Taco van Hoek: eind 2012 herstel woningmarkt

Taco van HoekEind dit jaar kunnen de eerste tekenen van herstel in de woningbouwmarkt zich voordoen. Dat zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Van Hoek verwacht dat het herstel op de woningbouwmarkt eerst zichtbaar zal zijn in een toename van het aantal bouwvergunningaanvragen. De productie zelf zal dan volgens de onderzoeker rond 2014 weer aan moeten gaan trekken. Van Hoek, die deze week tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam samen met ontwikkelaar Bouwfonds en branchevereniging Bouwend Nederland het onderzoek ‘Woningmarkten in perspectief’ presenteerde, ziet het herstel met name ontstaan vanuit de startersmarkt waar door de stagnerende woningmarkt een “reservoir” van kopers is ontstaan.

bron: Cobouw

Share Button
Tagged with: ,
72 comments on “Taco van Hoek: eind 2012 herstel woningmarkt
 1. Marc020 says:

  Ok, zal ik dan maar……hahahahahahahaha!!!

  Taco, Taco, toch… En dat is dan (for f*ck sake) directeur van een Economisch Instituut…. ongelofelijk. Werkelijk ongelofelijk.

 2. Dawg says:

  Nou Taco, bedankt hoor. Moet ik me nog gaan haasten om dat reservoir van startende kopers dat zich binnenkort op de woningmarkt gaat storten voor te zijn.

 3. Ma Ling says:

  ik koop nog snel een huis voordat al die starters me voor zijn

 4. ll says:

  Koopkracht 5 jaar in de min, Herman Wijffels

  Is maar 10 dagen te bekijken, Het Snelle Geld. J.K.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1262265

 5. ll says:

  In truth, the real reason why global markets are melting down is because the recession in the Eurozone is quickly turning into a deflationary depression.

  Michael Pento

  Zo het is gezegd…….

  Forbes
  http://www.forbes.com/sites/michaelpento/2012/06/07/qe-iii-game-of-chicken/

 6. ll says:

  En Meneer Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en met hem het hele instituut en de Staat zitten typisch nog in de denial mode, en dat is het schrikbarende nieuws van vandaag duzzzzzzz.

 7. Harry says:

  Volgens mij zijn dit eerder jouw wensen!!!

  Een bestaand huis is al goedkoper dan nieuwbouw, en die worden al niet verkocht.

  Als de gemeenten de grondprijs niet laten zakken en de aannemer het loon van zijn timmerman niet flink kan laten dalen, wordt er mijns inziens de komende tijd ook niet veel bijgebouwd!

 8. De ontwikkelaar says:

  wat is het nou, 2012 of 2014?

  Ik stel voor 2018.

  De echte daling moet nog beginnen.

 9. lapje says:

  Het PvdA verkiezingsprogramma staat garant voor beweging op de huizenmarkt. Voor alle duidelijkheid: naar beneden. Meer lasten voor de productieven en continuatie van de ontkenning bij de onproductieven. Het is een coup waarbij private consumptie wordt overgenomen door overheidsuitgaven. Geloven we in efficiente en productieve allocatie door vadertje staat? Zelfs de SP snapt de positieve aspecten van marktwerking beter.

 10. Julia says:

  In een economische depressie met een duidelijk deflatoir karakter denkt deze meneer dat er een opleving van de woningbouwmarkt zal komen.

  Met een oplopende werkeloosheid onder jongeren en een flexibele arbeidsmarkt, waarin niemand nog een vaste baan zal krijgen, zullen zeer weinig starters staan te popelen om een huis te kopen.
  Het zou beter zijn kwalitatief goede huurwoningen te bouwen, zodat mensen snel kunnen meeverhuizen naar een andere baan.

  Volgens mij is er ook een zeepbel ontstaan in de zogenaamde “deskundigheid”.

 11. Joost says:

  Heeft Taco niet meegekregen dat veel gemeenten bouwplannen intrekken? Misschien dat de onwil om te zakken in de grondprijs op die manier een beetje bijdraagt aan een kunstmatig ‘herstel’ van de woningmarkt?

 12. Claude says:

  Wordt steeds gekker op de opinie-pagina’s bij de Persgroep, eerst een makelaar in de Volkskrant, nu een advocaat met twee huizen in de Trouw: http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3267319/2012/06/07/Huizencrisis-Welnee-het-zit-bij-de-banken.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS “Huizencrisis? Welnee, het zit bij de banken”

 13. nhz says:

  Marc020: Taco, Taco, toch… En dat is dan (for f*ck sake) directeur van een Economisch Instituut….

  directeur van een OENconomisch instituut. Cheerleaders, leugenaars en criminelen: de Nederlandse ‘elite’ ten voeten uit.

  ll: deflationary depression

  ik zie tot nu toe alleen deflatie in de huizenprijzen, en in de waarde van mijn spaargeld; allemaal klets die deflatie, dat is iets van oenconomen die nooit in de supermarkt, bij de pomp enz. komen en die hun boekhouder de belastingaangifte etc. laten regelen van hun véél te hoge salaris

  ll: En Meneer Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en met hem het hele instituut en de Staat zitten typisch nog in de denial mode, en dat is het schrikbarende nieuws van vandaag

  het goede nieuw is dat dit betekent dat we nog laaang niet op de bodem zijn. Die is pas bereikt als dit soort zwendelaars massaal een ander vak kiezen (al kan ik me niet voorstellen dat ze ergens nuttig voor zijn).

  Harry: Als de gemeenten de grondprijs niet laten zakken en de aannemer het loon van zijn timmerman niet flink kan laten dalen, wordt er mijns inziens de komende tijd ook niet veel bijgebouwd!

  al die zaken kunnen enorm omlaag (met loon bedoel ik dan vooral wat aan de klant in rekening gebracht wordt, bijv. 70 euro per uur voor een stagiair timmerman). Pas dan, en met een flinke dosis innovatie, zal de woningmarkt weer herstellen.

  Julia: Met een oplopende werkeloosheid onder jongeren en een flexibele arbeidsmarkt, waarin niemand nog een vaste baan zal krijgen, zullen zeer weinig starters staan te popelen om een huis te kopen.

  als de PvdA zijn zin krijgt wel hoor, het wordt gewoon weer gratis geld voor starters; waarom zou je dan nee zeggen? Onbeperkt feest vieren op kosten van de buurman, de PvdA gaat ervoor!

  Claude: Wordt steeds gekker op de opinie-pagina’s bij de Persgroep, eerst een makelaar in de Volkskrant, nu een advocaat met twee huizen in de Trouw:

  tja, follow the money … wie het (advertentie-)geld heeft die bepaalt de berichtgeving.

 14. Claude says:

  Taco heeft het wel over de woningBOUWmarkt (in tegenstelling tot de titel van het Cobouw-bericht). Dat is iets anders dan de woningmarkt. De woningbouwmarkt zou zich ook moeten kunnen aanpassen en erg concurrend moeten zijn met de gemiddelde bestaande, tweedehands woning, met een goede marge voor de bouwer. Mocht dit namelijk niet kunnen, dan zijn de woningprijzen kennelijk zo gek nog niet.

  Taco gaat er dan wel vanuit, dat hij eind dit jaar of een stuk goedkoper gaat bouwen (bijvoorbeeld wanneer de gemeenten de belachelijke grondprijzen laat varen; in Apeldoorn staan ze voor nul, dus op daarheen zou ik zeggen, of de arbeid goedkoper wordt, of de bouwmaterialen). Dat mensen meer kunnen financieren voor een woning lijkt mij extreem stug namelijk.

 15. Claude says:

  Is de collectepet voor het sloopfonds al rondgegaan? http://www.propertynl.com/producten-old/nieuwsbrief/default.asp?id=35433 PROVADA: ‘Gevaarlijk als begrip marktwaarde wordt losgelaten’ . Mensen weten niet meer wat ze gekocht hebben. Het is maar goed dat er veel Duits geld in NL zakelijk vastgoed zit.

 16. magnum says:

  Bottom callers zijn per definitie eigenlijk niet serieus te nemen..

  en alles met huis en bouw in de naam en of doelstelling v.d. organisatie die dat roepen zijn eerder een bevestiging van het tegenovergestelde.

 17. Claude says:

  @mezelf 15, zoiets bijvoorbeeld, prima iniatief: http://www.propertynl.com/index-newsletter/provada-gemeente-amsterdam-onthult-locaties-middeldure-huurwoningen/ (PROVADA: gemeente Amsterdam onthult locaties middeldure huurwoningen)

  “Van Poelgeest voegde daaraan toe dat, indien marktpartijen akkoord gaan met een rendement van circa 5 % per jaar, de gemeente bereid is water bij de wijn te doen als het gaat om de grondprijs.”

  Mijn voorspelling: dit of volgend jaar biedt de eerste gemeente de grond GRATIS aan (of allicht alleen de bouwrijp-maak-kosten) omdat ze graag jonge gezinnen willen hebben. Gemeenten gaan nog vechten voor nieuwe mensen. De directe en indirecte werkgelegenheid (van timmerman tot schooljuffrouw, van gemeente-ambtenaar tot winkelbediende) is gewoon teveel afhankelijk van nieuwe aanwas.

 18. lorenzo says:

  Julia: In een economische depressie

  weinig economische depressie hoor , het gaat bedrijven heel goed zelfs.
  We zitten in een situatie die psychologen ”cognitieve dissonantie ” noemen . Dat kon je in het vorige draadje mooi zien , 280 reacties en 2 reacties die de topic titel nog niet eens benaderde.
  Mijn psycholoog zei immer , eerst de problemen onderkennen en daarna pas herstel .

 19. lorenzo says:

  o ja, deze meneer . Die moet rijk zijn , heel rijk , zoals de meeste vastgoedbeleggers die vasthoudend zijn .
  Nou , hier zet iemand zijn eiland nog te koop , wegens omstandigheden (..) : http://925.nl/archief/2012/06/07/goldman-heerscher-is-zijn-mojo-kwijt-prive-eiland-in-de-uitverko

 20. Keesje says:

  Nee hoor, er is geen reservoir aan kopers die te springen staan om een huis tegen marktprijzen van de afgelopen paar jaar te kopen. Er is een enorm aantal mensen dat huis verkocht heeft en gaat huren in iemand anders z’n koophuis. Zie funda, verhuur en verhuurd tabs…..al die gehuurden gaan zitten wachten “tot de woningenmarkt ingestort is” wat dus ook voorlopig niet echt gaat gebeuren omdat het overschot aan huizen gewoon verhuurd wordt!!! Jammer dat ik nergens cijfers kan vinden van de oplopende particulieren verhuurmarkt en dan speciaal of dit de onverkoopbare woningen betreft of de woningen verhuurd door handelaren….

 21. lorenzo says:

  keesje : onverkoopbare huizen bestaan niet . Wel ‘onverkoopbare’ mensen.

 22. Nothus says:

  @Lorenzo,

  Recent nog bij de woonmalls langs geweest, op een regenachtige zondag bijvoorbeeld? Bijzonder vriendelijk personeel, zeer toeschietelijk. Geen fuck te doen. Voor zover de winkel er tenminste nog was.

 23. Claude says:

  @20 Keesje, als je ziet tegen welke huurprijzen de woningen op Funda verhuurd worden, dan zie je direct wat het probleem is. Appartementen in Amsterdam bijvoorbeeld, die 4 ton moeten opleveren, worden tegen 1500 euro verhuurd. Dat is een terugverdientijd van 22 jaar. Of een brutomarge van 4,5%. Zonder aftrekbare rentebetalingen, die al tegen de 4,5% lopen, belastingen, EWF, onderhoud, etc. Het is een delay-and-pray van de verkoper. Alleen zullen steeds meer verkopers beseffen, dat de waardedaling alleen al hoger is dan de huurinkomsten.

  Voorts ben ik van mening dat een meer concurrentie in de vrije sector iedereen goed doet.

 24. Claude says:

  @22 In de Villa Arena worden de lege winkelruimtes opgevuld door boetiekjes die schilderijen verkopen. Daar komen er elk jaar meer en meer van.

 25. lorenzo says:

  Nothus: @Lorenzo,Recent nog bij de woonmalls langs geweest, op een regenachtige zondag bijvoorbeeld? Bijzonder vriendelijk personeel, zeer toeschietelijk. Geen fuck te doen. Voor zover de winkel er tenminste nog was.

  Geen fuck te doen ? Ik zou naar het bos gaan , joga of anders thai chi of Reiki . We zitten met z’n 1.5 miljoenen aan de ”’rustgevers”. Genoemde zondag is toch passe , we kunnen het ene gat niet meer vullen met het anader

 26. lorenzo says:

  vullen. een groot voordeel dus !
  ( site werkt niet goed )

 27. nhz says:

  Claude: Taco gaat er dan wel vanuit, dat hij eind dit jaar of een stuk goedkoper gaat bouwen (bijvoorbeeld wanneer de gemeenten de belachelijke grondprijzen laat varen; in Apeldoorn staan ze voor nul, dus op daarheen zou ik zeggen, of de arbeid goedkoper wordt, of de bouwmaterialen).

  ze zouden ook eens bescheidener kunnen gaan bouwen, in plaats van overal van die overmaatse, milieu-onvriendelijke betondozen neer te plempen. En de beste aanzet daartoe is dat iedereen gewoon zelf voor 100% voor zijn eigen huis opdraait, zeg maar de anti-PvdA aanpak.

  Claude: “Van Poelgeest voegde daaraan toe dat

  volgens mij krijgt iedereen hier al de slappe lach als je de naam van die man noemt …

  Keesje: Jammer dat ik nergens cijfers kan vinden van de oplopende particulieren verhuurmarkt

  het is een druppel op een gloeiende plaat, minder dan 1% van de totale markt denk ik.

  Claude: Appartementen in Amsterdam bijvoorbeeld, die 4 ton moeten opleveren, worden tegen 1500 euro verhuurd.

  hiero, ver van Amsterdam 850 euro huur voor een appartement van 3 ton. Terugverdientijd oneindig schat ik, gezien de inflatie etc. Gunstiger deals zijn er inmiddels ook nog, met name voor wie zielig genoeg is. Ik heb al diverse panden van 700-950K gezien voor 1800 euro per maand… en geen interesse, blijkbaar.

  Claude: @22 In de Villa Arena worden de lege winkelruimtes opgevuld door boetiekjes die schilderijen verkopen. Daar komen er elk jaar meer en meer van.

  dat doen ze hier in de stad al vele jaren met leegstaande panden; ik vermoed dat het een truuk is om exploitatie verliezen af te wentelen op de belasting, en de winst bij verkoop in privé (dus belastingvrij) te houden.

 28. xenobinol says:

  “het is een bepaalde budgettaire post”, dat terwijl hem net is uitgelegd waarom het risico voor de staat fors toeneemt bij een stijgende rente. Echt weer de zoveelste trekpop van de vastgoedmaffia… Natuurlijk weet die man wel wat de na en voordelen zijn maar hij mag niet zijn verstand en logica gebruiken van zijn meesters.

 29. Claude says:

  Aardige column in de Telegraaf overigens. Voor alle aspirant-kopers: “Recht op Uitzicht?” http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/hansbroeren/12314312/__Recht_op_uitzicht__.html?cid=rss

  Recht op uitzicht lijkt me geen beperkt of kwalitatief recht, want niet verbonden aan dit specifiek registergoed. Dus onzin lijkt me. Wellicht dat Dalen uitkomst kan bieden hier, want je hoort het inderdaad vaak bijvoorbeeld op tv genoemd worden.

 30. ll says:

  Opgelet…. uw huis kan morgen worden hergetaxeerd :-), en dan gelden de nu volgende regeltjes

  http://www.iex.nl/Column/77764/Hertaxeren.aspx

 31. asd says:

  O,o,o, Taco en en Elco, jullie belazeren willens en wetens de goegemeente met jullie misleidende verhaaltjes. Gelijk de malafide autohandel.

 32. VSH says:

  Heeft iemand in dat Cobouw artikel al ietsgezien hoe wordt genormaliseerd voor de fractie mensen die in de regios wonen ten opzichte van de totale bevolking?

  Ik zie namelijk dat op pag. 29 6 Nederlandse regios(half Nederland) worden vergeleken met 12 Duitse. In NL wonen 16000000 mensen, in Dld 83000000. Als je goed wil vergelijken, dan moeten in die 12 Duitse regios 5,xx keer zoveel mensen wonen als in die 6 nederlandse regios. Als die info niet bekend is, kan dit onderzoek zo de prullebak in. Het zou mij eigenlijk niet verbazen als het plaatje veranderd als je vergelijkt met de 30 beste Duitse regios.

  Het lijkt nu net of ze zeggen dat de 1000 beste sporters van Nederland onder gelijke omstandigheden gemiddeld gelijk zullen presteren als de 1000 beste sporters van Duitsland of de VS.

  Je kunt Mumbai of Rio hier ook niet vergelijken met Amsterdam en dan stellen dat in het relatief arme India de prijzen in grote steden ook hoog zijn. Je moet Amsterdam vergelijken met de top (1 miljard/15 miljoen = )67 regios in India. India is ongeveer 80 keer groter, dus het is iets dunner bevolkt, maar toch…..Mumbai is niet Amsterdam.

 33. adamus says:

  omgeving Doetinchem 24 bouwbedrijven op de fles. Toch lullig dat ze het einde van 2012 niet hebben gehaald. Maar ook in deze streek wordt alles ontkend 🙂

 34. adamus says:

  ll:
  Berichtje voor Floor

  Het deflatiedraakje……

  businessinsider.co…lation-dragon-2012-6

  Tijd voor een Q3 ?

  bloomberg.com/mark…commodities/futures/

  goud weer naar beneden gezwiept, het wachten is op de grote klap……laatste kwartaal. De oorlog die Obama dan kan beginnen moet toch gefinancierd worden:
  QE3

 35. ll says:

  Sorry admin, weer vergeten de auteur te vermelden.

  Nog een keertje ……hertaxatie

  Door Jos Koets.
  http://www.iex.nl/Column/77764/Hertaxeren.aspx

  Bij mij ( Rabo ) staat in de kleine lettertjes dat je dan op verzoek van de bank zelf de taxatie moet aanvragen en ook moet betalen 🙂

 36. adamus says:

  lapje:
  Het PvdA verkiezingsprogramma staat garant voor beweging op de huizenmarkt. Voor alle duidelijkheid: naar beneden. Meer lasten voor de productieven en continuatie van de ontkenning bij de onproductieven. Het is een coup waarbij private consumptie wordt overgenomen door overheidsuitgaven. Geloven we in efficiente en productieve allocatie door vadertje staat? Zelfs de SP snapt de positieve aspecten van marktwerking beter.

  een echte parasiet laat de gastheer wel in leven 😉

 37. ll says:

  @ adamus, het beroemde Casandra effect 🙂

 38. adamus says:

  Claude:
  Wordt steeds gekker op de opinie-pagina’s bij de Persgroep, eerst een makelaar in de Volkskrant, nu een advocaat met twee huizen in de Trouw: trouw.nl/tr/nl/432…&utm_medium=RSS “Huizencrisis? Welnee, het zit bij de banken”

  geen abo, maar de vrouw download Trouw soms op zaterdag. Opmerking nu: ‘ik kom geen doorwrochte artikelen tegen”. Denk ook even aan het filmpje van Willem Middelkoop waarom kranten passé zijn.

 39. Dawg says:

  ll,

  En als die hertaxatie dan lager uitvalt kan de bank je vragen bij te storten. En dat staat voor de RABO gelijk met een vervroegde aflossing waar je dan weer een boete voor moet betalen.

 40. adamus says:

  ll:
  Opgelet…. uw huis kan morgen worden hergetaxeerd , en dan gelden de nu volgende regeltjes

  http://www.iex.nl/Column/77764/Hertaxeren.aspx

  de broer van Koos Koets wil ook nog een “win-win” oplossing 🙂

 41. adamus says:

  asd:
  O,o,o, Taco en en Elco, jullie belazeren willens en wetens de goegemeente met jullie misleidende verhaaltjes. Gelijk de malafide autohandel.

  kunnen de te slopen kneusjes dan ook niet, analoog aan de karretjes, met Poolse handjes afgebroken worden en in het Oostblok ……….

 42. adamus says:

  Claude:
  @22 In de Villa Arena worden de lege winkelruimtes opgevuld door boetiekjes die schilderijen verkopen. Daar komen er elk jaar meer en meer van.

  Even aan het andere eind: ook in Maastricht. Goedkope boeken en ansichtkaarten doet het meer?

 43. Nou says:

  Interessant artikel IL. Gelukkig weten de banken tegenwoordig haarfijn alles over de uitgaven en inkomsten van hun “klanten” en kunnen ze dus precies berekenen hoe strak dat stropje moet worden aangetrokken. Natuurlijk moeten wel 5-10% van de klanten worden geofferd als afschrikwekkend voorbeeld voor de overige bankslaven.

 44. adamus says:

  (met loon bedoel ik dan vooral wat aan de klant in rekening gebracht wordt, bijv. 70 euro per uur voor een stagiair timmerman). Pas dan, en met een flinke dosis innovatie, zal de woningmarkt weer herstellen.

  Dat uurloon is ech niet gebaseerd op het loon van de timmerman(2400 bruto?) Er lopen tegenwoordig op de grote projecten ook jongens (max.mts?) met een laptopje rond
  😉

 45. adamus says:

  nhz: als de PvdA zijn zin krijgt wel hoor, het wordt gewoon weer gratis geld voor starters; waarom zou je dan nee zeggen? Onbeperkt feest vieren op kosten van de buurman, de PvdA gaat ervoor!

  Samson heeft dit keer de bijstandsmoeder er niet bij betrokken?

  Inkomen 60K, hypotheek 5 ton gaat geen pijn lijden zegtie 🙂

 46. adamus says:

  Dawg:
  ll,

  En als die hertaxatie dan lager uitvalt kan de bank je vragen bij te storten. En dat staat voor de RABOgelijk met een vervroegde aflossing waar je dan weer een boete voor moet betalen.

  kan misschien in termijnen afbetaald worden? 5 jaar lang 10% af zoiets. De Scheringa-regeling kan dan ook, hoewel de rabo dat niet met zoveel woorden zegt, maar salaris gaat naar zakgeld.

 47. adamus says:

  Nou,

  je zegt het ook al.

 48. adamus says:

  en de admin gaat alweer over op een nieuw onderwerp HERTAXATIE

 49. Claude says:

  De Nederlandsche Bank: Hypotheken maken banken afhankelijk van marktfinanciering

  http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2012/dnb273669.jsp

  “De binnenlandse kredietverlening door Nederlandse banken is ongeveer 500 miljard euro meer dan de binnenlandse deposito’s van huishoudens en kleine bedrijven. . Dit verschil wordt verklaard door de jarenlange sterke groei van de hypotheekportefeuilles. Om dit verschil op te vangen zijn banken afhankelijk van marktfinanciering, hetgeen ze kwetsbaar maakt voor ontwikkelingen op financiële markten. De voorgenomen aanpassingen in de hypotheekrenteaftrek helpen op lange termijn om deze kwetsbaarheid te verminderen. Maar banken zullen aanvullende maatregelen moeten nemen om het financieringsprofiel in de komende jaren al te verbeteren.

 50. Kariz says:

  Woning verkopen met huurder erin…

  …zeker hoge nood… 3 x in 1 straat

  http://www.funda.nl/huur/s-gravenhage/appartement-48490265-franklinstraat-131/

 51. Pieter says:

  No way dat er dit jaar al herstel komt! De correctie zal net als eind jaren 70/begin jaren 80 een correctie van zo’n 50% moeten doorlopen.

  LTI (loan-to-income) van gemiddeld huis is gewoon echt nog te hoog; zodra deze onder de x6 komt verwacht ik pas stabilisatie in deze tijd. Tenzij het helemaal misgaat in Europa, dan zijn we verder van huis.

  Daarom; ik blijf lekker huren en sparen/investeren/beleggen. Als de tijd rijp is koop ik een mooi object en betaal ik meteen de helft cash. Slaapt iig een stuk rustiger dan

 52. duif says:

  @Kariz : En dan met het aantrekkelijk rendement van 3.3% (100.000 vraagprijs, huuropbrengst p/jaar 3340E) En dan mag je enpassant ook nog even achterstallig onderhoud doen

 53. asd says:

  @40 (Adamus),

  Er valt van alles te bedenken. Polen? Zo gek nog niet.

 54. Kariz says:

  duif,

  Ja waanzin. Als huiseigenaar zal ik dat vrouwtje van 89 jaar even helpen oversteken…

 55. Hans- says:

  @ 50 duif, je rekent als een koper…..
  Opstal verzekering, OZB belasting ,vve
  Word rendement neg.
  Huurder er uit pesten, misschien wat winst.

 56. 2Cent says:

  Hij rekent er op dat de markt een opleving krijgt omdat in december nog net wat mensen van de oude regeling gebruik willen maken. Daarna wordt het heel stil…

 57. SchuurHuurder says:

  2Cent,

  Eerst maar eens zien of we in 2013 daadwerkelijk een nieuwe regeling hebben waarbij mensen annuïtair gaan aflossen. Dat plan van de PvdA zorgt er bijvoorbeeld alleen voor dat mensen alsnog aflossingsvrij nemen en na 5 jaar in de problemen komen omdat ze een teaserrate blijken te hebben, zeker wanneer het percentage waartegen afgelost mag worden afgebouwd wordt.

 58. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Eind dit jaar
  kunnen
  ….de eerste tekenen van herstel in de woningbouwmarkt zich voordoen. Dat zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

  EENS

  (dat is niet geheel onmogelijk).

  Maar hiermee schaart de heer Taco van den Hoek zich wel in het rijtje mensen dat een doctorstitel in de OEKOENOMISCHE Wetenschap overhield aan het voorspelde herstel van de Hollandse Huizen-“markt” einde 2011.

  Casametrie: Leken verslaan Prof op zijn eigen vakgebied. (Prof Dr Marc Francke: prijs 2011 is weer prijs 2008 versus CBS versus Rabo -10%)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-03-2012/minister-liesbeth-spieswe-dachten-dat-de-crisis-wel-zou-overwaaien/#comment-101942

  Casametristen, zijn Hogehuizenprijsminners.
  Ze willen niks snappen van de overgang
  – van gesubsidieerd leasen van huizen
  – naar gewoon lenen en terugbetalen.

 59. lorenzo says:

  ll: Opgelet…. uw huis kan morgen worden hergetaxeerd , en dan gelden de nu volgende regeltjes
  http://www.iex.nl/Column/77764/Hertaxeren.aspx

  met die kantekening dat de kans groot is dat je aan het feestje mag , nou moet, deelnemen ( read the article …)

 60. lorenzo says:

  adamus: en de admin gaat alweer over op een nieuw onderwerp HERTAXATIE

  Het gekozen onderwerp heeft hier niet zo veel betekenis.

 61. lorenzo says:

  Claude: Aardige column in de Telegraaf overigens. Voor alle aspirant-kopers: “Recht op Uitzicht?” telegraaf.nl/overg…zicht__.html?cid=rss

  Niet zo moeilijk , info is toereikend , wel de vraag of je als verkoper hier aan gaat meewerken . Een wel heel theoretische dan.

 62. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 63. Nick says:

  Deze Taco van Hoek is duidelijk lid van de rozebrillen-maffia! Binnenkort verliest Taco ook zijn baan en kan hij aangenomen worden bij de Efteling, waar hij naar hartelust sprookjes kan vertellen in het sprookjesbos,

 64. Buddy says:

  Wat bedoeld van Hoek met herstel op de woningbouwmarkt?

  Zal het aantal onttrekkingen – door mn WOCOs – toenemen? Of iets dergelijks.

  We hebben in NL 4 naoorlogse bouwpieken gekend:
  Jaar: Aantal Nieuwbouwwoningen
  1958 89000
  1973 160000
  1988 100000
  2003 60000

  Toename in vraag wordt bepaald door het aantal gezinsvormingen.
  Zelfs met de mooiste en beste roze bril laat de bevolkingspyramide van het CBS niet echt een toename van gezinsvormingen toe. Getuige de geboortecijfers sinds pakweg 1973.

  Gezinsvorming vindt plaats rondom 23-ste tot 30-ste geboortejaar.
  Dus de laatste echte bouwpiek in NL van 2003 ligt achter ons.

  Wanneer de financiering van deze laatste piek onder de loep wordt genomen i.c.m. een vergrijzende minder productieve bevolking dan mag van Hoek over herstel spreken maar zal dit zeker 20 jaar onzichtbaar blijven.

 65. Juan Belmonte says:

  Nick: Deze Taco van Hoek is duidelijk lid van de rozebrillen-maffia! Binnenkort verliest Taco ook zijn baan en kan hij aangenomen worden bij de Efteling, waar hij naar hartelust sprookjes kan vertellen in het sprookjesbos,

  Nick, zo werkt het niet in de polder.
  De heer Marc Calon bouwde een volstrekt mislukte Blauwe Stad, toonde aan datti zich er zo ongeveer wel uit kon lullen en steeg verder op de maatschappelijke ladder.

  Daarom ligt er ook voor Drs Ed van de Bijl een enorm carrierepad open. Die meneer heeft ook een academische vormming (hij kan nadenken), en met zijn verwachting dat door de ENORME SCHAARSTE de prijzen van nieuwbouwwoningen binnenkort (2011 of 2012?) de pan zullen uitreizen gooit hij hoge ogen.

  Ed van de Bijl in de zomer 2010 denkt dat de impasse doorbroken is:
  http://vastgoedpro.blogspot.com/2010/07/huizenprijzen.html
  Ed van de Bijl De betaalbaarheid van woningen op dit moment (maart 2012) die is gewoon goed alleen de financierbaarheid is buitengewoon spaarzaam. De Steken die Harmke Pijper liet vallen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl/#comment-101067
  Ed van de Bijl denkt (maart 2012) dat de kans dat de overheid HRA aanpakt minimaal is:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-03-2012/lachen-om-ed-van-de-bijl
  Nog een mooie:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98641
  Volgens opgave van de NVB, de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, zijn er in het eerste kwartaal slechts 1100 nieuwbouwwoningen per maand verkocht. ‘Dramatische gang van zaken’.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-04-2012/nieuw-huis-vrijwel-onverkoopbaar/#comment-103435

  Hogehuizenprijsminnend NL waardeert de realisten 🙂

 66. lorenzo says:

  ””Ed van de Bijl denkt (maart 2012) dat de kans dat de overheid HRA aanpakt minimaal is”

  HRA is al een aantal jaar uitgefaseerd, enkel voor velen ( te veel) betekent HRA renteaftrek .

 67. Michel says:

  Denk dat we voorlopig nog even voetballen, op die verlaten, lege Vinex locaties

  /Zing

  “Een ruit kapot, dat was een schot, van Taco van (de) HOEK.”

  /End

 68. Onderwaarde says:

  I’m dreaming of a white Christmas
  Just like the ones I used to know
  Where the treetops glisten,
  and children listen
  To hear sleigh bells in the snow

  I’m dreaming of a white Christmas
  With every Christmas card I write
  May your days be merry and bright
  And may all your Christmases be white

  I’m dreaming of a white Christmas
  With every Christmas card I write
  May your days be merry and bright
  And may all your Christmases be white

 69. Pinball says:

  @artikel

  Er staat een opinieartikel in de volkskrant genaamd ‘alleen verdere prijsdaling kan woningmarkt nog vlottrekken’, dat lijkt mij realistischer scenario dan wat er in het bovenstaande artikel wordt beweerd.

  Ik ben inmiddels al een paar jaar een afwachtende ‘starter’ en heb heb nog absoluut geen behoefte om een woning te ‘huren’ van de bank.
  Mijn huurhuisje bevalt nog prima.

  Ik kan mij meer vinden in het verhaal dat de woningprijsen eerst moeten zakken, dan dat ik eind dit jaar of de jaren erna onder de huidige omstandigheden een woning zou gaan aanschaffen.

 70. Josh says:

  Zal ik dan ook nog maar een keer ?
  “7 redenen om nu een huis te kopen !!!!!!!!!!!!”
  Mwaahhaaaahahahahaha. Ger zal het wel met deze Taco de clown eens zijn !!

 71. snorkel says:

  Taco Taco Taco… Gewoon blijven volharden in je illusies

  1) HRA wordt gesubsidieerd uit het niets! Het heeft alleen maar voordelen voor iedereen en kost niemand een cent. Waar die lekkere “bijdrage van de fiscus” vandaan komt hoeft niemand over na te denken

  2) HRA ‘beschermt onschuldige huizenbezitters tegen waardedaling”. Zolang HRA bestaat zullen huizenprijzen nooit en te nimmer dalen. Doen ze ook niet al sinds 2008

  3) De hoogste private schuld ter wereld (zowel tov de waarde van het onderpand als ten opzichte van ons inkomen) is geen enkel probleem.

  4) HRA is helemaal geen subsidie aan de banken en bouwwereld. Ohja, ik ben directeur van het economische instituut voor de bouw…. Maar geen belangenverstrengeling hoor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*