NHG teert in op vermogen

door De starter

Vandaag kwamen de voorlopige NHG cijfers uit voor 2013. In het bijgaande persbericht was te lezen dat het toegenomen aantal verliesdeclaraties conform verwachting was. Ik vind het echter nog wel opvallend. In mei dit jaar werd namelijk bekend dat huizen met NHG garantie alleen nog verkocht mochten worden wanneer ze 95% of meer van de getaxeerde waarde opbrachten. Daarbij werden minder huizen op een veiling gebracht en ontstond voor de NHG de mogelijkheid de meestverdienend partner te laten blijven wonen in een woning als hij na een scheiding (bijna) genoeg verdient voor de hypotheek.

Ondanks al die maatregelen die onherroepelijk in eerste instantie (!) tot relatief MINDER verkochte woningen met NHG leiden is het totaal aantal declaraties dus met 27% gestegen. Ter info: om te kunnen declareren moet je eerst je huis verkopen.

Maar goed, conform voorspelling die toename dus geen reden tot paniek. Niet conform voorspelling was het feit dat ‘de pot’ leeg zou lopen. Begin vorig jaar meldde de NHG immers het volgende:

Per saldo is de prognose dat, mede door de verhoging van de premie voor nieuwe garanties (van 0,70% naar 0,85%), ook in 2013 sprake zal zijn van een positief resultaat voor het waarborgfonds.

Niets is minder waar; het vermogen liep terug van 786 naar 778 miljoen euro. Echter staan de inkomsten van de 85.200 nieuwe ‘instappers’ al in de boeken en is 8% van de declaraties nog niet afgehandeld. Als die een vergelijkbaar beeld vertonen als de andere 92% zal de NHG over 2013 zo’n 163 miljoen euro uitkeren. Daarmee loopt het vermogen terug van 786 naar 766 miljoen. In de uitgekeerde 163 miljoen tel ik dan wel de declaraties mee die van 2012 waren blijven liggen, maar bij verliezen is mij altijd geleerd deze gelijk in de boeken te zetten.

In andere woorden waren 85.000 nieuwe premies niet genoeg om 3.900 declaraties te dekken. Nu zeker een kwart van de huizenbezitters onder water staat geeft dat te denken. Om een nieuwe NHG-instapper te krijgen moet er immers ook een woning worden verkocht. Daarbij is de vraag hoeveel mensen in de toekomst voor NHG kiezen. De maximale hypotheek die onder NHG valt loopt steeds verder terug, net als de nagekomen garanties en beloften. Met een steeds lagere maximale Loan-to-value en een Nederlandse staat die geen AAA meer is zou de rentekorting ook kunnen teruglopen. Maar het belangrijkste is dat de NHG als je deze lijn doortrekt in een paar jaar failliet gaat zonder nieuwe instappers. Van een systeem dat puur op nieuwe instappers drijft krijg ik sowieso een wat ongemakkelijk gevoel.

Zelf voorziet men vanaf 2018 in ieder geval een snel herstel. Staat genoteerd.

Share Button
Tagged with: ,
356 comments on “NHG teert in op vermogen
 1. Tsjaa.. says:

  Duitse economie trekt de Europese economie uit het slop en doet dat door een nog niet eerder aanwezige zeepbel op te blazen. Ben benieuwd wanneer het fout gaat.

 2. Heinz says:

  Duitse huizenmarkt begint ook zelfde zeepbel te vormen als in Nederland, in de grote steden. Alleen de hypotheekvormen zijn niet zo absurd als bij ons.

 3. eric406 says:

  @artikel
  Komt bij dat de premie is verhoogd naar 1%

 4. Krisp says:

  Met 1% kosten en 0,1% korting op de rente sla ik de NHG inmiddels over: de terugverdientijd is te hoog. Ik vermoed dat anderen hetzelfde gaan doen.

 5. Dawg says:

  @Starter,

  Ik denk dat we eerst wat meer over de boekhoudkundige conventies die bij de NHG worden gehanteerd moeten weten voor we vermogensveranderingen gaan interpreteren. Misschien heeft de NHG wel een soort stroppenpot voor bovengemiddelde uitkeringen in een bepaald jaar. Ze hebben dan in feite al een deel van de verliezen van dit in voorgaande jaren als kosten geboekt en in mindering gebracht van het vermogen. Het totaal van de uitkeringen dit jaar zou daardoor veel hoger kunnen zijn het vermogensverlies. Om maar een s een mogelijkheid te noemen. Je kan in ieder geval niet zomaar ingaande en uitgaande kasstromen bij de NHG vergelijken en op grond daarvan uitspraken doen over de vermogenspositie. Maar misschien trap ik met deze opmerking een open deur in.

  Meer in het algemeen denk ik wel dat het risico op verliezen bij de NHG progressief zal gaan stijgen naarmate de prijzen verder dalen. Bij, zeg, de eerste 5% daling komt een bepaald cohort woningen met bijvoorbeeld gemiddeld 10.000 euro onder water. Bij de volgende 5% komt daar weer ongeveer 10.000 euro bij, maar tegelijkertijd is ook een nieuw cohort onder water komen te staan. Bij de volgende 5% daling herhaalt dit proces zich. Al onder water staande cohorten komen verder onder water en er komt een nieuw cohort bij. Kan nog gezellig worden bij de NHG.

 6. erik(trolnogimmerhier) says:

  NHG betalen jullie huurders. Vanaf 1 Juli weer een bergje er bij.

 7. racekever says:

  The Death Cross Of US Manufacturing
  http://www.zerohedge.com/news/2014-01-16/death-cross-us-manufacturing

  Corporations Have Record Cash: They Also Have Record-er Debt, As Net Leverage Soars 15% Above Its 2008 Peak
  http://www.zerohedge.com/news/2014-01-16/corporations-have-record-cash-they-also-have-record-er-debt-net-leverage-soars-15-hi

  Europa staat met Nederland voorop er eigenlijk nog slechter voor dan de USA, We zijn als land en EU verdeeld tegen onszelf door een oneerlijk business model waarbij arbeidskrachten uit oostbloklanden en verdere automatisering de concurentiestrijd winnen met eigen vakmennsen. Arbeid is daarmee een flexibel product geworden dat ge/outsourced wordt d.m.v uitzendbureaus en buitenlandse low cost productie.

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/davos/10577104/Fatal-spiral-of-fiscal-crises-threatens-global-economy-in-2014.html

  In het verlengde hiervan zal de afnemenende kredietverlening van banken, wat nauurlijk haaks staat op het zero rentevoet de rest van de oekonomie doen smoren. Met het uitzicht op TierIII van BIS Basel hoeven er geen prognoses meer gemaakt worden van onze huizenmarkt en bankensector, het is over and done with.
  NHG stroppenpot is een marginaal middel wat valt te vergelijken met een paracetamol tegen kanker.

  De Noren hebben de term Dutch Disease niets voor niks gehanteerd met betrekking tot de (niet)afhandeling van de slachtoffers van de beschadigde huizen in Groningen door gaswinning. Stroppenpotten zijn er niet meer, stroppen en hooivorken zijn er genoeg denk.

  ‘Fatal spiral’ of fiscal crises threatens global economy in 2014 Ballooning debt levels in advanced economies pose biggest threat to the global economy, World Economic Forum report warns
  http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/davos/10577104/Fatal-spiral-of-fiscal-crises-threatens-global-economy-in-2014.html

 8. Dawg says:

  racekever: Europa staat met Nederland voorop er eigenlijk nog slechter voor dan de USA, We zijn als land en EU verdeeld tegen onszelf door een oneerlijk business model waarbij arbeidskrachten uit oostbloklanden en verdere automatisering de concurentiestrijd winnen met eigen vakmennsen. Arbeid is daarmee een flexibel product geworden dat ge/outsourced wordt d.m.v uitzendbureaus en buitenlandse low cost productie.

  Dat verdienmodel van kapitaal loopt nu wel wereldwijd tegen de eigen grenzen op. Bij massaproductie hoort nu eenmaal massaconsumptie. Die waarheid kon 15 of 20 jaar worden ontkend met behulp van een massa schuldgeld, maar ‘t is nu een gevalletje wal en schip.

 9. racekever says:

  Vele macro economische data is al slechter als pre Lehman, Lagarde die met veel gezwam gisteren nog meer monetaire veruiming in europa wil hanteren om de volgens haar fragliele (niet) bestaande groei te groei te handhaven. Heel Europa de Dutch Disease? De boeren moeten nu ook al wegenbelasting gaan betalen net als de ecenomie weer gaat aantrekken volgens de experts, sarc. Friese gemeente Tytjerkstradyl moet 9 ton boeteclause betalen aan failliete projectontwikkelaar megahome volgens rechter, op wie gaat dit verhaald worden, en welke uitstaande schulden op grond wat niet verhaald wordt is staat offbalance? Peanuts natuurlijk omdat zowel Rijks als privaat de schuldkampioenen zijn van europa. Teveel Krediet is als Roundup het groeit heel snel maar wel dood.

 10. racekever says:

  Ja, precies massaconsumptie producten geproduceerd in lage lonen landen, verkopen in landen met extreme corparate fascisme model waar al 15 jaar loonmatiging is in het grootse gedeelte van de werkende bevolking.
  Waar bedrijfswinsten door de big corporations via KPMG praktisch onbelast naar de top gaat. Waar banken door het belastinggeld betaald via jan modaal overeind worden gehouden desnoods met een haircut. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Nederlands verdien/schulden model, zoiets ongeveer. Privatize gains, socialize losses.

 11. Magnum says:

  Hoe werkt die NHG eigenlijk bij de verkoop van zo’n NAM-huis met scheuren in Groningen?

  Als de Grunningers die koophole blijken te kunnen gebruiken of zijn ze daar net te behoudend gefinanced voor.

 12. racekever says:

  Waarom merk ik toch steeds meer dat er buiten de reguliere 80km wegen in Nederland 60km/ph uur is of wordt gehanteerd zelfs op boeren landwegen vind je al menige drempels waar je dan niet met 60 over heen kan. Heel vaak met een auto achter je in het kielzog, vaak een vrouw met een hybride mpv met wat kids die mij wel inhalen terwijl je dan al 70 rijdt. Valt mij erg op, zijn er toch wat spanningen in schuldenminnend hypotheekhoudend polderland die er tussen creche, school of eigen geleased huis afgejakkerd moeten worden. Of ben ik nou gek? Voel mij soms wereldvreemd, zal de tijd zijn.

 13. racekever says:

  In spanje gaat het toch economisch ook weer beter, vreemd dat er dan vandaag in 46 steden protesten zijn. Racekever snapt weer niks van dat herstel.

 14. racekever says:

  Oh ja, met herstel bedoelen ze vast CTRL AlT DEAFAULT.

 15. Dawg says:

  racekever,

  Dit alles overziend vraag ik me af: hooivorken? Wat is er mis met die goeie ouwe guillotine?

 16. Adamus says:

  Nico de Geit: Je kunt ook een put laten slaan of je regenwater opvangen.

  Daar moet dan een vergunning voor komem 😉

 17. Frans says:

  Nigel Farage!
  https://www.youtube.com/watch?v=Ea3npnStgco

  Corporate fascism, dat zeg ik! (gamma gesproken)

 18. Dirk says:

  Declaraties met 27% gestegen met nog wat procentjes erbij die nog niet afgehandeld zijn, mijn God hoe is het mogelijk om te zeggen dat het goed met de huizenmarkt gaat.

 19. Dirk says:

  “Maar het belangrijkste is dat de NHG als je deze lijn doortrekt in een paar jaar failliet gaat zonder nieuwe instappers. Van een systeem dat puur op nieuwe instappers drijft krijg ik sowieso een wat ongemakkelijk gevoel.”

  Zeg maar gerust een opgeblazen huizenmarkt 🙂

 20. Dirk says:

  erik(trolnogimmerhier): NHG betalen jullie huurders. Vanaf 1 Juli weer een bergje er bij.

  So What?
  Beter dan elke maand 1500 euro verliezen 😉

 21. Dirk says:

  Dirk: Beter dan elke maand 1500 euro verliezen 😉

  Nog erger zelfs, op het eind van de rit betaal je ook voor dat verlies nog is 1400 extra aan de bank… 2900 euro heeft dat geintje dan gekost, maarja de 1400 euro mag je 30 jaar over doen dan om terug te betalen en je krijgt daarvan 38% nog van terug van de belastingdienst, leuker kunnen we het voor u niet maken 🙂

 22. Dirk says:

  1500 + 850 (1400 – 38%) = 2350 euro per maand verlies.

  Een goed salaris is toch wel zo’n 3000 euro schoon in de maand, dus 3000 – 2350 = 650 in de maand dus eigenlijk hebben, dat is ruim beneden de 990 euro per maand.

  Laten we het onderwerp armoede er nog is bij gaan halen 😉

 23. peter z says:

  off-topic…

  ik heb een interesse in een huis, maar ik kan geen koopprijs van die in kadaster vinden (want kadaster laat aleen 2-3 jaar terug zien, en ik denk de woning was gekocht pre-2008)..

  einige idee waar ik dat sort van informatie kan vinden?
  alvast bedankt

 24. Maria says:

  Frans:
  Nigel Farage!
  https://www.youtube.com/watch?v=Ea3npnStgco

  Corporate fascism, dat zeg ik! (gamma gesproken)

  En wat heeft hij gelijk!

 25. Tsjaa.. says:

  Maria: En wat heeft hij gelijk!

  Inderdaad

 26. azijnseikerT says:

  Van “786 naar 766 miljoen”. Is het faillisement al aangevraagd?

 27. mafketell says:

  NHG blijkt nu sub-prime hypotheek ( de onderwatertjes ) en een woekertje ( veranderen legaal van de spelregeltjes ) tegelijk, en nu ook nog een Ponzi sceme? ( zonder nieuwe instappers ) lol je blijft lachen ……… 🙂

  De US kan nog veel van ons leren ………

 28. mafketell says:

  Voor de liefhebbers 🙂 Bezemer …….interview

  http://marketupdate.nl/columns/interview-dirk-bezemer-geld-is-geen-goud/

 29. mafketell says:

  Proest, over huisjes en oeoenomie 🙂

  http://www.adamzyglis.com/images/cartoon729.jpg

 30. Dirk says:

  ik ga is even een film opzetten 😉

  http://www.youtube.com/watch?v=gTmcotGCcpM

 31. mafketell says:

  Fitch handhaaft AAA rating NL outlook negative …..

  Steenrijk en geen cent te makken ……. 🙂 vrij vertaald

  http://www.reuters.com/article/2014/01/17/fitch-affirms-the-netherlands-at-aaa-out-idUSFit68419620140117

 32. mafketell says:

  Ondertussen en Ierland ….

  ‘ Banks are currently forced to write off close to 70pc of the value of some distressed mortgages — based on a 55pc fall in house prices ‘

  Snap ik niet …… Top hypotheken in Ierland ?

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/mortgage-losses-at-banks-may-be-less-than-feared-29924287.html

 33. erik(trolnogimmerhier) says:

  De laatste restjes van wat ooit een boeiend blog was, zie je hier voorbij komen. Ze weten dat het over is, maar blijven zoeken naar de paar negatieve puntjes en dat wordt flink uitvergroot. Gelukkig trekt dit blog steeds minder bezoekers en worden de deelnemers al lang niet meer serieus genomen in hun uitspraken. Tijd voor een andere hobby zou ik zeggen.

 34. richard de koning says:

  De NHG is slim bezig door hun voorwaarden zo aan te passen dat iedereen, die ze huis verkoopt er bijna geen aanspraak meer op kan maken (kopers 2001 tm 2008, schat ik). Mijn verwachting is dat we naar de prijzen van 2000/2001 terug gaan. Een daling van ongeveer 25-35 procent vanaf 2008.

  Hoe je het went of keert zijn ze goed bezig met weglopen voor hun verantwoordelijkheid. Niet meer dan 5 % onder de taxatie waarde bieden,is een slimme zet van hun.

  Zo gaan ze ervoor zorgen dat de grootste daling word opgevangen door inflatie etc. Ik verwacht dat ze er eerdaags nog 3% van maken. In 5 jaar tijd is dat dan 15% met inflatie erbij, en hoppaa weer 20% daling gehad. Waarvan 5% door inflatie, daar hebben ze over nagedacht.

 35. mafketell says:

  Spend, spend voor het te laat is 🙂

  http://www.bbc.co.uk/news/business-25758063

 36. Nico de Geit says:

  Erik, dit jaar wordt je woning weer 5% minder waard.

  Voor een woning die op 1 januari 2014 nog 230.000 euro waard was betekent dat dat dezelfde woning op 31 december 2014 nog ‘slechts’ 218.500 euro waard is.

  Dat is een verlies van 11.500 euro in 2014, dat is 958 euro per maand, 32 euro per dag.

  Als de daling hoger is, bijvoorbeeld 10% verdubbelen de bedragen. In 2015 is er een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

  Ik verwacht blijvend dalende woningprijzen. De babyboomers gaan met pensioen en de arbeidsproductiviteit van de Nieuwe Nederlanders schat ik niet al te hoog in. Lagere inkomens betekent lagere woningprijzen.

  Prijsdaling is nooit zeker. Misschien komt de bank binnenkort wel met onbeperkt lenen tegen 0% rente. Maar ik acht die kans gering. Minder lenen en een hogere rente is waarschijnlijker.

 37. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Voor een woning die op 1 januari 2014 nog 230.000 euro waard was betekent dat dat dezelfde woning op 31 december 2014 nog ‘slechts’ 218.500 euro waard is.

  Dat is een verlies van 11.500 euro in 2014, dat is 958 euro per maand, 32 euro per dag.

  Als de daling hoger is, bijvoorbeeld 10% verdubbelen de bedragen.

  Momenteel zie je overal ontkenning van de prijsdaling. Mensen maken zichzelf wijs dat het beter gaat, dat de daling voorbij is. Als ze er achter komen dat prijzen blijven dalen breekt misschien de paniek uit en wil vrijwel iedereen het schip verlaten.

 38. Nico de Geit says:

  mafketell:
  Spend, spend voor het te laat is

  http://www.bbc.co.uk/news/business-25758063

  Bankbiljetten met ‘verlopen datum’

  De tien-euro biljetten komen er aan. De vijfjes zijn er al, de twintigjes en vijftigjes liggen al op de plank. De oude biljetten zijn binnen afzienbare tijd niets meer waard.

  In Rusland is gelazer met het 5.000 roebel biljet (ca. 120 euro). Er zijn goede vervalsingen in omloop, dus dat betekent dat hij (op veel plaatsen) niet wordt geaccepteerd. Kan hier ook zo maar gebeuren. En dan word je verzocht te pinnen.

 39. Marketwatch says:

  De verkoopcijfers december zijn gepubliceerd en zoals door de meesten hier al verwacht is 2013 het slechtste jaar ooit geworden kwa verkopen sinds 1995:

  “In december 2013 registreerde het Kadaster 15.463 verkochte woningen. Dit is een daling van 10,9% ten opzichte van december 2012 (17.364).

  “Over geheel 2013 registreerde het Kadaster 110.094 verkochte woningen. Dit is een daling van 6,1% ten opzichte van 2012 (117.261).”

  http://www.kadaster.nl/web/Nieuws/Bericht/Kadaster-registreert-minder-verkochte-woningen-in-december-2013.htm

  De weg naar de makelaar weten de mensen steeds slechter te vinden blijkbaar…

 40. mafketell says:

  Nico de Geit,

  Geit, zijn wel héle oude biljetten, op de nu in omloop zijnde 50 Pound staat de Queen op …….. 🙂

  http://currencyguide.eu/gbp-en/50-pound-note-new.jpg

 41. mafketell says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Trollebol de ‘echte’ crisis is nog niet eens begonnen ….. de liquidatie fase is in aantocht ……

 42. azijnseikerT says:

  “Gelukkig trekt dit blog steeds minder bezoekers en worden de deelnemers al lang niet meer serieus genomen in hun uitspraken.” Hoe kom je aan deze wijsheden?

 43. mafketell says:

  NHG

  In 2013 hebben in totaal 4.522 (2012: 3.548) huishoudens vanwege een verlies na gedwongen verkoop een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie.

  Kadaster

  Over geheel 2013 registreerde het Kadaster 1.863 executieveilingen.

  Gedwongen verkoop is géén executie meer ? Veranderen van definitie ?

 44. ps says:

  mafketell:
  erik(trolnogimmerhier),

  Trollebol de ‘echte’ crisis is nog niet eens begonnen….. de liquidatie fase is in aantocht ……

  Trollebol gelooft ook in de sprookjes van de zus van Gerrit Zalm:
  http://img.vandaag.be/tmp/450/350/r/articles/201011080747-1_helend-medium-jomanda-opnieuw-voor-de-rechter.jpg

 45. Wie says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Super dat jij in ieder geval nog steeds op dit forum bent!

  Bereid jezelf voor op een jaar met zeer grote vermogensverliezen en houd ons op de hoogte van jouw status. Wees eerlijk dan kunnen anderen trollen er ook van leren.

 46. ps says:

  racekever:
  Waarom merk ik toch steeds meer dat er buiten de reguliere 80km wegen in Nederland 60km/ph uur is of wordt gehanteerd zelfs op boeren landwegen vind je al menige drempels waar je dan niet met 60 over heen kan. Heel vaak met een auto achter je in het kielzog, vaak een vrouw met een hybride mpv met wat kids die mij wel inhalen terwijl je dan al 70 rijdt. Valt mij erg op, zijn er toch wat spanningen in schuldenminnend hypotheekhoudend polderland die er tussen creche, school of eigen geleased huis afgejakkerd moeten worden. Of ben ik nou gek? Voel mij soms wereldvreemd, zal de tijd zijn.

  Dat is mijn ervaring ook, je hebt groot gelijk!

 47. Dirk says:

  Wie: Super dat jij in ieder geval nog steeds op dit forum bent!

  Bereid jezelf voor op een jaar met zeer grote vermogensverliezen en houd ons op de hoogte van jouw status. Wees eerlijk dan kunnen anderen trollen er ook van leren.

  Altijd vermakelijk als Eric de Troll weer eens iets van zich laat horen, ik was al bang dat hij zou gaan verdwijnen naar een forum van lotgenoten van hoe nu van de restschulden die maar blijven oplopen en oplopen af kunnen te komen, zo’n forum is geen speld in een hooiberg om te vinden, het ontbreekt hun echter aan centjes voor de opvang, wij hebben hier nog wel wat geld over voor de opvang.

  Dus ga je gang Eric de Troll…

  http://img14.imageshack.us/img14/1820/tissues.jpg

 48. ps says:

  In het FD van vandaag: ‘De woningmarkt lijkt minder sterk te herstellen dan tot nu toe werd aangenomen.’

  Je verwacht het niet…

 49. ps says:

  Oh oh…http://nos.nl/artikel/598585-dijken-in-de-randstad-veel-te-laag.html
  Groot deel van de randstad wordt bedreigd.
  Extra opletten op paalrot!

 50. ps says:

  racekever:
  In spanje gaat het toch economisch ook weer beter, vreemddat er dan vandaag in 46 steden protesten zijn. Racekever snapt weer niks van dat herstel.

  https://twitter.com/marimardona/status/423780195607543808/photo/1

 51. Apekool says:

  Marketwatch:
  “Over geheel 2013 registreerde het Kadaster 110.094 verkochte woningen [..]”

  kadaster.nl/web/Ni…in-december-2013.htm

  NHG jaarrapport 2013:

  Binnen de actuele NHG-kostengrens heeft ongeveer 90% van alle kopers de aankoop van de woning gefinancierd met NHG. NHG is dus onverminderd populair onder kopers. In 2013 hebben in totaal 85.200 (2012: 93.700) huishoudens de aankoop van hun woning gefinancierd met NHG. Dat is 9% minder dan in 2012. Deze daling laat zich verklaren door de afbouw van de NHG-kostengrens van € 350.000 naar € 320.000 per 1 juli 2012 en naar € 290.000 per 1 juli 2013. Deze afname van het aantal nieuwe NHG’s is wel minder dan verwacht. Achtergrond hiervan is dat de koopwoningmarkt in 2013 vooral in het NHG-segment is aangetrokken.”

  NHG zegt dat 90% van de huizen met NHG verkocht wordt, als ik mag aannemen dat ze het hebben over de huizen die in aanmerking komen voor NHG dan zijn er dus ca. 95000 huizen verkocht voor 3 ton en minder.

  Dat betekent dat er ca. 15000 huizen boven de 3 ton verkocht zijn afgelopen jaar.

  Op Funda staan er nog bijna 80000.

 52. erik(trolnogimmerhier),

  Ach wat, jouw EWF gaat elk jaar omhoog.

 53. Apekool says:

  mafketell:
  NHG: In 2013 hebben in totaal 4.522 (2012: 3.548) huishoudens vanwege een verlies na gedwongen verkoop een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie.

  Kadaster: Over geheel 2013 registreerde het Kadaster 1.863 executieveilingen.

  Gedwongen verkoop is géén executie meer ? Veranderen van definitie ?

  Gedwongen verkoop via “normale” kanalen is inderdaad geen executie veiling…

 54. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Ach wat, jouw EWF gaat elk jaar omhoog.

  En heel subtieletjes gaat de HRA stapje voor stapje verdwijnen 🙂

 55. Dirk says:

  Apekool: Gedwongen verkoop via “normale” kanalen is inderdaad geen executie veiling…

  Volgens mij gaan banken steeds meer mee in een lagere prijs inderdaad, dat is altijd nog beter dan een veiling.

 56. Dirk says:

  Dirk: En heel subtieletjes gaat de HRA stapje voor stapje verdwijnen 🙂

  Brieven ontvangen als “uw uitkering wordt stopgezet”, brievenbusvrees krijgen BRRRRRRR

 57. Dirk says:

  Apekool: Dat betekent dat er ca. 15000 huizen boven de 3 ton verkocht zijn afgelopen jaar.

  Op Funda staan er nog bijna 80000.

  De onderwijs directieleden/managers hebben hier een oplossing voor gevonden, die hebben zichzelf 15% loonsverhoging gegeven, u weet wel, dat extra geld dat naar het voortgezet onderwijs is gegaan.

 58. Nico de Geit says:

  ‘Juweliersketen Siebel verkeert in grote problemen. Alle winkels sluiten vanaf vrijdag hun deuren. De keten bestond in 2012 precies 100 jaar en kreeg in 2013 het predicaat Koninklijk.’

  http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/branche-beeld/22219125/__Problemen_bij_Siebel__.html

 59. Henk says:

  Is het ook iemand anders opgevallen dat de Telegraaf geen enkel woord wijdt aan de cijfers van het kadaster?

  Is toch opvallend dat ze de officiele overheidscijfers niet nieuwswaardig lijken te vinden, maar vorige week wel de marketing slogans van een deel groepje makelaars overnamen en van de daken schreeuwden.

  Gaat toch wel erg ten koste van hun geloofwaardigheid als onafhankelijk media, lijkt bijna alsof ze en dealtje oid hebben gesloten

 60. afbetaalde huiseigenaar says:

  peter z:
  off-topic…

  ik heb een interesse in een huis, maar ik kan geen koopprijs van die in kadaster vinden (want kadaster laat aleen 2-3 jaar terug zien, en ik denk de woning was gekocht pre-2008)..

  einige idee waar ik dat sort van informatie kan vinden?
  alvast bedankt

  probeer: miljoenhuizen.nl
  geen garantie maar de moeite waard

 61. afbetaalde huiseigenaar says:

  erik(trolnogimmerhier):
  De laatste restjes van wat ooit een boeiend blog was, zie je hier voorbij komen. Ze weten dat het over is, maar blijven zoeken naar de paar negatieve puntjes en dat wordt flink uitvergroot. Gelukkig trekt dit blog steeds minder bezoekers en worden de deelnemers al lang niet meer serieus genomen in hun uitspraken. Tijd voor een andere hobby zou ik zeggen.

  on y soit qui mal y pense.. maar dan noch heb ik sterk de indruk dat het juist jouw hobby is erik..

  daarnaast kom je echt heel binair over.. markt was slecht tot dat jij kocht ( en wat wilde je toen maar wat graag je voordeel doen met dit blog)

  en nu post kauf.. is het tegendeel waar? de rest die niet heeft gekocht zijn suckers?

  heel kort door de bocht erik..en een beetje goedkoop
  maar wel altijd amusant.. want serieus kan ik je niet nemen.

  Mensen kopen of kopen niet om heel veel verschillende redenen.. iedere case is anders, dus jouw stelligheden zijn dus wel heel dun..

  ja ik heb gekocht, nu in januarie 2014.. maar read my lips: ik zeg dat de huizenmarkt verder gaat dalen en ze komt niet zo snel uit het slob..

  waarom ik dan toch gekocht heb? omdat ik daar heel veel goede maar voor persoonlijke redenen voor heb..

  het zo te presenteren zou als jij dat doet erik als winners en verliezers? die logica ontgaat me in het geheel..de logica van een verder dalende huizenmarkt is echter evident..

 62. afbetaalde huiseigenaar says:

  afbetaalde huiseigenaar,

  uh koopprijs vind je daar dan wel niet, maar wel oude vraagprijzen..

  en het hypothecair bericht opgevraagd bij het kadaster? kan een indicator zijn als het recent verkocht was.. omdat men toen dus wel altijd vol financierde..
  ligt de transactie datum veel labger terug.. dan nog opvragen.. dan kan je zien hoe diep ze onderwater staan en kan je zien waar de bodem van je bod ligt..

  success..

 63. afbetaalde huiseigenaar says:

  post 61 was dus voor peter z.

 64. afbetaalde huiseigenaar says:

  Henk:
  Is het ook iemand anders opgevallen dat de Telegraaf geen enkel woord wijdt aan de cijfers van het kadaster?

  Is toch opvallend dat ze de officiele overheidscijfers niet nieuwswaardig lijken te vinden, maar vorige week wel de marketing slogans van een deel groepje makelaars overnamen en van de daken schreeuwden.

  Gaat toch wel erg ten koste van hun geloofwaardigheid als onafhankelijk media, lijkt bijna alsof ze en dealtje oid hebben gesloten

  wees blij.. want de jaar op jaar cijfers zouden ze zeker niet hebben genomen grins

 65. Dawg says:

  Marketwatch:
  De verkoopcijfers december zijn gepubliceerd en zoals door de meesten hier al verwacht is 2013 het slechtste jaar ooit geworden kwa verkopen sinds 1995:

  “In december 2013 registreerde het Kadaster 15.463 verkochte woningen. Dit is een daling van 10,9% ten opzichte van december 2012 (17.364).

  “Over geheel 2013 registreerde het Kadaster 110.094 verkochte woningen. Dit is een daling van 6,1% ten opzichte van 2012 (117.261).”

  kadaster.nl/web/Ni…in-december-2013.htm

  De weg naar de makelaar weten de mensen steeds slechter te vinden blijkbaar…

  Ben benieuwd of de Staatstelevisie vanavond ook zo veel aandacht gaat besteden aan dit ‘lichtpuntje’ als aan de bottomcall van de NVM een paar weken geleden.

 66. Peter says:

  afbetaalde huiseigenaar: en het hypothecair bericht opgevraagd bij het kadaster? kan een indicator zijn als het recent verkocht was.. omdat men toen dus wel altijd vol financierde..

  Bedankt idereen.. ik ga in ieder gevaal 80-85% van de vraagprijs bidden ..

 67. NewKidInTown says:

  Misschien niet helemaal toegespitst op dit NHG-draadje, maar ik ben op mijn zoektocht naar argumenten waarom de huizenprijzen nu een dieptepunten hebben bereikt en vanaf 2013-Q3 weer omhoog zouden moeten gaan, eigenlijk geen enkel argument tegen gekomen.
  Wel een aantal argumenten waarom het verder zou moeten dalen:

  We zijn in het grootste deel van Europa alweer ruim 68 jaar gevrijwaard van oorlog in Europa. Ernstig betwijfeld mag worden of die 68 jaar nog 32 jaar blijft om de 100 jaar vol te maken.
  We weten ook niet of de EU en de euro het nog decennia blijven volhouden, als het aan het Europeese volk ligt niet, maar dat is de vraag bij een dictatorship in plaats van een democratie.

  In een situatie zoals nu waarin:

  – de overheid een steeds groter deel van het inkomen tot zich neemt door voortdurend hogere belastingen en andere lasten
  – een economische groei die al ruim 10 jaar bijna NUL is
  – een schuldgroei die inmiddels is gestegen tot recordniveau
  – een renteniveau die is gemanipuleerd tot onwaarschijnlijke lage niveaux en bijna niet meer lager kan
  – een demografische ontwikkeling die leidt naar een situatie dat er over een jaar of 15 veel meer verkopers zijn dan potentiele koper rond 2030
  – een groot deel van de hypotheekgevers die dan (2030) overgaan van geheel aftrekbare hypotheek-leningen naar een volledig NIET-aftrekbare schuld
  – teruglopende inkomens onder invloed van toenemende mondialisering en toestroom van goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa en uit andere werelddelen.
  – overgang van vaste contracten naar flex-contracten
  – teruglopende mogelijkheden van banken om te financieren (Basel-III of wellicht IV, V enzovoorts)
  – steeds lagere maximum-bedragen die door NHG worden geaccepteerd
  – steeds beperktere garanties (beperking echtscheiding) door NHG

  lijkt het me moeilijk om uit te gaan van stijgende woningprijzen de komende 20 jaar.

 68. HappyHuurder says:

  Dawg: Ben benieuwd of de Staatstelevisie vanavond ook zo veel aandacht gaat besteden aan dit ‘lichtpuntje’ als aan debottomcall van de NVM een paar weken geleden.

  Het nieuws gaat in elk geval wel over de woningmarkt…

  … in Groningen 🙂

 69. Dirk says:

  Henk: Is het ook iemand anders opgevallen dat de Telegraaf geen enkel woord wijdt aan de cijfers van het kadaster?

  Dan zou kadaster de Telegraaf moeten betalen hiervoor, de NVM zie ik hiervoor wel aan om dat te doen, daarom komt die krant ook altijd aan met zulk onzin nieuws, als je iets negatiefs over de NVM zou weten en hier melding bij de Telegraaf van zou maken, doen ze alsof ze je serieus nemen maar ze zullen niets plaatsen, je schopt niet tegen je inkomstenbronnen namelijk, het AD is niet veel beter trouwens 😉

 70. Peter Z says:

  en dit is hoe het zit bij Telegraaf… niks aan de hand:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/huis-hypotheek/

  Is dit het ideale moment om een huis te kopen?

  (precies het zelfde slogan heb ik vandaag boven A13 bij bij Delft gezien (NVM reklame))

 71. Juan Belmonte says:

  Apekool: NHG jaarrapport 2013:

  NHG zegt dat 90% van de huizen met NHG verkocht wordt, als ik mag aannemen dat ze het hebben over de huizen die in aanmerking komen voor NHG dan zijn er dus ca. 95000 huizen verkocht voor 3 ton en minder.

  Dat betekent dat er ca. 15000 huizen boven de 3 ton verkocht zijn afgelopen jaar.
  Op Funda staan er nog bijna 80000.

  Goede analyse.

  Past geheel in de sferen van de volgende recente chocoladeletters van de De Telegraaf:
  huizenmarkt nu definitief uit dal

  ECHT WAAR 🙂

 72. Juan Belmonte says:

  Dawg: Ben benieuwd of de Staatstelevisie vanavond ook zo veel aandacht gaat besteden aan dit ‘lichtpuntje’ als aan debottomcall van de NVM een paar weken geleden.

  Vorig jaar
  Heett de makelleugenaar
  Precies dezelfde truck uitgehaald

 73. Dirk says:

  Nico de Geit: ‘Juweliersketen Siebel verkeert in grote problemen. Alle winkels sluiten vanaf vrijdag hun deuren. De keten bestond in 2012 precies 100 jaar en kreeg in 2013 het predicaat Koninklijk.’

  Iets later zeker weer een doorstart, fraude troep.

 74. Juan Belmonte says:

  Meermaals dezelfde truuk
  Om in een dalende markt
  Opeens een maand op maand mega super record stijging te laten zien
  En hier heel veel bombarie van maken.

  Ism de MENING van het Staatsjournaal
  De Telegraaf
  en andere mainstream media

  Bijvoorbeeldeeld in juli 2012:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-08-2013/huizenprijs-juli-12-gestegen/

  En er zijn vast nog wel meer dergelijke prachtige LICHTPUNTEN

 75. Juan Belmonte says:

  De gratis cabaret
  Is weer in volle gang

  De Nl woning is over het algemeen behoudend gefinancierd

  En TEGELIJKTIJD

  Worden drastische maatregelen als
  Grepen in de pensioenkas
  Van staatswege georganiseerd

  Kamikazekopers opstellen in rijen van 243.000 🙂

 76. Dirk says:

  Juan Belmonte: Past geheel in de sferen van de volgende recente chocoladeletters van de De Telegraaf:
  huizenmarkt nu definitief uit dal

  Best wel komisch te noemen dat zelfs de meeste lezers van de Telegraaf er niet eens intrappen 🙂

 77. Juan Belmonte says:

  Buenos noches
  Juan

 78. Juan Belmonte says:

  Dirk: Best wel komisch te noemen dat zelfs de meeste lezers van de Telegraaf er niet eens intrappen

  Het is inmiddels toch zoooooun klucht
  Dat inderdaad
  ……zelfs
  De Telegraaf lezers
  De hogehuizenprijsminnende propaganda
  Niet meer slikken ……..

 79. Dirk says:

  Een weekendje Terschelling zinkt ook al:

  “EVT geeft reizigers geen geld terug,
  Dit klinkt heel hard”, zegt directeur Erwin Rob. ,,Maar als we passagiers moeten terugbetalen, moeten we ook andere crediteuren hun geld geven. Dat gaat nu niet.”

  http://www.schylgenieuws.nl/evt-geeft-reizigers-geen-geld-terug/

 80. Stoelgang says:

  ps: Trollebol gelooft ook in de sprookjes van de zus van Gerrit Zalm:
  img.vandaag.be/tmp…-voor-de-rechter.jpg

  Hahaha inderdaad. Verder zegt Trollemans impliciet dat hij vertrouwen heeft in het woningmarktbeleid en dat hij op basis daarvan grote financiële verplichtingen is aangegaan. Het tegendeel is waar. Je moet er niet aan denken dat je dergelijke keuzes baseert op dit onbetrouwbare zwabberbeleid van dit beste kabinet ooit dat onmiskenbaar andere belangen dient dan het zorgen voor voldoende betaalbare woningen. Als je onlangs gekocht hebt zit je in een fuik en ben je een melkkoe.

  Verder mag je als rechtgeaarde trol niet uit het oog verliezen dat de trend in woonland qua aantal transacties en prijsontwikkeling onverminderd dalend is. Het slechtste jaar sinds 1995 is zojuist opgetekend. De steeds verslechterende factoren blijven elkaar versterken dus het einde is nog lang niet in zicht. En dit alles dan INCLUSIEF allerhande steun, stimulering, knuffelmaatregelen, extra schulden, startersleningen en een enorm media en lobby offensief enzoverder en zovoort. Stel je eens voor hoe de situatie zou zijn ZONDER al deze marktverstorende ruis.

  En dan de toekomst. Lastenverzwaringen, onzekerheid, stijgende werkloosheid, afnemende verdiencapaciteit, concurrentie vanuit landen met lagere lonen, op den duur stijgende rente, uit de woningmarkt tredende boomers, faillissementen, beperking HRA, beperking leenmogelijkheden (terug naar 20% sparen en aflossen), leeglopende gemeentegrond zeepbel, goedkopere innovatieve bouwtechnieken, verkrottende oude huizen, 400k + leegstaande huizen, ongelukkige demografische situatie, geen vastigheid op de arbeidsmarkt met name voor jongeren, de veranderende mindser van diezelfde jongeren die niet eens meer een eigen huis/molensteen met alle bijkomende lasten WILLEN en niet te vergeten de naschok van deze depressie die mensen wellicht de komende 30 jaar geneest van deelname aan ponzispelletjes zoals de koophuttenmarkt.

  We zitten nu net voor de liquidatiefase van de crisis. En de echte depressie moet nog beginnen. Keep posting trol, we zijn benieuwd 🙂

 81. Stoelgang says:

  ps: Dat is mijn ervaring ook, je hebt groot gelijk!

  Dat is depressieagressie of verliesaversieaversie 😀

 82. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  erik(trolnogimmerhier),

  Ach wat, jouw EWF gaat elk jaar omhoog.

  En niet te vergeten de OZB 🙂

  Ook bij een strak dalende WOZ heb je met een leasehok geen pret 🙂

 83. Stoelgang says:

  Dirk: En heel subtieletjes gaat de HRA stapje voor stapje verdwijnen

  Ik herinner me vanuit de poitiek nog een recente uitspraak dat de woningmarkt verbetering moest vertonen (nu dus, bron: NOS) en dat daarna de afbouw van de HRA zou kunnen worden versneld. Ik gaf het Snorkel eerder ook al aan: niet schrikken als de politiek op korte termijn ineens haar grijpgrage handjes van de woningmarkt af trekt, wellicht onder dwang van europa. We gaan het meemaken.

 84. Stoelgang says:

  Dawg: Ben benieuwd of de Staatstelevisie vanavond ook zo veel aandacht gaat besteden aan dit ‘lichtpuntje’ als aan debottomcall van de NVM een paar weken geleden.

  Natuurlijk niet. Dat past toch helemaal niet in de mening van die lichtpuntjesdealers? Objectiviteit, kritisch onderzoek, het horen van deskundigen die de crisis WEL zagen aankomen is ZO ongemakkelijk net voor het weekend. Dan liever wat gezelligs 😉

 85. Stoelgang says:

  HappyHuurder: Het nieuws gaat in elk geval wel over de woningmarkt…

  … in Groningen

  Herstel. Over woningen in Groningen. Over een markt kan je daar helaas niet meer spreken.

 86. Dirk says:

  Service kosten die ieder jaar stijgen en in onderhoud ziet men er weinig van terug.

 87. Dawg says:

  Juan Belmonte: Kamikazekopers opstellen in rijen van 243.000

  Kamikazekopers. Op weg naar het slachtveld,…eh de makelaar bedoel ik natuurlijk.

  http://www.youtube.com/watch?v=7yikPj7k2QM

 88. Dirk says:

  Stoelgang: HRA

  Werd dit plan toen in der tijd niet gelanceerd door de VVD en het CDA, waarbij de CDA het bedacht had?

  Dat CDA moet wel heel erg van God los zijn dan 🙂

 89. Dirk says:

  Dawg: Kamikazekopers. Op weg naar het slachtveld,…eh de makelaar bedoel ik natuurlijk.

  http://www.youtube.com/watch?v=7yikPj7k2QM

  Hahaaaa!

  Op het eind wordt een koper boos, heel erg boos… op makelaars 🙂

 90. tufkaj says:

  Steeds meer media krijgen het door 🙂
  http://www.ftm.nl/column/kadaster-slechtste-jaar-voor-woningmarkt-sinds-begin-registratie-1995/
  http://www.spacemakers.nl/2014/01/de-woningmarkt-wie-houdt-nu-wie-voor-de.html
  http://daskapital.nl/2014/01/2013_was_slechtste_jaar_woning.html
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/01/17/kadaster-registreert-slechtste-jaar-sinds-begin-registratie-in-1995/
  http://sargasso.nl/kadaster-registreert-slechtste-jaar-voor-woningmarkt-sinds-1995/

  Deze week gebeld met NIBUD. Prima vent, duidelijk verhaal bij nieuwe NHG regels. Wilde hem vooral vragen naar de spookverhalen over sterilisaties om het inkomen van de vrouw mee te kunnen rekenen in 1983, hoop daar binnenkort leuk stukje over te schrijven.

  Had vanmorgen Karel Schiffer himself aan de lijn. Eigenlijk alleen maar de boel lopen bagetalliseren, kon er niet zoveel mee.

 91. Dirk says:

  Zoals Maartje Martens al zei, het is nog maar net op gang gekomen 🙂

 92. Dirk says:

  Zie dan nog maar is te eten in een achtbaan die op weg naar beneden gaat! 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=v5nZVhILBrc

 93. John k says:

  Dirk,

  Na 30 jaar heb ik een afbetaald huis, jij alleen een bosje bloemen van de woningbouwvereniging en woon je in een pauper buurt..

 94. Dirk says:

  John k: Na 30 jaar heb ik een afbetaald huis

  Na 30 jaar pas?? doe je toch iets niet goed jongen! 🙂

 95. Cornelis says:

  Het gaat hier om kale statistiek – neem echtscheiding, de grootste veroorzaker van gedwongen huisverkoop. Een op de 3 huwelijken strand binnen 10 jaar. Nemen we de 600.0000 huizen met NHG als uitgangspunt, dan moeten er jaarlijks 600.000/3/10 = 10.000 huizen door echtscheiding in de gevaren zone komen. Stel dat de helft daarvan gedwongen verkocht wordt met een rest schuld van 30.000 euro dan moet het fonds jaarlijks 150 miljoen alleen al aan echtscheidingsgevallen gaan uitkeren….. de pot zal dan in een jaartje of 5 leegraken.

 96. Nico de Geit says:

  John k: Na 30 jaar heb ik een afbetaald huis

  Als ik in dit tempo door blijf sparen heb ik over 30 jaar een kasteel. Maar ik denk dat we de komende jaren zwaar weer krijgen en dat niets meer zeker is.

 97. Dirk says:

  Dirk: Zie dan nog maar is te eten in een achtbaan die op weg naar beneden gaat! 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=v5nZVhILBrc

  En na opdracht 40, opdracht 41… het kan ook niet anders aflopen 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=cidMeVGTuZ8

 98. erik(trolnogimmerhier) says:

  HEERLIJK DIE REACTIE’S! DE LAATSTE LOODJES JONGENS, JULLIE KUNNEN BIJNA OPGEDOEKT WORDEN!!

  Ondanks alle negatieve maatregelen die er genomen zijn om de huizenprijzen naar beneden te krijgen, zien we nu na 5 jaar de prijzen in grote gebieden weer stabiliseren of zelfs weer stijgen.

  We blijven gewoon op dit nivo heren, er komt vrijwel geen nieuwbouw bij dus de bestaande voorraad verdwijnt langzaam maar zeker. De rente zal nog vele jaren op een laag nivo blijven en de inflatie doet de rest. Degene die te duur gekocht hebben zullen moeten gaan aflossen.

  Einde.

 99. John k:
  Dirk,

  Na 30 jaar heb ik een afbetaald huis, jij alleen een bosje bloemen van de woningbouwvereniging en woon je in een pauper buurt..

  Aha, hebben we die drogreden weer. Iemand die op het juiste moment koopt heef niet alleen over 30 jaar (dus in 2044) net zo goed een afbetaald huis als jij, maar ook nog eens 30 jaar lang lagere maandlasten gehad. Door de afgelopen 5 jaar niet te kopen heb ik al 12 jaar jaar ingehaald en per saldo dus 7 jaar winst behaald op iemand die 5 jaar geleden wel kocht! Ik heb dus 7 jaar eerder een afbetaald huis dan die persoon en kan 7 jaar eerder stoppen met werken. En die berekening is inclusief de huur die ik in die 5 jaar betaald heb 😉

 100. erik(trolnogimmerhier) says:

  Afbetaalde huiseigenaar.

  Er zijn alleen maar verliezers. De huurders die uitgerookt worden en de kopers die zowieso veel te veel betalen voor die bak stenen.

  We zullen er mee moeten leren leven. Ce la vie.

  Nu echt: Einde.

 101. Stoelgang: niet schrikken als de politiek op korte termijn ineens haar grijpgrage handjes van de woningmarkt af trekt, wellicht onder dwang van europa. We gaan het meemaken.

  Nu nog even mooi weer spelen, want er komen verkiezingen aan. Zelfs het behandelen van het VEH-bezwaar tegen de EWF-verhoging is over de verkiezingen getild. Duidelijk teken wat mij betreft: Huizenbezitter, stik er maar in.

 102. Steven says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): stik er maar in.

  ach gewoon een beetje helpen mag best. Daar zijn we nou eenmaal polderaars voor, maar stiekem geef ik je gelijk. 😉

  Voerman kom er maar weer in. Sorry dat ik elke keer (zoals een paar dagen geleden weer) met wat drank op zo hard uitval, maar dat komt gewoon doordat ik zo’n scherp beeld heb van de te dure Nederlandse huizen dat ik het genuanceer gewoon vergeet: omlaag met die prijzen..!

 103. mafketell says:

  Krijg hem er niet door …… 4e van boven interview Bezemer ……

  http://marketupdate.nl/

 104. mafketell says:

  Hmmmm ineens wel lol 🙂

  ‘ Kadaster: slechtste jaar voor woningmarkt sinds begin registratie in 1995 ‘

  Jouw artikel …….

  Tufkaj zitten we nu in een historisch dieptepunt na vijf lange moeizame jaren van lichtpuntjes ? 😉

 105. mafketell says:

  THE OVERVALUED HOUSING MARKET NETHERLANDS A CONSPIRACY SILENCE . Similar Doc: THE OVERVALUED HOUSING MARKET NETHERLANDS A CONSPIRACY SILENCE

 106. Steven says:

  mafketell: Kadaster: slechtste jaar voor woningmarkt sinds begin registratie in 1995

  Ja ik las het ook. Schijnt dat de NVM verkeerd kijkt (om het simpel uit te leggen). Je kan het ook verwachten. Als voorbeeld iemand die 30.000 BRUTO verdiend: die kan een huis kopen van 120.000 euro. Met zo’n salaris spaar je hoogstens 300 per maand en om 120.000 af te betalen ben je dus 33 jaar bezig. (plus natuurlijk de hypotheekrente en onderhoud betalen): Ik zou zeggen: ga huren of koop een camper of zo, maar koop geen aftandse flat uit de jaren zeventig. Over 30 jaar moet je misschien ook nog de sloopkosten betalen. Maar goed: simpel nadenken mag niet: we moeten steeds naar lichtpuntjes kijken. 😉

 107. mafketell says:

  Dawg,

  Nikx lukt thankxx Dawg 🙂

 108. mafketell says:

  Jarenlange leegstand ? dan de huur maar omlaag 🙂 ……

  http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/woningen-worden-niet-verhuurd-huur-omlaag-1.4177159

  De jaarlijkse huurverlaging komt eraan ……….

 109. Dawg says:

  mafketell,

  Publicatie is nog steeds meer dan het lezen waard. Dus graag gedaan.

 110. tufkaj says:

  mafketell: Tufkaj zitten we nu in een historisch dieptepunt na vijf lange moeizame jaren van lichtpuntjes ?

  ik denk het. Volgens VEH stijgt immers het vertrouwen hand over hand en volgens ING + VEH zijn alle starters tienduizenden euro’s aan het oppotten voor de aanschaf voor hun eerste woning 😉

 111. richard de koning says:

  Net gekeken bij een makelaar, kreeg een beetje het gevoel dat de arme man zich schaamde om de prijzen te laten zien van mijn buurtje (westerpark) in de etelage. De arme man wist het ook niet meer. Vol vertrouwen liet hij woningen zien van 3 ton, waarom ik zei duur he, en hij verdrietug knikte en ze verkoop praatje stopte. Dat was mijn bekering van de dag, van leenkneus naar een halve realist. Langzaam nemen de zeepbellers nederland over:).

 112. Frans says:

  Henk: Gaat toch wel erg ten koste van hun geloofwaardigheid als onafhankelijk media (edit: Telegraaf), lijkt bijna alsof ze en dealtje oid hebben gesloten

  Dat onhafhankelijk mag je schrappen.
  Net zoals de VVD: bankhoeren!

 113. Frans says:

  richard de koning: Vol vertrouwen liet hij woningen zien van 3 ton, waarom ik zei duur he, en hij verdrietug knikte en ze verkoop praatje stopte.

  langzaam maar zeker begint het realisme in te dalen: heeft alleen wel erg veel tijd nodig…

 114. Steven says:

  Frans,

  als het net zo lang duurt als in Japan, Usa, Spanje en Ierland gaat het hopelijk gewoon vrij snel.

 115. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Aha, hebben we die drogreden weer. Iemand die op het juiste moment koopt heef niet alleen over 30 jaar (dus in 2044) net zo goed een afbetaald huis als jij, maar ook nog eens 30 jaar lang lagere maandlasten gehad. Door de afgelopen 5 jaar niet te kopen heb ik al 12 jaar jaar ingehaald en per saldo dus 7 jaar winst behaald op iemand die 5 jaar geleden wel kocht! Ik heb dus 7 jaar eerder een afbetaald huis dan die persoon en kan 7 jaar eerder stoppen met werken. En die berekening is inclusief de huur die ik in die 5 jaar betaald heb

  Check 🙂 Je tikt straks een woning minimaal half contant af 🙂

  Met de toevoeging dat je in deze hoogst onzekere tijd volledig vrij en flexibel bent en niet muurvast zit zodat je gemolken kan worden zoals die schuldstumperds. Als de zaak in NL nog verder verpaupert peins ik er overigens niet over om in NL een huis te kopen.

 116. Stoelgang says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Afbetaalde huiseigenaar.

  Er zijn alleen maar verliezers. De huurders die uitgerookt worden en de kopers die zowieso veel te veel betalen voor die bak stenen.

  We zullen er mee moeten leren leven. Ce la vie.

  Nu echt: Einde.

  In het restant van NL wel ja. In België huur ik net over de grens een moderne vrijstaande woning van 2004 met 1,100 meter grond met een paardenweide voor mijn paard voor… schrik niet… € 790,-

  Tja vinextrol, slave on! 😉

 117. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Nu nog even mooi weer spelen, want er komen verkiezingen aan. Zelfs het behandelen van het VEH-bezwaar tegen de EWF-verhoging is over de verkiezingen getild. Duidelijk teken wat mij betreft: Huizenbezitter, stik er maar in.

  Check. Dat beeld heb ik ook 🙂

 118. Dawg says:

  Frans: angzaam maar zeker begint het realisme in te dalen: heeft alleen wel erg veel tijd nodig…

  Je weet toch: inzicht is als een teelbal.

 119. Steven says:

  ook voor Groningers: beter huren dan kopen! (zonder aardbevingen verzakt het ook: alleen wat langzamer)

 120. Keesje says:

  De mensen hebben er vertrouwen in, al minstens een jaar te koop en verhogen dan maar vol vertrouwen de prijs met 25000:

  http://www.huizenzoeker.nl/koop/noord-holland/amstelveen/jhrmrdr-ha-van-karnebeeklaan-30/details.html?gnr=182492&gh=b95

  Snap ik het nog? Waren er zoveel “te laag” bieders dan?

 121. mafketell says:

  Steven: ook voor Groningers: beter huren dan kopen!

  Tja daar zit je dan, met scheuren in je huis ( waar de mieren dankbaar gebruik van maken ) , een voordeur die regelmatig vastzit en nu ook nog een dochter die een huis wil kopen in London, ( inclusief Londonse zeepbel ) ……. het valt allemaal niet mee 😉 een echte loser ( is niet errug hoor 🙂 ) ……. en aan de rand van een sinkhole, ook dat nog …….

  Ondertussen in de NL over aanpassers en vernieuwers, de nieuwe orde ………

  http://www.ftm.nl/column/kanteljaar-2014-aanpassers-versus-vernieuwers/

 122. mafketell says:

  Kijk zo doen we dat in Grunn, je zet gewoon de provincie te koop inclusief ‘de kabouter’ KvdK

  http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=129195

 123. Tsjaa.. says:

  Keesje:
  De mensen hebben er vertrouwen in, al minstens een jaar te koop en verhogen dan maar vol vertrouwen de prijs met 25000:

  huizenzoeker.nl/ko…r=182492&gh=b95

  Snap ik het nog? Waren er zoveel “te laag” bieders dan?

  Handel, afgemeld op 16 januari en nu weer aanwezig voor een hoger prijs. Dus gewisseld van eigenaar als dit klopt.

  http://www.funda.nl/koop/verkocht/amstelveen/huis-48728620-jhrmrdr-ha-van-karnebeeklaan-30/kenmerken/

 124. Juan Belmonte says:

  tufkaj,

  We zijn er nog lang niet

  WAAR is de discussie in de wetenschap
  Van casametrie versus zeepbel ?

  Hier loopt de politiek met het rapport Kosten Koper
  Nota bene VOOOOOOR
  Op de wetenschap

 125. Karel says:

  Gelukkig zit er nog >€750mln in de oorlogskas, is Nederland als een dolle aan het aflossen, stabiliseren de huizenprijzen en daalt de werkloosheid.
  Ik vind het een prima artikel en goed dat het boekhouden van de NHG onder een vergrootglas wordt gelegd, maar de situatie is verre van dramatisch.

 126. Wie says:

  erik(trolnogimmerhier):

  Nu echt: Einde.

  Daar hou ik je aan.

  Doei trolletje.

 127. Stoelgang says:

  mafketell:

  Ondertussen in de NL overaanpassers en vernieuwers, de nieuwe orde ………

  ftm.nl/column/kant…-versus-vernieuwers/

  Inderdaad, dat gevecht is nu gaande en langzaam groter aan het worden. Een allesbehalve gunstig moment om vastgeketend te zitten in een koophut nu dit zijn beloop gaat krijgen. Het gaat veel mensen nog net wat te goed (kom er maar in lorenzo) maar wacht maar tot binnenkort bij steeds grotere groepen keuzes gemaakt moeten worden tussen bijvoorbeeld de gasrekening en voeding van de kinderen. Of hopeloos lang in de rij staan bij de voedselbank. Het is treurig maar waar, maar een verandering krijgt pas echt draagvlak wanneer de groep die niets meer te verliezen heeft groot genoeg is. We gaan het meemaken.

 128. Stoelgang says:

  Juan Belmonte:
  tufkaj,

  We zijn er nog lang niet

  WAAR is de discussie in de wetenschap
  Van casametrie versus zeepbel ?

  Hier loopt de politiek met het rapport Kosten Koper
  Nota bene VOOOOOOR
  Op de wetenschap

  Dat debat vindt plaats enkele jaren na het bereiken van de ECHTE bodem. Niet de door de NVM uitgeroepen bodem, niet die van de VEH, maar de ECHTE bodem. Dat is wanneer zogenaamde ‘starters’ een gemiddeld woninkje kunnen kopen met medebrenging van 20% spaargeld en een aflossingsrijke hypotheek à 3,5 tot 4,5 maal modaal. Dat duurt nog wel even dus.

  Op dat moment promoveert een kloon van quasiprofessor Boelhouwer op het zojuist verkregen ‘nieuwe inzicht’. Op dat moment verkondigen ‘politici’ van de gevestigde partijen dat betaalbaar wonen een deugd is voor een land en winnen daar stemmen mee.

  De wal moet eerst het schip keren
  alvorens het echte
  nu relevante debat
  zal plaatsvinden

  Iets met mosterd en maaltijden, een koe en een kont 🙂

 129. Juan Belmonte says:

  mafketell:
  Jarenlange leegstand ?dan de huur maar omlaag……

  gelderlander.nl/re…uur-omlaag-1.4177159
  De jaarlijkse huurverlaging komt eraan ……….

  Ja maar ja maar da’s tegen het hogehuizenprijsminnende beleid
  En tegen het huurverhogende beleid

  Wat nu ?

 130. Dirk says:

  Steven: maar dat komt gewoon doordat ik zo’n scherp beeld heb van de te dure Nederlandse huizen dat ik het genuanceer gewoon vergeet: omlaag met die prijzen..!

  Ben ik die onderstaande links even aan het lezen, daar wordt toch bij sommige eventjes keihard de waarheid neergezet… de tering!

  tufkaj: ftm.nl/column/kada…in-registratie-1995/
  spacemakers.nl/201…-nu-wie-voor-de.html
  daskapital.nl/2014…ste_jaar_woning.html
  woningmarktcijfers…registratie-in-1995/
  sargasso.nl/kadast…ingmarkt-sinds-1995/

 131. Juan Belmonte says:

  Karel:
  Ik vind het een prima artikel en goed dat het boekhouden van de NHG onder een vergrootglas wordt gelegd, maar de situatie is verre van dramatisch.

  Dat ligt eraan met welke termijn blik
  Men kijkt
  Een politieke blik is vaak een kortetermijnblik
  Een oekoenomische blik is vaak een onrealistische en eenzijdige blik.

  Een aantal lange termijn gedachten staan hierboven verwoord en u geeft nu met deze kennis aan geen drama te zien noch te voorzien.

  Juan stelt voor om over twee jaar nogmaals naar die NHG te kijken.
  Wellicht herhaalt u uw visie
  Wellicht niet.

 132. Juan Belmonte says:

  Dirk: Ben ik die onderstaande links even aan het lezen, daar wordt toch bij sommige eventjes keihard de waarheid neergezet… de tering!

  Kijk half Groningen heeft heel hard moeten beven
  Alvorens de steigers in Loppersum de MENING van het NOS journaal haalden.

  De wal heeft daar het schip gekeerd.

  Voor de situatie op de nl huizenmarkt
  Die van gesubsidieerd leasen gaat naar
  EERST sparen en dan lenen en terugbetalen
  Zou het best nog wel eens een jaartje of twee drie kunnen duren.

  Er zijn nog veel te veel lichtpunten
  Zoals 45% stijging op basis van maand op maand
  Terwijl we jaar op jaar tegen een 6% daling zitten aan te kijken.

  Komt tijd, komt aanpassing van meningen 🙂

 133. tufkaj says:

  Dirk: Ben ik die onderstaande links even aan het lezen, daar wordt toch bij sommige eventjes keihard de waarheid neergezet… de tering!

  Dank je, ik heb er enige invloed op gehad 😉

  Juan Belmonte:
  tufkaj,

  We zijn er nog lang niet

  WAAR is de discussie in de wetenschap
  Van casametrie versus zeepbel ?

  Hier loopt de politiek met het rapport Kosten Koper
  Nota bene VOOOOOOR
  Op de wetenschap

  Mee eens. Maar 1 stapje per keer he 😉

 134. Dirk says:

  John k: Na 30 jaar heb ik een afbetaald huis, jij alleen een bosje bloemen van de woningbouwvereniging

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Aha, hebben we die drogreden weer. Iemand die op het juiste moment koopt heef niet alleen over 30 jaar (dus in 2044) net zo goed een afbetaald huis als jij, maar ook nog eens 30 jaar lang lagere maandlasten gehad. Door de afgelopen 5 jaar niet te kopen heb ik al 12 jaar jaar ingehaald en per saldo dus 7 jaar winst behaald op iemand die 5 jaar geleden wel kocht! Ik heb dus 7 jaar eerder een afbetaald huis dan die persoon en kan 7 jaar eerder stoppen met werken. En die berekening is inclusief de huur die ik in die 5 jaar betaald heb 😉

  Een bosje bloemen en een gouden handdruk dus 🙂

 135. tufkaj says:

  Ik hoorde of las net ergens dat Henk Kamp zei dat in 2013Q3 de prijzen in Loppersum heel erg waren gedaald. Kan het nu niet meer vinden, iemand een idee?

 136. Ontwikkelaar says:

  FD: Volgens de NVM trekt de verkoop lekker aan.
  Over 2013 zou de verkoop met 2% zijn toegenomen tov. 2012.

  Volgens het kadaster was de verkoop over de maand dec. echter 11% lager dan over de zelfde maand een jaar geleden en is de verkoop over 2013 6% lager dan 2012.

  Men spreekt van een broos herstel.

  Lijkt mij een understatement.

 137. Nico de Geit says:

  Karel: de situatie is verre van dramatisch

  Ik vind het wel dramatisch. Als AOW een soort bijstand wordt, waar moet ik dan wonen op mijn oude dag?

  Ik heb gister nog even gezocht naar huurwoningen, 700, 800 euro voor een flatje is heel normaal. Alleen werkende mensen met een redelijk inkomen kunnen dat betalen. Een postbode of supermarktmedewerker eigenlijk niet.

  Kopen is nog veel duurder met een jaarlijkse waardedaling van 5%. Wordt het niet eens tijd dat de bank het onder water deel aan laat vullen? Jaren wachten is onverantwoordelijk. De leenkneus kan dan immers de bank verwijten dat ze niet eerder hebben aangeklopt. Niet dat dat veel zal helpen.

  Waar moet ik wonen op mijn oude dag? Huren is te duur. Kopen is te duur vanwege de waardedaling, hoge onderhoudskosten, verloedering en bijtelling in box 3. Als de AOW gehandhaafd blijft dan kan het net, wordt de AOW een soort bijstand dan kan het niet.

  Ik voorzie grote armoede in Nederland vanwege de veel te dure woningen.

 138. Juan Belmonte says:

  John k:
  Dirk,

  Na 30 jaar heb ik een afbetaald huis, jij alleen een bosje bloemen van de woningbouwvereniging en woon je in een pauper buurt..

  Aflossen is inderdaad wenselijk.

  Wie eerlijk wil vergelijken moet J.i. op het financiele vlak vergelijken:
  Kopen en aflossen en onderhoud koper
  Versus
  Huren en sparen voor het deel dat de koper aflost

  Overigens is meer dan de helft van de hypotheken aflossingsvrij
  En hebben velen daarmee grote risico’s genomen
  Incluis -b.v. bij scheiding of ontslag-
  het risico op een gedwongen verkoop in een dalende huizenmarkt
  Hierbij is NHG bedoeld als verzekering bij de onderkant van de markt en middensegment

  Tegenvallers in hogere segmenten hebben een nog grotere impact.
  Hierover horen we in de MENING van het NOS journaal helemaal weinig.

 139. lorenzo says:

  Dirk: Aha, hebben we die drogreden weer. Iemand die op het juiste moment koopt heef niet alleen over 30 jaar (dus in 2044) net zo goed een afbetaald huis als jij, maar ook nog eens 30 jaar lang lagere maandlasten gehad. Door de afgelopen 5 jaar niet te kopen heb ik al 12 jaar jaar ingehaald en per saldo dus 7 jaar winst behaald op iemand die 5 jaar geleden wel kocht! Ik heb dus 7 jaar eerder een afbetaald huis dan die persoon en kan 7 jaar eerder stoppen met werken. En die berekening is inclusief de huur die ik in die 5 jaar betaald heb

  Een prachtige redenatie gezien vanuit de huursituatie met een al ingecalculeerde jaarlijkse (..) procentuele stijging en te verdiconteren belaste huurheffing waarbij de WoCO’s ( bonussen , hotels , maserati) niet voornemens zijn deze zelf te bekostigen , in een tijd waarin de woningeigenaren ( die aan vermogensopbouw doen) slechts moeten blijven zitten waar ze zitten en afwachten op wat komen gaat ?

 140. Dirk says:

  Juan Belmonte: Overigens is meer dan de helft van de hypotheken aflossingsvrij
  En hebben velen daarmee grote risico’s genomen
  Incluis -b.v. bij scheiding of ontslag-
  het risico op een gedwongen verkoop in een dalende huizenmarkt
  Hierbij is NHG bedoeld als verzekering bij de onderkant van de markt en middensegment

  Wat ik me nu afvraag, heb je dan een BKR notering te pakken als het zo uitpakt?

 141. Dirk says:

  lorenzo: in een tijd waarin de woningeigenaren ( die aan vermogensopbouw doen) slechts moeten blijven zitten waar ze zitten en afwachten op wat komen gaat ?

  Soms zou je willen dat je op een schopstoel zou zitten 🙂

 142. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  HAHAHAHAHA

  De heer prof dr Arnaud Boot
  De man die de crisis niet heeft zien aankomen
  En stelselmatig theorieën die het bestaan van een zeepbel mist
  Maar wel maatregelen propageert die een dramatisch probleem veronderstellen
  -Juan noemt dat oplossingen voor onbenoemde problemen –

  Die geeft zijn visie op wetenschappelijke integriteit…..

  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/integriteit-en-economische-wetenschap

  De wetenschappelijke integriteit
  Is NUL
  Wanneer in de discussie de tegenpolen ontbreken door negering dan wel ontkenning.

  Kortom de oekoenomische prutsers op Mejudice
  Hoe weledel zeer hooggeleerd ook
  Mogen die opmerking van Juan wel in hun zak steken.

  Maar niet getreurd: DOE er vooral iets mee.

  Zet nu eens de visies van prof dr Marc francke
  Uit tegen
  Die van dr ir Maartje Martens

  Dat is het debat
  – er is geen zeepbel
  Versus
  – er is wel een zeepbel en er zijn structurele veranderingen in de NL WONING-“markt”

  Succes makkers, start uw wild geraas !!!

 143. Juan Belmonte says:

  Ook de journalistiek leest niet mee op dit blogje.

  Daar moet moet toch carrière mee te maken zijn ?

  Drs Jeroen Smit zei in De Prooi gewoon waar het op stond

  Hoogste tijd om die gedachte eens toe te passen op de woning-“markt” 🙂

 144. Juan Belmonte says:

  Wie zegt nu gewoon hardop
  Gemiddelde vraagprijs op funda 3 ton
  Gemiddelde transactieprijs 2 ton

  % hypotheekschuld tov netto inkomens bij vorige huizencrisis (1982) 60%
  % hypotheekschuld tov netto inkomens bij huidige huizencrisis 285%

  En dan graag meteen als illustratie de volgende opmerkingen om het tijdsbeeld vast te leggen:
  – aflossen in onwenselijk (Drs Rob Mulder) lobbyist namens de huidige huizenbezitter
  – huizen zijn over het algemeen behoudend gefinancierd (Mr Ger Hukker) lobbyist namens de makelleugenaars

 145. tufkaj says:

  tufkaj: Ik hoorde of las net ergens dat Henk Kamp zei dat in 2013Q3 de prijzen in Loppersum heel erg waren gedaald. Kan het nu niet meer vinden, iemand een idee?

  gevonden: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/01/18/kamp-erkent-waardedaling-door-bevingen/

 146. Nico de Geit says:

  Juan Belmonte: Aflossen is inderdaad wenselijk

  Als het eigen huis naar box 3 gaat weet ik niet of dat zo is. Ik ben dan toch meer geneigd Erik gelijk te geven.

  Beter: koop helemaal geen huis maar huur. En als het allemaal te duur wordt in verhouding tot je inkomen, vertrek dan naar betaalbaardere oorden. Straks ben je nergens meer welkom.

  Ondertussen zit Erik in zijn niet betaalde woning en lacht al die ‘verstandige’ mensen allemaal uit. Totdat de Titanic erg veel water maakt natuurlijk, maar dan gaat ook Erik snel van boord.

 147. Tsjaa..: Keesje:
  De mensen hebben er vertrouwen in, al minstens een jaar te koop en verhogen dan maar vol vertrouwen de prijs met 25000:

  huizenzoeker.nl/ko…r=182492&gh=b95

  Snap ik het nog? Waren er zoveel “te laag” bieders dan?

  Handel, afgemeld op 16 januari en nu weer aanwezig voor een hoger prijs. Dus gewisseld van eigenaar als dit klopt.

  Kan ook gewoon dezelfde eigenaar zijn toch? Die denkt dat de situatie van 2006 weer terug is en weer dollartekentjes in de ogen krijgt. En niet snapt dat hij juist hierdoor de markt dus weer op slot gooit.

  Was bij het herstel (lees: “tijdelijke opleving”) eind vorig jaar ook al zo. Ze leren het ook nooit.

 148. now is the time says:

  3 redenen om nu een huis te kopen, maar je moet wel opschieten.

  1) Lage rente.
  2) Relatief lage woningprijzen, die eigenlijk nog veel lager zijn dan de statistieken laten zien. Er worden nu alleen de best onderhouden huizen verkocht. Als je uit 20 huizen kan kiezen, dan kies je echt de beste eruit. Dit komt niet tot uiting in de gemiddelde verkoopprijs. De gemiddelde verkoopprijs wordt vergeleken met een gemiddelde uit 2008 toen elk hoopje stenen verkocht werd. De gemiddelde verkoopprijs nu is er een van betere kwaliteit woningen dan in 2008.
  3)Een economie met grote hoeveelheden gecreeerd geld kan alleen maar vroeg of laat op inflatie uitdraaien.
  Ik verwacht geen lagere prijzen meer, maar wel inflatie. Je hypotheek nu is over 10 jaar reeel minder waard.

 149. now is the time: 1) Lage rente.

  Daalt nog steeds, dus gen haast. Als die weer gaat stijgen (dat gaat OOIT gebeuren) zullen de huizenprijzen pas echt gaan instorten (zie ’80)

  now is the time: 2) Relatief lage woningprijzen

  Dalen nog steeds. Als je er van uit gaat dat ze voglende maand ineens gaan stijgen neem je een vrij grote – en imho domme – gok

  now is the time: 3)Een economie met grote hoeveelheden gecreeerd geld kan alleen maar vroeg of laat op inflatie uitdraaien.

  Vraag ik me af. Zelfs ALS dat zo is; Reken er dan maar niet op dat je salaris dit bijhoudt. En je kosten voor energie en voedsel zullen door het dak knallen. Dan kun je beter je huur opzeggen en bij vrienden of familie intrekken

  now is the time: Ik verwacht geen lagere prijzen meer, maar wel inflatie.

  Poeh, nogal een gok. Ik zou daar pas op inzetten als de jaar-op-jaar huizenprijzen een half jaar STIJGEN (dus: als ze aug t/m dec 2014 HOGER zijn dan aug t/m dec 2013). Nu DALEN ze nog structureel. Je hoeft als starter echt niet bang te zijn de boot te missen: Er staan nog zó veel woningen te koop, die zijn echt niet weg in een paar maanden. En als de markt wel weer begint te lopen zijn er heel wat doorstromers die hun woningen weer te koop zetten. Als je een beetje slim start kun je zo een paar wagonnetjes in het huizentreintje overslaan volgens mij. Haal je in één klap iedereen die tussen 2008 en 2014 is gestart in.

 150. dr.t says:

  Juan Belmonte,

  % hypotheekschuld tov netto inkomens bij huidige huizencrisis 285%

  Juan, naar ik meen laat je de het opgebouwde spaargeld (spaarhypotheek) buiten beschouwing. Het bedrag wat gespaard is, komt overeen met 50 procent van de hypotheekschuld. Zie het rapport van CBS waar ik bij de vorige topic naar verwees (als reactie naar je)..

 151. Nico de Geit says:

  De huizenmarkt is en was een prima omgeving voor criminelen. Mensen die doodleuk niet betalen en daar totaal niet van wakker liggen. En het werd aangemoedigd door de overheid en de banken.

 152. Maria says:

  Frans,

  Guy Verhofstadt die zegt hoe de EU kan bezuinigen:
  op het salaris van Farage!!

  Let op wie er allemaal van Nederlandse politici in beeld komt en je weet wie voor de EU moloch is;

  http://www.youtube.com/watch?v=8AhTyRAnGAg&noredirect=1

 153. lorenzo says:

  Dirk: lorenzo: in een tijd waarin de woningeigenaren ( die aan vermogensopbouw doen) slechts moeten blijven zitten waar ze zitten en afwachten op wat komen gaat ?

  Soms zou je willen dat je op een schopstoel zou zitten

  Wat ik wil doe ik al , verder nog inhoud of blijft het hier bij ?

 154. lorenzo says:

  Nico de Geit: Juan Belmonte: Aflossen is inderdaad wenselijk

  Als het eigen huis naar box 3 gaat

  Huisje blijft , indien hoofdwoning , gewoon in het eerste boksje.

 155. lorenzo says:

  tufkaj: tufkaj: Ik hoorde of las net ergens dat Henk Kamp zei dat in 2013Q3 de prijzen in Loppersum heel erg waren gedaald. Kan het nu niet meer vinden, iemand een idee?

  gevonden: woningmarktcijfers…aling-door-bevingen/

  De mening van Kamp alsmede de taxateurs van de NAM : zijn die in deze van belang dan ?

 156. lorenzo says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): 2) Relatief lage woningprijzen

  Dalen nog steeds. Als je er van uit gaat dat ze voglende maand ineens gaan stijgen neem je een vrij grote – en imho domme – gok

  Relatief is het woord die hij gebruikt en dat klopt , als je woont en afbetaald is er geen gok . Huur betalen moet ook .
  Waarde van een woning moet niet belang zijn , daar zijn we aan verslaafd . Afbetalen en aanvulling op het pensioen .
  ps. autos worden voor ruim 70 % gefinancierd , over dalen van (markt)prijzen gesproken .

 157. Dirk says:

  now is the time: 3 redenen om nu een huis te kopen, maar je moet wel opschieten.

  1) Lage rente.
  2) Relatief lage woningprijzen, die eigenlijk nog veel lager zijn dan de statistieken laten zien. Er worden nu alleen de best onderhouden huizen verkocht. Als je uit 20 huizen kan kiezen, dan kies je echt de beste eruit. Dit komt niet tot uiting in de gemiddelde verkoopprijs. De gemiddelde verkoopprijs wordt vergeleken met een gemiddelde uit 2008 toen elk hoopje stenen verkocht werd. De gemiddelde verkoopprijs nu is er een van betere kwaliteit woningen dan in 2008.
  3)Een economie met grote hoeveelheden gecreeerd geld kan alleen maar vroeg of laat op inflatie uitdraaien.
  Ik verwacht geen lagere prijzen meer, maar wel inflatie. Je hypotheek nu is over 10 jaar reeel minder waard.

  http://www.youtube.com/watch?v=FcY39aYXJe0

 158. Latida says:

  Heeft er iemand al bedacht dat de toename van het aantal verkopen in de Decembermaanden sterk steeg direct te maken heeft met het feit dat verkopen naar voren zijn gehaald door de lagere leenquote en dat we daarom voor 2014 precies hetzelfde patroon kunnen verwachten van tegenvallende cijfers totdat het vierde kwartaal weer met een opzichtige rally lichtpuntjes gaat genereren aan het eind van het jaar om de moed erin te houden voor de branche zelf..

 159. Olijfhout says:

  Dat hele wonen is ook een gedoe zeg 😉
  Hopelijk valt de prijs van huizen niet te ver terug… Vervelend als een verhuurder zijn pand ziet dalen. Dan zal hij dat verlies wellicht ergens op willen vangen.
  Mogelijk wel op de huurder die daar ook niet op zit te wachten…
  Keuzes en keuzes te over in woonland.
  Nog steeds geen daklozen teveel. Help Elkaar!
  Kopers, huurders, leners…wonen willen en doen wij allemaal. Laat ieder in zijn waarde hier op dit blok.
  Geen Stef Blok dus.
  Waarom Erik(trol) zo wordt aangevallen in de reacties is mij onduidelijk. Reeds meermaals heeft hij aangegeven waarom hij die keuze heeft gemaakt.
  Respecteer dan dat jezelf niet koopt en huurt.
  Wonen doen wij allemaal.
  Uitgewoond ben ik nog niet.

  Veel huis, kamer, tuin, balkon en leef plezier gewenst allen.

 160. mafketell says:

  40 maps that explain the world …….. van de twittertjes 🙂

  http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/01/13/40-more-maps-that-explain-the-world/

 161. Dawg says:

  Olijfhout: Hopelijk valt de prijs van huizen niet te ver terug… Vervelend als een verhuurder zijn pand ziet dalen. Dan zal hij dat verlies wellicht ergens op willen vangen.
  Mogelijk wel op de huurder die daar ook niet op zit te wachten…

  Dat zou die verhuurder wel willen ja. Tenzij je Steef Blok heet lukt dat verhogen van de huren alleen niet zo goed met dalende huizenprijzen. Leidt je niet alleen een vermogensverlies, maar staat je huis ook nog eens een keer leeg.

 162. Das Kapitaal begint het ook steeds beter in de smiezen te krijgen:

  “Update: NVM ziet woningmarkt al zes jaar aantrekken” http://daskapital.nl/2014/01/lol_nvm_waakt_voor_teveel_opti.html

 163. Dirk says:

  Olijfhout: Hopelijk valt de prijs van huizen niet te ver terug… Vervelend als een verhuurder zijn pand ziet dalen. Dan zal hij dat verlies wellicht ergens op willen vangen.
  Mogelijk wel op de huurder die daar ook niet op zit te wachten…

  Woningcorporaties proberen dus de boel dan ook zo snel mogelijk te verkopen, op die manier gaan ze het verlies tegen.
  Wat mensen bij de corporaties eruit schoppen werkt ook kostenverlagend, wat overigens weer zorgt voor een extra belasting van de woningmarkt, tja die erkenning dat er wat mis is wil maar niet komen, ten kosten van alles maar dan ook werkelijk van alles, moet er maar een verhaaltje volgehouden worden dat het goed gaat.
  In China zouden mensen als Maartje Martens in het gevang zitten, in Nederland lossen we het op door deze mensen niet aan het woord te laten.

 164. Latida says:

  Olijfhout:
  Dat hele wonen is ook een gedoe zeg
  Hopelijk valt de prijs van huizen niet te ver terug… Vervelend als een verhuurder zijn pand ziet dalen. Dan zal hij dat verlies wellicht ergens op willen vangen.
  Mogelijk wel op de huurder die daar ook niet op zit te wachten…
  Keuzes en keuzes te over in woonland.
  Nog steeds geen daklozen teveel. Help Elkaar!
  Kopers, huurders, leners…wonen willen en doen wij allemaal. Laat ieder in zijn waarde hier op dit blok.
  Geen Stef Blok dus.
  Waarom Erik(trol) zo wordt aangevallen in de reacties is mij onduidelijk. Reeds meermaals heeft hij aangegeven waarom hij die keuze heeft gemaakt.
  Respecteer dan dat jezelf niet koopt en huurt.
  Wonen doen wij allemaal.
  Uitgewoond ben ik nog niet.

  Veel huis, kamer, tuin, balkon en leef plezier gewenst allen.

  U heeft gelijk en mooi gezegd. Echter met wonen an sich hebben de prijzen op zich niets te maken.

  Dat we hier zo weinig, nou ja weinig, 56,000 autonchtonen en een paar tienduizenden illegalen, daklozen hebben, heeft te maken dat er geen schaarste is, omdat veel huizen leegstaan en er nu eenmaal veel mensen in relatief grote huizen wonen waar best meer mensen bij in kunnen trekken.

  De daklozen die we wel hebben zijn vaak degenen die vanwege financiele problemen door de samenleving verstoten zijn en op zichzelf zijn aangewezen hulp of steun van vrienden of familie, of inderdaad illegaal zijn.

  Zolang er elsticiteit is in de bezettingsgraad van woningen, hebben veel huurders WEL een alternatief. Zolas altijd zijn jongeren van oudsher grotendeels altijd kamerbewoners gebleven voor geen eigen woning was voorbehouden, en dat besef is groeiende. Dan ga je gewoon steeds meer mensen bijvoorbeel met 4 mensen in een huurwoning zitten.

  Ik zou weleens een schatting zien van het totaal aantal vierkante meters woonruimte, afgezet tegen de grootte van de populatie, en hoe zich dat ontwikkeld heeft over de afgelopen decennia. Ik denk dat daar een stijging in te zien valt.

 165. tufkaj says:

  now is the time: maar je moet wel opschieten.

  hey hallo 2005, welkom in 2014!

 166. Sven says:

  Dat er mensen zijn op dit blog die drog reden aanvoeren om de ” gunstige ” tijd te benadrukken van kopen laat zien dat de brainwashpropaganda her en der slachtoffers heeft gemaakt 🙂

 167. Dirk says:

  Schaarste op de woningmarkt creëren heeft ook weinig nut als er zoveel gedwongen verkopen op jaarbasis zijn, alweer een foute gedachte dus van de NVM.

 168. Tsjaa says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Kan ook gewoon dezelfde eigenaar zijn toch? Die denkt dat de situatie van 2006 weer terug is en weer dollartekentjes in de ogen krijgt. En niet snapt dat hij juist hierdoor de markt dus weer op slot gooit.

  Was bij het herstel (lees: “tijdelijke opleving”) eind vorig jaar ook al zo. Ze leren het ook nooit.

  Zou zeker kunnen. Maar ik vind dat Verkocht op Funda wel wat zeggen, maar ik weet ook niet precies hoe dat werkt.

  http://www.funda.nl/koop/verkocht/amstelveen/huis-48728620-jhrmrdr-ha-van-karnebeeklaan-30/

 169. Voerman says:

  lorenzo: Afbetalen en aanvulling op het pensioen .
  ps. autos worden voor ruim 70 % gefinancierd , over dalen van (markt)prijzen gesproken .

  Je moet niet alleen je huis, maar ook je auto afbetaald hebben als je met pensioen gaat!
  Alles wat niet afbetaald is, kun je als een korting zien op je pensioen, maw uitgerekend, wanneer je toch al minder inkomsten hebt.

 170. Nico de Geit says:

  mafketell:
  Huizenmarkt 2014 …..

  biflatie.nl/artike…-met-een-eigen-huis/

  ‘Als mens leven we korter dan de levensduur van een huis.’

  Dat is een misrekening. Veel naoorlogse woningen gaan hier plat. In de toekomst zullen veel mensen tot de ontdekking komen dat hun huis aan vervanging toe is of onverkoopbaar blijkt.

  In veel gevallen is afbreken en nieuw bouwen goedkoper dan hoge onderhoudskosten aan een oud huis. Daar komen straks ook nog hoge energie-kosten bij.

 171. jodha says:

  Dirk: Iets later zeker weer een doorstart, fraude troep.

  Fraudetroep valt ‘toevallig’ wel ongeveer samen met dat nieuwe predicaat…

 172. jodha says:

  now is the time,

  Bedenk wel dat je een evt restschuld moet kunnen betalen. el stoer om op de borrel te praten over je eigen huis, maar straks praten over een balansverlies is echt veel minder stoer. Lekker huren, als je wordt geknipt en geschoren kan je beter voorkomend stil blijven zitten.

 173. jodha says:

  Stoelgang,

  Prima een kantelpunt, maar welke kant op in onze wereld die minimaal in 4D kan bewegen? Momenteel gaat het de kant op van dictatuur. Dit is nwenselijk, slaat alle ontwikkeling voor komende periode plat. Huisje is dan je laatste zorg.

 174. Mr Buitenzuur says:

  De Grunnigers al als een BOK op de haverkist nu de huuders nog.
  Of de Brabanders die de Hollandse ziekte niet willen pruimen.
  Vergeet de economische groei maar als er 50% van de bevolking die nergens voor GETEKEND heeft de zooi kan opruimen.(Zegge meebetalen).

 175. Adamus says:

  Had vanmorgen Karel Schiffer himself aan de lijn. Eigenlijk alleen maar de boel lopen bagetalliseren, kon er niet zoveel mee.

  “Bagatelliseren” lees: socialiseren.

 176. De Pessimist says:

  De NHG is dus een piramide spel

 177. Wie says:

  Voerman: Je moet niet alleen je huis, maar ook je auto afbetaald hebben als je met pensioen gaat!
  Alles wat niet afbetaald is, kun je als een korting zien op je pensioen, maw uitgerekend, wanneer je toch al minder inkomsten hebt.

  Helemaal mee eens. Ik ben het niet vaak eens met de generatie van Voerman maar dit klopt helemaal. Als Voerman hiermee ook impliceert dat Voerman helemaal schuldenvrij is kunnen een hoop ouderen nog veel van Voerman leren.

 178. mafketell says:

  Wellink, hij die de crisis NIET zag aankomen 🙂

  ” De crisis was een gevolg van een ongelukkige samenloop van causale keten ”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11204/Meindert-Fennema/article/detail/3578398/2014/01/17/Nog-sneller-dan-God-viel-Nout-Wellink-van-zijn-voetstuk.dhtml

  Kan geen filmpje vinden Balie Heleen Mees …….

 179. mafketell says:

  / Productinnovaties op de hypotheekmarkt ? Lol, gaan we weer lekker super sub-primmen en nieuwe afgeleide van de nu al afgeleide gesecuritiseerde producten innoveren ?

  Maar de meeste banken zijn rustig op het hypothekenfront …….. 🙂

  Challengers zorgen voor innovatie op de hypothekenmarkt.

  http://www.managersonline.nl/nieuws/14376/challengers-zorgen-voor-innovatie-op-de-hypotheekmarkt.html

 180. Dirk says:

  Van Bubbelonia zag ik een reaktie staan onder een artikel van Das Kapital.

  Bubbelonia:

  “Je zou maar een goedgelovige huiseigenaar zijn of onwetende starter. Dit is gewoon een vorm van manipulatie middels voorliegen.”

  Juist. De huiseigenaar en starter die er in trappen zitten met de gebakken peren, en de heer Hukker en zijn makelaarsvriendjes hebben weer een paar center verdiend.

  Verbaas me er al jaren over dat boze huiseigenaren niet massaal even verhaal gaan halen bij hun makelaar en hypotheekverstrekker. Dát zijn de partijen die jou dat veel te dure huis verkocht hebben terwijl je het eigenlijk kon betalen. Door hén zit je nu in de problemen. Laat ze maar eens horen/voelen wat ze veroorzaakt hebben. ”

  http://daskapital.nl/2014/01/lol_nvm_waakt_voor_teveel_opti.html

  Huizenkopers hadden allang samen kunnen spannen en die makeleugenaars aan kunnen pakken in een proces, dat had zin gehad in plaats van je druk te gaan maken over eigenwoningwaardeforfait waar niets bijzonders aan is.

 181. mafketell says:

  Ondertussen in de NL

  De krediet-stand van het land …….. 1.8 biljoen …… en hoeveel is de NL waard ?

  http://mdbriefing.com/Netherlands-credit.shtml

 182. Dirk says:

  Eigenwoningforfait wijzen ze af (gaat om zo’n 10 euro in de maand), terwijl de makelaars hun voor velen tienduizenden euro’s benadeeld hebben.

  Het voelt voor Ger Hukker niet goed de eigenwoningfortait, maar kopers voorliegen jaar in en uit voelt wel goed.

  http://www.nvm.nl/actual/januari_2014/onderzoek_huiseigenaren_wijzen_hoger_forfait_af.aspx

 183. mosske says:

  De Grunnigers al als een BOK op de haverkist nu de huuders nog.
  Of de Brabanders die de Hollandse ziekte niet willen pruimen.
  Vergeet de economische groei maar als er 50% van de bevolking die nergens voor GETEKEND heeft de zooi kan opruimen.(Zegge meebetalen).

  Zit me al dagen voor te stellen wat deze relatief kleine volksopstand voor effecten kan hebben.
  Plotseling blijken huizen toch minder waard te kunnen worden(en blijven?)
  Blijken grunningers,laten we zeggen,een beetje opzij geschoven te zijn(in een democratie?)
  Laten diezelfde grunningers zien dat als ze samen opkomen voor hun belangen ze een hoop verwarring bij hun regering veroorzaken.
  Hoewel niet woonachtig in Groningen(ver vandaan zelfs)hebben ze wel mijn sympathie.
  Het word een hele klus Nederland bij elkaar te houden(laat staan Europa).
  Denk dat we allemaal in de gaten krijgen dat welzijn belangrijker wordt dan welvaart.

 184. lorenzo says:

  Voerman: Je moet niet alleen je huis, maar ook je auto afbetaald hebben als je met pensioen gaat!
  Alles wat niet afbetaald is, kun je als een korting zien op je pensioen, maw uitgerekend, wanneer je toch al minder inkomsten hebt.

  Zo is het , jong is materieel wensen , oud (er) is vrijheid wensen.

  ter info : 2010 hebben we nog zoveel geleend dat we praten over een record ( guinnes book ? ).

 185. lorenzo says:

  Nico de Geit: ‘Als mens leven we korter dan de levensduur van een huis.’

  Met de kanttekening dat beton pas na 200 (.) jaar volledig is uitgehard .
  Alleen de rest …ja een ander verhaal.

 186. Dirk says:

  lorenzo: Met de kanttekening dat beton pas na 200 (.) jaar volledig is uitgehard .

  Ik zit nooit zo op me gemak op een balkon, hebben andere mensen dat hier ook?

 187. eric406 says:

  Dirk: Ik zit nooit zo op me gemak op een balkon, hebben andere mensen dat hier ook?

  Inpandig, geen probleem

 188. Dirk says:

  eric406: Inpandig, geen probleem

  Die gaan nog wel inderdaad, maar dit soort balkons…

  http://www.funda.nl/koop/zaandam/appartement-48981043-vurehout-49/fotos/

 189. johan says:

  In 2015 stappen we over , zoals in het Woonakkoord is vastgelegd , naar de huursombenadering . Het gaat dat om een huurstijging incl. huurharmonisatie .
  Dan vervalt het systeem van inkomensafhankelijke huur, waarbij inkomens > 43000 euro 4% + inflatie betalen.
  Huursombenadering betekent dat een corporatie de huren voor haar totale bezit tot een zeker niveau/maximum mag verhogen. Woningen die heel goed zijn maar een lage huur kennen, kunnen dan een hogere huurstijging krijgen, dan minder goede woningen. Het gemiddelde van de verhogingen, de totale huursom, mag nooit boven een vooraf afgesproken percentage komen. In het Woonakkoord is afgesproken dat dit max. 2% boven inflatie is.

  Dus scheefhuurder vanaf 2015 ben u weer een gewone huurder, waarbij afhankelijk van de WOZ de maximale huur verlaagd moet worden.

 190. Voerman says:

  Wie: Helemaal mee eens. Ik ben het niet vaak eens met de generatie van Voerman maar dit klopt helemaal. Als Voerman hiermee ook impliceert dat Voerman helemaal schuldenvrij is kunnen een hoop ouderen nog veel van Voerman leren.

  Alle begrip voor!
  Voerman is het zelf ook zeer zelden met zijn generatie eens. (Niet alleen met zijn eigen generatie overigens 🙂 )

 191. johan:
  In 2015 stappen we over , zoals in het Woonakkoord is vastgelegd , naar de huursombenadering . Het gaat dat om een huurstijging incl. huurharmonisatie .
  Dan vervalt het systeem van inkomensafhankelijke huur, waarbij inkomens > 43000 euro 4% + inflatie betalen.
  Huursombenadering betekent dat een corporatie de huren voor haar totale bezit tot een zeker niveau/maximummag verhogen. Woningen die heel goed zijn maar een lage huur kennen, kunnen dan een hogere huurstijging krijgen, dan minder goede woningen. Het gemiddelde van de verhogingen, de totale huursom, mag nooit boven een vooraf afgesproken percentage komen. In het Woonakkoord is afgesproken dat dit max. 2% boven inflatie is.

  Dus scheefhuurder vanaf 2015 ben u weer een gewone huurder, waarbij afhankelijk van de WOZ de maximale huur verlaagd moet worden.

  Dit breng ik ook altijd naar voren als er iemand begint over “6% huurstijging tot in de eeuwigheid”, maar dat willen kopers niet graag horen. Zonder uitzondering worden ze dan boos 😉

  Snap ik niet, ik gun iedereen goedkoop wonen. Maar er is blijkbaar een grote groep Nederlanders die iedereen (huurders en kopers) zo duur mogelijk wil laten wonen, vanwege het simpele feit dat ze er zélf voor gekozen hebben duur te wonen.

 192. dr.t says:

  Nou Bubbel, het kan er ook mee te maken hebben dat huurders over het algemeen goed wegkomen, daar waar het gaat om rekeningen te betalen en vergeten verantwoordelijkheid te nemen.
  Geen onderhoudskosten, geen OZB, wel subsidies direct en indirect. Geforceerde lagere huur dan in een vrije markt het geval is.
  Huurders beschikken vaak wel over een vakbondsmentaliteit, zodra er een kraantje lekt moet een ander het oplossen, maar zelf verantwoordelijkheid nemen bijvoorbeeld voor de buurt of door niet scheef te wonen voor te zorgen dat er ook een plek vrij komt voor mensen met wel een achterstand is er niet bij.
  Gelukkig kunnen huurders heel goed wijzen naar anderen.

 193. eric406 says:

  dr.t,

  Als de woningen niet zo belachelijk in prijs waren gestegen, dan had de term scheefhuurder helemaal niet bestaan. Scheeflener waarschijnlijk ook niet.
  In het volgende document kun je lezen dat de huizenmarkt tot wel 100% is overgwaardeerd (in 2010)
  https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=J7zbUv-NM6nM0QWmyIHYBQ&url=http://www.bis.org/ifc/events/5ifcconf/xu.pdf&cd=1&ved=0CDQQFjAA&usg=AFQjCNFe3jFMFxeEkxp71J5ph83Rb8pjIg&sig2=6Jrz5TfpRdQ4uGSTOQVRdQ
  Dit wordt vanzelf gecorrigeerd, en dan kunnen we de discussie huren vs kopen op een ander niveau voeren.

 194. Nico de Geit says:

  lorenzo: Met de kanttekening dat beton pas na 200 (.) jaar volledig is uitgehard .

  Behalve dan die balkonnen balkons in Rotterdam, van dat filmpje. Dat beton brokkelt al aardig af.

  Achterstallig onderhoud, lekkage, water dringt in, het gaat vriezen en dat was het beton.

 195. dr.t: Geen onderhoudskosten, geen OZB, wel subsidies direct en indirect. Geforceerde lagere huur dan in een vrije markt het geval is.

  Complete bullshit.

  Subsidies: Slechts 50% van de huurders krijgt huurtoeslag. 90% van de kopers krijgt hypotheekrentesubsidie. Daarnaast is de hypotheekrentesubsidie ook nog eens veel hoger per huishouden. Ik persoonlijk krijg 0,0 subsidie, terwijl een koper met gelijk inkomen enkele duizenden euro’s belastingkorting per jaar cadeau krijgt. Op mijn kosten, want daardoor betaal ik 20% te veel inkomensbelasting. Ik subsidieer jou dus met duizenden euro’s per jaar dr. t. De helft van jouw HRA komt van mij. De andere helft betaal je zelf.

  Bijkomende kosten als onderhoud en belastingen zitten gewoon in de huurprijs verwerkt. In mijn vorige huurcontract stond alles zelfs netjes gespecificeerd, dus ik wist PRECIES hoeveel ik betaalde voor onderhoud, belastingen, energie, water, etc

  “Maar zelf verantwoordelijkheid nemen bijvoorbeeld voor de buurt” Bij mij in de buurt staan de huurders de stoepen te vegen als het sneeuwt. De kopers zie je niet. De WoCo onderhoudt (op kosten van de huurders dus) het speelpleintje en zorgt zo nu en dan voor een evenement voor de kinderen.

  “Geforceerde lagere huur dan in een vrije markt het geval is.” Wat is een vrije markt? Ik spreek even voor mezelf: Mijn huur is VEEL HOGER dan in een vrije markt het geval is. Te weten 20% hoger (afgaande op de WOZ-waarde, die OOK AL veel te hoog is). Vraag het maar na bij Stef Blok. Van mij mag écht scheefwonen aangepakt worden, maar daar horen huurders die al ruimschoots genoeg betalen niet de dupe van te worden. Zijn ze nu wel.

  Dus, dr. t je praat weer eens complete onzin. Lijkt wel alsof elk woord uit jouw toetsenbord gewoon b#llsh!t is. Moet je niet eens een nieuwe toetsenbord kopen? 😉

 196. Nico de Geit says:

  Ik hoorde een tijdje terug ergens dat beton kankerverwekkend is.

 197. Dirk says:

  eric406: Scheeflener waarschijnlijk ook niet.

  Daarom wacht ik ook, anders ben ik binnen een jaar tijd ook weer iets van scheef ofzo 🙂

 198. Dirk: Daarom wacht ik ook, anders ben ik binnen een jaar tijd ook weer iets van scheef ofzo

  Straks verzinnen ze nog de term “scheefnederlander”, voor iedereen die niet EXACT op zeeniveau woont. En een natuurlijk een fikse heffing op scheefnederlanderschap, want het beleid is er op gericht Nederland op zeeniveau te krijgen. Ideale manier om structureel veel geld binnen te halen: Boetes uitschrijven voor iets waar de burgers niks aan kan doen en wat toch nooit gaat veranderen.

 199. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Straks verzinnen ze nog de term “scheefnederlander”

  Als je er éénkeer inzit, kom je zo moeilijk van scheef af, in Nederland is het alleen maar mogelijk om met subsidie van het etiket scheef af te kunnen komen, tegelijkertijd ben je weer scheef omdat je subsidie krijgt, ik ga er bijna aan onderdoor, gelukkig niet financieel dan 🙂 maar meer dan me best kan ik toch niet doen? 😉

 200. mafketell says:

  Voor de liefhebbers, vanavond op tv NTR Academie Erica Verdegaal 19.50h op 2

  ‘ Ze geeft er “tricks and tips” voor, zodat je zelf meester wordt over je geld in plaats van dat geld jouw leven bepaalt.’

  http://www.tvgids.nl/programma/15818906/NTR_Academie/

 201. Juan Belmonte says:

  dr.t: Juan, naar ik meen laat je de het opgebouwde spaargeld (spaarhypotheek) buiten beschouwing. Het bedrag wat gespaard is, komt overeen met 50 procent van de hypotheekschuld. Zie het rapport van CBS waar ik bij de vorige topic naar verwees (als reactie naar je)..

  Beste Dr t,

  Is dit statement u
  mogelijk
  niet enigszins onwaardig ?

  De vraag van Juan is dan ook:
  – als we met een risicobril naar de materie kijken-
  hiermee geen Spaargelden zouden meetellen
  die niet redelijkerwijs aangesproken kunnen worden
  bij eventuele liquidatie van de ondeliggende zekerheden van die hypotheken.

  Bij de helft van de hypotheken zou er spaargeld zijn dat hypotheekgerelateerd is,
  ….
  waarom dan NHI,
  waarom dan grepen in de pensioenkas van de bouwlobby
  waarom dan jááááren lang LICHTPUNTEN in de MENING van het NOS journaal ?

  Het punt beste Dr t,
  is het niet zo
  dat schulden en kapitaalopbouw nu juist
  over individuen
  zó verdeeld zijn
  dat er bij huizenleasers potentieel grote problemen zijn.

  Veeeeeeel groter dan in 1982, waar Mr Vic van Heeswijk al reeds eerder aan refereerde.

  Notaris Vic van Heeswijk: begin jaren ’80 veilden we 6000 à 7000 hypotheekveilingen op 2 miljoen koophuizen. Nu 2000 per jaar, als je dat projecteert verwacht je 13.000 – 14.000 hypotheekveilingen per jaar.

  Één Vandaag 24-10-2011
  Hij krijgt pas gelijk in 2013:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-05-2013/panache-over-de-successen-van-stef-blok/#comment-144169

  Daarom herhaling:

  Gemiddelde vraagprijs op funda 3 ton
  Gemiddelde transactieprijs 2 ton

  % hypotheekschuld tov netto inkomens bij vorige huizencrisis (1982) 60%
  % hypotheekschuld tov netto inkomens bij huidige huizencrisis 285%

 202. Dirk: Als je er éénkeer inzit, kom je zo moeilijk van scheef af

  Ontscheven? Verrechten? Afscheven? Descheven?

  Er is geeneens een woord voor! 😉

 203. Juan Belmonte says:

  Maar het ook kan zijn
  dat de pessimistische (althans volgens anderen 🙂 )Juan
  het weer wederom opnieuw en wellicht nog steeds
  volledig verkeerd ziet.

  De oekoenomen hebben zich niet aan de discussie gewaagd. Casametrie vs zeepbel is nog steeds een
  Boehoehoe PolderTaboe.
  Boeh ! 🙂

  Wat Juan zich doet herinneren aan …..

  Oekoenoemen zien pas een put
  als een hele kudde kalveren verdronken is (ook Bomhoff op Mejudice) 🙂
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-10-2011/arnoud-boot-werkloosheid-en-een-huizenprobleem/#comment-90524

 204. Juan Belmonte says:

  mafketell:
  Wellink, hij die de crisis NIET zag aankomen

  ” De crisis was een gevolg van een ongelukkige samenloop van causale keten ”

  volkskrant.nl/vk/n…-zijn-voetstuk.dhtml

  Kan geen filmpje vinden Balie Heleen Mees …….

  Mevrouw Mees heeft een puntje.

  Maar essentieel is de FED die in 2005 de publicatie van $M3 gewoon stopte en de geldmachine aanzette en rentes kunstmatig laag bracht.
  Dat zijn keuzes.

  De verplichting voor buitenlandse banken om Amerikaans spaargeld weer te moeten investeren inde VS waren ook keuzes. Het was voor de ING een dure keuze en voor de NL staat via ABN AMRO ook.

  Wellicht
  heeft de Oekoenome
  dàt
  gemist.

  Het is dan ook goed om in het licht van de visie van Mevrouw Dr Mees het volgende te lezen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-04-2010/dnb-mede-veroorzaker-kredietcrisis/

  En ook deze:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-04-2010/dnb-mede-veroorzaker-kredietcrisis/#comment-35012

  Het destijds nieuwe begrip Kern-inflatie om de rentes omlaag te praten,

  een chinese vondst 🙂
  (Mr Bernanke had er nix mee van doen)

 205. mafketell says:

  Tja, de inter-glaciale periode is voorbij ……. en wat nu ? Wegwezen …… 🙂 Er komt een ( kleine ? ) ijstijd aan …..

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/22222645/___Er_komt_een_Kleine_IJstijd_aan___.html

 206. Juan Belmonte says:

  LICHTPUNT ?:

  Het Kadaster registreerde ten slotte vorige maand 23.575 nieuwe hypotheken – een daling van 19,5% ten opzichte van december 2012.

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2014/481976-minder-woningen-verkocht-in-december/

  Vast volledig afgedwongen door de Chinezen
  en zonder Schuld van de NL banken
  ontstaan 🙂

 207. Juan Belmonte says:

  Nogmaals:

  9 januari Telegraaf opent met CHOCOLADELETTERS:

  Huizenmarkt definitief uit dal!

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-01-2014/karel-schiffer-dat-kun-je-toch-niet-maken/#comment-173123
  HUIZENPRIJS gestegen voor het eerst in 5 jaar

  en dan dat
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-01-2014/nhg-teert-in-op-vermogen/#comment-174568

  Juan heeft gelukkig
  voor zichzelf dat soort zaken
  een naampje gegeven:
  Hogehuizenprijsminnende GRATIS CABARET

  Maar het kan zijn dat Juan de enigste malloot is
  die het allemaal zooooziet…

 208. Juan Belmonte says:

  Wat jammer
  toch
  dat we
  de laatste daagen
  zoo weinig opbeurende visies
  van drs Ed van de Bijl
  mogen vernemen

  http://www.vastgoedpro.nl/vastgoedpro/team

  Net nu datti gelijk lijkt te krijgen over de in 2010 verwachte prijsexplosie in nieuwbouw… 🙂

 209. lorenzo says:

  mafketell: Voor de liefhebbers, vanavond op tv NTR Academie Erica Verdegaal 19.50h op 2

  ‘ Ze geeft er “tricks and tips” voor, zodat je zelf meester wordt over je geld in plaats van dat geld jouw leven bepaalt.’

  tvgids.nl/programm…818906/NTR_Academie/

  Dank maar …gaat niet lukken , Boer zoekt Vrouw is ook op TV.

 210. lorenzo says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Subsidies: Slechts 50% van de huurders krijgt huurtoeslag. 90% van de kopers krijgt hypotheekrentesubsidie. Daarnaast is de hypotheekrentesubsidie ook nog eens veel hoger per huishouden. Ik persoonlijk krijg 0,0 subsidie,

  Kortom , niet bepaald goed na gedacht de afgelopen jaren .
  Wellicht kan dit theater je voordragen voor een lintje dit jaar .

 211. lorenzo says:

  Nico de Geit: Ik hoorde een tijdje terug ergens dat beton kankerverwekkend is.

  Weet ik niet ergo mij niet bekend , wel mij bekend is de toepassing tevens in een huurwoning.

 212. Dawg says:

  Juan Belmonte: Mevrouw Mees heeft een puntje.

  Maar essentieel is de FED die in 2005 de publicatie van $M3 gewoon stopte en de geldmachine aanzette en rentes kunstmatig laag bracht.
  Dat zijn keuzes.

  Maar ze mist ook het een en ander. Wat Mees ziet als Chinese besparingen zijn gewoon de bijgeprinte dollars die eerst naar China stromen als de Chinezen naar de USA exporteren en die weer rechtsomkeert maken richting USA wanneer de Chinezen hun met de handel verdiende dollars in US treasuries omzetten. Kan me bijna niet voorstellen dat een macro-econoom dit soort verbanden over het hoofd ziet.

 213. Olijfhout says:

  Het is een forum over wonen.
  Daarbij mag ieder wonen zoals die wil
  Geen HUILforum Snorkel, Nico en vele anderen.
  Ik huil ook niet met mijn schuld=hypotheek.Ik woon ook.

  Fijn dat jullie zoveel geld besparen door niet te kopen.
  Fijn dat jullie zo fijn wonen.
  Fijn dat jullie straks voor weinig een huis kopen.
  Fijn straks op jullie toplocatie bij Erik(trol)
  Fijn wonen in Nederland, heerlijk zachte winter voor de Bamboe’s op mijn kavel hier overigens.
  En jaloers op vriend Voerman. Zit nog even weg van mn pensioen 🙁

 214. Olijfhout says:

  lorenzo: Weet ik niet ergo mij niet bekend , wel mij bekend is de toepassing tevens in een huurwoning.

  Schelpenpaadjes opzoeken naar je werk dan.

 215. Frank77 says:

  lorenzo,

  Beton heeft een achtergrond straling. Steenachtige materialen hebben dat.
  Daarnaast bij productie, boren en zagen ook nog kwartsstof dat kan leiden tot stoflongen.

  En dan ook nog radongas dat vrijkomt tijdens de levensduur.

  Maar ja, zoals met alle structuren in een land. De zand, cement en grind lobby zal stevig zijn.

  Een houten huis de uitkomst. Maar zoveel bomen hebben we nier meer over in dit land.

 216. Olijfhout says:

  Sorry,
  Schelpenpaadjes voor Nico natuurlijk.

 217. Dirk says:

  Zijn de CBS emigratie cijfers al vrij gegeven van het 4e kwartaal en daarmee dan ook voor heel 2013?

 218. eric406 says:

  Olijfhout:
  Het is een forum over wonen.
  En jaloers op vriend Voerman. Zit nog even weg van mn
  pensioen

  Het is een forum over het piramidespel dat sommigen een woningmarkt noemen. Een forum over wonen vind je misschien op VT-wonen of iets dergelijks.

  En op Voerman hoef je niet jaloers te zijn, of je moet snel dood willen.

 219. eric406 says:

  Ik ben jaloers op mijn zoontje, die is nog geen 3. Heeft zijn hele leven nog voor zich.

 220. Juan Belmonte says:

  Dawg: Maar ze mist ook het een en ander. Wat Mees ziet als Chinese besparingen zijn gewoon de bijgeprinte dollars die eerst naar China stromen als de Chinezen naar de USA exporteren en die weer rechtsomkeert maken richting USA wanneer de Chinezen hun met de handel verdiende dollars in US treasuries omzetten. Kan me bijna niet voorstellen dat een macro-econoom dit soort verbanden over het hoofd ziet.

  .. De Dag dat de Dollar valt.
  VPRO serie van 2007 als Juan zich goed herinnert.

  We het belangenspel mee wil spelen
  mag niet volledig zijn
  in analyses 🙂

 221. Juan Belmonte says:

  Olijfhout: Fijn dat jullie zoveel geld besparen door niet te kopen.
  Fijn dat jullie zo fijn wonen.
  Fijn dat jullie straks voor weinig een huis kopen.
  Fijn straks op jullie toplocatie bij Erik(trol)
  Fijn wonen in Nederland, heerlijk zachte winter voor de Bamboe’s op mijn kavel hier overigens.
  En jaloers op vriend Voerman. Zit nog even weg van mn pensioen

  Dank voor de complimenten.

  Juan vreest den dag
  datti de arena niet meer indurft
  omdatti aldaar een stier zal treffen diedie niet aankan.

  Vriend Hemingway
  zit soortgelijk in het Leven.
  la vida

  es meravellosa

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Juan_Belmonte

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Juan_Belmonte

 222. Juan Belmonte says:

  Tekenend voor de tijd

  HOLLAND least huizen
  HOLLAND wil, net als de Grieken, met 50 jaar met pensioen.
  Anderen moeten werken
  en maken die dingen die wij kopen voor weinig
  Wij zijn rijk en worden rijker
  omdat huizen stijgen in prijs

  De ultieme polderdroom ?

 223. Juan Belmonte says:

  Genoeg gemijmerd

  Buenas noches
  Juan

 224. Juan Belmonte says:

  Nog ene dan.

  Al ZES JAAR
  regeert
  DE MAKELLEUGENAAR

  Huis kopen in 2011
  Slimme Z ! 🙂

  http://daskapital.nl/2014/01/lol_nvm_waakt_voor_teveel_opti.html

 225. now is the time says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),
  Huizenprijzen zijn al aan het stijgen volgens kadaster. Dat is geen vraag meer, maar een feit. Zeker als je nu ziet dat het volume toeneemt zijn gelijkblijvende prijzen een impliciete prijsstijging.

  Inflatie is ontontkoombaar; volgens mijn amateureconoom redenering moet dat geld ergens naar toe; als er geen toename van onderpand wordt gecreeerd dan moet de inflatie zijn werk doen.

  Verder zou je gelijk kunnen hebben.

 226. Dirk says:

  Olijfhout: Help Elkaar!

  Ze zijn in de goeie tijden niet solidair naar huurders geweest, dat mag best gezegd worden, maar laten wij als huurders niet datzelfde doen!
  Al is het maar voor één dag in de week, vang een huizenbezitter op, dat doe ik ook, want zo kan het dus ook hurend Nederland! 🙂

 227. now is the time says:

  tufkaj,

  Het aardige aan het huidige patroon van huizenprijzen 2008 naar nu is, dat het bijna perfect het patroon volgt van 1978-1984 alleen precies 30 jaar later.

  Ik zou niet verbaasd zijn dat we nu een jaar of 5 nauwelijks prijsstijgingen krijgen maar wel dat de aantallen weer op pijl blijven.

 228. now is the time says:

  jodha,

  Ik heb bijna een jaar geleden een huis gekocht en ga ervan uit dat het wel iets beneden de taxatiewaarde kan gaan.
  Het is wel een droomhuis met alles erop en eraan en in een perfecte onderhoudstoestand. Ik hoef er niet aan te verbouwen de komende jaren. Ik kon kiezen uit 20 huizen en kon kiezen wat ik wilde.

  mijn alternatief was om in een huurhuis te blijven en elk jaar een enorme huurstijging te krijgen. Niet elke dag vol verbazing door mijn huis te lopen met het gevoel dat ik in een huis zit waar ik niet van had durven dromen een paar jaar geleden.

 229. Dirk says:

  now is the time: Het aardige aan het huidige patroon van huizenprijzen 2008 naar nu is, dat het bijna perfect het patroon volgt van 1978-1984 alleen precies 30 jaar later.

  Ik zou niet verbaasd zijn dat we nu een jaar of 5 nauwelijks prijsstijgingen krijgen maar wel dat de aantallen weer op pijl blijven.

  Normaal gesproken wel, alleen met dat verschil, dat de luchtbel van nu velen malen groter is dan die van 30 jaar geleden.
  Loon/prijsontwikkeling nog steeds verre van goed, de CBS cijfers van 2013 vertalen dit goed.

 230. eric406 says:

  now is the time:
  tufkaj,

  Het aardige aan het huidige patroon van huizenprijzen 2008 naar nu is, dat het bijna perfect het patroon volgt van 1978-1984 alleen precies 30 jaar later.

  Ik zou niet verbaasd zijn dat we nu een jaar of 5 nauwelijks prijsstijgingen krijgen maar wel dat de aantallen weer op pijl blijven.

  Alleen gingen we toen zo`n beetje terug naar het langjarig gemiddelde, dat gaat nu nog gebeuren. Delen door 2 dus de huidige prijzen.

 231. now is the time says:

  Dirk,

  de luchtbel is ongeveer gelijk met 30 jaar geleden. De huizenprijzen gingen ongeveer 25 procent naar beneden toen. De rentepercentages waren toen rond de 12 procent, wat een groot verschil is met nu.

 232. Dirk says:

  now is the time: mijn alternatief was om in een huurhuis te blijven en elk jaar een enorme huurstijging te krijgen.

  Mensen in een huurhuis kunnen als het boven de pet wordt, huursubsidie krijgen, met een eigen huis is het wel zeker als het inkomen net voldoende is om de woning te kunnen betalen, over een aantal jaren de eigenwoningfortait niet meer op te hoesten is en dan is er niets meer om je op te vangen.
  Hebzucht kan heel gemeen uitpakken, daar zijn velen dat laatste jaren achtergekomen.

 233. richard de koning says:

  Elk jaar zal je zien dat er meer huizen verkocht worden. 2014 tm 2018 zal er nog wel een procentje of 10 vanaf gaan. Toch denk ik als je nu kijkt wat je kan lenen deelt door 104 maal 90 doet. Je best verantwoordelijk aan het lenen bent. 100.000 nu 100÷104×90 is 86.000 lenen als max. Benieuwd wat jullie er van denken.

 234. Dirk says:

  now is the time: de luchtbel is ongeveer gelijk met 30 jaar geleden. De huizenprijzen gingen ongeveer 25 procent naar beneden toen.

  Dit is dus niet zo, de luchtbel (loon/prijsontwikkeling) is 10% meer dan 30 jaar geleden als het niet meer is aangezien er de laatste jaren loonbevriezing is geweest, het gat is zeker nog een 15 tot 20% op het moment.
  Het zal niet meer op de woning gepakt gaan worden, de grond is aan de beurt, die luchtbel blijkt ook iets van 50% te zijn.
  Vooral gemeentes zijn hier doodziek van, die zijn namelijk de grootste grond investeerders van Nederland.

 235. Dirk says:

  Het leenbedrag zal door toch nog dankzij steeds een beetje van de hypotheekrente af te doen, nagenoeg gelijk blijven, maar de CBS cijfers van 2013 laten duidelijk zien, dat er echt nog iets moet gaan gebeuren.
  Banken zijn op het punt al aangekomen, dat woningen beter voor minder verkocht kunnen worden dan dat ze op een veiling gaan belanden, dit zegt eigenlijk al waar het naartoe gaat.

  BKR notering heb ik is aangehaald ergens in een post, ik denk dat veel gedwongen verkopen, mensen zullen zijn die deze notering zullen hebben of hierdoor krijgen, al deze mensen komen voorlopig niet terug op de woningmarkt, dat hakt er misschien nu nog niet zo in, maar als dit een aantal jaren zo doorgaat, kan het niet missen dat dit wel een flinke rol gaat spelen in het afnemen van verkopen, schaarste op de woningmarkt creéren zal dan weining effect hebben.

 236. Dirk says:

  Dirk: schaarste op de woningmarkt creéren zal dan weining effect hebben.

  Het smerrige van dit is, dat men dus weet dat we ALLEN goedkoper kunnen wonen, dit dus tegenhouden, terwijl het juist voor onze microeconomie heel erg goed zou zijn.

 237. Dirk says:

  richard de koning: Elk jaar zal je zien dat er meer huizen verkocht worden. 2014 tm 2018 zal er nog wel een procentje of 10 vanaf gaan. Toch denk ik als je nu kijkt wat je kan lenen deelt door 104 maal 90 doet. Je best verantwoordelijk aan het lenen bent. 100.000 nu 100÷104×90 is 86.000 lenen als max. Benieuwd wat jullie er van denken.

  Dat ligt eraan wat het inkomen is, maar bubbelonia heeft al laten zien dat de gemiddelde vraagprijs drie ton is en de gemiddelde transactieprijs twee ton is.
  Dit laat al zien, dat de loon/prijsontwikkeling dus nog verre van goed is.
  Het gaat om leencapaciteit, maar deze komt tot stand met het loon.

 238. Dirk says:

  We maken wel grapjes naar elkaar toe hier onder huurders en kopers, maar de werklijkheid is dat huizenbezitters ook kort van visie zijn (uitzonderingen daargelaten), niet alleen het kabinet Rutte dus.

  Als we het over microeconomie hebben, dat zijn WIJ!
  Willen we het niet beter krijgen dan?
  Wat stelt dat beetje inleveren op een woning nou in als we meer loon gaan krijgen, meer banen enz. enz!

  We gaan het niet beter krijgen met dit gemodder namelijk, hoe langer het duurt, hoe meer de schade zal zijn en door dat niet te doen, hadden we dat beetje verlies al lang ruimschoots mee op kunnen vangen.
  Wij burgers kunnen maar een klein beetje in het diepe gaan, een overheid kan veel meer het diepe ingaan om er voor ons allen er beter uit te kunnen komen.
  De regels vanuit Brussel die ons opgelegd worden, maken dit proces er niet makkelijker op, dat geef ik tegelijkertijd wel toe.

 239. Voerman says:

  eric406: En op Voerman hoef je niet jaloers te zijn, of je moet snel dood willen.

  Vlug doodgaan kan op alle leeftijden. 🙂
  In goede omstandigheden doodgaan is tegenwoordig moeilijker.

 240. now is the time: de luchtbel is ongeveer gelijk met 30 jaar geleden.

  Ohja? pic.twitter.com/IpVZayQKyB

  now is the time: De huizenprijzen gingen ongeveer 25 procent naar beneden toen.

  Ohja? pic.twitter.com/uiYqIed4TO

 241. Bubbelonia (voorheen snorkel),

  En hier de directe plaatjes:

  luchtbel is nu VEEL groter dan 30 jaar geleden. Groter dan OOIT tevoren zelfs: https://pbs.twimg.com/media/BWT39OuCMAAy6bW.jpg:large

  De correctie was destijds -40%: https://pbs.twimg.com/media/BWTgnMQCIAAd1kd.png:large

 242. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): luchtbel is nu VEEL groter dan 30 jaar geleden. Groter dan OOIT tevoren zelfs:

  Mee eens, het zou beter zijn om een grafiek te laten zien die tevens het loon erin weergeeft, lonen zijn wel omhoog gegaan, maar dit is de laatste 10 jaar puur om lastenverzwaring mee opgevangen te hebben, niet de verhoging van de prijzen van koopwoningen en daar ligt nu precies het probleem.
  Het lenen van die gemiddelde prijzen is niet haalbaar meer geworden en daar lopen ze nu tegenaan.

 243. now is the time: Huizenprijzen zijn al aan het stijgen volgens kadaster. Dat is geen vraag meer, maar een feit. Zeker als je nu ziet dat het volume toeneemt zijn gelijkblijvende prijzen een impliciete prijsstijging.

  Waar haal je deze onzin vandaan?

  De meest recente cijfers uit het Kadaster Vastgoed Dashboard op http://www.kadaster.nl/web/pagina/Vastgoed-Dashboard.htm

  PBK Nov ’12: 89,2
  PBK Nov ’13: 84,9

  Volume Dec ’12: 17.364
  Volume Dec ’13: 15.463

  Gemiddelde koopsom Nov ’12: 220.465
  Gemiddelde koopsom Nov ’13: 212.126

  Gemiddelde hypotheeksom Nov ’12: 255.818
  Gemiddelde hypotheeksom Nov ’13: 243.094

  Dat is toch echt een DALING OP ALLE FRONTEN hoor. Ik discussieer graag met je, maar dan niet gewoon ronduit feiten gaan verzinnen heh? Wel even bij de realistische feiten blijven. Anders moet ik je aangeven bij de feitenpolitie 😉

 244. eric406: Alleen gingen we toen zo`n beetje terug naar het langjarig gemiddelde,

  EXACT! Net iets er onder zelfs. Deze kennen jullie allemaal al – behalve “now is the time”, dus speciaal voor hem/haar nogmaals: woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/07/02/infographic-400-jaar-huizenprijzen/

  De bubble in de VS liep ook leeg tot ± het evenwichtsniveau. Daarna (staat niet in het plaatje) kleine stijging die as we speak weer om aan het slaan is in een daling. https://pbs.twimg.com/media/BXRWKYACYAAnbuh.jpg:large

 245. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Dat is toch echt een DALING OP ALLE FRONTEN hoor. Ik discussieer graag met je, maar dan niet gewoon ronduit feiten gaan verzinnen heh? Wel even bij de realistische feiten blijven. Anders moet ik je aangeven bij de feitenpolitie 😉

  Dat zit een beetje in de meeste huizenbezitters, meer doen dan dat het werkelijk is… dat stukje hebzucht waar we helaas mee geboren zijn 😉

 246. Dirk: Mee eens, het zou beter zijn om een grafiek te laten zien die tevens het loon erin weergeeft, lonen zijn wel omhoog gegaan, maar dit is de laatste 10 jaar puur om lastenverzwaring mee opgevangen te hebben, niet de verhoging van de prijzen van koopwoningen en daar ligt nu precies het probleem.
  Het lenen van die gemiddelde prijzen is niet haalbaar meer geworden en daar lopen ze nu tegenaan.

  Tja. dan maak je het nogal ingewikkeld allemaal. Met welke lonen moet je dan vergelijken? Modaal of gemiddeld? Gemiddeld lijkt me. Maar gemiddeld loon in NL is anders dan gemiddeld loon van huizenkopers/bezitters in NL. En wat doe je met werkende vrouwen? Wat doe je met verhoogde pensioenleeftijden? Wat doe je met kleiner wordende inkomensverschillen? Wat doe je met stijgend % eigenwoningebezit, wat dus betekend dat vroeger alleen rijke mensen een eigen woning hadden en nu ook de midden en lagere klassen. Daar is geen eerlijke vergelijking mee te maken die met alle aspecten rekening houdt. Maar als je NIET met alle apecten rekening houdt, dan komen er criticasters die alleen de aspecten die hen goed uitkomen als kritiek gaan spuien. Dan besteedt je dus veel extra tijd om extra informatie toe te voegen en maak je daardoor je eigen verhaal juist kwetsbaarder. Daarom heb ik het maar gewoon lekker simpel gehouden 😉

 247. Dirk says:

  Bij een nieuwbouw woning wordt bouwrente nogal eens vergeten, het klinkt mooi dat vrij op naam, maar bouwrente is iets van 6% uit me hoofd en dat tikt lekker aan.

 248. Dawg says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Waar haal je deze onzin vandaan?

  Verblindt. Door de lichtpuntjes.

 249. Dirk says:

  Dawg: Verblindt. Door de lichtpuntjes.

  Hopelijk kunnen wij de mensen hier in de realiteit terug brengen 😉

 250. tinus says:

  @nowisthetime,

  inflatie leidt alleen tot hogere huizenprijzen als er ook sprake is van een stevige loonontwikkeling.

  Indien de loonontwikkeling achterblijft bij de inflatie werkt dit zelf dempend op de huizenprijzen.

  Er gaat dan immers meer geld naar eten, brandstof en noem maar op, zodat er minder geld over blijft om huizen (leningen) van te kopen.

  Punt is al een miljoen keer gemaakt hier op zeepbel, maar goed één keer meer kan (kennelijk) geen kwaad.

 251. Olijfhout says:

  Zeer weinig huizen verkopen.

  Ik zeg een topper. Alleen maar winnaars.
  Veel gelukkige bewoners overal.
  Herstel? Waarvan? Wat een prachtig woonland.
  Huurders en kopers waar maken wij dat feestje?

 252. tinus says:

  Vraag. Misschien iets voor bubbelonia, tufkaj of andere kenners.

  Er is veel blabla over de ontwikkeling van de huizenprijzen.

  Maar wat de gemiddelde prijs doet zegt niet zoveel als je niet weet uit welke huizen dit totaalplaatje is opgebouwd.

  Ik bedoel het volgende.

  Je zou denken dat – zes jaar na de crisis – het aandeel staterswoningen in het totaal aan verkopen relatief aan het dalen is (ondanks statersleningen).

  De doorstroming is immers gestaakt. Men zit dus vast in de staterswoning, danwel als nieuwe starter met al dan niet een staterslening of zittende starter die op de toppen van de markt heeft gekocht.

  Indien we aannemen dat het aandeel starterswoningen afneemt neemt er dus een ander deel toe.

  Zo denkt deze simpele alfa tenminste.

  Denk aan het treintje. Basishuis 150k, stapje hoger 200k, stapje hoger 250k.
  Velen zitten vast in het basishuis van 150k.
  Maar door de huizenprijsdaling komt het huis van 200k of zelfs 250k steeds meer in de buurt voor i) kapitaalkrachtige doorstromers en ii) nieuwe instappers en huurders die meteen de basiswoning overslaan.

  Heel verhaal, maar mijn punt is dat ik denk dat er meer duurdere huizen zijn verkocht. Dat de gemiddelde huizenprijs nog daalt of – volgens de hopers – aan het uitbodemen is – zegt m.i. niet zoveel.

  Als er meer huizen worden verkocht die voorheen 3 ton kosten en nu voor 2,5 ton over de toonbank gaan en het relatieve aandeel van deze huizen toeneemt, dan wijst dat m.i. niet op een “herstel” van de markt.

  (althans wel een herstel zoals wij dat graag zien, een herstel maar een nieuw, houdbaar evenwicht, maar dat terzijde).

  Is er een scherper beeld van het aantal huizen dat is verkocht. Zijn bijvoorbeeld de vierkante meters bekend. Als we zouden zien dat het gemiddelde aantal vierkante meters van een verkocht huis toeneemt, dan geeft dat een aardige indicatie dat het om “duurdere” huizen gaat.

 253. tinus says:

  en waar staterslening staat bedoel ik natuurlijk starterslening

  storende fout, dat wel.

 254. Heinz says:

  Misschien eens goed te laten zien wat je allemaal kwijt bent aan kosten bovenop de maandelijkse aflossing van een hypotheek, wat aanschaf en overdrachtskosten er zijn en wat je jaarlijks moet rekenen aan kosten en spaarpotjes voor bijv. Onderhoud, belastingen e.d.
  Ik denk dat veel mensen niet weten wat voor kosten er allemaal zijn die een huurder niet heeft en verhelderd de eeuwige discussie of het nu wel of niet een slimme zet is😉
  Iemand?

 255. Juan Belmonte says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Waar haal je deze onzin vandaan?

  De meest recente cijfers uit het Kadaster Vastgoed Dashboard op kadaster.nl/web/pa…stgoed-Dashboard.htm

  PBK Nov ’12: 89,2
  PBK Nov ’13: 84,9

  Volume Dec ’12: 17.364
  Volume Dec ’13: 15.463

  Gemiddelde koopsom Nov ’12: 220.465
  Gemiddelde koopsom Nov ’13: 212.126

  Gemiddelde hypotheeksom Nov ’12: 255.818
  Gemiddelde hypotheeksom Nov ’13: 243.094

  Dat is toch echt een DALING OP ALLE FRONTEN hoor. Ik discussieer graag met je, maar dan niet gewoon ronduit feiten gaan verzinnen heh? Wel even bij de realistische feiten blijven. Anders moet ik je aangeven bij de feitenpolitie

  Prachtig hè ?
  Dat de MENING van het NOS journaal
  Onder deze omstandigheden
  De lichtpunten in het zonnetje zet 🙂

 256. Juan Belmonte says:

  tinus,

  Leest u nou eerst eens de artikelen van dr ir Maartje Martens

 257. Juan Belmonte says:

  Dirk,

  De hele economie is vergroot
  Doordat iedereen elkaar
  Diensten is gaan leveren

  Vrouwen die eerst zich hun gezin verzorgden
  Zijn massaal buitenshuis gaan werken en creëerden zo werk voor
  Schoonmaaksters en kinderopvang
  Grote rijen wachtlijsten.

  Overheidsorganen dachten niet meer zelf na
  Maar huurden voor ieder serieuze zaak
  Externe expertise in
  Die ze vervolgens wel meegaven wat de uitkomst zou moeten zijn….

  Die opgeklopte situatie
  Keert nu om en gaat van
  Alles uitbesteden en lange verhalen
  Naar
  Niet lullen en zelf doen

 258. Juan Belmonte says:

  Gevolg

  De oekoenomie
  krimpt weer terug
  naar een
  economie

  De opgekloptheid verdwijnt

 259. Juan Belmonte says:

  now is the time:
  Dirk,

  de luchtbel is ongeveer gelijk met 30 jaar geleden. De huizenprijzen gingen ongeveer 25 procent naar beneden toen. De rentepercentages waren toen rond de 12 procent, wat een groot verschil is met nu.

  Nee schulden zijn nu aantooonbaar substantieel hoger dan in 1982:60%versus 285%
  In 1982 was niet de helft van die schuldenberg aflossingsvrij
  In 1982 stonden er niet een miljoen huizen(25%) onder water.

  Kennelijk is er geen oekoenoom die de tijd geeft om dat eens uit te diepen.

  Of zijn ze zo slim dat ze op voorhand denken:
  Als is de verschillen tussen nu en de vorige huizenprijsdaling uitdiep
  Dan past dat toch niet in de mening van het NOS journaal
  En dus kan ik mijn SCHAARSE tijd beter gebruiken

  Dan is het namelijk ook niet zo moeilijk verklaarbaar
  Waarom oekoenomen
  Vrijwel collectief
  De crisis niet hebben zien aankomen

  ….. 🙂

 260. mafketell says:

  Rossetta wordt wakker om 10.15 zó leuk 🙂 Planetenjager ………

  http://www.esa.int/spaceinvideos/esalive

 261. mafketell says:

  Juan Belmonte: Nee schulden zijn nu aantooonbaar substantieel hoger dan in 1982:60%versus 285%

  Voor Now is the time http://www.rba.gov.au/speeches/2010/images/sp-dg-150610-graph2.gif

  IPAD zeker Juan ? Even de puntjes op de I zetten ……. 🙂

 262. mafketell says:

  Prof. Sweder van Wijnbergen, de HRA MOET eraf 10-15 miljard aan uitkeringen per jaar, is niet meer van deze tijd 🙂 Safe the country ……. vrij vertaald ……

 263. mafketell says:

  Alleen afschaffing van de HRA kan ons land nog redden ……….

  Als we 60% LTV ( de BCG norm ) en geen HRA hadden gehad, dan was er nu geen centje pijn ……….. dan was onze oekoenomie nu booming, en was de crisis Verweggistan geweest………

  Maar ja, dat is zeepbellers taal, daar luistert toch niemand naar …… misschien in de verre toekomst ?

 264. Ma Ling says:

  tinus,

  vind je de PBK-index niet bruikbaar hiervoor?

 265. lorenzo says:

  Olijfhout: lorenzo: Weet ik niet ergo mij niet bekend , wel mij bekend is de toepassing tevens in een huurwoning.

  Schelpenpaadjes opzoeken naar je werk dan.

  U is aangaande mij teveel onbekend en dat geeft niet .

 266. lorenzo says:

  Frank77: lorenzo,

  Beton heeft een achtergrond straling. Steenachtige materialen hebben dat.
  Daarnaast bij productie, boren en zagen ook nog kwartsstof dat kan leiden tot stoflongen.

  En dan ook nog radongas dat vrijkomt tijdens de levensduur.

  Maar ja, zoals met alle structuren in een land. De zand, cement en grind lobby zal stevig zijn.

  Een houten huis de uitkomst. Maar zoveel bomen hebben we nier meer over in dit land.

  En de hoge isolatiewaarden helpen ook al niet mee , nieuwbouw kan zeker een groot probleem zijn , raampje openzetten kan ook al niet of men wil niet . Te koud .

 267. lorenzo says:

  Juan Belmonte: Wij zijn rijk en worden rijker
  omdat huizen stijgen in prijs

  He grote probleem dan ook voor Olanda , onze rijkdom is te groot , vandaar deze status quo .

 268. lorenzo says:

  Heinz: Misschien eens goed te laten zien wat je allemaal kwijt bent aan kosten bovenop de maandelijkse aflossing van een hypotheek, wat aanschaf en overdrachtskosten er zijn en wat je jaarlijks moet rekenen aan kosten en spaarpotjes voor bijv. Onderhoud, belastingen e.d.
  Ik denk dat veel mensen niet weten wat voor kosten er allemaal zijn die een huurder niet heeft en verhelderd de eeuwige discussie of het nu wel of niet een slimme zet is😉
  Iemand?

  Afbetalen die hut , hopen op ene leuke buurvrouw en als een hartaanval je nog niet fataal is geworden aan het einde van de rit een mooie aanvulling op je pensioen .
  De auto huur je ook niet .

 269. Nico de Geit says:

  mafketell:
  Prof. Sweder van Wijnbergen, de HRA MOET eraf 10-15 miljard aan uitkeringen per jaar, is niet meer van deze tijdSafe the country ……. vrij vertaald ……

  En mensen moeten ook gaan participeren. Dat betekent minder uitkeringen en minder subsidies. Probleem is dat miljoenen mensen nooit geparticipeerd hebben.

 270. now is the time says:

  Valt niks tegen in te brengen bubbel, dirk en juan. Ik heb het helemaal bij het verkeerde eind.

 271. tinus: Je zou denken dat – zes jaar na de crisis – het aandeel staterswoningen in het totaal aan verkopen relatief aan het dalen is (ondanks statersleningen).

  De doorstroming is immers gestaakt. Men zit dus vast in de staterswoning, danwel als nieuwe starter met al dan niet een staterslening of zittende starter die op de toppen van de markt heeft gekocht.

  Volgens mij is dit juist het tegenovergestelde: Starters blijven kopen, maar de reeds gestarten “flippen” minder vaak hun huis. Even met (volledig) hypothetische cijfers: Voor 2008 waren er 3 miljoen doorstromers die alleen 1 x in de 10 jaar doorstroomden naar de volgende woning. Die 3 miljoen doorstromers zijn er nog steeds (misschien iets meer of minder, maar niet significant meer of minder), maar ze verhuizen nu nog maar gemiddeld 1 x per 20 jaar. De aankopen door starters blijven gewoon op peil (dit weet ik 100%). Er zijn dus grofweg even veel huizenbezitters, maar er wordt over de gehele linie toch veel minder verhuisd en dus veel minder gekocht/verkocht.

  Zie http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/05/01/nieuwsbrief-woningtransacties-rijksoverheid/

 272. Heinz: Misschien eens goed te laten zien wat je allemaal kwijt bent aan kosten bovenop de maandelijkse aflossing van een hypotheek, wat aanschaf en overdrachtskosten er zijn en wat je jaarlijks moet rekenen aan kosten en spaarpotjes voor bijv. Onderhoud, belastingen e.d.
  Ik denk dat veel mensen niet weten wat voor kosten er allemaal zijn die een huurder niet heeft en verhelderd de eeuwige discussie of het nu wel of niet een slimme zet is😉
  Iemand?

  Graag! Maar dat ga ik niet allemaal in mijn eentje uitzoeken 😉 Mooi plaatje er van maken, dat kan ik dan weer wél!

 273. now is the time: Valt niks tegen in te brengen bubbel, dirk en juan. Ik heb het helemaal bij het verkeerde eind.

  Geeft niet, we lichten je graag voor (in plaats van op) 😉

 274. Jeroen says:

  Heinz: Misschien eens goed te laten zien wat je allemaal kwijt bent aan kosten bovenop de maandelijkse aflossing van een hypotheek, wat aanschaf en overdrachtskosten er zijn en wat je jaarlijks moet rekenen aan kosten en spaarpotjes voor bijv. Onderhoud, belastingen e.d.

  Datgene wat bij aankoop direct moet worden afgetikt speelt niet zo’n rol, het gaat toch (deels) op de hypotheek:

  * overdrachtsbelasting 2%
  * makelaar 2000 euro (richting 1% van aankoop)
  * NHG premie (wie doet dat nog) 1% van aankoop
  * notaris 1000 euro
  * hypotheekadvies 2000 euro

  Eigenwoningforfait is ook van tevoren meegenomen in de berekening van nettolasten bij het hypotheekadvies dus dat mag ook geen verrassing zijn (forse verhogingen daargelaten…).

  Wat telkens doorloopt en bij aankoop meestal nog buiten beeld is, zijn de volgende kosten:

  * onderhoud 1% WOZ (sommigen schatten zelfs tot 2%)
  * OZB 0.1% WOZ
  * opstalverzekering (150 euro)

  Als je zelf handig bent kan je natuurlijk wat op onderhoud besparen, maar vervanging van CV en dat soort zaken zitten er ook in verdisconteerd, en daar ontkom je gewoon niet aan een hoge rekening eens in de tig jaar…

  Aanvullingen?
  Bedragen zijn redelijk uit m’n duim gezogen…

 275. lorenzo says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Geeft niet, we lichten je graag voor (in plaats van op)

  1. voorlichten vanuit welk perspectief ?
  2. Wie zijn ‘we’ ?
  3. genoten relevante opleiding (en) in dit kader ?
  en 4. het waarom van de voor te nemen voorlchting ?

 276. Henk 6 says:

  Heeft iemand al zicht op het aantal gedwongen verkopen in 2013? Volgens mij waren het er vorig jaar 10.000 of zelfs meer.

  Redenatie volgt hieronder.

  – NHG: 4500 in 2013, waarvan +/- 500 via executie verkoop (13%). NHG heeft 1.1. miljoen deelnemers, dus een derde van de markt.
  – In geheel 2013 waren er 1800 executie verkopen, waarvan ongeveer 1 derde die gedekt wordt door de NHG, 500 stuks dis.

  Minimaal waren er dus 4500 (NHG) + 1800 (excutieverkopen) -500 (dubbeltelling NHG en executeverkopen) = 5800 gedwongen verkopen in 2013.
  Deze aantallen zijn aantoonbaar gerapporteerd.

  Aangenomen mag worden dat er ook “gedwongen” verkopen plaats vonden in het “niet NHG segment” ( zijnde 2 derde van de markt) waarbij de bank ook een executie verkoop probeerde te voorkomen. Dit aantal zal tussen de 4000 en 8000 kunnen liggen als we de NHG cijfers projecteren op de het “niet NHG segment”.

  Daarmee komen we dus op 10k uit of meer.

  Als we uitgaan dat volgens het BKR 80 – 90k mensen die betalingsproblemen (langer dan 90 dagen niet betaald) hebben met hun hypotheek dan lijkt met 10k gedwongen verkopen per jaar reeel.

 277. now is the time says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  bubbel ik heb het even nagelezen; de kwartaalcijfers van de nvm verkopen zijn voor het eerst hoger dan een jaar geleden. Dat is een indicatie dat de huizenrijzen omhoog gaan.

  dat heb je vast ook gelezen; waarom vermeld je dat er niet bij? De kadastergegevens lopen 3 maand achter dat weet jij als geen ander.

  Het is goed om volledige informatie te geven. Je kan natuurlijk een vals beeld te scheppen door deelinformatie te geven. Wat is daar nu het nut van?

 278. Henk 6 says:

  https://voorwaardenennormen.nhg.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/PDF/2014/Voorwaarden_en_Normen_2014-2.pdf

  Heeft iemand zich wel eens verdiept in de woonlasten faciliteit van de NHG. (pagina 10 van bijgevoegde link) Dit is een soort tijdelijk infuus. Indien klanten de hypotheek niet meer kunnen betalen schiet de NHG voor richting de bank, tot een max van 9% van de hoofdsom. (met de huidige rente duurt dit max ongeveer 2 jaar, of nog langer als de klant nog zelf een deel kan betalen!)

  Wat mij interesseert is hoeveel mensen maken hier gebruik van, NHG rapporteer daar eens over! (in totaal zijn er 80k-90k huishoudens die volgens BKR die meer dan 90 dagen betalingsachterstand hebben. Uitgaande van een marktaandeel van 33% voor de NHG dan zouden dat ongeveer 30k huishoudens betreffen met een NHG.)

  Weet iemand dat? Dit cijfer is veel interessanter omdat je dan echt duidelijkheid krijgt over de situatie. Nu hoeft de NHG alleen te rapporteren hoeveel verliesuitkeringen er zijn, alleen op het moment dat een huis verkocht is. Maar is er nog een stuwmeer aan probleemgevallen? we weten het niet.

 279. Dawg says:

  now is the time,

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/01/17/kadaster-registreert-slechtste-jaar-sinds-begin-registratie-in-1995/#comment-902

  Maand-op-maand of kwartaal-op-kwartaal cijfers zijn notoir onbetrouwbaar. Alleen al vanwege mogelijke effecten van op handen zijnde wijzigingen in belastingtarieven of leenregime’s. Helemaal niet ondenkbaar dat een grote groep kopers in het het afgelopen kwartaal nog gekocht heeft om te ‘profiteren’ van het regime waarbij nog zo’n 10% meer geleend kon worden dan dit jaar. Kijk je naar het hele jaar 2013 dan is dat jaar, kwa transactieaantallen, gewoon het slechtste jaar sinds 2007.

 280. Dirk says:

  Dawg: Helemaal niet ondenkbaar dat een grote groep kopers in het het afgelopen kwartaal nog gekocht heeft om te ‘profiteren’ van het regime waarbij nog zo’n 10% meer geleend kon worden dan dit jaar.

  Dacht je een lage rente te hebben, zakt ook dit nog is verder weg 😉

 281. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Daarom heb ik het maar gewoon lekker simpel gehouden 😉

  Daar hou ik wel van, zeker op een forum 😉
  Het houdt me wel bezig die inkomensgrafiek tesamen met die huizenprijsgrafiek, ik ben er nog niet uit, zo kwam er laatst in me op, BKR noteringen… aaaaaaahhhh!!!
  Deze laat een verandering zien van potentiele kopers waar ik trouwens van ging tollen 😉

 282. Latida says:

  Klinkt aannemelijk al lijkt je schatting heel conservatief en dus aan de lage kant.

  Als 5800 1/3e van de markt beslaat kom je immers uit op 17000 stuks en dat zouden dan alleen nog de gedwongen verkopen zijn. Daar komen zij die betalingsproblemen hebben nog bovenop.

  now is the time:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  bubbel ik heb het even nagelezen; de kwartaalcijfers van de nvm verkopen zijn voor het eerst hoger dan een jaar geleden. Dat is een indicatie dat de huizenrijzen omhoog gaan.

  dat heb je vast ook gelezen; waarom vermeld je dat er niet bij? De kadastergegevens lopen 3 maand achter dat weet jij als geen ander.

  Het is goed om volledige informatie te geven. Je kan natuurlijk een vals beeld te scheppen door deelinformatie te geven. Wat is daar nu het nut van?

  Over misleidende deelinformatie gesproken, focusen op maand-op-maand-data of kwartaal-op-kwartaal-data zonder deze in de context van langetermijn trends en macroeconomische ontwikkelingen en nieuwe regelgeving is natuurlijk het summum van het extrapoleren van deelinformatie.

  Dawg heeft gelijk. Bovendien kun je niet van een bodem spreken als er niet meerdere kwartalen op een rij stijgende prijzen te zien zijn. Wat we zien is het omgekeerde. Het herstel is volop gaande, want jaar op jaar op jaar op jaar op jaar dalen de prijzen, en dat gaat dus dit jaar gewoon weer gebeuren.

 283. richard de koning says:

  Vandaag een leuk verjaardag feestje gehad van een goede vriend, en jah daar ging het ook over de huizen prijzen. Waar iedereen vlede zo hoopvol was, is de stemming zwaar omgeslagen.

  6 man zwaar onder water (2008 kopers).

  9 wilde kopen, maar zien hier weer vanaf, ze geloofde de onzin op tv niet.

  4 gaan terug naar hun ouders kunnen huurhuis niet meer betalen.

  2 zijn nooit huis uit geweest en zitten er prima.

  2014 word weer een drama jaar op de markt. Owja en bij 100 procent staat de baan op de tocht. Rutte, ik en mijn vrienden kring redden het niet meer. De generatie 22-29. Maar gelukkig krijg ik nog 1000 euro.

 284. dr.t says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Complete bullshit.

  Subsidies: Slechts 50% van de huurders krijgt huurtoeslag. 90% van de kopers krijgt hypotheekrentesubsidie. Daarnaast is de hypotheekrentesubsidie ook nog eens veel hoger per huishouden. Ik persoonlijk krijg 0,0 subsidie, terwijl een koper met gelijk inkomen enkele duizenden euro’s belastingkorting per jaar cadeau krijgt. Op mijn kosten, want daardoor betaal ik 20% te veel inkomensbelasting. Ik subsidieer jou dusmet duizenden euro’s per jaar dr. t. De helft van jouw HRA komt van mij. De andere helft betaal je zelf.

  Bijkomende kosten als onderhoud en belastingen zitten gewoon in de huurprijs verwerkt. In mijn vorige huurcontract stond alles zelfs netjes gespecificeerd, dus ik wist PRECIES hoeveel ik betaalde voor onderhoud, belastingen, energie, water, etc

  “Maar zelf verantwoordelijkheid nemen bijvoorbeeld voor de buurt” Bij mij in de buurt staan de huurders de stoepen te vegen als het sneeuwt. De kopers zie je niet. De WoCo onderhoudt (op kosten van de huurders dus) het speelpleintje en zorgt zo nu en dan voor een evenement voor de kinderen.

  “Geforceerde lagere huur dan in een vrije markt het geval is.” Wat is een vrije markt? Ik spreek even voor mezelf: Mijn huur is VEEL HOGER dan in een vrije markt het geval is. Te weten 20% hoger (afgaande op de WOZ-waarde, die OOK AL veel te hoog is). Vraag het maar na bij Stef Blok. Van mij mag écht scheefwonen aangepakt worden, maar daar horen huurders die al ruimschoots genoeg betalen niet de dupe van te worden. Zijn ze nu wel.

  Dus, dr. t je praat weer eens complete onzin. Lijkt wel alsof elk woord uit jouw toetsenbord gewoon b#llsh!t is. Moet je niet eens een nieuwe toetsenbord kopen?

  1. Ik ontvang geen HRA.
  2. Het feit dat jij/jullie je buurtje schoonvegen, wil niet zeggen dat in het algemeen de sociale krachtbuurten er beter voorstaan.
  3. Het kan zijn dat het terecht is dat jij dankzij de HRA in een benadeelde positie vertoeft. Maar dat neemt niet weg dat de huizenbezitters over het algemeen het merendeel van de belastinggelden ophoesten. DE HRA is een koekje uit eigen doos. Dat kun je van de ontvangers van huursubsidie niet zeggen, dat wordt opgehoest door anderen.
  4. Onderhoud, regelmatig wordt hier vermeld hoe vervelend het is om onderhoud aan je eigen huis te plegen en nu ineens betalen huurders daar volop aan mee?

  Snorkel zeg nou zelf wie van ons twee leeft er in lala-land?

 285. Dirk says:

  dr.t: 1. Ik ontvang geen HRA.
  2. Het feit dat jij/jullie je buurtje schoonvegen, wil niet zeggen dat in het algemeen de sociale krachtbuurten er beter voorstaan.
  3. Het kan zijn dat het terecht is dat jij dankzij de HRA in een benadeelde positie vertoeft. Maar dat neemt niet weg dat de huizenbezitters over het algemeen het merendeel van de belastinggelden ophoesten. DE HRA is een koekje uit eigen doos. Dat kun je van de ontvangers van huursubsidie niet zeggen, dat wordt opgehoest door anderen.
  4. Onderhoud, regelmatig wordt hier vermeld hoe vervelend het is om onderhoud aan je eigen huis te plegen en nu ineens betalen huurders daar volop aan mee?

  Snorkel zeg nou zelf wie van ons twee leeft er in lala-land?

  Al een tijdje de woning te koop staan?! 🙂

 286. Adamus says:

  Juan Belmonte: Aflossen is inderdaad wenselijk.

  Verschil tussen sparen 100.000 en schuld 100.000 = 200.000 -dat sommetje moet nog gemaakt worden. Heeft het grote(re) gros geen belang bij?

 287. Dirk says:

  Dirk: Dat kun je van de ontvangers van huursubsidie niet zeggen

  Die betalen in de winkels ook geen belasting… NOT!
  🙂

 288. Dirk says:

  Adamus: Verschil tussen sparen 100.000 en schuld 100.000 = 200.000 -dat sommetje moet nog gemaakt worden.

  Ik wil wel wedden dat het verschil 300.000 is 😉

 289. Dirk says:

  Latida: Over misleidende deelinformatie gesproken, focusen op maand-op-maand-data of kwartaal-op-kwartaal-data zonder deze in de context van langetermijn trends en macroeconomische ontwikkelingen en nieuwe regelgeving is natuurlijk het summum van het extrapoleren van deelinformatie.

  In de maand juni zullen er weer wat slachtoffers bijkomen 😉

 290. Nico de Geit says:

  Juan Belmonte: Aflossen is inderdaad wenselijk

  Als je dat aflossen kunt uitstellen tot na je dood dan zal dat in veel gevallen financieel aantrekkelijk zijn. Vooral als je niet zo heel lang meer hebt en de schuld erg groot is.

 291. Dawg says:

  dr.t: Maar dat neemt niet weg dat de huizenbezitters over het algemeen het merendeel van de belastinggelden ophoesten.

  Als je alleen naar de IB kijkt klopt dat wel. Met die IB wordt zo’n 50 miljard euro opgehaald. Het totaal van de collectieve lasten (belastingen, accijnzen en premies) bedraagt echter 240 miljard euro en daar betaalt iedereen van hoog tot laag aan mee.

  Dirk: DE HRA is een koekje uit eigen doos.

  Nee he, niet weer! Discussie met een baard. Door de hra zijn de tarieven van de IB veel hoger dan nodig is en dat is vooral nadelig voor degenen die helemaal geen hra ontvangen.

  Dirk: Dat kun je van de ontvangers van huursubsidie niet zeggen, dat wordt opgehoest door anderen.

  En die anderen zijn onder meer degenen die ook al voor de hra opdraaien. Tweederde van de huurders ontvangt niet eens huursubsidie (grens ligt bij 22.000 euro bruto).

  Er is werkelijk geen enkele rechtvaardiging voor de hra te bedenken, behalve dat als je de regeling nu drastisch snoeit heel veel gezinnen in grote problemen komen.

 292. dr.t: 1. Ik ontvang geen HRA.
  2. Het feit dat jij/jullie je buurtje schoonvegen, wil niet zeggen dat in het algemeen de sociale krachtbuurten er beter voorstaan.
  3. Het kan zijn dat het terecht is dat jij dankzij de HRA in een benadeelde positie vertoeft. Maar dat neemt niet weg dat de huizenbezitters over het algemeen het merendeel van de belastinggelden ophoesten. DE HRA is een koekje uit eigen doos. Dat kun je van de ontvangers van huursubsidie niet zeggen, dat wordt opgehoest door anderen.
  4. Onderhoud, regelmatig wordt hier vermeld hoe vervelend het is om onderhoud aan je eigen huis te plegen en nu ineens betalen huurders daar volop aan mee?

  1) “Jij” stond even “symbool voor”. Ik dacht dat je dat wel begreep. maar niet dus. Bij dezen
  2) Wil ook niet zeggen dat het niet zo is. Voorlopig hebben we 1 situatieschets, waarin jij ongelijk hebt. Zet er maar een andere tegenover. Zonder te lieven aub
  3) Als jij het erg vindt dat mensen met een hoger inkomen het grootste deel van de belastingen betalen. Dan vind je dus eigenlijk dat de belastingen omlaag moeten? Dan zou jij het, als je consequent bent. du EERLIJKER vinden als de HRA wordt afgeschaft en de belastingen omlaag gaan? Precies wat ik voorsta dus.
  4) Natuurlijk betalen huurders hier aan mee. Denk je dat de verhuurder onderhoud op zijn kosten uitvoert ofzo? Kom op dr. t., zo dom ben zelfs jij niet. Het nadeel van onderhoud voor de koper is a) dat ze er vaak geen rekening mee gehouden hebben, b) dat ze geen “schaalvoordeel” hebben, wat een woningcorporatie wel heeft c) dat het onderhoud ook wel eens flink duurder uit kan vallen. Of flink goedkoper kan natuurlijk ook, dan heb je geluk

  Dus wie er in lala-land leeft? Volgens mij wij beiden niet. In lala-land is er namelijk geen internet 😉

 293. Dawg says:

  Ging iets mis met kwoten. Ik keoor dr.t

 294. Dawg: Er is werkelijk geen enkele rechtvaardiging voor de hra te bedenken, behalve dat als je de regeling nu drastisch snoeit heel veel gezinnen in grote problemen komen.

  Precies, dát is het enige argument dat er voor de HRA te verzinnen is. Ik zeg dan: Gebruik het gehele HRA-budget om mensen die in de problemen komen te helpen. Wat mij betreft maak je er een afslossubisie van voor mensen die dik (zeg meer dan 20%) onder water staan en na analyse door een budgetcoach écht geen opties mer hebben. Of verzin iets anders om die mensen te helpen, daar betaal ik GRAAG een paar jaar aan mee. Als het schuldprobleem daarna maar ooit eens opgelost is en we ALLEMAAL belastingverlaging kunnen krijgen 😉

  En graag per direct sluiproutes als DGA-constructies afsluiten en €20.000 HRA per jaar onmogelijk maken. Die mensen hebben de HRA echt niet nodig. Hulp alleen voor diegenen die het nodig hebben. Ik heb het OOK NIET nodig, en wil het dus ook niet. Ik wil alleen ook weer niet dat mijn geld gebruikt wordt op de verkeerde manier: Om méér schulden te bevorderen, of als cadeautje voor mensen die het nóg minder nodig hebben dan ik. Gebruik het om schulden te verlagen voor diegenen die het echt nodig hebben.

 295. Dirk says:

  Met annuïteit gaat het van netto toch langzaam over naar bruto.
  Los je extra af, denken mensen dat ze het volgende maandtermijn minder hoeven te betalen, de aftrek HRA wordt echter ook minder, je geld zit dan al in de stenen en kun je niet meer vrij krijgen.

 296. tufkaj says:

  Henk 6: at mij interesseert is hoeveel mensen maken hier gebruik van, NHG rapporteer daar eens over!

  goede vraag. Laatst met een soortgelijke vraag dus Karel aan de lijn gehad. Gaan we geen antwoord op krijgen.

 297. Dawg says:

  Dirk:
  Met annuïteit gaat het van netto toch langzaam over naar bruto.
  Los je extra af, denken mensen dat ze het volgende maandtermijn minder hoeven te betalen, de aftrek HRA wordt echter ook minder, je geld zit dan al in de stenen en kun je niet meer vrij krijgen.

  ‘k Vraag me wel eens af in hoeverre gezinnen daar wel goed rekening mee houden. Als je nu een annuiteiten lening van 250.000 euro afsluit tegen 5% per jaar betaal je daar in het eerste jaar van de looptijd nog zo’n 830 euro per maand netto voor. Er vanuit gaande dat je de helft van de betaalde hypotheekrente terug krijgt van de belasting. In het laatste jaar van de looptijd betaal je nog nauwelijks interest en dan kost de jaarlijkse annuiteit van 16.200 euro je 1.350 euro per maand. Is wel te hopen dat het inkomen dat je aan wonen kan besteden in die tijd een beetje is meegegroeid, want daar zijn die annuitaire systemen wel op gebakken.

 298. Henk 6 says:

  tufkaj: goede vraag. Laatst met een soortgelijke vraag dus Karel aan de lijn gehad. Gaan we geen antwoord op krijgen.

  Gaf hij nog een reden?

 299. tufkaj says:

  Henk 6: Gaf hij nog een reden?

  Mijn vraag ging over het NIET executeren van woningen door nieuwe leenregels. Ging om enkele gevallen volgens hem. Het zou natuurlijk kunnen, maar gezien zijn columns neem ik zijn openheid van zaken met een korreltje zout.

 300. Henk 6 says:

  tufkaj,

  Dat is een andere vraag inderdaad.

  Als iemand gaat scheiden en de Nhg vindt dat de achterblijver wel de hypotheek kan betalen dan krijgt de bank geen geld van de Nhg als de achterblijver in gebreke blijft. Dit zal leiden tot strengere eisen van de bank voor nieuwe gevallen, het risico voor de bank is namelijk hoger.

 301. Adamus says:

  tufkaj: goede vraag. Laatst met een soortgelijke vraag dus Karel aan de lijn gehad. Gaan we geen antwoord op krijgen.

  Heeft i spreekuur?

 302. Dystopia says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Gebruik het om schulden te verlagen voor diegenen die het echt nodig hebben.

  Zoals ABN AMRO Property Finance aanwendde toen ze het fonds, grootmoedig als ze was, aan SNS Reaal gunde zeker… http://www.vastgoedvergelijker.nl/nieuws/tag/sns-property-finance How appropriate propertise is!

  Voor het perspectief in de ‘name-changing’ game: https://nl.wikipedia.org/wiki/SNS_Reaal

  Ook de Nederlandse staat spon er garen bij. Met Zalm als hulpverlener naar de beurs kan dat straks nog ‘n aardige conference opleveren ook, naast een ongekende populariteit. Dat wordt vast en zeker lachen!

  Ik zou zeggen: We zullen gewoon buitenlandse investeerders moeten verleiden in onze woningmarkt te investeren. Daartoe dient eerst en vooral een gezond prijspeil als maatstaf en zijn eventueel te nemen verliezen in de periode van aanbesteding te kenmerken als een noodzakelijk kwaad dat op termijn haar vruchten af zal blijken te hebben geworpen.

  NHG als instrument het vertrouwen onder de bevolking te herstellen is daarmee het meest elementaire en belangrijkste gereedschap om de bankensector weer die rol te laten spelen die haar als vanouds toekomt. Het onontbeerlijk aanjagen van onze Europese economieën.

  Overigens ben ik al langer van mening dat slapen, in de EU wegens haar onproductieve karakter, en de belastbaarheid daarvan, ter discussie zou moeten staan omdat er sprake is van een wel heel onevenredige belasting waar het de hardwerkende burger betreft en het de staatskas aan onaangeroerd kapitaal een hoop winst zou kunnen opleveren alleen al wanneer het minder slapen zou kunnen worden aangewakkerd en ter productie aangewend!

  In de VS allen al wordt sinds jaar en dag onomstotelijk meer en harder gewerkt tenslotte waardoor onze internationale concurrentiepositie bijgesteld naar een realistischer en evenwichtiger arbeidsethos en ter aanwending van het belastbaar slapend kapitaal ten nut van de samenleving en haar economisch potentieel alleen al daarom een onaangeroerd rendement van onschatbare waarde zal blijken te zijn.

  Vroeger werd landloperij belast maar heden ten dage zien wij steeds meer lantefanterende generaties die de Europese samenleving en haar tolerantie tot het uiterste teisteren door de daarmee steeds verder oplopende kosten die ongekend veel vergen van de werkende bevolking en haar draagkracht. Hiertoe is een sterk sanctionerend beleid vereist daar een halt aan toe te roepen.

  Het ontbreken van een schuldbekentenis bij, om het even welke, bank dient eveneens opgevat als een signaal van onvermogen en dient overeenkomstig bestraft of, op z’n minst, ten strengste ontmoedigd door maatregelen die zulks tegengaan danwel onmogelijk maken.

  Leve de HRA en NHG Hoezee! Zelf betalen weg ermee. Of dacht u echt dat het uw geld was waarmee wij de samenleving van investeringskapitaal voorzien, projecten bekostigen? Daarvoor spaarde u niet voldoende. Banken zijn harder nodig dan men wil geloven ondanks de onmogelijkheid om te vallen waarvoor het bewijs onlangs onomstotelijk is aangetoond wil het er nog steeds niet in?

  Luister, banken hebben u niet nodig, het is andersom! Wen er maar aan. En nu, aan het werk om die onontbeerlijke lening af te sluiten. Zo werkt het eenmaal in een moderne democratie.

 303. Latida says:

  Goedemorgen allemaal, niu heb ik nog even nagekeken voor de zekerheid maar in NL betalen alle hypotheekgevers veel meer hypotheekrente dan je zou mogen aannemen van een rijk land met behoudend gefinanceerde woningen en een hoge betalingsmoreel.

  Ik heb binnen europa hypotheken gezien van 0,7-1,7% rente, in landen die geen hypotheekrenteaftrek kennen.

  Dus niet alleen betaal je in Nederland teveel belasting (herverdeling van huurders jaar kopers), ze betalen ook nog eens buitengewoon onnodig veel rente vanwege de hoge LTV waardes, en dan denken kopers dat ze spekkoper zijn vanwege de HRA, terwijl ze nog steeds meer rente betalen dan kopers in andere landen zonder hypotheekaftrek.

  Zijn de belastingen dan ook lager in die andere landen? Ja, dat zijn ze. Zijn huizen dan soms goedkoper elders? Over het algemeen wel, maar het belangrijkste verschil tussen Nederland en andere landen zijn de hoge LTV’s, en daardoor, en daardoor alleen, wordt in Nederland meer rente betaald dan elders. Wat zorgt voor die hoge LTV en hoe kan Nederland dat omlaag brengen? Hypotheekrenteaftrek, en aflossingsvrij. Aflossingsvrij is al wat aan gedaan via kabinetsbeleid, en na de verkiezingen komt de snellere afbouw van de HRA. Het is al moedig dat er nu een half procentje afgaat, maar het begin is er en over 10-12 jaar is het weg, want bankenunie. Ondertussen groeit het gemiddelde LTV nog steeds, mede dankzij de dalende prijzen. De rabo zit als marktleider in NL zwaar in de knel, daar kun je gevoegelijk vanuit gaan. Wat daar aan skeletten in de kast gehouden wordt komt er zelfs bij een stress test niet uit. Het is te hopen voor Nederland dat de bank het hoofd boven water houdt, desnoods laten ze daar rustig nog een paar honderdduizend huishoudens kopje onder gaan als het nodig mocht zijn. Schattingen van onderwaterstaande huishoudens lopen uiteen van 1,3-1,7 miljoen van een paar maanden geleden, hoeveel zijn het er inmiddels?

 304. Latida says:

  Waarmee ik dus zeggen wil, als rentes lager zouden zijn, zou er juist meer ruimte moeten zijn voor aflossing en binnenlandse bestedingen. Maar omdat de rente nu historisch laag staat, kan die nu juist eigenlijk alleen maar omhoog, met alle gevolgen van dien voor huishoudens en overheid. Het is niet voor niets dat centrale banken doen wat ze doen, en dat in Nederland zoveel banken in de problemen zitten. Er is teveel geleend en er staat niet voldoende aan bezittingen tegenover. En dus kunt u nu minder lenen, en onder strengere voorwaarden, dan voorheen. Hoe in zo’n landschap huizenprijzen zouden kunnen stijgen is een raadsel waar zelfs de allerknapste koppen van het land niet meer uitkomen. Eerst moet er afbetaald worden, maar dat gaat ten koste van de binnenlandse bestedingen, etc. Het is een neerwaarste spiraal waar Nederland inzit, een draaikolk gaat ook langzamer aan de rand dan in het midden, en hoe langer het voortduurt hoe moeilijker het wordt om eruit te zwemmen. De naam van de draaikolk? HRA. Als straks de rente gaat stijgen wordt deze onhoudbaar.

  O en dan nog iets, als je lichtpuntjes kunt zien, kijk je in het donker. In een opgaande markt zie je risico’s en aandachtspunten, geen lichtpuntjes. De beeldspraak die wordt gebezigd zegt eigenlijk alles. Het ergste moet nog komen, het besef groeit langzaam, maar het groeit wel, aan de randen van de draaikolk proberen sommigen eruit te zwemmen, maar dat is verdomde lastig als iedereen met de stroom mee zwemt. Die draaikolk is het renteslurpende monster dat iedere hypotheekgever in zijn huis heeft gehaald, en zal door ieder voor zich bedwongen moeten worden. De bank wil je eventueel wel een reddingsvest aanbieden als je op de kant geklommen bent, de gemeentes organiseren ondertussen zwemlessen, en hier op dit blog proberen de meesten de voeten droog te houden.

 305. Latida says:

  “And the only possible explanation for it is the easy money policy run by governments and central banks all over the Western world to revive economic growth. A lot of money has been printed in recent years to ensure that interest rates continue to remain at low levels. As Edwards puts it “The London housing bubble is no longer driven by Asian or eurozone buyers looking for safe havens. This bubble, like the one in the mid-nineties, is about excessively loose monetary policy and light touch regulation.”

  Lees: HRA, aflossinsvrij, startersleningen

  Read more at: http://www.firstpost.com/economy/global-real-estate-bubble-is-back-with-a-bang-1320863.html?utm_source=ref_article

 306. Latida says:

  “The historical comparison reveals a stunning—and virtually unknown—fact: On balance, the relative prices of houses in America barely changed over more than a century! To be precise, the average annual relative price increase from 1890 to 1997 was just 0.09 percent.” This is something that George A. Akerlof and Robert J. Shiller also point out in Animal Spirits. As they write “Moreover, real home prices in the United States rose only by 24% from 1900 to 2000, or 0.2% per year.

  Read more at: http://www.firstpost.com/economy/global-real-estate-bubble-is-back-with-a-bang-1320863.html?utm_source=ref_article

  en

  “real estate prices do fall in places where land is limited. Take the case of Japan. As Akerlof and Shiller point out “Urban land prices have recently fallen in Japan (where land is every bit as scarce as it is in other countries). In fact they fell 68% in real terms in major Japanese cities from 1991 to 2006.”

  Read more at: http://www.firstpost.com/economy/global-real-estate-bubble-is-back-with-a-bang-1320863.html?utm_source=ref_article

 307. Latida says:

  Nu ik toch bezig ben, neem ik nog een kop koffie en doe een rondje europa:

  Stijgende prijzen, maar geen “Loan Bubble” in Estland, interessant stukje leeswerk:

  http://www.bloomberg.com/news/2014-01-16/baltic-homes-that-singed-scandinavia-banks-heating-up-mortgages.html

  “The central bank is due to get added supervisory powers, including the ability to limit loan-to-value ratios, under legislation being discussed in parliament.”

  en

  “The average interest rate on mortgages issued in November was 2.7 percent”

  Let op je LTV dus, en fijne lage rente, daar kan het blijkbaar wel?

  en in Zweden, waar 180% huishoudschulden niet mag groeien, en schaarste en lage rente worden aangevoerd om de prijsstijging te duiden:

  http://www.businessweek.com/news/2014-01-16/sweden-s-efforts-to-fight-housing-bubble-pay-off-as-rally-slows

  “As Sweden’s house prices have soared, consumers have amassed record debt burdens. Households owe their creditors almost 180 percent of disposable incomes, a level the government and central bank say can’t be allowed to rise.”

  en

  “Low interest rates and a shortage of properties have driven prices and debt levels to record highs in Sweden’s biggest cities, Stockholm and Gothenburg. Values rose last year even after the government and the financial regulator introduced a raft of measures to try to cool the market.”

  Nee dan de Chinezen in het VK, die gaan helemaal los daar:

  http://www.ecns.cn/business/2014/01-14/96792.shtml

  “Research released last December by Jones Lang LaSalle Inc, a Chicago-based real estate service and investment company, showed Chinese investment in London real estate has risen more than 1,500 percent since 2010, increasing from 54 million pounds to more than 1 billion pounds at the end of the third quarter of 2013.

  This increase means that Chinese investment in London real estate now accounts for more than 50 percent of the total figure for Chinese investment in the rest of Europe, which stood at 1.9 billion pounds in 2013.”

  En dan als contrast, als laatste in dit rondje europa, de CEO van BouwInvest Dick van Hal, die buitenlandse investerders probeert aan te trekken om in vrije sector huurwoningen in Nederland te investeren:

  “The current housing market is experiencing historically low transaction numbers, falling prices and a shift from the owner-occupied sector to the rental sector. Changing laws and legislation are reducing subsidies for home purchases.”

  en

  “with a turbulent owner-occupied market and growing need for flexibility, more and more people are turning to renting.”

  en

  “With the reduction in subsidies in the rival owner-occupied and regulated rental sectors, the non-regulated market sector is becoming more competitive.”

  en

  “From 1995 to 2012, Dutch housing investments achieved an average annual total return of around nine percent, comprising five percent in direct return (rental income) and four percent in average indirect return (value development of homes).”

  en

  “It looks as if the negative value development of rental homes will bottom out in the next two to four quarters, even if there is a further drop in owner-occupied prices in the near future. Prematurely selling off individual housing units no longer dominates the valuation of rental homes; it is now a matter of continuing exploitation. Housing complexes are largely valued in relation to the future cash flows from rental incomes, set off against the required and desired return. The effect of falling owner-occupied housing prices appears to have largely worn off in the valuations of rental homes and the malaise in the owner-occupied market has largely been discounted.”

  http://www.europeanceo.com/business-and-management/2014/01/real-estate-dutch/

  Proberen ze nu een huurbubbel te blazen?

 308. Latida says:

  http://www.ftm.nl/column/pas-op-voor-lollige-bankiers/

  “Priscilla Zalm, het klopt dat de klanten van ABN Amro, net als de uwen, leeg worden gezogen, alleen gaan die van u uiteindelijk met een glimlach naar huis.”

 309. Latida says:

  http://www.nuzakelijk.nl/ondernemen/3680336/corporaties-bezuinigen-bouwuitgaven.html

  http://www.cobouw.nl/nieuws-kort/algemeen/2014/01/20/corporaties-bezuinigen-op-alle-fronten

  “Het hardst wordt er gesnoeid in de bouw van nieuwe koopwoningen. De uitgaven hieraan lagen in 2012 zo’n 22 procent lager dan een jaar eerder.
  Woningcorporaties investeerden 4,4 miljard euro in nieuwe huurwoningen. Dat is 100 miljoen euro minder dan in 2011, maar wel 1 miljard euro meer dan in 2010. De nieuwbouw van huurwoningen is goed voor 46 procent van de totale bouwuitgaven.
  De uitgaven aan bouwwerkzaamheden vallen deels lager uit doordat bouwbedrijven lagere kosten rekenen. De honderd actiefst bouwende corporaties telden in 2012 in vergelijking met 2010 gemiddeld 6,6 procent minder neer voor een nieuwbouwwoning.
  Woningverbetering
  Aan woningverbetering wordt al drie jaar minder uitgegeven. Datzelfde geldt voor onderhoud. Vergeleken met 2009 vallen de uitgaven hieraan 12 procent lager uit in 2012.”

 310. mafketell says:

  Ondertussen in Someren.

  Een voorraadje huizen van meer dan 4 jaar http://www.funda.nl/koop/someren/ en dan dit …..

  Een starterslening van 58k + verplichting erfpacht

  http://www.ed.nl/regio/someren/starterslening-van-maximaal-58-mille-in-someren-1.4183878

  Uw gemeente als hedge-fund ……… 🙂 Daar kunnen de banken nog iets van leren ;), maar dat mag niet van de AFM, maar waar is de controle voor de gemeenten ……. ?

 311. mafketell says:

  Latida: Het is een neerwaarste spiraal waar Nederland inzit

  http://media.economist.com/images/20081115/D4608FN1.jpg

  Komt nikx meer door ?

 312. Latida says:

  Lichtpuntje? Weleens een hypotheek ontvangen? Die geef je toch? Of neem je, maar ontvangen??

  “In Noord-Holland ontvingen in de slotmaand van 2013 de kopers van woningen in totaal 971 miljoen euro aan hypotheken.”

  http://www.cobouw.nl/nieuws-kort/algemeen/2014/01/17/vrijstaande-woning-noord-holland-in-trek

  Waar halen wooncorporaties het geld vandaan om de verhuurdersheffig te betalen?

  “Doorgaans lijden woningcorporaties op de exploitatie van een sociale huurwoning een verlies van gemiddeld 50.000 tot 100.000 euro.”

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2014/01/14/Corporatiewoning-zonder-onrendabele-top-haalbaar

 313. Latida says:

  mafketell: media.economist.co…0081115/D4608FN1.jpg

  Nu zie ik hem! Hij is mooi 😀 De site lag er hier ook een tijdje uit.

  Komt nikx meer door ?

 314. mafketell says:

  Latida,

  Ging over Hedge-Fund Gemeente Someren, starterslening van 58k + verplichting erfpacht …… 🙂

 315. Keesje says:

  Dawg,

  En als je na 10 jaar scheidt heb je heel veel teveel rente vooruit betaald en heeeel weinig afgelost tov spaarhypotheek in dezelfde periode.

 316. Keesje says:

  Stukje geschiedenis: bankencrisis in Venetie en alle truken die de bankiers toepasten. Verder doorgetrokken naar de crises anno nu.

 317. Jeroen says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Dawg: Er is werkelijk geen enkele rechtvaardiging voor de hra te bedenken, behalve dat als je de regeling nu drastisch snoeit heel veel gezinnen in grote problemen komen.

  Precies, dát is het enige argument dat er voor de HRA te verzinnen is.

  Het is het enige argument om de boel gefaseerd af te bouwen. Die halve procent per jaar die nu wordt aangehouden is te voorzichtig, 3 procent per jaar kan makkelijk.

  Het hele idee achter HRA en EWF is natuurlijk volslagen bezopen, want je kan parallellen trekken naar velerlei gebieden:

  * met een woning spaar je huur uit, dus krijg je EWF en daartegenover HRA
  * met een auto spaar je OV-kosten uit, dus….
  * indien getrouwd heb je een vrouw/man en hoef je niet naar de hoeren voor sex, dus… (wel bonnetjes bewaren?)

  Hoe dan ook, als er dan HRA is zorg dan ook voor een volwaardig EWF. 4 procent dus…

 318. Latida says:

  CBS Heden Morgen: Huizenprijzen Bestaande Koopwoningen 6,4 procent gedaald in 2013

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4023-wm.htm

 319. Latida says:

  “Vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap woningen waren in 2013 rond 7 à 8 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen van tussenwoningen zijn, met 5,6 procent, het minst gedaald”

 320. Latida says:

  7 procent van de gemiddelde vraagprijs van 300,000 euro is 21000 euro, oftewel 1750 euro per maand.

 321. Latida says:

  Ook leuk om te weten:

  “De OZB, de belangrijkste gemeentelijke heffing, brengt dit jaar naar verwachting 3,4 procent meer op, tegenover 5,4 procent in 2013.”

 322. Latida says:

  “schaarste”

  http://imgur.com/zqJF9w3

 323. Latida says:

  De Volkskrant rapporteert wel, maar laat na te vermelden dat hetzelfde CBS vandaag meldt dat over 2013 de prijzen met gemiddeld ruim 6 % zijn gedaald, en komt met de kop dat de huizenprijzen ‘minder hard gedaald’ zijn. TElegraaf idem.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3581171/2014/01/21/Huizenprijzen-minder-hard-gedaald-in-december.dhtml

  verder:

  http://www.nu.nl/economie/3680740/huizenprijzen-in-2013-ruim-6-procent-gedaald.html

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/21/consumentenvertrouwen-op-hoogste-niveau-in-drie-jaar/

  GEpubiceerd op 15 januari 2014, de vermogens van nederlanders met 10% gedaald, vooral vanwege de dalende huizenprijzen. Wat doet dit met de gemiddelde vermogens? De nederlander wordt steeds armer.

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2014/481224-vermogen-huishoudens-gedaald/

  En wat lezen wij in dikke vette koppen: “koopkracht groeit voor veel huishoudens”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3581137/2014/01/21/Nibud-koopkracht-groeit-voor-veel-huishoudens.dhtml

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/werk-inkomen/22227918/__Nibud__koopkracht_groeit_in_2014__.html

  en

  “Consumentenvertrouwen stijgt verder”

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/consument/22228059/__Consumentenvertrouwen_stijgt_verder__.html

  Daar zou een beetje krant natuurlijk een 6,5% daling op de voorpagina zetten, want dat is toch het echt grote nieuws van de dag.

 324. a says:

  Jeroen: Datgene wat bij aankoop direct moet worden afgetikt speelt niet zo’n rol, het gaat toch (deels) op de hypotheek:* overdrachtsbelasting 2%* makelaar 2000 euro (richting 1% van aankoop)* NHG premie (wie doet dat nog) 1% van aankoop* notaris 1000 euro* hypotheekadvies 2000 euroEigenwoningforfait is ook van tevoren meegenomen in de berekening van nettolasten bij het hypotheekadvies dus dat mag ook geen verrassing zijn (forse verhogingen daargelaten…).Wat telkens doorloopt en bij aankoop meestal nog buiten beeld is, zijn de volgende kosten:* onderhoud 1% WOZ (sommigen schatten zelfs tot 2%)* OZB 0.1% WOZ* opstalverzekering (150 euro)Als je zelf handig bent kan je natuurlijk wat op onderhoud besparen, maar vervanging van CV en dat soort zaken zitten er ook in verdisconteerd, en daar ontkom je gewoon niet aan een hoge rekening eens in de tig jaar…Aanvullingen?Bedragen zijn redelijk uit m’n duim gezogen…

  Aanvullingen:
  – Overlijdensrisico verzekering
  – Gemiste inkomsten op vermogen (als ik een ton beleg in aantal gespreide beleggingsfondsen krijg ik daar rendement uit, als het in stenen zit doet het niks)
  – Onderhoud moet je gemiddeld rekenen op 0,5% (bij nieuwbouw appartement) tot 1,5% (bij vrijstaande woning) per jaar
  – Ik meen dat je ook nog extra waterschapslasten of afvalstoffenheffing hebt als huizenbezitter, maar hier is e.e.a. in veranderd laatste jaren, dus heb het niet meer scherp
  – Evt. erfpacht
  – Evt. VvE
  – Last but not least: de prijs van risico (die is nog steeds hoog aangezien de huidige prijzen nog ongeveer 30% boven historisch gemiddelde liggen)

 325. Apekool says:

  Latida:
  […]
  als je lichtpuntjes kunt zien, kijk je in het donker. In een opgaande markt zie je risico’s en aandachtspunten, geen lichtpuntjes […]

  Je moet altijd even nadenken voordat je naar een
  lichtpuntje zwemt…

 326. Keesje says:

  Apekool,

  Bij een wak moet je nooit naar het licht zwemmen, maar naar het donker 😉

 327. Jeroen: Hoe dan ook, als er dan HRA is zorg dan ook voor een volwaardig EWF. 4 procent dus…

  Juistem! Zie inforgraphic op http://marketupdate.nl/nieuws/economie/woningmarkt/infographic-stop-met-de-hypotheekrenteaftrek/

 328. Steven says:

  misschien zijn die lichtpuntjes wel tijgerogen..

  En het is natuurlijk maar van welke kant je het bekijkt. Ik zie het uiteraard pas positief als er nog eens 40 procent van de prijs af is. Dat zou elke woonconsument fijn moeten vinden.

 329. “Woningbouw gaat weer een belangrijke rol spelen. Maar op een andere manier dan we denken” http://www.dearchitect.nl/blogs/2014/01/21/woonmarkt-van-de-toekomst.html

  Hoort u het ook eens van een architect: Bouwkosten stijgen helemaal niet (meer). Bouwen wordt juist steeds goedkoper én kwalitatief hoogstaander.

 330. Dirk says:

  Dawg: ‘k Vraag me wel eens af in hoeverre gezinnen daar wel goed rekening mee houden. Als je nu een annuiteiten lening van 250.000 euro afsluit tegen 5% per jaar betaal je daar in het eerste jaar van de looptijd nog zo’n 830 euro per maand netto voor. Er vanuit gaande dat je de helft van de betaalde hypotheekrente terug krijgt van de belasting. In het laatste jaar van de looptijd betaal je nog nauwelijks interest en dan kost de jaarlijkse annuiteit van 16.200 euro je 1.350 euro per maand. Is wel te hopen dat het inkomen dat je aan wonen kan besteden in die tijd een beetje is meegegroeid, want daar zijn die annuitaire systemen wel op gebakken.

  Dat begin ik me in deze tijd dus ook af te vragen, de loonontwikkelingen blijven zo sterk achter en verwacht dan ook niet meer, dat hier nog verandering in zal gaan komen.
  Een lineaire hypotheek geniet meer mijn voorkeur, op het voorbeeld wat je aanhaalt, scheelt dit volgens mij iets van 10K goedkoper uit zijn, dan moet je wel een woning nemen die je nu op het moment bruto kan betalen, een anuïteithypotheek is zeker niet slecht om te nemen, maar als mensen hiervoor kiezen omdat ze dan een wat duurdere woning kunnen nemen, komen hiermee in de toekomst bedrogen uit, op meer loon wachten is onzeker, kan en mag je volgens mij als weldenkend mens niet vanuit gaan, op een erfenis wachten vind ik nogal onsmakelijk en een loterij winnen is met het hoofd in de wolken hangen 😉

  Jeroen: Het hele idee achter HRA en EWF is natuurlijk volslagen bezopen

  Daarom noemde ik het ook een alcoholistenvergoeding (hrA), gezien vanuit CDA oogpunt, ze het bedachten omdat huizeneigenaren nette burgers zouden gaan worden, terwijl het is niets anders is dan huurders op te laten draaien voor hun stiekeme drankmisbruik.

  Maar!… HRA = Uitkeringstrekkers
  Deze blijft staan wat mij betreft 😉

  Jeroen: 3 procent per jaar kan makkelijk.

  Zou van mij ook mogen, ik ben echter meer voor een systeem waarbij er in dit stadium we nu zitten, vergoedingen van 100, 75, 50, 25, 0% klasses, waarbij bijvoorbeeld iemand die een miljoen op jaarbasis heeft, per direct in de 0% tarief wordt geschopt en mensen t/m 20K per jaar nog de 100% klasse blijven.
  Uiteraard de gehele HRA uiteindelijk weg met 3% per jaar afbouw, de mensen met de laagste inkomens worden hiermee tot het eind van hun looptijd dan nog voor een groot deel mee ontzien, wat ik wel zo sosiaal zou vinden voor die groep.

  Latida: CBS Heden Morgen: Huizenprijzen Bestaande Koopwoningen 6,4 procent gedaald in 2013

  Dat is wel even een ander cijfer dan de 4,7% die de NVM en VEH opgaven 😉

  Latida: 7 procent van de gemiddelde vraagprijs van 300,000 euro is 21000 euro, oftewel 1750 euro per maand.

  Als de woning volledig afbetaald zou zijn inderdaad, voor mensen met een hypotheek voor 30 jaar nog lopende, is het verlies het dubbele, de bank wil namelijk ook nog is 1750 euro hebben, van het rente deel krijg je nog 38% terug van de belasting, maar dit geintje heeft iemand dus in werkelijkheid 2800 euro gekost… per maand!

  Prachtige uitspraken hieronder 🙂

  Latida: aan de randen van de draaikolk proberen sommigen eruit te zwemmen, maar dat is verdomde lastig als iedereen met de stroom mee zwemt. Die draaikolk is het renteslurpende monster dat iedere hypotheekgever in zijn huis heeft gehaald, en zal door ieder voor zich bedwongen moeten worden. De bank wil je eventueel wel een reddingsvest aanbieden als je op de kant geklommen bent, de gemeentes organiseren ondertussen zwemlessen, en hier op dit blog proberen de meesten de voeten droog te houden.

  Apekool: Je moet altijd even nadenken voordat je naar een
  lichtpuntje zwemt…

  Keesje: Bij een wak moet je nooit naar het licht zwemmen, maar naar het donker 😉

  Laten we hopen dat er voor 2014 wederom minder slachtoffers gaan komen, 2013 is veel belovend geweest 😉

 331. dr.t says:

  Aan Dawg

  dr.t: Maar dat neemt niet weg dat de huizenbezitters over het algemeen het merendeel van de belastinggelden ophoesten.

  ‘Als je alleen naar de IB kijkt klopt dat wel. Met die IB wordt zo’n 50 miljard euro opgehaald. Het totaal van de collectieve lasten (belastingen, accijnzen en premies) bedraagt echter 240 miljard euro en daar betaalt iedereen van hoog tot laag aan mee.’
  Reactie daar heb je gelijk in, al verwacht ik ook bij de overige belastingen dat huiseigenaren daarvan meer betalen. Ze zijn relatief vermogend t.o.v huurders dus betalen ze meer BTW, meer vermogensbelasting, erfbelasting en uiteraard de OZB.
  Je doet net alsof de belastingaanslagen gelijker verdeeld zijn dan ik voorstelde door het de omvang van IB te relativeren, maar het tegendeel is volgens mij waar.

  De stelling dat de HRA een koekje uit eigen doos is klopt dus. Je zou inderdaad wel kunnen stellen dat het onterecht is dat de wat meer vermogende en verdienende huurders (een relatief kleine populatie) dit presentje niet ontvangen. Daarmee ontkracht je de stelling niet. De HRA wordt in wezen door hogere aanslagen direct en indirect voor huizenbezitters zelf opgebracht.

  Nee he, niet weer! Discussie met een baard. Door de hra zijn de tarieven van de IB veel hoger dan nodig is en dat is vooral nadelig voor degenen die helemaal geen hra ontvangen.
  Klopt maar de IB belasting is dus ook te hoog voor de huizenbezitters zelf. De HRA verzacht dat. En zoals gesteld is het bepaald niet zo dat het de huurders zijn die veel belasting betalen.
  Baard of niet, dat belastingafdrachten gelijk zijn verdeeld gaat erbij mij echt niet in.

  Net zo min als de gedachte dat huurders beter voor hun buurt zorgen dan eigenaren. Van Snorkel/bubbel moet ik een voorbeeld noemen. Ik zou zeggen maak een tour door buurten buiten de ring (meer huurders) en daarna binnen de ring van Amsterdam en ontdek de verschillen. Meer voorbeelden Purmerend versus Broek in Waterland, Baarn versus Den Helder, Amstelveen versus Oud Zuilen Utrecht etc etc,

 332. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Hoort u het ook eens van een architect: Bouwkosten stijgen helemaal niet (meer). Bouwen wordt juist steeds goedkoper én kwalitatief hoogstaander.

  De 3D printer die in aantocht is zal helemaal een klapper gaan worden, ik voorzie een golf van het slopen van oude panden, met de 3D printer staat dat “oude” grachtenpand er zo weer met de nieuwste energiezuinige waardes, starters zullen er dus warmpjes bij gaan zitten tegen die tijd 😉

 333. dr.t says:

  Latida
  telegraaf.nl/overg…stijgt_verder__.html

  Daar zou een beetje krant natuurlijk een 6,5% daling op de voorpagina zetten, want dat is toch het echt grote nieuws van de dag.

  Nou dat is toch niet echt nieuws te noemen. De eerste en tweede kwartaal van 2013 zorgde namelijk vooral voor de genoemde daling. De daling lijkt echter sindsdien af te vlakken dan wel te stabiliseren en dat mag je (omdat de gegevens erover recenter zijn) dan toch wel weer ‘nieuws’ noemen.

 334. dr.t says:

  Ter relativering, de huidige risico’s bij de aankoop van een huis zijn mij nu zeker ook te hoog. En vele argumenten die daarvoor worden aangereikt lijken me plausibel. Echter ik bespeur hier wel een tendens om maar wat op internet te surfen om alleen informatie eruit te pakken wat van pas komt voor een eenmaal ingenomen standpunt.

 335. Dirk says:

  dr.t: Echter ik bespeur hier wel een tendens om maar wat op internet te surfen om alleen informatie eruit te pakken wat van pas komt voor een eenmaal ingenomen standpunt.

  Dan moet ik u teleurstellen, veel informatie is te vinden bij de rijksvoorlichtingsdienst, zoals ook de belastingverhoging van opstalverzekeringen.

 336. dr.t says:

  Ha Dirk, wellicht ben jij de witte raaf!

 337. Dirk says:

  dr.t: Ha Dirk, wellicht ben jij de witte raaf!

  volg mij en u zult het zonlicht te zien gaan krijgen en dat alles voor nog geld toekrijgen ook 😉

 338. SchuurHuurder says:

  a: Aanvullingen:
  – Overlijdensrisico verzekering
  – Gemiste inkomsten op vermogen (als ik een ton beleg in aantal gespreide beleggingsfondsen krijg ik daar rendement uit, als het in stenen zit doet het niks)

  D

 339. SchuurHuurder says:

  SchuurHuurder,

  Oeps, ging wat mis. Wilde zeggen dat overlijdensrisico verzekering niet altijd verplicht is en een tegenprestatie heeft, dus om dat als kosten te nemen is twijfelachtig.

  Hoeveel mensen willen nou werkelijk beleggen? Veel mensen met een ton hebben dit toch voornamelijk op een spaarrekening met een rendement van maximaal 1,9%. Haal daar VRH vanaf en je houdt bijna niets over.

  @Jeroen, wie gebruikt er tegenwoordig nog een aankoopmakelaar? Ik heb laatst een woning gekocht, totale aankoopkosten waren rond de 850e voor de notaris, 200e taxatie, 300e afsluitkosten voor de hypotheek en 2% OB.

  Dit overigens puur als nuancering bedoeld, ik verwacht dat de prijzen voorlopig nog wel rustig door blijven dalen.

 340. Adamus says:

  Dystopia,

  Kon zo een herhaalde oproep van Ludwig kunnen zijn.

 341. Adamus says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  “Woningbouw gaat weer een belangrijke rol spelen. Maar op een andere manier dan we denken” dearchitect.nl/blo…van-de-toekomst.html

  Hoort u het ook eens van een architect: Bouwkosten stijgen helemaal niet (meer). Bouwen wordt juist steeds goedkoper én kwalitatief hoogstaander.

  Maar het blijft hetzelfde huis. Niks vernieuwends aan.

 342. Apekool says:

  Apekool: Je moet altijd even nadenken voordat je naar een
  lichtpuntje zwemt…

  Mijn lichtpuntje had een linkje moeten zijn naar
  http://rateeveryanimal.com/wp-content/uploads/2012/06/anglerfish-comin-at-ya.jpg

 343. dr.t: De stelling dat de HRA een koekje uit eigen doos is klopt dus

  Nee. Een deel van de HRA komt uit eigen doos. Een ander deel wordt door de rest betaald.

  dr.t: Je zou inderdaad wel kunnen stellen dat het onterecht is dat de wat meer vermogende en verdienende huurders (een relatief kleine populatie) dit presentje niet ontvangen.

  Jemig dr. t. wat een bullshit. Je hebt het hier over 30% van de Nederlandse huishoudens (die wél huren en dus géén HRA krijgen, maar ook te veel verdienen voor huurtoeslag). Dat zijn ± 2 a 2,5 miljoen huishoudens. Hoe haal je het in je botte hoofd om dat “een relatief kleine populatie” te noemen? Echt serieus dr. t. Een flinke dosis “niet vanuit jezelf redeneren” zou geen kwaad kunnen bij jou.

  dr.t: De HRA wordt in wezen door hogere aanslagen direct en indirect voor huizenbezitters zelf opgebracht.

  Nee dus! De HRA wordt opgebracht door IEDEREEN die een cent belasting betaalt. Het grootste deel hiervan wordt dus inderdaad betaald door mensen met hogere inkomens. Echter, jouw aanname dat dit uitsluitend (op een relatief kleine populatie na) huizenbezitters betreft is helemaal nergens op gebaseerd. Dit forum zit VOL met mensen die wél meebetalen aan de HRA (20% te veel IB betalen ze daardoor), maar géén cent terugkrijgen. Ook Voerman (afbetaald huis) valt onder de groep van betalers zonder voordeel (met daarbij de opmerking dat hij 30 jaar lang wel voordeel heeft gehad).

  Zullen we het anders zo regelen: Wij leggen beiden elke maand geld in een potje. Ik leg €1000 per maand in, jij €500 per maand. Ik krijg vervolgens elke maand de volledige inhoud van dat potje, de gehele €1500, uitgekeerd. En als jij dan volledig terecht klaagt over deze voor jou slechte deal, dan zeg ik: “Ja maar ik betaal het meeste, dus niet klagen.” Zullen we het zo afspreken? Als je een vent bent ga je hiermee akkoord. Zo niet, dan houd je voor eens en voor altijd op met die onzin van je

 344. dr.t: Ik zou zeggen maak een tour door buurten buiten de ring (meer huurders) en daarna binnen de ring van Amsterdam en ontdek de verschillen.

  Ik woon nu buiten de ring. Heb hiervoor binnen de ring gewoond (letterlijk ±5 min fietsen van de Dam). Ik werkte in Oud Zuid dus fietste iedere dag door de duurste buurten van A’dam. Mijn observatie is dat ik nu een in véél schonere buurt woon dan voorheen. Hier liggen NOOIT vuilniszakken op straat. Hier helpen de buurtbewoners met het vegen van de stoepen. Hier ligt geen hondenpoep (en erger) in de speeltuintjes. Het is echt niet te vergelijken.

 345. Michel says:

  mafketell,

  Ja hoor Winterswijk of all places……

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*