Huizentreintje is spoorloos

Het wordt zo langzamerhand bij iedereen duidelijk dat de huizentrein definitief ontspoord is. Dat dit zou gebeuren bleek jaren geleden al uit deze analyse van Maartje Martens. Zij schrijft hierin over gesegmenteerde en geïntegreerde woningmarkten. Duidelijk is dat Nederland sinds het uitbreken van de crisis net als Duitsland een gesegmenteerde markt heeft gekregen. Om een geïntegreerde woningmarkt in stand te houden is namelijk een continue huisprijsinflatie nodig.

lees ook: ’Ruimere hypotheek huizenkopers’

Niet zo vreemd dus dat  het rabobank-vastgoedgroep Stimuleringsfonds Volkshuisvesting gisteren met een noodkreet kwam. Nog meer geld voor starters, anders implodeert de markt voor starterswoningen en komt er een enorme prijsval voor duurdere vrijstaande woningen.

Een groot deel van de dertigers en veertigers zitten nu “onder water” gevangen in hun Vinex-polder huis, dit terwijl de hoog-en-droog zittende hypotheekvrije babyboom generatie wil gaan cashen. Maar wie moet die extreem dure huizen gaan kopen als er meerdere generaties uit de markt zijn weggevaagd ?

Het enige wat men kan doen is huren extreem duur maken, en zo starters dwingen aan het Ponzi-feest deel te nemen. Maar als deze starters nog even standhouden zullen zij de spekkopers zijn.

Als je nu instapt dan….

Share Button
Tagged with: ,
549 comments on “Huizentreintje is spoorloos
 1. Heinz says:

  Toch gek dat je moet lenen boven je capaciteit om een product te verkrijgen. Ik snap er helemaal niets van! Banken zijn toch ook niet gek? Die schatten in wat jij kunt lenen, en daarmee moet je het doen. Waarom is de gemeente in staat om een andere inkomensanalyse voor de toekomst te bepalen? Dat is toch kamikaze met gemeenschapsgeld?
  En tweede punt: het is toch van de zotte dat je tot het gaatje moet gaan met financiering om een primaire levensbehoefte te verkrijgen? Beter is het dat de gemeenten met het geld voor de startersleningen mogelijkheden scheppen dat woningen goedkoper worden! In plaats om de beginnende woningbezitter gelijk met een te zware molensteen aan schulden op zadelen waardoor de kans dat hij er onder bezwijkt zeer groot is. Denk toch eens na, raadsleden!

 2. ll says:

  En toch blijft het vreemd, stimuleren is nog steeds in volle groei ( groeihypotheek, dank Tufkaj 🙂 ) , maar de huizenprijzen blijven zakken.

  Normaal zou het zijn, zolang er stimulanzzzz is zakken de prijzen niet. Alleen als de stimulans stopt dalen de prijzen ( en volgt deflatie )

  Zou het met balansherstel van de huishoudens te maken kunnen hebben ? Je kan het paard wel naar de bron brengen, maar niet dwingen te drinken / …..

  Ondertussen in de NL de betaalachterstanden van de hypotheken stijgt …..( meer dan 4 maanden achterstand is toch nooit meer in te halen ? ) naar 91k

  http://nos.nl/artikel/565347-meer-huizenbezitters-in-problemen.html

  De tsunami aan executie is ergens blijven steken ………….. verborgen, verstopt, maar hoelang nog ? Alles voor de AAA rating ? Wat je niet ziet is er niet ….. Nikx is zoals het lijkt …….

 3. ll says:

  Aegon’s NL hypotheken voor 50% gegarandeerd door de NL Staat, maar toch een negatief randje gekregen ….. 25% van de hypotheken staat onder water b.t.w …….

  http://www.reuters.com/article/2013/10/21/fitch-affirms-aegon-at-idr-a-outlook-neg-idUSFit67328420131021

 4. Makelaar 2 says:

  Dit is inderdaad een onderschat probleem, het einde hiervan is nog niet in zicht. De gevolgen hiervan zien wij dagelijks in de praktijk en zijn qua omvang nog niet goed in te schatten. Als alle verwachtingen uitkomen dan verdiept en verergerd dit probleem zich. Dientengevolge zal ons dit nog jaren achtervolgen, wellicht zelfs een hele generatie. Echter is de verkoop van woningen momenteel goed, mensen hebben er ondanks de teleurstellende berichten gewoon zin in en gaan door met hun leven en willen en kunnen weer investeren.

 5. ll says:

  En daar is ie weer de Billy Boekenkast
  Index. BBI de nieuwste graadmeter voor de oekoenomie 🙂

  Ikea price cap on bookcases shows Europe remains weak

  Read more: http://www.vancouversun.com/business/Ikea+price+bookcases+shows+Europe+remains+weak/9060750/story.html#ixzz2iQh5azTl

 6. azijnseikerT says:

  @ Makelaar 2, “kunnen weer investeren” hoezo, is er in de tussentijd iets gewijzigd waardoor mensen meer geld tot hun beschikking hebben? Zijn de lonen omhoog gegaan, zijn er weer meer banen bijgekomen, komt de kredietverlening weer op gang…

 7. SchuurHuurder says:

  Makelaar 2:
  Dit is inderdaad een onderschat probleem, het einde hiervan is nog niet in zicht. De gevolgen hiervan zien wij dagelijks in de praktijk en zijn qua omvang nog niet goed in te schatten. Als alle verwachtingen uitkomen dan verdiept en verergerd dit probleem zich. Dientengevolge zal ons dit nog jaren achtervolgen, wellicht zelfs een hele generatie. Echter is de verkoop van woningen momenteel goed, mensen hebben er ondanks de teleurstellende berichten gewoon zin in en gaan door met hun leven en willen en kunnen weer investeren.

  Wat is precies het probleem waar je op doelt?

 8. B88 says:

  Makelaar 2,

  Geld steken in iets dat in waarde daalt en geen positieve cashflow genereert is geen investering maar een DESinvestering.

 9. Philippulus says:

  Hypotheekaanbieders hoeven bij relatiebreuk niet aan reguliere krediettoets vast te houden.

  http://www.afm.nl/nl/nieuws/2013/okt/hypotheek-echtscheiding.aspx

 10. B88 says:

  Meerdere jonge mensen in mijn omgeving zijn goed op de hoogte en kopen bewust miet. Ze weten dat Nederland de uitzondering is met extreem hoge LTV, met slechte baan perspectieve en met steeds hogere belastingen.

  Dus wachten ze af tot ze voor een mooi bedrag die vrijstaande villa van een boomer kunnen kopen. Of bereiden zich voor om te emigreren. En allemaal zonder enige haast of stress. De woningmarkt is echt niet hun probleem…

 11. Eric says:

  Ik zit al een jaartje in het buitenland, maar kom wel weer eens terug. Als potentiele starter wacht ik mooi nog eventjes totdat de prijzen gedaald zijn. Ik ben niet van plan om de rekening te betalen van dit piramidespel dat de huizenmarkt heet. Gewoon wat geld sparen en niet rekenen op HRA (draak!). Waar komt het idee vandaan dat we ons zo diep in de schulden moeten steken voor een dak boven ons hoofd?

  Er zijn er velen met mij die zo rond de 30 zijn, hoog opgeleid, genoeg verdienen, maar geen trek hebben in nog hogere leningen.

  Dat makelaars, bouwbedrijven en VEH hierom roepen is begrijpelijk, dat onze politici hier aan meedoen is schaamteloos.

  Juist politici moeten ons wijzen op de risico’s van schulden. Ondertussen stimuleren ze schulden door weer een potje met geld voor leningen voor dubbel glas.

  Trek al het ‘stimuleringsgeld’ nu eens uit de woningmarkt, overheid. Dan zullen de prijzen dalen en mensen voor een eerlijke prijs weer gaan kopen.

  Tot die tijd kan je 100x per dag posten dat de huizenprijzen stijgen, de transacties toenemen en dat je er nu bij moet zijn. We trappen er niet meer in.

 12. ll says:

  Cash is op, shutdown Europa dreigt ………

 13. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Uitstekend.

  Na 5 jaar Hogehuizenprijsminnen en dito nieuws over de laatst bereikte bodem is dit gewoon een prima analyse.

  Die analyse past niet in de MENING van het NOS Journaal, maar is volgens Juan wel een meer realistische weergave van de werkelijkheid dan die van de eeuwige polderwoningnood die zou voorkomen dat prijzen überhaupt konden dalen (dat was de discusssie/beeldvorming een jaar of 4 gelee)

  De hamvraag wordt hiermee:
  – past de MENING van het NOS journaal zich aan aan de werkelijkheid
  of
  – blijft de werkelijkheid zich maar aanpassen aan de MENING van het NOS Journaal.

  Het cabaret is al lang niet meer graties 🙂

 14. Juan Belmonte says:

  In dezelfde denklijn.

  Oekoenoemen zien pas een put
  als een hele kudde kalveren verdronken is
  (ook Bomhoff op Mejudice)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-10-2011/arnoud-boot-werkloosheid-en-een-huizenprobleem/#comment-90524

  De NVM denkt in termen van treintjes: Laten we samen de markt weer in beweging zetten.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/orwell-op-de-woningmarkt/#comment-103117

  16 augustus 2013:
  – NL kranten spreken over opleving NL huizen-“markt
  – Engelse kranten spreken van het knappen van de zeepbel: “Ierse toestanden” in de polder.
  Het cabaret ligt weer op straat : http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-08-2013/kadaster-registreert-meer-verkochte-woningen-in-juli-2013/#comment-155685

  Oktober 2013 bij Mejudice doen ze het weer: Met de kennis van nu, wederom een analyse (Rabobank waar wel casametrie in zit maar niet Maartje Martens) van de woningmarkt die onvolledig is en de kern negeert.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-10-2013/piet-eichholtz-geen-verdere-restricties-op-de-goedkope-woningmarkt/#comment-162217

  Het èchte debat CASAMETRIE (Prof Dr Marc Francke) uit 2010 Huizenprijzen dalen in het slechtste geval 3%
  versus
  Het ineenstorten van de geïntegreerde woningmarkt (Dr Ir Maartje Martens)
  overwaardespriaal verwordt in onderwaardespiraal door bewustwording van risico’s van de schuldenberg ….
  IS in 2013 NOG STEEDS NIET GEVOERD.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-08-2013/vvd-wil-scheefhuurders-huis-uit-kunnen-zetten/#comment-155123
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-09-2013/de-uitbreidingsvraag-naar-nieuwbouwwoningen-neemt-na-2020-sterk-af/#comment-158464

 15. KoophuisXXL says:

  Wat veel mensen hier vergeten is dat een dak boven je hoofd een 1e levensbehoefte is.

  Huren is vaak net zo duur of duurder.
  Kapitaal zoekt zijn weg.. wat levert een spaarrekening op?
  Investeren in aandelen die niet meer de onderliggende waarde vertegenwoordigen?
  Huizenprijzen die niet mogen zakken omdat de banken en daarmee de NL rating onder druk komen te staan.
  Waar ik woon wordt er veel verkocht momenteel.

  Een hele grote groep mensen boeit het niet wat er gaande is, leven met de dag en hebben zicht tot wanneer het volgende salaris is gestort.
  En een groep mensen mét geld is dat aan het veiligstellen.. Bijvoorbeeld in stenen.

  Met een crash zoals veel hier graag zouden zien dondert er nog veel meer in elkaar.

  Door de kat of de hond gebeten worden.. geen andere opties.

 16. Juan Belmonte says:

  KoophuisXXL: Wat veel mensen hier vergeten is dat een dak boven je hoofd een 1e levensbehoefte is.

  Op deze site wordt ondergemiddeld vergeten 🙂

  We zullen zien hoe behoudend de NL woning-“markt” gefinancierd is.
  Maar Juan kan zich vergissen, hij zal het als eerste toegeven.

 17. Juan Belmonte says:

  Mr Ger Hukker (NVM):
  De Nederlandse huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112903

  Welnu bloggers zijn dat hier niet vergeten:
  en ook niet dat er 250.000 woningen te koop staan op Funda
  dat NL schuldgraad op woningen 285% (van beschikbaar inkomen) waar het gemiddelde rond 100% zit
  en ook niet dat er 800.000 woningen onder water staan
  en ook niet dat er 91.000 achterstanden zijn bij hypotheekbetaling

  Maar meteen toegegeven:
  – ze zullen diverse overige zaken vergeten zijn, die mogelijk nog veel relevanter zijn voor de huidige toestand van de woning-“markt” 🙂

 18. KoophuisXXL says:

  @Juan, Mijns inziens weten de oekonomen wel degelijk wat er gaande is maar houden met elkaar in samenwerking met de MSM de schijn op. Het alternatief zou nog slechter zijn.

  Wat zou er gebeuren als mevrouw Martens, de Kort, Tissen enz. bij herhaling bij DWDD, P&W, NOS, Brandpunt, RTL, enzovoort hun visies bij de kudde inprenten?

  Da ga nie goe komen!

 19. Rik says:

  @15
  >>Kapitaal zoekt zijn weg.. wat levert een >>spaarrekening op?
  >>Investeren in aandelen die niet meer de onderliggende >>waarde vertegenwoordigen?

  Of een huis dat je volgend jaar voor weer minder geld kan kopen?

  Inderdaad een dak boven je hoofd behoort tot de eerste levensbehoefte. Maar, de vergelijking die jij maakt, huren is vaker duurder dan kopen is typisch een uitspraak van iemand die denkt dat er aan kopen helemaal geen extra kosten verbonden zijn. En dat je je huis ook weer net zo makkelijk kwijt bent als met een huurhuis.

 20. Juan Belmonte says:

  KoophuisXXL: Mijns inziens weten de oekonomen wel degelijk wat er gaande is maar houden met elkaar in samenwerking met de MSM de schijn op. Het alternatief zou nog slechter zijn.

  Oneens,

  STELSELMATIG PROBLEMEN ONTKENNEN

  en verdoezelen en door met kortetermijndenken verergeren (aflossingsvrij, NHG tot 11 maal JanMo, “het ligt aan de starters”)
  is gewoon onvolwassen gedrag en pure volksverlakkerij.

  Laten ze nog wat Kamikazekopers recruteren:

  Huis kopen in 2013: Slimme Z !

  🙂

 21. Juan Belmonte says:

  KoophuisXXL: Wat zou er gebeuren als mevrouw Martens, de Kort, Tissen enz. bij herhaling bij DWDD, P&W, NOS, Brandpunt, RTL, enzovoort hun visies bij de kudde inprenten

  Dan komt chipsetend NL erachter wat ze zelf al in de smiezen hadden:
  de woningmarkt is een zeepbel
  een correctie van prijzen na honderden procenten stijging is logisch.

  Mainstream media kunnen wel langer de werkelijkheid negeren maar de vraag is of dat de werkelijkheid op lange termijn verandert.

  De hamvraag wordt hiermee:
  – past de MENING van het NOS journaal zich aan aan de werkelijkheid
  of
  – blijft de werkelijkheid zich maar aanpassen aan de MENING van het NOS Journaal ?
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2013/huizentreintje-is-spoorloos/#comment-164556

 22. Juan Belmonte says:

  KoophuisXXL,

  Denkt u nou echt dat Nederlanders niet zien wat er gebeurt ? Dat alleen de massamedia bepalen hoe de Nederlander tegen zaken aankijkt.

  U heeft dan wel een wat ouderwetste blik op de zelfstandige burger anno 2013 …

  Nieuwste vondst van spinnend Hogehuizenprijsminnend NL: “Woningmarkt stabiliseert, behalve aan bovenkant”
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2013/dirk-bezemer-probleem-private-schulden-nog-altijd-onderschat/#comment-159278
  Dat is toch lachwekkend ?

  De meeste mensen moesten al hard lachen als de heer Dr Coen Teulings in beeld kwam met zijn allerlaatst gevonden lichtpunten.

  Wel leuk hoor, die hooggeleerde cabaretiers 🙂

 23. B88 says:

  KoophuisXXL,

  Een hele grote groep ziet steeds meer baan onzekerheid en tegelijk zijn kosten stijgen. Het carpe diem leven wordt moeilijker voor ze en zijn bang want snappen het allemaal niet en willen het ook niet snappen. Die groep gaat helemaal niets doen.

  De groep die wel iets wilt kopen komt bij de bank en die bank vraagt vervolgens naar eigen middelen en doet een toets. Aangezien de banken hun risk appetite volledig op is sluiten geen of vrijwel geen hypotheken meer af. Behalve dan bij klanten met een goed profiel en een eigen zak geld. En dat is een zeer beperkte groep mensen in Nederland. En laat dat nou net de mensen zijn die verder kijken dan het moeraslandje Nederland.

  Dus nee, woningmarkt gaat niet aantrekken met een prijsstijging ondanks dat wonen eerste levensbehoefte is.

 24. Paul says:

  Wat mijn opvalt is dat veel mensen niet meer onafhankelijke kunnen denken. Gewoon de MENING van het NOS Journaal Telegraaf RTLZ en anders zo genaamde onafhankelijke nieuw bronnen overnemen als over de woningmarkt en de Economie gaat.

  Dit komt heel veel voor bij mensen van dertig en vierder die een huis onderwater hebben staan ze denken hopen dat de prijzen snel zullen stijgen. Omdat ze voor dik bedrag in de min staan.
  Gisteren bij RADAR ook weer.
  Iemand die zelf tussen persoon is heeft een rest schuld op zijn huis van 125.000,- euro. Toen de ING Bank het tegen lied de verkoop. Nu zal de schuld bij exclusie verkoop veel grote worden.
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1375007

  Ik heb nog altijd gevoel dat veel mensen Dromen van stijgende huizen prijzen omdat hun huis onderwater staat. Daarom neemt niemand nog het verlies op hun koop huis.

 25. Juan Belmonte says:

  In 1982 raadde de voorman van de makelleugenaarsorganisatie NBM, de heer G. Ch. H. Smit, mensen ook met droge aan op TOEN te kopen.

  Huis kopen in 1982 Slimme Z !

  Daling was toen 6% en zou doorgaan tot zo’n 40%.
  http://www.digibron.nl/search/detail/012ea07372f900ca21007f7b/marktwaarde-bestaande-woningen-nu-bijna-re-el/4

  Het is vast géén misleidende reclame, en gewoon geoorloofde overdrijving als we de reclamcodecommissie om een oordeel over bovenstaande “1982 Slimme Z” reclamekreet zouden vragen…

  NVM reclame Huis kopen Slimme Z is niet misleidend hoewel de NVM intern heel anders tegen het thema aankeek.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-03-2013/hans-de-geus-geld-lenen-wordt-duurder/#comment-136803

 26. KoophuisXXL says:

  @Rik, 100K en Template? Zegt jou dat iets?
  Veel mensen met geld maken zich zorgen om de waarde van geld, althans het papier wat het vertegenwoordigd.

  @Juan, ik heb van dichtbij het omvallen van een paar bedrijven gezien. Ogenschijnlijk niet veel aan de hand, de DGA opgewekt en vol met toekomstplannen. Positief naar de werknemer.

  Hij kon niet anders, mensen verlaten anders het zinkende schip of werken door met lood in de schoenen. Hopen op een wonder tot de wal het schip keert.

  Het laatste is gebeurd een heleboel crediteuren met lege handen achterlatend.

  Zo zie ik NL ook.
  Ik ben met je eens dat het spel een keer eindigt en ik hoop dat het niet implosief gebeurd.

 27. Juan Belmonte says:

  Maar Juan
  is vaak verweten pessimist te zijn
  -dat klopt ook: Juan is altijd depressief en laakt de minste vorm van humor 🙂
  en hij kan daarenboven natuurlijk ook vanalles vergeten zijn

  Dus hecht u vooral niet teveel aan zijn woorden

 28. Juan Belmonte says:

  Paul: Nu zal de schuld bij exclusie verkoop veel grote worden.

  Geduld is niet direct in het voordeel van verkopers.
  Dubbele HRA maakt het probleem op korte termijn kleiner en op lange termijn groter.
  Maar dat deed de introductie op grote schaal van aflossingsvrij financieren ook
  En zo ook voor de NHG naar 11 maal Jan Modaal

  Maar het kàn natuurlijk zijn dat Juan het allemaal verkeerd ziet, te pessimistisch bijvoorbeeld.

  Juan dacht, hij zal Hermanes vóór zijn, maggi hem nog een keertje inkoppen 🙂

 29. Juan Belmonte says:

  Genoeg gelichtpunt

  Muy buenos días,
  Juan

 30. lorenzo says:

  Ondertussen zien we gelijktijdig een zekere verlaging van de hypotheek rentes in Nederland en de aankondiging van een ”voorlopig akkoord in het europese parlement over nieuwe hypotheekregels” ( http://www.tweedewoning.eu/news/item/33) , buitenlandse aanbieders op de nederlandse markt ! 3 keer hoera !

 31. JPH says:

  Zelfs BKR ziet lichtpuntjes!
  “Lichtpuntje
  Ondanks de toename van het aantal consumenten met een betalingsachterstand op de hypotheek, ziet BKR een klein lichtpuntje. Voor het eerst in twee jaar is er sprake van een afvlakking van de stijging. Peter van den Bosch, algemeen directeur BKR daarover: “De afgelopen twee jaar steeg het aantal achterstanden steeds sneller. De procentuele toename over het afgelopen halfjaar bedroeg 12,1%. Het halfjaar daarvoor was dat 13,2%.””

  Even narekenen leert dat het vorige jaar sprake was van ongever 9550 extra achterstanden. Ik zie dan ook een groei hierin van 4% in plaats van een afname.

 32. KoophuisXXL says:

  Juan Belmonte:
  KoophuisXXL,

  Denkt u nou echt dat Nederlanders niet zien wat er gebeurt ? Dat alleen de massamedia bepalen hoe de Nederlander tegen zaken aankijkt.

  Juan, ik denk dat de gemiddelde burger het wel weet maar niet wil weten!
  Tegen beter weten in vasthouden aan goede berichten omdat dat nu eenmaal een beter gevoel geeft.

  Mijn vriendin wilde een laptop, specificatie van het ding was niet belangrijk maar de kleur wel;-)

  Logica? 😉

 33. B88 says:

  KoophuisXXL,

  Jou vriendin bedoelt:

  Laat mij een paar goede laptops zien waarvan jij computer experts weet dat ze goed zijn. Dan kies ik er een uit die ik mooi vind. Logisch toch. Btw wist je dat er slims zijn voor laptops? Kun je hem helemaal roze met poppetjes maken 😉

 34. KoophuisXXL,

  En wat jij vergeet is dat de koper gewoon niet genoeg kan lenen om de vraagprijs te betalen . Simple as that

  Huizen kopen / huren zullen we altijd blijven doen. Maar niet voor deze prijzen.

 35. KoophuisXXL: Huren is vaak net zo duur of duurder.

  Even een snel rekensommetje:

  – Maandlasten nu 40% lager dan 2008
  – Dus 5 jaar NIET-kopen levert 30 jaar lang 40% lagere maandlasten op
  – 30 jaar lang 40% lagere maandlasten komt overeen met 12 jaar gratis.
  – Minus 5 jaar huur, komt overeen met 7 jaar langer GRATIS WONEN dan de koper van 2008
  – Prijzen dalen nog steeds, dus de winst wordt alleen maar groter

  KoophuisXXL: Met een crash zoals veel hier graag zouden zien

  “Graag” is een waardeoordeel. Het is niet aan jou om anderen dit in de mond te leggen. Dus als je dat woordje even intrekt dan klopt het precies: We zitten namelijk al 5 JAAR in een crash. Dat kun je ontkennen en stug blijven hopen dat de wind draait, maar het is verstandiger om realistisch te zijn en de zeilen bij te stellen.

 36. KoophuisXXL: Wat veel mensen hier vergeten is dat een dak boven je hoofd een 1e levensbehoefte is.

  Dat zijn we in de geschiedenis dan zeker al 6x eerder “vergeten”? 😉

  https://pbs.twimg.com/media/BWTgnMQCIAAd1kd.png:large

 37. Ed says:

  B88,

  Geld steken in iets waarvoor je nooit wat terugkrijgt is geld wegsmijten = huren.
  Lekker ons huis aflossen en over een aantal jaren gratis wonen dat is investeren = kopen!

 38. Tijl says:

  Het nieuwe optimisme:

  http://m.nos.nl/artikel/565347-meer-huizenbezitters-in-geldnood

  “Optimisme
  Het aantal probleemgevallen stijgt wel minder snel. ”De procentuele toename over het afgelopen half jaar was 12,1 procent. Het half jaar daarvoor was dat 13,2 procent”, zegt Peter van den Bosch, directeur van het BKR.”

  12,1% van 81.178 = 9823
  13,2% van 71,712 = 9466

  Oftewel, er zijn 357 meer probleemgevallen bijgekomen in het laatste halfjaar dan het halfjaar daarvoor en dat is goed nieuws want procentueel is de stijging minder……wat een eikel.

 39. Ed,

  En een vallend mes niet vangen, maar wachten tot het op de grond valt en het dan oppakken, dat is dan dus slim investeren 😉

 40. Bruno says:

  Ed,

  Blijven huren en pas kopen als de lucht uit de zeepbel is = besparen!

 41. Frank B. says:

  Ik moet jullie bekennen dat ik toch een woning heb gekocht. De huren zijn hier nog steeds onbetaalbaar en ik ben het eeuwige verhuizen in tijdelijke woningen meer dan zat (3 x in 2 jaar tijd). Het is een woning naar mijn zin waar ik de komende 20 jaar zeker wil blijven wonen. En ik ga 200 euro per maand minder betalen dan voor het gare flatje wat ik nu huur. Jullie zullen me wel voor gek verklaren….

 42. De Pessimist says:

  Frank B.: En ik ga 200 euro per maand minder betalen dan voor het gare flatje wat ik nu huur. Jullie zullen me wel voor gek verklaren…

  Ik zal nooit iemand voor gek verklaren wanneer hij iets koopt wat hij wil hebben .Ik zal wel iemand gek verklaren wanneer iemand geld uitleent aan iemand die het niet kan betalen of dat er een kans is dat hij het in de toekomst niet meer kan betalen en na verkoop van onderpand niet meer solvabel is .

 43. de markies says:

  Ed:
  B88,

  Geld steken in iets waarvoor je nooit wat terugkrijgt is geld wegsmijten = huren.
  Lekker ons huis aflossen en over een aantal jaren gratis wonen dat is investeren = kopen!

  Nog verstandiger is wachten, sparen en (in plaats van over 30, 20 of 10 jaar afgelost hebben) over vijf jaar contant een woning afrekenen.

 44. de markies says:

  Frank B.:
  Ik moet jullie bekennen dat ik toch een woning heb gekocht. De huren zijn hier nog steeds onbetaalbaar en ik ben het eeuwige verhuizen in tijdelijke woningen meer dan zat (3 x in 2 jaar tijd). Het is een woning naar mijn zin waar ik de komende 20 jaar zeker wil blijven wonen. En ik ga 200 euro per maand minder betalen dan voor het gare flatje wat ik nu huur. Jullie zullen me wel voor gek verklaren….

  Eenieder make zijn keuze. Bij baanzekerheid, startkapitaal, een goede koopprijs en wetenschap dat je er lang wilt wonen, hoeft het helemaal niet verkeerd te zijn. Ik hoop wel dat je door de wijsheid van mensen op dit blog (waar ik mezelf overigens niet toe reken) aan zulke zaken hebt gedacht.

 45. Frank B.,

  Gefeliciteerd! Wanneer is de housewarming? 😉

  Wil je me wel één ding beloven: Dat je vanaf dag één elk jaar 3% van de waarde van je woning afschrijft? Dus dat, mocht je het ooit weer verkopen, niet een zielige starter met jouw (emotionele/finaciele) bagage opzadelt 😉

  Als je gewoon aflost (wat verplicht is) dan zou dat geen probleem moeten zijn

 46. Dawg says:

  Frank B.: Jullie zullen me wel voor gek verklaren….

  Nee, zeker niet.’k Verwacht zelf dat er gemiddeld nog wel zo’n 20% of meer (gerekend vanaf de top) van de prijzen af gaat. Dat het dus voordeliger is om nog effe te wachten. Maar dat is mijn subjectieve mening.

  Daarom felies en veel woonplezier in je koophut.

 47. Dawg says:

  Ed: B88, Geld steken in iets waarvoor je nooit wat terugkrijgt is geld wegsmijten = huren.Lekker ons huis aflossen en over een aantal jaren gratis wonen dat is investeren = kopen!

  Punt is nu net dat je dat niet in z’n agemeenheid kan stellen. Als je in de beginfase van een huizen bubble koopt kun je gelijk hebben, maar hoe later je instapt des te groter het te verwachten vermogensverlies wordt.

 48. Dawg says:

  Verwacht je toch niet:

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/meer-betalingsachterstand-op-hypotheken/

  Net nu het zo goed gaat met die betaalbaarheid…

 49. Frank B. says:

  Voor het geld van deze woning (100m2 met tuin, nieuw, inclusief keuken, badkamer, vloerverwarming en zonneboiler) kan ik hier alleen een flat kopen (of huren) uit eind jaren 60 en 60 m2. De bouwer heeft de prijzen al 20 procent laten zakken, ze gingen daarom ook als warme broodjes. Ik ben klaar met huren omdat vrije sector begint bij 950 exclusief en de woningen waar ik tot nu toe in heb gezeten altijd van mensen zijn geweest die het niet kunnen verkopen. Ik ben nu begin 40 en wil gewoon wonen zonder elke keer weer weg te moeten. Ik haat verhuizen. Ik heb 2 jaar geleden ook een huis gehad naar toen samen met mijn ex, dit ging mis en dit doe ik dus NOOIT meer. Als ik het kan blijven betalen (weet je met huren ook nooit) wil ik hier gewoon de rest van mijn leven blijven wonen… Ik heb geen kids trouwens…

  En ja sparen, van welk geld met zulke huurprijzen ?

  (Als dit land echt naar de kl*te gaat zoals velen hier beweren gaan we met zijn allen ten onder en woont 75 procent in een tentenkamp). Na mij de zondvloed..:)

 50. Frank B.,

  Je hoeft je niet geroepen te voelen jezelf te verdedigen hoor 😉 Volgens mij heb je nog geen woord van kritiek gehad!

 51. de markies says:

  Frank B.:

  (Als dit land echt naar de kl*te gaat zoals velen hier beweren gaan we met zijn allen ten onder en woont 75 procent in een tentenkamp). Na mij de zondvloed..:)

  Tja, ik weet nooit zo goed wat ik me moet voorstellen bij het volledig naar de kl*te gaan. Weet ook niet zeker of velen hier dat beweren.

 52. Deutsche Mark says:

  KoophuisXXL:

  Kapitaal zoekt zijn weg..

  Ik dacht dat in Nederland momenteel voornamelijk schuld zijn weg zoekt??!

 53. Frank B. says:

  Ik voelde me toch wel een beetje een loser, mede omdat ik een groot fan ben van deze blog en ook kritisch was en nog steeds ben over de hele woningmarkt. Maar ik ben gewoon dat eeuwige verhuizen en rondzwerven zat…

 54. mrpinkie says:

  ll:
  En toch blijft het vreemd, stimuleren is nog steeds in volle groei( groeihypotheek, dank Tufkaj) , maar de huizenprijzen blijven zakken.

  Normaal zou het zijn, zolang er stimulanzzzz is zakken de prijzen niet. Alleen als de stimulans stopt dalen de prijzen ( en volgt deflatie )

  Zou het met balansherstel van de huishoudens te maken kunnen hebben ? Je kan het paard wel naar de bron brengen, maar niet dwingen te drinken / …..

  Ondertussen in de NL de betaalachterstanden van de hypotheken stijgt …..( meer dan 4 maanden achterstand is toch nooit meer in te halen ? ) naar 91k

  nos.nl/artikel/565…rs-in-problemen.html

  De tsunami aan executie is ergens blijven steken ………….. verborgen, verstopt, maar hoelang nog ?Alles voor de AAA rating ?Wat je niet ziet is er niet ….. Nikx is zoals het lijkt …….

  Maar een lichtpuntje, de groei van aanmeldingen bij BKR vlakt af …. We worden doodgegooid met lichtpuntjes…

 55. De Pessimist says:

  mrpinkie: Maar een lichtpuntje, de groei van aanmeldingen bij BKR vlakt af …. We worden doodgegooid met lichtpuntjes…

  In een bosbrand zijn een hoop lichtpuntjes te vinden.

 56. mrpinkie says:

  Ja sorry hoor, maar elke keer als ik dat hoor moet ik aan ‘but it’s got electrolytes’ denken. Voor mensen die het niet kennen: http://en.wikipedia.org/wiki/Idiocracy

 57. NewKidInTown says:

  @Frank B,

  gefeliciteerd en veel geluk in je nieuwe kasteeltje.

  Nog 1 keertje verhuizen dan maar, sterkte.

 58. 2Cent says:

  Heinz:
  En tweede punt: het is toch van de zotte dat je tot het gaatje moet gaan met financiering om een primaire levensbehoefte te verkrijgen?Beter is het dat de gemeenten met het geldvoor de startersleningen mogelijkheden scheppen dat woningen goedkoper worden! In plaats om de beginnende woningbezitter gelijk met een te zware molensteen aan schuldenop zadelen waardoor de kans dat hij er onder bezwijkt zeer groot is. Denk toch eens na, raadsleden!

  Je hoeft meestal helemaal niet tot het maximum te gaan om een huis te kopen. Maar veel mensen willen graag een zo mooi en groot mogelijk huis. Eten is ook een levensbehoefte, maar toch is uit eten gaan erg duur voor de meesten.

  Wel ben ik het met je eens dat het mooi zou zijn als wordt gekeken hoe men het voor de mensen zo goed en goedkoop mogelijk kan maken in plaats van hoe de gemeente zo veel mogelijk winst kan maken.

 59. Lex says:

  B88: Dus wachten ze af tot ze voor een mooi bedrag die vrijstaande villa van een boomer kunnen kopen. Of bereiden zich voor om te emigreren. En allemaal zonder enige haast of stress. De woningmarkt is echt niet hun probleem…

  Zelfde voor 30’ers en 40’ers die ik ken en die volledig liquide zijn. Zijn veelal bezig met extra opleidingen, publiceren in gerenomeerde wetenschappelijke/zakelijke tijdschriften om makkelijker over te kunnen stappen naar academica/industrie in het buitenland. En eerlijk is eerlijk, doe het zelf ook. De huizen”markt” in Nederland is inderdaad geen persoonlijke zorg voor mij en mensen in mijn omgeving. Dat station is al gepasseerd.

 60. Lex says:

  Ed: Geld steken in iets waarvoor je nooit wat terugkrijgt is geld wegsmijten = huren.
  Lekker ons huis aflossen en over een aantal jaren gratis wonen dat is investeren = kopen!

  Oh, wat fijn dat ik nu eindelijk weet wat investeren is. 😉 Nu zie ik dat ik helemaal fout was om te huren. De grootste vergissing in mijn leven. Ik ga snel kopen, want dan ben ik echt beter af. Of……toch niet. Ja, mijn spaar en (echte) investeringsacties waarmee ik na 15 jaar zo cash een ruim huis kan kopen (maar dat doe ik niet 😉 ) waren een vergissing. Al mijn klasgenoten die meteen gekocht hebben zijn veel beter af met hun hoge maandlasten en vermogen van bijna 0 euro. En nu ze werkeloos zijn geworden zitten ze nog tegen gedwongen verkoop aan ook. En ze krijgen hun huis niet kwijt, en omdat ze schuld hebben mogen ze niet emigreren. Maar ja, als Ed zegt dat je voordeliger uitgeweest was met kopen zal hij wel gelijk hebben. Ik ben maar een sufferd die door diverse oude vrienden om advies wordt gevraagd, terwijl ze al jaren roepen dat ik er niets van snap. En dan willen ze weten waar ik in beleg, wat ik koop. Stomme vraag, want ze hebben geen geld om te investeren. Maar Ed, kan ik ze dan naar jou sturen, want jij snapt het blijkbaar beter dan ik. Dan kan ik ook al die vermogens beheerders van de diverse banken naar jou doorverwijzen, want die eikels blijven ook maar bellen omdat ze mijn geld willen beleggen, want volgens hen kan ik het zelf niet zo goed als zij, vandaar dat ze mij bellen en niet andersom 😉

  Sorry dat ik zo recht voor zijn raap ben, maar Ed: je bent de weg helemaal kwijt. Kijk eens naar grondstoffen en hun beweging, kijk eens naar demografishe ontwikkelingen. Kijk eens naar trends in de industrie, en kijk eens naar de jaarverslagen van diverse bedrijven. Kijk eens naar de toenemende regels in de EU etc etc. En wat concludeer je dan? Wat zie je gebeuren tijdens vorige crises? Is er iets veranderd bij de banken (denk DSB, SNS, Cyprus, Kroatie)? Zijn we dus al verwijderd van wat er in 2008 met Lehman gebeurde? Nu niet het staatsjournaal herhalen maar echt even nadenken!

  Frank B.: Ik voelde me toch wel een beetje een loser, mede omdat ik een groot fan ben van deze blog en ook kritisch was en nog steeds ben over de hele woningmarkt. Maar ik ben gewoon dat eeuwige verhuizen en rondzwerven zat…

  Je hebt geen enkele reden om jezelf een loser te vinden. Wat je beschrijft lijkt me een prima oplossing bij je situatie. Iedereen heeft een andere situatie. Al je denkt risico te lopen straks de huur niet meer te kunnen opbrengen, terwijl je een hypotheek wel kunt betalen, ben je inderdaad goed aan het overwegen. Ik hoor je ook zeggen kopen om te wonen, en niet om te investeren, dus het klinkt voor zover ik uit je verhaal kan opmaken als een wel overdachte beslissing. En dat is meestal wel goed.

  Ik heb ook geen zin om 950 voor huur te betalen, maar ik zit nog maar op 410 in de maand, en dat is inclusief de laatste 6% verhoging van het kabinet om kopers uit hun huurhuisjes te branden (legale constructie hoor, zit niet bij een huisjesmelker of in een vakantiehuis of zoiets). Compleet andere situatie dus. Zeker omdat ik al 1.5 decenia lang zeg dat de huizenmarkt niet klopt (als iemand het me vraagt, anders zeg ik doorgaans niets), en ernaar handel. Dus ondertussen is mijn inkomen hoog genoeg om meer te betalen. Zelfs van de rentes die ik ontvang kan ik na aftrek van de vermogensbelasting de jaarlijkse huur betalen. Al zouden ze de huur ineens naar 950 trekken, dan verhuis ik naar een andere huurwoning (net over de grens, waar voor 600 al redelijke huizen te krijgen zijn per maand, groter dan wat ik nu huur). Werk toevallig in een gebied dicht bij de grens, wat mijn mogelijkheden vergroot. Dus zo heeft iedereen een ander situatie. Als ik nu net zou beginnen met werken en voor 950 moest huren zou ik jou optie ook serieus overwegen.

  Vroeger wilde ik een huis, en kon ik het niet betalen. Nu kan ik het betalen, en nu wil ik eigenlijk geen huis meer.

  En dat van dat verhuizen beu zijn ken ik wel hoor. Als ik verhuis is dat ook naar een permanente vestiging. Dus ik heb ook geen zin in wat de media dan noemt “wooncarriere” en “doorstromen”. Ik koop gewoon in een keer iets wat ik, net als jij, wil blijven bewonen.

  Frank B.: Jullie zullen me wel voor gek verklaren….

  Nee hoor, je bent nog steeds niet gek. Maar….nu post je alweer met iets waarin je eigenlijk een mening vraagt over je actie. Dus het begint erop te lijken dat je toch nog twijfelt aan iets en externe validatie nodig hebt. Dat is een van de dingen die je niet moet hebben als het over financien, en andere zaken in het leven hebt. Gewoon je eigen weg volgen. Je niets aantrekken van wat de media zegt, of wat de posters in dit blog zeggen. Gewoon stronteigenwijs blijven zoals volgens mij zovelen in dit blog zijn. Niet gaan twijfelen.

  de markies: Nog verstandiger is wachten, sparen en (in plaats van over 30, 20 of 10 jaar afgelost hebben) over vijf jaar contant een woning afrekenen.

  Precies. Al zie ik in je uitspraak in plaats van woning liever het woord villa of kasteel 😉 Als je dan toch een prijs wil, dan liever de hoofdprijs. En dat segment gaat waarschijnlijk harder zakken dan een gemiddelde woning, dus zeker even het afwachten waard.

  Bubbelonia (voorheen snorkel): We zitten namelijk al 5 JAAR in een crash.

  Volgens de media wel. Volgens mij was het halverwege 2007 al duidelijk in de marktbewegingen. Ik ben dus ook toen uitgestapt uit alles, en spreek van die tijd eigenlijk al van een crash, al noemen sommigen het een neerwaartse trend (ach ja, pessimist en optimist verschillen van woorden). En die marktbewegingen werden veroorzaakt door groot geld, dus de media heeft het pas opgepikt toen Lehman Brother omviel, maar het speelde al eerder.

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Gefeliciteerd! Wanneer is de housewarming? 😉

  Dat vroeg ik me ook al af 😉 En aub geen appeltaart, dat kan ik sinds de laatste openhuizen dag niet meer zien 😉

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Wil je me wel één ding beloven: Dat je vanaf dag één elk jaar 3% van de waarde van je woning afschrijft? Dus dat, mocht je het ooit weer verkopen, niet een zielige starter met jouw (emotionele/finaciele) bagage opzadelt 😉

  Nu klinkt mijn uitspraak misschien wat immoreel, maar als er een gek komt die het volle pond wil betalen met behulp van stimulering van de overheid of de bank, centjes van pa of moe, of middels de hra, dan zou ik geen nee zeggen als ik jou was. Iedereen is volwassen en moet zelf maar nadenken. Maar als er geen gek is, en je wilt graag verkopen, dan gewoon zakken met de prijs. Al willen de huidige “verkopers” daar niet aan.

 61. Expat says:

  Lex,

  Mocht je je nu pas gaan orienteren op het buitenland dan ben je lekker anticyclisch bezig… Over een jaar of 5 wordt het juist weer interessant om naar NL te komen.

  Denk je echt dat deze recessie / correctie anders dan anders is en niet meer goed komt? En dat het een beter alternatief is om in Londen, Shanghai of Singapore te gaan kopen of te gaan huren in de US??

 62. ll says:

  Maria,

  Een ramp …….. de koks kunnen dan niet meer betaald worden ………., dat is het enige dat ‘ze’ daar in Europe interesseert ……….. 🙂

  Shutdown the cooks ……

 63. Expat says:

  Nogmaals, geslaagd emigreren uit NL lukt je uit liefde, met een interessante baan, natuur, passies, bepaalde levensstijl, maar niet met makro-economisch doemdenken/angsten…

 64. ll says:

  En waarom zijn die huishoudboekjes niet in dik in orde ? Wat deden die oekoenomen in het verleden ? Kijken hoe het fout ging ? Maar niet eens gezien dat het fout ging ? Waarom zagen de Zeepbellers het dan wel dat het fout ging ? Wie geloofde er toen een zeepbeller ? Zeepbellers werden voor gek verklaard ………, doemdenkers waren het en gekken ………

  TINA, en nu is het te laat ……… ben benieuwd welke zwarte zwaan het zal worden ……… 😉

  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/crisis-zolang-huishoudboekjes-niet-op-orde-zijn

 65. ps says:

  ll:
  Maria,

  Een ramp …….. de koks kunnen dan niet meer betaald worden ………., dat is het enige dat ‘ze’ daar in Europe interesseert ………..

  Shutdown the cooks ……

  Dan zullen ze het moeten hebben van vrijwilligers in de keuken:

  http://www.youtube.com/watch?v=zS2qNc188Ps

  🙂

 66. KoophuisXXL says:

  Dawg: Nee, zeker niet.’k Verwacht zelf dat er gemiddeld nog wel zo’n 20% of meer (gerekend vanaf de top) van de prijzen af gaat. Dat het dus voordeliger is om nog effe te wachten. Maar dat is mijn subjectieve mening.

  Daarom felies en veel woonplezier in je koophut.

  Wat boeit het nou dat er 20% van de oorspronkelijke prijs afgaat?
  Je betaald gewoon de prijs waar je happy mee bent, hypotheek voor krijgt en ook daadwerkelijk AFBETAALD!

  Als het niet voor je is weggelegd omdat je mobiel moet zijn voor je werk of dat je geen hypotheek kunt krijgen dan moet je vooral huren.

  Na 30 jaar heb je nog 80% restwaarde in het geld van de toekomst wat dit ook moge zijn.
  Wat heb je als huurder dan?

  Ik verwacht van mijn auto ook niet dat ik er gratis gereden heb na verkoop.

  Kopen EN afbetalen! zo niet dan huren!

 67. KoophuisXXL: Kopen EN afbetalen! zo niet dan huren!

  Eens. We zitten alleen nog met de erfenis van 30 jaar steeds duurder (en dus meer lenen) kopen en steeds minder afbetalen. Dat legt nu de markt lam.

  En dan zullen we nog maar niet over de €10 miljard koopsubsidie hebben.

  Mijn conclusie: zowel kopen als huren is te duur en moet goedkoper. Zo lang er nog mensen zijn die BLIJ zijn als ze meer schuld verkrijgen of meer belasting mogen betalen om de prijzen te stutten zal het fout blijven gaan. Leerprocesje waar we doorheen moeten. En sommigen hebben de clou van het lesje nou eenmaal eerder door dan anderen. Dat heeft weinig met de kunstmatig geschapen tegenstelling kopen vs huren (of nog erger: kopers vs huurders) te maken.

 68. KoophuisXXL: Wat boeit het nou dat er 20% van de oorspronkelijke prijs afgaat?

  Ik denk dat dat je (onbewust?) vrij veel boeit. Als het je niet boeide dan had je niet elke kans aangegrepen om het voor jezelf goed te praten. Dan was je lekker in de tuin gaan zitten van het zonnetje genieten 😉

 69. Dawg says:

  KoophuisXXL: Wat boeit het nou dat er 20% van de oorspronkelijke prijs afgaat?
  Je betaald gewoon de prijs waar je happy mee bent, hypotheek voor krijgt en ook daadwerkelijk AFBETAALD!

  Om me alleen maar tot tot afbetalen te beperken: dat gaat allemaal net even wat makkelijker als je niet eerst 20, 30 of 50% meer heb betaald.

  KoophuisXXL: Ik verwacht van mijn auto ook niet dat ik er gratis gereden heb na verkoop.

  En juist omdat je afschrijft op je huis doet die aanschafprijs des te meer ter zake.

 70. KoophuisXXL says:

  Ik zou hier best wel eens een sommetje willen zien van 50 jaar kopen versus 50 jaar huren van een rijtjeshut van 200K in huidig geld.

  Misschien ook een leuke infographic. 😉

 71. KoophuisXXL says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Ik denk dat dat je (onbewust?) vrij veel boeit. Als het je niet boeide dan had je niet elke kans aangegrepen om het voor jezelf goed te praten. Dan was je lekker in de tuin gaan zitten van het zonnetje genieten

  Ik had de discipline om bewust een hut te kopen met een last die ik makkelijk kan dragen. Anders helaas dan veel van mijn leeftijdsgenoten die hun aflossing in elke trend en luxe stopten en nu huilen.
  Mij is altijd geleerd there is no free lunch!

  Tsja, scheiding en baanverlies kunnen roet in het eten gooien maar als je daar bang voor bent dan is huren de enige optie.

  Dat de prijzen omlaag moeten voor huren en koopwoningen ben ik helemaal met je eens. De woonquote is veel te hoog in NL en met de belastingdruk knaagt dat aan de concurrentiepositie van NL.

  Ik zou graag zien dat er goede ruime en goedkope woningen voor de jeugd worden gebouwd. De koophutten zullen daar ook weer een balans in vinden.
  Maar je kunt vergeten dat je afbetaalde huis 0€ waard is bij verkoop.

 72. KoophuisXXL: Ik zou hier best wel eens een sommetje willen zien van 50 jaar kopen versus 50 jaar huren van een rijtjeshut van 200K in huidig geld.

  Go ahead.

  Volgens mij is het
  a) Zinloos om maar de hele tijd “kopen vs huren” te blijven roepen. Beide zijn veel te duur (in Nederland)
  b) Zinloos om wonen tot een rekensommetje te reduceren. Wat kost bijvoorbeeld het risico dat je je koophuis (ik zal het denegrerende “-hut” maar niet gebruiken) niet meer kwijtraakt als je relatie uitgaat? Of je moet verhuizen? Wat kost het niet mogen plaatsen van en dakkapel op je zolder? Wat kost het niet kunnen verhuizen uit je kopwoning als je slapeloze nachten heb door een burenruzie? Wat kost het niet opbouwen van bezit (waarvan de waarde extreem onzeker is overigens)? Hoe lang ga je nog van je afbetaalde huis genieten na je pensioen? Of val je de dag na laatste aflossing dood neer? Etc. Daar vallen geen bedragen aan te hangen.
  c) Zinloos om de kosten van de afgelopen 50 jaar door te trekken naar de komende 50 jaar. Resultaten uit het verleden etc

  Maar als jij dat sommetje wél wilt maken, feel free! 😉

 73. KoophuisXXL:
  Maar je kunt vergeten dat je afbetaalde huis 0€ waard is bij verkoop.

  Dat beweert toch ook niemand? Ik heb hier juist meermalen betoogd dat de échte “winst” van het bezitten van een huis is dat je na 30 jaar hypotheekvrij bent en dus lekker goedkoop woont! Dát is volgens mij de (misschien wel de enige) reden om te kopen. Maar ook hier snap ik niet zo goed waarom, als het je niet boeit wat de waarde van je huis is, je er toch steeds weer over begint. Je begint toch ook niet de hele tijd over de dagwaarde van je auto? Steeds maar weer zeggen dat iets je niet interesseert betekent meestal dat het je juist wél interesseert. Soort van “Nee, ik ben niet verliefd op het buurmeisje. Echt niet. Echt niet. Echt niet. Eeeeecht niet.” 😉

 74. Pipo says:

  KoophuisXXL,
  Zoiets kun je hier maken:
  http://www.huis-kopen-of-huren.nl/

  Hiermee kun je zien dat als je nu moet kiezen om te huren of te kopen en niet tussentijds mag wijzigen, dat kopen na xx jaar beter is.

  Wat je niet kunt zien is de optie om nu te kopen, of nog 5 jaar te huren en dan te kopen. Dat laatste is ongetwijfeld goedkoper.

 75. Pipo: Wat je niet kunt zien is de optie om nu te kopen, of nog 5 jaar te huren en dan te kopen. Dat laatste is ongetwijfeld goedkoper.

  Precies! En dát is de keuze waar velen nu voor staan

  Mensen die toch nooit kunnen kopen zullen dat over 5 jaar ook niet kunnen (uitzonderingen daargelaten). Daarvoor zijn dit soort rekensommetjes overbodig. Mensen die reeds gekocht hebben zitten meestal vast in de koopmarkt (uitzonderingen daargelaten). Daarvoor zijn die rekensommetjes ook overbodig… toch? Of is het eigenlijk voor je eigen gevoel dat je dit rekensommetje wilt maken? 😉

  Mensen die die keuze hebben, daarvoor is dit soort rekensommetje relevant. En die kunnen beter nog even een paar jaar wachten, als ze kunnen 😉

 76. KoophuisXXL says:

  Ik noem mijn huis/een huis ‘hut’ ,allerminst denigrerend bedoeld.

  a) Tsja het is wel de keuze op het moment.
  b) Het is wel degelijk te reduceren tot een rekensommetje. Buiten beschouwing latend alle “verbeteringen” die je wil aanbrengen zowel bij huur als koop. En tsja, als men dood neervalt net na pensioenering dan heb je voor Janl*l verplicht in de pensioenkas gestort. zo ken ik er nog wel een paar.

  Ik zie een koophuis/hut als een nuchtere keuze met alle onzekerheden van dien. Net als ondernemen, kun je de onzekerheid niet aan dan moet je het vooral niet doen!

 77. KoophuisXXL,

  Nou in dat geval, zoals ik al zei: Knock yourself out. Maak een mooie rekensom en infographic. Wie weet haal je het nieuws 😉

 78. KoophuisXXL says:

  Mijn huis een hut moest het zijn voor de zoekers van spijkers op laag water 😉

 79. Steven says:

  Vind toch dat je wel degelijk rekening moet houden met de algemene grafiek. Ik denk dat je na 10 jaar een grafiek ziet van keihard omhoog tot 2008 tot keihard omlaag tot 2018? Daarna wat gekabbel. Je ziet dat soort grafieken ook gewoon in Ierland, Spanje, Japan etc etc. Lijkt me gewoon handig daar rekening mee te houden (ook als je te veel huur betaalt zoals ik)

  Ik weet het; Het is maar mijn mening, maar wel een logische.

 80. Steven says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  als je zoekt op “grafiek historische huizenprijzen” sta jij al op nummer 2 op google. Ha ha echt klasse.

 81. tufkaj says:

  Ter info: er waren niet 10.000 maar 16.000 nieuwe gevallen van mensen die 4 opeenvolgende maanden de hypotheek niet betaalde: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/10/22/bkr-registreert-16-000-nieuwe-hypotheekachterstanden/

  Dit betekent dat het aantal hypotheekachterstanden omlaag gaat wanneer er meer gedwongen wordt verkocht. Benieuwd hoe dit zich door de tijd heen ontwikkeld heeft maar die mensen bij BKR hebben vandaag met een roodgloeiende telefoon gezeten en konden dat (nog) niet beantwoorden.

 82. Steven,

  Haha! Nice! 😉

 83. Steven says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  zelfde enthousiasme. Zelfde leeftijd als jij nu, maakte ik de volgende website (nu wat rare layout en het ging toen over aandelen, maar gaat om het idee)

  http://members.chello.nl/sghuges/theorie.htm

 84. latida says:

  Over het feit dat meer dan 90 duizend Nederlanders tenminste vier maanden achter lopen met de betaling van de hypotheek

  Hoeveel teminste drie maanden.

  Hoeveel tenminste twee maanden.

  Hoeveel teninste 1 maand.

  Hoeveel die nu nog niet op hun hypotheek achterlopen maar wel op andere rekeneningen.

  Hoeveel die achterlopen op hun zorgpremies.

  Hoe zit dat met een half miljoen spookburgers

  Hoveel lopen er bij de voedselbank

  Hoeveel zijn er niet werkeloos

  Hoeveel zijn er afgekeurd

  Hoveel zijn er 65 plus

  Hoveel verdienen minder dan 34,000 euro bruto per jaar

  Hoeveel mensen zijn happy waar ze zitten en verroeren zich niet om te verhuizen.

  en van wie er dan nog overblijft

  Hoeveel hebben er meer dan 50,000 euro op de spaar rekening

  En wil nu graag nu een huis kopen.

  Die groep mensen dus, die zou de prijzen dus weer moeten doen stijgen.

  Zie je het voor je

  Bijna alles en iedereen is al minimaal een oor aangenaaid, als het er niet meerdere zijn.

  Goed kijken naar wat het woord trend betekent, dames en heren journalisten, en dan pas je stukje tikken voortaan. Dank u wel.

 85. Starter says:

  Ik ben nu een tijd betrokken bij de orientatie van een nieuwbouwwoning. Ik heb op dit forum hier e.e.a over geschreven. Het gaat om een wat luxere rijtjeswoning in het zuidwesten van het land. Het huis wordt in eigen beheer gebouwd, prijs 170 – 180 duizend euro
  (inhoud huis 400 kuub).

  Nu ik er wat langer bij betrokken ben merk ik dat bouwen duurder is dan dat ik in eerste instantie dacht. Kwaliteitsmaterialen zijn duur.

  Er er eerder gesproken over het in de toekomst goedkoper worden van de grote panden van babyboomers.

  Ik vraag me af of deze panden op langere termijn aantrekkelijk zijn om te bezitten. Veel van deze panden zijn verouderd, kost veel om te onderhouden en hebben een hoge energie rekening.

  Als ik in mijn omgeving kijk zie ik veel grotere panden in dermate slechte staat waarvan de prijs sterk moet dalen om die nog interesant te laten zijn voor een koper.

  Ik verwacht dat de prijs van vooral het oudere hogere segment zal dalen. Omdat de doelgroep voor deze woningen zeer klein is.

 86. Stoelgang says:

  Deutsche Mark: Ik dacht dat in Nederland momenteel voornamelijk schuld zijn weg zoekt??!

  Dat is reeds gebeurd de afgelopen jaren en schuld heeft zijn weg behoorlijk gevonden. Nu zoeken schuldslaven hun weg in NL. Grappig trouwens dat de verwende ollanders jaren lang hebben gelachen om ‘die domme Amerikanen’ met hun creditcards en daarna om ‘die profiteurs in Zuid-Europa’ met hun schulden en nu zelf de grootste private schuldslaven ter wereld blijken te zijn. Things have changed…

 87. Steven says:

  Stoelgang: Grappig trouwens dat de verwende ollanders jaren lang hebben gelachen om ‘die domme Amerikanen’ met hun creditcards en daarna om ‘die profiteurs in Zuid-Europa’ met hun schulden en nu zelf de grootste private schuldslaven ter wereld blijken te zijn.

  Ja echt ongelooflijk.. En het ergste voor mij persoonlijk was dat het veel van mijn beste vrienden waren. (ik kon ze met feiten om de oren slingeren, maar een uptrend bleek mensen “gek” te maken)

 88. B88 says:

  over de betalinsgachterstande kan ik u het volgende mededelen. vanuit mijn netwerkje in deze wereld. de financiële spelers die ik in Nederland ken zijn allemaal bezig met de isoleren dan wel beheersbaar maken van hypotheekhouders met een achterstand. Ofwel door het uitbreiden van hun bijzonder beheer afdelingen ofwel door daar de processen en werkwijze effectiever te maken ofwel door hele portfolio’s door te lichten en de komende probleem gevallen er alvast uit te gaan lichten (nu al: smsjes met budget tips op maand, week en dag basis afh. van de beste persoon…), maar ze doen allemaal iets of meer dan iets.

  Ze weten dan ook donders goed dat er nog veel meer achterstanden zullen gaan ontstaan. en mensen die hun hypotheek gaan laten klappen. etc.

  Alleen mag niemand dat weten, want zodra iedereen dat weet, en zeker de niet bezoekers van dit blog, dan is het hek van de dam. dan stopt de massa met afbetalen en dan is het pats einde oefening voor de bv Nederland. En daar zit niemand op te wachten. of misschien ook wel, ik weet het niet…

 89. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Precies! En dát is de keuze waar velen nu voor staan

  Mensen die toch nooit kunnen kopen zullen dat over 5 jaar ook niet kunnen (uitzonderingen daargelaten). Daarvoor zijn dit soort rekensommetjes overbodig. Mensen die reeds gekocht hebben zitten meestal vast in de koopmarkt (uitzonderingen daargelaten). Daarvoor zijn die rekensommetjes ook overbodig… toch? Of is het eigenlijk voor je eigen gevoel dat je dit rekensommetje wilt maken?

  Mensen die die keuze hebben, daarvoor is dit soort rekensommetje relevant. En die kunnen beter nog even een paar jaar wachten, als ze kunnen

  Vrij naar Juan: we met kopen wacht, koopt straks meer pracht 😀

  Ik wacht nog een tijdje. De ‘markt’ piept en kraakt nu al en de prijsdaling is pas net begonnen. De rente gaat zijn werk doen binnen afzienbare tijd en dan treedt de versnelling naar beneden op. De hogehuizenprijzenminners hebben in ieder geval al veel van hun kruit verschoten, dus het kunstmatig omhoog spinnen van de prijzen zal ook tegen zijn beperkingen aanlopen. In denk dat 2014/2015 de grote kentering gaan laten zien en dat de afstort naar beneden dan pas echt begint. Daarna het gevallen mes oprapen lijkt me een uitstekend idee. Wel boven de zeespiegel uiteraard 😉

 90. Stoelgang says:

  Tijl:
  Het nieuwe optimisme:

  m.nos.nl/artikel/5…ezitters-in-geldnood

  “Optimisme
  Het aantal probleemgevallen stijgt wel minder snel. ”De procentuele toename over het afgelopen half jaar was 12,1 procent. Het half jaar daarvoor was dat 13,2 procent”, zegt Peter van den Bosch, directeur van het BKR.”

  12,1% van 81.178 = 9823
  13,2% van 71,712 = 9466

  Oftewel, er zijn 357 meer probleemgevallen bijgekomen in het laatste halfjaar dan het halfjaar daarvoor en dat is goed nieuws want procentueel is de stijging minder……wat een eikel.

  Volgens mij kloppen de aantallen die je aanhaalt en het totaal van 357 niet. Het gaat volgens mij om 375 probleemgevallen meer dan in het afgelopen halfjaar. Reken maar even na. De strekking klopt natuurlijk wel. Wederom een prima staaltje van volksverlakkerij door de lichtpuntjesmaffia. Lichtpuntjes, overal lichtpuntjes tot je er tureluurs van wordt :O

 91. Stoelgang says:

  Steven: Ja echt ongelooflijk.. En het ergste voor mij persoonlijk was dat het veel van mijn beste vrienden waren. (ik kon ze met feiten om de oren slingeren, maar een uptrend bleek mensen “gek” te maken)

  Same here. Ik zit in de leeftijdscategorie van rond de 35 jaar. Ik ben een tijdje voor gek versleten dat ik geen koopkooi wilde kopen en nu zitten mijn leeftijdsgenoten, studiegenoten, vrienden en bekenden in allerhande problemen. Tja, dan liever even huren (in een prima vrijstaand huis overigens) en wel elke nacht rustig slapen 😉

 92. Dawg says:

  Stoelgang: Grappig trouwens dat de verwende ollanders jaren lang hebben gelachen om ‘die domme Amerikanen’

  De ‘verwende Nederlander’:

  http://www.ftm.nl/column/30-jaar-loonmatiging-grafieken/

  waar heb je het over?

 93. Hans says:

  Ik heb lang buiten NL gewoond en sinds 3 jaar huur ik een huis, en heb gewacht met kopen in de verwachting dat de prijzen zich aan de historisch trend zouden aanpassen. Vorig jaar leek het erop dat het die kant zou op gaan en eerder dit jaar ook nog wel, maar nu heb ik toch mijn sterke twijfels. Ik zie wel wat verkopen, maar mijns inziens is het overgrote deel van wat er te koop staat op de markt niet serieus. Volgens mij zijn dit vnl baby boomers die willen cashen en dus niet perse hun huis uit moeten. Ze zijn 65 jaar of ouder en kunnen zo nodig nog wel minstens 10-15 jaar blijven zitten. De prijzen dalen daarom niet meer zo rap, wat eruit moest is eruit. Nu is stagnatie. Ik ben ook de jongste niet meer en heb dus geen zin om nog 5 of 10 jaar te wachten. Dus heb ik besloten om me dan maar te concentreren op een markt waar de prijzen wel flink gedaald zijn, zoals in Spanje.

 94. Stoelgang says:

  Dawg: De ‘verwende Nederlander’:

  ftm.nl/column/30-j…nmatiging-grafieken/

  waar heb je het over?

  Ik hoop dat je een grapje maakt, het zal dan ook wel een retorische vraag zijn, die ik desondanks beantwoord. Hint: ENORME private schuld van ollanders. DÉ goedmaker voor elke vorm van loonmatiging als het gaat om consumptieve doeleinden 😉

 95. Dawg says:

  Stoelgang,

  Dus je ben verwend als je dertig jaar op ‘loonmatiging’ wordt gezet, je besteedbaar inkomen al dertien jaar op rij daalt en tegelijkertijd de woonlasten tot de hoogste van Europa behoren? Koophuizen alleen nog maar bereikbaar zijn door je tot de nek toe in de schulden te steken?

 96. Stoelgang says:

  Dawg:
  Stoelgang,

  Dus je ben verwend als je dertig jaar op ‘loonmatiging’ wordt gezet, je besteedbaar inkomen al dertien jaar op rij daalt en tegelijkertijd de woonlasten tot de hoogste van Europa behoren? Koophuizen alleen nog maar bereikbaar zijn door je tot de nek toe in de schulden te steken?

  Je bent verwend als je – als jouw stellingen al zouden kloppen, maar die duidelijk enige nuance behoeven – desondanks de kans krijgt om jezelf te voorzien van alle mogelijke luxe en bovendien dure huizen, grotendeels op schuldbasis (zie huidige private schuld t.o.v. besteedbaar inkomen). Dan consumeer je de welvaart en de verdiensten van de toekomst en dat kan je behoorlijk verwend noemen ja. Maar alles heeft een prijs. We voeren nu overigens een discussie die zich inmiddels al vertaald heeft in een voldongen feit. Nu moet nog slechts de rekening betaald worden voor de rampspoed die voor de deur staat 😉

 97. Dawg says:

  Dus de doorsnee Nederlander is verwend omdat hij nu zijn huis niet meer uit inkomen, maar met schuld betaalt? Zijn pensioen en andere besparingen ziet verdampen door monetaire repressie? Opgezadeld wordt met de schulden van overheden en banken uit andere eurolanden? Steeds weer nieuwe aanslagen op z’n bestaanzekerheid krijgt te verwerken door immigratie uit de lagelonen landen van Oost Europa?

 98. Expat says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Ik hoor vooral zwart-wit verhalen / berekeningen met veel generalisaties als het om huren vs kopen gaat.. Wellicht interessant om een objectief turning point te bepalen.

  Ervan uitgaande dat de waardedaling komende jaren samengaat met achterstallig onderhoud, bij hoeveel % daling per jaar bovenop de inflatie maakt het koopmoment niet zoveel meer uit komende jaren? Volgens mij ga je voor een huurwoning in de vrije sector vs een kopwoning van 4 ton al snel richting de 1 a 2%.

  Als je dan het risico van een groter dan berekende daling weegt tegen het vinden van een mooie deal bij een perfect passende woning, dan heb je pas een serieuze vergelijking.

 99. ll says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21994240/___Libor-boete_voor_Rabobank_1_miljard_dollar___.html

  Voorziening van 350 miljoen. En snappen we nu ook waarom de Rabo Hypotheek Rente niet omlaag gaat ?

  Aardbeving Katwijk ? Gaswinning op zee ? NL is nu één groot sinkhole …….. 🙂

 100. ll says:

  Leven met een minimum aan bezit wordt een hype 🙂

  ‘ Twee intelligente, hoogopgeleide mannen met angst voor een voetenbankje..’

  http://spaarcentje.blogspot.nl/2013/10/wijs-op-woensdag-zwart-wit-of-de-angst.html

 101. Onderwaarde says:

  Voor de liefhebbers van de Rabobank

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21994240/___Libor-boete_voor_Rabobank_1_miljard_dollar___.html

  nog een reden om NU een huis te kopen 😉

 102. KoophuisXXL says:

  Pipo:
  KoophuisXXL,
  Zoiets kun je hier maken:
  http://www.huis-kopen-of-huren.nl/

  Hiermee kun je zien dat als je nu moet kiezen om te huren of te kopen en niet tussentijds mag wijzigen, dat kopen na xx jaar beter is.

  Wat je niet kunt zien is de optie om nu te kopen, of nog 5 jaar te huren en dan te kopen. Dat laatste is ongetwijfeld goedkoper.

  Leuke site!

  Aleen de waardedaling zal niet de hele looptijd aanhouden. Op zeker moment zal de waarde stabiliseren. Dit geldt ook voor de huurwoning. Deze zal ook gebouwd moeten worden met de dan heersende loonkost en prijs van de gebruikte (grond)stoffen. De huur zal daar een afgeleide van zijn, immers wie gaat investeren in een huurwoning die minder opbrengt dan dat deze kost in de dan geldende valuta? Dezelfde valuta die de huurder of koper met arbeid verdiend.

  Wachten loont maar hoelang? je leven is eindig.
  Het kantelpunt verschuift van 11 jaar naar..15, 16 jaar?
  Tussentijds verhuizen? je nieuwe koophuis is dan ook lager in prijs! Verschil met huren is de overdrachtsbelasting bij verhuizing.

  (11 jaar is 1/3 van de looptijd van je hypotheek en ruwweg 1/5 van je woonzame leven).

  Ik geloof dan ook niet dat er nog meer dan 20% afgaat voor een rijtjeswoning van 2 ton. We zullen zien.

  40 a 50 jaar wonen is een lange tijd en het is de vraag hoe de wereld er dan uitziet 😉

 103. lorenzo says:

  Dawg: Dus je ben verwend als je dertig jaar op ‘loonmatiging’ wordt gezet, je besteedbaar inkomen al dertien jaar op rij daalt en tegelijkertijd de woonlasten tot de hoogste van Europa behoren? Koophuizen alleen nog maar bereikbaar zijn door je tot de nek toe in de schulden te steken?

  4 keer per jaar op vakantie , zonder uitzondering alle 50 plussers en e-bike , giga spaartegoeden , pensieon pot ( 11.00000000000000000 euros)
  Grootste probleem van Nederland is dat we het te goed hebben ( gehad) .
  We hebben nu alle ruimte en tijd een grondige nationale analyse van Zwarte Piet op de agenda te zetten , incluis de voor mij tot voor kort nog onbekende zwarte piet van de VN.
  Elke dag weer genieten .

 104. ps says:

  Aardbeving Katwijk ? Gaswinning op zee ?NL is nu één groot sinkhole ……..

  En Z-W Australië één inferno:

  http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/22/australia-property-house-prices

 105. ps says:

  Z-O Australio 😉

 106. ps says:

  ll:
  telegraaf.nl/dft/n…ljard_dollar___.html

  Voorziening van 350 miljoen. En snappen we nu ook waarom de Rabo Hypotheek Rente niet omlaag gaat ?

  Dát komt door the Boogeyman…

  http://www.youtube.com/watch?v=MKAF8oN9Fd4

  🙂

 107. ps says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Huishoudens geven weer minder uit

  nos.nl/artikel/565…weer-minder-uit.html

  Ze zijn aan het zwartepieten en sparen alleen nog voor Sinterklaas.
  🙂

 108. king says:

  VAnmorgen bij WML een item over de verhuizer die wel 5 man denkt aan te gaan nemen. Ook de keukenboer doet goede zaken.
  Maar op de huizenmarkt is het herstel nog broos. Presentatrice: Ja het gaat weer de goede kant op he?
  Peter (de expert) “nou het herstel op de huizenmarkt is nog broos. De prijzen dalen nog en het aantal verkochte huizen ook”.
  Presentatrice: “maar het gaat dus wel de goede kant op”
  Peter: mwahhhh heel voorzichtig ja.
  filmpje van een keukenverkoper die dit jaar helemaal vol zit. Kan de vraag nauwelijks aan !!!!

  Ja hoor…. het gaat dus de goede kant op.

  Pfffffff
  Wie betaalt dat allemaal? Die reclamefilmpjes?

 109. Jacques says:

  Wat een heldere uiteenzetting. Mevrouw Martens legt precies de vinger op de zere plek. Er vindt gewoon een correctie plaats en die gaat nog heel lang duren!

 110. Keesje says:

  ps,

  Binnenkort gaat de Retail weer prima ten opzichte van het tweede kwartaal. Heeft vast niets met Sinterklaas en Kerst te maken, we willen gewoon weer als vanouds geld uitgeven :D:D

 111. Keesje,

  Hahaha! En dan zit de retail in de lift en moet je snel een winkel kopen! 😉

  Dat hele “koop nu snel” (Twitter staat vol met makelaars die deze propagande de ether in strooien) is natuurlijk alleen maar omdat ze wéten dat het over een maand is afgelopen met de goed nieuws show. Dus nu nog snel wat omzet proberen binnen te hengelen…

 112. ll says:

  Een Historisch Moment …… 🙂

  De gemiddelde vraagprijs is door de 3 ton gezakt.

  http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html

 113. ps says:

  Keesje: ps, Binnenkort gaat de Retail weer prima ten opzichte van het tweede kwartaal. Heeft vast niets met Sinterklaas en Kerst te maken, we willen gewoon weer als vanouds geld uitgeven 😀

  Wanneer geeft de Kerst “In de mensen een welbehagen”?
  Bij nog veel meer wild in de magen.

  😉

 114. ps says:

  Jacques:
  Wat een heldere uiteenzetting. Mevrouw Martens legt precies de vinger op de zere plek. Er vindt gewoon een correctie plaats en die gaat nog heel lang duren!

  Heel fijn dat er nog echte wetenschappers zijn zoals Maartje Martens!

  Dit filmpje verdient een opvallende plaats bij het welkomstwoord van dit blog.

 115. Heinz says:

  KoophuisXXL,

  Reken maar dat er meer afgaat. We zijn nu op het punt dat de welvaart in Nederland begint af te nemen, doordat de crisis niet wordt opgelost. De economen van de Rabobank hadden daar een goed verhaal over. rabobank.nl/privat…/economie_nationaal/
  Afname welvaart betekend eenvoudig minder te kopen.

 116. ps says:

  lorenzo: 4 keer per jaar op vakantie , zonder uitzondering alle 50 plussers en e-bike , giga spaartegoeden , pensieon pot ( 11.00000000000000000 euros)Grootste probleem van Nederland is dat we het te goed hebben ( gehad) .We hebben nu alle ruimte en tijd een grondige nationale analyse van Zwarte Piet op de agenda te zetten , incluis de voor mij tot voor kort nog onbekende zwarte piet van de VN.Elke dag weer genieten .

  Wat een geweldig inzicht weer!

  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3531868/2013/10/23/Luxe-uitgaven-nekten-Diakonie.dhtml

 117. lorenzo says:

  zeg die krant op en kijk eens om je heen ( al wachtend tot de ontkenningfase zijn einde bereikt , wel ff geduld …)
  en wat is je opinie aangaande Piet ?

 118. AC says:

  KoophuisXXL:
  Wat veel mensen hier vergeten is dat een dak boven je hoofd een 1e levensbehoefte is.

  Als het dak van de woningbezitter lekt de huren ophogen, de spaarder plunderen en de belastingbetaler laten opdraaien voor de kosten van het installeren van… http://www.maximaaltegenvocht.nl/nl-nl/nieuws/laatste-nieuws/gratis-navulling/ Dweilen met de kraan open was nog nooit zo voor de hand liggend.

  Een betaalbaar huis is geen issue, het onbetaalbare huis herfinancieren is een issue. Dat zien we nu. Daartoe moeten alle troepen van ‘onafhankelijke’ deskundigen die in de woningmarkt THUIS zijn worden ingezet. Wat krijg je dan?

  Dankzij stimuleringsmaatregelen zijn de huizenprijzen in Londen afgelopen maand gemiddeld met € 59.000 gestegen. ‘Woningmarkt trekt aan’ jargon. Bodem voorbij.

  Iets vergeten?
  http://www.poemhunter.com/poem/have-you-forgotten-me-3/
  Ja, het leger mensen dat een betaalbaar huis wil en daarnaar handelt door te huren dus. Ietsiepietsie meer dan 92.000 mensen die een gesubsidieerde risicovolle investering deden en nu mekkeren dat de anderen verantwoordelijk zijn voor het leed dat ze achteraf blijken te moeten doorstaan omdat ze, optimistisch als ze waren niet met tegenvallers rekenden. Nu opnieuw rekenen op hulp van derden.
  De gekozen overheid stond er bij en keek ernaar. Och arm.

  Zalig zijn de armen van geest, hadden ze maar op tijd naar Maartje Martens geluisterd. Een eenzame ‘no nonsense’ profeet die al jaren beter weet.
  Je zou bijna gaan denken dat het ‘jezelf en elkaar voor de gek houden’ een 1e levensbehoefte zijn. In een wereld waarin schulden maken lichtpuntjes zijn. Het licht in de ogen anderen niet gunnen te stelen. Oplichterij!

  Maar hoogmoed komt voor de val, be prepared! Here’s to Maartje. The devil in the details bij het repareren van een lekkend dak met oneigenlijke middelen: http://www.youtube.com/watch?v=8XZWgHNcUeA Koopmoment!

 119. Dawg says:

  ps: Grootste probleem van Nederland is dat we het te goed hebben

  Maar wat bedoel je dan met dat tot in den treure herhaalde ‘het te goed hebben’? Aan welke standaard meet je dat dan af?

 120. Dawg says:

  Was natuurlijk een vraag die aan Lorenzo werd gesteld.

 121. AC says:

  ll:
  Niet meer met je leefomgeving meedoen ?Kluizenaar worden ?

  nos.nl/audio/56538…met-je-omgeving.html

  Sluit elkaar niet uit volgens de kluizenaar Ryokan.
  http://www.poemhunter.com/poem/i-watch-people-in-the-world/ Deed met z’n leefomgeving mee op eigenzinnige wijze. http://www.poemhunter.com/poem/i-watch-people-in-the-world/

  Ik zie ze steeds vaker, mensen die ik er, op het uiterlijk afgaande, niet meteen zou verwachten. Op zoek naar spullen in de kringloopwinkels. Zouden ze de dure inventaris op Marktplaats verpatsen? http://tweedeliefdeblog.wordpress.com/2013/10/23/tweede-liefde-huizen-3/ 2e hands is hip!

 122. Expat says:

  Dawg,

  “Maar wat bedoel je dan met dat tot in den treure herhaalde ‘het te goed hebben’? Aan welke standaard meet je dat dan af?”

  De beste referentie is waar de gemiddelde Nederlander zich dagelijks mee bezig houdt.

  Als dat zwarte piet is, dan hebben we het absoluut te goed en heeft Lorenzo groot gelijk..

 123. Adamus says:

  KoophuisXXL: Leuke site!

  Aleen de waardedaling zal niet de hele looptijd aanhouden. Op zeker moment zal de waarde stabiliseren. Dit geldt ook voor de huurwoning. Deze zal ook gebouwd moeten worden met de dan heersende loonkost en prijs van de gebruikte (grond)stoffen. De huur zal daar een afgeleide van zijn, immers wie gaat investeren in een huurwoning die minder opbrengt dan dat deze kost in de dan geldende valuta? Dezelfde valuta die de huurder of koper met arbeid verdiend.

  Wachten loont maar hoelang? je leven is eindig.
  Het kantelpunt verschuift van 11 jaar naar..15, 16 jaar?
  Tussentijds verhuizen? je nieuwe koophuis is dan ook lager in prijs! Verschil met huren is de overdrachtsbelasting bij verhuizing.

  (11 jaar is 1/3 van de looptijd van je hypotheek en ruwweg 1/5 van je woonzame leven).

  Ik geloof dan ook niet dat er nog meer dan 20% afgaat voor een rijtjeswoning van 2 ton. We zullen zien.

  40 a 50 jaar wonen is een lange tijd en het is de vraag hoe de wereld er dan uitziet

  Twee ton wat? Vermeende waarde. Waarde is niet hetzelfde als prijs (van een goed)
  Ken in ieder geval naoorlogse rijtjeshuizen (op 450m2) die in de provincie van 150 vrpr verkocht worden voor €115K kk.

 124. ll says:

  Ode aan Admin 🙂

  It could have been prevented 🙂

  House price collapse Netherlands Shiller

  http://www.youtube.com/watch?v=G1qa-_K7BSQ

 125. Adamus says:

  KoophuisXXL:
  Ik zou hier best wel eens een sommetje willen zien van 50 jaar kopen versus 50 jaar huren van een rijtjeshut van 200K in huidig geld.

  Misschien ook een leuke infographic.

  Je gaat van onjuiste data uit. Simulatiedata kun je niet in wonen.

 126. Adamus says:

  Ik verwacht dat de prijs van vooral het oudere hogere segment zal dalen. Omdat de doelgroep voor deze woningen zeer klein is.

  Woon nu in een 3 jaar oude rijtjeswoning en is ook niet toekomstbestendig. Ik heb eigenlijk nog geen een nieuwe woning gezien die “praktisch” is. Bouwen is ouderwetse business en doe vooral niet afwijkend.

 127. Dawg says:

  KoophuisXXL: Ik zou hier best wel eens een sommetje willen zien van 50 jaar kopen versus 50 jaar huren van een rijtjeshut van 200K in huidig geld.

  Laat je die periode dan ingaan in 1990 of in 2008? ‘k Heb zo het vermoeden dat het niet helemaal onbelangrijk is op welk moment je instapt als koper.

 128. Juan Belmonte says:

  ll: Ode aan Admin 🙂

  It could have been prevented 🙂

  House price collapse Netherlands Shiller

  Holland is een extreem geval.
  Normale landen hebben gewoon teveel geleend en hebben hierdoor een bubbel op de woningmarkt.

  Holland heeft
  véél te véél gesubsidieerd geleased
  (men is gestopt met aflossen om onbetaalbaar dure huizen toch maandelijks te kunnen ophoesten).

  Kortom: hier is sprake van een bubbel met een forse structuurwijziging.

  De prijs voor Het taboe op de aanpak van HRA is via Aflossingsvrij financieren minimaal verdubbeld.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-08-2013/huizenprijzen-versus-inflatie/#comment-157378

  Bizar trouwens dat Mejudice
  nu wel Shiller in beeld brengt,
  terwijl het al 4 jaar de theorie van mevrouw Dr Ir Maartje Martens negeert.

 129. Juan Belmonte says:

  ll: Een Historisch Moment …… 🙂

  De gemiddelde vraagprijs is door de 3 ton gezakt.

  huizenzoeker.nl/wo…markt/grafieken.html

  Well spotted !

  Bekijkt u het eens voor vrijstaande huizen alleen:
  aanbod stijgt nog steeds.

 130. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 131. ps says:

  Update van Down Under.
  Word geen bubble victim, maar ook geen fashion victim!

  http://www.youtube.com/watch?v=yy0fDtHolAc

 132. ll says:

  Mensen met financiële problemen die daardoor in psychische problemen komen leggen de schuld alleen bij zichzelf, zegt een psych …. radio 1

  http://www.radio1.nl/items/88630-psychische-problemen-door-schulden

 133. ll,

  Mooi! Iemand die
  – én durft te zeggen waar het op staat
  – én erkenning – en dus ene podium – krijgt!

  Werd eens tijd 😉 Ga deze video heel vaak Tweeten 😉

 134. ll says:

  Ondertussen in Detroit

  ‘ They’re taking away the American dream and turning it into the American nightmare,” ‘

  http://www.bbc.co.uk/news/24633916

 135. Nico de Geit says:

  Emile Ratelband huurt woonboerderij

  ‘Emile zette een week geleden zijn handtekening onder een tweejarig huurcontract voor een woonboerderij op de Nederlands- Duitse grens. De huur van het huis, dat in 2006 gerenoveerd is, bedraagt 1354 euro per maand.’

  http://www.telegraaf.nl/prive/21996725/__Emile_teleurgesteld__.html

 136. Steven says:

  ll: It could have been prevented

  Ja maar hij geeft als oplossing: de juiste financial products.. Waarom zegt ie niet gewoon dat het had voorkomen kunnen worden door mensen te waarschuwen voor te hoge prijzen? (financial products lijken me juist zaken die enorm af gaan nemen: hoop ik)

 137. Steven,

  Ha, dat viel mij ook al op ja! Ik schoot zelf meteen in de “WH0T? Nóg meer financiele inovatie”-reflex. Maar na even doorluisteren denk ik dat hij het juist heel goed bedoelt

  Wat Shiller volgens mij bedoelt is dat je zijn (beetje zelfpromotie zijn zelfs Nobelprijswinnaars niet wars van) data en modellen kunt gebruiken om financiele producten te maken doe bestand zijn tegen schommelingen in assetprijzen, of deze schommelingen zelfs beperken.

  Als ik even heel kort door de bocht denk: Een hypotheekrente die automatisch hoger wordt als de huizenprijzen exorbitant hoog zijn (ivm met het hoge risico op prijsdalingen). Of een max LTV die automatisch afneemt als prijzen historisch gezien te hoog zijn. En dat is dan weer in het lange termijn belang van de consument. Op zich een hele mooie gedachte. Jammergenoeg dat de halve wereldbevolking gewoon weer zit te wachten op het volgende shot krediet. Die zullen toch echt eerst van hun verslaving af moeten kicken voordat je aan zulke producten kunt gaan denken…

 138. Steven says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Ja het is nu meer zoals die australische vrouw in dat filmpje van ps.: Een hoop lenen voor een huisje tegen lage rente. Baan kwijtraken en in de hoge schulden.

  zo moeilijk is het allemaal niet.. 🙂

  Maar inderdaad als er bij een bank gezegd zou worden: maar mevrouwtje toch: de huizenprijzen zijn al 100 procent gestegen in 7 jaar dus u kunt alleen een lening krijgen tegen 10 procent rente volgens Schiller dan zou het ok zijn. Maar zo werken de financiele systemen nou eenmaal niet. Je kan gek genoeg nu nog steeds zo 150.000 lenen voor een huis (wat niets oplevert), maar als je dat zelfde bedrag vraagt voor een bedrijf vragen ze hoeveel ton jezelf inbrengt.

  Maar goed.. als hij bedoelt wat jij zegt: dan is het wel ok.

 139. LOW INTEREST RATES FUELED BANKS’ RISKY LOANS

  In the decade leading to the 2008 financial crisis, low interest rates likely encouraged banks to lend to risky customers, a new study finds.

  http://www.futurity.org/low-interest-rates-fueled-banks-risky-loans/

 140. Maria says:

  Vraagje? Is het vandaag 1 april?
  De EU wil een verbod op stofzuigers van meer dan 900 Watt!

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/10/23/eu-ordnet-drosselung-von-staubsaugern-in-allen-haushalten-an/

 141. Steven says:

  Maria,

  hi hi. :). Mijn ervaring is dat ik met een sterke stofzuiger veel minder tijd kwijt ben en dus minder energie verbruik.. Maar dat zal wel ongeveer compenseren.

  Maar inderdaad: echt een dingetje voor zwaar betaalde Brusselse ambtenaren om zoiets te verzinnen.

 142. Maria says:

  Steven:
  Maria,

  hi hi. . Mijn ervaring is dat ik met een sterke stofzuiger veel minder tijd kwijt ben en dus minder energie verbruik.. Maar dat zal wel ongeveer compenseren.

  Maar inderdaad: echt een dingetje voor zwaar betaalde Brusselse ambtenaren om zoiets te verzinnen.

  Het moet toch niet gekker worden.
  Na Zwarte Piet ook al goed werkende stofzuigers verbieden!

 143. Steven says:

  Maria,

  Overigens over zwarte Piet..: Als kind was ik altijd jaloers op ze.. :strooien met snoep! Als je ze blauw maakt, maakt voor kinderen echt niet uit. (wel wat raarder)

 144. Maria says:

  Steven:
  Maria,

  Overigens over zwarte Piet..: Als kind was ik altijd jaloers op ze.. :strooien met snoep! Als je ze blauw maakt, maakt voor kinderen echt niet uit. (wel wat raarder)

  Dan zal vast commentaar van de Smurfen komen!

 145. Voerman says:

  Maria: Dan zal vast commentaar van de Smurfen komen!

  Voerman is blij, dat hij de hedendaagse waanzin alleen maar vanaf de zijlijn hoeft te bekijken.
  Het verstand heeft de wereld verlaten!
  Voerman heeft er Voor zichzelf stiekem nog een beetje van achterover gedrukt. 🙂

 146. Maria says:

  Voerman: Voerman is blij, dat hij de hedendaagse waanzin alleen maar vanaf de zijlijn hoeft te bekijken.
  Het verstand heeft de wereld verlaten!
  Voerman heeft er Voor zichzelf stiekem nog een beetje van achterover gedrukt.

  Vast en zeker met een goede werkende stofzuiger voor Voervrouw!

 147. Maria says:

  Maria: Vast en zeker met een goede werkende stofzuiger voor Voervrouw!

  Oei, is dit nu ook weer discriminatie?

 148. AC says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Kijk dan ook even deze video http://www.youtube.com/watch?v=BUvAlh9uuSY waarin hij ondermeer bevraagd wordt over het belasten van de rijken om de ‘increasing wealth gap’ te slechten en of dat niet zou moeten gebeuren. Er is immers ‘n deel puissant rijk geworden van speculatie en prijsopdrijving.

  Hij is kennelijk op zoek naar nieuwe instrumenten primair als onderzoeker om het neoliberale systeem te hervormen in een vorm waarin het minder extreme schade door bubbles veroorzaakt. Eerst en vooral is hij ook ‘n theoreticus die hypothese ontwerpt.

  Ik zelf vraag mij vaak af of het niet al te laat is en verwijs hierbij naar nieuw op te richten globale instuties als de bankenunie of meer nog de transatlantic trade and investment partnership en hoe daar het spel steeds meer bepaald wordt door juristen die werken voor extreem rijke ondernemingen (vergeet niet dat banken ondernemingen zijn / ook gentech bedrijven en hun rol hierin bijvoorbeeld) gekoppeld aan enorme schuldenlasten van burgers en naties daar tegenover.
  Macht is onevenredig verdeeld en ombuigingen worden navenant gedicteerd! Tijd zat. Zolang het goed gaat, en zo niet dan gaan we weer naar Hayek kijken.
  Goed artikel op Follow The Money beschrijft het deels: http://www.ftm.nl/column/staat-kapitaal/

  Overigens wel aardig hoe hij iets verderop de hype rond edelmetaal interpreteert als zijnde ‘n bubble waarbij hij de ‘advocates of buying gold’ neerzet als speculanten die mensen in het eindspel pogen te betrekken om zelf te kunnen cashen. Dat mag ik wel aan hem.

 149. Stoelgang says:

  Dawg:
  Dus de doorsnee Nederlander is verwend omdat hij nu zijn huis niet meer uit inkomen, maar met schuld betaalt?

  Ja, de luxe van gratis geld voor iedereen heeft het totale economische besef ontwricht. Zelf nadenken, werken en sparen is voltooid verleden tijd. Mensen zijn verwend geraakt met gratis geld als vanzelfsprekendheid.

  Zijn pensioen en andere besparingen ziet verdampen door monetaire repressie? Opgezadeld wordt met de schulden van overheden en banken uit andere eurolanden? Steeds weer nieuwe aanslagen op z’n bestaanzekerheid krijgt te verwerken door immigratie uit de lagelonen landen van Oost Europa?

  Dat is allemaal het gevolg van afgenomen waakzaamheid, oplettendheid, verantwoordelijkheidsbesef en vooral de enorm toegenomen ‘het komt wel goed’-mentaliteit. Politieke keuzes, economisch verantwoord handelen, spaarzaam leven, vaardigheden ontwikkelen, nadenken, zelfredzaamheid, toekomstvisie, het is grotendeels te grabbel gegooid door oeverloze verwendheid. De basis ligt in het ‘gratis’ (de rekening komt nu) geld, de daarop gebaseerde schijnwelvaart en het daarmee opgewekte gevoel dat het feest nooit meer zou stoppen.

 150. Steven says:

  Voerman,

  vrees dat de waanzin gewoon door gaat. Pensioenen naar hypotheken, HRA blijft voor tweede huizen en straks hulp voor de onderwaterleners. (straks? is er uiteraard nu al via schuldhulpverlening enz.).

  Dus dat vanaf de zijlijn toekijken zit er denk ik niet in. (maar als je het een beetje regelt valt het wel mee)

 151. Stoelgang says:

  king:
  VAnmorgen bij WML een item over de verhuizer die wel 5 man denkt aan te gaan nemen. Ook de keukenboer doet goede zaken.
  Maar op de huizenmarkt is het herstel nog broos. Presentatrice: Ja het gaat weer de goede kant op he?
  Peter (de expert) “nou het herstel op de huizenmarkt is nog broos. De prijzen dalen nog en het aantal verkochte huizen ook”.
  Presentatrice: “maar het gaat dus wel de goede kant op”
  Peter: mwahhhh heel voorzichtig ja.
  filmpje van een keukenverkoper die dit jaar helemaal vol zit. Kan de vraag nauwelijks aan !!!!

  Ja hoor…. het gaat dus de goede kant op.

  Pfffffff
  Wie betaalt dat allemaal? Die reclamefilmpjes?

  De lichtpuntjesmaffia 🙂

 152. Stoelgang says:

  Keesje:
  ps,

  Binnenkort gaat de Retail weer prima ten opzichte van het tweede kwartaal. Heeft vast niets met Sinterklaas en Kerst te maken, we willen gewoon weer als vanouds geld uitgeven 😀

  Dat heeft weinig met willen te maken maar des te meer met iets dwangmatigs. Cognitieve dissonantie heet dat 😉

 153. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Keesje,

  Hahaha! En dan zit de retail in de lift en moet je snel een winkel kopen!

  Dat hele “koop nu snel” (Twitter staat vol met makelaars die deze propagande de ether in strooien) is natuurlijk alleen maar omdat ze wéten dat het over een maand is afgelopen met de goed nieuws show. Dus nu nog snel wat omzet proberen binnen te hengelen…

  Juist. Het kruit is verschoten, het zonnige weer is over, de donkere dagen voor kerst treden in en de appeltaart is op. De ‘regering’ heeft ondertussen de messen geslepen voor de tweede persing. Als je nu nog niet verkocht hebt wordt het een hele lange zit. Het prijzencircus gaat nu pas beginnen en de makelleugenaars weten dat ook 🙂

 154. AC says:

  The housing bubble and the financial crisis
  Dean Baker (Center for Economic and Policy Research, USA) http://paecon.net/PAEReview/issue46/Baker46.pdf

  “Robert Shiller constructed a data series
  going back to 1895, which showed that real
  house prices had been essentially unchanged for
  100 years prior to 1995.
  Government data show that inflation adjusted houseprices were on average essentially unchanged from 1953 to 1995. By 2002, house prices had risen by
  nearly 30 percent after adjusting for inflation. Given the long history of stable house prices shown in
  the government data, and the even longer history in the data series constructed by Shiller, it should have been evident that house prices were being driven by a speculative bubble rather than the fundamentals of the housing market.

  The fact that rents had risen by less than 10 percent in real terms should have provided more evidence to support the view that the country was experiencing a housing bubble. If there were fundamental factors driving the run-up in house sale prices they should
  be having a comparable effect on rents. However, the increase in rents was far more modest and was trailing off already by 2002.”
  Page 73,74

  Huren in perspectief tot en met de instelling van een ministerie voor wonen en de verdere planmatige aanpak van de volkshuisvesting regulering. In het belang van de burger? Beslist u zelf.

 155. Stoelgang says:

  Expat:
  Dawg,

  “Maar wat bedoel je dan met dat tot in den treure herhaalde ‘het te goed hebben’? Aan welke standaard meet je dat dan af?”

  De beste referentie is waar de gemiddelde Nederlander zich dagelijks mee bezig houdt.

  Als dat zwarte piet is, dan hebben we het absoluut te goed en heeft Lorenzo groot gelijk..

  Tja, zwarte piet, twitter, facebook, mobieltjes, badr hari, voetballers en hun relaties, idols, boer zoekt vrouw, lichtpuntjes zoeken…

 156. Steven says:

  en één van de mooiste feiten is dat de prijs zakt.. (gewoon duidelijke trend die gewoon is)

 157. Stoelgang says:

  Juan Belmonte:

  Holland heeft
  véél te véél gesubsidieerd geleased
  (men is gestopt met aflossen om onbetaalbaar dure huizen toch maandelijks te kunnen ophoesten).

  Kortom: hier is sprake van een bubbel met een forse structuurwijziging.

  Een betere samenvatting is er niet en vooral die structuurwijziging is zorgelijk. Stoppen met aflossen om de zaak betaalbaar te houden is een staatje korte termijn visie van de bovenste plank. Ponzi 2.0 😉

 158. AC says:

  Stoelgang,

  Dus de doorsnee Nederlander is verwend omdat hij nu zijn huis niet meer uit inkomen, maar met schuld betaalt?

  Ja, de luxe van gratis geld voor iedereen heeft het totale economische besef ontwricht. Zelf nadenken, werken en sparen is voltooid verleden tijd. Mensen zijn verwend geraakt met gratis geld als vanzelfsprekendheid.

  Zijn pensioen en andere besparingen ziet verdampen door monetaire repressie? Opgezadeld wordt met de schulden van overheden en banken uit andere eurolanden? Steeds weer nieuwe aanslagen op z’n bestaanzekerheid krijgt te verwerken door immigratie uit de lagelonen landen van Oost Europa?

  Dat is allemaal het gevolg van afgenomen waakzaamheid, oplettendheid, verantwoordelijkheidsbesef en vooral de enorm toegenomen ‘het komt wel goed’-mentaliteit. Politieke keuzes, economisch verantwoord handelen, spaarzaam leven, vaardigheden ontwikkelen, nadenken, zelfredzaamheid, toekomstvisie, het is grotendeels te grabbel gegooid door oeverloze verwendheid. De basis ligt in het ‘gratis’ (de rekening komt nu) geld, de daarop gebaseerde schijnwelvaart en het daarmee opgewekte gevoel dat het feest nooit meer zou stoppen.

  It’s a family affair, het quoten van Dawg ging ‘n beetje de mist in helaas maar de belangrijke aanvullingen/ nuanceringen van Stoelgang! De laatste zin in het betoog van Dawg kan (onbedoeld) ‘n verkeerde indruk wekken immers. Alles heeft een plaats, zoals alles een onderkant heeft. Ik onderschrijf dat. Anderen de schuld geven…

 159. AC says:

  Ik kan het ook 😛

 160. Dawg says:

  Stoelgang,

  Wel merkwaardig dat al dit uit ‘verwendheid’ voortkomende gedrag zich juist doet gelden bij een gestaag dalend besteedbaar inkomen.

 161. AC says:

  Stoelgang: Een betere samenvatting is er niet en vooral die structuurwijziging is zorgelijk. Stoppen met aflossen om de zaak betaalbaar te houden is een staatje korte termijn visie van de bovenste plank. Ponzi 2.0

  En niet te vergeten de huurder dwingen in het eindspel deel te nemen door deze sancties op te leggen. De grootste vergissing als je het mij vraagt zoals je uit mijn post hierboven AC, hebt kunnen opmaken. Marktconform MAKEN is de marktmechanismen ontkennen. Ik zou zeggen Ponzi 4.0 en dan de uitwerking, de vertaalslag daarvan. Uiterst knullig. Komen ze nog wel achter (als hun kinderen thuis achter de geraniums zitten). Ik denk niet dat ze zolang gaan wachten 😉

 162. Maria says:

  Stoelgang: Dat is allemaal het gevolg van afgenomen waakzaamheid, oplettendheid, verantwoordelijkheidsbesef en vooral de enorm toegenomen ‘het komt wel goed’-mentaliteit. Politieke keuzes, economisch verantwoord handelen, spaarzaam leven, vaardigheden ontwikkelen, nadenken, zelfredzaamheid, toekomstvisie, het is grotendeels te grabbel gegooid door oeverloze verwendheid. De basis ligt in het ‘gratis’ (de rekening komt nu) geld, de daarop gebaseerde schijnwelvaart en het daarmee opgewekte gevoel dat het feest nooit meer zou stoppen.

  Stoelgang, helemaal juist!

 163. AC says:

  Dawg:
  Stoelgang,

  Wel merkwaardig dat al dit uit ‘verwendheid’ voortkomende gedrag zich juist doet gelden bij een gestaag dalend besteedbaar inkomen.

  Daar heb je zeker een punt! Maar wat is loonmatiging wanneer er leen krediet tegenover staat en je nog overheids korting krijgt ook? Het lastige van leningen is dat ze niet lijken wat ze zijn. Voor ‘n verwende geest is het extra gratis geld voor de oplettende is het schuld over tijd. Een voorschot op de toekomst die onzeker is omdat er van alles kan gebeuren. Een maximale hypotheek op 2 inkomens en vergeten rekening te houden met dat het wel eens mis kan gaan in ‘n relatie en de financiele consequenties. In dat verband is de link die ll plaatste naar dat interview met ‘n psychiater die beweert dat mensen met schuldproblematiek de schuld vooral bij zichzelf zoeken veelzeggend. Schaamte, imagoschade en ontkenning naar de buitenwereld gaan prima samen.

 164. Maria says:

  Geld was gratis, de afgelopen periode, zeg 1995 tot 2010.
  Ik heb voor de “leuk” gekeken wat we nu op basis van onze inkomsten zouden kunnen lenen en het bleek maar 1/3 te zijn van datgeen wat, in zeg 2000 en ook eerder, het geval was.

  Als ik kijk voor de “leuk” en mensen kijken voor “gemeend” komen ze aan niets anders uit.

  Omlaag, zeggen de cijfers, en niet zo’n beetje!

  Het feest is over!

 165. AC says:

  Maria:
  Geld was gratis, de afgelopen periode, zeg 1995 tot 2010.
  Ik heb voor de “leuk” gekeken wat we nu op basis van onze inkomsten zouden kunnen lenen en het bleek maar 1/3 te zijn van datgeen wat, in zeg 2000 en ook eerder, het geval was.

  Als ik kijk voor de “leuk” en mensen kijken voor “gemeend” komen ze aan niets anders uit.

  Omlaag, zeggen de cijfers, en niet zo’n beetje!

  Het feest is over!

  En toch speelt psychologie een rol, en menselijke driften. Hoe vaak komen ze hier niet langs om te melden dat ze nu toch echt wel een groter huis willen vanwege de kinderwens, dat ze kritisch zijn en ook lang gewacht hebben en het vaak eens zijn met de analyses die hier gemaakt worden maar dat de vrouw biologisch gezien niet veel langer moet wachten om nog zwanger te kunnen raken zonder al te hoge risico’s op ongezonde kinderen of helemaal geen.
  Dat ze zullen moeten kopen als ze kinderen willen.

  Wat hebben we het mooi voor elkaar in Nederland!
  Een gijzeldrama van de eerste orde. Steekpenningen zijn er niets bij. En daar zadel je dan ook nog eens je kinderen mee op. Niet aan denken, ik moet er niet aan denken… Triest, heel, heel triest!

 166. NewKidInTown says:

  Hier nog een paar treintjes, maar je moet er wel snel bij zijn, want het dieptepunt ligt al weer achter ons, het trekt alweer aan, het is al bijna niet meer aan te slepen:

  http://www.woningtreintje.nl/

 167. latida says:

  Juan Belmonte: Holland is een extreem geval.
  Normale landen hebben gewoon teveel geleend en hebben hierdoor een bubbel op de woningmarkt.

  Holland heeft
  véél te véél gesubsidieerd geleased
  (men is gestopt met aflossen om onbetaalbaar dure huizen toch maandelijks te kunnen ophoesten).

  Kortom: hier is sprake van een bubbel met een forse structuurwijziging.

  De prijs voor Het taboe op de aanpak van HRA is via Aflossingsvrij financieren minimaal verdubbeld.
  huizenmarkt-zeepbe…atie/#comment-157378

  De hoge leningen zijn op zichzelf het problem niet. Het problem is dat er niet genoeg is afgelost. Met hoge gemiddelde LTV tot gevolg. Hogere rentes ook. Als de gemiddelde LTV kleiner was dan 80% had je niemand gehoord.

  Nu is de vraag waar het geld om af te lossen vandaan gaat komen. Of tenminste de 25% die nodig is om de gemiddelde LTV terug naar 80% te brengen.

  Nu weet je meteen waarom banken niet uitlenen als je zelf geen geld meebrengt en of goed verdient met een stabiel inkomen.

  De huizenprijzen verder oppompen kan overigens niet plaatsvinden zonder ook meer uit te lenen, wat het LTV zou verhogen.

  Catch 22. Voordat de bodem gevonden is moet er dus eerst 25% van de gemiddelde LTV af.

  Met dalende prijzen is daar niet tegen af te lossen. Stijgende prijzen zou de LTV omlaag brengen.

  Kortom er moet dus flink Worden afgelost maar dat zorgt er weer voor dat de binnenlandse bestedingen enorm onder druk komen te staan met een dalende BNP tot gevolg, dat door meer export wordt gecompenseerd zodat het niet tot uiting komt in de cijfers.

  Wat er daadwerkelijk gebeurt kun je iedere dag om je geen zien. Een worstelende middenstand, record aantal faillisementen, werkelozen, stijgende hoeveelheid mensen met betalingsproblemen, leegstand van kantoren en dalende huizenprijzen.

  Ik zou de huurwetten versimpelen om daar meer concurrentie en marktwerking te doen ontstaan, zodat in ieder geval de eeuwige woningnood wordt opgelost, dat is dan tenminste iets terug in ruil voor het over de komende 25 moeten terugbetalen wat onze voorgangers bij elkaar geleend hebben. De betaalbaarheid en voldoende beschikbaarheid van woonruimte, een van de meest belangrijke pijlers waar iedere moderne samenleving toch voor zou moeten kunnen zorgen.

 168. latida says:

  Bovendien:

  Als de HRA bedoeld is om het eigen woningbezit te stimuleren, dan zouden ondertussen alle nederlanders wel een eigen huis moeten bezitten. Tel alle uitgegeven hypotheekrente vanaf het invoeren ervan maar eens bij elkaar op. Van de betaalde rents echter zou je de hele woningvoorraad misschien wel twee keer kunnen kopen.

 169. latida says:

  *betaalde rente*

 170. ll says:

  Steven 🙂

  Heleen Maas ( oekoenome ) al gehoord ? ‘ De huizenmarktzeepbel is gebarsten, en nu moeten alle mannen weer 40 uur of meer per week gaan werken, en de vrouwen ook ‘…….

  Steven, die gekke oekoenomen, je moet er maar achter zien te komen wat ze bedoelen 🙂

  Zoals b.v. die nieuwe financiële innovatieve producten van Prof. Shiller.

  Dat zou zo maar wat te maken kunnen hebben met het door de ECB nu al 15 jaar gehanteerde DSGE model, wat is gebruikt om oekoenomisch menselijk handelen te kunnen interpreteren, maar nu ineens pardoes een ‘schandelijk’ model blijkt te zijn en in de prullenbak is geflikkerd ….. ( dit was een product van D.Stapel, een frauderende Professor )

  ECB was ‘Stapel’gek, maar nu ff niet ….

 171. ll says:

  Think the unthinkable ………

 172. ll says:

  Het behoudend financieren van restschuld …….. 😉

 173. ll says:

  Maria,

  Zal wel een of andere vlooienlobbygroep achter zitten ….. 🙂

  Met maar 900 Watt krijg je zeker en vast een vlooienplaag als je huisdieren hebt …….

 174. Yvonne says:

  Hoi allemaal, ik lees al jaren op deze site maar heb nog nooit gereageerd. Nou, ik wilde onze huishoudelijke zaak voorleggen, want wij komen er niet meer uit. Wij een gezin van vader, moeder en vier kinderen we wonen in een huurhuis met een huur van 671,29 euro, we zouden via koopgarant dit huis kunnen kopen voor een bedrag van ongeveer 137000,-
  k.k. We hebben veel gedaan in dit huis waaronder een nieuwe keuken, een nieuwe voor en achtertuin, en we hebben een houtkachel aangelegd, hout kunnen we gratis krijgen. De kinderen hebben het prima naar hun zin, en de eerste is aan het studeren. We hebben geen schulden, gelukkig niet. Mijn man is net 45 geworden, en ik ben net 40. Onze kinderen zijn 17, 16, 14 en 12 jaar jong. We verdienen rond de 50000,- euro per jaar, ja we zijn scheefhuurders maar doordat we vier pubers hebben vliegt het geld er ook uit, dus veel spaargeld is er niet maar wel een goede pot voor zaken als iets kapot gaat. Wat moeten we doen, blijven huren zonder schulden, of toch dit huis kopen en de gok wagen? Wie o wie kan me voorzien van wijze raad?
  Met de vriendelijkste groetjes van Yvonne

 175. lorenzo says:

  Dawg: Maar wat bedoel je dan met dat tot in den treure herhaalde ‘het te goed hebben’? Aan welke standaard meet je dat dan af?

  de vraag geeft de bevestiging zou ik zeggen , immers hoe groot is je wereldje ? Dat moet eerst beantwoord.

 176. Tip says:

  Yvonne,

  Helaas heb ik nog steeds geen glazen bol die mij de toekomst vertelt. Ieder goedbedoeld advies blijft een gok. Welke keuze je ook maakt, het meest belangrijk is je gemoedsrust. Zo te oordelen is jullie huidige situatie stabiel en goed te handhaven. Het nemen van schulden in deze tijd (hoe klein dan ook) gaat invloed hebben op je gemoedsrust.

  Neem een ding van mij aan. Het leeglopen van de zeepbel op de huizenmarkt is nog maar slechts één gevolg van de crisis. In de nabije toekomst gaan er grote veranderingen komen. Als ik gelijk heb dan is het nu beter geen schulden aan te gaan. Een schuld beperkt je vrijheid, hoe klein die schuld ook is. De mogelijkheid om je vrij te bewegen is het grootste bezit op dit moment.

 177. ps says:

  Stoelgang: Juist. Het kruit is verschoten, het zonnige weer is over, de donkere dagen voor kerst treden in en de appeltaart is op. De ‘regering’ heeft ondertussen de messen geslepen voor de tweede persing. Als je nu nog niet verkocht hebt wordt het een hele lange zit. Het prijzencircus gaat nu pas beginnen en de makelleugenaars weten dat ook

  Er schuilt een dichter in je! 🙂

  Herbsttag, Rainer Maria Rilke

  Herr: es ist Zeit. Der Sommer war sehr groß.
  Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren,
  und auf den Fluren laß die Winde los.

  Befiehl den letzten Früchten voll zu sein;
  gib ihnen noch zwei südlichere Tage,
  dränge sie zur Vollendung hin und jage
  die letzte Süße in den schweren Wein.

  Wer jetzt kein Haus hat, baut [kauft] sich keines mehr.
  Wer jetzt allein ist, wird es lange bleiben,
  wird wachen, lesen, lange Briefe schreiben
  und wird in den Alleen hin und her
  unruhig wandern, wenn die Blätter treiben.

  En natuurlijk Paul van Ostaijen:

  BOEM
  PAUKENSLAG
  daar ligt alles PLAT

 178. Apekool says:

  Yvonne:
  […] huurhuis met een huur van 671,29 euro, we zouden via koopgarant dit huis kunnen kopen voor een bedrag van ongeveer 137000,- k.k.

  Yvonne, gezien jullie beider leeftijd zou je naar een hypotheektermijn van 20 jaar (rente 20 jaar vast!) moeten kijken, dan kom je aan kale hypotheek op ca. 950 euro in de maand – in het begin ca. 750 na belastingaftrek.

  Verder moet je extra belasting betalen in de vorm van bv. OZB + al het onderhoud komt voor eigen rekening.

  Andersom: als de huur nog 7 jaar met 3% omhoog gaat dan betaal je daaraan ook 800 euro…

  Volgens de kale cijfers zou ik zeggen: je zit op de rand qua financiën, jullie gaan een paar dure jaren in met de kinderen die 1 voor 1 gaan studeren (hopelijk!).

  Je hebt niet verteld hoe oud het huis is, voor huizen die 25+ jaar oud zijn moet je toch jaarlijks een paar duizend opzij zetten voor onderhoud.

  [b]Als je van je huidige inkomen niet minimaal EUR 350 per maand kan sparen dan zou ik het niet doen.[/b]
  Andere optie is om met je WoCo te onderhandelen over een lagere prijs, misschien staan ze er wel voor open – dikke kans dat jullie huis voor slechts 50000 in de boeken staat daar!

  Disclaimer: ik weet natuurlijk niets over jullie werkzekerheid, promotiemogelijkheden, (durf ik het te zeggen) duurzaam huwelijksgeluk, locatie van het huis etc.

 179. lorenzo says:

  ps: het zonnige weer is over,

  het is hier prachtig weer , en als materieel niet je eerste orgastische levensverlangen is , kan geluk niet ver weg zijn .
  (Het paris hilton syndroom )

 180. ps says:

  lorenzo: het is hier prachtig weer , en als materieel niet je eerste orgastische levensverlangen is , kan geluk niet ver weg zijn .(Het paris hilton syndroom )

  ps: Er schuilt een dichter in je! Herbsttag, Rainer Maria RilkeHerr: es ist Zeit. Der Sommer war sehr groß.Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren,und auf den Fluren laß die Winde los.Befiehl den letzten Früchten voll zu sein;gib ihnen noch zwei südlichere Tage,dränge sie zur Vollendung hin und jagedie letzte Süße in den schweren Wein.Wer jetzt kein Haus hat, baut [kauft] sich keines mehr.Wer jetzt allein ist, wird es lange bleiben,wird wachen, lesen, lange Briefe schreibenund wird in den Alleen hin und herunruhig wandern, wenn die Blätter treiben.En natuurlijk Paul van Ostaijen:BOEMPAUKENSLAGdaar ligt alles PLAT

  Er schuilt in Lorenzo een makelaar:

  http://www.youtube.com/watch?v=PSGp2Hh1jQ4&list=PLCDC316F0E2265D8D&index=1

  Bedankt voor je bijdrage aan het opblazen van de huizenprijzen!

 181. lorenzo says:

  186 , ik vermoed dat je nog jong bent en dat is een pre. Het leven is immers slechts kort.

 182. Maria says:

  Het belangrijkste energieproject van de EU! Wow!

  Gelukkig gaat Dyson in de tegenaanval:

  http://www.express.be/joker/nl/platdujour/eu-heeft-het-op-uw-stofzuiger-gemunt/197573.ht

  Als de EU nu eens 1 van hun “filialen” sluit, hoeven ze zich niet met stofzuigers te bemoeien maar wordt er gigantisch veel verkwisting bespaart.

 183. Michel says:

  Lex: Zelfde voor 30′ers en 40′ers die ik ken en die volledig liquide zijn. Zijn veelal bezig met extra opleidingen, publiceren in gerenomeerde wetenschappelijke/zakelijke tijdschriften om makkelijker over te kunnen stappen naar academica/industrie in het buitenland. En eerlijk is eerlijk, doe het zelf ook. De huizen”markt” in Nederland is inderdaad geen persoonlijke zorg voor mij en mensen in mijn omgeving. Dat station is al gepasseerd.

  UHH….

  Ja precies, stukken beter die huurprijzen in New York, Parijs, Singapore, Hong Kong, Frankfurt! Je krijgt daar echt waar voor je geld.
  De koopwoningen zijn bijkans zowat gratis, iets wat hier nog ingezet moet worden.

 184. ll says:

  Netherlands houses prices …. Goverment expect house prices continue to drop through next year …… Bloomberg TV

  http://www.bloomberg.com/video/econ-watch-spain-mortgages-dutch-house-prices-swccaq8JSseEfMOBf8czcw.html

 185. Deutsche Mark says:

  ll:
  Maria,

  Zal wel een of andere vlooienlobbygroep achter zitten …..

  Met maar 900 Watt krijg je zeker en vast een vlooienplaag als je huisdieren hebt …….

  Niet nodig.
  Er zijn al fabrikanten die met dit verbruik (of er slechts weinig boven) prima producten op de markt brengen. Kosten wel een stuk meer dan energieverspillende wegwerpstofzuigers, maar zuigen zelfs beter.
  Wij hebben thuis 2-motorige exemplaren van een producent uit onze streek in gebruik, die bij 900W (zuigmotor) + 400W (borstelmotor) liggen. Dat kan beslist naar 900W totaal teruggebracht worden. Hebben ze nog wat te doen in de ontwikkeling. 🙂
  Voor de producenten die stroomverslindende wegwerptroep onder de mensen brengen wordt het een lastiger verhaal. Die kunnen met een leeg blad papier beginnen aan een volledig nieuw ontwerp.

 186. Voerman says:

  Maria: Oei, is dit nu ook weer discriminatie?

  Voervrouw is nog zo’n echte Hollandse, van haren in de wind enzo, weetjewel.
  Het bedienen van de stofzuiger behoort niet tot haar sterkste vaadigheden (gelukkig). 🙂

 187. Voerman says:

  Steven: Dus dat vanaf de zijlijn toekijken zit er denk ik niet in. (maar als je het een beetje regelt valt het wel mee)

  V
  Een goede borrel geeft daarbij op veel momenten erg veel steun! 🙂

 188. rubje says:

  Yvonne,

  Ik heb zelf een huis gekocht en het bevalt erg goed. Maar als ik jouw situatie lees zou ik geen huis hebben gekocht.
  Hierbij kijk ik naar een aantal dingen.

  Jullie hebben geen grote spaarpot, daarom zal bijna het volle bedrag via een hypotheek verkregen moeten worden(?) De NETTO maandlasten komen dan al erg dicht bij de huidige huurprijs te liggen. Ga je dan ook nog stukje reserveren voor onderhoud dan zit je in het begin van een Annuïteitenhypotheek al met gelijke maandkosten als bij huur.

  Je bent dan ook al meteen erg afhankelijk van de HRA, mocht hier iets gewijzigd worden ben je financieel al helemaal nadeliger uit.

  Kopers dragen ook wel eens aan dat je naar 30 jaar gratis in het huis woont, maar dan zijn jullie de 70 al gepasseerd… Tegen die tijd is het waarschijnlijk helemaal niet meer voordelig om een huis op je balans te hebben staan aangezien dat dan als vermogen gezien wordt en je dus alle zorg helemaal zelf moet bekostigen, het vermogen zit dan echter volledig in het huis dus zal je tegen die tijd verplicht moeten gaan verkopen.

  Daarnaast zijn er ook nog vragen, hoe lang denk je er nog te willen wonen. Ik merk aan veel mensen om mij heen dat ze vaak op zoek gaan naar iets anders als de kinderen de deur uit zijn. Het lijkt me niet onrealistisch dat binnen 10 jaar ook bij jouw heel wat kinderkamers leeg staan….

  Voor mij genoeg redenen om niet te kopen. Of je moet nog een groot deel van de vraagprijs af kunnen krijgen. Een kennis van mij heeft ook van zijn woningbouw gekocht, maar daar werden huizen gedumpt voor 120.000(Betaalde bijna zelfde huur als jullie) Tevens had hij dan nog een grotere spaarpot, waardoor de hypotheek onder de 100k uit kwam. Ja dan is het financieel al weer stukje voordeliger.

 189. Deutsche Mark says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Je bent een “c” vergeten bij het bovenste Scheefwonen.

 190. AC says:

  Deutsche Mark:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Je bent een “c” vergeten bij het bovenste Scheefwonen.

  Schtreefwonen. 😉

  Blijft leuk, dat Stef Burns thema.

 191. AC says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Veel beter te lezen deze!
  Was zelf ff met Gimp aan ‘t stoeien pff nieuw beeldbewerkingsprog. verwarring troef, Studeren studeren… http://s6.postimg.org/93ag86w4h/Mr_Stef_Blok_Burns_scheefwonen.jpg

  Vanwege “professioneel onafhankelijk vastgoedadvies” Jaja, daar vetrouwen we op natuurlijk! Wat ‘n bullshit!
  http://www.capitalvalue.nl/nl/nieuws/nederland-in-top-3-voor-beleggingen-in-huurwoningen?news_id=111 Doorweekte blokhutten versus Huurwoningen. De ‘opwaardering’ van Blok om van huurwoningen interessantere objecten te maken voor beleggers dus!
  http://s6.postimg.org/r8nem8vmp/blok_rutte_oplossing_gevonden.jpg
  Misschien was één zin voldoende maar nu heb ik geen zin meer.

 192. Keesje says:

  AC,

  capitalvalue.nl/nl…woningen?news_id=111 Doorweekte blokhutten versus Huurwoningen. De ‘opwaardering’ van Blok om van huurwoningen interessantere objecten te maken voor beleggers dus!

  Hmmmm…….maar als buitenlandse investeerders proberen geld te gaan maken uit nederlandse huurhuizen, dan ga je in Nederland toch echt rare situaties krijgen: nederlanders die met 2 gezinnen in een huis gaan wonen en zo, omdat de huur anders niet meer op te brengen is…..of gaat de nederlandse staat dan de bouw weer aanzwengelen? Of….is dit een bericht dat door de bouwlobby de wereld in is gestuurd(meest waarschijnlijk) om nederlanders bang te maken en nog even snel te lTen kopen als hun inkomen dat toelaat?

 193. AC: Was zelf ff met Gimp aan ‘t stoeien pff nieuw beeldbewerkingsprog. verwarring troef, Studeren studeren… s6.postimg.org/93a…urns_scheefwonen.jpg

  Holy shit, netjes gedaan! Je ziet ‘t nauwelijks 😉 En Gimp is behoorlijk wennen inderdaad

  AC: Huurwoningen. De ‘opwaardering’ van Blok om van huurwoningen interessantere objecten te maken voor beleggers dus!
  s6.postimg.org/r8n…lossing_gevonden.jpg

  Het is echt ongelooflijk. Die Blok gooit gewoon de hele huursector onder de tram om de VVD-ideologie (meer medeleven met bedrijven en rijken) door te voeren. Dit gaat ons nog decennia lang achtervolgen als het zo doorgaat

 194. AC says:

  Keesje,

  Misschien heeft het ook met het debacle Vestia te maken. Moeten 1600 woningen per jaar verkocht worden.
  En dat 10 jaar lang.

  “Op 26 februari 2013 werd bekend dat Vestia 876 Haagse studenwoningen had verkocht aan DUWO. Eerder werd al de verkoop van 1400 Rotterdamse studentenwoningen aangekondigd. In de tweede helft van 2012 waren al bijna 700 eensgezinshuizen aan zittende huurders verkocht. Het geheel past in het beleid jaarlijks 1600 woningen per jaar af te stoten.[63] In juni 2013 werden 1250 woningen in Pijnacker-Nootdorp verkocht aan corporatie Rondom Wonen.” http://nl.wikipedia.org/wiki/Vestia_%28woningcorporatie%29
  Maar hoe raak je het kwijt in ‘n dalende markt… Voorlopig even de huuropbrengsten opschroeven, dan komt de rest vanzelf… ik geloof er niets van maar zo denken ze en daar handelen ze naar in Den Haag.

  De huurder was de oorzaak van de problemen bij Vestia natuurlijk.

 195. AC says:

  28% van de huurders van gereguleerde huurwoningen heeft te weinig besteedbaar inkomen om de minimale kosten voor basisbehoeften en sociale participatie te betalen. Het gaat om 724.000 huurders.
  http://armoedeenschulden.wordpress.com/2013/09/12/28-van-de-huurders-onder-de-armoedegrens/
  Hoeveel woningbezitters stonden er ook alweer onder water? Slachtoffers die hulp nodig hebben?

  Oei, Boelhouwer in Blaricum, de duurste Gemeente van Nederland. kaveltje bedongen Peter? Stroopwafel! Hoeveel propagandistische misleidende uitspraken ga je nog doen. Gadver! Kijken!

  Aan Tafel:
  – Barbara Visser, woordvoerder Wonen, Tweede Kamerfractie VVD;
  – Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems en Wetenschappelijk directeur Onderzoeksinstituut OTB;
  – Friso de Zeeuw, directeur Nieuwe Markten Bouwfonds Ontwikkeling en praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft;
  – Peter Smit, wethouder van de gemeente Blaricum;
  – Sjoerd Quint, adjunct directeur woningbouwcorporatie Delta Wonen;
  – Jan Prins, associated partner Ecorys, gespreksleider tijdens debat.
  http://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikel/7545-het-nieuwe-ontwikkelen-en-de-woningmarkt-2013
  PINOKKIO AWARD ?

  FAQ: Ja hoor, nooit geschoten is altijd mis of zo:
  http://www.fintool.nl/21308/dubbele-verhoogde-schenking-mogelijk.htm

 196. Steven says:

  AC,

  Dik over de miljoen guldens in de schuld: wie wil dat nou nog?

 197. Steven says:

  kunnen ze die Boelhouwer niet een keer van de tv weghalen? Hij zegt echt de meest onlogische dingen. Komt echt niet boven IQ 100 uit. Hij is vast wat slimmer, maar door puur eigenbelang verlaagd hij zichzelf constant weer.

  Leuke vraag aan de meneer lijkt me: Na de enorme prijsstijgingen van de huizen gaan ze nu een paar jaar naar beneden. Het zal wel richting Spanje en Ierland gaan (of zelfs Japan). Wat raadt u de mensen nu aan om te doen?

 198. Steven says:

  ik verlaag me weer door mijn spelling.. d=t. Tot morgen!

 199. Yvonne says:

  Bedankt voor alle reacties, ik woon overigens op een hele fijne plek en mijn man kan zo naar zijn werk fietsen, hij is er binnen 5 minuten. We wonen in Geldermalsen, de huizen zijn daar best wel duur.
  Ons huis komt uit 1972 en is lekker ruim, 5 slaapkamers. Ik wil wel blijven huren hoor, maar minister Blok die wil ons elk jaar 6,5% huurbelasting opleggen. Hoe moet ik dan wonen over 4 jaar? Mijn man en ik kijken elkaar dan aan, een caravan of zo.
  Het wordt je echt niet makkelijk gemaakt als gezin.
  Wat een vreselijke vent die Blok, we moeten nog jaren werken maar of het allemaal wat oplevert?
  Ik heb wel met meerdere mensen gesproken, maar de huren zijn nog nooit gedaald of bevroren.
  Je wordt gewoon tegen de muur gezet, letterlijk ik heb periodes waar ik echt wakker lig, hoe gaan we dit allemaal oplossen.

 200. Steven says:

  Yvonne,

  hoop gewoon snel de prijzen voor huren en kopen omlaag… (wat anders?)

 201. AC says:

  AC

  Oei, Boelhouwer in Blaricum, de duurste Gemeente van Nederland. kaveltje bedongen Peter? Stroopwafel! Hoeveel propagandistische misleidende uitspraken ga je nog doen. Gadver! Kijken!

  Aan Tafel:

  Het is natuurlijk niet allen Peter maar laten we het zooitje ongeregeld even aflopen:

  Barbara Visser (VVD)

  U weet wel
  http://www.vvdzaanstad.nl/al_het_nieuws_22604/51732/
  Dat was niet haar laatste wapenfeit maar wel exemplarisch voor hoe zij de problemen op volkshuisvestinggebied stelselmatig telkens benaderd vanuit het perspectief van een scheeflenende klasse. Nuff said. En zo bewijst zij diensten aan de partij.

  Friso de Zeeuw (PVDA)

  Een echte PVDA man al ik ken ‘m niet en weet ik ook bij lange na niet wie zijn pagina op wikipedia bijhoudt maar het ziet er indrukwekkend uit. Met name de opmerking: ‘De Zeeuw benadrukt de betekenis van grondexploitatie als financieel-economische motor voor gebiedsontwikkeling. Professionele (publieke en private) aansturing daarvan ziet hij als cruciaal. Hij meent dat grondexploitatie voor de crisis te zeer was gereduceerd tot ‘flappentap’ voor allerlei publieke voorzieningen.’ is veelzeggend wat mij betreft. Het betreft zijn mening, moet kunnen. Oh, en hij heeft ‘n pied a terre in Berlijn 10 min. lopen van Alexanderplatz en ‘n museum in Monnickendam. Nuff said.

  Peter Smit (VVD)
  Da’s gewoon de plaatselijke VVD wethouder notabeel.

  Sjoerd Quint (VVD?)
  Vanaf 1 Oktober is hij adjunct directeur bij woningcorporatie Delta wonen in Zwolle daarvoor werkt hij bij Dudok waar ze ondermeer dit soort briljante campagne’s voerden om de starter te verleiden. (wie denken ze dat we zijn…of weten ze iets dat wij niet weten?) Hij houdt van creatieve teams. Typische VVD vermomming zet je helemaal op ‘t verkeerde been zeker. Nuff said.

  Tja, en waar past Boelhouwer nu in dat rijtje van voornamelijk VVD’ers?

  Ik zal het u verklappen. het gaat werkelijk niet meer om de partijen waar ze van zijn, het gaat om de huizenmarkt in Blaricum. En Blaricum is Nederland en Nederland is Blaricum. Daar wonen PVDA en VVD vreedzaam naast elkaar met hun naar elkaar toe gegroeide ideologieën in symbiose, net zoals in Zaanstad en voor wie wil weten hoe DDR-burgers zich door de staatsbureaucratie een weg baanden. Ga naar het DDR museum in Monnickendam. SBS 6 zond in het programma ”Huizenjacht” een korte reportage over het museum uit.

 202. ll says:

  Biflatie. Banken zitten diep in problemen .

  http://biflatie.nl/artikelen/biflatie-bulletin/banken-zitten-diep-problemen/

  Een bankenunie, ben toch niet gek ? Gehackte rekeningen en een Stapelgekke ECB ……..

 203. ll says:

  Bankenunie: één knop voor een all-in bail-in, dat is het doel waarnaar zij streven 😉

 204. ll says:

  Tja, en daar is ie weer the Economist, over Zombie firms and a overindebted Netherlands ………..

  ‘ Paying the mortgage strains household finances and crimps consumer spending.’

  http://www.economist.com/news/leaders/21588366-its-not-just-sovereign-borrowing-there-are-too-many-zombie-firms-and-overindebted

 205. ll says:

  ll: ‘ Paying the mortgage strains household finances and crimps consumer spending.’

  2% per jaar krimpt nu consumer spending, met een nog steeds dalende rente …….. ra,ra gek hé ? 😉

 206. ll says:

  Krijg hem er computer technisch niet door, look for yourself 🙂

  The euro crisis: Debtors’ prison
  Chicago Tribune-5 uur geleden
  That has pushed a quarter of Dutch homeowners into “negative equity”: their houses are worth less than their mortgages

 207. ll says:

  De Pessimist: roze brillen en lichtpuntjes

  Dit is vast een grapje duurt nog minstens 5 jaar, voordat het definitief doordringt in die gemanipuleerde hersenpannen 🙂

 208. Maria says:

  Maar de hand blijft op de knip, dat dan weer wel:

  http://www.bnr.nl/nieuws/Personal_Finance/591305-1310/de-hand-blijft-op-de-knip

  Media?

 209. Maria says:

  En de banken zijn er gek op om hypotheken te verstrekken:

  http://biflatie.nl/artikelen/biflatie-bulletin/banken-zitten-diep-problemen/

 210. ll says:

  Tjonge, Cyprus heeft de NL nu overtroffen ….. uit Economist …..

  Nederland is het enige land waar de meerderheid van de schuld is persoonlijk, 128% van het GDP, alleen in Cyprus schuld ligt hoger 136 % van GDP.

  Logisch toch, het GDP is daar in Cyprus ingestort……. schulden stijgen als inkomsten dalen …….. een bekend deflatie verschijnsel ………

 211. ll says:

  Claim curatoren DSB bij DNB ……. tekortkoming toezicht ( wonderlijk ) ……. Vandaag in het blad dat niet genoemd mag worden …….

 212. Maria says:

  ll:
  Claim curatoren DSB bij DNB ……. tekortkoming toezicht ( wonderlijk )……. Vandaag in het blad dat niet genoemd mag worden …….

  Typische foto: Zalm met Scheringa, wat hebben we een pret!

  http://www.welingelichtekringen.nl/economie/233538/curatoren-dsb-dienen-claim-in-bij-de-nederlansche-bank.html

 213. lorenzo says:

  …..nou , ik ”moet” weer aan het werk .

 214. Yvonne,

  Er komt een max jaarhuur van 4,5% van de WOZ-waarde. Je kunt waarschijnlijk de WOZwaarde bij je gemeente opvragen als je zegt dat je een huurcontract hebt en op dat adres staat ingeschreven. Heb ik ook gedaan voor mijn huurwoning en ik kreeg het zo. Je kunt dan zelf uitrekenen hoeveel je max huur wordt, maar dit geldt alleen voor sociale huurwoningen (en het is nog niet duidelijk of het ook voor geliberaliseerde huurwoningen van corporaties geldt)

  En verder: Nu kopen is Blok bevestigen in zijn “beleid”. Strak gaat hij nog denken dat het werkt en gaat ie zijn succes claimen. Dan is het hek van de dam natuurlijk en voordat je het weet wonen we in het Oost-BLOK.

 215. Even niet lachen met Russel Brand: http://t.co/MEnlixyCIm

 216. ps says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Yvonne, En verder: Nu kopen is Blok bevestigen in zijn “beleid”. Strak gaat hij nog denken dat het werkt en gaat ie zijn succes claimen. Dan is het hek van de dam natuurlijk en voordat je het weet wonen we in het Oost-BLOK.

  Geen overprijsde woning kopen bevordert het uiteenspatten van de zeepbel.
  Dan hebben we pas een échte Blok BUSTER!

  🙂

 217. ps says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Even niet lachen met Russel Brand: http://t.co/MEnlixyCIm

  Wel even lachen met Clarke and Dawe:

  http://www.youtube.com/watch?v=YiDDPMw8VO0

 218. Maria says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Even niet lachen met Russel Brand: http://t.co/MEnlixyCIm

  Wel zeker het bekijken waard!

 219. AC says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Even niet lachen met Russel Brand: http://t.co/MEnlixyCIm

  Trick or treat. Onverschilligheid kent geen tijd.
  One should be insane not to be glad with the coming generation of angry young men. Ik snap precies waar hij het over heeft, ook al ben ik bijna 57.
  http://quietube6.com/v.php/http://www.youtube.com/watch?v=RT-V6xXaqWI

  Over the past eight federal elections, according to the Census Bureau, from 1996 to 2010, an average of 45 percent of voting-age citizens didn’t bother to vote. In the 2008 presidential election, the historic vote that sent Barack Obama to the White House, 43 percent of eligible voters stayed home.

  Think about that. The US has about 234 million people who are able to vote and of that number, over 100 million of them will have something better to do today than choose between Barack Obama and Mitt Romney.

  So why are so many people staying home?

  The people in power don’t represent democracy.

 220. Adamus says:

  Overigens wel aardig hoe hij iets verderop de hype rond edelmetaal interpreteert als zijnde ‘n bubble waarbij hij de ‘advocates of buying gold’ neerzet als speculanten die mensen in het eindspel pogen te betrekken om zelf te kunnen cashen. Dat mag ik wel aan hem.

  Geen idee over wie het gaat 🙂 Papiergoudkopers zijn inderdaad speculanten, dat ziet X goed.

 221. Adamus says:

  ll:
  Tjonge,Cyprus heeft de NL nu overtroffen ….. uit Economist …..

  Nederland is het enige land waar de meerderheid van de schuld is persoonlijk, 128% van het GDP, alleen in Cyprus schuld ligt hoger 136 % van GDP.

  Logisch toch, het GDP is daar in Cyprus ingestort……. schulden stijgen als inkomsten dalen …….. een bekend deflatie verschijnsel ………

  …maar 1000 miljard bij de pensioenfondsen, een bedrag dat meer dan verdubbeld is sinds 2003!

  Wie maakt ons wat?

 222. AC: The people in power don’t represent democracy.

  Juist, dat is precies wat ik uit het filmpje haal. Jammer dat Russel in de val trapte om zich als als “anti-democraat” weg te laten zetten. Was niet nodig geweest. Want zij punt (zoals ik het zie) is nou juist dat er voor een heel groot gedeelte van de kiezers gewoon niks te kiezen valt. Waarop ze ook stemmen, ze worden toch wéér in het pak genaaid.

 223. Starter says:

  Adamus:

  Twee ton wat? Vermeende waarde. Waarde is niet hetzelfde als prijs (van een goed)
  Ken in ieder geval naoorlogse rijtjeshuizen (op 450m2) die in de provincie van 150 vrpr verkocht worden voor €115K kk.

  Graag zou ik concrete voorbeelden willen zien van deze woningen. Ik vermoed dat het uitgeleefde rotzooi is wat je net zo goed kan slopen. Deze prijsklasse heeft vaak zware renovatie nodig in comfort en energie zuinigheid. De kosten van dit soort renovatie trajecten zijn vaak zo hoog dat het niet de moeite is.

  In veel gevallen kan je prijzen niet direct vergelijken om dat het kwaliteitsnivo sterk verschilt.

  Uit ervaring kan ik zeggen dat je een rijtjes woning van rond de 400 kuub waarbij de grond 30K ( 160 m2 ) kost niet voor minder dan 170-180K kan bouwen. ( Als je teminste geen woningcorporatie kwaliteit wil.)

 224. eko-eco says:

  Yvonne,

  Die huurverhogingen gaan geen jaren meer duren. Ben benieuwd of de huren na de gemeenteraadsverkiezingen in maart nog worden verhoogd……….

 225. Adamus says:

  http://trends.knack.be/economie/nieuws/beleid/de-amerikanen-zien-het-gevaar-van-een-enorme-schuldenlast-niet/article-4000433292050.htm

  Those with brains no balls become mathematicians, those with balls no brains join the mafia, those w no balls no brains become economists

  @Taleb

 226. Onze huizenmarkt gaat vooralsnog gewoon VS achterna:

  1) Bubble
  2) Crash
  3) Rijke investeerders profiteren
  4) Burger de pineut

  http://www.zerohedge.com/news/2013-10-24/ordinary-americans-priced-out-housing-institutional-purchases-hit-record-half-all-de

 227. Adamus says:

  ScheringaMuseum

  http://www.rtvnh.nl/nieuws/101061/Sloopkogel+beste+optie+voor+Scheringa+Museum

  Toekomst als museum voor zombiebanken.

 228. Adamus says:

  eko-eco:
  Yvonne,

  Die huurverhogingen gaan geen jaren meer duren. Ben benieuwd of de huren na de gemeenteraadsverkiezingen in maart nog worden verhoogd……….

  Mijn rabopensioenfonds durfde dit jaar niet verder te gaan dan +2%

 229. Adamus says:

  Maria: Zelfs BNR in de mood:

  bnr.nl/nieuws/Pers…-flink-aan?s_cid=HUD

  Die willen ook wel eens serieus genomen worden en slikken inmiddels onzin.

 230. Starter says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Vooral in de Randstad en toeristische gebieden ( zoals in mijn regio ) kunnen prijzen nog zakken.

  Ik geloof niet in een crash als de VS. Waarom? De VS heeft geen sociaal vangnet zoals wij in Europa kennen. Als je daar je baan kwijt bent ben je aan goden overgeleverd. Daardoor krijg je extreme waardeschommelingen in onroerend goed.

  Een crash als in de VS zorgt er voor dat B.V. Nederland omvalt. Dit zal men nooit laten gebeuren.

  Er kan nog wel 10-15 % van de prijzen af! en dat zal vooral het hogere segment zijn.

 231. Stoelgang says:

  eko-eco:
  Yvonne,

  Die huurverhogingen gaan geen jaren meer duren. Ben benieuwd of de huren na de gemeenteraadsverkiezingen in maart nog worden verhoogd……….

  Rijen bij de voedselbanken (samen met de werkloosheid de enige groeifactoren) en maandelijkse tekorten bij gezinnen gaan vanzelf voor wat spanningen zorgen. Wellicht samen met een rentestijging om de scheeflenende renteslaven uit te roken. Het idiote idee om de huren te verhogen om zogenaamd de koopmarkt weer gezond te manipuleren gaat voor een behoorlijke backfire zorgen. Nog buiten het feit dat het de consumentenbestedingen nog verder terugdringt en de crisis nog verder aanwakkert. Mooi spelletje zo op het einde van een super schuldencyclus. De voorraad sukkels om het vol gefinancierde droomhuis aan door te schuiven raakt op en is op in het segment boven de 2,5 ton. Het herstel gaat binnenkort stevig inzetten richting de langjarige trend, netjes conform de inkomensontwikkeling 🙂

 232. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Onze huizenmarkt gaat vooralsnog gewoon VS achterna:

  1) Bubble
  2) Crash
  3) Rijke investeerders profiteren
  4) Burger de pineut

  zerohedge.com/news…t-record-half-all-de

  5) De leenkneuzen met enorme restschulden huren hun voormalige droomhuis van een dochtermaatschappij van de bank.

 233. Stoelgang says:

  Adamus: Die willen ook wel eens serieus genomen worden en slikken inmiddelsonzin.

  Als je een groter publiek wilt bereiken moet je kennelijk aansluiten bij het Staatsjournaal en andersoortige clubs. Dat wil zeggen hersenloos optekenen wat woningmarktlobbyisten je vertellen wellicht in door hun gesponsorde zendtijd.

 234. eric406 says:

  Starter:

  Een crash als in de VS zorgt er voor dat B.V. Nederland omvalt. Dit zal men nooit laten gebeuren.

  Ze zijn niet meer bij macht om het tij te keren.

 235. Stoelgang says:

  Starter:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Vooral in de Randstad en toeristische gebieden ( zoals in mijn regio ) kunnen prijzen nogzakken.

  Ik geloof niet in een crash als de VS. Waarom? De VS heeft geen sociaal vangnet zoals wij in Europa kennen. Als je daar je baan kwijt bent ben je aan goden overgeleverd. Daardoor krijg je extreme waardeschommelingen in onroerend goed.

  Een crash als in de VS zorgt er voor dat B.V. Nederland omvalt. Dit zal men nooit laten gebeuren.

  Er kan nog wel 10-15 % van de prijzen af! en dat zal vooral het hogere segment zijn.

  Juist. En wie staat er ook alweer garant voor dat vangnet en het merendeel van de probleemhypotheken? Jouw opmerkijg dat ‘ze dit niet laten gebeuren’ suggereert dat dit proces nog controleerbaar is en in de hand te houden is. Zoek maar eens op voor hoeveel miljarden de Staat in de zak van andere partijen zit. No can do sir. Redeloos, radeloos, reddeloos. We gaan gewoon netjes terug naar Dorpstraat Ons Dorp deze keer…

 236. Stoelgang says:

  eric406: Ze zijn niet meer bij macht om het tij te keren.

  Dat bedoel ik. Als dat kon, zou er gehandeld worden. De mensen die aan de touwtjes trekken nu zijn echter dezelfden die de rente onder volledige controle hebben. Mediamark babbelt lekker mee, maar heeft het stuur niet bepaald in handen.

  Gevolg: nu kan ik geen huis kopen en word ik geen succesvolle bezitopbouwende leenkneus. Want dat durf ik niet 😉

 237. Starter: De VS heeft geen sociaal vangnet zoals wij in Europa kennen.

  Punt 1)

  Eh Sorry hoor, maar waar haal je dat idee vandaan? In de VS krijg je ook gewoon een WW uitkering ongeveer net als hier. http://en.wikipedia.org/wiki/Unemployment_benefits#United_States

  Heb je nog nooit van “99’ers” gehoord? Pas nadat je WW opgebruikt is en je hebt nog geen nieuwe baan heb je een groot probleem. Maar dat is in NL net zo. Bij het aanvragen van een bijstandsuitkering gaat de gemeente eens even heel kritisch kijken naar je ‘bezit’. Als je een dure auto hebt of waarde in je huis hebt zitten mag je eerst dat opeten.

  Punt 2)

  Ondanks jouw ‘argument’ zijn de bubbles en crashes in NL in het verleden juist veel GROTER geweest dan in de VS. Zie https://pbs.twimg.com/media/BXRWKYACYAAnbuh.jpg:large – Kijk eens naar de grafiek. Welk land heeft er nou het meeste last van

  Starter: extreme waardeschommelingen in onroerend goed

  ? De VS, of NL? Er is dan ook geen enkele reden aan te nemen dat het dit keer anders zal zijn.

  Dus conclusie: Je maakt jezelf schuldig aan achterstevoren argumenteren. Je mening (/wens) staat al vast en je zoekt daar argumenten bij. Argumenten die niet stroken met de werkelijkheid bovendien.

  Net als mensen die beweren dat de huizenmarkt in NL nooit zo zal inzakken als in de VS, omdat we hier wel HRA hebben en daar niet 😉 Die hebben nog nooit van MID gehoord: http://en.wikipedia.org/wiki/Home_mortgage_interest_deduction#United_States

 238. Stoelgang: 5) De leenkneuzen met enorme restschulden huren hun voormalige droomhuis van een dochtermaatschappij van de bank.

  Yup… Zelfde maandlasten, maar dan onteigend

 239. ll says:

  Kredietkrimp ……., en zachtjes kachelen we achteruit ……. en zitten we ondertussen al 5 jaar in Japanistan sceme …..

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/bedrijven-lenen-pas-weer-geld-als-de-economie-groeit

 240. ll says:

  Stand van het land

  http://www.z24.nl/wp-content/uploads/2013/09/stand-van-nederland-oktober-2013.jpg

  Waar blijven de lichtpuntjes / ? of zijn het toch dwaallichtjes ? 🙂

 241. tufkaj says:

  ll:
  Retail sale Netherlandscbs

  cbs.nl/NR/rdonlyre…4D49DA/0/E3842g1.gif

  lichtpuntje! de versnelling van de krimp neemt af 😉

 242. ll says:

  Was net bezig Tufkaj, lichtpuntjes te zoeken 🙂

  Taleb, modellen werken niet meer ……… lichtpuntje ?

  Als je iets gaat kopen moet je eerst 1/5 sparen voor de staat voordat je iets kan uitgeven …. lichtpuntje ?

  Stagflatie lichtpuntje ?

  Waarom hoor je niemand piepen over stagflatie ? lichtpuntje ?

  Lichten zijn nog aan ( Atlas shrugged ) lichtpuntje ?

 243. Starter says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Ik zeg niet dat de Huizen niet kunnen zakken alleen de mate waarin ze zullen zakken verschilt. We zullen zien waar het eindigd.

  Wat merk is dat mensen hier generaliserend over huizenprijzen praten terwijl er een zeer grote diversiteit in kwaliteit, locatie, etc. bestaat.

 244. Hans- says:

  Natuurlijk zijn er lichtpuntjes,maar de lichtpuntjes zijn het begin van het grote vuurwerk!
  En groot vuurwerk geeft veel licht flitsen!

 245. tufkaj says:

  ll,

  Als je lang genoeg kijkt naar de cijfers haal je er wel een lichtpuntje uit hoor 😉

  Zit nog wel een beetje met die BKR cijfers. Die gasten plempen een persbericht online waarvan bij iedereen bijblijft dat het aantal wanbetalers minder hard is gegroeid en beperkt stijgt. Echter weigeren ze nu de cijfers te leveren ter onderbouwing. Zonder te weten hoe groot de uitstroom was (executieverkopen + een paar mensen die hun leven beteren) kun je niks zeggen over de trend. Niks.

  Die dudes praatten hun mond voorbij (http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/10/22/bkr-registreert-16-000-nieuwe-hypotheekachterstanden/) en zijn nu bang dat mensen ‘de verkeerde conclusies’ kunnen trekken als ze openheid van zaken geven. Gewoon keihard onderdeel van de lichtpuntlobby daar… 🙁

 246. Starter: de mate waarin ze zullen zakken verschilt

  Ja dat begreep ik. En ik zeg: Die “mate” is in NL (potentieel) véél groter dan in de VS 😉 Ik ondersteunde dit argument met en aantal feiten, zoals je hebt kunnen lezen.

  Wat er gáát gebeuren weet niemand 100% zeker. Maar dat er in NL een veel grotere dalingspotentie is dan in de VS dat is zonneklaar.

  Starter: Wat merk is dat mensen hier generaliserend over huizenprijzen praten terwijl er een zeer grote diversiteit in kwaliteit, locatie, etc. bestaat.

  Sorry, dan let je niet goed op. Er zijn hier regelmatig discussies over prijssegmenten en regiogebieden. Maar je kunt toch niet ontkennen dat de meeste fundamentals voor pakweg 90% van NL gelden. Maar voor de verschillen tussen categoriën (allerlei categoriën) worden hier zeker niet de ogen gesloten. Dat de prijzen voor huizen boven de €1 mln nog veel meer gaan dalen dan die van huizen onder €200k dat komt hier bijna dagelijks voorbij. Dat huizen in krimpgebieden zo goed als onverkoopbaar zijn kun je hier ook regelmatig lezen. Maar dan moet je het wel willen lezen 😉

 247. ll says:

  Tufkaj, eens een gesprekje gehad met CBS, ze leveren alleen de cijfertjes, ieder voor zich moet er zelf maar mee doen wat ie wil 🙂

  Zelf cijfertjes interpreteren lichtpuntje ?

 248. Adamus says:

  Starter:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Vooral in de Randstad en toeristische gebieden ( zoals in mijn regio ) kunnen prijzen nogzakken.

  Ik geloof niet in een crash als de VS. Waarom? De VS heeft geen sociaal vangnet zoals wij in Europa kennen. Als je daar je baan kwijt bent ben je aan goden overgeleverd. Daardoor krijg je extreme waardeschommelingen in onroerend goed.

  Een crash als in de VS zorgt er voor dat B.V. Nederland omvalt. Dit zal men nooit laten gebeuren.

  Er kan nog wel 10-15 % van de prijzen af! en dat zal vooral het hogere segment zijn.

  Zolang de belastingbetaler (de kiezer) het handje onder de “banken” houdt zal het met (markt)prijsvorming in het hogere segment wel meevallen. Er gaat weinig tot niets meer verkocht worden.

 249. tufkaj says:

  ll,

  CBS wel, hoewel ook zij onlangs beladen conclusies trokken https://twitter.com/Woningnieuws/status/392272593165623296

  Maar CBS heb ik nogsteeds wel vrij hoog zitten. Kan alleen BKR afstrepen van het lijstje.

 250. ll: Zelf cijfertjes interpreteren lichtpuntje ?

  Dat laat de VEH wel duidelijk zien ja! In deze grafiek (ff naar beneden scrollen) op hun site zie ik toch echt geen enkel wonderbaarlijk herstel.

  http://www.eigenhuis.nl/woningmarkt/cijfers/verkoop-bestaande-bouw/

  Ja, een klein hupje omhoog in het rode lijntje. Maar dat hebben we de afgelopen jaren al meermalen gezien. En dat komt nog vooral omdat het dal van vorig jaar langzaam uit het 12maands gemiddelde verdwijnt (maar daarvoor moet je een beetje wiskundig inzicht hebben, en de VEH doet gewoon alsof ze dat niet hebben). Anyway; In totaal is de trendrichting duidelijk maar één kant op.

  Het gele lijntje begint zelfs alweer te dalen. En een piek halverwege het jaar – zoals in 2012 – hebben we dit jaar ook al niet. Ook in het geel is de trendrichting volkomen duidelijk.

  Ik doe echt m’n best, maar ik zie die lichtpuntjes gewoon echt niet. Ik zou echt van mezelf walgen als ik dan wel te pas en te onpas de consument lichtpuntjes – die ik zelf dus niet zie – probeer voor te schotelen. Daar ben je toch op een gegeven moment helemaal klaar mee? Dan ga je toch iets anders doen? Een B&B in Zuid Frankrijk beginnen ofzo 😉

 251. Steven says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  vanmorgen weer Peter Boelhouwer gehoord op BNR.. Pff echt verschrikkelijk. (voor mij overigens verschrikkelijk lachen natuurlijk)

  Hij zegt echt termen als : grijp je kans!

 252. Steven says:

  iemand was me eens voor (dacht Juan): Dat lichtpuntje is de aanstormende trein in de tunnel…

 253. Adamus says:

  Steven:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  vanmorgen weer Peter Boelhouwer gehoord op BNR.. Pff echt verschrikkelijk. (voor mij overigens verschrikkelijk lachen natuurlijk)

  Hij zegt echt termen als : grijp je kans!

  En dat is dus wetenschapper. Ach in het onderwijs klotst het geld nog tegen de plinten 😉
  Of doet hij het tijdens zijn vakantiedagen?

 254. Tsjaa.. says:

  Over gekleurde berichtgeving gesproken, de tea party zijn volgens de Nederlandse media absolute malloten die de vooruitgang en economische groei willen tegen houden. Niemand vraagt zich af of ze misschien wel eens een punt zouden kunnen hebben. Een schuldenprobleem los je niet op met meer schulden. Momenteel zitten we gevangen in een spiraal waar bij tapering de rente op staatsschulden gaat op lopen, in de V.S., in Europa, etcetera. De schuldenlast wordt dan relatief ook steeds groter als de rente gaat stijgen, dus het wordt lastig verlagen. Maar als de rente op 10-jarige obligaties stijgt dan gaan de huizenprijzen ook weer dik dalen. Ik geloof namelijk wel dat we de komende 1 a 2 jaar onder de huidige rentestanden de bodem in prijzen gaan bereiken. Het gaat alleen weer met 20-30% verder omlaag als de rentestanden gaan stijgen, wat in de toekomst onvermijdelijk is. Er worden alleen symptomen bestreden, maar niets aan de oorzaken, waardoor de genezing steeds zwaarder en veel pijnlijker gaat worden. We zijn eigenlijk gewoon schuldenjunkies waar elke dosis extra schuld voor tijdelijke pijnverlichting geeft, maar waar elke dosis weer de behoefte aan een volgende dosis schept en de pijn nog maar gedeeltelijk opheft, je moet dus niet een steeds hogere dosis nemen als oplossing van je verslaving, maar stoppen, maar de drugs (schulden) radicaal afzweren als je weer gezond wilt worden.

 255. Juan Belmonte says:

  Steven: vanmorgen weer Peter Boelhouwer gehoord op BNR.. Pff echt verschrikkelijk. (voor mij overigens verschrikkelijk lachen natuurlijk)

  Hij zegt echt termen als : grijp je kans!

  Redevco (professionele vastgoedpartij) voorspelde in 2008 al reeds een crash orde grootte 42% prijsdalingen omdat zij een relatie legden tussen inkomens- en schuldgroei
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-01-2012/meer-dan-half-miljoen-huiseigenaren-onder-water/#comment-95504

  Stuur alle overige vastgoedspecialisten maar naar huis, liefst een 42% overgewaardeerd huis

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-06-2013/banken-spreken-af-te-zwijgen-over-huizenprijzen/#comment-148007

 256. Juan Belmonte says:

  Steven: iemand was me eens voor (dacht Juan): Dat lichtpuntje is de aanstormende trein in de tunnel…

  Nee, die van de tunnel en aanstormende treinen als zijnde lichtpunten is wel een leuke maar niet van Juan. Juan is méér van de beestjes.

  Juan ziet wellicht met enige regelmaat kalveren vliegen
  Maar Oekoenomen dempen pas de put

  als de hele kudde verzopen is
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-12-2012/ewald-engelen-over-pensioenen-en-hypotheken/comment-page-4/#comment-122682

 257. Juan Belmonte says:

  ll: Kredietkrimp ……., en zachtjes kachelen we achteruit ……. en zitten we ondertussen al 5 jaar in Japanistan sceme

  Daar werden we in 2009 nog over uitgelachen.

  Correctie
  OOK DAAR werden we in 2009 nog over uitgelachen 🙂

  En we lachten geduldig terug.

 258. Juan Belmonte says:

  buenas noches una vez más
  Juan

 259. Maria says:

  Juan Belmonte: Nee, die van de tunnel en aanstormende treinen als zijnde lichtpunten is wel een leuke maar niet van Juan. Juan is méér van de beestjes.

  Juan ziet wellicht met enige regelmaat kalveren vliegen
  Maar Oekoenomen dempen pas de put

  als de hele kudde verzopen is
  huizenmarkt-zeepbe…ge-4/#comment-122682

  Verdrinken Juan, verdrinken……. dan dempt men de put!!

 260. Maria says:

  Juan Belmonte: Daar werden we in 2009 nog over uitgelachen.

  Correctie
  OOK DAAR werden we in 2009 nog over uitgelachen

  En we lachten geduldig terug.

  2011, een hele mooie:

  Peter2 Zegt:
  16 July 2011 om 7:53 pm (Quote) (Reply)

  De helft van dit artikel is volgens mij onzin en heeft ook niets te maken, zoals wel wirdt gesuggereerd, met de aangehaalde “Austrian School of economics”.

  Het is waar dat bij krediet contractie door het aflossen van schulden er deflatie optreed als omgekeerde beweging van het aangaan van de schulden in de eerste plaats, wat inflatie veroorzaakt in ons geldsysteem.

  En het is deflatie omdat er minder geld+krediet in omloop blijft (n niet omdat de prijzen dalen wat het gevolg is. Dit maakt alle overige goederen namelijk bij gelijkblijvende productie navenant nominaal goedkoper.

  Maar er gebeurd meer natuurlijk, onze economie is veel complexer dan enkel dit effect. Zo treed er ook een verschuiving in de vraag naar diverse goederen op en kan er ellende ontstaan door allerlei politiek/sociaal vastgelegde normen zoals vast dienstverband, ontslagrecht, minimum loon, enz. Mensen stellen dan na gelang dun situatie ten aanzien van die normen andere besteding prioriteiten. Helemaal als men schulden moet aflossen, dat gaat dan ineens voor die 3D televisie e.d. En dat heeft natuurlijk een neergaand effect in de bestedingen die de nominale daling overstijgt.

  Normaal is hiervoor een evenwicht, maar door de enorme krediet expansie van de afgelopen 20 jaar en alle naar voren gehaalde bestedingen, zal en nu en later een periode zijn waarin men minder in plaats van meer kan besteden dan men verdient. En dat betekend economisch krimpen tot een stuk onder het gemiddelde lange termijn niveau ter compensatie van de krediet bubbel.

  Maar nu de hamvraag, is er nu wel minder geld+krediet in omloop dan in voorgaande jaren?

  Het antwoord…nee, er is nog steeds monetaire inflatie. Geen enkele grote partij lost werkelijk af. Het is allemaal schulden doorrollen tegen een hoger rente tarief dan voorheen dat er gebeurd. En de schokken daarvan worden opgevangen door de kosten ervan op andere af te wentelen onder het mom van stabiliteit.

  Dus prijzen gaan omhoog ondanks dat mensen minder te besteden hebben!!!

  En zoals het er nu naar uitziet kan er enkel monetaire deflatie gaan optreden als de politiek het wil. Namelijk als alle schulden (en daarmee ook het bezit van anderen) tegen elkaar worden weggestreept. Normaal aflossen is voor veel partijen gewoon niet meer mogelijk.

  En omdat het politiek betreft, kan het alle kanten uitgaan. Maar de politiek meest gemakkelijke weg, is die van meer inflatie en dus oplopende staatsschulden.

  Maar wat het ook wordt, wij zijn onbelangrijk voor de politiek en dus zullen wij worden geslachtofferd voor de grotere belangen. En de enige manier om je enigszins tegen deze chaos in te dekken is om geen schulden te hebben en fysieke bezittingen die waardevast zijn.

  Dus Goud, Zilver en beslist geen huis met geleend geld, want dan neem je een heel grote gok op de uitkomst.

  Het gehele item is trouwens lezenswaard:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-07-2011/de-winter-duurt-nog-jaren/#comments

 261. Stoelgang says:

  tufkaj: lichtpuntje! de versnelling van de krimp neemt af

  Zo doet de lichtpuntjesmaffia dat wel ja. Een tijdelijk afvlakkende desastreuze trendlijn bekijken en daarover dan een pakkende positief verwoorde krantenkop in een door bubbel-boomers gelezen blad en als je dat dan vaak genoeg herhaalt is het waar. Prettig is wel dat nu werkelijk bijna NIEMAND meer ontgaat dat er structureel wat scheef zit. Het heeft lang geduurd. maar zelfs de meest verstokte roze brillendragers voelen nu instinctief dat we een enorme stap terug gaan. En de crisis is pas net begonnen…

 262. Stoelgang says:

  ll:
  Was net bezig Tufkaj, lichtpuntjes te zoeken

  Taleb, modellen werken niet meer ……… lichtpuntje ?

  Als je iets gaat kopen moet je eerst 1/5 sparen voor de staat voordat je iets kan uitgeven …. lichtpuntje ?

  Stagflatielichtpuntje ?

  Waarom hoor je niemand piepen over stagflatie ?lichtpuntje ?

  Lichten zijn nog aan ( Atlas shrugged )lichtpuntje ?

  Dat zijn inderdaad prima lichtpuntjes ll. Een geweldig lichtpunt is overigens ook dat het hele corrupte rotte overspannen op schuld gebaseerde systeem op instorten staat. On topic: in lijn daarmee herstellen de huizenprijzen richting een normaal niveau, netjes in lijn met de inkomensontwikkeling. De huren volgen vervolgens op de voet. Nog even geduld, de versnelling down is aanstaande 🙂

 263. Stoelgang says:

  Starter:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Ik zeg niet dat de Huizen niet kunnen zakken alleen de mate waarin ze zullen zakken verschilt. We zullen zien waar het eindigd.

  Wat merk is dat mensen hier generaliserend over huizenprijzen praten terwijl er een zeer grote diversiteit in kwaliteit, locatie, etc. bestaat.

  Kijk liever naar de grote lijnen: inkomensontwikkeling (down), werkgelegenheid (down), leencapaciteit (down), verdiencapaciteit (down) inkomenszekerheid (down), lasten (up).

  Dit terwijl de economische situatie elke dag sterk verslechtert tegen een decor van grond- en huizenprijzen die de afgelopen jaren met honderden procenten gestegen zijn wat een zeer forse correctie logisch maakt. Tot slot is er niet één bubbel overeind gebleven in de geschiedenis. Er zal altijd sprake zijn van herstel het langjarige gemiddelde. Zeker bij een bubbel die zo achterlijk groot is als de NL huizenmarkt.

 264. ps says:

  Tsjaa..: We zijn eigenlijk gewoon schuldenjunkies waar elke dosis extra schuld voor tijdelijke pijnverlichting geeft, maar waar elke dosis weer de behoefte aan een volgende dosis schept en de pijn nog maar gedeeltelijk opheft, je moet dus niet een steeds hogere dosis nemen als oplossing van je verslaving, maar stoppen, maar de drugs (schulden) radicaal afzweren als je weer gezond wilt worden.

  Inderdaad!

  http://www.youtube.com/watch?v=vhgfF2YY_zY

 265. Steven says:

  Stoelgang: Tot slot is er niet één bubbel overeind gebleven in de geschiedenis. Er zal altijd sprake zijn van herstel het langjarige gemiddelde. Zeker bij een bubbel die zo achterlijk groot is als de NL huizenmarkt.

  yep.. yes.. Oui, Tak, Si, Ja, en graag wat sneller dan nu.

 266. Steven says:

  en je noemt het herstel… Zo zie ik het dus ook.

 267. De Pessimist says:

  Tsjaa..: de rente gaat stijgen

  De rente gaat niet meer stijgen voor de staat.Nooit meer

 268. ll says:

  And Mr. Housing bubble, free balloon mortgage inside, if I pop you’re screwed

  http://dailybail.com/storage/housing_bubble.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1284655556696

 269. ll says:

  Je blijft lachen …… so all this is because we took out a home equity loan to redo the bathroom ?

  http://ochousingnews.com/wp-content/uploads/2013/06/HELOC.jpg

 270. ll says:

  Maria, die voor jou is verdwenen, komt nog wel hoop ik 🙂

 271. ll says:

  Oh yes, i come down here every morning to feed the real estate agents

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2008/12/30/article-1103269-02EAE6BE000005DC-54_634x451.jpg

 272. Keesje says:

  De Pessimist,

  Binnenkort willen we geld in staatslobligaties stoppen omdat we anders geld moeten betalen aan de belastingdienst. Liever 0% rente dan vermogensbelasting….?!

 273. ps says:

  ll: Oh yes, i come down here every morning to feed the real estate agents i.dailymail.co.uk/…005DC-54_634x451.jpg

  🙂

  http://carlyyysarah.files.wordpress.com/2013/06/wpid-photo-2.jpg

 274. ps says:

  Vanmiddag op NL 2, maar nu al op de zeepbel 😉

  http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/57575/Close_Up.html

 275. lorenzo says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): 4) Burger de pineut

  niet zijde de woningeigenaar , dan klopt de stelling .

 276. lorenzo says:

  Stoelgang: Rijen bij de voedselbanken (samen met de werkloosheid de enige groeifactoren) en maandelijkse tekorten bij gezinnen gaan vanzelf voor wat spanningen zorgen. Wellicht samen met een rentestijging om de scheeflenende renteslaven uit te roken. Het idiote idee om de huren te verhogen om zogenaamd de koopmarkt weer gezond te manipuleren gaat voor een behoorlijke backfire zorgen. Nog buiten het feit dat het de consumentenbestedingen nog verder terugdringt en de crisis nog verder aanwakkert. Mooi spelletje zo op het einde van een super schuldencyclus. De voorraad sukkels om het vol gefinancierde droomhuis aan door te schuiven raakt op en is op in het segment boven de 2,5 ton. Het herstel gaat binnenkort stevig inzetten richting de langjarige trend, netjes conform de inkomensontwikkeling

  Ik zie vooral en unaniem een vrij lege weg nu in ollanda ( waarom ?) en elke 50 plusser op een e-bike .

 277. lorenzo says:

  …bedenktijd is voorbij : het is vakantie (nr. 4) , ik had het (gelijk)kunnen weten .

 278. lorenzo says:

  Keesje:
  De Pessimist,

  Binnenkort willen we geld in staatslobligaties stoppen omdat we anders geld moeten betalen aan de belastingdienst. Liever 0% rente dan vermogensbelasting….?!

  In de EU is al goedkeuring voor een plots op te leggen heffing op de spaarsaldi van 10 % . Arm zijn heeft in concreto voordelen .

 279. lorenzo says:

  ll: 1.bp.blogspot.com/…osure+snoopy+nyc.jpg

  thepunch.com.au/im…s/housing_bubble.jpg

  1.bp.blogspot.com/…g-Bubble-Canada.jpeg

  thepaepae.com/wp-u…ble-cartoon-Body.jpg

  ben altijd een beetje huiverig voor plots opdoemende blote dames , erger nog : porno.

 280. En dan zijn er nog mensen die denken dat de hele crisis wel aan de huiseigenaren voorbij zal waaien

  Wall Street bankiers hebben nieuwe markt ontdekt: Amerikanen die uit hun koopwoning zijn gezet en nu moeten huren. Rijke investeerders hebben de huizen voor een appel een ei gekocht en verhuren deze nu aan uitgezette huiseigenaren. Er worden zelfs al (jawel!) “verpakte huurobligaties” verhandeld

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3533717/2013/10/26/Het-snelle-geld-van-Wall-Street-stort-zich-weer-op-de-Amerikaanse-huizenmarkt.dhtml

  We hebben het hier al zo vaak voorspeld…

 281. Jean-Paul says:

  Adamus: Those with brains no balls become mathematicians, those with balls no brains join the mafia, those w no balls no brains become economists

  …and those with no balls, no brains and no hearts become ‘austrian’ economists?

 282. Bubbelonia (voorheen snorkel),

  En het mooie is: Dit spelletje kunnen ze blijven spelen zo lang er een grote groep mensen loopt te schreeuwen om hogere prijzen. Zo lang dat zo blijft kun je boom/bust cycli maken. Zo’n cyclus hoeft helemaal geen 80, 60 of 30 jaar te duren. Nee joh, tegenwoordig doen we gewoon elke 5 jaar een crash en boom! En 5 jaar later weer een crash en boom. Flash-crash, flash-boom.

 283. lorenzo says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  En dan zijn er nog mensen die denken dat de hele crisis wel aan de huiseigenaren voorbij zal waaien

  We hebben het hier al zo vaak voorspeld…

  ook hier weer , kijk uit met 1 op 1 vergelijkingen , zeker die met de VS , het zal niet opgaan ,
  op z’n minst niet in die mate .
  Wall Street bankiers hebben nieuwe markt ontdekt: Amerikanen die uit hun koopwoning zijn gezet en nu moeten huren. Rijke investeerders hebben de huizen voor een appel een ei gekocht en verhuren deze nu aan uitgezette huiseigenaren. Er worden zelfs al (jawel!) “verpakte huurobligaties” verhandeld

  volkskrant.nl/vk/n…se-huizenmarkt.dhtml

  We hebben het hier al zo vaak voorspeld…

 284. lorenzo says:

  lorenzo : ook hier weer , kijk uit met 1 op 1 vergelijkingen , zeker die met de VS , het zal niet opgaan ,
  op z’n minst niet in die mate .

 285. FYI:

  Samenvatting debat over woningmarkt met oa Barbara Visser, Peter Boelhouwer en Friso De Zeeuw

  http://vimeo.com/77678798

  Heb zelf nog geen tijd gehad om te kijken, maar ik heb zomaar het idee dat ik het toch al ongeveer weet…

 286. Michel says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Volgens mij klopt dat niet. Indien dat inderdaad ingevoerd wordt kun je er op wachten dat woningbouwers a la minuut stoppen met investeren.

 287. De Pessimist says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Waarom moet ik altijd aan Kim Holland denken als ik Barbera zie .

 288. Keesje says:

  lorenzo,

  Die e-bike hebben de 50 plussers nodig om op de kleinkinderen te gaan passen zodat kinderen en hun aangetrouwde partners de hypo nog wel op kunnen hoesten.

 289. Michel,

  Klopt wel. Blok is er al mee bezig. Het is voorlopig even uitgesteld, maar Blok kennende gaat het er toch gewoon komen. Hij moet alleen nog wat vervelende WoCos chanteren zodat ze meegaan. 4,5% op jaarbasis is een vrij normale ROI voor verhuurvastgoed heb ik me laten vertellen.

 290. De Pessimist: Waarom moet ik altijd aan Kim Holland denken als ik Barbera zie .

  Uh. Hier kan ik maar één veilig antwoord op geven: “Wie is Kom Holland?” 😉

 291. Beurse Beurs says:

  lorenzo,

  Waar staat dat? 10% Is een idee van iemand, maar EU goedkeuring? Geen onzin schrijven ajb.

 292. tufkaj says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Kom Holland

  Freudian slip 😛

 293. tufkaj,

  Ohja, hahaha! Ik bedoelde: Kom op Holland! Pak die lichtpuntjes!

 294. lorenzo says:

  Beurse beurs , het originele bericht ben ik kwijt , maar een discussie is te volgen mits je nooit meer tegen me zegt dat ik onzin meldt : http://www.9lives.be/forum/economie-recht/937291-imf-eenmalige-taks-van-10-op-ons-spaargeld.html

 295. lorenzo says:

  …nu zult u antwoorden dat het allemaal niet gaat gebeuren , De Euro naar de sodemieter of eenmalig een bijdrage . Ik denk het laatste , in welke vorm dan ook ….( en is vaker gebeurd in de geschiedenis)

 296. lorenzo says:

  Keesje: Die e-bike hebben de 50 plussers nodig om op de kleinkinderen te gaan passen zodat kinderen en hun aangetrouwde partners de hypo nog wel op kunnen hoesten.

  Rijke luie varkens zijn we .

 297. Beurse Beurs:
  lorenzo,

  Waar staat dat? 10% Is een idee van iemand, maar EU goedkeuring? Geen onzin schrijven ajb.

  Klopt hoor. Was een theorie / idee van het IMF (en eerder ook al van anderen), maar ik heb nog nergens gelezen dat de EU het heeft goedgekeurd. Scherp! 😉

 298. Keesje says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  En is dat idee over je lopende rekening, je spaargeldrekening, je lijfrentepolissen waarin geld gestort zit, je levensverzekeringen waarin je aan het sparen bent, bedrijfskapitaal, ook?, afgeloste hypotheek, over je dikke afbetaalde auto van 80.000, over de waarde van je aanschafkapitaal aan goud(en sieraden)….?

 299. Keesje says:

  Begin steeds meer te denken aan kluisje op de bank en een huurhuis, kunnen ze niks afpakken 🙂

 300. ll says:

  lorenzo: eenmalig een bijdrage

  Zit me net te bedenken, die eenmalige bijdrage template, bail-in ‘what’s in a name’, ( wel of niet goedgekeurd) …….van het spaargeld. Wat is de grootste spaargeldpot ? Jawel de PF.

  Het draait natuurlijk maar om één hebbedingetje, de Pensioen Fondsen, een bail-in, template, van slechts 10% van ons PF spaargeld is de redding van de Europa, met die 100 miljard kan je alle banken in Europa redden ……..

  De grootste roof ever is on the way …….., heel slim, dat dan weer wel 😉

 301. ll says:

  B.t.w. Lorenzo die links zijn veilig hoor 🙂

 302. ll says:

  ll,

  Gewoon verkopen als ‘een goede deal’, je spaargeld mag je houden hoor ( is geen kapitaalvlucht voor nodig ) , we pikken alleen maar 10% van je toekomstige pensioen ………., maar je hebt genoeg tijd om het weer aan te vullen, ( met je spaargeld uiteraard ) proest

 303. ll,

  Die toekomstige welvaart hebben we toch al uitgegeven…………… Volkomen vrijwillig

 304. ll says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Daar gaat het nu niet meer om, dat uitgegeven geld moet nog ff worden verrekend ……..

  Hoe noem je dat ook al weer ? 🙂 Er is een mooi woord voor 🙂 Iets met financial repression of zoiets ? Gevonden http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_repression

 305. ps says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): ll, Die toekomstige welvaart hebben we toch al uitgegeven…………… Volkomen vrijwillig

  Eet smakelijk! 😉

  http://www.youtube.com/watch?v=dpabJNLXX3E&list=PL4696DE6E05919046

 306. RealisT says:

  De Pessimist:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Waarom moet ik altijd aan Kim Holland denken als ik Barbera zie .

  Misschien omdat ze allebei zuigen?

  Maar gelukkig wel minder dan 900 Watt, dus dan mag het van de EU.

 307. RealisT says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Klopt hoor. Was een theorie / idee van het IMF (en eerder ook al van anderen), maar ik heb nog nergens gelezen dat de EU het heeft goedgekeurd. Scherp!

  En toch zou het zo maar kunnen gebeuren. Het schijnt dat het merendeel van de jongens en meisjes in Brussel teksten van wetten niet eens doorleest. Er was er ééntje bij die altijd JA stemt. Het is fijn om te weten dat al dat vergaderen tot weloverwogen beslissingen leidt.

 308. RealisT,

  Het kan. Natuurlijk.

  Maar de bewering dat er in de EU al goedkeuring is is simpelweg fout.

 309. ll,

  Dat is iets anders. Dat is niet de “heffing op de spaarsaldi van 10 %” van het IMF

  Dat is de bail-in. De template van Jeroen. Het Cyprus-je 😉

 310. Nico de Geit says:

  Weekendhuis André van Duin verkocht

  ‘André zette het weekendhuis te koop voor 195.000 euro, maar die prijs was iets te optimistisch. In augustus verlaagde hij de prijs naar 149.000 euro, maar hij besloot twee weken geleden die prijs weer omlaag te schroeven naar 112.500 euro.’

  http://www.telegraaf.nl/prive/22005638/__Weekendhuis_Andre_verkocht__.html

 311. ll,

  Ja die ja. 😉

  Dat is weer iets anders dan deze: https://pbs.twimg.com/media/BWSPv5hCMAAZaFy.png:large

 312. ll says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Ah ………. het patroon begint nu een beetje duidelijk te worden. 😉

  De welvaart uit het verleden, en de te verrekenen kosten in de toekomst ……

  1/2 waarde huis ( eerste, tweede en zomerhuis ( Geit) )
  10% alle spaargeld, inclusief PF IMF
  Alles boven de ton geconfisqueerd ……..Deyss.

  Helder 🙂

 313. nu VARA KASSA over (boetevrij) aflossen

 314. Steven says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Die belastingvrije schenking van 100.000 euro… : Wat is dat toch ook weer iets mafs. Je kan dan met je ouders bijv. afspreken dat je onderhands 2 procent rente of zo betaalt. Kind blij omdat ie een ton heeft afgelost en minder rente betaalt. Ouders blij omdat ze een ton hebben gewit en 2 procent rente vangen.

 315. Steven,

  Jep. Daar zijn inderdaad hele leuke constructies mee te verzinnen. Ken wel mensen die dat doen en zo per saldo duizenden euro’s per jaar belastingvrij van hun ouders krijgen MET OOK NOG HRA er bij. En als de ouders straks het hoekje om gaan hoeft er ook minder geërfd te worden, want dat geld is al overgedragen. Maarja, voor dit soort constructies moet je wel net ff wat slimmer zijn dan de gemiddelde Nederlander.

 316. ll:
  The rescue plan ……..

  media.timesfreepre…83e92a6a0ec0d5bfa32a

  Hahaha! Heel treffend!

 317. erik(amusanttentrol) says:

  Heerlijke herfstvakantie gehad van onze HRA, kinderen hebben weer genoten.

 318. Keesje says:

  erik(amusanttentrol),

  Wow ga jij vaak op vakantie….kan je niet beter extra aflossen…?

 319. Keesje:
  erik(amusanttentrol),

  Wow ga jij vaak op vakantie….kan je niet beter extra aflossen…?

  Erik betaalt liever 30 jaar (te) veel rente 😉

 320. Starter says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Extra aflossen is verstandig. Alleen zou ik dat niet ten koste van alles doen. Zou wel zuur zijn door veel extra af te lossen en door weinig ontspanning in een burn out of iets dergelijks terecht te komen.

 321. Starter,

  Gewoon jezelf een Hormann-mindset aanmeten 😉

 322. Steven says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Enige “troost” is dat ze het geld weggooien in een dalende huizenmarkt.. (of het nou belastingvrij is of niet)

  De overwaardering is voor de kenners wel duidelijk.
  En de trend down is ook duidelijk sinds 2008

  Dus gerommel met de belastingaangifte is een doekje voor het bloeden.

 323. Steven,

  Het frappante is: Tijdens de afgelopen algemene beschouwingen zag ik Halbe Zijlstra (in discussie met Pechtold) toch heel duidelijk de zelfstandigenaftrek verketteren omdat er misbruik van gemaakt word (en dat er misbruik van gemaakt wordt geloof ik best) ik. VVD wilde het dan maar helemaal afschaffen. Met die redenatie zou de HRA dus ook direct de deur uit moeten, want daar wordt (ook) op grote schaal misbruik van gemaakt! Allerlei DGA constructies, hypotheek afsluiten bij je ouders, etc. Is het allemaal nooit voor bedoeld

  Maarja, politiek en consequent redeneren gaan niet samen natuurlijk.

 324. latida says:

  Geen oproep tot een bankrun, wel zorgen over de rabo

  http://retecool.com/post/ceci-nest-pas-une-oproep-pour-une-bankrun

 325. FireStartert says:

  Hey Zeepbellen!

  Hier een berichtje uit het mooie Nieuw-Zeeland. Waar je maar 80% van de waarde van je woning mag lenen en 20% eigen geld moet inbrengen. Wat de gewoonste zaak van de wereld is voor mensen hier. Terwijl men in Nederland al jankt bij 104% hypotheken.

  Enfin, goed om te lezen dat mijn uitspraken uit 2008, zoals “De mogelijkheid om je vrij te bewegen is het grootste bezit op dit moment”, nu gemeengoed beginnen te worden. Daarom ben ik ‘m ook gesmeerd, voordat de schuifdeuren dichtgaan.

  Succes met het verdedigen van jullie mobiliteit en ik blijf mee lezen!

  -FireStartert

 326. Maria says:

  ll: Zit me net te bedenken, die eenmalige bijdrage template, bail-in ‘what’s in a name’,( wel of niet goedgekeurd) …….van het spaargeld. Wat is de grootste spaargeldpot ? Jawel de PF.

  Het draait natuurlijk maar om één hebbedingetje, de Pensioen Fondsen,een bail-in, template,van slechts 10% van ons PF spaargeld is de redding van de Europa, met die 100 miljard kan je alle banken in Europa redden ……..

  De grootste roof ever is on the way …….., heel slim, dat dan weer wel

  Nivelleren heet dat, Samson weet daar het fijne van, iedereen even arm.

  Je zult maar gespaard hebben voor je pensioen en morgen wakker worden en ontdekken dat dat geen wat je dacht dat van jouw was nu gedeeld wordt met een, zeg Griek, Bulgaar, Spanjaard, Roemeen, Portugees, ach wat zou met, Europa.

  Het is toch maar jouw spaargeld!!

 327. latida says:

  the vicious cycle of Ponzi Austerity that is being replicated incessantly throughout the Eurozone. Its stated purpose is to reduce debts. But debt is rising everywhere. Is this a failure? Yes and no. It is a failure in terms of the EU’s stated objectives but not in terms of the underlying ones. For, in reality, the true purpose of the ‘bailout’ loans was to effect a cynical transfer of the Periphery’s bad debts from the books (mainly) of the Northern European banks to the shoulders (mainly) of Northern Europe’s taxpayers.

  Read more at

  http://www.nakedcapitalism.com/2013/10/yanis-varoufakis-the-dirty-war-for-europes-integrity-and-soul.html

 328. ll says:

  Amsterdam die grote stad is gebouwd op palen, als die stad een ommevalt wie zal dat betalen ?

  http://penterbak.nl/bladtweewaapen.html

  http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/oktober/25/a_stiekem_hopen_dat_er_iets_gebeurta_

 329. ll says:

  Maria,

  Nivelleren …… , weer wat geleerd, thankxxxx 🙂

  Tijd klopt ook weer …….

 330. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Erik betaalt liever 30 jaar (te) veel rente

  Ja, en wie het laatst lacht, lacht het best. Spreekwoorden en gezegden hebben de neiging om altijd te kloppen 😉

 331. ll says:

  – 6 miljard bedrijfskredieten.

  http://www.dnb.nl/binaries/Grafiek-1_tcm46-298564.gif

  Volgens mijn dochter is het al zichtbaar in de NL ….

  Het woord dat zij gebruikt is shabby 🙂 NL ziet er shabby uit ……, volgens haar, dat dan weer wel ….. 🙂

  M V = P T

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fishervergelijking

 332. Michel says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  4.5 procent = alleen mogelijk indien de financiering zwaar onder de marktprijs met garanties van de overheid wordt verkregen. Anders vergeet het maar met 4.5 procent.

 333. lorenzo says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Jep. Daar zijn inderdaad hele leuke constructies mee te verzinnen. Ken wel mensen die dat doen en zo per saldo duizenden euro’s per jaar belastingvrij van hun ouders krijgen MET OOK NOG HRA er bij. En als de ouders straks het hoekje om gaan hoeft er ook minder geërfd te worden, want dat geld is al overgedragen. Maarja, voor dit soort constructies moet je wel net ff wat slimmer zijn dan de gemiddelde Nederlander.

  Tja slimmer of… ( minder op blogs hangen en studeren , geen Boer zoekt vrouw of E-bike oriientatie , levert veel tijd op..) . De kern is het rekenen (jurisprudentie HR) van een hogere rente dan de marktrente , volledige belastingaftrek (onder voorwaarden ) van de gebruiker ,gelijktijdige denping box 3 vermogen van de gever en max. gebruik maken van de toegestane shenkingsvrijstellingen , een soort familiebank stichten derhalve .

 334. lorenzo says:

  latida: Geen oproep tot een bankrun, wel zorgen over de rabo

  retecool.com/post/…oep-pour-une-bankrun

  Tja als je maar meldt dat het geen oproep tot bankrun is is het wel goed , en zo hoort het .
  ps. per ongeluk bleef me muishandje op een het plaatje links ”hangen” : de bips van de dag . Ik was derhalve afgeleiden ga het straks weer een proberen te lezen .

 335. Michel,

  Dat is toch zo ongeveer het idee van een WoCo? 😉

 336. lorenzo says:

  ll:
  Amsterdam die grote stad is gebouwd op palen, als die stad een ommevalt wie zal dat betalen ?

  http://penterbak.nl/bladtweewaapen.html

  deweekkrant.nl/art…at_er_iets_gebeurta_

  Geen probleem , ook Dordrecht verzuipt langzamerhand , zelf te betalen trouwens . Ik zou 50 jaar wachten , is de kuststreek nabij Apeldoorn gelegen en krijgt ”het onderwaterstaan ” een ander betekenis , in concreto : probleem opgelost .

 337. ll says:

  lorenzo: . Ik zou 50 jaar wachten

  Of ? je loopt of fietst of rijdt strakjes naar Engeland, de weg ligt er nog 🙂

  ‘In alle ijstijd-periodes, dat door wateropslag in ijs de zeespiegelstand laag was, viel het zuidelijk gedeelte van de Noordzee droog. Hierdoor werden Nederland, Noord-Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbonden. Ofwel: Je kon te voet de oversteek maken ‘

 338. Michel says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  In sommige gebieden gaat dat niet zomaar. Dat betekent een failliet van veel woco’s aldaar. Er zijn dan woningen bij die voor 200/250 euro verhuurd worden. En wie neemt die portefeuille dan over? Een andere woco die vervolgens ook ter ziele gaat?

  Studentenhuisvestingen gaan een voor een op de fles.
  Particuliere investeringen zullen afketsen.
  Wat denk je van particuliere verhuurders die nu 6.5 procent maken en terugvallen naar 4.5 procent. Die gaan stoppen met verhuren. (Een half miljoen huizen worden/zijn particulier verhuurd.)

  Met deze maximalisering stoppen veel kleinere verhuurders(max 10 woningen.)ermee. Die 4.5 procent is naast de 1.2 procent vermogensbelasting en reservering onderhoud, nauwelijks rendement te noemen.

  Er zullen dus naast de verkoop door de woco’s nog meer woningen in verkoop gaan. (En die worden NIET meer verhuurd)

  Ga denk ik een bruggen- en tentenwinkel beginnen. Er zijn dan over pakweg 2 4 jaar geen fatsoenlijke sociale woningen meer om te verhuren.

 339. ll says:

  @ Michel

  ‘De gemiddelde waarde van een huurwoning is € 43.200, dit is fors lager dan de WOZ-waarde van € 154.900 per woning.[3] De corporaties maken gebruik van zeer conservatieve maatstaven om de waarde van de woningen te bepalen. De totale waarde van de huizen op basis van de WOZ-waarde is circa € 374 miljard.[3]’

  WOCO wetenswaardigheden 🙂

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Woningcorporatie

  Opbrengst 12 miljard aan huur per jaar ……

  WOZ waarde wordt bepaald door een ‘Stapel’gek casametrisch modelletje …….

  Wat is nou wijsheid ? Maar daar hebben we nu gelukkig Blok voor 😉 ……….

 340. Michel: Dat betekent een failliet van veel woco’s aldaar.

  Dat vind ik vreemd, want de consensus lijkt te zijn dat 4,5% toch tot een stijging van het algemene huurpeil gaat leiden.

  Michel: Wat denk je van particuliere verhuurders die nu 6.5 procent maken en terugvallen naar 4.5 procent.

  Daar geldt het niet voor natuurlijk. Wel even bij de les blijven Michel 😉

  Maar meest belangrijk nog: Je kunt wel blijven proberen mij te overtuigen. Maar dat is behoorlijk zinloos. Ik zeg alleen maar, objectief en zonder mening, dat Blok nog steeds bezig is dit voor elkaar te boksen. En dat is gewoon een feit: Informatie dus, geen discussie. Ik kan er verder ook niet veel aan doen. Stuur een brief naar Blok zou ik zeggen 😉

 341. ll: ‘De gemiddelde waarde van een huurwoning is € 43.200, dit is fors lager dan de WOZ-waarde van € 154.900 per woning

  Nou hoppa, daar ga je al Michel. WOZ-waarde is 3x tot 4x zo hoog als boekwaarde. Dus die 4,5% van de WOZ is dan extreem(!) winstgevend! ROI van 4,5% WOZ is dus ROI van 15%. BAM! Als je nu 6,5% ROI haalt dan krijg je dus een dik cadeau van Blok. Discussie gesloten lijkt me

 342. maarten says:

  Michel,

  Beste Michel, wat wil je dan? pleit je voor willekeur voor wat betreft huisprijzen. Ja mensen die in tokyo eeh amsterdam willen wonen moeten maar accepteren dat ze 80 % van hun inkomen kwijt zijn aan huur. Eten is trouwens ook schandelijk goedkoop, vind je niet?

 343. Michel says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Het probleem is dat het WEL geldt voor Particuliere eigenaren. En die zitten echt niet allemaal in Amsterdam en Utrecht.

 344. maarten says:

  huisprijzen=huurprijzen, WOZ waarde is natuurlijk ook iets uit de hoge hoed in feite

 345. Michel: Het probleem is dat het WEL geldt voor Particuliere eigenaren. En die zitten echt niet allemaal in Amsterdam en Utrecht.

  Volgens mij heeft Blok niks te zeggen over particuliere huurwoningen. Maar als jij een bron hebt die mij van het tegendeel kan overtuigen dan ben ik zéér geinteresseerd daarin!

 346. Michel says:

  maarten,

  Dat woco’s zich bezighouden met sociale verhuur met een maximale huur van 400,-
  Dat Blok particuliere initiatieven met rust laat. Die hebben namelijk een BANK die geld verstrekt. En geen garantstellingen van overheden, en dan is 4.5 procent krap aan.
  Blok verwaarloost dat en meent dat het wel mee zal vallen,
  Ik zou zeggen voer maar in die 4.5 procent die OOK geldt voor particuliere eigenaren.

 347. Michel says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Lees de huurwet maar eens door… Ook een particuliere huiseigenaar met 1 of meer woningen in de verhuur dient zich te conformeren aan de huurwet.

  Blok past dat aan zegt dan: alle woningen beneden de 178.000 zijn gemaximaliseerd op 4.5 procent of deze nu in Amsterdam of Maastricht staan.

 348. maarten says:

  Michel,

  woco’s bouwen hun sociale huurwoningenvoorraad af hier in de buurt. Er komen alleen particuliere initiatieven voor in de plaats, geheel in lijn met de liberalisering.
  Mijn woning 28 vierkante meter in een verloederde flat in de Bijlmer doet, na huursverhoging 350,- en bij een maximale huur op basis van 4,5% WOZ, zou dat 300 mogen zijn.

 349. maarten says:

  de particuliere initiatieven: studentenwoningen voor 650,- euro en hoger natuurlijk
  http://www.foliaweb.nl/studenten/studenten-betrekken-luxe-campus-diemen-zuid/

 350. Michel says:

  Precies en wat ik al zei, nu haal je Amsterdam, Utrecht en Denhaag even uit het plaatje.

  En dan nog eens kijken. De gehele Oostelijke kant van Nederland heeft over het algemeen een fors lagere woz waarde ook de steden aldaar.
  Geef je op een briefje dat alle particuliere initiatieven voor sociale woningen NUL worden.

 351. maarten says:

  Michel,

  Als de overheid slim is investeren ze zelf in goedkope huurwoningen voor jonge gezinnen. Die zijn namelijk super schaars aan het worden

 352. maarten says:

  en wat mij betreft allemaal met zonnecellen op het dak, kijk zo een visie verwacht ik van de overheid, is dat zo gek?

 353. Michel,

  We shall see. Feit blijft dat Blok er mee bezig is. En het zal me niks verbazen als het er dan ook komt, in welke vorm dan ook. Discussie met mij proberen te starten verandert daar niks aan.

  Als je dus eigenlijk zegt dat Blok een enorme prutser is die de problemen alleen maar erger maakt, dan kan ik je daarin alleen maar gelijk geven 😉

 354. Michel says:

  maarten,

  Nee, maar die hebben/hadden we al… woco’s, Daarom zei ik ook die dienen te verhuren tot een maximum van 400,-.

  De rest laat je over aan de markt, zonder regels en beperkingen aan huurprijzen. Je kunt toch niet ongebreideld verhogen dan verhuur je niet meer en sta je leeg, en die verliezen lopen snel op.
  Denk eerder dat dan pas de kwaliteit, de grootte en prijzen in lijn gaan lopen met het bedrag wat je betaald.

  Geldt ook voor kopen, weg met die subsidies, HRA afbouwen en een markt creëren.

 355. maarten says:

  Michel,

  mijn woco heeft een bestuurder die, geloof ik 4 ton verdient. de woco bouwt geen enkele huurwoning bouwt, ze verkopen afgeschreven huurwoningen (20 jaar oud) voor de volle mep, dat wel. o, en ze bouwen koopwoningen.
  HRA afschaffen mooi! daar toasten we op

 356. maarten says:

  dus ik beschouw de geliberaliseerde woco’s als particulieren michel

 357. maarten says:

  waarom eigenlijk geen HRA voor een derde huis, een vierde huis etc.?

 358. Diesel says:

  @384 Maarten.
  Dan wordt je bruto inkomen door Renteaftrek zo laag dat je recht hebt op een sociale Wooning.
  Hahahahaha.
  Dome VVD klets.

 359. Ik vrees dat ik geen reactie op mijn vragen/opmerkingen ga krijgen… Wat denken jullie? 😉

  https://twitter.com/Bob_Maas/status/394424384300924928

 360. Diesel: Dan wordt je bruto inkomen door Renteaftrek zo laag dat je recht hebt op een sociale Wooning.

  En meer kinderbijslag, meer tegemoetkoming kinderopvang, meer zorgtoeslag, meer studiefinanciering voor je kinderen, en… omdat je in een sociale huurwoning zit meer huurtoeslag.

 361. ll says:

  Nog 7 jaar volhouden dudes 🙂 2020 einde Kondratieff Winter …..

  Bankieren in 2020

  http://www.mkbservicedesk.nl/8304/bankieren-2020-glokale-bank.htm

 362. Michel says:

  maarten,

  Zo ken ik er nog wel een paar. Je kunt beschouwen zoals je het wil zien. Maar zo is het niet.
  Het gros van de woco’s doet waarvoor ze zijn verhuren én bouwen in de sociale sector, zonder buitensporige salariëring.
  De uitwassen met miljarden verspillingen zijn voorbehouden aan de groten met hoofdzakelijk PvdA bestuurders die alle reserves van de kleineren, goedwillenden nu ook aangetast hebben.

  Door een paar grote missers, machtswaanzinnigen in Brabant, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht mag heel Nederland aan het gas?
  Zowel particulier als woco, nou ga ervoor, zou ik zeggen.

  Ik investeer vast in tenten- en bruggenverhuur.
  *openingsaanbieding*

  Bij wachtlijst langer dan 18 jaar 20 procent korting op je tent.
  🙂

 363. Michel says:

  maarten:
  Michel,

  ….. ze verkopen afgeschreven huurwoningen (20 jaar oud) voor de volle mep, dat wel. o, en ze bouwen koopwoningen.
  ……………

  Afgeschreven? 20 jaar oud? Die woningen staan er toch nog? Ik zie de woco’s hier (KAN-gebied),de woningen met 25/35 procent korting van de hand doen. Woningen die 5 jaar terug nog 125.000/130.000 opbrachten gaan nu voor 75.000/80.000/90.000 de deur uit. (En dalende)
  Deze worden dus niet meer verhuurd ook niet tijdens de verkoop periode.

  Zelfs nieuwe huurwoningen 4 jaar oud worden met 10 a 15 procent korting verkocht.
  Leuk als je daar als huiseigenaar in de buurt woont, kun je gelijk 25/30 procent afschrijven.

  Dezelfde woningen staan in regio!! A’dam voor 149.000 te koop en dan ook nog op erfpacht.

  Weet je even het verschil.

 364. Michel says:

  maarten,

  Ja precies, we pikken wat we nodig hebben dan wel uit Amerika(VS,) dan weer uit Londen (GB), ik zou Hong Kong(China) en Parijs(Frankrijk) en Frankfurt(DLD) er ook even bij pakken.
  Gemiddeld globaal en precies hetzelfde als de Nederlandse situatie.

  Precies zoals degenen die de sociale huurwoningen uit België (veel goedkoper) vergelijken met die van Nederland.
  In vergelijking met België zijn die hokken in de Bijlmer paleisjes.

  En doe even de Huurwet uit China.. vergelijk ik die even met Nederland… en de woningcorporaties daar hoe werken die? OOH WACHT…… ze hebben geen……………..

 365. Bob Maas (VEH) ziet HRA ook als subsidie:

  https://twitter.com/Bob_Maas/status/394468209434181633

 366. Steven says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  ik vind dat getwitter zo’ n lelijke lay-out hebben.. En dan ook nog die achterlijke beperking in de hoeveelheid tekens die je mag gebruiken. Ongelooflijk dat zo’ n kreupele site toch zo veel gebruikers heeft.

  (misschien word zelfs ik oud…) 😉

 367. tufkaj says:

  Hadden we allemaal de admin al eens zien dansen eigenlijk? http://www.youtube.com/watch?v=hO8MwBZl-Vc

 368. tufkaj says:

  Steven,

  twitter is ge-wel-dig. Zonder die beperking van 140 characters zou het gelijk dood zijn wmb 🙂

 369. Steven says:

  tufkaj,

  dat is ook weer waar… Lange er-om-heen-draai zinnen worden uitgesloten. ok…. Dan ga ik ook maar twitteren. 😉

 370. Steven says:

  tufkaj,

  ongelooflijk he? Heb zelf het idee dat ik dan juist niet mee doe (maar heb het vast fout).

  echt goed! dat filmpje.

 371. ps says:

  tufkaj: Hadden we allemaal de admin al eens zien dansen eigenlijk? http://www.youtube.com/watch?v=hO8MwBZl-Vc

  Wat een verschil met dit hè!

  http://www.youtube.com/watch?v=HAeprWIOQqQ

 372. tufkaj says:

  ps,

  euh, ik zie geen overeenkomsten idd 🙂

 373. latida says:

  Voor hen die zich afvragen waarom de euro in waarde aan het stijgen is ten opzichte van de dollar

  http://www.youtube.com/watch?v=nX7J8-VTG08

 374. Adamus says:

  Jean-Paul: …and those with no balls, no brains and no hearts become ‘austrian’ economists?

  Dijsselbloem dus een Austrian 🙂 @spaartegoedCyprus

 375. Adamus says:

  ll:
  – 6 miljard bedrijfskredieten.

  dnb.nl/binaries/Gr…k-1_tcm46-298564.gif

  Volgens mijn dochter is het al zichtbaar in de NL….

  Het woord dat zij gebruikt isshabbyNL ziet er shabby uit ……, volgens haar, dat dan weer wel …..

  M V = P T

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fishervergelijking

  🙂

 376. Steven says:

  latida,

  De euro is ook nepgeld hoor.. 😉

 377. decima says:

  .. en daarnaast had Joris Luyendijk nog een zinvolle toevoeging.

  http://volzin.nu/index.php/redactie/44-redactie/387-dit-gaat-helemaal-fout

 378. Steven says:

  De Pessimist,

  Wat late reactie, maar Barbera IS Kim Holland (alleen heeft ze in de kamer haar haar geverfd)

 379. diesel says:

  OOOOOOOOOOOOja en de voedselbank.
  Snorkel.,.,

 380. diesel,

  Wat is er met de voedselbank diesel?

  De enige bank waarmee het nog “goed” gaat… 🙁

 381. ll says:

  Ondertussen in Ierland.

  Ierland doet huizenprijstechnisch weer normaal, prijzen met meer dan 50% gedaald, cashkopers beginnen nu te kopen, bodem bereikt ? 😉

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ireland_house_prices.png

  Van 300k naar 132k, gemiddeld dat wel …..

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/our-average-house-price-is-now-just-over-132000-but-value-still-depends-on-location-29705062.html

 382. ll says:

  Dutch Fannie Mae be seen by Blackrock ( lees DF ) as taxpayer risk ……. Bloomberg

  http://www.bloomberg.com/news/2013-10-27/dutch-copy-fannie-mae-seen-by-blackrock-as-taxpayer-risk.html

 383. ll says:

  Laatste nieuwtjes van van Lanschot, Fitch affirms van Lanschot at a negative outlook …….

  http://www.reuters.com/article/2013/10/25/fitch-affirms-van-lanschot-at-a-negative-idUSFit67435720131025

 384. ps says:

  Heinz: Starterswoning 1939http://www.shorpy.com/node/16349

  Bouw je eigen creatieve huis:

  http://www.ted.com/talks/dan_phillips_creative_houses_from_reclaimed_stuff.html

  “We can’t even afford our mortgage, we can’t afford to eat anything except beans.”

 385. ps says:

  ll: En lenen ZAL je …… kreng telegraaf.nl/feed/…utrale_huizen__.html

  Wat is het energielabel?
  I don’t know…

  http://www.youtube.com/watch?v=nfEra7DCClY

 386. Adamus says:

  Steven:
  latida,

  De euro is ook nepgeld hoor..

  Duisenberg: € = vertrouwen in elkaar -excl.politici natuurlijk, die hebben de € zoals die bedoeld was verneukt 🙁

 387. ps says:

  Adamus: Duisenberg: € = vertrouwen in elkaar -excl.politici natuurlijk, die hebben de € zoals die bedoeld was verneukt

  http://www.youtube.com/watch?v=GBVTDLtTLtE

  😉

 388. ps says:

  ll: Ondertussen in Ierland.Ierland doet huizenprijstechnisch weer normaal, prijzen met meer dan 50% gedaald, cashkopers beginnen nu te kopen, bodem bereikt ? en.wikipedia.org/w…and_house_prices.pngVan 300k naar 132k, gemiddeld dat wel …..independent.ie/bus…cation-29705062.html

  Ondertussen in ‘het perfide Albion’:

  http://www.theguardian.com/money/2013/oct/27/albion-drive-revisited-property-divide

  http://www.nu.nl/economie/3612846/britse-oudere-bezorgd-energierekening.html

 389. Apekool says:

  maarten:

  […] ze verkopen afgeschreven huurwoningen (20 jaar oud) voor de volle mep, dat wel. o, en ze bouwen koopwoningen.

  Een woning schrijf je wel iets langzamer af hoor – ca. 50 jaar, maar goede WoCo’s zullen na 25-30 jaar groot onderhoud doen (nieuw dak, voegen vernieuwen, isolatie waar nodig, ramen en kozijnen vervangen) voor de 2e helft van het huurhuis leven.

  Vergeet ook niet dat een huurhuis gemiddeld minder ‘liefdevol’ wordt behandeld dan een koophuis – dat drukt de levensduur zeker.

 390. AC says:

  Het stormt. Deze bleef hangen:

  “The only sport is synchronised swimming…”

  http://www.youtube.com/watch?v=95zRdGDQoTQ&list=PLNhTos49Oq4LboD3bb0S2SFJwi2xY9Tjb&index=3

  Storms in Fukushima storms in the UK storms in the Netherlands? Moest denken aan loes luca in ‘n commercial jaren geleden die met ‘n geafecteerde stem riep: “Milieu? Ik kom uit ‘n voortreffelijk mileu!” Je kunt met andere woorden wel blijven ontkennen dat er niets aan de hand is maar de werkelijkheid is weerbarstiger en dat gaat minstens ook op voor de huizen’markt’ en onze politici die met bloedneuzen rondlopen. Niemand die ‘t ziet, doekjes voor ‘t bloeden… Het ergste komt nog.

 391. tinus says:

  DE uitleg over de crisis.
  http://www.youtube.com/watch?v=GBVTDLtTLtE
  veel plezier

 392. AC says:

  Off topic

  @ll
  Ken je het boek van Emertus Peter Westbroek: “Het grote verhaal van ‘n kleine planeet” ? Te leuk dit, er is ‘n herdruk uit 😉 helemaal niet duur http://tvblik.nl/boeken/peter-westbroek-2

 393. AC says:

  tinus,

  Nice one! “The euro-crisis is so bad right now. The world is looking at the Germans for leadership and to the French for moral courage…” Brings to mind:
  http://www.youtube.com/watch?v=9V7zbWNznbs

 394. AC says:

  Animal spirits 😉

 395. AC says:

  tinus,

  Al Murray, F**ING brilliant mate! 😛

 396. AC says:

  Met de Metro gaan, 5 stops. OV kaart kapot. Machine geeft geen krimp. Alleen het plastic kaartje kost al €7,50 er stond nog tussen de 17 en 18 euro reistegoed op. No one shall pass! POOF… Even later, op het CS om de trein te nemen, nieuwe OV kaart aangeschaft de mededeling: “U kunt alleen reizen wanneer er minimaal €20,– op uw kaart geladen is.”
  Geen wonder dat OAD failliet ging, ze begrijpen de tekenen des tijds niet.

  Met heimwee denk ik terug aan de tourniquettes in Parijs, Milaan… oh wacht even, ze bestonden niet, ze bestaan! Nog steeds! Nederland is anders…

 397. AC says:

  Huizentreintje?

 398. tinus says:

  AC een liedje voor onderweg wat een opmerkelijk verschil in beroepsopvatting met nu
  http://www.youtube.com/watch?v=NdyLb7ouXUU&list=RD02AQITVzERKrM

 399. tinus says:

  stukje tekst

  When the bugs get your cotton, the times they are rotten,
  I’m a jolly banker, jolly banker am I.
  I’ll come down and help you, I’ll rake you and scalp you,
  Singin’ I’m a jolly banker, jolly banker am I.
  haha

 400. dr.t says:

  Michel:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Lees de huurwet maar eens door… Ook een particuliere huiseigenaar met 1 of meer woningen in de verhuur dient zich te conformeren aan de huurwet.

  Blok past dat aan zegt dan: alle woningen beneden de 178.000 zijn gemaximaliseerd op 4.5 procent of deze nu in Amsterdam of Maastricht staan.

  Snorkel je bent toch zo voor deregulering van de woningmarkt (HRA afschaffen). Dat staat in schril contrast met je affiniteit met regels voor huurprijzen. Je lijkt de woningmarkt met twee verschillende maten te willen meten.
  En waarom bang zijn voor huurverhogingen?, er zijn in NL toch veel te veel huizen gebouwd? Er is toch geen schaarste hoor ik op deze blog keer op keer?
  Of is er alleen schaarste aan woningen voor mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten? Ik zie daarin eerder een overschot van mensen die een handje boven hun hoofd gehouden dienen te worden….

 401. AC says:

  The mainstream… de levensverwachting… wakker?
  VERTROUWEN muhahaha http://www.youtube.com/watch?v=w_YedemsoRE

 402. AC says:

  So much voor geestverwanten en hungry ghosts. Virtual ping pong? Don’t draw conclusions too fast…
  Hurry up 😛

 403. AC says:

  Standard and poor’s…

 404. AC says:

  Oh ik had ‘m al gepost… nu ‘de foto’s nog’. Altijd leuk.

 405. AC says:

  Horwel ik een enorme fan ben van de fotograaf Mark Kohhn heeft hij meer in huis, maar dit terzijde…

 406. AC says:

  Mark Kohn that is

 407. AC says:

  Wintertijd, gun je kind dat horloge http://www.youtube.com/watch?v=P9fa3HFR02Ehttp://www.youtube.com/watch?v=P9fa3HFR02E

  Be quiet: Show no merci to the wounded, non shall live!
  http://www.youtube.com/watch?v=xpovtaBBLCE
  I fart in your general direction? Zwarte piet? http://www.youtube.com/watch?v=OSBlhHq-jrc
  huizentreintje stinks?

 408. AC says:

  Kortom, als de mainstrem media een kans ziet om de lucht op te klaren zullen ze het niet laten. Vreemd!
  Zit er soms ‘n luchtje aan? Of heb je teveel parfum opgedaan 😉

 409. AC says:

  dE LACHENDE DERDE holland’s got talent…
  Showtime. What’s next?

 410. ll says:

  \DSB claim van curator voor DNB komt uiteindelijk terecht bij de taxpayer. DNB heeft wel een verzekering maar tot 15 miljoen, en jawel daar is ie weer, de Staat staat garant voor DNB … op RTLZ ergens verborgen in een filmpje ………

 411. ll says:

  @ AC ben nog bezig met dit boek 🙂

  http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/2/5/1/9/666749152.jpg

  Floor nog steeds geen Schmulletje …….

 412. Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Zit je als troll toch niet helemaal lekker mee. In Ierland betaalt iemand die te vroeg / duur gekocht heeft dus per jaar €22.000 meer dan iemand die slim gekocht heeft. Met een gemiddelde huisprijs van €132.000 is dat dus 6 jaar voor nop betalen. Slimme koper kan 6 jaar eerder met pensioen! BAM

 413. Voerman zal wel blij zijn om de te horen dat in het wetsvoorstel de volledige opbrengst van het verlagen van de HRA wordt teruggegeven aan de burger door verlaging van de 2e + 3e belastingschijf. Dat “ga nie ‘beuren” valt dus voorlopig gelukkig wel mee…

 414. AC says:

  ll,

  Bedankt voor de tip 😉

 415. AC says:

  dr.t,

  Schaarste creëer je pas op het moment dat er een overvloed aan schuldenaren ontstaat. Zou je moeten zien!
  Meer dan ‘n kwart van de kantoorruimte leeg hoezo schaarste, pensioenspotten overvol, hoezo schaarste…
  Verhaal gaat niet meer op beste vriend. Erger, het gaat er niet meer in! Nek uitsteken is kokhalzen geworden!

 416. AC says:

  dr.twaarom bang zijn voor huurverhogingen? [..]
  Of is er alleen schaarste aan woningen voor mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten? Ik zie daarin eerder een overschot van mensen die een handje boven hun hoofd gehouden dienen te worden….

  Een hand boven je hoofd, godbetere…

 417. PP says:

  AC:
  Het stormt. Deze bleef hangen:

  youtube.com/watch?…2xY9Tjb&index=3

  Storms in Fukushima storms in the UK storms in the Netherlands?Moest denken aan loes luca in ‘n commercial jaren geleden die met ‘n geafecteerde stem riep: “Milieu? Ik kom uit ‘n voortreffelijk mileu!” Je kunt met andere woorden wel blijven ontkennen dat er niets aan de hand is maar de werkelijkheid is weerbarstiger en dat gaat minstens ook op voor de huizen’markt’ en onze politici die met bloedneuzen rondlopen. Niemand die ‘t ziet, doekjes voor ‘t bloeden… Het ergste komt nog.

  Ik heb dat idee ook, gevoelsmatig zit ik al een jaar of drie te wachten op een storm op andere wijze 🙂

  Als een dier op een boerderij wat onrustig is, kan een koe zijn, een paard.

  En geen boer die mij eerlijk zegt: ‘t is de storm PP, je voelt ‘t goed jongen

 418. PP says:

  En da’s dus au contraire ‘het gevoel’ van die ene meneer 😉

 419. AC says:

  Het huis van god… TE HUUR!
  Ik kan niet wachten tot het kerstmis is kan ik mijn grotpapier weer uitpakken 😛

 420. AC says:

  PP,

  Die ene meneer een roepende in de woestijn? Of de man uit één stuk waar alle nullen achter aan lopen…
  Sign of the times. Nothing new though. Heil Blok!

 421. AC says:

  Samson kan beter z’n haar laten groeien… Lukt niet 😛

 422. AC says:

  Geknipt en geschoren verschijnt hij ten tonele
  😛 Op zoek naar eigen kracht (voer)

 423. AC says:

  De klik met de koper 😉

 424. AC says:

  De blik vooruit muhahahaaaaaaa

 425. AC says:

  Repelsteeltje, guess my name Hrahrahrahra haha

 426. AC says:

  Open your window when you start sanding before the sh*t hits the fan to work in a much cleaner environment, left right, left right, left right, and so on, 😎

 427. AC says:

  Who needs Hitler 🙂

 428. AC says:

  Humid humanity… A matter of time
  Onze politici zijn vooruitstrevend dit is nog maar de boeggolf die we zien.
  Belofte-vol vertrouwen. Sure thing!

 429. AC says:

  Ben ik de enige die naar adem hapt omdat ik niet onder water sta? Fire!!

 430. PP says:

  AC:
  Just saying… http://www.groentevrouw.com/fitnessintro.html

  Whahahahahahaha 🙂

  Je draaft doorrrrrrrrrrrrr AC

  😉

 431. AC says:

  PP,

  Waarschijnlijk: Two steps forward one step back…

 432. AC says:

  “If I can’t dance you can keep your revolution – Emma Goldman”

 433. AC says:

  Am a goldman sudden instant realisation! http://www.youtube.com/watch?v=_H3Sv2zad6s

 434. latida says:<