Blok wil hypotheekschulden gaan socialiseren

Minister Stef Blok (VVD) voor Wonen wil via de NHG een staatsgarantie gaan geven op schulden zonder onderpand. De “Blok-gebakken-lucht-staatsgarantie” werd door Karel Schiffer van de Nationale Hypotheek Garantie nog niet echt met gejuich ontvangen.

lees ook: Karel Schiffer: 2 miljard staatssteun voor NHG

“Wanneer het nu misgaat, in geval van echtscheiding of arbeidsongeschiktheid, vangt zo’n NHG de restschuld op. Maar zodra je om een andere reden moet verhuizen, omdat je bijvoorbeeld een nieuwe baan vindt waarvoor je moet verhuizen, lopen mensen tegen een enorm probleem aan”, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis

dk

Door de huidige Regeling Hypothecaire Krediet kunnen banken en verzekeraars in geval van een restschuld huizenkopers meer lenen dan 105 procent van de woningwaarde. Dat helpt de huizenkoper niet genoeg, volgens De la Porte. “De overheid kan wel zeggen dat meer lenen mogelijk is, maar de banken, de hypotheekverschaffers, zeggen simpelweg nee. In de meeste gevallen zeggen de banken dat de huizenkoper het zelf op moet lossen.”

Bovendien kent het Waarborgfonds Eigen Woning, dat de NHG verstrekt, de uitzondering op de 105 procent niet. Hierdoor is het meefinancieren van het restschuld via het NHG onmogelijk.

De NVM ,VEH en de banken lijken weer succesvol gelobbyd te hebben bij de VVD-minister die minder dan een maand geleden nog zei niets meer aan de plannen te veranderen.

youtubevvdsoc

Share Button
Tagged with: , , , ,
134 comments on “Blok wil hypotheekschulden gaan socialiseren
 1. Renato says:

  Als ondernemer ‘stuur’ ik mijn belastbare inkomen naar 21k en vraag huur- en zorgtoeslag aan. Ik ben klaar met Blok en die VVD-Scheefleners.

 2. snorkel says:

  Dus nu weet de VEH beter of ‘de consument’ een lening kan betalen dan de bank… Ik zou zeggen: Leen die mensen dat geld dan zelf Andé. Als die mensen dat inderdaad prima kunnen betalen, dan zit daar een enorm verdienmodel voor je. Verdienmodel Extra Hypotheek BAM!

  Maar nee, zo’n VEH durft de VEH natuurlijk niet aan… Is het risico toch iets groter dan gedacht André? Leuk heh, als je het op een ander af kunt schuiven.

 3. B88 says:

  @Renato

  Dan hoop ik dat je maar veel bedrijfskosten, studiereizen, minder werken et cetera mag maken en niet doelt op het gebrek aan omzet of een laag tarief…

 4. ll says:

  Ach, er kan blijkbaar nog meer bij …… 😉

  Overheid staat al voor 465 miljard euro garant, 77% van het GDP

  Gekkenwerk ……….

 5. eric406 says:

  Het lijkt wel of er een patroon in zit. Blok houdt de mensen elke keer weer een andere wortel voor. De problemen worden echter elke keer alleen maar groter. Net als de restschulden.

 6. tufkaj says:

  Ik snap niet goed waarom het probleem niet wat beter wordt benoemd. Banken doen of er pas sprake is van een ongedekte lening ná verkoop.

  In feite was het altijd al ongedekt anders was er geen restschuld. De taxaties kloppen dus niet. Doe daar eerst wat aan. Of wordt het probleem dan ongewenst transparant?

 7. snorkel says:

  Hermanes,

  Hermanus, zullen we eens een wedje leggen: Als de prijzen in Augustus van dit jaar wéér lager zijn dan Augustus vorig jaar, dan beloof jij plechtig om nooit meer te hogehuizenprijzenminnen. Niet alleen op deze site, maar ook in het dagelijks leven geen slechte adviezen meer geven aan je collega’s en familie. Gewoon accepteren dat huizenprijzen dalen en dat voorlopig blijven doen. Immers zit je er dan al 5 JAAR LANG consequent compleet naast, dus dat moet toch wel eens genoeg zijn lijkt me(?)

 8. Hermanes says:

  Snorkel mij hoor je niet zeggen dat de huizenprijzen niet meer dalen,ik volg alleen het nieuws en hoop dat de daling een keer gaat stoppen.

 9. snorkel says:

  Hermanes,

  http://www.youtube.com/watch?v=gKosmXx1gkc&feature=youtu.be&t=25s 😉

  Maar het valt je niet op dat dat dat ‘nieuws’ dat jij volgt er al 5 jaar lang compleet naast zit? En dat we onder andere hier op dit forum al een jaartje of 6 de juiste richting voorspellen? Misschien moet je eens ander nieuws gaan volgen? 😉

 10. Hermanes says:

  Het nieuws zit er al een poosje naast dat klopt,maar in 1998 tot 2007 heb ik geen huizenmarkt zeepbel forum gezien jij wel?

 11. tufkaj says:

  Hermanes:
  Snorkel mij hoor je niet zeggen dat de huizenprijzen niet meer dalen,ik volg alleen het nieuws en hoop dat de daling een keer gaat stoppen.

  De stijging van de waarde van mijn geld mag nog wel even door gaan wmb. Het door je aangehaalde bericht van de HDN is gewoon bedroevend slecht. De eerste paar maanden van een jaar vertonen altijd een opgaande lijn. Er is 18% minder verkocht dan vorig jaar april. Dat is het getal dat je moet lezen, de rest is bullshit.

 12. ll says:

  Oef, lijkt Griekenland wel …….

  Google trends keukens en badkamers

  http://www.google.com/trends/explore?hl=nl#q=keukens%20en%20badkamers&cmpt=q

 13. snorkel says:

  Hermanes: Het nieuws zit er al een poosje naast dat klopt,

  En toch blijf jij het quoten. Ben je dan niet bang dat je jezelf alleen maar onsterfelijk belachelijk maakt? 😉

  Hermanes: maar in 1998 tot 2007 heb ik geen huizenmarkt zeepbel forum gezien jij wel?

  Klopt, maar wat is je punt?

  Instagram is ook pas opgericht in 2010, en toch was het anderhalf jaar later al $1 miljard waard. Om maar even een (onzinnige) zijstraat te noemen…

 14. tufkaj says:

  Amsterdam biedt bouwgrond aan die door ontwikkelaars is teruggegeven http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/3437124/2013/05/06/Stad-biedt-investeerder-publiekelijk-bouwgrond-aan.dhtml

  (Van Poelgeest kennende zal het met dat ‘geven’ wel meevallen.)

 15. Keesje says:

  ll,

  Whahaha hoe kom je er bij, super! 🙂 🙂 🙂

 16. tufkaj says:

  ll,

  nice 🙂 wilde hem al toevoegen aan mijn overzichtspagina maar zie dat die stuk is. Kennelijk een limietje overtreden ergen 🙁

 17. snorkel says:

  ll,

  En dit geeft dan wel weer mooi het sentiment op de Nederlandse woningmarkt markt weer: http://www.google.com/trends/explore?hl=nl#q=huis%20kopen%2C%20huis%20huren&cmpt=q

 18. maarten says:

  Absurdistan. welke visie zit hier nu achter? Democratie voor de happy few?

 19. maarten says:

  Alle winstgevende activiteiten worden geprivatiseerd en gemonopoliseerd, alle verliesmakende activiteiten worden gesocialiseerd en de burger monddood gemaakt en haar vaste lasten ondraagbaar gemaakt, waarna de burger een subsidie mag aanvragen

 20. Arno Wingen says:

  @nicodegeit: nee, heeft Aegon. Vooruitziende blik.

  Zie sidn.nl, kun je het checken.

 21. xenobinol says:

  Wat is het toch met de VVD? Alles maar dan ook echt alles om de banksters van de ondergang te redden.

  Die Blok is gewoon ‘evil and malignant’, wat bezielt de man om zulke domme ideeën te uiten? Is de VVD dan echt alleen maar bezig met het water uit het zinkende schip te pompen? Waar zijn de echte herstelplannen waar men zich zo op de borst voor sloeg? De VVD ging de wereld toch redden van de ondergang? “Niet doorschuiven maar aanpakken” was het toch? Waarom dan wel die schuldslaafjes hun schuld laten doorrollen? Laat ze eerst maar eens gaan aflossen en anders is er altijd nog de WSNP.

 22. Hermanes says:

  Snorkel Mijn punt is dat als je echt verstand van zaken had je toen al een forum had opgericht met de naam Huizenmarkt zeepbel en alles haarfijn had uitgelegt over waardedalingen nu is het achter de feiten aanrennen en kijken wanneer de daling stopt.Het is hetzelfde als een forum beginnnen over Huizenmark twaardeopbouw en kijken wanneer de stijging weer stopt…. Dan moet je wel je duikbril nog opzetten Snorkel 😉

 23. Paul says:

  Dit is toch wel weer zo zo zo zo dom dom dom.

  Vanavond nog even mij mijn buurman gesproken een timmerman. Verteld een verhaal van boerderij uit 1950 en een huis uit 1980.

  Deze twee woningen moet weer bij de tijd gebracht worden. Voor de boerderij zijn de verbouwing kosten twee keer zo hoog als slopen en gewoon nieuw ding neer zetten.

  Voor het huis is slopen en op nieuw beginnen net zo duur als op knappen en alles vervangen.

  Kijk je terug na huizen tot jaren 90 dan zit er gewoon groot onderhoud aan te komen.

  Wij hebben de fout gemaakt om huizen meer en meer waard te laten worden. Hoe ouder hoe duurde het werd om te kopen. Maar de onderhoud kosten worden elke jaar ook duurder voor een oudere woning.

  Willen wij de bouw echt een dienst bewijzen als Nederland. Dan is het een huis in 40á50 jaar gewoon afschrijven en slopen. Kan er nieuw gezet worden.
  Dat weer aan alles eisen van de tijd voldoet.

  Alles in het leven heeft een bepaalde levensduur maar een huis moet in de ogen van de mensen eeuwen mee kunnen gaan.
  Dit is ook geval met kantoorpanden.

  Het zal veel natuurlijke zijn als gewoon elke jaar een even groot aantal gesloop worden en nieuwe gebouwd wordt. Zo kan je ook meer gaan met de golven in de maatschappij.

  Eigenlijke werd een huis alleen maar meer waard als gebouwd werd.
  Een auto is bij het verlaten van de garage al meteen 20% minder waard.

  En eigenlijke was het normaal geworden om bijna net zo snel van huis te verwisselen als van auto.

  Ik zit nu zelf gehuurd in een koophuis. Ik kan het gewoon kopen. Dan is de hypotheek 100,- euro goed koper dan de huur die ik betaal.
  Maar neem ik even de afschrijving of wel het minderwaard worden van de woning mee en de onderhoud kosten.
  Dan zal ik elke maand 1000,- á 1500,- euro meer moet tellen voor minderwaard worden en onderhoud dingen.

 24. maarten says:

  hier mijn visie, een combinatie van huur en koop: namelijk na 30 jaar huren op dezelfde locatie wordt de woning automatisch van de huurder… Blok? Lees je mee?

 25. De ontwikkelaar says:

  Dan ook iedereen een NHG-tje!

  En een tonnetje om als starter je eerste huis mee te financieren.

  Moet je kijken hoe snel de woningmarkt weer vlot trekt.

  En …. wie dan leeft, wie dan zorgt.

 26. Maria says:

  Paul: Wij hebben de fout gemaakt om huizen meer en meer waard te laten worden. Hoe ouder hoe duurde het werd om te kopen. Maar de onderhoud kosten worden elke jaar ook duurder voor een oudere woning.

  Het hangt toch wel van de leeftijd van de woning af. Woningen gebouwd in de jaren 70, met veel bruin en hout, of een vooroorlogs pand met aparte metselverbanden en gesneden voegen die bijna niemand meer kan maken, vind ik toch wel een verschil.

 27. snorkel says:

  Lagarde nu op Ned2 over de huizenmarkt

 28. Maria says:

  Paul: Willen wij de bouw echt een dienst bewijzen als Nederland. Dan is het een huis in 40á50 jaar gewoon afschrijven en slopen. Kan er nieuw gezet worden.
  Dat weer aan alles eisen van de tijd voldoet.

  Ik wil de bouw geen dienst bewijzen, stel je voor, alles een eenheidsworst.

 29. Steven says:

  nieuwsuur kijken!

 30. maarten says:

  maarten,

  jingle mail

 31. maarten says:

  en hypotheekrente afschaffen

 32. Maria says:

  Steven:
  nieuwsuur kijken!

  Wat zei ze? Ik heb Lagarde gemist!

 33. Steven says:

  aan Snorkel

  oh je was me voor, maar ze zei het echt : “sort of a bubble”

  het is natuurlijk een bubble. Als het er uit ziet als een bubble en zich gedraagt als een bubble dan is het een bubble. :0)

 34. snorkel says:

  Maria: Wat zei ze? Ik heb Lagarde gemist!

  He-le-maal niks! Slechts open deuren
  – Banen, ondernemers en innovatie belangrijk
  – Goede mix van bezuinigen, hervormen en stimuleren is belangrijk
  – Regering is goed bezig, vertrouwen dat ze door zullen gaan
  …en andere plichtplegingen.

  Totaal 4 of 5 vragen. Slecht interview, of alle kritische punten zijn er uit geknipt.

 35. Steven says:

  aan Maria

  Bovenstaande o.a, maar ook dat nederland wat meer naar kleine zelfstandigen moet kijken en niet te veel moeten bezuinigen en zo, maar je kan het vast zo zien op uitzending gemist.

 36. Ma Ling says:

  ll: Oef, lijkt Griekenland wel …….Google trends keukens en badkamersgoogle.com/trends/…adkamers&cmpt=q

  de trendlijn van ‘ikea keuken’ ziet er -niet geheel toevallig- precies andersom uit…

  OT: Die Daan Keij, woont of slaapt ie soms op het Binnenhof? Ik vind m altijd net wat te glad en eenzijdig met zijn berichtgeving, maar snel istie wel.

 37. Juan de Meeleezer says:

  @ artikel

  lopen mensen tegen een enorm probleem aan”, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis

  De Vereniging Geleased Huys heeft boter op het hoofd, gesubsidieerde leaseboter.

  EERST met hand en tand verdedigen dat AFLOSSEN niet meer nodig is en zelfs onwenselijk. OM de huizenprijzen maar verder omhoog te jagen.

  En als dan blijkt dat al die mensen die niet aflosten, in de problemen komen nu de zeepbel aan het ploffen is, dan moeten ANDEREN helpen.

  Gratis cabaret is dan wel gratis
  de Gesubsidieerde Leaseboter wordt duur betaald !

 38. snorkel says:

  Steven: maar ze zei het echt : “sort of a bubble”

  Ja, daar twijfelt niemand meer over toch? We hebben hier de grootste f*in bubble van de ganse wereld! Me dunkt dat het IMF dat ook wel gespot heeft 😉

  Ik hoop toch echt dat ze morgen (buiten het bereik van camera’s en microfoons) Knot en Dijsselbloem eens even flink de oren wast! Allez Christine!

 39. Juan de Meeleezer says:

  tufkaj: Amsterdam biedt bouwgrond aan die door ontwikkelaars is teruggegeven parool.nl/parool/n…-bouwgrond-aan.dhtml

  (Van Poelgeest kennende zal het met dat ‘geven’ wel meevallen.)

  Bizar.
  Wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) heeft met zijn staf een kaart gemaakt voor potentiële kopers. Daarop staan de nieuwe percelen die per direct beschikbaar zijn.

  Het gaat om grond die nog niet is afgenomen of grond die is teruggegeven door ontwikkelaars en woningcorporaties. Zij hebben door de crisis geen geld meer om te bouwen.

  Eerst de boel opjagen tot 5000 euro de meter.
  Als de zeepbel aan het klappen is en niemand meer wil ontwikkelen.
  PAS DAN
  – Bij De Gratie van Van Poelgeest-
  mag de eindconsument zelf grond kopen en zelf bouwen.

  Zelf bouwen kan in Coevorden vanaf 50 euro de meter dás TIENTALLEN keer zo goedkoop als in de hoofdstad.

  Vergelijk Amsterdam 5000 euro de meter en Coevorden 200 euro de meter:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-03-2013/de-leugens-van-het-cpb-en-het-staatsjournaal/#comment-136011

 40. Juan de Meeleezer says:

  Alleen één land, vol met huizen, Asterixen en Obelixen, nota bene het land met de hoogste schulden en dus potentieel de hoogste vastgoedzeepbel, daar dalen de prijzen niet, daar hebben ze allerlei verzekeringen afgesloten en promoveren academici tot de doctorsgraad door te bewijzen dat huizenprijzen maar niet zullen dalen.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-07-2011/dutch-show-how-not-to-run-housing-policy-com-au/#comment-80800

  Maar alle Kunstgrepen
  Marc Francke’s
  Ger Hukker’s
  Ed van de Bijl’s
  Coen Teulings’
  Elco Brinkmannen
  eenzijdige info verschaffende journalisten
  ten spijt,
  ….
  dalen deden ze toch

  Toen ze STEGEN
  was het HUN onbelaste “winst” op (lease)wonen
  En nu ze dalen wordt het opeens ONS probleem.

  Hogehuizenprijsminnend NL
  is een veelkoppig monster 🙂

 41. B88 says:

  we hebben nu allerlij domme ideen opgelepeld gekregen. ideen die werkelijk niets uithaalde en de boel alleen maar verergerde.

  de vraag is nu wie straks met logisch werkende ideen komt om de boel glad te trekken. en met wie bedoel ik natuurlijk welk instituut.

  dat er een focking bubble is dat weet iedereen, het mogen uitspreken is iets anders.

 42. Juan de Meeleezer says:

  B88: dat er een focking bubble is dat weet iedereen, het mogen uitspreken is iets anders.

  Nog een mooie uitspraak van Kees de Kort in genoemde uitzending: “Je kunt in Nederland beter pedofiel zijn dan zeggen dat de huizenprijzen moeten dalen.”

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-04-2013/kees-de-kort-120-paginas-bullshit/#comment-138771

  De pedofielen hebben stichting Martijn.
  Die is niet dwarsgezeten door de FD Media Groep 🙂

 43. Stoelgang says:

  Hermanes:
  Het nieuws zit er al een poosje naast dat klopt,maar in 1998 tot 2007 heb ik geen huizenmarkt zeepbel forum gezien jij wel?

  Beide waren destijds in volle ontwikkeling en inmiddels tot volle wasdom gekomen 😀

 44. Juan de Meeleezer says:

  ‘t is wel duidelijk

  Wie nu nog niet doorheeft
  datti momenteel een Kamikazekoper is.

  Door de NVM ookwel als “Slimme Zet” betiteld,

  Die moet vooral ook kopen ook 🙂

  Geduld,
  komt u volgend jaar nog eens terug.

 45. Maria says:

  Steven:
  aan Snorkel

  oh je was me voor, maar ze zei het echt : “sort of a bubble”

  het is natuurlijk een bubble. Als het er uit ziet als een bubble en zich gedraagt als een bubble dan is het een bubble. :0)

  Met “sort of a bubble” kun je in een vervolg gesprek wel alle kanten uit!

 46. Maria says:

  Juan de Meeleezer: Toen ze STEGEN
  was het HUN onbelaste “winst” op (lease)wonen
  En nu ze dalen wordt het opeens ONS probleem.

  En weer opnieuw: Winsten privatiseren, verliezen socialiseren!

 47. Juan de Meeleezer says:

  Maria: Met “sort of a bubble” kun je in een vervolg gesprek wel alle kanten uit!

  Interviewer

  …so you lost a great deal of money on property and derivatives.

  A colossal amount of money.

  But there is a silver lining to it all, …. if you look hard enough….

  Luckily I’ve lost other people’s money, not mine. 🙂

  Variatie op Engels gezegde:
  There is a silver lining behind every cloud

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-05-2010/bob-janjuah-ziet-grote-problemen/#comment-40045

 48. Juan de Meeleezer says:

  Voor hilarische filmfragmenten
  is de link in post 50
  echt een aanrader

  Het was in 2008 ook allemaal
  volstrekt niet te voorspellen
  ….
  behalve voor de cabaretier
  van goed métier 🙂

 49. Juan de Meeleezer says:

  Maria: En weer opnieuw: Winsten privatiseren, verliezen socialiseren!

  Juan zegt NHG tot 5.000.000 euro
  waarom niet
  willen de ware vrijdenkers opstaan ?

 50. Juan de Meeleezer says:

  muy buenas noches
  Juan

 51. Stoelgang says:

  Steven:
  aan Snorkel

  oh je was me voor, maar ze zei het echt : “sort of a bubble”

  het is natuurlijk een bubble. Als het er uit ziet als een bubble en zich gedraagt als een bubble dan is het een bubble. :0)

  +1 :D:D:D

 52. Stoelgang says:

  B88:
  we hebben nu allerlij domme ideen opgelepeld gekregen. ideen die werkelijk niets uithaalde en de boel alleen maar verergerde.

  de vraag is nu wie straks met logisch werkende ideen komt om de boel glad te trekken. en met wie bedoel ik natuurlijk welk instituut.

  dat er een focking bubble is dat weet iedereen, het mogen uitspreken is iets anders.

  Dat instituut heet ‘markt’ 😀

 53. Stoelgang says:

  Stoelgang: Beide waren destijds in volle ontwikkeling en inmiddels tot volle wasdom gekomen

  Ik bedoel natuurlijk de über-bubbel en dit forum 😀

 54. Maria says:

  Net uitzending gemist gekeken met mevrouw Christine Lagarde.

  Mij bekruipt toch het idee van:
  Wat heeft dat mens eigenlijk met ons land en onze financien te maken?

  Wikipedia:

  “Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is een organisatie voor monetaire zaken. Ze werd samen met de Wereldbank in 1944 met het systeem van Bretton Woods opgericht in het kader van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, en werd in december 1945 voor het eerst officieel in werking gesteld door 29 nationale regeringen. Het is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties.”

  Bretton Woods, daar heb ik nog een ernstig proefschrift over geschreven, ver in de vorige eeuw.
  Bretton Woods is toen we de goudstandaard los gelaten hebben en gekomen zijn, met een ernstige interventie in de jaren negentig, waar we nu zijn.

  Bretton Woods betekende de macht aan de banken en daar ligt ze nog steeds.

  Het nieuwste speeltje van Blok geeft heel duidelijk de macht van de banken aan.

  Christine Lagarde, mooie vrouw, hele mooie sieraden en kleding en waarschijnlijk een chanteerbaar verleden.

  En zij mag vertellen wat wij moeten doen?

 55. Maria says:

  Hebbes:

  het Angelsaksische model:

  “Haar wens was om de Franse arbeidswetgeving naar Angelsaksisch model te hervormen en te liberaliseren”.

  Dat ze zich maar met Frankrijk bezig houdt, werk genoeg lijkt me zo!

 56. Double D says:

  Lekkere korte termijn artikel van HP/de Tijd
  http://www.hpdetijd.nl/2013-05-06/nationale-hypotheek-garantie-nhg-staat-door-doorstroming-huizenmarkt-in-de-weg/

  Heb het idee dat meer mensen beseffen dat alle ingrepen gebaseerd zijn op: wie dan leeft, wie dan zorgt

 57. azijnseikerT says:

  Prima dat gebash van de VVD, ze hebben het ruimschoots verdiend. Maar ze zitten niet als enige in de regering.

 58. Juan de Meeleezer says:

  Off-topic
  Reuters kwam met afwaardering op Spaans vastgoed van 63% op Sareb, de Spaanse Bad Bank.
  Daarbij hebben ze de Japanse afwaarderingen orde grootte 75% nog niet gehaald.
  Werkloosheid 25% (5 miljoen) met geen structurele uitzichten op verbetering.
  Het probleem zit hem zoals Juan eerder meldde met name in het gebrek aan terugbetaalvermogen (lenen maar niet terugbetalen leidt tot afwaarderen)

  Komt-i nog een keer:
  Als de rente niet langer
  de werkelijke prijs van geld weergeeft
  treden er andere mechanismen op
  een kredietcrisis (met forse afwaarderingen) bijvoorbeeld
  🙂

 59. Juan de Meeleezer says:

  Bedenk dan ook dat NL vastgoed
  ZWAARDER beleend is dan Spaans vastgoed
  en dat ook NL problemen heeft met de component “terugbetalen”.

  Alle heeren Teulings in koor:
  Ladies and gentlemen
  we got him
  de bodem in de hollandse huizen-“markt” 🙂

  Het blijft een wonder hoe het kan dat dáár waar de oorzaken van vastgoedbubbels het grootste zijn (in Holland met de grootste hypotheekschuldexplosie op aarde) de prijscorrecties het kleinst zijn.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-04-2012/vereniging-eigen-huis-tweedeling-renteaftrek-zet-rem-op-doorstroming/#comment-104396

 60. Keesje says:

  Op dit moment wordt er enorm veel verkocht om vervolgens particulier van een huiseigenaar met twee huizen te gaan huren die zijn huis niet verkocht krijgt.

  – Krijgen deze grote (en groter wordende groep, zie http://www.pararius.nl, meeste is allemaal niet verkopende huizen wat te huur staat, weinig beleggingspandjes meer) huiseigenaren met 2 hypotheken niet enorme problemen als Beide huizen over een paar jaar echt flink in waarde gedaald zijn?

  -Hoe zou je erachter kunnen komen hoeveel mensen op dit moment twee huizen hebben, waarvan 1 verhuurd?

  -Hoe zou je erachter kunnen komen hoeveel particulier hurende gezinnen er zijn?

  -Welk percentage van verkopers gaat nu huren ipv iets anders kopen/verzorgingshuis/emigreren? Ik vermoed nl dat dat percentage hoog is (50% plus?)

 61. Keesje says:

  Ma Ling,

  Ook op de Ikea keukenafdeling (en hele winkel) is het zeker het laatste jaar flink rustiger geworden 😉 Ik ga soms naar die van Zuidoost.

 62. Keesje says:

  http://www.hpdetijd.nl/2013-05-06/nationale-hypotheek-garantie-nhg-staat-door-doorstroming-huizenmarkt-in-de-weg/

  1 miljoen huizen van de 4 miljoen koophuizen staat inmiddels onder water. Van duizenden euro’s restschuld tot tonnen restschuld.

  – Dat word lachen dat word leuk, ik lig helemaal in een deuk –

  Maar niet echt….

 63. ll says:

  Ondertussen in Nuenen

  De rente op ( verliesgevende ) gronden vreten het gemeentelijke budget op ……. ( Off-balance vreet nu de balance op ) het gevolg is dat er geen geld meer voor de rattenbestrijding is, en daarmee nu een overlast van ratten.

  Ratten plaag in aantocht 😉 ………

 64. Keesje says:

  Voor wie even wil lachen, uit de oude doos:

  http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=850:onderzoek-de-toekomst-van-de-makelaardij&Itemid=2

  Kijk onderaan bij rode kopje ” TOEKOMSTSCENARIO #3 ‘DE PRILLE LENTE’ “waar makelaars weer enorme winsten zouden gaan maken in 2011, 2012 en daarna….

 65. Keesje says:

  ll,

  Hebben ze geen vuilnisophaaldienst meer nodig binnenkort!

 66. renren says:

  Double D:
  Lekkere korte termijn artikel van HP/de Tijd
  hpdetijd.nl/2013-0…izenmarkt-in-de-weg/

  Ook een mooie zin:

  “Toch staan daar ook evidente voordelen tegenover, de aan- en verkoop van een huis levert de economie gemiddeld een impuls van tienduizenden Euro’s op voor makelaars, financiële tussenpersonen, aannemers, schilders en woninginrichters.”

 67. renren says:

  ll:
  Ondertussen in Nuenen

  De rente op ( verliesgevende ) gronden vreten het gemeentelijke budget op ……. ( Off-balance vreet nu de balance op ) het gevolg is dat er geen geld meer voor de rattenbestrijding is, en daarmee nu een overlast van ratten.

  Ratten plaag in aantocht ………

  bankiers zijn ook ratten

 68. Keesje says:

  Het gaat goed met de faillisementen van makelaars:

  http://www.faillissementsdossier.nl/nl/zoeken.aspx?q=makelaars&l=1

 69. ll says:

  Het beest krijgt een naam ………

  The Great Economic Depression, en zij begint in Europa.

  http://www.marketoracle.co.uk/Article40294.html

 70. Nico de Geit says:

  Keesje: -Hoe zou je erachter kunnen komen hoeveel mensen op dit moment twee huizen hebben, waarvan 1 verhuurd?

  Ik denk dat er heel wat gevallen zijn waarbij de ouders garant staan voor hun kinderen. Die ouders hebben feitelijk ook twee huizen.

 71. Maria says:

  ll:
  Het beest krijgt een naam ………

  The Great Economic Depression, en zij begint in Europa.

  http://www.marketoracle.co.uk/Article40294.html

  Vooral deze:

  “#10 In the Netherlands, consumer debt is now up to about 250 percent of available income”

 72. ll says:

  @ Tufkaj, van jouw blog, hiernaast

  ‘ Verkopers wiens huis tussen de 268 duizend en de 296 duizend euro moet opleveren hebben de komende maanden een extra prikkel om hun huis snel kwijt te raken ‘

  Hoop dat bovenstaande mag van jou 🙂 i.v.m. copyrights

  Je kan toch gewoon een hypotheek nemen met NHG tot het maximale bedrag, en er voor de restkoop nog een hypotheek bij nemen ? Dat is nergens verboden, dacht ik maar zo ……..

 73. snorkel says:

  Juan de Meeleezer: Door de NVM ookwel als “Slimme Zet” betiteld,

  En de NVM en VEH gaan maar door met de consument die laatste slimme zet te geven. Een zet zo het ravijn in!

  Over 5 jaar bij debat op 2: Kunnen we de VEH en NVM aansprakelijk stellen voor onze restschuld.

 74. Willem Nass says:

  snorkel:
  Hermanes,

  youtube.com/watch?…=youtu.be&t=25s

  Maar het valt je niet op dat dat dat ‘nieuws’ dat jij volgt er al 5 jaar lang compleet naast zit? En dat we onder andere hier op dit forum al een jaartje of 6 de juiste richting voorspellen? Misschien moet je eens ander nieuws gaan volgen?

  Hoe komt het dat het nieuws er al zo lang compleet naast zit? Zie http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=P1018

 75. snorkel says:

  renren: “Toch staan daar ook evidente voordelen tegenover, de aan- en verkoop van een huis levert de economie gemiddeld een impuls van tienduizenden Euro’s op voor makelaars, financiële tussenpersonen, aannemers, schilders en woninginrichters.”

  Een impuls die de 30 jaar daarna weer dubbel en dwars wordt kapotgemaakt, omdat die impuls + rente moet worden afbetaald…

  Stel je toch eens voor dat huizen de helft zouden kosten van nu. Dan zou iedere starter zo €100k over hebben om te besteden! Dat is pas een boost 😉

 76. ll says:

  Willem Nass,

  Toch Plutocratie duzzzzz , rules the world, een beetje een schok, dat wel…… 😉

 77. Nico de Geit says:

  Maria: “#10 In the Netherlands, consumer debt is now up to about 250 percent of available income”

  Sommigen van hen proberen die schulden te verlagen door bezittingen te verkopen, hun huis bijvoorbeeld. Maar dat moet dan wel een droomprijs opleveren. Er zijn steeds minder mensen die bereid zijn die droomprijs te betalen.

 78. ll says:

  Voor nhz, waar blijf je ? 🙂

  Vervolg Alt-A hypo’s ING 20 miljard, uiteraard off-balance ?

  http://www.hpdetijd.nl/2013-05-07/dijsselbloem-houdt-ing-flink-in-de-tang/

 79. snorkel says:

  Weet je wat ik trouwens niet snap in de hele schulden kwijtschelden/doorrollen discussie? Half Nederland doet nu ineens alsof sinds 2008 de schulden het grote probleem zijn voor de Nederlandsen economie. Dat zijn ze natuurlijk ook, maar dat wist je toch toen je die schuld aanging?

  Wat ik bedoel: De bank (je weet wel die financieel terroristen die ons een bomgordel hebben omgehangen), die hebben gewoon eerlijk verteld hoeveel de lener leende, hoeveel dat lenen zou kosten en hoeveel er terugbetaald moest worden. De bank is gewoon haar belofte nagekomen: Klant, u krijgt van ons geld en dat willen wij op enig moment terughebben. Voor het tussentijdse gebruik betaalt u rente (huur van geld). En dat leggen we allemaal voor 30 jaar vast zodat we beiden niet voor verrassingen komende te staan.

  Dat heeft eigenlijk helemaal niet zoveel te maken met de huizenprijzen. Dat de waarde van je huis onder dat van je lening is gedaald is in de eerste plaats domheid van jezelf (want zoals ik al vaker zeg: een avondje Googlen en je weet dat de huizenprijzen ook kunnen dalen), maar net zo goed ook van de makelaar en allerlei ‘goedbedoelende’ adviseurs die je voorhielden dat de huizenprijzen zouden stijgen. Als je ergens je geld wilt terughalen, doe dat dan bij de NVM en de VEH zou ik zeggen. Of bij je oom met zijn ‘stenen zijn de beste investering’. Zij hebben de consument al die sprookjes aangepraat.

  Maar het werkt in de praktijk natuurlijk anders: Mensen hebben het idee dat banken veel geld hebben en dat daar dus iets ta halen valt als we maar zielig genoeg doen. Waarmee ik de banken zeker geen vrijbrief wil geven, maar als er iemand verantwoordelijk moet worden gehouden voor onderwaarde, dan lijkt me dat in de eerste plaats de koper zelf, en daarna de makelaar en VEH met hun kulpraatjes.

  Als je een tweedehands auto koopt (gefinancierd met een lening van de bank) en die auto valt na een maand uit elkaar van de roest, dan ga je toch ook niet naar de bank om te klagen? Dan ga je op hoge poten terug naar de autoverkoper. Dus ik roep niet op tot een bankrun (want dat mag niet heh), maar tot een makelaarsrun. Ga maar eens op hoge poten verhaal halen bij de makelaar die jou je onderwaterwoning heeft verkocht!

 80. lorenzo says:

  Terwijl Blok de hypotheek gevers , zoals al vaker door mij aangkondigd, gaat helpen , zie ik hier slechts virtuele orgasmes op , naar het schijnt, weer een komend instortinkje .
  Nou , als nederlands belastingbetaler hoort de aandacht juist nu te gaan naar een soort van Viagra , of iets anders ( wat maar gaat helpen).

 81. lorenzo says:

  2Cent: Stop de persen. Het probleem is opgelost:
  nuzakelijk.nl/colu…ing-huizenmarkt.html

  dat is ook de oplossing , na de devaluatie , is heel normaal.
  Bepalend hierin is dat de lemmingen ( de hypotheek gevers) geen infuus meer wordt geboden , in plaats daarvan eens het bos op zoekt ( of elders zijn genot haalt).

 82. Keesje says:

  ll,

  Nee, de huisaankoop moet onder de NHG waarde liggen, is ie er 1000 euro boven mag het geen NHG hypotheek zijn, ook niet gedeeltelijk wel en een ander deel niet. Aankomende zomer juni/juli gaat het maximum naar 290.000, dus wil jij of iemand anders nog kopen, kun je daarmee huizenprijzen al omlaag proberen te kletsen, want niet NHG woningen verkopen bar slecht……

 83. RealisT says:

  Juan de Meeleezer: Het blijft een wonder hoe het kan dat dáár waar de oorzaken van vastgoedbubbels het grootste zijn (in Holland met de grootste hypotheekschuldexplosie op aarde) de prijscorrecties het kleinst zijn.

  The game is rigged, the table is tilted. Dat is de reden waarom er in de (kolder)polder geen marktwerking en er dus ook nauwelijks een marktconforme prijscorrectie is. Bijna elke huiseigenaar wacht op de politiek om ze te redden. Hetzij van een verlies op fictieve winst danwel een tastbare restschuld.

 84. Eric406 says:

  Keesje:
  Het gaat goed met de faillisementen van makelaars:

  faillissementsdoss…q=makelaars&l=1

  Dat gaat zeker goed, in maart 37.

 85. RealisT says:

  Keesje: Aankomende zomer juni/juli gaat het maximum naar 290.000, dus wil jij of iemand anders nog kopen, kun je daarmee huizenprijzen al omlaag proberen te kletsen, want niet NHG woningen verkopen bar slecht

  Een buur van een kennis wilde bijna 4 ton voor zijn huisje hebben, maar kreeg het maar niet. Het hoogste bod lag net even boven de 3 ton (nog teveel, maar goed). Ik adviseerde hem om er nog maar eens over na te denken omdat straks de NHG grens naar 290k gaat en er dan nog minder geboden gaat worden. Binnen een week ging hij akkoord met het bod dat ie eerst als belachelijk laag had afgewimpeld.

  Uiteraard had de makelaar niets gezegd over de a.s verlaging van de NHG grens.

  Een hoge restschuld heeft hij ondanks het lager bod niet. Hij liep wel te kankeren dat ie geen winst had gemaakt. Hij had naar eigen zeggen net zo goed de afgelopen jaren kunnen huren. Dat gaat hij de komende tijd dan ook doen. Voor hem voorlopig geen koopwoning meer.

 86. Claude says:

  RealisT: Hij had naar eigen zeggen net zo goed de afgelopen jaren kunnen huren.

  Vooral dat ‘net zo goed’. Vrije sector huren is top. Je zit in de nieuwste appartementen met de nieuwste keukens en badkamers, vaak een parkeergarage onder het gebouw en “alleen maar nette mensen”. En als je ergens anders wilt wonen: je bent binnen een maand weer weg. Ik geef toe dat het je moet uitkomen in de fase waar je zit in je leven, maar als het je schikt: heerlijk.

 87. Claude says:

  Lente op de woningmarkt, oplevingen, herstel, bodem… Jongens toch, het lijkt wel een goed-nieuws offensief.

  “een licht herstel op de woningmarkt lijkt in zicht. Cijfers van HDN hebben aangetoond dat het aantal hypotheekaanvragen in april licht is gestegen. In totaal een stijging van 5,6 procent ten opzichte van maart. Goed voor ongeveer 10791 hypotheekaanvragen in april.”

  En dan:

  “Vergeleken met april vorig jaar is er sprake van een daling van ruim 18 procent, toch lijkt de woningmarkt sinds maart dit jaar weer wat vlot te trekken.”

  Proest! Het staat er serieus

  Toch is er niets zo goed voor de fervent zeepbeller als meer verkopen. Kort door de bocht: Meer verkopen betekent meer huizen die onder de huidige leeneisen worden verkocht betekent lagere prijzen betekent meer verkopen betekent etc.

 88. Claude says:

  Daarom ben ik het ook niet eens met analyses zoals deze: http://daskapital.nl/2013/05/restschuld_verhuizen_is_een_ze.html (dat het on-topic plan er is om de huizenprijzen op peil te houden).

  Nu heb je een NHG-stel dat een woning heeft gekocht voor 230.000 met een hypotheek van 250.000. Na zes jaar hebben ze maar liefst 25.000 afgelost (vroeger had je 50% aflossingsplicht). Huis staat te koop voor 230.000 euro. Ze willen best verkopen voor 200.000, maar de bank gaat niet mee. Immers, dan blijft er een restschuld achter van 25.000 euro.

  Nu kunnen we twee dingen doen:

  1. De restschuld meefinancieren en de verkoop voor 200.000 mogelijk maken, verkoper moet in 10 jaar de 25.000 euro restschuld terugbetalen, dit onder NHG-garantie. Huizenprijs zakt.

  2. Wat we nu doen. Wachten tot de greater fool na twee jaar langskomt die wel 225.000 euro wilt betalen. Huizenprijs blijft stabiel.

  Ik neig, tegen de stroom in, extreem naar optie 1. Als je toch in tien jaar moet aflossen, en je wilt toch weg, dan maakt 25.000 euro of 40.000 euro restschuld ook niet uit. Het financieren van restschuld is een vliegwiel naar beneden.

 89. snorkel says:

  Oh wow, ze zegt nu letterlijk dat het publiek niet als een stelletje schapen achter beleidsmakers aan moet lopen en magische formules moet verwachten van onze ‘hoeders’, maar een eigen mening moet vormen!

  Beetje bordjes schoonvegen, maar daarom niet minder waar 😉

 90. snorkel says:

  En ook: “If you ask the central bankers… they know who the zombie-banks are in their countries”

  En veel hints naar de “template” – Die gaat er dus duidelijk wél komen. Valt natuurlijk ook niet meer te ontkennen nu de BIS/FSB er al daadwerkelijk en virj openlijk mee bezig is.

 91. snorkel says:

  Ik heb alleen de ‘turmoil’ even gemist omdat er ook nog gewerkt moet worden vandaag 😉

  Weet iemand waar dat over ging?

 92. Jeroen says:

  Claude,

  Ik heb dat ook al her en der op fora geventileerd. De huidige situatie is dat diegenen die willen verhuizen met een restschuld absoluut de hoogste prijs moeten krijgen om de schade te beperken en niet persoonlijk failliet te gaan. Als verkoop dan niet lukt, dan gaan ze alsnog failliet omdat de lasten niet meer zijn op te brengen en komen ze in een executiescenario terecht met een nog veel hoger verlies.

  Door een eventuele restschuld mee te kunnen financieren krijgen mensen de mogelijkheid om een overzichtelijk verlies te nemen wat in de loop van jaren weggewerkt kan worden. Men is dan eerder geneigd om dat verlies daadwerkelijk te nemen, en zo kan deze regeling zorgen voor een versnellende prijsdaling:

  * mensen die in het nauw zaten blij, want ze kunnen werken aan een overzichtelijk verlies
  * starters blij, want er is een versnelde prijsdaling waardoor woningen betaalbaarder worden

  In hoofdlijnen zie ik grote voordelen voor iedereen in een dergelijk plan, niet alleen omdat ik dat idee zelf ook al een paar jaar rond heb getoeterd….

 93. nhz says:

  Renato: Als ondernemer ‘stuur’ ik mijn belastbare inkomen naar 21k en vraag huur- en zorgtoeslag aan. Ik ben klaar met Blok en die VVD-Scheefleners.

  een gemiddelde ondernemer heeft ook nog vermogen, dan heb je geen recht op huur/zorgtoeslag en kom je vermoedelijk niet eens meer in aanmerking voor een sociale sector huurwoning (ook niet als je inkomen laag gesteld wordt, als de belasting dat al toelaat).

  tufkaj: Ik snap niet goed waarom het probleem niet wat beter wordt benoemd. Banken doen of er pas sprake is van een ongedekte lening ná verkoop.

  In feite was het altijd al ongedekt anders was er geen restschuld. De taxaties kloppen dus niet. Doe daar eerst wat aan. Of wordt het probleem dan ongewenst transparant?

  Het grote verschil is dat bij een algemene hertaxatie de hele woningvoorraad op de bankbalansen onder water staat; zoals de banken het nu voorstellen hoeft er alleen afgewaardeerd te worden voor huizen die met restschuld verkocht worden. En als de overheid dat risico dan nog gratis overneemt zoals Blok nu wil dan is dat helemaal mooi. Maar omdat de meeste van deze gevallen de nationale subprime NHG hypotheken betreft maakt het voorstel van Blok voor de banken weinig uit, die hadden onder NHG toch al geen risico.

  Hermanes: Het nieuws zit er al een poosje naast dat klopt,maar in 1998 tot 2007 heb ik geen huizenmarkt zeepbel forum gezien jij wel?

  In de periode 2000-2002 werd er op diverse grote beleggersfora zoals iex.nl al volop over de huizenbubble gepraat, weliswaar door een kleine groep maar toch…

  tufkaj: Amsterdam biedt bouwgrond aan die door ontwikkelaars is teruggegeven parool.nl/parool/n…-bouwgrond-aan.dhtml

  (Van Poelgeest kennende zal het met dat ‘geven’ wel meevallen.)

  Werkt vermoedelijk net als in Middelburg (VVD + PvdA bestuur): gemeente koopt de bouwgrond terug voor de volle prijs die de ontwikkelaar indertijd betaald heeft, plus nog een riante vergoeding voor het feit dat de bouwmaffia een paar jaar lang tevergeefs geprobeerd heeft dik geld te verdienen met die bouwgrond (wat niet werkte omdat de te bouwen woningen véél te duur waren). Niet dat de bouwers die bouwgrond al betaald hadden, stel je voor … de verkoop was alleen ingeboekt door de gemeente.
  Gemeente: ‘wij willen met deze bouwers ook in de toekomst nog zaken doen’, vandaar dat er een riante vergoeding bovenop komt. Te gek voor woorden allemaal. Oplichters en afpersers weten elkaar altijd te vinden …

  maarten: Alle winstgevende activiteiten worden geprivatiseerd en gemonopoliseerd, alle verliesmakende activiteiten worden gesocialiseerd en de burger monddood gemaakt en haar vaste lasten ondraagbaar gemaakt, waarna de burger een subsidie mag aanvragen

  De perfecte combinatie van VVD en PvdA dus: privatise the gains, socialise the losses. En door van alle burgers schuldslaven te maken blijf je extra lang in het zadel. Ze kunnen het op deze basis prima met elkaar vinden.

 94. Nico de Geit says:

  Claude: Vrije sector huren is top. Je zit in de nieuwste appartementen met de nieuwste keukens en badkamers, vaak een parkeergarage onder het gebouw en “alleen maar nette mensen”. En als je ergens anders wilt wonen: je bent binnen een maand weer weg.

  Theoretisch is dat zo maar als je de woning leuk aan wilt kleden kost dat geld. Alles wat op maat gemaakt is kun je niet echt meenemen.

 95. Nico de Geit says:

  Vroeger hadden de kindertjes in Afrika honger. Tegenwoordig hebben de kindertjes in Spanje honger.

  Nederland gaat door met het weg geven van miljarden aan ontwikkelingshulp. Die ‘ontwikkeling’ in het verre land moet dan wel volgens het succesvolle westerse model.

 96. snorkel says:

  Nico de Geit: Theoretisch is dat zo maar als je de woning leuk aan wilt kleden kost dat geld. Alles wat op maat gemaakt is kun je niet echt meenemen.

  Hoeft ook niet. Sterker nog, ik WIL het niet eens, is alleen maar gezeik 😉 Ik verkoop het liever door aan de volgende huurder. Mijn WoCo geeft voorrang aan mensen die de vloeren/gordijnen/inbouwapparatuur willen overnemen van de vorige huurder.

  ps, ik heb niks overgenomen omdat ik de eerste huurder na de verbouwing ben. Dus ik zit al anderhalf jaar stukje bij beetje alles mooi te maken in avondjes en weekenden… Best leuk 😉

 97. RealisT says:

  Claude: Ik geef toe dat het je moet uitkomen in de fase waar je zit in je leven, maar als het je schikt: heerlijk.

  In dit geval kwam het ook goed uit, want weduwnaar van even boven de 60 die kleiner wilde gaan wonen. Normaal zou hij een apartementje hebben gekocht, maar besloot nu maar voor 500 Euro per maand te gaan huren. Gloednieuw, dus had ook nog enige invloed op de keuken en badkamer tegen geringe bijbetaling.

 98. nhz says:

  xenobinol: Wat is het toch met de VVD? Alles maar dan ook echt alles om de banksters van de ondergang te redden.

  Dit is net zo goed VVD als PvdA beleid (misschien nog wel meer van de PvdA denk ik) en met banksters heeft dit weinig te maken. Allerlei handige jongens zijn bezig hun zakken nog eens goed te vullen, en alle risico’s af te schuiven op anderen, voordat het schip definitief strandt

  Paul: Willen wij de bouw echt een dienst bewijzen als Nederland. Dan is het een huis in 40á50 jaar gewoon afschrijven en slopen. Kan er nieuw gezet worden.
  Dat weer aan alles eisen van de tijd voldoet.

  Met de huidige bouwkwaliteit in Nederland, en het gebrek aan onderhoud wat je overal ziet bij mensen die met een huis leuren, lijkt afschrijven in 30 jaar me realistischer. Dan snap je gelijk wat een belachelijk begrip ‘restschuld’ is voor hypotheken die standaard vaak 30 jaar lopen, en dan niet eens alleen voor nieuwbouw woningen … Na afloop van de hypotheek zou gewoon alles afbetaald moeten zijn, want de meeste huizen zijn dan weinig meer waard dan de grond waarop ze staan (die feitelijk 3.50 per m2 waard is).

  De ontwikkelaar: Dan ook iedereen een NHG-tje!

  Ik wacht ook nog op het voorstel van Blok om iedereen met een aftands leasebakje te laten overstappen op de duurste Porsche, gratis en geheel voor risico van de Nederlandse belastingbetaler vanzelfsprekend. Dikke winst voor de Nederlandse automaffia, en voor de overheid zelf vanwege alle BPM en snelheidsboetes die ze zo kunnen innen 😎

  snorkel: Ik hoop toch echt dat ze morgen (buiten het bereik van camera’s en microfoons) Knot en Dijsselbloem eens even flink de oren wast! Allez Christine!

  Geen schijn van kans, IMF is gewoon de afdeling marketing van de angelsaksische bankenmaffia. Geld moet rollen, leven de overconsumptie en de schuldengroei. Al hebben ze soms een iets ander verhaal voor de buitenwereld. Haar voorganger had een iets andere insteek, maar die werd dan ook snel beentje gelicht.

  B88: de vraag is nu wie straks met logisch werkende ideen komt om de boel glad te trekken. en met wie bedoel ik natuurlijk welk instituut.

  Een eerste goede stap naar een gezonde economie lijkt mij een Berufsverbot voor alle vastgoed professors, oenconomen, topambtenaren en ander volk dat de mensen jarenlang sprookjes verkocht heeft en daarmee de bubble aan alle kanten faciliteerde. En het definitief opheffen van instituten zoals CPB en Ministry of Truth die grossieren in leugens & bedrog en dan ook nog handenvol geld kosten.

  Maria: Christine Lagarde, mooie vrouw, hele mooie sieraden en kleding en waarschijnlijk een chanteerbaar verleden.

  Dat laatste is zeker, vandaar dat ze nu op deze positie zit 🙂 Mooie vrouw?? Mooie match voor Agent Orange zou ik zeggen (Mozillo, de Tan Man). Ik weet alleen niet of Angelo op Gucci tasjes valt …

  Juan de Meeleezer: Reuters kwam met afwaardering op Spaans vastgoed van 63% op Sareb, de Spaanse Bad Bank.

  -63% om te beginnen, ongetwijfeld.

 99. VSH says:

  Claude,

  “Het financieren van restschuld is een vliegwiel naar beneden.”

  Dat verwacht ik dus ook. Ik hou zelfs voor mogelijk dat ze het daarom niet gaan doen, het effect is namelijk afwaardering.

  Nu staat het huis voor een fantasieprijs in de boeken, maar onderwater.

  Straks wordt tegen de huidige marktwaarde gekocht en verschijnt een ongedekte schuld.

  Allemaal puur formaliteit, echter kan het wel gevolgen hebben voor het banksysteem, omdat er opeens allemaal ongedekte leningen gefinancierd moeten worden.

  Het probleem met deze regeling is overigens dat de kans groter wordt dat moet worden uitgekeerd. Als je NHG kunt behouden bij verhuizen, waar dat eerst niet kon, wordt één van de momenten om gedwongen de schuld zelf te accepteren weggenomen. Er is voor de mensen waarom het gaat meer tijd om tegen werkloosheid en scheiding aan te lopen. Er komen dus verliesscenario’s bij voor NHG. ICM het “vliegwiel naar beneden” is dat voor NHG geen positieve ontwikkeling.

  Maar goed voor de markt is het niet slecht als verlies in ieder geval afgewikkeld wordt. Dat is beter dan doen of het niet bestaat. Als de voorwaarden goed zijn, dan kan dit nog best een goede ontwikkeling worden voor de markt.
  Bijvoorbeeld:
  -Wel garantie richting de geldverstrekker, maar geen/beperkte finale kwijting mogelijk;
  -Restschuld aflossen binnen 5 of 10 jaar;
  -Na 5 jaar geen HRA meer;
  -Nieuwe hypotheek max 90% of 100% + restschuld;

  Wel bizar idee trouwens dat die mensen weer gaan kopen na deze ervaring. Ook moet er dan direct weer verlies gefinancierd worden. Ik snap wel dat banken hier niet aan beginnen. Het zou gewoon kunnen gebeuren dat iemand verlies neemt en verhuist naar een plek waar nog geen verlies genomen is en maar snel de vraagprijs betaald voor het te laat is (Het is maar één keer uitverkoop).

  Het zou mij wat dat betreft niet verbazen als NHG hier niet aan begint, of hele strenge voorwaarden stelt.

  En wat doen ze trouwens met mensen die gaan huren?

 100. RealisT says:

  Claude: Het financieren van restschuld is een vliegwiel naar beneden.

  Ik vraag me wel af of de bank er net zo enthousiast naar kijkt…

 101. snorkel says:

  Claude: Het financieren van restschuld is een vliegwiel naar beneden.

  Eens. Omlaag die prijzen! Als onverstandige kopers daarvoor weer/meer moeten lenen, zelfs ik dan weer garant voor moet staan voor die lening, dan moet dat maar 😉 Liever dat dan de hele restschuld kwijtschelden, want daar moet ik ZEKER aan meebetalen!

  Overigens; een lening afsluiten om je verlies te nemen en (in feite) je originele lening af te lossen, omdat je geen greater fools kunt vinden… het heeft een paar jaar geduurd, maar de 3e schuldfase van Minsky (de “Ponzi fase”) is nu ook voor de huizenbezitter voorbij. Next up: harde crash en daarna weer naar de “hedge fase” waarin huizenkopers de lening + rente van eigen zelfverdiende geld kunnen betalen.

 102. nhz says:

  Juan de Meeleezer: Het blijft een wonder hoe het kan dat dáár waar de oorzaken van vastgoedbubbels het grootste zijn (in Holland met de grootste hypotheekschuldexplosie op aarde) de prijscorrecties het kleinst zijn.

  het is nog maar een begin, het oppompen van de bubble duurde bijna 20 jaar dus het leeglopen zal ook nog véle jaren gaan duren; zeker met VVD en PvdA politici aan het roer.

  Keesje: – Krijgen deze grote (en groter wordende groep, zie http://www.pararius.nl, meeste is allemaal niet verkopende huizen wat te huur staat, weinig beleggingspandjes meer) huiseigenaren met 2 hypotheken niet enorme problemen als Beide huizen over een paar jaar echt flink in waarde gedaald zijn?

  Ik denk dat veel van die mensen een NHG hypotheek hebben en dus zelf helemaal geen probleem krijgen. Ze wachten gewoon totdat iemand de hoofdprijs betaald (‘komt vanzelf weer goed met die woningmarkt’) en anders draait het WeW er voor op. En Kareltje maakt ons nog steeds wijs dat het WeW voldoende buffer heeft om de komende klap op te vangen …

  Bij mij in de omgeving staan er ook steeds meer (lege) koopwoningen te koop én te huur; maar de bulk staat leeg omdat de vraaghuren vaak net zo absurd zijn als de vraagprijzen.

  Keesje: -Hoe zou je erachter kunnen komen hoeveel mensen op dit moment twee huizen hebben, waarvan 1 verhuurd?

  wordt sowieso moeilijk omdat veel van die huizen zwart verhuurd worden, zodat ze dubbele HRA kunnen claimen …

  renren: bankiers zijn ook ratten

  en dan praten we nog niet over al het ongedierte dat op de rug van die ratten meelieft 😎

  snorkel: Stel je toch eens voor dat huizen de helft zouden kosten van nu. Dan zou iedere starter zo €100k over hebben om te besteden! Dat is pas een boost 😉

  tja, maar alleen in een fantasiewereld waar je op een huis van €100k nog steeds een hypotheek van €200k kunt krijgen …

  2Cent: Stop de persen. Het probleem is opgelost:

  nuzakelijk.nl/colu…ing-huizenmarkt.html

  “Juul Martin pakt maatschappelijke vraagstukken aan door mensen, ideeën en spullen die er toch al zijn te verbinden. “
  Tja, ik hou mijn hart vast voor de adviezen die Juul op ander gebied rondstrooit. Laat hij zich maar beperken tot de huizenmarkt, daar kan de puinhoop toch niet meer veel erger worden 😉

  ll: Voor nhz, waar blijf je ?

  ben ik weer 😎

  Onmogelijk te beoordelen wat er precies achter dat ING verhaal schuil gaat. Er zijn allerlei schimmige afspraken gemaakt, het zou me zeer verbazen als uiteindelijk de belastingbetaler er met winst vanaf komt.

  snorkel: Dus ik roep niet op tot een bankrun (want dat mag niet heh), maar tot een makelaarsrun.

  Helemaal eens, laat maar komen die Class Action zaken tegen VEH en makelaarsmaffia. Helemaal uitkleden die clubs zodat we er de komende generatie geen last meer van hebben. Raar dat er geen bijtgrage advocaat is die hier brood in ziet …

  Claude: Je zit in de nieuwste appartementen met de nieuwste keukens en badkamers, vaak een parkeergarage onder het gebouw en “alleen maar nette mensen”.

  het zijn inderdaad meestal appartementen; een gewoon huis met tuintje is doorgaans niet te vinden voor een redelijke prijs. Zelfs aftandse woningen die al jaren leeg staan moeten soms wel 1500 euro huur per maand opbrengen hier in de provincie, in de Randstad is het vast nog veel erger. Alleen in the middle of nowhere kun je hier voor pakweg 800-900 euro een woning met tuin huren, en dan heb je waarschijnlijk minder kwaliteit dan iemand met bijstand die 280 euro huur per maand betaalt …

  Claude: Ik neig, tegen de stroom in, extreem naar optie 1. Als je toch in tien jaar moet aflossen, en je wilt toch weg, dan maakt 25.000 euro of 40.000 euro restschuld ook niet uit. Het financieren van restschuld is een vliegwiel naar beneden.

  Ik zou naar 1 neigen op voorwaarde dat de kwijtschelding restschuld optie via werkeloosheid, echtscheiding etc. onder NHG definitief geschrapt wordt. Want zoals het nu gaat heeft niemand er een probleem mee om de restschuld te laten oplopen. Ze gaan allemaal lekker door naar een nog duurder huis en als het t.z.t. misloopt dat even scheiden of ruzie maken met de baas, en geen centje pijn.

 103. Nico de Geit says:

  Claude: Het financieren van restschuld

  Lang geleden verkochten ze niet alleen je bezittingen als je je schulden niet terugbetaalde, maar ook je kinderen.

  Op zich is restschuld wel interessant (hoog rendement) als er onderpand is. Veel eigenaren kunnen geen afstand doen van hun bezittingen. Maar als ze hun restschuld niet betalen zit er niets anders op dan hun bezittingen te verkopen aan de hoogste bieder. Die voormalige ‘eigenaar’ vind dat natuurlijk onrechtvaardig en ‘ver onder de waarde’.

  Er is een programma uit de VS met garageverkopen. Die mensen zijn blijkbaar uit hun huis gezet, slaan hun bezittingen op in een garagebox. Ze betalen de huur van die box niet en uiteindelijk wordt hun bezit geveild. Heel triest, maar ze hadden al lang afstand moeten doen van al die troep. Sterker: ze hadden die troep nooit moeten kopen.

  Het lijkt me slim overbodige bezittingen weg te doen. Mensen die krap zitten moeten geen garagebox huren om hun troep op te slaan. Ik kijk wel eens op marktplaats of mensen hun overbodige bezittingen al aan het dumpen zijn. Dat is niet zo. Er wordt veel aangeboden, maar vrijwel alleen tegen droomprijzen.

 104. snorkel says:

  BAM! Hoger % eigenwoningbezit leidt op termijn tot hoger % werkeloosheid!

  Does High Home-Ownership Impair the Labor Market?
  David G. Blanchflower & Andrew J. Oswald, May 2013

  We explore the hypothesis that high home-ownership damages the labor market. Our results are relevant to, and may be worrying for, a range of policy-makers and researchers. We find that rises in the home-ownership rate in a U.S. state are a precursor to eventual sharp rises in unemployment in that state. The elasticity exceeds unity: a doubling of the rate of home-ownership in a U.S. state is followed in the long-run by more than a doubling of the later unemployment rate. What mechanism might explain this? We show that rises in home-ownership lead to three problems: (i) lower levels of labor mobility, (ii) greater commuting times, and (iii) fewer new businesses. Our argument is not that owners themselves are disproportionately unemployed. The evidence suggests, instead, that the housing market can produce negative ‘externalities’ upon the labor market. The time lags are long. That gradualness may explain why these important patterns are so little-known.

  Volledig onderzoek (pdf-alert): http://www.andrewoswald.com/docs/finalmayHomeOwnershipUnemBlanchflowerOswald2013.pdf

 105. B88 says:

  RealisT: Ik vraag me wel af of de bank er net zo enthousiast naar kijkt…

  Ik denk het niet. Ze hebben immers geen onderpand meer op die lening. Op zh stond een mooi grafiekje van non performing loans. Nl banken doen het relatief goed. Ik verwacht echter dat de banken eerder bereid zullen zijn om die nlp’s omlaag te brengen waardoor hun boekwaarde verbetert. Dit echter individueel niet te snel en tot een bepaald niveau.

  Bijvoorbeeld verhuur wordt gedoogd totdat een ltv van 75% a 80% wordt bereikt. Daarna is dit niet meer interessant voor een bank. Zolang er maar extra afgelost wordt. Dit zou betekenne dat dit 10 a 15 jaar gedoogd zal worden. Ik verwacht binnen vijf jaar wel wat wetswijzigingen rondom particuliere verhuur en huurders bescherming. Er zijn nu al aardig wat spelers op de markt die hierop inspelen.

 106. nhz says:

  Nico de Geit: Lang geleden verkochten ze niet alleen je bezittingen als je je schulden niet terugbetaalde, maar ook je kinderen.

  lang geleden (bijv. bij de Romeinen) kon je zelf eigendom van een ander worden als je je schulden niet betaalde. Nee, dat hebben wij dan beter geregeld: we laten gewoon een ander voor de schulden opdraaien, iemand waar nog wel wat te halen valt 😎 Dat garandeert dat de parasieten optimaal floreren, totdat de gastheer doodziek is – het stadium waar we nu gearriveerd zijn.

  Nico de Geit: Op zich is restschuld wel interessant (hoog rendement) als er onderpand is.

  wat voor onderpand? De auto etc. is vast ook geleend, en die dure flatscreen is tweedehands vrijwel niks waard. Ik wed dat 99% van de scheefleners hooguit voor een paar duizend euro aan onderpand in bezit heeft, misschien even afgezien van intellectueel kapitaal wat soms meer waarde kan hebben (al kun je ook dat betwijfelen, bij iemand die scheefleent).

  Nico de Geit: Het lijkt me slim overbodige bezittingen weg te doen.

  per definitie, al is overbodige spullen niet kopen nóg beter. Mijn eigen ervaring is trouwens dat je veel spullen in Nederland niet kwijtraakt zelfs als ze bijna gratis zijn. Als je een bed of kast aanbiedt voor 10 euro krijg je vooral reacties van mensen die om korting vragen en het bij nader inzien toch nog te duur vinden (er zijn inderdaad ook mensen die tweedehands spullen voor ver boven de nieuwprijs aanbieden, dat zijn dan waarschijnlijk makelaars en hypothekers). Ook voor bedrijfsinventaris koopt men liever gloednieuwe spullen met een vette lening van de bank dan gebruikte spullen met 90% korting; misschien omdat er helemaal geen cash is en lenen dus per definitie goedkoper is …

  Het kan allemaal, waarom zou je moeilijk doen. Iemand met een uitkering haalt tenslotte ook zijn neus op voor tweedehands kleding, in mijn woonplaats (en vast ook elders) mogen ze een paar keer per jaar gratis nieuwe MERK kleding uitzoeken (anders tellen ze niet mee). Dit vanzelfsprekend bovenop de gratis fietsen, mobieltjes, computers, koelkasten enz. Stel je voor dat ook mensen in de bijstand die troep niet meer hoeven (zelfs niet als het gratis is), dan gaat de economie pas echt onderuit 😎

 107. Nico de Geit says:

  Claude: Vrije sector huren is top. (….) En als je ergens anders wilt wonen: je bent binnen een maand weer weg.

  Inkomen kan een probleem zijn. Toen ik hier kwam in 2009 had ik een uitstekend inkomen. Nu doe ik het heel rustig aan. Ik denk dat het voor mij momenteel lastig wordt een woning te huren voor 1000 euro per maand vanwege mijn lage inkomen.

  Ik kan die woning wel zo contant aftikken, maar dat maakt ze niet uit. In deze maatschappij is inkomen nog steeds doorslaggevend.

 108. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Inkomen kan een probleem zijn. Toen ik hier kwam in 2009 had ik een uitstekend inkomen. Nu doe ik het heel rustig aan. Ik denk dat het voor mij momenteel lastig wordt een woning te huren voor 1000 euro per maand vanwege mijn lage inkomen.

  Ik kan die woning wel zo contant aftikken, maar dat maakt ze niet uit. In deze maatschappij is inkomen nog steeds doorslaggevend.

  Toen ik deze woning huurde had ik daar met de verhuurder een discussie over. Voor hen was inkomen bepalend en niet vermogen. Maar wat geeft nu meer zekerheid, geld dat nog verdiend moet worden of geld dat al verdiend is?

  Hun antwoord: geld dat nog verdiend moet worden.

 109. Claude says:

  RealisT: Ik vraag me wel af of de bank er net zo enthousiast naar kijkt…

  Voor de bank zijn er ook drie opties bij mensen met restschuld:

  1. Laten zitten waar ze zitten (voorbeeld: pand is 200k ‘waard’ hypotheek staat op netto 225k, 25k tekort)
  2. Actief achteraangaan om de 25k restschuld te innen terwijl de persoon in dit huis zit
  3. Actief achteraangaan om de 25k restschuld te innen terwijl de persoon een ander pand heeft gevonden (dat, laten we het enthousiast bekijken, gekocht wordt tegen marktwaarde en dus zonder huidige restschuld), hypotheek is bij hogere hypotheekschuld voor een groter deel verplicht annuitair

  In de laatste twee gevallen int de bank de restschuld wel, in het eerste geval niet.

  Wat dat betreft kan de bank er nog best blij mee zijn.

  Alternatief is het actief benaderen van mensen om sneller hun schulden af te lossen. Maar dat zal niet snel gebeuren op dit moment. Zeker niet in de NHG-categorie.

 110. Nico de Geit says:

  snorkel: Mijn WoCo geeft voorrang aan mensen die de vloeren/gordijnen/inbouwapparatuur willen overnemen van de vorige huurder.

  Ik neem nooit de oude troep over van de vorige bewoner. Ik wil alles nieuw en volledig naar mijn smaak. Ik woon er 5, 10, 15 of 20 jaar en als ik weg ga gooi ik alles wat versleten is weg of mag de volgende bewoner het gratis hebben. Al mijn huurwoningen werden na mijn vertrek verkocht.

  Een woco kan voorrang geven aan een huurder die alles over wil nemen, een pensioenfonds wil de beste huurder die ze kunnen krijgen. En dat was best lastig voor ze voor de daling van de huizenprijzen inzette, want bijna iedereen die kon kopen kocht.

 111. snorkel says:

  Nico de Geit,

  Noem je mijn mooie nieuwe vloer, schilderwerk, gordijnen en inbouwapparatuur nou oude troep Nico? 😉 hahahaha!

  Neehoor. Ik kan me voorstellen dat jij dat niet wilt. Dan kom je bij mijn WoCo dus moeilijk binnen, maar dat is niet het einde van de wereld toch? Er zijn zat mensen die het juist prima vinden. Als ik voor een paar duizend euro een nette vloer, gordijnen, inbouwapparatuur etc had kunnen overnemen had ik dat waarschijnlijk wel gedaan. Ben nu meer kwijt 😉

 112. RealisT says:

  Claude: Alternatief is het actief benaderen van mensen om sneller hun schulden af te lossen. Maar dat zal niet snel gebeuren op dit moment. Zeker niet in de NHG-categorie.

  Actief (nog) niet. Maar de geesten worden ondertussen via de media wel rijp gemaakt dat aflossen nog niet zo’n gekke keuze is. Het inzetten van bijv een erfenis of pensioenpremie zou zomaar binnenkort als optie op tafel kunnen komen. En als de meute eenmaal in een bepaalde richting is gedreven…

 113. maria says:

  Het is jammer dat Eric(trol) op vakantie is, hij had het toch weer bij het juiste eind!

 114. Claude says:

  RealisT: Actief (nog) niet. Maar de geesten worden ondertussen via de media wel rijp gemaakt dat aflossen nog niet zo’n gekke keuze is. Het inzetten van bijv een erfenis of pensioenpremie zou zomaar binnenkort als optie op tafel kunnen komen. En als de meute eenmaal in een bepaalde richting is gedreven…

  Zoals hier ook laatst ter sprake kwam: het is vaak financieel ook aantrekkelijk. Bij >20k spaargeld zijn de netto rentebaten iets van 0,6%, de netto hypotheekrentekosten zijn vaak iets van zeg 2,5%. Daarbij wordt de renteaftrek beperkt per jaar per 1 januari 2014. Nieuwe bezuinigingen komen er aan dus de EWF zal wel omhoog gaan. Op die manier stimuleer je mensen om af te lossen.

  Pensioenpremies zouden wat mij betreft ook gebruik kunnen worden. Maar de 35-jarige met 50.000 restschuld heeft daar denk ik niet zo veel aan.

 115. Nico de Geit says:

  snorkel: Noem je mijn mooie nieuwe vloer, schilderwerk, gordijnen en inbouwapparatuur nou oude troep Nico?

  Als het goed is is het tegen de tijd dat je daar weg gaat al lang afgeschreven. Veel huurders hebben weinig te makken, immers : wie kan kopen koopt.

  Berekenen de huurders zijn er niet zo heel veel.

  Als ik een woning krijg maak ik hem zo veel mogelijk naar mijn zin en ik heb geen zin halverwege de vloer te vervangen of plafonds of deuren te schilderen. Dat gaat beter als de woning leeg is.

 116. Nico de Geit says:

  snorkel: Als ik voor een paar duizend euro een nette vloer, gordijnen, inbouwapparatuur etc had kunnen overnemen had ik dat waarschijnlijk wel gedaan. Ben nu meer kwijt

  De meeste mensen willen de hoofdprijs voor dingen die al lang afgeschreven zijn. Tapijt op de trap heeft geen waarde. Als ik het mooi vind mogen ze het gratis laten liggen. Als ik het niet mooi vind moet het eruit, en de lijmresten mogen ze ook verwijderen, daar zijn ze meestal toe verplicht. Vaak snappen ze niet dat ze blij moeten zijn omdat ik het gratis wil overnemen.

 117. snorkel says:

  Nico de Geit: Veel huurders hebben weinig te makken, immers : wie kan kopen koopt.

  In Amsterdam staan er letterlijk rijen potentiële huurders op straat als er een fatsoenlijke woning vrijkomt hoor 😉 Dan mag je daarna een formulier invullen met je salaris(sen) en aanvinken dat je de inboedel wilt overnemen (of niet, dan kom je onderop de stapel).

  Vooral stelletjes die het samenwonen willen proberen, en zelfstandigen zijn naarstig op zoek naar fatsoenlijke huurwoningen in, of net buiten de stad. Nu komen daar de verstandige afwachters nog eens bij

 118. nhz says:

  Nico de Geit: Toen ik deze woning huurde had ik daar met de verhuurder een discussie over. Voor hen was inkomen bepalend en niet vermogen. Maar wat geeft nu meer zekerheid, geld dat nog verdiend moet worden of geld dat al verdiend is?

  Hun antwoord: geld dat nog verdiend moet worden.

  Is bij de WBV in mijn woonplaats ook. De directeur schreef in de krant: een miljonair kan wel op een avond zijn hele vermogen verspelen in het casino, dan moeten wij daarna maar zien dat we onze huur krijgen. Oftewel: ze hebben liever iemand met bijstand en maximale huursubsidie, inkomen voor de WBV verzekerd zonder dat ze moeite moeten doen; vandaar dat hier hele woonwijken gevuld worden met hopeloze gevallen en de kwaliteit van de woonomgeving gierend achteruit holt.

  Voor de paar vrije sector woningen die deze WBV verhuurt moet je een inkomen hebben van 3500-5000 euro per maand (ik denk omdat je bijv. 25% van je inkomen aan huur mag besteden), terwijl het heel gemiddelde woningen zijn. Maar mensen met zo’n inkomen kopen allemaal vanwege de HRA. Hooguit een enkele hoge ambtenaar die tijdelijk elders moet werken heeft daar interesse in. Maar ja, wat weet een directeur van een WBV nou van inkomens in Nederland, die zal vast ook denken dat 100K per jaar ‘modaal’ is.

 119. RealisT says:

  Claude: Maar de 35-jarige met 50.000 restschuld heeft daar denk ik niet zo veel aan.

  Dat begrijp ik even niet. Je kunt toch toekomstige premieinleg gebruiken om de restschuld te verlagen/weg te poetsen. Dan moet het gemiddeld mogelijk zijn om binnen 10 jaar uit de restschuld te zijn. Bovendien, hoe jonger je bent, hoe meer nog de tijd om later weer iets bij te storten.
  Het kost de belastingbetaler in eerste instantie ook niets, want pensioen is in feite uitgesteld loon. En het is bovendien een individuele keuze.

 120. snorkel says:

  RealisT: Het kost de belastingbetaler in eerste instantie ook niets, want pensioen is in feite uitgesteld loon.

  Als ik even advocaat van de duivel speel, dan ligt daar juist het zwakke punt van penioenged inzetten. Als dat eenmaal gedaan is, dan kan het pensioen de komende decennia niet meer verlaagd worden: een deel van de mensen heeft de uitkering al ontvangen, dus dan is het vrij moeilijk om de rest wél korten. Of je moet héél goed nadenken over hoeveel je dan vrij laat komen..

  Toch vind ik het een prima plan. Dan maar de voorschotnemers achteraf extra korten of extra lang laten doorwerken. Kunnen we tenminste eindelijk weer eens wat beweging krijgen, in plaats van die patstelling die nu al 5 jaar duurt…

 121. B88 says:

  Stoelgang: B88

  mmm, ik had toch eigenlijk wel verwacht dat iemand als reactie zou geven ‘het europese instituut’.

  Wij hebben op dit moment namelijk alleen nadeel van het euro project. willen ze nederland pro europa krijgen dan zal er iets van een voordeel aan moeten zitten. daar waar den haag vervolgens het probleem in stand heeft gehouden kan brussel dit gaan afbreken. zo bezien zullen wij minder tegen het verder overdragen van de macht van den haag naar brussel zijn. simpelweg omdat daarmee onze individuele problemen worden aangepakt.

 122. Keesje says:

  Nico de Geit: Toen ik deze woning huurde had ik daar met de verhuurder een discussie over. Voor hen was inkomen bepalend en niet vermogen. Maar wat geeft nu meer zekerheid, geld dat nog verdiend moet worden of geld dat al verdiend is?

  Hun antwoord: geld dat nog verdiend moet worden.

  Als ze slim zijn, gaan ze akkoord met iemand met veel spaargeld, door 1 jaar vantevoren te laten betalen, ieder jaar weer. Dan heb e het in ieder geval gedekt verhuurd. Een baan kwijtraken in deze tijd is overigens ook een flink groter risico voor ze dan dat jij er mee naar et casino gaat 😉

 123. Frisse wind says:

  nhz,

  Schulden verhalen.

  Lees vooral het commentaar van Stef Blok nog even goed bij dit artikel uit het historisch nieuwsblad.
  http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/29187/goede-woningen-voor-billijken-prijzen.html

  “Als liberaal ben ik niet tegen overheidsbemoeienis, maar ik vind dat mensen zelf ook de schouders eronder moeten zetten als zij tegen problemen aanlopen. Dit goede stuk van Frank Kools laat zien dat de eerste corporaties ook vanuit particulier initiatief zijn ontstaan.”

  Dat ‘samen de schouders eronder zetten’ klinkt als de uispraak die Minister president Balkenende in 2006 tijdens de algemene beschouwingen deed toen hij het had over ‘dat we terug moeten naar de VOC mentaliteit’ wat mij betreft.

  (http://maxius.nl/wet-bevordering-eigenwoningbezit/hoofdstuk4)

  Wat die VOC mentaliteit onder meer behelsde maar zelden genoemd werd in de reacties op deze uitspraak kunnen wij eveneens vernemen uit het zelfde historisch nieuwsblad:

  “Zo werd de VOC een van de belangrijkste handelaren in narcotica ter wereld en was zij verantwoordelijk voor het creëren van een grote afzetmarkt in Azië – een situatie die nog tot ver in de twintigste eeuw zou duren. In 1679 kregen de vertegenwoordigers in Hougli van de gouverneur-generaal in Batavia te horen dat opium voorrang moest krijgen boven zijde, die tot dan de handel had gedomineerd. In het begin van de achttiende eeuw exporteerde de VOC gemiddeld zo’n 100.000 pond opium per jaar uit Bengalen.”

  “Het grootste gevaar schuilde echter in eigen boezem. Opium was een kostbaar en relatief handzaam goedje, zodat er een bloeiende particuliere handel in ontstond. De drug bood de mannen van de Compagnie uitgelezen kansen om slapend rijk te worden. In sommige jaren wisten VOC-dienaren in Bengalen een veelvoud van de officiële VOC-export te verzenden. De hoge VOC-beambten moeten het grootste deel van hun tijd bezig zijn geweest hun eigen clandestiene zaakjes te organiseren in plaats van de Compagnie te dienen.”

  “De Vierde Nederlands-Engelse Oorlog (1780-1784) vormde een breekpunt voor de VOC. De handel lag twee jaar stil. Dividenden konden niet meer worden uitgekeerd, obligaties waren waardeloos geworden. De Amsterdamse Wisselbank kwam in opspraak toen bekend werd dat er in het geheim voor miljoenen guldens aan illegaal blanco krediet verstrekt was aan de VOC. De Verenigde Oost-Indische Compagnie was failliet en kwam ten einde met het begin van de Bataafse Republiek in 1795. De overzeese bezittingen, maar ook de schulden, kwamen in handen van de staat.”

  Kortom, politici en bestuurders als Stef Blok blinken uit in gebrek aan historisch besef!

  nog eentje:

  “Er is een mentaliteitsomslag nodig bij de corporatiebesturen. De oude filosofie dat elk dubbeltje dat ze beheren niet van henzelf is maar van hun huurders, is totaal verdwenen. De calvinistische voorzichtigheid die hoort bij het authentieke Nederlandse corporatiemodel, daar mag wel iets van terugkeren.”
  http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/28794/lessen-uit-het-verleden-wederopbouw-deed-woningbouwverenigingen-kraken.html

  en deze klassiekers:
  http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/10741/de-hypotheekrenteaftrek.html

 124. Wapper says:

  Waarom hing de EUROPESE vlag niet half stok op de vierde Mei, de dodenherdenking? Wapperde zij fier in top boven op De Nederlandsche Bank?
  Waarom wapperde er wèl ‘n kronings-vlag op 30 April?

  Ach, het zijn maar symbolen, kniesoor die daar op let…

 125. nhz says:

  Keesje: Als ze slim zijn, gaan ze akkoord met iemand met veel spaargeld, door 1 jaar vantevoren te laten betalen, ieder jaar weer. Dan heb e het in ieder geval gedekt verhuurd.

  Heb ik hier bij de WBV voorgesteld, waren ze TOTAAL niet in geïnteresseerd. Ze snapten ook niet waarom ik geen huis kocht als ik voldoende geld had om minstens een jaar vooruit te betalen. Duidelijk helemaal gehersenspoeld daar bij de WBV, en van ‘risico’ hebben ze daar als nep-ambtenaren natuurlijk helemaal geen kaas gegeten.

 126. Scrutinizer says:

  nhz,

  In 2000 huurde ik o.b.v. mijn inkomen een vrije sector woning van een pensioenfonds, o.a. simpelweg omdat ik niet hou van nodeloze transactiekosten bij aan en verkoop van woningen en ik toen nog single was maar niet van plan dat te blijven. Ik had toen zonder hypotheek een equivalente woning kunnen kopen maar zag dat niet zitten. Want tenzij je gokt op forse waardestijgingen lijdt je op te korte termijn anders verlies op notariskosten, overdrachtsbelasting, makelaarscommissie etc.

  Kort later verloor ik mijn baan (*) maar gelukkig was er alleen maar een inkomenstoets bij het aangaan van het huurcontract en was er geen periodieke follow up (bv. jaarlijks).
  Ik heb dan nog 7 jaar als rentenier (of “werkloze”) daar gewoond voor ik in 2008 trouwde en verhuisde.
  Maar destijds besefte ik dat ik als huurder (ondanks vermogen) eigenlijk vastzat in die woning, simpelweg omwille van die achterlijke inkomenstoetsen, i.p.v. dat men reeds aanwezig geld meer zou waarderen dan nog te verdienen geld.

  (*) de ironie van dit alles is dat ik die baan bij mijn toenmalig bancaire werkgever verloor omdat ik aan een innovatieve vastgoeddeal aan de overkant van de plas werkte en inzag dat dit een accident waiting to happen was en er mijn bazen voor waarschuwde. Aangezien vastgoed volgens hen nooit in waarde kon dalen, dachten ze dat ik niets van economie snapte en stuurden ze me de laan uit. Jaren later las ik in voetnoten van het jaarverslag 2008 dat met name “mijn” project waar ze stug mee waren doorgegaan hen mega verliezen had opgeleverd. Ook was mijn directe leidinggevende ontslagen. Beter laat dan nooit, zullen we maar denken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*