Hoogleraar Dennis Vink: ‘We moeten weer hypotheekpakketjes gaan maken’

Om de kredietverlening weer op gang te krijgen, moeten banken weer pakketjes hypotheekleningen kunnen doorverkopen, zoals voor het uitbreken van de kredietcrisis. Dat stelt hoogleraar financiën en investeringen Dennis Vink.

I also worked on applied research / consultancy projects for ABN-AMRO, Ballast Nedam, Essent, NIBC, Kroymans Corporation, Ministerie van Verkeer & Waterstaat, SHV, and Stork, among others. These projects included asset-backed securitization issues, value-based management and cost of capital issues, to name but a few.

Share Button
Tagged with:
196 comments on “Hoogleraar Dennis Vink: ‘We moeten weer hypotheekpakketjes gaan maken’
 1. De ontwikkelaar says:

  Dennis, Als ik de kans krijg maak ik van jou een pakketje en verkoop je door ‘tegen elk aannemelijk bod.’

 2. Adamus says:

  Pakketje schroot met het bekende laagje chroom.

  “Waarom zijn jullie hier op het forum zulke azijnzeikers?”

  NOU HIEROM 🙂

 3. Adamus says:

  Briljant baasje die zijn financier naar de mond wil praten? Onafhankelijk denker…….trekt zich niets aan van “HM de Z”

 4. xenobinol says:

  Dennis… het geld is opperdepop 🙂

  Welke instantie is zo waanzinnig om geld te gaan beleggen in een zinkend schip, wie vangt het mes?

  Daar hangt dan toch ook een heel ander prijskaartje aan? Dus dalende huizenprijzen want ‘onzekere leningen’ kosten meer!

  Verpakken is niet de oplossing, de zeepbel laten leeglopen wel.

 5. SchuurHuurder says:

  Gratis bijles voor deze hoogleraar: we zitten in de problemen omdat we teveel schulden hebben, dit los je niet op door nog meer schulden. Geen dank Dennis, graag gedaan.

 6. V says:

  Zoals ik al eerder heb betoogd: economische wetenschap is een illusie. Een hoogleraar financiën is net zoiets als een pastorale prostituee of een pacifistische terrorist.

 7. Kapotjeplov says:

  Nee meneer Vink. Om de kredietmarkt weer op gang te brengen moet krediet weer zijn echte prijs terugkrijgen. Een reeële rente dus ipv die foprente van nu. Dan kan je ook als bank weer kapitaal aantrekken.

 8. afbetaalde huiseigenaar says:

  als ik zo iets lees dan wordt ik woedend..

  symptoombestrijding was tot nu toe het probleem.. (ipv de oorzaak aan te gaan)

  levensgevaarlijke kunstgrepen vanuit huize Wientjes leken de top van schandalig bedrog te zijn..

  dat het dus ook nog stommer kan- zien we bij Dhr Vink..

  auf deutsch gesagt: da hat ihm jemanden ins Gehirn geschissen..

 9. jim says:

  ‘Ik vindt dat we de oude technieken nieuw leven in moeten blazen’, aldus ‘expert’ Vink.
  Een herhaling van zetten dus. En let U even op zijn woordkeus! Meer lucht in de bubble!

  Doet U mee, lekker bubbelen? Het kost ‘n paar centen maar dan heeft U ook wat, de onderwaterwereld heeft zoveel méér te bieden!
  Dat ziet er dan dus ongeveer zo uit zoals we inmiddels weten:
  http://www.yourepeat.com/watch/?&v=jMJEkRrRjR4

 10. ll says:

  Gebazel over Basel 🙂

  Nu in de voorverkoop Arena 2012-I B.V.

  http://www.reuters.com/article/2012/11/26/idUSWLB121320121126

 11. jim says:

  afbetaalde huiseigenaar:
  als ik zo iets lees dan wordt ik woedend..

  dat het dus ook nog stommer kan- zien we bij Dhr Vink..

  auf deutsch gesagt: da hat ihm jemanden ins Gehirn geschissen..

  Of zoals onze zuiderburen zeggen:
  http://www.humo.be/jeroom/215/adem1-jpg

 12. jim says:

  ll:
  Gebazel over Basel

  Nu in de voorverkoop Arena 2012-I B.V.

  reuters.com/articl…/idUSWLB121320121126

  The collateral securitized largely mirrors that backing the previous transactions and the proportion of loans benefiting from the NHG guarantee has decreased marginally to 27.54% from 29.58% in Arena 2011-II.

  Zeker Delta Loyd…
  http://www.youtube.com/watch?v=vMcWgdlHSto
  🙂

 13. azijnseikerT says:

  Kan aan mij liggen. Maar deze goede man heeft het niet over de huizenmarkt, maar louter over een instrument om de kredietverlening op gang te brengen.

 14. jim says:

  Wel ‘n beetje vroeg om nu reeds campagne te voeren, maar professor Vink heeft bij deze wel al ‘n nominatie in de wacht gesleept, als kersverse nieuwe prins,
  met zijn voorgestelde ‘blaas-instrument’.
  Iedereen ‘n luchtkasteel!
  http://www.youtube.com/watch?v=mp7dM6S17zE

 15. ll says:

  Juan de securitisatie’s zijn gedaald van 347 naar 317 miljard.

  200 miljard ligt te roesten naast de balansen van de banken ( wegens liquiditeits problemen ? ) en 95 miljard zijn in buitenlandse handen.

  Kortom een leuk documentje 🙂

  http://www.findinet.nl/~uploads/newsModule/dnb120425.pdf

 16. Happyhuurder says:

  Het probleem met het ophakken en doorverkopen van hypotheken is dat het de banken onzorgvuldig maakt. Ze verdienen het geld met het verstrekken van de hypotheek. Zodra ze deze doorverkopen is het ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’. Banken moeten verantwoordelijk blijven voor het krediet dat ze verstrekken, anders gaat het geheid mis. Dus terug naar ouderwets saai bankieren: grondig natrekken van de hypotheeknemer, 20% contant inleggen, alles aflossen, niet te veel van het kapitaal uitlenen enz. enz. Op naar een gezonde huizenmarkt met 40% lagere prijzen!

 17. jim says:

  azijnseikerT,

  Ach, hoor ‘m toch: ‘De gesecuritiseerde markt is een redelijk veilige markt gebleken’. Waar heeft ie ‘t in godsnaam over? SNS staat met de lippen aan het water! Nee, gewoon doorgaan ondanks de nosebleeds, dan komt alles goed.

 18. jim says:

  50,5 miljard in (gesecuritiseerde) woninghypotheken.
  Zou dat er iets mee te maken kunnen hebben?

  De Nederlander snapt het niet.
  Professoren die snappen het. Iemand met boerenverstand vraagt zich dan af waar die ‘experts’ hun geld in belegd hebben…

 19. ll says:

  jim: Junkstatus SNS dreigt:

  Oeps, het kerstcadeautje moet nog groter worden dussss, anders een credit-event ? 😉

  Mooie video graag 🙂

 20. asd says:

  Dennis Vink, zo’n “hoogleraar” is geen aanbeveling voor de akademische wereld met het van stal halen van het securitisatieidee na de ellende van de afgelopen jaren.

  Zelfs niet voor de universiteit van gebakken lucht.

  Ik zou Dennis nog zo graag een lolly willen geven en hem zeggen: “hou nou je mondje maar dicht en ga fain buiten spelen”.

 21. jim says:

  Een 12 jarige legt het even uit. Canada is anders.
  Is er nog hoop voor de jongere generatie als dit soort blaaskaken als Vink hun zegje mogen doen en men er serieus op in gaat?
  http://www.youtube.com/watch?v=femLrNEcwiw

 22. jim says:

  Taal en rekenen. Nu weet ik natuurlijk niet hoe Uw virusscanner er op regeert maar ze is wel door de Rijksoverheid gegarandeerd 🙂
  http://www.thuisintaalenrekenen.nl/oefenmateriaal/10/7/8/1/0/180/oefenmateriaal.html

 23. nhz says:

  jim: Ach, hoor ‘m toch: ‘De gesecuritiseerde markt is een redelijk veilige markt gebleken’. Waar heeft ie ‘t in godsnaam over? SNS staat met de lippen aan het water! Nee, gewoon doorgaan ondanks de nosebleeds, dan komt alles goed.

  precies, levensgevaarlijk dit soort oenconomen. En voor wie zich afvraagt wie de schuldigen zijn voor de gigantische bende waar we nu in zitten: begin bij Dennis Brink en vergelijkbare oplichters.

  jim: Professoren die snappen het. Iemand met boerenverstand vraagt zich dan af waar die ‘experts’ hun geld in belegd hebben…

  ik denk dat Dennis één ding wel snapt: hij belegt in politiek krediet. Met dit soort plannetjes scoor je hoog in Den Haag en omstreken, en is je kostje voor de toekomst gekocht. Net als al die vastgoed professors die ondanks jaar op jaar volstrekt idiote adviezen en voorspellingen nog steeds op hun raint betaalde post zitten.

 24. jim says:

  ll,

  Your wish is my comment 😉

 25. nhz says:

  P.S.: ik zie net op RTLZ dat het gaat om een hoogleraar aan Nyenrode, en een interview met economenplatform Me Judice (een platform waarop de laatste jaren de meest waanzinnige idioterie rondom de huizenmarkt geventileerd werd door de zogenaamde deskundigen; zeker 90% van wat daar neergepend werd was een jaar later al volstrekt door de feiten achterhaald …).

  “Vink denkt echter dat er weinig kans is dat de problemen die zich vier jaar geleden in de VS voordeden, zich in Europa gaan herhalen. “Nederlandse hypotheken hebben bijvoorbeeld een hele hoge kredietwaardigheid”.

  Ik denk dat de kredietwaardigheid van US hypotheken inmiddels stukken beter is, want daar is de huizenprijs al ongeveer gehalveerd en het neerwaarts risico dus veel lager (mede omdat de voorafgaande stijging daar veel kleiner was). In Nederland moet er nog 50-80% van de prijs af (afhankelijk van o.a. handhaving HRA en NHG) voordat de waardering weer enigszins realistisch wordt. Het wordt hoog tijd dat we dit soort clowns eens publiekelijk gaan afrekenen op hun schandalige gedrag; dit is gewoon hoererij.

 26. ll says:

  Voor Mises 🙂

  This is John Galt speaking A = A

  http://www.youtube.com/watch?v=00xStn_jXKo

 27. nhz says:

  voor het geval het hier nog niet langskwam:

  echte crash maakt huizenmarkt gezonder
  http://www.z24.nl/analyse/artikel_396796.z24/Hendrik_Oude_Nijhuis__echte_crash_maakt_huizenmarkt_gezonder.html
  Goed artikel, kan ik het alleen maar mee eens zijn; een snelle en harde crash is beter voor iedereen, zachte heelmeesters maken stinkende (dodelijke) wonden. Alleen voor de ‘walking dead’ is het natuurlijk wel mooi dat ze nog een paar jaar langer kunnen blijven wonen in het huis dat eigenlijk altijd onbetaalbaar voor ze was; dit soort parasieten wordt door de politiek gesteund ten koste van de rest van de bevolking.

  Grappig dat de auteur de Herengracht index van Eichholtz aanhaalt als duidelijk bewijs van de overwaardering. Die overwaardering is evident uit de grafiek, maar Eichholtz zelf was (is?) niet in staat het te zien; 2-3 jaar geleden schreef hij nog overal dat een prijsdaling niet mogelijk was omdat de huizen in de polder correct gewaardeerd waren, ondanks dat ze de hoogste waarde (t.o.v. inkomens) in 400 jaar hadden. En dan te bedenken dat een hele lichting oenconomen en woningmarkt deskundigen door dit soort oogkleppendragers (ik zeg het maar vriendelijk, je zou ook een minder positieve invulling kunnen geven) is opgeleid. Sommige van zijn studenten schrijven ook analyses die uit een parallel universum afkomstig lijken, maar op dat soort theorietjes wordt straks wel weer allerlei duur beleid gebaseerd 🙁

 28. jim says:

  ll: Oeps, het kerstcadeautje moet nog groter worden dussss, anders een credit-event ?

  Mooie video graag

  Bump
  http://www.youtube.com/watch?v=dBsNBmn-CSY

 29. magnum says:

  fd is wat in de war met punten en comma’s de stijging van de huizenprijzen in de US http://fd.nl/

  Ze melden op hun voorpagina een +3% voor september dat moet zijn 0.3

  back on topic.
  Begrijp dat gejank om niets hier over idee van Vink helemaal niet. Wat is er mis met securisatie. Op zich niks om een mandje met hypo bij beleggers onder te brengen.

  Ook als het prijsniveau nog -/- xx procent zou moeten is het wel prettig dat er een betere kredietverlening krediet beschikbaar komt.

  Kan allemaal zijn dat totale schulden omlaag moeten maar daar zijn nieuwe hypo’s niks mee.

  En daar hoor ik jullie niet over.

 30. nhz says:

  even kijken waar we staan vandaag:

  Terwijl het westen vrolijk doorbubbelt met zijn de aandelenmarkten, obligatiemarkten, bankbalansen, CDO’s enz. is de Shanghai Composite aandelenindex (dus van één van de weinige landen met een ‘booming’ economie) na vier jaar stevige daling nu terug op de waarde uit 1991.

  Ik weet niet of onze huizenmarkt terug moet naar het nivo van 1991 maar het zou me niks verbazen. 1990-1991 was de start van de polderbubble, alleen rond Amsterdam begon het al in 88/89. Nog pakweg 20-30 jaar daling voor de boeg, met ongewijzigd beleid 😎

 31. ll says:

  De jaarlijkse huurverlaging komt eraan 🙂

  Arcantus Veendam moet huren verlagen.

  http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=115671

 32. jim says:

  Als zij herhalen kunnen wij dat ook toch?

 33. jim says:

  ll:
  Voor Mises

  This is John Galt speakingA = A

  http://www.youtube.com/watch?v=00xStn_jXKo

  Stell dir vor es ist krieg und keiner geht hin ~ Carl Sandberg

  Nu kopen anders is het te laat, muhahaha

 34. jim says:

  nhz:
  even kijken waar we staan vandaag:

  Terwijl het westen vrolijk doorbubbelt met zijn de aandelenmarkten, obligatiemarkten, bankbalansen,CDO’s enz. is de Shanghai Composite aandelenindex (dus van één van de weinige landen met een ‘booming’ economie) na vier jaar stevige daling nu terug op de waarde uit 1991.

  Ik weet niet of onze huizenmarkt terug moet naar het nivo van 1991 maar het zou me niks verbazen. 1990-1991 was de start van de polderbubble, alleen rond Amsterdam begon het al in 88/89. Nog pakweg 20-30 jaar daling voor de boeg, met ongewijzigd beleid

  Kreeg toevallig zopas een fotoreportage doorgemailed van al die shoping-malls daar, Versace, Tony Hilfigger and such… Wel indrukwekkend hoe ze daar in krap tien jaar tijd de wolkenkrabbers uit de lucht gestampt hebben. Als dat maar goed bleef gaan…

 35. jim says:

  De boekjes van Corolijn Visser over Shanghai liegen er overigens ook niet om. Maar wie leest ze?
  Nederland is anders volgens de admin 😉

 36. jim says:

  mz : Carolijn Visser
  http://carolijnvisser.nl/

 37. jim says:

  Ik ben weer over m’n quotum posts heen.
  Welterusten.

 38. jim says:

  Jullie hebben toch hopelijk geen virusinfectie opgelopen door thuisintaalenrekekenen 🙁

 39. Constance says:

  @27 @33
  Voor hen, die nog niet vertrouwd waren met het gedachtegoed van Mises:

  “Es kann nicht geleugnet werden, dass der Faszismus und alle ähnlichen Diktaturbestrebungen voll von den besten Absichten sind und dass ihr Eingreifen fur den Augenblick die europäische Gesittung gerettet hat.”

  Ludwig von Mises 1927 Liberalismus blz.45

 40. schanuleke says:

  Wat een ongelofelijke randdebiel is die Wellink toch ook. Achteraf even komen vertellen hoe erg het allemaal is, terwijl hij nota bene zelf als toezichthouder daar als één van de weinigen een stokje voor had kunnen steken.

  Als ik alleen die stem van die lamlul al hoor, krijg ik braakneigingen. :r

 41. tufkaj says:

  iedereen had wel gezien dat er een forum was toch?
  http://forum.huizenmarkt-zeepbel.nl

  en nu snel je naam claimen 😛

 42. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Even kijken wat deze weledelzeerhooggeleerdeheer VÓÓR de kredietcrisis betoogde:

  “Nederlandse bedrijven financieren te conservatief.”
  De Financiële Telegraaf. 6 juli (2007).

  http://www.dennisvink.nl/pdf/Nederlandse_bedrijven_financieren_te_conservatief.pdf

  Welnu tussen 1990 en 2008 was de hypotheekschuldgroei RUIM EEN FACTOR DRIE maal groter dan de inkomensgroei. Mensen ging gesubsidieerd (100% HRA) huizen leasen (100% aflossingsvrij).

  ALS er dan IEMAND zou moeten inzien welke risico’s hier spelen, dan is het deze meneer wel (tezaam met de casametristen)

  Mbt kredietcrisis:
  WAAR WAREN de WAARSCHUWINGEN
  van prof Dr Dennis Vink ?

  Anno november 2012: kredietkrimp in Spanje: 9% jaaropjaar.

  En nu:
  WAAROM waarschuwt-i zèlfs NU niet en wil-i op dezelfde voet door, “een bank is een verkoopkantoor die éénalig leningen afsluit, bonussen verdeelt en dan de lening met risico’s verkoopt” ?

  Gelukkig snapt Juan een hele boel niet 🙂

 43. Gautier says:

  Een lening kan eigenlijk alleen geborgd worden door uitgestelde consumptie – besparingen dus. Het steeds maar stapelen van debiteur als onderpand voor de volgende lening (dus debiteur 2,) securitisatie dus, werkt alleen zolang mensen hierin geloven. Dat gemaakte kunstgeld jaagt als een gek de prijzen op van de aankopen waarvoor ze wordt gebruikt – vooral vastgoed. En de idee is dat je de prijsstijging van dat vastgoed tussentijds contant maakt (= belegging doorverkoopt zodat een ander de z.g. gegarandeerde kasstroom toucheert, niet dus..) en dan geld hebt verdiend waarmee je in de reele economie echte producten kunt kopen. Daarom is ook het omzetaandeel van de financiële sector in het BBP van vele westerse landen ook zo enorm gestegen. Punt is: de tegenwaarde van geld moet altijd gevormd worden door reeds geproduceerde goederen of diensten of bruikbare grondstoffen. Moeilijker is het niet.

 44. Juan Belmonte says:

  Kijk zo’n Prof Dr Vink zou eens een inhoudelijke reactie kunnen geven op een collega.

  Prof Dr Dolf van Den Brink onderschrijft het opblazen met geldgroei van vastgoed (sakkerloot)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-06-2010/renteaftrek-en-realiteitszin/

  Dat zou interessant zijn 🙂

 45. Juan Belmonte says:

  Off-balancing maakt voor de stabiliteit van het HELE financiële systeem toch niets uit, als de ene bank zijn portefeille bad loans (veel te duur) doorverkoopt aan de andere (potentieel bad) bank, zit er nog steeds dezelfde rotheid in.

  Handel in derivaten staat alleen maar toe dat risico’s onzichtbaar toenemen.

  Juan: hou vooral de rente nog ff laag 🙂

  Zolang de rente niet de werkelijke prijs van geld weergeeft
  treden er andere mechanismen op

  Een kredietcrisis bijvoorbeeld.

 46. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 47. Juan Belmonte says:

  Ok, een laatste dan:

  La firma de hipotecas cae un 32,2% y suma 29 meses consecutivos de descensos
  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/11/26/suvivienda/1353918270.html

  Vertaal dat maar eens. 8)

 48. Buddy says:

  ‘Ik vindt dat we de oude technieken nieuw leven in moeten blazen’, aldus ‘expert’ Vink.

  Wat een malloot! Prototype van een NEP hoogleraar aan een FOP universiteit.

  Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results . Albert Einstein, (attributed) US (German-born) physicist (1879 – 1955)

 49. Mastah says:

  Voor de admin: misschien is het handig de nieuwsberichten op het blog te koppelen aan een thread in het forum. Op die manier kunnen we de discussies centraal houden.
  En wanneer in een deel van een thread te veel off-topic gaat, kan die afgesplitst worden naar een 2e thread.

  vooral voor de lurkers die niet alles lezen erg handig, en voor het later terugvinden van stukken.
  Heb inmiddels zoveel goede bijdragen gelezen van iedereen, maar terugvinden is absoluut onmogelijk omdat het onmogelijk is te weten onder welk topic het geschreven was.

 50. Piet says:

  Wakker worden Vink! Meer dan 700 000 hypotheken staan hier inmiddels onder water. Is deze man echt professor?

 51. Oeps says:

  Piet: Wakker worden Vink! Meer dan 700 000 hypotheken staan hier inmiddels onder water.

  Volgens het CBS waren het er al meer dan een miljoen .. eind 2010:

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-tweeverdieners-met-koopwoning-lopen-groot-risico-op-restschul-pub.htm

  Het zijn er vast niet minder geworden. 😯

 52. nhz says:

  Juan Belmonte: WAAROM waarschuwt-i zèlfs NU niet en wil-i op dezelfde voet door, “een bank is een verkoopkantoor die éénalig leningen afsluit, bonussen verdeelt en dan de lening met risico’s verkoopt” ?

  Gelukkig snapt Juan een hele boel niet 🙂

  “”It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends upon his not understanding it!” ”

  Buddy: Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results

  ja maar … hij verwacht helemaal geen andere resultaten, hij verwacht een nieuwe bubble en vette baantjes voor de ‘deskundige’ cheerleaders die al die gekte vanaf de zijlijn staan aan te moedigen 😎

  Piet: Is deze man echt professor?

  aan een nep-universiteit, blijkbaar.

 53. kuifje says:

  magnum:
  fd is wat in de war met punten en comma’s de stijging van de huizenprijzen in de US http://fd.nl/

  Ze melden op hun voorpagina een +3% voor september dat moet zijn 0.3

  back on topic.
  Begrijp dat gejank om niets hier over idee van Vink helemaal niet. Wat is er mis met securisatie. Op zich niks om een mandje met hypo bij beleggers onder te brengen.

  Ook als het prijsniveaunog -/- xx procent zou moeten is het wel prettig dat er een betere kredietverlening krediet beschikbaar komt.

  Kan allemaal zijn dat totale schulden omlaag moeten maar daar zijn nieuwe hypo’s niks mee.

  En daar hoor ik jullie niet over.

  Hohoho dat gaat zomaar niet. Beetje het FD citeren. Er is ook nog zoiets als copyright.
  Janken?
  We lachen ons een ongeluk!

 54. kuifje says:

  Er is ook nog zoiets als copyright.

  Nietwaar, Dennis…

 55. maria says:

  Buddy:
  ‘Ik vindt dat we de oude technieken nieuw leven in moeten blazen’, aldus ‘expert’ Vink.

  Wat een malloot! Prototype van een NEP hoogleraar aan een FOP universiteit.

  Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results . Albert Einstein, (attributed) US (German-born) physicist (1879 – 1955)

  Ijzersterke!!!!

 56. jim says:

  jim:
  ‘Ik vindt dat we de oude technieken nieuw leven in moeten blazen’, aldus ‘expert’ Vink.
  Een herhaling van zetten dus. En let U even op zijn woordkeus! Meer lucht in de bubble!

  Doet U mee, lekker bubbelen? Het kost ‘n paar centen maar dan heeft U ook wat, de onderwaterwereld heeft zoveel méér te bieden!
  Dat ziet er dan dus ongeveer zo uit zoals we inmiddels weten:
  yourepeat.com/watc…?&v=jMJEkRrRjR4

  Mag het?

  Nou yourepeat is ook niet meer wat het geweest is. 🙁
  Deze dus, maar dan in ‘n loop. Gewoon te kort 🙂
  http://www.youtube.com/watch/?&v=jMJEkRrRjR4

 57. jim says:

  Juan Belmonte,

  In september 30749 hypotheken worden geannuleerd in de registers :O

 58. Frans says:

  Professor Vink van het fraude instituut Nijenrode wil natuurlijk fijn zijn centjes blijven verdienen met zijn bijbaantjes in de sector.
  Dus: ondanks dat de titel “professor” neutraliteit suggereert, is deze man absoluut niet onpartijdig.
  (Bovendien zou hij anders niet zo omzichtig en valkuilen vermijdend verhaal vertellen)
  Waar ik benieuwd naar ben is hoe de rol van de NHG in dit verhaal meespeelt: zouden de NHG hypotheken volgens basel een hogere ratio hebben (loopt van 0 naar 1, 1 is het meest veilig) en daarom niet worden verpakt / doorgeschoven, of zou juist deze wel onderdeel hiervan maken, wat neer zou komen op rechtstreekse subsidie aan de banken via onze belastingcenten?
  (NHG is sowieso al subsidie aan het bankwezen, maar dat terzijde)

 59. Frans says:

  hmm… “hypotheken op de balans die alleen maar geld kosten”. Is die man niet goed bij zijn hoofd?
  Hij bedoeld waarschijnlijk dat deze hyptoheken de verder groei tegenhouden, en zo de bonussen en het laten ploffen van champagne kurken niet bevorderen.

 60. Frans says:

  “aan de ene kant moet je ook weer buffer kapitaal aan houden, dus je helemaal gebonden” Och, wat zielig!
  De banken willen gewoon hun balansen uitbreiden om nog meer geld te verdienen. Heeft niets met in het belang van de bedrijven en de burgers te maken zoals deze meneer met de reebruine ogen (dit voor de dames onder ons) wil doen geloven.
  Ja dames en heren: de banken zijn zo zielig dat de financieele regelgeving, die enigzinds is aangescherpt met Basel III, maar nog veel te kort schiet, weer van tafel moet.
  Wat de bank willen is het schaduwbanksysteem uitbreiden: veel meer mogelijkheden tot financieel terrorisme.
  Ze kunnen die pruttel mooi verkopen met een mooi lintje erom aan de pensioenfondsen.
  Andere mogelijkheid is de ellende te exporteren naar de US, alwaar de FED de geldbuidel trekt om de zielige banken daar te redden.
  De FED is nu al op grote schaal met de tijdslimiet “oneindig” bezig om de (verpakte ?) hypotheken op te kopen.
  Misschien is dit wel het langere termijn plan van de banken: verpakken die rommel, en daarna de ECB de rotzooi laten opruimen: dan is het naamkaartje van de banken eraf. Do I smell a rat? YES!
  Als ik er zo over nadenk, dan lijkt dit me echt de verklaring te zijn. Het is dus een operatie wit wassen, de handen in onschuld wassen: laat de boel ergens anders maar ontploffen, maar niet in ons bedrijf.

 61. Frans says:

  IK heb het interview eens verder uitgeplozen: geen beginnen aan om overal op in te gaan. Een brok kots zou ik het willen noemen. (en dan houd ik me nog in)

 62. Frans says:

  O.K. toch nog een puntje: hij beweert dat de liquiditeit in de Europeesche markt nog volledig overeind stond tijdens de crediet crisis in de US: onzin, de hele bankwereld inclusief die in europa stond op instorten.
  De FED heeft miljarden en miljarden naar europeesche banken gesluisd in het geheim. Dit werd pas duidelijk toen de FED gedwongen door een aangespannen proces een bepaalde mate van inzicht moest verlenen aan het congres.
  De hoogleraar lult gewoon uit zijn nek.

 63. Frans says:

  Gewetenloos als je er zo over nadenkt…

  Prachtig voorbeeld van een bankstertalk overigens: heel subtiel gedaan, ik zou zeggen een 8+, maar natuurlijk geen partij voor de bloggers van huizenbubbel punt en el.

 64. Frans says:

  (nou ja, vooral de eerste paar minuten)

 65. Frans says:

  Toevallig precies van toepassing!
  Max Keiser met in laatste gedeelte prof. Steve Keen.
  http://www.youtube.com/watch?v=k9qdVBlKwq4&feature=player_embedded

 66. Juan Belmonte says:

  Maar nog even inhoudelijk…

  NVM einde 2012: De NL huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd.

  Vergelijkende cijfers tonen echter aan dat NL de hoogste hypotheekschulden per verdiende euro heeft, nota bene RUIM TWEE maal zo hoog als Duitsland.
  Er is een funding gap, NL kan niet in zijn eentje -met de huidige eisen aan financiële stabiliteit- voldoen aan de normen.
  Huizen leasen: 1 miljoen aflossingsvrije hypotheken per einde 2010.
  Klaarblijkelijk staan er ook 1 miljoen hypotheken onder water.
  NHG is een eerste buffer maar dat is kennelijk onvoldoende.
  Banken vallen om dan wel moeten gered worden door groteren.
  Woningbouw corporaties gaan stuk aan de derivaten.
  Los van de bestaande off-balancing zijn er nu oproepen om pensioenfondsen hun maatschappelijk verantwoordelijkheid te laten nemen (die toezichthouders, de wetenschap, consumenten en de financiële wereld klaarblijkelijk eerder niet genomen heeft) en daar ook nog eens een keertje een steentje aan bij te dragen.

  En de wetenschap “draagt nu weer bij” door te stellen dat we door moeten gaan met het verplaatsen van risico buiten de plekken waar men dit zou verwachten.

  Conservatief krijgt zó een bizonderebetekenis. 😯

  Laten de makelleugenaars maar beginnen bij een lesje taal:
  wat betekent eigenlijk behoudend ?

 67. ll says:

  Een kwestie van herverpakken, voor de pensioenfondsen, herverpakken van de al verpakte gesecuritiseerde NHG hypotheken, en dan wordt goedgekeurd door een nieuw bedrijf, dat net is opgericht. Waarom ?
  Nou die verpakte pakketjes liggen nu te nixen, niemand wil ze hebben. Maar door de pakketjes her te verpakken ( het lijkt wel pakjesdag 😉 ) worden het ineens zeer veilige en transparant producten, ahumm, en geschikt voor de pensioenfondsen duzzzzz.

  Maar daar heeft Wientjes helemaal nikx aan, die wil geld zien. Ik snap de moove niet, het is alleen het verplaatsen van sub-prime rotzooi, van hot naar her ( pensioenfonds.) En het funding gap wordt ook nikx kleiner.

  Werkverschaffing ? Nieuw leven inblazen in sub-prime hypotheken, door er een veilig labeltje op te plakken ? Het lijkt wel fraude………

  http://www.hollandfinancialcentre.com/news.php?id=2464&language=NL

 68. Juan Belmonte says:

  Even kijken wat de politiek doet:

  Een Nationale Hypotheekbank zou voor tientallen miljarden aan hypotheken kunnen overnemen en zo banken weer wat lucht geven.

  Het kabinet moet wel helpen met het oprichten van zo’n bank. Een Nationale Hypotheekbank moet de huizenmarkt en de bouw weer op gang helpen.

  http://www.nvm.nl/Actual/November_2012/Blok_in_gesprek_met_pensioenfondsen.aspx

  Kortom:
  Het lukt de markt niet om met de huidige behoudend gefinancierde (credits: NVM) woningmarkt voldoende nieuwe kredieten te genereren.
  Eerder zagen we ook een -9% jaaropjaar kredietkrimp is Spanje wellicht tracht men dit te voorkomen.
  Er is een Bad Bank nodig in Holland ?

  De liberalen voegen een aantal nieuwe Kunstgrepen toe aan de bestaande Hogehuizenprijsminnende Kunstgrepen, het moet wel héél behoudend gesteld zijn met die woningmarkt-financiering…. 🙂

  De Hollandse Huizen-“markt”.

 69. ll says:

  Juan Belmonte: Er is een Bad Bank nodig in Holland ?

  Tuurlijk, Knot was niet voor nikx naar de ECB om iets te regelen voor de overtollige, onverkoopbare, bijna afgewaardeerde, Sub-Prime hypotheken ? .

  Maar dat wisten we toch al lang ? 😎

 70. Juan Belmonte says:

  Wellicht kan de Minister van Wonen hergebruik maken van de oprichting van de Spaanse Bad Bank SAREB

  Spain’s new bad bank (SAREB) has set an average reduction of 45.6% for real estate loans and 63.1% for foreclosed assets. These haircuts are slightly higher than the level of provisioning imposed by the Bank of Spain earlier this year.

  http://www.fitchratings.com/gws/en/fitchwire/fitchwirearticle/Capital-Benefit-From?pr_id=767045

  Prachtig dat hierboven de weledelzeerhooggeleerde Heer Professor Doctor Dennis Vink stelt dat er zo weinig risico aan de NL hypotheken kleeft.

  Waarom dan een Bad Bank
  ….
  (komt-i)
  BOVENOP alle BESTAANDE kunstgrepen van Hogehuizenprijsminnend NL ?

  Gelukkig heeft Juan meer verstand van stierenvechten 🙂

 71. Juan Belmonte says:

  ll: Knot was niet voor nikx naar de ECB om iets te regelen

  Wellink nu in China, mission possible 🙂

 72. maria says:

  ll: Tuurlijk, Knot was niet voor nikx naar de ECB om iets te regelen voor de overtollige, onverkoopbare, bijna afgewaardeerde, Sub-Prime hypotheken ? .

  Maar dat wisten we toch al lang ?

  Was Knotje aan het kijken bij de ECB hoever Target 2 gevorderd is?

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2012/11/Target-2-bedrog-Nederland-al-ruim-200-miljard-kwijt-aan-eurozone

 73. Juan Belmonte says:

  Juan Belmonte: Prachtig dat hierboven de weledelzeerhooggeleerde Heer Professor Doctor Dennis Vink stelt dat er zo weinig risico aan de NL hypotheken kleeft.
  Waarom dan een Bad Bank

  Daar dacht de Europese Commissie in de Wall Street journal een tijdje gelee nog héél anders over:

  Nederland in rijtje landen Griekenland SPanje Portugal Ierland Nederland als hoog risico landen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-01-2010/europese-commissie-hoog-risico-op-financiele-ineenstorting-nederland-2010/

  Gelukkig heeft Juan meer verstand van stierenvechten

 74. ll says:

  schanuleke: Wat een ongelofelijke randdebiel is die Wellink toch ook. Achteraf even komen vertellen hoe erg het allemaal is

  Nee hoor dit is hele oude video 🙂

  Hij waarschuwde al jaren en jaren geleden voor top-hypotheken……….

 75. Happyhuurder says:

  magnum,

  Zie opmerking 17.

 76. ll says:

  Gemeenten met rekenkamers, men richt een rekenkamer op met 3 raadslieden en een budget van 0, en dat is dan 0 controle, waar men mee rekent 😉

  http://www.nu.nl/economie/2968856/-geen-rekenkamer-in-tien-procent-gemeenten.html

 77. Merijn Knibbe says:

  Ik ben er eindelijk achter hoe ik via de ECB de gegevens over nationale hypotheekverstrekking te pakken kan krijgen. In het kader van de discussie over banken en hypotheken en boter op het hoofd van de ECB (die dus heel simpel niet op tijd heeft beseft wat de consequenties van de internationale ontwikkelingen waren) wat gegevens over Spanje, Ierland, Duitsland, Nederland en de EZ (en nee, voor de lezers van de ze site geen verrassingen…): http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=2712

 78. lorenzo says:

  Piet: Wakker worden Vink! Meer dan 700 000 hypotheken staan hier inmiddels onder water. Is deze man echt professor?

  Ik merk enige indruk , niet nodig , zo te zien wel doeltreffend . Bedrijven kiezen er meer en meer voor hun marketingbudget deels te besteden aan commerciele profs (..) , een gesubsidieerde stoel dus . Gebleken is dat het effectief is , en kosten reducerend . We gaan het derhalve meer zien.

 79. lorenzo says:

  Juan Belmonte: Een kredietcrisis bijvoorbeeld.

  Ik noem het al een tijdje anders : psycho sociale krisis .

  Als iemand in deze uitleg wil hou ik me aanbevolen.

 80. ll says:

  lorenzo: psycho sociale krisis .

  Voorbeeldje ? 😉 RAI Auto afgelast ?

  http://aftersalesmagazine.nl/nl/blog/item/Auto_RAI_afgelast/3196

 81. snorkel says:

  Wat vinden jullie van dit idee om de economie weer op gang te brengen: We moeten weer tulpenbollen gaan verkopen voor de prijs van een Amsterdams grachtenpand. Hierdoor komt de kredietverlening weer op gang en gaan mensen weer geld uitgeven. Bovendien is het relatief veilig gebleken.

 82. lorenzo says:

  ll: Voorbeeldje ? RAI Auto afgelast ?
  aftersalesmagazine…to_RAI_afgelast/3196

  helemaal goed , jouw instort nieuwsshows zijn een goed voorbeeld.

 83. Bor de Wolf says:

  snorkel: Wat vinden jullie van dit idee om de economie weer op gang te brengen: We moeten weer tulpenbollen gaan verkopen voor de prijs van een Amsterdams grachtenpand. Hierdoor komt de kredietverlening weer op gang en gaan mensen weer geld uitgeven. Bovendien is het relatief veilig gebleken.

  Tulipmania: zie het volgende boek:

  http://www.amazon.com/Tulipmania-Money-Honor-Knowledge-Golden/dp/0226301265/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1354097177&sr=8-3&keywords=tulipomania

  Bevat interessante historische lessen. Zo bleek dat men gewoon niet meer aan afbetaling deed zodra de tulpenmarkt gecrashed was. Overigens was het niet zo dat tulpen niets meer waard waren na de crash; maar een flink tiental procent minder. Securisatie vond plaats doordat familieleden of “vrinden” (jawel, letterlijk dat woord) zich garant stelden voor afname. Na de crash gingen veel rechtzaken juist over het afdwingen van deze garantstellingen.

  Ook waren er futures: je kon je toegezegde koop weer doorverkopen en aldus werd de tulp (die bij iemand in de tuin stond) doorverhandeld zonder werkelijk fysieke transactie. Prof. Vink wil deze “windhandel” weer nieuw leven in blazen, blijkbaar.

  Overigens, interessant in Goldgar’s boek is ook de beschrijving van de werking van het mechanisme van “rouwkoop”: bij het betalen van een boete van een paar procent kon je onder een koop uit, wat gretig gebeurde na de crash, uiteraard.

  De overheden (de steden, Enkhuizen, Haarlem, Amsterdam etc.) dwongen steggelende kopers en verkopers na de crash om schikkingen te treffen. Men wilde de lieve vrede graag bewaren. Overigens was, aldus dit boek, de tulpenhandel maar een beperkte sector van de economie, vergelijkbaar met de kunsthandel. In feite zat het dicht tegen die laatste aan; een burger met smaak had een goed schilderij aan de muur en een tulp in de tuin.

 84. Bor de Wolf says:

  PS. De crash van de tulpenhandel vond overigens plaats naar aanleiding van een bepaalde veiling in Enkhuizen: ineens was er niemand die nog een “redelijk” bod uit wilde brengen, vervolgens was het vertrouwen weg. Natuurlijk waren er nog wel wat transacties, maar de snelle gang neerwaarts was ingezet. Sterk gelijkend op de huidige impasse in de woningmarkt, uiteraard.

  Alleen is die vele maten groter dan de tulpenmarkt ooit was, en betreft het hier niet alleen de zeer gegoede burgerij (of de kleine liefhebber).

 85. Bor de Wolf says:

  PPS. Nog een laatste opmerking voor prof. Vink: het verkopen van tulpen werd later gezien als het verkopen van “kool”. En van het eten van kool wordt je winderig: “windhandel”, dus.

 86. jim says:

  Soms is het voor het historisch perspectief aardig, even terug kijken naar CBS publicaties van bijvoorbeeld 6 jaar geleden.
  Leest U vooral de laatste alinea nog eens goed.
  Vermogen vooral in pensioen en door gunstige koersontwikkeling van aandelen zorgden voor reserves.
  Die reserves zijn er helemaal niet meer
  (als ze er al waren, het is tenslotte ‘n perceptie) maar moeten nu aangesproken worden. 😉
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2006/2006-2068-wm.htm?Languageswitch=on

 87. jim says:

  Merijn Knibbe,

  Goede vraag Merijn, hoe de verschillen verklaarbaar zijn tussen cijfers DNB ECB?

  Goed artikel ook!

 88. cartoonist says:

  lorenzo: Ik noem het al een tijdje anders : psycho sociale krisis .

  Als iemand in deze uitleg wil hou ik me aanbevolen.

  gelukkig hebben we in nederland geweldige economy-neuurologen zoals dr. Vink, zeg maar de doktor Jansen van de financiele-economy 🙂

  https://www.google.nl/search?q=jansen+neuroloog&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a#q=jansen+neuroloog&hl=nl&client=firefox-a&hs=DF2&tbo=u&rls=org.mozilla:en-US:official&source=univ&tbm=nws&sa=X&ei=_vu1UIGwBcPT0QWl8YDYCQ&ved=0CDAQqAI&bav=on

 89. Bor de Wolf says:

  Toch nog iets over die tulpen: de geciteerde historicus had nageplozen (uit mijn hoofd, maar goed) dat voor de crash de beste tulpen zo’n twintig duizend gulden deden (vergelijkbaar met de prijs van een flink pand aan de Herengracht), een paar jaar na de crash zo’n 8 a 12 duizend. Ter indicatie van de waarde van een gulden: de rijkste Amsterdammer was goed voor 1 a 2 miljoen.

 90. Frans says:

  maria: Was Knotje aan het kijken bij de ECB hoever Target 2 gevorderd is?
  xandernieuws.punt.…d-kwijt-aan-eurozone

  Wow maria: dat is een erg goede link!!!! 🙂
  Iedereen verplicht kijken!!
  Moet eerlijk bekennen dat ik nooit van target 2 gehoord had, en de machinaties die daarmee samenhangen.
  Het onderstreept wel precies wat ik altijd zeg: het systeem heet coporate fascism, en we worden allemaal gehersenspoeld dat de EUR overeind houden noodzakelijk is.
  Het genoemde geld wat bijvoorbeeld naar Griekenland gaat, gaat uiteindelijk allemaal naar de banken. Het is dus ook het bewijs van global bankster occupation.
  Mensen: dit is de hoofdlijn, de rest, hoe interessant ook zijn de bijzaken die hieruit volgen, maar dus ook de hoofdzaak toelichten.
  AMEN.

 91. W. van Dijken says:

  Wie herinnert zich de berichten hier op het forum nog over de familie uit Assen die al een jaar hun hypotheek niet betaalden omdat ze erachter waren gekomen dat ING zich bediende van vermeende ‘frauduleuze praktijken’ zoals het fiat geldscheppingsproces, credit default swaps, CDO’s te bundelen zonder op de hoogte gesteld te worden, etc. De familie stuurden brieven gericht aan CEO Jan Hommen van ING om dit aan de kaak te stellen en stelde hier ING aansprakelijk voor

  ING heeft hen deze maand een brief gestuurd waarin duidelijk wordt gemaakt dat het huis per executieveiling verkocht gaat worden en men het pand moet verlaten: http://www.ont-moeting.eu/wp-content/uploads/2012/08/ING_aankondiging-ex-verkoop.pdf

  Deze familie heeft niet stilgezeten: er staat inmiddels een flink dossier aan correspondentie online, zie: http://www.ont-moeting.eu/?page_id=1754 Ook zijn er mensen geweest die zelfs aangifte bij de politie hebben gedaan tegen het fiat geldsysteem van de banken en het creëren van CDO’s (zie procesverbaal van 5 PDF pagina’s)

  Ik vermoed dat we dit steeds vaker gaan zien de komende jaren in NL. Het restschuld probleem wordt met de dag groter en de huizenbezitters met de dag wanhopiger. De familie is ook op facebook actief om te discussiëren met medestanders en met mensen die vinden dat ze gewoon moeten aflossen en niet zeuren. http://www.facebook.com/pages/Brief-naar-de-Bank/102141323266056

 92. nhz says:

  snorkel: Wat vinden jullie van dit idee om de economie weer op gang te brengen: We moeten weer tulpenbollen gaan verkopen voor de prijs van een Amsterdams grachtenpand. Hierdoor komt de kredietverlening weer op gang en gaan mensen weer geld uitgeven. Bovendien is het relatief veilig gebleken.

  nu alleen nog een overheidsinstelling die rotte tulpenbollen gratis omwisselt voor nieuwe en we kunnen van start 😎

  Bor de Wolf: PS. De crash van de tulpenhandel vond overigens plaats naar aanleiding van een bepaalde veiling in Enkhuizen: ineens was er niemand die nog een “redelijk” bod uit wilde brengen, vervolgens was het vertrouwen weg. Natuurlijk waren er nog wel wat transacties, maar de snelle gang neerwaarts was ingezet. Sterk gelijkend op de huidige impasse in de woningmarkt, uiteraard.

  dat klopt m.i. niet, de werkelijke oorzaak was een virus. Nee natuurlijk geen computervirus maar een echte, die tulpen aantast waardoor de karakteristieke patronen van dure bollen ineens konden veranderden. Sommige handelaars beseften daardoor dat die extreem dure bollen zomaar waardeloos konden worden, en dat wordt herhaaldelijk genoemd als de start van de tulpenbollencrash. Ongeveer één week nadat dit in Parijs ontdekt werd waren de prijzen in Nederland al vele tientallen procenten gedaald.

  cartoonist: gelukkig hebben we in nederland geweldige economy-neuurologen zoals dr. Vink, zeg maar de doktor Jansen van de financiele-economy 🙂

  google.nl/search?q…0CDAQqAI&bav=on

  +1

  en gelukkig voor al die oenconomie-neurologen zal de overheid ook daar pas ingrijpen lang nadat de slachting onder de burgers achter de rug is. Want zo’n griezelneuroloog staat nooit alleen, die heeft hordes collega’s en andere beambten die hem rugdekking geven, tot op het hoogste nivo toe.

 93. jim says:

  jim,

  Nee dat niet. Wel ging het alarm opnieuw af bij detectie van ‘n “Exploit Blackhole Kit” als ik zit te zoeken naar artikelen van Paul de Vries van de Rabobank op ‘n toch onverdachte site zou je denken…
  http://www.contacta.nl/kennissessie-huidige-woningmarkt

  Jaren lang nooit enige melding of last van gehad.

  Waar zijn de systeembeheerders in onze kenniseconomie gebleven?

 94. jim says:

  nhz: nu alleen nog een overheidsinstelling die rotte tulpenbollen gratis omwisselt voor nieuwe en we kunnen van start

  dat klopt m.i. niet, de werkelijke oorzaak was een virus. Nee natuurlijk geen computervirus maar een echte, die tulpen aantast waardoor de karakteristieke patronen van dure bollen ineens konden veranderden. Sommige handelaars beseften daardoor dat die extreem dure bollen zomaar waardeloos konden worden, en dat wordt herhaaldelijk genoemd als de start van de tulpenbollencrash. Ongeveer één week nadat dit in Parijs ontdekt werd waren de prijzen in Nederland al vele tientallen procenten gedaald.

  Bron?
  Ik lees het zeker niet hier.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie
  Wel dat er over mogelijke oorzaken gespeculeerd kan worden bij gebrek aan documentatie. Het blijft uiteindelijk gewoon wel ‘n bubble natuurlijk. Die loopt vroeg of laat leeg. Met ‘n klap of weglekkend langzaam zoals we nu nog zien.

  Daarnaast wist ik dat virussen in flora vaak voor gewilde variëteiten zorgen in siergewassen zoals bont blad, gekruld blad/bloemen e.d. Dat wordt in dit artikel dan ook wel genoemd.

 95. nhz says:

  jim: Waar zijn de systeembeheerders in onze kenniseconomie gebleven?

  hebben misschien een andere bron van inkomsten nodig nu het overal wat minder gaat? 😉

  ***

  Ondertussen nog maar eens even gekeken waar we staan, in het plaatselijke miljonairskrantje (dat voor woningen te koop): vraagprijzen voor de betere woningen blijven in Zeeland nog steeds achterlijk hoog, ondanks dat er steeds meer geschreven wordt over vertrek van allerlei grote Rijksdiensten uit de provincie, met als gevolg stevig verlies van banen. Maakt allemaal niks uit blijkbaar, de prijzen in deze provincie (in ieder geval in de hoofdstad) drijven op goudgerande ambtenarenpensioenen.

  U leest wellicht vandaag over gedwongen huisvesting van Randstad crimineeltjes in het Noorden, maar ook de gevangenis bij Middelburg lijkt te verdwijnen. Welke briljante politicus gaat eisen dat Randstad criminelen voortaan op stand gehuisvest worden in Zeeland? Of zouden de makelaars het voortouw hierbij durven nemen?

  Andere observatie: twee kleine gemeentes bieden relatief grote percelen te koop aan (600-700m2 voor 200-250K euro), met de mogelijkheid een vergelijkbaar tweede (aangrenzend) perceel bij te kopen voor slechts 12.000 euro. Slimme marketing of zijn ze wanhopig? Het gaat hier om voormalige landbouwgrond waar niks aan gedaan is, dus zelfs die 20 euro per m2 voor de extra grond is nog véél te duur eigenlijk, landbouwgrond is hier ongeveer 3.5 euro/m2 waard. Misschien toch maar even wachten tot het eerste perceel ook voor 12.000 euro weg mag 😉

  Ik zie ook een project waarbij oude WBV woningen flink worden opgeknapt, inclusief goede isolatie etc. en verkocht voor 115K euro vraagprijs. Dan heb je een huis met tuintje, ziet er binnen en buiten heel aardig uit en lijkt me betaalbaar voor veel starters. Dit gaat ergens op lijken … iets grotere nieuwbouw woningen met ook grotere tuin beginnen hier nu bij ongeveer 160K, nog steeds een hoop geld maar ook daar zit wat beweging in, want vroeger was er onder 250K vrijwel niks. De grote disconnect zit nog steeds bij de verkopers van bestaande woningen …

 96. nhz says:

  jim: Wel dat er over mogelijke oorzaken gespeculeerd kan worden bij gebrek aan documentatie. Het blijft uiteindelijk gewoon wel ‘n bubble natuurlijk. Die loopt vroeg of laat leeg. Met ‘n klap of weglekkend langzaam zoals we nu nog zien.

  Dat is altijd zo denk ik bij een bubble, ze zijn gewoon rijp om te klappen en meestal kun je achteraf geen echte oorzaak aanwijzen. Maar het verhaal over het floravirus is op zich intrigerend gezien de timing (heb ik uit een wat recenter artikel over de tulpenbollenmanie). Ook is duidelijk dat bij de intense speculatie en snelle daling de manier waarop de bollen verhandeld werden een grote rol speelde: dat gebeurde namelijk in taveernes, en die daarvan hadden de meeste steden in de polder er minstens twee per straat, wegens gebrek aan fatsoenlijk drinkwater. En de handel was op papier, niet fysiek – dat maakte het ook allemaal veel erger, met name ook om achteraf vast te stellen wat mensen nog schuldig waren en wie er wel of niet failliet was.

  Ook voor de laatste grote bubblecrash in Nederland in 1980 kan niemand een echte oorzaak aanwijzen. ‘hoge rente’ wordt vaak gezegd, of ‘stijgende werkeloosheid’ maar eind jaren ’70 waren rente en werkeloosheid ook al hoog en stegen de prijzen keihard verder. Het was gewoon wachten op een speldeprik …

 97. jim says:

  Ik kan mij voorstellen dat de protesten uit de samenleving die steeds luider werden evenwel een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwaarding van tulpenbollen. Het kon toch niet dat het geld opging aan windhandel en de bevolking daar voor moest bloeden. Uiteindelijk werd het niet meer gepikt!
  Gaan we dat hier ook meemaken?
  Wellicht tot op zekere hoogte denk ik dan. Als men in brede lagen van de bevolking doorkrijgt dat niets helpt om de feitelijke overwaardering te bekostigen. Dat alle stimulerende maatregelen slechts meer geld verbranden is. Dat we zo snel mogelijk van die veel te hoge schuld afmoeten. Begrijpt men eenmaal men beter z’n verlies kan nemen dan kan daarna weer geld echt in nuttige zaken geïnvesteerd.

  ‘Unemployment in the Netherlands is now rising. From an average of 3.46% from 2007 to 2009, the country’s unemployment rose to 4.46% in 2010 and 4.5% in 2011. In 2012, the percentage is expected to rise to 5.5%, according to the IMF.

  Mr Rutte promises budget cuts of €16 billion (US$20 billion) to bring the country’s deficit in line with EU rules. During the recession, the government was forced to boost the economy through stimulus programs and bank bailouts, which resulted in a budget deficit of 4.6% of GDP in 2009, 5.1% of GDP in 2010 and 4.8% in 2011. As a result, the country’s debt rose to 65.2% of GDP in 2011, compared with 62.9% of GDP in 2010. ‘
  aldus de globalpropertyguide die hier en daar verouderd is. http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Netherlands/Price-History

  en
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/cijfers/extra/huizenprijzen-visualisatie.htm?Languageswitch=on

 98. Philippuls says:

  Hoogleraar: Nationale Hypotheekbank zet in op verkeerde hypotheken

  Door Thijs Baas | bnr.nl

  Pensioenfondsen moeten juist de hypotheken overkopen die niét door de staat gegarandeerd zijn. Zo spreken ze hun vertrouwen uit in de hypoheken die in Nederland uitstaan.

  http://www.bnr.nl/topic/Personal_Finance/498749-1211/hoogleraar-nationale-hypotheekbank-zet-in-op-verkeerde-hypotheken

 99. nhz says:

  jim: Ik kan mij voorstellen dat de protesten uit de samenleving die steeds luider werden evenwel een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwaarding van tulpenbollen. Het kon toch niet dat het geld opging aan windhandel en de bevolking daar voor moest bloeden.

  heb je helemaal mis, een zéér groot deel van de bevolking deed mee; de woede ontstond pas nadat de bubble klapte – net zoals nu, de speculanten die zichzelf aanvankelijk superslim vonden proberen dan alle schuld af te wentelen op anderen. Lees de talloze reacties op algemene forums als het over de huizenmarkt gaat, allemaal boze mensen die ‘belazerd’ zijn door de banken, door de politiek, enz. enz.; over windhandel zul je ze nooit horen, hooguit dat de politiek véél te weinig doet om te zorgen dat de huizenprijzen weer ‘normaal’ gaan stijgen met 10-20% per jaar.

  jim: Dat alle stimulerende maatregelen slechts meer geld verbranden is.

  natuurlijk is dat niet zo voor scheefleners, alles wat de overheid spendeert om de bubble overeind te houden komt in ieder geval niet direct uit hun zak; voorlopig kunnen ze vrolijk doorgaan met boven hun stand wonen. Kortom, half Nederland zal hier nooit tegen zijn, en van de rest snapt het overgrote deel niet eens hoe de vork in de steel zit.

 100. maria says:

  Philippuls:
  Hoogleraar: Nationale Hypotheekbank zet in op verkeerde hypotheken

  Door Thijs Baas| bnr.nl

  Pensioenfondsen moeten juist de hypotheken overkopen die niét door de staat gegarandeerd zijn. Zo spreken ze hun vertrouwen uit in de hypoheken die in Nederland uitstaan.

  bnr.nl/topic/Perso…verkeerde-hypotheken

  Natuurlijk, in normale taal heet dat dat de winsten geprivatiseerd worden (veilige hypotheken voor de banken) en de verliezen gesocialiseerd worden (onveilige hypotheken voor de pensioenfondsen).
  Dat zou betekenen dat de pensioenbetaler/verkrijger opdraait voor nog te nemen verliezen van de banken.

  Zijn we sukkels of zijn we sukkels???????????

  Nederland, laat je niet nog eens een keer een oor aannaaien van “the Banksters”!!!!!!!!!!!!

  Ban the Banksters!!!

 101. Bor de Wolf says:

  Over de tulpencrash: het virus (we weten nu natuurlijk pas dat er sprake is van een virus, omdat het hele virus idee in de 17e eeuw afwezig was) zorgt juist voor de “vlammende” verkleuringen die extra gewild waren. Men kon bij aankoop niet zien of een “vlam” aanwezig was, alleen wanneer een tulp bloeide wat maar gedurende een korte periode per jaar was. Men moest dus vertrouwen op het woord van de verkoper, en inderdaad was het zo dat de bloem zich kon herstellen van de besmetting en dan niet “vlammend” verscheen.

  De tulpencrash zelf had dus geen duidelijke reden: er werd gewoon niet meer geboden naar oude prijzen op de bewuste veiling in Enkhuizen (zie mijn eerdere post), waardoor het vertrouwen wegviel, de algehele verkoop stokte dan wel vertraagde en prijzen daalden. De aanvankelijke prijzen waren min of meer reeël omdat een tulp een gewild luxe goed was, dat niet goedkoop te produeceren viel en niet ruim voorhanden was. Op zeker moment werd het een vehikel voor speculatie, waardoor de prijzen te sterk stegen.

  De bron hiervoor is dus het boek van Goldgar, zie:
  http://www.amazon.com/Tulipmania-Money-Honor-Knowledge-Golden/dp/0226301265/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1354112128&sr=8-1&keywords=tulipmania

  Dit is een serieus historisch werk, de auteur is hoogleraar of docent op een universiteit in Londen en heeft zeer ruim archiefonderzoek in Nederland gedaan. Andere koek dan prof. Vink (of wikipedia).

 102. cartoonist says:

  nhz: Want zo’n griezelneuroloog staat nooit alleen, die heeft hordes collega’s en andere beambten die hem rugdekking geven, tot op het hoogste nivo toe.

  Zo werkt het systeem, je zou wel gek zijn om er niet aan mee te doen . 😯

 103. Deutsche Mark says:

  Het bollenvirus tijdens de tulpenmanie vind ik goed te vergelijken met de technische staat van een groot deel van de Nederlandse huizen.

  Dat je een hypotheek van rond de 2 ton afsluit op een rijtjeshuis uit ~1970 en de (maand)lasten die deze schuld met zich mee brengt is één kant van het probleem, maar dat een heleboel van deze huizen nog maar een beperkte (economische) levensverwachting hebben is een vervelende “bijkomstigheid” waarover ik nooit iets lees.

  Veel huizenkopers wonen straks in een krot dat niets meer waard is, op een postzegel grond die niet voor iets anders dan rijtjesbebouwing geschikt is. (op ~150m² kun je nu eenmaal niet vrijstaand bouwen)

  Dan moet het rijtje dus worden afgebroken en een nieuw modern rijtje gebouwd worden. Alle bewoners van het rijtje moeten dit geintje kunnen financieren voordat er met de vernieuwing begonnen kan worden.
  Als je dan nog ~1,5ton restschuld van de aanvankelijke 2 ton over is kan dit dus nooit zonder heel ver boven de waarde van het nieuw gebouwde onderpand te financieren.
  Conclusie: de wijken van rond 1970 gaan straks allemaal ghetto’s worden, omdat er voor vernieuwing geen geld is.

  Als je ziet hoeveel problemen stadsvernieuwing al oplevert, terwijl daar nog een flink deel van het bestand in corporatiehand is, kun je wel nagaan wat hier voor een tijdbom tikt.
  De gemeenten kunnen onmogelijk iedereen in een rijtjeswijk uitkopen om het dan in één klap plat te gooien.
  Voorbeeldje van het soort huisjes waar ik op doel:
  http://www.funda.nl/koop/sassenheim/huis-48656652-mercuriusstraat-6/kenmerken/
  En dan zit hier nog een vrij nieuwe CV-ketel en dubbelglas in, wat vaak niet het geval is. “Onder voorbehoud verkocht” is het, dwz voor de locatie aantrekkelijk geprijsd. Persoonlijk lijkt het me ~40% overgewaardeerd.

 104. Adamus says:

  Deutsche Mark,

  Lees maar wat Konrad Fischer hierover schrijft: “alles moet worden vervangen”.
  http://www.konrad-fischer-info.de/7wdvs18.htm

 105. Adamus says:

  cartoonist: Zo werkt het systeem, je zou wel gek zijn om er niet aan mee te doen .

  Hoe heet dat boekje? “Schedels lichten” of zoiets.

 106. Adamus says:

  cartoonist: Zo werkt het systeem, je zou wel gek zijn om er niet aan mee te doen .

  Hoe heet dat boekje? “Schedels lichten” of zoiets.
  Frans,

  Grieks EU kado’tje voor hedgefunds o.a. En die zullen ook wel iets met banken doen.

 107. Marketwatch says:

  De Nederlandse Woonbond, de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden,is een actie begonnen genaamd ‘Huuralarm’ tegen de voorgenomen plannen van het Kabinet in de huurmarkt:

  Huurders en andere belanghebbenden kunnen hun handtekening hier kwijt:

  http://petities.nl/petitie/huuralarm-houd-huren-betaalbaar-en-trek-de-woningmarkt-uit-het-slop

  Meer informatie:

  http://www.woonbond.nl/nieuws/2975

 108. Dim says:

  Deutsche Mark:
  …maar dat een heleboel van deze huizen nog maar een beperkte (economische) levensverwachting hebben is een vervelende “bijkomstigheid” waarover ik nooit iets lees…

  Inderdaad. Dat vraag ik me nu al tijden af: wat gebeurt er als een huis afgeschreven is? Betaalt de laatste bewoner dat? De grond is natuurlijk het meeste waard, en die is nooit afgeschreven, maar toch. Dit is toch ook een bewijs van de ‘fout’ die gemaakt wordt met alsmaar stijgende huizenprijzen.

  Om een vergelijking te trekken met auto’s: die worden steeds minder waard, en als de laatste eigenaar de auto naar de sloop brengt is dat niet erg. Hij heeft er lang mee gedaan (bv. bij nieuwkoop) of er een stuk minder voor betaald (bij tweedehands). De laatste eigenaar van een huis daarentegen is de sjaak.

  Wie heeft er mee inzicht in deze kwestie?

 109. cartoonist says:

  Deutsche Mark: Conclusie: de wijken van rond 1970 gaan straks allemaal ghetto’s worden, omdat er voor vernieuwing geen geld is.

  Ook woningen van voor 1970 hebben een probleem, dat van rottende paalfunderingen, ook wel palen-pest genoemd. Dit betreft 200.000 woningen met een potentiele schade van 40 miljard euro. http://www.nieuwsbank.nl/inp/2012/11/14/I003.htm

  Dit zijn in de grote steden altijd rijtjeshuizen en i.h.a. partikulier bezit. Bedrag voor herstel per woning zeker 50 tot 100 duizend euro.

 110. jim says:

  Waarschijnlijk is het al eens gepost het is dan ook al wat ouder, maar toch een interesting read.
  Grieken die bloggen over Nederland:

  Dutch disease.
  THE DUTCH TRAGEDY: The country’s current worrying situation, disturbingly resembles that of Ireland and Spain, as it addresses an extremely large private dept, a tremendous real estate bubble, and huge bank mortgage loan defaults…
  http://beta.fool.com/dennisviliardos/2012/10/30/dutch-tragedy-countrys-current-worrying-situation-/15483/

  Met al die conclusies ben ik het niet geheel eens soms zelfs geheel oneens en daarnaast weet ik niet wie FOL is maar dat ze de manier waarop het hier georganiseerd is ziek noemen. Ja dat snap ik wel! Zeker wanneer ze de schuld per hoofd van de bevolking met die van Griekenland vergelijkt. Het geeft ‘n andere inkijk bedacht ik. Net nu Griekenland z’n banken begint te verkopen vraag ik mij af wat die Grieken van het plannetje van Vink hadden gedacht als ze er van hadden geweten. Heeft het niet veel meer zin om vakanties naar Griekenland te subsidiëren. Oh shit, dat deden we al.
  ‘the Dutch citizens not only took on debt to buy their own homes; they borrowed money to consume, using their homes as collateral – in order to benefit from government subsidies in the form of tax breaks.’

 111. jim says:

  Dim,

  Dat is nu juist de pest. Alles schrijven we af. Vastgoed niet.

  En goed dat Deutsche Mark er eens op wijst! Ik moest daar onlangs ook aan denken toen een bouwval opgekocht door de woco gerenoveerd en gesplitst in de verkoop ging. Ik wist hoe het eruitzag toen de oude man er nog woonde. Funderingsproblemen kunnen ook ‘n hoop kosten zoals Cartoonist aangeeft. Hier gaat het dan vaak om huizen van ver voor 1970! Waar het aan ligt? Wterpeil verandering. De Metro? Of kan het ook gewoon door veroudering?

 112. Adamus says:

  Bor de Wolf:
  PS. De crash van de tulpenhandel vond overigens plaats naar aanleiding van een bepaalde veiling in Enkhuizen: ineens was er niemand die nog een “redelijk” bod uit wilde brengen, vervolgens was het vertrouwen weg. Natuurlijk waren er nog wel wat transacties, maar de snelle gang neerwaarts was ingezet. Sterk gelijkend op de huidige impasse in de woningmarkt, uiteraard.

  Alleen is die vele maten groter dan de tulpenmarkt ooit was, en betreft het hier niet alleen de zeer gegoede burgerij (of de kleine liefhebber).

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie

  Werd bepaald geen zaken meer in behandeling te nemen.

  Iets voor een docu?

 113. Adamus says:

  Ik heb nog een boekje uit de jaren 60 liggen hier. Naar ik meen uitgegeven ivm 100 jarig bestaan van de bloembollenveiling. Staat een stukje geschiedenis in maar kan me niet herinneren dat de crash breed werd uitgemeten.

 114. RealisT says:

  Deutsche Mark: maar dat een heleboel van deze huizen nog maar een beperkte (economische) levensverwachting hebben is een vervelende “bijkomstigheid” waarover ik nooit iets lees.

  Dat is een heel goed punt dat ik in discussies met (toekomstige) eigenaren ook heel vaak aanhaal. Toch zijn er nog hele veestapels die in de rij staan om 250k voor een opknappertje af mogen te tikken. Als die rottige bank hun tenminste een lening gunt.

  Ik woon tijdelijk in zo’n bloemkoolwijk en alle huizen die hier het afgelopen jaar zijn verkocht, ondergaan grondige renovatie. Vooral de warmte- en geluidsisolatie is ronduit slecht, maar daar wordt dan haast weer niks aan gedaan.

  Na de cosmetische facelift kunnen ze wellicht nog een jaar of 20-30 mee, maar dan is het volgens mij ook echt over.

  Ik denk dat gemeenten pas wat aan dit soort wijken gaat doen als de verkrotting te erg wordt. Tegen die tijd koopt een gemeente mogelijk panden op en hoopt door er veel duurdere koopwoningen voor in de plaats te zetten het verlies te compenseren. In feite betalen dan de nieuwe bewoners van zo’n wijk mee aan de gesloopte oude meuk. Tot voorkort ging dat allemaal heel gemakkelijk, want (geleend) geld zat…

  Gemeenten zouden er beter aan doen om veel meer kleinschalige particuliere bouwprojecten toe te staan. (semi-)vrijstaande woningen zijn immers makkelijker te vervangen. Nog zo’n voorbeeld waaruit blijkt dat schaalvergroting lang niet altijd gunstig is.

 115. RealisT says:

  jim: Dat is nu juist de pest. Alles schrijven we af. Vastgoed niet.

  Dat past ook niet in de vastgoedreligie die predikt dat de huizenprijs altijd stijgt. Kopen = investeren = geld verdienen! Dat lulverhaal houdt natuurlijk geen stand als je beseft dat je investering een uiterste houdbaarheidsdatum heeft. En dus steken de ‘gelovingen’ liever hun kop in het zand dat de makelaar ze in de ogen heeft gestrooid. 😉

 116. Adamus says:

  Adamus: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie

  Werd bepaald geen zaken meer in behandeling te nemen.

  Iets voor een docu?

  Een Alkmaarse onderwijzer schreef toneelstuk over de bollenpracht. Een prof. Vink avant la lettre.

 117. asd says:

  Leuk voorbeeld van Bor de Wolf om de tulpenhandel in de 17e eeuw als metafoor voor de huidige NL-bubbel ten tonele te voeren. En voortvloeiend daaruit bijvoorbeeld de discussie tussen Jim(Salebim) en nhz.

  Nou, als die Vink in zijn “colleges aan de universiteit van gebakken lucht” niet terugkomt op zijn recente beweringen over de hernieuwde invoer van securitisaties, waarbij je “solide” NHG-pakketjes mengt met die van Immobilienschrot, dan heeft hij beslist geen kennis genomen van de bijdragen op dit blog. Schande!

  Dat betekent dan wel, dat de zeepbellers zelf tot actie zullen moeten overgaan en niet moeten blijven hangen in gelul op dit blog.

  Dus beste mensen, de politiek en de T.K. in (laat ik ook eens een afkorting gebruiken, hetgeen t.o.v. de lezer eigenlijk niet zo netjes is) om jullie terechte zeepbel-inzichten tot werking te laten komen.

  Zo door blijven gaan met lumineuze ideeën verspreiden en er niks mee doen, is slechts tijdsverdrijf.

  Kom op, wie dan ook van jullie, you name it, politieke partij oprichten, meer dan 5% halen (heb je zo met de hier geventileerde ideeën)en de Tweede Kamer in om het gevestigde stelletje joegheiroepers van de banksters, de bouwmaffia o.l.v. Elco Brinkman, de Hukkerorganiatie, het multinationalgetijsem, kortom de V.V.D., de modepartij D’66 (hallo meneer de kunsthistoricus we zijn intussen wel een halve eeuw verder!) en de principeloze, zwabberende P.v.d.A een halt toe te roepen.

  Desnoods aansluiten bij de “Freie Wähler” van de kleinzoon van Adenauer. Dat was pas een Europese staatsman!

  Komt nog bij, dat vroeg of laat, de helft van NL toch onder water komt te staan en de NL-bevolking om existentiël-economische redenen zijn toevlucht over de grens heeft moeten zoeken.

  Daarmee is een deel van de 2 1/2% Zuideuropese bovenlaag trouwens al druk bezig.

  Maar ja, in Holland gebeurt alles vijftig jaar later, zoals Lessing al in de Achttiende Eeuw verkondigde.

  En dàt komt door de deelnemers aan dit blog, die liever in hun luie stoel blijven zitten om kritiek uit te oefenen in plaats van hun handen uit de mouwen te steken, waarmee NL ooit groot is geworden.

  Misschien hoort windhandel als de tulpenhandel in de Zeventiende Eeuw en de huizenhandel in de 21e eeuw wel bij het karakter van dit volk.

  In dit opzicht, gewaardeerde zeepbelbloggers, hebben jullie tot in het oneindige nog genoeg gelegenheid om jullie gram te spuien.

  Op gezette tijden neem ik er, genietend, kennis van.
  Faine avond!

 118. dr. t says:

  Vandaag in De Volkskrant:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3354919/2012/11/28/Heilig-geloof-in-harde-munt-ruineert-Europa.dhtml

  Het artikel komt er op neer dat Europa te star vasthoudt aan het belang van een harde munt.
  Herfinanciering, belastingverhoging helpt ons niets.
  Wat aan de ene kant wordt binnengehaald kan aan de andere kant niet meer worden uitgegeven.
  Bezuiniging leiden alleen maar tot een neerwaartse spiraal.

  In de VS daarentegen is de schuldenproblematiek voor de helft opgelost door geld bij te drukken. Inflatie tot gevolg? evident niet het geval. Wel een voorzichtige opleving van haar economie.

  En zelfs al ontstaat er inflatie, dan nog is het fijn dat daarmee de schuldenlast verminderd wordt.

 119. asd says:

  @123(asd)

  Er blijkt misverstand te bestaan over de toeschrijving van het gezegde: “In Holland gebeurt alles vijftig jaar later”. De pijlen wijzen in de richting van Heinrich Heine, maar ook dat is niet zeker.

  Neemt niet weg, dat de uitdrukking geworteld is onder de geletterden in dit werelddeel.

 120. asd says:

  @124 (dr.t.),

  Sowhat! Dit is toch geen nieuws!

 121. ll says:

  Nog even, en we zitten weer in de Middeleeuwen ;), NVM terug bouw terug naar 1945.

  http://www.nvm.nl/actual/november_2012/bouw_stevent_af_op_zwaarste_jaar_sinds_1945.aspx

  Over onderhoud oude huisjes gesproken, mijn huisje is gebouwd in 1886. Heeft twee wereldoorlogen doorstaan 🙂 Je ziet dat de jaren veranderen in het huis, zoals b.v. waar vroeger de bedsteden stonden, en later in 1927 er een buiten wc bijkwam ( is nu de slaapkamer, beetje groter gemaakt 🙂 ). Ik heb de oorspronkelijke bouwtekeningen teruggevonden. Er is een heel ander dak op gekomen. De fundering is net als nieuw, maar nu binnenkort moeten de voegen in de buitenmuur worden gekrapt en vervangen worden. En je blijft kozijnen vervangen, dat wel. Bij verbouwing achter het huis tuinzijde voor een stuk nieuwbouw, vonden we hele oude kranten geplakt op een buitenmuur, die nu weg is gehakt.
  In een kast zit een rare betimmering volgepropt met krantenpapier, open gemaakt en wat blijkt, er zat gewoon een groot gat in de zijmuur. Elke steen, elk stuk hout dat je weghaalt verbergt meestal een verrassing, is wel leuk……. Zelfs de tuingrond is oud, vond stenen uit het Silurium 🙂

 122. Bor de Wolf says:

  ll,

  Nog tulpenbollen gevonden?

 123. Bor de Wolf says:

  GVD! Het is een samenzwering! De vrouw van Eelco Brinkman zit helemaal kneedeep in de tulpenhandel:

  http://www.jannekebrinkmansalentijn.nl/index.html

 124. snorkel says:

  Bor de Wolf: Tulipmania

  Jup, die bedoelde ik 😉 Er zijn zelfs theorieën dat het woord “bubble” (als in housing bubble) afkomstig is van “bulb” (als in tulip bulb)

 125. snorkel says:

  Bor de Wolf: De vrouw van Eelco Brinkman zit helemaal kneedeep in de tulpenhandel:

  W… T… F…!!! hilarisch!

 126. Adamus says:

  nhz,

  Google “foto virus tulp” best mooi. Heb er als lagerscholer nog bosjes van verkocht 😉

 127. cartoonist says:

  dr. t: In de VS daarentegen is de schuldenproblematiek voor de helft opgelost door geld bij te drukken. Inflatie tot gevolg? evident niet het geval. Wel een voorzichtige opleving van haar economie.

  Volgens het artikel van Veldman:
  De Fed heeft sinds 2008 zo ongeveer de helft van het begrotingstekort gefinancierd met z’n quantitative easing en daarmee de Amerikaanse burger een enorme dienst bewezen.

  50 miljoen amerikanen leven op voedselbonnen, dat is 1 op 5 mensen. De lonen stijgen nauwelijks en kosten van eerste levensbehoeften vliegen de pan uit dankzij de Q.E. Bijna alle pensioenen van de lagere en middenklasse zijn weg. En dan durft zo’n economisch onbenul te beweren dat de amerikaanse burger een enorme dienst is bewezen. Het is tekenend voor het niveau van dr. t en het soort economen als Veldman.
  De enige Amerikanen die sinds 1990 welvaartsgroei beleven (na inflatiecorrectie) zijn de top 5% van de amerikaanse samenleving. De rest is er sterk op achteruitgegaan.

  Als we onder amerikaanse burger alleen financiele mensen, top v/h bedrijfsleven en politici rekenen en we beschouwen het grootste deel van de amerikanen uit de midden en lagere klasse als vuilnis die niet mee telt, ja dan klopt de stelling van Veldman.

 128. Adamus says:

  jim:
  jim,

  Nee dat niet. Wel ging het alarm opnieuw af bij detectie van ‘n “Exploit Blackhole Kit” als ik zit te zoeken naar artikelen van Paul de Vries van de Rabobank op ‘n toch onverdachte site zou je denken…
  contacta.nl/kennis…-huidige-woningmarkt

  Jaren lang nooit enige melding of last van gehad.

  Waar zijn de systeembeheerders in onze kenniseconomie gebleven?

  Een Stapelaartje in stenen.

 129. Adamus says:

  Vink is “professor” , leraar dus en ook geen hoogleraar. Beetje mal vertaald dus. Bron: linkedin.

 130. asd says:

  @135(cartoonist),

  Dat wou ik maar zeggen. Kromme tenend, die mentaliteit van Veldman en van types als dr.t.

  Hebben ook nog geen echt benul van economische processen.

 131. ll says:

  snorkel: Er zijn zelfs theorieën dat het woord “bubble” (als in housing bubble) afkomstig is van “bulb” (als in tulip bulb)

  Nee, South Sea Bubble 1590 , zie etymologisch woordenboek 🙂

  http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=bubble&searchmode=none

 132. cartoonist says:

  asd: Hebben ook nog geen echt benul van economische processen.

  Het is gewoon zo dat sinds de financiele terrorristen van de FED, Greenspan en Bernanke de economie hebben laten exploderen met goedkoop krediet dat de levensstandaard (na inflatiecorrectie) voor de meeste gewone Amerikanen er op achteruit is gegaan.
  Greenspan heeft na de beurscrach van 1987 het economisch systeem laten verzuipen in krediet om daarmee de beurskoersen hoog te houden. Na de dot.com crisis van 2000 is het kredietschepping nog in een hogere versnelling gezet en daardoor ontstond de huizebubble en dus ook de financiele kredietcrisis van 2008.

  En dat soort criminelen wordt dan toegedicht dat ze de Amerikanen een dienst hebben bewezen.

  bron o.a. : http://books.google.nl/books/about/Greenspan_s_Fraud.html?id=rhs28P_LGLYC&redir_esc=y

 133. Adamus says:

  En zelfs al ontstaat er inflatie, dan nog is het fijn dat daarmee de schuldenlast verminderd wordt.

  En dan de rente keihard omhoog naar 15% 😉 is je schuld gehalveerd en betaal een rente maal 3 of 4 😉

 134. Philippuls says:

  Brussel houdt Nederland extra in de gaten

  BRUSSEL – Nederland wordt de komende tijd door Brussel extra in de gaten gehouden. In ons land zijn mogelijk economische onevenwichtigheden die niet goed zijn voor de Europese Unie.

  Brussel is vooral bezorgd over de negatieve ontwikkeling van de schuldbalans van veel gezinnen. Nederlanders hebben ‘een zeer hoge hypotheek terwijl hun inkomsten dalen’, zo stelt de Commissie.

  Ook noemt Brussel de vooruitzichten voor de woningmarkt ongunstig.

  http://www.nu.nl/politiek/2969360/brussel-houdt-nederland-extra-in-gaten.html

 135. Bor de Wolf says:

  Philippuls,

  Snel nog even een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, straks mag het niet meer van Brussel! Hoewel, misschien dat die EU ambtenaren gaan praten met professor Dennis, en snel zullen inzien dat er ook andere oplossingen zijn.

 136. jim says:

  ll,

  Eelco:
  “En als woningeigenaren hun huis energiezuinig laten maken, zouden ze die kosten van de belasting moeten kunnen aftrekken. Dat helpt ook voor de klimaatdoelstellingen.”

  Pfff Ja hoor, tuurlijk daar is tie weer! Die dubbele ruiten in z’n sèrre, met uitzicht op ‘t tulpen-plantsoen, door u en mij mede gefinancierd. En dit alles slechts om meer te kunnen consumeren tegen ‘n lager tarief. Of evenveel voor nog veel minder. Ga je plafond verlagen hork.

  De boel voor de mal houden. Meer is het niet. Onbeschoft, ook nog om dan te doen alsof er mee beoogd werd klimaatdoelen te gaan behalen, dat wel.

  Toch gaan dat soort uitspraken erin als koek in Nederland, al snap ik er geen snars van. De industrie wil helemaal geen marktverstorend gesubsidieerd stelsel dat bij ‘n gewijzigd kabinet zo maar weer kan veranderen in haar tegendeel!

  Zorg dat er overal ten alle tijden alleen maar milieuvriendelijk gebouwd wordt man. Dat had je al kunnen bewerkstelligen. Hoe lang zit je er al!

 137. maarten says:

  Eelco wordt zo langzaamaan een fossiel en dan?

 138. jodha says:

  Dennis heeft het over krediet, en dat dit meer tot de beschikking van het volk moet komen. Dennis, wordt wakker, dat is deel 1 van het business model van central banken die het geld drukken. Als je goed kijkt dan zie je dat ze het de afgelopen decennia, eigenlijk vanaf 1913 fed act, via de gewone banken in de straat hebben gesleten.
  Nu deel 2: terugnemen en mensen/landen hun collateral afnemen. Daarna misschien nog een cycle?
  In ieder geval zijn ze nu hard bezig het deel 1 plan in india en afrika uit te rollen. Daar zijn nog teveel mensen die zelf kunnen bepalen wat ze met hun spulletjes en land doen.
  Het is een vrij slim model, en steeds meer mensen beginnen door te krijgen dat het eigenlijk nog niet heel lang bestaat, ofwel principe van cavia die blij is met een mooi verfje over de tralies geldt steeds minder. ‘Creature from jekyll island’ of ‘secrets of the federal reserve’ (amazon.de) zou standaardwerk voor scholen moeten worden.

 139. nhz says:

  Bor de Wolf: en inderdaad was het zo dat de bloem zich kon herstellen van de besmetting en dan niet “vlammend” verscheen.

  dat was dus wat begin 1637 in Parijs ontdekt werd, en een flinke dip in het vertrouwen veroorzaakte bij de grotere handelaren. Maar er zullen vast nog andere ‘aanleidingen’ geweest zijn, het valt achteraf onmogelijk te reconstrueren.

  cartoonist: Zo werkt het systeem, je zou wel gek zijn om er niet aan mee te doen . 😯

  ja, vraag maar aan Diederik Stapel 😎

  Dim: Dat vraag ik me nu al tijden af: wat gebeurt er als een huis afgeschreven is? Betaalt de laatste bewoner dat? De grond is natuurlijk het meeste waard, en die is nooit afgeschreven, maar toch

  tja, tot voor kort was het zo dat je altijd een gek kon vinden die er meer voor betaalde dan jijzelf, ook al was het een bouwval. Ik ken hier in de buurt kleine huisjes waar een ton voor betaald werd door kleine speculanten, na aankoop ging het halve huis tegen de grond, werd er maanden geklust en werd het voor 1-1.5 ton extra in de verkoop gezet. Maar inmiddels koop je voor die 1 ton die toen een bouwval kostte nu een even groot huis dat piekfijn in orde is …

  jim: ‘the Dutch citizens not only took on debt to buy their own homes; they borrowed money to consume, using their homes as collateral – in order to benefit from government subsidies in the form of tax breaks.’

  nee, dan de Grieken zelf, die waren veel slimmer. Die leenden gewoon grote bedragen voor consumptie zonder dat er collateral was, dat was allemaal verzonnen of al doorverkocht of volledig gehypothekeerd …

  asd: Zo door blijven gaan met lumineuze ideeën verspreiden en er niks mee doen, is slechts tijdsverdrijf.

  Het werkt wel degelijk, als een sneeuwbal, maar het heeft gewoon tijd nodig. Als genoeg mensen inzien dat het een pyramidespel is dan stopt de muziek vanzelf. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat als 10% van de bevolking van een bepaald nieuw idee overtuigd kan worden, dat het dan niet meer tegen te houden is. Geduld … in de politiek in NL heb ik al lang geen geloof meer, alles wat daar bovendrijft is corrupt, een enkel kleine symboolpartijtje uitgezonderd. Langs die weg zal er niks veranderen, ze moeten van buitenaf gedwongen worden, bijv. doordat het geld opraakt. En wie zijn nek uitsteekt tegen de vastgoed maffia, die wordt genadeloos een kopje kleiner gemaakt in de polder; een politieke partij die zich daar tegen keert maakt geen schijn van kans.

  Afgezien daarvan heeft het zeker nut om te werken aan hoe het beter kan, dus niet blind een huis kopen, consuminderen, op andere manieren werken aan een duurzamer samenleving, en vooral praten in de kennissenkring en mensen overtuigen dat het anders moet én kan.

  dr. t: En zelfs al ontstaat er inflatie, dan nog is het fijn dat daarmee de schuldenlast verminderd wordt.

  Pfff, wat een wijze woorden weer 😎
  Leve de hyperinflatie, ga eens in Zimbabwe kijken zou ik zeggen, of vraag eens aan mensen die Weimar meegemaakt hebben. Maar ja, als dr.t maar makkelijk van zijn hypotheek af komt, de rest is bijzaak …

  cartoonist: De rest is er sterk op achteruitgegaan.

  en bedenk daarbij dat al die QE nog afgebouwd moet gaan worden, dus de grote rekening komt nog. De inflatie die we nu zien (volgens niet-gemanipuleerde statistieken 7-10% per jaar) is peanuts vergeleken met wat gaat komen als de FED ooit weer van al die Treasuries af moet – dat gaat dus ook nooit meer gebeuren, het is dan Game Over.

  cartoonist: Greenspan heeft na de beurscrach van 1987 het economisch systeem laten verzuipen in krediet om daarmee de beurskoersen hoog te houden. Na de dot.com crisis van 2000 is het kredietschepping nog in een hogere versnelling gezet en daardoor ontstond de huizebubble en dus ook de financiele kredietcrisis van 2008.

  De eerste versnelling kwam met het loslaten van de goudstandaard in 1971, de tweede versnelling inderdaad in 1987 toen Greenspam aan de macht kwam, en daarna was het eigenlijk om de paar jaar steeds harder lucht erin pompen om de financiele souffle niet meer te laten inzakken. Je ziet deze data overal in terug, ook in de huizenprijzen 🙁

  Maar laten we vooral nog een paar triljoen in het systeem pompen want anders komt dr.t’s hypotheek onder water; het doel heiligt alle middelen !!!

 140. maarten says:

  De economische status quo is de elite aan het inhalen, de middenklasse wordt op het moment genaaid en de lage inkomensgroepen liggen als een beer in winterslaap in hun hol: http://www.zerohedge.com/news/2012-11-28/guest-post-fiscal-cliff-and-grand-bargain

 141. jim says:

  maarten,

  Dan graaft ll ‘m op in haar tuin en gaat hem determineren en classificeren 🙂

 142. nhz says:

  Philippuls: Brussel houdt Nederland extra in de gaten

  zou ik ook doen, nu Nederland en Duitsland samen de hele EU en al die Brusselse uitvreters overeind moeten houden 😎

 143. asd says:

  @140 (cartoonist),

  Ja, zo is het gewoon. Heeft geen zin om dergelijke lieden erop te wijzen, dat de V.S. maandelijks (blijvend) 120 miljard Dollar MEER uitgeven dan er binnen komt om de economie een heel klein beetje aan de gang te houden en dat in een enkele sector.

  Als je daarmee als VS-overheid denkt een economie in al zijn geledingen op te bouwen, ben je niet echt goed bezig.

  Kortstondig kan dat weliswaar een effectje teweeg brengen, maar op den duur worden de economische problemen in de VS-samenleving alleen maar groter.

  Wanneer je zoiets goed probeert te praten, ben je of in en in slecht of oliedom.

 144. Constance says:

  @140 Cartoonist
  Dat is maar een deel van het verhaal. In feite hadden de banken via het schaduwbankensysteem hun mogelijkheden tot kredietschepping effectief vrijwel losgekoppeld van de regelgeving van de FED en daarmee een gigantisch financieel kaartenhuis gebouwd dat geen enkele relatie meer had met de reele economie.

  Op dit aan zichzelf refererende systeem had Greenspan’s rente-instrument uiteindelijk niet zoveel grip meer.

  Greenspan’s aandeel zat hem dan ook vooral in het afbouwen van regelingen om dit soort constructies te beperken en in het dwarszitten van Brooksley Born van de CFTC, in haar strijd tegen Wall-Street criminelen als Blankfein &co.

  Daarbij beschikten de schaduwbanken met hun CDO’s als geldsubstituten eigenlijk over een vorm van privaat geld.
  De (impliciete) staatsgaranties golden overigens niet voor het schaduwbankensysteem, dat daarmee eigenlijk bijna functioneerde zoals bijv. Hayek het ooit voorstelde….

 145. maarten says:

  asd,

  Die hele euro crisis lijkt, en leek, mij een bliksemafleider voor de problemen in de US.
  Een land met onmogelijke consumptie

 146. Mastah says:

  nhz: zou ik ook doen, nu Nederland en Duitsland samen de hele EU en al die Brusselse uitvreters overeind moeten houden

  Behalve dus dat zodra iedereen het doorheeft dat onze woningmarkt en private schuldenpositie zo slecht is en onze banken in extreem zwaar weer zitten wij waarschijnlijk mogen gaan aankloppen voor Brusselse garanties en die bankenunie zo snel mogelijk willen.
  Ik hoop dat op het moment dat dat aanbreekt de Duitsers, Finnen (de echte, niet de bontkraagjes) en opkomende Centraal Europese landen er nog wel zin in hebben. Vooral als enkel NL-politici blijven schetsen dat NL zogenaamd het perfecte land met de perfecte systemen en oplossingen is, de rest van Europa(eanen) ons voorbeeld maar altijd moet volgen.

 147. jim says:

  Iemand zich wel eens afgevraagd waarom alleen de Europese vlag wappert bovenop De Nederlandse Bank, en dat dan dus in plaats van de Nederlandse vlag?
  Da’s toch raar eigenlijk? Ik woon in de buurt en ik wen er nooit aan. Gek trouwens dat er zo weinig foto’s van te vinden zijn waaruit dit blijkt. Bij de Deutsche Bundesbank is dat toch niet het geval? Op de foto’s die ik er van kan vinden zie ik toch echt de Duitse vlag.
  Moet je daar niet te moeilijk over doen of is het ‘n veeg teken? Duitsland heeft heel wat minder schuldhypotheken. Hebben wij Europa straks heel hard nodig?…

 148. maarten says:

  jim,

  bij de Hells Angels wapperde de europese vlag ook. Tis geen nationale club he 😉

 149. maarten says:

  wiens brood men eet…
  In Griekenland is ook alles mogelijk gemaakt door de EU, overal Europese vlaggen

 150. maarten says:

  Ik vermoed dat in alle Franse voormalige Kolonieen, de Europeese vlag wappert

 151. maarten says:

  Dus onze elite moet ongehinderd toegang krijgen tot de Griekse gronden, maarja dat vinden die Grieken niet leuk en ze hebben daar nog guns

 152. maarten says:

  En onze elite heeft niet dezelfde mentaliteit als de anarchistische rijke russen, maar een misplaatst moreel superioriteitsgevoel

 153. Adamus says:

  maarten:
  Eelco wordt zo langzaamaan een fossiel en dan?

  Maakt Janneke er een aquarelletje van.

 154. Adamus says:

  Philippuls:
  Brussel houdt Nederland extra in de gaten

  BRUSSEL – Nederland wordt de komende tijd door Brussel extra in de gaten gehouden. In ons land zijn mogelijk economische onevenwichtigheden die niet goed zijn voor de Europese Unie.

  We gaan zien of la Garde zich meldt aan de poort van het torentje. Wie is er na de PIGS aan de beurt?

 155. Adamus says:

  maarten:
  wiens brood men eet…
  In Griekenland is ook alles mogelijk gemaakt door de EU, overal Europese vlaggen

  Die mochten van de EU zelfs de olympische spelen organiseren om een vliegende start te maken…….

 156. asd says:

  @151(maarten),

  Jawel, een walgelijke consumptie.

  Denk inderdaad dat de VS de aandacht van de huidige problematiek aldaar probeert af te leiden, door naar de (EU)ro-crisis te verwijzen. Zo ook het V.K.

  Maar, het eerste land is bezig achter de horizon te verdwijnen, terwijl het laatstgenoemde er alles aan doet om in mist en nevelen op te gaan.

  Dat krijg je er dan van met zo’n systeemcrisis, veroorzaakt door de monetaire autoriteiten,de financiële markten en verder door tig andere oorzaken.

  Tja, wat nou? Lijmen en doormodderen om zoveel mogelijk gevestigde belangen te redden?

  Hoe gaat de massa reageren en hoe verandert de politiek in deze Renaissance van de 21e eeuw?

  Het wordt de komende jaren allemaal erg ongewis.

 157. maria says:

  Frans: Wow maria: dat is een erg goede link!!!!
  Iedereen verplicht kijken!!
  Moet eerlijk bekennen dat ik nooit van target 2 gehoord had, en de machinaties die daarmee samenhangen.
  Het onderstreept wel precies wat ik altijd zeg: het systeem heet coporate fascism, en we worden allemaal gehersenspoeld dat de EUR overeind houden noodzakelijk is.
  Het genoemde geld wat bijvoorbeeld naar Griekenland gaat, gaat uiteindelijk allemaal naar de banken. Het is dus ook het bewijs van global bankster occupation.
  Mensen: dit is de hoofdlijn, de rest, hoe interessant ook zijn de bijzaken die hieruit volgen, maar dus ook de hoofdzaak toelichten.
  AMEN.

  Frans, ben benieuwd naar je bevindingen!!

 158. Frans says:

  jim: Iemand zich wel eens afgevraagd waarom alleen de Europese vlag wappert bovenop De Nederlandse Bank, en dat dan dus in plaats van de Nederlandse vlag?

  Moet je je ook eens afvragen waarom je naam die wordt gebruikt op de bank, bijvoorbeeld op je bankpasjes alleen in hoofdletters wordt geschreven…

 159. jim says:

  asd:

  Hoe gaat de massa reageren en hoe verandert de politiek in deze Renaissance van de 21e eeuw?

  Precies waar ik bang voor ben. De verharding en repressie die optreed als de frustratie toeneemt als reaktie. De roep om ‘n man uit één stuk (waar alle nullen dan achteraan lopen) als reaktie. Een sterkere arm als reaktie. Een alomtegenwoordige overheid die uw leven binnendringt als reaktie.

  Er is nu al een tendens in de richting van meer en zwaarder straffen. En ook in te voeren maatregelen van de overheid om het digitale domein van de burger binnen te dringen, steeds verder te controleren en die de privacy aantasten blijken achteraf misschien wel erger dan de kwaal die ze ermee zeggen willen te bestrijden. Draai het dan maar eens terug!

  Populisme heeft over heel Europa z’n intrede gedaan. Le Pen is populairder dan ooit. Nuances verdwijnen als sneeuw voor de zon (ook in het politieke discours) en de ‘gouden horizon’ of ‘Golden Dawn’ een fascistische beweging in Griekenland is in korte tijd uitgegroeid tot ‘n ‘force to be reckoned with’. Angstwekkend snel populariteit verworven!

  Frustraties die worden botgevierd op minderheidsgroepen die het in zekere zin toch al niet gemakkelijk hadden… en dat alles levert uiteindelijk allemaal niet meer, maar juist minder, welzijn, veiligheid en nog grotere tegenstellingen op. Het levert zelfs helemaal niets positiefs op. Integendeel het kost van alles op allerlei terreinen! Hoe goed zijn wij daar op voorbereid? Als dat hier komt? Wanneer dat hier ook de kop op steekt?

  In ‘n ommuurde compound gaan wonen gaat echt niet helpen hoor (Tenzij de overheid je bewakers ter beschikking stelt). De elite zorgt natuurlijk toch wel dat ze buiten schot blijft zodat ze rustig door kan gaan zich te laven aan waar wèl geproduceerd wordt. Alleen de afstand is groter gemaakt tussen hen en ‘n vechtende meute. Waarbij ‘Goed en Slecht’ gedrag door sociale onrust weer midden in de samenleving plaatsvindt, (niet ergens bovenin) daar waar ze thuis hoort. Verdeeld, heersend.

  Brrr. Faine dystopie.

 160. arendsoog says:

  cartoonist,

  Wat een onzin, 1 op de 5 Yanks op voedselbonnen. Je haalt je informatie zeker uit de Pyongyang Times? Hoe dan ook, “there are three kinds of lies…”

 161. jim says:

  arendsoog:
  cartoonist,

  Wat een onzin, 1 op de 5 Yanks op voedselbonnen. Je haalt je informatie zeker uit de Pyongyang Times? Hoe dan ook, “there are three kinds of lies…”

  Willem Middelkoop 2 jaar geleden:
  1 op de 4 kinderen op voedselbonnen.
  http://www.youtube.com/watch?v=pPNpNbQaFyo
  Heeft ie dat gelogen?

 162. arendsoog says:

  jim,

  Zoals ik al zei, marketupdate.nl=Pyongyang Times (de edelmetaal grafiekjes op de site verraden al wat hun spel is.)

  Maar ik geef toe, al mijn Yankee vrienden horen kennelijk bij de 85% die een gemaaide front yard hebben. Mea culpa – ik zal mij wel verder van ongenuanceerde uitspraken onthouden…

 163. Frans says:

  arendsoog: Wat een onzin, 1 op de 5 Yanks op voedselbonnen. Je haalt je informatie zeker uit de Pyongyang Times? Hoe dan ook, “there are three kinds of lies…”

  Wat een lulkoek arendsoog: bestudeer eerst eens de cijfers voordat je met een dergelijke kul opmerking komt!
  http://www.trivisonno.com/food-stamps-charts

 164. ll says:

  Hoe bizar de huizenprijzen eigenlijk in elkaar zitten. 🙂 Prof. Dr. M.Francke ?

  Nemen we b.v. Dongen, een huis ( 6 kamers ) te koop voor 159k met 261 m2 oppervlakte aan grond onder het huis.

  Vraagprijs.
  http://www.funda.nl/koop/dongen/huis-48496726-uranusstraat-1/

  Voor de grond onder het huis in Dongen betaal je nu nog 290 euro per m2 = 76k

  Grondprijs.
  http://dongen.nieuws.nl/96712

  Het huis op de grond is nu dit jaar dus net ietsje duurder dan de grond onder het huis, en wel 83k .

  Gaan we het huis + de grond onder het huis nu kopen met 20% korting ( huisje kopen nieuwe stijl 😉 ) dan betaal je 53k voor het huis en 75k voor de grond, je betaalt dus MEER voor de grond als voor het huis dat op die grond staat. Bizar.

  Maar dit onderbouwt ook de stelling die hier wel vaker is langsgekomen op dit blog 🙂 , als de vastgoedprijzen dalen stijgt de grondprijs.

 165. ll says:

  Philippuls: In ons land zijn mogelijk economische onevenwichtigheden die niet goed zijn voor de Europese Unie.

  Mogelijk economische onevenwichtigheden? Tja, nikx nieuws onder de zon 😉 Het best bewaarde geheim van Olland, het geheim ontrafelen is bijna onmogelijk, Merijn Knibbe is er na jaren eindelijk achtergekomen hoe hij erachter kon komen, en hij schrok……..

 166. Michel says:

  asd:
  Dennis Vink, zo’n “hoogleraar” is geen aanbeveling voor de akademische wereld met het van stal halen van het securitisatieidee na de ellende van de afgelopen jaren.

  Zelfs niet voor de universiteit van gebakken lucht.

  Ik zou Dennis nog zo graag een lolly willen geven en hem zeggen: “hou nou je mondje maar dicht en ga fain buiten spelen”.

  Pas maar op straks ligt dit Blog wéér plat. Een of andere advocaat op je dak.
  Had namelijk een reactie geplaatst op Z24, naar aanleiding van meneer Vink. Die heeft er één dag gestaan.

  Resumé:
  Reactie weg, en permanente ban op Z24. Zó ga je om met kritiek.

 167. Stan says:

  Als ik de naam Nyenrode lees, verwacht ik wat meer creativiteit. Dennis, domheid is steeds hetzelfde doen en een ander resultaat verwachten.

 168. Adamus says:

  arendsoog:
  cartoonist,

  Wat een onzin, 1 op de 5 Yanks op voedselbonnen. Je haalt je informatie zeker uit de Pyongyang Times? Hoe dan ook, “there are three kinds of lies…”

  Jij op no. 1 😉

 169. Adamus says:

  Michel: Pas maar op straks ligt dit Blog wéér plat. Een of andere advocaat op je dak.
  Had namelijk een reactie geplaatst op Z24, naar aanleiding van meneer Vink. Die heeft er één dag gestaan.

  Resumé:
  Reactie weg, en permanente ban op Z24. Zó ga je om met kritiek.

  MBA ‘tje doen?

 170. xenobinol says:

  Michel: Pas maar op straks ligt dit Blog wéér plat. Een of andere advocaat op je dak.
  Had namelijk een reactie geplaatst op Z24, naar aanleiding van meneer Vink. Die heeft er één dag gestaan.

  Resumé:
  Reactie weg, en permanente ban op Z24. Zó ga je om met kritiek.

  Het is toch wel algemeen bekend dat de huidige academische wereld maar bar weinig kritiek kan verdragen? Hoeveel fraude zaken van nepwetenschappers aan fop universiteiten zijn er de laatste tijd wel niet boven water gekomen? Corruptie en het grote geld is daar ondertussen ook heer en meester.

 171. asd says:

  @167 (Jim),

  Erst kommt das Fressen und dan die Moral. Zo is het altijd al geweest in de geschiedenis.

  @175(Michel),

  Waarschijnlijk door een advocaat(je)net als het type Dennis Vink.
  Krijgt ook een lolly van mij.

 172. Adamus says:

  jim,

  Binnenkort de deurwaarder om preventief beslag te leggen….tv mag blijven, de fabelkrantverhaaltjes moeten wel de ronde blijven doen. Computer ook, wat moeten we anders met een “digid”?

 173. nhz says:

  arendsoog: Wat een onzin, 1 op de 5 Yanks op voedselbonnen. Je haalt je informatie zeker uit de Pyongyang Times? Hoe dan ook, “there are three kinds of lies…”

  nee, dat kan natuurlijk niet waar zijn in het mooiste land ter wereld 😎 slaap lekker … 47 miljoen foodstamp gebruikers is gewoon het officiële cijfer van de Amerikaanse overheid. En ja, daarbij zitten ook yuppen die de organic coffee ermee betalen, net zo goed als er bij ons mensen bij de voedselbank komen die thuis een flatscreen van 2 meter hebben staan …

 174. Constance says:

  @167 Jim

  Een leuk staaltje van de polarisatie in de VS, waarin Eric Dondero, de vroegere rechterhand van Ron Paul de overwinning van Obama becommentarieert:

  Let wel, dit is niet bedoeld als parodie op het genre!

  nymag.com/daily/intel/2012/11/eric-dondero-boycott-democrat-libertarian.html

  Wilders en Bosma hebben nog een lange weg te gaan…

 175. martijnB says:

  Als de economische groei cijfers niet meer belangrijk zijn voor het grootste gedeelte van de bevolking maar wel voor het beleid dan wordt het toch tijd dat dat het beleid andere cijfers gaat gebruiken.
  Ik vraag me trouwens nu af of we ook economische krimp kunnen hebben maar dat wel 85% van de bevolking rijker word aangezien het omgekeerde wel 30 jaar lang wel mogelijk was.

 176. politiek-incorrect says:

  Vertrouw economen nooit. En ik mag dat zeggen want ik ben zelf econoom 🙂

 177. cartoonist says:

  arendsoog: Wat een onzin, 1 op de 5 Yanks op voedselbonnen. Je haalt je informatie zeker uit de Pyongyang Times? Hoe dan ook, “there are three kinds of lies…”

  Wat is je punt ?

  Dat het niet 1 op 5 maar 1 op 7 moet zijn ofzoiets ?

  Of is je punt dat mensen op voedselbonnen untermenschen zijn die niet meetellen ?

 178. Juan Belmonte says:

  @ artikel
  ON TOPIC

  Juan constateert dat de wetenschap wel deze over zelfreinigende vermogens beschikt. Zie de casus Huub Stapel. Daarbij wel opgemerkt dat het de studenten waren die aan de bel trokken niet de collegae.
  Maar dan is er hoop.

  Zou de wetenschap ook in staat zijn om NA EEN KREDIETCRISIS enig zelfreinigend vermogen toe te passen bij de OEKOENOMEN ?

  Debat zeepbel vs Casametrie (zelfreinigend vermogen in de wetenschap):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-10-2012/jacques-monasch-geeft-starters-het-nodige-duwtje/#comment-116293

  De Casametrie
  ter discussie 🙂

 179. azijnseikerT says:

  Logisch dat er zoveel mensen op voedselbonnen leven in Amerika gezien de continue toestroom van Hispanics. Daar gaan wij ook naar toe als we jan en alleman maar binnenlaten, want sociale vangnet is dan niet meer houdbaar.

 180. Mastah says:

  azijnseikerT:
  Logisch dat er zoveel mensen op voedselbonnen leven in Amerika gezien de continue toestroom van Hispanics. Daar gaan wij ook naar toe als we jan en alleman maar binnenlaten, want sociale vangnet is dan niet meer houdbaar.

  Als illegale immigrant in de VS heb je nergens recht op, ook niet op die food stamps.
  Verder kijkend naar de cijfers van welke bevolkingsgroepen voornamelijk die foodstamps krijgen zie je dat hispanics absoluut niet oververtegenwoordigd zijn: http://en.wikipedia.org/wiki/Supplemental_Nutrition_Assistance_Program#Participants

  Oftwel, je praat geen azijn maar poep 😛

 181. cartoonist says:

  Mastah: Als illegale immigrant in de VS heb je nergens recht op, ook niet op die food stamps.

  Never say never.

  Volgens de wet misschien niet. Maar het is een bekende truc van illegalen vrouwen om snel een baby te baren, dan hebben moeder en kind recht op medische verzorging. ‘Anchor babies’ worden ze genoemd.
  De food stamps vallen ook onder het medische pakket.

  https://www.google.nl/search?q=anchor+babies&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

  De werkelijkheid is taaier dan poep.

 182. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  @ artikel
  ON TOPIC

  Juan constateert dat de wetenschap wel deze over zelfreinigende vermogens beschikt. Zie de casus Huub Stapel. Daarbij wel opgemerkt dat het de studenten waren die aan de bel trokken niet de collegae.
  Maar dan is er hoop.

  Zou de wetenschap ook in staat zijn om NA EEN KREDIETCRISIS enig zelfreinigend vermogen toe te passen bij de OEKOENOMEN ?

  Debat zeepbel vs Casametrie (zelfreinigend vermogen in de wetenschap):
  huizenmarkt-zeepbe…wtje/#comment-116293

  Er reageren geen eokoenomiestudenten alhier 🙁
  Ook geen “financiëel geograven” of andere derivaten.

 183. cartoonist says:

  Adamus: Er reageren geen eokoenomiestudenten alhier 🙁
  Ook geen “financiëel geograven” of andere derivaten.

  Die would be economen denken dat dit een site is met allemaal alu-hoedjes die in conspiracy theory geloven.

  Ze hebben ook geen tijd om naar programma’s zoals deze te kijken: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1309143. Ze zitten vooral op face-book en LinkedIn.

  Ik persoonlijk denk dat al die studenten te dom zijn om hier te komen en commentaar te leveren. Ze zouden acuut door het ijs zakken met hun beperkte bekrompen economische kennis.

  Eigenlijk wel goed dat die economiestudentenpikkies hier niet komen, dan zou het niveau te laag worden 🙂

 184. Lex says:

  Zeker familie van een obscure Tilburgse professor die alles uit de dikke duim zoog?

  Waar halen ze die idiote professoren tegenwoordig toch vandaan? Staat er niets intelligenters meer voor de klas dan dit soort malle mannekes?

 185. dr.t says:

  Ondertussen uit de VS het ene positieve bericht na het andere. Maar tja daar houden ze niet zo krampachtig vast aan het belang van een harde munteenheid en weten ze wel raad met het financieren van schulden door de centrale bank.

  De reactie van Dawg, het komt alleen ten goede van de rijke burger slaat de plank mis. De dienstensector groeit, de huizenmarkt leeft voorzichtig op, het zijn allen elementen die de algemene welvaart bevorderen.

  Waarom in europa dan niet?
  1. Tegnstelling Nood-Zuid, afwaarderen van de munt doet de waarde van de bezittingen in Noord Europa afnemen, maar Zuid-Europa pofiteert er juist van. Daar zit Duitsland en Nederland niet op te wachten. Deze landen hebben wel weer baat bij de extreem lage, soms zelfs negatieve rente die ze zelf betalen voor leningen. Het geld zoekt zijn weg immers naar een veilige haven.

  2. Het Weimar trauma van Duitsland, waar een hoge inflatie zorgde voor ingrijpende problemen. Het is echter maar de vraag of de economische situatie van destijds zich laat vergelijken met de huidige.
  Regeringen bezuinigen zich nu een ongeluk. Resultaat minder economische groei, minder belastinginkomsten en nog meer bezuinigingen.

  3. Dat is meer een gevoelskwestie, een misplaatste calvinistische instelling gebaseerd op schuld en boete. Er zal zuiniger geleefd dienen te worden, ook al leidt dat alleen maar tot meer ellende. Het aanwijzen van boosdoeners helpt ook niet. De banken hebben het gedaan, de overheid geeft teveel geld uit. Banken en overheden versterken echter elkaar. Overheidsschulden worden gefinancieerd door banken. Banken worden gered door de overheid. Ondertussen schreeuwt de burger moord en brand als er een paar procent inkomensverlies optreedt.

  China VS en noem maar op, ze doen er alles aan om de waarde van hun valute kunstmatig te verlagen. omdat het de expoort bevordert, omdat het de enige manier is om concurrerend te zijn in een markt, waar het spel niet eerlijk wordt gespeeld.

 186. einem regul?ren Pressekonferenz am gestern, in Antwort auf die Southern Reporte ob Flugzeugtr?ger, wenn Sanya wieder antwortete: ” geparkt Flugzeugtr?ger} hat damit begonnen, eine Bedingung haben.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*