Karel Schiffer, dat kun je toch niet maken!?

De CEO van Nationale Hypotheek Garantie heeft jonge mensen heel wat uit te leggen. Karel Schiffer is zijn naam. Karel komt zijn beloften niet na.

Journalist Jan-Hein Strop en hypotheekadviseur Jos Koets hebben de NHG ook op de korrel genomen. De Nationale Hypotheek Garantie heeft namelijk de voorwaarden voor NHG-hypotheken snel aangepast nu de huizenprijzen maar blijven dalen. Jan-Hein stelt zelfs de vraag: ‘Is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nog wel een garantie?

Financieel adviseur Jos Koets, die de voorwaarden nauwgezet analyseerde, schreef hierover op IEX.nl: ‘Het grote voordeel dat NHG kwijtschelding geeft bij een verkoopverlies vanwege arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden en echtscheiding is hiermee een utopie geworden.’

Dit is niet wat Karel de afgelopen jaren in zijn Metro columns heeft beloofd:

“Meer dan ooit doet scheiden dus lijden. Slechts voormalige geliefden die een lening hebben met Nationale Hypotheek Garantie komen met de schrik vrij. Wanneer beiden hebben meegewerkt aan een onderhandse verkoop wordt de restschuld immers betaald door NHG. Ook bij werkloosheid is dit het geval.”
(2 december 2009)”

Stel: u wordt onverhoopt werkloos. Of gaat scheiden. Dan bestaat de kans dat u uw woning moet verkopen Soms. met een verlies als gevolg. Een lening met Nationale Hypotheek Garantie voorkomt een rampscenario. Want NHG zal een eventuele restschuld van u overnemen..
(23 maart 2011)

Maar ook de tophypotheek die u nu in problemen brengt heeft u mede aan de NHG te danken. Dit is namelijk volgens Schiffer een kroonjuweel van het volkshuisvestingsbeleid. Een eigen woning was hierdoor niet langer exclusief weggelegd voor de rijken, maar ook voor Jan met de pet…..

“De tophypotheek die mede onder invloed van de hypotheekgarantie tot stand is gekomen, is dus al decennialang een kroonjuweel van het volkshuisvestingsbeleid.”
(23 september 2009)

Karel lijkt zich dus niet zo druk te maken om zijn geloofwaardigheid en de toekomst van jonge gezinnen. De dalende waarde van zijn eigen huis vindt hij daarentegen wel erg zorgelijk.

Lees ook: NHG normen versoepelen en versoberen en Karel Schiffer: 2 miljard staatssteun voor NHG

https://twitter.com/koetsiertje/status/420687419935948800

Share Button
Tagged with: , , , ,
257 comments on “Karel Schiffer, dat kun je toch niet maken!?
 1. Tijl says:

  Ach ja, ze zeiden ook dat kernenergie volkomen veilig was. In China krijgen financiële leugenaars en oplichters de doodstraf. Van dat soort dingen dus.

 2. tufkaj says:

  Twee dingen:
  1) ik was werkelijk verbijsterd van wat ik allemaal las in de columns van Karel. Oprecht. Ik meen het.

  2) Stukje informatie dat hierboven misschien mist; de garantie bestaat nog wel, maar na een scheiding kan nu de meestverdienend partner worden gedwongen het achtergebleven huis met een maximale hypotheek over te nemen.
  Vervolgens is de definitie van maximale hypotheek opgerekt tot 8 maal het jaarinkomen.

  Of zit ik gruwelijk mis?

 3. tufkaj says:

  Nog eentje dan: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/veilig_gevoel.png

  Overigens snap ik best dat er maatregelen zijn gekomen tegen fraude van m.n. nepscheidingen (niet zijnde echtscheidingen). Maar door de NHG is het schier onmogelijk geworden op 1 inkomen een huis te kopen, omdat iedereen op 2 inkomens is gaan kopen. Nu je wel haast op 2 inkomens móet kopen, trekt men het tapijt onder de markt vandaan.

 4. Dawg says:

  tufkaj,

  Zeer schunnig dat wat er nu met die NHG gebeurd.’t Zou me niets verbazen dat het ook te maken heeft met het gegeven dat circa 1/3 (!)(volgens Jesse Frederik in een artikel op Lux et Veritas) van de onder NHG afgesloten niet aan de eisen blijkt te voldoen waaronder wordt uitgekeerd.

 5. tufkaj says:

  Dawg,

  Heb je daar een linkje van? (denk dat ik het al ken, maar toch). In principe publiceert NHG het uitkeringspercentage en bij mijn weten (http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/04/03/zorgelijke-nhg-kwartaalcijfers/) is de score wel iets beter dan dat. Neemt niet weg dat je pas kunt declareren ná verkoop en NHG zich meer en meer gaat gedragen als bank met onherroepelijke volmacht die een verkoop in de weg staat. Ben dus benieuwd naar Jesse’s insteek.

 6. Latida says:

  Het NHG legt de zogenaamde broodnodige wederzijdse tolerantiesouplesse dwingend op en verandert eenzijdig de voorwaarden van de garantie in het midden van het spel.

  Alsof je na vijf jaren huwelijk je vrouw informeert dat ze van nu af aan alle rekeningen in haar eentje mag betalen en dat jij ervoor kiest om op de bank te blijven liggen, met de mededeling:

  “Je weet toch schatje, in goede EN in slechte tijden, welnu, de slechte tijden zijn zojuist begonnen. Voor jou”

 7. Latida says:

  Naar verwachting zullen er dit jaar niet minder failissementen plaatsvinden dan in 2013.

  Met minstens net zo veel faillisementen als in het rampjaar 2013 moet rekening worden gehouden. Nederland loopt daarmee achter in Europa en in de wereld.

  Vooral de binnelandse bestedingen doen het slecht. Duitsland, het VK en Ierland doen het wat dat betreft een stuk beter.

  Zoek de verschillen:

  http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/22190502/___Faillissementen_stabiliseren_in_2014___.html

 8. Latida says:

  http://nos.nl/artikel/526535-provincies-investeren-nuongelden.html

  “In een tijd van bezuinigen gaan de provincies juist geld uitgegeven. Negen provincies verdienden in 2009 13,7 miljard euro met de verkoop van hun aandelen in Essent en Nuon. Zo’n 9 miljard daarvan ligt bij die provincies op de plank.”

 9. Steven says:

  Latida,

  eindelijk iets positiefs. Ik begon al te denken dat ik 90 procent van mijn inkomstens moest weggeven. ;(

 10. Ma Ling says:

  Lees m nog 1 keertje:

  “De tophypotheek die mede onder invloed van de hypotheekgarantie tot stand is gekomen, is dus al decennialang een kroonjuweel van het volkshuisvestingsbeleid.”

  Wat voor uitspraken moet die man nog meer doen om eigenlijk opgenomen te worden een de strengst beveiligde inrichting met de meest zware geestelijke gezondheidszorg?

  De tophypotheek een kroonjuweel noemen is echt van buitenaardse proportie, maar ook nog eens trots toegeven dat de NHG tophypotheken heeft mogelijk gemaakt (lees: de prijzen heeft doen stijgen) is een zo waar nog grotere giller.

 11. Steven says:

  jammer dat nhz niet meer post, maar die NHG was natuurlijk een gruwelijk goedkope put optie op een huis. en als ze dalen dus niet meer betaalbaar.

 12. Dirk says:

  tufkaj: Overigens snap ik best dat er maatregelen zijn gekomen tegen fraude van m.n. nepscheidingen (niet zijnde echtscheidingen). Maar door de NHG is het schier onmogelijk geworden op 1 inkomen een huis te kopen, omdat iedereen op 2 inkomens is gaan kopen. Nu je wel haast op 2 inkomens móet kopen, trekt men het tapijt onder de markt vandaan.

  Prima maatregel, al die potjes e.d. moeten een keer weg, werkt alleen maar fraude in de hand.

 13. mafketel says:

  De NHG ‘onze’ eigenste Freddie May 🙂 Herhaling nu in de NL ( zie instorten huizenmarkt States ) …….

  Het is hier al vaker gezegd ( vooral door NHZ 🙂 waar blijf je ? ) NHG is sub-prime en nu blijkt de NHG ook nog eens een WURGCONTRACT te zijn. AFM zegt geen toets nodig bij scheiden want dat is een gevaar voor het landsbelang ……. ( de Staat staat garant voor de 159 miljard ? aan derivaten, en daarom mag u niet defaulten ) ) De Staat staat voor landsbelang, en laat haar burgers nu gevoegelijk in het moeras zinken. Ook herhaling van de States ….. Ach het is allemaal al zo vaak gezegd 🙂 En nu doet iedereen ineens zó panisch, toch grappig om te zien

  …… http://i218.photobucket.com/albums/cc91/the_show_2007/cartoonmortagagemarket.png

 14. mafketel says:

  Ondertussen in Cyprus, wel een erg negatieve inflatie 😉 Dit moeten we voorkomen ……. liever wurgcontracten dan loosing AA , nietwaar AFM ?

  http://www.tradingeconomics.com/cyprus/inflation-cpi

 15. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  En wederom een bericht
  Dat VOLLEDIG in lijn is
  Met de bodems in huizenprijzen
  En LICHTPUNTEN
  Van de afgelopen 5 jaar.

  … 🙂 (NOT)

  Het verhogen destijds van NHG
  tot ruim ELF maal Jan Modaal bruto
  Is net zo’n ondoordachte korte termijnsmaatregel
  als het volledige Hogehuizenprijsminnende =
  Hogegrondprijsminnende =
  Hogeschuldenminnende =
  Startersleningenminnende NL

  Geen tweedelige journalist die nu eens het verband legt
  Tussen maatregelen van nu (gevolgen)
  En de maatregelen TOT NU TOE.

  Wij zien enkel clowns in de mainstream media
  Stellend dat aflossen onwenselijk is
  Stellend dat de NL woningmarkt behoudend gefinancierd is
  Stellend dat een huis leasen in 2011 een SLIMME Z is
  Stellend dat een starter maar maximaal moet lenen en als dat niet zou volstaan dat er dan maar startersgiften aan te pas moeten komen VANUIT DE OVERHEID.

  En dan de woorden
  “De tophypotheek die mede onder invloed van de hypotheekgarantie tot stand is gekomen, is dus al decennialang een kroonjuweel van het volkshuisvestingsbeleid.”

  Dat ademt hogehuizenprijsminnende retoriek
  Alles is maakbaar
  In de polder zullen de huizenprijzen niet zakken.

  Een waanidee.

  Holland heeft het meest staatsdirigistische volkshuisvestingssyteem op aarde
  Dat ontaard is in gesubsidieerd huizen leasen….
  En zelfs de wetenschap is niet onafhankelijk genoeg om tot een analyse hiervan te komen.

  Maar ook al durft de wetenschap het niet te snappen
  Dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt…
  Holland gaat gewoon over
  Van gesubsidieerd huizen leasen
  Naar EERST sparen en gewoon lenen en weer terugbetalen

  Laten we het straks maar
  Zeg
  Over 20 jaar
  Overlaten aan de historici
  Om te analyseren
  Wat er aan de hand Was

  Met een premier die als achtergrond historicus heeft
  Is dat wellicht nog het mooiste aan deze klucht.

 16. Juan Belmonte says:

  Excuses
  Tweedelige
  MOET ZIJN
  Tweecellige

  Die iPAD toch 🙂

 17. Juan Belmonte says:

  Passend bij een overgang
  Van gesubsidieerd huizen leasen
  Naar EERST SPAREN en dan lenen en terugbetalen

  Is een correctie van overrijden huizen

  Juan gelooft in de voorspelling van vastgoedprofessional Redevco
  Die hiervoor -42% al reeds ruim voor het spatten van de ZEEPBEL
  Heeft ingeschat.

  WAAROM
  is er in de mainstream media en wetenschappelijke discussies ( mejudice)
  Zo weinig aandacht
  Voor Diegenen
  Die de crisis WEL hebben zien aankomen ?

 18. Juan Belmonte says:

  Waar zijn de analyses
  Van Mr Vic van Heeswijk
  Van Dr Ir Maartje Martens
  Van Redevco

  Weggedoofpot onder water gestopt
  Door casametristen
  Die in 2010 nog konden promoveren op theorieën die het bestaan van overwaardering vrijwel volledig ontkenden.

  WAT EEN CABARET
  In die polder

 19. Juan Belmonte says:

  Buenos dia’s
  Juan

 20. mafketel says:

  Juan Belmonte: Die de crisis WEL hebben zien aankomen ?

  Buitenspel gezet en niet serieus genomen 🙂 Gekken en dwazen of zo 😉 …… ( Teulings ) lol

 21. mafketel says:

  Juan Belmonte: Van Mr Vic van Heeswijk

  Die tsunami aan executieverkopen ? Misschien heeft K.S. die wel opgekocht 🙂 Met NHG garantie, dat dan weer wel ……….

 22. mafketel says:

  Ondertussen in Ierland

  Land gered, burgers verzopen …….. past wel bij deze topic ……. onze toekomst?

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/beurs/de-ierse-burger-zit-met-de-brokken-hans-analyseert

 23. Keesje says:

  Zouden adviseurs nog steeds NHG aanraden bij aankoop huis? En op welke gronden dan nog wel….?

 24. Keesje says:

  mafketel:
  Ondertussen in Ierland

  Land gered, burgers verzopen …….. past wel bij deze topic ……. onze toekomst?

  rtlnieuws.nl/econo…kken-hans-analyseert

  14% van de hypotheken heeft achterstand…..wow.

 25. Nico de Geit says:

  mafketel:
  Ondertussen in Ierland

  Land gered, burgers verzopen …….. past wel bij deze topic ……. onze toekomst?

  rtlnieuws.nl/econo…kken-hans-analyseert

  Alleen te openen door Microsoft gebruikers.

 26. lorenzo says:

  Toch wel een hoop collectieve verontwaardiging merik ik : was te voorzien , want onhoudbaar en echtscheidingen moten nu eenmaal (financieel) pijn doen .
  Van het veranderen van de spelregels , eenzijdige aanpassing derhalve , is al helemaal geen sprake .
  Laten we blij zijn .

 27. erik(trolnogimmerhier) says:

  Heer belmonte. Verkopen nemen maand op maand toe. Funda teller gaat steeds harder naar beneden. Versnelling in verkopen en veel minder nieuwbouw gaat zorgen voor een nog snellere versnelling van de daling van de huizenvoorraad. Huizenprijzen zijn al stabiel in de meest populaire gebieden en dit gaat zich verplaatsen naar de omliggende randstedelijke gebieden. Het grote wachten op mijn voorspelde subsidie stroom voor doorstromers is nu al beloond met de belastingvrije schenking. Als dit niet genoeg helpt komt het volgende op tafel. Woningmarkt gaat zich verder herstellen.

 28. Cynicus economicus says:

  lorenzo: Toch wel een hoop collectieve verontwaardiging merik ik

  Terecht verontwaardigd kan men zijn over de misleidende, te rooskleurige voorspiegelingen door Schiffer.
  Maar inderdaad, ook wel een beetje beetje krokodillentranen. De NHG ( die er in deze vorm natuurlijk nooit had moeten zijn) heeft trouwens het recht eenzijdig aanpassingen te doen. Staat gewoon in de voorwaarden.

  Ieder kon zien, dat de vele mogelijkheden tot misbruik en de gretige toepassing daarvan een aanpassing onvermijdelijk zouden maken.
  Niemand was verplicht de wervende, onnozele stukjes van Schiffer serieus te nemen.
  Dit natuurlijk los van de vraag of de gekozen wijziging de meest elegante is.

 29. Dawg says:

  tufkaj:
  Dawg,

  Heb je daar een linkje van? (denk dat ik het al ken, maar toch). In principe publiceert NHG het uitkeringspercentage en bij mijn weten (woningmarktcijfers…nhg-kwartaalcijfers/) is de score wel iets beter dan dat. Neemt niet weg dat je pas kunt declareren ná verkoop en NHG zich meer en meer gaat gedragen als bank met onherroepelijke volmacht die een verkoop in de weg staat. Ben dus benieuwd naar Jesse’s insteek.

  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=584

 30. tufkaj: de garantie bestaat nog wel, maar na een scheiding kan nu de meestverdienend partner worden gedwongen het achtergebleven huis met een maximale hypotheek over te nemen.
  Vervolgens is de definitie van maximale hypotheek opgerekt tot 8 maal het jaarinkomen.

  Dan kan het dus ineens heel interessant worden om je maximale leencapaciteit zo veel mogelijk te VERLAGEN om zo toch in aanmerking te komen voor NHG. Dit kan door (even brainstormen); je studieschuld en andere schulden ineens wél aan te geven, vlak voor je scheiding een nieuwe auto te kopen op financiering, je ex een hoge uitkoopsom te geven (en die onder tafel weer terug te krijgen), een hoge alimentatie overeen te komen, minder te gaan werken (tijdelijk natuurlijk), een salarisverlaging te verkrijgen (tijdelijk natuurlijk) of zelfs ontslagen te worden (en een paar maanden later weer aangenomen natuurlijk), etc.

 31. lorenzo says:

  29 . kan me nog herinneren de vraag hier of en wanneer de HRA zou worden aangepakt …. welke ondertussen al op enkele fronten was versobert . Vroeg me af wie het zag , dus wist .
  Accepteer dat dat zo werkt , de boosheid van de massa moet ingetoomd blijven.

 32. Bart says:

  erik(trolnogimmerhier),

  In mijn omgeving zie ik veel huizen die van funda gehaald worden zonder verkocht te zijn, dus dat zal de statistieken ook wel een beetje beïnvloeden. En wat heeft die vrijstelling van 100.000 euro eigenlijk voor zin? Dat is volgens mij helemaal niet handig omdat je het ook als lening met HRA kan geven en voor zover ik heb gelezen wordt er ook helemaal geen gebruik van gemaakt.

  En de berichten over de NHG zijn wat overdreven denk ik, want volgens mij heeft bijna iedereen die garantie genomen voor de rentekorting die ze van de bank kregen (0.5%?), en niet om ergens tegen verzekerd te zijn.

  Gister bij dat RTL programma trouwens het bekende “we gaan het niet weggeven” bij een (spuuglelijk) houten huis dat in vraagprijs van 4,3 naar 4 ton ging (ze hebben er zelf denk ik een kwart voor betaald?).

  En ze vroegen de (nvm) makelaar waarom het huis nog niet verkocht was, en dat kwam waarschijnlijk doordat ze bij een vbo makelaar zaten en dan staat het huis niet zo goed op foenda 🙂

 33. Latida says:

  Alles goed en wel, maar wie nu of in de toekomst wel een huis koopt, zal veel minder geneigd zijn enkele duizenden euros neer te tellen voor een garantie die geen garantie is.

  Daarbij zou het ook zomaar kunnen dat vanwege de verminderde zekerheidsstelling banken ook minder geneigd zullen zijn om een lagere rente aan te bieden in ruil voor het afsluiten hiervan.

  Tel daarbij op de 1% daling van de maximale LTV van een lening van 105 naar 104%, en het zou zomaar kunnen dat men afziet van het afsluiten van een NHG om zichzelf daarmee 1% van de aankoopsom te besparen, wat toch al gauw neerkomt op rond de 2000 euro netto minder te hoeven lenen.

  Daar komen nog de toekomstige verlagingen van de NHG bovenop, tot slechts 225,000 euro over een paar jaar.

  Daarmee is de toegevoegde waarde van het afsluiten van het NHG in ieder geval flink beperkt.

 34. Adamus says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Heer belmonte. Verkopen nemen maand op maand toe. Funda teller gaat steeds harder naar beneden. Versnelling in verkopen en veel minder nieuwbouw gaat zorgen voor een nog snellere versnelling van de daling van de huizenvoorraad. Huizenprijzen zijn al stabiel in de meest populaire gebieden en dit gaat zich verplaatsen naar de omliggende randstedelijke gebieden. Het grote wachten op mijn voorspelde subsidie stroom voor doorstromers is nu al beloond met de belastingvrije schenking. Als dit niet genoeg helpt komt het volgende op tafel. Woningmarkt gaat zich verder herstellen.

  Als je Dijsselbloem nakletst doe het dan goed, incl. nuances.

 35. Steven says:

  Adamus,

  De opmerking van Erik (de gewaardeerde trol) klinkt als het laten vollopen van een bad met de stop eruit.

 36. Maria says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Dan kan het dus ineens heel interessant worden om je maximale leencapaciteit zo veel mogelijk te VERLAGEN om zo toch in aanmerking te komen voor NHG. Dit kan door (even brainstormen); je studieschuld en andere schulden ineens wél aan te geven, vlak voor je scheiding een nieuwe auto te kopen op financiering, je ex een hoge uitkoopsom te geven (en die onder tafel weer terug te krijgen), een hoge alimentatie overeen te komen, minder te gaan werken (tijdelijk natuurlijk), een salarisverlaging te verkrijgen (tijdelijk natuurlijk) of zelfs ontslagen te worden (en een paar maanden later weer aangenomen natuurlijk), etc.

  Even doorsturen naar de NHG, kunnen ze daar alvast rekening mee houden!

 37. Steven says:

  Maria: Even doorsturen naar de NHG, kunnen ze daar alvast rekening mee houden!

  hypotheek adviseur: “in uw situatie is het nu zeer zinvol te scheiden en uw baantje op te zeggen” 😉

 38. Krisp says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Heer belmonte. Verkopen nemen maand op maand toe. Funda teller gaat steeds harder naar beneden. Versnelling in verkopen en veel minder nieuwbouw gaat zorgen voor een nog snellere versnelling van de daling van de huizenvoorraad. Huizenprijzen zijn al stabiel in de meest populaire gebieden en dit gaat zich verplaatsen naar de omliggende randstedelijke gebieden. Het grote wachten op mijn voorspelde subsidie stroom voor doorstromers is nu al beloond met de belastingvrije schenking. Als dit niet genoeg helpt komt het volgende op tafel. Woningmarkt gaat zich verder herstellen.

  Je haalt zeker een aantal goede punten aan, maar dit zegt niet alles. De Funda-teller neemt inderdaad af, maar de verkopen (http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800) nemen ook af. het lijkt erop dat er huizen domweg van Funda afgehaald worden, zonder dat deze verkocht zijn. Inderdaad zijn de prijzen in de afgelopen tijd stabiel geweest, alhoewel het de vraag is of dit dit jaar ook zo is omdat de hypotheeknormen aangescherpt zijn. De belastingschenkers betreft ongeveer 80.000 huishoudens. Het is de vraag of deze schenking het huis weer ‘boven water’ brengt, of dat dit geld echt geïnvesteerd gaat worden in een nieuw huis. Wat het volgende op tafel is weet ik niet, wellicht de hypotheekinleg?

  Voor mij is de markt in 2014 een groot vraagteken. De hypotheeknormen zijn aangescherpt, wat zich kan gaan vertalen in een lagere prijs. De NHG is aangescherpt: wellicht willen mensen daardoor niet meer maximaal lenen? Alhoewel ik graag geloof in een aantrekkende markt (verkopen zijn goed) geloof ik niet dat de prijs serieus omhoog gaat. Ik sluit me daarom aan bij VEH: -6% voor 2014.

 39. Voerman says:

  Krisp: Voor mij is de markt in 2014 een groot vraagteken. De hypotheeknormen zijn aangescherpt, wat zich kan gaan vertalen in een lagere prijs. De NHG is aangescherpt: wellicht willen mensen daardoor niet meer maximaal lenen? Alhoewel ik graag geloof in een aantrekkende markt (verkopen zijn goed) geloof ik niet dat de prijs serieus omhoog gaat. Ik sluit me daarom aan bij VEH: -6% voor 2014.

  Als je heel veel geld hebt en cash kunt kopen is het wel leuk, komt er niet op aan. 🙂
  Veel geld lenen is niet leuk, nergens voor en zeker niet voor een huis!
  Niet doen, zeker niet de eerste jaren, verzin wat anders en geloof niemand die professioneel of politiek bezig is met het woninggedoe!

 40. Dirk says:

  Mij was op Funda ook opgevallen, dat er nu een woning wordt aangeboden bij meerdere makelaars.

 41. Dirk says:

  Het lijkt dan of de woning nog maar sinds een paar dagen te koop staat, terwijl de woning al jaren lang te koop staat bij een andere makelaar.

 42. Latida says:

  Voor hen die overtuigd zijn van stijgende prijzen, verdiep je eens in wat Basel III precies inhoudt.

  Het lenen van geld zal veel duurder gaan worden.

  De effecten hiervan op de HRA uitgaven van de overheid worden beperkt door het steeds meer buitensluiten van tweede en overgesloten hypotheken.

  Zelfs bij gelijkblijvende prijzen zijn kopers dus duureder uit. Starters daarentegen moeten steeds meer eigen geld meenemen om de gemiddelde LTV waardes terug naar 80% te brengen.

  Het pompen van geld in deze bodemloze put middels startersleningen, pensioenen en provinciegelden zijn louter tijdelije maatregelen die Nederland de tijd geven om in de pas te gaan lopen met internationale voorschriften.

  Tot die tijd zullen de binnenlandse bestedingen achter blijven lopen terwijl nederland afost. Stijgende huizenprijzen zouden echter in dat scenario een steeds grotere percentage van het overheidsbudget opeten, wat weer deels gecompenseerd wordt door de dalende HRA.

  Kortom all indicatoren wijzen erop dat de huizenprijzen ook in 2014 verder zullen dalen voordat ze omhoog gaan.

  http://www.breitbart.com/Big-Government/2013/07/08/Washington-Wall-Street-Basel-III-is-Bad-for-Housing-US-Economy

  “the proposal will make it far more expensive for banks to make good loans to families looking to buy a home. The “risk weights” for home mortgages are increased.
  But there is more. Chairman Bernanke and his colleagues at the Fed have decided in the great wisdom that one to four family mortgages are not good collateral. This means that when banks make commercial loans to other banks and mortgage companies to finance home lending, the Basel III framework will reduce the amount of credit available. This rule only adds to the difficulty many Americans face in buying a home. At the same time, however, big banks are encouraged to make high-risk second mortgages without any capital penalty if the lender already owns the first mortgage. This is only one of many ridiculous aspects of the new rule. ”

  en

  “Raising the risk weight as described above increases the cost of consumer loan funding by both increasing the amount of relatively more expensive capital funding required and lowering the amount of relatively less expensive deposit funding needed. As a result, by raising the total cost of funding, implementation of the newly proposed rules directly addressing on-balance sheet mortgage purchase loans for single family homes could further restrict the supply of mortgage credit.”

  http://eyeonhousing.org/2012/12/13/newly-proposed-rules-could-raise-rates-on-consumer-mortgages-and-price-out-households/

  en

  “Several aspects of the proposed rulemakings would have harmful effects on the availability and cost of credit to commercial, multifamily, and single-family residential real estate borrowers and to the U.S. economy as a result.”

  http://www.naiop.org/en/Advocate/The-Latest-Issues/Tax-and-Finance/Basel-III-Capital-Accords.aspx

  Kortom, lenen wordt duureder, en met deze aanpassingen van de NHG nemen de risico’s voor huishoudens ook nog eens toe.

  De vraag die zou wllen stellen is: Als het zowel moeilijker als duurder wordt om minder geld te lenen tegen meer risico, waar zou dan het geld vandaan moeten komen om hogere prijzen te realiseren?

  Uit startersleningen? Uit de pensioenen? Van de schenkingen? Door het dempen van de grondspeculatieput met provinciegelden? Door de versobering van de NHG? Door het afbouwen van de HRA?

  Kunnen huishoudens nu meer en versneld sparen dan voorheen? Men lost af, en dat is positief. Er worden gelden richting het afbetalen van schulden gedririgeerd, maar deze gelden verdwijnen daarop terug in hetzelfde niets als van waaruit ze gemaakt zijn.

  De huidige maatregelen zullen de daling misschien tijdelijk kunnen temperen, maar de daling die daarna komt zal dan des te groter zijn. Er zal minder geld geleend kunnen worden en het zal duurder zijn, er zal minder aftrek mogelijk zijn en er zullen meer risico’s aan vastzitten.

  Daarom alleen al zullen de huizenprijzen binnen nu en de komende 3 jaar zeker niet stijgen, en zal de correctie naar beneden tot langjarige gemiddeldes voortduren.

  Herstel is de oorzaak van de problemen aanpakken om weer gezond te worden. Het bestrijden van de symptomen zonder de oorzaak onder ogen te zien (overkreditering) zal geen blijvend gezonde patient als resultaat hebben.

  De banken hebben dit inmiddels al door en houden de hand op de knip. Net als de slimme burger die aflost of spaart.

  Maar omdat sparen bijna niets meer oplevert zullen er ook relatief steeds minder spaargelden beschkbaar zijn onder burgers, waardoor het steeds moeilijker zal worden om een financiering rond te krijgen.

  Als DAT de reden is voor mensen om daarom nu maar een huis te kopen, dan is de kans groot dat zij over een aantal jaren met onderwaardes te maken krijgen die zij zijn vergeten mee te nemen in de financiering, en waarvoor ze niet (meer) op de NHG kunnen terugvallen.

 43. Maria says:

  Ik heb het idee dat bij een groot aantal kopers van de topjaren nu in alle ernst het besef doordringt van hetgeen zij zich als schuld op de schouders geladen hebben. Al rekenend komt men tot de conclusie dat hier bedragen bij zijn die je, mocht je aandelenmandje niet voldoen, in dit leven nooit meer terug betaalt krijgt.

  En dan komt besef wat je hiervoor allemaal moet laten en het besef dat hier op dit moment geen uitweg voor bestaat omdat je restschuld ook een groot probleem vormt.

  Mijn inziens zitten we nu volop in de paniekfase.

 44. Dirk says:

  Maria: Mijn inziens zitten we nu volop in de paniekfase.

  Veel mensen op mijn werk geloven echt dat het weer beter gaat, die volgen voornamelijk de mainstream cabaret, een klein groepje waaronder ikzelf ook, kunnen hun nog wel vertellen dat dit alleen maar zodat er geen paniek uit gaat breken.

  Terug op dat Funda verhaal met een woning die opeens bij meerdere makelaars te koop staat, volgens mij is Funda met cijfers aan het rommelen, stel die woning wordt verkocht en deze staat bij drie makelaars ingeschreven op de site, dan lijkt het alsof er drie woningen verkocht zijn, terwijl er maar één woning verkocht is.

 45. Dirk says:

  Hans Stegeman verwacht dat de bodem van de huizenprijzen er is, terwijl er op het moment de grondprijzen flink naar beneden gaan, een voorspelling van Hans Stegeman van niks weer.

 46. Steven says:

  Dirk,

  Er worden ook gewoon inderdaad veel woningen weg gehaald uit de verkoop. Zo van: oh lukt het niet voor die prijs? Dan blijf ik er gewoon in wonen. (in mijn naaste omgeving heb ik al twee voorbeelden)

  Mijn waarschuwingen slaan ze uiteraard in de wind.. (van zo’n figuur die huurt in Z/O Amsterdam)

 47. Dirk says:

  Steven: Er worden ook gewoon inderdaad veel woningen weg gehaald uit de verkoop. Zo van: oh lukt het niet voor die prijs? Dan blijf ik er gewoon in wonen. (in mijn naaste omgeving heb ik al twee voorbeelden)

  In Uitgeest zie ik dit ook veel, ze vragen prijzen die ze never nooit ervoor gaan krijgen, ze denken nog steeds in de trend “wat de gek ervoor geeft”

 48. Latida says:

  Stel je eens voor hoe de prijzen zich zouden ontwikkelen als:

  – Er geen HRA meer zou zijn
  – Er geen NHG zou zijn
  – Er geen huurtoeslag zou zijn
  – WOZ waardes op dagwaardes zouden worden bepaald
  – Er geen startersleningen worden verstrekt
  – De gemeentes hun grond moeten afboeken tot marktwaardes
  – Banken commericeel vastgoed op marktwaarde moeten waarderen
  – Men niet het pensioen in de hyptoheeklening mag stoppen
  – De overdrachtsbelasting nog steeds 6% zou zijn
  – Men maximaal 80% van het aankoopbedrag mag lenen en eigen geld moet meebrengen
  – LTV maximaal 80% mag zijn
  – Provinviegelden niet zou mogen worden gebruikt om gemeentes uit de brand te helepen met hun grondspeculaties
  – Men slechts 51,000 euro en geen 100,000 euro belastingvrij zou mogen schenken
  – Ouderen makkelijker in bejaardehuizen zouden worden toegelaten
  – Er geen ‘explain’ clausule gebruikt mag worden om hogere leningen te verstrekken
  – Als gemeentes makkelijker grond aan particulieren zouden verkopen

  Als al deze marktverstorende elementen niet zouden bestaan, dan pas zou je werkelijk kunnen spreken over een ‘vrije markt’ van vraag en aanbod.

  De Paniekfase is wat dat betreft rijkelijk laat, met dank aan alle spin.

 49. Latida says:

  Dirk: In Uitgeest zie ik dit ook veel, ze vragen prijzen die ze never nooit ervoor gaan krijgen, ze denken nog steeds in de trend “wat de gek ervoor geeft”

  Even gekeken op Funda en inderdaad, wie o wie?

  http://www.funda.nl/koop/uitgeest/huis-4501994-de-vrede-44/

  Als starter moet je er 75000 euro per jaar voor verdienen en je betaalt daar dan een netto maandlast van 1355 euro voor.

  Veel geluk met het vinden van een koper! En zo zijn er nog honderduizenden, ook die huizen die niet te koop staan maar wel inmidddels een veel te hoge WOZ waardering hebben.

  250,000 WOZ bezwaarschrifften per jaar, daar kan de markt of de gemeentes toch echt moeilijk omheen.

  http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3573698/2014/01/08/Gemeenten-traag-met-WOZ-bezwaren.dhtml

 50. Voerman says:

  Dirk: stel die woning wordt verkocht en deze staat bij drie makelaars ingeschreven op de site, dan lijkt het alsof er drie woningen verkocht zijn, terwijl er maar één woning verkocht is.

  Natuurlijk, maar tot dat moment lijkt het alsof er 3 woningen meer te koop staan. 🙂

 51. Latida says:

  Samen treintje rijden in Uitgeest:

  http://dewoningtrein.nl/index.php/aanbod-uitgeest

 52. Steven says:

  Latida: Als starter moet je er 75000 euro per jaar voor verdienen en je betaalt daar dan een netto maandlast van 1355 euro voor.

  schitterende blauw witte luifel en gezellige straat en dat voor maar 800.000 oude guldens.. (in de schuld ook nog). 🙂

 53. mafketel says:

  Sorry ff weer off-topic, kan het niet laten …….. maar moet er uit ………

  Voer voor discussie \\ Saxo Bank CEO Fears The Broad Relevance Of Ayn Rand In Today’s Society

  http://www.zerohedge.com/news/2014-01-07/saxo-bank-ceo-fears-broad-relevance-ayn-rand-todays-society

 54. Latida says:

  Steven: schitterende blauw witte luifel en gezellige straat en dat voor maar 800.000 oude guldens.. (in de schuld ook nog).

  Schitterend mooi uitzicht ook op de weilanden:

  http://www.funda.nl/koop/uitgeest/huis-4501994-de-vrede-44/fotos/#foto-9

  😉

 55. Wim says:

  Funda piekt omdat bijna iedereen die zijn huis WIL verkopen er niet eens aan begint. Dit is nóg een (verborgen) huizenstuwmeer aan de aanbodzijde …

 56. Ger Rukker says:

  Wel een fantastische cv ketel van een mooi bouwjaar .Gelukkig wel in eigendom
  funda.nl/koop/uitg…ede-44/fotos/#foto-9

  C.V.-ketel Radson (gas gestookt combiketel uit 1996, Eigendom

 57. Ger Rukker says:

  Wat is trouwens de reden dat Funda nog steeds niet de echte verkoopmaanden neerzet ?
  Gaat niet verder dan 6+ maanden .

 58. Wim says:

  Ger Rukker:
  Wat is trouwens de reden dat Funda nog steeds niet de echte verkoopmaanden neerzet?

  haha wat denk je zelf?

 59. Ger Rukker says:

  Uiteraard

  Ik weet dat die Funda schurken meelezen . Hopelijk passen ze het een keer aan . Staat toch veel leuker als er 24/ 33 /61 /74 maanden te koop staat .

 60. Voerman says:

  Wim: Funda piekt omdat bijna iedereen die zijn huis WIL verkopen er niet eens aan begint. Dit is nóg een (verborgen) huizenstuwmeer aan de aanbodzijde …

  Zo is er ook een stuwmeer aan de vraagzijde.
  Ook daar beginnen de meesten er nog niet eens aan! 🙂
  Ach, huizengedoe is maar een hobby.
  De meeste mensen doen net of het echt is….
  Hier ter plekke kunnen ze er ook wat van!

 61. Dirk says:

  Latida: Samen treintje rijden in Uitgeest:

  Ze doen echt vanalles maar het wil maar niet lukken 😉
  Soms verdwijnt het bordje “te koop” en er zijn geen nieuwe bewoners in gekomen, precies zoals Steven al in een post weergaf:

  Steven: Er worden ook gewoon inderdaad veel woningen weg gehaald uit de verkoop. Zo van: oh lukt het niet voor die prijs? Dan blijf ik er gewoon in wonen. (in mijn naaste omgeving heb ik al twee voorbeelden)

 62. Dirk says:

  Voerman: Natuurlijk, maar tot dat moment lijkt het alsof er 3 woningen meer te koop staan. 🙂

  😉

 63. Philippulus says:

  Huizenkoper kan tot 18% minder lenen.

  http://amweb.nl/-/huizenkoper-kan-tot-18-minder-lenen

 64. Liberty says:

  Het geld voor de NHG is er niet. Met andere woorden, de aangenomen risico’s zijn te groot.

  Dan vind ik dit eigenlijk nog de beste oplossing. Iemand moet er voor bloeden. Laat het dan de huizenbezitters maar zijn die het risico op zich hebben genomen om zich diep in de schulden te steken.

  Ook zouden de verantwoordelijke politici voor hun wanbeleid moeten boeten. De historie leert dat je met leningen verantwoordelijk om moet gaan en niet middels garanties moet stimuleren!

 65. Voerman says:

  Philippulus: Huizenkoper kan tot 18% minder lenen.

  En dat is héél goed!

 66. scheefhuurder says:

  In mijn funda lijstje zijn een aantal woning doorgehaald. Echter! De meeste zijn nog te vinden op funda maar zijn blijkbaar niet meer gekoppeld aan de oude aanbieding. Een deel is niet terug te vinden op funda maar staat op de site van de makelaar nog wel gewoon te koop.

  Nieuwe tactiek? :’)

 67. Dirk says:

  Een Alfred Hitchcock documentaire over de Holocaust wordt voor het eerst vertoond.
  Worden we ergens op voorbereid?!

 68. johan says:

  scheefhuurder,
  Voor een advertentie op Funda moet betaald worden, waarschijnlijk hebben de verkopers minder vertrouwen dat dit lukt.

 69. dr.t says:

  Alweer zo’n op de persoon gerichte topic, daar wordt deze site niet beter van.

 70. Voerman says:

  Voerman ziet in zijn vrienden – en kennissenkring bij ouderen steeds meer geestverwanten.

  Huizen worden na jarenlang te koop gestaan te hebben en reële prijsverlagingen uit de verkoop genomen.
  Meestal al geruime tijd afgelost – of anders de laatste jaren versneld afgelost.
  Je gratiswonen huis voor een slechte prijs verkopen en daarna een ander huis voor de hoofdprijs gaan huren is niet slim. Bovendien, wat moet je met de eventuele opbrengst van je huis? Gevaarlijk geld!
  Zelfs wanneer je wat leeftijdsmankementen hebt is plaatsing in een verzorgingshuis geen optie – of niet te betalen. Voor dat geld kun je zelf heel wat zorg inkopen aan huis.
  Onderhoud is geen probleem; een schilderbeurt is net zo duur als twee maanden verzorgingstehuis. Vier á zes keer per jaar een hobbytuinman kost ook niet veel.
  De mythe van het ongelijkvloers wonen is kwats. Een traplift biedt uitkomst. Bovendien hebben de meeste senioren op de begane grond reeds ruimte genoeg om royaal uit de voeten te kunnen.
  De ouderen zijn in dit land de snelstgroeiende bevolkingsgroep. Er wordt van overheidswege niets voor gedaan (geen HRA, geen starterslening, geen NHG, enz), dus zullen zij voor zichzelf moeten zorgen. De meeste ouderen hebben net als Voerman alleen nog om in te wonen en verder is het afgeschreven. De kinderen mogen er later geheel gratis mee spelen.

 71. Voerman says:

  Voerman: De meeste ouderen hebben net als Voerman alleen nog om in te wonen

  oet natuurlijk zijn:
  De meeste ouderen hebben net als Voerman alleen nog een huis nodig om in te wonen

 72. Keesje says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Dan kan het dus ineens heel interessant worden om je maximale leencapaciteit zo veel mogelijk te VERLAGEN om zo toch in aanmerking te komen voor NHG. Dit kan door (even brainstormen); je studieschuld en andere schulden ineens wél aan te geven, vlak voor je scheiding een nieuwe auto te kopen op financiering, je ex een hoge uitkoopsom te geven (en die onder tafel weer terug te krijgen), een hoge alimentatie overeen te komen, minder te gaan werken (tijdelijk natuurlijk), een salarisverlaging te verkrijgen (tijdelijk natuurlijk) of zelfs ontslagen te worden (en een paar maanden later weer aangenomen natuurlijk), etc.

  Whahaha fantastisch 🙂

 73. Voerman says:

  Keesje: Whahaha fantastisch

  Helemaal niet fantastisch, want Big Brother weet alles al van je schulden, je ex geeft je niets terug, zeker niet onder de tafel en je geeft dat (inmiddels) rotwijf ook geen hogere alimentatie. Als je ontslag neemt kom je nooit meer aan de bak. 🙂 🙂

 74. Dirk says:

  Voerman: Helemaal niet fantastisch, want Big Brother weet alles al van je schulden, je ex geeft je niets terug, zeker niet onder de tafel en je geeft dat (inmiddels) rotwijf ook geen hogere alimentatie. Als je ontslag neemt kom je nooit meer aan de bak. 🙂 🙂

  Onze buitenlandse vrienden zien papiertjes alleen maar als papiertjes, meer niet.

 75. tufkaj says:

  dr.t:
  Alweer zo’n op de persoon gerichte topic, daar wordt deze site niet beter van.

  mwah, in dit geval kan ik er wel mee leven. Karel heeft uit hoofde van zijn functie hele rare dingen gezegd en en heel persoonlijk vind ik het verder ook niet worden.

 76. Voerman says:

  Dirk: Onze buitenlandse vrienden zien papiertjes alleen maar als papiertjes, meer niet.

  Ik bedoel de Big Brother die omschreven is door George Orwell. Weet je wel, die alles hoort en ziet en je individualisme de nek omdraait.
  We hebben er hier vast ook eentje! 🙂

 77. Steven says:

  tufkaj,

  ach en het is gewoon komisch om met dik betaalde ambtenaren de draak te steken. (en waarom niet als ze rare dingen zeggen?)

  http://www.youtube.com/watch?v=H2mF8EftNBo

 78. Dirk says:

  Voerman: Ik bedoel de Big Brother die omschreven is door George Orwell. Weet je wel, die alles hoort en ziet en je individualisme de nek omdraait.
  We hebben er hier vast ook eentje! 🙂

  En ik doelde meer op de naiviteit van onze bedenkers van al die welbedoelde vangnetten.

  1984, ja daar zit best wel veel waarheid in.

 79. Dirk says:

  1984 moet dus zijn 1948

 80. Dirk says:

  Laat maar, ik schreef het goed 😉

 81. Steven says:

  hier Karel Schiffer 10 jaar geleden. (zegt weinig doms overigens, maar die prijs voor die lullige tussenwoning..)

  http://www.youtube.com/watch?v=DYdbJqfhhEw

 82. ps says:

  Voerman: Ik bedoel de Big Brother die omschreven is door George Orwell. Weet je wel, die alles hoort en ziet en je individualisme de nek omdraait.
  We hebben er hier vast ook eentje!

  http://i.imgur.com/d8fM5.jpg

  😉

 83. Latida says:

  Tijl,

  Voerman:
  Voerman ziet in zijn vrienden – en kennissenkring bij ouderen steeds meer geestverwanten.

  Huizen worden na jarenlang te koop gestaan te hebben en reële prijsverlagingen uit de verkoop genomen.
  Meestal al geruime tijd afgelost – of anders de laatste jaren versneld afgelost.
  Je gratiswonen huis voor een slechte prijs verkopen en daarna een ander huis voor de hoofdprijs gaan huren is niet slim. Bovendien, wat moet je met de eventuele opbrengst van je huis? Gevaarlijk geld!
  Zelfs wanneer je wat leeftijdsmankementen hebt is plaatsing in een verzorgingshuis geen optie – of niet te betalen. Voor dat geld kun je zelf heel wat zorg inkopen aan huis.
  Onderhoud is geen probleem; een schilderbeurt is net zo duur als twee maanden verzorgingstehuis. Vier á zes keer per jaar een hobbytuinman kost ook niet veel.
  De mythe van het ongelijkvloers wonen is kwats. Een traplift biedt uitkomst. Bovendien hebben de meeste senioren op de begane grond reeds ruimte genoeg om royaal uit de voeten te kunnen.
  De ouderen zijn in dit land de snelstgroeiende bevolkingsgroep. Er wordt van overheidswege niets voor gedaan (geen HRA, geen starterslening, geen NHG, enz), dus zullen zij voor zichzelf moeten zorgen. De meeste ouderen hebben net als Voerman alleen nog om in te wonen en verder is het afgeschreven. De kinderen mogen er later geheel gratis mee spelen.

  Zo kwam ik ooit eens per toeval op bezoek bij een oude mevrouw in Roelofsarendsveen. Ik maakte een praatje met haar en luisterde haar zo aan over een kopje koffie en ik kon mijn oren niet geloven van haar verhaal.

  Ze was de laatst overlevende van haar hele familie, die het hele leven op het aanzienlijke pand met aangrenzende bijgebouwen en land had gewoond. Ze wilde me perse haar meubelen schenken, wilde alles weggeven, want ze was heel oud en had niets of niemand meer. Heb het aanbod beleefd afgeslagen, kreeg de indruk dat ze misschien licht aan het dementeren was.

  Ze vertelde me dat haar huis reeds aan de bank was verkocht op een manier waarop ze er tot haar dood mocht blijven wonen maar daarna zou echt alles aan de bank in het bezit komen.

  De constructie daarvan heb ik toen nooit kunnen begrijpen, maar ze was echt stokoud en ze zal wellicht een thuishulp of iets hebben gehad. Het was een soort sell en leaseback constructie waardoor ze het pand zowel kon verkopen en het vervolgens terughuurde.

  Dat was overigens ergens halverwege de jaren negentig, en ik had toen de indruk dat zij in ieder geval de indruk had dat de bank een veel te gunstige deal met haar had afgesloten, dat het boeven waren, dat zei ze toen.

 84. Cartoonist says:

  Van dezelfde schrijver is ‘Animal Farm’.
  Dit boek neemt het socialisme op de hak en beschrijft hoe in een sociaal democratie diktators en tyrannie tot de hoogste vorm van cultuur worden verheven.

  De varkens hebben het grootste deel van de wereld reeds overgenomen.

  Voor de dieren die liever de film zien i.p.v. het boek lezen:
  “www. youtube.com/watch?v=nGSiFESwWtI”

 85. Wie says:

  Voerman:
  Voerman ziet in zijn vrienden – en kennissenkring bij ouderen steeds meer geestverwanten.

  Meestal al geruime tijd afgelost – of anders de laatste jaren versneld afgelost.
  Je gratiswonen huis voor een slechte prijs verkopen en daarna een ander huis voor de hoofdprijs gaan huren is niet slim. Bovendien, wat moet je met de eventuele opbrengst van je huis? Gevaarlijk geld!

  De kinderen mogen er later geheel gratis mee spelen.

  Wat een onnozel gepraat. Er bestaan geen “slechte prijzen” maar marktconforme prijzen. Dat de oudere generatie met minder geen genoegen wil nemen is duidelijk. Belachelijk als je bedenkt dat ze het huis zelf waarschijnlijk gekocht hebben voor minder dan de helft van hun vraagprijs. De graaierigheid straalt er van af. Liever doodgaan in hun vervallen huis dan zakken met de prijs.
  En daarna ook nog even de kinderen opzadelen met een vervallen onverkoopbaar huis waarover veel erfbelasting betaald moet worden omdat de WOZ-waarde nog veel te hoog is.

  Iemand de TV makelaar gezien? Een mooier voorbeeld van de BB-boom generatie kun je niet hebben. Onnozele, graaierige mensen die de schone schijn ophouden.

 86. mafketel says:

  Rapportcijfer woningmarkt 4.6 Woningmarktrapport

  http://www.honk.nl/2014/01/woningmarktrapport-januari-2014.html

 87. mafketel says:

  Giller, zei Mises jááren geleden ook op dit blog 🙂

  Leer je kinderen madarijn

  http://www.thelondoneconomic.com/2014/01/06/why-we-should-teach-our-children-mandarin/

 88. Dirk says:

  mafketel: Erfpachtsoap ….. nog steeds met erfpacht onverkoopbaar ……

  Erfpacht heb ik nooit begrepen, daar ren ik zo hard als het maar kan van weg 😉

 89. mafketel says:

  mafketel: Leer je kinderen madarijn

  Doorgegeven aan mijn dochter, maar recalcitrant als zij was, begon ze met Japans 🙂

 90. Kut says:

  Latida,

  Latida,

  Wat een kutlink. Zie geen prijs.

 91. Keesje says:

  Ik zat eens te spelen met het mijnobvion.nl tool voor mijn hypotheek. Mijn hypotheek is klein, klaar. Maar een heleboel mensen hebben de laatste 15-20 jaar een volledig aflossingsvrije hypotheek genomen. Over 10-20 jaar moeten die mensen hun aflossingsvrij of in 1 keer aflossen of overhypothekiseren. Maar de meesten van hen zijn dan met pensioen of gaan bijna met pensioen. Een pensioen is nu van de staat 900 euro en van je werk zeg 400 euro. Er zijn zooooveel mensen met hypotheken van 300.000 plus, die kunnen daar de aflossing toch noooooit van betalen?? Zouden banken nu al niet preventief moeten gaan (dwingend)adviseren snel te gaan aflossen tenzij men na pensionering snel het huis moet gaan verkopen omdat ze de ve onder water gelopen hypotheek niet meer kunnen betalen?

 92. Keesje says:

  mafketel:
  Hormann nu aflossingsgoeroe

  destentor.nl/regio…eft-lezing-1.4167903

  I love Hormann. Doordat hij aangaf in zijn 15 euro boekje Aflossingsvrij dat als de woz waarde tot 60%-80%-90% afgelost was je dat kon aangeven bij je hypotheekverzekeraar, ik honderden euros minder aan mijn hypotheek betaal(rente gaat dan per direct omlaag).

 93. Voerman says:

  Latida: Dat was overigens ergens halverwege de jaren negentig, en ik had toen de indruk dat zij in ieder geval de indruk had dat de bank een veel te gunstige deal met haar had afgesloten, dat het boeven waren, dat zei ze toen.

  Halverwege jaren negentig kon je nog keuzes maken als oudere. Heden is het geheel andere koek. Bovendien heeft Voerman kinderen en een school kleinkinderen die blij zullen zijn met de spullen van Opa.

 94. Keesje says:

  Voerman: Helemaal niet fantastisch, want Big Brother weet alles al van je schulden, je ex geeft je niets terug, zeker niet onder de tafel en je geeft dat (inmiddels) rotwijf ook geen hogere alimentatie. Als je ontslag neemt kom je nooit meer aan de bak.

  Ligt aan de grootte van de schuld. Als het idd 8x je (te?) hoge jaarsalaris is, kun je misschien echt beter maar ontslagen raken om alles inclusief je schuld kwijt te raken. Van een kale kip….en daarna kun je vast wel ergens in de administratie of een minder betaalde zelfde functie, maar dan wel zonder schulden!!!

 95. Voerman says:

  Keesje: Een pensioen is nu van de staat 900 euro en van je werk zeg 400 euro. Er zijn zooooveel mensen met hypotheken van 300.000 plus,

  Wie,

  Ik ken er niet een. Heb niet zulke kwasten in mijn vriendenkring. Eerder weggefilterd! 🙂

 96. Maria says:

  Latida: Tijl, Zo kwam ik ooit eens per toeval op bezoek bij een oude mevrouw in Roelofsarendsveen. Ik maakte een praatje met haar en luisterde haar zo aan over een kopje koffie en ik kon mijn oren niet geloven van haar verhaal.Ze was de laatst overlevende van haar hele familie, die het hele leven op het aanzienlijke pand met aangrenzende bijgebouwen en land had gewoond. Ze wilde me perse haar meubelen schenken, wilde alles weggeven, want ze was heel oud en had niets of niemand meer. Heb het aanbod beleefd afgeslagen, kreeg de indruk dat ze misschien licht aan het dementeren was.Ze vertelde me dat haar huis reeds aan de bank was verkocht op een manier waarop ze er tot haar dood mocht blijven wonen maar daarna zou echt alles aan de bank in het bezit komen.De constructie daarvan heb ik toen nooit kunnen begrijpen, maar ze was echt stokoud en ze zal wellicht een thuishulp of iets hebben gehad. Het was een soort sell en leaseback constructie waardoor ze het pand zowel kon verkopen en het vervolgens terughuurde.Dat was overigens ergens halverwege de jaren negentig, en ik had toen de indruk dat zij in ieder geval de indruk had dat de bank een veel te gunstige deal met haar had afgesloten, dat het boeven waren, dat zei ze toen.

  Opeethypotheek, ik heb er al vaker over geschreven.
  De meeste mensen zijn uitgegeten!

  Wat rest is een grote schuld.

 97. lorenzo says:

  Latida: De vraag die zou wllen stellen is: Als het zowel moeilijker als duurder wordt om minder geld te lenen tegen meer risico, waar zou dan het geld vandaan moeten komen om hogere prijzen te realiseren?

  Uit startersleningen? Uit de pensioenen? Van de schenkingen? Door het dempen van de grondspeculatieput met provinciegelden? Door de versobering van de NHG? Door het afbouwen van de HRA?

  Een aantal punten die er tot nu toe voor heeft gezorgd dat ik anno 2014 nog makelaarsfolders zie die ogenschijnlijk lijken te komen uit 2008.
  Probleem in Nederland zijn de immense rijkdommen , vandaar deze status quo .

 98. Cynicus economicus says:

  Wie: Wat een onnozel gepraat. Er bestaan geen “slechte prijzen” maar marktconforme prijzen.

  Hm, de vraag is toch wie hier onnozel praat. Als iemand een huis niet te koop aanbiedt omdat hij er niet de verlangde prijs voor kan krijgen, is dat voor hem een ‘slechte prijs’.
  Over de ontologische status van een dergelijke subjectief beoordeelde ‘slechte prijs’ en de relatie met de (niet geheel) objectieve ‘marktconforme prijs’, kan men natuurlijk van mening verschillen.

  Maar als jij vervolgens een subjectief en zelfs ethisch oordeel geeft met de, naar je lijkt te suggereren dwingende, ‘juistheid’ van een marktconforme prijs, doe je toch hetzelfde als wat je Voerman verwijt, nl. een prijs subjectief beoordelen.

 99. lorenzo says:

  Latida: Als al deze marktverstorende elementen niet zouden bestaan, dan pas zou je werkelijk kunnen spreken over een ‘vrije markt’ van vraag en aanbod.

  Ik denk grote toejuiching en opwinding , de groepscohesie zal er in ruime mate mee gedient zijn , zelfs orgastische trekjes vertonen … echter als me zuster een piemeltje had was het , wellicht, me broertje geweest.

 100. lorenzo says:

  Maria: Schulden:

  biflatie.nl/artike…n-er-ooit-nog-vanaf/

  in nederland nog steeds het meest gunstig voor een zekere oplossing .

 101. Latida says:

  Kut:
  Latida,

  Latida,

  Wat een kutlink. Zie geen prijs.

  Jij zit vast op je mobiel te kijken. Dan kun je op funda met een directe link inderdaad geen prijzen zien, wat heel merkwaardig is. Ze vragen 365,000 voor dat huis, en ze zijn al vanaf 425,000 begonnen.

 102. Nico de Geit says:

  Keesje: Er zijn zooooveel mensen met hypotheken van 300.000 plus, die kunnen daar de aflossing toch noooooit van betalen?? Zouden banken nu al niet preventief moeten gaan (dwingend)adviseren snel te gaan aflossen tenzij men na pensionering snel het huis moet gaan verkopen omdat ze de ve onder water gelopen hypotheek niet meer kunnen betalen?

  Misschien gaan de banken nog steeds uit van prijsherstel. Nu de hand op de knip bij de consument betekent zeker een neerwaartse spiraal.

  Iemand van 57 is over 10 jaar 67, als hij nog leeft.

  ‘Mijn huis is mijn pensioen’ zeiden velen. Dat krijgt een bijzondere betekenis als hun pensioen wordt gebruikt om de schuld (deels) af te lossen.

  Een ‘eigen huis’ is een groot zwart gat geworden.

 103. Latida says:

  Stijgende huizenprijzen! Geen woord over Startersleningen, maar de vlag kan uit, zegt de telegraaf 😉

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/huis-hypotheek/22196445/__Huizenprijzen_stijgen_weer__.html

 104. Latida says:

  Het gaat goed met de woningmarkt, zegt de NVM

  http://nos.nl/video/595298-nvm-het-gaat-goed-met-de-woningmarkt.html

  “het herstel zet door”

  Geen woord over startersleningen, terwijl die het juist zijn die de gemiddelde verkoopprijs omhoog hebben geduwd.

  Ger Hukker heeft het over “de populaire starterswoningen”

  Komt vast niet doordat de verkiezingen voor de deur staan 😀

 105. Keesje,

  Dat zou wellicht wel verstandig zijn. Op zijn minst die mensen met klem aanraden om alvast te beginnen met aflossen

  Maar banken zijn, zoals bekend, de grootste voor-zich-uit-schuivers die er bestaan (samen met politici)

 106. Dirk says:

  Latida: De spin machine staat weer te ronken!

  De cabaret show NOS 😉

 107. erik(trolnogimmerhier) says:

  Het vorige jaar is dus bijzonder goed afgesloten in verkopen en zelfs de prijzen zijn toegenomen. Zeg dat nou gewoon is hier in plaats van al dat gezwets over nog 30% er af. Rennen naar die makelaars!!

 108. Latida says:

  Ook zo mooi om te zien hoe dan letterlijk alle media tegelijk met hetzelfde nieuws naar buiten komt, dat dan iedereen maar voor waar moet aannemen. Duidelijk dat men zo het sentiment bespeelt, de wens is de vader van de gedachte blijkbaar. Het is alleen niet waar, maar goed, het recept is duidelijk. Je zoekt of maakt ergens een lichtpuntje van en vervolgens blaas je dat op tot gigantische proporties totdat je een argument hebt om de heersende opvattingen om te buigen. Vervolgens zorg je ervoor dat alle nieuwsmedia met je meedoen, door persberichten, intervieuws op journaal en televisie, etc. Zo doet een spindokter dat dus.

  http://www.omroepwest.nl/nieuws/09-01-2014/nvm-opmerkelijk-herstel-woningmarkt-den-haag-en-omstreken

  http://www.hetkrantje-online.nl/nieuws/actueel/herstel-woningmarkt/2/15471

  http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2014-01-09/607340/zeeuwse-woningmarkt-kruipt-uit-dal#.Us57lPQW2oQ

  http://www.parool.nl/parool/nl/3587/POLITIEK-BINNENLAND/article/detail/3574444/2014/01/09/Blok-vertrouwen-in-woningmarkt-komt-terug.dhtml

  http://www.bnr.nl/nieuws/435140-1401/nvm-beste-kwartaal-voor-woningmarkt-in-vijf-jaar

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3574430/2014/01/09/NVM-beste-kwartaal-woningmarkt-sinds-2008.dhtml

  Ondertussen is de onderliggende realiteit niet veranderdde trend is en blijft omlaag. Ga maar na wat er allemaal is geprobeerd in 2013, en jaar op jaar gaan de prijzen omlaag.

  Wat men zich af zou moeten vragen is hoeveel ze omloaag zouden zijn gegaan zonder alle maatregelen.

  Maar goed, nu weten we weer hoe Erik de Trol zijn werkelijkheid inkleurt, ik moet er echt om lachen, maar het blijft een trieste zaak, dat als iets duurder wordt er een heleboel mensen blij zijn.

  Volgende week de aardappelen?

 109. Dirk says:

  erik(trolnogimmerhier): Rennen naar die makelaars!!

  Als ze mij een schappelijk uurloon geven, wil ik best wel even langskomen en kijken 😉

 110. Latida says:

  tufkaj,

  erik(trolnogimmerhier):
  Het vorige jaar is dus bijzonder goed afgesloten in verkopen en zelfs de prijzen zijn toegenomen. Zeg dat nou gewoon is hier in plaats van al dat gezwets over nog 30% er af. Rennen naar die makelaars!!

  1 woord:

  Startersleningen.

  Je kan het ook zo zien dat ondanks alle overheidsingrepen is jaar op jaar de neergaande trend nog steeds niet gebroken, en worden de in te zetten manipulatieinstrumenten steeds doorzichtiger, en steeds minder effectief, en bovendien steeds kostbaarder (pensioenen, provinciegelden, gemeenteleningen voor starters, spaargelden van iedereen)dit zijn allemaal slechts eenmalig in

  Ondertussen gaat het herstel naar beneden gewoon door.

  Maar je mag gerust de vlag uithangen hoor 😀

 111. Ger Rukker says:

  Haha die Erik

  Die geloofd toch werkelijk dat de ellende achter de rug is .

  Hoeveel is je huis al minder waard geworden sinds je aankoop ?

  Er is een positief hobbeltje gesignaleerd .Wel eens gehoord van een dead cat bounce ?
  Die is hier zeker gaande . Als blijkt dat de burger in het ootje wordt genomen door alle zogenaamde lichtpuntjes , dan gaan we gewoon weer verder zakken .
  Er liggen nogal wat gevaren op de loer in de komende jaren .

  Iemand toevallig dat nieuwe programma op SBS gezien gisteren ?
  Hoeveel ben je waard ?

  De gemiddelde burger weet totaal niet wat hij waard is en heeft heel makkelijk zijn vroegere overwaarde uitgegeven aan allerlei onzinnige zaken .Inmiddels zijn hun schulden toegenomen en hun bezittingen in waarde gedaald . De rekening moet echter ooit een keer (terug)betaald worden .

 112. erik(trolnogimmerhier),

  Prijzen zijn gedaald Erik.

  -1,1% is een daling.

  CBS/Kadaster gaan binnenkort een grotere daling in de prijzen rapporteren.

 113. dr.t says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Op jaar basis gedaald op kwartaalbasis recent gestegen.

 114. Stoelgang says:

  Frappant waarom ondanks de recente euforie zoveel kunstgrepen, stimulering en crisismaatregelen nodig zijn en blijven ten behoeve van de woning’markt’. Hoe moet ik dat duiden?

 115. dr.t,

  En wat was er ook alweer met kijken naar kwartaal-op-kwartaal? Wat was de reden ook alweer waarom we altijd moesten vergelijken men DEZELFDE PERIODE VORIG JAAR?! Iets met seizoensinvloeden ofzoiets?

 116. johan says:

  erik(trolnogimmerhier),

  je bedoelt, ren naar MIJ.

 117. Latida says:

  In het engels noemen ze dit geloof ik een

  “Dead Cat Bounce”

 118. Ger Rukker says:

  Wat is die Telegraaf toch lekker suggestief bezig :

  grote kop in de krant :

  Huizenmarkt definitief uit dal!

  (en dan verder lezen ) <>

  AMSTERDAM –
  De Nederlandse huizenmarkt lijkt definitief de weg omhoog te hebben ingeslagen. In het afgelopen kwartaal zijn de prijzen zelfs voor het eerst sinds jaren weer gestegen.

 119. Ger Rukker says:

  LIJKT

 120. Dirk says:

  Ger Rukker: grote kop in de krant :

  Huizenmarkt definitief uit dal!

  (en dan verder lezen )

  AMSTERDAM –
  De Nederlandse huizenmarkt lijkt definitief de weg omhoog te hebben ingeslagen. In het afgelopen kwartaal zijn de prijzen zelfs voor het eerst sinds jaren weer gestegen.

  De feiten zo verdraaien is zelfs crimineel te noemen voor een nieuwskrant.

 121. Latida says:

  “Het vertrouwen bij consumenten neemt toe”

  Nog zo’n leugen.

  Maria heeft gelijk, we zitten in de paniekfase, en er komen steeds meer fraude, belangenverstrengeling en verdichtsels bovendrijven.

  Ronduit sluw, slim en geslepen:

  http://www.ftm.nl/berichtgeving-belangenverstrengeling-maakt-veel-los-video/

 122. Ger Rukker says:

  Al zijn de (verzonnen leugens)lichtpuntjes nog zo snel , de waarheid achterhaald hem wel .

  Ze halen alles uit de kast om de domme burger te brainwashen .

  Vroeg of (te)laat komt het echter uit

 123. erik(trolnogimmerhier) says:

  Snorkel: Prijzen zijn dus gemiddeld over heel 2013 gedaald met maar liefst 1%-tje. Dat is toch een heel ander verhaal dat hier regelmatig wordt neergezet en al helemaal toen ik December 2012 mijn eerste huis kocht. Toen zouden de prijzen met zeker nog 25% zakken, volgens de meeste hier. Sprookje is uit. Ondanks alle negatieve maatregelen die er genomen zijn, stijgen de prijzen hier in de buurt en in andere grote steden nu al weer. Of je nu koopt of huurt je moet toch dokken, dan maar kopen zullen er veel zeggen.

 124. Dirk says:

  Latida: Maria heeft gelijk, we zitten in de paniekfase

  De woningmarkt als voorpaginanieuws, terwijl mensen voorlopig niet in een koopwoning geïnteresseerd zijn, echt een giller 🙂

 125. Voerman says:

  erik(trolnogimmerhier): Zeg dat nou gewoon is hier in plaats van al dat gezwets over nog 30% er af. Rennen naar die makelaars!!

  Goed gezien; ze gaan weer voor een huis betalen wat het waard is. 🙂

 126. Dirk says:

  erik(trolnogimmerhier): Snorkel: Prijzen zijn dus gemiddeld over heel 2013 gedaald met maar liefst 1%-tje.

  Als we nu toch met herstellen bezig zijn, dat moet dus 4,7% zijn en daar kon de VEH e.d. toch niet onderuit 😉

 127. erik(trolnogimmerhier): Sprookje is uit

  Ik heb nog fat ladies horen zingen. 8 dagen geleden is de leencapaciteit met 5% tot in sommige gevallen wel 18% afgenomen. NHG staat ook op instorten.

  En jij bent in één jaartje weer ±€2500 alleen al aan “waarde” kwijtgeraakt (dan rekenen we je overige kosten zoals de huur van het geld waarmee het het huis gekocht hebt nog niet mee). Daarvan kan ik 2 weken uitermate luxe op vakantie 😉

 128. johan says:

  Op de NVM site :
  NVM-cijfers tonen dat woningmarkt verder aantrekt, ook door duidelijkheid #woonakkoord. Nu starters de kans geven. https://t.co/dNtysLbHsb
  Deze twitter geeft aan dat de voorzitter van de commissie Huizenprijzen Kees Verhoeven D66 niet bepaald objectief is.
  In maart 2013 twijfelde ik al aan zijn objectiviteit en kreeg van hem het volgende bericht eind maart 2013:
  ‘Over dit punt, ik ben objectief en objectief is het een feit dat tov afgelopen maand de prijzen een stijgende lijn vertoonden. Er is sprake van een kentering, hoe klein ook in het grote geheel wat u terecht en begrijpelijk schetst.’

 129. Bubbelonia (voorheen snorkel): Ik heb nog fat ladies horen zingen

  “GEEN fat ladies” moet dat zijn.

 130. erik(trolnogimmerhier),

  Je lijkt dus niet helemaal op de hoogte te zijn Erik. Vandaar. speciaal voor jou, dit overzichtje van de reeds ingezette maatregelen op de huizenmarkt: https://pbs.twimg.com/media/BZXy039CUAAfNDO.jpg:large

 131. Dirk says:

  Maartje Martens heeft wederom weer gelijk, de erkenning dat er een probleem is wil maar niet komen.

 132. Dirk,

  Natuurlijk, men roept veel liever: We gaan weer terug naar “normaal”. Ik zie zelfs heel wat makelaars op Twitter schreeuwen dat de alweer op “normaal” zitten!

  “Terug naar normaal”, wat is dat ook alweer in het engels?! http://en.wikipedia.org/wiki/File:Stages_of_a_bubble.png

 133. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Ik zie zelfs heel wat makelaars op Twitter schreeuwen dat de alweer op “normaal” zitten!

  Ik voorzie dat velen makelaars weer met de schoenen voorzien van armoedige gaten in de zolen op het bureaublad moeten wachten totdat er eindelijk weer eens een koper komt 😉

 134. Dirk says:

  Hele dagen komen de positieve berichten als plofkippen uit de lucht, ik vraag me af wie ze nu eigenlijk proberen te overtuigen?!

 135. Latida says:

  Zoals Dijsselbloem zegt voor alles wat hij weet kijkt hij naar het CBS.

  Hier zijn de cijfers van het CBS

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81884NED&D1=a&D2=207,211,215,219,224,228,232,236,241,245,249,253,258,262,266,270,275,279,283,287,292,296,300,304,309,313,317&HDR=T&STB=G1&VW=T

  en hier de trend bij ‘eigen huis’

  http://www.eigenhuis.nl/woningmarkt/cijfers/huizenprijzen/

  Ze hadden ook geen startersleningen hoeven te verstrekken. Geen belastingvrije schenkingen hoeven pushen. Geen pensioenen richting aflosing hoeven dirigeren. Geen erfpachthuizen hoeven utisluiten. Geen oudjes zo lang mogelijk in hun huis laten ook al zijn ze ziek en hebben ze verzorging nodig.

  Dan was er sprake geweest van nog veel meer herstel!

  Ze slopen juist het latste restje vertrouwen dan dat ze ons vertrouwen weten te verdienen, deze hele beroepsgroep is als een horde jakhalzen, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar er zitten heeel veeel branchebelangen in de berichtgeving, en geen enkele realiteit danwel gedegen voorlichting voor de consument.

  Krediet is duurder. De risico’s bij scheiding of werkeloosheid zijn hoger! Eigenwoningforfait stijgt mee met de huren. Veel huizen zijn onverkoopbaar vanwege erfpacht, gedateerdheid, te hoge vraagprijs, achterstallig onderhoud, slechte lokatie.

  Jaar op jaar dalen de huizenprijzen nu al vele jaren, Houd dus rekening met een restschuld als je koopt!

  Een huis is geen belegging, maar om in te wonen, het is dus een gebruikersprodukt en geen speculatieobject om rijk van te worden, dus stijgende prijzen zijn slecht voor de concurrentiepositie en de binnenlandse economie!

  Deze bracnhe doet eccht ontzettend veel schade aan Nederland toe. Ik zie al dat we op het journaal brommerverkopers zien staan juichen omdat de brommers dankzij allerlei overheidsmaatregelen 1% punt in een kwartaal omhoog zijn gegaan, ze zijn compleet van de pot gerukt!

 136. Latida says:

  Dirk:
  Hele dagen komen de positieve berichten als plofkippen uit de lucht, ik vraag me af wie ze nu eigenlijk proberen te overtuigen?!

  Vooral zichzelf denk ik, en uiteraard jongeren met vaste banen, daarvoor stropen ze hun hele kennisenkring af om ze een starterslening in de maag te splitsen. Dat is ze wel toevertrouwd. SLijmen kunnen ze als de beste.

 137. dr.t says:

  Hoe het ook zij er lijkt toch wel een wending plaats te vinden. Of het ook echt duurzaam is een tweede. En inderdaad geef nou ook eens toe een daling van 1 procent is een ander verhaal dan 20-30 procent waardedaling. Jullie verwachtingen zijn gewoonweg niet uitgekomen voor 2013.

 138. Latida says:

  Over de politiek gesproken – is deze al voorbij gekomen?

  http://www.huizenprijzen.tweedekamer.nl/#step1

  Dit overzicht is verre van compleet en biedt een simplistisch beeld waarbij de eigen rol van de overheid onderbelicht blijft.

 139. dr.t says:

  Maar wellicht valt er in 2014 een herkansing te beleven 🙂 nieuwe ronde nieuwe kansen.
  Een luchtbel blijft per slot van rekening een bel, ook al loopt deze niet leeg.

 140. Latida says:

  “De politiek is blij dat prijzen stijgen”

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/politiek-blij-met-positieve-cijfers-woningmarkt

  De strijd om de huizenbezitter met de verkiezingen op komst is begonnen..

 141. Latida says:

  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3574070/2014/01/09/Amsterdam-koploper-snel-groeiende-huizenmarkt.dhtml

  “Waarnemend voorzitter Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), aangesloten bij de NVM, wijst erop dat appartementen, die het leeuwendeel van de Amsterdamse woningmarkt uitmaken, nog gewilder waren. Ze stegen het afgelopen kwartaal 5,4 procent in prijs tot 216.000 euro. Het aantal verkochte appartementen klom in deze periode met 21,3 procent tot 1895 stuks. ”

  Vraagje: Hoeveel hiervan zijn middels een starterslening afgesloten?

  In 2013 door de gemeente zelf alleen al 720 startersleningen, daarbij komen nog de leningen van de corporaties.

  http://www.nul20.nl/amsterdam-geeft-vervolg-aan-starterslening

  Over heel nederland verstrekken inmiddels 275 gemeentes startersleningen die de prijs inflatteren en het kopen van een woning voor de starter onnodig duur maakt:

  http://www.svn.nl/producten/Paginas/Map.aspx

 142. Latida says:

  http://www.svn.nl/FinancieleRegelingen/Paginas/Starterslening.aspx

  Ongeveer 100 miljoen subsidies van het rijk en de gemeentes goed voor over heel nederland 12,000 startersleningen in 2013

  “Rijksbijdrage
  Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft besloten de starters in Nederland een steuntje in de rug te bieden. Allereerst is er voor de Starterslening een uitzondering gemaakt voor de nieuwe regels voor aftrek van de hypotheekrente. De Starterslening behoudt de renteaftrek, ondanks dat deze lening in de eerste jaren aflossingsvrij is. Deze maatregel is gericht op de starter. Daarnaast heeft minister Blok 50 miljoen euro beschikbaar gesteld voor extra Startersleningen. Dankzij deze 50 miljoen euro rijksbijdrage kunnen de kosten worden gedekt voor ongeveer 11.000 Startersleningen. De maatregel is gericht op het verlagen van de kosten voor gemeenten en provincies, zodat zij de Starterslening maximaal kunnen inzetten in hun woonbeleid.

  De rijksbijdrage is vanaf 1 januari 2013 van kracht. Dankzij de rijksbijdrage van 50 miljoen euro legt het Rijk de ene helft voor de Starterslening in. Gemeenten betalen de andere helft. Indien uw provincie bijdraagt aan de Starterslening, wordt deze bijdrage in mindering gebracht op het in te brengen deel van de gemeente. Het wordt dus financieel erg aantrekkelijk om de Starterslening als stimuleringsinstrument in te zetten en zo de lokale woningmarkt een impuls te geven.”

  En dan gaan roepen:

  Kijk nou, het vertrouwen neemt toe! De prijzen stijgen weer! De woningmarkt veert op!

  Ach ja, 100 miljoen uitlenen aan starters, je krijgt het toch weer terug, met winst!

  Of jongeren en de nederlandse economie op de lange termijn mee geholpen is, is een tweede, de verkiezingen staan immers voor de deur!

 143. Dirk says:

  dr.t: En inderdaad geef nou ook eens toe een daling van 1 procent is een ander verhaal dan 20-30 procent waardedaling.

  4,7% is de daling van 2013 geweest in mijn optiek en de 20 tot 30% zou er af moeten gaan over een langere periode.
  Meer zorgen maak ik me over de traagheid van de correctie, dit zal tot onnodig extra kosten gaan lijden, geen economische groei of stilstand zorgt al gauw voor velen tientallen miljarden extra schade, er wordt teveel doorgesukkelt met als resultaat dat de bevolking steeds minder te besteden heeft, het kapotbezuinigen heeft al en gaat nog meer schade aanrichten.
  Wie willen ze dan voor de gek houden met die flut positieve berichten over de woningmarkt terwijl het maar één kant op kan gaan… dalen dalen en nog eens dalen.

 144. Steven says:

  wat is dt nou weer voor malle tekst?: “Verhoeven vraagt aandacht voor starters, zzp’ers en mensen met een tijdelijk contract, omdat zij nog onvoldoende profiteren van het herstel op de woningmarkt

 145. Dirk says:

  Latida: “De politiek is blij dat prijzen stijgen”

  Ja prachtig dat alle prijzen in de winkels ook stijgen, u kunt weer minder voor uw euro kopen.

 146. Dirk says:

  Latida: De strijd om de huizenbezitter met de verkiezingen op komst is begonnen..

  Inderdaad en de huizenbezitters zullen wederom weer op die VVD stemmen als ze wat loze beloftes hun kant op zullen doen, ik ken bijna geen mensen in bejaardenhuizen die zo dement zijn als huizenbezitters.

 147. Latida says:

  Ook hier weer worden het effect en de impact van het verstrekken van startersleningen verzwegen.

  http://www.bouwenwonen.net/immo/read.asp?id=34901&content=Nederlandse-woningmarkt-veert-op

  100,000,000 euros extra leningen door de overheden aan starters verstrekt die ze van de bank niet konden krijgen, en dan naar buiten komen dat er een kantelpunt is bereikt, is pure manipulatie van de markt, waardoor starters meer schuld op zich nemen dan eigenlijk, althans volgens de bank, verantwoord is!

 148. Latida says:

  Steven:
  wat is dt nou weer voor malle tekst?: “Verhoeven vraagt aandacht voor starters, zzp’ers en mensen met een tijdelijk contract, omdat zij nog onvoldoende profiteren van het herstel op de woningmarkt

  Geef ze leningen met overheidsgeld! De eerste 3 jaar aflossings- en rentevrij!

 149. Eric says:

  dr.t:
  Hoe het ook zij er lijkt toch wel een wending plaats te vinden. Of het ook echt duurzaam is een tweede. En inderdaad geef nou ook eens toe een daling van 1 procent is een ander verhaal dan 20-30 procent waardedaling. Jullie verwachtingen zijn gewoonweg niet uitgekomen voor 2013.

  Hoe kom je bij 1% daling?

  Ga maar eens op de CBS website kijken. Er is geen maand bij in 2013 waar de daling zo laag is.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-12-20-m11.htm

 150. Latida says:

  http://www.bouwenwonen.net/immo/read.asp?id=34901&content=Nederlandse-woningmarkt-veert-op

  “Het aantal transacties op jaarbasis bij NVM-makelaars komt in 2013 uit op 87.404, een stijging van 2,2% t.o.v. 2012 (schatting totale markt: 117.000).”

  Kortom bijna 10% van de afgesloten hypotheken (117.000) is met een starterslening afgesloten (12.000) in 2013.

 151. Dirk says:

  Eric: Hoe kom je bij 1% daling?

  Dat snap ik dus ook niet hoe een paar hier op het forum daarbij komen.

 152. Voerman says:

  Dirk: ik ken bijna geen mensen in bejaardenhuizen die zo dement zijn als huizenbezitters

  Statistiek bedrijven:
  Huizenbezitters gaan pas naar bejaardentehuizen als ze zwaar dement zijn.
  Huurders allang voor die tijd 🙂
  Zo dan?

 153. Dirk says:

  Voerman: Huurders allang voor die tijd 🙂

  Mag van mij, als ze maar daarvoor de boel in hun hoofd op orde hebben gehad 😉

 154. Latida says:

  Dat betekent dat men in Nederland nog steeds, maar nu onder de radar van de internationale financiele wereld, sub-prime leningen aan het afsluiten is ten koste van instappers.

 155. Dirk says:

  Steven: door zo’n artikel bijv. nos.nl/artikel/595…te-in-vijf-jaar.html

  Niets meer aan toe te voegen Steven 🙂
  Zelf denk ik, wat is erop tegen dat de paniek uit gaat barsten, misschien worden er dan eindelijk is echte maatregelen genomen.

 156. dr.t:
  Hoe het ook zij er lijkt toch wel een wending plaats te vinden. Of het ook echt duurzaam is een tweede. En inderdaad geef nou ook eens toe een daling van 1 procent is een ander verhaal dan 20-30 procent waardedaling. Jullie verwachtingen zijn gewoonweg niet uitgekomen voor 2013.

  Wie heeft er een daling van 20% – 30% in 2013 voorspeld dan? De consensus hier lag geloof ik op zo’n 5% a 6% in 2013, inflatiegecorrigeerd. En die gaat uitkomen (want die 1% is onzin, over een paar weken komt CBS met een daling van rond de 3% a 5% voor 2013 en zij corrigeren nog niet voor inflatie).

  Dus ik wil bij dezen best ruimhartig toegeven dat de prijzen in 2013 inderdaad NIET 30% gedaald zijn tov 2012. Met de opmerking daarbij dat ik helemaal niemand ken die dat voorspelde. Dus daar zijn we klaar mee?

  Velen hier hebben het wél gehad over een daling van 20% a 30% vanaf de top! Nou, die is er al zo ongeveer! 😉 Er is zelfs een reeële kans dat dat meer dan 30% wordt.

  Eric: Hoe kom je bij 1% daling?

  en Dirk,

  Dat zegt NVM: Prijzen -1,1% tov 4e kwartaal 2012. Is natuurlijk bullshit. Als de prijzen elke maand zo’n 5% lager liggen dan dezelfde periode vorig jaar kan dat heus niet ineens omslaan naar 1,1%

  Zie trouwens ook https://twitter.com/Bubbelonia/status/421275742165413888. Zal er wel mee te maken hebben dat ze cijfers achteraf weer bijstellen ofzo. Maakt het er allemaal niet betrouwbaarder op wmb.

 157. Dirk says:

  Heel Nederland moet eraan onderdoor gaan, terwijl er maar een paar mensen in Nederland zijn die last hebben van de waardedaling van hun woning, doe wat voor dat kleine groepje mensen en klaar, ga niet velen miljarden verspillen om zo langzaam mogelijk de crisis uit te willen gaan komen, ik zie echt het probleem niet… sorry.

 158. Latida says:

  Men heeft bij de NOS veel moeite gedaan om met een appje te komen:

  http://app.nos.nl/datavisualisatie/huizenprijzen-nederland/

  Wat men er niet bij vertelt is dat zij sec focussen op de gemiddelde prijsontwikkelingen, en niet ook het aantal transacties laat zien, en ook niet hoeveel van die transacties met subsidie zijn afgesloten

  Ook laat men niet zien hoeveel huizen er te koop staan en wat de gemiddelde vraagprijs is, en hoe dat zich ontwikkeld heeft.

  Daskapital geeft het overigens ook vrij netjes weer:

  http://daskapital.nl/2014/01/einde_crisis_woningmarkt_weer.html

 159. SchuurHuurder says:

  Dat kan nog voor zeer vervelende situaties gaan zorgen. Stel een stelletje heeft een huis gekocht van 200k, 120% hypotheek, huis is nu zo’n 170k waard, dus een restschuld van 70k. Een van de twee verdient 30k, dus moet nu de volledige hypotheek op zich nemen en de NHG keert niet uit. De minst verdienende partner zal nu een andere woning zoeken en heeft een schuld van 35k aan haar ex.

  Is dit direct te vorderen of is er een bepaalde termijn waarin dit terugbetaald moet worden? Probeer maar 35.000 euro + rente terug te krijgen van je (minder verdienende) ex, zeker als dit over 5 of 10 jaar mag gebeuren.

 160. Latida says:

  +1 voor het AD die een veel realister beeld schetst dan de Telegraaf en de NOS:

  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3574506/2014/01/09/NVM-Herstel-woningmarkt-gaat-jaren-duren.dhtml

 161. Tijl says:

  SchuurHuurder:
  Dat kan nog voor zeer vervelende situaties gaan zorgen. Stel een stelletje heeft een huis gekocht van 200k, 120% hypotheek, huis is nu zo’n 170k waard, dus een restschuld van 70k. Een van de twee verdient 30k, dus moet nu de volledige hypotheek op zich nemen en de NHG keert niet uit. De minst verdienende partner zal nu een andere woning zoeken en heeft een schuld van 35k aan haar ex.

  Is dit direct te vorderen of is er een bepaalde termijn waarin dit terugbetaald moet worden? Probeer maar 35.000 euro + rente terug te krijgen van je (minder verdienende) ex, zeker als dit over 5 of 10 jaar mag gebeuren.

  Niet mekkeren, met 30k per jaar en een hypotheek van 250k hou je toch al snel een paar tientjes per maand over om van te leven.

  Mijn advies aan deze mensen:

  1. Zoek een extra baan in de avonduren naast je gewone werk.

  2. Laat jezelf failliet verklaren, na 3 jaar schuldhulpverlening heb je een nieuwe start.

  3. Sta je kinderen af ter adoptie, scheelt klauwen met geld.

  Heel veel succes gewenst.

 162. Nico de Geit says:

  SchuurHuurder: dus een restschuld van 70k. Een van de twee verdient 30k, dus moet nu de volledige hypotheek op zich nemen en de NHG keert niet uit. De minst verdienende partner zal nu een andere woning zoeken en heeft een schuld van 35k aan haar ex.

  Ik denk dat ze beiden aansprakelijk zijn voor het terugbetalen van de 70k. Als de een het af laat weten draait de ander er dus voor op.

 163. SchuurHuurder says:

  Nico de Geit: Ik denk dat ze beiden aansprakelijk zijn voor het terugbetalen van de 70k. Als de een het af laat weten draait de ander er dus voor op.

  Uiteraard, maar het huis wordt niet verkocht en een van de twee verlaat het huis. Bij overwaarde was het normaal dat een van de twee wordt uitgekocht, bij onderwaarde zal je worden ingekocht als je degene bent die met het huis en de hypotheek blijft zitten, lijkt mij. Bedoel je dat 70k van de hypotheek wordt afgescheiden en dat beide partners hier het restant van de 30 jaar de helft over moeten betalen, mocht de minst verdienende partner geen 35k kunnen ophoesten om de ander in te kopen? Lijkt mij geen pretje om bijvoorbeeld nog 25 jaar de hypotheek van je ex te moeten betalen (of te hopen dat je ex nog 25 jaar jouw hypotheek blijft betalen).

 164. Zo, de volgende keer dat er weer iemand begin met “een huis kan nou eenmaal niet goedkoper gemaakt worden” krijgen ze deze om hun oren: Compleet huis printen in slechts 24 uur. http://www.businessinsider.com/3d-printer-builds-house-in-24-hours-2014-1

 165. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Zo, de volgende keer dat er weer iemand begin met “een huis kan nou eenmaal niet goedkoper gemaakt worden” krijgen ze deze om hun oren: Compleet huis printen in slechts 24 uur. businessinsider.co…e-in-24-hours-2014-1

  De onroerendgoed sector kampt al met 50% langdurige ziekte, dat gaat dus nog meer worden… binnenkort.

 166. Adamus says:

  Maria:
  Ik heb het idee dat bij een groot aantal kopers van de topjaren nu in alle ernst het besef doordringt van hetgeen zij zich als schuld op de schouders geladen hebben. Al rekenend komt men tot de conclusie dat hier bedragen bij zijn die je, mocht je aandelenmandje niet voldoen, in dit leven nooit meer terug betaalt krijgt.

  En dan komt besef wat je hiervoor allemaal moet laten en het besef dat hier op dit moment geen uitweg voor bestaat omdat je restschuld ook een groot probleem vormt.

  Mijn inziens zitten we nu volop in de paniekfase.

  Heb hooggeleerde dertigers horen zeggen: “zover zullen ZE (wie zijn ze?) het niet laten komen”.

 167. Adamus says:

  Dirk: In Uitgeest zie ik dit ook veel, ze vragen prijzen die ze never nooit ervoor gaan krijgen, ze denken nog steeds in de trend “wat de gek ervoor geeft”

  En Uitgeest heeft heel veel 1970/80 woningen?

 168. johan says:

  Daar zijn ze weer:
  ‘Nog veel te doen, maar we klimmen gestaag uit het dal”, twitterde PvdA-leider Diederik Samsom. Volgens Samsoms partijgenoot en Kamerlid Jacques Monasch zijn de cijfers ‘een belangrijk signaal dat we uit de crisis gaan komen’. “De maatregelen die we bijvoorbeeld hebben genomen, zoals het beperken van de hypotheekrenteaftrek, hebben gezorgd voor meer duidelijkheid. Dat betaalt zich nu uit. Mensen durven weer investeringen aan te gaan.”

  “Mensen krijgen meer vertrouwen”, zegt ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven. “De lichtpuntjes worden steeds helderder.” Toch moet volgens Verhoeven nog veel gebeuren. De banken en de minister moeten aan de slag om ook starters en zzp’ers meer mogelijkheden te bieden een huis te kopen. Zij kunnen best een hypotheek betalen maar kunnen die nu maar moeilijk krijgen, zegt hij.

 169. Adamus says:

  Liberty:
  Het geld voor de NHG is er niet. Met andere woorden, de aangenomen risico’s zijn te groot.

  Dan vind ik dit eigenlijk nog de beste oplossing. Iemand moet er voor bloeden. Laat het dan de huizenbezitters maar zijn die het risico op zich hebben genomen om zich diep in de schulden te steken.

  Ook zouden de verantwoordelijke politici voor hun wanbeleid moeten boeten. De historie leert dat je met leningen verantwoordelijk om moet gaan en niet middels garanties moet stimuleren!

  Je wilt er met terugwerkende kracht een “onderlinge” van maken. Dat is in Nh ook een mooi systeem bij het verzekeren van Stolpboerderijen. Ze gaan allemaal afbranden, maar we weten alleen noet wanneer 😉

 170. Adamus says:

  mafketel:
  Hormann nu aflossingsgoeroe

  destentor.nl/regio…eft-lezing-1.4167903

  De schrijver van “een tweede huis -een zoektocht naar vrijheid, rust en ruimte” en “eindelijk vrij” 🙂

 171. Adamus says:

  Keesje: Whahaha fantastisch

  Als je bij bijv. philips of shell werkt gaat dat niet lukken en daar is voor de ex wel het meeste pensioengeld op te halen.

 172. Adamus says:

  Ger Rukker:
  Wat is die Telegraaf toch lekker suggestief bezig :

  grote kop in de krant :

  Huizenmarkt definitief uit dal!

  (en dan verder lezen ) <>

  AMSTERDAM –
  De Nederlandse huizenmarkt lijkt definitief de weg omhoog te hebben ingeslagen. In het afgelopen kwartaal zijn de prijzen zelfs voor het eerst sinds jaren weer gestegen.

  Effe dasKapital en geen stijl erop zetten ……

 173. Adamus says:

  tufkaj: mwah, in dit geval kan ik er wel mee leven. Karel heeft uit hoofde van zijn functie hele rare dingen gezegd en en heel persoonlijk vind ik het verder ook niet worden.

  Nee, we vallen Karel niet aan, we zouden van hem in een andere funktie zo weer een tweedehands karretje kopen!

 174. Adamus says:

  mafketel:
  Voor adamuseindelijk …….

  laatjebouwen.com/w…gh-augustus-2008.gif

  Nico 🙂

 175. Adamus says:

  Ger Rukker:
  Wat is die Telegraaf toch lekker suggestief bezig :

  grote kop in de krant :

  Huizenmarkt definitief uit dal!

  (en dan verder lezen ) <>

  AMSTERDAM –
  De Nederlandse huizenmarkt lijkt definitief de weg omhoog te hebben ingeslagen. In het afgelopen kwartaal zijn de prijzen zelfs voor het eerst sinds jaren weer gestegen.

  Bestaat de “woontelegraaf” nog?

 176. Adamus says:

  johan:
  Daar zijn ze weer:
  ‘Nog veel te doen, maar we klimmen gestaag uit het dal”, twitterde PvdA-leider Diederik Samsom. Volgens Samsoms partijgenoot en Kamerlid Jacques Monasch zijn de cijfers ‘een belangrijk signaal dat we uit de crisis gaan komen’. “De maatregelen die we bijvoorbeeld hebben genomen, zoals het beperken van de hypotheekrenteaftrek, hebben gezorgd voor meer duidelijkheid. Dat betaalt zich nu uit. Mensen durven weer investeringen aan te gaan.”

  “Mensen krijgen meer vertrouwen”, zegt ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven. “De lichtpuntjes worden steeds helderder.” Toch moet volgens Verhoeven nog veel gebeuren. De banken en de minister moeten aan de slag om ook starters en zzp’ers meer mogelijkheden te bieden een huis te kopen. Zij kunnen best een hypotheek betalen maar kunnen die nu maar moeilijk krijgen, zegt hij.

  Ik denk dan dat die lui voorkennis hebben en een grote klap verwachten…..die niemand had kunnen voorzien natuurlijk. Ligt die valse verwachting weer niet aan hen. Zoals Dijsselbloem bij Knevel/vdBr. zei: gewoon acteren!

 177. Juan Belmonte says:

  Latida: De spin machine staat weer te ronken!

  nos.nl/artikel/595…te-in-vijf-jaar.html

  @admin, wilt u de site opdoeken ?

  Uit NOS fragment:
  Ook stijgen de huizenprijzen. De gemiddelde verkoopprijs lag in het vierde kwartaal 1,5 procent hoger dan in het derde kwartaal.

  Welnu eerst was één woning gevonden in Amsterdam die verkocht werd BOVEN de vraagprijs.

  Nu blijkt (net als in 2010) dat de huizenprijsdaling GESTOPT is.

  BRAVO
  APPLAUS
  en bovenal:
  MAKKERS
  START UW WILD GERAAS 🙂

  Het volgende is niet meer relevant:
  Bubbel in NL op plaatje lijkt NIET LANGER enorm:
  Schulden huishoudens van 60% in 1982 naar 285% in 2012 van het besteedbare inkomen.

  In 1982 raadde de voorman van de makelleugenaarsorganisatie NBM, de voorloper van de NVM, de heer G. Ch. H. Smit, mensen ook met droge aan op TOEN te kopen.
  De daling was toen 6% en zou doorgaan tot zo’n 40%.
  http://www.digibron.nl/search/detail/012ea07372f900ca21007f7b/marktwaarde-bestaande-woningen-nu-bijna-re-el/4

 178. Adamus says:

  “Mensen krijgen meer vertrouwen”, zegt ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven. “De lichtpuntjes worden steeds helderder.”

  Lichtpuntje is een idioot met een lampje.

 179. Juan Belmonte says:

  johan: Zij kunnen best een hypotheek betalen maar kunnen die nu maar moeilijk krijgen, zegt hij.

  Iedereen die ook maar een huis kopen kan betalen
  al is het ZONDER af te lossen (=leasen)
  DAT MOET
  dat moet
  dat moet gewoon
  want we Hogehuizenprijsminnen er lustig op los.

 180. Juan Belmonte says:

  Ger Rukker: Huizenmarkt definitief uit dal!

  TURF.

  De makkers
  die de woningen in 2012 nog zagen als over het algemeen behoudend gefinancierd
  hervatten
  hun wild geraas 🙂

  Tsja, de gedwongen verkopen brengen de krimpende transacties op peil.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-10-2013/peter-boelhouwer-is-het-schoothondje-van-de-bouwondernemers/#comment-162131

 181. Juan Belmonte says:

  Ger Rukker,

  Ger Rukker: Wat is die Telegraaf toch lekker suggestief bezig :

  grote kop in de krant :

  Huizenmarkt definitief uit dal!

  Dit heeft trouwens wel een enorme nieuwswaarde:
  de afgelopen 5 jaar kondigden de heren Teulings, Francke, Hukker, Boelhouwer ook met met enige regelmaat de bodem in huizenprijzen aan
  …..
  maar nooit met de kwalificatie “Definitief”.

  Kijken hoe goed de Telegraaf de NL taal hebeersb

  🙂

 182. Juan Belmonte says:

  beheersd

 183. Dirk says:

  Adamus: En Uitgeest heeft heel veel 1970/80 woningen?

  Nieuwbouw woningen jaren 30 stijl worden er veel gebouwd, de verkopen gaan ook niet goed vanwege een enorme stankoverlast vooral in de zomer, mensen gaan letterlijk en figuurlijk over hun nek, veel mensen willen om deze reden ook hun woning verkopen, dit probleem wordt flink verzwegen en maar hopen dat de kopers op een dag komen dat de wind goed staat.
  Rafael van der Vaart is volgens mij nog steeds niet van z’n woning af, ik weet wel dat hij een behoorlijke prijsverlaging heeft doorgevoerd.

 184. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 185. Latida says:

  hj:
  Wat dus ook echt niet kan:

  Foute foto’s: hoe je je huis niet moet verkopen

  leidschdagblad.nl/…verkopen?lref=vptop#

  Deze zijn leuk!

  https://www.facebook.com/openhuis

 186. dr.t says:

  Over die en

  Eric: Hoe kom je bij 1% daling?

  Ga maar eens op de CBS website kijken. Er is geen maand bij in 2013 waar de daling zo laag is.

  Beste Eric ook daar zie je min of meer een tendens naar stabilisatie in het laatste half jaar.

  En Latida, ook de verkoopvolume is toegenomen de laatste maanden.

  De cijfers laten de laatste tijd toch echt een minder negatief beeld zien, dat door velen hier wordt voorgehouden.

  Wie van ons zit nu eigenlijk in een ontkenningsfase?

  cbs.nl/nl-NL/menu/…3/2013-12-20-m11.htm

 187. Adamus says:

  Dirk: Nieuwbouw woningen jaren 30 stijl worden er veel gebouwd, de verkopen gaan ook niet goed vanwege een enorme stankoverlast vooral in de zomer, mensen gaan letterlijk en figuurlijk over hun nek, veel mensen willen om deze reden ook hun woning verkopen, dit probleem wordt flink verzwegen en maar hopen dat de kopers op een dag komen dat de wind goed staat.
  Rafael van der Vaart is volgens mij nog steeds niet van z’n woning af, ik weet wel dat hij een behoorlijke prijsverlaging heeft doorgevoerd.

  Forbo? En Schiphol denk ik.

 188. Adamus says:

  Nu ook asbest in bakkerslandbroodjes vlgs “petje op” Ferry Eykhoff 🙂

 189. Adamus says:

  Adamus:
  Nu ook asbest in bakkerslandbroodjes vlgs “petje op”Ferry Eykhoff

  Lichtpuntje: nieuwe ovens.

  Daarna een cabaretter uit Frankrijk…..

 190. Adamus says:

  Adamus: Lichtpuntje:nieuwe ovens.

  Daarna een cabaretter uit Frankrijk…..

  Nu weer iemand over bijenkamp en ook weer een gek hoedje……gekke staatsomroep.

 191. Dirk says:

  Adamus: Forbo? En Schiphol denk ik.

  Forbo geeft een uitermate zware lucht waar je echt onpasselijk van wordt, schiphol geen last van.
  De woningen zijn erg mooi en kwalitatief hoogwaardig, daar ligt het niet aan.

 192. Latida says:

  Dirk: Forbo geeft een uitermate zware lucht waar je echt onpasselijk van wordt, schiphol geen last van.
  De woningen zijn erg mooi en kwalitatief hoogwaardig, daar ligt het niet aan.

  Dirk, met all respect voor je als je in Uitgeest woont, maar er zijn verschillende manieren om tegen dat dorp aan te kijken, toevallig ken ik iemand die daar woont en ben ik er vroeger zelf ook weleens geweest. Dit is wat me is bijgebleven..

  Uitgeest, gelegen aan de A9 is omringd door nogal erg veel druk doorgaand verkeer, en de afstanden naar winkels en andere voorzieningen zijn voor velen niet lopend af te leggen. Busverbindingen zijn niet optimaal naar omliggende gemeentes en men is dan meestal aangewezen op de trein. Middelbarescholen voor kinderen zijn er niet, en ook vaak lastig bereikbaar.

  Vanwege de verdere open ligging heeft de wind er vaak vrij spel wat bij regen niet prettig is om er te fietsen. Bij mooi weer wel natuurlijk.

  Verder, een uitgestrekt centrum gelegen aan een lange maar vrij gevaarlijke weg voor fietsers en voetgangersonvriendelijk. Er gebeuren relatief veel verkeersongelukken op de dorpstraat en de provinciale weg. Het is eigenlijk een vrij geisoleerd gelegen gehucht.

  De stank zal wel een mengsel zijn van koeienstront en open rioleringen waardoor de drollen op het Uitgeestermeer drijven, ook van plezierjachten die er illegaal lozen.

  Vroeger kon je er nog wel eens leuk stappen en kwamen mensen van heinde en verre om daar uit te gaan, maar dat is inmiddels niet meer het geval en dus is er eigenlijk weinig meer te beleven.

  Ook heeft Uitgeest geen makkelijk toegankelijke omliggende gemeentes, en is het eigenlijk een beetje een uithoek die net iets teveel uit de kluiten gewassen is.

  Veel nieuwbouw en weinig oorspronkelijke inwoners waardoor potentiele kopers vaak ‘van buiten’ moeten worden aangetrokken.

  Het aantrekkelijke van landelijk wonen moet niet al te makkelijk worden verward met een saaie bedoening.

  Eens per jaar de kermis daar bezoeken is eigenlijk wel voldoende.

  Ik kan het mis hebben natuurlijk maar ieder dorp of stad heeft zo zijn charmes, maar bij Uitgeest is het me nooit duidelijk geworden wat dat nu precies was.

 193. erik(trolnogimmerhier) says:

  Hoeveel mensen zouden kopen met het idee dat er geen pensioen meer is voor hun over 30 jaar……..

 194. Nico de Geit says:

  SchuurHuurder: Lijkt mij geen pretje om bijvoorbeeld nog 25 jaar de hypotheek van je ex te moeten betalen

  De bank wil gewoon haar geld terug, met rente. Het maakt niet uit wie het betaalt. Zowel de meest- als de minst verdienende partner is hoofdelijk aansprakelijk. Als de een dus in verzuim is en blijft draait de ander er voor op.

 195. Maria says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Hoeveel mensen zouden kopen met het idee dat er geen pensioen meer is voor hun over 30 jaar……..

  Hoeveel mensen zouden niet kopen……….?

 196. de Waarheid says:

  Het wordt tijd dat een opiniemaker/econoom als bijvoorbeeld Ewoud Engelen een ingezonden stuk naar het NRC stuurt om de eenzijdige, subjectieve berichtgeving van het NOS-Journaal aan de kaak te stellen.
  Een publieke omroep die alleen de belangen van huizenbezitters en niet van de huizenkopers promoot en nieuws over de woningmarkt selectief brengt, bedrijft politiek en is ongeloofwaardig.

 197. Maria says:

  de Waarheid,

  De Fabeltjeskrant?

 198. Nico de Geit says:

  Als de AOW verandert in een soort bijstand dan krijgen mensen die diep in de schulden zitten wel een uitkering en zij die weigerden een huis te kopen maar spaarden niets.

  Niks nieuws, zo gaat dat steeds in Nederland.

 199. Adamus says:

  Ik kan het mis hebben natuurlijk maar ieder dorp of stad heeft zo zijn charmes, maar bij Uitgeest is het me nooit duidelijk geworden wat dat nu precies was.

  Bob’s ook al niet meer 🙁
  Die hoek is een apart gebied: fietsen van alkmaar via Heiloo (stukje bos) naar Limmen, doorsteken naar Uitgeest, via Akersloot naar Boekelermeer, en toeristische route die eindigt op een bedrijventerrein. Nee dat is niet het mooiste stukje Nederland.

 200. Adamus says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Hoeveel mensen zouden kopen met het idee dat er geen pensioen meer is voor hun over 30 jaar……..

  Inderdaad: niemand.

 201. Adamus says:

  Nico de Geit: De bank wil gewoon haar geld terug, met rente. Het maakt niet uit wie het betaalt. Zowel de meest- als de minst verdienende partner is hoofdelijk aansprakelijk. Als de een dus in verzuim is en blijft draait de ander er voor op.

  Heb eens een contract van 6ton gezien waar ook het bedrag van 1 miljoen vermeld werd.

 202. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Als de AOW verandert in een soort bijstand dan krijgen mensen die diep in de schulden zitten wel een uitkering en zij die weigerden een huis te kopen maar spaarden niets.

  Niks nieuws, zo gaat dat steeds in Nederland.

  Dus….join the winning team?

 203. Adamus says:

  Dirk: De feiten zo verdraaien is zelfs crimineel te noemen voor een nieuwskrant.

  Zijn allemaal citaten mag ik aannemen? Kranten geven geen advies; je mag ze lezen zoals je uitkomt 😉

 204. PP says:

  Keesje,

  Oh joh!

  Hebben ze die?

  Hahaha…ik ga +/- 15.000 bij ze aflossen en dan ben ik ‘verlost’.

  Beter dan ‘lost’ over tig jaar zoals je al aangeeft 😉

 205. PP says:

  Latida:

  Ik kan het mis hebben natuurlijk maar ieder dorp of stad heeft zo zijn charmes, maar bij Uitgeest is het me nooit duidelijk geworden wat dat nu precies was.

  Uitgeest is net een stukkie te ver, maar Oud-Koog daarentegen 😉

 206. SchuurHuurder says:

  Nico de Geit: De bank wil gewoon haar geld terug, met rente. Het maakt niet uit wie het betaalt. Zowel de meest- als de minst verdienende partner is hoofdelijk aansprakelijk. Als de een dus in verzuim is en blijft draait de ander er voor op.

  Het gaat mij in deze ook niet over de bank, dat deel is duidelijk. Bij scheiding verhuist echter een van de twee partners, dus zal deze ook voor de hypotheekverplichting uitgeschreven worden. Om dit te compenseren voor de partner die blijft zitten moet de uittredende partner in dit voorbeeld 35.000 euro moeten voldoen om zijn/haar deel van de onderwaarde te voldoen.

  Ik ben benieuwd of iemand weet hoe dat juridisch zit. Is deze onderwaarde direct vorderbaar of kan dit in termijnen gebeuren? In dat geval kan je dus nog jaren aan je ex betalen om de onderwaarde op de hypotheek te voldoen.

 207. SchuurHuurder says:

  SchuurHuurder,

  Of zou de bank het niet accepteren dat een van de twee partners uittreedt totdat de meest verdienende partner genoeg inkomen heeft om de hypotheek onder de huidige LTI voorwaarden te krijgen? Dat lijkt mij echter sterk, als de NHG wel 8 maal het inkomen als toets neemt.

 208. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Als de prijzen elke maand zo’n 5% lager liggen dan dezelfde periode vorig jaar kan dat heus niet ineens omslaan naar 1,1%

  Zulke curves heb ik inderdaad nog nooit gezien 😉
  De maatregelen die ze nemen geven een tijdelijk piek en daar moeten we het weer mee doen en die piek zijn mensen die er weer eens ingetrapt zijn.
  Wees misschien maar blij, deze mensen zullen namelijk een stukje van het verlies opvangen die de aankomende huizenkopers niet zullen gaan dragen 😉

 209. Dirk says:

  Latida: Dirk, met all respect voor je als je in Uitgeest woont

  Geen zorgen, ik ben opgegroeid aan het strand en daar komen mensen die daar opgegroeid zijn niet meer vanaf, ikzelf ben opzoek naar een woning in zandvoort, ik wacht nog want er zijn daar waardedalingen geweest van 100% in een jaar tijd, velen zullen dit niet geloven maar ik zit er dik met me neus bovenop.
  Uitgeest trekt mij totaal niet, wat vrienden en collegea wonen daar en die hebben hun huis te koop staan of willen in iedergeval weg daar, de jaren 30 woningen die daar gebouwd worden zijn wel mijn smaak, daar kan ik niet onderuit.

  De stankoverlast in Uitgeest, was het maar iets van landbouw en koeien, daar heb ik nog niet eens zo’n hekel aan, het tegendeel doet zich voor en dan met name een zware chemimische lucht van lijmen e.d., iets van nieuwe vloerbedekking en dan nog tien keer zo zwaar, terwijl ik van nieuwe vloerbedekking in één kamertje al over me nek ga, een houten vloer is dan wel een uitkomst afgezien van dat ik het mooier vindt 😉

 210. Bug says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  erik(trolnogimmerhier),

  Je lijkt dus niet helemaal op de hoogte te zijn Erik. Vandaar. speciaal voor jou, dit overzichtje van de reeds ingezette maatregelen op de huizenmarkt: pbs.twimg.com/medi…39CUAAfNDO.jpg:large

  Je vergeet de volgende:

  HWForfait 0,6 naar 0,7 %
  OZB in mijn dorp +9 %

  Keep 🙂

 211. hj says:

  Ook een goedenmorgen!

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22198759/__Voorkom_schulden___.html

  Op dit moment liggen er bij incassobureaus ruim 3,5 miljoen onbetaalde rekeningen ter waarde van 6 miljard euro.

  ideetje: kunnen we niet een lijstje maken van alle mogelijke schulden die we hebben?

  of toch maar beter niet?

  oef…………

 212. mafketel says:

  Private partyen wentelen verlies op gronden af op gemeenten. maar gemeenten hebben dit nog niet gezien …….. pas na de verkiezingen ?

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/gemeenten-zien-verlies-op-private-gronden-over.9188771.lynkx

 213. mafketel says:

  hj: ideetje: kunnen we niet een lijstje maken van alle mogelijke schulden die we hebben?

  Een beginnetje, zo uit het blote hoofdje , die 5 miljard van betaalachterstand van jou , die 5 miljard grondafwaardering hierboven , 2 miljard rood-staan , 800 miljard aan hypootjes ….. slechts een beginnetje 🙂

 214. Adamus says:

  hj:
  Ook een goedenmorgen!

  telegraaf.nl/binne…kom_schulden___.html

  Op dit moment liggen er bij incassobureaus ruim 3,5 miljoen onbetaalde rekeningen ter waarde van 6 miljard euro.

  ideetje: kunnen we niet een lijstje maken van alle mogelijke schulden die we hebben?

  of toch maar beter niet?

  oef…………

  Incl. kosten. Ik zou het “onbelaste” bedrag ook wel eens willen horen. Hoeveel BKR achterstand , nu het hier over huizen gaat, zit erbij?

 215. Adamus says:

  hj:
  zembla.incontxt.nl…everingen/17-02-2008

  *kots*

  zo helpt de ene (voedsel)bank de (iban)bank.

 216. mafketel says:

  Wat als schuldhulpverlening onbetaalbaar wordt ( als vermeld in bovenstaand artikel ) ? WSNP kan dan niet meer , wie verklaart je dan failliet ? Kan je dan niet failliet ? Vluchten ?

 217. mafketel says:

  Omslagpunt, kantelpunt, bodem bereikt, herstel woningmarkt, verbetering woningmarkt, uit het dal, in beweging, opmerkelijk herstel, vertrouwen komt terug, en keerpunt, …… 🙂

  en dit alles terwijl er nog minstens 20% af moet om ‘het nieuwe wonen’ betaalbaar te maken ……… en de huren moeten ook dalen, want er is geen geld meer over voor de retail ……… http://mdbriefing.com/Netherlands-credit-growth.png

 218. king says:

  Het vertrouwen gaat te voet en komt te paard.

  hahahahaa

 219. mafketel says:

  Mooi tweet, van de overwaarde van je huis kan je nog geen zak uien kopen 🙂

  Bereken wat je financieel waard bent …… inboedel ? Zodra het in je huis staat is het nog maar 1/4 van de waarde, ( voor het gemak maar op 0 gesteld )

  http://www.ing.nl/particulier/financieel-fit/hoeveel-ben-je-waard/berekenen/

 220. hj says:

  mafketel:
  Mooi tweet, van de overwaarde van je huis kan je nog geen zak uien kopen

  Bereken wat je financieel waard bent …… inboedel ?Zodra het in je huis staat is het nog maar 1/4 van de waarde,( voor het gemak maar op 0 gesteld )

  ing.nl/particulier…-je-waard/berekenen/

  Van de Nederlanders heeft 85% minder, en 15% meer vermogen dan u.

  joepie

 221. mafketel says:

  edin mujagic ‏@edinmujagic 21u

  ‘ Deflatie = net Halleys komeet: komt om ca. 76 jaar relatief dicht bij (en zorgt voor angst), en verdwijnt daarna weer ver weg in het heelal ‘

  http://i1-win.softpedia-static.com/screenshots/Halley-Comet_1.png

 222. Latida says:

  mafketel: Een beginnetje,zo uit het blote hoofdje , die 5 miljard van betaalachterstandvan jou , die 5 miljard grondafwaardering hierboven , 2 miljard rood-staan , 800 miljard aan hypootjes ….. slechts een beginnetje

  Vergeet de staatschuld zelf niet, en de uitstaande consumptieve leningen die uitstaan waar geen achtertand op is.

 223. Nico de Geit says:

  Adamus: Dus….join the winning team?

  Je karakter is vrijwel onveranderlijk. De vrijheid om zelf keuzes te maken bevalt mij wel.

  Als je met je huis onder water staat en dus muurvast zit, als je pensioen wordt ingezet om het grote zwarte gat van het ‘eigen huis’ te dichten en als je dan ook nog uitzicht hebt op de AOW als bijstand, da’s ook niet alles.

  Erik gaat gewoon op reis en zo. Logisch, de bodem was bereikt.

 224. Nico de Geit says:

  SchuurHuurder: Het gaat mij in deze ook niet over de bank, dat deel is duidelijk. Bij scheiding verhuist echter een van de twee partners, dus zal deze ook voor de hypotheekverplichting uitgeschreven worden. Om dit te compenseren voor de partner die blijft zitten moet de uittredende partner in dit voorbeeld 35.000 euro moeten voldoen om zijn/haar deel van de onderwaarde te voldoen.

  Ik ben benieuwd of iemand weet hoe dat juridisch zit. Is deze onderwaarde direct vorderbaar of kan dit in termijnen gebeuren? In dat geval kan je dus nog jaren aan je ex betalen om de onderwaarde op de hypotheek te voldoen.

  Het zou me niets verbazen als de bank beide partijen vasthoudt. In het kader van een herstellende markt en zo.

  Niet iedereen gelooft dat de huizenprijzen voorlopig alleen maar naar beneden gaan. Ik kom geregeld mensen tegen die denken dat de bodem is bereikt. De meeste mensen hebben een tv en zo.

 225. Nico de Geit says:

  mafketel:
  Mooi tweet, van de overwaarde van je huis kan je nog geen zak uien kopen

  Bereken wat je financieel waard bent …… inboedel ?Zodra het in je huis staat is het nog maar 1/4 van de waarde,( voor het gemak maar op 0 gesteld )

  ing.nl/particulier…-je-waard/berekenen/

  De vraag naar de waarde van je inboedel geeft mensen de gelegenheid om zich goed te voelen, zichzelf te redden. Maar het gaat er – in mijn beleving – natuurlijk om wat je spullen op Marktplaats opleveren. Veel zooi is gewoon onverkoopbaar, waardeloos.

  Ook op Marktplaats vind je allemaal gekken die te veel vragen voor hun zooi. Soms vragen ze meer dan de nieuwwaarde. Dat schijnt psychisch te zijn, geen afstand willen nemen van hun bezittingen.

 226. hj says:

  the poor pay more

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/05/17/AR2009051702053.html?sid=ST2009051801162

  You have to be rich to be poor.

  laatst nog een interessant psychologisch programma gezien over het waarom, iets met bandbreedte

  zal het nog even opzoeken

 227. hj says:

  dus in een van de rijkste landen ter wereld zijn we onvoorstelbaar arm

  sorry, ik raak er een beetje van in de war

 228. hj says:

  en de uitzending (zonder bezwaar te downloaden!)

  http://vimeo.com/81641167

 229. Keesje says:

  hj: Van de Nederlanders heeft 85% minder, en 15% meer vermogen dan u.

  joepie

  Moet je eens hetzelfde invullen maar dan dat je kinderen hebt, met kinderen heeft de gemiddelde Nederlander van 40 70.000 euro, zonder kinderen 134.000. En waar bezuinigen ze? Op de kinderopvang……..

 230. mafketel says:

  We ontsparen, hiernaast in de twittertjes Gevaar ! 😉

  http://banknieuws.blogspot.nl/2014/01/spaarsaldo-lager.html?spref=tw

  ‘ Ontsparen is eigenlijk een gevaarlijke financiële situatie, want bij ontsparen geeft u meer uit dan u aan inkomen heeft.’

 231. Keesje says:

  Bij obvion mag je nu van alle hypotheekvormen 20% aflossen van de gehele hypotheeksom, ongeacht van welk hypotheekdeel. Bijv spaardeel en aflossingsvrij deel, mag je dus de 20% geheel van alleen het aflossingsvrije gedeelte afhalen.

 232. Keesje says:

  mafketel:
  We ontsparen, hiernaast in de twittertjesGevaar !

  banknieuws.blogspo…-lager.html?spref=tw

  ‘ Ontsparen is eigenlijk een gevaarlijke financiële situatie, want bij ontsparen geeft u meer uit dan u aan inkomen heeft.’

  Tja de spaarrente is zo laag dat je meer rendement hebt van het afbetalen van je hypotheek. En bij nieuwe renteperiode voorkom je verhoging van rentepercentage vanwege onderwaarde. Sterker nog, hoe meer afbetaald onder de woz waarde(op 90,80,60,50% bij obvion) hoe minder rente je gaat betalen….allemaal gratis extra ‘inkomsten’ als je je soaargeld maar naar je hypotheek overhevelt.

 233. lorenzo says:

  erik(trolnogimmerhier): Hoeveel mensen zouden kopen met het idee dat er geen pensioen meer is voor hun over 30 jaar……..

  de nederlandse cultuur zal zich er tegen verzetten maar eigen pensioen opbouwen is al een tijdje pre.

 234. Nico de Geit says:

  hj:
  dus in een van de rijkste landen ter wereld zijn we onvoorstelbaar arm

  sorry, ik raak er een beetje van in de war

  De private schulden zijn hier zo hoog omdat we zo rijk zijn. Recent gezien in een filmpje waarin een deskundige aan het woord was.

 235. Dirk says:

  hj: zembla.incontxt.nl…everingen/17-02-2008

  *kots*

  De meest luxe computer kopen voor een één jarig kind gaat er bij mij niet in, maargoed… gat in de markt, een winkel waar afbetalings regelingen verbannen zijn.
  De eerlijke winkel komt weer terug 😉

 236. Patrick says:

  Speciaal voor Lorenzo:

  Hypotheekaanvragen in Spanje 90% minder dan vóór begin crisis.

  Verder heel interessant om totaalbeeld van richting europese economie te verkrijgen.

  http://www.zerohedge.com/news/2014-01-09/if-youre-waiting-economic-collapse-just-look-what-happening-europe

 237. lorenzo says:

  255 , als het aantal hypotheekaanvragen in deze bepalend is voor de economische toestand van een land kunnen we nog een boompje opzetten . Spanje heeft in deze een ruime voorsprong dat de prijzen al ruim 50 % zijn gedaald , derhalve minder hypotheken nodig .
  Ergo , die die nu in Spanje kopen hebben hebben regel geen hypotheek nodig , een hollandse gedacht . Zeg het kopen van een Bentley , gaat in de regel ook cash …(..)
  Soms , vaak is minder meer.

 238. lorenzo says:

  Nico de Geit: De private schulden zijn hier zo hoog omdat we zo rijk zijn. Recent gezien in een filmpje waarin een deskundige aan het woord was.

  Deze deskundige zegt er , wederom , het volgende over : de huidige status quo is het gevolg van onze rijkdom (provincies , pensioenpotten , AAA status ..) , tot zover de korte termijn .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*