Hypotheekplannen uitgesteld tot na verkiezingen

De beperking van de hypotheekrenteaftrek, zoals die is afgesproken in het Vijfpartijenakkoord, wordt pas na de verkiezingen behandeld door de Tweede Kamer. Dat heeft staatssecretaris Weekers gezegd in het Radio 1 Journaal.

Weekers zegt dat hij meer tijd nodig heeft om de plannen van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie uit te werken. Die partijen hebben afgesproken dat vanaf volgend jaar alleen nog zogeheten annuïteitenhypotheken voor aftrek in aanmerking komen. Bij zulke hypotheken wordt tijdens de looptijd afgelost. De afspraken hebben betrekking op nieuwe hypotheken.

Terugkrabbelen

Gisteren werd bekend dat ook de belasting van het woon-werkverkeer pas na de verkiezingen door de Tweede Kamer wordt behandeld. Volgens Weekers is er voor uitstel gekozen omdat de plannen verder technisch uitgewerkt moeten worden, niet omdat sommige partijen aan het terugkrabbelen zijn.

Weekers wil zich niet wagen aan een inschatting over de vraag of de plannen uiteindelijk wel gerealiseerd kunnen worden. “Maar ik wil een duidelijk antwoord kunnen geven als mensen mij vragen: is dit belast?” Als voorbeeld noemde hij een loodgieter die ‘s avonds het busje van zijn baas mee naar huis neemt en de volgende ochtend direct naar de eerste klant gaat. “Is dat dan wel of geen woon-werkverkeer?”

bron: NOS Nieuws

Waarom noemen lobbytrekpoppen als Betty de Boer en Frank Weekers zich liberaal?

Share Button
Tagged with: ,
176 comments on “Hypotheekplannen uitgesteld tot na verkiezingen
 1. Marieke says:

  o, o, oo,

  Je kunt nog beter afspraken maken met een autohandelaar dan met onze eigen overheid.

 2. Jan Doedel says:

  Tegen de tijd dat ik een restschuld heb, pak um beet over een jaar of 40, hebben we 38 kabinetten, geen veranderingen en een beste bult met armoe achter de rug. We hebben geen heelmeesters….. dus ook geen stinkende wonden maar wat wel he?

 3. Nou says:

  Heerlijk. Die journalist komt met een vraag over de HRA en vertrekt met een verhaaltje over een loodgieter met een busje. Typisch staatsjournaal.

 4. De ontwikkelaar says:

  Eerst voetballen!

 5. Duufbier says:

  Spain’s down the drain!
  It Will never rain again
  on the Spanish plain!

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/6af5912e-af02-11e1-a4e0-00144feabdc0.html#axzz1wvNLR5yf

  Tja, we waren gewaarschuwd:

  – Eerst was het ‘Don’t panic’
  – Toen deelden ze handdoeken uit (met Spiderman print)

  En nu is het:

  – ‘Hasta luego y gracias por todos los peces’.

 6. Duufbier says:

  De laatste testen van Rabobank voordat het systeem serieus plat moet worden gelegd…

  “Een oorzaak van de problemen die dinsdag opdoken is nog niet bekend.”

  LOL

 7. Edwin says:

  En de huren alvast maar wel lekker verhogen!!!

  Het lijkt onderhand wel of de mensen die huren, criminelen zijn.

  Wat een Haags trut beleid!!!

 8. magnum says:

  Dit keer toevallig 2x een bericht uit de vk.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3265169/2012/06/03/Wacht-niet-langer-koop-nu-een-huis.dhtml

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3266330/2012/06/05/Beperken-renteaftrek-kost-koper-kapitalen.dhtml

  Begrijp echt niet dat zit soort artikels zo in de krant belanden. Hoezo gaan de kopers dit betalen. Om te beginnen waarvan. Natuurlijk is de koopkracht van de koper van morgen (lees nieuwe gevallen) 100% van belang voor de prijs die de verkoper kan krijgen. Tuurlijk zijn er altijd mensen die denken dat er maar een gek rond loopt die die nodig heeft. Maar voor de markt als geheel werkt dat zo niet.

  Contante waarde van het huis op basis van 30 jaar anu. aflossen kun je zo uitrekenen. Staan zat eerdere postings waar dat is gedaan. Net als de contante waarde zonder aflossen. Dat verschil gaat de verkoper linksom or rechtsom betalen. Is het niet nu dan is het wel over een paar jaar als ie moet verkopen.

  Wat makelaar meneer helemaal niet meeneemt in z’n verhaal en wat wel zou moeten is dat iedereen die aflossingsvrij heeft gekocht of koopt (ook met 50%) over 30 jaar OOK GEEN HRA meer heeft en vanaf die datum bruto rente = netto rente.

  Heel veel bestaande gevallen die al sinds 2001 een huis hebben komt die datum heel snel dichterbij en is dat is voor de eerste groep bestaande gevallen al over 18 jaar.

  Bij een hut van 238k moet er b.v. al snel 108.000 nog extra aflossing in 18 jaar worden gedaan. Is toch 500 die Monat. Is toch geld.

 9. Dawg says:

  En ik maar denken dat die grote sociale huursector zo’n ramp voor Nederland was en dat het eigen woningbezit bevorderd moest worden. Gebeurt er wat in die richting, zijn de makelaars weer niet tevreden:

  http://www.z24.nl/z24geld/artikel_355627.z24/NVM_niet_blij_met_kooprecht_voor_huurders.html

 10. Adamus says:

  Nou:
  Heerlijk. Die journalist komt met een vraag over de HRA en vertrekt met een verhaaltje over een loodgieter met een busje. Typisch staatsjournaal.

  HRA is toch een cv ketel?

 11. AC says:

  @10. Dawg

  Uiteraard zijn ze niet tevreden. Die huurders moeten natuurlijk wel via een NVM makelaar aan een huis komen, niet via hun corporatie.

 12. Dawg says:

  AC,

  Maar ze hadden laatst toch zo’n mooi “integraal” akkoord gesloten met de VEH en Aedes? Misschien hebben ze per ongelijk “slopen” verstaan toen Aedes het over “verkopen” had.

 13. tufkaj says:

  Dawg:
  En ik maar denken dat die grote sociale huursector zo’n ramp voor Nederland was en dat het eigen woningbezit bevorderd moest worden. Gebeurt er wat in die richting, zijn de makelaars weer niet tevreden:

  z24.nl/z24geld/art…t_voor_huurders.html

  Kern hierbij is dat Z24 bericht dat de NVM niet blij is, ipv de wc-eendprofessor Conijn van de UvA (die ook van de NVM is).

 14. Tufkaj says:

  Dawg:
  AC,

  Maar ze hadden laatst toch zo’n mooi “integraal” akkoord gesloten met de VEH en Aedes? Misschien hebben ze per ongelijk “slopen” verstaan toen Aedes het over “verkopen” had.

  Haha, slooprecht voor huurders.. Vult wel een gat in, nu kraken is verboden.

 15. Frans says:

  Doet me denken aan een uitspraak die ik al vaker heb gedaan op dit blog:
  VVD zijn BANKHOEREN.
  Leuk dat dit dit nog eens in een artikel wordt benadrukt op deze site! Tis altijd fijn te worden bevestigd in diepzinnige uitspraken die je doet haha!
  🙂

 16. ll says:

  Leuk………niks nieuws crisis en woningmarkt, een kijkje in het verleden

  Historiek net, met oude krantenknipsels 🙂

  http://historiek.net/overige/6485-niks-nieuws-crisis-en-woningmarkt

 17. Tufkaj says:

  ll:
  Leuk………niks nieuws crisis en woningmarkt, een kijkje in het verleden

  Historiek net, met oude krantenknipsels

  historiek.net/over…risis-en-woningmarkt

  Leuk linkje 🙂

 18. ll says:

  Tufkaj, het kan allemaal nog door jouw High five testa linkje, nog bedankt, mooi werk 🙂

 19. tufkaj says:

  ll:
  Tufkaj, het kan allemaal nog door jouw High five testa linkje, nog bedankt, mooi werk

  my pleasure 🙂

 20. JR says:

  @9 Magnum

  Erg zwak stuk in de VK. De zogenaamde fiscale besparing door 50% aflossingsvrij te nemen. In 30 jaar bespaar je vele malen meer door die 50% af te lossen en geen rente over te betalen dan wanneer je zogenaamd het voordeel van de HRA neemt. Wat men vergeet is in feite 2 zaken, de eerste staat boven geschreven en de tweede is het feit dat die 50% alsnog betaald moet worden.

  Typisch stukje voor de minder ontwikkelde mens die er dan ook met open ogen intrapt. Ik hoop toch echt dat de VK dit stuk verwijderd want het klopt niet. Typisch geval van een makelaar die alleen maar vierkante meters en kubieke meters kan bereken. Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.

 21. Frans says:

  ‘t zou tijd worden:

  ‘Beperken renteaftrek kost koper kapitalen’
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/23/beperken-renteaftrek-kost-koper-kapitalen.xml

 22. ll says:

  Kredietvernietiging, komt dat woord u ergens bekend voor ?

  http://goldonomic.be/pers/item/horror-huis-en-horror-hypotheek

 23. Ed says:

  Op het forum worden huizenkopers soms afgeschilderd als dom en de huurder is ‘slim’ bezig.

  Dit artikel geeft te denken over het profiel van de huurder:
  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/12291838/__Huurders_vaker_in_geldproblemen_dan_kopers__.html

  En daarom: de mensen die wilden kopen in de afgelopen 30 jaar, kónden het gewoon niet en werden huurder…

 24. nhz says:

  De ontwikkelaar: Eerst voetballen!

  precies, geheel voorspelbaar allemaal. Dit kabinet gaat niks veranderen wat effect heeft, en de volgende kabinetten ook niet. De wal gaat het schip crashen (voor keren is het te laat). En ja, brood en spelen boven alles. Misschien kan Gollum van Rompuy een continue Europese voetbalcompetitie organiseren met onze belastingcentjes, zodat alle ogen op de juiste bal gericht blijven en hij ondertussen alle belastingcentjes kan roven om het zwarte gat van de EU mee te dempen (en zoals u wellicht weet, zwarte gaten worden alleen groter als je er veel in gooit).

  Werkelijk onvoorstelbaar niveau die kleuters in Den Haag, 2eK afschaffen is véél te mild.

  Frans: VVD zijn BANKHOEREN.

  onzin, de hele tweede kamer zijn bankhoeren; op een heel enkele vreemde WC-eend in de bijt na.

  ll: Historiek net, met oude krantenknipsels 🙂

  historiek.net/over…risis-en-woningmarkt

  ik heb een tijdje terug zitten lezen in kranteknipsels uit mijn regio van 1979-1981, de vorige huizencrash. Oorzaken: in grote lijnen vergelijkbaar, easy money en speculatie. Grootste verschil: eerlijke berichtgeving in de kranten, in ieder geval nadat de zaak gecrasht was. Zelfs bankiers en makelaars geven een tamelijk realistisch inschatting van wat er fout gedaan is en hoe het beter kan. En ja, er was verhitte discussie over het afschaffen van de HRA toen. Dat laatste voor iedereen die nog enig nut van de kleuters in de 2eK verwacht. kom over 30 jaar maar terug, dan zijn ze nog steeds onvolwassen 😎

  JR: . Ik hoop toch echt dat de VK dit stuk verwijderd want het klopt niet.

  de markt wordt pas weer gezond als makelaars, bankiers, oenconomen en vergelijkbaar tuig (in het algemeen, enkele uitzonderingen daargeladen) een spreek/schrijfverbod voor alle media krijgen. Zolang ze ongehinderd overal hun leugens kunnen spuien kan de markt alleen maar verder omlaag.

  Ed: En daarom: de mensen die wilden kopen in de afgelopen 30 jaar, kónden het gewoon niet en werden huurder…

  volgens mij zijn er talloze voorbeelden op dit forum die bewijzen wat een onzin je nu uitkraamt. Ik ken flink wat huurders die een véél hogere koopkracht hebben dan de ‘kopers’ van de afgelopen jaren. En als straks 10-20% aanbetalen verplicht wordt dan wordt dat verschil nog veel groter. Dus geniet er van zolang het nog duurt 😎

 25. nhz says:

  P.S.: je mag hopen dat Europa nu met een giga boete komt wegens het ontduiken van de afspraken maar ja, dat zijn net zulke kleuters als die in de 2eK. Gelukkig gaan ze zich daar nu weer met belangrijker zaken bezighouden zoals de details van het mes voor ritueel slachten, komt allemaal goed met Nederland 😎

 26. Dawg says:

  Ed,

  “Bijna evenveel huurders heeft een lening, terwijl dit bij kopers maar 49 procent is.”

  Want een hypothecaire lening is natuurlijk niet echt een lening.

 27. ll says:

  Meneer Ed, U als ervaringsdeskundige, kunt u mij svp uitleggen waarom de gemiddelde vraagprijs van de huizen nog steeds 10 x modaal is ? 🙂 Dat kan niemand toch meer betalen ?

  Ondertussen bij de gemeenten gaat het licht langzaam uit.

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/nieuws/rutte-waarschuwt-vng-voor-nog-een-treetje-lager.6698050.lynkx

 28. Oeps says:

  Ed,

  Oh? Dus naast die ~650 miljard hypotheek-schuld, hebben hypotheekhouders ook nog eens 49% van alle consumptief krediet op hun naam? Da’s dus de zeg de helft van ~130 miljard. Duzzz .. hypotheekhouders-schuld: ~720 miljard tegenover huurders: ~70 miljard? Hebben hypotheekhouders toch nog zo’n 10x zo veel schuld als huurders ..

  😯

 29. Floor says:

  @Ed
  Dat zie je toch een beetje verkeerd, 30 jaar geleden kopen was een slimme Z, maar 7 jaar geleden verkopen een nog slimmere zet.
  De meeste ouderen hier hebben al wat koopwoningen versleten hoor en de jongeren wachten hun kans af.
  Maar ben het met je eens dat huren in de vrije sector financiëel gezien ook geen lolletje is.
  En daarom, zowel de koop- als huurmarkt moet op de schop.

 30. maarten says:

  Ed,

  Goh! verrassend artikel zeg…

 31. ll says:

  Speciaal voor Ed.

  Google maar eens op……..

  ‘ horror huis en horror hypotheek ‘ 🙂

 32. Walter says:

  @30

  Ik huur zelf anti-kraak. Betaal 100 euro aan huur en 100 euro aan utility (gas, water, licht). Ik kom uit op 200 eurii. Als je gestudeerd hebt dan kom je sneller aan een acceptabel woning. Nee, het leven bestaat niet alleen uit sociaal en private huur maar ook uit anti kraak (adhoc en dergelijk). Woon hartje Rotterdam en ben zo op CS en zo op de trein maar me werk. Niet ideaal maar wel DE ideale oplossing in rumoerige tijden als dezen…. of is het deze??…

 33. Walter says:

  @30

  Ik huur zelf anti-kraak. Ik betaal 100 euro aan huur en 100 euro aan utility (gas, water, licht). Ik kom dus uit op 200 eurii. Als je gestudeerd hebt, dan kom je sneller aan een acceptabele woning. Nee, het leven bestaat niet alleen uit sociaal en private huur, maar ook uit anti kraak (adhoc en dergelijk). Woon hartje Rotterdam en ben zo op CS en zo op de trein naar me werk. Niet ideaal maar wel DE ideale oplossing in rumoerige tijden als dezen…. of is het deze??…

 34. Walter says:

  spelling, grammatica…… Ben econonoom. Ik heb daar geen kaas van gegeten

 35. Oeps says:

  Don Quichot vangt bot bij Frau Nein:

  http://www.zerohedge.com/news/germany-ruling-cdu-rejects-direct-spanish-bank-aid

  dan maar graaien in de gebakken-lucht EFSF-grabbel-ton:

  http://www.zerohedge.com/news/here-come-todays-rumors

  waar ze dan zelf voor ~12% garant voor staan .. die zal dan wel weer her-her-her-verdeeld moeten worden ..

  Dit gaat tergend langzaam nergens naar toe. Gewoon voet bij stuk houden .. ‘nee nee we zijn niet failliet .. echt niet’

  😯

 36. Vedder says:

  24 Ed
  Dit artikel geeft te denken over het profiel van de huurder: telegraaf.nl/overg…en_dan_kopers__.html

  Zoek de fout: “Bijna evenveel huurders heeft een lening, terwijl dit bij kopers maar 49 procent is…”

 37. nhz says:

  Oeps: dan maar graaien in de gebakken-lucht EFSF-grabbel-ton:

  ja, zo’n echte grabbelton waar ze allerlei droomprijzen beloven terwijl er in werkelijkheid alleen maar lege hulzen in zitten.

  Oeps: Dit gaat tergend langzaam nergens naar toe. Gewoon voet bij stuk houden .. ‘nee nee we zijn niet failliet .. echt niet’

  inderdaad, hoe dom moet je als journalist zijn om deze onzin 2 jaar lang te blijven brengen als nieuws?
  Of moet je daarvoor alleen hebberig zijn?

  hugo: Volgens mijn bronnen is dit het plan

  ik heb wel eens begrepen dat bij Goldman $ex een groot deel van de centjes geinvesteerd worden in dure hookers …
  We zullen zien hoe brutaal de FED durft zijn zo vlak voor de verkiezingen, en hoe lang Frau Merkel nee blijft zeggen tegen al die opdringerige Zuid-Europeaanse mooipraters.

 38. Oeps says:

  hugo,

  Ja .. da’s ook een goed plan. 😆
  Ik vond in de vorige post ook een hilarisch plan:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-06-2012/een-op-de-twee-huishoudens-leent/#comment-106472

  Maar dat plan geldt ook voor de Ned.Huizen’Markt’.

  hahaha .. erg grappig .. 😀

 39. xenobinol says:

  Volgens Mark Rutte is de aanpak van de hypotheekrente aftrek geen politieke keuze maar een technisch keuze.

  http://www.nu.nl/politiek/2827734/reden-uitstel-hypotheekrenteaftrek-niet-politiek.html

  Jan ‘Keynes’ de Jager wil de forenzen belasting gewoon gaan invoeren, volgens hem is het een vrije keuze om ver van je werk te gaan wonen maar moet de belastingbetaler dat gaan subsidieren? Haha…. maar Jan Kees… de reiskostenvergoeding is een vergoeding voor gemaakte kosten, daarentegen is de HRA een echte subsidie aan degene die koopt met geleend geld. Waarom zou de belatingbetaler dat moeten subsidieren?

  Jan Kees, vanwaar deze demagogie en volksverlakkerij?
  Is dit de laatste spin die je voor je meesters de wereld in slingert? In ieder geval zien we ook jou niet meer terug na 12 september 🙂

 40. Dawg says:

  The black swan has arrived: Cypres. Wie had dat ooit kunnen denken?

  http://www.z24.nl/economie/artikel_355675.z24/_Cyprus_heeft_waarschijnlijk_Europese_noodhulp_nodig_.html

 41. Marc020 says:

  Frans:
  ‘t zou tijd worden:

  ‘Beperken renteaftrek kost koper kapitalen’
  rtl.nl/components/…-koper-kapitalen.xml

  Andersom geformuleerd: het niet beperken van de renteaftrek kost de belastingbetaler kapitalen…..

 42. Hendrik says:

  Daar gaan we weer. Helaas steken veel politici hun kop weer in het zand. Liever de problemen voor je uitschuiven dan ze oplossen.

  Men heeft nog altijd niet in de gaten hoezeer men met vuur speelt. Hoe langer het uitstel duurt, hoe groter de schade wordt.

  Jammer, jammer, jammer.

 43. KariZ says:

  Black Swan? It’s all clear and present danger 😉

  http://demonocracy.info/infographics/usa/derivatives/bank_exposure.html

 44. Chris says:

  Grootste draaikonten die er zijn, politici. Met de huizenmarkt, maar ook met europa. http://biflatie.nl/artikelen/39-overig/29805-over-eurobonds-en-onbetrouwbare-politici

 45. Tegenlicht says:

  Ik ben een dagelijkse lezer van deze site.
  Het heeft mijn ogen geopend voor het cynische spel dat door politiek en banken wordt gespeeld.

  Huiveringwekkend hoe immoreel de ‘elite’ opereert.
  Dat ze mogen branden in het hellevuur.

  Mijn dilemma:
  Prima huurhuis (900 e/mnd), 300k spaargeld, inflatie dreigt. Spaarrente is bijkans negatief. Wat nu?

  Mijn broer koopt zilver, heeft een wapenvergunning en hamstert water en bonen. Is een optie, maar stemt droevig. Daarbij, waar laat ik dat edelmetaal? In mijn kelder?

  Open ik een buitenlandse rekening voor mijn zuurverdiende spaargeld? Zwitserse franken? Noorse kronen? En hoe krijg ik dat geld weer binnen als de volkopstand losbarst en het plunderen begint?

  Een weiland aanschaffen kopen om te crossen, net als Voerman? Toch maar een huis kopen met een bescheiden hypotheek? In Duitsland gaan kopen en wonen; is gezien mijn werk nog een optie.

  Anders gezegd, hoe lost men een luxe-probleem op aan het eind der tijden?

  Wie maakt me los…

 46. hugo says:

  KariZ,

  Leuk om de derivaten per currency te bekijken. Goh, Euro de helft van de $ uitstaan volgens de bis. Geeft vertrouwen zullen we maar zeggen.
  http://www.bis.org/statistics/otcder/dt20b20c.pdf

  Hier meer leerzame bis staatjes (waaronder goud);
  http://www.bis.org/statistics/derstats.htm

 47. lexion says:

  Volksopstand?

  Haallo,

  Als die opstand er komt dan komt die ook in Duitsland. Zorg voor zowiezo voor Cash in verschillendEe valuta. Daarnaast voor wat edelmetalen.
  Daarmee kom je het begin van de tijd mee door.
  Hoe je weer over het door jou in het buitenland gestalde geld kan beschikken? Daar heb je adviseurs voor.

 48. dalen says:

  @ 46 tegenlicht

  Heel herkenbaar je dilemma. Vraag jezelf eens af wat wil je nu eigenlijk zelf? Dit is namelijk hetgeen ontbreekt in je post of is het alleen dat je je vermogen wil beschermen.

  Dat er inflatie komt is zeker maar hoe ga je je daar tegen beschermen. Inflatie zal ook hogere rente met zich meebrengen en aan de andere kant loop je steeds achter de feiten (inflatie) aan.

  Het is hier eerder gepost maar ik denk wil je echt een huis of grond kopen dan zal je moeten kijken naar iets unieks waar je zeker 10 jaar in wil wonen en een laag bod doen (< 30%), hapt men dan is het ok en gaat men niet op het bod in dan komen er nog genoeg kansen. Kansen komen er namelijk altijd.

  Ikzelf spreid mijn kapitaal over zilver, munten, en wat onroerend goed dat laag geprijsd is en een hoge opbrengst aan huur kan genereren.

  Zekerheid is er niet maar niets doen, hetgeen je dus kennelijk ook niet wil, is geen optie.

  De problemen die er nu zijn, zijn er nog nooit geweest en zijn vele malen erger dan men denkt en dacht. De derivatenbom moet nog afgaan. Je ziet nu ook dat Cyprus roept om aan het infuus te kunnen en daar blijft het natuurlijk niet bij. Toch is dit geen reden voor paniek maar wel voor een weloverwogen handelen.

  Bedenk ook dat iedereen die bezittingen heeft in welke vorm ook, zal moeten bijdragen.

  De minister van Financiën heeft op grond van de Noodwet Financieel Verkeer ( 25 mei 1978), artikel 26, de bevoegdheid om gouden munten, fijn goud, onbewerkt goud of halffabricaat te vorderen van ingezetenen van Nederland. Op grond van de Coördinatiewet Uitzonderingstoestanden (3 april 1996) en de hierin genoemde afroep van de noodtoestand kan deze noodwet in werking worden gesteld.

  Wie geeft mij de garantie dat dit niet met een stukje grond als Voerman heeft kan gebeuren of oander nroerend goed. Welke politicus wil je op zijn blauwe ogen geloven?

  Ik zelf heb een verzoek tot immigratie uitstaan naar een niet-Europees land maar neem verder alles in overweging.

 49. Draaikont says:

  Mijn dilemma: Waardeloos huurhuis (600 e/m), geen spaargeld, studieschuld, net boven modaal inkomen. Wat nu?

  😛

 50. ll says:

  Als stimuleren ( Keynes )een vies woord wordt is er een deflatiedreiging 🙂

  http://www.businessweek.com/articles/2012-06-05/five-charts-that-show-deflation-is-a-growing-threat

 51. Floor says:

  ll: Als stimuleren ( Keynes )een vies woord wordt is er een deflatiedreiging businessweek.com/a…-is-a-growing-threat

  We houden gewoon vol Il, totdat ze het allemaal knijsen.

 52. dalen says:

  @ 49

  Hard gaan werken en desnoods 2 banen.

 53. nhz says:

  xenobinol: Jan ‘Keynes’ de Jager wil de forenzen belasting gewoon gaan invoeren, volgens hem is het een vrije keuze om ver van je werk te gaan wonen maar moet de belastingbetaler dat gaan subsidieren? Haha…. maar Jan Kees… de reiskostenvergoeding is een vergoeding voor gemaakte kosten, daarentegen is de HRA een echte subsidie aan degene die koopt met geleend geld. Waarom zou de belatingbetaler dat moeten subsidieren?

  ik vind het vanuit milieuopzicht, en economisch opzicht in het algemeen best te verdedigen; het is hooguit in de huidige situatie pijnlijk. Bij mij in Middelburg wonen tegenwoordig volop mensen die bij Rotterdam werken, dat is gewoon van de gekke. En overigens voor een deel aan de huizenbubble gerelateerd: liever een iets ruimer huis voor je geld en dan gesubsidieerd de hele dag heen en weer rijden.

  Tegenlicht: Anders gezegd, hoe lost men een luxe-probleem op aan het eind der tijden?

  Wie maakt me los…

  ik vrees dat de tijd van makkelijke oplossingen voorbij is; iedere bescherming die je nu kiest zal duur zijn. Zeg maar een brandverzekering afsluiten voor een huis dat in de fik staat. Ik denk niet dat Duitsland en Noorwegen de dans gaan ontspringen als Europa brand, of je dan met lood en een slotgracht jezelf staande wil houden tegen de ‘verworven rechten’ hordes, dat is ieders eigen keus.

  Klein voorbeeld van hoe moeilijk het is: mijn neef is een prima ondernemer die al jaren geleden naar Zuid-Amerika vertrokken is en daar ooit overschakelde van gewone zaken naar boeren, met twee boerderijen die hij steeds verder uitbouwt en rendabeler maakt. Een farm in Zuid-Amerika is een bekende tip bij de verstokte survivalists. Afgelopen maand werd één van de twee boerderijen overvallen, toen hij er niet was. Groot drama, er vielen nog net geen doden, alles gesloopt. Alles van waarde is weerloos, helemaal als politici per definitie aan de foute kant staan.

 54. nhz says:

  ll: Iets te verbergen ?

  telegraaf.nl/dft/1…_deur_in_huis__.html

  ach, als zelfs tandenborstelcontrole voor (verdachten van) uitkeringsfraude niet mag, dan zal dit in de praktijk ook een tandeloos voorstel blijken.

  ****

  P.S.: het voorstel van EU commissaris Barnier dat de banken voortaan zelf de broek moeten ophouden klinkt goed. Ben benieuwd naar de details, en met name wie van de kleptocraten echt zijn handtekening durft te zetten onder een richtlijn die een eind zou kunnen maken, al is het dan voorlopig alleen in de geest, aan het vreetfeest van de banksters en hun talloze loopjongens. Als ze dat echt invoeren zijn alle banken in één klap failliet, want de meeste bestaan alleen nog bij gratie van onbeperkte garanties door de belastingbetalers. Dus hopelijk regelen ze ook even dat alle spaarders hun geld terug krijgen voordat obligatiehouders en aandeelhouders eventueel nog een grijpstuiver krijgen.

 55. philippulus says:

  De Nederlandse overheid zou de hypotheekrenteaftrek voor nieuwbouwwoningen moeten afschaffen. Dat zegt Ronald Rovers, lector aan de Hogeschool Zuyd, in het televisieprogramma Watt Nu op RTL Z. De hypotheekrenteaftrek zou alleen nog beschikbaar moeten worden gesteld voor bestaande woningen, en wel onder de voorwaarde dat deze energiezuinig gerenoveerd worden.

  http://www.rtl.nl/xl/#/u/c98eaff5-84f9-3310-90c7-de4d85ddca5f

 56. Scrutinizer says:

  Tegenlicht,

  Wel eens aan emigratie gedacht?
  Ik zit/zat met een soortgelijk probleem en ben er volop mee bezig.

  Groeten uit Montevideo

 57. Scrutinizer says:

  nhz,

  Kan u aangeven om welk Latijns-Amerikaans land het gaat?
  Dank bij voorbaat.
  Groeten uit Uruguay.

 58. Duufbier says:

  Tegenlicht,

  Je kunt wel zien aankomen dat de hemel naar beneden gaat vallen, maar als hij eenmaal valt, ben je net zo plat als de rest.

  Je can run but you can’t hide.

 59. Expat says:

  Tegenlicht,

  Spreid je 300k over 3 banken, maar laat je VOORAL niet gek maken door iedereen. Eventueel een beetje edelmetaal voor je gemoedsrust, maar er komen betere koopmomenten.

  Als het je nu lukt om je zenuwen te bedwingen, kun je rond 2015 een mooi pandje cash kopen.
  Als je nu als laatste allerlei “veilige havens” op gaat zoeken, verlies je gegarandeerd.

  Nee de wereld vergaat niet en als de euro valt zit je in NL niet zo slecht omdat we gewoon aan Duitsland gekoppeld blijven. Handel niet uit emotie!

 60. Nothus says:

  Tegenlicht,

  Nothus sympathiseert, zoals menige poster hier. Zenuwen in bedwang houden en te NL over een jaar of twee drie stenen kopen? Nu stenen kopen in een land met beperkte bubble? (aka Duitsland). En/of Harry Browne’s permanente portfolio aanleggen? Wat er ook gebeurt, life goes on!

  @Lorenzo: Nothus was afgelopen zondag espresso drinken in een van bekendere woonmalls in dit land, en werd uitstekend geholpen door zich stierlijk vervelend personeel. Ook waren de nodige leegstaande winkels creatief omgetoverd tot extra etalage en/of gallerie.

 61. Expat says:

  Tegenlicht,

  Vergelijk het met die films waarin een dorpje wordt overvallen door een leger of wilde beesten of zo. De doomdenkers die met hun armpjes in de lucht “we gaan allemaal dood!” lopen te verkondigen, zijn de eersten die eraan gaan omdat ze puur uit angst handelen.

  Besef dat er een heel spectrum met uiteenlopende meningen bestaat, de extreemste meningen door emotie gedreven worden en probeer iedere discussie in die context te zien.

  Besef ook dat je per definitie het grote geld niet kan volgen en dus altijd te laat bent als je reageert op common knowledge en/of angsten.

  Besef dat je historisch gezien per definitie verliest als je handelt uit angst.

  Besef ook dat als je handelt uit angst en veilige havens op gaat zoeken, je timing goed moet zijn om daar voordeel uit te halen. Waarschijnlijk is het grote geld al weer lang en breed in euro’s gestapt als jij nog met je kronen en edelmetalen zit opgescheept.

 62. ll says:

  Kastekort Staat 8.4 miljard hoger dan gedacht, moet extra worden geleend op kapitaalmarkt.

  Totaal tekort nu 20.7 miljard.

  Griekse toestanden ?

 63. magnum says:

  Jan Kees gaat gewoon zwaar inzetten op de kaart van dat reiskosten forfait. Kan ie zeggen dat ie bestaande gevallen HRA ongemoeid laat maar per saldo zijn de HRA “oude gevallen’ de sjaak.

  Huurders kunnen immers verkassen naar een stek dichter bij het werk om de heffingen te vermijden.

  En eigenaren of huurders van de bank zouden linksom ook kunnen verhuizen (in het theoretische geval dat het ze lukt het huis ook te verkopen) dan zijn het ‘een nieuw geval’ en vervalt ook voor hun de HRA voor het nieuwe huis.
  of rechtsom verkopen ze niet en kan Jan Kezert ze via de reiskosten blijven plukken.

  Je kan ook uit NL vertrekken. Dat zou ik doen en heb ik inmiddels ook gedaan.

  Dus daarmee is dat reiskosten verhaal eigenlijk een andere manier om dezelfde groep
  Hoe meer huiseigenaren wel moeten

 64. RealisT says:

  OT:

  Zuid-Holland wil huizenmarkt uit het slop trekken door tot 2020 geen nieuwe woningen te bouwen en zo kunstmatig schaarste te creëren:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/23/zuid-holland-wil-huizenmarkt-uit-slop-trekken.xml

  Het fijn om te weten dat de markt vast zit wegens te veel aanbod en niet omdat de prijzen te hoog zijn. On the up side, kan eindelijk dat gel*l over natuurlijke schaarste en eeuwig stijgende huizenprijzen definitief de prullenbak in. Maar dat wisten wij hier al lang.

  *zucht*

 65. Duufbier says:

  Hier meesterlijk uitgelegd, wat er zich afspeelt aan de tafel in het Restaurant aan het Einde van de Eurozone…

  (Nu haal ik Douglas Adams er al voor de tweede keer in dit lijntje bij, maar het schijnt mij toe dat de zaken er nu zo bizar voorstaan, dat alleen referenties aan de werken van Adams recht doen aan de situatie… 😉 )

  http://www.zerohedge.com/news/restaurant-end-eurozone

 66. Steven says:

  RealisT: Zuid-Holland wil huizenmarkt uit het slop trekken door tot 2020 geen nieuwe woningen te bouwen en zo kunstmatig schaarste te creëren:

  Grappig had net ook dat artikel gelezen. Gaan er door minder aanbod meer huizen gekocht worden? Nee natuurlijk niet. Is alleen om de huizenprijzen hoog te houden godgloeiendeg.. Wat is dat nou toch? Prijzen zijn 20 jaar gestegen in prijs en als het wat daalt zijn ze er toe in staat om straks gewoon te gaan slopen om het hoog te houden. (doen ze vast al wel). Wat is er nou zo erg aan goedkopere woningen? zou ik ze gewoon eens willen vragen.

 67. Oeps says:

  Expat: De doomdenkers die met hun armpjes in de lucht “we gaan allemaal dood!” lopen te verkondigen, zijn de eersten die eraan gaan omdat ze puur uit angst handelen.

  Daar is zowaar onderzoek naar gedaan. Vraag was “wie overleeft een vliegtuig crash-landing” en “wie overleeft een maritieme aanvaring / zinkend schip”. uitkomst was dat diegenen die als eersten naar de deur renden en niet al te veel scrupules hadden om over mede passagiers heen te stappen de grooste overlevingskans hadden.

  Expat: Besef dat je historisch gezien per definitie verliest als je handelt uit angst.

  Raar verhaal van je Expat. Was er in de jaren dertig niet een deel van een bepaalde bevolkinggroep die Duitsland ontvluchte, voordat deze op grote schaal werd vervolgd? Volgens mij was dat destijds wel degelijk een goed idee om te vluchten. En dat geld nu nog steeds in probleem-gebieden. Beter in een vluchtelingenkamp dan een bom die naast je ontploft?

  Wel weer grappig dat vandaag de beurs flink is gestegen omdat er euhm .. niets is gebeurd. Vooral het nieuws dat de ECB niets gaat doen deze maand viel in goede aarde, en dat de EU en Duitsland gaan nadenken over een oplossing voor de Spaanse banken kreeg veel bijval!

  😯

 68. Oeps says:

  Over dat nadenken van EU en Duitsland over Spanje, hier een interssant artikel:

  http://www.reuters.com/article/2012/06/06/us-eurozone-idUSBRE8530RL20120606

  Vooral de passage:

  “Sources in Berlin said the German Finance Ministry believes the euro zone’s permanent rescue fund, the 500-billion-euro ($625 billion) European Stability Mechanism, due to enter into force next month, could lend directly to Spain’s FROB bank rescue fund. EU lawyers are not convinced this would be legal.

  One advantage would be that smaller euro zone countries such as the Netherlands or Finland could not hold up a loan since approval by the ESM board does not require unanimity.”

  Ja dat lastige Nederland .. moet gewoon z’n mond houden en betalen! Hoeveel was het ook al weer? 40 miljard? Die is dus al vergeven ver voordat de inkt onder het ESM verdrag is opgedroogd. ECB gaat niet helpen, dusss .. moeten we daadwerkelijk die miljarden gaan ophoesten ..

  😯

 69. adamus says:

  RealisT:
  OT:

  Zuid-Holland wil huizenmarkt uit het slop trekken door tot 2020 geen nieuwe woningen te bouwen en zo kunstmatig schaarste te creëren:

  rtl.nl/components/…uit-slop-trekken.xml

  Het fijn om te weten dat de markt vast zit wegens te veel aanbod en niet omdat de prijzen te hoog zijn. On the up side, kan eindelijk dat gel*l over natuurlijke schaarste en eeuwig stijgende huizenprijzen definitief de prullenbak in. Maar dat wisten wij hier al lang.

  *zucht*

  dus bouwen wordt aan banden gelegd. Veel bouwvakkers komen trouwens van buiten de randstad; zal daar ook niet veel meer gebouwd worden met een uwv uitkering.

 70. adamus says:

  Expat:
  Tegenlicht,

  Spreid je 300k over 3 banken, maar laat je VOORAL niet gek maken door iedereen. Eventueel een beetje edelmetaal voor je gemoedsrust, maar er komen betere koopmomenten.

  Als het je nu lukt om je zenuwen te bedwingen, kun je rond 2015 een mooi pandje cash kopen.
  Als je nu als laatste allerlei “veilige havens” op gaat zoeken, verlies je gegarandeerd.

  Nee de wereld vergaat niet en als de euro valt zit je in NL niet zo slecht omdat we gewoon aan Duitsland gekoppeld blijven. Handel niet uit emotie!

  deposito garantieregeling is tijdelijke maatregel en wordt ingetrokken als het verlies al te dol wordt 😉

 71. Oeps says:

  En ..

  Oeps: EU lawyers are not convinced this would be legal.

  Genoot dat ESM niet volledige immuniteit? Dit is dan toch dat instituut die elk bedrag kan opvragen, en door niemand kan worden aangeklaagd?

  😯

 72. Oeps says:

  nhz: Ik denk niet dat Duitsland en Noorwegen de dans gaan ontspringen als Europa brand

  Maar daar zit nog wel een groot verschil tussen. Duitsland zou met huid en haar en Euro ten onder kunnen gaan, maar Noorwegen heeft wel een eigen munt, is geen onderdeel van de EU of wat voor ander economisch pakt dan ook, en heeft van alle landen de grootste tegoeden in de bank. Dat laatste zou wat minder kunnen worden, maar dan zitten ze nog steeds op een enorme plas olie, en een grote hoeveelheid gas ..

  😯

 73. Dutch_renter says:

  Ongelovelijk dat stuk over Govert Veldhuijzen!

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/23/zuid-holland-wil-huizenmarkt-uit-slop-trekken.xml

  Ik wordt hier echt pissig van. Als twee frietboeren in het zelfde winkelcentrum afspraken maken over een patatje met, komt de NMA met een boete van 20K, maar dit is het ‘ondersteunen van de woningmarkt’. Blech!

 74. Dawg says:

  adamus,

  Remember the famous front lane dump. (Zou jij toch moeten weten Adamus)

 75. Frans says:

  @ nhz:
  Frans: VVD zijn BANKHOEREN.
  “onzin, de hele tweede kamer zijn bankhoeren; op een heel enkele vreemde WC-eend in de bijt na.”

  Je hebt gelijk dat bijna de gehele tweede kamer niets begrijpt van de rol van de banken en “meedenken met de banken in hetzelfde paradigma”

  De term onzin is hier echter onterecht: als ik een deelverzameling bepaalde eigenschappen toedicht, en jij beweert dat de gehele verzameling die eigenschap bezit, is per definitie mijn bewering ook juist: elemenataire wiskunde klas 1

  (Daar komt bij dat de VVD zeker de grootste BANKHOEREN zijn!)

 76. hugo says:

  Expat: Besef ook dat je per definitie het grote geld niet kan volgen en dus altijd te laat bent als je reageert op common knowledge en/of angsten.

  He who panics first panics best and I would recommend you panic. Hugh Henry (1 van de groten in hedge fund wereld).

  Jouw logica volgende raad je iedereen aan om zo een sucker te worden. http://www.google.nl/imgres?q=bankrun&um=1&hl=nl&client=firefox-a&hs=pYg&rls=org.mozilla:nl:official&channel=np&biw=1680&bih=937&tbm=isch&tbnid=5z7MutpZS8-7EM:&imgrefurl=http://amethist.punt.nl/%3Fid%3D525612%26r%3D1%26tbl_archief%3D%26&docid=qdbiaNdBznBTjM&imgurl=http://amethist.punt.nl/upload/bankrunnorthrock.gif&w=440&h=330&ei=V53PT4ziJYWr8QPfw9nwDA&zoom=1&iact=rc&dur=108&sig=109589263317924231485&page=1&tbnh=136&tbnw=192&start=0&ndsp=39&ved=1t:429,r:2,s:0,i:72&tx=58&ty=69

  Ik heb al gepanicked. Ik hou het wel een jaartje vol.

  Expat: extreemste meningen door emotie gedreven worden

  Ik schijn een vrij extreme mening te hebben (de Euro gaat eraan of heel van de huidige waarde inleveren). Puur rationeel een plan van aanpak ontwikkeld en uitgerold. Leef nu al een jaartje of 3 zo. Bevalt me prima zo. Hier en daar plan een beetje bijgeschaafd na nieuwe inzichten te hebben verkregen etc.

  Expat: Besef ook dat je per definitie het grote geld niet kan volgen en dus altijd te laat bent

  Snap je niet dat veel van het grote geld (pensioenfondsen, beleggingsfondsen) dumb money zijn? Het gaat hen puur om % return en de wensen van hun baasjes volgen, niet om koopkrachtbehoud. Kijk ze eens kraaien, beurs -5% wij slechts -2% (ex inflatie). Het gaat om smart money vs dumb money.

  Mensen kunnen er nu nog voor kiezen om smart money te worden en niet zoals jij voorstelt gewoon niets doen en je laten slachten als een sheeple.

  Rare post inderdaad zoals oeps terecht stelt.

 77. hugo says:

  Oeps: EU lawyers are not convinced this would be legal.

  EU politicians, then we will change the law!

  Dawg: Remember the famous front lane dump.

  Lijkt erop dat de EU(ro)in 12 jaar er een grotere zooi van heeft weten te maken dan de Ammies in 40 jaar. Ze zijn ook hier inderdaad druk bezig te front lawn dumpen. Al hoewel DL een gold voor cash achtige regeling heeft voorgesteld…. Trouwens meegekregen dat de BIS heeft voorgesteld om fysiek een trier 1 asset te maken? Verder zijn er in de EU wel wat bewegingen tegen freegold waar te nemen. In Oostenrijk beperken van goud via de bank. In NL 1.2% jaarlijks af te tikken in fiat. In DL na de repricing 25% in 1x inleveren en dan van jou, Frankrijk registreren die handel. In Griekenland handel in souvereigns belemmeren (meest populaire goud daar, was currency tot +- 1963) Olie dat naar de EU(ro) wil bombarderen danwel boycotten….

 78. ll says:

  En nou komt ie, echt waar, er is helemaal geen luchtbel in de huizenmarkt 🙂

  Bouwfonds.

  http://www.nd.nl/artikelen/2012/juni/06/bouwfonds-woningmarkt-geen-luchtbel

 79. maarten says:

  @72:deze figuur (de Boer van Bouwfonds) is compleet van de realiteit losgezongen, ten faveure van hun eigen belang… schande

 80. maarten says:

  cursusje Boeddhisme de Boer? bij de VU

 81. Juan Belmonte says:

  ll: En nou komt ie, echt waar, er is helemaal geen luchtbel in de huizenmarkt 🙂

  Bouwfonds.

  Hahahahahahaha. 🙂

  De verkoopprijzen van woningen in stedelijke regio’s in Frankrijk, Duitsland en Nederland ontlopen elkaar niet veel. Dat blijkt uit woensdag gepresenteerd onderzoek van projectontwikkelaar Bouwfonds. Volgens Bouwfonds-directeur Walter de Boer betekent dit dat van een luchtbel op de Nederlandse woningmarkt geen sprake is.

  Eengezinswoningen in de regio Utrecht kosten gemiddeld 320 duizend euro, ongeveer evenveel als in de regio’s Düsseldorf en Keulen. De prijzen in Nijmegen liggen met 256 duizend euro rond het niveau van die in het Franse Montpellier of Münster in Duitsland.

  Over de grens halveert de huizenprijs
  http://www.nrc.nl/economie/article1829223.ece/Over_de_grens_halveert_de_huizenprijs
  In Duitsland stegen woningprijzen vanaf 1990 met 0,7% per jaar in NL met 7%.
  Verder mooie voorbeelden: Bij de buren is het gras grüner
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-03-2012/wat-is-er-mis-met-de-nederlandse-woningmarkt/#comment-100479

  Dat de huizenprijzen in Nederland in tegenstelling tot de Franse en Duitse dalen, moet volgens Bouwfonds, een dochter van de Rabobank, dan ook niet als een correctie worden gezien. “De prijsdaling wordt veroorzaakt door de crisis op de hypotheekmarkt,” denkt ook directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw Taco van Hoek.

  Haha, géén correctie………

  Gemiddelde woningwaarde is iets anders dan de gemiddelde vraagprijs van een te koop staand woonhuis (237.000 vs ruim 3 ton):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-05-2012/trek-een-lange-neus-naar-al-die-banken-en-financiele-adviseurs-los-je-hypotheek-af/#comment-106012

  Het blijft een wonder hoe het kan dat dáár waar de oorzaken van vastgoedbubbels het grootste zijn (in Holland met de grootste hypotheekschuldexplosie op aarde) de prijscorrecties het kleinst zijn.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-04-2012/vereniging-eigen-huis-tweedeling-renteaftrek-zet-rem-op-doorstroming/#comment-104396

  Geen correctie op de huizen prijzen, wellicht dan op de grondprijzen ?

  Drs Elco Brinkman geeft aan in FD dat de grondkosten 1997-2011 10 maal harder gestegen zijn dan de bouwkosten:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-12-2011/ing-huizenprijzen-dalen-4-procent-in-2012/#comment-94490

  En algemeen: wat ze DUS NU NOG STEEDS NIET SNAPPEN bij Bouwfonds, is dat Holland overgaat van
  – GESUBSIDIEERD (HRA) LEASEN (aflossingsvrij) van huizen
  naar:
  – EERST SPAREN
  – EN DAN GEWOON LENEN EN TERUGBETALEN

  Kortom de sukkelaars bij Bouwfonds leven nog vóór 2008, een soort Casametristen dus 🙂

  Casametrie: Leken verslaan Prof op zijn eigen vakgebied. (Marc Francke versus CBS versus Rabo -10%)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-03-2012/minister-liesbeth-spieswe-dachten-dat-de-crisis-wel-zou-overwaaien/#comment-101942

 82. Juan Belmonte says:

  De huizenprijzen stegen in Holland tussen 1990 en 2008

  TIEN

  maal harder dan in Duitsland.

  …..

  Bouwfonds: géén correctie.

  Whoeha 🙂
  Als die sukkelaars de ZEEPBEL NU nog steeds niet snappen kunnen ze moeilijk in willekeurig welke andere tak van sport aan de slag 🙂

 83. Juan Belmonte says:

  De grondprijzen stegen in Holland tussen 1990 en 2008

  TIEN

  maal harder dan de bouwkosten.

  …..

  Bouwfonds: géén correctie.

  Iedereen hield iedereen voor de gek in de vastgoed
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

  Over BOG:
  De Uni-invest portefeuille met B-klasse kantoren is 65% afgeboekt:
  “De verkoopprijs van €358 mln loog er niet om en impliceert een korting van 65% op de oorspronkelijke hoofdsom en we hebben het dan dus nog niet eens over het al verdampte eigen vermogen.”
  http://www.beurs.nl/opinie/advies-en-analyse/3152962/uni-invest-schrikt-kantorenmarkt-wakker
  http://testa.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-05-2012/hugo-priemuswoningmarkt-nog-slechter-af-door-wandelgangenaccoord/#comment-1102

  Kortom:
  Whoeha 2 🙂
  Als die sukkelaars de ZEEPBEL NU nog steeds niet snappen kunnen ze moeilijk in willekeurig welke andere tak van sport aan de slag 8)

  Immer in andere takken van sport wordt gewoon nagedacht.

 84. Floor says:

  Ik kwam toevallig deze week een artikel tegen waarin gesteld werd dat Duitsland ook hard op weg is richting zeepbel.

 85. Juan Belmonte says:

  Het is eigenlijk nog meer simpel….

  Met de uitsprak van de heer Drs Elco Brinkman dat Grondprijzen TIEN maal harder gestegen zijn dan de BOUWKOSTEN positioneert hij een verklaring die zowel betrekking heeft op BOG als op woningbouw.
  Kortom: de verklaring voor de ZEEPBEL in BOG is soortgelijk als die in de Woningmarkt:
  – grondprijsstijgingen, gefinancierd door geexplodeerde Hypotheken, (mede) dankzij kunstmatig lage rentes.

  Kortom: de Bouw snapt zichzelf niet meer …
  (dat komt goed uit want niemand snapt ook de bouw meer) 🙂

 86. Dawg says:

  maarten:
  @72:deze figuur (de Boer van Bouwfonds) is compleet van de realiteit losgezongen, ten faveure van hun eigen belang… schande

  Misschien, maar uiteindelijk is alles een kwestie van perspectief. Ooit golden de prijzen van onroerend goed in Tokyo als de maatstaf waaraan alles werd afgemeten. En in vergelijking daarmee was al het andere onroerend goed goedkoop of zelfs te goedkoop. Totdat men daar de tegen de harde reality check aanliep dat die prijzen alleen mogelijk werden gemaakt door onhoudbare schuldgroei. Dat leerproces is hier klaarblijkelijk nog lang niet voltooid, banken uitgezomderd.

  Tsja, je gaat ‘t pas snappen als je ‘t ziet.

 87. Juan Belmonte says:

  Floor: Ik kwam toevallig deze week een artikel tegen waarin gesteld werd dat Duitsland ook hard op weg is richting zeepbel.

  Da’s interessant.
  ….
  Maar lang niet zo interessant als goed onderbouwde artikelen over de zeepbel in de Hollandse Hogehuizenprijsminnende Huizen-“markt”.

  Want die zijn echt schaars…

  Wo ist der WohnunNood ? Oh, Do ist der WohnungNood
  Mini-Nieuwbouwenclave type Park Bloeyendael die dan wèl gebouwd is maar waarvan een groot gedeelte onverkocht staat te wezen (Zeist Driebergen Soest)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98637

  Vervolg op Wo ist der Wohnungnood: Van dit succesvolle nieuwbouwproject “De Koudhoorn”aan de Bosstraat is deze villa (bouwnummer 23) opnieuw te koop gekomen!
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/twee-keer-dezelfde-steen/#comment-99782

 88. Dawg says:

  Juan Belmonte,

  Zo te zien, poste ik zonet een overbodige comment.

 89. Juan Belmonte says:

  Dawg,

  Sorry Dawg, op welke post doelt u ?

 90. hugo says:

  hehe, ”What’s the difference between today’s global finance system and a Ponzi scheme?”

  ”Last year, he announced the new project, MMM-2011, by stating boldly that it would be another Ponzi scheme. “Even if you strictly follow all instructions, you can still lose,” he wrote on a website describing the project. “Your ‘winnings’ may be withheld without any explanation or reason whatsoever.” Depositors would be paid solely from funds invested by other depositors. There would be no attempt to generate income in any other way. This, he said, was perfectly all right, and no different than the way some of the largest institutions in global finance operated, from the Russian pension fund to the U.S. Federal Reserve.”

  ”his perspective on “What is money?” he wrote. “Nothing! Nihil. A phantom. … It is backed by nothing at all and printed by the masters in any quantity, at will.””

  ”But in today’s post-financial-crisis world, it’s easy to see how Mavrodi’s arguments could convince an uninitiated observer. The U.S. is paying back its bondholders with money freshly printed by the Fed. Greece is paying back investors with money the European Union has borrowed from other investors — or maybe some of the same investors — via its bailout funds. The developed world’s central banks have printed the equivalent of trillions of dollars in new money to keep their financial systems and economies afloat.”

  ”If everyone rushes to withdraw the money, there is no way there will be enough money for everybody. In fact, it would be the same with any bank.””

  http://www.zerohedge.com/news/hot-tip-convicted-ponzi-master-join-my-ponzi-it-better-feds

 91. Dawg says:

  Post @80 Dawg, mijn reactie op @72 Maarten

 92. Juan Belmonte says:

  Post 80 is bij Juan een Post van Floor en wel deze:

  Floor,

  Maar het kan zijn dat Juan de wereld anders ziet … 🙂

 93. hugo says:

  ik zie die reactie niet dwag

 94. hugo says:

  hier is post 80

  Juan Belmonte

  De huizenprijzen stegen in Holland tussen 1990 en 2008… etc

 95. Juan Belmonte says:

  Dit is post nummer 88, de vorige was 87, ziet u de wereld ook zo ?

 96. Juan Belmonte says:

  hugo: ik zie die reactie niet dwag

  Juan waarschijnlijk ook niet 🙂

 97. Juan Belmonte says:

  Juan Belmonte: Dit is post nummer 88, de vorige was 87, ziet u de wereld ook zo ?

  Moet zijn: DAT IS POST 90.
  Juan’s post vóór POST 90 is nummer 87.

 98. Dawg says:

  hugo,

  De man is natuurlijk een kenner bij uitstek, hehe. In een economie die op fiatgeld draait werken prijzen als een meetlat die van elastiek is gemaakt: nutteloos dus. Is volgens mij één van de grote blinde vlekken, zoniet dDe blinde vlek, van mainstream economen.

 99. Dawg says:

  Nummering doet wel eens merkwaardig. Deze bedoelde ik:

  maarten:
  @72:deze figuur (de Boer van Bouwfonds) is compleet van de realiteit losgezongen, ten faveure van hun eigen belang… schande

  Dawg:
  Misschien, maar uiteindelijk is alles een kwestie van perspectief. Ooit golden de prijzen van onroerend goed in Tokyo als de maatstaf waaraan alles werd afgemeten. En in vergelijking daarmee was al het andere onroerend goed goedkoop of zelfs te goedkoop. Totdat men daar de tegen de harde reality check aanliep dat die prijzen alleen mogelijk werden gemaakt door onhoudbare schuldgroei. Dat leerproces is hier klaarblijkelijk nog lang niet voltooid, banken uitgezomderd.

  Tsja, je gaat ‘t pas snappen als je ‘t ziet

 100. Expat says:

  Oeps,

  Paniekzaaiers die snel naar de uitgang rennen hebben inderdaad een betere overlevingskans als het vliegtuig gecrashed is, maar zijn juist slechter af als ze dit doen terwijl je nog gewoon vliegt.
  Net zo zou ik ook niet van een varende boot springen, ook al mindert het schip wat vaart.

  Tuurlijk heeft angst zijn functie, maar op de beurs is het funest en altijd zo geweest. Dus als je bv iemand aan gaat praten zijn hele vermogen in edelmetalen of kronen om te zetten moet je wel zeker weten dat de boel gaat knallen.

 101. Juan Belmonte says:

  Niet alleen de economie van de leg
  ook deze site is de tel kwijt….

  90 reacties staat er onder het artikel
  Maar Dawg poste net al nummer 93.

  Juan wenst u buenas noches…

 102. Expat says:

  adamus,

  Tsja als je daar echt bang voor bent dan bewaar je het toch lekker thuis. Het gaat hier om behoud van je cash positie.

 103. Dawg says:

  Juan Belmonte,

  Ik zie @92 Dawg

  Never mind. Mocht U de slaap niet onmiddelijk kunnn vatten, dan raad ik U aan oeconomen te tellen. Werkt gegarandeerd:

  81, 54, 76, 777, 78, 24……….

  goede nacht.

 104. Juan Belmonte says:

  Nummering doet wel eens merkwaardig. Deze bedoelde ik:

  U ziet hier iets wat Juan niet ziet

  Maar Juan is een mallootje,
  die mist wel méér 🙂

 105. Juan Belmonte says:

  Dawg,

  🙂

  haha, gracias

  en nu echt buenas ….

 106. hugo says:

  Dawg,

  Eensch. Trouwens de nieuwste uitspraken van Tricky Trichet al gelezen? Aangezien ik inmiddels wel weet wat voor een ponzi artiest hij is baart deze me toch wel zorgen;

  ”De Fransman is ervan overtuigd dat Europa er niet inherent slechter voorstaat dan Groot-Brittannië of de Verenigde Staten”
  (en meer) http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2012/06/crisis_ligt_niet_aan_euro_maar.html

  Dit in het licht van het gezegde, ”geloof niets totdat het officieel ontkent wordt” (vrij vertaald).

  Echt af en toe heb ik het idee dat ik in een parallelle wereld leef. Iedere idioot hoort te weten dat hij als ECB opperbobo deze ponzi bubble te hard heeft opgeblazen en dat die dus nu logischer wijze is geklapt.

  Valt je ook op dat veel (eigenlijk alle) van de veroorzakers van de ellende deze ellende aangrijpen om nog meer (dictatoriale) macht (en geld) te verkrijgen…. Just saying.

 107. hugo says:

  Expat: moet je wel zeker weten dat de boel gaat knallen.

  Ken uw geschiedenis. Weinig fiats (al het zgn geld op deze planeet) leven langer dan 40 jaar. De US dollar leeft nu 42 jaar en ligt op sterven. De EU(ro) (munt en politiek = 1) leeft nu 12 jaar en ligt ook op sterven. Raadzaam is om de functies waardeopslag en betaalmiddel te leren onderscheiden. Fiatgeld is geen spaarmiddel, dumpen zodra ontvangen (behalve als rente heel hoog is en je liefhebber van gokken bent). Het staat je uiteraard vrij om die junk op de bank aan te houden en elk jaar 2.5%+ in te leveren aan koopkracht en de staat en banken te sponsoren.

 108. Adamus says:

  Volgens Elco heeft “klauwend NL” nog nooit een stuiver verdiend aan de core business.

 109. Adamus says:

  hugo,

  Zoals in de USA de pensioenfondsen elkaar lenen om de boeken op orde te houden. En ECB swapt ook af en toe met de FED.

 110. Dawg says:

  hugo,

  In een aantal opzichten staat Europa er slechter voor, maar in één opzicht (en dat is misschien wel doorslaggevend) veel beter.

  Op dit moment is de de bankensector van Europa veel zwakker dan die van de VS. Vier maal zo groot en veel slechter gekapitaliseerd dan in de VS. Misschien is daar wat aan te doen. ‘t Grote economische en politieke probleem voor de eurozone is de grote belangentegenstellingtussen Noord en Zuid bij het monetaire beleid. In het Noorden zitten de crediteuren en die hebben belang bij een redelijk harde munt, in ‘t Zuiden zitten de debiteuren en die hebben nu eenmaal meer voordeel van een zachte munt. Als die belangentegenstelling al te overbruggen is, dan is daar tijd voor tijd nodig. En die tijd kan op dit moment alleen maar gekocht worden met een subsidiestroom van Noord naar Zuid.

  Het grote probleem van de VS is dat 40 jaar voordeel van de dollar als reservemunt de dollar verzwakt heeft door een enorme buitenlandse schuld. Dat probleem heeft de euro niet.

  Gisteren postte KariZ in de vorige draad twee bijdrgen die me toch wel sterk aan het nadenken en heroverwegen hebben gezet (waren post 223 en 231). Ik zou je willen aanraden ze toch eens te lezen voor zover je dat al niet gedaan had:

  “Verwar Brussel niet met de euro”. “De euro is voor na het dollartijdperk”.

 111. Adamus says:

  Expat:
  adamus,

  Tsja als je daar echt bang voor bent dan bewaar je het toch lekker thuis. Het gaat hier om behoud van je cash positie.

  Daar heb ik een andere weg voor en dat rendeert al vanaf 1999 (het begin van de euro) “bovengemiddeld”.

 112. Adamus says:

  Het grote probleem van de VS is dat 40 jaar voordeel van de dollar als reservemunt de dollar verzwakt heeft door een enorme buitenlandse schuld. Dat probleem heeft de euro niet.

  De vs kan dat nog afkopen door “protectie” te bieden aan de crediteuren. Zo hebben ze dat met de Saoedies ook geregeld? Wat hebben wij te bieden?

 113. Dawg says:

  Adamus,

  Hoe lang kan de VS die ijzerwinkel nog financieren?

 114. Oeps says:

  Expat: Paniekzaaiers die snel naar de uitgang rennen hebben inderdaad een betere overlevingskans als het vliegtuig gecrashed is

  3 .. 2 .. 1 ….

  Je kan natuurlijk een plan B hebben. Sommigen hier verzamelen goud .. misschien een goed idee. Je kan ook wachten tot het te laat is .. mag ieder voor zich uitmaken.

  😯

 115. hugo says:

  Dawg,

  Sorry maar ik heb de freegold theorie bestudeerd en ik zie een prachtige theorie en een werkelijkheid welke er heel wat anders uitziet (lelijker vooral).

  Dawg: maar in één opzicht (en dat is misschien wel doorslaggevend) veel beter.

  Goud bedoel je? Dat ligt (als het goed is) voornamelijk in de VS en UK. Waarom niet terug gehaald? Posession is 90% of ownership. Zelfs de BuBa durft eea niet aan en confronteert liever de eigen politici dan terughalen. H

  eb je de audit regels van de ECB al gelezen? Zo niet hier een link http://www.ecb.int/ecb/pdf/orga/ecbauditcharter_en.pdf. Vooral hoe ze ”onafhankelijkheid” garanderen is echt een dijenkletser. Vrij vertaald, wij benoemen de auditers, bepalen wat ze mogen auditen en ze rapporteren aan ons. Zo garanderen we onafhankelijkheid. Orwellian newspeak tot en met.

  Dawg: Misschien is daar wat aan te doen.

  Hoop is altijd een slechte strategie. Dus om op gelijke hoogte te komen 75% devaluatie en dan moet de pret nog beginnen qua devaluatie aangezien de meeste EU politici ook giga interne verplichtingen hebben.

  De Noord Zuid tegenstelling zou ik niet zo hard aanhouden. Zoals op deze blog vaak is beweerd zitten we in hetzelfde schuitje als Griekenland. Alleen de reputatie is beter. Cognitieve dissonantie is in het spel. Uiteraard kunnen de pensioenen helpen om de put te dempen (vrij naar Rutte).

  Dawg: “Verwar Brussel niet met de euro”

  Die ken ik, na eea te hebben bestudeerd kan ik niet anders concluderen dan dat Brussel = de VS (VS heeft een heel groot aandeel gehad in de vorming van de huidige EU(ro)). ECB = Goldman atm. Verder zijn de meeste EU landen als het ware bezet door de VS en ligt al het goud in de VS. Wie heeft er al de kaarten?
  Zie bv over de VS achtergronden van de EU http://berkeleyjournalofsocialsciences.com/Feb%203.pdf

  Dawg: Het grote probleem van de VS is dat 40 jaar voordeel van de dollar als reservemunt de dollar verzwakt heeft door een enorme buitenlandse schuld. Dat probleem heeft de euro niet.

  Ik zie dat inmiddels anders, veel buitenlandse munten hebben hun munt gebaseerd op de dollar. Zonder dollar geen lokale munt dus volgen. Tevens is het nu zo, zonder dollar geen olie (een uitzondering daargelaten). Ik zie geen bewegingen van Olie weg van de dollar en zodra ze dat doen helpt de EU(ro)de dollar om olie te weerhouden om in EU(ro) te gaan. Aangezien olie welke er toe doet goud krijgt van de VS (of van de EU(ro)) zullen ze vast geen problemen hebben met het omnummeren van een dollar. Van de EU(ro) welke een reputatie van 0 heeft en geen leger zie ik wel bezwaren in het omnummeren van EU(ro) schulden. Ik noem het gedrocht trouwens nu EU(ro) aangezien politiek en munt volkomen verweven zijn. Mocht je deze post niet kennen, aanrader. ”The European Union has abrogated the Rule of Law for the good of the State.”
  http://www.zerohedge.com/news/run

  Dawg: “De euro is voor na het dollartijdperk”.

  Zo ken ik er nog wel een paar. Biertje wedden dat fysiek goud en zilver er is voor na het dollartijdperk en niet de EU(ro)?

 116. hugo says:

  Dawg: Hoe lang kan de VS die ijzerwinkel nog financieren?

  Lijkt er redelijk op dat het reeds een ”rent an army is” Die het wil gebruiken betaald.

 117. hugo says:

  hugo: Aangezien olie welke er toe doet goud krijgt van de VS (of van de EU(ro)) zullen ze vast geen problemen hebben met het omnummeren van een dollar.

  Sorry foutje in het opstellen van de post (of van de EU(ro)) hoort niet in de zin.

 118. Dawg says:

  hugo: Lijkt er redelijk op dat het reeds een ”rent an army is” Die het wil gebruiken betaald.

  hugo: Lijkt er redelijk op dat het reeds een ”rent an army is” Die het wil gebruiken betaald.

  Een soort financial lease in een nogal letterlijke betekenis van het woord?

  Hoe nu verder?

  1. Ik denk dat nu maar eens op moeten houden met dat dwangmatig getob over de schuldencrisis en weer eens verder gaan met onze toekomst.

  2. We gaan korte metten maken met het teveel aan schuld. Aflossen kan niet meer want dan komen we in een Great Depression^2. We doen het met inflatie. Niet met een zielig beetje en stiekum, maar voluit: gewoon met gestrekt been er in.

  3. We organiseren een Debt Julilee, een algemene schuldkwijtschelding. (k ‘Zie nzh wit wegtrekken). Alle hypotheekgevers/ woningeigenaren krijgen 100 of voor mijn part 200.000 euro. Moeten ze gebruiken om hun schuld mee af te lossen. Is niet oneerlijk, want alle andere burgers krijgen ook een zelfde bedrag. Mogen ze mee doen wat ze willen. Tachtig I-Pods, aandelen, een fiets of echt geld.

  4.Om de reactie niet al te heftig te laten verlopen zou je het bedrag ook in tranches beschikbaar kunnen stellen. Je deelt uit en dan doe je even niks. Laat de markten hun werk maar doen. Afzet, productie, werkgelegenheid, inkomens, belastinginkomsten: alles vliegt omhoog. En de prijzen en de rente natuurlijk ook.

  5. Als de scheefleners te veel pijn gaan lijden om dat de rente te hard gaat (merk je vanzelf als er werkloosheid komt) deel je weer een tranch uit. En dan weer even afwachten wat er gebeurt.

  6. Bij iedere tranche worden de schulden steeds kleiner. Liquiditeit en solvabiliteit van de banken herstelt zich ook. Een beetje sneu is wel dat er voor die sector steeds minder te verdienen valt omdat de schulden kleiner worden. Maar dat is goed want daar begint dus ook de zo gewenste krimp van een sector die veel te veel iets uit niets aan ‘t verdienen is.

  7. Inflatie gaat onze schulden verdelgen, maar ook onze besparingen. Dat laatste is dan weer geen probleem zolang je van je Jubilee uitkering maar Echt Geld heb gekocht in plaats van tachtig I-Pads.

  Op dit moment doen we iets verkeerd. We redden de banken en komen daardoor dan nog meer in de schuld bij die banken. Tot inflatie leidt ‘t nog niet echt. Wel tot steeds meer collectieve schuld. Je zou bijna een boosachtig plan vermoeden. Ik zeg: geen bezuinigingen, maar inflatie en wel NU.

 119. Dawg says:

  HET moment voor zo’n Debt Jubilee is natuurlijk wanneer Koningin Beatrix troonsafstand doet (hint) en opgevolgd wordt door Willem Alex en Maxima. Kan Maxima de banken een lesje micro krediet geven terwijl Willem Alex de kinderen naar school brengt met de bakfiets.

  *zich in arm knijpt*

 120. ll says:

  @ Floor, toch raar 😉 , het woord deflation komt steeds meer in de pers.

  Wij burgers worden geslachtofferd om de Euro te redden

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9312977/The-euro-now-equals-poverty-and-deflation.html

 121. Adamus says:

  Dawg:
  Adamus,

  Hoe lang kan de VS die ijzerwinkel nog financieren?

  Ben wil praten over “ijzer” kwam ik ergens tegen 🙂

 122. Kariz says:

  It’s not about the euro it’s about the $

  http://www.paulcraigroberts.org/2012/06/05/collapse-at-hand/

 123. ll says:

  @ Kariz, dan krijgt Willem Middelkoop toch nog gelijk, als altijd 🙂

  http://www.nieuwamsterdam.nl/als-de-dollar-valt

  En Tegenlicht…….de dag dat de dollar valt.

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2007-2008/de-wereld-van-morgen/de-dag-dat-de-dollar-valt-update.html

 124. Duufbier says:

  Oeps: One advantage would be that smaller euro zone countries such as the Netherlands or Finland could not hold up a loan since approval by the ESM board does not require unanimity.”

  Ja hoor, maken jullie je maar druk om de huizenmarkt. We mogen straks allemaal gaan betalen om een paar Spaanse banken op het droge te houden. En hoe gaat dat in zijn werk? Simpel: de ESM eist 40 mrd van Nederland (en dan de rest, want de hoeveelheid geld die de ESM kan opeisen is in principe ongelimiteerd), een bedrag dat Nederland zelf ook niet heeft. Dat moet dan binnen een week (want dat is de tijd die Nederland heeft geaccordeerd om het geld op de rekening van de ESM te zetten) aangetrokken worden op de kapitaalmarkt, wat leidt tot hogere yields. Dan komt de Nederlandse staat direct zelf ook in de problemen vanwege al die rente die ze moet betalen, om nog maar niet te spreken van een extra gat van 40 mrd.

  Is er dan nog vertrouwen? Zolang er gevoetbald wordt, is er niets aan de hand. Maar is het voetbal klaar (en mogelijk verloren, wat altijd zo’n soort collectieve kater oplevert), dan gaat de Nederlander de krant weer lezen. Of gaat weer twitteren. Als er ook maar één proleet achter komt dat zijn spaargeld mogelijk niet helemaal safe is bij zijn bank, heb je de poppen aan het dansen. Dan komt er een ‘campingrun’. Lange rijen bij de pinautomaat in het dorp naast de camping. Dan duurt het niet lang meer voordat de banken hun betalingssystemen plat leggen en dan mag iedereen maar zien waar hij zijn boodschappen mee denkt te betalen (niet).

  Uiteindelijk blijft er van Nederland niet veel meer over dan een dorre vlakte met lege gebouwen die niets meer waard zijn.

  Gelukkig heb ik een exit plan, expat, dus als iedereen hier tulpenbollen moet eten zit ik allang Ergens Anders.

 125. nhz says:

  philippulus: De hypotheekrenteaftrek zou alleen nog beschikbaar moeten worden gesteld voor bestaande woningen, en wel onder de voorwaarde dat deze energiezuinig gerenoveerd worden.

  dat klinkt sympathiek maar ben ik ook tegen, gezien de ervaring met vergelijkbare regelingen hier in de buurt. Betekent alleen maar dat wat handige jongens weer bakken vol subsidiegeld binnen halen. Niks subsidie, gewoon iedereen zelf voor de kosten opdraaien. Jammer voor de eigenaars van monumentale pandjes die nu op 2000% winst zitten, maar er kan best wel wat af.

  Scrutinizer: Groeten uit Uruguay.

  heb ik ook wel aan gedacht ooit; maar met veel beroepen lijkt het me niet makkelijk daar een start te maken. Wel een goed land voor ‘als de bom barst’!

  Expat: Als het je nu lukt om je zenuwen te bedwingen, kun je rond 2015 een mooi pandje cash kopen.

  niet als het aan de politiek ligt, die gaan net zo lang pandjes slopen (met subsidie!) totdat een aftandse starterswoning 1 miljoen euro kost; vanzelfsprekend weer geheel door de belastingbetaler op te hoesten.

  ll: Kastekort Staat 8.4 miljard hoger dan gedacht, moet extra worden geleend op kapitaalmarkt.

  Totaal tekort nu 20.7 miljard.

  Griekse toestanden ?

  niet als lenen minder dan 1% kost …

  RealisT: Zuid-Holland wil huizenmarkt uit het slop trekken door tot 2020 geen nieuwe woningen te bouwen en zo kunstmatig schaarste te creëren:

  ja, je vraagt je af of al die provinciebestuurders met een onverkoopbaar huis omhoog zitten? Hoe dom moet je zijn om zulke voorstellen te doen in een land met ‘permanente woningnood’.

  Duufbier: Nu haal ik Douglas Adams er al voor de tweede keer in dit lijntje bij,

  ja, tijd voor de ‘Hitchhikers guide to the Dutch Housing Bubble Galaxy’

  Oeps: Was er in de jaren dertig niet een deel van een bepaalde bevolkinggroep die Duitsland ontvluchte, voordat deze op grote schaal werd vervolgd? Volgens mij was dat destijds wel degelijk een goed idee om te vluchten.

  die groep handelde volgens mij niet zozeer uit angst maar eerder zeer rationeel – ze zagen wat er aan kwam, zetten hun geld op buitenlandse banken of in goud (de verhalen over gouddraadjes in de kleding voor de minder vermogenden) etc.

  Oeps: Ja dat lastige Nederland .. moet gewoon z’n mond houden en betalen! Hoeveel was het ook al weer? 40 miljard?

  tijd dat Duitsland en Frankrijk samen bepalen dat Spanje geholpen kan worden met 500 miljard aan Nederlands geld; Nederland heeft toch kapitalen aan overwaarde in de huizenmarkt dus die kunnen best wat missen. En dat noemen we dan democratie. Hoe verstandig Duitsland relatief ook is, ook daar worden ze feitelijk geregeerd door banksters en aanverwant tuig.

  Oeps: maar Noorwegen heeft wel een eigen munt, is geen onderdeel van de EU of wat voor ander economisch pakt dan ook, en heeft van alle landen de grootste tegoeden in de bank.

  Noorwegen heeft voorzover ik weet zijn weelde voor een groot deel buitenlands geinvesteerd. Wat blijft daar van over als de grootste markt ter wereld, de EU, crasht? Om over emerging markets, commodities etc. maar niet te spreken.

 126. adamus says:

  ll:
  @ Kariz, dan krijgt Willem Middelkoop toch nog gelijk, als altijd

  http://www.nieuwamsterdam.nl/als-de-dollar-valt

  En Tegenlicht…….de dag dat de dollar valt.

  tegenlicht.vpro.nl…lar-valt-update.html

  Willem doet in mijnbouwgrondstoffen, bovengronds is niet meer interessant -voor hem. De $ gaat natuurlijk niet vallen, die gaat gewoon minder belangrijk worden.
  Net zoals de euro niet valt. Draghi verwacht een euro-visie van politici 😉
  http://www.tijd.be/nieuws/geld_beleggen_markten/Europa_spant_vangnet_onder_Spaanse_banken.9201264-3452.art?utm_medium=email&utm_campaign=MORNING_COMMENT&utm_source=SIM

 127. nhz says:

  Frans: elemenataire wiskunde klas 1

  politiek is geen wiskunde 😉
  zelfs dat GROOTSTE valt over te twisten; ik zou eerder aan CDA denken. Bij VVD is nog een minderheid die behoorlijk tegen dit soort praktijken is, bij het CDA ben ik dat nog nooit tegengekomen.

  Juan Belmonte: Drs Elco Brinkman geeft aan in FD dat de grondkosten 1997-2011 10 maal harder gestegen zijn dan de bouwkosten:

  waarmee de onderkoning van Nederland alleen bedoelt dat de bouwkosten nog 10x hoger moeten worden.

  Floor: Ik kwam toevallig deze week een artikel tegen waarin gesteld werd dat Duitsland ook hard op weg is richting zeepbel.

  logisch, één van de laatste vastgoed markten in het westen die NIET zwaar overgewaardeerd is; en de kleptocraten en vastgoed maffiosi in de hele EU (o.a. uit Nederland) zinnen op plannetjes om daar ook bellen te blazen. Met al dat gratis geld van de ECB zou het een wonder zijn als de vastgoed prijzen in Duitsland NIET gaan stijgen.

  Expat: Dus als je bv iemand aan gaat praten zijn hele vermogen in edelmetalen of kronen om te zetten moet je wel zeker weten dat de boel gaat knallen.

  en je moet vooral ook weten hóe de boel gaat knallen, die edelmetalen of kronen zouden zomaar waardeloos kunnen blijken onder een New World Order.

  ll: @ Floor, toch raar 😉 , het woord deflation komt steeds meer in de pers.

  ja, om de geesten rijp te maken voor (hyper)inflatie. ‘Alles beter dan deflatie, stel je voor ieder jaar 0.5% lagere prijzen in de winkel en een paar % lagere vastgoed prijzen, onacceptabel!!’

 128. Expat says:

  hugo,

  Ben met je eens dat sparen an sich nu niet interessant is. Maar de keuze die je moet maken als je met reeds gespaarde euro’s ergens in de komende paar jaar een huis wil kopen in NL is gecompliceerder.

 129. Kariz says:

  Mijn posts lijken spontaan te verdwijnen…

  http://www.huizenzoeker.nl/koop/zuid-holland/den-haag/wilgstraat-68/details.html

  Ook een drama…maar wat wil je met zo’n rothoek in je huis

 130. Kariz says:

  adamus: Willem doet in mijnbouwgrondstoffen, bovengronds is niet meer interessant -voor hem. De $ gaat natuurlijk niet vallen, die gaat gewoon minder belangrijk worden.
  Net zoals de euro niet valt. Draghi verwacht een euro-visie van politici
  tijd.be/nieuws/gel…&utm_source=SIM

  De $ gaat vallen als world reserve currency bedoelen we dan.

  Blijft gewoon bestaan natuurlijk.

 131. nhz says:

  adamus: Draghi verwacht een euro-visie van politici

  zoiets als het eurovisie songfestival, met zingende kleuters, vals klinkende liedjes, valsspelende deelnemers en corruptie en omkoping alom bij de leiding?

 132. nhz says:

  Expat: Ben met je eens dat sparen an sich nu niet interessant is. Maar de keuze die je moet maken als je met reeds gespaarde euro’s ergens in de komende paar jaar een huis wil kopen in NL is gecompliceerder.

  inderdaad, en al je geld omzetten in edelmetaal nadat het 8x gestegen is dat zou net zo riskant kunnen blijken als een huis kopen na 10x prijsstijging. Niemand heeft een kristallen bol, wie rond 2000 al zijn kapitaal in goud omzette heeft nu makkelijk praten, maar ik wed dat dat minder dan 0.1% van de bevolking is en bij de meesten zal de timing dan ook nog puur mazzel geweest zijn. Goud heeft de afgelopen vier jaar geen serieuze correctie meer gehad, er zit dus heel veel angstpremie in de prijs; een correctie naar $1000-1200 zou mij nu niks verbazen. Over zilver ga ik het maar helemaal niet hebben, laat staan die voorspellingen dat dat nog 10x duurder gaat worden.

 133. Kariz says:

  Ja hadden wij niet ergens nog een talentloze vals zingende indiaan over?

 134. Ma Ling says:

  http://www.z24.nl/z24geld/artikel_355895.z24/_Goedkope__Deense_hypotheek_naar_Nederland.html

  Het Deense hypotheekmodel wordt volgend jaar ingevoerd, aldus Solid Mortgages (wat een naam)

 135. Lezer says:

  “Woning niet duur”, in Nederland.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12305062/__Woning_niet_duur__.html

  Echt waar of propaganda?

 136. Daphne says:

  Een vergelijking van steden als Utrecht, Amsterdam en Eindhoven (en geloof dat Zwolle de vierde was) met steden als Parijs, Bordeaux, Toulon, Hamburg en Berlijn (zoals Bouwfonds in dat onderzoek doet) is volgens mij niet helemaal eerlijk. De genoemde Nederlandse steden zijn gemiddeld een stuk kleiner dan de genoemde Duitse en Franse steden. Daarbij denk ik eigenlijk ook dat het verschil in woningprijzen tussen stad en platteland in Duitsland en Frankrijk een stuk groter is dan in Nederland. In Duitsland/Frankrijk zit je in veel gebieden echt in de middle of nowhere en niet op reisafstand van werkgelegenheid. Nederland kent een veel gelijkmatigere verspreiding van mensen over het land. Kortom: dat er op basis van deze vergelijking niet zoveel met de Nederlandse huizenprijzen aan de hand lijkt te zijn, verbaast me niet.

 137. adamus says:

  Daphne,

  dat is ook de enige reden waarom wij het energienet ondergronds hebben

  (ook omdat de openbare bestuurders altijd nauwe banden hebben gehad met energie/kabelbedrijven….huhhhhh)

 138. adamus says:

  Lezer:
  “Woning niet duur”, in Nederland.

  telegraaf.nl/dft/n…ing_niet_duur__.html

  Echt waar of propaganda?

  hun eigen gelogen waarheid.

 139. nhz says:

  Lezer: “Woning niet duur”, in Nederland.

  telegraaf.nl/dft/n…ing_niet_duur__.html

  Echt waar of propaganda?

  there are lies, damned lies and statistics.

  leuk al die reacties onder het artikel; nog een héél lange duikvlucht te gaan voordat de bodem bereikt is, zeker weten.

  ll: Paniek in Gelderland, bouwsector zal worden gehalveerd. (+ die andere voorbeelden)

  als ze straks besluiten dat in heel Nederland geen huis meer gebouwd mag worden, om de scheefleners te beschermen, dan lijkt me -50% een veel te optimistische inschatting. Of zouden ze al die bouwers aan omscholen tot huizenslopers? Je moet de 2eK nooit onderschatten, misschien iets voor Jolande Sap om de Kunduz missie v2.0 te organiseren? Daar krijg je bij het kader van GL de handen wel voor op elkaar, de prijzen van al die GL grachtenpandjes zijn tenslotte belangrijker dan of er in dit land nog iets nuttigs gedaan wordt.

 140. Philippulus says:

  Lezer:

  Echt waar of propaganda?

  Dat komt uit de moppentrommel van het FD, óf het is een ingezonden sponsormededeling (daar heeft de Volkskrant ook een handje van).

  “Kantoor te huur voor €100/m2. Nu te koop voor ruim €200/m2”

  http://www.vastgoedjournaal.nl/news/7563/15/Kantoor-te-huur-voor-100-m2-Nu-te-koop-voor-ruim-200-m2/

  Wonen in een kantoorruimte, hmmmm.. 😉

 141. nhz says:

  P.S. wat betreft dat kunstmatig schaarste creëren op de woningmarkt door de komende jaren niks meer te bouwen: zou het plan van de Zuid-Hollandse gedeputeerde zijn ingegeven doordat de provincie bang is voor verstrekkende gevolgen als bouwgrond daar afgewaardeerd wordt? Als er geen bouwgrond meer verkocht wordt weet niemand wat het waard is, en blijft het ongetwijfeld voor bubbleprijzen op de begroting staan. Als je blijft bouwen en niemand kan de prijzen meer betalen, dan zal toch als eerste de prijs van de bouwgrond ver omlaag moeten (al denkt geen politicus zo, dan moet er gewoon scheppen subsidie bij – maar dat kon wel eens moeilijk worden).

  Eén voordeel voor de gedeputeerde: Zuid-Holland heeft genoeg snelweg, dus als ze straks 1 euro belasting per gereden km gaan innen om de scheefleners te subsidiëren, dan kan de bubble nog heel lang overeind gehouden worden, ook al gaat dan de hele economie naar de knoppen. Kwestie van prioriteiten …

 142. Duufbier says:

  Spanje is gered! Ze hebben toch nog 2 miljard in obligaties kunnen aantrekken op de markt.

  http://www.reuters.com/article/2012/06/07/us-eurozone-idUSBRE8530RL20120607

  (Wat ze er alleen niet bij zeggen, is dat het SPAANSE banken zijn geweest die voor 4 tot 6 procentjes rente (plus de belofte dat Rajoy heeeeeeeeel erg zijn best zal doen bij de IMF/EFSF/ESM/EU) die papieren wel bij de rest van het wc papier wilden leggen.)

  De rest van de kapitaalmarkt brandt daar echt niet meer zijn vingers aan.

  Maar het goede nieuws is, dat Spanje nu wél 58% van z’n schulden heeft afgedekt. (Het slechte nieuws is dus dat voor 42% van de leningen nog geen oplossing is gevonden.)

  http://www.zerohedge.com/news/spain-sells-smallest-amount-10-year-bonds-2004-yield-over-6

 143. Claude says:

  Schaarste creeëren? Het is een financieringsprobleem, stupid, geen onwil. Mensen willen zelfs 3 miljoen betalen voor een doorzon-woning als ze het maar mogen lenen en kunnen betalen maandelijks.

  Plannen PvdA:

  •De PvdA wil de hypotheekrenteaftrek geleidelijk aanpassen. Verstoring van de woningmarkt moetzoveel mogelijk worden voorkomen. Woningeigenaren moeten zich kunnen aanpassen. Vanaf 2013 zal geleidelijk een nieuw stelsel worden ingevoerd. Uiteindelijk trekt iedereen tegen hetzelf-de tarief af; vanaf 2013 wordt het maximale tarief van 52% waartegen men nu kan aftrekken staps-gewijs verlaagd naar een voor ieder gelijk aftrektarief van 30%.
  • Ook het schuldbedrag waarvan de rente mag worden afgetrokken wordt begrensd. In 2013 wordtde woningschuld waarover rente mag worden afgetrokken bevroren op maximaal 1 miljoen euro.Vervolgens wordt dit maximum jaarlijks verlaagd, tot de gemiddelde huizenprijs (nu 237.000 euro)
  . Over dertig jaar kan iedereen dus nog steeds zijn rente aftrekken maar voor een schuld vanmaximaal de dan geldende gemiddelde woningprijs en allemaal tegen 30%.
  • Voor nieuwe hypotheken zal verder gaan gelden dat de fiscus voortaan uitgaat van een forfaitairannuïtaire hypotheek. Dat betekent dat de toegestane aftrek gedurende de looptijd van 30 jaarafneemt, doordat de fiscus ervan uitgaat dat de hypotheeksom in 30 jaar wordt afgelost.
  • Ook de overdrachtsbelasting gaat op de helling. Deze boete op verhuizen schaffen we voor star-ters per direct af. Voor alle andere kopers verlagen we hem naar 2% (was 6%).
  • Regering en banken moeten tot gezamenlijke voorstellen komen om de financiering van eigenwoningbezit voor ZZP’ers te verbeteren. Tevens roept de PvdA de banken op om barrières weg tenemen die extra tussentijdse aflossingen bemoeilijken.

  Dus annuitair verplicht, percentage begrenzen en hoogte begrenzen. Laatste voor iedereen. Geen verkeerde plannen.

 144. ll says:

  Claude, PVDA programma……..maar voor alles moet eerst alle staatssteun worden terugbetaald aan de banken.

  Tot die tijd is de financiële wereld aan zet 🙂

  De politiek wikt, de bank beschikt………

 145. ll says:

  Voorbeeld.

  ESM kost 5479.00 per huishouden 😉

 146. hugo says:

  ll: ESM kost 5479.00 per huishouden

  Als het verdeeld wordt over alle EU huishoudens. Schrap de huishoudens van Portugal, Spanje, België, Griekenland, Italie, Ierland waarschijnlijk ook die van Frankrijk. Binnenkort NL en wat gaat het dan per huishouden kosten? Mooi toch he die EU(ro), heeft al de helft van de landen opgeblazen. Op naar het ideaal, iedereen failliet en straatarm. Wel zo eerlijk.

 147. ll says:

  Hugo, het zou ook met de gulden zijn gebeurd, denk ik…

  Trouwens nog een berichtje voor Floor, 1% deflatie in Zwitserland. 😉

  http://fingfx.thomsonreuters.com/2011/11/07/105959c405.htm

 148. scheefhuurder says:
 149. ll says:

  Het spel met de knikkers, Jan Hommen ING, geld niet terugkrijgen is nooit leuk…….

  http://nos.nl/audio/381329-hommen-geld-niet-terugkrijgen-nooit-leuk.html

 150. nhz says:

  Claude: Plannen PvdA:

  tja, ik herken de oude PvdA weer helemaal. Crisis, what crisis? Lekker feesten op kosten van de buren!! Een dikke FY!! tegen iedereen die zo dom is om te huren, en nu nog even samen de Internationale zingen. Ook leuk dat je uit die plannen zo kunt afleiden dat het partijkader een hypotheek van pakweg 1 miljoen heeft 😎
  Deze partij moet bij de verkiezingen gewoon helemaal naar 0 weggestemd worden (net als veel andere partijen overigens, maar PvdA verdient het extra hard met dit soort krankzinnige plannen).

  ll: ESM kost 5479.00 per huishouden

  doe dat maar keer tien, nadat de rekening door de banksters is opgemaakt. En zoals hugo zegt, een groot deel van Europa doet per definitie niet mee met betalen. En aangezien de gemiddelde scheeflener die 50K niet kan ophoesten, zal iemand die wél spaargeld heeft nog wel een veelvoud van die 50K worden afgepakt. Eerlijk delen in de polder

  ll: Trouwens nog een berichtje voor Floor, 1% deflatie in Zwitserland. 😉

  tja, betaal je 1% rente voor het aanhouden van spaargeld, dan krijg je dat – zijn ze daar netto toch beter af dan in de EU met 3% inflatie en 1-2% rente.

  ll: Het spel met de knikkers, Jan Hommen ING, geld niet terugkrijgen is nooit leuk…

  weet je wat ‘niet leuk’ is? schandalig hoge ING bankster salarissen en bonussen niet uitbetalen; maar daar zal het nooit van komen, helaas 🙁

  *****
  Ondertussen op de beurs: de Bernank spreekt, het gaat slecht met de US economie dus Hoppa! (plus weer even lekker goud omlaag meppen, maar niemand die daar meer van opkijkt). Beurs weer dik een procent in de plus, yippie, we gaan crashen dus de aandelen kunnen nog veel hoger!

  War is peace, Freedom is slavery, Ignorance is strength

  Maar misschien hebben de trading bots nog niet kennisgemaakt met Orwell 😎

 151. We gaan de knoflook-landen achterna!!

 152. Steven says:

  vastgoed vacature

  wordt dan eerder stink-kaas en verzuurde melklucht.
  Dat filmpje van ll(147) gezien over IJburg? Wat een trieste blokken zijn dat toch.. en duur!!! echt niet te geloven. Mensen staan daarvoor in het algemeen ongeveer in de schuld wat ze hun hele leven ervoor verdient hebben. zonde..

 153. tufkaj says:

  Mooie combinatie van nieuwsberichten weer vandaag:
  – drechtsteden wil met startkrediet en erfpacht “de starter helpen”
  – Amsterdam loopt hopeloos achter met bouw ijburg en bouwt niet bij
  – Amsterdam biedt grond goedkoper aan voor segment middeldure huur.

  Samengevat door de ogen van de gemeente ambtenaar:
  Grondprijzen staan voor bubbleprijzen in de boeken. Door kunstgrepen kunnen we proberen deze alsnog aan starters te slijten in hun nadeel. Of, als dat echt niet werkt, geven we “korting”.
  Deze korting kan niet zitten op koopwoningen, want dan daalt de waarde van de reeds verkochte huizen en plegen we electorale zelfmoord. Bovendien hebben we zelf een tophypotheek dus “dat moeten we niet willen”. Op sociale huur verdienen we niks en als we de vinex ermee vol gooien krijgen we een nieuw slotervaart/bijlmer.

  Het middensegment huur gaat nog eens heel groot worden in Nederland!

 154. asd says:

  Hypotheekplannen uitgesteld. Op veel belangrijkere terreinen druipt de onbekwaamheid van dit kabinet en de meeste leden van de TK er vanaf, bijvoorbeeld met hun kritiek op Angela Merkel: er is helemaal geen sprake van doordenderen in Europa.
  De Duitse bondskanselier zegt niets anders, dan dat de kloof tussen Noord- en Zuid Europa groter wordt.
  Aldus niet eens meer een “Europe de deux velocités”, maar een “Europe de velocités differents”, waarop je beleid kunt “loslaten”.
  Een realistische kijk van een solide wetenschapper, die langs die weg Europa wil behouden.
  Den Haag verdwijnt net als de VS vanzelf wel achter de horizon.

 155. Floor says:

  ll,

  Ja, dat krijg je ervan wanneer je een bodempje zet op euro 1,20. Wanneer het aan de ene kant vast gezet wordt gaat het aan de andere kant in beweging komen.

 156. hugo says:

  ll: Hugo, het zou ook met de gulden zijn gebeurd, denk ik…

  Eensch, zoals ik al eerder stelde, bijna geen fiat leeft langer dan 40 jaar. Echter om alles en iedereen (behalve de verantwoordelijke instituties) uit te melken om een paar jaar een gedoomde currency hoog te houden is waanzin om het zachtjes uit te drukken. Concurrentie tussen currencies om zo wat vluchtwegen open te houden voor de bevolking is beter dan de idioterie (genaamd EU(ro)) langer in stand te houden.

 157. Adamus says:

  Diederik Samson bij nieuwsuur: “iemand met een inkomen van €60.000 en een hypotheek van 5 ton zal verspreid 30 jaar echt niet zoveel pijn lijden bij geleidelijke afschaffing van HRA”. Ik weet het nog niet …….

 158. Steven says:

  hugo: Eensch, zoals ik al eerder stelde, bijna geen fiat leeft langer dan 40 jaar. Echter om alles en iedereen (behalve de verantwoordelijke instituties) uit te melken om een paar jaar een gedoomde currency hoog te houden is waanzin om het zachtjes uit te drukken.

  en dus? probeer ik geen enkele schuld te hebben en spaar edelmetaal. precies dat wat mijn familie en vrienden niet doen helaas.

 159. Frans says:

  Ah! een landgenoot die het begrijpt!
  Waar komt je hypotheek vandaan?
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Fxp0BOlm2Qc#!

 160. hugo says:

  Steven,

  Hi Steven, die reply van mij was gericht aan ll. Ik ben het met je eens maar snap je reactie verder niet….

 161. Adamus says:

  http://www.rentreview.nl/blog/ing-een-slechte-prijs-is-geen-prijs/

  ING over uni-invest slechte prijs is geen prijs (vorming). Is tot stand gekomen door financial enginering…….

 162. Adamus says:

  hugo:
  Steven,

  Hi Steven, die reply van mij was gericht aan ll. Ik ben het met je eens maar snap je reactie verder niet….

  Als het mis gaat met het metaal wordt hij uitgelachen en mag met de kerst meedineren, gaat het goed met metalen dan wil men het hele jaar “mee-eten” -desnoods via de omweg van vadertje staat. Het wordt dan een grote familie.

 163. Adamus says:

  tufkaj,

  Zelfhulpgroepen van verslaafde gemeenten. Jammer dat de kindertjes ook al op jonge leeftijd leren snuiven. Ik zie hier bordjes in de wijk met opschrift “halve Abraham” , die hebben dus op hun 25ste al een paar jaar €200/300K aflossingsvrij om hun nek hangen. Ouders van <50jr; die hebben nog wat voor de boeg 🙁

 164. Adamus says:

  Steven:
  vastgoed vacature

  wordt dan eerder stink-kaas en verzuurde melklucht.
  Dat filmpje van ll(147) gezien over IJburg? Wat een trieste blokken zijn dat toch.. en duur!!! echt niet te geloven. Mensen staan daarvoor in het algemeen ongeveer in de schuld wat ze hun hele leven ervoor verdient hebben. zonde..

  Ze gaan nog spijt krijgen van de sloop in de Bijlmer.

 165. Steven says:

  aan Hugo

  ja was niet speciaal aan jou gericht. Bedoelde gewoon: omdat dat fiat geld nooit echt lang bestaat ik zilver spaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*