Kees de Kort :”120 pagina’s bullshit”

Kees de Kort noemt het rapport over de huizenmarkt ‘120 pagina’s bullshit’. “De commissie heeft zich met boter en suiker laten inpakken door alle lobbyisten.”

“Er wordt geen probleem opgelost met dit rapport, maar met een beetje pech komen er wel een heleboel problemen bij. Dat is een unieke prestatie.

Moeilijk doen
“De huizenmarkt zit op slot, de huizenprijzen zijn te hoog. Maar dat is niet de oorzaak, dat is het gevolg van de problemen. De huizenprijzen zijn te hoog, omdat de arbeidsmarkt totaal anders is dan een paar jaar geleden, omdat de banken een stuk moeilijker doen en omdat de overheid volkomen onbetrouwbaar is.

Terug in je hok
“De commissie zegt dat de huizenprijzen te hoog zijn, omdat de overheid niet goed heeft geluisterd. De realiteit is dat de Tweede Kamer, en daar zaten zij ook, al een jaar over tien geleden gewaarschuwd is door De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten, door iedereen die er verstand van heeft en toen hebben ze niet geluisterd. Ze zeiden destijds: ‘donder op, terug in je hok, iedere Nederlander moet slaaf van de bank kunnen worden’. Dat heeft niets met niet goed luisteren te maken, er is gewoon geweigerd om te luisteren, want iedereen moest slaaf van de bank worden.

Nu uit de problemen
“Wat nu: ze schrijven 20 pagina’s aanbevelingen en conclusies over de lange termijn onder het motto: dit mag niet meer gebeuren. Maar we zitten nu in de problemen. Want gaan we doen om uit die problemen te komen? Je kunt in Nederland beter niet zeggen dat de huizenprijzen moeten dalen, dus die optie is van tafel. Er moet meer beweging komen in de huizenmarkt, dus je moet zorgen dat meer mensen huizen gaan kopen.

Huurverhogingen
“De commissie wil streven naar huurverhogingen, want als de kloof tussen koop en huur kleiner wordt, dan gaan mensen meer kopen en kunnen de prijzen weer stijgen. Maar denken de Tweede Kamerleden echt dat als de huren serieus hoger worden, dit positieve gevolgen heeft voor de Nederlandse economie? Die raakt namelijk in een hele diepe recessie. Je kunt zeggen: we laten de huizenprijzen dalen, maar dat doen we niet, we gaan alle andere prijzen verhogen. Ondertussen stijgen de inkomens niet, en worden er bezuinigingen doorgevoerd.

Dikke min
“De arbeidsmarkt blijft slecht, de banken blijven moeilijk doen, de overheid doet moeilijk en dan zetten we ook nog eens een heleboel Nederlanders in een dikke min. Je lost niets op want de huizenprijzen blijven veel te hoog, je creëert een recessie en dat noemen we een oplossing.”

bron: BNR Nieuwsradio

Share Button

390 Reacties

 1. Hendrik Zegt:

  Kees de Kort zet het allemaal weer helder neer.

  Erika Verdegaal was vanmiddag ook op de radio. Op de vraag of het nu een goede tijd is om te kopen, was zij heel stellig: nee. De bodem is volgens haar nog lang niet in zicht, de vraagprijzen zijn te hoog.

 2. Kapotjeplov Zegt:

  Kudos voor Kees de Kort. Hij weet het weer luid en duidelijk te brengen!

 3. Claude Zegt:

  Aardig om te zien dat de woorden “slaaf van de bank” in het artikel en in de kolom rechts bijna op dezelfde hoogte staan. Al staat het al minimaal vijf jaar hier aan de rechterzijde natuurlijk. Dat is pas voorkennis :). BNR = FD trouwens. Wil niet dat de site weer op zwart gaat.

 4. Claude Zegt:

  Die Dries toch: telegraaf.nl/prive…toffer_crisis__.html

  “Zelf kocht Dries het huis in mei 2005 voor 240.050 euro en liet er twee hypotheken op vestigen voor totaal 317.646 euro.”

  Waarom deden mensen/banken toch dit soort rare dingen. Nu boe-hoe-en dat de woning niet voor 3 ton (+25% vanaf 2005) weggaat. Zelf verwacht je dan minimaal een -10% (220k). Maar er zal wel een extreem mooie en dure verbouwing zijn geweest.

 5. Hendrik Zegt:

  Nog een mooie uitspraak van Kees de Kort in genoemde uitzending: “Je kunt in Nederland beter pedofiel zijn dan zeggen dat de huizenprijzen moeten dalen.”

 6. Joe Zegt:
 7. Claude Zegt:

  Nibud: “Download minimaal een keer per maand uw rekeningoverzichten en bewaar ze op uw harde schijf. Zo kunt u altijd aantonen wanneer u wat hebt betaald en hoeveel geld u bezit.”

  nibud.nl/over-het-…hand-te-hebben.html/

 8. hj Zegt:

  ING heeft een keer uitgezocht (nog niet zo lang geleden) hoeveel huurders nu eigenlijk in staat zijn om een huis te kopen, iets van 93.000 meen ik me te herinneren. Staan iets van 266.000 huizen te koop. Kan iemand mij uitleggen waarom nieuwbouw van huizen (koophuizen dan wel te verstaan) iets kan oplossen?

 9. hj Zegt:

  toevoeging op bovenstaande: door al dat gedoe van alle betrokken partijen op de woningmarkt zijn nieuwbouwhuizen van dit moment toch ook veel te duur?

  compleet belachelijk

 10. Beurse Beurs Zegt:

  hear hear!

 11. hj Zegt:

  hear hear! leg uit? mis ik iets? vast wel

 12. hj Zegt:

  en nog iets wat ik niet snap: bij huurverhoging wordt alleen gekeken naar inkomen, waarom ook niet naar vermogen? zo prikkel je mensen met vermogen op de bank toch om een huis te gaan kopen

  gebeurt bijv bij de eigen bijdrage zorg wel (vermogensinkomensbijtelling)

 13. Claude Zegt:

  NVM negatiever dan banken:

  “Pas in de 2e helft van 2014 ziet de NVM een echte stabilisatie. Maar ook in die 2e helft van volgend jaar zitten er nog geen grote prijsstijgingen in het vat. De woningprijzen zullen dan hooguit met de inflatie meestijgen, stelt de NVM donderdag in een toelichting op een bericht over de woningmarkt in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarmee hebben de makelaars van de NVM een andere visie op de wonigmarkt dan een grote hypotheekverstrekker als Rabobank. Die bank verwacht dit jaar al dat de prijzen de bodem hebben bereikt.”

  (bron: KDNGMW)

 14. FT Zegt:

  hj:
  ING heeft een keer uitgezocht (nog niet zo lang geleden) hoeveel huurders nu eigenlijk in staat zijn om een huis te kopen, iets van 93.000 meen ik me te herinneren. Staan iets van 266.000 huizen te koop. Kan iemand mij uitleggen waarom nieuwbouw van huizen (koophuizen dan wel te verstaan) iets kan oplossen?

  Zeg HJ,

  Die 93000 zijn dat alleen mensen die kunnen kopen? Of is dat inclusief de potentiele leasers?

 15. hj Zegt:

  ik heb het ergens gelezen , ken de precieze aantallen niet meer , maar tuurlijk, niet iedere huurder met een wat hoger inkomen kan kopen (oudere leeftijd etc), krijgen geen hypo meer , dus ik denk inclusief

 16. Nico de Geit Zegt:

  “De commissie wil streven naar huurverhogingen, want als de kloof tussen koop en huur kleiner wordt, dan gaan mensen meer kopen en kunnen de prijzen weer stijgen”

  Misschien moet er een muur om Nederland heen gebouwd worden om te voorkomen dat mensen vluchten.

 17. HNK Zegt:

  Claude: Nu boe-hoe-en dat de woning niet voor 3 ton (+25% vanaf 2005) weggaat

  Inderdaad wat heb je dan een bord voor je kop dat als je denkt dat 3 ton een reëel is.

 18. hj Zegt:

  waarnaartoe? van de hel naar de hemel wellicht: trouw.nl/tr/nl/451…en-zonder-arts.dhtml

  of is dat te grof

 19. Nico de Geit Zegt:

  Hendrik:
  Nog een mooie uitspraak van Kees de Kort in genoemde uitzending: “Je kunt in Nederland beter pedofiel zijn dan zeggen dat de huizenprijzen moeten dalen.”

  Nederland pedo-land, heel de wereld weet het, behalve Nederland zelf:

  geenstijl.nl/mt/ar…stv_over_mensen.html

 20. hj Zegt:

  volgens mij is dit woonakkoord niet de oplossing, mensen laten zich niet dwingen een huis te kopen, de economie gaat er wel minder door draaien, precies zoals de econoom het zegt, en mede omdat de vermogenscomponent niet wordt meegenomen in de huurverhoging, is die onvoorstelbare arrogante Stef Blok in mijn ogen niets anders dan een vieze vuile gore geldophalert van dit stinkkabinet

 21. snorkel Zegt:

  Nico de Geit,

  Dat is echt VVD beleid: Als je iets wilt bevorderen, dan maak je gewoon het alternatief duurder. Wil je meer mensen aan het werk? Dan maak je werkeloos zijn gewoon heel duur. Volksgezondheid bevorderen? Dan maak je ziek zijn gewoon heel duur. Consumptie bevorderen? Dan maak je sparen gewoon heel duur. Meer brandstofaccijnzen binnenhengelen? Dan maak je het openbaar vervoer gewoon heel duur. Meer energiebelasting binnehalen? Dan maak je zonnepanelen gewoon heel duur (let maar op, gaat komen). Koopmarkt stuwen? Dan maak je huren gewoon heel duur.

  Behalve als het cadeautjes zijn aan mensen die al geld zat hebben… Dan vliegen de miljarden over tafel. Liberaal my ass!

 22. tufkaj Zegt:

  hj: waarom ook niet naar vermogen?

  Daar hebben de boomers last van.

 23. Henk 6 Zegt:

  Welke fase zitten we nu, zijn we de ontkenningsfase voorbij?

 24. tufkaj Zegt:

  snorkel: Behalve als het cadeautjes zijn aan mensen die al geld zat hebben… Dan vliegen de miljarden over tafel. Liberaal my ass!

  precies. Topmanagers en multinationals stimuleer je door lagere belasting.

 25. tufkaj Zegt:

  Henk 6: Welke fase zitten we nu, zijn we de ontkenningsfase voorbij?

  Neen. De NVM gokte wat mij betreft nog behoorlijk door te zeggen dat de bodem in zicht is en het kantelpunt nabij. Heb opgeschreven waarom: woningmarktcijfers…11/nvm-persco-poker/

 26. tufkaj Zegt:

  Telegraaf kaartje met prijsdaling per NVM regio: google.com/fusiont…038;y=2&tmplt=2

 27. snorkel Zegt:

  Henk 6:
  Welke fase zitten we nu, zijn we de ontkenningsfase voorbij?

  Goeie! Tufkaj heeft al meermalen uitgesproken dat de “opleving” eind 2012 / begin 2013 best wel eensde “bull trap” / “return to normal” geweest zou kunnen zijn.. En wat komt er daarna ook alweer? upload.wikimedia.o…ages_of_a_bubble.png

 28. hj Zegt:

  de weinige potentiële kopers onder de huurders wachten, en wachten, en ………… wachten, de huizenbezitters gaan kapot, en……… wederom laat het kabinet het gebeuren, ze stonden erbij en keken ernaar, volgend jaar een onderzoek?

  nu ja er worden nog wel een paar huizen verkocht, bang dat het spaargeld op de banken plotsklaps verdwijnt en dan toch nog even snel een huisje kopen?

  graag commentaar

 29. Mr. Marty Zegt:

  Lekker bezig Kees! I love you man! Keep on doing the good work!

  Koop bewust nog geen woning! Wordt geen slaaf van de bank!

  Alle seinen staan nog zeker 2 jaar op ROOD! Stil zitten en niet bewegen!

 30. Nico de Geit Zegt:

  hj: en dan toch nog even snel een huisje kopen?

  graag commentaar

  Hou de veiling in de gaten: bedrijfsruimte, heel voordelig, maar wat moet je ermee? De komende decennia blijven we in een neerwaartse spiraal, dus krimp, minder behoefte aan bedrijfsruimte, dus leegstand.

  Appartementen voor weinig. Toch nog 60, 65k. Verhuren kan, als je er zin in hebt.

  De leuke objecten worden vrijwel altijd onderhands verkocht. Ik heb het idee dat er iets aan de hand is met objecten die geveild worden – een en al ellende waar niemand iets mee te maken wil hebben.

  De appartementen zijn waarschijnlijk zo goedkoop omdat het niet interessant is om er aandacht aan te geven, om een paar duizend euro meer te vangen.

  Het zijn de eerste druppels van een enorme storm die los gaat barsten. Misschien waait die storm ook wel over, maar dat denk ik niet.

  Wat ga je doen met dalende prijzen? Wanneer stap je in? Ik denk dat spreiden heel belangrijk is.

 31. Nico de Geit Zegt:

  Henk 6:
  Welke fase zitten we nu, zijn we de ontkenningsfase voorbij?

  Veel mensen denken dat het normaal dat huizen 10% per jaar in waarde stijgen, en dat we in een tijdelijk dalletje zitten. Ze hebben het ook vaak over de krimp in de jaren ’80.

  Ze hebben niet in de gaten dat we in een ernstiger situatie zitten dan in de jaren ’30 – de ergste economische crisis ooit.

  Veel mensen zien de bui niet hangen, terwijl de eerste druppels al gevallen zijn.

 32. tufkaj Zegt:

  Nico de Geit: Veel mensen zien de bui niet hangen, terwijl de eerste druppels al gevallen zijn.

  Druppels? Het regende hier kikkers vandaag 😉

 33. Nico de Geit Zegt:

  tufkaj: Druppels? Het regende hier kikkers vandaag

  De overheid roept steeds dat de bui over waait, en niet dat mensen zich op moeten maken voor zeer zware storm.

 34. De Pessimist Zegt:

  Nico de Geit: Hou de veiling in de gaten: bedrijfsruimte, heel voordelig, maar wat moet je ermee?

  Viskwekerij, mijn droom maar dan moet het nog goedkoper

 35. snorkel Zegt:

  hj: nu ja er worden nog wel een paar huizen verkocht, bang dat het spaargeld op de banken plotsklaps verdwijnt en dan toch nog even snel een huisje kopen?

  Ik zou echt niet weten waarom je in deze tijd een huis zou kopen, dus het volgende is pure speculatie:
  – Mensen die veel cash hebben en dit zien weginflateren / bang zijn dat het wordt ingepikt. Ook in deze categorie: (aanstaande) erfgenamen die proberen geld uit handen van de fiscus te houden.
  – Mensen die eind 2012 hun huis nog zonder al te veel verlies of zelfs met winst hebben kunnen verkopen en nu kleiner / goedkoper gaan. Dit zijn al wat oudere mensen met veel kapitaal uit het vorige huis, dus de komende waardedalingen zijn niet zo belangrijk voor hun. Dit is toch hun laatste huis. En het geld moet op, anders moeten ze het straks opeten.
  – En er zal altijd een markt zijn van mensen die overlijden en aan de andere kant mensen die voor een komende gezinsuitbreiding staan.
  – Dwaallichten. Jahoor, ik ken ze die serieus in de kulverhalen van de NVM geloven en echt denken dat nu een goede tijd is.

 36. snorkel Zegt:

  De Pessimist: Viskwekerij, mijn droom maar dan moet het nog goedkoper

  Dus iets kopen dat flink onder water staat?! 😉

 37. ll Zegt:

  tufkaj,

  Tufkaj is dat niet jouw kaartje ?

  Er staat geen copyright bij 😉

 38. hj Zegt:

  goede heldere uitleg van je, dankuwel

 39. Steven Zegt:

  denk dat de huizencrisis pas voorbij is als je niet aan het net gekochte huis precies kan zien wat iemand bruto verdient. Oh huis gekocht van 300.000? dan verdienden ze dus 50.000 euro bruto of zo. Huis gekocht van 600.000? Zo! die verdient vast 100.000 per jaar bruto. Straks koopt iemand met een ton bruto misschien ook een leuk huisje van 150.000 in Groningen en zet er een Ferrari naast of doet er iets anders leuks mee.

  In mijn kennissen kring was het gewoon: maximaal lenen troef. En ook zo maf.. waarom altijd rekenen met bruto salarissen.. Het klingt nog veel enger in netto salarissen, want dan leende men al snel 10, 11, 12 netto jaarsalarissen voor een woning en dan nog al die rente er bovenop.. ha ha. het is echt een tulpenmanie..

 40. Nico de Geit Zegt:

  De Pessimist: Viskwekerij, mijn droom maar dan moet het nog goedkoper

  Is die vis om op te eten? Want voor hobbie-vissen hebben de meesten straks geen geld meer.

 41. Steven Zegt:

  klingt=klinkt

 42. Nico de Geit Zegt:

  De Pessimist: Viskwekerij, mijn droom maar dan moet het nog goedkoper

  misschien zit hier iets bij voor je:

  vastgoedveilinggel…/veiling.asp?id=1177

 43. Hermanes Zegt:

  Haha julle praten elkaar moed in.Vandaag weer een nieuwe koper op de markt een collega van me 26 jaar oud,heeft een huis gezien wel oud maar vrijstaand en met 500 vierkante meter,met wat opknapwerk een heel leuk huis ook voor de toekomst als hij een vrouw en kinderen zal krijgen en anders voor hemzelf alleen.Dus ik heb deze collega natuurlijk geadviseerd om dit te gaan doen en geen geld weg te gooien aan huur.

 44. Steven Zegt:

  bij 10 procent rente zonder HRA houden ze nul over per maand…

 45. emiel Zegt:

  Je kunt als regering ook het kopen van een huis verplicht stellen voor mensen met een bepaald inkomen. Die 93000 huurders moeten gewoon kopen. Iedereen blij.

 46. De Pessimist Zegt:

  Nico de Geit: Is die vis om op te eten? Want voor hobbie-vissen hebben de meesten straks geen geld meer.

  Ja om te eten. Vissen zijn een relatief goede manier om dierlijke eiwitten te maken en ik denk dat er nog een hele hoop is te bereiken in die branche .Ondernemen voor de Nederlandse consument heeft geen toekomst dus geen visvijver .

 47. Claude Zegt:

  snorkel: Goeie! Tufkaj heeft al meermalen uitgesproken dat de “opleving” eind 2012 / begin 2013 best wel eensde “bull trap” / “return to normal” geweest zou kunnen zijn.

  Zie reactie Steven:

  Steven: In mijn kennissen kring was het gewoon: maximaal lenen troef. En ook zo maf.. waarom altijd rekenen met bruto salarissen.. Het klingt nog veel enger in netto salarissen, want dan leende men al snel 10, 11, 12 netto jaarsalarissen voor een woning en dan nog al die rente er bovenop..

  Pas als de hele voorraad ‘genoveerd’ is naar de (steeds strenger wordende) nieuwe regels, dan zijn we er pas. Tot die tijd koop je voor teveel geld te weinig huis. Er kunnen best redenen zijn om dat te doen, maar als je het kunt vermijden ben je uiteindelijk spekkoper.

 48. Claude Zegt:

  Hier nog mooie opsomming van het rapport: homefinance.nl/alg…-is-zeepbel-1327.asp

 49. asd Zegt:

  Kees de Kort is een deskundig en beschaafd macro econoom.

  Waarschuwt al jaren voor de ongebreidelde geldcreatie van het VK en de VS, zo ook van Japan met funeste uitwerking op de wereldeconomie. (Nee hoor, niet op die van NL en zeker niet op het prijsniveau van de huizenmarkt, waarvan de bodem is bereikt?).

  Het gevolg van dat banken- en overheidshandelen is, zegt men, dat er minder werkgelegenheid, inkomen,vertrouwen, etc. aan het ontstaan is, omdat die banken uiteindelijk vanwege hun zwakke balansposities toch blijken om te vallen en er immers bezuinigingen nodig zijn ten laste van de samenleving,zodat via miljardeninjecties de banken weer op de been kunnen worden geholpen.

  Hoe nobel gedacht. We zijn immers een Noordeuropees volk, gekenmerkt doo solidariteit, en dan willen we best onze bijdrage leveren om perspectief inclusief bonussen te bieden door zelf als samenleving een stapje terug te doen?

  Te gek voor woorden, dat je dan ook nog de kip met het gouden ei gaat slachten en banken plus financiële markten beknot door derivatenprodukten van Engelse, Amerikaanse en helaas ook van Europese signatuur aan banden te leggen, zoals de EU van plan is. Foei toch Brussel!

  Niks hoor, zegt het IMF in een heden verschenen verklaring, derivatenprodukten dragen bij aan de stabiliteit van het financiële systeem, daar moet je van af blijven.

  Wat? Doorgaan dan met “short selling”, CDS’s en andere wanprodukten om te speculeren op het faillisement van zwakke staten en bedrijven en hedgefunds daarmede miljarden aan inkomsten te garanderen?

  Wie is er nou niet goed bij zijn hoofd: de EU of het IMF?

 50. Hermanes Zegt:

  Trouwens nog niemand gehoord over het uitstellen van versoepeling ontslagrecht vond het in ieder geval erg positief nieuws,ook voor de aspirant kopers en zelfs voor de huurders onder ons.
  Ook de ww werd omgezet naar 2 jaar.

 51. Hermanes Zegt:
 52. De Pessimist Zegt:

  Nico de Geit: misschien zit hier iets bij voor je:

  vastgoedveilinggel…/veiling.asp?id=1177

  Ik kijk een beetje rond en hoop een keer iemand te vinden die zoon hal heeft en die niet wil verkopen maar ook niet weet wat hij er mee aan moet .Ik heb geen cash voor vastgoed en ik wil ook geen vastgoed in Nederland ik vind het gewoon geen prettig land want ik kan wel dromen van een kwekerij maar zonder aan het subsidie infuus te hangen lukt en kan er niks in Nederland

 53. snorkel Zegt:

  Claude,

  Jij hebt het over de “return to the mean” – Dat duurt nog wel wat jaartjes. Zou best wel eens 2020 à 2030 kunnen worden.

 54. tufkaj Zegt:

  ll:
  tufkaj,

  Tufkaj is dat niet jouw kaartje ?

  Er staat geen copyright bij

  haha, nee van de Telegraaf. Alles is copyrighted, hoeft niet apart vermeld te worden.

 55. Peter Zegt:

  Het niveau van de Nederlandse politieke baasjes is weer eens heel duidelijk neergezet door Kees de Kort.

  Keihard falen is nog steeds DE politieke weg naar een mooi persoonlijk succes, anders had dat circus al lang afgelopen geweest.

  Nu zie je ex-politici bij-beunen na hun vertrek uit kamer of kabinet. De politiek geeft het slechte voorbeeld en veroorzaakt zelf verharding, spanningen en angst in de samenleving! Zo konden we vandaag in het AD lezen dat de jacht op zwart-spaarders weer is geopend. Want stel je eens voor dat iemand geld opzij zet waarover al belasting is betaalt en daarvan niet jaarlijks nog eens een deel afdraagt (naast de inflatie).

  Dat moeten wel heel slechte mensen zijn, dus hard aanpakken doet de politiek dan…en…het volk juicht. Want alles wat van een ander wordt gestolen hoeft niet bij henzelf te halen! Geweldig zijn we toch!

  Onze politici…het zijn gewoon een stelletje corrupte clowns die bezig zijn iedereen te beroven zodat hun eigen belangen en dat van hun vriendjes behartigd kunnen worden.

 56. tufkaj Zegt:

  hoop publicaties ihcv WOon 2012: rijksoverheid.nl/o…enten-en-publicaties

 57. HNK Zegt:

  Hermanes,

  Haha met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

 58. JR Zegt:

  Tsja rapport ook gelezen. Op zich vindt ik de conclusie wel aardig. Het verhaal van Kees is ook gedeeltelijk waar. Waar ik me echter mateloos aan stoor is dat in het rapport staat dat de huizenprijzen te hoog zijn waardoor er geen doorstroming ontstaat, en gevolg daarvan gaan we modale inkomens die in een huurhuis zitten systematisch de huur verhogen zodat de kloof kleiner wordt.

  Dan vraag ik me af van welke planeet, grot of milieu je komt want dit is tendentieus. Je gaat dus mensen dwingen om aan het spel mee te doen terwijl je een paar pagina verder beweerd dat de burger beschermd en goed voorgelicht moet worden over de gevolgen van een te hoge lening. Echt ongelooflijk.

 59. Adamus Zegt:

  De euro nu echt door het putje: $1.31
  Een maand geleden nog afgewaardeerd op 1,28 🙂

 60. tufkaj Zegt:

  Kan iemand mij iets vertellen over die ‘special purpose vehicles’? http://vois.datawonen.nl/report/cow13_611.html

 61. Adamus Zegt:

  Hendrik:
  Kees de Kort zet het allemaal weer helder neer.

  Erika Verdegaal was vanmiddag ook op de radio. Op de vraag of het nu een goede tijd is om te kopen, was zij heel stellig: nee. De bodem is volgens haar nog lang niet in zicht, de vraagprijzen zijn te hoog.

  Als al die talkingheads elkaar gaan napraten komt er nooit vertrouwen. Wat een schouwspel 🙂

 62. Adamus Zegt:

  Claude:
  Die Dries toch: telegraaf.nl/prive…toffer_crisis__.html

  “Zelf kocht Dries het huis in mei 2005 voor 240.050 euro en liet er twee hypotheken op vestigen voor totaal 317.646 euro.”

  Waarom deden mensen/banken toch dit soort rare dingen. Nu boe-hoe-en dat de woning niet voor 3 ton (+25% vanaf 2005) weggaat. Zelf verwacht je dan minimaal een -10% (220k). Maar er zal wel een extreem mooie en dure verbouwing zijn geweest.

  Zal wel een langlopende deposito tegenover staan?

 63. Adamus Zegt:

  tufkaj:
  Kan iemand mij iets vertellen over die ‘special purpose vehicles’? http://vois.datawonen.nl/report/cow13_611.html

  Specifiek? Anders staat op wikipedia ook e.e.a.

 64. De Pessimist Zegt:

  Lees ik de kop denk ik goed nieuws,ze gaan wat aan de grond prijs doen en het gemeenten kartel doorbreken maar nee helaas:( ze gaan aan een dood paard lopen trekken
  nu.nl/economie/339…rgd-woningmarkt.html

 65. Adamus Zegt:

  tufkaj:
  Kan iemand mij iets vertellen over die ‘special purpose vehicles’? http://vois.datawonen.nl/report/cow13_611.html

  nl.wikipedia.org/w…cial_purpose_vehicle

 66. Adamus Zegt:

  Kapotjeplov:
  Kudos voor Kees de Kort. Hij weet het weer luid en duidelijk te brengen!

  Zal de kees geen zapmoment zijn?

 67. Adamus Zegt:

  Nico de Geit:
  “De commissie wil streven naar huurverhogingen, want als de kloof tussen koop en huur kleiner wordt, dan gaan mensen meer kopen en kunnen de prijzen weer stijgen”

  Misschien moet er een muur om Nederland heen gebouwd worden om te voorkomen dat mensen vluchten.

  Moest het honderd jaar geleden electrisch, nu kan het electronisch 😉 “find my serf” appje

 68. Adamus Zegt:

  hj:
  en nog iets wat ik niet snap: bij huurverhoging wordt alleen gekeken naar inkomen, waarom ook niet naar vermogen? zo prikkel je mensen met vermogen op de bank toch om een huis te gaan kopen

  gebeurt bijv bij de eigen bijdrage zorg wel (vermogensinkomensbijtelling)

  En bij zorgtoeslag

 69. RealisT Zegt:

  Nu op NPO2: Zembla.

  Verhuur je onverkoopbare woning en krijg er een extragratis wietkwekerij bij.

  Schade: tienduizenden Euros. Exclusief koffie & broodjes voor de politie. Kosten Verhuurder.

  Had je toch beter dat lage bod kunnen accepteren.

 70. tufkaj Zegt:

  Adamus: nl.wikipedia.org/w…cial_purpose_vehicle

  jawel, maar waarom groeit het zo hard op de hypotheekmarkt bijvoorbeeld?

 71. Harry Nak Zegt:

  Gelukkig geeft het nog mensen die de waarheid zeggen.

  Kees for president

 72. Adamus Zegt:

  tufkaj: jawel, maar waarom groeit het zo hard op de hypotheekmarkt bijvoorbeeld?

  Verhandelbaarheid?

 73. Adamus Zegt:

  De Pessimist: Viskwekerij, mijn droom maar dan moet het nog goedkoper

  Hebben we al een bubbeltje in gehad (20jr geleden?) Meerval en zo.

 74. Adamus Zegt:

  RealisT:
  Nu op NPO2: Zembla.

  Verhuur je onverkoopbare woning en krijg er een extragratis wietkwekerij bij.

  Schade: tienduizenden Euros. Exclusief koffie & broodjes voor de politie. Kosten Verhuurder.

  Had je toch beter dat lage bod kunnen accepteren.

  In portugal anders opgelost: wietteelt is vrij.

 75. RealisT Zegt:

  Adamus: In portugal anders opgelost: wietteelt is vrij.

  Is ook de conclusie aan het einde. Legaliseer en maak het zo financieel voor criminelen onaantrekkelijk.

 76. rik Zegt:

  @43…
  Hahhaha, goeie actie.. het betere matennaai werk.. Collega van je is 26 jaar.. kan de komende jaren echt niet weg uit dorpie.. zijn potentiele vrouw moet ook verplicht in dorpie komen wonen..
  Fijne collega ben jij…

 77. snorkel Zegt:

  Zeg maar dag met je handje tegen de HRA! twitter.com/J_Dijs…s/322436135890583553

  Jeroen Dijsselbloem – ‏@J_Dijsselbloem

  Definitief besluit over aanvullend bezuinigingspakket (4,3 mld) volgt in aanloop naar Prinsjesdag, op basis van nieuwe economische ramingen
  </blockquote

 78. Adamus Zegt:

  tufkaj: Daar hebben de boomers last van.

  Moest voor CAK iets invullen voor kennis, maar vermogen is een item.

 79. Adamus Zegt:

  Hermanes:
  Haha julle praten elkaar moed in.Vandaag weer een nieuwe koper op de markt een collega van me 26 jaar oud,heeft een huis gezien wel oud maar vrijstaand en met 500 vierkante meter,met wat opknapwerk een heel leuk huis ook voor de toekomst als hij een vrouw en kinderen zal krijgen en anders voor hemzelf alleen.Dus ik heb deze collega natuurlijk geadviseerd om dit te gaan doen en geen geld weg te gooien aan huur.

  Je bent wel erkend door AFM natuurlijk.

 80. De Pessimist Zegt:

  Adamus,

  Zekers ,maar ontwikkeling is in alle rust doorgegaan en heb me al aardig ingelezen.Ik bedacht het idee een beetje omgekeerd van wat moet er toch met al die leegstaande gebouwen gebeuren en een verarmende bevolking toen leek mij goedkope dierlijke eiwitten wel wat.Maar ik ben maar een straat schoffie dus ik weet niet hoe je zo iets moet aanpakken.

 81. hj Zegt:

  Adamus,

  waarom niet zelf je wietteeltje begonnen, heb je toch ook de winst?

 82. Nico de Geit Zegt:

  De Pessimist: Ik bedacht het idee een beetje omgekeerd van wat moet er toch met al die leegstaande gebouwen gebeuren en een verarmende bevolking toen leek mij goedkope dierlijke eiwitten wel wat

  Beesten vreten gigantisch veel, en als je de vis als voedsel wilt verkopen zijn er strenge regels over wat je die beesten te eten geeft. Vaak loont het nauwelijks.

 83. hj Zegt:

  ik dacht dat insecten de toekomst waren, sprinkhanen enzo

 84. hj Zegt:
 85. maarten Zegt:

  the united states of propaganda
  zerohedge.com/news…mium-truth-and-trust

 86. maarten Zegt:

  en dan te bedenken dat we in deze rotzooi zijn beland, nadat een kleine groep superrijken besloten heeft short te gaan op Griekenland

 87. maarten Zegt:

  maarten,

  das iets voor toekomstige historici

 88. maarten Zegt:

  De Pessimist,

  wat dacht je van paard? 😉

 89. maarten Zegt:

  oeps…nu doe ik mee aan de propaganda

 90. Adamus Zegt:

  De Pessimist:
  Adamus,

  Zekers ,maar ontwikkeling is in alle rust doorgegaan en heb me al aardig ingelezen.Ik bedacht het idee een beetje omgekeerd van wat moet er toch met al die leegstaande gebouwen gebeuren en een verarmende bevolking toen leek mij goedkope dierlijke eiwitten wel wat.Maar ik ben maar een straat schoffie dus ik weet niet hoe je zo iets moet aanpakken.

  Je kan beter lupinenzaad gaan zaaien. biojournaal.nl/nie…_detail.asp?id=12192

 91. tufkaj Zegt:

  Sjesus. In het sociaal akkoord staat gewoon letterlijk dat de prijsdaling moet worden gekeerd.

 92. hj Zegt:

  laat je ze toch lekker met rust met al hun koopwoningen, iets met marktwerking enzovoorts, zo hehe rust

  dan zal iemand toch wel gaan dalen, toch?

 93. maarten Zegt:

  hj,

  ja precies wat een overspannen drukte om niets. maar dan ook werkelijk niets

 94. De Pessimist Zegt:

  maarten:
  De Pessimist,

  wat dacht je van paard?

  Ik ga wel naar België wat rokertjes halen voor mijn vrienden .En dan maar ijsjes in Bangkok gaan verkopen Dat kennen ze nog niet het zal wel niks verdienen maar het leven is er wel een stuk leuker.

 95. hj Zegt:

  rust, laat ze lekker barsten

  (iets met zeepbel)

 96. maarten Zegt:

  tufkaj,

  prijsdaling? daar heeft Rutte niet voor getekend!

 97. snorkel Zegt:

  tufkaj,

  Ach. Dat horen we al 5 jaar… Gaat alleen maar harder naar beneden. Ht geld is op en er komt nog 4,3 miljard extra bezuiniging aan (HRA)

 98. maarten Zegt:

  De Pessimist,

  het leven is overal leuk, als je maar niet naar de verkeerde plaat luistert

 99. Maria Zegt:

  Adamus,

  Moeten we hier ook doen!

 100. RealisT Zegt:

  tufkaj,

  Wientjes zegt: we kiezen voor rust. Vertaling: we doen niks. Behalve onszelf op de borst kloppen.

  Wij hier kunnen nu al het toekomstige rapport over de hervorming van de arbeidsmarkt schrijven.

  Conclusie: de politiek deed niets en sloeg waarschuwingen in de wind. Een titel hebben we ook al: Too Little, Too Late.

 101. trol(erik) Zegt:

  Kan iemand die Kees de Kort niet een keer van die buis af gooien, die is nog triester dan Rutte……

 102. Henk 6 Zegt:

  tufkaj: Neen. De NVM gokte wat mij betreft nog behoorlijk door te zeggen dat de bodem in zicht is en het kantelpunt nabij. Heb opgeschreven waarom: woningmarktcijfers…11/nvm-persco-poker/

  Dank, goede analyse.
  denk toch echt dat we in de paniek fase zitten, men gaat nu openlijk speculeren dat er geen herstel meer komt.

 103. maarten Zegt:

  trol(erik),

  De joker kun je niet onthoofden Erik de Perik, de koning echter…wel, áls ie verliest

 104. maarten Zegt:

  FNV: mensenakkoord, mag ik effe een teiltje?

 105. RealisT Zegt:

  trol(erik): Kan iemand die Kees de Kort niet een keer van die buis af gooien, die is nog triester dan Rutte……

  Triest in de zin dat Kees elke keer weer gelijk krijgt en jij niet? Da’s inderdaad wel triest ja.

 106. maarten Zegt:

  Ascher: samen samen samen samen, ik wil niet samen met mensen die zichzelf veel beter vinden dan mij…

 107. maarten Zegt:

  Ascher 0 uur contracten afgeschaft in de zorg;Lees: huidig zorgpersoneel worden grotendeels choonmakers

 108. maarten Zegt:

  Wientjes tuig van de richel

 109. maarten Zegt:

  maarten,

  (ironie)

 110. De Pessimist Zegt:

  maarten:
  De Pessimist,

  het leven is overal leuk, als je maar niet naar de verkeerde plaat luistert

  In Thailand is tenminste de corruptie gedemocratiseerd en niet voorbehouden aan een paar veerlichters.

 111. Drummer Zegt:

  RealisT: Triest in de zin dat Kees elke keer weer gelijk krijgt en jij niet? Da’s inderdaad wel triest ja.

  LOL:)

 112. ll Zegt:

  @ admin 🙂

  ‘ uit de hand gelopen huizenprijzen, waarbij ook de term “zeepbel” weleens werd gebruikt. Maar uit de hoek van officiële instanties is deze term nooit gebruikt ‘

  Nederlandse huizenmarkt is zeepbel.

  homefinance.nl/alg…-is-zeepbel-1327.asp

 113. ll Zegt:

  tufkaj,

  Gestegen van 770 triljoen in 2009 naar 1.000 triljoen in het heden.

  Omzet wereld is 60 triljoen.

  Het beest is zó groot dat je het niet meer ziet, en groeit.

  De controle is de weg kwijt……….. zie het artikel van afbetaalde huiseigenaar in de vorige topic.

  Mooi stuk meisssss…. 🙂

 114. ll Zegt:

  Nog meer uitstel…….., maar wel je hypotheek blijven betalen hoor…….

  Voor de RMBS liefhebbers.

  wallstreetweb.nl/b…33313933343937.shtml

 115. Philippulus Zegt:

  G’mrgen ll

  (Erik heeft het licht gezien!)

  Toekomstige beperking van de hypotheekrenteaftrek

  Waarom uw hypotheek aflossen een goed idee is

  12 April 2013 erik

  De toekomst van de hypotheekrenteaftrek is een onzekere. De eerste stap in het drastisch beperken van de hypotheekrenteaftrek is gezet, de tweede stap zal minder complex zijn en minder stof doen opwaaien. Een vergelijkbare ontwikkeling hebben wij onlangs nog gezien bij het verhogen van de AOW-leeftijd. Er waren al afspraken gemaakt om de AOW-leeftijd geleidelijk te verhogen naar 67 jaar.
  In 2012 moest er extra bezuinigd worden, dus werd de verhoging van de AOW-leeftijd nog iets versneld.

  geldenrecht.nl/art…hypotheekrenteaftrek

 116. Philippulus Zegt:

  Philippulus:

  (Erik heeft het licht gezien!)

  geldenrecht.nl/art…hypotheekrenteaftrek

  Nee mallerd!, niet “onze” Erik!

 117. Adamus Zegt:

  maarten:
  hj,

  ja precies wat een overspannen drukte om niets. maar dan ook werkelijk niets

  Gezien bij Nieuwsuur hoe druk lachebekje was?

 118. Adamus Zegt:

  ll:
  tufkaj,

  Gestegen van 770 triljoen in 2009 naar 1.000 triljoen in het heden.

  Omzet wereld is 60 triljoen.

  Het beest is zó groot dat je het niet meer ziet, en groeit.

  De controle is de weg kwijt……….. zie het artikel van afbetaalde huiseigenaar in de vorige topic.

  Mooi stuk meisssss….

  Goeie handel.

 119. snorkel Zegt:

  Philippulus,

  Die Erik toch 😉 Een trol die het licht ziet, die verandert toch in bakstenen?

  De krant die niet genoemd wenst te worden pakt vandaag trouwens uit met een artikeltje waarin verscheidene pensioenbeheerders waarschuwen dat pensioeninleg gebruiken om, op persoonlijk niveau, de aankoop van een huis te financieren een slecht idee is. En dat is het ook natuurlijk. Alle maatregelen die bedoeld zijn om nieuwe bubbles te blazen zijn natuurlijk DOA. Ontschulden is het nieuwe zwart…

  Onze admin tweette de link: twitter.com/huizen…s/322587908152360961

 120. Freddy Zegt:

  snorkel,

  Als ik (een deel van) mijn pensioeninleg kan inzetten in aflossing van de hypotheek, teken ik direct. Op dit moment weet ik dat ik een negatief rendement heb op mijn pensioeninleg omdat een significant deel ingezet gaat worden om de 50+ generatie van een lang pensioen te voorzien. Overigens zou ik mijn hypotheek sowieso hebben afgelost voor mijn pensioen, maar als dit veel eerder is dan kan ik zelf op latere leeftijd weer meer inleggen zodra de pensioenfondsen hun zaakjes weer op orde hebben.
  Ik denk zelfs dat het direct inzetten van premie voor aflossing (en aflossing alleen) de huizenmarktbubbel juist kan verkleinen. Probleem is echter dat de meeste mensen de pensioenfondsen vooral zien als goedkope kredietverstrekker. In dat laatste geval is het natuurlijk rondpompen van geld waar het grootste deel aan de strijkstok van overbetaalde uitvoerders en bankiers blijft hangen.

 121. scheefhuurder Zegt:

  ik vilg het nos al lang niet meer, maar laten ze tegenwoordig ook de andere kant – die kees goed verwoordt – aan het woord?

 122. snorkel Zegt:

  Freddy,

  Aflossing ja. Daar ben ik ook (groot!) voorstander van… Om pensioengeld te gebruiken om een hogere hypotheek te kunnen krijgen (nu de banken niet meer willen uitlenen halen we het geld bij de pensioenfondsen), dat is een heel ander, en heel slecht, verhaal.

  Oud denken: Prijzen opdrijven om onderwaterstand/restschulden te financieren bij verkoop. Dus iemand anders jouw schulden laten betalen. Geen gezeik iedereen een pyramidespel!

  versus

  Nieuw denken: Prijzen laten dalen om onderwaterstand/restschulden zo veel mogelijk te voorkomen. Dus je eigen schulden afbetalen en huis verkopen tegen realistische prijzen zodat toekomstige generaties niet in het pyramidespel hoeven te stappen

 123. Pippo de clown Zegt:

  hj: gebeurt bijv bij de eigen bijdrage zorg wel (vermogensinkomensbijtelling)

  Onzin, is inkomensafhankelijk. Meer inkomen meer bijdragen. Heb nog nooit moeten bijdragen naar mijn vermogen. Zou ook te gek worden. Vermogen dat ik heb hebben anderen in principe ook, maar mijn klasgenoten hebben gewoon alles uitgegeven. dus ik zie niet in waarom ik meer zou moeten bijdragen dan mensen die altijd preciues hetzelfde verdient hebben, maar alles uitgegeven hebben. Wat je voorstelt is communisme. Kortom werken loont niet, rijk worden mag niet, ook niet als het eerlijk gaat etc.

  Nu is er vrij weinig tussen democratie en communisme als je echt diep kijkt, beide modellen voor intensieve menshouderij.

 124. Lex Zegt:

  Nico de Geit: De appartementen zijn waarschijnlijk zo goedkoop omdat het niet interessant is om er aandacht aan te geven, om een paar duizend euro meer te vangen.

  De eigenaren willen gewoon van de vaste extra lasten af die je bij een huis niet hebt. service kosten, en vereniging van eigenaren etc. Heb appartementjes gezien met 726 euro aan service kosten voor de flat (per maand!). Kijk, als je zoiets erft, dan wil je wel zakken met de prijs. Anders is je erfenis straks een dikke min. En dan zou het nog kunnen dat de VvE een te laag budget heeft voor onderhoud etc. Ik brand mijn vingers niet aan appartementen. Koop ze ook niet om te verhuren. Veel te riskant, tenzij je 51% of meer van de hele flat kunt krijgen, en dus beslissingen kunt afdwingen in de VvE over service kosten/reparaties etc.

 125. Bug Zegt:

  Freddy:
  snorkel,

  Als ik (een deel van) mijn pensioeninleg kan inzetten in aflossing van de hypotheek, teken ik direct. Op dit moment weet ik dat ik een negatief rendement heb op mijn pensioeninleg omdat een significant deel ingezet gaat worden om de 50+ generatie van een lang pensioen te voorzien. Overigens zou ik mijn hypotheek sowieso hebben afgelost voor mijn pensioen, maar als dit veel eerder is dan kan ik zelf op latere leeftijd weer meer inleggen zodra de pensioenfondsen hun zaakjes weer op orde hebben.
  Ik denk zelfs dat het direct inzetten van premie voor aflossing (en aflossing alleen) de huizenmarktbubbel juist kan verkleinen. Probleem is echter dat de meeste mensen de pensioenfondsen vooral zien als goedkope kredietverstrekker. In dat laatste geval is het natuurlijk rondpompen van geld waar het grootste deel aan de strijkstok van overbetaalde uitvoerders en bankiers blijft hangen.

  Ben bang dat je te veel (geleend) geld in je onroerendgoedportefuile gestoken hebt.

  Als ik het geld van mijn pensioenfonds op mijn rekening gestort zou krijgen zou ik er voor tekenen. Maar zodra mijn pensioenfonds gaat uitmaken waarin ik het moet investeren dan wordt ik een beetje bedroefd.

  Overigens houd dit de prijs van de huizen alleen maar hoog en dat is niet wenselijk. Dit zegt iemand waarvan zijn huidige overwaarde verdampt dus geen opportunistische scheefhuurder.

  Overigens elke vorm van sponsering zoals van woonlasten,HRA ,NHG, lage rente, pensioenpremie, pa + ma, enz enz. Dus elk geld dat extra, buiten maandelijks vaste inkomen ook wel, in het systeem gestoken wordt heeft een stuwend effect en is dus niet wenselijk. Zeker niet als het aangewend wordt om de huidge belachelijke prijzen in stand te houden.

  Toekomst: hypotheek 30 jaar vaste hypotheek met 30 jaar vaste rente. 1/e/2e/3e hypotheek tot maximaal het 65e levensjaar. Wettelijk vastgestelde bandbreedte rente 5-8% (dus niet meer niet minder. Annuitair of Liniair aflossen tot 100%. Bij ieder verdere hypotheek (nieuw of tweede) aflosbedrag herberekenen. Wil de kapitaalmarkt institutionele belggers niet lenen voor dat percentage jammer dan. Dan worden er maar een tijdje geen huizen verkocht.
  Daarnaast NHG opheffen, gedeelte van de rentegeld wordt door hypotheeknemers in depot gesteld en dient om mensen die in gebreke blijven te ondersteunen maar NIET kwijtschelden. HRA en toeslagen afschaffen en op een zo’n eerlijk mogelijke (wat dat ook mogen zijn) herverdelen via IB.

  Volgens mij heb je dan de kans op een toekomstige zeepbel aardig de nek omgedraaid. Zo’n ingreep gaat een beetje(erg) pijn doen maar dan ben je er ook binnen een 10 jaar vanaf.

 126. Ma Ling Zegt:

  snorkel,

  Snorkel, tot mijn spijt constateer ik een soort van blinde vlek bij je.
  Bij iedere teruggedraaide bezuinigingsmaatregel die een gat in de rijksbegroting slaat zeg je dat de HRA spoedig komt te overlijden.
  Hoe zeer ik deze wens ook met je deel, het verleden heeft uitgewezen dat het nog altijd makkelijker is om te bezuinigen op tal van andere posten.

  Nu de TCH ook nog verklaard heeft dat de HRA niet heeft bijgedragen aan de huizenprijsstijgingen wordt het zelfs nog lastiger. Ook al is dit complete onzin, zoals aangetoond door Jan-Hein Strop op ftm.

  TCH die in het rapport ‘kosten koper’ slechts eenmaal de term ‘zeepbel’ gebruikt: “De omvang van de forse prijsdaling heeft aangetoond dat op de Nederlandse woningmarkt sprake is geweest van een zeepbel.”

  M.a.w: TCH meent dat de zeepbel voorbij is. Dat maakt ingrijpen steeds minder noodzakelijk.

  Kortom Snorkel, vat het niet beledigend op dat ik je verwijt een blinde vlek te hebben. Ieder oprecht en weldenkend mens zou de HRA in geval van een bovenmatig begrotingstekort als bezuinigingsoptie zien. Vergeet echter niet welke politieke partijen het hier voor het zeggen hebben…

 127. Floor Zegt:

  Freddy: Als ik (een deel van) mijn pensioeninleg kan inzetten in aflossing van de hypotheek, teken ik direct.

  Dat schiet toch niet op? Of je pensioengeld nu niet rendeert in een pensioenfonds of in die stenen (tenzij je ervan overtuigd bent dat we die huizenprijsstijgings truuk nogmaals gaan meemaken), lood om oud ijzer lijkt mij.
  Pensioenen vallen ook onder ‘luchtbel’, uitkeringen zijn veel te hoog en ook die babyboomers worden afgeroomd, worden reeds afgeroomd zelfs, sinds 1 januari zijn de belastingtarieven verhoogd nl. en de pensioenfondsen komen dadelijk ook nog wel.
  Gaat allemaal gebeuren de komende 30 jaar.
  We gaan over de gehele linie een flink aantal stappen terug doen.

 128. Bug Zegt:

  Daarnaast vind ik dat WOCO’s zich weer moeten bezighouden met betaalbare huurwoningen in de range van 350-500 euro per maand. Volgens mij hebben een aantal gemeenten nog wel wat grond over, zijn er wel bouwbedrijven die wat tijd over hebben om wat huizen te bouwen.

  Bescheiden eensgezinswoningen gaan dan 100K kosten en niet 250k. 250/100=250% he waar heb ik dat percentage recent nog gelezen.

 129. snorkel Zegt:

  Ma Ling,

  Hihi, ik ben Erik en Hermanus terug aan het trollen. Had je wel door toch? 😉 Bovendien leren we van Mark Rutte dat, als je iets maar vaak genoeg en met veel vertrouwen en een glimlach zegt, het dan ook waar is/wordt. Dan hoeft het niet eens realistisch te zijn. Ik snap zelf ook wel dat het Nederlandse parlement een tot over de oren gefinancierd tweekamerappartement is.

 130. afbetaalde huiseigenaar Zegt:

  ll:
  tufkaj,

  Gestegen van 770 triljoen in 2009 naar 1.000 triljoen in het heden.

  Omzet wereld is 60 triljoen.

  Het beest is zó groot dat je het niet meer ziet, en groeit.

  De controle is de weg kwijt……….. zie het artikel van afbetaalde huiseigenaar in de vorige topic.

  Mooi stuk meisssss….

  hoi ll

  wist dat als iemand het in detail zou lezen dat jij het wel zou zijn.. 🙂

  haircuts in toekomst niet meer beperkt bij de bank met de problemen, ..maar Denn der Entwurf sieht vor, dass auch die Interbanken-Kredite einen Haircut erleiden.
  m.a.w. niet de direkte shareholders / depositers.. maar dus ook de indirekte..

  quote: Dass nun auch Kredite, die sich die Banken gegenseitig gewährt haben, von den Verlusten betroffen sein soll, ist neu. Es wird dazu führen, dass der Interbanken-Markt nie wieder zum Leben erwacht. Sehr zum Bedauern von EZB-Chef Mario Draghi ist dieser Markt seit der Finanzkrise klinisch tot.

  Aus gutem Grund: Denn niemandem trauen die Banken weniger als anderen Banken.

  Die GIGANTISCHE DERIVATENBLASE, von der praktisch alle Banken bedroht sind (hier), hat das Misstrauen unter den Banken gewaltig erhöht. In der Vergangenheit haben sich die Banken auch gegenseitig mit den Derivaten ausgetrickst: Die älteste Bank der Welt, die Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) wurde von der Deutschen Bank und der Normura über den Tisch gezogen und geriet durch diese Geschäfte an den Rand der Pleite (hier).

  ps vertrouwen hoeven we de inflatiecijfers uit Duitsland niet..

  zo als ik mijn bedrijf run, zo run ik onze huishoudkas..als old school huisvrouw –

  heb ik iedere maand een vast budget voor huishoudgeld.. dat wordt cash opgenomen en daarvan moeten de boodschappen worden gedaan..
  en old school: er wordt niet gepind.. er wordt cash betaald.. en zo zie je ook hier dat het oorspronkelijke bedrag het niet meer redde.

  ons enige voordeel is dat we geen vlees meer eten i.t.t. vroeger ( eerder dus uit overtuiging en we er geen trek meer in hadden) en toch.. ondanks dat deze uitgave er niet meer is: es wird auch in die Heimat nur alles teuerer.

  tis maar net weer de details die ausschlaggebend sind:
  voorbeeld: als je een pak pampers kocht 7 jaar gelden dan was het prijs x. nu 7 jaar later is het zelfde produkt dus maar minimaal inflationair gestegen..
  leuk grapje: want 7 jaar gelden zaten er 47 luiers in hetzelfde pak
  nu? 34!
  zie link

  deutsche-wirtschaf…-wird-immer-kleiner/

  less for more..

  en Ka de slang uit de NL / D/ EU politiek sist:
  kijk me in de ogen.. diep in de ogen.. je moet vertrouwen hebben.. we hebben rust nodig.. rust geeft vertrouwen..

 131. Floor Zegt:

  Ma Ling: M.a.w: TCH meent dat de zeepbel voorbij is. Dat maakt ingrijpen steeds minder noodzakelijk.

  Ik vermoed dat Snorkel, net als ik trouwens, wat meer vertrouwen in het gezond verstand van ‘a.s. niet-kopers’ heeft. Inderdaad, heeft even geduurd, maar de beer is los en zie hem nu nog maar eens weer achter slot en grendel te krijgen.
  Is net als met deflatie moet je maar denken, er zijn nog altijd zaken waar de overheid geen ruk aan kan veranderen ook al proberen ze het nog zo hard. Ze maken zich uitsluitend volkomen belachelijk.

 132. Bug Zegt:

  Kunnen mooi die onderwaterstaander er hun wonden likken. Betaalbare woningen voor mensen die hun restschuld moeten afbetalen. Oude meuk tegen de vlakte en energie neutrale woningen bouwen met grondwarmte/zonnepanelen etc.

  Elk nadeel heb zijn voordeel.

  Sorry misschien wat gemakkelijk gedacht allemaal maar gewoon wat hersenspinsel op een saaie vrijdagmorgen.

  Graag ideen sugesties haalbaarheid en zouteloze kritiek erop zou ik zeggen 🙂

 133. snorkel Zegt:

  snorkel,

  Dit neemt overigens niet weg dat ik wel degelijk een kentering in de publieke opinie meen waar te nemen. Die kentering komt heel langzaam op gang, maar is niet zomaar even terug te draaien als het eenmaal in gang gezet is. En uiteindelijk (maar wel op veel te lange termijn) zal de politiek hier achteraan gaan lopen. Als over een paar jaar 75% van de mensen voor afschaffing HRA is, dan weten de politieke partijen niet hoe snel ze afschaffing van de HRA op hun verkiezingsposters moeten zetten. Politici zijn nou eenmaal ook maar opportunisten die voor hun eigen baantje vechten, zoals wij allemaal. Straks zien we Greet Wilders nog verkondigen dat hij tegen de uitwassen van de HRA is en komt hij met een HRA-meldpunt 😉

 134. snorkel Zegt:

  Floor,

  Prima plan! Eerst een hele zooi onnodige regels schrappen, projectontwikkelaren (en ander gespuis) dat te lang ‘op hun grond zit’ onteigenen en de grond schenken aan particulieren opdrachtgevers, op voorwaarde dat ze energieneutrale woningen bouwen, collectief een architect/planoloog in de hand nemen die respect voor de omgeving heeft en investeringen/schulden binnen 30 jaar geheel aflossen. In een energieneutrale woning zou dat makkelijk moeten kunnen. Ook mag de woning niet voor meer geld verkocht worden dan hij gebouwd / verbeterd is. Winst alleen op basis van kwaliteit, niet “winst op basis van winstverwachting” of “waarvoor het huis om de hoek op Funda staat”.

 135. snorkel Zegt:

  Die laatste was voor Bug

 136. Floor Zegt:

  snorkel: Als over een paar jaar 75% van de mensen voor afschaffing HRA is

  Bovenstaande is niet eens noodzakelijk, overheid is blut, geld voor HRA is er nu al niet meer en je kunt de grote middenmoot natuurlijk niet tot in het oneindige blijven uitzuigen, je ziet nu al wat dat voor een averechts effect heeft.
  Nogmaals, heel Nederland gaat geschoren worden, alleen niet allemaal tegelijk, dan zou de boel á la minute instorten.

 137. snorkel Zegt:

  Floor: de beer is los en zie hem nu nog maar eens weer achter slot en grendel te krijgen

  Dat bedoel ik maar. Ik heb geen ervaring met beren vangen, maar ik zie Mark Rutte nog niet een beer terug in zijn kooi speechen en glimlachen.

 138. snorkel Zegt:

  Floor,

  Dat klopt, maar toch denk ik dat er dan eerst een onderzoek zal opduiken waaruit blijkt dat een fikse meerderheid voor afschaffing is 😉 Politici dekken zichzelf graag preventief in…

 139. hj Zegt:

  Pippo de clown Zegt:
  12 April 2013 om 9:10 am (Quote) (Reply)
  hj: gebeurt bijv bij de eigen bijdrage zorg wel (vermogensinkomensbijtelling)

  Onzin, is inkomensafhankelijk. Meer inkomen meer bijdragen. Heb nog nooit moeten bijdragen naar mijn vermogen. Zou ook te gek worden. Vermogen dat ik heb hebben anderen in principe ook, maar mijn klasgenoten hebben gewoon alles uitgegeven. dus ik zie niet in waarom ik meer zou moeten bijdragen dan mensen die altijd preciues hetzelfde verdient hebben, maar alles uitgegeven hebben. Wat je voorstelt is communisme. Kortom werken loont niet, rijk worden mag niet, ook niet als het eerlijk gaat etc.

  Nu is er vrij weinig tussen democratie en communisme als je echt diep kijkt, beide modellen voor intensieve menshouderij.

  U bent niet goed op de hoogte kennelijk, vermogen telt nu al mee voor de eigen bijdrage. Ik stel het bovendien niet voor, het is reeds zo!!!!!!!!!!!!!!!

  U kletst maar wat uit uw nek

 140. Steve Zegt:

  Adamus,

  @Tufkaj

  Banken hoefden minder kapitaal aan te houden als hypotheken in SPV’s werden verpakt. Boekhoudkundig trucje dus.

  “Door hypotheken te verpakken en door te verkopen aan derden kon Rabobank de buffers halveren. Geen acht maar vier procent dood kapitaal. Geen hefboom van twaalf maal het eigen vermogen maar 25 maal. ”
  ftm.nl/original/ba…bole-steroïden.aspx

 141. snorkel Zegt:

  snorkel,

  En dergelijke berichten dragen natuurlijk alleen maar bij aan de goede zaak 😉 : http://www.woonbond.nl/nieuws/3121

  (van de twitter van onze admin)

 142. erik(trol) Zegt:

  Hop de eerste verkocht onder voorbehoud woningen in een straal van 2km rondom mijn huis staan al op funda. Wat mij betreft is de bodem bij mij in de buurt echt wel bereikt voor huizen tot 250k(hoogstens nog paar hele kleine procentjes). Ziet er goed uit, ben blij dat ik eind vorig jaar gekocht heb. Snorkel: HRA gaat er echt niet aan, al helemaal niet voor de goedkopere huizen. Gebouwd gaat er ook niet worden(niet bouwen in dalende markt was het toch). Nou nog op het juiste moment toeslaan, zodat je je eigen huis nog voor een goede prijs kan verkopen en het volgend huis bereikbaar wordt zonder veel extra lasten. Het leven is mooi, laten we vertrouwen hebben! Wow nooit gedacht nog is als Rutte te klinken!

 143. Floor Zegt:

  snorkel:
  Floor,

  Dat klopt, maar toch denk ik dat er dan eerst een onderzoek zal opduiken waaruit blijkt dat een fikse meerderheid voor afschaffing is Politici dekken zichzelf graag preventief in…

  Eerst nog maar eens zien of Rutte z’n termijn glimlachend en niets zeggend uit mag zitten, persoonlijk denk ik dat deze Jan Lul zijn lange termijn visie gewoon aan het volk duidelijk moet maken.
  Neem van mij aan, die hebben ze echt wel hoor, in grote lijnen dus dat iedereen geschoren gaat worden.
  Gewoon omdat het noodzakelijk is en uitleggen waarom dat noodzakelijk is. Dan is het pas een vent.
  Duidelijk zijn, al of niet na het sluiten van de grenzen natuurlijk 🙂

 144. snorkel Zegt:

  erik(trol): Nou nog op het juiste moment toeslaan,

  Zo ergens tussen 2020 en 2030 inderdaad. Dan koop je een huis voor een appel en een ei. Krijg je er nog een gratis dakkapel bij ook 😉

 145. rubje Zegt:

  Steven:
  denk dat de huizencrisis pas voorbij is als je niet aan het net gekochte huis precies kan zien wat iemand bruto verdient. Oh huis gekocht van 300.000? dan verdienden ze dus 50.000 euro bruto of zo. Huis gekocht van 600.000? Zo! die verdient vast 100.000 per jaar bruto. Straks koopt iemand met een ton bruto misschien ook een leuk huisje van 150.000 in Groningen en zet er een Ferrari naast of doet er iets anders leuks mee.

  In mijn kennissen kring was het gewoon: maximaal lenen troef. En ook zo maf.. waarom altijd rekenen met bruto salarissen.. Het klingt nog veel enger in netto salarissen, want dan leende men al snel 10, 11, 12 netto jaarsalarissen voor een woning en dan nog al die rente er bovenop.. ha ha. het is echt een tulpenmanie..

  Bovenstaande zie ik niet gebeuren.
  Het zit gewoon in de mensheid om hebzuchtig te zijn. Zolang bijv. banken toelaten dat je 4 of 5x je brutto jaarsalaris zal kunnen lenen zullen de meeste mensen(op een paar slimme mensen van dit forum na) dit geld ook willen gebruiken om te wonen. Stel dat iemand met 50k per jaar 250k kan lenen. Dan zal die persoon nu een huis in de buurt van 250k kopen, mocht hetzelfde huis straks 150k kosten zal 90% denken, dan koop ik een nog groter huis dat wel in de buurt komt van de 250k. Ze zullen niet gaan denken oh mooi nu ben ik 40% minder aan maandlasten kwijt en koop ik die hut van 150k(die voorheen 250k was)

  Het andere is dat mensen graag in dure buurten willen wonen omdat dit alleen weggelegd is voor een bepaalde groep. Die willen niet naast de normale arbeiders wonen. Als een normale arbeider straks een huis kan kopen dat nu 300k waard is, dan zullen die mensen ook weer verhuizen naar een buurt waar de huizenprijzen te hoog zijn voor de normale arbeider

 146. RealisT Zegt:

  Stef Blok: huizenprijzen gaan over een jaar weer hard stijgen

  In een hilarisch interview vandaag in het Algemeen Dawgblad doet Stef Blok een Hukkertje. Een greep uit een paar van de grappigste uitspraken:

  Ik kan naar eer en geweten zeggen dat ik als bankier niets te maken heb gehad met de prijsexplosie op de huizenmarkt

  Als liberaal is het heel logisch om voor HRA te zijn. Het past in de lijn van lagere belastingen.

  Hans Hogervorst noemt het krankzinning dat de VVD veel te lang aan de heilige koe heeft vastgehouden.

  Ik hou niet zo van achteraf roepen

  Blijkbaar ook niet om van het verleden te leren.
  2 dagen nadat de commissie huizenprijzen heeft geconstateerd dat de politiek jarenlang de feiten en waarschuwingen heeft genegeerd en bewust veranderingen tegenhield, legt Stef Blok deze conclusie doodleuk naast zich neer.

  Vanaf volgend jaar kan de prijsstijging heel hard gaan. Het aanpakken van de sociale huurmarkt zal mensen er toe bewegen om toch maar te gaan kopen.

  Maar de huurverhoging was toch om het scheefhuren tegen te gaan. Ik hoor Blokje hier toch echt zeggen dat een scheefhuurder een onwillige koper is.

  Het IMF zegt dat nederland het uitstekend doet

  we pakken de problemen aan bij de kern

  Wat een muppet!

 147. erik(trol) Zegt:

  Snorkel: Zit je nou zelfs al je droomt nog te tikken, WAKE UP! het is al lang tijd om aan de slag te gaan!

 148. snorkel Zegt:

  erik(trol): Hop de eerste verkocht onder voorbehoud woningen in een straal van 2km rondom mijn huis staan al op funda

  Dat was in mijn oude buurt in Amsterdam ook een tijdje de trend: Verkocht onder voorbehoud-borden op de huizen. Een maand later was het bord helemaal weg. Twee weken later hing het originele tekoop-bord er weer op. Makelaars dachten zo mensen schrik aan te kunnen jagen, en aan te zetten tot nu kopen kopen kopen! Is niet echt gelukt want veel van die huizen staan nu, 2 jaar later, nog te koop.

  Verbaast me trouwens nog dat NU PAS de eerste verkocht onder voorbehoud’s in jouw buurt opduiken. Je woont er toch al 3 maanden? Heeft de markt dan 3 maanden volledig stilgelegen ofzo?

 149. hj Zegt:

  snorkel Zegt:
  12 April 2013 om 10:14 am (Quote) (Reply)
  snorkel,

  En dergelijke berichten dragen natuurlijk alleen maar bij aan de goede zaak : http://www.woonbond.nl/nieuws/3121

  (van de twitter van onze admin)

  conclusie: ook dit stompzinnige woonakkoord gewoon terugdraaien, beter voor huurders, beter voor woningcorporaties, en die mensen in een veel te dure koopwoning: eigen schuld, dikke bult, je was er zelf bij toen je die veel te dure woning kocht

 150. hj Zegt:

  toevoeging: ook weer veel beter voor de economie, dat is pas goed voor het consumentenvertrouwen als dit woonakkoord de prullenbak in gaat, en min. Stef Blok bij het grofvuil

 151. Floor Zegt:

  RealisT,

  Floor: Ze maken zich uitsluitend volkomen belachelijk.

  Kijk dat bedoel ik nou, die Blok is al zover heen dat ‘ie niet eens meer in staat is om het te verbergen.
  Volgende momentum is dat er geen interviews meer gegeven gaan worden.

 152. snorkel Zegt:

  Amerikaans stuk: forbes.com/sites/b…-interest-deduction/

  This May Be The Ideal Time To Reform The Mortgage Interest Deduction

 153. RealisT Zegt:

  erik(trol): Hop de eerste verkocht onder voorbehoud woningen in een straal van 2km rondom mijn huis staan al op funda.

  Kleine denkers kijken niet verder dan hun omgeving. Grote denkers daarentegen…

 154. Floor Zegt:

  snorkel:
  Amerikaans stuk: forbes.com/sites/b…-interest-deduction/

  Ja, kan mij herinneren dat ik ergens rond 2003/2004 (toen de variabele rente net boven de 2% lag) onderweg in de auto naar een programma zat te luisteren waarin hetzelfde verkondigd werd.
  Maar ja, die verkiezingen hè, altijd maar weer die verkiezingen, iedere 4 jaar.

 155. hj Zegt:

  en dan zo’n miep bij debatop2 over “haar” woning: “maar ik heb niet getekend voor 19 % prijsdaling”

  hoe dom kun je zijn?

  prijzen van woningen stijgen en dalen

  en nu het tegenzit mogen de banken daar ook nog voor opdraaien? kom op zeg, de banken moeten al zoveel

 156. Julia Zegt:

  HRA zal beperkt worden, ook voor bestaande gevallen. Geen twijfel mogelijk. Door het sociaal akkoord mist de overheid 4 miljard aan bezuinigingen. Als ze deze bezuinigingen niet weg kunnen halen bij de zorgpremies, de WW, het ontslagrecht en de pensioenen, blijft er slechts 1 optie over: beperken HRA. Hier is veel te verdienen voor de overheid. Ze financieren nu al fiscale aftrek op 20% gedaalde marktwaarde…..niet echt aantrekkelijk om geld te spenderen aan waardes die niet meer bestaan.

  Dijsselbloem heeft al aangegeven dat de woningmarkt een door HRA opgepompte markt is. Hij heeft bij Cyprus de vinger op de zere plak gelegd en zal dit ook in Nederland gaan doen. Vergeet Blok, vergeet Rutte, vergeet Ascher…….Dijsselbloem gaat dit varkentje wassen!

 157. RealisT Zegt:

  Floor: Volgende momentum is dat er geen interviews meer gegeven gaan worden.

  Dat zou zeker in het geval van de VVD maar beter zijn. Kunnen ze ook minder onzin uitkramen.

  De journalist van het AD laat tussen de regels door trouwens duidelijk blijken dat ie geen ene moer gelooft van de kletspraat van Blok.
  Dit is trouwens al het tweede kritische stuk in die krant binnen 1 week. Vooral het artikel van afgelopen zaterdag rekende genadeloos af met het politieke opportunisme en jarenlange beïnvloeding door Haagse lobbyisten.

 158. RealisT Zegt:

  hj: en dan zo’n miep bij debatop2 over “haar” woning: “maar ik heb niet getekend voor 19 % prijsdaling”

  Die moet dan maar helemaal geen auto, TV, computer, wasmachine, koelkast, smartphone, etc kopen. Als je de winkel uitloopt zijn dergelijke producten al 20% minder waard. 😉

 159. RealisT Zegt:

  Julia: Als ze deze bezuinigingen niet weg kunnen halen bij de zorgpremies, de WW, het ontslagrecht en de pensioenen, blijft er slechts 1 optie over: beperken HRA.

  “When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth”

  Sherlock Holmes

 160. hj Zegt:

  geholpen moet zo’n miep zeker worden, bij de ggz of zo, pilletjes

  a la amerikaans model, gewoon je sleutel inleveren en op straat gaan wonen

  ze wordt niet geholpen, pffffffffff

  stomme wijven

 161. erik(trol) Zegt:

  Realist: Ik kijk zeker naar mijn omgeving, aangezien ik hier 2 kids op school heb en het erg prettig wonen vind, zal het mij voor de komende jaren geen drol kunnen schelen als de prijzen in Drenthe,Friesland etc verder dalen. Wat ik wel belangrijk vind is dat de prijzen in de stedelijke gebieden waar ik woon zo blijven zoals ze nu zijn(overigens verwacht ik dat ook), in elk geval in het segment waar ik in heb gekocht(210k). Kan ik straks over aantal jaren als kids van school gaan, leuke woning kopen in Drenthe voor 100k en zo goed als gratis wonen.

  Snorkel: Ze werden daarvoor ook verkocht. Dit zijn de huizen die met de open huizen dag hebben meegedaan en waar gemiddeld in Den Haag 4 a 5 bezoekers op af kwamen, en dus nu in elk geval verkocht onder voorbehoud zijn.

 162. hj Zegt:
 163. JPH Zegt:

  snorkel:
  snorkel,

  Dit neemt overigens niet weg dat ik wel degelijk een kentering in de publieke opinie meen waar te nemen. Die kentering komt heel langzaam op gang, maar is niet zomaar even terug te draaien als het eenmaal in gang gezet is. En uiteindelijk (maar wel op veel te lange termijn) zal de politiek hier achteraan gaan lopen. Als over een paar jaar 75% van de mensen voor afschaffing HRA is, dan weten de politieke partijen niet hoe snel ze afschaffing van de HRA op hun verkiezingsposters moeten zetten. Politici zijn nou eenmaal ook maar opportunisten die voor hun eigen baantje vechten, zoals wij allemaal. Straks zien we Greet Wilders nog verkondigen dat hij tegen de uitwassen van de HRA is en komt hij met een HRA-meldpunt

  In ieder geval gaat de HRA er over een aantal jaar aan voor de bestaande spaarhypotheken. Nu hebben nog teveel mensen zo’n hypotheek en is het moeilijk er doorheen te krijgen, maar over een aantal jaar zal dat alweer een stuk minder zijn. Zulke veranderingen zijn alleen mogelijk als niet teveel kiezers er veel last van hebben, zie je ook bij de afbouw van het percentage naar 38%. Gros van de mensen zit op 42% of lager dus die hebben er pas over 17 jaar een klein beetje last van.
  Vind het zo triest dat hierbij alleen maar naar belangen wordt gekeken en er eigenlijk helemaal geen visie is. Vinden ze HRA nu goed of niet of zoals het nu lijkt ‘een beetje goed als je maar niet meer dan 38% wil aftrekken over 20 jaar’ .

 164. snorkel Zegt:

  RealisT: Die moet dan maar helemaal geen auto, TV, computer, wasmachine, koelkast, smartphone, etc kopen. Als je de winkel uitloopt zijn dergelijke producten al 20% minder waard.

  Laten we voor alle producten die potentieel in waarde kunnen dalen een contract opstellen waarmee de koper toestemming geeft voor die waardedaling. Als dat contract ontbreekt of de daling is groter dan gespecificeerd, dan moet de verkoper het ‘verlies’ bijleggen. Dan wil ik ook graag bij elk loonstrookje / uitgezonden factuur een garantie dat mijn geld niet in waarde zal dalen. Want ik heb mijn handtekening ook niet gezet onder de inflatie!

 165. snorkel Zegt:

  erik(trol): en dus nu in elk geval verkocht onder voorbehoud zijn.

  Er hangt een (virtueel) bordje op waarop staat “verkocht onder voorbehoud”. Dat is heel iets anders. Als je een fonkelend Mercedes-ster op je roestige Hyundai plakt, is het nog geen nieuwe Mercedes

 166. Nico de Geit Zegt:

  snorkel: Zo ergens tussen 2020 en 2030 inderdaad. Dan koop je een huis voor een appel en een ei. Krijg je er nog een gratis dakkapel bij ook

  Ik denk dat de bodem tussen 2030 en 2040 komt.

 167. hj Zegt:

  het aller, allerklootstigste, allerrotste, allergemeenste achter dit woonakkoord:

  sociale bouw, voor de minima, in deze kutsituatie is:

  huurverhoging ook voor de allerlaagste inkomens

  zij staan al onder een grote druk, en ook zij moeten nu door huurverhoging gaan meebetalen

  Donner punten

  sociale woningbouw, nu uitgemolken door een kabinet dat geld wil ophalen

  en waarvoor? juist ja, vul maar in

  daar is primair sociale woningbouw niet voor bedoeld!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  en nu geven bijna alle corporaties aan dat nieuwe projecten afgeblazen worden door de verhuurdersheffing

  goed bezig blok

  je denkt alleen aan geld, aan je vvd vrinden, aan brussel, aan de 3% norm, aan je “eigen”

  fatsoenlijk beleid, my ass

  de regering heeft nu openlijk toegegeven waar de fout zit en je krijgt de woningmarkt niet op gang door meer huur (ook aan de allerarmsten) te gaan vragen

  blok is dom, blok is dom, blok is dom

  geef het maar toe

  blok is dom, hij is alleen te dom om dat van zichzelf toe te geven

  dom, dom, dom

  rot op blok

 168. tja Zegt:

  Voor degenen die denken dat het ergste inmiddels achter de rug is en nu het moment is om te gaan kopen (Erik?): eerst even dit lezen, dan kun je niet achteraf gaan klagen dat je niet voor een waardedaling hebt getekend. telegraaf.nl/dft/g…e_stapelen_op__.html

 169. erik(trol) Zegt:

  Van ruilen komt……lachen!!

  Ruilhandel op komst.

  nvm.nl/actual/apri…_heel_nederland.aspx

 170. RealisT Zegt:

  erik(trol): Wat ik wel belangrijk vind is dat de prijzen in de stedelijke gebieden waar ik woon zo blijven zoals ze nu zijn(overigens verwacht ik dat ook), in elk geval in het segment waar ik in heb gekocht(210k). Kan ik straks over aantal jaren als kids van school gaan, leuke woning kopen in Drenthe voor 100k en zo goed als gratis wonen.

  Sluit maar achteraan in de rij met bijna 1 miljoen onderwaterspeculantjes die allemaal dezelfde droom hadden.

 171. erik(trol) Zegt:

  I rest my case……..

  http://www.woonbond.nl/nieuws/3121

  Huren nu al duurder dan kopen en wordt nog duurder.

  Mensen rennen naar die makelaars!!!

 172. RealisT Zegt:

  erik(trol): Ruilhandel op komst.

  Uitwisselen van handelswaar waarvan de intrinsieke waarde niet langer op normale wijze bepaald kan worden. In feite het failliet van een ‘markt’.

  Binnenkort krijg de kapper voor 10 knipbeurten de garage van z’n buurman kado. 🙂

 173. erik(trol) Zegt:

  Na 68 weigeringen is mijn vorige sociale huurwoning eindelijk verhuurd, iemand die uit de vrije sector komt. Gelukkig neemt ze me achtergelaten laminaat en trapstoffering over, scheelt weer boeltje werk!

  Vlag uit!

 174. Claude Zegt:

  Kap er maar mee jongens, vaste prijzen zijn de oplossing nuzakelijk.nl/colu…ing-huizenmarkt.html (noot: de schrijver van deze column zit long in het besproken product)

 175. hj Zegt:

  voorbeeldje:

  blikopnoordwijkerh…in-nieuwe-duinstraat

  zie vooral ook de pittige toespraak

  blok reageerde daar verder niet op

  de lul

 176. Nico de Geit Zegt:

  hj: sociale woningbouw

  Ik heb negen jaar lang een stevige huur betaald voor een veel te kleine 2-kamer flat. Een grote sociale huurwoning met drie slaapkamers, tuin en dakkapel is er alleen voor zielige gevallen.

  Sociale woningbouw is prima, maar de huisvesting moet minimaal zijn. Het kan niet zo zijn dat werkende mensen in een hok wonen en zielige gevallen in een groot luxe huis. Nu gaat dat vaak wel zo.

 177. RealisT Zegt:

  snorkel: Laten we voor alle producten die potentieel in waarde kunnen dalen een contract opstellen waarmee de koper toestemming geeft voor die waardedaling.

  Ik vond dat NOG-fonds eigenlijk ook wel briljant 😉

 178. RealisT Zegt:

  Claude: Kap er maar mee jongens, vaste prijzen zijn de oplossing nuzakelijk.nl/colu…ing-huizenmarkt.html (noot: de schrijver van deze column zit long in het besproken product)

  Ik dacht dat hèt probleem van dit moment juist was dat de prijzen vastgeroest zijn?

  Hij heeft het verder over marktwaaarde en stijging volgens inflatie. Laat dat nu juist de afgelopen 20 jaar NIET het geval te zijn geweest.

  Dus eerst maar eens terug naar de prijzen van 1995 ofzo en dan praten we met deze flapdrol wel eens verder.

 179. Adamus Zegt:

  deutsch-tuerkische…esetz-nimmt-form-an/

  “Klinisch Tot”. En dat gaat de woningmarkt helpen. Hoe hersendood zijn Samson et al.?

 180. Julia Zegt:

  Zolang de overheid meer inkomsten heeft uit de woningmarkt dan uitgaven via HRA, zolang kunnen zij de fiscale bevoordeling van de koper in stand houden.

  Nu is er een keerpunt, het kost de overheid gewoon te veel geld om de HRA in stand te houden. Dit is een simpel kostenplaatje.
  De overheid geeft nooit geld weg om er zelf slechter van te worden.
  Daarom zal de HRA voor bestaande gevallen worden afgebouwd.

  Bovendien, de huurder is al aangepakt, nu is de huizen”bezitter” aan de beurt.
  Als overheid kun je niet vol blijven houden dat huren van de bank anders is dan huren van een woco.

 181. Adamus Zegt:

  erik(trol):
  Na 68 weigeringen is mijn vorige sociale huurwoning eindelijk verhuurd, iemand die uit de vrije sector komt. Gelukkig neemt ze me achtergelaten laminaat en trapstoffering over, scheelt weer boeltje werk!

  Vlag uit!

  Weer een koper minder 😉

 182. snorkel Zegt:

  erik(trol),

  Hey Erik, misschien zijn bitcoins ook iets voor jou? Lage maandlasten, het alternatief is duurder, en als ze in waarde dalen kan jou dat toch niks schelen joh… Jij zit de komende jaren goed met je bitcoins. Wanneer je er ooit van af wilt, als je kinderen uit huis zijn, dan verkoop je ze voor het tienvoudige, want tegen die tijd is er een bitcoinschaarste. Je oude geld wordt toch alleen maar duurder 😉

 183. RealisT Zegt:

  erik(trol): Na 68 weigeringen is mijn vorige sociale huurwoning eindelijk verhuurd, iemand die uit de vrije sector komt.

  Die stroomt dus lekker door naar de koopmarkt. Het beleid is nu al een succes.

 184. snorkel Zegt:

  Julia: De overheid geeft nooit geld weg om er zelf slechter van te worden.
  Daarom zal de HRA voor bestaande gevallen worden afgebouwd.

  +1

  Julia: Bovendien, de huurder is al aangepakt, nu is de huizen”bezitter” aan de beurt.

  +1

  Julia for president!

 185. RealisT Zegt:

  Adamus,

  Riep daar iemand bankrun?

 186. Julia Zegt:

  Nog een reden waarom de HRA zal worden beperkt voor bestaande gevallen is de rechtsongelijkheid tussen nieuwe en “oude” hypotheken.

 187. Adamus Zegt:

  Floor: Bovenstaande is niet eens noodzakelijk, overheid is blut, geld voor HRA is er nu al niet meer en je kunt de grote middenmoot natuurlijk niet tot in het oneindige blijven uitzuigen, je ziet nu al wat dat voor een averechts effect heeft.
  Nogmaals, heel Nederland gaat geschoren worden, alleen niet allemaal tegelijk, dan zou de boel á la minute instorten.

  Verdeel en heers werkt tot nu toe. Er is nog geen incassant (deurwaarder/incassokantoor) omgelegd. En kampers doen niet mee in het spel. Alleen nette mensen 🙂

 188. Adamus Zegt:

  Dijsselbloem heeft al aangegeven dat de woningmarkt een door HRA opgepompte markt is. Hij heeft bij Cyprus de vinger op de zere plak gelegd en zal dit ook in Nederland gaan doen. Vergeet Blok, vergeet Rutte, vergeet Ascher…….Dijsselbloem gaat dit varkentje wassen!

  Krijgt i nooit meer een politieke baan in NL…..

 189. Adamus Zegt:

  RealisT:
  Adamus,

  Riep daar iemand bankrun?

  Zo goed is mijn Duits ook weer niet 😉

 190. Adamus Zegt:

  snorkel:
  erik(trol),

  Hey Erik, misschien zijn bitcoins ook iets voor jou? Lage maandlasten, het alternatief is duurder, en als ze in waarde dalen kan jou dat toch niks schelen joh… Jij zit de komende jaren goed met je bitcoins. Wanneer je er ooit van af wilt, als je kinderen uit huis zijn, dan verkoop je ze voor het tienvoudige, want tegen die tijd is er een bitcoinschaarste. Je oude geld wordt toch alleen maar duurder

  Van een jaartje waardevermindering had een leuke bungalow aangeschaft kunnen worden.

 191. snorkel Zegt:

  Adamus: Krijgt i nooit meer een politieke baan in NL…..

  Hoeft ook niet. Hij kan zo doorstromen naar Brussel (EU) of London (City). Of adners partner worden bij één of andere consultingclub aan de ZuidAs. Accenture lijkt me wel bij ‘m passen. Dan kan ‘ie mooi doorgaan met waar ‘ie goed in is: Voor een dikke vergoeding dingen zeggen die internen niet durven zeggen.

 192. RealisT Zegt:

  Adamus: Krijgt i nooit meer een politieke baan in NL…..

  Hoeft ook niet. Staat al met één been in Brussel.

 193. RealisT Zegt:

  snorkel,

  Twee zielen…

 194. Bhaal Zegt:

  Dan geef mij en m’n vrouw dan ook baangarantie en als er iets gebeurd dan wil ik dat de staat m’n huis aflost verplicht. Anders zou ik liever emigreren met mn centjes, denk er niet aan om aan de bakstenenmanie mee te doen. Laat eerst maar de prijs minstens halveren en de hypotheekrenteaftrek AFSCHAFFEN. groetjes en geniet van t leven

  emiel:
  Je kunt als regering ook het kopen van een huis verplicht stellen voor mensen met een bepaald inkomen. Die 93000 huurders moeten gewoon kopen. Iedereen blij.

 195. erik(trol) Zegt:

  Adamus, mevrouw is gescheiden, kan niet kopen(zoals meeste huurders hier op dit blog), en al helemaal geen eensgezinswoning, en waar zit die voerman toch??

 196. Adamus Zegt:

  Nico de Geit: Ik denk dat de bodem tussen 2030 en 2040 komt.

  In Dublin vieren ze nu het weekend van het dode paard……kan snel gaan met die bodem. Hoewel een jaar is niks in de schuldgedreven politieke economie.

 197. snorkel Zegt:

  RealisT,

  En nog precies tegelijkertijd (binnen de minuut althans) ook 😉

 198. Adamus Zegt:

  erik(trol):
  Adamus, mevrouw is gescheiden, kan niet kopen(zoals meeste huurders hier op dit blog), en al helemaal geen eensgezinswoning, en waar zit die voerman toch??

  Bezig met de nieuwe bubbel: schaliegas/olie. “The man with the fuse”.

 199. Adamus Zegt:

  RealisT: Hoeft ook niet. Staat al met één been in Brussel.

  Brussel wordt met een paar jaar verkast naar Berlijn/Frankfurt. Doen m.i. geen angelsaksische Holländer aan mee -aan die noordelijke euro.

 200. RealisT Zegt:

  Adamus: Brussel wordt met een paar jaar verkast naar Berlijn/Frankfurt. Doen m.i. geen angelsaksische Holländer aan mee -aan die noordelijke euro.

  Kun je dat toelichten? Ik begrijp je even niet.

 201. Claude Zegt:

  erik(trol): (zoals meeste huurders hier op dit blog)

  Ik denk eigenlijk dat de meeste huurders op dit blog op dit moment een huis kunnen kopen voor een veelvoud van jouw hypotheek (210, dat is extreem gemiddeld op dit moment). Daarom wachten we ook. Tot die huizen die nu voor 7 ton in de funda-boeken staan zijn bijgewerkt tot 3 tot 4 ton.

  Want 7 ton aftikken in 30 jaar, terwijl je zelf 15% moet meenemen, dat is voor minder mensen weggelegd dan het aantal mensen dat nu vindt dat hun woning 7 ton kost.

 202. RealisT Zegt:

  erik(trol): kan niet kopen(zoals meeste huurders hier op dit blog),

  Doorgestudeerde huurders. Komt zelden iets goeds van…

 203. snorkel Zegt:

  Mooie filosofische doordenker voor het weekend voor Erik/Hermanus en andere trollen:

  The most perfidious way of harming a cause consists of defending it deliberately with faulty arguments – Nietzsche

  Eigenlijk bewijs jij dus de goede zaak een grote dienst met je getroll, Erik 😉 Jezelf alleen niet zo…

 204. Floor Zegt:
 205. Bor de Wolf Zegt:

  Claude,

  Ha ha, ja inderdaad, ik denk dat dit log tjokvol zit met kopers. Ze zullen in ieder geval moeilijker te vinden zijn onder de huizenbezitters.

 206. erik(trol) Zegt:

  Claude: Zie heel veel doorgestudeerde de laatste tijd op schoot bij mams en paps, geen banen meer voor al die onzin studie’s die op o.a. mijn kosten zijn gehaald. Maar ja willen per se doen waarvoor ze gestudeerd hebben, komen er straks wel achter als paps en mams er niet meer zijn, en ze hun handjes moeten gaan gebruiken. En als je wacht tot huizen van 7 ton, 3 ton worden dan ben je dus bejaard als je kan gaan verhuizen, kan je je handjes weer gaan gebruiken(als ze het nog doen dan…..), maar blijf vooral wachten, want goedkoper worden ze zeker die huizen van 7 ton.

 207. snorkel Zegt:

  erik(trol): al die onzin studie’s die op o.a. mijn kosten zijn gehaald. Maar ja willen per se doen waarvoor ze gestudeerd hebben, komen er straks wel achte

  Ja, vervelend heh? Al die onzin subsidies van jouw belastinggeld die alleen maar bubbles en dood kapitaal tot gevolg hebben… 😉

 208. ll Zegt:

  erik(trol): Mensen rennen naar die makelaars!!!

  Hmmmm, zijn die er nog dan ? Moest een nieuw paspoort ophalen, en zag onderweg 2 leegstaande makelaars panden…… in ‘t hartje van de stad.

 209. ll Zegt:

  Floor: Nieuw Schmulletje

  De crisis begon met frozen SPV’s en eindigt met frozen spaartegoeden………

 210. Deutsche Mark Zegt:

  ll: …. en zag onderweg 2 leegstaande makelaars panden…… in ‘t hartje van de stad.

  Te hoge huur!
  Hadden ze maar moeten kopen. 🙂

 211. Eric406 Zegt:

  RealisT:
  Stef Blok: huizenprijzen gaan over een jaar weer hard stijgen

  Past precies in de back to normal fase! Een goede bubble laat zich niet misleiden.

 212. RealisT Zegt:

  erik(trol): Zie heel veel doorgestudeerde de laatste tijd op schoot bij mams en paps, geen banen meer voor al die onzin studie’s die op o.a. mijn kosten zijn gehaald.

  Onze superman Erik T. Haalt eigenhandig de koopmarkt uit het slop, geeft klus- en bouwbedrijfjes weer perspectief en heeft dan nog genoeg geld over om de studie van wetenschappers die straks een dodelijke ziekte definitief genezen te sponsoren.

  En dat allemaal van een WW-uitkering.

  Hulde!

 213. snorkel Zegt:

  erik(trol): Zie heel veel doorgestudeerde de laatste tijd op schoot bij mams en paps, geen banen meer voor al die onzin studie’s

  En de huizenprijzen maar stijgen en stijgen! Want zonder baan wil je natuurlijk wel je eigen stekje hebben 😉

 214. RealisT Zegt:

  erik(trol): En als je wacht tot huizen van 7 ton, 3 ton worden dan ben je dus bejaard als je kan gaan verhuizen

  Veel recente kopers hebben hun eerste woning nog niet eens afbetaald tegen de tijd dat ze bejaard zijn. Heel handig met een lager pensioen en een niet aftrekbare schuld.

 215. RealisT Zegt:

  RealisT: En de huizenprijzen maar stijgen en stijgen!

  Nee, die prijsstijging natuurlijk komt vooral tot stand doordat sociale minima tgv hoge huren gaan kopen! Snap dat dan 😉

 216. Nico de Geit Zegt:

  erik(trol): En als je wacht tot huizen van 7 ton, 3 ton worden dan ben je dus bejaard als je kan gaan verhuizen

  Gisteren kwam er een boerderij hier voorbij in de vorige draad: van 5 ton vraagprijs, nu op de veiling voor 214k. Gaat de goede kant op.

 217. Nico de Geit Zegt:

  Deutsche Mark: Te hoge huur!
  Hadden ze maar moeten kopen.

  Een ondernemer met een gehuurd pand kan gewoon zijn huur opzeggen. Een ondernemer met een gekocht pand zit klem, en moet door tot in de afgrond.

 218. RealisT Zegt:

  Nico de Geit: 12 April 2013 om 2:13 pm (Quote) (Reply)

  erik(trol): En als je wacht tot huizen van 7 ton, 3 ton worden dan ben je dus bejaard als je kan gaan verhuizen

  Gisteren kwam er een boerderij hier voorbij in de vorige draad: van 5 ton vraagprijs, nu op de veiling voor 214k. Gaat de goede kant op.

  Even over grens kun je nu al een NL huis van 7 ton voor 3,5 ton kopen. Krijg je er nog meer grond bij ook.

 219. Nico de Geit Zegt:

  Over dat Angelsaksische model: Zowel Berlijn als Parijs zitten al lang op één lijn met Moskou. Zo weigerden Parijs en Berlijn deelname aan de oorlog in Iran.

  Nederland is het brave schoothondje van de VS en volgt tot in de afgrond. Poetin brengt een bezoek aan Nederland en wordt geschoffeerd. Uiteindelijk kan het volgen van het Angelsaksische model tot grote verschillen leiden.

  Duitsland heeft een grote industrie en maakt hoogwaardige producten, Nederland heeft een grote bankensector. De omvang van die bankensector en de genomen risico’s zijn ronduit zorgelijk.

 220. snorkel Zegt:

  Nico de Geit,

  Precies Nico! En dan weer even mijn frustratie er bij noemen:

  De Nederlandse productontwerpers en architecten behoren tot de beste in de wereld. De Nederlandse maakindustrie kan enorm hoge kwaliteit producten leveren en is concurerender dan vaak gedacht wordt. En bovendien zijn we prima in staat te innoveren. Maar de Nederlandse regering KIEST er BEWUST voor om al het geld door te sluizen naar bubblesectoren zoals financieel, energie en medicijnen. We denken nog steeds dat we het beste van twee werelden kunnen verenigen; Het begrotingsregime van Duitsland en de economische multipliers van de VS en UK. Dat is leuk zolang het goed gaat, maar extra vervelend wanneer het fout gaat.

 221. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Zo weigerden Parijs en Berlijn deelname aan de oorlog in Iran.

  Ik bedoelde Irak, afwachten of Iran aan de beurt komt.

 222. Deutsche Mark Zegt:

  Nico de Geit,

  Sorry, maar je hebt m’n smiley 🙂 weggehaald en daarmee de inhoud van het geschrevene veranderd.

 223. Nothus Zegt:

  +1, check. Nothus bekent weinig affiniteit te hebben met werkloze autoverkopers.

  Claude: Ik denk eigenlijk dat de meeste huurders op dit blog op dit moment een huis kunnen kopen voor een veelvoud van jouw hypotheek (210, dat is extreem gemiddeld op dit moment). Daarom wachten we ook. Tot die huizen die nu voor 7 ton in de funda-boeken staanzijn bijgewerkt tot 3 tot 4 ton.

  Want 7 ton aftikken in 30 jaar, terwijl je zelf 15% moet meenemen, dat is voor minder mensen weggelegd dan het aantal mensen dat nu vindt dat hun woning 7 ton kost.

 224. Nico de Geit Zegt:

  snorkel: maar extra vervelend wanneer het fout gaat.

  Het is al heel erg mis aan het gaan, miljoenen Nederlanders staan onder water. Gelukkig hebben ‘we’ de pensioenfondsen om het kaartenhuis nog een tijdje overeind te houden. Een exit-plan lijkt me verstandig. best luxe, want veel mensen zitten helemaal klem.

  Als je rijk bent wil iedereen je geld afpakken, als je arm bent ben je nergens welkom. Het gaat – zoals met alles – om het vinden van de juiste balans.

 225. Deutsche Mark Zegt:

  snorkel,

  Nico + Snorkel: spijker op de kop!

  NL is voor Dld. zo langzaam steeds onbelangrijker aan het worden. Haven + een paar agrarische producten, dan heb je het bijna wel gehad.
  Verbindingen met Polen, Tsjechie, Slowakije e.a. worden voor Dld. steeds belangrijker. In Dld. wordt hoogwaardig ontwikkeld en in de oostelijke (buur)landen wordt dan goedkoop geproduceerd.
  Rusland is daarbij voor grondstoffen, energie van levensbelang.
  Dld. concentreert zich al langer meer en meer richting oosten (ook Azie) en koppelt zich zo enigszins van de rest van west-europa af. Dat zinkende schip willen de duitsers liefst verlaten. (moeten alleen nog wat persoonlijke bezittingen van boord redden. 😉 )

 226. Nico de Geit Zegt:

  Deutsche Mark: Sorry, maar je hebt m’n smiley weggehaald en daarmee de inhoud van het geschrevene veranderd.

  Sorry, ik kan het niet meer veranderen, maar de intelligente oplettende lezers hier begrijpen het zonder twijfel.

 227. Claude Zegt:

  Nico de Geit: De omvang van die bankensector en de genomen risico’s zijn ronduit zorgelijk.

  Eens, maar desondanks vind ik de snelheid waarmee ING al haar bezittingen aan het verkopen is lovenswaardig. Daar gebeurt echt een boel. Je ziet vaak 2010 of 2011-cijfers. ING heeft in de tussentijd een boel verkocht. Elke maand gaat er weer wat uit, voor op het oog prijzen waarmee ze niet in de problemen komen. Ontmantelen die hap.

 228. Claude Zegt:

  erik(trol): En als je wacht tot huizen van 7 ton, 3 ton worden dan ben je dus bejaard als je kan gaan verhuizen, kan je je handjes weer gaan gebruiken(als ze het nog doen dan…..), maar blijf vooral wachten, want goedkoper worden ze zeker die huizen van 7 ton.

  Wat in 2008 te koop stond voor 7 ton, dat gaat nu van de hand voor 5,25 ton en kan best door naar 3,5 ton. Ik noem maar als voorbeeld deze woning: funda.nl/koop/breu…laan-8/fotos/#foto-1 . Er moeten toch gekke dingen gebeuren wil ik hier een hypotheek voor 6 ton voor willen betalen. Dat betekent 20k aflossen per jaar, plus rente, onderhoud, belasting, etc. En dan mag er niet al te veel fout gaan in je carriere. En wat krijg je dan precies? Een jaren-80 gedrocht van 130 m2.

 229. Hermanes Zegt:

  Zo van het weekend weer een beetje schilderen en rommelen aan mijn huis,je wil je eigen huis toch netjes hebben he.. Ik zou er niet aan moeten denken tijd en energie te stoppen in iets wat nooit van mezelf is of gaat worden bijvoorbeeld een huurhuis.
  Vanavond even langs bij mijn zwager hoorde hem al mopperen over de huurverhoging die hij gaat krijgen in juli,vervelend voor hem maar daar kunnen we het vanavond gezellig over hebben zal hem adviseren om eens te gaan kijken voor een leuk huisje(kopen)

 230. A. Smit Zegt:

  Cijfertjes: gem. prijs verkocht huis 206.000; gem. vraagprijs huis 277.000. Verschil: meer dan 25%!
  Om daarop uit te komen moet koper-in-spé dus 40-50% onderbieden…
  Conclusie: huizenprijzen zullen nog aanzienlijk dalen.
  Huren verhogen om huurders koophuizen in te jagen die volstrekt onbereikbaar voor ze zijn: pervers.
  Dit kabinet vráágt om een landelijke huurstaking.
  De enige uitweg uit deze ellende: wonen goedkoper maken!

 231. Nico de Geit Zegt:

  Gisteren een interessant gesprek met een ‘woningeigenaar’:

  ‘Dit huis is mijn pensioen’ zegt de ‘woningeigenaar’ terwijl ze 100% aflossingsvrij gekocht hebben in 2007. We hebben het over goed-, herstel, hoog-opgeleide mensen met een woning van 800k.

  (Gelukkige dromen moet je niet verstoren)

 232. Deutsche Mark Zegt:

  Hermanes,

  Jij hebt het toch maar goed op je “eilandje”. 😉

 233. Nico de Geit Zegt:

  Hermanes: Ik zou er niet aan moeten denken tijd en energie te stoppen in iets wat nooit van mezelf is of gaat worden bijvoorbeeld een huurhuis.

  Straks even een verticuteerhark halen en graszaad voor mijn huurtuin. Mest erop in het voor- en najaar voor een mooie donkergroene en gezonde grasmat.

  Waarom zou ik weg gaan uit mijn huurwoning van een pensioenfonds onder oude hoge bomen in een roomblanke wijk? Ik woon hier prima.

  Je tuin moet je geregeld bijhouden, je terras ieder voorjaar schoonspuiten, enz. Natuurlijk heb ik stevig geïnvesteerd toen ik hier kwam in 2009, maar tegen de tijd dat de woningen eindelijk betaalbaar worden zijn al die investeringen al heel lang afgeschreven.

  Een exit-plan zorgt voor een gezonde nachtrust. Ik kan iedere maand mijn huur opzeggen.

  Als het pensioenfonds mij deze woning aan zou bieden voor bijvoorbeeld tien maal de jaarhuur, dan zou ik nog eens achter mijn oren krabben. Momenteel willen ze 27x de jaarhuur voor deze oude woning.

  Als iemand zo nodig een huis wil met een dakkapel, dan huur je toch gewoon een huis met een dakkapel?

 234. Adamus Zegt:

  RealisT: Kun je dat toelichten? Ik begrijp je even niet.

  Het Duitse goud is nog niet thuis ((uiterlijk2020) en Deutsche Bank moet gered worden op kosten van de Duitse werker en rentenier. Het moment is misschien als Frankrijk moet afhaken. Zomaar een idee 🙂

 235. Adamus Zegt:

  RealisT: Veel recente kopers hebben hun eerste woning nog niet eens afbetaald tegen de tijd dat ze bejaard zijn. Heel handig met een lager pensioen en een niet aftrekbare schuld.

  Zo vloeit het pensioengeld/AOW -voor een deel- via de SVB naar de hypotheken/banken.

 236. Adamus Zegt:

  Nico de Geit:
  Over dat Angelsaksische model: Zowel Berlijn als Parijs zitten al lang op één lijn met Moskou. Zo weigerden Parijs en Berlijn deelname aan de oorlog in Iran.

  Nederland is het brave schoothondje van de VS en volgt tot in de afgrond. Poetin brengt een bezoek aan Nederland en wordt geschoffeerd. Uiteindelijk kan het volgen van het Angelsaksische model tot grote verschillen leiden.

  Duitsland heeft een grote industrie en maakt hoogwaardige producten, Nederland heeft een grote bankensector. De omvang van die bankensector en de genomen risico’s zijn ronduit zorgelijk.

  Ja. Rusland kan technisch denk ik niet zonder Duitsland. Maar denk niet dat het zover zal gaan dat Rusland en Duitsland samen in een munt zitten. Hoeft met vrijzwevend goud ook niet. Rusland koopt ook goud bij de klippen op. Vooral tegen huidige prijzen 😉 lekker dollars lozen.

 237. Adamus Zegt:

  Claude: Eens, maar desondanks vind ik de snelheid waarmee ING al haar bezittingen aan het verkopen is lovenswaardig. Daar gebeurt echt een boel. Je ziet vaak 2010 of 2011-cijfers. ING heeft in de tussentijd een boel verkocht. Elke maand gaat er weer wat uit, voor op het oog prijzen waarmee ze niet in de problemen komen. Ontmantelen die hap.

  Afbouwen heeft die Hommen wel onder de knie gekregen bij Philips.

 238. Adamus Zegt:

  Hermanes,

  Koop nooit iets van duizend in een dozijn. Dat is gewoon te huur.

 239. Claude Zegt:

  Adamus, inderdaad, en let een beetje op met ‘waardevermeerderende’ projectjes. Voorbeeld: genieten van een nieuwe luxe badkamer: heel goed, YOLO! Denken dat je de aankoopkosten een op een mag bijplussen bij de toekomstige verkoopprijs: zóóó 2007!

 240. RealisT Zegt:

  Hermanes: Zo van het weekend weer een beetje schilderen en rommelen aan mijn huis,je wil je eigen huis toch netjes hebben he..

  Ja dat valt mij dus ook op. Al die huiseigenaren die de hele tijd maar druk zijn met klussen aan een verouderend huis dat steeds minder waard wordt en dat tegen hun pensioen aan nog niet eens echt eigendom is. En doordeweeks maar braaf achteraan in de file aansluiten om maar aan einde van de maand de bank tevreden te kunnen houden. Ik denk dan wel eens: zou er voor deze mensen ooit een Abraham Lincoln opstaan?

  Brrr…

 241. RealisT Zegt:

  Nico de Geit: Als iemand zo nodig een huis wil met een dakkapel, dan huur je toch gewoon een huis met een dakkapel?

  Een dakkapel. Als iets statusverhogend werkt dan is dat het wel. 😉

 242. Floor Zegt:

  Claude: Denken dat je de aankoopkosten een op een mag bijplussen bij de toekomstige verkoopprijs: zóóó 2007!

  Voel me echt oud nu, in de jaren ’70 en ’80 hoefde je het niet te proberen om bij te plussen.
  Ook die achterlijke toestanden zijn pas ontstaan toen iedereen van de overwaarde keukens en badkamers van 30.000 euro in z’n huis plempte alsof ze van goud waren.
  Toen wij ons huis in 2003 verkochten probeerde die nu fors onderwaterstaande lul van een koper er onder het mom van ‘er zit een oude keuken in’ nog wat korting uit te slepen.
  Heb hem er toen vriendelijk op gewezen dat ik een huis aan het verkopen was en geen keuken of badkamer.

 243. RealisT Zegt:

  Voor wie het toevallig nog niet gelezen had: economie = schuldfabriek

  volkskrant.nl/vk/n…-schuldfabriek.dhtml

  Vergeet de schoolboekjeswijsheid dat economie de wetenschap is die bestudeert hoe met schaarse, alternatief aanwendbare middelen behoeften worden bevredigt. Het is andersom

 244. afbetaalde huiseigenaar Zegt:

  bitcoins staan onder attack.. willen ze gaan verbieden

  zilver en goud staan al op behoorlijk hellend vlak

  huizen te duur..

  de (spaar)rekening krijgen een vroeger of later een haircut..

  volgende week een bankkluisje uitzoeken.. kreeg vandaag de toezegging.

  nu nog naar de verzekeringsaspecten kijken van het kluisje..
  maar het voelt nu al beter..simpelweg te weten dat ik het strakies gewoon v.d. bank kan halen..

  zelfs het overkoepelende orgaan van de KvK hier in D:

  DIHK heeft bedrijven gewaarschuwd: zorg dat je naar de boniteit van de bank kijkt..maar U kunt het sowieso niet beoordelen door het verlsuieren van de balansen dus zorg voor voldoende cash..

  tsja.. wie had gedacht dat we anno 2013 zoiets zouden moeten bedenken..

 245. De Pessimist Zegt:

  In de jaren 80 was er een arbeid’s probleem .Kort door de bocht hadden de gas export de gulden zo hard gemaakt dat de arbeidskosten te duur waren geworden en nadat de prijzen van gas weer naar beneden waren gegaan moesten de lonen ook echt weer omlaag.Heel simpel verhaal toen .Nu is de oorzaak gevolg verhaal omgedraaid en hebben de werkgevers en werknemers helemaal niks te bieden in het oplossen van de problemen het zijn nu de schuldenaren banken pensioenfondsen en overheden die moeten saneren.
  Moreel , ethisch is er ook wel wat nodig om weer een stabielere samenleving te hebben .

 246. Rik Zegt:

  @220.. Waar staat dat dit huis voor 7 ton ooit is aangeboden? Neemt niet weg dat 5 ton een hoop geld is voor deze tweekappert. Waarschijnlijk dacht de eigenaar dat zn huis op Stinzenlaan Zuid stond… daar wilt men minimaal twee ton meer hebben voor hun huis..

 247. Mr. Marty Zegt:

  Beste starters,

  Laat je niet gek maken door mensen die je adviseren om nu te gaan kopen. Ze zeggen (bijna) allemaal dat het juist nu een goede tijd is om te kopen of in te stappen. Waarin? In een woningtreintje dat niet bestaat. Er bestaat geen doorstroming meer in de woningmarkt. De economie is door wanbeleid van de afgelopen tot stilstand gekomen.

  Mensen zeggen dat om hun eigen (veelal over gecrediteerde) woning in waarde te laten, zodat ze niet verder onder water komen te staan. Ik vind het oprecht vervelend voor al deze mensen, maar het is niet anders en men moet beseffen dat het de realiteit is.

  Voor de jongere en starters het volgende advies. Benut deze cyclus ten voeten uit! Jij kan het gaan maken in dit leven door slim om te gaan met deze situatie. Veel succes met je toekomstige beslissingen.

  Als je echt wilt perse wilt kopen, koop dan geen huis in Nederland, maar bijvoorbeeld een mooi appartementje aan de Spaanse Costa’s. Dat is een betere investering!

  Geluk!

 248. tufkaj Zegt:

  Leesvoer over vergrijzing: pbl.nl/publicaties…jzing-en-woningmarkt

 249. Frans Zegt:

  Erg goed verhaal over de Nederlandse huizenmarkt en economie!!!

  theautomaticearth.…-rots-some-more.html

 250. asd Zegt:

  “Ding dong the witch is dead”, is het lied, dat thans furore maakt in GB.

  Hi,hi, hi, maar dan Den Haag: “Onze MP” heeft grote bewondering voor Thatcher.

  Moet je je eens goed realiseren hoe dat mens GB naar de afgrond heeft geleid.

  Blijkbaar als het aan de VVD ligt – met dank aan P.v.d.A-Samson – toch een weg om te volgen.

  De “Finanzsystemkrach” kan daarom niet vroeg genoeg komen: liever dit jaar dan 2016 zoals voorspeld is!

 251. eric406 Zegt:

  mobile.twitter.com…029689077760/photo/1
  Interessant plaatje, waarbij je een aardige link kunt leggen tussen de prijs van een woning en de gezondheidstoestand van de mensen die die woningen kopen.

  Conclusie:

  een duur huis is slecht voor de gezondheid!

 252. De Pessimist Zegt:

  Asd je bent de eertse die dat mens noemt:)
  presseurop.eu/nl/c…elemaal-niet-zo-rijk
  Word er nou helemaal aan het eind van het artiekel gesmeekt om een huizen bubbel ?

 253. Nico de Geit Zegt:

  tufkaj:
  Leesvoer over vergrijzing: pbl.nl/publicaties…jzing-en-woningmarkt

  “Vooral in gebieden die te maken hebben of krijgen met een afname van het aantal huishoudens (krimp) kan het moeilijk worden de vrijgekomen woningen te verkopen of te verhuren.”

  Dan hebben we het over de babyboomers die eindelijk hun huis verlaten. Dat zal zijn tussen 2020 en 2030?

  Woningen waar heeeel lang niks meer aan gedaan is. Die woningen moeten totaal gestript worden en opnieuw opgebouwd – als ze dat waard zijn.

  De kosten van renovatie zijn mogelijk niet te financieren, waardoor alleen mensen met contanten aan zo’n project kunnen beginnen. Ik zag in het recente verleden heel vaak mensen met twee linkerhanden aan dergelijke projecten beginnen. De kosten van renovatie werden heel vaak onderschat.

  Kortom: veel huizen en weinig kopers. En nog minder mensen met contanten.

 254. asd Zegt:

  @240(De Pessimist),

  Ik was het mij niet bewust 🙂

  De FAZ is één van de buitenlandse kranten, die ik dagelijks lees. Wat een verschil met de ondermaatste NL-pers!

  Wat betreft: “stop je geld maar in huizen” met als gevolg een zeepbel, kun je dit niet vergelijken met de NL- of GB-situatie. Alleen al omdat de kwaliteit van gemiddelde D-huizen een stuk beter is en vooral omdat de solide D-mentaliteit – haaks op die van NL!-er wel voor zorgdraagt, dat e.e.a. niet uit de klauwen loopt.

  Kwestie van meer fatsoen en cultuur bij onze Oosterburen. Daar zit ‘ut ’em in!

 255. tufkaj Zegt:

  Steve,

  thx, duidelijk 🙂

 256. tufkaj Zegt:

  Volgens mij had ik heb al geplaatst, maar nogmaals: rijksoverheid.nl/o…-en-bouwen-2013.html

  must. read. punt.

 257. De Pessimist Zegt:

  asd,

  Als ik een beetje doordenk zie ik heel veel parallellen met Nederland van 20 jaar geleden.Duitsland heeft afgelopen jaren de loonkosten echt dramatisch verlaagt .Nu is langzaam aan het export voordeel aan het wegebben en komt ook Duitsland in de crisis en dat met een totaal verarmde bevolking.hadden wij ook .Maar de huizenmarkt deed wonderen en de overwaarde creëerde een binnenlandse vraag. Duitsland heeft een bubbel nodig .

 258. tufkaj Zegt:

  snorkel:
  Amerikaans stuk: forbes.com/sites/b…-interest-deduction/

  Aardig stuk. Sowieso denk ik dat de kunst niet is een moment te vinden waarop de economie of de woningmarkt het minst te lijden heeft onder de afschaf, maar een moment waarop er draagvlak is. Dat moment is NU.

 259. snorkel Zegt:

  tufkaj,

  Precies, dat denk ik ook. De burger is ook niet gek, en ziet heus wel in dat HRA gewoon een enorme potentiele besparing is, en dus top-kandidaat. Op een gegeven moment wordt het kiezen tussen HRA of iets anders belangrijks (vergoeding kinderopvang of een nieuwe belastingverhoging bv) en dan kan het hard gaan…

  Bovendien, goed punt in het artikel: De markt ligt toch al plat + NU is het geld nodig. 😉

 260. asd Zegt:

  @257(De Pessimist),

  Ik ben zeker geen Duitslandkenner, alhoewel ik het land van Noord naar Zuid en van Oost naar West heel goed ken, in realiteit, via familie, vrienden, pers en cultuur.

  Ben het daarom deels met je eens, echter met dit verschil, dat de NL-economie tot voor kort met zijn bestedingen en zg. “welvaart” draaide op de gigantische “overwaarde” van onroerend goed en de daarvoor aangegane schuldenposities (dat nu voor goed tot een verleden is gaan behoren met niks daarvoor in de plaats!) terwijl dat in Duitsland niet het geval was en is, omdat daar sprake is van een reële “maakeconomie” en trouwens het rechtssysteem verbiedt, hypotheekschulden van Nederlandse proporties aan te gaan. Zelfs volgens de huidige NL-normen, die nog steeds voor Duitsers “unfassbar” zijn.

  Zoals gezegd, een kwestie van fatsoen, normen, genen en DNA-structuur. Daar zit ‘ut ’em in!

 261. Dr.t Zegt:

  Nico de Geit: “Vooral in gebieden die te maken hebben of krijgen met een afname van het aantal huishoudens (krimp) kan het moeilijk worden de vrijgekomen woningen te verkopen of te verhuren.”

  Dan hebben we het over de babyboomers die eindelijk hun huis verlaten. Dat zal zijn tussen 2020 en 2030?

  Woningen waar heeeel lang niks meer aan gedaan is. Die woningen moeten totaal gestript worden en opnieuw opgebouwd – als ze dat waard zijn.

  De kosten van renovatie zijn mogelijk niet te financieren, waardoor alleen mensen met contanten aan zo’n project kunnen beginnen. Ik zag in het recente verleden heel vaak mensen met twee linkerhanden aan dergelijke projecten beginnen. De kosten van renovatie werden heel vaak onderschat.

  Kortom: veel huizen en weinig kopers. En nog minder mensen met contanten.

  Als jouw redenering zou kloppen dan zou een monumentaal grachtenpand aan de prinsengracht niet veel waard meer zijn, maar het tegendeel is waar.

 262. Dr.t Zegt:

  De Pessimist:
  asd,

  Als ik een beetje doordenk zie ik heel veel parallellen met Nederland van 20 jaar geleden.Duitsland heeft afgelopen jaren de loonkosten echt dramatisch verlaagt .Nu is langzaam aan het export voordeel aan het wegebben en komt ook Duitsland in de crisis en dat met een totaal verarmde bevolking.hadden wij ook .Maar de huizenmarkt deed wonderen en de overwaarde creëerde een binnenlandse vraag. Duitsland heeft een bubbel nodig .

  Duitsland maar Europa in het algemeen heeft het nodig, dat de geldpers wordt aangezet. Er is een valuta oorlog gaande. Dat maakt onze export duurder.

 263. maarten Zegt:

  de komende jaren gaan we de effecten zien van de financiële repressie (het naaien van spaarders), in combinatie met deflatie (bijvoorbeeld langzaam dalende prijzen huizen) maakt de politiek van het vergrijzend Europa een sterfhuis

 264. Dr.t Zegt:

  Nico de Geit,

  Dr.t,

  Dr.t: Als jouw redenering zou kloppen dan zou een monumentaal grachtenpand aan de prinsengracht niet veel waardmeer zijn, maar het tegendeel is waar.

  Nico de Geit: Straks even een verticuteerhark halen en graszaad voor mijn huurtuin. Mest erop in het voor- en najaar voor een mooie donkergroene en gezonde grasmat.

  Waarom zou ik weg gaan uit mijn huurwoning van een pensioenfonds onder oude hoge bomen in een roomblanke wijk? Ik woon hier prima.

  Je tuin moet je geregeld bijhouden, je terras ieder voorjaar schoonspuiten, enz. Natuurlijk heb ik stevig geïnvesteerd toen ik hier kwam in 2009, maar tegen de tijd dat de woningen eindelijk betaalbaar worden zijn al die investeringen al heel lang afgeschreven.

  Een exit-plan zorgt voor een gezonde nachtrust. Ik kan iedere maand mijn huur opzeggen.

  Als het pensioenfonds mij deze woning aan zou bieden voor bijvoorbeeld tien maal de jaarhuur, dan zou ik nog eens achter mijn oren krabben. Momenteel willen ze 27x de jaarhuur voor deze oude woning.

  Als iemand zo nodig een huis wil met een dakkapel, dan huur je toch gewoon een huis met een dakkapel?

  Dan hoop ik niet voor je dat je dertig jaar dat pand blijft huren. Dan ben je derig maal de jaarhuur kwijt voor helemaal niets…

 265. maarten Zegt:

  verkoop Europa maar aan de Yankees, aan de investeerders op Wall Street

 266. snorkel Zegt:

  Dr.t: Dan hoop ik niet voor je dat je dertig jaar dat pand blijft huren. Dan ben je derig maal de jaarhuur kwijt voor helemaal niets…

  Je begrijpt toch dat er bij koop ook nog rente bij komt kijken toch? Zomaar nog ‘n keer de aankoopprijs. Als je het geld nou contant hebt, dan is het een ander verhaal… maar wie heeft dat nou tegenwoordig?

  Dr.t: Als jouw redenering zou kloppen dan zou een monumentaal grachtenpand aan de prinsengracht niet veel waard meer zijn, maar het tegendeel is waar.

  Ongeveer een tulpenbol toch? Kunnen we zomaar neer terug! 😛

 267. Nico de Geit Zegt:

  Dr.t: Als jouw redenering zou kloppen dan zou een monumentaal grachtenpand aan de prinsengracht niet veel waard meer zijn, maar het tegendeel is waar.

  De gemiddelde babyboomer woont niet in een grachtenpand maar in een oud huis met veel achterstallig onderhoud.

  Vergis je niet in de kosten voor een monumentaal pand. Je bent verplicht het te onderhouden op de door de monumentenzorg aangeven manier. Sommige monumenten wil ik voor niets nog niet hebben, deze bijvoorbeeld: vastgoedveilinggel…/object.asp?id=22955

 268. maarten Zegt:

  Nico de Geit,

  speculatieobject

 269. Nico de Geit Zegt:

  Dr.t: Duitsland maar Europa in het algemeen heeft het nodig, dat de geldpers wordt aangezet. Er is een valuta oorlog gaande. Dat maakt onze export duurder.

  Duitsland importeert gas uit Rusland en de Russen krijgen daar treinen vol Volkswagens en BMW’s voor terug. Geld is slechts ruilmiddel.

 270. maarten Zegt:

  maarten,

  begin gewoon je eigen religie: het
  “happy go lucky”

 271. snorkel Zegt:

  De VS hebben de “bull trap” al netjes acht zich gelaten en is nu al goed onderweg naar de “return to normal”: online.wsj.com/art…?mod=wsj_share_tweet

  We weten allemaal wat er na de “return to normal” komt: upload.wikimedia.o…ages_of_a_bubble.png

  Ik vrees dat de “bull trap” in NL nog maar net (of nog niet eens) begonnen is…

 272. Nico de Geit Zegt:

  Dr.t: Dan hoop ik niet voor je dat je dertig jaar dat pand blijft huren. Dan ben je derig maal de jaarhuur kwijt voor helemaal niets…

  Nee hoor, want wonen kost nu eenmaal geld.

  Een paar jaar terug kocht ik een mooie nieuwe koelkast voor 800 euro. Stel je voor dat ik hem kon huren voor 2 euro per maand, dan zou ik dat zeker doen. Een verhuurder kan alleen een huurprijs van 2 euro per maand vragen als die koelkast meer waard wordt.

  Veel mensen denken dat huren altijd duurder is dan kopen en rekenen niet. Als je een Ferrari kunt huren voor een paar honderd euro per maand, inclusief onderhoud, dan ben je toch gek als je er een gaat kopen en eigenaar wilt zijn? Het is alleen aantrekkelijk om eigenaar te zijn als het pand meer waard wordt, ongeacht of het gaat om een koelkast, Ferrari of huis.

 273. Nico de Geit Zegt:

  Dr.t: Dan hoop ik niet voor je dat je dertig jaar dat pand blijft huren. Dan ben je derig maal de jaarhuur kwijt voor helemaal niets…

  Als ik dertig jaar lang een Ferrari op de oprit heb staan voor een paar honderd euro per maand inclusief onderhoud, dan zeg je toch ook niet dat ik 30 jaar voor niets betaal?

  Weet je hoe lang ik al bij Albert Heijn mijn boodschappen doe? Weet je hoeveel geld ik daar al weggegooid heb?

  Wonen kost geld, net als kleding, voedsel, je auto, enz.

  Dr.T, je lijkt me een goeie voor een time-share-appartement. Dan hoef je geen geld meer weg te gooien aan vakantie. 🙂

 274. snorkel Zegt:

  Nico de Geit,

  Dr.t doet nogal aan post-rationalisatie: Eerst de actie, dan de argumenten er bij zoeken. Hij heeft nu een huis, dus zijn geest werkt op volle toeren om maar redenen te verzinnen dat dat een goede beslissing is geweest. Volkomen normaal gedrag, doch niet zo verstandig op de lange termijn

 275. HNK Zegt:

  Nico de Geit,

  Daar komt nog bij dat een groot aantal ouderen een negatieve erfenis achter zullen laten.

  “In 1986 was ruim twee derde van de huiseigenaren in de leeftijd van 65-74 jaar vrij van hypotheekschuld, maar in 2012 is dat aandeel gedaald tot circa een derde.Het is aannemelijk dat deze trend voorlopig nog doorzet.” (5)

  Behalve woning onderhoud is de vraag is dan of deze ouderen het vermogen hebben om hun verzorging thuis te bekostigen. Dus of een schuld aangaan of thuis creperen, dat is geen fijn vooruitzicht.

 276. Nico de Geit Zegt:

  HNK: thuis creperen

  Thuis creperen in je eigen warme huis is altijd nog beter dan voor aflossingsvrij gekozen te hebben: huis kwijt, restschuld, enz.

  Ik denk dat het aantal zelfdodingen best wel eens toe zou kunnen nemen. Mensen afkomstig uit Turkije, Marokko, Suriname, enz. keren gewoon huiswaarts en laten de bank gewoon stikken. Ik neem dat die mensen niet kwalijk, de bank had nooit meer dan 90% van de executiewaarde moeten financieren en op tijd bijstorting moeten eisen bij waardedaling.

 277. Hermanes Zegt:

  Zo,was vanavond even bij een tante van mijn vrouw,deze heeft eindelijk haar huis verkocht na 2 jaar.dus weer een verkocht.Het is niet alleen maar depressie zie je wel,je moet het andere ook willen zien.

 278. Keesje Zegt:

  woningmarktcijfers…zing-en-woningmarkt/

  Vergrijzing en woningmarkt, over 10-15 jaar massale leegstand in krimpgebieden.

 279. snorkel Zegt:

  Hermanes,

  2 jaar te koop… Laat me raden: minimaal 25% onder initiële de vraagprijs?

  Ach, alsof jij dat eerlijk gaat zeggen hier 😉

 280. asd Zegt:

  @262 etc.(Dr.t),

  Ah, daar hebben we Dr.t. weer. Hoe verzin je het allemaal bij elkaar,man!

  De persen laat draaien, terwijl we binnenkort voor een “Finanzsystemkrach” staan?

  En de panden op de grachten, die grotendeels door crimineel drugsgeld uit het buitenland worden gefinancierd, een gezonde ontwikkeling en fijn om er te wonen?

  Stijgende prijzen daar? Ha, ha, zeker nu de kans op een deflatoire ontwikkeling met de dag groter wordt. Enkele recente oorzaken: een gigantische geldcratie in Japan, bijna zo groot als in de V.S. met dit verschil, dat de economie van Japan slechts een kwart beslaat van die in de V.S.; onzekerheid bij bankklanten die gecreëerd is sinds Cyprus. Is, ondanks sussende woorden, niet meer terug te draaien.

  Je blijft een bron van vermaak!

 281. De Pessimist Zegt:

  Nico de Geit: Weet je hoe lang ik al bij Albert Heijn mijn boodschappen doe? Weet je hoeveel geld ik daar al weggegooid heb?

  Had je maar met dat spaar aandelen spaar programma van AH moeten meedoen .Het teveel betaalde was dan je winst geweest min het gegeaaide deel

 282. snorkel Zegt:

  asd: een gigantische geldcratie in Japan, bijna zo groot als in de V.S. met dit verschil, dat de economie van Japan slechts een kwart beslaat van die in de V.S

  Japan is echt fucked! Ze lopen nu zelfs te smeken of de VS ze pretty please wil laten winnen in de race to the bottom: twitter.com/Bloomb…s/322807162957082624 – jammer dat ze in Japan alleen nog maar troep maken

 283. snorkel Zegt:

  snorkel,

  Andersom dus heh: de VS “vragen” aan Japan of ze willen stoppen

 284. Hermanes Zegt:

  Snorkel. Van 380.000 naar 350.0000 om precies te zijn.

 285. snorkel Zegt:

  Hermanes,

  Tuurlijk joh

 286. Expatter Zegt:

  On topic. Kees gaat nu een beetje te Kort door de bocht. Eindelijk is het woord er uit.

  ZEEPBEL!!!

  De politiek denkt / hoopt dat die al is geknapt, maar de lucht is er nog lang niet uit. Dat kan ook niet zo snel na minstens 20 jaar pompen. Ik denk dat we in de buurt van “back to normal” zitten. De grote daling van prijzen moet nog komen.

  Onze premier zegt dat we niet zo negatief moeten zijn en wat meer risico’s moeten nemen zoals die mooie auto kopen die je altijd al had willen hebben.

  Morgen even langs de Mercedes dealer………………NOT!

  Wat een flapdrol.

 287. Hermanes Zegt:

  ok,dan geloof je mij niet Snorkel.Ik zie in ieder geval weer positieve punten in woningmarkt.

 288. snorkel Zegt:

  Hermanes: Ik zie in ieder geval weer positieve punten in woningmarkt.

  Dat hoor ik al minstens 5 jaar. Is al minstens 5 jaar onzin

  “Sometimes people don’t want to hear the truth because they don’t want their illusions destroyed.”

  ― Friedrich Nietzsche

  Wellicht dat er inderdaad dit jaar een bull trap aan zit te komen, zou best kunnen. Maar daarna gaan we in een recht streep naar beneden totdat een gemiddelde woning 120k kost

 289. Hermanes Zegt:

  gemiddeld 120.000.Dus een eensgezinswoning kost dan zo rond de 70.000 euro lijkt met sterk.Daar koop je tegenwoordig net een leuke bmw van en kunnen veel mensen cash een huis kopen.je hebt aardig wat fantasie.

 290. asd Zegt:

  @280,281(snorkel),

  Zo gaat dat met die geldcreatie en het geregeld terugroepen van miljoenen auto’s naar de garage.

  Hoogste tijd voor terugkeer naar het zenboeddhisme!

 291. Adamus Zegt:

  HNK:
  Nico de Geit,

  Daar komt nog bij dat een groot aantal ouderen een negatieve erfenis achter zullen laten.

  “In 1986 was ruim twee derde van de huiseigenaren in de leeftijd van 65-74 jaar vrij van hypotheekschuld, maar in 2012 is dat aandeel gedaald tot circa een derde.Het is aannemelijk dat deze trend voorlopig nog doorzet.” (5)

  Behalve woning onderhoud is de vraag is dan of deze ouderen het vermogen hebben om hun verzorging thuis te bekostigen. Dus of een schuld aangaan of thuis creperen, dat is geen fijn vooruitzicht.

  We kunnen er op wachten dat bij overlijden er via de lijkschouwer/arts meteen beslag wordt gelegd 😉

 292. Adamus Zegt:

  snorkel: Japan is echt fucked! Ze lopen nu zelfs te smeken of de VS ze pretty please wil laten winnen in de race to the bottom: twitter.com/Bloomb…s/322807162957082624 – jammer dat ze in Japan alleen nog maar troep maken

  En die “rommel” daar wordt bewaakt door duizenden USA militairen.

 293. Adamus Zegt:

  HNK:
  Nico de Geit,

  Daar komt nog bij dat een groot aantal ouderen een negatieve erfenis achter zullen laten.

  “In 1986 was ruim twee derde van de huiseigenaren in de leeftijd van 65-74 jaar vrij van hypotheekschuld, maar in 2012 is dat aandeel gedaald tot circa een derde.Het is aannemelijk dat deze trend voorlopig nog doorzet.” (5)

  Behalve woning onderhoud is de vraag is dan of deze ouderen het vermogen hebben om hun verzorging thuis te bekostigen. Dus of een schuld aangaan of thuis creperen, dat is geen fijn vooruitzicht.

  Lekker naar MAX kijken en zien hoe die andere kreupele knarren het doen met borrel, looprek en nordicstokken.

 294. Maria Zegt:

  Frans,

  The main problem seems to be that the entire westworld economic system is based on belief alone. The Netherlands has become a society built entirely on delusion, and it’s by no means the only one.

  Recently, 80-year old Dutch somewhat-euro-sceptic right wing statesman Frits Bolkestein said that within 5 years, Germany, Holland et al should and would introduce a second currency besides the Euro. He was adamant France could not be part of it: “they’re broke!”. It seems to me, so is Holland. It must be an increasingly lonely time to be Angela Merkel.

 295. Dr.t Zegt:

  asd:
  @262 etc.(Dr.t),

  Ah, daar hebben we Dr.t. weer. Hoe verzin je het allemaal bij elkaar,man!

  De persen laat draaien, terwijl we binnenkort voor een “Finanzsystemkrach” staan?

  En de panden op de grachten, die grotendeels door crimineel drugsgeld uit het buitenland worden gefinancierd, een gezonde ontwikkeling en fijn om er te wonen?

  Stijgende prijzen daar? Ha, ha, zeker nu de kans op een deflatoire ontwikkeling met de dag groter wordt. Enkele recente oorzaken: een gigantische geldcratie in Japan, bijna zo groot als in de V.S. met dit verschil, dat de economie van Japan slechts een kwart beslaat van die in de V.S.; onzekerheid bij bankklanten die gecreëerd is sinds Cyprus.Is, ondanks sussende woorden, niet meer terug te draaien.

  Je blijft een bron van vermaak!

  Wellicht vergis ik me, maar geldcreatie leidt in het algemeen tot inflatie. Waarom zou dat in een economie dat kamptmet jarenlange deflatie dan niet als medicijn kunnen dienen?

  En in een land als NL of Duitsland dat afhankelijk is van de export, zou een iets goedkopere munt daar niet kunnen leiden tot meer omzet?
  China dat al decennia haar munteenheid drukt, is een van de invloedrijkste spelers geworsen.

  Landen als Griekenland, die zic in het verleden door devaluatie uit menig crisis hebben weten te loodsen? Zijn ze er nu met een sterke munt zoveel beter aan toe?

  Toegegeven in een oververhitte eceonomie kun je beter niet de geldpers aanzetten, vanwege het gevaar van hyperinflatie. Maar in europa is de economie niet oververhit, op tal van terreinen is er sprake van een kopersstaking.

 296. Henk 6 Zegt:

  snorkel:
  De VS hebben de “bull trap” al netjes acht zich gelaten en is nu al goed onderweg naar de “return to normal”: online.wsj.com/art…?mod=wsj_share_tweet

  We weten allemaal wat er na de “return to normal” komt: upload.wikimedia.o…ages_of_a_bubble.png

  Ik vrees dat de “bull trap” in NL nog maar net (of nog niet eens) begonnen is…

  Volgens mij hebben wij de return to normal al lang gehad in 2010. Toen hadden we een korte periode dat de prijzen gingen stijgen.

  Daarnaast is er nu al 20% af sinds de top plus dat er 4% minder overdrachtbelasting betaald moet worden, samen 24%. In het 500 k plus segment is er zeker 30% af sinds de fop.

 297. Henk 6 Zegt:

  Henk 6: Volgens mij hebben wij de return to normal al langgehad in 2010. Toen hadden we een korte periode dat de prijzen gingen stijgen.

  Daarnaast is er nu al 20% af sinds de top plus dat er 4% minder overdrachtbelasting betaald moet worden, samen 24%. In het 500 k plus segment is er zeker 30% af sinds de fop.

  PS. Mijn redenatie is ingegeven door een mean ( zie grafiek van het leeg lopen van een bubble) die op een niveau ligt van 50% van de top. Dit is mijn gevoel, dus niet gebaseerd op feiten. Iemand een idee waar de mean op zou moeten liggen?

 298. ll Zegt:

  Het grote huizenbedrog in NL, heftig …….. inclusief Ponzi 😉

  Dutch Housing Bubble Delusion – Europe’s Core Rots Some More

  http://www.marketoracle.co.uk/Article39921.html

 299. Juan de Meeleezer Zegt:

  ll,

  The Dutch government stood by and did nothing (except count the extra tax revenue). And now a government committee says everyone’s to blame, not just them. Incompetent inglourious lying basterds.

  Maar de Commissie heeft hierin toch volledig gelijk.

  IEDEREEN profiteerde van de zeepbel.
  De SCHULD ligt toch niet alleen bij de overheid ?

  Wat een onzin die zienswijze hierboven.

  DE SCHULD
  van de Nederlandse ZEEPBEL op de huizenmarkt
  ligt AANTOONBAAR
  eerst bij de huizenkoper (die zijn die schuld aangegaan)
  en dan bij de banken (die hebben geld verstrekt)
  die opereerden binnen politieke kaders (die stonden dit proces toe en stimuleerden het inderdaad)

  NIEMAND was verplicht overmatige schuld aan te gaan.
  Dat waren vrije keuzes.

  Laten de boel regelmatig even omdraaien
  maar maar draaien moet men ook weer niet te ver gaan 🙂

 300. ll Zegt:

  De top van de markt was 261k in 2008 nu 206k een daling van 21 %

  Damn lies and statistics .

  ‘ Medio 2008 stond dat gemiddelde op een top van 261.000,- euro. Sindsdien is het met de prijs bergafwaarts gegaan’

  Artikel uit 2011
  Rampscenario woningmarkt bevestigd.

  wegwijs.nl/artikel…oningmarkt-bevestigd

 301. Juan de Meeleezer Zegt:

  ll,

  Uit dat artikel:
  Het stelselmatig en vooral ongecoördineerd beperken van de mogelijkheden op hypotheekterrein liggen ten grondslag aan de deplorabele positie van de Nederlandse huizenmarkt.

  NEE
  NEE
  NEE.

  Niet de boel omdraaien.

  De Commissie Verhoeven heeft nu juist geconcludeerd dat de deplorabele positie van de NL huizenmarkt komt door het Hogehuizenprijsminnen, ookwel de Bouwpolder, waarbij ten opzicht van andere landen VEEL TE VEEL GELEEND is en veel te grote risicos zijn genomen door gesubsidieerd (100% HRA) aflossingsvij te lenen.

  Op Wegwijs schrijft iemand die er dus geen REET van begrepen heeft.
  Wegwijs gaat-u vooral eerst een CITO toets halen alvorens te gaan schrijven of hou gewoon uw mond.
  Weg en NIET wijs.

 302. Juan de Meeleezer Zegt:

  Ze snappen oorzaak en gevolg niet.

  OORZAAK = zeepbel door te hoge schulden.
  gevolg

  Niet denken dat het inperken van bizar hoge leennormen vermijdbaar is. Wie dat denkt heeft 10 jaar waarschuwingen van IMF The Economist Dir Ir Maartje Martens, Prof Dr Ir Hugo Priemus over het hoofd gezien.

  En dat is dezelfde zienswijze als de grijze 78-toeren platen platen die grote vriend Prof Dr Peter Boelhouwer maar blijft afspelen.

  Prof Dr Peter Boelhouwer draait 78 toerenplaten van Hogehuizenprijsminnend NL en denkt dat met nog een paar extra leningen en subsidies de overwaardespiraal-treintjes wel weer op gang komen en de hele woningmarkt in beweging komt:
  nu moet je zorgen dat de starters voldoende leningen kunnen krijgen en als dat niet lukt geef ze subsidies
  huizenmarkt-zeepbe…pert/#comment-103111

  En dat is met de kennis van NU (Commissie Verhoeven) simpelweg niet wijs.

 303. Nico de Geit Zegt:

  Adamus: We kunnen er op wachten dat bij overlijden er via de lijkschouwer/arts meteen beslag wordt gelegd

  Veel te laat natuurlijk. Banken zouden nu direct om bijstorting moeten vragen. Budgetcoach erbij, misschien willen de kinderen bijspringen, of in ieder geval vast de erfenis regelen, tekenen en zo.

 304. Juan de Meeleezer Zegt:

  @ artikel

  De heer Drs de Kort is hier ongenuanceerd.

  En omdat het nog vroeg is heeft Juan zijn zienswijze op de verkeerde draad gezet.

  Voor wie daar interesse in zou hebben:
  huizenmarkt-zeepbe…jzen/#comment-139111

 305. ll Zegt:

  Pensioengeld uitlenen aan bedrijven ?

  Ha, het pensioenfonds heeft nu een bankvergunning ? Kunnen ze lekker gaan leveragen 😉 ……….

  rtl.nl/components/…en-aan-bedrijven.xml

  Sorry Juan, een beetje recalcitrant vandaag……. 🙂

 306. Nico de Geit Zegt:

  Henk 6: een niveau ligt van 50% van de top

  Ik denk dat de bodem tussen 2030 en 2040 komt, en dat de gemiddelde huizenprijzen zullen dalen tot 10 tot 20% van de top in 2008, gecorrigeerd voor inflatie.

  Als huren steeds duurder wordt – wat ik betwijfel omdat het gemiddelde inkomen zal afnemen, en dus ook de betaalbaarheid – zal het instapmoment eerder komen. Als het pensioenfonds waar ik nu mijn woning van huur het te koop aanbiedt voor 10x de jaarhuur, dan krab ik nog eens achter mijn oren. Nu vragen ze 27x de jaarhuur, voor een oud huis.

  De koopprijzen zijn veel te hoog. Bovendien verlies je je vrijheid als je een hypotheek aangaat.

 307. Willem Nass Zegt:

  hj:
  waarnaartoe? van de hel naar de hemel wellicht: trouw.nl/tr/nl/451…en-zonder-arts.dhtml

  of is dat te grof

  Is dat te grof? Goeie vraag, Euthanasie om financiele redenen, zoals de huur niet meer kunnen betalen. Ik weet er nog een: http://jeroenvu.home.xs4all.nl/overig/karst.htm

 308. ll Zegt:

  Nico de Geit: Bovendien verlies je je vrijheid als je een hypotheek aangaat.

  Justum, LEVE DE VRIJHEID

  Nieuwe druk ?

  bol.com/nl/p/leve-…id/1001004004800415/

 309. Nico de Geit Zegt:

  Henk 6: feiten

  In die langjarige grafiek is mijn verwachting al uitgetekend. Ik verwacht dat de prijzen niet stabiliseren bij het langjarige gemiddelde inkomen, maar dat we daar ver doorheen zakken vanwege de mislukte multikul, heel veel oude mensen, een enorme schuldenlast, verkeerde opleidingen, veel zieken, enz.

  Een deel van de productieve mensen zal hun biezen pakken, zeker als belastingen nog verder omhoog gaan. Veel immigranten met kansen in hun thuisland pakken hun koffers. Wat achterblijft zijn oude mensen, zieken, zwervers, criminelen, junkies, enz.

 310. Juan de Meeleezer Zegt:

  ll,

  Juan vindt dat pensioenfondsen zelf moeten bepalen waar zijn in beleggen en heeft regelmatig

  Juan vind het van belang om te benadrukken dat niet alles uit Den Haag slecht is.

  Toen toenmalig staatssecretaris Mr Drs J.C> De Jager de ballen had om de Jazekers Hypotheker te laten betalen door diegenen die ze zouden moeten dienen, DE WOONCONSUMENT, toen heeft Juan dat ook toegejuigd.

  Dus ja er zijn op- en aanmerkingen.
  Terecht punt over pensieonfondsverplichten dat is nu juist weer een KUNSTGREEP waar we in het verleden zo vreselijk mee de mist in zijn gegegaan.

  Maar laten we ook eens wat zegeningen tellen.

 311. Juan de Meeleezer Zegt:

  The economist stelt maart 2013 dat de NL overheid geen verdere Kunstgrepen moet uithalen om prijzen kunstmatig hoog te houden
  huizenmarkt-zeepbe…naal/#comment-136035
  wat er gebeurt is het omgekeerde

  Prof Dr Lans Bovenberg doet het omgekeerde met zijn verplichte greep in de pensioenkas

 312. Juan de Meeleezer Zegt:

  Als pensioenfondsen geld willen uitlenen aan bedrijven en ze daartoe passen binnen de kaders (bankvergunningen indien van toepassing, WFT, whatever bedacht is)
  dan is dat toch prima.

  VRIJWILLIG, het moet een vrije keuze zijn.
  En met beperkte risico’s voor de deelnemers aan de fondsen (zie Enron)

  Dat Gemeenten en WoCo’s gaan speculeren met derivaten, dat is iets anders. Die moeten dat niet mogen.

 313. Draaikont Zegt:

  Juan de Meeleezer: DE SCHULD
  van de Nederlandse ZEEPBEL op de huizenmarkt
  ligt AANTOONBAAR
  eerst bij de huizenkoper (die zijn die schuld aangegaan)
  en dan bij de banken (die hebben geld verstrekt)
  die opereerden binnen politieke kaders (die stonden dit proces toe en stimuleerden het inderdaad)

  Waar. Het trieste is dat wat de overheid nu doet feitelijk neerkomt op een poging de bovenste twee in deze matrix naar onderen te schuiven: de banken passeren of dwingen meer leningen te verstrekken, gemeentes die met startersleningen strooien of zelfs hypotheken gaan verstrekken. Tevens wordt de vrije keus van huizenkopers meer en meer beperkt. Huurverhogingen tot het niet meer te betalen is, belachelijk lage inkomenseisen aan sociale huur, verhuur door particulieren bemoeilijken etc. etc. Net zo lang totdat over een aantal jaren een jonge starter nauwelijks nog keus lijkt te hebben.

  Pogingen falen overigens.

 314. Juan de Meeleezer Zegt:

  Nico de Geit: Veel te laat natuurlijk. Banken zouden nu direct om bijstorting moeten vragen. Budgetcoach erbij,

  Waar zijn de gebleven ?
  De verhuiscoaches van toen.

  huizenmarkt-zeepbe…mens/#comment-112176

  Ze ZIJN WEER TERUG in een nieuwe vorm:
  nvm.nl/actual/apri…_heel_nederland.aspx

  Waar het destijds nieuwe middel http://www.biedenenwonen.nl/ gewoon geflopt is hebben we nu de makelleugenaars die iedereen achterna gaan jagen.

  Het is praktischer om gewoon te zeggen dat huizenprijzen te hoog zijn en men als men zakt WEL verkoopt.

  Kent u die scene van Monty Python waar de begrafenisondernemers met pistolen achter (nog levende) potentieel nieuwe klanten aanrennen ?

 315. Juan de Meeleezer Zegt:

  Laatste bericht op biedenenwonen.nl:
  19-04-2012 Bieden en Wonen bedankt haar topmakelaars voor een geslaagd event

  Laatste bericht over NVM verhuiscoaches:
  – geen

  Stichting Starter heeft de volgende partners en sponsoren:
  – NVM makelleugenaars
  – VGH Verening Geleased Huys
  – Jazeker de Hypotheekshop

  Laatste bericht van de stichting starter:
  Bezoekersaantal Startercafe stijgt explosief
  stichtingstarter.n…afe_stijgt_explosief
  (lees Drs Ed van de Bijl is vat langsgeweest 🙂 )

 316. Stoelgang Zegt:

  snorkel:
  De VS hebben de “bull trap” al netjes acht zich gelaten en is nu al goed onderweg naar de “return to normal”: online.wsj.com/art…?mod=wsj_share_tweet

  We weten allemaal wat er na de “return to normal” komt: upload.wikimedia.o…ages_of_a_bubble.png

  Ik vrees dat de “bull trap” in NL nog maar net (of nog niet eens) begonnen is…

  Snorkel, de bubble-grafiek zal helemaal afgelegd worden, dat staat vast. Daar is geen spin of politiek tegen opgewassen. De verschillende ‘deelnemers’ aan de woning’markt’ zitten echter in verschillende fases van de grafiek.

  Huizenleasers die al vier jaar tegen een fluoriserend bord in de voortuin aankijken zitten nu in de angst-fase (die blijkt uit het feit dat je op dit moment met een bod van 40-50% onder de vraagprijs niet wordt uitgelachen, maar dat je tot je eigen verbazing in onderhandeling bent.

  De politiek (toch helaas de bepalende factor in deze ‘markt’) komt nu langzaam richting het einde van de kleine opleving na de bull-trap.

  Eén ding staat vast: de weg naar beneden is onomkeerbaar en de return to normal houdt in dat straks een gezinswoning te koop zal zijn voor rond de € 120k. Overigens geldt dit laatste enkel bij voor het overige grotendeels gelijkblijvende omstandigheden. Ik kan me echter goed voorstellen dat er over een tijdje een stuk minder animo is voor wonen in NL en dat is toch een bepalende factor in de prijsvorming.

 317. Juan de Meeleezer Zegt:

  Wat een klucht die Hollandse Huizen-“markt”.

 318. Lolke Stelwagen Zegt:

  drie miljoen huishoudens met een hypotheek… één miljoen daarvan onder water. Die kunnen dus niet verkopen…
  drie miljoen huurders…Die zo wie zo al een deel van dat hypotheekvoordeel moeten ophoesten dat hypotheekhouders in de afgelopen jaren hebben genoten… Hadden die hypotheekhouders dat belastingvoordeel niet gehad (14,3 miljard NETTO per jaar) waren bezuinigingen nu niet nodig geweest. Weg met die hypotheekaftrek! En wel onmiddelijk. Het zijn de rijken die er waanzinnig veel van hebben geprofiteerd… PVDA wordt toch wakker!

  De schlemielen van Nederland krijgen gelukkig ook een beetje subsidie… In 2010 ontvingen ruim 1,1 miljoen huishoudens huurtoeslag. Dit kostte de overheid in totaal bijna 2,2 miljard euro. Vergelijk dat ns met die schuld-subsidie.

 319. Stoelgang Zegt:

  Om een paar zijstraatjes te noemen: vergrijzing, oude slecht onderhouden verkrottende woningvoorraad, woningaanbod dat niet aansluit bij de vraag, krimpend en/of vertrekkend bedrijfsleven, extreme werkloosheid en een ontwrichte arbeidsmarkt, failliete overheid…

  Het centrum van het (economische)leven is wel eens vaker in de geschiedenis van plaats gewisseld. Het zal hier een ongezellig landschap worden met onder andere chagrijnige trollen die uit blik eten 😉

 320. Stoelgang Zegt:

  Juan de Meeleezer:
  The economist stelt maart 2013 dat de NL overheid geen verdere Kunstgrepen moet uithalen om prijzen kunstmatig hoog te houden
  huizenmarkt-zeepbe…naal/#comment-136035
  wat er gebeurt is het omgekeerde

  Prof Dr Lans Bovenberg doet het omgekeerde met zijn verplichte greep in de pensioenkas

  Juan: pas nou op met wat je zegt, je impliceert lagere huizenprijzen, je weet wat Kees de Kort (+1) daarover zei!

 321. Juan de Meeleezer Zegt:

  Stoelgang: Juan: pas nou op met wat je zegt, je impliceert lagere huizenprijzen, je weet wat Kees de Kort (+1) daarover zei!

  Mooie uitspraak.
  Je kunt beter pedofiel zijn dan lagere huizenprijzen bespreekbaar proberen te maken.

  Zit een punt in en mooi vergelijk.
  De tolerante polder 🙂

 322. Stoelgang Zegt:

  Nico de Geit: In die langjarige grafiek is mijn verwachting al uitgetekend. Ik verwacht dat de prijzen niet stabiliseren bij het langjarige gemiddelde inkomen, maar dat we daar ver doorheen zakken vanwege de mislukte multikul, heel veel oude mensen, een enorme schuldenlast, verkeerde opleidingen, veel zieken, enz.

  Een deel van de productieve mensen zal hun biezen pakken, zeker als belastingen nog verder omhoog gaan. Veel immigranten met kansen in hun thuisland pakken hun koffers. Wat achterblijft zijn oude mensen, zieken, zwervers, criminelen, junkies, enz.

  Huizenleasers blijven ook, het zal nog strafbaar worden gesteld om het land te verlaten als je een hypotheekschuld hebt. Politici blijven natuurlijk ook om dit alles in goede banen te leiden.

 323. Juan de Meeleezer Zegt:

  Maar nu we toch onze zegeningen aan het tellen zijn.

  Het CPB blijkt vandaag opeens ook in staat om iets te voorspellen wat de huizenmarkt niet hoog zal houden.

  Nú de woningvoorraad uitbreiden met
  eengezinswoningen kan in regio’s waar de druk op de
  woningmarkt niet zo groot is bovendien uiteindelijk
  betekenen dat wordt gebouwd voor toekomstige
  leegstand. Voor alle actoren op de woningmarkt is het
  besef van belang dat op de langere termijn – over tien,
  vijftien jaar – veel woningen gaan vrijkomen wanneer
  de babyboomgeneratie door overlijden of verhuizing
  naar een zorginstelling de woningmarkt gaat verlaten.
  Dan neemt de uitstroom flink toe, in het bijzonder uit
  de koopsector. Naar verwachting is de uitstroom uit
  koopwoningen rond 2030 van dezelfde orde van
  grootte als de huidige nieuwbouwproductie van circa
  53.000 woningen

  pbl.nl/sites/defau…woningmarkt_1105.pdf

  Kamikazekopers
  wees u bewust van de tijdelijkheid
  van een eventuele woning-“nood”
  de NL bevolking krimpt namkelijk op termijn

 324. Juan de Meeleezer Zegt:

  En verder op CPB:

  Tegenover het t
  oenemende eigenwoningbezit onder
  ouderen staat evenwel ook een toenemende
  hypotheekschuld
  . In 1986 was ruim twee derde van de
  huiseigenaren in de leeftijd van 65-74 jaar vrij van
  hypotheekschuld, maar in 2012 is dat aandeel gedaald
  tot circa een derde.
  Het is aannemelijk dat deze trend
  voorlopig nog doorzet.

  De mogelijkheden van verzilvering van de overwaarde
  moeten dan ook niet te optimistisch worden ingeschat.
  Het is onzeker of oudere huiseigenaren de overwaarde
  van hun eigen woning (of het liquide eigen vermogen)
  willen of kunnen gaan inzetten om hun kosten voor
  wonen, woningaanpassingen en zorg te financieren.

  Nee maar briljante nieuwe inzichten voor een politiek orgaan als CPB 🙂

 325. azijnseikerT Zegt:

  @Lolke Stelwagen,

  Wat een idiote vergelijking. Alles wat je terugkrijgt is betaald met belastingen. Anders waren de schijven helemaal bizar. Natuurlijk kan de HRA verdwijnen, maar wel met compensatie voor de IB.

 326. Juan de Meeleezer Zegt:

  Klopt dat inzicht hadden we hier ook

  Wilbert rekent af met het idee dat ouderen geen hypotheek hebben (briljante analyse) en toont zelfs aan dat er niet afgelost wordt !
  2000:35-45 jaar 162 mld 87 mld 53,7%
  2010:45-55 jaar 289,5 mld 164,7 mld 56,9%
  huizenmarkt-zeepbe…unden/#comment-89144

 327. Stoelgang Zegt:

  Juan de Meeleezer: Mooie uitspraak.
  Je kunt beter pedofiel zijn dan lagere huizenprijzen bespreekbaar proberen te maken.

  Zit een punt in en mooi vergelijk.
  De tolerante polder

  Juan, goed dat je er weer bent zo af en toe. Ik lees jouw posts altijd met veel plezier.

  On topic: inderdaad wat een klucht! Ik kan er geen betere term voor verzinnen. Ik heb van de week naar dit debatop2.dossierjo…everingen/10-04-2013 gekeken. Er bestaan dus echt mensen die aangeven ‘niet te hebben getekend voor een marktdaling van 19%’. Toen ging bij mij het licht uit.

  We zijn een verwend vervelend volkje geworden binnen een enorme afschuifcultuur waarin het nemen van verantwoordelijkheden niet langer nodig is en waarbij zelfs het vrij elementaire vermogen om zelfstandig en logisch na te kunnen denken overbodig geacht wordt.

  DE WAL
  KEERT
  HET SCHIP

  Dat is reeds vaker aangetoond in de geschiedenis dus ik ben niet bang dat het nu anders gaat.

 328. snorkel Zegt:

  azijnseikerT,

  Een vrij simpel rekensommetje leert dat alle IB schijven met 1/4e tot 1/4e omlaag kunnen als de HRA er af gaat. Bij-effect is dat lagere inkomens meer geld overhouden en dus ook het totaal aan huursubsidie omlaag zou kunnen.

  Er valt ook veel voor te zeggen om de lagere schijven wat meer voordeel te geven, want zoals iedereen weet consumeren mensen met lagere inkomens meer en zijn ze dus ‘beter voor de economie’.

 329. Juan de Meeleezer Zegt:

  Stoelgang: Er bestaan dus echt mensen die aangeven ‘niet te hebben getekend voor een marktdaling van 19%’. Toen ging bij mij het licht uit.

  Dat klopt ook, dáár zullen ze niet voor getekend hebben.

  Maar ze hebben wel getekend.
  En als ze op de pof leven, het risico genomen. Dáár hebben ze wel voor getekend.

 330. Juan de Meeleezer Zegt:

  Stoelgang: Juan, goed dat je er weer bent zo af en toe. Ik lees jouw posts altijd met veel plezier.

  Dank.

  Maar het voor vandaag wel weer mooi geweest
  buenos días
  Juan

 331. Stoelgang Zegt:

  Ik ga nu in mijn huurtuin netjes in orde maken. Het wordt lekker weer zegt men. Voor niks gaat de zon op, maar dat is dan ook het enige dat voor niks gebeurt. Dat nemen te zelfs trollen niet af, hoewel die kennelijk slecht tegen licht kunnen. Die tekenen hypotheekaktes het liefst in het schemerdonker, dan lijkt alles mooier…

  😀

 332. snorkel Zegt:

  snorkel,

  Ok, even wakker worden Snorkel! 1/4e tot 1/3e dus

 333. snorkel Zegt:

  Stoelgang: Er bestaan dus echt mensen die aangeven ‘niet te hebben getekend voor een marktdaling van 19%’. Toen ging bij mij het licht uit.

  Als je al te beroerd bent om EEN AVONDJE TE GOOGLEN voordat je je handtekening zet onder een uitgave van €250.000 / 10 netto jaarsalarissen (en dan nog de rente, onderhoud, belastingen, etc – wat per saldo zomaar een multiplier van x5 is) dan verdien je natuurlijk een brevet van onbekwaamheid…

 334. ll Zegt:

  Grapje van Boelhouwer al gehoord ?

  Stond ergens op een twittertje heeft ie gezegd op een of ander wooncongress

  Vroeger bleef je bij elkaar om de kinderen, tegenwoordig blijf je bij elkaar om de restschuld.

 335. Tsjaa.. Zegt:

  asd:
  “Ding dong the witch is dead”, is het lied, dat thans furore maakt in GB.

  Hi,hi, hi, maar dan Den Haag: “Onze MP” heeft grote bewondering voor Thatcher.

  Moet je je eens goed realiseren hoe dat mens GB naar de afgrond heeft geleid.

  Wat een socialistische prietpraat! Zij heeft er juist voor gezorgd dat GB niet toen al de afgrond in ging.

  Daarnaast zijn er socialistische regeringen geweest van 1997-2010, dus om hun geheel vrij te pleiten is kortzichtig.

  Nog sterker het grootste gedeelte van de later door jou genoemde monetaire verruiming heeft plaatsgevonden onder Labour.

  liberalpolemic.blo…economic-crisis.html

 336. Lolke Stelwagen Zegt:

  azijnseikerT,

  14,3 miljard HRA compenseren met IB… Ja graag! Dat is 200 euro netto per maand er bij. Voor alle huishoudens… verzacht het verdwijnen van de HRA met 50% voor de hen die er toch al lang van hadden geprofiteerd en de rest (huurders) gaat er gewoon lekker op vooruit… Boost voor de economie!

 337. Tsjaa.. Zegt:

  Staat hier waarschijnlijk ook al ergens, maar de commissie huizenprijzen had ook onze tijd kunnen besparen daar 40 minuten tv te kijken.

  zembla.vara.nl/Dos…038;cHash=d5ebeb5c90

 338. Adamus Zegt:

  Tsjaa..: Wat een socialistische prietpraat! Zij heeft er juist voor gezorgd dat GB niet toen al de afgrond in ging.

  Daarnaast zijn er socialistische regeringen geweest van 1997-2010, dus om hun geheel vrij te pleiten is kortzichtig.

  Nog sterker het grootste gedeelte van de later door jou genoemde monetaire verruiming heeft plaatsgevonden onder Labour.

  liberalpolemic.blo…economic-crisis.html

  De city heeft zich toen kunnen ontwikkelen 😉 maar goed, UK was voor haar tijd toch ook een socialistische bende. En nu ook nog. Vrijgestelden in de financiële industrie daargelaten. Voordeel UK: kunnen eigen geld printen.

 339. erik(trol) Zegt:

  Wow, wat een negatieviteit allemaal weer….

  WW blijft zoals die is, zoals ik al had vermeld maand of 2 terug. Positief zullen mensen blij mee zijn.

  Pensioenfondsen gaan zich bezig houden met hypotheken. MKB kan weer worden ondersteund en hypotheken gegeven.

  Ik zie duidelijk(zij het dat je goed moet zoeken), wat kleine lichtpuntjes aan de horizon. Zoals ik wel vaker heb gezegd verwacht ik in het hogere segment nog zeker dalingen en prijsstijgingen verwacht ik de komende jaren niet. De bodem is bijna in zicht! Mooi instapmomentje zou ik zeggen. Goed onderhandelen en jouw eigen prachtige koophut is binnen!!

 340. Lolke Stelwagen Zegt:

  snorkel:
  azijnseikerT,

  Een vrij simpel rekensommetje leert dat alle IB schijven met 1/4e tot 1/4e omlaag kunnen als de HRA er af gaat. Bij-effect is dat lagere inkomens meer geld overhouden en dus ook het totaal aan huursubsidie omlaag zou kunnen.

  Er valt ook veel voor te zeggen om de lagere schijven wat meer voordeel te geven, want zoals iedereen weet consumeren mensen met lagere inkomens meer en zijn ze dus ‘beter voor de economie’.

  Voor de supermarkten zal het niet zoveel uitmaken of iemand een mio verdient of een kwart ton…. De uitgaven van de grootverdiener zullen in de supermarkt niet veel verschillen van de kleinverdiener… Denk tenminste niet dat een grootverdiener meer aardappelen en brood eet.

  Omgekeerd zal de economie inderdaad profiteren als de kleinverdiener er 200 euro per maand meer bij krijgt. Die holt naar de winkel voordat de onbetrouwbare overheid dat bedrag toch nog terug gaat pakken.

 341. Lolke Stelwagen Zegt:

  erik(trol):
  Wow, wat een negatieviteit allemaal weer….

  WW blijft zoals die is, zoals ik al had vermeld maand of 2 terug. Positief zullen mensen blij mee zijn.

  Pensioenfondsen gaan zich bezig houden met hypotheken. MKB kan weer worden ondersteund en hypotheken gegeven.

  Ik zie duidelijk(zij het dat je goed moet zoeken), wat kleine lichtpuntjes aan de horizon. Zoals ik wel vaker heb gezegd verwacht ik in het hogere segment nog zeker dalingen en prijsstijgingen verwacht ik de komende jaren niet. De bodem is bijna in zicht! Mooi instapmomentje zou ik zeggen. Goed onderhandelen en jouw eigen prachtige koophut is binnen!!

  Lobbyist?

 342. erik(trol) Zegt:

  Stoelgang:

  begonnen is…
  Snorkel, de bubble-grafiek zal helemaal afgelegd worden, dat staat vast. Daar is geen spin of politiek tegen opgewassen. De verschillende ‘deelnemers’ aan de woning’markt’ zitten echter in verschillende fases van de grafiek.

  Huizenleasers die al vier jaar tegen een fluoriserend bord in de voortuin aankijken zitten nu in de angst-fase (die blijkt uit het feit dat je op dit moment met een bod van 40-50% onder de vraagprijs niet wordt uitgelachen, maar dat je tot je eigen verbazing in onderhandeling bent.

  De politiek (toch helaas de bepalende factor in deze ‘markt’) komt nu langzaam richting het einde van de kleine opleving na de bull-trap.

  Eén ding staat vast: de weg naar beneden is onomkeerbaar en de return to normal houdt in dat straks een gezinswoning te koop zal zijn voor rond de € 120k. Overigens geldt dit laatste enkel bij voor het overige grotendeels gelijkblijvende omstandigheden. Ik kan me echter goed voorstellen dat er over een tijdje een stuk minder animo is voor wonen in NL en dat is toch een bepalende factor in de

  Ik kom niet meer bij van het lachen….bod van 50% onder de vraagprijs en lekker onderhandelen, slaap zacht

 343. erik(trol) Zegt:

  Stoelgang: Als jij al 4 jaar tegen een te koop bord staat aan te kijken en je hebt de ruimte om 50% te zakken, dan heeft een normaal denkend persoon al lang zijn vraagprijs naar beneden bijgesteld als je echt wilt verkopen, je verhaal is kul.

 344. maarten Zegt:
 345. Tsjaa.. Zegt:

  Joh, de prijzen nemen af en de transactieaantallen ook. De paniekfase gaat aanbreken, al zullen een hoop mensen niet lager kunnen, omdat het voor hun WSNP of niet is.

 346. Gekke Nelly Zegt:

  Willem Nass Zegt:
  13 April 2013 om 7:57 am (Quote) (Reply)

  hj:
  waarnaartoe? van de hel naar de hemel wellicht: trouw.nl/tr/nl/451…en-zonder-arts.dhtml

  of is dat te grof

  Is dat te grof? Goeie vraag, Euthanasie om financiele redenen, zoals de huur niet meer kunnen betalen. Ik weet er nog een: http://jeroenvu.home.xs4all.nl/overig/karst.htm

  Willem…met die link geef je het perfecte voorbeeld.

 347. snorkel Zegt:

  erik(trol): Ik kom niet meer bij van het lachen….bod van 50% onder de vraagprijs en lekker onderhandelen, slaap zacht

  En Erik solliciteert weer voor een ereplaatsje op http://en.wikiquote.org/wiki/Incorrect_predictions

  Als totale mensheid zijn we toch maar mooi de volgende fasen al door:
  – huizenprijzen zullen altijd stijgen met 10%, 20% of meer per jaar (jaren 90)
  – huizenprijzen zullen iets minder hard stijgen, maar zeker nooit stagneren of dalen (vanaf 2000)
  – huizenprijzen zijn op hun top en zullen voorlopig deze prijs behouden. Daarna gaan we weer stijgen (2008)
  – Huizenprijzen dalen nu even, maar die daling is snel achter de rug en daarna gaan we weer stijgen (2009-2010)
  – huizenprijzen dalen al een paar jaar, maar de bodem is over een aantal maanden bereikt. Daarna blijven de prijzen constant of gaan ze weer stijgen (2010-2012)
  – huizenprijzen zullen in bepaalde categorieën nog wel een aantal jaren fors doordalen. In ‘mijn segment’ zal de prijs ongeveer constant blijven en op de lang termijn weer gaan stijgen (2013)

  Wat zal de tweede helft van 2013 brengen? Ik zie lichtpuntjes! We worden namelijk steeds realistischer en dat is ook wat waard 😉

 348. Adamus Zegt:

  Lolke Stelwagen: Lobbyist?

  Hobbyist

 349. snorkel Zegt:

  erik(trol): Ik kom niet meer bij van het lachen….bod van 50% onder de vraagprijs en lekker onderhandelen, slaap zacht

  Erik Trollemans, de Irving Fisher van de moderne tijd:

  The stock market crash of 1929 and the subsequent Great Depression cost Fisher much of his personal wealth and academic reputation. He famously predicted, three days before the crash, “Stock prices have reached what looks like a permanently high plateau.” Irving Fisher stated on October 21 that the market was “only shaking out of the lunatic fringe” and went on to explain why he felt the prices still had not caught up with their real value and should go much higher.

  Hij heeft zich daarna gelukkig goed herpakt en de “debt deflation” theorie ontwikkeld, maar hij had al zijn krediet (sic) al verspeeld. Zie en.wikipedia.org/w…isher#Debt-deflation

 350. Claude Zegt:

  snorkel: Wat zal de tweede helft van 2013 brengen? Ik zie lichtpuntjes! We worden namelijk steeds realistischer en dat is ook wat waard

  Mooie opsomming! 🙂

 351. Nico de Geit Zegt:

  Stoelgang: het zal nog strafbaar worden gesteld om het land te verlaten als je een hypotheekschuld hebt.

  Het is nu al zo dat je eerst je boetes moet betalen als je het land verlaat. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst gekeken wordt of je achterstand hebt bij het BKR. Ook kan er gekeken worden of je nog belasting open hebt staan. Is dat het geval: eerst afrekenen.

 352. RealisT Zegt:

  erik(trol): Stoelgang: Als jij al 4 jaar tegen een te koop bord staat aan te kijken en je hebt de ruimte om 50% te zakken, dan heeft een normaal denkend persoon al lang zijn vraagprijs naar beneden bijgesteld als je echt wilt verkopen, je verhaal is kul.

  Onzin! Ik ken heel wat mensen in mijn omgeving die jaren geleden gekocht hebben en dus minstens 300% virtuele winst op papier hebben. Gekocht voor < 80k, nu bijna 4 jaar in de verkoop voor 300k en meer. Geen ene ruk in 30 jaar gedaan, dus daar komt nog wel wat bij om te moderniseren. Dat zijn geen mooie koopwoningen, maar verouderde troep. En daar zijn er dus een heleboel van.

  En toch worden biedingen van 250k steevast afgewezen. "Ik ga mijn huis niet voor een habbekrats verkopen" roepen ze dan ziedend.

  Het probleem zit primair niet bij die 30% die onderwater staat, maar bij de 70% die nog steeds een ander flink wil laten bloeden voor hun recht op een fikse winst. Kletspraat over dat de bodem van een gigantische zeepbel is bereikt en dat binnenkort de prijzen gaan stijgen omdat huurders met een inkomen dat iets boven modaal ligt zullen worden uitgerookt, geeft dit soort verkopers moed om vooral niets toe te geven. Men moet toch wonen, he?

  Alsof iemand met modaal+ ff 3 ton bij de bank kan lenen. En dan vaak ook nog met een leeftijd van 35+.

 353. HNK Zegt:

  Nico de Geit: Ik denk dat het aantal zelfdodingen best wel eens toe zou kunnen nemen. Mensen afkomstig uit Turkije, Marokko, Suriname, enz. keren gewoon huiswaarts en laten de bank gewoon stikken.

  Die hebben vrijwel niet gekocht.

 354. asd Zegt:

  @324(Tsjaa),

  Tsja, een beetje voorbarige en oppervlakkige reactie, zoals gebruikelijk in NL.

  Waar heb ik het gehad over de zegeningen van Labour in het VK?

  Thatcher heeft alleen maar voor grote ellende en tegenstellingen in het toch al archaïsche Engeland gezorgd,met als gevolg nog grotere reacties onder vakbonden en linkse politieke partijen.

  Een soort “countervailing power” dus, die tot een ander soort ellende leidt.

  En zoals Adamus stelt, kan het land zijn eigen geld creëren, wat ze in flinke mate doen, ook Cameron.

  Al met al is het land bezig een “developing country” te worden en in mist en nevelen op te gaan.

  Oorzaken: een gigantische staatsschuld, een groot begrotingstekort van plm 8%, enorme inkomensongelijkheid, een te grote financiële sector, die plm 25% van de totale economie beslaat en waar tegenover slechts een marode,aftakelende industrie bestaat, die niet meer in staat is concurrerende produkten op de markt te brengen.

  En de financiële sector – overal ter wereld – heeft zijn beste tijd gehad, zo ook London City.

  Niet echt om trots op te zijn met al die pretenties van de voormalige kruideniersdochter. Haar imagebuilders adviseerden haar haar tasje en voorts met een lagere stem te spreken. Heb je blijkbaar nodig wanneer je van niets tot iets probeert te komen.

  Menige vrouw vindt haar een schande, jawel voor de vrouw. Ze had zo’n lieve verpleegster kunnen zijn, een soort Florence Nightingale.

  De bewondering van Lubbers en Wiegel is groot voor deze gevaarlijke bitch: geen wonder, dat het CDA te boek staat als een onbetrouwbare partij en de VVD als en stelletje ongeciviliseerde proleten.

  Gelukkig bestaat er “op het continent” een ander soort links voor het nodige tegenwicht dan in het VK. Bijvoorbeeld in NL en nog beter: in Duitsland. Al met al een helaas noodzakelijke garantie tegen het ongebreidelde proletendom, dat is voortgebracht door het neoliberalisme dat voor zoveel ellende in de wereld zorgdraagt.

  Tsa, Tjaa.

 355. snorkel Zegt:

  RealisT: Kletspraat over dat de bodem van een gigantische zeepbel is bereikt en dat binnenkort de prijzen gaan stijgen omdat huurders met een inkomen dat iets boven modaal ligt zullen worden uitgerookt, geeft dit soort verkopers moed om vooral niets toe te geven.

  Dat is precies het probleem. Zo lang je jezelf voor de gek kunt houden dat je niet ziek bent en het morgen beter gaat, hoef je ook niet nar de dokter (van jezelf dan). Dat is niet een ‘delay and pray’ dat is ‘illusion and denial’, ofwel de ‘self-postponing prophecy’, ofwel ‘verkoop-deflatie’. De overheid is als de dood voor consumptie-deflatie, maar aan verkoop-deflatie werken ze graag mee.

 356. azijnseikerT Zegt:

  @snorkel/Lolke Stelwagen

  Wel is het natuurlijk zo dat ik het voornamelijk heb over de hoogste schijven. Een vlaktaks van < 37% is wat mij betreft ok.

 357. RealisT Zegt:

  snorkel: Wat zal de tweede helft van 2013 brengen? Ik zie lichtpuntjes! We worden namelijk steeds realistischer en dat is ook wat waard

  Alleen wel jammer dat dat ‘realisme’ er meer dan 20 jaar voor nodig heeft om tot de onvermijdelijke conclusie te komen. En dan nog sterk geholpen door de echte realiteit, want anders waren we nog geen stap verder in ons denken.

  Wat mij betreft is dat ook het grootste probleem van onze samenleving geworden. We zijn in sprookjes gaan geloven en huilen tranen met tuiten als aan het einde de grote boze wolf toch de geitjes opvreet. Ondertussen neemt onze slagkracht ernstig af. Net zoals van een verslaafde die aanvankelijk een ‘geweldige boost’ krijgt maar daarna steeds minder productief wordt om uiteindelijk aan z’n stimulans ten onder te gaan.

  Aan het hoofd van deze bende zombies staat een premier Rutte die schaamteloos op TV een Ratelbandje doet. Koop die nieuwe auto. Tjakkaa! Koop toch dat grotere huis. Tjakkaa! Geef de horeca een ‘boost’ en zuip uzelf dit weekend uit de crisis. Tjakkaa!

 358. snorkel Zegt:

  Stadsgesprek van vorige week (in De Balie) met oa Maarten van Poelgeest en Hans de Geus, en een bijrolletje voor Michiel Mulder is nu terug te zien op http://www.at5.nl/tv/stadsgesprek

  Alle aanwezigen weten best dat er veel flink mis is, maar over de oplossing moet nog een paar jaar gediscussieerd worden… Tegen de tijd dat men er uit is, hebben de problemen zichzelf al afgelost vrees ik 😉

 359. afbetaalde huiseigenaar Zegt:

  Frans:
  Erg goed verhaal over de Nederlandse huizenmarkt en economie!!!

  theautomaticearth.…-rots-some-more.html

  frans.. een fantastisch artikel.. dank..

 360. erik(trol) Zegt:

  Snorkel: Indien de daling zulke vormen gaat aannemen als sommige voorspellen hier, dan maakt het geen zak uit of je een huur of koop woning bezit, dan ben je met ze allen genaaid, vluchten kan niet meer. 1,5 miljoen mensen de schuldsanering in, wie denk je dat het gelach gaat betalen, jst degene die nu lopen roepetoeteren dat de prijzen nog tig procenten moeten dalen. Neem nou maar van mij aan, dat zolang wij een goed gevulden pensioenpot hebben alles uit de kast gaat worden getrokken om de prijzen te laten stabiliseren. Hier in Nederland is het alleen altijd zo dat men altijd achter de meute aan loopt, gaat het goed dan gaat het met iedereen helemaal geweldig, gaat het slecht loopt iedereen als een zombie en laten zich gek maken door gebrabbel, een beetje zoals toen Andre Hazes dood ging, ineens 16 miljoen aanhangers………

 361. azijnseikerT Zegt:

  @asd

  Weet je wat ook typisch Nederlands is. Afbreuk doen aan iemands persoon, door heel sneaky iemand onderuit te halen met zaken die niets met het onderwerp te maken hebben. Zo hebben zaken als haar tasje, dat ze een kruideniersdochter is, een schande voor de vrouw alleen maar als doel haar in de beeldvorming negatief weg te zetten. Net zoals links Nederland dit deed met Pim Fortuyn. (minderwaardig mens)
  Tsja tja

 362. RealisT Zegt:

  snorkel: Alle aanwezigen weten best dat er veel flink mis is, maar over de oplossing moet nog een paar jaar gediscussieerd worden… Tegen de tijd dat men er uit is, hebben de problemen zichzelf al afgelost vrees ik

  Dat bedoel ik dus. Het alom geroemde poldermodel is in feite een stelletje wijven die vooral over hun problemen willen praten ipv ze op te lossen. We hebben een echte vent nodig, niet een James Bond typje in een mooi maatpak die als een slechte verkoper vooral de schijn probeert op te houden en alle bezwaren weglacht.

 363. RealisT Zegt:

  erik(trol): Snorkel: Indien de daling zulke vormen gaat aannemen als sommige voorspellen hier, dan maakt het geen zak uit of je een huur of koop woning bezit, dan ben je met ze allen genaaid, vluchten kan niet meer.

  Je begint warm te worden. Ga door! 😉

 364. RealisT Zegt:

  erik(trol): Neem nou maar van mij aan, dat zolang wij een goed gevulden pensioenpot hebben alles uit de kast gaat worden getrokken om de prijzen te laten stabiliseren.

  Het is nog maar de vraag of pensioenfondsen daar wel brood in zien. Het rendement op hypotheken is niet zo denderend. Als dat wel zo zou zijn, waarom staan andere investeerders dan niet in de rij?

  Bovendien gaat die zak met geld vooral gebruikt worden (als het dus al gebeurt) om de bankbalansen op te leuken. Misschien een beetje naar bedrijfsleningen, maar zeker niet naar meer hypotheken.

  Banken zullen eerder geneigd zijn om de resterende eigenaren van slechte leningen onder druk te gaan zetten om meer te gaan aflossen.

  Uiteindelijk is meer aflossen in het algemeen ook de beste oplossing. Daar kan het persoonlijk opgebouwde pensioen of desnoods toekomstige premies voor worden ingezet. In zoverre heb je dus gelijk dat de pensioenpotten een rol kunnen spelen in de oplossing.

 365. snorkel Zegt:

  erik(trol): Snorkel: Indien de daling zulke vormen gaat aannemen als sommige voorspellen hier, dan maakt het geen zak uit of je een huur of koop woning bezit, dan ben je met ze allen genaaid, vluchten kan niet meer.

  Bullshit, je bent weer op zoek naar argumenten, in dit geval een stroman icm een schrikbeeld. Kom voor de verandering eens met goede een suggestie hoe we wonen betaalbaar gaan maken. Als dat kan zonder dat half Nederland in de problemen komt is dat ook prima. Maar vasthouden aan een situatie die gewoon al voorbij is, omdat je bang bent voor wat gaat komen, daar is nog nooit iemand beter van geworden Erik.

  Maar waar we pas écht met zijn allen aan onderdoor gaan is wijgeren de realiteit in te zien. Natuurlijk gaat de aanstaande ontschulding niet prettig worden en gaat iedereen er last van krijgen. Maar het is nodig en gaat gebeuren. Als niet nu, dan wel later. En wanneer het gebeurt dan behoor ik nog altijd liever tot de groep die flexibel is en elk moment zijn biezen kan pakken. Dan heb ik het nog niet persé over emigreren (hoewel dat wel een optie is), maar ‘when the viscous fecal matter comes into contact with the spinning turbine” kan ik ook best met vrienden / familieleden in één huis of ergens op een zolderkamertje.

  Jij gedraagt je als mammoet die het einde van de ijstijd ontkent met het argument: “dan gaan we allemaal dood.” Op zich waar, maar wie zegt er dat mammoets niet dood kunnen? 😉

 366. snorkel Zegt:

  RealisT: Bovendien gaat die zak met geld vooral gebruikt worden (als het dus al gebeurt) om de bankbalansen op te leuken.

  Helemaal correct! Je heet dan ook niet voor niks RealisT 😉

  Pensioenen worden straks opgeofferd om de toxic assets van banken (voor zover mogelijk) over te nemen. Denk maar niet dat die banken dan weer lekker nieuw gif gaan inslikken; Die willen alleen nog maar fonkelschone en risicovrije hypotheekjes.

 367. latida Zegt:

  Als de bankensector niet in zulke diepe shit zat

  Als mensen gewoon hadden afgelost op hun hypotheken

  Als LTV op een max. Van 85% was gezet en je 15% eigen geld had moeten meebrengen voordat je mag kopen

  Als er 2/3 minder hypotheekrenteaftrek was gegeven

  Als grond prijzen realistisch waren geweest

  Had je nu gewoon een gezonde markt gehad.

  Nu zullen op alle bovenstaande factoren correcties moeten plaatsvinden voordat de bodem wordt bereikt.

  Er gaat dit jaar 10-15% af, en volgend jaar nog eens 10-15%, verwacht ik.

  Hopelijk is dan in 2015 de bodem bereikt.

  Echter, gedurende de komende twee jaar moeten alle banken in de EU tegen die tijd hun zaakjes weer op orde hebben voordat er weer groei kan ontstaan.

  Moeten LTV’s gemiddeld onder de 100% uitkomen

  Moeten de grond prijzen zakken en gemeenten hun verlies nemen.

  Moeten er meer annuitaire hypotheken worden afgesloten door nieuwe instappers

  Kortom nog zeker 2-3 jaar verwacht ik dalende prijzen.

  Ook wil ik kwijt dat er veel te veel over waarderingen zijn op met name B- en C- lokaties vanwege de beperkte sociale mobiliteit.

  Veel lokaties worden als A lokatie gewaardeerd door relatief kleine groepen lokale belanghebbenden, daar zit een hoop lucht bij volgens mij.

  Als je dus van plan bent om te kopen, kijk dan naar de lokale demografische ontwikkelingen ter plaatse en of dat plekje wel een A lokatie waardering waard is.

 368. asd Zegt:

  @359(AzijnzijkerT),

  Een wederom voorbarige oppervlakkige reactie, zoals gebruikelijk in NL.

  Ga toch op de inhoud in, man en kom los van dit soort onprofessioneel, zwak en zielig communiceren, wat typisch des huidigen NL’ers eigen is!

  Wat ik zeg over Thatcher is – vooral in het land zelf – algemeen bekend. Daar is niets “sneakies” aan.

  Het laat namelijk het gevaar zien, dat lieden zoals Thatcher, die van niets tot iets probeerden te komen met behulp van wat imagbuilding, een staat naar de afgrond kunnen leiden, vroeg of laat!

  Anders gezegd een marionet, die stond voor een sterk archaïsche samenleving. Een sociale klimmer dus, waar van er – op een andere manier – heel wat in NL zijn, met alle nare gevolgen vandien!

  Dat was Pim Fortuyn niet, hoewel zijn sterke voorkeur voor darkrooms bepaald geen aanbeveling was om ooit een land te leiden. Zeker niet wanneer je rekening moet houden met de internationale wereld. Ook dàt van hem was daar in brede kring bekend en bepaald geen aanbeveling.

  We hebben het wel over belangrijke functies en niet over één of andere eigenaar van een flut NL-adviesbureautje, of tussenpersonen waar dit land rijk aan is. Die mogen van mijn part met of zonder handtasje naar de darkroom gaan. Zul je mij niet over horen. Jou wel, waarschijnlijk. (Nou ben ik ook even een typische NL’er)

  Als je blijkens je reactie zo’n onnozele kijk op de wereld hebt – en dat is nogmaals typisch iets des huidigen NL’ers – moet je je niet verwonderen, dat men een dergelijke bevolking de toekomst van dit land er niet zo best uitziet.

 369. Tsjaa.. Zegt:

  asd: t namelijk het gevaar zien, dat lieden zoals Thatcher, die van niets tot iets probeerden te komen met behulp van wat imagbuilding, een staat naar de afgrond kunnen leiden, vroeg of laat!

  Dat was Pim Fortuyn niet, hoewel zijn sterke voorkeur voor darkrooms bepaald geen aanbeveling was om ooit een land te leiden. Zeker niet wanneer je rekening moet houden met de internationale wereld. Ook dàt van hem was daar in brede kring bekend en bepaald geen aanbeveling.

  We hebben het wel over belangrijke functies en niet over één of andere eigenaar van een flut NL-adviesbureautje, of tussenpersonen waar dit land rijk aan is. Die mogen van mijn part met of zonder handtasje naar de darkroom gaan. Zul je mij niet over horen. Jou wel, waarschijnlijk. (Nou ben ik ook even een typische NL’er)

  Als je blijkens je reactie zo’n onnozele kijk op de wereld hebt – en dat is nogmaals typisch iets des huidigen NL’ers – moet je je niet verwonderen, dat men een dergelijke bevolking de toekomst van dit land er niet zo be

  Ah, gelijk op de persoon en afkomst ingaan en mensen woorden in de mond leggen en niet op de inhoud, voor Thatcher, Fortuyn, Azijnzeikert en mij, getuigt niet van een erg sterke manier van discussiëren.

  Thatcher werd geconfronteerd met een situatie waarin Engeland failliet dreigde te gaan en zij heeft goed ingegrepen al ging dat niet zonder pijn.

  guardian.co.uk/pol…aret-thatcher-charts

  Het grootste probleem was inflatie en die heeft zij onder controle gekregen. Dat jij er van maakt dat zij Groot-Brittanië naar de afgrond heeft geleid is nonsens. Haar laatste regereingsjaar was overigens 22 jaar geleden, dus om alle ellende op haar conto te schrijven is om het mild te zeggen twijfelachtig.

  Ik ben het overigens eens met een hoop dingen die je zegt. GB heeft te maken met een aftakelende industrie, een te grote financiële sector, te veel staatsschuld en een te groot begrotingstekort. Eigenlijk iets waar bijna het hele westen mee te maken heeft. Er is dan ook maar één conclusie en dat is dat we met een hoop dingen moeten stoppen en de belangrijkste is de verzorgingsstaat. Deze gaat onbetaalbaar worden met de vergrijzing en het grote aantal afhankelijken.
  statline.cbs.nl/St…=71445eng&LA=EN

  Gelukkig heb je in Nederland en Duitsland volgens jou goed links, maar ik zie ze persoonlijk niet, dus ik ben wel benieuwd wie dat zijn.

 370. De Pessimist Zegt:

  Nico de Geit: Wat achterblijft zijn oude mensen, zieken, zwervers, criminelen, junkies, enz.

  Je vergeet de Bankiers politici leraren zeker HBO zzp leraren op hbo en expats komen graag naar Nederland .
  De markt sector wordt uitgerookt maar het is nog steeds heel goed toeven in Nederland in de publieke sector ,zo lang je niet in de zorg zit

 371. De Pessimist Zegt:

  Tsjaa..: dat we met een hoop dingen moeten stoppen en de belangrijkste is de verzorgingsstaat. Deze gaat onbetaalbaar worden met de vergrijzing en het grote aantal afhankelijken.

  Dan krijg je gewoon oorlog het is een keuze die in het verleden elke keer gemaakt word. Wie het volk vergeet te voeden kan klappen verwachten .De massa zal altijd winnen net als de zee
  .Wie het volk vergeet te voeden hoeft maar naar noord Afrika of Syrie om te kijken wat er gebeurt.Onze allochtonen vmbo jeugd ziet in Nederland al zo weinig toekomst dat ze liever een carrière aan het front wensen dan slaaf te spelen voor een uitkering .Goedkoop is duurkoop .Ik zie een grote markt voor wijkjes mat slagbomen en een muur er om heen .Lekker rijk zijn in je eigen gevangenis .

 372. Dawg Zegt:

  “De markt sector wordt uitgerookt maar het is nog steeds heel goed toeven in Nederland in de publieke sector ,zo lang je niet in de zorg zit.”

  Vergeet ‘t maar. Heb zelf in het onderwijs gewerkt en een heel groot deel van mijn vrienden- en kennissenkring werkt er nog steeds. Ken de sector min of meer als m’n broekzak. Een leraar van nu verdient, kwa koopracht, minder dan tweintig, dertig jaar geleden.

  Meer in het algemeen kun je gerust zeggen dat de overheid voor de bulk van haar eigen personeel op uitvoerend niveau een tamelijk gierige werkgever is. Dat dat voor de bovenste lagen in de publieke en, vooral, semi-publieke sector (directeuren van woco’s of zorginstellingen e.d.)niet van toepassing is wil ik best geloven.

 373. asd Zegt:

  @369(Tsjaa),

  Om dit soort wederom voorbarige reacties – waar NL’ers sterk in zijn – zoveel mogelijk uit te sluiten, toch nog eens goed lezen, wat ik geschreven heb en daar goed over na denken.

  Prima dat we het voor een deel met elkaar eens zijn, maar wat je daar vervolgens aan toevoegt, duidt op weinig besef, wat voor processen er in de huidige internationale wereld spelen.

  Voor het overige moet je zelf maar zien er achter te komen.

  Nou vooruit dan tot slot dit filmpje van “volstrekt onbekende makers”:

  http://www.youtube.com/watch?v=jINZBOxdja8

 374. Dawg Zegt:

  Tsjaa..: Er is dan ook maar één conclusie en dat is dat we met een hoop dingen moeten stoppen en de belangrijkste is de verzorgingsstaat. Deze gaat onbetaalbaar worden met de vergrijzing en het grote aantal afhankelijken.

  ‘t Was te verwachten dat een leger rechtse ideologen de schuldencrisis aan zou grijpen om de verzorgingsstaat onbetaalbaar te verklaren.

 375. asd Zegt:

  @371 (De Pessimist), @374(Dawg),

  Exactly! Jammer, dat zovele mensen het broodnodige inzicht ontberen.

 376. Nico de Geit Zegt:

  Juan de Meeleezer: de NL bevolking krimpt namkelijk op termijn

  Ik ga er vanuit dat het bevolkingsaantal gelijk blijft, maar dat de samenstelling en het gemiddelde inkomen drastisch gaat wijzigen in de komende decennia.

 377. Tsjaa.. Zegt:

  asd: anuit dat het bevolkingsaantal gelijk blijft, maar dat de samenstelling en het gemiddelde inkomen drastisch gaat wijzigen in de komende

  De verzorgingsstaat gat er aan of jullie het leuk vinden of niet. 😉

 378. Tsjaa.. Zegt:

  Tsjaa..: oort wederom voorbarige reacties – waar NL’ers sterk in zijn – zoveel mogelijk uit te sluiten, toch nog eens goed lezen, wat ik geschreven heb en daar goed over na denken.

  Prima dat we het voor een deel met elkaar eens zijn, maar wat je daar vervolgens aan toevoegt, duidt op weinig besef, wat voor processen er in de huidige internationale wereld spelen.

  Was natuurlijk op basis van deze quote. 😉

 379. asd Zegt:

  @378(Tsjaa),

  Oooooo, had dat dan meteen gezegd! 🙂

 380. De Pessimist Zegt:

  Tsjaa..: De verzorgingsstaat gat er aan of jullie het leuk vinden of niet.

  Dat betekent dus dat er oorlog aankomt en dat verwacht ik ook .Het kan niet lang duren voordat er een snorren meneer in Spanje of Duitsland opstaat .Duitsland is heel gevoelig voor een crisis de bevolking heeft geen cent te makken .Ik heb mijn exit al geregeld maar daar zal het er ook niet leuker op worden als Europa brand.

 381. Tsjaa.. Zegt:

  De Pessimist: Dat betekent dus dat er oorlog aankomt en dat verwacht ik ook .Het kan niet lang duren voordat er een snorren meneer in Spanje of Duitsland opstaat .Duitsland is heel gevoelig voor een crisis de bevolking heeft geen cent te makken .Ik heb mijn exit al geregeld maar daar zal het er ook niet leuker op worden als Europa brand.

  Ik geloof er niks van dat dat automatisch oorlog betekent.De verzorgingsstaat is pas van na de 2e wereldoorlog opgekomen en we hebben daarvoor ook lange perioden van vrede gekend. De verzorgingsstaat heeft er niet voor gezorgd dat er geen oorlog was.

 382. De Pessimist Zegt:

  Tsjaa..: .De verzorgingsstaat is pas van na de 2e wereldoorlog opgekomen

  Waarom zou die er gekomen zijn ? Om herhaling misschien te voorkomen ?Het is maar een ideetje hoor.
  Voor 1900 was er ook niks te verdelen nu wel.
  Het zijn dezelfde knurften die de geschiedenis vergaten toen ze de banken meer ruimte gaven om te kloten en de boel optelbazen die nu zonder enige kennis van de geschiedenis de verzorgingsstaat afbreken en dan achteraf gaan janken dat er een verlichter opstaat die het vacuüm opvult .

 383. Bug Zegt:

  Henk 6: PS. Mijn redenatie is ingegeven door een mean ( zie grafiek van het leeg lopen van een bubble) die op een niveau ligt van 50% van de top. Dit is mijn gevoel, dus niet gebaseerd op feiten. Iemand een idee waar de mean op zou moeten liggen?

  Weten? Nee. Eerste dacht ik -30% snel. Nu denk ik -55-60% langzaam = daling to 2025

 384. Bug Zegt:

  Lolke Stelwagen:
  azijnseikerT,

  14,3 miljard HRA compenseren met IB… Ja graag! Dat is200 euro netto per maand er bij. Voor alle huishoudens… verzacht het verdwijnen van de HRA met 50% voor de hen die er toch al lang van hadden geprofiteerd en de rest (huurders) gaat er gewoon lekker op vooruit… Boost voor de economie!

  Als de HRA verdwijnt voor IB verlaging kunnen de banken de rente weer verhogen en de woco’s de huren. Blij maken met een dode mus noemt men dat.

 385. Syts Zegt:

  maak de hypotheek weer voor de helft aflossingsvrij en de bouw van nieuwe woningen komt weer op gang. het levert omzetbelasting, BTW, inkomstenbelasting, sociale lasten op.
  het scheelt WW-uitkeringen en het trekt de woningmarkt los waardoor er minder mensen gedwongen hun huis hoeven te verkopen.
  voor mensen die nu z.g. onder water staan met hun woning, het deel wat onder water is kwijtschelden ten laste van de banken, de oorzaak van deze ellende is ook veroorzaakt door de banken.

 386. Julia Zegt:

  Foei Syts, dit zijn ongenuanceerde uitspraken.
  Als advies: lees eerst het hele archief van Huizenmarkt-zeepbel vanaf 2008 en geef dan pas je mening.
  Roeptoeteren wordt hier niet op prijs gesteld.

 387. snorkel Zegt:

  Syts,

  Aha, ouderwets Keynesiaans denken. Dat die mensen nog bestaan 😉

  Geef iedereen gratis een miljoen en de economie komt weer op gang. Geef iedereen gratis 2 miljoen en de economie groeit de pan uit. Maakt niet uit wie dat gaat betalen. Heb jij het zakgeld van je kinderen al vertienvoudigd? 😉

  Sorry Syts, maar zoals Julia zegt, jouw uitspraak is wel heel erg simplistisch gedacht. Dat type denken heeft juist geleid tot de grootste crisis van de afgelopen 80 jaar (of meer, dat zullen we pas achteraf weten)…

 388. Julia Zegt:

  Snorkel,

  +1

  We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.

  Albert Einstein

 389. Johanna Zegt:

  snorkel: Aha, ouderwets Keynesiaans denken. Dat die mensen nog bestaan 😉

  Geef iedereen gratis een miljoen en de economie komt weer op gang.

  Hm, over simplisme gesproken, lees jij soms alleen de sites van de Austrians over de economie?

  Kun je even aangeven waar in de CWJMK die gratis miljoenen worden aanbevolen?

  Hoewel er inmiddels een uitgebreide bedrijfstak is ontstaan rondom ‘what Keynes really meant’, behoorde voortdurend lukraak stimuleren daar zeker niet toe en wees Keynes als geen ander op de ruïneuze invloed op de economie van een ontketende financiële sector en het gevaar van ‘investeren’ in asset-inflatie.

  Eigenlijk zijn te onderscheiden tenminste de new-keynesians (bijv. Krugman, Mankiv) die de IS/LM
  Hicks-Hansen (onjuiste) interpretatie van K. en Samuelson’s ‘neo-klassieke synthese’ gebruiken, de neo-keynesians en de diverse post-keynesians (Wynne Godley, Hyman Minski, Ann Pettifor, Steve Keen, Dean Baker,Yannis Varoufakis e.a.)

  Deze laatste claimen (m.i. met enig recht) Keynes het beste te interpreteren en dan vooral de nieuwe lichting en daarvan dan nog weer die, welke Frank Ramsey’s samenvatting van de TP misleidend vinden en daaronder dan nog weer diegene die hfst 4 …… enz.

  Interessant is ook, dat vanuit de econo-fysische hoek er een hernieuwde belangstelling is voor Keynes behandeling van waarschijnlijkheids-theoretische concepten (anders dan de standaard Kolmokorov axiomatisering ).

  Door 20 euro en een paar uurtjes te besteden aan de GT (desnoods alleen hfst. 20 en 21 waarin K een samenvattend model geeft) kun je je een hoop wartaal over K besparen en dat voortaan aan de Austrians overlaten.

  Misschien ervaar je dan hetzelfde als econoom Gene Callahan,voormalig Austrian, jarenlang steunpilaar van het L.v.Mises Inst. en schrijver van het daar aanbevolen boek ‘Economics for Real People’, die na het lezen van Keynes’ GT concludeerde dat: “Mises’ Human Action at once looked much less impressive to me”.

  En die nu een synthese geeft van de visies op (en remedies voor) de economische cycli van Keynes en Hayek, beide schatplichtig aan Knut Wicksell en eigenlijk ‘different sides of the same Wicksellian coin’.

 390. hj Zegt:

  bericht van die ING economen weer gevonden:

  nu.nl/economie/285…rstroming-amper.html

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.