Koopkracht komende vijf jaar onder druk

De komende jaren zal de koopkracht verder dalen. Een mogelijke economische opleving zal daar weinig aan veranderen.

bron: Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with:
152 comments on “Koopkracht komende vijf jaar onder druk
 1. dalen says:

  Toenemende inflatie, dat was toch geheim? ING kijkt mee op deze site denk ik. Toenemende rente wil zeggen we gaan boven de 10% en hogere rente. ING denk je even mee?

  Ach als het aan de consument ligt en zolang je op alle creditkaarten negatief mag staan, blijven we gewoon kopen. Pas als alles geblokkeerd is, zullen we minder besteden.

  Als we maar de nieuwe Ipad met internet kunnen kopen.

 2. Nou says:

  De Tovenaar van ING voorspelt de toekomst. Het is allemaal extradubbelplus waarschijnlijk omdat respondenten ook allemaal de toekomst kunnen voorspellen.

  Ik nam ze al nooit serieus toen ze iets anders dachten dan ik, en nu ze in dezelfde richting denken neem ik ze nog steeds niet serieus.

 3. dr.t says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/

  Vrijwel alleen maar positief nieuws,

  Onder andere stijgende koersen, inflatie stabiel, toename export VS.
  Was de VS niet het land met een nog lagere rente en een centrale bank dat de geldpers hard liet draaien.
  Krijgen ze toch nog gelijk…

  Het bedrijfsleven staat er beter voor dan menigeen verwacht is de tweede conclusie die je zou kunnen trekken.

  Inflatie maand in maand uit voorspelt, maar ondertussen gebeurt er niet zoveel.

 4. Adamus says:

  dr.t,

  Gratis geld zoekt een weg 🙂

  Mochten er nog lullo’s zijn die denken dat dit particuliere transacties zijn: dream on.

 5. dr.t says:

  Gratis geld zoekt een weg, maar is het juist de kern van het probleem niet dat het geld de weg naar de consumenten niet vindt in Europa.
  Al het geld hier verdwijnt naar overheden of terug naar de ECB.

  Particulieren kunnen fluiten naar een verruiming van krediet, sterker nog worden er in toenemende in beperkt, terwijl ze niet het grootste aandeel hebben in de oorzaak van de crisis.

  Een voorbeeld.
  Ik wil mijn huis verkopen. Wellicht heb ik tijdelijk iets meer krediet nodig om het verschil tussen aanbodprijs en lening te overbruggen.

  Ik naar de bank. Men kan daar alleen een berekening maken vanuit het hier en nu, dus incl bestaande hypotheeklening. Dat werd uiteraard een lastige zaak.
  Nadat het huis verkocht zou zijn, kan ik wel krediet verkrijgen, volgens het rekenmodel.
  Alleen te laat om op het moment van de overdracht bij de notaris, een eventuele lacune op te vullen.
  Advies van de bank, vraag het bedrag tijdelijk aan je familie en sluit na de verkoop de lening af.
  De regels van de AFM lieten immers geen ruimte toe.

  Op zich allemaal geen probleem, als die er al is, maar ik vraag me dan wel af,… afijn dat kunnen jullie zelf wel invullen.

 6. nhz says:

  dalen: Als we maar de nieuwe Ipad met internet kunnen kopen.

  De moonshot van AAPL gaat vandaag vrolijk verder; de sky is the limit!! Blijkbaar is de koopkracht voor overbodige igadgets geen enkel probleem. AAPL is sinds gisteren groter (op basis van beursnotering) dan de hele retail sector van de VS bij elkaar. Tijd dat AAPL al die leegstaande winkels overal in Europa opkoopt om de iCONomy daar een opsteker te geven. En misschien kunnen ze al die werkeloze makelaars en vastgoed profs dan inhuren als Apple evangelisten …

  dr.t: inflatie stabiel,

  stabiel te hoog bedoel je zeker? De echte economie kratert, veel commodities staan op de hoogste waarde in vier jaar of zelfs hoogste waarde ooit, maar de beurs schiet ongehinderd omhoog. Als je daarin alleen positief nieuws ziet dan ben je echt een hopeloos geval. De HFT trading algoritmes hebben nog even een leuke orgie, maar dit gaat explosief mislopen.

  dr.t: Particulieren kunnen fluiten naar een verruiming van krediet, sterker nog worden er in toenemende in beperkt, terwijl ze niet het grootste aandeel hebben in de oorzaak van de crisis.

  waarom blijft de koers van AAPL dan vrolijk omhoog spuiten, dag op dag? Je zou denken dat er geen enkel probleem is bij het kopen van overbodige gadgets (op krediet).

 7. dalen says:

  “Je zou denken dat er geen enkel probleem is bij het kopen van overbodige gadgets”

  Wanneer je nu nog met een koelkast, zo wordt mijn telefoon genoemd, rondloopt ipv de laatste iPhone met alles erop en eraan val je hopeloos buiten de boot.

  Geld lijkt er zat te zijn. Kleinkind (7 jr) van kennissen kreeg verleden week een Ipad. Wat een teleurstelling was dat want je kon er niet mee bellen. Opa en oma wisten haar nog net te troosten met de belofte dat de Paashaas wel een Iphone zou brengen.

  Gelukkig wist ze te zeggen wat het laatste model was opdat de Paashaas niet de verkeerde kocht omdat vriendinnetjes er ook zo eentje hadden.

  Wel knap dat in dit verband de telecombedrijven nog klagen en roepen dat ze geen winst maken.

  Aandelen van KPN zouden sky high moeten staan.

 8. ll says:

  Dr.t. troost U maar, in Ierland zijn de prijzen al 68% gezakt, maar geen kip kan er kopen, omdat er geen kredieten worden gegeven, het kan altijd nog erger dan in Amsterdam……..

  Maarrrrrr, elk nadeel heb z’n voordeel, mensen die in Ierland hebben gespaard kunnen nu 3 huizen kopen voor de prijs van één 🙂

  http://www.independent.ie/opinion/editorial/the-absence-of-credit-is-killing-housing-market-3049099.html

 9. nhz says:

  dalen: Wanneer je nu nog met een koelkast, zo wordt mijn telefoon genoemd, rondloopt ipv de laatste iPhone met alles erop en eraan val je hopeloos buiten de boot.

  gelukkig val ik dan gezellig mee buiten de boot, met mijn exemplaar van pakweg 13 jaar geleden 🙂

  dalen: Gelukkig wist ze te zeggen wat het laatste model was opdat de Paashaas niet de verkeerde kocht omdat vriendinnetjes er ook zo eentje hadden.

  ja, mijn nichtjes met net double-digit leeftijd kunnen ook al feilloos uitleggen welk debieltje je moet hebben, en vooral met welke je niet gezien mag worden. Gelukkig valt die van mij helemaal buiten hun voorstellingsvermogen 😎

  ll: Maarrrrrr, elk nadeel heb z’n voordeel, mensen die in Ierland hebben gespaard kunnen nu 3 huizen kopen voor de prijs van één

  precies, ik denk dat dr.t wat ondernemender moet worden en gewoon twee speculatie pandjes erbij kopen (als succesvol ondernemer moet pakweg een miljoen extra krediet voor een gegarandeerde investering toch geen probleem zijn?). Dan kan hij ook drie huizen voor de prijs van één aan bieden; ben benieuwd of de kopers gaan happen. Sommige beleggers van de oude stempel noemden dat ‘middelen’ (nu niet meer van toepassing, sinds de Bernanke put kunnen aandelen tenslotte alleen nog maar omhoog, zeker als het om bedrijven gaat die niks nuttigs maken).

 10. dalen says:

  Die Voerman zit zeker op zijn landgoed met crossbaan, het is zo stil.

  PS grapje voerman

 11. dr.t says:

  Echt ingaan op argumenten zit er vanavond niet in geloof ik.

 12. Peter2 says:

  @12 dr.t,

  Wat jij argumenten noemt, is feitelijk selectief en verdraaid nieuws quoten. Er zit niet van herstel in de cijfers, ook niet in die van de VS. Ook daar worden de problemen nog met de dag groter.

  Dus je hele basis, namelijk dat het daar beter gaat en zij dus voor de juiste aanpak hebben gekozen, is nergens op gebaseerd.

  Feitelijk heb je zelf dus helemaal geen argumenten! Dus waar moeten anderen dan op ingaan, anders dan je voor de 100.000e keer uit de droom helpen? Maar goed, blijf jij maar geloven in het gelijk van de headlines!

  De media roept maar was, als ik 1 week of zelfs slechts 2 dagen aan nieuws pakt, dan staat dat al vol tegenstrijdigheden en inconsistenties. En dat zijn de kreten waar jij je dan aan vastpakt als zijnde de waarheid waar wij dan serieus op in moeten gaan, wetende dat morgen het spel weer opnieuw begint omdat vandaag dan al weer is vergeten.

 13. Frans says:

  dr.t: Echt ingaan op argumenten zit er vanavond niet in geloof ik.

  Dat had je gedacht!!
  Mijn mobiel is ongeveer 4 jaar oud, maar dat komt omdat mijn 8 jaar oude mobiel het had begeven, anders had ik deze nog wel gehad.

 14. Oeps says:

  dalen: Als we maar de nieuwe Ipad met internet kunnen kopen.

  Inderdaad, en wat nu ook nerds dezer planeet wakker houdt:

  http://tech.slashdot.org/story/12/03/13/2126209/us-eu-japan-complain-to-wto-over-chinas-rare-earth-ban

  en wellicht binnenkort de rest ook! Dat we een schuld hebben van triljoenen euro’s is niet zo interessant. Gaap .. saai. Maar ojee als straks alle iStuff, en daarmee verslaving nr.1
  klik hier, duurder word, breekt de dag des oordeels aan, zullen ruiters van de Apocalyps de Media Hut bestormen en het met de grond gelijk maken! Hoewel .. even een belletje naar 06-ik wil nog een voorschotje, en voila .. vingers glijden soepel over het glimmende scherm van de vers geleaste iPrul 35 .. wat is’ie mooi .. ik wil hem .. nee ..ik MOET’em hebben, echt! En zo blijven er van onze appletjes van oranje niet veel meer over dan bruine afgekloven klok huizen .. de Nederlandse begroting zou haast rond zijn met slechts een kwartaal winst van dit bedrijf.

 15. Adamus says:

  nhz,

  Zit je nog steeds te rommelen met zo’n netboekje?

  Ik heb lekker geen last van flash op deze site, slaat mijn ipadje allemaal over 🙂

  Verder heb ik geen computers, behalve een macmini met tweedehands Dell 27″ ultrasharp beeldscherm. Heeft de vrouw de hele dag ingebruik als windows xp computer……..zonder virusscanner 🙂

 16. Adamus says:

  Bij de 12jarigen is een blackberry toch de gadget? Whatsappen en zo. Lekker gratis via 3g.

 17. Oeps says:

  Adamus: Gratis geld zoekt een weg

  In ieder geval brand het in de zakken van sommigen:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11703744/__Dringen_op_markt_voor_bedrijfsobligaties__.html

  😯

 18. Adamus says:

  dalen,

  Voor kleine kinderen wordt het idee van “iphones” zo gewoon dat het ze straks niet meer interesseert. Ze stappen even zo gemakkelijk op wat anders. Straks stort die gehypte sociale media ook nog in, wordt het een speeltje voor 60+ers 🙂
  Hoewel ik deze week wel meemaakte hoe de kleine van 2jr aan overgrootmoeder uitlegde hoe je foto’s kon bekijken op zo’n ding. Wilde vervolgens ook die opa die op het dressoir staat even bellen. Helaas: “zegt niets”.

 19. Adamus says:

  Oeps: In ieder geval brand het in de zakken van sommigen:

  telegraaf.nl/dft/n…jfsobligaties__.html

  Zijn vast allemaal particulieren geweest die zich via “Binck” suf hebben gekocht?
  Institutionele beleggers, pensioenfondsen hebben weer een gokje gedaan om hun “rekenrente” 🙂 wat kracht bij te zetten……

 20. Oeps says:

  dalen: Kleinkind (7 jr) van kennissen kreeg verleden week een Ipad.

  Ik moest een paar jaar geleden MacBook’s aanschaffen voor mijn jongetjes toen ze naar de kleuterschool gingen. Werkelijk? Ja .. echt waar, je gelooft het amper! Had ik ineens twee kleine i-Kleuters (of zijn het dan MacKleuters?)! Nou ja .. mijn eerste ervaring met Mac, aardige machientje, jammer van dat MacOs. Qua bediening meest geschikt om mee discus te werpen .. lekker plat, ligt prima in de hand.

 21. jodha says:

  Tel op:
  + verlies aan koopkracht,
  + rentestijging,
  + invloed van afnemende bevolking in de leeftijd 25-50 (huis-koop-leeftijd),
  + invloed van golf huizen van 65+ers die op gang begint te komen,
  + vermindering van multiplier voor lenen op inkomen,
  + invloed van HRA afschaffen,
  + opkomende case voor down payment bij huisje kopen,
  + risk premium voor in toenemende mate onbetrouwbare overheid,
  + risico voor socio-politieke onrust nu de geruchten gaan dat iemand als Wilders vanuit Israel en de VS wordt gesteund,
  + ??
  Conclusie: slechte investering; huis onder hypotheek is een turbo zonder stop-loss in neergaande markt.

 22. Adamus says:

  Oeps,

  Apple is inmiddels net zo gehaat als microsoft 🙂
  Gelukkig hebben velen hun geld al naar het goede doel van Bill -now we can controll the population- Gates gebracht en doet daar nu mooie vaccinatieprg’s mee in Africa.

 23. Adamus says:

  Oeps: Ik moest een paar jaar geleden MacBook’s aanschaffen voor mijn jongetjes toen ze naar de kleuterschool gingen. Werkelijk? Ja .. echt waar, je gelooft het amper! Had ik ineens twee kleine i-Kleuters (of zijn het dan MacKleuters?)! Nou ja .. mijn eerste ervaring met Mac, aardige machientje, jammer van dat MacOs. Qua bediening meest geschikt om mee discus te werpen .. lekker plat, ligt prima in de hand.

  Oeps je bent echt een waardeloze lul als jouw verhaal echt waar is.

 24. Oeps says:

  Adamus,

  Leren we nog eens wat nieuws. 🙂

 25. Oeps says:

  Adamus: Oeps je bent echt een waardeloze lul als jouw verhaal echt waar is.

  Onderdeel van Leonardo onderwijs, Adamus:

  http://leonardo-educates2xl.nl/?page_id=185

  Mac zit verplicht in het pakket. 😯

 26. Oeps says:

  Adamus: Apple is inmiddels net zo gehaat als microsoft

  Daarom heb ik dit:

  http://linuxmint.com/

 27. Konstantijn 5 says:

  Excuses voor het lange stuk.

  jodha:
  Tel op:
  + verlies aan koopkracht,
  + rentestijging,
  + invloed van afnemende bevolking in de leeftijd 25-50 (huis-koop-leeftijd),
  + invloed van golf huizen van 65+ers die op gang begint te komen,
  + vermindering van multiplier voor lenen op inkomen,
  + invloed van HRA afschaffen,
  + opkomende case voor down payment bij huisje kopen,
  + risk premium voor in toenemende mate onbetrouwbare overheid,
  + risico voor socio-politieke onrust nu de geruchten gaan dat iemand als Wilders vanuit Israel en de VS wordt gesteund,
  + ??
  Conclusie: slechte investering; huis onder hypotheek is een turbo zonder stop-loss in neergaande markt.

  Krijger je vergeet wat…
  Israël vreest echter dat als het niets doet en Iran zijn gang laat gaan er een nieuwe Holocaust komt. Er gaat geen week voorbij of hoge Iraanse politieke of religieuze officials dreigen met het spoedige verdwijnen van de Joodse staat. Daarom heeft Israël inmiddels zijn eigen verbeterde bunker-buster bom gebouwd. De 500 pond zware MPR-500 is een laser-geleide bom die door dubbel versterkte betonnen muren en vloeren kan dringen zonder uit elkaar te springen.

  Het nieuwe Israëlische wapen is een upgrade van de bestaande Amerikaanse Mk82 bom die de Israëlische luchtmacht al in bezit heeft. Bij een aanval op ondergrondse installaties zullen de eerste bommen gaten slaan in het betonnen dak, waarna de volgende bommen hier verder doorheen kunnen dringen en in de installatie zullen ontploffen. De Mk82 vult de operationele leemte op tussen de 250 pond zware Amerikaanse GBU-39 bom, waarvan er 1000 aan Israël worden verkocht, en de 5000 pond zware GBU-28 super bunker-buster, die alleen de VS in bezit heeft.

  De MPR-500 werd gepresenteerd toen de ruzie tussen Israël en de regering Obama over de noodzaak van een snelle aanval op de Iraanse installaties op zijn hoogtepunt was.

  Actie
  Super Oorlog Midden Oosten.
  Reactie
  Olieprijs gaat door het dak
  Reactie
  Huizenprijs gaat door de kelder
  Reactie
  Chaos

 28. Oeps says:

  Konstantijn 5,

  Is onze hoop dan toch gericht op de chinezen:

  http://tech.slashdot.org/story/12/03/13/2126209/us-eu-japan-complain-to-wto-over-chinas-rare-earth-ban

  Zonder aardmetalen geen laser geleide bommen. Hebben we misschien een weekje respijt! 🙂

 29. nhz says:

  Oeps: Maar ojee als straks alle iStuff, en daarmee verslaving nr.1
  klik hier, duurder word, breekt de dag des oordeels aan,

  helemaal niet, dan kun je de iGadgets voortaan ook als investering gebruiken, dus er nog heel veel extra kopen. Vandaar dat de koers van AAPL al dagen op stuk explodeert. Wordt toch allemaal in China gemaakt dus die rare earth elements zijn no problemo, en slaven om het in elkaar te schroeven zijn er ook genoeg daar.

  Adamus: Zit je nog steeds te rommelen met zo’n netboekje?

  een minipc van 18 Watt 🙂
  maar ik vrees dat er voor de fotografie dit jaar toch een veel zwaarder geval met groot scherm moet gaan komen, het begint te kraken. Ik geloof niet in het evangelie van AAPL, al helemaal niet nu ik weet dat een bepaald landje in het Midden-Oosten daar tegenwoordig vet garen bij spint; dus ik ga niet de iCONomy stimuleren.

  Oeps: Had ik ineens twee kleine i-Kleuters

  de indoctrinatie kan blijkbaar niet vroeg genoeg beginnen; vraag maar aan George Orwell.

  Adamus: doet daar nu mooie vaccinatieprg’s mee in Africa.

  ja, van die mooie vaccinatieprogramma’s die nog meer doen dan er beloofd wordt, met complimenten van de familie Rockefeller 😎

  Oeps: Onderdeel van Leonardo onderwijs, Adamus:

  Ah zo, dus je moet een IQ van boven de 150 hebben het AAPL evangelie blind te kunnen volgen?

  Konstantijn 5: Israël vreest echter dat als het niets doet en Iran zijn gang laat gaan er een nieuwe Holocaust komt. Er gaat geen week voorbij of hoge Iraanse politieke of religieuze officials dreigen met het spoedige verdwijnen van de Joodse staat.

  je volgt de Fabeltjeskrant nauwgezet geloof ik; ook de Twitterfeed van Rosenthal en Wilders konstant aan staan?

 30. nhz says:

  Oeps: Zonder aardmetalen geen laser geleide bommen. Hebben we misschien een weekje respijt!

  ach, ik schat dat van een gemiddelde kruisraket 99% uit China komt; heel wat meer dan alleen die zeldzame aarden dus. Helaas gaat dat pas helpen als de huidige voorraad bommen opgemaakt is, en op dat moment zijn we weer terug bij het Stenen Tijdperk (in het meest gunstige geval). Maar allemaal voor het goede doel natuurlijk, het ‘voorkomen van een nieuwe Holocaust’. Die paar miljard gojim die daarbij vermoedelijk geëlimineerd worden, geen haan die er naar kraait 😎

 31. Steven says:

  heb de hype van apple ook nooit begrepen. door op het scherm te drukken open je een programma.. Dat deed ik al in 2000 met een Palm. dat je verder wat heen en weer kan wieberen door met je vinger over het scherm te schuiven lijkt me nou ook niet echt een wonder van techniek. (misschien zijn wij te slim of zijn zij te dom: ik denk het laatste)

 32. jim says:

  Soort van off-topic..
  Vandaag artikel in het nrc over de (4 miljoen) winst van ASN die naar SNS het ‘moederbedrijf’ gaat, waarschijnlijk om de speculatieve Amerikaanse verpakte hypotheken te dekken. Kan er on-line momenteel niets van vinden maar ik vond ‘t tamelijk schokkend! Verdient geen prijs voor transparant opereren meer imho.
  Tijd om over te stappen naar Triodos? Maar die zitten weer te investeren in rare kunstemakers enzo…

  De hoogste (integri)tijd dat de ASN eens op eigen benen gaat staan! #$%”:(

 33. jim says:

  @ Dalen
  Sorry, soms ben ik ‘n klootzak.
  Verdien je niet. Excuses.
  Dit is geen zaal maar ook geen kroeg.
  En dan nog.

 34. Frans says:

  Konstantijn 5: Excuses voor het lange stuk.Krijger je vergeet wat…Israël vreest echter dat als het niets doet en Iran zijn gang laat gaan er een nieuwe Holocaust komt. ReactieChaos

  Hoezo een nieuwe Holocaust????? De Holocaust hebben ze toch om de hoek, de Gaza strook?? Zijn ze dan bang voor nog een?? Concurrentie van de Holocaust die ze zelf hebben georganiseerd?

 35. Steven says:

  aan Frans

  Weet niet wat hier allemaal bedoeld wordt, maar stel dat wij als nederlanders gedumpt werden ergens in het midden oosten na een holocaust.

  Het verleden van de joden in europa is heel simpel: ze werden nergens aangenomen en gingen dus handelen. Daar werden ze uiteraard succesvol in (door ervaring): maar dat was lang niet iedere jood: je had ook de bekende schillenboer, scharensliep, olieman en zo. Toen het financieel slecht ging met o.a Duitsland wezen ze naar de joden. Doen we nu ook naar de banken en terecht: heb alleen niet het idee dat we een volk aanwijzen behalve het bankvolk.

 36. Steven says:

  krijg je links namelijk niet geopend… (misschien bedoel je wat anders: dan sorry)

 37. ll says:

  ECB is nu na al dat geschuif met schulden van privaat naar publiek ‘ De Zwakste Schakel ‘

  http://www.telegraaf.nl/dft/11717639/__Geldinjecties_van_centrale_banken_kennen_keerzijde__.html

 38. TulipManIA says:

  dr.t: Een voorbeeld.Ik wil mijn huis verkopen. Wellicht heb ik tijdelijk iets meer krediet nodig om het verschil tussen aanbodprijs en lening te overbruggen.

  dr.t: Echt ingaan op argumenten zit er vanavond niet in geloof ik.

  De invloed van banken op monetair beleid zijn al behoorlijk gediscusieerd op dit blog. Maar wil best mijn mening geven over jouw persoonlijke situatie.

  Als ik het goed begrijp heb je een appartementje in Amsterdam dat je probeert van de hand te doen. Je lening staat onder-water, dwz je hypotheek is hoger dan de waarde van de woning.

  Lijkt mij logisch dat een bank niet meer aan je wilt uitlenen. Het risico is nl. groot dat de waarde van je onderpand (appartementje) nog verder daalt en dat je dan nog verder in de schulden zit. De bank die het krediet heeft verschaft (misschien dezelfde van de hypotheek) kan dan in het ergste geval naar deze centen fluiten.

  Even de tandjes op elkaar en centjes sparen om de boel af te lossen.

  Voor een dokter moet het geen probleem zijn om het gat te dichten..

 39. Aurely says:

  Dus miljarden in de economie gepompt. Ware het niet dat waarschijnlijk niemand die miljarden ooit zal zien (als ik het goed begrijp hebben we ze al gezien: zijn immers ‘gedrukt’ om bestaande gaten te vullen). Maar we gaan het wel merken e door de hoge som die terugbetaald moet worden.. ?
  (Die nu nog net iets hoger is)

  Door de hier ontstane lastenverzwaring wordt alles relatief gezien duurder (je moet toch eten, maar er blijft minder over om de rest van te doen). Dus geld schaarser = deflatie (op alles wat je niet per se nodig hebt om in leve te blijven)?

 40. floor says:

  ll: ECB is nu na al dat geschuif met schulden van privaat naar publiek ‘ De Zwakste Schakel ‘ telegraaf.nl/dft/1…nen_keerzijde__.html

  Gut, gut, wat een lichten die topmannen, wie had dat nu kunnen denken.
  En die Weidmann had gewoon stennes moeten schoppen en/of op moeten stappen ipv wederom suf te protesteren.
  En de media zou ik aanraden om eens een keertje voordat de put gedempt is een dergelijk verhaal vetgedrukt op de voorpagina te plempen.

 41. nhz says:

  Steven: heb de hype van apple ook nooit begrepen. door op het scherm te drukken open je een programma.. Dat deed ik al in 2000 met een Palm.

  deed ik al in 1989 met een Amiga en een touchscreen …
  in die tijd lachten we een beetje om de achterhaalde appeltjes, maar marketing bleek uiteindelijk doorslaggevend. Al met al heel vermakelijk om de beroemde commercial voor de introduktie van de Mac terug te zien, helemaal gebaseerd op ‘1984’. Apple is exact geworden waar ze zich oorspronkelijk zo hard tegen afgezet hebben.

  jim: Tijd om over te stappen naar Triodos? Maar die zitten weer te investeren in rare kunstemakers enzo…

  ASN is al lang geen verantwoorde bank meer; Triodos weet ik niet, vast ook niet meer wat het geweest is. Als je zelfs bij een ton spaargeld iets van 1% rente krijgt (= effectief zeker 3% verlies per jaar) dan kun je beter gelijk je geld allemaal wegschenken aan een goed doel, in plaats van dat dat via de bank gebeurt.

  Frans: De Holocaust hebben ze toch om de hoek, de Gaza strook??

  ja, maar dat zijn gojim die daar wonen, dus dat telt niet ;(

  Steven: Doen we nu ook naar de banken en terecht: heb alleen niet het idee dat we een volk aanwijzen behalve het bankvolk.

  je kunt ze niet over één kam scheren, maar het gaat echt veel verder dan alleen het bankvolk; ik denk dat je je eens moet oriënteren op hoe er daar gedacht wordt over de rest van de wereld en hoe je daar mee om gaat.
  ___________

  ondertussen in FD: de pensioenbobo’s geven nu zelf openlijk toe dat het pensioensysteem een Ponzi is!!

  Zo stelt de Pensioenfederatie in antwoord op een vraag dat ‘iedere pensioendeelnemer meer aan pensioen uitgekeerd krijgt dan hij en zijn werkgever ooit samen aan premies hebben betaald’. PensioenOpstand ondergraaft dit door het voorbeeld te noemen van een werknemer die op zijn 35ste, na tien jaar opbouw, verder gaat als zelfstandige. Pikaart. ‘Hij heeft dan meer premie ingelegd dan zijn toegezegde pensioen. De Pensioenfederatie gaat uit van een pensioendeelnemer die veertig jaar bij een baas blijft. Zo’n deelnemer bestaat alleen nog op de tekentafel.’

  Riemen zegt dat het slechts gaat om een paar uitzonderingsgevallen. ‘En bovendien wordt het pensioen geïndexeerd, dus uiteindelijk is het wel degelijk meer geld.’

 42. floor says:

  @nhz & frans
  Ik denk dat jullie je standpunt t.a.v. Israël en de joden nu wel voldoende naar buiten hebben gebracht.
  Doe mij een lol en zoek daar een andere site voor om je hart te luchten.

 43. PIet says:

  Dr t, hou asjeblaf op met die slechte verhalen van je.
  Ik kan me niet voorstellen dat je zelf zo dom bent om alles te geloven wat je zelf opschrijft.
  Het moet een spelletje zijn, ik hoop het echt voor je, en voor de mensen om je heen. Maar wel leuk dat je af en toe wat teasende stukjes post! Keeps it alive here.

 44. Frans says:

  floor: @nhz & fransIk denk dat jullie je standpunt t.a.v. Israël en de joden nu wel voldoende naar buiten hebben gebracht.Doe mij een lol en zoek daar een andere site voor om je hart te luchten.

  Ik denk dat je Steve en Frans bedoeld?
  Ten eerste bepaal ik zelf wat ik schrijf en niet scrhijf, ten tweede ben ik niet begonnen een infantiel betoog over hoe groot de vuurkracht van Israel wel is.
  Misschien had ik beter moeten weten en niet reageren, maar dit schoot me echt in het verkeerde keelgat.
  Wat betreft Israel: ik ben niet anti-joods, wel anti Zionist. Er zijn zelfs orthodoxe joden die tegen het zionisme protesteren.
  En voordat je erover begint: ja, het zionisme heeft ALLES te maken met de economische toestand waar we in zitten.
  Zionististen hebben onder andere Hitler gefinanciert om maar iets te noemen.
  OK: ik zal proberen het niet te laten escaleren, maar als ik zie dat mensen ongeinformeerd domme uitspraken doen, dan heb je kans dat ik daar op reageer.

 45. Frans says:

  floor,

  By the way opvallend dat je alleen diegene die in jouw ogen anti Israel is (wat niet zo is) oproept tot stoppen van de discussie: hoe doorzichtig & kinderachtig.

 46. MR says:

  “Wat betreft Israel: ik ben niet anti-joods, wel anti Zionist. Er zijn zelfs orthodoxe joden die tegen het zionisme protesteren.”

  Dat zijn joden die anti-joods net als jij. Antisemieten.

  “Zionististen hebben onder andere Hitler gefinancierd”

  Ja ja.

 47. Frans says:

  MR: “Wat betreft Israel: ik ben niet anti-joods, wel anti Zionist. Er zijn zelfs orthodoxe joden die tegen het zionisme protesteren.” Dat zijn joden die anti-joods net als jij. Antisemieten.“Zionististen hebben onder andere Hitler gefinancierd”Ja ja.

  Hartstikke leuk, maar ik heb joodse vrienden.
  Betekend niet dat ik niet kritisch ben.

 48. Dawg says:

  Frans,

  Tsja Frans. En dan maar klagen dat de bezoekers van dit blog je linkjes niet serieus nemen. Haha.

 49. Frans says:

  MR: P>“Zionististen hebben onder andere Hitler gefinancierd”Ja ja.

  Doe eerst maar eens je huiswerk, praten we dan verder.

 50. MR says:

  De economie herstelt pas als de olieproblemen opgelost zijn. Het wordt nooit meer zoals het was.

 51. MR says:

  “Hartstikke leuk, maar ik heb joodse vrienden.”

  En wat zegt dit over jou?

  “Doe eerst maar eens je huiswerk, praten we dan verder.”

  Je beschuldigt, zonder bewijzen. Als iemand protesteert moet hij zijn huiswerk doen. Ja ja.

 52. Frans says:

  Dawg: Frans, Tsja Frans. En dan maar klagen dat de bezoekers van dit blog je linkjes niet serieus nemen. Haha.

  Ik klaag er niet over: ik heb alleen twijfels erover.
  Je kunt het paard naar het water brengen, maar hij moet zelf drinken.
  Ik zoek de links met zorg uit, en zet deze op dit blog om uit te zoomen.
  Dit past in mijn visie dat het gros van de mensen nooit verder heeft gekeken en nagedacht buiten de voor ons gebaande paden.
  Met alle respect, maar ik merk dat ik op dit blog van de **op dit gebied** de minst geschoolden de meeste weerstand krijg: niet zo verwonderlijk.
  Of iemand in zijn veilige gebied wil blijven en niet bereid is om wat hij tot nu toe als waarheid zag onder de loupe te leggen vind ik prima. Als je wilt blijven slapen, geen probleem.

 53. Frans says:

  MR: “Hartstikke leuk, maar ik heb joodse vrienden.” En wat zegt dit over jou?“Doe eerst maar eens je huiswerk, praten we dan verder.”Je beschuldigt, zonder bewijzen. Als iemand protesteert moet hij zijn huiswerk doen. Ja ja.

  Beste MR, ik stop met deze discussie tot groot genoegen van anderen.

 54. ll says:

  Olieproblemen ? Kennis van mij heeft een booreilend, kosten olie van boorpunt naar de wal onder de 1 euro per vat, hierin zit alles berekend, geologische onderzoeken vooraf, proefboren, boren, vast platform installeren, transport naar de kust, huur van zijn booreiland, personeelskosten inclusief vliegen en transport van – en naar boorplatform, kortom alles….. 🙂

  P.s. de Noorse boorplatforms zijn nog ietsje goedkoper 😉

 55. floor says:

  Frans,

  Nhz & Frans staat er volgens mij en niet Steve & Frans

 56. MR says:

  “Olieproblemen ? Kennis van mij heeft een booreilend, kosten olie van boorpunt naar de wal onder de 1 euro per vat, hierin zit alles berekend, geologische onderzoeken vooraf, proefboren, boren, vast platform installeren, transport naar de kust, huur van zijn booreiland, personeelskosten inclusief vliegen en transport van – en naar boorplatform, kortom alles…..”

  Waar is die kennis? Wie is hij? We hebben hem nodig!!

 57. Rik says:

  @48 Frans
  Natuurlijk bepaal je zelf wat je schrijft.. maar hou het wel gerelateerd aan deze blog!

  Ik weet niet of de site beheerder nog actief meeleest.. maar misschien alle comments onder dit artikel wissen..

 58. floor says:

  ll,

  Allemaal speculatie Il, we worden gewoon geript voor zolang als dat dat kan.
  Hierin verschillen de overheid en olieconcerns geen haar met Appie.

 59. Dawg says:

  Frans,

  Ben altijd bereid m´n eigen paradigma´s ter discussie te stellen. Ik stop alleen wel met nadenken als in het Joods/Palestijnse conclict woorden als holocast wat eh… achteloos worden gedropt. Dan denk ik toch eventjes dat anti zionisme en anti semitisme wel vaak heel erg dicht bij elkaar liggen.

 60. ll says:

  MR, je hebt natuurlijk wel wat beginkapitaal nodig 🙂

 61. floor says:

  Frans,

  ‘Met alle respect, maar ik merk dat ik op dit blog van de “op dit gebied” de minst geschoolden de meeste weerstand krijg: niet zo verwonderlijk’

  Inderdaad niet zo verwonderlijk, ik kan van deze zin nog geen soep koken. Maar indien je onder ‘de minst geschoolden’ die lieden verstaat die zich weigeren vast te vreten in die samenzwerings theoriëen van jou, zou ik eerst eens bij mijzelf te rade gaan.
  Misschien zit je op een verkeerde site of zo?

 62. MR says:

  “MR, je hebt natuurlijk wel wat beginkapitaal nodig”

  Ik voorzie je kennis, als hij bestaat, en als hij nuchter is, van kapitaal.

 63. ll says:

  MR hij bestaat echt hoor 🙂

  Hij heeft het boorplatform te huur voor 100.000 dollar per dag, en nu is zijn opdrachtgever Schlumberger, dat wisselt……

  In die huur zitten reiskosten, transportkosten, slepen naar een nieuwe boorput, personeelskosten etc.

  Het boorplatform is slechts een klein onderdeeltje van een groot geheel…..

 64. nhz says:

  floor: @nhz & frans
  Ik denk dat jullie je standpunt t.a.v. Israël en de joden nu wel voldoende naar buiten hebben gebracht.

  Fijn dat je zo’n onbelemmerde blik op de wereld hebt floor; lekker je kop in het zand steken, strak meedenken met de Fabeltjeskrant en iedere niet onconditioneel positieve uitlating rond dit onderwerp neersabelen. Terwijl het toch echt veel te maken heeft met de internationale schuldenbubble.

 65. nhz says:

  ll: Het boorplatform is slechts een klein onderdeeltje van een groot geheel…..

  het probleem is doorgaans niet de produktiekosten, maar de exploratie; de kosten daarvan zijn al tijden exponentieel aan het stijgen. Heel veel zoeken voordat je een bron vind die de moeite waard is. Ik heb ook een verre kennis met boorplatformen voor olie en gas (in Zuid-Amerika), maar daarvan hoor ik andere verhalen; het is niet bepaald automatisch geld rapen als je voor eigen risico boort.

  Dit even afgezien van het feit dat allerlei indirecte kosten van olie niet aan de gebruikers in rekening gebracht worden (oil wars en alle gevolgen daarvan zoals migratie en corrupte regimes, vervuiling, global warming). Als we dat wél zouden doen dan kostte de benzine nu al minstens 10 euro per liter aan de pomp.

 66. MR says:

  Een klein onderdeeltje, inderdaad. Een Euro per vat, schreef je, en zonder bewijzen.

 67. MR says:

  nhz:
  “Terwijl het toch echt veel te maken heeft met de internationale schuldenbubble.”
  Wat bedoel je?
  Wat Frans schreef?:
  Frans:
  “En voordat je erover begint: ja, het zionisme heeft ALLES te maken met de economische toestand waar we in zitten.”
  De zionisten hebben er natuurijk niets mee te maken.

 68. Konstantijn 5 says:

  Koopkracht komende 5 jaar onder druk?
  En de voorbije 15 jaar dan?
  Stond die zeker niet onder druk.

 69. MR says:

  Konstantijn 5,

  Als je huisbezitter was, die niet verder keek dan zijn neus lang was, en je de groeiende waarde van je huis “op nam”, stond je koopkracht niet onder druk.

 70. Konstantijn 5 says:

  In het land waar ik vandaan kom, nemen de mensen de overwaarde van hun huis niet of nauwelijks op.
  Gebeurd voornamelijk in het meest progressieve land van de wereld.

 71. MR says:

  En het is de schuld van de zionisten. 🙂

 72. Frans says:

  floor: Frans, ‘Met alle respect, maar ik merk dat ik op dit blog van de “op dit gebied” de minst geschoolden de meeste weerstand krijg: niet zo verwonderlijk’Inderdaad niet zo verwonderlijk, ik kan van deze zin nog geen soep koken. Maar indien je onder ‘de minst geschoolden’ die lieden verstaat die zich weigeren vast te vreten in die samenzwerings theoriëen van jou, zou ik eerst eens bij mijzelf te rade gaan.Misschien zit je op een verkeerde site of zo?

  Staat een keer het woordje de teveel in.

 73. Frans says:

  MR: als je werkelijk geinteresseerd bent om hier meer van te weten te komen, dus om onderzoek te doen met een open instelling, dan kan ik links naar sites geven waar je je eigen onderzoek kunt beginnen.

 74. Frans says:

  By the way: samenzwerings theorieen is typisch de sound-bite die wordt gebruikt door de mensen die er belang bij hebben dat de waarheid niet bekend wordt, en door mensen die zonder er zich in te hebben verdiept maar wat roepen.
  Ook voor jou geld: als je de moeite wilt doen en het onderzoek wilt starten kan ik je tips geven.

 75. Frans says:

  Dawg: Frans, Ben altijd bereid m´n eigen paradigma´s ter discussie te stellen. Ik stop alleen wel met nadenken als in het Joods/Palestijnse conclict woorden als holocast wat eh… achteloos worden gedropt. Dan denk ik toch eventjes dat anti zionisme en anti semitisme wel vaak heel erg dicht bij elkaar liggen.

  Mee eens.

 76. MR says:

  Frans,

  Ik ken die links al, althans ik ken de soort. Dank je.

 77. Frans says:

  Rik: @48 FransNatuurlijk bepaal je zelf wat je schrijft.. maar hou het wel gerelateerd aan deze blog! Ik weet niet of de site beheerder nog actief meeleest.. maar misschien alle comments onder dit artikel wissen..

  Ik heb al vaker gezegd: ik zie de huizenbubbel in een groter verband.
  Ik zoom vaak uit, andere zoomen in.

  Mijn aanvankelijke post was een reactie op de infantiele post van 28 Konstatijn 5, die het nodig vond om een opsomming van het wapenarsenaal te geven van Israel (over niet ter zake doend gesproken!), en het had over de noodzaak van een snelle aanval op de Iraanse installaties.
  Dat soort lulkoek ga ik inderdaad tegen in verweer.
  Het gaat hier wel om mensen.
  Als mensen zo ongelofelijk stom zijn om de mass media achterna te lopen zonder zich te verdiepen in wat er werkelijk speelt, dan kun je een reactie verwachten van deze kant.

 78. Frans says:

  @ MR: de soort… Dacht ik al: vooringenomen…

 79. MR says:

  Frans,

  Meer als de soort die volgt uit jouw meningen als hier geciteerd:

  Frans: Ik denk dat je Steve en Frans bedoeld?Ten eerste bepaal ik zelf wat ik schrijf en niet scrhijf, ten tweede ben ik niet begonnen een infantiel betoog over hoe groot de vuurkracht van Israel wel is.Misschien had ik beter moeten weten en niet reageren, maar dit schoot me echt in het verkeerde keelgat.Wat betreft Israel: ik ben niet anti-joods, wel anti Zionist. Er zijn zelfs orthodoxe joden die tegen het zionisme protesteren.En voordat je erover begint: ja, het zionisme heeft ALLES te maken met de economische toestand waar we in zitten.Zionististen hebben onder andere Hitler gefinanciert om maar iets te noemen.OK: ik zal proberen het niet te laten escaleren, maar als ik zie dat mensen ongeinformeerd domme uitspraken doen, dan heb je kans dat ik daar op reageer.

 80. Expat says:

  Frans,

  Als jij uitzoomt van die woningmarkt, blijven die oogkleppen van je gewoon op. Je hebt hierdoor niet in de gaten hoe vertekend jouw wereldbeeld is geworden en gebruikt je “intelligentie” om de delta in wereldbeeld met je ongeving te verklaren. Hiermee hou je jezelf voor de gek, Frans.
  Het internet kan inderdaad je kennis vergroten, maar besef dat er veel valkuilen zijn. Denk er nog eens over na als je weer op je boot zit en niet achter je pc, dat helpt misschien.

 81. lapje says:

  Gaan we de economische problemen in Nederland dan ook gelijk maar in de schoenen schuiven van de parasitaire medelanders? Islam als uitlaatklep voor alles wat fout is aan het socialisme. Jodendom als uitlaatklep voor alles wat fout is aan kapitalisme. En atheïsten voor alles wat fout is aan liberalisme. Zelfs als er een kern van waarheid in zit, dan nog wil ik een schitterend bijbels spreekwoord aanhalen: wel de splinter in het oog van een ander, maar niet de balk in het eigen oog zien.

  Wij zijn de overheid, wij zijn de samenleving, wij zijn Nederland. En elk land verdient de regering die het heeft.

  Kunnen we nu weer focussen op de huizenmarkt?

 82. lexion says:

  frans, bedoel je dat Hitler zelf een jood was? Je kan toch niet zeggen dat “de joden” Hitler hebben gefinancierd. Toen het nationaal socialisme opkwam in de jaren dertig zijn de joden die het zich konden veroorloven gevlucht naar andere landen.

  Ik walg van mensen zoals jij frans, die doen aan geschiedvervalsing.
  bhalalahwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah

 83. Frans says:

  @ Expat: Het is niet eenvoudig uit te leggen hoe ik tot mijn ideeen (zullen we het maar noemen) ben gekomen.
  Het is een lang proces van studie, achterdocht, een gevoel krijgen voor, anologieen op andere terreinen, vele, vele informatie bronnen, kijken of de puzzel valt, consolidatie, etcetera.
  Ik KAN NIET eenvoudig zaken hard maken, aangezien er altijd weerwoord op te vinden is. De Turken hebben genocide op de Armenen uitgevoerd: bewijs het maar eens! Je kunt allerlei artikelen aandragen, maar dit kan worden afgedaan als disinformatie. (Met hetzelfde gemak waarmee informatie bronnen die ik gebruik kunnen worden afgedaan).
  Wat ik wel doe is niet zo maar op de eerste en beste informatiebron afgaan, maar een idee zichzelf laten vormen en rijpen. Ook ben ik bereid om inzichten later te verwerpen als er reden toe is.
  Ik besef dat ik met sommige statements de knuppel in het hoenderhok gooi, en van alles over me heen krijg: so be it.
  De valkuilen waar je het over hebt ben ik me (hopelijk) bewust van.
  Er zijn informatiebronnen die ik uitstekend vindt, maar waar ik aan een aantal ideeen gewoonweg niet toe ben omdat ik het te speculatief vind, te weinig bewijs zie, of er misschien nog gewoon niet aan toe ben.
  Het is gewoon zo als je er langer op studeerd, dat je allerlei zaken die eerst los van elkaar lijken te staan, toch verband hebben. 9-11: moest ik eerst niets van weten, ging mijn interesse ook niet naar uit. Nu na lange tijd ben ik ervan overtuigd dat het anders in elkaar zit dan ze ons doen willen geloven.
  Dit komt niet voort uit een of twee platte feiten, maar uit talloze aspecten, waaronder het feit dat het analoog is aan andere gebeurtenissen, die op zich weer zijn vervat in een grotere lijn, waarvan weer veel feiten bekend zijn.
  (Dan kom je bijvoorbeeld uit op uitspraken van vorige presidenten van de US, welke gewoon FEIT zijn)

  Klinkt misschien allemaal vaag, maar veel meer kan ik er niet van maken.

 84. Frans says:

  lexion: frans, bedoel je dat Hitler zelf een jood was? Je kan toch niet zeggen dat “de joden” Hitler hebben gefinancierd. Toen het nationaal socialisme opkwam in de jaren dertig zijn de joden die het zich konden veroorloven gevlucht naar andere landen.Ik walg van mensen zoals jij frans, die doen aan geschiedvervalsing.bhalalahwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah

  Geschiedverfalsing? Give me a break!
  http://www.guardian.co.uk/world/2004/sep/25/usa.secondworldwar
  http://www.youtube.com/watch?v=KRzPOL9wGBk&feature=related

  Overigens: een Zionist is wat anders dan een jood.
  Een Zionist hoeft geen jood te zijn, en zeker elke jood is geen zionist.

 85. Vedder says:

  Wat een discussie… ben even een tijdje weggeweest, dacht even dat ik op geenstijl of iets dergelijks terecht was gekomen

 86. Juan Belmonte says:

  Vedder: Wat een discussie… ben even een tijdje weggeweest, dacht even dat ik op geenstijl of iets dergelijks terecht was gekomen

  Tsja Juan snapt gelukkig ook niet alles.
  En daar willi het graag bij laten 🙂

 87. Oeps says:

  O(ff) T(opic)

  O kijk, de discussie is op ongeveer dezelfde toon voortgezet als die gisteravond geeindigd is. Fraai .. het ‘vlieg elkaar eens fijn in de haren seizoen’ is blijkbaar geopend. Da’s allemaal de schuld van die Adamus 😛 !

  O(n) T(opic)

  Toenemende inflatie, wil ik best geloven. Was die gisteren trouwens niet stabiel:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11712916/__Inflatie_eurozone_stabiel_op_2_7_procent__.html

  Nou ja .. behaalde resultaten van een uurtje geleden … 😉

  Combineer koopkrachtverlies met de schijnbare grote moeite die we hebben ons uitgaven patroon te veranderen dan gaat het deurwaarders-gilde gouden tijden tegemoet!

  Eten word misschien wat goedkoper:

  http://www.bloomberg.com/news/2012-03-15/rice-prices-10-30-higher-in-many-asian-nations-correct-.html

  en olie:

  http://www.reuters.com/article/2012/03/15/us-obama-energy-spr-idUSBRE82E00P20120315

  en verder, gewoon blijven lachen:

  http://www.bloomberg.com/news/2012-03-15/dutch-austerity-demands-risk-backfiring-on-premier-euro-credit.html

  hahaha 😀 ha.

 88. Oeps says:

  nhz@30

  “iGadgets voortaan ook als investering ”

  Da’s overdreven, een pakje boter en een paar schoenveters kunnen ook prima als onderpand dienen voor de ECB:

  http://www.telegraaf.nl/dft/11717639/__Geldinjecties_van_centrale_banken_kennen_keerzijde__.html

  “Wordt toch allemaal in China gemaakt dus die rare earth elements zijn no problemo”

  Niet helemaal waar. Prijs van onderdelen zijn hierdoor toch aardig gestegen, of het nou in China word verwerkt of niet. Maar met torenhoge product marges is dit vast geen probleem.

  “maar ik vrees dat er voor de fotografie dit jaar toch een veel zwaarder geval met groot scherm moet gaan komen”

  Zal je toch moeten kiezen voor een doctrine, M$, OSX of FSF, of ga je het helemaal zelf maken, van conserven blikjes en paar stukjes waslijn?

  “indoctrinatie kan blijkbaar niet vroeg genoeg beginnen”

  Voorlopig heeft M$ ~98% van de markt, niet OSX. Bovendien een Mac is maar een computertje met wat incourante programmatuur (en die kan eraf), da’s anders voor de iPrul serie .. met volstrekt ongedefinieerde en verborgen feats ingebouwd.

  “dus je moet een IQ van boven de 150 hebben het AAPL evangelie blind te kunnen volgen”

  Dat zegt ze niets, en mij ook niet. Ik denk eerder dat ze het gaan hacken, kunnen we het licht bij de buren aan en uit doen .. heel grappig 😉

  “je volgt de Fabeltjeskrant nauwgezet geloof ik”

  Ja meneer Aart .. sorry .. 🙂

  nhz@31

  “ik schat dat van een gemiddelde kruisraket 99% uit China komt”

  Nou heb jij een beetje veel Fabeltjeskrant gekeken, meneer Aart 😀 .

  ll@58 & ll@64

  “je hebt natuurlijk wel wat beginkapitaal nodig ”

  En misschien een eindkapitaal? Want 1 Eur/bbl klnkt misschien aantrekkelijk, maar aan alles komt een einde, en als je zelf ook opdraait voor de kosten de installatie tzt om te zagen en/of op te ruimen, heb je wel een kleine winstmarge nodig 😉 .
  Oh ja, en er zit vaak nog wat royalties op de geproduceerde olie. Nee .. leuker kunnen we het niet maken!

  😯

 89. lexion says:

  frans ga weg met je new world order bullshit. Ga lekker op een new age illuminati web site verder.

 90. SchuurHuurder says:

  Om maar even terug naar het onderwerp van dit blog te gaan: Wat moet er gebeuren willen wij ook zulke prachtige dalingen krijgen zoals nu in Spanje? Werkloosheid naar 20%?

  Kunnen de dames en heren overigens stoppen met de huidige discussie omtrent Joden/NWO etc? Ben heus niet vies van een beetje complotdenken, maar ten eerste is dit niet erg relevant voor dit blog en ten tweede denk ik niet dat nieuwe bezoekers dit blog op de waarde schatten die het verdiend als dit het onderwerp van discussie is.

 91. Oeps says:

  SchuurHuurder,

  Was dat het onderwerp? Vraag me ook af hoe prachtig Spanje nu is …
  In ieder geval als antwoord op je vraag:
  Een volledig ineenstorten van het monetair systeem?
  Dan worden we allemaal een schuur huurder.

 92. Ralph says:

  Frans: Ik denk dat je Steve en Frans bedoeld?
  Ten eerste bepaal ik zelf wat ik schrijf en niet scrhijf, ten tweede ben ik niet begonnen een infantiel betoog over hoe groot de vuurkracht van Israel wel is.
  Misschien had ik beter moeten weten en niet reageren, maar dit schoot me echt in het verkeerde keelgat.
  Wat betreft Israel: ik ben niet anti-joods, wel anti Zionist. Er zijn zelfs orthodoxe joden die tegen het zionisme protesteren.
  En voordat je erover begint: ja, het zionisme heeft ALLES te maken met de economische toestand waar we in zitten.
  Zionististen hebben onder andere Hitler gefinanciert om maar iets te noemen.
  OK: ik zal proberen het niet te laten escaleren, maar als ik zie dat mensen ongeinformeerd domme uitspraken doen, dan heb je kans dat ik daar op reageer.

  LOL! Ga werk zoeken mafkees.

 93. Oeps says:

  Ralph,

  Ook Frans heeft recht op zijn mening, en om die op te schrijven. Heb je misschien nog een bijdrage aan het onderwerp van deze post? Daling van koopkracht …?

  🙂

 94. dalen says:

  Kees Verhoeven @KeesVee, Tweede Kamerlid D66 vraagt een paar maal per week via twitter altijd een paar stellingen te tweeten.

  Ik dacht:
  1. wachtgelden worden afgeschaft
  2. bijbaantjes politici worden openbaar en/of verboden
  3. HRA wordt voor politici afgeschaft
  4. Salarissen politici naar normaal niveau
  5. Gelimiteerd ambtenarenapparaat.
  6. Geen auto met chauffeur

  Mochten jullie aanvulling hebben dan svp twitteren naar Kees Verhoeven >> @KeesVee

 95. Oeps says:

  Aurely,

  Deflatie? Ja alles wordt wel duurder, maar is dat geen inflatie? Spruitjes worden duurder, dus spruitje is meer waard geworden, geld wat minder? En dan hou je minder over per maand. Moet je met baas gaan praten over inflatie correctie van je salaris ….

 96. Oeps says:

  dalen,

  Limiet salaris bank baasjes?

  😯

 97. dalen says:

  oeps

  Eens

  Zeg het hier

  http://twitter.com/#!/keesvee

  Misschien komt het dan een keer waar wij het willen hebben.

 98. Expat says:

  Frans,

  Frans, het probleem is dat er in onze maatschappij bijna bij iedere gebeurtenis wel belanghebbende te vinden zijn. Dus als je iets wil vinden dan lukt dat en als je iets wil onderbouwen dan lukt dat.

  Neem nu dit forum. Er zijn belanghebbenden om bezoekers van dit forum te doen denken dat een ploffende NL huizenmarkt in dezelfde categorie hoort als 9-11 conspiracy theories.

  Dus als jij niet jou was, zou je waarschijnlijk denken dat Frans bij de NVM werkte. Dus…

 99. floor says:

  dalen,

  Is dat Kees z’n manier om contact met de kudde te houden?

 100. hugo says:

  Voor Juan, Spaanse huizenmarkt maakt wederom een duikvlucht http://www.zerohedge.com/news/spanish-housing-re-plunging

 101. hugo says:

  Ter entertainment een leuk filmpje over brokers (parodie) http://www.dailymotion.com/video/x71zxa_straight-talk-stock-market_fun#from=embediframe

 102. ll says:

  Ondertussen in Nijmegen, de pers is ontwaakt :-), de burger ook, gezien het aantal reacties 🙂

  NIEUWE APPARTEMENTEN BLIJVEN LEEGSTAAN

  http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/10663537/Nieuwe-appartementen-blijven-leeg-staan.ece

 103. nhz says:

  Oeps: Niet helemaal waar. Prijs van onderdelen zijn hierdoor toch aardig gestegen, of het nou in China word verwerkt of niet. Maar met torenhoge product marges is dit vast geen probleem.

  ja, dat bedoelde ik. En anders gewoon nog wat meer kinderen in de Apple fabriek aan het werk zetten ;(

  Oeps: “indoctrinatie kan blijkbaar niet vroeg genoeg beginnen”

  Voorlopig heeft M$ ~98% van de markt, niet OSX.

  ik ben geen fan van Mickeysoft of Bill Gates, maar ik vind Apple een véél engere firma (de laatste tien jaar ofzo).

  Oeps: “ik schat dat van een gemiddelde kruisraket 99% uit China komt”

  Nou heb jij een beetje veel Fabeltjeskrant gekeken, meneer Aart

  Nee hoor; een jaar of vijf geleden heeft iemand in Nieuw Zeeland al eens laten zien dat je met ongeveer $5000 dollar aan postorder onderdelen uit China een kruisraket in elkaar kunt zetten (die officieel momenteel iets van 15 miljoen kosten dacht ik), uitgezonderd de bom. En zelfs die bommen worden vooral door schroevendraaier fabrieken in de VS gemaakt, uit verregaand Chinese onderdelen. Nee, de VS produceert (net als Nederland) vooral nog gebakken lucht. En hele slechte auto’s enzo, natuurlijk 🙂

  SchuurHuurder: Wat moet er gebeuren willen wij ook zulke prachtige dalingen krijgen zoals nu in Spanje?

  ik vond het wel grappig dat in de persberichten vandaag stond dat men zich grote zorgen maakt over de 400 miljard exposure die de Spaanse banken nog hebben aan leningen voor vastgoed resp. vastgoed bedrijven. Dan hoeven we het vandaag niet over Nederland te hebben, move on, nothing to see here 🙂

 104. nhz says:

  ll: NIEUWE APPARTEMENTEN BLIJVEN LEEGSTAAN

  ik snap niet dat dat nog nieuws is 🙂

 105. nhz says:

  WC eend: De stagnerende woningmarkt — en de nieuwbouw in het bijzonder — is niet gebaat is bij deze nog verse jurisprudentie en haar gevolgen.

  de notaris is er ook niet bij gebaat, en ze klagen al een poosje dat het zo moeilijk gaat in de branche. Voor je het weet moet de tweede Bentley er aan geloven en dat kan nooit goed zijn voor de economie; dan liever 10.000 kappers de WW in 🙂

 106. xenobinol says:

  De spaarhypotheek is gelegaliseerde diefstal volgens Arnoud Boot 🙂

  http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=1474140&audioId=1474150

 107. dalen says:

  @ 109

  “Het is thans aan de politiek om in te grijpen. Dat kan eenvoudig door bijvoorbeeld bij wet te bepalen dat een consument geen toestemming van een hoger gerangschikte hypotheekhouder nodig heeft om een tweede of volgende hypotheek op hetzelfde ­onderpand te vestigen.”

  Ik denk dat de notaris hier toch wat kort door de bocht gaat. Het is namelijk niet in de wet geregeld dat toestemming nodig is maar het is een, vrijwel altijd, standaardbepaling.

  De KNB is momenteel in onderhandeling met de banken om deze bepaling te schrappen. Let op dat is niet om de consument te beschermen maar in casu werd de desbetreffende notaris op zijn vingers getikt door het Hof omdat het het Hof vond dat de notaris niet aan de vestiging van de tweede hypotheek had mogen meewerken, zonder dat zijn cliënt toestemming aan de eerste hypotheekhouder had gevraagd. Dit ivm de bepaling.

  Nota bene had deze notaris zelf de eerste en de tweede hypotheek gevestigd.

  Conclusie van mij.

  Notaris lees ook eens de akte en de algemene voorwaarden dan had je dit kunnen voorkomen.

  KNB in brand gevlogen terwijl het te voorzien was.

  Wij maar roepen hier “kopers lezen niet en tekenen alles”. Mijns inziens ook waar maar dat verwacht ik niet van een notaris.

  Misschien jongste kandidaat-notaris of erger secretaresse geweest die even akte passeerde.

  Zie zo leuke reactie voor in het lijfblad van notarissen WPNR.

  Ik ga maar weer eens in de pen en vijanden maken.

  Juristen op deze blog: wat denken jullie?

 108. dalen says:

  PS de oproep van de notaris om de wet te wijzigen, Boek 3 dus, is kul.

  Ik kan enkele argumenten verzinnen maar een notaris moet rechercheren en daar hoort dit bij.

  Voor zijn standaardaktes kan dat denk wel. Alleen de toelichting in de standaardakte voor de secretaresse aanpassen. En hopen dat zij dat dan wel leest.

 109. AVE says:

  nhz,

  Was er zo’n 70-80 jaar geleden ook niet iemand die ook zoiets dacht? Ik zit te wachten op een AH-Erlebnis.

  Misschien iemand anders een idee?

  Dit is met regelmaat wel een heel gek blog, vooral dat “fact free” reageren leidt soms tot de meest opzienbare uitspraken.

 110. Juan Belmonte says:

  hugo: Voor Juan, Spaanse huizenmarkt maakt wederom een duikvlucht

  Dank hugo.
  Met Griekse rust wordt het tijd voor Spanje in beeld ?

  Even een korte samenvatting van punten die we hier wel en in de NL pers niet hebben zien voorbijkomen:

  Banesto verkoopt 4600 huizen tegen prijzen van 20 jaar gelee. (80% korting)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/twee-keer-dezelfde-steen/#comment-99920

  In Seseña gaat de appartementen weg voor 1/3 van de prijs uit 2007:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2012/nvb-grondprijzen-moeten-40-procent-omlaag/#comment-97560

  Spanje: -25% is officieel:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97839

  Huren in Spanje -25%
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-01-2012/forse-stijging-van-loonbeslagen/#comment-96327

  In Spanje zijn 82% van de makelaarskantoren verdwenen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-01-2012/banken-willen-alle-remmen-losgooien/#comment-95790

  In Spanje is de prijsval van door de bank ingenomen woningen 43% (stand einde 2011)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2011/raad-van-state-donners-maatregelen-tegen-scheefwonen-onevenwichtig-en-eenzijdig/#comment-94664

  Spanje 300.000 huizentransacties in 2011 waar er in 2006 1.000.000 waren:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-12-2011/draaikont-frans-weekers/#comment-94270

  In Spanje staan 3 miljoen huizen leeg: 13% van het totaal:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-11-2011/wat-het-kabinet-ook-doet-de-huizenbubbel-loopt-leeg/#comment-92107

  Men voorziet 700.000 probleemhypotheken in 2015 in Spanje:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91509
  Berekening dat SUSHI in Spanje 500 Miljard euro is:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-11-2011/wat-het-kabinet-ook-doet-de-huizenbubbel-loopt-leeg/#comment-91948

 111. Frans says:

  Expat: Frans, Frans, het probleem is dat er in onze maatschappij bijna bij iedere gebeurtenis wel belanghebbende te vinden zijn. Dus als je iets wil vinden dan lukt dat en als je iets wil onderbouwen dan lukt dat. Neem nu dit forum. Er zijn belanghebbenden om bezoekers van dit forum te doen denken dat een ploffende NL huizenmarkt in dezelfde categorie hoort als 9-11 conspiracy theories.Dus als jij niet jou was, zou je waarschijnlijk denken dat Frans bij de NVM werkte. Dus…

  De huizenbubbel is gemakkelijker met statistieken te onderbouwen als 9-11.
  Follow the money is meestal een goede manier om te kijken hoe de hazen lopen. Dit zou moeten worden uitgebreid met follow the power.
  Voor mij is het duidelijk dat de banken de machtszetel is van TPTB. (The powers that be).
  De geschiedenis staat vol van feiten die dit ondersteunen.
  Wat hier samenzweringsdenken wordt genoemd lijkt vaak absurd en vreemd als je geen studie ervan maakt.
  Doe je dit wel dan zie je dat er oneindig veel feitelijk materiaal is wat dit onderbouwd.
  Een flinke duik in de geschiedenis is noodzakelijk.
  Het helpt bijvoorbeeld erg om in detail te bekijken hoe het romeinse rijk is ingestort.
  Nou ja, ik zal er maar over ophouden, aan de reacties te zien zijn sommige mensen net wat minder dan super enthousiast met mijn poging ze te voorzien van links die van redelijk onverdachte hoek komen, en die erg veel feitelijke informatie geven.
  je probeert ze te laten fietsen, maar ze haken al af bij het uit de schuur halen van de fiets. Tant pis!

 112. AVE says:

  Frans,

  Wel eens van demagogie gehoord en hoe dat werkt?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Demagogie

 113. Juan Belmonte says:

  AVE: “fact free” reageren leidt soms tot de meest opzienbare uitspraken.

  Tsja het moet aan het temperament van Juan liggen maar….
  bovenstaande FACT BASED
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-03-2012/koopkracht-komende-vijf-jaar-onder-druk/#comment-100778
  constateringen zijn op zijn minst opzienbarend, wellicht zelfs historisch.

  La historia
  nunca parra
  this is not
  the end of History
  8)

 114. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 115. Steven says:

  aan Steve

  Wat een kille bedoeling.. http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-83602152-lauriergracht-47-a/fotos/#foto-23

  Het lijkt inderdaad op wat modern opgeknapte klaslokaaltjes. Om het verkoopbaar te maken had ze beter zelf kunnen poseren.

 116. Frans says:

  AVE: Frans, Wel eens van demagogie gehoord en hoe dat werkt?http://nl.wikipedia.org/wiki/Demagogie

  Ik heb enkele links gegeven, en heb geen enkele inhoudelijke reactie ontvangen.
  Wat ik verder probeer uit te leggen is dat eigen onderzoek de enige mogelijkheid is je een oordeel te vormen.
  Als je dat demagogie noemt: prima.

 117. ll says:

  Het probleem in de UK is bij aflossingvrije hypotheken de herfinanciering ……, er is n.l. geen geld meer voor, dus moet het hele bedrag in één keer worden afgelost, en dat de woningen ook nog eens in prijs zijn gezakt……., dat is pas een tijdbom…

  http://www.z24.nl/z24geld/artikel_298555.z24/Aflossingsvrije_hypotheek__ook_in_Engeland_tijdbom.html

 118. Paul99 says:

  floor:
  @nhz & frans
  Ik denk dat jullie je standpunt t.a.v. Israël en de joden nu wel voldoende naar buiten hebben gebracht.
  Doe mij een lol en zoek daar een andere site voor om je hart te luchten.

  Ik heb een opmerking van technische aard, jammer dat deze site nog geen aanbevelingen kent voor individuele postings, anders was deze quote mijn eerste geweest, misschien voor meer bezoekers.
  Je kunt het zo gek niet maken, het kan over kanaries gaan of over het weer, het moet al gek gaan of Wilders of de Joden worden erbij gehaald en krijgen de schuld.

  On-topic maar weer.

 119. Adamus says:

  Frans,

  Misschien alle linkjes even onder elkaar zetten ?

 120. nhz says:

  AVE: Was er zo’n 70-80 jaar geleden ook niet iemand die ook zoiets dacht? Ik zit te wachten op een AH-Erlebnis.

  wel eens van de balk en de splinter gehoord? Verder ga ik niet in op jouw herhaalde insinuaties als er iets langskomt dat ook maar in de verte met een bepaald landje te maken heeft.

  Steve: In december 2011 zette Doutzen het huis te huur voor bijna 3.000 euro per maand.

  kortom, volgens ouderwetse normen is het dan ongeveer 300k euro waard. Bij mij in de buurt zijn er inmiddels diverse huizen van een miljoen euro die voor minder dan 2000 euro p/m te huur zijn – maar ook voor dat bedrag geen interesse. Allemaal op zoek naar de greater fool.

  Ondertussen, enigszins OT: nieuwe ontwikkelingen in het Amerikaanse Robosigning schandaal.
  http://www.zerohedge.com/news/terminated-cbo-whistleblower-shares-her-full-story-zero-hedge-exposes-deep-conflicts-impartial-
  Zelfs de suggestie dat het hele Amerikaanse Hypotheekbolwerk op drijfzand rust is niet acceptabel, ook niet als het met feiten gestaafd wordt. Ik voorspel dat er de komende maanden nog veel ex-WallStreet/CapitolHill etc. personeel van de aardbodem gaat verdwijnen. Het is tenslotte een verkiezingsjaar en ‘resistance is futile’.

  Kan gelukkig niet gebeuren in de polder, wij doen niet aan securisatie enzo (toch?).

 121. Claude says:

  Hé,hé, eindelijk zegt iemand het: Spaarhypotheken: gelegaliseerde diefstal. Spaarhypotheken zijn niks minder dan gelegaliseerde diefstal. Ze bestaan alleen maar dankzij fiscale subsidies, en daar moet het maar eens mee afgelopen zijn, vindt Arnoud Boot.

  http://www.bnr.nl/topic/beurs/897799-1203/spaarhypotheken-gelegaliseerde-diefstal

  En dat geldt uiteraard ook voor beleggingshypotheken en alle andere varianten. Op naar de twee opties (als je HRA wilt): lineair of annuitair.

  Overigens staat hierboven 19x een zin met het woord ‘joden’ erin. Dan weet je het wel weer. Kaap dit platform eens niet voor dit soort zaken, daar zijn andere fora voor. Als je andere mensen trouw lezer wilt maken hier en wilt laten weten dat er een enorme zeepbel op de huizenmarkt is (hence the domainname), dan helpt dit zeker niet. Het schrikt zelfs vaste bezoekers af.

  Reacties dat ik een slaafs volgeling ben van aardstralen, Israël, zonnestormen, de VS, de familie Rockefeller en Oranje en de hele Bilderbergbende onder deze streep:
  —————————————————-

 122. Juan Belmonte says:

  Ondanks deze analyse met als titel
  “In Engeland is er een serieus probleem”
  en met nog een terstondse opmerking in de tekst van
  “By the way, in Holland is het probleem nog groter”
  is nog geen journalist erop gekomen om zich eens te verdiepen in het relaas van Dr Ir Maartje Martens:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/de-implosie-van-een-woningmarkt/

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/

  Stilstand met Hogehuizenprijzen
  is de nieuwe vooruitgang

 123. Claude says:

  Hé,hé, eindelijk zegt iemand het: Spaarhypotheken: gelegaliseerde diefstal. Spaarhypotheken zijn niks minder dan gelegaliseerde diefstal. Ze bestaan alleen maar dankzij fiscale subsidies, en daar moet het maar eens mee afgelopen zijn, vindt Arnoud Boot.

  bnr.nl/topic/beurs…egaliseerde-diefstal

  En dat geldt uiteraard ook voor beleggingshypotheken en alle andere varianten. Op naar de twee opties (als je HRA wilt): lineair of annuitair.

  Overigens staat hierboven 19x een zin met het woord ‘joden’ erin. Dan weet je het wel weer. Kaap dit platform eens niet voor dit soort zaken, daar zijn andere fora voor. Als je andere mensen trouw lezer wilt maken hier en wilt laten weten dat er een enorme zeepbel op de huizenmarkt is (hence the domainname), dan helpt dit zeker niet. Het schrikt zelfs vaste bezoekers af.

 124. Claude says:

  En de Kadaster-cijfers zijn binnen:

  Kadaster registreert minder woningen

  Het Kadaster heeft in februari 7.805 verkochte woningen geregistreerd. Dit is een daling van 18,3 procent ten opzichte van februari 2011 (9.558). Vergeleken met januari 2012 is er sprake van een stijging van 10,2 procent. Het Kadaster registreerde toen 7.082 verkochte woningen.

  De grootste daling deed zich voor bij de appartementen met 22,4 procent in vergelijking tot februari 2011. Vrijstaande woningen daalden het minst met 2,2 procent.

  In alle provincies was een daling te zien van het aantal geregistreerde verkochte woningen ten opzichte van februari 2011. De grootste daling deed zich voor in de provincie Groningen met 32,6 procent. Flevoland liet de kleinste daling zien van 1,7 procent.

  Het aantal geregistreerde hypotheken in februari nam met 33,5 procent af ten opzichte van februari 2011, van 21.316 naar 14.168.

  In februari vonden 167 executieveilingen plaats. In februari 2011 waren dat er 156.

  Een stuk minder appartementen. Voorlopig dus nog geen ‘treintje’.

 125. Juan Belmonte says:

  Claude: Overigens staat hierboven 19x een zin met het woord ‘joden’ erin. Dan weet je het wel weer. Kaap dit platform eens niet voor dit soort zaken, daar zijn andere fora voor. Als je andere mensen trouw lezer wilt maken hier en wilt laten weten dat er een enorme zeepbel op de huizenmarkt is (hence the domainname), dan helpt dit zeker niet. Het schrikt zelfs vaste bezoekers af.

  EENS

  Tot op heden was dit een inhoudelijke relevante blog over de NL woningmarkt en gerelateerde zaken zoals buitenlandse woningmarkten.

  Een rassendiscussie is irrelevant voor de NL woningmarkt en past hier J.i. niet.

 126. Juan Belmonte says:

  Claude: Een stuk minder appartementen. Voorlopig dus nog geen ‘treintje’.

  Tsja de NVM doet met het treintje nèt alsof we nog midden in de overwaardespiraal zitten.
  Ontkenning ?

  Het is toch niet zo moeilijk om te bedenken dat de sleutel voor het vlottrekken van de woningmarkt
  NIET BIJ DE STARTER
  NIET BIJ EXTRA STARTERSTROPLENINGEN
  maar bij de verkoper ligt:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-01-2012/betty-de-boer-vvd-het-kabinet-kan-weinig-doen-om-de-woningmarkt-weer-op-gang-te-krijgen/#comment-96787

  De 7 reden om te wachten met het kopen van een huis: (Correct Hergebruik is de kracht van reclame)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-01-2012/betty-de-boer-vvd-het-kabinet-kan-weinig-doen-om-de-woningmarkt-weer-op-gang-te-krijgen/#comment-96787

 127. Juan Belmonte says:

  Claude: En de Kadaster-cijfers zijn binnen:

  Dank Claude voor de inhoudelijke post.

  Opmerkelijk cijfers, Juan hecht weinig aan maandcijfers (iedere nanoseconde een meting doen en daarmee het grote plaatje volledig uit beeld laten gaan) maar de trend is richting lagere huizenprijzen.

 128. Marketwatch says:

  Het NIBUD luidt de klok maar weer eens:

  Betalingsachterstanden stapelen zich op

  Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de NVVK maken zich zorgen om het groeiend aantal consumenten dat moeite heeft met het betalen van de rekeningen. Ruim 30% van de Nederlanders loopt achter met betalingen en ruim 70% van hen heeft meerdere soorten schulden; ze staan niet alleen rood, ook automatische incasso’s worden geweigerd en aanmaningen voor het betalen van de huur of hypotheek vallen op de deurmat.

  Niet alleen het aantal schulden is opgelopen, ook de hoogte van betalingsachterstanden is het afgelopen jaar verdubbeld. In 2010 had nog maar 4% een betalingsachterstand van 10.000 euro of meer. In 2011 was dat al 11% volgens de Monitor Betalingsachterstanden van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

  Het Nibud en de NVVK zien dat de afgelopen jaren ook steeds meer hoger opgeleiden en mensen met een behoorlijk inkomen financiële problemen krijgen. Tweeverdieners die door baanverlies in de problemen komen en hypotheekschulden hebben, vormen steeds meer een probleem.

  http://www.nibud.nl/nc/over-het-nibud/actueel/nieuws/artikel/betalingsachterstanden-stapelen-zich-op.html

 129. Claude says:

  Juan Belmonte: Opmerkelijk cijfers, Juan hecht weinig aan maandcijfers (iedere nanoseconde een meting doen en daarmee het grote plaatje volledig uit beeld laten gaan) maar de trend is richting lagere huizenprijzen.

  Het zijn inderdaad slechts richtinggevers. De gemiddelde hypotheeksom daalt weer, maar als je het verschil ziet in het aantal appartementen en het aantal vrijstaande woningen JoJ, dan staat de gemiddelde hypotheeksom nog steeds onnodig hoog.

  Het is opvallend dat er zo weinig appartementen worden verkocht. De enige logische verklaring die ik kan geven zijn óf mensen die uit vrije sector huur naar vrijstaand gaan, óf mensen die ‘god zegene de greep’ gedacht hebben en een vrijstaande woning hebben gekocht zonder hun oude woning te hebben verkocht. Die laatste groep wens ik veel succes.

  Wat me verder opvalt in Ierland en in Juanje is dat de prijzen zo hard omlaag blijven gaan. Er komt natuurlijk in Nederland ook een moment dat mensen gaan roepen: Bodem is bereikt!, net als ongetwijfeld in IE en ES een paar jaar terug, maar als er dan nog steeds 20, 30% vanaf gaan. In IE en ES kun je binnenkort woningen pinnen. Of dat in NL zou gebeuren denk ik niet, daar lijkt me in IE en ES toch echt net wat te veel woningen zijn gebouwd de afgelopen jaren.

  Verder boeiend natuurlijk wat er in het Catshuis gebeurt. Hoop echt dat ze spaarhypotheken afschaffen, zoals nu ook Boot betoogt, dat is een onwijs eenvoudige manier om veel geld te besparen en het is van de zotte dat het überhaupt kan. Gewoon aflossen, schuiven met dat geld.

 130. Juan Belmonte says:

  Claude: In IE en ES kun je binnenkort woningen pinnen.

  Haha, in USA kan men dorpen cash kopen:
  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/03/15/Amerikaans-dorp-te-koop-voor-dollar

  Claude: Verder boeiend natuurlijk wat er in het Catshuis gebeurt. Hoop echt dat ze spaarhypotheken afschaffen, zoals nu ook Boot betoogt, dat is een onwijs eenvoudige manier om veel geld te besparen en het is van de zotte dat het überhaupt kan. Gewoon aflossen, schuiven met dat geld.

  Klopt en verders:
  Zolang HRA niet gemaximeerd wordt (een maximum aan de schuldensubsidie HRA zeg iedereen mag maximaal 20.000 euro aan rente aftrekken) blijft het meest onredelijke element van HRA in stand.

  We zullen zien.

 131. Claude says:

  Marketwatch, dat zijn weer vrij schokkende cijfers.

  “Het Nibud en de NVVK zien dat de afgelopen jaren ook steeds meer hoger opgeleiden en mensen met een behoorlijk inkomen financiële problemen krijgen. Tweeverdieners die door baanverlies in de problemen komen en hypotheekschulden hebben, vormen steeds meer een probleem.”

  Dat moet ook bijna wel. Voor de andere en wellicht wat meer standaardgroep mensen die in betalingsproblemen komen is de afgelopen jaren wellicht ook niet zo veel verandert. Deze hadden al een laag inkomen en zitten nu wellicht in de bijstand. Maar een koopwoning hadden ze sowieso niet.

  De stijging van de huizenprijzen heeft veel onnodige extraatjes opgeleverd zoals een nieuwe auto, een tweede en derde vakantie, enzovoort. De daling van de huizenprijzen zal echter bezuinigingen op de eerste vakantie, de oude auto en de normale uitgaven met zich mee brengen. Wellicht kun je zeggen dat het extraatje vroeger had een ‘leukfactor’ had van 3, terwijl de bezuiniging nu een ‘niet-leukfactor’ heeft van 8.

 132. Juan Belmonte says:

  Marketwatch: Het Nibud en de NVVK zien dat de afgelopen jaren ook steeds meer hoger opgeleiden en mensen met een behoorlijk inkomen financiële problemen krijgen. Tweeverdieners die door baanverlies in de problemen komen en hypotheekschulden hebben, vormen steeds meer een probleem.

  Ja als de uitgangssituatie is:
  kunstmatige hogehuizenprijzen
  leasen
  met kunstmatig (HRA) lage maandbedragen

  En men consumeert/leeft op twee inkomens van maand-tot-maand, zonder spaarbuffers.

  Dan hoeft er ook maar weinig te veranderen wil die situatie onhoudbaar worden.

 133. Konstantijn 5 says:

  De bank raad ons spaarhypotheek aan, misschien toch maar niet doen…de boomerang is op zijn hoogtepunt.

 134. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Er worden op dit moment 25 gemeentehuizen in aanbouw.
  http://www.duidelijkdtz.nl/analyse-uit-de-markt/overheid-veroorzaker-problemen-in-kantorenmarkt/
  (aanrader: video door insider)

 135. Steve says:

  Steven,

  Mijn idee! Presentatie is alles…

 136. Claude says:

  Juan Belmonte, belachelijk inderdaad. Net als Nuon die nu iets gaat bouwen in Amsterdam-Zuidoost.

  Dit gaat trouwens een mooie uitzending worden maandag: http://programma.vpro.nl/deslagomnederland/afleveringen/aflevering9.html

  Gemeentes aan de grond Uitgezonden: 19-03-2012

  Jarenlang is er door gemeentes goed verdiend aan grond. Het was de pinautomaat van de gemeentes. Krapte op de woningmarkt zorgde voor stijgende huizenprijzen en daarmee stijgende grondprijzen. Verdienen op grondspeculatie was een mooie melkkoe. Als projectontwikkelaars het deden, waarom dan niet de gemeentes zelf? Uit de opbrengst werden theaters gebouwd, gemeentehuizen en zwembaden. Lokale bestuurders stortten zich vol overgave op de grondspeculatie. Nu de vastgoedmarkt is ingestort, zitten gemeentes met de veel te dure grond in hun maag. Niemand wil meer bouwen en dus moeten gemeentes massaal afboeken. Zij gaan voor honderden miljoenen het schip in. Meer dan 60 gemeenten dreigen failliet te gaan. Dat is 15 procent van alle gemeentes in Nederland. Er dreigt een miljardenstrop.

  Ik ben ook benieuwd naar deel 3 van het KPMG-saga.

 137. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Dikke Telegraaf letters:
  Huizenverkoop daalt 18% in februari

  De woningverkopen zijn in februari met ruim 18% gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.
  Vorige maand werden er 7805 verkochte woningen geregistreerd, tegen 9558 in 2011. Vooral appartementen werden steeds minder verkocht. De verkoop daalde met 22,4%. Vrijstaande woningen daalden het minst met 2,2%.

  In alle provincies was een daling te zien van het aantal verkochte woningen. In Groningen daalde de huizenverkoop met 32,6%. Flevoland liet de kleinste daling zien van 1,7%.

  Het aantal geregistreerde hypotheken nam in februari af tot 14168, een daling van 33,5% ten opzichte van vorig jaar. In februari vonden 167 executieveilingen plaats. Vorig jaar waren dat er 156.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11727511/__Huizenverkoop_daalt_18__in_februari__.html

  Kortom: politiek gezien zijn alle voorbereidingen wel gedaan om het thema HRA eens serieus te bespreken.

  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF

 138. nhz says:

  Juan Belmonte: Een rassendiscussie is irrelevant voor de NL woningmarkt en past hier J.i. niet.

  helemaal eens, maar sommige opmerkingen worden m.i. véél te vlug als ‘rassendiscussie’ of erger geïnterpreteerd.

  Claude: Het is opvallend dat er zo weinig appartementen worden verkocht.

  ach, ik huur in een appartement dat nu bijna 4 jaar te koop staat. In de twee jaar dat ik er zit is er één bezichtiging geweest. Van de zes grote appartementen hier (voormalige school) staan er drie al jaren te koop, ééntje is recent uit de verkoop gehaald en ook maar verhuurd. In een groot nieuwbouw blok hier vlakbij met grote koopappartementen staat ook al jaren een groot deel te koop en soms te huur; omloop vrijwel nihil. Ik denk dat mensen zich realiseren dat je bij de meeste appartementen héél weinig waar voor je geld krijgt, bovendien zijn veel luxe appartementen naar mijn indruk eerder voor speculatie dan voor bewoning gebouwd (300-400K en dan niet eens een balkon of parkeerplaats bijvoorbeeld?).

  Claude: Hoop echt dat ze spaarhypotheken afschaffen, zoals nu ook Boot betoogt, dat is een onwijs eenvoudige manier om veel geld te besparen en het is van de zotte dat het überhaupt kan.

  ik denk dat deze club liever de boel laat klappen en dan opnieuw de verkiezingen in gaat als kampioen van de huiseigenaars. De wereld kan vergaan, maar Den Haag pruttelt gewoon verder in hun eigen waanwereld.

 139. papo says:

  Na aanleiding van het BNR interview met Boot “spaarhypotheek is gelegaliseerde diefstal ” heb ik de volgende vraag:

  Ik heb gelezen dat de HRA is ingevoerd in 1893. Ik vroeg mij wanneer de fiscale mogelijkheid tot belastingvrij sparen voor aflossing van de huis is ingevoerd (M.a.w. sinds wanneer was het aantrekkelijk om hypotheekvormen als spaarhypotheek e.d. te ontwikkelen/nemen). Bestond dit ook al sinds 1893 of is dit later gekomen?

 140. floor says:

  papo,

  Ik weet het niet zeker, maar zou best eens uit de jaren ’70 kunnen stammen.
  ‘Voordeel’ bij deze hypotheekvorm moet nl gehaald worden uit het feit dat het niet uitmaakt wat de rente doet.
  Eind ’70, vorige crash moesten de mensen bij hoge rente (liep op tot 13% in 1984 meen ik) toch in een hypotheek gelokt worden.

 141. papo says:

  @ floor,

  Wellicht was dat toen een goede maatregel om de val destijds enigszins te dempen. Jammer dat het later in de booming jaren (90+) niet afgebouwd is.

 142. AVE says:

  nhz,

  Je gaat er niet op in omdat jouw verstandelijke vermogens zich beperken tot het massaal dumpen van fact-free beweringen en wensdenken.

 143. floor says:

  papo,

  Dan zul je moeten oversluiten of je huis verkopen.
  Spaarhypotheek an sich kan gedurende de looptijd niets aan veranderd worden.
  En ik ben bang dat je mensen niet kunt dwingen hun hypotheek over te sluiten.
  Dus dat hele verhaal van die Boot op de andere pagina is op z’n zachtst gezegd een beetje lastig want ik denk niet dat de overheid zomaar kan verordeneren dat er allerlei contracten open gebroken mogen gaan worden.
  Bovendien is volledige afschaffing van de hra voor dit soort hypotheken ook een drama aangezien het hele plaatje ook om de hra heen is opgebouwd.
  Een spaarhypotheek is de eerste 12 jaar duur vergeleken met bijv. een annuïteiten hypotheek, pas daarna ga je voordeel behalen en dat is natuurlijk mede gebaseerd op de hra.

 144. papo says:

  @floor

  Mee eens.

  Overigens met afbouwen bedoelde ik niet dat bestaande contracten opgebroken moesten worden maar dat dat de fiscale voordelen (HRA en/of “belasting vrij sparen”) voor nieuwe hypotheken afgesloten in de booming jaren (90+) met elk jaar verder afgebouwd werden.

 145. Oeps says:

  nhz: Nee hoor; een jaar of vijf geleden heeft iemand in Nieuw Zeeland al eens laten zien dat je met ongeveer $5000 dollar aan postorder onderdelen uit China een kruisraket in elkaar kunt zetten

  Dat is een broodje kiwi meneer Aart 🙂 ! En dat is maar goed ook. Anders zouden die dingen overal rondvliegen.
  Geen Amerikaanse auto? Probeer eens een chinees:
  http://www.depers.nl/economie/74793/ANWB-waarschuwt-voor-Chinese-auto.html
  Blijkbaar is het al moeilijk iets te maken dat over de weg rijd, zonder dat er onderdelen vanaf vallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*