Vastgoedzeepbel of niet?

In 2008 stond er op hypotheken.blog.nl een artikel met de titel ‘Vastgoedzeepbel of niet?’. Deze blog ging over een stel zwartkijkers die verwachtten dat de huizenmarkt op instorten stond. Hypotheken blog schreef:

Niet dat iedereen er zo over denkt, maar het houdt de gemoederen wel bezig. En ieder bericht over afnemende verkoopprijzen of -aantallen is natuurlijk koren op de molen van de zwartkijkers. Moet je de huizenmarkt nou zwart of roze bekijken?

Er is een mooie term voor: de vastgoedzeepbel. Wist je dat er zelfs een startpagina is over dit onderwerp? En een verzameling filmpjes op Youtube over de zeepbel die op springen zou staan. Grappig is overigens dat vastgoedzeepbel.nl je gewoon leidt naar Funda! Op de site van de Vereniging Eigen Huis heb je een marktindicator – die ziet er niet erg rooskleurig uit.

Ondertussen proberen de NVM en de banken er ons natuurlijk van te overtuigen dat er niets aan de hand is. Want die zitten niet te wachten op een selffulfilling prophecy die juist hen flink omzet zal kosten.

Bij Funda had men dit bericht ook gelezen en binnen een week kwamen ze met een dreigbrief. Er was geen toestemming gegeven voor de koppeling tussen vastgoedzeepbel.nl en het IP-adres 212.72.56.185 🙂 Een leuk detail was ook nog dat er geen enkele link naar vastgoedzeepbel.nl op het internet te vinden was.

funda

We hebben nooit op deze brief gereageerd en ook nooit meer wat van Funda (Joep) gehoord…..

Share Button
Tagged with: , , ,
55 comments on “Vastgoedzeepbel of niet?
 1. maarten says:

  nieuwste trend op Funda,
  bouwkavels te koop voor de prijs van een huis
  http://www.funda.nl/koop/stolwijk/bouwgrond-48429976-bovenkerkseweg-62/

 2. Joe says:

  Wat is prutsers.

  Als ze dat verbieden, dan verbieden ze het hele concept achter het WWW: linking d.m.v. domeinnamen en hyperlinks. Iets wat lijkt me niet te verbieden valt.

  Verder kunnen ze het koppelen d.m.v. domeinnamen, zelf uitschakelen d.m.v. een verplichte name-based virtualhost setting op hun webserver.

 3. ll says:

  Hmmmmm, zo komen we nooit op 40 😉

  http://www.eigenhuis.nl/tools/marktindicator/

  Marktindicator soms ook al gestopt ?

 4. Gep says:

  Dit is inderdaad heel eenvoudig op te lossen met een namebased stetting. Bewijst maar weer hoe bang ze toen al waren!

  Ik ben overigens benieuwd welke rechtsmaatregelen ze zouden willen nemen, de rechter ziet ze al aankomen.

  Makelaars moeten het gewoon bij nieuwe badkamers en tuinen op het zuiden houden. Praten over de woonconsument, wensen, lekker en heerlijk, dat is hun vak.

 5. Ma Ling says:

  Moet je eens een scriptie of artikel zonder correcte bronvermelding schrijven; dan zijn de rapen gaar.

  Maar in de wondere wereld van de NVM werkt alles precies net even andersom.

 6. Jan says:

  maarten:
  nieuwste trend op Funda,
  bouwkavels te koop voor de prijs van een huis
  funda.nl/koop/stol…6-bovenkerkseweg-62/

  Daar zitten Nederlandse gemeenten achter. Die zullen 19 miljard moeten afschrijven op bouwkavels en doen dat heel heel langzaam. Maar langzamerhand ontstaat er een onhoudbare situatie en vroeg of laat zullen ze wel moeten verkopen tegen marktprijs. Jammer alleen dat ze op die manier de bouwsector de nek omdraaien.

  Neem Gemeente Ede bijvoorbeeld. De huizenprijzen zijn daar met maar liefst 20% gedaald (and counting). Niemand wil daar ook verder wonen. Linkse mensen niet omdat het in de bijbelgordel ligt en het lokale ziekenhuis allerlei normale handelingen weigert te verrichten. Rechtse mensen niet omdat Ede ook een gigantische Marokkaanse gemeenschap heeft. Dat Ede dus, dat heeft een gigantische voorraad aan bouwkavels.

  Als voorheen van een woning van 2 ton de bouwkosten 1 ton waren, dan was het bouwkavel eveneens 1 ton waard. Nu die woning door 20% prijsdaling nog maar 160.000 euro waard is, zijn de bouwkosten niet gedaald. De speculant die eigenaar is van de bouwgrond verliest dus 40% van de grondwaarde.

  Gemeente Ede heeft daarentegen de kavelprijs verhoogd om de kosten op te vangen. Nadat ze erachter kwamen dat deze verhoging niet hielp omdat kopers gewoon wegblijven, lopen ze nu te leuren met kortingen van enkele procenten. Voor potentiele kopers wordt Ede steeds minder aantrekkelijk, want de voorzieningen die in die nieuwe wijken komen zijn flink wegbezuinigd.

  Intussen is Ede de facto een artikel 12 gemeente, maar met die hoge kavelwaarden in de boekhouding doen ze alsof er niks aan de hand is.

  Inmiddels maakt Gemeente Ede kartelafspraken met omliggende gemeenten.

  Gelukkig bezuinigt dit kabinet flink op gemeenten en komt er een Wet Houdbare Overheidsfinancien die gemeenten een beetje tot de orde roept. Mijn hoop is dat ook deze zeepbel snel knapt.

  Mijn zorg is wel dat als er heel veel artikel 12 gemeenten komen, dat dan de overheid zowel eigenaar is van banken met grote vastgoedbeleggingen, als van gemeenten….

 7. renren says:

  Jan:

  Mijn zorg is wel dat als er heel veel artikel 12 gemeenten komen, dat dan de overheid zowel eigenaar is van banken met grote vastgoedbeleggingen, als van gemeenten….

  En “wij” worden de eigenaar van alle schulden + rente.

 8. Maria says:

  OT maar de volgende zeepbel:

  http://www.ftm.nl/followleader/lobbyen-op-andermans-kosten.aspx

  Onze pensioenen, nou ja, het uwe!

 9. Willem Nass says:

  maarten:
  nieuwste trend op Funda,
  bouwkavels te koop voor de prijs van een huis
  funda.nl/koop/stol…6-bovenkerkseweg-62/

  Zou je een gebouw zoals de Zwarte Madonna kunnen neerzetten.

 10. Alex says:

  Dit is te triest voor woorden. Funda denkt het recht te hebben mensen te dwingen hun DNS instellingen aan te passen. Die A-technische makelmannetjes toch.

 11. Michel says:

  In Utrecht is er geen vastgoed zeepbel. Echt niet de verkopers wanen zich koning te rijk aldaar.

  Een koper met een zak geld biedt en als eindbod
  €220.000 (persoonlijk vond ik dat redelijk hoog) op een twee kamer appartement van 249.000 in het centrum van de stad Utrecht. Dat wordt in de eerste instantie geaccepteerd.

  Bij de uitwerking wil de koper er rond 20 december 2012 in. De verkoper wil dat niet pas eind Januari maar wel vast in December laten passeren.
  Twee maal raden wat ik als advies aan de koper( bekende) gaf….. NEE geen DENKEN aan.

  Resultaat koop ketst af, en woning staat halverwege Februari 8 maanden te koop.

  Het verkoopt zichzelf. Echt waar. Dus vastgoed zeepbel, hoe kom je er op? Niets aan de hand, huizen verkopen prima.

 12. Mark says:

  Dat Utrecht verhaal herken ik. Het lijkt alsof er in utrecht stad andere wetten gelden.

 13. xenobinol says:

  In de hoofden van wannabe verkopers is het de verkoper die bepaald 🙂

  Snap niet dat die mensen niet gewoon even een paar maanden in een vakantiehuisje gaan zitten, is spotgoedkoop rond deze tijd. Nee… dan maar niet verkopen want er komt altijd wel weer een nieuw slachtoffer.

 14. Michel says:

  Mark:
  Dat Utrecht verhaal herken ik. Het lijkt alsof er in utrecht stad andere wetten gelden.

  Ik durf zelfs te veronderstellen dat die € 220.000, – niet meer gehaald gaat worden. Alleenverdieners met € 4100, – bruto per maand, inclusief fiks wat spaargeld, die een tweekamerappartement in Utrecht zoeken, zijn niet uit blik verkrijgbaar.

  Jonge tweeverdieners kopen tegenwoordig appartementen met minimaal 3/4 kamers. Dan kun je namelijk ook nog kinderen kwijt. Ze gaan er al vanuit dat verkopen vaak lang duurt, en verlies kan opleveren.
  Daarbij is de leencapaciteit weer drastisch verminderd, dus eisen worden bijgesteld en er wordt kritisch gekeken naar ligging, het aantal kamers i.v.m. eventuele kinderen en prijs/kwaliteit.

  Dus deze verkoper moet nog verder gaan zakken als hij tenminste zijn huis kwijt wil. Het volgende bod zal niet meer dan 180.000/200.000 worden, en dat voor een maandje eerder verhuizen.

 15. Daniel says:

  @11 “NEE geen DENKEN aan”

  Welke argumentatie voerde je aan?

 16. Michel says:

  Daniel:
  @11 “NEE geen DENKEN aan”

  Welke argumentatie voerde je aan?

  Je laat toch geen woning passeren terwijl de verkoper er nog een maand in blijft wonen? Dat is/was voor de koper ongunstig.
  Plus de (opstal)verzekering die kan moeilijk gaan doen en als je pech hebt krijg je de verkoper er moeilijk of niet eens uit.

  Leuk voor de verkoper, maar de koper had er graag 20 december 2102 in gewild. Daar is de prijs op gebaseerd. Verkoper wenst dat niet te honoreren, dan blaas je de koop af. Simpel toch? Er staan veel meer woningen te koop.

 17. Juan Belmonte says:

  @ admin

  Juan blijft weer in het spam filter hangen.
  Kunt u daar echt niets aan doen ?

 18. Juan Belmonte says:

  @ nogmaals artikel

  Standaard actie voor Makelleugenaars.

  Sinds wanneer is het plaatsen van een publiek toegankelijke weblink (verwijzing naar http://www.funda.nl) een onrechtmatige daad ?.

  Als het aanzetten tot SLIMME Z aankopen tot tot een rechtmatige daad word gezien, terwijl de zeepbel en de daaropvolgende verwachte daling al lang bekend waren, althanks kennelijk overal behalve bij de professionals ?

  Welke journalist sleept de NVM voor het publieke schavot ?

  NVM publiceert stelselmatig te positief en coorigeert in stilte:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/nvm-cijfers-over-de-huizenprijzen-worden-altijd-naar-beneden-bijgesteld/
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-06-2010/vbohypotheekdiscussie-nekt-verkoop/#comment-41845

  Het verschil tussen makelleugenaars en makelaars:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97673

  14/05/2012 Makelleugenaarsorganisatie komt met de volgende macro-economische analyse.
  Nederlandse rente op laagste punt ooit. Het lage rentepercentage heeft alles te maken met de toegenomen zorgen over de situatie in Griekenland. Beleggers zoeken een veilige investering voor hun geld en vertrouwen de triple-A-status van Nederland.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-05-2012/rutte-draait-hypotheekschuld-ernstig/#comment-104809

  De “altijd kritische media” laten de makelleugenaars er gewoon wéér mee wegkomen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-07-2012/huizenprijzen-dalen-63/#comment-108894

  Makelleugenaars maken meer kapot dan je lief is
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-10-2012/verplicht-annuitair-aflossen-voor-alleen-nieuwe-hypotheken-per-1-jan-van-de-baan/#comment-115274

  Makelleugenaars raden anno november 2012 KOPERS aan om NU een huis te kopen, wetende dat RABO -7% verwacht:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-11-2012/pensioenspaarpot-in-bodemloze-put/#comment-120842
  nog erger makelleugenaars verwijten banken anno 2012 dat ze aan marktdenken doen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-121473

  Makelleugenaars verwijten banken realisme en markttdenken (gekker moet het niet worden):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122107

  Klasse post van Wilbert waarin i aantoont dat de makelleugenaars een -6% lange termijn proberen te verdoezelen met een +30% korte termijn
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-01-2013/nvm-ruim-30-meer-verkopen-in-laatste-kwartaal/#comment-126477

  Februari 2013 makelleugenaars komen met erfpacht via een Nationale Grondbank en herintroduceren het gsubsidieerd leasen van woningen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-02-2013/woningwaarde-vs-huurprijs-in-de-eu-en-het-eurogebied/#comment-129498
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-02-2013/woningwaarde-vs-huurprijs-in-de-eu-en-het-eurogebied/#comment-129499

  En natuurlijk het TOPPUNT:

  Gemiddeld is hypotheekwaarde / bruto inkomen in EU 100%, in Nederland (koploper) 250%. En de heer Mr Ger Hukker spreekt ervan dat de Nederlandse woningmarkt over het algemeen behoudend gefinancierd is. Geen journalist die hem vraagt dat eens uit te leggen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2012/jonge-huizenbezitters-hebben-veel-te-hoge-schulden/#comment-113403

 19. Juan Belmonte says:

  Huis kopen in 2011 SLIMMZ ?????

  Uit een onderzoek bij 292 gemeenten blijkt dat de stijging van het ozb-tarief gemiddeld 7,6% bedraagt. Bijna 60 gemeenten zadelen hun inwoners op met een plus van minstens 10% en er zijn uitschieters van zelfs 100%.

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2013/379705-ozb-tarief-fors-hoger/

  @ Mises, huurverhoging van 100% al gezien ? 🙂

 20. Maria says:

  outrage:
  Wees gewaarschuwd…. geen kritische verhalen over de EU… Big Brother is watching

  trouw.nl/tr/nl/449…e-media-smoren.dhtml

  Dit begint echt absurde verhoudingen aan te nemen!!
  Tijd voor een nieuwe site, laat ons gaan aantonen dat de EU de grootste zeepbel is!

 21. Juan Belmonte says:

  @ admin

  Jammer dat Juan’s inhoudelijk kritische post niet doorkomen.

  Het ironische is de die beste directeur van Funda ZÈLF een twetteraar, het volgende twettert:

  Here are 8 things you should be doing:

  Do a good job. This shouldn’t need saying, but poor companies cannot hide as easily anymore – so don’t be one.
  Commit to being open and encourage reviews from happy customers. The only way to cancel out negative reviews is to have more positive ones.
  Make it clear to customers that you take complaints seriously. Be approachable and deal with problems when they occur, in order to prevent ‘revenge’ reviews later.
  Send every customer an email asking for honest feedback on completing your business with them. Encourage them to use third party review websites which feel more independent.
  Have a page on your website which does the same thing.
  Consider subscribing to a service like ReferenceLine or The Disc Directory to help outsource the process.
  Set up Google Alerts on your company name to help you monitor what people are saying about you (and respond where possible).
  Take negative comments seriously – they should be treated as an opportunity for improvement.

  Bron:
  Goed stuk voor makelaars over hoe om te gaan met klantbeoordelingen: 8 ways to preserve your online reputation http://bit.ly/y2RLUA

  Juan kan daar dan zeker de lol van inzien.
  Om maar in het Engels te blijven (wellicht komt het dan een keertje aan)

  Practice
  what you preach
  is a lot harder than
  not preaching
  what you do practice 🙂

 22. NewKidInTown says:

  Mark: Dat Utrecht verhaal herken ik. Het lijkt alsof er in utrecht stad andere wetten gelden.

  Zou kunnen in bepaalde wijken, in de wijk waar ik gewoond heb zijn de prijzen circa 20% gedaald sinds 2008, niet spectaculair, maar gewoon volgens de algemene trend. Misschien dat er rond de Oude Gracht andere wetten gelden, maar dan ligt dat aan de kopers die denken NOOIT meer een kans te krijgen.

 23. ll says:

  Joachim Zegt:
  2 February 2013 om 11:31 pm (Quote) (Reply)

  OT Vraag:

  Stel iemand erft nu een huis waarop een aflossingsvrije hypotheek zit, moet die dan gelijk wel afgelost worden?

  Vandaag ff gevraagd, de aflossingsvrije eindigt alleen bij alles aflossen of bij verkoop van de woning.

  En eindigt dus niet als er iemand onder een tram loopt.. 😉

 24. NewKidInTown says:

  ll: En eindigt dus niet als er iemand onder een tram loopt..

  En wat gebeurt er als een statisticus door een rivier van gemiddeld 1,50 waadt ?

  😉

 25. JR says:

  @11

  Mensen kom op ! Denk aub even na als u wat post, dat doe ik ook alleen echt maar heel even. Er zijn inderdaad nog steeds gebieden waar huizen goed verkopen of tenminste een wat kortere omlooptijd hebben dan elders in het land. Denk hierbij aan de stad Groningen en Utrecht. Echter als je weer wat verderop in de provincie kijkt waar krimp voorkomt (oosten grondingen, noorden friesland) dan zie je gewoon dat daar enorme prijsdalingen aan de gang zijn en huizen nagenoeg onverkoopbaar zijn.

  Verder zie je een enorm aanbod van kansloze woningen in het lage segment en sterk verouderde woningen in het middel/hoge segment (ouderen). Deze woningen zijn sinds 2013 onverkoopbaar geworden voor de gehanteerde prijs en bij deze zwakke economische tijden. Natuurlijk wordt er nog weleens een woning verkocht maar dit zijn dan ook vaak woningen die echt aantrekkelijk zijn hetzij door prijs of locatie. In het lage segment zie je het ook nog weleens maar dat heeft vaak te maken met mesnen die gescheiden zijn en een redelijk inkomen hebben en die geen tijd hebben om te wachten op een geschikte huurwoning (waar btw iedereen teveel voor verdient en vervolgens veel te veel huur voor moet gaan betalen).

  Dus aspirant huizenkopers, als die hier zijn, vrees niet maar wacht af en knijp ze uit. Succes !!

 26. maarten says:

  Slag om Nederland. Stef Blok, Bravo, Marc Calon Beeuh

 27. maarten says:

  Wat is die Marc Calon eigenlijk voor figuur? een maffiosi ofzo

 28. maarten says:

  Dat M. Calon zn personeel nog zo slaafs achter hem aan loopt zeg…

 29. maarten says:

  maak mij gvd hoofd van een corporatie, ik zal het realistischer doen dan wat er nu in de directie zit. Geen halleluja verhalen meer

 30. maarten says:

  huur is de toekomst. En met name goedkope huurwoningen. Dus: de openbare ruimte moet eindelijk eens op een goede wijze beheerd worden. Geen recht van de sterkste meer, geen zwijg cultuur meer

 31. maarten says:

  Goedkope huurwoningen ongeacht je inkomen

 32. maarten says:

  ik zie politici met voorstellen om de persoonlijke gegevens over je inkomen to koppelen aan de huur die je moet betalenm iemand ziet de huurder als een klant

 33. maarten says:

  sterker, de huurder is een zielig figuur een fraudeur

 34. Steven says:

  maarten: sterker, de huurder is een zielig figuur een fraudeur

  hmmm, beetje overdreven, maar merk wel aan mijn ouders en zelfs aan Voerman (de huisafbetaler) dat er een soort kleine minachting is naar mensen is die geen huis bezitten. Maar ik kijk daar uiteraard straal doorheen: een vette dikke schuld voor een hut hebben is gewoon minder fijn dan wat huur betalen. Draait het een keer om dan koop ik misschien ook een huis. (maar zie daar geen enkele reden toe op het moment)

 35. Steven says:

  pff mijn nederlands.. de biertjes doen hun werk weer. tot morgen!

 36. Adamus says:

  maarten:
  Wat is die Marc Calon eigenlijk voor figuur? een maffiosi ofzo

  Een “loonwerker”

 37. Maria says:

  Steven: Maar ik kijk daar uiteraard straal doorheen: een vette dikke schuld voor een hut hebben is gewoon minder fijn dan wat huur betalen.

  En zo is het maar net!

 38. Maria says:

  Adamus: Een “loonwerker”

  Ik wil best ruilen!

 39. Maria says:

  Als we het toch over loonwerkers hebben:

  “Grootverdieners

  Momenteel wordt achter de schermen tussen regering en Pensioenfederatie uitgebreid gesteggeld over de vraag hoe je het beste gepensioneerden hun verworven rechten kunt ontnemen. Beide partijen proberen op dit punt elkaar de zwarte piet toe te spelen. Want wie de verantwoordelijkheid neemt om het proces van ‘invaren van oude rechten’ in gang te zetten, roept ongetwijfeld een lange reeks van juridische procedures over zichzelf af. Wie verzint overigens een dergelijke terminologie die slechts probeert te verhullen dat de oudjes moeten bloeden?

  Opvallend is voorts dat op de recente lijst van minister Plasterk van grootverdieners in de semipublieke sector pensioenfondsbestuurders ontbreken. In een sector waarin deelnemers aan pensioenfondsen gedurende hun werkzame leven verplicht zeer aanzienlijke premiebetalingen storten, kan het niet zo zijn dat bestuurders veel meer dan de Balkenende-norm verdienen. Een salaris van zo’n 400.000 euro per jaar dat Peter Borgdorff van Zorg en Welzijn opstrijkt (ja, opnieuw op kosten van de deelnemers), gaat dan ook alle perken te buiten. Maar daar zul je de Pensioenfederatie nooit over horen.

  Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange

  Lid Eerste Kamer OSF”

  Lees, huiver en kom in aktie:

  “Momenteel wordt achter de schermen tussen regering en Pensioenfederatie uitgebreid gesteggeld over de vraag hoe je het beste gepensioneerden hun verworven rechten kunt ontnemen.”

  http://www.ftm.nl/followleader/lobbyen-op-andermans-kosten.aspx

 40. Maria says:

  Voor diegene die het nog niet begrijpt:

  Het gaat niet meer over starter of gepensioneerde, babyboomer of verloren generatie, huurder of koper, afgelost of vol in de schulden.

  Een aantal jaren geleden, en ik heb hier al eens over geschreven, ontmoette ik, op vakantie in Engeland, een directeur van een hele grote woningcooperatie, lid van D’66.

  Na een plezant diner en dito flessen wijn kwam de discussie over de huizen/hypotheken/EU markt in beeld.

  Waar ik mij druk over maakte, wij hadden toch de pensioen miljarden!

  En zie: Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange,Lid Eerste Kamer OSF omschrijft wat ik destijds dacht.

  “Momenteel wordt achter de schermen tussen regering en Pensioenfederatie uitgebreid gesteggeld over de vraag hoe je het beste gepensioneerden hun verworven rechten kunt ontnemen.”

  Als het zo zou zijn dat de jeugd betaalt wat de ouderen reeds uitgegeven hebben…………

  Als het zo zou zijn dat de overheid (alweer) neemt wat de ouderen reeds bij elkaar gewerkt hebben…..

  Zouden we toch ergens een overschot moeten hebben of niet?

  We worden hoe langer hoe meer tegen elkaar opgezet, jong tegen oud, arm tegen rijk, geletterd, ongeletterd, noem het maar op maar op.

  Zaai verdeeldheid en je zult oogsten!

  De vraag is, nog steeds, of we het laten gebeuren!

 41. Maria says:

  Als we het toch over loonwerkers hebben:

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/02/show-me-the-money

 42. Maria says:

  Ik was nog even terug aan het denken en kom uit bij het volgende, ook inzake SNS:

  1.Maria Zegt:
  24 August 2011 om 1:16 am (Quote) (Reply)

  Geachte heer Moerland, beste Piet,

  Je voorstel inzake het schrappen van de aflossingsvrije hypotheek kan ik helemaal ondersteunen.

  Maar, door niet af te lossen is er toch bij de banken het meeste rendement terecht gekomen, of niet dan?

  Nu we in een neergaande spiraal terecht zijn gekomen, buiten de schuld van de meeste hypotheekgevers, wordt er enstig aan de bel getrokken.

  Vooral door de Rabobank, die als grootste hypotheeknemer, ook het meeste op het spel heeft staan.

  Ik ben geschrokken van de hoeveelheid geld die jullie van de FED geleend hebben.

  Ik schrik nog iedere dag, en dat al een aantal jaren, van de risico”s die er genomen zijn en nog iedere dag worden genomen.

  En dat, beste Piet, ten koste van hard werkende en goed-gelovige mensen, die hun lot hebben gelegd in de handen van de Rabobank en andere banken.

  Schulden moeten afgelost worden Piet, helemaal mee eens.

  Wij hebben, mensen in privé, banken, bedrijven en overheid al een te groot voorschot genomen op de toekomst, waarmee we onze kinderen en kleinkinderen opzadelen.

  Maar Piet, hebben jullie nu, als “banksters” zo anders gedaan als jullie hypotheeknemers?

  Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven, maar jullie hebben het wel gedaan!

  De vraag is, beste Piet, of wij, iedereen, jullie risico moeten dragen en ik dacht het niet!

  Toen het jullie uitstekend ging, met absurd luxe kantoren links en rechts, heb ik van jullie niets vernomen.

  Dan heet het: privatisering, alleen als het slecht gaat, gaan we socialiseren.
  Werkelijk, het kan niet waar zijn!!

  Piet, eens met je voorstel inzake aflossingsvrije hypotheken.
  Eens met het stoppen van huursubsidie en hypotheek rente aftrek, met een bepaalde periode.

  Maar voor jou geldt, net als voor je mede “banksters” en iedereen die te grote risico’s heeft willen lopen voor een groot rendement:

  Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten!

  Dan maar, net zoals zovelen, de buikriem aantrekken.

  Wij willen als land toch niet eindigen als onderstaand:

  “If Dutchmen ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
  bron: Thomas Jefferson

  Vriendelijke groet,

  Maria

  2.Frans Zegt:
  24 August 2011 om 2:46 am (Quote) (Reply)

  @ Maria: goed gesproken.
  We zijn al geeindigd als onderstaand, begrijp je dat dan niet?
  Dat is precies wat er nu aan de hand is.

  3.ll Zegt:
  24 August 2011 om 7:48 am (Quote) (Reply)

  Externe schulden 3.3 triljoen Luxembourg ……..

  presseurop.eu/nl/c…e-europees-el-dorado

  4.ll Zegt:
  24 August 2011 om 8:09 am (Quote) (Reply)

  We zijn niet zielig, we zijn verwend.

  volkskrant.nl/vk/n…e-zijn-verwend.dhtml

  5.Maria Zegt:
  24 August 2011 om 8:48 am (Quote) (Reply)

  @2 Frans

  Misschien had Piet het nog niet begrepen!

  6.ll Zegt:
  24 August 2011 om 8:59 am (Quote) (Reply)

  @ Maria, de laatste centjes moeten er nog worden uitgeperst.

  Moerland wil verhoging noodfonds.

  ,,Die verhoging zou voor de financiële markten een duidelijk en helder politiek signaal zijn”, aldus Moerland. Hij is bang dat de grote onrust op de financiële markten overslaat naar de ‘echte’ economie, bedrijven en gezinnen. ,,Terwijl de Nederlandse economie het goed doet, hangt er toch een grote malaise boven de markt en dat is onwerkelijk”, aldus

  7.Maria Zegt:
  24 August 2011 om 9:38 am (Quote) (Reply)

  @ 6 Il

  Die malaise hangt al een aantal jaren bij de banken die het neerleggen waar het niet hoort, in de echte economie.

  Banken moeten doen waarvoor ze in het leven zijn geroepen, dienstverlenen.

  Zij produceren niets, maar leggen nu hun gelopen risico bij degene die dat wel doen, de echte economie.

  Waarom zou het noodfonds verhoogd moeten worden en betaald door de belastingbetaler?

  Om de banken recht te houden?

  8.nhz Zegt:
  24 August 2011 om 10:08 am (Quote) (Reply)

  Maria:
  Waarom zou het noodfonds verhoogd moeten worden en betaald door de belastingbetaler?

  precies, laat de banksters dat noodfonds maar lekker zelf betalen. Zij zijn de enigen die hiervan echt gaan profiteren, dus waarom zouden wij bijdragen? En als ze het niet zelf kúnnen betalen, dan bewijst dat dat ze feitelijk al lang failliet zijn en dat al die mega-bonussen van de afgelopen jaren pure diefstal van de belastingbetaler waren.

  Dit nog even afgezien van het lange termijn risico van een noodfonds, want dat leidt met de EU vorm van kleptocratie gegarandeerd tot hyperinflatie omdat dan ieder land onbeperkt op kosten van de anderen kan leven – waar ik geen voorstander van ben.

  EN OPNIEUW LIGT DE REKENING BIJ ONS!

 43. Steven says:

  Maria,

  yep laat de ezels het betalen… Hoop dat de ellende zo snel inelkaar klapt dat we niet hoeven in te grijpen, maar als iemand een goed plan heeft doe ik direct mee.

 44. Michel says:

  JR,

  Waar moet ik over nadenken dan? Moraal van het verhaal? Je haalt mijn tekst op #11 aan? Heb je het wel gelezen?

 45. Rexpat says:

  Maria,

  De meesten van ons hebben zich al lang met huid en haar uitgeleverd aan “het systeem”. Er heerst een nagenoeg absolute afhankelijkheid waardoor we met zijn allen geketend zitten aan onze kettingen. We zitten vast. Iedereen.

  Waren het vroeger de Arbeiders die niets te verliezen hadden dan hun ketenen zit nu de middenklasse gevangen in de door hen als “gouden kooi”. omschreven situatie. Men wil wel anders maar “dat kan niet meer, he?”. Hiermee de verantwoordelijkheid buiten zichzelf leggend.

  Langzaam maar zeker dringt het tot ons door dat de gouden kooi niets anders blijkt dan een legbatterij waarin we het normaal zijn gaan vinden dat we gevoed werden zonder tegenprestatie. We hadden een free lunch. Ate it. Finished.

  Hadden de arbeiders het inzicht dat een gezamenlijke achtergrond was en men niets te verliezen had en de kracht om de ketenen nog van zich af te werpen heeft onze middenklasse nog steeds niet door dat ze met zijn allen in de legbatterij zitten. “We want more” gewend als we zijn aan onze verzorgingsstaat. We zijn volgevreten en kunnen niet meer bewegen.

  De tegenprestatie wordt langzaam maar zeker opgeëist en dat geeft wat gekibbel in het hok. Gelukkig hoeven we verder niets te doen. Beetje opschuiven, Beetje minderen. Er wordt nog steeds voor ons gezorgd. Zelfs uit de kooi stappen hoeven we niet zelf te doen. Wanneer we aan de beurt zijn halen ze ons op. Eerst zijn de anderen aan de beurt. Gelukkig is dat altij zo.

  Nederlander, slaapt zacht.

 46. Frans says:

  Maria: Dit begint echt absurde verhoudingen aan te nemen!!
  Tijd voor een nieuwe site, laat ons gaan aantonen dat de EU de grootste zeepbel is!

  Inderdaad Maria!!
  Weet je, er is een naam voor….
  Drie keer raden….
  Tip: vooral het laatste gedeelte van de twee woorden expressie is hier van toepassing.
  Tip2: copora….

 47. Frans says:

  @ Maria: het ontroert me hoe je in sneltrein vaart wakker wordt. Aan de andere kant zit je al veel langer op het goede spoor…

 48. Thank you for taking time in order to write “Vastgoedzeepbel of niet?
  | huizenmarkt-zeepbel.nl”. Thanks again ,Nydia

 49. I couldn’t refrain from commenting. Perfectly written!

  Have a look at my page; Use Your Mobile Phone To Hear To Police Scanners

 50. Paulien says:

  Ik moet gewoon even hier iets invullen: erg plezierige blogpost, goed geschreven, lekker spontaan!
  Hoe lang blog je al?

 51. Pretty! This has been an incredibly wonderful post.
  Thank you for providing this info.

 52. A small alteration to your appearance can have a massive effect
  on the overall quality of your life. Delaware, Pennsylvania has
  many experienced plastic surgeons. Provided the Big Three can stay relatively healthy, the Heat have the potential to be unstoppable.

  My webpage … Plastic Surgery Rochester Ny

2 Pings/Trackbacks for "Vastgoedzeepbel of niet?"
 1. […] . zie ook http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-02-2013/vastgoedzeepbel-of-niet/ . Nu pas begint de ellende zeggen die analisten en zullen de huizenprijzen op zijn minst 40% gaan […]

 2. […] . zie ook http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-02-2013/vastgoedzeepbel-of-niet/ . Nu pas begint de ellende zeggen die analisten en zullen de huizenprijzen op zijn minst 40% gaan […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*