Koopwoningmarkt zakt weer terug

In het derde kwartaal was de koopwoningmarkt ‘ronduit slecht’. De NVM-makelaars verkochten met 21.605 woningen 13% minder dan in het tweede kwartaal.

bron:  Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
62 comments on “Koopwoningmarkt zakt weer terug
 1. nhz says:

  “In het derde kwartaal stonden er 185.000 woningen te koop”

  ze moeten toch eens wat beter leren liegen … één blik op funda is genoeg om te zien dat dit nergens op slaat.

  “Circa 35% van de aangeboden woningen staat nu langer dan een jaar te koop.”

  ik wed dat het bij mij in de buurt zeker 75% is dat meer dan een jaar te koop staat.

  Al met al toch spectaculair hoe weinig de prijzen dalen, Nederland heeft de grootste huizenbubble ter wereld (kwa prijsstijging en hypotheekschuld) en tot nu toe de kleinste correctie.

 2. Get a Life! says:

  Die prijsdaling lijkt nu toch wel definitief in gang gezet te zijn.. Dat is aardig te zien in het grafiekje op de voorpagina van huizenzoeker.nl. Dit in combinatie met een sterk stijgend aantal woningen in de verkoop betekent niet veel goeds.
  Valt op dat NVM nu toch duidelijk een pessimistisch verhaal neerzet inclusief nog altijd opgeleukte cijfers.

  …de komende jaren geen herstel verwacht… Mooi man overdrachtsbelasting! Al met al een gemiste kans voor Rutte 1 (en Wilders)

 3. Als je ECHT WIL of MOET verkopen dan zak je wat met de prijs. Mensen die dat niet doen willen of moeten niet.
  Mensen die ECHT WILLEN of MOETEN kopen betalen de nog steeds wel hoge prijzen.
  Van het hoge aanbod zijn er veel die niet ECHT willen of moeten. De lage vraag zijn die mensen die echt willen of moeten. Veel mensen willen niet meer kopen tegen deze prijzen in de huidige omstandigheden.
  Een spelletje van wie de langste adem heeft. De tijd werkt in het voordeel van kopers. Geduld en alle opties openhouden.

 4. piep de clown says:

  @ Helicopter ben
  Helemaal me eens. You rock!!

 5. KariZ says:

  Met een zwager als Albert verlinde zou ik het ook niet meer weten…

 6. Goudbelegger says:

  @5 dacht ook al, hij zou best enorme geldzorgen gehad kunnen hebben. Dan nog moet je er aanleg voor hebben, niet iedereen met geldzorgen doet zoiets natuurlijk, als dat al de reden was..

 7. Goudbelegger says:

  Vooral het vergelijken met anderen.. merk zelf dat hoe ouder ik word hoe meer ik dat ook doe, geld, auto, huis. Vroeger dacht ik daar niet eens aan.

 8. Ronald says:

  Hoe langer het duurt voordat de daling echt inzet, hoe groter het stuwmeer aan te koop staande huizen en hoe sneller de val zodra deze echt inzet. Er komt een punt waarop een kritieke massa aan verkopers die echt van hun huis af moeten de conclusie trekt dat langer wachten meer gaat kosten dan tegen een lagere prijs verkopen.

  Dat zelfs de NVM nu aanstuurt op lagere vraagprijzen is een teken aan de wand, ze zijn er waarschijnlijk achter dat ze meer verkopen bij hogere omzetten tegen een lagere prijs.

 9. RealisT says:

  @5

  Triest bericht. Heb zelf een paar maanden geleden zoiets zelf meegemaakt met een goede kennis. Echt een drama!

  @nhz

  “ik wed dat het bij mij in de buurt zeker 75% is dat meer dan een jaar te koop staat.”

  Helemaal mee eens. Een flink aantal staan hier al 2-3 jaar te koop. En vaak voor meer dan bij aanvang. Go figure!

  “Al met al toch spectaculair hoe weinig de prijzen dalen, Nederland heeft de grootste huizenbubble ter wereld (kwa prijsstijging en hypotheekschuld) en tot nu toe de kleinste correctie.”

  Het is zoals Helicopter Ben zegt. Het gaat richting een loopgravenoorlog tussen kopers en verkopers. Een groot aantal uit de laatste categorie denkt dat hun money-making machine over een jaartje wel weer zal gaan lopen. Gewoon je ‘wooncariere’ even op een laag pitje en daarna vlug de achterstand inhalen. De meesten kunnen ook makkelijk wachten want huizen bederven niet en worden niet elk half jaar minder waard door een nieuw en beter model.

  Dat laatste is trouwens iets wat ik nog steeds niet begrijp. Alle producten slijten en verouderen, dus waarom huizen niet. Die oude 70-jaren woningen die ze hier soms aanbieden kosten al gauw 50k of meer om te renoveren. Hoeveel generaties lang kun je zo’n huis nog doorverkopen?

  Ik neig steeds meer naar collectieve hersenspoeling middels het drinkwater… 🙂

 10. dalen says:

  “Al met al toch spectaculair hoe weinig de prijzen dalen, Nederland heeft de grootste huizenbubble ter wereld (kwa prijsstijging en hypotheekschuld) en tot nu toe de kleinste correctie.”

  Het is niet alleen bij woningen. Ik kijk regelmatig naar een bedrijfspandje van maximum 100 m2 maar er gaat geen euro af, ook al staat het jaren leeg. Minder bieden helpt ook niet en na een bezichtiging ben ik nog nooit teruggebeld, maar dat verwacht ik ook niet van een makelaar (lijken wel autoverkopers). Dikwijls zijn het nieuwe panden die enkele jaren geleden aangekocht zijn door makelaars. Kennelijk zit er nog veel vet op het bot.

 11. KariZ says:

  De overheid zal het 2e huis fiscaal aantrekkelijk houden.

  Anders gaat de beer los.

  Dan komen immers de polderbanken in de problemen…TBTF

  Moeten we de RABO óók gaan redden wegens te lage kapitaalreserves etc.

  Linksom of rechtsom men pakt het. ‘Goed voor je eigen bestwil’. ‘We hebben een gezonde financiele sector nodig’.

  Op het moment dat de huizen niks meer kosten, kun je van de bank geen lening krijgen, en je spaargeld is weggeïnflateerd. Daarom zei Mises dat nu een huis kopen zo slecht nog niet is. 30-jaar vast die rente en je doet een wereldkoop! Die schuld wordt óók weggeïnflateerd.

  Kopen dus!

  Of optie 2:

  Goud is een middelvinger naar het systeem (van andere forum).

  Je geeft je koopkracht a once in a lifetime hefboom.

 12. Onderwaarde says:

  Jetzt geht’s looooooossss!!!! 😉

 13. lorenzo says:

  13. onderwaarde : gezien je naam niet hetzelfde als HR. kamerling hoop ik ……

  Ik ben ondertussen aan het overleggen welke van de 3 autos weg gaat , ik kom er op terug.

 14. KariZ says:

  Hou ze nog ff aan Lorenzo!

  In polderland wordt de soep niet zo heet gegeten als dat deze wordt opgediend:

  http://www.fd.nl/artikel/20449592/daf-topman-maak-deeltijd-ww-permanent

 15. nhz says:

  @8:
  hoe ouder ik wordt hoe minder ik dat doe, niet dat ik daar vroeger echt last van had; dus misschien is er nog hoop voor je 😉

  @10:
  collectieve hersenspoeling door eindeloos veel subsidie en garanties in het drinkwater …

  @11:
  dat was bij mij in de omgeving tien jaar geleden al zo, en ook toen stond al zeker 30% van e bedrijfsruimte leeg. Onderhandelingsruimte nul komma nul, en de arrogantie van de makelaars was onvoorstelbaar. Ik durf te wedden dat de bulk van toen nog steeds leeg staat. Het enige wat hier vrij snel verhuurd wordt zijn nieuwe kantoren met goede bereikbaarheid / parkeerruimte, en van die betonnen hulzen met een laaddeur er voor (dat moet dan 100K of meer kosten, onvoorstelbaar … zijn er inmiddels trouwens ook veel te veel van).

  Dat ze de poot stijf houden komt m.i. puur doordat de bank het vastgoed waardeert op de vraaghuur, als ze daar wat aan minderen komt de lening in gevaar dus iedereen doet alsof het prima gaat.

  @14:
  zou een goudkleurige Porsche straks dubbel tellen kwa status?

 16. nhz says:

  @15:
  nog beter: werkeloosheid helemaal afschaffen, per decreet! Iedereen gewoon eeuwig zijn oude loon geven met minstens inflatie correctie. Voorzover de werknemer de werkgever geen geld oplevert wordt het verschil gewoon bijgepast door de overheid, mooier kun je het niet maken. Lijkt met wel iets voor de anti-liberalisten van de club van Rutte.

 17. ll says:

  Update NVM verhaal, uit dft

  ” De oude markt, zoals voor de economische crisis, komt niet meer terug”, stelt Hukker. “Het probleem op dit moment is een mismatch tussen de vraagprijs en de uiteindelijke transactieprijs”, aldus de voorzitter. Hij stelt dat de prijzen daarom nog “aardig” zullen moeten dalen. ”

  Wat is dit vals, eerst alle starters zoveel mogelijk laten starten met lokkertjes, en nu dit. Ik zou als ik een starter was direct gaan suen.

 18. Nou, says:

  @ Il.
  Ja dat is typisch Nederlands. Eerst er met ogen open inlopen en dan vervolgens huilie huilie doen.

  Dan zal ik vast de starters gaan suen omdat zij ervoor hebben gezorgd dat de huizenprijs zo hoog is dat ik niet eens zonder hypotheekje een vrijstaande woning aan kan schaffen.

 19. nhz says:

  @19:
  plus suen vanwege renteverlies op je spaargeld, de rente moest tenslotte laag blijven om de scheefleners boven water te houden. Jammer dat topadvocaten voor zo’n gewichtige zaak niet in de rij staan, vermoedelijk hebben die zelf ook een tophypotheek (of een verpanding aan de belastingdienst …).

 20. ll says:

  Nog even geduld Nou, jou tijd komt eraan, kan je strakjes twee voor de prijs van een kopen.

 21. Martijn says:

  Wat is dit vals, eerst alle starters zoveel mogelijk laten starten met lokkertjes, en nu dit. Ik zou als ik een starter was direct gaan suen.

  Ho ho:

  “Niemand heeft dit kunnen zien aankomen.”

 22. Martijn says:

  Vooral het vergelijken met anderen..

  Ach joh, de eindbestemming is uiteindelijk voor iedereen hetzelfde.

  Waarom druk maken over wat er in de tussentijd gebeurt?

 23. Martijn says:

  Een spelletje van wie de langste adem heeft. De tijd werkt in het voordeel van kopers. Geduld en alle opties openhouden.

  We zien dan wel duidelijk dat de insiders (huiseigenaren) de outsiders (aspirant-kopers) proberen uit te roken middels huurliberalisering etc.

  Of het gaat werken…

 24. Marketwatch says:

  I will not surrender, Viva la Revolución!

 25. Dawg says:

  Geen paniek. De RABO voorspelde vorig jaar immers dat op de woningmarkt de bodem in zicht was en dat de huizenprijzen dit jaar weer licht zouden stijgen.

  Tot nu toe is de RABO vrij consistent geweest met dit soort voorspellingen.

 26. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Gedrag uit het verleden
  biedt wel degelijk
  garanties voor de toekomst.

  Kortom de dames en heren van de NVM hebben zich in het verleden structureel en stelselmatig schuldig gemaakt aan marktmanupilatie.

  NVM:
  – publiceerde stelselmatig te positief over cijfers,
  – tonen nu nog steeds niet de werkelijke duur dat een huis te koop staat
  – meetten niet met standaardiseerde centimeters maar kwamen steldselmatig met te grote oppervlakten
  – en corrigeerde (waar ze al corrigeerde) in stilte.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/nvm-cijfers-over-de-huizenprijzen-worden-altijd-naar-beneden-bijgesteld/
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-06-2010/vbohypotheekdiscussie-nekt-verkoop/#comment-41845

  Ze zijn dan ook totaal niet serieus te nemen.
  Amateurtjes, dit kan geen professionele organisatie zijn.

 27. Juan Belmonte says:

  De Tombola Top Tienduizend zegt méér over de huidige huizen-niet-markt dan enig NVM bericht 🙂

 28. nhz says:

  @27:
  nou, als het om leugen en bedrog gaat zijn ze echt geen amateurtjes; verder mee eens ;(

 29. bankschroef says:

  Voor degene die de eerder voorgestelde ‘omgekeerde funda’ wil ontwikkelen stel ik de domeinnaam http://www.poenda.nl graag ter beschikking: de site waar je kunt adverteren met je geld, ofwel de vaststaande koopsom, daarbij bestaat de vraag’prijs’ uit een omschrijving van het gewenste onroerend goed in een bepaalde postcodestraal. Motto: “hoeveel huis kun je voor je geld krijgen…” / in de huidige neergaande markt werkt ‘vraagprijs’, niet meer. Er zijn genoeg mensen die willen verkopen, de NVM/makelaars werken een noodzakeijke prijsdaling wellicht ook wat tegen hoewel ze op termijn toch zullen moeten gaan voor omzet in plaats van de allerhoogste droomprijs.

 30. F. Kolibri says:

  Mooie opmerking van Hukker, te vinden op de RTL-Z site: “Volgens bestuurder Hukker staan de tegenvallende cijfers in schril contrast met de “sterk verbeterde betaalbaarheid” van woningen”.

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/40/1007_1000_malaise_huizenmarktnog_niet_voorbij.xml

  Lachen met die man! Als je met modaal inkomnen op 1 inkomen niet verantwoord (dus niet aflossingsvrij) een normale eengezinswoning kan kopen het hebben over een sterk verbeterde betaalbaarheid.

  #FAIL

 31. nhz says:

  regelrecht cabaret vanavond in het NVM-journaal over de huizenmarkt: overal onverkoopbare huizen, de verkopers hebben er alles aan gedaan, soms zelfs de prijs een beetje verlaagd, en er komen gewoon geen kopers, hoe is het mogelijk! Geen woord erover dat misschien de vraagprijs omlaag zou kunnen (moeten) … nee, het is blijkbaar een zeldzaam natuurverschijnsel wat de Nederlandse huizenmarkt aantast 😛

 32. nhz says:

  @30:
  ik hou het in de gaten, maar het zal je duidelijk zijn dat die vele mensen die willen verkopen wél willen verkopen voor de hoofdprijs ipv de ‘marktprijs’. En de overheid maakt het ze steeds aantrekkelijker om te wachten tot ze de hoofdprijs in de loterij winnen. En als ze dan verkopen met verlies, dan kost het de meesten nog niks dus waarom niet gewoon blijven hengelen tot iemand de volle hypotheek voor je afbetaalt, risico is er niet. Zolang de markt nog vol in de ontkenningsfase zit heeft een omgekeerde markt geen zin.

 33. lorenzo says:

  cognitieve dissonantie .

 34. Juan Belmonte says:

  Even nadenken:

  In het derde kwartaal was de koopwoningmarkt ‘ronduit slecht’. De NVM-makelaars verkochten met 21.605 woningen 13% minder dan in het tweede kwartaal.

  Er staan op Funda op 07/10/2010 220.885 woningen te koop.
  Jaap.nl komt met 299.957 Koophuizen

  We nemen Jaap.nl serieuzer dan NVM dus zeg dat er (2*300 + 220) /3 = 270.000 huizen te koop staan.

  Verkopen zijn grofweg 90.000 per jaar (toch nog zoveel kamikaze kopers, raar volkje dioe Hollanders)

  Alleen al om de bestaande voorraad te verkopen is er DRIE jaar voorraad.

  DRIE JAAR 🙂

  Vnauit Brussel OESO en de nadenkende economen is HRA morsdood verklaard dus u weet dat -hoe mooi het ook geformuleerd wordt- u PER SALDO over 5 jaar NIET meer op volledige HRA kan rekenen.

  Logisch ook want HRA stumuleert de huidige schuldenberg, waarin Nederland het leidende land is (ijsland is chaos, die provincie telt niet mee)

 35. FT says:

  @Admin,

  In deze link
  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/40/1007_1000_malaise_huizenmarktnog_niet_voorbij.xml

  Staat onder het kopje “transactie ontwikkeling kwartaal op kwartaal” een mooi plaatje. Lijkt me een uitstekende aanvulling op boverstaand artikel.

  Het plaatje laat heel mooi de DEAD-CAT-BOUNCE zien. Als dit hem echt is geweest, dan gaat de roller-coaster-ride nu beginnen.

 36. Juan Belmonte says:

  Wie nog (gratis) wil lachen gieren brullen over de voorspelling van Maurice de Hond, hou u niet in…

  Van de Nederlanders verwacht 64 procent dat de prijzen van koopwoningen volgend jaar gelijk zullen blijven of zelfs stijgen.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-12-2009/nederlanders-verwachten-geen-verdere-daling-woningprijzen/
  (het staat er echt)

  🙂

  Voor wie het schuddebuiken graag voortzet:

  De grafiek laat zien dat er de laatste jaren sprake was van een lichte overwaardering
  van de prijzen van woningen. In 2009 is deze overwaardering tot nul gereduceerd.

  Een lesje casametrie

  pagina 23
  http://nieuws.nvm.nl/~/media/NVMWebsite/Downloads/Pers/NVMagazine/Februari%202010.ashx

 37. adamus says:

  werkeloosheid helemaal afschaffen, per decreet!

  basisloon voor iedereen is al een ideetje uit de jaren 70. Toen NL nog een links kloppend hart had 🙂

 38. FT says:

  @nhz en RealisT,

  De opmerking dat de vraagprijzen alleen maar hoger worden deel ik niet.
  Ik heb de opmerking al eerder gemaakt. Ik zie op dit moment een twee-deling.
  In de betere buurten hebben jullie gelijk. In de mindere buurten zitten we op dit moment weer rond de vraagprijs van 2005.

 39. adamus says:

  Een lesje casametrie

  àllemoal bekende name op de cover!

 40. bankschroef says:

  @33 Wat we ‘de markt’ noemen is wat de tv kijker ervan te zien krijgt, Berlusconi-mooipraterij via de media, zoals de commerciële omroepen ons dagelijks bestoken met koopsector-makelaarsreclame in de vorm van complete amusements programma’s.
  Zoals wij ook van ‘de samenleving’ een heel andere voorstelling maken dan hoe hij er feitelijk in z’n volledigheid uitziet. Grote delen van ‘de samenleving’ bestaan voor veel mensen niet, zoals betaalbaarheid ook het rekenkundig voorstellingsvermogen van hogehuizenprijzenminnendnederland ver te boven gaat. Voor deze groep bestaat de Nederlandse economie slechts uit één motor, de woningmarkt…maar helaas is het geen motor, maar één veel en veel te groot roestend vastzittend tandwiel.

 41. RealisT says:

  @39

  Ik kan alleen maar over de situatie in mijn eigen omgeving oordelen, dus niet over heel Nederland.

  Afgelopen week kreeg ik weer zo’n local glossy van de NVM in de bus met veelal dure woningen. Daarbij viel het op dat de vraagprijs van verschillende panden flink omhoog was gegaan sinds ik ze een jaar of langer geleden bezichtigd heb.
  Het gaat hier om huizen in hele gewone gemiddelde buurten. Ik zou deze beslist niet als beter classificeren.

  Het verhogen van de vraagprijs blijft m.i. gewoon een trucje om uiteindelijk via een ‘riante korting’ na een stevige onderhandeling’ toch op de gewenste vangprijs uit te komen.

 42. RealisT says:

  @41

  woningMARKT in NL…

  contradictio in terminis

 43. FT says:

  RealisT,

  Ik heb het ook niet over heel nederland. Ik kijk ook in mijn eigen omgeving, dat is dan wel de hele stad (Den Haag).
  Je hebt hier wijken grenzend aan Wassenaar en je hebt wijken rond het zuiderpark. (En dan heb ik het nog niet eens over echte drama wijken als het Laak kwartier).

  Nhz heeft ook al toegegeven dat hij een dergelijk beeld ziet tussen 2 steden, volgens mij het verschil tussen Middelburg en Vlissingen.

  Ook in jouw omgeving zul je wel een goede wijk en en slechte wijk hebben. Kijk vervolens eens naar de histroische gegevens op http://www.miljoenhuizen.nl.

 44. bankschroef says:

  @41 Ik moet nuanceren, ‘de samenleving’ moet zijn: de ‘samen’leving; er is geen ‘samen’, en het ‘samen’ is het verst te zoeken in de woning’markt’.
  Het gaat hier niet alleen over de getigmatiseerde scheefhurende buurman, maar over een belazerde scheeflenende grote middenklasse en daarbij een nakomende generatie die daar de prijs voor moet betalen. De makelaar is als simpele marktkoopman niet schuldig, die heeft gewoon zijn kans gegrepen. Het zijn de overheid, de AFM en de bankdirecties die een waas voor ogen hebben gehad ofwel doelbewust de boel hebben belazerd. Laat de VEH, NVM, Elco Brinkman etc. etc. lekker voor hun leden en gilde opkomen, dat is hun goed recht, het zijn geen maatschappelijke verantwoordelijkheid dragende instellingen. De overheid, de AFM, De Ned Bank, dat zijn de arrogante kortzichtige ijdele lapzwansen die onze woningmarkt vast hebben laten lopen.
  De krakersprotesten hebben nog geen promille van de frustratie vertegenwoordigd die leeft onder veel woningzoekenden en andere woningmarktgedupeerden. Er moeten cellen leeggemaakt worden voor de schuldigen.

 45. Martijn says:

  Ik post hem hier met regelmaat

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png

  De laatste keer was de bulltrap afgerond en zaten we (volgens mij) op de ‘nieuwe normaal’.

  Ook die tijd is inmiddels geweest.

 46. nhz says:

  @45:
  wou je nu beweren dat Elco, de NVM, VEH, de makelaars enz. het vuurtje niet jaar op jaar opgestookt hebben en met open ogen waanzinnig meegeprofiteerd hebben? Die horen toch ook enig maatschappelijk besef dan wel fatsoensnormen te hebben? Waarom hoeven zij dat niet en de banken en de politiek wel? Ik denk dat je rijtje van schuldigen veel te beperkt is.

  Iedereen die doelbewust heeft meegespeeld is m.i. schuldig en verdient het om mee op te draaien voor de ongekende schade die dit pyramidespel veroorzaakt.

 47. Humpie fietsband says:

  “tegenvallende verkopen”

  Wat een onzin. Dit was voorspeld en verwacht.

  De NVM heeft vorig jaar de mensen proberen te foppen met onrealistisch optimistische voorspellingen. Tsja..Dan valt het altijd tegen..

  Hun geloofwaardigheid is gedaald naar 0.

 48. adamus says:

  Iedereen die doelbewust heeft meegespeeld is m.i. schuldig en verdient het om mee op te draaien voor de ongekende schade die dit pyramidespel veroorzaakt.

  OP heeft dat niet beweerd. Maar als ze handig zijn kunnen ze zich eraan onttrekken door zich uit die handel terug te trekken bijv. Het is in NL en ook elders niet ongewoon om na de politieke carrière als belangenbehartiger te gaan werken. Er is immers een waardevol netwerk te koop. Ook van Wouter. Altijd geldt weer: in het veen kijkt men niet op een turfje.

 49. adamus says:

  De NVM heeft vorig jaar de mensen proberen te foppen met onrealistisch optimistische voorspellingen

  ze hebben er zelf ook in geloofd. “Dit heeft niemand zien aankomen”. “Dit is erger dan een natuurramp”.

 50. adamus says:

  maar helaas is het geen motor,

  De generator. Zuurstof, brandstof, de woningmarkt is “alles”, is het leven. Superlatieven zijn oneindig.

 51. FT says:

  @Martijn 46,

  Kijk met jouw posting (bubble.png) nog eens naar mijn bewering in post 36.
  De link naar RTL is volgens mij van de NVM publicatie.
  Als je naar de afgelopen ca 4 kwartalen kijkt, dan lijkt dit op de afronding van de “return to normal” in jouw grafiek.
  Of wil ik dit er alleen in zien?

 52. Martijn says:

  52

  Ik had op basis van dezelfde figuur dezelfde conclusie getrokken.

 53. Martijn says:

  dezelfde figurEN …

 54. Martijn says:

  Zo werkt het ook, op ten duur is/gaat het sentiment om, en dan kan een onzeker kabinet die de HRA in stand houdt er niet veel meer aan veranderen.

  Het is tegenwoordig veel normaler om te spreken over mensen die het ‘toch nog redelijk’ (= met beperkt verlies op de top) verkocht hebben. Dergelijke verhalen en de opmerking dat het ‘niet meer zo gemakkelijk gaat’ oogsten tegenwoordig veel instemd geknik.

 55. Martijn says:

  instemmEND geknik

 56. FT says:

  De komende maanden zal het leren, maar het feit dat Hukker nu al roept dat de vraagprijzen te hoog zijn geeft aan dat de dalingen elk moment kunnen beginnen.

 57. Juanj Belmonte says:

  @FT

  Eens.

  Als zelfs de Kop van Jut van Hogehuizenprijsminnend NL toegeeft dat prijzen moeten gaan dalen, wie is er dan nog om de prijzen omhoog te liegen ?

  En dan moet het HRA effect nog komen. Dat neemt Juan NVM kwalijk, vroeger was het NVM beeld “huizen kunnen niet dalen in prijs”, dat is inmiddels zo belachelijk dat niemand het meer gelooft.

  Nu nog “over 5 jaar heeft u nog 100% HRA in Nederland, als enige EU land”.

  Hahahahaahaaaa 🙂
  Lolbroeken !

 58. Juanj Belmonte says:

  Kijk het is gewoon uit te rekenen:

  Als de totale schulden tussen 1990 en 2008 ruim DRIE maal harder stijgen dan het gemiddelde gezinsinkomen, dan moet de zeepbel een keer knappen.

  Want de overwaardespiraal wordt gevoedt door de schuldspiraal en als de inkomensspiraal te klein is om die schuldspiraal
  – te financieren (rente)
  – af te lossen (aflossing)

  tja dan kan men aflossingsvrij 200.000 euro op 30.000 bruto uitlenen, zoals de DSB deed, maar van prudent bankieren lijkt me dan geen sprake meer.

  Maar ja, dat is ook maar een mening van Juan, die zelf al toegeeft links en rechts moeilijk uit elkaar te kunnen houden.

  🙂

 59. FT says:

  @juan,

  Dat neemt Juan NVM kwalijk

  Als jij een slechte 2e handsauto koopt, neem jij het de sjaggeraar dan kwalijk?
  Nee toch, je weet van te voren dat je bij dat soort lui op je tellen moet passen.

  De leden van de NVM zijn toch niets anders dan TWEEDEHANDSHUIZENHANDELAREN ook sjaggeraars dus

 60. Juanj Belmonte says:

  Dat is ook een manier om ernaar te kijken en u heeft gelijk in de zin dat men op zijn tellen moet passen (bij de NVM zelf meten, zelf tellen)….

 61. kliklijsten says:

  Heel erg bedankt. Heel interessant artikel, goed geschreven.
  met vriendelijke groet,
  Linda van den Berg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*