S&P: huizenprijzen blijven dalen

De huizenprijzen blijven de komende jaren verder dalen. Dat verwacht de directeur Europa van Standard and Poors, één van de grote kredietbeoordelaars. Jean Michel Six zegt dat in een exclusief gesprek met de NOS.

De econoom verwacht dat de huizenprijzen nog wel twee of drie jaar blijven dalen. Het gaat om een correctie die vroeg of laat toch zou plaatshebben, ook zonder de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis. 

Share Button
Tagged with: ,
128 comments on “S&P: huizenprijzen blijven dalen
 1. tufkaj says:

  Nuchter verhaal, jammer dat er geen percentages worden genoemd. (of heb ik zitten slapen?)

 2. tufkaj says:

  Het hele wonen 4.0 verhaal past trouwens best goed bij de “return to normal” (http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-02-2009/levenscyclus-van-een-zeepbel/). Ff het stelsel wat hervormen en we kunnen weer door.
  Vandaag verschenen artikelen zoals bovenstaande en op Z24 die al wat verder vooruitkijken. Dit wat een paar jaar terug nog ondenkbaar, maar uiteraard is het wel waar we heen gaan. De prijs wordt hoe dan ook gecorrigeerd.

  Mooi dat we het momentum pakken om de boel gelijk te defiscaliseren 😉

 3. ll says:

  O.T. Weer een woco met fraude verschijnselen, een koffer met honderdduizenden gevonden….. arme huurders………waarom zijn de huren zo hoog ? Nu weten we het 😉

  http://www.nu.nl/economie/2818772/laurentius-miljoenen-benadeeld.html

 4. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Klaarblijkelijk moet een Amerikaan zeggen dat de HollandseHuizenprijzen gewoon te hoog zijn.

  Een Spanjaard volstaat niet 🙂

 5. Oeps says:

  OT

  Dan toch maar meer gyros voor Athene .. want als de pleuro ploft, word .. euh .. Putin pissig?

  http://www.bloomberg.com/news/2012-05-24/putin-faces-chaos-if-greek-euro-exit-triggers-new-recession-1-.html
  http://www.zerohedge.com/news/bank-russia-says-greece-has-plan-parallel-currency

  Blijkbaar zijn er al vele roebels in euros belegd (?) .. prima investering .. hahahaha .. ha .. hoe staat de bunker markt er eigenlijk voor?

  😯

 6. dalen says:

  @ Juan

  “Klaarblijkelijk moet een Amerikaan zeggen dat de HollandseHuizenprijzen gewoon te hoog zijn.”

  Deze Amerikaan lees hier mee op de blog en gooit de teksten door de translater en als je inkomsten vervolgens niet gegenereerd worden door advertentie-inkomsten en manipulatie van bouwmaffia en politieke trekpopmarionetten, kan je dat rustig zeggen.

  Het zal wel weer keihard ontkend worden door allen belangengroepen want Balkellende zei altijd “We staan er goed voor. Wat in Amerika gebeurt is hier niet mogelijk”. Totaal geen idee dat de Nederlandse banken tot een hun nek in de stront zitten en dat is nu partner bij Ernst & Young.

  Zie mijn vorige post op het andere draadje over o.a. Brinkman die nota bene in de Eerste Kamer zit. Schande, het Nederlandse volk wordt gewoon allen voorgekauwd en het gekke is dat iedereen het zonder na te denken doorslikt

 7. Duufbier says:

  Oeps: . ha .. hoe staat de bunker markt er eigenlijk voor?

  Hopen dat al die onderwaterhypotheekeigenaren geïnvesteerd hebben in éxtra stevige trappen. 😉

 8. Juan Belmonte says:

  dalen,

  Tsja, waar zijn toch al die mensen gebleven die het over de WONINGNOOD en SCHAARSTE aan koopwoningen hebben ?

  Juan mist dan ook van harte Drs Ed van de Bijl, de prijsexplosie in nieuwbouw wegens schaarste lijkt maar niet van de grond te komen, met oproepen om grondprijzen 40% omlaag te brengen zal dat ook niet zo snel gebeuren, sterker nog er zijn hele enclaves overprijsde nieuwbouw aan het leegstaan:

  Wo ist der WohnunNood ? Oh, Do ist der WohnungNood
  Mini-Nieuwbouwenclave type Park Bloeyendael die dan wèl gebouwd is maar waarvan een groot gedeelte onverkocht staat te wezen (Zeist Driebergen Soest)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98637

  Kortom, wie nadenkt snapt dat van uitstel geen afstel komt.

 9. Peter2 says:

  Veel suggestieve / verbaasde vragen van het NOS dametje. Bij de NOS geloven ze duidelijk nog in de bubbel prijzen als zijnde gerechtvaardigd.

  Zo verwachte ze dat met 1 maatregel van het kabinet we weer de lijn naar boven zouden kunnen hebben. Dus waarom pas in 2015 weer “herstel”?

  Slechts 1 voorbeeld, ik vind het allemaal suggestief. Alsof we in 3 jaar weer zijn bij de prijzen en financieringsmogelijkheden zoals in Duitsland. Daarvoor moet er toch echt 15% of zo per jaar van de prijzen af!

 10. Oeps says:

  Tuurlijk .. markt is een beetje opgeblazen, maar geef het 2-3 jaartjes, dan is het weer in orde! Werkelijk? Dan zijn we weer zoals onze buren? Welke buren zou hij bedoelen .. de Belgen .. maar toch niet Duitsland .. ?

  Heeft deze meneer wel door hoe ver we deze zeepbel hebben opgeblazen .. en dat je iets meer dan 2-3 jaar nodig hebt om de huizenmarkt weer te normaliseren ..

  😕

 11. Frans says:

  TIS alleen maar een reclame praatje van S&P in het offensief wat ik breder zie worden uitgespeeld de laatste tijd om de Eurozone in stand te houden.
  Ik hoop dat iedereen weet op deze site dat S&P een machtsmiddel is in de handen van de elite.

 12. Frans says:

  De conclusie dat als na een paar jaar de huizenprijzen zijn gezakt alles weer koek en ei is, is natuurlijk te dom voor woorden: een ieder met een beetje verstand van zaken weet natuurlijk dat dit niet zo is.

 13. Frans says:

  Oeps, ik zie dat Oeps iets dergelijks heeft geschreven…
  Als de huizenprijzen zijn gedaald dan is de schuld nog steeds aanwezig.
  Is het niet opvallend dat alles wat je bezit goedkoper wordt, en alles wat je moet kopen zoals voedsel, brandstof duurder wordt? Precies, totale uitkleding van de middenklasse.

 14. Frans says:

  Juan Belmonte: dalen, Wo ist der WohnunNood ? Oh, Do ist der WohnungNoodP>

  Ah! Juan kent zijn klassiekers! Daar houd ik van!

 15. Juan Belmonte says:

  Frans,

  Juan denkt dat Koot en Bie nog steeds op de buis zijn.
  Vanwaar acte. 🙂

  Hukker en Hekking,
  Calon en Jacobse
  Mulder en Dr Clavan.

  http://www.kootenbie.nl/

 16. Adamus says:
 17. Adamus says:

  Duufbier: Hopen dat al die onderwaterhypotheekeigenaren geïnvesteerd hebben in éxtra stevige trappen.

  En een dakraam…..

 18. Frans says:

  @ juan: LOL! Je hebt gelijk: ze zijn er nog steeds! 🙂

 19. philipulus says:

  Mrge ll

  Abdijtje kopen? nu slechts voor de prijs van een dak.
  http://huisraad.fr/85.htm

 20. Nico de Geit says:

  ‘Abdijtje kopen?’

  In Nederland kom ik heel regelmatig personen tegen die een veel te groot project op zich nemen. Ze lijden blijkbaar aan zelfoverschatting. Een groot ego en zo.

 21. Ma Ling says:

  Zozo, ‘onze’ Gerhard in de volkskrant: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3261146/2012/05/25/Trek-een-lange-neus-naar-al-die-banken-en-financiele-adviseurs-los-je-hypotheek-af.dhtml

  En wie heeft gisteren rond 17.30 BNR geluisterd. Ging over wederom een nieuw plan voor de bouw. Hoofdthema: er moet grootschalig gesloopt worden om ‘de prijzen op niveau’ te houden.

  Waarschijnlijk wordt het plan pas na de zomervakantie gepresenteerd. 1 ding is op voorhand zeker: gratis cabaret gegarandeerd.

 22. Gwen says:

  Beste bubble rebellen,

  Even vraag. Mijn zusje van begin dertig en haar vriend, beiden iets bovenmodaal verdienend en hurend in Amsterdam, sinds een half jaar een baby, beginnen de laatste tijd weer over appartementen bezichtigen. Vorig jaar heb ik ze verteld dat het nu geen goed idee is om te kopen, dat goed af zijn me hun onlangs gerenoveerde huurwoning bij het Vondelpark voor nog geen 700 euro per maand. Heb ze ook verwezen naar dit blog. Ze leken toen een tijdje te begrijpen dat het inderdaad geen goed idee was, maar nu gaat het toch weer over kopen (ze wonen namelijk op de derde etage en dat is lastig met de baby). Op de een of andere manier lijkt het besef dat kopen nu link is, niet echt door te dringen. Ik krijg wel eens het idee dat een huis zo belangrijk is voor mensen (symbool voor een goed leven) dat informatie die ze hindert in hun droom gewoon automatisch geblocked wordt. Wat zouden jullie doen, nog een keer over de risico’s beginnen of maar laten gaan?

 23. Dirk says:

  Gwen,

  Ik ken dit probleem, in 2008 mijn zus proberen over te halen geen appartement te kopen maar omdat de meeste van haar vrienden ook een huis gekocht hadden heeft ze het toch maar gedaan, nu 4 jaar later staat het appartement al weer 2 jaar te koop en is er slechts een handje vol mensen gaan kijken. Misschien helpt het om duidelijk te maken dat als ze nu kopen ze waarschijnlijk de komende 10/20 jaar niet meer kunnen verhuizen, en dus vast zitten aan die plek. Hoewel als ze huren ze volgende maand ergens anders zou kunnen wonen als ze dat zouden willen, minder betalen en geen risico lopen op tonnen restschuld.

 24. Dawg says:

  Gwen,

  Ik zou ze dit grafiekje eens laten zien.(Vergelijk dan en passant dat leeglopende bultje begin jaren ’80 met de puist van nu):

  http://www.luxetveritas.nl/images/DeNederlandseHuizenbubbeldeel1_CE38/clip_image004.jpg

  Deze helpt misschien ook:

  http://www.luxetveritas.nl/images/DeNederlandseHuizenbubbeldeel1_CE38/clip_image002.gif

 25. Gwen says:

  Dank Dirk en Dawg,

  Nog een keertje over beginnen dan maar… Is geen leuke rol die van onheilsprofeet 😉 maar dat gevoel kennen meerdere posters op deze site denk ik.

  Heb trouwens meer mensen in mijn omgeving (Amsterdam) die risico’s genomen hebben de afgelopen twee jaar. Twee (iets meer dan modaal verdienend) vriendinnen die met hulp van ouders een dubbele huuretage (waar ze al woonden) gekocht hebben voor plus verbouwingskosten. Een vriendin,goed maar niet geweldig verdienend(met man en twee kinderen), heeft een 100m2 appartement op de begane grond in de Rivierenbuurt met kleine tuin voor 450.000 verkocht (anderhalve ton winst na er tien jaar gewoond te hebben) en woont nu in de Watergraafsmeer op een dubbele etage + souterrain van 750.000.

  Ben wel eens jaloers als ik al het moois zie, maar tegelijkertijd lijkt het me een loden last daar zo aan vast te zitten in deze tijd…

  te hebben) en wont nu in een

 26. De ontwikkelaar says:

  @23

  Als ze dan zo nodig willen kopen dan niet nu maar over een jaar of 2-3.

  De prijsdaling zal min. de hoogte van de huur zijn, dus wonen ze voorlopig gratis (t.o.v. kopen nu).

  Dat moet toch aantrekkelijk genoeg zijn.

  Maar als ze over een jaar of 2-3 kopen betalen ze nog steeds 2x zoveel aan netto hyp. t.o.v. hun huurtje nu ben ik bang.

 27. Gwen says:

  @ 27 De ontwikkelaar
  Dank voor je opmerking, ik geef het door!

  En excuses voor mijn slordig geschreven post nummer 26. Tijdens het schrijven kon ik ineens niet meer verder in het veld (leek te blokkeren). Met een kunstgreep lukte dat toch, maar nu lijkt er hier en daar wat weggevallen uit de tekst. De twee vriendinnen waarover ik schreef in post 26 hebben beide met hun man hun huurappartement gekocht (ooit las ik bij Erica Verdegaal dat je dat nooit moet doen omdat je dan voor hetzelfde woongenot meer geld gaat betalen, maar enfin, deze vriendinnen hebben verbouwd, dus meer woongenot). Ze betaalden zeker 350.000 voor hun respectievelijke huizen en hebben moeten verbouwen (met financiële hulp van ouders). Al deze mensen (vriendinnen plus partners)zijn niet bijzonder vermogend, hebben gewone banen en drie van de vier zijn zelfstandig ondernemer met een klein bedrijf. Risico’s…

 28. Claude says:

  @26 Gwen, weet precies wat je bedoelt. Is zeker niet leuk om in onze leeftijdsgroep (25-35 jaar) de onheilsprofeet te zijn. Maar om woningen te kopen die feitelijk onaflosbaar zijn terwijl de overheid je laatste euro’s probeert af te pakken, nee dank je (je zult maar twee jonge kinderen in de creche hebben, een 500 km-verklaring voor de lease en een NS-jaarkaart). Nachtrust is ook wat waard, wat onze forumcollega Gerhard Hormann ook zegt in zijn bijdrage in de Volkskrant vandaag.

 29. Claude says:

  Zojuist gepubliceerd, de visie toekomstbestendigheid hypotheekrenteaftrek van Weekers. Met allerlei fijne quotes, zoals:

  * “Na 1 januari 2013 bestaat nog steeds de mogelijkheid om andere hypotheken af te sluiten, waarbij niet ten minste volgens een annuïtair schema wordt afgelost. Voor dergelijke hypotheken geldt echter geen hypotheekrenteaftrek meer, ook niet de hypotheekrenteaftrek die zou horen bij een fictief annuïtair schema.”

  BAM! Zou Dibi zeggen. Toch maar goed dat ik geen franchisenemer bij de Hypotheker ben geworden. Au, au, au!

  * “De beperking van het fiscale voordeel kan leiden tot lagere prijzen. Dit is nadelig voor zittende eigenwoningbezitters en kan ervoor zorgen dat meer eigenwoningbezitters een hogere lening hebben dan de waarde van hun woning. Lagere prijzen, al dan niet als gevolg van deze hervorming, zijn daarentegen wel in het voordeel van koopstarters.”

  No shit, dat wordt hier ook al jaren geroepen.

  * “Verlaging van de LTV’s vergemakkelijkt de financiering van de Nederlandse hypotheekportefeuilles op de internationale kapitaalmarkten. Uiteindelijk resulteert dat in gunstigere hypotheektarieven voor de consument.”

  No shit, dat wordt hier ook al jaren geroepen.

 30. Claude says:

  Besparing woningmarkt-maatregelen Kunduz: “De maatregelen leiden tot een opbrengst van 13 mln. in 2013”. Wow. En dat voor een verdamping in de vastgoedprijzen van zo ongeveer 200 miljard euro.

 31. Claude says:

  Mensen met een hypotheek afgesloten voor 31 december 2012 worden een soort überleners:

  “Een eigenwoningschuld op 31 december 2012 wordt gezien als “een bestaande hypotheek” en blijft dat in beginsel tot het moment waarop de 30 jaarstermijn eindigt. Een “bestaande lening” mag worden overgesloten bijvoorbeeld bij een overstap naar een andere hypotheekverstrekker of bij verhuizing naar een nieuwe woning. Ook na het oversluiten blijft sprake van een bestaande lening voor zover de omvang van de schuld niet groeit (en voor zover overeenkomstig de bijleenregeling eventuele meerwaarde bij verkoop daarop in mindering is gebracht). Voor dat leningdeel (het bestaande deel minus bijleenregeling) gelden niet de nieuwe aflossingseisen als voorwaarde voor fiscale aftrekbaarheid van de rente. Echter, indien de eigenwoningschuld wordt verhoogd, geldt voor dat meerdere (ten opzichte van het bestaande deel minus bijleenregeling) dat ten minste annuïtair volledig moet worden afgelost in 30 jaar om recht te krijgen op hypotheekrenteaftrek over dat deel van de lening. Deze vormgeving van het overgangsrecht komt de doorstroming op de woningmarkt ten goede.”

  Met andere woorden, nieuwe hypotheken zorgen ervoor dat het financieringsgat zal dalen (uiteindelijk op zijn minst). Dat vermindert de rente voor bestaande en nieuwe hypotheken. Echter, oude hypotheken behouden de volledige hypotheekrente-aftrek. Ook als ze verhuizen. Verder: Om dan überhaupt aan de schrikbarend optimistisch ingeschatte 5,4 miljard besparing te komen die in het lente-akkoord van vandaag staat, moet niet enkel iedereen gemiddeld over de 30 jaar van een annuiteitenhypotheek verspreid zitten, het moeten ook allemaal van mensen die pas na 1 januari 2013 het nieuwe huis kopen zijn. Die 5,4 miljard wordt dan nog niet eens in 2040 gehaald, want dan zwerven er nog wat ‘bestande hypotheken’ rond.

 32. Ma Ling says:

  ja, haha: 13 miljoen. wat een klapper. Ondanks het warme weer word je toch helemaal hyper van alle woningmarktberichten. Wat een feest, al die partijen die het ei van columbus menen ontdekt te hebben en een dag later door de andere helft van politiek of branche volledig worden afgebrand.
  Rust op de woningmarkt? Qua tranascties wel, qua stupide opmerkingen hoogtij!

  @ Gwen: heel simpel, als iemand nu wil kopen: laat hem/haar zijn gang gaan, maar accepteer dan ook geen zielige verhalen over een aantal jaren dat ‘niemand had kunnen voorzien dat het zo zou lopen.’

 33. Claude says:

  Gwen, anders verwijs je even naar dit bericht.

  Problemen uit onverwachte hoek: “DNB verwacht huizenprijsdaling door bankentaks”

  De invoering van de bankenbelasting kan in het ergste geval zorgen voor een daling van de huizenprijzen van negentien procent over tien jaar. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een brief aan de Tweede Kamer.

  http://www.nieuws.nl/698807

 34. Duufbier says:

  Claude: Echter, oude hypotheken behouden de volledige hypotheekrente-aftrek. Ook als ze verhuizen.

  Ik hoop dat niemand hier gelooft dat deze regeling de nieuwe status-quo is. Een jaar geleden was HRA politiek volstrekt taboe. Inmiddels is er al een aantal beperkende maatregelen genomen.

  Aan bestaande hypotheken durfden de dames en heren van het gevallen kabinet, noch die van de Kunduz coalitie de vingers te branden. De verkiezingsbeloften waren immers vrij stellig op dat punt.

  Daar komt uiteraard verandering in als er eenmaal een nieuwe regering is geïnstalleerd (zouden we de Belgen gaan inhalen met hun formatierecord of zou het ditkeer zo gepiept zijn? Faites vos jeux!)

  Dan blijken bestaande hypotheken ook geen heilige huisjes meer te zijn en gaan ook de überleners door het putje. Geduld, geduld.

 35. Claude says:

  Hypothecaire tussenpersonen komen er achter dat hun business dood is, in 5 4 3 2 – daar issie: http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/geen-aftrek-hypotheekrente-op-fictieve-annuitaire.185108.lynkx

  ‘De Hypotheker breekt in een reactie op de maatregelen een lans voor het plan van DNB om een fictief aflosschema te hanteren. “Waarom mag een consument er niet voor kiezen tot 50% af te lossen, geheel in lijn met de huidige (reeds aangescherpte) norm? Een norm die aansluit bij de landen om ons heen. De voorstellen van DNB bieden dezelfde besparing (€ 5,4 mld) en geven de consumenten wel keuzevrijheid.’

  De wat waar om ons heen? Waarom zou je ook 5% rente willen betalen die je niet mag aflossen. Is niet om heel erg blij van te worden. Nee jongens, jullie zijn per vandaag overbodig geworden.

 36. Onderwaarde says:

  wat een stom verhaal …. bla bla bla … huizenprijzen … bla bla bla … maar er is toch niets aan de hand met nederlandse economie … YEAH RIGHT!

 37. BalancedView says:

  @Gwen

  Ik herken me in je verhaal en zit ook midden in de “kritische leeftijdscategorie”. Recent heb ik echter vrienden van ons toch overtuigd om niet te kopen en nog een aantal jaren te huren. Uiteindelijk was zelfs de vrouw van het stel te overtuigen door rationele argumenten. Wat erg helpt, is het laten zien van gedupeerde woningbezitters die op tv aan het huilen zijn over hoe ze wel niet gepakt zijn door de grote boze bank. Ook het voorrekenen dat je met een 50% bankspaar en 50% aflossingsvrij na 7 jaren “sparen” zo’n 4% van de totale hypotheeksom aan vermogen hebt opgebouwd blijkt vaak een eye-opener. Mensen denken erg lineair, ook als het om aflossen gaat, en hebben niet door dat je pas op het eind flink aflost. Het vooruitzicht om 15 jaar lang vast te komen zitten in een starterswoning vinden ze niet fijn, want ze zijn hebberig (wie niet, ik zelf ook) en zien een toekomst met een mooi huis voor zich.

  Mijn tip: als je van je zus houdt, waag toch een poging met rationele argumenten, maar hou het wel zakelijk (je moet de persoonlijke relatie er niet onder laten lijden).

 38. BalancedView says:

  Oeps, de tip was voor @24 bedoeld 😀

 39. Juan Belmonte says:

  Claude: No shit, dat wordt hier ook al jaren geroepen.

  Mira lo que pasa en España 8)

 40. Oeps says:

  OT

  Het begrotings tekort in Spanje loopt nu op met vele miljarden .. per dag ..

  http://www.zerohedge.com/news/bankia-bailout-costs-rise-again-now-%E2%82%AC19-billion-%E2%82%AC4-billion-increase-overnight

  Bankia heeft nu 19 miljard nodig .. da’s alweer 4 miljard meer dan gisteren ..

  😯

 41. maria says:

  OT

  Maar de moeite waard om te lezen als u benieuwd bent waar het geld gebleven is wat de Grieken gekregen hebben.
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=659811&r=1&tbl_archief=&

 42. Juan Belmonte says:

  SAMENVATTING situatie Spanje
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-03-2012/koopkracht-komende-vijf-jaar-onder-druk/#comment-100778

  Dit is al jáááren te lezen in de Spaanse kranten.
  In Holland wilde men er maar niet van weten maar nu krijgt men het zèlfs hier -zo langzamerhand- Spaans benauwd.

 43. Juan Belmonte says:

  Maar in Holland is vooralsnog hélemáál niks aan het handje…

  Prachtige post van Claude die aantoont dat het aantal huizen met WOZ tussen 500.000 en 1.000.000 gestegen is met maal 100 (10.000%):

  van 3000 in 1999 naar 300.000 in 2009.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103010

  Maar in Holland is er absoluut sprake van een zeepbel.
  NVM en VGH riepen anno mei 2011 dat de condities voor de NL huizenmarkt zo slecht nog niet waren>/b>:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2011/banken-strenger-voor-hypotheken/#comment-76311
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78986

 44. maria says:

  @ 41 Juan Belmonte

  “Maar in Holland is er absoluut sprake van een zeepbel”

  Je bedoelt toch geen zeepbel zeker!!

 45. Oeps says:

  OT

  Voor ll .. ft.com vandaag: “Hypotheek crisis in Ierland escaleert” .. 10% van huishoudens loopt nu achter met hypotheek betalingen ..

  Laatste getal wat ik voor Nederland kon vinden:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/10786798/__Achterstand_betalen_hypotheek_neemt_toe__.html

  Zo’n 2%?

  😯

 46. Juan Belmonte says:

  Maar volgt u gerust de adviezen van Prof Dr Peter Boelhouwer en Prof Dr Marc Francke:
  leen gerust 100% aflossingsvrij
  zonder startkapitaal
  met een extra starterlening
  met een extra generatiehypotheekje
  met NHG
  reken met 100% HRA over de komende 30 jaar
  en met alle OVERIGE KUNSTGREPEN.

  HET KAN NU NOG, in 2013 niet meer ..

  DOEN, ook de makelleugenaars zullen bevestigen dat Nu het moment is om een diepteinverstering in de woning-“markt” te doen 🙂

  Denkt u er vooral zelf niet over na, dat is niet nodig, vertrouw op de Hypotheek-adviseur, en de makelleugenaar, die is uw vriend.

 47. Juan Belmonte says:

  maria,

  El doble sentido, querida Maria, es una verdad.

  De dubbele betekenis is een Spanjaard niet vreemd…

 48. tufkaj says:

  BalancedView: Uiteindelijk was zelfs de vrouw van het stel te overtuigen door rationele argumenten.

  hahaha. Maar wel waar 🙂

 49. Onderwaarde says:

  … but hey … there is no problem with the triple A status … so no problem at all …

 50. philipulus says:

  ‘Staat moet hypotheken opkopen met pensioengeld’

  (Novum) – De Nederlandse staat moet een deel van de hypotheekportefeuilles van Nederlandse banken kopen om de bankbalansen te versterken. De staat kan dat budgetneutraal doen door al belasting te heffen bij de inning van pensioenpremies, en niet pas op het moment dat pensioenen worden uitgekeerd. Dat schrijven de hoogleraren Arnoud Boot en Lans Bovenberg in het vakblad Economische Statistische Berichten.

  http://www.nieuws.nl/698829

 51. philipulus says:

  Geen aftrek hypotheekrente op fictieve annuïtaire aflossing

  Ook de rente voor nieuwe hypotheken waarbij de klant vrijwillig volgens een annuïtair schema aflost, zal vanaf 1 januari volgend jaar niet aftrekbaar zijn, schrijft staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) in een toelichting aan de Tweede Kamer. De renteaftrek is dan alleen voorbehouden aan de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek “en alle andere aflossingshypotheken waarbij contractueel vastligt dat de eigenwoningschuld gelijk of sneller dan volgens een annuïtair aflossingsschema volledig wordt afgelost in 30 jaar”.

  http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/geen-aftrek-hypotheekrente-op-fictieve-annuitaire.185108.lynkx

 52. Juan Belmonte says:

  Onderwaarde,

  U weet wanneer een probleem politiek gezien een probleem is..
  EERST moet het uitgebreid géén probleem geweest zijn.

  Anders wordt het door niemand serieus genomen.

  En serieus zijn schijnt weer gedoogd te worden,
  de bonus-voor-jezelf-ondanks-wat-er-ook-verder-gebeurt is een beetje uit aan het raken, dat schijnt wat minder populair te worden.

  Alles is trend, weet (ook) Juan nu 🙂

 53. Juan Belmonte says:

  philipulus: ‘Staat moet hypotheken opkopen met pensioengeld’

  De Kunstgrepen op de Woning-“markt” zijn nog niet helemaal uit de lucht.

  Sommige Hoogleraren zijn Hardleers.

 54. maria says:

  @ 48 Philipulus

  En dit waarom de overheid ( wij!!!!!!!!!!) dit niet moeten doen!

  “Op Mejudice hebben Lans Bovenberg en Arnoud Boot een stukje waarin gesteld wordt dat de overheid de hypotheken van de banken moet socialiseren, wat moet worden bekostigd met het deel van de pensioenpotten dat, later, toch al als belasting aan de overheid moet worden afgedragen door de mensen die pensioen ontvangen. Zodat banken weer dividenden en bonussen kunnen gaan betalen? Vergeet niet dat die banken, via de European Banking Federation, niet zo lang geleden nog bij de Europese commissie gepleit hebben voor lagere kapitaaleisen, juist ook om die dividenden en bonussen te kunnen blijven betalen (waardoor dus ook hogere optieprijzen voor de bazen worden gerealiseerd…). Als er, zoals Bovenberg en Boot stellen, een probleem is met de kredietverlening door de banken dan is het wellicht (in Nederland overigens gerealiseerd) verstandig om eerst eens naar die bonussen en dividenden te kijken. En de afgelopen tien jaar zijn de salarissen in de bankensector ook meer dan gemiddeld gestegen… dan moeten ze nu niet gaan zeuren dat er geen geld is om ondernemers aan krediet te helpen! En niet alleen dat: eerst subsidiëren we de banken indirect met 9 miljard per jaar aan hypotheekrenteaftrek, een regeling die (zoals alle economieboekjes voorspellen) in combinatie met deregulering van de prijsvorming niet tot steun van de woningeigenaar maar alleen maar tot hogere hypotheken leidt. Vergelijk de boterbergen van vroeger – subsidiëring kan, maar dan moet er wel aanbodregulering zijn. En die is, juist op instigatie van ‘rechtse’ economen en ondanks de gi-gan-ti-sche hypohteekrentesubsidies, afgeschaft, in de jaren tachtig en negentig. Het (kleine) gat van de boterbergen werd gedicht, het (grote) gat van de gedereguleerde gesubsidieerde hypotheekverlening werd geopend. Nogmaals: subsidie kan – maar niet zonder aanbodregulering. En dan moeten nu de pensioengelden worden ingezet om dit probleem, veroorzaakt door de banken zelf en mogelijk gemaakt door ondoordacht economisch beleid, op te lossen… De verkeerde weg. Geen dividenden, geen bonussen, lagere salarissen en, op termijn, minder personeel. Dat is de koninklijke weg. Die zullen we moeten gaan.”

  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=1899

 55. maria says:

  @ 48 Philipulus

  Uberhaupt, dat geld is niet van de overheid maar van de mensen die daar 40 jaar voor gewerkt hebben.

  Hadden ze het geweten, hadden ze deze gelden op een prettige manier kunnen verkwanselen.!!

  Gaan we dat ook nog socialiseren voor de banken net zoals de overheidsteun.

  Te gek voor woorden!!

 56. maria says:

  Banken zijn bedrijven, zo hebben ze zich in ieder geval de afgelopen 2 deccenia geprofileerd.

  Winstmaximalisatie. Geen probleem, alleen als het minder gaat moeten ze zich ook een bedrijf tonen en de broekriem aanhalen.

  Moeten wij per slot van rekening ook met z’n allen, in prive en in het bedrijfsleven, geen pardon voor niemand.

  Mensen met alleen AOW en een klein pensioen gaan in het Kunduz akkoord 3,5 % achteruit.

  Als je € 1200,= per maand ontvangt zijn er dat € 42,=.
  Dat is voor 1 week eten voor 1 persoon.

  En het ABP verlaagt de pensioenen.

  Al gehoord of de banken de salarissen of bonussen verlagen???

 57. Juan Belmonte says:

  maria: Op Mejudice hebben Lans Bovenberg en Arnoud Boot een stukje

  Kennelijk vinden ze dat NU dat belangrijker dan HRA te MAXIMEREN.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2010/helft-senaat-wil-hypotheekrenteaftrek-herzien/#comment-55492 (de hoogste inkomens hebben HRA helemaal niet nodig)

  Het is bij de wilde spinnen af dat HRA nog steeds niet GEMAXIMEERD IS.

 58. Juan Belmonte says:

  Als 10% van de topinkomens in NL ruim 30% van het HRA budget inpikt, bij de huidige tijden, terwijl ze dat GEMIDDELD aantoonbaar niet eens nodig hebben, is dat toch volstrekt onverteerbaar ?

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2010/helft-senaat-wil-hypotheekrenteaftrek-herzien/#comment-55492 (de hoogste inkomens hebben HRA helemaal niet nodig)

 59. maria says:

  @ 56 Juan Belmonte

  1 woord:

  Triest!

 60. Juan Belmonte says:

  Zonder maximering van HRA, zeg tot de 20.000 euro per belastingbetaler,
  blijft het meest onredelijke element van HRA in stand.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/twee-keer-dezelfde-steen/#comment-99779

 61. maria says:

  @ 56 Juan Belmonte

  Meer woorden:

  En dat zou dan ook nog gesocialiseerd moeten worden door de pensioenpotten!!

  1 woord:

  Intriest!

 62. maria says:

  Koopkracht gepensioneerden gaar hard omlaag.

  Let wel: mensen die een leven lang gewerkt, dus gespaard hebben.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/21/koopkracht-gepensioneerden-gaat-hard-om-laag.xml

 63. Juan Belmonte says:

  maria: Let wel: mensen die een leven lang gewerkt, dus gespaard hebben.

  Jammer, het beleid is om schulden te stimuleren, niet om spaarders te belonen (kunstmatig lage rente).

 64. Juan Belmonte says:

  De NVM slaat zich op de borst over de reacties op het 4.0 plan die ze samen met andere Hogehuizenprijsminners in elkaar geschroefd hebben in 1,5 jaar.

  Een historisch akkoord tussen allerlei lieden.

  http://www.nvm.nl/actual/mei_2012/overzicht_reacties_op_woningmarktplan_wonen_4.aspx

  Vraag blijft hoe de KamikazeKoper reageert.

  We zullen zien…

  Het blijft een wonder hoe het kan dat dáár waar de oorzaken van vastgoedbubbels het grootste zijn (in Holland met de grootste hypotheekschuldexplosie op aarde) de prijscorrecties het kleinst zijn.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-04-2012/vereniging-eigen-huis-tweedeling-renteaftrek-zet-rem-op-doorstroming/#comment-104396

 65. tufkaj says:

  maria:
  Koopkracht gepensioneerden gaar hard omlaag.

  Let wel: mensen die een leven lang gewerkt, dus gespaard hebben.

  rtl.nl/components/…aat-hard-om-laag.xml

  Aan de ene kant triest, aan de andere kant is er simpelweg te weinig gespaard voor de beloofde regelingen. Om de belofte van de VUT in stand te houden bij het ABP zijn mensen van mijn leeftijd 17 jaar lang 2 weken salaris kwijt. Terwijl ze er nooit meer aanspraak op kunnen maken.
  Ook moeten we minstens 2 jaar langer door waar de grootste groep pensionada’s daar van gevrijwaard blijft. En krijgen wij pensioen obv middelloon ipv eindloon.
  Ik denk overigens ook niet dat mijn generatie het normaal zal vinden dat je salaris blijft groeien tot je stopt met werken. Daar wordt je namelijk te duur van, als je na je piek nogsteeds meer geld moet kosten. En ik kan me niet voorstellen dat we in de toekomst nogsteeds geloven dat een 45+er die zijn baan verliest nooit meer aan een baan kan komen.

 66. maria says:

  @ 61 Tufkaj

  Eens, helemaal, maar het kan niet zo zijn dat het resterende gedeelte van hun pensioen dan maar gebruikt moet worden om de banken te steunen, dat was mijn punt.

 67. tufkaj says:

  maria:
  @ 61 Tufkaj

  Eens, helemaal, maar het kan niet zo zijn dat het resterende gedeelte van hun pensioen dan maar gebruikt moet worden om de banken te steunen, dat was mijn punt.

  Akkoord.

 68. Frans says:

  maria: Banken zijn bedrijven, zo hebben ze zich in ieder geval de afgelopen 2 deccenia geprofileerd. Winstmaximalisatie. Geen probleem, alleen als het minder gaat moeten ze zich ook een bedrijf tonen en de broekriem aanhalen.Moeten wij per slot van rekening ook met z’n allen, in prive en in het bedrijfsleven, geen pardon voor niemand.Mensen met alleen AOW en een klein pensioen gaan in het Kunduz akkoord 3,5 % achteruit.Als je € 1200,= per maand ontvangt zijn er dat € 42,=.Dat is voor 1 week eten voor 1 persoon.En het ABP verlaagt de pensioenen.Al gehoord of de banken de salarissen of bonussen verlagen???

  Met alle respect maar banken zijn bedrijven????????
  Ik snap echt niet hoe je tot die conclusie kan komen.
  Nee, het moet zijn: banken zijn het machtsmiddel van de elite, financieele terroristen.
  Zie je dan niet wat er om je heen gebeurd?
  Broekriem aanhalen? De banken zijn allemaal al failliet (insolvabel), er wordt net gedaan of dat niet zo is, en het slecht een liquiditeitsprobleem is.
  In dit korte bestek wil ik verder even niet uitwijden, tenzij er mensen zijn die (direct of indirect) hier om vragen.

 69. Frans says:

  @ tufkaj 61: het probleem ligt veel breder en dieper.
  Ik krijg hier natuurlijk weer op mijn kop als ik het hier over de Rothschields en het zionisme ga hebben, dus…. Ik NOEM het niet eens!

 70. maria says:

  @ 64 Frans

  Ik hoop dat je lekker op je boot aan het dobberen bent.

  Mijn stelling is:
  Het kan niet zijn dat als het de banken goed gaat, wij, “het plebs” er niets van merken, en als het ze slecht gaat, wij “het plebs” ze moeten steunen.

  Niets meer, niets minder.

  Ik ken de achtergrond en ik weet je visie.

  Maar laat ons even kort door de bocht gaan.

 71. Juan Belmonte says:

  Het Woonplan 4.0 stelt dat HRA er voor iedereen aangaat per 2015.

  Dit plan kiest als startmoment 2015, het jaar waarvan verwacht wordt dat de economie weer in een opgaande lijn zit. Indien dit niet zo is, moet gewacht worden op een moment waarop een aanvang van de hervormingen wel verantwoord is.

  Kortom: volstrekte flauwe kul, als het tegenzit tot 2020 dan hebben de 4 Cabarettiers bedacht dat HRA (bestaande gevallen) in 2020 aan de beurt is.

  Niet als doel: inkomensherverdeling en bezuiniging
  Efficiënter functioneren van de markt heeft wel tot gevolg dat bepaalde kosten worden voorkomen, onder meer doordat subsidies en andere vormen van bevoordeling niet langer neerdalen bij huishoudens en marktpartijen die dat op grond van hun positie niet nodig hebben. Besparingen en extra inkomsten die door de uitvoering van dit plan bij de overheid en marktpartijen neerdalen, dienen volledig te worden teruggesluisd naar de woningmarkt of aangewend te worden voor een generieke lastenverlaging.

  Wederom lariekoek.

  Het is bij de wilde spinnen af dat HRA nog steeds niet GEMAXIMEERD IS.

  Afhankelijk van het inkomen en de huishoudsamenstelling kunnen kopers aanspraak maken op een Woontoeslag. Alleen voor schaarstegebieden (vooral de grote steden) kan een extra Woontoeslag gelden

  Weer nieuwe Kunstgrepen, hebben de professoren en oekoenomen en bloggers weer iets te bespreken.

  Teveel kosten en teveel risico
  Hoge huizenprijzen leiden tot hoge hypotheken, hoge kosten voor huishoudens, hogere bedragen aan hypotheekrenteaftrek en – met name in de ogen van internationale partijen – tot meer risico voor alle betrokken partijen. De totale hypotheekschuld vormt in de ogen van deskundigen een te groot risico voor de financiële stabiliteit.

  Nee maar een helder punt. Goed punt, lijkt op de vaststelling van een probleem.
  Zie ook:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2012/sp-huizenprijzen-blijven-dalen/#comment-105715

  Onvoldoende marktwerking aan de aanbodzijde
  Het zijn vooral lokale overheden, woningcorporaties en grondbezittende projectontwikkelaars die de dienst uitmaken op de woningmarkt. Voor particulieren en andere partijen die actief willen zijn op de woningmarkt zijn er onvoldoende mogelijkheden om invloed uit te oefenen, initiatieven te ontplooien en investeringen te doen. Het aanbod in de nieuwbouw is daardoor beperkt, onvoldoende vraaggestuurd en de prijs-/kwaliteitsverhouding verre van optimaal.

  Goed punt, het is in Holland praktisch verboden om uw eigen huis te bouwen. Een huis gesubsidieerd leasen waarbij de consument de zakken van Hogegrondprijsminnende Gemeenten en Grondspeculanten vult behoort wèl tot de mogelijkheden en vele nadenkende burgers deden dit keurig.

  Van oudsher houdt de overheid de woningmarkt op gang door extra geld ter beschikking te stellen of op andere manieren voordelen te creëren waardoor de betaalbaarheid van het wonen gegarandeerd is.

  Goed punt, het stikt van de Kunstgrepen.

  http://www.nvm.nl/nl-NL/Over_NVM/Nieuws/2012/~/media/NVMWebsite/Downloads/Pers/Wonen%204%200.ashx

  Samenvattend:

  Wat ontbreekt is de analyse met cijfermatige onderbouwing van
  – Huizenprijzen die door het dak gegaan zijn 1990-2008
  – Hypotheekschulden die door het dak gegaan zijn tov Inkomens
  – verschuiving van Lenen en terugbetalen naar Leasen (aflossingsvrij) van huizen

  Die cijfervoorbeelden hebben we hier regelmatig gedeeld.

 72. Juan Belmonte says:

  Makelliegen wordt hiermee wel wat minder ingewikkeld 🙂

  Kennelijk mag eerlijk zijn over huizen niet maar inmiddels mag eerlijk zijn over bedrijfspanden weer wèl: (Juan snapt er geen ene snars van) Het is wel een vrij ingewikkeld vak, hoor dat makelliegen…
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/rabo-huizen-10-te-duur-in-nederland/#comment-99293

 73. maria says:

  @ 68 Juan Belmonte

  Wat heb je toch met wilde spinnen?

 74. maria says:

  @ 69 Juan Belmonte

  De meest eerlijke makelaars zijn al een hele tijd geleden op zoek gegaan naar een andere manier van inkomensverwerving.

  Het probleem zit niet bij de makelaars, die constateren alleen wat in de markt speelt.

  Het probleem zit/zat (!!) bij hebzucht van:
  mensen, bedrijven, banken enz. enz…..

  Resultaat: voor prive personen in ieder geval betalen aan de bank tot je in de kist gaat.

  Gefeliciteerd, accept “the American Way of live”, maar
  laat ons terug gaan naar de Nederlandse manier van leven. Dat was zo slecht nog niet.

 75. klaas says:

  Ik koop gewoon een huis hoor. Nog geen twee keer mijn jaarsalaris en de de helft heb ik op de bank staan. Dan halveert ‘t toch, boeien. Als ik morgen een Porsche 911 koop, gaat mensen ook niet zo paranoia doen dat ‘ie flink gaat afschrijven. Ja, ik koop een bescheiden monumentje, aan 60 m2 heb ik ruim voldoende. Beter dan 150 m2 eenheidsworst.

 76. maria says:

  @72 Klaas

  Je hebt hem begrepen.
  Geen hoge hypotheek, spaargeld voorhanden, go for it.

  En inderdaad, de vergelijking met die Porsche 911 klopt ook helemaal.

 77. Juan Belmonte says:

  maria: Het probleem zit/zat (!!) bij hebzucht van:
  mensen, bedrijven, banken enz. enz…..

  Eens.

  Hogehuizenprijsminnend NL is meer dan de NVM of Vastgoedpro of VBO, etc.

  Alleen zijn de uitspraken van Mr Ger “Huize kopen in 2011 Slimme Z” dusdanig hilarisch datti de aandacht naar zich toe trekt.

  De NVM denkt in termen van treintjes: Laten we samen de markt weer in beweging zetten.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/orwell-op-de-woningmarkt/#comment-103117

  Waar zijn nu de treintjes gebleven ?
  Vervangen door “het is nu tijd om een huis te scoren”. Nou daar zijn de meingen over verdeeld 🙂

  Tsja verkopers van gebakken lucht krijgen hun gewauwel nu natuurlijk wèl terug, de tijden zijn over dat iedereen maar
  -ongegeneerd en zonder er in de toekomst nog even aan herinnerd te worden-
  kan blaten…

 78. Dawg says:

  Frans,

  Heb je linkjes naar sites waar je niet meteen rondoolt in de kwalijke dampen van antisemitische/antizionistische, occulte, messianistische, onwetenschappelijke geestenbezweerders?

 79. Adamus says:

  Gwen,

  Wat doen hun vrienden? Of zijn ze een voorbeeldkoppel voor hun omgeving? Etc.

 80. Juan Belmonte says:

  maria: Wat heb je toch met wilde spinnen?

  Geen idee is een uitdrukking zou wel eens uit het Spaans kunnen komen. Of wellicht is Juan een anti-spinner… 🙂

  Cada ventaja, tiene su desventaja
  Iedereen voordeel heb ze nadeel (Cruijff pikte wel eens ergens iets op)

 81. tufkaj says:

  Even een losse opmerking. Ik denk dat de tijd rijp is voor een reclamecampagne: “Let op! Wonen kost geld.”

  wat u?

 82. Juan Belmonte says:

  tufkaj,

  Goed plan en iets scherper is-i sJ.i. terker:

  NU KamikazeKopen
  is kopen van Onrealitische Overwaarde

 83. Juan Belmonte says:

  @Maria

  Het is een uitdrukking

  Het is bij de wilde spinnen af. Het loopt de spuigaten uit.

  http://www.bijlmakers.com/araneology/citaten_spinnen.htm

  (in het Spaans is het niks)

 84. Adamus says:

  tufkaj,

  Maar heb iemand die nooit mee wilde doen aan dat malle pensioensysteem gaat per definitie niets krijgen 😉 dus toch maar meedoen met als bijvangst het systeem in stand houden (Voerman?)

 85. Adamus says:

  Adamus:
  tufkaj,

  Maar iemand die nooit mee wilde doen aan dat malle pensioensysteem gaat per definitie niets krijgen dus toch maar meedoen met als bijvangsthet systeem in stand houden (Voerman?)

 86. tufkaj says:

  Adamus:
  tufkaj,

  Maar heb iemand die nooit mee wilde doen aan dat malle pensioensysteem gaat per definitie niets krijgen dus toch maar meedoen met als bijvangsthet systeem in stand houden (Voerman?)

  Van een collega die hier fanatiek lurkt leerde ik onlangs dat ik een pensioen heb met “me eige” potje. Dus ik spaar voor mezelf. De beloften die gedaan worden zijn van mij aan mij. Fuck dat systeem.

 87. RealisT says:

  Opmaat naar koop-of-ik-schiet door de PvdA?

  http://www.elsevierfiscaal.nl/fiscaal-actueel/nieuws/nieuws/2221/samsom-economie-aanslingeren-door-fiscaal-afromen-van-dode-vermogen

  Vreemd dat het dode vermogen door de fiscus nog steeds dik wordt belast volgens een fictief rendement. Om nog maar te zwijgen van de inflatie.

  Zou jarenlange blootstelling aan gif en radioactieve straling Diederik z’n hersenen tot pap hebben doen veranderen?

  Riep daar iemand bankrun…?

 88. maarten says:

  @83: waar wil je heen met je geld?

 89. Juan Belmonte says:

  RealisT,

  Samsom maakt duidelijk dat wanneer de PvdA het samen met de SP voor het zeggen krijgt, mensen met meer dan anderhalve ton spaargeld of aandelen, oftewel ‘dood vermogen’ extra zullen worden aangeslagen. Verhoging van de btw noemt Samsom ‘stupide’.

  Aandelen dood vemogen ?

  Laten we hopen dat het begrip van een gemiddelde middelbare scholier die iets over aandelen geleerd heeft hier anders over denkt.

  Spaargeld dood vermogen ?

  De heer Dr Knot denkt over ook totaal anders over spaargeld:
  Dr Klaas Knot geeft aan dat de situatie nu zo is dat AFLOSSEN van hypotheekschulden met beschikbaar spaargeld onwenselijk is omdat dan financiele stabiliteitsratio’s verder onder druk komen
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-04-2012/klaas-knotgrote-zorgen-over-hypotheekschuld/#comment-103665

  De heer Ir. Samson mag dan wel goed zijn in kernfysica, hier slaat-i toch wat plankjes mis.

 90. tufkaj says:

  RealisT,

  Meest opvallende van de reactie van Samson en de hele discussie van afgelopen week vind ik dat het Kunduz akkoord welliswaar “vast staat”, maar toch van ALLE maar dan ook

  ALLE

  kanten ter discussie staat.

 91. Frans says:

  maria: @ 64 FransIk hoop dat je lekker op je boot aan het dobberen bent.Mijn stelling is:Het kan niet zijn dat als het de banken goed gaat, wij, “het plebs” er niets van merken, en als het ze slecht gaat, wij “het plebs” ze moeten steunen.Niets meer, niets minder.Ik ken de achtergrond en ik weet je visie.Maar laat ons even kort door de bocht gaan.

  Fair enough, mee eens! 🙂

 92. Juan Belmonte says:

  maarten: waar wil je heen met je geld?

  Zwitserland
  India
  Australie

  Buiten de EU gelden geen kunstmatig lage rentes (soms wel 10% bij een groeiende lokale economie).

  Bovendien scheppen ze met euros maar door met geldmaken, op termijn is dat ook waardeverlies.

  Hier moeten dus mogelijkheden liggen.

 93. maarten says:

  @88: en hoe riskant is dat dan?

 94. maria says:

  @ 83 Realist

  “Riep daar iemand bankrun…?”

  Verboden!

 95. Frans says:

  @ Maria: by the way: ik was vandaag op de boot, maar een paar uur, want in de ochtend een vergadering, ook nog eens 1 uur rijden precies de verkeerde kant op.
  Ik ga zondag zeilen, morgen weer van alles te doen zoals boodschappen en meer.

 96. maria says:

  @ 90 Maria

  Maar ik begin zo ondertussen links en rechts best leuke gouden sieraden te zien voor een aantrekkelijke prijs!!

  In dat verhaal:

  Hoe is het met Ralph?

 97. maria says:

  @ 91 Frans

  Have fun zondag!

 98. Frans says:

  @ Maria: Thanks!

 99. maria says:

  @ 83 Realist

  Dat dode vermogen van ons (prive) is opgebouwd door niet mee te doen aan de waan van de dag.

  Simpel (?) leven en een gevoel van vrijheid door een bepaald bedrag op een bankrekening en aflossing van hypotheek.

  Kan iemand mij uitleggen waarom ik, door de PvdA, Diederik Samson, gestraft moet worden omdat ik niet mee gedaan heb aan de waan van de dag?

 100. RealisT says:

  @85 – Juan Belmonte

  Samsom l*lt wel vaker uit z’n nek. Doet me denken aan de vele verkopers en managers die ik als technisch ontwerper al ruim 20 jaar tegen kom. Als stommiteit strafbaar zou zijn, zat de bajes vol met dat soort gasten.

  @84 – maarten

  Buitenland, zilver of goud desnoods. Als het maar weg is van die grootgraaiers bij de Partij van de Achteruitgang.

  @90 – maria

  Mag zo veel niet. En toch zal het gebeuren als marxist Samsom met de SP gaat regeren. Binnen de SP zijn ze al lang geassimileerd.
  Zoals Juan al terrecht opmerkte is een massale opname van spaargeld voor wat voor doel dan ook de doodsteek voor banken.

 101. Dawg says:

  Juan Belmonte,

  De Zwitsers hebben al aan de euro gekoppeld. Ze hadden geen keus meer. Hun valuta werd te hard. In het monetaire wereldje van vandaag geldt een soort omgekeerde Wet van Darwin: survival of the weakest.
  Papiergeld is nergens meer veilig.

 102. Gwen says:

  @ 35 BalancedView – Hoop dat je dit nog leest, dank voor je reactie op mijn post 24 over mijn zusje en haar vriend die een huis willen kopen in A’dam, terwijl ze een fijn huurappartement hebben voor nog geen 700 euro in de buurt van het Vondelpark. Ik hou zeker van mijn zus, dat maakt het ook zo pijnlijk om te zien dat ze zich ‘in het verderf’ willen storten, en daar ook mijn net gearriveerde neefje (6 maanden oud) in mee te sleuren. Ik zal je raad opvolgen om rationele argumenten te gebruiken wanneer ik de komende dagen nog eens probeer ze op andere gedachten te brengen en om de persoonlijk relatie er niet onder te laten lijden.

  @75 Adamus. Ik weet niet wat hun vrienden doen, maar ze werken in een sector waar veel geld in om gaat (zij zijn echter geen grootverdieners), dus daar zullen wel mensen tussen zitten die makkelijk huizen kopen. En mijn zusje is altijd erg optimistisch, wat ik normaal gesproken bewonder, maar wat op dit moment op de huizenmarkt misschien niet de beste basishouding is. Ik zelf ben vaak wat pessimistischer, dus ze zal nu ook wel weer denken ‘Daar heb je haar weer met haar doemverhalen’. Ik zie het al eerder vandaag, het is niet fijn mode rol van Cassandra te spelen! 😉

 103. Gwen says:

  Correctie: Ik zei het al eerder vandaag, het is niet fijn om de rol van Cassandra te spelen!

  ‘t Is al laat en spelfouten dienen zich aan!

  Tijd om te gaan slapen en te dromen van een wereld waar we betaalbaar kunnen wonen…

 104. maria says:

  @ 62 Tufkaj

  Het was misschien toch wel mogelijk geweest, Tufkaj, 30 miljard!

  http://www.geennieuws.com/2012/05/ruud-lubbers-de-premier-van-de-verdwenen-30-miljard/

  Bezuinigen in Nederland betekent lastenverzwaring.

  De een krijgt wat minder, de ander betaalt meer.
  Wat dat betreft heeft de overheid ( wij!!!!) een goed voorbeeld genomen aan de banken.

  Bankentaks: hoe kunnen we dat door berekenen?
  Bezuinigen: hoe kunnen we dat door berekenen?

  Al gehoord van salaris vermindering bij de banken en de overheid?
  Geen werk meer voor mensen omdat er te weinig omzet gedraaid wordt en daardoor mensen die ontslagen worden?

 105. Julia says:

  @94 Maria
  Dood geld. In mijn ogen geld dat gespaard is door de brave burger. Het is geen dood geld, maar geld dat bewaard wordt als appeltje voor de dorst. Van mensen die geen gekke dingen hebben gedaan, die zich niet suf hebben geconsumeerd of dure huizen hebben gekocht.

  Mensen die gewoon hebben gespaard om in slechtere tijden nog wat leuke dingen te doen.(slim)
  Samsom is ex-greenpeace, voor een gezond milieu en consuminderen.
  Wat wil Samsom nu: duurzaamheid en consuminderen en dus sparen of juist uitgeven, consumeren en milieuvervuiling?
  Samsom is niet duidelijk, want sparen is duurzaam en op de pof leven is vervuilend.
  Samsom moet een politieke keuze maken.
  Sparen versus schulden maken: dat is de vraag.

 106. maria says:

  @ 100 Julia

  “Dood geld. In mijn ogen geld dat gespaard is door de brave burger. Het is geen dood geld, maar geld dat bewaard wordt als appeltje voor de dorst. Van mensen die geen gekke dingen hebben gedaan, die zich niet suf hebben geconsumeerd of dure huizen hebben gekocht. ”

  En omdat ze dat niet gedaan hebben mogen ze alsnog de rekening betalen van mensen die dat wel gedaan hebben.

  Te zot voor woorden.

  Indien linkse partijen aan de macht komen wordt al het geld, welk nog aanwezig is, misbruikt (!!!) voor idealen die nooit enige bestaansreden hebben gehad.

  Geld, in elke vorm, wordt verdiend, door arbeid.
  Die arbeid bestaat uit een enorme hoeveelheid functies: de een maakt een huis schoon, de ander verkoopt een huis, weer een ander vult een jampot, iemand maakt een website, de ander vult een kies of maakt een jaarrekening.

  Ieder doet zijn ding en probeert te overleven, soms moeilijk genoeg.

  Mensen die in die zin niet kunnen overleven, overeind houden door een overheid ( wij dus!!!) is fair enough!

  Geldstromen overeind houden naar zaken en mensen die dat niet nodig hebben moet stoppen.

  Wij (de Overheid) kunnen dat niet meer betalen!
  Onze arbeid kan dat niet meer opbrengen.

  Niettemin, datgene wat wij gespaard hebben, vanuit onze arbeid, kan niet gebruikt worden om achterlijke zaken in stand te houden.

  Achterlijke zaken zijn o.a. ( en die het weet mag het invullen)

  HRA (tot een bepaalde leeftijd en bepaald inkomen)
  Huursubsidie (leidt ook alleen maar tot een hogere huurprijs)
  Kunstenaarssubsidie
  Sponserbijdrage/aftrek
  enzv.
  enzv.

  Alles (kijk om je heen) waarbij de overheid (wij dus!!!) een vinger in de pap heeft, is met een factor roept u maar, vermenigvuldigd.

  Stoppen die hap, kunnen we geen huizenmarkt-zeepbel-partij op richten?

 107. ll says:

  Morge Phillipulus, a beautiful wormy day 🙂 ……na het sproeien…..

  Vestia heeft geen dood geld meer…….Vestia heeft helemaal niets meer.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12218563/__Villa_Staal_bijna_klaar__.html

 108. ll says:

  Ondertussen in Ierland.

  Een duivels dilemma, voor mensen met ‘dood’ geld.
  Mensen die de crises wel zagen aankomen wachten nu al jaren om een huis te kopen. De prijzen in Dublin zijn gezakt met 55 – 60% , maar voor het eerst sinds 5jaar zijn de prijzen in de stad nu gestegen met 0.5%, maar in de binnenlanden zakken de prijzen nog steeds.

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/headache-for-buyers-over-house-price-divide-as-dublin-goes-up-3118502.html

 109. Juan Belmonte says:

  Dawg: De Zwitsers hebben al aan de euro gekoppeld. Ze hadden geen keus meer. Hun valuta werd te hard. I

  Hiermee bevestigt u J.i. dat Zwitserland een prima optie is en dat de munt relatief goedkoop is.

 110. Juan Belmonte says:

  maria: Kan iemand mij uitleggen waarom ik, door de PvdA, Diederik Samson, gestraft moet worden omdat ik niet mee gedaan heb aan de waan van de dag?

  Ja, u bent een kip zonder schulden
  (met spaargeld)

  Samsom blijft dus met dit soort taal inzetten op het stimuleren van schulden en niet het belonen van spaarzaamheid. U heeft gespaard voor de (onaflosbaar hoge) schulden van anderen. U wordt waarschijnlijk wel gewaardeerd 🙂

 111. ll says:

  Juan ik hoorde net dat Bankia vorig jaar een verlies heeft gedraaid van 2.9 miljard, terwijl er een winst werd gerapporteerd van een paar miljoen.

  Spreekt dan niemand de waarheid meer 😉

 112. Juan Belmonte says:

  ll: Een duivels dilemma, voor mensen met ‘dood’ geld.
  Mensen die de crises wel zagen aankomen wachten nu al jaren om een huis te kopen.

  Als de heer Knot gelijk heeft -en Juan denkt datti dat heeft- dan is de term “dood geld” gewoon misplaatst, zonder spaargelden vallen er nog meer banken om dan we met de Nationalisatie van Dé Bank en het omvallen van DSB gezien hebben.

  Hetzelfde geldt voor Ierland.

 113. Juan Belmonte says:

  ll: Spreekt dan niemand de waarheid meer

  Nee, als u Juan mag geloven kan het bij 300.000 huisuitzettingen, honderden miljarden SUSHI schuld (potentieel onterugbetaalbaar) gewoon niet dat banken zwarte cijfers schrijven, tenzij ze een heel duidelijk verhaal hebben waarom zij buiten die situatie vallen.

  Maar dat is niet nieuw, hoog-betaalde adviseurs hebben Griekse tekorten buiten de boeken gehouden omdat politici dat graag zo wilden.

  In de polder houden we elkaar ook voor de gek met BOG prijzen en Hogehuizenprijzen.
  Iedereen hield iedereen voor de gek
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

  Met de Uni-invest deal is duidelijk geworden dat markt-transacties niet eeuwig op onder de tafel gehouden prijzen gebaseerd kan zijn.

  De Uni-invest portefeuille met B-klasse kantoren is 65% afgeboekt:
  “De verkoopprijs van €358 mln loog er niet om en impliceert een korting van 65% op de oorspronkelijke hoofdsom en we hebben het dan dus nog niet eens over het al verdampte eigen vermogen.”
  http://www.beurs.nl/opinie/advies-en-analyse/3152962/uni-invest-schrikt-kantorenmarkt-wakker
  http://testa.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-05-2012/hugo-priemuswoningmarkt-nog-slechter-af-door-wandelgangenaccoord/#comment-1102

  En de makelleugenaars, die tot vorig jaar volhielden dat er weinig mis was met de Hollandse woningmarkt beginnen nu ook (eindelijk) signalen te geven dat ze de overprijsde “markt” snappen.

 114. Adamus says:

  Gwen,

  Ik hoorde optimistische dertigers met een baan in het onderwijs en bij een gemeente deze week nog zeggen : “zover laat de overheid het nooit komen” en “Alexander (pechtold) is economisch heel sterk”. De recente verhoogde OZB rekening zijn de hoger opgeleiden al weer snel vergeten.

 115. Adamus says:

  ll:
  Morge Phillipulus, a beautiful wormy day ……na het sproeien…..

  Vestia heeft geen dood geld meer…….Vestia heeft helemaal niets meer.

  telegraaf.nl/binne…l_bijna_klaar__.html

  Bijzondere woning 🙂

 116. Adamus says:

  ll:
  Juan ik hoorde net dat Bankia vorig jaar een verlies heeft gedraaid van 2.9 miljard, terwijl er een winst werd gerapporteerd van een paar miljoen.

  Spreekt dan niemand de waarheid meer

  De waarheid zoek je bij JPM : 2 miljard verlies blijkt ook zomaar 8 te zijn.

 117. Juan Belmonte says:

  Adamus: De waarheid zoek je bij JPM : 2 miljard verlies blijkt ook zomaar 8 te zijn.

  Als men het over Dood Geld wil hebben is SUSHI op de balansen dooooder dan wat dan ook.

  Juan zou zeggen: vraag het de Japanners 🙂

 118. Pinball says:

  @ 101 maria

  “Geld, in elke vorm, wordt verdiend, door arbeid.”

  Overleven wordt verdiend door arbeid.

  Het “monopoly” geldsysteem wat wij kennen wordt digitaal “bijgedrukt”, daar is evenredig te weinig arbeid voor verricht, niet meer dan het indrukken van een paar toetsen op een toetsenbord.

  In ons geldsysteem moet je ook op het moment steeds meer arbeid gaan verrichten voor steeds minder geld.

  Er is geen vaste “wisselkoers” tussen de geleverde arbeid en het verdiende geld.
  Dat leid ons van crisis tot crisis.

  Ook wordt het aangewend op macht en status te verwerven, niet om de planeet vooruit te helpen eerder het individu.
  Ons geldsysteem heeft naar mijn mening weinig tot niets met “verdienen” te maken meer met inefficiëntie het is een planeet verwoester op ondenkbare schaal.

  Ik denk dat als wij ons economisch/financiële stelsel niet het nodige onderhoud gaan geven waar geld verdienen betekend dat het als een hulpmiddel wordt gebruikt en niet als doel,onze kinderen/kleinkinderen het ondenkbare zullen gaan aanschouwen.

 119. philipulus says:

  Goedemorgen 11 e.a. van een kip zonder schuld,

  Deze subsidie hatende kunstenaar, die zijn eigen broek kan ophouden met ECHT (there! I said it) werk, wil (net als de rest van hurend Nederland?) zijn stem graag geven aan de Zeepbel-partij.

 120. philipulus says:

  11 = ll

 121. Juan Belmonte says:

  Buen día
  Felices fiestas
  Juan

 122. RealisT says:

  Website GeenStijl besteedt ook nog even aandacht aan Samsom’s ‘spaarvarkentax’ voor dood geld:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/05/de_spaarvarkentax.html#more

 123. Ma Ling says:

  Maria: “Kan iemand mij uitleggen waarom ik, door de PvdA, Diederik Samson, gestraft moet worden omdat ik niet mee gedaan heb aan de waan van de dag?”

  omdat U (niet persoonlijk bedoeld, maar de NL-er in het algemeen) dusdanig beschaafd bent dat U zich aan alle kanten laat beroven, zonder serieus in opstand te komen.
  M.a.w: we weten dondersgoed dat we leven in een klimaat van onredelijke subsidies en belastingen, maar onze afgunst/boosheid uiten we via blogs/fora.

  Geldt trouwens niet alleen voor PvdA, maar voor alle politieke partijen. Huizenmarktzeepbelpartij zou dan ook direct mijn stem krijgen op 12 sept. Of heeft iemand een beter stemadvies?

 124. Deutsche Mark says:

  @111 Pinball

  Helemaal mee eens.
  Helaas zitten er geen verstandige mensen aan de knoppen, wat een verdere afwaardering van arbeid gaat betekenen. De elite vaart er wel bij.

  Even off topic:
  Deutsche Mark wordt “rijker”, want hij krijgt een loonverhoging.

  http://www.igmetall.de/cps/rde/xchg/internet

  4,3% over 13 maanden! Hiep, hiep, hoera!
  Het 1e tarif-vertrag in 20 jaar(!!) met een resultaat boven de inflatie.
  Nogmaals hoera!
  Helaas slechts boven de OFFICIELE inflatie ……..
  Dus toch weer beetgenomen.

  Nu ja, iig beter dan niks. Gelukkig leef ik met m’n gezin vrij goedkoop, dus het komende jaar komen we wel door. Zo lang de zaken nog goed gaan, en de produkten van m’n firma nog verkocht worden. De wereldwijde afzetmarkt biedt daar goddank nog steeds kansen.
  De hamvraag blijft: hoe lang nog?

 125. Voerman says:

  Voerman gaat even een maandje naar (weekends thuis) een arabisch land om een paar extra dollars te scoren. Daar snappen ze niks van overwaarde, dood geld, hypotheken etc.
  Ze snappen wel, dat letterlijk alles te koop is, zelfs voerman (tijdelijk).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*