Tijdbom huizenmarkt: golf verkopen dreigt

In heel Nederland dreigt een golf van huisuitzettingen en gedwongen verkopen van woningen.

zie ook: Banken weten met nieuwe truc executies te vermijden

Daarmee opent Het Parool. De banken zitten met 20.000 woningen waarvan de eigenaar grote achterstanden heeft bij de hypotheekbetalingen. Deze huizen worden nog niet gedwongen geveild omdat banken bang zijn voor hun imago en geen zin hebben om 50.000 euro verlies per huis te incasseren. Dat is het gemiddelde bedrag dat een woning te weinig opbrengt bij een executieveiling. De komende maanden moeten zo op grond van Europese regels kiezen: de hypotheeklening afschrijven of de huizen toch laten veilen. De banken zullen bij gedwongen veiling in totaal 1 miljard euro aan verlies moeten afboeken

Bron Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with:
107 comments on “Tijdbom huizenmarkt: golf verkopen dreigt
 1. tufkaj says:

  Even mijn vraag uit het andere draadje in dit draadje plaatsen:

  Voor een hoe groot deel zou NHG garant staan?

  Kunnen we een “oeps” verwachten van onze immer optimistische Karel Schiffer vandaag?

 2. Claude says:

  Houston!

 3. Kullervo says:

  Juich ik te vroeg of is dit het begin van een normalisering van de huizenprijzen? Dat dit bericht uberhaupt de kranten haalt is al heel mooi.

 4. Marketwatch says:

  ‘Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald haar wel’ en de tijd lijkt er nu aan te komen.

  Het ‘kicking the can down the road’ kan niet voor eeuwing doorblijven gaan, of om met Warren Buffet te spreken: It’s only when the tide goes out that you learn who’s been swimming naked!

 5. ll says:

  @ tufkaj

  WEW NHG garantiestelling

  Per 31 december 2010 heeft de stichting € 128 miljard aan leningen gewaarborgd en bedraagt het fondsvermogen circa € 637 miljoen.

  En zoals nhz al zegt zijn ze dus in één klap failliet…..

 6. AVE says:

  Een marktpartij met een marktaandeel van 1,75 tot 2% is gemakkelijk in staat de marktprijzen een negatieve zin te verstoren.
  Ik betwijfel dus of die 20.000 woningen wel een belangrijke rol in de prijsdefiniëring voor anderen zullen gaan spelen.
  Tegen de tijd dat er ca. 60 tot 80 duizend woningen onder druk worden aangeboden, dan kan het wel eens heel snel omslaan.

 7. 406 says:

  Ondertussen:

  De deelnemers aan het programma “debat op 2” zijn ook bekend:

  http://debatop2.ncrv.nl/nieuwsblogs/discussiedeelnemers-eigen-huis-nu-kopen-of-voorlopig-nog-even-wachten

  Een bankster, de directeur VEH, een makelaar, en een sukkel die er in is getrapt :-).

  Als dat geen mooie televisie opleverd!

 8. V says:

  Een exponentiële groei aan negatief huizenmarkt nieuws. Mogelijk gaan we snel naar een flinke prijscorrectie zodat de markt weer kan gaan draaien.

 9. p.j.v.a. says:

  1 miljard afboeken??

  De waardebepaling van een hypotheekportefeuille is vergelijkbaar met die van een aandelenportefeuille:

  De waarde is gelijk aan de prijs van het laatst verkochte of geveilde aandeel!!

 10. VSH says:

  Goed nieuws dat moet worden afgeboekt. Jammer genoeg zullen de autoriteiten en belangenclubs wel weer wat nieuws verzinnen om de markt te frustreren

  @406

  Leuke gasten inderdaad bij debat op 2. Ik heb een leuk bericht achtergelaten.

  http://debatop2.ncrv.nl/nieuwsblogs/discussiedeelnemers-eigen-huis-nu-kopen-of-voorlopig-nog-even-wachten

 11. tufkaj says:

  VSH: Ik heb een leuk bericht achtergelaten.

  ik nu ook 🙂

 12. RealisT says:

  Was onze vriend dr. t niet altijd degene zou stug volhield dat het betalingsachterstanden en mogelijke uitzettingen in NL heel erg meeviel. Ik ben benieuwd wat voor een draai hij hier nu weer aan gaat geven.

  Voor de rest van ons met een gezondere blik op de situatie: het net begint zich nu echt te sluiten. Het is bijna over en uit voor de NL huizenmarkt!

  2012 = Houston we are F**KED!

 13. Juan Belmonte says:

  Marketwatch: ‘kicking the can down the road’ kan niet voor eeuwing doorblijven gaan

  Inmiddels is dan ook bewezen in de praktijk om er maar weer een De Kort uitspraak tegenaan te werpen dat struisvogels drie jaar zonder eten kunnen. 😛

  Maar ja in sommmige werelden hielden volgens insider iedereen iedereen voor de gek het was bij wijze van grappen één grote cabaretvoorstelling.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

 14. Juan Belmonte says:

  AVE: Ik betwijfel dus of die 20.000 woningen wel een belangrijke rol in de prijsdefiniëring voor anderen zullen gaan spelen.

  Om er nogeen De Kort uitspraak tegenaan te werpen: in een neergaande markt bapeln marginale kopers de prijs.

  Er was daarom ook zoveel aan gelegen om alle mogelijke kunstgrepen uit de kast te halen om prijsdalingen tegen te gaan.

  NHG naar 5 miljoen was dan weer een stap te ver (hoewel zelfs ene Juan het aanraadde) 🙂

 15. Juan Belmonte says:

  V: Een exponentiële groei aan negatief huizenmarkt nieuws. Mogelijk gaan we snel naar een flinke prijscorrectie zodat de markt weer kan gaan draaien.

  Geen schijn van kans.
  Zo werkt het niet in de polder, kunnnen we wel stellen na 3 jar deze blog, het gaat zeker en vast nog minimaal 5 jaar duren.

  This is Holland 🙂

 16. Juan Belmonte says:

  RealisT: Was onze vriend dr. t niet altijd degene zou stug volhield dat het betalingsachterstanden en mogelijke uitzettingen in NL heel erg meeviel. Ik ben benieuwd wat voor een draai hij hier nu weer aan gaat geven.

  Tot nu toe had Dr t gewoon gelijk. Wellicht blijft het ook wel zo, moeilijk in te schatten wat de werkelijke situatie is.

  Los daarvan, los van het al dan niet uitstellen van executies, zijn huizen in Holland met een gemiddelde vraagprijs van 11 maal JanMo Bruto J.i. overgewaardeerd. En er zijn inmiddels in de nationale pers meerdere geluiden die die visie ondersteunen.

  Tot nu toe (de som van Ton) is wachten goed geweest voor -9% vraagprijsdaling en -4% k.k. Samen -13%. Het was dus niet zo’n slimme Z om op de 7 redenen van de NVM in te gaan.

  Hoe de toekomst verloopt kan alleen de tijd leren.

 17. Juan Belmonte says:

  406: De deelnemers aan het programma “debat op 2″ zijn ook bekend:

  Discussie nog steeds niet gezien, geen interesse ook want daar zal de èchte discussie niet plaatsvinden, die loopt al een jaar of 3 alhier 🙂

 18. Juan Belmonte says:

  @adamus

  Het orgel, het is het orgel in de 8ste van Mahler.

  Wat men kwijt is
  kan men ook weer vinden

  😛

 19. lorenzo says:

  Juan , ik denk dat het echte debat zich nu op straat afspeelt . Iets van ‘occupy’ . Immers, genieten van instortingen impliceert gewoon betalen door jouw / jullie en mij vanaf nu.

 20. AVE says:

  @Juan B.
  Natuurlijk bepalen marginale kopers de prijs, maar mits het aanbod daar is. Het heeft er alle schijn van dat dat zal gaan gebeuren, maar dat is op het moment niet zo.

  Pas op het moment dat 1,75% tot 2% van de aanbieders “kantelen”, d.w.z. de prijzen aanpassen aan datgene wat de kopers als realistisch ervaren, dan gaat het hek geleidelijk van de dam.

  Volgens mij ervaren ze dat in Spanje ook zo. Daar proberen ze de schade nog in te perken door hoge hekken om onverkochte nieuwbouwwijken te zetten. Die woningen worden zelfs niet eens te koop aangeboden!

 21. Juan Belmonte says:

  lorenzo: genieten van instortingen

  Dat zijn uw woorden, niet de Juanne.

  Laten we het zo formuleren dat het kunstmatig oppompen van huizenprijzen en het instandhouden hiervan met kunstgrepen op de lange termijn onverstandig is. Dat is een oordeel, dat, nu zeker met een toegenomen concurrentie om welvaart tussen het Westen en opkomende landen wellicht wat tijd en geduld vraagt om begrepen te worden.

  En begrijpt u Juan u.a.b. niet verkeerd: om statements als die van de heer Drs Maarten van Ploegeest blijft Juan schuddebuiken:
  Quote van de eeuw, Maarten van Poelgeest over de burger die zou moeten opdraaien voor verliezen op overgewaardeerd particulier vastgoed omdaati zo snel niemand ander zou weten om de rekening te voldoen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

 22. Juan Belmonte says:

  AVE: @Juan B.
  Natuurlijk bepalen marginale kopers de prijs, maar mits het aanbod daar is. Het heeft er alle schijn van dat dat zal gaan gebeuren, maar dat is op het moment niet zo.

  Met 250.000 woningen op Funda en 300.000 op Jaap.nl lijkt er voldoende aanbod.

  Het is een kwestie van tijd tot men zich realiseert dat hoe langer men wacht hoe lager de prijs.

  Maar de makelaars zenden nog steeds andere boodschappen uit en de VGH is de banken tijdens publieke audiënties aan het uitfoeteren dat ze meer risico moeten nemen. (de planeet Zork voorstelling).

  Kortom iedereen wijst nog steeds ander richtingen aan dan prijsverlaging.

  Dat gaat al met al in de polder nog -schat Juan nu in (zonder bronvermelding) zo’n 5 jaar overheen. Zeg maar een gokje 😛

 23. lorenzo says:

  Juan Belmonte: Dat zijn uw woorden, niet de Juanne.Laten we het zo formuleren dat het kunstmatig oppompen van huizenprijzen en het instandhouden hiervan met kunstgrepen op de lange termijn onverstandig is. Dat is een oordeel, dat, nu zeker met een toegenomen concurrentie om welvaart tussen het Westen en opkomende landen wellicht wat tijd en geduld vraagt om begrepen te worden.En begrijpt u Juan u.a.b. niet verkeerd: om statements als die van de heer Drs Maarten van Ploegeest blijft Juan schuddebuiken:Quote van de eeuw, Maarten van Poelgeest over de burger die zou moeten opdraaien voor verliezen op overgewaardeerd particulier vastgoed omdaati zo snel niemand ander zou weten om de rekening te voldoen.huizenmarkt-zeepbe…atten/#comment-84988

  Tja je beperkt je tot huizen , er is meer nu . Je enthousiasme is aanstekelijk maar de rekening gaat komen , en ach dan ook maar het plein op , als het volle besef er is.

 24. Juan Belmonte says:

  lorenzo: de rekening gaat komen

  Eens.

  Gratis cabaret kan wel eens niet gratis blijken en dan is de lol er wellicht af.

  Maar dat verandert de situatie niet van de Hollandse Huizenmarkt, die is gegeven met:
  – ruim het BNP aan Nationale Hypotheekschuld (>630 Miljard euro)
  – 11 maal JanMo bruto als gemiddelde vraagprijs
  – 250.000 aanbod (300.000 volgens Jaap) zeg 6% van de koopwoningen
  – de gewoonte om huizen gesubsidieerd (HRA) te leasen (aflossingsvrij) ipv te lenen en terug te betalen.
  – HRA die bungelt naar de erkenning datti eraan gaat.
  – een rente die ooit stijgt

  Don’t shoot one of tghe messengers, hier hadden mensen in publieke dienst al veel eerder en veel harder voor kunnen en J.i. moeten waarschuwen.

  Vamos a ver y veremos.

 25. hugo says:

  Assagne is een tool als je het mij vraagt.

 26. Scheefwoner says:

  Als je spaart voor de aankoop van een huis kun je beter je geld in een oude sok stoppen dan op de bank zetten. Waarom dan? Welnu, als je het geld op de bank zet krijg je ten eerste een schijntje aan rente maar belangrijker: door het niet op de bank te zetten krijgen de banken niet de mogelijkheid om het te leveragen met een factor 15 / 30. Als iedere spaarder dit zou doen dan zullen de huizenprijzen aanzienlijk dalen want het wordt immers moeilijker en vooral duurder om geld te lenen van de banken. (minder leverage door minder spaargeld & groter eigen vermogen aanhouden volgens Basel 3 dus geld uitlenen wordt duurder)

  Gevolg: grote huizenprijsdaling die dan een ruimschootse compensatie geeft voor de gederfde renteinkomsten die je in je oude sok bent misgelopen.

  Niet alleen banken kunnen trucjes bedenken.

 27. AVE says:

  @scheefwoner
  Ik ben het wel met je eens, maar ik zie het stallen van geld bij een bank ook een beetje als een verzekering tegen brand en diefstal. Dat laatste is weliswaar een stekelig thema, maar toch.

 28. Scheefwoner says:

  Kopie uit bankzaken:

  Quote

  Stel u plaatst EUR 100.000,- op een spaarrekening bij een bank. U ontvangt hiervoor 2% rente per jaar ( EUR 2.000). In het fractional reserve banking systeem is het niet zo dat de bank hiervan dan EUR 93.000 uitleent en EUR 7.000 in kas houdt. Nee de bank kan hiermee EUR 1.428.571,- aan nieuwe leningen creëren. Als de bank dit bedrag uitleent tegen een rente van 5% ontvangt de bank dus EUR 71.428,- rente per jaar tegenover de spaarder die EUR 2.000,- ontvangt. U vraagt zich wellicht af waar komt dan dat extra geld vandaan dat de bank uitleent? Dat wordt eenvoudig gemaakt door enkele getallen in de elektronische boekhouding van de bank in te voeren waardoor het op de balans vanuit het niets verschijnt. Dit geld kan vervolgens in het economische verkeer door de lener worden gebruikt om bijvoorbeeld een huis aan te kopen. Het huis komt als onderpand voor de lening ook op de balans van de bank te staan. Door dit systeem geeft ook al een ‘kleine bankrun’ waarbij een spaarders hun geld willen opnemen een groot probeem omdat de bank werkt met een hefboom effect van een factor 15 tot 30.

  unquote

  die bovengenoemde 7000 euro = de 7% volgens Basel 3 (norm over 8 jaar)

 29. AVE says:

  Nog even een aanvulling, als we nu met zijn allen besluiten om in december ons geld bij een een dezelfde bank onder te brengen, dan denk ik dat inderdaad de pleuris uitbreekt en je geld staat toch veilig (mits het niet meer dan € 100.000,= is).

 30. Scheefwoner says:

  arbeid = geld

  bankiers = fraude

  Occupy Wall street

  spread the word

 31. Steven says:

  aan scheefwoner

  Mijn ritueel elke maand is: alle rekeningen betalen en de rest cash er afhalen. Moet ik toch nog iets overboeken, dan zijn er bij de bank automaten waar je je cash inlegd en binnen de seconde staat het weer op je rekening.

 32. Steve says:

  @31 Scheefwoner

  Daar zit ik dus ook aan te denken. De volgende vraag is natuurlijk of je dan voor cash kiest of PM. Het is natuurlijk niet voor niets dat het oproepen tot een bankrun strafbaar is gemaakt. Stel je voor dat het plebs aan de knoppen van het grootkapitaal gaan zitten! Het volk moet gewoon sparen en smoelen en genoegen nemen met wat de hoge heren daar tegenover stellen aan rente.

  Maar als je kunt sparen kun je jezelf natuurlijk ook afvragen of je niet teveel werkt. Met werken draag je ook bij aan het in stand houden van de status quo b.v. door belasting te betalen. Door minder te werken wordt arbeid ook schaarser dus duurder waardoor de machtsverhoudingen tussen arbeid en kapitaal verbeterd.

  Mijn inzet zou zijn minder werken voor een groter deel van mijn eigen gebakken taart.

 33. Scheefwoner says:

  @ steven

  Ja aan geldstortautomaten geen gebrek hier. Binnenharken voor de banken zonder personeelskosten.

  @ steve

  Iedereen moet opportunistisch te werk gaan. Wil je minder werken dan zou menigeen het spaargeld ook niet opgeven aan de belasting. Wil je er ooit een huis van kopen dan moet je het wel opgeven anders is het geld bij aankoop van dat huis ineens zwart geld. Echter, als je het opgeeft aan de belasting moet je 1.2% vermogensrendementsheffing betalen over geld dat geen rendement heeft. Dus alles naar een bank, zoals AVE zegt is ook een goed idee.

 34. Steven says:

  aan Steve

  minder werken voor een groter deel van mijn eigen gebakken taart… ha ha. Ik blijf gewoon 40 uur per week werken, maar besteed het anders dan in een niet-crisis. Overigens nu een programma over de huizenprijzen op net 2. (veel dom gel.l natuurlijk weer)

 35. Patrick says:

  Het debat op tv2 was echt weer van niveau NUL. Tenenkrommend.

  Eigenlijk komt t erop neer dat je nog steeds niet over prijsverlagingen mag praten, want dan doe je aan doemdenken.

  Nee dan kun je beter voor 95 euro een wichelroedeloopster je huis binnen halen.

  Man man, wat erg.

 36. Juan Belmonte says:

  Patrick: Nee dan kun je beter voor 95 euro een wichelroedeloopster je huis binnen halen.

  🙂

  De volgende stap wordt een wichelroedeloper die ook appeltaart kan bakken (voor tijdens de volgende succesvolle Openhuizendag) en dan pas dan ….

  8)

 37. asd says:

  O…ik dacht dat het een aflevering van Koefnoen was…
  🙂

 38. Steven says:

  aan Patrick

  een vrouw: eerst lenen de banken heel veel uit en nu niet meer zo veel. Heb liever dat ze wel weer veel uitlenen. (dat nivo) meer was het niet.

 39. Patrick says:

  Ja Juan, jij was het toch die altijd zei “komt u over een jaar maar terug…”.

  Ik denk dat je gelijk hebt; dit eigenwijze volkje gaat pas bewegen als de nood aan de man is.

  En dan is het natuurlijk weer van “wij zijn geschokt, wie had dit ooit kunnen zien aankomen”.

  Pfft, wat een aanfluiting, de kerel die begon over overgewaardeerde huizen werd gewoon letterlijk weggehoond. Ze denken gewoon ECHT dat het wel weer goedkomt als we allemaal ons te koop staande huis nog even een extra verfje geven.

  I give up, ze moeten maar voelen.

 40. Long Time Lurker says:

  Echt te bizar voor woorden net dat programma.

  HET IS ABSOLUUT GEEN BUBBLE

  IK KOOP EEN HUIS OM IN TE WONEN
  NIET OM WINST OP TE MAKEN
  WEL IS HET VOOR MN PENSIOEN.

  Wat een emoties de hele tijd. Enige wat ik dacht is dat de markt nog wel veel harder kan vallen straks dan men denkt, als de realiteit in slaat.

 41. Juan Belmonte says:

  asd: O…ik dacht dat het een aflevering van Koefnoen was…

  Volgende NVM Motto (slimme taart):
  Verlaagt uw vraagprijs
  het scheelt u jááren appeltaart bakken

  Maar nogmaals er moet nog hééél wat water door de Maas alvorens dit door de communicatieprofs van de makelvrinden tot nieuwe leus gepromoveerd wordt 🙂

 42. Steve says:

  @Scheefwoner & Steven

  Het probleem is dat een ruim aanbod van arbeid je eigen onderhandelingspositie verzwakt. Waarom denk je dat alle regeringen de afgelopen decennia zo gehamerd hebben op een verhoging van de arbeidsparticipatie: “werk, werk, werk”

  Half Nederland is in de fuik gezwommen waarbij beide partners gedwongen werken om zich een aflossingsvrij vinex hut te kunnen permiteren.

  Ik heb niets tegen werken maar wel als dit neerkomt op loonslaaf zijn:
  A. het merendeel moet je inleveren (totale belastingdruk)
  B. je wordt gedwongen 3x teveel te betalen voor een dak boven je hoofd

  In andere tijden noemde men dit soort mensen horigen:
  “De horigen waren boeren die bepaalde verplichtingen hadden tot een heer. Horigen waren geen eigenaar van hun grond, maar ze hadden bepaalde gebruiksrechten. In ruil daarvoor hadden ze verplichtingen die konden bestaan uit het afdragen van een deel van de oogst of het verlenen van bepaalde diensten (hand-en-spandiensten).”

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Horigheid

  Mijns inziens zitten veel mensen in NL in een vrijwel gelijke situatie:
  – aflossingsvrije vinex hut
  – lease auto
  – verplicht bijdragen aan pensioen piramide spel
  – …

 43. asd says:

  Wat een giller die vrouw van Vereniging Geleend Huis!

 44. Long Time Lurker says:

  Wat wel aardig was, was dat die arie boomsma (die er overigens helemaal NIETS van begreep) wel er eerlijk voor uitkwam dat hij zijn huis mede had gekocht om er een lekkere winst op te maken.

 45. V says:

  Is er geen wet die Mevrouw Pernot een mediaverbod op kan leggen?
  Een viswijf op de markt is nog beschaafder dan deze schreeuwend verwende babyboomer.

  Van een debat was niet echt sprake. Elke rake opmerking werd overschreeuwd en/of genegeerd. En die Arie laat het nog toe ook in plaats van dat hij als een goede interviewer de vinger op de zere plek legt en door vraagt. De ‘waarom niet gewoon zakken in prijs’-vraag werd goed vermeden.

  Maar Feng Shui was natuurlijk wel een schot in de roos! Misschien dat ik me daar eens in ga verdiepen: 95 Euro per uur is natuurlijk goed verdienen. Groot marktpotentieel. Briljant!

 46. Juan Belmonte says:

  Patrick: Ja Juan, jij was het toch die altijd zei “komt u over een jaar maar terug…”.

  Juan haalt links en rechts door elkaar …. maar nu u dat zo stelt: het komt best bekend voor 🙂

  (P.S. gejat uit een fantastische voorstelling van Freek de Jonge, de koning van de polderkomieken).

 47. Steven says:

  overigens vanuit TA (technische analyse van een grafiek) gezien, was er een heel scherpe top na een onwerkelijke stijging dus gaat het normaal gesproken net zo hard omlaag. na dat programma te hebben gezien met die zwetende huizenbezitters ben ik er wel zeker van. 🙂

 48. Long Time Lurker says:

  Ik zag daar vooral een zaal vol handelingsonbekwame mensen zitten. Die mensen zouden echt iemand aangesteld moeten hebben die hun financiele beslissingen voor ze maakt want zelf doen ze maar wat in ieder geval.

 49. Patrick says:

  @44 Ja, en die ene vrouw met dat brilletje:

  “ik heb echt alles gedaan om mijn huis te verkopen, echt ALLES!, ik ben radeloos en weet niet meer wat te doen!”

  Vraag van presentator: “ben u al met de prijs gezakt?”

  Vrouw:”nee dat weiger ik”

  I rest my case

 50. Juan Belmonte says:

  asd: Vereniging Geleend Huis

  Helemaal goed !

  De Vereniging van Eigen Huizen bezitters heeft het over een EIGEN Huis ?

  Zij leasen Huizen.
  Zij lenen huizen met een gesubsidieerde (HRA gehalveerde en toch al historisch lage) rente en lossen niet eens af.

  Hoezo Eigen Huis ?

  “Aflossen is onwenselijk” Tssss, die gasten doen echt alles om Hogehuizenprijsteminnen (mooie voor scabble).

  VEH = VGH

  Vereniging
  Geleased
  Huis

 51. Long Time Lurker says:

  Het is volgens die mensen ook geen bubble omdat iedereen een huis nodig heeft.

  Iedereen heeft ook aandelen nodig voor zijn pensioen maar dat kan wel in waarde dalen?

  Deze mensen kunnen niet anders doen dan LIEGEN en dat is het ergste veel mensen worden op deze manier er ingeluist.

 52. asd says:

  Leuke reacties van jullie, jongens! Een ouderwets cabaretavondje. Zometeen de echte Koefnoen en daarna Dit was het Nieuws.

 53. Marc says:

  Ook ik heb dankzij de tip in dit forum gekeken naar dat belachelijke programma. Ik werd er zo simpel van dat ik onderstaande reactie maar in het forum van dat programma geschreven heb:

  Ik heb net het debat gezien en alles wat Marlies zei was tenenkrommend. Ik kreeg zelfs last van een Louis van Gaal momentje, ben ik nu zo slim of zijn jullie nu zo dom.

  Alles wijst er op dat de zeepbel langzaam gaat leeglopen. Het ontkennen hiervan door o.a. Marlies is eigenlijk crimineel. Hoe kan je volhouden dat in een markt waar:

  * het aantal te koop staande woningen meer dan 250.000 is;

  * de financieringsmogelijkheden minder zijn geworden;

  * een recessie dreigt;

  * de vergrijzing nadert;

  * er geen zekerheid meer is op overwaarde binnen 5 jaar;

  * er een schip van executieveilingen aan dreigt te komen,

  de woningmarkt slechts een vertrouwenscrisis is? En dan ondertussen ook nog heel verontwaardigd zijn op uitspraken van economen die het wel snappen en aangeven dat er nog 20% – 30% af moet.

  Of ze is ontzettend dom of ze snapt het wel en ze liegt dat ze barst omdat ze een belangenclub vertegenwoordigd.

  We moeten terug naar een tijd dat kopers eerst zelf geld moeten sparen zoals in Duitsland en dat er 100% afgelost wordt (de verplichte annuiteitenhypotheek zou een goede maatregel zijn).

  Dan kan het hypotheekrente verschil tussen Duitsland en Nederland ook verdwijnen omdat de risico’s voor de hypotheekverstrekkers minder is.

  Daarnaast moet de gemeenten stoppen met het bepalen van de grondprijs door het toepassen van residuele grondwaardebepaling. Dat houdt in, wat kan ik voor een woning vangen, trek daar de prijs van de bouwkosten vanaf en het restant is dan de grondprijs.

  De grote schuldige van de gecreëerde zeepbel zijn wat mij betreft dan ook vooral de gemeenten en de politiek die ooit de aflossingsvrije hypotheek heeft toegestaan.

  Dit tesamen heeft de zeepbel in de hand heeft gewerkt.

 54. Patrick says:

  @Marc Je vergeet een mogelijkheid:

  Ze is dom EN ze liegt voor een belangenclub.

 55. Steven says:

  Steven aan Steve

  ben het met je eens. Ik spaar daarom oud nederlands geld (zilver). Om te zien wat dat waard was toen edelmetaal nog geld was kan je bijv. kijken naar deze site hieronder:

  http://books.google.nl/books?id=UW5UY6_h7GgC&pg=PA164&lpg=PA164&dq=gemiddeld+inkomen+1960&source=bl&ots=X5HxCe4RL0&sig=etaVFhahs5E9IcAZR4uijB1cAp0&hl=nl&ei=dsqZTpXQBovm-gb015jLBQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10&ved=0CFoQ6AEwCQ#v=onepage&q=gemiddeld%20inkomen%201960&f=false

  komt er op neer dat 1 zilveren gulden per dag echt goed betaald was. Dus zorg voor jezelf en koop edel voorlopig. Zakken de huizenprijzen in tot aanvaardbare nivo’ s dan koop ik weer een huis. (klinkt allemaal simpel , maar moet zelf nog een belastingschuld afbetalen en zo: life is not simple)

 56. Marc says:

  @patrick 😉
  Dan hebben we een nieuwe poll
  Marlies is:
  a)alleen maar ontzettend dom;
  b)dom en crimineel;
  c)crimineel.

 57. Loki says:

  Haha,

  Ook net gekeken. Inderdaad tenenkrommende televisie die Marlies van VEH. Als ik lid was van die club zou ik per direct mijn lidmaatschap opzeggen. Ongelooflijke domme uitspraken.

  En ook leuk hoe mensen zichzelf tegenspreken: huis kopen is/was geen belegging; ja had het wel gekocht als oude dag voorziening; ja zag het wel als investering maar belegging nee 😉

  Maar goed, ik zou maar vooral de vraagprijs niet verlagen, kun je over een jaar of 6 rekenen op 20% kostendaling. Of natuurlijk 15 jaar wachten totdat het huidige prijsniveau weer bereikt is. Reken vooral ook even uit wat je dat aan hypotheeklasten en onderhoud gaat kosten 😉

 58. Patrick says:

  @ Marc, ik wil haar nog wel meegeven dat de score die ze op dit forum gaat halen waarschijnlijk niet representatief is voor Nederland als geheel…

 59. Loki says:

  @58

  🙂

  Ik ga toch maar voor optie a. Als domheid een misdaad was zouden gevangenissen overvol zitten.

  Imho heeft ze zichzelf en de VEH volkomen belachelijk gemaakt. Ik zag zelfs huizenbezitters in de uitzending lachen om haar domme uitspraken…

 60. asd says:

  Nóg een tip beste huizenverkopers,maak uw tuin winterklaar:
  http://www.youtube.com/watch?v=7j8cKvJTeKU

 61. Cinelux says:

  31 Scheefwoner: Heb ik ook gedaan, ten eerste omdat ik de banken niet meer vertrouw.Een bank “holiday” is geen uitzondering in de geschiedenis.Is altijd handig niet afhankelijk te zijn van een paar digits in een computersysteem.

  Het is ook nooit verkeerd de massa voor te zijn, heb ik twee jaar geleden ook gedaan om toen mijn huis te verkopen 😉

 62. Juan Belmonte says:

  asd,

  🙂

  Neutronenkorrels.

  Goeie humor is tijdloos.

 63. Dawg says:

  @55 marc

  Ik vermoed dat de gemeenten maar al te graag zullen afstappen van de residuele grondwaardebepaling op het moment dat de prijzen van onroerend goed stevig in elkaar ploffen. Komt er vast wel een gehaaid boekhoudertje met het idee de grond voortaan te waarderen tegen “historische verwervingsprijs” o.i.d.

  Wees dus maar voorzichtig met wat je wenst.

 64. AVE says:

  @Dawg

  Het zou mij niet verbazen dat men van plan is de HRA op redelijke korte termijn af te schaffen, de onroerend zaak belasting voor alle woningen (nu ook huurwoningen en leegstaand) te herzien door een combinatie van m³ en m². Tevens zal het huidige inkomstenbelastingsysteem aangepast worden. De tarieven op de opeenvolgende schijven worden voor de eerste twee schijven iets lager, de belastingvrije voet wordt iets langer (wens van de SGP)en er komt een extra schijf bij (waarschijnlijk om de hogere inkomens zwaarder te belasten).

 65. Steven says:

  aan AVE

  maakt allemaal niet uit. richting is al lang gezet. De huizenprijzen dalen. (regeltjes en bla bla helpen niets)

 66. asd says:

  Die meneer, die vanavond het programma presenteerde, had die nou allemaal huizenaanbiedingen op zijn armen staan?
  Zag ik nou ergens achter zijn ellebogen staan: “Verkocht. Helaas, te laat?”

 67. w. says:

  Geweldig, dat debat op 2.
  Toen die feng shui gast in beeld kwam haakte ik toch echt af hoor.
  Ik kijk morgen wel verder. Marlies zegt dat de verwachte daling nergens op gebaseerd is. Wat een oliebol. Haar argumenten zijn het is doemenken, en we moeten maar gaan hopen (hopen doe ik alleen op de wc). Wat een argumenten zijndat. Feit is wel dat er een woningvoorraad is van jaren, en dat de bevolking krimt. waar hebben we al die huizen voor nodig? wacht maar tot de huizen nog geen stuiver meer waard zijn. Over een halve eeuw is hier wonen gratis, (en is er geen regering meer).

 68. w. says:

  Als ik in die zaal zat zou ik tegen de mensen willen zeggen dat hun huis helemaal niets waard is.
  (horen ze toch niet want ze hebben een plank voor de kop/oostindisch doof). Het huis is waard wat de gek er voor geeft. Voor mij is hun huis niets waard. Ik hoef het niet. Misschien heeft het voor de eigenaren een emotionele waarde maar ze willen er zelf vanaf dus lijkt het mij dat het voor hun zelf ook niets waard is.

 69. Steven says:

  aan w. ha ha ha zo’n negatieveling als jij ben ik hier nog niet tegen gekomen, maar ergens heb je gelijk. 🙂

 70. asd says:

  @69, 70 (w.)

  Inderdaad, sinds ik een makelaar heb horen zeggen “een huis is waard wat de gek er voor geeft” hangt het er maar vanaf hoeveel gekken er zijn die bijvoorbeeld in het pittoreske Ede (waar ligt dat?) nog een huis kopen.

  Over 50 jaar is er misschien geen regering meer, maar ook geen land en kunnen onze oosterburen langs de zee fietsen.

 71. Juan Belmonte says:

  On-topic (en zeer waarschijnlijk ontbrekend in het debat op 2 die Juan niet heeft gezien).

  Wellicht krijgen we een update over de zogenaamde akte van onherroepelijke volmacht

  Okkie wees er vorig jaar op.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-11-2010/de-huizenmarkt-stort-in-2011-weer-in/#comment-56853

  Directe link
  http://www.eenvandaag.nl/economie/36759/banken_houden_huizenbezitters_met_schulden_in_greep

  We zijn nu een jaar later dan de uitzending en 7 jaar na de VPRO uitzending met de heer Peter Sisselaar.

  Bovenstaande akte van onherroepelijke volmacht verklaart waarschijnlijk de statussen “gegund” versus “veiling” (geboden maar niet verkocht) op http://www.veilingbiljet.nl.

  Als bovenstaand bericht in het AD ook inhoudelijk echt klopt (20.000 woningen is wel erg veel voor het gevoel, dat is bijna 10% van wat te koop wordt aangeboden, maar het is ook weer niet volledig onmogelijk).

  Ook zeer waarschijnlijk hebben allerlei speculanten dergelijke huizen gekocht, grotere en kleinere partijen die huizen onderhands of op veilingen kochten. Eens raakt ook die buffer verzadigd en die huizen hebben geen eindbestemming en komen dus ook weer op de markt.

  We zullen zien.

 72. Juan Belmonte says:

  Laten we constateren dat het kunstmatig uit de markt houden van woningen twee effecten heeft:
  – tijdelijk is een woning niet beschikbaar voor de prijs die de markt er voor biedt, een buffervoorraad wordt gevormd
  – op de lange termijn zal de buffer leeglopen.

  Minus 38% is volgens de Erasmus Universiteit in Rotterdam het verschil tussen de gemiddelde vraagprijs en de gemiddelde transactieprijs bij gedwongen verkoop.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-12-2010/prijs-nieuwe-woning-daalt-fors/#comment-57883

 73. Juan Belmonte says:

  Die minus 38% komt van een post van ll.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-11-2010/banken-weten-met-nieuwe-truc-executies-te-vermijden/#comment-55266

  Helaas is de link naar http://www.notaris.nl niet meer beschikbaar.

  Juan heeft wel commentaar op dat bericht gegeven en de originele tekst staat er dus ook, alleen ditmaal op deze blog:

  Onlangs kwam de Erasmus Universiteit in Rotterdam naar buiten met de voorlopige resultaten van een onderzoek naar executieveilingen. Daaruit bleek dat de veilingopbrengst van huizen gemiddeld 38 procent onder de marktwaarde ligt.

  Juan heeft nu eenmaal de gewoonte om doeken en dingen om te draaien:
  De werkelijke vrije-marktwaarde bij veilingen ligt 38% lager. Men kan dus ook gerust stellen dat een daling van 38% de markt weer op gang kan komen, dan komen we op Duitse niveaus

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-11-2010/banken-weten-met-nieuwe-truc-executies-te-vermijden/#comment-55315

  Het blijft wel handig om bronnen te vermelden, zoo vindt men nog eens wat.

 74. Double D says:

  Wat een slechte uitzending van Debat op 2. Half uur weggegooide tijd.

 75. lorenzo says:

  Juan Belmonte,

  Nogmaals Juan : je beperkt je tot de huizenmarkt , dat wordt vanaf nu een bijzaak. Het echte debat speelt zich hier niet af maar nu op straat en die hebben het dus niet alleen over huisjes; ze zijn al iets verder.

 76. MikeStrike says:

  voor mensen die de aflevering willen bekijken:

  http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1113621

 77. R-KNOW says:

  slechte uitzending gisteravond.

  -De presentator was slecht geinformeerd.

  -er kwam geen debat op gang omdat er te veel mensen/partijen er bij aanwezig waren die even een one-liner er in willen gooien.

  -en dan heb ik het nog niet over de inhoud.

  Er werd geroepen dat vroeger te makkelijk krediet is verstrekt. Nu is het minder makkelijk (zoals gewenst) maar dat mag dan weer niet…euhhh euhhh.

  Zou graag willen weten wat voor een gevoel de gemiddelde kijker (dus niet ons) aan zo’n programma gaat over houdt.

 78. Scheefwoner says:

  Double D:
  Wat een slechte uitzending van Debat op 2. Half uur weggegooide tijd.

  @76 Double D, Mogge

  Ik heb de uitzending net in de herhaling gezien ter leering ende vermaeck. Wat is dat een ongelofelijk eigenwijze tulpentrut. Weer een die over een jaar of 3 geconfronteerd moet worden met haar uitspraken.

  Marlies Pernot nog meer vermaack: (laat dat leering maar weg)

  http://www.youtube.com/watch?v=1rZZc9OUQkQ

 79. tinus says:

  Als je ziet dat de verkopers zich inlaten met wichelroedelopers, weet je dat het spel gespeeld is.

 80. MikeStrike says:

  Double D: Ik vond het eigenlijk wel vermakelijk.

  Er vond vooral de opmerking van: “U wilt niet zakken in prijs, u bent asociaal want u houdt de woningmarkt op slot” wel erg vermakelijk. En ik ben het er ook mee eens.

  Ook de opmerking over “50% lucht” was dat… 😉

  Het geeft weer dat sommige belanghebbende echt een toneelstukje aan het opvoeren zijn, maar sommige verkopers beginnen het niet meer te geloven, op een enkele dromer na.

  Als je bedoeld dat het niets nieuws is onder de zon, dan ben ik het met je eens.

 81. tinus says:

  Mevrouw Pernot vindt de zeepbel bijna een luchtbel.

  Tja.

  Never underestimate the power of denial.

  En hoe snel ze riep dat de situatie anno 2011 anders is dan bij de laatste crash. Wanhopig…

 82. R-KNOW says:

  @83 ze dacht waarschijnlijk dat de situatie anno 2011 inderdaad anders is, omdat de situatie nu erger is dan toen

 83. lorenzo says:

  MikeStrike: voor mensen die de aflevering willen bekijken:beta.uitzendinggem…afleveringen/1113621

  Ik zou gewoon een (verjaardags)feestje gaan bezoeken , wordt de show in de regel ook herhaalt….

 84. Juan Belmonte says:

  MikeStrike,

  Dank, toch een goed advies van een makelaar, over marktconform.

  Op 17:46.

  Essentie in een dalende markt is om nèt iets goedkoper te zijn dan ander aanbod dat wèl verkocht wordt.

  Dus niet kijken naar wat er aangeboden wordt, maar naar wat er echt verkocht wordt.

  Voor alle duidelijkheid: voor verkopers werkt Geduld, komt u volgend jaar maar terug dus niet echt want de rest van de markt die wèl zakt is dan alweer verder omlaag.

  Juan heeft ook iets nieuws ontdent: de Feng Shui adviseur (die kennen we bij het stierenvechten niet, het lijkt Juan ook levensgevaarlijk om wichelroedelopen in de arena te praktiseren, don’t try this at home (voor Juan dan))

  Inhoudelijk het Fengh Shui advies:
  Je moet iets aan de trapleuning doen, … ik denk dat de energie dan een heleboel opknapt.

  In de huidige situatie met een gemiddelde vraagprijs van 10 maal JanMo is de Feng Shui adviseur wellicht het beste advies.
  Toch blijft het de vraag of de neutronenkorrels die Van Kooten en de Bie (post 62) niet een betere oplossing zouden kunnen zijn.

  Wie het weet mag het zeggen.

 85. MikeStrike says:

  @lorenzo

  Dat was jaren geleden zo, maar tegenwoordig hoor ik ze niet meer. Huis inmiddels 2 jaar in de verkoop, dubbele lasten, daar ga je niet over opscheppen.

 86. MikeStrike says:

  @Tinus

  Het zou mij niet verbazen als Mevrouw Pernot niet echt achter haar standpunten staat. Ik vind haar zo dom overkomen als ze haar belang verdedigd. Dat kan haast niet als je er echt achter staat.

 87. Juan Belmonte says:

  Scheefwoner,

  Haal anders de oprichtingspapieren er nog even bij

  Briljant, gratis cabaret in optima forma !

 88. Juan Belmonte says:

  Het zou ook leuk erg leuk zijn als we weer iets van de heer Mr G Hukker zouden mogen vernemen,vroeger was-i nog regelmatig in het nieuws met briljante analyses, het liefst in interview met een visie of liever nog met een terugblik op alle visies van 2007-2011: Slimme Z, 7 redenen om toen te kopen, etc 🙂

  VISIE van de NVM: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-10-2011/dolf-van-den-brink-huizenprijzen-20-tot-25-procent-te-hoog/#comment-89020
  VISIE van de VGH: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-10-2011/dolf-van-den-brink-huizenprijzen-20-tot-25-procent-te-hoog/#comment-89021
  VISIE van de regering: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-10-2011/dolf-van-den-brink-huizenprijzen-20-tot-25-procent-te-hoog/#comment-89022

 89. Juan Belmonte says:

  NOg een jaar geleden spinden de makelaars er lust op los.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-09-2010/grondopbrengsten-eindhoven-76-mln-lager-dan-begroot/#comment-52030

  Het blijft opmerkelijk dat al die links die Juan toen posste allemaal niet meer werken, het is maar goed dat er nog wat teksten van toen hier staan 🙂

 90. Juan Belmonte says:

  Wie een zwak hart heeft leest het volgende niet:

  08.12.2009 – Uit jaarlijks onderzoek in opdracht van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) door Maurice de Hond blijkt dat 64 procent van de Nederlanders denkt dat de prijzen van koopwoningen volgend jaar gelijk zullen blijven of zelfs stijgen.

  http://www.huurwoningen.nl/nieuws/8/huizenprijs-zal-wellicht-stijgen/

  Jammer dat we nu zo weinig hiervan horen, zou die 64% uit begin 2010 nog steeds dezelfde mening hebben ?

 91. huizenhyper says:

  Golf van (gedwongen) verkopen?
  Die gaat er niet komen.
  De bank weet heel goed dat ze bij iedere gedwongen verkoop ongeveer 50k kwijt is op een veiling. Dat creeert een accuut probleem. Ieder huis dat op een veiling terecht komt zorgt ook weer voor een versterking van de dalende huizenprijs, waar de bank dan op een later tijdstip last van krijgt.
  Nee.
  Ik denk dat er een financieel innovatief product komt.
  Een product waarmee de bank het risico kwijt is, of waarbij het risico/verlies ver naar voren wordt geschoven.
  Denk bv aan het ondertekeken dat de bank recht heeft op 30% van je pensioen en AOW tegen de tijd dat dat aan de orde is.
  Tot die tijd mag de bewoner in zijn geleend huis blijven zitten, al of niet tegen een iets lagere hypotheekrente zodat alles nog net financieel gaat.
  Dit is niet bedoeld als grap.

 92. 406 says:

  huizenhyper:
  Golf van (gedwongen) verkopen?
  Die gaat er niet komen.

  Dan wens ik de banken veel succes, de 200.000 die nu betalingsachterstand hebben, zakken volgend jaar echt door het ijs met alle aangekondigde verhogingen/verlagingen (kinderopvang, zorgpremie, eigen risico, kinderbijslag om er een paar te noemen. Overal maar 1 of 2 tientjes, maar net genoeg om het laatste zetje te geven.

 93. nhz says:

  svg: Wie toevallig de pech heeft op zo’n piek in de woningmarkt in te stappen, heeft grote kans zijn of haar hele leven te moeten werken voor een in waarde dalend bezit.

  yep, en wat was de hoogste piek aller tijden in de grafiek? rond 2009 (daarna geen updates meer gezien, maar ik schat dat we nog steeds rond de all time high staan). Overigens een verhaal van een aantal jaren geleden, grappig dat mensen dat nu gaan rondsturen 😉

  RealisT: Was onze vriend dr. t niet altijd degene zou stug volhield dat het betalingsachterstanden en mogelijke uitzettingen in NL heel erg meeviel.

  het valt mee als je een betalingsachterstand van minder dan een jaar gewoon géén betalingsachterstand noemt. Creatief boekhouden daar zijn d’n Ollanders kampioen in.

  Juan Belmonte: Kortom iedereen wijst nog steeds ander richtingen aan dan prijsverlaging.

  kortom: denial.

  ll:
  Assange ook het plein op

  telegraaf.nl/buite…_.html?sn=buitenland

  beetje link, er loopt vast 10-20% politie-provocateurs en geheime dienst tussen het publiek. Een incidentje is vlug geregeld.

  AVE:
  Nog even een aanvulling, als we nu met zijn allen besluiten om in december ons geld bij een een dezelfde bank onder te brengen, dan denk ik dat inderdaad de pleuris uitbreekt en je geld staat toch veilig (mits het niet meer dan € 100.000,= is).

  dat is het idee van ‘depositor activism’. Maar probeer het maar eens te organiseren zonder dat je de overheid op je nek krijgt, geen schijn van kans hier. Eerdere initiatieven om spaarders meer macht te geven zijn door DNB en politiek hardhandig de nek omgedraaid. Anderzijds, met die 30-100x leverage in NL ga ik likkebaarden van het idee hoeveel hypotheken ik via mijn spaarcentjes aan de balans kan onttrekken 😎

  Scheefwoner: Echter, als je het opgeeft aan de belasting moet je 1.2% vermogensrendementsheffing betalen over geld dat geen rendement heeft. Dus alles naar een bank, zoals AVE zegt is ook een goed idee.

  Als je flink wat spaargeld hebt (zoals de meeste ondernemers, vaak is het je pensioengeld etc.) dan heb je weinig keus. Alles onttrekken aan het banksysteem geeft vroeg of laat problemen, je kunt er dan in de EU niks meer mee doen. En zolang het ergens op de bank staat maak je verlies en spek je de bandieten in Den Haag 🙁

  Patrick: Het debat op tv2 was echt weer van niveau NUL. Tenenkrommend.

  blij dat ik geen TV heb, denial alom, het verbaast me niks; de vastgoed maffia heeft nog steeds de touwtjes strak in handen bij politiek en media. Zelfs als de bubble barst gaat het nog 10 jaar duren voordat de oorzaak benoemd mag worden, in speculatielandje nr. 1.

  Steven: een vrouw: eerst lenen de banken heel veel uit en nu niet meer zo veel.

  dit soort mensen verdient het gewoon om financieel uitgeschakeld te worden; hopelijk definitief, zodat ze niet nog meer schade voor de maatschappij veroorzaken.

 94. nhz says:

  Steve: In andere tijden noemde men dit soort mensen horigen:

  voor de goede orde: ze moesten indertijd doorgaans minder dan 10% van hun inkomsten (opbrengsten) afdragen. Er zijn hele oorlogen uitgebroken over een verhoging van deze horigen tax naar (meer dan) 10%. Terwijl de slaafjes van nu 40-50% heel normaal vinden, geef ze een smak HRA etc. terug en ze zijn zelfs enthousiast. Politiek en banksters zijn ver gevorderd in hoe je het gewone volk moet manipuleren.

  V: Een viswijf op de markt is nog beschaafder dan deze schreeuwend verwende babyboomer.

  lijkt me zo een passend boegbeeld voor de scheefleners vereniging.

  Patrick: Vraag van presentator: “ben u al met de prijs gezakt?”

  Vrouw:”nee dat weiger ik”

  Ik ken diverse van die types hier in de buurt; kapitale panden die al jaren te koop staan. Uiteindelijk zakken ze soms wat in prijs, maar altijd ver achter de markt aan. Wie het onderste uit de kan wil hebben …

  w.: Over een halve eeuw is hier wonen gratis, (en is er geen regering meer).

  net als in Detroit, voor wie nog wil?

  asd: Over 50 jaar is er misschien geen regering meer, maar ook geen land en kunnen onze oosterburen langs de zee fietsen.

  zoals ik wel eens zeg: de politiek geeft grof geld uit aan het boven water houden van de hypotheken, in plaats van het boven water houden van de huizen. Hoe dom kun je zijn met je ‘investeringen’…

  Scheefwoner: at is dat een ongelofelijk eigenwijze tulpentrut. Weer een die over een jaar of 3 geconfronteerd moet worden met haar uitspraken.

  grote kans op een mooie functie bij een bank, of misschien wel in het nieuwe kabinet. Daar moet je tenslotte bijna wel bewezen incapabel voor zijn.

  huizenhyper: Ik denk dat er een financieel innovatief product komt.

  een financieel innovatief produkt van de overheid dan zeker …

 95. FT says:

  @Juan (74) en anderen,

  Minus 38% is volgens de Erasmus Universiteit in Rotterdam het verschil tussen de gemiddelde vraagprijs en de gemiddelde transactieprijs bij gedwongen verkoop.

  Dat waag ik te betwijfelen. Van de 38% van de VRAAG(=wens)PRIJS misschien. Maar ik kom niet verder dan bijna 20% van de WOZ waarde. (Gemiddeld natuurlijk met uitschieters zowel naar boven als beneden)

 96. nhz says:

  wilson:
  Tienduizenden Spanjaarden uit hun huis gezet.

  nos.nl/video/30398…-hun-huis-gezet.html

  ik herinner me niet of het hier al langskwam, maar het FD schrijft over de betalingsachterstanden in NL dat – volgens een insider bij de banken – er nu al een paar honderdduizend hypotheken flink onder water staan, en dat bij een prijsdaling van 10% meer dan 1 miljoen mensen eigenlijk uit hun huis gezet moeten worden. Nou, die 10% daar lach ik om; ik denk dat ze blij mogen zijn met 40% prijsdaling vanaf nu. Wedden dat 1 miljoen executies dan nog veel te optimistisch zal blijken? Natuurlijk, de maffia in Den Haag zal wel iets bedenken waardoor het niet zo ver komt en de belastingbetalers en spaarders voor al die scheve hypotheken opdraaien, maar toch … Nederland is niet anders dan Spanje, alleen de manier waarop de huizenmarkt problemen weggepoetst worden is hier anders; en de ongekende medeplichtigheid van de media bij het geven van een verkeerde voorstelling van zaken.

 97. hugo says:

  nhz: ongekende medeplichtigheid van de media

  Ben knapen Staatssecretaris Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Oud-NRC Handelsblad hoofdredacteur. ”Knapen leidde krantenconcern PCM naar rand van de afgrond”. ”Ook de bonussen aan onder anderen Knapen waren volgens de Ondernemingskamer niet in overeenstemming met de code voor goed ondernemingsbestuur.” ”het bestuur van PCM Uitgevers tussen 2004 en 2007 wanbeleid voerde”
  Ook Bilderberger.

  Zie oa http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/beoogd_staatssecretaris_ben_knapen_onder_vuur/ en http://www.hpdetijd.nl/2010-10-12/het-probleem-ben-knapen

 98. papo says:

  De misère in Spanje beperkt zich niet allen tot de huizenmarkt. Naast >20% werkeloosheid is volgens onderstaand bericht is een kwart van de kinderen ondervoed. Ronduit schokkend.
  http://www.nu.nl/buitenland/2643022/kwart-kinderen-spanje-ondervoed.html

  In de US of A 1 op de 7 op voedselbonnen…
  http://abcnews.go.com/Business/surge-demand-food-stamps-united-states/story?id=14231657

  De westerse wereld komt niet echt uit de recesie

 99. papo says:

  Ik vind overigens 25% kinderen ondervoed erg veel. Worden we hier warm gemaakt steun actie voor Spanje…

 100. floor says:

  @nhz
  Ik zou me er niet druk om maken, die types vallen allemaal op hun smoeltje dadelijk.
  Meen iets gelezen te hebben over bezuinigingen en daardoor wegtrekkende bedrijven etc. in Zeeland?

 101. lorenzo says:

  102 NHZ , Nederland is macro economisch ,vooral betreffende de huizenmarkt lichtjaren verwijderd van Spanje . Feiten kennen…..

 102. Laten we hopen dat dat niet gebeurd

 103. svg says:

  Welcome to the USA, het land van de onbegrensde mogelijkheden ,ook deze mogelijkheid. http://tinyurl.com/3zp2tld

 104. Ma Ling says:

  wilson,

  voor eenieders bewustwording:
  iedere 8 minuten wordt een spaans gezin op straat gezet…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*