Eén op de twee huishoudens leent

Nibud: huidige leencultuur doorgeslagen

Ruim 3,7 miljoen huishoudens in Nederland hadden het afgelopen jaar een lening. Drie jaar geleden had 37% van de huishoudens een lening, waarbij de hypotheek niet wordt meegerekend. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt het toenemend aantal leningen verontrustend. Vooral het aantal informele leningen is gestegen. Bijna één op de tien huishoudens leent bij familie of vrienden, in 2009 was dit nog 5%. Meer dan de helft van de mensen met een lening ervaart de lening als een last. Dit is één van de belangrijkste conclusie van het onderzoek Geldzaken in de Praktijk, waarin het Nibud op een rij zet hoe Nederlanders hun geldzaken in de praktijk organiseren. Het Nibud concludeert dat de huidige leencultuur is doorgeslagen en dat huishoudens onvoldoende beseffen wat het aangaan van een lening voor hun maandelijkse uitgaven betekent. Het instituut pleit voor een landelijke campagne waarin consumenten bewust worden van de lange-termijn-gevolgen van lenen.

Lees verder op de site van het Nibud

Share Button
239 comments on “Eén op de twee huishoudens leent
  1. ll says:

    @ artikel Nibud zegt: huidige leencultuur doorgeslagen

    Zeg dat dan ook tegen vadertje staat 🙂

    http://www.destaatsschuldmeter.nl/

  2. ll says:

    O.T. 60% Ieren voor fiscal treaty.

  3. nhz says:

    één op de twee huishoudens leent. Want lenen voor een huis dat is geen lenen in Nederland, dat is investeren, slapende rijk worden. Vandaar ook dat er nog steeds geen waarschuwing ‘Let op: Geld Lenen Kost Geld!’ staat bij reclame voor huizen of hypotheken.

    Toenemend aantal leningen verontrustend … sorry hoor, waar praten we nou over? Het is peanuts kruimeltjes vergeleken met de hypotheekschuld (‘maar daar staat wel de waarde van het huis tegenover’, hoor ik de makel/hypotheekmaffia al kakelen). Slaap lekker …

    Oja, lenen bij familie en vrienden is natuurlijk nóg verontrustender, want daar verdienen bankenmaffia en overheid niet aan 😎

  4. tufkaj says:

    Ik vond het snelle geld gister best heel goed eigenlijk. Vooral leuk dat die man van multilul/jiskefet zijn zegje mocht doen 🙂

    ps, net een heel verhaal zitten typen, is er een nieuw topic 🙂

    tufkaj:
    Vandaag vertelde een collega dat ze in haar zoektocht naar een koop of huurwoning verrassend veel woningen tegenkwam die voor een studerend kind waren gekocht. Nu het kind afgestudeerd was, moest de belegging van pa en ma worden verkocht.
    Als ik er over na denk, waren er in mijn studietijd ook best wel veel ouders die een huis kochten voor hun kind. Scheelde heel veel huur voor een kamer en was een superbelegging natuurlijk.

    Nu vraag ik me af… Hoeveel boomers zouden zo’n constructie hebben gehad en willen nu deze tweede woning voor hun pensioen cashen? Waar zou ik hier getallen van kunnen vinden? Laatst stond in een artikel over Frankrijk al dat mensen boven de 58 netto verkopers zijn (telegraph.co.uk/fi…use-price-slump.html).

    Ik kon het niet helemaal plaatsen voor de Nederlandse situatie, want ik denk dat de meeste senioren niet van verandering houden en dus ook niet van verhuizen. Maar het zou natuurlijk zomaar kunnen dat je op je 58e gemiddeld een kind hebt van een jaar of 28.

    Het zou ook zomaar kunnen dat de golf vergrijzende boomers tevens een golf afgestudeerde kids teweeg bracht. De kinderen van de boom generatie gingen zo rond 1993 – 1998 studeren. Is er toen niet heel veel vraag naar voren gehaald door boomers die een woning kochten voor hun kind? Zou dit een rol kunnen hebben gespeeld bij de prijsstijgingen destijds?

  5. Aurely says:

    Idee 486328610 om de crisis aan te pakken: http://watch.bnn.ca/#clip690298

    (alle schuld van een land wat meer is dan >60% GDP in een grote pot, met als onderpand het goud van dat land)

  6. lorenzo says:

    2008 begon voor velen (excl. ik) de crisis in het hoofd te dwalen , althans kon weten..; in 2010 is de leenquote van 1 op de 3 naar 1 op de 2 , zelfs 52 % gegaan.
    We hebben dus de fase van cognitieve dissonantie enigszins laten varen en willen onze levensstandaard blijven vervullen , gezien bovenstaande gegeven.
    Ik wil derhalve van niemand meer horen dat de komende tijd duur gaat worden , de staat ons maar blijft uitmelken of anderszijdse gewauwel . Dank .

  7. nhz says:

    tufkaj: Als ik er over na denk, waren er in mijn studietijd ook best wel veel ouders die een huis kochten voor hun kind.

    ik denk dat het grote verschil is dat toen rijke ouders een heel huis kochten voor hun kind, die dat dan meestal deelde/doorverhuurde met 4-10 anderen. Wat er de laatste jaren gebeurde was dat slimme makelaars en huisjesmelkers grotere panden opsplitsten in studentenkamers die als huis – dus inclusief tophypotheek – verkocht konden worden, daarbij vanzelfsprekend enthousiast geholpen door onze politici. Wat is een studentenkamertje dat je ‘zelfstandige woonruimte’ in een aftakelend studentenpand waard bij verkoop? Gelukkig kunnen huizenprijzen in Nederland alleen maar omhoog 😎

    Of het veel invloed heeft gehad op de prijzen betwijfel ik, studentenkamers/woningen zijn niet bepaald gemiddelde (koop)woningen.

  8. nhz says:

    mooie dag voor de politici: euro goudprijs binnen enkele uren van 1240 naar 1310 euro/ounce en de teller loopt nog. Wat is er beter dan een in elkaar stortende munt, reken maar dat we lekker concurrerend worden zo 😎

    Anders gezegd: je spaargeld is in één dag alweer 6% minder waard geworden. Gelukkig krijg je wel 1.5% rente per jaar (als je goed zoekt, en voor aftrek van de verplichte eigen bijdrage voor het geboefte in Den Haag) 😎

  9. Juan Belmonte says:

    @artikel

    Prima punt.

    Holland is gewend geraakt om woningen gesubsidieerd (HRA) te leasen (100% aflossingsvrij is geen eigendomsopbouw dat is leasen).

    Kortom:
    Heel raar dat huizen onbetaalbaar en zelfs onfinancierbaar duur geworden zijn … 🙂

    Nog merkwaardiger dat ze daarom gewoon in prijs aan het zakken zijn en nog wel even zullen zakken 8)

    Verders als reactie:
    Het Nibud concludeert dat de huidige leencultuur is doorgeslagen en dat huishoudens onvoldoende beseffen wat het aangaan van een lening voor hun maandelijkse uitgaven betekent. Het instituut pleit voor een landelijke campagne waarin consumenten bewust worden van de lange-termijn-gevolgen van lenen.

    Aan de andere kant
    De Overheid moet mensen gaan uitleggen wat ze wel en niet moeten doen want ze snappen kennelijk niet wat lange termijn is.
    …..
    Eerst heeft de overheid meegeholpen Kamikazekopers te werven door Startersleningen aan te gaan, HRA was dertig jaar taboe en nu net een maandje bespreekbaar, NU gaan ze(NIBUD) DE MENSEN erop wijzen wat een langetermijn visie is….

    Hahaha, het moet niet gekker worden 🙂

  10. tufkaj says:

    nhz: Of het veel invloed heeft gehad op de prijzen betwijfel ik, studentenkamers/woningen zijn niet bepaald gemiddelde (koop)woningen.

    Daar ben ik het mee eens, maar ik denk dat het wel extra kopers heeft opgeleverd in een bepaalde periode en nu misschien extra verkopers oplevert. En dan verkopers van het type dat niet doorstroomt naar een andere woning.

  11. Juan Belmonte says:

    De Beste Stuurlui
    dempen de put
    (op tijd).

    Maar beter nu een acceptatie van de feiten dan nog een jaar of decennium doen alsof er niets aan het handje is…

    Het blijft een wonder hoe het kan dat dáár waar de oorzaken van vastgoedbubbels het grootste zijn (in Holland met de grootste hypotheekschuldexplosie op aarde) de prijscorrecties het kleinst zijn.
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-04-2012/vereniging-eigen-huis-tweedeling-renteaftrek-zet-rem-op-doorstroming/#comment-104396

    Het parlement wist al in 2004 dat hypotheekschulden in NL de pan uit gerezen waren:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-04-2012/vereniging-eigen-huis-tweedeling-renteaftrek-zet-rem-op-doorstroming/#comment-104398

  12. lorenzo says:

    ..gezien het onderwerp en de inhoudelijke (..) reacties wil ik mijn opmerking over ”cognitieve dissonantie” toch enigszins nuanceren . Zover zijn we nog niet helemaal, er is nog een weg te gaan.

  13. Juan Belmonte says:

    buenas noches,
    Juan

  14. Dawg says:

    Best wel sneu dat die banken door de politiek gedongen werden zoveel krediet te verlenen. En dat terwijl ze de grootste moeite hebben om wat deposito’s van spaarders bij elkaar te schrapen.

  15. Adamus says:

    OT

    Hugo, ik google even op Eric Schmidt en Bilderberg en kom bij jouw favoriete NWO terecht.
    Verder kom ik niks tegen over die combi …….behalve voor mij slecht te volgen hit https://sites.google.com/site/universalfederationback/dear-bilderberg-members

    Misschien Bingen?

  16. Adamus says:

    tufkaj,

    Dat zou misschien in Maastricht (afgebakend aan drie kanten) te traceren zijn? Huizen, zonder tuin, in bepaalde prijsklasse …..verzin er maar wat bij.
    Ik ken alleen de personen die het wel gedaan hebben en dat zijn nu 65plussers met kind van 32/35, lui w.o. Bankdirekteurtje) die een Tweede hypotheek hadden om de kinderen een studieloon te geven. Ja, op de pappadag incl. bierestafette hoor je dolle verhalen:-)
    Dat was nog net in de guldentijd. Zijn niet met verlies in Euro’s verkocht. Kinderen hebben nu huizen die onder water staan. “resultaten uit het verleden…….”.

  17. Adamus says:

    Adamus:
    tufkaj,

    Dat zou misschien in Maastricht (afgebakend aan drie kanten) te traceren zijn? Huizen, zonder tuin, in bepaalde prijsklasse …..verzin er maar wat bij.
    Ik ken alleen de personen die het wel gedaan hebben en dat zijn nu 65plussers met kind van 32/35, lui w.o. Bankdirekteurtje) die een Tweede hypotheek hadden om de kinderen een studieloon te geven. Ja, op de pappadag incl. bierestafette hoor je dolle verhalen:-)
    Dat was nog net in de guldentijd. Zijn niet met verlies in Euro’s verkocht. Kinderen hebben nu huizen die onder water staan. “resultaten uit het verleden…….”.

    Ook was de rente toen nog meer aftrekbaar.

  18. Adamus says:

    Juan Belmonte:
    De Beste Stuurlui
    dempen de put
    (op tijd).

    We leven nu in het tijdperk van de automatische piloot 😉 (-en drones)

  19. Tufkaj says:

    Juan Belmonte:
    De Beste Stuurlui

    En of zij aan wal staan. Dat is namelijk beter dan onder water 😉

  20. Adamus says:

    Wat dat echte geld betreft: WTF is going on?

    +4% in een paar uur; terug bij 42K/kilo.

  21. Dawg says:

    Adamus,

    Ja, had ik inmiddels gecheckt. Beangstigend, maar daarom: WTF?

  22. Dawg says:

    Adamus,

    Misschien weer die verdomde glasblazers?

  23. hugo says:

    Adamus,

    Ik weet niet zoveel over dhr Schmidt. Wat ik bijzonderder vind is dat zowel Pechthold (eerder bezoeker voordat ie lijsttrekker werd en D66 uit het slop trok) als Rutte samen met Bea aanschuiven. Ik gok op een D66, VVD en ? als kabinet.

    Over echt geld, wat mogelijkheden
    Eind juni gaat de ECB weer een rondje echt geld MTM doen voor de balans. Asset kant van de balans wat oppoetsen kan geen kwaad na alle schade aan de balans. Short squeeze kan ook mogelijk zijn na dit slechte nieuws. Of gewoon een run op echt geld zoals in 2008.

  24. Adamus says:

    hugo,

    Schmidt is de baas van Google.

  25. Adamus says:

    Dawg:
    Adamus,

    Misschien weer die verdomde glasblazers?

    Gaat DNB ze nog vergoeden in digits of mogen ze wat uit de dnbkelder ophalen ?

  26. Dawg says:

    Adamus,

    De kelder. Maar ze mogen allen kiezen tussen een Mondriaan of wat huisvlijt van Beatrix, Van de rest motten ze afblijven.

  27. Adamus says:

    Dawg:
    Adamus,

    De kelder. Maar ze mogen allen kiezen tussen een Mondriaan of wat huisvlijt van Beatrix, Van de rest motten ze afblijven.

    Schamele 60 ton is overigens niet van “ons” maar van de aandeelhouders van DNB.

  28. hugo says:

    Adamus: Schmidt is de baas van Google.

    Dat weet ik ook wel. Of en zo ja hoe hij in de populaire PTB groepjes past weet ik niet.

  29. Dawg says:

    We hebben geen keus!!!:

    “Tim Legierse van de Rabobank denkt dat de consequenties van een keuze om Spanje failliet te laten gaan zo groot zijn dan je die keus niet gaat maken. ”We zijn er met zijn allen bij geweest in de jaren voor de crisis, we hebben de rente daar teveel laten dalen, waardoor er teveel krediet is gegeven. We moeten niet alleen maar naar Spanje wijzen dat ze teveel hebben gebouwd”, aldus Legierse.”

    “We”?

    Na de schulden moet nu ook de verantwoordelijkheid voor het eurodebacle gecollectiviseerd worden.

  30. Steven says:

    er zitten nu mensen met een net boven modaal inkomen met schulden van over de 400.000 euro voor een nieuwbouw huis. Dat gaat gewoon fout. dat weet je omdat 400.000 niet af te betalen is met 40.000 netto of zo per jaar en dat is best een super inkomen als je het wereldwijd bekijkt. OF de euro zakt OF ze zitten voor hun leven lang in de shit voor die paar vierkante meters steen.

  31. Dawg says:

    Frans,

    Huh? Gaat het hier over die video newsflash over de toestand in Spanje of het artikel over banken die staatschuld op hun balans laden. Dat laatste is namelijk niets bijzonders. Sterker nog, dat is de manier waarop het hele proces van geldcreatie in ons fiatsysteem begint.

  32. Duufbier says:

    Het is allemaal ‘too little, too late’

    Raoul Pal, ex-hedgefund manager, legt het uit in deze presentatie:

    http://www.zerohedge.com/news/big-reset-2012-and-2013-will-usher-end-scariest-presentation-ever

    We hebben zes maanden de tijd om ons voor te bereiden op een hele nieuwe tijd zonder niks.

  33. tufkaj says:

    Ede gaat ook gewoon lekker door met bouwen: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/devallei/11135335/Ede-blijft-bij-bouw-500-nieuwe-woningen-per-jaar.ece

    Gaat lekker in die hoek. Arnhem, Ede, Apeldoorn. Allemaal in zwaar weer en allemaal maar doorgaan met bouwen van woningen omdat ze anders verlies leiden op de grond…

  34. nhz says:

    Adamus: +4% in een paar uur; terug bij 42K/kilo.

    objectief gezien is het terug waar het een jaar terug ofzo ook al was; maar de snelle stijging is verontrustend. Nog zo’n dag en we hebben een nieuwe high in de euro goudprijs, dan is het echt ‘off to the races’ en dat zal vrijwel zeker inhouden dat de euro op korte termijn implodeert, of dat de banksters een ongekende fiat tsunami aan het organiseren zijn.

    Adamus: Schmidt is de baas van Google.

    en zoals je wellicht weet hebben heel veel van die bedrijven (GOOG, AAPL, FB, enz.) hun geld uit een heel bepaalde bron. Dat is de voornaamste reden om er benauwd voor te zijn, en niet alleen hun evidente Big Brother neigingen.

    Dawg: Na de schulden moet nu ook de verantwoordelijkheid voor het eurodebacle gecollectiviseerd worden.

    super brutaal inderdaad, dat ‘we’. Maar ja, het bankster bloed kruipt waar het niet gaan kan, dit soort kakkerlakken daar kom je blijkbaar nooit vanaf.

    Steven: OF de euro zakt

    voor mij is dat geen OF hoor, kijk naar wat er gisteren gebeurde; de race naar de bodem is weer in volle gang, inflate-or-die. Reken maar dat die pleuro in hoog tempo waardeloos gaat worden om de scheefleners, de mega banken én de grote bedrijven met teveel schuld ter wille te zijn.

    Duufbier: We hebben zes maanden de tijd om ons voor te bereiden op een hele nieuwe tijd zonder niks.

    de presentatie lijkt me een typisch voorbeeld van ‘fear sells’. Maar ja, hij zou best eens gelijk kunnen hebben. En dan bedoel ik niet alleen de financiële tsunami, maar de hele samenloop: climate change die steeds sneller uit de hand loopt met alle gevolgen voor extreem weer, nieuwe migratiestromen en enge ziektes, de radioactieve troep van Fukushima die nu overal begint te arriveren (gaat u vooral lekker slapen …), de megalomane aspiraties van Amerika en hun baasjes in het Midden-Oosten die een Derde Wereldoorlog kunnen triggeren.

    We weten nu dat Saint Obama de Stuxnet worm goedkeurde, zelfs nadat die zijn boekje te buiten ging en elders schade aanrichtte. Puur staatsterrorisme dus, en dan dagelijks klagen over wat ze elders doen. We weten ook dat VS-Israel actief zijn met een nog veel engere Stuxnet versie die op grote schaal industriele systemen kan platleggen (gasnet, waterzuivering, enz.). Zelfs als ze geen kwade bedoelingen hebben mag je hopen dat de programmeurs lekker ontspannen en foutloos hun werk doen. Je zou bijna denken dat de Rockefellers het geld voor dit project verzorgen (hun plan was tenslotte dat de wereldbevolking minstens 90% kleiner moet).

  35. tufkaj says:

    leiden moest lijden zijn uiteraard. Het ging niet over Leiden als in “pijn is onvermijdelijk, maar Leiden is een keuze”. Al die gezegden verwarren mij maar…

  36. Nou says:

    Door onderhands te lenen zet je de banken buiten spel. Het wordt ook steeds aantrekkelijker, omdat de spaarrentes en de hypotheekrentes verder uiteen lopen.

    Dit fenomeen zorgt voor minder spaargeld op de bank en dus minder geldcreatie en minder bank.

  37. Aurely says:

    Dawg,
    Blijft advies van een bankier/verkoper he. Hij heeft waarschijnlijk geen keus (voortbestaan bank). Hoe je het ook went of keert, jan modaal zorgt voor de productie in een land. Bij ons zit de productie en het geld. Alles wat manager is, is snel geneigd overhead te zijn. Jij als manager produceert niet maar moet ervoor zorgen dat op een efficiënte wijze het juiste goed geproduceerd wordt. En dat weet hij dondersgoed.

  38. ll says:

    @ Duufbier, zoals al eerder gesteld, alle banken in Olland gaan eraan als de Spaanse Banken failliet gaan. Dit is dan weer peanuts vergeleken met dat de derivatenbom nu blijkbaar tot ontploffing is gekomen. Een nieuw geldsysteem kost 10 tot 20 jaar. Binnenkort verkiezingen, op partyen die onze ondergang hebben veroorzaakt. DNB die blijkbaar de hypotheekschulden blijkbaar in het land wil houden. Het is allemaal teveel, en het klopt niet, voor geen meter.

    Het is bagger……

  39. Oeps says:

    Duufbier,

    Dat zal dan wel 21, 22 of 23 december zijn .. hadden de Maya’s toch ongeveer gelijk .. 😆

    http://nl.wikipedia.org/wiki/2012-fenomeen

  40. ll says:

    @ Duufbier, het lijkt wel een meltdown 😉

  41. Adamus says:

    Dawg:
    We hebben geen keus!!!:

    “Tim Legierse van de Rabobank denkt dat de consequenties van een keuze om Spanje failliet te laten gaan zo groot zijn dan je die keus niet gaat maken. ”We zijn er met zijn allen bij geweest in de jaren voor de crisis, we hebben de rente daar teveel laten dalen, waardoor er teveel krediet is gegeven. We moeten niet alleen maar naar Spanje wijzen dat ze teveel hebben gebouwd”, aldus Legierse.”

    “We”?

    Na de schulden moet nu ook de verantwoordelijkheid voor het eurodebacle gecollectiviseerd worden.

    Hoeveel zal Rabo daar in de land- en tuinbouw hebben geïnvesteerd?

  42. Adamus says:

    Nou:
    Door onderhands te lenen zet je de banken buiten spel. Het wordt ook steeds aantrekkelijker, omdat de spaarrentes en de hypotheekrentes verder uiteen lopen.

    Dit fenomeen zorgt voor minder spaargeld op de bank en dus minder geldcreatie en minder bank.

    Hiermee haal je het systeem onderuit! Je gaat het fractionele terugdraaien. Enig idee wat dat betekent voor herfinancieringen? Alle te (her)financieren spulletjes moeten goedkoper worden.

  43. Adamus says:

    tufkaj:
    Ede gaat ook gewoon lekker door met bouwen: gelderlander.nl/vo…oningen-per-jaar.ece

    Gaat lekker in die hoek. Arnhem, Ede, Apeldoorn. Allemaal in zwaar weer en allemaal maar doorgaan met bouwen van woningen omdat ze anders verlies leiden op de grond…

    Liever de lucht in 🙂

  44. Adamus says:

    Dawg:
    Oh ja, linkje:

    rtl.nl/components/…wij-ook-failliet.xml

    Een staat kan niet failliet.

  45. Dawg says:

    Adamus,

    Mocht dat zo zijn dan wil ik er, namens de RABO, toch even op wijzen dat “wij” dat dan hebben gedaan.

  46. tufkaj says:

    Adamus: Liever de lucht in

    Hahaha, met de burgemeester van Ede die een Jan van Speijkje doet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Speijk

    Dan liever de lucht in

  47. Dawg says:

    Adamus: Een staat kan niet failliet.

    Met flexibele wisselkoersen en souvereiniteit over de eigen munt kan de staat zich altijd uit de schulden printen ten koste van de munt, maar in de eurozone kunnen staten failliet ogaan mdat de ECB daar over het printen gaat.

  48. nhz says:

    Nou: Dit fenomeen zorgt voor minder spaargeld op de bank en dus minder geldcreatie en minder bank.

    kan, maar persoonlijk heb ik slechte ervaring met geld uitlenen aan familie en kennissen. Het meeste komt niet terug, dus je moet het eigenlijk als een ‘gift’ zien (en soms vinden ze dan ook nog dat ze daar ‘recht op hebben’ als jij spaargeld hebt). Ik hoor van andere mensen vergelijkbare verhalen. In tegenstelling tot een bank of de Belastingdienst zijn je verhaalmogelijkheden als het er op aankomt vrijwel nihil.

    ll: @ Duufbier, zoals al eerder gesteld, alle banken in Olland gaan eraan als de Spaanse Banken failliet gaan

    zelfs Krullebol zegt het vandaag, dus het zal wel 😉
    Een nieuw geldsysteem kost helemaal geen 10-20 jaar, ik denk dat dat binnen een maand geregeld is in grote lijnen (omdat de plannen al klaar liggen). Het probleem zal zijn om de officiële economie weer te laten draaien, kijk maar wat er in Argentinië gebeurde: iedereen met gezond verstand gaat zwart werken, ruilen, enz.

    Dawg: Met flexibele wisselkoersen en souvereiniteit over de eigen munt kan de staat zich altijd uit de schulden printen ten koste van de munt, maar in de eurozone kunnen staten failliet ogaan mdat de ECB daar over het printen gaat.

    het ligt er maar aan wat je ‘failliet’ noemt.

    Je kunt de schulden wel betalen met waardeloze munt, maar dan moet je niet denken dat het buitenland je de komende jaren nog iets gaat lenen. Dat is waar Griekenland straks tegenaan kan lopen als ze, onder aanvoering van Tsipras uit de euro stappen. Tsipras gokt er vermoedelijk op dat ze liefdadigheid voor luie en belastingontduikende Grieken eeuwig kunnen afdwingen, maar ik moet het nog zien. De meeste landen die dit uithaalden waren voor jaren afgesloten van de kapitaalmarkt. Als je veel essentiele goederen zelf produceert valt het nog mee, maar met feta en olijfolie kun je niet een heel land draaiende houden (en een overmaatse krijgsmacht al helemaal niet). Kortom, in dat geval wordt het in veel opzichten terug naar het stenen tijdperk (nou ja, 50-100 jaar terug schat ik).

  49. nhz says:

    Als Spanje failliet gaat, gaan wij ook failliet
    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/kijkeraanz/2012/22/kaz-als-spanje-failliet-gaat-gaan-wij-ook-failliet.xml

    De typisch foute gedachtenkronkels van Krullebol. Blijf de inzet van het pokerspel maar lekker verhogen en hoop dat je de volgende ronde haalt en zelf tijdig kunt uitstappen als niemand oplet. Dom, dom, dom, moral hazard ten top. Het moet gewoon uit zijn met dit soort bankster spelletjes. JUST SAY NO!!

    ”Het noorden heeft eigenlijk alleen maar profijt gehad van de euro, de rente daalt veel harder dan in de VS en het VK, we gaan de prijs echter wel betalen”, aldus Hans.

    Ja, wat heb ik geprofiteerd als spaarder … De relatief kleine groep EU burgers met flink wat spaargeld betaalt al ruim 10 jaar voor de banksters, de scheefleners en andere mensen elders in Europa die boven hun stand leven, via kunstmatig late spaarrente. En omdat ze dat zo braaf gedaan hebben gaan ze straks nog even extra gepakt worden als de hele boel klapt. De scheefleners zelf gaan niks betalen, want daar valt toch niks te halen (voorlopig); en de banksters betalen ook niks want die staan boven de wet.

  50. tufkaj says:

    Maarten van Poelgeest denkt een nieuwe trend te zien:
    http://www.at5.nl/artikelen/82095/nieuwe-trend-zelf-je-huis-bouwen

    Nu projectontwikkelaars en corporaties geen brood meer zien in het bouwen op veel te dure grond, proberen we toch gewoon rechtstreeks de burger een oor aan te naaien? We moeten immers iets om van de grond af te komen tegen woekerprijzen, als startersleningen niet genoeg blijken.

    “Duurzaam” is ook wel het toverwoord in deze tijd om hele onverantwoorde dingen te doen. Zoals Cap Gemini die naar een duurzamer pand verhuist op een steenworp van het huidige pand en gemeente Utrecht die 18 panden leeg achter laat voor nieuwbouw omwille van de duurzaamheid.

  51. Freewheeler says:

    nhz,

    Nhz, volgens mij heb je sinds 2008 steeds meer aan je spaargeld. Sinds 2008 zijn we namelijk in een deflatoire recessie terecht gekomen.

    http://zaplog.nl/zaplog/article/de_huidige_deflatie_en_de_twee_economieen

  52. Steven says:

    als iedereen die zo dom is geweest zijn schulden afbetaalt is er niets aan de hand, maar het komt er op neer dat ze dat niet willen. Nee want ze dachten nog rijker te worden en nu verliezen ze. Dat “probleem” wordt gewoon democratisch opgelost. We zullen allemaal mee moeten betalen. Liefst door nog grotere hypotheekrente aftrek of bijv. het afbetalen van het huis ook aftrekbaar te maken. Gratis gas en licht voor mensen in te grote huizen kan ook. Zat mogelijkheden om de personen te helpen die gewend zijn dat het goed met ze moet gaat. 🙂

  53. Voerman says:

    Na een klein weekje voor het vervolgen van een vroeger project “op herhaling” geweest te zijn in een Arabisch land land waar geld alleen gebruikt wordt waarvoor het gemaakt is (zeggen ze daar zelf!) voor een paar dagen terug in Nederland. Raar, vroeger was ik na een buitenlands avontuur weer blij in mijn Nederland te zijn. Nu was dat niet zo. Hopelijk komt het weer goed.

  54. Steven says:

    Toch even weer het filmpje kijken:

    http://www.youtube.com/watch?v=2GyuDswhDCs

  55. Dawg says:

    Bankvriendjes Arnoud Boot en (kots)Lans Bovenberg proberen het opnieuw:

    http://www.mejudice.nl/artikel/825/europese-commissie-onderschat-de-fiscale-windhandel-in-nederland

    “De eerste zorg is dat het overnemen van de hypotheekberg (te) riskant is voor de overheid. Gelukkig heeft de Nederlandse hypotheekberg geen risicoprofiel dat ook maar enigszins doet denken aan de constructies van ´subprime´ hypotheken. Het is geen solvabiliteitsprobleem, maar een liquiditeitsprobleem.”

    Tuurlijk Arnoud en (kots) Lans. Met de schuldenberg op de huizenmarkt is niks aan de hand. Welliswaar te link voor de overheid en zeker voor de banken, maar de pensioenfondsen kunnen die risico’s er nog wel even bij nemen.

  56. nhz says:

    Freewheeler: Sinds 2008 zijn we namelijk in een deflatoire recessie terecht gekomen.

    je gelooft in sprookjes?
    deflatoir vast … voor iedereen die niet hoeft te eten, reizen, energierekening of belasting betalen, enz. enz. enz. 😎

    Steven: Liefst door nog grotere hypotheekrente aftrek of bijv. het afbetalen van het huis ook aftrekbaar te maken.

    je wordt op je wenken bediend met de niete 65% IB categorie en het recente voorstel van het CDA 😉

    Voerman: een Arabisch land land waar geld alleen gebruikt wordt waarvoor het gemaakt is (zeggen ze daar zelf!)

    dat was dan niet in Dubai of omstreken mag ik aannemen? Want daar weten ze ook alles van vastgoed bubbles …

  57. nhz says:

    nhz: met de niete 65% IB categorie

    sorry, moest zijn nieuwe 65% IB categorie (= nog meer rendement van je HRA!).

  58. Voerman says:

    Steven: als iedereen die zo dom is geweest zijn schulden afbetaalt is er niets aan de hand, maar het komt er op neer dat ze dat niet willen.

    Het is veel te laat; het kwaad is geschiedt. Filosoferen hoe het met Nederland en Europa moet helpt niet. Inventariseer de reikweidte van je vermogens en zorg voor jezelf.

  59. Dawg says:

    Merkwaardig toch dat die evangelisten van het vrije internationale kapitaalverkeer het een goed idee vinden dat onze financiele sector overal ter wereld kredieten uitzet, maar dat de funding daarvoor dan specifiek uit Nederland zou moeten komen.

  60. Dawg says:

    Voerman,

    Welcome back Voerman. Je moet m.i. het één doen (d.w.z. je zelf en je dierbaren zo goed als mogelijk beschermen tegen de shit die over ons heen komt) en het andere niet laten (nadenken over hoe het nu verder moet) De MSM verspreiden hoofdzakelijk ruis waar je niet veel wijzer van wordt.

  61. Voerman says:

    Voerman: dat was dan niet in Dubai of omstreken mag ik aannemen? Want daar weten ze ook alles van vastgoed bubbles …

    Saoedi arabie is echt anders, echt groot. Die emiraten zijn zolang de echte arabieren het goed vinden de speeltjes van de rijke westerse wereld.
    Niet teveel praten, want ik moet nog terug daar in het echte arabische arabie. je komt er overigens alleen als bedevaartganger, slaaf of met een bijzondere missie.

  62. Dawg says:

    “Terugkijkend naar het verleden wees Van Rompuy erop dat het fout was om met de Europese monetaire unie en de euro te starten zonder de nodige politieke hervormingen, ‘een fout die we stap voor stap moeten goed maken.

    Monetaire oplossingen kunnen helpen, maar zijn niet dé oplossing. We mogen de fouten van het verleden niet herhalen zoals euro-obligaties uitgeven zonder een sterkere fiscale en bankunie’, zei Van Rompuy nog.”

    http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Van_Rompuy_EU_moet_rubicon_oversteken.9200015-3140.art

  63. maria says:

    @54 Voerman

    Welk inzicht tijdens je verblijf in een Arabisch land heeft je zo negatief gemaakt?

  64. Floor says:

    Kijk, now we are talking, eindelijk een stel lui die hun verstand gebruiken.
    http://edition.cnn.com/2012/05/30/opinion/prestowitz-prout-germany-eurozone/index.html?hpt=ieu_r1

  65. Floor says:

    Voerman,

    Je vergeet die vette bankrekening.

  66. tufkaj says:

    Ik ga gewoon eens een ontopic post plaatsen:

    Dat het NIBUD 4 jaar ná het uitbreken van de schuldencrisis en een halfjaar ná het pleiten voor hogere hypotheekquotes voor starters omdat zij toch vaker doorwerken na de komst van een kind opmerkt dat ons leengedrag wellicht wat uit de hand loopt… dat geeft mij een geborgen gevoel. Of er een instantie is die over mij waakt, die voor me opkomt en mij behoed voor tegenspoed.

  67. Voerman says:

    maria: Welk inzicht tijdens je verblijf in een Arabisch land heeft je zo negatief gemaakt?

    Het Arabische land als zodanig heb ik niet anders ervaren dan 15 jaren geleden, maar toendertijd was het teruggaan uit die totaal andere wereld naar Nederland een naar huis gaan. Ik heb dat gevoel verloren, niet door andere inzichten in dat Arabische land, niets veranderd daar, maar denk ik zelf door inzichten en indrukken die ik de laatste jaren in Nederland zelf opdoe. Het gevoel, dat Nederland niet meer bestaat. Jammer, hoop dat dat nog goed komt.
    Ik ben overigens niet negatief van aard, maar ik beleef momenteel een ervaring, die werkt als een vergrootglas.

  68. Floor says:

    @tufkaj
    Helemaal raak, was het eerste wat ik vanmorgen opmerkte tegen de echtgenoot toen ik het op het nieuws vernam, ‘daar zijn ze lekker vlot mee’ weer zo’n put dempertje.

  69. Floor says:

    @Voerman
    Ik vind dat je dat heel keurig omschrijft, kan mij daar iets bij voorstellen.

  70. tufkaj says:

    Voerman: Het gevoel, dat Nederland niet meer bestaat.

    Van België snap ik dat gevoel… http://zapatopi.net/belgium/

    Maar wel jammer. En eigenlijk herken ik het ook wel een beetje. De rust en stabiliteit lijken weg. Maar misschien is dat vooral omdat ik beren ben gaan herkennen.

  71. Voerman says:

    Floor:
    Voerman,

    Je vergeet die vette bankrekening.

    Je hebt gelijk, Floor. Eigenlijk zou je dat op mijn leeftijd niet meer moeten willen.
    Motorcross met de kleinkinderen is toch leuker en houdt je met beide wielen dichter de grond.

  72. Adamus says:

    nhz,

    Deflatie bij AH (supermarkt) 2 verdwaalde pofaardappelen €1,99 LOL

  73. Adamus says:

    Voerman: Het Arabische land als zodanig heb ik niet anders ervaren dan 15 jaren geleden, maar toendertijd was het teruggaan uit die totaal andere wereld naar Nederland een naar huis gaan. Ik heb dat gevoel verloren, niet door andere inzichten in dat Arabische land, niets veranderd daar, maar denk ik zelf door inzichten en indrukken die ik de laatste jaren in Nederland zelf opdoe. Het gevoel, dat Nederland niet meer bestaat. Jammer, hoop dat dat nog goed komt.
    Ik ben overigens niet negatief van aard, maar ik beleef momenteel een ervaring, die werkt als een vergrootglas.

    Ga eens een klusje doen in Zuid-limburg , schijnt ook bij het koninkrijk van Maxima te horen 😉

  74. maria says:

    @ 62 Voerman

    “Het gevoel, dat Nederland niet meer bestaat.”

    Nederland bestaat nog, maar niet meer in de “veilige” vorm zoals wij dat gekend hebben.

    Al eerder ben ik tot de conclusie gekomen dat we het “veilige” Nederland verruild hebben voor een AngelSaksisch model, waarmee niet meer naar de mens gekeken wordt maar alleen naar de inhoud van zijn beurs en hoe daarvan gebruik te maken.

    Alle veiligheden die de BV Nederland bood, hebben we daarvoor ingeruild.

    We hebben ons hoofd gehangen in de strop die ons daarvoor werd aangeboden door constant meer te consumeren dan onze beurs toeliet.

    En het maakt niet uit of je, wel of geen huis gekocht hebt.

    Als je voor je zelf geen schulden gemaakt hebt, heeft de overheid dat wel gedaan of je baas of het bedrijf waarvoor je werkt.

    En in dat alles zit jezelf verweven, vooral in de overheid, dat ben jij!!!!

    Het toestaan van een begrotingstekort van 3% per jaar betekent dat we ergens alleen maar werken om de rente op de schuld te betalen en nooit toekomen om onze schuld af te lossen.
    Zie daar het fenomeen waarom we langer moeten gaan werken.

    Nog een keer opnieuw:
    Wat we niet hebben, kunnen we niet uitgeven!

    Maar toch gedaan, waardoor een onveilig gevoel ontstaat, want er is geen enkel vangnet meer.

    Hebben we geen geld voor.

    Onze 2 sukkelvoormannetjes, Rutte en Pechtholt op de Bilderbergconferentie, wordt op dit moment vertelt, hoe de onderdanen van Vadertje Staat, hun hoofd nog meer in de strop kunnen hangen.

    Niet bezuinigen, maar groeien. Waarom groeien, omdat de rente op de geleende hoofdsom, die steeds meer wordt, betaald moet worden.

    Zoals Jaap van Duijn het zo netjes verwoord heeft:
    “We hebben de grens van de groei bereikt”.

    Schulden hoeven niet afgeschreven te worden, die blijven staan.
    Maar aan het absurde groeimodel van banken door middel van de rente zouden we wel een eind kunnen maken.
    We stoppen met het betalen van rente op onze leningen en beginnen met het aflossen van onze hoofdsommen!!

    Het zou betekenen dat we, door het bereiken van de grens van de groei, door bezuiningen, een einde zouden kunnen maken aan de groei van onze schulden.
    We zouden kunnen beginnen met het aflossen van onze hoofdsom.

    Aflossen van de hoofdsom betekent vorming van eigen kapitaal.
    Hoe meer je terug betaalt aan de bank, hoe meer huis je krijgt!!

    Dat de banken daarmee een probleem hebben moet ons worst wezen, zij wilden zo graag een onderneming zijn, ondernemen is risico lopen!!!!!!!!!!!

    Als we aflossen op de hoofdsom, en ik kijk even naar de BV Nederland, zouden we t.z.t. ook weer een kapitaaltje kunnen opbouwen, we moeten dan wel even zuinig zijn.

    Met dat kapitaal zouden we leningen kunnen verstrekken die binnen een korte tijd afgelost moeten worden, sorry, geen luxe!

    We zouden een huishoudboekje kunnen voeren wat er binnen komt en eruit gaat en helaas geen luxe en een overheid die 2/3 minder is.

    In een stad als New York werken naar het schijnt 60.000 ambtenaren, in een stad als Amsterdamned 180.000. Do we need to say more!!!

    Ambtenaar, semi/ambtenaar werd je vroeger voor de zekerheid, tegenwoordig voor het salaris.

    Helaas, je kunt niet alles hebben.

    Back to basics betekent ook dat een aantal basisvoorwaarden voor leven weer terug gaan naar de overheid.
    Vervoer, infrastructuur, voor een gedeelte wonen maar niet in subsidievorm en een laatste zeer belangrijke energie.

    Vadertje Staat, die in het bezit was van een van de grootste gasvelden ter wereld, laat zijn onderdanen hiervoor een topprijs betalen omdat hij dit eigendom verkocht heeft.
    Ik had liever een lagere gasprijs gehad dan een luxe sporthal!!

    Back to basics, want dat was Nederland.
    Wat we nodig hadden was aanwezig, niet in overdreven luxe vorm, maar wel de basisvoorwaarden.
    Het gaf ons een veilig gevoel!

    Laat ons terug gaan, nu we nog kunnen.
    Voila, zonder feta, navelsinasappelen, port en lamsvlees. Redden we best voor een tijdje, daarna hebben we weer geld genoeg om deze zaken zomaar te kopen.

    Nederland veilig, we zouden het kunnen, maar dan moeten we wel met zijn allen uit die luie stoel komen!!

  75. Voerman says:

    Adamus: Ga eens een klusje doen in Zuid-limburg , schijnt ook bij het koninkrijk van Maxima te horen

    Grappig volkje, maar ze betalen evenals mijn pensioenfonds en de sociale verzekeringsbank in euro’s, en nog slecht en langzaam ook. Bovendien zijn ze niet lui, erg inventief en benauwd op hun geld, dus al met al zitten ze niet op voerman te wachten.

  76. maria says:

    @ 70 Voerman

    Goede constatering, maar ik denk dat je wel bij de Limburgers zou passen.

    @NHZ

    Vandaag in Middelburg geweest, helaas tekort. Leuke stad en vriendelijke mensen.

  77. Adamus says:

    maria,

    Vogende week Doetinchem -met de ns weekendkaart van Kruidvat?

  78. Adamus says:

    Voerman: Grappig volkje, maar ze betalen evenals mijn pensioenfonds en de sociale verzekeringsbank in euro’s, en nog slecht en langzaam ook. Bovendien zijn ze niet lui, erg inventief en benauwd op hun geld, dus al met al zitten ze niet op voerman te wachten.

    Hun antwoord zal zijn dat ze erg lang op den Haag moeten wachten; gezagsgetrouw als ze zijn.

  79. maria says:

    @ 72 Adamus

    Wat is in Doetinchem te beleven?

  80. Voerman says:

    Adamus: gezagsgetrouw als ze zijn.

    De afstand Maastricht-den Haag bedraagt in de beleving van de limburger minstens 3000 km. Limburg heeft geen commissaris van de koningin maar een gouverneur en verder vinden de meeste limburgers traditioneel dat Holland naar de kloten kan lopen.
    Valt dus denk ik nog al mee met dat gezagsgetrouwe.
    Maar maakt niets uit, wat dat wachten betreft.

  81. maria says:

    @ 76 Voerman

    Beste Voerman, de afstandsbeleving voor de Limburger tussen Maastricht- Den Haag wordt korter.

    De Limburger begint eindelijk te begrijpen waarom die verrekte Hollander alleen maar een koekje bij de koffie of thee gaf en de Limburger vlaai.

    Die Hollander moest veel meer voor zijn “buitenkant” betalen dan dat die Limburger dat deed.

    Helaas opnieuw: ook in Limburg is het Angelsaksische model geaccepteerd en in Maastricht zie je nog mensen waarvan je denkt: tjeee, die zijn rijk, maar die delen ook ondertussen het Maria-koekje in vieren.

    De Hollander spaarde en was zuinig, de Limburger was meer Bourgondisch, de boer (!!!!!) leefde in zijn achtertuin.

    Ook de boer werd gedwongen, o.a. door de Postcodeloterij en Natuurmonumenten, om zijn steek te verlaten.

    Voila, ook in Limburg geen vlaai meer, maar een in 4 gedeeld Maria koekje.

    Wat zijn we rijk geworden met Europa!!

  82. tufkaj says:

    Voerman: De afstand Maastricht-den Haag bedraagt in de beleving van de limburger minstens 3000 km. Limburg heeft geen commissaris van de koningin maar een gouverneur en verder vinden de meeste limburgers traditioneel dat Holland naar de kloten kan lopen.
    Valt dus denk ik nog al mee met dat gezagsgetrouwe.
    Maar maakt niets uit, wat dat wachten betreft.

    Los van dat alles is het de enige plek in Nederland waar ik mensen nooit gastvrij vind.

  83. maria says:

    Voerman,

    Het terrein waarop jij nu leuke dingen doet met je kinderen wordt nog een keer, afhankelijk van de grondsoort, een groentetuin, al was het maar om het overleven van je kleinkinderen te bewerkstelligen.

    We kunnen nog terug!!

  84. maria says:

    @ 78 Tufkaj

    Misschien zou het zo kunnen zijn:

    Zoals de waard is behandelt hij zijn gasten?

  85. maria says:

    @ 72 Adamus

    Voordat ik naar Doetinchem ga, (waar is die kaart van het Kruitvat te krijgen?) ga ik komende week naar New York, ambetenaartjes tellen.
    Is daar ook een kaart van het Kruitvat voor te krijgen of zal ik dat toch maar gewoon prive betalen?

    Omdat ik wel zuinig ben geweest?

  86. maria says:

    @ Arnout en Lans

    http://www.mejudice.nl/artikel/825/europese-commissie-onderschat-de-fiscale-windhandel-in-nederland

    Kijk, voor jullie verder denken nog even naar onderstaand, kleine moeite, voorkot nog meer moeilijkeden, let vooral op Busch2.

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/

  87. Adamus says:

    maria:
    @ 72 Adamus

    Voordat ik naar Doetinchem ga, (waar is die kaart van het Kruitvat te krijgen?) ga ik komende week naar New York, ambetenaartjes tellen.
    Is daar ook een kaart van het Kruitvat voor te krijgen of zal ik dat toch maar gewoon prive betalen?

    Omdat ik wel zuinig ben geweest?

    Je zoekt lontjes? http://www.kruidvat.nl/ns

  88. dalen says:

    @165 tufkai

    “Van België snap ik dat gevoel… http://zapatopi.net/belgium/

    Ik krijg met een belgische IP dit te lezen, wat staat er precies?

    Deze site is geblokkeerd door het Ministerie van Waarheid /
    Cet site a été bloqué par le Ministère de la Vérité /
    This site has been blocked by the Ministry of Truth

  89. Paul99 says:

    ‘Wacht niet langer: koop nu een huis’

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3265169/2012/06/03/Wacht-niet-langer-koop-nu-een-huis.dhtml

    Advies uit onverdachte hoek, van een makelaar. Weer een slimme Z ?

  90. philippulus says:

    ‘Wacht niet langer: koop nu een huis’

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3265169/2012/06/03/Wacht-niet-langer-koop-nu-een-huis.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

    Wanhopig vekooppraatje van makelaar in plaatselijk sufferdje de Volkskrant.

    Verstoorde woningmarkt kan beleidschok goed gebruiken

    http://www.mejudice.nl/artikel/827/verstoorde-woningmarkt-kan-beleidschok-goed-gebruiken

    KOPEN, KRENG!!!

  91. philippulus says:

    Oh, te laat.

  92. ll says:

    @ Paul 99 en Philippulus, typisch een stukje schrijven van een makelaar die ‘ onder water ‘ staat 🙂

    En nu is het wachten op een wetsvoorstel dat verwerpen van erfenissen gaat verbieden…….. 😉

    http://www.lc.nl/friesland/regio/article14935783.ece/Erven%3A-lust-of-last

  93. ll says:

    @ topic, external debt Olland, laten we dit vooral niet vergeten in tijden van een oekoenomische melt-down………

    http://www.indexmundi.com/map/?v=94

    De paniekfase komt erachteraan ?

  94. tufkaj says:

    dalen: Deze site is geblokkeerd door het Ministerie van Waarheid /
    Cet site a été bloqué par le Ministère de la Vérité /
    This site has been blocked by the Ministry of Truth

    haha, geinig dat ze zelfs dat nog hebben ingebouwd:
    http://www.werktnuwel.nl/browse.php?u=http%3A%2F%2Fzapatopi.net%2Fbelgium%2F&b=0&f=norefer

  95. lorenzo says:

    ll: @ artikel Nibud zegt: huidige leencultuur doorgeslagenZeg dat dan ook tegen vadertje staat http://www.destaatsschuldmeter.nl/

    Er is nieuws : dat ben jij ! En jij gaat terugbetalen . De Heren hebben in uw aflossingtermijn al 3 keer een ander baantje genoten .

  96. lorenzo says:

    Goed , nu 100 reacties waarvan er 2 , bij benadering , op de titel in is gegaan. 52 van de 100 moet de titel derhalve wel aanspreken .
    We hebben het probleem nu dan ook bij ‘de kop’ , mijns inziens , maar geeft ook gelijk aan dat we (..) niet snel aan de oplossing gaan werken.
    Casus : dame van 26 , net afgestudeerd en nooit gewerkt , wilde niet elke dag haar brood smeren , ook gezien haar leeftijd vond ze het geoorloofd (op kosten van de studiefinanciering , nu 30.000 eurotjes schuld ,van u dus) dat ze recht had op lunchen met haar vriendinnen op het terras.
    Wat hebben we het goed he …lekker genieten mensen , leven is maar even.

  97. ll says:

    Ach Lozenzo, de schulden van ons kleine landje zijn 3x hoog als dat ons héle landje waard is…….., inclusief de dijken 😉

    Maar volgens Ralph valt er nog wel iets weg te strepen, gelukkig maar…….

    Wie zal dat betalen ?

  98. dalen says:

    @ tufkaj

    Dank je. Via de proxy is het inderdaad te lezen.

    Ook in Belgie kennen ze het digitale Malieveld.

    Veel burgers zijn zeer ontevreden over het beleid en ook hier vinden ze de huizenprijzen belachelijk hoog.

  99. Voerman says:

    maria: Het terrein waarop jij nu leuke dingen doet met je kinderen wordt nog een keer, afhankelijk van de grondsoort, een groentetuin, al was het maar om het overleven van je kleinkinderen te bewerkstelligen.

    Al ver voor het tijdstip dat je van armoede je eigen groenten moet gaan verbouwen loopt om andere redenen in ons landschap het bloed door de straten. Bovendien zijn in ons land door het slechte voorbeeld van de topcriminele graaiers en misfunktioneren van politiek en justitie ook bij de andere mensen begrippen als mijn en dijn nu al zo vertroebeld, dat je je krop sla en de bloemkool met spijkers spijkers aan de grond moet vastslaan om diefstal te voorkomen.

  100. Dawg says:

    ll,

    Voor de zoveelste keer: je verspreid desinformatie. Uit de wijze waarop je het begrip externe schuld interpreteert leidt ik af dat je geen sjoege heb van waar je over praat. Je zou inmiddels beter moeten weten.

    Die enorme externe schuld is een heel groot risico voor Nederland, maar niet omdat Nederland insolvabel zou zijn.

  101. Adamus says:

    Dawg:
    ll,

    Voor de zoveelste keer: je verspreid desinformatie. Uit de wijze waarop je het begrip externe schuld interpreteert leidt ik af dat je geen sjoege heb van waar je over praat. Je zou inmiddels beter moeten weten.

    Die enorme externe schuld is een heel groot risico voor Nederland, maar niet omdat Nederland insolvabel zou zijn.

    Die laatste zin moet ik nog een paar keer lezen…….

  102. Dawg says:

    Adamus,

    Dit is externe schuld:

    “External debt (or foreign debt) is that part of the total debt in a country that is owed to creditors outside the country. The debtors can be the government, corporations or private households. The debt includes money owed to private commercial banks, other governments, or international financial institutions such as the International Monetary Fund (IMF) and World Bank. Note that the use of gross liability figures greatly distorts the ratio for countries which contain major money centers, e.g. United Kingdom, because of London’s role as a major money centre. Contrast Net international investment position.”

    http://en.wikipedia.org/wiki/External_debt

    Tegenover de externe schuld van Nederland staan de vorderingen die Nederlandse ingezetenen op het buitenland hebben. Het saldo van schuld aan en vorderingen op het buitenland is het netto extern vermogen (net international investment position). Dat saldo kan van jaar tot jaar behoorlijk fluctueren onder invloed van wisselkoersschommelingen, maar is voor Nederland positief. Op dit moment zo’n 200 miljard dacht ik.

    Het grote risico is nu dat Nederland een enorm opgeblazen financiele sector heeft die heel veel leent in het buitenland, maar daar nog meer heeft uitzet.
    Dus wat gebeurt er als die uitzettingen (bijvoorbeeld in de PIIGS) klappen en/of de euro stuiter in elkaar?
    Dan zit je zomaar in het Ijslandscenario.

  103. dalen says:

    @ 106 adamus

    Wel knap van je dat de je de rest wel begrijpt, ik niet zo eigenlijk.

    Misschien moet ll bij externe schuld ook nog eens de miljarden optellen waar we met zijn allen garant voor staan en welke bedragen we met zijn allen gaan dokken om banken enz te redden als het echt fout gaat. ING in Spanje etc.

    Waar een klein land toch zo groot in kan zijn. “We staan er goed voor”.Op naar de top 3!!

  104. Dawg says:

    dalen,

    Zo ingewikkeld is het conceptueel niet. Stel de ING leent in de VS 100 dollar. Bij een koers van 1 euro = 1, 40 dolar stijgt de externe schuld van Nederland dan met 71 euro. De ING koopt vervolgens voor die 71 euro een Spaans aandeel dat na verkoop van tijd 120 euro noteert. Het netto extern vermogen van Nederland is nu 120 – 71 = 49 euro gestegen.

    SHTF in Spanje. Aandeel keldert naar 20 euro en de koers van de euro naar 1 dollar = 1 euro. Externe schuld stijgt nu van 71 naar 100 euro en netto extern vermogen is met 20 – 100 = – 80 veranderd.

    Als niet in dollars, maar in euro’s was geleend was het verlies natuurlijk aanzienlijk kleiner. Probleempje is alleen dat Nederlandse financiele instellingen voor zo’n 3.000 miljard in het buitenland hebben geleend en voor iets meer hebben uitstaan. (Per jaar vedienen we met elkaar zo’n 600 miljard).

  105. Dawg says:

    Kortom, Nederland zit net als iedereen een beetje te hedgefundsen.En daarom is het weer tijd voor “daadkracht” zodat dat aandeeltje van ING niet naar 20 euro zakt.

    http://www.z24.nl/economie/artikel_354887.z24/Beleggers_kijken_naar_centrale_banken.html

  106. dalen says:

    Dank Dawg

    Waarom is iedereen zo lyrisch dat de euro minder waard wordt dan? Goed voor de export roept men maar dat is dan alleen wanneer in dollars wordt betaald. Alles wat we binnen halen en betalen in dollars is duur aan het worden.

    Daarnaast alle grote instellingen die geld verdienen met overzeese transacties, laten de winst in een belastingoord vallen waar de tarieven laag zijn.

    In jouw voorbeeld is stijgt de externe schuld wanneer de dollar in waarde verliest, althans mbt leningen. Het lijkt mij dat je lening in dollars dan lager wordt.

    Kennelijk gooi ik het door elkaar maar ik ben geen econoom.

  107. Oeps says:

    @ll,Dawg,dalen

    Totale externe positie van Nederland .. is dat niet tabel 12.10 van DNB:

    http://www.statistics.dnb.nl/index.cgi?lang=nl&todo=Balans

    Totale activa ~2.9 triljoen Euri .. totale passiva ~2,7 triljoen .. verschil externe positie 224 miljard ..
    Het probleem is dan niet zozeer die 224 miljard, maar vooral dat dat het verschil is tussen 2 heeele grote getallen. Poep raakt de ventilator als er fors moet worden afgeschreven op uitstaande posities ..

    Je kan ook heel fraai zien hoe bv tussen 1996 en 1999 deze balans is verdubbeld (passiva en active ~x2) en dan nogmaals verdubbeld tussen 1999 en 2005 ..

    Was Griekenland wellicht nog niet zo’n probleem, Spanje is een ander ander verhaal .. ik geloof dat vooral ING flink wat centjes heeft uitstaan in Spanje ..

    😯

  108. Dawg says:

    Oeps,

    Correct, ik heb ook al vaker naar die tabel verwezen. En inderdaad, het zijn die grote brutoposities die het fiananciele gevaar opleveren voor ons. En bedenk hierbij dan eens het volgende:

    Nederland behaalde vorig jaar op de lopende rekening van de betalingsbalans een recordsaldo van 50 miljard euro. Dat betekent, crisis of geen crisis, dat we met in – en uitvoer van goederen en diensten per saldo 50 meer binnenkregen dan uitgaven en dat betekent ook een toename van het netto extern vermogen met eveneens 50 miljard. Om zo’n saldo te halen moest voor honderden miljarden worden geexporteerd dus daar zijn met andere woorden heel veel mensen vroeg voor op gestaan en lange dagen te maken.

  109. dalen says:

    113 oeps

    Zou daarom Draghi een hartig woordje willen wisselen met Knot, zie vorig topic.

    Neem daarbij de hypotheekderivaten en een zakkende waarde van de woningmarkt. De vraag is altijd in hoeverre er garantstellingen zijn afgegeven en hoe een prospectus, mocht die zijn uitgegeven (verplicht onder 50.000 euro, wordt overigens per 1 juli 100.000 euro),is opgesteld.
    Het derivatenspelletje loopt aardig op zijn eind nu en komt als een boemerang terug. Ipv geld genereren en gebruik maken van een enorme hefboom, werkt het nu de andere kant op. Veel beleggers weten dat nu intussen en hebben miljarden zien verdampen.
    Maar deze bron droogt op en nu moeten er nieuwe slachtofeers worden gevonden.

    Kleine bankjes zullen wel worden geofferd maar de financiele markten kennende, wordt hier geen genoegen mee genomen. Er zal meer bloed moeten vloeien.

  110. Oeps says:

    Dawg: Kortom, Nederland zit net als iedereen een beetje te hedgefundsen.En daarom is het weer tijd voor “daadkracht” zodat dat aandeeltje van ING niet naar 20 euro zakt.

    Los van de vraag hoe solvabel Nederland nou precies is, is solvabilitiet in Europa wel degelijk een onderliggend probleem .. ik begrijp dan ook niet helemaal waarom er word gekeken naar centrale banken. Die kunnen alleen wat doen aan liquiditeit, en je kan een solvabiliteits probleem niet echt oplossen met het bijdrukken van geld (Ctrl-P). Hoe geloofwaardig zou LTRO3 of QE3 zijn? In deze dagen goed voor een weekje uplift? En daarna zit je alleen nog verder in de schulden. Het lijkt nu een keuze te worden tussen een ‘eenheid’ worden, en collectief deze schulden te gaan dragen (ESM .. Eurobonds .. whatever) met bijbehorende inflatie of overgaan tot executie, en de verschillende staten daadwerkelijk failliet verklaren .. terug naar een sterke munt .. met deflatie(?). En gezien de orde grote van het probleem kan dat haast niet anders dan doorslaan naar hyper-inflatie of mega-deflatie. Duitsland maakt de keus, en lijkt te kiezen voor het laatste .. nooit meer hyper-inflatie .. Duitsland zal alles doen om dat te voorkomen. Voor de huizenbezitters die dat geen goed nieuws vinden, misschien maakt het niet zo veel uit, of de klap nou van links of van rechts komt ..

    😯

  111. Floor says:

    @Dawg
    Aandeeltje ING niet naar 20 euro zakt?
    Doet pak ‘m beet 4,6 euro momenteel, laatste keer dat het 20 euro deed was ergens in 2008 als ik mij niet vergis.

  112. Floor says:

    Floor: @DawgAandeeltje ING niet naar 20 euro zakt?Doet pak ‘m beet 4,6 euro momenteel, laatste keer dat het 20 euro deed was ergens in 2008 als ik mij niet vergis.

    Of bedoelde je 20 eurocent?

  113. Dawg says:

    Oeps,

    Ja, er ligt een solvabiliteitsprobleem en dat kan je, inderdaad, niet meer oplossen met extra liquiditeit. Dat werkt eerder als het blussen van een brandje met benzine, want gegeven hoe ons financiele systeem werkt, leidt meer geld tot meer schuld. We rekken m.i. dus alleen maar tijd.

    Geen idee wat Duitsland uiteindelijk gaat doen. Ik vermoed dat uiteindelijk iedereen mee moet gaan met de drukpers. Zelfs de Zwitsers ontkwamen er niet aan. De enige echte oplossing is natuurlijk het laten klappen van onbetaalbare schulden. Maar ja, dat is natuurlijk poltiek dynamiet vanwege het ongelofelijke gezichtsverlies dat de politieke en financiele elite die het zover heeft laten komen dan gaat lijden.

  114. Dawg says:

    Floor,

    Nee, die 20 euro was maar een hypothetische koers van een door ING gekocht aandeeltje.

  115. hugo says:

    Oeps: ik begrijp dan ook niet helemaal waarom er word gekeken naar centrale banken.

    Omdat de centrale banken de voornaamste oorzaak zijn van het probleem door eindeloos geld te drukken om totaal onzinnige investeringen te steunen en realiseren. Zolang ze die de shit niet willen (en kunnen) afschrijven is de enige manier om (tijdelijk) alle zooi overeind te houden meer geld drukken om zo hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Remember, Draghi als Goldman EU boy is hoofdelijk verantwoordelijk voor deze teringzooi!

    Daarom is dit perfecte slapstick (helaas is het wat serieus). http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2012/06/masterplan_voor_redding_euro.html

    Kort commentaar;

    ‘De Europese instellingen werken aan een masterplan voor de redding van de eurozone en een uitweg uit de crisis. ”
    Zo en voor de hoeveelste keer krijgen we dat te horen? Gelooft echt iemand die lui nog? De EU instellingen kunnen niet eens een goedgekeurde begroting krijgen (12 jaar op rij zeker). Oplossingen daarvan verwachten? Hahaha

    ”De maatregelen worden uitgewerkt door het hoofd van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, president van de Europese Unie Herman van Rompuy, EU-Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker. ”
    Als je de namen volgt. Draghi welke als goldman boy griekenland en Italie de derivaten verkocht welke het land opbliezen en de (oa NL) belastingbetaler voor honderden miljarden oplichtte. Herman van Rompuy, het met 99+% herkozen opperhoofd ala NoordKoreaanse principes. Niet door de bevolking uiteraard maar door benoemde lui. Jose Manuel Barroso, die stelde, landen doen er totaal niet toe. In zijn jongere jaren fervent Maoist. Onder zijn leiding het meest recente 10! jaren plan een totale flop. Zelfs de USSR ging niet verder dan 5 jaren plannen. Jean-Claude Juncker waar kennen wie die ook al weer van. Oh ja, als het serieus wordt moet je liegen Juncker.

    ”Opties die worden overwogen zijn meer macht voor Europese instellingen, een Europees toezichtsorgaan voor de bankensector, de harmonisatie van het begrotings-, belastings- en buitenlandsbeleid van de EU-lidstaten en hervormingen van de sociale programma’s.”. Regulatory capture, gezien de corporatistische opzet en dus corruptie en dus regulatory capture in de EU een no brainer voor falen. Kan ik short gaan?

    ”en hervormingen van de sociale programma’s.” Daar komt de aap uit de mouw. Dag WW, bijstand, pensioen etc om de EU(ro) farce nog een paar jaar te rekken. Wat een in en in trieste vertoning.

  116. Adamus says:

    dalen,

    Die laatste zin zegt ook alles over bovenstaande 😉

  117. Floor says:

    @Dawg
    Ff bijstellen dan maar.
    Van dit plaatje word je trouwens ook niet vrolijk.
    http://www.zerohedge.com/news/europes-bailout-costs-one-chart-%E2%82%AC2-trillion-and-counting

  118. Oeps says:

    dalen: Neem daarbij de hypotheekderivaten en een zakkende waarde van de woningmarkt. De vraag is altijd in hoeverre er garantstellingen zijn afgegeven en hoe een prospectus, mocht die zijn uitgegeven (verplicht onder 50.000 euro, wordt overigens per 1 juli 100.000 euro),is opgesteld.

    Dat is een schuld met dalende onderliggende waarde. Als die positie ploft, en onderliggende derivaten worden geactiveerd, kan je vast rekening houden met een sanering van de hypotheek-portfolio .. door de nieuwe eigenaar. Verschil tussen de uistaande schuld en onderliggende waarde is meestal direct opvraagbaar, en in hoeverre NHG dat gaat dekken? Banken hebben zelf in ieder geval een minieme dekking in een dergelijk geval. En mocht de bank moeten bijspringen .. gaat ons spaargeld op in rook .. ?

    dalen: Het derivatenspelletje loopt aardig op zijn eind nu en komt als een boemerang terug. Ipv geld genereren en gebruik maken van een enorme hefboom, werkt het nu de andere kant op. Veel beleggers weten dat nu intussen en hebben miljarden zien verdampen.

    Je zou haast denken dat de grote spelers in het derivaten-spel een potje ‘derivaten-kwartetten’ zouden moeten gaan spelen om verschillende delen van schuldposities weer in het niets te laten verwijnen door ze tegen elkaar weg te strepen .. met genoeg spelers aan de speeltafel zou een deel daarvan wellicht kunnen verdwijnen in ‘het niets’ waar het oorspronkelijk vandaan kwam. CDS’s werken op die manier redelijk, maar dat zijn geregistreerde bonds, en naked-CDS’s zijn verboden in Europa. Voor andere derivaten zal dat heel moeilijk kunnen zijn, omdat ze lang niet allemaal geregistreerd zijn, of in handen zijn van spelers die niet willen inschikken (hedgefunds?). Dit oprollen van lucht-posities zal dan ook wel niet gebeuren .. maar er zal worden afgeschreven, linksom of rechtsom!

    dalen: Er zal meer bloed moeten vloeien.

    Dat lijkt me onvermijdelijk .. we hebben nog een zinderende zomer voor ons!

    😯

  119. hugo says:

    Oeps: maar er zal worden afgeschreven, linksom of rechtsom!

    Zover ik kan beredeneren, er zal geprint worden, linksom of rechtsom.

  120. Dawg says:

    Floor,

    Toont eens te meer aan dat doorgaan op de huidige weg een heilloze weg is.

  121. Oeps says:

    Dawg: Geen idee wat Duitsland uiteindelijk gaat doen. Ik vermoed dat uiteindelijk iedereen mee moet gaan met de drukpers. Zelfs de Zwitsers ontkwamen er niet aan. De enige echte oplossing is natuurlijk het laten klappen van onbetaalbare schulden. Maar ja, dat is natuurlijk poltiek dynamiet vanwege het ongelofelijke gezichtsverlies dat de politieke en financiele elite die het zover heeft laten komen dan gaat lijden.

    Frau ‘Nein’ heeft zich anders behoorlijk ingegraven, en gaat behoorlijk hyper-ventileren bij de gedachte aan hyper-inflatie .. het grote trauma van Duitsland! En gezien de hoogte van schuld-posities zoals die er nu zijn, kan je daar makkelijk Europa mee tot op de grond toe afbreken ..
    Die schulden zijn waarschijnlijk ook met het aanzetten van de geldpers onbetaalbaar.

    😯

  122. Adamus says:

    Dawg,

    TINA

  123. Floor says:

    @Dawg
    Exit Germany, enige nog enigszins zinnige oplossing.
    En dan maar hopen dat Jan Keez het bij kan benen.

  124. Oeps says:

    hugo: Zover ik kan beredeneren, er zal geprint worden, linksom of rechtsom.

    Ik zou het niet durven zeggen. Ik denk alleen dat het niet gaat helpen. LTRO3 goed voor een week .. maand .. 2 maanden .. ESM dan maar? Krijgen we in no-time een claim op die 35 miljard waar we garant voor staan. Waar halen we die vandaan? Eurobonds dan maar? Wellicht gaat Duitsland dan uiteindelijk ook door z’n hoeven. Hoeveel tijd kunnen we winnen door solvabiliteits-problemen op te lossen met meer lquiditeit? Daar komt een einde aan. Een pyramide spel komt altijd aan een einde .. misschien zijn we eigenlijk al aan het einde geraakt ..

    😯

  125. Dawg says:

    Oeps,

    Eerlijk gezegd, ik kan dat allemaal moeilijk beoordelen.Weet er te weinig van. Vorig jaar bracht de Boston Consultancy Group een scenario uit waarin de mogelijkheden van een mondiale schuldsanering werden onderzocht:

    http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf

    Kwam er op neer dat gezinnen, bedrijven en overheid elk hun schuld tot 60% van het bbp zouden moeten reduceren om weer een toestand met houdbare schulden te krijgen. Om zo’n situatie te bereiken zou dan, als ik me het nog goed herinner, een gemiddelde haircut van 30% op die schulden noodzakelijk zijn.

  126. hugo says:

    Oeps: Ik denk alleen dat het niet gaat helpen.

    Ik denk het wel. Hyperinflatie zorgt voor het uitwissen van alle schulden. Dan kan het circus opnieuw beginnen.

    Oeps: Waar halen we die vandaan?

    Drukpers. Mario heeft frequent laten zien een printertje te zijn. Daar heeft hij zijn baantje aan te danken.

    Oeps: Hoeveel tijd kunnen we winnen door solvabiliteits-problemen op te lossen met meer lquiditeit?

    Alle tijd welke nodig is. Vergeet niet, geld is gratis. Mits je connecties hebt uiteraard. Zoals gebleken is geeft de elite niets om de gewone man/vrouw/kind/oudere

    Oeps: misschien zijn we eigenlijk al aan het einde geraakt

    Duurt nog wel even maar idd het eind komt in zicht.

  127. Dawg says:

    Floor:
    @Dawg
    Exit Germany, enige nog enigszins zinnige oplossing.
    En dan maar hopen dat Jan Keez het bij kan benen.

    Ik weet niet of dat zo makkelijk is. Als de Duitsers vertrekken en met de Nieuwe Mark verder gaan, gaat er van alles mis met de balansen van hun banken. Vorderingen op het buitenland in euro’s worden dan van de ene op de andere dag veel minder waard, terwijl schulden omgezet gaan worden in keiharde Nieuwe Marken.

  128. nhz says:

    Dawg: We mogen de fouten van het verleden niet herhalen zoals euro-obligaties uitgeven zonder een sterkere fiscale en bankunie’, zei Van Rompuy nog.”

    dat zegt hij vandaag, morgen zegt hij weer het omgekeerde.

    tufkaj: Ik ga gewoon eens een ontopic post plaatsen:

    shocking!

    Voerman: Het gevoel, dat Nederland niet meer bestaat.

    heb je helemaal gelijk in vrees ik.

    Adamus: Deflatie bij AH (supermarkt) 2 verdwaalde pofaardappelen €1,99

    per stuk of samen? Altijd al gedacht dat gebakken lucht duur is 😎

    maria: Al eerder ben ik tot de conclusie gekomen dat we het “veilige” Nederland verruild hebben voor een AngelSaksisch model, waarmee niet meer naar de mens gekeken wordt maar alleen naar de inhoud van zijn beurs en hoe daarvan gebruik te maken.

    goede post!

    maria: Vandaag in Middelburg geweest, helaas tekort. Leuke stad en vriendelijke mensen.

    dan had je vast een zangklusje? Ik weet niet of er dit weekend veel Middelburgers op straat waren 😉

    dalen: This site has been blocked by the Ministry of Truth

    wen maar alvast voor wat je na de zomer steeds vaker gaat zien 😎

    philippulus: Oh, te laat.

    was het enige fatsoenlijk geprijsde huis op funda alweer verkocht?

    Dawg: Dus wat gebeurt er als die uitzettingen (bijvoorbeeld in de PIIGS) klappen en/of de euro stuiter in elkaar?

    simpel gezegd is de hele angelsaksische wereld hardstikke failliet; inclusief Nederland, dus.

    dalen: Misschien moet ll bij externe schuld ook nog eens de miljarden optellen waar we met zijn allen garant voor staan en welke bedragen we met zijn allen gaan dokken om banken enz te redden als het echt fout gaat. ING in Spanje etc.

    precies, als ING omvalt mogen wij opdraaien voor de schade, plus de tientallen miljoenen aan gouden parachutes voor de maffiosi daar die het allemaal georganiseerd hebben; want die gouden parachutes die moeten (net als de grote zakenbanken) altijd uitbetaald worden, wat er ook gebeurt.

    Oeps: Die kunnen alleen wat doen aan liquiditeit, en je kan een solvabiliteits probleem niet echt oplossen met het bijdrukken van geld (Ctrl-P).

    +1

    Oeps: Frau ‘Nein’ heeft zich anders behoorlijk ingegraven, en gaat behoorlijk hyper-ventileren bij de gedachte aan hyper-inflatie .. het grote trauma van Duitsland!

    wanneer zijn ook alweer de verkiezingen in Duitsland?

  129. Floor says:

    @Dawg
    Blijven zitten is ook geen optie lijkt mij, dus het wordt kiezen of kabelen.
    Had ‘m al gepost maar hier nogmaals, http://edition.cnn.com/2012/05/30/opinion/prestowitz-prout-germany-eurozone/index.html?hpt=ieu_r1

    en deze die ik vorig jaar al eens van internet plukte over de German windfalls bij een eventuele exit.

    http://danielamerman.com/articles/2011/EuroFallC.html

    Tja, ik ga ervoor hoor mits ons landje onmiddelijk mee gaat, want de eerste zijn daar komt het op aan.

  130. nhz says:

    hugo: Ik denk het wel. Hyperinflatie zorgt voor het uitwissen van alle schulden. Dan kan het circus opnieuw beginnen.

    denk je, nadat bijna alle productieve burgers op grote schaal genaaid zijn (ik zeg het nog maar voorzichtig)?

    hugo: Alle tijd welke nodig is. Vergeet niet, geld is gratis.

    geld is gratis, vertrouwen niet. Ik denk dat we in het stadium komen waar extra liquiditeit hooguit nog een paar maanden uitstel oplevert. De politici moeten toegeven dat ze er een puinhoop van gemaakt hebben, de vinger opsteken naar de banksters en échte hervormingen gaan invoeren (kans vrijwel nul natuurlijk); en anders implodeert het hele financieel systeem binnen 1-2 jaar denk ik.

  131. Floor says:

    @Dawg
    En trouwens ook Soros vond dat ‘ie nog even van zich moest laten horen. Waarom worden juist dit soort lieden zo oud vraag ik mij altijd af.
    http://www.zerohedge.com/news/soros-starts-three-month-countdown-doom-day-europe-plans-new-master-plan

    “out”

  132. Tijl says:

    Maria,

    Mag ik vragen naar je bronnen? Ik bedoel 180.000 ambtenaren in Amsterdam, dat klopt van geen kanten.
    Wel is het zo dat Amsterdam op de eerste plaats staat van Nederland, met 20 ambtenaren per 1.000 inwoners.
    Uitgaande van 800.000 inwoners in Amsterdam kom ik niet verder dan 16.000.

  133. Peter2 says:

    Dawg: Vorderingen op het buitenland in euro’s worden dan van de ene op de andere dag veel minder waard, terwijl schulden omgezet gaan worden in keiharde Nieuwe Marken.

    Weet je dat wel zeker? Volgens mij gaat het zo dat contracten afgesloten in euro’s ook gewoon in euro’s blijven. Je kunt niet 1 participant in een contract naar DMark omzetten en da andere in euro’s laten. De 1 zijn verplichting is de ander zijn vordering nietwaar?

    Als Bestaande schulden in euro’s blijven en de nieuwe verdiensten in DMark zijn die stijgt t.o.v. de euro, dan is de in euro’s uitstaande schuld relatief lichter geworden.

    Let wel, hier is de aanname dat de DMark stijgt en men nominaal dezelfde ongeveer gelijke inkomsten blijft behouden. Iets waar ik zelf niet zo zeker van ben. Prijzen moeten zich immers voegen naar nieuwe verhoudingen, kan even duren (net als bij inflatie), maar het gebeurd gegarandeerd.

  134. Dawg says:

    Floor,

    Amerman schrijft vaak interessante stukjes. ‘k Had me eigenlijk nooit zo gerealiseerd dat de timing van het verlaten van de EMU een soort prisoners dilemma schept voor de deelnemende landen: zelfs als er in blijven collectief het beste zou zijn, maakt de noodzaak niet als een der laatsten in de muntunie over te blijven mocht die unie klappen het geheel tot een fragiel bouwwerkje in tijden van crisis. En dat kan dan weer aanleiding zijn tot een hoop list, bedrog en verraad op het allerhoogste politieke niveau. Als je het zo bekijkt zou het uiteenvallen van de euro wel eens het uiteenvallen van de hele EU kunnen inluiden.

  135. dalen says:

    @ 133 nhz

    “geld is gratis, vertrouwen niet.”

    Voor degeen die het volk weet te bespelen wel. Je hang je worsten voor en maakt ze afhankelijk en zelfs slaaf en daarna slikken ze alles, zelfs vertrouwen ( ik vertrouw je volkomen, maar geef mij wat ik nodig heb”” riep de junk.

    Wij als roepende in de woestijn, lukt dat nooit. De verleidende appel van Adam en Eva doet altijd zijn werk.

    Deze levensles is al vroeg in stenen gebeiteld door wijzen die wisten dat mensen voor de appel, nu dus de worst, drugs, geld, een droomhuis, auto, vakantie, gaan, ondanks de inschatbare gevolgen alle risico’s nemen.

    Cognitieve dissonantie is soms zalig.

  136. Adamus says:

    Er wordt volgens die Welt het hele weekend weer hard gebuffeld aan het ultieme plan, uiteraard in het geheim (huhh). En dat terwijl Rutte , Pechtold en de schoonmoeder van Maxima het land uit zijn.

  137. Dawg says:

    Adamus,

    “Opties die worden overwogen zijn meer macht voor Europese instellingen, een Europees toezichtsorgaan voor de bankensector, de harmonisatie van het begrotings-, belastings- en buitenlandsbeleid van de EU-lidstaten en hervormingen van de sociale programma’s”

    De mislukkingen maken de heren klaarblijkelijk niet bescheidener. De fluwelen staatsgreep kruipt en sluipt gewoon door.

  138. Foetje says:

    Devaluatie is het enige middel voor zuid-Europa dan wel door printen or eurobonds…

    hoe sneller er een 2e europese munt komt hoe beter.
    gewoon net als in het verleden meerdere munteenheden gekoppeld aan elkaar laten bestaan (net als gulden gekoppeld aan DM) en wanneer het echt niet meer anders kan loskoppelen en devaluaeren. Maar wel voldoende ruimte geven om over te schakelen van currency A naar currency B. (en geen directe transitie zoals eerder geopperd)

  139. Foetje says:

    geleidelijke loskoppeling voorkomt het ‘timing probleem’ voor lopende leningen.

    banken zullen dan voor de DM kiezen en niet voor de Lire waardoor het globale financieel systeem intact blijft.

    Overheden zelf kunnen devalueren waardoor de overheids tekorten lokaal teruggebracht kunnen worden.

  140. ll says:

    Nou ja, wat er ook gebeurt in Europa, Goldman Sachs staat paraat 🙂

    http://finance.fortune.cnn.com/2012/05/31/goldman-profit-europes-bust/

  141. ll says:

    Jip en Janneke Taal uitgelegd deflatie door lage rente

    http://blogs.tijd.be/bbb/2012/06/worstcasescenario.html

  142. ll says:

    Hij is leuk 🙂 Bear & Bull blog, Pierre Huylenbroeck

    http://blogs.tijd.be/bbb/2012/03/de-val-van-keizerrijken.html

  143. Piedro says:

    @Dawg

    De mislukkingen maken de heren klaarblijkelijk niet bescheidener. De fluwelen staatsgreep kruipt en sluipt gewoon door.

    Wat zijn dan de mislukkingen?

  144. Floor says:

    @Il
    Economen zijn nu eenmaal geen psychologen en hebben dus grote moeite met het aan zien komen van die deflatoire spiraal, vandaar al dat gezever over (hyper)inflatie van de afgelopen jaren.

  145. racekever says:

    http://www.examiner.com/article/market-rumor-pimco-and-jp-morgan-halt-vacations-to-prepare-for-economic-crash

    Een gerucht?!

    JPMchase & Pimco annuleren vakantie medewerkers in voorbereiding op Lehman 2.0 de MEGA DERIVATEN CRASH

    On June 1, market rumors were coming out of a hedge fund luncheon stating that Pimco, JP Morgan, and other financial companies were cancelling summer vacations for employees so they could prepare for a major ‘Lehman type’ economic crash projected for the coming months.

  146. nhz says:

    Dawg: En dat kan dan weer aanleiding zijn tot een hoop list, bedrog en verraad op het allerhoogste politieke niveau. Als je het zo bekijkt zou het uiteenvallen van de euro wel eens het uiteenvallen van de hele EU kunnen inluiden.

    denk ik ook, het gaat om enorme belangen; en je ziet nu al wat dat doet met de sentimenten bij bijv. Grieken vs. Duitsers; je mag hopen dat als Griekenland definitief uitstapt, dat dan de voorraden diesel etc. voor hun buitenproportionele leger snel voor andere doelen gebruikt worden. Maar ik ben er niet gerust op. Net zo goed als je allerminst gerust kunt zijn op de sentimenten van Henk en Ingrid als hun luchtkasteel straks instort; er zijn altijd handige politici type Wilders die goed zijn in het aanwijzen van de boosdoener. Hoe ging dat ook alweer in de jaren ’30 in Duitsland? L’Histoire se répète, al is het meer rijmen dan herhalen want de gewezen ‘boosdoeners’ van toen lijken nu eerder de omgekeerde rol te spelen.

    dalen: “geld is gratis, vertrouwen niet.”

    Voor degeen die het volk weet te bespelen wel.

    ja, vandaar dat de politiek nog dagelijks blijft beweren dat het feest, met een paar kleine ingrepen die in ieder geval de scheefleners niks gaan kosten, gewoon verder gaan. Maar het wordt steeds moeilijk de illusie vol te houden, nog een jaartje of wat en ook ambtenaren gaan het in de portemonnee voelen.

    Dawg: De mislukkingen maken de heren klaarblijkelijk niet bescheidener. De fluwelen staatsgreep kruipt en sluipt gewoon door.

    inderdaad, de oplossing lijkt mij juist minder van hetzelfde (EU burocratie, vriendjespolitiek, marktmanipulatie, leugen & bedrog enz. enz.) in plaats van meer.

    ll: Jip en Janneke Taal uitgelegd deflatie door lage rente

    blogs.tijd.be/bbb/…rstcasescenario.html

    Pff, wat wordt ik toch doodziek van al dat ondeskundige deflatie-gevaar geleuter … deze meneer snapt er echt helemaal niks van. Slippendragers voor de politieke maffia.

    Floor: Economen zijn nu eenmaal geen psychologen en hebben dus grote moeite met het aan zien komen van die deflatoire spiraal, vandaar al dat gezever over (hyper)inflatie van de afgelopen jaren.

    welke econoom van naam heb je dan in gedachten? Ik zie niks anders dan economen die leuteren over ‘te lage inflatie’, ‘ernstig deflatie gevaar’ en geld drukken als middel voor alle kwalen. Wie anders denkt wordt systematisch de mond gesnoerd in de media, hooguit op sites van het type ZeroHedge vind je wat onafhankelijke denkers (meestal géén officiele economen) die er anders over denken.

  147. Peter2 says:

    @146. Floor,

    Grappig dat je dat zegt, maar zou je conclusie dan niet juist andersom moeten zijn? Als schulden daadwerkelijk afgelost worden dan is deflatie de uitkomst. Of dit nu ook plaatsvind is objectief vast te stellen.

    Voorlopig wordt er nog steeds meer schuld in omloop gebracht en wordt er ook veel mee geschoven. Maar echt afgelost wordt er op het geheel niet.

    Dan is er objectief gezien over het nog geen deflationare spiraal begonnen. Nu zeg je dat je psychologie nodig hebt om deze aan te zien komen, maar hier volg je meen ik een niet coherente redenatie.

    Als je objectieve manieren vast te stellen is of je deflatie in gaat, heb je dus geen psychologie nodig. Maar om hyperinflatie te voorspellen wel! Ten eerste is hyperinflatie een totaal vertrouwen verlies in de munt, dat is al psychologisch. Daarnaast om daar te komen, moet er ook nog eens de verwachting zijn dat er meer geld bijgedrukt gaat worden, en ook dat is een psychologische inschatting (het politieke spel).

    Dus hoe is dit te rijmen met je statement dat omdat economen geen psychologen zijn, een deflationaire spiraal niet zullen zien aankomen en dat er daarom gezever is over inflatie?

  148. nhz says:

    racekever: Een gerucht?!

    er zijn meer geruchten in die richting, zoals de vrijdag aangekondigde 7% circuit breakers voor de Amerikaanse beurzen. Misschien wordt er gewoon beter op zulke feitjes gelet momenteel, een zware crash komt zelden als iedereen hem verwacht …

  149. Peter2 says:

    @144: ll,

    Uit die link van je:

    “Ook Europese en Amerikaanse bedrijven, die samen ruim 3.000 miljard euro op hun spaarboekjes hebben.”

    Typisch lui die cijfers gebruiken, zonder nuance of rekening te houden met de echte betekenis achter die cijfers. Bedrijven houden namelijk relatief veel geld op de rekeningen, om te voorkomen dat zij hun operationele zaken ineens niet meer kunnen financieren en de hele machine tot stilstand komt. En dit is natuurlijk niet allemaal spaargeld, maar voornamelijk verkregen krediet dat niets staat te doen, totdat het nodig is. Gewoon omdat krediet verkrijgen met een falend bankwezen hartstikke lastig is als je het snel nodig hebt.

    Je hoort het wel meer, bedrijven die gezond zijn in gebieden die economisch slecht gaan, maar waar zij zelf geen directe hinder van ondervinden. Ineens kunnen die gezonde bedrijven ook niet meer aan geld komen en gaan ze dus stil.

    Dat is de reden waarom in onze huidige situatie veel geld wordt aangehouden.

  150. racekever says:

    nhz: er zijn meer geruchten in die richting, zoals de vrijdag aangekondigde 7% circuit breakers voor de Amerikaanse beurzen.Misschien wordt er gewoon beter op zulke feitjes gelet momenteel, een zware crash komt zelden als iedereen hem verwacht …

    De markt zal vooraf aan de “carsh” warschijnlijk eerst weer bullish reageren met een korte rally.
    Zoals je ziet zijn de markten in de mineur
    http://www.indexq.org/

    http://moneymorning.com/2011/10/12/derivatives-the-600-trillion-time-bomb-thats-set-to-explode/

    ook het feitje dat de DNB, banken en overheid vervroegd in Juni om de tafel moeten.

    De voorafschaduwingen zijn er, de vraag is wanneer het collapsen gaat, want dat gaat het zeker.

  151. Peter2 says:

    @144: ll,

    Ook uit die link van je:

    “En als de monetaire overheden machteloos zijn, moeten de politieke overheden ons maar uit de val halen, vond de Britse econoom. Via belastingverlagingen of eigen investeringen, bijvoorbeeld.”

    Tja, dan gaan overheden dus ineens heel veel meer lenen om dit vervolgens via dubieuze projecten uit te strooien over de economie. Maar krediet wordt maar 1 keer verstrekt, wat naar “veilige” overheden gaat, gaan niet naar de groenteboer op de hoek die kan en wil uitbreiden.

    Gevolg: Dit recept verstikt de echte economie die welvaart creëert voor de mensen en vervangt deze door een pseudo economie die het omgekeerde bewerkstelligd.

  152. Epyh says:

    we hebben nog een zinderende zomer voor ons!

    Het moment is ideaal, met zo veel ‘opium voor het volk’, zoals het EK Voetbal, de Olympische Spelen, de Nederlandse ‘verkiezingsstrijd’, enz enz.

    De beelden vanuit Engeland, met al dat gedoe rond de Queen, en die duizenden volwassen burgers die daar dan met tranen in de ogen juichend met vlaggetjes staan te zwaaien herinnerde mij er weer even aan hoe makkelijk het volk te paaien is….

  153. Duufbier says:

    Epyh: hoe makkelijk het volk te paaien is….

    De meeste mensen zullen pas merken dat er ‘iets’ mis is, op het moment dat hun pinpas het niet meer doet…
    mede dankzij de fabeltjeskrant en alle andere staatspropaganda…

    De boel is de facto al lang geklapt, maar zolang je het strak ontkent, of er gewoon niet over praat, is er niets aan de hand.

  154. Interessante film. maar of er echt een verandering komt dat weten we niet.

  155. Dawg says:

    Piedro:
    @Dawg

    De mislukkingen maken de heren klaarblijkelijk niet bescheidener. De fluwelen staatsgreep kruipt en sluipt gewoon door.

    Wat zijn dan de mislukkingen?

    Just look around, zou ik zeggen. Voor het antwoord op die vraag heb je mij toch zeker niet nodig denk ik zo.

  156. ll says:

    Peter2. Liquiditeitsval, als de Centrale Banken wel geld in de oekoenomie willen pompen, maar het geld blijft vastzitten, waarom zouden failliete overheden dan wel weer geld gaan pompen ?

    Ik zou zo zeggen vraag het aan Bernankie, die heeft een studie gedaan over de vorige depressie, jaren ’30, ook gepaard gaande met deflatie, maar vraag het niet aan een argeloze huismoeder 🙂

    Wel heb ik geleerd dat deflatie niemand wil, maar het overkomt je.

    Al die QE-en waren gepland om deflatie te voorkomen. Dat lukte wonderbaarlijk goed voor de beurzen, die smulden van dit gratis geld, en natuurlijk de olie en het goud.

    De kredietgroei is nu 0.3% en waarschijnlijk dalende.

    Krediet = geld.

    Zonder krediet geen liquiditeit, dat is het systeem, heel stiekempjes ingevoerd in een vakantieperiode in de States, niemand had het in de gaten 😉

    We moeten ermee leren leven, maar het zullen andere tijden worden. Langer werken, minder geld, waardevermindering van alle bezittingen. Mensen die hebben gespaard hebben, hebben nog wat vet op de botten, mensen met schulden zullen het moeilijk krijgen. De schulden zullen stijgen t.o.v de onderliggende waarde, want die zakt, onherroepelijk.

    Artikel hier al geplaatst in 2008.

  157. Floor says:

    Zou dit de wijze zijn waarop AIG ons probeert te vertellen dat onze pensioenen in smoke opgaan?
    http://www.bloomberg.com/news/2012-06-03/aig-chief-sees-retirement-age-as-high-as-80-after-crisis.html

  158. KariZ says:

    Euroland gaat ineengeklonken worden.

    Dat moet ook om ons te beschermen tegen de komende implosie van het Internationaal monetair/financieel $-systeem (Bretton Woods 1944).

    De euro is niet schuldig aan de fouten gemaakt door toezichthouders, bankiers en politici. Die problemen gaat de Euro ook niet oplossen.

    Waar de Euro wél het antwoord op is is de wereld na het huidige monetaire systeem.

    En passant legt Brussel het internationale bankierskartel op de slachtbank.

    Bye bye Wall Street bye bye The City…

  159. Dawg says:

    KariZ,

    He KariZ, leuk weer eens wat van je te horen.

    Freegold? Lijkt meer en meer te woorden ingehaald door de grimmige realiteit van een EU die er niet voor terugdeinst haar eigen burgers af te laden met de schulden van het Europese bankenkartel. Democratie is de Europese burgers al afgenomen, nu is hun geld aan de beurt.

  160. tufkaj says:

    Jaques Monasch over de woningmarkt: http://www.jacquesmonasch.nl/?p=815

    het huidig aanbod is te duur voor starters, dus moet er goedkopere aanbod worden bijgebouwd. Huizentreinlengte = 1.

    Zijn stelling dat het huidig aanbod te duur is klopt, alleen weigert hij kennelijk in te zien dat de enige manier om de markt vlot te krijgen is, dat het huidig aanbod weer binnen bereik komt van de starter (door te dalen in prijs).

    Ach, genoeg goedkope nieuwbouw levert het zelfde effect op. Helaas zal hij wel komen met starterslening + koopgarant + erfpacht waardoor je per saldo toch weer een 90% aflossingsvrij huis met tophypotheek hebt…

  161. nhz says:

    racekever: De voorafschaduwingen zijn er, de vraag is wanneer het collapsen gaat, want dat gaat het zeker.

    voorlopig lijkt een jarenlange slowmotion crash me aannemelijker; maar je weet nooit wat de Euro kleptocraten allemaal nog gaan organiseren, er zijn vast mogelijkheden om het hele systeem binnen een dag in een zwart gat te laten verdwijnen 😎

    Duufbier: De boel is de facto al lang geklapt, maar zolang je het strak ontkent, of er gewoon niet over praat, is er niets aan de hand.

    het Roadrunner / Wile E. Coyote scenario, dus.

    Floor: Zou dit de wijze zijn waarop AIG ons probeert te vertellen dat onze pensioenen in smoke opgaan?

    AIG kennende gaan alle pensioenen op aan bonussen en sexfeestjes, en hebben ze daarna nog een paar honderd miljard bailout nodig. Met complimenten van Uncle Warren 🙁

    KariZ: En passant legt Brussel het internationale bankierskartel op de slachtbank.

    LOL! gaan we sprookjes vertellen?

    tufkaj: Jaques Monasch over de woningmarkt:

    Waarom zo iemand nog iets willen lezen wat Jaques Monasch schrijft over de woningmarkt of andere enigszins financieel/economisch getinte zaken. Wat die man uitkraamt is de kleinste gemene deler van politiek Nederland, klein in de zin van dommer-dan-dom.

  162. racekever says:

    nhz: voorlopig lijkt een jarenlange slowmotion crash me aannemelijker; maar je weet nooit wat de Euro kleptocraten allemaal nog gaan organiseren, er zijn vast mogelijkheden om het hele systeem binnen een dag in een zwart gat te laten verdwijnen

    Ja, het ging slow motion maar niet meer. Als Griekenland en de Lehman chain collapse event the new normal is dat terwijl er een 600 triljard tellende derivatenbom is ontstoken door JPM is het wachten op de volgende knal. Altijd grappig dat als je de macro economische cijfers van de groot industrie en MKB als
    vliegtuigen neerstorten, hordes zzp’ers geen werk meer hebben de gedachte heerst dat dit proces van socialiseren van schulden wel jaren doorgaat. Nogmaals, denk niet dat dat jaren gaat duren. Een paar maand hooguit!!!

    Ik weet niet of je het nieuws rond spanje nog volgt, maar je weet zelf dat spanje nu geld nodig heeft en dat Spanje niet genoeg heeft aan een ESM potje van 750 miljard, zelfs niet aan twee potjes ESM.

    SHTF big time NHZ.

  163. Juan Belmonte says:

    racekever: Ik weet niet of je het nieuws rond spanje nog volgt, maar je weet zelf dat spanje nu geld nodig heeft en dat Spanje niet genoeg heeft aan een ESM potje van 750 miljard, zelfs niet aan twee potjes ESM.

    Juan niet meer zo.
    Hoewel, bij el Mundo:

    El importe invertido a través del programa de compra de deuda en los mercados secundarios se mantiene así estable en 212.000 millones de euros. El BCE celebrará el martes una operación de drenaje de liquidez para neutralizar el impacto en los mercados de estas compras, para lo que ofrecerá depósitos a una semana al 1% a las entidades de la eurozona.

    http://www.elmundo.es/elmundo/2012/06/04/economia/1338817503.html

    212 Miljard, SUSHI time.
    Mañana más.

    Berekening dat SUSHI in Spanje 500 Miljard euro is:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-11-2011/wat-het-kabinet-ook-doet-de-huizenbubbel-loopt-leeg/#comment-91948

    Wie nog kan tellen
    mag het melden 🙂

  164. Juan Belmonte says:

    tufkaj: Jaques Monasch over de woningmarkt: http://www.jacquesmonasch.nl/?p=815

    Jammer terugval in oude gewoontes.

    Maar deze maneer kàn het wél snappen: Jacques Monasch (nota bene een Tweede Kamer Lid) SNAPT de Vereniging Geleased Huys.
    Jacques Monasch:”Mensen met een aflossingsvrije hypotheek zijn huurders van de bank”

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-04-2012/jacques-monaschmensen-met-een-aflossingsvrije-hypotheek-zijn-huurders-van-de-bank/#comment-103438

    Hij snapt alleen leasen niet, wellicht komt dat ooit nog.

  165. nhz says:

    racekever: SHTF big time NHZ.

    ja, maar bedenk wel dat de finance economy inmiddels volledig los staat van de echte economie. Rentes, prijzen van huizen, stocks, obligaties, failliet of niet failliet – het heeft niks meer met harde cijfers te maken en alles met manipulatie door de burocraten. Je zou hopen dat ze straks die finance economy crashen terwijl de gewone wereld rustig (en veel beter) verder draait, maar ik vrees dat het eerder andersom is: de banksters hebben het uitpersen van de wereld zo geperfectioneerd dat ze daar tot het bittere eind mee door zullen gaan, geholpen door hun loopjongens bij de FED/ECB/BOE/BOJ en overal in de internationale politiek.

  166. Steven says:

    nhz: Floor: Economen zijn nu eenmaal geen psychologen en hebben dus grote moeite met het aan zien komen van die deflatoire spiraal, vandaar al dat gezever over (hyper)inflatie van de afgelopen jaren.
    welke econoom van naam heb je dan in gedachten? Ik zie niks anders dan economen die leuteren over ‘te lage inflatie’, ‘ernstig deflatie gevaar’ en geld drukken als middel voor alle kwalen. Wie anders denkt wordt systematisch de mond gesnoerd in de media, hooguit op sites van het type ZeroHedge vind je wat onafhankelijke denkers (meestal géén officiele economen) die er anders over denken.

    Deflatie is er wel, maar dan tegenover het echte geld: hier wordt het nog eens uitgelegd in Jip en Janneke taal http://www.gewoon-nieuws.nl/2011/07/de-magie-van-goud/

  167. Juan Belmonte says:

    De oekoenomen blijven blaten:

    Volgens Koolmees is er momenteel geen sprake van een tijdelijke economische dip waarbij geld pompen in de economie de oplossing is. “In 2009 hebben we een forse crisis gehad en sindsdien is er geen inhaalgroei geweest”, constateert hij.

    “Toen hebben we de economie gestimuleerd, waardoor we nu een hele hoge staatsschuld hebben en ons het wantrouwen van de financiële markten op de hals halen.”

    Koolmees pleit voor een hervormings- en groeiagenda die in combinatie met bezuinigingen voor begrotingsevenwicht moet zorgen.

    Maar SP’er Irrgang bestrijdt dat bezuinigen nu de beste oplossing is. De financieel specialist: “Als de economie onder druk staat, dan móet de overheid die stimuleren. Zo niet, dan zal die krimpen.”

    http://www.nu.nl/economie/2824889/economische-neergang-niet-tijdelijk.html

    Geheugen van NUL, er is MASAAAAAAAAAAL geprint.
    EFFECT op de economie onder nul.

    Van 15 jaar gelee tot drie jaar gelee werden dit soort agrumenten gehanteerd.

    KRIMP is gezond in deze situatie, alleen Drs Kees de Kort lijkt
    de theorie
    van irrationele getallen
    in de Reeële Economie
    te snappen.

    Het is namelijk gewoon kolder: Irreëel geld eindigt in de Irreële Economie, met als verbinding naar de werkelijkheid de hoogte van bankiersbonussen (opbrengsten) en de nationalisaties ten laste van belastingbetalers (kosten).
    Kortom: een mooie balans 🙂

    Na 20 jaar KUNSTMATIG lage rentes (Keyenessiaans strimuleren in de Eerste Wereld) een alle gevolgen van SUSHI en opgepompte schulden van dien, om dan NU betogen dat bezuinigen onzinnig zou zijn is gewoon Geschiedsvervalsing.

  168. Juan Belmonte says:

    Zolang kunstmatig lage rentes onderdeel van alleen “de oplossing” blijven en niet van het probleem, tot die tijd is het uitstel van een steeds grotere executie.

    Maar meteen toegegeven: Juan snapt helemaal niks van oekoenomie en nog minder van oekoenomen.

  169. hugo says:

    nhz: geld is gratis, vertrouwen niet.

    Vandaar de opbouw in de politiestaat. Vertrouwen kan je best lang afdwingen. Zoals ik het zie heeft de Europese Commissie daarom redelijk wat voormalig opperhoofden uit het USSR rijk opgenomen . Kunnen ze veel van leren qua vertrouwen afdwingen. EU, goedschiks of kwaadschiks… Ziet er naar uit dat het kwaadschiks gaat gebeuren.

    nhz: denk je, nadat bijna alle productieve burgers op grote schaal genaaid zijn

    Ja, zie Azie (na de crisis en Tsunamie, Argentinie etc. Zimbabwe ging dat wel mis maar dat is uitzondering ipv regel.

    KariZ: En passant legt Brussel het internationale bankierskartel op de slachtbank.

    Lol, dat is vast de reden dat ze die lui op posities in de EU zetten waar ze naar believen aan de knoppen kunnen draaien.

    KariZ: Waar de Euro wél het antwoord op is is de wereld na het huidige monetaire systeem.

    Een geperfectioneerd systeem van de schulden collectiviseren en winsten privatiseren? Londen en Wall Street likken hun vingers er bij af. Vast 1 van de redenen dat ze hier goed ingevoerd zijn.

    racekever: Ik weet niet of je het nieuws rond spanje nog volgt, maar je weet zelf dat spanje nu geld nodig heeft en dat Spanje niet genoeg heeft aan een ESM potje van 750 miljard, zelfs niet aan twee potjes ESM.

    So what? Zoals Draghi eerder meerdere keren heeft laten zien, geld echt op? Dan komt de ECB met de miljarden en biljoenen aan ”funny money”.

  170. Juan Belmonte says:

    buenas noches
    Juan

  171. Steven says:

    aan Juan Belmonte

    Je hebt helemaal gelijk Juan. Ik kan het ook niet anders zien. Maar als er bezuinigt moet worden dan toch eerst op de banken en dat doen ze juist niet: gewoon miljarden er inpompen en the men in black hun salaris en bonussen laten opstrijken lijkt een hoger doel te zijn.

  172. hugo says:

    Adamus,

    ”Drugs money worth billions of dollars kept the financial system afloat at the height of the global crisis, the United Nations’ drugs and crime tsar has told the Observer.”
    http://www.guardian.co.uk/global/2009/dec/13/drug-money-banks-saved-un-cfief-claims

  173. racekever says:

    nhz,

    Nou de finance world heeft alles te maken met de reële economie, nou, zo reëel is die economie niet vanwaar dit blog? Jan modaal koopt een woning á 7 maal bruto inkomen. Dit nu tegen een dalende huizenprijs en wetende dat 75% van de inwoners van dit land veel te veel geleend heeft en dit never nooit niet kan terugbetalen. Vrij reëel zou ik zeggen. Schuld ligt niet alleen bij banken ansich, woningbezitter tekent nog altijd zelf voor een hypotheek.

    En om hier uitgebreid uit te gaan leggen hoe de verhoudingen tussen arbeidsmarkt, overheid en werkgever zit kun je eventueel ook nog wel een apart blog voor inrichten. Bijvoorbeeld; de totale scheef groei tussen brutto/netto inkomsten, Payrollen voor een werknemer á € 30 p/uur waarvan netto nog € 10,- overblijft. Zelfs hoor ik in mijn nabijheid verhalen van bekenden die al niet meer rond kunnen komen van € 1700,- netto per maand. Zie jij een loonstijging van minimaal 10 a 20% procent voor jan modaal in de toekomst…..? dacht het niet.

    Meesten in MKB geen werk, wie nog wel werk kan binnenkort ook door de ribben schijten.

    En het dogma had je maar een vak moeten leren gaat ook niet meer op, ken jongens die cum laude afgestudeerd nu bij carglass werken.

  174. racekever says:

    Oh, NHZ ook al gehoord voor de nieuwe bijtellings regeling voor de auto van de zaak.

    Belasting op woon-werkverkeer met de zakelijke bestelauto VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie willen dat de rit van huis naar werk en terug vanaf 2013 als privégebruik van de bestelauto van de zaak wordt gezien. En daarover moet dan belasting worden betaald. Uw werknemer die ’s avonds de bestelbus mee naar huis neemt en er ’s morgens weer mee naar de zaak komt of naar een klus rijdt, krijgt vanaf volgend jaar te maken met een bijtelling op het loon.

    Gevolgen voor u: 6000 euro extra jaarloonkosten per betrokken werknemer Uw werknemer kan u vragen om de kosten te vergoeden door meer loon te betalen. Als u dat wilt en kunt betalen, gaan de (bruto) loonkosten voor die werknemer gemiddeld met 6000 euro per jaar omhoog. Alternatief is dat de berijder de bestelauto niet meer mee naar huis neemt, waardoor kostbare tijd verspild wordt en de kans groot is dat hij of zij gecompenseerd wil worden voor de reiskosten van en naar de bestelauto.

    Dit is het nieuwe bezuinigen. Banken die graaien + overheid die bezuinigt = MKB de lul.

  175. racekever says:

    En ja, hoor vanaf 2013 zal alles weer beter gaan, zij mijn nicht die bij Cap Gemini werkt. Gaat mijn balzak op één of andere manier altijd verschrikkelijk van jeuken als een medewerker van corporate corruption/facisme b.v. nederland dit soort uitspraken doen.

    Iedereen een warme zomer toegewenst, wel een roze zonnebril opzetten, anders is het mij te negatief.

  176. tufkaj says:

    racekever

    Belasting op woon-werkverkeer met de zakelijke bestelauto VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie willen dat de rit van huis naar werk en terug vanaf 2013 als privégebruik van de bestelauto van de zaak wordt gezien.

    Zou geweldige gevolgen hebben voor de krimpgebieden. Al die mensen die nu 4 uur per dag in de auto zitten naar de randstad, zien ineens ook hun relatief lage maandlasten net zo hoog worden als wanneer ze naar de randstad zouden verhuizen.
    Maar ik denk niet dat dat door gaat. Iig zal VVD het plan niet steunen als puntje bij paaltje komt en van links is er geen steun op de verhoging van OV kosten. Het doel was om “aantrekkelijker te maken” dichterbij je werk te gaan wonen, “om de woningmarkt vlot te trekken”.
    In ruil ging OVB blijvend naar 2%. Ik denk nogsteeds dat OVB voor starters naar 0, of -5% gaat en naar 6% voor doorstromers. Reisbelasting zie ik er echt niet komen.

    ohja, en ik wil nog geloven dat je 1 iemand kent die cum laude is afgestudeerd en bij carglass werkt, maar meerdere gaat er niet in hoor 😛

  177. Dawg says:

    Juan Belmonte,

    Is die hele inkadering van de stimuleren/bezuinigen-discussie zonder kritisch te kijken naar de wijze waarop in ons systeem (rentedragend) geld in omloop wordt gebracht misleidend en inproductief?

    Koolmees bedrijft illusiepolitiek door te doen alsof de overheid zomaar haar tekort kan verkleinen zonder dat de daardoor ontstane vermindering van de bestedingsruimte in de particuliere sector de economie doet krimpen. De toevoeging hervormings- en groeiagenda is daarom niet meer dan een bezweringsformule (overigens een eufemisme voor langer werken voor minder geld) die die inconsistentie in z’n gedachtegang moet verhullen. Er gaat geen groei komen als de totale bestedingsruimte wordt ingekrompen. Onmogelijk. Particuliere en overheidssector kunnen niet gelijktijdig deleveragen zonder de economie in een never eindigende krimpspiraal te brengen. Spanje en Griekenland laten zien hoe dat gaat. Austerity klinkt stoer, streng en rechtlijnig, jammer alleen dat ‘t niet werkt.

    De traditioneel Keynesiaanse reflex van Irrgang heeft dan in ieder geval het voordeel dat ze omstandigheden schept waaronder de particuliere sector kan deleveragen. Je lost nu eenmaal makkelijker je hypotkeek af je niet eerst ontslagen ben of een paar jaar bevriezing van je loon moet incasseren. Nadeel is natuurlijk die toenemende staatsschuld. Maar is dat laatste een onvermijdelijkheid? Wel als die overheid haar tekorten moet financieren met (rentedragend) geld waarvoor ze bij de banken moet zijn. REPEAT: bij de banken moet zijn. Waaron eigenlijk? Fiatgeld zou net zo goed een schuld van de overheid aan niemand kunnen zijn. In omloop gebracht in een hoeveelheid die dienstig is aan het algemeen belang. Een hoeveelheid die bijvoorbeeld geen inflatie veroorzaakt.

    Ik begin steeds meer voorstander te worden van een bancair systeem waarin uitsluitend de overheid het geld schept en de banken zich beperken tot het verlenen van krediet. Zonder zo’n stelselwijziging komen we nooit van die overmaat aan schuld af.

  178. Peter2 says:

    @Dawg,

    Bedoel je niet te zeggen:

    Er gaat geen consumptie gebaseerde groei komen als de totale bestedingsruimte wordt ingekrompen?

    Het is echt niet zo, dat als we nu massaal minder luxe consumeren, de wereld vergaat. Er zal zeker een flinke krimp komen, maar die is niet oneindig zoals jij schetst en wordt veroorzaakt door het teveel aan (geleende) luxe dat we nu consumeren. En ja sommige mensen hebben hun baan aan die geleende welvaart te danken, dat is dan mooi over.

    Even een fictief scenario:

    Als morgen iedereen zijn hij geleende tuintje zelf zijn voedsel verbouwd. En laten we voor de gein even aannemen dat dat net zo efficiënt gaat als op de akkers. Dan moeten groenboeren e.d. sluiten, en numeriek krimpt de economie. Maar zijn we dan werkelijk slechter af?

    Een krimp op zijn tijd is gezond. Onrendabel blijkende activiteiten MOETEN stoppen, anders worden problemen enkel maar groter. Het is eenvoudig, meer consumeren dan je produceert kan niet zonder het verschil op iemand anders te verhalen! En ook daar zijn grenzen aan.

    En wat betreft overheden die zelf uitgeven, werkelijk? Wat we nu hebben is al een soort van semi-overheid dat het geld uitgeeft. De euro is een politiek project, erdoorheen gedrukt!

    Wat gaat de politiek nog “eerlijk” houden als zij rechtstreeks geld uit het niets kan uitgeven? Denk je dat zij zich dan netter gaan gedragen wat betreft uitgaven versus inkomsten? Gaan zij ineens financieel verantwoorde beloften naar de bevolking doen?

    Ik denk het niet…nee ik weet zeker van niet!

  179. hugo says:

    Dawg,

    Ik vind het idee van Hugo Salinas Price een betere. Zorgt voor wat beperkingen aan de overheid. Combinatie van de 2 ideeën maakt het waarschijnlijk sterker? Kan freegold ook nog aanhaken en dan hebben we perfectie 🙂

  180. hugo says:

    Geweldig stuk, voor degenen welke in meer regulering geloven, kort en krachtig onderbouwd aan gort beargumenteert. Leuk detail, als het aan de EU ligt krijgt de EBA (European Banking Association) meer macht.

    http://www.golemxiv.co.uk/2012/05/the-lies-of-the-eba-about-how-safe-our-banks-are/

  181. Peter2 says:

    @hugo:

    Inderdaad, zo gaat dat. Veel mooie woorden en totaal geen substantie, anders dan bedrog. Met de politieke deken der liefde bedekt en beschermd. Want niets mag het vertrouwen in de politieke droom van een groot Europa, het 4e rijk zeg maar, aantasten.

  182. Steven says:

    denk gewoon aan een teruggang naar edelmetaal als geld. Dat gebeurde elke keer na nep-geld en gaat gewoon weer gebeuren. Als je overheden of rijke families het alleenrecht geeft om geld uit te geven en dus onmogelijke schulden aan de bevolking “geeft” dan zullen ze uiteindelijk de makers van dan nep-geld de nek omdraaien omdat het de bevolking niets oplevert. Gewoon een stabiele munt op edelmetaal gericht zal het uiteindelijk toch wel weer worden zoals al 6 duizend jaar.

  183. Dawg says:

    Peter2,

    De strekking van wat ik stel is tweeledig:

    Als de overheid haar eigen uitgaven vermindert of, via lastenverzwaring, die van de particuliere sector zal er minder te besteden zijn door de particuliere sector. Dat kunnen consumptieve bestedingen zijn, maar net zo goed investeringen. Er komt dan gewoon geen groei, maar krimp. En die krimpt zal het deleveragen in de particuliere sector niet makkelijker maken. Wouter Koolmees, en al die andere goochelaars van de hervormings- en groeiagenda, beloven het volk iets wat niet gelijktijdig kan: bezuinigen en groei.

    Wat die geldschepping betreft. Aan iedere euro die nu in omloop wordt gebracht kleeft schuld. Voor al het geld dat de overheid nu meer uitgeeft dan ze binnenkrijgt moet schatkistpapier worden uitgegeven waarop rente moet worden betaald. Voor de veelvoud van het geld die de banken vervolgens via kredietverlening uit het niets maken wordt eveneens. Je zou heel, heel, heel, veel minder belasting hoeven te betalen als de overheid het daadwerkelijke monopolie had op de uitgifte van renteloos geld. Dat alleen al zou de noodzaak tot teveel printen enorm verkleinen, maar bovendien is het gevaar van inflatie geen doed argument om tegen een echt staatsmonopolie op de uitgifte van geld te zijn. Of dacht je soms dat het schuldgeld dat banken nu maken geen inflatie vertoorzaakte?

  184. Bug says:

    Can’t you smell the fear ???

    ok -2,5 k, nou vooruit nog eens -5k, en nog eens -10k en nog eens enz

    Van 239k naar 195 en nog geen koper te vinden. De rest van de wijk volgt.

    -50% we komen eraan

  185. Dawg says:

    hugo,

    Sowiso wel goeie site. ‘k Had het artikel al gelezen. Best wel humoristisch ook. Die EBA is dacht ik geen overheidsinstantie, maar een vereniging van en voor banken.

  186. piedro says:

    Dawg: Just look around, zou ik zeggen. Voor het antwoord op die vraag heb je mij toch zeker niet nodig denk ik zo.

    Ik kreeg het idee dat het je om corruptie bij politici ing. Het lijt me – in dat geval – nogal gemakkelijk om fouten te constateren in de economie en daar vervolgens maar ‘de heren van de (Europese) politiek’ de schuld te geven.

    Dat politici corrupt zijn is volgens mij van alle tijden en daarmee een relatief constante factor. Het lijkt dan ook niet dat het nu plotseling de kern van de ellende is, terwijl er ook betere tijden zijn geweest.

    Ik wil dus niets goed praten, maar als je zo duidelijk meent te weten wat ‘de mislukkingen’ zijn vind ik wat meer detail toch interessant.

  187. piedro says:

    Dawg: Ik begin steeds meer voorstander te worden van een bancair systeem waarin uitsluitend de overheid het geld schept en de banken zich beperken tot het verlenen van krediet. Zonder zo’n stelselwijziging komen we nooit van die overmaat aan schuld af.

    Hoe consistent ben je door te stellen dat dezelfde heren waar je eerder nog kritiek op bij uitstek geschikt zijn om het geldscheppende monopolite te dragen?

  188. tufkaj says:

    Bug:
    Can’t you smell the fear ???

    ok -2,5 k, nou vooruit nog eens -5k, en nog eens -10k en nog eens enz

    Van 239k naar 195 en nog geen koper te vinden. De rest van de wijk volgt.

    -50% we komen eraan

    Woningen onder de 2 ton zijn wat beter gaan verkopen dit jaar. Onder de ton helemaal (parkeerplekken werden minder verkocht). Het aanbod nam evengoed toe voor beide categorieën en het aantal verkochte appartementen daalde.
    Ik denk dat tussenwoningen onder de 2 ton aan het bewegen zijn en dat dat, icm een aflopende OVB op 2% leidt voor wat beweging. Wel een neerwaartse beweging qua prijzen denk ik, maar die gegevens heb ik niet en horen we pas over 3 maanden van CBS.

    Kwam Ger nog met een mei-bulletin eigenlijk of deden ze alleen aan kwartaalcijfers?

  189. piedro says:

    piedro: Hoe consistent ben je door te stellen dat dezelfde heren waar je eerder nog kritiek op bij uitstek geschikt zijn om het geldscheppende monopolite te dragen?

    Of ging het je vooral om de (geldscheppende) multiplier die de banken nu bij hun kredietverlening gebruiken en zie je de centrale bank als overheid?

    (In dat geval had ik je verkeerd begrepen.)

  190. tufkaj says:

    (uiteraard loopt de OVB niet echt af, maar de registratie van Funda loopt 6 weken achter gemiddeld. De meest recente gegevens die ik heb zijn van net voor Kunduz)

  191. hugo says:

    Dawg: EBA is dacht ik geen overheidsinstantie, maar een vereniging van en voor banken.

    Klopt maar is wel een essentiele EU(ro) instelling. Zij waren degenen welke (officieel) voor het grootste deel de EU banken stress tests deden. Weet je nog? Naast de toegezegde steun hoefde de banken echt nooit meer steun, alles veilig we gaan weer groeien (2009-10 meme). Ik hoorde iedereen dat EBA spul maar herkauwen… Waar gaat de overheidsinstantie over naar de bankenvereniging en weer terug?

  192. Dawg says:

    piedro,

    Wat te denken van het europroject an sich? Of om maar eens een uitspraak van de Duitse ex-bankier en hoogleraar Wilhelm Hankel aan te halen:

    Een munt die gered moet worden is een munt die is mislukt.

    Niet alle problemen waar de muntunie nu door geteisterd wordt zijn terug te voeren op het ontwerp van die unie, maar het binnen een muntunie verenigen van landen waar van de economieen onvoldonde geconvergeerd zijn kun je toch wel als een grote mislukking zien.

  193. Adamus says:

    Peter2,

    “Wat gaat de politiek nog “eerlijk” houden als zij rechtstreeks geld uit het niets kan uitgeven? Denk je dat zij zich dan netter gaan gedragen wat betreft uitgaven versus inkomsten? Gaan zij ineens financieel verantwoorde beloften naar de bevolking doen?

    Ik denk het niet…nee ik weet zeker van niet!”

    Geloof het ook niet 😉 net zoals het niet gelukt is met de goudstandaard. Het maakt mij niet uit wie het fiatgeld creëert en waar het het voor gebruikt wordt -rekenmiddel/betaalmiddel- als het maar geen oppotmiddel is. Oppotten is een veul beter metaal voor 🙂

  194. Peter2 says:

    @190: dawg,

    Je zou heel, heel, heel, veel minder belasting hoeven te betalen als de overheid het daadwerkelijke monopolie had op de uitgifte van renteloos geld.

    Renteloos geld….wie bepaald dan of krediet krijgen voor een investeringsplan een goede investering is? Er is geen prijs ontdekking als de overheid dit bepaald en particulieren gaan hun spaargeld niet gratis geven aan een ander om mee te werken!

    En veel minder belasting? Zie je echt voor je dat de overheid alles gaat betalen met nieuwe geld? Te samen met renteloodsgeld heb je het ultieme recept voor kapitaal vernietiging en inflatie. Niemand zal nog willen sparen en al het kapitaal zou dus van de overheid moeten komen. Je komt dan in een chaos die nog erger is dan nu!

    Welkom in de USSR…nee dank je!

    Of dacht je soms dat het schuldgeld dat banken nu maken geen inflatie veroorzaakte?

    Alleen als er geleend blijft worden, bij aflossen gebeurd het omgekeerde. Als de realiteit doordringt dat de verliezen die er zijn, een keer genomen moeten worden ook daadwerkelijk genomen gaan worden, dan heb je deflatie.

    Helaas zal de politiek dit niet willen, want in ons instabiele geldsysteem, zijn de verliezen door corruptie ondertussen zo groot dat het niet 2% dat verloren gaat van wat mensen op de bank hebben staan , maar dichter bij de 100%!

    Die 2% is overigens het historische gegeven van toen banken nog onveilig waren, soms omvielen en er geen deposito garantie stelsels waren en zij geen staatssteun kregen. De schade over de hele periode van dat stelsel is dus minder dan de inflatie die wij nu elk jaar kennen!

    Politiek gezien is verlies nemen onverkoopbaar en dus kan enkel de vlucht naar voren gevolgd worden met meer inflatie en hogere belastingen en nog meer bedrog. En als politicus is het hopen dat de boel klapt als je zelf niet meer aan de macht bent. Tot die tijd, mooi weer spelen naar de kiezer toe!

  195. Adamus says:

    Dawg:
    piedro,

    Wat te denken van het europroject an sich? Of om maar eens een uitspraak van de Duitse ex-bankier en hoogleraar Wilhelm Hankel aan te halen:

    Een munt die gered moet worden is een munt die is mislukt.

    Niet alle problemen waar de muntunie nu door geteisterd wordt zijn terug te voeren op het ontwerp van die unie, maarhet binnen een muntunie verenigen van landen waar van de economieen onvoldonde geconvergeerd zijn kun je toch wel als een grote mislukking zien.

    Om bij WimDim duisenberg’s woorden te blijven: het sociale contract is mislukt.

  196. Dawg says:

    Peter2: Renteloos geld….wie bepaald dan of krediet krijgen voor een investeringsplan een goede investering is? Er is geen prijs ontdekking als de overheid dit bepaald en particulieren gaan hun spaargeld niet gratis geven aan een ander om mee te werken

    Banken moeten vooral krediet blijven lenen, maar de middelen daarvoor trekken ze netjes aan bij spaarders en investeerders. De drukpers moeten ze wel inleveren.

    Peter2: En veel minder belasting? Zie je echt voor je dat de overheid alles gaat betalen met nieuwe geld? Te samen met renteloodsgeld heb je het ultieme recept voor kapitaal vernietiging en inflatie. Niemand zal nog willen sparen en al het kapitaal zou dus van de overheid moeten komen. Je komt dan in een chaos die nog erger is dan nu!

    Welkom in de USSR…nee dank je!

    Peter2: En veel minder belasting? Zie je echt voor je dat de overheid alles gaat betalen met nieuwe geld? Te samen met renteloodsgeld heb je het ultieme recept voor kapitaal vernietiging en inflatie. Niemand zal nog willen sparen en al het kapitaal zou dus van de overheid moeten komen. Je komt dan in een chaos die nog erger is dan nu!

    Welkom in de USSR…nee dank je!

    Nee niet alles, de overheid blijft haar uitgaven financieren met belasting plus de geldcreatie die de samenleving op een bepaald moment nodig heeft.

    Zouden de Nederlandse banken aan het maatschappelijk belang hebben gedacht toen ze in het afgelopen decennium jaarlijks 40 miljard aan geld in de economie pompten via de hypothecaire kredietverlening? En leidde dat dan niet tot inflatie op de huizenmarkt.

    Renteloos en schuldloos geld is eigenlijk veel normaler dan het bizarre systeem dat we nu hebben. We zijn inmiddels zo geconditioneerd dat we ons niet eens meer kunnen voorstellen dat het ook heel anders kan.

  197. Dawg says:

    Peter2,

    Nog iets, als spaarders ergens verneukt worden dan is het wel in het huidige systeem. Zonder interventie van onze geldscheppende bank zou het aanbod van krediet afkomstig zijn van de spaarders. Uit de confrontatie van vraag en aanbod van krediet zou dan een bepaalde rentestand volgen. Nu komt daar die geldscheppende bank bij die het aanbod van krediet met het drukpersje wat aanlengt en zo de rentestand omlaag drukt.

  198. Dawg says:

    Peter2,

    En nu ik toch bezig ben. Waarom is die net iets minder dan 2% inflatie-doelstelling van de ECB eigenlijk zo nastrevenswaardig? Twee procent is helemaal niet zo’n bescheiden percentage als je een kijkt war het cumulatieve effect in over tien, twintig of dertig jaar.
    Ik zeg: houdt den dief.

  199. Cinelux says:

    FT : Nieuwsuur vandaag nog gezien over de executieveiling ?

    Is wel een stuk rustiger geworden dan anderhalf jaar geleden, toen was het nog twee keer zo druk.

  200. piedro says:

    Dawg:
    piedro,

    Wat te denken van het europroject an sich? Of om maar eens een uitspraak van de Duitse ex-bankier en hoogleraar Wilhelm Hankel aan te halen:

    Een munt die gered moet worden is een munt die is mislukt.

    Niet alle problemen waar de muntunie nu door geteisterd wordt zijn terug te voeren op het ontwerp van die unie, maarhet binnen een muntunie verenigen van landen waar van de economieen onvoldonde geconvergeerd zijn kun je toch wel als een grote mislukking zien.

    In de economie gaat het toch altijd om alternatieve scenario’s (die helaas niet in relealiteit getest kunnen worden).

    Waarom waren we volgens jou zoveel beter afgeweest met nationale munten? Was Europa dan geen speelbal geweest van de Amerikanen met hun verdeel-en-heers?

    Of, wat had met dan met de euro moeten doen? En was dat ook mogelijk geweest?

  201. piedro says:

    Dawg:
    Peter2,

    En nu ik toch bezig ben. Waarom is die net iets minder dan 2% inflatie-doelstelling van de ECB eigenlijk zo nastrevenswaardig? Twee procent is helemaal niet zo’n bescheiden percentage als je een kijkt war het cumulatieve effect in over tien, twintig of dertig jaar.
    Ik zeg: houdt den dief.

    Twee procent is denk ik een stuk beter dan wat we zouden krijgen als we het door politici zouden regelen.

    Bovendien blijft de vraag: wat als de euro er niet geweest was? Dan was iedereen toch bijna verplicht geweest om mee te zakken met de dollar? Ook Zwitserland kon het onlangs niet al te veel zelf bepalen?

    Welke dief wil je nu dat men houdt?

  202. piedro says:

    Dawg:
    Peter2,

    Nog iets, als spaarders ergens verneukt worden dan is het wel in het huidige systeem. Zonder interventie van onze geldscheppendebank zou het aanbod van krediet afkomstig zijn van de spaarders. Uit de confrontatie van vraag en aanbod van krediet zou dan een bepaalde rentestand volgen. Nu komt daar die geldscheppende bank bij die het aanbod van krediet met het drukpersje wat aanlengt en zo de rentestand omlaag drukt.

    Zonder onze geldscheppende bank was er nog steeds de geldscheppende bank van de VS.

    Natuurlijk prima om in algemene zin te filosoferen over hoe het beter zou kunnen. Of dat allemaal praktisch haalbaar is, is dan een tweede.

  203. ll says:

    Nog even …… en dan krijgen de banken toestemming van onze Staat om 2% ( of meer indien noodzakelijk ), direct van uw inkomsten in te houden de eerste 10 jaar t.b.v. de bank, omdat uw bank onder druk staat, want dat gaat een stuk sneller dan alles eerst overboeken naar ESFS of ESM 😉

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/23/ecb_s-coeure_banken-moeten-directe-toegang-krijgen-tot-fonds-dowjones1137118.xml

  204. Duufbier says:

    Ja, het is weer tijd voor een nieuw Masterplan.
    Dit keer moet er een Bankeneenheid worden opgetuigd, zodat onze spaarcenten die van onze Zuiderburen kunnen garanderen. Uiteraard sprong Merkel van haar stoel van enthousiasme bij dit plan. Ja, op de ‘middellange termijn’ dan, he.

    Uiteindelijk komt het hier op neer (courtesy of StychoKiller van een commentaar ergens op ZH):

    ————–
    The tribal wisdom of the Dakota Indians, passed on from one generation to the next, says that when you discover that you are riding a dead horse, the best strategy is to dismount. But in modern business (education and government), because heavy investment factors are taken into consideration, other strategies are often tried with dead horses, including the following:

    1. Buying a stronger whip.

    2. Changing riders.

    3. Threatening the horse with termination.

    4. Appointing a committee to study the horse.

    5. Arranging to visit other sites to see how they ride dead horses.

    6. Lowering the standards so that dead horses can be included.

    7. Reclassifying the dead horse as “living-impaired”.

    8. Hiring outside contractors to ride the dead horse.

    9. Harnessing several dead horses together to increase speed.

    10. Providing additional funding and/or training to increase the dead horse’s performance.

    11. Doing a productivity study to see if lighter riders would improve the dead horse’s performance.

    12. Declaring that the dead horse carries lower overhead and therefore contributes more to the bottom line than some other horses.

    13. Rewriting the expected performance requirements for all horses.

    14. Promoting the dead horse to a supervisory position.

  205. Kariz says:

    nhz,

    Kort van geheugen?

    Gedwongen afschrijving op Grieks schuldpapier?

    ABN 880 miljoen verlies door de strot geduwd?

    Dat is pas het begin kerel. Spanje gaat volgen. Totdat de verliezen zo groot zijn dat de banken genationaliseerd worden.

    Bankieren wordt weer saai in 3-delig grijs.

  206. Kariz says:

    Dawg,

    Denk hier over na:

    ‘De euro is niet schuldig aan de fouten gemaakt door toezichthouders, bankiers en politici. Die problemen gaat de Euro ook niet oplossen.

    Waar de Euro wél het antwoord op is is de wereld na het huidige monetaire systeem.’

    Het grote plaatje.

    Een verder Europese integratie gaat er komen. De vraag is niet of maar hoe. Ik hoor hier niemand over het referendum in Ierland? 60% vd bevolking stemt voor bezuinigingen…

    Denk je dat de grieken kiezen voor een uittocht uit de euro?

    En verwar Freegold niet met Brussel.

    Een hoge euro-goudprijs is goed voor de euro.

    Een lage euro-goudprijs is goed voor de euro.

    De euro-architectuur is fundamenteel anders dan die van de $.

  207. Kariz says:

    ‘understanding Freegold requires a slight shift in your perspective. It is not sufficient to simply describe it in terms as they exist within our present financial and monetary paradigm.’

    http://fofoa.blogspot.nl/2011/01/freegold-foundations.html

    Wie nu nog geloofd dat deze financiële crisis pijnloos opgelost gaat worden vergist zich enorm. Het huidige monetaire systeem is gebaseerd op groei dmv schuldaccumulatie. Voor de private sector stopte dit in 2008 (Lehman) en toen nam de publieke sector dit over. Duurt niet lang meer.

  208. Kariz says:

    hosti,

    Politici kunnen geld uitgeven. Bezuinigen is hun vak niet.

    Daarom is er nu ook in grote delen van europa een politieke impasse (zoals Gr. It. Ned.).

    Dat gat wordt opgevuld dmv lokale technocraten en brusselse ambtenaren.

    Democratisch? Laten we zeggen nee dat is het niet.

    Alternatief?

  209. Adamus says:

    hosti:
    Paniek?!nu.nl/economie/282…d-verkiezingen-.html

    http://www.nu.nl/economie/2827292/miljoenenboete-paprika–en-zilveruikartels.html

    Ook hier zal de Rabo blij mee zijn. Na eerder de stekker uit de financiering van de glastuinbouw te hebben getrokken. Dit was dus hun rede. Waarom maf Philips wel marktonderzoek doen naar behoefte en teler van groenten niet?

  210. Adamus says:

    Adamus,

    In de huizenmarkt mogen wel afspraken worden gemaakt 🙁

  211. Kariz says:

    Dawg:

    Renteloos en schuldloos geld is eigenlijk veel normaler dan het bizarre systeem dat we nu hebben. We zijninmiddels zo geconditioneerd dat we ons niet eens meer kunnen voorstellen dat het ook heel anders kan.

    Als 1e centr. bank ter wereld laat de balans van de ECB (sinds 1999) elk kwartaal open en eerlijk zien dat jouw euros hun waarde verliezen (ten opzichte van goud).

    Daarnaast stelt men jou in staat om goud te kopen om in te sparen (vrij van B.T.W.). Fiat is niet om in te sparen. Dat is wat de balans van de ECB jou zegt.

    klip en klaar. En geen politicus die daar wat aan kan doen. Laat ze maar printen die politici…want ze gaan printen…óók de ECB. Ze moeten wel. Als de banken vallen en de pensioenfondsen meesleuren gaan álle registers open. Men zal er om smeken.

    Daarom staat goud marked-to-market op de balans van de ECB.

    En als individuele wereldburger surfen we rustig mee.

    Als de crisis de volgende fase ingaat wordt de Euro een 100% ‘Gold-backed-currency’. Maar niet in de klassieke (goudstandaard) zin van het woord.

    Het is geen toeval dat goud een gemiddeld rendement heeft van ca. 15% sinds de intro van de Euro in 1999.

    De euro is er voor de wereld ná het huidige $-systeem. Voor de huidige gigantische schuldkanker is geen oplossing meer. Schulden gaan verdwijnen tezamen met het huidige monetaire systeem.

    Fysiek goud in eigen beheer heeft géén claim in het huidige systeem. Spaargeld in fiat of een afgeleidde daarvan (obligaties) wél, en de waarde daarvan gaat gereduceerd worden.

    De transitie is in volle gang.

    Wat was de wisselkoers van € tov de $ in 1999?

    En wat is ze nu?

    Time will prove all things…

  212. philippulus says:

    Starters op de woningmarkt, stop met zeuren.

    “Opeens schijnt het heel erg te zijn dat twintigers en dertigers niet altijd bij machte zijn om een huis te kopen”.

    http://www.hpdetijd.nl/2012-06-05/starters-op-de-woningmarkt-stop-met-zeuren/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=starters-op-de-woningmarkt-stop-met-zeuren

  213. Dawg says:

    Kariz,

    Leuk dat je de moeite neemt om te reageren. ‘k Mis de freegold imput in de standpuntbepaling af en toe wel een beetje. ‘k Ben aan ‘t werk. Vanavond plempt ik hier hopelijk nog even mijn reply.

  214. Floor says:

    And there we go, The Reign in Spain is over
    http://www.zerohedge.com/news/reign-spain-over

  215. SchuurHuurder says:

    Daar hebben we Elco weer!

    http://www.nu.nl/politiek/2827558/de-jager-zwichtte-tabakslobby.html

    Tijd voor de volgende motie van wantrouwen tegen De Jager?

    Moet overigens wel zeggen dat ik enorm zou dalen als aflossingsvrij alsnog zou blijven bestaan in 2013. Het wordt tijd dat we de echte daling in gaan, nog 25-30% eraf en ik ben geïnteresseerd in koop, aflossingsvrij weg zou hierbij enorm helpen.

  216. SchuurHuurder says:

    Ah, nog meer kortzichtig gedoe:

    http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/12289778/___Beperken_hypotheekrenteaftrek_kost_50.000_euro___.html

    Je hebt wel geen restschuld meer, hé ING en Telegraaf. Dus in totaal scheelt het je 80.000 nominaal op een hypotheek van 300.000. Ik snap wel dat de journalist in kwestie zijn/haar naam niet vermeldt bij dit broddelwerk.

  217. FT says:

    Cinelux:
    FT : Nieuwsuur vandaag nog gezien over de executieveiling ?

    Is wel een stuk rustiger geworden dan anderhalf jaar geleden, toen was het nog twee keer zo druk.

    Inderdaad, buiten “kantooruren”.

    Maar wat een bullshit verhaal was dat.
    Meestal zijn de kosten van de veiling bekend.
    Venduehuis pakt ca 1400 euro. (wat doen ze daar eigenlijk voor?)
    De notaris pakt tussen de 2750 en 4650. (dat is ook zeker niet gratis)
    En volgens mij zijn de rest transparante kosten, veelal achterstanden. Overigens volgens mij was dit de veiling van 22 mei 🙂

    De grapjas die zich even moest beklagen over de notaris die 15000 van hem “heeft gestolen”. Het is aannemelijk dat het dan over de veiling daarvoor ging.
    In dat geval zijn er 2 kandidaten:
    – Dautzenbergstraat 47 voor 14644 euro. Deze is vervallen.
    – Prins Frederiklaan 278 voor 15869 euro. In die 15K zat o.a. achterstand bij VVE incl stookkosten voor 7000 euro.

    PS.
    Als het mee zit volgende week toch even kijken.

  218. Steven says:

    aan Schuurhuurder en FT

    Als het over huizen gaat, gaat het altijd over tienduizenden en zelfs honderd duizenden. Heb hier al eens eerder vermeld dat ik een persoonlijk “schuldje” moest aflossen van “slechts” 18000 euro maar dat kostte me dus wel effe 5 jaar 400 aflossen per maand ongeveer. Bij huizen is het allemaal anders zo lang de prijzen stegen, maar wordt deste meer van hetzelfde als de prijzen dalen.. Dan is vijftig duizend schuld ook echt vijftig duizend schuld dus zeg 5 jaar duizend per maand aflossen(door rente). Het besef begint langzaam te komen, maar als ik op Funda kijk worden de lullige flatjes in Amsterdam nog steeds voor 300.000 aangeboden.

  219. Dawg says:

    Kariz: Als 1e centr. bank ter wereld laat de balans van de ECB (sinds 1999) elk kwartaal open en eerlijk zien dat jouw euros hun waarde verliezen (ten opzichte van goud).

    Daarnaast stelt men jou in staat om goud te kopen om in te sparen (vrij van B.T.W.). Fiat is niet om in te sparen. Dat is wat de balans van de ECB jou zegt.

    klip en klaar. En geen politicus die daar wat aan kan doen. Laat ze maar printen die politici…want ze gaan printen…óók de ECB. Ze moeten wel. Als de banken vallen en de pensioenfondsen meesleuren gaan álle registers open. Men zal er om smeken.

    Daarom staat goud marked-to-market op de balans van de ECB.

    En als individuele wereldburger surfen we rustig mee.

    Als de crisis de volgende fase ingaat wordt de Euro een 100% ‘Gold-backed-currency’. Maar niet in de klassieke (goudstandaard) zin van het woord.

    Het is geen toeval dat goud een gemiddeld rendement heeft van ca. 15% sinds de intro van de Euro in 1999.

    De euro is er voor de wereld ná het huidige $-systeem. Voor de huidige gigantische schuldkanker is geen oplossing meer. Schulden gaan verdwijnen tezamen met het huidige monetaire systeem.

    Fysiek goud in eigen beheer heeft géén claim in het huidige systeem. Spaargeld in fiat of een afgeleidde daarvan (obligaties) wél, en de waarde daarvan gaat gereduceerd worden.

    De transitie is in volle gang.

    Wat was de wisselkoers van € tov de $ in 1999?

    En wat is ze nu?

    Time will prove all things…

    Mooi stukje KariZ.

    …want ze gaan printen…óók de ECB. Ze moeten wel. Als de banken vallen en de pensioenfondsen meesleuren gaan álle registers open. Men zal er om smeken…

    http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/6/5_Greyerz_-_We_Are_Moving_Closer_To_Total_Financial_Collapse.html

  220. Dawg says:

    piedro: Zonder onze geldscheppende bank was er nog steeds de geldscheppende bank van de VS.

    Natuurlijk prima om in algemene zin te filosoferen over hoe het beter zou kunnen. Of dat allemaal praktisch haalbaar is, is dan een tweede.

    Begrijp me niet verkeerd, ik ben me maar te goed bewust van de problemen die het dollarimperialisme, om het dan maar zo te noemem, wereldwijd veroorzaakt. Ik heb die problemen leren zien vanuit het freegold perspectief zoals KariZ dat hier in deze draad weer eens aanhaalt. Vrees alleen dat we met de Brusselse machinerie de duivel in huis hebben gehaald om Beelzebub uit te drijven.

  221. Peter2 says:

    @Dawg,

    Je lijkt zo gefrustreerd door de fouten in het huidige geld systeem dat je je blind ben gaan staren op enkel de banken en enkel nog “meer overheid” als oplossingen ziet, ongeacht consequenties. Met jou hele volksstammen, aangewakkerd door de meer overheid politici van met name de socialisten.

    Maar in werkelijk is er iets anders aan de hand!

    De ellende waar veel mensen in terecht zijn gekomen is net zo goed, zo niet meer door de politiek veroorzaakt. Er nog denken hele volksstammen dat uitsluitend banken de crisis hebben veroorzaakt. De redenatie dat we daarom beter af zijn met meer overheid slaat wild om zich heen op dit moment. Net als de SP die groeit als kool, dankzij bange, kwade en afgunstige sukkels.

    Weinigen weten of willen horen dat de politiek de banken dwong om stomme leningen uit te geven, gewoon omdat de politiek mooi weer wilde spelen. Slechts een voorbeeld, maar er zijn er meer waar de acties van de overheid onnodig leed veroorzaakte (zowel voor als na de crisis, ze zijn er sterren in). Maar altijd weten ze een zondebok aan te wijzen om zo het domme kuddevolk in de tang te blijven houden.

    Als politici door binnenlandse of abstracte zondebokken heen zijn, dan pakken ze een buitenlandse en komt er oorlog. Dit is historisch altijd zo gegaan en zal ook zo blijven gaan. Maar nee, het komt nooit aan de politici, die hebben gewoon te weinig macht en moeten nog meer krijgen, dan komt het wel goed. Voorbeelden ten overvloede die het tegendeel bewijzen, maar goed, dat negeren we dan maar gewoon!

    Welnu, je Einsteins definitie van stommiteit wel neem aan.

    Ik ben voor mijzelf tot de conclusie gekomen dat discussmeren tussen jou en mij geen zin meer heeft. In mijn beeld ben je een vijand geworden van de vrijheid en waarde van het individu, gezien je steeds sterker socialistische trekken de laatste tijd. Als jou idee van een samenleving tot stand komt, zal ik moeten vluchten voor mijn vrijheid en veiligheid!

    De geschiedenis herhaald zich…keer op keer!

  222. Cinelux says:

    Succes FT , als het zo doorgaat qua bezoekers/bieders ben je nog een van de weinige 😉

  223. Johan says:

    Nederlanders zijn financieel echt hopeloos ondanks een fikse crises niks geleerd en moeten inderdaad kennelijk gewoon worden opgevoed, nou ja dat komt denk ik ook doordat de overheid te makkelijk is geweest met de hypotheek aftrek, we zijn verwend ! en rijden onterecht in een veel te dure auto ! die door de belastingbetaler moet worden opgebracht, ik bedoel natuurlijk die gene die niet zo’n mooie fiscale aftrek hebben ! het zou mooi zijn als de politiek die draald gedwongen word door europa (de fiscaliteit is daar een big issue ) internationale investeerders willen al heeeeel lang dat europa fiscaal op een lijn komt ! en Nederland is wel heeeeel appart met de hypotheek aftrek .

    Regards Johan

  224. Dawg says:

    Peter2,

    @235 Peter,

    Mijn mening over geld heeft weinig met socialisme te maken, maar wat dan nog? Of gaan discussies niet meer over feiten en argumenten?

    Ieder land kent een verbod en legt zware straffen op voor het namaken van geld en dat voor echt uitgeven. Terecht lijkt me. Goed dus dat de politiek wetten maakt en de overheid toeziet op naleving van die wetten. Maakt zo’n mening me nu een socialist? Ben je een socialist wanneer je de privileges van banken om datgene te doen wat individuele burgers nu juist om goede redenen niet mogen, ter discussie stelt?

    Dat banken krediet verlenen, daar rente voor vragen en geld mee verdienen vind ik prima. Dat ze inmiddels meer dan 90% van de geldcirculatie hebben verknoopt met die kredietverlening vind ik een veel slechter idee.’t Maakt van kapitalisme een chaoseconomie met excessieve schuldopbouw in de boomfase en depressies wanneer die schulden uiteindelijk onbetaalbaar worden.

    Voor jou zijn politiek en overheid de gebeten hond, maar bekijk ‘t eens van een andere kant. Telkens als onze overheid meer geld wil uitgeven dan er binnenkomt met de belastingen moet er geleend worden met schatkistpapier. Als dat papier gekocht wordt door banken staat er een renteloze en niet opeisbare schuld (het overheidsgeld) tegenover een rentedragende en door de overheid af te lossen schuld (het schatkistpapier) Waarom eigenlijk? Waarom die omweg en lenen van een bank die het geld eigenlijk ook niet echt heeft? Omdat we anders inflatie krijgen?

    get this:

    Inflatie is een drogargument. IEDERE betaling door de overheid vergroot de geldhoeveelheid, zoals iedere betaling aan de overheid (belasting bijvoorgeeld) die verkrapt. Een tekort van de overheid leidt daarom per definitie tot een vergroting van de geldhoeveelheid en een grotere kans op inflatie waarbij het niet uitmaakt of de overheid zelf en rechtstreeks geld uitgeeft of dat geld leent bij het bankwezen. In het laatste geval ontstaat echter wel een schuld van de overheid aan de banken waar de belastingbetaler (jij en ik) in de toekomst voor moet opdraaien.

    Ik heb ‘t idee dat naarmate de schuldencrisis langer doorwoekert steeds meer mensen in de peiling krijgen dat ons geldsysteem wat perverse kantjes heeft. Iedereen kan met iegen ogen zien hoe overheden banken overeind houden met geld dat ze niet hebben en moeten lenen van banken die het ook niet hebben. Het uiteindelijke rsultaat van die cirkeljerk is wel steeds meer staatsschuld die regeringen er dan weer (revergeefs natuurlijk) toe aanzet de reele economie af te knijpen om die staatsschuld betaalbaar te houden.

    Als je vrijheid je lief is doe je er goed aan je eens wat meer te verdiepen in de werking van ons geldstelsel, want hoe het ideale geldstelsel er dan ook uit zou moeten moet zien: debt is the money of slaves.

  225. Willem Nass says:

    nhz: Nou: Dit fenomeen zorgt voor minder spaargeld op de bank en dus minder geldcreatie en minder bank.

    kan, maar persoonlijk heb ik slechte ervaring met geld uitlenen aan familie en kennissen. Het meeste komt niet terug, dus je moet het eigenlijk als een ‘gift’ zien (en soms vinden ze dan ook nog dat ze daar ‘recht op hebben’ als jij spaargeld hebt). Ik hoor van andere mensen vergelijkbare verhalen. In tegenstelling tot een bank of de Belastingdienst zijn je verhaalmogelijkheden als het er op aankomt vrijwel nihil.

    Bij dit soort leningen is meestal sprake van een zekere mate van een soort misbruik. De uitlener kan voor het blok worden gezet. Als de uitlener het niet doet, gebeuren er misschien erge dingen. Geld lenen kost altijd geld. De vraag is alleen wie dat betaalt. Als van een bank geleend wordt, komt dit voor rekening van de lener. Bij het soort leningen die NHZ bedoelt komen deze kosten voor rekening van de uitlener. Zo lang het om tientjes gaat, hoeft er niet veel aan de hand te zijn, maar als het om aanzienlijk hogere bedragen gaat, kan het pijnlijk worden, speciaal als de uitlener er zelf door in financiële moeilijkheden komt. Een bijzonder risico lopen mensen die een bedrag van bijvoorbeeld 10000 of 20000 van een loterij of een erfenis hebben ontvangen. Als er dan even wat losser met geld wordt omgegaan, wat wordt uitgeleend en er zijn natuurlijk ook betalingsverplichtingen, is het geld zo op en beginnen de problemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*