De winter duurt nog jaren

Deflatie in aantochtTerwijl de ECB de inflatie probeert te beteugelen, waarschuwt Mecking juist voor deflatie. ‘Economen kijken alleen naar de prijzen in de winkel. Dat is te beperkt’.

Door Frank van Alphen

Geheel tegen de stroming in voorspelt historicus Eric Mecking (52) al sinds 2005 dat we een periode van deflatie tegemoet gaan. Onlangs verscheen van hem een geactualiseerde versie van het boek Deflatie in aantocht.  ‘Economen kijken alleen naar de prijzen in de winkel. Dat is geen goede graadmeter voor inflatie.’

De Europese Centrale Bank heeft de rente met een kwart procent verhoogd om de inflatie in de kiem te smoren.

‘Die renteverhoging leidt tot een hogere hypotheekrente. Dat heeft weer een verdere daling van de huizenprijzen tot gevolg. Als dat geen deflatie is, weet ik het niet meer. Bedenk dat het huis voor de meeste mensen hun grootste bezit is’, zegt Mecking. ‘Door die onzekerheid zullen mensen meer gaan sparen en minder uitgeven. Dat heeft een deflatoir effect.’

Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank zei dat de invloed van een renteverhoging niet moet worden overschat.

‘Wellink spreekt wel vaker sussende woorden. Hij is meer een diplomaat  en een jurist dan een econoom.’

De meeste economen voorspellen juist inflatie als gevolg van stijgende grondstof- en voedselprijzen. Hoe valt dat te verklaren?

‘Economen kijken alleen naar de prijzen in de winkel. Dat is te beperkt. Die prijsstijgingen hollen de koopkracht van de consument uit. Hierdoor schiet de burger in de stress. Hij gaat en kan minder besteden. Dat betekent dat er minder vraag naar goederen is. Minder vraag heeft op den duur deflatie tot gevolg.

Niet alleen de koopkracht loopt terug, maar mensen hebben ook minder te besteden omdat de overheid 18 miljard moet bezuinigen. We zitten nu opgescheept met de schulden veroorzaakt door de kredietcrisis. Die moeten binnen afzienbare tijd worden afgelost als we ze niet willen doorschuiven naar de volgende generatie.’

Waarom is de  Europese Centrale Bank zo benauwd voor inflatie?

‘De ECB heeft maar een doelstelling: voorkomen dat inflatie boven de twee procent uitkomt. Met name de Duitsers vinden dat zo belangrijk dat ze bereid zijn genoegen te nemen met een lagere economische groei als dat nodig is. De euro moet koste wat kost sterk blijven. Bedenk dat een  sterke euro  ook een deflatoir effect heeft. De export lijdt onder een dure euro. Dat zet de vraag naar Europese producten onder druk.

Aan de andere kant heeft de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, ook als doel de werkgelegenheid te bevorderen. Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft gezegd dat hij als het nodig met een helikopter dollars over het land wil rondstrooien.

Amerikanen zijn minder bang voor inflatie. Omdat ze veel schulden hebben, hebben ze  zelfs baat bij inflatie. Ze hoeven dan minder terug te betalen.’

Hoe staat het met uw vertrouwen in economen?

‘Er zijn maar een paar economen die de kredietcrisis zagen aankomen. Desondanks blijven ze erg eigenwijs. Ik mis de zelfkritiek. Hun handicap is dat ze denken dat economie een exacte wetenschap is. Dat klopt niet. Het is een menswetenschap. Ondertussen blijven economen wiskundige modellen bouwen waar geen mens in voorkomt.

‘Economen hebben ook weinig historisch besef. Ze roepen  dat landen nooit failliet kunnen gaan. Dat is niet waar. Wie verder kijkt dan tien jaar ziet honderden landen die hun schulden niet meer konden betalen. Als historicus ben ik gewend verder terug te kijken. Ik baseer mijn ideeën op de theorieën van de  Oostenrijkse School en de Rus Kondratieff. Die heeft een cyclus ontdekt bestaande uit vier golven die te vergelijken zijn met de seizoenen.’

In welke fase zitten we nu?

‘In de winter of de neergaande fase. De laatste keer duurde die van 1929 tot 1949. De huidige winter begon in 2000 en duurt zeker tot 2015, misschien 2020. Dat is een periode waarin zeepbellen barsten en schulden moeten worden afgelost. Het economisch herstel dat we nu zien is kunstmatig en tijdelijk door stimuleringsmaatregelen van overheden en verlaging van de rente.

Zodra dat besef doordringt zal de economie opnieuw gaan krimpen. Dat gaat gepaard met faillissementen, dalende huizenprijzen en minder kredieten.’

Wat kun je als consument doen als je deflatie en economische krimp verwacht?

‘Je moet je huis verkopen. Ik heb twee jaar geleden de daad bij het woord gevoegd. Verder zou ik geen vertrouwen hebben in de dollar. Je geld moet je in goud en zilver steken. De goudprijs, die nog steeds stijgt, is een goede barometer voor de onrust op de financiële markten. Als de goudprijs stijgt, is er echt iets ernstigs aan de hand. Ik  schrijf nu een boek over goud en zilver.’

Hoeveel deflatie verwacht u?
‘De deflatie zal slechts enkele procenten bedragen, maar omdat bij deflatie de schulden automatisch toenemen, zullen de gevolgen ingrijpend zijn. Verder verwacht ik economische krimp.’

Leidt de krapte op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing niet tot inflatie?

‘Vergrijzing heeft juist meer deflatie tot gevolg omdat ouderen minder geld uitgeven en meer sparen. Japan is daar het bekendste voorbeeld van. Dat land kampt al bijna twee decennia met deflatie.’

bron: Goudtekoop’s Blog

Share Button
194 comments on “De winter duurt nog jaren
  1. Narrow Escape says:

    Interessant stuk. Herkenbaar ook.

    Ik lees al een paar weken mee op dit weblog. Heb de zeepbel van heel dichtbij meegemaakt. Woonde er zelfs middenin.
    Als ik op de afgelopen 10 jaar terugkijk schrik ik – alsnog – van de euforie waardoor we ons lieten meeslepen en van de financiële risico’s die we namen.

    Wij – zeer goede tweeverdieners, geen kinderen – kochten in 2000 een groot modern grachtenpand in het Amsterdamse 1019-gebied. Pand werd nieuw opgeleverd aan ons als eerste bewoners, maar wij waren al de derde (!) eigenaar en kochten dus te duur van speculanten. Maar wat maakte het uit. Het was de tijd dat je meer verdiende met een huis kopen en verkopen dan naar je werk gaan. Het gemak waarmee we – toen nog in guldens – schulden aangingen is achteraf onbegrijpelijk.

    Natuurlijk gooiden we de keuken (nooit gebruikt) er meteen uit, en de badkamer, lieten de tuin aanleggen, bouwden nog een dakterras. Geen lullige spullen van de Gamma hoor, maar kwaliteit uiteraard. Voor de prijs van onze Philippe Starck douchezuil hadden we met gemak 4 weken naar Bali kunnen gaan. Prachtig huis geworden, stond ook in ‘de bladen’.

    Natuurlijk zat er een giga hypotheek op. Alles werd geleend. We hadden wel wat eigen geld, maar dat mochten we van de bank vooral niet in het huis steken; “doe er wat leuks mee, koop een mooie auto”. Ik citeer die adviseur nog vaak. We moesten de eigenwoningschuld zo hoog mogelijk opkrikken voor de HRA; die bedroeg op het laatst méér dan een bijstandsuitkering (!!). Ik begrijp best wat mensen met ‘villa-subsidie’ bedoelen.

    Als makke schapen volgden we de adviezen op. We waren financiële onbenullen, maar dat gaf niet zolang het goed ging. En wij waren niet de enigen die zo deden. We hebben huizen 2, 3 keer over de kop zien gaan. En elke keer werden de keukens en de badkamers en de houten vloeren weer vervangen.

    Een jaar geleden besloten we het roer om te gooien. We voelden dat dit niet goed kon blijven gaan, dat er iets structureel ging veranderen op de woningmarkt, dat de overwaarde van het huis verdampte, dat we tot aan onze nek in de schulden zaten en we moesten er niet aan denken wat er zou gebeuren als één van ons zijn baan kwijtraakte.

    Het huis hebben we – gelukkig nog goed – verkocht. (En ja hoor, alles wordt er nu weer uitgesloopt.)

    Van de winst uit de verkoop losten we alle (overige) schulden af en kochten wij tegen een spotprijs van een WBV een ruim appartement in een nette, opkomende buurt in A-Noord. We zijn – ik ben tegen de 50 – dus helemaal opnieuw begonnen in een starterswoning.
    Toegegeven, het is even wennen zo’n omgekeerde wooncarrière. Niet iedereen begreep ons meteen. ‘Slumming’ noemden ze het. Tsja, hip is het zeker niet hier, wel veilig en rustig heel erg groen. Zonder woonlasten wonen we hier met onze inkomens ongelofelijk scheef en kunnen we eindelijk eens wat sparen. Ik ben blij dat we nu eens met 2 (nee, vier) benen op de grond staan, en wat financiele verantwoordelijkheid bijleren.

    We wachten nu af. Blijven we hier, volgen we onze droom en gaan we misschien nog eens buiten wonen, of toch terug naar het Centrum?

    Maar voorlopig zie ik ons geen duur huis meer kopen. Ik had dit kabinet niet zo lang gegeven (en gegund), maar bij de eerstvolgende verkiezingen gaat de HRA en daarmee de woningmarkt een douw krijgen. Dat is wel zeker. Misschien zelfs wel eerder. Want de Eurocrisis maakt duidelijk dat we al veel te lang navelstaren. En Henk & Ingrid zijn ook niet gek.

  2. piep de clown says:

    Ben erg benieuwd hoeveel vastgoedjongens over 5 jaar nog in de qoute 500 staan…

  3. Nou says:

    menswetenschap?!

    Dat zou ik nog wel eens aangetoond willen zien dan, want ik “geloof” nog eerder dat theologie een wetenschap is dan dat economie een wetenschap is.

    Roepen dat iets een wetenschap is, maakt het nog niet zo. Formuleer eerst eens een hypothese die te falsificeren is.

    “Deflatie komt” is dat niet

  4. Juan Belmonte says:

    Off-topic (hihi, een grinnik waard),

    De Vereniging Geleend Huis geeft aan dat ze begrijpt dat huizen te duur kunnen zijn (in NL wel te verstaan).

    Alle huizen mogen in Holland te duur zijn, alle maatregelen mogen uit de kast gehaald worden om het Kamikazekopen op Hogehuizenprijzen instand te houden
    …..
    maar (en nu komtie)
    …..
    dat geldt NIET voor serviceflats.

    Immers Hogeserviceflatprijzen zijn Ongewenst, ook in de wereld van de Vereniging Geleend Huis.

    Waar eerder de VGH stelselmatig plannen afwees om verandering aan te brengen aan het gewoonterecht om huizen gesubsideerd (HRA) te leasen (aflossingsvrij is niet kopen) wordt er nu voor Serviceflats een uitzondering gemaakt.

    http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/

    Ten opzichte van eerdere standpunten een opmerkelijk inzicht. De VGH gaf immers zelf toe dat ze stropfinancieringen nastreefden (aflossen was ONWENSELIJK)
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78966

    Juan denkt:
    alsjemenou, dat is een bejaardendraai, wellicht een opening naar méér. 😛

  5. Ralph says:

    @2 Zo’n beetje allemaal, net als nu. Met de familie Brinkman bovenaan.

  6. Ralph says:

    Brenninkmeijer bedoel ik natuurlijk, toch maar eens wat minder posten ‘s avonds in het weekend. 😉

  7. Maria says:

    In het voorgaande topic heb ik al aangegeven dat ik verwacht dat er deflatie optreedt en heb mijn mening daarna gecorrigeerd naar biflatie, iets wat al heel duidelijk aanwezig is.
    Kondratieff heb ik daarbij aangeduid.

    De vraag die Stephane stelt om hier een duidelijke richting aan te geven kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen en beantwoorden. Het heeft met het gevoel en de dagelijkse realiteit te maken, en met zaken die ik nog niet zo lang geleden heel belangrijk vond maar waarvan ik nu weet dat het allemaal gebakken lucht is.

    Een aantal alledaagse voorbeelden: het grote aantal veilingen van Troostwijk in o.a. keuken-en badkamer zaken of jacuzzi’s, de on-line juwelier die (gedragen) hele dure horloges en prachtige diamanten ringen te koop aanbiedt en waarvan het aanbod steeds groter wordt, de auto handelaar in exclusieve merken die zijn deur sluit, het aanbod in de outlet centra van Gucci, Hermes, Prada, Dolce en Gabbana en zo meer wat alleen maar groeit ten opzichte van zeg 3 jaar geleden, de uitverkoop die steeds vroeger begint en zich manifesteert met volle rekken, de mevrouw die normaal gesproken het nieuwste van het nieuwste droeg, en duur, en nu in alle openheid zegt dat het een sport is om een leuk kledingstuk te vinden voor een lage prijs en het artikel in de laatste Linda (glossy) wat handelt over het achteloos kopen van dure kleding met een creditcard. Nooit gezien of gehoord, de afgelopen 10 jaar.

    Dat is menswetenschap en inderdaad iets waar de meeste economen (want vaak mannen) zich niet mee bezig houden. Ik denk dat ik het kan weten, mijn partner heeft econometrie gestudeerd. (nog erger!)

    Wat begint aan de top (de Philippe Starck douchezuil) sijpelt door naar beneden, de Gamma douchezuil.

    Narrow Escape in @1 zat aan die top en heeft zich gerealiseerd wat gaande was en heeft zijn huis verkocht. Ik heb me 3 jaar geleden gerealiseerd wat gaande was en heb een dure levensstijl vaarwel gezegd en heel veel geld terug gebracht naar de bank. We moeten nog even, en dat gaat best lukken, maar dan kan ik met een goed gevoel mijn middelvinger naar de “banksters” opsteken.

    Narrow Escape en ik, zei de gek, zijn mensen die het geluk hebben om dit a. in te zien en b. de financiele mogelijkheden hebben om dit te doen. De top.
    Maar die is klein en heel veel mensen achter ons moeten nog beginnen.

    Dus ja, deflatie is in aantocht. Ook het komende jaar zal ik mij onthouden van dure kleding, een andere auto, de skivakantie en het exclusieve etentje waar ik zo ontzettend van kan genieten. Mijn boodschappen doe ik niet meer alleen bij Albert Heijn of de speciaalzaak, ik bezoek ook de Nettorama of de Jumbo. De uitverkoop biedt vele mogelijkheden en ik onderhandel over de prijs zonder mij daar over te schamen.

    We gaan terug naar “eenvoudig”, soms omdat we het willen, soms omdat we moeten. Ik kan me grotendeels vinden in het verhaal van Narrow Escape, het roer omdraaien en met beide benen op de grond.

    Over een aantal jaren heten we “trendsetters”.

  8. Dow Jones says:

    Interessant hoor, maar niet erg nieuw allemaal…

    Ik was wel verheugd toen ik dit stukje las:

    Leidt de krapte op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing niet tot inflatie?

    ‘Vergrijzing heeft juist meer deflatie tot gevolg omdat ouderen minder geld uitgeven en meer sparen. Japan is daar het bekendste voorbeeld van. Dat land kampt al bijna twee decennia met deflatie.’

    Ik beweer dat al geruime tijd, maar het is fijn om te zien dat het nu ook een beetje door begint te dringen tot de populaire economische boekjes. De demografie biedt gewoon een garantie voor een toekomstige deflatoire trend.

    Cheerio,

    Dow Jones

  9. mmm says:

    @1 wat een fake bangmakerij..deflatie echt onzin..nog nooit een land failliet zien gaan door deflatie..succes met je spaargeld als het geld niets meer waard is..

    Wie kiest waarom welke woning is daarnaast een interessante vraag die een multitude aan antwoorden kan opleveren..het artikel beschrijft slechts 1 reden en 2 extreme uiterste woonvormen..

  10. Dawg says:

    ‘Vergrijzing heeft juist meer deflatie tot gevolg omdat ouderen minder geld uitgeven en meer sparen. Japan is daar het bekendste voorbeeld van. Dat land kampt al bijna twee decennia met deflatie.’

    Lijkt me niet zo’n goed idee om Japan er bij te halen om aan te tonen dat vergrijzing tot deflatie leidt. De deflatie in Japan begon twintig jaar geleden met het door overmatige kredietverlening gefinancierde luchtbellen op de vastgoed- en aandelenmarkt. Daardoor kwamen de balansen van veel huishoudingen in de private sector onder water te staan en werd schulden aflossen het parool. De deflatie die hier het gevolg van was had niets met vergrijzing te maken.

  11. Maria says:

    @11 Dawg

    De situatie in Japan van 20 jaar geleden lijkt toch verdacht veel op die van Nederland nu.

    Vergrijzing en het minder spenderen van die grijze golf, zal over 10 jaar hier waarschijnlijk wel een rol in gaan spelen.

  12. Dawg says:

    Maar ook hier hebben die bubbles niks met de vergrijzing te maken.

    ‘t Is sowieso een heel aanvechtbare stelling dat vergrijzing deflatie zou veroorzaken. Hoe meer vergrijzing, des te lager de productiecapaciteit van een land wn hoe lager de besparingen. eerder een recept voor inflatie lijkt me.

  13. dalen says:

    @ 1

    Je situatie die je beschrijft, is kenmerkend voor veel mensen. Zeer goed dat jullie inzien dat het fout moet aflopen met de huizenbubble in Nederland. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

    Nederland heeft ‘s Werelds grootste hypotheekschuld hetgeen niet wordt opgelost door eigengereide egoïsten in Den haag. Erger nog, zij blazen de bubble verder op en zadelen starters op met torenhoge schulden die de eerste 20 jaar niet meer zijn af te lossen. Gelukkig worden zij waarschijnlijk verplicht om tot hun 70ste jaar te blijven werken, het geen misschien nog enige soelaas biedt.

    Tegen die tijd roepen zij die in Den Haag de meest stomme beslissingen namen: Met de wetenschap van nu”. Deze dooddoeners horen we nu steeds meer in de hoop er mee weg te komen.

    Eén ding staat vast, de woning die je nu koopt, raak je de eerste 20 jaar niet meer voor dezelfde prijs kwijt.

    Dat er deflatie komt betwijfel ik ten zeerste. Alles wijst op (gierende) inflatie. Niet voor niets is er enorme vlucht in edelmetaal. Inflatie is gunstig voor overheid en banksters. Duitsland stribbelt nog tegen omdat ze het spaargeld en pensioenen van de ouderen wil beschermen maar ook zij zullen overstag gaan. Dat zal gebeuren wanneer zichtbaar is dat de groei van de economie stokt, met als gevolg werkloosheid. Dit kan een productieland als Duitsland zich niet veroorloven. Op dat moment zullen ze een andere koers uitzetten en hiervoor meer draagvlak vinden.

  14. nhz says:

    om te beginnen: het boek van Mecking heb ik nooit gelezen, maar het klinkt voor mij als een hoop onzin. Net Robert Prechter, die ook al 30 jaar predikt dat we hyperdeflatie krijgen en daar goed geld mee verdient. Als er dan weer even ergens een cijfertje is dat op deflatie zou wijzen kraaien de Prechterianen victorie. Maar wie er zijn financieel beleid op baseerde was ongetwijfeld al alles kwijtgeraakt.

    @1:
    ik heb een vergelijkbare ervaring in de grachtengordel van Middelburg (een stad waar de bestuurders vaak doen alsof het gelijkwaardig met Amsterdam is, zoals pakweg 400 jaar geleden).
    Rond 2000 was ik er al van overtuigd dat er een huizenbubble was, mijn eigen pand was in minder dan 10 jaar zogenaamd al vier keer meer waard geworden, net als veel panden in de omgeving. Door een belastingwijziging werd ik kort daarna gedwongen te verkopen. De prijzen zijn inmiddels nog 2-3x hoger dan toen, en 10-15x hoger dan in 1990. Cijfers die als ik het zo hoor redelijk vergelijkbaar zijn met de Amsterdamse grachtengordel. Of ‘tijdelijk uitstappen’ en goede strategie is waag ik te betwijfelen, het pyramidespel wordt aan alle kanten gemanipuleerd door de politiek en zijn zullen zeker zorgen dat wie niet meedoet keihard gepakt wordt (zoals Rutte nu doet: steeds maatregelen treffen die huiseigenaars met tophypotheek steunen, en huurders/spaarders benadelen). Zolang de politiek de huidige koers aanhoudt verlies iedereen behalve de vastgoed maffia.

    @3:
    inderdaad, economie is géén ‘exacte’ wetenschap terwijl ze altijd wel doen alsof. Valt wat mij betreft gewoon onder psychologie: interessant vak, leuk onderwerp voor feestjes, maar als wetenschap sinds het bestaat nooit significant vooruit gekomen.

    @4:
    stresstest: de planning was ongeveer 10 banken die zakten (niet te weinig want dan gelooft niemand het, en niet teveel want dan krijg je problemen). Hebben de burocraten weer aardig voor elkaar niet waar? Cabaret, behalve dan dat het niet leuk is.

    @8:
    ik herken dit wel, maar ik denk niet dat het maatgevend is. Zelf geef ik ondanks flink vermogen heel weinig uit en ik heb er soms wel lol in om nuttige zaken te vinden bij de kringloopwinkel (in plaats van zoals lang gelezen bij dure meubelzaken etc.). Voor huizen geldt eigenlijk hetzelfde: ooit een heel groot huis gehad maar ik denk niet dat ik dat ooit nog wil, ook niet als de prijzen ver dalen. Misschien ooit een zelfvoorzienend huis bouwen ofzo, maar dan niet in Nederland met zijn eindeloze regeltjes. Ook wat auto betreft maak ik pas op de plaats totdat er iets is dat echt energiezuinig / milieuvriendelijk is. Als ik op een zaterdag door de winkelstraat loop overvalt mij steeds vaker een gevoel van bevreemding over al die mensen die met tassen vol (overbodige) spullen de winkels afstruinen naar nog meer. En ook met de ‘superluxe’ fabrikanten gaat het beter dan ooit, ook dit jaar weer. Kijk maar naar dure auto’s, superjachten, de elite retailers in UK/VS enz., allemaal booming business. De rijkste paar % van het Westen geeft nog steeds geld uit als water, en gaat daar vermoedelijk mee door totdat de bom barst. En die groep, dat is helaas toch waar de gemiddelde burger zich aan spiegelt – vooral degenen zonder een cent op zak, die leven van loonstrookje naar loonstrookje (of naar de volgende uitkering).

    @9:
    er is heel veel discussie mogelijk over de vraag of er in Japan deflatie is. Als er al deflatie is, dan valt daar in de prijzen weinig van te merken, uitgezonderd de prijzen van bubbleartikelen uit de jaren ’80 zoals huizen en grond. Bovendien, matige deflatie is volkomen normaal in een economie waar nog innovatie plaatsvindt.

    @11,13:
    eens.

  15. dr.t says:

    Huiseigenaar profiteert van Griekse ellende door Natasja de Groot
    AMSTERDAM – De Griekse ellende is goed voor Nederlandse huizenbezitters. Een aantal hypotheekverstrekkers heeft de afgelopen tijd de hypotheekrente verlaagd.

    Zo haken ze in op de voortgaande daling van de rente op de Nederlandse kapitaalmarkt. Verwacht wordt dat grote banken besluiten hetzelfde te doen.

    „Deze ontwikkeling drukt de rente op de kapitaalmarkt. Het is een logisch gevolg dat vervolgens ook de hypotheekrente daalt. Het is vreemd dat de huizenbezitters in ons land profiteren van de Griekse toestanden, maar zo werken de financiële markten nu eenmaal”, aldus hoogleraar monetaire economie Ivo Arnold van Nyenrode.

    Hypotheekverstrekkers als Syntrus Achmea, Florius en BNP verlagen de tarieven met zo’n 0,1% bij hypotheekrentes met een looptijd van 5, 10 en 15 jaar. Omdat de concurrentie op de markt groter wordt, doen huisbezitters er volgens een zegsvrouw van de Nederlandse Mededingingsautoriteit goed aan om te shoppen.

  16. dalen says:

    @ 16 dr. t

    Dit is een oud bericht en bewust genegeerd omdat het een broodje aap verhaal is.De hypotheekrente is de laatste tijd juist opgelopen. Het zijn niet de hypotheekverstrekkers als Syntrus Achmea, Florius en BNP die de markt bepalen en ook niet de “Griekse toestanden”. De hoogte van de hypotheekrente wordt bepaald door het risico dat de bank denkt te lopen en de termijn waarvoor je de rente vast wilt zetten. Daarnaast doot het EURIBOR tarief.

    Wanneer je daar naar kijkt zie je dat de rente juist oploopt.

    Kortom een verhaal om in de prullebak te gooien en waarschijnlijk bedoeld is om het volk zand in de ogen te gooien.

  17. Maria says:

    @ 17 Dalen

    Naast het verlagen van de overdrachtsbelasting een mooie truc om inderdaad kandidaat-kopers te bewegen om snel te kopen en een hypotheek af te sluiten. Je moet iets proberen nietwaar!

  18. nhz says:

    @16-18:
    ECB heeft recent de rente 0.25% verhoogd, en loopt daarmee nog giga achter bij de ontwikkeling van bijv. de inflatie die vrijwel overal in de wereld sterk aan het oplopen is. In sommige landen zoals de VS daalt de rente op staatsobligaties. Maar dat heeft weinig met marktrente te maken, en alles met manipulatie door WallStreet en ‘flight to safety’ (net zoiets als mensen die denken dat je nu je geld het beste in een duur huis kunt steken; net als op de huizenmarkt kun je bij obligaties nog steeds instappen voor de grootste crash aller tijden).

  19. Michel says:

    @1(Narrow Escape) Trendsetter!

    Helder verhaal.

    Iets vergelijkbaars hebben ik en mijn partner ook gedaan. Allebei een drukke baan veel door heel Nederland reizen, vandaar drie huizen in drie steden. Het kon toch niet op.

    Wat “gratis” geld bij de bank gebietst, gemakkelijk even een bedrag met 6 nullen geleend. Zelfs zo simpel, er werd nauwelijks iets gevraagd, gewoon getekend en uitgekeerd.

    Vijf jaar geleden zijn we eens gaan kijken, wat we uitgeven, welke risico’s daar aan kleven. Is die ene leuke baan het wel waard is om 70 uur per week aan te besteden, meerdere huizen te hebben die je eigenlijk nog nooit, (nauwelijks) in het daglicht hebt gezien!

    Conclusie:

    Onaanvaardbaar veel risico en nee! onze banen waren het toch niet waard.

    Alle drie de huizen verkocht in 2006. Schulden afgelost en met het restant een andere, (overigens wel courante) woning van 230m2 in een stad in het oosten des lands.

    Verbouwd in drie appartementen twee verhuurd, en in de andere wonen we lekker in het centrum H-vrij.

    Een bedrijf gestart als ZZP’er, banen opgezegd en met 20 uur werk per week een prima leven. Zonder verplichte etentjes, zonder hectische agenda’s, zonder hartfalen met 48 jaar.
    En met een gezondere levensstijl en stressvrij de middelvinger opstekend naar een tweetal banken!

    PS wij zijn nu 44 jaar oud.

  20. Andries Janszen says:

    @ 20..Michel
    Persoonlijk heb ik het in een iets andere vorm gedaan, … heb met mijn spaargeld de hypo afgelost, rijd geen dure auto,s meer rijd nu in oude Volvo van 13 jaar oud, ben zelfstandig, dus betaal inmiddels niet meer mee aan pensioen,[want dat stort binnenkort toch in ] . leef bij de dag, ben minder gaan werken verdien minder dus betaal weinig belasting….en leef nu met de dag …..drink nu lekker mijn pilsje thuis 10 euro per krat , zet de BBQ aan en ben voor € 50,– aan vlees kwijt…en heb een gezellige avond ….ik hoef niet meer naar dure restaurants loop met eenvoudige kleding, en ben nu een echte levensgenieter geworden……………………wat was ik een achterlijke dwaas…..maar nu geniet ik.

  21. Michel says:

    @21(Andries Janszen)

    Ben me er van bewust dat wat jij, ik, 1)Narrow Escape, 8)Maria, 15)NHZ doen, natuurlijk niet voor iedereen is weggelegd. Al kun je met sparen en bewust geld uit geven plus hard werken een heel eind komen.

    Maar….. 8)Maria sprak over een trend die over een paar jaar zou inzetten!
    Nu volgens mij is deze reeds ingezet.

    Niet iedere twee jaar een andere auto, vier maal per jaar naar verre oorden “vakantie” vieren, altijd de splinternieuwste gadget’s, een boot, op regelmatige basis eten in 2/3 sterren restaurants, je garderobe één a tweemaal per jaar compleet vernieuwen.

    In mijn omgeving volgen er nu meer een nieuwe levensstijl. C

    Consuminderen maar wel schuldenvrij.

    Minder is meer!

  22. maria says:

    @ 15 @20 @21

    En die groep, dat is helaas toch waar de gemiddelde burger zich aan spiegelt – vooral degenen zonder een cent op zak, die leven van loonstrookje naar loonstrookje (of naar de volgende uitkering).

    Zoals de piramide vorming is begonnen, zo wordt ze nu ook afgebroken. Een groeiende groep mensen heeft in de gaten dat het achteloos voorbij rennen aan je leven door hard te werken, veel uren te maken, veel geld te verdienen en nog meer uit te geven, niets oplevert.
    Wat je niet uitgeeft, daar hoef je niet voor te werken!

    De nieuwe trend.

    Alleen voor de gemiddelde burger zal deze trend niet haalbaar zijn.
    Blij dat hij iedere maand aan zijn lasten kan voldoen, zijn vakantie kan invullen en een paar leuke dingen in het leven, ziet hij zijn uitgaven iedere maand stijgen. Voedingsmiddelen, gas, water en electriciteit, eerste levensbehoeften. En oh ja, we moeten ook nog 18 miljard bezuinigen of bijbetalen.

    De winter gaat nog lang worden!

  23. ll says:

    Maria, dat was toch structueel, die bezuiniging ?

    Het tij lijkt toch te keren 🙂

    http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=55614

    Mooie verhalen hierboven geschreven trouwens….

  24. ll says:

    Rabo doet er nog een schepje bovenop in de reklame, na verlaagde rente ( niet bij mij dus, de rente is dit jaar alleen maar gestegen ), en verlaagde o.g. belasting, nu ook nog de eerste 4 maanden GEEN hypotheekrente betalen voor eerste huis kopers 🙂

  25. nhz says:

    @26:
    “na verlaagde rente ( niet bij mij dus, de rente is dit jaar alleen maar gestegen ),”

    verlaagde rente? bij mij wel, hoor, op de spaarrekening ;(

    Ik zag trouwens een paar maanden terug al advertenties waarbij je het eerste jaar geen hypotheekrente hoefde te betalen voor een (nieuwbouw) huis. Hoe subprime kunnen we Nederland maken? Misschien een goed punt om mee te scoren voor ambitieuze politici, dat je als starter de eerste 30 jaar geen hypotheekrente hoeft te betalen en dat de overheid de hypotheek dekt (kost niks, want met deze maatregelen kunnen de prijzen alleen maar keihard stijgen, toch?).

  26. Maria says:

    @ 25

    Goed stuk.
    Het stuk wat voor Dow Jones is bestemd heb ik toch ook maar even gelezen en het volgende hieruit is zeer de moeite waard:

    Virtuele betonrot
    De onduidelijke bestemming van deze zwevende gelden, vormt door herlocatie en herinvestering een gevaarlijke verstoorder van het evenwicht op de financiële markten. Zo zouden Mubarak ‘s tegoeden nu al weer naar het nieuwe militaire kleptomane regime van Egypte vloeien, en door een zeef grotendeels terechtkomen in Zwitserse bankkluizen, wat neerkomt op actieve onttrekking aan de economie en dus een deflatoire werking meebreng. Ook de Gadaffi dollars lijken als sneeuw voor de zon te smelten ergens tussen Curaçao, Wenen en London.

    In de City van London gonst het van de geruchten. Arabische King pins speuren nerveus naar hun banken, saldo’s en rendementen, zolang natuurlijk, hen die niet een mediavergrootglas en schijnwerper oplevert. Securitisatie van allerlei financiële transacties middels ondoorzichtig netwerken van derivaten, was eens de speeltuin van de heren, maar daarover hangt nu nog slechts een rottende ontbindingsstank. Vastgoed was eens een veilige vluchthaven, maar is nu veel te doorzichtig geworden. De kans om gepakt te worden met dubieuze of zelfs illegale financieringsconstructie is zo groot, dat zelfs het grootste vastgoed portefeuilles wegkankeren door virtuele betonrot.

    Het “komische” aan de hele situatie is dat het iedereen treft!

  27. Ralph says:

    @8 Als je Kondratiev quote, hoe kan je dan zeggen dat men terug gaat naar eenvoudig? Dat is letterlijk het tegenovergestelde namelijk. Bij Kondratiev zit standaard 2%+ groei door technologische innovatie. Deze mis jij volledig. Alles wat jij dan ook mee maakt, zie ik in de praktijk precies andersom. Generatiekloof?

  28. nhz says:

    @28:
    ik betwijfel hoe relevant dat is. Die tegoeden van Mubarak en Gadaffi, die print Ben Bernanke of Tricky Trichet in een paar dagen bij. En het uitstaande volume van CDS is dit jaar alleen maar toegenomen, dus ondanks de rotte eieren lucht stijgen ze nog steeds in populariteit. Dat er veel te weinig ‘assets’ in de wereld zijn voor die enorme CDS berg is geen probleem, dat betekent gewoon dat straks de hele wereld van de banksters is, en dat ze dan nog steeds een paar werelden van ons tegoed hebben. Schulden aan banksters / WallStreet moeten tenslotte altijd voor 100% betaald worden, die verjaren nooit.

    Wat wel klopt is dat de happy few steeds fanatieker proberen om hun virtuele weelde echt te gelde te maken, of om te zetten in veiliger zaken. Ik ben wel benieuwd hoeveel die Picasso schilderijen of Londen City appartementjes van pakweg 100 miljoen euro straks waard zijn als het financiële systeem instort, en de bevolking weet waar je de boeven kunt vinden die daarvoor verantwoordelijk zijn.

  29. Ain says:

    Maar wat is dan wel een veilige uitweg tegenwoordig, echt alleen maar goud? Daar hoor je toch ook van dat het al zo hoog staat..wat verwachten jullie dat goud of zilver gaat doen?

  30. lorenzo says:

    Fijn te lezen die mensen die in toenemende mate gaan begrijpen wat het leven in houdt !
    Zeker ook beter voor de rikketik waarvoor ik dan nog het volgende kan aanraden : Vit. D ( 70 % heeft een tekort), natto extract oftewel vit. K2 en Q 10 .
    Daarnaast niet teveel feestjes zien want veelal voorzien en in toenemende mate van een te hoog economen gehalte.

  31. Peter2 says:

    De helft van dit artikel is volgens mij onzin en heeft ook niets te maken, zoals wel wirdt gesuggereerd, met de aangehaalde “Austrian School of economics”.

    Het is waar dat bij krediet contractie door het aflossen van schulden er deflatie optreed als omgekeerde beweging van het aangaan van de schulden in de eerste plaats, wat inflatie veroorzaakt in ons geldsysteem.

    En het is deflatie omdat er minder geld+krediet in omloop blijft (n niet omdat de prijzen dalen wat het gevolg is. Dit maakt alle overige goederen namelijk bij gelijkblijvende productie navenant nominaal goedkoper.

    Maar er gebeurd meer natuurlijk, onze economie is veel complexer dan enkel dit effect. Zo treed er ook een verschuiving in de vraag naar diverse goederen op en kan er ellende ontstaan door allerlei politiek/sociaal vastgelegde normen zoals vast dienstverband, ontslagrecht, minimum loon, enz. Mensen stellen dan na gelang dun situatie ten aanzien van die normen andere besteding prioriteiten. Helemaal als men schulden moet aflossen, dat gaat dan ineens voor die 3D televisie e.d. En dat heeft natuurlijk een neergaand effect in de bestedingen die de nominale daling overstijgt.

    Normaal is hiervoor een evenwicht, maar door de enorme krediet expansie van de afgelopen 20 jaar en alle naar voren gehaalde bestedingen, zal en nu en later een periode zijn waarin men minder in plaats van meer kan besteden dan men verdient. En dat betekend economisch krimpen tot een stuk onder het gemiddelde lange termijn niveau ter compensatie van de krediet bubbel.

    Maar nu de hamvraag, is er nu wel minder geld+krediet in omloop dan in voorgaande jaren?

    Het antwoord…nee, er is nog steeds monetaire inflatie. Geen enkele grote partij lost werkelijk af. Het is allemaal schulden doorrollen tegen een hoger rente tarief dan voorheen dat er gebeurd. En de schokken daarvan worden opgevangen door de kosten ervan op andere af te wentelen onder het mom van stabiliteit.

    Dus prijzen gaan omhoog ondanks dat mensen minder te besteden hebben!!!

    En zoals het er nu naar uitziet kan er enkel monetaire deflatie gaan optreden als de politiek het wil. Namelijk als alle schulden (en daarmee ook het bezit van anderen) tegen elkaar worden weggestreept. Normaal aflossen is voor veel partijen gewoon niet meer mogelijk.

    En omdat het politiek betreft, kan het alle kanten uitgaan. Maar de politiek meest gemakkelijke weg, is die van meer inflatie en dus oplopende staatsschulden.

    Maar wat het ook wordt, wij zijn onbelangrijk voor de politiek en dus zullen wij worden geslachtofferd voor de grotere belangen. En de enige manier om je enigszins tegen deze chaos in te dekken is om geen schulden te hebben en fysieke bezittingen die waardevast zijn.

    Dus Goud, Zilver en beslist geen huis met geleend geld, want dan neem je een heel grote gok op de uitkomst.

  32. lorenzo says:

    ” Londen City appartementjes van pakweg 100 miljoen euro straks waard zijn ”

    maar .. die optrekjes zijn meestal in handen van de dictators van deze aarde. Hebben die dan ook last van de crisis , nog voordat ze in Den Haag zijn ?

  33. Get a Life! says:

    Het zijn precies de verhalen in dit draadje waar ik destijds mijn nickname aan heb verbonden.
    Inderdaad tof om te lezen dat steeds meer mensen het licht zien.

  34. lorenzo says:

    oh , vandaar die naam , verhelderend. Kunnen we niet een blogje starten voor een zeker select groepje mensen die ik toch wel in toenemende mate zie ontstaan (..) ?
    Een klein begin alvast ;Laten we beginnen op verjaardags feestjes het weer over autos te gaan hebben en later , na een zekere hoeveelheid papagaaie soep dat andere onderwerp.
    Maar ik hoor het graag.

  35. Peter2 says:

    @32: Peter2,

    Nog even ter toelichting. Met waardevast bedoel ik niet dat de nominale waarde stabiel is, maar dat de koopkracht ervan dat is.

    Helaas zal zo’n metaal vasthouden als zijnde een spaarrekening niet een rendement geven, zoals investeren in een gezond bedrijf dat zal doen. Maar het is veel minder risicovol en zelfs minder dan je geld op de bank zetten, want dat laatste is speculeren met de waarde van de euro en verwachten dat die gaat stijgen of dat de spaarrente snel(er) zal oplopen dan de inflatie die momenteel al rond de 5% per jaar is.

    Je kunt natuurlijk met deze metalen ook speculeren door frequent te kopen en verkopen en zo van schommelingen gebruik te maken. En schommelingen zijn er genoeg in die markt, dus volop kansen op winst en verlies.

  36. Maria says:

    @ 29 Ralph

    Jij hebt toch maar even gelezen he! Er schijnen toch wel meer mensen zo te denken als ik, als je de rest ook gelzen zou hebben, zou je misschien iets genuanceerder gereageerd hebben.

    Maar je kunt het krijgen zoals je het hebben wil.
    Tandarts ben je, nietwaar?
    Daar heb je twee soorten van:
    1. De deskundige die met zijn vak bezig is en goede resultaten aflevert en die een patientenstop voor zijn praktijk in het leven moet roepen, omdat hij anders teveel klanten krijgt. Waarschijnlijk heeft hij of zij een eenvoudige praktijk en leeft vrij bescheiden, de mensen hoeven niet perse te zien hoe goed het hem/haar gaat.

    2. Het jongentje dat tandheelkunde ging studeren omdat dat (ook volgens Elsevier) het beroep is wat het meeste geld in het laatje brengt. En dat is ook zo. Het grootste aantal zelfmoorden komt onder tandartsen voor en er zijn voorbeelden bekend van tandartsen die zich opzettelijk aan hun handen verwonden zodat ze verzekeringsgeld kunnen incasseren.

    Voor ze hier aan toe zijn hebben ze een dure praktijk gekocht of gebouwd, fraai voorzien van een granieten vloer, het mag wat kosten.

    Ook privé willen ze best laten zien dat het hun voor de wind gaat, hij een BMW X5 of nee doe maar een X6 en zij laat ons zeggen BMW station want dat brengt de kinderen zo lekker weg. Hun fraaie woning is gelegen op een 3000 m² grond, uiteraard ontbreken zwembad, paardenstal en rijbak ook niet. Als zij gaan stappen is moeders voorzien van de nieuwste Louis Vutton tas en op de golfclub hebben ze natuurlijk wel de duurste clubs.

    Dat het hele zaakje zwaar gefinancierd is mag de pret niet drukken, je bent tandarts of je bent het niet!

    En tot die laatste groep, beste Ralph, reken ik jou.
    Niks generatiekloof, grootheidswaanzin!

    Laat de tandarts en de orthodontist nou net die groep van medici zijn waar op bezuinigd kan worden zoals afgelopen juli al gebeurd is.
    En er kan nog veel meer van af!

    Waar ga jij je hypotheek van betalen, verkoop van de X6?

    De groeten!

  37. Risp says:

    Grotendeels eens met dit artikel. Alleen denk ik dat de voedselprijzen wel gaan stijgen. In tegenstelling tot luxe goederen is eten wel noodzakelijk. Dat betekend dat de problemen groter worden als voorgesteld, als de schuldenlasten middels deflatie groter worden, voedsel in prijs stijgt en mensen minder geld in handen hebben vanwege zware bezuinegingen. En dan kunnen de huizenprijzen sterk dalen, maar in zo’n economisch klimaat gaat niemand een huis kopen.

  38. Peter2 says:

    EN als reactie op het laatste deel van het artikel.

    Leidt de krapte op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing niet tot inflatie?

    ‘Vergrijzing heeft juist meer deflatie tot gevolg omdat ouderen minder geld uitgeven en meer sparen. Japan is daar het bekendste voorbeeld van. Dat land kampt al bijna twee decennia met deflatie.’

    De oudere van nu is de oudere van 30 jaar terug niet en is veel welvarender! Verder neemt de productie capaciteit af omdat we al verregaand gemoderniseerd zijn, maar wel minder werkenden over houden.

    De productie/consumptie verhouding verandert alsmede waar men hun geld aan uitgeeft. Ouderen zullen niet meteen de nieuwste i-pod willen kopen bijvoorbeeld, maar wel een rijs boeken naar een warm vakantieland. En het geld hebben velen van hen en voor het eerst ook een zee van zijn om er iets mee te doen! En we hebben het hier over een generatie die niet tot de nek toe in de schulden zitten met een hypotheek waardoor ze gevangen zouden komen te zitten.

    Is hiermee de uitkomst duidelijk op dit punt? Niet helemaal, de wereld is groter dan NL. In het buitenland wordt ook wel eens iets geproduceerd, weet je wel, en ja daar is de situatie weer anders.

    Het enige wat ik wil stellen, is dat deze stelling in het artikel erg kortzichtig en slecht onderbouw is. Ook het aspect van de waarde van diverse wereldmunten wordt niet beschouwd. Als de welvaart in China verder stijgt, gaan ze daar meer eigen producten consumeren en minder exporteren tegen afbraakprijzen. Dan hebben wij hier heel veel minder producten, en dat kan de prijzen nominaal omhoog stuwen. Ook als onze euro naar beneden gaat!

  39. dr.t says:

    Maria, wat je schrijft lijkt me een projectie over een persoon die je helemaal niet kent.

  40. Peter2 says:

    Correctie:

    En het geld hebben velen van hen en voor het eerst ook een zee van *** tijd *** om er iets mee te doen!

  41. nhz says:

    @31:
    dat 70% een VitD tekort heeft is een extreem controversieel standpunt. natto, heeft dat iets met nattokinase te maken? Q10 is m.i. ook heel erg overhyped, heeft wellicht nut als de mitochondriale motortjes het gehad hebben (krijg je van teveel Porsche rijden?).

    @32:
    de dictators krijgen pas last van de crisis als de huidige wereldorde definitief is ingestort. Ik denk niet dat er dan nog veel waarde gehecht wordt aan een sterk politiek gekleurd tribunaal in Den Haag.

    @34:
    ik zou het dan liever willen hebben over het verdwijnen van auto’s 😉

    @35:
    “En schommelingen zijn er genoeg in die markt, dus volop kansen op winst en verlies.”

    De enige winnaars in deze gemanipuleerde markt zijn de eigenaars van het casino, die voorwetenschap hebben. Wie probeert te traden kan alleen met heel veel geluk wat verdienen.

    @36:
    mijn tandarts rijdt Porsche; die zal dan wel a la lorenzo iets in de vastgoed erbij klussen 😉

  42. Mark says:

    @14 dalen

    Hyperinflatie komt in Europa nooit meer terug, niet met Duitsland aan het roer.

    Lees je maar eens in in de tijd van de Weimar Republik.

  43. Maria says:

    @39 dr. t

    Ik heb geen projectie over een persoon gemaakt, maar beschreven dat er 2 soorten tandartsen zijn.

    En als een tandarts zich met een weblog over huizenprijzen bezig houdt en bijv. het volgende schrijft:

    Ralph Zegt:
    14 July 2011 om 3:18 pm
    @41; Die prijs is al redelijk scherp. Het zou iets goedkoper kunnen, maar niet veel. Ik heb een offerte liggen voor een gehele woonwijk, waarbij de gemiddelde prijs uitkomt op 115.000 euro excl. grond voor woningen met een gemiddeld gbo van 100m².

    neig ik toch sterk om hem in te delen bij de 2e soort tandartsen met als belegging vastgoed en zwaar gefinancierd.
    En zenuwachtig!

  44. Dow Jones says:

    @Maria en ll…

    Voor mij is de noodzakelijke ombuiging van een stevig inflatoire trend (1973-2002) naar een deflatoire trend het wezenskenmerk van de wereldwijde economische crisis. Let wel – lees goed wat ik schrijf: het is NIET de oorzaak van de crisis, maar een kenmerk daarvan. De ombuiging van inflatie naar deflatie (of in de praktijk dus slechts zeer bescheiden inflatie) is op grond van demografische ontwikkelingen noodzakelijk en kan niet worden voorkomen.

    Men heeft het altijd over de val van Lehman Brothers en over die Collateralized Debt Obligations die de Amerikaanse hypotheekmarkt instabiel zouden hebben gemaakt. Dat zijn natuurlijk reële aspecten en zelfs oorzaken van de wereldwijde economische malaise, maar de crisis zou niet zijn ontstaan wanneer het vertrouwen in het hysterische op inflatie en eeuwige economische groei gebaseerde model was blijven bestaan. Iedereen met een beetje verstand kan echter vrij eenvoudig zien dat de grenzen van die groei in 2008 bereikt waren, op demografisch, ecologisch, monetair en wetenschappelijk gebied. De komende decennia zullen institutionele beleggers – zoals pensioenfonden – échte, tastbare resultaten moeten laten zien. Er zal écht geld moeten worden uitgekeerd dat door echte gepensioneerden met zuinige hand zal worden uitgegeven.

    Er is op het moment een zogenoemde paradigmaverschuiving aan de gang, en dat voelt heel onwennig. Iedereen heeft immers bij economie op school geleerd dat de economische groei, de inflatie en “de” rente zo’n beetje gelijk opgaan en dat de staatsschuld er niet toe doet zolang je de rente maar kunt blijven betalen en je de begroting sluitend krijgt. Dat is in het kort wat Keynes beweert. Dat hele paradigma ziet er nu anders uit. De wereld blijkt eindig, grondstoffen blijken niet overal voor het oprapen te liggen, en het monetaire beleid moet aan die nieuwe realiteit worden aangepast.

    De demografie en de fysieke realiteit van de wereld zijn in frontale aanvaring gekomen met Keynes. Maar wat nu?

    Cheerio,

    Dow Jones

  45. Maria says:

    @44 Dow Jones

    Dit vergt enige denktijd voor een eventuele zinnige reactie.

  46. Maria says:

    @44 Dow Jones

    Ik ga het opdelen in stukjes waarvan ik denk dat ik een bijdrage zou kunnen leveren:

    De komende decennia zullen institutionele beleggers – zoals pensioenfonden – échte, tastbare resultaten moeten laten zien. Er zal écht geld moeten worden uitgekeerd dat door echte gepensioneerden met zuinige hand zal worden uitgegeven.

    Pensioenfondsen en hun beheerders en beleggers rekenen nog steeds met een te hoog percentage. Ze moeten wel willen ze voldoen aan hun verplichtingen. Maar een rendement van 11 % op vastgoed zie ik toch echt niet meer gebeuren. De helft zou in de huidige markt, zowel in bedrijfsonroerend goed als in particuliere verhuur een mooi rendement zijn. Helaas, niet voldoende om aan de verplichtingen te voldoen.

    Waarom niet?
    Omdat iedereen rondom het beheer van pensioengelden heeft geacteerd alsof het geld niet op kon. Moet ik het uitleggen, nee, kijk maar naar de gebouwen die zijn neergezet, de auto’s die de directie rijdt, het aantal personeelsleden en niet te vergeten de mediakosten voor het vergroten van de “exposure”.

    In een Elsevier van enige tijd geleden stond een stuk over Drees. De quote van hem ben ik even kwijt maar de basis is: “Zuinigeid met vlijt bouwt huizen als kastelen”.

    En dat zijn de pensioenfondsen vergeten.

  47. Maria says:

    @44 Dow Jones

    Ik ga het opdelen in stukjes waarvan ik denk dat ik een bijdrage zou kunnen leveren:

    De komende decennia zullen institutionele beleggers – zoals pensioenfonden – échte, tastbare resultaten moeten laten zien. Er zal écht geld moeten worden uitgekeerd dat door echte gepensioneerden met zuinige hand zal worden uitgegeven.

    Pensioenfondsen en hun beheerders en beleggers rekenen nog steeds met een te hoog percentage. Ze moeten wel willen ze voldoen aan hun verplichtingen. Maar een rendement van 11 % op vastgoed zie ik toch echt niet meer gebeuren. De helft zou in de huidige markt, zowel in bedrijfsonroerend goed als in particuliere verhuur een mooi rendement zijn. Helaas, niet voldoende om aan de verplichtingen te voldoen.

    Waarom niet?
    Omdat iedereen rondom het beheer van pensioengelden heeft geacteerd alsof het geld niet op kon. Moet ik het uitleggen, nee, kijk maar naar de gebouwen die zijn neergezet, de auto’s die de directie rijdt, het aantal personeelsleden en niet te vergeten de mediakosten voor het vergroten van de “exposure”.

    In een Elsevier van enige tijd geleden stond een stuk over Drees. De quote van hem ben ik even kwijt maar de basis is: “Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen”.

    En dat zijn de pensioenfondsen vergeten.

  48. Maria says:

    Ha webmaster, 46 even verwijderen, 47 had ik aangepast op een tikfout, en deze natuurlijk ook verwijderen.

  49. Marieke says:

    Mooie verhalen hier op dit forum, doet me een beetje denken aan het boek “Leve de Vrijheid” van Tom Hodgkinson, auteur van The Idler, oftewel “Slow Life”, zie http://idler.co.uk/
    Leven zonder schulden, minder werken en meer vrije tijd!

  50. Buddy says:

    Deflatie in aantocht
    Zeker gezien de leegstand van industrietereinen en gebouwen, kantoorpanden, winkelpanden, en overtollige WBV woningen waaruit de 1ste Babyboomers vertrekken.

    ING real estate kocht vrijwel alles midden eind jaren 90 van de vorige eeuw via leaseback. Aantrekkelijk voor ondernemers met teveel kapitaal dat vast zat in onproductieve gebouwen. Inmiddels zijn veel van die lease constructies afgelopen, ondernemers gestopt of vertrokken naar o.a. China en zit ING met “dood” incourant commercieel onroerend goed.
    Tijd dus om het geheel met veel tamtam in de etalage te zetten en wellicht voor cents on the euro te verkopen.

    En vwb de stresstest het volgende:

    All you really need to know about those tests is in this one line from Harry Wilson and Philip Aldrick at the Telegraph:

    European banks set for ‘chaos Monday’ after nine fail stress test

    While Greek bonds are trading at about half their face value in the market, the EBA only required banks to assume a 15% loss on their holdings.

  51. Maria says:

    @44 Dow Jones

    Het tweede stukje:

    Daarstraks met mijn echtgenoot, de econometrist, een stevige aanvaring gehad over deflatie.
    Vooral zijn opmerking: “maar dat is het model” is mij bij gebleven.

    Wat we vroeger op school geleerd hebben behoeft toch wel enige bijstelling, naar het schijnt.

    Vooral het volgende is daarbij van toepassing:

    en dat de staatsschuld er niet toe doet zolang je de rente maar kunt blijven betalen en je de begroting sluitend krijgt. Dat is in het kort wat Keynes beweert.

    Als je de rente maar kunt betalen!

    Maar je bezit dan niets!

    En het is niet zo dat ik zo nodig iets moet bezitten, want ik neem niets mee, alleen mijn herinneringen.

    Maar bij die, laten we het noemen “leaseconstructie”, ben ik in handen van derden die kunnen doen en laten met mij wat ze willen!

    Die leaseconstructie ligt ten opzichte van ons, in privé, en de bank, van de gemeente waarin ik woon tot de nationale overheid, van het pensioenfonds tot……

    En die kunnen doen en laten met mij wat ze willen!

    En dan komen we toch weer terug op de zelfvoorzienigheid van mensen.

    Wat nu Dow?

    De keuterboer die mijn vader was, krijgt gelijk. Hij kon in zijn eigen onderhoud voorzien.

    Ik ben bang dat we naar die situatie terug gaan. En dat het stuk wat ik laatst gelezen heb waarheid wordt. Boeren worden eindelijk rijk! Ze voorzien in de eerste levensbehoefte van mensen, eten!

    We beginnen weer onderaan bij Maslov. Enige voordeel hieraan is dat we kunnen besparen op overheidsuitgaven m.b.t. psyche.

    Daar hebben we geen tijd voor, we moeten overleven!

    Heb jij hout voor de winter en noten gekraakt, je zult het nodig hebben.

    Thanks, Dow.

  52. Zilverprijs says:

    Hoe graag ik ook deflatie zou willen zien, de realiteit laat een ander beeld zien.
    Sinds 2000 zijn de meeste prijzen van verbruiksgoederen m.u.v. high tech electronica meer dan verdubbeld.
    Het CBS kan wel liegen dat er slechts zo’n 2% per jaar inflatie is door met een onbestaand mandje te rekenen en producten die zogenaamd beter zijn maar even duur blijven een prijsdaling te noemen. De gewone burger weet wel beter.
    Goud is al 6000 lang wereldwijd geaccepteerd als betaalmiddel en voor mij de beste maatstaf om inflatie te meten.
    Sinds 2000 is de prijs bijna vervijfvoudigd…

  53. Frans says:

    @ Maria & Dow:

    Inflatie en deflatie: allemaal bullshit: onderdeel van de elite of niet, daar gaat het om. De wereld valt niet te begrijpen als je niet de historie van het bankwezen bestudeerd, en begrijpt welke ,internationale mag ik toevoegen, krachten er spelen.
    Infatie en deflatie zijn in mijn ogen erg een dimensionale termenm die welliswaar een meer complexe werkelijkeid proberen te schetsen, maar die uiteindelijk niet tot de kern geraken.
    Natuurlijk: de monetaire systeem zoals deze is ontworpen kan alleen werken bij ongebreidelde exponentieele groei. Waarom heeft deze exponentieele fake groei en welvaart zich kunnen voltrekken?
    Helaas heb ik zowat een hele fels wijn Saint emmilion grand cru op, dus word vervolgt.
    tipje van de sluier: valt het niet erg op dat een gedeelte van de wereld erg arm is en de rest relatief erg rijk?

  54. Frans says:

    haha! fels = fles! dat komt er nu van!

  55. dr.t says:

    Je hebt in ieder geval wel verstand van wijnen. De Saint Emelion grand cru is geweldig.

  56. Double D says:

    Hallo dit forum gaat over de huizenmarkt. Het lijkt me goed om over dit onderwerp een bijdrage te leveren ipv de goedbedoelde borrelpraat econoom uit te hangen.

  57. Pinball says:

    Artikel.

    De “westerse wereld” is met een financieel experiment bezig in opdracht van het bedrijfsleven en of dit nu in deflatie of in inflatie zal eindigen of beginnen, ik denk dat niemand daar een zinnig woord over kan zeggen om dat de factoren die dat bepalen onzeker zijn.

    Valt de Dollar?
    Valt de Euro?
    Is China de economische, militaire wereldleider van de toekomst.
    Global warming, hoe ontwikkeld zich dat.
    Uiteindelijk zijn dit vragen die inflatie of deflatie voor de korte tot midden lange termijn zullen bepalen.

    De financiële problemen van de jaren ’30 kregen ook pas een naam toen de problemen voorbij waren.
    Nu spreekt men in de media ook al over de krediet crisis van 2008 in verleden tijd, terwijl we er volgens mij nog midden in zitten.

    Of nu in een periode van inflatie zitten of van deflatie zal denk ik pas in de toekomst beantwoord kunnen woorden, zo aan de oppervlakte kijkend lijkt het op inflatie, maar misschien is deflatie al lang aan het werk en is inflatie de vinger in de doorbrekende deflatoire dijk.

  58. Pinball says:

    Eric Mecking zal op een punt zeker gelijk krijgen, deze winter gaat nog jaren duren en zal Siberische wintertemperaturen bereiken voor de sneeuwklokjes weer zullen gaan groeien.

  59. nhz says:

    @42(Mark):
    maar nu staat de VS (o.a. Goldman $ucks Draghi) aan het roer … en die willen juist alles doen om een herhaling van ‘de Grote Deflatie’ te voorkomen.

    @44(Dow Jones):
    hoe kun je nou over ombuiging van een inflatoire trend spreken als vrijwel overal in de wereld de inflatie, zelfs op basis van de zwaar gemanipuleerde overheidscijfers, hard aan het oplopen is? Ik denk zelfs dat als je de rekenmethode van de jaren 70/80 gebruikt de inflatie nu net zo erg is als het maximum in de jaren 70 (ongeveer 10% per jaar).

    @46(Maria):
    inderdaad, pensioenfondsen rekenen nog steeds met onrealistische rendementen; wordt helaas weer goedgekeurd door vakbonden en parlement, zodat het probleem weer een paar jaar opgeschoven kan worden en de schade straks nog veel groter blijkt.

    @50(Buddy):
    zou me niks verbazen als ING dat vastgoed straks ook voor 100% van de boekwaarde bij de ECB mag lozen, net als hun Griekse obligaties etc.

    Die stresstest is een farce, maar dat weten we al maanden. Als de politiek geen drastische maatregelen neemt om het zwarte gat in het Zuiden te dichten (en ik denk niet dat ze daarvoor het lef hebben) is gewoon heel Europa failliet. Het zal gebruikt worden om meer macht voor de kleptocraten in Brussel af te dwingen.

    @51(Maria):
    “en dat de staatsschuld er niet toe doet zolang je de rente maar kunt blijven betalen en je de begroting sluitend krijgt. Dat is in het kort wat Keynes beweert. ”

    vandaar dat we al 25 jaar dalende rente hebben (om de steeds groeiende schuld te compenseren). We zitten nu in zowel VS als EU op vrijwel nul, en banksters als Heliben filosoferen over negatieve rente (straf voor spaarders) om het Keynesiaanse beleid nog langer vol te kunnen houden.

    Overigens denk ik dat boeren die nog zelfvoorzienend een bedrijf kunnen runnen een uitstervend ras zijn. De meesten zijn volledig afhankelijk van goedkope energie, goedkoop water, vaten vol met antibiotica en landbouwgif en miljoenen aan overheidssubsidies. De meeste van die zaken zijn straks niet meer beschikbaar.

    @56:
    statistisch kun je wel degelijk een goede voorspelling doen: vrijwel alle fiat experimenten in de wereld zijn uitgelopen op (hyper)inflatie. Deflatie is historisch ZEER uitzonderlijk, er zijn nauwelijks voorbeelden van (ook Japan is m.i. geen echte deflatie, maar het leeglopen van een enorm opgeblazen bubble).

  60. dr.t says:

    Double D, ik zal nooit meer over wijnen beginnen, erg van mij, ik zal het nooit meer doen.
    God wat een zuurheid.

    Maar ok, zat nog wel te denken, waar je met je geld naar toe moet wanneer er inderdaad sprake zal zijn van een systeemcrisis.
    In goud beleggen is de gemakkeljkste vluchtroute.
    Maar ook de schulden op een huis aflossen tzt lijkt me niet zo gek.
    En dat is meteen mijn vraag, in het geval van inflatie, wat bij een systeemcrisis toch eerder te verwachten is dan deflatie, biedt dan een huis zonder schuld er op bestendigheid.
    Je zou kunnen zeggen nee, door de inflatie verminderd het besteedbaar inkomen en kopers kunnen bovendien de rente niet meer opbrengen. Inderdaad een prijsverlaging zit er dan dik in. Maar en nou komt mijn punt het geld op de bank zal vervluchtigen en een huis blijft staan zoals die is.

    Nou kom maar op..

  61. dr.t says:

    vermindert met een t
    en bedoeld was kans op bestendigheid…

  62. lorenzo says:

    55 , het lijkt in deze dan de gemiddelde kantine van nederland ..en omdat niemand gelijk heeft heeft iedereen gelijk.

  63. lorenzo says:

    41 , ja nattokinase oftwel vit. K3 .
    Vit. D3 : haal er 10 van straat en niet een zal de min. 80 nnmol halen .Ja, Wellicht een Zuid – Europeaan …

  64. Buddy says:

    Deflatie? Of toch inflatie.

    hierbij een link voor de liefhebber.

    http://www.cross-currents.net/charts.htm

  65. Maria says:

    246.031 huizen te koop op 13-07-2011 om 1.00 uur.

    247.059 huizen te koop op 17-07-2011 om 11.08 uur.

    1.000 huizen erbij in 4 dagen tijd, in een vakantieperiode!!

  66. dalen says:

    @ 42
    “Hyperinflatie komt in Europa nooit meer terug, niet met Duitsland aan het roer. Lees je maar eens in in de tijd van de Weimar Republik.”

    Ik had het niet over “hyperinflatie”, hoewel dat ook een optie is als het de gevestigde orde (dictators) goed uitkomt.

    Factoren die van invloed zijn op hyperinflatie zijn de geldvoorraad en de omloopsnelheid van geld. Ik begreep dat geldhoeveelheid in de VS bijna verdrievoudigd is. Wanneer de enorme bijgedrukte geldhoeveelheid in de markt komt, zijn de rapen gaar. En dan bedoel ik niet alleen de dollar maar ook de euro en de Engelse pond.

    Tijdens de Weimar republiek (1919 tot 1933) werd er veel geld bijgedrukt omdat men o.a. de salarissen van ambtenaren en militairen moest betalen terwijl er geen dekking (goud) tegenover stond. Veel banken gingen failliet i.v.m. een bankrun. Uiteindelijk kwam de regering met een deflatiepolitiek. Gevolg was dat er veel werklozen kwamen gekoppeld aan een economische wereldcrisis. Veel van de Weimar republiek is te vergelijken met de situatie die we nu hebben.

    Duitsland zit in een spagaat tussen geforceerd de economie aanzwengelen en het gevaar van inflatie. Dit kan je niet los zien van het mogelijke failliet van de dollar omdat dit alles zal meesleuren.

    @ 59 , 60

    Wanneer kom je met een inhoudelijke bijdrage.

  67. Frans says:

    @ nhz, hyperinflatie: mee eens!

  68. Maria says:

    @ 62 dr. t

    Helemaal mee eens dr. t.
    Als je rustig blijft wonen en je hypotheek netjes hebt afbetaald moet dat toch een vorm van veiligheid zijn.

    Het risico wat gelopen wordt is dat de overheid bezit steeds meer gaat belasten. Er moeten ergens nieuwe melkkoeien vandaan komen om het systeem, al is het dan maar krakkemikkig, in gang te houden.

    Wat dat betreft is het van de overheid toch een juiste strategie geweest, help de mensen aan een eigen huis door allerlei subsidies toe te passen, dan kun je ze daarna uitmelken! Er zitten toch denkers in Den Haag.

  69. Maria says:

    @68 Frans

    Geen kater?

  70. lorenzo says:

    Nee Maria , niet een systeem in gang houden maar schulden aflossen…weet je nog ? Kredietcrisis moemen we dat.

  71. Frans says:

    @ Double B: je hebt gelijk dat dit primair een site over huizen is. Mochten er meer bezwaren komen van anderen dan zal ik zelf wat matigen.
    Borrelpraat: nauwelijks. Het is niet mogelijk de huizenbubbel echt te begrijpen zonder deze in een grotere context te plaatsen. Nou ja, in ieder geval kan het handig zijn om te weten dat er globaal zeer grote en ingrijpende ontwikkelingen zijn waarvan de huizenbubbel een onderdeel van uit maakt. Puur concentreren op de huizenmarkt is kijken naar een postzegel, terwijl niet alleen de enveloppe dreigt te verbanden, nee het hele postkantoor.

  72. Maria says:

    Gisteren op een feestje gesproken met een “bankster”, en nee niet over auto’s maar over de gehele toestand in zijn algemeenheid.

    Het kwam te spreken over de zogenaamde “opeet hypotheek”.

    Er zijn mensen die uitgegeten zijn en zonder toetje!

  73. Frans says:

    @ 69 Maria: nee, de denkers zitten niet in Den Haag, die zitten in die hoge gebouwen van de banken op de hoogste verdieping.

  74. Maria says:

    @ 71 Lorenzo

    Reactie op…???

  75. lorenzo says:

    72. hadden we een aantal jaren eerder moeten doen …immers waardestijging staat ook niet op zichzelf.

  76. Frans says:

    Goed, verder wat betreft inflatie en deflatie.
    Zelf vind ik het te algemene termen om de werkelijkheid te beschrijven. Ik vind bovendien de termen meer geschikt voor systemen die binnen het lineaire gebied blijven, waarbij het monetaire systeem overeind blijft. We zitten in een systeem wat op het punt van (mondiaal)instorten staat. Zouden we uitgaan van pure deflatie zonder systeem crisis dan zouden we zoveel mogelijk cash en bijvoorbeeld staatsobligaties moeten aanhouden.
    Het grote toverwoord waarmee de banken zichzelf rechtvaardigen is “we leveren liquiditeit”. Fraai, vooral als we bedenken dat dit uiteindelijk tot insolvabiliteit heeft geleid. Ongemerkt is het loon afgelopen decennia minder gestegen als de inflatie (want de hogere huizenprijs en huurprijs moet ook worden verrekend, alle maatregelen die zijn genomen om het kopen van huizen gemakkelijker en aantrekkelijker te maken zijn allemaal gericht op de korte termijn en zijn op de langere termijn destructief en schuldverhogend).
    Het tijdperk waarin we nu zitten is uistel van excecutie, oftewel het grote schuiven met schulden.
    Het Keynesiaanse model is uitgewerk aangezien de schulden van de meeste landen te hoog is opgelopen. De schulden van de burger zijn te hoog opgelopen, de banken zijn in feite ook insolvabel, wat zal blijken in het uur U.
    De deflatie zou moeten bestaan uit het afbouwen van schulden in plaats van meer schulden opbouwen: op zich een juiste gedachte, ware het niet dat er voor gekozen wordt de geldpersen te laten rollen, en de banken overeind te houden. Het gevolg van deze “taktiek” is dat er een vlucht ontstaat naar grondstoffen en andere veilige vluchthavens en dit merken we in de vorm van inflatie. In veel landen is al een bankrun gaande: er vind terugtrekking van geld plaats. Als deze sneeuwbal verder gaat rollen en het vertrouwen in het monetaire systeem wegvalt dan vind er feitelijk devaluatie van schulden en geld plaats, ergo hyperinflatie. (de omloopsnelheid van het “geld” zal explosief toenemen: iedereen dringt zich naar de uitgang)
    Uiteindelijk is het resultaat ook een deflatoire depressie, waarbij echter het als voorheen geldende geld niet meer de rol heeft die het had.
    Het opbouwen van de schulden is het grote kaartenhuis wat is opgebouwd. Het is overigens inherent aan het monetaire systeem, het systeem met de centrale banken, wat per defenitie tot deze uitkomst leid. Minder dankbaar voor de banken wordt je als je ervan uitgaat dat dit systeem gebruikt is voor de grootste roof allertijden. “the best way to rob the bank is to own it”.
    Welnu: wellicht niet al te goed en begrijpelijk geschreven, wat ik duidelijk wilde maken dat deflatie er aan komt, maar dan in de zin van beperkte economisdche activiteit, niet in de zin dat het handig is zoveel mogelijk cash en staatsobligaties te kopen en dat het geld meer waard wordt.

  77. Frans says:

    http://tarpley.net/world-crisis-radio/

    Aflevering 16 juli 2011: downloaden en luisteren!

  78. Pinball says:

    @62

    “Maar en nou komt mijn punt het geld op de bank zal vervluchtigen en een huis blijft staan zoals die is.”

    In de WW2 zal ook niet iedereen een huis als veilige bezitting hebben gezien.

    Hoe deze systeemcrisis zal lopen moeten we nog zien, maar de laatste werd opgelost door WW2.

    Vanuit menselijk perspectief was het onvoorstelbaar leed, vanuit financieel perspectief het resetten van een financieel vastgelopen systeem, het afschrijven van bezittingen in meest pure vorm.

    Ik hoop wel dat deze systeemcrisis andere oplossingen kent, bijv, deflatie, maar ik zou mijn geld ook niet op een gebouw van steen willen verwedden.

  79. Michel says:

    @79/Pinball

    Indien je het vanuit dat perspectief ziet, dan kun je het beste investeren in houdbaar voedsel, ingeblikt en 20 jaar te gebruiken.

    Zowel goud als ook zilver plus een stapel stenen, zijn als snel “niet meer te eten”

  80. Adamus says:

    #Frans Zegt:
    17 July 2011 om 11:38 am
    @ nhz, hyperinflatie: mee eens!

    Zullen we het op hoge inflatie houden? Hyper wil zeggen: het is direct niets meer waard. Gewoon met tien procent per jaar ontwaarding de spaarder en werkende uitkleden lijkt me logischer. Nitwits als JanKees (yankees) de Jager helpen ons daar graag bij.

  81. Maria says:

    @ 77

    Frans, die Saint Emillion heeft je goed gedaan.
    Goed stuk!

  82. Adamus says:

    Over downsijzen. De dga’s met 6 miljoen aflossingsvrije hypotheek, waarvan de helft opgenomen als overwaarde zijn nog niet toe aan OG verkopen voor de helft van de prijs. En anders zal hun bank er niet aan toe zijn 😉
    De wereld van “we rekenen ons rijk, maar we zijn het niet” komt straks vanzelf in de wereld van prijsontdekking. De markt komt gerust wel.

  83. Adamus says:

    Hoe deze systeemcrisis zal lopen moeten we nog zien, maar de laatste werd opgelost door WW2.

    En vervolgens weden we weer opgekrikt door het Marshallplan……printen van dollars dus, wat in 1971 helemaal los ging door een ingreep van Nixon (Vietnam moest ook gefinancierd worden).
    WO2 is nooit gestopt.

  84. Adamus says:

    Deflatie? Slaapwandelaars.
    Stagflatie kan ook?

  85. Maria says:

    @84 Adamus

    Bedankt voor het wakker schudden, inderdaad:

    De lang verwachte stagflatie is dus gearriveerd. En het einde is nog niet in zicht, mede omdat de westerse centrale banken momenteel (om uiteenlopende redenen) niet in een positie zijn om de rem erop te gooien door de rente te verhogen. Maakt u de riemen dus maar vast, we gaan een paar ruige jaren tegemoet.

  86. nhz says:

    @62:
    rond de top van de Nasdaq bubble werd er volop in wijnen ‘belegd’, met hetzelfde idee namelijk dat de prijs van goede wijn alleen maar omhoog kon. Soort buy-and-hold, jammer van de investeringen die het niet halen maar dat hoopt men dan goed te maken met die éne fles die na 25 jaar ineens 10.000 euro waard blijkt. Misschien nu weer populair?

    @65:
    Het valt me op dat alle zaken die je noemt ook (vooral) gebruikt worden om chronische infecties te bestrijden. Op zich niet vreemd, want die zijn vermoedelijk een belangrijke factor bij hartproblemen, al wordt dat door medici nog niet echt onderkend.
    Vit.D is een verhaal apart, het is eigenlijk een hormoon en één van de hoofdschakelaars van de hele genetische machinerie (schakelt al met al zo’n 2000 genen aan en uit). Heeft ook alles te maken met infecties en afweersysteem. Ik neem aan dat je ook weet dat het niet simpel te meten is of iemand te weinig heeft? Als het puur om hart en bloeddruk gaat zou ik eerder aan andere middelen denken …

    @77:
    inderdaad, de grootste bankroof aller tijden is nog steeds aan de gang. Uiteindelijk zou er deflatie kunnen ontstaan, maar pas nadat het gewone spaargeld door inflatie vrijwel waardeloos geworden is.

    Het viel me op dat de Fabeltjeskrant gisteren een verhaal over inflatie van de boodschappen had (inmiddels viel het blijkbaar niet meer te ontkennen) met natuurlijk een volstrekt verkeerde verklaring waar dit vandaan komt. Geen woord over het beleid van centrale banken, nee het komt door misoogsten, olieprijs (inhalige arabieren) etc.

    @79:
    dit soort crises wordt bijna altijd ‘opgelost’ door oorlog, veel Keynesiaanse economen verdedigen dat zelfs in bedekte termen. Goed voor de produktie / BNP (ook al is het produktie van totaal nutteloze zaken …) en natuurlijk vooral goed voor de banksters, de wapenindustrie enz.

    @80:
    ja, ik denk ook stevige inflatie van bijv. 10% per jaar, voorlopig. Maar het risico is wel aanwezig dat het ineens (binnen een dag) kompleet uit de hand loopt.

    @82:
    bij mij in de buurt worden weer talloze pandjes aangeboden bij inschrijving, waarvoor de makelaars suggereren dat een bod van minimaal een paar miljoen euro wellicht serieus genomen wordt. Blijkbaar zijn er nog genoeg dga’s (of anders wel directeuren van semi-overheid zoals kinderdagverblijven) die nog miljoenen over hebben om mee te spelen, of die graag een hogere hypotheek hebben dan op hun huidige woning.

  87. Pinball says:

    @83

    Het Marshallplan bestond uit zo’n 12 miljard dollar, op zich geen bedrag waar het mis gaat.
    Wel kon de V.S. druk uitoefenen op politieke beslissing van de landen die hulp ontvingen via dit plan, zoals op Nederland die uiteindelijk afstand heeft gedaan van haar kolonies op de Indonesische eilanden.

    Ook had het Marshallplan invloed op het monetair beleid van de landen die hulp ontvingen, men werd aangezet tot prijsstabiliteit en handel zo globaal mogelijk in te zetten.

    De ontkoppeling van het goud was een beslissing waar we nu wel de wrange vruchten van plukken, dat ben ik wel met je eens.

    @86

    Hopelijk krijgen de Keynesiaanse economen niet hun zin, want met 7 miljard mensen op deze bol konden er wel eens heel veel afschrijvingen gaan plaats vinden.

    En we hebben wapens in de bunkers liggen die in potentie het einde van de mensheid kunnen inluiden.

  88. lorenzo says:

    NHZ , D is simpel te meten , zoals gezegd min. 80 mmol
    , daar waar de oude waarden 50 zijn door artsen nog steeds gehanteerd vaak . Beter is min. 150 tot 200 als max.
    Heeft zeker veel onderschatte functies .

  89. Ralph says:

    @nhz; Alu hoedje weer op? 2011 is het jaar van de duurste kosten door natuurrampen ooit en we zijn pas op de helft.

  90. dr.t says:

    Ik hoop wel dat deze systeemcrisis andere oplossingen kent, bijv, deflatie, maar ik zou mijn geld ook niet op een gebouw van steen willen verwedden.

    Maar waar op dan wel??
    Geld op debank zetten kan het ook niet zijn.
    Naar Azië vertrekken lijkt mij een goede.

    Waarom in een omgeving verblijven waar de economische ontwikkeling alleen maar slechter wordt?

  91. Pinball says:

    @90

    Naar Azië vertrekken is een goede optie.
    Maar zoals als het gaat met geld beleggen of investeren, zekerheid heb je nooit dat het werkt.

    Zoals nu met goud, de Willem Middelkoops van deze wereld zullen een leuk bedrag verdienen, zij zijn de eersten die het geloof in goud gingen benutten.

    Hoe later men instapt, hoe kleiner de winst is of hoe groter het verlies.

    Goud kan wel een veilige haven voor je vermogen zijn, zolang je het op tijd weet te verkopen als de waarde zakt en dat zal ooit ook weer aan de orde zijn.

    Op dit moment vind ik de korte termijn winst aantrekkelijker dan lange termijn, de toekomst is onzeker op bijna alle markten ook die in Azië, zolang de de export daar de economie laat draaien.

    Gaat het in de V.S en de E.U. fout (goed fout) dan vraag ik me af of de Aziatische economieën genoeg afzetmarkten en binnenlandse vraag hebben om nog te groeien.

  92. nhz says:

    @87:
    vitD is helemaal niet simpel te meten, wat alleen al blijkt uit het feit dat verschillende labs met hetzelfde monster tot heel verschillende meetwaardes (en conclusies) komen. Eigenlijk moet je behalve 25-D ook de 1,25-D vorm meten, wat zelden gebeurt (lastig, monster moet op ijs en snel gemeten worden). Er zijn wetenschappers die van mening zijn dat mensen in de moderne Westerse wereld juist veel te véél Vitamine D binnenkrijgen, omdat dat in allerlei voedingsmiddelen wordt toegevoegd (met als gevolg dat het hele regelsysteem niet meer werkt). Er is al jaren verhitte discussie over, wat helaas wordt vertroebeld door allerlei financiële belangen. Ik geloof zelf niet in simpele ‘referentiewaardes’ voor dit soort lichaamseigen stoffen. En ik ben zeker geen fan van experimenteren; in een fabriek ga je ook niet proberen wat er gebeurt als je de hoofdschakelaar een paar keer aan en uit zet 😉

    @88:
    hoezo alu hoedje? Natuurrampen helpen ook bij de zo vurig gewenste kapitaalvernietiging van de Keynesianen, maar ik denk echt niet dat je daardoor deflatie (of een gezonde economie) krijgt.

  93. nhz says:

    @91:
    in grote delen van Zeeland zie je hetzelfde, op kleine dorpen staat soms meer dan 25% van de woningen te koop, de meeste al jaren (voor fantasieprijzen). Achtergrond denk ik voor een deel hetzelfde als in dit artikel genoemd: voorzieningen zijn vaak slecht en worden in hoog tempo nog slechter, alles t.a.v. winkels, onderwijs, OV, gezondheidszorg, werk in het algemeen etc. is verdwenen of staat op verdwijnen. Kabinet investeert alleen nog in grote steden en dan vooral in de Randstad …

    Tien jaar terug was dit allemaal geen probleem en werden veel van die woningen als tweede huis gekocht (in Zeeland voor een deel door Duitsers), soms voor in de vakantie maar vooral voor speculatie. Nu veel speculantjes willen cashen blijkt ineens dat er een kopersstaking is 😉

    In plaatsjes als Veere is een klein huisje aan de haven in 30 jaar tijd van wellicht 20.000 gulden naar minstens een half miljoen euro gestegen; huisjes van twaalf in een dozijn. Er lopen een hoop gekken rond met geld over, maar het houdt een keer op, zelfs als er een jachthaventje voor de deur ligt.

  94. Maria says:

    @ 92

    Off topic maar wel interessant.

    Net 4 kg mosselen gekocht, Prins en Dingemans, voor € 10,=.

    NHZ, jij zit het dichtste bij, ik heb in het verleden mosselen gekocht voor € 5,= per kilo. Wat is er aan de hand met de mosselprijs?

  95. nhz says:

    @93:
    vorig jaar was er kartelvorming, met name door deze firma en een conculega, dus te hoge prijzen. Misschien is daar inmiddels een stokje voor gestoken? Of misschien hebben de Belgen besloten om voortaan de Zeeuwse mosselen te mijden vanwege de prijsopdrijving in het verleden, of als boycot vanwege de Hedwigepolder manipulaties 😉 Ik ben niet echt op de hoogte wat er speelt, zal eens navragen in de omgeving 😉

  96. Maria says:

    @ 94

    Dank je wel, anyway, we gaan ze ons laten smaken, hier in Limburg!

  97. lorenzo says:

    90 NHZ ; je loopt nu weer de grootsts mogelijke onzin te vertellen aangaande vit. D . Er zijn op de 100 wetenschappers 1 ( dat weet ik) die die conclusie ook leggen met waarden boven de 500.000 iu per dag. Natuurlijk , maar dat lukt met tabletten niet eens….
    Jouw verhaal gaat hierin onderuit dat het onmogelijk is via de voeding voldoende vit. D2 binnen te krijgen. Ook wordt het niet toegevoegd en zeker niet in die mate dat het zin heeft.
    Het testen gebeurt simpel via het bloed op de
    25-OH- D3 waarde. Vandaar de te bepalen referentie.
    Het is trouwens uberhaupt niet mogelijk welke waarde dan ook op peil te krijgen met ons huidige Westerse voedsel, geraffineerd en al.
    Mosselen zit veel zink/ selenium in en eiwit en dat is wel weer goed …

  98. @ dr.t

    Als u bang bent voor :
    – de euro en de dollar alsmede
    – het voortbestaan van banken,
    waarom dan niet beleggen in staatsleningen van landen met een ijzersterke valuta ??
    Die leningen moeten weliswaar bewaard worden bij een bank, maar bij het evt. faillissement van de bank vallen die buiten de boedel.
    Australië en Noorwegen lijken mij goede kandidaten. Persoonlijk prefereer ik Noorwegen omdat die munt minder is gestegen versus de euro en Noorwegen een uitstekend fin. beleid voert.
    De downside van een dergelijke belegging zie ik niet zo 1 2 3.

    Fetze

    ps
    Ik lees af en toe de reacties op deze site en waardeer uw rationele benadering.

  99. Techneut says:

    Deze politicoloog heeft er duidelijk weinig kaas van gegeten.

    http://www.telegraaf.nl/dft/10211280/___Gedrag_De_Jager_dubieus___.html

    Veto opgeven, dus alle ellende zonder slag of stoot afwentelen op de belastingbetaler.

  100. nhz says:

    @96(lorenzo):
    pas op, je zit op mijn vakgebied hoor. Ik denk dat jij de foute wetenschappers volgt, of de materie niet goed snapt. Nogmaals, alleen een 25-D waarde zegt weinig. De Vit.D waardes die volgens sommige wetenschappers ‘normaal’ zijn kun je op basis van een gezond dieet en veel verblijf buiten met weinig kleding aan niet eens halen (laat staan als je een donkere huid hebt), dus evolutionair/historisch gezien kunnen dat nooit normale waardes zijn. Ik geloof niks van die verhalen dat we tegenwoordig aan van alles en nog wat gebrek hebben en dat dat ‘bijgevoederd’ moet worden; grotendeels propaganda van de supplementen lobby. Ben wel met je eens dat de kwaliteit van het voedsel in het Westen vaak niet meer is wat het geweest is. Maar in Aziatische landen zijn er zat mensen die, met een dieet van weinig meer dan wat rijst, restje groenten/vruchten en vies water, volgens onze normen aan 1000-en-1 vitamines en supplementen gebrek hebben en tóch gezond zijn.

    @97:
    ja, er is een club mensen die staat de popelen om de macht in heel Europa naar zich toe te trekken (dit nog even afgezien van de financiële schade voor de burgeres als dat doorgaat). Zou Rutte al aan het lobbyen zijn voor een uitzonderingspositie t.a.v. HRA en NHG, als straks de belastingwetgeving in heel Europa verplicht geharmoniseerd wordt?

  101. lorenzo says:

    98. beste dan ook dat je dat vakgebied ( je bent geen arts en zelfs die zijn veelal niet op de hoogte) niet meer toepast , gezien je hier laat zien.
    Ik zal het kort houden , het feit dat we altijd bij het eindstation medicijnen gaan toepassen is de grootste kwaad op deze wereld . De oorzaak wordt niet gezien , het product van de medicijn maffia is een multi miljarden industrie.
    Niek , soms kun je beter gewoon niet reageren in het leven ……

  102. bjk says:

    dit weekend kwam ik per toeval de docu “het jaar dat de euro valt tegen”
    http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/programma/tegenlicht.html?playurn=urn:vpro:media:program:7950626&currentPage=1
    , wat geschreven is als fictie begint aardig op de werkelijkheid. Helaas voor Kees Vendrik gokte hij op Spanje voor Italie in plaats van andersom zoals nu lijkt te gaan plaatsvinden.

  103. nhz says:

    @99:
    bizar hoe jij steeds je eigen ongelijk probeert weg te poetsen … ik ben geen arts nee, maar ik weet van dit soort onderwerpen véél meer af dan de gemiddelde arts (en ook meer dan veel specialisten).
    Wat medicijnen met mijn opmerking te maken heeft ontgaat mij; of bedoel je dat medicijnen een nog grotere maffia is dan de supplementen business, en dat supplementen daarom OK zijn?

    @100:
    ik vond het een griezelige documentaire, Vendrik pleit vrij openlijk voor een machtsgreep van Europa ‘in ons aller belang’. Fred v.d. Spek en andere verre voorgangers van GroenLinks draaien zich in hun graf om.

  104. Adamus says:

    Lorenzo, niet te veel je handen wassen; dat verminderd de opnamecapaciteit 😉

  105. Adamus says:

    Vermindert.

  106. ll says:

    Trichet waarschuwt alweer….., als Griekenland failliet gaat, dan zijn de Griekse onderpanden bij de ECB geen normale onderpanden meer, en staat de ECB voor de verliezen op deze onderpanden en daarmee ook de Nationale Centrale Banken, dusssss wij met zijn allen, in Europa.

    Weet er iemand hoeveel Griekse staatspapieren de ECB heeft gekocht ? Bij mij zit in het achterhoofd een bedrag van 76 miljard.

    Zouden de rating agency’s ook centrale banken moeten kunnen afwaarderen ? 😉

  107. ll says:

    Adamus wanneer houdt deze financiele ellende nou eens op ?

    Wanneer gaan we weer eens met zijn allen gewoon weer normaal doen.

  108. nhz says:

    @104:
    en hoeveel leverage had de ECB ook alweer, ik dacht iets van 1:230? Zijn ze gelijk pleite als er 50-75 miljard in rook opgaat?

    @105:
    het houdt op als de banksters genoeg hebben; nooit dus ;(

  109. Maria says:

    @96 Lorenzo

    1 pan mosselen met toevoeging van spek en het witte gedeelte van prei, wat witte wijn, zout en peper

    1 pan mosselen met toevoeging van roquefort, roomboter, witte wijn, zout en peper,

    levert dat nog wat extra vitamine op?

    P.s. de mosselen vallen tegen dit jaar, ze zijn, laat ik zeggen, wat mager!
    Het was geen geld, dus ook geen mossel, maar wel gezellig!

  110. ll says:

    Voor nhz, ach dan verkopen ze toch gewoon het goud ? 🙂

    http://openeuropeblog.blogspot.com/2011/06/responding-to-ecbagain.html

  111. hugo says:

    Nieuwe pc & kan weer reaguren.
    Leukste nieuwe tool welke de ECB heeft ontwikkeld is dat de ECB dealers staatsobligaties welke de pensioenfondsen ed niet kwijt kunnen ze voor de helft van de prijs kunnen kopen en en voor de volle mep bij de ECB worden gedumpt.

    Euro(pa), corrupter kunnen we het niet maken. Wel dictatorialer.

  112. Nou says:

    Vitamine D in voedsel?

    Ik ben vandaag bramen wezen plukken, dus genoeg vit d voor mij en de mijnen.

    Hopelijk komen jullie ook buiten 😉

  113. Frans says:

    @ 104 ll: Wat Trichet probeerd te zeggen is dat als Grienkenland valt, dat de EU, de EUR valt, en de banken.
    Ik heb de stap genomen en een waterfilter besteld, morgen maar eens wat gevriesdroogde maaltijden bestellen.
    Het is de hoogste tijd voorbereidingen te treffen.
    Mocht de hel niet uitbreken, dan komen de maaltijden goed van pas op mijn zeilboot.

  114. ll says:

    nog maar eens proberen 🙂

    ll Zegt:
    17 July 2011 om 10:26 pm
    Voor nhz, ach dan verkopen ze toch gewoon het goud ?

    openeuropeblog.blo…ing-to-ecbagain.html

  115. ll says:

    Default assumption:

    Bini Smaghi notes that both the bonds the ECB holds and the collateral it has taken on would only face losses if there was a default. Well, as you will know from reading our research, this was the very premise of our paper. Pretty much everyone, outside of the ECB and some Eurozone leaders, believes that Greece will need to default, in some form, in the near future. The ECB can continue to preach this line but we, along with plenty of others, believe they are living in a dream world. (Also stay tuned for an upcoming piece of research from us on the Greek crisis which should support this argument)

    Revaluation account:

    Firstly, the revaluation account was set up to help protect against losses on foreign reserves (including gold and dollar denominated holdings) resulting from changes in prices or exchange rates. As the value of these holdings changes any gains or losses are shifted to the revaluation account while the assets themselves remain listed at original prices. The idea is that these changes could be temporary and so it is financially prudent to add in this extra buffer (we agree on this point). Accepted, since the revaluation account is now over €300bn it is unlikely that all of this would be needed to buffer against price or exchange rate risks. However, it is not clear why, after being used for this purpose for over a decade, the ECB would switch to using it to account for broader credit and collateral risks. This also explains why we did not include it in our paper, since it is not defined as part of the capital base and was not created for the purpose now being suggested. Hence we stick by our comment that it would take only a 4.25% decrease in the value of assets to wipe out the ECB’s capital base (defined as capital and reserves, the standard definition).

    More importantly though, this means that any money inside the revaluation account is unrealised (meaning it only exists on paper until the underlying assets are sold). Therefore, in order to cover any losses which appear in the ECB’s profit and loss account (realised losses) the ECB would need to sell some of these assets. So, the ECB would essentially be deleveraging to help cover its losses, a process which we’d expect might startle financial markets. This also means that Bini Smaghi is including the potential sale of assets as part of the capital base calculation, which seems far from normal. Including this money in capital and reserve buffers is very confusing since the revaluation account is listed as a liability while the actual holdings are listed as assets. These points seem to make it difficult for the revaluation account to be judged as a real backstop against the potential losses from a Greek default.

    Additionally, since these gains are unrealised and the assets would have to be sold off for the revaluation funds to be tapped, the liquidity of the assets must also be considered. Given that demand for gold and dollars remains strong this may not be such a problem. However, these holdings will always be slightly constrained by their liquidity and will involve some transaction costs.

    Furthermore, if Greece was to default we’d expect there would be significant turmoil in the financial markets, with money rushing out of the Eurozone and towards the ‘safe haven’ of the US. This would ultimately cause a massive drop in the value of the euro, likely wiping out a part of the revaluation account.

    Seigniorage:

    This is a highly technical issue, so bear with us. Seigniorage is essentially the income which the ECB and Eurosystem devise from being able to print money. Since they control the size of the monetary base now and into the future this income represents a significant financial strength, this is undeniable. However, it does have its limitations, particularly under a Greek default scenario. Firstly, it is dependent on the demand for currency, the interest rate and the inflation rate. These are all currently low, mostly due to the sluggish recovery in parts of the Eurozone, meaning that the level of seigniorage is limited. A paper published through the ECB last year notes that this income dropped to around €787m in 2009, and even at its peak was only around €2bn, not massive amounts considering our loss estimates of between €44bn – €66bn.

    The ability to control future money production is important, but our point is more that the immediate hit which the ECB and Eurosystem will take from a Greek default would be passed through to taxpayers. Even with a large future potential income from printing money this cannot really be overcome without printing money immediately, which would be inflationary, as we suggest. Furthermore, if the ECB did draw on future incomes it could undermine the future financial strength of the ECB. Ultimately, our point was that the immediate hit which the ECB would take under a Greek default could cause it to need to be recapitalise or ramp up its printing of money (above the point where it is non-inflationary) and these costs would be passed onto taxpayers.

    If you’ve stuck with us until now, thanks for hearing us out. Our research into the ECB was an attempt to scratch the surface on what is an incredibly opaque and complex issue. Once again, given its response, the ECB appears to remain in a state of denial over the problems it faces.

    Update 16/06/2011 8pm:
    As a keen observer has pointed out, the weakening of the euro would in fact increase the revaluation account. This is because the assets, such as gold or dollars, would be able to be sold or exchanged for a larger amount of euros. There might be an inflationary aspect to this, as with any devaluation, although we doubt that it would be large enough to have much impact. An admitted mistake on our part, though certainly not a vital part of our argument in any case.

    Labels: bail-out, ECB, eurozone, leverage, sovereign debt

    By Open Europe blog team
    On Thursday, June 16, 2011
    At 4:22 PM
    Comments :3

  116. dr.t says:

    il
    Weet er iemand hoeveel Griekse staatspapieren de ECB heeft gekocht ? Bij mij zit in het achterhoofd een bedrag van 76 miljard.

    Zouden de rating agency’s ook centrale banken moeten kunnen afwaarderen ?

    Ik zie het ervan komen dat de ECB deze schulden wegstreept.

    Verder kan een centrale bank nooit failliet gaan omdat ze de geldpers aan kunnen zetten.

  117. nhz says:

    @107:
    ik heb dit jaar één keer mosselen gegeten en inderdaad, ze waren erg klein. Misschien een factor bij de prijs, je krijgt erg weinig mossel voor hetzelfde bruto gewicht ;( Overbemosseling?

    @112:
    het artikel wat ll bij 113 noemt maakt duidelijk dat de ECB de geldpersen wil aanzetten om zichzelf te redden; griezelig verhaal, ook al komt het uit een anti-Europa kokertje. Vanmorgen alweer een paar % van de pleuro af, ga zo door ECB en voor het eind van de zomer valt er niets meer te redden. Wat niet wegneemt dat die EU dictatuur er toch komt, ‘in ons eigen belang’.

  118. ll says:

    In the UK worden nu de vraagprijzen van de huisjes verlaagd 🙂

    http://www.bbc.co.uk/news/business-14183649

  119. nhz says:

    De kleptocraten in Brussel hebben belangrijker zaken aan het hoofd dat het oplossen van de pleuro crisis. Laten we vooral onze uiterste best doen om de crisis nog een stuk groter te maken, brood en spelen en vooral niet over de crisis praten.

    Brussel wil bankrekening voor iedereen

    Iedereen in de Europese Unie heeft recht op een bankrekening, ongeacht zijn of haar financiële situatie of woonplaats.

    Dat stelde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, maandag in Brussel. De commissie wil dat de 27 EU-lidstaten ervoor zorgen dat elke Europese burger een lopende rekening kan openen en die gratis of tegen redelijke kosten kan gebruiken.

    Ongeveer 30 miljoen personen in de EU hebben geen rekening. Zes tot zeven miljoen van hen werden door banken geweigerd.

    Nu ook nog iedereen recht op een gratis auto (en even later een gratis Porsche), een gratis villa en het hele jaar gratis vakantie. Fantastisch, zo’n Europese unie! Vermoedelijk ingefluisterd door de talloze welzijnswerkers en andere adviseurs uit parasietenparadijs Nederland …

  120. nhz says:

    over lange winter gesproken, Amerikaanse makelaars hebben blijkbaar een lucratieve bijverdienste gevonden om de winter op de huizenmarkt door te komen. In plaats van $ 10.000 makelaarsprovisie stijken ze nu vaak $ 50.000 per huis op; en de hele rekening gaat (uiteindelijk) naar de belastingbetaler. Gaan we in Nederland vast ook zien, dankzij NHG en giga overwaardering is er hier nog veel meer te verdienen met dit soort fraude.
    http://money.cnn.com/2011/06/28/real_estate/short_sale_fraud_rising/index.htm

  121. ll says:

    Maar nhz, na een lange winter komt the road to freedom 🙂

    http://www.youtube.com/watch?v=xP8maKtZ-Lk

  122. Martijn says:

    @106

    Al eens gekeken hoeveel goud er bij de ECB op de balans staat?

    En hoe dat, door het tegen marktwaarde te boeken, een steeds groter deel van de reserves is gaan uitmaken.

    De huidige stijging zal ze dan ook niet slecht uitkomen.

  123. Scheefhuurder says:

    Mja … Klinkt niet als een boeiend boek.

  124. nhz says:

    @119:
    wat een clueless artikel, ‘gewoon overstappen op de dollar’. En zomaar even verklaren dat alle schulden die in euro’s noteerden nu in dollars noteren, voor hetzelfde bedrag? Als dat zo simpel was dan stond de nationale scheefleners vereniging VEH dezelfde dag nog aan de bel te trekken in het parlement om ook in Nederland per direct over te stappen op de dollar (en waarom niet de lire, of misschien kunnen we wel naar de oude munt van Zimbabwe die ze zelf niet meer gebruiken). Even een ferme beslissing van het parlement en alle schulden verdwijnen als sneeuw voor de zon …

    Griezelig dat iemand die zoiets schrijft blijkbaar freelance professor op onze universiteiten is; voorspelt niet veel goed voor de komende generatie.

  125. ll says:

    Ondertussen in Olland bij de makelaars.

    De makelaars zijn bezig alle mensen te bereiken, waarvan de huizen langer dan 6 maanden te koop staan op Funda, om ze pushen de huizen van de markt te halen, en kijk er eens aan, het werkt 🙂

    1500 eraf in 1 1/2 dag.

    http://www.floris.nu/?postid=134

    En iedereen maar denken, oef ik moet snel bij zijn, anders is er straks geen huisje meer voor mij 😉

  126. dr.t says:

    Griezelig dat iemand die zoiets schrijft blijkbaar freelance professor op onze universiteiten is; voorspelt niet veel goed voor de komende generatie.

    En toch is het precies wat nodig is. Uit de euro stappen. Devaluatie van de munt linksom of rechtsom(met de dollar verder gaan betekent niets anders dan dat). Verliezen pakken en weer verder gaan.

  127. Daphne says:

    @122, ll: zou dat echt de reden van deze scherpe daling zijn? Is sowieso nog te vroeg om te zeggen natuurlijk (misschien stijgt het aantal morgen wel weer met 1500). Maar vraag me af in hoeverre er zoiets gaande is, dat makelaren mensen daartoe aan het pushen zijn.

  128. Claude says:

    @122 Op Floris stond het gisteren nog boven de 247k en nu op 244,5k. Dus 2,5k eraf. Nu kun je op Funda sinds kort ook de verkopen zien. 15 per pagina. 1.000 huizen zijn 67 pagina´s en zo kun je terug in de tijd. Voorbeeld: http://www.funda.nl/koop/verkocht/heel-nederland/p67/ 1.000 verkopen geleden was het dus 14 juli.

    Nu een klein overzicht voor de verkopen ten opzichte van nieuwe toevoegingen:

    1.000 (pagina 67): 14 juli / 15 juli
    2.000 (pagina 134): 9 juli / 14 juli
    3.000 (pagina 200): 4 juli / 13 juli
    4.000 (pagina 267): 1 juli / 9 juli
    5.000 (pagina 334): 29 juni / 8 juli
    6.000 (pagina 400): 24 juni / 7 juli
    7.000 (pagina 467): 22 juni / 6 juli
    8.000 (pagina 534): 17 juni / 3 juli
    9.000 (pagina 600): 15 juni / 1 juli
    10.000 (pagina 667): 9 juni / 1 juli

    Grof gezegd zijn er sinds 1 juli dus 10.000 woningen bijgekomen en 4.000 verkocht. Vergeleken met 1 juli zouden er dus netto 6.000 (10k-4k) bij zijn gekomen, de intrekkingen daar gelaten. Maar op 1 juli stond de funda teller op 244,5k, net als nu. En dat is vreemd.

    Zo.

  129. Frans says:

    @ 119 en 121: ik denk dat onze free lancer komende tijd wel erg free zal zijn: wat een nonsense artikel. Het papier waar het niet op geschreven is niet waard!

  130. opzoeknaareenappartementje says:

    @125
    Duidelijke tijdbom. De vraag is hoelang het klokje nog tikt…

  131. piep de clown says:

    @125

    Duidelijk een schoonmaak actie gehouden. Je zag in het verleden wel een groot aantal huizen dubbel staan (te koop aangeboden bij een tweetal makelaars). Ook is het mogelijk dat een grote groep de verkoop heeft teruggetrokken omdat het toch geen zin heeft.

    Zoals jij goed hebt vermeld. Het heeft niets te maken met een hogere aantal verkopen.

  132. nhz says:

    @122:
    is toch volkomen normaal dat het aanbod tijdens de vakantieperiode afneemt? Niet door verkoop, gewoon omdat de verkopers op vakantie zijn en even geen bezichtigingen etc. kunnen hebben.

    @123:
    het gaat me niet om dat ‘uit de euro stappen’, het gaat erom dat je niet zomaar kan verklaren dat 1 miljoen euro schuld nu ineens 1 miljoen dollar schuld, of 1 miljoen Yen schuld is; dat zou makkelijk zijn! Vraag maar eens aan mensen die in Argentinië een hypotheek of bedrijfslening hadden wat daar na de devaluatie mee gebeurde. Nee, het is écht niet zo simpel als deze meneer het voorstelt. Natuurlijk gaan we in Europa dan al die huiseigenaars ‘helpen’ wat betekent dat alleen al voor Nederlandse scheefleners minstens een half biljoen extra opgehoest moet worden, terwijl niemand (behalve de banksters) meer wat kan missen. Lekker alle schulden doorstrepen en opnieuw beginnen? Prima, maar pak dan ook maar alle huizen af van iedereen die een hypotheek had.

  133. Claude says:

    “[…] zijn de huizenprijzen werkelijk zo exorbitant gestegen? Nee, natuurlijk niet!
    Sterker nog, als de woningprijzen niet op heel korte termijn dramatisch gaan stijgen wil straks niemand meer een huis kopen en nee: ik heb niet gedronken, gespoten of geslikt!”

    http://descherpepen.nl/2011/het-sprookje-van-de-hoge-huizenprijzen-ontzenuwd/

    Voor een lach op de maandagavond.

  134. nhz says:

    P.S. nog even om aan te geven wat een kolder al die deflatie verhalen zijn: de pleuro is sinds begin juli 12% van zijn waarde kwijtgeraakt gemeten in goud, en 8% gemeten in degelijker currencies. Dat is meer dan 100% op jaarbasis en feitelijk dus HYPERINFLATIE.

  135. nhz says:

    @130:
    tja, laten afvoeren door heren in een witte jas lijkt me, voordat dit sujet nog meer schade aanricht.

  136. nhz says:

    OT:
    phone hacking whistleblower found dead.

    In Big Brother Country hebben ze weinig fantasie, problemen met mensen die klokkenluiden of dwarsliggen bij overheids malversaties worden steeds op dezelfde manier ‘opgelost’ meestal net een dag voordat het echt spannend wordt. Denk niet dat iemand nog behoefte heeft aan een politie-onderzoek naar deze zaak, gezien alles was we de afgelopen weken over de UK politie konden lezen. David Cameron heeft even een slechte vakantie, maar over een paar weken is het publiek alles weer vergeten. Een volk krijgt de overheid die het verdient, net als hier dus 🙁

  137. nhz says:

    sorry, linkje vergeten voor de geïnteresseerden:
    http://www.guardian.co.uk/media/2011/jul/18/news-of-the-world-sean-hoare

    Voor wie tijd heeft aanrader om allemaal eens door te lezen, net als de publicaties van eerder dit jaar in de Guardian over infiltratie van politie-provocateurs bij milieu activisten en andere demonstranten (in de polder ook een beproefde strategie). De werkelijkheid is soms nog ongelooflijker dan in de boeken van George Orwell.

  138. nhz says:

    EU debt crisis slaat vandaag over naar de UK. Degenen die een spaarrekening hebben bij Bank of Scotland voor een paar tiende procent meer rente zouden zich grote zorgen moeten gaan maken. Maar die spaarders zijn vermoedelijk vrolijk op vakantie van de extra rente, dus alles ontgaat hen. En sinds IceSave en DSB weten we dat dit soort gokkers altijd schadeloos gesteld worden door de overheid 🙁

  139. beurse beurs says:

    Sorry hoor maar er staat echt te veel onzin in de beschrijving van dit boek. Het klopt gewoon niet met de cijfers. We leven in een tijd van inflatie, en dat is de enige ‘oplossing’ voor schulden. Blijkbaar doet deze mijnheer niet zelf zijn boodschappen.

    Wat niet wil zeggen dat de huizenprijzen wel ernstig zullen deflateren.

    Economie is inderdaad een menswetenschap, maar wel op empirische basis (mag ik hopen).
    Historici zijn alfa wetenschappers en die zijn niet erg goed met getallen (zo ging maarten van rossem een keer beargumenteren dat het de afgelopen 10 jaar niet warmer is geworden en dus dat er geen klimaatverandering zou zijn. Had hij de juiste cijfers van de gemiddelde temperatuur op aarde gezien en begrepen dan had hij dit nooit durven roepen. Maar dit terzijde). Deze meneer roept ook maar wat. Bijvoorbeeld ouderen die niet werken maar wel consumeren (al is het maar de zorg die ze nodig hebben), reken maar dat dat inflatie teweeg brengt. Ik ga over een jaar of 10-20 die babyboomers echt niet voor niets omrollen tegen het doorliggen. Dat gaat ze vele vele euro’s (of welke munt we dan ook hebben) kosten 😉

  140. hugo says:

    Leuk stukje over hoe Goldman profiteert van EU landen opblazen na ze te hebben ‘geholpen’ met swaps
    http://www.washingtonsblog.com/2011/07/goldman-bet-against-its-european.html

  141. mostly_harmless says:

    @135,

    Ik heb dit boek al een tijd geleden gelezen, in een eerdere uitgave. Het is vrij gekleurd en er valt een hoop op aan te merken. Wat ik wel aardig vond is de kondratieff cyclus en dan met name het gegeven dat het generaties overslaat. Vraag jezelf eens af wat jij van jouw ouders hebt meegekregen en of je dat ter discussie hebt gesteld of gewoon hebt aangenomen?

    Waar Eric Mecking het volgens mij verkeerd ziet is dat hij verondersteld dat Kondratieff een cyclus is die zich oneindig herhaald. Wij zitten nu tegen het eind van iets veel groters, het eind van het monetair stelsel zoals we dat kennen. Daar zou je nog weleens een goed boek aan kunnen wijden. Ik ben het in ieder geval bereid om het te lezen! Ik hoorde laatste iemand zeggen dat ‘de derde wereld oorlog is begonnen’. Niet op conventioneel vlak maar op het financiële terrein. Mevrouw Merkel die voorstelt om een Europese krediet beoordelaar aan te stellen…… jetzt geht’s los!

  142. mostly_harmless says:

    @130, Claude,

    Heerlijk stukje! Inderdaad satire op de maandagavond (nacht).

    Wat ik zelf wel een sprekend voorbeeld vind over de neergang van onze welvaart is de volgende. 30 jaar geleden was een basisschool leraar in staat om een simpel koophuis te hebben, een vrouw die thuis op de 2 kinderen past en een auto-tje. Daarnaast konden ze nog af en toe op vakantie ook.

    Wat maak je tegenwoordig nog klaar als basisschool leraar met een vrouw en 2 kinderen? In ieder geval geen koophuis.
    Natuurlijk wel allemaal een iPod en smartfoon. We hebben de echte welvaart ingewisseld voor goodies die we eigenlijk niet nodig hebben.

    ‘we work jobs we hate to buy shit we don’t need’ (Fight Club, heerlijk)

    Ook een leuk topic over het feminisme (Maria kom er maar in). Er is jarenlang voor gestreden en nu is het geen ‘verworvenheid’ meer maar een verplichting!

  143. Paul99 says:

    `Er is jarenlang voor gestreden en nu is het geen ‘verworvenheid’ meer maar een verplichting!`

    Je zou kunnen zeggen dat de feministen zich ongewild hebben laten gebruiken als `nuttige idioten`. Doet me denken aan de linksmensch die de belangen behartigt van een totalitaire en fascistische religie/ideologie.
    Is iedereen de weg kwijt tegenwoordig ?
    Ik dwaal behoorlijk af, wie roept me tot de orde ?

    Nog `maar` 244.492 huizen te koop.

  144. Maria says:

    @137 Mostly_harmless
    @138 Paul 99

    What’s new, maar de grote bubble heeft niets met feminisme te maken.
    Buiten de enkeling die persé vond dat er persé gelijke behandeling moest kunnen zijn van beide soorten, is de arbeidsparticipatie van vrouwen voor het grootste gedeelte te danken aan het feit dat mensen in wezen hebzuchtig zijn.
    Het gras bij de buren is altijd groener en dat geldt niet alleen voor de mensen maar ook voor de banken enzv. enzv.

    Als je de arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland in de tijd afzet zie je inderdaad dat deze grotendeels met “the bubble” gelijk loopt.
    Zie hiervoor de site http://www.luxetveritas.nl/blog/?m=201101. van Jesse Frederiks, Gender en de Nederlandse Politieke Economie.

    De relatie:
    2e inkomen, verstrekkingsbeleid banken, stijging huizenprijzen.

    En inderdaad, iets, noemt het het feminisme, heeft huishoudens (!!) in de hoek gezet waar ze niet meer uit komen omdat ze anders niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

    Want dat feminisme heeft ook een mannelijke kant, op de zaterdagmorgen moet manlief met poetsdoek en zwabber aan de slag om het huis aan de kant te krijgen, geen tijd voor gehad, we moesten allebei werken.

    Een geluk dat we beschikken over een computer, playstation en tv met ingebouwde dvd-recorder om de kinderen achter te zetten en anders brengen we die gewoon naar voetbal of hockey zodat we ongestoord onze werkzaamheden kunnen doen.
    Wat een verrijking!!

  145. dr.t says:

    Claude Zegt:
    18 July 2011 om 6:16 pm
    “[…] zijn de huizenprijzen werkelijk zo exorbitant gestegen? Nee, natuurlijk niet!
    Sterker nog, als de woningprijzen niet op heel korte termijn ….

    De auteur maakt een onderscheid tussen de grondprijs en de prijs van een huis zelf.
    Vervolgens zet hij het laatste af tegen de ontwikkeling van inkomen.
    De verhouding stijging inkomen en stijging huizenprijs blijkt elkaar op zjn minst in evenwicht te houden.
    De extra kosten zitten naar zijn mening vooral in belasting en gestegen grondprijs wat ook weer een vorm van belasting is.

    Je kan er om lachen, maar zit er niet ook een kern van waarheid in?

  146. Paul99 says:

    Háhá, `op de zaterdagmorgen moet manlief met poetsdoek en zwabber aan de slag om het huis aan de kant te krijgen`. Maria, goed geregeld jij, niet echter bij mij thuis. 🙂

    dr.t. kern van waarheid ? Ja, de nieuwbouwprijs bestaat uit grond, materialen, arbeidskosten en winst ontwikkelaar.

    Materialen en arbeidskosten, kan ik nog wel met je meegaan, waarschijnlijk meegegaan met de inflatie, materialen misschien wel goedkoper i.v.m. industriele produktie, bouwvakkers verdienen volgens algemene looninflatie. Dat die projectontwikkelaars zo onstellend veel meer zijn gaan verdienen, misschien, maar deden ze dat vroeger dan niet ? Misschien wel via de grondprijs.
    De ware boosdoener is natuurlijk de overheid die de grondprijs vaststelt via de residuele methode. Heel simpel, gemiddelde middenwoning moet net zoveel kosten als de mensen kunnen ophoesten, dus 250.000 punt. Bouwkosten inclusief zeg 150.000. Ergo, bouwgrond kost 100.000, niks meer en niks minder. U kunt u inschrijven bij de plaatselijke makelaars, haast u wel, er is een lange wachtlijst, first come first serve.
    Dit alles tot voor kort dus. Overheid mag nog eens heel goed gaan nadenken hoe ze zaak weer op de rit willen gaan krijgen, die 4% OB daar zijn ze er natuurlijk nog lang niet mee. Alles op de schop, HRA, grondprijzen, NHG, starterssubsidies, you name it.
    Beste is dat de overheid zich nergens meer mee bemoeit, ze zoeken het maar uit, de kopers en de verkopers, huurders en verhuurders, woningnood is er niet meer in Nederland, de markt zal een nieuw evenwicht gaan vinden op een niveau dat het interessant is voor een starter of huurder om te kopen, zo lang dat evenwicht niet is bereikt, blijft de markt op slot. Blijf je dus als verkoper met je huis zitten. Blijf je als verhuurder met je lege woningen zitten.
    En beslist geen inkomensbeleid proberen te voeren met de woningmarkt.

  147. Maria says:

    @141 Paul

    En wat heb jij dan Paul, een hulp in de huishouding of mag je partner van een dubbele baan gebruik maken, zowel buitens- als binnenshuis?

    Als we alle kosten gaan optellen van met twee personen werken zoals daar zijn:
    de glazenwasser, de hulp in de huishouding, de strijkservice, de snel klaar maaltijden, 2 keer in de week uit eten, 2 keer eten halen, de oppasmoeder, de creche, 2 auto’s, extra kleding en extra energiekosten voor het drogen van kleding enzv., komen we mooi bescheten uit.

    Vaak kost werken meer, dan het oplevert, ach ja, dat heet investeren in jezelf nietwaar.

  148. Narrow Escape says:

    @1. Ik volg postcode 1019 nu een beetje. Het draait hier weer als een tierelier.

    Gisteren op Funda “verkocht” voor € 699.000 (ik kreeg een e-mailalert)na +6 maanden te koop te hebben gestaan (let ook even op de winterse foto’s) en vandaag alweer te koop voor € 799.000:
    http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-47192916-stuurmankade-366/?mna

    Hoog tijd om weer in te stappen lijkt me?

    Funda – sponsored by NVM vermelden ze trots. Beetje wonderlijke website, zie eerdere posts @125/128.

  149. nhz says:

    @138:
    bij mij in de stad hebben veel basisschool leraren en andere lagere ambtenaren een huis van pakweg een miljoen …

    @139:
    ja, zoiets als de Groenlinkse politici die systematisch voor bijna alle EU onzin stemmen, want Europa is goed. Stemvee voor de fascisten …

    @140:
    en vergeet vooral de kinderopvang niet, één van de grootste bubbles van de afgelopen jaren. Er gaat in mijn stad vrijwel geen maand voorbij waarin wéér een enorm monumentaal pand geclaimd is door een kinderdagverblijf; het geld spuit in het rond, en reken maar dat hier aan alle kanten mee gefraudeerd wordt want niemand kontroleert.

    @143:
    en bedenk ook hoe gigantisch het BNP van Nederland vertekend is door al deze flauwekul. Talloze ‘banen’ die vroeger gewoon bij huishouden of vrijwilligerswerk hoorden tellen nu vol mee en dan lijkt het dus alsof er veel meer geproduceerd wordt en er veel meer ‘koopkracht’ is. Het werkt natuurlijk wél voor degenen die aan het circus meedoen, dankzij onbeperkte subsidies en de mogelijkheid om jezelf diep in de schuld te steken (jippie, ook vandaag weer een paar % van de schuld af dankzij de ECB; slapende rijk worden voor scheefleners).

  150. Claude says:

    @143 Stuurmankade 366 in Amsterdam heeft inderdaad een beetje een vreemd prijsverloop. Voor de meeste uiteraard bekend, maar google altijd op “adres in kwestie”+”miljoenhuizen”. Op MiljoenHuizen staat zover ik weet de meest volledige vraagprijsgeschiedenis. Wanstaltige layout verder, maar heeft wel deze geschiedenis (ook van zes jaar geleden, dus soms haal je de resale-price er ook van af. Voor de Stuurmankade 366: http://zeeburg.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/1153916/Stuurmankade-366-Amsterdam

    “10-05-10: Te koop voor 745000. 29-10-10: Veranderd van 745000 naar 725000. 17-04-11: Veranderd van 725000 naar 699000. 19-07-11: Veranderd van 699000 naar 799000.”

    Staat dus al ruim een jaar te koop, maar nu gaan ze er voor met een bonuston.

  151. maria says:

    @ 144 NHZ

    Wat dacht je van de opa’s en oma’s die nu betaald worden om met hun kleinkinderen om te gaan!

  152. Paul99 says:

    @142 Maria,
    mijn partner heeft 1 baan, binnenshuis. Verder wel een hulp in de huishouding, dat dan weer wel. Verder weinig (eigenlijk geen) van de kosten die jij opnoemt en die inderdaad veel voorkomen bij mensen die nog aan de ratrace meedoen. Wij zijn daar mee gestopt, maar realiseer me dat dat niet voor iedereen mogelijk is, zeker niet als je als loonslaaf voor de bank moet werken omdat je ná 2000 gekocht hebt.

  153. Michel says:

    @144
    Vergeet de erfpacht niet, het canon is afgekocht tot 2049, dus nog 38 jaar zorgeloos wonen op 170m2 voor maar 799.000,- . Maar wél onder architectuur gebouwd met uitzicht op een sloot water.

    Zouden ze er op gokken dat over 38 jaar de grond niets meer waard is?

    Het ziet er leuk uit, maar vraag me af wie dat op die plek nog kan/wil betalen aan hypotheek. Veel yuppen zijn inmiddels verplicht klaar met consumeren.

    Voor die prijs zijn er grotere woningen, mét grond die ook in een goede buurt liggen.

  154. Claude says:

    Die Stuurmankade 366 is wel meer dubieus. Op http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-47192916-stuurmankade-366/omschrijving/ zie je de nieuwe omschrijving, op http://www.thorwaldbrouwer.nl/huizen/1019we4wW1366/hib1.htm de oude.

    Nieuwe: “SCHITTEREND WOONHUIS VAN CIRCA 170 M² (INCLUSIEF DAKOPBOUW EN EXTRA DAKTERRAS!)”

    Oude: “SCHITTEREND WOONHUIS VAN CIRCA 137 M² (MET VERGUNNING VOOR DAKKAMER VAN CIRCA 30 M²! TOTAAL DAN BIJNA 170 M²)”

    Bij de nieuwe staat nog dat “WOONOPPERVLAK VAN CIRCA 170 M² IS BEREKEND CONFORM MEETINSTRUCTIES NVM,
    WOONPPERVLAK IS DUS INCLUSIEF DE NOG TE BOUWEN DAKOPBOUW EN EXCLUSIEF DE VIDE.”

    Erg misleidend dus. De dakopbouw wordt gewoon meegeteld als woonoppervlakte. Dat kan volgens mij niet volgens de NVM meetinstructies gegaan zijn. Het bestaat nog niet eens. Dus naast een tonnetje extra ook nog eens 33m2 extra geplust op de woonoppervlakte. Dat een makelaar hieraan meewerkt zeg (in dit geval Thorwald Brouwer)… Treurig. Ik voeg deze even toe op mijn te volgen lijst op Funda.

  155. Adamus says:

    Frans Zegt:
    18 July 2011 om 4:42 pm
    @ 119 en 121: ik denk dat onze free lancer komende tijd wel erg free zal zijn: wat een nonsense artikel. Het papier waar het niet op geschreven is niet waard!

    Zzp consultancy welke in loondienst voor hetzelfde werk €6000 p.mnd zou binnenhalen, mag nu af en toe opdraven voor €40 p.u.
    Gaat geen invloed hebben op OG prijzen 🙂

  156. nhz says:

    @147:
    tja, blijkbaar is het een zware straf om met de kleinkinderen om te moeten gaan. Goed dat er een overheid is die daar vet compensatie voor betaalt 😎

    @151:
    ik vrees dat je ongelijk hebt; onze overheid is nog steeds zeer kwistig met het inhuren van zzp’ers (vaak ex-ambtenaren van dezelfde dienst) tegen bubble tarieven. Soms zelfs nadat de eigen jongere ambtenaren weer aan de kant gezet zijn.

  157. maria says:

    @147 Paul

    Heb geen vrees voor mijn manlief, die zwabbert op zaterdagochtend hoogstens met zijn tennisracket!

  158. Steve says:

    @140 & 141

    De grond bubble is langzaam aan het leeglopen:

    “Corporaties verliezen miljoenen op grond door slecht beleid

    …Ik sluit niet uit dat 2010 net zo slecht of slechter wordt dan 2009
    …financiële belang van grondposities van corporaties explosief gestegen.
    In 2006 … circa 1 miljard…in 2009 ruim 2,1 miljard…”

    http://nieuws.nvm.nl/actual/juli%202011/corporaties_verliezen_miljoenen_op_grond_door_slecht_beleid.aspx

    N.b. Er zijn natuurlijk nog vele andere partijen die moeten gaan afschrijven op hun grond:
    “… dreigend tekort … 700 miljoen euro in het zogenoemde Vereveningsfonds”
    http://www.parool.nl/parool/nl/5/POLITIEK/article/detail/2352218/2011/05/09/Bezuinigingen-op-bouwprojecten-onhaalbaar.dhtml

  159. Marketwatch says:

    @ 144 NHZ

    “@140:
    en vergeet vooral de kinderopvang niet, één van de grootste bubbles van de afgelopen jaren. Er gaat in mijn stad vrijwel geen maand voorbij waarin wéér een enorm monumentaal pand geclaimd is door een kinderdagverblijf; het geld spuit in het rond, en reken maar dat hier aan alle kanten mee gefraudeerd wordt want niemand kontroleert.”

    Vergeet ook de begeleid-wonen projecten niet. Veel nieuwbouw die ik in mijn nabije omgeving zie verschijnen zijn dit soort peperdure woningen/appartementen op A-locaties binnen de steden. En de politiek zich maar afvragen waren de kosten voor de AWBZ zo de pan uit rijzen…

  160. Maria says:

    @ 154 Marketwachtch

    En dat er zeer duur gebouwde, voor de doelgroep uitermate geschikte projecten, leeg staan.

  161. nhz says:

    @154:
    “Corporaties verliezen miljoenen op grond door slecht beleid”

    slecht beleid kun je dat niet noemen, gaat m.i. om regelrechte corruptie. Gemeenschapsgeld dat rechtstreeks in de zakken van de handlangers van de WBV baasjes verdween; goed geregeld allemaal in de polder, de WBV baasjes zijn straks gewoon ‘een beetje dom’ geweest en dat was het dan.

    @155:
    inderdaad, bij mij net zo. Altijdluxe bouw op de ALLERduurste lokaties, en tegenwoordig is bij zulke nieuwbouw minstens een derde voor begeleid wonen, soms zelfs het hele project. Dan praten we nog niet over de gewone gehandicapten zorg zoals Arduin in mijn regio – een regelrecht vastgoed hedgefund dat jarenlang peperdure villa’s van relaties opkocht met belastinggeld voor véél te hoge prijzen. Want ‘gehandicapten moeten ook normaal kunnen wonen’, bijvoorbeeld met z’n vieren in een peperdure villa in de duinen die voor gewone mensen absoluut onbetaalbaar is. Of op een superdeluxe woonboerderij met álle denkbare voorzieningen. En dan nog rijden de AWBZ busjes af en aan hier om ze de hele dag weg te brengen naar allerlei creatieve activiteiten die ongetwijfeld ook nog vet betaald worden. Geld speelt geen rol.

    Idem overigens voor panden waar jonge asielzoekers gehuisvest worden, hier in de buurt zijn een paar van die monumentale panden (pakweg 1 miljoen is geen probleem voor dit goede doel) waar werkelijk doorlopend allerlei aannemers aan het werk zijn om alles piekfijn te onderhouden. Er zijn weinig panden in de stad die zo perfect onderhouden worden, geld speelt geen rol dat is wel duidelijk.

  162. Claude says:

    Eigen Huis: consumentenvertrouwen woningmarkt schiet omhoog

    Amersfoort, 19 juli 2011 – Het vertrouwen van consumenten op de woningmarkt heeft door de verlaging van de overdrachtsbelasting een positieve impuls gekregen. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator die over de maand juli de hoogste stijging aangeeft die ooit gemeten is: van waarde 57 naar 62.

    Hieruit blijkt dat de maatregel van het kabinet Rutte om de overdrachtsbelasting te verlagen naar 2% zijn uitwerking niet zal missen.

    De Marktindicator van Vereniging Eigen Huis heeft een bewezen voorspellende waarde. De vereniging verwacht dan ook dat het aantal woningtransacties de komende tijd zal toenemen.

    Zie voor de ontwikkeling en de actuele stand van de Eigen Huis Marktindicator:
    http://www.eigenhuis.nl/tools/marktindicator

    Het heeft een voortschrijdend driemaands gemiddelde.

  163. opzoeknaareenappartementje says:
  164. Claude says:

    Uit het artikel:

    “‘Ook bouwkosten en grondprijzen verschillen met die in het buitenland.’”

    Wij hebben olie in de grond en goud in de muren?

    “Huiseigenaren hebben in Nederland voor ongeveer€ 1400 mrd aan woningen in bezit. Daar staat een nationale hypotheekschuld van € 1000 mrd tegenover”

    Oei, hopelijk leest Juan dit niet. Hij was net eindelijk uitgerust na zijn queeste.

  165. ll says:

    Claude, dit moet een foutje zijn van Ernst & Young. 🙂 , kan dat ?

    Nationale uitstaande hypotheek 1000 miljard.

    DNB zegt 630 miljard, maar misschien is DNB toch de off-balance hypotheken vergeten ?

    Die staan nog op 347 miljard, komen we samen toch op zo’n kleine 1000 miljard.

    Juan dit is toch weer een giller 🙂

  166. opzoeknaareenappartementje says:

    Hmmmm wie zal ik geloven: Ernst & Young of VEH en NVM?

    Eindelijk weer een professionele partij die iets zinvols naar buiten brengt en onderbouwt. Wellicht zelfs belangeloos.

  167. RealisT says:

    @158 + 159

    Langzaam sluit het net zich. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat dit soort items op RTL-Unilever of het staatsjournaal verschijnen. Waarschijnlijk pas als het voldongen feit is.

    De NVM laat in z’n reactie weer eens zien de geen enkel gevoel voor realiteit te hebben. Gelijk een belangenorganisatie van uitbaters op luchthavens waar ook stelselmatig onrealitische prijzen worden gehanteerd.

  168. ll says:

    De eigen huis marktindicator doet trouwens ook een beetje raar hoor.

    In mei waren de cijfers heel slecht en publiceren ze de cijfers pas halverwege de maand juni, erg laat dus.

    Nu zijn ze goed, en publiceren ze de cijfers terwijl de maand nog niet eens is afgelopen 😉

  169. Ralph says:

    Ernst & Young heeft vier scenario’s liggen, dus dit zal wel onderdeel zijn van één van die vier. De vergelijking met Duitsland en België gaan natuurlijk niet helemaal op.

  170. Claude says:

    @Ralph, waar lees je over die vier scenario’s? Kon ik zo snel niet vinden.

  171. Paul99 says:

    De NVM denk dat de HRA en de grondprijzen een gegeven zijn en niet kunnen wijzigen:

    Nederland kent een geheel andere fiscale systematiek.’ Maar ook zonder hypotheekrenteaftrek wil de NVM niet aan het inktzwarte scenario van Ernst & Young. ‘Ook bouwkosten en grondprijzen verschillen met die in het buitenland.’

    Ik denk: onder druk wordt alles vloeibaar.

  172. Paul99 says:

    De NVM denkt dat de HRA en de grondprijzen een gegeven zijn:

    Nederland kent een geheel andere fiscale systematiek.’ Maar ook zonder hypotheekrenteaftrek wil de NVM niet aan het inktzwarte scenario van Ernst & Young. ‘Ook bouwkosten en grondprijzen verschillen met die in het buitenland.’

    Onder druk wordt alles vloeibaar.

  173. opzoeknaareenappartementje says:

    @Paul 99

    De NVM zegt dus eigenlijk dat Nederland een communistische staat is. De markt bepaalt niet de prijzen, maar de overheid.

    Ik vraag me af of de VVD als zelfbenoemde liberale partij er ook zo over denkt. Vast wel, want Nederland is ‘anders’. In mijn optiek is Nederland net zo ‘anders’ als Griekenland of Portugal eerst ‘anders’ was. Je bent ‘anders’ totdat de schijnwerper op je wordt gericht en iedereen uit de roze wolk is.

    Ongetwijfeld zal (na maanden overleg) de EU met een Europees begrotingsbeleid komen. Overheidsfinancieringen, waaronder hypotheeksubsidies komen onder vuur. Dan is Nederland opeens niet meer ‘anders’.

  174. maria says:

    Ik denk dat de geest uit de fles begint te komen.
    Het is nu afwachten wie het artikel van het FD gaat doorplaatsen en welke groepen mensen hiermee bereikt worden.
    En dan ontstaat paniek bij de mensen die kunnen denken!

  175. RealisT says:

    Het worst case scenario dat E&Y schetste, is in feite gebaseerd op een situatie waarbij de Nederlandse markt net zo normaal zou functioneren als in de ons omringende landen.

    LOL!!! Het zou idd een absolute ramp voor allerlei belangbebbenden zijn als de huizenmarkt in Nederland NORMAAL zou functioneren. De Horror!

    Nee, dan liever communisme 2.0 aangevoerd door politieke partijen die roeptoeteren dat ze vrijheid en democratie hoog in het vaandel dragen. Alleen nu even niet (en in de toekomst ook niet).

  176. j says:

    Sprak dit weekend een vriend van me die beleidsmaker is in het watermanagement wereldje. Vanaf volgend jaar wordt de aanleg van riolering niet meer doorbelast aan projectontwikkelaars maar verrekend in de belasting van alle belastingplichtigen.

    Zou een daling van de grondwaarde kunnen betekenen, maar wordt natuurlijk extraatje zoveel voor de projectontwikkelaars.

  177. j says:

    en dit zegt onze directeur NHG van de 30% daling die E&Y voor mogelijk houdt:
    @KarelSchiffer
    Fijn dat deze accountant ook een mening heeft!!!???? Ernst & Young: huizenprijzen kunnen dalen tot 30%

    http://twitter.com/#!/KarelSchiffer/status/93354211923857408

  178. Maria says:

    @174

    Logische reactie, hij heeft maar 400 miljoen in kas dacht ik.

  179. j says:

    @175 jawel, maar hij weet toch ook dat de mensen die zijn tweets lezen moeten opdraaien voor het verschil 🙂

  180. nhz says:

    @177:
    helemaal niet, bij de mensen die Kareltje volgen valt vast niks te halen. Waarom zou je anders een subprime hypotheek nemen?

    @172:
    die hele taxatiebranche hangt van fraude en vriendjespolitiek aan elkaar; is een illusie dat ze nu ineens realistisch zouden gaan waarderen, is in het verleden al eerder geprobeerd en komt nooit wat van. Druk om te overwaarderen is veel te groot (behalve als jij wilt verkopen, de makelaar al een koper voor jouw pand heeft en er nog even een taxatie nodig is om een ‘eerlijke prijs’ vast te stellen …).

    @160:
    leuk dat Ë&Y hier nu mee komt, gelukkig is het vakantie en zit iedereen in het buitenland aan het bier dus niemand die het leest. Na de vakantie (of direct al) zand erover, niet meer over praten. Vierkante meterprijzen zijn m.i. extreem onbetrouwbaar omdat de gemiddelde grootte (en soort) van de woning hier een sterke invloed op heeft; dat zal ongetwijfeld verschillen. Gezien de prijsstijgingen in NL is de overwaardering volgens mij véél groter dan 40%. Met een daling van slechts 30% mogen ze m.i. in de handjes klappen. Maar ik geef toe dat een serieuze daling pas komt als de markt weer enigszins kan functioneren, en het is duidelijk dat het blokkeren van een vrije markt in de vastgoed sector bij dit kabinet de allerhoogste prioriteit heeft.

  181. hugo says:

    Ondertussen schijnt er in de VS een akkoord te zijn over het schuldplafond verhogen welke spoedig de vloer zal zijn. Leuk detail van het plan is een aanpassing van de inflatie definitie
    http://www.zerohedge.com/article/senate-nears-debt-ceiling-consensus-which-revolves-around-changing-cpi-definition

    Samengevat houdt de aanpassing in;
    The proposal would shift how the Consumer Price Index is calculated to reflect how people tend to change spending patterns when prices increase. Lies, damn lies and goverment statistics.
    Hier meer over de aanpassing;
    http://www.zerohedge.com/article/aarp-screams-blood-murder-warns-against-changing-cpi-definition-and-cuts-social-security-pur

  182. j says:

    @177 nhz
    “helemaal niet, bij de mensen die Kareltje volgen valt vast niks te halen. Waarom zou je anders een subprime hypotheek nemen?”

    Ik doelde een beetje op de belastingbetalers. zijn volgers zijn volgens mij vooral makelaars 🙂

  183. Adamus says:

    ik vrees dat je ongelijk hebt; onze overheid is nog steeds zeer kwistig met het inhuren van zzp’ers (vaak ex-ambtenaren van dezelfde dienst) tegen bubble tarieven. Soms zelfs nadat de eigen jongere ambtenaren weer aan de kant gezet zijn

    Nee hpor, directe omgeving. Al ken jij natuurlijk meer corrupte lieden. Ik zou in zo’n omgeving niet dood gevonden willen worden.

  184. Adamus says:

    j Zegt:
    19 July 2011 om 6:40 pm
    Sprak dit weekend een vriend van me die beleidsmaker is in het watermanagement wereldje. Vanaf volgend jaar wordt de aanleg van riolering niet meer doorbelast aan projectontwikkelaars maar verrekend in de belasting van alle belastingplichtigen.

    Zou een daling van de grondwaarde kunnen betekenen, maar wordt natuurlijk extraatje zoveel voor de projectontwikkelaars.

    Maar er gaat minimaal gebouwd worden, dus gaat geen effect hebben.

  185. mostly_harmless says:

    @191 Hugo,

    Ken je deze ook al?

    http://www.money-for-nothing.nl/monetair-systeem-2/de-nieuwe-munt-van-1-biljoen

    Voor mensen die dit forum volgen zeker een aanrader 🙂

  186. hugo says:

    @195 (mostly_harmless)

    Nope, bedankt voor de link een leuke om te lezen. Kan je deze ook aanraden voor het betere boekhouden
    http://fofoa.blogspot.com/2011/06/open-letter-to-ron-paul.html

  187. Michel says:

    Andries Janszen,

    Nou, heb nog geen biefstuk gezien…. hoeft ook niet maar wanneer is e volgende B.B.Q. 🙂 ?

  188. Maria says:

    Maria: In het voorgaande topic heb ik al aangegeven dat ik verwacht dat er deflatie optreedt en heb mijn mening daarna gecorrigeerd naar biflatie, iets wat al heel duidelijk aanwezig is.Kondratieff heb ik daarbij aangeduid. De vraag die Stephane stelt om hier een duidelijke richting aan te geven kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen en beantwoorden. Het heeft met het gevoel en de dagelijkse realiteit te maken, en met zaken die ik nog niet zo lang geleden heel belangrijk vond maar waarvan ik nu weet dat het allemaal gebakken lucht is.Een aantal alledaagse voorbeelden: het grote aantal veilingen van Troostwijk in o.a. keuken-en badkamer zaken of jacuzzi’s, de on-line juwelier die (gedragen) hele dure horloges en prachtige diamanten ringen te koop aanbiedt en waarvan het aanbod steeds groter wordt, de auto handelaar in exclusieve merken die zijn deur sluit, het aanbod in de outlet centra van Gucci, Hermes, Prada, Dolce en Gabbana en zo meer wat alleen maar groeit ten opzichte van zeg 3 jaar geleden, de uitverkoop die steeds vroeger begint en zich manifesteert met volle rekken, de mevrouw die normaal gesproken het nieuwste van het nieuwste droeg, en duur, en nu in alle openheid zegt dat het een sport is om een leuk kledingstuk te vinden voor een lage prijs en het artikel in de laatste Linda (glossy) wat handelt over het achteloos kopen van dure kleding met een creditcard. Nooit gezien of gehoord, de afgelopen 10 jaar.Dat is menswetenschap en inderdaad iets waar de meeste economen (want vaak mannen) zich niet mee bezig houden. Ik denk dat ik het kan weten, mijn partner heeft econometrie gestudeerd. (nog erger!)Wat begint aan de top (de Philippe Starck douchezuil) sijpelt door naar beneden, de Gamma douchezuil. Narrow Escape in @1 zat aan die top en heeft zich gerealiseerd wat gaande was en heeft zijn huis verkocht. Ik heb me 3 jaar geleden gerealiseerd wat gaande was en heb een dure levensstijl vaarwel gezegd en heel veel geld terug gebracht naar de bank. We moeten nog even, en dat gaat best lukken, maar dan kan ik met een goed gevoel mijn middelvinger naar de “banksters” opsteken. Narrow Escape en ik, zei de gek, zijn mensen die het geluk hebben om dit a. in te zien en b. de financiele mogelijkheden hebben om dit te doen. De top.Maar die is klein en heel veel mensen achter ons moeten nog beginnen.Dus ja, deflatie is in aantocht. Ook het komende jaar zal ik mij onthouden van dure kleding, een andere auto, de skivakantie en het exclusieve etentje waar ik zo ontzettend van kan genieten. Mijn boodschappen doe ik niet meer alleen bij Albert Heijn of de speciaalzaak, ik bezoek ook de Nettorama of de Jumbo. De uitverkoop biedt vele mogelijkheden en ik onderhandel over de prijs zonder mij daar over te schamen.We gaan terug naar “eenvoudig”, soms omdat we het willen, soms omdat we moeten. Ik kan me grotendeels vinden in het verhaal van Narrow Escape, het roer omdraaien en met beide benen op de grond. Over een aantal jaren heten we “trendsetters”.

    Gerard, er zijn meer mensen die hetzelfde denken, succes met het laatste stukje aflossing!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*