Waarschuwing voor te hoge schulden bij Nederlandse huishoudens

Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwt voor de hoge schuldenniveau’s bij huishoudens in Nederland. De vele uitstaande hypotheken en andere leningen kunnen immers betalingsproblemen in de hand werken als de rente weer gaat oplopen.

Andere belangrijke uitdagingen vormen de economische gevolgen van het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en langetermijnkosten in verband met de vergrijzende bevolking. Moody’s heeft zijn kredietbeoordeling voor Nederland evenwel niet aangepast. Nederland blijft daardoor met zijn AAA-status en stabiele verwachting op het hoogste niveau.

Toch economische groei

Het ratingbureau verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 3 procent groeit en volgend jaar met 2,5 procent. Op de korte termijn kunnen zaken als de brexit en het toenemende protectionisme in de wereld nog wel roet in het eten gooien.

Moody’s is overigens niet de eerste die wijst op de hoge schulden van Nederlandse huishoudens. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben dit ook al meerdere keren aan de kaak gesteld.

Share Button
Tagged with: , ,
41 comments on “Waarschuwing voor te hoge schulden bij Nederlandse huishoudens
 1. ps says:

  Maff, vorig draadje 🙂

  https://i.giphy.com/BYwRaahvPn84g.gif

 2. Hans- says:

  Mede schuldige: Hr Stef Blok, Waarschijnlijk gedreven door de Rabo Bank.

 3. Hans- says:

  Waarom koopt Mario Draghi geen hypotheken op? Als hij staats obligaties opkoopt, kan hij toch ook hypotheken opkopen.Die staats obligaties gaan de schedder in, want aan wie kan je die zooi verkopen? En de schulden zijn NIET af te betalen.

 4. Hans- says:

  De aflosvrije hypotheken die straks opnieuw gefinancierd moeten worden, gepaard gaan met huisuitzetting…dat gaat niet gebeuren, denk je dat de bank een miljoen mensen het huis uit kan zetten…Of koopt de staat dan deze huizen op voor de instroom uit Afrika?? Kan zo maar gebeuren, ze hebben tienduizenden sociale huur woningen aan buitenlandse investeerders verkocht. En die hebben maar een doel, max. rendement, ten koste van onderhoud, met dank aan Hr Stef Blok en vazallen.Door de instroom moet de staat ze huren,hoe heet dat…Karma??

 5. Hans- says:

  Hoe moet dat met de 30 jaren huizen, en rampen bouw uit de 50/60 jaren..Energie neutraal maken in de komende jaren? Dat wordt slopen, en koopt de staat dan deze afbraak huizen voor mark conforme bewoonbare prijzen, gaan de prijzen nog verder omhoog!

 6. Hans- says:

  Ik stem vandaag uiteraard VVD, dan weet ik zeker dat mijn huis prijs zal stijgen!

 7. Frans says:

  Hans-: Waarom koopt Mario Draghi geen hypotheken op?

  Doet ie ook, verpakt en al.

 8. Frans says:

  Hans-: En de schulden zijn NIET af te betalen.

  Tuurlijk niet, was ook nooit de bedoeling.

 9. Steven says:

  Hans-: en rampen bouw uit de 50/60 jaren.

  Vrijwel elk huis gaat niet langer mee dan tig jaar. Dus je hebt altijd een afschrijvings beeld. Uitzonderingen zijn natuurlijk de woningen uit de gouden eeuw en zo, maar daar zit dan weer veel onderhoud aan en zo. Maar een vinex is waarschijnlijk na 50 jaar een 50 procent minder waard. (behalve dan nu in Nederland)

 10. Latida says:

  Is er ooit een referendum geweest waar wel gehoor aan is gegeven?

  Economie is vertrouwen, wordt weleens gesteld. Vraagt dan niemand zich af wat de lange termijn gevolgen zijn van het verwerpen van weer een referendum resultaat door de politiek?

  Wat zijn de werkelijke kosten zijn van een afkalvend vertrouwen in de representatieve democratie?

  “Het is ook goed mogelijk dat het kabinet de inlichtingenwet ongewijzigd invoert, of de bevolking nou voor of tegen heeft gestemd. Coalitiepartijen gaven vooraf namelijk al duidelijk aan dat ze weinig zin hadden om te luisteren naar de nee-stem. Het kabinet deed dat ook door met grote spoed het raadgevende referendum te willen afschaffen. De Tweede Kamer heeft inmiddels al voor deze afschaffing gestemd.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1821866/door-verdeeldheid-kan-kabinet-uitslag-makkelijker-negeren

  “The 2018 Edelman TRUST BAROMETER reveals a world of seemingly stagnant distrust. People’s trust in business, government, NGOs and media remained largely unchanged from 2017 — 20 of 28 markets surveyed now lie in distruster territory, up one from last year. Yet dramatic shifts are taking place at the market level and within the institution of media.”

  https://www.edelman.com/trust-barometer

 11. Arjan says:

  Latida,

  Off topic. Je bent weer aan het spammen.

 12. Nico de Geit says:

  ‘De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft voor tweede achtereenvolgende kwartaal de toetsrente op 5% vastgesteld. Dit is het percentage waarmee geldverstrekkers volgend kwartaal moeten rekenen om te bepalen of een hypotheek verantwoord is.

  Door gebruik te maken van de toetsrente moet worden voorkomen dat stijgingen van de rente na afloop van de rentevastperiode consumenten in de financiële problemen brengen.’

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1823561/toetsrente-hypotheken-opnieuw-5

 13. Latida says:

  Wat kinderen voor lunch eten in verschillende landen:

  https://www.providr.com/what-children-eat-for-lunch

  In Nederland:

  “Kinderen in Nederland eten veel te ongezond, constateert Jaap Seidell. Hij is als hoogleraar voeding en gezondheid werkzaam bij de VU en met Rinnooy Kan verbonden aan het preventieprogramma ‘Alles is gezondheid’. “Bijna geen van de kinderen voldoet aan de richtlijnen voor gezonde voeding”, zegt Seidell tegen RTL Nieuws.”

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/nederlandse-scholen-moeten-warme-lunch-serveren

 14. NewKidInTown says:

  De geld-stromen (en de waanzin ervan) van de EU duidelijk uitgelegd. Zeer de moeite waard, wel in het DUITS.

  Europa in der Krise (Universität Leipzig, 20.06.2017)

  https://www.youtube.com/watch?v=0rvlJJDQf78&list=RDqq-u4MTeLfA&index=28

  Overigens, het lijkt echt UGLY te worden op de aandelenmarkten, wat kan dat betekenen voor de huizenmarkt ?

  de futures vanmorgen vroeg:
  AEX -3,15%
  DAX -2,66%
  DOW -3,60%
  S&P -3,16%
  NASDAQ -3,47%

  VIX (volatiliteit of FEAR-index) +30,68% IN EEN DAG !

 15. maff says:

  Nikkei 225
  INDEXNIKKEI: NI225 – 23 mrt. 15:15 GMT+9
  20.617,86Price decrease974,13 (4,51%)

  ps,

  🙂 back to the basic 😉 https://dl0.creation.com/articles/p092/c09270/ape-to-man-ILLUSION.jpg

 16. ps says:

  maff, 🙂

  …it’s áll an illusion!
  http://www.luckytv.nl/buddies-mark-macron/

 17. Nico de Geit says:

  ‘Twee miljoen huizen in 2030 van aardgas af’

  ,,Iedereen weet dat aardgas, een bron van CO2-uitstoot wegens klimaatverandering geen toekomst heeft”

  https://www.gelderlander.nl/binnenland/twee-miljoen-huizen-in-2030-van-aardgas-af~a33fd79e/

 18. washuurdertot2016 says:

  NewKidInTown:
  Degeld-stromen(endewaanzinervan)vandeEUduidelijkuitgelegd.Zeerdemoeitewaard,welinhetDUITS.

  EuropainderKrise(UniversitätLeipzig,20.06.2017)

  youtube.com/watch?…MTeLfA&index=28

  Overigens,hetlijktechtUGLYtewordenopdeaandelenmarkten,watkandatbetekenenvoordehuizenmarkt?

  defuturesvanmorgenvroeg:
  AEX-3,15%
  DAX-2,66%
  DOW-3,60%
  S&P-3,16%
  NASDAQ-3,47%

  VIX(volatiliteitofFEAR-index)+30,68%INEENDAG!

  Dat betekent o.a. rentedaling , zie 10 jaarse rente
  https://www.bloomberg.com/quote/GNTH10YR:IND

 19. Mr. Marty says:

  De schulden zijnsoordelen hoog omdat de huizenprijzen exorbitant hoog zijn. Ze worden opgepompt om winsten te maximaliseren. Iedereen profiteer ervan, de notaris, de hypotheekadviseur, de makelaar, de projectontwikkelaar, de aannemer en aanverwante bedrijven. Ik ben blij dat het goed gaat met de economie, maar ik ben niet blij met die huizenhoge hypotheek om een fatsoelnlijke eensgezinswoning in de randstad te kunnen kopen. Wat je nu ziet is, dat het maximale wordt uit de consument geperst om een huis te kunnen kopen. Een klein renteschok omhoog (zoals in de VS) brengt de hele motor tot stilstand. De betaalbaarheid neemt al af. Huizen staan langer te koop en de verkoopaantallen nemen af. Tekenen dat de rek eruit is. De rente hoeft hier niet eens voor te stijgen. Volgende huizencrisis op komst?

 20. Nico de Geit says:

  We zitten dus aan het eind van de ‘return to normal’:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble-thumb.png

  300 jaar Herengracht grafiek:

  https://www.fhamers.nl/wp-content/uploads/huizenprijzen_300jaar.jpg

  Dalingen van 50-60% zijn historisch niet bijzonder.

  De zon schijnt, iedereen heeft volop werk. Aflossingsvrij wordt een probleempje na 2034. De leningen tegen extreem lage rente van nu worden een probleem als de rente stijgt – ooit loopt de vastgezette lage rente af.

  Maar de muziek kan ook eerder stoppen met spelen. De economie wordt aangejaagd met goedkoop geleend geld. Muppets lenen het geld en zorgen dat het in de economie terecht komt via hun woning. Als de geldpomp stopt, of zelfs alleen maar minder gaat pompen, zakt de hele opblaaspop in elkaar.

  Het moet niet mijn probleem worden.

  Minder leencapaciteit, minder uitgaven. Minder werk, meer werklozen, die minder uitgeven, de neerwaartse spiraal. Fijn als je dan geen verplichtingen hebt.

  Mensen vragen zich dan af: hoe heb ik ooit zo stom kunnen zijn zo mega veel te lenen?

 21. Nico de Geit says:

  De Herengracht grafiek: na een piek komt een stevige daling, altijd. En 2008 was een hoogtepunt dat slechts éénmaal in de 300 jaar voorkomt.

  Vanuit historisch perspectief is het dus klaar: die daling komt er. Na 2008 had hij door moeten zetten maar alles werd uit de kast gehaald om de daling een halt toe te roepen.

  Zelfs de pensioenfondsen werden ingezet om krotten op te kopen, via pensioenen verstrekt aan muppets. Als die muppets werkloos raken kunnen ze niet terugbetalen.

 22. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Zelfs de pensioenfondsen werden ingezet om krotten op te kopen, via pensioenen verstrekt aan muppets. Als die muppets werkloos raken kunnen ze niet terugbetalen.

  Geen pensioenen, leningen.

  Het pensioengeld werd uitgeleend aan muppets om een krot te kopen. En op die manier jagen ze de economie aan. Dan hoeft de overheid geen geld te lenen om dat te doen. Nu staat de schuld op naam van de muppets.

  Niet alle woningen zijn krotten natuurlijk, maar heel vaak wel.

 23. Latida says:

  Hoogopgeleide jongeren stemmen in meerderheid niet voor VVD of CDA:

  https://twitter.com/NOS/status/976908168101007360/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

 24. Latida says:

  Nico de Geit: Vanuit historisch perspectief is het dus klaar: die daling komt er. Na 2008 had hij door moeten zetten maar alles werd uit de kast gehaald om de daling een halt toe te roepen.

  Inderdaad, ik denk dat ik nog niet 1 keer een complete (was-)lijst heb gezien met alle prijsopdrijvende maatregelen die genomen zijn om de huizenprijzen omhoog te stuwen, variërend van (gl-)huurverhogingen tot slooppremies tot belastingvrije schenkingen & uitverkoop sociale woningvoorraad, het opdrijven van de maximale leenruimte door een steeds groter deel van het tweede inkomen mee te tellen, startersleningen, schaduwbanken die zich niet aan dezelfde wetgeving hoeft te houden, sluiting bejaardenhuizen, renteverlagingen, minimalisering nieuwbouw, uitkeringskortingen bij samenwonen, hogere hypotheken voor minimale energiebesparende aanpassingen, verbod permanente bewoning vakantiehuizen, toestaan studieleningen in te zetten voor hypotheek, etc. etc. letterlijk te veel om op te noemen.

  En dan net doen of het ‘marktwerking’ is die huizenprijzen omhoog stuwt, met als resultaat woningnood, onbetaalbare huren, verdubbelde dakloosheid en onnodig grote risico’s voor de hele samenleving.

 25. Nico de Geit says:

  Ik ging helemaal niet stemmen, zou niet weten waarop. En die sleepnetwet is totale onzin want ze doen toch waar ze zin in hebben. Als je niet wilt dat het in het sleepnet komt moet je daar zelf voor zorgen. Ga er maar vanuit dat ze alles over iedereen verzamelen.

 26. Nico de Geit says:

  De meerderheid ging dus niet stemmen. Ze waren nog geen 18 of gingen gewoon niet. Democratie is iets voor de minderheid geworden.

 27. Hans- says:

  Stemmen,… waarvoor, dag na verkiezingen is alles weer bij het oude!Sprookjes,lees dan kinderboeken,of verdiep je in de politiek.Elke dag anders.
  De beurs heeft niets met de economie te maken, wel met Casino, en hebzucht!

 28. Nico de Geit says:

  Grafiekje gemiddelde hypotheekrente:

  https://cdn.businessinsider.nl/wp-content/uploads/2018/01/hypotheekrente-5-jaar-400×275.png

  ‘De almaar stijgende huizenprijzen worden mede gedreven door de extreem lage hypotheekrente, die lenen voor de financiering van een eigen woning spotgoedkoop maakt en uitnodigt tot een biedingsstrijd op basis van goedkoop krediet.

  Huiseigenaren met een hypotheek zijn dus gewaarschuwd: riemen vast als de kentering van de hypotheekrente z’n beslag krijgt.’

  https://www.businessinsider.nl/deze-hypotheekgrafiek-die-terug-gaat-tot-1965-maakt-duidelijk-hoe-ongezond-laag-de-hypotheekrente/

  Artikel van januari 2018.

 29. Nico de Geit says:

  Waarschuwing voor te hoge schulden bij Nederlandse huishoudens = Waarschuwing voor te lage rente bij Nederlandse huishoudens

  Wie is daar precies verantwoordelijk voor? Het is een systeemfout, een falend instabiel systeem. De rekening wordt bij de mensen gelegd. Of ze zitten straks in de ellende met hun hypotheek, of ze wonen letterlijk in de ellende of hebben helemaal geen woning.

  Toetsrente mag gerust omhoog en er mag ook een plan bij wat te doen bij werkloosheid, ziekte, scheiding, enz. En niet te vergeten het gas, van het gas af – dat is duur.

 30. Nico de Geit says:

  Terwijl in Nederland de zon schijnt, iedereen aan het werk is en er veel huizen tegen astronomische prijzen verkocht worden heeft de VS ruzie met China over de petrodollar. Het schijnt dat de VS die oorlog in Syrië uit wil vechten. Damascus bombarderen bijvoorbeeld. Rusland heeft al aangekondigd een aanval op bevriende staten niet te zullen accepteren. Zoiets kan een derde wereldoorlog inluiden.

 31. Nico de Geit says:

  Van het gas af – dat betekent in veel gevallen nieuwbouw. De oude zooi plat en nieuw bouwen. Wanneer wordt daar nu eindelijk eens werk van gemaakt?

  Huurwoningen gaan plat en maken plaats voor nieuwbouw, koopwoningen moeten eeuwig mee? Dat gaat gewoon niet, als was het alleen maar vanwege duurder wordende energie.

 32. washuurdertot2016 says:

  Nico de Geit:
  Vanhetgasaf–datbetekentinveelgevallennieuwbouw.Deoudezooiplatennieuwbouwen.Wanneerwordtdaarnueindelijkeenswerkvangemaakt?

  Huurwoningengaanplatenmakenplaatsvoornieuwbouw,koopwoningenmoeteneeuwigmee?Datgaatgewoonniet,alswashetalleenmaarvanwegeduurderwordendeenergie.

  zonnepanelen op het dak en overgaan op thermische-infrarood verwarming.
  http://www.groenehoedduurzaam.nl/elek-verwarming/thermische-infrarood-panelen/keramische verwarming.
  Mooier dan radiatoren en niets plat.

 33. maff says:

  De jaarlijkse huurverlaging in aantocht ?

  ‘Het gemiddelde huishouden dat in Nederland in armoede leeft spendeert 48% van haar inkomen aan wonen. Dit is het hoogste Europese percentage na Denemarken.’

  https://www.woonbond.nl/nieuws/arme-huishoudens-verwonen-bijna-helft-hun-inkomen

 34. maff says:

  Dit doe je als je schuld echt een probleem is geworden

  ‘Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hadden 1,7 miljoen Nederlandse huishoudens in 2016 meer schulden dan bezittingen’ ??????

  https://www.nu.nl/weekend/5190929/doe-als-schuld-echt-probleem-geworden.html

 35. Steven says:

  Net met een paar klikken een brief verstuurd. Als huurder gewoon doen: http://actiehuurverlaging.nl/

 36. Latida says:

  maff: Dit doe je als je schuld echt een probleem is geworden

  ‘Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hadden 1,7 miljoen Nederlandse huishoudens in 2016 meer schulden dan bezittingen’ ??????

  nu.nl/weekend/5190…obleem-geworden.html

  “Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hadden 1,7 miljoen Nederlandse huishoudens in 2016 meer schulden dan bezittingen. Zo’n 86 procent van de totale schuld (807,6 miljard euro) bestond uit hypotheekschulden.

  Dat betreft inmiddels dus bijna 700 miljard (!) euro (697)

 37. Latida says:

  “43% van de arme Nederlandse huishoudens spendeert meer dan 40% van het inkomen aan wonen. Dit is meer dan het Europese gemiddelde en meer dan landen als Zweden, het Verenigd Koninkrijk, en Frankrijk. Wanneer meer dan 40% van het gezinsbudget aan wonen wordt besteed, is een gezin officieel overbelast volgens de EU. Als die drempel overschreden wordt, wordt er aangenomen dat het algemeen welbevinden en de aanvaardbare levensstandaard bedreigd wordt.”

  https://www.woonbond.nl/nieuws/arme-huishoudens-verwonen-bijna-helft-hun-inkomen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*