Alles Wat Je Moet Weten Over Geld

Door: Martijn van der Linden

In deze lezing vertelt Martijn van de Linden alles wat je als TU-student moet weten over geld om te begrijpen wat er op dit moment gebeurt in de wereld. Over wat geld is, wat banken doen en wat financiële markten zijn. Hoe wordt geld gecreëerd en waarom is er zoveel schuld in de wereld. Studieschulden bijvoorbeeld. Zijn er andere manieren om waarde met elkaar te ruilen en te delen? Zijn er stabielere geldsystemen denkbaar? Is het mogelijk als samenleving om onszelf niet van de ene crisis naar de andere te slepen? Gaat er een grote crash komen en blijft de Euro bestaan?

Martijn van der Linden is PhD student bij TBM. Hij studeerde Business Administration in Tilburg en werkte daarna 5 jaar in de financiële wereld. Sinds de crash van 2008 werd zijn kennis over de economie op een diepgaande wijze op de proef gesteld. Hij werd o.a. coördinator van het Nederlands platform voor een groene en sociale economie. Hij geeft zeer regelmatig lezingen en trad toe tot het bestuur van de Stichting ‘Ons Geld’. De belangrijkste vraag die hij wil beantwoorden tijdens zijn promotie is of een ideaal geldsysteem duurzaam zou kunnen bijdragen aan gelijkheid en vrijheid en tegelijkertijd efficiënt genoeg is voor een internationale samenleving.

Share Button
Tagged with: , ,
367 comments on “Alles Wat Je Moet Weten Over Geld
 1. ecb says:

  Deze man is een bedreiging voor de bankelite.

 2. Frans says:

  ecb: Deze man is een bedreiging voor de bankelite.

  Altijd een goede zaak! Heb nog niet gekeken. (een beetje water naar de zee)

 3. Frans says:

  Afschaffing goudstandaard was 1971, niet 1972.

 4. Latida says:

  “Kadaverdiscipline” – deze tweet verklaart een heleboel

  “In Nederland kun je helaas pas vrijuit spreken als je met pensioen bent. Zo heftig is de kadaverdiscipline (censuur) in elk vakgebied.”

  https://twitter.com/Mirjam152/status/969347466364669953

 5. maff says:

  Rabobank waarschuwt: niet alleen zzp’ers bouwen te weinig pensioen op. Eén op de drie werknemers krijgt ook te maken met pensioenproblemen.

  https://www.wegwijs.nl/artikel/2018/03/ook-werknemers-lopen-risico-op-te-weinig-pensioen

  😉 http://www.joop.nl/content/uploads/2010/08/RTEmagicC_Pensionado.jpg.jpg

 6. maff says:

  Uw automatische incasso gemeentebelasting staat nu op 0
  Met de groeten van de deurwaarder LOL 🙂

 7. Latida says:

  Zijn de criminaliteitscijfers nepnieuws?

  “Er moet opnieuw en onafhankelijk onderzoek gedaan worden naar criminaliteitscijfers in Nederland. Dat zeggen onder meer de vakbonden FNV en CNV.
  “Veel mensen zijn cynisch geworden, ze doen geen aangifte omdat er vervolgens toch niets mee gebeurt”, zegt FNV-bestuurder Yntse Koenen. “Begrijpelijk” noemt hij dat “aangezien regeringen achtereen zwaar hebben bezuinigd op de hele strafrechtketen”.

  Volgens de vakbonden ligt het aantal delicten veel hoger dan wordt gemeld.

  Misdrijven en delicten zouden door de lage aangiftebereidheid “onder de radar” blijven. De vakbonden vinden dat de Algemene Rekenkamer het nieuwe onderzoek moet uitvoeren, omdat de betrouwbaarheid van wetenschapsorganisatie WODC ter discussie staat nadat in december bleek dat topambtenaren van Justitie invloed uitoefenen op de uitkomsten.”

  https://www.nu.nl/binnenland/5163017/vakbonden-eisen-onafhankelijk-onderzoek-criminaliteitscijfers.html

 8. Latida says:

  Huizenkopers hoeven niet bang te zijn

  “De Van Bruggen Adviesgroep, een andere keten, denkt dat de rente de komende weken nog iets gaat stijgen. Bang voor enorme stijgingen hoeven huizenkopers vooralsnog niet te zijn: experts denken dat de hypotheekrente laag blijft door de enorme concurrentie op de markt.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1752163/hypotheekrente-weer-boven-2

  Over welke experts het gaat staat er niet bij..

 9. Nico de Geit says:

  ‘De Belgische fiscus is de belastingconstructies met privéjets meer dan zat. De belastingdienst gaat alle vliegtuigjes die hier landen screenen’

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1752535/fiscus-belgie-screent-privejets

  Je kunt ook schepen die onder vlag van Panama varen gaan checken, zodra ze je haven aandoen. Dan moet je niet raar kijken als ze je haven overslaan.

 10. Nico de Geit says:

  maff: Onzakelijk lenen uit stamrecht-bv kost dga veel geld

  Zakelijk vermogen is om zakelijk aan te wenden, en niet voor privé-dingetjes zoals je eigen woning. Ik vraag me wel af of er weer een slechte, duurbetaalde adviseur bij was betrokken.

  Stel je voor dat je 5k per jaar betaalt aan een accountant. Dat is 50k in 10 jaar, 250K in 50 jaar (of nog veel meer). Het lijkt me dus handig dat je zelf doet wat je zelf kan.

 11. Nico de Geit says:

  Site van fiscaal juristen geeft advies. Zakelijk geld aanwenden voor privé-doeleinden vinden ze heel normaal.

  ‘Tips & Trucs’

  http://www.jongbloed-fiscaaljuristen.nl/tips_trucs/tips_dga/dga_en_eigen_woning/

 12. Nico de Geit says:

  Nog meer duur betaalde adviseurs:

  ‘Beschikt u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) over structureel overtollige middelen in uw BV? Dan hebt u extra keuzemogelijkheden om uw eigen woning te financieren. Behalve een hypotheek bij de bank nemen of – voor zover aanwezig – privémiddelen inzetten, kunt u dan ook het vermogen van uw BV gebruiken.’

  https://financialfocus.abnamro.nl/familie-wonen/dga-en-eigen-woning/

  Ze hebben het dus over zakelijk geld aanwenden voor privé-doeleinden.

  In mijn beleving moet over zakelijk geld dat naar privé verhuist belasting worden betaald. Bijvoorbeeld bij verkoop van het bedrijf. Zakelijk geld mag zakelijk geld blijven, maar daar zijn strenge regels voor.

  Zakelijk geld aanwenden voor privé-dingetjes, misschien gaan we daar nog meer over horen. En dan hebben we het over het financieren van veel te dure privé-woningen met zakelijk geld.

 13. Nico de Geit says:

  Als je je woning deels zakelijk gebruikt zou je verwachten dat je een deel van de kosten daarvan als zakelijke kosten op zou mogen voeren. Jaren terug heb ik dat eens nagepluist. Toen was het zo dat het zakelijke deel los verhuurbaar moet zijn, met een eigen ingang, anders mag je de kosten niet als zakelijk aftrekken. Tenzij je in de woning meer dan 70% van je omzet maakt of zo.

  Kortom: ik moet mijn huur helemaal zelf betalen, onrechtvaardig maar zo zijn de regels nu eenmaal. Het is net als met de auto van de zaak: je moet betalen en vluchtwegen worden constant dichtgetimmerd. (Alleen volledig gestoorde Geit-constructies blijven overeind.)

  Als het object een eigen ingang heeft en los verhuurd zou kunnen worden dan kan je het dus als zakelijk aanmerken, anders niet. Zo heb ik dat toen begrepen.

  Gaan we nog meer horen van de DGA en de eigen woning?

  Rekensommetje: DGA leende vanuit zijn B.V. een half miljoen. Belasting komt langs en bestempelt die half miljoen als privé-opname. 250k aftikken + een eventuele boete? Leuker kunnen we het niet maken.

 14. Nico de Geit says:

  Je gebruikt je woning deels zakelijk. Is dat zakelijke deel op te voeren als zakelijke kosten?

  https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte/

 15. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Je gebruikt je woning deels zakelijk. Is dat zakelijke deel op te voeren als zakelijke kosten?

  belastingdienst.nl…enhulpen/werkruimte/

  Ik zie daar toch een benadeling van de huurder. Waar de eigenaar wél zakelijke kosten af mag trekken mag de huurder dat niet. Misschien moet de rechter daar maar eens naar kijken. Een ondernemer moet vrij zijn om te huren of te kopen, en zich niet vanwege fiscale aspecten gedwongen voelen grote risico’s te nemen (kopen).

 16. Nico de Geit says:

  Nu is het dus zo dat bijvoorbeeld een tandarts die van huis uit werkt wél af mag trekken als hij koopt, niet als hij huurt. Dat is ongelijk en onredelijk.

 17. Nico de Geit says:

  Voor het eerst in bijna twee jaar ligt het belangrijkste rentetarief, tien jaar vast met Nationale Hypotheekgarantie, gemiddeld weer boven de 2%.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1752163/hypotheekrente-weer-boven-2

 18. Nico de Geit says:

  ‘Zzp’ers met een huurhuis opgelet: je betaalt mogelijk véél te veel belasting. Geen grap. Uit een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat zelfstandigen hun volledige huurkosten mogen aftrekken van de winst.’

  https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/feest-zzpers-kunnen-volledige-huur-van-huis-aftrekken-van-winst

 19. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Nuishetduszodatbijvoorbeeldeentandartsdievanhuisuitwerktwélafmagtrekkenalshijkoopt,nietalshijhuurt.Datisongelijkenonredelijk.

  Iemand heeft dat dus al voor de rechter gebracht, uitspraak:

  ‘Gelet op artikel 3.19, lid 5, Wet IB 2001 dient artikel 3.16, lid 1, Wet IB 2001 aldus te worden gelezen dat onder “een tot zijn ondernemingsvermogen behorende woning” mede moet worden begrepen een tot het ondernemingsvermogen behorend huurrecht van een woning. ‘

  https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2016:1899

  De informatie op de site van de belastingdienst is daarmee onjuist.

 20. Nico de Geit says:

  In augustus bepaalde de Hoge Raad dat een zzp’er onder bepaalde voorwaarden zijn hele huur mag aftrekken van de winst. Voorwaarde was wel dat 10 procent van het huurhuis gebruikt zou worden als werkplek.

  Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maakt hier een einde aan

  https://www.accountant.nl/nieuws/2016/10/zzper-kan-huur-niet-meer-van-winst-aftrekken/

  Het is dus al weer dichtgetimmerd. Alleen een zelfstandige, los verhuurbare ruimte mag worden afgetrokken, anders niets.

  ‘Hij gaat ervoor zorgen dat het verschil tussen een zzp’er met een huurhuis en een met een koophuis verdwijnt. Zij kunnen dan beiden geen kosten van een onzelfstandige werkruimte meer aftrekken. Voor zzp’ers met een zelfstandige werkruimte* verandert er niets.’

  * let op de eisen, zoals los verhuurbaar, eigen ingang en toilet, etc.

 21. svg says:

  Ooit was er een tijd dat mensen een kwart van hun inkomen aan wonen besteden, en een derde als veel werd gezien, het opmerkelijke gebeurt nu dat veel jongeren, na bijna 40 jaar d.m.v. HRA omhoog gejaagde woningmarkt, denken dat de huidige situatie normaal is.
  Ik heb het even uitgerekend, mijn woonlasten zitten op 28,4 % zoals voor 1980 normaal was.
  https://www.volkskrant.nl/economie/door-gekte-op-huizenmarkt-zijn-veel-jongeren-bereid-meer-dan-helft-van-hun-inkomen-uit-te-geven-aan-woonlasten~a4578309/

 22. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: hele huur

  Hele huur minus 1,85% van de waarde van de woning.

 23. Nico de Geit says:

  svg: Ooit was er een tijd dat mensen een kwart van hun inkomen aan wonen besteden

  7% was het in de jaren ’50. In de VS: vaste lasten: 2800 dollar, inkomen 2200, 600 dollar bijlenen via je creditcard. Normaal rondkomen kan niet, je bent min of meer gedwongen bij te lenen.

  Oplossing: huur opzeggen en een aantal maanden in je auto slapen. Dan kun je een beetje aflossen op je creditcard.

 24. Nico de Geit says:

  Als je je woning gebruikt voor zakelijke doeleinden mag je de kosten dus niet aftrekken, tenzij je voldoet aan bijzondere voorwaarden, zoals los verhuurbaar, met eigen ingang en toilet, etc.

  Maar als je een bedrijfspand hebt dan loop je het risico dat de belastingdienst op enig moment van mening is dat je de ruimte (deels) privé gebruikt. Dan mag je de BTW terugbetalen en meer ellende.

  Niks nieuws natuurlijk: de belastingdienst harkt alle geld die kant op, want de overheid heeft (heel veel) geld nodig.

  Niet erg motiverend om te werken of iets op te bouwen.

 25. Steven says:

  Nico de Geit,

  Het gaat er bij dit onderwerp niet om wat je met je geld doet, maar wat geld eigenlijk is.. (ik spaar dus edelmetaal)

 26. Havenplaats says:

  Ook ik kom op net geen 28%. Maar wel met die verstande dat de helft van mijn maandelijkse kosten die aan wonen op gaan (rente+aflossing+verzekeringen+ gemeentelijke heffingen) bestaat uit aflossing. Ik zou niet graag meer in de schoenen willen staan van de “Muppets” die 40% of meer van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten. Pure financiële zelfmoord. Het zwaard van Damocles hangt boven hun hoofden.

 27. Latida says:

  De woningsector ook niet

  “De medische zorg gaat niet meer over mensen”

  https://www.youtube.com/watch?v=qFBX77kUZL8

 28. Latida says:

  “Bij de Stichting Meldpunt Purslachtoffers hebben zich 300 mensen met gezondheidsklachten gemeld. En het Expertise Center Environmental Medicine (ECEMed), ondergebracht in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, heeft 500 klachten over de gevolgen van gespoten pur geregistreerd. Het ECEMed doet onderzoek naar de gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen en adviseert over de behandeling.

  Gert Timmerman
  Het bekendste ‘slachtoffer’ is wellicht de onlangs overleden zanger Gert Timmerman. De artiest sleet het laatste jaar van zijn leven zelfs in de schuur achter zijn huurwoning aan de Dr. Ariënsstraat in Overdinkel, nadat corporatie Domijn het huis met pur had laten isoleren. Timmerman zocht de oorzaak van de alvleesklierkanker waaraan hij leed zelfs in purschuim.”

  https://www.tubantia.nl/almelo-e-o/gezin-uit-aadorp-ziek-van-pur-wil-dat-pluimers-opdraait-voor-schoonmaak-huis~ab7d66be/

 29. Latida says:

  Huren 17% gestegen van 2012-2017 en winstmarges 23% (!)

  “In november concludeerde ook het Planbureau voor de Leefomgeving, een van de belangrijkste adviesorganen van het kabinet, dat de vrije huursector voor middeninkomens op slot zit. De Woonbond, de belangenclub voor huurders, wil dat de inkomensgrens voor sociale huurwoningen wordt opgerekt. Ook moeten huurhuizen in de vrije sector goedkoper worden.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1670675/kwart-arme-huurders-woont-te-duur

  Huren verhoogd om koopmarkt te beschermen?

 30. Latida says:

  Nederland op 15e plaats besteedbaar inkomen in Europa.

  Zelf de fransen hebben meer te besteden.

  “The Netherlands have an average per-capita purchasing power of €18,257”

  €1521 per maand…

  “Encompassing the capital city of Amsterdam, the province of Noord-Holland takes first place this year among the Netherlands’ provinces, surpassing Utrecht. Inhabitants in this province have €19,937 per person, which is nine percent more than the national average and 43 percent more than the European average.

  A disparate picture emerges when it comes to the country’s three northeasternmost provinces: Groningen, Drenthe and Friesland. With a per-capita purchasing power of €15,989, Groningen is 12 percent below the national average, which puts it in last place.”

  Het minste besteedbaar inkomen in Groningen, wat zijn ze beroofd daar..

 31. Latida says:

  “Het CPB rapporteert de mediane ontwikkeling, dat wil zeggen dat de helft van de mensen in de groep er minder en de helft er meer op vooruitgaat dan het genoemde getal. Rond de mediane koopkrachtontwikkeling zit een forse spreiding. Een mediaan van 0,6 procent voor alle huishoudens in 2018 betekent niet dat alle huishoudens erop vooruitgaan. Zo’n 16 procent gaat er toch op achteruit, terwijl andere huishoudens er meer dan 2 of zelfs 3 procent op vooruitgaan.”

  https://www.volkskrant.nl/4578248

 32. Latida says:

  Oververhit

  “De oververhitte woningmarkt is hét thema van de verkiezingen.”

  Koopmarkt in Amsterdam op slot

  “Het is het lot van veel gezinnen die in Amsterdam wonen en hier willen blijven; een groter huis is onbetaalbaar. Het politieke debat gaat veelal over sociale of middeldure huur, terwijl juist de koopmarkt op slot zit. ”

  “Groot Wassink pleit voor financiële hulp aan kopers. Amsterdam zou dan meebetalen en een aandeel krijgen in de woning. De eigenaar kan de gemeente dan uitkopen, in een tempo dat past bij de financiële huishouding. “Met dit soort constructies kunnen we de markt openbreken.””

  En de prijzen verder doen stijgen..

 33. Latida says:

  Klinkt bekend in de oren in het VK.. ander land, zelfde verhaal..

  “In a speech, the Prime Minister said developers are too slow to build houses, and that the Government would take action to punish them if they did not shape up.

  en

  “I want to see planning permissions going to people who are actually going to build houses, not just sit on land and watch its value rise.”

  en

  “Are builders really not building fast enough?

  This is a highly contested question, to put it mildly. The builders insist that they are building as fast as possible.

  But campaign groups insist there is a problem with slow build-out rates, arguing that developers and speculators are sitting on their land as an appreciating asset in order to book a healthy accounting profit.

  In other words, they are engaged in “land banking”.”

  en

  “An influential government report by respected economist Kate Barker in 2004 did conclude that the industry “at times may hold back supply”.”

  http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/theresa-may-housing-speech-explained-who-is-to-blame-a8240586.html

 34. Latida says:

  NL in 2018: Woningtekorten, lage lonen en ghetto-vorming.

 35. maff says:

  Huurder met recht op toeslag steeds armer

  https://www.woonbond.nl/nieuws/huurder-recht-toeslag-steeds-armer

  Een Horrmannetje 😉 ‘Hogere overwaarde: je kunt er nog geen pak melk van kopen’

  psss 🙂 http://lowres.cartoonstock.com/agriculture-cow-field-farmers-invasions-farming-bgrn1110_low.jpg

 36. maff says:

  Typisch …….

  Het standaard besteedbaar inkomen van een HUISHOUDEN bedroeg in 2015 (de meest recente cijfers) 24.700 euro. ( en daar koop je dan een gemiddeld huis van 240k voor ? Hoe doe je zoiets ) er zit vast een foutje ergens ……

  https://www.ed.nl/economie/wat-is-het-doorsnee-inkomen-in-jouw-gemeente~a43c5a38/

 37. maff says:

  maff: er zit vast een foutje ergens ……

  Ik vraag het me af, dus een huis aflossen kost je ongeveer 10 jaar aan besteedbaar inkomen ……

  Nou ja aflossen is sparen, dat dan weer wel

  En de bank viert feest met dat spaarzame volkje

 38. Maria says:

  Latida:
  Huren17%gestegenvan2012-2017enwinstmarges23%(!)

  “InnovemberconcludeerdeookhetPlanbureauvoordeLeefomgeving,eenvandebelangrijksteadviesorganenvanhetkabinet,datdevrijehuursectorvoormiddeninkomensopslotzit.DeWoonbond,debelangenclubvoorhuurders,wildatdeinkomensgrensvoorsocialehuurwoningenwordtopgerekt.Ookmoetenhuurhuizenindevrijesectorgoedkoperworden.”

  telegraaf.nl/finan…urders-woont-te-duur

  Hurenverhoogdomkoopmarkttebeschermen?

  Vanaf 2012 de huren met 17% verhoogd.
  Vindt men het vreemd dat winkels leeg staan, consumenten kiezen voor low cost producten en de Action en Zeeman draaien als een tierelier. Johhh.., hoe kan dat nu?

  Hebben we het nog niet eens over de andere lasten die fors gestegen zijn!

  Wat een apenland!

 39. washuurder says:

  De koopwoningsector bepaalt de Nederlandse economie.
  Bij prijsdaling worden alle middelen ingezet, maar bij prijsstijging wordt er op de handen gezeten.

 40. Latida says:

  Partijgelijkenis:

  VVD & PVV stemmen opvallend vaak precies hetzelfde.

  Voor maar liefst 75% op migratie & immigratie, 73% op Cultuur & Rcreatie en 71% op Ruimte & Infrastructuur.

  https://partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php

 41. ecb says:

  De lezers op dit forum moeten beseffen dat de Nico de Geiten, Arjans en Maffen allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Dat dit schuitje aan het zinken is, beseft nog niet iedereen. De banken hebben de macht en gaan voor de winst. Verliezen worden doorgeschoven naar de gemeenschap zoals in 2008 toen de overheid de banken moest redden. Politici hadden en hebben geen idee hoe het financiële systeem werkt en kozen in de jaren 80 en 90 voor deregulering van de banken. Het ponzi scheme van geldcreatie in de vorm van schuld liep hierdoor uit de hand met een eerste schok in 2008. Door onbekwame politici en graaierige bankiers heeft het ponzi scheme een doorstart gemaakt. QE en de rente op nul zijn nu als laatste redmiddel ingezet. Binnenkort zal de limiet bereikt worden en voor veel verliezers gaan zorgen.

 42. ecb says:

  Wat de lezers op dit forum moeten beseffen is dat de discussie over de huizenmarkt ondergeschikt is aan de discussie over het pensioen. Bedenk dat in Nederland deze enorme hoeveelheid kapitaal aan het verdampen is en misschien ingezet gaat worden om de volgende schok op te vangen. Met de huidige demografie zullen de generatieconflicten uit de hand lopen zodra dit gebeurd. De verschillen tussen de huidige generaties zijn nog nooit zo groot geweest.

 43. Nico de Geit says:

  ecb: Wat de lezers op dit forum moeten beseffen is dat de discussie over de huizenmarkt ondergeschikt is aan de discussie over het pensioen. Bedenk dat in Nederland deze enorme hoeveelheid kapitaal aan het verdampen is en misschien ingezet gaat worden om de volgende schok op te vangen. Met de huidige demografie zullen de generatieconflicten uit de hand lopen zodra dit gebeurd. De verschillen tussen de huidige generaties zijn nog nooit zo groot geweest.

  Het zou me niets verbazen als de goed gevulde pensioenkassen straks ingezet worden om ‘diversiteit’ tot een succes te maken.

 44. Nico de Geit says:

  Kluisjesroof Rabobank – ’Hulp van binnenuit’

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1757532/klant-woest-na-kluisjesroof-rabobank-die-van-mij-lag-bomvol-met-goud

  Kelder met kluisjes leeggeroofd, bank vindt het ‘heel vervelend’.

 45. Latida says:

  ecb: Wat de lezers op dit forum moeten beseffen is dat de discussie over de huizenmarkt ondergeschikt is aan de discussie over het pensioen. Bedenk dat in Nederland deze enorme hoeveelheid kapitaal aan het verdampen is en misschien ingezet gaat worden om de volgende schok op te vangen.

  1. Eerst zoveel mogelijk mensen tegen een historisch lage rente belachelijk veel laten lenen om de huizenprijzen op te pompen
  2. Vervolgens collectieve pensioenen ombouwen naar ‘persoonlijke pensioenpotjes’
  3. Waarmee vervolgens hypotheekschulden mee kunnen worden voldaan

  Nico de Geit: Het zou me niets verbazen als de goed gevulde pensioenkassen straks ingezet worden om ‘diversiteit’ tot een succes te maken.

  Daar waren de gasbaten toch al voor?

  Just kidding..

  Het punt is dat zonder immigratie de omvang van de bevolking daalt.

  Met een dalende bevolkingsomvang stijgt de gemiddelde schuld per inwoner, kan er niet ieder jaar weer mee worden geleend dan vorig jaar, en is het risico van een krimpende economie groot, dalen de huizenprijzen weer en gaan de banken WEER failliet, en dat schijnt tegen elke prijs voorkomen te moeten worden.

  Er is dus een directe link tussen immigratie en de prijzen voor woningen.

  Net als er een directe link is tussen de prijzen van woningen en de solvabiliteit van banken.

  Er is dus tevens een indirecte link tussen immigratie en de solvabiliteit van banken.

  Net of je het over een boerderij hebt en de melkproductie. Met minder koeien kun je nu eenmaal minder melk produceren. Alleen gaat het niet om melk maar om de capaciteit van een bevolking om nieuwe schulden aan te gaan.

  Op europees niveau spreekt men van de noodzaak van immigratie om demografische krimp tegen te gaan, in de kranten lezen we nu dat er niet genoeg blauwe-kraag werkers zijn, maar in de kern bestrijdt men het nationalisme (en zet dat op 1 lijn met het nazisme) kunnen grote bedrijven dmv immigratie de lonen laag houden, en smeert men alles en iedereen dat ademhaalt zoveel mogelijk schulden aan.

  Dat begint voor immigranten al die moeten lenen voor een inburgeringscursus, of bij jongeren die voor hun studie moeten lenen.

 46. Dr.t says:

  Maria: Vanaf2012dehurenmet17%verhoogd.
  Vindtmenhetvreemddatwinkelsleegstaan,consumentenkiezenvoorlowcostproductenendeActionenZeemandraaienalseentierelier.Johhh..,hoekandatnu?

  Hebbenwehetnognieteensoverdeanderelastendieforsgestegenzijn!

  Wateenapenland!

  Noem dan eens tien landen waar het beter is om te wonen?

  We verkeren in een uiterst bevoorechte positie ten opzichte van de meeste anderen op deze wereld.
  Klagen terwijl je het goed hebt, een dak boven je hoofd, genoeg te eten, goede gezondheids- onderwijs voorzieningen hebt, het gaat echt helemaal nergens over.

 47. Dr.t says:

  Men schreeuwt hier moord en brand, maar als je vraagt naar eenieders persoonlijke situatie, dan is er geld in overvloed.
  Ik snap het probleem niet zo goed.

 48. ecb says:

  Dr.t,

  Er is geen geld in overvloed, wel schuld.

 49. ecb says:

  Dr.t: Ik snap het probleem niet zo goed.

  Jij bent niet de enige. Veruit de meeste snappen het probleem niet en dat is weer onderdeel van het probleem.

 50. Latida says:

  “Hoe groter de leningen, hoe groter de geldberg; George van Houts en Ad Broere”

  https://www.youtube.com/watch?v=wkkEC-nB5pw

 51. Latida says:

  “Nederland krijgt publiekelijk een draai om de oren van EU-commissaris Pierre Moscovici over het mogelijk maken van belastingontwijking. ”

  en

  “Ook het gebrek aan bepaalde regels om fiscaal misbruik tegen te gaan bevalt Brussel niet”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1758878/kritiek-eu-op-fiscaal-paradijs-nederland

 52. Latida says:

  En zo staat Nederland internationaal weer te boek..

  “The European Commission criticized seven member states Wednesday for “aggressive” tax policies designed to undercut others to attract multinational companies, a censure that prompted a sharp rebuke from the leader of one of the countries cited.

  The European Union’s executive branch pointed the finger at Belgium, Cyprus, Hungary, Ireland, Luxembourg, Malta and the Netherlands, arguing that they have engaged in tax policies that undermine the integrity of the European single market.

  “These practices have the potential to undermine the fairness and the level playing field in our internal market and they increase the burden on EU taxpayers,” said Pierre Moscovici, the commissioner responsible for tax policy.”

  http://abcnews.go.com/International/wireStory/eu-criticizes-aggressive-tax-practices-member-states-53577357

 53. Latida says:

  “Ondertussen zien we een enorm oplopend woningtekort. Kleine, betaalbare huizen voor jonge woningzoekenden, nieuwe combinaties van wonen en zorg, daar is veel behoefte aan. Iedereen is daar in principe voor. Maar dan komt het: het mag niet hier én het mag niet daar.””

  en

  “Alphen staat dan ook voor een harde keuze. ,,Het is óf wegkwijnen en vergrijzen, óf buiten de grenzen van de stad gaan bouwen. ”

  https://www.ad.nl/alphen/directeur-woningcorporatie-wil-discussie-over-bouwen-in-groene-hart~a00427ad/

 54. Latida says:

  “Voor zo’n 40 bewoners van Residence Tergouw in Oosterhout gaat de slagboom niet meer omhoog. De eigenaar van het chaletpark heeft hun pasjes geblokkeerd omdat ze volgens hem een gigantische betalingsachterstand hebben, in totaal zo’n 240.000 euro.”

  en

  “Sinds enkele jaren is op het park permanente bewoning toegestaan. Daarvoor stelde Greveling nieuwe contracten op, met nieuwe voorwaarden.

  De ongeveer 40 bewoners vinden dat ze te veel moeten betalen.”

  https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2308075/Slagboom-chaletpark-blijft-dicht-voor-40-bewoners

  Zei iemand daar permanente woonbestemming?

  https://uwdroom.com/nieuwbouw/

 55. Nico de Geit says:

  Dr.t: Noem dan eens tien landen waar het beter is om te wonen?

  Zo werkt het niet. In derdewereldlanden kun je een uitstekend bestaan leiden, maar je kunt ook een ellendig bestaan leiden in rijke landen. Veel hangt af van je individuele situatie.

 56. Nico de Geit says:

  Latida: betaalbare huizen

  Betaalbare woningen? Dat heeft een aanzuigende werking op armlastige burgers. Daar zit geen gemeente op te wachten. Zeker niet nu ze zelf opdraaien voor de problematiek rond mensen met weinig geld.

  In dure woningen komen overwegend mensen met meer geld. En die leveren de gemeente iets op, zijn geen kostenpost.

  Amsterdam pas in dat filmpje, over die Marokkaanse alleenstaande mevrouw die geen passende woonruimte (subsidiabel) kon vinden. Gemeente Rheden: ‘we hebben teveel armen hier’, ze willen er vanaf.

  Rekenmodellen van het NIBUD kloppen niet meer, er zijn geen beschikbare woningen die in het rekenmodel passen.

  Kortom, steeds vaker: geen geld, niet welkom. De ineenstorting van de welvaartsstaat, dr. t, daar hebben we het over.

 57. Deutsche Mark says:

  Latida,

  Thx voor dit linkje.
  Vind het jaarlijkse onderzoek van GFK altijd weer een verademing tussen alle andere prut, die deels als klinkklare propaganda onder het volk gebracht wordt.
  De hogehuisprijsliefhebbertjes hier, beginnen over de resultaten van het GFK steevast te morren en de juistheid in twijfel te trekken. NL wordt tekort gedaan, en is veel beter dan de cijfers in hun onderzoeken uitwijzen.
  Nou, ik ken nogal wat landen in Europa behoorlijk goed, en de jaarlijkse onderzoeksresultaten van het GFK dekken zich steeds opnieuw met mijn persoonlijke inschatting en gevoel, dat ik krijg tijdens mijn bezoeken van verschillende onderzochte landen. Zelfs de regionale verschillen kloppen vrijwel altijd met mijn eigen ervaringen.
  Chapeau voor één van de laatste bastions van eerlijk onderzoek op dit gebied.

 58. Deutsche Mark says:

  “Groot Wassink pleit voor financiële hulp aan kopers. Amsterdam zou dan meebetalen en een aandeel krijgen in de woning. De eigenaar kan de gemeente dan uitkopen, in een tempo dat past bij de financiële huishouding. “Met dit soort constructies kunnen we de markt openbreken.””

  Een sluwe vorm van onteigening.
  Gatverdamme!

 59. Arjan says:

  ecb: Jij bent niet de enige. Veruit de meeste snappen het probleem niet en dat is weer onderdeel van het probleem.

  Schulden ja, maar ook enorme bezittingen. Leg dan eens uit dan wat het probleem precies is.

 60. Latida says:

  In dit stuk wordt uitgelegd waarom het deposito garantie stelsel moet worden afgeschaft zodat banken ruim baan krijgen om binnen europa op overnamepad te gaan zodat ze in meerdere landen kunnen opereren.

  Het argument is dat het deposito garantie stelsel dat doel in de weg staat.

  http://bruegel.org/2018/03/breaking-the-stalemate-on-european-deposit-insurance/

 61. Dr.t says:

  Nico 60
  De ineenstorting van vadertje staat zorgt voor je.
  In A’dam valt 60 procent van de woningen in de sociale huursector..
  Dat lijkt me meer dan genoeg.
  En ECB goed lezen, ik refereer wat betreft het geld aan menig zeepbeller hier die geld, zilver, en weet ik veel wat achter de hand heeft.
  Tenminste dat wordt beweerd, maar dan snap ik het geklaag niet zo goed en dat was mijn punt.
  Een andere is dat je maar eens uit iemand uit de ‘derde wereld’ maar eens moet gaan uitleggen hoe slecht we het hier hebben.

 62. Arjan says:

  Goh, zelfs de hier zo verafschuwde Peter Boelhouwer vindt de huren van woningbouwcorporaties te hoog:

  https://pbs.twimg.com/media/DXMMAwbWAAA6muf.jpg:large

 63. ecb says:

  Arjan: Schuldenja,maarookenormebezittingen.Legdaneensuitdanwathetprobleempreciesis.

  De waarde van de bezittingen kan nogal fluctueren, die van de tegenoverliggende schuld niet.

 64. Deutsche Mark says:

  ecb,

  Exact daar schuilt een flink gevaar.
  Een ander gevaar is de ineenstorting van het huidige geldsysteem. Als dat gebeurt, moet er een nieuw systeem opgetuigd worden en kredieten uit het oude systeem hergewaardeerd gaan worden. Die schulden zijn niet opeens foetsie, wat veel handige sjonnies vaak denken. Ze worden eerder vervelender.

 65. Nico de Geit says:

  Arjan: Schulden ja, maar ook enorme bezittingen. Leg dan eens uit dan wat het probleem precies is.

  Arjan, stel nou eens dat je een half miljoen leent voor een oude brommer. Aan de ene kant heb je dan een schuld van een half miljoen, aan de andere kant een oude brommer met een waarde van een half miljoen.

  Wat het probleem is? Dat een half miljoen voor een oude brommer wel erg veel geld is. Zelfs als de prijzen van oude brommers in de lift zitten, en de hele economie afhankelijk is van prijsstijging van oude brommers.

  Ouderen die vroeger een brommer kochten voor weinig en hem nu duur verkopen, ja, die doen het goed.

 66. Arjan says:

  ecb: De waarde van de bezittingen kan nogal fluctueren, die van de tegenoverliggende schuld niet.

  De schulden in Nederland zijn vooral hypothecaire leningen. De vraag is of daar nou zo’n groot risico in zit.

 67. Arjan says:

  ecb: De waarde van de bezittingen kan nogal fluctueren, die van de tegenoverliggende schuld niet.

  De schulden in Nederland zijn vooral hypothecaire l eningen. De vraag is of daar nou zo’n groot risico in zit.

 68. Arjan says:

  Nico de Geit: Ouderen die vroeger een brommer kochten voor weinig en hem nu duur verkopen, ja, die doen het goed.

  Nou nee, want die hebben weer een brommertje nodig he? Je moet toch ergens op rijden…

 69. Arjan says:

  Die enorme pensioenberg die we hebben bijvoorbeeld is de andere kant van de medaille…

  Beetje minder sparen en minder lenen is waar de discussie nu over gaat.

 70. Nico de Geit says:

  Arjan: Nounee,wantdiehebbenweereenbrommertjenodighe?Jemoettochergensoprijden…

  De oudjes die hun woning duur verkopen gaan gewoon een tijdje huren. Zo kunnen ze alles opeten. Sommigen zwemmen in het geld.

 71. ecb says:

  De enorme pensioenberg (tweede pijler) en schuldenberg (hypotheken) zijn een groot probleem als het geldsysteem faalt of wordt aangepast. Herwaardering zorgt voor verlies. Politici moeten zorgen dat het verlies beperkt blijft en dat kan alleen ten koste van de banken. Aangezien de banken de politici in hun macht hebben zal de gemeenschap het verlies gaan dragen.

 72. maff says:

  ecb,

  Terug naar Mesopotamië ? 😉

  https://www.bcg.com/documents/file87307.pdf

 73. ecb says:

  Mensen met weinig financiële middelen en geen schuld op hun beait zijn het beste af. Bezit (roerend en onroerend) zonder een schuld staat in principe los van het monetaire systeem. In onze maatschappij is het normaal dat we het tijdens een groot deel van ons leven een schuld hebben op onze bezittingen. Daar zijn banken zeer blij mee. Stel dat alle rente over de schulden op bezit i.p.v. naar de bank naar de overheid zou gaan hoe zou Nederland er dan hebben uitgezien…

 74. maff says:

  Huis hier tegenover staat te koop ( Grunn )

  Al 8 dagen …..

  Vergeten plaatje

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/BCG-necessary_debt_reduction.png

 75. Eric406 says:

  Arjan:
  Dieenormepensioenbergdiewehebbenbijvoorbeeldisdeanderekantvandemedaille…

  Beetjemindersparenenminderleneniswaardediscussienuovergaat.

  Die “enorme” pensioenberg is bv ook van mij, en ik heb geen hypotheek. De helft van de Nederlanders heeft zich fors in de schulden gestoken, de pensioenpot is echter van zowel huurders als kopers.
  Een flinke beurscorrectie, en er kan zo maar 30% minder in de pensioenpot zitten.

 76. Arjan says:

  Nico de Geit: De oudjes die hun woning duur verkopen gaan gewoon een tijdje huren. Zo kunnen ze alles opeten. Sommigen zwemmen in het geld.

  Ook voor een brommer geldt: huren is duur. 🙂 En het geld raakt een keer op.

 77. Arjan says:

  Eric406,

  Tja huren is duur… En die grote pensioenpot is daar een van de redenen voor.

 78. ps says:

  maff, 🙂

  Hoe moeilijk kan het zijn?
  http://i.imgur.com/wXcjoSB.gif

 79. Nico de Geit says:

  Arjan: Ookvooreenbrommergeldt:hurenisduur.Enhetgeldraakteenkeerop.

  Als je 70, 80 bent, je gezondheid is niet best meer, de vrouw is bang dat de man neervalt, de tuin te veel werk wordt, er een lekker warme luxe nieuwbouwflat op je wacht in een uitstekende wijk, en als je dan je woning kwijt kunt voor 500k of meer, dan verkopen ze soms.

  500k + AOW + pensioen. Dat gaat vast goed komen.

 80. svg says:

  maff:
  42%Amerikanenheeftminderdan$10.000voorpensioen

  marketupdate.nl/do…0-000-voor-pensioen/

  Ja, maar meneertje Jeff Bezos heeft iets van 120 miljard, dus als ze daar een beetje gaan herverdelen dan komt het allemaal wel goed……………………………
  maff,

 81. Nico de Geit says:

  Pauperparken

  Vervallen, kapot en overwoekerd: de Veluwe telt meerdere verouderde vakantieparken, waar toeristen nauwelijks nog zijn te vinden. De uitgeleefde campings en bungalowparken huisvesten met name arbeidsmigranten en mensen die geen reguliere woning kunnen (of willen) vinden. Het is de afgelopen tientallen jaren buitengewoon lastig gebleken om een oplossing te vinden voor deze problematiek.

  https://www.gelderlander.nl/de-vallei/opkopen-vakantieparken-wordt-sprong-in-het-diepe-voor-provincie-gelderland~af4c5cae/

 82. Nico de Geit says:

  Arjan: huren is duur

  Kleine correctie: wonen is duur.

 83. Nico de Geit says:

  ps:
  maff,

  Hoemoeilijkkanhetzijn?
  http://i.imgur.com/wXcjoSB.gif

  Dat is de kluiskraker van de Rabobank….

 84. Nico de Geit says:

  svg: herverdelen

  Ja, want het is niet eerlijk als de één een goed gevulde spaarpot heeft en de ander alleen maar schulden.

 85. svg says:

  Nico de Geit: Ja,wanthetisnieteerlijkalsdeééneengoedgevuldespaarpotheeftendeanderalleenmaarschulden.

  Ja , zeker niet als je altijd netjes op tijd je belasting betaald, je personeel goed behandeld enz. zucht…

 86. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Ja dat kan een optie zijn.

 87. ripoff says:

  Lang leve de balky-boy norm #mentale incest lijers

 88. Steven says:

  Zou toch leuk zijn als die Ralph Hamers van ING na zijn verhoging van zijn salaris met 50 procent zelf zou zeggen: Jongens.. ik ben een top-bankier: Ik heb dat extra miljoen per jaar echt niet nodig.

 89. Arjan says:

  Steven: Zou toch leuk zijn als die Ralph Hamers van ING na zijn verhoging van zijn salaris met 50 procent zelf zou zeggen: Jongens.. ik ben een top-bankier: Ik heb dat extra miljoen per jaar echt niet nodig.

  Inderdaad, zit zwaar te overwegen om mijn rekening bij ING op te zeggen.

 90. Steven says:

  Arjan: Inderdaad, zit zwaar te overwegen om mijn rekening bij ING op te zeggen.

  Ik had zelfs nog nooit van hem gehoord. En als je op wikipedia kijkt zat ie in 2008 er ook toen de ING 10 miljard kreeg van ons. Dus wat voor “goeds” heeft hij gedaan? Ook is het geen Warren Buffet of zo. raar hoor dat het graaien weer begint.

 91. Arjan says:

  Steven,

  Moraalloze parasieten zijn ‘t. ING is too big to fail, dus ze kunnen zich wat veroorloven.

 92. Luisindepels says:

  maff: Het standaard besteedbaar inkomen van een HUISHOUDEN bedroeg in 2015 (de meest recente cijfers) 24.700 euro. ( en daar koop je dan een gemiddeld huis van 240k voor ? Hoe doe je zoiets ) er zit vast een foutje ergens ……

  In je hoofd ja. Pas een keer of 10 uitgelegd op deze site, maar je speelt(?) liever dommertje. Ook goed.

 93. Luisindepels says:

  Nico de Geit: 500k + AOW + pensioen. Dat gaat vast goed komen.

  Die zitten er in ieder geval beter bij dan jij. niks + AOW’tje (delen met de allochtone buurman) + niks + huur>AOW. Terug naar de stal jij!

 94. Nico de Geit says:

  Steven: Ik heb dat extra miljoen per jaar echt niet nodig.

  Hij kan het bij mij kwijt.

 95. Steven says:

  Ik heb een paar boekjes gelezen over psychopaten. Grappige is dat heel veel topmannen psychopaten zijn.

  Een 50 procent verhoging van hun salaris vinden ze volstrekt nodig. Zij zijn het centrum van de wereld en wat anderen vinden zou slechts nodig kunnen zijn om nog meer te verdienen.

  empathie en menselijke logica kennen ze niet, maar ze kunnen het wel enorm goed nadoen. Het gevoel er achter hebben ze echter niet.
  Leuk duidelijk boekje is van iemand wiens vader een psychopaat was (hijzelf dus niet): https://www.debezigebij.nl/boeken/de-lessen-van-de-psychopaat-2/

 96. Nico de Geit says:

  Luisindepels: Die zitten er in ieder geval beter bij dan jij

  Woning goedkoop gekocht en verschrikkelijk duur verkocht + AOW + pensioen. Nee, daarvoor werd ik te laat geboren. Mijn generatie heeft met alles pech, alles is opgevreten of gesloopt door de sprinkhanenplaag.

 97. Nico de Geit says:

  Steven: salaris

  Wat maakt het uit of ze twee of drie miljoen verdienen?

 98. Steven says:

  Nico de Geit: Wat maakt het uit of ze twee of drie miljoen verdienen?

  Omdat ze een soort reptielen brein hebben is genoeg niet genoeg. Ze missen dingen als voldaan, rust, genieten enz. Lees er maar eens wat over.

 99. maff says:

  Raadselachtig ….. Een stijging van 1.5 miljoen naar 3 miljoen is een stijging van 50%, zo zeggen de deskundigen ( pers Hamers ING )

  Maar als een pak melk stijgt van 1.5 naar 3 euro’s is het wel zeker dat het een stijging is van 100%

  Ps 🙂 Moooooo https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/animals-cow-world_of_cow-meditations-meditate-meditated-bgrn2401_low.jpg

 100. ecb says:

  Rente is er zodat de rijken niet hoeven te werken.

 101. Nico de Geit says:

  De schade van de kluisjeskraak in het Brabantse Oudenbosch van afgelopen weekend is veel omvangrijker dan aanvankelijk door de Rabobank werd gemeld. Er lagen zulke grote hoeveelheden cash en goudstaven dat de rovers veel goud open en bloot hebben laten liggen.

  https://www.gelderlander.nl/brabant/kluisroof-bij-rabobank-een-van-grootste-in-nederlandse-geschiedenis~a859ac5f/

  Van binnenuit dus. Daders worden vrijwel zeker gepakt, zijn misschien al gepakt. Imago-schade voor Rabo: serieus. Eerst mensen overvallen die grote geldbedragen opnamen, van binnenuit. Nu kluisjes leeggeroofd, van binnenuit.

  Geldopname Harry Potter: https://www.youtube.com/watch?v=DwC6IFi6RuU

 102. Nico de Geit says:

  Latida: ING CEO blijkt tevens vastgoedbaasje

  Drie panden van 80-85k? Laat me raden, hij verhuurt ze voor € 710,– per maand?

 103. Steven says:

  Latida: ING CEO blijkt tevens vastgoedbaasje

  Dat is dus het gekke bij deze mensen. Waarom koop je woningen in achterstandswijken als je 2 miljoen per jaar verdient? Ze hebben echt nooit genoeg. Ook al zou hij geen psychopaat zijn ,.. dan is ie in ieder geval wel een beetje maf.

 104. Steven says:

  met dat opkopen en dus speculeren maakt hij ook de prijs hoger. pff. Zou toch beter zijn als zo’n woning 30.000 euro kost of zo.

 105. Steven says:

  psychopaten stoppen pas door absolute macht. Kim Jong-un wil nu pas “vrede” maken omdat Trump hem anders liquideert. Dat snapt zo’n psychopaat en handelt er naar. Ze denken heel logisch in eigenbelang.

 106. Latida says:

  Steven: Waarom koop je woningen in achterstandswijken als je 2 miljoen per jaar verdient?

  Misschien voor zijn pensioen net als die prins met meer dan 500 huizen misschien?

  en het kan zelfs nog gekker, nu willen de bankiers graag even alvast uw kinderen te woord staan, door voor de klas te gaan staan en ze daar vertellen hoe ze met geld om moeten gaan..

  zie:

  https://twitter.com/ewaldeng/status/971997383629271040

  Ze kunnen beter de werking van cumulatieve rente in het lesprogramma opnemen.

 107. Latida says:

  “De gemeente Leiden had volgens mr. Ruijs bij een onteigeningsprocedure van een stuk bedrijfsgrond t.b.v. woningbouw een ernstige, niet bestaande, bodemverontreiniging in scene gezet. Daarom werden de noodzakelijke saneringskosten vanwege het principe dat de vervuiler betaalt, bij de hevig protesterende eigenaar in mindering gebracht op de onteigeningsprijs. Anders gezegd: Leiden kwam door deze truc voor een koopje aan de bouwgrond want eenmaal onteigend was de sanering natuurlijk niet meer nodig.
  Die werd dan ook nooit uitgevoerd. Leiden declareerde het bouwrijp maken van het terrein en het slopen van het bedrijfspand als ‘bodemsanering’ bij de Provincie ZH, hergebruikte de vrij gekomen ‘ernstig vervuilde’ grond en voerde onder de vlag van “sanering” een veel grotere hoeveelheid wel vervuilde grond van elders uit Leiden af. Omdat die laatste hoeveelheid niet paste in de inhoud van het onteigende stuk grond, werden tekeningen, vrachtbrieven en saneringsverslagen vervalst.”

  https://www.hpdetijd.nl/2018-03-09/arthur-van-amerongen-alexander-pechtold/

 108. maff says:

  Gedupeerde klanten Rabobank moeten zelf bewijzen wat er in de kluis lag ……

  https://marketupdate.nl/nieuws/economie/gedupeerde-klanten-rabobank-moeten-zelf-bewijzen-wat-er-de-kluis-lag/

 109. Latida says:

  “De publieke verontwaardiging is terecht groot. ING heeft de crisis immers alleen kunnen overleven door een financiële injectie van de belastingbetaler van 22 miljard euro. Dat die injectie inmiddels met winst is terugbetaald doet niet ter zake. In een in naam kapitalistische economie zijn de risico’s van het ondernemen voor de eigenaren van de onderneming, niet voor de belastingbetaler. Dat heet de tucht van de markt. Overheden hebben in 2008 en 2009 op massale schaal de hand gelicht met dit cruciale principe. In Nederland is de financiële sector met 135 miljard euro aan belastinggeld de hand boven het hoofd gehouden. Bestuurders mochten blijven zitten, hun salarissen werden niet gekort, hun vermogen mochten ze houden, de aandeelhouders hebben niet gebloed en de obligatiehouders hebben geen centje pijn gehad. Burgers daarentegen hebben onder drie kabinetten-Rutte voor ruim 50 miljard euro in de vorm van bezuinigingen en lastenverzwaringen voor de kosten mogen opdraaien. Met alle macro-economische gevolgen van dien: hoge werkloosheid, dalende bestedingen, economische krimp, stijgende woonlasten en een golf van faillissementen.”

  https://www.groene.nl/artikel/standbeeld

 110. maff says:

  Hmmm zit het draadje vast ?

  ff checke 🙂

  https://twitter.com/Vallmeister/status/969621369641201664

 111. maff says:

  Teach your children well 🙂

  Contant geld verdwijnt, maar er zijn genoeg redenen om je kind juist wel cash zakgeld te geven

  https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/contant-geld-verdwijnt-maar-er-zijn-genoeg-redenen-om-je-kind-juist-wel-cash

  Klopt trouwens niet dat cash verdwijnt …..

 112. Nico de Geit says:

  Opnieuw groot misbruikschandaal in Groot-Britannië, moslimdaders ongemoeid gelaten want ‘racisme’
  Misbruik al 40 jaar aan de gang, slachtoffers soms slechts 11 jaar oud, politie en hulpverlening deden niets

  http://nieuws.tpo.nl/2018/03/11/opnieuw-groot-misbruikschandaal-groot-britannie-moslimdaders-ongemoeid-gelaten-want-racisme/

  Na Rotherham dus Telford

  Wil je wonen op zo’n plek? En hoe zit het in Nederland eigenlijk?

 113. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Opnieuw groot misbruikschandaal in Groot-Britannië, slachtoffers soms slechts 11 jaar oud,

  Het lijkt me toch wel nieuws als er meer dan duizend minderjarigen zeer ernstig misbruikt zijn, enkele doden zelfs. Maar in de MSM lees je er niet veel over.

  In alle kranten is wel te lezen over een grote spin, die in een tak was gaan zitten tijdens een overstroming in Australië. Maar duizend misbruikte kinderen, nee, daar schrijven ze liever niet over.

  MSM: feiten negeren of verdraaien, onzin breed uitmeten. Het schijnt van alle tijden te zijn.

 114. Steven says:

  Latida: de aandeelhouders hebben niet gebloed

  Maar de mensen die short gingen op banken wel. (ik dus o.a..: Ik verloor echt heel veel).
  Ook heb ik bij zo’ n bankdirecteur die belegt in achterstandspanden en meer dan 2 miljoen verdient: Ga eens 1 jaar wat minder uitgeven en beleg een miljoen in edelmetaal: dan is je pensioen verzekerd, maar blijkbaar geloven ze in het schulden systeem. Misschien hebben ze gelijk..(begin haast te twijfelen of het nog tientallen jaren doorgaat)

 115. Steven says:

  En de vraag is natuurlijk of grote internationale bedrijven meer betalen voor Ralph Hamers als ie geen loonsverhoging krijgt bij ING en vertrekt.. (nee toch?)

 116. Nico de Geit says:

  Je zou eens aan willekeurige voorbijgangers moeten vragen:

  ‘Wist u dat de kaasboer hier op de hoek 250k per jaar verdient? Wat vindt u daarvan?’

  Gewoon om de reacties te peilen.

  ‘Wist u dat de vuilbeladers van uw gemeente vanaf 1 april 121k bruto per jaar betaald krijgen? Wat vindt u daarvan?’

 117. Steven says:

  Nico de Geit,

  Of.. Wist u dat een gemiddelde uitkeringstrekker 300.000 euro zwart bijverdiend per jaar? Of dat een bankdirecteur een miljoen bovenop zijn 2 miljoen krijgt? Ha ha.. allemaal gek, maar dat van die bankdirecteur wordt misschien waar.

 118. maff says:

  Typisch, het huis hiertegenover staat nu al 2 weken te koop 😉 Te duur ?

  Admin, de info balk is weg …………….

 119. maff says:

  ING trekt omstreden salarisverhoging topman Ralph Hamers in

 120. svg says:

  maff:
  Typisch,hethuishiertegenoverstaatnual2wekentekoopTeduur?

  Admin,deinfobalkisweg…………….

  Ja Maff, 3 ton voor 105 m2 woon oppervlakte en 56 m2 perceeloppervlakte vind ik duur, en dan die woonkamer, wat smal!,

 121. Eric406 says:

  svg: JaMaff,3tonvoor105m2woonoppervlakteen56m2perceeloppervlaktevindikduur,endandiewoonkamer,watsmal!,

  Haha, dat er uberhaubt nog mensen zijn die erin trappen. Mijn flat is 100 m2, weliswaar oud maar kost ook maar 500. Maar ja, ik bouw dan ook niets op. Denk dat ik ook maar een heel duur huis ga kopen, dan bouw ik ook lekker veel op.
  #Huizenkoperlogica

 122. Hans- says:

  -deutsche-wirtschafts-nachrichten.de-
  EU pompt weer miljarden in de Oekraïne. Belasting betaler betaald!Zijn er nog meer landen die willen mee eten? De deuren van de EU staan wagenwijd open!Een Europa, das derde Reich.

 123. Arjan says:

  Eric406: Haha, dat er uberhaubt nog mensen zijn die erin trappen. Mijn flat is 100 m2, weliswaar oud maar kost ook maar 500. Maar ja, ik bouw dan ook niets op. Denk dat ik ook maar een heel duur huis ga kopen, dan bouw ik ook lekker veel op.
  #Huizenkoperlogica

  Ik betaal minder dan 500 voor een luxe tweekapper met een waarde tussen de 220.000 en 250.000. Ik betaal 3 maandhuren per jaar aan rente, de rest is aflossing.

  Ben je het niet met me eens dat huizenprijzen wel heel hard moeten dalen wil je uiteindelijk niets opbouwen?

 124. Nico de Geit says:

  Arjan: Ben je het niet met me eens dat huizenprijzen wel heel hard moeten dalen wil je uiteindelijk niets opbouwen?

  Zie vermogensgrafiek.

  https://3.bp.blogspot.com/-bBB4Dy-6PGQ/WJ4ukVFAWFI/AAAAAAAAA6Q/fg7pyzwk7DEUVutGzApbmlfbhB1l8uMjgCLcB/s1600/Doorsnee-vermogen-van-huishoudens-1-januari-17-02-02.jpeg

 125. Nico de Geit says:

  Arjan: een luxe tweekapper met een waarde tussen de 220.000 en 250.000

  Woon je in Drenthe of zo? Hier koop je nauwelijks een flatje voor dat geld.

 126. Hans- says:

  een luxe tweekapper met een waarde tussen de 220.000 en 250.000,=. Daar heb je in Amsterdam een garage voor inlc. elektrisch licht! kan je ook inslapen.

 127. maff says:

  Twittertjes

  Hallo, u moet nog 340 miljard aflossen!

  https://twitter.com/Gerhardhormann/status/973485440773820421

 128. maff says:

  Dat worden weer bankjes redden dan ……

  Nieuwe crisis ligt op de loer: alarm om historisch hoge schuldenberg Dat zeggen oud-toezichthouders Hans Hoogervorst en Nout Wellink

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1786549/nieuwe-crisis-ligt-op-de-loer-alarm-om-historisch-hoge-schuldenberg

 129. Nico de Geit says:

  Beleggers, huizenkopers, consumenten, bedrijven en overheden nemen veel te veel risico’s. „De schulden zijn zo hoog als nog nooit in de wereldgeschiedenis is vertoond.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1786549/nieuwe-crisis-ligt-op-de-loer-alarm-om-historisch-hoge-schuldenberg

  Meestal zeggen ze dat pas als het kalf verdronken is.

 130. Latida says:

  Nico de Geit:
  Beleggers,huizenkopers,consumenten,bedrijvenenoverhedennemenveelteveelrisico’s.„Deschuldenzijnzohoogalsnognooitindewereldgeschiedenisisvertoond.”

  telegraaf.nl/finan…ch-hoge-schuldenberg

  Meestalzeggenzedatpasalshetkalfverdronkenis.

  “Dat zeggen oud-toezichthouders Hans Hoogervorst en Nout Wellink. Beiden hebben een zeer onbehaaglijk gevoel bij de zeepbellen die ontstaan op de aandelenbeurzen en de vastgoedmarkten. Tegelijkertijd zijn de buffers van banken volgens hen veel te laag.”

 131. Latida says:

  Nico de Geit: Meestal zeggen ze dat pas als het kalf verdronken is.

  Of anders nadat de buit binnen is.

 132. Nico de Geit says:

  Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt blijft licht afzwakken door de slechtere betaalbaarheid van woningen, de krappere keuze in het aanbod en de strengere regels voor huizenkopers.

  Volgens de VEH verwacht ruim een derde van de Nederlanders dat het steeds moeilijker zal worden om een eigen huis te kopen en vindt ruim een kwart dat het nu een ongunstig moment is om een woning te kopen.

  https://www.gelderlander.nl/economie/daling-vertrouwen-in-woningmarkt-zet-door~a4b9de73/

 133. Nico de Geit says:

  maff: Hallo, u moet nog 340 miljard aflossen!

  Horrmann heeft een hoop moeite gedaan zijn huis af te lossen. Nu is al dat geld eenzijdig belegd, namelijk in zijn woning.

  Een huurder maakt zich ook niet druk over aflossen, woont altijd aflossingsvrij.

 134. Nico de Geit says:

  maff: Hallo, u moet nog 340 miljard aflossen!

  Het kan wel moeten, maar kan het ook? Zouden ze af kunnen lossen? In individuele gevallen kan dat natuurlijk, maar als iedereen af gaat lossen, en zijn geld niet meer aan andere dingen uitgeeft, dan ontstaat een negatieve economische spiraal.

  Aflossen + een hogere rente betalen kan waarschijnlijk al helemaal niet. Wel in individuele gevallen, niet met zijn allen.

  Als ik minder verdien dan de kosten van levensonderhoud zeg ik mijn huur op.

 135. Arjan says:

  Hans-: een luxe tweekapper met een waarde tussen de 220.000 en 250.000,=. Daar heb je in Amsterdam een garage voor inlc. elektrisch licht! kan je ook inslapen.

  Amsterdam, daar noem je meteen het extreemste voorbeeld. Hangt er ook vanaf waar in Amsterdam… Je kunt ook in Purmerend een huis kopen.

  70% eraf in 5 jaar tijd dan maar?

 136. Latida says:

  Paniekzaaiende zeepbeller?

  “Hoogervorst, oud-voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, verzucht: „Het is zo onverantwoord wat er gebeurt.””

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1786549/nieuwe-crisis-ligt-op-de-loer-alarm-om-historisch-hoge-schuldenberg

 137. Latida says:

  Nico de Geit: Een huurder maakt zich ook niet druk over aflossen, woont altijd aflossingsvrij.

  Kopers met een lage LTV maken zich doorgrens ook geen zorgen, maar iedereen met een LTV hoger dan 80% zou zomaar de overwaarde kunnen zien verdampen.

  Zelfs dan is er nog geen probleem, zolang met niet hoeft te verhuizen.

  Maar het risico dat men alsnog onderwater komt te staan is echt.

  En dat met nog altijd ongeveer 600,000 huishoudens onder water (is het laatste cijfertje wat ik ergens las).

  Kun je je voorstellen wat er gebeurt als de prijzen nu ineens zouden gaan dalen hoeveel mensen er in no-time onder water staan?

  Miljoen huishoudens lopen risico om in de problemen te komen, en dan zijn inmiddels de overheid en de pensioenfondsen achtervang.

  Dat nog afgezien van de groeiende problemen in de onderklasse en de toch al met relatief weinig besteedbaar inkomen gezegende middenklasse.

  Allemaal leningen afgesloten met minimaal 100% LTV.

 138. Latida says:

  Nico de Geit:
  Hetvertrouwenvanconsumentenindewoningmarktblijftlichtafzwakkendoordeslechterebetaalbaarheidvanwoningen,dekrapperekeuzeinhetaanbodendestrengereregelsvoorhuizenkopers.

  VolgensdeVEHverwachtruimeenderdevandeNederlandersdathetsteedsmoeilijkerzalwordenomeeneigenhuistekopenenvindtruimeenkwartdathetnueenongunstigmomentisomeenwoningtekopen.

  gelderlander.nl/ec…t-zet-door~a4b9de73/

  “Ondanks die trend is ruim een derde van de Nederlanders van mening dat het nog steeds een gunstig tijdstip is voor het kopen van een huis, met name vanwege de lage hypotheekrente.”

  Dus 2/3e heeft zichzelf wel goed geïnformeerd?

 139. Latida says:

  Latida: Kun je je voorstellen wat er gebeurt als de prijzen nu ineens zouden gaan dalen hoeveel mensen er in no-time onder water staan?

  Niet te vergeten dan in dat geval de banken niet voldoende een vermogen hebben.

  Groeiende huizenprijzen zijn essentieel voor de balansen van banken die nog altijd proberen te herstellen van het vorige debacle.

  De pensioenfondsen helpen daar nu aan mee middels het verstrekken van hypotheken door het uitlenen van de pensioengelden.

  Die hoeven zich niet aan dezelfde regelgeving te houden welke voor banken geldt, dus daar komen waarschijnlijk uiteindelijk de minst solvabele kopers terecht.

 140. Hans- says:

  Waar hebben we het over,een heleboel nieuwe Nederlanders wonen prima, alles wordt geregeld. Geen financiële problemen. Het probleem zit bij die kleine groep autochtonen, die perse willen kopen.Credit crissis is toch opgelost, (8 uur journaal)Mario Draghi kan toch de volledige schuld bijdrukken, (oplossen). Zijn we toch al jaren mee bezig! Het marktwerking systeem hebben we toch al jaren geleden verlaten!!

 141. Latida says:

  “Het gevoel van verontwaardiging in de maatschappij; het interesseert bankiers niets, zegt Wawoe, organisatiepsycholoog en docent Human Resources Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Ze denken gewoon één dag duiken en dan is het weer voorbij.”

  Banken hoeven zich volgens de organisatiepsycholoog niets van de boosheid van hun klanten aan te trekken. Dit in tegenstelling tot een grootwinkelbedrijf of een benzinemaatschappij. ,,Toen toenmalig Ahold-topman Anders Moberg meer dan tien jaar geleden een flinke salarisverhoging kreeg, gingen klanten de Albert Heijn-winkels boycotten. Toen werd de loonsverhoging snel teruggedraaid. Maar mensen zeggen niet snel hun rekening op bij de bank. Dat is een veel te grote stap.”

  Het is nog maar enkele weken geleden dat dezelfde goegemeente verzekeraar ASR aan de schandpaal nagelde toen de commissarissen besloten om de bestuurders een paar ton extra toe te stoppen. Ook ASR werd, net als ING, negen jaar geleden door de staat gered van een faillissement. In juni vorig jaar gebeurde precies hetzelfde bij verzekeraar NN, waar de top tonnen extra kreeg toebedeeld, terwijl het personeel er bij bosjes uitvloog.”

  https://www.gelderlander.nl/economie/bij-ing-denken-ze-een-dag-duiken-en-dan-is-het-voorbij~a5f749fe/

 142. Nico de Geit says:

  Het misbruikschandaal in Telford en eerder Rotherham is veel groter. Het speelt in alle achterstandswijken: de blanke onderklasse wordt geterroriseerd door immigranten en de overheid doet niets, want racisme.

  English: http://www.spiked-online.com/newsite/article/telford-girls-the-wrong-kind-of-victims/21217#.Wqj5vfnOWUn

 143. Nico de Geit says:

  De naar Dubai gevluchte vastgoedmagnaat van weleer Roger Lips en zijn vrouw krijgen geen nieuwe Nederlandse paspoorten.

  In 2013 werd Lips korte tijd in de cel gezet omdat hij onvoldoende medewerking verleende aan het onderzoek naar zijn persoonlijke faillissement. Toen hij vrijkwam vluchtte Lips naar emiraat Dubai.

  Naar verluidt is het echtpaar inmiddels in het bezit van Cambodjaanse paspoorten.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1787672/geen-paspoort-voor-gevluchte-vastgoedmagnaat-lips

  Probleem opgelost dus. Als je maar een paspoort hebt. En geld natuurlijk.

 144. Arjan says:

  Latida: Kopers met een lage LTV maken zich doorgrens ook geen zorgen, maar iedereen met een LTV hoger dan 80% zou zomaar de overwaarde kunnen zien verdampen.

  Zelfs dan is er nog geen probleem, zolang met niet hoeft te verhuizen.

  Maar het risico dat men alsnog onderwater komt te staan is echt.

  Goh weer een zeepbeller die het begint te begrijpen. Dat is winst.

  Kleine toevoeging, als je toch per se wilt verhuizen kun je eventueel met spaargeld je schuld aflossen.

 145. svg says:

  De komende crisis voorspeld; Arno Wellens en Sven Hulleman
  https://www.youtube.com/watch?v=XCTpAfOUNxY

 146. Hans- says:

  Komende CRISIS??, komt er niet, Mario koopt gewoon alle hypotheken op, net zo als staats obligaties, wat is het verschil? Sinds we de goud standaard ingeruild hebben voor vertrouwen,gaat het prima met de economie, en Mario, die Italiaan heeft veel vertrouwen gekregen. Het zit dus wel snor.Veel mensen van de oude stempel begrijpen de manipulatie economie niet!

 147. Latida says:

  5,39% rendement

  “De belasting over vermogen wordt voortaan over verschillende schijven berekend en de fiscus gaat uit van twee verschillende rendementsklassen: sparen en beleggen. Voor sparen wordt gerekend op een rendement van 1,63%, voor beleggen op 5,39%.

  Welk percentage hoe zwaar wordt meegerekend, hangt af van hoeveel vermogen je hebt. De Belastingdienst gaat ervan uit dat mensen met een lager vermogen vooral sparen en mensen met veel vermogen meer beleggen.

  Bij vermogen boven een miljoen euro (meer dan €975.000 om precies te zijn) rekent de fiscus bijvoorbeeld volledig met het ’beleggingsrendement’ van 5,39%. Bij vermogen tot €75.000 gaat de Belastingdienst ervan uit dat je ongeveer twee derde spaart en een derde belegt.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1788725/belasting-over-je-vermogen-zo-werkt-box-3-dit-jaar

 148. Latida says:

  Over de buffers van banken

  Die zijn blijkbaar nog altijd niet hoog genoeg met net boven de 4%

  Misschien moeten deze wel minimaal verdubbeld worden

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1786549/nieuwe-crisis-ligt-op-de-loer-alarm-om-historisch-hoge-schuldenberg

  We zijn inmiddels jaararen verder nadat ze zelf grotendeels failliet waren, en nog hebben ze hun zaakjes niet op orde!?!?

  Zou Ewald Engelen wellicht dan toch gelijk hebben gehad?

  “De bancaire silo”

  https://www.groene.nl/artikel/de-bancaire-silo

 149. Latida says:

  Arjan: Goh weer een zeepbeller die het begint te begrijpen. Dat is winst.

  Ik wil niet opscheppen of lullig doen of zo hoor maar met de overwaarde die ik de afgelopen 11 jaar heb opgebouwd kan ik jouw huis contant aftikken en nog een leuk zakcentje overhouden ook.

  Maar dat wil nog niet zeggen dat er geen zeepbel is in de huizenprijzen.

  Met je ‘zeepbellers’.

 150. Nico de Geit says:

  De verhuurder wil mijn huurwoning weer aan mij verkopen. Ben benieuwd hoe het afloopt.

 151. Latida says:

  Beleggers hebben baar bij schaarste

  “Beleggers zijn te spreken over Amsterdam vanwege de sterke economische groei in de regio, de beperkte nieuwbouw en de snel dalende leegstand.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1788081/amsterdams-vastgoed-in-europese-top-3

 152. Latida says:

  Moet zijn in vorige post: baat

  “Het is verbijsterend om te zien dat tien jaar na de crisis dit inzicht nog altijd niet is doorgedrongen. Het zegt iets over de aard van het werk dat in banken wordt verricht: het is kennelijk zo saai, geestdodend, verspillend en onbevredigend dat mensen als Hamers alleen met dit soort bedragen uit hun bed willen komen.

  Erger is het dat dit soort salarisstijgingen weer opnieuw kostbaar menselijk kapitaal uit nuttigere maatschappelijke sectoren naar de parasitaire financiële sector zal trekken. Als Hamers meer krijgt, willen zijn collega’s ook meer, willen collega’s bij andere banken ook meer, en willen ook banken uit andere landen meer. En zo ad infinitum. ”

  https://www.groene.nl/artikel/standbeeld

 153. Frans says:

  Latida: “De Van Bruggen Adviesgroep, een andere keten, denkt dat de rente de komende weken nog iets gaat stijgen. Bang voor enorme stijgingen hoeven huizenkopers vooralsnog niet te zijn: experts denken dat de hypotheekrente laag blijft door de enorme concurrentie op de markt.”

  telegraaf.nl/finan…ekrente-weer-boven-2

  Over welke experts het gaat staat er niet bij..

  Ze hadden net zo goed mij kunnen vragen: de ECB is the name of the game. (opkopen staatsobligaties, bedrijfsobligaties, verpakte rotzooi qua hypotheken)
  Niet zo moeilijk…
  Niets ontzettende concurrentie op de markt. Klinkklare onzin.

 154. Frans says:

  Latida: Zijn de criminaliteitscijfers nepnieuws?

  Het meest verstandige is om als het om cijfers van (semi-) overheden gaat er vanuit te gaan dat het nepnieuws is.

 155. Frans says:

  maff: Rabobank waarschuwt: niet alleen zzp’ers bouwen te weinig pensioen op. Eén op de drie werknemers krijgt ook te maken met pensioenproblemen.

  Tjonge, dat is verassend Rabo! Wie had dat nu gedacht.

 156. Frans says:

  Nico de Geit: ls je je woning gebruikt voor zakelijke doeleinden mag je de kosten dus niet aftrekken, tenzij je voldoet aan bijzondere voorwaarden, zoals los verhuurbaar, met eigen ingang en toilet, etc.

  Maar als je een bedrijfspand hebt dan loop je het risico dat de belastingdienst op enig moment van mening is dat je de ruimte (deels) privé gebruikt. Dan mag je de BTW terugbetalen en meer ellende.

  Niks nieuws natuurlijk: de belastingdienst harkt alle geld die kant op, want de overheid heeft (heel veel) geld nodig.

  Niet erg motiverend om te werken of iets op te bouwen

  Precies, ze pakken je linksom of rechtsom. Als je een gedeelte van een huis bijvoorbeeld als bedrijfsruimte mag gebruiken qua belasting, dan moet je volgens mij als je het huis wilt verkopen het weer op de prive balans zetten en mag je zo’n 50% belasting betalen. De regels lijken soms vreemd in elkaar te steken, maar als je uit het oog van de belasting denkt wordt het ineens een stuk logischer: als het de belasting vooral maar niet teveel inkomsten kost.

 157. Frans says:

  Nico de Geit:
  HetmisbruikschandaalinTelfordeneerderRotherhamisveelgroter.Hetspeeltinalleachterstandswijken:deblankeonderklassewordtgeterroriseerddoorimmigrantenendeoverheiddoetniets,wantracisme.

  English:spiked-online.com/…s/21217#.Wqj5vfnOWUn

  Denk maar niet dat dit een uitzondering of toeval is. Ook de top van de politie zijn pedo’s en chantabel. Allemaal onderdeel van genocide (uitroeien van de identiteit) van de blanke samenlevingen. Al die “vluchtelingen” overgrote deel mannen van de militaire leeftijd, overtocht bekostigd via NGO’s (non gouvernemental organisations): het is als je gewoon je ogen open houd gemakkelijk te zien. Helaas zijn de meeste mensen zo gehersenspoeld dat ze 1 + 1 = 2 niet meer begrijpen.
  Dit soort taferelen speelt in veel meer steden in Engeland. (maar ook andere EU landen en niet EU landen)

 158. Frans says:

  Anyway: don’t get me started…

 159. Frans says:

  Latida: Zou Ewald Engelen wellicht dan toch gelijk hebben gehad?

  Tuurlijk. had je anders gedacht?

 160. Frans says:

  maff: Nieuwe crisis ligt op de loer: alarm om historisch hoge schuldenberg Dat zeggen oud-toezichthouders Hans Hoogervorst en Nout Wellink

  Toch niets nieuws.
  Waarom wordt er altijd gedaan of uitspraak van dit soort mensen ineens iets valideerd? Het is toch allemaal zo klaar als een klontje? Meestal komen dit soort figuren met dit soort uitspraken als je het zelf (nou ja ik dan) dit al veeeeel langer wist.

 161. Frans says:

  Nico de Geit: Het misbruikschandaal in Telford en eerder Rotherham is veel groter. Het speelt in alle achterstandswijken: de blanke onderklasse wordt geterroriseerd door immigranten en de overheid doet niets, want racisme.

  Precies. Allemaal zeer handig uitgedokterd. Al die maatschappelijke bewegingen hebben met elkaar te maken en ontstaan niet zo maar. Gewoon ogen open houden, 1 +1 = 2 in de gaten houden. Ik wordt er wel eens volkomen daabs van dat zo weinig mensen niets lijken te zien, en precies achter de doctrine aanlopen.

 162. Frans says:

  Hans-:
  Waarhebbenwehetover,eenheleboelnieuweNederlanderswonenprima,alleswordtgeregeld.Geenfinanciëleproblemen.Hetprobleemzitbijdiekleinegroepautochtonen,diepersewillenkopen.Creditcrissisistochopgelost,(8uurjournaal)MarioDraghikantochdevolledigeschuldbijdrukken,(oplossen).Zijnwetochaljarenmeebezig!Hetmarktwerkingsysteemhebbenwetochaljarengeledenverlaten!!

  Dat gaat vast goed komen! 🙂 LOL!

 163. Frans says:

  Hans-: Waar hebben we het over,een heleboel nieuwe Nederlanders wonen prima, alles wordt geregeld. Geen financiële problemen. Het probleem zit bij die kleine groep autochtonen, die perse willen kopen.Credit crissis is toch opgelost, (8 uur journaal)Mario Draghi kan toch de volledige schuld bijdrukken, (oplossen). Zijn we toch al jaren mee bezig! Het marktwerking systeem hebben we toch al jaren geleden verlaten!!

  Dat gaat vast goed komen! LOL!

 164. Frans says:

  Nico de Geit: Kluisjesroof Rabobank – ’Hulp van binnenuit’

  telegraaf.nl/nieuw…-lag-bomvol-met-goud

  Kelder met kluisjes leeggeroofd, bank vindt het ‘heel vervelend’.

  “The best way to rob a bank is to own one” William Black, maar die kennen we natuurlijk allemaal. (Toch?)
  https://www.amazon.com/Best-Way-Rob-Bank-Own/dp/0292754183

 165. Frans says:

  Nico de Geit: MSM: feiten negeren of verdraaien, onzin breed uitmeten. Het schijnt van alle tijden te zijn.

  Dat zeg ik!!

  Heb het hier al lang geleden gehad over de fucking pedophiles, maar werd natuurlijk niet geloofd door de meesten. Het begint nu zo langzaam aan zeker naar boven te komen. Een beginnetje zullen we maar zeggen.

 166. Frans says:

  ecb: Bezit (roerend en onroerend) zonder een schuld staat in principe los van het monetaire systeem.

  Dat had je gedroomd. Anyway: ook al heb je je huis volledig vrij, het is nog steeds niet van jou. Huizen bezit bestaat niet. Als je het echt bezat, dan hoefde je geen WOZ belasting erover te betalen, was het vrij van succesie rechten. Twee keer overerven en het huis is al weer zo voor de helft van de belating.
  De waarde bij verkoop hangt helemaal 100% af van het monetaire systeem. Don’t forget dat de huizenprijzen een derivaat zijn van de bereidwilligheid en de mogelijkheid van banken om hypotheken tegen een X % rente te verstrekken. Zonder de creatie van nieuwe schuld geen (goede) huizenmarkt. Uiteindelijk gaat het natuurlijk altijd mis: een steeds dominantere overheid die steeds meer belasting heft, en steeds hogere schulden heeft. Deze schulden worden natuurlijk nooit afgelost, dat is helemaal het idee niet. Uiteindelijk zal er wel een vorm van reset komen vermoed ik.

 167. Frans says:

  Hans-: EU pompt weer miljarden in de Oekraïne.

  Corporate fascism bitchez!

 168. Frans says:

  O ja, ik heb weer wat tijd over, zeker nu ik volledig uit de crypro ben gestapt. Met de meer dan 120K die ik heb gemaakt kan ik het weer even uitzingen .
  Kan ik mooi af en toe dit forum bestoken haha! 🙂

 169. maff says:

  Waarom alle banken dood moeten, voordat er een echt welvarende en eerlijke samenleving komt

  http://925.nl/archief/2018/03/14/waarom-alle-banken-dood-moeten-voordat-er-een-echt-welvarende-en-eerlijke-samenleving-komt/

 170. Latida says:

  maff: Waarom alle banken dood moeten, voordat er een echt welvarende en eerlijke samenleving komt

  925.nl/archief/201…ke-samenleving-komt/

  “”Waarom zou een oud voorwerp dat aan verval onderhevig is en goedkoper wordt om te produceren door nieuwe technologische inzichten, geen waarde verliezen naarmate de vervangingswaarde daalt?””

 171. Latida says:

  Verzekeraars willen alles van u weten, waar u gaat en staat – big data = big bucks

  “DEN HAAG – Auto’s moeten verplicht een ’zwarte doos’ krijgen waarin alle belangrijke informatie tijdens een rit wordt opgeslagen. Als er een ongeluk gebeurt kan razendsnel worden vastgesteld wie er schuldig is. Ook kan veel eerder de (letsel)schade worden afgehandeld.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1790942/verzekeraar-wil-zwarte-doos-in-auto

 172. Latida says:

  “We zwengelden gisteren de geruchtenmachine aan en vandaag blijken de geruchten waarheid: de Rabobank is inderdaad druk bezig met het optuigen van een nieuwe hypothekentak. Gaat vermoedelijk per april van start, zit officieel nog in de onderzoeksfase en krijgt de naam Vista Hypotheken. Geldschieters zijn onder meer pensioenfondsen. ”

  https://www.daskapital.nl/5150592/nu-afwachten-wat-doet-rabo-s-ondernemingsraad-aan-de-shitstorm/

  #GodverdeGodver #DeGrotePensioenRoof

 173. Latida says:

  Niet vergeten dat Pensioenfondsen helemaal niet meer in Nederlandse Hypotheken wilden investeren en toen door ik meen minister Blok en zijn bankenvriendjes voor het Blok zijn gezet om het wel te doen.

  Is hier allemaal al eens langsgekomen op deze site.

  Zie bv. Hier:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-07-2013/pensioenfondsen-gaan-in-nederlandse-rommelhypotheken/

 174. Latida says:

  “Gemeente Utrecht wil in een achterkamertje de verkiezingsuitslag berekenen met slecht beveiligde software. Bezorgde burgers mogen niet meekijken of alles wel democratisch en integer verloopt. Bizar!”

  https://twitter.com/sruwhof/status/973657968376995840

  “Uitslag gemeenteraadsverkiezingen niet veilig, minister negeert adviezen”

  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/uitslag-gemeenteraadsverkiezingen-niet-veilig-minister-negeert-adviezen

 175. Latida says:

  Veel meer

  “Rotterdam moet veel meer woningen bouwen voor miljonairs. Daarvoor pleiten werkgeversorganisatie VNO-NCW, Rotterdam Partners en makelaars. ”

  en

  “Zij willen volgens De Ruiter een nieuwbouwwoning op een grote kavel, met privacy. ,,Het liefst met gelijkgestemden in de buurt. Bijvoorbeeld in een gated community.””

  https://www.ad.nl/rotterdam/snel-meer-huizen-voor-miljonairs~acf3c052/

 176. Plato says:

  In alle reacties lees ik nergens dat Martijn van der Linden onzin staat te verkopen. Het bewijs dat hij bij de stichting ons geld zit, zegt genoeg. Die begrijpen er ook weinig van. Martijn stelt dat banken nieuw geld creëren en dat ze geen spaargeld nodig hebben. Stel ze maken een leningsovereenkomst met iemand en die iemand neemt het geld op, dan heeft de bank een probleem. Zijn balans is niet langer in evenwicht en het geld zal van iemand anders aangetrokken moeten worden. Dus is er wel degelijk spaargeld nodig.

 177. Nico de Geit says:

  Latida: meer woningen bouwen voor miljonairs

  Dat schijnen ze in heel Nederland van plan te zijn: bouwen voor de rijken, niet voor de armen. Er zijn al te veel armen, een last voor de maatschappij, vandaar. En als er geen woningen voor hen zijn kunnen ze ook niet in je gemeente wonen. Slim.

  De Bijlmer, gewoon afbreken. Profiteurs, klaplopers. Weg met de armoedzaaiers.

  Het is geen nare droom maar realiteit, of beiden. Heb je niet genoeg geld voor een woning? Pech voor je. En je kunt ook geen uitkering aanvragen want dan moet je eerst een woning hebben. En nu wegwezen anders laten we de honden los en ga je de cel in voor landloperij.

  Nederland wil wel vluchtelingen opvangen, maar eh, geen plek hè? Vroeger ging dat anders, dat weet ik nog.

  We leven in een participatie-maatschappij. Je doet gewoon mee. En anders donder je op. Krachtig beleid. En het lijkt erop dat het steeds krachtiger gaat worden.

  Woningen voor miljonairs, mooi.

 178. Arjan says:

  Frans,

  OZB betaal je per definitie over je eigendom, een onroerend goed. Zelfs als je er een lening voor heb lopen is het je eigendom.

 179. Steven says:

  en de werkelijkheid is dat Turken en Marokkanen lekker rondhobbelen in Amsterdam-West met hun vierde bakkerij of groenten handel,
  Echt goede banen hebben ze duidelijk niet, omdat ze dat door leeftijd of onvermogen niet kunnen. Vind het nog steeds raar dat men dat niet ziet.

  IQ, IQ en IQ. Je kan het ze echt niets kwalijk nemen als ze dingen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn niet snappen. Veel Aziaten hebben echt nergens last van: die gaan naar het vwo en verdienen na tien jaar gemiddeld meer dan ons. (omdat ze een beetje slimmer zijn en dat vinden we dan wel weer prima)

 180. Steven says:

  Steven: en dat vinden we dan wel weer prima

  Ik ook dus: (Ik houd dus niet van dom islamitische onzin en zo)

 181. Steven says:

  pff proost,sorry ik was vandaag werkzaam in Amsterdam West…en heb wat veel gedronken. Maar Jezus,,, wat een randdebielen lopen daar.

 182. ecb says:

  Plato,

  Helaas heeft dhr. van der Linden het juist. Het relaas van u laat duidelijk zien dat velen het financiële systeem nog steeds niet begrijpen.

 183. Nico de Geit says:

  maff: Gevaarlijke vastgoedbubbel in de maak,

  Dus beleggers die te veel geld hebben huisjes tot 100k opkopen om te verhuren, ontstaat een ‘gevaarlijke zeepbel’?

 184. Nico de Geit says:

  Hoe herken je een ‘gevaarlijke vastgoedzeepbel’? Te veel geleend geld lijkt me een indicator. Zie vermogensgrafiek. Heel Nederland leent en lost niks af, volgens de grafiek.

  Valt nu eindelijk eens de winter in, in de vorm van een neergaande en zichzelf versterkende economische spiraal, hoe moeten dan ooit die schulden worden afgelost?

  Erger: er is niet alleen veel geleend, bijna alles is geleend, het is ook nog eens geleend tegen een heel lage rente. En een extreem lage rente zou plaats kunnen maken voor een iets normalere rente.

 185. Nico de Geit says:

  Er zijn twee broers: de één leent veel geld om een huis te kopen, de ander huurt een woning.

  De lenende broer zegt dat de ander dom is omdat hij niet leent, dat huizen altijd meer waard worden en dat extreem goedkoop lenen voordeliger is dan huren.

  De hurende broer is wat voorzichtiger aangelegd. Niks mis met een betaalde woning, maar omdat snel volledig aflossen of cash aftikken momenteel niet tot de mogelijkheden behoort vanwege de extreem hoge prijzen neemt hij het zekere voor het onzekere en huurt. Op een mooi plekje, dat wel.

  Blijft de zon schijnen dan heeft de lenende broer het beter voor elkaar. Zet de winter in, dan wint de hurende broer en zit de lenende broer flink in de nesten.

 186. Nico de Geit says:

  Extreem zorgelijke vermogensgrafiek:

  https://legacy.dkcdn.nl/images/fotos/vermogenhuishoudens.png

  Alleen oudjes die vroeg zijn ingestapt in het piramidespel hebben een deel van hun woning afgelost.

  Nederland leent.

  Het zou mooi zijn om in de grafiek zichtbaar te maken hoeveel ‘eigen geld’ ze hebben en hoeveel ze hebben geleend. Bij de minste tegenslag is het ‘eigen geld’ verdampt en blijft alleen een enorme krater over.

  Ondertussen worden zwakbegaafde en naar het criminele en gewelddadige neigende immigranten ingezet om de prijzen op te stuwen: wie wil er in zo’n wijk wonen?

  De gemiddelde Nederlander lost dat op door gewoon maximaal te lenen. Van aflossen komt klaarblijkelijk niet veel.

  De zwakbegaafde achterlijken kosten wel veel geld natuurlijk. En wie kan dat nou beter betalen dan iemand die zijn woning heeft afgelost, zoals Horrmann?

 187. Nico de Geit says:

  Je koopt een duur huis in een dure wijk of we laten de immigranten op je los. Dus ook op je kinderen. Daar komt het ongeveer op neer.

 188. ripoff says:

  Huisjes tot 100k ? Waar zijn die?

 189. Nico de Geit says:

  ripoff:
  Huisjestot100k?Waarzijndie?

  In Amsterdam, ook dat nog. Flatjes misschien? Eigenlijk rijp voor de sloop, maar sommige beleggers zien er nog wat in. Verhuren tot het plat gaat.

  710 euro per maand is € 8.520,– per jaar. Misschien gaat het over 20 jaar plat. Onderhoud hoeft niet, want ‘het gaat binnenkort plat’.

  De huursubsidie betaalt flink mee. De vraag is hoe lang nog.

 190. Luisindepels says:

  Nico de Geit: Extreem zorgelijke vermogensgrafiek:

  Grafiek wordt gedrukt door die 4 miljoen hurende huishoudens. Paupers. Maak die grafiek eens van alleen de huizenbezitters (dus zonder de steuntrekkende huurders) en dan het doorsnee bepalen. Zou het er dan anders uitzien?

  Oja, 2013 war einmal. Bootmissende zeepbellerts leven vaak nog in 2013, toen ze even de ijdele hoop hadden dat hun dromen heel misschien zouden uitkomen.

 191. Luisindepels says:

  Latida,

  Iets met een klok en een klepel.

 192. Nico de Geit says:

  Real Estate Part 1: Why You Shouldn’t Buy A House

  https://www.youtube.com/watch?v=oxmO5RnKB-0

  Vanuit Thailand, in een gehuurd appartement voor $ 300,– per maand.

 193. Nico de Geit says:

  Luisindepels: Maak die grafiek eens van alleen de huizenbezitters

  De gemiddelde huurder heeft hooguit een paar honderd euro op de bank. Vermogende huurders zijn heel schaars.

 194. Nico de Geit says:

  Luisindepels: Maak die grafiek eens van alleen de huizenbezitters

  Ik zou die grafiek graag zien, t/m 2017. Waarom zijn dat soort gegevens zo onvoorstelbaar schaars? LTV is toch heel belangrijk?

  Als iemand al jaaaaren een hypotheek heeft dan mag je toch verwachten dat er een aanzienlijk deel is afgelost? Of ben ik nu naïef? Aflossen is toch verplicht sinds 2013?

 195. Nico de Geit says:

  Net een filmpje gekeken:

  ‘Als de rente terugkeert naar een normaal niveau staat iedereen meteen onder water. Beleggers met snel goedkoop geleend geld gaan hun beleggingen dan proberen te dumpen.’

  Zou zomaar kunnen.

  Anderen hebben het over ‘Take your Guns, Gold and Get away, (3G’s)’. Ze verwachten de totale ineenstorting volgende week al, of eerder. Guns hebben we hier niet, gold heeft bijna niemand, hooguit een paar muntjes en Get Away zal ook wel loslopen, tenzij je in een multiculturele wijk woont. De totale ineenstorting laat nog even op zich wachten….

  De teleurstelling bij kansarme immigranten moet gigantisch zijn. Er is hen zoveel beloofd, en uiteindelijk komen ze in een situatie terecht die veel erger is dan hun thuisland was. Hun karma achtervolgt hen, en het is geen mooi karma. Een beetje afstand kan geen kwaad.

 196. Latida says:

  Nico de Geit: Als iemand al jaaaaren een hypotheek heeft dan mag je toch verwachten dat er een aanzienlijk deel is afgelost?

  Ik ken meerdere mensen die al meer dan 30 jaar een hypotheek hebben en nog nooit ook maar een cent hebben afgelost en het zeker ook niet van plan zijn.

  Om hoeveel huishoudens zou het gaan? 1-2 miljoen?

 197. Arjan says:

  Nico de Geit: De gemiddelde Nederlander lost dat op door gewoon maximaal te lenen. Van aflossen komt klaarblijkelijk niet veel.

  Nico de Geit: Aflossen is toch verplicht sinds 2013?

  ?

 198. Hans- says:

  Nico, we hebben een schulden economie, de credit crisis lossen we op met nog meer credit, en jij gaat tegen de stroom op roeien? Jij bent van het oude stempel.

 199. Latida says:

  Pensioenfondsen zouden staan te springen..

  “Banken discrimineren ZZP’ers.

  Banken discrimineren mensen met eigen vermogen.

  Banken janken dat ze geen hypotheken kunnen verstrekken.

  Newsflash: banken wíllen geen hypotheken verstrekken.

  Niet aan ouderen, niet aan jongeren, niet aan starters, niet aan doorstarters. ”

  https://www.geenstijl.nl/5141182/ebru-umar-over-het-gezeik-op-de-woningmarkt/#comments

 200. Latida says:

  Verplicht aflossen – voor de helft

  “Het is allemaal zo simpel: een hypotheek van een half miljoen, kost je bij 100% financiering tegen 2.5% rente 1000 euro per maand – hoop geld maar dat is toch wat de meeste mensen (ZZP’ers) in de randstad aan huur kwijt zijn. Van dat halve miljoen mag maar 50% aflossingsvrij (nieuwe regels, maximaal 50% marktwaarde mag aflossingsvrij) dus over een kwart miljoen moet je aflossen. ”

  https://www.geenstijl.nl/5141182/ebru-umar-over-het-gezeik-op-de-woningmarkt/

 201. Latida says:

  “Ook als voldoende eigen middelen aanwezig zijn, kan geen nieuwe hypotheek worden afgesloten.”

  https://www.perssupport.nl/persbericht/05cd4dae-af73-49ad-b588-8b9866a65380/veh-hypotheek-met-maatwerk-nog-nauwelijks-mogelijk

 202. Latida says:

  Het ware gezicht van de voormalig minister van Wonen verklaart een hoop

  https://www.youtube.com/watch?v=Dut6DZy1fG4

 203. maff says:

  De Nederlandsche Bank
  Overzicht Financiële Stabiliteit

  https://www.dnb.nl/binaries/OFS_Najaar17%20WEB_tcm46-363954.pdf?2017100913

  Kredietverlening en de aflossingvrijen van pagina 25 …..

 204. Nico de Geit says:

  Nederlanders gebukt onder geldzorgen

  Nederlanders vinden financiële zaken ingewikkeld en maken zich vaak grote zorgen om geldzaken. Dat blijkt uit onderzoek van De Volksbank.

  Filmpje, ‘Nederland is een rijk land’ daar beginnen ze mee.

  https://www.telegraaf.nl/video/1799991/nederlanders-gebukt-onder-geldzorgen

  Met schulden overladen…. je betaalt je scheel aan huur of je gaan naar de bank voor een XXL-lening tegen ultra-lage rente.

 205. Nico de Geit says:

  maff: Kamervragen over problemen met aflossingsvrije hypotheken ouderen

  Aan de ene kant klagen dat de woning niet is afgelost, aan de andere kant klagen dat de overwaarde onvoldoende benut kan worden.

 206. Nico de Geit says:

  De eigenaar van de woning belde dus, via een makelaar. Of ik de woning wilde kopen. Ze noemde daarbij een heel laag bedrag, maar eerst moest de woning nog even getaxeerd worden.

  Niks meer van gehoord, maar wel even heel veel huiswerk gemaakt. Kopen is slim, als je er vanuit gaat dat de zon blijft schijnen. Gezondheid, een goed draaiende economie en lage rente die de waarde hoog houdt.

  Gaat de rente omhoog dan keldert de huizenprijs. Komen de aflossingsvrij gevallen massaal op de markt, gooien de babyboomers hun huizen massaal op de markt, enz, enz, dan keldert de huizenprijs en is eigenaar zijn niet fijn.

  Hoe staat het er over tien jaar voor? Het zal me niet verbazen als de woningprijs dan 10, 20, 30% lager is dan nu, al dan niet reëel.

  Dan de woning. Slecht geïsoleerd, niet geïsoleerd. Eigenlijk een slooppand, maar vanwege het leuke uiterlijk en prachtige ruime locatie erg in trek. Renoveren dus.

  Nieuwe plafonds, overal isolatie, misschien voorzetwanden, want de muren krijg je onmogelijk goed geïsoleerd. Er moet een nieuw dak op. Twee onder een kap, en dat beperkt de mogelijkheden. De zolder mag wel 10-20 cm hoger.

  Eigenlijk zit er te veel glas in. Glas moet muur worden. Ze hebben toen voor glas gekozen omdat glas goedkoper is dan muur. Lekker veel glas.

  Deze woning is gewoon niet gebouwd om te isoleren, voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. Nieuwe keuken, nieuwe badkamer (momenteel met nul waarde, uit 2006). Waarom moet er zo onvoorstelbaar veel geld worden afgetikt voor een feitelijke casco-woning die eerst nog gestript moet worden?

  De concurrentie: mensen zonder geld die lenen tegen lage rente. Als het er zo uitziet dan laat het maar zitten. Betaal je huur en leef de woning verder uit.

  Verderop, woningen die weg gaan voor 550, 600k. Renovatie: 150-250k. Dan moet je wel heel zeker zijn van je toekomstige inkomsten. Vooral de geldverstrekker.

  Risico voor veel Nederlanders: armoede op hun oude dag. Niemand gaat die woningen straks duur kopen. De kans op waardedaling acht ik groter dan op waardestijging.

  Eigen huis, bad deal. En dan heb ik het nog niet over de overheid die je gaat plukken als je je woning hebt betaald.

  Als het goedkoop geleende geld uit de pensioenkassen komt, dan is Nederland bezig zichzelf op te eten. Grootste probleem, ook gezien in Japan: er is geen nieuwe generatie, of in ieder geval veel minder.

  Er zijn geen potentiële kopers voor de babyboomwoningen, te weinig. Heel duur, totale renovatie noodzakelijk, betaald uit de pensioenfondsen. De enigen die echt profiteren zijn de gastarbeiders die met een goed gevulde knip huiswaarts keren. Geld uit Nederlandse pensioenfondsen.

  Niks meer gehoord van die makelaar, of ik de woning heel duur wil kopen, of gewoon wil blijven huren tegen een vast laag all-inclusive en risicovrij maandbedrag.

 207. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: De eigenaar van de woning belde dus, via een makelaar. Of ik de woning wilde kopen.

  Echt een hoogtepuntje nu. De zon schijnt volop. Maar hoe lang nog? Als ze komen vragen of je de strandstoel wil kopen in plaats van huren, misschien weten zij dan iets dat anderen nog niet weten.

 208. Nico de Geit says:

  Terwijl iedereen die een hypotheek aanvraagt, precies weet waarom er gezeik is op de woningmarkt: banken verstrekken geen hypotheken als je niet met een loonstrookje zwaait. Twee maanden, twee fokking volle maanden ben ik bezig geweest om een hypotheek rond te krijgen. Als niet-starter, als ZZP’er, mét cijfers, mét vermogen. Het resultaat: ik krijg een hypotheek hoor. Bij gratie gods. Na twee maanden door elke hoepel springen die mogelijk is.

  https://www.geenstijl.nl/5141182/ebru-umar-over-het-gezeik-op-de-woningmarkt/

 209. Nico de Geit says:

  Kijk, die makelaar die mij belde kan het volgende spelletje spelen: Laat vrijblijvend een lage prijs vallen. Net als de advertenties van een reisbureau: Jamaica, € 399,–.

  De klant denkt dat hij naar Jamaica gaat, vertelt dat alvast rond. Maar dan blijkt het allemaal net even wat duurder te worden. De klant haakt dan blijkbaar niet af, maar zet toch door.

  Nou ja, makelaars doen ook gewoon hun werk. Een hoge prijs schrikt af.

 210. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Een hoge prijs schrikt af.

  Tenzij ze suggereren ‘dat je het waard bent’. Misschien gaan ze dat nog een keer doen. Mensen bellen of ze veel te duur iets willen kopen, omdat ze het waard zijn.

  Wat ben jij waard . nl

  Ontdek wat je waard bent!

 211. Nico de Geit says:

  maff: problemen met aflossingsvrije hypotheken ouderen

  Het idee was dat die huizen flink in waarde zouden stijgen, zoals in de decennia voor 2008. Dat gebeurde niet.

  Het idee was dat ze de woning voor heel veel geld zouden verkopen, daarmee de schuld af zouden lossen, en met de rest van het geld als een prins konden leven – hun pensioen dus.

  Het liep anders. Het ziet er naar uit dat ze bij oplopende rente en/of afnemende leencapaciteit nog verder onder water staan, en verder, en verder. Een oplossing is er niet, behalve de extreem lage rente. Berusten in de situatie is voor velen moeilijk, hen is min of meer beloofd dat de eigen woning hen rijk zou maken.

  Als de babyboomwoningen, de uitzichtloze aflossingsvrij gevallen op de markt komen, enz, enz, hoe moet het dan? Het moet in ieder geval niet mijn probleem worden.

  #slimme_zet

 212. Nico de Geit says:

  https://www.telegraaf.nl/images/840×473/filters:format(jpeg):quality(50)/cdn-kiosk-api.telegraaf.nl/553c25e4-29b5-11e8-a974-cb57664c1735.jpg

  Tja…

 213. Nico de Geit says:

  Voedsel wordt duurder. En wat denk je van gas? Nu relatief goedkoop uit eigen bodem, straks duur geïmporteerd. Wat moet je dan met een gas-gestookte en slecht geïsoleerde woning?

  Voedsel duurder, energie duurder, wat blijft er over voor wonen?

 214. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Voedsel duurder, energie duurder, wat blijft er over voor wonen?

  Bij dalende lonen en oplopende rente?

 215. Nico de Geit says:

  Ik zie dus wel het gegeven voorbijkomen dat ouderen met een laag inkomen die aflossingsvrij zitten moeten verkassen. De vraag is waar naartoe? Sociale verhuur krimpt en heeft lange wachtlijsten. De particuliere verhuur stelt inkomenseisen. Kopen dan maar? Waarom niet?

  Het bouwwerk is zo ongezond geworden dat het de vraag is hoe lang het overeind blijft. Als een drugsverslaafde die overeind wordt gehouden met drugs, betaald met goedkoop geleend geld – uit de pensioenfondsen!

 216. Luisindepels says:

  Latida: Ik ken meerdere mensen die al meer dan 30 jaar een hypotheek hebben en nog nooit ook maar een cent hebben afgelost en het zeker ook niet van plan zijn.

  Zeker in dat verdorven Monaco. Belastingontwijkende gieren die graag veel te veel voor een hut betalen in ruil voor belastingvrijstelling.

 217. ZZP'er says:

  Ik noem mezelf nooit ZZP’er, staat synoniem voor zielig en armoedig. Ik kon als ZZP’er een hypothecaire lening van 850 k afsluiten. Niet alle ZZP’ers zijn zielig en armlastig.
  Gewoon je inkomsten van de afgelopen 3 jaar laten zien.

 218. ZZP'er says:

  Natuurlijk woon ik het liefst in eem mooie hut van een miljoen of 3, maar ik heb het liefst helemaal geen schulden. Gewoon hard sparen en beleggen dus. Voorlopig blijf ik lekker zitten in m’n appartement belast met 150 k hypotheek.

 219. Luisindepels says:

  Latida: Newsflash: banken wíllen geen hypotheken verstrekken.

  En zo houden zeepbellers zich heel de dag bezig. Hypotheken worden te moeilijk verstrekt. Hypotheken worden te makkelijk verstrekt. Zo is het altijd prijs natuurlijk.

 220. Luisindepels says:

  Nico de Geit: Hoe staat het er over tien jaar voor? Het zal me niet verbazen als de woningprijs dan 10, 20, 30% lager is dan nu, al dan niet reëel.

  Kijk kijk, de disclaimer is al ingebouwd: als het nominaal niet wil lukken, dan misschien reëel toch een troostprijsje. Twee keer kans op prijs!

 221. Luisindepels says:

  Nico de Geit: De eigenaar van de woning belde dus, via een makelaar. Of ik de woning wilde kopen.

  Alweer? Ze bellen wat af zeg. En de genoemde bedragen zijn ook weer een stuk gekker dan een half jaar geleden. Iedereen maar lullen over Amsterdam, maar in Geitcity stijgen de prijzen met 20% per halfjaar. Of zou je het hele zooitje uit je dikke hoef zuigen?

 222. Latida says:

  Luisindepels: Zeker in dat verdorven Monaco. Belastingontwijkende gieren die graag veel te veel voor een hut betalen in ruil voor belastingvrijstelling.

  Nee. Dit gaat over over in Nederland woonachtige Nederlanders. Die dus nog nooit een cent hebben afgelost en het ook niet van plan zijn. En dus belastingtechnische constructies gebruiken om de belastingteruggave maximaliseren. Dat is pas echt parasitair als je er over nadenkt, omdat men daarmee het systeem zelf ondermijnt, ‘gaming the system’.

  En bovendien, laten we het verder maar niet hebben over de belasting-ontwijkende faciliteiten van de Nederlandse belastingdienst voor multinationals en andere naamloze vennootschappen, in omvang vele malen groter en die Nederland net als Monaco internationaal bekend doen staan als belastingparadijs.

 223. Latida says:

  Luisindepels: En zo houden zeepbellers zich heel de dag bezig. Hypotheken worden te moeilijk verstrekt. Hypotheken worden te makkelijk verstrekt. Zo is het altijd prijs natuurlijk.

  Wat klink je toch weer enorm zuur luis.

  Stel je eens voor dat je een onderwerp zou proberen te doorgronden door het vanuit meerdere gezichtspunten te belichten.

  Kijk voor de grap ook eens naar de prijs van 750,000 voor een op de begane grond gelegen etage met kelder.

  Als bank zeg je dan wellicht graag: Laat MUNT dat maar financieren dan lopen wij geen risico. Maar goed.

  Het weergeven van informatie hier wil nog niet zeggen dat ik het er mee eens ben.

 224. Latida says:

  Niet goed nagedacht, niet voorbereid op een 30-jarige verbintenis. Hoe is het mogelijk?

  “Uit het onderzoek van de ouderenbond en tv-programma EenVandaag blijkt dat ruim 40% van de ouderen met een aflossingsvrije hypotheek niet goed heeft nagedacht over hoe ze hun woningschuld na 30 jaar kunnen aflossen. Ouderen zijn volgens de onderzoekers niet goed voorbereid ‘voor torenhoge kosten’.”

  http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2018/03/kamervragen-problemen-met-aflossingsvrije-hypotheken-ouderen-101109314

 225. Latida says:

  Kijktip: “Ouderen onderschatten gevaren aflossingsvrije hypotheek”

  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/ouderen-onderschatten-gevaren-aflossingsvrije-hypotheek/?

 226. Latida says:

  Stilzitten

  “Ondanks de oproep van AFM en DNB is 86% van de ondervraagden ook niet actief door de bank benaderd om te spreken over het aflossen van de lening. ”

  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/ouderen-onderschatten-gevaren-aflossingsvrije-hypotheek/?

 227. Latida says:
 228. Latida says:

  Zorgeloos kopen

  “WAAROVER MAAKT U ZICH HET MEEST ZORGEN?

  1. Dat er geen betaalbare huizen te huur zijn.
  2. Hoge lasten. Te hoge boeterente om over tecstappen op bv lineaire of annuiteiten hypotheek.
  3. Of ik dit , gezien mijn leeftijd, allemaal nog wel kan regelen
  4. Ik maak mij zorgen over de totale huisvestingskosten in relatie tot het gegeven, dat mijn inkomen (pensioen) niet meer zal stijgen. Daarmee verwacht ik veel krapper te komen zitten, dan op dit moment het geval is.
  5. Heb 3 hypotheken.DE hoogste loopt over 11 jaar af.Nu overwaarde.Toestand dan onbekend.Wil liefst tot einde beider leven hier blijven wonen.
  6. Ik heb geen idee wat het beste is in mijn geval. Ik woon alleen en heb geen kinderen. Dus het beste lijkt mijn om mijn vermogen “bakstenen”op te eten. Dus waarschijnlijk verkopen en dan maar huren.
  7. Een geschikte woning te vinden.
  8. Omdat de wet Hillen op termijn wordt opgeheven zal de WOZ waarde bij mijn inkomen worden opgeteld. Toen ik de aflossingsvrije hypotheek afsloot was daar nog geen sprake van. Een grote teleurstelling en een nare streek van de nieuwe coalitie.
  9. dat ik m’n huis uit moet, omdat ik delasten dan niet meer kan opbrengen. 10. Mijn inkomen is sterk gedaald doordat ik arbeidsongeschikt werd
  11. hoe het verder zal gaan of moeten
  12. Of er een huurwoning beschikbaar is.
  13. dat we het huis moeten verkopen
  14. De looptijd van de hypotheek is nog 12 jaar. We gaan proberen een flink stuk af
  te lossen. Ik ben nu 78 jaar.
  15. Hoge lasten. Te hoge boeterente waardoor oversluiten zinloos is.
  16. Dat k geen passende huurwoning kan vinden. Ik heb maar een klein inkomen. Ook wil ik eigenlijk een appartement kopen, maar ik ben alleenstaand en weet niet of ik een hypotheek kan krijgen.
  17. Dat de bank geen nieuwe hypotheek aangaat
  18. Of ik ga voldoen aan de 50% norm van de waarde van mijn huidige woning.
  19. De hypotheek bedraagt 25% van de onroerend goed waarde van mijn huis. Toch maak ik me zorgen dat ik geen aflossingsvrije hypotheek meer kan krijgen. Ben al een poos van plan om hierover contact met mijn bank op te nemen.
  20. Ik maak me geen zorgen daar mijn hypotheek ca. 25% is van de waarde van mijn huis Hetis ook reeds en senioren woning mat alle facliteiten beneden vloers
  21. of ik kan blijven wonen. weet niet of hypotheek verlengt mag (kan) worden ivm leeftijd.
  22. Dat ik niet alles op kan brengen en daarvoor een nieuwe hypotheek of een lening moet afsluiten.
  23. Als de prijzen van de woningen plotseling fors dalen. 24. Het krijgen van een nieuwe hypotheek.
  25. Het gaat op een enkele uitzondering na in de Haagse politiek uitsluitend over het belang van de werkenden. De voormalig werkenden (m.n. zij die buiten b.v. de zorgtoeslag, huurtoeslag etc.vallen) zijn nu en toekomstig de klos!
  26. Dat mijn buffer te klein wordt
  27. Of de mogelijkheid bestaat indien ik mijn huis verkoopt over 7 jaar er dan wel
  een huurhuis ter beschikking is.
  28. Dat de huidige regering,straks weer wat nieuws bedenkt. Grappig dat mensen hun hele leven werken voor een huis nu gepakt worden.
  29. Ik maak mij zorgen over de acceptatie van de verzekeringsmaatschappij voor een nieuwe hypotheek
  30. voortgang hypotheek in dezelfde vorm
  31. Inmiddels ben ik bijna 80 jaar. Mijn huis gaat later [misschien] naar mijn kinderen en moet dan verkocht worden! Mocht dit te lang gaan duren dan kan dat een probleem zijn voor de kinderen! Om dit te voorkomen is het mogelijk dat ik mijn huis eerder verkoop en dan ga huren.
  32. Dat regels nog 10x kunnen wijzigen
  33. Dat het niet lukt om de woning te verkopen en ik dus met de schuld blijf zitten.
  34. Dat ik na 55 jaar werken straks onder aan de ladder terecht kom ! omdat ik als Nederlander nooit ergens in tegemoet gekomen ben altijd het zefde verhaal u verdiend teveel en die niet werkten of geen Nederlands spraken reden in een bijvoorbeeld mooiere auto als ik? En als je wat zegde was je racist !!!
  35. Bij overlijden situatie voor mijn vrouw.
  36. of ik inderdaad die lening dan nog kan afsluiten.
  37. Gezien onze leeftijd zullen we geen nieuwe hypotheek aangeboden krijgen en elke huurwoning is veel duurder dan onze hypotheek
  38. of ik nog een hypotheek krijg.
  39. Als er zoals nu, benadrukt wordt dat er verandering komt!
  40. Het ongewisse wat is dan de situatie.
  41. Wat de regering allemaal weer gaat veranderen aan systeem hypotheek 42. vooral over het huren van een andere woongelegenheid
  43. hogere rente tzt
  44. Geeft onrust, daar je vermogen in je huis zit en toch dat kleine stukje hypotheek niet kunt verlengen? Mocht je overlijden, wordt het huis verkocht , en heeft de bank haar geldlening terug? Vanwaar dan die moeilijkheidsgraad bij de geld verstrekker, kan toch opgenomen worden in het hypotheek contract, bij de notaris?
  45. Dat de hypotheekverstrekker mij op basis van de huidige regels tzt. geen nieuwe hypotheek wil e/o mag verstrekken. Het gezamenlijk pensioen/aow inkomen zou niet voldoende zijn.
  46. Of we nog een hypotheek krijgen het gaat over 30% van de woz waarde 47. Niet 100% Dat alles vlekkeloos zal verlopen
  48. We hebben twee aflossingsvrije hypotheken, ieder minder dan €50.000. We lossen sinds een paar jaar ieder jaar een paar duizend euro af. Komend jaar is er nog een renteherziening. Wat kunnen we het beste doen?
  49. dat we toch nog ons huis moeten verkopen
  50. Ja hoe dit gaat aflopen
  51. Of ik genoeg inkomen heb om te kunnen huren
  52. Dat ik een restdeel van de aflossingsvrije deel van de hypotheek niet afgelost krijgt, temeer ik de komende jaren ook nog geld nodig heb voor noodzakelijk onderhoud.
  53. Dat ik toch mijn huis moet verkopen om mijn hypotheek af te lossen. 54. De restschuld
  55. Ondanks overwaarde, mogelijk is inkomen niet hoog genoeg voor afsluiten nieuwe hypotheek.
  56. of we het el kunnen betalen
  57. Of ik nog wel een hypotheek kan krijgen gezien leeftijd. Tegen die tijd 73 jaar.
  58. Dat de onbetrouwbare regering met een strafheffing komt omdat je je zaken op orde hebt.
  59. Ben ik, als het zover is, nog in staat alles goed te overzien en de juiste beslisdingen te nemen? Moet ik nu nog de lopende hypotheek oversluiten naar een lagere rente? Kan ik e.v. nog een nieuwe hypotheek krijgen na de afloop van de huidige ( over plmn 8 Hoe houd ik het overzicht met steeds weer veranderende regelgeving? Wat moet ik als er geen geschikte huureoning te vinden is wanneer mijn hypotheek afloopt?
  60. ik heb geen middelen om mijn hypotheek af te lossen. Het probleem van een oudere, waarvan de partner is overleden en waarin ik blind vertrouwen had, dat deze hypotheekvorm probleemloos zou zijn.
  61. Of de overwaarde voldoende is om een andere,kleinere, woning te kunnen kopen zonder hypotheek.
  62. Hoe ik deze kwestie kan oplossen en niet op straat kom te staan, daar ik geen pensioen en maar alleen een AOW uitkering en dat is de reden dat ik nog werk. (72 jaar)
  63. Dat de bank dit alleen tegen betaling met mij wilt bespreken
  64. dat de spelregels door de overheid/banken tussentijds worden gewijzigd c.q. de pensioenen nooit meer geïndexeerd zouden worden. Als middengroeper leveren we jaarlijks 5 – 10% in.
  65. Verkoop woning als het zover is
  66. dat er tijdig betaalbare appartementen zijn
  67. ik heb al tien jaar mijn huis te koop staan door geschil met de provincie moeilijk te verkopen.
  68. De beleggingsresultaten blijven fors achter t.o.v. de prognose.
  69. of ik een nieuwe hypotheek kan afsluiten
  70. Hoe het uiteindelijk zal worden opgelost.
  71. Krijg ik nog een nieuwe hypotheek ? En zo ja, hoeveel moet ik dan aflossen ?
  72. Hoe de economie er voor staat tegen die tijd. We zijn nu niet in staat om extra af te lossen. Voor een sociale huurwoning komen wij niet in aanmerking. We weten het niet.
  73. of ik financieel in staat ben de restschuld binnen een afzienbare periode te betalen ( dat ik mijn partner, indien ik overlijd niet in financiele problemen achter laat.)
  74. of ik een nieuwe hypotheek kan afsluiten 75. Dat ik geen nieuwe hypotheek kan afsluiten
  76. kan de de hypotheek niet aflossen en dan met mijn leeftijd van (op het moment van aflossen 86 jaar) geen nieuwe lening krijg.
  77. De meeste zorg heb ik over mijn pensioen. De pensioenen zijn (m.i. ten onrechte!) verlaagd en de kosten van levensonderhoud worden verhoogd (zie: energiebelastingen, zorgpremie en -kosten, gemeentebelastingen, BTW, enz, enz.) Dat moet wel spaak lopen! Verder maak ik me zorgen over het verloop van de marktrente. Hoe hoog zal die zijn bij de hypotheek prolongatie per eind 2026. Het kan heel goed zijn dat mijn woonkosten dan onbetaalbaar worden!
  78. Beide eigenaren zijn dan niet meer in leven zeer waarschijnlijk.
  79. Overbrugging van de restschuld dmv een rest schuld hypotheek is door de bank niet geaccepteerd. althans zij geven geen antwoord meer of zij het verzoek accepteren of afwijzen.
  80. Dat er te veel tijd verloopt tussen verkoop woning en het betrekken van een huurwoning
  81. Dat ik na het aflopen van de huidige hypotheek geen of misschien wel een TE HOGE hypotheek ga krijgen
  82. hoe hoog de rente dan is
  83. Kan niet aflossen en ook niet een nieuwe hypotheek krijgen
  84. Als mijn vrouw alleen komt te zitten.
  85. Het lukt niet om af te lossen; kan nauwelijks nog sparen; veel zorgkosten
  86. Om niet met restschuld te blijven zitten Als wij tegen de leeftijd van 90 jaar zijn 87. dat het in 1x moet worden afgelost.
  88. Hoewel pas over 10 jaar, weet ik niet precies hoe het met het verkrijgen van een huurwoning gaat of het verkopen en investeren van de overwaarde in een andere (kleinere) woning/apartement. Tevens loopt de vaste renteperiode in 2018 af. Hoe staat deze of een andere bank daarin. Ik ben met pensioen, heb een half AOW (omdat ik in 1950 ben geboren) en klein pensioentje. Ik werk er nog steeds naast om rond te komen. Vooral gemeentelijke heffingen vind ik hoog door de overwaarde, waar je uiteindelijk nu niets mee kunt. .
  89. ik heb WAO ,,, en dat zal nooit veel meer worden…. dus wat moet ik dan?….. en nu …. onderhoud is ook een heftig bedrag…. hoe red ik dat? helaas is de ‘ ooit- verwachtte-toekomst- iets minder rooskleurig geworden dan ik hoopte. WAO is ‘fijn’ maar ook een beperkt financieel plaatje. ‘vroeger’ was er voor oudere mensen een ‘ doorschuif-systeem’ nu niet meer… dus hóe moet dat?
  90. Ik ben tegen de tijd dat de hypotheek afloopt waarschijnlijk te oud om een nieuwe te kunnen afsluiten.
  91. belasting aftrek hypotheekaftrek. versnelde afname. Onbetrouwbare overheid.”

  Pagina 16, 17, 18

  https://eenvandaag.avrotros.nl/fileadmin/user_upload/PDF/Woningfinanciering.pdf

 229. Latida says:

  “Nederlanders gebukt onder geldzorgen

  Nederlanders vinden financiële zaken ingewikkeld en maken zich vaak grote zorgen om geldzaken. ”

  https://www.telegraaf.nl/video/1799991/nederlanders-gebukt-onder-geldzorgen

 230. PietVerdriet says:

  weet je wat het is mensen, er is geen huizenmarkt bubbel maar het geld (de euro’s) is gewoon minder waard geworden.

  huizenprijzen stijgen in en rond de steden met 20 procent

  je kan het zien in de supermarkt (voorbeeld een kilo kipfilet een jaar geleden was toen nog 6 euro per kilo nu zit je voor 800 gram op 7 euro)

  ga is even pinnen bij de rabobank bijvoorbeeld. voorheen als je 100 euro ging pinnen kwamen er 2x 50 eurotjes uit ga nu maar eens kijken er komen groenen 100 tjes uit.

  de overheid stimuleert schulden om de inflatie nog harder aan te jagen in 2016 werd het tweede inkomen nog voor 50 procent meegeteld bij het aan vragen van een hypotheek. 2017 60 procent nu 70 procent 2021 dus 2 maal 100 procent

  en je kan er donder op zeggen dat ze na 2021 de looptijd van de hypotheek gaan opschroeven naar 40 of 50 jaar zodat je de rest van je leven moet blijven werken om je schulden af te betalen.

  ik denk dat de inflatie over een paar jaar hard zichtbaar gaat worden. dus een goed moment om juist nu in te stappen in t vastgoed of goud.

 231. Latida says:
 232. Nico de Geit says:

  Latida:
  Informatievecijfertjesoverwoningfinanciering:

  eenvandaag.avrotro…ningfinanciering.pdf

  40% wil na aflossingsvrij gaan huren. Reacties doorgelezen. Veel zien zichzelf min of meer als slachtoffer. Verder zijn ze slecht geïnformeerd over het huren van een woning: als je wilt huren moet je geld hebben. Zonder geld kan het niet.

  Er staat genoeg te huur voor 1000 – 1400 euro per maand. Eventueel inclusief zorg op maat tegen meerprijs. Heb je dat geld niet, een inkomen van 4x de maandhuur, dan kun je zo’n woning niet huren. Voor sociale huisvesting zijn lange wachtlijsten.

  Ik weet niet hoe een verhuurder ermee omgaat als je je vermogen op wilt eten. Zowel verhuurders als banken houden er niet van om mensen op straat te zetten, zeker ouderen niet. Dat geeft een slecht imago.

  We gaan het meemaken. Waarschijnlijk moeten ze betalen wat ze kunnen betalen en valt het allemaal wel mee. In de meeste gevallen. En ik geef geen garanties.

  Er is in ieder geval veel werk aan de winkel voor de mensen van bijzonder beheer om die oudjes netjes eruit te krijgen. In ieder geval uit het zicht. Verhuiswagen met politie-begeleiding, of misschien wel ambulance, of juist niet.

  Opgenomen in ziekenhuis na uitzetting. Interessant.

 233. Nico de Geit says:

  Latida: Informatieve cijfertjes over woningfinanciering:

  Het lijkt erop dat het de antwoorden van de mensen zelf zijn, hoe ze hun eigen situatie zien. Bijvoorbeeld de onder water vraag. Veel woningeigenaren vinden hun woning heel veel waard, meer dan het huis van de buren dat precies hetzelfde is.

 234. Nico de Geit says:

  De gevalletjes aflossingsvrij, nog altijd het overgrote deel van de markt, verzieken dus wel de hele boel. Als je geen geld hebt kun je niet op de mooiste plekjes wonen, en de aflossingsvrij-profiteurs doen dat dus wel. Graag snel rechttrekken.

  Dat zijn ze dus aan het doen met extreem lage rente: nauwelijks rente betalen maar wel aflossen, in het begin slechts een klein beetje.

  Aflossingsvrij is dus onhoudbaar, de nieuwe gevallen (na 2013) kunnen in de problemen komen als de rente stijgt. Zeker als de lonen blijven dalen.

  Voedsel duurder, brandstof duurder en dalende gemiddelde lonen. Voor wonen blijft steeds minder over.

  Hoe gaan ze dit oplossen? Nou, volgens bepaalde personen gaan ze oorlog voeren als ze echt niet meer weten hoe het verder moet. Dat deden ze in het verleden in ieder geval.

  Opmerkelijk dat die oudjes die aflossingsvrij zitten het nooit hebben over in de auto gaan wonen. In de VS heel normaal als je geen geld hebt voor een woning. En in Nederland volgen we nu eenmaal het Amerikaanse model.

 235. PietVerdriet says:

  ik zeg je heel eerlijk, de modelletjes die je ziet over aflossingsvrije hypotheken zijn vaak niet volledig juist. kew sew en bewtjes zitten vaak hieraanvast gekoppeld.

  plus oudjes hebben vaak veel overwaarde die zij makkelijk ten gelden kunnen maken.

  we moeten niet alleen maar naar doemscenario’s kijken. oké vanaf 2031 gaan de eerste mensen de hypotheekrenteaftrek verliezen maar als je de looptijd kan aanpassen/uitsmeren van 30 naar 50jarige leningen is het probleem weer opgelost en vooruit geschoven.

  en wat er nu ook vaak gebeurt is dat aflossingsvrije hypotheken(de echte) worden overgespoten naar een aflossingsvorm. dit vanwege het renteverschil tussen aflossingsvrij en bijvoorbeeld een lineaire hypitheek.

  nu hebben we harde stijgende huizenprijzen dus een hoge inflatie (wat de overheid voor ons verbergt uiteraard) komen we binnenkort met zijn alle wel achter en dan zal je zien dat de lonen en andere inkomsten hard gaan stijgen.

  en wat krijgen we dan, geen zorgen meer over de schuldenberg en onze hypotheken.

  er is 1 ding waar wij nederlanders ons zorgen over moeten maken en dat is ons pensioengeld en d66.

  Frankrijk en Duitsland azen namelijk op deze gelden en willen daarom een Verenigd europa. Frankrijk is net als Italië en Griekenland falliet.

  als wij al onze bezittingen en schulden van elkaar afhalen zije wij steen rijk als Nederlanders vergeet dat niet wij hebben het hier met zijn alle goed voor elkaar.

 236. Latida says:

  “Nederland is qua consumptie-ontwikkeling hekkensluiter en het enige land waar de reële consumptie per capita in 2016 lager ligt dan in 2002.”

  en

  “De consumptie wordt naast het reële beschikbare inkomen (inkomenseffect) ook bepaald door het financieel vermogen van gezinnen (vermogenseffect), waarvan de ontwikkeling vooral afhankelijk is van de huizenprijs. Uit Figuur 8 volgt dat de reële huizenprijs zich sinds 2002 in Nederland het meest ongunstig heeft ontwikkeld, vooral in 2012 en 2013. Van de beschouwde landen is alleen in Nederland de reële huizenprijs in 2016 lager dan in 2002.”

  https://esb.nu/blog/20037396/nederlandse-economie-middenmoter-in-het-eurotijdperk

 237. Nico de Geit says:

  Latida: De consumptie wordt naast het reële beschikbare inkomen (inkomenseffect) ook bepaald door het financieel vermogen van gezinnen (vermogenseffect), waarvan de ontwikkeling vooral afhankelijk is van de huizenprijs.

  Verlies of winst wordt pas gerealiseerd bij verkoop, niet eerder.

 238. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Verlies of winst wordt pas gerealiseerd bij verkoop, niet eerder.

  Gemiddeld om de zeven jaar dus.

 239. Nico de Geit says:

  Eigenlijk raar dat de verantwoording voor aflossingsvrij bij de afnemers wordt gelegd. Zij hebben dat product niet bedacht. Ze hebben het in goed vertrouwen afgenomen.

  Het idee was dat huizenprijzen altijd zouden stijgen, en dat je door aflossingsvrij slapend rijk kon worden. De bank verdiende er flink aan, de afnemers zitten met een zware kater. Het is niet eerlijk die kater alleen bij de afnemers neer te leggen.

  Maar ja, banken zijn niet eerlijk, de overheid nog minder. De zwakste partij draait op voor de ellende.

 240. Nico de Geit says:

  Er was eens een oude vrouw die helemaal op mij los ging vanwege zielige buitenlanders, waar zij vóór was. Ik had helemaal niet gezegd dat ik daar tegen was, ik had helemaal niks gezegd. Dat weerhield haar er niet van fel te verkondigen hoe zij vóór de komst van kansloze immigranten was.

  Vooral dat kansloze was geen enkel probleem. Die vrouw had nog een welvarende man. Hij gaat een keer dood en dan moet ze het zelf doen. Daar zit ze dan aflossingsvrij. Huis moet verkocht worden. Dan mag ze tussen de kansloze immigranten gaan wonen.

  Die vrouw, en heel veel anderen, hebben vrijwel zeker geen flauw benul hoe het is om in zo’n wijk te wonen. Dat gaat ze dan ervaren. Niet dat het iemand iets interesseert. Want als ze zich beklaagt is ze een racist.

 241. Nico de Geit says:

  Een groeiende groep huizenbezitters wacht de komende jaren een onvoorziene fiscale strop. Wie zijn hypotheek grotendeels heeft afbetaald, moet tot in de honderden euro’s per jaar aan extra belasting gaan betalen.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/171251/fiscale-strop-voor-aflosser

  En het wordt erger. Als je niet aflost, aflossingsvrij, ben je de klos. Los je wel af, dan ben je ook de klos.

 242. ecb says:

  Nico de Geit: Maar ja, banken zijn niet eerlijk, de overheid nog minder. De zwakste partij draait op voor de ellende.

  Helemaal mee eens. Daar wil ik nog aan toevoegen dat de meeste politici onbekwaam zijn. De perfecte mix voor een volgende crisis.

 243. Nico de Geit says:

  PietVerdriet: de looptijd van de hypotheek gaan opschroeven naar 40 of 50 jaar

  Briljant! 60 jaar?

 244. Nico de Geit says:

  PietVerdriet: ik denk dat de inflatie over een paar jaar hard zichtbaar gaat worden. dus een goed moment om juist nu in te stappen in t vastgoed of goud.

  Ik denk dat er deflatie komt als de rente oploopt: prijzen van OG, aandelen, enz. dalen door de oplopende rente.

  Er ontstaat als het ware geldschaarste omdat er minder geleend kan worden, geld is namelijk duurder geworden, het is duurder geworden om het te lenen. En alles is geleend. Het heeft geen zin om geld duur te lenen en te beleggen in iets dat nauwelijks rendeert – en dat zie je nu overal.

  Goud zie ik naar 700 euro per ounce gaan. Goud bewoog afgelopen tien jaar tegengesteld aan de rente: hoe lager de rente, hoe hoger de goudprijs. Zodra er geldschaarste ontstaat door bijvoorbeeld hogere rente en bijgevolg lagere leencapaciteit gaan zwakke eigenaren hun bezit proberen te dumpen, ook goud.

  Anderzijds is de goudprijs zwaar gemanipuleerd, en wordt niet zozeer bepaald door privé-beleggers maar meer door staten.

  Het zou me niets verbazen als de goudprijs echt naar 700 euro gaat. Maar als de zwakke eigenaren er eenmaal uit zijn is er alleen nog een weg omhoog. Je kunt dan niks meer kopen want sterke eigenaren verkopen niets, kopen alleen maar bij.

  Inflatie – wat bedoel je precies? Dat voedsel en energie duurder worden, of dat mensen meer gaan verdienen? Ik zie voedsel en energie duurder worden, maar de lonen zijn van 2002- 2015 can 10% reëel gedaald. Ik zie dat doorgaan.

  Voedsel en energie duurder, dalende gemiddelde lone. Er blijft dus minder over voor wonen. Rente omhoog, dan neemt het bedrag dat geleend kan worden wel heel erg af. Bijgevolg dalende huizenprijzen, waardoor financiers wel drie keer nadenken voordat ze geld uitlenen.

  Verder: binnenkort een XXL-tsunami van gevalletjes aflossingsvrij waarop verlies genomen moet worden. Die oudjes gaan echt niet opeens aflossen, ze nemen hun restschuld mee in hun graf.

 245. Nico de Geit says:

  PietVerdriet: oudjes hebben vaak veel overwaarde die zij makkelijk ten gelden kunnen maken.

  Nee dus.

  PietVerdriet: en dan zal je zien dat de lonen en andere inkomsten hard gaan stijgen

  Nee dus.

  PietVerdriet: ons pensioengeld en d66.

  Frankrijk en Duitsland azen namelijk op deze gelden en willen daarom een Verenigd europa. Frankrijk is net als Italië en Griekenland falliet.

  Pensioengeld eerlijk delen. Totaal faillissement.

  PietVerdriet: als wij al onze bezittingen en schulden van elkaar afhalen zije wij steen rijk als Nederlanders

  Goed gevulde pensioenkassen. Maar als die bijvoorbeeld ook nog worden ingezet om de integratie tot een succes te maken zijn ze zo verdwenen. Ze zijn bedoeld om armoede te voorkomen op de oude dag. Zodat oudjes niet op straat hoeven te leven.

  Armoede/de ellende ligt altijd op de loer, ergens in een nare hoek. Vergeet dat nooit en wees altijd op je hoede. Maar goed, overvloed baart overmoed, en dan gaat het wel eens mis.

 246. Nico de Geit says:

  PietVerdriet: oudjes hebben vaak veel overwaarde die zij makkelijk ten gelden kunnen maken.

  Stel dat ze hun woning verkopen en houden 100k over. Dan gaan zo huren voor 1400 per maand. Dan is binnen 5, 6 jaar het geld op, of eerder.

  De meeste ouderen zitten in een woning die zwaar gerenoveerd moet worden.

 247. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: De meeste ouderen zitten in een woning die zwaar gerenoveerd moet worden.

  Dat zien ze zelf dus heel anders. Ze vinden die groene tegels in de badkamer erg mooi. Het schrootjesplafond dat er bijna uitvalt vinden ze stijlvol. Aan isolatie hebben ze ook gedacht: wat rommel van de bouwmarkt, of piepschuimtegels op totaal zinloze plaatsen.

  Samenvattend: hun woning is heel waardevol. Niet een woning die totaal gestript moet worden. Ze zijn gehecht aan hun woning.

  https://static.gamma.be/medias/sys_master/root/h32/h9e/8799567544350.jpg

 248. Nico de Geit says:

  Klussende koper, net gekocht voor een half miljoen, met goedkoop geleend geld:

  http://1.bp.blogspot.com/-5Y8673O4Lb4/TkpY_w0JmQI/AAAAAAAAGX0/Pug2V9Iw5tk/s1600/IMG_8542.JPG

 249. Nico de Geit says:

  Het plafond moest blijkbaar helemaal eruit:

  http://2.bp.blogspot.com/-U7-HVuC8TXs/TkpZIcDQ-AI/AAAAAAAAGX8/BkxTnVXdsyQ/s1600/IMG_8544.JPG

  Je kunt natuurlijk ook bij de deuropening op een laddertje gaan staan, een gat erin slaan met een koevoet, het plafond los maken, en verder en verder, en de zwaartekracht het werk laten doen. En op tijd naar achter als het plafond los komt.

  Veel te moeilijk voor hoogopgeleiden. Let op de kleding die ze draagt. Dat soort mensen zou een klusverbod moeten hebben.

 250. washuurder says:

  Nico de Geit: Steldatzehunwoningverkopenenhouden100kover.Dangaanzohurenvoor1400permaand.Danisbinnen5,6jaarhetgeldop,ofeerder.

  Demeesteouderenzittenineenwoningdiezwaargerenoveerdmoetworden.

  Jij zit toch ook in een krot voor 1000 Euro per maand.

 251. Luisindepels says:

  Latida: “Nederland is qua consumptie-ontwikkeling hekkensluiter en het enige land waar de reële consumptie per capita in 2016 lager ligt dan in 2002.”

  Mooi toch. Geen op kredietgedreven overconsumptie dus (zie intro deze site) en geen bubbel in de huizenprijzen (ook al bijna 20 jaar vlak, in reële termen). Wat wil je nou nog meer? Oja, vertellen ze ook er nog even bij dat het consumptiepeil in 2002 in Nl aanzienlijk hoger lag dan de meeste landen waarmee vergeleken wordt? Dus ja, tov 2002 minder groei dan die landen, maar aangezien we al op topniveau zaten…

 252. Luisindepels says:

  Latida: Nee. Dit gaat over over in Nederland woonachtige Nederlanders. Die dus nog nooit een cent hebben afgelost en het ook niet van plan zijn.

  Goh. Die hebben dus de allereerste aflossingsvrije hypo van Nl te pakken? En jij kent ze toevallig? Ff naam en telefoonnummer, gaan we het eens ff verifiëren.

 253. Latida says:

  Luisindepels: Geen op kredietgedreven overconsumptie dus

  Kijk even naar de Nederlandse schuldenberg en vergelijk die met andere landen. Je weet wel beter.

  Luisindepels: vertellen ze ook er nog even bij dat het consumptiepeil in 2002 in Nl aanzienlijk hoger lag dan de meeste landen waarmee vergeleken wordt?

  Nu dus niet meer.

  Luisindepels: Dus ja, tov 2002 minder groei dan die landen, maar aangezien we al op topniveau zaten…

  Nu dus in de middenmoot. Dat wil jij winst noemen?

  Luisindepels: Goh. Die hebben dus de allereerste aflossingsvrije hypo van Nl te pakken? En jij kent ze toevallig? Ff naam en telefoonnummer, gaan we het eens ff verifiëren.

  Zoals de waard is… Ben jij soms in een ton zure haring gevallen als kind?

  Nergens gezegd dat deze mensen de eersten waren. Wel kan ik zeggen dat het in 1 geval om een huis ging waar ze nog geen 60,000 gulden voor betaald hebben, nog nooit een cent hebben afgelost, en het ook niet van plan zijn.

  Zij zijn zeker niet de enigen, en het gaat om een hele grote groep waarvan jij het bestaan lijkt te willen ontkennen.

 254. Luisindepels says:

  Latida: Kijk even naar de Nederlandse schuldenberg en vergelijk die met andere landen. Je weet wel beter.

  Heb je de ontwikkeling 2002-2016, schulden per capita, inflatiegecorrigeerd van deze 7 landen? Dan praten we pas verder.

 255. Latida says:

  Nico de Geit: De meeste ouderen zitten in een woning die zwaar gerenoveerd moet worden.

  Dit dus. Dit wordt enorm onderschat. Poolse stukadoors, zwart bijklussende kennissen, zelfbouw door kantoormensen met goedkoop materiaal van de gamma, ontbreken VVE, verouderde pijpleidingen, vochtproblemen, slechte isolatie, verborgen gebreken in de fundering, jaren 70-80-90 keukens en badkamers, verouderde elektrische bedrading, slechte ventilatie, etc.

  En op nieuwbouw op relatief afgelegen locaties zijn jongeren al helemaal niet happig.

  Daar komt bij dat jongeren een voorkeur hebben voor sociale mobiliteit, steeds later kinderen krijgen, minder behoefte hebben aan het bezit van een auto, er steeds meer 1- en 2 persoons huishoudens zijn, etc.

  Of zouden ze al die vluchtelingen soms uit menslievendheid van een sociale huurwoning met een levenslange uitkering voorzien?

 256. Latida says:

  Luisindepels: Heb je de ontwikkeling 2002-2016, schulden per capita, inflatiegecorrigeerd van deze 7 landen? Dan praten we pas verder.

  Ik ben het CBS niet.

  Als je argumenten wilt aanvoeren zul je deze binnen een normale discussie doorgaans zelf moeten onderbouwen.

  Of anders gewoon je mond houden als je niet te vertellen hebt.

 257. Luisindepels says:

  Latida: Of anders gewoon je mond houden als je niet te vertellen hebt.

  Hihi, zeepbeltrolletje toch. Zolang ik zin heb zal ik op jouw geknipte en geplakte verzameling onzin reageren. Heb ik geen zin meer, dan doe ik dat niet.

 258. Luisindepels says:

  Latida: Ik ken meerdere mensen die al meer dan 30 jaar een hypotheek hebben en nog nooit ook maar een cent hebben afgelost en het zeker ook niet van plan zijn.
  Om hoeveel huishoudens zou het gaan? 1-2 miljoen?

  Hahahaha.

  Latida: Als je argumenten wilt aanvoeren zul je deze binnen een normale discussie doorgaans zelf moeten onderbouwen.

 259. Latida says:

  Nou vooruit dan meer weer:

  Bestedingen: Consumptie Huishoudens Nederland 2002 – 2017

  https://imgur.com/AXvYcEG

  Bron:
  https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/70076ned/table?ts=1521381051833

  Real adjusted gross disposable income of households in the EU – per capita in PPS (index = 2008)

  http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tepsr_wc310&plugin=1

  Gross debt-to-income ratio of households in the EU %

  http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00104&plugin=1

  Purchasing power adjusted GDP per capita

  http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=sdg_10_10&language=en

 260. Latida says:

  Luisindepels: Hihi,

  Luisindepels: Hahahaha.

  Je zit erbij en je kijkt ernaar

  Er komt alleen geen zinnig woord uit

 261. Latida says:

  Hoge schulden, lage koopkracht, steeds meer geld naar diensten (verplichte afname) en steeds minder besteed aan ‘overige goederen’.

  Andere landen vliegen Nederland voorbij en Nederland vervult hier in vergelijking met andere landen nou niet bepaald een glasrol, integendeel.

  Nederland valt steeds meer terug.

 262. Luisindepels says:

  Latida: Andere landen vliegen Nederland voorbij

  zoals hier, geretweet door de admin:
  https://twitter.com/simongerman600/status/927400907037446145

 263. Latida says:

  Luisindepels: zoals hier, geretweet door de admin:
  twitter.com/simong…s/927400907037446145

  Luisindepels: Heb je de ontwikkeling 2002-2016, schulden per capita, inflatiegecorrigeerd van deze 7 landen? Dan praten we pas verder.

  Dat is helemaal niet waar je om vroeg.

  Cherrypicking van statistieken die je goed uitkomen, zwak.

 264. Latida says:

  Dat ouderen het nu in Nederland goed hebben dat weten we ondertussen wel.

  Of dat nog zo zal zijn over 10-20 jaar valt nog te bezien. Tegen die tijd moet er tot het 71e jaar worden doorgewerkt, het langste in heel Europa.

  Lekker vooruitzicht.

 265. Latida says:

  “Leestip verkiezingen: de nieuwe woningnood in vijf artikelen”

  https://www.ftm.nl/artikelen/leestip-verkiezingen-de-nieuwe-woningnood-in-vijf-artikelen

 266. Latida says:

  Als we kersen gaan plukken verklaar dit dan maar eens:

  Er leven in Nederland meer kinderen onder de armoedegrens dan in Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Zweden, Ierland, Duitsland, Slovenië, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Tsjechië:

  https://twitter.com/Feynman79/status/928679014918770688

 267. Latida says:

  Aantal huishoudens met lage inkomens sterk toegenomen

  “In twintig jaar is de middenklasse gekrompen met 33% naar 1,67 miljoen huishoudens.”

  https://twitter.com/JandeRond/status/975077369634582528

 268. Latida says:

  “Veel leerkrachten onderschatten de omvang van armoede van kinderen in Nederland. Slechts 13 procent van de leerkrachten weet dat een op de acht kinderen onder de armoedegrens leeft.”

  https://www.nu.nl/binnenland/5175725/leerkrachten-onderschatten-omvang-armoede-kinderen.html

 269. Latida says:

  “Goede bedoelingen gevat in indrukwekkend eentonige architectuur. De wijken die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland werden gebouwd kwamen uit een goed hart, maar zijn in de praktijk een broeinest voor armoede en verpaupering.”

  https://brandpuntplus.kro-ncrv.nl/brandpuntplus/naoorlogsewijken/

 270. Latida says:

  “Meer ouderen hebben vorig jaar een beroep moeten doen op de Voedselbank. Het percentage van mensen boven de vijftig jaar groeide van 34 naar 37 procent. Volgens de Voedselbank lijkt deze groep niet te profiteren van de toename van de werkgelegenheid.

  Ook steeg het aantal klanten dat na drie jaar nog steeds afhankelijk is van noodhulp.”

  en

  “Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde eerder ook dat het aantal mensen dat langdurig (vier jaar of langer) van een laag inkomen moet rondkomen verder is toegenomen.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1792050/meer-ouderen-doen-beroep-op-voedselbank

 271. Latida says:

  “Nederlander beleeft ‘hongerjaren’ tussen 63ste en 65ste: geen leeftijdsgroep kent zoveel armoede

  De ‘hongerjaren’ van de Nederlanders zijn de jaren tussen hun 63ste en 65ste levensjaar. In geen enkele leeftijdsgroep is het aantal lage inkomens zo groot als onder bijna-pensionado’s. Zij hebben de crisis het slechtst verteerd van iedereen, waardoor veel 55-plussers de tijd tot hun pensioen moeten uitzitten met een uitkering. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).”

  https://www.volkskrant.nl/binnenland/nederlander-beleeft-hongerjaren-tussen-63ste-en-65ste-geen-inkomensgroep-kent-zoveel-armoede~a4557348/

 272. Latida says:

  “Nibud: Meeste mensen merken weinig in portemonnee”

  en

  “Meeste huishoudens kunnen niet veel meer uitgeven’
  Het Nibud vindt belangrijk dit te benadrukken, omdat de stemming over de koopkrachtontwikkeling behoorlijk positief is. ,,Consumenten kunnen hierdoor de indruk krijgen dat het in 2018 beter wordt. Maar ondanks de aantrekkende economie zullen de meeste huishoudens volgend jaar niet heel veel meer kunnen uitgeven dan dit jaar.” ANP”

  https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/nibud-meeste-mensen-merken-weinig-in-portemonnee

 273. Latida says:

  Luisindepels: geknipte en geplakte verzameling onzin

  Toon dat dan eens aan, of kun je dat soms niet Nietpluisindepels?

 274. Latida says:

  “Wie het goed doen? De 65-plussers. Onder die groep komt langdurige armoede het minst voor. Dat komt doordat de AOW meer is dan het bedrag van de lage-inkomensgrens. Ook telt mee dat veel 65-plussers naast een AOW-uitkering ook vaak een aanvullend pensioen en vaker een eigen vermogen hebben.”

  https://www.metronieuws.nl/werkgeld/2018/01/steeds-meer-langdurige-armoede-in-nederland

 275. Luisindepels says:

  Latida: Cherrypicking van statistieken die je goed uitkomen

  Zegt de koningin van het eenzijdige en onvolledige levenslied

 276. Luisindepels says:

  Latida: Toon dat dan eens aan

  Zie je laatste 15 posts. Knipplakknipplak ziejewel ikhebgelijkgelijkgelijk

 277. Latida says:

  Luisindepels: Zie je laatste 15 posts. Knipplakknipplak ziejewel ikhebgelijkgelijkgelijk

  Nu zeg je WEER iets anders.

  Jij hebt het over een verzameling onzin. Die je inhoudelijk dus niet kunt weerleggen. Case closed.

  Luisindepels: Zolang ik zin heb zal ik op jouw geknipte en geplakte verzameling onzin reageren. Heb ik geen zin meer, dan doe ik dat niet.

 278. Latida says:

  Luisindepels: Heb je de ontwikkeling 2002-2016, schulden per capita, inflatiegecorrigeerd van deze 7 landen? Dan praten we pas verder.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-03-2018/alles-wat-je-moet-weten-over-geld/#comment-411785

  Dan staan de cijfertjes er en zelfs dan kom je niet verder dan een beetje boe-roepen.

  En altijd maar weer op de persoon spelen, zo kleingeestig.

  Je kunt blijkbaar nog geen drie zinnen achter elkaar zetten om zelfs maar het begin van een argument ten berde te brengen.

  Zonde van mijn Zondagmiddag, success ermee.

 279. Luisindepels says:

  Latida: huizenmarkt-zeepbe…geld/#comment-411785
  Dan staan de cijfertjes er en zelfs dan kom je niet verder dan een beetje boe-roepen.

  Zal wel in de spamfilter hangen, want deze comment bestaat momenteel niet. Benieuwd naar de cijfers 😉

 280. Luisindepels says:

  Latida: En altijd maar weer op de persoon spelen, zo kleingeestig.

  Wie zonder zonde is…

 281. Nico de Geit says:

  Latida: Of zouden ze al die vluchtelingen soms uit menslievendheid van een sociale huurwoning met een levenslange uitkering voorzien?

  Er loopt dus sinds kort een onderzoek naar de duurzaamheid van de bijstand. Misschien zijn ze er bij de overheid achter aan het komen dat veel immigranten daar duurzaam op aangewezen zullen zijn. Dat wist iedere zwakbegaafde 40 jaar geleden al.

 282. Nico de Geit says:

  Latida: “Goede bedoelingen gevat in indrukwekkend eentonige architectuur. De wijken die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland werden gebouwd kwamen uit een goed hart, maar zijn in de praktijk een broeinest voor armoede en verpaupering.”

  Dat komt niet door de architectuur maar door de mensen die er neerstreken. En het is ook niet op te lossen met architectuur. Mafkezen.

 283. Nico de Geit says:

  Gevalletjes aflossingsvrij, de meerderheid in Nederland. 2, 3 miljoen gevallen, meer??? En 40% van hen wil, als aflossingsvrij afloopt, naar een betaalbare huurwoning. Betaalbaar met AOW? 400, 500 euro per maand?

  Een miljoen betaalbare huurwoningen. En wat gebeurt er met de aflossingsvrije woningen? Wie gaat die kopen? Voor de huidige knotsgekke prijzen? Achter de schermen wordt aan dit probleem gewerkt, misschien. Misschien ook niet. Er valt geen eer aan te behalen.

  De wal gaat het schip keren. Niks afremmen, gewoon volop erin. Mooi. Totale chaos. Kan best heftig worden. Bereid je voor en red jezelf.

  https://images.megapixl.com/3881/38813812.jpg

 284. Latida says:

  Eng

  “Utrecht has become a tangle of individual pilots and projects, with no central overview of how many cameras and sensors exist, nor what they do. In 2014, the city invested €80m in data-driven management that launched in 80 projects. Utrecht now has a burglary predictor, a social media monitoring room, and smart bins and smart streetlights with sensors (although the city couldn’t say where these are located). It has scanner cars that dispense parking tickets, with an added bonus of detecting residents with a municipal tax debt according to the privacy regulation of the scanner cars. But when I asked the city to respond to a series of questions on just 22 of the smart projects, it could only answer for five of them, referring me to private companies for the rest of the answers.

  The city also keeps track of the number of young people hanging out in the streets, their age group, whether they know each other, the atmosphere and whether or not they cause a nuisance. Special enforcement officers keep track of this information through mobile devices. It calls this process “targeted and innovative supervision”. Other council documents mention the prediction of school drop-outs, the prediction of poverty and the monitoring of “the health of certain groups” with the aim of “intervening faster”.”

  https://www.theguardian.com/cities/2018/mar/01/smart-cities-data-privacy-eindhoven-utrecht

 285. Latida says:

  Grotendeels waar

  “NRC checkt: ‘Als een Boeing 747 opstijgt, komt evenveel fijnstof vrij als uit een miljoen vrachtwagens’”

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/10/als-een-boeing-747-opstijgt-komt-even-veel-fijnstof-vrij-als-uit-een-miljoen-vrachtwagensnrc-checkt-a1587736

  Eerst het bericht lezen, dan deze docu

  “Vliegveld Nederland”

  https://www.npo.nl/zembla/04-10-2017/BV_101385557

 286. Latida says:

  Latida: Nou vooruit dan meer weer:

  Bestedingen: Consumptie Huishoudens Nederland 2002 – 2017

  https://imgur.com/AXvYcEG

  Bron:
  opendata.cbs.nl/st…ble?ts=1521381051833

  Real adjusted gross disposable income of households in the EU – per capita in PPS (index = 2008)

  ec.europa.eu/euros…_wc310&plugin=1

  Gross debt-to-income ratio of households in the EU %

  ec.europa.eu/euros…c00104&plugin=1

  Purchasing power adjusted GDP per capita

  ec.europa.eu/euros…_10&language=en

  Mag deze reactie alsnog door het spamfilter heen?

 287. Latida says:

  Alleen in Canada en de VS reizen mensen langer.

  Vergelijk dat eens met Nederland, en dan vervolgens met de rest van Europa..

  Dan blijkt dat de Nederlanders in het kleine kikkerlandje gemiddeld het langste moeten forenzen (ongeveer 47 minuten) om op het werk te komen, iedere dag weer.

  Dit heeft ongetwijfeld te maken met de lage sociale mobiliteit en het beleid op de woningmarkt, maar ook met filevorming en drukte op de weg.

  Zie:

  https://twitter.com/mattyglesias/status/973630485707526144

 288. Arjan says:

  Latida: Mag deze reactie alsnog door het spamfilter heen?

  Een spamtrol die klaagt over een spamfilter, hoe amusant.

 289. Latida says:

  Arjan: Een spamtrol die klaagt over een spamfilter, hoe amusant.

  Als je je daar al mee vermaakt hoe saai is het dan wel niet in die uithoek zijn waar je woont?

  https://www.youtube.com/watch?v=PbCArXTOVsw

 290. Frans says:

  Latida: Nee. Dit gaat over over in Nederland woonachtige Nederlanders. Die dus nog nooit een cent hebben afgelost en het ook niet van plan zijn. En dus belastingtechnische constructies gebruiken om de belastingteruggave maximaliseren.

  Of, anders gezegd: rechtstreekse subsidie van het rijk van onze belastingcenten aan de banken.

 291. Frans says:

  Arjan:
  Frans,

  OZBbetaaljeperdefinitieoverjeeigendom,eenonroerendgoed.Zelfsalsjeereenleningvoorheblopenishetjeeigendom.

  Mijn bootje valt er gelukkig buiten. Maar ja, dat is een gat in het water waar je geld in gooit.

 292. Frans says:

  maff:
  Waaromallebankendoodmoeten,voordatereenechtwelvarendeeneerlijkesamenlevingkomt

  925.nl/archief/201…ke-samenleving-komt/

  Huizenprijzen zijn een derivaat van de rentestand en de bereidwilligheid (en mogelijkheid) van banken om hypotheken te verstrekken. Ik geloof dat nog maar weinig mensen dit begrijpen.
  It is all a freaking scam. Mar ja, hoe kom je anders als directeur aan een salarisverhoging van 50%.

 293. Latida says:

  Deze was blijven hangen, staan belangrijke cijfers in, bedankt voor het plaatsen:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-03-2018/alles-wat-je-moet-weten-over-geld/#comment-411785

 294. Latida says:

  Frans: rechtstreekse subsidie van het rijk van onze belastingcenten aan de banken.

  En het nog voor elkaar weten te krijgen failliet te gaan. Na al die jaren, tienduizenden ontslagen en sluiting van honderden kantoren, nog steeds niet solvabel genoeg.

  En dan de pensioenfondsen aanwenden om er mooi weer mee te spelen.

 295. maff says:

  Nederlanders verdienen maar nét iets meer dan in de crisisjaren. Nederland zit met 1,5 procent loongroei wel in de plus, maar met het laagste cijfer op Slovenië na.

  https://www.ad.nl/economie/nederlanders-verdienen-maar-neneacute-t-iets-meer-dan-in-de-crisisjaren~ab6e8b3e/

  En een termijnverhoging van meer dan 10% ( energierekening ) terwijl het jaarlijkse verbruik lager ligt ? ….. Het is de koopkracht stupid 😉

 296. maff says:

  ps: …and the three wise…?

  🙂 en de never give up-jes https://www.youtube.com/watch?v=IC225eKspGM

 297. Maria says:

  maff:
  Typisch…….

  Vanaf 2010 stegen de lonen met 1.5%

  en de huren stegen met bijna 20%.

  statline.cbs.nl/St…2=(l-30)-l&VW=T

  lowres.jantoo.com/…ent-03132085_low.jpg

  Laat ons daar ook nog eens de stijging van de energielasten bijtellen en de zorgkosten.

  We hebben alleen ingeleverd en vinden het vreemd dat onze winkelstraten leeg staan.

 298. svg says:

  maff,

  Kom op Maff, dat kan beter!
  https://youtu.be/q9cidpLcPgA?t=3m5s

 299. Latida says:

  1 op de 3 huizenkopers betaalt meer dan 4x zoveel rente betalen dan een ander. Fijne dat aflossingsvrij..

  “Een derde van alle huiseigenaren is niet te spreken zijn eigen hypotheekrente. Dat kan ook wel kloppen: ze betalen bijna allemaal meer dan 4%.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1810471/hypotheekrente-4-is-aan-de-hoge-kant

 300. Latida says:

  Veelzeggend

  “Peter Thiel: The vast majority of the capital I give companies is just going to landlords”

  en

  ““One thing I’ve been thinking about as a venture capitalist in Silicon Valley is the vast majority of the capital I give to the companies is just going to landlords. It’s going to commercial real estate and even more to urban slumlords of one sort or another. And that’s an odd thing to be doing as a venture capitalist. That’s so disproportionate,””

  https://finance.yahoo.com/news/peter-thiel-vast-majority-capital-give-companies-just-going-landlords-134709786.html

 301. Nico de Geit says:

  Frans: Huizenprijzen zijn een derivaat van de rentestand en de bereidwilligheid (en mogelijkheid) van banken om hypotheken te verstrekken.

  En niet te vergeten: de bereidwilligheid een lening op je te nemen.

  De rentestand speelt dus nu dus een belangrijke rol, hieraan vooral ging aflossingsvrij.

  De rentestand, die wordt dus niet bepaald door de markt maar door het systeem. Als mensen in de problemen komen door een veranderende rentestand, dan ligt dat dus echt aan het systeem.

  Als je niet bereid bent te lenen: in veel gevallen geen woning of een huurkrot met een hoop ellende. Leven valt niet mee.

 302. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: vooral

  Vooral is vooraf, voor wat het uit maakt.

 303. Nico de Geit says:

  Latida:
  1opde3huizenkopersbetaaltmeerdan4xzoveelrentebetalendaneenander.Fijnedataflossingsvrij..

  “Eenderdevanallehuiseigenarenisniettesprekenzijneigenhypotheekrente.Datkanookwelkloppen:zebetalenbijnaallemaalmeerdan4%.”

  telegraaf.nl/finan…-is-aan-de-hoge-kant

  De meeste aflossingsvrije hypotheken bieden de mogelijkheid af te lossen. Over het bedrag dat je hebt afgelost betaal je geen rente meer. Het is maar een idee, misschien te ingewikkeld voor de doorsnee huiseigenaar.

 304. Nico de Geit says:

  ‘In mijn omgeving ken ik meerdere mensen die inderdaad denken dat ze een aflossingsvrije hypotheek niet af hoeven te lossen. Die zeggen, de bank verkoopt het na mijn dood en daar wordt de hypotheek mee afgelost. En dan heb ik mooi goedkoop gewoond in al die jaren.

  Mijn moeder is zo’n struisvogel genoemd in een vandaag. Ik kan het haar niet aan het verstand brengen dat ze over een aantal jaar als de hypotheek afloopt een probleem heeft.
  Ze wil niet verkopen, wil niet verhuizen, en al helemaal niet nadenken over ” wat als ”
  Gewoon niet. Niks.
  Alsof je tegen een betonnen muur praat….’

  https://forum.viva.nl/geld-recht/eenvandaag-gevaren-aflossingsvrije-hypotheek/list_messages/399892

 305. luisindepels says:

  Latida,

  Whe. Als ik echt vervelend ben, ga ik vragen wat elke tabel betekend die je hebt opgesnord, want de kans is 95% dat je geen flauw benul hebt wat je hebt opgedoken mbv google. Je zou me behoorlijk verbazen als je een expert blijkt te zijn op het gebied van sectorrekeningen.

  In ieder geval vertelt die laatste tabel exact het verhaal wat ik eerder neerzette: qua ontwikkeling 2002-2016 slechter dan andere landen, dus een deel van de voorsprong weggegeven. Qua niveau (gecorrigeerd voor inflatie, gecorrigeerd voor verschil in prijspeil (is wat anders dan inflatie) en in volumetermen) nog steeds hoger dan Duitsland, ondanks de enorme sprong die Duitsland heeft gemaakt…

 306. luisindepels says:

  maff: Vanaf 2010 stegen de lonen met 1.5%
  en de huren stegen met bijna 20%

  ?cao-lonen zijn met 10 procent gestegen in die periode? Over welke lonen heb jij het? of heb jij het over het reëel beschikbaar inkomen per capita? (inkomen is wat anders dan lonen…)

  http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82838NED&D1=1&D2=0&D3=0&D4=0&D5=16,33,50,67,84,101,118,135&VW=T

 307. Frans says:

  Extremely reliable sources from Behind the Curtain in Europe are becoming deeply concerned that Draghi at the ECB has created a monumental economic disaster he is just praying to holding off until he leaves next year. Interest rates are already starting to rise significantly in several important money and interbank markets. Both banks and debtors are facing a rapid rise in interest expenditures that will shock the world. This is going to blow-out budgets around the globe and both private and public debtors face higher costs of funds.

  Dat wordt genieten! 🙂

  https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/interest-rates/interbank-rates-starting-to-rise-monetary-crisis-is-beginning/

 308. Frans says:

  Latida: En het nog voor elkaar weten te krijgen failliet te gaan. Na al die jaren, tienduizenden ontslagen en sluiting van honderden kantoren, nog steeds niet solvabel genoeg.

  Yep!

 309. Steven says:

  Frans,

  In goed Nederlands: De rente stijgt.

 310. Steven says:

  deze grafiek geeft het mooi aan; het hele waarom zal ik jullie besparen: https://nl.investing.com/rates-bonds/u.s.-10-year-bond-yield

 311. Steven says:
 312. Steven says:

  Al met al ben je een speelbal van het internationale geldsysteem als je schulden hebt. Daarom heb ik ook liever geen tonnen schuld voor een huis.. ook al is het “goedkoper” dan huren. Moet er niet aan denken om failliet bij mijn moeder te moeten aankloppen met: die schuld liep toch fout,,

 313. Latida says:

  Latida,

  luisindepels: In ieder geval vertelt die laatste tabel exact het verhaal wat ik eerder neerzette

  Voor het gemak laat je dus de drie andere tabellen buiten beschouwing?

  In deze tabel kun je zien dat het werkelijk besteedbare inkomen in Nederland na Griekenland zelfs het laagste is in heel Europa.

  Net zoals het feit dat het uitgavenpatroon van Nederlandse huishoudens voor een steeds groter deel bestaat uit vaste lasten, danwel verplichte afname van ‘services’, verplichte bijdragen aan een pensioen wat minstens 1 op de 4 nooit haalt, de verplichte zorgverzekeringskosten die de pan uitreizen etc.

  luisindepels: ls ik echt vervelend ben, ga ik vragen wat elke tabel betekend die je hebt opgesnord, want de kans is 95% dat je geen flauw benul hebt wat je hebt opgedoken mbv google.

  Ik hoor van jou vooralsnog geen zinnige duiding. Net zoals je uiterst summier gegevens en kennis deelt hier. Waarom is dat eigenlijk? Wel dagelijks lurken en je tegoed doen aan wat er hier gedeeld wordt, en dan af en toe net als een zeemeeuw even de boel onder komen schijten, maar vrijwel niets bijdragen aan het algemene kennisniveau overtuigd niet bepaald van oprechte motivatie.

  luisindepels: exact het verhaal wat ik eerder neerzette: qua ontwikkeling 2002-2016 slechter dan andere landen, dus een deel van de voorsprong weggegeven.

  Dat is precies wat ik ook zei, dus wat dat betreft zijn we het eens.

  luisindepels: Qua niveau (gecorrigeerd voor inflatie, gecorrigeerd voor verschil in prijspeil (is wat anders dan inflatie) en in volumetermen) nog steeds hoger dan Duitsland, ondanks de enorme sprong die Duitsland heeft gemaakt…

  Altijd fijn zo’n exportoverschot waar maar heel weinig mensen plezier van hebben.

  Ondertussen blijft het feit gewoon staan dat zelfs met het grote overschot van exporten Nederland gewoon is achtergebleven bij een heleboel andere landen, en dus op haar best slechts een middenmotor is, en dus niet ‘voorop loopt’, of ‘het meest welvarende land ter wereld’ is.

  Voor wat betreft Duitsland, daar kun je Nederland helemaal al niet mee vergelijken, vanwege de schaal en de onkosten die Duitsland nog steeds heeft aan de wederopbouw van Oost-Duitsland.

  Kijk je sec naar West-Duitsland dan blijft Nederland daar bij achter, en dat weet je waarschijnlijk zelf ook wel.

  Waarom dus zo selectief met het delen van kennis en informatie?

  En ‘Purchasing Power’, die laatste tabel die je aanhaalt, die is dus inclusief verplichte afdrachten. Ook dat weet je wel.

  Kortom, er blijft voor Nederlandse huishoudens onder de streep dus steeds minder over.

  Nederland maakt er dus een potje van, en doet een greep in de pensioenfondsen en verkoopt de sociale woningvoorraad aan buitenlandse investeerders om de schijn op te houden dat het zo geweldig gaat.

  Vergeleken met waar Nederland was, kun je gewoon moeilijk vol blijven houden dat Nederland voorop loopt. Dan is gewoon al lang niet meer het geval.

  Helaas, het is niet anders.

 314. Latida says:

  luisindepels: Whe. Als ik echt vervelend ben, ga ik vragen wat elke tabel betekend die je hebt opgesnord, want de kans is 95% dat je geen flauw benul hebt wat je hebt opgedoken mbv google.

  Dat hoef ik trouwens helemaal niet te weten. Zou dat wel het geval zijn, daar heb ik daar uitstekende mensen voor.

  Beetje een zwaktebod om zo je eigen kennis te etaleren, maar niet man en paard te benoemen.

  Want waar ging het ook al weer over?

  Luisindepels: Heb je de ontwikkeling 2002-2016, schulden per capita, inflatiegecorrigeerd van deze 7 landen? Dan praten we pas verder.

  Zet jij ze nu zelf hier maar neer dan, het liefste met een beetje behoorlijke duiding, dan pas praten we verder.

  😉

 315. Latida says:

  Deze tabel dus:

  http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tepsr_wc310&plugin=1

  Leg je het ons even uit Luis?

  Zou ik erg op prijs stellen.

 316. Maria says:

  Latida:
  Dezetabeldus:

  ec.europa.eu/euros…_wc310&plugin=1

  LegjehetonsevenuitLuis?

  Zouikergopprijsstellen.

  Daar valt niets aan uit te leggen, armoede in Nederland!!

 317. Maria says:

  Maria: Daarvaltnietsaanuitteleggen,armoedeinNederland!!

  De enige die we inhalen is Griekenland, dat dan weer wel.
  En we zijn netto de grootste betaler in de EU, een kleinigheid heb je altijd!!

 318. Maria says:

  De gotspe van politici dat het zo goed gaat met Nederland zie je niet terug in de straten waarin “verdwaalde mensen ” rond dwalen en het nieuwste item van de politiek een daad van het oplossen van eenzaamheid blijkt te zijn.

  De laatste thuisblijver wordt weggejaagd omdat of de huur, de hypotheek of de ziektekosten rekening niet meer voldaan kan worden. Eenzaamheid in de wijk.

  De laatste opa of oma kan niet in een gezin opgenomen worden omdat dat ten kosten gaat van allerlei toeslagen.

  Die laatste opa of oma blijft dus wonen daar waar ook een gezin gehuisvest had kunnen worden.

  Daarom moeten we meer gaan bouwen hetgeen de bouwlobby zeer ten goede komt.

  Dat bouwen moet ook nog duurzaam zijn en de bestaande woningen moeten ook nog energie zuinig verbouwd worden.

  Dat er geen bouwvakkers zijn, omdat we met zijn allen vinden dat onze kinderen dat niet hoeven te doen, tja, een kleinigheid heb je altijd.

  Dat het verbouwen naar energie neutraal ongeveer € 75.000,= per woning kost, ach, een kleinigheid heb je altijd.

  Ach, een kleinigheid heb je altijd, maar ik verbaas me toch ieder keer weer over de achterlijkheid van dit land en de gelatenheid waarin ze zaken accepteren.

 319. Latida says:

  Maria: ik verbaas me toch ieder keer weer over de achterlijkheid van dit land en de gelatenheid waarin ze zaken accepteren.

  Je bent in ieder geval in goed gezelschap.

  “Moody’s is overigens niet de eerste die wijst op de hoge schulden van Nederlandse huishoudens. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben dit ook al meerdere keren aan de kaak gesteld.”

  https://www.nu.nl/economie/5186153/ratingbureau-waarschuwt-nederlandse-huishoudens-hoge-schulden.html?redirect=1

 320. Latida says:

  Banken redden

  “2018 wordt een zeer belangrijk politiek jaar voor Europa en en de Europese Unie. Tien jaar na het begin van de Grote Financiële Crisis lijkt het weer wat beter te gaan met de eurozone. Althans, dat is wat de Europese Commissie (EC) en de ECB ons graag willen doen geloven. Maar daar valt nogal wat op af te dingen, zoals managing director van strategisch advieskantoor Goetz Partners te Frankfurt, Dr. Markus Krall recent betoogde. In zijn boek Der Draghi Crash voorspelt Krall een totale ineenstorting van het banksysteem van de eurozone. Niettemin is volgens de EC en de ECB nú het moment aangebroken om door te pakken met de vervolmaking van de Economische en Monetaire Unie (EMU), en met name met de verdere verdieping en integratie van de eurozone. Onder het motto: men moet het dak repareren als de zon schijnt.

  De eurozone moet verder integreren, zo is het plan van de EC, met een eigen begroting en eigen minister van Financiën, met eigen belastingen en liefst ook nog met de uitgifte van eigen schuldentitels (die in allerlei namen de revue passeren, zolang het woord ‘eurobond’ maar vermeden wordt). De Europese Bankenunie en Kapitaalmarktunie moeten volgens de EC zo spoedig mogelijk worden voltooid en het Europese permanente noodfonds ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme) moet worden omgevormd tot een heus Europees Monetair Fonds (EMF), dat toekomstige in nood verkerende banken en landen moet redden, als lender of last resort.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/rutte-is-het-geheime-wapen-van-merkel-tegen-macron?share=1

 321. Latida says:

  Grootste daling jaar op jaar verkopen sinds…..?

  https://twitter.com/huizenprijzen/status/976390078753918976

 322. washuurder says:

  Latida:
  Grootstedalingjaaropjaarverkopensinds…..?

  twitter.com/huizen…s/976390078753918976

  Het zijn de daling van het aantal verkochte woningen en de laatste maand de gemiddelde woningprijzen.
  Lees eens door op CBS waarom niet met de gemiddelde woningprijs , maar met PrijsindexBestaandeKoopwoningen. wordt gerekend.

 323. washuurder says:

  Latida:
  Grootstedalingjaaropjaarverkopensinds…..?

  twitter.com/huizen…s/976390078753918976

  Lees eens door op CBS waarom niet met de gemiddelde woningprijs , maar met PrijsindexBestaandeKoopwoningen. wordt gerekend.

 324. Hans- says:

  Maria, hebben wij de bouwvakkers zelf niet weggejaagd, door goedkope Oostblok mensen binnen te halen?
  (Met Wij bedoel ik overheid.)De overheid zij destijds dat de Polen hier een jaar komen werken, en dan terug gaan!!!Meerdere polen zijn ziek geworden, of ongeval gehad, en konden niet meer terug! velen te vinden bij het Leger des Heils.Net als Groningen,…rekening achteraf!!

 325. luisindepels says:

  Latida: Grootste daling jaar op jaar verkopen sinds…..?

  december 2013.

  Hamvraag: loopt het aantal verkopen j.o.j. nu terug vanwege minder vraag, of vanwege minder aanbod? En zou dat onderscheid uitmaken voor de komende prijsontwikkeling?

 326. Hans- says:

  Luisindepels, het is de verschuiving in de steden, wijken met een toename van een bepaald geloof, daar trekken de bewoners als ze het kunnen weg, naar roomblanken wijken.

 327. Nico de Geit says:

  En een nieuwe draad.

 328. Frans says:

  Latida: liefst ook nog met de uitgifte van eigen schuldentitels

  That’s the pivotal point

 329. Frans says:

  Steven: Frans,

  In goed Nederlands: De rente stijgt.

  Precies.

 330. Frans says:

  Nico de Geit: En niet te vergeten: de bereidwilligheid een lening op je te nemen.

  De rentestand speelt dus nu dus een belangrijke rol, hieraan vooral ging aflossingsvrij.

  De rentestand, die wordt dus niet bepaald door de markt maar door het systeem. Als mensen in de problemen komen door een veranderende rentestand, dan ligt dat dus echt aan het systeem.

  Als je niet bereid bent te lenen: in veel gevallen geen woning of een huurkrot met een hoop ellende. Leven valt niet mee.

  Goede observatie.

 331. Lord Harry says:

  Dit zijn geheime krachten waar alle dromen doorheen komen, ongeacht je kleur of overtuiging. Wat zijn jouw problemen? Heb je geld nodig in alles wat je inlevert? Macht om iets te zien dat verder gaat dan je fysieke ogen, liefde, promotie, gezondheid, om verkiezingen te winnen of om geliefd te zijn bij de bevolking, om loterij te winnen en om de man of vrouw van je keuze te hebben, om rechtszaken te winnen en je liefde te bevrijden uit de gevangenis , lening, schulden vrijmaken en al uw uitstaande geld en nog veel meer verzamelen? Uw problemen zijn halverwege opgelost, neem contact met ons op via e-mail: lhsolutioncentre@gmail.com laten we voor u werken zodat u de getuigenis van iemand anders gaat delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*