De woningbouwcijfers die vorige week door het CBS zijn gepresenteerd kloppen niet. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het lijkt erop dat de gemeenten de opgaven hebben opgeschroefd. Het CBS meldde vorige week een recordnieuwbouwproductie van 83.000 gereedgekomen woningen in 2009. Tienduizend woningen minder is echter dichter bij de waarheid, zegt een aantal bouwprofessoren.
De gemeenten hebben ‘deze keer de cijfers flink gemajoreerd’, zegt emeritus hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft Hugo Priemus in het FD. Hij verwijst naar de Verstedelijkingsafspraken tussen kabinet en stadsregio’s die betrekking hebben op de periode tussen 1 januari 2005 en 1 januari 2010. In 2004 maakte de rijksoverheid afspraken met twintig stedelijke regio’s over de in die regio’s te bouwen aantallen woningen in deze periode, met als doel de woningbouwproductie uit het dal te trekken en het landelijk woningtekort terug te dringen tot 1,5%. Die delen van de geplande woningbouw die niet voor de einddatum van 1 januari 2010 zijn opgeleverd, komen niet in aanmerking voor rijkssubsidie. Om die gelden toch binnen te halen, hebben gemeenten de cijfers volgens Priemus met circa 10.000 overschat.
De cijfers verrassen ook het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). Algemeen directeur Taco van Hoek vindt de cijfers ‘lastig te plaatsen’. Hij dicht het recordniveau een groot ‘administratief’ karakter toe.
Hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS blijft in de cijfers geloven tot het tegendeel blijkt. ‘Het enige wat ik kan zeggen, is dat het aflopen van de subsidieregeling mogelijk een impuls is geweest om woningen werkelijk op te leveren.’
bron: PropertyNL
subsidiefraude?
Er kloppen wel meer cijfers niet bij het CBS. Om te beginnen het (prijs-)inflatiecijfer.
Laten we ons eigen Godwinnetje “goud” maar van stal halen voor deze draad. Cijfers zijn te rekkelijk.
Kloppen deze cijfers wel dan…
56 miljard in finaciele sector…
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-024-pb.htm
@2 Andere CBS cijfers daarentegen lijken wel weer te kloppen:
1004 miljard 🙂
64% van de Nederlanders verwacht dat de huizenprijzen in 2010 niet zakken.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-12-2009/nederlanders-verwachten-geen-verdere-daling-woningprijzen/
Hele hele vroege 1 April grap ……..
🙂
Hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS blijft in de cijfers geloven tot het tegendeel blijkt.
Gelijk heeft-i, de gemeenten leveren het aan. Als hij twijffels heeft is het zaak ze te uiten.
Juan Belmonte blijft in de 1004 miljard geloven tot het tegendeel blijkt…
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-03-2010/schuldenberg-aan-hypotheken-belemmert-economisch-herstel-in-nederland/#comment-33314
@ Juan, zat nog eventjes dat stukje uit de Trouw te lezen over die 1004 miljoen uitstaande hypotheken, maar daar staat niet bij dat het uitsluitend hypotheken voor huizen zijn, er kan ook commercieel vastgoed bijzitten.
@8 Il Klopt, merci goed punt
Tegelijkertijd: waarom komt Kadaster dan met zo’n vaag verhaal met een voorbeeld van “meer dan 815 Miljard”(geeft u dan svp ook een bovengrens aan als u het toch niet weet en met een ondergrens komt) en waarom blijkt DNB dan hypotheekschulden te boeken onder “overige schulden” (omdat ze gesecuritiseerd zijn?)
Feit is dat 815 Miljard en de 609 miljard (umtimo 2008) iets meer verschillen dan een afrondingsverschilletje in MS-Excel.
Blijft toch een raar verhaal allemaal.
En de manier waarop het stuk (in Trouw) geschreven is, is niet de zakelijke markt, het gaat om huishoudschulden: “Nederlanders staan 1 biljoen in het krijt” is m.i. iets anders dan “NL bedrijven lenen 4 miljard wegens herfinanciering”
En dat los van het feit dat NL met 609 Miljard al reeds wereldhypotheekkampioen is, in termen van schuld/BNP…
Maar als het daarovenop dan ook nog eens nóg meer lijkt te zijn….
@Il
Bij als bedrijfsschulden mee zouden tellen zoals u veronderstelt in 8 hadden dan bovendien de bedrijfsleningen in de berekening meegenomen moeten worden:
rijswijk – Nederlanders staan voor om en nabij 1 biljoen euro (1030 miljard) in het krijt bij banken en instellingen die geld uitlenen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De grootste nationale schuld betreft de hypotheken. Daaraan hebben we rond 1 biljoen euro (1004 miljard euro) uitstaan. Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders eind augustus voor 17,6 miljard euro hadden uitstaan aan consumptieve kredieten, leningen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto. Daar bovenop stonden we met zijn allen 8,8 miljard euro rood.
1030 = 1004 + 17,6 + 8,8.
Dit lijken allemaal cijfers die op personen betrekking hebben.
Hier staat niets over “bedrijfsschulden”, en we mogen gerust aannemen dat die er zijn.
Kunt u zich vinden in de redernering?
@ juan, dit is een klein ideetje
http://financieel.infonu.nl/hypotheek/7415-hypotheek-voor-schepen-en-woonboten.html
enig idee wat een plaatsje op Stijgereiland/ IJburg kost?
Watervilla. Gebouwd door ABC Arkenbouw, ontworpen door Aquatecture precies volgens de afmetingen van de waterkavels op IJburg. De villa kost 2,5 ton, maar dan heb je nog geen waterkavel (deze kost tussen de 110 en 130.000 euro. http://www.abcarkenbouw.nl (zie hieronder voor waterkavels)
Steigereiland.
@9-11:
ik denk dat een flink deel van het bedrag boven 609M tweede huizen etc. betreft. hoewel de rente daarvoor niet meer aftrekbaar is lijkt me dat er heel veel op hypotheek gekocht is, de prijzen gingen tenslotte toch ieder jaar 10-20% omhoog en de lening was – zeker de laatste jaren – bijna gratis. Ik ken de nodige simpele lieden die appartementjes in Turkije ofzo hebben, als ‘pensioen voorziening’. En in de betere buurt waar ik vroeger woonde had zeker de helft een eigen villa in het buitenland.
Laten we zeggen dat 1 op de 20 Nederlanders een huis in het buitenland heeft (sommigen hebben er vele) tegen gemiddeld 200K hypotheek, dan praten we over bijna 200 miljard.
@14:
ziet er op het oog beter uit dan de afzichtelijke watervilla die een tijd terug aan het Veerse Meer lag, en die voor straf op de oever geworpen werd. Kostte zelfs iets van 450K. Maar vergeleken met prefab (weinig anders, afgezien van de betonnen bak die nooit meer dan 10K kan kosten) is het nog steeds vreselijk duur.
Een waterkavel van 130.000 euro is ook wel lekker aan de prijs; tot hoe diep mag je dan al het water opgebruiken of doorverkopen? Als vrees ik dat het water op ÏJburg vanwege vervuiling niet al te veel waarde heeft, behalve dan om op te drijven …
hoewel de rente daarvoor niet meer aftrekbaar is lijkt me dat er heel veel op hypotheek gekocht is,
Er is heel veel ruim 10 jaar geleden extra afgesloten toen het nog wel kon. Ook tweede huis op BV voor “conferenties”. Alles staat of valt bij voldoende cashflow. En dat staat nu onder druk. Scary.
15
omdat heel veel mensen zelf geen enkel klusje meer doen is er ook geen inzicht meer in beprijzing.
Wie koopt er nog bouwmaterialen? Bouwmarkt is nu een soort van Blokkertje.
@ Il
merci, gegeven uw gedachte die ook in de particuliere sfeer ligt kunnen we het bedrijfsgebeuren denk ik wel vergeten.
Eens dat er andere vormen van particulier vermogen waaraan hypothecaire vormen zijn gekoppeld, boten, vliegtuigen, tweede huizen, etc zullen er voorbeelden van zijn maar (1004-600 / 600) of die som dan tweederde van onze vorstelijk gewaardeerde woningmarkt zou bedragen…..
Blijft lachwekkend 🙂
Natuurlijk wordt in alle tijden de rek in de regels opgezocht. Dus ook gemeenten zullen zich daar ongetwijfeld aan bezondigen.
Niets nieuws!
Maar het blijft een feit dat huizen te duur zijn.
Anders zouden al die jonge gezinnen zeker gaan verhuizen naar een koopwoning om hun kroost wat ruimte te geven, of uberhaubt geboren te laten worden.
Misschien kan het CBS een goede voorspelling maken over de effecten van de huidige vergrijzing op de toekomstige woningmarkt. Dit dient zich namelijk ook aan.
Geweldige lezen, keep posting meer. Ik vond uw blog en creatieve schrijfstijl.