keesje: nhz: schien kan de (hypotheek-)rente zelfs wel gaan stijgen (echt, zou dat kunnen na 25 jaar neerwaartse manipulatie door de bankstermaffia?) Over de mogelijkheid van een -99% flashcrash in de beursindexen dankzij een losgeslagen HFT algo zullen we het maar niet hebben, kwestie van even geduld …

  met de opmerking van iemand die er verstand van heeft dat de hypotheekrente , vooral historisch gezien , zeer hoog staat .

 232. Michel says:

  Maria,

  Nou, bij de Nederlandse belastingen is er nooit te weinig om de stelen. De citroen is ingeruild voor de burger. Goed wringen……. 🙂

 233. Nico de Geit says:

  Michel: Yep, dit zijn dan de duizend woningen van de Lips Capital Group. De SNS bank wil gewoon geld zien. Gewoon in één koop over 4 kavels. Niets mis mee toch?

  Heel erg mis. Wie heeft er 80 miljoen in zijn achterzak? Prijsafspraken mogen niet, maar partijen uitsluiten op deze manier mag blijkbaar wel. Ik vind het schandalig.

  Heel veel woningen in de straten die geveild worden zijn al verkocht. Er zal wel een juridische noodzaak zijn om die huizen langs de veiling te laten gaan.

  SNS bank is gewoon overheid, die woningen waren onderpand, dus nu staatsbezit. Waarom die woningen niet linea recta onderbrengen bij een staats-WOCO?

  Hoe ver zijn we van een communistische staat?

 234. lorenzo says:

  snorkel: entiers bestaan niet meer. Iedere spaarder is nu een “unsecured creditor”. Oftewel, het geld op de bank is niet van de klant. Het geld is al van de bank. De klant is een crediteur geworden die maar moet zien of ‘ie nog terugbetaald wordt

  wellicht helpt verhoging van het serontonie gehalte in deze , een probaat middel. Of een vakantie , naar de zee met zon . ( zal de nederlander zeker aanspreken..)

 235. Dawg says:

  a: Nee hoor. In Nederland betekent 10% werkloosheid dat minder dan 50% een baan heeft.

  cbs.nl/NR/rdonlyre…/0/10130501v4art.pdf

  Ja, als je babies en en bejaarden ook mee gaat rekenen wel. Werkloos is alleen het deel van de beroepsgeschikte bevolking dat wil werken maar geen baan kan vinden.

 236. nhz says:

  Maria: Ca. 120 m2 voor 650,= per maand, jaren dertig dus veel stookkosten, raak ik binnen 2 maanden niet kwijt!
  Prachtig appartement, groot dakterras, centrumlocatie.

  Het is dat ik woon, maar ik zou daar zo intrekken.
  Niente, nothing!

  Ik betaal 815 per maand voor een (monumentaal) appartement dat wat kleiner is, centrumlocatie. Bouw uit jaren 50 dus ook hoge stookkosten en zonder balkon of terras. Er staan in mijn omgeving talloze duurdere appartementen te koop en soms te huur en er is geen enkele belangstelling. Ik denk ook dat die prijs voor de meesten al te hoog is; anderzijds is er voor minder geld vrijwel geen huuraanbod. Alleen als je een zielug geval bent kun je soms zwaar gesubsidieerd bij de WBV huren en betaal je bijv. 600 euro per maand voor een groot appartement dat officieel 1400 euro kost. Maar dan loop je weer scheefhuurderrisico …

  De Pessimist: De paniek moet toch wel erg hoog zijn als er echt geen woord gezegd mag worden bij de staats TV over een lichte neergang van de huizen prijzen .

  De berichtgeving wordt door de Fabeltjeskrant al vele jaren gecensureerd. De berichtgeving is vaak een regelrechte commercial van NVM of de Hypotheker, echt schandalig. Reken maar dat ze daar riant voor betaald worden door de maffia; mede een reden dat de salarissen daar krankzinnig hoog blijven, allemaal van ons belastinggeld. Het baasje van het staatspropagandakanaal, afkomstig uit mijn woonplaats, verdiende maar liefst 6 ton per jaar …

  Frans: Ik wist dat dit in het verschiet lag, maar nhz wist wat meer details over de staat van voortgang van deze onzalige ontwikkeling.
  Ik zie geen reden om meer dan het hoogst noodzakelijke op de bank te parkeren, datgene wat nodig is voor de noodzakelijke transacties.

  vandaar dat er momenteel zulke keiharde strafexpedities tegen edelmetaal en Bitcoin worden uitgevoerd; het volk mag geen alternatief zien voor je geld bij de banksters parkeren.

  Henk 6: Zoals Frans en anderen vaak aangeven, er is geen oplossing, maar laten we dan sturen op rechtvaardigheid.

  dat moet dan mede inhouden dat iedereen die jarenlang boven zijn stand geleefd heeft de rekening daarvoor gaat betalen, en desnoods (als ze dat niet kunnen betalen) veel eenvoudiger gaat wonen. Maar de meute gaat er nog steeds van uit dat ze hun eerlijk gestolen overmaatse woning onder alle omstandigheden kunnen houden, en dat de buurman de rekening betaalt.

  Draaikont: Net zoals 10% werkloosheid betekent dat 90% nog steeds een baan heeft.

  70% een baan en 20% een ander soort uitkering schat ik … nog even afgezien van mensen zoals ik die helemaal voor eigen rekening meedraaien.

  snorkel: Hier staat ook in dat salarissen en bonussen mogen worden teruggehaald (“claw-bak”) en managers mogen worden ontslagen vervangen, etc. En dat obligatiehoudes (in een bepaalde volgorde) eerst aan de beurt zijn, etc etc.

  Wat dus een pertinente leugen is, want er wordt NOOIT salaris en bonus teruggehaald bij banksters, zelfs niet bij evidente fraudegevalletjes. En grote obligatiehouders blijven in de Cyprus-blauwdruk volledig buiten schot, dat is het meest schandalige aan deze Jeroen-poep-aan-de-schoen oplossing. Want die grote obligatiehouders (zeg maar de Goldman $ucksen van deze wereld) die staan boven de wet, meebetalen is alleen voor de gewone burgers. Ondanks dat die grote obligatiehouders ook nog superriant verdienen aan het spel (bijv. 300% winst op Griekse staatsobligaties in een jaar tijd, en wij de rekening betalen). Puur crimineel allemaal.

  snorkel: Als de ‘massa’ dit zou weten dan zou volgens mij niemand meer in banken beleggen

  banken en andere grote speculanten wel hoor; want die worden altijd ingeseind voordat ze een speciale maatregel nemen. En zelfs als het mis gaat kunnen ze gewoon weer hun hand ophouden bij de belastingbetaler, denk maar niet dat dat ‘meebetalen’ van spaarders daar iets aan gaat veranderen. It’s all about ‘the stabiliteee’ van het huidige afpersingssyteem 😎

  Maria: Dat klopt, maar ik bedoelde te zeggen dat er niet zoveel rekeninghouders zijn die die bedragen op hun rekening hebben staan, laat ons een zeggen 10%.

  Te weinig om van te plukken c.q. te stelen!

  juist niet, het aantal is klein maar de bedragen zijn heel groot; het is laaghangend fruit. Het overgrote deel van de Nederlanders heeft hooguit zo’n 5-10K spaargeld, maar de paar % die meer dan een ton heeft telt wel stevig door.
  In Cyprus waren veel van de slachtoffers kleine ondernemers / bedrijven en mensen die hun pensioengeld op eigen spaarrekening hadden (veel landen hebben geen pensioensysteem dus moet je zelf sparen) die in één klap (bijna) alles kwijt zijn. De Russische en Cypriotische maffiosi waren vanzelfsprekend vooraf gewaarschuwd zodat ze hun geld konden weghalen.

  Maria: Gisteren ook al op deze site vermeld geworden, maar de reguliere media zwijgt de daling van de huizenprijs dood.

  Als je het niet benoemt, bestaat het niet!

  nogmaals: oogjes dicht en snaveltjes toe!

 237. nhz says:

  lorenzo: met de opmerking van iemand die er verstand van heeft dat de hypotheekrente , vooral historisch gezien , zeer hoog staat .

  waar heb je dan verstand van, van auto’s?

  lorenzo: wellicht helpt verhoging van het serontonie gehalte

  serotonine?

 238. lorenzo says:

  nhz: de gemiddelde NOS redacteur/redactrice of bobo heeft een inkomen van twee-drie ton en dus een hypotheek van een miljoen of daaromtrent.

  Maria: +1, Ijzersterk!!!

  nou , roep ik al een tijdje maar ik krijg geen punten , althans nog nooit gezien .

 239. De Pessimist says:

  Nico de Geit: Beetje laat. Je moet niet alleen contant geld hebben, maar ook levensmiddelen, water en brandstof.

  Ik was gisteren mijn rijbewijs kwijt en mijn bankpasje ben ik al heel lang zoek. Dus ik eerst naar politie bureau om vermissing door te geven maar er waren nieuwe regels ik moest gelijk naar gemeenten dus ik naar gemeenten ik kon aangifte doen maar moest gelijk 32 euro betalen voor vermissing maar mijn gemeente overheid accepteert het door hun zelf uitgegeven contante geld niet er mocht alleen gepind worden .Dus ik kon geen aangifte doen.Na bellen met een hoge pipo mocht ik wel blokkeren maar ik heb er helemaal geen zin meer in klunzen ik geloof het allemaal wel

 240. Michel says:

  Nico de Geit: Heel erg mis. Wie heeft er 80 miljoen in zijn achterzak? Prijsafspraken mogen niet, maar partijen uitsluiten op deze manier mag blijkbaar wel. Ik vind het schandalig.

  Heel veel woningen in de straten die geveild worden zijn al verkocht. Er zal wel een juridische noodzaak zijn om die huizen langs de veiling te laten gaan.

  SNS bank is gewoon overheid, die woningen waren onderpand, dus nu staatsbezit. Waarom die woningen niet linea recta onderbrengen bij een staats-WOCO?

  Hoe ver zijn we van een communistische staat?

  Wie heeft het hier over prijsafspraken? Een private vastgoed partij gaat ter ziele, de portefeuille wordt gewoon geveild over 4 kavels. Het betreft gewoon een hele stapel huurwoningen. Die zijn echt niet apart gefinancierd.
  De huurders blijven gewoon zitten, betalen huur net zoals altijd, maar binnenkort aan een andere partij. Zie niet in wie er buitengesloten wordt.

  Zoals ik al zei het zijn hoofdzakelijk huurwoningen in jaren 70/80 wijken.

 241. lorenzo says:

  nhz: lorenzo: met de opmerking van iemand die er verstand van heeft dat de hypotheekrente , vooral historisch gezien , zeer hoog staat .

  1.hypotheek rentes en 2.autos en 3.serotonine.
  Ad 1. een uitspraak die slechts staande kan blijven in een omgeving met nogal eenkennige mensen , want met slechts een eenkennig doel.
  M.A.w. u kunt het zich veroorloven en dat is ook een pre.
  Mij zou het opleveren een reprimande , hoongelach en eventueel stokslagen.

 242. Keesje says:

  De Pessimist,

  Whahaha bedankt voor de tip, altijd pinpas mee naar de gemeente….

 243. lorenzo says:

  De Pessimist: Ik was gisteren mijn rijbewijs kwijt en mijn bankpasje ben ik al heel lang zoek.

  kortom , een geordend leven .

 244. Keesje says:

  Dawg: Ja, als je babies en en bejaarden ook mee gaat rekenen wel. Werkloos is alleen het deel van de beroepsgeschikte bevolking dat wil werken maar geen baan kan vinden.

  Dit gaat over mensen tot en met 64. De pensioenleeftijd is verhoogd en wordt nog hoger ieder jaar, dus zullen er de komende jaren daarmee ook meer werkelozen zijn. alleen al, omdat slechts 6% of zo werkt boven de 63 in Nederland.

 245. Maria says:

  lorenzo: nou , roep ik al een tijdje maar ik krijg geen punten , althans nog nooit gezien .

  Oooh, jaloers?

 246. Keesje says:

  Keesje,

  Ik bedoel dus dat de doelgroep, de beroepszame bevolking, ieder jaar verder opgerekt gaat worden.

 247. Keesje says:

  lorenzo: nou , roep ik al een tijdje maar ik krijg geen punten , althans nog nooit gezien .

  +100 volgens mij heb je vaak en veel goede commentaren geleverd door de jaren heen. Verder ben je overduidelijk geen trollerig persoon en prettig in de omgang. Hulde voor Lorenzo.

  Disclaimer: mochten anderen zich aangesproken voelen: voor u geldt waarschijnlijk hetzelfde 🙂 .

 248. lorenzo says:

  Maria: lorenzo: nou , roep ik al een tijdje maar ik krijg geen punten , althans nog nooit gezien .Oooh, jaloers?

  Lijkt me duidelijk , maar heb best geduld…

 249. Eric406 says:

  snorkel: cyber-bank-aanval

  Kan er niets over vinden. Hoe serieus moet ik het dan nemen?

 250. Dawg says:

  Keesje,

  Waar hebben we ‘t over?

  bevolking – alles jonger dan 16 of ouder dan 65 (67) =
  beroepsgeschikte bevolking.

  beroepsgeschikte bevolking – alles wat niet beschikbaar is voor arbeidsmarkt (huisvrouwen, renteniers, studenten, gedetineerden etc) = beroepsbevolking

  beroepsbevolking = aanbod van arbeid kan werken of werkloos zijn.

  Werkloosheid wordt gerelateerd aan omvang van de beroepsbevolking, niet aan omvang van de totale bevolking. Daar had mijn opmerking aan ‘a’ betrekking op.

 251. snorkel says:

  Eric406,

  Goede vraag. Meer dan dat het op de Twitter van de groep die de verantwoordelijk voor de vorige aanvallen claimde stond weet ik ook niet (ik zal de naam van de “operatie” maar niet posten). Doe met deze info wat je goeddunkt. Het kan ook best een hoax zijn… Better safe than sorry denk ik dan maar.

 252. Tijl says:

  Oops…

  i.c.m.

  http://t.co/5bbOmpgGUU

 253. a says:

  snorkel: Maar je bent nog altijd beter af dan de aandeelhouders en certificaathouders. Die zijn sowieso alles kwijt en hebben geen enkel vangnet. Als de ‘massa’ dit zou weten dan zou volgens mij niemand meer in banken beleggen

  Onzin. Iedereen die aandelen koopt, weet dat ie zijn geld kwijt is als de tent failliet gaat. Waarom zou dat bij een bank anders zijn? Er is een schier oneindige lijst van banken waarbij beleggers hun geld kwijt zijn geraakt: ABN, SNS, Fortis, Dexia, enz. enz. enz.

 254. snorkel says:

  a,

  Heb je het nieuws gevolgd? Bij elke bank die gebaild werd mocht iedereen(!) zijn geld/aandelen/certificaten/etc leker houden hoor… Pas de laatste maanden is dit aan het veranderen (SNS, Cyprus). Dat is dus de template waar we het over hadden

  Dus voordat je “onzin” roept… even goed lezen en nadenken

 255. Henk 6 says:

  Keesje: Ik heb als ICT-er bij 3 banken gewerkt, en bij 1 bank ben ik me rotgeschrokken over een bepaald soort beleggingshypotheken. software kon veranderen ZONDER dat mensen opnieuw doorgerekend werden. En dan gaat het over ernstige dingen, zoals dat de bank kon aangeven waar men in had belegd, en de klant het zelf niet wist. Gevolg: bank kan eigen gedane investeringen, de slechtste, bij de klant neerleggen en de goede rendementen bij zichzelf. Ja zo kan ik ook een leuk bedrijf starten…..dus wat e ook doet, NOOIT een zwarte doos investering doen op zulke grote dingen als hypotheken of leaseplannen ed.

  Altijd zo duidelijk en makkelijk mogelijk…….

  Dit heb ik me nu altijd afgevraagd! dus toch?

  Banken maken 12% rendement op het eigen vermogen las ik laatst. Bij mijn fondsen lukte dat nooit! hoe kan dat? Iemand?

 256. a says:

  Dawg: Ja, als je babies en en bejaarden ook mee gaat rekenen wel. Werkloos is alleen het deel van de beroepsgeschikte bevolking dat wil werken maar geen baan kan vinden.

  Mijn stelling was dan ook bedoeld voor het aanzwengelen van de discussie omtrent de waarde van deze cijfers. Die valt of staat met de definitie er van. 10% werkloosheid in Nederland betekent dan ook niet dat 90% van de mensen tussen de 15 en 64 (ik noem maar wat) wél een baan hebben.

  Persoonlijk vind ik het overigens interessanter om te weten hoeveel procent van de totale bevolking een baan heeft, omdat dat een indicatie geeft van de betaalbaarheid van je land. Immers, de voorzieningen voor al die bejaarden en babies zullen toch betaald moeten worden door de productieven. Werkloosheid zoals gemeten in Nederland is daarmee een arbitrair en weinig zeggend getal.

 257. Philippulus says:

  latida:
  Weet iemand toevallig of er ook ergens een veiling voor ligplaatsen voor woonboten is? Of waar je terecht kan voor een ligplaats?

  Ligplaats regelen, woonbootje neerzetten, en wie weet ben je klaar voor nog geen 30,000 euro?

  Helaas maakt de ligplaats al snel 80% van de prijs uit (en vergeet liggeld niet, rond Haarlem zit je al snel aan de 400,- p/j (15 meter lengte, en elke meter meer + 50,-), en men is nog steeds van zins om dit te vervijfvoudigen), verder mag je nog betalen voor de grond waar je de wal opstapt, retributie en soms zelfs erfpacht.

  Zelf wilde ik graag een woonschip kopen (mobiel genoeg om te vluchten wanneer dat nodig is), maar mijn wederhelft ziet dat anders 🙁

 258. a says:

  snorkel: Heb je het nieuws gevolgd? Bij elke bank die gebaild werd mocht iedereen(!) zijn geld/aandelen/certificaten/etc leker houden hoor… Pas de laatste maanden is dit aan het veranderen (SNS, Cyprus). Dat is dus de template waar we het over hadden
  Dus voordat je “onzin” roept… even goed lezen en nadenken

  Hoeveel zijn jouw aandelen ABN nog waard dan?

  Wat betreft geld als in spaarsaldi heb je natuurlijk gelijk, maar het ging over beleggers toch?

 259. nhz says:

  Keesje: Ik bedoel dus dat de doelgroep, de beroepszame bevolking, ieder jaar verder opgerekt gaat worden.

  gelukkig heeft dat geen invloed op de werkeloosheid, want daarbij tellen we alleen degenen die nog actief naar werk zoeken mee 🙂

  snorkel: Heb je het nieuws gevolgd? Bij elke bank die gebaild werd mocht iedereen(!) zijn geld/aandelen/certificaten/etc leker houden hoor… Pas de laatste maanden is dit aan het veranderen (SNS, Cyprus). Dat is dus de template waar we het over hadden

  Dus voordat je “onzin” roept… even goed lezen en nadenken

  Niet correct, de kleine aandeelhouders zijn al vele jaren de klos geweest bij bankproblemen (niet altijd, wel vaak). En soms waren ook de grote aandeelhouders de pineut, denk bijv. aan Fortis. Ja, soms mocht je je aandelen houden maar als die ineens vrijwel niks meer waard zijn is dat een schrale troost. Er zijn in Europa al diverse voorbeelden geweest waar kleine depositohouders of mensen met achtergestelde leningen bijna alles kwijtraakten (Spanje, Cyprus). Wat betreft grote obligatiehouders (vaak banken, pensioenfondsen en piratennesten) die zijn doorgaans (bijna) volledig uit de wind gehouden en dat zal vast zo blijven; want die zijn TBTF of TBTFW. Het enige wat nieuw is in de nieuwe regeling volgens de Cyprus blauwdruk is dat de politiek als eerste pakt waar ze het makkelijkste bij kunnen, het spaargeld (voorlopig alleen boven 100K) dus, en vooral dat dit nu officieel beleid wordt in plaats van een ‘noodsituatie’.

 260. nhz says:

  Henk 6: Banken maken 12% rendement op het eigen vermogen las ik laatst. Bij mijn fondsen lukte dat nooit! hoe kan dat? Iemand?

  De twee grootste Amerikaanse investment banken hadden afgelopen kwartaal alle 100 tradingdagen winst. Een goede belegger haalt misschien 60 van de 100 dagen winst, rara hoe kan dat …
  En wat betreft rendement helpt het natuurlijk dat je leverage hebt, als je iedere euro die binnenkomt van spaarders 20x mag uitlenen heb je alleen al daardoor dikke winst, tenzij je alles oppot natuurlijk.

 261. Henk 6 says:

  nhz,

  Leverage OK dat is de verklaring.

  Laten we dat dan ook doen, ipv 2% rente op de spaarrekening! Wie doet ermee met het oprichten van onze eigen bank!

 262. Philippulus says:

  ll:
  Leuk huisje voor 15k

  archiatrium.blogsp…-niet-zon-leuke.html

  Doe mij die wonen ‘on the rocks’ maar 🙂

  Leuke site trouwens, alternatieve bouwmethoden worden sowieso steeds interessanter, bouwen met EPS (met “piepschuim” heb je al snel de lachers op de hand waar je niet meer vanaf komt) http://www.youtube.com/watch?v=78FIxvMM-OU
  Feitelijk zou ik zelf een EPS-cascowoning zelf kunnen bouwen (ik heb ruime ervaring met grote EPS-objecten met een beton-afdeklaag), maar ik mis de bijbehorende cojones 🙁

 263. afbetaalde huiseigenaar says:

  http://www.hpdetijd.nl/2013-05-21/herstel-van-de-huizenmarkt-is-al-weer-achter-de-rug/

  NOS bericht niks maar HP de Tijd wel..

  ik ga een mailtje sturen aan de NOS..

 264. snorkel says:

  a,

  Waardedaling van aandelen is iets anders dan opgelegde onteigening van aandelen (om daarmee de schulden van de bank af te kopen). Dat snap je zelf ook wel. Hoeveel zijn jouw aandelen SNS nog waard? Precies, die heb je niet meer!

  Het ging over zowel beleggers, certificaathouders, spaarders als klanten met een rekening courant. Daarom heet het ook een template: daarin wordt aangegeven wie aan de beurt komt en in welke volgorde. Dat kun je allemaal hierboven nalezen. Ik snap dus je reactie “onzin” nog steeds niet…

 265. a says:

  a: Hoeveel zijn jouw aandelen ABN nog waard dan?
  Wat betreft geld als in spaarsaldi heb je natuurlijk gelijk, maar het ging over beleggers toch?

  ABN is natuurlijk een slecht voorbeeld, want was door de overname al eerder van de beurs. Essentie blijft overeind: aandeelhouders van banken hebben (terecht) flinke verliezen geleden of zijn onteigend in geval van nationalisatie.

 266. Dawg says:

  a: Werkloosheid zoals gemeten in Nederland is daarmee een arbitrair en weinig zeggend getal

  Hangt maar net af van het gebruiksdoel van zo’n cijfer. Als je leest dat in de mediterane landen meer dan de helft van de jongere beroepsbevolking geen baan kan vinden, dus werkloos is, is er toch wel een probleem.

  Wat die vergrijzing betreft: zwaar opgeklopt probleem Wat Nederland betreft althans. Zie bijvoorbeeld:

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/C4EDE847-BA55-447D-90F4-EB6CD281DB8C/0/pb12n073.pdf

  Met name grafiek 2.

 267. snorkel says:

  a,

  Maar waardedaling van een aandeel (wat een volstrekt normaal mechanisme is) is iets anders dan gedwongen onteigening van álle aandeel- en certificaathouders, daarna alle spaarders etc.

  Ik begrijp echt niet waarom je hier een punt van maakt. Niemand heeft beweerd dat de aandelen van banken niet zijn gedaald. Maar wat wel feitelijk gebeurd is, is dat aandeelhouders beschermd zijn door kapitaalinjecties (ING). Met de template die hierboven staat (en die je zelf dus kunt nalezen) gaat dit significant veranderen. Je snapt toch zelf het verschil tussen een bail-out en een bail-in wel? Welke van die twee denk je dat voordeliger is voor de aandeelhouder?

 268. a says:

  snorkel: a, Waardedaling van aandelen is iets anders dan opgelegde onteigening van aandelen (om daarmee de schulden van de bank af te kopen). Dat snap je zelf ook wel. Hoeveel zijn jouw aandelen SNS nog waard? Precies, die heb je niet meer! Het ging over zowel beleggers, certificaathouders, spaarders als klanten met een rekening courant. Daarom heet het ook een template: daarin wordt aangegeven wie aan de beurt komt en in welke volgorde. Dat kun je allemaal hierboven nalezen. Ik snap dus je reactie “onzin” nog steeds niet…

  Een spaarder kwalificeer ik niet als belegger, omdat hij een garantie heeft gekregen van de overheid (wat je daar ook van mag vinden). Dat de overheid vervolgens die garantie nakomt als het mis gaat is logisch.

  Mijn reactie was met name gericht op jouw stelling dat niemand meer zou beleggen in banken als ze wisten dat ze geld kwijt kunnen raken. Volgens mij weet iedere belegger dat hij dat risico loopt, zie Dexia, zie SNS, zie Fortis, zie ledencertificaten Rabo. Je weet dat je je geld kwijt ben als het bedrijf waarin je belegt failliet gaat, daarom beleg je ook met geld dat je niet nodig hebt (hopelijk). De koersen van banken zijn dan ook vooral heel erg laag, omdat beleggers weten dat ze behoorlijk risico lopen dat ze hun geld kwijt raken.

  Neem de term “onzin” trouwens niet persoonlijk, zo was die niet bedoeld 😉

 269. snorkel says:

  snorkel,

  Herinner je je die pensionado in Nieuwsuur nog die er van overtuigd was dat hij zijn €30k verlies op SNS certificaten wel vergoed zou krijgen? Nou, niet dus! En spaarders ook niet meer. Dan moet je maar hopen dat het lokale DGS nog geld heeft. Dát wordt de nieuwe werkelijkheid voor alle banken die onderuit gaan.

 270. snorkel says:

  a: Een spaarder kwalificeer ik niet als belegger

  Nou, de FSB denkt daar dus anders over.

  a: Je weet dat je je geld kwijt ben als het bedrijf waarin je belegt failliet gaat,

  Niet dus. Zie pensionado die voor 30k in SNS certificaten zat (Nieuwsuur). Die was er heilig van overtuigd dat ‘ie het terug ging krijgen.

 271. a says:

  snorkel: Maar waardedaling van een aandeel (wat een volstrekt normaal mechanisme is) is iets anders dan gedwongen onteigening van álle aandeel- en certificaathouders, daarna alle spaarders etc.

  Eens, maar waardedaling betekent wel meedelen in de pijn natuurlijk. In het geval van ING was er pas echt sprake geweest van een bailout van aandeelhouders als de staat in het weekend had gezegd: jongens, wij nemen al jullie aandelen over voor 35 euro. Dat is niet gebeurd en waarde van de aandelen is naar 4 euro gezakt. Me dunkt dat aandeelhouders gebloed hebben dus. Belastingbetalers hebben in eerste instantie óók gebloed, maar zijn daarvoor inmiddels ruimschoots terugbetaald. De feiten zijn dat de staat vooralsnog geld verdiend heeft aan ING sinds 2008 en dat de aandeelhouder gruwelijk veel geld verloren heeft.

  Voor wat betreft de spaarders geldt vooralsnog een DGS tot 100k. Dat vind ik dus geen beleggers, dat zijn gewoon Henk & Ingrids die gebruik maken van een door de overheid gegarandeerde NUTS voorziening. Boven die grens loop je risico en ben je weer belegger m.i.

  snorkel: Ik begrijp echt niet waarom je hier een punt van maakt. Niemand heeft beweerd dat de aandelen van banken niet zijn gedaald. Maar wat wel feitelijk gebeurd is, is dat aandeelhouders beschermd zijn door kapitaalinjecties (ING). Met de template die hierboven staat (en die je zelf dus kunt nalezen) gaat dit significant veranderen. Je snapt toch zelf het verschil tussen een bail-out en een bail-in wel? Welke van die twee denk je dat voordeliger is voor de aandeelhouder?

  Dit verhaal bestrijd ik niet. Ik bestrijd wel dat primair aandeelhouders beschermd zijn door de kapitaalinjecties in ING. De rekeninghouders zijn beschermd, de aandeelhouder in ING in 2008 is zijn geld praktisch gewoon kwijt (koers gedecimeerd, extra verwatering door emissie). Daar komt bij dat het aandelenkapitaal eigen vermogen is en dat onteigening van aandeelhouders niet volstaan had om de bank overeind te houden. Voor wat betreft achtergestelde obligatiehouders heb je wel een punt, want dat zijn vreemd vermogen verschaffers die niet gebloed hebben, terwijl dat wel had gemoeten.

  Ik begrijp het verschil tussen een bail-out en bail-in natuurlijk, maar ik denk niet dat de huidige aandeelhouder ook nog maar een klein beetje denkt dat hij beschermd wordt door de overheid als de bank omvalt. De facto is zelfs de aandeelhouder van ING 90% van zijn geld kwijt geraakt en zijn de aandeelhouders van de banken die recent omgevallen zijn gewoon onteigend. In de praktijk geldt die regel dus al en is dat ook algemeen bekend in de markt.

  Het laten bloeden van spaarders boven de 100k is sinds Cyprus wel nieuw in de praktijk, maar is wel gewoon conform bestaande regelgeving. Immers, je bent gegarandeerd tot 100k, dat is al jaren zo. Dat er nu ook naar gehandeld wordt, is voor sommigen misschien nieuw. Hetzelfde geldt voor houders van achtergestelde obligaties. De zaken die je noemt zouden dus gewoon ingeprijst moeten zijn m.i.

 272. a says:

  snorkel: Nou, de FSB denkt daar dus anders over.

  Heeft de FSB het dan ook over spaarders onder de 100k?

  snorkel: Niet dus. Zie pensionado die voor 30k in SNS certificaten zat (Nieuwsuur). Die was er heilig van overtuigd dat ‘ie het terug ging krijgen.

  Dat kan hij denken, maar heeft hij het ook daadwerkelijk terug gehad?

 273. snorkel says:

  a: Heeft de FSB het dan ook over spaarders onder de 100k?

  Wat ik er uit opmaak (zoals hierboven gezegd) gaat dat over alle spaarders. Garantiestelsels zijn een nationale aangelegenheid.

  a: Dat kan hij denken, maar heeft hij het ook daadwerkelijk terug gehad?

  Nee (neem ik aan), en dat is dus precies mijn punt! De bij Nieuwsuur aanwezige voorzitter van de VEB kon ook niet anders dan het nog maar eens duidelijk herhalen: Veel mensen begrijpen niet dat een ledencertificaat (of hoe ze het dan ook noemen) NIET GEGARANDEERD IS.

  Jij weet dat wel natuurlijk en ik ook, maar velen dus blijkbaar niet. En nu dat begrip begint door te dringen, wat zie je nu? Dat veel Rabo-leden hun certificaten van de hand proberen te doen. Precies wat ik zeg dus; dat mensen banken als ‘onveilige belegging’ gaan zien. (ps, ik vraag me af hoeveel kopers van ledencertificaten eigenlijk begrijpen dat ze een belegging doen – de pensionado bij Nieuwsuur begreep dat duidelijk niet).

 274. Keesje says:

  Leuk artikel.

  Crisis in Nederland, beginnende zwervers met een huis en een relatie.

  http://www.hpdetijd.nl/2013-05-09/crisis-in-nederland-beginnende-zwervers-met-een-huis-en-een-relatie/

 275. Keesje says:

  “Kon je vroeger een hypotheek krijgen tot zeven maal het gezinsinkomen, nu is dat nog maar tot 4,5 maal dat inkomen”

  http://www.samenscheiden.info/nieuws/crisis-raakt-scheiden

 276. a says:

  Dawg: Hangt maar net af van het gebruiksdoel van zo’n cijfer. Als je leest dat in de mediterane landen meer dan de helft van de jongere beroepsbevolking geen baan kan vinden, dus werkloos is, is er toch wel een probleem.Wat die vergrijzing betreft: zwaar opgeklopt probleem Wat Nederland betreft althans. Zie bijvoorbeeld:cbs.nl/NR/rdonlyre…1DB8C/0/pb12n073.pdfMet name grafiek 2.

  Eens.

 277. Keesje says:

  Miljoenen Italianen (14%) leeft in armoede, 50% kan geen vakantie betalen.

  http://www.telegraaf.nl/s/21584251

 278. Keesje says:

  Dawg,

  Er wordt wel erg rekening gehouden met immigratie wanneer de babyboomers hoogbejaard zijn. en dat vraag ik me nou net af……

 279. asd says:

  @234 (Keesje),
  Voor de meesten blijkbaar wel. Zelfs mijn eigen huis heb ik de loop der jaren nooit verbouwd en goed verkocht tegen een wederzijds aantrekkelijk gevonden prijs. kwestie van visie op langere termijn en daar ontbreekt het bij de consumerende goegemeente aan!

 280. asd says:

  @170,171,175(Maria),
  Had op jou gereageerd. Is blijkbaar in het spamfilter blijven hangen. Zal nog wel doorkomen.

 281. nhz says:

  snorkel: Welke van die twee denk je dat voordeliger is voor de aandeelhouder?

  Dat valt nog te bezien: met die nieuwe voorwaarden denk ik dat banken véél meer rente moeten gaan betalen voor het aantrekken van kapitaal (normaal is spaargeld de makkelijkste en goedkoopste bron), als spaarders doorkrijgen wat een enorm risico ze lopen.

  a: Een spaarder kwalificeer ik niet als belegger, omdat hij een garantie heeft gekregen van de overheid (wat je daar ook van mag vinden).

  maar een spaarder met meer dan 100K is dus wél een belegger?

  a: De feiten zijn dat de staat vooralsnog geld verdiend heeft aan ING sinds 2008 en dat de aandeelhouder gruwelijk veel geld verloren heeft.

  met de nadruk op ‘vooralsnog’, het valt nog te bezien wat de hypotheekportefeuille na afstoting voor winst oplevert. Ik denk dat men zich rijk rekent, als straks de creditbubble klapt is die portefeuille weer véél minder waard dan de staat ervoor betaald heeft.

  a: Het laten bloeden van spaarders boven de 100k is sinds Cyprus wel nieuw in de praktijk, maar is wel gewoon conform bestaande regelgeving. Immers, je bent gegarandeerd tot 100k, dat is al jaren zo. Dat er nu ook naar gehandeld wordt, is voor sommigen misschien nieuw.

  ONEENS! Officieel zouden de obligatiehouders eerst moeten bloeden, en daarna pas de spaarders. Met Cyprus is dit principe geheel verlaten en staan de grote obligatiehouders ineens boven de wet. Schandalig! En waarom? Omdat die obligatiehouders TBTFW zijn. Ik heb er geen bezwaar tegen dat in het laatste geval de spaarders hun geld kwijt raken (maar wat mij betreft dan allemaal naar rato meebloeden, en niet 100K terug van de belastingbetaler); maar niet als eerst de hyenana’s van Goldman $ucks & Co de gelegenheid de tent leeg te plunderen zodat de spaarder maximale verliezen voor de kiezen krijgt, gewoon om nog grotere bonussen voor de piraten op WallStreet te financieren. Het is echt te gek voor woorden, en onze ministers verdedigen dit beleid!!

  snorkel: Garantiestelsels zijn een nationale aangelegenheid.

  binnenkort niet meer, gaat in EU verband geregeld worden. Mogen NL spaarders meebetalen als er in Verwegistan een EU bankkantoor omvalt 😎

  Keesje: Miljoenen Italianen (14%) leeft in armoede, 50% kan geen vakantie betalen.

  maar gemiddeld en mediaan horen de Italianen wel bij de rijkste huishoudens van de EU.

 282. Lex says:

  Nico de Geit: Ik huur een huis met een waarde van ca. 300.000 euro. Het afgelopen jaar bespaarde is dus alleen al 24.000 euro aan waardedaling door te huren.

  Dat is 2000 euro per maand.

  Joh, je zou haast je baan opzeggen 😉

 283. Claude says:

  Tijl:
  funda.nl/koop/alme…rf-269/omschrijving/

  i.c.m.

  http://t.co/5NuePvOgaf

  Ai. Dat is jammer! Met je vanaf-prijs.

 284. Claude says:

  Meer informatie over de wijziging in het erfpachtstelsel in Amsterdam: http://nul20.nl/amsterdam-wijzigt-erfpachtstelsel

 285. Lex says:

  Nico de Geit: Het kost mij veel moeite om te accepteren dat de meeste mensen gewoon volkomen achterlijk zijn. Ik ben zelf laag opgeleid en dat maakt acceptatie ervan nog moeilijker.

  Dat heb ik toch ook tot mijn spijt moeten concluderen. Meeste volk op deze aardkloot is debieler dan je denkt.

  Trouwens, dat je laag opgeleid bent zegt niets. Schooldiploma’s eisen niet bar veel IQ. Gewoon domweg de leraar nablaten en je bent “slim” volgens het huidige schoolsysteem.

  Vraag bij een willekeurige technische universiteit maar eens flink door naar de vooropleiding. Je ziet dan opeens heel veel mensen met LTS en MTS achtergrond. Tsja, techneuten identificeren moet je niet aan leraren overlaten die de PABO gedaan hebben. Die herkennen die mensen niet, en dus loopt een groot deel gedesillusioneerd de LTS binnen (nu dan VMBO). Zitten ze dan ver onder hun niveau, met uitval ten gevolg. Triest, maar opleiding zegt eigenlijk meer over de bereidheid to conformeren en in het gereel lopen dan over echte intellectuele capaciteiten. Sorry voor de echte slimmerik die wel goed zit, maar ik ken te veel mensen die zo verkeerd zijn uitgekomen.

  Steek je licht maar eens op bij de mensa. Die verhalen liegen er ook niet om. En zeg nu zelf, al die drs. typjes uit de tweede kamer, vindt jij die intelligent overkomen? Ok, net pak aan, maar lomp. Lomp. Ongehoord.

 286. De Pessimist says:

  het wordt een stuk flexibeler om de regels aan te passen .
  http://www.nu.nl/economie/3480706/erfpachtstelsel-in-amsterdam-eenvoudiger.html

 287. Claude says:

  Nu de afkoop van de erfpacht er in Amsterdam aan gaat, vraag ik mij af of de VVD, Brussel of wie dan ook dit niet gaat zien als ongeoorloofde staatssteun. Immers, erfpachtbetalingen zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Over het verleden kon je nog wat zeggen van afgekocht, dus, uhm, heel anders dan verpakte gemeentebelasting want uhm, eigenlijk huur van grond of zo en makkelijker om nu huizen te kopen want anders heel duur en onbetaalbaar.

  Op deze nieuwe wijze is het natuurlijk een pure gemeentebelasting. Maar wel eentje die aftrekbaar is. En daar knelt toch de schoen. Waarom zou de gemeentebelasting in Amsterdam wel aftrekbaar zijn en in Rotterdam niet? Ik eisch kamervragen!

 288. Lex says:

  Frans: Dijsselbloem is toch eerlijker dan ik dacht: hij heeft het over de huizenbubbel die aan het instorten is, en de lucht die eruit moet.
  Zijn analyse waarom in Nederland de situatie minder erg is dan in het buitenland, want hier is geen woningoverschot, en dat daarom de huizenmarkt over niet al te lange tijd weer gaat herstellen deel ik niet. (Hij vermeld bijvoorbeeld niet dat de Nederland de hoogste of op een na hoogste schuld ter wereld heeft)

  Wat verwacht je dan van iemand in zijn positie? Dan kan je toch niet zeggen. Shit shit shit, het loopt helemaal fout. De huizenprijzen gaan nog een dikke 30% zakken, burgers, houdt elke cent op zak, en spaar je suf. De lasten gaan binnenkort schrikbarend omhoog, en ik weet het niet meer. Maar koop geen TV of auto zoals onze Mark vorige maand zei.

  Dat zal hij wel niet zeggen denk ik zo 😉

 289. De Pessimist says:

  De Pessimist,

  Schaarste in stand houden dus als gemeente

 290. Lex says:

  nhz: Mensen met een hoge opleiding zijn vaak te arrogant om toe te geven dat ze het mis hebben; en die blijven dus alle tekenen dat dat écht zo is negeren;

  Nou voorruit dan. Ik ben hoogopgeleid, en ik geef meteen toe dat titels en opleiding grotendeels onzin zijn en niet bar veel zeggen over intelligentie. Ok leuk, om met zo’n papiertje een baan te kunnen bemachtigen, maar de inhoud van een studie heb je echt niet nodig in je dagelijkse werk. Sterker nog, als je je studie leuk vond, dikke kans dat je je op je werk te pletter verveeld van de simpelheid en al de onnodige domme overhead en oeverloos vergader over van alles en nog wat, wat morgen al niet meer relevant is. Een beetje hypen zoal de politiek elke avond in de media doet, terwijl er geen ene ruk gebeurd.

  En veel mensen met een hoge opleiding; die hebben een hoger dan gemiddeld inkomen, waardoor ze door banken in de waan gelaten werden dat ze meer dan gemiddeld konden lenen, en die zitten nu dus meer dan gemiddeld in de shit omdat ze in essentie niet slimmer zijn dan laag opgeleiden mensen. Maar natuurlijk “slim” zijn door allerlei extra verzekeringen te nemen en zo elke cent extra snel de deur uit te laten vliegen. NHG, rechtsbijstandverzekering auto all risk, inboedel verzekering++ etc. Tsja, dom volk vind je met allerlei opleidingsniveaus.

  Voor MBO zou een IQ van 100 nodig zijn. Voor een universiteit 115. Wel redelijk dicht bij elkaar nietwaar? Dus zoveel verschil is het niet hoor.

 291. De Pessimist says:

  Lex: Wat verwacht je dan van iemand in zijn positie? Dan kan je toch niet zeggen. Shit shit shit, het loopt helemaal fout. De huizenprijzen gaan nog een dikke 30% zakken, burgers,

  Als nog iemand hem gelooft zou het wel fijn zijn als hij zou zeggen dat er histories gezien nog wel 30% van af kan en met de economische ontwikkelingen van nu het ook wel eens 50% kan zijn .Misschien scheelt het een jaartje ellende als ze wat minder zouden draaien en liegen het heeft helemaal geen zin dat rekken .

 292. De Pessimist says:

  http://www.nu.nl/economie/3480677/imf-spoort-britten-meer-stimuleringen.html
  Wat is er met het IMF aan de hand? straks is de paus ook niet meer katholiek .

 293. Nico de Geit says:

  Michel: Zie niet in wie er buitengesloten wordt.

  Alle partijen die niet 80 miljoen euro in hun achterzak hebben worden buitengesloten.

 294. Lex says:

  latida: Wat dat betreft zou ik er zelfs voor willen pleiten dat de gelukkigste mensen misschien wel het intelligenst zijn. Het vermogen om gelukkig te zijn is immers vele malen meer waardevol voor de persoon zelf dan het vermogen om ingewikkelde vraagstukken op de lossen.

  Maar er zijn ook mensen die de ingewikkelste vraagstukken oplossen en daar weer heel gelukkig van worden. Er zijn zelfs mensen die dat soort vraagstukken oplossen voor hun plezier, de resultaten NIET publiceren maar gewoon voor zichzelf houden en er hun leven lang intens van genieten.

  Zeg op mijn werk ook niet wat ik thuis allemaal voor moois ontdek bij het bestuderen van hele dikke exacte wetenschappelijke literatuur. Doe gewoon mijn werk, maar wat me echt drijft deel ik met niemand. Nou ja, een enkeling die dezelfde instelling en levenstijl heeft dan. Dat de baas die uitvindingen en oplossingen misloopt. Tsja, ik doe waar ik voor betaald word. Wat er in mijn hoofd zit, is van mij.

  Is geen kwestie van arrogant zijn of zo, maar gewoon het gevoel iets echt van jezelf te hebben waar niemand bijkomt, wat niemand stuurt, en waar niemand mee aan de haal gaat.

  Probeer maar eens de rand van quantum fysica op te zoeken en dan verder te gaan en niet schromen om een brug te slaan naar op het eerste gezicht onverwante onderwerpen als bewustzijn etc. Dat soort oefeningen kunnen je leven dusdanig veranderen dat je op elk moment dat je kiest geluk kunt voelen en alles heel anders kunt bekijken.

  Sorry, ik dwaal af. Jammer dat we gevoel en dergelijke niet eenvoudig weg kunnen kopieren van elkaar, anders kon ik delen wat ik zie.

 295. Adamus says:

  The greatest missed opportunity in history: the 2008 bankruptcy of Goldman Sachs. The world today would have recovered to be a better place.

  Twittertje van Taleb (the black swan)

 296. Adamus says:

  Adamus:
  The greatest missed opportunity in history: the 2008 bankruptcy of Goldman Sachs. The world today would have recovered to be a better place.

  Twittertje van Taleb (the black swan)

  Effe met de reclamefoldertjes in de brievenbus van WouterBos gooien……

 297. Voerman says:

  Wij hebben het er hier ook druk mee!

  http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2013/5/Complottheorieen-meest-populair-bij-SP–en-PVV-stemmers-1260831W/

  Meestal waardevolle inzichten en zonder aluhoedje kom je ook nuchter denkend vaak tot soortgelijke conclusies.

 298. tufkaj says:

  De Pessimist,

  IMF heeft ook zware kritiek geuit op de stimuleringsplannen op de woningmarkt aldaar.

 299. tufkaj says:

  Lex: Voor MBO zou een IQ van 100 nodig zijn. Voor een universiteit 115. Wel redelijk dicht bij elkaar nietwaar? Dus zoveel verschil is het niet hoor.

  Vergis je niet met normaalverdelingen hoor 😉 Als je honderd man op een rij zet van laag naar hoog, staat ‘iq 100’ in het midden, 115 op plek 84 en 130 bijvoorbeeld al op plek 98.

 300. Draaikont says:

  a: Nee hoor. In Nederland betekent 10% werkloosheid dat minder dan 50% een baan heeft.

  cbs.nl/NR/rdonlyre…/0/10130501v4art.pdf

  Proves my point. Getallen kun je presenteren zoals je wil.

 301. Steven says:

  tufkaj,

  IQ wordt ook gemeten aan de tijd die er wordt besteed aan de vragen. Ik ken iemand die traag is (tegen hem schaken is zenuwslopend omdat het zo lang duurt). Hij heeft waarschijnlijk een lager IQ dan ik, maar wint wel meestal. Vind het overigens wel een redelijk middel om te kijken hoe logisch iemand nadenkt. Bij die shows op tv met die 4 keuze vragen weet ik vaak het antwoord door de andere antwoorden uit te sluiten.

  De huizenprijs zakt omdat:

  a. Mensen geen woning meer nodig hebben.
  b. Makelaars te dure prijzen vragen
  c. De NHG zorgt voor lagere prijzen
  d. de huizenprijzen te duur zijn

 302. Draaikont says:

  ll: Nou dacht het niet, er staat 1156 miljard voor eigen woningen = 270k per eigen woning( gek hé, ze rekenen allemaal met vraagprijzen ), is nu 206k. gemiddeld…….., verschilletje van 260 miljard…., maar och toch ……

  Tja, wederom een manier van getallen presenteren. Ik zou namelijk niet weten wat de gemiddelde woningwaarde is.

  Is dat vraagprijs?
  Is het de WOZ-waarde?
  Is het de verkoopprijs?
  Rekenen we alle huizen mee, of alleen de koophuizen?
  Dan de koophuizen met of zonder hypotheek?
  Betreft het de waarde van de gemiddelde woning?
  Of het gemiddelde van de waardes van de woningen?

  Het is maar net hoe je de feiten presenteert. Vandaar dat 90% (vooruit, van de beroepsbevolking) een baan heeft heel positief klinkt en een mooi getal is. De stand van zaken is echter bedroevend.

 303. Voerman says:

  tufkaj: Vergis je niet met normaalverdelingen hoor Als je honderd man op een rij zet van laag naar hoog, staat ‘iq 100′ in het midden, 115 op plek 84 en 130 bijvoorbeeld al op plek 98.

  En in het midden staan de mannetjes redelijk dicht bij elkaar, maar naarmate je verder naar de uitersten gaat woden de afstanden tussen de mannetjes zeer progressief groter.

 304. tufkaj says:

  Steven: Bij die shows op tv met die 4 keuze vragen weet ik vaak het antwoord door de andere antwoorden uit te sluiten.

  Ja maar die tests op tv of internet moet je wel met een zakje zout nemen hoor. Als je echt wil weten hoe je scoort kun je bij mensa een test doen. Een keertje gedaan, kost je een ochtend en 10 euro dacht ik 🙂

  Voerman: En in het midden staan de mannetjes redelijk dicht bij elkaar, maar naarmate je verder naar de uitersten gaat woden de afstanden tussen de mannetjes zeer progressief groter.

  Klopt. Fun-fact: het schijnt dat mensen ruwweg kunnen communiceren met mensen + of – 30 iq punten. Als je IQ = 160 hebt, kun je dus eigenlijk maar met 2% van de mensen goed communiceren 😀
  Dit zou ook de reden zijn dat de grote leiders die we kennen / gekend hebben tussen de 120 en 140 scoren. Niet hoger, niet lager.

 305. De Pessimist says:

  Voerman,
  Y=x??? 🙂 levert extra punt op

 306. nhz says:

  Lex: Nico de Geit: Ik huur een huis met een waarde van ca. 300.000 euro. Het afgelopen jaar bespaarde is dus alleen al 24.000 euro aan waardedaling door te huren.

  Dat is 2000 euro per maand.

  Joh, je zou haast je baan opzeggen 😉

  helaas dalen de duurdere panden hier nog nauwelijks, anders zou ik – afgaande op het pand waar ik eerder woonde – nu een vet inkomen ‘verdienen’ door niet te werken 😉

  Lex: Voor MBO zou een IQ van 100 nodig zijn. Voor een universiteit 115. Wel redelijk dicht bij elkaar nietwaar? Dus zoveel verschil is het niet hoor.

  oei, ik wacht op een motie van de PvdA die garandeert dat je met IQ 100 ook de universiteit haalt …

  Ik heb voor mijn betaalde werkzaamheden nooit wat aan mijn studie gehad. Maar ik geef toe, tijdens de studie leer je wel je vrije tijd leuk/nuttig te besteden, zelfs als je een ‘moeilijk’ vak doet. En het geeft een kijkje in de keuken bij het geneuzel van hoogopgeleiden zoals oenconomen en medici, dan weet je beter wat al die hooggeleerde praat waard is.

  De Pessimist: Wat is er met het IMF aan de hand? straks is de paus ook niet meer katholiek .

  Moneyprinter Carney (ook van Goldman $ucks) is in aantocht, ze willen hem een warm welkom bieden. Er verschenen de laatste tijd overigens ook enkele kritische rapporten over de vloedgolf aan QE en andere stimuleringsmaatregelen, o.a. van IMF en BIS.

  tufkaj: Vergis je niet met normaalverdelingen hoor 😉 Als je honderd man op een rij zet van laag naar hoog, staat ‘iq 100′ in het midden, 115 op plek 84 en 130 bijvoorbeeld al op plek 98.

  En ik denk trouwens dat mensen met IQ van boven pakweg 130 veel geluk hebben als ze tot de universiteit worden toegelaten; zeker na alle PvdA aanpassingen van de laatste 20 jaar.

  tufkaj: Dit zou ook de reden zijn dat de grote leiders die we kennen / gekend hebben tussen de 120 en 140 scoren.

  welke grote leiders praten we dan over? Toch niet die in de internationale politiek van vandaag lijkt me, die zou ik eerder op een IQ van 70-90 schatten. En EQ nog veel lager …

 307. Draaikont says:

  IQ wordt overigens op 1001 en een manieren gemeten en is dus een betrekkelijk inhoudsloze term geworden. Allereerst meet niet elke IQ-test dezelfde facetten. Intelligentie wordt op die manier maar net wat je meet. Nou zal geen enkele test je armpje laten drukken om je IQ te bepalen, maar als je een de revue hebt zien passeren kom je erachter dat IQ een veelvoud aan betekenissen kan hebben.
  Verder heeft een (goede) IQ-test in elk geval een goede en recente controlegroep. Het is namelijk altijd een relatieve score. Een IQ-test voor een kind zal een controlegroep hebben die uit kinderen bestaat. Bij voorkeur zijn echter ook de vragen afgesteld op het ontwikkelingsniveau. Als de vragen te moeilijk zijn of te makkelijk, meet je geen IQ meer maar gokvermogen of concentratievermogen. Over het algemeen wordt het gemiddelde van de controle groep met 100 aangeduid en wordt de standaarddeviatie meestal op 15 gezet. Maar dat is dus ook niet altijd zo. Vooral gratis tests op internet houden ervan om het gemiddelde op 140 te zetten. Als je dan een echte test wil doen, en als je dom genoeg bent om te denken dat je misschien hoogbegaafd bent, wil je dat en moet je ineens betalen. In het normale geval betekent dit in elk geval dat 68% van de mensen een IQ heeft tussen de 85 en 115. 95% heeft een IQ tussen de 70 en 130. 2,5% hoger dan dat. Die laatste noemt men dan doorgaans hoogbegaafd. Het hokje met de onderste 2,5% heeft ook een naam. Maar met “een IQ” wordt dus niets anders bedoeld dan de afstand tot de controlegroep. In sommige gevallen is deze groep te klein, niet homogeen, verouderd of zelfs expres anders bepaald (bijvoorbeeld bij kinderen). Overigens zijn verouderde controlegroepen (van bijvoorbeeld 10 jaar oud) geen goede maatstaaf. Het gemiddelde IQ, als we dit zouden bepalen aan de hand van een oud gemiddelde, zou namelijk stijgen bij de meeste tests. Dit laatste gegeven kan overigens ook 1001 dingen betekenen.

 308. snorkel says:

  Lex: En veel mensen met een hoge opleiding; die hebben een hoger dan gemiddeld inkomen, waardoor ze door banken in de waan gelaten werden dat ze meer dan gemiddeld konden lenen, en die zitten nu dus meer dan gemiddeld in de shit omdat ze in essentie niet slimmer zijn dan laag opgeleiden mensen.

  Ik krijg wel eens het idee dan hoogopgeleide mensen, om hun eigen superioriteit te bevestigen dingen gaan doen waardoor ze zich slimmer/beter kunnen voelen dan een ander. “Slapend rijk worden” door een (te) duur huis te kopen hoort daar ook bij… En de bank maar lachen

  tufkaj: Fun-fact: het schijnt dat mensen ruwweg kunnen communiceren met mensen + of – 30 iq punten.

  Haha, dat verklaart een hoop… Ik ben gewoon te dom om mee te praten op feestjes van self-made slapend-rijk-worden vastgoed-snel-geld jongens en hun arm-candy! 😉 Pfoei, en ik maar denken dat het aan hunnie lag. Blijkt dat zij zo sim zijn en ik zo dom!

  Steven: De huizenprijs zakt omdat:

  a. Mensen geen woning meer nodig hebben.
  b. Makelaars te dure prijzen vragen
  c. De NHG zorgt voor lagere prijzen
  d. de huizenprijzen te duur zijn

  Het is C toch? Als je er bij A “…koopwoningen…” van maakt en van C “aanscherping van NHG-regels…”, dan zijn ze alle 4 waar, maar alleen C leidt daadwerkelijk tot dalende prijzen. 😉

 309. asd says:

  @312(Voerman),

  Niks hoor Voerman,we hebben in dit land heel wat toppertjes ten eenre uiterste zijde en heel wat debielen ten andere uiterste zijde van de mediaan!

  Alhoewel het wel moeilijk is de gangbare toppertjes van de gangbare debielen te scheiden.

  Zo zou ik bijvoorbeelde de echte(!)debielen willen indelen bij de toppertjes en praktisch alle toppertjes bij de debielen. Voorbeelden in samenleving en politiek genoeg!

 310. Steven says:

  snorkel,

  nee het is D. De NHG zelf zorgt voor hogere prijzen (ook al is er een aanscherping). Je daalt een paar punten. (geintje)

 311. Voerman says:

  asd: Zo zou ik bijvoorbeelde de echte(!)debielen willen indelen bij de toppertjes en praktisch alle toppertjes bij de debielen. Voorbeelden in samenleving en politiek genoeg!

  Wij hadden het over een verdeling naar IQ gemeten!
  Jij gaat nu een indeling maken naar macht en functie gemeten!
  Het doormekaar husselen van al die zaken is nu juist de oorzaak van alle ellende in de wereld vindt Voerman.
  Er zou een goede centrifuge moeten bestaan om alles op de juiste plek te krijgen. 🙂

 312. Steven says:

  waarom hebben particulieren zo veel schulden in Nederland?

  a. Er wordt vergeleken met andere landen veel te weinig verdient in Nederland.
  b. Door elk jaar sinterklaas te vieren gaat er te veel geld weg aan kinderen.
  c. Men leende soms meer dan 6 keer een bruto jaarinkomen voor een huis; dus zeg maar 10 netto jaarinkomens.
  d. Door de APK keuring moet er elke twee jaar een nieuwe auto worden gekocht.

 313. Voerman says:

  Voerman: Er zou een goede centrifuge moeten bestaan om alles op de juiste plek te krijgen.

  Voerman vindt het overigens bijzonder misplaatst, dat machtige mensen die ernstige misstappen begaan geschaard worden onder de onnozelen en dommen.
  Niets is minder waar!

  Het zijn gewoon ordinaire criminelen die uit zijn op winstbejag voor hunzelf en hun vrienden.

  Door hun onnozel of dom te noemen lijken ze niet toerekeningsvatbaar en ontspringen de dans van vervolging.

 314. Steven says:

  verdienD. met een D . sorry, ik zal verder even toekijken: grap is nu wel uitgekauwd.

 315. asd says:

  @318 (Voerman) husselen? Niks hoor, de hoogste IQ zit toch bij de (echte!) debielen. Daarom langzamerhand tijd het systeem van meten op de helling te zetten!

  Maak maar eens een echte debiel tot MP en je zult zien, dat we zo uit deze systeemcrisis komen.Je zult verbaasd staan van het redeneertalent. Let maar eens op!

 316. Voerman says:

  asd,

  Jij probeert Voerman in verwarring te brengen? 🙂

 317. De Pessimist says:

  Steven,

  A!mijn overtuiging
  Om de consumptie enig zins in lijn met de productie te houden was er overwaarde van wat dan ook nodig en sommige andere landen heeft de overheid de taak van het lener op zich genomen om de productie maar gaande te houden .Tot dat er een crash plaats vind komt de productie altijd wel bij de consument terecht. Onevenwichtigheden in arbeidsproductiviteit vs Loon loopt spaak net als eeuwig handels overschot lijkt mij .

 318. Dawg says:

  Draaikont: Het is maar net hoe je de feiten presenteert. Vandaar dat 90% (vooruit, van de beroepsbevolking) een baan heeft heel positief klinkt en een mooi getal is. De stand van zaken is echter bedroevend.

  Hoezo, bedroevend? Het is in iedere samenleving de club van 20 t/m 65-jarigen waaruit het personeel gerecruteerd moet worden dat de kost moet verdienen voor de rest. Die verhouding rest:15 tot 65-jarigen(de afhankelijkheidsratio) zal op het toppunt van de vergrijzing rond 2040 gelijk zijn de verhouding die we hadden rond 1970. Alleen toen met meer jongeren en minder ouderen. Rond 1970 piepte niemand over bedroevende demografische omstandigheden en dat met een nog veel lagere arbeidsparticipatie van de dames dan waar nu en in de toekomst sprake van zou zijn.

  Het spookbeeld van de vergrijzing is, wat Nederland betreft een bangmakertje. Iedereen wordt tegen elkaar opgezet en ondertussen wordt al gedacht over arbeidsplicht tot 71 jaar.

 319. Voerman says:

  asd: @318 (Voerman) husselen?

  Je verwijst naar een postnummer.
  Dat gaat niet goed en is hetzelfde als husselen, (zie je nou?) 🙂
  Quoten voorkomt dit soort vergissingen.

 320. Voerman says:

  Dawg: Het spookbeeld van de vergrijzing is, wat Nederland betreft een bangmakertje. Iedereen wordt tegen elkaar opgezet en ondertussen wordt al gedacht over arbeidsplicht tot 71 jaar.

  Eens.
  Het zal Voerman niet echt meer raken.
  Overigens ook niet emotioneel raken na 50 jaar gewerkt te hebben.
  Als de generatie van nu dit alles gaat pikken zal de generatie van nu merken, dat als zijzelf aan pensioen toe denken te zijn, nog slechts een virtueel spookbeeld van dat pensioen zal bestaan.
  Geen tijd en geen geld meer beschikbaar! 🙂
  Nou ja, het werkt natuurlijk verzachtend als je denkt, de ouderen en boomers van nu een oor aangenaaid te hebben!

 321. Steven says:

  De Pessimist,

  A. ?? Dus dat Nederlanders te weinig verdienen? Wat ik gezien heb in Indonesie en zo… Ja ok. het geld gaat naar de verkeerde mensen, maar dat is al duizenden jaren zo: kijk maar naar de “Zonne-koning” in Frankrijk en zo, dan valt het nu erg mee. Probeer je financiele zaken op orde te houden en maak de schulden naar zero. Denk dat je nu nog de kans hebt, want de crisis is nog maar net begonnen. (is maar mijn mening hoor: alles is mogelijk)

 322. Dawg says:

  De Pessimist: nu.nl/economie/348…r-stimuleringen.htmlWat is er met het IMF aan de hand? straks is de paus ook niet meer katholiek .

  ‘t Is een beetje verwarrend die opstelling van het IMF. Ik heb ze in het verleden vooral leren kennen als de club van devaluatie, bezuinigingen op publieke voorzieningen en privatiseringen als om het schuldenproblemen in ontwikkelingslanden ging. Sinds de schuldencrisis in de westerse wereld is losgebarsten laat het IMF zich vooral kennen als een club van printers. Waarschijnlijk beseffen ze daar als geen ander dat alleen nog de vlucht naar voren rest.

  Onderzoeksafdelingen die geen directe beleidsverantwoordelijkheid dragen komen soms wel eens met tegendraadse dingetjes:

  http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2012/wp12202.pdf

 323. Voerman says:

  Steven: (is maar mijn mening hoor: alles is mogelijk)

  Perfecte mening, Steven!
  Daar zijn zelf voorbeelden niet voor nodig.

 324. snorkel says:

  Steven,

  D is zeker niet waar! Als “te dure” huizen zou betekenen dat huizen (dus) in prijs dalen, dan zit daar (blijkbaar) wel een vertraging van 10 tot 20 jaar in 😉 Want blijkbaar kunnen prijzen gewoon 10-20 jaar “te duur” zijn en toch lekker doorstijgen. Zo lang je geld blijft uitdelen gaat dat geld ergens in zitten. Vooral bij Giffen/Veblen goederen zoals huizen…

 325. Dawg says:

  Voerman: Nou ja, het werkt natuurlijk verzachtend als je denkt, de ouderen en boomers van nu een oor aangenaaid te hebben!

  Inderdaad, onder het mom van solidariteit met de jongere generaties laat nu juist die generatie zich een oor aan naaien. Talking about IQ.

 326. snorkel says:

  snorkel,

  Dus ik denk dat het echt antwoord op de vraag “waarom gaan de huizenprijzen dalen?” is:
  – Het geld is op!

 327. Steven says:

  snorkel,

  ha ha ok.

 328. tufkaj says:

  snorkel:
  snorkel,

  Dus ik denk dat het echt antwoord op de vraag “waarom gaan de huizenprijzen dalen?” is:
  – Het geld is op!

  Huizenprijzen worden IMHO niet gedekt door geld maar door schuld, of toekomtige productiviteit. De huidige populatie jonge mensen kan niet de toekomstige productiviteit bieden/garanderen om de eigendommen van de huidige populatie bezitters in stand te houden.

 329. snorkel says:

  tufkaj,

  Klopt, ik had eerst “het geld / de schuld is op” staan, maar dit stond beter 😉 Voor een huizenkoper maakt het blijkbaar (verbaas ik me al jaren over) niet zo veel uit of het geld of schuld is… Als ‘ie dat huis maar kan kopen! Nou, dat kan nu dus niet meer

 330. tufkaj says:

  tufkaj: of toekomtige productiviteit

  In die zin is het logisch dat de huizen van boomers zoveel waard werden. Hun kinderen zijn hoog opgeleid en werken 80 uur per gezin. Ik kan alleen dergelijke groei door maken als mijn kleinkinderen aan kinderarbeid worden onderworpen 🙂

 331. asd says:

  @329(Voerman), Nee hoor, Voerman. Lukt toch niet bij een gezond denkende Hollander c.q. NL’er.

  M’n ondertoon was wel serieus: je staat er namelijk van te kijken hoe z.g. zwakzinnigen soms een betoog kunnen opzetten en een ideeënwereld aan de dag leggen, waar je zelf in de verste verten niet aan hebt gedacht.

  Ook in de kunst zijn hun bijdragen vaak verrassend te noemen; de z.g. outsider art.

  Dat alles zou je “Den Haag” gunnen, vandaar dat ik bepaalde geestelijk gehandicapten best voor bestuursfuncties met beperkt adviesmandaat zou willen opleiden.

  Maar goed, dat zal niet lukken omdat de omhoog gevallen NL’ers het zelf al erg met zichzelf hebben getroffen en pas na debacles geruisloos uit beeld verdwijnen.

  Alleen een imbeciel zal zijn verantwoordelijkheden dan nog kennen. Nu word ik toch weer dubbelzinnig.

 332. snorkel says:

  Niet alleen wonen is in NL idioot duur… Ook mobiel dataverkeer is het duurste van heel Europa: http://nos.nl/artikel/509519-mobiele-data-duurst-in-nederland.html

  Wat is er eigenlijk GOEDKOOP in Nederland? Kaas misschien?

 333. snorkel says:

  tufkaj: Ik kan alleen dergelijke groei door maken als mijn kleinkinderen aan kinderarbeid worden onderworpen

  Of polygamie?

 334. Dawg says:

  tufkaj: In die zin is het logisch dat de huizen van boomers zoveel waard werden. Hun kinderen zijn hoog opgeleid en werken 80 uur per gezin. Ik kan alleen dergelijke groei door maken als mijn kleinkinderen aan kinderarbeid worden onderworpen

  Ik denk dat de stijging van de huizenprijzen niet zoveel te maken heeft gehad met productiviteitsstijgingen. Als dat zo was waren de huizenprijsstijgingen gelijk opgegaan met de inkomensgroei. Ze prijzen harder dan de inkomens door de vicieuze cirkel meer lenen => waardestijging onderpand => meer lenen => waardestijging onderpand => etc.

 335. tufkaj says:

  snorkel: Of polygamie?

  zal je net zien, dat dat dan ook weer nét mijn generatie over slaat 🙁

 336. tufkaj says:

  Dawg,

  zit ook wat in. Maar voor een deel wordt het toch wel degelijk gedekt door grotere uitgaven aan wonen van jongeren.

 337. tufkaj says:

  snorkel,

  zou dat geen compensatie zijn voor onze ‘gratis’ telefoons?

 338. latida says:

  snorkel:
  Niet alleen wonen is in NL idioot duur… Ook mobiel dataverkeer is het duurste van heel Europa: nos.nl/artikel/509…st-in-nederland.html

  Wat is er eigenlijk GOEDKOOP in Nederland? Kaas misschien?

  Goede vraag. Alcoholhoudende dranken zijn goedkoop voor europese maatstaven, vooral het bier, en ook illegale drugs zijn in overvloed verkrijgbaar, zo lijkt het.

 339. Voerman says:

  snorkel: Of polygamie?

  De pest is, dat de huidige generatie (+/- 30-40-ers) dermate bedreven zijn in de kunst van het consumeren, dat zij de verdiensten (niet te verwarren met verworvenheden) van hun ouders, hunzelf en van hun kinderen reeds verbruikt hebben. M.a.w. ze hebben geen credits meer. Denk zelf even na en vraag Voerman niet om sfeerverpestende toeichting en och, wij hadden het hier al eerder over! 🙂
  Polygamie is overigens (alleen) een fysiek aantrekkelijke gedachte, maar past helaas niet zo goed in onze cultuur.

 340. tufkaj says:

  Voerman: De pest is, dat de huidige generatie (+/- 30-40-ers) dermate bedreven zijn in de kunst van het consumeren, dat zij de verdiensten (niet te verwarren met verworvenheden) van hun ouders, hunzelf en van hun kinderen reeds verbruikt hebben. M.a.w. ze hebben geen credits meer. Denk zelf even na en vraag Voerman niet om sfeerverpestende toeichting en och, wij hadden het hier al eerder over! :-)
  Polygamie is overigens (alleen) een fysiek aantrekkelijke gedachte, maar past helaas niet zo goed in onze cultuur.

  Voor mijn gevoel beschrijf je vooral de 40-er. Ik ken erg weinig dertigers die zo enorm consumeren en in de schulden zitten als je beschrijft. Voor huizen ja, maar verder valt dat wel mee.

 341. Voerman says:

  tufkaj: zal je net zien, dat dat dan ook weer nét mijn generatie over slaat

  Mijn neef Charles heeft inmiddels 3 exen.
  Niet allemaal tegelijk welliswaar. 🙂
  Gefaseerde polygamie?

 342. Nico de Geit says:

  snorkel: Wat is er eigenlijk GOEDKOOP in Nederland?

  De levensmiddelen in de supermarkt schijnen in Nederland relatief goedkoop te zijn.

 343. Voerman says:

  tufkaj: Voor huizen ja, maar verder valt dat wel mee.

  Is dat dan geen consumeren?

 344. snorkel says:

  tufkaj,

  Dat heb je in andere (Europese) landen volgens mij ook.

  Ik weet wel dat eigenlijk alle providers af willen van ‘subsidised handsets’ (teveel gezeik), maar dat het NLse publiek van alle volken dat het minst lijkt te slikken… Heb “‘s werelds grootste” provider lang als klant gehad 😉

 345. nhz says:

  snorkel: Ik ben gewoon te dom om mee te praten op feestjes van self-made slapend-rijk-worden vastgoed-snel-geld jongens en hun arm-candy! 😉

  ik denk dat je eerder te slim bent voor die vastgoed jongens 🙂

  asd: Maak maar eens een echte debiel tot MP en je zult zien, dat we zo uit deze systeemcrisis komen.Je zult verbaasd staan van het redeneertalent. Let maar eens op!

  Zoiets als MediaMark, gewoon vrolijk doorkakelen terwijl hij geen flauw benul heeft waar het over gaat?
  Als je haar maar goed zit ;-(

  Dawg: Het spookbeeld van de vergrijzing is, wat Nederland betreft een bangmakertje. Iedereen wordt tegen elkaar opgezet en ondertussen wordt al gedacht over arbeidsplicht tot 71 jaar.

  Als de gemiddelde leeftijd naar 120 gaat, zoals de laatste commercial in de Fabeltjeskrant voorspiegelde (wel de juiste medicijnen kopen en dagelijks innemen!) dan lijkt een arbeidsplicht tot 90 jaar rond 2040 aannemelijker ;-(

  Overigens pertinent oneens dat er geen probleem is, de verhouding tussen aantal werkenden en aantal niet werkenden (met recht op pensioen) is in de afgelopen 50 jaar DRAMATISCH veranderd.

  asd: Dat alles zou je “Den Haag” gunnen, vandaar dat ik bepaalde geestelijk gehandicapten best voor bestuursfuncties met beperkt adviesmandaat zou willen opleiden.

  volgens mij zitten er daar al een hoop van die categorie …

 346. Voerman says:

  Nico de Geit: De levensmiddelen in de supermarkt schijnen in Nederland relatief goedkoop te zijn.

  Haha!
  Klopt. Ga maar eens bij de Lidl kijken. Hoe meer je in die kar laadt, hoe meer je bespaart! Net andersom als een huis niet kopen, maar je bespaart evengoed!

 347. snorkel says:

  Voerman: M.a.w. ze hebben geen credits meer.

  Dat bedoel ik! Het geld is op, en (aanvulling tufkaj) de mogelijkheid meer geld te ‘verkrijgen’ door meer schuld aan te gaan is ook voorbij.

  Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Jammergenoeg moeten die straks de rekening gaan betalen voor de rest

 348. nhz says:

  Nico de Geit: De levensmiddelen in de supermarkt schijnen in Nederland relatief goedkoop te zijn.

  eens, maar ik denk dat de kwaliteit ook ver onder gemiddeld is; de Nederlander kiest bij voedsel voor kwantiteit (of goedkoop) bovenkwaliteit, algemeen bekend.

 349. snorkel says:

  latida: Alcoholhoudende dranken zijn goedkoop voor europese maatstaven, vooral het bier,

  Heineken (is inderdaad in het buitenland veel duurder / premium merk)

  latida: ook illegale drugs zijn in overvloed verkrijgbaar

  Geen commentaar

  Nico de Geit: De levensmiddelen in de supermarkt schijnen in Nederland relatief goedkoop te zijn.

  Unilever

  Echte Nederlandse producten dus… Dat maakt een hoop duidelijk! 😉

 350. Dawg says:

  nhz: Overigens pertinent oneens dat er geen probleem is, de verhouding tussen aantal werkenden en aantal niet werkenden (met recht op pensioen) is in de afgelopen 50 jaar DRAMATISCH veranderd

  Het bbp is ook dramatisch gestegen. Zodanig, dat we nu als percentage van het bbp minder uitgeven aan AOW dan dertig jaar geleden.

 351. tufkaj says:

  Voerman: Gefaseerde polygamie?

  nee, serieel monogaam.

  Voerman: Is dat dan geen consumeren?

  Weet niet. Consumeer ik water, zuurstof?

 352. De Pessimist says:

  Dawg: Het bbp is ook dramatisch gestegen. Zodanig, dat we nu als percentage van het bbp minder uitgeven aan AOW dan dertig jaar geleden.

  Is een pot vol lucht maar gelukkig dondert het bbp ook in elkaar de eerst komende jaren Rusland en Griekenland zijn de voorbeelden die laten zien dat er makkelijk 60% van het bbp af kan en nog een geluk is dan dat de levensverwachting ook niet meer zo lang zal zijn .

 353. Voerman says:

  tufkaj: nee, serieel monogaam.

  In elk geval met intervallen.

  tufkaj: Weet niet. Consumeer ik water, zuurstof?

  Da’s redelijk gratis.

 354. edje-bel says:

  snorkel:
  Niet alleen wonen is in NL idioot duur… Ook mobiel dataverkeer is het duurste van heel Europa: nos.nl/artikel/509…st-in-nederland.html

  Wat is er eigenlijk GOEDKOOP in Nederland? Kaas misschien?

  Elk land met zijn geldsysteem is een bubble, de producten hierin zijn naar ratio geprijsd.

 355. Voerman says:

  Truste allemaal!

 356. maarten says:

  Voerman,

  truste?

 357. maarten says:

  werken mot je, luiaard.

 358. Voerman says:

  maarten: truste?

  Ook jij. Maarten, hoewel ik de indruk heb, dat je al sliep! 🙂

 359. maarten says:

  werken tot je 80ste in ploegendiensten van 16 uur

 360. Voerman says:

  Voerman: In elk geval met intervallen.

  Om maar te zwijgen over overgangsfasen! 🙂

  Gaappp!!

 361. maarten says:

  pindakaas wie is er niet groot mee geworden? (Rutte)

 362. Voerman says:

  maarten: werken tot je 80ste in ploegendiensten van 16 uur

  Zie je wel!
  Je had een nachtmerry tijdens je rem-slaap!

 363. maarten says:

  DAt zou wel lekker zijn voor de investeerders als wij dat eens deden…

 364. De Pessimist says:

  maarten: werken tot je 80ste in ploegendiensten van 16 uu

  Maar voor wie werken? Er is geen afzetmarkt meer 🙁

 365. maarten says:

  Voerman,

  eerder een helder moment in dronkenschap

 366. maarten says:

  De Pessimist,

  voor je kinderen, de generatie na je

 367. maarten says:

  ik vertrek naar Griekenland, ik wil gewoon eenvoudig boeren zonder overheid, zonder financieele sector, vaarwel een van de meest bevolkte gebieden op de aarde!

 368. Dawg says:

  De Pessimist: Is een pot vol lucht maar gelukkig dondert het bbp ook in elkaar de eerst komende jaren

  Zou kunnen, maar dat heeft dan niets met de vergrijzing te maken.

 369. tufkaj says:

  Voerman: In elk geval met intervallen.

  Da’s redelijk gratis.

  als het duur was zou ik er voor lenen

 370. De Pessimist says:

  leuk filmpje voor als je boos bent
  http://www.youtube.com/watch?v=SRzJ8rMP-WY

 371. maarten says:

  De Pessimist,

  fantastisch filmpje

 372. maarten says:

  1% MOET BETALEN

 373. Belletje says:

  Het valt me op dat hier veel mensen beschonken posten, is daar een reden voor?

 374. maarten says:

  Belletje,

  troll

 375. maarten says:

  Belletje,

  en wat is het verhaal van JOE post?

 376. maarten says:

  moral hazard?

 377. Adamus says:

  Steven:
  snorkel,

  nee het is D. De NHG zelf zorgt voor hogere prijzen (ook al is er een aanscherping). Je daalt een paar punten. (geintje)

  Ik mis de HRA een beetje in de opties. Heb het niet zo op multiple choice 🙂 Met een duffe- onvoorbereide kop examen doen en altijd net iets meer vijven dan zessen halen.

 378. Dawg says:

  Belletje:
  Het valt me op dat hier veel mensen beschonken posten, is daar een reden voor?

  Alcoholische drank?

 379. Stoelgang says:

  Belletje:
  Het valt me op dat hier veel mensen beschonken posten, is daar een reden voor?

  http://www.express.be/articles/nl/sciences/intelligente-mensen-drinken-meer-alcohol-dan-domme-mensen/180152.htm

  Ziezo Belletje, dat ook weer geregeld 😀

  Proost 😀

 380. Belletje says:

  Duidelijke uitleg, en ik kan me zo voorstellen dat intelligente mensen ook een danig vooruitziende blik hebben om dat ook voldoende alcoholische drank in huis te hebben tijdens het posten.

 381. Draaikont says:

  Dawg: Hoezo, bedroevend? Het is in iedere samenleving declub van20 t/m 65-jarigen waaruit het personeel gerecruteerd moet worden dat de kost moet verdienen voor de rest. Die verhouding rest:15 tot 65-jarigen(de afhankelijkheidsratio) zal op het toppunt van de vergrijzing rond 2040 gelijk zijn de verhouding die we hadden rond 1970. Alleen toen met meer jongeren en minder ouderen. Rond 1970 piepte niemand over bedroevende demografische omstandigheden en dat met een nog veel lagerearbeidsparticipatie van de dames dan waar nu en in de toekomst sprake van zou zijn.

  Het spookbeeld van de vergrijzing is, wat Nederland betreft een bangmakertje. Iedereen wordt tegen elkaar opgezet en ondertussen wordt al gedacht over arbeidsplicht tot 71 jaar.

  Ik vind het niet bedroevend vanwege de demografische omstandigheden. In elk geval niet alleen en zeker niet voornamelijk vanwege de demografische omstandigheden. Meer vanwege het feit dat ik zie wat de huidige werkloosheid voor een effect heeft op sommige persoonlijke levens en dat het moeilijk is om aan een baan te komen. Laat staan een in je vakgebied. Eentje op niveau heb ik het al niet eens meer over. Tevens zie je het effect van de werkloosheid door in de huidige economische toestand van Nederland. Vrij bedroevend in mijn ogen.

 382. Kamikaze Koper says:

  asd:
  @318 (Voerman) husselen? Niks hoor, de hoogste IQ zit toch bij de (echte!) debielen. Daarom langzamerhand tijd het systeem van meten op de helling te zetten!

  Maak maar eens een echte debiel tot MP en je zult zien, dat we zo uit deze systeemcrisis komen.Je zult verbaasd staan van het redeneertalent. Let maar eens op!

  Hoewel een beetje of topic: er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen geleerdheid en wijsheid. Deze twee gaan niet altijd samen 😉

  Opleiding en IQ zeggen mij niets, omdat het beide synthetische benchmarken zijn die niets zeggen over het functioneren in het dagelijkse leven.

  Mijn vader heeft slechts de lagere school afgemaakt en is daarna direct gaan werken op 14 jarige leeftijd. Zo ging dat in die tijd.

  Hij beschikt echter over een “varkensachtige slimheid, een zeer sterk onderbuikgevoel en doorziet mensen zeer snel”.

  Dit alles heeft geleid tot een huis & vermogen waar ik met al mijn opleiding slechts van kan dromen.

  Een ander voorbeeld: Hennie van der Most. Ook niet de grootste cultuurdrager van West Europa, maar wel een geniale zakenman.

  Dat talent valt niet te meten met testjes.

  Nog meer off topic: vaak lees ik hier “De prijs is te duur”.

  Dat moet zijn: de prijs is te hoog.

 383. ll says:

  Hoe kom je van een starterslening af ? En wie schrijft er een stukje over ? Tufkaj misschien ? 🙂

  Starterslening kom je makkelijk aan, maar niet zo makkelijk meer vanaf….. Is het een wurglening ? Een sub -prime lening ?

  Wat reacties.

  ‘Je inkomen stijgt voorlopig niet en de rente is 5.6% over 15 jaar ‘.

  ‘Ik lig elke keer weer dubbel bij deze berichten. Willen jullie de crisis erger maken? Sommigen van mijn leeftijd hebben gekocht. Die staan nu, dankzij te vallen voor dit soort debiele constructies, juist xtra onder water.’

  ‘Vergeet niet, die 1/3e goedkoper (ook vanwege lagere overdrachtsbelasting etc) is al snel 50k schuld – dat is heel veel schuld ongeacht je inkomen.’

  ‘Alleen de werkelijkheid is anders. Mijn zoon en zijn vriendin hebben inmiddels voldoende inkomen ( kunnen op basis van inkomen 1,7 maal woningwaarde lenen) om van de starterslening af te komen na 2,5 jaar, alleen hypotheek oversluiten zonder starterslening lukt niet omdat het huis minder waard is geworden dan de hypotheek die ze nodig zijn ‘

 384. ll says:

  ll,

  en deze vergeten, een ziende blik 🙂

  ‘En zo helpen we de volgende generatie financieel naar de knoppen. Heel simpel; geen (eigen) geld, geen hypotheek. ‘

 385. ll says:

  Gisteren weer een enorm resultaat in de MediaMarkt, met veel plezier weer 4 IPADS op de zeepbel website kunnen zetten.

  Eén probleempje, de zaak was bijna leeg op het personeel na.

  Binnenkort een winkelverbod aan mijn broek ? 😉

 386. ll says:

  Prijzen vanaf 46k voor een opknapflat.

  Betaal je alleen voor de grond….. 🙂

  http://www.dichtbij.nl/breda/regionaal-nieuws/artikel/2817549/verkoop-27-appartementen-morsestraat-start-zaterdag.aspx

  Breda heeft problemen met het verdoezelen van grondverliezen in de jaarverslagen. Gisteren in het blad dat niet genoemd mag worden.

  Provincie wil ingrijpen, maar kan géén sancties opleggen …….. Jaarrekening is wel goedgekeurd door de accountant, dat wel 😉

 387. Michel says:

  Nico de Geit: Alle partijen die niet 80 miljoen euro in hun achterzak hebben worden buitengesloten.

  Evident! Maar dat heb je met een portefeuille van 1000 huizen over 4 kavels.

  Rare gedachtegang Nico, omdat je het te verwachten veilingbedrag niet kan betalen, ben je buitengesloten?

  Met deze hoeveelheid huizen denk je niet per stuk maar per lening/hypotheek waar bijvoorbeeld zomaar 700 huizen als onderpand tegenover kunnen staan. Die wil je dan ook graag in één klap kwijt.

 388. ll says:

  Een daling van 68,50 per dag op de waarde van uw heilige huisje, en snel verdiend voor de aankomende starter 🙂 Nog even wachten duzzz, lijkt het motto.

  Bliflatie.nl

  Hypotheeksom daalt in 2 jaar met ruim 50k

  http://biflatie.nl/artikelen/huizenmarkt/gemiddelde-hypotheeksom-daalt-in-twee-jaar-met-ruim-e50-000-ruim-35-minder-huizen-verkocht/

 389. Nico de Geit says:

  ll: Jaarrekening is wel goedgekeurd door de accountant, dat wel

  Het wordt hoog tijd dat we in Nederland werkkampen krijgen. Niet alleen voor straatschoffies die maar niet willen deugen, maar ook voor criminele bankiers en juristen.

 390. Keesje says:

  tufkaj: In die zin is het logisch dat de huizen van boomers zoveel waard werden. Hun kinderen zijn hoog opgeleid en werken 80 uur per gezin. Ik kan alleen dergelijke groei door maken als mijn kleinkinderen aan kinderarbeid worden onderworpen

  Whahaha. Overigens zie je ook wel weer tegenstromen zoals veel wat jongere hoogopgeleide technische mensen (twintigers) in mijn omgeving die eigenlijk “gewoon een leuke baan” willen en helemaal niet de ratrace van de eigen ouders willen lopen maar zichzelf relaxed werkend met een gezin zien als ze in de dertig zijn……ook het hele voltijd werken voor moeders wat de laatste 5 jaar of zo in zwang is gekomen wordt steeds onaantrekkelijker gevonden. Veel moeders zouden eigenlijk liever een kleinere hypotheek / huis willen en meer thuis kunnen zijn in dat huis! Ook steeds meer mannen werken standaard 4 dagen….je wilt toch niet op je 70e wakker worden, net met pensioen, wetende dat nemand je kent behalve je collega’s die het “nog veel te druk hebben” voor bejaarde jij??

 391. Keesje says:

  snorkel:
  Niet alleen wonen is in NL idioot duur… Ook mobiel dataverkeer is het duurste van heel Europa: nos.nl/artikel/509…st-in-nederland.html

  Wat is er eigenlijk GOEDKOOP in Nederland? Kaas misschien?

  En tulpen 🙂

 392. snorkel says:

  Voor dr.t. en eventueel andere QE-believers…

  We’re drowning in Central Banking: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=G5vKgZf0eOY

 393. Keesje says:

  ll:
  Een daling van 68,50 per dag op de waarde van uw heilige huisje, en snel verdiend voor de aankomende starterNog even wachten duzzz, lijkt het motto.

  Bliflatie.nl

  Hypotheeksom daalt in 2 jaar met ruim 50k

  biflatie.nl/artike…der-huizen-verkocht/

  Nou zie je hier in de omgeving ook wel dat er weinig wordt verkocht boven de NHG grens. Eerder gingen al die huizen 350.000- 1.000.000+ vrolijk snel over de toonbank, maar dat is niet meer zo. Alleen de goedkoopste categorie woonhuizen (2 tot 3 ton) loopt nog wel redelijk goed. Dat wordt wat met de nieuwe NHG grens…..

 394. snorkel says:

  Keesje: En tulpen

  Aha, ons NederTurkse importproduct turned exportproduct… Lekker prijsvast ook 😉

 395. snorkel says:

  The Central bWankers say: “We’ve got to create new money!”

  The Central bWankers say: “We’ve got to create new money!”

  The Central bWankers say: “We’ve got to create new money!”

  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=-DdfLtOrBPU&feature=endscreen

 396. Keesje says:

  15.000 banen geschrapt bij het Rijk.

  http://www.nu.nl/economie/3481290/15000-banen-geschrapt-bij-rijk.html

  Commentaar van nujij lezer:

  Minister President Rutte reageerde verheugd op het ontslag van 15000 mensen.
  “Deze mensen krijgen nu alle tijd om bijv. auto te rijden en hun huis te verven. Ik ga ervan uit dat ze nu allemaal een nieuwe auto en een huis gaan kopen” aldus Rutte.
  “Een enorme stimulans voor de economie. En dat allemaal door afgewogen regeringsbeleid” kraaide hij verder.

 397. Voerman says:

  Keesje,

  Keesje: Whahaha. Overigens zie je ook wel weer tegenstromen zoals veel wat jongere hoogopgeleide technische mensen (twintigers) in mijn omgeving die eigenlijk “gewoon een leuke baan” willen en helemaal niet de ratrace van de eigen ouders willen lopen maar zichzelf relaxed werkend met een gezin zien als ze in de dertig zijn……ook het hele voltijd werken voor moeders wat de laatste 5 jaar of zo in zwang is gekomen wordt steeds onaantrekkelijker gevonden. Veel moeders zouden eigenlijk liever een kleinere hypotheek / huis willen en meer thuis kunnen zijn in dat huis!

  Dat was nu juist de ratrace die de ouderen van nu (ook je eigen ouders waarschijnlijk) gelopen hebben.
  Back to basic dus? Als je denkt, dat dat leven gratis was vergis je jezelf!

 398. Voerman says:

  Keesje,

  Het gaat om acht tot twaalf procent van de banen. Ook op huisvesting en bedrijfsvoering wordt bezuinigd. De maatregelen moeten samen tot 2018 in totaal 4,2 miljard euro aan besparingen opleveren

  Die mensen gaan in 20018 niet plotseling allemaal dood. Er komen er ook nog ettelijke duizenden bij van toeleveringsbedrijven etc.
  Kortom een hele hoop mensen weer die een uitkering moeten gaan krijgen.
  De besparingen worden dus betaald door U en mij!

 399. latida says:

  Keesje: Nou zie je hier in de omgeving ook wel dat er weinig wordt verkocht boven de NHG grens. Eerder gingen al die huizen 350.000- 1.000.000+ vrolijk snel over de toonbank, maar dat is niet meer zo. Alleen de goedkoopste categorie woonhuizen (2 tot 3 ton) loopt nog wel redelijk goed. Dat wordt wat met de nieuwe NHG grens…..

  Opvallend dat er wel een grens wordt gesteld aan de NHG maar niet aan de HRA.

 400. Bug says:

  Belletje:
  Het valt me op dat hier veel mensen beschonken posten, is daar een reden voor?

  Drank maakt meer goed dan liefde kapot kan maken.

 401. Keesje says:

  Voerman:
  Keesje,

  Dat was nu juist de ratrace die de ouderen van nu (ook je eigen ouders waarschijnlijk) gelopen hebben.
  Back to basic dus? Als je denkt, dat dat leven gratis was vergis je jezelf!

  Nee hoor de ouders van mijn generatie (ben bijna 40) zaten massaal huismoedertje te spelen met pa 5 dagen in de week op werk. Bij de meeste gezinnen was pa gewoon op tijd thuis voor het avondeten zonder structureel overwerrk / borrels / cursussen…….

 402. Stoelgang says:

  Claude: Ai. Dat is jammer! Met je vanaf-prijs.

  Het is meer een ‘ik kom er niet vanaf prijs’ op deze manier…

 403. nhz says:

  Dawg: Het bbp is ook dramatisch gestegen. Zodanig, dat we nu als percentage van het bbp minder uitgeven aan AOW dan dertig jaar geleden.

  de financiële aanspraken van de pensionado’s stijgen grofweg mee met het bbp, maar hun aantal en vooral de verhouding tot het aantal mensen dat de pensioenpremies moet opbrengen wijzigt wél dramatisch. Het huidige stelsel is NIET houdbaar, ook niet met de minimale aanpassingen die nu voorgesteld worden. Het berust allemaal op totaal onrealistische verwachtingen over rendementen op pensioen beleggingen. Maar vermoedelijk erkent men dat pas na de volgende aandelen/obligatiecrash, als de meeste pensioenfondsen op 50% dekkingsgraad zitten.

  De Pessimist: Is een pot vol lucht maar gelukkig dondert het bbp ook in elkaar de eerst komende jaren Rusland en Griekenland zijn de voorbeelden die laten zien dat er makkelijk 60% van het bbp af kan en nog een geluk is dan dat de levensverwachting ook niet meer zo lang zal zijn .

  in Nederland heb je wel het risico dat er nóg meer geld naar de zorg gaat waardoor de levensverwachting blijft toenemen (want daar kunnen allerlei bedrijven dik aan verdienen) en het probleem nog véél erger wordt dan het nu al is (erger door zowel AOW/pensioen aanspraken als zorgkosten).

  Draaikont: eer vanwege het feit dat ik zie wat de huidige werkloosheid voor een effect heeft op sommige persoonlijke levens en dat het moeilijk is om aan een baan te komen. Laat staan een in je vakgebied. Eentje op niveau heb ik het al niet eens meer over. Tevens zie je het effect van de werkloosheid door in de huidige economische toestand van Nederland. Vrij bedroevend in mijn ogen.

  eens, maar dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de goudgerande arbeidsvoorwaarden van de boomers die blijven zitten waar ze zitten (velen worden zo goed betaald dat ze alleen maar omlaag kunnen) en zo jongeren de mogelijkheid op een baan ontnemen. Een herhaling van de jaren ’80 overigens.

  Het werk zou eerlijker verdeeld moeten worden, maar dat betekent ook dat de pensioenaanspraken van een groot aantal werkenden omlaag moeten.

  ll: Starterslening kom je makkelijk aan, maar niet zo makkelijk meer vanaf….. Is het een wurglening ? Een sub -prime lening ?

  ik snap die klachten niet; bij de startersleningen in mijn regio betaal je alleen rente als je meer gaat verdienen, en terugbetalen hoeft alleen als het huis met voldoende winst verkocht is. Dat werkt misschien niet overal zo, maar ik hoor het vaker. Het is gratis geld, tenzij je het beter krijgt en het dus kunt missen. Of hadden al die starters gedacht dat het per definitie gratis was, en dat ze ook bij inkomensstijging of verkoopwinst alles in eigen zak kunnen steken?

  ll: Prijzen vanaf 46k voor een opknapflat.

  Betaal je alleen voor de grond….. 🙂

  dichtbij.nl/breda/…-start-zaterdag.aspx

  Breda heeft problemen met het verdoezelen van grondverliezen in de jaarverslagen. Gisteren in het blad dat niet genoemd mag worden.

  kortom, de echte rekening gaat nog komen; misschien niet slim om daar een huis te kopen, ook niet als het goedkoop is …

  snorkel: Voor dr.t. en eventueel andere QE-believers…

  en let op wat er gisteren in Japan gebeurde: de grootste drugsdealer ter wereld (Uncle Ben) was gisteravond aan het woord, en hij vertelde dat de gratis drugsverstrekking misschien, ooit, een heel klein beetje, afgebouwd zou kunnen worden ALS blijkt dat de junks ook zonder drugs kunnen. En ziedaar, beurs Japan ruim 7% onderuit; stelt niks voor na 80% stijging in de afgelopen paar maanden, maar toch. Als ze écht stoppen met de gratis drugs dan krijgt het financieel systeem een acute hartstilstand door de onthoudingsverschijnselen. QE forever, want er is geen alternatief … Oja, en cold turkey is zielug, voor de overheden, de scheefleners en de fin. maffia die zo lekker verdient aan bellenblazen.

  Keesje: 15.000 banen geschrapt bij het Rijk.

  ik moet het nog zien; ondanks alle drama verhalen blijft het aantal ambtenaren groeien. En dan tellen we nog niet eens alle ex-ambtenaren mee die via de achterdeur gelijk weer worden ingehuurd als adviseur, tegen 2-3x hun oude salaris.

  Voerman: Kortom een hele hoop mensen weer die een uitkering moeten gaan krijgen.
  De besparingen worden dus betaald door U en mij!

  inderdaad, de komende 2-3 jaar levert dat ontslag geen cent op, en ze gaan vast nieuwe (externe / tijdelijke) krachten in te huren om al dat zo noodzakelijke ambtenarenwerk te doen. Dat neemt niet weg dat ontslag van sommige soorten ambtenaren wel degelijk veel oplevert omdat de geldverspilling dan wellicht wat minder wordt. Al kun je bij dit kabinet vrezen dat ze vooral controle ambtenaren voor de belasting, uitkeringsfraude etc. ontslaan …

 404. Keesje says:

  Voerman:
  Keesje,

  Het gaat om acht tot twaalf procent van de banen. Ook op huisvesting en bedrijfsvoering wordt bezuinigd. De maatregelen moeten samen tot 2018 in totaal 4,2 miljard euro aan besparingen opleveren

  Die mensen gaan in 20018 niet plotseling allemaal dood. Er komen er ook nog ettelijke duizenden bij van toeleveringsbedrijven etc.
  Kortom een hele hoop mensen weer die een uitkering moeten gaan krijgen.
  De besparingen worden dus betaald door U en mij!

  Tja en dan ligt het versoepeld ontslagrecht en de lage uitkoopsom die alleen bedoeld is voor opleiding naar nieuw werk ook nog eens op de loer……

 405. nhz says:

  latida: Opvallend dat er wel een grens wordt gesteld aan de NHG maar niet aan de HRA.

  logisch toch? HRA is er voor de elite, de 5-10% van de burgers met de hoogste inkomens. HRA aftoppen zou de hele doelstelling van HRA onderuit halen ;-(
  NHG was alleen bedoeld om zoveel mogelijk mensen van de huurmarkt naar de koopmarkt te jagen en daarmee de vraag en de prijzen op te stuwen (huizentreintjes etc.); dat instrument begint uitgewerkt te raken.

 406. Keesje says:

  Keesje,

  Voerman, en files niet te vergeten, voor beide werkende ouders. Had je ook niet in de jaren 70 zo erg als de laatste 15 jaar gemiddeld 🙁

 407. Keesje says:

  nhz: logisch toch? HRA is er voor de elite, de 5-10% van de burgers met de hoogste inkomens. HRA aftoppen zou de hele doelstelling van HRA onderuit halen ;-(
  NHG was alleen bedoeld om zoveel mogelijk mensen van de huurmarkt naar de koopmarkt te jagen en daarmee de vraag en de prijzen op te stuwen (huizentreintjes etc.); dat instrument begint uitgewerkt te raken.

  Ipv NHG te verhogen ( want risico gebleken bij dalende huizenprijzen ivm ontslag en gewilde en ongewilde scheidingen) verhogen ze dan nu maar de huurprijzen, brengt henzelf meer op……

 408. Stoelgang says:

  De Pessimist:
  nu.nl/economie/348…r-stimuleringen.html
  Wat is er met het IMF aan de hand? straks is de paus ook niet meer katholiek .

  Dit is het einde van het eindspel wat u ziet. Politiek en aanverwante clubs en grillig ad hoc beleid. Brandjes blussen, relletjes voorkomen, media bespelen en last but not least lasten verzwaren. Het spel is al tijden niet meer te controleren, het is nu nog slechts bijsturen, pappen en nathouden en doorprutsen. Zoekt u maar eens naar politiek-financieel getinte krantenkoppen uit bijvoorbeeld de jaren ’30 van de vorige eeuw. U zult parallellen zien.

 409. lorenzo says:

  Keesje: Miljoenen Italianen (14%) leeft in armoede, 50% kan geen vakantie betalen.

  wat hebben wij het toch goed he , over 2 maandjes mogen we weer.

 410. Stoelgang says:

  Steven:
  verdienD. met een D . sorry, ik zal verder even toekijken: grap is nu wel uitgekauwd.

  Verdiendt is met ‘dt’, maar alleen in de voltooid toekomende tijd en in een wederkerig voorzetselnaamwoordelijk verband. Dat u dat niet wist zeg 😉

 411. lorenzo says:

  …ooohh en paris hilton heeft weer een platenkontrakt , trending topic. U weet wel , dat dametje waar ik het al vaker aangehaalde syndroom waar veel mensen , vaak tegen beter weten in , aan lijden (leiden).

 412. Stoelgang says:

  Dawg: Inderdaad, onder het mom van solidariteit met de jongere generaties laat nu juist die generatie zich een oor aan naaien. Talking about IQ.

  Alle generaties laten zich allerlei oren aannaaien door onze bezielende leiding. Mensen worden tegen elkaar opgezet en die verdeeldheid is nu juist de bedoeling van de politiek en de financiële elite. Als mensen uit egoïstisch oogpunt niet langer solidair met elkaar kunnen zijn, is het doel van de elite bereikt en is de klassenstrijd daar. Dit voorkomen is een de verantwoordelijkheid van allen, dus jongeren en babyboomers. Dit zal een illusie blijken als het water de mensen nog meer aan de lippen zal staan, dan is het helaas ieder voor zich. 🙁

 413. Stoelgang says:

  snorkel:
  Niet alleen wonen is in NL idioot duur… Ook mobiel dataverkeer is het duurste van heel Europa: nos.nl/artikel/509…st-in-nederland.html

  Wat is er eigenlijk GOEDKOOP in Nederland? Kaas misschien?

  De informatie op dit blog die tot het inzicht leidt dat een huis kopen een domme Z is vind ik vrij voordelig 😀

 414. Rexpat says:

  In de krant die niet genoemd mag worden maar wel (met bronvermelding) geciteerd neem ik aan, staat dat de Amsterdam de regels voor erfpacht gaat aanpassen.

  Mooiste alinea uit het stuk vind ik:

  “Vaak worden eigenaren overvallen door enorme stijging van de canon – jaarlijkse pachtprijs – ofwel de jaarlijkse pacht. Die is vaak voor 50 of 75 jaar afgekocht. Breekt er dan een nieuwe erfpachtperiode aan, dan blijkt de canon door de gemeente ineens enorm verhoogd. Soms zijn huiseigenaren zich er niet eens bewust van dat hun huis op pachtgrond staat.”

  Mensen kregen geld van de bank gebaseerd op hun leencapaciteit. Die leencapaciteit bepaalde hun woningkeus. Erfpacht werd meegefinancierd maar kan nooit worden afgelost. Elke maand dat je er woont moet je eigenlijk reserveren voor de erfpacht.

  De canon wordt bepaald door de grondwaarde te vermenigvuldigen met
  het canonpercentage. Het gemiddeld huis in Amsterdam is erg veel geld waard natuurlijk.

  Bij een grondwaarde van €100.000 en een canon percentage van 6% is dat €6.000 per jaar. Oftewel €500,- per maand.

  Als het pand dat daarop staat al afgeschreven is en er is een eeuwiglopende verplichting (geindexeerd!)…….dan…

  wat mag dat huis dan nog kosten?

 415. Stoelgang says:

  ll:
  Gevoelstemperatuur naar -20 in Italie GIRO

  dvhn.nl/nieuws/spo…iro-naar–20%27

  Er is structureel wat aan de hand met het weer. Het wordt alsmaar kouder, dat is merkbaar. Zorgelijke situatie. Is het wellicht de Kondratieff-winter die je voelt?

 416. lorenzo says:

  Rexpat: wat mag dat huis dan nog kosten?

  niet zo belangrijk , daar worden geen hypotheken meer voor verstrekt , om die reden.

 417. Nico de Geit says:

  Onrust in Stockholm. Wat is een woning nog waard bij zulke taferelen?

  http://www.youtube.com/watch?v=LDvLd-z5Bos

  In veel Nederlandse steden is de situatie niet heel veel anders dan die in Stockholm. Een vonkje kan de boel doen ontvlammen.

 418. Rexpat says:

  lorenzo: niet zo belangrijk , daar worden geen hypotheken meer voor verstrekt , om die reden.

  Wel belangrijk omdat nu pas het besef komt bij heel veel mensen dat de Erfpacht een extra last is die ze tot nu toe hadden weggefinancierd naar een verre toekomst waar niemand rekening mee hield.

  De reden dat de gemeente Amsterdam nu met de aanpassingen komt is (denk ik) omdat er zsm zeer veel erfpachtcontracten gaan aflopen (ik weet niet of dat ergens te achterhalen valt). Als dat voor vijftig jaar is afgekocht en je vervolgens “geconfronteerd” (ik wist het niet!) wordt met nogmaals vijftig jaar afkoop (€50.000?) is er een probleem.

  Men staat al onderwater bij de hypotheek daar moet dan de Erfpacht nog bij worden opgeteld. Double whammy.

  De banken zien het aankomen natuurlijk (zoals het systeem er nu uitziet onder deze economische omstandigheden) en zullen/kunnen dit niet financieren. Ik denk dat de banken nu de gemeente aan het adviseren zijn over hoe de erfpacht nu in elkaar gestoken moet worden om wel voor financierbaarheid in aanmerking te komen. Twee schuldeisers die elkaar ondersteunen in hun business.

  Dit allemaal in het belang van de Burger van Amsterdam en de Klanten van de bank. Natuurlijk.

 419. De Pessimist says:

  maarten: 1% MOET BETALEN

  Het zijn de enigste die kunnen betalen .Ook voor hun eigen bestwil zou ik maar zeggen.

  Nico de Geit: Het wordt hoog tijd dat we in Nederland werkkampen krijgen. Niet alleen voor straatschoffies die maar niet willen deugen, maar ook voor criminele bankiers en juristen.

  En zullen we de politieke onschendbaarheid ook maar afschaffen ?Veel politici zouden zich voor een tribunaal moeten verantwoorden na dat de ooit onvermijdelijk hervormingen op de kapitaal markten hebben plaatsgevonden.Links ,Rechts en Midden het zal me allemaal een biet zijn maar geld is zo essentieel en iets wat boven de politiek staat daar doe je geen gekke dingen mee. Je kloot niet met geld om politieke doelen te halen en als je dat wel doet ben je een terrorist die het systeem ondermijnd en heb je heel veel bloed aan je handen.

 420. Keesje says:

  De Pessimist: Het zijn de enigste die kunnen betalen .Ook voor hun eigen bestwil zou ik maar zeggen.

  En zullen we de politieke onschendbaarheid ook maar afschaffen ?Veel politici zouden zich voor een tribunaal moeten verantwoorden na dat de ooit onvermijdelijk hervormingen op de kapitaal markten hebben plaatsgevonden.Links ,Rechts en Midden het zal me allemaal een biet zijn maar geld is zo essentieel en iets wat boven de politiek staat daar doe je geen gekke dingen mee. Je klootniet met geld om politieke doelen te halen en als je datwel doet ben je een terrorist die het systeem ondermijnd en heb je heel veel bloed aan je handen.

  +10

 421. Ma Ling says:

  nhz: welke grote leiders praten we dan over? Toch niet die in de internationale politiek van vandaag lijkt me, die zou ik eerder op een IQ van 70-90 schatten. En EQ nog veel lager …

  Sterker nog: een relatief laag EQ schijnt tegenwoordig een prominenter criterium te zijn dan een relatief hoog IQ.
  Die blikken van onze ministers (Jeroen, Mark en Stef voorop) doen me serieus denken aan psycho- en sociopaten.

  @ Tufkaj: is het je opgevallen dat de admin jou behoorlijk beledigd heeft op twitter:
  “Als je op #starterslening klikt zie je allemaal foute verkoop-gladjanussen. Dat soort is heel gevaarlijk voor de toekomst van jonge mensen”. Ik kwam jou wel heel vaak tegen.

  @ all: Stof Blik, nb minister van Wonen, mag een column schrijven in de VK:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3445418/2013/05/23/Stef-Blok-Ik-ben-er-van-overtuigd-dat-de-overheid-beter-kan-presteren-en-minder-kan-uitgeven.dhtml

  Dus dan ben je minister van Wonen en schrijf je nulkommanada over je departement en aangelegenheden. Je kiest er dus voor om wat nietszeggende retoriek te plaatsen. Prutser.

  lorenzo: wat hebben wij het toch goed he , over 2 maandjes mogen we weer.

  Originele reactie van je. Was alweer even geleden dat je D-reizen, Arke en Thomas Cook in de schijnwerpers zette. +1 voor jou.

 422. ll says:

  Stoelgang: Kondratieff-winter die je voelt?

  Heeft de Kondratieff Winter ook al een gevoelstemperatuur ? lol

  Waarom werd een hypotheekschuld nooit als schuld ervaren ? 😉

 423. nhz says:

  Stoelgang: Er is structureel wat aan de hand met het weer. Het wordt alsmaar kouder, dat is merkbaar. Zorgelijke situatie. Is het wellicht de Kondratieff-winter die je voelt?

  er is nog steeds global warming; maar dat sluit niet uit dat het plaatselijk of tijdelijk kouder wordt. Eén van de verklaringen is het stoppen van de Atlantic Conveyor Belt door smelten van poolijs; in dat geval zou het in vooral UK en landen aan de Noordzee véél kouder kunnen worden.
  Ik heb niet de indruk dat de gemiddelde scheeflener in de kou staat, dankzij de rente manipulaties en steeds meer overheidsgaranties zijn de meesten nog steeds spekkoper. En vermoedelijk gaat het er op uitdraaien dat iedereen die de hypotheek niet meer kan betalen gewoon in zijn huis mag blijven op kosten van de belastingbetalers, net als in de VS. Nee hoor, het volk zit er warm bij behalve degenen die zelf de broek moeten ophouden – maar die weten al lang dat de winter er aan komt.

 424. Jeroen says:

  Rexpat: Bij een grondwaarde van €100.000 en een canon percentage van 6% is dat €6.000 per jaar. Oftewel €500,- per maand.

  Als het pand dat daarop staat al afgeschreven is en er is een eeuwiglopende verplichting (geindexeerd!)…….dan…

  Fantastisch verdienmodel voor Amsterdam! Erfpacht is aftrekbaar, dus pakweg de helft van deze gemeentelijke inkomsten komen uit de nationale belastingpot….

 425. snorkel says:

  De verdienmodellen van Nederland lopen op hun eind zegt Ewald Engelen Wat je ook van het poppetje Ewald vindt, hier heeft ‘ie een punt.

  Let ook even goed op tijdens de eerste paar seconden van het filmpje. De geesten worden (subliminaal) klaargemaakt voor afschaffing HRA!

 426. De Pessimist says:

  snorkel,

  link doet het niet:(

 427. Henk 6 says:

  Rexpat:
  In de krant die niet genoemd mag worden maar wel (met bronvermelding) geciteerd neem ik aan, staat dat de Amsterdam de regels voor erfpacht gaat aanpassen.

  Mooiste alinea uit het stuk vind ik:

  “Vaak worden eigenaren overvallen door enorme stijging van de canon – jaarlijkse pachtprijs – ofwel de jaarlijkse pacht. Die is vaak voor 50 of 75 jaar afgekocht. Breekt er dan een nieuwe erfpachtperiode aan, dan blijkt de canon door de gemeente ineens enorm verhoogd. Soms zijn huiseigenaren zich er niet eens bewust van dat hun huis op pachtgrond staat.”

  Mensen kregen geld van de bank gebaseerd op hun leencapaciteit. Die leencapaciteit bepaalde hun woningkeus. Erfpacht werd meegefinancierd maar kan nooit worden afgelost. Elke maand dat je er woont moet je eigenlijk reserveren voor de erfpacht.

  De canon wordt bepaald door de grondwaarde te vermenigvuldigen met
  het canonpercentage. Het gemiddeld huis in Amsterdam is erg veel geld waard natuurlijk.

  Bij een grondwaarde van €100.000 en een canon percentage van 6% is dat €6.000 per jaar. Oftewel €500,- per maand.

  Als het pand dat daarop staat al afgeschreven is en er is een eeuwiglopende verplichting (geindexeerd!)…….dan…

  wat mag dat huis dan nog kosten?

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/bouwgrond-47136570-rieteiland-oost/omschrijving/

  Hoe kijkt de bank aan naar financiering van bovenstaande bouwgrond? Het betreft de afkoop van erfpacht voor 50 jaar. Dit past toch niet in een hypotheek?

 428. De Pessimist says:

  snorkel,
  hij zegt niks over dat de overheid de regels eerst moet opstellen zodat de particulier ook daadwerkelijk (verplicht)gaat aflossen.Dat de overheid de schulden moet overnemen lijkt me evident maar ze moet er wel voor zorgen dat de bankensector er niet met de winst vandoor gaat.Eerst die hele banken maffia aan banden leggen ,reguleren en verbieden wat te schadelijk is ,en dan pas de schuld overhevelen lijkt mij .

 429. Rexpat says:

  Henk 6,

  Dit is alleen maar bouwgrond op erfpacht. Na vijftig jaar rust daar nog steeds een claim op van de gemeente (kan ook particulier zijn btw). Dan zal er net zo een bedrag (geïndexeerd en aangepast) weer aan de Pachtheer moeten worden overgeboekt.

  Deze erfpacht heeft een periode van 50 jaar maar dat leen je bij de bank en betaal je in 30 jaar af (of niet natuurlijk).

  Ben wel erg benieuwd naar het erfpachtdeel.

  Of is Koopsom=Erfpacht?

 430. Henk 6 says:

  Rexpat,

  men stelt: “De verkoopprijs betreft afkoop erfpacht voor 50 jaar. De ingangsdatum van het recht van erfpacht is 16 juli 2008. De valutadatum is 1 juli 2009” Dat lijkt 100% erfpacht (500k voor 50 jaar?)

  Als de erfpacht 10k per jaar is kan ik het niet financieren, nu zou dat dan wel kunnen?

 431. Voerman says: