Het kabinet ziet graag een aparte eurocommissaris komen die landen kan dwingen hun begroting op orde te krijgen. Het is een opmerkelijk voorstel van het kabinet, temeer daar er een flinke adder onder het gras zit. Vooral de oppositie is over die adder enthousiast. De nieuwe eurocommissaris moet landen met de euro kunnen dwingen om zogeheten macro-economische onevenwichtigheden aan te pakken. Nederland heeft zo’n ‘onevenwichtigheid’. Wat de oppositie niet lukt, zou die nieuwe eurocommissaris misschien wel kunnen afdwingen: het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek.
Het voorstel van het kabinet is zo gek nog niet. De crises in Spanje en Ierland zijn voornamelijk door die macro-economische onevenwichtigheden (zeepbellen, kan je ook zeggen) veroorzaakt. Ook in Italië dreigt zo’n onevenwichtigheid de economie te wurgen. Pensioenen worden in dat land betaald uit de staatskas, waardoor de overheidsfinanciën uit het lood dreigen te raken nu de bevolking vergrijst.
Lees verder op de site van Trouw
Dat is een heel realistische optie. Groot gevaar van de hoge huizenprijs is bij gedwongen verkoop (vooral voor de generatie die vanaf 2002 heeft gekocht) een erg hoge restschuld welke vervolgens gefinancieerd moet worden met een rente die niet te vergelijken is met de destijds afgesloten lage rente voor de hypotheek. Veelal wordt dit een krediet waarvan de rente veelal de 8% overtreft.
Wat mij betreft een zeer misleidend stuk. Deze crisis is veroorzaakt op numero 1 de ECB op numero 2 de Europese bobo’s tezamen met de nationale overheden. De idee dat een EU tsaar dit soort crisis in de toekomst kan voorkomen is bullshit. Sterker nog, dit soort Tsaren bevorderen toekomstige crisis aangezien ze gekocht zijn/worden en geloven in de top down maakbare samenlevingen (denk aan HSL, betuwe route, Noord Zuid lijn, multiculturele samenleving (top down) etc etc). Oftewel wil je nog grotere drama’s stel deze Tsaar in.
ps, als men echt crisis wil voorkomen dan is dit rijtje zinniger;
1) afschaffen van het geldmonopolie dus meerdere betaalmiddelen in omloop
2) Afschaffen van de slavernij (horigen hadden het beter)
3) Eigen verantwoordelijkheid
4) Niks never ever bailen dmv het geweldsmonopolie van de staat (collecte mag uiteraard)
5) Corporatisme beëindigen
6) Samenleving op basis van vrijwilligheid inrichten
7) Natural law invoeren, op zijn minst common law.
8) Republiek invoeren en democratie (mob rule) afschaffen
9) Onderwijs bevrijden van de staat
vul verder maar aan..
http://www.z24.nl/analyse/artikel_242467.z24/Kan_het_fout_gaan_op_de_Nederlandse_huizenmarkt_.html
bij z24.nl (is een onderdeel van de volkskrant!!!) zijn ze nu ook wakker!!!!
toepasselijk stukje van een auteur die blijkbaar gespecialiseerd is in Warm Buffet. Socialism for the rich, de poldervariant.
rob,
Geinig ook hoe er gelinkt wordt naar huizenmarkt zeepbel voor de grafiek van de herengrachtindex 🙂
Heel slecht idee. Eerst tegen beter weten een muntunie doordrijven die de EU in een crisis stort en dan die crisis aangrijpen om nog meer macht op te eisen.
Wel erg herkenbare tekst:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-10-2011/tijdbom-huizenmarkt-golf-verkopen-dreigt/#comment-89452
De achtergrond van dit artikel is volgens mij deze brief:
http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/10/17/versterken-europese-economische-stabiliteit-en-groeivermogen/versterken-europese-economische-stabiliteit-en-groeivermogen.pdf
Uit die brief blijkt dat de score van Nederland op de factor “Schuld private sector (% BBP)” slecht scoort. Deze bedraagt in 2010 223% terwijl de norm 160% zou moeten zijn (percentage is nog in concept).
Het instellen van de verplichting om 50% van nieuwe hypotheken af te lossen is een stap in de goede richting.
Als er gestuurd zou moeten worden op het terugdringen van de private schuld dan ligt het meer voor de hand om dit percentage te verhogen of om wetgeving in te stellen die toeziet op aflossing van de reeds bestaande aflossingsvrije hypotheken (bijvoorbeeld als voorwaarde voor hypotheekrenteaftrek).
Hiermee zal de private schuldquote eerder dalen dan de hypotheekrenteaftrek afschaffen omdat de particulieren dan minder geld hebben om af te lossen.
M.a.w. mij ontgaat de logica dat een Eurocommissaris die toeziet op macro-economische onevenwichtigheden gaat leiden tot het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Althans op korte termijn.
“Ook in Italië dreigt zo’n onevenwichtigheid de economie te wurgen. Pensioenen worden in dat land betaald uit de staatskas, waardoor de overheidsfinanciën uit het lood dreigen te raken nu de bevolking vergrijst.”
Niet alleen Italie. Ik ken er nog eentje, voor mij niet geheel zonder belang:
http://de.wikipedia.org/wiki/Gesetzliche_Rentenversicherung_%28Deutschland%29
en ook dichter bij huis; maar vrees niet, straks gaat de beurs weer hard omhoog, is de pleuro crisis ineens opgelost en stellen we de rekenrente op 6% (aldus een vertegenwoordiger van onze pensioenfondsen). Dan hoeft er niks gekort te worden en kunnen de babyboomers als vanouds hun goudgerand pensioen incasseren, totdat over 10-15 jaar ineens de hele pot leeg is en alle jongeren merken dat ze jarenlang voor niks betaald hebben. Wie had dat nou kunnen denken.
van de Euro kleptocraten kun je hooguit verwachten dat ze een systeem als NHG voor de hele EU invoeren, om iedere stumper zonder een cent op zak de kans te geven een miljonairswoning te kopen; voor kosten en risico van de belastingbetalers uiteraard. Wat is het mooi dat er eurocratie is, (a)socialisme ten top.
vandaar ook dat sommigen denken dat die hele crisis bewust georganiseerd is, dat het deel uitmaakt van het plan van de opperschurken om alle macht (en alle centjes) naar zich toe te trekken.
lijkt me nodeloos ingewikkeld, binnen de kortste keren komen de banksters dan met een nieuwe variant die de regels omzeilt. Veel beter (en eerlijker) is helemaal afschaffen en in ruil de IB tarieven flink omlaag. Mensen met een verantwoorde hypotheek komen daardoor niet in problemen, maar wie ver boven zijn stand woont of speculeert voor risico van de belastingdienst die zal het voelen.
LOL, lekker realistisch. Fan van oorlog?
bedoel je oorlog van de gewone burgers met de 1% (financiële elite en vastgoed speculantjes)?
Onder andere, maar ook onderling natuurlijk. Eigenlijk zoals het nu in Griekenland begint dus.
Dit is precies wat al sinds de jaren 70 gaande is. Naomi Klein analyseert dit in haar boek ‘The Shock Doctrine’ erg goed. Ze laat zien hoe dit in Zuid-America begon en verder ging over de verschillende landen met Irak als laatste grote stap. Nu gebeurt dit in Europa, de crisis wordt aangegrepen om ‘een stap voorwaarts’ te maken naar de Verenigde Staten van Europa.
Eerst het schuldenprobleem laten exploderen via verkapte eurobonds (via EFSF) en vervolgens steeds meer macht naar Europa.
Vreemd dat er opnieuw sprake is van een non-democratische macht boven de bestaande wetgeving. Willen we nu wel of niet een Europese regering? Waarschijnlijk niet als we tegen stemmen er de Lisbon Treaty kort daarop toch wordt geratificeerd. Dit is een ondemocratische wet die voor een totalitair regime de deuren opent, gelijk de Patriot Act en recent ook de Jan Lokpal Bill in India.
Op dit moment worden vooral de aandeelhouders van centrale banken machtiger als ze de failliete boedels van soevereine staten voor een appel en een ei kunnen kopen. Van wie is die quote ook alweer: Buy when there’s blood in the streets”.
Een meer recente is “Iedereen gaat het voelen”. “behalve ik” had daar achteraan gemoeten.
Banken waren makelaars van de rijken die het geld drukken, en ze hebben geen risico: dat ligt geheel bij de lender. Banken hebben goed voor ze gewerkt want iedereen is zo overbeleend dat de spullen bij huidige faillissement naar boven consolideren in de zakken van de economische hegemonen. Bonussen dik verdiend! Dit is puur een machtsverschuiving.
De discussie in NL over de huizenprijzen is een teken aan de wand van waar een klein land groot in kan zijn. Lees eens wat anders dan het Nederlandse heikneuter-nieuws zou ik zeggen.
Mooi moment om in 2015, na 200 jaar macht te hebben vergaard, het einde van het koninkrijk der Nederlanden te vieren? Gezien de huidige ontwikkelingen en wakker worden van de maatschappij is het de vraag of ze dat gaan halen.
@Dawg (7)
Volgens mij was die crisis er ook geweest zonder Europa.
De crisis is niet door Europa ontstaan maar door de financiële wereld die het voor elkaar heeft gekregen het overheidstoezicht te minimaliseren met als achterliggende gedachte dat de markt zichzelf wel even zou reguleren, met als gevolg dat Griekenland nu in de problemen zit, niet Europa heeft Griekenland volgepropt met leningen, maar de banken en andere financiers hebben dat gedaan.
Net als veel Nederlanders die nu met bijna niet terug te betalen hypotheken zitten, maar het zijn wel diezelfde Nederlanders die nu de banken via Griekenland overeind mogen gaan houden.
Niet de Euro is het probleem, maar het financiële systeem, zo’n Eurocommissaris mag er van mij zo snel mogelijk komen.
Het is dan alleen jammer dat Europa dan weer de schuld zou kunnen krijgen van de Mark Ruttes van deze wereld dat de HRA wordt afgeschaft, politiek blijft toch een slim spelletje.
Zo’n Eurocommissaris instellen zodat je zelf buiten schot kunt blijven, want ik mij niet voorstellen dat de VVD binnenskamers nog steeds voor handhaving van de HRA is.