Gerhard Hormann: ‘Begin met aflossen schulden, te beginnen bij hypotheek’

Gerhard is journalist en schrijver. In 2012 schreeft hij het boek ‘Hypotheekvrij! Je Huis Aflossen In 10 Simpele Stappen’.

In dit autobiografische verslag lees je hoe je in tien stappen (en in maximaal 10 jaar tijd) je hele hypotheek versneld kunt aflossen. Vol tegendraadse adviezen en bruikbare tips. Neem zelf weer de touwtjes in handen als het om geld gaat!

Share Button
Tagged with: ,
108 comments on “Gerhard Hormann: ‘Begin met aflossen schulden, te beginnen bij hypotheek’
 1. trawler says:

  Nu te koop bij de betere boekhandel!

  /spa-commissie

 2. Voerman says:

  Dat lijkt Voerman nondeju zolangzamerhand nogal wiedes! Sterker nog, je moet met een zo klein mogelijke hypotheek beginnen!
  Niet eerlijk; als Voerman iets zegt wat waar is, dan scoort hij maximaal 5 minuten het genot van het gelijk en moet er alhier nog om vechten ook!
  Die Hormann scoort met een standaardopmerking al een halfjaar aanzien! (hij heeft ook gelijk 🙂 )

 3. Voerman says:

  Beginnen met de hypotheek is overigens niet altijd slim! Daarover betaal je de laagste rente en krijg je nog HRA ook!

 4. RealisT says:

  Voerman:
  Beginnen met de hypotheek is overigens niet altijd slim! Daarover betaal je de laagste rente en krijg je nog HRA ook!

  Op zich klopt het wel dat je over een consumptief crediet (bijv een creditcard) verhoudingsgewijs veel meer betaalt dan over een hypotheek. Daar staat dan wel tegenover dat het bij een hypotheek vaak om een fiks hoger bedrag gaat, wat dus zeker op termijn in veel lagere maandlasten resulteert als je aflost.

  Ik heb zelf liever een afgelost huis tegen het pensioen aan dan geen enkele consumptieve lening. Voelt gewoon ook beter.

 5. RealisT says:

  Voerman: Voerman iets zegt wat waar is, dan scoort hij maximaal 5 minuten het genot van het gelijk en moet er alhier nog om vechten ook!

  Voerman geeft misschien soms tegenstrijdige indrukken? Aan de ene kant oproepen tot verstandig kopen en financieren, aan de andere kant nog enigzins in de ontkenningsfase te zitten wbt de doorgeschoten hoge prijzen en de noodzaak van een stevige correctie.

 6. snorkel says:

  Voerman: Niet eerlijk; als Voerman iets zegt wat waar is, dan scoort hij maximaal 5 minuten het genot van het gelijk en moet er alhier nog om vechten ook!

  Had je maar een boek moeten schrijven Voerman! Dan was je misschien ook wel geïnterviewd door Janneke en viraal over de Twitter verspreid! 😉

  Other news (ook gepost in vorige topic, maar dat leest nu niemand meer natuurlijk):

  Gerechtelijke uitspraak: “Gedwongen verkoop huis mag niet bij betalingsachterstand”

  Een bank die een woning wilde veilen vanwege een hypotheekachterstand maakt misbruik van recht. De rechter verbiedt de geplande executieverkoop. Advocaat Thomas van Vugt legt uit

  In het vonnis staat dat in deze economische barre tijden, waarin de hypotheekschuld vaak hoger is dan de waarde van het huis, van een bank meer coulance mag worden verwacht dan in economisch goede tijden. Volgens de rechter moet een bank tot het uiterste gaan om een veiling te voorkomen.

  lees verder op http://www.z24.nl/columnisten/gedwongen-verkoop-huis-mag-niet-bij-betalingsachterstand

  Als dit massaal navolging vindt, dan worden banken ongetwijfeld nóg strenger in het uitdelen van schulden (omdat het nog moeilijker wordt die te innen), en zal de hypo-rente (vergoeding voor het risico) ook zeker niet gaan dalen…

  BTW: nieuw verdienmodel van de banken: dreigen huis in de excutieverkoop te doen en dat later weer terugtrekken… maar de eigenaar wel een deel van de zogenaamd reeds gemaakt veilingkosten laten betalen?

 7. lorenzo says:

  ”In 2012 schreeft hij het boek ‘Hypotheekvrij!”

  goh zeg , een boekje hoe je schuld af te lossen …in 2012 . Cyclisch denken en handelen , met als inzet Gerhard die nog zijn huisje wenst af te lossen .

 8. Patrick Kruseman says:

  Als je je hypotheek in 4 jaar kan aflossen. Dan zit je wel heel erg op het droge hoor. Heb je dan uberhaupt nog wel recht om wijs te gaan zitten doen.
  Want dan verdien je kennelijk al zoveel…
  Wat maakt het dan nog uit of je een hypotheek heb en merk je dan nog wel een grote invloed?

  Want in verhoudingsgewijs merk je er meer van als je net modaal verdient en in een afgeloste huis woont.

  Dan dat je je huis in 4 jaar kan afbetalen. Minimaal 250.000 euro.. En dan in een afgeloste huis woont.

  Vind dit en deze meneer nogal hypocriet….

  Dit lijkt mij meer een 1 tweetje van de banken die weten dat als mensen niet aflossen ze straks allemaal kunnen fluiten naar hun geld gezien zij dit zelf veroorzaakt hebben dmv slechte investeringen.
  Mensen geld lenen voor hoge rendement wetend dat ze hun hoofd niet boven water kunnen houden..

  Ik denk dat de arme mens, die volgens onderzoek eervoller is en zijn schuld wil afbetalen in tegenstelling tot “de rijken”, zich beter failliet kan laten verklaren als de restschuld te groot blijkt te zijn.
  Wat doe je liever, jarenlang tientallen duizenden euro’s afbetalen of 3 jaar schuldsanering.

  Hoeveel vermogenden laten wel niet bewust hun bedrijf klappen nadat al het geld weggesluist is om de volgende dag een nieuwe BV op te zetten.

  Denk daar maar eens over na!

 9. lorenzo says:

  Alsmede : hypotheekakte geen executoriale titel voor restschuld
  , aldus de Hoge Raad : HR 8 februari 2013, LJN BY4889 (Rabohypotheekbank N.V. c.s./X c.s.)

  ”de (standaard)hypotheekakte die in deze zaak aan de orde is vormt geen executoriale titel voor de restschuld die na de uitwinning van het hypotheekrecht door de bank is overgebleven”

  Kortom , we gaan een zekere weg op die was te voorzien.

 10. Patrick Kruseman says:

  Oh en trouwens, waar heeft hij nu zijn geld staan dan? Op de bank met negatieve rente en inflatie?

  Je kan beter gewoon rond de nul zitten. En een vloer van goed aanleggen thuis. De goudkoers is nu alleen maar laag omdat het beinvloed is zodat er goud ingekocht kan worden door sommige grote partijen zoals bijvoorbeeld China. Die zich al aan het voorbereiden zijn op het einde van het fiat systeem.

  Dus ik wens hem succes. En sorry dat ik het zeg. Dit klinkt als een niet financiele man die net een beetje licht zit. Er een boek overschrijft en vol in de schijnwerpers staat. Ik vind het maar raar. Heel raar.

 11. Voerman says:

  RealisT: aan de andere kant nog enigzins in de ontkenningsfase te zitten wbt de doorgeschoten hoge prijzen en de noodzaak van een stevige correctie.

  Neen, niet in de verste verte. Voerman heeft hetzelfde belang bij dalende huizenprijzen als iedereen.
  Voerman vindt het wel af en toe zorgelijk, dat de economie en de sociale zekerheid met dezelfde noodgang naar beneden schieten als de huizenprijzen. Bij een gelijkblijvende economie en sociale zekerheid zouden veel mensen kunnen profiteren van de dalende huizenprijzen en zelfs Voerman zou wel een voordeeltje weten te behalen, reken maar! 🙂

 12. Rexpat says:

  Voerman:
  Beginnen met de hypotheek is overigens niet altijd slim! Daarover betaal je de laagste rente en krijg je nog HRA ook!

  Exact.

  De nadruk ligt nu op het aflossen van de hypotheek. Dat is voornamelijk in het belang van de bank. Op zicht is het een heel nobel streven om de bank een handje te helpen, maar ik denk dat men zelf eerst wat rekensommen moet maken voordat er een richting gekozen wordt. Versneld aflossen is een spin van de bank + overheid. het zou me niet verbazen als de Hormannen de wind mee krijgen gecreëerd (Wat bedoel ik daar nu weer mee?).

  Ik zou wat je extra kunt aflossen op een (spaar)rekening zetten en me niet laten verleiden door de “wat levert me meer op berekening”. Als je geld hebt en de bank heeft het echt nodig (wat nu het geval is) kom je steeds sterker te staan. Zou wel spaargeld en Hypotheek rekeningen apart houden (niet bij dezelfde bank). Euh. Voor het geval dat.

  Bank en Overheidsmodus aan:

  “Op je spaarrekening krijg je zo weinig rente. Ik zou maar aflossen’ Levert je 35 (or whatever) euro per maand extra op. Tel uit je winst! Doen!.”

  BeO Modus uit.

  Heb het al eerder gezegd. Vroeger kreeg je een boete als je wilde aflossen (aflossen was niet in het belang van de bank want het onderpand werd met de dag meer waard en dus goed voor de ratio’s van de bank)

  Nu is aflossen goed voor bank (stenen worden minder waard en een Euro blijft nominaal een euro en geeft de bank flexibiliteit) wordt je met open armen ontvangen. Als je vroeger een boete kon krijgen omdat je wilde aflossen kan ik me zeker voorstellen dat ze bereid zijn je nu een bonus te geven als je vervroegd wilt aflossen.

  ……

  Ik vergeet steeds dat de banken en overheid dit allemaal propageren in het belang van de consument en de burger. Knietjes. danken. God.

  “slap to the forehead!”
  Noosh!

 13. Nico de Geit says:

  ‘In het vonnis staat dat in deze economische barre tijden, waarin de hypotheekschuld vaak hoger is dan de waarde van het huis, van een bank meer coulance mag worden verwacht dan in economisch goede tijden’

  Mag van een WOCO/verhuurder/leverancier ook meer coulance worden verwacht in deze economisch barre tijden?

 14. WV says:

  Goed verhaal! Inspiratie voor velen denk ik

 15. snorkel says:

  Rexpat: Als je vroeger een boete kon krijgen omdat je wilde aflossen kan ik me zeker voorstellen dat ze bereid zijn je nu een bonus te geven als je vervroegd wilt aflossen.

  Hypptheekschuld wilt *verkleinen*. Aflossen (als in verkleinen tot 0) is weer niet in het belang van de bank. Vandaar dat de bank ook het liefste eerst in gesprek gaat met de klant… http://nos.nl/video/499097-de-wilt-abn-amro-een-op-de-vijf-klanten-deed-extra-aflossing.html

 16. snorkel says:

  Nico de Geit: Mag van een WOCO/verhuurder/leverancier ook meer coulance worden verwacht in deze economisch barre tijden?

  Betalingstermijnen voor bedrijven onderling worden in ieder geval flink strenger. Vind ik prima want ik betaal m’n rekeningen gewoon op tijd en heb ook nette klanten, maar hoor al wel zo hier en daar dat niet iedereen er even blij mee is…

 17. snorkel says:

  Jeroen Dijsselbloem ambieert geen baan in de banksector na poltieke loopbaan

  DIJSSELBLOEM ZIET DE SALARISSTROOKJES VAN HET ING-BESTUUR ‘T LIEFST NOG WAT GEMATIGDER – http://www.ftm.nl/original/dijsselbloem-beloning-ing-top-moeten-lager.aspx?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 18. Dawg says:

  ‘k Heb deze wedergeboren calvinist slechts tien minuten beluisterd, dus mischien een belangrijke les gemist, maar toch. Lijkt me geen algemeen belang dat ieder nu als een haas al z’n schulden gaat aflossen. Wie ‘op schema’ zit met het aflossen van z’n koophut moet vooral normaal blijven doen, dwz zichzelf blijven. Als iedereen z’n geld in de tuin gaat begraven wordt het steeds moeilijker om wat te verdienen en dan gaat sparen ook niet echt opzienbarend lekker.

 19. erwin says:

  Het valt mij tekens op dat Gerhard weinig uitweidt in zijn boeken en interviews over het aflossen van een spaarhypotheek. Wat te doen met spaargeld na overschrijding vrijstelling vermogensrendementsheffing? Spaarhypotheek aflossen? Voor mij volgend jaar een negatieve teruggaaf belasting als gevolg van lage spaarrente en hoge vermogensrendement heffing.

 20. Frans says:

  1) Hij heeft natuurlijk het voordeel van een first adapter te zijn, iedereen op deze manier zn hypotheek aflossen is onmogelijk.
  2) Ah! Ik weet nu dat ik een dwarse denker ben.
  3) Wie is die interviewster? (Wat een lekker ding! 🙂 )

 21. Dawg says:

  Frans,

  Dat zeg ik, maar Gerhard lijkt soms wel de laatste te zijn die dat begrijpt. Komt daardoor wel een tikkie onnozel over.

 22. NewKidInTown says:

  Rexpat: Nu is aflossen goed voor bank (stenen worden minder waard en een Euro blijft nominaal een euro en geeft de bank flexibiliteit) wordt je met open armen ontvangen. Als je vroeger een boete kon krijgen omdat je wilde aflossen kan ik me zeker voorstellen dat ze bereid zijn je nu een bonus te geven als je vervroegd wilt aflossen.

  Ik heb toch echt ergens op een Rabobank website gelezen dat de Rabobank je bij hertaxatie (kosten client) en bij gebleken onderwaarde, je kan dwingen:

  1 – EXTRA af te lossen
  2 – over het meerdere dan contractueel is toegestaan (in de regel 10%) BOETERENTE kan laten betalen

  Heb dit al eens eerder gepost maar kan het even niet meer terug vinden.

 23. a says:

  Rexpat: Versneld aflossen is een spin van de bank + overheid. het zou me niet verbazen als de Hormannen de wind mee krijgen gecreëerd (Wat bedoel ik daar nu weer mee?).

  De overheid is juist als de dood dat iedereen gaat aflossen, dan valt de economie en het pyramidaspel namelijk stil (sterker nog: dit is precies wat er nu gebeurt).

  Rexpat: Ik zou wat je extra kunt aflossen op een (spaar)rekening zetten en me niet laten verleiden door de “wat levert me meer op berekening”. Als je geld hebt en de bank heeft het echt nodig (wat nu het geval is) kom je steeds sterker te staan.

  En hoe word ik hier wijzer van? De kans is groter dat de bank failliet gaat en ik mijn geld kwijt ben dan dat ik `sterker kom te staan´ en daar profijt uit kan halen. Op dit moment is aflossen (zeker boven de belastingvrije voet) gewoon veruit het verstandigste om te doen.

  Rexpat: Exact.

  De nadruk ligt nu op het aflossen van de hypotheek. Dat is voornamelijk in het belang van de bank. Op zicht is het een heel nobel streven om de bank een handje te helpen, maar ik denk dat men zelf eerst wat rekensommen moet maken voordat er een richting gekozen wordt. Versneld aflossen is een spin van de bank + overheid. het zou me niet verbazen als de Hormannen de wind mee krijgen gecreëerd (Wat bedoel ik daar nu weer mee?).

  Ik zou wat je extra kunt aflossen op een (spaar)rekening zetten en me niet laten verleiden door de “wat levert me meer op berekening”. Als je geld hebt en de bank heeft het echt nodig (wat nu het geval is) kom je steeds sterker te staan. Zou wel spaargeld en Hypotheek rekeningen apart houden (niet bij dezelfde bank). Euh. Voor het geval dat.

  Bank en Overheidsmodus aan:

  “Op je spaarrekening krijg je zo weinig rente. Ik zou maar aflossen’ Levert je 35 (or whatever) euro per maand extra op. Tel uit je winst! Doen!.”

  BeO Modus uit.

  Heb het al eerder gezegd. Vroeger kreeg je een boete als je wilde aflossen (aflossen was niet in het belang van de bank want het onderpand werd met de dag meer waard en dus goed voor de ratio’s van de bank)

  Nu is aflossen goed voor bank (stenen worden minder waard en een Euro blijft nominaal een euro en geeft de bank flexibiliteit) wordt je met open armen ontvangen. Als je vroeger een boete kon krijgen omdat je wilde aflossen kan ik me zeker voorstellen dat ze bereid zijn je nu een bonus te geven als je vervroegd wilt aflossen.

  ……

  Ik vergeet steeds dat de banken en overheid dit allemaal propageren in het belang van de consument en de burger. Knietjes. danken. God.

  “slap to the forehead!”
  Noosh!

  Leg jij eens uit welke ratio er voor de bank beter werd doordat jij NIET aflost… juist, geen één. Het rendement op eigen vermogen wordt wel hoger doordat er meer geleveraged wordt, dat dan weer wel.

  Rexpat: Als je vroeger een boete kon krijgen omdat je wilde aflossen kan ik me zeker voorstellen dat ze bereid zijn je nu een bonus te geven als je vervroegd wilt aflossen.

  Gratis geld van een bank? Dream on…

 24. asd says:

  Voerman, het IS gewoon zorgelijk, dat de NL-economie en sociale zekerheid naar beneden denderen. Over huizenprijzen hoef je het niet eens te hebben; die dalen toch wel, alleen de gigantisch opgebouwde schuldenpositie niet, een uniek stukje cultuur van het huidige NL!

  So by all means: aflossen, te rade gaan bij oudere solide NL’ers ( voor zover ze er nog zijn), vakantie een jaar of tien laten zitten en ga zo maar door! Valt niet mee hè?Als je dat niet doet, maak je je je in toenemende mate ook nog eens kwetsbaar voor internationale ontwikkelingen, een speelbal dus in de door consumptie opgebouwde NL-schuldensituatie. Van Den Haag hoef je geen echt verstandig beleid te verwachten. Die zijn daar al decennialang dom bezig. Hoe anders Berlijn en Frankfurt van Angela Merkel en Jens Weidmann van de Buba.

  Terwijl de Nederlandse economie hard achteruit giert, Spaanse banken zich weer gesteld zien voor miljarden Euro aan nieuwe tegenslagen en Cyprus maar geen grip krijgt op het massaal weggesluisde zwarte geld, gaat het Bundesverfassungsgericht te Karlsruhe zich in juni buigen over de rechtmatigheid van het ESM, aangekaart door de Bundesbank van Jens Weidmann. De Bundestag maakte zo’n stap mogelijk. (Hoe anders in Den Haag: onvermogen of onwil?)

  Indien het tot een bevestigende uitspraak komt – maar dat is niet zeker wanneer het BVG zich niet bevoegd verklaart i.v.m. bestaand Europees recht – dan wordt de speelruimte van de ECB aanzienlijk beperkt en kan dat een precedent vormen voor de verdere ontmanteling van het ESM.

  Zo nee, dan zullen met name Duitsland en Nederland worden aangesproken op de in Brussel verstrekte garantieverklaringen en dat kan op termijn uit de hand lopen! Ook de EU zal blijven aankloppen bij de z.g. Geberlanden om tekorten op lopende begrotingen weg te werken, waarbij komt, dat het NL-verdienmodel geen al te best perspectief biedt, los van dalende belastingontvangsten. Hoe kunnen we dan nog de schuldenlanden, die telkens met nieuwe tegenslagen worden geconfronteerd, helpen?

  Intussen is het gevolg van de actuele monetaire politiek, dat alleen al spaarders wereldwijd meer dan 100 miljard Euro per jaar verliezen wegens het lagere rentepercentage, dat zij ontvangen t.o.v. dat van de inflatie.

  Dat is dan de prijs, die we betalen, niet alleen voor het redden van de z.g. Europese schuldenlanden, maar ook voor de V.S. en het V.K.

  Een stukje crisispolitiek van de CB’s ECB en de Fed voor het overeind houden van marode staten met hoge schulden!

  En lachebekje, die aangedaan was, omdat ie hier onlangs over de grens voor een paar uurtjes was uitgenodigd door Angela Merkel om haar een hand te mogen geven, gaat op Thatcheriaanse en Reaganiaanse wijze door met bezuinigen om als Geberland voor de EU een rolletje te kunnen blijven spelen, maar wel dit piepkleine landje om zeep helpt.

  Ik zou zeggen tegen hem willen zeggen: toon karakter en neem met Klaas Knot een voorbeeld aan je gastvrouw en Jens Weidmann, die op beschaafdere wijze de juiste accenten in de gevoerde politiek weten te leggen, dusdanig dat mogelijke schade aan de samenleving in Dld beter in het oog wordt gehouden dan in NL. Want de vooruitzichten worden er hier niet beter op: een vleugellam bankwezen,stijgende werkloosheid, ontslagen in de zorg, stijgende huurprijzen, dalende woningmarktprijzen, teruglopende economische activiteiten en belastingontvangsten, incompetente politici.
  Maar daarvoor moet je met je NL- neoliberale club wel meer stijl en inzicht hebben. Over de meelopers Dijsselbloem en Samsom zullen we het maar niet hebben!

  Beste kabinet sinds de oorlog?? Om de moed te hebben, jezelf zo te prijzen, is wel de limit. Dan geef je echt je brevet van onvermogen af. Vergeet het maar: met zo’n stelletje ga je in de huidige wereld de oorlog verliezen en niet winnen!
  Redt allen het vege lijf en ga aflossen volgens recept Horman en neem vervolgens de benen!

 25. Dawg says:

  Niet naar Gerhard geluisterd:

  I spent 90% of my money on women and drink.
  The rest I wasted.

  George Best

 26. Claude says:

  Frans: 1) Hij heeft natuurlijk het voordeel van een first adapter te zijn, iedereen op deze manier zn hypotheek aflossen is onmogelijk.

  Volgens mij had Gerhard iets van 150k schuld, en had hij vorig jaar de helft afgelost. Dat zijn dus andere bedragen dan veel mensen zijn aangegaan. 75k in 4 jaar is veel maar niet heel veel. Neemt niet weg dat hij inderdaad een early adapter is, en dat hij wel degelijk heel nuttige opmerkingen maakt van de zin en onzin van sommige uitgaven.

 27. Claude says:

  snorkel: Als dit massaal navolging vindt, dan worden banken ongetwijfeld nóg strenger in het uitdelen van schulden (omdat het nog moeilijker wordt die te innen), en zal de hypo-rente (vergoeding voor het risico) ook zeker niet gaan dalen…

  Enerzijds is het maar de voorzieningenrechter die hier een oordeel over heeft.

  Anderzijds is dit natuurlijk een heel groot potentieel probleem voor banken, maar ook schuldenaren. Want als je bank niet mag executeren, dan komt de bank wel je loon inhouden. Als je dan 50k potentiële restschuld hebt, en er is geen sprake van een schuld op basis van waarop je de schuldsanering in kan, dan ben je wel even zoet in het bijbetalen. Het is wat dat betreft een blessing in disguise voor banken, en de NHG. “Nee sorry, gelet op onze maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen wij u dit huis niet laten verkopen en zullen wij dit ook doen. Het is echter wel gewenst dat wij loonbeslag leggen voor de komende twintig jaar.”

 28. Floor says:

  Frans,

  Zat afgelopen zondag op de stoel van Eva, kan ze toch echt niet tegenop hoor, op geen enkel front.

 29. snorkel says:

  Frans:
  3) Wie is die interviewster? (Wat een lekker ding! )

  Dan vind jij dit ook wel leuk: http://vimeo.com/62683017 – of kijk eens wat filmpjes op http://www.7ditches.tv/janneke-willemse_pr10.aspx

  Janneke Willemse, ex-hoofdredactrice van belegger.nl en ik hoorde dat ze de opvolgster van Eva Jinek gaat worden(…)

 30. Frank2 says:

  idd, die kant gaat het op;

  “Nee sorry, gelet op onze maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen wij u dit huis niet laten verkopen en zullen wij dit ook doen. Het is echter wel gewenst dat wij loonbeslag leggen voor de komende twintig jaar.”

 31. NewKidInTown says:

  Dawg: I spent 90% of my money on women and drink.
  The rest I wasted.

  I did not waste much money in my life 😉

 32. snorkel says:

  Claude: Het is echter wel gewenst dat wij loonbeslag leggen voor de komende twintig jaar.”

  Ja precies… daar ben je dan ook lekker klaar mee. Of de bank neemt de woning over voor de taxatiewaarde minus allerlei kosten, en verhuurt ‘m weer terug aan de ‘eigenaar’…

 33. De Pessimist says:

  Nico de Geit: Mag van een WOCO/verhuurder/leverancier ook meer coulance worden verwacht in deze economisch barre tijden?

  en de energie leverancier .Wat een flut rechtspraak als de wetten niet kunnen worden uitgevoerd van wegen het economische klimaat .Zouden bijstandsmoeders nu ook mogen brood stelen ,en zou de winkelier het maar maar moeten toelaten omdat het zulke zware tijden zijn .Ik vind het hele idee van hoofdelijke aansprakelijk van restschuld onzalig .Maar wel eerst in wetgeving en alleen nieuwe gevallen .want dan heb je dit soort gedrochten rechtspraak ook niet meer.

 34. Juan de Meeleezer says:

  Voerman: Niet eerlijk; als Voerman iets zegt wat waar is, dan scoort hij maximaal 5 minuten het genot van het gelijk en moet er alhier nog om vechten ook!
  Die Hormann scoort met een standaardopmerking al een halfjaar aanzien! (hij heeft ook gelijk

  Voerman, u heeft groot gelijk.

  Aflossen is niet alleen
  noodzakelijk
  het is ook nog eens
  wenselijk.

  Opmerkelijk dat we komen uit een tijd
  waarin zèlf de Vereniging EIGEN Huis stelde dat aflossen onwenselijk zou zijn.
  Daarom noemt Juan ze ook (al plagend en volledig terecht) de Vereniging
  Geleased Huys.

  Aflossen is onwenselijk volgens Drs Rob Mulder van de VGH anno mei 2011:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78966

  Hoe kan men nu eigenaar (EIGEN huis) worden van iets dat men niet aflost ? Men is eerder een leaser.

  VGH is gedraaid: Wij vinden het verstandig dat u uw hypotheek aflost
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-06-2012/arm-en-beschaamd-zo-arm-te-zijn/#comment-108168

  Drs Rob “aflossen is onwenselijk” Mulder zit glashard banken te veroordelen die hypotheken verkochten terwijl hij in mei 2011 zelf nog tegen een stop op aflsossingsvrij was:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-02-2012/zembla-horrorhypotheken/#comment-98991

 35. Juan de Meeleezer says:

  Om de ernst van de situatie nog eens vanuit een ander perspectief te zien.

  Dr Klaas Knot geeft aan dat de situatie nu zo is dat – AFLOSSEN van hypotheekschulden met beschikbaar spaargeld onwenselijk is
  ….
  omdat dan financiele stabiliteitsratio’s verder onder druk komen
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-04-2012/klaas-knotgrote-zorgen-over-hypotheekschuld/#comment-103665

  Kortom, de ratio’s zijn kennelijk zo dat minder spaargeld door aflossingen tot problemen kon/kan leiden voor de stabiliteit van van het financiële stelsel.

  Als de rente niet langer
  de werkelijke prijs van geld weergeeft
  treden er bizarre situaties op

 36. Juan de Meeleezer says:

  En onder DIE omstandigheden

  Noemt de heer Drs Taco van Hoek
  – een gestudeerd mensch-
  April 2013 Drs Taco van Hoek noemt de huidige leencondities (de meeste ruime in Europa bij de relatief hoogste Hypotheekberg in de EU) overdreven strenge leennormen
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-04-2013/deense-huishoudschuld-is-de-hoogste-in-europa/#comment-137776

 37. Juan de Meeleezer says:

  De gevolgen
  van het volgende
  zijn niet zonder vervolg

  Polderaars (NVM, ERA, VEH Bouwend NL) aan het roer Politici, Gewetenrijke Wetenschappers en serieuze Toezichtshouder stilletjes op de achterbank: Zet de hypotheekschuld-hekken maar weer eens ouderwets Wagenwijd open
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-01-2013/hugo-priemus-ga-huren/#comment-125808

 38. Juan de Meeleezer says:

  buenas noches
  Juan

 39. eric406 says:

  Nieuwste marketingtruc, in navolging van de openhuizendag nu de open huizen avond. http://www.huislijn.nl/openhuis/makelaar/campagne#

  Nog even en we krijgen de open huizen nacht. De huizen zijn te herkennen aan de rode verlichting.

 40. Steven says:

  Banken worden gewoon minder belangrijk (mooi zo). Rabobank gaat ook wat mensen ontslaan en dat gaat wel even verder. Overigens best wel oenig dat die Hormann dus heel lang de hypotheek niet als schuld zag. Hoe zag hij het dan? Als ik een Jeep (niet nodig in Nederland) koop met geleend geld dan is dat gewoon een schuld: ja maar je hebt wel een Jeep.. (?). Als mensen minder gaan lenen zijn er gewoon minder bankiers nodig en dat lijkt me nogmaals een prima ontwikkeling en helemaal niet slecht voor de economie zoals velen (nog steeds) denken.

 41. Voerman says:

  eric406: De huizen zijn te herkennen aan de rode verlichting.

  Blauw neon is europese standaard!

 42. snorkel says:

  Steven,

  Inderdaad! Als leningen worden afgelost en minder (en/of kleienere) nieuwe leningen worden aangegaan, hebben we veel minder ‘servicing costs’ (rente, provisies, adviesfees, etc). Dat geld kan dan de echte economie in. Kan er echt met mijn hoofd niet bij dat dit zo moeilijk te begrijpen is voor velen…

 43. Voerman says:

  Steven: ja maar je hebt wel een Jeep..

  De Deutz tractor van Voerman kostte 2200 euro cash.
  Als Voerman soms een vergeten boodschap voor Voervrouw moet gaan doen bij AH gaat hij met de tractor. Blauwe overall aan, klompen en de boernpet op. Dan is Voerman echt de dorpsmacho! Kan geen Jeep tegenop! 🙂
  Voervrouw is daar niet blij mee en vertoont zich niet in de buurt. Voervrouw is een beetje deftig en voornaam en ook mooi!

 44. De Pessimist says:

  Steven: Als mensen minder gaan lenen zijn er gewoon minder bankiers nodig en dat lijkt me nogmaals een prima ontwikkeling en helemaal niet slecht voor de economie zoals velen (nog steeds) denken.

  Mensen gaan pas minder lenen als ze minder kunnen of mogen lenen .De situatie nu is dat ze nog steeds waanzinnig veel mogen lenen dus zal het wel zo zijn dat ze niet kunnen lenen en dat is natuurlijk niet goed en een teken dat half Nederland aan de bedelstaf zit.Het is natuurlijk pas goed wanneer banken kleiner werden omdat ze niet meer mogen woekeren en niet omdat ze niet meer kunnen woekeren omdat de bron is opgedroogd.

 45. ll says:

  Allemaal oud nieuws, morgen verschijnt er een nieuw boek van Gerhard Hormann, ‘ HELEMAAL VRIJ ‘

  Om 12 uur is ie er, joepie …….. 🙂

  Juan, ( Knot ) dat is toch een funding-gap vergroten als je van je spaargeld gaat aflossen…….., maar aan de andere kant aflossen van steeds minder beschikbaar inkomen lukt ook niet ……. maar niet aflossen dussss ? Of kiezen tussen twee kwaden ? ……

  Deflatie is in aantocht

 46. Steven says:

  aan Snorkel en Voerman

  Ik zie die ontslagen bij banken elke keer als “Het werd een keer tijd!” : zeker na 2008 toen we ze met miljarden moesten redden. We willen toch gewoon met zijn allen werken, leuke dingen uitvinden en een mooi bestaan opbouwen? Dat idiote geleen is zo nineties. Maar goed het kost even pijn allemaal dat snap ik ook wel. Maar dat gezeik van zo’n Blok of zo: heeft volgens mij geen enkele opbouwende visie (zeker niet toen hij mijn huur verhoogde: maar dat is dan weer iets persoonlijks… ;0

 47. Voerman says:

  RealisT: Ik heb zelf liever een afgelost huis tegen het pensioen aan dan geen enkele consumptieve lening. Voelt gewoon ook beter.

  Allebei is klote! 🙂

 48. Frans says:

  Voerman: Voerman echt de dorpsmacho!

  Kom op…. Met een Deutz???
  Moet toch op zijn minst een massey Furguson zijn Voerman, ken je klassiekers!
  (Aan de andere kan begrijp ik het wel, je houd het groen, milieuvriendelijk)

 49. Frans says:

  Uhm Ferguson

 50. Dawg says:

  ll,

  Ik weet niet of je door aflossen een funding gap veroorzaakt bij de banken. Wel neemt de liquiditeit, gemeten door de ‘loan/deposit’-verhouding, af. Stel dat die verhouding 600/400 is en dat er met 200 aan spaargeld (deposits) wordt afgelost dan wordt de loan-deposit verhouding 400/200. De bank is minder liquide geworde; kan minder goed aan opvragingen door rekeninghouders voldoen.

 51. Frans says:

  Floor: Zat afgelopen zondag op de stoel van Eva, kan ze toch echt niet tegenop hoor, op geen enkel front.

  behalve misschien met haar front?

 52. Steven says:

  De Pessimist,

  ja ook waar!

 53. Voerman says:

  Frans: massey Furguson zijn Voerman

  Je bent een kenner Frans!
  Een Lanz Bulldog (voorgloeier) is ook super!
  Voerman wil op een echte boer lijken en echte ouwe boeren hebben een Deutz!

 54. Voerman says:

  Floor: Zat afgelopen zondag op de stoel van Eva, kan ze toch echt niet tegenop hoor, op geen enkel front.

  Een vrouw met verstand geeft een veilig gevoel als je zelf niet thuis bent.
  Echter, als je der zelf weer bent dan mag ze uitrusten.

 55. Dawg says:

  Voerman: en echte ouwe boeren hebben een Deutz

  Eeb beetje verweerd groen met rode velgen neem ik aan?

 56. Jan Willem Jansen says:

  Deze man hr Hormann is slim. 10.000 boeken zijn verkocht,2e editie is onderweg, de opbrengst van dit boek loste automatisch de hypotheek af……hypotheeknemers word wakker en LOS AF….iedereen die ik spreek,en nagenoeg alles afgelost hebben, die leven makkelijk, vrouw hoeft vaak niet meer voor de bank te werken,en men gaat een paar keer lekker op vakantie.,diegenen die afgelost hebben,zijn geen slaaf meer van de bank.

 57. Adamus says:

  Dawg:
  ‘k Heb deze wedergeboren calvinist slechts tien minuten beluisterd, dus mischien een belangrijke les gemist, maar toch. Lijkt me geen algemeen belang dat ieder nu als een haas al z’n schulden gaat aflossen. Wie ‘op schema’ zit met het aflossen van z’n koophut moet vooral normaal blijven doen, dwz zichzelf blijven. Als iedereen z’n geld in de tuin gaat begraven wordt het steeds moeilijker om wat te verdienen en dan gaat sparen ook niet echt opzienbarend lekker.

  Er zijn genoeg hoogopgeleide dertigers die >€500K schuld hebben. Mogen 30jr lang meer dan €20K aflossen. En kinderopvang €1000 tot €2000 pmnd 🙁

 58. Adamus says:

  Dawg: Eeb beetje verweerd groen met rode velgen neem ik aan?

  🙂

 59. De Pessimist says:

  Dawg,

  Zou die Hormann als hij een hypotheek had van 125% en dan 8 keer jaarsalaris op beide inkomens of was hij dan de beste klant van de slijter geworden ?Dat uitrekenen op dat A4’tje kan wel eens op een teleurstellening worden die je maar beter niet kan beseffen.

 60. Nico de Geit says:

  Over het filmpje:

  Als iedereen zuinig gaat leven om zijn schulden af te lossen dondert de economie in elkaar en valt er niets meer te verdienen. Gevolg: werkloosheid en faillissementen.

  Opmerkelijk dat Horrmann zegt dat ‘een notaris zei dat mensen met een eigen woning vermogen hebben opgebouwd en huurders niet’. Dat was in het verleden ook zo, maar geldt dat ook voor de generatie-aflossingsvrij?

 61. Adamus says:

  Floor:
  Frans,

  Zat afgelopen zondag op de stoel van Eva, kan ze toch echt niet tegenop hoor, op geen enkel front.

  Er zat toch “iemand” naast haar? Het moest natuurlijk wel popiejopie blijven 🙂
  We gaan toch niet beweren dat Jinèk kennis van zaken heeft? Wel bijdehant 😉

 62. Jan says:

  Nog een boekentip:

  http://shop.boekenbent.com/product_info.php?products_id=657

  De auteur probeert met dit boek zijn interpretatie te geven van de oorzaak-gevolg relatie van de huidige economische crisis. Aan de hand van zijn emigratie naar Canada en zijn belevenissen met zijn gezin probeert hij zijn visie hierop met de lezer te delen. Het verhaal is opgebouwd rondom de centrale thema’s: geld, energie en verandering. Ontdek welke lastige keuzes de auteur moet maken in zijn strijd om te overleven. Leef mee met zijn innerlijke strijd en onderga zijn achtbaan vol emoties. Zijn vlucht uit Nederland is een begin van een lange weg waarin hij tot de ontdekking komt dat de banken een hoofdrol hebben gespeeld in de totstandkoming van de economische crisis. Dit boek inspireert en geeft de lezer stof tot nadenken. De auteur is wat lang van stof en het boek bevat geen illustraties. Het is dan ook niet voor iedereen even toegankelijk.
  Drs. Can Kumru (NBD|Biblion recensie)

 63. Voerman says:

  Dawg: Eeb beetje verweerd groen met rode velgen neem ik aan?

  Zelf gereviseerd.
  Nieuwe zuigers en cilinderbussen!
  Nog veel meer!
  Voerman is een bezig baasje!

 64. Voerman says:

  Adamus:

  Een echte boer!

 65. Voerman says:

  Laten we het maar niet meer over die Hormann hebben.
  Saaie koek; weet iedereen hiero, zo logisch, dat aflossen en zo!

  Voerman verklaart hierbij op dit draadje het boerenleven als zijnde on topic; veel kenners!
  Vrouwen zijn bij deze ook on topic; ook veel kenners!

 66. Steven says:

  Nico de Geit: Opmerkelijk dat Horrmann zegt dat ‘een notaris zei dat mensen met een eigen woning vermogen hebben opgebouwd en huurders niet’. Dat was in het verleden ook zo, maar geldt dat ook voor de generatie-aflossingsvrij?

  ha ha. omgerekend “verdienen” we als huurder 10.000 per jaar of zo al niet-koper. De vraag is als slimme huurder: wil ik eigenlijk wel een keer kopen in Nederland? Mooie als werkende zonder schulden is dat ik het gewoon bekijk. (en we zien wel)

 67. asd says:

  @55 (Adamus) met 500.000.- Euro schuld kun je beter je boeltje oppakken en verdwijnen naar Spanje,waar je binnen een jaar van je schuld af bent of naar Frankrijk waar de condities nog gunstiger zijn: slechts drie maanden heb je daar voor nodig.
  Ook het VK schijnt zo gek nog niet te zijn.

  Je ziet dat schuldentoerisme steeds vaker in de EU optreden.

 68. De Pessimist says:

  Voerman,

  Voerman leeft nog in het verleden
  de moderne puber die niet naar meisje wil kijken heeft een John Deere poster boven zijn bed .

 69. Frans says:

  Voerman: Je bent een kenner Frans!

  Vanaf mijn zesde jaar ging ik elk jaar bij een boer logeren / werken! Mijn eerste trekker was dus de Massey, en had handgas: effe aan dat ding trekken en hij stijgerde zowat! Wat een pit! Een Deutz moest je een week van tevoren telegraferen dat ie harder moest, dan met veel geluk ging ie wat harder als je gas gaf.
  Nu mijn droom…. Ik droomde er als jongen van om met een Massey naar school te gaan, gewoon midden in de stad…
  Vandaar dat Voerman mijn droom nu een beetje waar maakt haha! 🙂

 70. Frans says:

  Juan de Meeleezer: Kortom, de ratio’s zijn kennelijk zo dat minder spaargeld door aflossingen tot problemen kon/kan leiden voor de stabiliteit van van het financiële stelsel.

  goed opgemerkt!
  Klaas Knot is natuurlijk gewoon een ordinaire bankhoer, niets meer en niets minder.
  Dat maatpak is zijn vermomming!

 71. Frans says:

  Voerman: Zelf gereviseerd.
  Nieuwe zuigers en cilinderbussen!
  Nog veel meer!
  Voerman is een bezig baasje!

  Da’s de helft of meer van de lol!
  Goed gedaan Voerman!

 72. Frans says:

  Dawg:
  Voerman,

  Mooie dingen, vooral die oudere Deutz machines. Sterk, maar compact. Niet zoals die grote bakbeesten van nu. Mag je mee gezien worden, zelfs in ‘t dorp.

  Dit is zo’n mooie:

  google.nl/imgres?q…038;tx=76&ty=42

  Ik ken alleen de latere types, die lelijke grote vierkante bakken zonder enige pit.

 73. Voerman says:

  Frans: Ik droomde er als jongen van om met een Massey naar school te gaan, gewoon midden in de stad…

  Mijn oudste kleindochter is een jaartje met mijn Deutsz naar school gegaan.
  Genieten! 🙂
  Op elk spatbord een vriendin!

 74. Frans says:

  Dawg:
  Voerman,

  Mooie dingen, vooral die oudere Deutz machines. Sterk, maar compact. Niet zoals die grote bakbeesten van nu. Mag je mee gezien worden, zelfs in ‘t dorp.

  Dit is zo’n mooie:

  google.nl/imgres?q…038;tx=76&ty=42

  Prachtig he die oude trekkers!
  Die vierkante bakken van tegenwoordig zijn natuurlijk makkelijker te ontwerpen en te bouwen.

 75. Frans says:

  Voerman: Mijn oudste kleindochter is een jaartje met mijn Deutsz naar school gegaan.
  Genieten!
  Op elk spatbord een vriendin!

  kicken!!!

 76. Voerman says:

  Inderdaad:
  Toen was geluk nog heel gewoon! 🙂

 77. Dawg says:

  Frans: Klaas Knot is natuurlijk gewoon een ordinaire bankhoer, niets meer en niets minder

  Uiteraard is Klaas Knot een geldpooiert, maar afgezien daarvan vind ik die strategie van bail-ins i.p.v. bail outs wel wat hebben. En dat lijkt me toch vooral een NederGermaanse lijn waar hij mede vvor tekent.

 78. Voerman says:

  Mooi meiske inderdaad, die intervieuwster!

  Truste allemaal. 🙂 🙂

 79. Dawg says:

  Frans,

  Moeilijk voortstelbaar, maar Jim Sinclair denkt dat er toch wel een verschil is tussen Europese en Anglo-Amerikaanse bankhoeren.

  http://www.jsmineset.com/2013/05/24/the-euro-will-prevail/

 80. Rexpat says:

  a: De overheid is juist als de dood dat iedereen gaat aflossen, dan valt de economie en het pyramidaspel namelijk stil (sterker nog: dit is precies wat er nu gebeurt).

  Rexpat: Hebben we het hier over de Overheid als aandeelhouder van alle banken of de Overheid die de economie wil stimuleren? Typisch een overheid die geen keuzes maakt weer.

  En hoe word ik hier wijzer van? De kans is groter dat de bank failliet gaat en ik mijn geld kwijt ben dan dat ik `sterker kom te staan´ en daar profijt uit kan halen. Op dit moment is aflossen (zeker boven de belastingvrije voet) gewoon veruit het verstandigste om te doen.

  Rexpat: Aflossen inderdaad als je onder water staat. Anders “they will come and get you”. Maar waarom zou je als alles verder ok is? Wat je met het gespaarde geld doet moet jezelf weten (beleggen in goud, aandelen waar je maar zin in hebt) maar klaarblijkelijk ga je wel uit van een doemscenario waar de overheid wel al je geld kan confisqueren (de bank is failliet) maar je ondertussen wel de brave burger uithangt en netje aan je verplichtingen voldoet.
  Ik denk dat het zaak is liquide te blijven opdat je altijd verder kunt.

  Leg jij eens uit welke ratio er voor de bank beter werd doordat jij NIET aflost… juist, geen één. Het rendement op eigen vermogen wordt wel hoger doordat er meer geleveraged wordt, dat dan weer wel.

  Rexpat: Door niet af te lossen wordt momenteel geen enkele ratio van de bank beter. Integendeel. De ratio wordt slechter.Dat klopt.

  Gratis geld van een bank? Dream on…

  Rexpat: Ten eerste is dat geld niet gratis. Elke Euro die jij nu in je zak hebt ter aflossing is meer waard dan een euro omdat je een echte euro vervangt met een baksteen balans euro die elke dag in waard vermindert. Als je aflost vervang de zachte baksteen met de harde euro.

  En als tweede ben ik niet zo van het dream on’en. klaarblijkelijk zijn we niet in staat te bedenken dat als jij harde cash in je handen hebt en de banken een contract met je hebben dat ze het onderpand houden en daar een vast bedrag voor ontvangen en nu onverhoopt (help!) blijkt dat het onderpand in waarde daalt ipv stijgt zij graag dat onderpand willen inwisselen voor iets dat niet in waarde daalt. Ik ben zakenman en herken een kans wanneer die zich aandoet. Ik heb erg veel mensen meegemaakt die in eerste instantie “dream on” riepen en vervolgens gingen verklaren waarom mijn bedrijven zo goed liepen. Ik had het tij mee. Dat was toevallig een product dat juist in de crisis goed liep. ja ja.

  Mensen die dream on roepen zitten vaak vast in hun fictie. Hun verhaal van de wereld. Realiseren zich niet dat wat zij als droom beschouwen gewoon door anderen in gang wordt gezet. Dream on. Als er mensen zijn die ik door elkaar wil rammelen zijn het de mensen die zich eigen hebben gemaakt bij alles “Dream on” te roepen.

  En ze hebben helemaal gelijk want ze kunnen niet anders.
  Als je het niet erg vindt droom ik mijn harde realiteit gewoon verder.

 81. Henk 6 says:

  Nico de Geit:

  generatie-aflossingsvrij

  Mooie term die alles verteld!

  Vaak is een term voldoende om de situatie uit te leggen.
  Onderwater hypotheek is ook z,n term.

  Staat deze al op Wikipedia?

  Deze term toont aan:
  – het ridicule van de situatie, (hoezo niet aflossen wie heeft dat verzonnen)
  – de omvang ( het gaat om Eem grote groep mensen tussen de 30 en 50 jaar)
  – de impact (mensen zijn leenslaaf van de bank en zullen hier jaren last van hebben)
  En uiteindelijk de slachtoffers van de huizenzeepbel.

 82. Henk 6 says:

  Laatste zin moet zijn”En uiteindelijk de verliezers van de huizenzeepbel.”

  (Iedereen gaat namelijk ontkennen onderdeel te zijn van de generatie- aflossingsvrij. Niemand wil een loser zijn,)

 83. ll says:

  Ondertussen in Meerstad, vervolg. ( project van Marc Calon )

  Je blijft lachen hier ( al is het eigenlijk dieptriest ) de welstandscommissie wordt nu op sommige plekken buitenspel gezet. En kopen zullen jullie krengen, straks wordt er nog geld toe gegeven, nu halen in 2020 betalen…… of zo iets ? 😉

  http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10127083.ece/Alle-zeilen-bij-in-de-bouw

 84. ll says:

  Huurmarkt 020 is dead.

  http://amstelveen.blog.nl/algemeen/2013/05/27/woningdoorstroming-stagneert-steeds-meer

  Er is helemaal geen huizenmarkt meer …….

  Geen huurmarkt , geen koopmarkt , nikx geen markt……..

  Hoe heet zoiets eigenlijk in de oekoenomie ?

 85. ll says:

  Drama’s in Zaanstad met de fundering, Zaanstad wil onderhoudsfonds, mensen kunnen nieuwe fundering niet betalen………..

  http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article22649543.ece/Zaanstad-wil-onderhoudsfonds-voor-koopwoningen?lref=vpll

 86. Maria says:

  Voerman: De Deutz tractor van Voerman kostte 2200 euro cash.
  Als Voerman soms een vergeten boodschap voor Voervrouw moet gaan doen bij AH gaat hij met de tractor. Blauwe overall aan, klompen en de boernpet op. Dan is Voerman echt de dorpsmacho! Kan geen Jeep tegenop!
  Voervrouw is daar niet blij mee en vertoont zich niet in de buurt. Voervrouw is een beetje deftig en voornaam en ook mooi!

  Mooi!!Dat deed mijn vader en doet mijn broer nog!! Wij zijn er niet echt blij mee!

 87. Maria says:

  Frans: Kom op…. Met een Deutz???
  Moet toch op zijn minst een massey Furguson zijn Voerman, ken je klassiekers!
  (Aan de andere kan begrijp ik het wel, je houd het groen, milieuvriendelijk)

  Wat dacht je van een Fendt?

 88. ll says:

  En we blijven de koe nu in de kont kijken ( Copyright Lorenzo 🙂 )

  En letten op de tot nu toe ‘kleine’ tekentjes i.v.m. toekomstige afwaardering RMBS ( van onze met NHG garantie en top-hypotheek sub-prime derivaten )……..

 89. Maria says:

  Voerman: Voerman wil op een echte boer lijken en echte ouwe boeren hebben een Deutz

  Hmm.. Mijn vader had een Deutz, mijn broer heeft een Fendt.

 90. Maria says:

  Jan Willem Jansen: iedereen die ik spreek,en nagenoeg alles afgelost hebben, die leven makkelijk, vrouw hoeft vaak niet meer voor de bank te werken,en men gaat een paar keer lekker op vakantie.,diegenen die afgelost hebben,zijn geen slaaf meer van de bank.

  +10

 91. ll says:

  Henk 6: (hoezo niet aflossen wie heeft dat verzonnen)

  Verzonnen door Hoogehuizenprijsminnend NL ( copyright Juan ) , voor mensen die wel een status wilden van huizenbezitter, maar het niet konden betalen, en nu met de brokken zitten……

  Hmmmmm, is een aflossingsvrije hypotheek misschien een uiting van een imago probleem en een soort van een statussymbool ?

  Voer voor psychologen ? 🙂

 92. Maria says:

  ll: Hmmmmm, is een aflossingsvrije hypotheek misschien een uiting van een imago probleem en een soort van een statussymbool ?
  Voer voor psychologen ?

  Keeping up with the Joness?

 93. Henk 6 says:

  ll: Verzonnen door Hoogehuizenprijsminnend NL ( copyright Juan ) , voor mensen die wel een status wilden van huizenbezitter, maar het niet konden betalen, en nu met de brokken zitten……

  Hmmmmm, is een aflossingsvrije hypotheekmisschien een uiting van een imago probleem en een soort van een statussymbool ?

  Voer voor psychologen ?

  De term generatie aflossingsvrij kijkt beschouwend naar de situatie. Als individu kun je beslissen om mee te doen aan de beschouwing, waardoor je geen status verliest, ondanks dat je tot de doelgroep behoort.

 94. Maria says:

  Das Kapital over de uitspraak van de rechter inzake de executieveiling:

  http://daskapital.nl/2013/05/huiseigenaar_u_kunt_rustig_sla.html

 95. SchuurHuurder says:

  Vreemde uitgangspositie van Hormann, alles zo snel mogelijk proberen af te lossen en juist het laatste stukje niet aflossen maar sparen. Dit terwijl juist dit laatste stukje aflossen voordelig is omdat er geen HRA genoten wordt als de betaalde rente lager is dan de EWF.

 96. ll says:

  En nog meer voer voor psychologen ………

  ‘ Het opgenomen overwaarde syndroom ‘ ……….

  Gisteren ‘opgevangen’ op de voormalige trap CS Amsterdam…….. proest :-), tijdens een sigarettenpausetreintussenstop …… ( gesprek tussen kaartjesknippers en de ‘psychiater’ ) ……

 97. renren says:

  Adamus: Er zijn genoeg hoogopgeleide dertigers die >€500K schuld hebben. Mogen 30jr lang meer dan €20K aflossen. En kinderopvang€1000 tot €2000 pmnd

  Slim bezig

 98. lorenzo says:

  snorkel: Ja precies… daar ben je dan ook lekker klaar mee. Of de bank neemt de woning over voor de taxatiewaarde minus allerlei kosten, en verhuurt ‘m weer terug aan de ‘eigenaar’…

  Allerlij conclusies nu , maar ik zou de uitspraak nog eens lezen.

 99. lorenzo says:

  nou , moet weer aan het werk , heb geen baas namelijk .

 100. Michel says:

  ll,

  De welstandcommissie is hoofdzakelijk een geldverbrander voor de projectontwikkelaar (private persoon of bedrijf). Dit vriendenclubje zit er vooral, om eigen architecten bureau’s en bouwondernemingen te bevoordelen.

 101. Keesje says:

  eric406:
  Nieuwste marketingtruc, in navolging van de openhuizendag nu de open huizen avond. http://www.huislijn.nl/openhuis/makelaar/campagne#

  Nog even en we krijgen de open huizen nacht. De huizen zijn te herkennen aan de rode verlichting.

  Whahaha 19,50 per deelnemende avond, 19,50 per poster…..mensen kunnen toch ook zelluf een poster printen met:

  “belt u gerust aan, ieder tijdstip van de dag, want we willen zeker van dit leuke huis af”.

 102. Keesje says:

  Adamus: Er zijn genoeg hoogopgeleide dertigers die >€500K schuld hebben. Mogen 30jr lang meer dan €20K aflossen. En kinderopvang€1000 tot €2000 pmnd

  Ken idd een arts die een huis kocht in 2009 of zo van 1,3 miljoen…..3 kleine kinderen inmiddels, opvang komen de opa’s en oma’s steeds vaker aan school…..dan denk je: wat vreselijk eigenlijk: hard gestudeerd, groot huis gekocht, 3 kinderen en dan gaat de kinderopvangtoeslag flink onderuit en je pand van 1,3 miljoen wordt ieder jaar 6-10% minder waard…….waar werkt de arts voor het hele leven? En als er veel pech is, binnen een paar jaar de bank op de stoep: wilt u bijstorten alstublieft? U staat 300.000 euro onder water…..wat een leven….

 103. Nico de Geit says:

  ‘Er zijn genoeg hoogopgeleide dertigers die >€500K schuld hebben. Mogen 30jr lang meer dan €20K aflossen.’

  Met een schuld van 500K duurt aflossen 25 jaar als je 20k per jaar aflost, bovenop de rente.

  Als ze 50K per jaar aflossen zijn ze al na tien jaar vrij.

 104. Piet de Z. says:

  Hypotheek van 250K in 10 jaar aflossen is €2.083 per maand.
  Kansloos voor de meeste eenverdieners en modale tweeverdieners.

 105. Apekool says:

  De Pessimist […] Ik vind het hele idee van hoofdelijke aansprakelijk van restschuld onzalig […]

  Klopt, als de hypotheekschuld uitsluitend aan het onderpand gekoppeld is dat blijft het risico bij de professionals: de bank. Als die dan prudent zijn zorgen ze dat je minimaal 20% meebrengt bij een huisaankoop.

  Ging in de VS ook niet helemaal goed overigens… maar mensen worden niet met restschulden opgezadeld!

 106. latida says:

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/6eb54446-befe-11e2-a9d4-00144feab7de.html#axzz2Uhf5VinH

  “High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. http://www.ft.com/cms/s/0/6eb54446-befe-11e2-a9d4-00144feab7de.html#ixzz2UhgN8MlM

  report by Finnish banking expert Peter Nyberg blamed “group think” within banks and regulatory authorities and a willingness among the public to “let the good times roll on” during the property bubble.
  Some experts warn the failure to hold a public inquiry or hold anyone to account for the banking crisis is causing public disillusionment with politics and risks allowing similar conditions to occur in any future crisis.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*