Karel Schiffer: 2 miljard staatssteun voor NHG

Directeur Karel Schiffer denkt dat er een kans is dat de overheid de kas van het NHG moet verviervoudigen. Momenteel garandeert NHG voor €132 mrd aan hypotheken. Om schades op te vangen, is er een oorlogskas van € 707 mln. Toch levert de lening het rijk volgens Schiffer een groot voordeel op. NHG leidt immers tot minder hypotheekrenteaftrek..

Karel Schiffer NHG

In mei 2010 schreef het FD het onderstaande:

Bij een NHG-garantie staat het Rijk in laatste instantie borg, maar eerst is er nog de buffer van het WEW zelf, nu euro 610 mln. Dat zijn de eenmalige premies van de huizenkopers die van de NHG gebruikmaken. ‘Daarmee kun je een prijsval op de woningmarkt van 20% à 25% opvangen’, aldus Schiffer.

Het lijkt er dus op dat Schiffer een enorme klapper verwacht. In 2008 had Schiffer een ander fantastisch plan:

“Het idee is dat iemand die op een huis van twee ton bijvoorbeeld een hypotheek heeft van 1.000 euro in de maand, gedurende twaalf, 24 of 36 maanden een betalingspauze te geven. Met het bedrag dat op deze manier niet wordt betaald, laat je de hypotheek vervolgens oplopen”, aldus Schiffer. Wordt er 24 maanden niet betaald, dan wordt de hypotheek in bovenstaand voorbeeld dus verhoogd van 200.000 tot 224.000 euro. Mensen zouden hier niet extra voor hoeven te betalen.

“extend and pretend,” “delay and pray,” zou Kees de Kort zeggen..

bron: nhg.nl

Share Button
Tagged with: ,
43 comments on “Karel Schiffer: 2 miljard staatssteun voor NHG
 1. BalancedView says:

  Prijs schieten dames en heren….

 2. lorenzo says:

  Ik heb hier wel eens gewaarschuwd voor de ietwat verhoogde enthousiasme als er weer iets op instorten staat , althans begreep het vaak niet zo goed…..

 3. Techneut says:

  Lijkt wel een beetje op Griekenland. Je kunt het niet meer betalen dus leen je nog maar wat extra’s om aan je verplichtingen te voldoen.

  Je kunt in ieder geval het probleem weer een paar jaar voor je uitschuiven zoals we nu in Europa ook doen 🙂

 4. nhz says:

  tja, de meest brutale bullshit die ik in tijden gehoord heb. Opknopen deze oplichter 🙁

  @3:
  hij heeft van Griekenland duidelijk geleerd dat als je evident failliet bent, je gewoon moet doen of er niks aan de hand is en de rekening lekker laten oplopen. Dan zegt de overheid nooit meer nee, en kan je achterban (net als de Grieken nu) de rest van het leven (de hypotheekbetalingen) staken en toch alles vangen waar ze recht op menen te hebben. Hondsbrutaal.

 5. Zomaar says:

  Raar dat de banken die gegokt en verloren hebben (door deze hypotheek vormen aan te gaan) beter worden geholpen dan de mensen die niet gegokt hebben en hierdoor met lastenverzwaringen te maken krijgen.

 6. CD says:

  Wat ik mis in de sommetjes van Karl Schiffer…

  Wat is de depletie van het fonds WEV door aanspraken op de NHG?

  Welke trend is daarin waarneembaar?

  Hoe staat de depletie in verhouding tot verminderde inkomsten in het WEV? Immers, de “inkomsten” van het fonds bestaan uit eenmalige premies bij het sluiten van hypothecaire leningen en die schijnen de laatste tijden juist minder aangevraagd en verleend te worden.

  Oh ja, hoeveel HRA zou er wel niet bespaard kunnen worden door het Rijk wanneer hypotheken daadwerkelijk worden afgelost? (Bijvoorbeeld door HRA te koppelen aan verplichte aflossing.)

  En zo is er nog wel meer te bedenken.

 7. hugo says:

  Zomaar: Raar dat de banken die gegokt en verloren hebben (door deze hypotheek vormen aan te gaan) beter worden geholpen dan de mensen die niet gegokt hebben en hierdoor met lastenverzwaringen te maken krijgen.

  Om dat te rechtvaardigen hebben we een prachtig spreekwoord in NL. ”Wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, die wordt zijn kop afgehakt”.

 8. tufkaj says:

  Hoeveel inkomsten/omzet/vermogensbelasting zou worden betaald over die .4% die iemand misloopt door de NHG-korting?

 9. ll says:

  Wat de Heer Schiffer ook voor het gemak even vergeet, is dat deze hypotheken met NHG allemaal zijn doorverkocht als gesecuritiseerde producten aan beleggers.

  Als er per woning met 50.000 verlies wordt verkocht, moet de bank aan de beleggers dit verlies ook nog eens vergoeden. 😉

  Dus de bank krijgt 50.000 per woning van het WEW, en moet dit weer afgeven aan de beleggers.

  En wie zijn dan die beleggers, pensioenfondsen, banken, b.v Spaanse banken, die hebben ruim onze hypotheken ingekocht 🙂

  Die 2 miljard stroomt door naar goede doelen hoor 😉

 10. Loki says:

  Ehhh en hoe zit het dan met het onderpand, stijgt dat dan automatisch ook mee???

  @Zomaar

  Ik denk niet dat de banken hier vrolijk van worden. De bank moet genoegen nemen met een hoger verlies risico in geval van executieverkoop.

  Verder waren de mensen er zelf bij toen ze de hypotheek afsloten. Als de hypotheek dusdanig hoog is (of je discipline slecht) dat je geen buffer op kunt bouwen om een jaartje of twee van werkeloosheid te overbruggen ben je m.i. niet verstandig bezig.

 11. floor says:

  Volledig off topic, of misschien toch niet, voor de slapelozen om zich stuk op te bijten.
  In deze link is de analyse van dhr Buiter verwerkt.
  http://www.zerohedge.com/news/why-doing-math-behind-efsf-insurance-policy-leads-willem-buiter-conclude-it-not-bazooka-pea-sho

 12. Bug says:

  2 miljard, peanuts.

  We staan voor 2.000 miljard garant dankzij M&S. 4000 euro pp in het steunfonds.

  Een goede avond allemaal.

 13. ll says:

  De FED ziet het licht…. :-)…., eindelijk….

  – De Federal Reserve moet mogelijk het belangrijkste rentetarief verhogen om de stabiliteit van het financiële systeem te waarborgen. Dat zei voorzitter Ben Bernanke van het stelsel van Amerikaanse centrale banken dinsdag tijdens een bijeenkomst in Boston.

 14. xenobinol says:

  Kareltje hoort of thuis in het gesticht wegens beperkte geestelijke capaciteiten of in de gevangenis wegens landverraad… In ieder geval is het niet heel verstandig om deze man nog langer de zonnekoning bij de NHG te laten uithangen.

 15. Peter says:

  Bij een NHG-garantie staat het Rijk in laatste instantie borg, maar eerst is er nog de buffer van het WEW zelf, nu euro 610 mln. Dat zijn de eenmalige premies van de huizenkopers die van de NHG gebruikmaken. ‘Daarmee kun je een prijsval op de woningmarkt van 20% à 25% opvangen’, aldus Schiffer.

  Hij verwacht dus een daling van meer dan 50%. Wat een realist!

 16. magnum says:

  Hoe lang zit karel daar al?

  Lang. Te lang

  http://www.linkedin.com/in/karelschiffer

 17. xenobinol says:

  magnum:
  Hoe lang zit karel daar al?

  Lang. Te lang

  http://www.linkedin.com/in/karelschiffer

  Haha…. kennelijk was een technische studie iets te moeilijk voor hem en is hij daarna nog eens taal en letterkunde gaan studeren. Het resultaat? Nog nooit een cent verdient in de vrije sector… het is het prototype ambtenaar die enkel maar weet hoe je andermans geld moet opmaken, van dit soort mensen hoef je geen enkel realiteitsbesef te verwachten.

 18. Recht says:

  Wat kort door de bocht dit. Weleens bedacht dat meneer Schiffer bij het ergste rampscenario ook een hoger percentage gedwongen verkopen hanteert dan bij de uitspraak van mei 2010? Als je destijds van 1% gedwongen verkopen uitgaat en je gaat bij het ergste rampscenario van 4% gedwongen verkopen uit, da’s 4 keer zoveel en ja dan heb je zo’n 2 miljard nodig.

 19. Jeroen says:

  Hé, meneer Schiffer heeft van 1967 tot 1976 op het 2-de Vrijzinnig Christelijk Lyceum gezeten (HAVO/VWO). Deze briljante meneer is dus maar liefst 3 maal blijven zitten. WTF? Juist ja, om het jaar een keer blijven zitten. Triest…

 20. V says:

  Eigenlijk geeft de heer Schiffer impliciet aan dat de NHG grens terug moet naar de oude grens of zelfs lager. Hij gaat uit van een gemiddelde lening van 150k in zijn berekeningen. Dan moet er ook gezorgd worden dat dit gemiddelde niet oploopt, want anders klopt de berekening niet meer en wordt de ratio tussen lening en reëele waarde van het onderpand alleen maar slechter.

 21. Marketwatch says:

  Offtopic:

  Ik kwam pas deze, voor mij nieuwe, ‘truc’ tegen om kamikaze-kopers over de streep te trekken:

  Gereglementeerd Eigendom. Dit houdt in dat er bepalingen worden opgenomen om de woningen betaalbaar te houden en om het onderhoud te regelen. Daarnaast is er sprake van erfpacht.

  Om in aanmerking te komen voor een GE woning, dient u te voldoen aan de volgende criteria:
  – Het bruto jaarinkomen van de koper(s) bedraagt minimaal 25.000,- en maximaal 45.000,-
  – De koper(s) van een GE woning mag geen eigen woning (koopwoning) achterlaten

 22. OESO says:

  Karel Schiffer is een fantast…

 23. rick says:

  Misschien Karel Schiffer het volgende boek maar eens lezen:
  http://www.amazon.com/Guaranteed-Fail-Freddie-Debacle-Mortgage/dp/0691150788

  Helaas, het draait om Empire Building, vriendjespolitiek (corruptie) en het volk wat zich zelf voor gek wil houden. We schuiven de uitgestelde huurbetalingen van onze geleasde huizen weer wat verder uit en denken dat deze tekorten vanzelf verdwijnen (hoe?).

 24. deutsche Mark says:

  rick:
  Misschien moet Karel Schiffer het volgende boek maar eens lezen

  Of ie wel Engels in z’n vakkenpakket had???

 25. beurse beurs says:

  weet je wat, ik geef een garantie op een garantie waarvoor ik dan weer een renteloze lening neem met garantie op een garantie van het garantieproduct waarvoor een stichting een garantie heeft lopen op de garantie zodat er niets mis kan gaan….

 26. fiatgeld says:

  Ik snap de paniek omtrent die garantstelling niet zo. Stel dat 200.000 huishoudens van die bijna 1 miljoen in de problemen geraken. Dat is ruim 20% en dat lijkt me met alle sociale vangnetten/hangmatten in NL aan de hoge kant. Maar goed, het is wel vnl de ‘onderkant’ die in de NHG zit…

  En per executieveiling brengen die huizen nog maar de helft op van de gemiddelde lening (75.000 verlies per huis). Dan moet er garant worden gestaan voor ong. 15 miljard.

  Ok, dat is 15 miljard te veel, want die hele NHG slaat nergens op… Maar het boezemt al wat minder angst in dan die 138 miljard 😉

 27. asd says:

  Wat zeuren jullie nou stelletje erwtentellers over 2 miljard staatssteun voor de NHG garantie van Kareltje. Die jongen moet toch ook aan zijn toko denken?

  De Grieken bunkeren inmiddels 200 miljard op Zwitserse banken. Wat Griekenland binnenkomt, verdwijnt zo weer naar Zwitserland.

  “Zoete lieve Gerritje” van de ABN AMRO en van de VVD is van mening, dat de burgers zullen moeten opdraaien voor het Griekse debacle.

  Want hebzucht kent geen grenzen:
  http://www.youtube.com/watch?v=l95dIwOJOm0

  Ik hoor de Grieken, wanneer ze uitgestaakt zijn, binnenkort weer zingen: bedankt…bedankt…bedankt…alle malle bedankt…bedankt…bedankt… http://www.youtube.com/watch?v=uGLu0Zp66ws (reeds eerder gepost cabaret)

 28. nhz says:

  ll: De FED ziet het licht…. 🙂 …., eindelijk….

  zou het echt? De neerwaarts gemanipuleerde inflatie is inmiddels 3.9%, en bij een aantal US banken is al negatieve (spaar)rente ingevoerd. Kortom, iedereen met geld op de bank raakt minstens 4% per jaar kwijt. Bij de BOE was dit juist aanleiding om er nog een streepje bovenop te doen (inflatie 5.2% en hard stijgend). Als Ben de rente verhoogt bedoelt hij waarschijnlijk dat TBTF banken 0.5% extra rente krijgen op het belastinggeld dat ze bij de FED stallen ;(

  Peter: ‘Daarmee kun je een prijsval op de woningmarkt van 20% à 25% opvangen’, aldus Schiffer.

  iedere kleuter kan uitrekenen wat een onzin dit is; het fonds heeft een buffer ter grootte van 0.5% van het gegarandeerde vermogen. Aangezien een deel van die hypotheken minder dan 100% van de waarde vertegenwoordigen zal de tegenwaarde van het WeW nog harder dalen dan de gemiddelde huizenprijs. Stel 10% daling per jaar, dan is er dus een potentieel verlies van 20x de hele buffer in één jaar. Kareltje gaat er natuurlijk vanuit dat dalingen in de polder altijd zeer tijdelijk zijn, en dat niemand HOEFT te verkopen. Maar de banken zeggen al dat bij 10% prijsdaling meer dan 1 miljoen huishoudens eigenlijk hun huis uit moeten; wedden dat driekwart daarvan door het WeW afgedekt moet worden wegens ‘geen eigen schuld’? Als die 10% daling komt dan is het WeW voor eind 2012 hardstikke failliet, en is de schade vele malen groter dan de 1-2 miljard waar Kareltje nu mee schermt.
  Maar ja, voor dat risico heb je ook wat, een mega-hedgefund in de polder met een leugenaar aan het hoofd.

  Jeroen: WTF? Juist ja, om het jaar een keer blijven zitten.

  waarschijnlijk herhaaldelijk gezakt voor rekenen; dat verklaart dan hoe hij denkt met 0.5% buffer een nominaal vermogen van meer dan 100 miljard te kunnen beschermen tegen slechte tijden.

  Dawg: De Bank of England ging er al vanuit dat de inflatie boven de 5 procent zou stijgen, maar pas later in het jaar.

  dit is natuurlijk pertinent ONwaar. De BOE beweert al twee jaar dat de inflatie zeer tijdelijk is, en snel gaat terugzakken naar bijna 0 (deflatie risico!!). Let wel: dat beweren ze dus al twee jaar, terwijl IEDERE keer opnieuw blijkt dat ze keihard liegen.

 29. nhz says:

  overigens twee leuke nieuwe ontwikkelingen gesignaleerd op de Zeeuwse huizenmarkt; wat zijn makelaars toch creatief 🙂

  1. je kunt nu hotelsuites kopen voor het super aantrekkelijke bedrag van bijv. 79K voor een fantasieloze kamer van 29 m2 (incl. badkamer). Maar het is in Zeeland waar de huizenprijzen nooit dalen, dus waanzinnig rendement verzekerd (het staat er nog net niet zo bij, maar de boodschap is duidelijk).

  2. Onder het motto ‘stop met dromen, nu kopen! 30.000 euro korting!! Biedt woonburg.nl woningen aan waar je 30.000 euro ‘korting’ op krijgt. Die korting hoef je pas te betalen bij verkoop, en hoef je dus niet te financieren. En vast toch voor het volle bedrag dat je betaald NHG garantie. Het lijkt me bijna crimineel, maar ze zullen wel weer een achterdeurtje in de wetgeving gevonden hebben. Het enige wat ik dan niet snap is: waarom niet gelijk 200.000 euro korting die je pas bij verkoop hoeft te betalen? Dan is er vast nog meer belangstelling, en valt zelfs een huis van een half miljoen euro nog ruimschoots onder de NHG garantie 😎

 30. nhz says:

  asd: Wat zeuren jullie nou stelletje erwtentellers over 2 miljard staatssteun voor de NHG garantie van Kareltje. Die jongen moet toch ook aan zijn toko denken?

  De Grieken bunkeren inmiddels 200 miljard op Zwitserse banken. Wat Griekenland binnenkomt, verdwijnt zo weer naar Zwitserland.

  tegen de tijd dat het WeW crasht zou de schade best eens 200 miljard kunnen zijn. Je ziet nu duidelijk dat diverse partijen proberen om steeds meer onder de NHG garantie te vegen, zodat ze aankomende verliezen kunnen dumpen bij de belastingbetaler. Let wel: het WeW verzekerd niet de waarde van de huizen, maar van de hypotheken – dat is iets heel anders.

  En wat betreft de miljarden voor Griekenland: ik ben er niet voor, maar dit (extra) geld gaat helemaal niet naar de Grieken, het gaat rechtstreeks naar de banken, pensioenfondsen en vooral speculanten zoals G$ die in Griekse beleggingen geïnvesteerd hadden (long of short). Al dat Griekse spaargeld in Zwitserland is belastingontduiking van de superrijke Griekse elite, en gewone burgers die hun spaargeld willen veiligstellen voordat straks overnacht de Drachme weer wordt ingevoerd (Argentinië scenario, vrijwel onvermijdelijk).

 31. asd says:

  @30 Goed zo, NHZ, hou ze in de gaten. Ze bedenken van alles om een ander er in te luizen. Ik zit te wachten, totdat de genoemde 7000 zijn verdwenen.

  @31, NHZ. Heb je natuurlijk gelijk in, weet ik ook wel.

  ad eerdere posts Dow Jones en Johanna.
  Jullie discussie over Ayn Rand uit St. Petersburg, die ik niet ken, met interesse gevolgd. Heeft nuttige gezichtspunten opgeleverd. Dank.

 32. hugo says:

  @33 (asd)

  Heb zelf alleen Atlas Shrugged gelezen. Prima boek op de erotische scenes na :). Hier en daar wel wat karikaturen maar zo snappen mensen zoals ik het ook beter. Een van mijn favoriete quotes uit het boek;

  “When you see that in order to produce, you need to obtain permission from men who produce nothing; when you see that money is flowing to those who deal not in goods, but in favors; when you see that men get rich more easily by graft than by work, and your laws no longer protect you against them, but protect them against you…you may know that your society is doomed.”

 33. asd says:

  @ 34 (Hugo)

  Zoals gezegd, ken ik de filosoof(?) niet. Je hebt dan geen reden bepaalde standpunten in twijfel te trekken, zo ook jouw favoriete quote in “Atlas Shrugged”, waar ik op het eerste oog wel begrip voor kan opbrengen.
  Dan ga je al gauw denken: wie is die mevrouw uit St. Petersburg eigenlijk? Waarom zegt ze dat allemaal?
  Hoe dan ook er valt (voor mij) nog veel uit te zoeken. In ieder geval bedankt voor je aanvullende info.

 34. hugo says:

  @35 (asd)

  Graag gedaan! Ik kan je verder weinig vertellen over die mevrouw en haar filosofie(?). Ik vond deze roman echter goed te pruimen ondanks dat deze eind jaren 50 verscheen.

  Ik weet wel dat in de jaren 50 de US of A nogal een vervelende plaats was en de presidenten (Eisenhower en Truman) nogal militaristisch, afpakkerig, collectivistisch en controlfreak (remember McCarthy) waren. Rijmende geschiedenis dus nu weer relevant(er)?

 35. nhz says:

  asd: Dan ga je al gauw denken: wie is die mevrouw uit St. Petersburg eigenlijk? Waarom zegt ze dat allemaal?

  voorzover ik begrepen heb is ze een zelfbenoemde guru.

 36. asd says:

  @36(hugo)

  Je juiste omschrijving van de VS in de jaren vijftig kan ik bevestigen.
  Het was heel vervelend daar. Uiteindelijk toe te schrijven aan geborneerdheid en een gebrek aan geest (nog steeds).
  Anders dan bijvoorbeeld in die jaren bij ons met zijn oriëntatie op Frankrijk, m.n. in Amsterdam.(nu helaas niet meer).

  Hoewel, “Den Haag” hield het op de V.S. en was al lang blij af en toe in het Witte Huis een hand te mogen komen schudden.

  Denk niet, dat we nu weer in zo’n tijdperk als de jaren vijftig zullen belanden:

  Amerika is bezig achter de horizon te verdwijnen en Albion zal in mist en nevelen opgaan.

  Hoop eerder op een Europese Renaissance de komende decennia.

  Geen idee hoe dat er uit zou kunnen zien met al die (terecht) in opstand komende jeugd.
  Hoop, dat die het consumentisme af zal zweren en meer aandacht krijgt voor welzijn dan voor groei. Daar heeft ook de aarde recht op!

  @37 (nhz)

  Bedankt, alweer een tipje van de sluier opgelicht.

 37. nhz says:

  asd: Hoop, dat die het consumentisme af zal zweren en meer aandacht krijgt voor welzijn dan voor groei. Daar heeft ook de aarde recht op!

  als je luistert naar de relschoppers op straat, vooral in Griekenland maar ook elders, dan lijkt de voornaamste klacht dat ze beperkt worden in hun consumptiedrang. Iedereen recht op een goedbetaalde baan met volop vakantie, of een riante uitkering zonder enige verplichtingen. Recht op minimaal het consumptienivo van de afgelopen jaren (van hun ouders), of dat nou betaalbaar was of niet. Recht op de beloofde pensioenen en talloze andere beloftes die volstrekt onrealistisch zijn. Nee, van consuminderen is bij deze groep voorlopig geen sprake. Slechts een klein deel van de betogers heeft door hoe ziek het systeem is.

 38. Steven says:

  Tja het worden echt tijden om goed aan jezelf te denken, want die overheid heeft alleen oog voor banken. (want banken zijn verschrikkelijk belangrijk voor de politiek dat blijkt wel)

  nogmaals. waarom gebruiken ze het geld uit het niets niet om de klanten te helpen bij een omvallende bank?> en die bank gewoon laten verdwijnen natuurlijk: zo veel zijn er niet van nodig natuurlijk.

 39. Mastah says:

  nhz,

  Volgens mij eisen de meeste protesterenden daar op straat dat ze vooral recht op werk willen. Het consumeren dat kunnen ze ook nog steeds door bij papa & mama te wonen en een soort van zakgeld te krijgen. Maar ze willen graag gewoon aan de slag, een leven en gezin opbouwen en wat eigenwaarde.
  En natuurlijk hopen evenveel welvaart te kunnen kennen als hun ouders. Maar wie hoopt dat niet? Het zou tegen de mensenlijke natuur zijn om de ambities lager te zetten dan wat er al bereikt is (of in ieder geval leek).

 40. Jan van Delft says:

  ….tsja wat een kletskoek, dat rentevoordeel van NHG is natuurlijk al lang ingecalculeerd in de totale kosten leensom, dus het voordeel voor de overheid in de rente aftrek is gewoon gelijk aan 0 (nul).
  Deze meneer Schiffer is nog dommer dan een 0-jaars economie student….maar ik schta zo in dat hij wel ergens rond de Balkende norm of hoger op de loonlijst staat. Op hollandse kneuterigheid staat gewoonweg geen norm, NHG of niet. Deze man doet me een beetje aan Dirk Scheringa van de DSB denken, ook al zo een rare vent die met creatieve trucjes lang wist te overleven, tot het faliekant mis ging.

 41. ll says:

  Uit de oude doos……

  NL-ers staan voor 1 biljoen in het krijt…… hoeveel zullen we ondertussen hebben afgelost ?

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/20681325/__NL_ers_voor_1_biljoen_in_het_krijt__.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*