‘Prijs nieuwe woning daalt fors’

De prijs van nieuwe woningen in Rotterdam zal de komende jaren fors dalen. Er is zelfs een kostenreductie tot 25 procent mogelijk.

Dat verwacht de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (Wonen). Deze prijsdaling zal het gevolg zijn van een nauwere samenwerking tussen gemeente en bouw.

Volgende week zet Karakus (PvdA) de eerste stap naar betaalbaardere woningen in een overeenkomst met de corporatie ComWonen en aannemer Dura Vermeer Bouw Rotterdam. In deze overeenkomst staat dat de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (dS+V) actief wordt betrokken bij de planvorming voor de tweede fase van woningbouwproject Het Mooie Plan in Lombardijen.

Bouwplan

Als de gemeente vanaf het eerste begin meedenkt over een bouwplan, kunnen er afspraken worden gemaakt met bouwer, opdrachtgever en architect, waardoor fouten en vergissingen tijdens de bouw zijn uitgesloten. Dat voorkomt latere aanpassingen, scheelt tijdrovende procedures en vereenvoudigt de vergunningverlening. Karakus streeft naar een vergunningverlening binnen één week. Nu gaan daar vaak maanden mee heen.

Karakus’ uiteindelijke doel is, nieuwbouwwoningen voor een prijs van maximaal twee ton te realiseren. Hij wil dat bereiken door het ontwerp van woningen te standaardiseren.

De wethouder: „Je maakt één ontwerp voor buitengevel en dak en één ontwerp voor de complete afwerking binnen. Je kunt dan snel en efficiënt bouwen, want je hebt maar één keer een vergunning nodig en alle afmetingen en materialen liggen al vast.” Volgens Karakus hoeft deze werkwijze er niet toe te leiden dat straks overal in Rotterdam dezelfde huizen opduiken. „Je kunt verschillende pakketten bedenken en die onderling combineren.”

ComWonen en Dura Vermeer werken in Rotterdam al sinds 2008 aan een methode om de bouwkosten te verlagen en de kwaliteit te verhogen. Bij een eerder woningbouwproject in Lombardijen wisten de twee partijen al een kostenbesparing van twaalf procent te bereiken.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
64 comments on “‘Prijs nieuwe woning daalt fors’
 1. Marketwatch says:
 2. Get a Life! says:
 3. Get a Life! says:
 4. windmill says:
 5. Merijn Knibbe says:
 6. Nico de Geit says:
 7. Juan Belmonte says:
 8. Juan Belmonte says:
 9. MikeStrike says:
 10. MikeStrike says:
 11. Juan Belmonte says:
 12. Juan Belmonte says:
 13. Juan Belmonte says:
 14. Juan Belmonte says:
 15. Juan Belmonte says:
 16. Juan Belmonte says:
 17. Juan Belmonte says:
 18. Juan Belmonte says:
 19. MikeStrike says:
 20. Nico de Geit says:
 21. Dow Jones says:
 22. Dow Jones says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*