Herman Wijffels: We zijn niet uit de problemen; de centrale banken zijn gevangene van hun eigen beleid

Boel alleen aan de gang als we geld gratis maken

Waar het nu om draait, is dat we naar een ander monetair systeem dan geld als schuld moeten. Wijffels ziet een wereld waarin we de boel alleen aan de gang kunnen houden als we geld gratis maken. De centrale banken zijn de gevangene van hun eigen beleid. Hij waarschuwt dat op het moment dat de rente normaliseert naar 3 à 4 procent, dat enorme gevolgen heeft voor de waarde van aandelen en obligaties. Er gaan dan zomaar triljoenen aan waarde verloren. ‘Onze 1500 miljard aan pensioengeld staat ook op het spel. Er wordt weleens gezegd dat Nederland een groot hedgefonds is.’

bron: Herman Wijffels spreekt CFO’s aan: ‘We zijn aan het potverteren’ – Executive Finance –

 

H.H.F. (Herman) Wijffels (IJzendijke, 13 maart 1942) is een Nederlandse econoom. Tijdens zijn loopbaan bekleedde hij diverse vooraanstaande functies waaronder voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Daarnaast legde hij als informateur de basis voor het Kabinet-Balkenende IV. Momenteel is hij co-voorzitter van Worldconnectors en hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Wijffels gisteren bij het NPO programma “Wat verdien je”

Share Button
Tagged with:
1,113 comments on “Herman Wijffels: We zijn niet uit de problemen; de centrale banken zijn gevangene van hun eigen beleid
 1. Apekool says:

  Vooral dit:
  ‘Onze 1500 miljard aan pensioengeld staat
  ook op het spel. Er wordt weleens gezegd
  dat Nederland een groot hedgefonds is.’

  Voor >90% belegd in het buitenland, ofwel: een lastig inbare vordering als het lastig wordt.

  Nog een reden om slimmer om te gaan met onze te grote export. Meer export dan import = welvaart exporteren.

 2. kruidigmeisje says:

  Kun je uitleggen hoe het verhogen van de rente de waarde van aandelen aantast? Of van obligaties?
  Ik ben geen econoom, en leer graag. Daarom lees ik blogs…

 3. Scrutinizer says:

  kruidigmeisje,

  In principe is de waarde van een vermogenstitel de naar het heden toe verdisconteerde waarde van toekomstige verwachte cash flows.
  Als disconteringsvoet wordt gebruikt de rente verhoogd met een opslag voor gepercipieerd risico.
  Ceteris paribus betekent dit, dat wanneer de rente stijgt, toekomstige kasstromen vandaag minder waard zijn.
  Concreet i.g.v. een obligatie:
  Als je een obligatie koopt, koop je in wezen een contract wat je periodiek een coupon oplevert en na een aantal jaren ook de hoofdsom.
  Stel een 5 jarige obligatie met een nominale waarde van 100 en met 3% rente, die levert achtereenvolgens volgende bedragen op: 3, 3, 3, 3 en 3+100.
  Stel dat op het moment van uitgifte de marktrente 3% bedraagt en je gaat die bedragen verdisconteren naar het heden, dan kom je uit op een actuele waarde van 100.
  Als evenwel de rente plots stijgt naar 4% dan daalt de martkwaarde van de obligatie naar iets meer dan 95 en leidt je dus 5% koersverlies als je de obligatie wil verkopen. Je kan hem ook bijhouden tot vervaldag en dan gewoon de voorziene kasstromen innen.
  Waarom daalde die waarde tussentijds dan?
  Omdat als nieuwe obligaties voortaan een coupon hebben van 4%, waarom zou iemand dan geinteresseerd zijn om de jouwe te kopen die maar 3% oplevert? Daar zijn beleggers slechts in geinteresseerd als ze minder hoeven te betalen en wel precies zoveel dat he rendement eveneens 4% bedraagt. En dan blijkt dat bij een prijs van ca. 95 dit het geval is.

  Voor aandelen speelt een gelijkaardig mechanisme een rol. Het plaatje is wat complexer maar dit zelfde mechanisme is mede 1 van de grootste factoren die de waarde ervan bepaalt, dus ceteris paribus behoort een rente stijging een vergelijkbare impact te hebben.

 4. P.J.Hazenoot says:

  Beste Kruidenmeisje.

  Dit komt omdat, (zoals de heer Wijfels terecht aangeeft) de wereld overspoelt is met schulden en krediet. Deze kredieten en schulden zijn aangegaan met een lage rente. De rente is tegenwoordig zo laag, omdat overheden en centrale bankiers willen dat burgers en bedrijven weer geld gaan lenen en uitgeven en bedrijven gaan investeren. Tijdens de kredietcrisis van 2008 was het namelijk zo dat de economie kromp, nadat ook de aandelenbeurzen in elkaar waren geklapt. Sindsdien hebben centrale banken de rente’s enorm verlaagd. De reden was om de economie weer uit het slop te halen. Neem nu bv de hypotheekrente, die is vandaag de dag enorm laag, zodat mensen gestimuleerd worden om een huis te kopen. Het resultaat laat zich raden, stijgende huizenprijzen en dus wederom gekte op de woningmarkt. De reden dat onze economie nu weer groeit is dus met name te danken aan o.a. door de lage rente. Als centrale bankiers besluiten om die rente weer te verhogen dan vinden bedrijven en consumenten dat natuurlijk niet leuk, want dat gaat ten koste van de winst van een bedrijf. Aandeelhouders willen juist dat bedrijven genoeg winst maken. En daar wordt meteen jou vraag beantwoord nl: Als die winsten onder druk komen te staan, dalen de aandelenkoersen van die bedrijven. Met alle gevolgen van dien. Meneer Wijfels wijst dus terecht erop dat we dus nog lang niet uit de problemen zijn maar dat ze juist groter zijn geworden doordat er meer schulden zijn gemaakt onder invloed van de lage rente. Feitelijk kan je dus stellen dat de rente niet omhoog kan omdat anders de door op schulden gebaseerde economie in elkaar zakt. De centrale banken zijn dus gevangene van hun eigen beleid!!

 5. ecb says:

  Geld wil renderen dus zoekt het altijd naar een manier om dit te doen. Nu de rente laag is gaat een hoop geld naar aandelen, obligaties en vastgoed omdat daarmee een hoger rendement behaalt kan worden dan met sparen. Dit veroorzaakt bubbels op verschillende markten. Zodra de rente stijgt wil veel geld weer naar de veilige spaarhaven waar het ook kan renderen maar dan met minder risico. De zeepbellen zullen dan leeglopen en de volgende crisis begint.

 6. Nico de Geit says:

  Pensioenfondsen steken graag extra geld in hypotheekmarkt

  De Nederlandse pensioenfondsen zijn dolenthousiast over de hypotheekmarkt. De komende jaren willen ze hun hypotheekportefeuille verdubbelen naar 20 miljard euro.

  Dat doen ze via Munt Hypotheken, de organisatie die namens 15 pensioenfondsen hypotheken aan particulieren verkoopt. Momenteel staat Munt op de achtste plek van aanbieders van hypotheken. ,,We willen over twee jaar in de top vijf staan’’

  https://www.gelderlander.nl/economie/pensioenfondsen-steken-graag-extra-geld-in-hypotheekmarkt~a2f5b677/

 7. Nico de Geit says:

  kruidigmeisje:
  Kunjeuitleggenhoehetverhogenvanderentedewaardevanaandelenaantast?Ofvanobligaties?
  Ikbengeeneconoom,enleergraag.Daaromleesikblogs…

  Als er gespeculeerd wordt met geleend geld dan levert dat al snel te weinig rendement als de rente oploopt. Het gevolg is dat die speculanten zich terugtrekken. Dat doen ze door hun belegging te verkopen. Dat heeft een drukkend effect op de prijs.

  Als je nu je geld op de beurs zet, omdat een spaarrekening te weinig oplevert, en de rente stijgt, dan is de kans groot dat je je aandelen etc. verkoopt en het geld op een ‘veilige’ bankrekening zet. Het verkopen van aandelen/obligaties etc. heeft een drukkend effect op de waarde.

  Door de lage rente is alles totaal uit balans. Een klein beetje bijsturen veroorzaakt mogelijk meteen een tsunami – de grootste ooit, schijnt.

 8. Arjan says:

  Een quizfragmentje en een uitzending van café weltschmertz uit 2015, juist…

 9. Latida says:

  Nico de Geit: Pensioenfondsen steken graag extra geld in hypotheekmarkt

  De Nederlandse pensioenfondsen zijn dolenthousiast over de hypotheekmarkt. De komende jaren willen ze hun hypotheekportefeuille verdubbelen naar 20 miljard euro.

  De pensioenfondsen hebben helemaal niets te willen. Ze wilden helemaal niet in Hypotheken, maar dat lees je nergens meer.

  in ander nieuws

  ” Gepensioneerden gaan er ook dit jaar niet op vooruit. Miljoenen ouderen hoeven er zelfs niet op te rekenen dat hun pensioen met de prijzen meestijgt.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1578925/hoe-gaat-het-met-uw-pensioenfonds

 10. Latida says:

  ” Al sinds het begin van de financiële crisis, tien jaar geleden, is de ontwikkeling van de koopkracht van gepensioneerden lager dan die van werkenden. Volgens pensioenexperts komt het door de zeer lage rentes en de strenge regels waar pensioenfondsen zich aan moeten houden.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1578925/hoe-gaat-het-met-uw-pensioenfonds

  “Munt zal geen prijzenslag ontketenen om de groei te realiseren. Dat is niet nodig denkt Luiten. Hij verwacht te kunnen profiteren van de strenge kapitaaleisen die voor banken gaan gelden. Dat maakt het aanbieden van hypotheken door banken duurder. ,,Wij zijn geen bank en hebben dus niet te maken met die strengere kapitaaleisen’’, zegt Luiten. Daardoor hoeft Munt de tarieven niet te verhogen, wat voor een betere concurrentiepositie zorgt verwacht de directeur.”

  https://www.gelderlander.nl/economie/pensioenfondsen-steken-graag-extra-geld-in-hypotheekmarkt~a2f5b677/

  Schaduwbank Munt denkt veel winst te kunnen maken door de regels die voor banken gelden te kunnen omzeilen.

  Pensioenfondsen kunnen geen winst maken vanwege de ‘strenge regels die gelden voor pensioenfondsen’.

  Blijkbaar niet zo streng die regels voor pensioenfondsen als ze tevens voor bank mogen spelen.

 11. Latida says:

  “Wat betekent het pensioendrama voor jou?”

  “Maar het wordt nog vervelender: als pensioenen niet aan de inflatie worden aangepast, lopen ook werkenden die indexatie mis. Dus het bedrag op dat jaarlijkse overzicht groeit niet, of maar zeer gedeeltelijk, mee met de prijzen. Voor werkenden gaat dat niet indexeren sluipenderwijs, maar het ’verborgen effect’ is door het mislopen van rente op rente veel groter. Een eenmaal gemiste inflatie-aanpassing haal je bijna nooit meer in.”

  #DeGrotePensioenRoof

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1580507/wat-betekent-het-pensioendrama-voor-jou

 12. Latida says:

  “Onderhevig aan rentestand en rendementen op de beurs, derhalve een slechte rentestand, slechte beurs is een lagere pensioenuitkering. Bovendien is een ‘potjespensioen’ gokgeld voor pensioenfondsen of pensioenverzekeraars en maakt van het huidige beste pensioenstelsel ter wereld een casino-pensioen!”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1580324/gokpensioen-niet-doen

  en

  “Munt zal geen prijzenslag ontketenen om de groei te realiseren. Dat is niet nodig denkt Luiten. Hij verwacht te kunnen profiteren van de strenge kapitaaleisen die voor banken gaan gelden. Dat maakt het aanbieden van hypotheken door banken duurder. ,,Wij zijn geen bank en hebben dus niet te maken met die strengere kapitaaleisen’’, zegt Luiten. Daardoor hoeft Munt de tarieven niet te verhogen, wat voor een betere concurrentiepositie zorgt verwacht de directeur.”

  https://www.gelderlander.nl/economie/pensioenfondsen-steken-graag-extra-geld-in-hypotheekmarkt~a2f5b677/

 13. Latida says:

  “Nationale Nederlanden wil donderdag een woning in Emmeloord veilen, omdat de eigenaar kampt met een hypotheekachterstand. Hij weigert mee te werken aan het bezichtigen van zijn woning en de verzekeringsmaatschappij wil dit afdwingen met de sterke arm der wet. Eén probleem: de burgemeester moet zijn handtekening zetten en die weigert.”

  https://www.destentor.nl/noordoostpolder/burgemeester-geen-bezichtiging-woning-wanbetaler-in-emmeloord~af1387c0/

 14. Latida says:

  “€200 million first-time buyers’ scheme called ‘subprime lending'”

  http://www.thejournal.ie/subprime-lending-first-time-buyers-3811244-Jan2018/

 15. Steven says:

  Ik ben een speculant. brommers, huizen, olie, aandelen, obligaties, bitcoins, goud en zilver enz. zijn gewoon dingen waar in gehandeld wordt en waar de prijzen van fluctueren en waar men in kan handelen.

  Waarom let men zo op die huizenprijzen?L Omdat ze zo hoog staan en omdat er zo veel mensen voor in de schuld staan?

  Ik loop nu weer binnen op een zilver-derivaat.

 16. Steven says:

  Latida,

  “But other financial sources said that the plan represented “subprime lending”, giving mortgages to those who would not otherwise be able to get them and exposed the government to risk

  Gewoon de prijs door de helft mag nog steeds niet..

 17. Arjan says:

  Ha ha! Prachtig staaltje architectuur in Almere:

  https://www.funda.nl/koop/almere/huis-40424525-jan-van-goyenstraat-20/

 18. maff says:

  In bubbles we trust 🙂

  De huizenmarkt neemt de rest van de economie op sleeptouw

  met filmpje https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2213616-de-huizenmarkt-neemt-de-rest-van-de-economie-op-sleeptouw.html

  ps 🙂 toch knap van de NOS https://i.ytimg.com/vi/Zr3FcXeDZFc/maxresdefault.jpg

 19. maff says:

  Schrik niet, twittertje

  Privatiseren van rechtspraak schokkeknd verhaal dit wat n spoor van vernieling Teeven

  https://twitter.com/hansdegeus/status/956226373655367681

 20. Latida says:

  maff: Schrik niet, twittertje

  Privatiseren van rechtspraak schokkeknd verhaal dit wat n spoor van vernieling Teeven

  twitter.com/hansde…s/956226373655367681

  “Zonder veel ophef, als het ware via de achterdeur, wordt de rechtspraak, een van de belangrijkste pijlers van de rechtsstaat, zo in rap tempo geprivatiseerd. Mensen met schulden bij hun zorgverzekeraar of bol.com komen niet langer voor de gewone rechter, maar worden veroordeeld door e-Court, een bedrijf dat op de stoel van de rechter is gaan zitten. Het laat jaarlijks tienduizenden schuldenprocedures afhandelen door bevriende advocaten.

  e-Court is volkomen intransparant: uitspraken worden niet gepubliceerd en nergens is te vinden wie de ‘rechters’ zijn. De procedures zijn op talrijke punten in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Europese consumentenrecht, is het stellige oordeel van experts en echte rechters die wij spraken.”

 21. Latida says:

  “Waarschijnlijk kunnen we de pensioenen de komende vijf jaar niet of nauwelijks verhogen” legt voorzitter Corien Wortmann-Kool van ABP uit. ,,Dat komt omdat we in het huidige stelsel een buffer van 100 miljard euro moeten opbouwen voordat we aan volledige indexatie kunnen gaan denken.””

  en

  “,,We kunnen een verlaging van de pensioenen in 2020 daarom nog niet uitsluiten.””

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1584387/hoger-pensioen-nog-ver-weg-bij-veel-fondsen

 22. Latida says:

  November 2015

  “Regiepartijen
  De groep Verzekeraars/pensioenfonds is de afgelopen jaren juist sterk gestegen in marktaandeel en illustreert de veranderde concurrentieverhoudingen op de hypotheekmarkt. Tot deze groep horen voor het grootste gedeelte ook de snel groeiende regiepartijen, waar IG&H in de vorige hypotheekupdate uitgebreid bij heeft stilgestaan. In het 3e kwartaal 2015 behoort de hele top-5 van snelste groeiers tot de groep Verzekeraars en Pensioenfondsen. Hun marktaandeel is dan ook nog nooit zo groot geweest als dit kwartaal en ligt nu boven de 30 procent. Deze groep heeft zelfs het grootste marktaandeel in de categorie ‘starters’.”

  https://www.vastgoedactueel.nl/nieuws/2812-marktaandeel-top-3-bankholdings-hypotheken-daalt-verder-tot-onder-de-50-procent

  mei 2017

  “Munt Hypotheken is dankzij een toezegging van het Spoorwegpensioenfonds inmiddels de mijlpaal van € 10 mld aan verstrekt hypotheekkapitaal gepasseerd.”

  en

  “Een jaar terug bedroeg de portefeuille uitgezette leningen met pensioenfondskapitaal nog € 7 mld.”

  en

  “In totaal hebben dertien pensioenfondsen geld beschikbaar gesteld aan Munt. Dat streeft naar een totaal van € 20 mld aan verstrekte hypotheken in 2020. Munt is naar eigen zeggen nu de zesde hypotheekaanbieder in Nederland. “Alleen Rabobank, ABN Amro, ING, Aegon en Nationale-Nederlanden hebben een groter marktaandeel.””

  http://www.amweb.nl/pensioen/nieuws/2017/5/munt-op-naar-e-10-miljard-aan-hypotheken-10195768

  en

  28 dec 2017

  “Op de laatste werkdag van het jaar gaat Munt Hypotheken een bindend hypotheekaanbod bieden binnen een dag. Op een event in Nieuwegein kunnen adviseurs vrijdag tot 17:00 uur zowel het eerste als het tweede akkoord direct regelen. Zo kan de hypotheek nog worden aangeboden volgens de leennormen van 2017.”

  http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2017/12/munt-regelt-binnen-een-dag-bindend-hypotheekaanbod-met-leennormen-2017-101107873

  en

  “Munt Hypotheken gaat voor het toetsen van het inkomen van zelfstandigen vragen naar een inkomensverklaring. Ondernemers of hun adviseurs kunnen die aanvragen bij fiscaal-juridisch specialist Raadhuys. Munt neemt het vastgestelde toetsinkomen uit deze verklaring een-op-een over bij de hypotheekaanvraag.”

  http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2018/1/munt-besteedt-toetsing-inkomen-ondernemer-uit-101108363

 23. Latida says:

  “De menselijke hebzucht is vaak zo sterk dat geen toezichthouder er tegen opgewassen is”

  https://www.volkskrant.nl/opinie/de-menselijke-hebzucht-is-vaak-zo-sterk-dat-geen-toezichthouder-er-tegen-opgewassen-is~a4561729/

 24. Latida says:

  3 Jan 2018

  “Bovendien noemt de VEH op de bewuste pagina expliciet Munt Hypotheken, een uitdager van de grootbanken. Het toeval wil dat deze aanbieder momenteel zeer scherpe rentes aanbiedt bij aflossingsvrije hypotheken met looptijden van 15 en 20 jaar”

  https://www.businessinsider.nl/hypotheek-oversluiten-rentevaste-periode-afgelopen/

 25. Latida says:

  “Hypotheekverstrekker Syntrus Achmea en het bedrijf Zakelijk Inkomen zijn begonnen met een pilot voor het vroegtijdig vaststellen van het zakelijk inkomen van zelfstandig ondernemers. Het doel is om in een eerder stadium 100% zekerheid te geven over de hoogte van het zakelijk inkomen. Ook de serviceproviders DAK en Home Invest en de serviceorganisatie Huismerk (Romeo Financiële Diensten) nemen deel aan de proef.”

  en

  “Binnen de pilot geeft Syntrus Achmea vooraf 100% zekerheid over de hoogte van het zakelijk inkomen zonder dat er een hypotheekaanvraag meegezonden hoeft te worden. Concreet betekent dit dat het inkomen vóór het insturen van de aanvraag dan al beoordeeld en vastgesteld is.”

  en

  ““Begin 2017 zijn we als 1e serviceprovider een pilot gestart met Zakelijk Inkomen in combinatie met Attens en Syntrus. Dit om snelheid in het acceptatieproces te krijgen voor de ondernemers en zzp’ers. Doorlooptijden zijn hier veel korter geworden.””

  en

  ““Voor adviseurs blijft het een uitdaging hoe zij ondernemers kunnen bedienen zonder dat het vaststellen van het inkomen veel tijd in beslag neemt”, aldus Huismerk-directeur Tony Stam. “Door samen met Zakelijk Inkomen op te trekken, hebben de adviseurs die bij ons zijn aangesloten in een mum van tijd een inkomensverklaring in handen.””

  http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2018/1/ook-syntrus-achmea-springt-op-trein-vroege-vaststelling-zakelijk-inkomen-101108476

 26. Latida says:

  “Eerder deze week lanceerde geldverstrekker Munt Hypotheken een soortgelijk initiatief. Daarbij wordt samen gewerkt met fiscaal-juridisch specialist Raadhuys, ook een van de partijen die voor NHG zakelijke inkomens toetst. Ook de serviceproviders Flexfront, De Financiële Makelaar en VCN United Capital hebben hiervoor een tool in de markt gezet”

 27. Latida says:

  Ok dus men hoeft zich niet aan dezelfde strenge regels als banken te houden en meteen is men al druk bezig om allerlei check en balances bij de risicoweging uit het process te slopen om daar vervolgens alsnog aflossingsvrije hypotheken mee te verkopen?

 28. Voerman says:

  Latida: om daar vervolgens alsnog aflossingsvrije hypotheken mee te verkopen?</blockquote
  ……en daarmee het voordeel van de lage rente, (die een mooie ruimte zou kunnen bieden voor het doen van versnelde aflossingen!) om te buigen naar een nadeel, te betalen in de toekomst.

 29. Latida says:

  Voerman: ……en daarmee het voordeel van de lage rente, (die een mooie ruimte zou kunnen bieden voor het doen van versnelde aflossingen!) om te buigen naar een nadeel, te betalen in de toekomst.

  Precies! Zijn dus eigenlijk ook een soort sub-prime.

 30. Voerman says:

  Latida: Precies! Zijn dus eigenlijk ook een soort sub-prime.

  Ja, niet bepaald een vorm van financiële duurzaamheid.

 31. Dr.t says:

  Wellicht is het vragen van een hoge rente voor een lening achterhaald.zo veel plezier aan een hoge rente beleven bedrijven en consumenten immers niet,
  De inflatie cijfers vallen bovendien reuze mee. De economie draait als een tierelier.

  Een lage rente voor een lening is nog geen gratis geld. Leningen worden immers terugbetaald , alleen de condities vallen mee :-).

  En ja Griekenland weten jullie nog wel? we horen er niets mee over etc etc.

  En verder de bakker bakt zijn brood, je kan het broodje bovendien in euro s afrekenen, dus van nep geld is geen sprake. Het broodje is ook niet 10 keer duurder geworden.

  We leven kortom in een heel voorspoedige ja ronduit geweldige tijd , alles loopt naar wens en we gaan een mooie toekomst te gemoet.
  Nico zal het er niet mee eens zijn, maar wellicht kan hij een inwoner van bijv. Soedan eens uitleggen waarom we het hier zo slecht hebben.
  Zo’n inwoner schudt zijn buik eruit van het lachen, als ie kon lezen wat er hier zoal beweert wordt over de beroerde staat van onze economie.

  I

  Leve de ECB.

 32. Latida says:

  Voerman: Ja, niet bepaald een vorm van financiële duurzaamheid.

  En dan waarschijnlijk ook nog grotendeels met NHG als achtervang, zodat als het misgaat de samenleving er voor opdraait.

  Iedereen die professioneel deelnemer is aan de transactie, is gevrijwaard van enig risico.

  Als het misgaat, betalen enkel de huizenkoper en de overheid, die zijn de enigen die werkelijk risico lopen.

  En voor die service mag je dan jarenlang rente betalen over geld wat je feitelijk zelf in je pensioenfonds hebt ingelegd.

  Volstrekte waanzin. Nederlandse Pensioenfondsen die voor schaduwbank spelen, sub-prime, aflossingsvrij, en zonder de verplichting om zich dezelfde regels te houden waar banken zich aan dienen te houden.

  Nu druk doende om de zakelijke inkomenstoets te demonteren.

  What could possibly go wrong?

 33. Latida says:

  “Ik heb echt een prachtbaan!! 10 jaar geleden moest ik tot mijn pensioen nog 12 jaar werken. 3 jaar geleden moest ik nog steeds 12 jaar werken …. en raai eens wat! Vanaf januari 2018 mag ik nog steeds 12 jaar werken.”

  https://twitter.com/polVdHelstpln/status/956567228211777536

 34. Latida says:

  “Nederland is ook een van de weinige landen waar sociale huisvesting een verdienmodel voor de overheid is. De totale opbrengst van de corporatiesector is meer dan de Staat uitgeeft aan huurtoeslag en grondkorting voor de nieuwbouw van sociale woningen.””

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1588928/ook-in-het-groen-woningen-bouwen

 35. Latida says:

  Robin Williams over beleggers:

  https://www.youtube.com/watch?v=JuFnzNsz3sc

 36. maff says:

  Voor de liefhebbers 🙂
  Niets is wat het lijkt

  Grote regionale verschillen bij herstel woningmarkt

  https://www.kadaster.nl/-/grote-regionale-verschillen-bij-herstel-woningmarkt

 37. Nico de Geit says:
 38. maff says:

  Huisjes in de buurt

  te koop 12 verkocht 113 ( waarvan 8 in januari )

  https://www.manuelpalachuk.com/wp-content/uploads/Conundrum.jpg

 39. Nico de Geit says:

  maff:
  Voordeliefhebbers
  Nietsiswathetlijkt

  Groteregionaleverschillenbijherstelwoningmarkt

  kadaster.nl/-/grot…-herstel-woningmarkt

  ‘In bijna de helft van de gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs weer boven het niveau van vóór de crisis.’

  Anders geformuleerd:

  ‘In de meerderheid van de gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs nog altijd onder het niveau van vóór de crisis.’

  Corrigeren voor inflatie, 15-20% ten opzichte van 2008, hoor je ook niets meer over.

 40. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: vóór de crisis

  Natuurlijk ‘voor de crisis’. Die mensen zitten echt op een heel andere golflengte. In 2008 was de schuldencrisis, en die is opgelost door meer schulden.

  Net alsof je overburen schulden hebben, en op een gegeven moment hebben ze zoveel schulden dat het vastloopt. In 2008 was dat. Er werd een oplossing gevonden: meer schulden.

 41. Luisindepels says:

  Nico de Geit,

  Precies. Huizenprijzen blijven al 20 jaar achter. Wat nou zeepbel?

 42. Nico de Geit says:

  Luisindepels: Huizenprijzen blijven al 20 jaar achter. Wat nou zeepbel?

  Het is een oude zeepbel.

  Voerman: niet bepaald een vorm van financiële duurzaamheid.

  Vroeger, heel lang geleden, toen was alles anders. Toen moest je geld meenemen om een woning te kopen en werd serieus gekeken naar je verwachte toekomstige inkomen. Straks weet vrijwel niemand dat meer – te lang geleden.

 43. Nico de Geit says:

  Luisindepels: Huizenprijzen blijven al 20 jaar achter. Wat nou zeepbel?

  Klopt niet wat je zegt. Vergelijk 1998-2008 eens met 2008-2018.

 44. Nico de Geit says:

  Luisindepels: Wat nou zeepbel?

  Er zit wel iets in wat je zegt. Verderop zijn veel grotere zeepbellen, gevormd door het goedkope geld.

  De huizenmarkt-zeepbel loopt niet echt leeg, maar de banken gaan eruit en de pensioenfondsen gedwongen erin. Als het zo doorgaat zijn de pensioenfondsen straks eigenaar van de gehele zeepbel.

  Een woning van vijf ton is natuurlijk niet duur als een woning verderop twee miljoen kost. Maar in verhouding tot je inkomen zijn ze allebei te duur, en alleen betaalbaar met goedkoop geleend geld.

 45. Nico de Geit says:

  Stel je nou eens voor dat de overburen te veel geld geleend hadden. Het liep vast in 2008, de rente kon niet meer betaald worden, onderpand bleek waardeloos, en zodra het krediet werd stopgezet zouden ze allemaal werkloos worden. Dan kon de bank helemaal fluiten naar zijn geld.

  Er werd een oplossing gevonden: om de schulden betaalbaar te houden werd de rente verlaagd, en verlaagd, en verlaagd. De banken vonden dat toch wel heel gevaarlijk worden. Ook daarvoor werd een oplossing gevonden: pensioenfondsen moeten lenen aan dat probleemgezin.

  Goed bezig. ‘De crisis is voorbij’.

 46. Dr.t says:

  Ook goedkoop geleend geld wordt met rente terug betaald.
  Huizen staan niet meer onder water.
  Aandeel an wanbetallng is laag.
  Leennormen zijn streng.

  Wat is het probleem?

 47. Dr.t says:

  Dr.t:
  Wellichtishetvragenvaneenhogerentevooreenleningachterhaald.zoveelplezieraaneenhogerentebelevenbedrijvenenconsumentenimmersniet,
  Deinflatiecijfersvallenbovendienreuzemee.Deeconomiedraaitalseentierelier.

  Eenlagerentevooreenleningisnoggeengratisgeld.Leningenwordenimmersterugbetaald,alleendeconditiesvallenmee:-).

  EnjaGriekenlandwetenjullienogwel?wehorenernietsmeeoveretcetc.

  Enverderdebakkerbaktzijnbrood,jekanhetbroodjebovendienineurosafrekenen,dusvannepgeldisgeensprake.Hetbroodjeisookniet10keerduurdergeworden.

  Welevenkortomineenheelvoorspoedigejaronduitgeweldigetijd,alleslooptnaarwensenwegaaneenmooietoekomsttegemoet.
  Nicozalheternietmeeeenszijn,maarwellichtkanhijeeninwonervanbijv.Soedaneensuitleggenwaaromwehethierzoslechthebben.
  Zo’ninwonerschudtzijnbuikeruitvanhetlachen,alsiekonlezenwaterhierzoalbeweertwordtoverdeberoerdestaatvanonzeeconomie.

  I

  LevedeECB.

  Goeie post dr.t Daar hebben de zeepbellers niet van terug (-:

 48. Nico de Geit says:

  Dr.t: Wat is het probleem?

  Wat het probleem is van goedkoop geld, de lage rente en bijgevolg lage rendementen? Het ligt nog in de toekomst verscholen.

  Dit is een zeer unieke situatie, een vergelijkbare situatie heeft zich niet eerder voorgedaan. Een beetje het Japan-scenario. Als je het kunt rekken tot je dood, dan is er voor jou geen probleem.

  De grote vraag is: hoe gaat dit aflopen, is er een mooi einde denkbaar? Velen menen van niet. Ik heb niet zoveel zin om op mijn oude dag in de armoede te belanden.

 49. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Denk nou toch eens logisch na, en sla eens aan het rekenen.

 50. Steven says:

  geld, gold, gulden, pecunia (afgeleid van vee), argentum, zilver, daalder, dollar enz. waren allen afgeleid van edelmetaal of iets anders tastbaars. Dat is nu duidelijk niet meer zo en geld is nu een schuld van een ander.

  Daarom kan men er zo veel als men wil van maken/lenen en geeft het DUS problemen. (schuldgroei: mensen met meer dan 3 ton schuld met slechts 2000 per maand netto inkomen en zo)

 51. Steven says:

  Steven: (schuldgroei: mensen met meer dan 3 ton schuld met slechts 2000 per maand netto inkomen en zo)

  Who cares? die 300.000 hoeft niet afgelost te worden met 10 kilo goud dus we verlagen gewoon de rente.. Tja??? Ik weet het ook niet. alles daarom prima?

 52. Dr.t says:

  Geld is gewoonweg een smeermiddel ten behoeve van het economisch verkeer en niet perse een doel op zich. Als je dat laatste leef je een stuk relaxter. Controle is een illusie, ego een praatje achteraf.

 53. Dr.t says:

  En nu even de filosoof uithangen.

  Er is geen denker die gedachten maakt. Het zijn de gedachten die een denker construeren.
  Een mens en het leven bestaat uit informatie en regels waaruit ervaringen voortvloeien.

  Voor de rest Nico is het een grote poppenspel, waarbij het popje de illusie van een zelf en zelfstandigheid beleeft.
  Waar jij uit zal komen is niet waar je vermoed dat het zal zijn.
  Wie weet kun je er nog eens om lachen.

 54. Nico de Geit says:

  Dr.t: Geld is gewoonweg een smeermiddel ten behoeve van het economisch verkeer en niet perse een doel op zich. Als je dat laatste leef je een stuk relaxter.

  We hebben het in de meeste gevallen over schuld.

 55. Steven says:

  Dr.t: Geld is gewoonweg een smeermiddel

  Dat zou het moeten zijn, maar men gaat voor een huisje zo 100 maanden netto loon er voor in de schuld staan. (dan wordt het door dat idiote geleen zand tussen de tandwielen)

 56. Arjan says:

  Steven: Datzouhetmoetenzijn,maarmengaatvooreenhuisjezo100maandennettoloonervoorindeschuldstaan.(danwordthetdoordatidiotegeleenzandtussendetandwielen)

  Hoeveel wil jij dan maximaal in de schuld staan?

 57. Arjan says:

  Steven: 100 maanden netto loon er voor in de schuld staan.

  Bij mij is het op dit moment ongeveer 50 maanden. Hoeveel maanden mag het maximaal zijn bij jou?

 58. Steven says:

  Arjan: Bij mij is het op dit moment ongeveer 50 maanden. Hoeveel maanden mag het maximaal zijn bij jou?

  Dan heb je een heel klein huisje.., of je verdient heel veel.

  Ik woon nu prima dus ik ga zeker niet maanden (laat staan 50 plus) in de min staan voor iets wat in mijn ogen straks veel goedkoper wordt.

 59. Arjan says:

  Steven,

  125m2, verdien aardig, bovenmodaal. Maar hoeveel maanden mag het dan wel zijn?

 60. Steven says:

  125 m2 is zeker ok. Verder moet iedereen het maar lekker zelf uitmaken hoe veel ie wil lenen.
  Ik leen voorlopig niets en spaar gewoon door zo lang het kan.

 61. Latida says:

  Nico de Geit: ‘In bijna de helft van de gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs weer boven het niveau van vóór de crisis.’

  Anders geformuleerd:

  ‘In de meerderheid van de gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs nog altijd onder het niveau van vóór de crisis.’

  Corrigeren voor inflatie, 15-20% ten opzichte van 2008, hoor je ook niets meer over.

  Gek is dat toch, want ze kunnen allemaal doorgaans ontzettend goed rekenen, maar die inflatie wordt ‘toevallig’ vergeten om te vermelden.

  #FakeNews dus eigenlijk, omdat het artikel niet volledig en bovendien daarom misleidend is.

 62. Latida says:

  “Fundamentele vragen

  De macht over Bitcoin, de hoge energieconsumptie en de capaciteitsproblemen zijn stuk voor stuk interessante discussie onderwerpen, maar het is niet de kern van de aanstaande paradigmaverschuiving in ons monetaire systeem. ING en DNB zwijgen over de écht belangrijke zaken die juist vragen om een fundamentele discussie op politiek niveau. Ze reppen met geen woord over wat de opkomst van cryptomunten zal betekenen voor de financieringspositie van banken of de grip van de overheid op monetair beleid. Wanneer cryptomunten verder aan populariteit winnen, zal dat de dominante rol van banken in ons betalingsverkeer veranderen. Commerciële banken zullen dan een alternatief voor spaargeld moeten vinden als financiering voor hun bedrijfsactiviteiten. Centrale banken verliezen op hun beurt de monetaire instrumenten om Quantitative Easing (QE)-beleid te kunnen voeren – tenzij ze zelf een digitale munt uitgeven waarvan ze de uitgifte beheren. ”

  https://www.ftm.nl/artikelen/angst-regeert-in-het-debat-over-cryptocurrencies?share=1

 63. Steven says:

  Latida: Centrale banken verliezen op hun beurt de monetaire instrumenten om Quantitative Easing (QE)-beleid te kunnen voeren – tenzij ze zelf een digitale munt uitgeven waarvan ze de uitgifte beheren. ”

  Ik ga er gewoon vanuit dat het uiteindelijk weer edelmetaal wordt. (dat was het al 5000 jaar). Zal ergens toevallig zijn dat we net nu daar niet voor gaan kiezen.

  https://goldiraguide.org/the-worlds-greatest-currency-failures/

 64. Frans says:

  Latida: tenzij ze zelf een digitale munt uitgeven waarvan ze de uitgifte beheren. ”

  Wie wil die prut hebben? het gaat niet (alleen) om het feit dat crypto op de blockchain is gebaseerd, maar om het decentrale karakter daarvan. Juist gericht tegen de macht van de banken en de overheid.
  Het staat in de sterren geschreven in hoeverre de machtsgreep van het volk gaat lukken of niet. De banken zullen natuurlijk alles doen om te voorkomen dat ze hun belangrijke rol voor een deel gaat verliezen.
  Mabey too little too late. I know nothing.

 65. Frans says:

  By the way hier een interview waar ik gewoon naar kan luisteren. Wijfels spreekt hier zinnige taal.

 66. maff says:

  FUIK BNR-macro-econoom Kees de Kort ziet vissen die keihard de fuik aan het inzwemmen zijn

  https://www.bnr.nl/podcast/kees-de-kort/10338738/fuik

  En nou wordt hij boos

 67. maff says:

  En je huis opeten ……. ( keep Ponzi alive )

  https://www.nporadio1.nl/homepage/7706-vul-uw-inkomen-aan-met-uw-huis

  Burgers maximaal in de schulden, erin getrapt met beide voetjes

  Ps 🙂 Highly Intelligent Ponzi Operators
  http://www.investwithalex.com/wp-content/uploads/2017/01/yellen_debt_bomb_web.jpg

 68. Dr.t says:

  Steven: Datzouhetmoetenzijn,maarmengaatvooreenhuisjezo100maandennettoloonervoorindeschuldstaan.(danwordthetdoordatidiotegeleenzandtussendetandwielen)

  Tja en de stijging van de huizenprijzen en aandelenkoersen zijn vast niet in de inflatieberekeningen opgenomen.
  Maar 20 a 30 jaar aflossen en werken voor een huis, zal voorlopig wel de norm blijven, waar je ook woont.
  En een huurder is in wezen aan het betalen voor een huis, zonder dat er een eind in zicht is.

 69. Nico de Geit says:

  maff:
  Enjehuisopeten…….(keepPonzialive)

  nporadio1.nl/homep…omen-aan-met-uw-huis

  Burgersmaximaalindeschulden,eringetraptmetbeidevoetjes

  PsHighlyIntelligentPonziOperatorsinvestwithalex.com…en_debt_bomb_web.jpg

  Ik mis iets aan dat artikel, namelijk hoe het verder moet als de woning is opgegeten. En natuurlijk de AOW – waarom ontvangen mensen met een dik spaarvarken zoals een eigen woning nog altijd AOW? De AOW wordt onbetaalbaar dus het ligt het voor de hand dat alleen de mensen die het echt nodig hebben er gebruik van kunnen blijven maken.

  Kortom: vele jaren sappelen om de woning afgelost te krijgen. En als het meezit mag je hem daarna opeten met een opeetconstructie. Dan kun je toch nog een aantal jaren in die woning zitten voordat ze je eruit trappen.

 70. Dr.t says:

  Latida: Gekisdattoch,wantzekunnenallemaaldoorgaansontzettendgoedrekenen,maardieinflatiewordt‘toevallig’vergetenomtevermelden.

  #FakeNewsduseigenlijk,omdathetartikelnietvolledigenbovendiendaarommisleidendis.

  indien de prijzen wel hoger zouden zijn, dan voor de crisis zou dat voor jullie weer een signaal zijn van overwaardering.
  Het probleem met jullie is dat er altiijd wel weer een probleem is.

 71. Latida says:

  “58% van de huurders die hun vrije sector huurprijs lieten toetsen bij de Huurcommissie, kreeg te horen dat ze te veel betaalden. Gemiddeld leverde dit een huurverlaging van €278 per maand op”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1595077/gang-naar-huurcommissie-levert-vaak-honderden-euro-s-per-maand-op

 72. Latida says:

  20%

  “omdat mensen zich in het algemeen te laat voor hun pensioen interesseren, dreigt voor een vijfde van alle Nederlanders een ’tekort’ bij de pensionering”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1595065/geen-indexatie-op-je-pensioen-wie-wat-spaart-heeft-wat

 73. Maria says:

  Voordat de censuur alles gaat overnemen,

  een aantal dichtregels,

  of diverse zaken nu anders zijn?

  De pensioenpotten?; “en plunderde als een dief”….

  http://www.evdw.dds.nl/wordpress/wp-content/uploads/Coen_van_Hart_-_De_achttien_dooden.jpg

 74. maff says:

  Dr.t No problem

  40k per werknemer, dat worden de kosten voor kwijtschelden Griekse schulden ( te verrekenen met belasting )
  Consument haakt af met consumeren ( te lage rente op spaargeld en al járen geen koopkrachtverhoging )
  De NAM moet worden gered, ( staat nu alleen voor het puinruimen, want de Shell haakt af )
  Banken hebben geen plan B met een volgende crisis

  Perfect storm in aantocht …….

 75. maff says:

  Straks in Buitenhof tussen 12.25 en 12.30 Klaas Knot

  ‘ De economie draait als een tierelier. Tien jaar na de bankencrisis klotst het geld over de plinten.’

  https://www.vpro.nl/buitenhof.html

 76. Latida says:

  Maria:
  Voordatdecensuurallesgaatovernemen,

  eenaantaldichtregels,

  ofdiversezakennuanderszijn?

  Depensioenpotten?;“enplunderdealseendief”….

  evdw.dds.nl/wordpr…_achttien_dooden.jpg

  mooi en ontroerend!

 77. Dr.t says:

  maff,

  Ik hoorde boe geroep.

 78. Dr.t says:

  maff:
  Dr.tNoproblem

  40kperwerknemer,datwordendekostenvoorkwijtscheldenGriekseschulden(teverrekenenmetbelasting)
  Consumenthaaktafmetconsumeren(telagerenteopspaargeldenaljárengeenkoopkrachtverhoging)
  DeNAMmoetwordengered,(staatnualleenvoorhetpuinruimen,wantdeShellhaaktaf)
  BankenhebbengeenplanBmeteenvolgendecrisis

  Perfectstorminaantocht…….

  Net zo n storm als de regeling voor hypotheekgarantie waar massaal een beroepop wordt gedaam.

 79. Dr.t says:

  Nico de Geit,

  Afgelost huisje opeten? Geloof het of niet zo n huis valt te verhuren. Van de huuropbrengst kun je in bijvoorbeeld Azië heel erg comfortabel van de opbrengst leven.
  AOW tje is dan het toetje.

 80. Latida says:

  “Gabriël van den Brink: polarisering in politiek door morele leegte” – November 2015

  https://www.youtube.com/watch?v=-4I9HSrTFH4

 81. Nico de Geit says:

  Dr.t:
  NicodeGeit,

  Afgelosthuisjeopeten?Geloofhetofnietzonhuisvaltteverhuren.VandehuuropbrengstkunjeinbijvoorbeeldAziëheelergcomfortabelvandeopbrengstleven.
  AOWtjeisdanhettoetje.

  Als je 400k hebt, ga je dat dan stoppen in een nauwelijks renderend Nederlands pand, of laat je die 400 k gewoon 400k? Van 400k kun je ook uitstekend leven in het buitenland.

  Vergeet niet dat de verhuur van panden ook werk met zich meebrengt. Je kunt dat uitbesteden, maar de kosten daarvan gaan dan van het toch al rendement af.

  Verhuurde is box 3, plus 6% overdrachtsbelasting, plus 20% sterfbelasting. En de kans op gezeik met huurders.

 82. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Als je 400k hebt, ga je dat dan stoppen in een nauwelijks renderend Nederlands pand

  Je moet nooit al je eieren in één mandje stoppen.

  Stel je eens voor dat je die 400k in scooterverhuur in Pattaya steekt – wegscooters, waterscooters. Dat rendeert meer dan dat huisje in Nederland.

 83. Nico de Geit says:

  Dr.t: AOW tje is dan het toetje.

  De kans dat je AOW krijgt wordt steeds kleiner. Zeker met vermogen en als je in Azië gaat wonen. Voor bepaalde landen geldt dat nu al – korting op AOW.

  Uw AOW-pensioen buiten Nederland
  Bent u van plan om met uw AOW-pensioen buiten Nederland te gaan wonen? Naar sommige landen kunt u niet uw hele AOW-pensioen meenemen.

  ————-

  Wij mogen niet in elk land uw volledige AOW-pensioen doorbetalen. Vul hieronder het land in waar u gaat wonen. Dan ziet u of u uw volledige AOW kunt behouden.

  https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_buiten_nederland/beu/

 84. Dr.t says:

  Nico als je maandelijks zo n 1600, euro aan huur kunt innen op een huis, wat een huisje toch al gauw doet, dan heb je het heel goed hoor.

 85. Nico de Geit says:

  Dr.t:
  Nicoalsjemaandelijkszon1600,euroaanhuurkuntinnenopeenhuis,wateenhuisjetochalgauwdoet,danhebjehetheelgoedhoor.

  Dan doe je deze bijvoorbeeld:

  Mauritskade 41 C
  2514 HE Den Haag
  € 1.600 /mnd Geen kosten huurder
  € 465.000 k.k.

  https://www.funda.nl/huur/den-haag/appartement-49301720-mauritskade-41-c/

 86. Nico de Geit says:

  Of deze:

  Stuimellaan 2
  1834 GB Sint Pancras
  € 1.500 /mnd Geen kosten huurder
  € 479.000 k.k.

  https://www.funda.nl/huur/sint-pancras/huis-49319718-stuimellaan-2/

  Er staat enorm veel te huur in die prijsklasse. Hoe zou dat nou toch komen? En de huurder moet een bruto inkomen hebben van 4-5x de huurprijs.

 87. Nico de Geit says:

  Een deel van de woningen wordt slechts voor een paar maanden verhuurd. Dan mogen ze je wel geld toegeven want dan zit je anti-kraak.

 88. Latida says:

  “Nederlanders durven weer geld te lenen. Bijna 70.000 keer vroegen mensen in 2017 een krediet aan bij Geldshop, de grootste intermediair op dit gebied. Dat is 27,4% meer dan in 2016.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1584542/op-de-pof-populair

 89. maff says:

  Hypotheekschuld stijgt naar recordhoogte

  ‘ ruim 670 miljard euro. Daarmee is de vorige recordhoogte uit 2012 doorbroken.’

  https://www.elsevierweekblad.nl/economie/achtergrond/2018/01/hypotheekschuld-stijgt-naar-recordhoogte-579977/

 90. maff says:

  maff,

  Gemiddelde WOZ in 2017 was 216k OK, die moet zich blijkbaar nog ff aanpassen aan de gemiddelde hypotheek van 290k
  ? ……… lol

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?PA=37610

 91. maff says:

  Typisch ……

  Woningwaarde 1.6 biljoen
  Private schulden 1.6 biljoen
  Pensioen en verzekerd pensioen 1.6 biljoen

  Toeval ? http://www.2marry.nl/wp-content/uploads/2017/11/toeval.jpg

 92. maff says:

  Oeps foutje …..

  ‘vermogen van pensioenfondsen en verzekeraars sinds 2008 met ruim 615 miljard euro groeide tot 1,7 biljoen euro’

 93. Nico de Geit says:

  Hypotheekschuld stijgt naar recordhoogte

  De totale hypotheekschuld in Nederland is in 2017 opgelopen tot ruim 670 miljard euro. Daarmee is de vorige recordhoogte uit 2012 doorbroken.

  https://www.elsevierweekblad.nl/economie/achtergrond/2018/01/hypotheekschuld-stijgt-naar-recordhoogte-579977/

  Met meer cijfers en grafiekje, dat je wel goed moet bekijken, (bodem op 600 miljard, in al die jaren daalde de schuld slechts 25 miljard, ondanks alle oproepen om af te lossen).

 94. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: De totale hypotheekschuld

  Ze zullen toch niet de pensioenfondsen vergeten zijn? Als ze de inflatie-correctie vergeten dan kunnen ze alles vergeten. Een aantal jaren terug was er al sprake van dat het helemaal niet om 670 miljard euro zou gaan maar eerder om duizend miljard. Het off balance gedeelte zou niet zijn mee geteld.

 95. Havenplaats says:

  Ik zie het om me heen ook weer gebeuren. Stellen onder de 30 die vrolijk een woning kopen van 300K+. Soms is de oude woning nog niet eens verkocht. Niets geleerd van de vorige crisis. Eens met “de Geit” we zitten in een nazomer, de strenge winter komt snel.

 96. Nico de Geit says:

  Havenplaats: Eens met “de Geit” we zitten in een nazomer, de strenge winter komt snel.

  Nou, ik weet niet precies hoe lang het gaat duren. Maar zodra babyboomers massaal hun woning gaan verkopen en hun pensioen op gaan eisen, en niet alleen in Nederland, dan zou dat wel eens voor wat beweging kunnen zorgen.

  Ik verwacht dat het langdurig proces gaat worden. Vergeet ook niet de veranderingen die vervanging van de bevolking met zich mee zal/gaat brengen.

  Nederland zit vol met mensen uit de derde wereld maar moet wel internationaal concurreren om niet in armoede te vervallen. Gaat dat goed komen?

 97. Arjan says:

  Havenplaats: Ik zie het om me heen ook weer gebeuren. Stellen onder de 30 die vrolijk een woning kopen van 300K+. Soms is de oude woning nog niet eens verkocht. Niets geleerd van de vorige crisis. Eens met “de Geit” we zitten in een nazomer, de strenge winter komt snel.

  Met dat verschil dat de hypotheken en leennormen tegenwoordig een stuk beter zijn dan destijds.

 98. Arjan says:

  Havenplaats,

  Met dat verschil dat de hypotheken en leennormen tegenwoordig een stuk beter zijn dan destijds.

 99. Arjan says:

  Havenplaats: Ik zie het om me heen ook weer gebeuren. Stellen onder de 30 die vrolijk een woning kopen van 300K+. Soms is de oude woning nog niet eens verkocht. Niets geleerd van de vorige crisis. Eens met “de Geit” we zitten in een nazomer, de strenge winter komt snel.

  Met dat verschil dat de hypo-theken en leen-normen tegenwoordig een stuk beter zijn dan destijds.

 100. Arjan says:

  Havenplaats: Ik zie het om me heen ook weer gebeuren. Stellen onder de 30 die vrolijk een woning kopen van 300K+. Soms is de oude woning nog niet eens verkocht. Niets geleerd van de vorige crisis. Eens met “de Geit” we zitten in een nazomer, de strenge winter komt snel.

  Met dat verschil dat de h ypotheken en l eennormen tegenwoordig een stuk beter zijn dan destijds.

 101. Arjan says:

  Nico de Geit: ondanks alle oproepen om af te lossen).

  Er wordt ook afgelost.

 102. Luisindepels says:

  Nico de Geit,

  Is daar wel inflatiecorrectie over gedaan? En hoe zit het per huishouden?

 103. maff says:

  Goldman Sachs: ‘Bitcoin groter dan dotcombubbel en tulpenmanie’

  https://www.emerce.nl/nieuws/goldman-sachs-bitcoin-groter-dotcombubbel-tulpenmanie

  Off-balance met je vermogen in een Bitcoin chippie under your skin. Dat was toch de bedoeling ?
  Wat zeuren ze nou …….

  ps 🙂 https://www.bitcoindetector.com/wp-content/uploads/2017/11/bitcoin-graphics-african-businessman-mines-bitcoins-milking-a-cow-860x450_c.jpg

 104. Latida says:

  Arnoud Boot:

  “Punt is dat we het bestaande systeem met z’n allen hebben laten ontsporen. De banken hadden de toezichthouders en wetgevers in hun zak. De kredietverlening kon daardoor volledig uit de hand lopen.’”

  https://home.kpmg.com/nl/nl/home/insights/2017/01/fast-forward-de-ankers-van-dit-systeem-zijn-losgeslagen.html

 105. maff says:

  Luister en huiver ……

  http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/422650/Nieuwsuur.html

  DDOS aanval is een vooraanval van iets groots ……. ( en gooi je mobiel maar vast in de Theems 😉 )

 106. maff says:

  maff,

  Mislukt, so sorry vanaf 16.55h op de video

 107. maff says:

  Nederlanders verwachten geld tekort na pensioenleeftijd

  https://www.personeelsnet.nl/bericht/nederlanders-verwachten-geld-tekort-na-pensioenleeftijd

  Praktijkgevalletje ( het was wel een puzzel 🙂 ) Male gescheiden inkomen 29k, dit jaar 65 en eind volgend jaar AOW
  Dit jaar incl.verplicht pensioen afkopen inkomen 42k volgend jaar 24k en het jaar daarop naar 15k AOW + klein pensioen

 108. maff says:

  Moet 16 k zijn

  #allesdoordehelft dat dan weer wel

 109. Nico de Geit says:

  Op Mijnoverheid.nl plaatst uw overheid, inclusief overheden, tegenwoordig uw post. Je wordt geacht zelf regelmatig je post daar te checken. Daar kunnen ook aanslagen bijzitten. En als je niet op tijd daar je post checkt kan het aardig oplopen.

  Ik was al sinds 2016 niet meer ingelogd, want die site lag plat. Ik dacht toen: oké, dit werkt niet en ging iets anders doen. En toen kreeg ik opeens een aanmaning, met kosten. Over gebeld. Ik had zelf mijn post moeten checken, punt.

  Nu druk in de weer om van Mijnoverheid.nl af te komen, kan volgens de ombudsman, niet volgens de site zelf. Wordt gigantisch tegengewerkt.

  Misschien ook maar mijn burger service nummer (BSN) opzeggen, ze kunnen me toch gewoon bij mijn naam noemen?!

 110. Sjakie says:

  Goh Geit, wat een enorme MUPPET ben je ook om dat niet te checken, zeker voor iemand die al jarenlang laat weten dat ‘ie zo verschrikkelijk slim is en zijn zaken voor elkaar heeft en vooral géén vastgoed bezit (al was het maar een afbetaald en fraai onderkomentje om zeer prettig in te wonen).

 111. lezer says:

  Nico de Geit,

  Ik krijg altijd een email als er een bericht in mijn inbox op MijnOverheid wordt geplaatst.

 112. Arjan says:

  Hmm lees veel berichten over afschaffen puntensysteem en huurbescherming in de Twitterstrook en kritiek daar op.

  Lijkt me duidelijk dat de huren te hoog zijn, maar is meer of juist minder regulering de oplossing? Prijzen kunnen moeilijk naar beneden, want grondprijs te hoog.

 113. Hans- says:

  Nico de Geit, mijn overheid.nl, ik heb mij nooit aangemeld, dus ze hebben ook geen e-mail adres.Is het zo, eenmaal aangemeld, altijd aangemeld.Ik heb alles liever per post, heb ik ook een beter overzicht. wat als je computer crash?? alles pleite bij de meeste mensen.

 114. Steven says:

  Arjan: Prijzen kunnen moeilijk naar beneden, want grondprijs te hoog.

  Woningcorporaties moeten verhuurdersheffing betalen. Dus buiten de (riante) lonen van hun medewerkers kunnen ze die heffing betalen. Die huren kunnen dus alleen al bij de corporaties fiks omlaag.

  zo maar de eerste de beste site gegoogled: http://www.mejudice.nl/m/a/ar/verhuurderheffing-is-moeilijk-te-rechtvaardigen

  huizen zijn gewoon idioot duur en huren is ook prijzig. Je kan tussen deze twee kwaden kiezen.

 115. Steven says:

  Steven: huizen zijn gewoon idioot duur en huren is ook prijzig. Je kan tussen deze twee kwaden kiezen.

  Persoonlijk vind ik huren nu nog fijn omdat ik het kan betalen en omdat ik een schuld van zeg 200.000 voor een hut verstikkend vind vergeleken met wat ik allemaal gespaard heb aan zilver en zo.
  Even voor de duidelijkheid: 200.000 spaar je pas als je 400(!!) maanden 500 euro elke maand in je spaarpot propt. en dan moet je toch ook nog ergens wonen.

 116. Arjan says:

  Steven,

  Niet alleen woningcorporaties, maar ook particuliere verhuurders die beneden de liberalisatiegrens à 710 euro verhuren moeten deze belasting betalen, omdat alles beneden deze grens sociale huur is. Erg vreemd vind ik dat, een particuliere verhuurder sociaal laten verhuren, alleen maar omdat de huur beneden een bepaalde kunstmatige grens valt.

  Liberalisatiegrens afschaffen en woningcorporaties alleen laten bouwen voor de mensen die het echt nodig hebben? Grond voor lagere prijs verkopen aan particuliere verhuurders en enige regulering daar in?

  Zo maar wat ideeën, maar ik lees daar nooit iets over.

 117. Nico de Geit says:

  Hans-: mijn overheid.nl, ik heb mij nooit aangemeld, dus ze hebben ook geen e-mail adres.

  Ik heb me ook helemaal niet aangemeld, slechts één maal ingelogd om te kijken wat het was – twee jaar gelden blijkbaar. De site deed het niet. Nooit meer terug geweest. Tot ik een aanmaning verhoogd met kosten kreeg.

  Mijn vraag aan hen was dus: ik heb nooit een aanslag gehad. Zij plaatsen dat gewoon op mijn overheid.nl en je wordt geacht die site regelmatig te bezoeken. Ook als hij plat ligt, niet werkt, enz.

  De site opzeggen kan niet zegt de belastingdienst, kan wel zegt de ombudsman. Terug naar de huizenmarkt.

  Gerelateerd, want hier zie je hoe krankzinnig de overheid is.

  Vrouw met gehandicapt kind krijgt geen uitkering voor dat kind want ze had niet op tijd die site bezocht om bezwaar te maken. Man met onrijdbare oldtimer kreeg geen brief van het RDW voor schorsing, maar de RDW plaatste het daar. Boete:
  € 847,–, had hij maar op tijd die site moeten bezoeken. dat soort dingen.

  Toen ik daar twee jaar gelden blijkbaar was lag de site plat en kon ik mijn e-mailadres niet invoeren. Nu lukte dat wel, na 45 minuten klooien en drie verificatiecodes, die beperkt houdbaar zijn en onderweg enorme vertraging ondervinden.

  En het wordt niet beter met uw overheid. Opzeggen past niet in hun systeem.

 118. Steven says:

  Arjan: Zo maar wat ideeën, maar ik lees daar nooit iets over.

  Inderdaad. Lijkt alsof er niet naar oplossingen wordt gezocht. Denk dat politici met een paar ton aan huis hogere huizenprijzen prima vinden.

 119. Arjan says:

  Steven: Denk dat politici met een paar ton aan huis hogere huizenprijzen prima vinden.

  Ik had het daar laatst met een collega over, een beetje het optimistische type. Die zei dat ze blij was dat haar huis meer waard werd. Ik heb haar uitgelegd dat je letterlijk en figuurlijk niets koopt voor hogere woningprijzen. Kennelijk denkt het gros van de mensen nog steeds dat je met dat geld wat in huizen zit iets kunt doen ofzo.

 120. maff says:

  Arnoud Boot ‘De ankers van dit systeem zijn losgeslagen’
  De Steeg ‘Afkicken van economische groei’
  Mooie wijze woorden allemaal …… 🙂

  OK, vrij vertaald, Minsky is here , system failure en ALLES wordt nu geroofd, je pensioen, je spaargeld, en nu ook nog je organen

  En we volgen nog steeds het script van het boek der boeken ( zonder organen, dat dan weer wel )

 121. maff says:

  Actievoerder John Lanting ‘vlucht’ naar Hongarije

  http://www.dvhn.nl/groningen/Actievoerder-John-Lanting-%E2%80%98vlucht%E2%80%99-naar-Hongarije-22867555.html

  Ik ben zo vaak gearresteerd, opgesloten en voor de rechter gebracht, waarom nooit die hoge heren van de NAM?

 122. Nico de Geit says:

  maff,

  ‘John Lanting, oprichter van Schokkend Groningen, en zijn vrouw Martha kochten dinsdag een huis in Hongarije: „Alles beter dan Groningen.”

  Ik zou daar toch wat terughoudend mee zijn. Eerst maar eens wat huren.

 123. Hans- says:

  Nico de Geit, waarschijnlijk koop je in Hongarije een huis met de prijs van hier een fietsenbox!

 124. Latida says:

  “In oktober constateerde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) al dat er stapels nieuwbouwplannen klaarliggen, maar dat dat niet voldoende zal zijn om de hoge woningnood op te lossen. “Als we 2 tot 3 procent van de weilanden volbouwen, dan hebben we het schaarste probleem grotendeels opgelost”, zei EIB-directeur Van Hoek destijds.

  Volgens emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw is dat een goed plan: “Het wordt hoog tijd dat dit debat gevoerd wordt. De bestaande bouwplannen zijn niet voldoende. Voordat die huizen gebouwd zijn, ben je alweer tien jaar verder.”

  Bouwen in de Purmer

  Eén van de mogelijke locaties in Noord-Holland is een polder naast Purmerend: de Purmer. Als het aan projectontwikkelaars ligt, kunnen er op korte termijn huizen worden gebouwd in dat gebied. D66-gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland ziet daar niets in. “We moeten als provincies de openbare ruimte zorgvuldig gebruiken. We hoeven niet extra het groen in. De plannen die er nu liggen zijn voldoende.” Volgens haar is vooral in de omgeving van Amsterdam het groen van groot belang: “De Purmer is een prachtige polder. Het is echt niet nodig om daar te gaan bouwen.”

  Maar, volgens hoogleraar De Zeeuw is de ene polder de andere niet. “Kijk naar de Haarlemmermeer, dat is allemaal niet zo mooi, daar kan je prima bouwen. Ook veel weilanden zijn niet groen, maar bruin van de mest.””

  https://www.nporadio1.nl/homepage/7940-moeten-we-meer-huizen-bouwen-in-het-groen

 125. Nico de Geit says:

  Latida: Volgens haar is vooral in de omgeving van Amsterdam het groen van groot belang

  In Toronto schijnen ze dat dus ook te hebben: groene zones rond de stad. Dat houdt de prijzen wel op druk.

 126. Latida says:

  “Voormalig ING-topman Jan Hommen wordt ‘chairman’ van BlackRock Nederland. De rol laat zich het beste vertalen als senior adviseur van de Nederlandse poot van ‘s werelds grootste vermogensbeheerder.”

  en

  “Hommen gaat BlackRock in Amsterdam onder meer bijstaan in het contact met klanten, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, maar ook met toezichthouders als de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Hommen volgt Leen Meijaard op, die onlangs afscheid nam.

  ‘Netwerk van grote waarde’
  ‘Wij zijn heel blij met de benoeming van Jan Hommen’, zegt Monique Donders, hoofd van BlackRock Nederland. ‘Zijn netwerk in de financiële sector, maar ook daarbuiten is voor ons en voor onze klanten van grote waarde.'”

  https://fd.nl/beurs/1239215/jan-hommen-verbindt-zich-aan-blackrock-nederland

 127. Latida says:

  Aan de weg timmeren

  “CEO van KPMG Jan Hommen in gesprek met Peter van Ingen. Hij spreekt over de mede door hem gerealiseerde veranderingen bij KPMG en onthult zijn op handen zijnde vertrek ” (2015)

  https://www.youtube.com/watch?v=3MMyXTUJ6Ac

  “Dauwtrappen met Jan Hommen” (2014)

  https://www.youtube.com/watch?v=DbejdMpB1pM

  Jan Hommen, Bestuursvoorzitter ING – (2010)

  https://www.youtube.com/watch?v=j9YDrceUyxM

 128. Latida says:

  “BlackRock is met $6000 mrd onder beheer de grootste vermogensbeheerder ter wereld en ook de grootste buitenlandse asset manager in Nederland. BlackRock Nederland belegt €200 mrd voor Nederlandse klanten, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Het kantoor in Amsterdam, is gezien het vermogen onder beheer het grootste van BlackRock in Europa”

  https://fd.nl/beurs/1239215/jan-hommen-verbindt-zich-aan-blackrock-nederland

 129. Latida says:

  BlackRock’s Monique Donders, hoofd van BlackRock Nederland:

  https://www.youtube.com/watch?v=4x_Ci8mU85U

 130. Steven says:

  aan Nico en Latida

  Eigenlijk ongelooflijk dat ze in Canada en Australië ook van die huizenprijsbubbles hebben, maar toch is het zo. soort wereldwijde gekte.

 131. Steven says:

  bitcoin duikt straks ook weer onder de 10.000. Dat was ook een heel mooie bubble.

 132. Steven says:

  Dat anderen dat soort grafieken niet snappen… Daar kan ik verder niets aan doen. Ik constateer slechts.

 133. Nico de Geit says:

  Handig live grafiekje bitcoin:

  http://bitcoinspot.nl/menu-wisselkoersen/bitcoin-wisselkoers-euro.html

  Iemand gaf het advies niet meer dan 2% van je vermogen in bitcoin te stoppen. Zit wel iets in. Ik heb alleen helemaal niets met bitcoin.

  Met een piramidespel moet je altijd zorgen dat je vroeg instapt en op tijd uitstapt. Zelf iets organiseren kan heel wat opleveren, of kosten: geld, maar ook gevangenisstraf. Ik slaap liever in mijn eigen bed.

 134. Nico de Geit says:

  Een wijk hoeft natuurlijk geen betonnen jungle te zijn. Je kunt ook groene, ruim opgezette wijken neerzetten. Met veel bomen en zo. Vroeger deden ze dat. Daarom wonen veel mensen liever in zo’n oude wijk dan in een nieuwe.

 135. Latida says:

  “Banken die ondernemers hebben gedupeerd in het rentederivatenschandaal hebben zich gecommitteerd aan het Uniform Herstelkader Rentederivaten.

  Hierin is afgesproken dat banken de benadeelde ondernemers compenseren en kosten van de verhogingen in de renteopslagen terugbetalen.

  Herhaaldelijk is beloofd dat vaart gemaakt zou worden met de uitkering van de schadevergoedingen.

  Banken noemden hierbij uiteindelijk zelf een concreet moment waarop iedereen schadeloos gesteld zou zijn: voor de zomer 2017; later werd dit echter opgeschoven naar het einde van 2017.

  Inmiddels is het 2018 en hebben banken, in strijd met alle eerdere beloften, slechts 390 (van de 19.000) ondernemers een aanbod voor compensatie gedaan. ”

  http://onl.nl/nieuws/rentederivatenschandaal-dwing-banken-schade-vergoeden/

 136. Hans- says:

  Het echte probleem is niet bespreekbaar!! De instroom, daar is niet tegen op te bouwen. Net zo als de mensen aanwas.De instroom heeft rechten,… mijn zoon heeft niets, geen rechten, kan alleen huren in de vrije sector, of kopen.Met andere woorden,…slaaf tot zijn dood!Kom Europa binnen dobberen, alles wordt voor je geregeld.Hoeft niet naar de voedselbank, en je krijgt zakgeld, koelkast defect… bellen en je krijgt een nieuwe!Werken is voor de dommen.Sorry, maar mijn stad is mijn stad niet meer. Mijn ouders hebben hebben hard voor de weder opbouw gewerkt, dat wordt nu weggegeven aan jan alleman, die ik niet versta.(op het stads deelkantoor worden ze wel geholpen, hebben ze tolken voor ingehuurd!)

 137. Latida says:

  “Logisch dat mijn vrienden vinden dat ik moet lenen, een gedeelde studieschuld is halve smart natuurlijk. Maar ik bedenk dat ik ook de mening nodig heb van iemand die er niet zo veel baat bij heeft als ik mijn lening aanzet. Iemand met verstand van dit soort zaken. Daarom bel ik DUO. Na veertig minuten krakende wachtmuziek wordt de telefoon opgenomen door een vrouw die ik vanwege haar stem op z’n minst ouder dan mezelf schat. Ik leg haar mijn vraag voor.

  “Leen je dan helemaal niets?” vraagt de vrouw verbaasd. “Nee”, zeg ik. “Hoe kom je dan rond?” vraagt de vrouw. “Ik werk”, zeg ik. De vrouw begint te lachen. “Lieverd, dat ga je de rest van je leven nog doen, geloof me. Hoe oud ben je?” vraagt ze. Ik zeg dat ik bijna vijfentwintig ben. De vrouw begint nu echt te schateren. “O, jij gaat écht tot je dood nog moeten werken”, zegt ze opgewekt. Die avond zet ik schoorvoetend mijn lening aan.”

  https://www.advalvas.vu.nl/blog-item/studieschuld

 138. Frans says:

  Bitcoin is bearish op het moment. Gaat denk ik naar 7500. Dan ff afwachten wat het dan doet. Zou zo maar vele maanden kunnen duren voordat er weer een uptrend is.
  Ik zou nu niemand adviseren in te stappen, eerst afwachten todat er een bodem is en weer iets van een uptrend.
  Als het zover is 5% inleggen van vrij vermogen wat je kunt missen a

 139. Frans says:

  als je je inleg verliest

 140. Frans says:

  Frans: . Gaat denk ik naar 7500

  USD

 141. maff says:

  ‘Vorige kabinet nam meedogenloos besluit over gas’

  Nog snel ff cashen …….

  https://nos.nl/artikel/2214773-vorige-kabinet-nam-meedogenloos-besluit-over-gas.html

 142. maff says:

  ‘Mogelijk miljardenclaim NAM tegen Staat’

  inkomstenderving als de gasproductie teruggaat

  Ps 🙂 ISDS how it works https://iagnyc.files.wordpress.com/2016/08/oligarchs_f19_isds_650x.jpg?w=640

  Wat een zooitje

 143. Nico de Geit says:

  Steven: Eigenlijk ongelooflijk dat ze in Canada en Australië ook van die huizenprijsbubbles hebben

  Zelfs op Paaseiland is het hetzelfde. Goedkoop geld, of beter: goedkope schuld, komt overal.

 144. Nico de Geit says:

  Hans-: mijn stad is mijn stad niet meer

  Dat klopt ja. Accepteer het, en kijk alvast uit naar de mogelijkheden die nog in de toekomst verscholen liggen.

 145. Deutsche Mark says:

  Dr.t,

  flapdrol

 146. Nico de Geit says:

  De bekende zeepbelgrafiek:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble-thumb.png

  De live bitcoingrafiek, zet hem op één of twee jaar:

  http://bitcoinspot.nl/menu-wisselkoersen/bitcoin-wisselkoers-euro.html

  Komt er een ‘return to normal’? Of niet? 🙂

 147. Deutsche Mark says:

  Dr.t,

  slap geouwehoer

 148. Deutsche Mark says:

  Dr.t,

  idem

 149. Deutsche Mark says:

  Arjan:
  Steven,

  125m2, verdien aardig, bovenmodaal.
  Maar hoeveel maanden mag het dan wel zijn?

  125 nl-meter zijn ~100 duitse, dat is een relatief klein huis.
  Verder in een goedkope streek. Niet relevant voor hetgeen zich in de randstad afspeelt.
  Die 50 maanden verhouden zich tot jouw huidige schuld, niet de koopsom van het huis.
  Mijn huis kostte met subsidie eraf ~190k, en dat waren destijds ~65 maandlonen netto. Daar zijn er nu nog dik 10 van over. Loon wel gestegen, en werkweek 5 uur korter.
  Verder zegt het niet veel. Jij hebt er een tweekapper voor, ik vrijstaand. mijn huis is daarbij ~30% groter, en op een groter kavel.
  Voor <50 maanden nettoloon had ik ook kunnen koopwonen.
  NL is en blijft duur, zelfs op de meest hopeloze locaties.

 150. Deutsche Mark says:

  Frans,

  Crypto is geen machtgreep van het volk, maar een machtgreep van een nog kleinere groep mensen, dan die nu de touwtjes in handen hebben.
  #van de regen in de drup

 151. Deutsche Mark says:

  Dr.t,

  NL-huizenprijzen zijn sowieso de hoog, om het even of ze boven of onder 2008-niveau liggen. Even terugkijken naar ~’95, daarna verliet de markt razendsnel z’n langjarige trend.

 152. Deutsche Mark says:

  Dr.t,

  Leef in het verleden. Dit geintje lukt steeds minder eenvoudig en op steeds minder plekken. Straks is het helemaal voorbij.

 153. Deutsche Mark says:

  maff,

  Lage lening wordt na woningverkoop door hoge lening vervangen. En dat nu al een langere periode. De kruimelhypo’s van de ouderen verdwijnen van de markt!

 154. Latida says:

  En zo is het maar net

  “in Nederland kost het mij om die 2 miljoen te behouden elk jaar: 1,5% van 2 miljoen is 30.000 netto. Tot mijn AOW leeftijd, over ongeveer 16 jaar, is dat 16 x 30.000 = 480.000. En als het vermogen overgaat naar de kinderen, gaat er nog eens de helft naar de belastingdienst. Dus door te emigreren naar een fiscaal vriendelijk land (het klimaat is er overigens ook prima, maar dat terzijde), kan ongeveer 1,5 miljoen worden bespaard.”

  en

  “De belastingdruk in Nederland wordt zo steeds ondraaglijker voor de middenklasse. De middenklasse, lees: de hardwerkende mensen die hun eigen broek ophouden, daar moet de belastingdienst het van hebben. Want de echte rijken, van Verstappen tot Heineken, kunnen de belasting eenvoudig ontwijken door slimme fiscale constructies of door in een fiscaal vriendelijk land te wonen.
  Het gevolg zal zijn dat ook de bovenlaag van de middenklasse, zeg maar de ‘arme rijken’ met slechts één of twee miljoen op de bank, zijn toevlucht zal zoeken in fiscaal gunstiger oorden.
  Zelf ben ik zo’n ‘arme rijke’ met twee miljoen. Verdiend door ondernemerschap en altijd netjes alle belastingen betaald. Over een jaar gaan we emigreren naar een land zonder vermogen- en erfbelasting als de zakelijke belangen zijn afgewikkeld. We leven dan van het rendement op het vermogen, geschat op 5% = 100.000 netto per jaar, zonder op het vermogen in te teren.

  Ik ben 50 en als ik in Nederland blijf, zal ik moeten blijven werken om het vermogen in stand te houden door de vermogensbelasting. In het fiscaal vriendelijk land hoef ik niet meer te werken.”

  https://www.daskapital.nl/5150254/kijk-nou-vooral-rijke-oudere-is-de-lul-door-de-aflosboete/

 155. Deutsche Mark says:

  Arjan:
  Steven,
  Grond voor lagere prijs verkopen aan particuliere verhuurders en enige regulering daarin?

  Zo maar wat ideeën,…

  Waarom niet grond voor een lagere prijs verkopen aan iedereen?

  Zo maar een idee…

 156. Deutsche Mark says:

  Hans-,

  Valt in bepaale regio’s tegen. Budapest+omgeving en het westen dichtbij Oostenrijk is niet echt goedkoop. (kom weleens in Sopron)

 157. Deutsche Mark says:

  Steven,

  Ja, ruimte zat aldaar.

 158. Deutsche Mark says:

  Hans-,

  Mens=consument
  Meer consumenten=meer omzet=meer winst
  dus: meer mensen=meer winst
  Welkom, corperate fascism.
  (gaan al eigen rechtspraak organiseren heb ik gelezen…)

 159. Deutsche Mark says:

  Frans,

  Verwacht dat we voor de 5000€ geen trendbreuk gaan zien, wellicht nog duidelijk lager. Is überhaupt idioot voor een digitaal cryptogrammetje geld neer te leggen…

 160. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  Na de 2013-crash wel. Afwachten.

 161. Nico de Geit says:

  Latida: FABELTJESGAS

  Koken neemt bijna geen gas, het gaat om het warm houden van woningen die totaal niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Je blijft ook niet doorrijden met een oude diesel-auto van 40 jaar geleden.

  Met die 250 miljard euro aardgasbaten is de multikul betaald. Ben wel benieuwd hoe dat straks betaald moet worden.

 162. Latida says:

  “De gevaarlijke onzin van de massamedia; Stan van Houcke en Cees Hamelink”

  https://www.youtube.com/watch?v=5sqm9xzipSM

 163. Frans says:

  Deutsche Mark:
  Frans,

  Cryptoisgeenmachtgreepvanhetvolk,maareenmachtgreepvaneennogkleineregroepmensen,dandienudetouwtjesinhandenhebben.
  #vanderegenindedrup

  Je kunt volgens mij niet alles over 1 kam scheren.

 164. Arjan says:

  Deutsche Mark,

  Het doet er niet toe wat je er in Dld. voor krijgt. En ik woon nou niet bepaald op een hopeloze locatie. Zo goedkoop is Duitsland niet om te wonen en van Duitsland word ik sowieso bepaald niet vrolijk.

 165. Arjan says:

  Deutsche Mark: Die 50 maanden verhouden zich tot jouw huidige schuld, niet de koopsom van het huis.

  Je bedoelt dat mijn schuld de helft is van de koopsom van mijn huis?

 166. Latida says:

  Schade gasboringen

  https://vimeo.com/211262515

 167. Arjan says:

  Het is onvoorstelbaar, zoveel geld als ik aflos dankzij de lage rente, daarbij spaar ik mij suf, waardoor ik over een paar jaar fijn kan doorstromen naar een vrijstaande woning. Heerlijk.

 168. Arjan says:

  Deutsche Mark: Waarom niet grond voor een lagere prijs verkopen aan iedereen?

  Zo maar een idee…

  Moeten de huizenprijzen omlaag. Gaat meestal gepaard met economische malaise.

 169. Latida says:

  Woede en frustratie van de Groningers:

  https://vimeo.com/201875226

 170. Steven says:

  Arjan: Gaat meestal gepaard met economische malaise.

  Hoe zou het zijn als ze altijd boven inflatie stijgen? Het gaat gewoon een keer omlaag.

 171. Arjan says:

  Steven: Het gaat gewoon een keer omlaag.

  Inderdaad, maar wanneer he. That’s the big question…

 172. Steven says:

  Steven: Hoe zou het zijn als ze altijd boven inflatie stijgen? Het gaat gewoon een keer omlaag.

  Ik bedoel dat dus niet als mijn mening of zo, maar als een wiskundig feitje.

 173. Steven says:

  Bitcoin ondertussen MEER dan gehalveerd vanaf de top.

 174. Nico de Geit says:

  Steven: Het gaat gewoon een keer omlaag.

  Het ziet er naar uit dat ze eerst ALLES in gaan zetten om een neerwaartse economische spiraal te voorkomen, dat is al jaren gaande. We zitten in een heel lange nazomer. Ooit is ALLES op en uitgewerkt, en dan kan het hard gaan – het is een wereldwijd proces waarin Nederland meegesleurd kan worden. En dan is het aardgas ook nog op.

  Als alles instort ga ik gewoon een filmpje kijken en popcorn eten. De neergaande economische spiraal moet niet mijn probleem worden. En het gaat vrijwel zeker lang duren, zo lang tot dat de generatie niks niet kan wachten op de lente. Zie zeepbelgrafiek.

 175. Latida says:

  De moeite van het terugkijken waard deze aflevering van Lubach

  https://vimeo.com/201645383#t=1380s

 176. huurderin2008 says:

  Nico de Geit,

  Het wordt zeker jouw probleem.
  De crisis van 2008 kwam op de schouders van de huurders terecht, want bezitters van koopwoningen hadden het al zo zwaar, volgens de Tweede Kamer.

 177. Latida says:

  We nemen eerst even een time-out van paar maanden, denkt shell.

  Want hoe moet je dit gegeven:

  “Komend voorjaar moet er een akkoord worden bereikt.”

  anders rijmen met deze kop boven het artikel?

  “Shell betaalt rekening als NAM omvalt”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1617962/shell-betaalt-rekening-als-nam-omvalt

 178. Arjan says:

  Waarom is Nederlands zo’n enorm rijk land?

  Nederland kan genieten van een uitstekende ligging op geografisch vlak. Doordat het land gelegen is aan de rivieren Schelde, Maas en Rijn kan het een belangrijke rol vervullen als knooppunt van de West-Europese economie. Hierbij is de zeehaven van Rotterdam uitermate belangrijk: het is een van de allergrootste havens van de wereld. Door haar ligging aan de Noordzee en aan rivieren kan het land ook genieten van een vruchtbare landbouw (oa. graan) en visserij (oa. haring, mosselen).

 179. huurderin2008 says:

  Nico de Geit,

  Mededeling november 2012:

  Nederland staat voor een grote hervormingsoperatie. De schulden zijn te hoog, maatschappelijke problemen zijn lang blijven liggen. Een van de voorbeelden daarvan is de woningmarkt. Lange wachtlijsten voor een huurwoning, dalende huizenprijzen, teveel hypotheekaftrek voor de hoogste inkomens, het zijn slechts een paar voorbeelden.

  De PvdA kiest voor een integrale hervorming van de koop- en huurmarkt. Wij schrappen veel eenzijdige maatregelen van het vorige kabinet. De huurverhoging van 120 euro per maand in schaarstegebieden (de zg. Donnerpunten ) wordt geschrapt. Eerdere plannen van CDA en VVD in het Catshuisakkoord wilde zelfs tot 240 euro huurverhoging per maand gaan. De maatregel van massale verkoop van sociale huurwoningen wordt eveneens geschrapt. Bestaande hypotheken worden ook betrokken in de hervorming van de woningmarkt. Die aftrek wordt in 28 jaar beperkt tot maximaal 38% Nieuwe gevallen krijgen alleen nog aftrek gebaseerd op een annuitaire aflossing. Door deze maatregelen wordt de hypotheekrente aftrek teruggebracht tot wat het moet zijn: een stimulans voor eigenwoningbezit en niet voor te hoge schulden. Zo beperken we de aftrek voor kopers nu en in de toekomst. Er komen meer startersleningen ter beschikking om de woningmarkt los te trekken. Huurders die willen kopen en starters kunnen daardoor makkelijker hun financiering rondkrijgen. Goed voor de doorstroming op zowel de huur- en koopmarkt.
  Veel eigenaren van koopwoningen, zeker de jongere generatie, zijn de afgelopen jaren met forse waardevermindering van hun huis geconfronteerd. Een risico waar huurders gelukkig van zijn gevrijwaard. Veel eigenaren kunnen niet verhuizen omdat hun huis ‘onder water staat’. De PvdA heeft oog voor deze situatie bij met name jongere generatie huiseigenaren. Daarom mag bij verkoop de negatieve restwaarde voor een periode van vijf jaar meegenomen worden in een nieuwe hypotheek.

  De huren gaan stijgen nadat ze jarenlang niet boven de inflatie zijn uitgekomen. Daar valt niet aan te ontkomen. Maar de sterkere schouders dragen wel zwaardere lasten want de hoogte van de huur komt meer in verhouding tot de draagkracht van de huurder en de waarde van de woning. Voor inkomens tussen 34.000 43.000 geldt dat de huur met 2,5% boven inflatie mag stijgen en voor inkomens onder de 34.000 geldt dat deze met 1,5 % boven inflatie mag stijgen. Voor beide gevallen geldt de liberalisatiegrens van 664,- per maand. Daarboven kan de huur niet stijgen. Voor de lage inkomens geldt dat deze extra huurtoeslag gaan krijgen, daarvoor wordt in totaal een half miljard extra uitgetrokken. Wij bezuinigen dus niet op de huurtoeslag zoals dat wel in het vorige kabinet het geval was. De huurstijging voor inkomens boven de 43.000 bedraagt maximaal 6,5% per jaar boven inflatie. Maar als bovengrens geldt 4,5% van de WOZ waarde. Daarboven kan de huur voor inkomens boven de 43.000 euro niet stijgen. Er is dus geen sprake van een ongelimiteerde huurstijging als je inkomen boven de 43.000 euro uitkomt. Bovendien, ga je minder verdienen dan 43.000 dan zakt de huur weer. Dat kan het geval zijn bij bijvoorbeeld mensen die met pensioen gaan en zzp’ers. Wij pleiten er verder voor dat voor huurders die dat willen hun eigen huurwoning of een vergelijkbare huurwoning kunnen kopen. In veel gevallen zijn corporaties daartoe bereid met gunstige regelingen als Koopgarant en een korting op de verkoopprijs. En, komt je woning vrij, dan blijft hij onderdeel uitmaken van de sociale huursector.
  Wij denken dat de betaalbaarheid is gewaarborgd door al deze maatregelen. Verhuurders ontvangen meer huurinkomsten waardoor ze meer kunnen in onderhoud, renovatie, duurzaamheid en nieuwe woningen. Verhuren wordt door al deze maatregelen aantrekkelijker voor corporaties en beleggers zoals de pensioenfondsen. Dat is cruciaal om de wachtlijsten te verkleinen.
  Corporaties moeten zuiniger gaan werken. Hun bedrijfslasten zijn vaak veel te hoog. Daarnaast worden de topinkomens van directeur-bestuurders fors en versneld aangepakt. Te grote corporaties worden opgesplitst.
  Om ervoor te zorgen dat corporaties ook daadwerkelijk gaan doen wat politiek en maatschappelijk wenselijk is, komen de woningbouwcorporaties onder directe aansturing van de gemeentes. Corporaties komen onder de directe democratische controle van de lokale democratie te vallen. Daarmee krijgen ook huurders veel meer invloed op het woon- en huurbeleid.

  Er moet heel veel gebeuren in Nederland. Grote hervormingen zijn nodig. Ik hoop u met deze uiteenzetting rond het regeeraakkoord duidelijk te hebben gemaakt waar de PvdA voorstaat. Heeft u meer vragen of wilt u meer informatie mailt u dan gerust. De PvdA blijft openstaan voor situaties waar u ons op kunt wijzen die mogelijk vragen om aanpassingen. Daarvoor zijn uw voorbeelden van onschatbare waarde.

  Met vriendelijke groet,

  Jacques Monasch
  Tweede Kamerlid PvdA
  Woordvoerder Wonen

 180. Arjan says:

  De gasbel heeft ook een enorme bijdrage geleverd.

  Nederland is ook het land van jankerds en klagers, in het bijzonder te vinden onder emigranten.

 181. Steven says:

  Arjan: Nederland kan genieten van een uitstekende ligging op geografisch vlak. Doordat het land gelegen is aan de rivieren Schelde, Maas en Rijn kan het een belangrijke rol vervullen als knooppunt van de West-Europese economie. Hierbij is de zeehaven van Rotterdam uitermate belangrijk: het is een van de allergrootste havens van de wereld. Door haar ligging aan de Noordzee en aan rivieren kan het land ook genieten van een vruchtbare landbouw (oa. graan) en visserij (oa. haring, mosselen).

  Met zo’ n rijkdom is het toch sneu dat veel dommerds tonnen in de min moeten staan om een huisje te kopen. Je zou verwachten dat ze dat zo af kunnen lappen met al die verdiensten.

 182. Arjan says:

  https://www.nu.nl/gaswinning-groningen/5114753/shell-bereid-garantstelling-bevingsschade-papier-zetten.html

  De Groningers krijgen waar ze recht op hebben en Latida blijft maar hangen in negatieve berichtgeving hierover. Vindt ze fijn.

 183. Latida says:

  Arjan: Doordat het land gelegen is aan de rivieren Schelde, Maas en Rijn kan het een belangrijke rol vervullen als knooppunt van de West-Europese economie. Hierbij is de zeehaven van Rotterdam uitermate belangrijk: het is een van de allergrootste havens van de wereld. Door haar ligging aan de Noordzee en aan rivieren kan het land ook genieten van een vruchtbare landbouw (oa. graan) en visserij (oa. haring, mosselen).

  Wist je dat er gezegd wordt dat 1 zeeschip net zo vervuilend is als 50 miljoen auto’s?

  En dat grote bedrijven belastingvrije energie geleverd krijgen?

  Leg dan eens uit waarom jij voor je energie accijns en btw moet betalen?

  Weet je wat een veestapel van 100 miljoen stuks vee dagelijks aan stront oplevert?

  Woon je daar graag tussen?

  Weet jij waarom grote vervuilende bedrijven milieuontheffingen krijgen?

  Nederland is ‘rijk’ aan geld maar heeft haar rol als gidsland in de wereld al lang verloren.

  Het buitenland kijkt er met steeds grotere verbazing en zelfs met verbijstering naar.

  Denk maar eens aan het europese verbod op pulse-vissen.

  De industriele uitbuiting van de natuur en de leefruimte gebeurt in Nederland op grote schaal en wordt overal maar normaal gevonden.

  De uitbuiting van de mens zelf ook, ook daar heeft Nederland honderden jaren ervaring mee.

  En jij maar verplicht tot je 70e doorwerken en verplicht je studielening, hypotheek en kerstboom met verzekeringen betalen.

 184. Latida says:

  Arjan: De Groningers krijgen waar ze recht op hebben

  Dat geloof ik pas als ze het op de rekening hebben staan.

  Voorlopig wordt er gezegd dan men pas in ‘mei-juni’ tot een akkoord hoopt te komen.

  Dan zijn we weer 4 maanden verder, is de winter weer voorbij en dan wordt het waarschijnlijk met een zucht en een vloek zo over de zomer heen naar de herfst verschoven.

  Dan moet men misschien toch nog weer een keer komen kijken om de werkelijke schade normaal vast stellen en dan gaat het hele circus aan commissies net zo makkelijk gewoon weer draaien als ze er mee weg kunnen komen.

 185. Latida says:

  “Vandaag mochten de topmannen van ABN en Rabobank plus een bestuurder van ING voor de zoveelste keer in een hoorzitting in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven (hier terugkijken). De boel begon allemaal met een idee van ondernemersorganisatie ONL (directeur Hans Biesheuvel in het midden op de foto) om harde deadlines en echte sancties met echt geld te stellen. Maar al vrij snel bleek dat de VVD dit niet nodig acht, plus het is ook nog eens zo dat het maken van die deadlines tijd kost. Rabo-topman Wiebe Draijer vult aan dat hij ‘oprecht geen aanvullende prikkel nodig’ heeft, ABN-baas Kees van Dijkhuizen stelt dat harder werken er niet in zit en ook van de commissie achter de compensatieregeling komt geen extra zweepslag.”

  https://www.daskapital.nl/5150258/banken-over-derivatendossier-komt-goed-gewoon-doorlopen-aub/

 186. Nico de Geit says:

  Arjan: Waarom is Nederlands zo’n enorm rijk land?

  Als je zegt dat genen daarin een doorslaggevende rol spelen is dat niet politiek-correct. Maar ook Nederlanders in arme landen zijn doorgaans rijk.

 187. Nico de Geit says:

  Arjan: Waarom is Nederlands zo’n enorm rijk land?

  Dat een buschauffeur in Nederland drie maal het salaris heeft van wat een Poolse buschauffeur heeft is steeds minder te verantwoorden.

  Vergeleken met de VS, Canada en Australië verdienen mensen hier knap weinig.

 188. Frans says:

  Steven:
  BitcoinondertussenMEERdangehalveerdvanafdetop.

  That’s crypto baby! Love it or leave it! 🙂
  Bottom not in yet IMO.
  Voor hetzelfde geld gaat het naar 3000 USD.

 189. maff says:

  Het huidige financiële systeem is failliet en de schuldenberg wereldwijd dreigt uit de hand te lopen, zegt Arnoud Boot

  https://www.rtlz.nl/algemeen/binnenland/podcast-arnoud-boot-over-de-toekomst-van-banken-en-pensioenen

  In aantocht 😉 NPG Nationale Pensioen Garantie

 190. maff says:

  Wonderbaarlijk, vrouw in opspraak 😉

  De waarheid mag niet gezegd worden …….

  Nieuwsuur betreurt onrust door interview met cyberexpert

  https://www.villamedia.nl/artikel/verbazing-over-gewiste-clip-cyber-expert-in-nieuwsuur

 191. Nico de Geit says:

  Wachtwoord veranderd van Goat_01 naar Goat_02. Dat raden ze nooit.

  https://static.dazzling.news/img/articles/263/470×470/orig.584e81770cc79_gif_12.gif

 192. Luisindepels says:

  Steven: Hoe zou het zijn als ze altijd boven inflatie stijgen? Het gaat gewoon een keer omlaag.

  Hebbie niet opgelet? We hebben net 7 jaar gehad waarbij de ontwikkeling vd huizenprijzen (flink) onder inflatie lag. Het blijft geen feest.

 193. Hans- says:

  Luisindepels, en de loon ontwikkeling, niet onbelangrijk!

 194. Steven says:

  Luisindepels,

  Laatste jaren stijgt het vet boven inflatie in Amsterdam en zo.

 195. Nico de Geit says:

  Wat is het nou, goedkoop geld of goedkope schuld?

 196. maff says:

  Nico de Geit: Dat raden ze nooit.

  het brein van de meester

  Greatest Off All Time G O A T

 197. Latida says:

  Sven Hulleman en hypotheekadviseur Henk Hagen

  https://www.youtube.com/watch?v=NqNroSSLw6s

 198. Plato says:

  Als deze man nu zo begaan is met het milieu, waarom neemt je dan 3 kinderen. Ik mag dan ook geen vlees meer van hem eten om ruimte te geven aan zijn nageslacht. Nogal huichelachtig. En we mogen ook de gelukszoekers uit Afrika en het Midden-Oosten van hem niet tegen houden. Begrijp zo’n man gewoon niet. Trouwens Middelkoop is ook niet wijs. We hebben wegens de vergrijzing nieuwe arbeiders nodig volgens de heren. In Haïti werkt het basisinkomen ook fantastisch. Geld is schuld dus het systeem deugt niet. Maar een schuld kan alleen bestaan als er ook iemand schuldeiser is. Dat is dan toch een zero-sum. Die Wijfels is gewoon een socialist met rare ideeën.

 199. NewKidInTown says:

  Als ik dit weekend even internet door zoek, vreest of houdt de beleggingswereld toch rekening met een stevige correctie of zelfs crash de komende tijd, dit o.a. door de oplopende rente. Terug naar de bodem van de vorige correctie 2008 / 2009 zit je voor de AEX toch zo weer van nu 550 op 200, dus een 65% eraf.

  Kijk bijvoorbeeld eens op:

  http://www.iex.nl /Forum /Topic /1349825 /Koffiekamer_Black-Monday-Beurscrash-van-15. aspx

  spaties weghalen.

  Gaan we morgen al beginnen of waren we dat afgelopen vrijdag al met een verlies van 666 (what’s in a number?) op de Dow Jones naar onder de 26k ?

  Vraag me dan af, of en in hoeverre dat invloed zal gaan hebben op de woningprijzen.

 200. maff says:

  Geit, gemist ?

  het brein van de meester

  Greatest Off All Time G O A T

 201. Latida says:

  maff: De plutocraten
  zullen het nooit laten

  En de winnaar is… het bedrijfsleven

  groene.nl/artikel/…is-het-bedrijfsleven

  groene.nl/uploads/…5/660/large_kama.jpg

  Goed artikel

  “Deze verhouding tussen lasten op arbeid en lasten op kapitaal is niet altijd zo geweest. Zo kwam er in 1998 44 miljard gulden loon- en inkomstenbelasting binnen, en 42 miljard gulden aan vennootschaps-, dividend-, vermogens- en erfbelasting. Die verhouding is nu (zie boven) 51 miljard euro versus 21,8 miljard euro.”

 202. ripoff says:

  NewKidInTown

  Gratis geld heeft uiteindelijk een prijs

 203. Nico de Geit says:

  ripoff: Gratis geld heeft uiteindelijk een prijs

  Ik vraag me dan af hoe dat er precies uitziet. Iedereen met geld wordt nu al geconfronteerd met te lage rendementen. Als het even tegen zit worden die rendementen negatief. Dan kun je maar beter op een berg euro’s blijven zitten.

  Het kan ook dat er inflatie komt, dat die berg euro’s minder waard wordt. Misschien dan toch maar die veel te dure nauwelijks renderende belegging kopen? Dat willen er dan meer waardoor de vraagprijs oploopt en het rendement nog verder daalt. De mensen die al zijn ingestapt in de nauwelijks renderende belegging hebben dan theoretisch rendement door waardestijging. Als.

  De allerbeste oplossing is niet meer verdienen dan je direct nodig hebt. Maar dan zit je wel met je oude dag. Vroeger trok je gewoon bij je kinderen in, maar dat doen ze in Nederland niet of nauwelijks meer.

  Een betaalde woning is ook al geen oplossing meer, vanwege de eigen woning naar box 3 en de fiscalisering van de AOW. Wat je bespaart door te kopen, af te lossen en vele jaren te sappelen lever je vrijwel zeker weer in.

 204. ripoff says:

  Geit ik weet het niet.
  Ik zit afbetaald en verbaas me hier in utrecht wat het allemaal moet en mag kosten voor wat vierkante metertjes.
  Ben geinteresseerd in het de-of inflatieverhaal.
  Volg de schmulletjes broncels etc.. Voorlopig denk ik dat het deflatie gaat worden. Maar dit gaat wel een langdurig verhaal worden. Dan bedoel ik 10 a 15 jaar.
  Maar nogmaals ik weet het niet.

 205. adamus says:

  Nico de Geit,

  geit, in de msm wordt nu gedreigd met ‘rente kan stijgen’. Tijdwinst. Gratis geld heeft haar prijs.

 206. adamus says:

  NewKidInTown,

  er komt geen oplopende rente. Neemt niet weg dat gratis ook een prijs kent: de klant is het produkt.

 207. ripoff says:

  En bij deflatie hoort bezuinigen.
  ff uit de oude doos:
  https://www.youtube.com/watch?v=SA3GmB9Bxfc
  Zie op 2:55 poster op achtergrond over spaarrente.
  Geit als je toen op je geld had gezeten!

 208. Steven says:

  als er nu maar 1 soort bitcoin bestond zou ik ook een verdere stijging verwachten, maar het zijn er nu meer dan 1500 (??!!)
  Kijk maar naar het hele lijstje:
  https://www.investing.com/crypto/currencies

 209. Nico de Geit says:

  Volgens Peter Schiff zijn we nog nooit zo dicht bij Black Monday geweest als nu.

  Maar stel je nou eens voor dat iedereen met spoed zijn aandelen gaat verkopen, of beter: gaat omruilen tegen valuta. Ze vinden dan die valuta blijkbaar meer waard dan die aandelen.

  Er zijn mensen met heel veel geld, de wat slimmere mensen, en aan de andere kant heb je de sukkels, die hebben heel veel schuld – geleend voor een koopkrot bijvoorbeeld.

  De centrale bank wil inflatie. Maar gaat dat wel lukken als mensen hun aandelen massaal gaan verkopen? Of koopt de centrale bank dan gewoon alles op om de prijs hoog te houden?

  We gaan het meemaken.

 210. Hans- says:

  Nico, natuurlijk zorgt de ECB voor weer manipulatie, doet ze al jaren, net zo als in de USA. We hebben een markt gericht….sorry .. gemanipuleerde markt. Waarom koopt de ECB dan al die rotzooi op!!!

 211. ripoff says:

  Hans privatizing profits socializing losses equals corporate fascism

 212. maff says:

  Op je oude dag genieten zoals Hendrik Groen? Reken er maar niet op

  Vrouwen die nu geboren worden hebben drie jaar korter gezond pensioen

  https://www.ad.nl/economie/vrouwen-die-nu-geboren-worden-hebben-drie-jaar-korter-gezond-pensioen~a40ee4bc/

 213. Latida says:

  “Als gevolg van het stijgende tekort aan geschoolde arbeidskrachten in Europa, worden steeds meer Nederlandse vakmensen door buitenlandse bedrijven weggekaapt.”

  “Volgens directeur Tom Bey is „sprake van een nieuwe emigratiegolf, ook om de toenemende drukte en hufterigheid in het overvolle Nederland snel te ontvluchten””

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1628773/talent-verdwijnt-over-de-grens

 214. maff says:

  ‘Japan PM Abe: 2% inflation is a global standard’ Japanese prime minister Shinzo Abe speaks in parliament in Tokyo

  Ruled by the model ……….

  Ps 🙂 http://world.edu/wp-content/uploads/2016/09/fox-hen-house.jpg

 215. maff says:

  ‘De groei van de Nederlandse economie komt al sinds 1977 nauwelijks bij huishoudens terecht. Gecorrigeerd voor inflatie heeft een gemiddeld Nederlands huishouden in veertig jaar tijd amper meer te besteden gekregen, blijkt uit onderzoek dat de Rabobank vanochtend publiceert.’

  We hebben recht op deflatie

 216. ps says:

  maff, 🙂

  …”koeien, wat zijn dat ook al weer?”
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=aunT-MLjbDU

 217. Nico de Geit says:

  maff: gezond pensioen

  Vreemd artikel. Alsof je gezondheid afhankelijk is van ‘medische technologie’. En zieke mensen eerder pensioen betalen nodig natuurlijk uit om je zo snel mogelijk ziek te laten verklaren.

  Op zich interessant dat er veel mensen zijn die denken dat de dokter je beter maakt, terwijl het omgekeerde vaak het geval is: ze schrijven je rotzooi voor waar gigantisch aan verdiend wordt en waar je nog veel zieker van wordt.

 218. Frans says:

  Nadat ik een aantal keren hier de grafiek heb gepost zijn is nu ook de bank erachter:
  “Huishoudens hebben in 40 jaar amper meer te besteden gekregen”
  https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/huishoudens-hebben-in-40-jaar-amper-meer-te-besteden-gekregen

  Goed artikel, lezen!!

  Ben een beetje verrast dat een bank hiermee komt. Kan zo even niet zoals gebruikelijk in 1 seconde bedenken welk belang hiermee voor de bank wordt gediend.

 219. Frans says:

  Steven:
  alsernumaar1soortbitcoinbestondzouikookeenverderestijgingverwachten,maarhetzijnernumeerdan1500(??!!)
  Kijkmaarnaarhethelelijstje:
  https://www.investing.com/crypto/currencies

  Heeft er niets mee te maken: de altcoins en BTC hebben een positieve prijscorrelatie. (BTC >, altcoins > en vice versa)

 220. Frans says:

  maff: En de winnaar is… het bedrijfsleven

  groene.nl/artikel/…is-het-bedrijfsleven

  Ha! Nu begrijp ik het artikel van de bank!! Ik dacht ook al: vreemd! just trying to safe their ass.

 221. Nico de Geit says:

  Frans, waar zit de bodem voor de bitcoin?

  Live bitcoin grafiek:

  http://bitcoinspot.nl/menu-wisselkoersen/bitcoin-wisselkoers-euro.html

 222. Frans says:

  maff: pressreader.com/ne…0205/282187946466096

  Gezin komt er bekaaid af

  “Dat de overheid een groter deel van de groei krijgt is niet in het nadeel van de burger” Yeah, sure you fucking idiot!
  “Maar de grote winnaars zijn de bedrijven” Corporate fascism bitchez.

 223. Frans says:

  Nico de Geit: Frans, waar zit de bodem voor de bitcoin?

  Live bitcoin grafiek:

  Er zijn er een aantal. 3000 USD en 1300 USD bijvoorbeeld.
  Misschien. 7500 was een bodem maar die hebben we al geslecht.
  Ik gok op een bodem van rond de 3000, maar dat is echt een pure gok, ik zou het niet weten.
  Ik zou niet staan te kijken als we een paar jaar krijgen waarin BTC op laag niveau doorkabbelt voordat er weer leven in komt.

 224. Frans says:

  Oeps! Dat werkt niet echt? Ik ben erop geabboneerd, maar je kunt met wat vervelende pop ups die je weg moet klikken ook wat grasduinen op deze site.
  Je hebt zonder abbonement geen auto refresh, but who cares voor een algemene indruk.

 225. Latida says:

  “Van topbaan naar dakloos: ‘Iedereen kan Laurens zijn'”

  https://www.ad.nl/den-haag/van-topbaan-naar-dakloos-iedereen-kan-laurens-zijn~a6ccd3ce/

 226. Steven says:

  Frans: Heeft er niets mee te maken:

  Hoi Frans! Ik bedoel natuurlijk dat als er zo veel keus is, men zich wellicht verdiept in de verschillende cryptomunten en dan niet kiest voor de bitcoin en dus vloeit er uiteindelijk minder geld naar toe of zelfs van weg naar al die andere mogelijkheden. (grafiek bitcoin zegt mij al genoeg)

 227. Frans says:

  Steven: Hoi Frans! Ik bedoel natuurlijk dat als er zo veel keus is, men zich wellicht verdiept in de verschillende cryptomunten en dan niet kiest voor de bitcoin en dus vloeit er uiteindelijk minder geld naar toe of zelfs van weg naar al die andere mogelijkheden. (grafiek bitcoin zegt mij al genoeg)

  Ha Steven: je moet niet alleen kijken naar de kaart van BTC maar ook naar die van de andere crypto’s. https://coinmarketcap.com/ Dan zie je that they puke all.

 228. Steven says:

  Frans: Dan zie je that they puke all.

  Ha ha ja dat zie ik ook wel. 😉

 229. Latida says:

  “Cunera gaat over Rijksmonumenten in het aardbevingsgebied. Ze zijn onveilig dus onbewoonbaar. Wat betekent dat voor de monumenten en hun bewoners?”

  https://www.rtvnoord.nl/tv/programma/10040/Cunera/aflevering/2378

 230. Nico de Geit says:

  Latida: “Van topbaan naar dakloos: ‘Iedereen kan Laurens zijn’”

  Dat is dus die hoogopgeleide man met een goede baan waar bepaalde vrouwen heel graag mee wilden.

  “Werd op straat aangesproken door wildvreemden die vroegen: ‘Meneer, mag ik u een tientje geven?’

  Ik zou zeggen: hoeveel geld heb je bij je? Geef alles maar. Misschien geven ze het nog ook. Doen ze ook maar één keer.

  Hoe krijg je het voor elkaar, een inkomen van 150k, en al je geld in een woning die onder water staat.

  Toch moeten dat soort verhalen een waarschuwing zijn dat je niet zelf in zo’n situatie terecht komt. Het is goed om een keer stevig op je bek te gaan, als je daarna maar weer overeind komt.

 231. Nico de Geit says:

  Latida: “Van topbaan naar dakloos: ‘Iedereen kan Laurens zijn’”

  Hier ook weer de combinatie van ontslag, echtscheiding, verlies van woning en restschuld. En blijkbaar niet in staat iets nieuws op te bouwen. Het komt ook nog eens voor dat ze suïcidaal raken onder dat soort omstandigheden.

  Verhuiswagen onder politie-begeleiding….

  Vrouwen zoeken dus zo’n hoogopgeleide man, met een goede baan. En als hij wordt ontslagen dan dumpen ze hem. ‘Want hier hebben ze niet voor gekozen’. Het kwartje wil maar niet vallen bij mij dat dat zo werkt.

  Gisteren een reportage gezien over Blondie. Debbie Harry en Chris Stein, altijd samen. Tot Chris ernstig ziek werd. Toen het echt heel slecht met hem ging dumpte Debbie hem. Het is nooit meer goed gekomen. Chris krabbelde weer overeind en trouwde met een ander.

  Alleen voor liefhebbers, reportage Blondie, BBC:

  https://www.youtube.com/watch?v=hlfpRZBwUP8

 232. Latida says:

  Spaghettiwetgeving

  “iedereen wordt knotsknetter van de spaghettiwetgeving rondom de eigen woning”

  https://www.daskapital.nl/5150288/eindelijk-duidelijkheid-over-de-hypotheekrenteaftrek/

 233. Nico de Geit says:

  Bitcoin grafiekje doet echt heel raar: tikt om 19.30 even de nul aan. Het zou je verkoopmoment maar zijn, of is het een fout?

  Om 19.30 dacht ik: hij is weg, terug naar nul.

 234. Nico de Geit says:

  Het live bitcoin grafiekje:

  http://bitcoinspot.nl/menu-wisselkoersen/bitcoin-wisselkoers-euro.html

  19.30 was het dus net.

 235. Steven says:

  Nico de Geit: Het kwartje wil maar niet vallen bij mij dat dat zo werkt.

  Echt niet? Mannen (ik ook) vallen vooral op uiterlijk.. Dat is eigenlijk nog erger.

 236. Latida says:

  Nico de Geit: Hier ook weer de combinatie van ontslag, echtscheiding, verlies van woning en restschuld. En blijkbaar niet in staat iets nieuws op te bouwen.

  Bij een van bovenstaande voorvallen ben je ‘aan de beurt’.

  Echtscheidingen komen best vaak voor. Verlies van baan ook, vooral voor 45+ werknemers kan het lastig zijn om nog werk te vinden. Maar er moet nog wel een jaar 0f 25 gewerkt worden.

  Ben je ondernemer of ZZP-er, is er voor jou geen sociaal vangnet en zul je zelf alle klappen moeten kunnen opvangen.

  Het lijkt erop dat er een heleboel mensen op een heel dun kabeltje aan het balanceren zijn..

  Wat nog het meeste opvalt is dat een op een veiling verkochte woning geen donder opbrengt en vaak wordt opgekocht door partijen die gelieerd zijn aan de bank zelf.

  Verder mag je er vanuit gaan dat er minstens 10 keer zoveel mensen zijn die op de wip zitten waar de bank ze in principe uit huis zou kunnen zetten, maar dat niet doet vanwege negatieve publiciteit en verlies van vertrouwen.

  Verder is men zeer bedreven in het isoleren van gevallen; legt men de ongelukkigen vaak ook nog eens een spreekverbod op, zodat er niet over naar buiten komt en er weer een paar levens in stilte richting afgrond zijn gedreven.

  Honderdduizendenden huishoudens staan nog altijd onder water (horen we niets meer over), honderduizenden huizen in Groningen zijn in waarde gedaald vanwege roekeloze gaswinning, er heerst grote woningnood in de Randstad, er is een groot tekort aan betaalbare woonruimte, jongeren bouwen geen vermogen op maar schulden, pensioenen worden steeds verder gestript en de zorg moet winst opleveren voor aandeelhouders, terwijl immigratie de bevolkingsgroei en dus de economie op peil moet houden.

  Alles en iedereen wordt aan een lening geholpen. Of je nu vluchteling bent, student, bijstandsmoeder or werkende. Een lening wordt mensen aangesmeerd onder het mom van een gunst.

  Echt iedereen kan zien dat er een neergaande tendens is waar het jaar op jaar zwaarder wordt voor steeds meer mensen om hun hoofd boven water te houden. Er komen almaar meer private schulden bij.

  De verschillen tussen arm en rijk worden almaar groter, en dat is geen goede ontwikkeling maar een hele gevaarlijke, in het zeer dichtbevolkte Nederland wil je geen verwarde mensen zonder dak boven het hoofd en brood in de mond over straat hebben zwerven.

  De politiek zit in een absolute vertrouwenscrisis en een grote groep mensen voelen zich niet langer vertegenwoordigd door politici.

  De politie mept er link en rechts op los met zelfs dodelijke gevolgen; mensen die in inrichtingen thuishoren lopen vrij op straat, al dan niet zonder woning of enige vorm van toezicht.

  De oplossing? Eigenlijk is er maar een en dat is om termijnen van publieke dienst te maximaliseren.

  Men mag niet langer dan bv. 5 jaar in dienst van de overheid zijn om van bijstand+ bezoldigingen genieten.

  De pest is namelijk dat er in Nederland niet 1, maar duizenden kleine koninkrijkjes zijn van mensen die zich diep in al die ambtelijke organisaties hebben ingegraven en echte macht bezitten, en het niet uit handen willen geven. Ze hebben eigen netwerkjes en belangen die ze dienen die veel te ver van de publieke zaak af staan. Voorbeelden uit de praktijk ten over.

  Al die mensen zou je per direct de wacht aan moeten zeggen.

 237. Steven says:

  Wel is het natuurlijk grappig dat geboren oplichters (mannen) zich helemaal in de rondte neuken met mannequins en zo met slechts rijke babbeltjes.

  zie bijvoorbeeld de serie van Americain Greed. https://www.youtube.com/results?search_query=american+greed

 238. Steven says:

  Amerikaanse beurs nu weer vet naar beneden. oei oei ..

 239. Steven says:

  in beleggers termen.. cash is king

 240. Nico de Geit says:

  Steven: Echtniet?Mannen(ikook)vallenvooralopuiterlijk..Datiseigenlijknogerger.

  Ik zou haar gewoon duwen als ze in een rolstoel zit, boeit me niks. Maar bij vrouwen werkt dat dus anders. Die dumpen hun man gewoon als hij zwaar gewond op de grond ligt, zoals een parasiet zich losmaakt en een andere prooi zoekt.

  Van de schulden die op haar naam staan komt ze niet zo makkelijk los natuurlijk. Je zou maar met zo iemand onder één dak samen moeten leven als ze van je af wil. Echt een ramp. Hoeveel mensen zitten in die situatie vanwege gebrek aan woonruimte?

 241. Steven says:

  Nico de Geit: . Die dumpen hun man gewoon als hij zwaar gewond op de grond ligt,

  Kom op zeg.. houden van ontstaat bij mannen en vrouwen misschien anders, maar als het zo ver is duwt die vrouw ook zijn rolstoel..

 242. Steven says:

  Dow Jones nu 3 procent in de min.. echt in jaren niet tegen gekomen.

 243. adamus says:

  http://www.dvhn.nl/groningen/‘Planologische-misser’-Blauwestad-wordt-eindelijk-serieus-genomen-video-22767415.html

  Grun komt op stoom. Het mag wat kosten, het is immers niet na te calculeren.

 244. Steven says:

  dow 6 procent in de min. jongens en meisjes.. dit is een historische dag

 245. adamus says:

  Steven: Echtniet?Mannen(ikook)vallenvooralopuiterlijk..Datiseigenlijknogerger.

  stel je voor dat je IQ mee laat wegen, dan ben je echt fout 😉

 246. adamus says:

  Nico de Geit:
  Bitcoingrafiekjedoetechtheelraar:tiktom19.30evendenulaan.Hetzoujeverkoopmomentmaarzijn,ofisheteenfout?

  Om19.30dachtik:hijisweg,terugnaarnul.

  Zal aftocht zal toch wel een paar jaar duren? Wie weet wat er nog te handelen is zo tussen 2000 en 0.

 247. adamus says:

  Steven,

  2008 gevoel.

 248. Steven says:

  adamus: 2008 gevoel.

  ja heb ik ook..

 249. Nico de Geit says:

  Steven: Kom op zeg.. houden van ontstaat bij mannen en vrouwen misschien anders, maar als het zo ver is duwt die vrouw ook zijn rolstoel..

  Dat schijnt dus anders te werken vanwege evolutie. Vroeger gingen mannen op jacht, soms kwamen ze dan niet terug vanwege een sabeltandtijger of zo. Dan dacht die vrouw, jammer dan, op naar de volgende.

  Bij mannen werkt dat dus anders, want de kans dat die vrouw wordt opgegeten door een sabeltandtijger is veel geringer, en is niet in de evolutie terecht gekomen.

  De evolutie heeft vrouwen geleerd los te laten en door te gaan, terwijl mannen terug blijven komen bij die ene vrouw. Hij moet gewoon naar haar toe. Vanwege voortplanting uiteraard.

  Zo gaan vrouwen ook met hypotheken om: als het niet bevalt dumpen ze de boel en trekken verder. Dat is wat hun oerinstinct dicteert. Het risico was en is altijd voor de man. Die sabeltandtijger moet niet haar probleem worden, daar zijn mannen voor.

  Ook opmerkelijk uit dat verhaal van het AD is dat die vrouw geholpen werd – aan alle kanten, en de man het zelf maar uit moest zoeken.

  Dat soort dingen worden gedreven door oerinstincten. Vrouwen zijn waardevol vanwege voortplanting, mannen zijn niks waard, één man kan honderden vrouwen bevruchten. Als provider/jager was hij iets waard, maar ontslagen/gewond is hij niks. Zo zit dat ongeveer in elkaar.

  En die politie-begeleiding zal ook niet voor niks geweest zijn. Goede kans dat zijn oer-aandriften boven komen als hij zijn hut verliest.

 250. Steven says:

  Nico de Geit: Als provider/jager was hij iets waard, maar ontslagen/gewond is hij niks. Zo zit dat ongeveer in elkaar.

  Een ervaren krijger kon zelfs zonder armen en benen zijn ervaringen door middel van taal doorgeven. Hij beet bijvoorbeeld de halsslagader van de sabeltandtijger door terwijl hij verder kreupel was. Alle vrouwen vonden hem daarom een held en hij kreeg nog vele nakomelingen….

 251. Nico says:

  Nico de Geit lijkt wel erg gepolariseerd. Wat is er gebeurd in je leven joh?. Misschien eens een psycholoog opzoeken?

 252. Latida says:

  Slopen

  “De NAM en de overheid breken Groningen huis voor huis af, is de teneur.”

  http://www.dvhn.nl/groningen/De-NAM-laat-dit-huis-uit-1907-slopen-en-dorpsbewoners-vrezen-voor-de-rest-van-‘t-Zandt-22881191.html

  “Demonstranten bij hek

  Eigenlijk zou een sloopbedrijf maandag beginnen met het afbreken van de woning. Maar dit leidde dit weekend tot flinke protesten van de Groningers. Enkele tientallen demonstranten verzamelden zich maandagochtend bij de woning. De politie reed met enige regelmaat door de straat.”

  http://www.dvhn.nl/groningen/Eerste-succes-voor-dorpsbewoners-t-Zandt-wethouder-wil-praten-over-redden-huis-22882975.html

  Er staan nog 1500 monumenten in het aardbevingsgebied, net als iets van 180,000 woonhuizen die in waarde gedaald zijn.

  Wat een drama.

 253. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Flapdrol.

 254. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Domkop.

 255. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Ga jij maar lekker doorstromen straks. Ik ben meteen vrijstaand ingestapt. Spaart een vermoeiende verhuizing. 🙂

 256. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Huizenprijzen als motor/rem van de economie. Paard achter de wagen spannen, heet zoiets.

 257. Steven says:

  dow jones eindigt met meer dan 4 procent in de min en de rente stijgt wat. tja.. zo moeilijk is het allemaal niet. Top Nederlandse huizenmarkt nu wel weer gezien lijkt me.

 258. Frans says:

  Nico de Geit:
  Bitcoingrafiekjedoetechtheelraar:tiktom19.30evendenulaan.Hetzoujeverkoopmomentmaarzijn,ofisheteenfout?

  Om19.30dachtik:hijisweg,terugnaarnul.

  Die grafiek is shit. Het is gratis, en het is niets.
  Wil je echt wat dan moet je net zoals ik tradingview.com gebruiken.

 259. Frans says:

  Nico de Geit: mannen zijn niks waard, één man kan honderden vrouwen bevruchten.

  Maar ah wel he? Wie moet de vrouwen dan van eten voorzien? Die tijger gaat wel niet vanzelf in de pan he?

 260. Steven says:

  dow jones en andere indices meer dan 4 procent in de min.. Dat is echt jaaaren geleden. De rek is er uit.

 261. Arjan says:

  Deutsche Mark: Flapdrol.

  Deutsche Mark: Domkop

  Je reacties zijn weinig inhoudelijk, helaas…

 262. Steven says:

  Er staat nu een scherpe piek op de amerikaanse indices. Dat is echt uniek sinds jaren. Ik moet er vanuit gaan dat dat echt de top was voor heel lang. alaaf..

 263. Arjan says:

  Deutsche Mark,

  Da’s waar, maar zo zit de Nederlandse huizenmarkt nou eenmaal in mekaar. Eenvoudig beginnen en na een paar jaar overstappen naar een grotere woning. Alles heeft z’n prijs.

 264. Arjan says:

  Deutsche Mark: Huizenprijzen als motor/rem van de economie. Paard achter de wagen spannen, heet zoiets.

  Stijgende huizenprijzen zijn een teken van economische groei. Kun je blij mee zijn of niet. Zo werkt dat nou eenmaal. Wat wil je dan?

 265. Nico de Geit says:

  Arjan: zo zit de Nederlandse huizenmarkt nou eenmaal in mekaar. Eenvoudig beginnen en na een paar jaar overstappen naar een grotere woning.

  Je bedoelt dat de huizenmarkt een piramidespel is, dat je kunt upgraden als je een tijdje mee doet. Vroeger was dat zo, maar het zit al sinds 2008 vast.

 266. Latida says:

  Arjan: Stijgende huizenprijzen zijn een teken van economische groei.

  Het kan ook een teken zijn van groeiende private schulden.

  Stijgende lonen zijn immers ook een teken van economische groei, maar daar schijnt decennia lang geen sprake van te zijn.

  Ook het simpele feit dat pensioenen al 10 jaar niet geïndexeerd zijn, wijst niet op economische groei.

  Verder wijst het simpele feit dat een centrale bank iedere maand tientallen miljarden moet bijdrukken niet op economische groei.

  Groeiende voedselbanken wijzen ook al niet op economische groei.

  Economische groei kan, kortom, gefabriceerd worden zonder dat er sprake is van meer productie of create van waarde.

  De economische groei is dan op de korte termijn wel aanwezig, maar op de langere termijn valt een veel grotere terugslag te verwachten, precies wat met Nederland gebeurde tijdens de crisis en veel harder werd geraakt dan andere, omringende landen.

  Verder is economische groei vertekenend als het grotendeels uit export voortkomt, welke fondsen niet of nauwelijks ten goede komen aan de inwoners.

  Verder kun je je afvragen of de bevolkingspiramide wijst op langdurige economische groei.

  Of je nu met immigratie meer mensen binnenhaalt of helemaal niemand; Nederland heeft te maken met enorme grote vraagstukken en vraag voor de grap eens in je eigen omgeving of Nederland er nu vergeleken met 20 jaar geleden wel of niet op vooruit is gegaan..

 267. Latida says:

  De belastingadviseur

  “KPMG and Tax Havens for the Rich”

  https://www.youtube.com/watch?v=6LjMXmGdhrA

 268. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Zijn de jouwe ook nooit. Ik pas me aan.

 269. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Dom systeem. Behoeft verandering.

 270. NewKidInTown says:

  Steven: “dow jones en andere indices meer dan 4 procent in de min.. Dat is echt jaaaren geleden. De rek is er uit.”

  Heel erg vervelend, kost wereldwijd honderden miljarden zoniet triljons.
  Een geluk bij een ongeluk: DIT IS NOG MAAR HET BEGIN !
  Bij een “normale” stevige correctie (zonder apocalyps) kunnen de volgende indices veder corrigeren:

  Dow Jones: 24.345 (close maandag) naar 16.000 (-35%)
  S&P-500: 2.649 (close maandag) naar 1.850 tot 1.900 (-30%)
  Voor de Nasdaq en AEX mogen dezelfde dalingspercentages gerekend worden, bijvoorbeeld AEX van gisteren 542 naar de 350-area. Op dit moment is er gedurende de nacht alweer 30 punten af en geven de futures aan: 510.

  Mocht je wel van een apocalypse gaan spreken, dan is speculeren zinloos maar een daling van 80% is ook mogelijk in situaties dat er banken in de problemen komen en om gaan vallen.

  Oorzaak, gevolg en aktie:
  Of de oorzaak nu gezocht moet worden in oplopende rente, daar worden, ook hier vraagtekens bij gezet, ik weet het ook niet precies.
  Gevolg: feit is wel het enorme schulden-bedrag waar sterk oplopende aandelen-koersen mee zijn gefinancierd, een enorme leverage die bij de huidige teruggang allemaal moeten worden terugbetaald als de margins van de grote beleggers worden overschreden, dus gedwongen moet verkopen, de ene daling zal de andere uitlokken en waar is het eind ?
  Aktie (en nu wordt het echt interessant): koop zo snel mogelijk nog PUTS op de indices (DJIA, S&P, NAS, AEX, DAX) of turbo’s SHORT. Die kunnen in korte tijd nog honderden procenten stijgen, de mijne sinds vrijdag naar de dinsdag naar verwachting circa 180% in twee en halve beursdag dus bij een daling van de AEX van 555 naar verwachting 510 op dinsdag, vandaag dus.

  Kijk verder om je te orienteren op IEX.NL, zerohedge en marketwatch. Dit is allemaal geen advies, mag ik niet (meer), niet de laatste jaren de hele NIBE- en -SEH rimram diploma’s laten updaten, zelf doen is veel mooier en lucratiever dan anderen adviseren om geld laten verdienen.
  Raadpleeg vooral uw eigen bank-adviseur, die zit er ook alleen maar omdat ie geen geld kan verdienen op de beurs, geintje heren en dames. Nooit in de file, nooit wachten bij de koffie-automaat of kopieerapparaat.

  Fijne en enerverende dag toegewenst.

 271. maff says:

  Lijst van bedreigde gebouwen

  Het verdwenen Grunn

  http://database.hetverdwenengroningen.nl/bedreigd

 272. Nico de Geit says:
 273. Arjan says:

  Deutsche Mark: Dom systeem. Behoeft verandering.

  Inderdaad, maar het lijkt er niet op dat dat dat daadwerkelijk gaat gebeuren.

  Dus wil je kapitaal opbouwen en in eigen land blijven toch maar kopen.

 274. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Met een piramidespel heeft dit niks te maken. Je snapt er weer niks van.

 275. Latida says:

  “Meer soorten ondernemers moeten de mogelijkheid krijgen om, ondanks hun wisselende inkomen, een hypotheek met NHG af te sluiten”

  en

  “„Wij vinden dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm”, aldus Gielen”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1634154/zzp-hypotheek-voor-meer-ondernemers

 276. Latida says:

  “Steeds meer Nederlanders die in armoede leven, slagen er niet in om eruit te komen, hoewel het economisch beter gaat. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  In 2015 nam het aantal mensen dat minimaal vier jaar lang onder de armoedegrens leeft met 14 procent toe, tot 417.000. Daarmee is de armoede hardnekkiger geworden, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

  “Het totale aantal armen is met 1,2 miljoen mensen stabiel gebleven. Het wordt vooral een probleem als het lang duurt. Het trieste nieuws is dat juist die groep groter is geworden.”

  Vooral vijftigers hebben moeite om uit zo’n situatie te komen, zelfs nu er meer banen bij komen.”

  https://nos.nl/artikel/2157065-steeds-meer-nederlanders-komen-niet-uit-armoede.html

 277. Nico de Geit says:

  Arjan: Met een piramidespel heeft dit niks te maken

  Als je een woning hebt gekocht en je ziet de waarde ervan sterk toenemen, dan heb je zoiets van: ik had beter een duurder huis kunnen kopen, dan had ik nog veel meer winst kunnen maken. De stap naar een duurdere woning is dan snel gemaakt, met een mega-winst in het vooruitzicht.

  Dat is upgraden. Meer investeren in het piramidespel. Maar dat ligt dus al tien jaar stil, de tijd van prijsstijgingen is voorbij.

  Alhoewel, vele gelovigen denken dat de prijzen weer in de lift zitten dus ze kopen iets duurders, om meer winst op te maken.

  Als het piramidespel downhill gaat wil opeens iedereen downgraden. Maar dat is dus niet zo makkelijk.

 278. Nico de Geit says:

  Arjan: Dus wil je kapitaal opbouwen en in eigen land blijven toch maar kopen.

  Dus een huis kopen met geleend geld en dan denken dat je vermogen opbouwt. Je kunt ook met geleend geld bitcoins kopen, dat bouw je vermogen op…

 279. Nico de Geit says:

  Live grafiekje AEX, even op ‘max’ zetten voor wat afstand:

  https://www.lynx.nl/indices/aex/

  We zitten weer op het niveau van 2007. Je zou hoger verwachten vanwege de lage rente.

 280. Latida says:

  “Dat gedwongen verkopen heeft trouwens in tweederde (65%) van de toegekende verliesdeclaraties te maken met echtscheiding. In 2008 was dit nog maar 24%. Het echtscheidingspercentage steeg maar een klein beetje. In de branche wordt dan ook wel eens gesproken van ‘strategisch echtscheiden’ om met behulp van NHG van je te dure huis af te komen. Handig hoor, zo’n scheidingsverzekering, maar misschien moet het Waarborgfonds Eigen Woningen ook relatietherapie gaan aanbieden?”

  https://www.daskapital.nl/3797441/echtscheiding_is_belangrijkste/

 281. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Zoals ik al zei: je snapt er geen hout van.

  Stel nou eens dat huizenprijzen 30% dalen. En stel dat het huis waar je in woont voor de daling 200.000 waard was, dat is dus 60.000 wat er dan af gaat, je verkoopt ‘t voor 140.000.

  Maarrrr. Het duurdere huis wat je op het oog hebt ging ook 30% naar beneden, van 300.000 naar 210.000. Da’s dus 90.000 wat je minder hoeft uit te geven. Dat levert je dan mooi even 30K op. Trek je de aankoopkosten van ongeveer 6% daar nog van af, hou je zo’n 12.000 aan winst over. Waarom snap je nu nog steeds niet dat prijsstijgingen eigenlijk nadelig zijn voor huizenbezitters die willen doorstromen?

  Bij stijgende huizenprijzen lever je juist geld in en moet je meer lenen. Wordt niemand blij van. Het enige positieve aan stijgende huizenprijzen is dat het een indicatie kan zijn van economische voorspoed.

  Het gaat om lagere maandlasten dan huur en om aflossing, niet om prijsstijgingen! Merkwaardig dat een hoogintelligente geit zoiets niet kan begrijpen.

 282. Arjan says:

  Nico de Geit: Dus een huis kopen met geleend geld en dan denken dat je vermogen opbouwt. Je kunt ook met geleend geld bitcoins kopen, dat bouw je vermogen op…

  Huizen met aandelen of valuta vergelijken. Je leert het ook nooit!

 283. Arjan says:

  Latida: Stijgende lonen zijn immers ook een teken van economische groei, maar daar schijnt decennia lang geen sprake van te zijn.

  Kijk dan eerst eens even de cijfers na bij het CBS.

 284. Arjan says:

  Latida: Het kan ook een teken zijn van groeiende private schulden.

  Wat is het probleem? Huizen zijn spotgoedkoop (lage maandlast), rente is zeer laag, dus er wordt bij een annuïtaire hypotheek al meteen stevig afgelost. Schulden blijven niet. En er wordt een stuk minder geleend dan voor de crisis. Nederland is zo’n beetje het rijkste land van Europa.

 285. Steven says:

  Arjan: Huizen zijn spotgoedkoop (lage maandlast)

  Dat is echt een domme redenering. Dan kom ik toch weer uit op de brommer vergelijking. Als de rente laag is koop je geen brommer van 10.000 euro. En denk even aan de geschiedenis van Japan. Ook daar ging de rente naar bijna nul, maar de huizenprijzen gingen 70 procent naar beneden. en Japanners waren toen echt niet debiel of zo.

 286. Steven says:

  De rente gaat juist naar beneden omdat het anders helemaal niet meer te betalen is.

 287. Arjan says:

  Steven,

  Je gaat weer wat te kort door de bocht met je brommer. Voor een brommer heb je geen lening nodig, voor een huis wel. Een brommer heb je ook niet per se nodig, maar een dak boven je hoofd is een eerste levensbehoefte. Bovendien worden huizen niet aan de lopende band gemaakt.

 288. Steven says:

  Ik zit nu overigens ook best een beetje te balen. Dacht dat na die dreun op wallstreet mijn zilversprinters wel lekker zouden stijgen.. Heb op de laatste aankoop 900 euro verlies. Toch maar een keer een glazen bol kopen..

 289. Nico de Geit says:

  Is Arjan nou een trol of meent hij het?

 290. Steven says:

  Nico de Geit: Is Arjan nou een trol of meent hij het?

  Denk dat hij een gemiddelde huizenkoper is. Hij betaalt per maand dit en heeft dat.

 291. Nico de Geit says:

  Hé Arjan, ben je een trol of meen je het?

 292. Arjan says:

  Nico de Geit: Is Arjan nou een trol of meent hij het?

  Een trol (mv.: trollen) in een internetomgeving is een persoon die op Usenet, fora, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare emotionele reacties (bijvoorbeeld woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen – ook wel flames genoemd in internetjargon) van andere mensen uit te lokken,[1] opzettelijk verkeerde informatie (desinformatie) te geven of zichzelf expres anders voor te doen.[

  Wil de echte trol opstaan?

 293. Arjan says:

  Ga nou eens een keer in op de inhoud.

  Ben je nou een trol of ben echt zo stom?

 294. Arjan says:

  Steven,

  Je gaat weer wat te kort door de bocht met je brommer. Voor een brommer heb je geen lening nodig, voor een huis wel. Een brommer heb je ook niet per se nodig, maar een dak boven je hoofd is een eerste levensbehoefte. Bovendien worden huizen niet aan de lopende band gemaakt.

 295. Arjan says:

  Steven,

  Je gaat weer wat te kort door de bocht met je brommer. Voor een brommer heb je geen l ening nodig, voor een huis wel. Een brommer heb je ook niet per se nodig, maar een dak boven je hoofd is een eerste levensbehoefte. Bovendien worden huizen niet aan de lopende band gemaakt.

 296. Nico de Geit says:

  Karin kocht ruim twaalf jaar geleden een ruime woning in Rotterdam. Enige tijd later ontmoet ze Erik, met wie ze gaat samenwonen en drie dochters krijgt. Erik is handig en begint met het verbouwen van het huis, maar dan loopt het huwelijk stuk. Alsof dat nog niet erg genoeg is, verliest Karin ook haar baan. Daardoor woont ze in een onafgemaakt huis wat ze niet meer kan betalen.

  Uitstel van executie

  Op social media is grote ophef ontstaan over Karin, die dinsdagavond te zien was in Uitstel van Executie. Na een scheiding en het verlies van haar baan, bleef ze achter met een bouwval en dreigde ze zichzelf enorm in de schulden te werken. Het klusteam van het programma schoot te hulp, maar dat kon Karin niet bepaald bekoren.

  https://www.telegraaf.nl/entertainment/1638272/woede-over-deelneemster-uitstel-van-executie

  Uitzending:

  https://www.rtl.nl/video/863a7057-2e0c-33f3-ac34-5df0057536f7/

 297. ecb says:

  Arjan: Het enige positieve aan stijgende huizenprijzen is dat het een indicatie kan zijn van economische voorspoed.

  Dat dacht men in 2007 ook.

 298. Dr.t says:

  Arjan: Watishetprobleem?Huizenzijnspotgoedkoop(lagemaandlast),renteiszeerlaag,duserwordtbijeenannuïtairehypotheekalmeteenstevigafgelost.Schuldenblijvenniet.Enerwordteenstukmindergeleenddanvoordecrisis.Nederlandiszo’nbeetjehetrijkstelandvanEuropa.

  Laat je niet gek maken Arjan, kopen is al decennia goedkoper dan huren gebleken.

  Het is zelfs een van de belangrijste oorzaken in het onstaan van vermogensongelijkheid. CBS heeft dat netjes uitgerekend.
  Een woning bezitten levert simpel weg veel op. Ongeveer 20.000 per jaar ben ik er op vooruit gegaan, als ik naar mijn situatie kijk tussen nu en 10 jaar geleden.

 299. Latida says:

  Arjan: Nederland is zo’n beetje het rijkste land van Europa.

  Dat valt wel mee hoor, er zitten er nog minstens een handvol landen bij die het beter doen dan Nederland.

  De Nederlandse economie is daarbij voor haar success voor een groot deel afhankelijk van internationale markten en dus extra kwetsbaar als de wereldeconomie in de problemen komt.

  http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=tec00113

 300. maff says:

  Hoeveel ben je waard ?

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/06/vermogen-huishoudens-bijna-10-procent-hoger-in-2016

  Vermogen huishoudens bijna 10 procent hoger in 2016

  1,7 miljoen huishoudens een negatief vermogen en 167 duizend miljonairs ( gemiddeld 1.5 miljoen )

 301. Dr.t says:

  Dat kwetsbare is nu het geval en vroeger ook al. We hebben het van onze handelsgeest hebben en niet van bijvoorbeeld de zware industrie.

  Wees blij dat we er zo goed voorstaan. Maar dat laatste wil maar niet lukken geloof ik.

  https://www.nu.nl/geldzaken/5121068/doorsnee-vermogen-huishoudens-groeit-met-10-procent.html

 302. Dr.t says:

  Maff die 1,7 miljoen huishoudens betreffen de woningeigenaren niet, vergeet je er bij te zeggen.
  Zo kun je alles wel beroerder maken dan het is.

  Gemiddeld 10 procent erbij aan vermogen, dat was decstrekking van het verhaal..

 303. maff says:

  Met de groeten van Mars 🙂

  Curiosity at Martian Scenic Overlook

  https://www.youtube.com/watch?v=U5nrrnAukwI

 304. maff says:

  ps: …je verwacht het niet!…

  🙂 niks mis met koeien https://i.makeagif.com/media/10-10-2015/wWmTOE.gif

 305. maff says:

  Ondertussen in Grunn ……
  Wat kost een huis ?

  Gemeentelijke belastingen, gemiddeld 1000 per jaar

  https://noordelijkbelastingkantoor.nl/wp-content/uploads/2017/12/NBK015_FOR_Aanslag_gecombineerd.png

 306. Nico de Geit says:

  Dr.t: kopen is al decennia goedkoper dan huren gebleken

  Zie zeepbelgrafiek.

 307. Nico de Geit says:

  ’Te veel fijnstof in Nederlandse huizen’

  Te veel fijnstof, onvoldoende luchtverversing, vochtproblemen en schimmel, lijken op het eerste gezicht niet zo schadelijk, maar kunnen leiden tot vermoeidheid, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen en op lange termijn longziekten als astma en COPD”, aldus het Longfonds.

  Bewoners kunnen de luchtkwaliteit volgens de gezondheidsorganisatie verbeteren door onder meer de afzuigkap langer aan te zetten en te ventileren door het raam vaker open te zetten.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1639369/te-veel-fijnstof-in-nederlandse-huizen

  Goede isolatie, slechte ventilatie…

 308. Dr.t says:

  Nico de Geit: Ziezeepbelgrafiek.

  Hmm even nadenken, conclusies trekken uit cijfers van het CBS of uit een ‘ zeepbelgrafiek’ …

 309. Dr.t says:

  Paradoxaal dat iedereen hier hoopt op een renteverhoging, en men liever niet wil dat banken er op vooruit gaan.

 310. Arjan says:

  Dr.t,

  Het is gewoon weer een van Geits standaard-oneliners. Inhoudelijk reageren is voor hem niet mogelijk.

 311. Arjan says:

  Latida,

  Heb ik hier verdorie een heel verhaal neergezet en dan kom je alleen maar hiermee aanzetten? Het ging over groei van particuliere schulden. Waarom is dat toch zo’n probleem in jouw ogen? Kunnen ze niet terugbetaald worden?

 312. Latida says:

  Arjan: Heb ik hier verdorie een heel verhaal neergezet

  Arjan: Huizen zijn spotgoedkoop (lage maandlast)

  Huizen zijn niet spotgoedkoop. Die zitten in een bubbel en zijn dus te hoog.

  Het geld zelf, dat is wel spotgoedkoop om te lenen. Maar dat is iets anders.

 313. Latida says:

  Arjan: er wordt een stuk minder geleend dan voor de crisis.

  Kun je dat aantonen? Ik betwijfel het namelijk.

  Een heel verhaal bestaande uit 5 zinnen met 4 fouten. Maar eerlijk is eerlijk, je gaat vooruit. Niet opgeven dus.

 314. Nico de Geit says:

  Dr.t: kopen is al decennia goedkoper dan huren gebleken

  Sinds de jaren ’50 tot 2008 was er een ENORME prijsstijging. Toen was het leuk om eigenaar te zijn. Er zaten ook slechte tijden bij, maar overwegend ging de prijs opwaarts.

  Nu ziet het er anders uit: tien jaar terug deden de huizen ongeveer hetzelfde als nu, en daar moet de inflatiecorrectie nog vanaf.

  Overdrachtsbelasting en sterfbelasting aan het eind, is weg. Net als de overige kosten koper. En mensen verhuizen nogal eens. Bij enorme prijsstijging geen probleem, nu hakt het er aardig in.

  En dan…. straks de eigen woning naar box 3 en de AOW inkomensafhankelijk. Als het even tegen zit word je gedwongen je eigen woning op te eten.

  Ik vraag me af, als ik 30 jaar zou blijven wonen in mijn huidige woning, of ik met kopen goedkoper uit zou zijn. Ik huur nu voordelig, want de verhuurder ‘heeft deze woningen niet zo duur gekocht’ en kan dus relatief voordelig verhuren.

  Verder: onderhoud. Woningen die hier verkocht worden worden meteen voor 150-200k gerenoveerd. Als huurder betaal ik gewoon mijn lage maandelijkse huur en heb nergens zorgen over.

  Geen idee hoe lang ik hier blijf wonen. Onder alle omstandigheden kan ik ieder moment mijn huur opzeggen. Gunstige verkoop van de woning is niet mijn probleem.

  Rente betalen en aflossen is bij het hogere segment denk ik altijd duurder dan alleen huur betalen. En als aan het eind van het traject de overheid er vandoor gaat met die spaarpot, dat is niet leuk voor die mensen. Die vragen zich dan af waarom ze altijd zo gesappeld hebben.

 315. Latida says:

  Arjan:

  Valt verder nog bij aan te tekenen dat de rente in Nederland nog altijd hoger is dan in andere Europese landen.

 316. Latida says:

  September 2017:

  “De schulden van de Nederlandse huishoudens (incl. instellingen zonder winstoogmerk) bedroegen eind juni 2017 ruim 760 miljard euro, ruim 3 miljard euro meer dan eind maart.”

  en

  “De toename van de schulden van huishoudens komt doordat zij in het tweede kwartaal meer woninghypotheken afsloten dan aflosten.”

  en

  “Schulden huishoudens omhoog na september 2014
  Na september 2014 zijn de schulden van de huishoudens gestegen, na een periode van daling. De stijging betreft vooral woninghypotheken. De woninghypotheekschuld liep op van 649 miljard euro eind september 2014 naar 669 miljard euro eind juni 2017. De niet-hypothecaire schulden stegen in dezelfde periode van 88,5 miljard euro naar 91 miljard euro. ”

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/38/schulden-huishoudens-iets-omhoog

 317. Nico de Geit says:

  Dr.t: Het is zelfs een van de belangrijste oorzaken in het onstaan van vermogensongelijkheid.

  Dat is een heel foute aanname. Je zou dat ook van de bitcoin kunnen beweren: de belangrijkste oorzaak in het ontstaan van vermogensongelijkheid.

  Je wordt niet rijk door met geleend geld een woning te kopen, te beleggen op de beurs of in botcoins te gaan. Soms is dat natuurlijk zo, maar historisch gezien is beleggen met geleend geld uiterst risicovol, en geeft het een laag rendement omdat je het geld moet lenen.

 318. Latida says:

  “Al met al en het niet meegetelde vermogen daargelaten zijn huishoudens met elkaar €323 miljard armer dan in 2008. 1,7 miljoen huishoudens hebben een negatief vermogen en 166.000 huishoudens zijn miljonair – met een gemiddeld vermogen van €2,57 mio.”

  https://www.daskapital.nl/5150299/huishoudens-nog-altijd-eur323-miljard-armer-dan-in-2008/

 319. Nico de Geit says:

  Dr.t: Het is zelfs een van de belangrijste oorzaken in het onstaan van vermogensongelijkheid.

  Je moet ook even dat filmpje kijken van Karin, Uitstel van executie:

  Nico de Geit: Karin kocht ruim twaalf jaar geleden een ruime woning in Rotterdam.

 320. Latida says:

  Vergeleken met 2006 waren er in 2016 4 keer zoveel mensen met een negatief vermogen als in 2016 (!)

  https://imgur.com/a/7PzmX

 321. Dr.t says:

  Nico de Geit,

  Geit volgens mij is er een veschil tussen een feit en een aanname.
  Dat de negatieve vermogens vooral in de hoek van de huurders zijn terug te vinden, Is simpelweg te constateren.

  Een aanname is bijvoorbeeld de stelling dat het aangaan van een lening, leidt tot een bevordering van negatief vermogen.

 322. Nico de Geit says:

  Dr.t: Paradoxaal dat iedereen hier hoopt op een renteverhoging

  Wie hoopt er hier op een renteverhoging?

 323. Dr.t says:

  https://www.nu.nl/economie/5122484/europese-commissie-verwacht-sterkere-economische-groei-in-nederland.html

  Latida zie het eens van de positieve kant, het is echt niet alleen maar kommer en kwel.

 324. Nico de Geit says:

  Arjan: Het ging over groei van particuliere schulden. Waarom is dat toch zo’n probleem in jouw ogen? Kunnen ze niet terugbetaald worden?

  Nee, dat kan niet. Schulden kunnen onmogelijk worden terugbetaald, omdat het terug te betalen bedrag groter is dan het oorspronkelijke bedrag, vanwege de rente die erbij komt.

  Schulden kunnen dus alleen maar groeien. Nieuwe muppets zijn noodzakelijk. Als de muppets op zijn klapt het systeem. Of als de rente omhoog gaat, enz.

  Dan is dus een reset nodig. Vanuit de pensioenkassen bijvoorbeeld. Of een ‘eenmalige’ rijkenheffing. Een huizenbezitter wordt dan ook maar tot de rijken gerekend. Rijk = sitting duck.

 325. Dr.t says:

  Winstgevende leningen oftewel investeringen bestaan niet meer. Alweer wat geleerd.

 326. Latida says:

  Glimlachen

  “De voortekenen kunnen bedriegen maar het heeft er toch desalniettemin veel van weg dat we aan het begin van de krach staan.

  Weer is met geld alleen maar meer geld gemaakt, en nog steeds is er geen paal en perk gesteld aan belastingvlucht en luchtverkoperij.

  En dus zien we ze weer, de trillende neusvleugels en hysterische oogjes van over rust en kalmte orerende beleggingsadviseurs, en dus horen we ze weer, de verhalen over dat het om tijdelijk ongerief gaat.

  Plus de waarschuwing of zo mag je het natuurlijk ook noemen, het dreigement dat niemand, ook niet de grootste nonvaleur en uitvreter, hierom mag lachen of leedvermaak koesteren, want we lijden er allemaal onder en gaan er allen onder lijden.

  Goeie raad: ga es lekker in je oude plunje op hullie hun favoriete terras zitten.

  Besteed voor een keertje je uitkering van een hele maand aan de te gekke koffie die ze daar tappen, en vraag een van die zitters of je zijn krant straks mag lenen.

  Vervolgens ga je zitten glimlachen. Gewoon, op de manier waarop zij dat doen op de televisie, in hun reclames, in hun talkprogramma’s en tijdens hun polletieke toespraken. Een grijns van oor tot oor.”

  https://www.stelling.nl/kleintje/actueel/overzicht-actueel/onze-milde-kant-004

 327. Latida says:

  Dr.t: Latida zie het eens van de positieve kant, het is echt niet alleen maar kommer en kwel.

  Dat wil ik best proberen maar leg eens uit waarom er 80 miljard of 60 miljard of weet ik veel hoeveel miljarden worden ingezet door de ECB of hoe het ook mag heten om allerlei steunaankopen te doen?

  Waarom is dat nodig als het zo goed gaat?

  En wat gebeurt er als ze daarmee stoppen?

 328. Latida says:

  “Purchases of marketable debt instruments increase the Eurosystem holdings of such instruments and inject liquidity into the banking system.”

  Waarom zou je liquiditeit in het bankensysteem moeten injecteren als dat bankensysteem gezond is?

 329. Latida says:

  “The Eurosystem started to buy corporate sector bonds under the corporate sector purchase programme (CSPP) on 8 June 2016. The measure helps to further strengthen the pass-through of the Eurosystem’s asset purchases to financing conditions of the real economy, and, in conjunction with the other non-standard monetary policy measures in place, provides further monetary policy accommodation.”

  Wat heb ik eraan als burger als de ECB dat allemaal opkoopt?

  Wat betekent dat voor de concurrentiepositie van het midden en kleinbedrijf als het grootbedrijf op deze schaal wordt ondersteund terwijl de rente zo laag wordt gehouden?

  Waarom stijgen de lonen niet of nauwelijks mee met de economische groei?

  Waarom is het besteedbaar inkomen in Nederland zo laag (15e plek in EU)?

  Wat is de rol van banken in de toekomst als men nu al het eigen pensioen kan teruglenen?

  Wat betekent de opkomst van cryptomunten die internationaal opereren werkelijk voor de geldmarkten die nationaal opereren en waardoor banken vastzitten aan nationale wetgeving terwijl cryptomunten wetgeving juist ontwijken?

  Wat betekent het werkelijk voor de rol van banken als de opkomst van het crowdfunding in het midden en kleinbedrijf in hetzelfde tempo blijft doorgroeien?

  Het uitwinnen van hypotheken als voornaamste onderdeel van je bedrijfsplan kan natuurlijk heel lang goed gaan en heel winstgevend zijn, maar tegen welke prijs is dat op de lange termijn?

 330. Latida says:

  “Besteedbaar inkomen van huishoudens staat al bijna veertig jaar vrijwel stil”

  https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/februari/besteedbaar-inkomen-huishoudens-nederland-staat-vrijwel-stil/

 331. Latida says:

  “Sinds het aantreden van Rutte 1 in 2010, toen de politiek als een gek de lasten ging verzwaren en begon te bezuinigen (Rutte 1 en 2 hebben in zes jaar tijd € 52 miljard aan de economie onttrokken), is het inkomen van Nederlandse burgers met pakweg twaalf procentpunt gekelderd. En ja, daar heeft de Rabobank zelf een grote rol bij gespeeld. De huizenzeepbel, die de bank zelf als marktleider hypotheken mede heeft helpen opblazen, spatte in 2010 uit elkaar en heeft een forse bijdrage geleverd aan de lange recessie waar de Nederlandse economie vanaf dat jaar mee werd geconfronteerd. Daar hoor je Rutte en de Rabobank niet over. En daar worden ze door journo’s ook nimmer over doorgezaagd.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/we-re-fcked?share=1

 332. Latida says:

  “Vanaf eind 2004 explodeert de derivatenhandel. Nederland hoort bij de koplopers. Er is op een gegeven moment voor 600 biljoen (600.000.000.000.000) dollar aan derivaten in omloop, tien keer zoveel als het daadwerkelijke bruto mondiaal product. De Amerikaanse superbelegger Warren Buffet noemt deze in stukjes verpakte hypotheekobligaties ‘financiële massavernietigingswapens’. Hij krijgt gelijk: ze leggen een bom onder het financiële systeem.

  Veel schuld blijkt niet te zijn gedekt. Daarom hebben staten de afgelopen jaren geld bijgedrukt en de schulden overgenomen, om maar zo veel mogelijk roulatie in het systeem te houden.
  ‘Klopt, en daaruit kunnen we één conclusie trekken: de echte crisis is nog niet begonnen. We werken nu toe naar een staatsbubble. Het collectief leent nu aan de staat, totdat de staat geen leningen meer krijgt of failliet gaat. Dat is voor enkele staten onvermijdelijk.’

  Een landenzeepbel. Banken zijn massaal staatsobligaties gaan kopen met de goedkope crisisleningen die ze hebben gekregen, legt Verbrugge uit. Dat lijkt heel veilig. Hoe groter het risico is dat Griekenland, Spanje of een Oost-Europees land zijn schulden niet kan afbetalen, des te hoger wordt de rente die beleggers vragen, maar daardoor komt het faillissement voor zo’n land dichterbij. Alle beleggers loeren op het gunstigste moment om er, nét voor de klap, uit te stappen.”

  https://www.filosofie.nl/nl/artikel/26507/wie-schept-er-nog-waarde.html

 333. Latida says:

  Macro / micro

  “Volgens de Nationale ombudsman hebben gemeenten de schuldhulpverlening ontoegankelijk gemaakt.”

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/19/gemeenten-laten-burgers-met-schulden-bungelen-a1588980

 334. Dr.t says:

  Latida:
  “PurchasesofmarketabledebtinstrumentsincreasetheEurosystemholdingsofsuchinstrumentsandinjectliquidityintothebankingsystem.”

  Waaromzoujeliquiditeitinhetbankensysteemmoeteninjecterenalsdatbankensysteemgezondis?
  Omdat zowel sterk als zwak presterende landen in een geldsysteem verenigd zijn.

 335. Latida says:

  Apathie

  “Afhaken is sowieso een probleem. Van de mensen die zich melden voor schuldhulp, valt 30 tot 50 procent „gedurende het toegangsproces” af. Komen mensen niet opdagen voor een afspraak, dan plegen de meeste gemeenten weliswaar een telefoontje of ze schrijven een mail of brief, maar dat volstaat niet, zegt de Ombudsman. Hij noemt het bovendien „opmerkelijk” dat menig gemeente kiest voor het sturen van een brief. „Immers, een groot deel van deze mensen staat erom bekend post niet te openen.””

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/18/schuldhulp-krijgen-spring-dan-eerst-door-deze-hoepels-a1588969

 336. Latida says:

  Dr.t: Omdat zowel sterk als zwak presterende landen in een geldsysteem verenigd zijn.

  En dus moet men bovenop de nationale schuldenberg ook nog eens gaan aflossen op de schulden van landen die het nog bonter hebben gemaakt?

  De EU was toch aflossingsvrij en een gedeelde munt toch alleen maar handig bij de grens?

  Dit is toch niet uit te leggen aan kiezers?

 337. Latida says:

  Onderling

  “Het kabinet en gaswinningsbedrijf NAM zijn het onderling eens over de vergoeding van de schade van de gaswinning in Groningen. ”

  en

  “De nieuwe regels gelden voor alle schade die is gemeld na 31 maart vorig jaar. Voor oudere schademeldingen gelden de oude regels nog, maar de NAM heeft volgens Wiebes beloofd het uiterste te doen om die naar tevredenheid van de Groningers af te handelen. Daarvoor trekt de NAM nog eens 50 miljoen euro uit.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1641615/nam-en-kabinet-eens-over-vergoeding-schade

 338. Dr.t says:

  Dat was vroeger niet echt andersin de zuidelijke landen, handelstekorten, daardoor ontstonden schulden, recept geld bijdrukken, zwakkere munt, inflatie. Door inflatie werden de schulden minder waard, door zwakkere munt nam de export echter weer weer toe en trok het tourisme weer aan. En dat herhaalde zich dab.

  Nu schuilen die landen onder onze paraplu.
  Bijkomend effect de export in NL en Duitsland groeit sterk door de zwakkere munt.

  Ieder nadeel heb zijn voordeel.
  Je moet er vooral geen ethisch sausje over gooien ‘ maken het bont’ .
  Er is niemand die wat maakt, de gebeurtenissen maken zichzelf.

 339. Latida says:

  Niet de enige

  “The Royal Bank of Scotland, the UK mega-lender that has already cost British taxpayers over £90 billion in bailouts, losses, fines and legal fees, could be about to face its biggest scandal yet following allegations staff were routinely “trained” to forge customer signatures.

  First, managers were taught how to fake the names on key customer documents, according to whistle-blowers at the bank, cited by the Scottish Mail on Sunday. Staff were then allegedly shown how to download authentic signatures from the bank’s online system, trace them on to new documents by holding them against a window and to photocopy the paperwork a number of times, to “obscure the image somewhat” and thus avoid detection — a blatantly criminal practice that allegedly became commonplace throughout the bank to speed up processing.”

  https://wolfstreet.com/2018/02/06/bailed-out-rbs-systemically-forged-customer-signatures-whistle-blowers/

  “Het onderzoek bij ABN Amro loopt nog, maar nu al is duidelijk dat het aantal hypotheekadviseurs dat gefraudeerd heeft flink groter is dan eerder was vastgesteld. Volgens de bank staat inmiddels vast dat zeker negentig van zijn adviseurs zelf handtekeningen van klanten onder documenten hebben gezet. ”

  https://nos.nl/artikel/2144988-tientallen-hypotheekadviseurs-abn-amro-zetten-valse-handtekeningen.html

 340. Latida says:

  “Visser geeft toe dat hij onder meer handtekeningen van de directeur van de Rijksgebouwendienst, van de gemeentesecretaris van Almere en van medewerkers van bouwbedrijf Kondor Wessels heeft vervalst. Visser beweert dat hij dat heeft gedaan op verzoek van zijn ‘huisbankier’ en ‘allerbeste vriend’, voormalig directievoorzitter Peter Keur van Rabobank-dochter FGH Bank. Het Openbaar Ministerie meent dat Visser de vervalsingen nodig had om nieuwe kredieten van de bank te krijgen”

  en

  “Dat daarna achtereenvolgens Rabobank en SNS aangifte tegen Visser deden vanwege valsheid in geschrifte, is volgens Visser allemaal ‘geregisseerd’ om hem te laten struikelen. Als de rechtbankvoorzitter de ex-vastgoedmagnaat vraagt wat het belang geweest kan zijn van de Rabo om Eurocommerce te laten ploffen, antwoordt Visser: ‘De banken wilden eigenaar worden van al ons vastgoed. De tent is leeggeroofd. Door de Rabo.’ In de wandelgangen voegt Visser daaraan toe: ‘Bankiers zijn ratten.’ Recht in het gezicht van zijn rechters noemt de voormalig vastgoedtycoon zijn berechting ‘een omgekeerd Neurenberg-proces’.”

  https://fd.nl/ondernemen/1174647/vastgoedman-ger-visser-bekent-vervalsen-huurcontracten

 341. Latida says:

  “Onder de documenten die Deloitte van de rechtbank aan Vestia moet verstrekken, bevindt zich onder meer een gespreksverslag van een Deloitte-medewerker met Vestia-kasbeheerder Marcel de Vries, plus gegevens en waardebepalingen van de derivatenportefeuille van Vestia.

  De Vries moet nog voor de strafrechter verschijnen.

  Deloitte mag van de rechtbank wel het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en de Staat als rechtsopvolger van de inmiddels opgeheven corporatietoezichthouder CFV in vrijwaring oproepen.

  Dit betekent dat Deloitte in deze schadeclaimprocedure haar mogelijke verantwoordelijkheid eventueel deels of geheel naar de Staat of het WSW kan doorschuiven.””

  https://fd.nl/economie-politiek/1240937/accountant-deloitte-moet-dossiers-over-derivatendrama-openen-voor-claimend-vestia

 342. Steven says:

  Dr.t: de gebeurtenissen maken zichzelf.

  staat nu een mooie piek op de koersen in wallstreet. Dat zakt straks naar mijn idee lekker verder.

 343. Arjan says:

  Nico de Geit: Nee, dat kan niet. Schulden kunnen onmogelijk worden terugbetaald, omdat het terug te betalen bedrag groter is dan het oorspronkelijke bedrag, vanwege de rente die erbij komt.

  M’n bek valt open van verbazing, dit is echt de domste uitspraak die ik in jaren op dit forum gelezen heb.

 344. Arjan says:

  Latida: Kun je dat aantonen? Ik betwijfel het namelijk.

  Een heel verhaal bestaande uit 5 zinnen met 4 fouten. Maar eerlijk is eerlijk, je gaat vooruit. Niet opgeven dus.

  Pfff, LTV fors omlaag, aflossingsverplichting, LTI fors omlaag. Moet ik dat nu nog steeds gaan uitleggen? Brengt me weer bij mijn vraag: wat is precies het probleem van die schulden?

 345. Nico de Geit says:

  Arjan: M’nbekvaltopenvanverbazing,ditisechtdedomsteuitspraakdieikinjarenopditforumgelezenheb.

  Kijk, dat geeft een beetje het niveau van Arjan aan, al dan niet gespeeld.

 346. Arjan says:

  Latida: Dit is toch niet uit te leggen aan kiezers?

  Je schat de gemiddelde kiezer wel erg hoog in. Tegelijkertijd denk je zelf ook de wijsheid in pacht te hebben. Een mening is OK, maar heb ook een beetje vertrouwen in de kennis en kunde van onze bestuurders. Het is niet allemaal perfect, maar de democratie is op sommige punten echt aan het doorslaan. Nu moet er zelfs een referendum komen over het tegenhouden van het afschaffen van de wet Hillen. Mensen hebben geen idee waar het over gaat. Populisme is het echte probleem.

 347. Latida says:

  svg,

  Arjan: LTV fors omlaag, aflossingsverplichting, LTI fors omlaag. Moet ik dat nu nog steeds gaan uitleggen? Brengt me weer bij mijn vraag: wat is precies het probleem van die schulden?

  Je praat nog steeds onzin in internationaal opzicht, en zegt precies wat ze je in de krant vertellen. Naief of expres? Ik vind het moeilijk om het eerste te geloven – maar goed. Ik leg het jou nog 1 keertje uit:

  Max LTV is nog steeds 100%, en moet minstens verder omlaag naar 90 % of zelfs 80% en is dus nog steeds veel te hoog. Bovendien is men meer dan 2 decennia te laat begonnen met het afbouwen hiervan.

  LTI omlaag?

  “De gemiddelde Loan to­ Income ratio (LTI, de verhouding tussen de hypotheeklening en het huishoudensinkomen) van nieuwe hypotheken ligt al sinds 2012 stabiel rond de 3,6. Het Nibud wijst er op dat maximaal lenen in termen van LTI meer dan gemiddeld voorkomt bij alleenstaanden en eenoudergezinnen.”

  https://www.nvb.nl/feiten-cijfers/2135/woning-en-hypotheekmarkt.html

  Je roept wel veel maar je toont niets aan. Waarom zouden we jou wel op je blauwe ogen moeten geloven?

 348. Latida says:

  Over de aflosverplichting:

  “Kijk eens hoe prudent wij zijn, vanaf nu als je leent voor een huis moet je het nu ook echt gaan terugbetalen”

  Dit is in vrijwel alle landen de afgelopen 30 jaar al zo geweest, en in Nederland denkt men hiermee aan te tonen dat men innovatief en probleemoplossend bezig is??

  Ondertussen mag men nog steeds het volle aankoopbedrag lenen, en wordt de leencapaciteit stilletjes verhoogd door ieder jaar het tweede inkomen voor 10% meer mee te tellen om de maximale hoogte van de hypotheek te berekenen.

  Verder dient de HRA nog altijd helemaal afgeschaft te worden.

 349. Steven says:

  Arjan: wat is precies het probleem van die schulden?

  schulden zijn altijd een probleem (toch?). Vooral als ze hoger zijn dan jaren inkomen.

 350. Latida says:

  Arjan: heb ook een beetje vertrouwen in de kennis en kunde van onze bestuurders. Het is niet allemaal perfect, maar de democratie is op sommige punten echt aan het doorslaan. Nu moet er zelfs een referendum komen over het tegenhouden van het afschaffen van de wet Hillen. Mensen hebben geen idee waar het over gaat. Populisme is het echte probleem.

  Laten we zeggen dat je gelijk hebt wat populisme betreft,, wat gaan we eraan doen?

  Hier is de definitie van populisme uit de van dale:

  “po·pu·lis·me (het; o)

  “neiging zich te richten naar de massa van de bevolking”

  Welke politieke partij maakt zich hier niet schuldig aan? Het is allemaal 1 pot nat dat elkaar met modder besmeurt.

  Ook de politiek kampt dus met een enorme vertrouwenscrisis, en daarmee het openbaar bestuur.

  Bestuurders moet je kunnen afrekenen op hun resultaten. Daar worden ze namelijk voor betaald.

  Als men dat veelvuldig en bij voortduring achterwege laat, dan is op enig moment natuurlijk het hek van de dam.

  Hier een oud bestuurder die smeekt om een toekomstvisie, ik heb er al zoveel aangehaald hier:

  https://www.youtube.com/watch?v=GjG6QzqWSCw

 351. Steven says:

  Als ik ook maar 100 euro moet terug betalen aan een kennis vind ik het al een probleem. Laat staan 100.000 plus rente.

  schuld is een probleem. Als je het prima vindt omdat je maandlasten weinig zijn dan begrijp ik dat ook wel, maar die schuld blijft een probleem. 🙂

 352. Arjan says:

  Steven: Als ik ook maar 100 euro moet terug betalen aan een kennis vind ik het al een probleem. Laat staan 100.000 plus rente.

  schuld is een probleem. Als je het prima vindt omdat je maandlasten weinig zijn dan begrijp ik dat ook wel, maar die schuld blijft een probleem.

  De huur die jij maandelijks betaalt is de 100% rente die je huurbaas ontvangt voor het verhuren van z’n woning aan jou. 🙂

 353. Luisindepels says:

  Even kijken: Latida, Geit, Steven. Nee, niks nieuws onder de zon.

 354. Steven says:

  Arjan: De huur die jij maandelijks betaalt is de 100% rente die je huurbaas ontvangt voor het verhuren van z’n woning aan jou.

  Maar wellicht heeft hij schulden en ik niet. Dus ben ik rijker. 🙂

 355. Arjan says:

  Latida,

  Gematigde politieke partijen moeten gewoon niet teveel meegaan in die populistische bullshit.

  Wat gaan we eraan doen? Niks. Stem verstandig en maak gewoon het beste van je leven. 🙂
  Na een paar decennia is het afgelopen met je en heb je je druk gemaakt om niks.

 356. Arjan says:

  Steven: Maar wellicht heeft hij schulden en ik niet. Dus ben ik rijker.

  Het pensioenfonds waar Geit van huurt iig niet. 🙂

 357. Luisindepels says:

  Latida,

  Leuk nieuwtje (uit 2014). En nu?

 358. Luisindepels says:

  Steven: Maar wellicht heeft hij schulden en ik niet. Dus ben ik rijker.

  Maar zijn bezit telt dus niet mee?

 359. Luisindepels says:

  Steven: Maar wellicht heeft hij schulden en ik niet. Dus ben ik rijker.

  Rijker niet. Wel dommer…

 360. Steven says:

  Luisindepels: Maar zijn bezit telt dus niet mee?

  Ik heb ook bezit en daar zit geen cent schuld op.

 361. Arjan says:

  Steven: schuld is een probleem. Als je het prima vindt omdat je maandlasten weinig zijn dan begrijp ik dat ook wel, maar die schuld blijft een probleem.

  Mijn huis is een halve ton meer waard dan m’n schuld. Maand na maand wordt dat verschil groter.

 362. Steven says:

  eerst vraagt Arjan wat het probleem is van schulden. Daar geef ik een duidelijk antwoord op en het eindigt met een antwoord van Luisindepels dat bezit wel moet meetellen.

  Bezit is bezit en een hypotheek is schuld.

 363. Arjan says:

  Steven: eerst vraagt Arjan wat het probleem is van schulden. Daar geef ik een duidelijk antwoord op en het eindigt met een antwoord van Luisindepels dat bezit wel moet meetellen.

  Bezit is bezit en een hypotheek is schuld.

  Natuurlijk moet dat meetellen, het geeft aan in hoeverre de schuld afgelost kan worden.

 364. Steven says:

  Arjan: Mijn huis is een halve ton meer waard dan m’n schuld. Maand na maand wordt dat verschil groter.

  mijn brommer is ook flink meer waard geworden, maar ik sta er nog wel 10.000 voor in de schuld. Denk nou een keer iets verder door man. Straks zit je met de gebakken peren.

 365. Arjan says:

  Steven: mijn brommer is ook flink meer waard geworden, maar ik sta er nog wel 10.000 voor in de schuld. Denk nou een keer iets verder door man. Straks zit je met de gebakken peren.

  Je denkt dat prijzen binnenkort met 50% dalen in een jaar tijd ofzo? Brengt me weer bij mijn oorspronkelijke vraag: wat is precies het probleem van die schulden?

 366. Nico de Geit says:

  Zowel mijn huisbaas als die van Steven lenen helemaal niks om eigenaar te zijn van al die woningen. Het zijn partijen die bulken van het geld, en van ellende hebben ze woningen in bezit. Ik weet niet wie precies de huisbaas is van Steven maar het zal ongetwijfeld ook een zeer vermogende partij zijn.

  Geen schulden dus, geen bank. Gewoon iedere maan netjes je lage huur betalen.

  Dan komt er een huiseigenaar voorbij die meent dat je beter een huis kunt kopen met een lening, een lening van de bank. Als je geen geld hebt om een huis te kopen dan kun je beter huren.

  Als je heel veel geld hebt doe je er misschien goed aan om een derde van je vermogen in je eigen woning te stoppen. Verder blijft het gewoon een rekensommetje.

  Niks rekensommetje, bij velen geeft de emotie de doorslag. Als ze een huis kopen menen ze dat ze iets bereikt hebben. Ze praten dat dan goed, zonder enige onderbouwing.

  En als ik dan de vraag stel hoe ik met 1k huur per maand ooit beter af zou kunnen zijn door mijn woning van 400k te kopen, blijven ze in gebreke met het antwoord. Want dat kan namelijk niet. De verhuurder kan het alleen zo goedkoop verhuren omdat ze het zelf niet zo duur gekocht hebben.

  Dat blijkt ook wel: als het nu vrij komt wordt het verkocht, en dan hebben ze toch dikke winst. Het zou ook kunnen dat er toch weer een nieuwe huurder in komt, omdat ze met het geld geen kant op kunnen.

 367. Steven says:

  Arjan: wat is precies het probleem van die schulden?

  Mensen hebben geen idee van schulden en vergeten Japan, USA, Spanje en Ierland waar er gewoon inderdaad 50 procent vanaf ging. Dat gebeurt gewoon een keer. Geen idee wanneer: maar de prijzen zijn duidelijk te hoog.

 368. Nico de Geit says:

  Stel: ik leen Arjan 100 geitensteentjes. Ik kom overeen dat hij mij over 4 jaar 110 geitensteentjes terug moet betalen. Arjan vindt het prima.

  Vier jaar later wil Arjan zijn schuld terug betalen en komt erachter dat er maar 100 geitensteentjes zijn in de hele wereld. En hij moet er 110 terugbetalen. Dat kan dus niet. Hij komt er 10 tekort.

  Moeilijk hè?

 369. Arjan says:

  Steven: Mensen hebben geen idee van schulden en vergeten Japan, USA, Spanje en Ierland waar er gewoon inderdaad 50 procent vanaf ging. Dat gebeurt gewoon een keer. Geen idee wanneer: maar de prijzen zijn duidelijk te hoog.

  Je vergeet weer aflossing en bespaarde huur mee te nemen. 50% in een jaar tijd? Of 5% per jaar? Ben je aan het einde van de rit echt goedkoper uit met je huurwoning?

 370. Steven says:

  Arjan: Ben je aan het einde van de rit echt goedkoper uit met je huurwoning?

  Dat ben ik zowieso niet na tig jaar huren. Maar ik heb wel op 10 verschillende plekken gehuurd: daar waar het me uitkwam. Beviel het me niet dan hup naar iets anders.

 371. Arjan says:

  Nico de Geit: Stel: ik leen Arjan 100 geitensteentjes. Ik kom overeen dat hij mij over 4 jaar 110 geitensteentjes terug moet betalen. Arjan vindt het prima.

  Vier jaar later wil Arjan zijn schuld terug betalen en komt erachter dat er maar 100 geitensteentjes zijn in de hele wereld. En hij moet er 110 terugbetalen. Dat kan dus niet. Hij komt er 10 tekort.

  Moeilijk hè?

  Daar heb je dus inkomenseisen voor Geit. Uiteindelijk betaal je 1000 geitesteentjes aan ‘rente’ voor je huurwoning en je lost niks af. Man wat een stompzinnigheid dit.

 372. Arjan says:

  Steven: Dat ben ik zowieso niet na tig jaar huren. Maar ik heb wel op 10 verschillende plekken gehuurd: daar waar het me uitkwam. Beviel het me niet dan hup naar iets anders.

  Mwja, dat is een voordeel van huren: maar laten we wel wezen: hoe gemakkelijk kun jij naar een andere huurwoning in Amsterdam?

 373. Steven says:

  Arjan: hoe gemakkelijk kun jij naar een andere huurwoning in Amsterdam?

  niet dus. maar daarom blijf ik dus voorlopig lekker goedkoop hier zitten. tot morgen overigens. ik moet idioot vroeg op.

 374. Arjan says:

  Steven: niet dus. maar daarom blijf ik dus voorlopig lekker goedkoop hier zitten. tot morgen overigens. ik moet idioot vroeg op.

  Sterkte met vroeg opstaan (in de kou)! Beide niets voor mij. 🙂

 375. Latida says:

  Toch knap van Arjen en Luisindepels dat ze zo selectief omgaan met informatie.

  Alleen datgene wat in hun eigen persoonlijke straatje past, is waar.

  Je moet toch een behoorlijk groot bord voor je kop hebben wil je geen probleem zien in wat er gaande is.

  Ze hebben allemaal zogenaamde gecalculeerde risico’s genomen, ze kunnen alleen niet zo goed rekenen.

  Verder halen ze (bewust) bij voortdurend macro- en micro-economie door elkaar, zo het hen uitkomt.

  Valse argumenten, hoogstwaarschijnlijk goedwillende trollende ambtenaren die nog nooit in hun leven ook maar een enkel risico hebben hoeven nemen.

  Voelen zich dan een hele piet dat ze zo slim zijn dat ze nu een paar tienduizend overwaarde hebben, en voelen zich de koning te rijk.

  Ik weet het want ik heb het zelf ook met verbazing meegemaakt en heb inmiddels een veelvoud aan overwaarde dan jou Arjen.

  Maar zo rijk als je je voelt, je kunt feitelijk geen kant op en dat zgn. geld waarmee jij je rijk rekent is precies hoe groot je eigen zeepbelletje is.

  Als je over dat geld will beschikken zul je je huis moeten verkopen.

  Tot die tijd is het gebakken lucht.

  Prijs is wat je voor iets betaalt.

  Waarde is wat je voor iets krijgt.

  Dat zijn twee verschillende zaken.

 376. Arjan says:

  Latida: Ik weet het want ik heb het zelf ook met verbazing meegemaakt en heb inmiddels een veelvoud aan overwaarde dan jou Arjen.

  Gefeliciteerd, je had toch cash een huis gekocht in Monaco?

  Rijk voelen is niet een goede omschrijving. Het voelt voor mij eerder veilig dat ik een stevige schok kan opvangen.

  Voor de rest: get a life en maak je niet zo druk. En hou alsjeblieft op met opzet mensen in een negatief daglicht te zetten. Over trollen gesproken…

 377. Latida says:

  Arjan: Mwja, dat is een voordeel van huren: maar laten we wel wezen: hoe gemakkelijk kun jij naar een andere huurwoning in Amsterdam?

  Als je eigen geld hebt is het vinden van een huurwoning vrijwel overal geen enkel probleem, zeker niet in Amsterdam.

  Zo werkt dat nu eenmaal.

  Je kunt als huurder zo vaak verhuizen als je wil en je uitgaven blijven voorspelbaar en dus beheersbaar en je loopt verder geen risico. Voor 20K per jaar kun je vrijwel wonen waar je maar wil in Nederland, ook in de binnensteden van de grote steden.

  Misschien is het in relevant om je eens af te vragen waarom grote bedrijven nog maar zelden hun vastgoed in eigendom hebben, en steeds vaker het vastgoed verkopen om het vervolgens terug te huren.

  De reden daarvoor is dat het beter staat in de boeken, dat de liquiditeitspositie van een bedrijf er door verstevigd wordt, dat er geen onverwachte uitgaven gedaan hoeven te worden voor onderhoud of andere zaken, en dat men zich in plaats van zich als vastgoedinvesteerder op te stellen gewoon kan bezighouden met waar men goed in is in plaats van alle rompslomp die komt kijken bij eigendom.

  Als je er dan ook nog eens geld voor moet bijlenen om te kopen is de keuze snel gemaakt.

  Koop een huis om er in te wonen, maar reken je niet rijk met overwaarde waarvan het onzeker is of en wanneer je die ooit op je rekening kunt bijschrijven.

  En in plaats van lage maandlasten zou je de lage rente nu moeten benutten om zoveel mogelijk extra af te lossen en een zo laag mogelijke LTV moeten nastreven voor vermogensvorming.

  Lage maandlasten gaan je daarbij niet helpen, dan duurt het langer om je hypotheek af te lossen en betaal je over de looptijd meer rente – niet slim.

  Als je echt stoer wilt zijn neem je minimaal 20% van de aankoopsom in eigen geld mee, en sluit je een hypotheek af voor max 15 jaar, en los je een verdere 30% af tijdens de eerste 5-8 jaar zodat je LTV zo snel mogelijk onder de 50% komt.

  Maar in Nederland kunnen mensen nog niet eens 10% eigen geld meebrengen, moeten ouders massaal bijspringen, moeten er startersleningen, hypotheekrenteaftrek en allerlei andere regelingen aan te pas komen zodat mensen maar kunnen kopen.

  Dat lijkt weinig op vermogensvorming.

  Kijk nog eens goed naar dit plaatje, even vergroten voor de details:

  https://imgur.com/a/7PzmX

  In 2016 4x zoveel mensen met een negatief vermogen vergeleken met 2006.

  Vermogens bovendien grotendeels (86%) in de meest kwetsbare vorm nl. stenen.

  Iedereen is rijk op papier maar steeds minder mensen kunnen het zich veroorloven om te verhuizen.

  Wat een rijkdom.

 378. Latida says:

  Arjan: En hou alsjeblieft op met opzet mensen in een negatief daglicht te zetten.

  Geef 1 voorbeeld.

 379. Latida says:

  Arjan: Rijk voelen is niet een goede omschrijving. Het voelt voor mij eerder veilig dat ik een stevige schok kan opvangen.

  Grappig om te horen uit de mond van een groninger..

  Je zult het toch eens moeten zijn met Nico die met geld op de bank heel wat beter in staat is om eventuele calamiteiten het hoofd te bieden.

  Je kunt je huis waarschijnlijk niet snel liquideren en als je door scheiding of werkeloosheid je hypotheek niet meer kunt betalen dan blijf je alsnog met een grote schuld achter, danwel zonder recht op gebruikmaking van allerlei voorzieningen.

  Als je van huren een luxe maakt, dan wordt kopen armoe.

 380. Nico de Geit says:

  Arjan: Het voelt voor mij eerder veilig dat ik een stevige schok kan opvangen.

  Als je klappen op wilt kunnen vangen is toch een eerste vereiste dat je je vermogen spreidt.

  Nu zit je geld in een hefboomconstructie, je belegt met geleend geld. Je hebt een huis gekocht met voor een deel geleend geld en voor een deel eigen geld. Dat is niet bepaald veilig.

  Er zullen ook mensen zijn die hun belegging in bitcoins veilig noemen omdat slechts een deel van hun inleg met geleend geld is betaalt.

  Als je geld in een woning stoppen is ook niet al te slim. 1/3 kan wel, dan hou je nog 2/3 over om elders te investeren. Slechts weinigen hebben zoveel geld.

 381. Latida says:

  Arjan: Gefeliciteerd, je had toch cash een huis gekocht in Monaco?

  Een appartementje.

  Arjan: Voor de rest: get a life en maak je niet zo druk.

  Lol. Ik ben niet degene die hier iedere dag komt om zijn eigen keuzes te verdedigen. jij wel.

 382. Deutsche Mark says:

  Arjan: Stijgende huizenprijzen zijn een teken van economische groei. Kun je blij mee zijn of niet. Zo werkt dat nou eenmaal. Wat wil je dan?

  Zo werkt het nou net niet meer.
  De huizenprijzen zwengelen de economie aan ipv omgekeerd. De investeringen van de bedrijven zijn alle lange tijd laag en echte innovatie ontbreekt. De schuldengroei is als enige motor overgebleven om de economie te stimuleren. Dat gaat imo niet bijster goed aflopen. Jij steekt daarvoor je kop in het zand, maar dat gaat niet helpen. De problemen zullen desondanks komen.

 383. Latida says:

  Hogerop

  Joop Visser zong er al eens over:
  https://www.youtube.com/watch?v=KdXvzTenAxI

  “’Te druk met ander werk’”

  “De politiechef zei dat er een markt van gebruikers is waarin eigenlijk weinig fout gaat. „Maar we moeten wel beseffen dat achter die enorme stroom van drugs in de stad een enorme georganiseerde misdaad zit.” Daarom vindt de politiechef dat er meer focus moet komen op de bovenkant van de drugshandel.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1643386/amsterdam-heeft-weinig-tijd-voor-drugsbazen

  vs.

  “De bank zou signalen hebben genegeerd dat klanten geld aan het witwassen waren. Het zou gaan om illegaal verkregen geld van drugkartels en andere criminele organisaties.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1643143/rabo-bloedt-flink-voor-witwaszaak-vs

 384. Latida says:

  Deutsche Mark: De huizenprijzen zwengelen de economie aan ipv omgekeerd.

  Ja precies dit is het probleem.

  Zodra de huizenprijzen dalen is het hele land in Paniek.

  Geloof dat het Wijffels was die zei dat Nederland 1 groot hedgefonds is.

 385. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  trol

 386. Deutsche Mark says:

  Dr.t:
  Nu schuilen die landen onder onze paraplu.

  En wij (de rijke landen, Dld. voorop) staan in de regen.

  En dat exportvoordeel van een zwakke munt is kolder. Dld. was vroeger met z’n sterke DM een nog betere exporteur dan nu.

 387. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Tja domkoppen als jij begrijpen eenvoudige verbanden nu eenmaal vaak niet.

 388. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Dat ze groeien, dommertje.

 389. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Gluiperds als jij zijn het echte probleem.

 390. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Half tonnetje maar…
  Valt me tegen van je.

 391. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Stompzinnig ben jij.

 392. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Stompzinnig ben jij!

 393. maff says:

  Deze twee identieke foto’s van een straat gaan viral – omdat je twee verschillende foto’s ziet

  https://www.businessinsider.nl/deze-twee-identieke-fotos-van-een-straat-gaan-viral-omdat-je-twee-verschillende-fotos-ziet/

 394. Steven says:

  Dax nu ook 2,5 procent in de min. Dan kan je het geld beter onder je kussen stoppen bij dit soort dalingen.

 395. Dr.t says:

  Deutsche Mark: Enwij(derijkelanden,Dld.voorop)staaninderegen.

  Endatexportvoordeelvaneenzwakkemuntiskolder.Dld.wasvroegermetz’nsterkeDMeennogbetereexporteurdannu.

  Een zwakke munt stiuleert de eport niet, weer wat ‘ geleerd’ .

  http://925.nl/archief/2015/08/10/nederland-exporteert-zich-de-eurocrisis-in/

 396. Latida says:

  33K per appartement

  “Het debat ging over vier flatgebouwen met 252 appartementen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Deze gebouwen, die aanvankelijk in bezit waren van de woningcorporaties Mitros en Portaal, werden leeg voor 0 euro aan Gemeentelijke Exploitatie Maatschappij (GEM) Kanaleneiland overgedragen. GEM Kanaleneiland is een publiek-private samenwerking van de twee corporaties, de gemeente Utrecht, en de aannemer Heijmans: ieder heeft 25 procent van de aandelen. GEM verkocht de flats voor negen miljoen euro door aan Aventicum, een joint venture tussen Credit Suisse First Boston en het beleggingsfonds van Qatar.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/utrechtse-wethouder-vastgoedblunder-qatar?share=1

 397. Latida says:

  moet 36K zijn

 398. Steven says:

  Dr.t,

  Ik vraag me bij jullie vaak dingen af. De Dow Jones is bijvoorbeeld verdubbeld in 5 jaar. Denk je dan bij de “correctie” het verdubbeld straks gewoon door of er kan makkelijk 25 procent af. (ik denk uiteraard dat er makkelijk 25 procent af gaat)

 399. Steven says:

  Het boven inflatie stijgen mislukt namelijk altijd ergens.

 400. Iemand says:

  Hallo

 401. Ar jan says:

  Deutsche Mark: Half tonnetje maar…
  Valt me tegen van je.

  Gewoon een flinke aanbetaling gedaan volgens Duits model. Wat is daar mis mee?

 402. Ar jan says:

  Deutsche Mark: Dat ze groeien, dommertje.

  De onzin van Geit verdedigen en niet kunnen lezen. Wat een domheid.

 403. Ar jan says:

  Deutsche Mark: Stompzinnig ben jij.

  Kleuterschool…

 404. Ar jan says:

  Deutsche Mark: gaat imo niet bijster goed aflopen

  Huren of kopen, meer keuzes zijn er niet.

 405. Ar jan says:

  Deutsche Mark: De schuldengroei is als enige motor overgebleven

  Dat is dus ook niet juist. Het is naar mijn mening wel een te grote factor geworden. Maar tegenover schulden staan bezittingen en die zijn in NL nou eenmaal een stuk hoger. Jij en Geit zijn in 2008 blijven hangen toen hypotheken in de regel niet afgelost werden. Dan waren die leningen vaak ook nog vaak hoger dan de waarde van het onderpand. Dat is bij nieuwe hypotheken nauwelijks meer het geval.

  Waar het dus om gaat is niet schuldengroei als motor van de economie, maar de vraag of deze schulden kunnen worden afgelost. Geit komt met het antwoord “nee, want rente” en jij staat daar achter. Sorry, maar dan maak je jezelf echt belachelijk.

 406. Dr.t says:

  Steven:
  Dr.t,

  Ikvraagmebijjullievaakdingenaf.DeDowJonesisbijvoorbeeldverdubbeldin5jaar.Denkjedanbijde“correctie”hetverdubbeldstraksgewoondooroferkanmakkelijk25procentaf.(ikdenkuiteraarddatermakkelijk25procentafgaat)

  Daar kun je wel eens gelijk in hebben Steven.

 407. maff says:

  Steven: Dan kan je het geld beter onder je kussen stoppen bij dit soort dalingen.

  Ga toch bankrunnen …… https://admin62b4b.davidicke.com/wp-content/uploads/2017/07/bankrun.gif

 408. Nico de Geit says:

  ‘Duizenden scholen kampen met een slecht klimaat. Ouders zouden het eigenlijk niet goed moeten vinden dat hun kinderen les krijgen in zulke slechte lokalen.”

  Dat vinden die ouders ook niet goed, en kinderen ook niet. Maar kinderen gaan onder dwang naar school, niet vrijwillig.

 409. Nico de Geit says:

  Huizenprijzen nog harder omhoog

  De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar nog harder dan vorig jaar. Die verwachting spreken economen van Rabobank uit in een nieuwe analyse over de woningmarkt.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1648949/huizenprijzen-nog-harder-omhoog

  Achter betaalmuur.

 410. Nico de Geit says:

  ‘Maar voor het onderhoud van een school, zoals het oplossen van een lekkage of schimmel, is niemand echt verantwoordelijk. Daarover is wettelijk niets afgesproken, met als gevolg vaak achterstallig onderhoud. “Niemand is nu de eigenaar van het probleem”, zegt Wientjes.’

  Lijkt me een onzin verhaal.

 411. Arjan says:

  Test

 412. Arjan says:

  Deutsche Mark: Gluiperds als jij zijn het echte probleem.

  Ga jij nou de onzin van Geit zitten verdedigen of zit je mij met opzet zwart te maken?

 413. Luisindepels says:

  Nico de Geit: Huizenprijzen nog harder omhoog

  Terecht.

 414. Latida says:

  “Als we even terugkijken, blijkt dat bijna alle banken in Nederland jarenlang een te hoge boeterente hebben berekend, die weer doorberekend werd in de rentemiddeling. Banken moesten dit corrigeren. Dit heeft ze in totaal rond de 32 miljoen euro gekost.”

  https://www.iex.nl/Column/274996/Wel-klagen-niets-doen.aspx

 415. Latida says:

  “Het gaat helemaal niet zo goed met de economie”

  “Volgens de cijfers zit Nederland in de lift, maar de beurskoersen dalen. Zijn dit eerste alarmsignalen? Volgens hoogleraar Theo Kocken is de financiële crisis van 2008 nooit echt goed opgelost. ”

  en

  “nze werkloosheid is bijvoorbeeld ongekend laag. Maar kort geleden heeft het CBS de definitie veranderd: eerst was je werkloos als je minder dan 12 uur per week werkte. Tegenwoordig pas als je minder dan 1 uur werkt. Minder werkloosheid klinkt als positief nieuws, maar de werkelijkheid kan heel anders zijn. ”

  en

  “”De huidige economische groei komt niet (alleen) van wat we als land verdienen, maar wordt bekostigd door nieuwe schuld. Dat het nu goed gaat met de bouw komt bijvoorbeeld doordat we nieuwe schulden maken door hoge hypotheken af te sluiten. De vraag is gegroeid en daardoor stijgen de prijzen, maar niet alleen omdat meer mensen een woning nodig hebben. De prijs wordt ook opgedreven omdat veel mensen een huis zien als een beleggingsobject waarvan ze rijk kunnen worden. Zo wordt een nieuwe bubbel gecreëerd.”

  https://www.trouw.nl/home/het-gaat-helemaal-niet-zo-goed-met-de-economie~ab061562/

 416. Nico de Geit says:

  Peter Schiff: de schulden maken niet uit, tot het opeens wel uitmaakt. En dan doelt hij op een oplopende rente.

 417. Luisindepels says:

  Latida,

  Haha heerlijk. Zal ik voor de gein weer eens wat van je dommigheden aanstippen? Of zullen we uit de oude doos gaan graaien: Latida’s stellige dommigheden uit 14-15-16?

 418. Luisindepels says:

  Tjonge. In 2018 koopwoningen waarschijnlijk al op zelfde prijspeil als 2008. Zijn een aantal figuren hier die dat voor volkomen onmogelijk hebben gehouden… Benieuwd wat hun visie daar op is?

 419. Nico de Geit says:

  Drie graden Celsius in mijn huurkeuken, en dat is dus met de verwarming heel licht aan. Want het moet boven nul blijven, ander bevriezen de leidingen.

  21 graden Celsius achter het toetsenbord. Ik zit hier op een drie-laags geïsoleerde mat van 3 x 3 m, dichtbij de verwarming. Bijna tropisch dus.

 420. Dr.t says:

  Arjan: GajijnoudeonzinvanGeitzittenverdedigenofzitjemijmetopzetzwarttemaken?

  Zondebokken genoeg in het wereldje van .. heeft ie wellicht overgenomen van zijn duitse vriendjes.
  Mijn andere hypothese is dat een ventje van een jaar of 13 is die ervan houdt om mensen op stang te jagen.
  De kunst is om daar toch zoveel moehelijk begrip voor op te brengen, want waarschijnlijk kan hij er ook niets aan doen dat hij zo is,
  Andere neerhalen om jezelf beter te voelen is het mechanisme dat er achter zit. Daar weer achter zit een minderwaardigheidcomplex.

 421. Latida says:

  “The latest data shows that in a hunt for yield, pension funds and insurance funds in countries like Belgium, Brazil, India and the Netherlands are investing heavily in shadow banks.

  The authorities could consider exploring such activity by insurers and pension funds in more depth, the FSB report said.

  In some cases the pension and insurance-funded shadow banks in turn provide short-term funding for banks, a chain that could bring risks if markets turn bad.”

  https://www.reuters.com/article/us-g20-shadowbanks-fsb/shadow-banking-activity-continues-to-grow-fsb-report-idUSKBN18617B

 422. Latida says:

  Geen paniek

  Nieuws gepubliceerd op de vrijdag avond, vs. het ronkende nieuws van de rabobank over stijgende huizenprijzen:

  “Hypotheekrente sluipt omhoog”

  “De afgelopen weken hebben diverse geldverstrekkers de hypotheekrente iets verhoogd. Dit komt onder meer omdat de langetermijnrente op de kapitaalmarkten aan het oplopen is. Dit houdt in dat hypotheekverstrekkers meer geld kwijt zijn bij hun geldinkoop. Die hogere rekening wordt weer doorberekend naar de rente op consumentenleningen, zoals hypotheken.”

  en

  “’Meer verhogingen’

  Omdat de rente op de kapitaalmarkt echter flink hoger is, is volgens Van Bruggen en andere experts de kans groot dat er meer hypotheekrenteverhogingen zullen zijn de komende weken.

  Grote hypotheekverstrekkers stellen dat paniek om een rentestijging niet nodig is.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1652540/hypotheekrente-sluipt-omhoog

 423. Nico de Geit says:

  Wonen in een Volkswagen Caddy:

  https://www.youtube.com/watch?v=Uq-2xzgHak4

 424. Latida says:

  Aantal banken in Nederland gehalveerd sinds 2007

  “In the period between 2007 and 2016, the total number of banks in the Netherlands decreased from 99 banks in 2007 to 50 banks in 2016. In this period of time, the size of the banking sector as a whole in the Netherlands decreased. The total number of bank offices, for example, reached a total number of approximately 3,400 in 2008. In 2016, this was less than 1,700.”

  https://www.statista.com/statistics/586998/total-number-of-banks-in-the-netherlands/

 425. Nico de Geit says:

  In de VS schijnen mensen te zijn die hun bankrekening opzeggen. Ze leven dus off the grid, zonder bankrekening.

 426. Deutsche Mark says:

  Dr.t,

  Je hebt geen flauw benul van bedrijfseconomie, gehersenspoeld kontlikketje.
  Ga zelf maar uitzoeken waarom ik gelijk heb. Heb er geen tijd voor over.

 427. Latida says:

  Automatische orgaandonatie

  Off topic misschien, maar die nieuwe donorwet in Nederland is eng, en uiteindelijk wonen we allemaal in ons eigen lichaam.

  MedCure Amsterdam

  “Access to quality cadaveric anatomical specimens is fundamental to medical health technology advancement. Our European location will provide greater access to our services and enhance research within the medical community.”

  https://ryortho.com/breaking/medcure-opens-european-tissue-bank/

  “In addition to bulk cargo shipments to the Netherlands, where MedCure operates a distribution hub, the Oregon company has exported body parts to at least 22 other countries by plane or truck, the records show.”

  https://www.reuters.com/investigates/special-report/usa-bodies-export

  “Federal agents have seized records from a national company that solicits thousands of Americans to donate their bodies to science each year, then profits by dissecting the parts and distributing them for use by researchers and educators.”

  en

  “Commonly known as body brokers, these businesses often profit by targeting people too poor to afford a burial or cremation. Reuters documented how people who donate their bodies to science may be unwittingly contributing to commerce. Few states regulate the body donation industry, and those that do so have different rules, enforced with varying degrees of thoroughness. Body parts can be bought with ease in the United States. A Reuters reporter bought two heads and a spine from a Tennessee broker with just a few emails.

  MedCure, founded in 2005, is based outside Portland, Oregon, and has offices in Nevada, Florida, Rhode Island and Missouri, as well as Amsterdam, the Netherlands. ”

  https://www.reuters.com/article/us-usa-bodies-fbi-exclusive/exclusive-fbi-agents-raid-headquarters-of-major-u-s-body-broker-idUSKBN1D72SL

 428. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Ik geef m’n eigen mening. En zwart maken doe je jezelf al, door de onzin die je hier neerkloddert.

 429. Deutsche Mark says:

  Luisindepels,

  Leg uit?

 430. Deutsche Mark says:

  Dr.t,

  Bla bla blub….

 431. Deutsche Mark says:

  Dr.t,

  O ja, heb je nog een argument?

 432. Steven says:

  Dr.t: Andere neerhalen om jezelf beter te voelen is het mechanisme dat er achter zit.

  Gewoon logisch nadenken is beter

 433. Latida says:

  “We worden steeds ouder” – als de VS het voorland is voor NL, dan stopt de stijging van de gemiddelde levensverwachting. Zouden ze dan de pensioenleeftijd ook weer terug op 65 zetten?

  “With average American life expectancy at 78.6 years in 2016—down .1 years from the year before—Americans are expected to live 1.5 fewer years than people in other Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) nations, including the U.K., Canada, France, and 31 others.

  In 1960, the U.S. had the highest life expectancy on Earth, 2.4 times higher than the rest of the OECD.

  “It may not sound like much, but the alarming story is not the amount of the decrease but that the increase has ended,” said Woolf.

  While the U.S. is still as rich or richer than other wealthy countries, the study notes, “its wealth is not inclusive. Its social contract is weaker than in other countries—those in need have less access to social services, healthcare, or the prevention and treatment of mental illness and addiction. The ‘American dream’ is increasingly out of reach, as social mobility declines and fewer children face a better future than their parents.”

  https://www.commondreams.org/news/2018/02/08/fueled-broken-social-contract-study-finds-inequality-and-despair-driving-us-life

 434. maff says:

  ‘Nu is het eindspel, de laatste morfine voor de economie is opgebruikt’

  Het gaat helemaal niet zo goed met de economie

  https://www.trouw.nl/home/het-gaat-helemaal-niet-zo-goed-met-de-economie~ab061562/

  https://d1yhils6iwh5l5.cloudfront.net/charts/resized/52082/large/z_cart_6.jpg

 435. maff says:

  Schmull met een zeepbellersgrafiek ( Des Snorks ) LOL

  DE RACE TEGEN DE KLOK

  http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/2018/02/de-race-tegen-de-klok_7.html

 436. Nico de Geit says:

  Meer dan de helft van de kinderen in de Nederlandse steden komt oorspronkelijk uit de derde wereld. Je moet behoorlijk blind zijn als je niet ziet dat dat gevolgen gaat hebben. Blijkbaar rust er nog steeds een taboe op.

 437. svg says: