Aantal geregistreerde verkochte woningen 12,6% gedaald

In juni 2011 registreerde het Kadaster 9.549 verkochte woningen. Dit is een daling van 12,6% ten opzichte van juni 2010 (10.929). Vergeleken met mei 2011 is er sprake van een daling van 3,7%. Het Kadaster registreerde toen 10.068 verkochte woningen.

Het Kadaster registreert het moment dat de overdrachtsakte van een verkochte woning wordt ingeschreven in de openbare registers. Gemiddeld ligt dit moment 2 à 3 maanden na de ondertekening van de (voorlopige) koopakte. Dit betekent dat het effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting waarschijnlijk pas in het vierdekwartaal zichtbaar wordt in de cijfers van het Kadaster.

Woningtypen
Van de verschillende woningtypen stijgen alleen de 2/1 kapwoningen ten opzichte van mei 2011 (1,0%). De grootste daling doet zich voor bij de vrijstaande woningen met -7,8%.

Provincies
De grootste daling van het aantal geregistreerde verkochte woningen ten opzichte van mei 2011 doet zich voor in Noord-Brabant: -11,1%. De kleinste daling is in Limburg met -2,3%.In de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en Flevoland is een stijging te zien van de geregistreerde verkochte woningen ten opzichte van mei 2011 respectievelijk 1,7%, 4,4%, 5,3% en 1,0%).

Executie veilingen
In juni 2011 vonden 224 executie veilingen plaats. In juni 2010 waren dat er 195.
Lees meer in het Vastgoed Dashboard.

Share Button
67 comments on “Aantal geregistreerde verkochte woningen 12,6% gedaald
  1. nhz says:

    moet lukken om voor juli minimaal een kleine stijging (t.o.v. voorgaande maand) te laten zien. Zo niet dan weten we zeker dat het cadeautje van Rutte averechts werkt.

  2. V says:

    Ondanks dat ik er niet in geloof dat de verlaging van de OB ervoor zorgt dat de markt weer echt gaat lopen denk ik dat we in de komende maanden wel een tijdelijke verbetering gaan zien. Er zijn namelijk nog genoeg mensen die de praatjes van de vastgoedsector en politiek geloven. Deze betere cijfers zal door o.a. de NVM dan ook maximaal uitgemolken worden met slogans als “huizenmarkt loopt weer” om ook de twijfelaars te prikkelen. Daarna gaat de huizenmarkt weer volledig op slot. Effect van de pijnstiller is dan uitgewerkt.

  3. JeroenF says:

    Zijn er eigenlijk ook cijfers over de huurmarkt? Wat is de stijging van het aantal huurcontracten op de private huurmarkt?

    Als dit zo doorgaat wordt huren steeds aantrekkelijker.
    Ook op http://www.huis-kopen-of-huren.nl blijkt dat je in een optimistisch scenario toch wel 10 jaar niet meer moet verhuizen als je nu koopt.
    Om mij heen merk ik dat mensen bewust gaan huren en zeggen “ik kom over een jaar of 5 wel weer eens kijken op de koopwoningenmarkt”.

  4. Johan35 says:

    @3

    Deze website geeft geen advies over financiële producten en rekent uitsluitend met een annuïteitenhypotheek die in 30 jaar geheel wordt afgelost.

    Dus met een andere hypotheekvorm kan het plaatje er heel anders uitzien.

    Verder gaat de site uit van Stijging huizenprijzen -2% en Stijging huurprijzen +3%

    M.a.w. allemaal gegok wat nergens op gebaseerd is.

    De beste keus is gewoon een huis kopen of huren welke je kunt betalen en waar je met plezier kunt wonen.

  5. nhz says:

    @3:
    ik denk dat het aantal huurkontrakten afneemt, om de simpele reden dat er weinig huurhuizen gebouwd worden en relatief veel gesloopt of verkocht worden. Het aantal huurhuizen is relatief zeer stabiel en daar kun je dus weinig aan aflezen, bij gebrek aan marktwerking.

  6. Dow Jones says:

    Op Funda is de “voorraad” te koop staande woningen de laatste twee weken van ongeveer 245.000 huizen naar net boven de 246.000 gegaan, en het aanbod blijft geleidelijk stijgen. Het lijkt me echter wel logisch dat er op een bepaald moment een asymptotisch effect optreedt in deze stijging. Daar is nu echter nog geen sprake van. We hebben nog steeds te maken met een enorm “pricing gap”, en de financieringsmogelijkheden voor potentiële kopers worden na 1 augustus significant beperkt.

    Funda vandaag:

    “246.313 huizen te koop”

    Het zou goed kunnen dat de groei van het aanbod aan huizen de komende twee weken iets langzamer verloopt omdat de verkopen in vergelijking met juni iets aantrekken door de verlaagde overdrachtsbelasting, maar dat effect zal over twee weken zijn uitgewerkt. Netto zien we – zelfs nu – nog steeds groei van het aanbod, met het verdere vooruitzicht dat het aantal verkochte huizen na 1 augustus zal blijven afnemen – in een versneld tempo…

    Moet die laatste twee procent overdrachtsbelasting er dan straks ook aan geloven?

    Cheerio,

    Dow Jones

  7. JeroenF says:

    @4 Je kunt op die site nou juist zelf instellen hoeveel de huizenprijzen dalen en de huren stijgen.

  8. Johan35 says:

    @7

    Dan blijft het dus gokken. Want die waardes kent niemand.

    Trouwens, huren of kopen zou niet de vraag moeten zijn.

    Waar wil ik graag wonen en wat kan ik op een normale manier betalen is een betere vraag.

    En of het dan huren of kopen wordt doet er niet toe.

    Woongenot en betaalbaarheid, daar moet het over gaan.

  9. Nou says:

    Jaa, laten we het over woongenot gaan praten! 😉

  10. Bluppie says:

    @Johan35

    “Waar wil ik graag wonen en wat kan ik op een normale manier betalen is een betere vraag.”

    Dat is inderdaad vraag 1 als je een woonplek gaat zoeken. De volgende vragen gaan als snel over de kosten. Ik zie niet in waarom een kopen vs. huren berekening hier niet in past.

    Die -2% is trouwens correct gekozen. Dat is nl het gemiddelde percentage over de afgelopen 3 jaar.

  11. Ralph says:

    @1 Eerder in Augustus/September. Het duurt vaak even voordat een die woning verkocht is wordt overgeschreven.

    @3 Ga eens weg met je irritante spam. Je site is slecht, onduidelijk en de cijfers kloppen niet. Bovendien klopt wat jij zegt niet eens met jouw site.

  12. Ralph says:

    Oh en de huurcontracten nemen enorm toe, echter wil/kan het merendeel de huurwoning pas betrekken wanneer de oude woning verkocht is. Dat is althans hetgeen dat ik in de praktijk mee maak. Enorm veel inschrijven voor particuliere huurwoningen, maar geen werkelijke transacties. Iedereen die nu een degelijke woning te huur kan aanbieden van 85-105m² gbo tegen 700 tot 850 euro per maand bruto, kan leuk geld verdienen.

  13. Nou says:

    Ik vind het een coole tool, Jeroen,

    Omdat je heel helder kunt zien dat je dit huis beter kan kopen:

    http://www.funda.nl/huur/diessen/huis-47600304-baarschotsestraat-50/

    Zodra de huizenprijzen weer gaan stijgen

  14. Nou says:

    Wat voor praktijk is dat dan Ralph?

  15. Ralph says:

    @14 Tandarts

  16. Nou says:

    O, ik had eerder iets verwacht als

    huisarts

  17. Frans says:

    @ Nou 13: jammer, bruine tegel in de badkamer, anders had ik hem gekocht….

  18. racekever says:

    (praktijk) Grappjes, hi hi. ja leuke woordspeling. Van zeiljacht naar koopjesjacht, van villawijk naar krantewijk.

  19. Johan35 says:

    @10

    “Waar wil ik graag wonen en wat kan ik op een normale manier betalen is een betere vraag.”

    “Dat is inderdaad vraag 1 als je een woonplek gaat zoeken. De volgende vragen gaan als snel over de kosten.”

    Daarom zeg ik: “wat kan ik op een normale manier betalen”

    “Ik zie niet in waarom een kopen vs. huren berekening hier niet in past.”

    Omdat deze berekening onzinnig is. Niemand weet wat de prijzen gaan doen, het is gokken, meer niet. Daarom wat wil je per maand betalen en waar wil je wonen een betere vraag is dan ga ik kopen of huren.

    “Die -2% is trouwens correct gekozen. Dat is nl het gemiddelde percentage over de afgelopen 3 jaar.”

    Dus dan gaat dat 30 jaar zo door? Dat weet niemand en dus is het gokken en vandaar een nutteloze tool.

  20. dr.t says:

    20. Ja en het ging pas echt verkeerd toen de afm zich er mee ging bemoeien. Duidelijk af te lezen aan de hand van de grafieken.

    Leencapaciteit wordt opgelegd door anderen. de wensen van een consument doet er niet toe. Geen rekening wordt gehouden met een mogelijke inkomens verbetering van jonge starters.

    Zo neemt de hypotheekschuld tov jaarinkomen af tot een staat tot twee, naarmate mensen langer een huis bezitten.
    Waarom dan zo moeilijk doen, als het zo goed gaat.

  21. Claude says:

    @20 Dat huren vs kopen is inderdaad troebel doordat je variabelen voor de hele looptijd meegenomen worden, wat natuurlijk niet realistisch is over dertig jaar. Site ligt eruit overigens.

    Wat wel natuurlijk zo is dat wanneer je verwacht binnen vijf jaar te vertrekken, je verlies vrij groot kan zijn (kanspercentage mag je zelf toepassen). Als je dan vijf jaar huurt, dan kun je beter af zijn. Wat dat betreft is het natuurlijk wel handig.

    @21 Dr. T, hier heb ik al een keer eerder op gewezen. Dat geldt voor een kleine groep jonge starters, maar voor heel veel mensen niet. Deze ‘explains’ zullen ongetwijfeld nog steeds op deze groep worden toegepast. Van de andere kant, ook jonge starters kunnen scheiden, werkloos raken of arbeidsongeschikt raken. Als je hen dan meer dan het dubbele laat lenen (want je zegt 1 staat tot 2 en je wilt neem ik aan 1 staat tot 4,5), dan mag iemand of zelfs een stelletje 9 keer hun jaarsalaris lenen op dat moment. Lijkt me niet handig. Bovendien: waarom moeten jonge starters van 25 een woning lenen van 9 x startsalaris van 40k (of bij twee inkomens: 9x een startsalaris van zeg 70k)?

    “Waarom dan zo moeilijk doen, als het zo goed gaat.”

    Ja, het gaat perfect in het land met de grootste schulden ten opzichte van het BNP. Het huizenmarkt-probleem leg ik altijd als volgt uit. Veel oudere mensen wonen in huizen waar ze een vraagprijs voor hanteren die ze zelf never ever zouden kunnen financieren dus kopen. Ze hebben het kunnen kopen omdat ze er al tig jaar wonen, of omdat ze overwaarde op overwaarde hebben gecasht en het meerdere konden financieren. Nu komt er een lichting aan die en niet goedkoop kan kopen en die geen overwaarde op overwaarde zullen hebben gecasht. De jongere equivalenten (leraren-koppel of hoger opgeleiden of administratieve medewerkers, etc.) kunnen dus niet kopen waar hun oudere equivalenten wel wonen. Als gevolg daarvan is de spoeling voor die woningen dun, heel dun en die zal alleen maar afnemen de komende jaren wanneer de laatste overwaarde-genieters uitfaseren (eind dertigers, begin veertigers). Het niet kunnen terugkopen van je woning lijkt me trouwens bijna het ultieme bewijs van het wel bestaan van een huizenprijs-bubbel. Dat valt alleen op te lossen als je elke vier jaar een bruto-jaarsalaris extra mag lenen. En die kant gaan we niet op. Of een gigantische loon-prijs-spiraal. Maar die kant gaan we ook niet op.

    Als ik er zo over nadenk was die hele huizenprijs-bubbel een grote inkomens-nivellering, erop gelet dat er zo veel mensen van geprofiteerd hebben. Het is toch van de zotte dat je zelfs met een bruto huishoudinkomen van zeg 150k a) last hebt om een woning te kunnen kopen die past bij de hoogste deciel van huishoudinkomens, b) zwaar is om een rijtjeswoning in Amstelveen van 5,5 ton kunt afbetalen zodat het jouw bezit wordt. Voor dat moet je toch even 15k per jaar naast je hypotheekrente opzij zetten, terwijl de overheid er toch nogal wat procenten vanaf haalt. Dan wordt het Lorenzo-leven gevoel, waar hij overigens volkomen gelijk in heeft, toch lastiger.

  22. PessimistXL says:

    12,5% minder verkoop dan vorig jaar deze tijd. Dat is nogal wat. In een normale markt zou een sterk toegenomen assymetry voor aanbod vs koop direct een belangrijk prijseffect hebben. In NL – uiteraard – niet, want NL is anders…

    Wat ik me afvraag is of er een grafiek bestaat waarin de prijselasticiteit van de woningmarkt in Nederland staat weergegeven. Zeg: voor een periode van de afgelopen 30 jaar. OK, ik weet dat zo’n grafiek door de tijd heen vertroebeld wordt door overheidsingrijpen om de boel te stimuleren resp. drijvende te houden. Niettemin zou een overzicht van de prijselasticiteit veel inzicht kunnen verschaffen over de mate waarin een vergroting van aanbod – met vertraging – in de prijzen doorwerkt.

    In de kern betreffen veel discussies op dit blog het maken van inschattingen omtrent deze elasticiteit.

    Wie heeft gegevens op de plank liggen?

  23. mostly_harmless says:

    Het leuke van deze site is dat iedereen zijn eigen gelijk heeft.

    Il, Dow Jones, Nhz, Lorenzo en Maria hebben een goed oog voor de ontwikkelingen op de woningmarkt. Dr. T en Vincent bevinden zich aan de andere kant van het spectrum. Op het niveau van de woningmarkt ben ik het persoonlijk volledig eens met de eerste en niet met Dr. T of Vincent. Echter, tegen het licht van de mondiale ontwikkelingen vraag ik me af of het niet beter is zoveel mogelijk te lenen en een zo groot mogelijk huis te kopen.

    Ons monetaire stelsel bestaat over 5 jaar niet meer. The point of no return was vóór 2000 al bereikt. Alles wat nu nog gebeurd kan je kwalificeren als ‘kicking the can down the road’. Een mondiale schuldsanering is niet te voorkomen. Alles wat je nu nog kunt doen is jezelf zo positioneren dat je het tijdperk ná de ineenstorting beter doorstaat.

    In dat kader hebben Dr. T en Vincent misschien wel gelijk. Waar heb je meer aan: geld op een spaarrekening, aandelen, contanten en een aftands huurhuis OF een dik huis met een tophypotheek? Beide zijn straks niks meer waard, in ieder geval niet op de manier waarop we nu waarde uitdrukken.

    Als ik mijn tophypotheek niet meer kan betalen heb ik een probleem, als niemand zijn tophypotheek kan betalen hebben
    we allemaal hetzelfde probleem, waarmee je jezelf kunt afvragen of het dan nog wel een probleem is……

  24. Peter2 says:

    @mostly_harmless

    Aardige gedachte, maar ik zelf verwacht dat de lasten bij de burger niet zonder meer worden verwijderd, simpel omdat burgers niet “too big to fail” zijn. Het zal eerder andersom zijn, dus de burger laten opdraaien voor de verliezen van staat en grote instituten!

    Als burger zul je met schulden en het bezit van een huis mogelijk dubbel de klos zijn. Een huis dat kan men belasten, zelfs op basis van virtuele waarde. Dit is zelfs aannemelijk omdat het in zekere zin al gebeurd en elders (in de VS, in bepaalde gebieden) al een punt is bereikt dat ze eigenlijk gratis een huis willen verkopen om maar van de opgelegde lasten af te zijn!

    Als bezitter verkopen kun je dan eigenlijk niet zonder een mega groot verlies te nemen (nabij 100%). En hoe langer je de verkoop uitstelt in het proces naar beneden, hoe groter het verlies.

    Verder geloof ik niet dat alle schulden zullen verdampen in reële koopkracht termen, zelfs bij sterke inflatie!

    Inflatie zal namelijk ook je koopkracht verlagen en je loon ontwikkeling zal daar bij achterlopen in de meeste gevallen. Helemaal als de inflatie in een economisch neergaande periode gebeurd, zoals nu het geval is.

    Je gaat dus minder overhouden om de hypotheek mee af te lossen en de rente zal omhoog gieren en je voordeel van inflatie teniet doen. De schuld in waarde mag dan kleiner zijn, je capaciteit om die af te lossen is die ook, zo niet meer. Zeker als je werkeloos wordt en de inflatie niet van de een op de andere dag gebeurd, maar geleidelijk.

    En als je op het punt aanbeland bent dat je niet meer kan aflossen, dan zegt men echt niet…weet je wat, die woning is nu van jou, vergeet de schulden maar. Nee, dan kun je er nog het best uitspringen zonder schulden en zonder huis…en zonder werk. Kortom je verlies iedere vorm van eigendom en autonomie!

    Maar waarschijnlijker is dat je zonder huis en met een aanzienlijk deel van de schulden blijft zitten, die je niet kan aflossen omdat je verdien capaciteit er niet meer is en je afhankelijk bent van het sociale vangnet.

    Extreem?

    In veel gevallen wel, maar als je nu maximaal de schuld opzoekt en een groot en dus duur huis gaat wonen, dan ga je wel die kant op als het boven je stand blijkt te zijn.

  25. nhz says:

    @21:
    de onzinnige uitspraken zijn weer terug van weggeweest geloof ik.

    het ging heel goed ja, met het opblazen van een levensgevaarlijke bubble. m.i. had de AFM al veel eerder en veel harder moeten ingrijpen (helaas, toen bestonden ze nog niet resp. mochten ze bijna niks). We gaan voor dit laat-maar-waaien beleid nog 10-20 jaar lang de rekening betalen; sterker nog, de rekening arriveert nu, ik hoop dat iedereen goed op zijn stoel zit voordat hij door heeft wat de gevolgen gaan zijn; Griekenland is er niks bij. Gelukkig voor de scheefleners heeft Nederland veel brave spaarders die zich makkelijker laten uitpersen dan de Griekse elite ;(

    @22:
    natuurlijk was de bubble geen inkomens nivellering. Want meer dan de helft van de bevolking stond (soms noodgedwongen) aan de zijlijn.

    @24:
    “Echter, tegen het licht van de mondiale ontwikkelingen vraag ik me af of het niet beter is zoveel mogelijk te lenen en een zo groot mogelijk huis te kopen. ”

    dat hangt sterk af van je situatie. Als je leuk verdient en geen cent op een spaarrekening hebt dan zou ik ook in de verleiding komen om me maximaal in de schulden te steken. Je kunt er nooit op achteruit gaan (als alles tegenzit is er NHG en WSNP). Maar op dit forum is ook een aanzienlijk groep die wél spaargeld heeft en hoopt daarmee zonder al te zware schade door de komende slechte tijden heen te komen. In dat geval is voltanken met schuld waarschijnlijk géén goed idee.

    “Ons monetaire stelsel bestaat over 5 jaar niet meer. ”

    over 1 jaar ook al niet meer, zoals het nu gaat.

    Wat de rest van je betoog betreft: dat zijn goed punten waar niemand met zekerheid een voorspelling over kan doen. Hoe het eindspel verloopt hangt af van de politiek. Gaat men spaarders opofferen om de huiseigenaars de hand boven het hoofd te houden? Het zou best kunnen, maar het zou ook heel onverstandig zijn kwa precedent werking, want dan heb je de generatie daarna Griekse toestanden en wil niemand meer zijn geld op de bank zetten, meedoen aan een pensioenplan of belasting betalen. Vandaar dat ik denk dat de overheid het gaat ‘oplossen’ door hyperinflatie. Of dat gunstig is voor de scheefleners waag ik te betwijfelen, maar het zou kunnen.

  26. nhz says:

    @25:
    “En als je op het punt aanbeland bent dat je niet meer kan aflossen, dan zegt men echt niet…weet je wat, die woning is nu van jou, vergeet de schulden maar.”

    daar zijn wel voorbeelden van uit het verleden, o.a. bij de Savings en Loans crisis in de VS in de jaren 80. Ons rechtssysteem is anders, maar niet heel anders. Als mensen massaal niet meer hun hypotheek kunnen betalen (zou zomaar kunnen, bijv. als de euro klapt en we terug gaan naar de gulden dan heb je heel snel een paar miljoen huishoudens die de hypotheek niet meer kunnen betalen). De overheid zou dan kunnen besluiten dat je niet kunt plukken van een kale kip, de banken (natuurlijk) schadeloos stellen en de scheefleners gewoon in hun huis laten wonen tegen betaling van een soort huur. De huizen laten verkopen (aan andere burgers, met vermoedelijk 50-75% verlies) lost het probleem voor de banken niet op, dus dat zal men niet doen.

  27. Thorbecke says:

    @iedereen

    Ik heb sinds kort deze site ontdekt en ik moet zeggen: ben er wijzer door geworden. In de main stream media wordt de bubble die er wel degelijk is keihard doodgezwegen. Mijn huis staat te koop voor 4,3 X de aankoopwaarde in 1996 en is in lijn met de vraagprijzen in de buurt. Heb echter besloten om vraagprijs met 20% te laten zakken, aangezien ik dan nog steeds 3,4 kan incasseren. Ben echter bang dat dit niet genoeg zal zijn. Hopen dus op die kamikazekopers!
    klinkt misschien beetje cru, maar als je 20 jaar in hetzelfde huis blijft wonen is dat geen drama.

  28. nhz says:

    @28:
    als je een gangbaar huis hebt in een gewilde buurt, en je gaat 20% onder de andere vraagprijzen zitten dan zou het me verbazen als het niet verkoopt (tenzij de hele buurt last heeft van gekte en minstens 100% overvraagt, je weet nooit …).

  29. Thorbecke says:

    @28

    De meest gewilde buurt van nederland: amsterdam oud zuid, maar het enige wat verkoopt is: 2.500.000, oftewel tweeverdienende starters en omhooggevallen banksters.

    Zit je ertussen, dan moet je dus je best doen, maar dat wil niemand inzien. Iedereen denkt: die overwaarde heb ik verdiend! Ik heb tenslotte destijds het risico (LOL!) genomen.

  30. Thorbecke says:

    @28

    Vorige comment is verkeerd doorgekomen. Bedoel: minder dan 500.000 voor tweeverdienende starters en boven de 2.500.000 voor omhooggevallen banksters

  31. Thorbecke says:

    Wie kan mij dit uitleggen:

    http://www.funda.nl/koop/verkocht/amsterdam/appartement-47052406-apollolaan-187-i/

    Moet wel crimineel geld zijn…

  32. Frans says:

    @ Thorkbecke: alweer een bruine tegel in de badkamer: nee, dat valt niet uit te leggen. Iemand nog een voorstel zonder bruine tegels?

  33. Thorbecke says:

    Wat ik maar wil zeggen is: Jullie onderschatten allemaal het doorzettingsvermogen van Rutte I. Deze figuren zullen er alles aan doen om de huizenmarkt niet te laten klappen.

    We zullen grieken de urine van toeristen zien drinken eer we de huizenprijzen zullen zien dalen.

  34. Juan Belmonte says:

    @artikel

    Opmerkelijke cijfers in de link Vastgoed Dashboard

    Gemiddelde koopsom = ongeveer 240 k euro
    Gemiddelde hypotheeksom = ongeveer 290 k euro.

    290/240 = 1,20.

    Kortom: gemiddeld wordt de totale NL huizenwaarde gevoed met een schuldaanwas van 120% de huidige huizenwaarde (aan extra schuld).

    Gemiddeld was er 65% hypotheek: 181 keuro op gemiddelde WOZ woningwaarde van 280 keuro.

    Bron: STATLINE (via Wilbert)
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54561

    Kortom:
    – nieuwe hypotheken zijn gemiddeld 160% van bestaande hypotheken. (290 tov 181 fors meer schuld dus)
    – woningmarkttransacties worden gemiddeld gedaan op 85% (240 k tov 280 k)

    Wie kan Juan uitleggen of de prijzen dan nu al 15% gedaald zijn ?

  35. nhz says:

    @30:
    ik zit ook in zo’n soort buurt, al is het dan ver van Amsterdam 😉
    Veel mensen vragen hier minstens 10x wat ze zelf 20-25 jaar geleden betaald hebben. Het afgelopen jaar zijn er een paar eindelijk gezakt met de prijs, maar de startprijs was zo absurd hoog dat ik denk dat het weinig zal uitmaken. De meeste van deze huizen worden nooit meer verkocht, of het moet door de erfgenamen zijn ;(

    @32:
    bedoel je dat er crimineel geld achter de plinten zit? zou wel mogen voor 2.8 miljoen 😉

  36. Thorbecke says:

    @32

    het wordt een zachte landing met 7 jaar stagnatie (in absolute termen). Hoe eerder verkopen hoe beter.

    Ennuh, btw, pleuaht op mejje breahne tegelt..

  37. nhz says:

    @34:
    eens, ik denk ook dat ze met de scheefleners steun doorgaan totdat er echt geen pleuro meer van de bodem van de schatkist te schrapen valt. Het is het grootste pyramidespel aller tijden, en ik denk dat een paar mensen in Den Haag dat inmiddels ook wel doorhebben. De tulpenbollenmanie eindigde met publieke executie van twee hoge regeringsfunctionarissen, omdat de regering ondanks 2 jaar overleg er niet in slaagde om tot een eerlijke regeling voor de schulden te komen. Zou zomaar weer kunnen gebeuren, of erger – want mensen hebben nu veel meer te verliezen dan de gemiddelde burger in 1637.

    @35:
    ik hoorde de Fabeltjeskrant net weer triomfantelijk verklaren dat de staatsschuld in NL maar 30K (geloof ik) per persoon is, een stuk gunstiger dan in het buitenland. Dat de priveschuld pakweg 10x hoger is, en een paar keer hoger dan in de meeste andere EU landen, daarover praten we gewoon niet.

  38. Nou says:

    @32 Frans

    Het was even zoeken, maar hier is een courant pandje waarvan ik denk dat dit echt iets voor jou kan zijn:

    http://www.funda.nl/huur/geldrop/huis-83176646-nuenenseweg-24/

  39. mostly_harmless says:

    @25, Peter 2.

    Bedankt voor je reactie. In een normale gezonde economische crisis zou ik het helemaal met je eens zijn, op deze paragraaf na.
    “Als burger zul je met schulden en het bezit van een huis mogelijk dubbel de klos zijn. Een huis dat kan men belasten, zelfs op basis van virtuele waarde. Dit is zelfs aannemelijk omdat het in zekere zin al gebeurd en elders (in de VS, in bepaalde gebieden) al een punt is bereikt dat ze eigenlijk gratis een huis willen verkopen om maar van de opgelegde lasten af te zijn!”
    Vorige week op het nieuws een plan in de VS om alle daklozen in LA van een huis te voorzien, omdat er genoeg leeg staan. In de VS kunnen ze je nooit pakken op het bezig van een huis met virtuele waarde. Je kan altijd de sleutels bij de bank droppen en dan ben je er vanaf. Vanuit banksters oogpunt is het hier in NL allemaal veel beter geregeld.
    Wat ik helaas constateer is dat we nu met een heel andere situatie van doen hebben. Eentje die generaties overstijgt en waar zelfs opa en oma je niks over kunnen vertellen. Ik dacht, ik zal het niet te dramatisch maken en 5 jaar al uiterste houdbaarheidsdatum van ons monetaire stelsel pakken, Nhz doet daar nog een schepje bovenop.
    Mijn punt is dat wanneer de economische situatie zich ontwikkeld zoals een hoop mensen voorspellen (zeg maar in de volksmond de doemdenkers) dan zal er een tijdje geen (hyper)inflatie / deflatie of wat voor monetaire term je maar wilt verzinnen zijn. Geen derivaten, geen aandelen, geen CDS’sen, etc. Het zijn allemaal producten van een monetair systeem dat op omvallen staat.
    Wat er daarna komt en wat de gevolgen zijn voor het ‘interbellum’ zijn zeer interessant, niettemin omdat het ons allemaal raakt in de kern van ons bestaan. Ik hoop/bid dat onze politieke en economische leiders nadenken over hoe deze tijd eruit gaat zien en maatregelen nemen. Dat ze de massa nu voor de gek houden snap ik wel, er is geen weg terug. Als ze het zelf maar niet echt geloven.
    Gisteren nog een leuke quote van Middelkoop over een rood stoplicht waar iedereen doorheen raast…. Levensgevaarlijk om daarvoor te stoppen!

  40. Nou says:

    De eigenaar wil wel snel weten dat je het wil hebben Frans, want zijn twee porsches moeten betaald

  41. racekever says:

    @24
    “Kicking the can down the road”
    heel toevallig dat je die engelse one-liner gebruikt, onderstaande filmpje van JDTV gekeken zeker van Micha Kat.

    http://www.youtube.com/watch?v=5YrLFD2_z9A&feature=player_embedded

    Zou het al bijna tijd worden om het noodpakketje klaar te leggen?

  42. Claude says:

    @32 Juan, zit in die gemiddelde hypotheeksom niet ook herfinancieringen? Aantal hypotheken is ook dubbel zo hoog als het aantal verkopen. Aangezien herfinancieringen in de regel meer moeten lonen voor hogere hypotheken dan lagere (ook gelet op de bijbehorende kosten), dan kan ik me voorstellen dat dit het normale gemiddelde omhoog schroeft.

    Vrijstaande woningen dalen maand op maand. Dus dat zal ook wel zijn effect hebben op de gemiddelde prijs. De prijsindex komt volgende week met de CBS-cijfers.

  43. nhz says:

    @43:
    er is zeker afgelopen jaar veel overgesloten vanwege de verhoging van de NHG norm. Talloze mensen die via een ‘verbouwing’ het hele risico naar de belastingbetaler hebben kunnen doorschuiven. Eén van de vele cadeautjes van de Bende van Rutte.

  44. mostly_harmless says:

    @41 racekever,

    Nee, het is een vrij bekende uitspraak. Ik probeer ook mijn noodpakketje uit te vogelen.

    Daarom volg ik dit blog al geruime tijd. Ik zit nu in een appartement met een vrouw (bijna medisch specialist) en ikzelf doe het niet slecht, redelijk goede baan en daarnaast een internationaal handeltje opgezet, 29 en 32 jaar oud.

    Ik probeer te achterhalen wat het goede moment is om de overstap te maken naar een huis waar we aan kinderen kunnen beginnen en voor 15 – 20 jaar gelukkig kunnen zijn.

    De tijden zijn nu zo spannend dat ik het echt niet meer weet. Het kan alle kanten op (behalve omhoog ;-). Er zijn zoveel scenario’s mogelijk en op zoveel verschillende niveaus dat ik niet kan overzien wat er gaat gebeuren het komende jaar.

    Ik werk 80 uur per week en ben conservatief met uitgaven / lenen. Persoonlijk gun ik het mensen niet om profijt te hebben van roekeloos leengedrag, maar ik begin me af te vragen of zo’n houding wel zin heeft.

    Misschien moet je gewoon meefeesten zolang het kan.

    Volgende reactie is ‘on topic’ excuses.

  45. Peter2 says:

    @39: Mostly_harmless,

    Ook ik kan het wel vinden in wat je schrijf, maar wil wel een foutje corrigeren, namelijk:

    In de VS kunnen ze je nooit pakken op het bezig van een huis met virtuele waarde. Je kan altijd de sleutels bij de bank droppen en dan ben je er vanaf. Vanuit banksters oogpunt is het hier in NL allemaal veel beter geregeld.

    Dit is maar in enkele staten het geval, een kleine minderheid op het grote geheel. Wat ook veel gebeurd op het ogenblik is dat mensen gewoon niet betalen omdat het eigenaarschap van de hypotheek onduidelijk is. De banken kunnen de benodigde papieren niet boven water krijgen. Sommige gaan over tot grootschalige fraude om alsnog papieren te hebben die rechters ertoe aanzetten de bewoners te laten betalen of uit het huis te zetten. Die vervalste papieren zijn natuurlijk niet rechtsgeldig en dan kan de bank niet anders doen dan afschrijven.

    Dus in zo’n geval zijn de bewoners plotseling volledig eigenaar zonder ooit hun hypotheek te hebben afgelost.

    Er gebeuren werkelijk heel rare dingen in die financiële vastgoed wereld daar en veel ervan is fraude en bedrog!

  46. Maria says:

    @5 NHZ
    De mogelijkheid bestaat dat door niet verkochte woningen er, via de Leegstandswet, een groter aanbod kan onstaan van particuliere huurwoningen, dus toch marktwerking.

    @12 Ralph
    Je hebt gelijk, zie ook bovenstaand. Ik zou trouwens zo af en toe wel willen dat ik tandarts zou zijn, als ik kijk naar het verdienmodel, maar “thank God”, ik ben makelaar, ik kan met mensen praten!!!

    @24 mostly_harmless
    Il, Dow Jones, Nhz, Lorenzo en Maria hebben een goed oog voor de ontwikkelingen op de woningmarkt.
    Helaas ook van de rest van de financiele markt, maar jij past er wel bij, tot ziens in Utrecht, bij 250.000 woningen op Funda.

    @25 Peter2
    Jij snapt hem helemaal, ik denk alleen dat we in deflatie terecht komen, zie Kondratief, de winter is gearriveerd.

    @33 Thorbecke

    Als we het toelaten, ja, maar (nee dus)
    De overheid, dat ben jij!
    De bank, dat ben jij!

    @39 mostly_harmless
    Wat ik helaas constateer is dat we nu met een heel andere situatie van doen hebben. Eentje die generaties overstijgt en waar zelfs opa en oma je niks over kunnen vertellen. Ik dacht, ik zal het niet te dramatisch maken en 5 jaar al uiterste houdbaarheidsdatum van ons monetaire stelsel pakken, Nhz doet daar nog een schepje bovenop.

    Mijn punt is dat wanneer de economische situatie zich ontwikkeld zoals een hoop mensen voorspellen (zeg maar in de volksmond de doemdenkers) dan zal er een tijdje geen (hyper)inflatie / deflatie of wat voor monetaire term je maar wilt verzinnen zijn. Geen derivaten, geen aandelen, geen CDS’sen, etc. Het zijn allemaal producten van een monetair systeem dat op omvallen staat.
    Wat er daarna komt en wat de gevolgen zijn voor het ‘interbellum’ zijn zeer interessant, niettemin omdat het ons allemaal raakt in de kern van ons bestaan. Ik hoop/bid dat onze politieke en economische leiders nadenken over hoe deze tijd eruit gaat zien en maatregelen nemen. Dat ze de massa nu voor de gek houden snap ik wel, er is geen weg terug. Als ze het zelf maar niet echt geloven.
    Gisteren nog een leuke quote van Middelkoop over een rood stoplicht waar iedereen doorheen raast…. Levensgevaarlijk om daarvoor te stoppen!

    Het zijn geen doemdenkers die de situatie beschrijven, maar realisten.
    En het hangt van je leeftijd af wat je opa en oma erover kunnen vertellen.
    Mijn vader, en ik ga naar de 50, gaf aan, dat er nog wel eens een tijd zou komen dat de siertuintjes weer moestuinen zouden worden (groente,fruit). Ik ben bang dat hij, postuum, nog gelijk krijgt, en ik heb hem voor gek verklaard.

    Gisteren toevallig een rondleiding meegemaakt in een bosgebied waar mijn ouders vroeger grond hadden, nu eigendom Staatsbosbeheer. Men krijgt steeds meer aanvragen voor aankopen van gronden door particulieren!

    Je kunt wel in aandelen, goud en weet ik veel wat beleggen, maar …..

    @44 mostly_harmless
    Ik probeer te achterhalen wat het goede moment is om de overstap te maken naar een huis waar we aan kinderen kunnen beginnen en voor 15 – 20 jaar gelukkig kunnen zijn.

    Het goede moment is, het huis te vinden wat voldoet aan je gevoel.
    In financieel opzicht zou het zo kunnen zijn, wij hebben gekocht in 2001, dat ook wij ergens door het ijs zakken. Ons huis heeft echter, ons en onze kinderen, zoveel mogelijkheden gegeven dat het eigenlijk niet meer uitmaakt. Super feesten,diners, slaapfeestjes, warmte, thuis, blij zijn als je thuis komt van vakantie, tevreden. Waarbij ik geloof dat het laatste het belangrijkste is.
    Je neemt niets mee, alleen je herinnering, en dat was het waard. Dus……

  47. Frans says:

    @ Nou: 🙂 !!!
    Leuk!
    ik zal er snel werk van maken van deze buitenkans!

  48. Nou says:

    @44

    Als je 29 bent moet je niet meer te lang wachten met kinderen, maar als je 80 uur werkt kun je er beter NIET aan beginnen.

    Als je het besluit neemt, duurt het gemiddeld een dik half jaar (tot 20 jaar!) voor de conceptie en dan 9 maanden. Dan heeft het kind geen eigen kamer nodig, dat komt pas na weer een jaar ofzo. Daarna is pas het moment om groter te gaan wonen. Hoe groot kun je dan af laten hangen van hoe veel koters er zijn.

  49. nhz says:

    @46:
    er zijn inmiddels zeker een miljoen Amerikanen die bewust de hypotheek niet meer betalen, daartoe aangezet door Saint Obama. Handig, dan kun je dagelijks een hoop meer consumeren! Je wordt toch niet meer uit je huis gezet, of als het wel gebeurt pas na drie jaar of langer. De belastingbetaler (die uiteindelijk borg staat, want vrijwel alle recente hypotheken lopen via Fanny en Freddie) betaalt de rekening. Anderzijds is het verbazend dat in de +/- 5 staten waar ‘walking away’ kan, een ruime meerderheid van de mensen waarvoor dat financieel voordeel zou opleveren het tóch niet doen. Soms uit schaamte voor de omgeving (vooral bij beter betaalde burgers die de hypotheek makkelijk kunnen blijven betalen) of omdat ze een betere betalingsmoraal hebben dan de politici in Washington.

    @48:
    ik las pas dat in veel EU landen steeds meer stellen de kinderen uitstellen vanwege de recessie. Mooi gezien de evidente overbevolking, als het dan maar niet betekent dat we over 10-20 jaar vele spijtoptanten alsnog via super kostbare IVF enz. enz. aan kinderen moeten gaan helpen ;(

  50. p.j.v.a. says:

    Leuk he, dat gegoochel met percentages over verschillende perioden in 1 stuk!

  51. Stephane says:

    @ Maria 47

    Heel interessant dat je deflatie ziet aankomen. Ik denk er ook zo een beetje over maar heb niets tastbaar om het te bevestigen of uit te leggen. Hierbij komt dat niemand (behalve de mensen zonder schulden) hiermee gebaat is dat alle overheden eerder zullen proberen om inflatie te creëren. Heb jij iets meer dan Kondratief om dit te staven ?

    Groeten

    Stephane

  52. gettheFout says:

    @45: je enige optie is emigratie. Haal je vrouw over of ga alleen.

  53. nhz says:

    @52:
    “Hierbij komt dat niemand (behalve de mensen zonder schulden) hiermee gebaat is dat alle overheden eerder zullen proberen om inflatie te creëren. ”

    lijkt me ook een zeer sterk argument, en zeker ook het feit dat de banksters belang hebben bij konstant toenemende hoeveelheid geld in omloop (= oplopende inflatie); de banksters zijn tenslotte de partij die momenteel de baas zijn in de wereld (al heel lang trouwens). Het belang van financieel verstandige burgers is de afgelopen 20 jaar met voeten getreden, dat zie ik niet meer veranderen totdat het hele systeem instort; politici kiezen altijd voor ‘brood en spelen’. Ik verwacht dus sterk oplopende inflatie (zie je eigenlijk al overal, behalve in landen waar ze héél goed zijn in het manipuleren van de inflatiecijfers), tegelijk met wellicht enige deflatie in huizenprijzen en prijzen van andere zaken die op krediet gekocht worden. En natuurlijk gaat men alles op alles zetten om de grote afrekening vooruit te schuiven, en burgers voor te spiegelen dat het (straks) weer fantastisch gaat, waardoor het probleem nog groter wordt.

  54. Daphne says:

    Ik geloof niet dat het slim is mostly_harmless om dan maar zoveel mogelijk schulden te maken. Je neemt daarmee een enorm risico en maakt je afhankelijk. Ik voorspel veel slapeloze nachten als je zo’n stap zou nemen.

  55. maria says:

    @52 en 54

    Inderdaad een sterk argument en ik zal mijn mening bijstellen.
    Het wordt biflatie:
    Biflatie: Een economische situatie die gekenmerkt wordt door zowel inflatie als deflatie. De prijs van grondstofgerelateerde producten (zoals voedsel en olie) stijgt, terwijl de prijs van schuld gerelateerde producten (zoals huizen en andere goederen) daalt. Er is sprake van grondstofinflatie en kredietdeflatie tegelijkertijd. (Lees: Biflatie in stroomversnelling door QE2)

    http://www.biflatie.nl/

  56. Johan35 says:

    @45

    “Ik zit nu in een appartement met een vrouw (bijna medisch specialist) en ikzelf doe het niet slecht, redelijk goede baan en daarnaast een internationaal handeltje opgezet, 29 en 32 jaar oud.

    Ik probeer te achterhalen wat het goede moment is om de overstap te maken naar een huis waar we aan kinderen kunnen beginnen en voor 15 – 20 jaar gelukkig kunnen zijn.”

    Waarschijnlijk kunnen jullie genoeg per maand betalen. Maak je niet druk om eventuele daling van prijzen of stijging van huurprijzen maar zoek een huis welke je ruim kunt betalen. Koop of huur.

    Begin daarna pas aan kinderen.

    Succes!

  57. nhz says:

    P.S.: ik heb een briljant idee: schaf BTW en inkomstenbelasting ook maar gelijk af, wedden dat dit psychologisch een stevig effect heeft? Dat de overheid dan binnen korte tijd hardstikke failliet is, en dus minstens driekwart van Nederland het zonder inkomen zal moeten stellen – ach, details …

  58. gettheFout says:

    Als je tot het biflatie-kamp behoort zoals ik, dan weet je dat je moet verkassen naar een land met rijke voedselbronnen, self-sufficiency mogelijkheden en weg moet uit landen die beschikken over een geleende welvaart (die dus is weggehaald uit de toekomst.)

    The gates are closing.

  59. gettheFout says:

    @57 wat een k*t advies. Eigenlijk een belediging voor dit forum ook.

  60. maria says:

    @60
    Of je siertuin omspitten en er moestuin van maken en het tuinhuis gebruiken voor een varken en wat kippen.

  61. Istrilyin says:

    @28 en alle deflatie/inflatie aanhangers:

    Op zich is een default van Griekenland een deflatie gebeurtenis. Er verdwijnt crediet uit de wereld. Natuurlijk kan de deflatie bestreden worden door de centrale bank, door het bijdrukken van M0 / basis / pre-multiplier geld “om de wereld te redden”.

    Het is mogelijk dat dit op een gegeven moment tot inflatie leidt. Inflatie in termen van: toename crediet. Maar als dat begint, dan is er een grote kans dat de hypotheek rente omhoog gaat voordat de salarissen omhoog gaan. Een gevolg kan zijn dat gedurende een korte tijd huizenprijzen onder enorme druk komen te staan. Argentinie was een voorbeeld hiervan. Nou dat is een mooi koopmoment…

  62. maria says:

    Deflatie is ook het verlagen van de overdrachtsbelasting. Hoewel de regering gedacht heeft (hoewel denken?) dat het de aanzet zou zijn om het slot van de woningmarkt af te halen, gaat het precies andersom werken. Verkopers zien deze actie als het juiste moment om hun woning op de markt te brengen, bij het gigantische aanbod wat er als is. Gevolg prijsdaling.

  63. racekever says:

    http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/9069/breaking-48-uur-om-euro-te-redden.html

    Het zal wel niet gebeuren, maar plaats de link toch even.

  64. piep de clown says:

    Echt mooi. Peter Paul de Vries heeft de goudtoko gekocht en nu een grote media campagne om mensen te verleiden goud te kopen. Nou dat doet hij goed. Zijn netwerk gebruiken om geld te verdienen.

    Geniaal!!!

  65. Ralph says:

    @65 Goede bron, hahaha! Deze site gaat hard achteruit de laatste tijd.

  66. Johan35 says:

    @61

    Het advies was : Ga ik een huis wonen wat je ruim kunt betalen koop of huur.

    Lijkt mij een prima advies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*