Banken zullen de pensioenfondsen leegzuigen

Wir haben es nicht gewußt. Jawel de politiek wist het echt wel, het is een keuze. De Banken zullen de pensioenfondsen leegzuigen.

Share Button
Tagged with:
330 comments on “Banken zullen de pensioenfondsen leegzuigen
 1. Tip says:

  Crisi -Depressie – Revolutie – Oorlog…

 2. tinus says:

  Zwendel van de eeuw dit. En de eeuw is nog jong.

  Ik voorspel een parlementaire enquete.

  Zo rond 2020.

  De schuldigen zullen dan, in de beste traditie van Pontius Pilatus, hun handen in onschuld wassen.

  Of zich als quasi onwetend (“daar was ik niet van”, daar ging ik niet over”)

  of simpelweg als selectief vergeetachtig presenteren….

  De politiek vindt het natuurlijk allemaal best, want zij maken dit mogelijk.
  Dus komt er geen enkele steen boven.

  En wordt het volk voor de gek gehouden met een “met de wetenschap van nu…”

 3. AC says:

  Tip,

  We kunnen het nog steeds niet geloven…
  http://www.youtube.com/watch?v=0tsUZinrCo8
  Dat we op een globale tijdbom zitten.
  Hoeveel tijd we hebben?

  Ondertussen zitten ze in Amerika ook niet stil, langzaam breidt de olievlek zich uit. Wat we hier zien in Nederland staat niet op zichzelf. Welcome to the real world!:

  “A newly leaked draft California ballot initiative authored by conservative groups would drastically slash retirement benefits for current public employees. The document was obtained by Frying Pan News and comes amidst growing concern of an attack on public pensions being carried out by Wall Street and their political allies.”
  http://www.youtube.com/watch?&v=27VePOYz750#t=436

  Hoe meer het schuldenplafond in zicht komt hoe harder er geroepen wordt dat de deposito’s van burgers uitkomst bieden om uit de economische malaise te geraken terwijl het een transitie van kapitaal is of het laten verdampen daarvan.

  Socialise the losses, privatise the gains. Banken zijn private ondernemingen tenslotte.

  Als de burger geplukt is en destabilisatie in geopolitiek belangrijke gebieden z’n werk heeft gedaan, dan heeft geld bijdrukken zin gehad. Omdat de controle daarmee COMPLEET is.

  China zal moeten meewerken aan ‘n world currency is het idee, alle schulden uit het oude systeem worden dan wèl nietig verklaard. Om de wereld weer stabiel te kunnen maken onder het leiderschap van een wereldregering of zo.

  Die oorlog komt vroeg of laat!!
  Wapens kopen?

 4. ps says:

  “Banken zullen de pensioenfondsen leegzuigen”?
  Dát zullen we nog wel eens zien!

  Gerrit Zalm – altijd vrolijk en goedlachs in zijn interviews – bij een BOOM [BUST REPEAT] op een buitenplaats van de DSB‑bank.

  http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/altijd_vrolijk_en_goedlachs_1_268616

  😉

 5. ll says:

  AC: China zal moeten meewerken aan ‘n world currency is het idee

  Beijing 1 De naam is al geclaimed 😉

 6. De Pessimist says:

  Pas wanneer al het geld erdoorheen gejaagd is gaat het roer om .Ik vermoed dat het zal voelen alsof er een wereldoorlog is afgelopen met nieuw optimistische en respect voor mensen ipv van banken

 7. Keesje says:

  De Pessimist,

  Positieve insteek van je, Pessimist, ik hoooop het. Ben de ratraces van kleding en “status” zat, we moeten nog voor onze bejaardenzorgen, dat gaat niet werken met iedereen in de ratrace.

 8. AC says:

  ll: Beijing 1De naam is al geclaimed

  Jij bent ‘n betere leerling dan ik.
  Als we dan de boot in gaan zit ik graag naast jou.
  Huizenkopers kijken niet verder dan de neus van mensen als Ger Hukker lang is of de propaganda verspreid door het Staatsjournaal! Die links van jou waren en zijn van onschatbare waarde gebleken!

  Over het staatsomroepkanaal gesproken, Jan de Jong, de directeur, beweerde op de radio iets in de trant van: “Als reclameinkomsten belangrijker worden dan subsidie komt de objectiviteit van de publieke omroep in gevaar”.
  His mayday made my day!

  Ik leer nog elke dag ondanks de publieke omroeptoeters.

 9. Keesje says:

  AC,

  Gewoon uitzending gemist kijken op je tablet of aansluiten op de tv. 0 reclames meer, allemaal er uit geknipt 🙂

 10. Deutsche Mark says:

  AC:
  Huizenkopers kijken niet verder dan de neus van mensen als Ger Hukker lang is of de propaganda verspreid door het Staatsjournaal!

  Stigmatiseer niet!
  (is het beste middel om het argument te ontkrachten)

 11. Steven says:

  besparingen aanwenden voor de huizenmarkt. (man man man Gerrit… wat brabbelt u weer)

 12. AC says:

  Keesje,

  Ik heb al meer dan 25 jaar geen tv meer, niet dat ik nooit tv kijk maar content is king dus… De keuze tussen EO jongerenlanddag realisme, hoop en geloof, of porno van de concurent gelardeerd met items over nieuwe wetenschappelijke inzichten… Keuzemenu? mwah

  Beter je te verdiepen in hoe propaganda werkt. Het was nog nooit zo duidelijk wat mij betreft. Preken voor eigen kerk. Niet alleen religies ook ideologie is dood en democratie is een begrip uit de oudheid.
  Nadenken hoeft niet zolang je er niet persoonlijk wel bij vaart. Ziedaar het nieuwe paradigma. Iedereen telt, stelling vd dag, phone in…
  In plaats belangrijke denkers een plek te geven. Het betaalt zich uit. Geneuzel en gebabbel dat gerust stelt en ontspanning biedt. Geen behoefte aan. De msm kan wel doen of ze in onafhankelijke nieuwsvoorziening voorziet maar dat is al jarenlang niet het geval. Gemiddeld aanvaardbaar zoals het de BBC verging is de norm en dat je baan niet op de tocht staat. Bij de publieke omroep moeten ze hun hypotheek afbetalen, daar hebben ze recht op!

 13. huizenhyper says:

  Gerrit Zalm,
  Ooit een zeer goede minisiter van financien. Maar ook Gerrit heeft zijn ziel verkocht aan de..

  Een revolutie? Het gaat die kant op.

 14. AC says:

  Deutsche Mark: Stigmatiseer niet!
  (is het beste middel om het argument te ontkrachten)

  Bedoel je dat ik weer aan karaktermoord doe omdat Hukker ook redelijke argumenten gebruikt?
  Ik zie het niet.
  Propaganda ontkrachten kan op verlei manieren en dit blog bewijst dat al vijf lang.
  Of moet ik alle eerder gedane uitspraken van hem erbij halen?
  Het gaat erom dat nu de pensioenfondsen worden gestigmatiseerd! Die kunnen meer bijdragen. Aan wat, voor wie? Zwaktebod!

 15. Deutsche Mark says:

  AC,

  Ik bedoel dat “huizenkopers” (ben er één van) best verder dan de neus van Hukker kunnen kijken. Niet allemaal, maar ik iig wel.
  Als je in je kritiek gaat generaliseren en “doordraaft” verzwak je de kracht van je (op zich goede) argument(en)!
  Dat bedoel ik. (even 2x goed begrijpend lezen aub)

 16. AC says:

  Deutsche Mark,

  Point taken. Bedankt voor de nuancering.
  Het gaat mij dus om gesubsidieerd kopen, ware dat niet het geval geweest dan was er nu geen roep geweest om de pensioenspotten daarvoor in te zetten (eventueel voor wat andere onoplosbare schulden). Het gaat dus om de systematiek en waar het toe leid. En het verrast mij niet. Het spaargeld van burgers wordt aangesproken om de schuld te vereffenen. Wie verantwoordelijk was voor de schuld buiten beschouwing latend. Je kunt ook generaliseren dat de pensioenpotten vol met geld van babyboomers zitten. Dat is nou stigmatiseren! Niet dat ik een hoge pet op heb van pensioenfondsbeheerders maar het geeft gewoon geen pas om de schuld van een ‘scheeflenend om zich een huis te kunnen veroorloven’ volk, dáár neer te leggen of de oplossing daar te zoeken. En de geldverstrekker die het mogelijk maakte knijpt in z’n graaihandjes.

 17. Voerman says:

  Deutsche Mark: Het spaargeld van burgers wordt aangesproken om de schuld te vereffenen. Wie verantwoordelijk was voor de schuld buiten beschouwing latend

  Elke energie, gestoken in het beantwoorden van die vraag is zinloos.

  Als er al sprake gaat komen van mogelijke slachtoffers, dan zullen die slachtoffers niet de ouderen van vandaag zijn. Die kunnen er ook niets aan veranderen en hun tijd zal het nog wel duren.

  De mogelijke slachtoffers zijn de ouderen van morgen (dus veelal de posters van nu op dit log) die er misschien nog wel iets tegenin kunnen brengen, maar die er evnmin drukte om maken, omdat het voor hun (nog) een vervanmijnbedshow is.

  Maar misschien zal achteraf met de kennis van dan wel vastgesteld kunnen worden, dat het nog niet zo verkeerd was.

 18. AC says:

  Voerman,

  Dat is een citaat van mij niet van Deutsche Mark, verkeerd gequote!

  Ergens energie insteken zonder dat je die hebt, of dat het iets zou opleveren, is idd zinloos. De rest snap ik niet zo goed. Het individualiseren van een gemeenschappelijke probleem heeft tot op zekere hoogte zin, belangrijker is het de grote verbanden te duiden. Voor de duiding wordt steeds naar het individu verwezen (we moeten vertrouwen hebben dan komt ‘t goed) en op den duur gaan mensen dan geloven dat het aan hun besluiteloosheid ligt in plaats van te concluderen dat als er geen goede keuze mogelijk is, het dus wel de juiste keuze is niet te besluiten tot iets onomkeerbaars. Fundamenteel is er niets veranderd wanneer men zich nu veroorlooft een huis met subsidie aan te schaffen is het risico om een restschuld op te lopen waarschijnlijk alleen maar meer toegenomen. Het enige wat ik beweer. Probeer gewoon de tekenen des tijds te verstaan ongeacht je leeftijd.

 19. Steven says:

  bij een systeem ommekeer zijn wel altijd de oudjes de zak. Kijk maar naar Rusland (pensioen naar nul)]

  Dat willen we niet. Dat gebazel van die verwende ouderen partij natuurlijk ook niet (er zijn grenzen)..

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/02/06/article-0-119B37BE000005DC-922_470x423.jpg

 20. Voerman says:

  AC: Fundamenteel is er niets veranderd wanneer men zich nu veroorlooft een huis met subsidie aan te schaffen is het risico om een restschuld op te lopen waarschijnlijk alleen maar meer toegenomen

  Sorry voor de misquote!

  Vraag mij alleen af, of het überhaupt mogelijk is in dit land om enig ongesubsidieerd produkt te kopen.

  Het oplopen van eventuele restschuld komt voort uit de kopers wens om zoveel mogelijk huis te bemachtigen voor zijn maximaal te verwezenlijken schuld.

  Die schuld wordt niet veroorzaakt door enige vorm van subsidie, maar door de wensdroom van de koper.

 21. Deutsche Mark says:

  Steven:
  bij een systeem ommekeer zijn wel altijd de oudjes de zak. Kijk maar naar Rusland (pensioen naar nul)]

  Niet alleen Rusland. Andere voormalig oostbloklanden hetzelfde verhaal.
  Heb werkende familieleden van dik over de 70. En fysiek zwaar werk is het zelfs, want ééntje is boer. Gewoon werken tot je dood. Wen alvast maar aan de gedachte.

 22. Adamus says:

  Met de kennis van nu zullen de mannen dit toch niet meer willen beweren? @oudefilmpjes

 23. AC says:

  Voerman,

  Het pensioen dient nergens anders voor te worden ingezet dan de oudedagsvoorziening doe je dat wel door het aan te wenden voor de nieuwe woonvoorziening dan loopt het schip niet op 1 maar op 2 plekken averij op!

  Vanwege die prevalerende woonwens maakt het niet uit dat het toekomstig pensioen nu dient aangetast…
  Ik snap het helemaal. 😉

  Als wensdromen het criterium zijn dan maakt een illusie meer of minder ook niet meer zoveel uit.

  Wie dan leeft dan ziet.

 24. Voerman says:

  AC: Vanwege die prevalerende woonwens maakt het niet uit dat het toekomstig pensioen nu dient aangetast…
  Ik snap het helemaal.

  Voerman had begrepen, dat de pensioenpotten gedeeltelijk en in overeenstemming met de doelstelling van de pensioenfondsen worden aangewend om te beleggen in de hypotheekmarkt.
  Als dit een meer rendabele en niet onveiliger manier is dan andere beleggingen van de pensioenfondsen is er m.i. niets mis mee!
  Of heeft Voerman er nu helemaal niets van begrepen?

 25. Dawg says:

  Voerman: Die schuld wordt niet veroorzaakt door enige vorm van subsidie, maar door de wensdroom van de koper.

  Ah, er is niks met de prijsvorming op de woningmarkt. De hra heeft geen prijsopdrijvend effect. Het zijn slechts die onredelijke wensdromen van de koper.

 26. ps says:

  Voerman,

  Dat is natuurlijk wel een onrendabele belegging voor de pensioengerechtigden.
  Denk daar maar eens goed over na.
  Ik zal je een handje helpen:

  http://www.youtube.com/watch?v=tvd6-143ZGE

 27. Voerman says:

  Dawg: Ah, er is niks met de prijsvorming op de woningmarkt. De hra heeft geen prijsopdrijvend effect. Het zijn slechts die onredelijke wensdromen van de koper

  Heb ik niet gezegd.
  Wat ik bedoel is, dat elk stukje inkomen en extra inkomen (zoals vakantiegeld, tantiemes, subsidies zoals kinderbijslag etc.) evengoed als HRA aangewend kan worden voor het kopen van een huis. De koper zelf maakt de keuze hoever hij hierin wil gaan en hoe verder hij gaat, des te hoger wordt de prijs van zijn huis door hemzelf opgedreven.
  Als de HRA door mensen die zonder HRA geen huis zouden kunnen kopen inderdaad puur wordt aangewend om dat huis te kopen is dat een goede zaak. Dat de hele HRA formule misbruikt wordt door mensen die de HRA in wezen niet nodig hebben is natuurlijk niet goed.

 28. AC says:

  Voerman: Voerman had begrepen, dat de pensioenpotten gedeeltelijk en in overeenstemming met de doelstelling van de pensioenfondsen worden aangewend om te beleggen in de hypotheekmarkt.
  Als dit een meer rendabele en niet onveiliger manier is dan andere beleggingen van de pensioenfondsen is er m.i. niets mis mee!
  Of heeft Voerman er nu helemaal niets van begrepen?

  Ha, dus de pensioensfondsen opereren sinds kort transparant?
  Overigens had ik al dienaangaande een voorbehoud gemaakt zie:

  AC:
  Deutsche Mark,

  Point taken. Bedankt voor de nuancering.
  Het gaat mij dus om gesubsidieerd kopen, ware dat niet het geval geweest dan was er nu geen roep geweest om de pensioenspotten daarvoor in te zetten (eventueel voor wat andere onoplosbare schulden). Het gaat dus om de systematiek en waar het toe leid. En het verrast mij niet. Het spaargeld van burgers wordt aangesproken om de schuld te vereffenen. Wie verantwoordelijk was voor de schuld buiten beschouwing latend. Je kunt ook generaliseren dat de pensioenpotten vol met geld van babyboomers zitten. Dat is nou stigmatiseren! Niet dat ik een hoge pet op heb van pensioenfondsbeheerders………

  maar het geeft gewoon geen pas om de schuld van een ‘scheeflenend om zich een huis te kunnen veroorloven’ volk, dáár neer te leggen of de oplossing daar te zoeken. En de geldverstrekker die het mogelijk maakte knijpt in z’n graaihandjes.

  Misschien rendeert het kopen van wapens beter, het schijnt dat ze in Amerika nu massaal wapens aan het inslaan zijn als het je ontgaan mocht zijn, wat ik je overigens niet kwalijk neem. Dan ben je niet de enige die zich niet afvraagt wat momenteel geld nog waard is.

  http://www.stopwapenhandel.org/node/1298

 29. AC says:

  Voerman: Heb ik niet gezegd.
  Wat ik bedoel is, dat elk stukje inkomen en extra inkomen (zoals vakantiegeld, tantiemes, subsidies zoals kinderbijslag etc.) evengoed als HRA aangewend kan worden voor het kopen van een huis. De koper zelf maakt de keuze hoever hij hierin wil gaan en hoe verder hij gaat, des te hoger wordt de prijs van zijn huis door hemzelf opgedreven.

  De koper zelf? Die zijn nazaten met de erfenis van het piramidespel opzadelt? Teveel geïndividualiseerd Voerman! Kom op dat weet je!

 30. Laurens says:

  even over die aflossing in 30 jaar.
  Toen de gem. levensverwachting op 70 jaar lag kon je hypotheek nemen van 30 jaar.

  Nu hebben ze arbeidsjaren verhoogd naar 67 plus aantal jaren dat levensverwachting stijgt.

  Ik ben 41 en weet nu dat ik tot 70,9 jaar moet werken voordat ik met pensioen mag.

  Als je dit door redeneert zou je toch denken dat je op 25 jarige leeftijd een hypotheek mag afsluiten over een looptijd van 40 jaar?

  Waarom verhogen ze die tijd van 30 jaar niet terwijl je wel minstens 5 jaar langer moet werken en de mensen die nu 30 zijn zeer waarschijnlijk nog langer?

  Ik zou dat niet gek vinden, sterker nog het is niet meer dan logisch (mits het dan geheel afgelost is)

  Je kan het ook omdraaien, omdat de politiek en de banken daar niet in mee gaan geloven ze blijkbaar ook niet in dat langer werken en later met pensioen gaan

 31. Laurens,

  Ah, de 40 jarige hypotheek. Kost de consument alleen maar meer natuurlijk, maar ik zou t prima vinden. Moet je lekker zelf met de bank uitmaken wmb. Als dan maar wel de HRA op 30 jaar blijft 😉 Ik ga er natuurlijk niet aan meebetalen heh!

 32. AC says:

  Laurens,
  Aan de aanames kunnen geen rechten worden ontleend op grond van behaalde resultaten in het verleden.

  Dat geld is er dan misschien niet meer?

  Ff wennen.

  Ondanks de toegenomen levensverwachting stelt ook niemand zich de vraag hoe groot de arbeidsproductiviteit nog zal zijn nadat de 65 jarige leeftijd bereikt is. Ik vermoed dat ze je tegen dat je 70 bent liever zien gaan! Of dat nu al niet het geval is!

 33. Laurens,

  Trouwens wel fantastisch hoe “all over the place” men tegenwoordig is als het over de huizenmarkt gaat. De één wil belastingvrij schenken en opschorten boeterentes om maar ZO SNEL MOGELIJK uit de schulden te komen. De ander wil nog 10 jaar extra schulden. Make up your friggin’ mind hogehuizenprijzenminnend Nederland 😉

 34. Laurens says:

  AC en snorkel,

  inderdaad.

  Ik ben ook niet voor een 40 jarige hypotheek maar wilde slechts aantonen dat ze mbt pensioen leeftijd er zelf blijkbaar ook niet in geloven anders zou je als je door redeneert natuurlijk wel 40 jarige hypotheek mogelijk maken.

  Wist je trouwens dat in Polen een 50 jarige hypotheek normaal is?

 35. Laurens says:

  AC

  als je 65 geweest bent telt het minimum inkomen niet meer dus kun je 65 plussers betalen naar hun productiviteit

 36. Laurens: als je door redeneert natuurlijk wel 40 jarige hypotheek mogelijk maken.

  Is dat niet gewoon een beslissing die bij de banken ligt? Dat heeft niks met vertrouwen in verhoogde pensioenleeftijd te maken lijkt me. Of is er een wet die max 30 jaar zegt?

 37. Voerman says:

  AC: Ha, dus de pensioensfondsen opereren sinds kort transparant?
  Overigens had ik al dienaangaande een voorbehoud gemaakt zie:

  De discussie wordt op deze manier te bovenaards en te ontwijkend voor Voerman, want Voerman heeft ideologische en religieuze alsmede principiële argumenten vaarwel gezegd sinds duidelijk voor hem is, dat uiteindelijk alleen macht, aanzien en rijkdom bepalend zijn in een mensenleven. (helaas)

  Overigens, dat de pensioenfondsen tegen wil en dank vrij transparant opereren kun je zien in de door jezelf geplaatste link: http://www.stopwapenhandel.org/node/1298

 38. AC says:

  Laurens:
  AC

  als je 65 geweest bent telt het minimum inkomen niet meer dus kun je 65 plussers betalen naar hun productiviteit

  Met andere woorden; Dan staat je wat te wachten!
  Overigens ken ik steeds meer mensen in mijn omgeving van mijn leeftijd 55+ die ondanks een indrukwekkende staat van dienst, expertise en ervaring, de laan uitgestuurd worden om plaats te maken voor jonge energieke en goedkopere krachten die gewoon de opdrachten van het management kritiekloos opvolgen. opvolgen. opvolgen.

  Dat is straks anders…

 39. Voerman says:

  AC: De koper zelf? Die zijn nazaten met de erfenis van het piramidespel opzadelt? Teveel geïndividualiseerd Voerman! Kom op dat weet je!

  Je wilt mij toch niet wijsmaken, waarde AC, dat een koper zichzelf tijdens het afleggen van een kooptraject bezighoudt met de vraag waar hij zijn nageslacht in een pyramide mee opzadelt? Hij wil meestal alleen zoveel mogelijk huis voor zijn schuld hebben! 🙂

 40. Voerman says:

  AC: Overigens ken ik steeds meer mensen in mijn omgeving van mijn leeftijd 55+ die ondanks een indrukwekkende staat van dienst, expertise en ervaring, de laan uitgestuurd worden om plaats te maken voor jonge energieke en goedkopere krachten die gewoon de opdrachten van het management kritiekloos opvolgen. opvolgen. opvolgen.

  Daar ben ik het wel mee eens en uit eigen ervaring. De VUT was er goed voor! Na twee maandjes VUT ben ik terug gevraagd door dezelfde firma en heb nog jaren op free-lance basis voor hen gewerkt en nog nooit zoveel geld verdiend. Sommige dingen kunnen verkeren zonder dat je ze snapt! 🙂

 41. AC says:

  Voerman,

  Huh, leg uit!

  1.Het ABP neemt gewoon voor 46 mj deel in kernwapenindustrie.
  2. Van een hoop anderen bestaat geen duidelijkheid.
  3. Dan hebben we het nog niet over conventioneel wapentuig of wat daar onder verstaan word.

  Vergeet ook niet dat met alle kritiek op de Syrische chemische wapens zowel Rusland als Amerika hun eigen eigen areaal aan chemische wapens nog steeds niet hebben opgeruimd integendeel de termijn waarop met OPCW is afgeproken dat het zou moeten gebeuren iedere keer uitgesteld is zodra de verstreken termijn in beeld kwam.

  Leer mij een les over het Financieel Militair Industrieel Complex. En de ‘doelstellingen’ van pensioensfondsen.

 42. Voerman: Je wilt mij toch niet wijsmaken, waarde AC, dat een koper zichzelf tijdens het afleggen van een kooptraject bezighoudt met de vraag waar hij zijn nageslacht in een pyramide mee opzadelt?

  Niet dan?

  Ik wel

 43. AC says:

  Voerman,

  Eens. Dan vergeet hij wat de kinderen hem of haar later kwalijk gaan nemen. Leuk vooruitzicht 😉

 44. hj says:

  banken, economische depressie, lobbygroepen, Nederlandse subprime hypotheken, politiek, prutsers

  (is dit alles, en in de juiste volgorde?)

  welnu, ik als prutser doe gewoon niet aan het spelletje mee

  stort de rest nu ook in?

 45. hj says:

  eigenlijk wilde ik iets intelligents op papier zetten, icm prutsers

  is ehhhhh moeilijk

  het aantal prutsers dreigt op te geraken

  en daarmee stort de piramide in

  zoiets?

 46. AC says:

  AC:
  Voerman,

  Eens. Dan vergeet hij wat de kinderen hem of haar later kwalijk gaan nemen. Leuk vooruitzicht

  Doordenkertje Voerman.

  Hoe gemotiveerd zullen ze nog zijn om voor JOU te zorgen wanneer ze alle mogelijke moeite moeten doen om ZELF de eindjes aan elkaar te knopen?
  De eindjes waar jij verantwoordelijk voor was, zij niet, omdat je kinderen zo leuk vond?
  Of jouw ouwe dag of de mijne zal het zijn… Is het dan nog ‘n keuze? Of is de uitkomst voorspelbaar?

  Kortom, Nu en hier maakt iedereen keuzes die bepalend zijn voor henzelf en hun offspring. Alleen als het ‘n duurzame keuze betreft kunnen ze daarna in harmonie met hun nageslacht leven, zelfs in moeilijke tijden! Omdat duurzaamheid rekening houdt met de nazaten zullen de nazaten ook solidariteit betrachten. Empathie maakt dat mogelijk. Het is heel moeilijk je daar een voorstelling van te maken omdat het principe slechts van toepassing op de woningmarkt is. NOT

 47. Laurens says:

  snorkel,

  nee er is geen wet maar de politiek bemoeit zich toch ook met pensioen fondsen?

  Het zou wel verlichting geven indien mensen nu hypo kunnen nemen 100% aflossen in 40 jaar.

  Dat is beter dan aflossingsvrij 30 jaar zoals afgelopen 10 jaar is afgesloten.

  Ik probeer in oplossingen te denken.
  het rare is dat niemand dit serieus neemt.

  Waarom vast houden aan 30 jaar terwijl we allemaal veel langer moeten werken?

  Ik vind dat iedereen met een modaal inkomen een rijtjes huis moet kunnen kopen op 1 salaris.
  Waarom die 30 jaar heilig snap ik niet als je toch tot je 70e moet werken.

  Je hebt dan wel serieus langer om dat huis af te lossen.

  En nogmaals, consequent is het niet om stug aan die 30 jaar vast te houden terwijl je aan de andere kant erkent dat mensen langer moeten werken en ouder worden etc.

  Het lijkt mij dat de politiek de baas is en niet de banken. Hoewel het tegendeel bewezen is de afgelopen 5 jaar hahaha

 48. Voerman says:

  AC,

  Uitleggen kan ik dat niet, maar ik heb genoeg van het wereldstrijdtoneel met wapens van duidelijk herkenbare afkomst gezien om te weten dat de handel in dat spul bloeit.

 49. hj says:

  bovendien worden veel prutsers vervangen door buitenlandse prutsers

  nog veel meer prutswerk

  (ik ga maar weer eens lekker prutsen)

  wordt vast en zeker weer een prutszooi

 50. Voerman says:

  Laurens: Waarom die 30 jaar heilig snap ik niet als je toch tot je 70e moet werken.

  Maak je er niet druk over.
  Wat je aan rente betaalt in 30 jaar is een veelvoud van de aflossing.
  Als je er 40 jaar over gaat doen wordt het nog een nadeliger verhaal voor je.
  En dan hebben wij het heden naog over een extreem lage rente! 🙂

 51. Laurens says:

  AC

  wat betreft die 55 plussers.
  Ik zal je wat vertellen.
  Bij de ANWB wegenwacht lopen 50 plussers met een riant salaris. Alle wegenwachters die de afgelopen 10 jaar zijn aangenomen moeten het met aanzienlijk minder doen.
  Ook als ze dezelfde leeftijd hebben.

  Wegenwachters van toen 35 verdienden dus 15 jaar geleden meer dan de 35 ers van nu, of zelfs ouder dan dat nu verdienen.

  Er zijn gewoon in het verleden te veel toezeggingen gedaan qua salaris, sec arbeidsvoorwarden etc.

  jongere mensen zijn niet goedkoper, nee 45 plussers zijn gewoon te duur.
  Die leven nog in het verleden qua salaris etc.

 52. Laurens: nee er is geen wet maar de politiek bemoeit zich toch ook met pensioen fondsen?

  Ja, beetje kort door de bocht gedacht hoor. De politiek bemoeit zich met de pensioenen, en dus moet de politiek ook 40 jarige hypo’s mogelijk maken. Maar dat is al mogelijk, dus… moet de politiek de banken dwingen 40 jarige hypo’s te gaan uitdelen?

  Hoewel ik je discussiestarters op prijs stel, vind ik je wel héél erg rechtlijnig hoor. Je blijft, ondanks veel tegenwerpingen die je gewoon negeert, herhalen dat 120 jaar HRA geen probleem was. En nu stel je voor dat de overheid 40 jarige hypo’s moet afdingen/stimuleren/… omdat ze anders niet serieus te nemen zijn als het gaat over verhoging pensioenleeftijd. Maar als iemand er op wijst dat 40 jarige hypo’s al mogelijk zijn (voor zover ik weet, misschien mis ik iets) maar niet worden aangeboden door de banken, dan herhaal je dat de overheid iets moet. Maar wat stel je voor dan? Ik ben echt benieuwd!

 53. Laurens says:

  voerman,

  dat snap ik.
  Maar wat is duurder en verstandiger?
  30 jaar aflossingsvrij zoals veel mensen hebben afgesloten of 40 jaar 100% aflossen?

 54. AC says:

  Laurens:
  snorkel,

  nee er is geen wet maar de politiek bemoeit zich toch ook met pensioen fondsen?

  Het zou wel verlichting geven indien mensen nu hypo kunnen nemen 100% aflossen in 40 jaar.

  Dat is beter dan aflossingsvrij 30 jaar zoals afgelopen 10 jaar is afgesloten.

  Ik probeer in oplossingen te denken.
  het rare is dat niemand dit serieus neemt.

  Waarom vast houden aan 30 jaar terwijl we allemaal veel langer moeten werken?

  Ik vind dat iedereen met een modaal inkomen een rijtjes huis moet kunnen kopen op 1 salaris.
  Waarom die 30 jaar heilig snap ik niet als je toch tot je 70e moet werken.

  Je hebt dan wel serieus langer om dat huis af te lossen.

  En nogmaals, consequent is het niet om stug aan die 30 jaar vast te houden terwijl je aan de andere kant erkent dat mensen langer moeten werken en ouder worden etc.

  Het lijkt mij dat de politiek de baas is en niet de banken. Hoewel het tegendeel bewezen is de afgelopen 5 jaar hahaha

  Ik probeer ook in oplossingen te denken, niet in meer complicerende schijnoplossingen. Wellicht is het beter alle geboden oplossingen die niet gewerkt hebben eens tegen het licht te houden?

  Als het besef doorbreekt dat de regie uit handen geven door te zwichten voor de verleiding maken we misschien nog een kans op ‘n betaalbaar huis voor ons en toekomstige generaties. Ik zal maar niet beginnen over klimaatverandering en de leefomgeving. Zo’n kind gun je toch ‘n mobieltje…

 55. Dames en heren… Een voorspelling van Frits Markus die GEGARANDEERD UIT GAAT KOMEN! Eindelijk 😉

  https://twitter.com/FritsMarkus/status/388027839259607040

 56. Laurens says:

  voerman,

  jij hebt zelf een huis gekocht in het verleden neem ik aan?
  Toen zat je ook zwaar in het begin denk ik.
  Niks mis mee.
  gewoon effe buffelen de eerste tien jaar als je nog jong bent en je brengt de rentekosten hard naar beneden.

  Maar de jeugd nu moet die kans ook hebben!!
  En dat is niet zo want ze kunnen niet kopen.
  Prijzen te hoog!
  Prijzen moeten zakken maar laten we die landing nou verzachten anders gaat de economie naar de filistijnen.

  Dat er de afgelopen 15 jaren stomme dingen zijn gedaan weet ik ook wel maar we kunnen toch wel zorgen voor een oplossing die zo mijn mogelijk pijn bezorgd en waarbij de jeugd weer een toekomst heeft?

  Of blijven we hier op deze site alleen maar hangen in alles wat er niet klopt zonder oplossingen aan te dragen en te zorgen voor toekomst?

 57. Voerman says:

  AC: Hoe gemotiveerd zullen ze nog zijn om voor JOU te zorgen wanneer ze alle mogelijke moeite moeten doen om ZELF de eindjes aan elkaar te knopen?

  Heb mijn kinderen geleerd om zelf hun broek op te houden. Zijn nu richting 45+ en het lukt ze aardig met onderweg wat hobbels die ze zelf overwonnen hebben. Respect voor ze en ze weten dat! Hoeven waarschijnlijk niet voor Voerman te zorgen, want tot heden kan Voerman dat zelf en als dat niet meer kan gaat hij niet lang tobben! 🙂
  Voervrouw is veel aardiger en zal beloond worden.
  Sommige mensen hebben meer pech.

 58. Laurens: Of blijven we hier op deze site alleen maar hangen in alles wat er niet klopt zonder oplossingen aan te dragen en te zorgen voor toekomst?

  WAT IS JOUW OPLOSSING DAN?! Alleen even voorbij komen en roepen: “40 jarige hypotheek!” gaat echt niks oplossen hoor. Hoe ga je dat bewerkstelligen? Als de banken het nu al kunnen, maar niet doen. Wat is je voorstel?

 59. Laurens: Prijzen moeten zakken maar laten we die landing nou verzachten anders gaat de economie naar de filistijnen.

  “Verzachten” of “rekken”? Wezenlijk verschil!

  1e OK.
  2e Bah bah bah!

 60. Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Wat we nu doen is niet verzachten. Wat we nu doen is uitrekken. Bah!

 61. Voerman says:

  Laurens: Maar de jeugd nu moet die kans ook hebben!!
  En dat is niet zo want ze kunnen niet kopen.

  Ik heb beloofd, dat ik niet meer over generatiegerelateerde onderwerpen zou praten.
  Nog een keertje dan:

  Toen Voerman nog jong was, was hij blij, dat hij een heel eenvoudig huisje kon kopen voor 25.000 gulden en hij had zelf 5.000 gulden als aanbetaling gespaard.
  Voervrouw werkte niet mee en we hadden alleen een oude bromfiets en gingen nooit op vakantie.
  In die tijd verdiende Voerman 600 gulden netto in de maand. De hypotheekrente was toen 8%.

  Kan nog even doorgaan, maar dat lijkt mij zinloos.
  Probleem is, dat de jeugd heden met een levensstandaard te maken heeft die een hoger zeepbelgehalte heeft dan de hele huizenmarkt. Voerman zou er heden ook geen raad mee weten.

  Ik zou zeggen, koop een brommer, wees zuinig en probeer het dan nog eens een keer! 🙂

 62. AC says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Dames en heren… Een voorspelling van Frits Markus die GEGARANDEERD UIT GAAT KOMEN! Eindelijk

  twitter.com/FritsM…s/388027839259607040

  Twitter cadeaux gekregen van z’n kinderen.
  Geweldig medium, je doet weer mee 🙂

  Van die gesettelde ouwe uitvreters die zich vrolijk maken over het volgende propagandaoffensief straks breed uitgemeten in de nationale nieuwsvoorziening.
  👿

  De tijd zal het leren.

 63. eric406 says:

  Je hoeft helemaal niets te doen, en de zaak loopt vanzelf in het honderd. Echter zorgt de politiek voor extra collateral damage, en dat moet stoppen.
  Mijn oplossing: de rente naar 10%

 64. Laurens says:

  snorkel,

  ik zou zeggen:

  gecontroleerd schulden kwijt schelden

  datzelfde percentage wat je kwijtschelden aan mensen die te zwaar zitten eenmalig schenken aan mensen die wel de verstandige beslissing genomen hebben om niet te kopen de afgelopen 10 jaar.

  Dan is het evenwicht hersteld tussen huurders en kopers.
  Ik weet wel dat het een moeilijk verhaal wordt maar het is niet onmogelijk. Randvoorwaarden moeten goed besproken worden.

  Daarnaast 30 jaar verhogen naar 35 jaar. Zorgt voor een langzamere landing van de huizenprijzen die ik te verdedigen vind gezien langer werken en leven.

  Dan is in ieder geval het huizen probleem en het hypotheekprobleem opgelost.

  Mensen worden beloont voor verstandig gedrag en mensen met onverstandig gedrag worden geholpen maar ook tevens gestraft doordat huizenprijzen gedaald zijn. Zij zijn niet vooruit geboerd, mensen met verstandig gedrag wel.

  Zorgt meteen voor radicaal anders denken in dit land en dat zal het arbeids ethos ten goede komen.
  Opleving vertrouwen, economie etc.

  Daarnaast ben ik voorstander van afschaffen ingewikkelde belastingconstructies zoals hypo aftrek, EWF etc. etc.

  Echt dat moet mogelijk zijn allemaal mits de politiek ballen heeft

 65. AC says:

  Waar is Niek gebleven? NHZ te druk?

 66. eric406,

  En iedereen verplicht oversluiten op de nieuwe rente, en tegelijk de HRa afschaffen. Moet je zien hoe snel de schulden ineens als sneeuw voor de zon verdwijnen! Dan komt uit alle hoeken en gaten ineens aflosgeld tevoorschijn.

 67. Voerman says:

  eric406: Mijn oplossing: de rente naar 10%

  Juist!!!!!!! 🙂

  Daar zal het sowieso op neer komen.

 68. ps says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Hoeveel duurzame huizen zullen daar dan bijzitten met
  zonnepanelen, een zuinige HR-ketel, spouwmuurisolatie, duurzaam energielabel, asbestverklaring, beton- (Kwaaitaal), hout- en paalrotverklaring, zo ook dat er geen kwik in de bodem zit etc.

  Van deze eigentijdse eisen zijn we nog steeds ver verwijderd.

  Hier moeten we naar toe:

  http://www.duurzamehuizenroute.nl

 69. Laurens says:

  snorkel,

  als ik zeg verzachten bedoel ik verzachten en niet bestaande situatie langer rekken of in stand te houden.

  het is gewoon verstandiger om zaken die fout gegaan zijn gecontroleerd recht te trekken.

 70. Laurens says:

  voerman,

  rente gaat echt niet omhoog hoor komende 10 jaar!!
  Kan gewoon niet.
  Veel te simpel gedacht.
  Je krijgt eerder een nieuw geldstelsel dan dat de rente zo hard omhoog gaat.

 71. AC says:

  ps:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Hoeveel duurzame huizen zullen daar dan bijzitten met
  zonnepanelen, een zuinige HR-ketel, spouwmuurisolatie, duurzaam energielabel, asbestverklaring, beton- (Kwaaitaal), hout- en paalrotverklaring, zo ook dat er geen kwik in de bodem zit etc.

  Van deze eigentijdse eisen zijn we nog steeds ver verwijderd.

  Hier moeten we naar toe:

  http://www.duurzamehuizenroute.nl

  Welja alweer de vlag op de modderschuit!

  In Belgie zijn ze momenteel bezig huurhuizen te isoleren zonder dat het de huurders wat kost!
  Dat is andere koek dan de groene energie subsidies voor huis’eigenaren’ zodat ze bij gelijk gebruik op de kosten kunnen besparen zoals al jaren lang hier te lande te doen gebruikelijk is. (Ik heb nog niet eens dubbel glas in mijn huurhuis!) En geen groene energie afnemen van het energiebedrijf natuurlijk omdat dat meer kost. Dat zet zoden ad dijk!

 72. ps: Hier moeten we naar toe:

  http://www.duurzamehuizenroute.nl

  Leuk, had ‘m net getweet! 😉

 73. Laurens: snorkel,

  als ik zeg verzachten bedoel ik verzachten en niet bestaande situatie langer rekken of in stand te houden.

  het is gewoon verstandiger om zaken die fout gegaan zijn gecontroleerd recht te trekken.

  Ok, mooi! 😉 Aflossen en -schrijven die f’ing schulden dus!

 74. AC says:

  AC,

  http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1692892/2013/08/26/Hogere-isolatiepremie-voor-verhuurder-bescheiden-woning.dhtml

  Nu nog ‘n Groene hypotheek (kan al volgens mij, bij Triodos en ASN waar ik momenteel dus tegen ben!)

 75. Steven says:

  wat gaat er hier gemoedelijk aan toe vandaag. Even lachen… (tijdens al het gezak van beurzen en huizenprijzen)

  http://www.youtube.com/watch?v=ZaqCitT8TZU

 76. Steven says:

  wat gaat HET er gemoedelijk aan toe. (sorry). Overigens nu de Dow duidelijk door die 15000 is gezakt kan ik me voorstellen dat het verder inelkaar tieft (met allerlei gevolgen). maar dat zien we morgen wel weer….

 77. ps says:

  Steven,

  Nu op ARD:

  “USA vorübergehend geschlossen – Ist das noch eine Supermacht?”

  😉

 78. Maria says:

  ll:
  Back to Mesopotamia

  http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf

  Kan niet vaak genoeg herhaald worden, heden ten dage heet het een “wake up call”.

  Tot morgenvroeg, Il.

 79. AC says:

  Steven:
  wat gaat er hier gemoedelijk aan toe vandaag. Even lachen… (tijdens al het gezak van beurzen en huizenprijzen)

  http://www.youtube.com/watch?v=ZaqCitT8TZU

  Het is geen tijd voor gemoedelijkheid. Geeft niet.
  Brood en spelen?
  Ik heb je video niet afgekeken, het deed me ergens aan denken… De laatste column van Naom Chomsky gelezen?

 80. Steven says:

  Maria,

  yep..ik denk indersaad gewoon om de olie.. (voor niet dollars)

 81. AC says:

  AC: Het is geen tijd voor gemoedelijkheid. Geeft niet.
  Brood en spelen?
  Ik heb je video niet afgekeken, het deed me ergens aan denken… De laatste column van Naom Chomsky gelezen?

  Nee ik bedoelde Greg Palast, stom,stom,stom!

 82. Steven says:

  AC,

  jE hebt gelijk.. maar daarom was die van Gaal juist zo grappig… : het ging over voetballen,,, (dat spelletje voor tienjarigen)

 83. AC says:

  Ik begreep het ‘van jou’!
  Greg Palast legt de schuld niet bij de Golden Dawn in Griekenland. Dat zegt hij niet zomaar! Kan de link ff niet zo snel reproduceren…

 84. Maria says:

  AC: Het is geen tijd voor gemoedelijkheid. Geeft niet.
  Brood en spelen?

  Ajax-PSV? Sylvie van ( van wie was ze nu ook alweer?)
  Gemoedelijkheid was vorige eeuw!

 85. bankschroef says:

  @70, haha, zeker lachen, ik zie die Louis von Gaal wel als eerste kanselier van Kanton der Niederlande.
  WO II een tijdje geleden verloren, en kijk hoe ze er nu economisch voorstaan…. gewoon goed beleid.
  Wat hebben wij tot voor kort toch een waardeloze overheid gehad. 20 jaar lang neo liberale idealen, zogenaamd vrije markt, privatisering, en totale gebrek aan controle hebben de vaderlandse rovers de ruimte gegeven hun zakken te vullen met geld uit de hypotheek- en kredietprinters, en nu de pensioenpot nog even leeghalen, logisch, waar anders…gratis geld. Wisten we 4-5 jaar geleden hier ook al.
  Er moet meer productie naar Nederland gehaald worden, gewoon werken, niks social media, dienstverlening en praatprogramma’s, gewoon werken, export. Schop al die bankpummels en politici het land op; “Wie had dat gedacht; in plaats van één aardappel in je keel, één mud aardappels gerooid”

 86. AC says:

  Alas, here: http://www.truth-out.org/news/item/19213-the-golden-dawn-murder-case-larry-summers-and-the-new-fascism

  Met de opmerking dat: van Gaal met Musolini vergelijken is wel onsportief.

 87. AC says:

  Steven:
  AC,

  je hebt gelijk.. maar daarom was die van Gaal juist zo grappig… : het ging over voetballen,,, (dat spelletje voor tienjarigen)

  Begrijp mij niet verkeerd, 10 jarigen die voetballen zijn wèl leuk! Zolang volwassenen zich niet te veel bemoeien. Miljonairs spreken voor hen ‘n onbegrijpelijke taal. Als ze iets ouder zijn begint de rijkdom te lonken. Dan!

 88. AC says:

  Sport=Geld=Simpel, niet altijd.

 89. Maria says:

  Ik had me zo voor genomen, na de aanvaring met Voerman, om het te laten…. Huizenmarkt-zeepbel!
  Het geeft geen rust in een leven.. kijken of.., reageren op..

  Maar, als ik dan vandaag weer zo’n sukkel verhaal lees van iemand die de looptijd van een hypotheek naar 40 jaar wil verplaatsen dan…..

  Kookt mijn bloed in ene…

  Een kind welk in Nederland geboren wordt, nu, heeft op dit moment een schuld van € 26.337,=, nu 10-10-13, 00.08!

  Waarmee het bedrag stijgt zal ik je niet mee lastig vallen, verpest alleen je dag.

  Dat kind, welk ik in Nederland op de wereld heb gezet, kan ik alleen adviseren, om ergens anders naar toe te gaan.

  Geen andere weg, wil ik ze niet tot slaven maken, en van slaven weten wij Nederlanders alles!

  Behalve het hier voorgestelde item om de hypotheek jaargang te verhogen naar 40 jaar willen we ook de pensioenen hiervoor inzetten, met dank aan met name D’66.

  En dat nog niet eens, we gaan ook nog de “dode vermogens” (niet Samsonite) aanspreken om deel te nemen aan onze huizen-piramide show, om zo de buitengewone deelname van onze “Banksters” veilig te stellen.

  Dat is namelijk wat er gaat gebeuren, alles wat plaats vindt, gebeurt alleen maar ten goede van:

  “The Banksters” !!

  Wat vinden wij terug daarvan, u en ik?
  Een bankje bij een begraafplaats wellicht, een groot gebouw ver buiten het dorp?

 90. AC says:

  Alweer ‘n beetje te nadrukkelijk aanwezig.
  Soms moet dat even, sorry!

 91. AC says:

  Maria,

  Voerman vergeeft je vast gemakkelijk hoor. Daar moet je niet mee gaan zitten, oudere mensen zijn milder. Het is juist leuk dat jonge mensen participeren in het aandragen van vragen. Zoals Bubbelonia reeds aantoonde, maar nu ga ik echt slapen want om de een of andre reden had ik heel veel last van ADHD vandaag. Vergeten m’n medicijn in te nemen. Truste!

 92. Maria says:

  AC:
  Alweer ‘n beetje te nadrukkelijk aanwezig.
  Soms moet dat even, sorry!

  Krijg je, je ADHD medicijnen er wel mee betaald, met schrijven bedoel ik?

 93. AC says:

  Maria: Krijg je, je ADHD medicijnen er wel mee betaald, met schrijven bedoel ik?

  Laat je niet ontmoedigen!
  Wat het oplevert, in perspectief telt.
  Truste.

 94. Steven says:

  AC: Een kind welk in Nederland geboren wordt, nu, heeft op dit moment een schuld van € 26.337,=, nu 10-10-13, 00.08!

  Maar het leeft wel in Nederland en kan straks misschien ook een te duur huis kopen. Ik zie het niet zo somber in (omdat ik mijn eigen schulden volledig heb afbetaald…: ja ok? wat wil ik daar mee zeggen?…niets.. behalve dat je nu nog steeds de mogelijkheid hebt dingen te regelen. Met zware onderwaterhypotheken heb ik gelukkig geen ervaring,.. dat is gelukkig voor anderen (de scheefleners)

 95. Steven says:

  was niet van AC maar van Maria? maar goed.. boodschap is duidelijk. Je kan ook nu je prima redden als je niet te veel leent..

  want kom op zeg.. Ik ben twee keer in Indonesië op vakantie geweest en daar kunnen ze het soms rondbrijen met 200 euro per maand. (maar wel uiteraard door veel betaalbare woningen)

  en nu echt naar bed, voordat ik echt ga raaskallen.

 96. De Pessimist says:

  Maria: Een kind welk in Nederland geboren wordt, nu, heeft op dit moment een schuld van € 26.337,=, nu 10-10-13, 00.08!

  Het lijkt wel hoe hoger de schuld hoe hoger de kwaliteit van leven .In Thailand is de schuld een heel stuk kleinen maar ja dan beval je ook in een ziekenhuisje vol met tijgermuggen en nog vele ander risco’s en stroomt de poep door de straten bij een goed onweer. Maar nog beter is het wonen in Kenia of wat denk je van Oeganda of de Baltische staten weinig schulden .Echt geweldig die landen met weinig schuld althans wanneer je tot de 0,01% behoort

 97. De Pessimist says:

  Maria: Dat kind, welk ik in Nederland op de wereld heb gezet, kan ik alleen adviseren, om ergens anders naar toe te gaan.

  Hoezo omdat dat kind geboren kan worden in een veilige gezonde omgeving .Stront verwende mensen die Nederlanders van niks iets mag kosten nooit eens echte armoede gezien zonder schulden

 98. ll says:

  Dit snap je toch niet ? En alweer een hoogleraar oekoenomie die zelf onder water staat ………., zijn er dan alleen maar zeepbellers over die deze crisis hebben zien aankomen ? Oekoenomen die massaal onder water staan, als je je oor goed te luisteren legt 🙂

  Stoppen met denken ? Een beetje dom ……..

  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/23256_oud/

 99. heinz says:

  ll,

  Ja, eigenlijk heel verbazend. Als ze al prive niet in staat zijn hun zaakjes goed in te schatten, hoe kun je dan macro dit wel goed doen? Dat noemt zich hoogleraar, is senator in de eerste kamer en zet haar verstand op nul bij een van de belangrijkste beslissingen van haar leven….

 100. Frans says:

  God, god, god, god.
  ff een teiltje, en wanneer is het jachtzeisoen weer geopend?
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/draghi-doemdenkers-over-euro-zaten-ernaast
  Een reptilian en een shape shifter, dat zie je zo.

 101. Adamus says:

  Vanochtend op radio1 7.15 plm een makelaar uit Arnhem met “lichtpunten”. “Mensen zijn toch bang om de boot te missen”. MISSEN 🙂

 102. heinz says:

  Ik wordt verblind door alle lichtpunten. Je zou bijna denken dat er een dringende noodzaak is om deze neplichten te gebruiken.
  Ik wil niet het feestje bederven, maar de vooruitzichten spreken eerder het tegendeel. Mensen hebben minder te besteden, veel onder water, hoge private schuld, banken die slechte balansen hebben, enz. Ik denk dat ik maar een zaklamp ga pakken om de lichtpuntjes te zoeken!

 103. lorenzo says:

  heinz: Mensen hebben minder te besteden, veel onder water, hoge private schuld, banken die slechte balansen hebben, enz. Ik denk dat ik maar een zaklamp ga pakken om de lichtpuntjes te zoeken!

  Ik zie de 50 plussers , zonder uitzondering , op e-bikes rondknorren (onze gezondheid is derhalve bewezen tanende , terzijde). Dat strookt dus niet met jouw beweringen .

 104. erik(amusanttentrol) says:

  Ik zie alweer een ZONNIGE dag vandaag, ondanks dat onze Piet Paulusma het zo slecht voorspelde…….lijkt wel wat op dit blog hier.

 105. lorenzo says:

  Vakantiedrukte piekt al vroeg

  Van onze verslaggevers
  AMSTERDAM –
  De vakantiedrukte op de wegen zal vandaag al merkbaar zijn. In de avondspits wordt een topdrukte verwacht met een kleine 300 kilometer aan files. De opstoppingen worden vooral veroorzaakt door automobilisten uit het zuiden van ons land die de komende week herfstvakantie krijgen, maar er al een extra dagje aan vastplakken…………………………………………………………………………………………………………………………….

 106. Koophuis XXL says:

  heinz:
  Ik wordt verblind door alle lichtpunten. Je zou bijna denken dat er een dringende noodzaak is om deze neplichten te gebruiken.
  Ik wil niet het feestje bederven, maar de vooruitzichten spreken eerder het tegendeel. Mensen hebben minder te besteden, veel onder water, hoge private schuld, banken die slechte balansen hebben, enz. Ik denk dat ik maar een zaklamp ga pakken om de lichtpuntjes te zoeken!

  Met een zaklamp wordt men zelf een lichtpunt…

 107. Keesje says:

  erik(amusanttentrol),

  Haha denk dat de meeste mensen met een raam naar buiten hetzelfde denken als jou hoor 😉

 108. ps says:

  erik(amusanttentrol),

  Ah daar hebben we onze mooi-weer-speler weer.

  http://www.youtube.com/watch?v=4VxJQAb5CIo

 109. erik(amusanttentrol) says:

  Waar zit die Snorkelmans nou toch….tzal toch niet waar zijn…, zou het dan toch(klussen in zijn nieuwe koophut!), Heren en Dames u heeft het gehoord, RENNEN NAAR DIE MAKELAARS, ZELF SNORKELMANS IS OM!!

 110. AC,

  Done!

 111. TP says:

  OT

  Nederlandse bevolkingsgroei stagneert.

  De groei van de Nederlandse bevolking nadert langzaam zijn einde en de vergrijzing zal doorzetten. Migratie en levensverwachting zijn echter onzekere factoren.

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/nederlandse-bevolkingsgroei-stagneert

 112. heinz says:

  lorenzo,

  Ik geloof niet dat 50+ nog een groot aandeel aan de aankoop van woningen hebben. E-bikes worden er meer verkocht!

 113. TP,

  Hey, maar die bevolkingsgroei was toch dé reden dat huizenprijzen alleen maar kunnen stijgen?! Wil iedereen dan wel eens even héél snel met bed in duiken met haar/zijn partner…

 114. Nederland kent ±5 miljoen 50+ers en ±1 miljoen e-bikes. Als iedere 50± er zonder uitzondering op een e-bike rondknort dan is de armoede onder 50+ers dus zo groot dat ze met z’n 5en een e-bike moeten delen. Participatiemaatschappij heet dat 😉

 115. Michel says:

  bankschroef,

  Pol Pot is trots op je….

 116. Voerman says:

  Maria: Ik had me zo voor genomen, na de aanvaring met Voerman, om het te laten…. Huizenmarkt-zeepbel!
  Het geeft geen rust in een leven.. kijken of.., reageren op..

  Kop op, Maria!
  Voerman houdt veel van je.
  En dat gedoe hier ter plekke…….
  Niet meer dan oefenen voor het echte leven en erg leerzaam.
  Een goede plek om te zeggen wat je meent zonder er op een smerige manier op afgerekend te worden.

  Liefs van Voerman.

 117. Joepie! Leuk ideetje van “economen”. We mogen binnenkort ons spaargeld inleveren om de schulden van onze medeburger af te betalen!

  http://nos.nl/artikel/560845-supertaks-op-spaargeld-geopperd.html

 118. Voerman says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Joepie! Leuk ideetje van “economen”. We mogen binnenkort ons spaargeld inleveren om de schulden van onze medeburger af te betalen!

  Als iedereen voor 10% van zijn spaargeld van het hele gesodemieter af zou zijn………
  Graag, maar Voerman gelooft er geen zak van dat het zou helpen.

 119. Voerman,

  Ik ook niet. Vooral als we daarna gewoon de oude draad van voor de crisis weer oppakken (met dank aan Klaas Knot voor deze uitspraak).

  Bovendien: Krijg ik dan een belang van 10% in een Nederlands huis naar keuze? Of gaan de prijzen dan eindelijk wél significant dalen, zodat ik minder kwijt ben áls ik ooit wil kopen? Ik geloof er geen snars van 😉

 120. Keesje says:

  Waarom 10% van ieders vermogen? Sommigen zijn volnehangen met goud, dure spullen en hebben een bankrekening van 10.000 euro en een ander heeft 200.000 in afgeloste hypotheek / spaargeld en moet dan maar inleveren??

 121. Voerman says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Ik geloof er geen snars van

  Snorkel en Voerman zien er het nut niet van, gaat dus niet door!

 122. Keesje says:

  10% van ieders vermogen….ook van spaardepots in spaarhypotheken? Kijken hoe boos je een bevolking kunt krijgen……of van die ex huiseigenaren die op een crash zitten te wachten met 300.000 en dan: kassa 10-15% belasting heffen……

 123. ps says:

  Voerman,

  Speciaal voor Voerman,
  en het is geen overprijsd huis! 🙂

  http://www.rodcollins.com/images/free-hugs-girl.jpg

 124. ps says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Rennen naar die makelaars? Volgens mij moet je dan ergens anders naar toe rennen. 😉

 125. ps,

  Naar de bank toch? Het liefst voordat het gebeurt 😉

 126. Voerman says:

  ps: Speciaal voor Voerman,
  en het is geen overprijsd huis!

  Veel dank! 🙂

 127. Voerman says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Naar de bank toch? Het liefst voordat het gebeurt

  En zorg vanaf dan, dat je iets in huis hebt om inbrekers een beetje te plagen! 🙂

 128. ps says:

  Voerman,

  Jaaa, we moeten lief zijn voor elkaar! 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=h9RTrHfdZNA

 129. AC says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Joepie! Leuk ideetje van “economen”. We mogen binnenkort ons spaargeld inleveren om de schulden van onze medeburger af te betalen!

  nos.nl/artikel/560…argeld-geopperd.html

  Zal zo’n vaart niet lopen. Ze gooien dan iets te veel ruiten in van mensen waar ze het van moeten hebben hier. Wel opmerkelijk dat juist de hier zo gehate NOS daar over begint.

  Dat het sinds haar oprichting en de fusie met de wereldbank ‘n wrede bankiersorganisatie is gebleken waar vooral multinationals van profiteren daar kunnen inmiddels heel veel derde wereldlanden, die in ‘n wurggreep verkeren of verkeerden, vanwege de te betalen rente over leningen van ‘t verstrekte (uit ‘t niets gecreëerde) krediet over meepraten!

  International Monster Fraud:
  http://www.globalexchange.org/resources/wbimf/oppose
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

 130. De Pessimist says:

  Keesje: Kijken hoe boos je een bevolking kunt krijgen……

  Als je heel veel vermogen hebt maakt het geen bal uit of je 10% inlevert en wanneer je een middelmatig klein vermogen hebt dan heb je meer aan een goed draaiende economie met hogere inkomsten dan aan een ongedekt vermogen.Maar het zal er toch niet van kommen alles zal in het werk gesteld worden om vermogens te beschermen ten kosten van inkomsten .

 131. Hier het (theoretische) stukje uit het IMF rapport.

  https://pbs.twimg.com/media/BWOeCu_CIAAQLC5.png:large

 132. ll says:

  Morgen in de kijker aan zet RTLZ

  Vragen hieronder inleveren voor morgen.
  Sprekers Andre de la Porte en Boelhouwer, altijd weer die belanghebbenden …….

  You can make the show now, zeepbellers 🙂

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/herstel-op-huizenmarkt#node_246201

  Staat een e-mail adres

 133. DenVrolijkeHuurder says:

  Het klakkeloos overnemen van propaganda van partijen die overduidelijk belang hebben bij het neerzetten van een bepaalde toon in de berichtgeving is werkelijk stuitend te noemen.

  Nul komma nul kritische reflectie.

  Dit gebeurt werkelijk met geen enkel ander asset, behalve dan met huizen.

  Een simpele kritische blik zou echt meer en meer dan genoeg moeten zijn om in te zien dat hier sprake is van wensdenken. Echt met een beetje gezond verstand is er geen andere conclusie mogelijk.

  Maar als verkopers van gebakken lucht roepen dat de gebakken lucht vanaf volgend jaar weer duurder wordt, schrijven we dat gewoon zonder na te denken over.

 134. De Pessimist says:

  ll,

  Bent u bekent met sites als
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl
  Sites waar mensen al vijf jaar lang iets anders vertellen dan wat u verteld ?leest u ze wel eens en steekt u er wat van op? En waarom zouden de critici er nu opeens naast zitten terwijl u er al vijf jaar naast zit en alleen maar lichtpuntjes verkopen?
  Beter maar gewoon negeren denk ik

 135. tufkaj says:

  De Pessimist: Sites waar mensen al vijf jaar lang iets anders vertellen dan wat u verteld

  Hoho, ik besta pas sinds 2015 hoor.

 136. AC says:

  ps:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  De Vlaamse reacties liegen er niet om!

  Waar doet Christine mij toch aan denken?

  Amaaj, da zal ne bank wezen hè, ne zonnebank.

 137. De Pessimist says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Het ergste is geloof ik dat de staatsschuld door het IMF als probleem worden gezien.We betalen 3 miljard meer aan HRA dan aan rente en die rente is ook nog eens ons pensioen

 138. De Pessimist,

  Ja, dat verbaasde me ook! Ik dacht eerst aan een soort “participatiebelasting” maar het is om de STAATSSCHULDEN te verlagen. Dat de private schulden VEEL duurder (en hoger, dus dubbel duurder) zijn mag gerust genegeerd worden.

 139. De Pessimist says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Dat de private schulden VEEL duurder (en hoger, dus dubbel duurder)

  Ze zijn vooral nooit meer te betalen :)En dat ik met een staatsschuld word geboren betekent niks meer dan dat ik een schuld aan mijn ouders heb om hun oude dag te betalen.Mijn schuld is hun tegoed en die is best te dragen.

 140. Henk 6 says:

  Het goede nieuws van de nvm kan toch een kern van waarheid inhouden.

  In het segment tot 300 k kan er best sprake zijn van een aantrekking, bij constante prijzen.
  In het segment boven 500k ( voorheen het domein voor 2 maal wo inkomen en doorstromers).

  Tufkay, klopt bovenstaande met jouw cijfers?

  De essentie van de markt is aan het veranderen. nu:
  – Starters kopen geen appartement meer van 60meter, maar wachten op een huis met een tuin.
  – 60 % van de mensen onder de 40 kunnen niet doorstromen, omdat hun huis onderwater staat. Met name impact op hoger segment. Overwaarde spel werkt niet meer.
  – huren zijn hogere geworden, of er is schaarste in midden segment tot 1000 euro huur per maand. Dit stimuleert starters naar huis van 250k.
  Vroeger: koop zo jong mogelijk en groei door obv overwaarde.

 141. Henk 6 says:

  Ps in het segment boven 500k staat alles stil.

 142. tufkaj says:

  Henk 6,

  Mijn beeld is dat tot 200k redelijk loopt, er boven hoe duurder hoe slechter. Dit vat een beetje de beweging van de transacties samen: http://cf.datawrapper.de/0q9Tw/2/

 143. AC says:

  tufkaj:
  Henk 6,

  Mijn beeld is dat tot 200k redelijk loopt, er boven hoe duurder hoe slechter. Dit vat een beetje de beweging van de transacties samen: http://cf.datawrapper.de/0q9Tw/2/

  Ondanks verlaging NHG grens?

 144. eric406 says:

  Het hogere segment gaat alles eronder naar beneden drukken met deze transactieaantallen.

 145. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Waar de regering een greep in de pensioenkas organiseert, komt het IMF met een plan om een wereldbelasting te gaan heffen op alleen spaarders.

  Pensioenspaarders en spaarders.

  Zij moeten
  dan wel schuldig zijn
  aan de crisis 🙂

  Het zijn natuurlijk tekenen
  dat de NL woning-“markt”
  absoluut geen extra kunstgrepen nodig heeft
  en volstrekt uitgebodemd is.

  Voor wie de mainstreammedia nog serieus neemt … 🙂

 146. Juan Belmonte says:

  Vlak voor grote veranderingen
  worden bizarre uitspraken gedaan.

  We zullen zien.

 147. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Mijn beeld is dat tot 200k redelijk loopt, er boven hoe duurder hoe slechter. Dit vat een beetje de beweging van de transacties samen: http://cf.datawrapper.de/0q9Tw/2/

  Mooi overzicht maar weer Tufkaj.

  Het topsegment van de Nl woning-“markt” valt in duigen.

  Wie wil verkopen en nu niet verkocht heeft zal:
  of 10-15 jaar wachten,
  of de vraagprijs drastisch moeten aanpassen, zelfs de makelleugenaars zeggen het nu.

  Oppassen voor te veel optimisme, ‘oud’ aanbod problematisch

  Ondanks de vele positieve signalen is de woningmarkt nog lang niet terug op het oude niveau, stelt de NVM-voorzitter. “We moeten waken voor te veel optimisme. Het belangrijkste zorgpunt betreft woningen die al langere tijd te koop staan, het zogenoemde oude aanbod. Hiervan wordt procentueel zeer weinig verkocht. Het zijn vaak woningen die voor een te hoge prijs in de markt zijn gezet, en mede daardoor nog niet verkocht zijn. Het “nieuwe” aanbod, de woningen die nog geen kwartaal te koop staan, doen het veel beter. Sinds een aantal kwartalen ligt het percentage verkopen van het nieuwe aanbod hoger dan vanuit het staande aanbod. Het derde kwartaal is van het nieuwe aanbod procentueel zoveel verkocht, dat hebben we in jaren niet gezien. Deze nieuwe woningen zijn concurrerend geprijsd en weten veel aandacht te trekken wanneer ze nieuw op de markt komen. Het scherp in de markt zetten van het woningaanbod blijft dan ook noodzakelijk.”

  Hukker illustreert zijn betoog aan de hand van de volgende cijfers: 53% van het woningaanbod staat al langer dan een jaar te koop.

  Daarvan wordt slechts een heel klein deel verkocht (6%) in een kwartaal tijd. “Dit ‘oude’ aanbod krijgt ook nauwelijks nog kijkers, hoeveel succesvolle Open Huizen Dagen we ook organiseren.”
  http://www.nvm.nl/actual/oktober_2013/nvm_waken_voor_te_veel_optimisme.aspx

  Zelfs de NVM spreekt van problematisch…
  Geen lichtpuntjes dus maar een probleem:
  – de huidige vraagprijzen zijn gewoon veel te hoog.

  Faisiez-vos jeux,
  rien ne va plus.

 148. erik(amusanttentrol) says:

  Net even gekeken, omtrek 5km vanuit mijn postcode. Afgelopen maand 39 huizen verkocht tussen de 4 ton en 1 miljoen. Niet veel maar ook niet niks……..

 149. erik(amusanttentrol) says:

  Die vraagprijzen kunnen eenvoudig weg niet omlaag dus deze huizen gaan uiteindelijk de markt verlaten, gros van de bewoners van deze te duur staande huizen, kunnen gewoon hun maandlasten betalen.

 150. latida says:

  Een Vandaag heeft een item over de huizen-‘markt’ vandaag.

  Ik hoor nergens hoeveel gedwongen verkopen er in de cijfers zitten.

  Of hoeveel onwetende starters er over de streep zijn getrokken.

  Prijzen in de steden zouden stijgend zijn.

  Het allebelangrijkste zou zogenaamd zijn wat we elkaar op verjaardagen vertellen.

  Als de vos de passie preekt..

 151. Juan Belmonte says:

  ll: Vragen hieronder inleveren voor morgen.
  Sprekers Andre de la Porte en Boelhouwer, altijd weer die belanghebbenden …….

  Niets nieuws.

  Dezelfde gezichten leggen uit
  – waarom startersleningen de overwaardespiralen van weleer weer op gang gaan brengen, dankzij de lichtpuntentheorie, een selffulfilling iets dat enkel oekoenomen begrijpen.

  Daarbij van de altijd kritische media:
  NOOIT een vraag waarom ze dat al 5 jaar roepen en waarom er toch niets veranderd is
  NOOIT een analyse van de werkelijke situatie op de woning-“markt” (zie analyse Dr Ir Maartje Martens)

  Het is een wedstrijd de koe in de kont kijken en straks zien we – ook op de mening van het Staatsjournaal- gewoon hoe de vork werkelijk in de steel zit,

  zoals we destijds voorspeld en inmiddels ook gezien hebben:
  – dat de overdrachtsbelasting er grotendeels aan zou gaan
  – dat HRA voor nieuwelingen beperkt zou worden
  – dat HRA voor bestaande gevallen beperkt zou worden
  – dat adviseurs moeten worden betaald door degene wiens belang ze zeggen te dienen (de consument).
  – dat aflossingsvrij lenen een doodlopende zaak is

  Hebben we hier allemaal voorspeld en was niet heel ingewikkeld om te voorzien.

  Met een gemiddelde vraagprijs van 3 ton
  en een gemiddelde transactieprijs van 2 ton
  bouwers die pleiten voor halvering van grondprijzen
  een top- en middensegment dat volledig op zijn gat ligt
  lijkt de NL woning-“markt”
  inderdaad al 5 jaar steeds opnieuw en ook vooral wederom
  volledig uitgebodemd

  (Juan kan zó voor het CPB, de NVM of de mening van het Staatsjournaal gaan werken) 🙂

 152. Juan Belmonte says:

  erik(amusanttentrol): Die vraagprijzen kunnen eenvoudig weg niet omlaag dus deze huizen gaan uiteindelijk de markt verlaten, gros van de bewoners van deze te duur staande huizen, kunnen gewoon hun maandlasten betalen.

  Als dat al zo zou zijn, bij 800.000 woningen onder water en een oplopende werkloosheid en een IMF dat paniektaal uitslaat,

  het gros van de potentiële kopers kan en wil dergelijke hogehuizenprijzen niet financieren.

  Holland is gestopt met gesubsidieerd (100% HRA) huizen leasen (100% aflossingsvrij).
  Holland gaat (net als de rest van Europa dat nu al doet) naar:
  – EERST 20% SPAREN
  – en dan Lenen en weer terugbetalen.

  Redevco voorzag dit in 2008 en voorspelde een prijsdaling van gemiddeld 40%.
  We zijn nog niet op de helft.

 153. Juan Belmonte says:

  Juan Belmonte: Met een gemiddelde vraagprijs van 3 ton
  en een gemiddelde transactieprijs van 2 ton
  bouwers die pleiten voor halvering van grondprijzen
  een top- en middensegment dat volledig op zijn gat ligt
  lijkt de NL woning-”markt”
  inderdaad al 5 jaar steeds opnieuw en ook vooral wederom
  volledig uitgebodemd

  Wat feitenmateriaal dat niet past in de mening van het Staatsjournaal 🙂

 154. Voerman says:

  erik(amusanttentrol): Die vraagprijzen kunnen eenvoudig weg niet omlaag dus deze huizen gaan uiteindelijk de markt verlaten, gros van de bewoners van deze te duur staande huizen, kunnen gewoon hun maandlasten betalen.

  De stoelendans is afgelopen, het orkest speelt niet meer en iedereen blijft dus zitten waar hij zit.
  Zullen wat uitzonderingen zijn, maar dat is het beeld van de komende tijd. Stabiliseren en uitzieken.

  Voerman zegt dit al jaren en je zult het zien.
  De rente zal op een nu nog niet te voorzien moment en door een nu nog niet te voorspellen oorzaak oplopen en de effecten hiervan vallen eveneens niet te voorspellen.

 155. Voerman says:

  ps: Dan zal er inkwartiering volgen:

  Neen, het inwonersaantal zal stabiliseren of afnemen en de immigrantenstroom wordt door ontmoediging of andere oorzaken afgeremd.

 156. Juan Belmonte says:

  ps,

  Da’s geen stier
  wel sier 🙂

 157. Henk 6 says:

  tufkaj,

  Mooie plaat veel dank!

  Misschien goed om deze plaat naar RTLZ te sturen. Geeft wat nuance als morgen de VEH met boulhouwer daar zit in de kijker aan zet.

 158. ps says:

  Juan Belmonte,

  Dat is wel effe wat anders dan een lompe NL makeleugenaar!

  🙂

 159. Stoelgang says:

  ps:
  erik(amusanttentrol),

  Ah daar hebben we onze mooi-weer-speler weer.

  http://www.youtube.com/watch?v=4VxJQAb5CIo

  Tja, die arme domme naïeve trol. Een tevreden slaaf is de grootste vijand van de vrijheid. De schuldslaaf heeft geen benul van wat hem te wachten staat wanneer het aanstaande economische eindspel echt ingezet wordt. Maar goed, zalig zijn de onwetenden.

  NL, das war einmal… en de verantwoordelijkheid voor een koopkooi in dat economische sterfhuis is nu het allerlaatste wat je moet willen 🙂

 160. Juan Belmonte says:

  ps,

  La sobrevaloración actual del ‘ladrillo’ residencial español poco tiene que ver con los desorbitados porcentajes que publicó la OCDE en sus informes de 2007 y en 2009. Entonces, hablaba de un 44% y un 30%, respectivamente. Sin duda, las rebajas de los últimos años han hecho menguar estos números. En 2009, España ocupó el segundo cajón de este podio mundial por detrás sólo de Holanda (54%).
  http://www.elmundo.es/elmundo/2013/08/28/suvivienda/1377678386.html

  Buitenlandse media zien de zeepbel in Holland wel.
  Hier wordt gesteld dat Hollandse huizen in 2009 méér waren overgewaardeerd dan Spaanse.
  In Holland 54% overwaardering.

  Als we naar de feiten kijken (bron: the Economist, geen mistig blogje)

  Op het totale eigenwoningbezit rust in NL een hypotheekschuld van 285% van huishoudinkomens.
  Op het totale eigenwoningbezit rust in Spanje een hypotheekschuld van 130% (zeg de HELFT van NL)

  In beide landen is sprake van een zeepbel, naar verluidt (rapport Kosten Koper) een grote in Spanje en een kleintje in NL.
  Huizenprijsaanpassingen in ES zijn -60%
  Huizenprijsaanpassingen in NL zijn -20%
  Extra informatie (dank Lorenzo)
  NL heeft een eigenwoningbezit van 60%
  ES heeft een eigenwoningbezit van 80%
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-09-2013/nieuwe-forse-grondverliezen-op-komst/#comment-159388

  Hoe kan het nu zo zijn
  dat dáár waar de OORZAKEN van een vastgoedzeepbel
  het GROOTST zijn (in NL 285% vs 130%)
  de prijsdalingen/correcties het KLEINST (-20% vs -60%)

  Wie het weet
  mag het zeggen

 161. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Joepie! Leuk ideetje van “economen”. We mogen binnenkort ons spaargeld inleveren om de schulden van onze medeburger af te betalen!

  nos.nl/artikel/560…argeld-geopperd.html

  Een proefballonnetje om te peilen of de schaapskudde zijn fiatgeld van de banken haalt als dit wereldkundig wordt gemaakt. Nee dus.

 162. Stoelgang says:

  ps:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Rennen naar die makelaars? Volgens mij moet je dan ergens anders naar toe rennen.

  Naar een buitenland buiten NL en liefst buiten de EU als je dat nog niet gedaan hebt. Beste tip die er bestaat.

 163. Juan Belmonte says:

  Volgens de weledelhooggeleerde heer Prof Dr Marc Francke zouden de huizenprijzen in einde 2011 weer op nivo 2008 zitten.

  Hij promoveerde op die theorie in 2010.

  Volgens de heer Maurice de Hondt dacht 64% van alle Nederlanders dat de huizenprijzen in 2010 niet zouden dalen of ZELFS zouden stijgen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-10-2010/koopwoningmarkt-zakt-weer-terug/#comment-53134

  In 2009 dacht de OECD – Organisation for Economic Co-operation and Development dat in NL koophuizen 54% overgewaardeerd waren.

  Het IMF hield het in 2008 op 30% overgewaardeerde NL huizenprijzen.
  Het CPB (Dr Coen Teulings gaf aan dat wegens woningnood er geen sprake was van overwaardering (en de meesten gingen weer rustig slapen))

  De kans is behoorlijk aanwezig dat een aantal intelligente mensen zich een tikkeltje vergist heeft want zelfs de NVM geeft nu aan dat er sprake is van serieuze dalingen en geeft impliciet aan aan dat midden en topsegment instabiel zijn.

  Nieuwste vondst van spinnend Hogehuizenprijsminnend NL: “Woningmarkt stabiliseert, behalve aan bovenkant”
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2013/dirk-bezemer-probleem-private-schulden-nog-altijd-onderschat/#comment-159278

 164. Juan Belmonte says:

  Van enige fatsoenlijke analyse
  is in mainstream media geen sprake.

  Een enkele uitzondering daargelaten:

  Zeldzaam zijn goede analyses die aantonen dat huizenprijzen gewoon te hoog zijn (Harm van Wijk einde 2011 bijvoorbeeld):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-08-2013/hans-de-geus-nederlanders-besteden-al-jaren-meer-dan-ze-dat-verdienen/#comment-155285

 165. Stoelgang says:

  Juan Belmonte:
  Vlak voor grote veranderingen
  worden bizarre uitspraken gedaan.

  We zullen zien.

  Parallellen met elke doorslaggevende crisis en/of economische depressie. Enkele dagen voor de volledig geregisseerde ineenstorting van de beurzen in 1929 werd je via de door bankiers gekochte media ook voor gek verklaard als je geen aandelen bezat 😉

 166. Juan Belmonte says:

  Stoelgang,

  Men zou zo kunnen vermoeden
  dat er belangen meespeelden
  in de analyse
  dan wel het gebrek aan analyse

 167. Stoelgang says:

  Juan Belmonte: Als dat al zo zou zijn, bij 800.000 woningen onder water en een oplopende werkloosheid en een IMF dat paniektaal uitslaat,

  het gros van de potentiële kopers kan en wil dergelijke hogehuizenprijzen niet financieren.

  Holland is gestopt met gesubsidieerd (100% HRA) huizen leasen (100% aflossingsvrij).
  Holland gaat (net als de rest van Europa dat nu al doet) naar:
  – EERST 20% SPAREN
  – en dan Lenen en weer terugbetalen.

  Redevco voorzag dit in 2008 en voorspelde een prijsdaling van gemiddeld 40%.
  We zijn nog niet op de helft.

  Ik roep het al langer: tijdens deze editie van de grote depressie zal de rente – de volledig gecontroleerde en gemanipuleerde rente – de scherprechter zijn. De manipulatoren zijn daarbij gebaat en brengen daarmee de grootste transitie van vermogen op gang die ooit vertoond is. Verhoog de rente, rook de schuldslaven uit en het onderpand is there for the taking. De rente als bovenwettelijk onteigeningsinstrument dus. Het duurt niet lang meer en ook in NL huren leenkneuzen hun huis straks van een dochtermaatschappij van hun oude trouwe spaarbank…

 168. Juan Belmonte says:

  Kijk in Spanje zitten we verder in het proces en durven de seniore oekoenomen hardop te zeggen hoe de vork in de steel zit:

  El director general de Negocio de Aguirre Newman, Ángel Serrano, cree que el precio de la vivienda debe descender en España entre un 20% y un 25% adicional para ajustarse a la capacidad de compra de la demanda y señala que este porcentaje podría ser incluso mayor si se prolonga el “shock salarial” que están sufriendo los trabajadores.

  En una entrevista a Europa Press, Serrano explica que equilibrio entre precio de oferta y poder adquisitivo de la demanda se encuentra en un esfuerzo de 4 y 4,5 veces el salario bruto para la adquisición de una vivienda, una proporción que actualmente se sitúa en 5,7 veces.

  En este sentido, el ajuste pasa o por una caída de los precios de más del 20% o por una incremento de los sueldos, algo que no se divisa en el actual contexto de moderación salarial.
  http://www.elmundo.es/elmundo/2013/08/12/suvivienda/1376296224.html

  Men verwacht dus nog 20% extra dalingen aan huizenprijzen in Spanje omdat de salarissen krimpen.

  De heer Sem van Berkel piekte te vroeg (?):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-06-2013/voor-een-kalmeringsmiddel-ga-je-naar-de-drogist/#comment-148719

 169. Stoelgang says:

  Juan Belmonte:
  Stoelgang,

  Men zou zo kunnen vermoeden
  dat er belangen meespeelden
  in de analyse
  dan wel het gebrek aan analyse

  Wiens brood men eet…

 170. Juan Belmonte says:

  Stoelgang,

  Juan herhaalt zich wel eens
  (teken van weinig vernieuwing, noem het gerust seniel)

  De prijs voor Het taboe op de aanpak van HRA is via Aflossingsvrij financieren minimaal verdubbeld.
  Door HRA niet tijdig aan te pakken
  heeft men een veel grotere zeepbel gekweekt dan er was vóórdat Aflossen “onwenselijk” werd

  Het is vrijwel iedereen
  – ook zij die niet graag een stempel van seniliteit op zich gedrukt zien –
  volledig ontgaan.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-08-2013/huizenprijzen-versus-inflatie/#comment-157378

 171. Juan Belmonte says:

  Huis kopen in 2011 ?
  Slimme Z

 172. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 173. Stoelgang says:

  Juan Belmonte:
  Stoelgang,

  Juan herhaalt zich wel eens
  (teken van weinig vernieuwing, noem het gerust seniel)

  De prijs voor Het taboe op de aanpak van HRA is via Aflossingsvrij financieren minimaal verdubbeld.
  Door HRA niet tijdig aan te pakken
  heeft men een veel grotere zeepbel gekweekt dan er was vóórdat Aflossen “onwenselijk” werd

  Het is vrijwel iedereen
  – ook zij die niet graag een stempel van seniliteit op zich gedrukt zien –
  volledig ontgaan.

  huizenmarkt-zeepbe…atie/#comment-157378

  Juan, herhaalt u zich gerust, de kracht van herhaling is niet te onderschatten. Met de groei van het taboe uit het recente verleden groeit nu ook het genoegen om de HRA voor alle gevallen aangepakt te zien worden. Zij het klein, maar elk nadeel hep z’n voordeel hoorde ik ooit een quasi spanjool zeggen 😉

 174. bankschroef says:

  @119
  ‘Polder Oppot’ past beter; een mooie naam voor onze nieuwe gezichtsloze grote roerganger die de weg wijst naar de utopische boeren heilstaat voor alleen banksters en andere dienstverlenende zakkenvullers. Jute zakken vullen wat mij betreft.
  Maar het is duidelijk dat de angst er goed in zit bij de overheid; ook mi staat het Nederlandse verdienmodel huizen- en grondmarkt zoals eerder gezegd op de helling. Het is een zeer zeer ernstige zaak geworden.
  Vanmorgen Hukker live op radio 1, jeetje wat een lange zinnen maakt die man. Makelaars holisme.
  Maar hij is marktkoopman, knollen voor citroenen. Ik vind het prima dat de vertegenwoordiger van de makelaars iedere rimpeling omhoog aangrijpt, ook evt misplaatst optimisme van de overheid. Overheden moeten nu eenmaal optimistisch zijn, stel je het tegendeel eens voor…
  Maar teveel geld lenen aan onwetenden: misdadig.
  Controle, controle, controle.

 175. AC says:

  ll:
  Morgen in de kijker aan zet RTLZ

  Vragen hieronder inleveren voor morgen.
  Sprekers Andre de la Porte en Boelhouwer, altijd weer die belanghebbenden…….

  You can make the show now, zeepbellers

  rtlnieuws.nl/econo…zenmarkt#node_246201

  Staat een e-mail adres

  Van de site die niet genoemd mag worden…

 176. AC says:

  Some didn’t pay attention the last five years…
  It’s rather funny actually if not a little tiny bit outdated don’t you think? http://www.youtube.com/watch?v=NZHHhXuG0-8

 177. AC says:

  Hypotheekschuld Nederland
  1996 = 138 miljard
  2001 = 302 miljard
  2009 = 609 miljard
  2012 = 650 miljard
  2013 = 647 miljard #lichtpuntjes

  There’s my boy! Noooooow you’re talking!

 178. AC says:

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/tijdgeest/
  Doe ‘n Wens voordat het achterhaald wordt, de werkelijkheid. Komt niet ter sprake…

 179. ll says:

  ‘ De huishoudens in de rijkere Europese landen houden na de wegwerking van de schuldenoverlast 75 à 90 procent van hun vermogen over ‘ gepikt ergens …..

  En ……….. het duurt 55 jaar ( twee hypotheekgeneraties ) voordat hypotheekschulden zijn afgeroomd ( in het huidige tempo van 3 miljard per jaar) volgens de BCG norm 🙂

  En ……dan is er ook nog geen rekening gehouden met de bail-in van 10% van al het spaargeld ………

  So ……..we all live in a purple Ponzi-sceme, de mooie kleur van Bubbelonia 🙂

 180. ll says:

  En nu komt het inzicht ……..

  ‘ Jarenlang is — ook door ons — geadviseerd om de eigen woning zoveel mogelijk met een hypotheek te financieren vanwege de renteaftrek ‘

  http://www.fiscalert.nl/2013/10/aflossen_of_sparen_wat_is_wijsheid.php

 181. ll says:

  Juan Belmonte: Men zou zo kunnen vermoeden
  dat er belangen meespeelden
  in de analyse
  dan wel het gebrek aan analyse

  Nog steeds geen Casametrisch Model op de brand-STAPEL gezien 🙂

  Zie alleen nog maar ‘Mickey Mouse’ vraagprijzen ( vandaag 9.3 x modaal )

 182. ll says:

  ll: Oekoenomie terug naar 1982 ? DNB

  Moet zijn oekoenomie en VASTGOED terug naar 1982 ?

 183. Hahahaha! Zelfs de garageboxen-verhuurders denken een slaatje te slaan uit de “stijgende huizenprijzen”! hahahaha!

  https://twitter.com/Boxxverhuur/status/388574153348890625

 184. lorenzo says:

  ll:
  En nu komt het inzicht……..

  ‘ Jarenlang is — ook door ons — geadviseerd om de eigen woning zoveel mogelijk met een hypotheek te financieren vanwege de renteaftrek ‘

  fiscalert.nl/2013/…_wat_is_wijsheid.php

  Ja , 85 % is financieel ongeletterd , hetzelfde percentage kijkt Boer zoekr vrouw en heeft al elecrisch fietsend waarschijnlijk voor mevr. € 380.000 op het malieveld gedemonstreerd.
  Nu Badr trending topic is op Twitter heeft het IMF toestemming (.) gegeven voor een 10 % taks op uw spaargeld .
  Elek dag weer genieten . Het leven is maar eens en kort.

 185. lorenzo says:

  Juan Belmonte: Men verwacht dus nog 20% extra dalingen aan huizenprijzen in Spanje omdat de salarissen krimpen.

  80 % had al een eigen huis toen jij en ik nog aan de tepel zaten , het moet dus toch iets anders zijn …

 186. Nog een mooie!

  https://twitter.com/BulentIsik1121/status/388575378681659392

  En dat is PvdA raadslid! hahahahaha!

 187. lorenzo says:

  nou , lorenzo gaat weer aan het werk , geen tijd meer en hoopt dat vanavond het journaal niet weer opent met Badr , ons grootste nationale probleem op dit moment.

 188. ps says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Je hoort bij de avant-garde of niet! “Je gaat het pas zien als je het door hebt”. 🙂

  Het achteruit de toekomst inlopen is zó 20ste-eeuws!

  Bestudeer dit blog en je kan legaal “handelen met voorkennis”! 🙂

  Maartje Martens legt het graag nog een keer uit:
  http://www.youtube.com/watch?v=DQccATfT6oE

 189. ll says:

  Onverkoopbaar en onbetaalbaar …….. a mortgage sinkhole …….. vrij vertaald

  http://www.telegraaf.nl/dft/21963437/__NVM_verwacht_hogere_rente_voor_periferie__.html

 190. Keesje says:

  Voor de afwachtenden onder ons die ouder zijn dan 50 en in de toekomst nog een huis willen kopen met hypotheek:

  Let op met de verschillen tussen hypotheekvoorwaarden diverse banken :

  http://www.iex.nl/Column/110392/Pensioen-en-hypotheek.aspx

 191. Keesje says:

  Huizenmarkt uit het dal? Was het maar zo……

  Een realistisch artikel uit de Trouw:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3525379/2013/10/11/Huizenmarkt-uit-het-dal-Was-het-maar-zo.dhtml

 192. tufkaj says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Bij Trouw leest iemand mee op de site van Tufkaj ;-)

  trouw.nl/tr/nl/450….Uleq18K2qfU.twitter

  De auteur volgt me wel op twitter, maar ik herken daar niet direct mijn hand in hoor 🙂 Heb ik vaker bij het FD. Die komen met een uitgebreide analyse over dalende hypotheekopslag vlak nadat ik daar een grafiek van post en met een analyse over te sterk stijgend consumentenvertrouwen. Maar boeit niet zo, meer podia is alleen maar beter. Hoewel zo nu en dan een bronvermelding leuker is.

  ll:
  Ondertussen in Ierland ……..

  cdn3.independent.i…ews-house-prices.png

  Holy! dat zijn pas correcties…

 193. AC says:

  ‘ Haagse aasgieren azen op uw pensioen ‘
  Goed stuk op Follow The Money van Kees de Lange
  Senator Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF)

  http://www.ftm.nl/column/aasgieren-den-haag-azen-op-pensioen/

  ” Er is de regering veel aan gelegen om maatschappelijke pijnpunten met geld uit de pensioenkassen aan te pakken. Zo zijn er bij banken enorme problemen die mede ontstaan zijn door het verstrekken van veel te hoge hypotheken in een kelderende huizenmarkt. Zou het niet geweldig zijn om de banken van die slechte leningen te verlossen door ze bij de pensioenfondsen te deponeren? Kan er met pensioengelden niet een soort hypotheekbank opgericht worden? Natuurlijk zou het antwoord van ieder pensioenfondsbestuur dat bij zinnen is moeten zijn dat zoiets hun taak niet isNatuurlijk zou het antwoord van ieder pensioenfondsbestuur dat bij zinnen is moeten zijn dat zoiets hun taak niet is…..”

  Het was ook niet de taak van woningcorporaties om huren duurder en dus wonen duurder te maken door de woningcorporaties ‘n verhuurdersheffing op te leggen denk ik dan… Iets dat, zoals Hugo Priemus al tijden lang betoogd, niet alleen oliedom is maar naast de onrechtvaardigheid ervan buitengewoon kortzichtig en contraproductief!

  En nu juichen dat er meer corporatiewoningen worden verkocht. Hoezo aasgieren? Vampieren!

 194. AC says:

  Hugo Priemus: Zo snel mogelijk afschaffen die verhuurdersheffing!

  https://cs.aedesnet.nl/netwerken/corporatie-forum/f/496/t/5612.aspx

 195. de markies says:

  Keesje:
  Huizenmarkt uit het dal? Was het maar zo……

  Een realistisch artikeluit de Trouw:

  trouw.nl/tr/nl/449…as-het-maar-zo.dhtml

  Prima stuk en een verademing om eens in de krant te lezen.
  De titel vind ik toch slecht gekozen. Die ademt toch iets van de doctrine dat er iets positiefs is (de berg) en negatief (het dal) en dat het wenselijk is dat de bodem (snel) bereikt wordt en dat is toch nog net wat anders dan de wenselijkheid van het verder dalen van de prijs naar een niveau waarop het zou thuishoren.

  Maar dat gezegd hebbende: toch vooral blij eens zo een stuk te lezen.

 196. de markies says:

  de markies: Prima stuk en een verademing om eens in de krant te lezen.
  De titel vind ik toch slecht gekozen. Die ademt toch iets van de doctrine dat er iets positiefs is (de berg) en negatief (het dal) en dat het wenselijk is dat de bodem (snel) bereikt wordt en dat is toch nog net wat anders dan de wenselijkheid van het verder dalen van de prijs naar een niveau waarop het zou thuishoren.

  Maar dat gezegd hebbende: toch vooral blij eens zo een stuk te lezen.

  Toch? 🙂

 197. Keesje says:

  de markies,

  Eens!

 198. een meelezer says:

  Henk 6: 60 % van de mensen onder de 40 kunnen niet doorstromen, omdat hun huis onderwater staat.

  Domme vraag van een nitwit: als je NHG hebt, betalen zij toch de restschuld?

 199. Frank N. says:

  een meelezer,

  De NHG vliegt er alleen voor bij “onvrijwillige” verkoop door arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid, scheiding en meer van dat soort ellende.

  Vrijwillig besluiten te vertrekken naar een ander huis is een keuze en dan is de restschuld voor de verkoper.

 200. AC says:

  “The most hilarious I’ve seen to date coming out of the Netherlands (a good second was:” build more homes”!) is the proposal for the government to artificially raise home rents so people will be more likely and tempted to buy a home. An act which, incidentally, has recently been stripped of its most flagrant artificial incentives.

  Incentives like the 105%-110% mortgages offered by lenders to everyone who could fog a mirror, but more than that, the main one, a very generous mortgage interest deductibility system, which at some point had people believe they would be stealing from themselves if they didn’t buy a home. The more you borrowed, the better off you were. The Dutch government stood by and did nothing (except count the extra tax revenue). And now a government committee says everyone’s to blame, not just them. Incompetent inglourious lying basterds.”

  http://www.marketoracle.co.uk/Article39921.html

  En nu is het afgelopen? http://1.bp.blogspot.com/-CKvXIXp6-lg/UgRITiAc9UI/AAAAAAAAB6U/SFZ03CLGDvE/s400/netherlands+housing+bubble+home+price+chart.jpg

 201. Keesje says:

  Frank N.,

  En scheiding is ook al niet meer helemaal waar, als 1 van de 2 meer aan hypotheek kan betalen dan een hoogste bieder op de vrije markt, moet die zoveel mogelijk lenen als kan op zijn naam en is het huis verplicht aan te kopen voor deze meest erdienende partner. Hoe krijg je een vechtscheiding? Nou zo dus…..waaardeloos huis op je ex afwentelen…..

 202. tufkaj says:

  Keesje,

  En alleen het deel dat niet volgens annuïtair schema afgelost zou zijn wordt gegarandeerd. Als je dus na tien jaar aflossingsvrij met een restschuld zit is een deel niet gedekt.

 203. AC says:

  Kees de kort Hysterische haleluja verhalen over stabilisering dalende huizenprijzen deze week. Kijk nu eens naar de koper in plaats van naar de verkoper! Verhuurdersheffing zorgt voor koopkrachtverlies voor iedereen en daarnaast kijk naar de loonontwikkeling en inflatie. Slecht nieuws. Huizenprijzen kunnen niet anders dan nog verder dalen!

 204. AC says:

  Frank N.:
  een meelezer,

  De NHG vliegt er alleen voor bij “onvrijwillige” verkoop door arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid, scheiding en meer van dat soort ellende.

  En dat zien we dus steeds vaker gebeuren in de toekomst. Bloedneus? Doekje.

 205. AC says:

  off topic

  Lichtpuntjes in de sushi.

  OPCW krijgt de nobelprijs vanwege chemische wapens terwijl men in Fukishima op ‘n tijdkernbom zit en met de handen in haar. ‘N catastrofe die z’n weerga niet zal kennen en waarvan we allemaal, ook hier, de gevolgen van zullen ondervinden.

  http://fukushima-diary.com/2013/10/nearly-half-of-350-contaminated-water-tanks-cant-even-last-for-5-years/

  News is not the truth. It’s a virtual reality that the sponsor wants us to live in.

 206. schanuleke says:

  HAHAHAHAHA die Boelhouwer NU op RTLZ. Wat een onvoorstelbare leugenaar! Wat een bankhoer!

  Zouden er nu echt mensen zijn die hem nog geloven???

 207. tufkaj says:

  Wat een vertoning bij de kijker aan zet zeg 🙂

 208. schanuleke says:

  tufkaj,

  Ging inderdaad helemaal nergens over. Wat een ongelofelijke aanfluiting.

  Maar wel een aanrader om even terug te kijken en die Boelhouwer zich in allerlei bochten te zien wringen, terwijl je tegelijk z’n neus steeds langer ziet worden.

 209. AC says:

  livestream RTL en dan de link weglaten…
  Dan niet.

 210. tufkaj says:

  schanuleke:
  tufkaj,

  Ging inderdaad helemaal nergens over. Wat een ongelofelijke aanfluiting.

  Maar wel een aanrader om even terug te kijken en die Boelhouwer zich in allerlei bochten te zien wringen, terwijl je tegelijk z’n neus steeds langer ziet worden.

  Ja, met z’n selectieve geheugenverlies toen het over het prijsniveau nu versus jaren 70 ging. De man is een lobbyist, hij had deze wereld-comingout-dag moeten aangrijpen de onduidelijkheid daarover eens uit de wereld te helpen.

 211. schanuleke says:

  tufkaj,

  Dat was inderdaad het mooiste en meest opzichtige stukje van leugenachtigheid! Geweldig om te zien.

  Ik dacht dat de man een wetenschapper was (zie http://www.otb.tudelft.nl/?id=14508). Wat zal die kerel zich diep van binnen schamen dat hij zo diep moet zinken voor een beetje geld!

  Maarja, ook die TUDelft is dankzij de invloed van neoliberale zaken als “privatisering”, “marktwerking” en “derde geldstroom” al lang niet meer wat het ooit was.

 212. Ontwikkelaar says:

  Volgens Boelhouwer zijn de prijzen reeel nu goedkoop en een stuk lager dan eind jaren 70. De man is duidelijk een alpha, die niet kan rekenen.

  Uit deze grafieken blijkt het tegendeel: Nog 30% te gaan.

  http://www.nvbk.nl/download/?noGzip=1&id=10032178

  Volgens Maartje Martens zouden de prijzen vanaf 2008 met 42,5% dalen als de economische groei zo’n 3%/jr. zou zijn. Inmiddels weten we dat dit veel te optimistisch is en de prijzen dus meer zullen/moeten dalen op op een gezond nivo te komen.

  http://www.huizenprijs.com/prijsontwikkeling-huizen.html

  Ook deze grafiek laat zien dat de prijzen van 2,70 terug moeten naar een nivo van 1,25. Ruim een halvering.

  Dat wil niet zeggen dat het ook zo zal gaan.
  Misschien wordt de volgende bubbel gestart met een half vol ballonnetje. Wie weet.

 213. een meelezer says:

  Frank N.: een meelezer, De NHG vliegt er alleen voor bij “onvrijwillige” verkoop door arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid, scheiding en meer van dat soort ellende.Vrijwillig besluiten te vertrekken naar een ander huis is een keuze en dan is de restschuld voor de verkoper.

  Helder. Bedankt!

 214. TP says:

  Als ik zo de laatste tijd Boelhouwer aanhoor zit die man vol twijfels, wringt zich in allerlei bochten om onder zijn verantwoordelijk uit te komen over de voorspellingen die hij heeft gedaan over de bodem van de huizenmarkt.

  Hij wordt inderdaad misschien wel nerveus dat hij wel eens een keer op het matje wordt geroepen.

 215. Frans says:

  Ontwikkelaar,

  Wilde net de link http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/herstel-op-huizenmarkt#node_458301 plaatsen met het commentaar:
  ik ga maar niet kijken, ergernis gegarandeerd.
  Nou ja, voor de liefhebbers dan.

 216. tufkaj says:

  Frans,

  ik was al bezig een artikeltje ‘Tegenzet van de kijker’ aan te wijden.

 217. Frans says:

  tufkaj:
  Frans,

  ik was al bezig een artikeltje ‘Tegenzet van de kijker’ aan te wijden.

  🙂

 218. Stoelgang says:

  Ontwikkelaar:
  Volgens Boelhouwer zijn de prijzen reeel nu goedkoop en een stuk lager dan eind jaren 70. De man is duidelijk een alpha, die niet kan rekenen.

  Uit deze grafieken blijkt het tegendeel: Nog 30% te gaan.

  nvbk.nl/download/?…p=1&id=10032178

  Volgens Maartje Martens zouden de prijzen vanaf 2008 met 42,5% dalen als de economische groei zo’n 3%/jr. zou zijn. Inmiddels weten we dat dit veel te optimistisch is en de prijzen dus meer zullen/moeten dalen op op een gezond nivo te komen.

  huizenprijs.com/pr…ikkeling-huizen.html

  Ook deze grafiek laat zien dat de prijzen van 2,70 terug moeten naar een nivo van 1,25. Ruim een halvering.

  Dat wil niet zeggen dat het ook zo zal gaan.
  Misschien wordt de volgende bubbel gestart met een half vol ballonnetje. Wie weet.

  Ben maar niet bang, als een bubbel onder zijn eigen omvang bezwijkt, bestaat er geen halve oplossing. Dan gaat de bubbel tegelijk met de gifbeker volledig leeg. Stel jezelf de vraag waarom huizenprijze steeds, herhaaldelijk en elke keer weer herstellen naar een inflatievolgend gemiddelde. Hoe lang het duurt is nog even de vraag, maar ik vermoed dat de angstfase aanstaande is. Vastgoed wordt steeds meer illiquide en de economische toestand zakt steeds verder in het moeras. Zoals ik gisteren ook al aangaf zal in mijn optiek de scherprechter worden om de bubbel te slechten. Zit je op schuld, dan zit je slecht de komende tijd. Er gaat een enorme transitie van bezit plaatsvinden als de rentemanulatoren de rente aanwenden als onteigeningsinstrument.

 219. AC says:

  Het gesubsidieerd bouwen van geschutskoepels op de daken van een scheeflenende elite is ‘n feit.
  Gefeliciteerd! Nederland naar de filistijnen 5.o
  Het is gelukt! Iedereen naar de bodem.
  Haal je geld van de bank en koop als de donder ‘n zwemvest. Endless rain!

  http://nos.nl/artikel/561240-dakkapel-bouwen-wordt-simpeler.html

 220. AC,

  Je zou maar net een dakkapel hebben aangelegd in een wijk als Leidscheveen. Dan heb je natuurlijk veel te veel betaald… Balen zeg 😉

 221. AC says:

  Nu nog even wat subsidie herinvoeren voor zonnepanelen om dat accu’s van het geschut gratis oplaadt. De munitie om de volgende generatie afgunstigen neer te maaien is belangeloos beschikbaar gesteld door de mammon van SGP en GPV. Hoe kon het ook anders!

 222. AC says:

  besparen op vergunningen me reet!
  GUNNEN!

 223. AC says:

  Ik kan mij niet indenken dat Schaeffer dàt ooit voor ogen had, HAT eenheden voor bejaarden. Voor studenten was het al ‘n verschrikking.

 224. AC says:

  Een aanbouw in de tuin… Een sèrre á la Eelco!

 225. Stoelgang says:

  TP:
  Als ik zo de laatste tijd Boelhouwer aanhoor zit die man vol twijfels, wringt zich in allerlei bochten om onder zijn verantwoordelijk uit te komen over de voorspellingen die hij heeft gedaan over de bodem van de huizenmarkt.

  Hij wordt inderdaad misschien wel nerveus dat hij wel eens een keer op het matje wordt geroepen.

  De man WEET hoe de vork in de steel zit. Zijn opdrachtgevers en zijn publiek zijn gebaat bij zijn ‘gezaghebbende’ gebabbel in de trant van ‘alles komt goed’ en hij houdt er waarschijnlijk een leuke zakcent aan over, maar het is inderdaad de vraag wanneer de man verantwoording moet afleggen. In wetenschappelijke zin is het volstrekt verwerpelijk wat hij presteert, namelijk het verkondigen van theorieën als waarheid zonder het gehele speelveld te belichten en zijn boodschap publiek te maken zonder het publieke debat aan te gaan. Daarvoor wordt hij kennelijk afgeschermd. Nog verwerpelijker is het dat een heleboel naïeve niet-zelf-nadenkers zijn onzin kennelijk slikken als zoete koek en dat anderzijds een heleboel verstokte wensdenkers onrealistische huizenprijzen blijven vragen omdat er geruststellende nonsens verhalen mainstream de ether in geblazen worden.

 226. AC says:

  Bespaar verdomme eindelijk eens op de administratie, nee hele instituties, die waanzinnig veel geld opslokken ZONDER dat ze tot resultaten hebben geleid.
  Daar is de burger bij gebaat! Ik heb niet eens zin meer alle achterlijke zinloze regelingen en hun ADMINISTRATIEKOSTEN op te sommen.

 227. Stoelgang says:

  Frans:
  Ontwikkelaar,

  Wilde net de link rtlnieuws.nl/econo…zenmarkt#node_458301 plaatsen met het commentaar:
  ik ga maar niet kijken, ergernis gegarandeerd.
  Nou ja, voor de liefhebbers dan.

  Thanks, but no thanks. Je kan het raden. De huizen zijn goedkoop (hahaha) de rente is laag (nog even), huren is duurder dan kopen (hahaha).

  Huis kopen in een economisch sterfhuis, slimme Z

 228. AC says:

  Een boomhut voor je kinderen. Slimme Z.

 229. Stoelgang says:

  Frans:
  Ontwikkelaar,

  Wilde net de link rtlnieuws.nl/econo…zenmarkt#node_458301 plaatsen met het commentaar:
  ik ga maar niet kijken, ergernis gegarandeerd.
  Nou ja, voor de liefhebbers dan.

  Thanks, but no thanks. Je kan het raden. De huizen zijn goedkoop (hahaha) de rente is laag (nog even), huren is duurder dan kopen (hahaha).

  Huis kopen in een economisch sterfhuis, slimme Z

  tufkaj:
  Frans,

  ik was al bezig een artikeltje ‘Tegenzet van de kijker’ aan te wijden.

  Tufkaj, geniaal 😀

  Besteed je daarbij ook aandacht aan wetenschappelijke normen en waarden? Die worden door Peter namelijk met voeten getreden, persoonlijk vind ik dat nog het meest stuitende. Er zijn namelijk mensen die deze trekpop geloven omdat hij zich hoogleraar mag noemen.

 230. Stoelgang: De man WEET hoe de vork in de steel zit.

  Hij was promoter van dit onderzoek: http://repository.tudelft.nl/view/ir/uuid%3A57c33fa8-a663-47cf-a63b-dcef16429edc/

  Waar deze grafiek in de inleiding staat: https://pbs.twimg.com/media/BWTkuUCCYAAnpVV.png:large

  Dus NATUURLIJK weet hij hoe de vork in de steel zit. En NATUURLIJK weet hij dat het huidige prijsniveau nog steeds boven dat van de vorige bubble van begin jaren ’80 ligt. En NATUURLIJK weet hij dat er nog 40% van de prijzen af moet om weer op het historisch gemiddelde te komen. en NATUURLIJK weet hij dat er in een flinke crisis nog een behoorlijke undershoot kan komen.

  Maar dat gaat hij niet op camera zeggen. Natuurijk…

 231. AC says:

  Als architect heb je straks nog maar 2 opties, òf je gaat kantoren modificeren òf je gaat in een welstandscommisie zitten.
  De keuze is dan niet zo moeilijk, dat laatste levert natuurlijk veel meer op. Waarom? Nou gewoon, omdat het je gegund wordt… En zeg nou zelf, wie wil nou op kantoor wonen?

 232. ll says:

  ll: Onverkoopbaar en onbetaalbaar …….. a mortgage sinkhole …….. vrij vertaald

  Heb ik al gedaan 🙂

 233. ll says:

  Stoelgang: . Dan gaat de bubbel tegelijk met de gifbeker volledig leeg.

  Maaaarr de Denen proberen de imploderende bubbel nog verder op te blazen, daar kan de NL nog wat van leren :-), blow them bubble ……. gegarandeerd door de pensioenfondsen, dat dan weer wel

  http://www.businessweek.com/news/2013-10-10/danes-with-world-beating-debt-prepare-to-dig-deeper-mortgages

 234. tufkaj says:

  De Pessimist:
  Wie wil zijn mening geven?
  telegraaf.nl/dft/2…oor_periferie__.html

  Ik vraag me ten eerste af waarom NVM dit zegt. Kennelijk is dit de opmaat naar een mechanisme om voor iedereen gelijke rente te garanderen. De krimpgebieden worden ingezet als zielig slachtoffer. Ik denk dat alle leningen met hoge LTV de sjaak zijn. Dus ook de leningen van 10 jaar terug die nu 150 LTV zijn. Of het nu zuid-limburg is of Hoofddorp. Risico zal weer een prijs hebben.

  Maar buitengewoon opmerkelijk dat hij er over begint, zeker omdat hij niet gelijk komt met een: ‘dus de overheid moet…’.

 235. ll says:

  tufkaj: Risico zal weer een prijs hebben.

  Heeft u de jaarlijkse hypotheekrenteverlaging al ontvangen ? 🙂

  http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/10/hypotheekrente-15-en-20-jaar-vast-omlaag

 236. Deutsche Mark says:

  AC,

  Steuntje in de rug voor de te-krap-woners die niet meer kunnen doorstromen naar een passend (groter) huis.
  Dan maar een paar kuub op het dak “vastplakken”…

 237. Voor alle hosanna-schreeuwende makelaars die hier meelezen. Een serieuze vraag

  Huizen zijn nog steeds EXTREEM duur! Zie https://pbs.twimg.com/media/BWT39OuCMAAy6bW.jpg:large

  Wat vinden jullie nou zélf het meest realistische scenario? A, B, of C?

  Trollen mogen ook reageren als ze iets een serieuze reactie kunnen geven.

 238. En er komt nog meer concurrentie op de woningmarkt: Herziening van de vergunningensrtuctuur houdt OOK in dat bedrijfsruimtes gemakkelijker mogen worden omgebouwd tot woning. Dus AL die kantoorpanden die leeg staan in de steden gaan concurreren met uw te koop staande woning. En zij hebben géén last van verliesaversie…

  Als ik een woning te koop had staan zou ik er direct 20% af gooien om er echt zo snel mogelijk van af te komen!

  Bron: hét blad

 239. Deutsche Mark says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  …het meest realistische scenario? A, B, of C?

  A natuurlijk. 🙂

  Reden: Nederland is anders…

 240. ll says:

  Plutocratie.

  0.7% van de wereldbevolking heeft 41% van alle bezittingen ……. ga ff zoeken rapport is net uit 🙂

 241. Deutsche Mark: A natuurlijk.

  Reden: Nederland is anders…

  Anders dan de UK in ieder geval. Hier gooien ze er NIET nog even £12miljard EXTRA tegenaan om de prijzen op te pompen 😉

 242. ll says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  De UK-ers weten niet anders, mijn buurvrouwtje is Engelse, blowing bubbles is daar de nationale hobby ….., bursting van bubbles kijkt ook niemand van op ……, you win some and lose some ……. typisch Engels 🙂

 243. Voerman says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Als ik een woning te koop had staan zou ik er direct 20% af gooien om er echt zo snel mogelijk van af te komen!

  Mensen zetten hun huis heden meestal niet primair te koop “om er zo snel mogelijk vanaf te komen”.

  En waar moet men vervolgens gaan wonen?
  Neen, Snorkel, verkopen om het verkopen was leuk toen het nog gemakkelijk was en de prijzen sky-high.
  Bovendien zit de verkoper na verkoop van zijn huis in dezelfde of grotere penarie als alle aspirantkopers van nu.

  Hebben we het al vaker over gehad! 🙂
  Toen begrepen we elkaar ook niet zo snel.

 244. ll says:

  ll: mijn buurvrouwtje is Engelse

  en ….. ook nog eens oekoenome 🙂

 245. Voerman says:

  ll: Plutocratie.
  0.7% van de wereldbevolking heeft 41% van alle bezittingen ……. ga ff zoeken rapport is net uit

  Weet niet wat je met het uitdragen van dat gegeven voorhebt, maar wijzigen van de verhoudingen betekent wel dat wij aan de kant zitten die moet inleveren. Het lidmaatschap van de EU zit ons notabene al niet lekker als wij een beetje luxe moeten afdragen aan de knoflooklanden! 🙂
  Of ben jij helemaal anders?
  Van de free hugs zogezegd?

 246. Voerman says:

  ll: en ….. ook nog eens oekoenome

  Engelsen houden van een gokje! Zien bijv. in elke tak van sport een gokkast, kijk maar naar de bookmakers overal.

 247. Deutsche Mark says:

  ll:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  ……, you win some and lose some …….

  Bet and win?!

 248. Deutsche Mark says:

  En Voerman wint de pot, want net enkele seconden sneller dan trage Mark…

 249. ll says:

  Weetjes Wegwijs

  ‘ Koop je een woning die al langer dan 2 jaar te koop staat, dan betaal je uiteindelijk 21% minder dan de oorspronkelijke vraagprijs.’ http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/10/gaat-het-nou-wel-of-niet-beter-met-de-woningmarkt-oordeel-zelf-%E2%80%A6

 250. “Wanneer men de gemiddelde #woningprijs aan de inflatie had gekoppeld, zou deze nu €137.500,- bedragen” http://www.fnvprofessionals.nl/toezichthouders-in-de-woningmarkt/

  Komt redelijk overeen met mijn “koersdoel” van €135.000 😉

 251. ll says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Komt redelijk overeen met mijn “koersdoel” van €135.000 😉

  Schitterend 🙂 4.2 x modaal …… helder ….

 252. Genoemd in artikel Paul Krugman in 2002:

  “Alan Greenspan needs to create a housing bubble to replace the Nasdaq bubble.”

  http://www.nytimes.com/2002/08/02/opinion/dubya-s-double-dip.html?scp=4&sq=krugman%20mcculley%20bubble&st=cse

 253. ll says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Hubris and greed …….

 254. tufkaj says:

  ll,

  staat een mooi grafiekje in de markt-analyse PDF van NVM inderdaad. Wegwijs zou ik niet aanbevelen als bron als ik eerlijk ben. Nogal gekleurd nieuws vanuit het ‘nu-kopen-nu-nu-nuuuu’ perspectief. Om het voorzichtig te zeggen.

 255. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  En er komt nog meer concurrentie op de woningmarkt: Herziening van de vergunningensrtuctuur houdt OOK in dat bedrijfsruimtes gemakkelijker mogen worden omgebouwd tot woning. Dus AL die kantoorpanden die leeg staan in de steden gaan concurreren met uw te koop staande woning. En zij hebben géén last van verliesaversie…

  Als ik een woning te koop had staan zou ik er direct 20% af gooien om er echt zo snel mogelijk van af te komen!

  Bron: hét blad

  Jazeker, dat is een vrij solide doodsteek Snork. Dit in combinatie met een rentestijging is een garantie voor krachtig prijsherstel. Ik heb er goede hoop op dat een en ander sneller zou kunnen gaan dan je voor mogelijk houdt. Even geduld nog, het hek is bijna van de dam 🙂

 256. Frans says:

  Voerman: Het lidmaatschap van de EU zit ons notabene al niet lekker als wij een beetje luxe moeten afdragen aan de knoflooklanden!
  Of ben jij helemaal anders?

  Voerman, dat geld gaat helemaal niet naar Griekenland maar naar de banksters. It’s the banksters you stupid! En daar zijn we allemaal het slachtoffer van.

 257. Stop what you’re doing en lees NU hoe Tufkaj de kakelaars Boelhouwer en André de la Porte FILEERT! In dunne plakjes 😉

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/10/11/rtlz-tegenzet-van-de-kijker/

 258. Frans says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Stop what you’re doing en lees NU hoe Tufkaj de kakelaars Boelhouwer en André de la Porte FILEERT! In dunne plakjes

  woningmarktcijfers…enzet-van-de-kijker/

  Tufkaj: geweldig!!! Gefeliciteerd!!! 🙂
  Prachtig gedaan!
  Zit me net te bedenken (nog een stap verder als wat weken terug) dat het voor het rijk ook goed is eigen huizen bezit: kunnen ze lekker tientallen procent successierechten vragen. Slimme donders! Lekker sociaal doen met “we gunnen iedereen een eigen huis” om ondertussen je eigen agenda door te drukken..
  Natuurlijk, natuurlijk, als iemand in plaats van een huis alles spaart dan wordt daar ook “keurig” succesierecht op geheven, maar nu zal het aan huur worden uitgegeven. Verhuurpanden in een woningcorporatie hebben niet van doen met succesierecht….
  Leuke lijn om op verder te denken dacht ik zo….
  Eigen huis: de banken en de overheid worden er BEIDEN beter van….

 259. ll says:

  He, he, eindelijk eens iemand die het begrijpt 🙂
  Maar dat deed ie allang hoor ……

  Signalen schuldenlast nog steeds op rood.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21969020/__Signalen_schuldenlast_nog_steeds_op_rood__.html

 260. tufkaj says:

  Deutsche Mark: A natuurlijk. :)

  Reden: Nederland is anders…

  Ben je daarom in Duitsland gaan wonen? Omdat jij ‘hetzelfde’ was 🙂 (*insert life of brian sketch*)

 261. tufkaj says:

  ll: ‘ Koop je een woning die al langer dan 2 jaar te koop staat, dan betaal je uiteindelijk 21% minder dan de oorspronkelijke vraagprijs.’

  Deze bedoelde ik: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/dt_vraag_verkoop_nvm.png

 262. tufkaj says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  stiekem net nog een stukje toegevoegd over dat ECB rapport. Was gister wat laat 😛

 263. lorenzo says:

  tufkaj: Ben je daarom in Duitsland gaan wonen? Omdat jij ‘hetzelfde’ was (*insert life of brian sketch*)

  ik vind de reden van de nickname in deze nog interessanter….

 264. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Stop what you’re doing en lees NU hoe Tufkaj de kakelaars Boelhouwer en André de la Porte FILEERT! In dunne plakjes

  woningmarktcijfers…enzet-van-de-kijker/

  Tufkaj, petje af, geweldig gedaan! Complimenten, een plezier om naar te kijken.

  Wordt dit ook aan een grotere klok gehangen dan enkel dit forum? Ik kan me zo voorstellen dat een zichzelf respecterende onderzoeksjournalist van enig niveau hier een prima artikel aan kan weiden in een groot dagblad ofzo. Of wellicht een leuk reflectief onderwerpje voor RTLZ zelf?

  Hoe het ook zij: goed werk!

 265. Stoelgang says:

  tufkaj:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  stiekem net nog een stukje toegevoegd over dat ECB rapport. Was gister wat laat

  Prima toevoeging inderdaad! Trouwens: de passage onder het fragmentje waar Boelouwerhoermauwer met zijn ogen dicht zit (over het vergelijk met de bubbel van eind jaren ’70) leverde mij een licht gevoel van plaatsvervangende schaamte op jegens Peter op 😀

 266. lorenzo says:

  Voerman: Bubbelonia (voorheen snorkel): Als ik een woning te koop had staan zou ik er direct 20% af gooien om er echt zo snel mogelijk van af te komen!

  ik heb even zitten nadenken : omwille van de tijd die nu eenmaal opgeslokt gaat worden indien er een antwoord van mij volgt hou ik me maar weer eens stil ( er staat immers vandaag een knipbeurt van mijn nog aanwezige haren geplant ..) .

 267. ll says:

  tufkaj,

  Hoe langer je wacht hoe meer prijs je voor je huis krijgt ? Zie nergens dat er wat AF gaat ……. ( voor leken dan 😉 ………. )

 268. Stoelgang says:

  Media… ergerlijk gebeuren. Grote kop ‘
  koopkracht verbetert voor bijna iedereen’ http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3526059/2013/10/12/Koopkracht-verbetert-voor-bijna-iedereen.dhtml

  En de reële inkomensdaling gaat onverminderd door. Volksverlakkerij ten top. Gelukkig beginnen steeds meer oogjes open te gaan. Helaas wel veel te laat, maar toch.

 269. Keesje says:

  Stoelgang,

  Mee eens, goed gedaan Tufkaj ! Boelhouwer zit er ook steeds vaker bij als een geslagen hondje, beetje zenuwachtig. Vond de RTL-Z presentator wel oke, maar had inhoudelijk ook wel meer bij de les mogen zijn, zo komt Boelhouwer met wat gezwets makkelijk weg. Waarom niet met wat platen van hier werken, mogen ze vast wel van huizenmarkt-zeepbel lenen 🙂

 270. Keesje says:

  Stoelgang,

  Ze kunnen roepen, maar de portemonnees worden gemiddeld wel steeds leger…..ik kan wel roepen dat je portemonnee dimmer wordt, maar als de rode lijn steeds vaker voorkomt vermoed ik dat het in ieder geval niet voor mijn portemonnee geldt. Zie ik veel mensen in de buurt de broekriem aantrekken, dan vraag ik me af, wie er dan wel beter van worden?

 271. tufkaj says:

  Keesje: Vond de RTL-Z presentator wel oke, maar had inhoudelijk ook wel meer bij de les mogen zijn, zo komt Boelhouwer met wat gezwets makkelijk weg.

  Presentator was niets mis mij wmb. Normaal heeft zo iemand ook meer een procedurele rol dan een inhoudelijke rol. Alleen wanneer een vraag wordt ontweken had hij daar iets scherper op mogen wijzen. Waar het wel mis ging is dat ze twee identieke meningen aan tafel zetten.

 272. dr.t says:

  ll: Schitterend 4.2 x modaal…… helder ….

  Wellicht kan een startersregeling uitkomst bieden. Betreft een appartement in Amsterdam Zeeburg, binnen 7 dagen verkocht:

  De Key betaalt 20% van de maandelijkse hypotheekrente voor u, 10 jaar lang. Dit noemen we de voorschotten. Deze voorschotten zijn een lening die u terugbetaalt. U mag deze onder voorwaarden wèl helemaal aftrekken van uw belastbaar inkomen. Uw maandelijkse hypotheeklasten zijn zo een stuk lager. Pas wanneer u de woning gaat verkopen, of na 30 jaar (einde looptijd hypotheek), betaalt u de voorgeschoten hypotheekrente terug. En dit alléén als uw huis meer waard is geworden. Veilig dus!

  De belangrijkste redenen om gebruik te maken van de Starters Renteregeling:
  • U heeft door de voorschotten tot 20% extra budget, waardoor u een woning kunt kopen die voorheen niet bereikbaar was.
  • Uw maandelijkse hypotheeklast is tot 25% lager dan bij een vergelijkbare hypotheek
  • U bent 100% eigenaar van de woning.
  • Woning bij verkoop niet in waarde toegenomen? Geen terugbetaling van de voorschotten en rentevergoeding.
  • De zekerheid van Nationale Hypotheek Garantie.

  De Starters Renteregeling geldt voor hypotheekbedragen tot maximaal € 320.000; dat is namelijk de maximale hypotheek die met Nationale Hypotheek Garantie kan worden verstrekt. U komt in aanmerking voor de Starters Renteregeling als uw huishoudinkomen niet hoger is dan € 48.750,- bruto per jaar.

 273. tufkaj says:

  dr.t,

  wat een rommelproducten worden toch toegestaan.

 274. dr.t says:

  Tufkai, dat is waar, maar als je dan toch een woning koopt dan, ben je zo wellicht niet zo slecht uit. Het appartement werd ook nog 15.000 euro lager aangeboden, dan waar ik het zelf voor verkocht. Lijkt op een dumpprijs.
  Wat zou de visie zijn van de woningbouwvereniging als die er is. Uitverkoop van bezit om aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen?

 275. dr.t says:

  http://www.funda.nl/koop/verkocht/amsterdam/appartement-48780942-hjm-walenkampstraat-63/fotos/

  Lijkt me redelijk voor 149.000 vraagprijs, waarschijnlijk voor 145.000 eruit.
  En alle risico´s worden doorgeschoven naar anderen.

 276. tufkaj says:

  dr.t: Wat zou de visie zijn van de woningbouwvereniging als die er is. Uitverkoop van bezit om aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen?

  Dat is wel wat een klassiek Minsky momentje inhoudt natuurlijk. Zelf zeggen ze dat ze dat doen om te kunnen investeren, maar ik zie niet waarom je zou willen investeren in iets wat je al had (en dumpt).

  Heeft er alle schijn van dat een hele boel corporaties liquide middelen nodig hebben. Zou er een bron zijn om te vinden hoe groot het aandeel van de woco’s is in de woningtransacties?

 277. dr.t says:

  tufkaj: Dat is wel wat een klassiek Minsky momentje inhoudt natuurlijk. Zelf zeggen ze dat ze dat doen om te kunnen investeren, maar ik zie niet waarom je zou willen investeren in iets wat je al had (en dumpt).

  Heeft er alle schijn van dat een hele boel corporaties liquide middelen nodig hebben. Zou er een bron zijn om te vinden hoe groot het aandeel van de woco’s is in de woningtransacties?

  In de Groene Amsterdammer stond een artikel erover.
  http://www.groene.nl/2013/26/tucht-van-staat-noch-markt
  Alleen voor abonnees online in te zien helaas.

  Als ik kijk naar Zeeburg, dan denk ik dat een op de acht appartementen die te koop staan van een woningbouwvereniging is. Deze gaan er als eerste uit.

 278. Voerman says:

  dr.t: Heeft er alle schijn van dat een hele boel corporaties liquide middelen nodig hebben. Zou er een bron zijn om te vinden hoe groot het aandeel van de woco’s is in de woningtransacties?

  Is de huuropbrengst dan lager dan de kosten die zij moeten maken?

 279. AC says:

  dr.t,

  Ik weet niet waar je ‘m vandaan hebt dit moet uit 1e helft 2012 of eerder zijn. De max hypotheek met NHG is op 1 juli 2013 voorlopig verlaagd naar 290.000. Maakt verder niet zoveel uit voor het veel belangrijkere principe dat woningcorporaties dus bankier gaan spelen (met ‘n administratiekantoor). De woningcorporatie hoort zich helemaal niet met kredietverstrekking bezig te houden, dat is niet haar taak! Daarnaast, extra aflossing zal na 10 jaar zelf opgebracht moeten worden. Gaan de kosten flink omhoog en zijn de kinderen duurder geworden. Realiseren mensen zich dat voldoende, of voelen ze zich gevleid met de extra hulp, is het verstandig? Dubbele ‘help to buy’ instellen om de woco aan meer krediet te helpen sociale huurwoningen te bouwen? Slecht idee!

  Indrukwekkende analyse van ‘de starter aan zet’ verdient een groter podium. (ftm?) Knap staaltje werk Tufkaj!

 280. tufkaj says:

  Voerman: Is de huuropbrengst dan lager dan de kosten die zij moeten maken?

  Dat niet, maar ze hebben nu de inkomsten nodig die ze de komende X jaar verdienen aan huur.

 281. tufkaj says:

  dr.t,

  Vorig jaar verkochten woco’s ongeveer 2000 woningen in Amsterdam. http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1157:woningcorporaties-amsterdam-verkopen-2000-huurwoningen&Itemid=2

  In totaal werden er vorig jaar 7205 verkocht: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81885NED&D1=3&D2=17&D3=89&VW=T

  Dus aandeel in de verkoop (in Amsterdam) is ongeveer 22%.

 282. Voerman says:

  tufkaj: Dat niet, maar ze hebben nu de inkomsten nodig die ze de komende X jaar verdienen aan huur.

  Ongetwijfeld een goed antwoord, maar Voerman snapt daar geen bal van!

 283. tufkaj says:

  Voerman: Ongetwijfeld een goed antwoord, maar Voerman snapt daar geen bal van!

  Stel je hebt kippen. Aan de eieren verdien je 5 euro per week. De kippen gaan nog zeker 3 jaar mee. Dan leveren ze dus 750 euro op de komende drie jaar.

  Helaas heb je verloren met gokken bij de motorcross en moet je nu Alfonso 250 euro betalen, die je niet hebt. Hij heeft best grote vriendjes. Je kunt de kippen verkopen voor 300 euro en Alfonso terug betalen. Dan doe je dat dus, ook al zou je meer kunnen verdienen.

 284. tufkaj says:

  tufkaj: Dus aandeel in de verkoop (in Amsterdam) is ongeveer 22%.

  -> 27,75
  foutje 🙂
  zo dus: http://cf.datawrapper.de/L8tF2/2/

 285. Voerman says:

  tufkaj: Helaas heb je verloren met gokken bij de motorcross en moet je nu Alfonso 250 euro betalen, die je niet hebt. Hij heeft best grote vriendjes. Je kunt de kippen verkopen voor 300 euro en Alfonso terug betalen. Dan doe je dat dus, ook al zou je meer kunnen verdienen.

  Ah, dat snapt zelfs een boer!
  Een gewoon stelletje ordinaire oplichters die woco’s.
  Zij zijn er niet om te gokken, maar om eieren te verk…. eh huizen te verhuren! 🙂

 286. Deutsche Mark says:

  tufkaj: Ben je daarom in Duitsland gaan wonen? Omdat jij ‘hetzelfde’ was (*insert life of brian sketch*)

  Ben al vertrokken voordat de huizenprijzen stegen.
  De hoge jeugdwerkloosheid was voor mij destijds het hoofdprobleem. Plannen om het continent te verlaten werden door m’n relatie dookruist en Dld. werd het resultaat.

  (mijn reactie was natuurlijk een geintje)
  …,maar onmogelijk is variant A zeker niet.
  Gaat erg afhangen van de toekomstige bewoners van NL, die de bevolkingskrimp gaan opvangen. (als dat überhaupt gebeurt)
  Komen deze nieuwe bewoners uit N-Afrika, Tukije, M-Amerika, Oost-Europa/Rusland of Azie?
  Dat zal het straatbeeld en de verhouding stad/land gaan bepalen en tevens de huizenprijzen. Deze volkeren hechten namelijk heel verschillende waarde aan wonen.

 287. ps says:

  @ “Banken zullen de pensioenfondsen leegzuigen”

  Niet alleen de banken maar ook andere graaiers staan in de rij om de pensioenpotten van NL aan te spreken.

  Banken zijn blijkbaar geenszins van plan het risico aan te gaan voor lange termijn financiering van Boskalis dus probeert dit concern het risico af te wentelen op de pensioenfondsen.

  Het begin van een trend/het einde in een land dat onder water staat!

  http://www.nu.nl/ondernemen/3599923/nederland-loopt-achter-met-financiering-export.html

 288. Michel says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Tsja, maar de meeste kantoorpanden staan op plaatsen waar men nog niet dood gevonden wil worden, plus de infrastructuur is niet gebouwd op wonen en wie gaat daar winkelcentra e.d. ontwikkelen?

 289. Deutsche Mark says:

  lorenzo: ik vind de reden van de nickname in deze nog interessanter….

  🙂

 290. Michel says:

  dr.t,

  Vergeten we de erfpacht niet, hij is afgekocht, maar… tot 2050? Beetje een trieste blokkendoos met wat water in de buurt.
  Er zijn vast mensen die daar graag willen wonen.

 291. Henk 6 says:

  tufkaj: -> 27,75
  foutje
  zo dus: http://cf.datawrapper.de/L8tF2/2/

  Weer interessante statistiek, dank! goed bezig.

  In aanvulling op de Woco’s was ik aan het zoek wat er gebeurde met de vesteda’s van deze wereld. Ik ben erg benieuwd wat zij per jaar verkopen in Amsterdam. IK zie om mij heen vrij veel vrije sector huurwoningen in de verkoop. Helaas heb ik nog geen cijfers gevonden rond verkoopvolumes. Ik kwam wel dit tegen.

  http://www.vestedareport.com/annual-report/S_1384_Report-of-the-Managing-Board/S_1399_The-Dutch-housing-market/S_1404_Outlook-for-2013-and-beyond/a1032_default

  Interessant hoe zij naar NL kijken en de bevoilkingsgroei. Bron is Primos (2012, ken jij die.

  wat mij intereseert is:
  totaal aantal verkopen Adam 100%.
  27 % daarvan via Woco,
  X % nieuwbouw,
  Y% via ex huur belegingsfondsen ;
  Z% via gedwongen verkoop.

  Wat houden we dan echt nog over.

  Als 60% van de huizenbezitters onder de 40 onder water staat, zijn de bovenstaande groepen de enige die kunnen verkopen en nog de vrijheid te nemen om op een hoogpunt in een dalende markt te verkopen.

 292. Deutsche Mark says:

  Michel:
  dr.t,

  … een trieste blokkendoos …

  BlokkendoosJE !!
  Appartementje voor single of stelletje.
  Komen er kids kan je proberen te verkopen. Dan begint de lol.

 293. Stoelgang: met zijn ogen dicht zit

  Is vaak een teken van liegen. naar beneden (vooral links beneden geloof ik) kijken of ogen sluiten.

  Deutsche Mark: maar onmogelijk is variant A zeker niet.

  A is zelfs héél goed mogelijk. Als de overheid er nog een paar tientallen miljarden tegenaan zou gooien. Zie UK. Daarom ben ik ook zo benieuwd wat mensen, en dan vooral hogehuizenprijzenminnend NL zelf, nou echt denken wat er gaat gebeuren 😉

  Michel:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Tsja, maar de meeste kantoorpanden staan op plaatsen waar men nog niet dood gevonden wil worden, plus de infrastructuur is niet gebouwd op wonen en wie gaat daar winkelcentra e.d. ontwikkelen?

  Nou, dan zou ik je aanraden om eens een rondje door Amsterdam te lopen. Daar staat zó enorm veel bedrijfsruimte vrij IN HET CENTRUM en tegen het centrum aan, dat kun je niet eens tellen. Ook 90% van de winkels in het centrum heeft 2 of 3 verdiepingen boven het winkelpand waar nu slechts muizen en duiven wonen. Met een investerinkje in een gezamenlijke opgang (en dat wordt dus nu aantrekkelijker) zijn daar PRIMA centraal gelegen woningen van te maken.

  Natuurlijk staan er óók vierkante kilometers aan bedrijfspanden naast snelwegen en op bedirjventerreinen leeg. Nouja, laat die dan maar concurrerender worden en bedrijven uit het centrum trekken, zodat er nog meer woningen in het centrum vrijkomen. Best een fikse stap vooruit om en midden- en hoger huursegment te kunnen creëren. Alleen moet je wel investeerders paaien met versoepeling van de regels (check!) en natuurlijk afschaffing van de oneigenijke concurrentie die de HRA is 😉

 294. Oef…

  De Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock is sinds deze week de vastgoedportefeuilles van vrijwel alle Nederlandse banken aan het doorlichten, in opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB). Het onderzoek moet dit jaar zijn afgerond, bevestigen bronnen aan NRC Handelsblad.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/12/dnb-laat-amerikaanse-partij-vastgoed-van-banken-onderzoeken/

 295. Tip says:

  Even over private schulden en pensioen.

  Schulden zijn hard en gekoppeld aan een persoon of stel. De hoogte van de schuld verandert niet door ander beleid maar enkel door aflossing met keiharde pegels.

  Pensioen (uit een pensioenfonds) is een toezegging aan een groep en is boterzacht. Beleid bepaald de uiteindelijke uitkering en die ligt dus tussen niks en max 70% middenloon. De titel van dit topic suggereert dat de banken de pensioenfondsen zullen leegzuigen als pensioenfondsen in hypotheken gaan investeren. Alleen de toekomst zal zeggen of dit een goede investering is, ik denk het niet.

  Wat veel kwalijker is is dat op dit moment de pensioenfondsen worden leeggezogen door de grote groep gepensioneerden waarbij de meesten veel ouder worden dan eerder was voorspeld. Aangezien de rendementen van de fondsen niet erg hoog zullen zijn kan dit verlies niet worden gecompenseerd. Dit betekend dus verlagen van de pensioenen voor iedereen! Ook dus voor de groep die werkt en pensioen opbouwd. De beleidsfouten gemaakt door de ouderen worden voornamelijk doorgeschoven naar jongere generaties.
  Wat mij dan ook het meeste irriteert is het onnozele, domme geklaag van deze ouderen als ze gekort worden. Jongeren gaan nog veel meer gekort worden in de huidige situatie.

  Terug naar het begin. Schuld is zeker, pensioen is onzeker. Deze twee kunnen dus niet tegen elkaar weg gestreept worden zoals vaak wordt gedaan in de media. Hoe ouder we worden hoe meer schuld we gaan opbouwen. Private schuld in Nederland is veel te hoog en niet houdbaar. De schuld is niet eerlijk verdeeld tussen generaties. Het vermogen is niet eerlijk verdeeld tussen generaties. Het beleid dat dit veroorzaakt heeft is gemaakt door de ouderen. Deze crisis gaat leiden tot het grootste conflict ooit tussen generaties.

 296. De Pessimist says:

  Tip: Wat mij dan ook het meeste irriteert is het onnozele, domme geklaag van deze ouderen als ze gekort worden. Jongeren gaan nog veel meer gekort worden in de huidige situatie

  Wat je vergeet is dat wanneer je meer gaat sparen je minder kan consumeren zodat iemand anders weer minder kan sparen en ook minder kan consumeren zodat hij jouw niet meer aan het werk kan houden zo dat jij uiteindelijk thuis op de bank helemaal niks aan het opbouwen bent. Het misgunnen van elkaar duwt ons alleen maar dieper in de shit .De ouderen moeten ons betalen voor het werk wat wij doen zodat de kringloop blijft lopen maar onze oudjes willen alles weinig betalen voor onze arbeid, huis behouden om te kunnen schenken na dood .

 297. dr.t says:

  Tufkai

  http://www.redactie-communicatie.nl/wp-content/uploads/De-Groene-Amsterdammer-Woningcorporaties1.pdf

  Hierboven het artikel in PDF format. Echt reuze interessant stuk onderzoeksjournalistiek. Belangenverstrengelingen, schuldenposities, inadequaat toezicht, handjeklap in de politiek, positie woningbouwvereniging etc etc. Echt smullen voor je. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

  Wil je een reactie geven?

 298. AC says:

  dr.t:
  Tufkai

  redactie-communica…ningcorporaties1.pdf

  Hierboven het artikel in PDF format. Echt reuze interessant stuk onderzoeksjournalistiek. Belangenverstrengelingen, schuldenposities, inadequaat toezicht, handjeklap in de politiek, positie woningbouwvereniging etc etc. Echt smullen voor je. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

  Wil je een reactie geven?

  Ik zal het lezen! Bedankt ook voor de link naar dat artikel uit de Groene, zeker lezenswaardig!

  Heb zelf ook nog ‘n aardige in dit verband een Onderzoek naar risico achtervangsrol woningcorporaties (voor Amsterdam)uit juni 2012.
  http://www.amsterdam.nl/publish/pages/460145/rapport_onderzoek_risico_achtervangersrol_van_woningcorporaties_gemeente_amsterdam.pdf
  Ook de afhandeling Vestia affaire wordt uitgebreid toegelicht en de rol van de andere woco’s die in het verlies meedelen. Zo las ik bijvoorbeeld:

  “Het aandeel in het verlies dat Vestia voor haar rekening neemt, bedraagt ongeveer 1,3 miljard euro,
  hetgeen moet worden goedgemaakt door o.a. de verkoop van 15.000 woningen in tien jaar.

  Daarbij kan grootschalige verkoop aan andere corporaties helpen om ook weer enige investeringscapaciteit te krijgen en een sanering op de lopende exploitatie te voorkomen. Gegeven de sanering door het CFV kan het WSW ten behoeve van Vestia zo nodig borgen bij een volgende financieringsbehoefte (met name in verband met herfinanciering). Of er uiteindelijk nog tekorten zullen zijn is nog niet te zeggen.”

  Dat betekent dus dat andere corporaties 10 jaar lang samen elk jaar 1500 woningen van Vesta overnemen…
  Hoe komen ze aan dat geld? Eerst wat verkopen dan kopen lijkt mij. Maar misschien zie ik ‘t te simpel…

 299. tufkaj says:

  dr.t,

  lijkt me een goed stuk dat iets meer aandacht verdient dan ik het vandaag kan geven. Kon zomaar morgen worden voor ik reageer. Help me herinneren als dat niet gebeurt 😉

 300. PP says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Oei joei joei…

  In hetzelfde genre als banken die mannetjes de deur uit sturen, of computermodellen het werk laten doen om de WOZ-waarde actueel te laten vergelijken met wat er in de boeken staat in hun portfolio?

  Gokje: iedere onderwaterstaander binnenkort een voorstel in de bus om nu alvast 10% bij te betalen binnen een bepaalde termijn 😉

  Het valt ook zo lekker samen met ‘over op IBAN’ en ‘wij introduceren de SEPA-normering en daarom is uw betaling wat langer onderweg, sorry als u debetrente betaalt omdat uw betaling te laat binnenkwam’…

  Dat een Boskalis trouwens een pensioenballonnetje oplaat, dat is toch eigenlijk ook als corporate f*** te omschrijven?

1 Pings/Trackbacks for "Banken zullen de pensioenfondsen leegzuigen"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*