Jeroen Pauw : woningmarktexpert

In de uitzending van Pauw & Witteman over de woningmarkt bleek dat Jeroen Pauw één van de grootste experts van Nederland is.

Marlies Pernot, de algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis was gisteren ook te gast, ze maakte zichzelf wederom belachelijk.

Prof. dr. Peter Boelhouwer maakt zich vooral druk om de overwaarde van de babyboomers

Share Button
Tagged with: , ,
96 comments on “Jeroen Pauw : woningmarktexpert
 1. Claude says:

  Niet alleen Boelhouder maakt zich zorgen over overwaardes of kapitaal van babyboomers. Onze gesubsidieerde prof Eichholz denkt ook mee: http://www.z24.nl/analyse/artikel_321145.z24/Huizenmarkt__geld_moet_van_babyboomer_naar_starter.html . Simpele verlaging van de prijzen komt bij niemand op.

 2. eric406 says:

  Juan is er nog niet??

  Dan zeg ik het maar, weer een flinke portie gratis cabaret 🙂

 3. aleksandar says:

  Ik heb medelijden met de jongen die een 30m2 studio in Utrecht kochte op de hoogtepunt van de markt. Denk hier heel goed om: zich op 24 jarige leeftijd een ton in de schulden steken (en dan vrij zeker aflossingvrij voor een grote percentage). De gladde amsterdamse makelaar, zijn collegas en die trut van VEH zijn eigenlijk hier het (meest)verantwoordige – omdat je niet van een 24 jarige kan verwachten dat hij het verstandig doet. Denk aan de verhaaltjes van toen: “als je nu niet koopt ben je uit de markt forever” of “blijf 5 jaar en dan kan je verhuizen met de overwaarde en door inkomstendtijging” enzv. En natuurlijk gaat iemand die net zijn tienerjaren voorbij is daar heel makelijk intrappen.

  De oudere dame die scheidde en een huis kocht voor dat de oude verkocht is – daar heb ik helemaal geen medelijden mee. Ze valt in de categorie “slapend rijk geworden” maar op papier. Je bent verdomme een volwassene en dan nog oud genoeg om de jaren 80 zich heel goed te kunnen herinneren.

 4. huurhuis says:

  @ filmpje 1

  Duidelijkheid hoe slecht die ook is ?

  Duidelijker gaat het niet worden welke kant het met de huizenmarkt op gaat.
  Het is maar of je het WIL zien of niet. Struisvogels zullen ook moeten eten, of gaan ze liever kapot?

  Nou ja….we zullen het de komende jaren gaan zien.

 5. huurhuis says:

  @ aleksandar

  Medelijden met die jongen in het kippenhok voor een prijs die onnavolgbaar van een absurde hoogte is ?
  Sorry hoor maar deze stakker zou voor zijn verdere leven een voogt moeten hebben die over de centen waakt zonder er zelf misbruik van te maken.

  Aleksandar stuur hem maar een mailtje met de blijde bootschap dat jij zijn kippenhok overneemt voor dezelfde prijs alswaar hij het voor gekocht heeft.Dan hoef je géén medelijden meer met hem te hebben.

 6. Ain says:

  Toen ik de tafel met gasten zag, dacht ik: Wie gaat er van deze mensen nu echt eens een kritische noot blazen? Gelukkig vermeldde de Delftse docent dat starters nu niet moeten kopen en riep Pauw nuchter dat de prijzen dan misschien toch nog meer moeten dalen. Maar echt heel kritisch was het allemaal niet.

  Valentijn van de ING hield zich behoorlijk koest, die weet natuurlijk ook wel hoe het zit. We zitten op de blaren van onze ‘greed’ van de afgelopen decennia. En onvoorstelbaar dat de grootste ratten, zoals de mw van het VEH, haar mond nog durft open te trekken en de starters gewoon weer deze verziekte markt in wil praten. En dan praten over de subprime markt in de VS die aanleiding was voor de kredietcrisis, maar ondertussen wel hypotheken op basis van tijdelijk contract en ZZP in NL mogelijk maken? Ben ik nu zo dom dat ik dat vreemd vind?

  Ik ben het helemaal met Aleksandar eens, laat de generatie die van de stijgende prijzen heeft geprofiteerd er ook maar voor bloeden nu het slecht gaat. Waarom zou een starter daar voor moeten opdraaien? Helemaal geen medelijden met die dames, hadden ze maar wat verstandiger met hun geld moeten omgaan en een buffer moeten aanleggen. En scheiden is ook een keuze.

 7. Long Time Lurker says:

  Medelijden hebben met die jongen?

  Hij heeft die studio te koop staan voor €100,000! Probeert er dus zelf ook nog even € 10,000 op te pakken!

  Helaas voor hem wordt het eerder een verlies van minimaal € 30,000.

  http://www.funda.nl/koop/utrecht/appartement-47071628-koppestokstraat-35-iii/

 8. Dawg says:

  huurhuis,

  Relax, een beetje inlevingsvermogen en wat compassie met de ander zijn nooit verkeerd. Er is in de afgelopen jaren een generatie jongeren opgegroeid die niets anders heeft meegemaakt dan huizenprijzen die elk jaar weer een stuk hoger waren dan het jaar daarvoor. Dat alles begeleid door een propagandabombardement van jubelende makelleugenaars en andere belanghebbenden en gefaciliteerd door een fiscaal beleid dat sparende huurders een dief van hun eigen portemonnaie maakte.

  Uiteraard is iedereen in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij maakt in het leven, maar bij het maken van die keuzes spelen de externe omstandigheden altijd een rol. Bijvoorbeeld de kwalijke rol die de zgn. deskundigen en belangenorganisaties las de VEH hebben gespeeld. Een tot op de dag van vandaag nog spelen. Denk daarbij alleen maar eens aan de zeer kwalijke pogingen die zelfs nu nog gedaan worden om starters een hoofd in een strop te laten spelen.

 9. De ontwikkelaar says:

  Mooi om te zien hoe die Hypotheker-knakker tegensputtert als er alleen nog maar ann.hyp. verkocht mogen worden.
  Kan hij zich omscholen en uitkijken naar een andere baan.

  Wat ik me wel eens afvraag is of mensen zoals Witteman nou niet willen of kunnen begrijpen dat de HRA-afschaffing financieel voor de overheid (zeker op korte termijn) niets oplevert (afschaffing=belastingverlaging) behalve dat degene die zich bezig houden met het rondpompen van geld zich eindelijk eens nuttig kunnen maken.

  Verder hoeft er aan de vraagkant natuurlijk niet gedaan te worden. De aanbodkant is aan zet.

 10. Steven says:

  en allemaal inderdaad: wat gaan we hier aan doen? Lijkt me niet zo moeilijk. Als fiat panda’ s 100.000 euro kosten en ze verkopen niet, dan zou ik de prijs maar een drastisch verlagen, maar dat lijkt pas optie 17 of zo als je het hele programma hebt gezien.

 11. Long Time Lurker says:

  @Dawg, Compassie? Ik ben 25, hoogopgeleid en volg dit blog als sinds het begin. Punt is mijn leeftijdsgenoten willen niet luisteren!

  Al sinds 2007 heb ik discussies over de huizenmarkt en altijd is het zo geweest dat kopen echt altijd beter is.

  Het is echt dat de banken de kredieten in toom houden anders zou de ponzi nu nog volledig doorgaan. hoogopgeleid, laagopgeleid maakt niet eens uit, allemaal trappen ze er in.

  Zoals ik wel eens tegen mijn pa zeg: “Mensen rijden naar de andere kant van de stad voor 5 cent goedkopere benzine maar nemen tegelijkertijd de hoogste hypotheek zonder ook maar het contract te lezen”

 12. Dawg says:

  Long Time Lurker,

  Is allemaal waar, maar dan nog. Iedereen die te laat is ingestapt of dat nog gaat doen loopt een dikke kans die keuze achteraf lelijk te gaan bezuren. Lijkt me allemaal al erg genoeg. Zelf heb ik veel meer moeite met al die deskundigen (of moet ik zeggen “deskundigen”?) die tegen beter weten in de huizenponzi aan de gang hebben gehouden of daar nog steeds mee bezig zijn. Levert wel gratis cabaret op. Dat dan weer wel.

 13. Nou says:

  Ik heb meer meedelij met Ria.

  in je eentje in zo’n groot huis, met pensioen maar je hypotheek nog niet afgelost en dan tot je dood moeten werken omdat je geen “verlies” wilt nemen.

 14. Claude says:

  Ironisch is dat de Funda-tekst begint met: “KOPEN IS GOEDKOPER DAN HUREN”

  Als dat je beweegreden destijds ook is geweest, dan heb je gegokt en verloren. Vervelende is echter, een hele generatie heeft verloren. Maar sommigen net iets meer. Deze jongen heeft op de waanzin van de markt gekocht. Valt me nog mee dat hij geen particuliere erfpacht erbij heeft genomen.

 15. O.M. Laag says:

  De enige oplossing, hij is al genoemd, inderdaad: prijsdaling. Minimaal nog 50% eraf, dan begint het weer interessant te worden. Liever nog zo’n 70%.

  ‘Op slot’ betekent niks anders dan: TE DUUR.

 16. huurhuis says:

  Medelijden is hier niet op zijn plaats.
  Er valt niets mee- te – lijden, zolang je niet in hetzelfde schuitje zit.

  Ik weet zeker dat we nog veel smeuïge stropverhalen gaan horen de komende jaren, heerlijk ik geniet ervan (zak chips opentrekken, biertje erbij heeerlijk man dit is puur genieten, ha ha!).

 17. Claude says:

  Omdat we allemaal van plaatjes houden: Hierbij een overzicht van de CBS WOZ-cijfers voor woningen sinds 1995. Inmiddels bijgewerkt tot 2011. Laat het aan iedereen zien om anderen te laten beseffen wat de waanzin op de huizenmarkt was de afgelopen 20 jaar.

  http://i39.tinypic.com/mtbias.jpg

  Mooie categorie, die je ook vaak terug ziet komen in FD Magazine of Elsevier, de categorie 3 ton tot een miljoen. Daar had je in 1995 zo’n 27.000 woningen van. In 2011 bijna 1,5 miljoen. Zo’n 55 keer zo veel. We moeten echt VERDOMD rijk zijn geworden de afgelopen 17 jaar.

  Wat zijn we toch collectief blind geweest.

  De cijfers zijn echter wel aan het zakken. Er zijn zo’n 10% minder woningen die een WOZ-waarde hebben van meer dan een miljoen. Blijft 90 keer zo veel als in 1995, maar het is een verandering. Zo daalt in elke categorie boven de 200.000 euro het aantal licht. Die daaronder stijgt licht.

  De abrupte sprongen in de grafiek wordt verklaard doordat de WOZ-waarde niet altijd elk jaar werd gemeten. Dat wordt pas nu gedaan.

  Ik vraag me trouwens af wanneer de eerste rechtszaak komt om de WOZ-waarde te verhogen. Kans zit er dik in dat het openbaar wordt gemaakt binnenkort, en wil je dan wel met een ‘te lage waarde’ te kijk staan?

 18. azijnseikerT says:

  Een vriend van me raadde in 2004 ook maar te kopen, want hij had in 1 jaar 50.000 euro “verdiend” (met de prijsstijging van zijn huis). Toen ik vroeg wie die 50.000 betaalde en wie dat in een jaar kan sparen en dan ook nog zo`n huis koopt. Was ik maar een doemdenker en een dief van eigen portemonnee. Nu weten we wie dat moet betalen. In ieder geval niet de mensen die nu nog een huis moeten aanschaffen.

 19. Voerman says:

  Claude: Simpele verlaging van de prijzen komt bij niemand op.

  Hoe wou je dat doen?
  Een noodwet maken en in de staatscourant afkondigen dat bijv per 1 juli 2012 de woningprijzen met 30% verlaagd zijn?
  We leven hier in Nederland zolang het nog duurt en niet in Noord Korea.
  Potentiele oudere verkopers van een paar jaar geleden hebben allang hun plannen gewijzigd; blijven zitten, nemen als de tuin te bewerkelijk wordt af en toe een tuinman en gaan dan maar een paar weken per jaar minder naar Spanje om te overwinteren. Met een afgeloste hypotheek is het goedkoop wonen.
  Het huis kan voor de grap in de verkoop blijven, je weet nooit!
  Kan tientallen voorbeelden noemen. Beste mensen, zo is de realiteit; iedereen moet zijn keuze maken uitgaande van de huidige situatie.

 20. tinus says:

  Geweldig hoe mw. Pernot weer uit het bekende vaatje tapt als het inperken van de hra ter sprake komt.

  “Jajaja…maar alleen als de hra deel uitmaakt van een integraal plan, waarbij ook naar de huurmarkt wordt gekeken”.

  Gek, want ik heb de VEH nooit horen klagen over het ontbreken van een integraal plan toen de aftrekbaarheid van het tweede huis werd geregeld, de NHG werd verhoogd en de overdrachtsbelasting werd verlaagd, allemaal mooie doucheurtjes voor de koopmarkt.

 21. aleksandar says:

  huurhuis,

  Je moet begrijpen dat niet iedereen deze blog kan lezen of het kans heeft om de zaak grondig te bestuderen. “Eigen schuld dikke bult” is veel te kort door de bocht. Het is menselijk fouten te maken en dat moet je accepteren wil je uberhaupt iets bereiken.

  Jonge mensen moeten de kans krijgen om fouten te maken – al dan niet van zo’n formaat – en de ervarene mensen juist tegenovergestelde. Op mijn werk vrees ik fouten van mijn oudere collegas, dat is vele malen erger dan als de stagair iets verkeerd doet.

  De echte slechterieken in deze verhaal zijn niet “de slachtoffers” maar de mensen die ervan hebben geprofiteerd en die, willens en wetens, andere de strop om gedaan hebben. Het maar zo kunnen zijn dat dezelfde makelaar van de aflevering 5 jaar geleden alles had gedaan om de jongen die studio aan te smeren. Hij heeft inmiddels een dikke BMW en de dude heeft een onverkoopbare kippenhok.

 22. Claude says:

  De ‘dude’ in kwestie heeft een concurrerende buurman: http://www.funda.nl/koop/utrecht/appartement-47732280-koppestokstraat-31/ . 10k goedkoper en je krijgt 7m2 meer. Dan wil je het ook niet verkopen.

 23. Steven says:

  @ azijnseiker

  Ik heb natuurlijk ook dat soort gesprekken gehad. Met zo’n witte smile zeiden ze tegen me: je wilt toch niet beweren dat je geen huis in Amsterdam zou willen kopen? Nee want ze zijn te duur nu, zei ik altijd en in de tachtiger jaren had ik geen geld. Maar dat toch echt IQ 100 verhaaltje werd zelfs niet gesnapt. ( niet willen begrijpen natuurlijk)

 24. Voerman says:

  huurhuis: Ik weet zeker dat we nog veel smeuïge stropverhalen gaan horen de komende jaren, heerlijk ik geniet ervan (zak chips opentrekken, biertje erbij heeerlijk man dit is puur genieten, ha ha!).

  Hoop, dat het leedvermaak je niet zal vergaan na een paar forse huurverhogingen en mogelijk nog wat extra tegenvallers waaraan overigens iedereen blootgesteld is. Ga alsjeblieft ergens anders spelen!

 25. xenobinol says:

  tinus:
  Geweldig hoe mw. Pernot weer uit het bekende vaatje tapt als het inperken van de hra ter sprake komt.

  “Jajaja…maar alleen als de hra deel uitmaakt van een integraal plan, waarbij ook naar de huurmarkt wordt gekeken”.

  Gek, want ik heb de VEH nooit horen klagen over het ontbreken van een integraal plan toen de aftrekbaarheid van het tweede huis werd geregeld, de NHG werd verhoogd en de overdrachtsbelasting werd verlaagd, allemaal mooie doucheurtjes voor de koopmarkt.

  Inderdaad, Marlies heeft haar beste tijd ook wel gehad. Als de VEH verstandig is dan zetten ze haar ook gewoon op een zijspoor, dat mens heeft zichzelf totaal ongeloofwaardig gemaakt de afgelopen jaren 🙂

 26. Jean-Paul says:

  @Voerman,

  Uiteraard staat het een ieder vrij z’n woning voor een niet marktconforme prijs aan te bieden.
  Bedenkelijk wordt het, als dit met de dubbele aftrek op kosten van de belastingbetaler geschiedt.

 27. tinus says:

  @22,

  Wellicht dat er met een beetje styling nog wat valt te maken van de studio.

  Want ik begrijp dat het kwartslag draaien van de eettafel wonderen doet voor de verkoopprijs.

  Wat ook helpt is om de foto’s voor folder en funda in zonnig daglicht te nemen.

  Eens met de vorige posters, dat we de bijtende hoon moeten bewaren voor clubs als de VEH, die 15 jaar terug al een tegenwicht hadden moeten geven aan de toen opkomende hosannah-verhalen van banken en makelaars.

  Schandelijk dat mevrouw Pernot zelfs nu nog de suggestie wekt dat het “alleen maar psychologie” is en als we het maar allemaal hard genoeg geloven de prijzen weer omhoog knallen.
  Pek en veren.

 28. floor says:

  Nou,

  Ja, net zoals huizenprijzen niet naar beneden konden gaan echtgenoten op hun 60e ook niet meer dood aangezien de overheid zegt dat de gemiddelde leeftijd voor een man al rond de 79 jaar ligt, moet Ria gedacht hebben.
  Ik denk dat Ria nog helemaal nooit nagedacht heeft, die heeft gewoon flink de pest in dat die vent van haar het lef gehad heeft om er veel te vroeg tussenuit te piepen en haar vervolgens met de shit heeft laten zitten.
  Het was zijn huis nietwaar?
  Ja meid, had je de erfenis maar moeten weigeren.

 29. de_markies says:

  Jammer dat Pauw niet voor de derde keer de vraag erin slingerde: zijn de prijzen niet gewoon te hoog?

  Hij deed zijn best, maar misschien hadden er potentiele kopers aan tafel of in de zaal moeten zitten, die eens fijntjes duidelijk maakten dat de prijzen nu te hoog liggen. Nu zaten er teveel mensen met eigen/organisatiebelangen die zaken wilden afzwakken!

 30. Claude says:

  Voerman, we leven niet in Noord-Korea maar door de, ahem, flexibilisering van de maximale hypotheek zijn de huizenprijzen wel gestegen. Het gros heeft gekozen voor het maximum te gaan, of in ieder geval niet gekeken of hij het ook zou kunnen opbrengen bij volledige aflossing.

  Zoals in het CBS WOZ-staatje staat: er zijn 800.000 woningen die meer dan 400.000 moeten opbrengen. Dat is een hypotheek van 440.000. Dan heb je nog geen keuken, woning of vloer bij. Die moet je cash zelf hebben. Of 10% aankoopbedrag waar Knot over nadenkt.

  Bij een hypotheek van 440.000 zijn de netto maandlasten 1715 euro in de eerste maand, inclusief hypotheekrente aftrek. Dit bedrag zal oplopen, maar niet zo vlug de eerste tien jaar. Voeg daar nog eens wat onderhoudskosten, gemeentelijke belastingen enzovoort bij en je zit al snel op de 2400 euro netto. Er zijn niet zo veel gezinnen die 2400 euro netto kunnen neertellen. Bij een gezonde woonquote van 30% betekent dit dat je 8.000 euro netto moet verdienen, of zo’n 14.000 euro bruto. Per maand.

  Dus iedereen die nu in zo’n te dure woning zit: gefelciflapstaart, maar er zullen geen kopers meer komen. En die komen er ook voorlopig niet meer. Veel succes op jullie schaduw-huizenmarkt. Elk jaar zal er weer een klein percentage oversteken naar de normale echte huizenmarkt (door verliesnemers, scheidingen, toekomstige realistische nieuwbouw, etc.).

 31. Claude says:

  @mezelf, een woonquote van 30% is nog steeds veel te hoog. Volgens mij is het EU gemiddelde iets van 20%. Dat zou betekenen dat je 12.000 euro netto dan hoort te verdienen. Per maand.

 32. Voerman says:

  Jean-Paul: Bedenkelijk wordt het, als dit met de dubbele aftrek op kosten van de belastingbetaler geschiedt.

  Dat zijn incidentele gevallen, dat verpest hooguit je huneur maar niet de markt of de economie. Ik wilde alleen aangeven, dat veel ouderen zo sjacharijnig geworden zijn van het hele gedoe, dat zij hun huis helemaal niet meer willen verkopen. Ik persoonlijk was dat al nooit van plan en heb leeftijdgenoten geadviseerd, als zij van hun huis afwillen, dat zij nu een aantrekkelijke prijs moeten maken. Maar nee, liever worden zij met huis en al begraven.

 33. RealisT says:

  Voerman:
  Kan tientallen voorbeelden noemen. Beste mensen, zo is de realiteit; iedereen moet zijn keuze maken uitgaande van de huidige situatie.

  Denk ja nu echt dat iedere verkoper blijft wachten totdat die ene gek aanbelt? Of dat gemeenten en ontwikkelaars uiteindelijk geen eieren voor hun geld kiezen. Dat laatste gebeurt nu al, want er gaan her en der al bouwprojecten van start met echt veel lagere prijzen. Men past zich aan de nieuwe realiteit aan.
  Op deze wijze kunnen ook krimpgemeenten zich weer poplulair maken doordat ze wonen goedkoper en aantrekkelijker maken.

  Verder zullen er generaties gaan ontstaan die niet langer in het sprookje van de eeuwig stijgende huizenprijs geloven. Generaties die naar hun voorgangers kijken en denken: mij niet gezien. Voorlopig liever huren om mobiel te blijven. Een deel zal uiteindelijk nooit gaan kopen.

  Stug vasthouden aan een fantasiemarktwaarde = niet verkopen. Uiteindelijk blijven vooral de kopers die op het hoogtepunt van de bubble gekocht hebben en de overwaardecashers over. Kortom idereen die vooral te veel schulden gemaakt heeft. Er zal daarom sprake zijn van een hele groep (verouderde) huizen die verlopig onverkoopbaar blijft.

 34. Nothus says:

  @Voerman,

  Het is niet het humeur maar de gezondheid van die ouderen die relevant is. Die verder steeds weer aangevoerde kokervisie “dan maar niet verkopen” is hier aan de meesten niet besteed. Ook huizenprijzen worden gezet op de marge… (maar dat is MBO+).

 35. deutsche mark says:

  John’s gevangeniscel in de kippehokstraat werd hier al gepresenteerd, dus doe ik Ria’s designvilla er nog even bij. Dan weten we waar we over praten in dit individuele geval:

  http://www.funda.nl/koop/tilburg/huis-47946043-zwin-2/kenmerken/

  Ze is al wel heel stoer 2 ton met haar vraagprijs gezakt. Onder het 1/2 miljoen komen we een beetje in de buurt, zou ik willen zeggen.

  Ik had gisteren in het vorige draadje al flink gepost, bv de thema’s “huizentreintje” en de allergie tegen de “annuiteitenhypotheek” bij de banksters.
  Alle oplossingen zijn welkom, maar met verlies verkopen blijft het grote taboe.

  En als Voerman aanvoert dat verkopen een keuze is, heeft ie volledig gelijk. Maar hoeveel levenskwaliteit dat bv Ria oplevert, die in een veel te grote hut nu tot haar dood kan doorwerken om de hypotheek te betalen?
  Ik denk dat ze beter de zure knoop doorhakt en nog minder voor haar mislukte mondriaan-kloon gaat verlangen. Maar ja, ze wil beslist van de overwaarde haar volgende huisje/appartement “gratis” kunnen kopen.
  Want zo denkt het beestje, en dat in bijna alle gevallen. (zie John met z’n 10%+ in een dalende markt)

  Zolang deze gedachtenkronkel het nederlandse denken beheerst blijft de markt keurig netjes op slot.

 36. Voerman says:

  de_markies: Veel succes op jullie schaduw-huizenmarkt.

  Goed lezen en alles lezen! Ik doe persoonlijk niet mee in het hele spel en heb daar ook geen enkele emotie mee. Ben wel geinteresseerd in wat de wereld bezighoudt en probeer een bijdrage te leveren door nuchtere beschouwingen. Verder zit voerman op de bok van zijn eigen kar, houdt de teugels stevig in handen en gaat waarheen hij wil.

 37. xenobinol says:

  Voerman: Maar nee, liever worden zij met huis en al begraven.

  Heb jij wel enig idee wat dat gaat kosten 🙂

 38. Voerman says:

  xenobinol,

  Zitten zij dan niet mee. Natuurlijk spreekwoordelijk, maar ik wil alleen even de onverschilligheid van de stemming aangeven.

  Ik heb al aarder aangegeven dat hierdoor en nog een paar andere redenen een spookmarkt is ontstaan.

  Er zou m.i. een boete van 1000E per maand moeten bestaan voor ieder huis wat openlijk in de verkoop staat. De grappenmakers zouden heel snel hun huis uit de verkoop nemen en de mensen die serieuze verkoopplannen hebben zouden zo snel mogelijk van hun huis afwillen en hun vraagprijs een reeel aanzien geven. Duidelijkheid voor iedereen.

 39. Kees says:

  Ria’s ”design villa” is oerlelijk ! Doet me een beetje denken aan een uitvaartcentrum uit de ’70er jaren. Misschien kan de gemeente het beter opkopen en afbreken. Dat zullen de huizenprijzen in de buurt ook weer een beetje stijgen ! Misschien een parkeerplek of speeltuin !?

  Het Utrechtse kippehok van bijna 5000 euro per m2 is ook een schandalig lelijk ding. Eerst 3 jaar in wonen en dan ook nog overwaarde verwachten.

  Ik weet er nog e e n:

  http://www.funda.nl/koop/leeuwarden/appartement-47471876-achter-de-hoven-44-b/

  Vlak voor de crisis gerealiseerde nachtmerrie tussen spoor en drukke weg. Zo luid dat men destijds ook de balkons heeft weggelaten. Meerdere woningen staan al jaren te koop. Enige mooie is de gebruikte baksteen maar in deze vorm ziet het eruit als een gevangeniscompex.

  Wie kent nog meer van zulke lelijke panden ? Misschien kunnen we een 10 tien maken ?

  Gelukkig is Nederland langzaam aan het wakker worden !!!

 40. deutsche mark says:

  Nog een paar gedachten die ik na het zien van de P&W gisteren had:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-04-2012/vraag-naar-huurwoningen-neemt-fors-toe/#comment-102974

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-04-2012/vraag-naar-huurwoningen-neemt-fors-toe/#comment-102978

  Misschien is de patient allang overleden, en komen ALLE oplossingen te laat?!

 41. Dawg says:

  Voerman,

  Pardon. Incidenten? Ons belastingstelsel benadeelt systematisch de (sparende) huurder ten opzichte van de (lenende) koper. Een hurende werknemer met een inkomen van rond de 35.000 euro betaalt jaar in jaar uit zo’n 3 tot 4.000 euro meer aan loonbelasting dan z’n collega in een koophut. Heeft die huurder toevallig nog vermogen boven de vrijstellingsgrens dan zorgen de rendementsheffing en de inflatie er voor dat er per jaar meer vermogen verdwijnt dan er aan rente bijkomt. Ondertussen zorgt diezelfde inflatie voor opwaartse druk op de huizenprijzen terwijl het in koophuizen gestoken vermogen niet eens belast wordt in box 3.

 42. Nou says:

  bedankt Mark, ik kon die woning niet vinden, omdat ze zei dat ” in het hogere segment”

 43. huurhuis says:

  @Voer man

  Ergens anders spelen ?

  Waar heb jij het over man Voer man?

  In 2008 werd ik voor gek verklaard op dit blog dat de prijzen 70% gaan dalen. Wat een discussies gehad met Mises….man man man. Zeg Voer man, het heeft lang geduurt voordat deze huizenscene zich ging ontvouwen. Eindelijk…. wat een opluchting.

  Verder hoef ik me niet te verdedigen, ik geloof niet dat ik het tegen een wijs man heb, voer man.

 44. deutsche mark says:

  Kees:
  Ria’s ”design villa” is oerlelijk ! Doet me een beetje denken aan een uitvaartcentrum uit de ’70er jaren. Misschien kan de gemeente het beter opkopen en afbreken.

  Of goedkoop ombouwen tot kleuterschooltje.
  Ontlast meteen de lege gemeentekas.

  En dat ding in Leeuwarden was op 1 km van het spoor met gezellige balkonnetjes eraan, en wat dakterassen nog niet eens zo verkeerd geweest.
  Nu is bouwschade door de vibratie van langsrijdende treinen voorgeprogrameerd, gezien de magere kwaliteit vandaag de dag.

 45. Steven says:

  Het is gewoon triest dat men met internationaal gezien zulke hoge inkomens zich ook nog eens zo in de schulden steekt. We verdienen 10 keer meer dan een Indonesiche boer, maar geven het uit aan bijv. dat lelijke hok in Utrecht van die jongen of dat neppaleisje van Ria. kom op zeg.

 46. Dawg says:

  deutsche mark,

  Zou best kunnen. Hoe langer die hoge prijzen aanhouden, des te meer potentiele kopers definitief afhaken: geen zin meer om na je 45-ste nog aan een koophut te beginnen. Is in Japan ook gebeurt. Heeft een hele generatie definitief afgehaakt.

 47. deutsche mark says:

  Nou:
  bedankt Mark, ik kon die woning niet vinden, omdat ze zei dat ” in het hogere segment”

  In Tilburg is 7 ton best daartoe te rekenen.
  In de Randstad ligt dat anders, daar kom je vaak niet verder dan een zielige 2 onder 1 kapper. “Zielig” omdat ik ze altijd “gewollt aber nicht gekonnt” blijf vinden, zoals we bij ons zeggen. Gewollt is dan natuurlijk vrijstaand, wat voor mij kriterium nr1 was toen ik besloot een eigen huis te plannen.

 48. Voerman says:

  Dawg,

  Ik reageerde op een post van Jean-Paul met de volgende tekst:

  Bedenkelijk wordt het, als dit met de dubbele aftrek op kosten van de belastingbetaler geschiedt.

  Dat zijn toch naar ik aanneem incidentele gevallen.

  Overigens kan als sparende eigenaar/bewoner zonder hra meepraten over het betalen van belasting. Ik wil niet eens zielig doen over niet geindexeerde pensioenen en uit de pan rijzende ziektekosten verzekeringen en niet vergoede en niet meer aftrekbare ziektekosten.

 49. Dawg says:

  Kees,

  Maar wel met een mooi uitzicht.

  Op restschuld, that is.

 50. Claude says:

  deutsche mark:
  Misschien is de patient allang overleden, en komen ALLE oplossingen te laat?!

  Patient ligt sinds 1 augustus 2011 in ieder geval officieel in coma.

  Recente huizenbezitters moeten gaan sparen voor de verkoop van hun huidige woning, in plaats van de aankoop van een nieuwe woning.

  Dit tenzij het bankenconvenant met betrekking tot het meefinancieren van restschuld beter tot uiting komt. Maar dat gebeurt volgens mij nog niet zo. Bovendien niet erg lekker EU-wise/Basel gezien. Wellicht is dat de trade-off met het kabinet. Banken gaan restschulden meefinancieren als er een volledige aflossingsverplichting komt.

 51. Voerman says:

  huurhuis: Verder hoef ik me niet te verdedigen, ik geloof niet dat ik het tegen een wijs man heb, voer man.

  Als je op jou manier behoefte hebt leedvermaak te uiten met slachtoffers dan kan je reacties verwachten van redelijke mensen en ik was niet de enige die reageerde. De twijfel of ik een wijs man ben laat ik graag voor jou rekening, maar komt evenmin fatsoenlijk over. Verder vergeten en even goede vrienden!

 52. Claude says:

  24.000 euro boete voor Huislijn voor het doorgeven van een paar gegevens aan banken: http://www.afm.nl/nl/consumenten/actueel/nieuws/2012/boete-huislijn.aspx

  Had je hier vroeger ook een vergunning voor nodig? Dacht dat tot een vijftal jaar terug half Nederland hypothecair bemiddelaar was.

  Kennelijk doen ze nog steeds hetzelfde: http://www.huislijn.nl/hypotheekaanvraag.aspx?tg=3

 53. Dawg says:

  Voerman,

  Ja, dat zijn incidentele gevallen lijkt me. Maar ze worden wel gestapeld op de reeds bestaande systematische fiscale discriminatie. En de nu op stapel staande pogingen het leven van de modale huurder nog wat zuurder te maken ten einde de koopprijzen “marktconform” te houden.

  Ik ben bekend met het gegeven van de niet-geindexeerde pensioenen en de stijgende ziektekosten.
  ‘k Las laatst dat gepensioeneerden alleen al door dat niet indexeren de afgelopen jaren zo’n 10% aan koopkracht hebben ingeleverd. Alleen, daar hebben gepensioneerde huurders natuurlijk net zo goed mee te maken. Wel een indicatie overigens dat dat eenzijdige negatieve gegeneraliseer over de boomer-generatie vaak eerder stemmingmakerij is dan gebaseerd op feiten.

 54. aleksandar says:

  De overheid moet zich nu aanpassen aan het nieuwe realiteit: (nominaal) dalende huizenprijzen. Tot nu toe was de fiscale, nieuwbouw en zelfs macroeconomisch beleid gebaseerd op stijgende huizenprijzen. De hele stelsel moet nu omkeren naar een situatie waar de huisprijzen systematisch gaan dalen.

  Daar hoort bij: afschaffing aflossingvrij (of tenminste buiten de HRA zetten), lagere belastingen omtrent vastgoed, de bescherming van huurders versoepelen, HRA beperken, meefinancieren van restschuld, verplicht eigen geld bij hypotheek, geen mega-vinex projecten meer, derivaten op basis van hypotheken destimuleren etc.

 55. asd says:

  Een staaltje ondermaatse journalistiek en redactionele voorbereiding, zoals van P&W te verwachten was in hun programma over de huizenmarktproblematiek.

  Het begon al met de verkeerde keuze van de deelnemers aan het gesprek zoals daar bijvoorbeeld zijn:

  Mevrouw Pernot van de VEH, die jongeren een flatje bij snel dalende prijzen probeert in te praten. Flatje? Ouwe gehorige meuk van tientallen jaren oud, afgeschreven, veel onderhoud, waarvoor via de VVE gedokt moet worden. Daarbij ligt de belasting vanaf 2012 op de loer, omdat het vermogen betreft, dat naar rato dient te worden omgeslagen voor de IB.
  Alsof dat nog niet genoeg is, moet je binnenkort in het bestuur van een VVE ook nog een mannetje of vrouwtje van de gemeente dulden met zijn eigen agenda. Dan hebben we het nog niet gehad over energielabels, asbestverklaringen en erfpachtregelingen.
  Daar had die mevrouw jongeren voor moeten waarschuwen. Kortom dat onelegante mens misleidt hen en heeft gewoon last van teveel testosteron. Deugt gewoon niet.
  P&W geeft haar een platform.

  Dan het makelmannetje uit Amsterdam, meer het type onderwereld à la Jacobse & Van Es, dat het in de crisis er voorlopig maar ophoudt, dat verkopers hier en daar maar een bloemetje moeten neerzetten en wat meubels verschuiven om het object leuk te maken en de klant erin te luizen. Die krijgt van dat slag lieden nooit te horen wat de werkelijke oorzaak van de huizenbubble is en hoe die bezig is zich te ontwikkelen.
  P&W geeft hem een platform.

  De rest hield ook niet over, geen een enkel behoorlijk reëel standpunt werd naar buiten gebracht. De TU had beter Dr. Ir. Maartje Martens kunnen sturen. Geen enkele statistiek van Eurostat of “The Economist” werd erbij gehaald om de bizarre situatie in NL toe te lichten.
  Nou ja het meisje van de CHU, zoals je van een solide Nederlande Christelijke partij mag verwachten, haalde de annuïteitenhypotheek c.q. de lineaire aflossing van stal, dat sommigen aan tafel niet welgevallig bleek te zijn. En daar zit hem nou juist het probleem in.
  P&W geeft ze een platform.

  Hoe kun je zo’n programma in elkaar zetten? Alleen maar als de redactie geen notie heeft van de werkelijke oorzaken (en die, welke nog gaan komen!) van de (huizenmarkt)crisis waarbij Europa en de VS aan de rand van de financiële afgrond staan. Anders nodig je geen lieden uit, die de status quo krampachtig proberen te handhaven.(Huizentreintjes: hoe verzin je het.)
  De timing van het programma was ook niet handig: beter was het geweest even te wachten totdat het helemaal duidelijk is waar het heen gaat met koopkracht en verdere bezuinigingen bij de bevolking, bijvoorbeeld binnenkort ná het Catshuisberaad. En dan hebben we het nog niet eens over het ”buitengebeuren” gehad, dat NL in hoge mate zal beïnvloeden.

  Voorlopig varen P&W met hun Schadenfreude en valse lachjes er wel bij, wat voor problematiek het ook in de wereld betreft. Jammer, dat ze in de behandeling daarvan geen kwaliteit leveren. Ze bevorderen de kladderadatsch.

 56. Voerman says:

  Dawg,

  Blij met de genuanceerde reactie!
  Thanks.

 57. Steven says:

  @ asd

  inderdaad geen enkele grafiek. Laat eens een grafiek in beeld van de afgelopen 20 jaar. Of is de kijker zo dom dat ze een plaatje niet snappen en alleen luisteren naar gewouwel.. (?)

 58. RealisT says:

  deutsche mark,

  Zo is het. Mevrouw wilde aanvankelijk 2 ton winst maken. Ondertussen is ze zo ver gezakt dat ze alleen nog maar ‘de kostprijs’ eruit haalt. De horror!

  We zijn blijkbaar op het punt aanbeland dat winst niet meer vanzelfsprekend is. Nog een lange weg te gaan…

 59. Dawg says:

  Voerman,

  Geen dank, ‘t is een nuancering die me geen enkele moeite kost. Sterker nog, ik zie in dat tegen elkaar uitspelen van bevolkingsgroepen (in dit geval generaties) een gerichte poging van belanghebbenden om de weerstand tegen een eenzijdige verslechtering van de leef- en werkomstandigheden van het gros van de bevolking te breken. Daar hoort negatieve beeldvorming bij en zo te zien zijn die pogingen succesvol.

 60. floor says:

  ll,

  Die Krugman is knettergek, bezuinigingen werken niet, dus maken we een draai van 180 graden en laten het fiatgeld deze keer niet tegen de plinten maar er flink overheen klotsen. Ik ga ook voor zo’n Nobelprijs, moet kunnen.

 61. de_markies says:

  De vraag is natuurlijk of je PenW wel als journalistiek kunt zien. Bijvoorbeeld kijkcijfers zijn vaak natuurlijk de doodsteek voor goede journalistiek.

 62. Steven says:

  ok. dan maar doe ik zelf maar een grafiek http://www.ftm.nl/upload/content/images/huizenprijzen19852011.png

 63. floor says:

  RealisT,

  Huis is van 1995 dus kan makkelijk nog een keer 2 ton vanaf, tenzij wijlen haar echtgenoot de vormgever natuurlijk op enig moment van de overwaarde gesnoept heeft om de tent draaiende te houden.
  Dan heeft ze een probleem.

 64. deutsche mark says:

  RealisT:
  deutsche mark,

  Mevrouw wilde aanvankelijk 2 ton winst maken. Ondertussen is ze zo ver gezakt dat ze alleen nog maar ‘de kostprijs’ eruit haalt. De horror!

  2 ton winst??!!
  Ik denk wel meer.
  En ik denk dat ze nog steeds in de plus zit, maar dat de vervangende woonruimte die ze van deze overwaarde kan kopen haar niet zint.
  Ze leek me een behoorlijk verwend wijf.

  Hoewel die gescheiden tante, die nu van de geslonken overwaarde haar overbruggingshyp. niet meer kan aflossen (en kennelijk van haar inkomen niet kan betalen) deze Ria nog topte.

 65. Dawg says:

  floor,

  Ik zie ook niets in Krugman’s oplossingen. Met nog meer schulden vergroot je de problemen alleen maar.

  Moeilijkheid is alleen dat austerity ook niet gaat werken.Zeker niet omdat we wereldwijd met te hoge schulden zitten. We kunnen onze problemen dus niet wegexporteren.

  Waar we in ieder geval mee moeten stoppen is met zwichten voor de chantage van de financiele sector. We moeten stoppen met het collectiviseren van particuliere schulden van banken. Iedere euro of dollar die we daaraan besteden leidt tot hogere belastingen of lagere overheiduitgaven en dus tot nog meer krimp. Als dat ten koste van onze pensioenen gaat, so be it. Als onze pensioenenbeleggingen voor een deel in rook zijn opgegaan komen ze echt niet terug door dat op de balans van de ECB te verbergen.

 66. asd says:

  @60 (Steven)

  Een statistiekje met wat toelichting kan zo verhelderend zijn;

  @64 (de Markies)

  Ze presenteren zich wel als journalisten. Vergeleken met bijv. die in GB, Dld, BE en CH niet al te best.

 67. floor says:

  Dawg,

  Dat bedoelde ik ook te zeggen met die draai van 180 graden, zo van ‘als het één niet werkt dan doen we precies het tegenovergestelde’, werkt ook niet natuurlijk. Maar wat werkt wel?
  Ik kwam toevallig onderstaande text tegen die ik ooit opgepend heb vorig jaar. Gaat weer over die handelstekorten, niet mijn sterkste punt, mag je me weer uitleggen en dan vooral die laatste allinea.

  Germany will not voluntarily share costs.
  Unless Germany moves quickly to reverse its current account surplus – which is very unlikely – the European crisis will force a sharp balance-of-trade adjustment on Germany, which will cause its economy to slow sharply and even to contract.
  By 2015-2016 German economic performance will be much worse than that of France and the UK.
  For one or two years the deficit countries will try to bear the full brunt of the adjustment while Germany scolds and cajoles from the side.
  Eventually they will be unable politically to accept the necessary high unemployment and they will intervene in trade – almost certainly by abandoning the euro and devaluing.
  In that case they automatically push the brunt of the adjustment onto the surplus countries, i.e. Germany and German unemployment will rise.
  I don’t know how soon this will happen, but remember that in global demand contractions it is the surplus countries who always suffer the most.
  I don’t see why this time should be different.

 68. Dawg says:

  floor,

  HET macro-economische probleem waar ieder land mee tobt is: hoe houden we de bestedingen op peil?

  groei:

  bestedingen omhoog => productie omhoog=> inkomen omhoog =>
  bestedingen omhoog etc

  Zodra de bestedingen inzakken draait het cirkeltje de verkeerde kant op: deflationaire krimp.

  Besteders zijn:

  gezinnen: consumptie
  bedrijven: investeringen
  overheid: collectieve uitgaven – belastingen
  buitenland: uitvoer – invoer

  Gezinnen houden hun hand op de knip en dat remt de investeringen van bedrijven. Overheid doet daar een schepje boven op door haar eigen bestedingen af te knijpen of, via belastingverhogingen, die van gezinnen. Bestedingen kunnen alleen op peil blijven door meer te exporteren. het buitenland neemt dan als het ware de binnenlandse bestedingen over, zodat productie, inkomen (en werkgelegenheid) op peil blijven.

  Moeilijkheid is natuurlijk dat ieder land op dit moment met het zelfde probleem zit, maar niet ieder land tegelijkertijd z’n export kan vergroten. Er ontstaat dus een mondiaal gevecht om afzetmarkten. Hoe meer een land, onder normale omstandigheden, voor zijn afzet afhankelijk is van de export, des te harder ‘t geraakt wordt in dat gevecht.

  Duitsland heeft zich tot nog toe goed staande kunnen houden, maar hun winst is het verlies van het buitenland. Dat (Europese) buitenland zou op een gegeven moment de handdoek in de ring kunnen gooien en terug gaan naar een eigen munt. Ze hebben een tekort op hun betalingsbalans dus hun munt zal relatief goedkoop zijn en hun concurrentiepositie verbeteren. En dat zou Duitsland dan kunnen voelen in het verlies aan buitenlandse afzetmarkt.

 69. Steven says:

  maar we hebben de euro dus gaat alles anders. Producten buiten Duitsland zijn niet goedkoop en wij zitten met rare veel te dure huizen.. De oplossing is natuurlijk: huizenprijzen omlaag en griekse feta en olijven omlaag, maar men beslist vast het omgekeerde.

 70. nhz says:

  asd: Hoe kun je zo’n programma in elkaar zetten? Alleen maar als de redactie geen notie heeft van de werkelijke oorzaken (en die, welke nog gaan komen!) van de (huizenmarkt)crisis waarbij Europa en de VS aan de rand van de financiële afgrond staan. Anders nodig je geen lieden uit, die de status quo krampachtig proberen te handhaven.(Huizentreintjes: hoe verzin je het.)
  De timing van het programma was ook niet handig: beter was het geweest even te wachten totdat het helemaal duidelijk is waar het heen gaat met koopkracht en verdere bezuinigingen bij de bevolking, bijvoorbeeld binnenkort ná het Catshuisberaad.

  Ik denk juist wél dat er goed over nagedacht is, en met name ook over de timing zo tijdens het Catshuisberaad. Pauwel en Wauwel werpen zich op als boegbeelden van de gevestigde orde en de vastgoed maffia; lekker de schaapjes zand in de ogen strooien, zo blijft je salaris van tonnen (op kosten van de belastingbetalers) lekker gezond. Ik denk ook niet dat de heren dit allemaal zelf zo bedacht hebben, hier zit vast enige organisatie achter, wat ze overigens niet ontslaat van hun verantwoordelijkheid voor dit soort verwerpelijke ‘journalistiek’.

 71. Peter2 says:

  Dawg,

  zonder in een felle discussie te willen geraken, moet je daarbij wel in acht nemen of groei wel realistisch is. We leven in een eindige wereld en met steeds meer mensen. Die ook nog eens steeds meer in staat zijn te concurreren voor de beperkte hoeveelheid middelen.

  Op een gegeven moment is groei door meer bestedingen gewoon onmogelijk en moet er efficiënter omgegaan worden met de middelen die beschikbaar zijn. Dat verijst een behoorlijk andere denkwijze, maar die realisatie is bij de meeste economen en bestuurders nog lang niet in beeld.

  We hebben een zeer grote, haast onvoorstelbare groei mogen meemaken als mensheid, voornamelijk door goedkoop winbare energie in combinatie met rap voortschrijdende techniek. Voorlopig ziet het ernaar uit dat goedkope voor onze economie bruikbare energie een ding uit het verleden is, en daarmee zijn de ervaringen van de voorgaande decennia en het geloof wat daarmee gevoed is, niet meer relevant.

 72. nhz says:

  Peter2: Op een gegeven moment is groei door meer bestedingen gewoon onmogelijk en moet er efficiënter omgegaan worden met de middelen die beschikbaar zijn. Dat verijst een behoorlijk andere denkwijze, maar die realisatie is bij de meeste economen en bestuurders nog lang niet in beeld.

  daarom dus de noodzaak van omschakelen van kwantitatieve naar kwalitatieve groei. Inderdaad een concept waar banksters, managers en politici helemaal niks mee kunnen (behalve dan in hun loze praatjes). Gebruik van energie en grondstoffen kan vele malen lager dan nu normaal is in het westen, ik denk dat we binnen één generatie met 95% minder toe kunnen – als we maar willen en niet paniekerig vasthouden aan alle ‘verworvenheden’ van het verleden, zoals het recht van iedereen op (minstens) een benzineslurpende mastodont, een veel te groot huis, meerdere vliegvakanties per jaar, de hele dag downloaden van eht internet en een huis vol overbodige prullaria die jaarlijks vervangen worden. Voornaamste probleem is dat de elite en de grote bedrijven geen belang hebben bij gewijzigd beleid, en daarom regelrecht op een harde crash afstevenen (waarvan ze ook nog vet hopen te profiteren).

 73. asd says:

  @74 (nhz)

  Sterk. In mijn omgeving hoorde ik vandaag dezelfde geluiden. Kan dus niet helemaal uitgesloten worden.

  Maar helaas voor degenen die de status quo nastreven, is de gekte van de afgelopen decennia bezig om te slaan en wel “in the reverse”.

  En zo bezien is er gewoon sprake geweest van een achterhoedegevecht bij P&W. Dat is voor een weldenkend mens toch grappig om te constateren?

 74. Juan Belmonte says:

  eric406: Juan is er nog niet??

  Wat moet Juan nu aan deze discussie toevoegen.

  eric406: Dan zeg ik het maar, weer een flinke portie gratis cabaret

  Inderdaad:
  Prof Dr Ir Peter Boelhouwer:
  nu moet je zorgen dat de starters voldoende leningen kunnen krijgen en als dat niet lukt geef ze subsidies.

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHHHHHAAAAAAAA
  Wat een Weledel Zeerhooggeleerde Idioot.

  Ha, hier staat gewoon dat DE SLEUTEL VAN DE WONINGMARKT DUS NIET BIJ DE STARTER LIGT !
  De Overwaardespiraal op de huizen-”markt” weer met nóg méér Kunstgrepen op gang helpen is met de huidige uitgangspositie van Hogehuizenprijzen en HogeHypotheken volstrekt KANSLOOS.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-04-2012/vathorst-kan-gemeente-47-miljoen-euro-kosten/#comment-102657

  Vergeet al dat gezeur over vertrouwen en onzekerheid.Allemaal prietpraat. Er is altijd een markt.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-04-2012/vraag-naar-huurwoningen-neemt-fors-toe/#comment-102781

  Wie zijn eigen tijdsgeest niet ziet, mist een boel. Pauw en Witteman hebben de kans om achtergronden weer te geven: overgang van gesubsidieerd huizen leasen naar lenen en terugbetalen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-03-2012/pauw-witteman-woningmarkt/#comment-101678

  Dat hebben ze nu eindelijk een gedaan. Proficiat

  🙂

  In Holland kan men ook een modern (2002 prima geïsoleerd) huis kopen, rietgedekt, mooie lapje grond (484 m2) vanaf 155.000 euro:
  Enige probleem is: U mag er niet permanent wonen !!! Kortom, bouwen is niet zo duur, het is vooral de grond !!!
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-11-2011/kees-de-kort-toekomst-huizenmarkt/#comment-91976

  NEE MAAR DE POLITIEK SNAPT DAT HOLLAND GESUBSIDIEERD HUIZEN LEAST
  NEE MAAR DE POLITIEK SNAPT DAT BIJ ONGESUBSIDIEERD HUIZEN LENEN EN TERUGBETALEN EEN ANDER PRIJSPEIL HOORT.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-03-2012/wat-is-er-mis-met-de-nederlandse-woningmarkt/#comment-100476

  “Wie nu huizen koopt tegen prijzen die gebaseerd zijn op gesubsidieerd (HRA) leasen die betaalt de Stropleningprijs.”
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-02-2012/flink-minder-woningen-verkocht/#comment-99037

  Het is dus NIET DE STARTER maar de onredelijke verkoopprijzen die de woningmarkt op slot zetten. Het verkrampte hogehuizenprijsminnen van de NVM (makelaars zelf hekelen Hukker) wordt ook genoemd:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97622
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97623

 75. Juan Belmonte says:

  Claude,

  Wat een prachtige post, CLaude, u toont dat het aantal huizen met WOZ tussen 500.000 en 1.000.000 gestegen is met maal 100:
  van 3000 in 1999
  naar 300.000 in 2009.

  Nieuw record in huizenprijsstijgingen:
  10.000% in 10 jaar haalt een prijsklasse.

  Gek hè, dat bij de Buren de huizenprijzen NU wel stijgen.

  In Duitsland stegen woningprijzen vanaf 1990 met 0,7% per jaar, in NL met 7%.
  Verder mooie voorbeelden: Bij de buren is het gras grüner
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-03-2012/wat-is-er-mis-met-de-nederlandse-woningmarkt/#comment-100479

 76. Juan Belmonte says:

  tinus: Geweldig hoe mw. Pernot weer uit het bekende vaatje tapt als het inperken van de hra ter sprake komt.

  Je moet (ook) huizen kopen want je moet (ook) ademen.

  Hahahahahahahahahahahahah hihi WHaaaaa .:-)
  (wat een loljurk)

 77. Juan Belmonte says:

  Claude: Dus iedereen die nu in zo’n te dure woning zit: gefelciflapstaart, maar er zullen geen kopers meer komen. En die komen er ook voorlopig niet meer. Veel succes op jullie schaduw-huizenmarkt. Elk jaar zal er weer een klein percentage oversteken naar de normale echte huizenmarkt (door verliesnemers, scheidingen, toekomstige realistische nieuwbouw, etc.).

  Volgens Prof Dr Ir Peter Boelhouwer (die man draait vast nog 78 toeren platen) komt het met wat extra stropleningen voor starters en extra starterssubsides -NAAST alle bestaande KUNSTGREPEN- wel goed…

  (en nu komt-i)

  MET DE HÉLE WONINGMARKT
  (dus niet alleen het starterssegment)

  Hahahahahahahahahahahahaaaaaaa. 🙂 8)
  Wat een bak.

  Die man snapt weinig van zijn eigen vak.
  Volgende stap in het Grote Spel der Dingen is de erkening dat de gehele woningmarkt te hoog geprijsd is door teveel schuld. Dan blijkt of de theorie van mevrouw Dr Ir Maartje Martens ook echt klopt.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-02-2012/abp-niet-blij-met-hypothekenplan/#comment-99021

  Casametrie: Leken verslaan Prof op zijn eigen vakgebied. (Marc Francke versus CBS versus Rabo -10%)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-03-2012/minister-liesbeth-spieswe-dachten-dat-de-crisis-wel-zou-overwaaien/#comment-101942

 78. Dawg says:

  Peter2,

  Eens. Ik gebruikte het woord “groei” hier vooral om het probleem met de bestedingen te verduidelijken.

 79. nhz says:

  Juan Belmonte: Wat een prachtige post, CLaude, u toont dat het aantal huizen met WOZ tussen 500.000 en 1.000.000 gestegen is met maal 100:

  inderdaad, ik heb het hier al eens eerder gemeld: in 1990 kostte hooguit 1% van de woningen in mijn stad MEER dan 150K euro; inmiddels kost hooguit 5% van de woningen MINDER dan 150K euro (en dat zijn dan ook nog bijna allemaal troosteloze ex-huur flatjes, die in 1990 dus niet in het koopwoning bestand zaten). Wie niet snapt dat hier grote ongelukken van gaan komen die verdient het om straks mee het schip in te gaan.

 80. Juan Belmonte says:

  nhz: inderdaad, ik heb het hier al eens eerder gemeld: in 1990 kostte hooguit 1% van de woningen in mijn stad MEER dan 150K euro; inmiddels kost hooguit 5% van de woningen MINDER dan 150K euro

  Die Zuuunige Zeeuwen…
  Nhz
  vergaan met het getij

  De mooiste verliezers
  dat zijn zij 🙂

 81. renren says:

  @ 76 nhz
  “de hele dag downloaden van het internet”

  Veel bloggen kost net zoveel energie hoor 🙂

 82. asd says:

  Voor de Zeeuwse babbelaar en de Spaanse wapperaar.

  Dat waren nog eens tijden in het Zeeuwse:

  http://www.youtube.com/watch?v=uEVKaA_BHNM

  😉

 83. Bug says:

  huurhuis versus Voerman

  Wat een heerlijke informele communicatieve vaardigheid heb je. Dat het bier en de chips maar lekker zijn werk mag doen. ha ha ha.

  -70% je bent zeker ….

 84. road runner says:

  Claude,

  Vraag de huidige WOZ waarde op. Zorg dat je niet meer betaald als 50% hiervan, je mag blij zijn dat je over 10 jaar je geld terug krijgt exclusief gemaakte kosten. Helaas wil ‘iedereen’ zolang mogelijk de prijsdaling tegenhouden. We kunnen nog wat leren van de Zweden uit de jaren 90 en de Japanners van 1990 tot op heden.

 85. Adamus says:

  Dawg,

  Daarom kan er nog wel een collectieve hoop zijn….je weet maar nooit, straks bestaat sinterklaas toch echt, misschien is de buurman wel omgeschoold om te worden gerold via de fiscus.

 86. RealisT says:

  deutsche mark,

  @floor (66) + deutsche mark(67):

  Ik meende haar te horen zeggen dat ze al flink gezakt was en nu niet verder kon zakken zonder verlies op de hypotheeksom te draaien.

  Of dit bedrag hoger is geworden dankzij haar vent, weet ik niet. Het aangeboden huis is iig beslist niet mijn smaak. Die makelaar bracht het nog netjes door het als zeer persoonlijk te duiden. Alleen daarom al zal ze echt een flink stuk verder moeten zakken. Niet dat zoiets gezien haar verwende houding zo makkelijk zal gaan.

  Misschien kan ze een deel van haar woning aan Polen verhuren. Hebben die ook eens mazzel. En zo hoeft zij dan niet meer na haar 65-ste door te buffelen. 🙂

 87. ll says:

  2 Partijen pleiten voor een sub-prime hypotheek, 6x modaal 😉

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/11883998/__Ruimere_hypotheek_voor_huizenkopers__.html

 88. Claude says:

  road runner, tak (om in het Zweeds te blijven), maar mijn wat? 😉

 89. Claude says:

  Juan Belmonte, zie je ook dat er in de categorie huizen tussen de vier ton en een miljoen er anno 2010 ruim 700.000 zijn. Tel eens vanaf beneden in 1997 (dus bij 1 miljoen euro en meer) naar boven en stop als je 700.000 huizen geteld heb. Waar kom je de dan uit? Ruimschoots in de ton tot anderhalve ton-categorie.

 90. nhz says:

  renren: “de hele dag downloaden van het internet”

  Veel bloggen kost net zoveel energie hoor

  volgens mij heb jij heel slecht zicht op het energieverbruik van diverse internet activiteiten.

  asd: Dat waren nog eens tijden in het Zeeuwse:

  ons bin zunig; maar blijkbaar niet zunig met geleend geld van anderen …

 91. toontjehoger says:

  nhz: daarom dus de noodzaak van omschakelen van kwantitatieve naar kwalitatieve groei. (…) .
  en grondstoffen kan vele malen lager dan nu normaal is in het westen, ik denk dat we binnen één generatie met 95% minder toe kunnen

  Interessant, omschrijf kwalitatieve groei aub.
  Ik vind je post vrijwel altijd scherp en goed doordacht. Ben daarom reuze benieuwd hoe je tot die 95% komt. Bedoel je daarmee de fossiele brandstofconsumptie?

 92. deutsche mark says:

  In Holland kan men ook een modern (2002 prima geïsoleerd) huis kopen, rietgedekt, mooie lapje grond (484 m2) vanaf 155.000 euro:
  Enige probleem is: U mag er niet permanent wonen !!! Kortom, bouwen is niet zo duur, het is vooral de grond !!!
  huizenmarkt-zeepbe…markt/#comment-91976

  Het kavel is 584m², en de vraagprijs 189.500€ ipv 155.000€.

  Vind ik voor een vakantiehuisje met 90m² woonopp. in de rimboe achter Meppel nog een hoop geld. Teveel eigenlijk. Dat wordt er door de van de pot gerukte vraagprijzen voor permanent bewoonbaar vastgoed in dat dorp ook niet beter op.

  Ik kijk vaker voor een recreatiewoning in NL, en moet vaststellen dat de zeepbel ook de prijzen daarvan flink heeft opgeblazen. Zie niet zoveel verschil met de markt voor permanent wonen. Recreatiewoningen zijn vrijwel altijd en overal goedkoper dan permanent bewoonbare huizen, in Dld. is dat niet anders. De vraagprijzen ervan zijn dus direct van de “normale” vraagprijzen afhankelijk.

  Niks koopje dus.
  Iig niet voor mij als toerist.

 93. asd says:

  @94 (nhz) “ons bin zunig; maar blijkbaar niet met geleend geld van anderen”

  Aaaah, vandaar:

  http://www.youtube.com/watch?v=i61xrctx-ls

  🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*