Bijna een vijfde minder woningen verkocht in april

Het aantal verkochte woningen is in april opnieuw flink gedaald. De afgelopen maand registreerde het Kadaster 8236 verkochte woningen, een daling van 18,2 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Woningtypen
Alle woningtypen laten een daling zien ten opzichte van het aantal geregistreerde verkochte woningen in april 2011. De grootste daling deed zich voor bij de appartementen met 21,4%. Vrijstaande woningen daalden het minst in die periode met 14,1%. Ook ten opzichte van de voorgaande maand, maart 2012, is de daling bij de vrijstaande woningen het kleinst (4,1%). Tussenwoningen tonen de grootste daling van 10,8% ten opzichte van maart 2012.

Provincies
Ten opzichte van april 2011 is in alle provincies een daling te zien van het aantal geregistreerde verkochte woningen. De grootste daling doet zich voor in de provincie Zuid-Holland met 20,9%. Flevoland laat de kleinste daling zien van 5,9%. Ten opzichte van maart 2012 is er alleen een stijging in de provincies Flevoland (5,0%) en Zeeland (4,0%). De grootste daling is in Drenthe met 14,4%, de kleinste in Friesland met 2,7%.

Hypotheken
Het aantal geregistreerde hypotheken nam in april 2012 met 34,0% af ten opzichte van april 2011, van 21.549 naar 14.227. Vergeleken met maart 2012 is er een daling van 11,0%.

Executie veilingen
In april 2012 vonden 226 executieveilingen plaats. Dit is een stijging van 1,3% ten opzichte van april 2011 (223).

bron: Kadaster

Share Button
Tagged with:
351 comments on “Bijna een vijfde minder woningen verkocht in april
 1. Frans says:

  first! 🙂

 2. Frans says:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12147831/__AKKOORD_2013_Woningmarkt__.html

  Verhuurders belasting? !@()#&$&
  Ik zei het al in het vorige blog: de overheid zal overal waar het maar kan geld weghalen.
  De verhuurders belasting gaat natuurlijk rechtstreeks naar de HRA.
  Of, met andere woorden, de banken worden ondersteund door de verhuurders.

 3. Claude says:

  In het ‘lenteakkoord’ staat: “Voor starters komt er een overgangsregeling, waardoor zij nog tijdelijk een hogere hypotheek kunnen aangaan.” en “Voor mensen die waardevermeerderende investeringen doen via een hogere hypotheek wordt een uitzondering gemaakt.”. Ben benieuwd wat dat dan betekent in de praktijk en wat de banken daarvan vinden. Niets over aflospremies overigens.

 4. Ma Ling says:

  lenteakkoord –> Nieuw topic?

  w.b. cijfers Kadaster: toch nog ruim 8000 woningen verkocht. Verwacht in mei weer iets hoger transactieaantal (Openhuizendagverkopen, aantal te koop staande woningen Funda loopt licht terug), maar durf al wel een uitspraak te doen over verkoopcijfers april 2013: -50%, minimaal.
  Turbulent jaartje op komst.

 5. Meelezer says:

  Starters verdienen een opvoedkundige draai om de oren. Instappen in een zwaar overgewaardeerde, instortende woningmarkt, liefst met een dikke hypotheekschuld ook nog. Knettergek en/of verwend. Weg met die subsidies, startersregelingen en uitzonderingsposities. Gewoon een aantal jaren hard werken, geld sparen en afwachten tot de woningprijzen zijn gehalveerd. Dan stappen ze fluitend in, met veel eigen geld en amper hypotheek. Ooit bodemt de markt wel uit en dan kun je rustig kopen. Gezeur altijd.

 6. piep says:

  Meelezer:
  Starters verdienen een opvoedkundige draai om de oren. Instappen in een zwaar overgewaardeerde, instortende woningmarkt, liefst met een dikke hypotheekschuld ook nog. Knettergek en/of verwend. Weg met die subsidies, startersregelingen en uitzonderingsposities. Gewoon een aantal jaren hard werken, geld sparen en afwachten tot de woningprijzen zijn gehalveerd. Dan stappen ze fluitend in, met veel eigen geld en amper hypotheek. Ooit bodemt de markt wel uit en dan kun je rustig kopen. Gezeur altijd.

  Eigen dikke schuld zal ik zeggen. Had afgelopen weekend een discussie met een WO+ fiscalist. Die ging trouwen en ook gelijk een huis kopen. Ik legde uit hoe de woningmarkt in elkaar steekt. Zijn antwoord: Ja dan bied ik toch 20% minder. Ik uitleggen dat de verkopen dat al heeft ingecalculeerd en dat de vraagprijs al veel te hoog is. Hij van, nee een huis is altijd een goede investering. Ik van nee een huis is een gebruiksvoorwerp bedoeld om in te wonen. Maarja sommige begrijpen het niet echt.

  On-> de verkopen zijn al veel minder weet dat dit gaat om passeren dus met een vertraging van een x aantal maanden. Ik denk trouwnes niet dat de openhuizendagen de woningenmarkt vlottrek… meer alleen de port. van de makelaar.

  Er zijn dus nog 8.000 sukkels bij gekomen. Blij dat ik er niet een ben.ZIt ik lekker in mijn huur appartemenet in de grote stap voor 400 euro voor 90 m

 7. floor says:

  Eindelijk, misschien dat het klootjesvolk nu wakker wordt.

  http://www.nu.nl/politiek/2812613/wilders-spant-kort-geding-staat-esm.html

 8. JR says:

  Zijn er hier ook mensen die exact op de hoogte zijn van de gevolgen van de voorgenomen plannen van de kunduz coalitie om nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet meer in aanmerking komen voor HRA.

  Ik hoor van verschillende personen die al een huis met hypotheek hebben dat bij verkoop van hun huidige woning hun hypotheek meegaat naar de nieuwe/andere woning en zodoende ook niet als nieuw geval te boek komen te staan en nog volledig rente aftrek hebben op hun oude hypotheekconstructie.

  Als dit waar is is het natuurlijk een enorme blunder van de regering en is de kloof tussen huizenbezitter en aspirant koper alleen maar groter geworden. Het is nagenoeg kansloos voor jan modaal om bij de huidige woningprijs een huis annutair te bekostigen.

 9. tufkaj says:

  JR: Het is nagenoeg kansloos voor jan modaal om bij de huidige woningprijs een huis annutair te bekostigen.

  Sja, ik zie 3 variabelen:
  1) hypotheekvorm
  2) hoogte modaal besteedbaar inkomen
  3) huizenprijs

  Als we nu 1 bij wet vast zetten op een lager bedrag dan we gewend waren en 2 gezien de economie omlaag zien gaan. Dan is 3 nog de enige variabele… en ik heb een idee welke kant die op beweegt.

 10. floor says:

  JR,
  Wanneer dat ESM akkoord doorgang vindt vervalt die HRA sowieso, zijn veel belangrijkere zaken om je druk over te maken momenteel, die huizenprijzen gaan toch wel klappen, dat is gewoon een gegeven.

 11. Buddy says:

  @7
  Wilders is in ieder geval wel wakker. En doet wat de media verzaakt! Heeft het artikel van Tissen beter begrepen dan menig pluche bekleder in de 2-de kamer.

  ESM 700 Miljard (Billion) Nl aandeel 40 Miljard

  Moet binnenkort worden verhoogd naar 3 Biljoen (Trillion) Nl aandeel 4,4 * 40 = 176 Miljard EURO = 30% van Nl GDP

  Het betekent letterlijk dat Nl z’n soevereiniteit opgeeft en deel uit gaat maken van de EUSSR.

 12. floor says:

  @Buddy
  Laat Wilders maar schuiven, ik vind ‘m briljant, heeft meer gevoel voor politiek in z’n pink dan dat hele zootje imbecielen in den Haag bij elkaar.

 13. klootjesvolk says:

  @7(floor)

  Mensen als Wilers maken juist altijd gebruik van het klootjesvolk voor hun plannen. Met wakker worden heeft dat weinig te maken.

  Wilders werkt voor de belangen van een klein, zwaarbewapend land in het Midden-Oosten en is een knecht van de dollar.

  Vandaar waarschijnlijk zijn herhaalde pogingen de euro te slopen; zijn broodheren dulden geen concurrentie.

 14. floor says:

  @klootjesvolk
  Ik denk dat wij een andere mening hebben over ‘wie of wat’ wij onder klootjesvolk verstaan.

 15. R-KNOW says:

  Geert Wilders is niet slim, hij heeft gewoon geluk dat zijn aanhang niet zo slim is.

 16. klootjesvolk says:

  Als de euro klapt, klappen meteen allerhande internationale bedrijven binnen Europa.

  Probeer bij de woelige wisselkoersen die je dan krijgt maar eens te blijven draaien op verschillende lokaties. Dat gaat een hele zware wissel trekken op de Europese economie.

  Bovendien worden de Noordelijke landen veel te duur, dus krijgen die een extra klap. De Zuiderse consumenten ben je in elk geval kwijt, maar ook mondiaal daalt de afzet waarschijnlijk.

  Het geld dat je nu naar het Zuiden brengt, ben je dan kwijt aan ellende in eigen land. De werkeloosheid krijg je cadeau.

  Of… je gaat alsnog als een gek guldens bijdrukken. In dat geval zie ik niet zoveel verschil met in de euro blijven en euro’s drukken.

  Maar goed, als het slecht gaat zoekt men altijd een zondebok. We hebben het nog nooit zelf gedaan.

  Vraag dat maar aan een woningleaser.

 17. Dawg says:

  @2 Frans

  “Of, met andere woorden, de banken worden ondersteund door de verhuurders.”

  Zeg maar gerust “huurders” want de verhuurders schuiven de rekening natuurlijk gewoon door.

 18. nhz says:

  Claude: Ben benieuwd wat dat dan betekent in de praktijk en wat de banken daarvan vinden.

  simpel: business as usual voor de huizenbubble. We gaan gewoon door alsof er niks aan de hand is, een VOLSTREKT WAARDELOOS akkoord dus waarbij alleen de nieuwe kopers die geen starter zijn enigszins worden aangepakt (maar ook dat bijt pas over 10-20 jaar). Meneer Tsipras in Griekenland kan er nog een puntje aan zuigen. En trots dat ze zijn, die Kunduz gangers in de Tweede Kamer. OPHEFFEN, deze bak met waardeloos tuig!!!

  Oja, en die belasting van 75% op vertrekbonussen zal wel bedoeld zijn om te zorgen dat iedere topcrimineel bij de overheid of bedrijfsleven (salaris boven 500K) nu al zijn geld in een villa steekt, want dan betaal je nog minder belasting dan iemand met een minimum inkomen …

  JR: Als dit waar is is het natuurlijk een enorme blunder van de regering en is de kloof tussen huizenbezitter en aspirant koper alleen maar groter geworden.

  Ik durf te wedden dat iedereen met een grote tophypotheek (en dat is dus bijna iedereen met veel aflossingsvrije hypotheek, waaronder heel veel politici en topambtenaren) ontzien of gecompenseerd gaat worden.

  floor: ik vind ‘m briljant

  maar wel helemaal fout, om te beginnen al wat de woningmarkt betreft. Het is een rasopportunist met een geheime agenda, briljant zou ik dat niet noemen want zulke lieden zijn er in de politiek volop.

 19. nhz says:

  klootjesvolk: Als de euro klapt, klappen meteen allerhande internationale bedrijven binnen Europa.

  Probeer bij de woelige wisselkoersen die je dan krijgt maar eens te blijven draaien op verschillende lokaties.

  die wisselkoersen zijn helemaal niet het probleem, voor 2000 draaide Europa toch ook gewoon? Nee, het probleem is dat de meeste grote bedrijven draaien op onbeperkt gratis geld via de ECB en centrale banken, en dat ze dankzij de eindeloze bailout fondsen van de EU altijd beloond worden voor stupide beslissingen (en verstandig ondernemen dus wordt afgestraft).

  klootjesvolk: De Zuiderse consumenten ben je in elk geval kwijt,

  ach, wat heb je aan klanten die alleen kopen met van jou geleend geld dat ze nooit terug betalen? Is alleen nuttig als er een derde partij is die jou altijd schadeloos stelt als er niet betaald wordt, zoals de ECB nu doet als je TBTF/TBTFW bent.

  Ik denk dat veel kleine ondernemers er ENORM op vooruit gaan als de pleuro klapt.

 20. klootjesvolk says:

  klootjesvolk = werkvolk/plebs/onderklasse

  Staat gewoon in het woordenboek floor.

  Dat je die term gebruikt geeft aan dat je jezelf boven een groep mensen denkt te kunnen plaatsen, of duidt op een hiaat in je woordenschat.

  Hoe dan ook denk ik eerder dat Wilders jou in slaap heeft gewiegd dan dat hij ooit mensen gaat ‘wakker maken’. Of je voelt je – net als Wilders – op de een of andere manier verbonden met de elite-bankiers uit de VS.

 21. floor says:

  @nhz
  Zat al op je te wachten knul, ik vind hem briljant, wat mij betreft is de huizenmarkt van ondergeschikt belang momenteel en bovendien een reeds lang uitgemaakte zaak. Die zakt toch wel don’t worry.

 22. Dawg says:

  JR,

  En dus stokt de vraag naar koophutten nog meer. Dus volgend jaar of 400.000 huizen op Funda of prijzen die substantieel aan het dalen zijn. En zo wordt een begin gemaakt met een afbouw van de hypotheekschuld, maar ondertussen geen “geen bestaand geval” die de regering er van kan beschuldigen aan z’n hra te hebben gemorreld. ‘k Zou ‘t geen blunder willen noemen.

 23. klootjesvolk says:

  die wisselkoersen zijn helemaal niet het probleem, voor 2000 draaide Europa toch ook gewoon?

  Zijn nu wel een probleem. Er lopen overal contracten en processen die gebaseerd zijn op een stabiliteit die gaat omslaan in stevige dynamiek. Toen men naar de euro toe werkte, werd het steeds rustiger, en dat is altijd stukken gemakkelijker dan andersom.

  Nee, het probleem is dat de meeste grote bedrijven draaien op onbeperkt gratis geld via de ECB en centrale banken, en dat ze dankzij de eindeloze bailout fondsen van de EU altijd beloond worden voor stupide beslissingen (en verstandig ondernemen dus wordt afgestraft).
  Dat is zeker een probleem, maar als de euro klapt en de economie ‘instort’ gaan die bedrijven echt niet ineens zelf geld verdienen. Misschien na vele jaren een keer, maar het zal eerst fors verder verslechteren, en mogelijk met nog banken nationale valuta als steun.

  ach, wat heb je aan klanten die alleen kopen met van jou geleend geld dat ze nooit terug betalen? Is alleen nuttig als er een derde partij is die jou altijd schadeloos stelt als er niet betaald wordt, zoals de ECB nu doet als je TBTF/TBTFW bent.
  Heb je ook niet veel aan, maar een heftige klap is ook niet alles.

  Ik denk dat veel kleine ondernemers er ENORM op vooruit gaan als de pleuro klapt.
  Mogelijk op termijn, en op de zwarte markt sommigen al eerder.

 24. floor says:

  @klootjesvolk
  Je weet dat je helemaal ‘niets’ zegt hè in antwoord op nhz.

 25. nhz says:

  klootjesvolk: Er lopen overal contracten en processen die gebaseerd zijn op een stabiliteit die gaat omslaan in stevige dynamiek.

  dat is tijdelijk een probleem voor bedrijven die dachten dat de huidige situatie met ongekende staatsinvloed op de markt ‘normaal’ is.

  klootjesvolk: Mogelijk op termijn, en op de zwarte markt sommigen al eerder.

  er zal een tijd chaos zijn, maar er zijn altijd kansen – voor de grote groep ondernemers die volledig van de subsidieruif bestaan (inmiddels meer dan pakweg 75% in Nederland denk ik) zal het wel einde oefening zijn. Maar misschien kunnen die dan ook iets nuttigs gaan doen, iets waar gewoon objectief behoefte aan is ook als de klant het niet gratis krijgt op kosten van een ander. In de meeste landen die gecrasht zijn herstelden kleine ondernemingen relatief snel; voornaamste voorwaarde is dat de wurggreep van de overheid verslapt (bijv. doordat ze zelf genoeg problemen heeft om het hoofd boven water te houden) en de markt weer zijn werk kan doen.

  ik hoor ook hier steeds meer collega’s zeggen ‘ik ga maar proberen zwart wat te verdienen in plaats van alles inleveren bij de belasting’; maar in Nederland weten we nauwelijks meer hoe dat moet, misschien een gat in de markt voor de Grieken en Italianen: cursus belastingontduiking en afpersing van de overheid.

 26. klootjesvolk says:

  @klootjesvolk
  Je weet dat je helemaal ‘niets’ zegt hè in antwoord op nhz.

  Ik geef aan dat het altijd gemakkelijker is om van wisselkoersen naar stabiliteit te werken, dan om van stabiliteit in heftige dynamiek terecht te komen.

  Veel processen gaan op het randje zitten, dat heet efficientie. Veel slack om klappen op te vangen zal er nu dus niet zijn.

  Een klap van de euro zal dus heftig zijn.

  Wilders zal het niet veel interesseren hoe het goyim (is dat wij jij bedoelt met klootjesvolk?) er hier aan toe is, zolang zijn broodheren maar tevreden zijn.

  Hij speelt het slim, en je kan hem briljant vinden, maar de man is er niet om Nederland te helpen.

  Blijkbaar interesseert jou dat ook niet (moet je natuurlijk ook zelf weten).

 27. hugo says:

  klootjesvolk,

  Ik zal je een mooi voorbeeldje geven waarom ik het klappen van de grote jongens toejuich. Vlakbij waar ik woon zit een grote doorlopende straat. Zaten veel kleine ondernemers. Waaronder snacktentjes en avondwinkels (tot laat in de nacht open). Poosje geleden heeft AH zijn intrek genomen. Opeens mocht de AH tot middernacht open zijn. Vlot daarna moesten op bevel van de gemeente alle andere zaken om 22.00 sluiten. Gevolg, een aantal is inmiddels al over de kop en de onveiligheid neemt toe.

  Uiteraard heeft de gemeente deze beslissing volledig neutraal genomen (sarc). Ben benieuwd welke gunsten door AH aan de politici zijn verleend om dat mogelijk te maken. Vrees dat we dat nooit te weten zullen komen. De link met corruptie is wel heel makkelijk te leggen. Dit aangezien opeens de status quo van tenminste 15 jaar is doorbroken. Corporaties haten marktwerking.

 28. huurhuis says:

  Allemaal leuk en aardig wanneer neerbuigend over wilders wordt gepraat maar hij is werkelijk de enigste die dat gedrocht van een ESM buiten de deur wil houden!!!!

  En over starters gesproken, als je kijkt hoe moeilijk die nu een hypotheek kunnen krijgen dan zal dit vanaf 2013 niet beter maar slechter worden!

 29. floor says:

  Zo is het huurhuis en daarom moet dit op iedere site die men bezoekt neergeplempt worden, want een kort geding betekent dat het snel gaat, te snel voor klootjesvolk om wakker te worden.

 30. klootjesvolk says:

  @26 Hugo

  Wilders werkt voor een gekeppelde corporatie, en niet voor de kleine man (of je die nou goyim of klootjesvolk noemt). Die gebruikt hij alleen maar om steun te krijgen.

  Bij een ineensstorting van de euro wordt de Albert Heijn uit je voorbeeld misschien vervangen door een stel fascistische animal cops, maar de kleine ondernemer zie ik er niet van profiteren.

 31. frankie says:

  Nog even on topic, het steeds verder wegzakken van de verkoopaantallen is wel goed nieuws voor de belastingbetaler!

  Aangezien 80-90% van de verkopen tegenwoordig onder NHG valt groeit de garantiestelling, die uiteindelijk door de belastingbetaler opgehoest gaat worden helaas…, in ieder geval niet helemaal uit de klauwen.

  Al blijft de NHG een vreselijk gedrocht. Gelukkig vanaf 1 Juli iets terug naar 320k als ik me niet vergis. Dus gecombineerd met steeds teruglopende verkopen enigszins goed nieuws

 32. Dawg says:

  @25 klootjesvolk

  Als de euro met een rotklap en heel veel collateral damage uit elkaar klapt weten we in ieder geval met zekerheid waar we de verantwoordelijken kunnen vinden die de belangen van de Nederlandse burgerij ongevraagd, ongewild en tegen beter weten in heeft overgeleverd aan de natte droom van het Verenigde Europa. Zijn geen vage verdachtmakingen voor nodig. Iedereen heeft met eigen ogen kunnen zien hoe onze maatschappele elite de burgerij de euro ongevraagd en de europese grondwet tegen de zin heeft opgedrongen.

  Dat je nu juist de spreekbuis van dat deel van de burgerij dat goed tabak heeft van die uitverkoop probeert weg te zetten als een lakei van de joden (wil dat woord maar niet uit je keyboardje komen?) een eh…gotspe.

 33. floor says:

  Dank je Dawg.
  En even niet voor het één of ander, ik wil weten welke staatsverraders dit ESM verdrag niet controversieel hebben geacht en het dus niet nodig vonden dat de burger zich hierover mocht uitspreken.

 34. Henk 6 says:

  De economie is een plofkip. Nu op Nederland 2

 35. hugo says:

  klootjesvolk,

  Ehm, waar zie je het me opnemen voor Wilders? Ik stel dat corporaties een vloek zijn (en politiek zoals we het nu kennen ook). Ik verwacht van Wilders noch van de gevestigde orde een oplossing, sterker nog geen eens een beweging in die richting. Ik had ze al eens eerder gepost maar zal ze voor je herhalen ”de 7 zeven regels van macht dan wel bureaucratie”;

  Regel 1: Handhaaf het probleem op alle mogelijke manieren ! Het probleem is de basis van macht, privileges, inkomsten en veiligheid.
  Regel 2: Gebruik en zie een crisis als een manier om je macht en controle te vergroten
  Regel 3. Als er niet genoeg crisissen zijn, maak ze dan zelf of haal ze uit de natuur (waar ze in feite niet bestaan)
  Regel 4: Controleer de informatiestroom terwijl je openheid veinst
  Regel 5: Verzin een verhaal dat aanslaat bij de universele wens om mensen te helpen
  Regel 6: Creeër hulptroepen door gericht speciale rechten en middelen uit te delen
  Regel 7: Demoniseer de waarheidvertellers

  Wat mij betreft is de enige oplossing vrijheid en samenwerken op basis van vrijwilligheid. Dat zal niet zo snel gebeuren.

  Mocht je meer willen weten; hier een leerzaam (en leuk) ”handboek” over hoe je menselijk vee hanteert en dirigeert. http://board.freedomainradio.com/blogs/freedomain/archive/2011/06/13/the-handbook-of-human-ownership-a-manual-for-new-tax-farmers.aspx

  Volgende keer graag geen woorden in mijn mond / toetsenbord leggen. Alvast bedankt.

 36. hugo says:

  Waarbij ik overigens moet opmerken dat ik de move van Wilders qua ESM toejuich.

 37. floor says:

  Eerlijk gestolen van de dagelijkse standaard van ene Suijkerbuijk.

  Zoals het gegaan zou kunnen zijn:

  Gisteravond op het bureau van Rutte: Triiing, Triiing. Rutte pakt op:”Met Rutte, Premier van alle Nederlanders, goedenavond, wat kan ik voor u doen?”

  Aan de andere kant: “Awel Markske, mee Van Rompuy ‘ier eej. Zoude gij mijn een groot gevallen kunnen doen?”

  Bevende stem van Rutte: “Na-na-natuuurlijk, meneer de President van Alle Europeanen, natuurlijk en w-w-wat mag dat zijn?”

  Van Rompuy: “Awel ventsje, “k’emmek’iek vernooome, da d’n Wielders da EejEsEmmeke “kontroversiel” wul laoten verklaoren merrege. Nou wittek’iek nie, wa dat wort betiekent, maor ‘t komt van d’n Wielders, dus da motteme nie’emme! K’iek zaine k’iek bang, dat’em oons planneke deur ‘eet. Kunde gaoij daor een stokske veur steke misschient asjeblieft?”

  Rutte: “Maar natuurlijk Hoogmogende en Almachtige President aller Europeanen en Verre Omstreken. Uw wens is mijn bevel. Ik zal ervoor zorgen, dat het ESM NIET controversieel wordt verklaard. Oh, ehhh, enne Controversieel, meneer de Omnipotente en Almachtige Opperheer van alle Europeanen, dat betekent overigens “Omstreden”.

  Van Rompuy: “Omstreje”? Moar zeuneke toch, m’n boelemanneke, álles wa van Brussel komt ies toch omstreje! Zurg nou maor rappekes, da da merrege geregeld wurt, dan is’t goe en dan krij’ de gij gin klappekes op oewen poep. Nog nen goeienavond éj, munne klaine pegadder en braof zain éj!”

  Rutte: “J-j-jawel Hoogedelgestrenge Grote Generaal en President van alle Europeanen. Ik zal mijn best doen, maar ik ben ook bang, dat Wilders ons spel door heeft. Nog een f-f-fijne avond meneer!”

  En met een grote zucht van verlichting legt “Boeleke Rutte” de telefoon neer. De rest is bekend!

 38. floor says:

  Die was maar net op het nippertje Hugo.

 39. Draaikont says:

  @29 Ik ben het deels met Floor en Huurhuis eens. Men moet Wilders nageven dat hij de enige is die niet in de geëikte paden wil denken van cijfertjes, economische groei, CBP-voorspellingen, verdragen, bailouts (omdat anders onze pensioenen naar de maan gaan?), inflatie-regulering en alles wat hoort bij het systeem dat al lang en breed gefaald heeft maar waarbinnen alle andere partijen maar blijven rekenen, denken en plannen. Wel jammer dat zijn paden zo mogelijk nog kanslozer zijn…

 40. Draaikont says:

  @29 Ik ben het deels met Floor en Huurhuis eens. Men moet Wilders nageven dat hij de enige is die niet in de geijkte paden wil denken van cijfertjes, economische groei, CBP-voorspellingen, verdragen, bailouts (omdat anders onze pensioenen naar de maan gaan?), inflatie-regulering en alles wat hoort bij het systeem dat al lang en breed gefaald heeft maar waarbinnen alle andere partijen maar blijven rekenen, denken en plannen. Wel jammer dat zijn paden zo mogelijk nog kanslozer zijn…

 41. klootjesvolk says:

  Wat is dan jullie scenario voor een collapse van de euro?

  Gaan ‘de verantwoordelijken die ons hebben uitgeleverd etc.’ dan echt hun verdiende loon krijgen?

  En wat gaat Europa dan verder doen? Onze olie moeten we nog steeds in dollars betalen, en die worden – niet toevallig – door de vrinden van Wilders gedrukt.

  Hoe worden we daar dan beter van?

 42. floor says:

  @Draaikont
  Oh, nu gaan we het over deze boeg gooien, kansloos, je lijkt de publieke omroep wel.
  Ik zou zeggen nee heb je, ja kun je krijgen.
  En wat die cijfertjes betreft, die heeft ‘ie al lang bedacht, afzien wordt het sowieso.

 43. klootjesvolk says:

  Wel jammer dat zijn paden zo mogelijk nog kanslozer zijn…

  Wat zijn de paden van die ‘briljante’ Wilders nou eigenlijk?

  De man kan goed schreeuwen en tegen aanschoppen, maar op enige constructiviteit heb ik hem nog nooit kunnen betrappen. Zelfs niet toen hij daarvoor de kans kreeg in de afgelopen regering.

  Tenzij mensen denken dat we met 130 rijden en een cavia-politie deze crisis te lijf kunnen.

 44. Oeps says:

  Zoals ik al eerder had gepost hoop ik dat het ESM niet van de grond komt. Alleen Wilders .. ik heb wat moeite met de rest van zijn 25 Punkte Programm.

 45. klootjesvolk says:

  De EU en bijbehorende politici kunnen stukken beter, maar overgeleverd zijn aan de verdeel-en-heers-politiek van de mannen die Amerika runnen is ook niet geweldig, of wel?

  Als het aan Wilders ligt wordt het hier een politie-staat. Als ‘het klootsjesvolk’ denkt daar beter – of vrijer – van te worden is het inderdaad hoog tijd dat ze wakker worden.

 46. floor says:

  @klootjesvolk
  Jij hebt een Wilders syndroom.
  En wanneer ‘revenge’ boven aan jouw prioriteiten lijstje staat dan ga je inderdaad van een koude kermis thuiskomen.
  Ik heb hier 2 oude artikelen voor je, de eerste is een interview uit 2005 met prof. Hankel. Deze meneer is reeds sinds begin jaren ’90 met een aantal andere profs bezig om, in eerste instantie de invoering van de euro tegen te houden, daarna om ‘m af te schaffen, via processen tegen de duitse staat. Gewoon ff lezen en herkenning vindt plaats. Dus wat nou ‘Wir haben es nicht gewusst’! http://www.larouchepub.com/other/interviews/2005/3232_hankel.html

 47. hugo says:

  klootjesvolk,

  ”Wat is dan jullie scenario voor een collapse van de euro?”
  Goud naar 40+k Euros, veel sociale onrust, meer staatsgrepen via de EU ala Italie en Griekenland, bittere armoede etc. Uiteraard zal dat worden verkocht als solidair, goed etc etc.

  ”Gaan ‘de verantwoordelijken die ons hebben uitgeleverd etc.’ dan echt hun verdiende loon krijgen?”
  Nee, er worden wat kleine jongens geofferd zoals altijd.

  ”En wat gaat Europa dan verder doen?”
  Wat is dat nu voor een vraag. Europa is een constructie met een paar bobo’s welke het geweldsmonopolie hebben over de geografische regio genaamd Europa. Waarschijnlijk neo-feodalisme invoeren.

  ”Onze olie moeten we nog steeds in dollars betalen”
  Er is niets van ons aan die olie. Dat is van anderen, olie op NL grondgebied is verkwanseld (gas idem). Denk je echt dat olie altijd $$ blijft accepteren als betaling gezien de nog deplorabelere staat van de Ammies dan de EU? Goud en olie schijnen nooit in dezelfde richting te vloeien.

  Hoe worden we daar dan beter van?
  Waarom denk je dat het daarom draait?

 48. nhz says:

  huurhuis: Allemaal leuk en aardig wanneer neerbuigend over wilders wordt gepraat maar hij is werkelijk de enigste die dat gedrocht van een ESM buiten de deur wil houde

  allemaal leuk en aardig, maar Wilders vertegenwoordigt bovenal de lieden die de financiele crisis georganiseerd hebben en die daar nu en straks (via o.a. dat ESM) van profiteren.

  Dawg: een lakei van de joden

  dat niet, maar wel een lakei van een bepaalde financiele elite.

  floor: En even niet voor het één of ander, ik wil weten welke staatsverraders dit ESM verdrag niet controversieel hebben geacht en het dus niet nodig vonden dat de burger zich hierover mocht uitspreken.

  Het ESM is uiteindelijk in het belang van alle beroepspolitici omdat het probeert de status quo nog wat langer te handhaven; we weten al lang dat deze lieden alleen in hun eigen belang denken en stemmen. Wilders heeft externe geldschieters en kan zich soms een afwijkende mening permitteren, en soms kan dat per ongeluk een mening zijn waar ik het mee eens ben. Maar voor mij zijn die lui in Den Haag allemaal bagger, al helemaal als het over de woningmarkt gaat (waar ik Wilders zo mogelijk nog slechter vind dan de rest).

 49. floor says:

  En hier nummer 2, ooit van internet geplukt, ‘what if’ Duitsland uit de EMU stapt en neem maar aan dat een dergelijk scenario daar reeds op de plank ligt.
  http://danielamerman.com/articles/2011/EuroFallC.html

 50. hugo says:

  klootjesvolk: De EU en bijbehorende politici kunnen stukken beter, maar overgeleverd zijn aan de verdeel-en-heers-politiek van de mannen die Amerika runnen is ook niet geweldig, of wel?

  Als het aan Wilders ligt wordt het hier een politie-staat. Als ‘het klootsjesvolk’ denkt daar beter – of vrijer – van te worden is het inderdaad hoog tijd dat ze wakker worden.

  Niet lullig bedoeld maar je bent echt clueless en diep in slaap. Politiestaat willen ALLE partijen aangezien ze weten dat ze zooi gaat klappen. Geloven in de EU (politici)…. heb je echt de laatste 15 jaar in een grot gewoond?

 51. floor says:

  @nhz
  Ik had van jou toch meer verwacht, jij hebt je om de één of andere voor mij duistere rede vast gewroten in de huizenmarkt.
  Neem aan dat je ondertussen toch wel door hebt dat dat een Nederlands probleempje is ten midden van een drijgend veel exortbitanter probleem waarbij wij ook nog eens onze soevereiniteit gaan verliezen.
  Ik wil dat ESM verdrag wel voor je opzoeken hoor, kun je de consequenties nog even tot je door laten dringen.

 52. klootjesvolk says:

  Politiestaat willen ALLE partijen aangezien ze weten dat ze zooi gaat klappen. Geloven in de EU (politici)…. heb je echt de laatste 15 jaar in een grot gewoond?

  Waar zeg ik dat ik in de EU-politici geloof?

  Ik stel alleen niet in eliteknecht Wilders te geloven, en niet te begrijpen hoe mensen hem kunnen toejuichen.

  Ik liever dat de euro blijft bestaan tot er al dan niet iemand opstaat die met een constructief plan komt, in plaats van dat Wilders de chaos en de roep om politiestaat nog verder komt vergroten.

  Kiezen tussen twee kwaden inderdaad. Ik zie niet in hoe Wilders die alleen maar kan slopen daar als winnaar uit de strijd kan komen.

 53. hugo says:

  floor,

  Volgens mij zijn we de soevereiniteit na een 2/3 nee stem van de bevolking kwijt geraakt met de invoering van de EU grondwet. ESM is er alleen voor om legaal meer geld uit de de diverse provinciën van de EU te wringen zodat ”zij” de status quo wat langer weten te handhaven. Dat was nl niet geregeld met de ”grondwet”. Schrijf je pensioen maar alvast af.

 54. Peter2 says:

  @klootjesvolk,

  Als die bedrijven zonder aanhoudende steun niet overleven, kapot gaan……dan is dat PERFECT! Liever NU dan morgen!

  Niet rendabele activiteiten maken ons allen armer, en daarmee stoppen houd in dat we collectief rijker worden! Andere bedrijven zullen wel rendabele activiteiten gewoon overnemen en een deel van de verloren werkgelegenheid wordt al vrij snel weer ingevuld. Waarschijnlijk anders…en beter!

  Natuurlijk is er een moment van onrust, maar mensen gaan echt niet massaal over op zelfdoding hoor. Het einde van de wereld komt er dus niet mee dichterbij. Als er geen keus is, passen de getroffen mensen zich aan aan de nieuwe omstandigheden en ontstaat er weer een weg naar boven.

  Helaas doen politici er net als nu (en in het verleden) van alles aan om dit proces van herstel te frustreren. Dit zorgt voor vertraging i.p.v. uitstel en vergroot het leed voor slachtoffers en schaad anderen in de samenleving.

  En mensen die ineens veel te verliezen hebben zijn de gemakkelijkste prooi voor politici om stemmen van te winnen. Het is nu misschien nog ondenkbaar, maar het is niet uit te sluiten dat om dezelfde reden kinderen boven de 12 over twintig jaar ook mogen stemmen. Gewoon omdat zij zo gemakkelijk beïnvloedbaar zijn en het best te rationaliseren valt dat zij iets over hun toekomst te vertellen moeten hebben. Ook al weten ze feitelijk nog niets en zijn ze mentaal weerloos tegen de politici. Dit beperkt impliciet de macht van de mensen die wel weerstand zouden kunnen bieden.

 55. Dawg says:

  @40 klootjesvolk

  Ik, en met mij vele burgers in Europa, heb een probleem met de ondemocratische instellingen van de EU. Wilders zwartmaken gaat dat probleem niet verhelpen. Dat is de strekking van wat ik stel.

 56. floor says:

  @Hugo
  Jij gaat te snel, zitten nog heel wat stadia tussen, zag vandaag toevallig een aardig rake opmerking ergens staan, iets in de geest van : een ‘save haven’ zakt geen 7% in twee weken.

 57. Istrilyin says:

  Vraagje:

  Weet iemand hoeveel verkopen in werkelijkheid onderdeel zijn van woningruil?

  CBS heeft die gegevens niet (gevraagd namelijk), maar het is een niet onbelangrijk gegeven. Als het 3000 is, dan is de situatie voor de gewone verkoper nog eens veel slechter dan hij al dan niet beseft. Merk op dat woningruil niet lijdt onder vallende prijzen.

 58. hugo says:

  klootjesvolk: Waar zeg ik dat ik in de EU-politici geloof?

  Ik zal je even quoten;

  klootjesvolk: De EU en bijbehorende politici kunnen stukken beter,

  klootjesvolk: Ik stel alleen niet in eliteknecht Wilders te geloven, en niet te begrijpen hoe mensen hem kunnen toejuichen.

  Ik wel, de rest is erger en hij verteld mensen wat ze willen horen (decentralisatie ipv verdere centralisatie). Of hij dat gaat doen is een tweede. Voor de goede orde, ik juich hem niet toe.

  klootjesvolk: Ik liever dat de euro blijft bestaan tot er al dan niet iemand opstaat die met een constructief plan komt,

  Geniet van je slavernij. Het alternatief/de alternatieven bestaan al zeker 2500 jaar (waarschijnlijk > 5000 jaar maar ik ben geen geschiedkundige).

  klootjesvolk: en de roep om politiestaat nog verder komt vergroten.

  Ik heb Wilders niet kunnen betrappen om verder te willen gaan dan huidige politici en hun voorgangers om een DDR realiteit te creëren. Zoals ik stelde, ze willen het allemaal!

  klootjesvolk: Kiezen tussen twee kwaden inderdaad.

  Je hebt niets te kiezen. Je hebt de illusie te kunnen kiezen. Heel wat anders.

 59. hugo says:

  sorry voor het slechte quoten, maar neem aan dat de boodschap duidelijk is.

 60. hugo says:

  floor,

  Dat is me wel vaker verweten :). Wat ik heb begrepen is dat er in het Oosten nu fysieke tekorten zijn. Uiteraard genoeg papier, kan je maken met een click on the mouse :). We zullen zien hoe lang het papier (en digit) universum stand zal houden.

 61. klootjesvolk says:

  Ik, en met mij vele burgers in Europa, heb een probleem met de ondemocratische instellingen van de EU. Wilders zwartmaken gaat dat probleem niet verhelpen. Dat is de strekking van wat ik stel.

  Wat een onzin, je stelde eerder Wilders briljant te vinden.

 62. klootjesvolk says:

  Je hebt niets te kiezen. Je hebt de illusie te kunnen kiezen. Heel wat anders.

  Wellicht. Toch kan je straks wel degelijk kiezen om op Wilders te stemmen of niet.

 63. klootjesvolk says:

  Ik zal je even quoten

  Ik stelde met die quote dat de EU-politici ‘een stuk beter zouden kunnen’ (zijn). Maw: genoeg op aan te merken.

  ..

  Maar niet meer dan op Wilders.

  Wist je trouwens dat hij twee jaar in een kibboets heeft gewoond?

 64. klootjesvolk says:

  @dawg

  Excuus, ik dacht de naam ‘floor’ in beeld te hebben bij mijn quote in (59).

 65. floor says:

  @klootjesvolk
  Nee, nee, dat was deze dame die de actie van Wilders als briljant omschreef.
  Hier trouwens een aardige over ons voorland, om Hugo z’n verhaal even te verduidelijken.
  http://www.youtube.com/watch?v=D66XnzwzQqY&feature=player_embedded

 66. klootjesvolk says:

  ESM is er alleen voor om legaal meer geld uit de de diverse provinciën van de EU te wringen zodat ”zij” de status quo wat langer weten te handhaven. Dat was nl niet geregeld met de ”grondwet”. Schrijf je pensioen maar alvast af.

  Alsof dat pensioen er straks nog wel is als we niet meedoen aan ESM.

  Is enkel een kwestie van Brussel de schuld kunnen geven, maar een andere zondebok vinden ze ook wel als het nodig is.

  Dat geld is straks hoe dan ook weg.

  Of dacht je echt dat het gered zou worden als Nederland uit de euro stap?

 67. Marko says:

  Frans: Frans

  Zielige kneus

 68. Marko says:

  Frans: first!

  Sloeg hier dus op

 69. Oeps says:

  O .. te vroeg gejuicht .. Griekenland word toch gered! Zie hier het ‘Grashall Plan’:

  http://www.zerohedge.com/news/fabled-greek-mega-bailout

  Duitsland en de rest van de EU gaan toch nog een gyrootje uitschrijven?

  Natuurlijk …

  😯

 70. Steven says:

  Politici hebben in Nederland echt een paar rare dingen gedaan. Ze hebben hun eigen lonen met 30 procent verhoogd omdat dat in het bedrijfsleven ook gebeurde. Rare logica vind ik dat, want ze zouden ook naar bijstandsuitkeringen kunnen kijken die alleen maar zakken in koopkracht en die worden ook door belastinggeld betaald. Ze hebben willens en wetens bijna allemaal voorgestemd voor het houden van de HRA: ja met een hoog brutoloon is dat wel prettig als je in de kamer zit. Dan willen ze ook allemaal Europa. Tuurlijk! als ambitieuze politicus wil je straks nog meer macht hebben in Brussel en dan maakt het niet uit wat de nederlander zelf vindt.

  Wat me ook altijd zo stoort is die relatief lage opleidingen. Veel geschiedenis en rechten en zo. Dat waren bij mij op het gymnasium altijd een beetje de dommeriken van de klas. (bètavakken waar je echt logisch voor na moet denken kunnen ze niet (denk ik dan). Ook het hele politieke traject is natuurlijk best wel gaar… Verhagen studeerde 11 jaar geschiedenis bijvoorbeeld:

  Verhagen volgde het atheneum op het Henric van Veldeke College in Maastricht en studeerde vervolgens 11 jaar lang geschiedenis (contemporaine geschiedenis) aan de Universiteit Leiden (doctoraalexamen 1986). Tijdens zijn studie in Leiden roeide hij bij de KSRV Njord. Aanvankelijk was hij fractiemedewerker bij de Tweede Kamerfractie van het CDA en gemeenteraadslid in Oegstgeest.

  Van 1989 tot 1994 was hij lid van het Europees Parlement, waar hij zich onder andere tevergeefs hard maakte om de in 1795 door het Franse leger uit zijn geboorteplaats gestolen Mosasaurus terug te krijgen[1].

  Op 17 mei 1994 werd hij Tweede Kamerlid en vanaf 11 juli 2002 was hij fractievoorzitter van de CDA-Tweede Kamerfractie, met een korte onderbreking in 2003 toen hij lid was van het onderhandelingsteam voor het kabinet-Balkenende II. Na de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006 droeg hij het fractievoorzitterschap over aan Jan Peter Balkenende.

 71. Dawg says:

  @62 klootjesvolk

  Never mind, maar ‘t laat eens te meer zien dat je een tikkeltje geobsedeerd ben door Wilders. Mijn mening over de EU staat los van van Wilders daar over zegt of niet zegt. Dat Wilders het politieke establishment van nette weldenkende mensen regelmatig goed te kijk zet bevalt me overigens wel heel goed.

  Wist je trouwens dat in de EU steeds meer voormalige GS-bobo’s belangrijke posten in de regering verwerven. Monti is de bekendste, maar er zijn er veel meer.

  http://www.zerohedge.com/news/goldman-path-complete-world-domination-mark-carney-his-way-head-bank-england

  Toch wel een beetje vreemd dat die trekpop van de Joods Amerikaanse bankenlobby dan steeds harder tegen die EU aan begint te schoppen, niet?

 72. hugo says:

  klootjesvolk: Wellicht. Toch kan je straks wel degelijk kiezen om op Wilders te stemmen of niet.

  Je hebt ook de keuze om niet te stemmen. Wat mij betreft is een steeds lagere opkomst (totdat ook dat wordt gemanipuleerd) de beste tegenstem.

  klootjesvolk: Wist je trouwens dat hij twee jaar in een kibboets heeft gewoond?

  Ja en? Wist je dat Balkie jaren eerder werd getraind in de VS in het programma ”The International Visitor Leadership Program” om er maar 1 te noemen. Kunnen we ook even BIS en trilateral lid Fout Wellink noemen? Of wat dacht je van Bea en Bilderberg. Zo kan ik wel even doorgaan over ”onze” elite en hun banden.

  klootjesvolk: Alsof dat pensioen er straks nog wel is als we niet meedoen aan ESM.

  Nu is er nog steeds de mogelijkheid om het voor een koopje om te zetten dus ja. De verhouding digits vs echte assets is bizar.

  klootjesvolk: Of dacht je echt dat het gered zou worden als Nederland uit de euro stap?

  Nee maar dan kan er worden begonnen met de ”nieuwe wederopbouw” in plaats van doorsudderen en verder beroofd te worden. Hoe langer deze ellende doorgaat hoe groter de schade.

 73. maria says:

  Blij te zien dat ESM op de rol staat, al is het dan via Geert.

  Wellicht dat dit verhaal nu wel bij de “Fabeltjeskrant” tevoor schijnt komt.

  Ik heb er, de laatste weken, toch wel met een aantal ontwikkelde mensen over gesproken, maar van het ESM hebben ze nog niet gehoord.

 74. Adamus says:

  floor,

  “Eerlijk gestolen van de dagelijkse standaard van ene Suijkerbuijk”

  Dat is die justitiële kerel uit de jaren 70?

 75. Adamus says:

  Draaikont,

  Gaat de geblondeerde held ook vragen om de val van de USD 😉

  Denk het niet; dan staat er zomaar een Lee Harvey Oswald op.

 76. Adamus says:

  floor,

  Als Duitsland er uitstapt worden de “gefinancierde mercedesen” niet meer afbetaald.
  De VW’s ‘ ook niet etc. TINA 🙁

 77. Steven says:

  hugo: Dat is me wel vaker verweten . Wat ik heb begrepen is dat er in het Oosten nu fysieke tekorten zijn. Uiteraard genoeg papier, kan je maken met een click on the mouse . We zullen zien hoe lang het papier (en digit) universum stand zal houden.

  geschiedenis heeft geleerd dat geldcreatie uit het niets altijd fout gaat, dus nu ook. Alleen is het nu wereldwijd en is er overal onbegrip en dus tijdrekken, maar wij maken de klap wel mee.

 78. ll says:

  Ondertussen in Olland….

  Griekse, Spaanse en Franse problemen doen zich hier ook voor.

  Trouw, opinie…….de vastgoedballon is hier net zo groot als in Spanje, vermogen van de Ollanders in twee jaar met 20.000 gezakt, etc.

  Auteur: Lex Oomkes
  http://www.trouw.nl/tr/nl/7964/Schuldencrisis/article/detail/3256748/2012/05/16/Griekse-Spaanse-en-Franse-problemen-doen-zich-ook-hier-voor.dhtml

 79. Ma Ling says:

  @ alle lieve lezers, posters en lurkers: Ik merk sinds gisteren een enorme verharding in de reacties. Mogelijk vanwege de ‘komst van Wilders.’ Hierbij de oproep om fatsoenlijk naar elkaar te blijven reageren, argumenten te gebruiken en niet op de man/vrouw te spelen. En als het even kan weer on-topic.

  Moest het even kwijt. Zou er enorm van balen als dit forum Nujij-trekjes krijgt. Hopelijk denken meer mensen er zo over.

 80. king says:

  Wat hoor ik J. Sap nou zeggen allemaal?

  Ze hebben de huizenmarkt niet op slot gezet want je kunt je hypo gewoon meenemen als je een ander huis koopt!
  Ik zag haar twijfelen toen ze het zei.

  Dat zou betekenen dat, aangenomen dat de hypotheekverstrekker meewerkt, 30 jaar lang van huis naar huis kan hoppen? Een leven lang aflossingsvrij kunt doormodderen?

  Tevens opgetekent: Mevrouw Sap vertelde tussen neus en lippen door dat de plannen van het kabinet er op gericht waren de huizen betaalbaarder te maken. Een dat kan ook makkelijk aldus Sap omdat er heel veel overwaarde in de huizen zit. Dan wordt het voor de starters ook veel makkelijker.

  Kijk: De Kunduz clan is dus bewust bezig de woningmarkt weer naar “normaal” te krijgen.
  Alle kritiek dat ze niets doen en maar wat aanrommelen is dus uit de lucht gegrepen. Juist deze coalitie beoogt mensen weer in staat te stellen een huis te kopen voor een goeie prijs met een degelijk aflossingsregime.

  Als nu de overwaarde bezitters hun prijzen even flink laten zakken ….. kan ik ook uit mijn steeds duurder wordende huurhuis. Elk jaar 3,5% huur erbij is ook niet aantrekkelijk.

  King.

 81. @ 75 Ma Ling,

  Helemaal eens met je opmerking. Behoorlijke sfeer van frustratie op het forum. Wellicht een uiting van oplopende frustraties in het ‘echte leven’.
  Daarnaast wordt er offtopic gesproken, waardoor de waarde van het forum afneemt.

  Eigenlijk is dit forum verworden tot een huurdersforum die de gigantische waardestijging van de huizen zijn misgelopen en nu hun frustraties eindelijk kunnen uiten.

 82. ulrich says:

  @79
  Als trouwe lezer van huizenmarkt-zeepbel begon deze ochtend niet goed.
  Zeker, met tegenzin de reacties gelezen.
  Het maakt mij geen zier uit of iemand pro Europese politicie is of pro-wilders. Of dat iemand zijn gelijk wil halen.

  Het is veel interessanter wat in deze crisis bestendig is en blijft en wat weggevaagd wordt.
  De politiek is pro huizenkoper en pro luchtbel en contra huurders. Maar houden de hypohteeknemers dit nog in stand. In een dalende markt willen ze meer zekerheden. Maar nu Duitse obligaties een negatief rendement geven waar moet je nog wel in investeren om rendement te geven op spaartegoeden als bank.
  Worden er nog hypotheken vertrekt zonder NHG.

 83. ulrich says:

  Zag bijvoorbeeld dat Binck bank was gestopt met actief ophalen van spaargeld omdat ze te weinig geld konden rente geven over spaargeld. Omdat ze de rente haalde uit Duitse staatsobligaties. Andere banken geven hoge rentes, waar komt de rente vandaan?
  Zie bijvoorbeeld dat Nationale Nederlanden marktaandeel koopt (lage rente), en Rabobank afstoot. Ben benieuwd naar de mechanismes.

 84. ll says:

  Ulrich het gaat helemaal niet meer om het rendementen, het gaat vanaf nu om de centen.

  Het vermogen van de Ollanders daalt nu met 10 tot 12000 per jaar, en dat zal nog wel een tijdje doorgaan.

  Het vermogen van de Ollanders zit in vastgoed. Dat is straks de helft waard. Over 2 jaar ( of eerder, en hoogstwaarschijnlijk nu al ) is het vermogen van de Ollanders 0. Daarna krijg je hier een negatief vermogen.

  Dat verklaart misschien ook wel de reactie’s hier op het forum. Het zal moeilijk te accepteren zijn, dat de z.g. welvaart een nep-welvaart is.

  Maar dat was ook de waarschuwing van onze admin.

  Dus wees blij als trouwe lezer, je was in elk geval gewaarschuwd. 🙂

 85. De ontwikkelaar says:

  Mooi die nieuwe maatregel om de aftrek alleen voor nieuwe gevallen te laten gelden.

  Dan komt de starter helemaal niet meer aan de bak.

  Een bestaand geval die bij verkoop z’n hypotheek mee kan nemen kan nu eenmaal bij gelijke lasten meer bieden dan de nieuwkomer.

 86. KariZ says:

  De ontwikkelaar:

  Een bestaand geval die bij verkoop z’n hypotheek mee kan nemen kan nu eenmaal bij gelijke lasten meer bieden dan de nieuwkomer.

  Maar aan wie verkoopt dat ‘bestaand geval’? Aan een ander ‘bestaand geval’?

  Hahahaha iemand gaat die pijn nemen en geloof me het zullen niet de huurders zijn met eigen vermogen.

 87. ll says:

  Ontwikkelaar, hypotheek meenemen ? , vergeet het maar….

  http://amweb.nl/nieuws/in-de-media/bank-zet-trouwe-klant-in-de-kou.184230.lynkx

 88. ulrich says:

  Volgens mij zijn de banken ook hier spelbreker. Vaak niet aantrekkelijk om bestaandehypotheek mee te nemen

 89. tufkaj says:

  @ma ling

  Moest het even kwijt. Zou er enorm van balen als dit forum Nujij-trekjes krijgt. Hopelijk denken meer mensen er zo over.

  Helemaal mee eens. Voorgaande discussie was dit forum onwaardig.

  Een bestaand geval die bij verkoop z’n hypotheek mee kan nemen kan nu eenmaal bij gelijke lasten meer bieden dan de nieuwkomer.

  Een hoop bestaande gevallen nemen echter ook een restschuld mee. Of hij dan überhaupt een bod mag doen is de vraag.

 90. huurhuis says:

  @ 47 nhz

  huurhuis: Allemaal leuk en aardig wanneer neerbuigend over wilders wordt gepraat maar hij is werkelijk de enigste die dat gedrocht van een ESM buiten de deur wil houde

  allemaal leuk en aardig, maar Wilders vertegenwoordigt bovenal de lieden die de financiele crisis georganiseerd hebben en die daar nu en straks (via o.a. dat ESM) van profiteren.

  Nee niek dan heb je het nog steeds niet begrepen.
  Leg eens uit, welke lieden zullen dit wezen?

  Henk en Ingrid kan ik hier niet onder scharen.

  Het heeft er meer schijn van dat de partijen die nu de beslissingen nemen de status quo willen handhaven. En ondertussen de bevolking steeds verder in hun greep probeert te krijgen.( ESM er door heen jassen )
  Dan kun je dus de 2e kamer wel willen afschaffen omdat je niet kunt kiezen tussen alle kwaden, maar dan zou héél Nederland dat moeten doen door niet te gaan stemmen.

 91. Duufbier says:

  Er is niets nieuws onder de zon.
  Zoals Thucydides zo’n 2500 jaar geleden al beschreef.

  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-wisdom-
  thucydides

  Bzw. Thucydides merkte al op, dat in situaties als deze de minder intellectueel begaafden de overhand hebben, omdat de intellectuelen nog altijd denken dat ze zich er wel uit kunnen kletsen.
  De eerste groep weet dat zij op die manier niet kan winnen, en gaat direct over tot actie, daarmee de tweede groep overrompelend.

 92. nhz says:

  floor: En hier nummer 2, ooit van internet geplukt, ‘what if’ Duitsland uit de EMU stapt en neem maar aan dat een dergelijk scenario daar reeds op de plank ligt.

  lijkt mij prima, dan moet iedereen voortaan weer zijn eigen broek op houden en kan (na een periode van grote paniek) het gezond verstand weer zijn intrede doen. Al heb je wel het risico dat onze kleptocraten dan nog krampachtiger dan nu gaan proberen om al het belastinggeld naar de banken, de multinationals, de woningmarkt en allerlei andere on-productieve zaken te sluizen.

  floor: …de huizenmarkt. Neem aan dat je ondertussen toch wel door hebt dat dat een Nederlands probleempje is ten midden van een drijgend veel exortbitanter probleem waarbij wij ook nog eens onze soevereiniteit gaan verliezen.

  de huizenbubble is een overduidelijk symptoom van een ziek systeem. En overigens vind ik de financiële / politieke crisis ook een symptoom en niet het hoofdprobleem, want dat zit veel dieper geworteld. Stel dat we de financiën en politieke machtsverhoudingen op orde krijgen, dan zitten we nog steeds met een volslagen uit de hand lopend milieuprobleen in allerlei vormen dat ons de das om gaat doen. De financiële crisis is hooguit wat acuter dan sommige andere symptomen van de crisis van de Westerse maatschappij.

  Dawg: Ik, en met mij vele burgers in Europa, heb een probleem met de ondemocratische instellingen van de EU. Wilders zwartmaken gaat dat probleem niet verhelpen. Dat is de strekking van wat ik stel.

  en Wilders steunen helemaal niet, want dan krijg je nog veel meer ondemocratische instellingen met een bepaalde signatuur.

  Oeps: Duitsland en de rest van de EU gaan toch nog een gyrootje uitschrijven?

  Natuurlijk …

  natuurlijk, als de kleptocraten maar aan de bal kunnen blijven. Die blijven nog gyrootjes uitschrijven lang nadat Griekenland het ruime sop gekozen heeft, gewoon om de illusie overeind te houden. Komt allemaal goed, gaat u allemaal rustig slapen maar wel eerst uw portemonnee inleveren.

  Steven: bètavakken waar je echt logisch voor na moet denken kunnen ze niet (denk ik dan).

  ik ben ook een beta, maar ik ben er van overtuigd dat veel beta’s heel slechte bestuurders zijn. Mensen met enorme oogkleppen op, een heel slecht kontakt met de realiteit en vaak gehandicapt in de omgang met (heel) andere mensen. Maar verder wel met je eens dat er overwegend schuim der natie in de Kamer zit, bij gebrek aan gewicht omhooggedreven zeg ik dan. Vaak corpsballetjes onder elkaar, of in geval van de Balkenbende het clubje van de lokale zondagsschool (bij wijze van spreken). Met opleiding heeft het m.i. niks te maken; ik ken wel voorbeelden van ondernemers die de middelbare school niet afgemaakt hebben en die in no time Nederland goed zouden kunnen reorganiseren, als ze daar trek in hadden. Kijk wat een puinhoop de OENconomen en financieel specialisten van Nederland gemaakt hebben, dat zijn toch mensen die van zichzelf vinden dat ze een (bijna) exact vak geleerd hebben … Een gemiddelde marktkoopman heeft een betere kijk op economie 🙁

  Ma Ling: Ik merk sinds gisteren een enorme verharding in de reacties. Mogelijk vanwege de ‘komst van Wilders.’

  is niet de eerste keer hoor, het laait soms op en waait wel weer over.

  ll: strontium 90

  TSHTF?

  Doeevennormaal: Eigenlijk is dit forum verworden tot een huurdersforum die de gigantische waardestijging van de huizen zijn misgelopen en nu hun frustraties eindelijk kunnen uiten.

  precies; het hoort gewoon zo, al dat gezeur van domme huurders aan de zijlijn moet nu eens afgelopen zijn. En dan gaan we nu weer lekker door met schandalig veel centjes verdienen met stijgende huizenprijzen, helemaal in de traditie van de Wilders sponsors.

  ulrich: Worden er nog hypotheken vertrekt zonder NHG.

  nee, vandaar dat de NHG nog in stand gehouden zal worden lang nadat de HRA noodgedwongen is afgeschaft.

  ulrich: Andere banken geven hoge rentes, waar komt de rente vandaan?

  alle banken hebben zwaar negatieve spaarrentes, gecorrigeerd voor inflatie. Georganiseerde afpersing van spaarders, met dank aan de ECB.

  ll: Dat verklaart misschien ook wel de reactie’s hier op het forum. Het zal moeilijk te accepteren zijn, dat de z.g. welvaart een nep-welvaart is.

  +1

  De ontwikkelaar: Dan komt de starter helemaal niet meer aan de bak.

  Een bestaand geval die bij verkoop z’n hypotheek mee kan nemen kan nu eenmaal bij gelijke lasten meer bieden dan de nieuwkomer.

  zeker nog niet gelezen dat er een uitzondering komt voor starters, dat die gewoon weer een totaal onverantwoord hoge hypotheek kunnen krijgen voor risico van de belastingbetaler (starterssubsidie en NHG)?

  huurhuis: Nee niek dan heb je het nog steeds niet begrepen.
  Leg eens uit, welke lieden zullen dit wezen?

  Henk en Ingrid kan ik hier niet onder scharen.

  ik beweer helemaal niet dat Wilders Henk en Ingrid vertegenwoordig (ook al zegt hij dat zelf misschien), dat maak jij ervan.

 93. ulrich says:

  Verklaren dat je de boel verkocht heb schijnt voldoende te zijn voor een offerte van een hypotheek. Wellicht moet je bij de overdracht laten zien dat je de boel verkocht hebt

 94. JR says:

  @ 18 & 22

  Dat kunnen ze inderdaad zeggen, electoraal in hun voordeel.

  Opmerkelijk was gisteren het optreden van Jolande Sapp bij Nieuwsuur. Ze kon geen antwoord geven op de vraag als iemand die nu bv 5 jaar een hypotheek heeft deze constructie mee kan nemen naar een volgend huis, en dus niet als nieuw geval te boek komt te staan.

  Verder vertelde ze dat het CPB de plannen omtrent HRA door zou rekenen en als de woningmarkt stil komt te liggen of de huizenprijzen te ver dalen zou het waarschijnlijk aangepast worden.

  Daarnaast vertelde ze letterlijk !! dat de regeling om HRA te beperken voor hypotheken waarbij daadwerkelijk afgelost wordt volledig bedoeld is om de hypotheekschuld naar beneden te brengen en !! De huizenprijzen bewust te laten dalen !! Opmerkelijk dat de VVD (welke volledig op de hoogte is natuurlijk) hier blijkbaar dus ook volledig achter staat.

 95. Marc020 says:

  Hear hear !!

  Ma Ling:
  @ alle lieve lezers, posters en lurkers: Ik merk sinds gisteren een enorme verharding in de reacties. Mogelijk vanwege de ‘komst van Wilders.’ Hierbij de oproep om fatsoenlijk naar elkaar te blijven reageren, argumenten te gebruiken en niet op de man/vrouw te spelen. En als het even kan weer on-topic.

  Moest het even kwijt. Zou er enorm van balen als dit forum Nujij-trekjes krijgt. Hopelijk denken meer mensen er zo over.

 96. ll says:

  JR , tuurlijk weten ze dat, chapter 4 van The Overvalued Dutch House Prices. 😉

  Huizenprijzen moeten met 50 % gaan dalen om toekomstbestendig te zijn……….

  Een georkesteerde crash, zoals iemand hier eens postte ( Nothus ? )

  Is toch wel duidelijk ?

 97. nhz says:

  JR: Daarnaast vertelde ze letterlijk !! dat de regeling om HRA te beperken voor hypotheken waarbij daadwerkelijk afgelost wordt volledig bedoeld is om de hypotheekschuld naar beneden te brengen en !! De huizenprijzen bewust te laten dalen !!

  Jolande Sap lijkt me net zo clueless als Betty de Boer-Rabo en al die andere clowns in de Tweede Kamer, als het over de huizenmarkt gaat. Hebben vrijwel allemaal een tophypotheek en hopen daar nog jarenlang riant van de profiteren (als Kamerlid heb je tenslotte zelf nog 4 jaar superriante WW als je bij de verkiezingen gewipt wordt). Natuurlijk willen ze de hypotheekschuld omlaag, omdat daardoor op termijn de Staat meer rentelasten krijgt en dus moet bezuinigen op ‘leuke dingen voor de mensen’. En dat bijt bij de verkiezingen. Maar dan dus wel hypotheekschuld laten dalen terwijl de huizenprijzen op zijn minst gelijk blijven (het mag geen enkele huiseigenaar iets kosten, dat is het overheersende principe bij monde van CDA). Het hele begrip wat er fout zit in het systeem, en hoe het beter kan, ontbreekt; allemaal gehersenspoeld door de vastgoed maffia, de OENconomen en de banksters.

  Kortom, er is in dit hele Kunduz akkoord niet eens een aanzet om te komen tot een oplossing van alle problemen op de huizenmarkt. Ze denken absoluut dat ze met een paar kleine wijzigingen gewoon op de oude voet (HRA, NHG, enz. enz. enz.) door kunnen gaan. De wal gaat het schip keren.

 98. Okkie says:

  nhz:

  Kortom, er is in dit hele Kunduz akkoord niet eens een aanzet om te komen tot een oplossing van alle problemen op de huizenmarkt. Ze denken absoluut dat ze met een paar kleine wijzigingen gewoon op de oude voet (HRA, NHG, enz. enz. enz.) door kunnen gaan. De wal gaat het schip keren.

  De geesten worden rijp gemaakt voor een verdere aanpak van de HRA. Dat zal zeker niet uitblijven.

 99. Dawg says:

  nhz: Kortom, er is in dit hele Kunduz akkoord niet eens een aanzet om te komen tot een oplossing van alle problemen op de huizenmarkt.
  Natuurlijk zal men in de politiek het liefst de kool en de geit willen sparen, maar onderschat je nu toch niet de gevolgen van de voorgestelde wijzigingen? We gaan, in de woorden van Juan, van lenen naar lenen met aflossen. Kan je opeens 30 tot 40% minder lenen. Dat moet toch gevolgen hebben voor prijzen die alleen zo hoog konden worden doordat er steeds meer geleend werd.

 100. nhz says:

  Okkie: De geesten worden rijp gemaakt voor een verdere aanpak van de HRA.

  maar diverse partijen schreeuwen nu om het hardst dat het hier bij blijft: DIT IS HET. De HRA, de NHG, de talloze andere woonsubsidies: het mag allemaal blijven, niks mis mee. Alleen was het geld even op en daarom doen we nu even zuinig wegens Europa, in 2014 gaat het feest op de huizenmarkt weer verder alsof er niks gebeurd is.

  Dawg: Dat moet toch gevolgen hebben voor prijzen die alleen zo hoog konden worden doordat er steeds meer geleend werd.

  gevolgen voor de prijzen niet perse (de komende paar jaar tenminste), want er is nog steeds een heel contingent bestaande huiseigenaars dat aan elkaar huizen kan doorschuiven tegen stijgende prijzen (omdat zijn nog wel overwaarde hebben), mede geholpen door riante regelingen om kapitaal van de ouders geheel onbelast door te schuiven naar de jonge generatie. Maar er komt steeds meer een tweedeling in de woningmarkt, en de omzet zal verder in elkaar klappen. Even afhankelijk van wat men aan nieuwe startersregelingen en huurders-uitpers-constructies optuigt, want men lijkt vast van plan om koste wat kost volop vers kanonnenvoer de huizenmarkt op te jagen.

 101. nhz says:

  P.S.: prijzen waren niet zo hoog alleen omdat je zoveel kon lenen, maar ook omdat mensen neerwaarts risico konden afschuiven op anderen. Aan dat risico afschuiven verandert niks, en als de politiek en centrale banken straks de hypotheekrente verder omlaag drukken kunnen de kosten voor conservatiever lenen ook flink gecompenseerd worden, ten koste van de spaarders en wellicht ook mensen met een pensioen. In Spanje gebeurt dit zelfs direct omdat bijna iedereen daar een op Euribor gebaseerde variabele rente hypotheek heeft; de gemiddelde scheeflener is daar nog steeds spekkoper, ze betalen véél minder voor hun hypotheek dan dat de overheid betaalt voor de staatsschuld, absurd maar wel de realiteit.

 102. Adamus says:

  ll:
  Ondertussen in Olland….

  Griekse, Spaanse en Franse problemen doen zich hier ook voor.

  Trouw, opinie…….de vastgoedballon is hier net zo groot als in Spanje, vermogen van de Ollanders in twee jaar met 20.000 gezakt, etc.

  Auteur: Lex Oomkes
  trouw.nl/tr/nl/796…-ook-hier-voor.dhtml

  De krant waar 2 jaar geleden reacties op artikelen over huizenprijzen niet werden geplaatst c.q. werden verwijderd.

 103. eric406 says:

  @nhz

  Ik denk dat je de gevolgen van de overige maatregelen niet moet onderschatten, ik hoor al collega’s die er een maandsalaris op achteruit gaan door het belasten van het woon-werkverkeer. Het aantal gezinnen met betalingsproblemen zal m.i. nog wel eens fors kunnen gaan stijgen. Op enig moment is de rek er uit, en dan kan het wel eens hard gaan. Tweeverdieners met een tophypotheek, kleine kinderen, hij een dikke leasebak, die mensen hebben al geen vet op de botten,, en dat laatste beetje gaat er heel snel vanaf. Gaat de energierekening ook nog omhoog,.

 104. Peter2 says:

  Doeevennormaal:
  @ 75 Ma Ling,

  Helemaal eens met je opmerking. Behoorlijke sfeer van frustratie op het forum. Wellicht een uiting van oplopende frustraties in het ‘echte leven’.
  Daarnaast wordt er offtopic gesproken, waardoor de waarde van het forum afneemt.

  Eigenlijk is dit forum verworden tot een huurdersforum die de gigantische waardestijging van de huizen zijn misgelopen en nu hun frustraties eindelijk kunnen uiten.

  lol, probeer je op deze manier te rationaliseren wat je niet berijpt op ethisch, economisch en politiek gebied?

  Ik lag me suf dit soort opmerkingen! Je klinkt als een inbreker die beweerd dat rijk zijn een keus is, je hoeft het enkel maar te stelen! EN dat mensen die dat niet doen, gewoon gefrustreerde losers zijn die een uitlaatklep nodig hebben.

 105. asd says:

  Bespeur op dit blog veel ongerustheid en cynisme. Geen wonder.

  Meer staten komen aan de rand van de financiële afgrond te staan. Naast de Eurozone de V.S.
  Allemaal het gevolg van een jarenlang gevoerde schuldenpolitiek.
  Genezing moet nu komen van drastische besparingen en belastingverhogingen.

  Economieën in Zuid-Europa krimpen, consumptie- en investeringsgeneigdheid zijn zwak, vertrouwen neemt af, miljarden chartaal geld worden onverminderd van de banken afgehaald, tientallen banken worden door de ratingbureaus afgewaardeerd – zelfs Zwitserland met zijn Credit Suisse en UBS ontkomt niet aan die dreiging – kortom van Rompuy ga er maar aan staan.

  En daarom hebben we naast ECB en IMF na het ESFS het ESM- hefboommechanisme bedacht, dat wel kan groeien tot 1.000.000.000.000 Euro grotendeels op afroep bij de “sterke” Noordelijke landen te verkrijgen.
  Jaha, NL gaat uiteindelijk 11.000.000.000 Euro besparingen en belastingen bij zijn burgers leggen om o.a. aan die 3% norm te komen en mee te mogen doen aan de uitgifte van ESM fondsen t.b.v. in nood geraakte (toch wel leuke!) zuidelijke landen, misschien wel inclusief Frankrijk en België?.

  En dan gaan we de volgende jaren gewoon, gedirigeerd vanuit het Haagje, of liever Brussel, verder sparen om nieuwe bijdragen tegen die tijd op tafel te kunnen leggen.

  Dit gaat natuurlijk niet goed, omdat er veeleer een veelvoud van ESM middelen in de komende jaren benodigd zal blijken te zijn.

  Het is daarom begrijpelijk, dat onder weldenkende burgers zoveel oppositie bezig is te ontstaan tegen dat ESM mechanisme: zo hebben 900.000 mensen een petitie tegen het ESM getekend, een petitie, die bij de Bundestag in Berlijn enkele dagen geleden is afgegeven. Nou ja en NL heeft er maar ééntje en dat is ons aller Geertgen en nog is het niet goed.

  Intussen gaan we in dit land de besparingen van eigenlijk een lousy bedrag goed voelen: oplopende kosten in de gezondheid, ongezondere leefomstandigheden etc.etc. – jaha club van 500 +, jullie worden sneller oud dan je denkt – allemaal omstandigheden om een teveel aan bevolking te reduceren. Sstt ze zullen dit laatste niet hardop zeggen in Den Haag: die zitten voorlopig nog gebeiteld. (Neem een voorbeeld aan Hollande.)

  Ik denk steeds vaker terug aan die Zwitser, die lang geleden tegen mij zei: “Wat denken jullie wel? Van een Duitser een Italiaan te maken of van een Fransman een Hollander?. Bij ons lukt het al niet eens met mensen twee dalen verderop”.

  De huidige samenwerking in EU heeft tot een catastrofe geleid mede onder invloed van het marode financiële systeem gepredikt door Wallstreet en London City. De”gewone”mensen in Europa zijn daar de dupe van geworden, ook in Griekenland.
  Een ander en reëler Europees samenwerkingsverband zal met veel pijn en moeite haalbaar zijn, en zeker noodzakelijk.

  Wat er in Europa (en de rest van de wereld) staat te gebeuren, zal de NL huizenmarkt overvleugelen. Zinloos om daar zo op te focussen. Daarom is het zo prettig, dat dit blog het mogelijk maakt verder te kijken dan de gemiddelde NL huizenmarktneus lang is.

 106. Frans says:

  asd,

  Vergeet de derivaten niet!
  De 2 miljard verlies van JP Morgan is het begin van het einde. Het begin dus van de ontploffen van de derivaten. Hierbij vergeleken is Griekenland al dan niet uit de EUR kleingeld.
  Het ontploffen van de derivaten zal misschien wel de geschiedenisboeken ingaan als DE belangrijkste gebeurtenis van de schokgolf die het monetaire systeem zal teisteren.

 107. Frans says:

  Marko: Zielige kneus

  Dat maak ik zelf wel uit!
  Het enige zielige is wel dat ik geld nodig had en gisteren gedwongen een kilootje goud heb moeten verkopen: slechts 12.000 Euro winst op gemaakt: had veel meer kunnen zijn als ik het uit vrije wil had kunnen timen!

 108. Frans says:

  O ja, vergeten bij de 100-ste post te zeggen:
  100-e!!!!! 🙂

 109. Frans says:

  “Er is alle aanleiding om te denken dat het lente-akkoord Nederland dichter bij de economische afgrond brengt en dus niet leidt tot herstel. Sowieso krimpt de economie al een aantal maanden achter elkaar, neemt de werkgelegenheid af en de werkloosheid toe, dalen de huizenprijzen in een steeds sneller tempo en ga zo maar door. De toekomst ziet er niet goed uit.”

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/lenteakkoord-brengt-nederland-aan-economisceh-afgrond.xml

 110. Frans says:

  ” Door de bezuinigingen op het ontslag komt nu de armoedeval in zicht. Wie had ooit gedacht dat huizenbezitters zonder werk arm zullen zijn? Daadwerkelijk arm”

  Uitspraak van de Heer Tissen.

 111. Frans says:

  “Oudere werknemers zijn over het algemeen duur vanwege hun lange staat van dienst. Door de versoepeling van het ontslagrecht zullen werkgevers hen gemakkelijk inruilen voor jongere en dus goedkopere krachten. Dat is goed voor de jeugd. Maar slecht voor mensen met hoge hypotheken en lagere pensioenen, die ook nog eens later ingaan. In Amerika is het een trend. Duur werk inruilen voor weinig. Daar bestaan nu al banen voor 0,50 dollarcent en mensen accepteren die om maar vooral aan het werk te kunnen zijn. In Nederland is het nog niet zo ver. Maar de armoedeval dreigt. Ook voor jongeren.”

  Wederom van de Heer Tissen.

 112. tufkaj says:

  VEH: de huizenbezitter hééft al fors ingeleverd http://www.telegraaf.nl/binnenland/12155565/__VEH__Er_is_al_fors_ingeleverd__.html

  Ha-Ha-Ha, Andre. Pull the other one!

 113. Peter2 says:

  De heer Tissen, lult maar wat voor de bühne hier.

  Natuurlijk is arbeid minder belasten en consumptie meer beter dan andersom. En het losser weken van vastgeroeste niet meer aan hun beloning voldoende werkenden is op zich ook positief te noemen.

  Daarmee zet hij het enige redelijke en economische degelijke punt uit het akkoord weg alsof juist dat ons de armoede in zal drukken. Daar geeft je een zeer slecht signaal me af als deeltijdhoogleraar.

  Het is onzin en hij probeert het te onderbouwen door voorbeelden van mensen met te hoge hypotheek aan te halen. Die ineens de veel te duur betaalde huizen niet meer kunnen aflossen. Alsof dat probleem veroorzaakt is door de herstructurering van het ontslagrecht en het verhoudingsgewijs meer belasten van consumptie t.o.v. arbeid.

  Nee, dan ga je als econoom dus echt af als een gieter. Zoals ik al zei, dit is voor de bühne! Voorbeelden gebaseerd op logica die mensen aanspreken uit enigengewin, maar economisch absoluut wartaal zijn.

  Dit is meteen een goed voorbeeld die mijn reactie van een paar dagen terug verklaart. Hij schrijft over veel onderwerpen, soms is het echt zinnig, zoals zijn recente stukken over het ESM. De andere keren dumpt hij maar wat onzin tekst neer om zijn stukje af te hebben.

  Je zal er maar les van krijgen!

 114. Dawg says:

  @96,97 nzh

  Mwah, ‘k ben niet overtuigd. Op het hoogtepunt van de huizenhausse kon er jaarlijks 40 miljard euro aan geleend geld in de huizenmarkt gepompt worden. Die tijd komt voorlopig niet terug: al zouden huizenkopers nog steeds zoveel willen lenen dan kunnen ze dat niet omdat de banken niet meer mee willen doen. Dus waar moet het geld dan vandaan komen? Kapitaal doorschuiven van oudere generaties naar jongere gaar het probleem alleen maar vergroten: nog meer geleur met woningen waarvoor potentiele kopers de financiering niet meer rond kunnen krijgen.

 115. nhz says:

  asd: De huidige samenwerking in EU heeft tot een catastrofe geleid mede onder invloed van het marode financiële systeem gepredikt door Wallstreet en London City. De”gewone”mensen in Europa zijn daar de dupe van geworden, ook in Griekenland.

  en waar verliezers zijn zijn meestal ook winnaars; er is een grote groep die enorm belang heeft bij deze ontwikkelingen en de hele westerse bevolking wil degraderen tot slaaf van de bankster elite. Deze club wordt nog steeds op zijn wenken bediend, en geen politicus van formaat die er tegenin durft gaan. Follow the money, de economie wordt pas weer gezond als het huidige systeem 100% gecrasht is, helaas.

  Frans: ” Door de bezuinigingen op het ontslag komt nu de armoedeval in zicht. Wie had ooit gedacht dat huizenbezitters zonder werk arm zullen zijn? Daadwerkelijk arm”

  jawel, het ‘verworven recht’ op een eigen luchtkasteel plus een superriante uitkering voor het leven, of je nou werkt of niet, zit er nog steeds goed in. Daadwerkelijk arm, vermoedelijk net zoals die honderdduizenden kinderen in Nederland die arm zijn en die het moeten doen met een iPhone3 in plaats van een iPhone4; het zou verboden moeten worden.

  Peter2: De heer Tissen, lult maar wat voor de bühne hier.

  +1

  Dawg: Kapitaal doorschuiven van oudere generaties naar jongere gaar het probleem alleen maar vergroten: nog meer geleur met woningen waarvoor potentiele kopers de financiering niet meer rond kunnen krijgen.

  hoezo? er is een flink contingent boomers die vele tonnen op de bank hebben staan (ik ken mensen die altijd ambtenaar waren en zelfs een paar miljoen spaargeld hebben). Deze mensen kunnen hun kinderen een gratis huis toeschuiven via de belasting, zonder dat ze hun eigen huis verkopen. Inderdaad, op termijn lost dit niks op maar het kan wel zorgen dat er de komende jaren nog meer geld in de bubble stroomt. Idem als politici pensioenfondsen en andere instellingen gaan verplichten om een deel van hun kapitaal in polderhypotheken te stoppen – ook daar kun je op wachten. De huizenbubble is helaas een kat met negen levens; en zelfs na het negende leven kun je nog een dead cat bounce krijgen ;(

 116. Steven says:

  zit net iets te bedenken dat waarschijnlijk ook de huizenmarktbubble heeft doen ontstaan. Vroeger was zo veel mogelijk vee hebben altijd goed. Meer vlees, melk en aanzien. Bij huizen was dat even ook zo. Een zo groot mogelijk huis leverde veel geld op door waardestijging en ook weer aanzien. Maar de grap is natuurlijk dat een huis uiteindelijk helemaal niets oplevert. Hoe groter het huis, hoe meer het kost… Iedereen lacht er om als je een opel corsa voor 7000 euro opknapt en voorziet van een paar mooie sportstoelen (ik zeg maar wat hoor). Maar men vond het doodnormaal om een nieuwe keuken in een huis te zetten voor 20.000 euro met geleend geld. Het is gewoon hetzelfde: je leukt iets op en denkt dat iemand anders het er ook voor gaat betalen. pure fictie natuurlijk en helemaal als het onbetaalbaar wordt. Jammer dat mensen aan alle kanten worden gesponserd om maar in huizen geld te steken. Grote huizen kosten een hoop energie, ruimte en heel veel tijd. Geen enkele reden dus dat dat zijn waarde behoud als het economisch minder gaat. En die smoesjes dat er zo weinig ruimte is in nederland is echt onzin. Er is geloof ik nog maar 10 procent bebouwd dus die bouwgrond kan zelfs zakken onder landbouwgrond prijzen. Want wat levert nou meer op? Een stuk landbouwgrond of een stapel stenen?

 117. asd says:

  @100 (Frans),

  “Vergeet de derivaten niet”. Valt bij mij onder “het marode financiële systeem” in voorlaatste alinea, omdat ik geen flauw idee heb hoe o.a. deze wanproducten zich in komende tijden gaan “terug ontwikkelen”. Je lichtte al een tipje van de sluier op, zeer plausibel.

  @104 (Frans),

  In de meeste Europese landen ligt dat anders dan in de VS.
  NL als vazal van de VS zal wel mee moeten met de filosofie van het Rijnlandse model ook al om demografische redenen.
  Inde V.S. komen jaarlijks tig jongeren van heinde en verre het land binnen en die zijn best bereid zich voor een koopje te laten inhuren. Dat drukt de prijs en ruilt gemakkelijker in. Typisch USA.

  @108 (Peter2),

  ad Tissen: tenenkrommend. Zie trouwens in mijn omgeving wel meer van dat soort unidocenten, waarvan je denkt…

  @111 (nhz),

  Ik heb toch mijn hoop gevestigd op ‘de Verlichting’ van de bevolking volk, met de nodige bewustwording en consequenties…

 118. Oeps says:

  ESM .. ja .. euhmm ..hoe duur gaat de Grexit eigenlijk worden:

  http://www.zerohedge.com/news/mark-grant-forthcoming-hellenic-curse

  🙄

 119. nhz says:

  asd: NL als vazal van de VS zal wel mee moeten met de filosofie van het Rijnlandse model ook al om demografische redenen.

  dat zou moeten, maar ik betwijfel zeer of de politiek dat ook vindt; Nederland maakt tegenwoordig economisch, militair en ideologisch vast deel uit van de angelsaksische wereld (de Axis of Evil zou ik bijna zeggen) die héél anders in elkaar zit dan Duitsland.

  Oeps: ESM .. ja .. euhmm ..hoe duur gaat de Grexit eigenlijk worden:

  vandaag alweer 18 miljard extra in het zwarte gat Griekenland gestort, de EU kleptocraten blijven vast op ramkoers.
  __________________

  P.S.: goede samenvatting van de gevolgen van het Kunduz akkoord voor de huizenmarkt in de Fabeltjeskrant:

  “tja, spijtig voor de nieuwkomers maar wij (bestaande huiseigenaars met tophypotheek) zitten goed! 🙂 🙂 ”

  N.B.: er werd nu ook duidelijk gezegd dat iemand die verhuist naar een ander huis dat niet duurder is gewoon zijn oude aflossingsvrije hypotheek kan houden. Oftwel: iedereen die in de Ponzi zat wordt volledig in bescherming genomen, de politiek probeert zoveel mogelijk plankton bij te sprokkelen via huurders uitroken en extra starterssubsidies en laat belastingbetalers en een kleine groep nieuwe spelers overal voor opdraaien. Werkelijk te gek voor woorden allemaal; ik hoop dat er vanaf volgend jaar geen huis meer verkocht wordt.

 120. Frans says:

  Ik ben het ermee eens dat de stukken die Tissen schrijft wisselend van kwalteit zijn, en zelden ben ik het er helemaal mee eens. Vooral als hij met zogenaamde oplossingen komt, waarop steevast als jaren mijn opmerking is: ER IS GEEN OPLOSSING.

  Wat ik echter in dit stuk bruikbaar en goed vond voor deze site is dat het min of meer benadrukt dat het economisch minder gaat worden en dat dit natuurlijk een extra bijl aan de boom van de huizenprijzen gaat zijn. Bovendien vond ik de acceleratie van de daling in de huizenprijs aardig: dat had ik al voorspeld op deze site.

  Inderdaad: af en toe denk ik bij een artikel van de heer T. dat het om bladvulling gaat.

 121. Frans says:

  asd: “In de meeste Europese landen ligt dat anders dan in de VS.
  NL als vazal van de VS zal wel mee moeten met de filosofie van het Rijnlandse model ook al om demografische redenen.
  Inde V.S. komen jaarlijks tig jongeren van heinde en verre het land binnen en die zijn best bereid zich voor een koopje te laten inhuren. Dat drukt de prijs en ruilt gemakkelijker in. Typisch USA. ”

  Ik snap hier niet precies wat je bedoeld. De US heeft geen Rijnlands model. Het model van de US is corporate fascism.
  In Europa zal het ook steeds meer die kant op gaan.

 122. Frans says:

  @ asd: bovendien is een groot verschil dat de US de reserve currency heeft (voor zolang het duurt, ook hier is het begin van het einde in gang gezet).
  Ander zeer wezenlijk verschil is dat de FED geld kan bijdrukken, de EC niet. (ook al is deze ook creatief bezig met alternatieve tijdelijke verruiming)

  ESM: zeer slecht nieuws, een grote stap naar totale controle door de banksters. Ik heb al eerder een video hier gepost wat voor een totale scam dit is: te gek voor woorden.

 123. Dawg says:

  @112 nzh

  Welnee, dat gaat allemaal niet gebeuren. Het totale financiele vermogen van Nederlandse gezinnen ligt in de buurt van de 1.000 miljard euro, maar dat is inclusief de 800 of 900 miljard die wordt beheerd door de pensioenfondsen. Het vermogen wat doorgeschoven kan worden door de boomergeneratie is gewoon niet groot genoeg om de krimp in de kredietverlening op te vangen.(Zelfs niet met al die ambtenaren met miljoenen op hun spaartegoed).

  Maar we gaan het binnenkort allemaal zelf zien. 2013 is niet zo heel verg weg.

 124. Frans says:

  @ 119 Dawg: 8 a 900 miljard in pensioenfondsen: voor zolang het nog duurt.

 125. Dawg says:

  @120 Frans

  Zeker, maar een implosie van dat bedrag gaat de huizenprijzen toch niet omhoog helpen?

 126. Steven says:

  gewoon chart-technisch gezien gaat de versnelling down binnenkort gewoon beginnen. voor mij is dat echt zoiets van he he eindelijk. Ik geef toe dat vele postings gefrustreerd overkomen en off topic zijn, maar als het grote dalen echt begint dan begrijpen de mensen met Geert Wilders onzin (kan dat rare bekkie van hem al niet uitstaan); dat het hier om iets HEEL groots financieels gaat. Je zit bij wijze van spreken bij de voedselbank of je weet er nog wat van te maken. Dat idee.

 127. Frans says:

  @ Dawg: Nee, in tegendeel! 🙂

 128. asd says:

  @114 (nhz),
  Voor zolang dat duurt. Focus diverse bevolkingen is zeker niet meer op de VS gericht.
  @116(Frans),
  Dat zeg ik ook, m.u.v. dat het in Europa dezelfde kant uitgaat als in de V.S. Integendeel!
  @117(Frans), dat wou ik ook zeggen. Alleen kan de EC indirect – politiek gestuurd – bij (laten) drukken.

 129. Peter2 says:

  @Frans,

  Die 800+ miljard is geld dat volgens mij niet echt beschikbaar is. Zodra er op grote schaal omzet plaatsvind van beleggingen in de productieve economie naar geld beschikbaar voor consumptie door gepensioneerden, worden de resterende beleggingen snel minder waard.

  Dit is macro gezien een eenvoudige kwestie van meer verkopers en minder kopers en dus lagere prijzen. Geredeneerd vanuit de pensioenfondsen is belegd vermogen dus niet hetzelfde als gespaard vermogen. Helaas wordt er wel altijd gesproken alsof het spaargeld is, wat niet correct kan zijn. Het zou anders zijn als die miljarden de cashflow zouden vertegenwoordigen uit winst op die beleggingen.

  Je kunt met goed fatsoen pensioenopbouw dus ook niet zomaar wegstrepen tegen de schulden zoals je vaak zie gebeuren. Waarbij droogjes wordt beweerd dat we er netto goed voor staan op basis van de pensioenreserves.

  De schuld situatie is dus erger dan de meeste mensen denken. Je zou het in bubbel/demografie termen te spreken het klappen van de baby bubbel moeten noemen!

 130. Peter2 says:

  @125: dawg,

  Politici en economen blijven maar hardnekkig in groei geloven, maar waar dat dan vandaan moet komen met als achtergrond een een krimpende beroepsbevolking en duurdere energie en grondstoffen, daar wordt geen invulling aangegeven.

  Maar ze verwachten wel dat dat de manier is om uit de problemen te komen en zetten daar blijkbaar beleidsmatig op in.

  Ik ben het daarom eens met nhz…het moet eerst 100% in de soep lopen voor er blijvend herstel kan optreden. De waanzin moet eerst uit de hoofden gebeukt worden door die spreekwoordelijke muur!

  Gaat nog wel behoorlijk pijn doen hoor met zoveel koppigheid en rotsvast geloof in groei!

 131. ulrich says:

  kijken op nederland 1, hoor zelfs ega roepen schandalig.
  Graaien op de huizenmarkt met Jort Kelder

 132. eric406 says:

  Op nld1 het snelle geld. Wordt de gekte op de huizenmarkt benoemd

 133. ulrich says:

  makelaar: mensen keken geen eens ze boden. Geen prijs was te gek
  Bankmeisje: zonder opleiding hypotheken verstrekken en 1 miljoen bonus binnengraaien.

 134. cees says:

  Ik vind Wilders helemaal fantastisch. Stemde nooit, maar toen de PVV het daglicht zag voor ‘t eerst gaan stemmen. Ik heb alleen een Gymnasium diploma en m’n propedeuse economie. Bescheiden appartement in Concertgebouwbuurt, wel al afbetaald. Tuurlijk Wilders is niet perfect, maar de rest is helemaal 10 x niks. Dus Wilders, toen, nu en in de toekomst.

 135. Vedder says:

  nhz: ‘er werd nu ook duidelijk gezegd dat iemand die verhuist naar een ander huis dat niet duurder is gewoon zijn oude aflossingsvrije hypotheek kan houden. Oftwel: iedereen die in de Ponzi zat wordt volledig in bescherming genomen’

  Anderzijds…de teruggave van de belastingdienst zal voor een aanzienlijk deel opgaan aan het compenseren van het waardeverlies van de onderliggende woning.
  Voor de vuist weg: stel dat je jaarlijks 2% van je uitstaande lening teruggave hebt van de belastingdienst, dan ben je met -doe eens een gok- 30% daling zo’n 15 jaar zoet. Zij die net in de ponzi zijn aangesloten kunnen in theorie het langst aftrek genieten, maar daar staat tegenover dat zij ook het hardst de boot in zijn gegaan qua huizenprijs. Ja inderdaad, ze hebben zelf hun handtekening onder het contract gezet, maar oordeel niet te hard, met een belabberde huurmarkt was er niet altijd een alternatief.

 136. SchuurHuurder says:

  http://nos.nl/audio/374120-woningmarkt-moet-het-juist-hebben-van-starters.html

  Opmerkelijke uitspraken van de makelaar in dit geluidsfragment:

  “Vanaf 1 januari zullen de hypotheken die verstrekt gaan worden niet meer fiscaal aftrekbaar zijn *pauze* als je niet aflost ten minste”

  Denkt deze makelaar nou werkelijk dat er mensen aflossingsvrije hypotheken gaan nemen na 1 januari?

  Verder benoemt hij meerdere malen dat het maar voor 1 jaar duidelijkheid geeft. Ben zeer benieuwd of hij daarmee wil zeggen dat hij verwacht dat deze maatregel teruggedraaid gaat worden of dat huidige huizenbezitters ook worden aangepakt.

  Hij vindt dat er gewerkt moet worden dat starters een woning kunnen kopen, waarbij hij ervan uitgaat dat starters zo’n 20k per jaar verdienen. Waarom zouden mensen met zo’n inkomen per sé een koopwoning moeten betrekken? (behalve om de ponzischeme in stand te houden, natuurlijk).

  De hoogleraar vastgoed, Dhr. Conijn, zegt wel dat hij verwacht dat dit een tussenstadium zal zijn en dat de huidige huizenbezitters later ook aan de beurt komen. Verder kwam er helaas ook bij hem weinig zinnigs uit.

 137. Vedder says:

  Merkwaardig hoe lang het geduurd heeft voordat de media aandacht voor de vastgoedzeepbel kreeg. En dan ineens gaat het heel snel. Gewoon mainstream zelfs, met Jort Kelder?! Raarrrr.

  @128 Cees
  Zo’n leeghoofd als jij ben ik niet tegengekomen in de zes jaar dat ik op het Gymnasium heb gezeten. Niet zozeer om je mening als om het ontbreken van enig argument. In welk jaar heb je eindexamen gedaan?

 138. aleksandar says:

  Ze moeten de 3% halen anders gaat de AAA voor NL op de schop. Niet kort daarna wordt er aan de financiele markten duidelijk dat NL van DE aan het decouplen is, wat de situatie aleen schlechter maakt tuurlijk.

  Daarom denk ik dat de HRA besluit vast blijft. Het doos van pandora is hiermee open en er wordt in de toekomst aleen maar beperkter.

 139. Henk 6 says:

  OT ik heb sterk het idee dat banken geen verdienmodel meer hebben. Ik maak me daar grote zorgen om. Voor de DSB was dit de reden voor bankroet. Het enige model dat ik nu zie is goedkoop geld lenen bij de ECB, icm de risico’s zo veel mogelijk bij de staat neer leggen.

  De SNS kost nu 200-300 miljoen. In normale tijden had een buitenlandse partij deze bank op overgenomen om voet op de nl markt te krijgen. nu gebeurd er niets, raar

  Wat is de volgende stap? Gaan Google, Apple, Shell dit soort partijen opkopen om snel de financiële sector over te nemen om weer voor een stabiele markt te zorgen, of gaan de burgers zelf meer en meer coöperaties op zetten. Hoe lang blijven de googles wachten voordat ze de markt betreden.

 140. ll says:

  @ Henk6, dat is raar inderdaad kost die gekke SNS bank, maar 200-300 miljoen ?

  Maar het allergekste is dat er een gesecuritiseerde post is van 20 miljard…….., bij de SNS

  Wie zal daar zijn/haar vingertjes nu aan gaan branden, uiteraard met klasse AAA rating 😉

 141. Henk 6 says:

  Tuurijk is het niet raar, veel záken zijn gewoon kapot en zelfs voor een klein bedrag niet interessant.
  Waar ik wel op hoop is dat er binnenkort nieuwe intreders komen.

 142. floor says:

  Bezint eer ge begint, uitstekende uitleg ESM verdrag.
  http://ejbron.wordpress.com/2012/05/17/esm-een-zwarte-dag-voor-de-democratie/

 143. Draaikont says:

  klootjesvolk: Wel jammer dat zijn paden zo mogelijk nog kanslozer zijn… Wat zijn de paden van die ‘briljante’ Wilders nou eigenlijk?De man kan goed schreeuwen en tegen aanschoppen, maar op enige constructiviteit heb ik hem nog nooit kunnen betrappen. Zelfs niet toen hij daarvoor de kans kreeg in de afgelopen regering.Tenzij mensen denken dat we met 130 rijden en een cavia-politie deze crisis te lijf kunnen.

  Dat is mij ook niet duidelijk. In mijn opinie ook niet constructief en dus kansloos. Ik begrijp dat de publieke omroep kennelijk ook dat predicaat gebruikt. Wat zou dat zeggen?

  Wat ik wilde zeggen is dat ik het toch wel enigzins prettig is dat er ook iemand is die niet de dogma’s blijft herhalen: “Uit de EU stappen is zeer schadelijk voor de economie.” “Als we Griekenland niet redden gaan onze pensioenen naar de maan.” “Als we dit niet NU doen, wordt het nog slechter.”

 144. king says:

  Nu de huizenmarkt op slot zit zal de economie binnenslands zeker niet aantrekken. Er worden geen keukens meer besteld bij Poggen Pohl of hoe die fabrikant ook moge heten. Maar ook geen DECO paint van AKZO, vloerbedekking van Desso, laminaat bij Ikea en allerhande andere zaken zoals verhuiswagens, klus gereedschappen, gordijnen, lampen etc etc etc. De lijst kan nog bladzijden doorgaan.

  Al eerder opgemerkt dat de econie het meest gebaat zou zijn met een snelle prijsdaling van de huizen zodat starters in de verleiding komen hun droomhuis aan te schaffen. Dan moeten er nog ” slechts” engele tientallen procenten vanaf en de voortekenen dat dit gebeurt zijn er al.
  Als de starters weer geld gaan pompen in de bovengenoemde zaken zullen de Middenstanders, Banksters en verzekeringsmaatschappijen weer licht zien aan het einde van de tunnel. Misschien de huiseigenaren ook. Vooral de onder water staande woningen kunnen de weg omhoog weer zien en komt het optimisme weer een beetje terug.

  De inzet van Kunduz om dit met dit beleid te bewerkstelligen zal haar vruchten dan afgeworpen hebben.
  Steunmaatregelen die een karakter hebben van pappen en nathouden zullen alleen tot gevolg hebben dat de daling van de huizenprijzen en daarmee het opbloeien van de binnenlandse economie te langzaam gaat of helemaal niet. Dan blijft de boel op slot zitten.

  Het is dus even doorbijten, maar er bestaan nu eenmaal geen lekkere hoestdrankjes. Ze zijn vies kan ik me herinneren. Dus in 2012 scherp naar benee (elk half jaar 10% is ook goed), Dan zien we medio 2013 een voorzichtig herstel.

  King

 145. king says:

  sorry: econie = economie

 146. GlobalEdge says:

  Dat is grappig… het FD tikt zelf ook 1 op 1 stukjes over van andere websites maar dan ZONDER bronvermelding.

  Zie ook Twitter en reactie onder het artikel van Willem Middelkoop:

  Stuk Marcel de Boer in #FD vandaag http://fd.nl/beleggen/478435-1205/goud-is-niet-meer-zon-veilige-haven is letterlijk overgeschreven van http://www.bloomberg.com/news/2012-05-15/gold-eclipsed-by-dollar-haven-as-goldman-sees-rally.html #plagiaat #geenbronvermelding

 147. Keus genoeg says:

  Het lijkt wel of Wilders iets nieuws bedacht heeft als ik bepaalde mensen hier zo hoor. Wel, de SP was al ver voor Wilders niet pro-Europa en heeft ook al ver voor Fortuijn en Wilders gewezen op problemen in bep. volkswijken m.b.t. integratie, maar niet om hele volksstammen weg te zetten als ongewenste burgers en ook niet om Europa als afzeikmiddel (en tevens bindmiddel) te gebruiken om achterban te creëren, in de tijd dat de SP deze dingen al riep was Wilders nog een groot verdediger van Europa en de multiculturele samenleving. Vanwaar de switch? Krijgt Wilders misschien geld vanuit de “tea party” miljonairs in de VS? Ken je geschiedenis, Wilders brengt niets nieuws en ook geen oplossingen alleen maar verdeeldheid, ook het huizenprobleem daar snapt ie gezien zijn uitspraken geen ene donder van, en het interesseert hem ook niet. Het moslim bashen werkt niet meer goed, dus nu is de nieuwe zondebok Europa, maar vast niet om ons te redden. Hij is commercieel gezien wel goed, hij weet precies hoe hij bepaalde mensen als kiezer kan krijgen ook als ze de ballen van de problemen begrijpen. 70 jaar geleden was er in Duitsland ook zo’n commerciële man, wat de bedoelingen van dit soort heren zijn weet je vaak te laat helaas.

 148. E.J. Bron says:

  Wie maakt dan nu de grote switch?? Wedden dat de SP braaf voor het ESM zal stemmen?!

  Communisme/socialisme (= machtswellust) verloochent zich nooit!!! 🙁

 149. E.J. Bron says:

  Hier nogmaals de werkelijke bedoelingen van het ESM. De democratie verdwijnt op de vuilnisbelt van de historie:

  http://ejbron.wordpress.com/2012/05/17/esm-een-zwarte-dag-voor-de-democratie/

 150. ll says:

  Ondertussen in Groningen.

  Ernst & Young ( hier welbekend ) kraakt het financiële beleid van het college af.

  http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article9053671.ece/Financi%C3%ABn-Stad-%27zwaar-onder-druk%27

  Ondertussen gaan de prestige projecten natuurlijk gewoon door 😉

 151. De ontwikkelaar says:

  1,3% stijging executies.

  Ik ben toch benieuwd hoe lang banken dat nog vol kunnen houden.

 152. Keus genoeg says:

  @138
  Ik zit hier niet om de SP of het socialisme in zijn algemeenheid te verdedigen. Ik vraag me alleen af waarom bep. mensen op een huizenprijzen forum menen Wilders als grote verlosser en uitvinder van het grote gelijk aan te moeten wijzen en hier propaganda teksten neer te plempen, terwijl ik Wilders nog nooit een zinnige opmerking over de huizenmarkt heb horen maken.
  Je laatste zin is overigens ook weer een hele volksstam over één kam scheren, ik zou zeggen kijk even naar de PVV met hun socialistische partijprogramma voor alleen de Nederlanders (wij alleen voor ons eigen), dergelijk socialisme heeft een naam, het heet nationaal-socialisme. Komt je misschien wel bekend voor? Van Kooten en de Bie hebben 30 jaar geleden al een prachtige parodie gemaakt op de partij van Wilders (Jacobse en van Es), een vooruitziende blik.
  Met een verenigd Europa is op zich niks mis, samenwerking en verbinding tussen mensen maakt sterk, maar Europa is misbruikt door grote financiële en op financiën beluste machten, de partij waar Wilders toen deel vanuit maakte (VVD=socialisme voor de rijken) is daar één van de grootste springplanken van in Nederland.

 153. Pieter says:

  Hier in de buurt zijn veel mensen hun leegstaande te verkopen woning aan het verhuren aan mensen die een crash aan het afwachten zijn en wel verkocht hebben. Dus….die leegstaande huizen zitten alsnog vol… LOL. We gaan met zijn allen vrijwillig zitten huren in iemand anders zijn koophuis. De enige huizen die echt flink zullen zakken zijn de moetjes, de scheidingsgevallen en geerfde huizen in slechte staat…en daarvan zie je tegenwoordig dat kleinkinderen studenten het huis aan het bezetten zijn in afwachting van verkoop en van de schedinigsgevallen zie je dat ze het niet willen verkopen en het kind blijft wonen en de ouders omstebeurt bij familie of de nieuwe partner aanhet wonen slaat. LOL. Gekke wereld, gekke wereld! De huiseigenaren houden alsnog flink vol zich neit in de luren te laten leggen door een stelletje domme wachtenden….ik lach me ziek als je al die oplossingen hoort om maar niet aan de verwachtingen te hoeven voldoen dat ze werkelijk 3 jaar de schuldhulpverlening in hoeven na verkoop eigen huis!

 154. nhz says:

  Dawg: Het vermogen wat doorgeschoven kan worden door de boomergeneratie is gewoon niet groot genoeg om de krimp in de kredietverlening op te vangen.(Zelfs niet met al die ambtenaren met miljoenen op hun spaartegoed).

  misschien heb je daar gelijk ik, ik heb nog nooit de absolute getallen gezien en mijn eigen omgeving is vast niet representatief; het is hier heel erg een bubblestadje voor luchtkastelen.

  ulrich: makelaar: mensen keken geen eens ze boden. Geen prijs was te gek
  Bankmeisje: zonder opleiding hypotheken verstrekken en 1 miljoen bonus binnengraaien.

  heb de uitzending helaas gemist maar ik heb het jaren geleden allemaal met verbijstering zien gebeuren; vandaar dat ik tien jaar geleden de bui al zag hangen. Dat het tien jaar geduurd heeft voordat de bui echt begonnen is zal de klappen die komen gaan alleen nog véél groter maken, zeg maar gerust een ‘Perfect Storm’ van ongekende proporties die Nederland financieel-economisch van de kaart gaat vegen. De Tweede Kamer met zijn Kunduz-akkoord is gewoon het orkestje dat vrolijk doorspeelt op de Titanic; ze zullen irrelevant blijken in de historie.

  Vedder: Anderzijds…de teruggave van de belastingdienst zal voor een aanzienlijk deel opgaan aan het compenseren van het waardeverlies van de onderliggende woning.

  maar men gokt er natuurlijk op dat het overwaait, en dat die waardedaling lang voordat de hypotheek echt afgelost moet worden door inflatie weer gecompenseerd is. En als het het omgekeerde wordt dan stort de hele markt in en draait de belastingbetaler, niet de huiseigenaar, er voor op.

  SchuurHuurder: Verder benoemt hij meerdere malen dat het maar voor 1 jaar duidelijkheid geeft. Ben zeer benieuwd of hij daarmee wil zeggen dat hij verwacht dat deze maatregel teruggedraaid gaat worden of dat huidige huizenbezitters ook worden aangepakt.

  dat wordt door diverse politici nadrukkelijk gesuggereerd, en ik denk dat dat ook hun opzet is (maar dat zal niet lukken, omdat de financiele druk nog veel groter gaat worden).

  SchuurHuurder: De hoogleraar vastgoed, Dhr. Conijn, zegt wel dat hij verwacht dat dit een tussenstadium zal zijn en dat de huidige huizenbezitters later ook aan de beurt komen. Verder kwam er helaas ook bij hem weinig zinnigs uit.

  ik heb het Conijn nog nooit wat zinnigs horen zeggen.

  Henk 6: Waar ik wel op hoop is dat er binnenkort nieuwe intreders komen.

  er zijn ongetwijfeld allerlei bedrijven die een tent als SNS willen overnemen op voorwaarde dat de overheid zich garant stelt voor alle eventuele verliezen en tegenvallers. Gaat in de VS ook al jaren zo, met als gevolg dat steeds meer kleine banken verdwijnen én de rekening voor de belastingbetalers blijft oplopen.

  Keus genoeg: Met een verenigd Europa is op zich niks mis, samenwerking en verbinding tussen mensen maakt sterk, maar Europa is misbruikt door grote financiële en op financiën beluste machten, de partij waar Wilders toen deel vanuit maakte (VVD=socialisme voor de rijken) is daar één van de grootste springplanken van in Nederland.

  eens al zou ik eerder ‘gebruikt’ dan ‘misbruikt’ zeggen want ik denk dat wat er nu gebeurt van meet af aan het plan is geweest van de elite. Een elite die nog steeds vol vertegenwoordigd wordt door Wilders (en dan niet de Tea Party club, maar eerder AIPAC).

 155. Pieter says:

  En ik geef de verkopers die volgens dit forum hun verlies moeten nemen nog volledig gelijk ook!! De NHG gaat echt niet toestaan dat 100.000/en mensen met verlies moeten verkopen, de staat staat garant, dus het geld word toch weer bij de inwoners verhaalt…stof om over na te denken.

 156. eric406 says:

  @pieter

  Niemand hoeft verlies te nemen. Zolang je de lasten nog kunt ophoesten, blijf je lekker zitten waar je zit. Het wordt anders als je wilt verkopen, dan zul je je woning toch met een reële prijs in de markt moeten zetten. Als je moet verkopen, dan heb je een probleem. Dan blijkt dat niemand je huis wil hebben, het is dan net of ze bloed ruiken.

 157. eric406 says:

  Ga anders eens voor de gein bij de lidl kijken, daar weten ze prima hoe het werkt. Ze hebben daar ook wel eens producten liggen die maar niet verkopen. Zij gaan dan niet lopen rommelen met de prijs, nee dat product wordt verplaatst naar het actievak. En met 30% korting wordt het vervolgens wel verkocht.

 158. nhz says:

  Pieter: En ik geef de verkopers die volgens dit forum hun verlies moeten nemen nog volledig gelijk ook!! De NHG gaat echt niet toestaan dat 100.000/en mensen met verlies moeten verkopen, de staat staat garant, dus het geld word toch weer bij de inwoners verhaalt…stof om over na te denken.

  mensen zoals jij zijn een belangrijke reden dat we nu een financiële crisis hebben; en zolang er zo gedacht wordt zal het alleen maar erger worden.

  Als jij denkt dat een ‘afspraak’ van de kleptocraten in de Den Haag, en een verzekering die met 0.5 miljard in reserve ver door de 100 miljard aan woningwaarde garandeert (als puntje bij paaltje komt misschien wel 200-300 miljard, vanwege allerlei fraude) dan ben je niet slim. ‘De NHG gaat echt niet toestaan’ aan me hoela, de NHG heeft uiteindelijk niks in te brengen want ze heeft geen enkel financieel gewicht; en de overheid uiteindelijk ook niet, ze zijn bijna failliet. Als ze in Den Haag, zoals jij blijkbaar voorstaat, burgers van hun laatste spaargeld gaan beroven om al die sukkels nog wat langer boven hun stand te laten wonen, dan denk ik dat ze van een koude kermis gaan thuiskomen.

 159. nhz says:

  eric406: En met 30% korting wordt het vervolgens wel verkocht.

  Als ik zo op marktplaats of Ebay kijk dan worden sommige produkten die recent nog populair waren (laten we zeggen tweedehands nog duurder dan gewoon nieuw in de winkel …) nu zelfs met 90% korting niet meer verkocht. Het tij kan snel omslaan, en het zou me niks verbazen als dat in de woningmarkt ook gaat gebeuren, nog een los van de ‘betaalbaarheid’. Als eenmaal het sprookje van slapende rijk worden met een eigen huis is doorgeprikt (zover zijn we nog niet, getuige de alomvattende mening dat dit een tijdelijke dip is die weer overwaait) dan zullen talloze huizen écht onverkoopbaar blijken. Price discovery 🙂

 160. asd says:

  @116(Frans),
  Dat zeg ik ook, dat de V.S. geen Rijnlands model hebben(nauwelijks voorstelbaar), maarrr dat Europa geenszins de kant van de V.S. opgaat. Integendeel!

 161. wilson says:

  “Econoom Paul Krugman over de eurocrisis: de apocalyps nadert”

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/18/econoom-paul-krugma-over-de-eurocrisis-de-apocalyps-nadert/

 162. tinus says:

  Beste mensen, wat schatten jullie in?

  Even kort over huize Tinus: inkomen 65k (partner werkt momenteel niet ivm opvoeden kinderen), spaargeld ongeveer 100k.
  Momenteel een huurwoning.

  Zoekt een huis in de omgeving Leiden, bepaald niet de goedkoopste stek in Nederland, maar goed, geen alternatieven.

  Huizen die er een beetje redelijk uit ziet, doen momenteel 300-350k.

  Wat is nou slim, iets kopen voor 1 januari 2013 en de gok nemen dat de goedkopere hypotheeklast opweegt tegen de daling?

  Of toch maar wachten tot na 2013? Ik ben toch wel bang dat de markt zich heel langzaam zal corrigeren naar de nieuwe realiteit.
  En om nu nog jaren te wachten – we groeien inmiddels onze flat uit…

  Kijk ik naar mijn competitie op de markt, dan zijn dat de doorstromers. Die doostromer heeft nu bijvoorbeeld een appartement van 200.000. Die zal in waarde dalen, maar de doorstromer heeft wel het voordeel dat hij deze hypotheek kan meenemen naar het nieuwe huis, is, voor dat deel van de hypotheek althans, lagere maandlasten.

  Wat is wijsheid?

 163. Frans says:

  Marc Faber on U.S. Equities, Economy, Euro Zone.
  http://www.youtube.com/watch?v=akXet3I6VYc

  Hier maakt Marc precies het zeer belangrijke punt waar ik zelf ook al langer op hamer: we zijn gehersenspoeld om te denken dat het einde van de EURO het einde van de wereld zou zijn, en dat Griekenland het beste uit de EUR kan, was al 3 jaar geleden veel beter geweest dan pas nu.

 164. ll says:

  Aftellen, huisbezit wordt blok aan je been.

  Het begint al aardig Japanistan te lijken.
  Waar blijft de fearfase ?

  Auteur: Peter Beszelsen
  http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/peterbeszelsen/12160171/__Aftellen__huisbezit_wordt_blok_aan_je_been__.html

 165. Adamus says:

  Keus genoeg,

  Hoeveel postjes kom je hier de laatste drie jaar over de blonde vriend tegen?

 166. floor says:

  Adamus: Keus genoeg, Hoeveel postjes kom je hier de laatste drie jaar over de blonde vriend tegen?

  Hoe moet hij dat nou weten, hij komt hier net kijken.

 167. Peter says:

  wilson:
  “Econoom Paul Krugman over de eurocrisis: de apocalyps nadert”

  nrc.nl/nieuws/2012…de-apocalyps-nadert/

  Grappig die man, zoals altijd goed voor hoongelach. Mooie holle woorden als perspectief, groei en vooral veel meer geld. Zonder aan te geven waar die groei dan vandaan moet komen. Bovendien is nu juist Duitsland het land waar het, het minst slecht gaat, en die zouden zich dus moeten aanpassen aan de rest?

  Mensen die deze man serieus nemen zijn mijn inziens gevaarlijk.

 168. Draaikont says:

  Keus genoeg,

  De felheid waarmee je de aandacht voor Wilders bestrijdt, lijkt toch echt te suggeren dat je hem hoger inschat dan de meesten hier hoor.

  Overigens ben ik het wel met je eens. Echter heeft Wilders zoveel media-aandacht gekregen (met name van mensen die hem trachten te bestrijden) dat hij nu dergelijke eigenschappen krijgt toegeschreven. Ik ben ook maar een slachtoffer van systematische blootstelling aan nieuwe media.

  @152
  Wil je een financieel advies: het maakt geen donder uit, alles is nadelig. Stop die 100k in iets waarvan je wel vermoedt dat het waardevast is. Heteluchtovens ofzo, als je die aanzet produceer je het meest gewilde handelsgoed ter wereld.

  Voor een persoonlijk advies: het is wel belangrijk om te weten hoe belangrijk het is om in de buurt van Leiden te wonen en wat voor een huurwoning je nu hebt. Ik zou echt niet gaan verhuizen naar een koopwoning tenzij je dat aanzienlijk meer geluk op gaat leveren (en je de onvermijdelijke financiele domper kunt lijden natuurlijk).

 169. haasje says:

  @tinus 151 De vraag is of je straks wel/niet onder water wil komen staan met je hypotheek.

  Stel je koopt nu een huis voor 340k, incl kk wordt dat 360k. Minus 100k spaargeld is hypotheek van 260k. Stel de markt daalt vervolgens 15% dan is de 340k woning nog 290k waard en sta je nog 30k boven water, 70k is weg. Maar als de markt 25% daalt, dan is de woning nog 255k waard en sta je 5k onder water, 105k is weg.

  Als je op dezelfde woning een daling van 10 % afwacht, en je koopt het voor 305k, incl kk 325k minus 100k spaargeld dus hypotheek van 225k. Daarna krijg je nog een daling van 15 % op 305k, nieuwe waarde 260k, dan blijf je 35k boven water, 65k is weg. (15k kk is in alle gevallen weg).

  Als DNB 3 scenario’s schetst waarbij er twee uitgaan van ruim 25% daling de komende vier jaar, en je wil niet onder water komen staan dan is het slim nog een daling van minstens 10% à 15% te afwachten. ( http://www.dnb.nl/binaries/OFS%20in%20Nederland%20voorjaar%202012_tcm46-272648.pdf)

  In hoeveel jaar heb je die 100k bij elkaar gespaard en in hoeveel jaar wil je welk deel daarvan in lucht zien opgaan als verdwijnende woningwaarde?

  Wacht vier jaar en 25% daling prijzen volgens DNB scenario 2 en 3, dan is nu 340k nog 255k waard, plus kk wordt 270 inl, minus 100k spaargeld wordt hypotheek van 170k. En 85k boven water.

  Wat is slim? De komende vier jaar heel veel heel ruim op vakantie gaan om flatgevoel te compenseren? Op vakantie dus in Griekenland, met hun drachmes?

 170. asd says:

  Moody heeft, zoals bekend, dezer dagen 16 Spaanse banken afgewaardeerd.
  Het zijn bedrijven van Wallstreet, die op verzoek van Spanje, de boeken van Spaanse banken gaan controleren.
  Zo zal Goldman Sachs (één van de boeven) deze maand de probleembank Bankia doorlichten.
  Hoe ver gaat de arm van Wallstreet reiken in het als maar meer in problemen komende Europa?
  Dit ook in verband met het “medicijn” Eurobonds, dat door het Europese Parlement via de achterdeur in een wetstekst is gesmokkeld. Wat is de connection? Een schrikbeeld.

 171. Dawg says:

  Peter,

  De eurocrisis is in de eerste plaats een betalingsbalanscrisis die onder meer veroorzaakt wordt door een gebrek aan internationaal concurrentievermogen van de PIIGS. Daardoor is de eurozone alleen te handhaven door continue inkomenstransfers van noord naar zuid. Als het noorden die prijs niet wil betalen zit er niets anders op de binnenlandse bestedingen in het noorden te laten toenemen ten koste van de export naar het zuiden of accepteren dat de eurozone niet langer te handhaven is. Meer smaken zijn er niet. Duitsland moet zich dus inderdaad aanpassen in die zin dat het zich rekenschap geeft van het feit dat lidmaatschap van een muntunie beleidsafstemming vereist waar vroeger de wisselkoersen voor zorgden. Dat is de essentie van het verhaal van Krugman en daar is helemaal niks mis mee. Krugman lijkt alleen een blinde vlek te hebben voor de schuldopbouw. Van die schuldopbouw zouden we af kunnen komen als de uitgifte van (niet rentedragend) geld aan de overheid zou worden voorbehouden.

 172. Dawg says:

  @160 Oeps,

  Ik neem aan dat “niet altijd even zinnig” ironisch bedoeld is. Wat een mateloos dom artikel. Weer zo iemand die ons wijs probeert te maken dat het een algemeen belang is dat we elkaar met steeds meer geleend geld steeds duurdere huizen gaan verkopen.

 173. dalen says:

  Lees hier boven een interessante discussie over het klappen van de euro. Dus dat de euro verdwijnt.

  Toevallig ben ik een klein stukje aan het schrijven voor een tijdschrift over dit fenomeen en hoe dat dan uitwerkt in reeds gemaakte overeenkomsten met bijvoorbeeld Griekenland.

  Een desintegratie van de euro heeft m.i. zeer veel impact op het bedrijfsleven. Stel dat Griekenland uitstapt en over gaat oin de drachme dan wordt vrijwel alle bestaande contraten redomineerd naar de nieuwe drachme. Uiteraard zitten er dan een enorme koersrisico’s aan vast en grote niet inschatbare verliezen.

  Ik ga er van uit dat een desintegratie een “overnight exit” is. Ook op grond van een ISDA agreement (derivaten overeenkomst) zal een renteswap niet mogelijk zijn.

  @ 19 nhz

  “Ik denk dat veel kleine ondernemers er ENORM op vooruit gaan als de pleuro klapt”.

  Benieuwd hoe jij je dit voorstelt? Ik zie dat anders omdat er niet in is voorzien en ook niet op grond van imprévision (art. 6:258 BW).

  Iedere input is zeer welkom.

  Sorry wijkt wat af van het onderwerp maar heeft wel veel raakvlakken.

 174. Oeps says:

  We zijn gered! Trichet heeft een goed plan:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12160500/__Plan_Trichet_voor_redding_monetaire_unie__.html

  Je word er een beetje moe van .. en soms .. moet ik er een beetje van huilen .. boehoeoe .. 😥

 175. Oeps says:

  Dawg,

  Ik had er een cv bij gedaan .. klik maar op z’n naam ..

 176. Oeps says:

  Dawg,

  Ja .. leuk artikeltje op ZH:

  http://www.zerohedge.com/news/ugly-truth-northern-europeans

  Eens kijken hoeveel meer de Duitsers zich nog gaan aanpassen ..

  😯

 177. ulrich says:

  @Oeps grappig dat Peter Beszelsen ( Beëlzebub heer van de demonen) alle kwaden aanroept die voor een ongekende schuldengroei hebben geleid en waardoor Nederland afglijdt naar een Griekse tragedie.

  Verbaas me toch over de Spaarhypotheek een van de ingredienten. Deze zat toch in het Catshuis accoord op de korrel en door wie is deze niet gesneuveld. Toch niet D66. Sprak afgelopen dagen weer een aantal mensen die weer overgingen tot deze gelegaliseerde diefstal van belastingpenningen ivm nieuwe hypotheek. En bedankt voor het Lente accoord. Kijken hoe de coalitie de overige belastingsbetalers uit gaat wringen.

  http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=1474140&audioId=1474150

  Mag ik ook een spaarhypotheek voor mijn auto?

  Begreep dat in de verenigde staten het goude kalf het eigen woningbezit is. Alles mag sneuvelen maar deze moet worden gered. In Nederland is dat volgens mij niet veel anders. Dat er nu afgelost moet worden voor nieuwe woningen is dat anders de wal het schip keert.

 178. asd says:

  @157(Peter),

  hartstikke goed dat artikel in de NRC over Paul Krugman, maar vooral de tientallen reacties van de lezers!

 179. hugo says:

  dalen,

  Ik ben net begonnen met het lezen van dit paper. Het behandeld de Euro break-up gekoppeld aan historische precedenten, wetten etc. Ik denk dat je er wat aan hebt http://www.policyexchange.org.uk/images/WolfsonPrize/wep%20shortlist%20essay%20-%20jonathan%20tepper.pdf

 180. Adamus says:

  tinus,

  Wijsheid?

  Ik ben nog even naar Ostfriesland gereden over de aurobahn parallel aan de NL grens en zie dat wijsheid het beleggen in dakbedekking is 🙂 Massentierhaltung er onder zonnepanelen er op. ik weet uit wat het meeste oplevert.

 181. Adamus says:

  nhz,

  Eigenlijk kent jouw “stadje” geen echte economie 😉

 182. Frans says:

  tinus,

  Wat is wijsheid?
  Huren!!!!

 183. Steven says:

  voor wie het leuk vind het nieuwe facebook aandeel te volgen : http://wallstreetweb.nl/koersen/realtimenasdaq.shtml

  (en vul in FB voor facebook).

  en ja gewoon huren. moet er niet aan denken elke maand 1000 euro te verliezen op een koopwoning.

 184. Adamus says:

  eric406,

  Overige maatregelen: ik hoorde van “betrokkenen” dat er fors gesnoeid gaat worden op kinderopvangtoeslag bij een verzamelinkomen van >€125K. De categorie dertigers met aflossingsvrije hypotheken van €400/700K.

 185. Adamus says:

  asd,

  Als in Spanje het koningshuis met een beetje spin het gezicht kan redden moet de rest ook niet zo moeilijk zijn. De “sheeple” is gevoelig voor “MOPE”.

 186. Voerman says:

  Hallo allemaal,
  Na een paar maanden afwezigheid ivm een verbouwing is de oude voerman weer vrij om zo nu en dan dit blog te bezoeken en misschien ook soms iets bestrijdbaars te zeggen.
  Tot vlug!

 187. Henk 6 says:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/20/sns-reaal-even-penystock.xml

  SNS is vandaag gered Koers vanmorgen 99 cent nu weer op 1.12 .

 188. Juan Belmonte says:

  Dawg: We gaan, in de woorden van Juan, van lenen naar lenen met aflossen. Kan je opeens 30 tot 40% minder lenen. Dat moet toch gevolgen hebben voor prijzen die alleen zo hoog konden worden doordat er steeds meer geleend werd.

  Daar zit iets in….

  We gaan inderdaad vàn
  gesubsidieerd (100% HRA) leasen (aflossingsvrij lenen is geen eigendomsopbouw maar leasing)
  naar
  gewoon lenen en terugbetalen

 189. Juan Belmonte says:

  Voerman: Na een paar maanden afwezigheid ivm een verbouwing is de oude voerman weer vrij om zo nu en dan dit blog te bezoeken en misschien ook soms iets bestrijdbaars te zeggen.

  Welkom terug Voerman.
  Uitstekend om weer eens inhoudelijk de geestelijke gedachtengangen met elkaar te kunnen wisselen en daarmee van inzicht te groeien.

  Heeft u wellicht ook opgemerkt dat de economische situatie in Spanje NU opeens wel in het nieuws is.

  2-3 jaar lang heeft Juan zich verbaasd over de 300.000 huisuitzettingen en dergelijke,
  die maar het Hollandse Nieuws niet haalden,
  de pers mag er kennelijk nu wèl iets over zeggen (of ze hebben zojuist Spanje als land ontdekt)

  SAMENVATTING situatie Spanje
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-03-2012/koopkracht-komende-vijf-jaar-onder-druk/#comment-100778

 190. Voerman says:

  Adamus: Overige maatregelen: ik hoorde van “betrokkenen” dat er fors gesnoeid gaat worden op kinderopvangtoeslag bij een verzamelinkomen van >€125K.

  Zeer terecht. Het hebben van kinderen is tegenwoordig meestal een eigen keuze. Zie niet in, waarom de gemeenschap daar voor zou moeten betalen.

 191. Peter says:

  tinus,

  Beste Tinus,

  Kijk eens rond in Gouda zou ik zeggen. De prijzen zijn daar veel redelijker dan rond Leiden (huizen in de buurt van Overwelle en niet het centrum). Zelf huur ik nu in Gouda en het viel mij mee hoe laag de prijzen zijn. Kijk eens voor de grap naar huizen in Zoetermeer. Heel veel huizen staan in de veiling of leeg op de foto’s. Zelf wacht ik denk nog ongeveer 2 jaar totdat een huis van 2 ton ongeveer 1,5 ton kost (om daarnaast een leuk bedrag te sparen). Als er geen hypotheekaftrek is voor de spaarhypotheek zal het voor veel starters (zoals ik) onbetaalbaar worden voor een huis van 2 ton tot meer. Beiden werken wij en verdienen beiden rond modaal. De andere hypotheken kosten dan al meer dan een redelijke huurprijs. Met dit inkomen krijg je ook al gauw geen sociale huurwoning en is huren zeer prijzig. Het is niet fijn voor mensen die een huis moeten verkopen, maar ik zou blij zijn als de huizenprijzen dalen, zodat het voor een starter weer een meer normale prijs wordt.

 192. Juan Belmonte says:

  Juan is vergeten (ook) op het artikel te reageren.
  On-topic dus…

  8236 Kamikazekopers ?
  De tijd zal het leren.

  In ieder geval is het aantal executieverkopen steevast en nog steeds alarmerend laag tov de eerder geuitte verwachtingen.

  Notaris Mr Vic van Heeswijk:
  begin jaren ’80 veilden we 6000 à 7000 hypotheekveilingen op 2 miljoen koophuizen. Nu 2000 per jaar, als je dat projecteert verwacht je 13.000 – 14.000 hypotheekveilingen per jaar.
  Als je het koopt loop je het risico dat je 1) geen financiering krijgt 2) het huis totaal anders aantreft dan je dacht dat het was: er is een risico dat het gestript, aan puin geslagen, of afgebrand is terwijl het onverzekerd was of dat de oorspronkelijke bewoners er nog in zitten.

  Één Vandaag 24-10-201

 193. Voerman says:

  Juan Belmonte: 2-3 jaar lang heeft Juan zich verbaasd over de 300.000 huisuitzettingen en dergelijke,

  Wij Nederlanders willen ons meest geliefde vakantieland liever niet zien als een probleemland want hoe moet je dan nog op een rustige manier je jaarlijkse escape beleven? Stel je voor, dat het hier in Nederland ook zo zou worden! Kop in het zand, kont omhoog!

 194. Voerman says:

  Adamus: dat er fors gesnoeid gaat worden op kinderopvangtoeslag bij een verzamelinkomen van >€125K.

  Vergat nog op te merken, dat de kinderopvangtoeslag een logische en belangrijke prijsopdrijvende factor is voor de woningprijzen, vergelijkbaar met de HRA.

 195. Peter2 says:

  Dawg:
  Peter,

  De eurocrisis is in de eerste plaats een betalingsbalanscrisis die onder meer veroorzaakt wordt door een gebrek aan internationaal concurrentievermogen van de PIIGS. Daardoor is de eurozone alleen te handhaven door continue inkomenstransfers van noord naar zuid. Als het noorden die prijs niet wil betalen zit er niets anders op de binnenlandse bestedingen in het noorden te laten toenemen ten koste van de export naar het zuiden of accepteren dat de eurozone niet langer te handhaven is. Meer smaken zijn er niet. Duitsland moet zich dus inderdaad aanpassen in die zin dat het zich rekenschap geeft van het feit dat lidmaatschap van een muntunie beleidsafstemming vereist waar vroeger de wisselkoersen voor zorgden. Dat is de essentie van het verhaal van Krugman en daar is helemaal niks mis mee. Krugman lijkt alleen een blinde vlek te hebben voor de schuldopbouw.Van die schuldopbouw zouden we af kunnen komen als de uitgifte van (niet rentedragend) geld aan de overheid zou worden voorbehouden.

  Er is al veel geld naar het zuiden is gestroomd. Dat is vervolgens politiek totaal verkeerd gebruikt. Zoals wegen naar nergens toe bouwen, of flight control towers bouwen die niet gebruikt worden. Alleen maar om in de EU fondsen te tappen, gratis geld wat vervolgens niet gewaardeerd wordt en dus ook niet prudent wordt ingezet. Daar hadden dus ook structurele verbeteringen mee doorgevoerd kunnen worden. Beetje raar om nu te stellen dat er weer fondsen moeten komen voor groei en zo, bla bla. Het heeft aantoonbaar niet gewerkt en om politiek en sociale redenen kan het ook nooit werken.

  Ook ben ik het met het de transferunie uitkomst niet eens. Dit is net zo goed een bijverschijnsel van het beleid van de ECB. Haar streven naar centraal opgelegde prijsstabilisatie en inflatie doelstellingen! Verander het mandaat er van een transferunie hoeft geen sprake te zijn.

  Veel Zuid-Europese landen zijn gewoon niet concurrerend en dat heeft vele oorzaken, maar voornamelijk henzelf. Prijzen kunnen daar best verschillen met de prijzen hier, ondanks dezelfde munt. Producten in de supers binnen Nederlandse grenzen zijn ook niet over ons hele land hetzelfde. Hetzelfde geld voor lonen.

 196. Adamus says:

  Peter: Grappig die man, zoals altijd goed voor hoongelach. Mooie holle woorden als perspectief, groei en vooral veel meer geld. Zonder aan te geven waar die groei dan vandaan moet komen. Bovendien is nu juist Duitsland het land waar het, het minst slecht gaat, en die zouden zich dus moeten aanpassen aan de rest?

  Mensen die deze man serieus nemen zijn mijn inziens gevaarlijk.

  Ik heb wat Duitse kennissen; enig idee hoe pislink die zijn over hun politici? Bovendien hebben ze het idee dat hun lage “rente” ook verkwanseld is. Merkel et al. maken ze wijs dat het dooe de Grieken komt. Dat Deutsche Bank in het verhaal meegenomen moet worden, op dat idee is nog niemand gekomen. Het gaat helemaal niet zo goed in Duitsland en de inkomens verschillen zijn ook nog eens erg groot.

 197. renren says:

  @200 Voerman
  Het ontstaan van de tweeverdieners ook.

 198. Peter2 says:

  @Adamus,

  Ik schreef ook “minst slecht” met een reden, want ik vertrouw de cijfers niet zo, gezien die “vendor financing” die ik van de week hier poste.

  Maar gezegd moet gezegd worden, Duitsland is geen Frankrijk of Spanje. En zouden er beter voor staan als ze niet zoveel overheids geld weg lieten vloeien naar de banken via Europese steun.

  En wij hebben ING natuurlijk \o/ en doen dus leuk mee!

 199. Adamus says:

  Van die schuldopbouw zouden we af kunnen komen als de uitgifte van (niet rentedragend) geld aan de overheid zou worden voorbehouden.

  Zou ik toch niet met droge ogen willen beweren. Jouw omschrijving gaat echt verkeerd uitgelegd worden 😉

 200. asd says:

  @193)Adamus),

  Daar moet Juan maar eens naar kijken.

 201. Voerman says:

  renren: @200 Voerman
  Het ontstaan van de tweeverdieners ook

  Je bedoelt te verwijzen naar post 201!
  Gewoon quoten is minder verwarrend.

  Inhoudelijk eens met je opmerking; het blijven bestaan van het fenomeen tweeverdieners heeft natuurlijk ook te maken met kinderopvangtoeslag. Niets tegen tweeverdieners, maar die zijn natuurlijk vermogender en kunnen wat meer geld uitgeven aan een huis. Daar zijn zij op den duur geen bal mee opogeschoten, want voor hen is inmiddels ook het plafond van de kredietwaardigheid bereikt.

 202. Adamus says:

  Voerman:
  Hallo allemaal,
  Na een paar maanden afwezigheid ivm een verbouwing is de oude voerman weer vrij om zo nu en dan dit blog te bezoeken en misschien ook soms iets bestrijdbaars te zeggen.
  Tot vlug!

  http://www.kangoeroewoning.nl/ ?

 203. Juan Belmonte says:

  asd: Daar moet Juan maar eens naar kijken.

  Gelooft in de maakbaarheid van de samenleving
  de volledige maakbaarheid
  en
  – voor de volledigheid-
  de totale maakbaarheid 🙂

  Pisos desde 21.000 euros, a subasta en la capital
  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/05/18/suvivienda/1337334714.html
  SE VENDE
  Appartementen in de hoofdstad van Spanje vanaf 21.000 euro.

  Juan geeft de heer Sem van Berkel (deels) gelijk 8)

  buenas noches
  Juan

 204. Adamus says:

  2-3 jaar lang heeft Juan zich verbaasd over de 300.000 huisuitzettingen en dergelijke,
  die maar het Hollandse Nieuws niet haalden,
  de pers mag er kennelijk nu wèl iets over zeggen (of ze hebben zojuist Spanje als land ontdekt)

  Ook een engels sprekende correspondent naartoe gestuurd?

 205. Adamus says:

  Voerman: Je bedoelt te verwijzen naar post 201!
  Gewoon quoten is minder verwarrend.

  Inhoudelijk eens met je opmerking; het blijven bestaan van het fenomeen tweeverdieners heeft natuurlijk ook te maken met kinderopvangtoeslag. Niets tegen tweeverdieners, maar die zijn natuurlijk vermogender en kunnen wat meer geld uitgeven aan een huis. Daar zijn zij op den duur geen bal mee opogeschoten, want voor hen is inmiddels ook het plafond van de kredietwaardigheid bereikt.

  Niet vermogender, ze hebben meer geld nodig, ook om diensten in te kopen. Ze gaan nu het doelwit worden van de populisten -51% van de tweede kamer.

 206. Deutsche Mark says:

  Adamus: Het gaat helemaal niet zo goed in Duitsland en de inkomens verschillen zijn ook nog eens erg groot.

  Het gaat voornamelijk goed OMDAT de inkomensverschillen erg groot zijn. Voor Dld. als geheel, dat wel. Niet voor de miljoenen mensen die deze minilonen ontvangen. Deze groep inwoners heeft met de bewoners van Griekenland en andere PIIGS maar weinig medelijden. Ze zien die lui namelijk op TV nog altijd met een hoop hebbedingetjes rondlopen die ze zich zelf niet kunnen veroorloven. Dat doet wel pijn, als je dan ook nog eens hard moet werken, en ‘s avonds op de nieuwsprogramma’s zie je die gezellige volle zonovergoten terrasjes in het zuiden. “Hadden ze allemaal maar niks meer te makken daar”, denkt dan de duitse henk&ingrid-minima. En terecht.

  De lage-loon-sector met z’n geglobaliseerde loonniveau is een kenmerk van de duitse economie, dat in andere EU-landen min of meer ontbreekt.

 207. Adamus says:

  Peter2:
  @Adamus,

  Ik schreef ook “minst slecht” met een reden, want ik vertrouw de cijfers niet zo, gezien die “vendor financing” die ik van de week hier poste.

  Maar gezegd moet gezegd worden, Duitsland is geen Frankrijk of Spanje. En zouden er beter voor staan als ze niet zoveel overheids geld weg lieten vloeien naar de banken via Europese steun.

  En wij hebben ING natuurlijk \o/ en doen dus leuk mee!

  We zijn transitoland of niet hé! 😉

 208. Juan Belmonte says:

  Adamus: Ook een engels sprekende correspondent naartoe gestuurd?

  elmundo staat gewoon op het internet.

  Juan denkt dan van:
  een Buitenland redactie die El Mundo niet leest
  snapt of zijn rol niet
  of mist (precies) het wereldse element van het Grote Boze Buitenland.

  Zeg mnaar
  Sin (El) Mundo
  no se puede torear
  🙂

 209. Deutsche Mark says:

  @210 kleine toevoeging:

  Voor de gemiddelde arbeider in de oosteuropese EU-landen geldt een beetje hetzelfde als voor de duitse minima (wij hebben geen minimumloon voor veel beroepsgroepen).
  Deze mensen de zuideuropese reddingsschermen te verkopen is vrijwel onmogelijk. Daarom hebben de leiders deze bevolkingsgroepen elegant buitenspel gezet.
  Voor de middenklasse in de rijkere EU-landen staat deze strategie nu ook op het programma. Het ESM is hiervoor uitermate geschikt.

 210. Voerman says:

  Adamus,

  Zou kunnen, maar hopelijk nooit noodzakelijk.
  Hoewel het zou met onze familieverhoudingen wel kunnen en nog supergezellig zijn ook.
  Enig denkwerk waard.

 211. Oeps says:

  Voerman: Na een paar maanden afwezigheid ivm een verbouwing

  had je net die inrichting waarin je rondschuifelt afbetaald .. heb je het al weer verbouwd .. ❓

  Voerman: en misschien ook soms iets bestrijdbaars te zeggen.
  Tot vlug!

  je bent er al ..

  Voerman: Vergat nog op te merken, dat de kinderopvangtoeslag een logische en belangrijke prijsopdrijvende factor is voor de woningprijzen, vergelijkbaar met de HRA.

  ja hoor .. helemaal terug ..

  😯

 212. maarten says:

  naar aanleiding van het “lente akkoord” & kwestie kandidatuur GL Tofik Dibi:
  hoe groen links is groen links? Hoe democratisch is d66?

 213. maarten says:

  al gore vliegt de wereld rond om te preken dat onze levensstijl funest is voor het klimaat… hoe hypocriet is dat?

 214. hugo says:

  maarten: hoe groen links is groen links?

  Zo groen als een eerste klas vliegticket naar de volgende vergadering in een tropisch oord om de wereld te redden. Om vervolgens Brussel naar Staatsburg en weer terug te verhuizen. Niet te vergeten via een eigen adviesbureautje wat corrupte miljoenen binnen te harken en daar luxe van te leven 😀

  maarten: Hoe democratisch is d66?

  Net zo democratisch als de rest. Zeg maar niveau Noord Korea. Hier geloven we erin, in NK niet, verschil moet er zijn.

  maarten: al gore vliegt de wereld rond om te preken dat onze levensstijl funest is voor het klimaat

  En koopt een zeer luxe huis aan de kust. Maakt zich geen zorgen over de stijging van de zeespiegel :D. Alleen maar zorgen over de stijging van zijn bankrekening. Uiteraard alles op kosten van een ander.

 215. Steven says:

  en wie heeft dat hek verzonnen? 🙂

 216. Dawg says:

  @ 217 Hugo

  “Zo groen als een eerste klas vliegticket naar de volgende vergadering in een tropisch oord om de wereld te redden. Om vervolgens Brussel naar Staatsburg en weer terug te verhuizen. Niet te vergeten via een eigen adviesbureautje wat corrupte miljoenen binnen te harken en daar luxe van te leven”

  Hehe.. En ‘s morgens brengt ze de kinderen in zo’n bakfiets naar de kinderopvang.

 217. ll says:

  Ondertussen in België, de eigen inbreng financiële middelen bij kopen huis is nu 40%, en is nog stijgende.

  Waarom is in België het kredietplafond zo laag, en bij ons zo hoog ?

  In Olland was het beleid ? het kredietplafond te laten stijgen met 60 miljard per jaar tussen 2002 en 2008, waarom ? Securitisatie ?

  Stimulerende maatregelen ? , om de oekoenomie en de huizenmarkt op te blazen ? DNB waarom is het kredietplafond bij ons in Olland zo omhoog gebracht, en niet bij onze directe buren ……….?

  ING vastgoedprijzen gaan dalen met 15 procent.

  http://www.hbvl.be/nieuws/economie/aid1174564/ing-belgische-vastgoedprijzen-gaan-dalen-met-15-procent.aspx

 218. ll says:

  Adamus, vraaguitval Europa, Tata, Nano, hoogovens, ‘net tumbles 90%’, hoe verhoudt zich deze ineenstorting met het hosanna verhaal in Duitsland ?, en met onze transito-handel ?

  Ben benieuwd naar het verhaal van K.d.K 🙂

  http://www.bloomberg.com/news/2012-05-18/tata-steel-net-tumbles-90-as-europe-crisis-cuts-demand-prices.html

 219. ll says:

  Het best bewaarde geheim van Olland 😉 onze hypotheekschulden………waar zitten ze verstopt ?

  http://www.europarl.europa.eu/news/nl/pressroom/content/20120329IPR42137/html/EP-stemt-voor-inperking-van-derivatenhandel

 220. Juan Belmonte says:

  ll: ING vastgoedprijzen gaan dalen met 15 procent.

  In een daling met 15 procent vanaf 2014 gelooft professor Buyst niet. “De grote, jarenlange stijging is zeker voorbij. Maar ik verwacht veleer een stagnatie in de prijzen op voorwaarde dat de rente en het fiscaal klimaat vrij stabiel blijven.”

  Ceteris Paribus, zei de Belgische Wedelzeerhooggeleerde Heer over deze situatie waarbij hij de situatie niet verder toelichtte (als zijnde één met historisch en langdurig kunstmatig lage rentes.)

  Serieuze meneer.

  Vanuit een gratis Cabaret perspectief, zijn onze Hollandse Hoogleraren, zoals Prod Dr Peter Boelhouwer en Prof Dr Marc Francke véél leuker dan de Belgische…
  8)

 221. Juan Belmonte says:

  ll: Het best bewaarde geheim van Olland 😉 onze hypotheekschulden………waar zitten ze verstopt ?

  Maar ll, u weet toch dat ze in de woningwaarde zitten ?

  Rekenkundig gemiddelde KOOP-woningprijs: CBS waardeert totale particuliere huizenbezit op 1343 miljard / 4 miljoen koopwoningen = 335.000 euro (rekenkundig gemiddelde koopwoning).
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54367

  Totale woningwaarde:
  CBS zegt 1500 miljard, NVM 1700 miljard
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54315
  (het archief is hier stuk)

  Elsevier schatte totale eigen woningmarktwaarde in 2007 op 1460 miljard euro.
  NVB schatte de hypotheekschuld op huizen met een hypotheek op 80%.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-11-2010/nhg-in-2011/#comment-55088

  De totale waarde van alle eigen woningen bedraagt in Nederland 1156,7 miljard euro (bron: CBS dec. 2011).
  http://testa.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-05-2012/hugo-priemuswoningmarkt-nog-slechter-af-door-wandelgangenaccoord/#comment-1087

  Wie het wist
  had het kunnen zeggen 🙂

 222. floor says:

  Even een opfrissertje, weten we tenminste waar we het allemaal voor doen.
  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/10/peter-mertens-in-griekenland-botsen-twee-werelden-met-elkaar

 223. Juan Belmonte says:

  Off-topic,

  Vestia schijnt voor 24 miljard aan derivaten te hebben.
  De genationaliseerde ABN AMRO heeft de meeste posities in deze.

  De hamvraag in deze:

  Wie gaat uitleggen in Jip en janneke taal wat hier nu gebeurd is, in een hoogopgeleid land als Holland, van wie komt het historisch perspectief (gewoon de platte waarheid) op een moment dat een historicus demissionair premier is.

  Welke Hoogleraar kan nu gewoon in gewone mensen taal uitleggen wat er gebeurd is, waarom mensen zo handelden.
  Begrip van wat er gebeurd is, het accepteren van de fieten, is wellicht belangrijker dan een oplossing.

  Er is pas een oplossing…..als er een probleem is
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-06-2011/%E2%80%98kabinet-halveert-overdrachtsbelasting%E2%80%99/#comment-80459

 224. Juan Belmonte says:

  floor: Even een opfrissertje, weten we tenminste waar we het allemaal voor doen.

  Bizar verhaal.
  Als Griekse burgers (enkelen) in staat zijn om hun maatschappij zo in te richten en zo met cijfers te knoeien waardoor problemen kunnen uitgroeien tot onbeheersbare proporties, … kan men zich inderdaad wel afvragen of dat land cultureel beter bij Afrika of Europa past.

 225. Juan Belmonte says:

  Off-topic en verder over Spanje

  Steeds minder Spanjaarden kunnen hun bankleningen afbetalen. Het percentage dat niet of slechts gedeeltelijk wordt afgelost steeg in maart naar 8,7 procent van het totale aantal uitstaande kredieten. Dat is het hoogst niveau sinds 1994, aldus de Spaanse centrale bank vrijdag.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12159318/__Hoogste_ratio__bad_loans__Spanje_sinds__94__.html

  Maar als bijna 10% van de debiteuren dubieus is, hoie kan het dan dat Spanje de helft betaalt aan rentevoet dan de buren in Portugal ?

  Spanje komt langzaam in beeld als probleemland. In Portugal is de 10-jaars rente 12% in Spanje de helft. Bizarre tegenstelling.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-04-2012/vathorst-kan-gemeente-47-miljoen-euro-kosten/#comment-102665

  Het is de wereld op zijn kop

 226. Juan Belmonte says:

  Maar genoeg gewapperd

  Buenos días
  Juan

 227. Adamus says:

  maarten:
  naar aanleiding van het “lente akkoord” & kwestie kandidatuur GL Tofik Dibi:
  hoe groen links is groen links? Hoe democratisch is d66?

  Hoe roomsch is de paus?

 228. Oeps says:

  Have you got a plan, my lord?
  Yes, I have, and it is so cunning that you can brush your teeth with it ..

  Kyle Bass over schuld-herstructurering en andere Keynsiaanse eindspel scenarios:

  http://www.zerohedge.com/news/kyle-bass-rehypothecation-and-other-keynesian-endgame-scenarios
  http://www.zerohedge.com/news/shadow-rehypothecation-infinte-leverage-and-why-breaking-tyrrany-ignorance-only-solution

  We zullen wel vrijwillig afstand moeten doen van een paar van onze uit het niets gecreerde centjes vermoed ik ..

  😯

 229. Oeps says:

  Juan Belmonte,

  Nog eentje dan .. Spaanse begrotings tekort toch weer ietsje groter dan gehoopt:

  http://www.zerohedge.com/news/friday-night-tape-bomb-spain-hikes-budget-deficit-85-89

  😕

 230. Oeps says:

  Juan Belmonte: Bizar verhaal.

  Eens .. heel lang geleden .. zaten de Grieken in de Latijns Monetaire Unie (LMU) .. met een gemeenschappelijke munt. Dat was eerst een zilver en goud standaard gebaseerde eenheid, en later alleen gebaseerd op goud. Helaas hadden de Grieken niet genoeg goud om genoeg muntjes te slaan, dus vermnengden ze eea, en zorgden op die manier voor een de-basing van hun munt .. Totdat de anderen in de Unie het zat waren, en de Grieken er in 1908 uitgezet werden .. om in 1910 er weer in te stappen, waarna de Unie WW1 niet overleefde ..

  En nu:

  http://www.zerohedge.com/news/jpm-grexit-target2-and-ecb

  Iets soortgelijks, maar dan iets ingewikkelder?

 231. Henk 6 says:

  Taco van hoek heeft een verhaal in het NRC. Staat weer vol met aantoonbare onjuistheden.
  Zoals totale hypotheekschuld is 650 miljard, daar staat een woningwaarde tegenover van 1150 miljard.niets aan de hand dus.

  Dit is een leugen, we hebben al eerder geconstateerd dat er 3,5 miljoen huizén met een hypotheek zijn met een gemiddelde waarde van 214 k. Dat is samen 750 miljard. Wanneer gat de pers nu eens zijn werk doen.. Gewoon het CBS checken!

 232. Oeps says:

  Henk 6,

  De vaak ge-quote 1150 miljard is wellicht niet helemaal op verkoopprijs gebaseerd (214k). Hoe zou je dat ook moeten doen? Een huis dat niet te koop staat, heeft vooralsnog een enigszins fictieve waarde die eerder overeenkomt met de vraagprijs ..

  😐

 233. Henk 6 says:

  De 1150 miljard is de waarde van4,1 miljoen koophuizen,Op 3,5 miljoen zit maar een hypotheek van gezamenlijk 650 miljard. Daarnaast is de gemiddelde woning waarde 214 volgens de nvm, eib gaat uit van 280k.

 234. Adamus says:

  De hamvraag in deze:
  Welke Hoogleraar kan nu gewoon in gewone mensen taal uitleggen wat er gebeurd is, waarom mensen zo handelden.
  Begrip van wat er gebeurd is, het accepteren van de fieten, is wellicht belangrijker dan een oplossing.

  Hiervoor hebben allemaal belangrijke heren met kennis van zaken, dagen, avonden en nachtenlang aan de lange tafel moeten vergaderen. Ze hebben hun nek uit durven steken om NL welvarend te houden ……….

 235. Adamus says:

  Henk 6:
  De 1150 miljard is de waarde van4,1 miljoen koophuizen,Op3,5 miljoen zit maar een hypotheek van gezamenlijk 650 miljard. Daarnaast is de gemiddelde woning waarde 214 volgens de nvm, eib gaat uit van 280k.

  En op de rest 500K? (=500miljard)

 236. Peter2 says:

  floor:
  Even een opfrissertje, weten we tenminste waar we het allemaal voor doen.
  dewereldmorgen.be/…-werelden-met-elkaar

  Tja als je dat leest dan concludeer je maar 1 ding en dat is dat de HELE Europese en zakelijke elite vermoord moet worden en wel in 1 hele grote heksenjacht.

  Dit is ieders humanitaire plicht en als je daar niet aan meewerkt ben je zelf de vijand van de mensheid!

  Maar wat daarna?

  Dan krijg je weer totale chaos omdat iedereen daar anders over denkt, zelfs als je mijn inleiding hier onderschrijft!

  Zoals al eerder op dit blog beschreven, er komt pas een oplossing als alles al in elkaar is gestort. Een wereldoorlog lijkt mijn in deze de meest waarschijnlijke manier. En met zoveel haat dat over nationale grenzen heen gestrooid wordt, kan het nog wel erger dan dat uitpakken!

  Waar ik wel tegen ageer in de beschrijving is dat alle corruptie daar uit kapitalisme voortvloeit. Daarmee wordt winst nastreven of geld graaien verward met kapitalisme. De corruptie die wordt beschreven is vind zijn oorsprong in sociale structuren zoals de politieke. Als er geen grote socialistische constructie zou zijn zoals een staat, dan kon er ook niet uit gegraaid worden door mensen met connecties tot politieke partijen.

  Ik bedoel maar, het beestje moet wel met de juiste naam aangesproken worden!

 237. Dawg says:

  floor,

  Weergaloos artikel. Zou iedereen die meent een oordeel te moeten vellen over de situatie in Griekenland eerst eens moeten lezen. Blijf je alleen nog zitten met de vraag of types als JK de Jager met hun belerende vingertjes en tegeltjeswijsheden naieve imbecielen of doortrapte smeerlappen zijn.

  Laat ook nog maar weer eens zien dat de Europese instellingen uiteindelijk niet meer dan hoeren zijn die zich door hun Brusselse pooiers laten verhuren aan de hoogst biedende.

 238. Dawg says:

  Peter2,

  En zo weet het Griekse drama dan toch nog even te perverteren tot een door socialisme mogelijk gemaakt probleem, want belangengroepen hebben zich meester gemaakt van de staat en de staat is socialistisch dus…… Hulde.

 239. ll says:

  Henk6 ‘Speciaal voor U ‘Op 3,5 miljoen zit maar een hypotheek van gezamenlijk 650 miljard.?

  in 2008…..is nog wel wat bijgekomen 🙂

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/2181235/__Nederlanders_voor_1_biljoen_euro_in_het_krijt__.html

 240. Peter2 says:

  Dawg:
  Peter2,

  En zo weet het Griekse drama dan toch nog even te perverteren tot een door socialisme mogelijk gemaakt probleem, want belangengroepen hebben zich meester gemaakt van de staat en de staat is socialistisch dus…… Hulde.

  Als je een pot met honing buiten neerzet, dan weet je vooraf dat er bijen op afkomen. Is dat de schuld van de bijen? Zou jij als goedmenende bij niet de kans pakken om wat honing te snoepen, mocht de gelegenheid dit zich voordoen?

  Eenvoudige oorzaak -> gevolg probleem dus en niet zoals jij pretendeert de boel verdraaien.

  Hoe meer je beslissingen laat nemen op posities die ver van de gewone burger afstaat, des te meer kans je loopt dat de belangen van die gewone burger niet worden behartigd.

  Is dat nu zo moeilijk te begrijpen?

 241. Oeps says:

  Het word steeds fraaier. Nu gaan we worden gered door Japan:

  http://www.telegraaf.nl/dft/12164830/__Japan_klaar_om_te_helpen_bij_eurocrisis__.html

  Japan .. land van de rijzende schulden:

  http://www.zerohedge.com/news/japans-wtf-chart

  oh ja .. en strontium-90 ..

  fijn .. nou voel ik me een stuk beter ..

  😯

 242. Dawg says:

  Peter2,

  “Hoe meer je beslissingen laat nemen op posities die ver van de gewone burger afstaat, des te meer kans je loopt dat de belangen van die gewone burger niet worden behartigd.

  Is dat nu zo moeilijk te begrijpen?”

  Nee, want dat is nou net één van die dingetjes die de gang van zaken in zowel Griekenland als de EU laat zien.

  ‘t Wordt pas verwarrend als je dat socialistisch gaat noemen.

 243. Dawg says:

  Oeps,

  Bedoeld wordt waarschijnlijk dat de Japanse Centrale Bank klaarstaat, net als de BoE, de ECB en de FED.

 244. Peter2 says:

  Dawg:
  Peter2,

  “Hoe meer je beslissingen laat nemen op posities die ver van de gewone burger afstaat, des te meer kans je loopt dat de belangen van die gewone burger niet worden behartigd.

  Is dat nu zo moeilijk te begrijpen?”

  Nee, want dat is nou net één van die dingetjes diede gang van zaken in zowel Griekenland als de EU laat zien.

  ‘t Wordt pas verwarrend als je dat socialistisch gaat noemen.

  Socialistisch betekend toch collectieveren van het nemen van beslissingen, een pot met geld of andere zaken?

  Hoe verwarrend is het dan als ik een staat per definitie een socialistische constructie vind?

  EN waarom zou ik geen tegengas mogen geven als mensen alles corruptie en armoede toeschrijven aan kapitalisme?

 245. jim says:

  @floor

  Uitstekend betoog van Peter Merkens!
  Waarvoor dank! Eigenlijk zou iedereen dit moeten lezen ! Het lijkt off topic maar het zijn de grotere structuren die aan de basis liggen van structurele problemen, net zoals bij onze ‘zogenaamde’ huizenmarkt die geenszins uitgezonderd van hypocriete corrupte mechanismes en falende volksveertegenwoordigers. Het vallen van het kolonelsbewind in ’75, tot dan toe een stabiele factor voor de Amerikanen die met met hun geo-politieke stabiliteits strategie indertijd ook de foute regimes en foute guerilla bewegingen in Zuid Amerika steunden, doet mij denken aan dat wat er momenteel in Syrië gebeurt. En dat na de Egyptische lente. Alwaar het inmiddels in herfst is veranderd…

  De enige die zich binnen het Euro parlement zichtbaar boos maakte over de wapenleveranties van westerse europese bedrijven aan Griekenland was Daniel Cohn Bendit ‘n Duitser, geen Nederlander en daar lachte iedereen om.

  Ik moest meteen weer denken aan deze ooit door mij gepost http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-06-2011/nout-wellink-vastgoed-en-koopwoningen-zijn-zwakke-elementen-in-onze-economie/#comment-78016
  En dus vooral die conversatie tussen twee slimmerikken! Kostelijk, als het niet zo triest maakte. Wellicht hebben de kinderen van onze toekomstige koning er nog wat aan. Die is immers uitgestapt in het vastgoedontwikkelingsproject in Mozambique en kocht ‘n stulpje in…Griekenland.
  Nieuwe adviseurs zeker.

 246. Peter2 says:

  Woordenboeken beschrijven socialistisch meestal indirect met “maatschappelijke voorbeelden”, “verwijzingen naar politiek” en als tegenstelling van “liberaal”.

  Liberaal wordt op zijn beurt wel concreet beschreven met uitgangspunten…zoals:

  “als je vindt dat de overheid zich niet te veel moet bemoeien met de maatschappij en het bedrijfsleven”

  “als je anderen vrij laat in hun opvattingen”

  Daarmee is mij interpretatie van socialistisch dus de lading dekkend, i.i.g. waar het aankomt op de beschouwing van de staat.

  Nog steeds verward?

 247. Oeps says:

  Dawg,

  Je leuk .. eens kijken hoe dit werkt:

  BoJ: Ctrl-P

  Da’s waarschijnlijk radioactiever dan hun elektriciteits-centrales ..

  😯

 248. jim says:

  Nu ja… comment #56 in die link

 249. Dawg says:

  Corruptie, dat is waar het hier om gaat. Komt in de beste gezinnen voor, bij socialisten en liberalen.

 250. Pinball says:

  @228 Juan Belmonte

  De Grieken hebben geknoeid met de cijfers onder het toeziend oog van zowel Duitsland als Nederland en andere Noord-Europese landen.

  Ik vind dat ook wij boter op ons hoofd hebben, het sentiment dat Griekenland koste wat het kost binnen de Euro zone gehaald moest worden hebben wij beslist( de Noordelijke landen) het blijf toch de bakermat van onze westerse cultuur.

  De kosten van dat sentiment zijn nu bekent, jammer genoeg.

 251. Pinball says:

  bekend, zal ik maar zeggen…..oeps

 252. Peter2 says:

  @252 Dawg,

  Niemand is corrupt als het zijn eigen geld kost!

 253. Voerman says:

  Peter2: Een wereldoorlog lijkt mijn in deze de meest waarschijnlijke manier. En met zoveel haat dat over nationale grenzen heen gestrooid wordt, kan het nog wel erger dan dat uitpakken!

  Die wereldoorlog is mi al gaande; wordt alleen niet met ouderwetse wapens uitgevochten.
  Het moderne wapen is ordinaire diefstal en corruptie door de (door onszelf!) gekozen politieke machthebbers en hun graaiende knechten.
  Niemand weet nu nog hoe de day after eruit zal zien. Opnieuw beginnen heeft ook nog nooit geholpen, want elke nieuwe start ging in het verleden opnieuw richting ellende.
  Verwacht ook niets van dit log wat nog steeds voornamelijk bezocht wordt door hoogopgeleide mensen die hun hoop uitsluitend richten op crisis en ellende om zich uiteindelijk een stapel stenen met 50% korting te kunnen aanschaffen.

 254. PWH says:

  tinus,

  Beste Tinus,

  Kijk eens rond in Gouda (buiten het centrum) voor een redelijke prijs. Kijk ook eens rond voor Zoetermeer en hoeveel huizen daar ter veiling staan of leeg staan op de foto’s. Zelf huur ik nu voor een redelijk prijs in Gouda. We verdienen beiden modaal. Voor ons is het eigenlijk bijna onmogelijk om voor een redelijk prijs iets te huren. Als de HRA wordt afgeschaft voor de spaarhypotheek, dan kan je eigenlijk alleen nog annuiteiten voor een redelijk prijs krijgen (wat wel een stuk hoger is). Starters met een modaal salaris kunnen dan inderdaad geen huis meer krijgen voor 2 ton (voor een redelijk maandbedrag voor de hypotheek). Pas rond de 1,5 ton wordt het pas een redelijk maandbedrag. Het is niet fijn voor mensen die nu zuur hun huis moeten verkopen, maar voor starters zou het mooi zijn als de huizenprijzen minstens nog een kwart dalen. Daarom spaar ik nog minstens voor 2 jaar en komt hopelijk de huizenmarkt tot een meer normaal en redelijk niveau.

 255. Peter2 says:

  @Voerman:

  “Verwacht ook niets van dit log wat nog steeds voornamelijk bezocht wordt door hoogopgeleide mensen die hun hoop uitsluitend richten op crisis en ellende om zich uiteindelijk een stapel stenen met 50% korting te kunnen aanschaffen.”

  Die kwalificatie geld zeker niet voor iedereen. Ikzelf heb geen enkele animo on een huis te komen, voor mij is het gewoon een plek om mijn computer te huisvesten en van stroom te voorzien zeg maar.

  Wat betreft opleiding…heb ik nooit echt aan gegaan moet ik zeggen. Ik denk dan ook dat er hier meer variatie is in de mensen van dat jij denkt!

 256. tinus says:

  @Peter2,

  Zo werkt het niet Peter. Egoisme en machtsmisbruik maken deel uit van de menselijke natuur. Zou er geen staat zijn, dan komen er andere machtsstructuren op.

  En denk maar niet dat het er dan eerlijker aan toe gaat.

  Ondanks de vele tekortkomingen, kan een democratische staat het best invulling geven aan het publieke belang en tevens de uitwassen van de vrije markt corrigeren.

 257. Oeps says:

  Voerman: Die wereldoorlog is mi al gaande; wordt alleen niet met ouderwetse wapens uitgevochten.
  Het moderne wapen is ordinaire diefstal en corruptie door de (door onszelf!) gekozen politieke machthebbers en hun graaiende knechten.

  De financieele perikelen die we nu hebben, en evt. het ineenstorten van een munt kwalificeert niet echt als oorlog .. is toch ook al eerder gebeurd ..

  Voerman: Opnieuw beginnen heeft ook nog nooit geholpen, want elke nieuwe start ging in het verleden opnieuw richting ellende.

  ook het LMU is destijds ineengestort maar was niet de trigger van WW1 … en er zijn ook vaker munteenheden weer opgekrabbbelt na hyperinflatie/ineenstorting, en ja dat is ook wel eens mis gegaan .. dit keer is het probleem groot ..

  Voerman: Verwacht ook niets van dit log wat nog steeds voornamelijk bezocht wordt door hoogopgeleide mensen

  en daar reken jij jezelf blijkbaar niet toe .. alleen als je dat dan zo vind, wat doe je dan hier .. ?

  Voerman: die hun hoop uitsluitend richten op crisis en ellende om zich uiteindelijk een stapel stenen met 50% korting te kunnen aanschaffen.

  heerlijk om te zien hoe het je is ontgaan dat een heel groot deel van de posts helemaal niet gaan over de huizenprijzen, maar over de schulden problematiek in Nederland, Europa … En er is al veel gespeculeerd hoe deze schulden positie aan zijn einde zal geraken .. inflatie .. deflatie .. whatever .. en ja de huizenprijzen zullen wel dalen, maar er word niet door iedereen even enthusiast verkondigd dat men dan wil kopen ..
  Ik weet wel dat mocht er beduidend meer naar beneden komen dan alleen de huizenprijzen ben ik weg uit NL ..

  😯

 258. Voerman says:

  Oeps: De financieele perikelen die we nu hebben, en evt. het ineenstorten van een munt kwalificeert niet echt als oorlog .. is toch ook al eerder gebeurd ..

  Liep dat toen niet uit op een echte oorlog?

  Oeps: dit keer is het probleem groot ..

  Inderdaad.

  Oeps: en daar reken jij jezelf blijkbaar niet toe .. alleen als je dat dan zo vind, wat doe je dan hier .. ?

  Dat is mij niet ontgaan, maar het weblog is opgezet om de huizenmarkt te bespreken. Het log wordt echter (en begrijpelijk) gedomineerd door potentiele kopers die nu eenmaal en jammer genoeg speculeren op situaties die de woningprijzen gunstig kunnen beinvloeden.
  Crisis en andermans ellende is nu kennelijk het perfecte battlefield voor vervulling van dat soort wensen.

  Ik heb reeds eerder verteld, dat ik een simpele MBOer ben. Daarom nog niet dom en wat ik hier doe?
  Ik heb evenals velen hier een stukje prive agenda.
  Sommigen gebruiken dit log bijv. om een filosofie over te dragen of bijv. als “home trainer” voor een toekomst als graaier.

 259. Adamus says:

  Peter2,

  Hier zou de ratio de barrière moeten zijn om tot het kwade te komen……….

 260. Oeps says:

  Say cheese!

  Cheeeeese:

  http://www.reuters.com/article/2012/05/19/us-g8-summit-idUSBRE84H06F20120519

  Ik denk alleen niet dat iemand hier kaas van kan maken ..

  😕

 261. Adamus says:

  ……………. die hun hoop uitsluitend richten op crisis en ellendeom zich uiteindelijk een stapel stenen met 50% korting te kunnen aanschaffen.

  Collateraal 🙂

 262. eric406 says:

  Voerman:
  Verwacht ook niets van dit log wat nog steeds voornamelijk bezocht wordt door hoogopgeleide mensen die hun hoop uitsluitend richten op crisis en ellendeom zich uiteindelijk een stapel stenen met 50% korting te kunnen aanschaffen.

  Ik ben hier terecht gekomen, omdat ik nergens anders gelijkgestemden kon vinden. Mensen die het onheil al van ver aan zagen komen, maar die overal met hoongelag werden ontvangen. Dit is zeg maar ons clubhuis.
  Verder wil ik graag een huis kopen, maar niet met een strop om mijn nek. Reken je even mee??? Mijn inkomen is 2200,, ik wil aan wonen 25% uitgeven, dus €550. Voor dat geld kan ik een annuiteitenhypotheek van ±€ 100.000 betalen. Laten alle eensgezinswoningen nu het dubbele kosten…. Dan zal er inderdaad 50% afmoeten..
  Ik verzin het ook niet Voerman, simple mathematics. Oh, en voor jouw informatie ik heb de LTS doorlopen (ambachtsschool in jouw tijd?)

 263. Peter2 says:

  tinus:
  @Peter2,

  Zo werkt het niet Peter. Egoisme en machtsmisbruik maken deel uit van de menselijke natuur. Zou er geen staat zijn, dan komen er andere machtsstructuren op.

  En denk maar niet dat het er dan eerlijker aan toe gaat.

  Ondanks de vele tekortkomingen, kan een democratische staat het best invulling geven aan het publieke belang en tevens de uitwassen van de vrije markt corrigeren.

  Ik begrijp je en tot op zekere hoogte heb je daarin gelijk. Maar er komt ook een punt dat de staat (en hoger) hun doel voorbij streven en dat punt lijkt mij al een heel stuk achter ons.

  Overheden hebben steeds meer naar zich toegetrokken en zijn ook steeds meer van de burger af gaan staan en opereren. Vandaag wordt er voornamelijk over ons beslist en dat maakt het systeem erg kwetsbaar voor corruptie en politieke manipulatie van de bevolking.

  Er is een gezondere middenweg tussen de uitersten. Maar zonder mechanismen die de macht van de staat daadwerkelijk blijvend beperken, gaat het “beest” zichzelf voeden (zie de EU). Ook in een democratie met kleine overheid, waar bij ieder ongewis naar vadertje staat gekeken wordt om het op te lossen zijn er nog structurele problemen. Het is namelijk een paradijs voor de politici die stemmen willen “kopen” door beloften te doen. Die beloften vervolgens maken de overheid groter en de mach van politici ook. Zo zijn we hier ook beland!

  En als je leest hoe er met ons omgesprongen wordt kun denk ik moeilijk het huidige systeem…de status quo…verdedigen. Sommige dingen waren vroegen misschien toch beter!

 264. Peter2 says:

  Adamus:
  Peter2,

  Hier zou de ratio de barrière moeten zijn om tot het kwade te komen……….

  De ratio…kun je dat toelichten? Bedoel je een concreet iets of een mechanisme? En kun je dat toelichten?

 265. Voerman says:

  eric406: Laten alle eensgezinswoningen nu het dubbele kosten…. Dan zal er inderdaad 50% afmoeten..

  Oprecht respect voor je openheid!
  Je bent kennelijk niet in de situatie om momenteel een huis te kopen. Met het risico van afschaffen van HRA en onvermijdelijke renteverhoging ziet het er ook voor de toekomst voorlopig niet goed uit. Je kunt momenteel niet kopen en moet het ook niet willen. Een huis kopen moet je alleen doen, als je jezelf daarbij volkomen veilig voelt en ruimte overhoudt om nog een beetje comfort in je leven te hebben. Eigen vermogen opbouwen en ondertussen hopen op betere tijden is het devies. In mijn jonge tijd was het overigens niet anders, terwijl mijn generatie ook nog opgegroeid is met anderszins beperktere wensen. Hoop het beste voor je. Ben overigens ook met LTS begonnen; in avondstudie (naast werken) MTS gehaald een applicaties pneumatiek, hydrauliek en PLC.

 266. Oeps says:

  eric406: Verder wil ik graag een huis kopen, maar niet met een strop om mijn nek.

  En dat is waar veel van de andere postjes over gaan .. afhankelijk aan welke knoppen politici gaan zitten draaien, komt er waarschijnlijk veel meer naar beneden vallen dan alleen die huizenprijzen ..
  goede kans dat er 50% van de huizenprijzen af gaat .. en dat je het dan nog steeds niet kan kopen .. of nog erger .. zou willen kopen ..
  Ik ga me in ieder geval niet blind staren op huizenprijzen .. de totale schuld achter die huizen zeepbel is zo groot .. dat lost zichzelf echt niet als onafhankelijk probleem op ..

  😯

 267. Voerman says:

  Oeps: En dat is waar veel van de andere postjes over gaan .. afhankelijk aan welke knoppen politici gaan zitten draaien, komt er waarschijnlijk veel meer naar beneden vallen dan alleen die huizenprijzen ..
  goede kans dat er 50% van de huizenprijzen af gaat .. en dat je het dan nog steeds niet kan kopen .. of nog erger .. zou willen kopen ..

  Helemaal mee eens. Ik zou nog verder willen gaan. Tenzij je redelijk rijk bent en het er niet op aan komt, moet je momenteel geen huis kopen en ook niet verkopen. Ziet er ook voor de nabije toekomst mi slecht – of nog slechter uit.

 268. Oeps says:

  Voerman: Oprecht respect voor je openheid!

  .. had jij daarnet niet moeite met:

  Voerman: mensen die hun hoop uitsluitend richten op crisis en ellende om zich uiteindelijk een stapel stenen met 50% korting te kunnen aanschaffen.

  hoezo cabaret?

  😯

 269. Willem Nass says:

  huurhuis: Allemaal leuk en aardig wanneer neerbuigend over wilders wordt gepraat maar hij is werkelijk de enigste die dat gedrocht van een ESM buiten de deur wil houden!!!!

  De SP wil het ook buiten de deur houden en Wilders wil het waarschijnlijk alleen maar omdat hij tegen Europa is. Hij wil ook de gulden terug.

 270. Voerman says:

  Oeps: hoezo cabaret?

  Volledig lezen en in de juiste context laten svp.

 271. Oeps says:

  Voerman: Volledig lezen en in de juiste context laten svp.

  .. je had bijna een politicus kunnen zijn .. ware het niet dat je 180 graden van mening draait in slechts een paar uur .. dat zou zelfs in de politiek teveel opvallen ..

 272. maria says:

  Back to basics, huizenmarktzeepbel,wat was het, 2008, maar dan nu in relatie tot de EU.

  Beste Maria,

  Met de gestaag stijgende rentes in Zuid-Europa begint het euro-experiment verder uit de hand te lopen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ook grote landen als Italië en Spanje van ‘goedkoop geld’ uit Noord-Europa moeten worden voorzien.

  Twijfel

  Maar gelukkig is er goed nieuws voor degenen die denken dat ze Zuid-Europa straks jarenlang van geld moeten voorzien. De financiële markten geloven daar namelijk niet in. Immers, geloofden ze hier wel in dan zouden de renteverschillen tussen Zuid-Europese en Noord-Europese landen bij lange na niet zo groot zijn. Net als de Duitse overheid hoeft de Nederlandse staat momenteel slechts extreem lage rentes te betalen over haar schulden.

  Op het eerste gezicht is dat niet vreemd. We zijn in de eurozone een relatief concurrerend land en onze staatsschuld heeft een omvang van ‘slechts’ 66% van onze economie. Dat is niet eens zo heel veel meer dan de grens van 60% waar we eigenlijk onder zouden moeten zitten. Dat ons begrotingstekort volgend jaar mogelijk net onder de grens van 3% uitkomt is evenmin een grote ramp.

  Tot zover het goede nieuws…

  Het grote probleem voor Nederland is geen van beide zaken. Vooraanstaand econoom Willem Buiter gaf het onlangs nog maar weer eens aan – veruit het grootste probleem in Nederland is de enorme zeepbel die in de loop der jaren is ontstaan op onze huizenmarktmarkt. In bovengenoemde cijfers zie je daarvan – vooralsnog – niets terug. Maar dat is in zekere zin schone schijn – ook in Spanje kon men voor de huizencrisis aldaar echt begon uitstekende cijfers voorleggen.

  Die zeepbel – en dan vooral de bijbehorende enorme hypotheekschuld – is een risico dat kennelijk maar door weinigen doorzien wordt. Onze hypotheekschuld bedraagt circa EUR 640 miljard – ruim het dubbele van de omvang van onze economie. Nergens anders ter wereld ligt de ratio hypotheekschuld / omvang economie zo hoog als bij ons.

  En via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ligt een groot deel van dit risico – dat zie je in de cijfers niet direct maar het is wel degelijk zo – bij onze overheid (via garantiestellingen). De NHG werd ooit ingevoerd om starters op de huizenmarkt zekerheid te bieden. Maar inmiddels lijkt deze regel door banken gekaapt te zijn om risico’s af te wentelen…

  Zo stelde Delta Lloyd afgelopen week onomwonden vrijwel enkel nog hypotheken met NHG te verstrekken – de huizenmarkt was simpelweg te gevaarlijk volgens de bank (dat is ie naar ons idee al vele jaren overigens). Voor de bank komt dat zo’n beetje neer op risicoloos geld verdienen. Geld wordt momenteel immers zo goed als gratis geleend om het vervolgens met een flinke opslag als hypotheek uit te lenen. En gaat het fout dan is de rekening voor de overheid (lees: de belastingbetaler). Andere banken spreken zich wat minder duidelijk uit maar spelen hetzelfde spelletje zelf net zo.

  Zeepbel

  Door zaken als goedkoop geld, gestaag dalende rentes, hypotheekrenteaftrek (stimulering van maximaal lenen en minimaal aflossen) en bijbehorende overkreditering is er nu een huizenmarktzeepbel ontstaan als nooit tevoren (de grootste sinds tenminste 1650).

  Hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz maakte er een paar jaar terug een mooie grafiek van. Gebaseerd op historische gegevens van de huizenprijzen aan de Amsterdamse Herengracht sinds 1650. U vindt deze grafiek hieronder terug:

  http://tinyurl.com/Herengrachtindex

  Een kind van zeg tien jaar kan op basis van deze grafiek al inschatten dat het prijspeil in 2008 zo’n beetje het dubbele was van het eeuwenoude gemiddelde (uiteraard gecorrigeerd voor inflatie) – één huis voor de prijs van twee dus…

  Inmiddels zijn we een paar jaar verder. En zijn de prijzen met een procent of tien gedaald. En corrigeren we tevens voor inflatie gedurende de afgelopen jaren dan valt de reële prijsdaling nog wat hoger uit.

  Maar laat u zich ondanks die reële prijsdaling van een procent of vijftien niet door allerlei belanghebbende ‘experts’ in de maling nemen. De echte correctie van de Nederlandse huizenmarkt is naar alle waarschijnlijkheid nog maar nauwelijks begonnen.

  Ondanks dit alles geven kredietbeoordelaars nog steeds de allerhoogste kredietbeoordeling aan Nederland. En de rente die Nederland op haar staatschuld hoeft te betalen is nog steeds minimaal. Kennelijk realiseren maar weinigen zich – ondanks een reeds versnellende prijsdaling – wat de gevolgen van een imploderende vastgoedbubbel voor de Nederlandse overheidsfinanciën kunnen zijn…

  Vriendelijke groet,
  Hendrik Oude Nijhuis

 273. maria says:

  Oke, een jonge dame van 12 kan ons vertellen hoe het spel in elkaar steekt:

  http://www.youtube.com/watch?v=Bx5Sc3vWefE&feature=player_embedded

 274. dalen says:

  @ 258 voerman

  “Het log wordt echter (en begrijpelijk) gedomineerd door potentiele kopers die nu eenmaal en jammer genoeg speculeren op situaties die de woningprijzen gunstig kunnen beinvloeden. Crisis en andermans ellende is nu kennelijk het perfecte battlefield voor vervulling van dat soort wensen.”

  Dat is wel erg zwart wit gesteld. Dit weblog probeert een antwoord te geven op de financiële ellende in de wereld die voornamelijk is ontstaan door speculatie in de woningmarkt. Hier zijn vele oorzaken besproken, variërend van te goedkoop geld (lage rente) tot graaiende makelaars en politici met eigen belangen. Daarnaast de opgefokte bouwgronden en het beleid daaromtrent in Nederland.

  Iedereen weet dit al jaren en dat het fout zou gaan was natuurlijk te voorzien. Alleen wist men niet precies wanneer het fout zou gaan en nam men dus de gok om ook mee te speculeren met het piramidespel.

  Dus jouw woorden “andermans ellende is nu kennelijk het perfecte battlefield voor vervulling van dat soort wensen” kloppen wel maar je mag nooit vergeten dat ellende die men heeft of krijgt door de meeste kopers, toekomstige verkopers, een product is van hun eigen wens.

  Nog steeds hoor ik op feestjes/verjaardagen hoe goed ze het hebben en welke verre reis ze nu weer zullen gaan maken, wetende dat ze een enorme schuld hebben, variërend van een aflossing op de auto, fiets of scooter tot aan de vaste aflossing bij wehkamp.

  Het is dus tijd dat anderen die altijd wel zuinig en verstandig hebben geleefd nu eens niet meer de rekening van de echte profiteurs gaan betalen.

  In dat verband heb ik met niemand medelijden, hoe diep ze ook in de shit komen. Natuurlijk wel met kinderen die dikwijls de dupe worden van het gefeest van hun ouders waarvan 2/3 wil scheiden ivm hun financiële ellende.

  Misschien mooie stof of eens over na te denken.

  @ 187 hugo

  Nog bedankt voor je link naar dat paper. Had er zeker wat aan.

  Wacht nog op input van nhz in mijn post van @ 180.

  Stukje is klaar en ik hoop dat het nog op tijd is gezien de ontwikkelingen.

 275. dalen says:

  “Daarnaast de opgefokte bouwgronden en het beleid daaromtrent in Nederland.”

  Moet natuurlijk zijn

  Daarnaast de opgefokte prijzen van de bouwgronden en het beleid daaromtrent in Nederland.

  excuses

 276. Ulrich says:

  @voerman
  We zijn deelgenoot van het grootste piramidespel sinds de bloembollencrisis.
  -overmoedige gemeentes en corperaties (nieuwe stadhuizen, de een nog luxer dan de andere) met grondposities
  -hypotheekverstrekkers die een schuld afdekten met bellegingen en wanstaltige verzekeringsprodukten
  -hypotheekgevers die nog steeds niet handelen naar hun financiele status ( aflossen)

  Was dit echter het enige probleem, kijk naar de problemen naar met grootbanken, de nhg, ems.

  Zit ik op te wachten dat de huizenprijzen dalen? Ik maak me meer zorgen op het opnslot zitten van de bouwsector. Veel bekwaam personeel verdwijnt in de ww of erger.

  Je waardeoordeel over andere reaguurders zegt volgens mij meer over jezelf. Minderwaardigheidscomplex?

 277. Ulrich says:

  @voerman
  Van je filosofie heb ik weinig gezien maar dat ligt waarschijnlijk aan mijn opleiding

 278. Juan Belmonte says:

  ll: in 2008…..is nog wel wat bijgekomen 🙂

  telegraaf.nl/dft/n…_in_het_krijt__.html

  Tsja, opmerkelijk dat van alle
  Hoogleraren Oekoenoemie
  Makelleugenaars,
  financieel journalisten,
  zwevend-tapijtspecialisten,
  boerskoersgoeroes,
  haptonomen
  en Waarzeggers in Algemene Zin

  er HELEMAAL NIEMAND gereageerd heeft op dat ene zinnetje van 1004 miljard in DFT:
  >i>
  RIJSIJK (AFN) – Nederlanders staan voor om en nabij 1 biljoen euro (1030 miljard) in het krijt bij banken en instellingen die geld uitlenen. Dat blijkt maandag uit cijfers die het CBS en het Kadaster desgevraagd hebben verstrekt.

  Of Juan moet ene heer Prof Dr Rene Tissen vergeten zijn…

  Blijft RAAR die hypotheekcijfers (ook hint van Prof Dr Rene Tissen): Wie het weet mag het zeggen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-04-2012/klaas-knotgrote-zorgen-over-hypotheekschuld/#comment-103709

 279. asd says:

  Camp David: de V.S. willen dat Griekenland in de Eurozone blijft.

  Zeker om Goldman Sachs en zijn Amerikaanse vrienden de gelegenheid te geven door te gaan met speculeren op de neergang van het land, waarvan de rekening bij het Noorden terecht komt. Binnenkort via Eurobonds. Wetsontwerp ligt al klaar in het E.P. Hollande gaat uiteraard ook meedoen.

 280. Juan Belmonte says:

  Henk 6: oals totale hypotheekschuld is 650 miljard, daar staat een woningwaarde tegenover van 1150 miljard.niets aan de hand dus.

  Dit is een leugen, we hebben al eerder geconstateerd dat er 3,5 miljoen huizén met een hypotheek zijn met een gemiddelde waarde van 214 k. Dat is samen 750 miljard. Wanneer gat de pers nu eens zijn werk doen.. Gewoon het CBS checken!

  Wilt u uw bron CBS iets scherper maken ?

  Juan rekent vooralsnog met een gemiddelde hypotheek (van huizenbezitters mèt hypotheek) van 181.000 euro.

  STATLINE van Wilbert:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54561
  Gemiddeld 65% hypotheek: 181 keuro op gemiddelde woningwaarde van 280 keuro.

 281. Duufbier says:

  Bestuurskundige De Vries vindt dat het maar eens gedaan moet zijn met al die Nederlandse democratie.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3257998/2012/05/19/De-laatste-Nederlandse-verkiezingen.dhtml

  Hij krijgt gelijk, zodra de ESM een feit is.

  De g8 vindt ook dat het maar eens gedaan moet zijn met al die rare democratische fratsen in Europa. ESM! eurobonds! Groei stimuleren en niet meer zeuren.

  Dág democratie!
  Daaag!

  http://media.nu.nl/m/m1fzcpcaf4e9_396.jpg

 282. tufkaj says:

  kom net een mooie site tegen:
  http://www.numbeo.com/property-investment/compare_cities.jsp?country1=Netherlands&country2=Belgium&city1=Amsterdam&city2=Antwerp

  Hier kun je steden vergelijken op huur- en koopprijzen, en een overzicht van 106 landen zien voor huizenprijs vs inkomen etc.
  Voor zover ik kan zien redelijk betrouwbaar. Viel me op dat Munchen en Amsterdam qua koop bijna even duur zijn. Huur is in Amsterdam echter 35% hoger.

 283. Voerman says:

  dalen: Dus jouw woorden “andermans ellende is nu kennelijk het perfecte battlefield voor vervulling van dat soort wensen” kloppen wel maar je mag nooit vergeten dat ellende die men heeft of krijgt door de meeste kopers, toekomstige verkopers, een product is van hun eigen wens.

  Gedeeltelijk mee eens, maar er zijn ook heel veel mensen de boot ingegaan die niet zwetsend en speculerend door het leven gaan. Wat te denken van heel normale hardwerkende jongens en meisjes die qua relatie en leeftijd toe waren om op zichzelf te gaan wonen en een gezinnetje te stichten. Jarenlang ingeschreven voor een betaalbaar huurhuis en uit in een veilig lijkende periode maar uit arren moede een huis gekocht. Wij (en ook ikzelf) laten ons vaak verleiden tot het generaliseren in ons oordeel.
  Begrijpelijk, want nuanceren kost veel woorden en haalt de scherpte van je stellingen af. Maat toch….

 284. Duufbier says:

  ll:
  dewereldmorgen.be/…uropese-leiders-crim

  Absoluut.

  Het is ouderwets ‘arm tegen rijk’, waarbij de rijken het zó ingewikkeld hebben gemaakt dat de armen niet snappen of niet willen snappen wat ze wordt aangedaan.

  Totdat ze natuurlijk daadwerkelijk geen brood meer op de plank krijgen en gauw van de huidige machthebbers proberen af te komen.

  Daar komt dan de ESM een stokje voor steken.

  Misschien lukt het de Grieken nog net wel, maar voor ons zal het te laat zijn.

 285. hugo says:

  dalen,

  Ik ben benieuwd naar je stuk. Zou het leuk vinden als je hier een linkje plaatst zodra deze is gepubliceerd.

 286. Voerman says:

  Ulrich: Zit ik op te wachten dat de huizenprijzen dalen? Ik maak me meer zorgen op het opnslot zitten van de bouwsector. Veel bekwaam personeel verdwijnt in de ww of erger.
  Je waardeoordeel over andere reaguurders zegt volgens mij meer over jezelf. Minderwaardigheidscomplex?

  Ach, als je het “woningmarktprobleem” even kunt isoleren van de andere zo langzamerhand wereldomvattende ellende, dan kun je met opgelucht gemoed zeggen, dat er een voorlopig einde is gekomen aan een gekte die lang heeft geduurd en heel veel mensen alleen maar armoede en ellende heeft gebracht.
  Ikzelf ben geen slachtoffer, maar bewoon een huis, wat 8 jaar geleden nog vlot verkocht werd voor 450K.
  Nu mag je blij zijn als het nog 300K opbrengt. Als ik kijk hoe de mensen zijn gevaren, die hun huis toendertijd verkocht hebben en vervolgens een huis van 550K hebben gekocht wat nu inmiddels helemaal onverkoopbaar is, dan kan ik alleen maar konstateren dat de hele huizenmarkt gewoon hartstikke dood is in plaats van op slot. Ik ben inmiddels op de leeftijd, dat je geen minderwaardigheidscomplexen meer ontwikkelt en afgerekend heb met vroegere complexen; geen zorgen om mij dus; wel zorgen om die andere zaken die de wereld moeilijk maken en waar mijn kinderen en kleinkinderen te maken gaan krijgen.

 287. Duufbier says:

  tufkaj,

  Ja, een bankenrun spreekt misschien nog wel tot de verbeelding.
  Misschien is een bankenrun ook nog wel het énige machtsmiddel dat het Volk heeft. Niet voor niets dat ze het strafbaar hebben gesteld om ertoe op te roepen.

  Toch is het bedroevend.
  Dat bijv. zerohedge.com slechts 10.000 bezoekers heeft. Wereldwijd.

  Hoe is het toch mogelijk dat in deze tijd van informatie het grote publiek zó onwetend is (wordt gehouden?).

 288. tufkaj says:

  Duufbier:
  tufkaj,

  Toch is het bedroevend.
  Dat bijv. zerohedge.com slechts 10.000 bezoekers heeft. Wereldwijd.

  sjesus, zó weinig? Maar ik moet zeggen dat ik er ook nooit kom. Volg ze ook niet meer op twitter, de stroom berichten is simpelweg te groot. De belangrijkste berichten zie ik wel langs komen als iemand in mijn timeline (of hier) het linkje doorstuurt, of via summify.

 289. Dawg says:

  Duufbier,

  Indeed, dit gebeurt:

  Duufbier,

  Indeed. Dit gebeurt er:

  “When all IMF and EU loans promised to Greece are disbursed, 66 percent to 75 percent of the country’s debt will be held by the public. In 2010, before the first bailout and before the European Central Bank started buying its bonds, Greece had about 310 billion euros of debt, all held by the private sector.”

  in: http://mobile.bloomberg.com/news/2012-03-15/greek-restructuring-delay-helps-banks-as-risks-shift?BB_NAVI_DISABLE=PULSE

  M.a.w. de Europee instellingen worden gebruikt om de Europese belastingbetaler op de zadelen met de rotzooi op de balansen van de banken, maar deze witwasoperatie wordt voortdurend geframed als “solidariteit met lidstaten in problemen”. (Met als ongewenst bijproduct een oplopend nationalisme waar de eurocratie zegt zo bang voor te zijn). Voorbeeld van zo’n misleidende stukje framen waar de media mee vol staan:

  http://www.z24.nl/economie/artikel_352121.z24/_Europa_moet_Griekse_schuld_verlichten_.html

  Let ook op de altijd aanwezige ondertoon van “onvermijdelijke noodzakelijkheid” op straffe van nog grotere rampen.

  Er zal niet genoeg pek en veren zijn tegen de tijd dat deze crisis is uitgewoed.

 290. Oeps says:

  Voerman,

  Ik kan het me wel voorstellen. Ook ik zat bij de hypotheker .. keek hem recht aan en vroeg .. “aflossingsvrij .. betekent dat wat ik denk dat dat betekent”. En op dat moment wist de hypotheker dat dit’em niet zou gaan worden .. Ik kon makkelijk zelf de verschillende hypotheken doorrekenen en inschatten wat zijn voorstel betekende als de in het verleden behaalde resultaten inderdaad geen garantie waren voor de toekomst. Maar ja, als je naar de cijfers van de hypotheker keek, zag het er heel aardig uit .. Nu weten we dat de huizenprijzen naar beneden kunnen, en dat er een hele redelijke kans is dat een groot deel van de laatste instappers verlies gaan maken op hun aankoop.
  Maar ja .. elke hypotheekhouder heeft zijn hoef gezet onder zijn/haar contract, en moet nu alle mogelijkheden bekijken om het na te leven ..

  😕

 291. Voerman says:

  Duufbier: Misschien is een bankenrun ook nog wel het énige machtsmiddel dat het Volk heeft. Niet voor niets dat ze het strafbaar hebben gesteld om ertoe op te roepen.

  Stel je voor, een nationale bankenrun zou het abrupte einde betekenen van het pyramidespel.
  Bijna zeker ook het einde van alle economische strukturen in het betreffende land! Zou zo geredeneerd het pyramidespel niet een onmisbaar instrument zijn voor de welvaart in de landen en de wereldwijd? Overheden beschikken toch over mogelijkheden om een bankenrun te stoppen? Of niet?

 292. maarten says:

  @297: gek genoeg zitten de mensen die geinteresseerd zijn in Bankrun vooral in de VS, ook in Singapore, Ierland, Hong Kong en UK. Hoe dit nu weer te duiden? Speculatie? betrokkenheid?

 293. maarten says:

  Wat is bankrun in het grieks? en het spaans? maar mensen runnen van de ene naar de andere bank, is er dan wel sprake van een bankrun, of is dit de zogenaamde vrije markt?

 294. Steven says:

  Ik snap eerlijk gezegd dat gekift op voerman niet. Hij is heel duidelijk: koop een huis als je het kan betalen en anders niet. Ook ziet hij de daling en de er ingetuinde jongeren. Wel zit ik tussen die ouderen en jongeren in en zie in mijn generatie een veel erger probleem. Twee huizen hebben…eerste niet verkocht dus meestal. En dat begrijp ik echt helemaal niet, want op het eerste uis zit vaak zo veel winst dat ze die gewoon kunnen verkopen (als ze vijftig duizend zakken met de prijs). En dat doen ze niet. Nou daar heb ik dan geen enkele meedelijden mee, want dat is speculeren op het uiterste. Het eerste huis is gekocht voor 230.000 gulden en kunnen ze nu kwijt voor 230.000 euro dus waarom doen ze dat nou toch niet gewoon? : Omdat dat tweede huis zo duur is… ja doei….

 295. Steven says:

  Ik snap eerlijk gezegd dat gekift op voerman niet. Hij is heel duidelijk: koop een huis als je het kan betalen en anders niet. Ook ziet hij de daling en de er ingetuinde jongeren. Wel zit ik tussen die ouderen en jongeren in en zie in mijn generatie een veel erger probleem. Twee huizen hebben…eerste niet verkocht dus meestal. En dat begrijp ik echt helemaal niet, want op het eerste huis zit vaak zo veel winst dat ze die gewoon kunnen verkopen (als ze vijftig duizend zakken met de prijs). En dat doen ze niet. Nou daar heb ik dan geen enkele meedelijden mee, want dat is speculeren op het uiterste. Het eerste huis is gekocht voor 230.000 gulden en kunnen ze nu kwijt voor 230.000 euro dus waarom doen ze dat nou toch niet gewoon? : Omdat dat tweede huis zo duur is… ja doei….

 296. maarten says:

  @304: het echte probleem is dat sommige mensen krijgen twee hypothecaire leningen van de bank en andere mensen niet eens één. Waarom zijn mn zakken zo leeg? vragen deze mensen zich af.
  Omdat er nu eenmaal verschil moet zijn, is het antwoord

 297. Steven says:

  sorry twee keer. (kwam omdat ik uis veranderde in huis en nogmaals verzond)

 298. maarten says:

  in plaats van dat de bank zou zeggen: kloppen onze aannames over risico’s wel? is een dubbele hypotheek niet riskanter door het gevaar van speculatie, en is iemand die nog geen huis heeft niet een basisbehoefte aan het bevredigen? en heeft dus minder speculatieve bedoelingen? én kan door financiele krapte ook noodzaak stevig te onderhandelen over de prijs. elk nadeel hep zo zn voordeel

 299. Voerman says:

  Oeps: Nu weten we dat de huizenprijzen naar beneden kunnen, en dat er een hele redelijke kans is dat een groot deel van de laatste instappers verlies gaan maken op hun aankoop.

  Ach, verlies maken op je aankoop is zolang je je inkomen houdt, de HRA blijft bestaan en de rente geen rare sprongen maakt niet erg. In je eigen huis, zelfs de laatste jaren aangeschaft zit je nog steeds goedkoper als in een gelijkwaardig huurhuis. Maar als je een tophypotheek hebt, geen eigen geld achter de hand en zo nog wat meer van die dingen wordt je als er poep aan de knikker komt meteen een gevangene in dat eigen huis en binnen korte tijd erger… Ik moet overigens eerlijk zeggen, dat ik vermoed, dat die waardevermindering van de meer een zaak is die zich afspeelt in de fantasie, dan in werkelijkheid. Anders zouden er wel meer daadwerkelijke overdrachten plaatsvinden. Ik heb ook nog niemand zien profiteren van de prijsverlagingen. Mijn eigen huis is bijv. in een paar jaar tijd ook ong 30% in psychologische waarde gedaald. Echt heel aantrekkelijk huis, ik doe geen moeite, maar ik denk dat het in de huidige situatie evenals de meeste huizen onverkoopbaar is.
  In mijn geval niet erg, want ik woon leuk en zorgeloos.

 300. maarten says:

  die gekke Amerikanen hadden ook allemaal 3 huizen vóór 2008. In 2007 hoorde ik en mn zusje een Amerikaan (hij was postbode geloof ik) op het North sea jazz festival opscheppen dat hij geen tijd meer overhield voor andere dingen naast het van zn ene huis naar zn andere huis rijden om daar de boel te stofzuigen.

 301. Adamus says:

  asd:
  Camp David: de V.S. willen dat Griekenland in de Eurozone blijft.

  Zeker om Goldman Sachs en zijn Amerikaanse vrienden de gelegenheid te geven door te gaan met speculeren op de neergang van het land, waarvan de rekening bij het Noorden terecht komt. Binnenkort via Eurobonds. Wetsontwerp ligt al klaar in het E.P. Hollande gaat uiteraard ook meedoen.

  Wie heeft bedacht dat Griekenland uit de Euro gaat? De “Telekom” die daar 40% van de markt in handen heeft? Misschien hebben ze straks geen plastic beltegoed meer: wordt die “Telekom” gewoon gered. “wij gaan daar op verdien met een beste klimrente” 😉

 302. Adamus says:

  maarten:
  Wat is bankrun in het grieks? en het spaans? maar mensen runnen van de ene naar de andere bank, is er dan wel sprake van een bankrun, of is dit de zogenaamde vrije markt?

  Georkestreerd door airnikes 😉

 303. maarten says:

  @297, de regionale interesse voor bankrun zit vooral in: Grand Rapids (VS), Allendale (VS), Kalamazoo (VS), Detroit en Chicago. Zo nu ga ik deze plaatsen effe googlen en wat onderzoek doen. Merkwaardig hoor, haha dit vind ik wel grappige dingen om te weten 😉

 304. Adamus says:

  Notaris Erkamp (Noordhollands Dagblad) : “door groot blok huizen tegelijk te veilen is het niet meer mogelijk dat handelaren samenspannen”. Banken doen geen gemene zaakjes meer, centjes zijn op en de verwachting is dat schuldenaren bij leven niet meer terugbetalen is mijn interpretatie. Voerman kom er maar in 😉

 305. maarten says:

  @312: nou het ligt toevallig allemaal in de buurt van Michigan, verder weet ik het ook niet meer.

 306. Voerman says:

  Steven: Twee huizen hebben…eerste niet verkocht dus meestal. En dat begrijp ik echt helemaal niet, want op het eerste huis zit vaak zo veel winst dat ze die gewoon kunnen verkopen (als ze vijftig duizend zakken met de prijs). En dat doen ze niet.

  Bedankt voor je steun!
  Even over die mensen met twee huizen:
  Een huis kopen terwijl je je eerste huis nog niet hebt verkocht, dat is heel dom als je niet steenrijk bent. De mensen die zo dom zijn, hebben dat tweede huis meestal gekocht voor een prijs die zo hoog is, dat zij die “winst” uit dat eerste huis keihard nodig hebben om de “winst”van de verkoper van dat tweede huis te kunnen financieren. Ze staan er zodoende nog beroerder voor als de kopers van een eerste huis. Errug dom! Steven, op een huis maak je alleen winst als je het verkoopt en gaat huren of zo. Dan nog moet je goed uitkijken wat je doet.
  Bijv. mijn huis is vrij van hypotheek; betekent dat ik vrijwel gratis woon en dat levert een voordeel op van ong. 1000 euro per maand.
  Als ik verkoop en ga huren moet ik 1000 euro per maand huur gaan betalen; wat schiet ik daar mee op?

 307. Henk 6 says:

  Juan Belmonte: Wilt u uw bron CBS iets scherper maken ?

  Juan rekent vooralsnog met een gemiddelde hypotheek (van huizenbezitters mèt hypotheek) van 181.000 euro.

  STATLINE van Wilbert:
  huizenmarkt-zeepbe…ieden/#comment-54561
  Gemiddeld 65% hypotheek: 181 keuro op gemiddelde woningwaarde van 280 keuro.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=80056NED&D1=a&D2=0&D3=a&HD=090713-1432&HDR=G1,T&STB=G2

  In bovenstaande link zie je de volgende data voor eind 2011
  Aantal hypotheken. 3,511 Miljoen
  Totaal bedrag aan hypotheken: 652 miljard
  Gemiddelde hypotheek 186 k
  Gemiddelde woningwaarde: 275k

  Dit betekend dat er gemiddeld een overwaarde is van 89k.

  Echter stel ik mijn vraag bij de gemiddelde woningwaarde. Volgens de nvm en de hypotheker is die veel lager nvm zegt 214k, hypotheker zegt 249k- 262k
  http://www.hypotheker.nl/Hypotheken/Ik+wil+een+woning+kopen/Wat+doen+de+huizenprijzen/Ontwikkeling+Nederland/ Met name de waarde van de nvm geeft een veel negatiever beeld.

 308. maarten says:

  @317: fantastisch, bedankt voor deze reality check: check! 😉

 309. Voerman says:

  Adamus: Voerman kom er maar in

  Zal ik doen.
  Allereerst:
  Sinds in 1999 de nieuwe Wet op het notarisambt (Wna) in werking is getreden, kan een notaris zich vrij(er) vestigen. Daarnaast zijn de tarieven voor notariële werkzaamheden losgelaten. De notaris is naast beëdigd ambtenaar ook ondernemer geworden.

  De notaris gaat makelaar spelen?
  Is dat wel verstandig?
  We vertrouwen alle notarissen natuurlijk blindelings, maar vernemen de laatste tijd ook narigheid over notarissen, bijv spelen met gestald geld.

  Voor meer over het ambt annex beroep:
  http://www.knb.nl/wet-op-het-notarisambt-titel-8

 310. Adamus says:

  maarten:
  @312: nou het ligt toevallig allemaal in de buurt van Michigan, verder weet ik het ook niet meer.

  Wat hebben Amerikanen met stofzuigers? Hoewel Frank Zappa …….

 311. tufkaj says:

  maarten:
  @317: fantastisch, bedankt voor deze reality check: check!

  Aan de andere kant is wel een stijgende lijn te bespeuren én is die run een jaarlijks event.

 312. maarten says:

  @321: http://wiki.killuglyradio.com/wiki/Vacuum_Cleaner
  Ik heb gisteren net het echte Frank Zappa boek uitgelezen, dat is nog eens een geniale geest. Zulke genieen als Zappa lossen de huizenmarkt zeepbel wel op uiteindelijk. Tot dan prutsen we maar door.

 313. Voerman says:

  maarten:
  die gekke Amerikanen hadden ook allemaal 3 huizen vóór 2008. In 2007 hoorde ik en mn zusje een Amerikaan (hij was postbode geloof ik) op het North sea jazz festival opscheppen dat hij geen tijd meer overhield voor andere dingen naast het van zn ene huis naar zn andere huis rijden om daar de boel te stofzuigen.

  Voor de meeste amerikanen is het eigen aanzien en het hebben van vrienden met aanzien van levensbelang!
  Om zo in jezelf te blijven geloven moet je een enorme zwetskracht ontwikkelen.
  Als je ze met een korreltje zout neemt zijn ze meestal wel aardig.

 314. Steven says:

  Voerman: Bijv. mijn huis is vrij van hypotheek; betekent dat ik vrijwel gratis woon en dat levert een voordeel op van ong. 1000 euro per maand.
  Als ik verkoop en ga huren moet ik 1000 euro per maand huur gaan betalen; wat schiet ik daar mee op?

  als je verwacht zoals ik dat uw huis een 100.000 gaat dalen binnen een paar jaar kan je dus beter verkopen en wat huren om wat winst te pakken. Maar of al het verhuizen en gedoe opweegt tegen gewoon in je afbetaalde huis te blijven zitten… (denk het inderdaad niet).

 315. Voerman says:

  Steven: Maar of al het verhuizen en gedoe opweegt tegen gewoon in je afbetaalde huis te blijven zitten… (denk het inderdaad niet).

  Denk het ook niet; door te blijven zitten pak je elke maand een stuk winst van 1000 euro, vergeet dat niet.

 316. tufkaj says:

  Voerman: Denk het ook niet; door te blijven zitten pak je elke maand een stuk winst van 1000 euro, vergeet dat niet.

  Aan de andere kant wordt het huis nu iedere maand 2000 euro minder waard 😉 En voor veel huiseigenaren lopen servicekosten/erfpacht/onderhoud gewoon door. Maar dat hangt uiteraard af van de context.
  In het huidige klimaat zou ik liever stenen hebben dan 100K euro’s op de bank, god knows wat die over een jaar of vijf nog waard zijn.

 317. Steven says:

  Aan Voerman

  ik kan wel rekenen hoor. 🙂 (100.000 is 100 maanden huur)

 318. tufkaj says:

  Arnhem (2400 te koop op funda) gaat 500 woningen bouwen terwijl die nog niet zijn verkocht: http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/05/18/portaal-wacht-niet-langer-op-kopers

  Wachten duurt lang http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YQmzdWYCsSM#t=246s

 319. Voerman says:

  tufkaj: In het huidige klimaat zou ik liever stenen hebben dan 100K euro’s op de bank, god knows wat die over een jaar of vijf nog waard zijn.

  Inderdaad mijn belangrijkste overweging.
  Vertrouw de hele situatie voor geen stuiver.
  Servicekosten en erfpacht niet van toepassing; het huis is bewust onderhoudsarm gekozen.
  Vind steeds meer bevestiging, dat het kopen van een huis nu verstandig is om je eigen vermogen veilig te stellen; anderzijds zou ik voor geen prijs een huis kopen als ik een hoge hypotheek nodig had.

 320. tufkaj says:

  tufkaj:
  Arnhem (2400 te koop op funda) gaat 500 woningen bouwen terwijl die nog niet zijn verkocht: cobouw.nl/nieuws/a…iet-langer-op-kopers

  Wachten duurt lang youtube.com/watch?…v=YQmzdWYCsSM#t=246s

  Wie kent de nieuwe boekhoudregels van het rijk?
  “En grond die nog niet in exploitatie is genomen moet voor de huidige landbouwwaarde in de boeken worden opgenomen.”
  http://bd.nl/nieuws/tilburg-stad/tilburg-verliest-78-miljoen-op-gronden-1.162659

  Arnhem kijkt tegen 14Mio verlies aan op grondposities. Dit zou weleens een trend kunnen worden die ons een Spanjescenario gaat bezorgen: bouwen voor leegstand. Om tijdens je eigen ambtsperiode de boeken nog even kloppend te houden.

 321. Voerman says:

  tufkaj: Dit zou weleens een trend kunnen worden die ons een Spanjescenario gaat bezorgen: bouwen voor leegstand. Om tijdens je eigen ambtsperiode de boeken nog even kloppend te houden.

  Lekker, rotzooien met geld wat niet van jezelf is!

 322. hugo says:

  Voor leerzame tv kijk http://biflatie.nl/artikelen/34-economisch/28081-wat-we-in-europa-zien-is-pure-fictie (even naar beneden scrollen voor de video). Jammer dat dit nooit (ingekort) op actualiteiten rubrieken komt. Paul en witwasman kunnen beter :(. Zo jammer dat echte informatie de bevolking niet meer bereikt. Zou de schade zo beperken.

  Je hebt nu 5 ”eerlijke ” hedgefund managers nodig om eea ”eerlijk” uit te leggen. Moet je nagaan hoe laag de hoernalisten ahem journalisten zijn gezakt….

 323. Voerman says:

  Ulrich: Van je filosofie heb ik weinig gezien maar dat ligt waarschijnlijk aan mijn opleiding

  Neen, aan de mijne!

 324. Voerman says:

  Steven: ik kan wel rekenen hoor. (100.000 is 100 maanden huur)

  Over 100 maanden zijn de huren misschien wel verdriedubbeld!! Steven, niets is vandaag zeker! Was het overigens al nooit.

 325. Adamus says:

  Voerman,

  Geld is nooit van jezelf. Je mag het hooguit gebruiken.

 326. Cinelux says:

  Hoorde vandaag dat er een (service)appartement is verkocht in een complex voor 1 Euro.
  Service/VVE kosten zijn wel hoog.

  Zal wel een gevalletje zijn dat de kinderen/erfgenamen van de maandelijkse hoge kosten af willen.

  http://www.funda.nl/koop/rijswijk-zh/appartement-47330379-dr-h-colijnlaan-6-157/

 327. ll says:

  Onze wereld leiders staan machteloos. Vandaag is het nieuwe mantra ‘ Give Them Hope ‘ en grow is het allesnieuwste woord.

  Maar het allerergste is nog steeds dat degenen die deze toestand hebben veroorzaakt hebben haar ook moeten oplossen.

  Tja, en daar heb je dus niets aan. Oekoenomen kunnen alleen terug kijken …..nooit vooruit. De politiek is te dom, en de banksters hebben nog steeds de mentaliteit van tweedehandsautohandelaren.

  Kortom er is nog niets veranderd.

  Meneer Wellink……. tot nu toe hebben de banken de Elandproef doorstaan, ( met behulp uiteraard van de ECB, zonder die gratis geld-injecties zouden ze allang failliet zijn ), bent U nu trots ?

  Ik snap echt niet dat onze politici zichzelf nog in de spiegel durven aan te kijken want de allergrootste beroving ter wereld gaat nu plaatsvinden.

  Private schulden zullen de komende jaren door het publiek moeten worden betaald, en het publiek heeft het niet eens in de gaten.

  Goudbelegger, waar ben je ? , kom eens terug please, jij had altijd van die mooie voorspellingen. 🙂

  Maar het is een prachtige dag, en de rozen groeien , yes they grow….. 😉

 328. maria says:

  Over lucht en luchtbellen gesproken, hier het volgende staaltje van ingrijpen van de banken:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Internet-Media/article/detail/3258275/2012/05/21/Banken-grepen-in-om-verlies-Facebook-bij-beursgang-te-voorkomen.dhtml

  Volkskrant Peter de Waard:

  “De zakenbanken die de beursgang van Facebook begeleidden, hebben vrijdag de koers moeten steunen om te voorkomen dat die onder de introductieprijs weg zou zakken.”

  “Dat hebben diverse bronnen tegen Amerikaanse media gezegd. Tot het consortium dat de emissie van de aandelen heeft gegarandeerd, behoren banken als Goldman Sachs, Morgan Stanley en JP Morgan Chase.”

  Waar hebben we die namen van die banken eerder gehoord?

  Medelijden hoeft niet:

  “De banken die de emissie hebben gegarandeerd, zijn daarvoor overigens rijkelijk beloond. Samen kregen ze een beloning van 176 miljoen dollar. ”

 329. SchuurHuurder says:

  Kareltje pleit o.a. weer voor tophypotheken.

  http://www.nu.nl/economie/2815115/hypotheekgarantie-straks-alleen-nog-starters.html

  Is het zo erg dat mensen/gezinnen die geen 6% kunnen sparen geen huis kunnen kopen?

 330. ulrich says:

  @tufkaj boekhoudregels

  bd.nl/nieuws/tilbu…-op-gronden-1.162659

  Deze had ik ook gelezen, dit heeft volgens mij grote gevolgen. En trekt naar mijn idee een hoop gif uit de markt. Ik heb gegoogled maar kon hem alleen hier vinden tot mijn verbazing.
  Maar wat betekend niet in exploitatie. In de VPRO uitzending omtrent de 3 lelijkste lokaties van Nederland kwam ook het winkelcentrum in zicht waar de projectontwikkelaar zeker wist dat daar niets gebouwd ging worden, maar de gemeente doodleuk naar de projectontwikkelaar verwees. Volgens mij is de grond daar niet afgeboekt (als hij al van de gemeente is)

 331. ll says:

  Ulrich helaas kan ik geen link geven, compu weigert, maar één en ander staat beschreven in Notitie Grondexploitatie commissie BBV februari 2012

  Googelen op ‘ grond niet in exploitatie genomen ‘

 332. ulrich says:

  dank ll

  ben benieuwd naar de effecten op de gemeentebegroting:

  http://www.opps.nl/over-opps/ons-nieuws/200-grondexploitatie-zomerklaar

  “De Bouwgrond In Exploitatie (BIE) vraagt juist nu om herijking en actualisatie, waarbij ook de Niet In Exploitatie Genomen Gronden (NIEGG) aandacht behoeven. Voor deze laatste geldt dat de boekwaarde de marktwaarde niet mag overtreffen. Wanneer dit wel gebeurt, is directe afwaardering of het treffen van een voorziening een gevolg. De marktwaarde dient hierbij door het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) bepaald te worden door een ‘reëel en stellig’ voornemen tot ontwikkeling en dus realisatie. Dit dient op zijn minst te blijken uit een door de gemeenteraad genomen besluit. De commissie BBV geeft in haar notitie van februari 2012 praktische regels en instructies.

  Terug naar de grondexploitaties. Deze dient geënt te zijn op een reëel en stellig voornemen tot gronduitgifte ofwel een reële planning en een reëel opbrengstniveau van de gronden. Ook dient de exploitatie te worden voorzien van een reële risicoanalyse, zowel kwalitatief als kwantitatief waarbij vertaling plaatsvindt naar de risicovoorziening ten laste van de reserve Grondexploitaties. Grond is geen gemeentelijk speculatiemiddel en ook geen cashmotor meer. Het voorzichtigheidsbeginsel is het ‘leitmotiv’ in de huidige winter, maar het wordt een keer voorjaar. Maak daarom nu uw grondexploitatie zomerklaar!”

  De notitie en een toelichting bevindt zich hier:

  http://www.gemeente.nu/web/Bestuurszaken/Financin-Artikel/55749/Top-5-Aanbevelingen-voor-grondbeleid.htm

 333. FT says:

  @Maria 343,

  Facebook, Inc. (FB)
  -NasdaqGS

  34.38 -3.85(-10.07%) 3:24PM EDT – Nasdaq Real Time Price

  (ik heb de – tekens er zelf even ingezet 🙂 rood komt niet goed door)

  http://finance.yahoo.com/echarts?s=FB+Interactive#symbol=fb;range=5d;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

 334. FT says:

  @Maria 343,

  Facebook, Inc. (FB)
  -NasdaqGS

  34.38 -3.85(-10.07%) 3:24PM EDT – Nasdaq Real Time Price

  (ik heb de – tekens er zelf even ingezet 🙂 rood komt niet goed door)

 335. asd says:

  @313(Adamus),

  “Wie heeft gezegd, dat Griekenland uit de Euro moet”,

  Donald Duck!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*